Page 1

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DENOORDWIJKER.NL

cultuur P13

verkiezingen P5

SCHRIJVERS BINNEN KRIJGT EEN NIEUWE OPZET RUBRIEK Spraakmakend n

‘Extra aandacht voor stille armoede

Engelandvaarders n In de oude raadszaal werd 10 februari bekend dat er in Noordwijk een Engelandvaardermuseum komt. Daardoor ontstaat met het Atlantikwall Museum het grootste museum in Europa over de geschiedenis van de Atlantikwall.

“De voormalige munitiebunker aan de Bosweg is na de tweede wereldoorlog geschikt gemaakt als bunker in het kader van de koude oorlog, voor de opslag van kunstwerken, voor het geval er een oorlog zou uitbreken. Het complex iets verder in de duinen was lastiger te ontwikkelen. Hier waren meer overheden die daar een rol in speelden. De vleermuizen en zandhagedissen moesten we redden. Die hebben een hoge prioriteit. Dat hebben we voor elkaar gekregen en 200 meter is nu toegankelijk met daaraan gelegen 6 verschillende bunkers.

Flower Parade rijdt 9 augustus

Duizenden kruiwagens

We breiden uit en we hopen eind volgend jaar het complex te hebben verdubbeld naar een gang van 400 meter met daaraan gelegen 12 verschillende bunkers. Dan hebben echt een uniek complex in Nederland. Maar in Noordwijk praten we graag in de overtreffende trap dus een uniek complex in Europa. De meeste hulp hebben we van de vrijwilligers want die doen een bereklus. Dit jaar gaan ze weer honderden misschien wel duizenden kruiwagens met zand uit de gangen rijden om die laatste 200 meter leeg te maken.

Het oprichten van een Engelandvaardermuseum in Leidschendam lukte niet. Er werd contact met ons opgenomen. De Engelandvaarders zijn een icoon uit de vaderlandse geschiedenis. De soldaat van Oranje is een mooi voorbeeld. We hebben direct gezegd van: dit is een unieke kans. De Atlantikwall speelde een rol in het Engelandvaarders verhaal, vanwege de beveiliging en de Duitsers die er zaten. Commandobunker S414

We gaan de Boswegbunker vrijmaken voor het Engelandvaardermuseum en de huidige expositie onderbrengen in de commandobunker S414 in het gangenstelsel. We hopen nog dit jaar te verhuizen van de Boswegbunker naar de commandobunker. We tekenen nu een bruikleenover-

eenkomst voor langere tijd”, lichtte Victor Salman toe. De 94-jarige heer Jonker, waarschijnlijk de laatste Engelandvaarder die overzee Engeland bereikte was getuige van de ondertekening. Uniek erfgoed

“We hebben te maken met uniek historisch erfgoed. Wethouder Martijn Vroom is een onvermoeibare strijder geweest om dit hier op de kaart te zetten. De 21e eeuw kent andere oorlogen. Heel bijzonder dat dit monument hier komt want nooit zal een dergelijke oorlog nog plaatsvinden. Ik denk dat het goed is dat onze kinderen en kleinkinderen weten dat de strijders van toen de basis hebben gelegd van de democratie van nu en dat het belangrijk is daarvoor te blijven strijden”, aldus burgemeester Jan Pieter Lokker.

n Simone is nieuwe Bloemenkoningin

Corso

n Op 9 augustus rijdt de Rijnsburgse Flower Parade weer door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Het thema van 2014 is Back to… De bloemenparade zal, net zoals in het verleden het geval was, op de laatste dag van de Rijnsburgse feestweek worden gehouden.

Verkeer in de wacht tijdens NSS-top

Bamboe voor Weteringkade beschoeiing n Op woensdag 12

februari gaf wethouder Martijn Vroom aan de Weteringkade het startsein voor het vervangen van beschoeiingen langs de walkant. Daarmee gaf hij tevens vorm aan een nationale primeur. Voor het eerst in Nederland werd gebruik gemaakt van bamboe-composiet. Dit is een nieuw materiaal dat nog in ontwikkeling is. Wethouder Vroom ziet de voordelen: “Het heeft dezelfde eigenschappen en uitstraling als hout. Maar het voordeel is dat er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Na 5 jaar kan de bamboe alweer geoogst worden, bij hardhout is dat 80 jaar.” Dit voorjaar vervangt de gemeente beschoeiingen in de Grashoek, aan de Weteringkade, de Hoogeveenseweg en de Leeweg. De beschoeiingen zijn hier aan het einde van hun levensduur gekomen. Beschoeiingen kunnen in hout en kunststof uitgevoerd worden. De gemeente Noordwijk maakt gebruik van beide materialen. Bij voorkeur legt de gemeente overigens geen beschoeiingen aan, maar natuurvriendelijke oevers met een flauw talud, die ook een meerwaarde hebben voor de natuur. Dit kan alleen in situaties waar voldoende ruimte is.

Vogels en hun zang

Het bestuur van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso is verheugd dat het corso weer een bijdrage levert aan het programma van de Rijnsburgse Oranjevereniging. Op vrijdagavond 8 augustus de Flower Parade Show in Veiling FloraHolland en op zaterdagmiddag de rijdende parade door het dorp. Een prachtig slotstuk van een ongetwijfeld spetterende feestweek. Vorig jaar werd het thema van 2014 al aangekondigd op de slotwagen van de parade. Met het thema Back to… menen de organisatoren een thema te hebben gekozen waar ook de sponsors van een praalwagen mee uit de voeten kunnen. “Wij vinden het leuk dat een sponsor meedenkt over het onderwerp van zijn of haar praalwagen”, zegt Hans Oudwater bestuurslid PR van de Flower Parade. Secretaris Daan de Mooij voegt hier aan toe dat een sponsor wellicht ook attributen kan aanleveren uit zijn bedrijf die aansluiten bij het thema van de praalwagen die een bedrijf sponsort. “Zo denken wij twee vliegen in één klap te slaan. De deelnemer ziet veel terug van zijn bedrijf en het kan ons veel kosten besparen die de opbouw van een praalwagen met zich meebrengt. Tegenwoordig draait veel om MVO, wat is er dan mooier om objecten opnieuw te gebruiken?”

nieuws P11

P11

Engelandvaarders aan Bosweg Door Joke van der Zanden

18 februari 2014 JAARGANG 08 NR 8

Vogels n Voor wie meer wil weten

Noordwijk heeft weer een Bloemenkoningin Op Valentijnsdag presenteerde de stichting Bloem en Zee De Noordwijkse Simone Theunisz is voor 2 jaar de ambassadricevoor de Bollenstreek. | Foto: Wim Siemerink

over die uitbundige vogelzang in het voorjaar is er de voorjaarscursus ‘Vogels en hun zang’ van 25 maart tot 10 mei. Er zijn drie avonden met veel aandacht voor het herkennen van vogels, het leren kennen van hun zang en informatie over vogelboeken, verrekijkers en cd’s. Daarnaast zijn er vier ochtendexcursies naar verschillende bos-, weide- en duingebieden in de omgeving. Informatie en aanmelding bij Henny Blom via henny. blom@planet.nl of tel. 5122028.

Cursus rijvaardigheid automobilisten 50+ rijvaardigheid

n Donderdag 20 maart houdt Veilig Verkeer een rijvaardigheidscursus voor automobilisten van 50 jaar en ouder.

Men is welkom om door middel van een rit met een rij-instructeur, een theoretisch gedeelte en workshops inzicht te krijgen in de eigen rijvaardigheid. Indien nodig krijgt men, geheel vrijblijvend, advies over bestaande problemen. De rijvaardigheidsrit is bedoeld om automobilisten van

50 jaar en ouder inzicht te verschaffen in hun eigen verkeersgedrag en vrijblijvend adviezen voor eventuele verbeteringen aan te reiken. In een ontspannen sfeer gaan de rij-instructeurs met de cursisten ongeveer een half uur rijden, in hun eigen auto. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om een examen of test. Het rijbewijs kan niet worden ingenomen. Aansluitend zullen de cursisten een aantal workshops bezoeken waarin onder andere het gezichtsvermogen

en het reactievermogen worden getest en ook de bewegingsactiviteiten die relevant zijn en voor het verkeer centraal staan. Ook zal worden ingegaan op nieuwe verkeersregels. De rijvaardigheidscursus vindt plaats op donderdag 20 maart in De Schelft in Noordwijkerhout. De ochtendcursus duurt van 8.30 tot 12.00 uur en de middagcursus van 12.30 tot 16.00 uur. Men kan zich opgeven voor de ochtend- of voor de middagsessie. De kosten bedragen € 15,- Deze kos-

ten kan men op de cursusdag zelf in De Schelft betalen. Aanmelden voor de rijvaardigheidscursus kan per email naar autorijschool.margreth@ wxs.nl. Aanmelden kan tot maandag 10 maart aanstaande. Bij het aanmelden graag uw naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres en of u in de ochtend of middag wilt deelnemen vermelden. Meer informatie bij de gemeente Noordwijkerhout, tel. 0252-343821.


Top literair Nederland bij Verrassend Winkelweekend Op zaterdag 22 en zondag 23 februari is het thema van het Verrassend Winkelweekend ‘Literatuur’. Dit keer met een bomvol gratis programma, waarin aandacht voor Kids & Literatuur, Muziek & Literatuur, Recht & Literatuur en Leiden & Literatuur. Leiden & Literatuur In het kader van Leiden & Literatuur zullen de schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer, Abdelkader Benali en Christiaan Weijts optreden en hun werk signeren. Op zondag is er om 15.00 uur in Boekhandel De Kler een interview met de auteurs Maarten ’t Hart en Franca Treur, door schrijver Onno Blom. Recht & Literatuur Tijdens het winkelen kunnen bezoekers naar de mini-conferentie ‘Het Juridisch Lichaam’, georganiseerd in samenwerking met Leiden University Centre for the Arts in Society en festival Cultuur? Barbaar! Op beide dagen wordt er verteld over de manier waarop in Recht, Literatuur en Kunst het begrip ‘persoon’ wordt voorgesteld, gecombineerd met muziek en poëzie, in het Nederlands en Engels.

Muziek & Literatuur Het muziekprogramma biedt meer dan 30 optredens van singer-songwriters en dichters, die vertellen en zingen over hun werk. Headliner is zanger Case Mayfield. Kids & Literatuur Voor kinderen zijn er optredens van theatermaker Ida van Dril, workshops van kunstenaar Barbara van Druten en vertelster Hermine van Helden. Aanvullend programma Er is een voorstelling gemaakt voor Slagerij van Zon door PS|theater, hierin belichten de theatermakers het wel en wee van de echte Leidse ondernemer. In KitchenArt bereidt banketbakker Cees Holtkamp recepten uit zijn boeken en signeert.

• Eerhart Sierbestrating.

Voor al uw bestraTuinman/straatmaker. Voor al uw tuinwerktingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- zaamheden. Gratis opgaaf. Tel. 06-57200505. opgave 070-3211006. Ziet u het even niet meer zitten, bel of mail ons. Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Therapie Hillegom, 06-24511156. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Yoga, rustig, ontspannen, héél eenvoudig. Voor Interieurverzorging, tel. 070-5116612. vrouwen én mannen door gediplomeerd en ervaren Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- Yogadocente Anita van der Zwet (1956), vanatotzwet@outlook.com, 071-5893972. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, • GEVEL-/SCHOORSTEENRENOVATIE. Uithakken - reinigen - voegen - impregneren - scheurgratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. - loodwerken. Bel voor vrijbl. prijs: 06• 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt rep. 47166917. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. dame met ervaring heeft nog en• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- •keleNederlandse uren over voor huishoudelijk werk bij u schoten? www.tcdekampioen.nl.

thuis, 06-45417773. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid StichAstro-Archetypen. Een bevrijdende unieke meting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een thode om inzicht te krijgen in wie jij werkelijk bent afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en en levensvreugde schenkt. Info: 06-16497454. Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Voor goed schilderwerk belt u 06-24201656. 06-12028319. Betrouwbaar en scherp tarief, vele goede referenwww.zalenverhuurkruyt ties en inschr. KvK. schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cenKleuren voor volwassenen. Een ontspannende trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos- hobby. Bel voor meer informatie en workshop Joke ten en normale gangbare drankprijzen! Reserverin- Bosman, 06-48158166. gen: tel. 06-25047376. Gouden tijden bij Juwelier Kaptein. De beste Student wil u graag helpen met COMPUTER- prijs in de regio voor al uw sloopgoud-zilver. Het voordeligste voor al uw goud-zilver-klokken en PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. horloges reparaties-rijgen en knopen van parels, Te koop: Aquarium Pass 800 Panorama, inclu- kralen en graveren van glas en metaal. www. Juwesief vissen, filter, grind, stenen, stofzuiger en ther- lierkaptein.nl, t. 071-4022143, Oegstgeesterweg 40, mometer. Hoogte 50 cm, breed 81cm, diep 40 cm. Rijnsburg. Vraagprijs vanaf € 75,-. Tel. 071-4022669.

• •

• •

• • •

Zat. 1 & zon. 2 mrt. Mega Vlooienmarkt Leiden. Holiday Inn. 150 kramen per dag. Donevents.nl, 0294-237320.

Zat. 22 feb. Vlooienmarkt Katwijk - Hangaar 2 •Vliegveld Valkenburg. Donevents.nl, 0294-237320.

Vakwerk schilders en stukadoor, binnen en buiten, scherpe prijs. Mob. 06-57897708.

Tv stuk of slecht beeld REMMELZWAAL •bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aansluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333.

LUXAFLEX REPARATIES van vele merken. Zeer veel onderdelen. Ook aan huis service. Verkaik Warmond, vofverkaik@xs4all.nl

TRAPPEN STOFFEREN met projecttapijt v.a. € 300,- incl. tapijt, tel. 071-3010941. Verkaik Warmond, vofverkaik@xs4all.nl

Te huur: een artistiek huis in het zonnige Drôme France, wandelen, fietsen enz., juli/aug. 2014, 0681599745.

- Ingezonden mededeling -

CDA Noordwijk concert in Jeroen CDA Noordwijk kiest deze campagne duidelijk voor de persoonlijke benadering. Maanden eerder dan alle andere politieke partijen begonnen ze met het opzoeken van de Noordwijkers, de verenigingen en de organisaties die het dorp zo bijzonder maken. Appels uitdelen bij de supermarkten, zwerfafval opruimen in de woonwijken, koekjes meebrengen naar koffie-gesprekken. Het is duidelijk: CDA Noordwijk bereidt zich voor op een zeer prominente rol in het gemeentebestuur, de komende vier jaar. Belangrijk onderdeel van de CDA-campagne blijkt de aandacht te zijn, voor mensen die zorg nodig hebben. Veel aandacht gaat uit naar de senioren in Noordwijk. Afgelopen zaterdag organiseerde CDA Noordwijk wederom een gezellig concert voor deze kwetsbare Noordwijkers. Dit keer in woonzorgcentrum Jeroen in Noordwijk-Binnen. In een overvolle zaal gaven de echt Noordwijkse muziekverenigingen Echo der Duinen en Excelsoir een uur lang een spectaculair concert. In een stampvolle aula deinden de bewoners en hun gasten vrolijk mee op de muziek. Jong en oud genoot met volle teugen. Els van Egmond: “Het is echt fantastisch om te zien wat muziek met mensen doet. Erg leuk dat we met CDA Noordwijk zo’n leuke middag voor zo veel mensen mogen organiseren. En dat we in Noordwijk fantastische muziekverenigingen hebben, weet iedereen - maar als ze dan weer zó’n geweldige show geven, da’s toch wel héél bijzonder.” Voormalig bollenkweeker en fractievoorzitter Jan de Ridder deelde samen met de vele andere CDA-ers potjes narcissen uit, ook een oude CDAtraditie. Jan de Ridder: “Uiteraard laten we niemand met lege handen naar huis gaan.“

Wat had u nou op het hart CDA Noordwijk staat elk weekend ergens in het dorp met hun grote groene hart. Eén van hun vaste methodes om uit Noordwijk ‘op te halen’ wat er leeft. Op woensdag 19 februari zullen zij deze hartewensen presenteren. Welke onderwerpen werden het meest genoemd? Wat was de meest opvallende? Wat gaan zij, CDA Noordwijk, met al deze wensen doen? De bijeenkomst in Royal, aan de Voorstraat, is openbaar. Vanaf 19:30 mag iedereen erbij zijn.


politiek

De noordwijker

Binder Belofte maakt schuld

B

elofte maakt schuld. Het is een oud gezegde wat in mijn opvoeding een keiharde voorwaarde was om in ons 10 personen tellende gezin overeind te blijven. Kwam je een belofte niet na dan kon je rekenen op de hoon van allen en een keiharde sanctie. Die toen bestond in het twee avonden niet mogen meespelen in dagelijkse kaartsessie die na afloop van het avondeten steevast werd gehouden. ‘Beloven en niet geven doet een gek in vreugde leven’ . Een zelfde soort tegeltjes wijsheid waarbij ik als kind ‘gek genoeg’ altijd dacht dat de mensen die ‘gek’ waren door het geven maar niet nakomen van beloften, een gelukkiger leven zouden hebben. Intussen weet ik beter. Want beloven en niet geven is heel normaal in de politiek. Onder de noemer van ‘compromissen sluiten’ kunnen ze ons, eenvoudige kiezer, met een stalen gezicht in de maling nemen. We weten er in Noordwijk in middels alles van. ‘Maatschappelijke druk’ is eveneens zo’n mooi excuus wat nog al eens wordt benut bij het niet nakomen van verkiezingbeloftes. Ik ga hier niet de verschillende politieke partijen wijzen op het niet nakomen van beloften. Omdat iedereen al weet dat voor alle partijen hetzelfde geld. Deze keer zijn wederom een groot aantal, nog veel meer als 4 jaar terug. Ik som er een aantal op, die mij in willekeurige volgorde te binnen schieten: gratis parkeren voor alle Noordwijkers, meer sociale woningbouw, overal aandacht voor verkeersveiligheid, geen lastenverzwaring, efficiënt besturen samen met de burgers, alle kinderen moeten kunnen sporten, niet tegenwerken maar samenwerken, meer woningen voor Noordwijkers, schoolzwemmen voor iedereen, minder regeltjes voor vrijwilligers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle partijen bezondigen zich er aan. Hoe langer de lijst van beloftes en speerpunten hoe meer men zich bedrogen zal voelen. Want de toekomstige politici meten zich veel te veel macht toe. We hebben het de bestuurders al zo vaak horen zeggen: ‘Het gaat om de Noordwijkers’. Maar dat is zo’n dooddoener. Ik hoor het de pas aangetreden wethouder nog zeggen: ‘deze wethouder regeert niet vanachter een bureau maar midden tussen de mensen’. Ja, Ja…. Ik besef dat de goede wil er bij de goede man echt is. Maar ja, de praktijk! Burgers weten wel wat ze willen. Het college toets dit aan de mogelijkheden. Ambtenaren gooien dan roet in het eten. Zo vaak hoor ik tijdens de beraadslagingen: ‘ Ik begrijp uw wens volkomen Helaas. Dit heb ik niet zelf zomaar bedacht maar ik luister naar mensen die er voor geleerd hebben’. Ja, da-hag. Ik waarschuw de kiezers uit mijn ervaring. De mens in de politiek vertrouw ik wel. De politiek vraagt te vaak van deze mensen dat men dit vertrouwen beschaamt. De goede wil herken ik zeker. Elke keer weer belooft men dan ook beterschap. Maar ja. Veel beloven, weinig geven… Het is in onze politiek helaas normaal geworden.

dinsdag 18 februari 2014

3

Verkeersplannen blijven de gemoederen bezig houden n Nieuwe beleidsregels voor reclame-uitingen. Raad n Er lijkt haast te zijn om op korte termijn, nog voor de verkiezingen goede afspraken te maken met betrekking tot de verkeersproblemen in Noordwijk. Recentelijk liet de projectgroep Noordwijk Binnen weinig heel van het voorstel van het college in deze. Genoemde projectgroep is een samenwerkingsverband tussen De Oude Dorpskern, de Noordwijkse Ondernemers Vereniging en de Winkeliersvereniging Kerkstraat . En in het leven geroepen om haast te maken met de uitwerking van de gemeentelijke ambities van het dorpsdeel. Met het verwijt aan het college dat er voor Binnen te weinig aandacht blijkt ten opzichte van Noordwijk aan Zee. Zienswijze

De projectgroep diende eerder hun zienswijze in voor het herinrichten van het gebied rond KerkstraatVoorstraat. En heeft aangegeven kansen te zien om het winkelgebied Kerkstraat aantrekkelijker te maken. Daarbij zien ze een herinrichting van het Kloosterplein als een belangrijke schakel. En natuurlijk ook een herinrichting van het omstreden Jeroensplein. Waarbij nadrukkelijk wordt verzocht om de verbinding tussen Voorstraat en H. Geestweg zo snel mogelijk weer te openen voor het verkeer. In het aan raad gepresenteerde rapport vond de projectgroep veel te weinig terug van de door hen aangedragen ideeën en voorstellen. Lid van de projectgroep en mede- ontwikkelaar van het nieuwe Hof van Holland maakte duidelijk dat doorstroommogelijkheden van levensbelang zijn van de ondernemers in dit gebied. Het antwoord van de wethouder dat ‘mensen die er voor geleerd hebben’ nut en noodzaak van dit voorstel niet aangetoond hebben gezien, werd door de pro-

Vergunningen voor reclame-uitingen. In de nieuwe nota wordt dit uitgebreid omschreven. | Foto: WS jectgroep niet geaccepteerd. Ook de voorgenomen herinrichting van de Parallelboulevard zorgt voor verdeeldheid. Met name het aanbrengen van een zogenaamde 30km zone heeft stof doen opwaaien. Voor en tegenstanders brengen argumenten aan. Waarbij voorstanders zich met name richten op het gevoel van veiligheid. Tegenstanders wijzen op de noodzaak van een goede aan en afvoer van de verkeersbewegingen in Noordwijk. Waarbij de doorgaande route voor velen te belangrijk gevonden wordt om daar vertragende maatregelen te nemen. Ook het Openbaar Vervoer zou de problemen komen. Arriva en in mindere mate taxirijders maken bezwaar en noemen tijdverlies en onder de bewoners is daarover eveneens geen eensgezindheid.

Reclame maken

Een ander voorstel van het college staat eveneens ter discussie. De beleidsnota reclame en uitstallingen in Noordwijk moet een leidraad zijn tot het aan banden leggen van uitwassen op dit gebied. Kennelijk is reclame maken voor het college een heel omvattend probleem want het is een maar liefs 52 pagina’s tellend boekwerk geworden. Waarin alles maar dan ook alles tot in de details lijkt geregeld. Met verregaande bemoeienis van het lokale bestuur. Terwijl in het rapport juist te lezen staat dat het beleid naast toepasbaar ook vooral toegankelijkheid moet zijn. Een juiste digitale voorziening zou volgens het college snel duidelijkheid kunnen bieden wat wel of niet mag aangaande reclames en uitstallingen.

Betutteling

Een snelle blik in het boekwerk levert nauwelijks enige kennis op. Het zou mogelijk handig zijn dit in een paar pagina’s samen te vatten. Politieke partijen hebben zich inmiddels ook hierover uitgelaten. Waarbij handhaving een heel belangrijke plaats inneemt. Ondernemers noemden de nota een voorbeeld van betutteling. Zoals het aanbrengen van gevelreclame waar het college zelfs de plaats van reclame-uitingen op de gevels van de ondernemingen nauwkeurig wil omschrijven. Ook de hoogte van vlaggenmasten ontkomt niet aan het vergunningenstelsel. Bepaald is zelfs dat een ondernemer gehouden is aan een lengte met een maximum van 6 meter wanneer hij meerdere vlaggen wil laten wapperen op zijn eigen terrein.

Valentijnsafspraken voor samenwerking samenwerking n Deze week pre-

senteerden de colleges van Katwijk en Noordwijk een rapportage over hun toekomstige samenwerking die werd gepresenteerd als een Valentijnsakkoord. De afspraak werd gemaakt dat de gemeentes afzonderlijk beslissen over hun eigen bevoegdheden en budget en ruimte hebben om nauwe ook samenwerkingsverbanden

aan te gaan met de zogenaamde Bollen 4. Na een onderzoekje is geconcludeerd dat de samenwerking met Katwijk kan worden aangegaan op maar liefst vijf niveaus. De conclusies is dat zowel kwalitatief als kwantitatief winst is te halen. Plus goede mogelijkheden op operationeel en strategisch gebied. Termen als efficiency, organisatieversterking en bedrijfsvoeringcon-

tinuïteit geven aan waar er voordelen zijn te behalen. De samenwerking gaat kan al snel vorm krijgen op verschillende gebieden zoals o.a. economie, toerisme en marketing, Volkshuisvesting, Beheer en onderhoud sport, begraafplaatsenadministratie interne controle en verzekeringen. Het is aan de gemeenteraden van beide gemeenten om in daadkrach-

tige samenwerking te investeren en de samenwerking verder en niet vrijblijvend uit te werken. En natuurlijk daarbij zorg te dragen dat Noordwijk hoe dan ook als zelfstandig gemeente blijft opereren. En los van de samenwerking met Katwijk ook zijn aansluiting houdt met de Bollen 4. Welke gemeente gezamenlijk ongeveer dezelfde schaalgrote kennen met evenveel inwoners als in Katwijk en Noordwijk samen.

75. BLOEMENZEE(R)

dorus@nortuksomroeper.nl

Goed horen, zien én zeker voelen... Het water staat ons, de Noordwijkers, tot aan de lippen!


SPONSOREN BEDANKT! VERKIEZING

SPORTPLOEG

oordwijk N d a a r t Spor tman, r o p S e rt d felicitee ortploeg p S , w u Sportvro lent van a t t r o p S al en het n dankt e 3 1 0 2 het jaar oor het v n e r o s n haar spo deze n a v n e k ma e mogelijk d voor d n o v a e h c fantastis porters, s e s k j i Noordw orters. p p u s n ers e vrijwillig

MAN/ VROUW

TALENT 2013

“Wij ontwerpen met ots een thuis voor alle Noordwijkse sporters!”

architecten.nl

• Aad van den Berg schoenen • Ben Borst Men’s Fashion • De Lange Sport • Joop Faase BV • Fixet - Van der Loo • George Vis Carlo Midiri Patisserie & Chocolaterie • Horesca Horecavo • Koninklijke Beuk touringcars • Joost Kling Communicatie • Kraska • KVDK architecten • LightMakers • Ouddeken Assurantiën BV - Regio Bank • Pallas optiek • TwinTown

NZ&PC succesvol op limietwedstrijd zwemmen

n Op zaterdag 15 februari namen twee NZ&PC’ers deel aan de limietwedstrijd lange baan (50 meter bad) in Dordrecht. In deze wedstrijd kiezen de zwemmers zelf hun afstanden om een nieuwe persoonlijk record/ limiet te zwemmen.

een persoonlijk record op de lange baan van drie seconde. De tweede afstand voor Caspers was een 50 meter vlinderslag sprint. Zij wist aan te tikken in een tijd van 33.69, wat resulteerde in een persoonlijk record op de lange baan van 0.7 seconde.

Tamara Caspers opende de wedstrijd voor de NZ&PC’ers met een 400m vrije slag en opende haar eerste 50 meter in 35.22. Na de eerste 50m was zij zoekende naar een tempo en zakte daarmee terug naar de 40 en 41 seconde per 50 meter. Na een eindsprint op de laatste 100m wist Caspers aan te tikken in een tijd van 5:17.21. Deze tijd is

Alex Schelvis zwom tevens twee afstanden en opende zijn wedstrijd op de 200m vrije slag. Vooraf had Schelvis zich ten doel gesteld onder de twee minuten te zwemmen. Na zijn start opende Schelvis de eerste 100 meter op 56.89 en lag daarmee goed op schema voor zijn doel. In de tweede 100m moest hij meer toegeven en tikte aan in een tijd van

2:00.07. Met deze tijd kwam hij net 0.8 seconde te kort voor zijn doel, maar wist zijn tijd die hij op de Amsterdam Swim Cup zwom met 0.3 seconde aan te scherpen. De tweede afstand voor Schelvis was de 200 meter wisselslag. Na een scherpe opening op de vlinderslag wist Schelvis goed te meten met het deelnemersveld. Ook op de rugslag wist hij goed aan te sluiten, maar moest zijn tegenstander op de schoolslag iets toegeven. Schelvis tikte na 200 meter aan in een tijd van 2:15.77. Deze tijd resulteerde in een persoonlijk record op de lange baan van 1 seconde.

Alex Schelvis op de 200 meter vrije slag. | Foto: PR


De noordwijker

verkiezingen

dinsdag 18 februari 2014

5

De cartoons van de hand van Karel Kok in Museum Oud Noordwijk spreken voor zich. Oud politicus Jan Duijndam en lijsttrekker Carry Cramer hebben beide hun bedenkingen bij de ontwikkeling van hoogbouw. | Foto: Wim Siemerink

Carry Cramer: ‘extra aandacht voor de stille armoede’ Ze maakt zich regelmatig druk over haar Noordwijk. In alle nuchterheid benoemd ze daarbij de problemen. Als voorzitter van Het Oude Zeedorp schroomde zij niet om actie te voeren tegen de nieuwbouwplannen van de Hotels van Oranje. Maar zette zich daadwerkelijk in om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. Die werden gevonden en in een overeenkomst vastgelegd. Vandaag praten wij met haar in de functie als lijsttrekker van een politieke partij. Carry Cramer staat nummer 1 op de lijst van Partij van de Arbeid / Groen Links. Hoeveel zetels zijn er straks voor jullie op het pluche van de raadzaal? ‘We hopen op 4 zetels maar we gaan eerst campagne voeren. Dat doen op een speciale manier. PvdA en Groen Links zijn 2 bloedgroepen maar werken perfect samen in een geweldig team. En dat zal resultaat opleveren. Hoeveel, dat zien we wel.’ Wat is jouw motivatie om je te begeven in de nietsontziende wereld van

de lokale politiek? ‘Mijn motief is het oplossen van knellende maatschappelijke vraagstukken. Vanuit mijn ervaring bij de Stichting Huurders Belangen maak ik mij grote zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt,waarbij de woonlasten straks de pan uit dreigen te rijzen. Ook voorzie ik grote problemen bij de veranderende zorg. Ik ben ook ongerust over verruiming van bouwvoorwaarden wat betreft projectontwikkelaars.’ De afspraken zijn dat in Noordwijk 30% sociale woningbouw dient te worden gerealiseerd. Dat blijft toch een onmogelijkheid? ‘Inderdaad. Het is schandalig maar we halen minder dan 19%. Starters krijgen al jaren te weinig aandacht. Hierin zou de Noordwijkse Woning Stichting een belangrijke rol moeten spelen maar dat is al lang niet meer het geval.’ Hoe ga je dit oplossen? ‘We zouden eigenlijk terug moeten terug naar een gemeentelijke woondienst. De NWS is inmiddels zo’n organisatie waar in de top te veel geld aan salarissen wordt besteed. Een directeur met bijna anderhalve ton salaris en daaronder te veel dure managers. Die komen ook nog eens van ver, waardoor de affiniteit met Noordwijkse huurders er niet is. ‘ Leg eens uit? ‘Het gaat in de komende jaren in hoofdzaak om wonen, werk en zorg. Kijk we

Starters krijgen al jaren te weinig aandacht’

hebben met Noordwijkers te maken. Noordwijkers willen gewoon Noordwijkers om zich heen, zeker bij mantelzorg. Die weten om wie en waarom het gaat. De NWS is een verhuurder die in woonbehoeften moet voorzien maar slechts uit is op financiële resultaten. Hun bezit in bijvoorbeeld de Katwijksestraat willen ze verkopen om elders nieuw te bouwen. Het belangrijke sociale aspect krijgt geen enkele aandacht.’ Noordwijk moet de groenste badplaats worden? ‘Jazeker, groen, natuur en duurzaamheid zijn voor mij belangrijk. Waarmee we ons als badplaats kunnen onderscheiden. Op het gebied van energie geeft, als het aan ons ligt, de gemeente het voorbeeld in projecten met aardwarmte en warmte koude opslag en zonnepanelen. Er komen windmolens in de Noordzee en voor gebouwen strenge energie-prestatienormen. En we willen meer. We willen in het dorp, op het strand en in de duinen een infrastructuur voor buitensport. Zoals zwemmen, surfen,wandelen, fietsen en hardlopen en andere sporten die je op het strand of in de duinen kunt doen, zodat iedereen, bewoners en toeristen, jong en oud eenvoudig aan sport kan doen.’ In gezelschap van Carry ontmoeten we een politicus van weleer, Jan Duijndam. Jan voorspelde in de jaren zestig, net als tekenaar Karel Kok, dat er in Noordwijk Spaanse toestanden zouden ontstaan. Een serie cartoons van Karel

Kok herinnert ons daar nog aan. In Noordwijk wordt verschillend over het onderwerp Badplaatsontwikkeling en economie gedacht. Cees, een Noordwijker die in de horeca werkt: ‘Wat heb ik aan mooie woonruimte die ik na mijn ontslag niet kan betalen? Jan Duindam doet nu niet meer aan politiek maar brengt zijn vrije tijd door in het museum en met schilderen. Vanachter zijn ezel vertrouwt hij ons nog toe: ‘Ik kan me niet meer vinden in politiek. Teveel politieke partijen hebben zich ontwikkelt als een soort kerkgemeenschap Met Carry zetten we het gesprek voort over de zorg waarover ze zegt: ‘We willen extra aandacht voor de stille armoede die er wel degelijk is. Een sociaal Noordwijk kan niet zonder zorg voor hen die niet voor zichzelf kunnen zorgen. Daarbij is zelfredzaamheid belangrijk. Bij de invulling van nieuwe taken voor de gemeente, zien we dit als uitgangspunt. Daarbij speelt de huisvesting een rol. Kinderen moeten in de buurt van hun ouders kunnen wonen om deze taken uit te voeren’. Ik lees dat bewoners moeten meebeslissen. Dat wordt toch een drama? ‘Mensen zijn veel slimmer dan je denkt. Maar wil je dit dan moet je wel veel aandacht extra besteden aan uitgebreide voorlichting, zodat de burgers ook daadwerkelijk inzicht kunnen krijgen in de problematiek. Om daarna hun voorkeur te kunnen uitspreken.’


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Noordwijker. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

EEN DAGJE UIT VOL INSPIRATIE

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

DE VOORVERKOOP IS GESTART!

ZONWERING

KOOP UW TICKETS OP WWW.LEIDATO.NL

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

BELEEF HET IN DE HANGAAR Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van

zaterdag 29 & zondag 30 maart 2014

Els Borst

WWW.LEIDATO.NL

Oud minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Erelid van D66

TE HUUR: 6 persoons bestelbussen

Bestuur D66, Afdeling Noordwijk

vanaf

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

€ 85,00

per dag

0252-211849 www.gdol.nl

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas

UI T VAA RT V E R ZO R GI N G N O O R DW I J K

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

APK

*

n all-i

,8 3 €

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

alle dranken goedkoper! Hele liter

deze week stuntprijs

Ook Light of zero

op=op!

Op=op!

bLIk 50 cL

pER fLEs 1,42

ELDERs 0,69

71

Cranberry sap Ook Grapefruit

flessen

52

De Neuville

Topwijn uit de Loire, gemaakt van de druif Melon de Bourgogne, het neefje van de Chardonnay. Een wijn van pure klasse! Ongekend laag geprijsd. Wees er dus snel bij, want op=op!

Max. 6 ELkE 2E fLEs

MusCadet se`vre & Maine sur lie ie

per klant

CodiCi

drinkbeker

Ook rosé

Aardewerk 30 cl

Stel zelf samen!

ELDERs 1,49

79

ELDERs 6,39

3.99

Merlot MalbeC Malbe El Molino

Top Argentijn! Voor éénmalig lage prijs. Op=op!

zOEk uIT Op=Op!

HELE LITER

8.

99

HELE LITER

89

ELDERs 1,49

ELDERs 11,59

HELE LITER

17.

99

ELDERs 23,99

de beste slijterij van nederland! ★ KatWijK Visserijkade 2 | noordWijK Raadhuisstraat 9

| sassenheim Oude Haven 11

★ Geopend op zondag. Acties geldig t/m maandag 24 februari 2014, zolang de voorraad strekt. WWW.dirCKiii.nl

Geniet, maar drink met mate.

HELE LITER

13.

99

ELDERs 19,99

5.-

2 fLEssEN

ELDERs 8,19

ELDERs 5,99

3.99


s e m t e h n a V

nieuws

De noordwijker

7

dinsdag 18 februari 2014

VERS

Keurslagerskoopje

Kampioenssteaks

100 gram

Geldig van 17/02 TM 22/02

Met gratis stroganoffsaus

225

Vleeswarenkoopje:

150 gram Gebraden gehakt 150 gram Smeerleverworst

298 75 per stuk 1 samen

Special:

Kipstrudel

Gekruide kipfilet verpakt in bladerdeeg Extra koopje:

098

Noortukkers burger

per stuk

Maaltijd van de week:

Boerenkool stamppot met een speklapje

500 gram

met een gratis bakje soep!

595

Iedere dinsdag verdubbelen wij uw spaarpunten GRATIS!

Krijn van der Bent keurslager

Gourmet, barbecue en catering Kerkstraat 50, Noordwijk T 071-3612720

Negen leerlingen van groep 7, Anouk is ziek, zijn al helemaal klaar om naar Spanje te gaan. | Foto: Joke van der Zanden

Leerlingen Zeehonk naar Spanje Uitwisseling n De Zeehonk doet mee aan ‘The Track for European Treasure’ samen met een Spaanse en een Italiaans basisschool. In dat kader mogen 10 kinderen met begeleiders op kosten van het Europees Platform naar Spanje voor een uitwisselingsprogramma. Door Joke van der Zanden

Puck, Gaby, Cleo, Amber, Nicky, Tijs, Luca, Lennon, Mitch en Anouk van groep 7 zijn 10 dolenthousiaste kinderen door loting uitverkoren om 25 februari voor 5 dagen naar Badajoz in Spanje te vertrekken. Ze vliegen naar Lissabon, vandaar 2 uur per bus naar Badajoz aan de SpaansPortugese grens naar een hotel. In koor vertellen ze wat ze denken aan te treffen: “In ieder geval man-

nen met sombrero’s, flamencodanseressen, sinaasappels, tapas, paella en stierengevechten. Aan het einde van de maand gooien ze er met tomaten zagen we bij de reclame op TV. We moeten Engels spreken. Dat gaat met de Spaanse kinderen wel goed want die krijgen ook in het Engels les maar de Italiaanse kinderen spreken niet zo goed Engels. We hebben werkstukken gemaakt over Rembrandt, Willem van Oranje, Epke Zonderland. Over Rem-

brandt was saai en moeilijk, vertaal maar eens schutterscompagnieën in het Engels. Ook moeten we meedoen met het carnaval. Het thema is zestiende eeuw dus we gaan als ridders en zwervers. De juf gaat in een zwartepietenpak met zo’n grote witte kraag en gespschoenen.

Bekijk de nieuwe foto’s op onze internetsite: www.vanderbent.keurslager.nl

AANBIEDINGEN DEZE WEEK: Boeren belegen Stolwijkse kaas 500 gram 5.95 Heerlijk pekelvlees

2.45 75 110 gram 1.

Sellerysalade of tomaat mozzarella salade

100 gram

Salami Felino

100 gram

En natuurlijk ook deze week: Alle brood van ECHTE BAKKER J.G. DE WITT

0.99

2+1 GRATIS

Sint Jeroensweg 2A 2201 NW Noordwijk Tel: (071) 362 01 69

Geen mobieltjes

We zijn niet bang dat we heimwee krijgen. Lekker weg van thuis, geen gezeur van ouders, broertjes of zusjes. We mogen geen mobieltjes meenemen maar wel dagelijks naar huis e-mailen. Als we terugkomen maken we een verslag voor de school”.

Simone Theunisz wordt Bloemenkoningin Koningin n Het werd gepresenteerd als een Valentijnsverrassing. En dat was het ook. Noordwijk heeft sinds 14 februari weer een Bloemenkoning. Die vanaf nu de plaats inneemt als ambassadrice van haar voorgangster Evelien van Abswoude. Voor 2 jaar zal zij het gezicht zijn van Noordwijk en de Bollenstreek op de diverse bloemenevenementen. De organisatie zocht en vond een nieuwe kandidaat. Zij kreeg in de hotels van Oranje een bijzonder podium aangeboden door Autoschade Brouwer en de NOV. Op de maandelijkse bijeenkomst van de NOV schreed zij aan de zijde van voorzitter Alfons Morssink de zaal binnen. Eenmaal op het podium klonk een ovationeel applaus. Wat dit initiatief van de stichting Bloem en Zee de waardering gaf die het verdient. Maar het applaus was zeker ook bedoeld voor de nieuwe Bloemenkoningin die dit stralend in ontvangst nam. In een prachtige japon en natuurlijk voorzien van een even prachtige bloemendecoratie poseerde ze glimlachend voor de fotograven. Marjolijn van der Jagt stelde haar namens de stichting Bloem en Zee voor aan de ondernemers en bedankte voor het beschikbare podium. Bij zijn komst in Noordwijk stelde waarnemend burgemeester

Lokker vast dat dit in Noordwijk ontbrak. De stichting Bloem & Zee trok zich dit aan. Al heel snel werd

de Bloemenkoningin gepresenteerd en het nut hiervan bewezen. Op de verschillende evenementen vervulde de Bloemenkoningin haar rol. Simone Theunisz gaat nu deze taak vervullen. Zij zal daarbij vaak haar lievelingsbloem, de gerbera, met zich meedragen. Maar ze vertrouwde ons ook toe dat zij bijna net zo dol is op tulpen en rozen.

Dansende sifaka. | Foto: Paul van Hoof

Natuurlezing over Madagascar Lezing n Op vrijdag 28 februari, om 20.00 uur, organiseert de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk in samenwerking met Paul van Hoof een lezing over Madagascar.

Simone met Cees van Wijk, Peter Engels, Bas Brekelmans en Alfons Morssink.

Paul van Hoof verkende als bioloog en natuurfotograaf de verbazingwekkende dierenwereld van Madagascar. Madagascar hoort bij Afrika, maar heeft weinig met het vasteland gemeen. Er heeft zich een unieke dierenwereld kunnen ont-

wikkelen. Die heeft iets van Afrika en van Azië, maar kent vooral eigen soorten. Belangrijkste zoogdieren zijn de lemuren, halfapen die alleen hier voorkomen. Reptielen zijn er in fascinerende verscheidenheid. Maar gifslangen zijn er bijvoorbeeld niet, want die hebben het eiland nooit bereikt. De toegang is vrij. De zaal gaat open om 19.30 uur. Reserveren kan via lezingenvnvn@gmail.com voor € 2,- per kaartje. www.strandloper.nl


Zonnepanelen Oplaadpalen Energiebeheer

Ouderen Ook helpen voor en na het oversteken

MoClean Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten v.o.f. zoekt een representatieve/gemotiveerde

medewerk(st)er

EEN DAGJE UIT VOL INSPIRATIE

voor een project in Noordwijk in de ochtenduren.

DE VOORVERKOOP IS GESTART!

Vereisten:

KOOP UW TICKETS OP WWW.LEIDATO.NL

• Goed nederlands sprekend in woord en geschrift • Gemotiveerd • Bezit van rijbewijs • Zeer flexibel in werktijden

BELEEF HET IN DE HANGAAR zaterdag 29 & zondag 30 maart 2014

WWW.LEIDATO.NL

Ben jij degene die denkt ons team te kunnen versterken? Stuur dan je sollicitatiebrief incl. CV naar info@moclean.nl

Uw kostbaarheden zijn goud waard! Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Locatie Katwijk Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Inkoop

Verkoop

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Veiling

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl


nieuws

De noordwijker

Lezing over Maria Montessori

Ingezonden mededeling

montessori n In het kader van

Voetbal

het Maria Montessori Memoriejaar wordt op vrijdagavond 28 februari om 20.00 uur zeer exclusief een lezing gegeven door Marjan Schwegman in Maria ter Zee.

n Al enige tijd zien de supporters van V.v. S.J.C. met lede ogen aan dat het hoofdveld nauwelijks gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel: voetballen. Al menig keer moest door de hoofdmacht op het kunstgras van een bijveld worden gespeeld. Omdat de uitermate slechte toestand van het hoofdveld spelen erop onmogelijk maakte.

Marjan Schwegman, directeur van het ‘Nederlands instituut voor oorlogsdocumentatie’, is de schrijfster van de biografie die in 1999 verscheen over Maria Montessori. Reserveren kan via mariamontessorimemoriejaar@hotmail. com en deelname aan de lezing op vrijdag 28 februari bedraagt € 5,- (incl. koffie/thee). Dit dient contant bij de deur te worden voldaan. Er zijn 300 plekken beschikbaar dus reserveren is gewenst.

Trouwe leden wijzen direct naar de gemeente Noordwijk omdat de erbarmelijke staat waar het hoofdveld zich in bevindt zonder meer in verband gebracht wordt met achterstallig onderhoud. Ook sponsoren geven blijk van ongenoegen. Hun reclameborden omlijsten juist het hoofdveld om daar tijdens de wedstrijden van de zwart-witten hun klantenwervende werk te doen.

Vesper in de Oude Jeroenskerk vesper n In het koor van de Oude

Jeroenskerk zingt zondag 9 maart het vesperkoor o.l.v. dirigentorganist Jaco van Leeuwen. Aanvang 19.00 uur. Leidraad is wat kloosters al eeuwenlang in een vesper doen: het zingen van enkele Psalmen, avondliederen en de Lofzang van Maria (het Magnificat). Dit seizoen horen we steeds een van de “Ik ben” Woorden van Jezus uit het Johannes-evangelie. Deze keer: Johannes 6:41-51 , waarin Jezus ons van zichzelf vertelt ‘Ik ben het brood’. Wim van der Lee, oud-predikant in de Oude Jeroenskerk zal hier meditatief op ingaan.

Pittige training voor dames NHC hockey n Het jaarlijkse trainings-

weekend van Dames 1 begon met een training op de Amsterdamsche hockeyclub . De training werd gegeven door Eva de Goede, Nederlands hockey-international en goed voor 2 x Olympisch goud. Na deze leerzame training werd de reis vervolgd naar het Hof van Saksen in Nooitgedacht. De tweede dag stond ook in teken van een fanatieke training in de vroege ochtend op hockeyclub Emmen, gevolgd door een educatief bezoek aan Herrinneringskamp Westerbork. Meer dan indrukwekkend. Hierna konden de dames welverdiend relaxen in de Wellness van het Hof van Saksen. Tijdens de derde en laatste dag, werd er gespeeld tegen hockeyclub Maarssen. Deze wedstrijd werd gewonnen met 2-4. Prima resultaat, dat duidelijk het groepsgevoel liet zien, waar het hele weekend aan gewerkt was. De dames kijken terug op een absoluut geslaagd teamweekend en zien het tweede gedeelte van de competitie vol vertrouwen tegemoet.

Bingo op de Duinwetering Bingo n Op vrijdag 21 februari, om 20.00 uur, houdt de Supportersclub V.v. Noordwijk een grote bingo in de kantine aan de Duinwetering. Er worden tien rondes gespeeld. Hierna is er een loterij met mooie prijzen. www.supportersclub-vvnoordwijk.nl

9 Hoofdveld van SJC blijkt letterlijk weiland dinsdag 18 februari 2014

Carry Cramer: ‘Steun aan woningbouw voor ouderen en jongeren.’

Huisvesting voor iedereen ‘Voor ouderen is het lastig een goed huis te vinden. Je wilt kleiner wonen. Het huis heeft wat aanpassingen nodig omdat je niet zo goed ter been bent. En misschien wil je wel met meerdere mensen onder één dak wonen. Ik hoop dat ik er aan kan bijdragen dat dit soort woningen er komen. Want die hebben we nu te weinig. Nog geen 20% van de woningen in

Noordwijk is sociaal. PvdA GroenLinks zal geld vrijmaken voor steun aan woningbouw voor groepen die nu tussen wal en schip komen: ouderen en jongeren. Een vitaal dorp kan niet zonder.’

Enkelen zijn hierom al afgehaakt en nieuwe sponsoren worden nu logischerwijs moeilijk gevonden. Maar het gaat om meer. Omdat de weersomstandigheden niet bepaald vriendelijk zijn verlangd de trouwe aanhanger er naar om hun favorieten aan te moedigen vanuit de beschutte tribune. En niet langs de onbeschutte lijnen van een bijveld. Zorgboerderij

De Noordwijkse Carnavalsvereniging De Noortukkers trekt zich het lot van SJC behoorlijk aan en bedacht een stunt. Onder leiding van Boer Krijn (Prins Carnifex) en Boe-

rin Anne-Wil (Prinses Équine) trok een stoet vol boerderijdieren zoals konijnen, koeien, schapen en kippen begeleid door 11 boerenknechten (de Raad van Elf) over het afgelaste terrein. Krijn maakte duidelijk dat hij op dit stuk weiland wel een zorgboerderij wilde exploiteren. Waarbij de tribune dan als nachthok dienst zou kunnen doen. Voetballiefhebbers lachten hierom als boeren die kiespijn hadden. En mompelden iets van: aan de Duinwetering strooien ze met miljoenen en hier vergeet men het normale onderhoud. Feit is dat het grasveld er bepaald niet florissant bij ligt. En begrijpelijk is dat supporters en sponsoren morren. Ook de begeleiding van de diverse selectie jeugdelftallen betreuren het dat zij te weinig gebruik mogen maken van het in het oog springende hoofdveld. De voetbalvereniging hoopt daarom dat er snel een oplossing wordt gevonden. Zodat niet bij het minste of geringste regenbuitje moet worden uitgeweken naar het kunstgras van een bijveld. De carnavalsvereniging kondigde met hun ludieke actie direct hun volgende activiteit aan, de seniorenmiddag op 22-2 in het Northgo College. Om 14.00 uur komen daar de Noordwijkse senioren bij elkaar voor het bijwonen van de bekendmaking van de Groot Noortukker. Gewoonlijk is sportwethouder Van Duin daarbij zodat die de kans krijgt daar aan de SJC-ers uitleg te geven.

Carry Cramer Carry Cramer is lijsttrekker van PvdA GroenLinks Noordwijk

Hit ‘Pure Liefde’ op Valentijnsdag gelanceerd hit n Valentijnsdag is Pure Liefde. Voor je dierbaren, voor je buren, voor je dorpsgenoten. Kortom voor de mensen om je heen. Puur Noordwijk lanceert daarom op Valentijnsdag het lijflied, het liefdeslied Pure Liefde voor Noordwijk. Een ode aan Noordwijk geschreven en gezongen door de Noordwijkse zanger Paul Vermin (nummer 34 op de kandidatenlijst) en Puur Noordwijk-wethouders Leon van Ast en Gerben van Duin.

Naast beschikbaarheid op Spotify is het nummer te downloaden op iTunes voor € 0,99 waarbij de opbrengst volledig ten goede zal komen aan M25, de winnaars van de Noordwijkse vrijwilligersprijs 2013. M25 staat voor een groep enthousiaste jongeren tussen de 11 en 18 jaar, die zich belangeloos in-

zet voor de medemens die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Ook is op www.puurnoordwijk. nl en op Youtube de bijbehorende video te zien. Tot slot zal op de bollenstreekomroep BO vanaf vrijdag het nummer frequent te horen zijn. ‘Pure Liefde’ is een liefdesverklaring aan het mooiste dorp van Nederland”, zegt Paul Vermin. “Het ruisen en de frisheid van de zee, onze lange mooie zandstranden, alle hotels met hun sfeer, de groenen duinen, de Grent en onze vuurtoren zijn het mooiste van Nederland. Noordwijk is met goud omrand. Niet voor niets houdt heel Nederland van Noordwijk. Dat gaf mij de inspiratie om deze liefdesbetuiging te schrijven.”

Rosetta bij Space Expo Rosetta

n Tot en met zondag 2 maart maken bezoekers van Space Expo op educatieve wijze kennis met ESA’s Rosetta missie.

Bezoekers van Space Expo krijgen niet alleen uitleg over de Rosetta missie, maar ook over al het puin in de ruimte.

Ruim tien jaar geleden konden bezoekers van Space Expo het ruimtevaartuig zien in het testcentrum bij ESA-ESTEC.

Het programma is bij uitstek geschikt voor kinderen en ouders die wat meer willen weten over kometen, meteorieten en asteroïden.

Zaterdag wordt de Groot Noortukker 2014 bekend gemaakt. | Foto: PR

Wie wordt Groot Noortukker 2014? Carnaval

n Op zaterdag 22 februari organiseert Carnavalvereniging De Noortukkers weer de jaarlijkse carnavalsmiddag voor senioren in het Northgo College aan de Duinwetering 107.

Het feest begint om 13.30 uur en duurt ongeveer tot 17.00 uur. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Uiteraard treden de dansmariekes op en wordt de middag muzikaal omlijst door Hofkapel de

Torentrekkers. Voorafgaand aan de seniorenmiddag wordt traditiegetrouw om 12.00 uur een boerenkoolmaaltijd geserveerd (zaal open vanaf 11.45 uur). Wie mee wil eten van deze overheerlijke boerenkool met worst, moet zich snel opgeven bij Els Smit via tel. 06-42932249. De kosten voor de maaltijd inclusief twee consumpties bedragen € 6,- per persoon (betalen bij binnenkomst).


Mooij fleurig voorjaar! 6,99

Grote Kalanchoë schaal Potmaat 15 cm in diverse kleuren van € 3,99 voor

1,99

8 Scent geurchips en leuke geurbrander nu compleet voor slechts

8,99

Compleet met doosje (S) voorzien van 8 geurchips die u zelf kunt samenstellen.

www.tuincentrumdemooij.nl Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg T 071 408 09 59

‘LIKE’ US

OP FACEBOOK

Literatuur

Aanbiedingen geldig van 19 februari t/m 1 maart. Zolang de voorraad strekt.

Voorjaarsbakje met primula, bolgewas en hedera van € 12,99 voor


nieuws

De noordwijker

dinsdag 18 februari 2014

11

SPRAAKMAKEND Het pluche lokt

O

ver ongeveer 4 weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en die werpen hun schaduwen vooruit. In Noordwijk doen 7 partijen mee met 283 kandidaten. Tweehonderd-drie-en-tachtig… De rijkelijke van blauw pluche voorziene raadszetels lokken blijkbaar heel wat politiek gelnteresseerde en actieve mensen die hun beste beentje willen voorzetten om onze gemeente op te stuwen in de vaart der volkeren. Via codes op twitter, politieke cafés, Facebook pagina’s, krantenadvertenties, bijeenkomsten in verzorgingscentra, bewustwording campagnes, schoonmaakacties in straten en wijken, voedsel ophaalacties bij verschillende supermarkten, uitdelen van gezond fruit en wat al dies meer zij. We zullen wéten dat er wat gaat gebeuren. Maar wéét u het al? Er is veel gebeurd de afgelopen maanden in ons dorpje aan de kust dat lang stand hield tegen de machten in Den Haag… Er is een nieuwe commissaris van de koning en die komt vóór de verkiezingen oogschouw nemen én praten met een vertrouwelijke commissie met als uiteindelijk doel een door de Kroon benoemde burgemeester. Er wordt hier en daar met modder gegooid en… Panelleden: hoeveel geloof mogen we hechten aan alle beloftes? Martha Baalbergen

283 mensen die je rechtstreeks kunt aanspreken omdat zij hun stem laten horen in de politiek. Fantastisch toch! Kandidaten staan niet als vulling op de lijst maar omdat zij het luisterend oor zijn van Noordwijk en de zaken die spelen binnen het dorp kunnen doorgeven aan hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad. 566 oren die horen hoe hoog je wilt bouwen in Noordwijk, hoe groen je wilt wonen, of je wilt fietsen op een fietspad naar Station Voorhout, of je een gekozen burgemeester wilt, of er meer betaalbare woningen voor jongeren en ouderen moeten komen, hoe je Noordwijk energieneutraal wilt maken, hoe je iedere Noordwijker aan het werk kunt houden, of we met de omliggende gemeenten samengaan of samenwerken. Beloftes, twitter strategieën, promotie acties met kinderen en bejaarden rond verkiezingstijd laten ons weten welke politieke partijen er zijn, maar het is niet voldoende. Het gaat om de daden! Zelf sta ik als lijstduwer op de lijst van een partij die mijn ideeën het beste vertegenwoordigt. Zonder ambitie om in de gemeenteraad plaats te nemen, een onmogelijke opgave voor mensen met een fulltime baan. Noordwijkers bewaar je kieslijst goed en laat je stem horen, zeker aan degene op wie je stemt! Louky Crama

Verkiezingen 2014 en ons dorp wordt weer overspoeld door ludieke acties: groene appeltjes, rode rozen, pepermuntjes, reepjes chocola en hebbedingetjes. Allemaal om u als kiezer maar over te halen om op de desbetreffende partij te stemmen. Op alle partijbijeenkomsten worden er hele en halve beloftes gedaan en bekende Noordwijkers in de strijd gegooi, die u proberen over de streep te trekken. Iedere partij zoekt de zwakke plekken bij de ander en die worden breed in de pers onder de aandacht gebracht. Niet op eigen kracht maar over de ruggen van de ander wordt er geprobeerd u te belnvloeden. Maar…, na de verkiezingen moet er water bij de wijn gedaan worden, moeten beloftes afgezwakt en idealen gedeeltelijk losgelaten worden. Want dan begint het politieke spel pas echt. En heeft u geen enkele invloed meer op de collegeonderhandelingen. Hoe de samenstelling gaat worden en wie met wie gaat samenwerken is helemaal niet zeker. Iedereen zegt :Wij sluiten niemand uit, maar oude koeien haal je niet zomaar uit de sloot! Voor onze democratie is het van essentieel belang dat U in ieder geval gaat stemmen! Laat uw hart of verstand spreken. SANDER SCHONEVELD

De partijen proberen bij elke verkiezing een steeds breder kandidaten platform te hebben om zodoende ook een zo breed mogelijk deel van de bevolking aan te spreken. Logisch. Als we de afgelopen 4 jaar nagaan, dan schat ik in dat ca. driekwart van de beloftes zijn waargemaakt. Denk aan de uitbreiding en verbouwing van vele scholen, het nieuwe zwembad, aanpak ‘shameplekken’, verbetering verkeersveiligheid, opknappen wegennet, etc. Soms kúnnen op voorhand gedane beloftes puur uit overmacht niet waargemaakt worden. Bovengenoemde activiteiten zoals bv. schoonmaakacties en het uitdelen van fruit zijn tenminste positieve activiteiten die het dorp en de mensen ten goede komen. Wat ik persoonlijk een zwaktebod vind, is het via de (social) media continue afzeiken van collega politici. Geef je haat, dan krijg je haat, geef je vertrouwen, dan krijg je vertrouwen en geef je liefde, dan krijg je liefde. Geen twijfel over mogelijk! Al met al lijkt het mij verstandig om terug te keren naar de politieke basis en Noordwijk letterlijk en figuurlijk groen te houden en dan kom je vanzelfsprekend toch bij Els (van Egmond) en Jan (de Ridder) uit!

Waar en wanneer ondervind ik de meeste hinder? | Foto en tekst: Marieke Voorn

Verkeer in de wacht tijdens nucleaire top NSS-top n Het wordt voor weggebruikers puzzelen tijdens de Nuclear Security Summit 2014, die op maandag 24 en dinsdag 25 maart wordt gehouden in Den Haag. Tijdens deze nucleaire top worden onder andere de A4, A44 en N206 afgesloten als de delegaties richting Den Haag rijden. Door het verblijf van twee grote delegaties in Huis ter Duin en Hotels van Oranje is in Noordwijk extra verkeershinder. De komst van 58 wereldleiders, 3.500 heads of delegations en 5.000 persvertegenwoordigers naar het World Forum in Den Haag brengt ongekende verkeers- en beveiligingsmaatregelen met zich mee, waarvan automobilisten hinder gaan ondervinden. Dat was de boodschap, vorige week maandagavond tijdens een informatieavond voor bedrijven en in de regio. Hinder A4 en A44

In de presentatie kwam naar voren dat het wegverkeer hinder gaat ondervinden van het tijdelijk afsluiten van de A4, A44 en N206. De A44 is afgesloten van zondagmiddag 23 maart 16.00 uur tot maandagmiddag 24 maart 15.00 uur en van dinsdagmiddag 25 maart 13.00 uur tot woensdagochtend 26 maart 5.00 uur. De A4 gaat deels dicht zodra een delegatie vanaf Schiphol naar Den Haag rijdt. De piek wordt verwacht op maandagochtend 24 maart als de leiders naar Den Haag voor de opening van de vergadering. Omdat er ‘s avonds een diner is met de koning en koningin op Pa-

leis Huis ten Bosch, gaan de leiders rond 23.00 uur naar hun hotels. Twee van de zogenoemde rode delegaties verblijven in Huis ter Duin en Hotels van Oranje. Op dinsdagochtend tot 9.00 uur verwacht Rijkswaterstraat de grootste hinder, omdat de delegaties dan vanaf de hotels weer naar Den Haag gaan. Daarbij wordt het verkeer tegen gehouden bij een kruising, op wegen zonder tussenberm zoals de N206 of wordt gebruik gemaakt van snel te verplaatsen baanafsluitingen, zoals op de A4. Daarbij wordt een delegatie via een afgesloten baan in tegengestelde richting vervoerd naar het World Forum. Noordwijkers hebben verder te maken met een parkeerverbod rond de twee hotels tijdens de gehele periode een parkeerverbod en is de Rudolf Tappenbeckweg, achter Huis ter Duin, permanent afgesloten. De Parallelboulevard gaat ook tijdelijk dicht als er een delegatie aankomt of vertrekt bij Hotels van Oranje. Automobilisten moeten ook rekening houden met het af-

sluiten van de Oude Zeeweg tijdens de verplaatsing van de delegaties. Er is geen sprake van ‘zomaar’ preventief fouilleren, laat burgemeester Lokker desgevraagd weten. “Alleen als er concrete aanwijzingen zijn. Het is zo dat voor 80 procent van de inwoners er niets veranderd in het dagelijks leven. Alleen tijdens sommige momenten zijn er tijdelijke aanpassingen. Daarom is het aan te raden om de gemeentelijke informatie te volgen via onze website en Twitter.” De omwonenden van Huis ter Duin zijn gisteravond gelnformeerd over de gang van zaken, de huizenbezitters rond Hotels van Oranje worden vanavond bijgepraat tijdens een bijeenkomst. Met de tijdelijke afsluitingen van de snelwegen wordt automobilisten geadviseerd om buiten de spits om naar hun werk te rijden, en via borden de omleidingroute te volgen, of thuis te werken. Ook wordt het openbaar vervoer aangeraden: de NS zet extra lange treinen in tijdens de dagen van de top. Op dinsdagavond en woensdagochtend vertrekken de meeste leiders en hun ambtenaren weer. De organisatie verwacht op die momenten voor de laatste keer verkeershinder voor automobilisten. Voor meer informatie over de top, lees meer op www.nss2014.com en kijk voor vertrek op www.vananaarbeter.nl.

vrijwilligers gezocht Onderstaande en meer vacatures voor vrijwilligers staan op www.vrijwilligerssteunpuntnoordwijk.nl/vacaturebank. Meer informatie en contactgegevens zijn daar te vinden. Beheerder kledingdepot Dorcas Hulp & Ontwikkeling zoekt een Beheerder kledingdepot. De beheerder kledingdepot neemt aangeboden kleding aan, bedankt de gever en zorgt voor opslag van de kleding. Hiervoor is tenminste 4 m2 opslagruimte nodig (bijv. thuis, in de schuur, in uw kerk, clubgebouw of anderszins). Regelmatig ophalen en transporteren

van ingezamelde kleding naar het centraal depot wordt in principe verzorgd door onze vrijwilligers van de regionale afdeling logistiek. René zoekt een maatje Man of vrouw, leeftijd onbelangrijk, die op woensdagavond of af en toe in het weekend een activiteit wil doen met Rene, die woont op de Willem van den Bergh. René is een vrolijke jongeman van 31 jaar. Rene heeft een goed uithoudingsvermogen en is lichamelijk gezond. René heeft een matig verstandelijke beperking. Hij heeft een goede oriëntatie wat betreft

plaats. Hij is niet verkeersveilig. René houdt van een grapje en een stoeipartijtje. Rene luistert graag muziek. Ook een dvd kijken vind hij leuk. Hij houdt ook wel van een wandeling of een fietstocht. Rene vind het ook leuk om op het terrein naar activiteiten te gaan. Een spelletje op de woning vind Rene ook leuk! 3 kinderen ‘schoolklaar’maken Moeder zoekt voor dochter met MS met veel pijn iemand die ‘smorgens vroeg kan helpen om 3 kinderen (2 meisjes van 4 jaar en 1 jongen van 5 jaar) schoolklaar te maken en naar school te brengen.


12

dinsdag 18 februari 2014

Verbouwing milieustraat milieu n Met ingang van 3 maart wordt de milieustraat verbouwd. De capaciteit en de doorstroming van de milieustraat worden verbeterd. Ook de rioolaansluiting wordt vervangen. Verder komt er de nieuwe mogelijkheid om afvalcontainers flexibel in te zetten. Daarmee speelt de milieustraat slim in op het ritme van seizoenen. Zo zullen in periodes dat er bijvoorbeeld veel snoeihout wordt afgegeven, of veel papier, meer containers beschikbaar komen voor deze afvalstromen.

De verbouwing duurt naar verwachting tot half juni. Zowel inwoners van de gemeente Katwijk als van de gemeente Noordwijk maken gebruik van de milieustraat. Tijdens de verbouwing blijft de milieustraat voor alle inwoners geopend. De milieupas blijft nodig om toegang te krijgen. De verbouwing verloopt in drie fases. Eerst komt de vervanging van het riool aan bod en worden de verhardingen aan de west- en zuidzijde aangebracht. In deze fase komt de in- en uitgang tijdelijk aan de achterkant van het terrein te liggen. In de tweede fase van het werk wordt het nieuwe perron gebouwd komt er een tijdelijk KCA-depot (Klein Chemisch Afval) naast de zoutloods. Tot slot wordt het definitieve KCA depot geplaatst. De uitgang bevindt zich dan tijdelijk aan de achterkant van de milieustraat. Tijdens alle fasen worden bezoekers door middel van borden ter plaatse en natuurlijk door de medewerkers van de milieustraat geholpen om hun weg te kunnen vinden. Voor het scheiden van hun papier, glas, kunststof en textiel kunt u natuurlijk ook gebruik maken van de milieuparkjes in uw woonomgeving. Voor meer informatie over de milieustraat kijkt u op www.noordwijk.nl/Smartsite. shtml?id=81639

Bijbel open in De Ark

Per bus naar Barendrecht voetbal n Zaterdag 22 februari speelt V.v. Noordwijk de competitiewedstrijd tegen BVV Barendrecht. De supportersclub laat een bus rijden. De kosten zijn € 7,50 p.p. De bus vertrekt om 13.00 uur vanaf de Duinwetering. www. supportersclub-vvnoordwijk.nl

De noordwijker

Katwijk en Noordwijk slaan handen ineen Samenwerking n O nee, zeker geen fusie. Maar wel een samenwerking tussen de twee gemeentes die de handen ineen slaan op door efficiënt werken, bezuinigen daar waar mogelijk en voor de burger kwalitatief hoogwaardige dienstverlening te genereren. Alles goedkoper en sneller is het motto. Expertise bundelen. Door Piet van Kampen

Beide gemeenten streven er naar om ’s lands besten te worden. Behalve op bestuurlijk en ambtelijk niveau willen beiden ook op de raakvlakken toerisme, recreatie en werkgelegenheid elkaar versterken. Een zeejachthaven staat ook op de agenda. Noordwijk is afgehaakt bij de beoogde ‘Bollenraad’ (Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout) en ziet meer kansen in intensive doch niet vrijblijvende samenwerking met Katwijk. Er werd in kleiner verband al samengewerkt met o.a. Openbare Ruimte en de Milieustraat. Met een knipoog naar de door de Bollen4

gemaakte afspraken gaan beide gemeenten samen verder en voegden daar een reeks van ‘eigen wensen’ aan toe. ‘Wij zijn een beetje eigenwijze gemeenten’ weet ook burgemeester Jos Wienen. Geen extra bestuurslaag

Er komt geen nieuwe bestuurslaag. De beide gemeenteraden blijven baas in eigen huis en over het budget. Met open agenda’s zullen de beide gemeenten bekijken waar efficiencyvoordeel kan worden behaald. Prioriteit ligt bij kwetsbare taken zoals volkshuisvesting, beheer en onderhoud sport, uitvoering subsidieverlening en administratieve organisatie, eco-

nomie, toerisme en marketing. Op diverse punten zullen Katwijk en Noordwijk hun eigen taken blijven uitvoeren zoals Noordwijk dit doet met ISD Bollenstreek en Katwijk haar eigen sociale dienst heeft.

Door afslanking van het ambtenarenapparaat heeft Katwijk op termijn al 3 miljoen afgeboekt en Noordwijk 1,4 miljoen. Beide partners gaan van eigenbestuurskracht uit.

WSN lanceert magazine ‘Leef’ Leef

Met veel plezier werd het nieuwe WSN magazine Leef gepresenteerd. | Foto en tekst: Joke van der Zanden

Jeruzalem n Zondagavond 23

februari wordt er weer een Bijbel open-avond gehouden in De Ark aan het Picképlein. De wereld staat in brand. In vele landen woedt een niemand ontziende oorlog. De roep om vrede en gerechtigheid heeft nog nooit zo luid geklonken. En dat terwijl er al vele jaren gestreden en gebeden wordt om en voor Jeruzalem, de stad van de vrede. Maar zal die er ooit komen? Tijdens de bijbel open avond zal het antwoord gezocht worden in wat daarover in de bijbel te lezen valt, onder de titel ‘Jeruzalem, voor de één een steen des aanstoots, voor de ander stad van hoop en glorie’. De avond begint om 19.00 uur, en de toegang is uiteraard gratis.

nieuws

luus

CDA houdt themaavond in Royal

Feesttent

I

k ben iemand die graag in de buurt van de Jeroen woont. Dat is niet omdat ik nou op zondag zo graag als eerste in de kerk zit. Ik vind het gewoon een fijn idee dat, mocht die hightech zeewering toch doorbreken, ik dan als eerst boven in die toren kan zitten. Ons ben praktisch. En ons houd vooral niet van natte voeten. Ik ken ze dan ook goed die Binders, een deelsoort van de Noordwijker. Sterker nog; ik ben er een. Volgens Wikipedia straalt Noordwijk Binnen in de oude kern nog de rust uit van vroeger eeuwen. En zo zijn wij Binders ook; een rustig en vriendelijk soort. Komt de Binder op straat een soortgenoot tegen dan wordt deze begroet met een vriendelijk ‘mogge’, waarna beide soortgenoten hun weg in gepaste pas weer vervolgen. Bij de bakker maakt men een praatje, bij de visboer een babbeltje. We doen aan kunst en hebben 2 dagen per jaar de rustieke tuinenmarkt. Kortom;

we zijn zo lekker authentiek gebleven. Druk zijn doen ze maar op zee. Eens per jaar gooit de Binder zijn haar los. Dan viert hij feest tijdens de Oranje feesten en loopt hij drie dagen lang, met de slager voorop, de polonaise in de feesttent naast de kerk. Normaal gaat hij voor een Fristi maar ach het is feest dus we doen eens gek en nemen er zelfs een biertje bij. Dat zijn maar 3 dagen van de 365 dus echt Sodom en Gomorra kun je Noordwijk Binnen niet noemen. Ik verslikte me dan ook in mijn koffie toen ik hoorde dat er door ‘onze’ feesttent een streep getrokken dreigde te worden; weg feest! Reden: dit jaar is alles zo aan banden gelegd door de gemeente, dat het door alle regels haast onmogelijk is geworden om nog een leuk feestje te vieren in de tent. Toen kwam de kracht van het dorp ineens naar boven. De slager zag

n Het magazine van Welzijn Senioren Noordwijk (WSN) is 13 februari in het Trefpunt gepresenteerd. Het is een magazine voor alle Noordwijkers. Van de voorpagina word je vrolijk. Lia, Nel en Mieke laten zien dat je niet jong hoeft te zijn om sexy te poseren. Uitgever is Thomas Steenvoorden. Ewout Cassee; “We zijn zelfbewust, absoluut niet zielig en onze generatiegenoten zijn dat ook niet. We zijn innovatief en gaan andere dingen organiseren. Vrolijk oud worden doe je samen. Ga niet zitten kniezen achter de geraniums. Eenzaamheid is voor ouderen een grotere doodsoorzaak dan roken. We gaan die eenzaamheid bestrijden. Een kwart van de bevolking is 60+. Over 10 jaar is 60% van de huishoudens 60+. Eigen regie houden is het allerbelangrijkste en er rekening mee houden dat ouderenbeleid geld kost, met name de preventie.”

dat zijn polonaise in de goedgevulde rundvleessoep dreigde te lopen en nam actie. Bij ieder biefstukje dat over de toonbank ging informeerde hij de tot dan toe onwetende Binders over Feesttentgate. Ook plaatste hij, iets minder authentiek maar zeker zo effectief, een bericht op Facebook waarna het dorp opstond. Een tsunami van verontwaardigde reacties was het gevolg. Toen de stofwolken optrokken stond daar ineens onze burgervader die ingreep om misverstanden te voorkomen. Hij bracht het goede nieuws dat de partijen weer om tafel zouden gaan om tot een oplossing te komen. Toch nog een happy end dus? Ik stel voor dat, mochten ze er uit komen, we met alle Binders even langs het gemeentehuis gaan voor een dikke knuffel voor onze burgemeester, om daarna de slager op onze schouders te nemen in de feesttent. Heerlijk toch, zo’n dorp?

thema-avond

n CDA Noordwijk houdt op woensdag 19 februari de thema-avond ‘Wat had u nou op het hart?’ in Royal aan de Voorstraat.

Het afgelopen jaar heeft CDA Noordwijk op verschillende plaatsen in het dorp gestaan met het grote groene hart. Een geslaagde actie. Voorbijgangers konden op een plakkertje schrijven wat zij wilden delen en dit op het groene hart plakken. CDA Noordwijk wil graag horen van de inwoners wat er zoal fout gaat, verbeterd kan worden en welke wensen er zijn. Alle “harte wensen” werden verzameld en gebruikt bij het schrijven van het verkiezingsprogramma van CDA Noordwijk. Op woensdag 19 februari praten Els van Egmond en Jan de Ridder graag met u door over deze punten. Ook over wensen en grieven op het gebied van o.a. economie, sport, wonen, zorg, onderwijs en veiligheid. Stuk voor stuk belangrijke onderwerpen om met elkaar over door te praten. Natuurlijk staat de koffie weer klaar. Inloop vanaf 19.30 uur.


cultuur & uitgaan

De noordwijker

dinsdag 18 februari 2014

13

Schrijvers Binnen krijgt een nieuwe opzet n Thema ‘Reizen met hoofd en hart’

Woensdag 19 februari - Creaworkshop dromenvanger Aan de hand van het boek ‘Knutselideeën voor kinderen’ doen we inspiratie op voor jong én oud! We maken van een kinderkamercreatie een dromenvanger met veertjes en kraaltjes. Aanvang 10.00 uur. Toegang € 7,50 incl. koffie/thee, excl. materiaal) Graag reserveren Donderdag 20 februari - Eva Burgers over ‘Stille Getuige’ Stille getuige is de eerste jeugdthriller van Eva Burgers. In Het Cultuurcafé vertelt ze over haar werk als schrijver en rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Eva signeert en het eerste boek wordt uitgereikt aan Marion Pauw. In samenwerking met Uitgeverij Kluitman. Aanvang 16.00 uur. Toegang vrij Zondag 23 februari - Johan Boef over Sven Kramer Johan Boef schreef de biografie van Sven Kramer. Op deze afsluitende dag van de Olympische Spelen is hij in de boekhandel waar hij gelnterviewd wordt en we een Super Sven Quiz doen. Aanvang 15.00 uur. Toegang vrij, wel graag reserveren. En neem uw schaatsmuts of petje mee voor de quiz

Binnen n Martha Baalbergen en Dorine Holman organiseren zondag 2 maart met hulp van bijna 20 vrijwilligers voor de vijfde maal ‘Schrijvers Binnen. Dit jaar met het thema ‘Reizen met hoofd en hart’. “Het gaat dit jaar anders worden. We hebben in de huizen twee rondes en komen daarna bijeen in de Oude Jeroenskerk. Muziek en literatuur worden gemixt. Er komen reisboekenschrijvers zoals Lieve Joris die reisboeken heeft geschreven over Afrika en Arabische landen. Vic van der Reijt, die maakt een reis door de muziek hij is een zelfbenoemd hoeder van bedreigde muzieksoorten. Frederique Schut heeft Mongol Derby, ’s wereld langste en zwaarste paardenrace op wilde Mongoolse pony’s. Ze vertelt hoe ze door Mongolië is gereisd, wat dat deed met haar en haar relatie. Tevens Andrea Vreede, veel mensen kennen haar van de TV. Ze is archeoloog en stadsgids in Rome. Tosca Niterink en Anita Janssen. Tosca is Thea van het duo Theo en Thea. Die hebben een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella gemaakt. De derde ronde doen we met z’n allen in de Oude Jeroenskerk en gaan we luisteren naar een reis door poëzie en muziek. Daar komen Hagar Peeters en Eric Vaarzon Morel, een bekende flamencogitarist. We denken

Dorine Holman, Henk Ruigrok van der Werven en Lies Kapel zijn al druk bezig met de voorbereidingen. | Foto: JvdZ

dat dit heel apart is. Het is een combi van wat doet literatuur met je als mens, reizen vanuit je bank of vanuit je luie stoel of vanuit je fantasie naar andere landen en ook wat doet muziek daarin. Voor ons is het veel werk. Subsidie aanvragen is net zo iets als een ondernemersplan schrij-

ven daar gaat een hoop tijd in zitten, maar de burgemeester opent”, lacht Dorine. Lies Kapel en Henk Ruigrok van der Werven zijn twee enthousiaste vrijwilligers. Zij zorgen we dat de schrijvers en de gasten koffie krijgen, dat ze zich op hun gemak voelen en maken een praatje. Ze le-

Zondag 2 maart - Schrijvers Binnen Alvast een voorproefje op de Boekenweek. Op 2 maart staat Schrijvers Binnen in het teken van ‘Reizen met hoofd en hart, een combinatie van literatuur en muziek’. Lieve Joris, Hagar Peeters, Vic van de Reijt, Frederique Schut, Eric Vaarzon Morel, Andrea Vreede en Tosca Niterink & Anita Janssen zijn te gast op verschillende locaties in Noordwijk Binnen. Het programma begint om 13.00 uur met een plenaire afsluiting in de Oude Jeroenskerk. Kijk op www.schrijversbinnen.nl voor meer informatie of kom langs bij Libris Boekhandel Van der Meer. 8 t/m 16 maart - Boekenweek ‘Ondertussen ergens anders’ Tijdens de Boekenweek reizen we met bekende auteurs dagelijks naar de prachtigste, lekkerste, onbekendste locaties uit de mooiste boeken. Vanaf zondag 9 maart schuift er dagelijks een schrijver bij ons aan voor ‘table d’ hôte’; samen tafelen onder het genot van een smakelijk diner. Met Jan Gort, Bart Chabot, Derk Bolt, Thomas Verbogt, Alexander Reeuwijk en Florine Boucher. Meer informatie op www.hetcultuurcafe.nl Graag reserveren, maximaal 20 personen, toegang €20 per persoon (incl. diner en drankje). Wilt u op tijd op de hoogte zijn van de activiteiten in Het Cultuurcafé Noordwijk? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief via de website. Het Cultuurcafé ligt recht tegenover de vuurtoren en is zeven dagen per week geopend. Meer informatie op www.hetcultuurcafe.nl of bel naar 3613073.

zen het boek dat wordt besproken, zodat ze af en toe iets nuttigs kunnen toevoegen als er een stilte valt. Ze komen als vrijwilligers in huizen waar ze normaal niet komen. Ze voelen zich een soort gastheer/eigenaar van een huis. Mensen vragen ook wel eens: is dit jouw huis?

Masterclasses bij Tavenier tempera

Oude schildertechnieken komen tijdens masterclasses tot leven in het atelier van Daniël Tavenier. | Foto: PR

Mais Non speelt in Open Doors Soul

n Op zondagmiddag 23 februari treedt de coverband Mais Non op in grand café-restaurant Open Doors aan de Grent. Het optreden duurt van 15.00 tot 18.00 uur.

Mais Non is een band met een jonge geweldige zangeres en vier doorgewinterde muzikanten. Zangeres Manon Gelevert stond al in de grote finale van de Stem van de Bollenstreek. Verder volgde zij

een musical opleiding en wordt zij regelmatig gevraagd voor gastoptredens. Op de gitaar Wouter Rijke, een multi-instrumentalist en muzikaal leider van de band. Reinier Vrolijk is een veelgevraagde toetsenman met ervaring in diverse muziekstijlen. De bas wordt bespeeld door Rob van Mook. Ook Rob heeft zijn sporen verdiend in diverse bands. Wil

Slats op de drums maakt de band compleet. Het repertoire bestaat uit nummers van o.a. Jessy Jay, Amy Winehouse, Duffy, Joss Stone, aangevuld met enkele soulvolle klassiekers. Het optreden is gratis toegankelijk. Na afloop kan men genieten van een heerlijk diner. Open Doors, op de Grent 34.

n Op vier vrijdagen wordt in het atelier van Daniël Tavenier een masterclass georganiseerd, waar de speciale techniek van de ‘Ungemalte Bilder’ van Nolde centraal zal staan. De masterclass wordt gegeven door de twee grootmeesters Lukas Stofferis en Daniël Tavenier. Zij nemen het publiek mee in de extreme kleurbeleving van pure pigmenten en een opbouw in kleurlagen met een nat-in-nat techniek die tot prachtige resultaten leidt. De masterclass wordt geopend door Daniël Tavenier. De laatste twee vrijdagen wordt er les gegeven door Lukas Stofferis, directeur van de Opleiding Oude Schildertechnieken in Den Bosch. Er wordt gewerkt op papier, karton en voorgeprepareerde panelen. De masterclass wordt gegeven op vrijdag 28 februari, 7, 14 en 21 maart van 10.00 tot 16.00 uur aan de Bronckhorststraat 41. Kosten inclusief alle materialen € 350,- Aanmelden via masterclasses@oudeschildertechnieken.nl of 06-38054129.


”VARIANT”

RELAXFAUTEUILS IN DIVERSE UITVOERINGEN Keuze uit:

-

3 verschillende rugleuningen 4 verschillende armleuningen 4 verschillende maten (extra small, small, medium en large) Meer dan 100 kleuren leer Degelijke kwaliteit Levertijd 2-3 weken

Er is al een relaxfauteuil Variant in leer, elektrisch verstelbaar met opstahulp voor

€ 1.695,-

BOXSPRINGSET Volledig in Nederland geproduceerd Compleet met: -

Luxe hoofdbord 2 (elektrische) boxsprings 2 pocketveer matrassen koudschuim topper 12-delige potenset Diverse maten en kleuren leverbaar!

Vast

van € 1.495,-

Elektrisch van € 2.695,-

MATRASSENACTIE Alleen 90/200

€ 995,€ 1.895,LAUSANNE voor

voor

Nu

€ 599,2e gratis! Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zone pocketveer afgedekt met koudschuim

2,5 - 1 - 1 bankstel Comforthoogte

Relaxfauteuil met sta-op functie

€ 2.195,-

€ 799,-

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99


service

DE NOORDWIJKER

Protestantse Gemeente Noordwijk Zondag Zondag 23 februari Buurtkerk 10.00 uur: ds. Biesheuvel, HA 10.00 uur: Mirjamviering, ds. Biesheuvel Ichthuskerk 10.00 uur: ds. F. van Roest 17.00 uur: ds. J. Westland Oude Jeroenskerk 10.00 uur: ds. Th. Hop, Hillegom Vinkenhof 10.00 uur: Jeugdkapel ‘t Kruispunt 11.00 uur: ds. B.H. Weegink Gereformeerde Kerk Noordwijk (voortgezet) Trefpunt, Schoolstraat 2, www.gknoordwijk.nl Zondag 23 februari 10.00 uur: ds. J. Maliepaard

Apotheken Duinrand Apotheek, Nieuwe Zeeweg 1. Geopend op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur. Zondags gesloten.

den geeft iedere tandartspraktijk op een antwoordapparaat aan wie bereikbaar is voor spoedgevallen of informatie via de website van de praktijk

Huisartsen Uitsluitend voor spoedeisende gevallen: Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4b te Voorhout, tel. 0252-240212 (vóór bezoek altijd eerst bellen!). Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4c te Voorhout, tel: 0252-240216. Van vrijdag 17.00 uur tot maandag 8.00 uur.

Dierenarts Bel voor de waarnemend dierenarts met de eigen arts, dan verneemt men welke dierenarts in het weekenddienst heeft.

Tandtechnicus Van Leeuwen, Kerkstraat 44. Voor dringende kunstgebitreparaties, tel. 3611145. Tandprotheticus H.A. Wijnands, Hendrik Vinkhof 14, tel. 3614721. Maatschappelijk werk Kwadraad Maatschappelijk werk, tel. 088-9004000, www.kwadraad.nl Opvoedadviespunt, tel. 088-9004000, www.kwadraad. nl Jongeren Preventie Plan, tel. 0889004000, www.kwadraad.nl Tandarts Spoeddienst tandartsen Noordwijk: Buiten de reguliere werktij-

Spreekuren Dierenkliniek Noordwijk v/h Verschueren Ma. wo. vr. 8.30-9.00 uur Ma. t/m vr. 14.30-15.00 uur Ma. di. wo. vr. 19.00-20.00 uur Verder alles volgens afspraak via tel. 3615305. Kliniek voor gezelschapsdieren, Oranje Nassaustraat 36 Ma. t/m vr. 9.00-17.00 uur Ma. wo. 18.30 tot 20.00 uur Behandeling na afspraak op tel. 3613972. Dierenbescherming afd. Rijnland Meldnummer dierennoodhulp en toezicht op dierenwelzijn: tel. 5216662. Voor overige vragen en opmerkingen kan men mailen naar kantoor@dbrijnland.nl

Flits

Maria ter Zeekerk Woensdag 19 februari 09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland Zaterdag 22 februari 19.00 uur: Eucharistieviering, Blokland & Prins Sint Jeroenskerk Zondag 23 februari 10.00 uur: Eucharistieviering, Blokland & Prins 12.00 uur: Doopviering

Evangelisch Ontmoetings Centrum De Ark Zondag 23 februari 10.00 uur: dhr. J. Bremmer 19.00 uur: dhr. J. van Duin

Het was zondag een heerlijke dag met mooi weer en veel actie: van kitesurfers tot wandelaars, Deze twee genoten van een ritje op het Noordwijkse strand. | Foto: Frits Houwaart

Dierenbescherming Gevonden: 15/2 Gooweg, Noordwijk: een Dogo Canario. Een bruin gestroomde oudere reu. Hij is gechipt maar het telefoonnummer dat bij de chip staat, is niet meer in gebruik.

Als u uw dier kwijt bent, kijk dan ook op www.amivedi.nl of www. dierenmeldpunt.com. Openingstijden ma- t/m vrij-avond 19.0020.30 uur en zaterdag 14.00-16.00 uur. Tel. 071-3616698.

Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Cor de Mooy tel.: 06 13 01 76 60 e-mail: redactie@denoordwijker.nl

Inleveren kopij: uiterlijk vrijdag 11.00 uur Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Noordwijker

Zondag 23 februari • Muziek in Jeroen; Gaudi Kwartet, Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44. Tijd: 15.00 uur. Entree € 15,00. (Vrienden van Muziek in Jeroen krijgen op vertoon van hun Vriendenkaart de tweede kaart gratis. Na het concert wordt een gratis glas wijn/fris geschonken. De kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Theater de Muze en daar ook telefonisch of via internet te bestellen. www.demuzenoordwijk.nl • Nederst(r)andloop; St(r)andplaats Nederzandt, Langevelderslag 3656. Tijd: 10.30 uur. Inschrijfgeld: € 5,00 bij voorinschrijving of € 6,00 bij inschrijving vanaf 9.30 uur ter plekke. www.av-nsl.nl Vrijdag 28 februari • Lezing Marjan Schwegman t.g.v. Maria Montessori Memoriejaar; Maria ter Zee, Centrum voor Geloof en Cultuur, Nieuwe Zeeweg 75. Tijd: 20.00 uur. Entree € 5,- (inclusief een kopje koffie/thee), reserveren via het email-adres gewenst, mariamontessorimemoriejaar@hotmail.com

Sluitingstijd advertenties maandag 11.00 uur Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam

en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. De juiste bedrijven waar een gratis krant opgehaald kan worden zijn: • Albert Heijn • Boekhandel van der Meer • Bruna Hoofdstraat • Bruna Kerkstraat • Digros • Gemeentehuis • Tabakswinkel Barnhoorn • Visitor Center Noordwijk

PREVENTIE  Op vrijdag 14 maart wordt er door wijkagenten, in samenwerking met de ANBO, vanaf 14.00 uur een informatiebijeenkomst over woninginbraken gehouden worden in De Wieken.

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Helaas komt woninginbraak landelijk gezien regelmatig voor. De politie doet er in samenwerking met bewoners veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Wijkbewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert, bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer men dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook voor verdachte situaties waarbij we een misdrijf kunnen voorkómen. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt onder andere ook uitleg gegeven over een aantal beproefde methoden welke inbrekers gebruiken om in te breken en welke tips er zijn om een inbraak te verkleinen.

COLOFON Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01

Iedere zondag gehele jaar • Het Cultuurcafé; Vuurtorenplein 6-10. Een wisselend programma waar liefhebbers van literatuur, kunst en muziek elkaar ontmoeten, uitdagen en inspireren. Kijk voor het volledige programma-overzicht op www.hetcultuurcafe.nl Iedere maandagavond, woensdag- en vrijdagmiddag • Bioscoop De Muze; Wantveld 2. Iedere maandagavond Filmavond: Tijd 20.00 uur. Entree € 8,-. Iedere woensdagmiddag Kinderfilms; Tijd: 13.00 en 15.00 uur. Entree: € 5,00. Iedere vrijdagmiddag Kinderfilms: Tijd: 15.45 uur. Entree: € 5,00. Kijk voor een volledig programma overzicht op www.demuzenoordwijk.nl Diverse dagen van de week t/m juni • Theater De Muze; Wantveld 2. Diverse theaterproducties op diverse data. Kijk voor het volledige programma-overzicht op www.demuzenoordwijk.nl t/m 2 maart • ESA’s Rosetta Missie en ontdek de inhoud hiervan; Space Expo, Keplerlaan 3. Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op de website www.space-expo.nl

Informatiebijeenkomst over woninginbraak

Vermist: 13/2 van de Woestijnenheem, Hillegom: Pelatis, een cypers witte kater van 11 jaar. Is gechipt.

Oplage 12.500

Een greep uit de activiteiten en evenementen in Noordwijk en omgeving

Exposities t/m 22 februari • Expositie VIS; Galerie van Haeften, Boekerslootlaan 22. Tijd: dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur. Entree gratis. www.galerievanhaeften.com t/m 23 februari • Expositie Vrienden van Vroeger; Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4. Tijd: dinsdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur. Entree € 3,00 volwassenen, € 2,00 kinderen onder 12 jaar. www.museumnoordwijk.nl t/m 31 maart • Expositie Beestenboel; Galerie SteigerART, van Limburg Stirumstraat 17. Tijd: woensdag, vrijdag en zaterdag 13.30 - 17.00 uur. Entree gratis. www.steigerart.nl t/m 30 september • Expositie Zo vader zo zoon; Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4. Tijd: dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree: kinderen (onder de 12 jaar) € 2,00, volwassenen € 3,00.

Rooms-Katholieke kerk

Kerkhofkapel Maandag 24 februari 19.00 uur: Mantra’s zingen Dinsdag 25 februari 09.00 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland Huize Jeroen Vrijdag 21 februari 18.30 uur: Eucharistieviering, Th. Blokland

15

Weekagenda

Weekenddiensten

Kerkdiensten

DINSDAG 18 FEBRUARI 2014

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.denoordwijker.nl

Taxatiemiddag in De Witte Raaf TAXATIE  Op zaterdag 1 maart van 13.00 tot 16.00 uur opent Fletcher hotel De Witte Raaf, Duinweg 117, haar deuren voor taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam. Hij zal deze dag oude en zeldzame boeken, handschriften, kloosterboeken en of oude bijbels voor het publiek op hun waarde schatten.

Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Verder adviseert Arie Molendijk graag wat met oude boeken gedaan kan worden. Advies tot restauratie van oude boeken en bijbels is ook mogelijk. Ook het opstellen van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Een taxatie kost € 5,- ongeacht het aantal te beoordelen boeken.


KELTO SALE! CARESSE 4500 160x200 cm

2420,Caresse 4500:

1695,-

Complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met

5 comfort zones • matras-toppers van hoogwaardig

koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening •

ACTIE

17 cm trendy pootjes in rvs.

Luxe 7 zone Pocketmatras

met meerzone latexafdekking aan beide zijden. ACTIE Nu 2e matras

!

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking. Luxe 7 zone Pocketmatras

ACTIE GRATIS met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking.

!€ 695,-

Luxe 7 zone Pocketmatras

Met meerzone latexafdekking aan beide zijden. Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking ipv

€ 695,-

ipv € 1390

!

€ 1390

€ 695,ipv € 1.390,NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,5 1,7

1,8 2,0

NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,5 1,7

1,5 1,7

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,8 2,0

1,5 1,7

1,6 1,8

ontvangt uGRATIS! de2 2eematras GRATIS! ontvangt u de 2e matras ontvangt u de matras GRATIS! Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

P

160x200 cm

3420,-

2395,-

Caresse 4700:

Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

velda.net

CARESSE 4700

complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek ‘pull-back’ systeem (terugloopsysteem), voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie • 2 pocketveer matrassen met 5 comfort zones • 2 voetstoppers • matras-toppers van hoogwaardig koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening.

Diverse showroommodellen tot 70% korting! Diverse kinderkamers tot 50% korting!

Voor de deur

velda.net

KELTO

SLAAPKAMERCENTRUM SLAAPKAMERCENTRUM

23 jeugdslaapkamers

30, 2211 XK, Noordwijkerhout Gieterij Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • Tel: 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl


Februari 2014

De Uitvaartspecial is een uitgave van Uitgeverij Verhagen B.V.

Uitvaart

Special Waarom een uitvaartspecial Grafstenen een blijvend symbool Bloemen en hun betekenis

Nan de Mooij Uitvaartbegeleiding

De volgende bedrijven zijn vertegenwoordigd in deze uitgave

Ageeth van den Oever Beeldend kunstenaar

Tuincentrum De Uiver

Boot Natuursteen BV

Gerard Bol SpraakMaker

Uitvaartzorg de Schelp

Uitvaartonderneming Teylingen

Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding

Rob de Koning

Keuzenkamp bv

Ivonne Clemens Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging Vliem

Barbara Uitvaartverzorging


Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding: persoonlijk en professioneel Ruimte bieden voor een persoonlijk afscheid, met aandacht en oog voor detail. Dat is de gedachte van waaruit Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding werkt. Het bedrijf, dat dit jaar tien jaar bestaat, is ervaren en deskundig in de verzorging van uitvaarten. Of het nu gaat om een afscheidsbijeenkomst in de kerk, crematorium of uitvaartcentrum. Mies Schoneveld begon haar bedrijf tien jaar geleden alleen en vanuit huis, maar twee jaar geleden opende ze haar eigen kantoor met familiekamer aan de J. van der Vegstraat 63 in Katwijk. Daarnaast wordt ze inmiddels ondersteund door twee medewerkers: Wilma Noort en Yvonne Bierenbroodspot. Wilma is de plaatsvervanger van Mies als uitvaartbegeleider en Yvonne neemt de (administratieve) ondersteuning voor haar rekening.

Persoonlijke aandacht

Van een traditionele uitvaart tot alles wat daarvan afwijkt: Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding biedt het volledige palet aan dienstverlening. Maar welke vorm het afscheid ook krijgt, het bedrijf werkt absoluut onafhankelijk en volgt daarbij slechts één regel: de wensen van de overledene en de nabestaanden staan centraal. Mies en haar team nemen dan ook de tijd voor persoonlijke gesprekken en op maat gemaakte adviezen. “Alleen door goed te luisteren, kunnen we de uitvaart organiseren op een manier die recht doet aan de persoonlijkheid en het karakter van de overledene. Wij dragen verschillende mogelijkheden en ideeën aan. Ook als het nodig is het budget te bewaken, kan er heel veel en denken we met de familie mee”, zegt Mies. Oog voor detail Er komt veel kijken bij de organisatie van een uitvaart. Aan alles moet worden gedacht en er is vaak veel meer mogelijk dan de meeste men-

sen denken. Zo weten veel mensen niet dat het mogelijk is de overledene zelf te wassen en te verzorgen, hem of haar thuis op te baren of dat er bijzondere kisten en rouwauto’s bestaan. Mies: “Daarom is het goed dat de nabestaanden kunnen terugvallen op betrokken professionals, die als geen ander weten wat de mogelijkheden zijn en bovenal ook begrijpen wat er op zulke momenten op hen afkomt. En op de dag van het afscheid moeten zij erop kunnen vertrouwen dat alles precies verloopt zoals zij in gedachten hebben.” Familiekamer Als er een geliefde overlijdt, moeten de nabestaanden van alles regelen. Zij moeten bijvoorbeeld beslissen waar zij de overledene willen opbaren. Dat kan thuis of in een rouwcentrum. Sinds enkele jaren biedt Mies Schoneveld nog een derde optie: de familiekamer in de J. van der Vegtstraat in Katwijk, in het pand waar het bedrijf gevestigd is.

gelegenheid daar op een persoonlijke manier en in alle privacy invulling aan te geven. De kamer is sober ingericht en voorzien van een eigen keuken en muziekinstallatie. De nabestaanden krijgen zelf een sleutel zodat ze vierentwintig uur per dag, zonder afspraak en zo lang als zij zelf willen, hun dierbare kunnen bezoeken. Het is ook mogelijk de ruimte zelf aan te kleden, bijvoorbeeld met foto’s of gebruiksvoorwerpen van de overledene.

Tijdens deze avond worden de namen van alle overledenen genoemd en steken de nabestaanden een kaars aan. Er is een spreker die ingaat op thema’s rond rouw en verwerking en de avond wordt omlijst door live muziek. Na het ceremoniële gedeelte is er koffie, waar de aanwezigen met elkaar in gesprek kunnen raken en ervaringen uitwisselen.

Gedenkavond Rouwen is hard werken en het verwerken van een verlies heeft tijd nodig. Omdat Mies merkt dat er veel behoefte bestaat aan een moment van herdenking, organiseert zij ieder jaar in november een gedenkavond voor alle mensen die het voorgaande jaar een dierbare hebben verloren.

Gedenken van kinderen Op woensdag 16 april organiseert Mies Schoneveld Uitvaartbegeleiding voor de eerste keer een speciale gedenkavond voor alle ouders en gezinnen in de regio die een kind, broertje of zusje hebben verloren. Op deze bijeenkomst, die plaatsvindt in de Vredeskerk te Katwijk, zal Ellen Kruijer, uitvaartbegeleider voor kinderen en jongeren, uit Culemborg spreken.

Mies Schoneveld

Uitvaartbegeleiding J. van der Vegtstraat 63 - 2225 TR Katwijk

’Met aandacht voor details’

Betrokken - Meelevend - Zorgvuldig 071-4018779 (24 uur bereikbaar) Er is niet één manier om afscheid te nemen van een overledene. De familiekamer biedt de

www.miesschoneveld.nl


Een goed afscheid is een eerste stap in de verwerking van het verlies

Linda Janmaat | 06 - 20 66 71 85

Bij overlijden 24 uur per dag bereikbaar

www.uitvaartzorgdeschelp.nl

“In elke stijl met het hart”

Linda Janmaat (42) is gediplomeerd uitvaartbegeleider en in 2013 gestart met haar eigen uitvaartonderneming: Uitvaartzorg de Schelp. De schelp staat symbool voor afscheid nemen, voor een kostbare herinnering aan een vroeger leven.

maat | 06 - 20 66 71 85

24 uur per dag bereikbaar

aartzorgdeschelp.nl Linda Janmaat | 06 - 20 66 71 85

Bij overlijden 24 uur per dag bereikbaar

www.uitvaartzorgdeschelp.nl

Een goed afscheid wordt een kostbare herinnering aan degene die gestorven is. Maar een schelp is ook kwetsbaar: je stapt er op en hij is stuk. “Ik besef hoe kwetsbaar de mens is op het moment dat men iemand verliest”, zegt Linda Janmaat. “Daarom ga ik zorgzaam en zorgvuldig om met elk afscheid en met degenen die afscheid nemen. Zodat er een waardevolle , dierbare herinnering blijft. De wens van de overledene en de nabestaanden staat altijd centraal. Een goed afscheid is een eerste stap in de verwerking van het verlies.”

Persoonlijk Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Linda: “Daar sta ik voor open en ik denk graag mee hoe de uitvaart een afspiegeling kan zijn van iemands leven: Een afscheid dat bij de levensstijl van iemand past. Juist kleine handelingen en gebaren die echt uit het hart komen, maken een afscheid waardevol. Daarbij kan ik voor ieders budget een uitvaart in gepaste sfeer verzorgen. Ook word ik regelmatig gevraagd om van te voren al mee te denken over het naderende afscheid en de wensen inzichtelijk te maken.” Ook als u een uitvaartverzekering heeft kunt u Uitvaartzorg de Schelp bellen bij overlijden. Linda Janmaat is 24 uur per dag bereikbaar 06 20667185. www.uitvaartzorgdeschelp.nl

Een passend afscheid en eeuwige herinnering Een passend afscheid is voor iedereen belangrijk. Voor een gedenkteken op maat en volledig naar wens vormgegeven, bent u bij Keuzenkamp aan het juiste adres. Naast het ontwerpen van gedenkstenen in elke gewenste vorm of soort, specialiseert Keuzenkamp zich ook in het renoveren en restaureren van bestaande gedenktekens. Door de opgedane kennis van bijna 125 jaar weten de specialisten precies hoe ze elke vorm van verval of schade kunnen herstellen. Bestaande inscripties kunnen indien noodzakelijk opnieuw worden opgehakt, op-

nieuw worden gelakt en het gedenkteken wordt zodanig behandeld dat deze er zo goed als nieuw uit zal zien. Extra belettering of toevoegingen worden machinaal en op efficiënte wijze aangebracht. Al het restauratiewerk en andere bewerkingen vinden plaats in de werkplaats, gevestigd aan de Blokmakerstraat in Katwijk. De als steenhouwer opgeleide medewerkers en onze speciale machines staan garant voor een resultaat van hoge kwaliteit. Afhankelijk van de locatie wordt iedere gedenksteen binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek teruggebracht in

originele staat. Met het aanbod aan onderhoudscontracten kan Keuzenkamp ook voorzien in het onderhoud op lange termijn, waarbij er bijvoorbeeld eens in de drie jaar een renovatie gepland kan worden. Elkie Marcelis-Keuzenkamp, eigenaresse van het bedrijf: ‘Samen met de klant kijken we wat we kunnen betekenen. De inspectie van de gedenksteen is gratis en de offerte voor de renovatie is volledig vrijblijvend.’ Meer weten over Keuzenkamp? Kijk dan op www.keuzenkampbv.nl.

Nieuw adres: Keuzenkamp Katwijk Blokmakerstraat 4 2222 AD Katwijk 071-4032044

Keuzenkamp Leiden Haagse Schouwweg 10A 2332 KG Leiden 071-5764047

Keuzenkamp Leiderdorp Hoogmadeseweg 68B 2351 CV Leiderdorp 071-7600366


Als u voor Uitvaartonderneming Teylingen kiest dan: Kiest u voor 3 vrouwen die dit bijzondere beroep uit volle overtuiging hebben gekozen. Wij begeleiden mensen respectvol en professioneel in moeilijke en emotionele omstandigheden. Tijdens het proces van afscheid nemen, zijn wij op de achtergrond aanwezig. Met hart en ziel en volledige inzet begeleiden wij u op basis van kennis en ervaring. Het is ons een voorrecht u te mogen ondersteunen bij zo’n ingrijpende gebeurtenis in uw leven.

Jollie Wildeman & Wilma Bleeker & Ankie Jochemsz

Dag en nacht bereikbaar Tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Uitvaartonderneming Teylingen De afgelopen 8 jaar hebben Ankie Jochemsz, Wilma Bleeker en Jollie Wildeman ruime ervaring opgedaan in het verzorgen en begeleiden van uitvaarten in de Bollenstreek en omstreken. Wij werken daarbij altijd prettig samen met onze gastvrouwen en andere dienstverleners. Zowel grote als kleine uitvaarten werden zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. Hierbij staat het luisteren naar en het uitvoeren van de wensen van de overledene en de nabestaanden centraal. Vanuit onze visie geven wij hieraan ruime aandacht en tijd en werken wij samen met de nabestaanden, van dag tot dag, naar het definitieve afscheid toe. Wij bieden ook de mogelijkheid tot het voeren van een voorgesprek. Daarin kunt u uw vragen stellen en wensen kenbaar maken en desgewenst door ons laten vastleggen. Na de uitvaart nemen wij altijd contact op voor een nagesprek of evaluatie. Ook rouwbegeleiding behoort tot ons aanbod.

Het geven van voorlichting over verschillende onderwerpen met betrekking tot overlijden en rouw maakt deel uit van onze dienstverlening. Dit wordt gerealiseerd door lezingen gegeven door Uitvaartonderneming Teylingen zelf, maar ook door bekende sprekers zoals Marinus van den Berg en Manu Keirse. Uitvaartonderneming Teylingen gaat met vertrouwen het 9e jaar in en hoopt weer vele mensen met zorg en begeleiding in moeilijke tijden te kunnen ondersteunen.

Een persoonlijk monument of gedenksteen in natuursteen naar uw wens Bent u op zoek naar een persoonlijk grafmonument of naar een gedenksteen dan biedt beeldend kunstenaar Ageeth van den Oever u de mogelijkheid om dit in samenspraak te realiseren. Nadat er persoonlijk contact is geweest over de mogelijkheden en ideeën wordt er een ontwerp van klei gemaakt. Wanneer u tevreden bent met het ontwerp wordt het definitieve monument gecreëerd. Tussentijds wordt u op de hoogte gehouden en heeft u de mogelijkheid om langs te komen om te zien hoe het beeld vordert. Eventuele aanpassingen kunnen dan nog besproken en doorgevoerd worden. De praktische zaken zoals het aanvragen van de noodzakelijke vergunning wordt u uit handen genomen. De kosten per grafmonument zijn verschillend, maar verrassend betaalbaar. Kijk voor meer informatie op www.ap-oever.nl

“Afscheid nemen is de geboorte van een herinnering” ‘Mooie herinneringen... zijn als zonnestralen op een donkere dag’ Het samen afscheid nemen met de juiste woorden, muziek, symbolen en stiltemomenten is loslaten wat dierbaar is, maar ook bouwen aan blijvende herinneringen. Met mijn bedrijf ‘SpraakMaker’ ben ik als funeral speaker in te huren voor uitvaartdiensten in heel Nederland.

Een blijvende herinnering Een afscheid kan onverwacht komen of in de laatste levensfase bereid je er met elkaar op voor. Maar voor iedereen geldt dat afscheid nemen van een dierbare herdenken en herinneren inhoudt. Dat moment van definitief afscheid nemen is er één keer in een mensenleven en dan moet je dat goed doen, meer kansen krijg je immers niet. Als je goed afscheid neemt van je dierbare bouw je steen voor steen aan een blijvende herinnering. Een bekend gezegde is dan ook: ‘Wie van zijn herinneringen kan genieten, leeft tweemaal’. Is dit verhaal ook mogelijk?

Als u het anders wilt wilt dan dan bij bij anderen, anderen,met met een inspirerend verhaal verhaal en en persoonlijke persoonlijke touch met een eigen eigen geluid. geluid. SleutelwoorSleutelwoorin mijn mijn werk werkals alsfuneral uitvaartleider den in speaker zijn: zijn: uniek, improvisatievermogen, improvisatievermogen, maatwerk, maatwerk, interactie, de knipoog knipoog en en een een markante markante stem. Zondag 3 juni ben ik er voor u op de uitvaartbeurs. De stem die u boeit en bindt!

Elke mens is bijzonder, daarom moet elke uitvaart ook bijzonder zijn.

Zeewinde 25, 2224 GL Katwijk gerardbol@live.nl 06 – 36316703 www.gerardbol.nl Gerard Bol: Gewoon BIJZONDER!

Deze vraag wordt zeker gesteld als ik bij u thuis kom om alle mogelijkheden voor de afscheidsbijeenkomst door te spreken. In het gesprek staat de wens van de familie centraal. Het belangrijkste is dat in alles wat gekozen wordt de aanwezigen bij het afscheid de overledene herkennen. Dat kan een moment van verdriet opleveren, maar er moet ook ruimte zijn voor een knipoog naar het leven.

Na dit eerste gesprek is er een verdere afstemming in de dagen voor de uitvaart.

Ik zal u daarbij begeleiden en ook op vele mogelijkheden wijzen. De inbreng van kinderen, familie en mogelijk kleinkinderen stimuleer ik altijd. Want je kan het maar één keer doen.

Gerard Bol 06 – 36316703 gerardbol@live.nl www.gerardbol.nl

Na deze afstemming na het gesprek met u en mogelijk andere nabestaanden kunt u al uw aandacht richten op en energie besteden aan het samen beleven van het afscheid. Het is dan mijn zorg om als funeral speaker de uitvaartdienst verder naar uw wens uit te voeren.


Waarom een uitvaartspecial? Voor het eerst presenteren wij in onze krant een uitvaartspecial. Waarom een uitvaartspecial, zult u zich afvragen? Dat is een goede en voor de hand liggende vraag. Wie gaat er nu even gezellig over de steeds grotere keuzemogelijkheden van een begrafenis of crematie zitten lezen? Dat is lastig te peilen, maar vast staat wel dat dood en uitvaart de laatste jaren meer en meer uit hun eigen schaduw zijn getreden. Zoals voor alles in het moderne leven geldt, mag over alles gesproken en geschreven worden. Tijd De dood hoort bij het leven en krijgt de tijd en de aandacht die hij verdient. Mensen nemen zelfs letterlijk de tijd. Het aantal dagen tussen overlijden en uitvaart lijkt de laatste jaren langer te worden. Zes of zeven dagen, het is geen uitzondering meer. Daarbij is er een sterke tendens om te kiezen voor een vorm en inhoud die past bij de persoon van de overledene en de nabestaanden. En dat gaat om de hele breedte van de materie: de kist, de kaart, de advertentie, het vervoer, de uitvaartbijeenkomst en de invulling daarvan qua tekst, muziek, rituelen, bloemen, enzovoort. Je ziet de ontwikkeling dat de betrokkenen/ nabestaanden steeds meer een eigen actieve rol krijgen of zichzelf toebedelen en heel vaak hoor je dat het ze een goed gevoel heeft gegeven ter herinnering en verwerking. Thuis opbaren, een toespraak houden, muziek kiezen en/of maken, zelf dragen, enzovoort. Ook uitvaartondernemers moe(s) ten wennen aan die steeds meer persoonlijke invulling, maar als ze van hun vak en van mensen houden, dan gaan ze daar volop in mee. Ook zij geven als het goed is mensen de tijd en de gelegenheid om een eigen invulling te geven. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij/zij een uitvaartspecial leest en even wil stilstaan bij een moeilijk thema als dit. Hoe dan ook, het leek ons goed om het onderwerp uitvaart in onze huis-aan-huis kranten concreet op de agenda te vinden.

Grafstenen Bloemen en hun betekenis Bloemen bij een uitvaart zijn niet alleen voor grafstukken, maar ook om uit te delen tijdens de afscheidsceremonie of als losse blaadjes in het graf te strooien. Vaak zijn het rode rozen, maar ook witte, gele en champagnekleurige rozen zijn populair. Iedere bloem heeft een eigen betekenis. Aronskelk, calla - de maagd Maria Amaryllis - betoverende schoonheid Camelia - schoonheid Jasmijn - vriendschap en naastenliefde Witte chrysant - Allerzielen Lelietje van dalen - Christus Lotus - zuiverheid Madeliefje - reinheid, maagdelijkheid Witte lelie - geestelijke reinheid en het Maria-symbool Roze roos - jij en ik Witte en rode rozen - voor altijd samen Tulp - ik bid voor je Vergeet-mij-nietje - ware liefde Rode anjer - zuivere liefde Zonnebloem - gerichtheid naar God Heemstroos - tedere schoonheid Kogel amarant - eeuwig durende liefde Roze anjer - ik zal je nooit vergeten

Als een dierbare naast je verdwenen is, en je zoekt naar een blijvend symbool naast de herinnering, dan is het fijn als die behoefte op een persoonlijke wijze vertaald kan worden naar een tastbaar monument. Een grafsteen wordt veelal vervaardigd uit natuursteen, maar ook materialen als glas, hout en RVS behoren tot de mogelijkheden Het zelf ontwerpen van een grafsteen is ook vaak mogelijk. Er is steeds meer mogelijk op het gebied van uw persoonlijke wensen. Het uitkiezen van een passende grafsteen vergt tijd. Ook is er dan nog de levertijd op de grafsteen, waardoor het graf vaak leeg en kaal blijft totdat de gekozen grafsteen geplaatst wordt. Voor die periode bestaat ook een tijdelijke grafbedekking, zodat het graf meteen een duidelijk markering heeft.

Ook bij de bloemkeuze worden de wensen en de invulling daarvan steeds persoonlijker. Je maakt zelf de keuze qua bloemen en kleuren, gebaseerd op wat de overledene mooi vond, wat bij hem of haar past of wat je zelf mooi en passend vindt. Het is heel lastig om trends en tendensen aan te geven. Er wordt vaak voor wit gekozen, maar als je weet dat de overledene van kleurige bloemen hield, kies je natuurlijk daarvoor. Verder speelt het seizoen een rol. In deze tijd worden meer herfsttinten en herfstbloemen in stukken verwerkt. Wat betreft vorm, kun je bepaalde keuzes maken en dan is er echt veel meer mogelijk dan alleen het hart, het dubbele hart, de vlinder en de teddybeer. Van paardenhoofd tot motorfiets en van saxofoon tot kruiwagen. De mogelijkheden zijn heel uitgebreid.

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid Het overlijden van een dierbare is voor de meeste mensen een zeer intense en verdrietige ervaring. Wij vinden het heel belangrijk u inzicht te geven in de mogelijkheden die er zijn zodat het afscheid plaatsvindt in een sfeer die bij u en de overledene past. De betrokkenheid van de nabestaanden hierbij vinden wij van groot belang. Een actieve bijdrage van de nabestaanden kan de rouwverwerking ten goede komen.

In “Het Afscheidshuis” is een familiekamer, opbaarkamer en ontmoetingsruimte gerealiseerd. De ontmoetingsruimte is tevens geschikt voor condoleances. Nabestaanden kunnen in een huiselijke omgeving afscheid nemen van hun dierbare indien thuisopbaring niet mogelijk of gewenst is. In de sfeervol ingerichte familiekamer is het mogelijk dagelijks tussen 08.0022.00 uur, op een door de familie gewenst tijdstip, afscheid te nemen van hun dierbare zonder eerst een afspraak te moeten maken. De familiekamer biedt in alle opzichten warmte, rust en privacy. Naast de familiekamer kan er tevens een rouwkamer ingericht worden voor opbaring van de overledene waar de familie op afspraak een bezoek kan brengen aan hun dierbare.

Goed luisteren naar uw wensen en gevoelens, inleven en u bijstaan en adviseren spelen hierbij een belangrijke rol. Dit alles doen wij voor u, maar vooral met u. Samen met u zoeken wij naar de mogelijkheden om een persoonlijke invulling aan het afscheid te geven. Wij streven ernaar om samen met u het afscheid zo vorm te geven dat er, ondanks de pijn, een positieve herinnering achterblijft.

“Het Afscheidshuis” is voor iedereen toegankelijk. Nan de Mooij uitvaartbegeleiding is een uitvaartonderneming gevestigd in Valkenburg. De persoonlijke, zorgvuldige en betrokken dienstverlening richt zich niet alleen op de gemeente Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg. Ook binnen andere, naastgelegen gemeenten kunnen wij u optimaal van dienst zijn.

Kennismaking/ voorbespreking Om verschillende redenen kan er behoefte zijn aan een voorbespreking van de eigen uitvaart of die van uw dierbare die zal gaan overlijden. In een persoonlijk gesprek kunnen wij u informeren over de mogelijk-

heden. Uw persoonlijke uitvaartwensen kunt u vastleggen in een wilsbeschikking, deze kunt u kosteloos bij ons aanvragen. “Het Afscheidshuis” “Het Afscheidshuis”, gelegen aan de Kerkstraat 68 b te Katwijk aan den Rijn, is een unieke aanvulling op de diensten en mogelijkheden die wij u aan kunnen bieden. Tussen de dag van overlijden en de uitvaart is het in “Het Afscheidshuis” mogelijk om op een persoonlijke en intieme manier de dagen door te brengen.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:

Nan de Mooij uitvaartbegeleiding

Marinus Poststraat 17 2235 XA Valkenburg nandemooij@kpnmail.nl www.nandemooij.nl 071-40 189 70 of 06- 204 63 336


IVONNE CLEMENS IVONNE CLEMENS U

U

I

T

I

T

V

A

A

R

T

V

E

R

Z

O

R

G

I

N

G

Mijn wensen. V E aandacht R Z O R voor G I al N uw G V A persoonlijke A R T

Mijn persoonlijke aandacht voor al uw wensen.

Spoelhoren 51, 2201VW Noordwijk info@uitvaartadviesbureau.nl 06 23 95 40 21 (dag en nacht beschikbaar) 06 23 95www.IvonneClemensUitvaartverzorging.nl 40 21 (dag en nacht beschikbaar) www.IvonneClemensUitvaartverzorging.nl

“Mensen in een moeilijke tijd een stapje verder helpen” “Het mooie van mijn beroep is dat je er kunt zijn voor iemand op een moeilijk moment”, zegt Ivonne Clemens. Zij is al twaalf jaar een bevlogen uitvaartleidster, waarvan de laatste vijf jaar als zelfstandige. Nog steeds besteedt zij aan iedere uitvaart evenveel zorg en aandacht als aan die allereerste. “Iedere uitvaart is persoonlijk, het wordt nooit routine.” “Je komt heel dicht bij de mensen”, vertelt Ivonne. “je bent toch voor heel even deel van hun familie, en dat op een heel kwetsbaar moment.” Goed kunnen luisteren is dan ook één van de kenmerken van een goede uitvaartleider. Net als goede organisatorische vaardigheden, “want er moet heel wat geregeld worden, en jij bent op dat moment de steun en toeverlaat van de nabestaanden. Door jouw professionaliteit creëer je rust, zodat de nabestaande de gelegenheid krijgt om te rouwen.” Ivonne merkt dat er vaak in heel korte tijd een hechte band ontstaat tussen haar en de familie. “Eigenlijk ben je met heel intieme dingen bezig: de gevoelens en herinneringen van mensen.” Het is Ivonne’s taak om dat een plaats te geven in de uitvaart. En dat kan op heel verschillende manieren. “Ik heb wel eens een invulling voor de kinderen tijdens een plechtigheid bedacht waarbij we bellen gingen blazen. Die bellen stonden voor de uitingen van verdriet die naar boven zweefden en zo bij oma kwamen. Zo kun je verdriet zichtbaar maken voor kinderen, zodat zij het ook een plaats kunnen geven.” Zo’n invulling vraagt creativiteit, maar ook veel gevoeligheid. Verdere begeleiding Na een goed verlopen uitvaart houdt rouw niet op. Integendeel. Veel nabestaanden ontdekken pas ná die eerste heftige periode dat ze het gebeurde nog niet hebben kunnen verwerken. Daarom kunnen de nabestaanden die Ivonne begeleidt ook een beroep doen op de hulp van Corine Diek, die nabestaanden helpt in de periode ná de begrafenis, of indien nodig al eerder. Begonnen als organisatiedeskundige is Corine inmiddels al drie jaar werkzaam in de uitvaartbranche. Soms moeilijk, maar altijd dankbaar werk, vindt ze. “Met het overlijden van een dierbare komen veel vragen mee”, legt zij uit. “Soms ook angstige vragen: red ik het wel alleen? Maar ook hele praktische, zoals over de erfenis.

Bij mij kunnen ze met deze vragen terecht en ik help ze zo goed ik kan, met advies, maar ook praktische hulp.” Belangrijk werk, want “mensen kunnen niet goed rouwen als hun hoofd vol zit”. Net als Ivonne heeft Corine te maken met soms heftige gevoelens van de nabestaanden. “Mensen moeten zelf tot inzichten komen. Met goed luisteren en een betrokken houding probeer ik dat er uit te halen”. Corine en Ivonne vormen zo samen een goed team: “We zijn allebei erg betrokken bij onze cliënten en hebben hetzelfde doel: mensen in een moeilijke tijd een stapje verder helpen.”

IVONNE U

I

T

V

A

A

R

T

V

CLEMENS E

R

Z

O

R

G

I

N

G

Mijn persoonlijke aandacht voor al uw wensen. Spoelhoren 51 - 2201 VW Noordwijk Tel: 06 23 95 40 21 www.ivonneclemensuitvaartverzorging.nl


Rouw en verliesverwerking

TRANS FOR TRANS MATiE

Toen ik 20 jaar geleden mijn kind verloor, veranderde mijn wereld. Een trotse vader veranderde in een vader die afscheid nam van zijn zoon. Met de dood van mijn kindje stortte mijn wereld in. Het beeld wat ik van mezelf had versplinterde in duizend stukjes. Ik ontkende wat mij overkomen was en leefde mijn leven zoals ik dat gewend

Rob de Koning Telefoon: 06 - 3003 5415 rc.dekoning@ziggo.nl

FOR MATiE

Emoties, van diep verdriet, woede-uitbarstingen, lachbuien en soms was daar dat niets, die leegte die mij in het gezicht staarde. Ik ben in contact gekomen met een hulpverlener die mij geholpen heeft om dit verlies onder ogen te zien, om hier in respect en liefde bij stil te staan. Waar ik ze tot de dag van vandaag nog dankbaar voor ben. Zo is mijn passie geboren voor dit mooie werk wat ik mag doen.

Gelijk een vlinder uit de cocon

Rouw en verlies verwerking Rob de Koning Telefoon: 06 - 3003 5415 rc.dekoning@ziggo.nl

was. Fysieke klachten, druk op mijn borst, onverklaarbare angsten, negeerde ik. Anderhalf jaar later vond ik mezelf terug in de auto al huilend op een kruispunt, niet meer in staat om te rijden. Toen besefte ik dat ik hulp nodig had.

Gelijk een vlinderGratis uitinfo/brochure/intakegesprek de cocon 06 - 3003 5415 rc.dekoning@ziggo.nl Sinds 1902

Grafmonumenten & Urnen Meer en Duin 21-23 • Lisse • T: (0252) 413 307

Rob de Koning

Sinds 1902 specialist in grafmonumenten en urnen Boot Natuursteen BV is sinds 1902 gespecialiseerd in grafmonumenten. Een goed bekendstaand bedrijf waar de medewerkers weten hoe belangrijk het is om op een respectvolle wijze nabestaanden te adviseren bij de keuze van een passend grafmonument.

Natuursteen BV heeft bij haar bedrijf in Lisse een grote showroom waarin vele modellen in diverse granietsoorten opgesteld staan. Ook advies aan huis behoort tot de mogelijkheden. Monumenten in marmer, hardsteen, kwartsiet, basalt, RVS, versteend hout en glas zijn enkele voorbeelden.

Den Sprengers, adviseur: “Nabestaanden kunnen bij ons in alle rust de verschillende mogelijkheden op het gebied van grafmonumenten bekijken en bespreken. Hierdoor kunnen zij een betere keuze voor een ‘passend’ monument maken. Bovendien bieden wij de mogelijkheid om persoonlijke ideeën in het monument te verwezenlijken.” Boot

Er wordt tegenwoordig ook steeds vaker voor een crematie gekozen. Veelal wordt de as uitgestrooid. Toch willen de nabestaanden vaak een tastbare herinnering. Dat kan o.a. door een sierurn, relikwiehouder en mini-urn. Ook op dit gebied heeft het bedrijf een groot gevarieerd aanbod.

www.bootnatuursteen.nl • www.urnshop-boot.nl Boot-132x96mm-BP-Urnen-2014.indd 2

13-02-14 15:43

• Opbaring in eigen • Begraven rouwkamers • Cremeren • Rouwtransporten door • Eigen parkeerterrein binnen en buitenland • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 - 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Herinneringsbijeenkomst na een jaar Coöperatie Dela bijvoorbeeld biedt nabestaanden een jaar na de uitvaart de mogelijkheid een herinneringsbijeenkomst bij te wonen. Deze bijeenkomst is een moment om even stil te staan en terug te kijken, maar ook om weer vooruit te kijken. Samen met andere families die in dezelfde periode ook iemand verloren, kunt u uw dierbare met woorden, livemuziek en

stilte gedenken. Een bijzonder onderdeel van de bijeenkomst is het moment waarop elke dierbare persoonlijk wordt genoemd en een kaars wordt ontstoken. De herinneringsbijeenkomsten vinden verspreid door het hele land plaats. Vaak grijpen families de gelegenheid aan om die dag ook het graf of strooiveld te bezoeken, of om samen een hapje te gaan eten.

Vastleggen Tijdens een uitvaart gaat er vaak heel veel langs je heen. Daarom kun je de hele plechtigheid op cd laten opnemen. Ook kan een fotograaf en/of filmer op discrete en respectvolle wijze de plechtigheid vastleggen. Om later, als alles

Rouwboeketten en kransen bij Tuincentrum De Uiver Bloemen horen bij allerlei bijzondere momenten in het leven, ook bij het afscheid nemen van een dierbare. Wij verzorgen al vele jaren rouwwerk in de bekende vormen zoals een rouwboeket, een rouwkrans, een hartvormig of een ovaal rouwstuk, klassiek of modern gestoken. Ook worden er steeds meer losse bloemen besteld die de nabestaanden dan op de kist kunnen leggen als teken van afscheid/laatste groet. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met alle persoonlijke wensen van de klant die het rouwwerk besteld zoals de favoriete kleur en/ of favoriete bloemen van de overledene. Een mooi lint of kaart met een persoonlijke tekst er op, zoals bijvoorbeeld “je blijft in onze harten” maakt ieder rouwstuk uniek en helemaal compleet. Wij drukken de rouwlinten zelf en (bijna) alles aan teksten erop drukken is hierbij mogelijk. Dit alles kan besproken worden met een van onze bloembindsters, waarbij u tijdens het gesprek gebruik kunt maken van een fotoboek met voorbeelden van ons rouwwerk, zodat u de juiste keuze kunt maken voor een passend afscheid met bloemen.

achter de rug is, nog eens te kunnen terug kijken of luisteren naar wat er is gedaan en gezegd. Het fotograferen en filmen hoeft absoluut niet storend te zijn.

Rijnstraat 141 - 2223 EA Katwijk - 071-4021640


Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen... Een uitvaart is een belangrijk onderdeel in het afscheidsproces. Het kan enorm helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk heeft ruim 100 jaar ervaring met het volledig verzorgen van begrafenissen en crematies. Niet alleen in Noordwijk, maar in de gehele Bollenstreek en ver daarbuiten. Ieder mens, ieder leven is uniek. Daarom hebben we allemaal recht op een persoonlijke en respectvolle uitvaart. Het team van Barbara Noordwijk weet door haar jarenlange ervaring exact hoe zij nabestaanden kan steunen in dit moeilijke proces. De gediplomeerde uitvaartleiders houden rekening met de wensen van de overledenen en begeleiden de nabestaanden op professionele wijze in het afscheidsproces. Het bespreken van alle mogelijk persoonlijk wensen, het samenstellen van draaiboeken, het afhandelen van de (administratieve) formaliteiten en het inzichtelijk maken van de kosten. Kortom, het gehele proces van een waardevol afscheid, tot in de kleinste details. Onafhankelijk van waar en hoe u verzekerd bent wordt de uitvaart door Barbara Noordwijk optimaal verzorgd. Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk beschikt over twee prachtige opbaargelegenheden. Memento Mare in woonzorgcentrum Jeroen (2 24-uurs kamers) en het Afscheidshuis Barbara, beiden in Noordwijk. Het Afscheidshuis biedt een uniek concept. In een sfeervol, gerenoveerd pand kunnen de nabestaanden in een huiselijke sfeer in alle rust afscheid nemen van de overledene en zich voorbereiden op de uitvaart. Ook kan hier de condoleance en/of de afscheidsreceptie gehouden worden. In het Afscheidshuis Barbara aan de Gooweg 37 te Noordwijk is eveneens het kantoor van Barbara Noordwijk gevestigd. Elke dinsdagochtend is daar een inloopspreekuur waar een viertal gastvrouwen uw vragen beantwoorden. Ook kan een afspraak gemaakt worden voor het bespreken en opstellen van een wilsbeschikking. Barbara Noordwijk is een stichting zonder winstoogmerk. Zij is er voor iedereen en dus ook voor elke geloofsovertuiging. Het bestuur van de stichting volgt de nieuwste ontwikkelingen in de uitvaart op de voet. Naast uitvaartverzorging zijn wilsbeschikking, boedelruiming en nalatenschapafwikkeling diensten die zij aanbiedt. Gedurende het jaar staan een aantal vaste activiteiten op de agenda. Er worden herinneringsavonden georganiseerd in het Afscheidshuis Barbara ter nagedachtenis aan de overledenen. Goed afscheid

nemen en weer terugveren in de nieuwe situatie vraagt tijd en liefde voor het leven; Een aantal keren per jaar komt de lotgenotengroep bij elkaar in De Vinkenhof, waar in ontmoeting en gesprek ervaringen gedeeld kunnen worden met als doel elkaar te helpen en te steunen; Elk jaar op 2 november is de samenkomst in het kader van Allerzielen in het Licht, op de begraafplaats aan de Gooweg in Noordwijk. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken; een overlijden. Uitvaartverzorging Barbara Noordwijk zoekt een vorm van afscheid nemen die bij U past. Omdat de laatste zorg goed verzorgd moet zijn!

UITVAARTVERZORGING NOORDWIJK

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

U I TVAA RTVE R ZORGING NOORDWIJK

071 364Dag 6006 • www.barbaranoordwijk.nl & nacht bereikbaar: 071 364

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot, Areen van der Plas & Els Görtemöller

6006

www. barbaranoordwijk.nl

Nw week 08 14  

De Noordwijker, 18 februari 2014

Nw week 08 14  

De Noordwijker, 18 februari 2014

Advertisement