Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LEIDERDORPSWEEKBLAD.NL

interview P5

lokaal P3 nieuws P7 Beter en goedkoper Bloemen van Fysiotherapeut dan Ringweg komt met lokaal CDA voor vrijwilligers zorginitiatief Oost

ARCHITECT GEEFT UITLEG OVER ROUTE 071 HISTORIE VLAKBIJ HUIS

20 november 2013 JAARGANG 43 NR 47

De Volharding cultuur& uitgaan

P13

Warm welkom voor Sinterklaas

HAIKU Hoor de wind blijmoedig spelen als een kind, vrij de open polders in. Jan van der Kooij

Sportprijzen uitgereikt SPORTKANJERS  Tijdens een fees-

telijke avond in de aula van het Visser ‘t Hooft Lyceum aan de Muzenlaan zijn vrijdagavond de beste sporters van het afgelopen sportjaar gehuldigd. De Stichting Sportpromotie Leiderdorp organiseerde de sportverkiezingen alweer voor de negentiende keer. Wie de P21 winaars zijn, leest op

Muzikaal Tuynieren

Sinterklaas begroet de honderden kinderen die hem opwachten op de kade aan de Ockenrode. | Foto: C.v.d. Laan

Het was zaterdagochtend een fraai gezicht toen de pakjesboot van Sinterklaas langzaam opdook uit de nevelige verten. Ondanks het kille weer stond het langs de kade weer rijen dik met kinderen en hun ouders, die met eigen ogen wilden zien dat Sinterklaas echt weer in het land is. De goedhei-

4 gangen-seizoensmenu

ligman werd ontvangen door burgemeester Laila Driessen, en nam daarna uitgebreid de tijd om de kinderen te begroeten. Daarna volgde een rondrit door het dorp, met stops bij de winkelcentra Oranjegalerij, Santhorst en Winkelhof. Op pagina 15 vindt u een foto-impressie van de intocht.

folders

36,50 p.p.

Café - Restaurant De HollanDscHe Tuyn Hoofdstraat 24 2351 AK Leiderdorp Tel.: 071 541 14 64

Groeten uit Leiden Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

www.dehollandschetuyn.nl

OPTREDEN  Zondag 24 november is er weer een Muzikaal Tuynieren middag in De Hollandsche Tuyn aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp. Muzikaal Tuynieren betekent genieten van lekkere muziek met daarna desgewenst een eenvoudige maaltijd. Dit keer treedt de zeskoppige Leiderdorpse Tomeloosband op. Zij brengen een diversiteit aan muziek zoals nederpop, ouwe soul, klezmer, en rock&roll. De middag begint om 16.00 uur. De toegang is gratis, reserveren voor het eten - een dagschotel van boerenkool met worst en gehaktbal voor € 12,50 - kan via (071) 5411464.

Bekendmaking genomineerden Leiderdorpse Ondernemers Prijs

Netwerkbijeenkomst Gemeente Leiderdorp Willem Alexanderlaan 1, Leiderdorp Woensdag 27 november 2013, 17.30 - 19.30 uur Bent u ondernemer en nog geen lid van de LOV, maar wilt u wel onze bijeenkomst bezoeken, stuur dan een e-mail naar: post@lovleiderdorp.nl Kijk voor meer informatie over de vereniging op: www.lovleiderdorp.nl

UITNODIGING Presentatie programma Zie artikel op pagina 3 in deze krant!

Presentatie kandidaten Vrijdag 22 november presenteren wij ons verkiezingsprogramma en onze kandidaten in Area071, Sisalbaan 5a, Leiderdorp. Aanvang 20:00 uur. Komt u ook?

2014 – 2018 IN LEIDERDORP VOOR MEER INFORMATIE: WWW.VVDLEIDERDORP.NL


“Bij Anna” & ”Z Kappers” gaan samen 3 prijzen verloten De eerSTe prijS iS De MeTAMorfoSe:

De TweeDe prijS:

een totale en heerlijk ontspannende gezichtsbehandeling “Bij Anna”. Haircolor & Styling bij ZKappers. Visagie & foto

wenkbrauwen verven en op model harsen bij “Bij Anna” Hairstyling en finishing bij ZKappers.

De DerDe prijS:

een heerlijke handmassage met handpakking “Bij Anna” een wellness haarbehandeling bij ZKappers.

Meld je aan via bij-anna@ziggo.nl t/m 3 januari 2014. De trekking vindt plaats op 4 januari 2014. “Bij Anna” Beauty Care, Sisalbaan 5K, 2352 AZ Leiderdorp Tel: 0626893422

GaraGe te huur

UW PARKETVLOER ALS NIEUW!

Nabij de Sternstraat te Leiderdorp. Groot ca. 3 x 6 m. Zonder water en licht.

gespecialiseerd in het schuren en lakken/oliën van parketvloeren.

Inlichtingen: tel. nr. 06-51346048

Sipkema Parketvloeren v.o.f.

Leiderdorp Tel.: 071-7506116 06-53675746 contact@sipkemaparket.nl www.sipkemaparket.nl

Duurzaamheid

in de regio

Al het groene aanbod onder één dak: www.nmehollandrijnland.nl In de regio gebeurt veel op het gebied van natuur- en milieuactiviteiten. Maar waar gebeurt wat? Wat kost het? Wat zijn de openingstijden en wanneer zijn er activiteiten? En hoe schrijf ik me in? Op www.nmehollandrijnland.nl kunt u het totale regionale aanbod van natuuren milieuactiviteiten doorzoeken en boeken. Aanbieders zijn onder andere NME-Leiden, Stichting vogelpark Avifauna, Naturalis, IVN, Vogelverenigingen, Landgoed De Olmenhorst en Dunea. Zij bieden activiteiten aan voor inwoners van jong tot oud, bedrijfsuitjes en voor in de klas.

Energie besparen is eenvoudig Het Energieservicepunt helpt inwoners uit de regio met het energiezuinig maken van hun woning. De website www.energieservicepunt.nl biedt u informatie en praktische hulp bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Ook helpt het Energieservicepunt u met een offerteaanvraag bij erkende installatie- en isolatiebedrijven.

Voor de nieuwe Vestiging in het ghoybos geVrAAgd:

SCHOLIEREN

Korting op energiebesparende maatregelen Via het Energieservicepunt kunt u ook met korting energiebesparende middelen zoals duurzame gadgets en verlichting kopen. Speciaal voor bezoekers van het Energieservicepunt biedt de Energie Bespaarshop namelijk een aantal energiebesparende producten aan met 15% korting aan.

voor assistentie in de bediening Leeftijd vanaf 16 jaar - Werktijden van 17.00 tot ± 22.00 uur Sollicitaties:

Pannenkoekenboerderij de hooiberg Persant Snoepweg 12, 2353 KA Leiderdorp Tel. 071-5820730 (vragen naar Annemarie of Raymond)

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

Namens de gemeenten uit Holland Rijnland

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

0 3.00

Het Rijnlandkozijn. Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofiel. Aan u de keus.

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

Nu GRATIS raamdecoratie!*

*vraag naar de voorwaarden.

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

www.almondehoeve.nl

2

m


lokaal

Leiderdorps Weekblad

Open huis HBOL jubileum n De jubilerende

Huurders Belangen Organisatie Leiderdorp, HBOL, houdt vandaag, woensdag 20 november, open huis.

Dit in het kader van de afsluiting van het 10-jarig bestaan. Alle huurders van Rijnhart Wonen en andere belangstellenden zijn van 15.00 uur tot 20.00 uur van harte welkom op Bosdreef 75a. Er staat een hapje en een drankje klaar en er ligt een presentje. De HBOL wil duidelijk maken waar zij voor staat en wat zij voor huurders kan betekenen. Huurders kunnen bij HBOL terecht voor informatie over al hun huurdersbelangen.Op de website van HBOL, www.hbol.nl, is ook veel informatie te vinden.

Vrijwilligers gecoacht na beurs-match match n Met vraag én aanbod ging Stichting Pluspunt in maart de eerste Beursvloer Leiderdorp op. En met succes! Als resultaat van de beursvloer van de gemeente Leiderdorp zijn workshops voor vrijwilligers georganiseerd. Een ontmoeting met Ellen Gerrese, van Ellen Gerrese Mediation en Coaching, en met Désirée Elderhorst, van Elderhorst Coaching, legde de basis voor een mooie samenwerking. Onder deskundige leiding van Ellen Gerrese kregen vrijwilligers uitleg over communicatie en wat te doen bij conflicten. Daarna was het de beurt aan de vrijwilligers en werden zij uitgedaagd om met creatieve oplossingen te komen bij casussen. De workshop onder leiding van Désirée Elderhorst ging in op het bewaken van eigen grenzen. Elk werk heeft grenzen, ook vrijwilligerswerk. Wat doe je als je grenzen bedreigd worden? Samen met Désirée werd gesproken over de grenzen aan vrijwilligerswerk in praktische, maar vooral in persoonlijke zin. Het waren nuttige en gezellige bijeenkomsten, een mooi resultaat van de Beursvloer.

woensdag 20 november 2013

Bloemen voor 12 vrijwilligers waardering n Op zaterdag 16 november heeft de Leiderdorpse CDA fractie twaalf vrijwilligers, bijzondere mensen, met een bezoek en een bloemetje verrast. De fractie wil hiermee extra aandacht schenken aan het vele werk dat door vrijwilligers met veel enthousiasme en belangeloos wordt gedaan. Voor de Leiderdorpse samenleving zijn zij onmisbaar.

keer per maand de maaltijden van Tafeltje Dekje rond. Daarnaast doet hij klussen bij mensen thuis. Hij is altijd bereid om wat te doen en stemt alles direct af met Pluspunt. Hij wordt erg gewaardeerd.

Corrie Tiedema is in 1976 begonnen in het winkeltje. Ook ging zij mee met busritjes en nu doet ze al jaren de bibliotheek; met een kar vol boeken gaat zij over de afdelingen de bewoners langs om te vragen wie er lezen wilt. Ondanks de hoge leeftijd en de afnemende gezondheid, blijft ze trouw komen. Lies Theunissen begon in 1972 in het winkeltje waarna ze de bibliotheek is gaan doen. Zij dwingt door haar leeftijd al respect af en daarbij opgeteld haar inzet voor de medemens, dat verdient echt een bloemetje. Jeannette van Geffen heeft sinds 1986 bij veel activiteiten ondersteuning geboden en momenteel helpt zij wekelijks bij de klassieke muziekavond op maandag en bij de pyramide-avond op donderdag. Het nooit-aflatende enthousiasme van Jeannette werkt helend bij de bewoners en geeft hen een prettig gevoel.

Vanuit De Menswording Jan Breedeveld is een zeer trouwe vrijwilliger en is al vele jaren zeer betrokken bij het beheer en onderhoud van de Menswording. Hij verricht met grote inzet allerlei technische en ondersteunende werkzaamheden. Iemand waarop je altijd kunt rekenen. Joke Hannaart heeft zich tot vorig jaar ruim tien jaar als vrijwilligster ingezet bij Pluspunt en was jarenlang vrijwilliger in het Rijnland Ziekenhuis. Thans is zij actief in het koor van de Menswording en bij

Leiderdorp heeft vele honderden vrijwilligers en het is hartverwarmend om te zien, en er ook over te horen, hoe zij zich inzetten voor verpleeghuis Leythenrode, Stichting Welzijn voor ouderen Pluspunt, het Sociaal Cultureel werk (SCw), en kerkgemeenschap De Menswording. Mede op advies van de mensen die hen aan het werk zien, heeft de CDA fractie gedacht om aan twaalf van hen de dank en het respect te tonen, dat alle vrijwilligers voor hun inzet en werk toekomt. De volgende vrijwilligers werden in het zonnetje gezet: Vanuit Leythenrode Marcha Witteveen is sinds 1984 actief. Zij biedt elke maandag ondersteuning tijdens de klassieke muziekavond voor bewoners. Daarnaast deelt zij wekelijks een avond koffie/thee op een verpleegafdeling rond. De bewoners kijken naar haar uit omdat zij altijd zo geduldig en meelevend is. Ger Wolf heeft sinds 1986 al bij heel veel activiteiten assistentie verleend. Het laatst heeft zij als gastvrouw gewerkt op afdeling De Laeck, een afdeling waar dementerende bewoners verblijven en wat niet altijd makkelijk was. Sinds kort assisteert ze op de culinaire middag in de Tuinkamer van Leythenrode.

Vanuit Pluspunt Henk Bochane verzorgt al zo’n tien jaar de ICT bij Pluspunt. Als er wat is met een computer of advies nodig is over aanschaf van ICT staat Henk altijd klaar. Het laatste jaar heeft hij heel veel werk gehad met zaken als het plaatsen en inrichten van nieuwe computers en advisering over het registratiesysteem. Kok Vons is ruim vijf jaar vrijwilliger bij Pluspunt. Hij rijdt een paar

Koppelklaverjassen tamarco n Muziekvereniging

Tamarco organiseert op vrijdag 22 november een koppelklaverjasavond in het verenigingsgebouw aan de Van der Marckstraat 19b in Leiderdorp.De avond begint om 20.00 uur. Inleggeld is € 6.00 per koppel. Voor wie alleen is wordt een kaartmaatje gezocht.

tussentijdse kooroptredens zoals bij rouw en trouw. Vanuit het SCw Danny van Waveren is al jaren vrijwilliger binnen het SCw Leiderdorp en heeft zich naast disco’s, huttenbouwen en talrijke losse activiteiten ingezet voor het jongerenfeest/ festival het afgelopen jaar. Jordi van der Kwaak kwam als kind al bij het SCw. Hij is actief bij de huttenbouw- en vlottenbouw en kinderdisco’s. Ook bij de voetbalstart bij RCL is hij actief. Jeffrey Goudzwaard is een actieve vrijwilliger bij kinderdisco’s en vakantieactiviteiten. Hij zorgt voor het ordelijk houden en controle over de ruimte. Drie jongeren waar je op kunt rekenen!

CDA burgerraadslid Mirjam van der Stelt kwam bloemen brengen bij Joke Hannaart. | Foto: PR

Zingend afscheid ds. Sjoerd Zwaan kerkdienst n Zondag 19 november was de Scheppingskerk afgeladen vol. Tijdens een kerkdienst met veel zang en orgelspel hield ds. Sjoerd Zwaan zijn afscheidspreek. Hij is zeventien jaar lang predikant in Leiderdorp geweest. Ook de kinderen uit de kerk zongen hem toe. Gemeente en beide collega-predikanten gaven ds. Zwaan ‘de zegen’ mee. Na afloop van de dienst werden er warme, lovende woorden gesproken tot de scheidende predikant, die nu met emeritaat (pensioen) gaat. Vrijdagavond 15 november hadden ds. Zwaan en zijn vrouw Henriette al op een meer informele manier afscheid genomen van de Protestantse Gemeente in Leiderdorp.

Sint- en kerstmarkt cadeautjes n Op woensdag 27 november van 12.00 tot 15.00 uur wordt in woonservicecentrum ActiVite De Ommedijk aan de Ommedijk 120 in Leiderdorp een sinten kerstmarkt georganiseerd. Een gezellige markt met zelf gemaakte cadeautjes: 3D-kaarten, siertegeltjes, spiegeltjes, sieraden, (2e hands) speelgoed en nog veel meer. In naastgelegen restaurant De Dijk kunnen bezoekers terecht voor een kopje koffie of thee.

3

De kinderen uit de kerk zingen samen met ds. Sjoerd Zwaan tijdens de afscheidsdienst in de Scheppingskerk. | Foto: PR

Kies de Zon: open dagen 23 en 24 november zonne-energie n GroenLinks organiseert op zaterdag 23 en zondag 24 november de ‘Kies de Zon’ open dagen. In Leiderdorp stellen diverse bewoners met zonnepanelen en/of een zonneboiler hun huis open voor belangstellenden.

Wie de aanschaf van panelen overweegt kan binnenlopen, bekijken hoe zo’n systeem er nu uitziet en verhalen uit de praktijk horen over

aanschaf en aanleg. Energie van de zon is gratis. Zonnepanelen worden in rap tempo fors goedkoper. Steeds meer mensen wekken hun energie zelf op. Toch zie je dat nog veel geschikte daken geen panelen hebben. Ook in Leiderdorp. En dat is jammer, vindt GroenLinks. Duurzame energie heeft immers de toekomst en maakt onze energievoorziening minder kwetsbaar. Daarom zet GroenLinks zich in voor meer zon-

nepanelen. Vorig jaar heeft GroenLinks Leiderdorp nog een groen lintje uitgereikt aan de Vereniging van Eigenaren van de Merelstraat die de verwarming van de appartementen via zonnepanelen laat gebeuren. GroenLinks organiseert landelijk op 23 en 24 november de ‘Kies de Zon’ open dagen. In Leiderdorp stellen onderstaande bewoners hun huis open voor belangstellenden:

23 november 10.00-16.00 uur: Bish Ganga, Keizershof 41; 23 en 24 november 12.00-17.00 uur: Kees Bos, Achthovenerweg 64; 23 en 24 november 12.00- 17.00 uur: Gert Bos, Zuilestein 5; 24 november 12.00 -15.00 uur: Rob in’t Veld, Buitentocht 48. In heel Nederland vinden open dagen plaats. Op de website kiesdezon.groenlinks.nl is een overzicht van de open dagen te vinden.


vleeswarenkoopje:

trots van de keurslager:

Bij 100 gram

Runderrookvlees GRatis 100 gram

selleriesalade

heden start de uitverkoop

korting tot 70%

Betty Barclay - Basler - Concept K - Elisa Caveletti Frank Walder - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele Roberto Sarto - Sommerman - Claudia Sträter Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc.

Beslis niet te laat want...

OP=OP

W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

Openingstijden: maandag v.a. 13.00 uur - di. t/m vr. 9.00-18.00 uur zaterdag 9.00-17.00 uur.

www.vanstrienmodes.nl

baksteentjes

Taken: - Leiding geven aan een of meerdere groepen metselaars - Verrichten van metselwerkzaamheden - Contacten onderhouden met de uitvoerders en bedrijfsleider - Kwaliteit en voortgang van het werk bewaken - Controleren en coördineren van de dagelijkse werkzaamheden - Verzorgen van de urenadministratie Functie eisen: - Minimaal LBO bouwkunde, pre MBO bouwkunde - Minimaal 5 jaar ervaring als metselaar - VCA VOL Vaardigheden: - Organisatorisch en communicatief sterk - Besluitvaardig - Kan goed werken onder tijdsdruk - Oog voor detail en nauwkeurigheid Overig - Woonachtig in een straal van 30 km van Katwijk zh - Bezit van rijbewijs B Arbeidsvoorwaarden Conform CAO voor de Bouwnijverheid

1

50

100 gram

Aanbiedingen geldig in week 47

Verstand van Lekker Vlees • www.keurslager.nl

• Eerhart Sierbestrating.

• Vuil tapijt? Laat het

Voor al uw bestraGotenreiniging, dierplaagbestrijding, dienstverletingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- ning en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. opgave 070-3211006. www.roessinghvaniterson.com

Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld Valvakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam kenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. Te koop: mooi appartement € 219.000,-. Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- Hofstraat 70 Rijnsburg. Bushalte 10 min., A44, N206, strand, stad. Elke zaterdag open huis 12.00len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! 13.00 uur. Tel. 06-44259959. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, SINTTIP: Uw videobanden op dvd € 5,-; tapes gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. € 7,-; smalfilms € 0,50 per minuut. www.arievan50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt rooijen.nl 06-45320711/071-4025631. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. straatmaker: Voor al uw straatwerk, terLekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- ras ophogen + oprit. Vrijblijvend pr.opgaaf. Tel. 06schoten? www.tcdekampioen.nl. 47208666. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- • Kerstbomen. Kerstbomen Brink Noordwijkerting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een hout. Vanaf 6 december kerstbomen. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en grote winteropruiming a.s. zaterdag. Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Alle kleingoed € 2,-. Antiek en Curiosa, Vinken06-12028319. weg 74, 2231 NT Rijnsburg. www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. goedkoop verhuizen Nederland, voor Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen al uw verhuizingen. Specialist in piano- en vleugelhuur! Wel wat servicekosten en normale gangbare transporten. Tel. 06-33206011. drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376. sale bij maxi mode: 1 stuk 20% - 2 stuks Student wil u graag helpen met COMPUTER- 30% - 3 of meer 40%. M.u.v. de nieuwe collectie van X-Two en Magna. Maxi Mode, KoninginnePROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. weg 18, 2225 HK Katwijk, tel. 071-4018833. garageboxen in Oegstgeest en Leiden. nieuw: KRINGLOOPWINKEL, StevenHuurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480. bloem 161, 2523 JC Leiden. Open maandag t/m zacomputerhulp Virusverwijdering, sneller terdag 9.00 tot 17.00 uur. Ook meubels en huisraad maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe zijn welkom. Als dank aan u een plantje. 06PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, 20086730. GEVRAAGD: Vrijwilligers 50+, beetc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op drijfsruimte. kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 06Wilt u piano- of ORGELLES tegen zeer gere42460355, info op www.Boonict.nl duceerde prijs door een gediplomeerd muzikant? zit u nog in de schaduw? Wij zagen Bel voor informatie 071-4072383. bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 0653794870.

• • •

• •

• • • •

GEZOCHT: MEDEWERKEND VOORMAN/METSELAAR

GRatis pakje cRoma

special:

Metselbouw Katwijk BV is al meer dan 25 jaar een veelzijdig en toonaangevend aannemer van metselwerken. Veelzijdig vanwege de vele specialismen die we in huis hebben en toonaangevend door de constante hoge kwaliteit waarmee wij onze werkzaamheden uitvoeren. Metselbouw Katwijk is gespecialiseerd in Nieuwbouw en Verbouw, maar ook thuis op het gebied van Gevelrenovatie en/of Onderhoud.

bij 3 malse biefstukken

• • • • •

Geef kleding,krijg korting! Heb je kleding in de kast die je niet meer draagt? Je oude jeans, shirt of top is geld waard! Lever bij First Lady 1 gedragen kledingstuk in en ontvang direct 20% korting op je nieuwe aankoop. Een jas voor een broek, een top voor een jurk, een rok voor een jasje, alles kan!

% 2KO0 RTING

First Lady werkt hiervoor samen met de lokale Voedsel- en kledingbank die er voor zorgt dat de kleding een nieuwe bestemming krijgt. Goed voor het milieu en je helpt er anderen mee.

Dus kast OP opEN enPROFITEER profiteer DUSruim RUIMsnel SNEL je JE KAST TOT ZATERDAG 30 NOVEMBER DEZE ACTIE. tot zaterdag 1 juni vanVAN deze actie. (Natuurlijk mag je meerdere kledingstukken inleveren; op elke nieuwe aankoop ontvang je eenmaal korting. De korting geldt alleen op het moment van inleveren.)

Reacties Mail je gegevens voor 2 december 2013 naar: mbaer@metselbouwkatwijk.nl Acquisitie n.a.v. van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Je vindt First Lady in Leiderdorp en Roelofarendsveen.


interview

Leiderdorps Weekblad

woensdag 20 november 2013

5

Leidse architect komt met alternatief voor Ringweg Oost n ‘Route 071 lost verkeersproblemen op, geeft minder overlast en is goedkoper’ verkeer n Hij heeft Route 071, een alternatief voor de Ringweg Oost, al gepresenteerd aan gemeentebesturen en ondernemers in Leiden en Leiderdorp. Daar kreeg hij positieve reacties. Nu gaat infraarchitect Syb van Breda kijken of hij ook omwonenden kan overtuigen van de merites van zijn plan. Als eerste zijn de bewoners van het Zijlkwartier in Leiderdorp aan de beurt. Op vrijdagavond 29 november geeft Van Breda in het gebouw van buurtvereniging Zijlkwartier uitleg over Route 071 die, zo verzekert hij, veel verkeersproblemen oplost, minder overlast geeft dan de Ringweg Oost en ook nog eens veel goedkoper is.

Syb van Breda

Boven de brug van industrieterrein De Waard naar de Zijldijk, onder de nieuwe weg met rotondes over het ROC terrein. | Impressies Syb van Breda & Co architects

Door: Corrie van der Laan

Al jaren wordt er gestudeerd op manieren om de Leidse binnenstad beter bereikbaar te maken. Een jaar of zes geleden kwam de Ringweg Oost in beeld, een rondweg die het Lammeschansplein aan de zuidkant van Leiden moest verbinden met de Willem de Zwijgerlaan aan de noordoostkant. Doorgaand verkeer op weg naar de Bollenstreek of de kust zou daarmee uit de Leidse binnenstad geweerd worden, en bovendien zouden de drukke Leiderdorpse verkeersaders Engelendaal en Persant Snoepweg worden ontlast. Maar in 2011 zette de Leiderdorpse politiek een definitieve streep door het plan vanwege de nadelige effecten voor de gemeente. De beoogde route liep over de Kanaalweg, ging met een brug naar industrieterrein De Waard en vervolgens via een tunnel onder de Zijl door naar Leiderdorps grondgebied. Via de Zijldijk, de Rietschans en de Engelendaal kwam de weg uiteindelijk uit op de Willem de Zwijgerlaan. De angst bestond dat voor de bewoners van de Zijldijk en de Rietschans door toename van het verkeer een onleef-

bare situatie zou ontstaan. Groot struikelblok waren ook de kosten voor aanleg en onderhoud van de tunnel . Een alternatieve route via de Sumatrastraat in Leiden werd in 2012 door de Leidse raad afgeserveerd.

or Goed vo én Leiden rp Leiderdo

route

Syb van Breda weet als inwoner van de Leidse binnenstad als geen ander wat een drama het is om met de auto de stad inwww.route071.nl en uit te komen. Als geïnteresseerde burger én als specialist in het ontwerpen van wegen en infrastructuur heeft hij de ring-

wegdiscussies jarenlang gevolgd en zich meer en meer geërgerd over de slechte plannen die op tafel kwamen. “Je kan dan als bozige betrokken burger wat gaan roepen, maar dat doen er al zoveel. In plaats daarvan heb ik, toen er even ruimte was in de werkzaamheden op mijn kantoor, een alternatief ontworpen.” Route 071 volgt grofweg dezelfde route langs de oostkant van Leiden als de Ringweg Oost maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Cruciaal voor het succes van het plan is de aanleg van een nieuwe rechtstreekse verbinding van het knooppunt A4/N11 naar de Kanaalweg. Van Breda heeft die getekend pal langs de spoorweg aan de rand van Park Cronesteijn. “Dat kost een reepje park, maar zonder die aansluiting gaat het niet lukken verkeer weg te trekken van de Hoge Rijndijk in Leiden en van de Engelendaal en Persant Snoepweg in Leiderdorp.” In Leiderdorp wijkt Route 071 sterk

af van het Ringweg tracé. De tunnel onder de Zijl door wordt vervangen door een brug vanaf industrieterrein De Waard naar het beginpunt van de Zijldijk. In plaats van af te slaan naar de Rietschans, loopt de route rechtdoor. Op het punt vlak voordat de Zijldijk onder de Willem de Zwijgerlaan door gaat komt een grote rotonde. Route 071 buigt dan af naar rechts en gaat via een nieuw aan te leggen weg over het ROC terrein richting Engelendaal. Op de hoek Engelendaal-Oude Spoorbaan komt tot slot een turborotonde. “Er moet nog goed gestudeerd worden op de precieze uitvoering daarvan, maar de ruimte is er.” Voor- en nadelen

Met Route 071 wordt de doorstroming van het verkeer verbeterd en zullen bewoners van honderden, wellicht duizenden woningen in Leiden en Leiderdorp minder last hebben van verkeersherrie en luchtvervuiling dan nu het geval

is, verzekert Van Breda. Bovendien kost de uitvoering van het plan met 80 miljoen euro maar de helft van wat er begroot was voor het tunneltracé van de Ringweg Oost. Hij verhult niet dat er ook nadelen aanzitten. Zo zullen de omwonenden van de Kanaalweg in Leiden en de Zijldijkbewoner in Leiderdorp veel meer verkeer voor hun deur langs krijgen dan nu. “Voor hen is het geen verbetering. Daar moet je wat aan doen in de zin van geluidswering en andere compensatiemaatregelen. Daarvoor is ook budget opgenomen.” In Leiderdorp gaat het om 24 woningen. “Daar staat tegenover dat bij honderden woningen in Leiderdorp de overlast juist beduidend minder wordt”, benadrukt Van Breda. In het plan worden nog meer voordelen voor Leiderdorp genoemd, zoals betere mogelijkheden voor snel openbaar vervoer en een tweede ontsluiting voor bedrijventerrein De Baanderij. Van Breda is ervan overtuigd dat zijn plan een goede kans maakt om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Al zullen daar zeker nog aardig wat jaren overheen gaan. Niet alleen omdat besluitvorming altijd veel tijd nodig heeft, maar ook omdat in verband met de bereikbaarheid, de uitvoering in fasen moet gebeuren. “Op zijn vroegst ligt Route 071 er in 2020.” De informatieavond op 29 november bij Buurtvereniging Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp begint om 20.00 uur. Alle belangstellenden zijn welkom. Kijk voor meer informatie over Route 071 op de website www.route071. nl.

Ondernemersactief Weer een jubileum-kortingsactie bij Plus Klus de Witt

50% korting op Histor Perfect Finish lakken Dit jaar is een jubileumjaar voor Plus Klus de Witt. De doe-het-zelfzaak is vijftig jaar geleden, in 1963, begonnen op de Hoogmadeseweg in Oud-Leiderdorp, waar de winkel vandaag de dag nog steeds gevestigd is. Om het jubileum te vieren zijn er het hele jaar door jubileum-kortingsacties.

kleuren in hoogglans, zijdeglans en mat, met de inhoudsmaten van 250 ml en 750 ml. Deze jubileumactie is gestart op woensdag 20 november en loopt nog tot en met 31 december.

Let op! Op =op weg = pech

Daar wordt steeds een andere, door de consu- Al met al een reden om bij de verfspecialist Plus ment veel gevraagde productgroep voor uitge- Klus de Witt binnen te stappen en te profiteren kozen. Het gaat daarbij om producten die al 50 van de jubileum-kortingsactie. jaar door de Witt verkocht worden, zoals Histor en Sigma verf, Hamstra horren, gereedschap, hout en plaatmateriaal. Voor deze kortingsactie zijn de lakken van Histor aan de beurt. Wij geven 50% korting op Histor Perfect Finish lakken op terpentine basis. Deze actie is geldig op alle standaard

Plus Klus de Witt Hoogmadeseweg 7 2351 CN Leiderdorp (071) 541 07 89


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Marian de Valk

Uitvaartbegeleiding

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Regentesse

uitvaartverzorging

‘Persoonlijke aandacht verlicht het verlies’

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

persoonlijk, betrokken en altijd dichtbij Nico Soek begeleidt en verzorgt de uitvaart, ook als u elders verzekerd bent.

marielle van de loo

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Merelstraat 28 2352 VD Leiderdorp

071 34 11 590

• TE HUUR: 2-kamer studio / 4-kamer app., Kerkstraat 22 te Wassenaar. Voor info kijk op www.

www.regentesse.net

OG.nl of bel 0800-4004400.

gezocht voor 16 uur per week •voorIemand schoonmaak, tuinwerkzaamheden en klusjes.

071 - 57 20 076 dag en nacht www.arumuitvaartzorg.nl

€ 10,- p.u. Tel. 06-45276478.

Kapster BOL-opleiding, zeer gemotiveerd, zoekt STAGEPLAATS in de Bollenstreek, Haarlem, Leiden e.o. Bel Iris 06-34365360.

Te koop: Donald Ducks 1955-2003, totaal 570 exempl. Eén koop, € 100,-. Tel. 0637174944.

Gezocht in Oegstgeest (of omg.): Huurwoning (3 slpkmrs) voor nette vrouw met schoolgaande (Rijnlands) kinderen (14, 17). Tel. 06-24713384.

Lijstenmakerij

LeiderdorP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 Leiden • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-woe 09.30-17.30 • Groot assortiment eigentijdse do-za 09.30-13.00 foto- en wissellijsten Leiderdorp: in voorraad W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage rijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

Met aandacht en zorg Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. voor een passend Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling! afscheid.

071 - 523 88 64

www.mariandevalk.nl

Een persoonlijk afscheid. Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Telefoon: 071 - 573 08 34 (24 uur per dag, ook in het weekend)

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk.

Monuta Soek Hoogmadeseweg 66, Leiderdorp www.monuta.nl

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseur Henri van Hardeveld

PArtICuLIereN

OPGeLet!

Katwijk Rijnsburg uw advertentie verschijnt in de regio: Valkenburg Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Noordwijk

Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

out

h Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom

Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.


nieuws

Leiderdorps Weekblad

Onderzoek naar overlijden vrouw politiebericht n Het politie-

onderzoek naar het overlijden van een 30-jarige zwangere vrouw uit Leiderdorp is nog steeds in volle gang. De vrouw werd woensdag 30 oktober zwaargewond aangetroffen in het trappenhuis van een flat aan de Raaphorst in Leiderdorp, waar zij woonde. Gealarmeerde agenten en ambulancepersoneel probeerden tevergeefs de vrouw te reanimeren, zij overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Aanvankelijk werd uitgegaan van een noodlottig ongeval. Toen bleek dat een misdrijf niet kon worden uitgesloten, daarom startte de politie onder leiding van de officier van justitie een onderzoek. Naarmate het onderzoek vorderde, kwamen er meer aanwijzingen dat er vermoedelijk sprake was van een misdrijf. De politie heeft donderdag 7 november een verdachte, een 34-jarige man uit Leiderdorp, aangehouden in deze zaak. Hij is op dinsdag 12 november voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft het voorarrest van de man verlengd met twee weken. Direct na het aantreffen van de vrouw startte de politie een onderzoek, zoals gebruikelijk is bij incidenten waarbij niet direct duidelijk is hoe iemand gewond is geraakt. Forensische experts onderzochten de woning en het trappenhuis. Ook spraken agenten met getuigen. Om alle vragen rondom het overlijden van de vrouw te beantwoorden doet de recherche uitvoerig onderzoek. De politie komt graag in contact met getuigen die de vrouw op de ochtend van 30 oktober nog gezien hebben, of die op de ochtend van 30 oktober wellicht iets is opgevallen in of bij de flat aan de Raaphorst. Het slachtoffer is een slanke 30-jarige vrouw van Surinaams/ Hindoestaanse komaf die in een woning op de tweede etage in de flat woonde. Op het moment van haar overlijden was zij zichtbaar in verwachting. De vrouw had halflang donker golvend haar en was ongeveer 1.60 meter lang. Ook is de politie op zoek naar een stoffen veelkleurige tas die zij volgens getuigen regelmatig bij zich droeg. Ook is de recherche op zoek naar een man die ten tijde van de reanimatie van de vrouw heeft staan kijken en door agenten werd weggestuurd. Wie tips heeft wordt gevraagd te bellen met de politie in Leiderdorp via 0900 8844. Anoniem bellen kan ook, via 0800 7000.

Amnesty International komt op voor de slachtoffers van schendingen van mensenrechten, waar ook ter wereld.

7

Behandelingen via abonnementen n Leiderdorpse fysiotherapeut komt met lokaal zorginitiatief tiba n Eind vorige week lanceerde de Leiderdorpse fysiotherapeut Duco Kanij de website www.tiba-zorggroep.nl. Via die site kunnen mensen uit Leiderdorp en omgeving zich aanmelden voor tiba, een revolutionair zorgalternatief dat werkt met abonnementen. Door: Corrie van der Laan

Kanij is sinds 2007 directeur van Therapeutisch Centrum Leiderdorp (TCL), gevestigd aan de Van der Valk Boumanweg 178-B in Leiderdorp. In dit gezondheidscentrum kunnen patiënten terecht voor fysiotherapie, manueeltherapie, acupunctuur, psychotherapie, bachbloesemtherapie, mensendieck- cesartherapie en dans- en bewegingstherapie. Al jaren ziet hij dat zijn patiënten – het zijn er ruim 2200 – steeds meer moeten betalen voor hun zorgverzekeringen terwijl de dekking steeds minder wordt. Doel van tiba is om die tendens te doorbreken. therapiën

Het systeem is van een fraaie eenvoud. Mensen kunnen abonnementen (12 maal of 28 maal per jaar of onbeperkt) afsluiten voor behandelingen in alle therapieën die in het TCL aangeboden worden. Al die the-

rapieën hebben ze dus niet meer nodig in hun aanvullende verzekering, wat een hoop in prijs scheelt. Wat het nog goedkoper maakt, is dat Kanij afspraken met een assurantiemaatschappij heeft gemaakt, waardoor tiba-abonnee’s daar een aanvullende zorgverzekering kunnen krijgen voor slechts één euro per maand. “Via de website kan je zelf heel makkelijk uitrekenen hoeveel tiba in jouw specifieke gezinssituatie kan schelen”, zegt Kanij, “en dat is al snel honderden euro’s per jaar.” Durf

Het idee voor een abonnee-zorgsysteem kwam in hem op, vertelt Kanij, omdat hij zowel zorgverlener als ondernemer is. De volgende stap, waar flinke investeringen en een stevige dosis durf voor nodig waren, was om het idee samen met een team van vijf specialisten in het diepste geheim uit te werken. Dat heeft een jaar gekost.

Samenwerking CDA, ChristenUnie en SGP verkiezingen n Donderdag 14 november hebben de leden van de CDA afdeling Leiderdorp groen licht gegeven voor samenwerking tussen CDA, ChristenUnie en SGP voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Eerder hebben de leden van ChristenUnie en SGP dat gedaan.

Onder de vlag van het CDA zal een lijst worden ingediend, waarbij op een verkiesbare plaats een vertegenwoordiger namens ChristenUnie en SGP staat. CDA-fractievoorzitter Jeff Gardeniers heeft veel vertrouwen in de samenwerking: “De samenwerking tussen deze partijen, die in Leiderdorp een geschiedenis heeft,

wordt in 2014 voortgezet met een gezamenlijk programma. Het opkomen voor vrijwilligers en mantelzorgers, het drastisch verbeteren van de kwaliteit van het groen- en wegenonderhoud en de inzet voor zondagsrust zijn zo wat thema’s die ons binden.” Met samenwerking in deze vorm is eerder ervaring opgedaan toen Dirk Jan van den Heuvel op een verkiesbare plaats stond van de CDA lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, en daarbij ChristenUnie en SGP vertegenwoordigde. Ook Jarno Volmer, mede-oprichter van de natuurspeeltuin in Leiderdorp, heeft vier jaar als burgerraadslid bijgedragen aan deze samenwerking.

n IJsbeer op 't Bolwerk

Amnesty zoekt collectanten vrijwilligers n Amnesty International zoekt in Leiderdorp nog vrijwilligers die in hun woonplaats een paar uur willen collecteren tijdens de landelijke Amnesty-collecte van 2 tot en met 8 februari 2014. Voor meer informatie, of aanmelden kijk op www. amnesty.nl/collecte of mail naar collecte@amnesty.nl. Mailen kan ook met de plaatselijke collectecoördinator via keesensonja@ casema.nl .

woensdag 20 november 2013

Duco Kanij in de wachtruimte van zijn Therapeutisch Centrum Leiderdorp. | Foto: PR

Kanij is vol vertrouwen dat tiba zal aanslaan. “De zorg staat nu veel te ver van de mensen af. Wij willen het tij keren en ervoor zorgen dat iedereen weer de zorg kan krijgen die nodig is.” En als het aan hem ligt gebeurt dat niet alleen in Leiderdorp en omgeving. “We willen tiba uitrollen over heel Nederland.”

documentaire

Het unieke initiatief van Kanij heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van documentairemaker Frans Bromet. De komende weken volgt hij Kanij en het team van tiba. De documentaire wordt in 2014 door de NCRV uitgezonden.

Oplossing voor waterprobleem Zijlkwartier in zicht politiek n De bewoners van het Zijlkwartier kunnen opgelucht adem halen. Gisteren heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat ze niet hoeven mee te betalen aan de aanleg van drainage en afvoerputten in de brandgangen achter hun woningen.

Het college heeft de gemeenteraad gevraagd een bedrag van ruim 950.000 euro ter beschikking te stellen om de wateroverlast in de Leiderdorpse wijk te bestrijden. Dat is het leeuwendeel van de anderhalf miljoen euro die in totaal nodig is. Rijnhart Wonen, eigenaar van enkele huizenblokken in de wijk, kan een rekening van 2 ton verwachten. De rest, 350.000 euro zijn de geschatte kosten om de drainage van tuinen te verbeteren. Die moeten de bewoners zelf betalen Vorige week donderdagavond was er een informatieavond voor Zijlkwartierbewoners, waarop werd uitgelegd wat er moet gebeuren om het hardnekkige natte-voetenprobleem daar op te lossen. Een kwestie van betere drainage en herinrichting van straten, achterpa-

den en tuinen. Donderdag wist verantwoordelijk wethouder Leo Maat (GroenLinks) nog niet of hij het college zo ver zou kunnen krijgen dat de gemeente behalve voor het werk aan de straten ook zou betalen voor het werk aan de achterpaden, die immer officieel niet behoren tot gemeentegrond. Zonder bijdrage van de gemeente zou dat voor iedere woning op tweeduizend euro neerkomen. En daar kwam dan voor de aanpak van de tuinen nog een bedrag bij dat in het allerergste geval kon oplopen tot 5000 euro. Al kan dat erg meevallen, werd er ter geruststelling bij gezegd; wie geen last heeft van een onderlopende tuin hoeft ook niets uit geven. En wie wel extra drainage nodig heeft kan de kosten stevig drukken door zelf een deel van het werk te doen. De gemeenteraad moet nog wel haar fiat geven aan bedrag dat het college vraagt. Dat wordt besproken in de vergadering van de commissie ruimte op 3 december en besloten in de raadsvergadering van 16 december. Als het groene licht er komt, kan het werk in 2014 uitgevoerd worden.

Regio akkoord over economische agenda politiek n De colleges van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben allen ingestemd met de Economische agenda Leidse regio 2020 ‘Kennis & Werk #071’. Vrijdagochtend stond er ineens een levensechte ijsbeer op ‘t plein bij de Leiderdorpse basisschool ‘t Bolwerk. De school heeft meegedaan met de actie ‘groene voetstappen’ waar de kinderen groene voetstappen konden verzamelen door lopend of met de fiets naar school te komen. Nora de ijsbeer kwam de leerlingen persoonlijk bedanken. Door zich minder vaak met de auto te laten brengen, helpen zij mee om de leefomgeving van de ijsbeer in stand te houden. | Foto: PR

Eerder gaf de stuurgroep, waarin ondernemers en onderwijsinstellingen ook zitting hebben, al hun akkoord op de agenda en het uitvoeringsplan. De regio heeft nu een krachtig instrument om de economie te versterken en samen op te

trekken rondom een groot aantal prioriteiten. Voor 2014 is een concreet jaarplan opgesteld, maar ook voor de langere termijn is samenwerking voorzien. In december zullen de verschillende gemeenteraden zich nog buigen over de visie. De uitvoering van een aantal plannen, waar met name het onderwijs en de ondernemers een rol in spelen, worden nu al opgepakt. De economische agenda is te vinden op www.leiden.nl/economie071.


SKYPEN MET SINTERKLAAS ZATERDAG 23 NOVEMBER 12.00 - 16.00 UUR

DECEMBER!

KOKEN MET KIDS ZATERDAG 30 NOVEMBER 12.00 - 16.00 UUR

WINKELHOF-LEIDERDORP.NL


nieuws

Leiderdorps Weekblad

woensdag 20 november 2013

9

Verhuur Menswording gaat niet door KERK n Verhuur van de RK Menswordingkerk gaat voorlopig niet door. Een maand geleden nog werd door het kerkbestuur bekend gemaakt, dat er een principeovereenkomst was bereikt met een uitvaartondernemer. Deze heeft het echter op het laatste moment af laten weten. Door Frans Brocken

Voor wie even moest wachten, was het met een kop erwtensoep goed toeven in de showroom. | Foto: PR

Gezellige drukte op Wintercheckdag auto n Om optimaal voorbereid

te zijn op de komende winter organiseerde De Jong’s Autobedrijven ook dit jaar weer met succes de Wintercheckdag in Leiderdorp. De auto heeft in de wintermaanden, zeker in de barre winters van afgelopen jaren, heel wat meer te verduren vanwege de kou en neerslag. Dit gaat vaak gepaard met verminderd zicht en gladde wegen. Een tussentijdse controle, zoals de wintercheck, is geen overbodige luxe en zorgt voor meer veiligheid op de weg en kan vervelende verrassingen voorkomen. Veel automobilisten wisten zaterdag 9 november dan ook goed de weg te vinden naar garage De Jong aan de Weversbaan 9 te Leiderdorp,

waar de Wintercheck tijdens deze speciale dag gratis en zonder afspraak uitgevoerd werd. Iedereen en alle auto’s waren dan ook welkom. De gezellige aanloop zorgde er soms wel voor dat sommige bezoekers even moesten wachten tot hun auto gecontroleerd kon worden, maar met een heerlijke kop erwtensoep was het goed vertoeven in de showroom. Voor automobilisten die niet in de gelegenheid waren op deze dag langs te komen is er nog de hele maand november en december de mogelijkheid om de wintercheck tegen een voordelig tarief uit te laten voeren. En natuurlijk zijn ook andere werkzaamheden zoals APK, winterbandenwissel en (budget) onderhoud voor alle merken mogelijk.

Het Bisdom Rotterdam maakte twee jaar geleden wereldkundig, dat de kerk aan het Heelblaadjespad op termijn zou worden gesloten. De uit verkoop vrijkomende gelden waren bestemd voor de restauratie van de Meerburgkerk, aan de Rijndijk in Zoeterwoude. De parochianen van de Menswording zouden na gereedkomen van de herinrichting van de historische kerk daarheen moeten verhuizen. Het afhaken van de beoogde verhuurder zorgt opnieuw voor onrust onder de parochianen. Met de betrokken uitvaartondernemer was afgesproken, dat het kerkge-

deelte beschikbaar zou blijven voor de eredienst. Nu dit niet doorgaat, komt het moment dat het kerkgebouw zal worden verkocht en gesloten dichterbij. Een doemscenario voor veel kerkbezoekers. Door de parochianen is de afgelopen tijd veel werk verzet, zodat het gebouw van de Menswording inderdaad voor dubbel gebruik geschikt kon worden gemaakt. Triest

Joop van Huut, in zijn vrije tijd koster van de kerk, vindt het triest dat de uitvaartondernemer op het laatste moment heeft afgezegd. “Duidelijk is dat vanuit de Menswording er

alles aan is gedaan om mee te werken aan de wensen van de potentiële huurder. Enkele vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat tijdig al de gewenste aanpassingen zijn aangebracht. De Menswording was er klaar voor. Het afhaken van de uitvaartondernemer is niet goed voor de Menswording, maar ook niet voor het vervolg in de Meerburgkerk. Het is nu wachten op verdere ontwikkelingen”, aldus Van Huut. Het parochiebestuur beraadt zich intussen over de ontstane situatie. “Wij overleggen met de pastoraatgroep en de beheercommissie over de toekomstige ontwikkelingen. Huuropbrengsten blijven gewenst, maar het parochieleven moet op beperkte schaal in dit gebouw kunnen doorgaan. Wordt zeker vervolgd”, zegt Wilbert van Erp, vicevoorzitter van het parochiebestuur.

Ziekenhuizen zijn van plan te fuseren Zorg

n Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep, waartoe onder meer Rijnland Ziekenhuis locaties Leiderdorp en Alphen aan den Rijn behoren, zijn van plan te fuseren. Doel van de fusie is de zorg in de regio te behouden.

Door deze keuze kunnen patiënten in de regio gebruik blijven maken van een breed aanbod van ziekenhuiszorg van hoge kwaliteit. Deze vorm van samenwerking zorgt er tevens voor dat de ziekenhuizen een aantrekkelijke werkplek blijven voor medisch specialisten en medewerkers. Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep willen gebruik maken van elkaars kennis en ervaring om in de toekomst kwalitatief hoogstaande zorg te blijven verlenen en waar mogelijk zelfs te verbeteren. Samen kunnen de ziekenhuizen blijven voldoen aan de steeds strengere kwaliteits- en volumenormen vanuit beroepsgroepen en verzekeraars. Voldoen de ziekenhuizen niet aan deze eisen, dan verdwijnt er bepaalde ziekenhuiszorg uit de regio. Patiënten kunnen in ieder geval blijven rekenen op poliklinische en

basis ziekenhuiszorg zoals deze nu geboden wordt op de drie ziekenhuislocaties. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat patiënten de zorg dichtbij huis houden. De locaties krijgen elk een nog nader te bepalen eigen profiel. Dat wil zeggen dat sommige operaties en onderzoeken op een bepaalde locatie plaats zullen vinden. De ziekenhuizen kunnen door de fusie een diversiteit aan zorg blijven bieden. Hierdoor blijven ze een aantrekkelijke werkplek voor deskundige medisch specialisten en medewerkers. Hoewel de fusie niet is gericht op bezuinigingen, worden er ook voordelen verwacht op het gebied van kosten en investeringen. Uniek is dat patiënten en inwoners uit de regio al tijdens het onderzoek naar mogelijke samenwerking hun mening konden geven via een enquête en tijdens informatiebijeenkomsten. Ruim 75 procent van de respondenten staat neutraal tot positief tegenover samenwerking. Het voornemen om te fuseren wordt aangemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het besluit wordt tevens voorgelegd aan de ondernemingsraden, de cliënten(be)raden en de Verenigingen Medische Staf.

Voedselbank actie donaties

n Gelijktijdig met de boekenmarkt in de Scheppingskerk op vrijdagavond 22 en zaterdag 23 november is er een inzameling voor de Voedselbank. De voedselbank heeft vooral be-

hoefte aan groente/fruit/vis/vlees in blik, koffie, suiker, thee, houdbaar broodbeleg, pasta, rijst en saus. Op dinsdag 3 december (9.00 - 16.30 uur) is de reguliere maandelijkse inzameling bij de Scheppingskerk.

Drie leden van de Patiëntenraad, Bram en Mary Brandenburg en Anja van de Berg, knipten het lint door.

Dialyseafdeling 35 jaar n Feest in Rijnland Ziekenhuis heropening n Met een feestelijke bijeenkomst werd op vrijdag 15 november in het Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp, het 35 jarig bestaan en de opening van de vernieuwde dialyseafdeling gevierd. Patiënten, medisch specialisten, verpleegkundigen en relaties waren aanwezig om dit belangrijke moment mee te vieren. Er klonk een luid applaus, nadat drie leden van de Patiëntenraad het lint hadden doorgeknipt en de heropening van de mooie gerenoveerde afdeling een feit was. Tekst en foto Esta Hoogervorst

Jacqueline Jonkman, sinds 1992 teamleider van de dialyse afdeling, heette de bezoekers welkom bij de viering van het 35 jarig bestaan en de opening van de mooie, gerenoveerde afdeling, die eigenlijk meer een huiskamer is geworden. Ze ging even terug in de geschiedenis. “Op 1 september 1978 zijn we op de vierde etage met acht dialyseplaatsen gestart, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een dialysecentrum op twee locaties. In Leiderdorp en Alphen aan de Rijn hebben we totaal 24 dialyseplaatsen. In de loop der jaren is er een heleboel veranderd, waarbij kwaliteit een grote rol speelde. Ook hebben we

een HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) certificering.” “Het gedachtegoed van Planetree vinden we heel belangrijk”, vervolgde ze. “Eén van de peilers daarvan is een huiselijke, prettige omgeving. Patiënten dialyseren drie maal per week en verblijven vaak jarenlang vier tot vijf uur op de afdeling. We staan er niet altijd meer bij stil, maar dialyse heeft een behoorlijke impact op mensen. Daarom vinden we het dialyseren in een mooie, huiselijke omgeving zo belangrijk.” Metamorfose

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de metamorfose van

de afdeling. De units hebben sfeer gekregen door mooie bloemenpanelen, het interieur kreeg met groene en warme paarstinten een fris uiterlijk. Er werden nieuwe bedgordijnen en sierlijke lampen aangebracht en ook de wachtruimte kreeg een sfeervolle aankleding. “We zijn niet alleen trots op het resultaat, maar willen ook aandacht vragen en bekendheid geven aan onze afdeling in Leiden en omstreken”, zei Jonkman. Ze bedankte alle aanwezigen die op de één of andere manier bij de afdeling zijn betrokken, te beginnen met de dialysepatiënten en hun familie, want daar gaat het allemaal om! Drie leden van de Patiëntenraad, voorzitter Bram Brandenburg, zijn vrouw Mary en Anja van de Berg stonden met de schaar klaar om het lint door te knippen. Daarna konden de bezoekers klinken op het jubileum en de geslaagde renovatie van de afdeling, waar ook familieleden welkom zijn. Veel patiënten, die een hechte band met het personeel hebben opgebouwd, namen prachtige bloemen mee.


Goed uit eten Onovertrefbaar Kerstmenu bij Het Prentenkabinet

Een heerlijk begin van een avond culinair genieten! De Griekse identiteit is duidelijk merkbaar bij Rhodos, maar dan die van het moderne Griekenland. Dit restaurant is anders dan andere Griekse restaurants, Rhodos onderscheidt zich van veel traditionele Griekse eetgelegenheden door een modern en strak interieur.

• Wij zijn beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geopend!

H O TS

Nieuwe Bistro Vanaf 1 december wordt een gedeelte van de Zwaan van donderdag tot vrijdag omgetoverd tot een bistrokaart. Met klassieke gerechten zoals slakken, steak tartaar, t-bonesteak, tonijnsteak en een klassieke sorbet. De bistro heeft een warme uitstraling waar u ook een feestje kunt vieren. Kerst De Zwaan is de perfecte locatie om een familiair kerst te vieren. Ontvangst vanaf 18.00 uur en er is keuze uit vlees of vis. Voor meer info zie onze website www.restaurantdezwaan.nl

Restaurant de Zwaan Boulevard 111 Katwijk aan Zee Tel. 071-4012064 www.restaurantdezwaan.nl

Turfmarkt 5 | 2312 CD Leiden Tel. (071) 514 23 00 www.rhodosrestaurant.nl

Goed, betaalbaar, gezellig! Kom lunchen, dineren of o borrele borrelen

Kerst aan Zee Heerlijk eten met uitzicht op kust. Dat is Restaurant De Zwaan in Katwijk De sfeervolle zaak aan de Boulevard geeft iedereen een ontspannen dagje uit. We staan voor betaalbare, goede kwaliteit van onze kaart. Tijdens de kustwerken zijn de Zwaan en de parkeerplaatsen altijd bereikbaar. Het à la carte restaurant is van 1 oktober tot 1 maart van dinsdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. De zilte zeelucht maakt hongerig en daar weet de kok wel raad mee. Op de kaart staan diverse vis- en vleesspecialiteiten. Denk aan zeebaars in zoutkorst, kreeft, slibtong, noordzeetong en een biologische livar rib-eye. Onze kok stelt bovendien voor onze gasten op dinsdag een speciaal driegangenmenu samen voor € 25,- per persoon.

NIEUWE MENUKAART Restaurant Rhodos

• Ieder dag catch of the day en 3-gangen menu • Iedere dag geopend vanaf 14:00 uur • Lunch open met reservering

PO T!

Met de kerst zal Het Prentenkabinet gegarandeerd weer vol zitten met fijnproevers en culinaire fanaten. Chef-koks Teun Bakker & Marco Venmans en ober-kelner Edwin Hagen stelden een onovertrefbaar menu samen voor de kerstdagen om 19.00 uur. Het 5-gangen menu kost € 59,50 p.p. en om teleurstelling te voorkomen raad ik iedereen aan er snel bij te zijn! vertelt Martin van der Ham, eigenaar van Het Prentenkabinet. Tevens is het ook mogelijk bij ons broertje de Jonge Koekop. Op Kerstavond zijn wij geopend vanaf 17.00 uur met een 4-gangen Surprisemenu € 44,50 p.p. Ook is er de traditionele Beaujolaisavond op 21 november, Hertendiner (3 gangen wildmenu) op 7, 21 & 28 december & voor wie zich eens wil laten verrassen op Sinterklaasavond! Tenslotte serveren wij op elke zondag Sunday dinner wild: 5-gangenmenu € 34,50 & een winterse kerst high-tea. Het Prentenkabinet, Kloksteeg 25, Leiden. Tel: 071-5126666. Dagelijks geopend vanaf 18.00, lunch woensdag t/m zondag van 12.30-15.00 & borrels op aanvraag. Oudjaarsavond serveren wij tussen 17.00-21.00 uur een 3 gangen (keuze) menu € 34,50 p.p. Op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten, maar dan is ons Restaurant de Koekop geopend www.koekop.nl. www.prentenkabinet.nl Of een keertje ergens anders: www.brasseriehetregthuys.nl Wassenaar

Early Bird menu

Doelensteeg 8 Leiden pakhuisleiden.nl

3 gangen voor € 17,50 Alleen te bestellen vòòr 18:00 uur

Hotel Restaurant Noordzee De winter staat weer voor de deur, de temperatuur gaat dalen, trotseer de kou en laat u heerlijk verwennen in één van onze restaurants.

Onderstaand wild menu serveren wij met één heerlijke bier die wij in Brugge hebben gevonden of de Italiaanse primeurwijn, Novello, die hier perfect bij aansluit. Romige wild soep met krokante toast van paté en preiselbeeren *** Draadjesvlees van Hertenbout geserveerd met winters garnituur *** Kopje koffie met spekkoek en kaneelroom

estdagen Voor de fe ijke een smakel Kadotip!

Dinerbon van Noordzee n, Leuk om te geve nog leuker om te krijgen!

Tegen inlevering van deze coupon serveren wij dit menu voor:

€ 30,00 p.p.

inclusief een glas Novello of een glas Brugse Zot, blond of dubbel.

Boulevard 72 - Katwijk 0714015742 www.hotelnoordzee.nl


Leiderdorps Weekblad

cultuur & uitgaan

woensdag 20 november 2013

11

HISTORIE VLAKBIJ HUIS De rubriek ‘Historie Vlakbij Huis’ wordt verzorgd door medewerkers van het Leiderdorps Museum en verschijnt eens per maand. Het museum is gevestigd in scc De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. De openingstijden zijn op zaterdag, zondag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De toegang is € 2,- (donateurs en kinderen tot 12 jaar gratis).

De Volharding op stoom

D

e naam ‘de Volharding’ was tot 1930 een begrip in Noord- en Zuid-Holland. Dit jaar is er een restaurant geopend in het hoofdkantoor van de voormalige Leidsche Stoombootmaatschappij ‘de Volharding’ aan de Haven in Leiden. De maatschappij werd opgericht in 1852 en onderhield diverse lijndiensten. Er werd gevaren op Amsterdam en later ook op Gouda, Rotterdam en Uithoorn. In zijn topdagen had de Volharding 15 boten in de vaart. Doordat er meerdere stoombootdiensten actief waren was de concurrentie groot. Er voeren dan ook diverse stoomboten per dag langs Leiderdorp. In Leiderdorp waren er op de route van de Volharding naar Amsterdam aanlegplaatsen bij de Leiderdorpse brug en bij de Doesbrug. De eindbestemming was het veerhuis van de maatschappij aan de Amstel bij de Magere brug, waarvandaan dagelijks zes salonboten vertrokken naar Oudekerk, Uithoorn, Leiden en Gouda. Vanaf Leiderdorp kon je dus snel en comfortabel reizen en in hartje Amsterdam uitstappen. De salonboten werden allemaal gebouwd op de scheepswerf van gebr. Boot in Leiderdorp. Het snelle varen in het stoomtijdperk ging niet altijd zonder ongelukken. SNELHEIDSPIRAAT Op een middag in november 1870 lag schipper Cornelis Boterman uit Leiden met zijn vaartuig aan de wal om stenen te laden bij de steenbakkerij van Truffino in Achthoven. Op dat moment kwam een stoomboot van de Volharding , die op de lijn Leiden-Gouda voer, met een flinke snelheid aanvaren. Door de grote zuiging van het water sloeg de schuit van Boterman los van zijn touwen en botste tegen een Fries turfschip dat hierdoor een gat in zijn boeg opliep. De schade werd door ‘scheepmaker’ van Bie getaxeerd op 12 gulden, in die jaren een groot bedrag. De schipper vond enkele mensen die het ongeluk hadden zien gebeuren bereid een getuigenverklaring af te leggen bij de burgemeester die tevens als Officier van Justitie fungeerde. De getuigen verklaarden dat de Volharding harder voer dan toegestaan was. Eén van de getuigen had dat de kapitein zelfs nageroepen, maar hij had er niet op gereageerd. Op een avond in maart 1874 voer de stoomboot ‘de Volharding nr. 4’ van Amsterdam naar Leiden, volgens de schipper deed hij dat ‘bedaard’ en van de nodige lichten voorzien op de hoogte van de Leiderdorpse brug. Toch kwam hij in aanvaring met de pakschuit van Vlaardingen op Utrecht. Deze boot liep daarbij schade op van 24 gulden. De schipper van de pakschuit verklaarde dat de schade buiten zijn toedoen was ontstaan. Een aantal getuigen legden verklaringen af over het wel of niet hebben toegeroepen ter waarschuwing. Het elkaar hebben toegeroepen, het voeren van lichten en met te hoge snelheid varen zijn de zaken die in de procesverbalen steeds terugkeren. AANVAREN EN OVERVAREN In mei 1875 was er weer een aanvaring, maar nu met een andere lijndienst. Schipper Cornelis Stolk lag ’s ochtends met zijn volgeladen schuit voor de steenbakkerij aan de Zijl bij de Spanjaardsbrug waar hij werd aangevaren door de pakschuit van Rotterdam op Haarlem, genaamd ‘Zijlemans’. Stolk was van mening dat de schipper van de pakschuit met opzet op hem was ingevaren. De vrouw van Stolk had hem nog gezegd rustig langs te varen. Ook nu waren er enkele getuigen meegenomen voor de aangifte en de verklaring ondersteunden. Twee jaar later trok Evert van der Ploeg op het jaagpad zijn met kruidenierswaren beladen bootje op de Oude Rijn bij de Doesbrug toen uit Leiden de schipper op Gouda op zijn bootje voer dat vervolgens onmiddellijk zonk. De inhoud van zijn bootje was verloren gegaan. Volgens een getuige had de kruidenier zijn best gedaan de lijn van zijn bootje snel in te halen, waardoor de Goudse schipper makkelijk zijn bootje had kunnen vermijden. De Goudse schipper beweerde hem drie keer te hebben toegeroepen zijn lijn in te halen, maar van der Ploeg had dat niet gedaan. Even later had hij, volgens eigen zeggen, door hevige wind de controle over zijn schuit verloren. Hij was van mening dat het ongeluk dan ook buiten zijn schuld was ontstaan.

CONCURRENTIE In de tweede helft van de 19e eeuw was er aanzienlijk meer beroepsscheepvaartverkeer dan in onze jaren. De reden voor de hoge snelheid van de lijndiensten was mogelijk de grote concurrentie. Te hard varen leidde dan ook meerdere malen tot aanvaringen. Wie er uiteindelijk in het gelijk werden gesteld in de besproken gevallen is niet verder onderzocht. Bron: RAL archief 0800m inv.nr. 1414 Edward Sodderland, historicus

Een salonboot van de Volharding vaart door Leiderdorp. | Foto: Beeldbank Leiderdorp   

Dirigent Arnaud van Gelder weet alle musici met een prettige dwingendheid samen te binden.

Nieuwe dirigent geeft visitekaartje af n Leiderdorps Kamerkoor imponeert met Requiem recensie n Afgelopen zondag, 17 november, trad het Leiderdorps Kamerkoor voor het eerst voor het voetlicht onder leiding van de nieuwe dirigent Arnaud van Gelder. Uitgevoerd werd Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms. Van Gelder gaf een indrukwekkend visitekaartje af. Tekst en foto: Ernst Diek

Brahms componeerde het werk oorspronkelijk voor koor, soli en groot orkest, maar in een bewerking van Joachim Linckelmann voor strijkkwintet, blaaskwintet en pauken klinkt het alsof het voor kamerkoor is geschreven. Op de vleugels van een fris en scherp spelend Vliegenthart Ensemble bewijst het koor dat het nog steeds tot een van de beste kamerkoren van de regio behoort. In de korte tijd dat dirigent Arnaud van Gelder bij het koor de baton hanteert, heeft hij zijn stempel weten te drukken op de klank van het koor. Die is, als vanouds, weer vol en glanzend. Van Gelder heeft volledige controle over het stemmenmateriaal van het koor. Met zijn beeldende manier van dirigeren krijgt

hij wat hij van zijn zangers vraagt. Daardoor is hij in staat een perfecte balans te realiseren binnen en tussen de stemgroepen. Zo wordt Denn alles Fleisch es ist wie Gras een statig monument dat culmineert in een levenslustige maar perfect beheerst gezongen fuga. Herr, lehre doch mich is vervolgens een ingetogen vaststelling van de vergankelijkheid van het leven. Bariton Bastiaan Witsenburg vervult hier een hoofdrol met zijn prachtige timbre en overtuigende interpretatie. Het koor antwoordt steeds bijna zuchtend. Het sluit dit deel zelfstandig af met Der gerechten Seelen sind in Gottes Hand, dat staat als een huis. In Wie lieblich sind deine Wohnungen komt het Leiderdorps Kamerkoor helemaal tot zijn recht.

Hier laat het koor horen dat het volledig boven de muziek staat en in staat is om alle emoties in de tekst subtiel tot uitdrukking te brengen. Sopraan Judith Pranger heeft een glashelder stemgeluid en vertolkt haar solo in Ihr habt nun Traurigkeit loepzuiver en gevoelig. Het Vliegenthart Ensemble bestaat uit (oud-)studenten van het conservatorium in Amsterdam. De leden hebben ieder voor zich solistische kwaliteiten, maar komen ook in hun samenspel tot grote hoogten. In de zachte delen klinken ze als een kamerensemble, maar waar nodig doen ze niet onder voor een groot orkest zonder aan frisheid en scherpte in te boeten. Dirigent Arnaud van Gelder weet alle musici met een prettige dwingendheid samen te binden. Het koor heeft met hem opnieuw een getalenteerde dirigent aan zich weten te binden. Dat belooft veel voor de toekomst.

Open Doek kiest opnieuw voor komedie van Jon van Eerd toneel n Voor de vierde keer kiest de toneelvereniging van Buurtvereniging Zijlkwartier voor een klucht van Jon van Eerd. Zaterdag 23 november brengt Open Doek ‘Een rits te ver’ ten tonele.

Na eerdere uitvoeringen van ‘Dubbel op’, ‘Tel uit je winst’ en ‘De tante van Charlie’ waren de reacties zo lovend, dat een nieuwe Van Eerd hoog op het verlanglijstje stond. Ook met ‘Een rits te ver’ kan het publiek rekenen op een avond brullen van het lachen. Het verhaal speelt zich af op camping de Wielewaal. Eigenaar Harry runt dit bedrijf al een aantal jaren. Hij wordt daarbij geassisteerd door zijn dochter Lies en door Lang, een Chinese hulp die de Hollandse taal nog onvoldoende machtig is. Helaas is er twijfel of de camping wel kan blijven voortbestaan. De gemeente krijgt erg veel klachten over de camping. Er zou sprake zijn van nalatigheid in het onderhouden van de veiligheid en de hygi-

ëne, en van het toestaan van morele wantoestanden. Daarom wordt een inspecteur op de camping afgestuurd. Campingbaas Harry weet dat de inspecteur langs komt, maar het is hem niet precies duidelijk wie dat is. Bij een groot aantal misverstanden zijn de veeleisende ornitholoog Norbert, Jasper, een jongeman met een dubbele agenda, en de onmogelijke en ordinaire Maya betrokken. Als Harry eindelijk weet dat de inspecteur een vrouw is, mevrouw van Kralingen, zijn de problemen nog lang niet opgelost. Immers, de inspectrice blijkt de moeder van Jasper te zijn. Snapt u het nog? Zelfs na deze ontdekking gaat er nog van alles mis, anders zou een komedie geen komedie meer zijn. ‘Een rits te ver’ is kolderiek en hilarisch. Marcel van der Hoogt leeft zich volledig uit in een heel complexe rol en ondersteund door Martine Beijer (Dochter Lies) en Alice Le Maitre (Lang) zal hij de zaal laten schuddebuiken van het lachen. Jon van Eerd neemt in al zijn

stukken de hoofdrol voor zijn rekening; bij Open Doek neemt Marcel deze taak voor de vierde keer op zich. Een hele uitdaging, maar de vorige keren is hij daar uitstekend in geslaagd. Marco van Gijzen is in de rol van Norbert op zoek naar de zeer zeldzame Zomertortel en Roel Beijer neemt de rol van Jasper voor zijn rekening. De valse en geslepen Maya lijkt een personage waar Tara van der Bijl wel raad mee weet. Diane Brouwer kruipt in de huid van mevrouw van Kralingen. De regie is in handen van Jack Beijer, Liesbeth Kersbergen is souffleur. Toneelvereniging Open Doek treedt al vanaf 1948 (!) tweemaal per jaar op, in november en april. Tegenwoordig zijn de optredens in de gymzaal van wijkcentrum Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. De entree is gratis voor leden van de buurtvereniging, nietleden betalen € 6,00. Zaterdag begint de voorstelling om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open.


Gemeente Leiderdorp 20 november 2013

Gemeente aan Huis

informatie van het gemeentebestuur van leiderdorp

Agenda 25 nov.: Wmo bijeenkomst 28 nov.: inbraakpreventieavond 4 jan.: nieuwjaarsreceptie

Collecte 17 t/m 23 nov.: MS fonds

Adressen & telefoonnummers Gemeentehuis: Willem-Alexanderlaan 1, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp, telefoon 54 58 500, fax 58 95 691, email info@leiderdorp.nl, website www.leiderdorp.nl. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00-17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur. Openingstijden: Burgerzaken: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.30 uur, woensdag tot 20.00 uur (tussen 17.00 en 20.00 uur alleen op afspraak), vrijdag tot 12.30 uur. Afhalen (reis)documenten: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur (tussen 17.00 en 20.00 uur alleen op afspraak), vrijdag tot 12.30 uur. Wmo-loket houdt tel. spreekuur van 9.00 tot 10.00 en inloopspreekuur van 10.30 tot 12.30 uur. Loket Werk en Inkomen open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Bouwen en Wonen: Heffingen; Leerlingenvervoer, Gehandicaptenparkeerkaarten en Kwijtscheldingen ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur. Grofvuil lijn: telefoon 54 58 500. Milieustraat: Simon Smitweg 9, openingstijden ma t/m do 7.30-12.30 en 13.00-16.15 uur, vr 7.30-12.30 uur en za 9.30-12.30 uur. Milieu Educatief Centrum (MEC): Van Diepeningenlaan 110E in De Sterrentuin, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp, telefoon 54 12 216, e-mail mec@natuureducatie.nl, website www.natuureducatie.nl. Omgevingsdienst West-Holland: Schipholweg 128, postbus 159, 2300 AD Leiden, telefoon 40 83 100, fax: 071-4083101 email: info@odwh.nl Algemeen alarmnummer: 112. Brandweer: telefoon: 088-2465000, fax: 088-2465001, e-mail: info@brandweer.vrhm.nl Politie: gevestigd in het gemeentehuis. Openingstijden van het politieloket: ma di do en vrij van 8.30 tot 12.30 uur en wo 17.00 tot 20.00 uur. Ambulance: 52 33 233. Storingsdiensten: gas en elektriciteit 0900 0808; water 0182 59 37 72; kabel 0900 8896; openbare verlichting, riool, verkeerslichten en wegen 54 58 500 (tijdens kantooruren) 06 55 87 46 81 (buiten kantooruren) A4/W4-Informatielijn: 0800-8002.

Inbraakpreventieavond

Markt Santhorst terug naar oude situatie

Op donderdag 28 november, van 19.30 uur tot 21.00 uur, organiseert de gemeente Leiderdorp samen met de politie een informatieavond over inbraakpreventie in het wijkgebouw Zijlkwartier. Meer informatie vindt u op www.leiderdorp.nl.

De donderdagmarkt bij de Santhorst is terug naar de oude opstelling. De terugplaatsing van de markt betekent, dat er op donderdagen niet geparkeerd mag worden tussen 6.00 -15.30 uur. Er geldt een wegsleepregeling.

Leiderdorpse Vrijwilligersprijs We hebben dit jaar weer leuke, creatieve en hartverwarmende aanmeldingen ontvangen voor de vrijwilligersprijs. We willen dan ook alle organisaties hartelijk danken hiervoor! De jury heeft uitgebreid aandacht besteed aan de inzendingen, waarmee alle organisaties veel enthousiasme en betrokkenheid hebben laten zien. Gelet op de criteria ‘verbinding’, ‘passie’ en ‘onderscheidend’ is de jury tot de volgende lijst van genomineerden gekomen:

• • • • •

Schooltuinen de Sterrekers Natuurspeeltuin Voetbalstart RCL Buurtverenging Zijlkwartier Scouting Van der Does Liethorpgroep • Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp • Leiderdorpse Reddingsbrigade Tijdens de nieuwjaarsreceptie maakt burgemeester Laila Driessen de drie winnaars van de Leiderdorpse Vrijwilligersprijs bekend. Iedereen is dan van harte welkom. De nieuwjaarsreceptie is op zaterdag 4 januari 2014 van 15.00 uur tot 17.00 uur in het atrium van het gemeentehuis.

Korte verslagen commissieronde november De korte verslagen kunt u vinden via www.raadleiderdorp.nl onder het kopje vergaderingen 11 en 12 november 2013. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie via griffie@leiderdorp.nl of telefonisch (071) 54 54 821.

Maatschappelijke Structuurvisie ‘ Wij, Leiderdorp’ ter inzage De Maatschappelijk Structuurvisie 2025 met als titel ‘Wij, Leiderdorp’ is in concept klaar. De visie geeft weer hoe de gemeente, samen met inwoners en maatschappelijke

organisaties, om wil gaan met maatschappelijke vraagstukken op de lange termijn. De visie ligt vanaf 13 november zes weken ter inzage.

Uitnodiging

Gemeente Leiderdorp

Informatiemarkt

Maatschappelijke Structuurvisie Podium – Springplank - Beleving

Informatiebijeenkomst Zijlkwartier Donderdag 14 november was de informatiebijeenkomst, waarin het concept definitief ontwerp is gepresenteerd ter verbetering van de waterhuishouding in het Zijlkwartier. De presentatie en het concept definitief ontwerp kunt u terugvinden op www.leiderdorp.nl/zijlkwar-

In 2012 is de cultuurnota Cultuur in Leiderdorp 2012-2015 vastgesteld. De eerste ambitie die de gemeente met dit cultuurbeleid heeft gesteld, is het vergroten van de zichtbaarheid van cultuur in onze gemeente. In de afgelopen twee jaar is daarom het Cultuurnetwerk opgericht en www.cultuurpuntleiderdorp.nl gelanceerd. De gemeente wil graag ook inzicht in de effecten van het beleid. In oktober en november is een eerste behoefteonderzoek onder de culturele organisaties gehouden. De resultaten hiervan vindt u op www.leiderdorp.nl/cultuur.

Iedereen kan zich in een bepaalde periode eenzaam voelen. Met name bij ouderen komt eenzaamheid veel voor. In ons land zijn naar schatting 200.000 ouderen eenzaam. Helaas is

Leiderdorp geen uitzondering. Ga voor meer informatie naar www.leiderdorp.nl/eenzaamheid. Hier vindt u meer informatie.

CULTUUR IN EN VAN LEIDERDORP Zien, bewegen, maken, ontdekken, luisteren en ervaren: het kan allemaal in Leiderdorp! Kijk op cultuurpuntleiderdorp.nl voor een activiteitenkalender met alles wat er op cultureel gebied te doen is en informatie over culturele organisaties in Leiderdorp.

BEELDENDE KUNST ERFGOED & HISTORIE LITERATUUR THEATER CULTUUREDUCATIE FESTIVALS MUZIEK DANS TAAL FOTO, FILM & NIEUWE MEDIA

Cultuurpuntleiderdorp.nl geeft een overzicht van het culturele aanbod in Leiderdorp. Culturele organisaties houden zelf een pagina en activiteiten bij.

CULTUURPUNT LEIDERDORP.NL

Inspraak beleidsplan ‘Hart voor de jeugd’ Het college van Leiderdorp heeft op 20 november het beleidsplan ‘Hart voor de jeugd’ voor inspraak vastgesteld. Het beleidsplan is gezamenlijk met de 15 gemeenten binnen de regio Holland Rijnland tot stand gekomen en beschrijft hoe we in de regio het jeugdhulpsysteem

Dinsdag 26 november, 20.00 uur tot 21.30 uur Gemeentehuis Leiderdorp (Willem–Alexanderlaan 1)

Eenzaamheid

tier. Het verslag volgt binnenkort. Bewoners uit het betreffende gebied hebben tot 28 november de gelegenheid om eventuele opmerkingen over het concept definitief ontwerp door te geven aan Richard Spijkerman (projectleider) via R.Spijkerman@leiderdorp.nl.

Behoefteonderzoek cultuur

Kom naar de informatiemarkt en praat mee over de ambitie van Leiderdorp!

De maatschappelijke structuurvisie heeft als centrale ambitie: “In Leiderdorp wonen mensen die naar eigen kunnen participeren in de samenleving door te werken, te leren, maatschappelijk actief te zijn of een combinatie daarvan. De inwoners van Leiderdorp, het maatschappelijk middenveld en de gemeente maken het samen mogelijk dat de inwoners van Leiderdorp dit kunnen en ondersteunen hen die hulp nodig hebben. De positie van Leiderdorp in de regio versterkt dit.” Kijk voor meer informatie op www.leiderdorp.nl/msv

De Van Diepeningenlaan is in de periode van 14 november 2013 tot januari 2014 tijdelijk opengesteld. Dit in verband met de drukte voor de feestdagen in winkelcentrum Santhorst. Vanaf januari 2014 worden de werkzaamheden hervat en duren naar verwachting tot maart 2014.

vorm willen geven en hoe we daarbij gezamenlijk willen optreden. De termijn voor inspraak is vastgesteld op vier weken. U kunt tot en met 18 december reageren. De verordening lig ter inzage in het gemeentehuis en via www.leiderdorp.nl.

Wmo platformbijeenkomst voor professionals Gezondheidsjuriste Jolanda van Boven geeft op 25 november een lezing voor professionals over het privacy en gegevensuitwisseling. Uitgebreide informatie over de bijeenkomst kunt u vinden op www. leiderdorp.nl/samenleiderdorp (onder het kopje ‘professionals’). De bijeenkomst is op maandag 25

november van 13.00 uur tot 16.30 in het gemeentehuis. Aansluitend is er een borrel. Bent u professional op het gebied van welzijn en wilt u deelnemen aan de bijeenkomst? Neem dan contact op met Floor van Haasteren via 071-54 54 837 of fvanhaasteren@ leiderdorp.nl.


Gemeente aan Huis

k o r t e

b e r i c h t e n

Omgevingsvergunningen Aangevraagd (reguliere procedure) Schansen en Dreven Vellen van 6 bomen (slechte conditie, afstervend wortelpakket), herplant 6 bomen Locatie: Westerschans, Zuiderschans, Peppelschans, Noorderschans en Bosdreef Datum ontvangst: 11 november 2013 Zijlkwartier Verplanten van 2 walnootbomen (overige beplanting ruimte geven om tot volle wasdom te komen) Locatie: Simon Ouwenkerkstraat (achter wijkcentrum Zijlkwartier, van der Marckstraat 19) Datum ontvangst: 11 november 2013 Oranjewijk Uitbreiden van een bestaande woning ten behoeve van mantelzorg Locatie: Bernhardstraat 6 Datum ontvangst: 13 november 2013

Verleend (reguliere procedure) Buitenhof Uitbouwen van een schuur en het plaatsen van een erfafscheiding Locatie: Muzenlaan 190 Datum besluit: 12 november 2013 Bezwaar t/m: 26 december 2013 Plaatsen van een dakkapel in het voor- en achterdakvlak

Locatie: Olieslager 13 Datum besluit: 12 november 2013 Bezwaar t/m: 26 december 2013 plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak Locatie: Godfried Bomansstraat 13 Datum besluit: 19 november 2013 Voorhof Vellen van een dode esdoorn, herplant een esdoorn Locatie: Sleutelbloemzoom 12 Datum besluit: 11 november 2013 Bezwaar t/m: 26 december 2013 Binnenhof Vellen van een dode meelbes, geen herplant Locatie: Spiegheldreef 29 Datum besluit: 11 november 2013 Bezwaar t/m: 26 december 2013 Kerkwijk Verbouw pakhuis-stalling tot woning Locatie: Hoofdstraat 29 Datum besluit: 19 november 2013 De bezwarentermijn van de verleende omgevingsvergunningen loopt van 21 november 2013 tot en met 2 januari 2014, tenzij anders vermeld.

Verlenging behandelingstermijn De Schansen Vervangen kozijnen trappenhuizen Locatie: Wilddreef 104 t/m 232 en Houtschans 1 t/m 110

alle vergunningen zijn digitaal terug te vinden op: www.leiderdorp.nl > bekendmakingen

20 november 2013

e n

Gemeente Leiderdorp

b e k e n d m a k i n g e n

Uiterlijke beslisdatum: 29 december 2013 Buitenhof Plaatsen van een frame met reclame doek Locatie: Ommedijk 120 Uiterlijke beslisdatum: 1 januari 2014

APV-vergunningen Aangevraagd Heel Leiderdorp Het plaatsen van 10 reclameborden voor de campagne van de open dag van het ID college in de periode van 27 januari tot en met 3 februari 2014 Locatie: Engelendaal en Persant Snoepweg Datum aanvraag: 18 november 2013 De aanvraag ligt 2 weken ter inzage. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze indienen.

Verleend Heel Leiderdorp Plaatsen van borden voor de verkiezingscampagne CDA, 3 perioden in 2014 Locatie: Engelendaal en Persant Snoepweg Datum besluit: 12 november 2013 Baanderij Verlengen van de vergunning voor

het innemen van een standplaats voor de verkoop van vis Locatie: Zijlbaan Datum besluit: 14 november 2013 De bezwarentermijn van de verleende APV-vergunningen loopt van 21 november 2013 tot en met 2 januari 2014 tenzij anders vermeld. Hoe maakt u bezwaar, gaat u in beroep of dient u een zienswijze in? Kijkt u www.leiderdorp.nl/bekendmakingen bij “Zo maakt u bezwaar, gaat u in beroep, dient u een zienswijze in”.

Meldingen Leyhof Melding brandveilig gebruik Locatie: Poortwacht 139 Datum ontvangst: 15 november 2013

Vergaderingen Raad Maandag 25 november bent u om 20.00 uur van harte welkom bij de vergadering van de gemeenteraad. De vergadering is ook live te volgen via www.raadleiderdorp.nl. Op de agenda staan onder ander: • Waterstructuurplan • Toekomst van het sociaal domein • Jaarrekening 2012 Stichting Openbare Basisscholengemeenschap Leiderdorp

Wilt u meer weten over de agendapunten, de vergaderstukken bekijken, invloed uitoefenen of inspreken? Kijkt u dan in het raadsinformatiesysteem via www.raadleiderdorp.nl. Voor meer informatie kunt u bij de griffie terecht via griffie@leiderdorp.nl of telefonisch (071) 5454821. Wmo-adviesraad De Wmo-adviesraad vergadert op donderdag 28 november 2013 van 10.00-12.30 uur in het gemeentehuis, vergaderruimte 6. De vergadering is openbaar en u bent van harte welkom om als toehoorder daarbij aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden via www.wmoadviesraadleiderdorp.nl en/of die ochtend melden om 9.45 uur bij de receptie van het gemeentehuis. Hoofdpunten agenda: • Bespreken conceptadviezen van de Wmo-adviesraad over: - de Hervorming van het sociale domein - de Maatschappelijke structuurvisie (tweede concept) - het beleidsplan Decentralisatie Jeugdzorg Holland Rijnland • Rol en samenstelling van de Wmo-adviesraad De volledige agenda staat op www.wmoadviesraadleiderdorp.nl.

Wilt u reageren op deze publicatie of heeft u vragen? neem dan contact met ons op: communicatie@leiderdorp.nl of 54 58 500


Leiderdorps Weekblad

intocht

Vele honderden kinderen en hun ouders stonden zaterdagochtend om tien uur op de kade aan de Ockenrode te wachten op de pakjesboot. | Foto: C. v.d. Laan

woensdag 20 november 2013

15

‘Met Sinterklaas op de foto anno 2013’, schreef inzender André Schaeper bij dit fraaie plaatje, genomen in de audiëntietent van de goedheiligman op winkelcentrum Santhorst.

Burgemeester Driessen verwelkomt Sinterklaas, zijn secretaris en zijn hoofdpiet. | Foto: CL

Helma Staats stuurde deze foto in van haar zoon Kris (2) die volop genoot van de intocht.

Ook op de Oranjegalerij nam Sinterklaas alle tijd om de kinderen te begroeten. | Foto: EH

En daar is hij dan: de pakjesboot. | Foto: Corrie van der Laan

Mariska de Wit kwam deze vier charmante pieten (Esmee, Lara, Roos en Julia) tegen.

Warm welkom sinterklaas n

Overal waar Sinterklaas en zijn pieten zich zaterdag vertoonden, werden ze welkom geheten door enthousiaste kinderen en hun ouders. De goedheiligman moet tijdens zijn rondtocht door Leiderdorp duizenden handjes geschud hebben. Op deze pagina een fotoimpressie.

‘s Middag begroette Sinterklaas heel veel kinderen in winkelcentrum Winkelhof. | Foto: JPK

De koets met Sinterklaas, voorafgegaan door jongelerende zwarte pieten, op weg naar de Oranjegalerij. | Foto: Esta Hoogervorst


Uw goud is geld waard! goudinkoopbus.nl

GOUD INKOOP BUS Direct contant uitbetaald tegen de beste prijs

DE GOUDINKOOPBUS: Al 70 jaar vertrouwd met goud. Discrete ruimte voor de taxatie van uw goud. Vrijblijvende en deskundige taxatie door onze

brengen Kom ook een bezoek s! aan de goudinkoopbu

goudsmid. Directe contante betaling of indien gewenst per bank. Wij staan inmiddels in 10 steden in Nederland.

Nu bij u in de buurt!

Autobedrijf Heemskerk & ZN 60 jaar Autobedrijf Heemskerk & ZN bestaat al 60 jaar, dat moeten wij vieren met extra voordeel voor U en met de vertrouwde service die U van ons gewend bent.

Extra geld voor Sint of Kerst! Herkent U deze nog? Advertentie 1970

FAIR

g

lt &VRIJDacia & Nissan Gespecialiseerd in RenauBMP Keuze uit 60 occasions Kijk voor onze occasions op n Dacia & Nissa lt & in Renau erd al cialise Gespe www.autoheemskerk.nl occasions Keuze Renault Clio 1.4 5d RN uit 60 1/2001 3.850 Kijk voor al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

4.250 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 4.250 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950

BMW X3 3.0 High Executive Automaat januari 2007 106.123 km Navigatie BMW X3 3.0 Leer Executive Automaat High € 30.750 januari 2007

NOORDWIJKERHOUT locatie: NH-hotel Leeuwenhorst, Langelaan 3, Noordwijkerhout.

106.123 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 30.750 juli 2007 50.120 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer V6 Premium Automaat 2.7i € 18.950 juli 2007 50.120 km Navigatie

2.7i V6 Automaat

€ 18.600

Navigatie Lichtm. velgen

g

WIJ STAAN ELKE ZATERDAG BIJ TUINCENTRUM GROENRIJK NIEUW-VENNEP! Adres: IJweg 1336 Nieuw-Vennep van 10:00-16:30 uur.

VAN MOORSEL

Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950

€ 14.950

da

T U O H R E K J I NOORDW

2009 april 2007 2007 U krijgt februari eenkm vrijblijvende vakkundige taxatie en de beste prijs.januari 49.750 109.664 km 129.340 km Lichtm. velgen ECC

RHOUT

KE NOORDWIJ

12:00-1 uwenhorst NH-hotel Lee fdingang!! naast de hoo

velgen Navigatie Door deLichtm. jarenlange ervaring in onze juwelierszaak weten we Leer waar het om gaat in de goudbranche. NISSAN QASHQAI HYUNDAI TUCSON BMW X5 3.0 ECC Lichtm. velgen 1.6 16v Visia

uur 10:00-16:30 horst en w eu Le NH-hotel g!! an ng di naast de hoof

r e b m e v o n 4 2 6:30 uur

* vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km

april 2007 109.664 km

g

Zo n

Occasions NISSAN QASHQAI HYUNDAI TUCSON BMW X5 3.0 ECC Leer De goudinkoopbus is eigendom van Moorsel inV6Oud-Beijerland. *Juweliers”gevestigd vanaf € 4.950 iPod Touch 1.6 16v Visia 2.7i “Van V6 Automaat High Executive Automaat € 11.500 € 18.950

februari 2009 49.750 km

er da

nov

g

uur 10:00 - 16:30 eg tw ch ra :G Locatie ogvliet! tegenover Ho

da

14% BIJTELLING ook na 1 juli

U

79.600 km Lichtm. velgen

er da

nov

EXTRA INRUILWAARDE

U

37.247 km Navigatie SAAB ECC 1.9T Business Line € 21.950 september 2006 79.600 km Lichtm. SAAB velgen ECC 1.9T Business Line september 2006 € 11.500

2e3 mber

nd

LISSE

U

U

Deze herkent U zeker, de Renault 12 van nu.

De Renault Megane Estate DCi Stop & Start vanaf € 21.290,-

WINTERRENAULT GRAND SCENIC 130pk Celsium 7-p navi oktober 2010 37.247 km Navigatie RENAULT GRAND SCENIC ECC 130pk Celsium 7-p navi € 21.950 oktober 2010

2e1 mber

Zo n

2 dagen

Do

Za t

Leer Navigatie

€ 18.600 is het juist nu interessant € 14.950 om uw goud te verkopen, € 39.950 Met de hoge goudprijs

juwelier

goudsmid

Maar dan wel aan een vertrouwd adres. En dat is de goudinkoopbus.

www.goudinkoopbus.nl

Autobedrijf Heemskerk & ZN Gespecialiseerd in Renault - Dacia - Nissan

Lexus IS 250 Business Automaat - lichtm. velgen

Bouwjaar 2006 Km.stand 117.300 km

€ 13.950,-

Renault Clio 1.2 16V 5-drs collection navigatie 2011 Renault Twingo 1.2 16V Autom. airco, zwart 2009 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 Renault Modus 1.4 16V Dyn. Aut. 4/2006 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 Renault Megane 1.6 16V Parisienne Navi 2012 Renault Grand Scenic 1.6 16V Expression Navi 2010 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 BMW X3 3.0 High Executive Navi 2007 Dacia Stepway 1.6 16V Laurente, 5.877 km 2012 Hyundai Santa Fe 2.7 V6 automaat, leer 4/2007 Ford KA 1.3 Titanium Airco 2010 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 Lexus IS 250 Business automaat 04/2006 Nissan Qashqai+2 2.0 Tekna Navi 2009 Peugeot 307SW 1.6 16V Pack airco 04/2007 Kia Rio 1.2 16V 5 drs. Comfort airco 2012

€ 11.350 € 6.250 € 7.950 € 7.850 € 8.250 € 18.750 € 17.350 € 8.950 € 23.450 € 12.950 € 14.250 € 7.350 € 9.700 € 13.950 € 18.950 € 9.600 € 13.950

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

Lange Vaart 34 Rijnsburg

Tel. 071-4020365

info@autoheemskerk.nl

Raffito schuifdeurkasten en Wedeka stelling- en interieursystemen Kabelbaan 17 - Leiderdorp - Tel. 5820408

KringloopwinKel leiderdorp lijnbaan 1

Geopend: Ma t/m za van 10:00 tot 18:00 uur Vrijdag van 10:00 tot 21:00 uur Ook voor uw huisontruiming. Bel voor vrijblijvende prijsopgave: 071-5764118 / 06-29182114

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

Bezoek ook onze winkel aan de Ananasweg 26 te leiden

www.kringloopwinkelleiden.nl


Leeuwenhorst

WinterFair

Leeuwenhorst Winterfair inspiratiebron voor de feestdagen Noordwijkerhout - Met de feestdagen in aantocht is tijdens de Leeuwenhorst Winterfair in Noordwijkerhout op zaterdag 23 en zondag 24 november weer alles te vinden om in feeststemming te komen. Meer dan honderd standhouders bieden verrassende bloemstukken, originele geschenken, sfeervolle brocante en unieke hebbedingen. Daarnaast ook serviezen, tafelkleden, prachtige sieraden, stoere outdoorkleding, Noorse truien en warme laarzen. Diversiteit is de kracht van de Winterfair. De internationaal bekende Floral Designer Geertje Stienstra geeft beide dagen om 11 uur, 13 uur en 15 uur inspirerende bloemschikdemonstraties. De Heerenveense heeft de hoogste titel binnen de bloemsierkunst, die van Erkend Bloemsierkunstenaar. Ze staat hoog aangeschreven door haar onderscheidende manier van demonstreren en stylen. Met origineel, innovatief en bijzonder bloemwerk weet zij iedereen telkens weer te verrassen. Ook bloemiste Liesbeth Visser van De Maretak geeft doorlopend demonstraties. Zij maakt vooral kunstzinnig bloemwerk van duurzame materialen. Bij Marleen’s Groendecoraties zijn doorlopend workshops te volgen. Liefhebbers van sfeervol wonen kunnen zich vergapen aan de stand van kunstenares Franny Stolk. Van haar kwam onlangs het boek Binnen

Zaterdag 23 en zondag 24 november 10.00 tot 17.30 uur

NH Hotel Leeuwenhorst Langelaan 3 - Noordwijkerhout

Entree € 8,- * jeugd t/m 12 jaar gratis

- vrij parkeren -

www.b-event.nl

en Buiten uit. Franny maakt etsen en schilderijen maar heeft vooral ook een passie decoreren en stylen met een grote voorkeur voor de kleur blauw en oud serviesgoed in blauw/wit.

Volop lekkers

Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan alles wat lekker is. Tongstrelende zoete lekkernijen zoals bonbons, fudge en meringues. Hartige zaken zoals bijzondere kazen, ambachtelijk bereide jams en sappen, Provençaalse worstjes, honing, balsamicoproducten, olijfoliën, de bekende Ierse Ballymaloe delicatessen, wijnen en streekbieren. Kortom, een overvloed aan lekkere spullen.

Kinderen

Traditiegetrouw is er voor kinderen op zondagmiddag een heerlijke Sinterklaasvoorstelling boordevol hilarische momenten en hele knappe goocheltrucs. Herkenbare situaties waarin kinderen de hoofdrol spelen. Ook zijn er kinderworkshops zoals het maken van vilten kerstboomhangers en Sinterklaascupcakes met bloemetjes.

Leeuwenhorst Winterfair in NH Leeuwenhorst, Langelaan 3, Noordwijkerhout: zaterdag 23 en zondag 24 november, 10 tot 17.30 uur. Entree € 8,00 jeugd t/m 12 jaar gratis http://b-event.nl/winterfair.html

Lezersvoordeel:

Leeuwenhorst Winterfair 23/24 november. Tegen inlevering van deze bon ontvangt u € 2,- KORTING op de toegangsprijs van € 8,Maximaal 2 personen per bon.


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


leiderdorp & regio

Leiderdorps Weekblad

woensdag 20 november 2013

19

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Zetels belangrijker dan financiën? Reactie op artikel Begrotingsraad met smaak van verkiezingscampagne uit Leiderdorps Weekblad van 13 november

I

n plaats dat met kennis en kunde naar de gemeentekas en toekomstige uitgaven wordt gekeken is men blijkbaar al begonnen met de verkiezingscampagne. Ik houd mijn hart vast. Wanneer de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn zullen de partijen er plotseling achter komen dat het toch wel hard gaat met de centjes door alle bezuinigingen van het rijk. Met als gevolg dat men er waarschijnlijk niet omheen kan door weer te gaan beknibbelen op diverse voorzieningen die zo hard nodig zijn in Leiderdorp: bibliotheek, speeltuinen, heemtuin. En wat dacht u van het zwembad De Does? Door bezuinigingen van het rijk en hogere waterbelasting zullen naar verwachting tientallen zwembaden de komende jaren de deuren moeten sluiten. Wat denkt u? Zou de raad zich daar druk om maken of gaat het om de zetels in maart 2014?

Hans van den Berg, Leiderdorp

Inspirerende Winterfair leeuwenhorst

n De Leeuwenhorst Winterfair in Noordwijkerhout wordt gehouden op zaterdag 23 en zondag 24 november. Meer dan honderd standhouders bieden verrassende bloemstukken, originele geschenken, sfeervolle brocante en unieke hebbedingen.

Daarnaast ook serviezen, tafelkleden, prachtige sieraden, stoere outdoorkleding, Noorse truien en warme laarzen. Diversiteit is de kracht van de Winterfair. Naast non-food zijn er ook allerlei tongstrelende zoete lekkernijen zoals bonbons, fudge en meringues. En hartige zaken zoals bijzondere kazen, ambachtelijk bereide jams en sappen, Provençaalse worstjes, honing, balsamicoproducten, olijfoliën, de bekende Ierse Ballymaloe delicatessen, wijnen en streekbieren. Kortom, een overvloed aan lekkere spullen. Kinderen

Traditiegetrouw is er voor kinderen op zondagmiddag een heerlijke

Sinterklaasvoorstelling boordevol hilarische momenten en hele knappe goocheltrucs. Herkenbare situaties waarin kinderen de hoofdrol spelen. Ook zijn er kinderworkshops zoals het maken van vilten kerstboomhangers en Sinterklaascupcakes met bloemetjes. Leeuwenhorst Winterfair in NH Leeuwenhorst, Langelaan 3, Noordwijkerhout: zaterdag 23 en zondag 24 november, 10 tot 17.30 uur. Entree € 8,00 jeugd t/m 12 jaar gratis http://b-event.nl/winterfair.html

Har Meijer overhandigt het eerst exemplaar van zijn boek aan Beukenhof maître Jan Groeneveld. | Foto Wil van Elk

Har Meijer presenteert boek in Beukenhof n De dokters van het LUMC boek n Vrijwel alle hoofdrolspelers, “stuk voor stuk mensen waar het in het ziekenhuis om draait”, waren zondagmiddag 17 november aanwezig in De Beukenhof. Door Wil van Elk

Har Meijer liep mee tijdens hun werk in het ziekenhuis en na afloop werden in het restaurant hun levens doorgenomen in vijf gangen, gepresenteerd door maître Jan Groeneveld. Har Meijer maakte een boek over de 25 specialisten waarover hij schreef in het Leids Dagblad, en gaf het eerste exemplaar aan Groeneveld. Top op hun vakgebied

“Het is een boek in vijf delen. Het was heel leuk dat ik mocht meelopen en het werk van de specialisten heeft veel indruk op mij gemaakt. Ze zijn de absolute top in hun vak-

gebied”, vertelde de voormalige Leidse huisarts, en tegenwoordig in Leiderdorp woonachtige, Har Meijer. Hij vertelde zeer geanimeerd over de aanwezigen en hun werk. “Je moet het boek lezen, echt mooi”, beval hij aan. “Je krijgt het mee”, voegde hij er aan toe. Fotografen Hielco Kuipers, Dick Hogewoning en Taco van der Eb maakten de foto’s en het is uitgegeven door De Gyselaar uit Leiderdorp. Humor

Af en toe boog Har Meijer even over zijn aantekeningen om daarna

weer rap met veel humor te vertellen over wat hij allemaal heeft meegemaakt in het LUMC. Hij stak daarbij zijn bewondering niet onder stoelen of banken: “Ik zag iemand een nieuwe knie krijgen uit een hiel, een ander kreeg een nieuwe blaas uit een stuk darm en zelfs een nieuwe tong en het verwijderen van een oog. Een aneurysma? Je bent gewoon te helpen!” maître

Het eerste boek kreeg Jan Groeneveld, de maître die iedere keer klaar stond met een heerlijk vijf gangen menu. Ook hij is gepast genoemd in het boek. “Hij kwam in 1959 als leerling werken in De Beukenhof. Sinds twaalf jaar werkt ‘Meneer’ Groeneveld weer bij ons”, vertelde eigenaar Erwin Rozendal.

Keurmerken Rijnland Ziekenhuis zorg

n Zorgverzekeraar Menzis heeft de behandelingen van staar en meniscus-letsels in alle Nederlandse ziekenhuizen beoordeeld. Rijnland Ziekenhuis heeft voor deze behandelingen ook het TopZorg-keurmerk gekregen. Het ziekenhuis had dit keurmerk al voor borstkankerzorg. Bij het toekennen van het TopZorgkeurmerk heeft Menzis naast crite-

ria voor medische kwaliteit vooral de wensen en ervaringen van de patiënt als uitgangspunt genomen. Zo is het voor patiënten belangrijk om snel terecht te kunnen bij een arts. In een TopZorg-ziekenhuis kan een patiënt met staar of meniscusletsel, na doorverwijzing van de huisarts, binnen drie weken terecht. En als blijkt dat een patiënt een staar- of meniscusoperatie nodig heeft, kan deze hiervoor binnen

vier weken in Rijnland Ziekenhuis al terecht. ‘Ziekenhuizen met een TopZorgkeurmerk kijken verder dan alleen de behandeling’, aldus zorgverzekeraar Menzis.’ Het ziekenhuis stelt de patiënt centraal door speciale aandacht te geven aan het geven van informatie, de omgeving van de patiënt en de nazorg. Bij TopZorg ligt de nadruk op de wensen van de patiënt.’

Regio verduurzaamt afvalverwerking samenwerken

n Op maandag 18 november hebben de wethouders van de gemeenten Leiden, Leiderdorp Oegstgeest, Zoeterwoude en vertegenwoordigers van Indaver, VLIKO en AVR hun handtekening gezet onder de nieuwe afvalcontracten voor gft, rest en grof huishoudelijk afval.

Met deze nieuwe contracten zetten de partners zich de komende vijf jaar gezamenlijk in voor een

verdere verduurzaming van de afvalketen. Servicepunt71 (de organisatie die de gezamenlijke bedrijfsvoering voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude verzorgt) heeft dit gezamenlijke inkooptraject voor de vier gemeenten verzorgd. Voordelen behalen door gezamenlijk in te kopen, is één van de belangrijke doelen die de gemeenten voor ogen hadden om Servicepunt71 op

te richten. De nieuwe afvalcontracten leveren een aantal voordelen op passend in de duurzaamheidsdoelstellingen van de vier gemeenten. Zoals CO2-reductie en verbetering van de afvalscheiding, en vergisting en winning van biogas uit het GFT-afval. Bovendien is het door gezamenlijk in te kopen mogelijk om gunstiger tarieven af te spreken met de afvalverwerkers.


20

woensdag 20 november 2013

Mooie ballen Het wel en wee van RCL 11 Het elfde van RCL, geen splijtende passes en volle tribunes, maar achterafvelden zonder publiek in druilerig weer. RCL 11, een vriendenteam vol mannen die de 30 reeds ruim gepasseerd zijn. Mannen met een gezamenlijke passie: een balletje trappen op zaterdag. Wekelijks kunt u in het Leiderdorps Weekblad op de hoogte blijven van de verrichtingen van het onovertroffen elfde elftal van RCL. Reageren kan via www.rcl11. weebly.com.

De Fluit

O

nlangs verscheen er van de hand van de vermaarde Amerikaanse onderzoeksjournalist Philip Shenon het boek Anatomie van een Aanslag waarin de moord op Kennedy centraal staat. Veel oudere lezers kunnen zich 22 november 1963 waarschijnlijk nog herinneren als de dag van gisteren. Niet in de laatste plaats omdat de vraag ‘waar was u toen Kennedy werd vermoord’ herhaald is als een langspeelplaat met een flinke kras erop uit diezelfde jaren ‘60. Velen kunnen nog precies oplepelen waar ze die dag waren, hoe ze het nieuws hoorden en wiens schouders ze gebruikten om de waterlanders de vrije loop te laten. Lee Harvey Oswald beroofde die dag de wereld van een uniek leider die de status bezat van een popster, die een idool was voor velen, die de hoop was in bange dagen en die ondanks zijn leeftijd goed opgewassen was tegen zijn soms boers gemanierde Sovjet opponent Nikita Chroesjtsjov. Menig matador zal over een aantal decennia de kleinkinderen tijdens het kerstdiner vertellen waar hij was toen nestor Erwin, beter bekend als De Fluit, bekend maakte te stoppen met voetballen. Een onwillige enkel haalt een streep door de florissante voetbalcarrière van onze Fluit. Wat Kennedy was voor de generatie die opgroeide in de jaren ‘60, is De Fluit voor ons. Zo trouw als een blindengeleidehond, zo gevat als Freek de Jonge in zijn jonge jaren en zo populair als Justin Bieber in een zaal vol opgewonden krijsende pubers. Het zal u dan ook niet verbazen dat het nieuws van zijn aanstaande afscheid insloeg als een bom. Ons rest dus nog maar 1 ding: Kampioen worden. Niet alleen als hommage aan De Fluit, maar ook omdat de we dan weer een leuk feestje voor de boeg hebben met De Fluit! Zaterdag werd met de vijfde overwinning op rij weer een stap in de goede richting gezet!

Bazaar Dorcas kerstspullen n De Leiderdorp-

se handwerkclub Dorcas houdt volgende week woensdag, 27 november, van 14.00 tot 16.30 uur een bazaar in ’t Trefpunt aan de Eikenlaan in Leiderdorp. Er worden allerlei handwerken verkocht, waaronder kerstkaarten en kerstkleden.

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl

sport

RCL wint derby VOETBAL n RCL heeft zaterdag een nuttige en verdiende overwinning behaald op het hoger geklasseerde GHC. Uitgerekend de jongste speler van het veld, Tommy Sinteur, tekende voor RCL vijf minuten voor rust 1-0 aan. Een voorsprong die in de tweede helft niet meer uit handen werd gegeven. Door Frans Brocken

Het was een spannende derby tegen de Vlietwegbewoners, die soms hard het duel ingingen. Vooral Nick Permanand, weer supersnel aan de zijlijn, moest het ontgelden. Drie aanslagen op zijn benen werden hem te veel. Na de rust liet hij zich vervangen. De GHC speler kwam er met slechts een gele kaart goed vanaf. In de tweede helft was het beste er bij beide ploegen vanaf. Verdedigend heeft trainer Ben Kottenhagen het goed voor elkaar gekregen. Kansen werden er niet weggeven. De enkele keren, dat keeper Michael Verhoef handelend moest optreden deed hij uitstekend. RCL is op de ranglijst GHC, dat door de nederlaag naar de vierde plaats zakte, tot op drie punten genaderd.

Het competitieverloop in de eerste klasse B heeft een ongemeen spannend verloop. Op de ranglijst is het iedere week stuivertje verwisselen. RCL stond vorige week nog met 10 punten op de een na de onderste plaats en mag zich nu met 13 punten weer middenmotor noemen. Dat samen met DSO, Voorschoten’97 en BVCB. Op de een na onderste plaats staan drie ploegen met 10 punten. RCL kan omhoog kijken, maar ook zo maar weer vechtvoetbal moeten leveren voor lijfsbehoud. Daar ziet het echter niet naar uit. Volgende week zaterdag ligt de competitie stil. Op 30 november komt Swift op bezoek. De Amsterdammers staan met 21 punten stevig op de tweede plaats. Met het spel dat het jeugdige RCL de laatste weken op de mat heeft weten te leggen, kan het de ontmoeting met vertrouwen tegemoet zien.

Leiderdorps Weekblad

Gelijkspel voor DKD WATERPOLO

n In een zeer spannende wedstrijd in zwembad De Does heeft het eerste damesteam zaterdag een gelijkspel behaald tegen AZC uit Alphen aan den Rijn. Het oudere en ervaren AZC werd door de jongere speelsters van DKD/ Koudekerk vrijwel de gehele wedstrijd op achterstand gehouden maar wist in de laatste minuten van de wedstrijd toch een gelijkspel in de wacht te slepen. De dames van DKD/Koudekerk kenden een felle en goede start van de wedstrijd. Door het spelen van een strakke pressing kreeg AZC geen mogelijkheden een aanval op te bouwen. De speelsters van DKD/Koudekerk speelden goed in de aanval en konden door afstandschoten van Geke en Sanne de Ridder en Carlijn Stedehouder AZC onder druk zetten. Grote sta-in-de-weg was echter de AZC goalie die alle kansen wist te pareren. Vanaf het tweede part werd de druk echter zo groot dat DKD/Koudekerk de doelpunten bij elkaar wist te sprokkelen. Echter, meer dan 2 doelpunten werd die voorsprong nooit omdat AZC via

mooie boogballen bij wist te blijven. In de loop van het derde part werd het spel van de thuisploeg slordiger en werd een aantal keer onnodig balverlies geleden. Halverwege de vierde periode leek, met een 8-6 voorsprong, een overwinning voor DKD/Koudekerk voor de hand liggend maar AZC kwam in een laatste krachtsinspanning anderhalve minuut voor het einde op gelijke hoogte en bracht zo een 8-8 eindstand op het scorebord. Heren 1

Later op de avond speelde het heren 1 team van DKD/Koudekerk de derby tegen Sassenheim. Beide ploegen staan onderaan in de 3de klasse bond. DKD/Koudekerk speelde een wedstrijd zoals er meerdere zijn geweest dit seizoen; vanuit een geconcentreerde verdediging veel kansen creërend maar het nalaten deze kansen te benutten. Hierdoor bleef de ploeg weliswaar in het spoor van Sassenheim maar ging het de laatste periode in met een 5-6 achterstand in plaats van met 2-3 doelpunten voorsprong. De laatste periode liep Sassenheim nog uit naar een 6-12 winst.

Schaatsen voor water schaatsen

n Bijna 100 leerlingen van de basisscholen de Willem de Zwijger uit Leiderdorp en de Rembrandtschool uit Lisse beten vorige week woensdag het spits af op de schaatsbaan in de Schaatshal Leiden voor de actie Schaatsen en Zwemmen voor Water van Plan Nederland.

Voormalig langebaanschaatser Jeroen Straathof gaf hen eerst nog een aantal tips: “Jullie moeten met je billen richting het ijs, dan kun je veel harder schaatsen. Je moet alleen niet te ver doorbuigen, want dan lig je languit.” Het is de dertiende editie van de landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water, georganiseerd door Plan Nederland. De actie vindt om het jaar plaats. In de periode van 11 tot en met 22 november gaan duizenden Nederlandse kinderen van ruim 200 scholen in het land zoveel mogelijk rondjes schaatsen of baantjes zwemmen voor veilig water in Afrika.

Leerlingen schaatsen voor water in de Schaatshal Leiden. | Foto: PR

SPORTPORTRET In huize Breel draait op sportgebied alles om het basketbal. Het begon ooit bij BVL, de basketbalvereniging uit Leiderdorp. Maar men heeft het nu wat verderop gezocht bij ZZ Leiden. Twee jaar nu speelt de 1.98 lange Tomas Breel op het hoogste nationale basketbal niveau bij deze Leidse eredivisieploeg. Ook zijn zus en broer spelen daar en vader voert er bestuurlijke werkzaamheden uit .

T

omas Breel is 21 jaar en woont in Leiderdorp. Hij zit in zijn 4e jaar HBO small business en retail management en loopt stage bij het Leidse marathonbureau.

zwemmen

n Vanaf donderdag 28 november zijn er weer introductielessen zwemmen voor alle kinderen tot 13 jaar, in zwembad De Does.

werd het toch echt basketbal. Het spel is zo leuk en vooral het ‘lezen’ daarvan en wat er achter zit.

Waarom ben je gaan basketballen? Het zit in de familie. Mijn vader basketbalt al 35 jaar en als kleine peuter ging ik altijd al mee. Op mijn 5e jaar ben ik zelf begonnen. Ook mijn broer en zus spelen het spelletje al tientallen jaren.

Hoeveel moet je hiervoor trainen? Ik train iedere dag. Ik zou dat net zoals andere teamgenoten wel 2 keer per dag willen doen, maar ik zit nog op school en loop stage. Maar die anderen leven dan ook helemaal voor het basketbal en ik wil eerst nog mijn school afronden.

Wat trekt jou aan in deze sport? Ik ken eigenlijk maar één sport, hoewel op mijn 11e heb ik even aan tafeltennis gedaan. Maar daarna

Wat wil je bereiken? Ik wil een volwaardig eredivisiespeler worden en een kracht zijn voor het team.Verder mijn studie

Introductielessen zwemmen in De Does

binnen 11/2 jaar afmaken en me daarna misschien wel helemaal gaan focussen op basketbal. Wat is het speciale aan ZZ Leiden? Het samengevoel, het bestuur dat achter het team staat, een bevlogen coach die probeert er een geheel van te maken. Verder de zaal natuurlijk en het Leidse Publiek, vooral als het goed gaat en de hele zaal op zijn kop staat. Tekst en foto: Jan Vos

Deze lessen worden georganiseerd door StartGemeenschap DKD/Koudekerk en zijn op de dinsdagen 28 november en 12 en 19 december van 17.45-18.35 uur. De kinderen oefenen gedurende deze introductielessen alle vier de zwemslagen (schoolslag, rugslag, borstcrawl en vlinderslag). Op deze manier kunnen de kinderen ervaren dat zwemmen meer is dan schoolslag zwemmen en watertrappen en dat het een superleuke sport is. Vooraf aanmelden is niet nodig, bezit van zwemdiploma A en B wel. Neem voor meer informatie contact op met Mark Kimpel via e-mail mkimpel@ziggo.nl.


sport

Leiderdorps Weekblad

Nieuwe cursussen Tai Chi in Leiderdorp vechtkunst n ‘Chi in bewe-

woensdag 20 november 2013

Vooral varende en hockeyende sporters vallen in de prijzen

ging’ organiseert vanaf week 50 nieuwe cursussen Tai Chi Chuan in Leiderdorp.

n Leiderdorpse Sportverkiezingen weer groot feest

De wekelijkse lessen worden verzorgd in sportzaal Klerkenhof aan de Klerkenhof 3 in Leiderdorp. Tevens start Chi in Beweging met lessen Chi Kung (energiemeditatie), een meditatietechniek die niet veel fysieke kracht en mobiliteit vereist.-[

sportprijzen n Kanopoloër Bryce Hollmann is vrijdagavond uitgeroepen tot beste Leiderdorpse sportman van het afgelopen sportjaar, roeister Ilse Clement ging aan de haal met de titel Sportvrouw van het Jaar.

Bij Tai Chi Chuan worden eeuwenoude gezondheids- en ontspanningstechnieken, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen, gecombineerd met aanvals- en verdedigingstechnieken. Vandaag de dag zijn het vooral de gezondheidsbevorderende aspecten binnen deze traditionele Chinese vechtkunst die het grote publiek aanspreken. Indien Tai Chi Chuan regelmatig en correct wordt uitgevoerd, heeft het zeer positieve effecten op de lichamelijke en geestelijke balans. Bij Tai Chi Chuan is er sprake van verschillende stijlen die van generatie op generatie, en binnen bepaalde Chinese families, in het geheim werden doorgegeven. Tegenwoordig is het vooral de Yang-stijl die in het Westen wordt gedoceerd. Tijdens de lessen zal deze stijl worden beoefend. De Yang stijl kenmerkt zich door de welbekende langzame en elegante bewegingen, waarbij vooral gelet wordt op buikademhaling en het ontspannen uitvoeren van de vormen. Naast het lesprogramma voor volwassenen is het ook mogelijk voor kinderen om hieraan deel te nemen. Deze zullen in drie leeftijdsgroepen ingedeeld worden, van 7 t/m 10 jaar, van 11 t/m 13 jaar en van 14 t/m 17 jaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat Tai Chi een heilzame en positieve werking heeft op het gedrag en de fysieke gezondheid van kinderen. Neem voor aanmelding en meer informatie contact op met Jim Siwpersad van Chi in Beweging, e-mail: taichileiderdorp@ymail. com, tel. 06-83941120. Het is mogelijk kosteloos een proefles te volgen.

Introductielessen waterpolo waterpolo n Op dinsdag 26

november wordt gestart met de tweede serie introductielessen waterpolo voor alle kinderen tot 13 jaar. Deze lessen worden georganiseerd door StartGemeenschap DKD/Koudekerk in zwembad De Does. Vier dinsdagen achter elkaar (26 november en 3, 10 en 17 december) van 18.00 tot 18.45 uur kunnen de kinderen kennismaken met waterpolo. De kinderen zullen een aantal technieken aangeleerd krijgen en de serie lessen afsluiten met een aantal wedstrijden met aangepaste spelregels en materialen (zoals kleinere ballen en doelen). Op deze manier kunnen de kinderen ervaren wat voor een fantastisch leuke en gezonde sport waterpolo is. Vooraf aanmelden is niet nodig, bezit van zwemdiploma A en B wel. Neem voor meer informatie contact op met Mark Kimpel via e-mail mkimpel@ziggo.nl.

21

Zij waren niet de enige varende sporters die tijdens de Leiderdorpse sportverkiezingen in de prijzen vielen. De oorkonde voor het beste sportteam van 2013 ging naar de zeilers die tijdens het Nationaal Regenboogevenement de kleuren van Leiderdorp verdedigden. Naast de watersporters scoorden ook de hockeyers uitstekend. De prijs voor het meest opvallende aanstormend talent ging naar Alecto jeugdspeler Thijmen Picket. Alecto werd bovendien sportvereniging van het jaar. Als sportvrijwilliger van het jaar werd Ronald van der Meel van Basketbalvereniging Leiderdorp in het zonnetje gezet. De sportverkiezingen werden alweer voor de negentiende keer georganiseerd door de Stichting Sportpromotie Leiderdorp (SSPL). In de aula van het Leiderdorpse Visser ’t Hooft Lyceum verzorgde de SSPL, zoals traditie is, een avondvullend programma waarbij de uitreiking van de prijzen werd afgewisseld met muziek, dans en acrobatiek. Geen wonder dat de zaal jaar na jaar tot de nok toe gevuld is. Traditie is ook al jaren dat een landelijk bekend sporticoon de avond opent met een videoboodschap. Dit keer sprak oud Ajax en Nederlands elftalkeeper Edwin van der Sar sportminded Leiderdorp toe. Juryvoorzitter Jep Karres vertelde dat de jury het knap lastig had gehad, vooral bij de categorie sportvrijwilligers. Een categorie waarin je eigenlijk geen keuze wilt maken, maar al die onmisbare mensen een prijs zou willen geven. Na rijp beraad is Ronald Meel van BVL – trainer, scheidsrechter, regionaal en landelijk vertegenwoordiger van

Met de klok mee vanaf linksboven: Bryce Hollmann, Ilse Clement, Ronald Meel en het Regenboogteam. | Foto’s JP Kranenburg en Ton de Vrind. zijn club en trekker van het BVL jubileumfeest dit jaar - aangewezen als vaandeldrager, wat niets afdoet aan de waardering voor de andere twee genomineerden, Hay Liem van Alecto en Wicher de Jong van volleybalvereniging Leython DC. Meel dacht er precies hetzelfde over. “Iedereen die iets extra’s doet voor zijn vereniging zou hier moeten staan”, zei hij nadat hij zijn prijs had gekregen uit handen van burgemeester Laila Driessen. Thijmen Piket was dit jaar voor de tweede keer genomineerd voor de aanmoedigingsprijs. Als speler van het kampioensteam JB1 en van het Nederlands hockeyteam onder de 16 had hij de beste papieren. Maar hij werd op de hielen gezeten door de onbevangen elfjarige judoka Sunaina Chaigneau die succesvol aan de weg timmert. Alecto moest het in de strijd om de titel Vereniging van het Jaar

opnemen tegen de Leiderdorpse Reddingsbrigade en de Schaakvereniging Leiderdorp. De hockeyclub won niet alleen vanwege het grote aantal kampioenteams in het afgelopen seizoen, maar ook omdat de club het goede voorbeeld geeft als het gaat om het toegankelijk maken van de sport voor mensen met een beperking. De genomineerde sportteams waren naast de Regenboogzeilers het Jongens B1 van Alecto, landskampioen in de Super B, en het damesteam van de tennisclub De Munnik, eerste in de eredivisie. De prijs ging naar het zeilteam van Eric Kampschreur omdat dit team Leiderdorp definitief op de kaart gezet heeft als watersportdorp. Sportvrouw van het Jaar Ilse Clement van studentenroeivereniging Asopos dankt haar titel aan haar vijf nationale overwinningen van het

afgelopen seizoen. Haar opponent was Denise van Zijp, die aan het eind van haar lange turncarrière hoge ogen gooide tijdens het landelijk kampioenschap in de eerste divisie. Sportman van het Jaar werd de enige wereldkampioen in het gezelschap, kanopoloër Bryce Hollmann die vorig jaar met het Nederland team de wereldbeker won. Aangezien de jury kijkt naar de prestaties tussen 1 september en 31 augustus, kon dat nu pas meetellen. Hij liet roeier Boudewijn Roëll, lid van de Holland acht, achter zich. Zijn 5de plek op het WK op 1 september kwam net een dag te laat. De derde genomineerde, tafeltennisserveteraan Wilco Robool, liet zien dat ook laatbloeiers ver kunnen komen; hij pakte dit jaar de landelijke titels in het enkel en dubbel in zijn leeftijdscategorie.

VEO maatje te groot voor Velocitas korfbal n Velocitas heeft ook in

de tweede competitiewedstrijd in de zaal geen punten gehaald. In Voorburg verloren de Leiderdorpse korfballers met duidelijke cijfers van het goed spelende VEO. Van tevoren was er rekening mee gehouden dat VEO een ploeg in de flow is, maar het verschil bleek toch wel erg groot. In de beginfase van de wedstrijd was al meteen te zien

dat VEO niet onterecht als één van de kampioenskandidaten gezien wordt. Het speelde in een hoog tempo en de schoten waren zuiver. Ook verdedigend maakten de Voorburgers het Velocitas moeilijk. De Leiderdorpers kwamen maar moeilijk tot kansen en keken na een kwartier spelen dan ook tegen een achterstand van 4-0 aan. In het tweede kwartier wist Velocitas wel zesmaal te scoren, maar ook VEO

wist de korf met regelmaat te vinden. De ruststand was 11-6. In de tweede helft leek het er even op dat het verschil tussen beide ploegen kleiner zou worden. Velocitas kwam terug tot 12-9. VEO kon hier echter adequaat op reageren, met vijf doelpunten op rij stelde het orde op zaken. Het lukte Velocitas deze wedstrijd maar niet om het spel met lopende mensen dat men graag wil spelen neer te zetten.

Blauwe Koning voor David Koster schaken

n Op woensdag 13 november beëindigde de jeugdafdeling van SV Leiderdorp de nazomercompetitie met een feestelijke prijsuitreiking. David Koster kreeg de Blauwe Koning overhandigd. Deze wisseltrofee kreeg de jonge schaker omdat hij clubkampioen is geworden.

Het was op woensdagavond gezellig druk in ‘Kindcentrum De Brink’, het onderkomen van School Kas-

tanjelaan en tevens de thuishaven van de jeugdafdeling van SV Leiderdorp. Traditioneel werd de nazomercompetitie beëindigd met een feestelijke prijsuitreiking in aanwezigheid van alle jeugdleden en veel van hun ouders en verzorgers. Trofeeën en medailles werden onder luid applaus aan de kinderen uitgereikt. David Koster kreeg voor de eerste keer de Blauwe Koning overhandigd, Zijn naam stond nog niet eer-

der op deze trofee vermeld. David volgt zijn oudere broer Tobias op, die inmiddels wekelijks zijn krachten meet met de volwassen leden op de seniorenafdeling. De jeugdleden van SV Leiderdorp krijgen op de woensdagavonden (18.45 – 19.30/20.00 uur) een afwisselend programma voorgeschoteld. In de komende periode wordt de herfstcompetitie georganiseerd. Zal het David lukken om zijn titel te prolongeren? RV

Mede daardoor slopen er foutjes in het spel, die door VEO handig afgestraft werden. De einduitslag van 23-12 gaf het verschil in verhoudingen duidelijk weer. Velocitas staat nu samen met DSO uit Klundert onderaan de ranglijst. Aanstaande zaterdag is DSO, dat handhaving in de tweede klasse als doelstelling heeft, de volgende tegenstander van de Leiderdorpers in de Does.


NIEUW!

Caresse boxsprings & more Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

COM F O RTA B E L S L A P E N M E T CA R E S S E B OXS P R I N G S, D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

2195,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN! 160x200 cm

2995,-

2395,-

Caresse 4700

Voor de deur

3295,-

2795,-

Caresse 6700

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening.

P

160x200 cm

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met pocketveer interieur en uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • trendy pootjes in rvs.

KELTO

160x200 cm

3695,-

3295,-

Caresse 8500 Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd gecapitonneerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek terugloopsysteem, ook wel “pull-back” genoemd. Voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie. • 2 pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • 2 voetstoppers. • luxe handgemaakt topmatras, van hoogwaardig koudschuim, zuiver wol en katoen. • 2 elektrische motoren met RF-draadloze bediening. • massief houten pootjes 12 cm.

2.000m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl CAR ESSE B OXSPR I NG

I NTRODUCTI EDAGEN BIJ KELTO SLAAPKAMERCENTRUM

OPENINGSTIJDEN KELTO SLAAPKAMERCENTRUM Maandag t/m woensdag 10:00 - 18:00 uur Donderdag koopavond . . 10:00 - 21:00 uur Vrijdag . . . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 18:00 uur Zaterdag . . . . . . . . . . . . . . . 10:00 - 17:00 uur


service

LEIDERDORPS WEEKBLAD

Oudereninformatiepunt In de Leiderdorpse bibliotheek bevindt zich het Oudereninformatiepunt. Iedere donderdag is hier van 10.30 tot 12.00 uur een vrijwilliger van Pluspunt aanwezig. U kunt er een aanvraag doen voor de hulp- en dienstverlening van Pluspunt of zich opgeven voor komende activiteiten. Op donderdagochtend kunt u in de bibliotheek van 10.30 tot 12.30 uur terecht bij het Senioren Internetcafé met vragen op computergebied.

Dierenbescherming afdeling Rijnland Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden Telefoon kantoor: (071-) 3316192 (ma. t/m do. van 9.0015.00 uur). Faxnummer: (071-) 5769648. Centrale meldnummer: (071-) 5216662 Website: www.rijn land.dierenbescherming.nl E-mailadres: kantoor@dbrijnland.nl

Dierenmeldpunt De Provincie Registratie van vermiste en gevonden dieren. Bel voor inlichtingen over deze dieren met Toos Pieterse, tel. (071-) 5665500, mail info@dierenmeldpunt.com www.dierenmeldpunt.com Vermist: Sinds 30 oktober: Konijn. wit met bruin aan de oren en beide kanten van de neus. Meijelaan, Leiderdorp. Sinds 30 oktober: kater, cypers rood, is groot, hoge achterpootjes die wat krom staan, vrij klein kopje. Warmoesland, Leiderdorp. Gevonden: Op 13 oktober: poes, zwart-wit, roze band met steentjes en belletje. Van der Marckstraat, Leiderdorp. Op 18 oktober: kat, zwart-wit. Sinds 3 maanden op de Doeslaan, Leiderdorp. Op 18 oktober: konijn, mannetje, beige grijs wit met wit neuspuntje. Wielewaallaan, Leiderdorp. Op 18 oktober: kat, zwart met witte pootjes achter en een wit snorretje. Loopt al 3 maanden op de Doeslaan, Leiderdorp.

PvdA Ombudsteam Dagelijks van 20.00 - 21.30 op één van de volgende telefoonnummers: 06 41564064 of 06 12680378. Of via het emailadres: ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl. Zie ook website: www.pvdaleiderdorp.nl

Nieuws van Pluspunt Donderdag 21 november: Bijblijven met techniek: iPad ‘Bijblijven met techniek’ verzorgt dit najaar enkele presentaties over tablets. De presentatie op 21 november is bedoeld voor senioren die een iPad hebben en moeite hebben met de eerste stappen. Neem uw iPad mee en zorg dat de accu voldoende geladen is! De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur in de zaal van Pluspunt en de kosten bedragen € 2,00. Opgave vooraf is niet nodig.

Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. 541 35 36 of via email: info@pluspuntleiderdorp.nl. U kunt bij Pluspunt ook ondersteuning door de ouderenadviseur aanvragen. Informatie over de hulp- en dienstverlening is tevens te vinden op de website: www.pluspuntleiderdorp.nl

Vrijdag 22 november: Koersbal Iedere vrijdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur speelt een gemengde groep senioren koersbal in de zaal van Pluspunt. Het spel vergroot uw concentratie, nauwkeurigheid en spelinzicht. Bent u geïnteresseerd kom dan eens kijken.

Algemene informatie Pluspunt

Oudereninformatiepunt: voor informatie en een luisterend oor In de bibliotheek Leiderdorp bevindt zich het Oudereninformatiepunt. Iedere donderdag is hier van 10.30 tot 12.00 uur een vrijwilliger van Pluspunt aanwezig. De vrijwilliger biedt een luisterend oor en geeft informatie over de diensten en activiteiten van Pluspunt. U kunt er een aanvraag doen voor de hulpen dienstverlening van Pluspunt of zich opgeven voor komende activiteiten. De rest van de week kunt u bij het Oudereninformatiepunt folders en andere relevante informatie voor ouderen vinden. Met al uw vragen op computergebied kunt u iedere donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur terecht bij het Senioren Internetcafé in de bibliotheek.

Openbare bibliotheek

Programmering Unity NL 106.1

Bibliotheek BplusC locatie Leiderdorp Adres: Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp Tel.: (071-) 5890849 E-mail: leiderdorp@BplusC.nl

maandag t/m vrijdag 07.00 - 10.00 Emiel @ Unity Emiel Scholtes 10.00 - 12.00 Rudo @ Unity Rudo Slappendel 12.00 - 14.00 Nonstop NL Muziek en regionieuws 14.00 - 16.00 Michel @ Unity Michel Wesseling 16.00 - 20.00 Elmar @ Unity Elmar Bus

Woensdag 27 november: Sjoelen in gebouw Zijlkwartier In samenwerking met buurtvereniging Zijlkwartier organiseert Pluspunt iedere woensdag een sjoelmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het gebouw aan de Van der Marckstraat. De kosten bedragen € 3,00, inclusief een kopje koffie of thee. Opgave vooraf is niet nodig.

openingstijden: ma. 13.30 -17.00 uur di. 13.30 - 17.00 uur wo. 13.30 -17.00 uur do. 10.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur vr. 13.30 - 17.00 en 18.00 - 20.00 uur za. 10.30 - 12.30 uur

Ieder uur het nieuws uit de regio Leiden, Nederland en de wereld. En de hele dag de beste muziek van Nederlandse bodem. Bekijk de hele programmering op www.unitynl.nl

Persbericht en foto insturen Het Leiderdorps Weekblad wil ruimte bieden aan zoveel mogelijk nieuws uit Leiderdorp en directe omgeving. Wie een bericht, eventueel met foto, wil insturen, kan dat doen via een e-mail naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl Houd bij het opstellen van uw bericht rekening met de volgende vuistregels: • Gebruik zoveel mogelijk deze opbouw: wie, wat, waar, wanneer, hoe, waarom. • Maak gebruik van korte zinnen. • Schrijf alsof u een buitenstaander bent, dus niet over ‘ons be-

drijf’ maar over ‘bedrijf X’. • Gebruik geen afkortingen of leg ze uit. Foto’s moeten bij voorkeur aangeleverd worden als jpg bestand, van minimaal 1 MB groot (of in een resolutie van minimaal 1000 x 1500 pixels). De redactie behoudt zich het recht voor uw bericht in te korten of geheel niet te plaatsen. Wij plaatsen in het nieuws in principe geen wervende teksten voor, of links naar, commerciële bedrijven. U kunt daarvoor gebruik maken van onze advertentiemogelijkheden.

COLOFON Oplage 14.500 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Corrie van der Laan tel.: 06 10 08 95 44 e-mail: redactie@ leiderdorpsweekblad.nl

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 12.00 uur. Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen.

Het Leiderdorps Weekblad wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Verpleeghuis Leytenrode Hoogmadeseweg 55 • Elisabeth Ziekenhuis S. Smitweg 2 • Troefmarkt Fr. Hendriklaan 26 • Digros Winkelhof 70 • AH Winkelhof 29 • Zwembad de Does Hoogmadeseweg 54a • Boekhandel de Kler Winkelhof 87 • Gemeentehuis Leiderdorp • C1000 • Texaco Pers. Snoepweg 4 • Rokerspaleis Marcella v. Diepingenlaan 17 • Liethorps Boekhandel

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.leiderdorpsweekblad.nl

WOENSDAG 20 NOVEMBER 2013

23

Kerkdiensten Parochie De Goede Herder Voor afspraken met pastoraal werkers: tel. . 071-5220655. Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071-) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (zoals een uitvaart) contact opnemen met het centrale nummer van de federatie, tel. 06-22027668. Kerkgebouw Menswording Heelblaadjespad 1, 2353 PA Leiderdorp, tel. 5890350. Past. ass.: mevrouw J. Latour tel. 5892051. zondag 24 november, 9.30 uur: Woord- en Gebedsdienst (Christus Koning). woensdag 27 november, 9.30 uur: Woord- en Gebedsdienst. donderdag 28 november, 19.15 uur: Avondgebed. Kerkgebouw Meerburg Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. 5894304. zondag 24 november: zie Menswording. Protestantse Gemeente te Leiderdorp Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD, tel. 5890259. Website: www.pg-l.nl. Kerkbureau geopend: maandagen donderdagmorgen van 9.0012.00 uur. E-mailadres: kerkbureau@pg-l.nl (wordt gelezen op maandag- en donderdagmorgen). Inloopuur: elke donderdag van 10.00-12.00 uur in de Scheppingskerk. De Dorpskerk is tot medio december gesloten in verband met het vervangen van de verwarming. De Dorpskerk diensten zijn daarom verplaatst naar de Scheppingskerk. zondag 24 november Dorpskerk: geen dienst. Scheppingskerk: 10.00 uur: mw. ds. E. de Paauw, Maaltijd van de Heer Rijnlandziekenhuis 10.00 uur: pastor L. van Doorn. Nieuw-Apostolische Kerk Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp. Voorganger: R.A. Visser, tel. (071-) 5415962.

Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur. Baptistengemeente Leiderdorp Aula van Visser ‘t Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Voorganger: ds. G.J. van Klaveren, tel. (071-) 4027828. Info.: bgldorp.nl. Reageren: secretariaat@bgldorp. nl. Tijdens dienst crèche/kinderclubs. zondag 24 november, 9.50 uur: ds. G.J. v. Klaveren uit Katwijk. Gereformeerde Gemeente Leiderdorp Hoofdstraat 73, Leiderdorp zondag 24 november 10.00 uur: kerkdienst. 15.00 uur: ds. B. Labee. woensdag 27 november 19.30 uur: ds. J.S. van der Net. Levensstroom Gemeente Elizabethhof 5 in Leiderdorp. Voor info.: (071-) 5415415 of www. levensstroom.nl. Elke zondag om 10.00 uur, elke eerste en tweede zondagavond van de maand om 19.00 uur. Elke woensdagavond, 20.00 uur: School van Gebed. Elke vrijdagavond, 20.00 uur: Jongerenavond (The 10 s voor tieners van 12 t/m 15 jaar, X-Stream, voor 16 -26 jaar). Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden zondag 24 november, 10.15 uur: ds. P.L van Asselt, ds. S.P. van der Meulen en ds. I L. Tan m.m.v. muzikanten van Practicum Musicae; Herdenking overledenen. Vereniging van Vrijzinnige Protestanten LeidenOegstgeest Gemeentecentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest. zondag 24 november, 10.30 uur: dr. E.J. Meijering (Oegstgeest).

Medische diensten ALARMNUMMER Alarmnummer voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112. DOKTERSDIENST Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039 Uitsluitend voor spoedgevallen • door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag, in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna. APOTHEKEN De apotheken in Leiderdorp e.o. zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.00 of 8.30 uur tot 17.30 of 18.00 uur. De dienstdoende apotheken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen open van 10.00 tot 18.00 uur.

Weekend-/feestdagendienst: 15 t/m 21 november: Poli Apotheek Diac, Houtlaan 55, Leiden, tel. (071) 5265400. 22 t/m 28 november: Apotheek De Aloë, Roodenburgerstraat 1a, Leiden, tel. (071) 5120502. Er is één vaste apotheek voor alle nachtdiensten: Apotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (hoofdingang LUMC) te Leiden, tel. (071-) 5665019. Deze is geopend voor spoedgevallen van 18.00 uur tot de volgende ochtend 8.00 uur (op werkdagen) of tot de volgende ochtend 10.00 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen). TANDARTSEN Voor spoedgevallen buiten kantooruren: 18 t/m 24 november: Tandartspraktijk Domburg, tel. (071) 5891039. 25 november t/m 1 december: Tandartspraktijk Unident, tel. (071) 5146004


Lw week 47 13  

Leiderdorps Weekblad 20 november 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you