Page 1

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.NOORDWIJKERHOUTSWEEKBLAD.NL

interview P13

Lokaal betrokken en betrouwbaar

Ik heb getwijfeld om door te gaan

WETHOUDER BAS DE HAAS NEEMT AFSCHEID

20 mei 2014 JAARGANG 32 NR 21

nieuws P5

nieuws P7

Gouden bruids- Avond Vierpaar Hulsebosch- daagse komt Hekker er weer aan

POLITIEK  Wisseling van de wacht in raadzaal: nieuwe wethouders, nieuwe raad

De Egelantier ‘paleis in De Zilk’

P3

Vernieling en bedreiging in Havenstraat POLITIE  De politie heeft zaterdag 17 mei rond 15.15 uur een 30-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden voor vernieling en bedreiging.

Agenten ontvingen de melding dat er bij de Dorpsstraat, naast de snackbar, een deur van een woning ingetrapt zou zijn vermoedelijk door een Poolse man. Kort voor deze melding kregen agenten een melding van een mishandeling op de Havenstraat. Hierbij raakte een 42-jarige man uit Noordwijkerhout lichtgewond. De aanleiding voor de mishandeling is onbekend. Ook is niet bekend waarom de man de deur vernielde.

Avond over dwarsliggers BIEB  In de bibliotheek is op

Fiets een zakcentje bijeen...

woensdag weer een normale lesdag was”, lachte directeur Cor Klaver,die op vrijdag de aula vol genodigden toesprak voor de officiele opening. Daar noemde hij de Brede School het paleis in De Zilk. En een paleis waar hij nog maar kort werkzaam zal zijn: adjunct-directeur Carla van Meurs neemt in oktober de directeurstaken over. Lees meer op pagina 11.

J.M. van Steijn & Zn V O O R H O U T

25% korting op verf en behang 12-24 mei

voor vakkundi! g advies

SPORT

Op zondag 25 mei wordt de Bollenstreek Classic gefietst. De start en finish is bij RTV De Bollenstreek, Spekkelaan 3 in Lisse. De opbrengst wordt gedoneerd aan Hospice Duin- en Bollenstreek en Rode Kruis Duin- en Bollenstreek.

NOORDWIJKERHOUT

Vanaf 25 april

TUINPLANTENMARKT Moderne planten, aangeboden in een ouderwets gezellige kas. Echt alle bloeiende eenjarigen voor in potten, bloembakken, hanging-baskets, ook voor in de tuin. aliteit De beste kw d u erwets tegen een o leuke prijs.

Laat u ook eens verrassen in onze kassen!

Rijnsburgerweg 17 - Voorhout - Tel. 0252 210252 (de weg bij de dokterspost t.o. benzinestation G. Dol)

Openingstijden: ma. t/m za. 9.00 - 18.00 • vrijdag koopavond

GLAS- EN SCHILDERWERKEN VERF ⋅ BEHANG ⋅ WONEN

EXTRA BIJLAGE

Tijdens de fietsdag kunnen deelnemers een route afleggen van 15 of 30 kilometer. Een volle stempelkaart levert per fietser een geldbedrag op tot een maximum van 1.000 euro. In Noordwijkerhout kunnen deelnemers starten bij de VVV in de Dorpsstraat. Starten kan tussen 9.30 uur en 11.00 uur. Finishen kan tot 15.00 uur. Ook in Hillegom, Lisse, Sassenheim, Voorhout en Noordwijk zijn startpunten. Kijk voor meer informatie op www.bollenstreekfietsweekend.nl.

TH.M.

 ...en dat bedrag is natuurlijk voor jouw vereniging! De Rabobank Bollenstreek organiseert op zaterdag 24 mei de Verenigingen Fietsdag. Voor elke kilometer die wordt gefietst, maakt de bank geld over naar de vereniging.

WWW.BADERBV.NL

Na een jaar lang lessen volgen in de noodlokalen op de Zoutdepot konden de leerlingen van basisschool De Egelantier de dinsdag na de meivakantie weer terug naar ‘hun’ school. Met de onthulling van de eerste steen werd voor hen het nieuwe gebouw feestelijk geopend. Wat volgde was een dag vol spelletjes. “Sommige kinderen verzuchtten dat ze blij waren dat het

24 25i

Heerlijk Wonen Beurs in Dekker Warmond TIS GRAREE ENT

dinsdag 27 mei een avond over de Dwarsliggers. Tussen 19.30 en 21.30 uur vertellen Tamara van Doornink en Marijn de Jong van uitgeverij Dwarsligger over hun populaire boeken. In 2010 werd uitgeverij Dwarsligger opgericht en inmiddels zijn er zo’n 300 titels als Dwarsligger verschenen. Hoe wordt nu van een boek zoals we dat allemaal kennen, een boek op zakformaat gemaakt? En welke titels komen daarvoor in aanmerking? Tamara van Doornink en Marijn de Jong van uitgeverij Dwarsligger geven antwoord op deze vragen. Een toegangskaartje kost 5 euro voor leden van de bibliotheek en 7,50 euro voor niet-leden. Aanmelden kan bij de informatiebalie in de bibliotheek aan de Herenweg of door te mailen naar noordwijkerhout@bibliotheekbollenstreek.nl.

folders

gratis beurs beleven inspiratie voor wonen duurzaamheid culinair proeverijen gezelligheid advies kinderanimatie

me

wonen en levenek! Welkom op dé n en Bollenstre beurs van de Dui

zij de streek. Ook partycentrum van Wonen Beurs van zijn op de Heerlijk zien wat er bij hen laten de partij om te is: “Onze nieuwste allemaal mogelijk : ons nieuwe aanwinst is de Timberclub is gelieerd aan golfrestaurant dat . Golfclub Kagerzoom de golfbaan, een op Met mooi uitzicht Swingline de en Masters Golfshop de hoek is de Timberclub Golfschool om golfsferen te verkeren!” dé plaats om in dat alléén golfers Wat niet betekent iedereen de Timberclub: welkom zijn bij met meer dan 50 is welkom! Samen ers verwelkomen andere ondernem Annemarie Hoevens Dekker Warmond, in den Anker u graag en Henriëtte van de 24 en 25 mei op van het weekend en Heerlijk Duurzaam heerlijk Wonen, Beurs. Want heerlijk Culinair Heerlijk toch allemaal? leven willen we

maar over zee van ruimte, Nu is er nog een Warmond hallen bij Dekker een week zijn de Heerlijk stands voor de gevuld met tientallen Duurzaam en Heerlijk zijn Wonen, Heerlijk De laatste loodjes Culinair beurs 2014.

organisatoren Annemarie spannend voor van den Anker. Hoevens en Henriëtte aanmeldingen steeds “Er komen nog editie van ‘hun’ binnen”. Deze derde is groter dan ooit Beurs dat Heerlijk Wonen één van de redenen e tevoren. Dat is in het vertrouwd de beurs niet meer maar Wonen concept wordt gehouden, Huys te Britten zij met hun Heerlijk locaties van de de streek met elkaar in één van de grote ondernemers in ek. “We hebben Dat vinden wij ook. ling Duin- en Bollenstre wilden verbinden. maken veel mogelijk. regionale belangstel gemerkt dat er Vereende krachten aangeboden t”. Eén van die is voor dit evenemen Dekker Warmond Vandaar dat wij hebben te gaan was lenden de beurs in Warmond belangstel ewerkster Pauline om Warmond is zelf, vertelt sales-mede en Henriëtte en huisvesten.” Dekker bekendste sportGeerlings: “Annemariover geweest dat misschien wel het zijn er altijd duidelijk

heerlijk wonen duurzaam culinair Locatie: Dekker

heeft. met wonen te maken of verbeteren on voor alles dat Heerlijk Wonen verbouwen, inrichten Beurs is uw inspiratiebr een huis tot het De heerlijk Wonen tot het kopen van Van de eerste aanzet aan de beurs weet u álles! ervan. Na een bezoek voor betere toekomst dragen voor een Want zuinig zijn met Heerlijk duurzaam handige technologieën, en zorg om draait. door op uw comfort! bij Heerlijk Duurzaam Geld besparen Dat is waar het niet zeggen dat u ook moet inleveren uzelf en uw kinderen. en energie wil grondstoffen, materialen dat staat meest, want heerlijk, Kortom: misschien wel het Heerlijk Culinair en exotische smaken. ianten past culinair wijnen, verse producten Van alle Heerlijk-var lekker eten, goede voor genieten van e. voor heerlijke gastronomi nen.nl

d. Volg ons op:

er 14, 2361 KV Warmon

Warmond, Veerpold

www.heerlijk-wo

Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01


TOTALE LEEGVERKOOP vanwege VERBOUWING MET HOGE KORTINGEN Merken Dames

Merken Heren

Merken Kinderen

Gabor Paul een Gr Birkenstock Waltlaufer Xsensible New Balans Wolky Footnotes Mjus Convers

v ommel B Floris v Lier Mephisto Australian Bjorn Borg Wolky Converse New balans Rockport

Track Twins Develab Shoesme Bunnies Palladium Converse New alans B Braqees Birkenstock

schoenen Henri Dunantplein 29-31 2181 EM HILLEGOM Tel.nr. 0252 515360 info@harlyschoenen.nl


politiek

noordwijkerhouts weekblad

dinsdag 20 mei 2014

3

Uit De RaaDZaal Er was nog een kleine stoelendans in de raadzaal tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Voor deze kon beginnen waren er nog enkele vragen aan het oude college. In dit geval aan wethouder Knapp. Mevrouw Meiland-v.d. Burg van NZLookaal had wethouder Knapp gevraagd zich in te zetten voor een pinautomaat in De Zilk. Misschien in de supermarkt op de Zoutopslag, maar meebetalen aan de kosten door de gemeente zat er volgens wethouder Knapp niet in. Dank je de koekoek, zal mevr. Meiland gedacht hebben en ging zelf op onderzoek uit. Zij vond een bedrijf, dat in de Duinpan wel een pinautomaat wilde plaatsen en de helft van de kosten voor zijn rekening wilde nemen. De andere helft vroeg mevrouw Meiland aan de gemeente. Zijn laatste besluit tijdens deze afgesloten periode van wethouder Knapp, was dus een afwijzing. Hoe in de commissie zal reageren als NZLokaal het pinapparaat op de agenda wil plaatsen is afwachten. Wethouder Knapp is namelijk weer benoemd als wethouder. Voor hoe lang is afwachten, maar zeker voor twee jaar. Lovende woorden aan het adres van de drie wethouders. In 1983 werd Bas de Haas raadslid, in 2002 wethouder naast zijn ambt als leraar, een niet zo eenvoudig beroep waar hij in 2010 afscheid van nam. 31 jaar in de politiek, waarvan 12 jaar als wethouder. Wethouder van niet de eenvoudigste dossiers. Het ging Bas, die nooit gebrek aan ‘ woorden’ had, heel goed af en onder luid applaus werd hij benoemd tot ere burger van Noordwijkerhout. ‘Dat geeft wel een probleem, want we waren voornemens om te gaan verhuizen, toch niet voor te stellen, maar dan moet ik mijn ere lidmaatschap inleveren’, grapte De Haas. Natuurlijk waren er ook prachtige woorden voor wethouder Vissers. Afscheid van twee wethouders, die niet bepaald ‘kort van stof’ waren. Omdat de twee nieuw te benoemen wethouders Henri de Jong en Hans Knapp al eerder als raadslid waren beëdigd. waarbij Knapp tijdelijk een ‘dubbelfunctie’ bekleedde, mochten Michael van Dormolen (VVD) en Bouke Geerlings (CDA) een raadszetel innemen. Maar liefst 11 burgerraadsleden werden aan de 17 raadsleden toegevoegd. Alle patijen, behalve D66, zij droegen één kandidaat voor, maakte gebruik van het toegestane aantal van twee burgerraadsleden Zij mogen alleen tijdens commissievergaderingen een plaats op het pluche innemen. Onder hen vier oud raadsleden en drie oud burgerraadsleden. Jammer voor afscheidnemend wethouder Vissers, met onderhoud van wegen in zijn portefeuille. NZLokaal vroeg opheldering over het slechte werk dat geleverd is bij de asfaltering van de Victoriberg. Henri de Jong kan gelijk aan de bak. Als hij een ‘aardje naar zijn vader heeft’, die ook wethouder was van Noordwijkerhout, zal het best goed komen. JL.

De Haas benoemd tot ereburger bij afscheid politiek

n Bij zijn afscheid als wethouder kreeg Bas de Haas niet alleen veel lovende woorden, maar werd hij door burgemeester Gerrit Goedhart ook nog onderscheiden met de titel ‘Ereburger van Noordwijkerhout’.

De Haas woonde donderdag na 12 jaar wethouderschap de laatste raadsvergadering in functie bij. “Een taaie, eigenzinnig, harde werker, een dossiervreter” noemde Goedhart hem in zijn dankwoord. “En je was niet persee van de korte betogen.” Sociale kant

Goedhart: “Je was een neutralisator, toen CDA en VVD in 2002 geen synergie konden vinden om een college te vormen”. Belangrijk daarbij was volgens de burgemeester de gedrevenheid van de wethouder. “Je was een gedegen bestuurder. Gedreven vanuit een politieke overtuiging, die nuchter en zakelijk en zonder persoonlijk gewin zich ja-

renlang heeft ingezet voor de sociale kant van de Noordwijkerhoutse politiek. Je hebt de portefeuille zorg voortreffelijk beheerd en zonder ruchtbaarheid daarin grote zaken bewerkstelligd. Je aarzelde niet harde beslissingen te nemen, de scherpe kant van de regels toe te passen en de bezuinigingen door te voeren, maar je hebt nooit het conflict gezocht. Binnen de kaders van het mogelijke heb je altijd de mens gezocht. Je bent daarin altijd jezelf gebleven.” De warme woorden werden kracht bijgezet door de verrassing die Goedhart voor zijn collega in petto had. De Haas werd benoemd tot ereburger van Noordwijkerhout en ontving de oorkonde en penning. In zijn dankwoord kreeg hij vervolgens nog een keer de lachers op zijn hand door op te merken nu nooit meer te kunnen verhuizen, omdat hij dan zijn ereburgerschap weer zou moeten inleveren. Lees meer over de 31 politieke jaren van Bas de Haas op pagina 13.

bas de haas wordt door burgemeester goedhart benoemd tot ereburger.

Voordat de raadsvergadering van start ging, werd de nieuwe gemeenteraad alvast op de foto gezet. |Foto: MV

Nieuw college en raad aan de slag n Coalitie akkoord VVD, CDA en D66 aangenomen politiek n Na de gemeenteraadsvergadering van donderdag staat een nieuw college aan het roer in Noordwijkerhout. CDA, VVD en D66 gaan de komende vier jaar aan de slag met de punten in het door hen geschreven coalitie akkoord ‘Samen op weg’. Voorafgaand aan de instemming konden alle partijen nog hun visie op het akkoord geven. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hadden bij de presentatie al aangegeven blij te zijn met het akkoord, waarin onderwerpen als de plaatselijke economie, de zorgagenda en de communicatie naar de burger centraal staan. De oppositiepartijen NZLokaal, PvdA en GroenLinks hadden wel nog opmerkingen en vragen over de tekst in ‘Samen op weg’. Namens NZLokaal liet Sjaak van den Berg weten het een akkoord te vinden van ‘de oude politiek’. “Het mag duidelijk zijn, dat het niet onze keuze is. Dit is een college van verliezers.” De nieuwe partij heeft de nodige moeite met de inhoud van het akkoord. “Er wordt gevraagd om vertrouwen. Wat ons betreft moet dat vertrouwen eerst verdiend worden. Het CDA heeft ons teleurgesteld gaande de onderhandelingen en ons vertrouwen in het CDA is dan ook beschadigd.” Namens de Christen Democraten

reageerde fractievoorzitter Jos Beugelsdijk op de woorden van Van den Berg: “Jammer dat NZLokaal het op deze manier bekijkt. De insteek is om te kijken naar de inhoud.” PvdA-leider Leon Floor noemde het akkoord “soms vaag en algemeen”. Dat is ook de reden dat zijn partij het voorgelegde akkoord niet heeft ondertekend en daarmee definitief de oppositie in gaat. “Het akkoord is niet slecht, maar wij missen ambitie. Er staan teveel algemeenheden in, en we missen teveel punten. Maar dat geeft aan de andere kant ook ruimte voor de oppositie. We zullen deze coalitie positief kritisch volgen.” Ook aan GroenLinks werd direct na de afronding van het akkoord gevraagd de coalitie te steunen, maar fractievoorzitter Siemen van Berkum gaf aan dit niet te doen. “GroenLinks vindt dit coalitie akkoord te weinig ambitieus en te weinig richtinggevend. De coalitie maakt nauwelijks duidelijk waar het voor staat omdat het geen heldere keuzes maakt.” Een van die keuzes die de partij mist, is op het

gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Het coalitie akkoord wordt kort daarna in stemming gebracht en wordt met 12 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen. Vervolgens worden de geloofsbrieven van de wethouders onderzocht. Na groen licht van de adviescommissie stemmen de raadsleden over de drie nieuwe wethouders. Alledrie behalen een meerderheid: wethouder Knapp krijgt 12 stemmen voor, 4 tegen en één blanco, wethouder Gotink krijgt 15 stemmmen voor, 0 tegen en 2 blanco, en wethouder De Jong krijgt 13 stemmen voor, 1 tegen en 3 blanco. Door de installatie van de wethouders kwamen de plaatsen van Knapp en De Jong in de raad vrij. Die worden ingenomen door Michael van Dormolen (VVD) en Bouke Geerlings (CDA). Ook de 11 burgerraadsleden die de komende periode aan de slag gaan, legden de eed of belofte af. Iedere partij mag maximaal twee burgerraadsleden, die ondersteunen bij het werk in de commissies, afvaardigen. Het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad kunnen aan de slag. Op donderdag 5 juni treffen ze elkaar weer in dezelfde setting. Dan is de eerstvolgende raadsvergadering.

‘Ik heb me nooit een buitenstaander gevoeld’ politiek

n De nieuwe coalitie betekent ook dat voor twee wethouders hun periode er in de Noordwijkerhoutse gemeentepolitiek op zit. Bas de Haas had voor de verkiezingen al aangegeven te stoppen. Voor GroenLinks wethouder Marcel Vissers was de verkiezingsuitslag dermate ongunstig dat er in de raadsvergadering van donderdag ook afscheid van hem moest worden genomen.

Voor Vissers betekende de oppositieplaats van GroenLinks ook het einde van zijn zesjarige dienstverband als wethouder. Vissers volgde in 2008 tussentijds Annemarie Smit-Ligeon op. Burgemeester Gerrit Goedhart noemde hem in zijn afscheidswoordje “een kundig en gedreven man, soms haast fanatiek. U was een bijter, u beet u vast

in dossiers. U vrat ze ook op, u was ook een politieke bijter. Iemand die met u in discussie ging, versloeg u met vier wapens: uw gedrevenheid, uw politiek inzicht, uw dossierkennis en vooral met de niet te stoppen woorden- en argumentenvloed waarmee u de betreffende bedolf. Aan het einde hoorde je alleen nog wat gesmoord gepruttel, bijvoorbeeld van Piet Pennings”, merkte de burgemeester op. Delft

Net als de burgervader bedankten ook alle politieke partijen de wethouder voor zijn kundigheid en inzet. Dat hij in Delft wilde blijven wonen, was voor de raad geen probleem. Goedhart:” Hij was vaker in het dorp te vinden dan sommige raadsleden. Altijd met het openbaar vervoer reizend. Soms moest daar wat voor worden aangepast,

maar wij vonden het niet erg dat de wekelijkse vergadering van het college ‘s morgens een half uurtje later begon”. MilD op De peRSoon

In zijn dankwoord keek ook Vissers zelf terug op zijn bijzondere woonsituatie. “Zonder enige overdrijving heb ik de samenwerking met de raad en binnen het college als buitengewoon plezier ervaren.Ik heb me nooit een buitenstaander gevoeld. “ De wethouder roemde de debatten die werden gevoerd. “Ik ze altijd erg gewaardeerd; stevig op inhoud, maar mild op de persoon. Ik hoop dat de nieuwe raad en het nieuwe college dat zo kunnen houden.” Namens de gemeente kreeg Vissers uit hande van de burgemeester de prent van het gemeentehuis overhandigd.


Superkwaliteit Rundvlees haalt u natuurlijk bij:

S L AGE R I J

KLEIN

WOENSDAG GEHAKTDAG

Onze wagens rijden dagelijks door de regio Particulieren Gemakkelijk online of telefonisch bestellen

Bedrijven Snel en voordelig, ook voor uw bedrijfsafval

Rundergehakt.......................................................................... 500 gram 3.60 Halfomgehakt ..................................................................... 500 gram 3.40 Oma’s gehakt......................................................................... 500 gram 3.60 DONDERDAG KARBONADEDAG

Bel ons

Schouderkarbonade ..................................................................1 kilo 5.00 Ribkarbonade ................................................................................1 kilo 6.00 Haaskarbonade .............................................................................1 kilo 7.00

071-4022552

Alle soorten afval:

TIE! & AC 3 ouw

6 m B ntainer co Sloop - incl. BTW , € 220

VRIJDAG & ZATERDAG

• Bouw- en sloop

3 m3 container

Varkensschnitzels .......................................... 5 halen 4 betalen Kampioentjes............................................................................100 gram 1.29

6 m3 container

LEO’S HUISGEMAAKTE

• Puin • Hout

Pikante kipsalade ....................................................................... 100 gram 1.45

• Groen • Grond • Bedrijfs

MAANDAG

10 m3 container

Burgers naar keuze en slavinken ....... 5

• Papier/Karton

DINSDAG

• Metaal/IJzer

Magere runderlappen ...........................................................1 kg 8.95 Riblappen ........................................................................................1 kg 9.95 Sucadelappen ............................................................................ 1 kg 11.95

10 m3 container gesloten

De voordelen

halen 4 betalen

Voor 10 uur besteld, dezelfde dag nog geleverd

Incl. brengen, halen en afvoerverwerking

Vaste all in prijzen

Betaling via iDeal of contant

Makkelijk online of telefonisch te bestellen

Speciale regiotarieven

www.vlkcontainers.nl De Scheysloot 60 | 2201 GN Noordwijk Tel: 071 40 22 552 | info@vanleeuwencontainers.nl

Als de fysio wat later kan, dan heb ik nu tijd voor visite.

v.d. Weijdenlaan 1-3 • Tel. 372372 • Noordwijkerhout Kijk ook op internet: www.slagerijklein.nl

WELKOM AAN BOORD VAN DE RIVER QUEEN Wij verzorgen al uw bedrijfs en/of familiefeestjes, verjaardag, borrel, netwerk bijeenkomst etc. Diverse afvaartplaatsen mogelijk, in overleg. Verzorging aan boord en tevens diverse arrangementen. Rondvaarten over de Kagerplassen. Twee merentocht. Dagtocht naar Gouda op woensdagen. Eerste datum 25 juni 2014 nog plaatsen beschikbaar. Informatie en het maken van een afspraak is mogelijk.

Info: Rederij van Hulst - Warmond - Tel. 071 - 3010133 www.rederijvanhulst.nl - info@rederijvanhulst.nl Woensdag:

Donderdag:

Smokey burgers

Smokey burgers

4 BETALEN Rundergehakt 500 gram�����3.75 Halfomgehakt 500 gram ����3.45 5 HALEN

TOPAZ.NL

Havenstraat 58

Als uw gezondheid achteruitgaat wilt u misschien extra zorg. Maar ook blijven wonen en leven zoals u het graag heeft. Topaz maakt dat mogelijk. U bepaalt zelf hoe u uw dag indeelt. En heeft u (specialistische) zorg nodig, dan schakelt u de medewerkers van Topaz in.

Tel: 0252-373369

Bij 100 gram Gegrilde boterhamworst 50 gram gratis

5 HALEN

4 BETALEN

Nasi of bami met babi-pangang 1 kilo ���������������������������������������������������

7.15

Vrijdag en zaterdag:

Thais- of gewoon satévlees met ....................................................

gratis saUs

Gegrilde varkensschouder 100 gram .... Kipkerrie salade 150 gram .............................

2.29 2.37

Ook dit jaar weer onze ‘barbecue-totaal’ met; Vlees, salades, stokbrood, sauzen, kruidenboter en fruitcocktail


algemeen

noordwijkerhouts weekblad

dinsdag 20 mei 2014

5

bollenPraat rooitijd

A

burgemeester goedhart op bezoek bij gouden bruidspaar thea en nico hulsebosch. |Tekst en foto: THV

‘Ik heb het halve dorp wel gehad’ n Gouden bruidspaar Hulsebosch-Hekker bruiloft n Vandaag is het precies 50 jaar geleden, dat Nico Hulsebosch (74) in het huwelijksbootje stapte met Thea Hekker (72). Een bootje in de meest letterlijke zin, want het echtpaar ging wonen in ‘Het vrolijke vissertje’, een woonboot aan de Leidsevaart. Nico is een geboren en getogen Noordwijkerhouter, terwijl Thea vanuit Haarlem en Den Haag eind jaren 50 in Noordwijkerhout kwam te wonen. Ze hebben elkaar ontmoet in het parochiehuis van de Victorkerk, “daar mocht ik wel naar toe”, laat de bruid weten, “want dat was de garantie, dat ik met een katholieke jongen thuis zou komen”. Nico ging na de lagere school meteen aan het werk, even in de bollen bij ‘Ome Kees Geerlings’, maar kwam hij vervolgens als vloerenlegger bij Djam Doeven te werk. Het leggen van granieten vloeren, douchecellen, aanrechten, overal kwam hij: “Ik heb half Noordwijkerhout wel gehad”. 27 Jaar heeft hij voor Doeven gewerkt, waarna hij voor zichzelf begon. “Ik had graag

de 30 jaar volgemaakt, maar moest vanwege hartproblemen twee jaar eerder stoppen.” Zwaar werk, dat in vergelijking met nu aan talrijke (ARBO) regels is gebonden, laat Nico weten. Zo heeft hij onder meer de vloer van de aanbouw van de Witte Kerk gelegd, en is ook het fraaie mozaïek aan het Vuurtorenplein in Noordwijk van zijn creatieve hand. Thea werkte op kantoor bij de Twentse bank, en “als je ging trouwen moest je stoppen”, vertelt ze. Maar toen de kinderen op de middelbare school zaten, ging ze weer aan de slag. “Een beetje leuren, langs de deuren”, grapt ze, met onder andere Tupperware avonden. Ze studeerde Spaans en werkte nog twee jaar als plaatselijke verslaggeefster voor de Buijze pers, maar toen Nico voor zichzelf begon,

heeft zij de administratie van het bedrijf gedaan. Het echtpaar kreeg vier kinderen “plus een, we hebben Natascha geadopteerd” en zijn er zes kleinkinderen. Thea en Nico zijn binnen de samenleving bepaald geen onbekenden. Na het klaverjassen ontdekten ze het bridgen, ze doen graag aan line dance, zijn lid van Toerclub Vogelenzang en fietsen er nog steeds graag op los. Nico is lid van het Victor herenkoor St. Caecilia, terwijl Thea ook veel gedaan heeft binnen ODI. Zo schreef ze onder meer het jubileumstuk bij het 50 jarig bestaan en is ze benoemd tot erelid. En dan niet te vergeten het carnaval. “Toen zoon Remco jeugdprins was in ‘89/’90, was het zo stervens koud, dat we thuis aan de Meeuwenlaan snert maakten voor de chauffeurs, zo aan het eind van de optocht. Dat werd een traditie van zo’n twintig jaar, totdat we in 2010 verhuisden naar de Andellaan en de snert met node gemist werd.”

Kees Bartels Toernooi voor veertigste keer bij Van Nispen

ls de laatste bloemen op het veld gekopt zijn, breekt voor de meeste bloemenkwekers een rustige periode aan. Tijd voor een uitje of een lange of korte vakantie. Meestal worden dan ook de groene veilingen gehouden .Op zo’n veiling worden de bollen op het land verkocht. Je kunt als koper dan zelf beoordelen hoe het gewas erbij staat en je inschatting maken wat de oogst kan zijn. Voor de kweker die wil stoppen is het een goede manier om de complete kraam kwijt te raken. De broers Oostdam aan de Leeweg zijn vorige week op deze manier los gekomen. Er was volop belangstelling. Ook een gelegenheid om elkaar als kweker te ontmoeten en de oogstverwachting met elkaar te delen. Toen ik vorige week de grote groene vrachtauto van Gam Bakker zag rondrijden besefte ik dat de rooitijd al was begonnen. Deze internationale transporteur brengt de in Frankrijk geteelde bollen naar de Bollenstreek. Bestemd voor de allervroegste broei. Nota bene de laatste bloemen zijn pas weg. De oogstverwachting voor de Bollenstreek is erg goed. Een heel vroeg voorjaar met veel warmte, zodat de gewasontwikkeling prima is.De laatste tijd meer dan voldoende regen en de dalende temperatuur. Bollen houden niet van erg warm weer in mei. Mijn vader sprak altijd van ‘jassenweer’ als hij het weer kon kiezen. Ook voor de twee rotondes aan de ’s Gravendamseweg was het vorige week rooitijd. Het heeft wel heel wat voeten in de aarde gehad om ze te mogen beplanten met tulpen; de provincie deed nogal moeilijk. Maar uiteindelijk is het, na bemiddeling van de burgemeester, gelukt. De firma’s Uittenboogaard en loonbedrijf Geerlings zijn sponsor geworden; ze hebben er voor de toeristen een blikvanger van gemaakt. Precies op tijd voor de open dag van Gravendam is er gerooid en zien de rotondes er weer pico bello uit! Aad van Ruiten.

300 speciale auto’s bij Tuning in de Bollenstreek shine

n Een bonte verzameling van een paar honderd getunede auto’s verzamelden zich op het Bavo terrein aan de Langevelderweg om zich te showen en mee te doen aan de Show & Shine contest. Voorwaarden om met je auto het terrein van ‘Tuning in de Bollenstreek’ op te mogen: De auto moet minstens verlaagd zijn, voorzien van velgen en er mag geen schade aan zijn.

de auto’s voor de Show & Shine contest beoordeeld en werden in totaal maar liefst 54 bekers uitgereikt. Aan het eind van de dag werd de Top drie bekend gemaakt van de categorieën: Best of show, Cleaned, Girls, Wheels, Airbrush, Extreme, Internal car entertainment, Interieur, Oldtimer, Engine en Ratlook (roestig). In de categorie ‘Best of Show and Shine’ viel de top 20 mooiste auto’s in de prijzen.

Door Lisa de Blok

Naast de bijzondere tentoonstelling van de wagens, waren er enkele stands van de sponsoren voor de verkoop van automaterialen, speciale tuning spullen, maar ook nagellak. Voor de kleintjes was er een springkussen geregeld en natuurlijk waren er ook mooie ‘babes’ aanwezig om het plaatje van een echte autoshow compleet te maken.

Het tunen van auto’s kan uiteenlopen van aanpassingen aan het interieur, de kleur of de vorm van de auto, het inbouwen van een geluidsinstallatie of modificaties aan de motor en het mechanisme van de auto voor meer power. Vanuit heel Nederland komen liefhebbers geregeld bij elkaar om hun passie met elkaar te delen en te showen wat ze aan hun auto hebben gedaan. Volgens organisator Melanie Tegelaar draait het binnen deze scene vooral om respect voor elkaar en voor elkaars auto’s. show & shine contest

Door een groep juryleden werden

300 auto’s

Het was zeker een geslaagde eerste editie van dit evenement, al viel volgens de organisatie de opkomst van zo’n 300 auto’s mee en hadden ze er meer verwacht. Een mooi doel voor volgend jaar: het is de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend spektakel van te maken.

n Op Hemelvaartsdag toernooi en finale penalty schieten voetbal n Van Nispen organiseert op donderdag 29 mei het Kees Bartels Toernooi. Onderlinge wedstrijden en als klapper nog de strijd om de Van Nispen - penaltybokaal, allemaal op het ‘oude trainingsveld’.

Bij Van Nispen wordt er aan het eind van het voetbal seizoen nog een onderling voetbal toernooi georganiseerd omdat voetballen zo een leuk spelletje is. Veertig jaar geleden was dat ook al het geval, alleen toen werd dit toernooi al heel vroeg afgebroken door een tragische gebeurtenis. De 18-jarige Kees Bartels was ook aan het voetballen maar viel opeens neer en stond niet

meer op. Hij was plotseling overleden. De hele Zilker gemeenschap was in shock. Vanaf dat moment is dit evenement het Kees Bartels toernooi genoemd en wordt dit jaar voor de veertigste keer georganiseerd. Nu in zeventallen, verplicht twee dames in het team en een gezellige barbecue toe. Penalty

Ook traditie getrouw wordt er aan het eind van het seizoen, van af mini’s tot aan de A junioren, verdeeld over twee avonden, gestreden om de VN Penaltybokaal. Zeven keepers van Van Nispen kregen deze keer meer dan 2.000 schoten te verwerken. Andy Otte, keeper van het eer-

ste elftal, presteerde het beste. Voor dat de laatste wedstrijd op het Kees Bartels Toernooi gespeeld wordt, staat Otte op het doel om in een finale uit te maken wie het beste zijn/ haar penalty’s schiet bij de jeugd van van Nispen. Wanneer de winnaar bekend is, gaat op het trainingsveld pas de bierkraan open en kunnen alle aanwezige gezellig bijpraten en sterke verhalen gaan vertellen. Het BBQ team gaat dan aan de slag om voor iedereen van een heerlijke barbecue te bereiden. Volgend jaar zal het toernooi op de nieuwe locatie georganiseerd gaan worden.

speciale wagens worden van binnen en van buiten bekeken. |Foto: Lisa de Blok


FAMILIEBErIchtEn Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Noordwijkerhouts Weekblad. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden, je hebt het met veel moed gedaan. Wie kan begrijpen wat je hebt geleden, wie kan voelen wat je hebt doorstaan? Verdrietig om haar heengaan, maar met een bevrijdend gevoel dat haar lijden nu voorbij is, geven wij u kennis van het overlijden van onze lieve moeder en oma

Elisabeth Gerarda Hermina van Nieuwenhuijzen - van de Westeringh - Ellie weduwe van Nicolaas Hendrik - Klaas - van Nieuwenhuijzen * 1 juli 1939

Uitvaartvereniging

St. Barbara Noordwijkerhout Voor een goed verzorgde begrafenis of crematie (ook voor niet-leden)

U kunt ons dag en nacht bereiken op tel. nr. 0252-411366

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseur Henri van Hardeveld

• EErhart Sierbestrating.

Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

• Vuil tapijt? laat het

vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herStellen? Bouma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

† 15 mei 2014

• BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

• 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt

Onze dank gaat uit naar alle medewerkers van zorgcentrum Overduin, afdeling Duinroos voor de liefdevolle verzorging.

uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

Daan en Annet Bram Maarten en Imca Joey Lynn

www.ZalenVerhuurkruyt •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen-

correspondentieadres: Centurio 14 2211 ZV Noordwijkerhout

Uitvaartverzorgers: C.B. van der Lans, M. Balkenende-Goudkade en D.C.P. van der Lans

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op woensdagavond van 18.45 tot 19.30 uur in het uitvaartcentrum van Dunweg Uitvaartzorg, Achterweg 42 te Hoofddorp.

StOFFeren met projecttapijt v.a. •€ trappen 300,- incl. tapijt, tel. 071-3010941. Verkaik

De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 22 mei om 11.00 uur in de Parkzaal in bovengenoemd uitvaartcentrum.

kaik warmond, vofverkaik@xs4all.nl

warmond, vofverkaik@xs4all.nl

reparatieS van vele merken. •ZeerluXaFleX veel onderdelen. Ook aan huis service. VerthuiS’, kleinschalig wonen in Voorhout •(6 ‘OnS bewoners) is dringend op zoek naar ZZp-ers

met diploma’s en vrijwilligers die aan willen pakken in de zorg. Voor info: 06-34007130 j.zwart@ zorgallerlei.nl

w • ww l n . auto aauto. GaraGeBOXen in Oegstgeest en leiden. a •Huurprijs e d e v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480. ar De crematie zal in stilte plaatsvinden. Praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding. .ard ww. ww w w w w • • Zat. 7 juni VlOOienMarkt katwijk, l w l •Vliegveld Na een verlies voel je je vaak • n n l to. Valkenburg, binnen + buitena 250 ukramen. uto. to.n een ander mens. a u a uto. a a e a e tuinman/straatmaker voor al uw tuinwerkDonevents.nl 0294-237320. a d a •zaamheden, gratis opgaaf. Tel. 06-57200505. d r e r Als je merkt dat je er niet e a a d .ard ww.winter/zomer, ww. uitkomt is individuele w w.ar BanDenwiSSel ook opslag w w w www w • • • • l w l w l • n • n begeleiding een mogelijkheid • GaraGe te huur, Heemraadlaan, Leider- voor . n l . uw banden/velgen. r.B.C., rijnsburgerweg l . o o o n to.n rijnsburg. om te leren omgaan met je dorp. Tel. 071-5411324. u071-4032759, afspr. aaut134, tel. aaut eaauto. rdeaaut eaauto. a e e a d d r e r verlies. a voor al uw.astraat-, .a a rd .a•rd GeVel-/SChOOrSteenrenOVatie. UitBODijnBeStratinGen .ard ww •hakken ww. w ww. w w w w w w w • www w • • Yolande van den Berg - reinigen voegen impregneren scheurl w • tuin-, onderhoudswerkzaamheden, bel voor een gel w l w • l n • n . • n l . n l . l o to .nprijs: 06-47166917. Bel voor vrijbl. . E: info@praktijkandermens.nl a o.n06-30069377. uto. tofferte auto aauto.n uto a arep.u- loodwerken. u aautheel vrijblijvende a a e a a e e auto a e d a d W: www.praktijkandermens.nl r d e a r d e r e r a e d a . d StraatMaker voor uw tuin of oprit, levea . r d StraatMaker voor al uw straatwerk, a . r d GeZOCht: groot/lief •wvan w w .aalle materialen w .a•terras ophogen w.mederijder voor .ar •prachtige .ar paard,www w w w w afvoer, altijd scherpe prijw + oprit. Vrijblijvend prijsopgaaf. w+w wren w uitrijmogelijkheden, eventueel te koop, w • ww Tel: 06-55506707 w w • Zwaluwlaan 10 2211 LD Noordwijkerhout w • l w • l w • l w • l w n • n . • n l zen. Bel 070-5176533. o.06-47208666.to.nl to .n o.ninlichtingen tonu. 06-47166917. .nl o.nl nl • tTel. t u . o t u o u t u a o t u a a t u a a u a a u a u a a uto. a e a a e a a e de a a e d a r d e a r d e a r d e r a e d r a e . d a . d a r d a d ar w ww. ww. w.ar ww. w.ar w.ar www • www.a ww. w w w • w w • www w w • l • l w • • l w l w n • l n l . • n l . • n l . n l . o n l . o n . o n t . o n t uto. aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto aauto. eaau deaauto ardeaau a e d a r d e r a e d a d a w. w.ar .ard ww. .ard w.ar ww. w.ar ww. w.ar w w ww w w w w w w w • w w • w w w • l w • l w • • l w • l w n • l n l . • n l . • n l . n l . o l o n .n uto. aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto aauto.n deaauto aauto.n a e uto. a d a e r a r d e r a e d r a e . d a . r d a . r d a d a w ww ww. w.ar ww. w.ar w.ar www • www.a ww. w w w • w w • www w w • l • l w • • l w l w n • l n . • n l . • n l . n l . o l . o n .nl o n t . o n t uto. aaut eaauto. rdeaaut eaauto.n deaauto eaau deaauto ardeaau a e d a r d e r a Fiesta d .ar rStyle w. w. .ar ard w.a .ard a w.aFord . w . w w w w w w w w w w w w 3-drs | 48kW 65pk w w • • w • ww to.nl • w l•w .nl • e o.nlUitgerust o.nl nl • w auto.nl .nl • o n t . . t u o o u t a o.a.: t s t a a e u au u ea a ea PrivédLeea aa eamet dea aau d r d e r d e r a s, •r Navigatiesysteem EU • Airconditioning • Radio/CD-speler met USB d a dr . d a 3. r a . r yl . r St w ta Fies w • Centrale portiervergrendeling .a ww w.a ww w.a w w w w w w • SYNC-Bluetooth/Voice Control w w • • w • l w .nl l•w .nl o.n o nl • .nl • o n t . t . t u o u o u t a t a u NORMAAL: € 14.645,aa dea eaau w.ardea deaa arde d +/+ TECHNOLOGY PACK: € 495,. r r a w.ar a w . . w w w w -/FORD & ARDEA INRUILKORTING: € 2.096,w w w w • w .nl l•w .nl • -/ARDEA REGISTRATIEPREMIE: € 1.045,o o n .nl • t . t u o u t a a u a a a e e a d d e w.ar w.ar .ard w w w w • w o.nl .nl • t u a dea w.ar Meerprijs 5 deurs € 500,Na de plechtigheid is er gelegenheid elkaar te ontmoeten.

FIESTA PRIJSDOOR BRAAK BIJ ARDEA

NOG NOOIT ZOVEEL VOORDEEL! € 269,ts voor slech w i t , a l l- i n

€ 11.999,-

Meerprijs wit € 200,-. Meerprijs metaallak € 600,-.

UW VOORDEEL € 3.141,-

Aanbieding op nieuwe Fiesta Style met registratiedatum januari/februari 2014.

Kijk voor openingstijden en adresgegevens op www.ardeaauto.nl Bel voor meer informatie: Haarlem - 023 553 1666 | Hoofddorp - 023 568 3200 Lisse - 0252 466 900 | Noordwijk - 071 364 1010 Prijzen zijn in euro’s incl. BTW/BPM en excl. verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken. * Privé Leasebedrag gebaseerd op 36 mnd/12.000 km. Verplichte aanbetaling van € 695,-. Vraag naar de voorwaarden. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaard specificaties. Druk- en zetfouten voorbehouden. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: km/liter: 23,3; liter/100 km: 4,3; CO2 gr/km: 99.

www.ardeaauto.nl


vvv

noordwijkerhouts weekblad

VVV nieuws MEImaand = FIETSmaand VVV Noordwijkerhout heeft een gevarieerd aanbod van prachtige fietsroutes en deze maand: Fiets magazine “Route.nl”, met zo’n 150 unieke fietstochten, van € 9,95 voor slechts € 2,95, zo lang de voorraad strekt. NoVaTo: Noordwijkerhout van Toen Op woensdag 20 mei is er een minitentoonstelling in de Zeestroom, Hoogstraat 58a, van 14.00 tot 16.00 uur en van 19,00 tot 21.00 uur,thema: Rond de Witte Kerk. VVSB Voetbaltournooi Zaterdag 24 mei organiseert VVSB voor de E-Top jeugd een groots voetbaltournooi, met deelnemers als: VVV Venlo, Sparta, FC Utrecht, Willem II ; Sportpark de Boekhorst, aanvang 10.00 uur, de toegang is gratis. Verenigingen Fietsdag Zaterdag 24 mei organiseert de Rabobank Bollenstreek deze fietsdag voor alle clubs/verenigingen, om geld bij elkaar te fietsen t.b.v de clubkas. Vertrek tussen 10.00 en 12.00 uur bij de VVV winkel aan de Dorpsstraat. Er zijn diverse muzikale activiteiten. Tour de ZHL Fietstocht op zaterdag 24 mei in verband met het 80 jarig bestaan van het Zuid-Hollands Landschap. Vertrek vanaf de parkeerplaats, ingang Gooweg tussen 10.00 en 15.00 uur. Inschrijven en informatie kan via www.zhl.nl/fietsroute. Kabouterwandeling Gezinswandeling door het Nieuw Leeuwenhorstbos met een natuurgids, op donderdag 29 mei. Vertrek vanaf parkeerplaats Koetshuis, Gooweg, om 14.00 uur. Inschrijven via VVV Noordwijkerhout. Tikkie speelt ‘Hotel te koop’ Musical, gespeeld door jeugdtoneelgroep Tikkie, op zaterdag 24 mei om 19.30 uur en op zondag 25 mei om 12.30 en 15.30 uur , in het Forum van het Teylingen College, locatie Leeuwenhorst. Kaarten via www.tikkie.nl Nieuw: de VVV NL app Wilt u weten waar wat te doen is? Download gratis de VVV NL app en voor alle activiteiten Nieuw: VVV Lekkerweg Het allerleukste overnachtingscadeau, met volop keuze uithotels, bungalows, pensions en B&B, exclusief verkrijgbaar in de VVV winkel. Live muziek St(r)andplaats Nederzandt Elke zondag live muziek, vanaf 14.00 uur, bij Langevelderslag. De toegang is gratis.

7

Sportieve Avondvierdaagse beleeft 58ste start n Van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni wandelen n Dit jaar gaat alweer de 58ste editie van Avondvierdaagse Noordwijkerhout van start. Na vorig jaar vier dagen enthousiaste deelnemers en heerlijk zonnig weer te hebben gehad, hoopt de organisatie dit jaar op een herhaling. De Avondvierdaagse is van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni. Er zijn weer mooie routes uitgezet van 5 en 10 kilometers. De 45 vrijwilligers zullen zich gaan inzetten om de wandeltocht veilig te laten verlopen. En dat ze dat goed kunnen, is bekend. Vorig jaar werden de verkeersregelaars van de Avondvierdaagse uitgeroepen tot de vrijwilligersgroep van het jaar. aanmelden

De scholen zijn al op de hoogte van het evenement en zullen ook dit jaar weer in grote getalen aanwezig zijn. Aansluiten bij deze prachtige stoet is uiteraard mogelijk. Aanmelden kan bij het VVV-kantoor aan de Dorpstraat of tussen 18.00 en 19.00 bij de familie Kints op Clemenshof 23 in Noordwijkerhout. Of door te bellen naar telefoonnummer 0252 374609. De kosten tijdens de voorinschrijving zijn 3 euro per persoon. Uiteraard is inschrijven op het laatste moment ook nog mogelijk in de

sportief en gezellig: de avondvierdaagse is populair. |Foto: pr. kantine van VVSB, kosten bedragen dan 4 euro per persoon. Vrijwilligers

De organisatie is altijd op zoek naar

Schapenscheerfeest bij Dierenhoeve feest

n De Dierenhoeve organiseert op zondag 1 juni van 11.00 tot 16.00 uur het jaarlijks terugkerende schapenscheerfeest. Ook zijn er allerlei activiteiten te doen.

Tijdens het feest kunnen bezoekers zelf onder andere een schaap

scheren, wol spinnen, knutselen met wol, vingerbreien, kijken bij imker Leen, boerencricket spelen, hooibal(l)en en schminken. Voor de lekkere trek is er marschmallows roosteren boven het kampvuur, en zijn er ijsjes, hamburgers, poffertjes en ander lekkers. Meer informatie op www.dierenhoeve.nl.

Shanty en popmuziek in De Duinpan muziek

n Shantykoor De Zilk en popkoor Just for Fun uit De Zilk bundelen de krachten en geven op zaterdag 14 juni een concert in De Duinpan.

Shantykoor De Zilk zocht voor haar jaarlijkse uitvoering naar een uitdaging en vond die bij het koor Just for Fun. Zij heeft Just for Fun

uitgenodigd voor een gezamenlijk optreden op zaterdag 14 juni om 20.00 uur in het verbouwde trefcentrum De Duinpan. Tussen de optredens door wordt het gezellige 21spel gespeeld. De entree bedraagt 4 euro, inclusief een kopje koffie. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Kapsalon Willemse in De Zilk en bij Coop Hulsbosch in Vogelenzang.

‘Harpdag’ in juni muziek n Evenals de voorafgaande

jaren,organiseert Harmonieorkest De Harpe Davids, een ‘Harpdag’ voor leden, oud-leden en geinteresseerden, die een muziekinstrument bespelen. Deze dag wordt gehouden op zaterdag 28 juni van 10.00 tot 18.00 uur in en om de Witte Kerk. Na de koffie wordt om 11.00 uur wordt gestart met een repetitie. Na de gezamenlijke lunch volgt de generale repetitie. Vanaf 15.00 uur wordt de ‘Harpdag’ afgesloten met een concert in de tuin van de Witte Kerk.

dinsdag 20 mei 2014

shantykoor de Zilk staat samen met just for Fun in de duinpan. |Foto: pr.

vrijwilligers. Help jij slechts vier avonden per jaar om de kinderen veilig over te laten steken? Of wil je de organisatie ondersteunen? Ook zijn de vrijwilligers op zoek naar ie-

mand die het secretariaat wil gaan overnemen. Voor meer informatie, stuur een email naar a4dnwh@hotmail.com.

Voor wie pak jij uit? VVV n De VVV is niet alleen de plek

om informatie in te winnen over al het moois in Noordwijkerhout en de Duin- en Bollenstreek. Ook in de winkel in de Dorpsstraat is genoeg leuks te zien en aan te schaffen. Voor bijzondere cadeaus met een verhaal moet je hier zijn. Pak dus eens origineel uit. Welke producten? ‘Net even anders’: cadeaus met een boodschap gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. VVV Noordwijkerhout verkoopt de ‘Holland lijn’ van ‘Net even anders’. Waar komt het vandaan? Begonnen in Brabant, maar inmiddels samenwerkend met ateliers door heel Nederland. Inmiddels is Net even anders ook al een samenwerking aangegaan met Passe Partout in Noordwijkerhout. Wat is het verhaal erachter? De stichting ‘Even iets anders dan een ander’ door alles voor mensen met een verstandelijke beperking, met het accent op bevordering van

de integratie in de maatschappij. In verschillende ateliers worden worden ontwerpen en producten gemaakt. De ontwerpen worden gebruikt op diverse cadeau-artikelen; de ontvanger krijgt letterlijk en figuurlijk een cadeau met een boodschap. Aan wie geef je dit cadeau? Vrolijk, typisch Nederlands en praktisch. Leuk als cadeautje voor diverse gelegenheden en als je eens iets typisch Hollands met een knipoog wilt geven. Maar zeker ook leuk om aan jezelf cadeau te doen. Winnen! Ook enthousiast over ‘Even iets anders dan een ander’? Het Noordwijkerhouts Weekblad en VVV Noordwijkerhout geeft een set van vier melkbeker verpakt in een ‘melkpak’ weg. En dat doen we ook net even anders dan een ander. Win dit cadeau niet voor uzelf maar voor een ander. Mail uw eigen naam, adres en telefoonnummer naar redactie@noordwijkerhoutsweekblad.nl o.v.v. VVV-actie. Vermeld daarbij wie dit cadeau verdient en waarom. De leukste reactie krijgt bericht.


Adresgegevens gemeentehuis Herenweg 4, 2211 CC Postbus 13, 2210 AA Tel. 0252 343 737 E-mail: gemeente@noordwijkerhout.nl Website: www.noordwijkerhout.nl

Openingstijden Loketten op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Woensdag van 14.00 tot 19.00 uur

Belangrijke nummers Storingsdienst gas/stroom, 0800 - 9009 Dunea, 088 - 347 4747 Straatverlichting Ziut, 088 945 07 50 Klachtenlijn, 0800 - 023 1774 Wmo Adviescentrum, 0252 343 800 ISD Bollenstreek, 0800 - 956 7000

Gemeenteberichten 20 mei 2014

Afscheidsreceptie wethouders De wethouders Bas de Haas en Marcel Vissers hebben in de raadsvergadering van 15 mei afscheid genomen als wethouder van onze gemeente. In verband met hun afscheid bieden wij hen een afscheidsreceptie aan. De afscheidsreceptie vindt plaats op woensdag 21 mei van 16.00 uur – 19.00 uur in de grote zaal van De Duinpan, Sportlaan 34, 2191 XH De Zilk. Inwoners die afscheid van hen willen nemen, zijn hiermee van harte uitgenodigd. Burgemeester en wethouders drs. T. Fabel gemeentesecretaris

drs. G. Goedhart burgemeester

Kadosuggestie: paktuit.oxfamnovib.nl > originele cadeaus

Flower Science Café Op 22 mei 2014 organiseert de gemeente Lisse het allereerste Flower Science Café: een bijeenkomst waar ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheid elkaar kunnen vinden als het gaat om innovatie in de bollenteelt. Thema Het café staat in het teken van het thema communicatie. Hoe kunt u als ondernemer contact leggen met een interessante onderzoeker? Of hoe vindt die interessante onderzoeker u? Flower Science De ambitie is om meer kennisintensieve bedrijvigheid naar de streek te halen en daar-

naast te faciliteren dat er meer samenwerking ontstaat tussen de 4 O’s (Ondernemers, Onderwijs, Onderzoek en Overheid). Daarnaast past het project binnen de economische agenda Greenport die de zes Bollenstreekgemeenten gezamenlijk uitvoeren onder leiding van een economic board. Locatie Het café vindt op 22 mei van 16.00 – 18.00 uur plaats in de Orangerie van de Hortus Botanicus in Leiden, Rapenburg 73. Aanmelden Graag vooraf aanmelden per e-mail: lstortenbeker@lisse.nl

Gemeentehuis gesloten Op de volgende dagen zijn het gemeentehuis en het Wmo Adviescentrum gesloten: - Vrijdag 23 mei in verband met jaarlijkse personeelsdag - Donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) - Vrijdag 30 mei

Nieuwe website live Deze week gaat de nieuwe website van de gemeente Noordwijkerhout live. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe vormgeving, actualisering van de inhoud en de verbetering van onze digitale dienstverlening. De focus voor de nieuwe website is gelegd op vragen die voor onze inwoners het belangrijkst zijn, bijvoorbeeld informatie over reisdocumenten of vragen over gemeentebelasting. De website maakt het mogelijk om steeds meer zaken met de gemeente direct online te regelen.

Het kan zijn dat de website de eerste periode nog niet helemaal optimaal functioneert. Wij vragen hiervoor uw begrip. Heeft u een vraag of opmerking dan kunt u bellen met tel. (0252) 343 737 of een mail sturen naar webredactie@noordwijkerhout.nl Ook zijn we natuurlijk benieuwd naar uw reactie. Wat vindt u van onze nieuwe website? Wellicht heeft u nog ideeën, suggesties of wilt u laten weten wat u goed vindt aan de nieuwe website. Wij horen dat graag! U kunt een mail sturen naar webredactie@noordwijkerhout.nl

Werk in uitvoering Week 21

N206 Informatie: www.zuid-holland.nl/N206 Asfaltwerkzaamheden aan de N206 tussen de N444 en Bartenweg. Werkzaamheden aan de viaducten Van der Weijdenlaan en Guldemondvaart. Daarnaast ook onderhoud aan diverse duikers en de brug t.h.v. Zilkerduinweg 410 Informatie: Robert Hooijman, 06 538 641 36, of Geert de Maaijer, 06 239 046 72 rhooijman@mourik.com Victoriberg Herstel asfalt vanaf Anemoonweg tot en met Kerkeland inclusief fietsstroken. Op de volgende tijdstippen volledige afsluiting: Dinsdag en woensdag 20 en 21 mei overdag halve rijweg afzettingen voor herstel gootlijnen. Woensdag 21 op donderdag 22 mei tussen 20:00 en 06:00 uur asfalteren. Informatie: R. de Haan Tel. 06 200 176 87 Paul van Dijk Tel. 06 466 149 44 infra@noordwijkerhout.nl

pbrand@versluysgroep.nl Westeinde Werkzaamheden aan kabels en leidingen Informatie: Peter van Dijk Tel. 06 211 756 98 peter.van.dijk@alliander.com Bram Schouten Tel. 06 212 433 35 Zwaluwlaan Kabelwerkzaamheden. Graafwerk in voetpaden Pilarenlaan naar Kerkstraat. Informatie: Bram Schouten Tel. 06 212 433 35 De gemeente werkt aan verbeteringen in het openbaar gebied. Dat levert verkeershinder op. Wij informeren u hier zo vroeg mogelijk over. Het kan voorkomen dat de plannen wijzigen vanwege het weer of andere onvoorziene omstandigheden. Via onze website www.noordwijkerhout.nl vindt u de meest actuele informatie.

Herenweg (oostzijde N206) Werkzaamheden asfaltverharding deklaag. Van 26 tot en met 28 mei is de weg vanaf huisnummer 200 tot 336 afgesloten voor alle verkeer. Aannemer is Fronik-Mijdrecht. Informatie: R. de Haan Tel. 06 200 176 87 infra@noordwijkerhout.nl Schippersvaartweg Reconstructie rijweg, buiten de bebouwde kom Informatie: P. Brand Tel. 06 120 218 94

Nieuws van de raad Samenvatting gemeenteraadsvergadering

Hieronder volgt een samenvatting van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 mei 2014. Met name is gesproken over: Afscheid van de wethouders B.J.M. de Haas en M. Vissers Aan het eind van zijn afscheidstoespraak deelt burgemeester Goedhart mee, dat de

heer Bas de Haas door de raad is benoemd tot ereburger van de gemeente Noordwijkerhout. Vervolgens spreken de heren Floor, Van Berkum, Wiebes, Beugelsdijk en Bilars een dankwoord. Tenslotte krijgen de vertrekkende wethouders het woord. Wijziging van de Verordening op de raadscommissies van de gemeenteraad van Noordwijkerhout (4e wijziging) Voortaan heeft iedere fractie – ongeacht de grootte – het recht om maximaal twee burger-

Vervolg Nieuws van de raad op volgende pagina


raadsleden in te zetten voor het commissiewerk. Daarnaast worden de beleidsterreinen milieu en werken en verkeer en vervoer overgeheveld van de commissie Samenlevingszaken naar de commissie Ruimte en Wonen. Aanbieding van het coalitieakkoord ‘Samen op weg’ (inclusief portefeuilleverdeling) De coalitiepartijen CDA, D66 en VVD hanteren het akkoord als uitgangspunt voor de nieuwe raadsperiode 2014-2018. Onderzoek van de geloofsbrieven en benoeming van de wethouders en onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuwe raadsleden De raadscommissie onderzoek geloofsbrieven (bestaande uit de heren mr. ing. J.C.P. de Moor als voorzitter en L.C.A. Floor en H.B.G. van der Wal als leden) adviseert tot toelating als wethouders van de gemeente Noordwijkerhout: A.Gotink, H.W.M. de Jong en mr. J.C.F. Knapp. Vervolgens worden genoemde heren na schriftelijke stemming door de raad benoemd. Ook wordt door de commissie geadviseerd de heren H.J.W. Geerlings en M. van Dormolen toe te laten als lid van de raad. Beëdiging van de wethouders De eerder genoemde wethouders leggen de eed of de verklaring/belofte af ten overstaan van de burgemeester. Zitting nemen van de nieuwe raadsleden De eerder genoemde twee raadsleden leggen de eed of de verklaring/belofte af ten overstaan van de burgemeester.

Het beëdigen van de nieuw ingekomen burgerraadsleden De volgende personen leggen de eed of de verklaring/belofte af ten overstaan van de burgemeester: V.S. Hoenderdos, ing. H. de Kleer, ing. H.S. van der Vossen-Duivenvoorde, J.M.M. Meeuwenoord, dr. W.P. Secker, A.B. Hoffmans, R. Uitterhoeve, M.J.C. Wijnands-de Groot, P.D.C. Jansen, msc. E.M. Augustinus en J. Janson. Benoeming van commissieleden en hun vervangers De commissies worden samengesteld overeenkomstig het voorstel. De namen worden gepubliceerd op internet. Benoeming van de voorzitters van de raadscommissies - Mr. ing. J.C.P. de Moor - Commissie Bestuurlijke aangelegenheden en Middelen: - M.G. Bilars - commissie Ruimte en Wonen - J.J.J. Beugelsdijk - commissie Samenlevingszaken Leden van bestuursorganen van intergemeentelijke lichamen en hun vervangers De benoeming geschiedt overeenkomstig het voorstel Ingekomen stuk: Advies van de commissie Bezwaarschriften Op advies van de commissie Bezwaarschriften besluit de raad dit bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren.

De gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio De gewijzigde regeling wordt zonder verdere discussie vastgesteld door de raad. Met betrekking tot de volgende hamerstukken is overeenkomstig de voorstellen besloten: - Ingekomen stukken - Voorstel over vaststelling van de Verordening Persoonsondersteunend budget Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek - Voorstel over vaststelling van de gewijzigde procedureverordening planschade De eerstvolgende raadsvergadering wordt gehouden op donderdag 5 juni 2014.

Commissie Ruimte en Wonen

Op woensdag 21 mei 2014 vergadert de commissie Ruimte en Wonen vanaf 20.00 uur in de raadzaal (ingang via bordes). Naast de gebruikelijke zaken staan de volgende punten op de agenda: - Advisering over het ontwerp-bestemmingsplan Landgoed Sancta Maria - Advisering over de concept-welstandsnota Noordwijkerhout

Commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen

Op maandag 26 mei 2014 vergadert de commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen vanaf 20.00 uur in de raadzaal (ingang via bordes). Naast de gebruikelijke zaken staat het volgende punt op de agenda: - Advisering over het voorstel tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2010, derde wijziging

Commissie Samenlevingszaken

Op woensdag 28 mei 2014 vergadert de commissie Samenlevingszaken vanaf 20.00 uur in de raadzaal (ingang via bordes). Naast de gebruikelijke zaken staan de volgende punten op de agenda: - Advisering over het voorstel over de programmaverantwoording 2013 en de programmabegroting 2015 van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek - Advisering over het voorstel over de herziene begroting 2014 en de begroting 2015 van de Gemeenschappelijke Regeling Kust-, Duin- en Bollenstreek - Advisering over het voorstel over de evaluatie Werkgeversservicepunt en voorbereiding Participatiewet - Advisering over het voorstel over het opdrachtgeverschap Jeugdhulp De overzichten met ‘ingekomen stukken’ kunt u vinden op onze gemeentelijke website www.noordwijkerhout.nl Voor nadere informatie over de vergaderingen van de commissies Samenlevingszaken en Ruimte en Wonen, bijvoorbeeld over spreekrecht, kunt u terecht bij de griffier, drs. E.A. Jellema , tel. 0252 343 831 en voor nadere informatie over de vergaderingen van de commissie Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen kunt u terecht bij de commissiegriffier, mevrouw mr. A.I. van Mil, tel. 0252 343 762. Voor beiden is het e-mail-adres: griffie@ noordwijkerhout.nl

Bekendmakingen RUIMTE EN BOUWEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning Locatie, werk, - Groenewege 14, 2211 DC, plaatsen van een kozijn

datum ontvangst 01-05-2014

Deze publicatie vloeit voort uit artikel 3.8 Wabo. Deze plannen liggen momenteel niet ter inzage. Mocht tijdens de behandeling blijken dat een inspraakprocedure vereist is, dan wordt dat op deze gemeentepagina aangekondigd.

Verleende omgevingsvergunningen Bouwadres en werk, - Ambachtsweg 9, 2211 JN, bouwen van een schuurkas en een bedrijfsruimte - Dorpsstraat 42a, 42b en 44, 2211 GD, wijzigen van de gevelindeling - Gooweg thv 13, sectie D1971, bouwen van een woning - Schippersvaartweg 15, 2211 TJ, bouwen van een veranda

Verzenddatum 14-05-2014

12-05-2014 12-05-2014 12-05-2014

binnen zes weken na de bovengenoemde datum van verzending schriftelijk en gemotiveerd bezwaar aan te tekenen bij ons college. Tevens kan iedere belanghebbende, in samenhang met de indiening van een bezwaarschrift, de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, om het treffen van een voorlopige voorziening verzoeken. U kunt ook digitaal beroep instellen bij bovengenoemde rechtbank via http://loket. rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Welstandscommissie

Op donderdag 22 mei 2014 houdt de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit voor de Duin- en Bollenstreek vanaf 14.00 uur een openbare vergadering op onderstaand adres: Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Groothandelsgebouw Stationsplein 45, Ingang A, 3e etage (Unit A3006) Rotterdam De voorlopige agenda met de te behandelen bouwplannen kunt u de vrijdag voorafgaande aan bovengenoemde vergadering vinden op www.dorpstadenland.nl Voor informatie kunt u contact opnemen met 010-2809445 of via dsl@dorpstadenland.nl

Tegen bovenvermelde besluiten bestaat op grond van de Algemene wet bestuursrecht voor iedere belanghebbende de mogelijkheid

Kennisgeving anterieure overeenkomst

Met inachtneming van artikel 6.24 lid 3 van de

TRAPPEN STOFFEREN met projecttapijt v.a. GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. € 300,- incl. tapijt, tel. 071-3010941. Verkaik Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480. Warmond, vofverkaik@xs4all.nl Zat. 7 juni VLOOIENMARKT KATWIJK, LUXAFLEX REPARATIES van vele merken. Vliegveld Valkenburg, binnen + buiten 250 kramen. Zeer veel onderdelen. Ook aan huis service. Ver- Donevents.nl 0294-237320. kaik Warmond, vofverkaik@xs4all.nl BANDENWISSEL winter/zomer, ook opslag ‘ONS THUIS’, kleinschalig wonen in Voorhout voor uw banden/velgen. R.B.C., Rijnsburgerweg (6 bewoners) is dringend op zoek naar ZZP-ers 134, tel. afspr. 071-4032759, Rijnsburg. met diploma’s en vrijwilligers die aan willen pakGARAGE TE HUUR, Heemraadlaan, Leiderken in de zorg. Voor info: 06-34007130 j.zwart@ dorp. Tel. 071-5411324. zorgallerlei.nl

• •

• • •

BODIJNBESTRATINGEN voor al uw straat-, GEZOCHT: mederijder voor groot/lief paard, prachtige uitrijmogelijkheden, eventueel te koop, tuin-, onderhoudswerkzaamheden, bel voor een geheel vrijblijvende offerte 06-30069377. inlichtingen 070-5176533. STRAATMAKER voor al uw straatwerk, GEVEL-/SCHOORSTEENRENOVATIE. Uithakken - reinigen - voegen - impregneren - scheur- terras ophogen + oprit. Vrijblijvend prijsopgaaf. rep. - loodwerken. Bel voor vrijbl. prijs: 06-47166917. Tel. 06-47208666.

Wet ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders bekend dat de gemeente Noordwijkerhout en Eichholtz een anterieure realisatie overeenkomst over grondexploitatie als bedoeld in genoemde wet hebben gesloten met betrekking tot de percelen kadastraal bekend gemeente Noordwijkerhout, sectie B, nummers 892, 1951, 2152, 2903, 3826 en 3852. Vanaf woensdag 21 mei 2014 ligt de zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst, gedurende zes weken tijdens openingstijden voor iedereen ter inzage in de hal van het gemeentehuis. Over de overeenkomst kunnen geen zienswijzen worden ingediend.

Gedoogbeschikking landgoedwinkel aan de Gooweg 45a

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 mei 2014 besloten tot het moment van legalisatie in het geactualiseerde bestemmingsplan Buitengebied in 2015, een gedoogbeschikking te verlenen, voor het gebruik van de zadelkamer van het stalhuis als landgoedwinkel aan de Gooweg 45a in Noordwijkerhout. Tegen bovenvermelde besluiten bestaat op grond van de Algemene wet bestuursrecht voor iedere belanghebbende de mogelijkheid binnen zes weken na de bovengenoemde datum van verzending schriftelijk en gemotiveerd bezwaar aan te tekenen bij ons college.

Tuinman/straatmaker voor al uw tuinwerk•zaamheden, gratis opgaaf. Tel. 06-57200505.• STRAATMAKER voor uw tuin of oprit, leveren

van alle materialen + afvoer, altijd scherpe prijzen. Bel nu 06-47166917. Doe mee en sponsor CliniClowns

november

New York Marathon 2014

Meld je nu aan!

LoopVoorCliniClowns .nl

Tevens kan iedere belanghebbende, in samenhang met de indiening van een bezwaarschrift, de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag, sector bestuursrecht, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, om het treffen van een voorlopige voorziening verzoeken. U kunt ook digitaal beroep instellen bij bovengenoemde rechtbank via http://loket. rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

EVENEMENTEN Ingekomen evenement

Locatie Datum ontvangst - Bavo-terrein 14-05-2014 Noordwijkerhout: Het organiseren van meerdere kofferbakmarkten op alle zondagen van 29 juli t/m 31 augustus 2014 tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

Meldingsplichtige evenementen

Locatie Datum ontvangst - Boekhorsterweg 18 24-04-2014 Noordwijkerhout: Het organiseren van ‘The Longest Day’ op 21 juni 2014 van 13.00 uur tot 23.00 uur.


algemeen

NOORDWIJKERHOUTS WEEKBLAD

DINSDAG 20 MEI 2014

10

St. Gregorius medaille voor Herman van den Hengel

Kaartverkoop Cirque de la Jeanne gestart UIT!  Muziekvereniging “St.

Jeanne d’Arc” verzorgt zaterdag 7 juni vanaf 20.00 uur een muzikale avond onder de naam ‘Cirque de la Jeanne’.De grote zaal van de Schelft zal omgetoverd worden tot een heuse Arena, waarin acrobatiek, humor en muziek elkaar zullen vinden. De marchingband, de slagwerkgroep en de harmonie van ‘St. Jeanne d’Arc’ zijn druk bezig met de muzikale voorbereidingen. Maureen Natzijl – Van der Lans (saxofoon) zal bij een aantal werken de rol van solist vertolken en zal hierbij het publiek uitnodigen de voetjes van de vloer te krijgen. Jeugdcircus Atleta uit Warmond zullen de circusavond opvullen met een aantal acts en uiteraard zullen de clowns niet op het programma ontbreken.

MUZIEK  Herman van de Hengel heeft tijdens de uitgaansdag van het Heren zangkoor St. Caeclia de gouden St. Gregorius medaille gekregen vanwege de 40 jaar die hij al het koor is verbonden.

Naast dat Herman koorzanger is, heeft hij ook op parochieel gebied veel gedaan. Jarenlang was hij redactielid van het parochieblad Joviaal/’t Venster en zat in de overleggroep Liturgie van de St. Victorkerk. Ook was hij negen jaar lang secretaris van het Herenkoor.

Na een bezoek aan de tropische vlindertuin ‘Vlinders aan de Vliet’ en kasteel Duivenvoorde in Leidschendam werd Herman van den Hengel gehuldigd. De tenorzanger van St.Caeclia, van de parochiekern St. Victor, wist met zijn 40 jaar lidmaatschap een belangrijke mijlpaal te behalen.

Dat Van den Hengel gehuldigd is, betekent niet dat hij stop. In tegendeel. “Met zingen ga ik gewoon door”, meldde de jubilaris.

GEHULDIGD

Nadat hij was toegesproken door de voorzitter van het Herenkoor, Dhr. Ruud van Hal, werd door Pastor Henk de Groot de gouden medaille van de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging, de autoriteit op het gebied van de Ned. Kerkmuziek, opgespeld. Voor zijn vrouw Alie was er een mooie bos bloemen.

Kaarten voor ‘Cirque de la Jeanne’ zijn overdag te verkrijgen bij de VVV en ‘s avonds in De Parade, Van der Weijdenlaan 2A. Donateurs ontvangen op vertoon van hun kaart twee gratis kaarten. De overige kaarten worden verkocht voor 6 euro per stuk.

GEERLINGS EN AARTMAN

Tijdens het diner werden nog twee koorleden in het zonnetje gezet. Zowel Arie Geerlings als Jacques Aartman werden gehuldigd omdat ze 12,5 jaar aan het koor zijn verbonden. Geerlings speelt als eerste organist op het Vollebregt orgel van de St. Victorkerk. Aartman zingt de gehele periode in het koor. Beiden ontvangen een ingelijste oorkonde als herinnering aan de muzikale 12,5 jaren die zij achter zich hebben liggen.

De jubilarissen werden in het zonnetje gezet. |Foto: pr.

De lucht in tijdens open dag

Er is slechts een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar en deze zijn niet te reserveren. Indien u een zitplaats wenst, dan is het advies om tijdig te komen.

ZOMERS

 Een keer in de vijf jaar organiseren de ondernemers van bedrijventerrein Gravendam een open dag voor iedereen die geinteresseerd is om een kijkje te nemen bij hun werkzaamheden. Zaterdag stonden de deuren spreekwoordelijk weer open en kon jong en oud zich vermaken op het terrein. Met onder andere Waterballen en een demonstratie Dakar trucks en motoren was er genoeg te beleven. Fotograaf Tino Stulen mocht zelf een vlucht maken in de helikopter, en zag vanaf hoogte dat ook de springkussens niet ontbraken. En na afloop was er voor de springende kinderen een lekker ijsje, om met de zomerse temperaturen heerlijk af te koelen.

Handballers vieren verjaardag HANDBAL  Handbalvereniging

Northa organiseert op 15 juni het traditionele familietoernooi. Leden en oud-leden van de vereniging kunnen ‘s middags meedoen met de activiteiten van de 60-jarige vereniging. Om 13.00 uur wordt er verzameld, om 13.30 uur is de start. Je mag een team aanmelden en als je geen compleet team hebt, is dit ook geen probleem. Aanmelden voor zondag 8 juni via northa@handbal.nl. Aansluitend is er een barbecue. Springkussens, gezien vanuit de lucht, tijdens de open dag op Gravendam. |Foto: Tino Stulen

Kijk in de zorg Om de week verschijnt er in deze krant een column van een zorgverlener uit Noordwijkerhout, in samenwerking met de gemeente Noordwijkerhout. Met verhalen uit de praktijk geven ze inzicht in hun werkzaamheden en wat ze eventueel voor u kunnen betekenen. Deze bijdrage is geschreven door een medewerker van de ISD Bollenstreek.

Wmo Adviescentrum Via Antiqua 23 2211 HW Noordwijkerhout Openingstijden: 9.00 uur tot 12.00 uur www.wmo-noordwijkerhout.nl

‘Regiotaxi: Samen eruit komen’ Onlangs bezocht ik een hoogbejaarde mevrouw. Zij had een aanvraag gedaan om meer kilometers te kunnen rijden met de regiotaxi: een aanvraag Ophoging zones voor de regiotaxi. Haar zoon was bij het gesprek aanwezig. Haar partner is al jaren opgenomen in het verpleeghuis dichtbij. Mevrouw bezoekt haar man elke dag . Zij maakt dan gebruik van de regiotaxi. Tot vorig jaar was dat geen probleem. In 2013 is het aantal zones aangepast en daardoor komt mevrouw nu in de problemen. Zij kan niet met het openbaar reizen en ze kan ook niet meer fietsen. Toen zij een rit wilde bestellen werd aan mevrouw verteld dat haar zones bijna op zijn. Zij is hiervan erg geschrokken. Ik heb verteld dat sinds 2013 de zones van de regiotaxi aangepast zijn. In totaal krijgen mensen nu 450 zones per jaar wanneer zij geen andere vervoersvoorziening (bijvoor-

beeld een scootmobiel) hebben. Hiermee kan men 1750 kilometer per jaar reizen. Ik vertelde dat naast de eigen bijdrage van de klant, de gemeente ook ruim € 5,- per zone aan de vervoerder betaald. Hierdoor is het een dure voorziening. Mevrouw en haar zoon begrijpen de reden van de zone aanpassing. Zij wisten niet dat deze voorziening zo duur is. Vervolgens geef ik aan dat de regiotaxi een onderdeel van de Wmo is. De Wmo is maatwerk. Als blijkt dat door persoonlijke omstandigheden het aantal zones niet voldoende is, kan de ISD besluiten om extra zones toe te kennen. Ik vertel dat mevrouw altijd gebruik kan maken van de regiotaxi. Wanneer de zones tegen Wmo ta-

rief op zijn dan kan zij reizen tegen het algemene tarief. Voor mevrouw is dat € 7,80 per rit. Alleen is er nog een probleem in de weekenden. Mevrouw heeft zes kinderen met volwassen kleinkinderen en bijna allemaal wonende in de buurt. Zij bezoeken hun vader en opa regelmatig. Wij bespreken de mogelijkheid dat de kinderen en kleinkinderen in de weekeinde mevrouw kunnen halen en brengen. In eerste instantie reageerde de zoon afhoudend, omdat iedereen het druk heeft. Ik opperde het idee om een rijschema te maken met de kinderen en de bezoeken aan te passen aan hun moeder. De zoon ging dit voorstellen aan de andere kinderen. Ik heb met mevrouw en haar zoon ook de inkomenssituatie geïnventariseerd en adviezen gegeven over ondersteunende regelingen.

Het is een boeiend proces om samen met de klant in kaart te brengen welke beperkingen er zijn en wat de mogelijkheden zijn. Wat kan de klant zelfstandig oplossen. Waar kunnen de kinderen, buren en kennissen mee helpen. Zijn oplossingen vanuit de “eigen kracht “ ontoereikend en zijn er geen voorliggende voorzieningen waar de klant een beroep op kan doen? Dan moeten andere oplossingen bedacht worden. Soms is het een puzzel. Samen komen we er vaak wel uit.


algemeen

noordwijkerhouts weekblad

‘Deze school is als een nieuwe jas’ n Brede school De Egelantier officieel geopend

De directeur is maar wat trots op zijn school.”Het is zo licht en ruim en het straalt een bepaalde rust uit. Ook de docenten merken dat. Maar, merkten ze wel al op, dat kan ook de nieuwigheid zijn.” kooklokaal

Het gebouw, ontworpen door Pieter Benschop van KvdK architecten uit Noordwijk, heeft twee verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping wordt gebruikt door groep 5

Di

za 24 mei: Ontdek Culinair Leiden • Leiden, Binnenstad 20 tot Maak een culinaire reis door Leiden, waarbij u vier deelnemende restaurants bezoekt. Prijs: €59,50. www.leiden.nl

Vr

Kitchen • Lisse, Kasteel Keukenhof 23 Sandro’s Spetterende danceparty met als hoofdact DJ Sandro Silva.

Vr

za 24 mei: Schemerstad • Leiden, Apothekersdijk 23 en Vijf theatersmakers bieden het publiek stukken die speciaal

Za

• Diverse locaties 24 Heerlijk fietsen en ook nog eens donaties binnenhalen voor Verenigingen Fietsdag

jouw vereniging. Start tussen 9.30-11.00 uur. www.rabobank.nl

Za

Klink je vrij! • Hillegom, Hotel Flora 24 Workshop: Door te klinken maak je contact met je lichaam en je lichaam

Za

Boulevard 24 Tijdens de landelijke Dag van de Bouw is ook•deKatwijk, parkeergarage

antwoordt daarop. Van 10:00-17:00 uur. www.UitinHillegom.nl

Dag van de Bouw

van het project Kustwerk Katwijk te bezoeken! www.vvvkatwijk.nl

Za

• Noordwijk, Oude Jeroenskerk 24 Torenbeklimming Iedere zaterdag is de toren van de Oude Jeroenskerk te beklimmen. 13.00-16.00 uur. Entree € 3,50.

Za

Festival • Lisse, JOL Jeugd Lisse 24 MixZ De leukste workshops georganiseerd door JOL Jeugd Lisse

Za

• Noordwijk, Oude Jeroenskerk 24 Festival om Noordwijkers te verbinden en te inspireren.

voor kinderen van 10-14 jaar. Entree gratis. www.vvvlisse.nl

Hart en Ziel Festival

17.00-22.00 uur. Entree gratis. www.Noordwijk.info.

Za

Niemands Meisje • Sassenheim, Theater ‘t Onderdak 24 Theater: Niemands Meisje is een komedie over gebroken hoop op de ruïnes van idealen. Aanvang 20.15 uur. Entree €15.

Za

• Lisse, Kasteel Keukenhof 24 Buttonpop Een feest der herkenning op het grootste Tribute Festival van

Za

24 Jeugd theater Tikkie speelt kindermusical. Diverse tijden,

Nederland! Aanvang 13:45, entree vanaf €10 www.vvvlisse.nl

Voormalig wethouder bas de haas, directeur van de sophia stichting Peter bongaerts en wethouder knapp luidden de oude bel in het nieuwe gebouw van basisschool de egelantier.

tot en met 8. Zij gaan via een brede trap, die tevens als zitplaatsen voor het podium in de aula dienen, naar hun lokalen. De kleuters en groep 3 en 4 hebben beneden hun lokalen. Tussen elke twee lokalen zit een aparte ruimte. Een uitdrukkelijke wens, laat Klaver weten. “Kinderen worden geacht steeds meer zelfstandig te kunnen werken. In een klas waar veel gebeurd, is zo’n tussenruimte erg prettig, want dan kunnen ze rustig werken. Ook is het een goede plek om toetsen af te nemen.” Een andere moderne ruimte in het gebouw is het kooklokaal, dat wordt gedeeld met de BSO van De Palmboom. De grote inpandige sporthal aan de achterkant van het gebouw is in beheer van Optisport. Via de aparte ingang kunnen ook verenigingen gebruik maken van de hal. De aula heeft een centrale functie in het gebouw, want het kan door middel van verschuifbare wanden ook worden ingezet als aparte kleinere gymzaal voor de kleuters. GRoen schoolplein

Naast multifunctioneel is het gebouw ook duurzaam, vertelt Klaver. “Op het dak van de sporthal liggen

zonnepanelen. Daarnaast werken we met aardwarmte: het water wordt rondgepompt tussen de aarde en het gebouw, en zorgt op die manier in de winter voor verwarming en in de zomer voor verkoeling. We hebben dus geen gas meer, en daardoor ook geen radiatoren in de klaslokalen.” Naast het gebouw is ook het schoolplein aangepakt. Het is nu een zogenoemd ‘groen schoolplein’. Klaver: “Miranda Zuidervaart heeft daarvoor veel fondsen geworven. Mede dankzij haar inspanningen hebben we onder andere nieuwe speeltoestellen, maar ook een kruidentuin, een ontdekstuk met allerlei geurende struiken en twee zithoeken voor buitenlessen. Dan kunnen de kinderen tijdens biologieles naar buiten. En groep 8 gaat aan de slag met groentetuintjes.” Het nieuwe plein is voor iedereen toegankelijk. “Ik zal eerlijk zeggen, bij het zien van het ontwerp dacht ik dat we veel speeloppervlakte zouden inleveren, maar het voelt juist veel ruimer. ”Eigenlijk geeft de hele school een gevoel van ruimte, bekent Klaver. “Het is als een nieuwe jas, wij voelen ons er heel prettig in!”

E-top toernooi VVSB voetbal n VVSB organiseert zaterdag 24 mei voor de vijfde keer het E-top toernooi. De finale staat gepland om 16.45 uur. Het toernooi staat inmiddels bij een aantal profclubs op de kalender. Toen VVSB vijf jaar geleden voor de eerste keer een E-top toernooi organiseerde bestond het deelnemersveld uit hoofd- en topklasse verenigingen. Het was de wens van de organisatie om dit in de toekomst aan te vullen met Betaald Voetbal

agenda

gemaakt zijn voor hun locatie. 20.15-23.30u. www.leiden.nl

Voor de leerlingen van De Egelantier was deze meivakantie een hele bijzondere. Vóór de vrije weken hadden ze nog les in de noodlokalen op het terrein van de voormalige Zoutdepot, maar na de vakantie stonden de deuren van de nieuwe school open. De Brede school - met naast basisonderwijs ook aparte nieuwe ruimtes voor De Palmboom; een BSO, peuterspeelzaal en kinderopvang - is gebouwd op de oorspronkelijke locatie van de basisschool. Dat is naast de schoolbel het enige waar oud-leerlingen hun school aan zouden kunnen herkennen. Naast de nieuwe lokalen, heeft De Egelantier ook een nieuw logo, een nieuwe vlag en een nieuw groen schoolplein. Op dinsdag was het al feest voor de leerlingen en mochten Michelle Brouer en Thomas Knijnenburg samen de eerste steen onthullen. De rest van de dag was het feest in de school. Aan het einde van de middag konden ook andere geinteresseerden binnen lopen om het resultaat te bekijken. “Ik denk dat de hele Zilk binnen heeft gestaan”, vertelt Klaver in zijn nieuwe kantoor. Hij kijkt door de hoge ramen uit over het schoolplein. De achterwand is, net als de buitenkant van het schoolgebouw, fel oranje. “In de oorspronkelijke tekeningen was het terra, van dat warme oranje, maar toen ik op vakantie was, kreeg ik een smsje van mijn collega Carla van Meurs ‘Cor, je kan nu echt niet meer volhouden dat het terra is’. Maar ik vind het mooi, het past bij onze school.”

11

20:00 uur-02:00 uur. Entree: € 20. www.vvvlisse.nl

De Zilk n “Het enige dat mee is gegaan uit het oude gebouw is de schoolbel.” Na deze woorden van Cor Klaver, directeur van basisschool De Egelantier, werd vrijdagmiddag letterlijk het nieuwe gebouw aan de Hafkenscheidtlaan ingeluid. Na ruim een jaar bouwen is het pand klaar en hebben de leerlingen een duurzame basisschool teruggekregen.

Rust

dinsdag 20 mei 2014

Organisaties (BVO’s). Deze ambitie heeft de organisatie waargemaakt. In 2014 doen maar liefst 8 BVO’s mee aan het toernooi: FC Utrecht, Sparta Rotterdam, Willem II/RKC, ADO Den Haag, MVV Maastricht, VVV Venlo, Almere City FC en SC Ex-

celsior. Een mooie uitdaging voor het E-top team van VVSB. Net als de afgelopen twee jaar steunt de E-top organisatie de stichting Spieren voor Spieren. De E-top organisatie heeft het toernooi aangemeld bij de stichting en zal ook dit jaar tijdens de toernooidag collecteren. Meer informatie is te vinden op www.vvsb.nl.

en zo 25 mei: Hotel te Koop! • Noordwijkerhout, Langelaan Tickets via www.tikkie.nl

Zo

van het Park • Sassenheim, Park Rusthoff 25 Dag Dit jaar als aandachtspunt: het ooievaarseiland en de aanleg van de vlindertuin. 10:00-16:00 uur.

Di

• Hillegom, Paspertoe 27 Kookcafé Gezonde en lekkere maaltijden. 16.30-19.30 uur, deelname

Di

• Noordwijk, Oude Jeroenskerk 27 Concerten uitgevoerd door jonge aanstormende talenten

€3,-.Opgeven via roel@jeugdlisse of 06-38072648.

Lunchconcert

en ervaren musici. Iedere dinsdag 12.30 uur. Entree gratis.

Di

toerrit • De Zilk, Café de Ruigenhoek 27 Senioren heerlijke fietstocht voor 55 -plussers door de bollenstreek. Tijdstip 10.30 uur deelname: €1,50

Do

• Noordwijkerhout, Tespelduin 29 Golfwedstrijd Vroeg uit de veren voor de dauwtrapwedstrijd. Aanvang

Do

Pleintje bij de Pomp 29 Gezellige boekenmarkt op en• Warmond, rond ‘t pleintje bij de Pomp te

vanaf 6:30 uur. Entree vanaf € 5. www.tespelduyn.nl

Boekenmarkt Warmond.

Do

Stoomdag • Valkenburg, Nat. Smalspoormuseum 29 Nat. Proef de sfeer uit 1928 en maak een ritje met een klassieke

Do

• Katwijk, Diverse strandvakken 29 Spektakel gegarandeerd tijdens het grootste niet-commercië-

stoomtrein rond het Valkenburgse Meer. www.vvvkatwijk.nl

BeachPower!

le beachvolleybaltoernooi van Nederland. www.vvvkatwijk.nl

Do

vr 30 mei: De Leidse Olympus • Leiden, Burchtplein 29 en Schrijvers, dichters en musici treden op tijdens een wervelende voorsteling. www.leiden.nl

Vr

van de Viool • Leiden, Rijksmuseum Oudheden 30 Nacht In de prachtige museumzalen is de veelzijdigheid van de viool

Za

Oude Jeroenskerk 31 Iedere zaterdag is de toren van• Noordwijk, de Oude Jeroenskerk te be-

in volle glorie te bewonderen. 19.00-1.00uur www.leiden.nl

Torenbeklimming

klimmen. 13.00-16.00 uur. Entree € 3,50.

Za

aan Zee • Noordwijk, Diverse locaties 31 Opera Concerten in de open lucht. 17:00-22:00 uur. Entree gratis. www.operaaanzee.nl

Za

Perdido • Hillegom, het Raam 31 Jazzclub Ritmundo speelt “afro latin music”. Aanvang 20:30 uur, en-

Za

31 2-daagse zeilwedstrijd met ca. 100 jaar oude traditionele

tree € 12,50. www.perdido.nl

en zo 1 juni: Westlander Zeildagen • Diverse locaties zeilschapen op de Leede en Kagerplassen.

Zo

in Leiden • Leiden, Hooglandse Kerkgracht 1 Beelden Wandel tussen de beelden en aanschouw welke oplossingen de kunstenaars hebben bedacht voor het beton. www.leiden.nl

Zo

• Noordwijkerhout, Kinderboerderij 1 Schapenscheerfeest Schapen scheren, spinnen, weven, plakken, etc. 11.00-16.00 uur. www.dierenhoeve.nl

www.bollenstreek.info


WWW.AUTOHEE WWW.AUTO

eid W* ! h r e T v De o alt uw B beta

Laatst maande !

Kijk voor al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

U U

Voor Peugeot onderhoud naar Autobedrijf Heemskerk & ZN U

RENAULT GRAND SCENIC 130pk Celsium 7-p navi oktober 2010 37.247 km Navigatie RENAULT GRAND SCENIC ECC 130pk Celsium 7-p navi € 21.950 oktober 2010

BMW X3 3.0 High Executive Automaat januari 2007 106.123 km Navigatie BMW X3 3.0 Leer High Executive Automaat € 30.750 januari 2007

37.247 km Navigatie SAAB ECC 1.9T Business Line € 21.950 september 2006 79.600 km Lichtm. velgen SAAB ECC 1.9T Business Line september 2006 € 11.500

106.123 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 30.750 juli 2007 50.120 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 18.950 juli 2007

SpeciAliSt iN FrANSe Auto’S reNAult - peugeot + DAciA - NiSSAN

*

79.600 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 11.500 februari 2009 49.750 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 18.600 februari 2009

50.120 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

Occasions BMW X5 3.0 * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6 * vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

RepaRaTie - ondeRhoud - VeRkoop aLLe meRken 49.750 km Lichtm. velgen ECC

BERNARD SCHULTE BV BV BERNARD CENTRALE VERWARMINGSCHULTE EN AIRCONDITIONING

EUROPESE ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN

9,50 tie: 2 eurt k € b a s i g d e M anin hou e r l e c d o o on 99,50 Airc c r i € A

Pakketprijzen Totaal Wp 750 Wp 1500 Wp 2000 Wp 2500 Wp 3000 Wp

Omvormer Soladin 600 Soladin Web XS 3200 XS 3200 XS 3200

Tarief € 1.395,€ 2.795,€ 3.595,€ 4.195,€ 4.795,-

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

€ 18.600

€ 14.950

Autobedrijf Heemskerk & ZN

CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Aantal 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 4.250 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 4.250 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950

Lange Vaart 34 Rijnsburg • Tel. 071-4020365 • info@autoheemskerk.nl • www.autoheemskerk.nl

• EErhart Sierbestrating.

Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

• Vuil tapijt? laat het

vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herStellen? Bouma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• BC SierBeStratinG Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

• 50-plusser SChilDert, SauSt en BehanGt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 5 jaar op omvormer Inclusief BTW

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

VOORHOUT

*vraag naar de voorwaarden

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

SteunZOlen. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

www.ZalenVerhuurkruyt •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

AUTOBEDRIJF

PLUG geeft u u alle alle ruimte ! Plug geeft ruimte! Laat uw uw droomkast droomkast ontwerpen ontwerpenbij Za 17 Mei Laat bij PLUG MEUBELEN 24 Mei PLUG MEUBELEN ! st Actie een ka n a v koop Bij aan tings r o k 50%le accessoire op al

Op zaterdag 24 mei a.s. is er een kastenspecialist van de leverancier aanwezig om u uitgebreid te informeren over: schuifwandenkasten, inloopOnze Schuifwanden zijn bed-achterfunctioneel, kasten, nachtkastjes, en van hoogwaardige kwaliteit. wanden en TV-lift op maat! Ze bieden ongekende mogelijkheden Onze zijn te functioneel om uwschuifwanden ruimte optimaal benutten.en van hoogwaardige kwaliteit.van Ze bieden Door de veelheid kleur enongekende materiaal mogelijkheden om uw ruimte optimaal te kunt u eindeloos combineren. benutten. Door de veelheid van kleur en Ook voor de kastindeling geldt maatmateriaal kunt u eindeloos combineren. Ook voor werk volgens uwgeldt wensen en ideeën. de kastindeling maatwerk volgens uw Kasten gratis gemeten engratis gemewensenworden en ideeën. Kasten worden gratis ten engeplaatst geplaatstininde deregio. regio.

Op zaterdag 17 en 24 mei a.s. is er kastenspecialist van de leverancier aanwezig om u uitgebreid te informeren over : Shuifwandkasten, inloopkasten, nachtkastjes, bedachterwanden en TV-lift op maat !

ZA 24 mei

Ambachtsweg 3 - 2222 AH Katwijk - 071-4028046

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299


politiek

NOORDWIJKERHOUTS WEEKBLAD

DINSDAG 20 MEI 2014

13

Na 19 jaar in de gemeenteraad en 12 jaar als wethouder heeft Bas de Haas afscheid genomen van de lokale politiek. Hij kijkt nog een keer terug op de afgelopen jaren en spreekt over eerlijkheid, afscheid nemen en zijn pensionering.

‘Ik heb getwijfeld om toch nog door te gaan’ Zijn werkkamer in het oude deel van het gemeentehuis is woensdagmiddag zo goed als leeg. Het bureau staat er wat verloren bij, er ligt nog een stapeltje papier op de tafel, maar verder zijn de meeste van zijn spullen al weg. “Er zijn al vier bakken vol met oud papier weggegaan. Ik ben nogal een verzamelaar”, lacht De Haas. De wethouder begon 31 jaar geleden in de lokale politiek. Hoe bent u begonnen? “Ik stond voor het eerst op de lijst voor de gemeenteraad in 1982. Ik was onderwijzer op de basisschool, de eerste zes jaar van mijn carierre op de Prinsenhof - waar ik zelf ook nog op school heb gezeten en stage liep- en daarna stapte ik over naar de Regenboogschool. Terwijl ik les gaf, zat ik ‘s avonds ook regelmatig bij raads- en commissievergaderingen voor de Leidse Courant. Dan was het na de vergadering naar huis en meteen je stukje typen op zo’n oude typemachine. De tekst hing je dan ‘s nachts aan de deur zodat een koerier het kon ophalen. De volgende ochtend stond ik weer voor de klas. Ik deed dat voornamelijk omdat ik het leuk vond. Het betaalde per regel in de krant, dus het bracht niet heel veel op. Het kwam namelijk regelmatig voor dat de redacteur nog een flink deel van de regels had geschrapt. Uiteindelijk heb ik dat zo’n vijf á zes jaar gedaan, voordat ik zelf op de lijst kwam. Dat kwam door mijn contact met Wil Hof - Van Putten, die ik ken van de kopersvereniging van de Victor. Ik ben vervolgens in 1983 in de raad gekomen, al die tijd trouwens met Wil. Dat hebben we bijna twintig jaar volgehouden.” Vanwaar de interesse in politiek? “Het begon toen ik eind jaren ‘60 op de Kweekschool in Heemstede zat. Daar kwamen leerlingen uit allerlei steden en dorpen en dan hoorde je ook andere geluiden dan alleen die van het dorp. Je wordt je bewuster van de samenleving en wat er speelde. Ik werd na die schoolperiode al vrij snel lid van de PvdA. Nee, die keuze was zeker niet van huis uit meegegeven. Mijn opa was overi-

gens wel een vakbondman. Misschien dat het een generatie heeft overgeslagen.” Had u de ambitie om wethouder te worden? “Nee, eerlijk gezegd niet. Na bijna twintig jaar wilden Wil en ik er in 2002 allebei mee stoppen. Na al die jaren in de oppositie vonden we het wel mooi geweest. Dat hadden we ook aan het bestuur gemeld, maar die vroeg een van ons nog een periode te blijven om de nieuwe PvdA-raadsleden te begeleiden. Ik heb toen gezegd dat nog een periode te willen doen. Tot mijn verrassing kwamen we vervolgens in de coalitiebesprekingen terecht, omdat VVD en CDA er samen niet meer uitkwamen. En omdat ik lijsttrekker was, werd ik toen wethouder.” Wat is uw top drie van projecten die u heeft gerealiseerd? “Voor mij is de complete vernieuwing van de onderwijsgebouwen een van de mooiste projecten. De Regenboog, Prinsenhof, Victorschool, Egelantier en het Teylingen College hebben allen een nieuw gebouw. Met de Ireneschool zijn we nog in gesprek. De onderwijsvoorzieningen zijn weer up to date en zijn voor de komende 30 tot 40 jaar gewaarborgd. Een ander voor mij belangrijk project is het opzetten van de ISD Bollenstreek. In 2002 ben ik daar samen met Adri de Roon, wethouder in Lisse, mee gestart. Zo’n twaalf jaar later staat de organisatie als een huis en werken we als gemeente samen met die van Lisse, Hillegom, Teylingen en Noordwijk. Het is een voorbeeld van een gemeenschappelijke regeling die werkt. We kunnen daar als streek trots op zijn; het is efficient en effectief. Als derde wil ik ook graag stilstaan bij de kleinde dingen die het hem doen. Ik denk dan aan de kleine verenigingen als de Speelakker, de scouting en het Jeugdwerk in De Zilk. Ook zij hebben nieuwe accommodaties. Dat is belangrijk, want juist zij betekenen elk weekend veel voor 100 tot 150 kinderen. Als wethouder in het sociale domein heb ik de laatste acht jaar kunnen zien hoeveel vrijwilligers doen. Als zij er niet

zijn, dan is dat een ontzettende verarming.” En wat is een project dat u het meest is bijgebleven? “Het multifunctionele centrum op de Zoutopslag in De Zilk. Het plan was een gemeenschapshuis, school en kinderopvang te combineren in een gebouw. Dat is uiteindelijk een zachte dood gestorven en zijn het deelprojecten geworden. Op zich denk ik dat het project nog steeds wel goed was geweest. Het heeft in ieder geval wel veel energie gekost. Maar wat nu is neergezet, is ook mooi.” Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een wethouder? “Dat je open en eerlijk bent naar de gemeenteraad. Ze moeten van je op aan kunnen. Geen voorstellen achterhouden, maar juist presenteren. Uiteindelijk moet je het toch met de raad eens worden. Én als het fout gaat, dat aangeven en niet verdoezelen.” Maak de volgende zin af: Jammer dat ik dit niet meer kan afmaken... “Ik had gehoopt dat de decentralisaties al geimplementeerd zouden zijn. Uiteindelijk wordt dat pas per 1 januari 2015. Het fundament is gelegd, maar er is nog wel ontzettend veel werk te doen. Ik heb er zelfs over gedacht om nog twee jaar door te gaan om het af te kunnen ronden. Dat heb ik na de verkiezingen ook bij mijn fractie neergelegd; dat als ze in gesprek zouden gaan, ik bereid was om nog twee jaar aan de slag te gaan. Op zich is het jammer dat de klus niet helemaal af is, maar goed, ik ben ook realistisch: over vier jaar is er weer een andere klus die niet af is. Dan kun je in feite nooit weg.” U gaat met pensioen. Wat gaat u absoluut niet missen? “Dat ik word geleefd door de agenda. Naast de vergaderingen en overleggen heb je als wethouder ook de taak je in het dorp te laten zien. Als verantwoordelijke voor de verenigingen ben je dan ook vaak in het weekend op pad. Prima, want je ontmoet veel interes-

sante mensen. Maar het is ook wel fijn dat die drukte er straks niet meer is.” En wat wel? “Alle contacten vanuit de professie. En de samenwerking met de afdelingen. Je kunt lezen en schrijven na twaalf jaar. Het zal wel stil worden, maar het is een kwestie van wennen, denk ik. Ik heb me er op zich redelijk op kunnen voorbereiden.” Wat is uw advies aan de nieuwe wethouders? “Wat ik al eerder zei, dat je open moet zijn naar de raad en zo veel mogelijk aan ze vertellen. Geen geheimen hebben. Bert (Gotink, red.)weet dat ook wel, Hans (Knapp, red.) hoef ik niets te vertellen en Henri (de Jong, red.) is nieuw. Ook belangrijk: betrek de samenleving van Noordwijkerhout erbij.” En wat gaat u doen de komende periode? Heeft u al plannen? “Ik ga eerst afstand nemen van het geheel. Er liggen thuis nog wat klussen op mij te wachten en mijn vrouw Heleen en ik gaan binnenkort op vakantie. Met de camper de kust langs richting Portugal. Wat ik daarna ga doen, zie ik wel. Waarschijnlijk wat vrijwilligerswerk. En, wie weet verdwijnen we nog wel eens. We hebben het wel eens gehad over ‘Drenthenieren’ - verhuizen naar Drenthe -maar mijn vrouw is sceptisch.”Jij kan niet uit Noordwijkerhout weg”, zegt ze. Ik blijf volhouden van wel. We gaan het zien.” “Er is hier eigenlijk ontzettend weinig veranderd in die twintig jaar”, zegt De Haas aan het einde van het gesprek terwijl hij rondkijkt in zijn kamer. Hij wijst op de twee schilderijen met afbeeldingen van lepelaars. “Dat is nog wel een mooi verhaal. Toen Alfons Morssink Hans Knapp opvolgde als wethouder was hij niet zo’n fan van die schilderijen. Ik heb ze toen overgenomen. Toen Hans weer terugkwam, heb ik ze hier toch laten hangen. Hij kwam vanmiddag nog even binnen en meldde dat hij ze mooi weer kan overnemen zodra ik hier weg ben.”


De psycholoog over...

4

Pijlers van een gezonde opvoeding dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn

www.innovatieduo.nl

Nieuws

Thema

Nieuws I Het ontwikkelen van inlevingsvermogen (empathie) is een belangrijk aspect van een gezonde opvoeding. Een recent onderzoek onder pubers is vermeldenswaardig. Op 16 mei promoveerde collega Van der Graaff op empathie bij pubers. Zij stelt dat het inlevingsvermogen en het proces van de ontwikkeling ervan bij jongens anders verloopt dan bij meisjes. In haar onderzoek keek zij naar het vermogen van de pubers om emoties van anderen te begrijpen. Ook onderzocht zij de mate van daadwerkelijke betrokkenheid bij anderen. Van der Graaf concludeert dat naarmate pubers ouder worden het vermogen om anderen te begrijpen toeneemt, maar dat dit proces bij meisjes sneller gaat. Bij jongens tussen 13 en 15 jaar neemt het vermogen zelfs even af.

In “De Psycholoog over…” besteden we een aantal edities aan de pijlers van een gezonde opvoeding van kinderen. Deze editie is nummer twee in de serie. Zoals je hebt kunnen lezen in de vorige editie is geen enkele opvoeding blessurevrij.

Een opmerkelijk niet onbelangrijk detail is het volgende: Er is een verband tussen empathie, de mate van steun door ouders en delinquent gedrag. Bij jongeren met een sterke empathie (goed kunnen inleven in anderen) neemt delinquent gedrag af bij meer ouderlijke steun. Bij jongeren met zwakkere empatische vermogens leidt meer ouderlijke steun tot meer delinquentie. Nieuws II Een ondersteunende opvoeding kan bij geadopteerde kinderen een negatieve start in hun land van herkomst compenseren. Dit onderzoek van promovenda Schoenmaker richtte zich op kinderen uit Zuid-Korea, Sri Lanka en Colombia. Zij volgde de kinderen na hun adoptie als baby ruim twintig jaar. Haar vraag was: Welk effect hebben ondervoeding en gehechtheid in de ouder-kindrelatie op de ontwikkeling? Haar resultaat is hoopgevend: kinderen die na adoptie in de warme en veilige handen van beschikbare opvoeders komen en stabiele zorg krijgen, kunnen de schadelijke gevolgen te boven komen. Adoptie blijkt voor deze kinderen een positieve interventie te zijn. Zowel voor de korte als lange termijn. Dit resultaat van collega Schoenmaker is in lijn met onze conclusie over de gevolgen van problemen in de opvoeding in ons nieuwe boek Alles over liefde en relatiekwaliteit: “History is not destiny”.

Quote

“Een veilige hechting is een basisbehoefte”

Ook is het belangrijk om te bedenken dat een gezonde opvoeding afhankelijk is van veel factoren, zoals gezondheid, IQ, gezinsomstandigheden en cultuur. In de vorige editie hebben we het doel van opvoeden geformuleerd aan de hand van een quote van onze beroemde collega Rogers: “Dát zelf te zijn, wat men waarlijk is”. Deze uitspraak verwijst naar de persoonlijke zoektocht naar je unieke bestemming in het leven. Opvoeders helpen kinderen bij deze zoektocht. De vijf pijlers bij deze zoektocht zijn: veilige hechting, autonomie en identiteitsgevoel (‘jezelf een uniek mens voelen’), zelfexpressie (‘jezelf kunnen uiten’), zelfwaardering en zelfverzekerdheid (‘zelfvertrouwen’) en zelfbeheersing. In deze aflevering van “De Psycholoog over…” lichten we het thema veilige hechting toe. Een veilige hechting wordt beschouwd als een emotionele basisbehoefte van een kind. Hechting betekent het vermogen om je op een gezonde manier met anderen te verbinden. Je bent in staat wederkerige relaties aan te gaan en te onderhouden. In die relaties ervaar je onderlinge verbondenheid, vertrouwen en veiligheid. Om een gevoel van verbondenheid te ontwikkelen hebben kinderen aandacht, liefde, begrip, respect, genegenheid en leiding (sturing, begeleiding) nodig. Zowel van hun ouders als van leeftijdsgenoten. Veiligheid en vertrouwen zijn daarbij randvoorwaarden. Voor baby’s is basisveiligheid zelfs van levensbelang. Een veilig gehecht kind kan zich ontspannen omdat het zich veilig voelt. Zonder een gevoel van basisveiligheid is een goede ontwikkeling niet mogelijk. Bij een tekort aan basisveiligheid kan de ontwikkeling stagneren. Ieder kind heeft een veilige omgeving nodig. In een veilige omgeving zijn opvoeders voorspelbaar; ze zijn lichamelijk en emotioneel beschikbaar voor het kind. In een veilige omgeving wordt niemand misbruikt. Wat onenigheid is daarentegen normaal. Een kind kan van ruzie, en met name van het oplossen van conflicten, leren. Onenigheid is daarom niet destructief. Het kind wordt immers niet verlaten, althans niet voor

In gesprek met

langere tijd. Het hormoon oxytocine speelt bij hechting een belangrijke rol. Oxytocine stimuleert gevoelens van rust, liefde en bescherming. Intimiteit en aanraking tussen mensen bevordert het vrijkomen van dit hormoon. Oxytocine wordt daarom ook wel het hechtingshormoon of knuffelhormoon genoemd. Dit is ook de reden dat knuffelen door deskundigen als zo belangrijk wordt aangemerkt. Uit het voorgaande wordt duidelijk dat de woorden ‘veiligheid’ en ‘verbondenheid’ centraal staan. In het navolgende wordt duidelijk wat we verstaan onder verbondenheid. Er zijn twee soorten verbondenheid. De eerste heeft te maken met intimiteit. Intieme relaties hebben we met ouders, familie, partners en heel goede vrienden. Zij zijn ons het meest nabij. De tweede soort verbondenheid heeft te maken met het gevoel ergens bij te horen, deel uit te maken van een groter geheel. Deze sociale verbondenheid voelen we in onze kennissenkring, in het verenigingsleven, op school en in de maatschappij in het algemeen. Mensen die dit gevoel van verbondenheid missen, voelen zich vaak eenzaam, ontevreden, leeg en gespannen. De oorsprong ligt vaak in een onvervulde eerste basisbehoefte: de veilige hechting aan anderen. Een veilige hechting is met recht een universele menselijke basisbehoefte. Veilig gehechte mensen zijn in staat om relaties aan te gaan en te onderhouden en zijn in staat om op eigen benen te staan. Dit is een kenmerk van volwassenheid, zodat we uiteindelijk, met vallen en opstaan, worden wie we zijn: onszelf. In een volgende editie van “De psycholoog over…” wordt een van de andere vijf pijlers verder toegelicht.

Boekentips

De psycholoog in gesprek met... Blondi van der Woude Voor veel lezers is Blondi een bekende. Zij is de bevlogen directeur van de christelijke Opleidingschool (COS) in Katwijk. 450 leerlingen, 17 groepen en een team van 33 medewerkers. Met een groot hart voor kinderen is haar leven gewijd aan haar school en het basisonderwijs. Als je ’s ochtends om 6.30 uur op de Parklaan 118 licht ziet branden of ’s avonds om 22.00 uur een oudere-jongere (met krullen) het hek op slot ziet doen, dan is het Blondi. Met een dijk aan 40 jaar ervaring, dus reden haar te vragen om een gesprek over de opvoeding van kinderen. Als we Blondi vragen naar de kern van een goede opvoeding, noemt zij: “Rust, regelmaat, structuur en kind mogen zijn.” Een kind moet volgens haar in een veilige omgeving de gelegenheid krijgen zich te ontwikkelen. Blondi is hierbij doordrongen van de taak die het onderwijspersoneel heeft. Zeker in een tijd van afname van sociale samenhang in gezinnen en families, kan een school voor een kind een baken van rust en structuur zijn. Een kernachtige uitspraak van Blondi in dit gesprek is: “Kinderen zijn niet veranderd, wij zijn veranderd”. Blondi geeft in een paar grove penseelstreken aan wat er veranderd is de laatste 30 jaar. Volgens haar is de samenleving onrustig en hectisch. Het aantal opvoeders rond een kind is toegenomen. Kinderen missen vaak rust en structuur. Zij worden overspoeld door multimediale informatie en krijgen nauwelijks de kans zich spelenderwijs te ontwikkelen. De lat voor kinderen ligt erg hoog, zowel thuis als op school. Een modern kind lijkt soms besmet met woorden als ‘prestatie’, ‘excellent’ en ‘perfect’. De vele talentenshows zijn inclusief de hoge lat van een aantal ouders debet aan deze hoge druk voor kinderen. Er lijkt een onderscheid aanwezig tussen “losers” en “winners”. Kinderen zijn soms, merkt Blondi op, dan ook erg kritisch op elkaar.

Ook wordt te snel een beroep gedaan op zelfstandigheid. Kinderen krijgen volgens haar niet meer de gelegenheid om nog kind te zijn. Dit beroep op zelfstandigheid is in het Voorgezet Onderwijs nog sterker aanwezig. Volgens Blondi kan dat nadelige gevolgen hebben voor het functioneren van een kind. Blondi maakt zich zorgen over de toenemende toetscultuur in het onderwijs en de nadruk op prestaties in plaats van ontwikkeling. “Het onderwijs moet terug”, zegt zij. Minder moetens, minder eisen en meer spelen, voorlezen en tijd voor de ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk. Docenten worden soms letterlijk gek van de administratieve rompslomp op een school (en kinderen worden gek van de prestatiedruk). Als ik Blondi vraag naar het specifieke thema van deze editie van “De psycholoog over..”, zegt zij over hechting: “De toegenomen hectiek in onze samenleving vormt in combinatie van het wegvallen van veilige gezinsverbanden een risico voor problemen in de hechting van een kind.” Zij vertelt dat de scholen in de regio de nadelige gevolgen ondervinden van (v)echtscheidingen. Blondi is niet alleen directeur en docent, maar ook vaak zorgverlener. “Een zorgelijk verhaal”, zeg ik (Gert Jan) na een uur gesprek, een beetje beduusd. Blondi zet direct haar bevlogenheid als wapen in, en zegt: “Wij gaan er gewoon vol voor, samen met alle betrokken ouders en leerkrachten waarin de COS bevoorrecht is, doen we ons uiterste best om een optimale minisamenleving op de school te creëren. We gaan ervoor ! Nu begrijp ik waarom om 6.30uur het licht aan gaat en het hek om 22.00 uur pas dicht. Er is werk aan de winkel en gewerkt dat wordt er in ieder geval op de Parklaan 118 in Katwijk. “Ze bestaan nog, die bevlogen opvoeders”, schiet er als een gedachteflits door mijn hoofd, en fluitend fiets ik terug naar huis.

1. | Dijkstra, P. (2012). Omgaan met hechtingsproblemen. Liefde is het mooiste wat er is. Toch gaat ‘houden van’ lang niet altijd vanzelf. Liefde geven en nemen kan behoorlijk wat problemen opleveren. Je kunt het bijvoorbeeld moeilijk vinden om je gevoelens te delen of last hebben van bindings- of verlatingsangst. Dergelijke hechtingsproblemen kunnen je leven flink verzieken en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je relatie op de klippen loopt, ook al houd je nog zoveel van je partner. De inhoud van deze editie is door collega Pieternel Dijkstra volledig up-to-date gemaakt. Nieuwe inzichten in de oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van hechtingsproblemen komen aan de orde. Wat is ‘hechten’ eigenlijk? Op welke manieren kun je dat doen? In deze herziening wordt niet alleen ingegaan op de gevolgen van hechtingsproblemen voor je relatie, maar ook voor jezelf en je relaties met anderen. 2. | Thoomes-Vreugdenhil, A. (2012). Hechtingsproblemen bij kinderen. Dit boek geeft hulpverleners, leerkrachten en ouders inzicht in hechtingsproblemen bij kinderen. Wat is er nodig om een kind veilig te hechten? En welke mogelijkheden zijn er om hechtingsproblemen te behandelen? 3. | Kloens, G.J. en Van Duijn, G. (2014) Alles over liefde en relatiekwaliteit. In hoofdstuk twaalf is informatie over hechting opgenomen en het negende hoofdstuk is helemaal gewijd aan de pijlers van een gezonde opvoeding. Hierbij komt een gezonde hechting ook uitgebreid aan bod. Dit boek is verkrijgbaar via www.verbeterjerelatie.nl. Kijk voor meer boekentips op www.verbeterjerelatie.nl

Quote

“In een gezonde opvoeding staan veiligheid en verbondenheid centraal”


service

NOORDWIJKERHOUTS WEEKBLAD

DINSDAG 20 MEI 2014

Kerkdiensten

Rond de Witte Kerk

St.Victorkerk Zaterdag 24 mei 19.00 uur Woord- en Communiedienst met Revoice

Leed in geuren en kleuren

St.Jozefkerk Zondag 25 mei 10.00 uur 1e Communieviering met het kinderkoor De Schalmei Voorganger: pastoor A. Goumans Lector: 1e communiewerkgroep Donderdag 29 mei 10.00 uur Hemelvaartsdag Woord- en Communiedienst met samenzang Voorganger: pastor H. de Groot H.Hartkerk De Zilk Zondag 25 mei 9.30 uur 6de zondag van Pasen Gezinsviering Voorganger: Kapelaan S. Kuik m.m.v. Do-Re-Mi Donderdag 29 mei 9.30 uur Hemelvaartsdag Voorganger Pastoor R. Franken m.m.v. Dames- en Herenkoor Witte Kerk Zondag 25 mei 10.00 uur Voorganger: ds. E.H van der Weide Donderdag 29-mei 9.00 uur Hemelvaartsdag Voorganger: ds. E.H. van der Weide

Graffiti op de Witte Kerk? KERK

 Afgelopen vrijdag was er voor de jongeren rond de Witte Kerk een graffiti-workshop rond het thema: Wie ben ik? Velen hebben hen bezig gezien. Het resultaat valt te bewonderen in de jeugddienst van zondag 25 mei om 10.00 uur, rond het thema ‘Wie zijn we samen?’ Deze dienst is het einde van een spannend catechisatie-seizoen. De dienst is voor iedereen, jong en oud. Voorganger is ds. Van der Weide.

Eindstand TeamCompetitie” Bowling Maandag/Vroeg 1 Ambius 2 Koetshuis de Burcht 3 Changing Experience 4 Veni Vidi Vici 5 Star Balm

317* 310* 296* 284 270.5

Maandag/Laat 1 Net Niet 2 Bam 3 Warmerdam 4 Excellent Lasergravu 5 Mentra

337.5* 333.5* 311* 293 277

Dinsdag/Vroeg 1 Teylinger borduur se 2 B.P.Kok 3 Vastibo 4 TMF 5 Abswoude Autopromena

441.5* 378* 340.5 337 325.5

I Foto: v.l.n.r voorzitter Ron Nulkes, notaris Timmers en voorzitter beheercommissie Henk de Bruin

Laatste uitloting obligaties St. Jeanne d’Arc VERENIGING  In 1999 heeft de vereniging St. Jeanne d’Archaar intrek genomen in haar eigen verenigingsgebouw “De Parade”. De financiering van het gebouw is destijds mede mogelijk gemaakt doordat Noordwijkerhouters, bedrijven en vele andere mensen die de vereniging een warm hart toedragen een of meerdere renteloze obligaties namen.

In 1994 werden de eerste obligaties uitgegeven wat betekent dat deze dit jaar voor de twintigste keer zijn uitgeloot. Deze uitloting werd volledig belangeloos verricht door notaris Timmers van het gelijknamige notariskantoor uit Lisse. Jaarlijks wordt voor een vast bedrag aan obligaties uitgeloot, welke na inle-

vering daarvan desgewenst aan de houder worden uitbetaald. Het is natuurlijk ook mogelijk om het bedrag alsnog geheel of gedeeltelijk te schenken. NUMMERS

Onderstaand vindt u de uitgelote nummers van dit jaar (type- en zetfouten voorbehouden): 21, 27, 47, 130, 161, 185, 266, 329, 346, 347, 360, 363, 369, 372, 389, 395, 398, 503, 508, 515, 519, 530, 556, 561, 565 en 574. Een totaaloverzicht van obligaties welke in de afgelopen jaren zijn uitgeloot vindt u op www.stjeannedarc.nl. Is uw obligatie uitgeloot? Neemt u dan contact op met de heer L. Zuiderduin via telefoonnummer 06 11352859.

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel. (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn tel.: 06 49 44 96 32 e-mail: redactie@noordwijker houtsweekblad.nl

k gevoel deze week dringend de behoefte enig leed met u te delen. Het gaat om leed dat uitsluitend hondenbezitters treft, en dan nog alleen degenen die hun trouwe viervoeter uitlaten met zo’n handige uitschuifbare riem. Hoewel: de vraag is nou net hoe handig zo’n riem eigenlijk is. Want wat gebeurt er? Uw hond of de onze zoekt voor het doen van zijn of haar behoefte een discrete plek tussen de bosjes. De onze is zo opgevoed. Er zijn ook baasjes en vrouwtjes die hun hond midden op de stoep hun behoefte laten doen en daar dan bij staan met een gezicht van ‘ik kan er niets aan doen’. Over zulk leed wil ik een volgende keer wat schrijven. Hier zij slechts opgemerkt dat er voor dezulken slechts één passende bestraffing bestaat: laat hen het overlast bezorgende materiaal met blote handen in de depodog doen… Genoeg daarover. Terug naar de bosjes, waar Kobus dus z’n behoefte doet. Hij gaat vervolgens aan de andere kant de bosjes weer uit. Dat kan, met zo’n riem. Ik roep hem terug, en hij komt gehoorzaam door de bosjes weer naar mij toe. Helaas langs een andere weg dan hij er in ging. Z’n handige uittrekriem zit nu om twee struiken gewikkeld. Wel staat Kobus vrolijk kwispelend aan mijn kant van de bosschages. Dat is tenminste iets. Maar de riem zit vast. Ik stuur hem vertwijfeld terug, maar dat commando snapt hij niet. En tegen de tijd dat hij het begrijpt, neemt hij een derde weg. Er zit niets anders op dan dat ik Kobus losmaak en zelf door de bosjes struin om de riem los te maken. Daarbij moet ik uitkijken waar ik loop, als u begrijpt wat ik bedoel. Uiteindelijk bevinden Kobus, de riem en ik ons allemaal aan één kant van de bosjes. De riem weer keurig opgerold, Kobus enigszins verbaasd (moest de baas soms ook z’n behoefte doen daar in die struiken?), maar ik kom gehavend uit de strijd. Het blijkt dat Kobus z’n behoefte deed tussen de rozenstruiken. Ik zit onder de schrammen. En het is nog erger. Want als ze nou bloeiden dan hing er tenminste nog een aangename geur om dit leed. Maar nee hoor: de rozen bloeien nog niet en ik, ik ben er toch ingetrapt…ehvanderweide

Zomerse zangavonden

4032 bosjes rozen voor hele wijk

KERK  Ook dit jaar worden er weer zangavonden georganiseerd in de Witte kerk. Alle bijeenkomsten beginnen om 19.30 uur. De start is op vrijdag 6 juni met het thema ‘water’.

LOTERIJ  De Bloemprijs van de Postcode Loterij is gevallen op wijkcode 2211 gevallen. In totaal wint Noordwijkerhout 4032 bosjes rozen. Deze week en volgende week ontvangen de winnaars de bloemen.

Liederen uit diverse bundels met een verwijzing naar water worden deze avond gezongen. Wouter Pieper zal op het orgel de avond begeleiden.

Iedereen die met wijkcode 2211 mee-

speelden in de maarttrekking wint per lot een bosje rozen, die opgehaald kunnen worden bij Bloembinderij van Duyvenbode. Marleen van Ommeren (l) krijgt een bosje bloemen overhandigd van medewerkers van de bloembinderij. |Foto: MV

VISSEN  De derde jeugdcompeti-

tiewedstijd van HSV de Arnoud werd vrijdag gevist. De locatie was dit jaar voor de eerste keer bij de Waterzuivering aan de Leidsevaart. In de A groep is Daan de Kan tot nog toe een klasse apart dit jaar. Na drie wedstrijden heeft hij al 112 vissen gevangen en staat riant op kop in het klassement. Jordi van Denzen was echter de dagwinnaar deze wed-

Sluitingstijd advertenties maandag 10.00 uur

Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Noordwijkerhouts Weekblad

strijd 34 vissen. In de B groep zijn de vangsten nog niet zo groot als in de A-groep, wat niet wegneemt dat er leuk vis gevangen wordt. De dagwinst werd deze avond door Lars Derksen gepakt, die met een vangst van 152 cm steeg naar de vierde plek in het klassement. De nieuwe koploper in het klassement is Caitlin Noordermeer. De complete uitslagen zijn ook terug te vinden op www.dearnoud.nl.

Van de Burg dagwinnaar

Inleveren kopij: uiterlijk vrijdag 08.00 uur

Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25

Op vrijdag 4 juli treedt het bekende gospelkoor Living Words uit Valkenburg op. Het thema van deze avond is rivier. Naast hun eigen re-

pertoire, zingen de deelnemers met elkaar bekende liederen. Vrijdag 18 juli begeleidt Cees Wassenaar de zangdienst. Naast Wassenaar zullen enkele gemeenteleden een muzikale bijdrage leveren. Liederen die over zee en storm gaan zullen de revue passeren. De laatste zangavond is op 1 augustus. Na water, rivier, zee en storm wordt er geeindigd in veilige haven. De voorzanggroep van de Witte kerk zal enkele liederen zingen. Het orgel wordt bespeeld door Steven van Heteren. Aan het einde van de dienst is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

De Kan klasse apart

COLOFON Oplage 7.000

15

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van

de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Het Noordwijkerhouts Weekblad wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is daarnaast verkrijgbaar bij: • Gemeentehuis • Openbare Bibliotheek • Boekhandel Wagenaar & van Halem • Drogisterij Bemelman • VVV winkel (Dorpsstraat)

• Albert Heijn (Zeestraat) • Proefmarkt (De Zilk) Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.noordwijkerhouts weekblad.nl

VISSEN  De tweede wedstrijd in de zomercompetitie van HSV de Arnoud is gewonnen door Arie van de Burg. Hij haalde in het Noord Hollands kanaal de meeste vis boven water.

Met een vangst van 4.350 gram wist Van de Burg de dagwinnaar van vorige week, Piet ter Veen, te kloppen. Ter Veen ving 4.220 gram boven en staat in het klassement nog wel op de eerste plaats. In groep B wist koploper Michael Brama 300 gram binnen te halen. Nummer twee Marck de Kan ving 1.690 gram. Mart van de Burg haalde 2.230 gram boven.

In groep C haalde Sjaak Borst 4.050 gram naar binnen. Koploper Nico Prins had 3.7700 gram en Ben Persoon had na afloop 2.680 gram. De volgende wedstrijd is op zondag 1 juni in Buiten Spaarna in Spaarnedam. Loten is om 5.25 uur, aanvang om 6.45 uur. Meer informatie op www.dearnoud.nl. OUDERENAFDELING

De zesde wedstrijd van de Ouderenafdeling HSV De Arnoud is gewonnen door Siem Zuiderduin (groep C) met 17.120 gram. In groep A ving Kees van den Burg 15.880 gram. In groep B deed Engel Franken goede zaken met 8.480 gram.


: STIJDEN G N I N E P EXTRA O ag en vrijdag d Donder .00 uur! ! tot 21 .30 uur 7 1 t o t ag en zond g a d r e Zat

uen roaacnkohoep q 50isseelbu n va ee aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

za Bedding Pla

Ma. Di. Wo. Do. Vr.

09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-21.00 uur!!! 09.30-21.00 uur!!!

Za. 09.30-17.30 uur!!! Zo. 12.00-17.30 uur!!!

Noordwijk


Heerlijk Wonen Beurs in Dekker Warmond IS T A R G E E R T EN

24 25 gratis beurs beleven inspiratie voor wonen duurzaamheid culinair proeverijen gezelligheid advies kinderanimatie

mei

Welkom op dé wonen en leven beurs van de Duin en Bollenstreek! Nu is er nog een zee van ruimte, maar over een week zijn de hallen bij Dekker Warmond gevuld met tientallen stands voor de Heerlijk Wonen, Heerlijk Duurzaam en Heerlijk Culinair beurs 2014. De laatste loodjes zijn

spannend voor organisatoren Annemarie Hoevens en Henriëtte van den Anker. “Er komen nog steeds aanmeldingen binnen”. Deze derde editie van ‘hun’ Heerlijk Wonen Beurs is groter dan ooit tevoren. Dat is één van de redenen dat de beurs niet meer in het vertrouwde Huys te Britten wordt gehouden, maar in één van de grote locaties van de Duin- en Bollenstreek. “We hebben gemerkt dat er regionale belangstelling is voor dit evenement”. Eén van die belangstellenden was Dekker Warmond zelf, vertelt sales-medewerkster Pauline Geerlings: “Annemarie en Henriëtte zijn er altijd duidelijk over geweest dat

heerlijk wonen duurzaam culinair

zij met hun Heerlijk Wonen concept ondernemers in de streek met elkaar wilden verbinden. Dat vinden wij ook. Vereende krachten maken veel mogelijk. Vandaar dat wij hebben aangeboden om de beurs in Warmond te gaan huisvesten.” Dekker Warmond is misschien wel het bekendste sport- en

partycentrum van de streek. Ook zij zijn op de Heerlijk Wonen Beurs van de partij om te laten zien wat er bij hen allemaal mogelijk is: “Onze nieuwste aanwinst is de Timberclub: ons nieuwe golfrestaurant dat is gelieerd aan Golfclub Kagerzoom. Met mooi uitzicht op de golfbaan, een Masters Golfshop en de Swingline Golfschool om de hoek is de Timberclub dé plaats om in golfsferen te verkeren!” Wat niet betekent dat alléén golfers welkom zijn bij de Timberclub: iedereen is welkom! Samen met meer dan 50 andere ondernemers verwelkomen Dekker Warmond, Annemarie Hoevens en Henriëtte van den Anker u graag in het weekend van 24 en 25 mei op de heerlijk Wonen, Heerlijk Duurzaam en Heerlijk Culinair Beurs. Want heerlijk leven willen we toch allemaal?

Heerlijk Wonen De heerlijk Wonen Beurs is uw inspiratiebron voor alles dat met wonen te maken heeft. Van de eerste aanzet tot het kopen van een huis tot het verbouwen, inrichten of verbeteren ervan. Na een bezoek aan de beurs weet u álles! Heerlijk duurzaam Geld besparen door handige technologieën, en zorg dragen voor een betere toekomst voor uzelf en uw kinderen. Dat is waar het bij Heerlijk Duurzaam om draait. Want zuinig zijn met grondstoffen, materialen en energie wil niet zeggen dat u ook moet inleveren op uw comfort! Heerlijk Culinair Van alle Heerlijk-varianten past culinair misschien wel het meest, want heerlijk, dat staat voor genieten van lekker eten, goede wijnen, verse producten en exotische smaken. Kortom: voor heerlijke gastronomie.

Locatie: Dekker Warmond, Veerpolder 14, 2361 KV Warmond. Volg ons op: www.heerlijk-wonen.nl


BOUW(T) VESTERHOUT VOORHOUT www.vesterhout.nl

6 APPARTEMENTEN

NAAST EEN VOORDELIGE STARTERSLENING NU TE KOOP : MAISONNETTE WONING VANAF € 169.000,V.O.N. MET FINANCIERINGSREGELING* *vraag naar de voorwaarden.

NU OOK VANAF E 169.000,- V.O.N* *vraag naar de voorwaarden.

Vanaf € 212.500,- v.o.n.

Vanaf € 187.500,- v.o.n.

• woonoppervlakte van 85m • zeer ruim bemeten tuin op het Zuid-Westen • ruime woonkamer • complete badkamer en keuken naar eigen smaak en wensen mogelijk • 2 slaapkamers • eigen berging in de tuin

• woonoppervlakte van 75m2 • ruime woonkamer met balkon op het Zuid-Westen • 2 slaapkamers • optie voor dakkapel aan voorzijde • complete badkamer en keuken naar eigen smaak en wensen mogelijk • eigen buitenberging

2

GESCHAKELD VRIJSTAAND

WELKOM IN ONZE STAND OP DE BEURS HEERLIJK WONEN DUURZAAM CULINAIR 24/25 MEI 2014, DEKKERHALLEN WARMOND. WWW.HEERLIJK-WONEN.NL

12 MAISONNETTE-WONINGEN

VRIJSTAANDE VILLA

€ 439.000,- v.o.n.

€ 525.000,- v.o.n.

• woonoppervlakte van 138m2 • dubbel openslaande deuren • complete keuken en badkamer • carport • ruime tuin op het Zuid-Oosten • 3 ruime slaapkamers en grote zolderverdieping • optioneel : garage

• woonoppervlakte van 168m2 • modern eigentijds ontwerp • dubbel openslaande deuren • complete keuken + inbouwapparatuur • badkamer met luxe sanitair • invloed op afwerking en indeling • zeer ruime (367m2) kavel • optioneel : garage

Rijksstraatweg 50 | Sassenheim | www.hbbouw.nl

Verkoopinformatie: Telefoon: 0252 375 736 www.vesterhout.nl


Foto: PR

Foto: PR

Kuivenhoven Keukens: een sieraad voor ieder huis

Heerlijk Wonen in Voorhout in een huis van H&B Bouw

Kuivenhoven Keukens is inmiddels een bekende verschijning op de Heerlijk Wonen Beurs. De Rijnsburgse bouwer van keukens op maat is er al vanaf het begin bij en maakten bij de eerdere edities indruk door hun opstelling van een compleet werkende keuken, en de daarbij behorende apparatuur.

Wonen in Voorhout? Kom dan eens langs bij de stand van H&B Bouw op de Heerlijk Wonen Beurs. Het bouwbedrijf presenteert op de beurs diverse woningen, maisonnettes en appartementen die zij gerealiseerd heeft in de nieuwe wijk Vesterhout in Voorhout.

Dit jaar brengt Kuivenhoven twee keukens mee naar de Heerlijk Wonen Beurs. “De eerste zou je een tijdloze keuken kunnen noemen”, aldus Henry Kuivenhoven. “In deze keuken demonstreren wij de keukenapparatuur van Miele.” Kuivenhoven mag zich namelijk al enige jaren een Miele Kitchen Inspirience Partner noemen. “Onze andere keuken is van rustiek eikenhout. Met een Massieve look,

haar grove smeedijzeren grepen en 16 centimeter dikke betonnen aanrechtblad is deze keuken met recht robuust te noemen dat niet zou misstaan in een riante woonboerderij of klassiek landhuis. Bij deze keuken hoort de keukenapparatuur van Gaggenau, een Duits merk dat net zo degelijk is als de keuken waar ze in past. Behalve deze apparatuur demonstreert Kuivenhoven Keukens op de Heerlijk Wonen Beurs ook de Quooker; altijd direct kokend water als je het nodig hebt. Om snel een kopje thee te zetten, of om vlot aan het koken te gaan. Op de Beurs laten de medewerkers van Kuivenhoven graag zien hoe gemakkelijk en veilig deze kokend-waterkraan is. Maar wat is een keuken zonder kok? Kuivenhoven brengt er één mee, die niet alleen het gemak van de apparatuur zal demonstreren, maar die ook de heerlijkste hapjes maakt met behulp van: een stoomapparaat! Mis de stand van Kuivenhoven niet en laat je verbazen!

H&B Bouw is een bouwbedrijf dat al twintig jaar is gevestigd in Sassenheim. “Wij doen alles op het gebied van woningbouw: van een uitbouw van een bestaande woning tot de realisatie van een complete villa”, vertelt dhr. Bakker. “Of het nu om een grote of kleine bouw of verbouwing gaat, wij pakken alles aan met dezelfde zorgvuldigheid en zorg. Accuraat, grondig en punctueel, dat zijn onze kernwoorden. Wij kunnen onze opdrachtgever iedere zorg uit handen nemen.”

In de nieuwe wijk Vesterhout in Voorhout bouwde H&B Bouw verschillende vrijstaande huizen en ruime eengezinswoningen, nu komen daar ook 2- en 4-onder-1-kap-woningen, maisonnettes en appartementen bij. Ruime appartementen van tien bij tien meter, met een tuin van zes bij tien meter. Boven deze appartementen heeft H&B Bouw zogenaamde maisonnette-woningen gerealiseerd. Per twee maisonnette-woningen is er één centrale entree op de begane grond, terwijl de maisonnette zelf uit twee verdiepingen bestaat. Zowel de appartementen als de maisonnettewoningen hebben een eigen buitenberging. Speciaal voor de Heerlijk Wonen beurs komt H&B Bouw met een speciale beursspecial: “Wie naar aanleiding van de Heerlijk Wonen beurs besluit tot aankoop van een huis, krijgt van ons een vrij te besteden cheque van maar liefst duizend euro. Dat is een leuke meevaller als je je nieuwe huis wilt gaan inrichten!”

Foto: Pavel Ševela / Wikimedia Commons

Foto: PR

Freke inbraakbeveiliging: Veiligheid voor alles

Bang & Olufsen: Fantastisch beeld en ongeëvenaard geluid

Heerlijk Wonen is ook veilig wonen. Voor informatie over alles wat met beveiliging te maken heeft kun je op de Heerlijk Wonen Beurs terecht bij Freke Inbraakbeveiliging.

Heerlijk Wonen betekent ook genieten van alle wonderen die de technologie te bieden heeft. Bang & Olufsen Katwijk is dan ook trots dat zij op de Heerlijk Wonen Beurs het nieuwste paradepaardje van dit Deense topmerk voor high end audio en video mag presenteren.

Het Katwijkse bedrijf begon in 1994 als slotenspecialist en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een bedrijf dat expertise heeft over alle facetten van beveiliging. Of het nu gaat om sloten, alarmsystemen of kluizen, bij Freke bent u aan het juiste adres voor goed advies, vakkundige installatie en betrouwbare service. “Op de Heerlijk Wonen Beurs laten wij verschillende aspecten van ons werk zien”, aldus medewerker Jack de Ruiter. “Wij tonen en demonstreren verschillende alarmsystemen

en de nieuwste beveiligingscamera’s. Ook zijn bij ons verschillende luxe buitendeuren te bekijken. Buitendeuren die er niet alleen mooi uitzien, maar die ook inbraakwerend zijn. Houten deuren van de beste merken als Nortgho, Weekamp en DALOC.” Alle producten en diensten van Freke Inbraakbeveiliging voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, een keurmerk waarvan duidelijk is aangetoond dat het inbraken voorkomt. Natuurlijk kunnen de mensen van Freke u er alles over vertellen bij hun stand op de Heerlijk Wonen Beurs. “Bovendien hebben wij een speciale actie met onze meerpuntssluitingen, een extra veilig slot dat het vrijwel onmogelijk maakt voor inbrekers om uw deur open te breken.” Freke Inbraakbeveiliging verwelkomt u graag bij hun stand op de Heerlijk Wonen Beurs. Want veiligheid voor alles!

De Beovision Avant 55 is de nieuwste ultra high definition smart-tv van Bang & Olufsen. “Ultra-definition, dat betekent de hoogst mogelijke resolutie”, aldus Bang & Olufsen Katwijk. “De Beovision Avant heeft een beeld dat is verdeeld over ruim 8 miljoen pixels. Je ziet ieder detail, ook die van de beweging”. Bang & Olufsen staat bekend om zijn strakke design, knappe technologische snufjes én uit-

stekende beeld- en geluidskwaliteit. Dat geldt ook voor deze nieuwste telg in de Beovisionfamilie. De Avant 55 heeft magische luidsprekers en het toestel draait zich naar de gebruiker toe. Het drie-kanaals luidsprekersysteem is uitgerust met drie speakers voor de hoge tonen, drie units voor de middentonen en twee krachtige basdrivers. Samen maakt dit het geluid van de Avant ongeëvenaard. Bang & Olufsen Katwijk is de specialist op het gebied van B&O apparatuur in de Duin en Bollenstreek. Gemak, comfort en goede service zijn bij hen sleutelbegrippen. “Wij nemen ruim de tijd om u alles over onze producten te vertellen. Onze vakkundige installateurs komen uw aankoop thuis aansluiten en werken de bekabeling weg. Want Bang & Olufsen Katwijk heeft oog voor detail. Ontmoet hen op de Heerlijk Wonen Beurs!


Keukens volgens Oudhollands recept SINDS

Dit jaar staan we met een echt zwembad, badkleding mee dus…!

Coastline, voor al uw “Wellness@Home.”

19 66

ZWEMBADEN • SPA’s • SAUNA’s

Coastline ’s-Gravendamseweg 56 2215 TE Voorhout 0252-234588 06-53 598 194 welkom@coastlinewellness.nl www.coastlinewellness.nl

Beurs aanbieding puur natuur producten: 2 Flesjes Mira avocado olie (250 ml) voor

Volledig handgemaakt Duurzame kwaliteit Tijdloos design Uniek ontwerp

2 Hoja Verde chocoladerepen (80 gram) voor

Eigen productie

€ 15,€ 6,-

maatwerk f e i s u l c Ex Oegstgeesterweg 204b | 2231 BD Rijnsburg | Tel.: (071) 402 13 39 info@kuivenhovenkeukens.nl | www. kuivenhovenkeukens.nl

www.freshchain.nl

Hoevens

zorgt voor zekerheid Specialist in: Aankoop Verkoop Huur Verhuur makelaardij adviesgroep makelaardij Taxaties

Specialist in: Verzekeringen Leningen Pensioenen

Hypotheken Sparen Inkomensvoorzieningen

adviesgroep

Voor: Een eerlijk en deskundig advies Een onafhankelijke bemiddeling De laagste hypotheekrente De beste voorwaarden

Bezoek onze stand in hal 2 en maak kans op leuke prijzen

Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk tel. 071-2020200 www.hoevens.nl


Deelnemers plaats Porseleinkast 2.1 Hoevens 2.63 Katwijks Hypotheekhuys 2.60 Freke inbraakbeveiliging 268+275 HB Bouw 2.27 sanidrome 2.4 parketshop 2.9 Renee Noppen en Artifex 2.61 Van Kralingen outdoor interior 2.22 Optidee 2.79 van Peursum 2.19 Verhoef 2.51 Ruud Aanhane tuinen 2.17 TNL 2.15 Domum 2.64/2.66 Horizon 2.62 Robiflex 2.16 Leeskring 2.21 Kuivenhoven 2.28 Kroon Parket 2.18 A en S 2.45 Effect Interieurbouw 2.33 Boxspring 2.26 Rabobank Bollenstreek 2.5 Vormvoud 2.48 Stairz 2.50 Wiebing Architecten 2.12 Styling your House 2.70 Warmerdam Beregening 2.10 VDSD 2.6 Paula Goulmy Interieurvormgeving 2.67 Totalseat 2.23 Dekker culinair plein 2.52 Magneetsieraden 2.35 Kiki fotograaf 2.73 DGK installatie 2.68+2.74 Culinair Vishandel Klok Fresh Chain Smaakhuis Jura Bamix Green Egg

Harm houdt je eten warm Krijgsman Dranken MixNfix WMF Dekker evenementen Kaag resort

2.12

2.11 2.10

2.38 2.37

2.66

2.65

2.68 2.74

2.61

2.60

3.69

2.21

2.73 2.70 2.72 2.71

3.43

2.23

2.7

2.50

2.49

3.65

3.57

3.18 3.19

2.52

3.39

2.33 2.44 2.32 2.45

3.52

3.45

2.51

2.27 2.6

3.44 3.53

2.24 3.5

3.38 2.34 2.43

3.67 3.66

2.9 2.8

3.71 3.72

3.6

2.22

2.36 2.35

3.11 3.12

2.75

2.64

2.63

Wijzigingen voorbehouden

3.10

2.67

2.62

Kinderanimatie Mukkie Het Pretloket 1e keus

3.6 3.71 3.44+3.53 3.43 3.66 3.11 3.5

2.15 2.16 2.17 2.18 2.19

2.14 2.13

Duurzaam Coastline Lots Energy Ecotap Solar Systemen Groene Woningen Nederzandt Het Stomerijtje

3.3 3.46 3.58 3.51 3.20 3.18

3.46

3.51

3.58

3.20

3.3

2.79

2.48

2.5

2.28

3.45 3.39 3.52 3.57 3.19 3.38

2.46

2.4

2.2

Kinderanimatie Kinderanimatie

2.1

Bij Heerlijk Wonen zijn kinderen net zo belangrijk als volwassenen!

NAAM: HEERLIJK WON

*AAN DE TEKENINGEN KUNNEN GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND.

met je doen, of je metIN schmink *MATEN DIENEN NAGEMETEN WORDEN HET omtoveren WERK. in “Ach, nee. Zo’n woonbeurs is toch jouw lievelingsdier! Op z’n tijd even lekker niks voor kinderen? Die vervelen ze bewegen op het springkussen, of misschien zich daar toch maar”. Echt niet! Op wel een dansje doen. Kortom: uw kleintjes de Heerlijk Wonen Beurs is er voor hoeven zich geen minuut te vervelen. De actkinderen zoveel leuks te doen dat viteiten voor de kinderen worden begeleid door echte kinderprofessionals: de mensen ze gráág mee willen! Op de Heerlijk van kinderdagverblijf Mukkie. Mukkie is Wonen Beurs staat het team van sinds 2008 gevestigd in Rijnsburg en sindskinderdagverblijf Mukkie klaar dien uitgegroeid tot een vertrouwd adres de opvang van uw ukkie. Mukkie is een met een variatie aan activiteiten voor veilige omgeving waar uw kind een stukje voor de kleinsten onder ons. Wed- van de buitenwereld kan ontdekken. Veilig, want Mukkie voldoet aan alle eisen voor kinden dat ze graag mee gaan? Als ze met papa en mama de Heerlijk Wonen, Heerlijk Duurzaam of Heerlijk Culinair Beurs bezoeken is er voor de kinderen een variatie aan activiteiten. Gezellige muziek, leuke knutsels en aardige mensen die spelletjes

deropvang en meer. De professionele en vrolijke leidsters van de drie verschillende groepen houden uw kind goed in de gaten. Want het zijn natuurlijk wel uw kinderen. Ontmoet hen op de Heerlijk Wonen Beurs en zie wat ze kunnen!

GETEKEND:DOMUM DATUM:08-04-2014 SCHAAL: 1/400

Foto: PR

Hoevens Makelaardij weet wat er leeft Ze scoort voor haar dienstverlening torenhoge cijfers op de beoordelingssites voor makelaars: Annemarie Hoevens van Hoevens Makelaardij. Behalve een uitstekende organisator van, bijvoorbeeld, een Heerlijk Wonen beurs, is Annemarie ook een steengoede makelaarster! En daarbij wordt ze terzijde gestaan door man Michèl en hun enthousiaste team. Het is één van de grote stappen in je leven: het (ver) kopen van een huis. Want een huis is meer dan een verzameling stenen met en dak erboven: het is de plek waar je letterlijk onder dak bent, waar je je thuis kunt voelen, waar je jezelf kunt zijn. Er komt heel wat kijken bij het (ver)kopen van een huis. Zoveel aspecten waar aan gedacht moet worden: de finan-

ciering natuurlijk, maar ook de technische staat, energielabels, en ga zo maar door. Voor een leek is het al snel een ondoorzichtige wirwar van papieren, regels en certificeringen. Dan is het goed als je je eigen makelaar bij je hebt. Iemand die thuis is in de materie. Die aan jouw kant staat. Iemand die je kunt vertrouwen. Kortom: iemand die naast je staat En laat Hoevens Makelaardij daar nu juist heel hoog op scoren! “Vanaf het allereerste begin staan wij heel dicht bij onze klanten”, aldus Annemarie. “Deze persoonlijke aanpak wordt heel erg gewaardeerd. Mensen vertrouwen ons en bovendien zien ze dat het werkt: vaak kan het financieel heel voordelig uitpakken: het verschil tussen duizenden en tienduizenden euro’s. Ontmoet Annemarie op de Heerlijk Wonen Beurs en ontdek wat zij voor u kan betekenen!


Liefde voor de kinderen, oog voor zorg en een professioneel team maken Kinderdagverblijf Mukkie tot een veilige en fijne plek waar jouw kindje voor het eerst de buitenwereld gaat ontdekken!

• Ontwerpen, leveren, aanleggen en onderhouden van beregeningsinstallaties • Watervoorziening door diepboringsbron van 5 - 80m • Brandputten voor professionel brandbestreiding

Herenweg 362b • 2211 VH Noordwijkerhout • Tel. 06 - 22.72.42.97 info@warmerdamberegening.nl • www.warmerdamberegening.nl

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen met beveiligen ? Wij zien u graag in onze stand om u te informeren naar de mogelijkheden.

Kinderdagverblijf Mukkie Rijnsburgerweg 96 2231AG Rijnsburg

Telefoon: Emailadres: Website:

0717074001 info@mukkie.nl www.mukkie.nl

38-40 Katwijk. 071-4013341 www.freke.nl Opdrachtgever : KeesVoorstraat Warmerdam Omschrijving : advertentie Project : Advertentie Uitvoering : 1 Projectnr. : 505691 Formaten : 132 x 96 mm


Princestraat 3 • 2225 EX Katwijk • T 071 401 27 55

Voorstraat 66 • 2225 ES Katwijk • T 071 401 65 37 • www.porseleinkast.nl Foto: PR

38

De Porseleinkast maakt koken een feest!

4.indd 38

Onderneemster Henriëtte van den Anker is vaak zó druk bezig met zaken als de Heerlijk Wonen Beurs, dat je bijna zou vergeten dat zij in Katwijk haar eigen kooken geschenkenwinkel heeft: De Porseleinkast. Gelukkig biedt de Heerlijk Wonen Beurs ook haar de gelegenheid te laten zien wat zij allemaal in huis heeft! Wie vaker dan één keer met Henriëtte gesproken heeft kent waarschijnlijk haar uitnodiging: kom eens een kopje koffie halen in de winkel! Grote kans dat zij u dan een kopje Jura voorschotelt, want “Het leven is te kort om slechte koffie te drinken”, zou het motto van de Katwijkse winkelierster kunnen zijn. “Steeds meer men-

28-04-14 14:52

sen hebben thuis een bonenmachine. Na de vaatwasser en de magnetron is er geen enkel keukenapparaat dat zoveel gebruikt wordt. Kom langs bij de stand van De Porseleinkast en ontdek hoe goede koffie smaakt! Ook te zien op de Heerlijk Culinair Beurs: de Big Green Egg. De koning onder de barbecues. Hoewel, dat is eigenlijk nog een understatement, want de Big Green Egg kan veel méér dan vrees grillen alleen: braden, stoven, koken en bakken, roken, slow cooking en zelfs het maken van brood en desserts, met deze zware en duurzame geweldenaar kan het allemaal. De mensen van De Porseleinkast kunnen u er van alles over vertellen. Kijk bij de stand dan ook eens naar het ruime aanbod aan pannen en koekenpannen. Ook daar is het woord duurzaam van toepassing, want deze pannen gaan veel langer mee dan de doorsnee pan uit het warenhuis!

Foto: PR

Welkom bij het smaakhuis! Smaakhuis, hèt adres in de Duin- en Bollenstreek voor verse noten, kaas en wijn. Het assortiment omvat tevens vele variëteiten olijfolie (ook van de tap!), luxe broden, koffie- en theespecialiteiten, chocolade, delicatessen en andere heerlijkheden zoals bakproducten, broodmixen en speciaalbieren. De culinaire cadeauwinkel bij uitstek! Smaakhuis is ruim 6,5 jaar gevestigd in Lisse, en onlangs uitgebreid met een groot assortiment binnen- en buitenlandse kaas, waarvan een groot deel biologisch. Boerenkaas te kust en te keur. Ook het wijn-assortiment is intussen aanmerkelijk vergroot. Het assortiment regelmatig geactualiseerd, zoals

bijvoorbeeld met superfoods. Een prachtig assortiment chocolades, zoals Balance (met Stevia), Hoja Verde en Zaabär, heerlijke confitures van de Keukenkoets, Engelse mayonaises van Stokes, Stonewall sauzen, Seggiano Italiaanse specialiteiten, Smaakhuis heeft het voor u. En nog veel meer! Cadeautje? Het wordt fleurig voor u ingepakt. Te grote keuze? Uiteraard zijn er ook cadeaubonnen! Smaakhuis is voortdurend op zoek naar nieuwe kwaliteitsproducten in binnen- en buitenland. Veel producten importeert Smaakhuis direct uit oorsprong, in samenwerking met delicatessen groothandel Beppe Deli. Dat resulteert in een assortiment hoogwaardige producten, die vaak als enige in de regio en zelfs landelijk door Smaakhuis geleverd worden. Welkom in onze winkel in Lisse en op de webshop www.smaakhuis.nl. De specialisten van Smaakhuis adviseren u graag!

Foto: PR Foto: PR

Fresh Chain: Een directe lijn met Ecuador Proeven van Zuid-Amerikaanse sferen. Het kán op de Heerlijk Culinair beurs! Jolanda Groot van Fresh Chain uit Hillegom ontmoet u graag bij haar stand, waar u kunt proeven van heerlijkheden uit Ecuador en kunt horen welke bijzondere producten dit land nog meer te bieden heeft. Wij willen de verbinding leggen tussen de producenten in Ecuador en de consument hier, zo verklaart Jolanda de naam van haar bedrijf. Fresh Chain begon in 1998 met het importeren van rozen uit dit Zuid-Amerikaanse land. “Later gingen de verschillende familiebedrijven ook chocolade, koffie en avocado-olie produceren.” Op de heerlijk Culinair Beurs staat Jolanda paraat om de bezoekers te laten proe-

ven van deze bijzondere producten: “avocadoolie is iets dikker dan andere oliesoorten. Het vormt als het ware een laagje om het gerecht heen, waardoor de smaak van het eten beter behouden blijft en ook salades bijvoorbeeld er langer vers fris blijven uitzien. Je kunt het ook gebruiken om in te bakken. Behalve avocadoolie laat Jolanda ook de Ecuadoriaanse chocolade proeven: “De cacao uit Ecuador staat bekend als één van de beste ter wereld, met het hoogste aroma, afkomstig van cacaoplanten die alleen daar groeien”. Echte chocoladegenieters mogen dit dus niet missen. Behalve deze producten verkoopt Fresh Chain ook koffie en keramiek uit Ecuador: “ Handgemaakt keramiek die is geïnspireerd op de natuur en de oorspronkelijke bevolking van Ecuador. Kleurrijk en authentiek, gemaakt door een van de bekendste kunstenaars van het land. U ziet het: op de Heerlijk Culinair Beurs kunt u genieten van Zuid-Amerikaanse sferen!

Een eigen zwembad is dichterbij dan je denkt Wie droomt er niet van een eigen zwembad in de tuin? Met mooi weer lekker aan het water zitten met een koel drankje, en af en toe een frisse duik... Het kan met de zwembaden van Coastline Wellness. Dit Voorhoutse bedrijf presenteert op de Heerlijk Wonen Beurs niet alleen enkele van haar mooiste jacuzzi’s, maar zelfs een van haar mooiste zwembaden! Coastline is dé zwembadspecialist van de Randstad en voor de Heerlijk Wonen Beurs neemt het bedrijf één van haar pronkstukken mee: een compleet ingericht zwembad van 6 bij drie meter, inclusief overkapping. “Zo’n overkapping heeft verschillende voordelen”, aldus John Warmerdam van Coastline. “Het houdt een groot deel van het stof

en vuil uit het bad, waardoor je wel tot 80% minder onderhoud nodig hebt. En bovendien is de overkapping hoog genoeg om onder te zwemmen. Dus kun je ook op winderige, koelere dagen volop van je zwembad gebruik maken. Iets wat in het Nederlandse klimaat beslist een groot voordeel is.” De tijd dat een zwembad alleen voor vermogenden was ligt achter ons. Tegenwoordig wordt een zwembad voor steeds meer mensen bereikbaar. “Onze zwembaden zijn kunststof constructies die eenvoudig ingegraven kunnen worden. Je hoeft echt niet meer met beton en tegeltjes aan de gang.” Ook qua water vallen de kosten enorm mee. “Onze recyclende filtersystemen houden de waterkwaliteit optimaal, waardoor verversen niet nodig is. Alleen bij het terugspoelen van het filter is wat waterverlies, waardoor je af en toe wat vers water moet toevoegen.” De vakmensen van Coastline Wellness vertellen u er graag alles over op de Heerlijk Wonen Beurs, en wie weet duikt u binnenkort in uw eigen zwembad!


Lisse heeft Smaak! Bezoek onze s tand op Heerlijk Culina ir Warmond 24 & 25 mei

Smaakhuis is hét adres voor noten, kaas, wijn en veel andere culinaire heerlijkheden zoals de lekkerste olijfolie, een ruim thee assortiment en luxe broden.

Kom op culinaire ontdekkingstocht in onze winkel of bezoek de webshop www.smaakhuis.nl Smaakhuis ● Kanaalstraat 80, Lisse www.smaakhuis.nl ● Telefoon 0252 757 001

Langevelderweg 4 2211 AH Noordwijkerhout +31 (0) 6 55 18 62 27

PVC er click volo mfort

van Designc

legd!!

Compleet ge

!

MOOIE * vraag naar de voorwaarden

Profiteer deze dagen van onze speciale aanbiedingen!

€ 49,

95 /m2*

AANBIEDING Designcomfort is al verkrijgbaar vanaf € 29,95/m * De stilste PVC click vloer! 2

Prinses Marijkestraat 2 Hillegom | T 0252 - 53 35 66 | Teijlingerlaan 6 Sassenheim | T 0252 - 22 04 50 info@kroonparket.nl | www.kroonparket.nl | Openingstijden Hillegom en Sassenheim dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.30 uur | zaterdag 10.00 - 17.00 uur | avondopenstelling op afspraak

Nwhw week 21 14  

Noordwijkerhouts Weekblad, 20 mei 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you