Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LEIDERDORPSWEEKBLAD.NL

lokaal P3

KUDDE SCHAPEN ‘MAAIT’ DE BLOEMERD

Lokaal betrokken en betrouwbaar

Goed voor de natuur en leuk om te zien

RUBRIEK HISTORIE VLAKBIJ HUIS

nieuws P5

28 mei 2014 JAARGANG 44 NR 22

sport P21

Kinderen onthullen RCL houdt hoop laatste steen op lijfsbehoud scholencomplex levend

Oskar, Duitse erfenis in de polder

Leerzame en leuke Dag van het Park

P11

HAIKU Ik parasail, pleeg zwevend hoogverraad boven gemier van mensen. Jan van der Kooij

Avond4Daagse WANDELEN  Korfbalvereniging

Velocitas organiseert dit jaar voor de 42ste keer de Leiderdorpse Avond4Daagse. Deze vindt plaats van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni.

Het kwam wat langzaam op gang, maar zaterdag in de loop van de middag werd het gezellig druk in de kinderboerderij van park de Houtkamp. Die ter gelegenheid van de viering van de Dag van het Park onherkenbaar veranderd was. Waar normaal geiten en schapen rondlopen, stond nu een enorme variatie aan kraampjes, die allemaal te maken hadden met natuurbeleving, duur-

D66 weer winnaar VERKIEZINGEN

D66 is in Leiderdorp ook bij de Europese verkiezingen als grote winnaar uit de bus gekomen. De partij behaalde 1899 stemmen (21 procent). VVD en CDA volgen op ruime afstand met respectievelijk 1299 en 1201 stemmen. Daarna komen PVV (1080), PvdA (892), GroenLinks (686), SP (614), Partij van de Dieren (402), CU-SGP (394) en 50Plus (342). De opkomst was in Leiderdorp met 44,4 procent ruim hoger dan landelijk (37,3 procent).

Budgetbeurt vanaf

€ 99,-*

zaamheid, eerlijk voedsel en natuurgerichte ambachten. Op de foto’s een kleine impressie. Met de klok mee vanaf linksboven: echte stokbroodjes bakken boven een kampvuurtje; rondneuzen bij een keur aan kraampjes; kinderen maken een ‘geitenpaleis’ van verse wilgentakken; rapduo SercO & Major Scale kreeg het publiek in beweging. | Foto’s C. v.d. Laan en J.P. Kranenburg

Sterk Nederland

OPEN HUIS

Sterk Nederland

SterkEuropa Europa Sterk Kiezers bedankt! www.d66.nl/wordlid

maandag 2 juni

19.00 - 20.00 uur kijk op www.deleeuw.nl voor deelnemende woningen

Kiezers bedankt!

net even frisser, kundiger en een nettere service! www.d66.nl/wordlid • Betaalbaar onderhoud en reparaties

Op ons kunt u rekenen!

* Vraag naar de voorwaarde

Bel voor een afspraak naar 071 - 54 14 155 of kom langs van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur Weversbaan 21-22, Leiderdorp, www.vanvoorthuijzen.nl

• Altijd kostenopgave vooraf • Gratis vervangend vervoer • Gratis haal- en brengservice

Elke avond kan 5 of 10 kilometer gelopen worden. Op dinsdag en donderdag is er voor de allerkleinsten ook een 3 kilometer lange route. De routes gaan iedere dag langs de leukste plekjes van Leiderdorp en omgeving. De start is steeds tussen 17.45 en 19.00 uur. Deelname kost bij voorinschrijving 5 euro p.p. voor de 5 en 10 kilometer (groepen van minimaal twintig personen betalen 4.50 euro p.p.) en 2,50 euro voor de 3 kilometer. Voorinschrijven kan tot en met zaterdag 1 juni bij de volgende adressen in Leiderdorp: Sport 2000, Winkelhof 83; Meesterbakker van Maanen, Van Diepeningenlaan 15a; Apotheek Haanraadts, Hoofdstraat 4; Velocitas kantine, Sportpark de Bloemerd (alleen op zaterdag). Groepen kunnen terecht bij Yvonne Zierikzee, Muzenlaan 39, tel. 06- 34 56 07 90 (na 18.00 uur). Op de startavond is inschrijven ook nog mogelijk, alleen zijn dan alle prijzen 0,50 euro hoger.

Reparatie, onderhoud en APK voor elk merk auto.

WIL van LEEUWEn

Van der Valk Bouwmanweg 182 2352 JD Leiderdorp 071-5326402 071-5326403

ONS GEZIEN BIJ TRANSFERIUM?

ZIE OOK ONZE ADVERTENTIE IN DIT BLAD OF BIJ RTL-4: WWW.BRUSSEE.EU

Klantenbeoordelingen

Bedrijvenweg 18a 2351 BC Leiderdorp

T: 071-5410874 I: www.atautos.nl

Klanten beoordelen ons met een 9,2 (zie onze website) 98% beveelt ons aan.

BANG & OLUFSEN BRUSSEE RIJNSBURG


Uit eigen worstmakerij:

MAAK KANS OP GRATIS TICKETS!

HEDEN START ONZE SEIZOENS OPRUIMING

KORTING TOT 70%

Eigen rookworst

VOOR HET 7TH SUNDAY FESTIVAL

Bij aankoop van een S!LK sieraad (ongeacht het bedrag) maak je kans op één van de tickets voor het 7th Sunday Festival t.w.v. €47,50. De actie is geldig tot 4 juni 2014.

Actie alleen geldig in de winkel, niet online. Van Diepeningenlaan 23, 2352 KA LEIDERDORP Telefoon 071-5890432, info@juwelierdejonge.nl

WWW.JUWELIERDEJONGE.NL

W IN KE L C EN T R UM

Betty Barclay - Basler - Concept K - Elisa Caveletti Frank Walder - Fuchs Schmitt - Lucia - Michele Roberto Sarto - Sommerman - Claudia Sträter Taifun - Toni Dress - Gerry Weber etc. etc.

Jaap Hartevelt Vishandel Gebakken kibbeling

OP=OP

................................ 500 gram

W.C. Lange Voort - Oegstgeest - tel. (071) 517 38 26

.................................. per stuk

Beslis niet te laat want... Openingstijden:

maandag v.a. 13.00 uur - di. t/m vr. 9.00-18.00 uur zaterdag 9.00-17.00 uur.

www.vanstrienmodes.nl

€ 7,50

Santhorst GROENTEN EN FRUITSPECIAALZAAK

Hollandse aardbeien tegen scherpe dagprijzen!

Voor op de BBQ Garnalenspies

€ 1,95 ..................................... 3 voor € 5,00 Diverse gemarineerde vissoorten! Wij staan woensdag en zaterdag bij winkelcentrum Santhorst en donderdag op de Leiderdorpse markt!

Aad en Rosemarie Winkelcentrum Santhorst van Diepeningenlaan 13 2352 KA Leiderdorp Tel./Fax: 071-5890175

Welkom bij het nieuwe Beter Bed in Leiderdorp Onze winkel in Leiderdorp is geheel vernieuwd. Om dat te vieren kunt u nu van enorme kortingen genieten! Dus graag tot ziens!

Dormani Siena Select collectie Boxspring (2x 70 cm) 140 x 200 cm Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren. Inclusief hoofdbord, gestoffeerd pocketveermatras en topmatras. Gratis bezorgd en gemonteerd!

40% KORTING

1665

999 9

2

Bedtextielcheques cadeau

Grote Geruststelling

Éxtra openingsvoordeel: bij elke € 250 die u besteedt krijgt u - bij inlevering van deze bon - een bedtextielcheque t.w.v. € 25 cadeau!

Tot 100 dagen uitprobeergarantie op matrassen.

Deze bedtextielactie is alleen geldig bij Beter Bed Leiderdorp t/m 7 juni 2014

Bekijk de 7 Grote Geruststellingen op beterbed.nl

Het grote voordeel van de grootste inkoper Elisabethhof 10, Leiderdorp • Kijk voor openingstijden op beterbed.nl • Hemelvaartsdag en 1 juni geopend • Geldig t/m 7 juni 2014


lokaal

Leiderdorps Weekblad

woensdag 28 mei 2014

3

Klaverjassen kaarten n Buurtvereniging Zijl-

kwartier organiseert op zaterdag 31 mei de laatste koppelklaverjasavond van dit seizoen. Er is speelruimte voor zestien tafels. Deelname aan deze avond kost € 6,00 per koppel. Er wordt verplicht gespeeld, er wordt dus geen troef gedraaid. Bij het koppelklaverjassen is het niet noodzakelijk om lid te zijn van de vereniging. Voor wie zelf geen koppel kan vormen, probeert de kaartcommissie een kaartmaat te vinden. Laat dit dan wel even weten via tel. (071) 5414605. Roken is alleen toegestaan in de pauzes, in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte. Kaarters worden verzocht om 19.45 uur aanwezig te zijn in het vereniging gebouw aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Het programma duurt tot ca. 23.00 uur, waarna er tijd is voor nog een uurtje napraten.

Anjeractie opbrengst n Vorige week vond in Leiderdorp de Anjeractie plaats. Leden van Theater Toverlei, Pur Sang, COV Excelsior en Beeld voor Beeld hebben gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. De opbrengst bedroeg 1846 euro. De verenigingen mogen een deel van de opbrengst zelf direct besteden aan hun eigen culturele activiteiten, het andere deel is voor het landelijk Prins Bernhard Cultuurfonds.

Nog één brug, dan is de kudde van Elzo Hoexum (met blauwe stok) in de Bloemerd. Achter de kudde, met fiets aan de hand, loopt oud-wethouder Leo Maat.

Kudde schapen helpt bij groenbeheer in Bloemerd

Voedselbank

natuur n De gemeente Leiderdorp houdt dit voorjaar het gras en onkruid in sport- en recreatiepark De Bloemerd in toom op een nieuwe, maar eigenlijk heel oude, manier: door een kudde schapen in het gebied te laten grazen.

Inzameling n Dinsdag 2 juni

Tekst en foto: Corrie van der Laan

houdt de Protestantse Gemeente Leiderdorp de maandelijkse inzameling voor de Leidse voedselbank. De gehele dag tot ongeveer half 5 kunnen houdbare levensmiddelen ingeleverd worden op het plein van de Scheppingskerk (hoek Laan van Ouderzorg/ Van Poelgeestlaan). Er is behoefte aan pakken met pasta’s en rijst, bijpassende sauzen, blikken met soep, groente of bonen, aardappels, koffie, suiker, thee en broodbeleg. Maar ook huishoudelijke en verzorgingsartikelen zijn welkom.

Vorige week donderdag kwam schaapherder Elzo Hoexum van het bedrijf ‘Schapen aan het werk’ met zijn kudde Kempische heideschapen naar Leiderdorp. Daarvoor moesten de 220 ooien en 50 rammen een flinke tocht afleggen want hun laatste werkplek was Noordwijk. Daar vertrokken ze ’s ochtends om tien uur. Elzo en zijn medewerkers – drie assistent-herders en drie honden - hielden er een straf tempo in en een kleine drie uur laten trokken ze over de Zijlbrug Leiderdorp binnen. Een prachtig gezicht, en er was dan ook geen automobi-

list of fietser die mopperde over het oponthoud. Vervolgens ging het langs de oever van de Dwarswatering en door de wijk Leyhof naar de Bloemerd. Eén lammetje kon het niet bijbenen en mocht meerijden in de bezemwagen. In het park werd hij weer met de kudde herenigd. De dieren blijven tot begin volgende week in Leiderdorp. “Die rust hebben ze wel nodig”, zegt Elzo. “Zo’n lange tocht moet je ze niet te vaak laten maken.” Heideschapen worden in Nederland al eeuwen door boeren ingezet, vertelt Elzo. Al was vroeger niet

de begrazing het belangrijkst maar de mestproductie. “Boeren huurden toen vaak met een aantal een herder met een kudde in. De schapen graasden op de heide, die toch nergens anders voor te gebruiken was, en ’s nachts werden ze in een omheind stuk opgesloten waar ze in de loop der tijd een flinke laag mest achterlieten. Die mest werd weer onder de boeren verdeeld.” Tegenwoordig worden schapen juist om hun maaicapaciteiten ingezet en is de mest een onvermijdelijk bijproduct. De kudde van Elzo moet in een kleine twee weken de Bloemerd en de oevers van de Dwarswatering ontdoen van overmatige begroeiing. Het inzetten van schapen als onderdeel van het gemeentelijke

LEIDERDORP NATUURLIJK

De zweefvlieg De lente is losgebarsten met duizenden bloemen, zingende vogels en zoemende insecten. De temperatuur is zomers en lijkt alles een extra zetje te geven. Overal in de levende natuur kun je genieten van deze pracht en praal.

O

p een bankje in de tuin zit ik in het zonnetje met mijn ogen dicht. Opeens trekt een constant hoog gezoem mijn aandacht, en als ik opkijk zie ik een soort bij vlak voor me in de lucht stil staan. Wanneer ik beweeg schiet het diertje onnavolgbaar snel een meter of zo weg en blijft weer op dezelfde manier en met dezelfde hoge zoemtoon hangen in de lucht. Dat moet welhaast een zweefvlieg zijn. Van de zweefvlieg komen zo’n driehonderd soorten in ons land voor. De zweefvlucht (met een typerende zoemtoon) die mij in het zonnetje zo opviel is kenmerkend. Maar in het rijk van de vliegen en muggen waar ze toe behoren (orde van de

Diptera) hebben ze de neiging zich te vermommen (mimicry = nabootsing) als echte bijen, wespen of hommels. Zo lijkt de blinde bij (foto boven) sterk op een echte bij. De toevoeging ‘blind’ zou te maken hebben met het feit dat dit diertje niet steekt. Ook zien velen er uit als wespen. Een voorbeeld daarvan is de veel voorkomende terraskommazwever. Een typisch voorbeeld van de nabootsing van een hommel vinden we bij de hommelzweefvlieg (foto onder). Ook zijn er die wat minder doen aan mimicry zoals de zogenaamde snuitvlieg. In de familie van de zweefvliegen verschilt de grootte van de verschillende soorten sterk. Dat is ’s zomers goed te zien op de scherm-

groenbeheer was een idee van oudwethouder Leo Maat, die donderdag de herder en zijn kudde kwam verwelkomen. “Ik heb dat al een tijd geleden voorgesteld bij het opstellen van de duurzaamheidsagenda voor Leiderdorp.” Aanvankelijk bleek het te duur – een stuk prijziger dan machinaal maaien - maar met ‘Schapen aan het werk’ is een bedrijf gevonden dat tegen concurrerend tarief werkt. Begrazen door schapen heeft een aantal voordelen boven gewoon maaien, weet Maat. “De dieren kunnen overal makkelijk komen en ze eten echt alles, zelfs berenklauw. En in hun vacht nemen ze zaden mee die zo verspreid worden, wat goed is voor de natuur. Verder is het natuurlijk een hartstikke leuk gezicht, die schapen in de Bloemerd.

Zes actieve gidsen van natuurorganisatie IVN volgen dit jaar het planten- en dierenleven in Leiderdorp. Om de week schrijven zij in deze rubriek over hun bevindingen.

bloemen van bijvoorbeeld valeriaan en leverkruid waarop zweefvliegen graag foerageren. De levenscyclus bestaat uit een ei, larve, pop en volwassen stadium. De leefwijze van larven of maden kan heel verschillend zijn. Zo zit de larve van de blinde bij graag in zuurstof arm afvalwater of gier en heeft een lange adembuis aan het achtereinde van het lichaam om aan de oppervlakte te kunnen ademen. Dat levert het diertje dan ook de naam ‘rattestaartlarve’ op. Anderen leven in rottend hout of doen zich te goed aan bladluizen. De onnavolgbare zweefvlieg heeft dit mooie voorjaar mijn nieuwsgierigheid gewekt. Daarom doe ik mijn ogen weer dicht en luister op een bankje in de tuin naar het af en toe zich plotseling verplaatsende hoge zoemtoontje van ….. Door: Wout Anker

Twee voorbeelden van zweefvliegen die zich vermommen als andere insecten. Boven de blinde bij, onder de hommelzweefvlieg. | Foto’s: IStockphoto.


vleeswarenkoopje:

trots van de keurslager:

Bij 150 gram

Bij 4 varkenshaassaté

Keurslagers achterham 100 gram

GRATIS

Aspergesalade

GRATIS

SATÉSAUS

special: ZONWERING

BBQ Kip Lemon Bite per stuk

1

75

Aanbiedingen geldig in week 22 Verstand van Lekker Vlees • www.keurslager.nl

Een goed advies vooraf, voorkomt zorgen achteraf. Neem contact op voor een gratis oriënterend gesprek. Tel.: 071-589 47 42 Fax: 071-541 91 38 E-mail: vander.niet.advocaten@hetnet.nl

Bezoekadres: Van der Marckstraat 17a, Leiderdorp Correspondentieadres: Postbus 341, 2350 AH Leiderdorp

s e m t e h n a V VERS

De Spakenburgse Visspecialist, Winkelhof 7a, Leiderdorp www.despakenburgsevisspecialist.nl 071-5420410 Openingstijden di., wo., do. 9.00 tot 18.30 uur vrij. 9.00 tot 19.15 uur, za. 8.00 tot 17.00 uur, zo. en ma. gesloten

Gaat u barbecuen denk dan eens aan heerlijke visspiezen. Gezond en lekker!

Like en deel ons op facebook (kippie leiderdorp) en laat je verrassen door de Grill en ill en Maaltijdenwinkel Maaltijdenwinkelacties/promoties!

2E ARTIKEL 1EURO!* 31 MEI 2014 T/M 7 JUNI 2014 * U betaalt het duurste artikel en ontvangt het 2e artikel voor €1,-. Actie alleen geldig in de winkel, niet online.

Van Diepeningenlaan 23, 2352 KA LEIDERDORP Telefoon 071-5890432, info@juwelierdejonge.nl

WWW.JUWELIERDEJONGE.NL

Lente actie bij StarKozijn Katwijk: Ontvang 5% kOrting op de kozijnen en/of dakkapellen Profiteer

van onze én de 6% BtW-reGeL

Winkelhof Leiderdorp 071-5415706

Kozijnen - deuren - dakkapellen Het complete adres voor al uw verbouwwoonwens

Bezoek onze showroom en ontvang een heerlijk thee of koffiepakketje! StarKozijn Katwijk * De Roysloot 9i * Rijnsburg * Tel. (071)4088678 info@starkozijnkatwijk.nl * www.starkozijnkatwijk.nl


Leiderdorps Weekblad

nieuws

woensdag 28 mei 2014

5

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Brandweervrijwilligers participeren al 117 jaar

I

n het nieuwe collegeprogramma worden inwoners uitgenodigd om samen met de gemeente aan de slag te gaan. Nu ken ik een groep Leiderdorps die meepraten, meedoen en in het verleden samen met de gemeente participeerde om een wettelijke taak uit te voeren. Deze al meer dan een 117 jaar participerende burgers zijn onze brandweervrijwilligers. Om een duidelijk beeld te geven hoe slecht onze vrijwillige brandweer er nu voor staat moet ik een stukje de geschiedenis in. 1989: onze vrijwillige brandweer heeft een vrijwillig commandant (directeur gemeentewerken). Het korps heeft twee tankautospuiten en een hulpverleningsvoertuig. Bij de gemeente zijn ongeveer 10 ambtenaren lid van het brandweerkorps. Binnen Leiderdorp zijn 3 ondernemers vrijwilliger bij het brandweerkorps. Het Rijnland Z iekenhuis levert een vrijwilliger die tijdens werktijd mag uitrukken. Het korps is instaat om binnen 3 minuten twee tankautospuiten op de weg te krijgen. 2011: De regionalisatie van de brandweer is een feit. Het korps heeft één tankautospuit daarnaast staat er in de kazerne een regionale reserve tankautospuit. Gemeente Leiderdorp en het Rijnland Ziekenhuis leveren ieder een vrijwillig brandweerman die tijdens werktijd een calamiteit mogen bestrijden. Er zijn geen Leiderdorpse ondernemers meer die lid zijn van het korps of personeel beschikbaar stellen. De brandweermensen die voorheen op de kazerne aanwezig waren voor onderhoud en preventie zijn door de regionale brandweer overgeplaatst naar kazerne Leiden. Het uitrukken op de dag duurt langer en incidenteel moet het voertuig buitendienst gemeld worden. 2014: Leiderdorp heeft één tankautospuit. Op het gemeentehuis werkt 1 vrijwilliger. Het Rijnland Ziekenhuis levert geen vrijwilliger meer die tijdens werktijd uit mag rukken. Het is aan de vrijwilligers in wisseldiensten en werkgevers van vrijwilligers die thuis mogen werken te danken dat de brandweerzorg tijdens werktijd nog snel en van goede kwaliteit is. Ondanks dat moet de tankautospuit toch regelmatig tijdens werktijd buiten dienst gemeld worden. Zowel de gemeente als regionale brandweer geven in deze participatie niet het goede voorbeeld. Gemeente Leiderdorp en de regionale brandweer zouden als werkgever moeten laten zien dat participatie van de burgers belangrijk is voor het uitvoeren van (wettelijk opgedragen) taken. Alleen op deze manier kunnen participanten (vrijwilligers en werkgevers van vrijwilligers) overtuigd raken van de juiste intenties. Wanneer de kazerne van Leiderdorp sluit zijn er de volgende zekerheden: • Er zal in Leiderdorp nooit meer een vrijwillig brandweerkorps komen, • Een groot deel van Leiderdorp zal langer moeten wachten bij een hulpvraag, • Het aantal brandweermensen wat op kan treden bij incidenten vermindert, • De brandweer doet alleen haar wettelijk opgedragen taken, • altijd de snelste brandweerauto naar het hulpadres komt, al komt deze uit Alphen en is hij er na 17 minuten Over de vrijwilligers van de Leiderdorpse brandweer hoeft u zich geen zorgen te maken, deze gemotiveerde mannen en vrouw, die bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken, vinden hun plaats wel bij verenigingen of andere instellingen waar ze met open armen worden ontvangen. naam bekend bij de redactie

Liever schapen dan motorgrasmaaiers

W

at een geweldig idee om in De Bloemerd schapen in te zetten om het gras te ‘maaien’! Heel wat anders dan die lawaaimakende motorgrasmaaiers. Ik keek vandaag uit het raam en zag in de verte in de Bloemerd opeens heel wat schapen lopen. Ben er direct naar toe gelopen om dit schouwspel te bewonderen. Ik hoop dat ze dit ieder jaar blijven doen, zodat de Bloemerd er nog gezelliger op wordt. Peter Rodenburg, Leiderdorp

Het doek is gehesen, de laatste steen onthuld. | Foto: C. v.d. Laan

Jarige kinderen onthullen laatste steen nieuwbouw n Een maand of acht geleden sloegen leerlingen van de Prins Willem-Alexanderschool (PWA) en Daltonschool De Leeuwerik en SKL opvangkinderen samen met wethouder Kees Wassenaar de laatste heipaal voor het scholencomplex aan de Vronkenlaan. Het werk is snel gegaan en vrijdag kon de officiële laatste steen onthuld worden. Dat gebeurde opnieuw door kinderen die straks gebruik van het gebouw zullen maken. Dit keer waren dat Sally, Dion en Doris van De Leeuwerik, Sabine en Niels van de PWA en Roos en Hanna van de SKL. Zij mochten dat samen doen met wethouder Jeff Gardeniers, die uitlegde dat deze kinderen gekozen waren omdat ze allemaal op 23 mei jarig zijn.

bouwen die met loopbruggen met elkaar zijn verbonden. In het ene komt kindcentrum De Hoftuyn, met de PWA en de Stichting Kinderopvang SKL. Het andere is bestemd voor Daltonschool De Leeuwerik. In het midden komen een grote

sportzaal en vier multi-inzetbare wissellokalen. Hoewel alle muren staan en goed te zien is hoe het gaat worden, is het scholencomplex nog lang niet af. Waarschijnlijk is het pas in september klaar. De gebruikers kunnen dan na de herfstvakantie in hun nieuwe onderkomen. Wie de gebouwen alvast van binnen wilde bekijken, kreeg daarvoor zaterdag de kans. Ter gelegenheid van de Dag van de Bouw stelde SMT Bouw & Vastgoed de bouwlocatie open voor publiek. (Zie foto onder).

Het nieuwe scholencomplex staat op de plek waar de openbare PWA en rooms-katholieke Leeuwerikschool tot anderhalf jaar terug stonden. Aanvankelijk zou het een brede school worden, waarin naast beide scholen ook de protestantschristelijke Driemaster een plek zou krijgen. Maar die school haakte af en is inmiddels opgeheven. Het complex bestaat uit drie ge-

NL-Alert controlebericht op 2 juni mobiel n Op maandag 2 juni rond 12.00 uur wordt landelijk het NL-Alert controlebericht uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen ook mensen in Zuid-Holland nagaan of zij hun mobiel juist hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat er niets aan de hand is.

Wie zijn telefoon nog niet ingesteld heeft voor NL-Alert kan dat alsnog doen via www.nl-alert.nl. Dankzij NL-Alert kunnen in de directe omgeving van een noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Hoe werkt NL-Alert?

Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een tekstbericht

over een (dreigende) ramp uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van de noodsituatie. Het bericht bereikt de mobiele telefoons binnen enkele seconden. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is volledig anoniem en helemaal gratis.

Geheugen workshop Springlevend handvatten

n Stichting Springlevend verzorgt sedert een aantal jaren workshops in Leiden. De eerstvolgende is op maandag 2 juni en heeft als titel ‘Het geheugen netwerk’. Deze workshop geeft praktische handvatten en gaat in op achtergronden en de werking van het dagelijks geheugen.

Geheugen is één van de belangrijkste aspecten van mens zijn. Je kunt

niet zonder om te overleven, om te begrijpen en om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Ons menselijk geheugen is een levend netwerk van cellen in de hersenen en elders in het lichaam. Naast de feitelijkheden die het opslaat is het ook een netwerk van gevoelens, ervaringen en beelden. Geheugenwerking is vooral een instrument, waar ieder mens mee geboren wordt en dat je ten dienste

staat, om je te ondersteunen met de plannen die je in je leven maakt. Het is een netwerk met oneindig veel mogelijkheden en kan waarschijnlijk veel meer dan we totnogtoe dachten. De workshop vindt plaats van 13.30 tot 15.30 uur in gebouw ‘De Gouden Jaren’, Nieuwstraat 34 te Leiden. De kosten zijn € 5,00. Voor meer informatie en opgave: 071-5418963 of www.springlevend.org.


Jungle Book Musical

Wat: Hutspop Locatie: Beestenmarkt, Leiden Wanneer: Donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) Tijd: 14.00-22.00 uur Meer info: www.hutspop.org Wat: Girls Only, sieraden maken Locatie: Jongerencentrum Dwars, Leiderdorp Wanneer: Maandag 2 juni Tijd: 19.00-20.30 uur (incl. GTST) Leeftijd: 1ste en 2de klas Kosten: € 2,00 Meer info: www.dwarsleiderdorp.nl Wat: I Love Frizzz- Glow in the Dark Locatie: Jongerencentrum Dwars, Leiderdorp Wanneer: Zaterdag 14 juni Tijd: 20.00-0.00 uur Leeftijd: 13-16 jaar Kosten: € 2,00 Meer info: www.facebook.com/ ILoveFrizzz De musical Jungle Book, die deze maand werd opgevoerd in Dwars, was een enorm succes. De musicalgroep start in september met een nieuwe productie. | Foto: PR

Examens weer voorbij INTERVIEW  De examens zitten er

weer op. #JongLeiderdorp sprak met Reinout Ubbink (18) die op het Stedelijk Gymnasium in Leiden zit en examen heeft gedaan. Hoe gingen je examens? De examens gingen over het algemeen goed, sommige vakken gingen beter dan andere.

Voetballanden Welke voetballanden gaan straks de hoogste ogen gooien op het WK in Brazilië? De #JongLeiderdorpredactie doet een gok: 1. Spanje 2. Duitsland 3. Portugal 4. Brazilië 5. Colombia

Hoe heb je jezelf voorbereid? Tijdens de examenweken heb ik weinig gedaan omdat je dan te weinig tijd hebt, maar voor de examenweek heb ik een aantal vakken geleerd en voorbereid. Voor Latijn heb ik het meest geleerd, en in het jaar oefen je ook al veel, bijvoorbeeld met oefenexamens.

Welk vak vond je het moeilijkst? En waarom? Filosofie, je moet de stof heel erg goed beheersen en goed kunnen uitleggen, bovendien moet je heel veel schrijven, ik heb ongeveer twaalf kantjes gebruikt. Veel mensen vonden trouwens scheikunde het moeilijkst. Denk je dat je gaat slagen? Ik denk wel dat ik ga slagen, want de schoolexamens gingen ook heel goed. En ik heb er een goed gevoel over. Wat ga je na na de examens doen? Ik ga MST studeren, dat is een soort scheikunde. Dat is zowel in Leiden als in Delft.

Trendteam op bezoek ADVIES  Het is al weer even gele-

den, maar op vrijdag 9 mei waren de jongeren van het Trendteam Leiderdorp op bezoek in jongerencentrum Dwars. Dwars vroeg de jongeren advies te geven over hoe jongeren beter bereikt kunnen worden en hoe Dwars echt voor alle jongeren kan worden. Het Trendteam had zeker goede tips, zoals het omroepen met een megafoon, want dat valt op en een poster eigenlijk niet, aldus de jongeren. Verder was ook Patricia aanwezig om het ontwerp te laten zien van het Bijenhotel waar de jongeren 28 maart voor getekend hadden.

Redactievergadering: Elke dinsdagavond van 17.30 - 18.30 uur Locatie: Dwars Bloemerd 1c 2353 BZ Leiderdorp

Tijdens de Dag van het Park, afgelopen zaterdag, is er een begin gemaakt met het maken van het bijenhotel.

den. Het showshaken ging niet bij iedereen even goed, maar ach wat wil je bij zo’n eerste keer. En gelukkig was het een plastic fles.

Omdat de jongeren het verdienden om ook eens iets leuks voor zichzelf te doen, gingen ze na het advies cocktails maken en met een plastic oefenfles leren showshaken. Het zijn heerlijke cocktails gewor-

Tot slot werd er samen gekookt en gegeten. Lees je dit en wil je ook bij het Trendteam, neem dan contact op met fvanhaasteren@leiderdorp.nl.

Door: Andrea de Bruin Op vrijdag 16 en zondag 18 mei is de musical Jungle Book opgevoerd in Dwars. Kinderen van 10 tot 17 jaar, waaronder ik zelf, hebben wekenlang teksten geleerd, liedjes gezongen, dansen geoefend en vooral veel lol gehad. Vanaf het begin af was het een geweldige ervaring om een deel uit te maken van die groep fantastische, leuke, gezellige en soms ook wat rare jongens en meisjes die stuk voor stuk mijn vrienden zijn geworden. En het resultaat mocht er wezen. Natuurlijk was er af en toe wel iemand die zijn of haar tekst vergat of een noot verkeerd zong, maar dat bedierf niet het plezier dat de spelers hadden onder leiding van Corrien, Patricia en Lenneke die ons fantastisch hebben gecoached. Wil jij ook wel eens deel uitmaken van zo’n productie? In september gaat het project Sjakie en de Chocoladefabriek van start. Opgeven kan via dwarsleiderdorp.nl.

FEEST TIP I Love Frizzz presents Glow in the Dark-party FEEST  Op zaterdag 14 juni staat het eerste I Love Frizzz feest voor de deur! Na onder meer Katwijk is het de beurt aan de jeugd uit Leiderdorps (en omstreken). Deze avond zal plaatsvinden op zaterdag 14 juni bij Jongerencentrum Dwars in in sportpark De Bloemerd in Leiderdorp. Het wordt niet zomaar een feestje, nee, het thema is Glow in the Dark.

Tijdens de avond kan je met je vrienden, vriendinnen of natuurlijk met je hele vriendengroep op de foto en kan je lekker dansen op de hits van onze dj’s. Ook zal de hele zaal omgebouwd worden met onder meer blacklights voor het glow-effect. De rest blijft nog even een verassing. De I Love Frizzz feesten worden niet alleen bezocht door jongeren tussen de 13 en 16 jaar oud, ook de vrijwilligers die meehelpen tijdens de

I Love Frizzz evenementen, zijn tussen de 13 en 16 jaar. Zij zorgen ervoor dat de bar, de deur en de garderobe bemand worden. De zaal van Dwars gaat op 14 juni om 20.00 uur open en het feest duurt tot middernacht. De entree aan de deur is €2, maar je kunt een kaartje ook in de voorverkoop kopen bij Dwars of bij de vrijwilligers. Voor meer informatie kan je altijd terecht op onze facebookpagina (I Love Frizzz) of zoek via ons twitter account (@ILoveFrizzz). I Love Frizzz feesten zijn evenementen, georganiseerd door Vooijs Audio Rijnsburg, die speciaal bedoeld zijn voor jongeren tussen de 13 en de 16 jaar. Op deze evenementen kunnen deze jongeren op een verantwoorde manier feesten zonder drugs, zonder drank en zonder tabak! Wil je lekker een avondje feesten met vrienden of vriendinnen? Kom dan gezellig naar deze speciale editie van I Love Frizzz in Dwars!


www.deleeuw.nl

Koop of verkoop uw woning met de specialist Uw huis te koop zetten, dat kan elke makelaar. Maar uiteindelijk gaat het u om de verkoop. Door onze grote regionale kennis, persoonlijke aanpak en onze succesvolle verkoopmethode, is uw kans op verkopen groter dan elders. Uw woning wordt breed in de markt gezet. Door onze vier vestigingen heeft u een groot verkoopkanaal en dus veel potentiële kopers.

Wilt u uw huis alleen te koo p zetten? Of wilt u uw huis daadwerkelijk verkopen?

Zoeterwoude

Leiden

Hoge Rijndijk 6

Tasmanstraat 76 bin n veen éé rko n ch wee t k

bin n veen éé rko n ch wee t k

Leiderdorp

Leiden

Van der Valk Boumanweg 224

Morsweg 200

ve

Onze makelaars hebben jarenlange ervaring en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zij zorgen ervoor dat u snel en succesvol tot het juiste resultaat komt. Dat is de waarde van ervaring.

Katwijk Andreasplein 14, T 071 - 407 61 44 Sassenheim Hoofdstraat 220, T 0252 - 229 646

Leiden Molenwerf 4, T 071 - 514 20 45 Rijnsburg Rijnsburgerweg 100, T 071 - 405 16 16

rko

bin

ch

ne ve n één rko m ch aa t n

t

d

Leiden

Oegstgeest

Maria Rutgersweg 102

Lobeliuslaan 138 bin ne ve n één rko m ch aa t nd

ve

rko

ch

Verkocht binnen één maand én een goede verkoopprijs. Ook weten hoe?

t

Neem contact met ons op via 071 - 514 20 45.

Scoor de goedkoopste Kia van Nederland! LAAGSTE

PRIJSGARANTIE

50/50 WK-DEAL:

Kia Picanto

Betaal nu de helft en de rest in 24 m nd, rentevrij!*

Kia Rio

Normaal vanaf € 8.995,-

Normaal vanaf € 12.795,-

Alléén bij Autohaag Zeeuw voor:

Alléén bij Autohaag Zeeuw voor:

€ 7.495,-

€ 10.995,-

UW VOORDEEL: € 1.500,-

UW VOORDEEL: € 1.800,-

2e PINKSTERDAG GEOPEND! 11:00 - 17:00 uur (m.u.v. vestiging Voorburg)

Den Haag Kerketuinenweg 26 T. (070) 36 66 100 Leiderdorp Weversbaan 12 T. (071) 76 00 600 Rotterdam Hoofdweg 163 T. (010) 304 03 30

Schiedam ‘s-Gravelandseweg 396 Voorburg Reuvenslaan 1a Zoetermeer Edelgasstraat 6

T. (010) 752 45 69 T. (070) 386 32 01 T. (079) 36 16 444

www.ahzwinkel.nl

Gem. verbruik: 4,1 – 6,3 l/100km, 24,4 - 15,8 km/l. CO2-uitstoot: 95 – 147 g/km. *Actievoorwaarden: De 50/50 WK-deal is een niet-doorlopend kredietaanbod via Kia Finance, handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V., geregistreerd bij de AFM onder vergunningnummer 12011170, toetsing en Picanto 3-deurs 1.0 CVVT EconomyLine € 8.995,- € 3.995,€ 5.000,0,0% 0,0% € 208,33 24 € 5.000,registratie BKR te Tiel. Kia Finance en de Kia-dealer geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u Rio 3-deurs 1.2 CVVT EconomyLine € 12.795,- € 5.295,€ 7.500,0,0% 0,0% € 312,50 24 € 7.500,gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie. Informeer bij uw Kiadealer naar de voorwaarden en het standaard informatieblad van de door u gewenste financiering. Het jaarlijkse kostenpercentage vermeld in het standaard informatieblad is de prijsaanduiding van het krediet, hierin komen alle kosten tot uitdrukking. De 50/50 WK-deal is geldig op alle uitvoeringen van de Picanto en Rio. Maximale financieringsbedrag Picanto: € 5.000,- en Rio: € 7.500,-. Genoemde actie en bijbehorende consumentenprijs is alleen geldig bij aankoop van een nieuwe Kia Picanto en Rio met uiterste aankoopdatum en datum kentekenaanvraag van 28-06-2014 en uiterste registratiedatum van 31-07-2014. De inruilactie is alleen geldig bij inruil van uw huidige auto. De inruilauto moet minimaal 3 maanden op naam staan en gevrijwaard zijn door uw dealer op het moment van tenaamstelling van de nieuwe auto. Informeer voor de complete actievoorwaarden bij uw Kia-dealer of kijk op Kia.com. Alle genoemde vanaf verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, incl. extra inruilpremie, BTW/BPM, excl. kosten rijklaarmaken, metallic lak en de optionele lakbescherming. Niet i.c.m. andere lopende acties. Getoond model kan afwijken van de beschreven uitvoering. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Contante waarde

Inruil (incl. inruilpremie) & Aanbetaling

Totaal kredietbedrag

Jaarlijks kostenpercentage

Debet rentevoet op jaarbasis (vast)

Termijnbedrag per maand

Duur kredietovereenkomst in maanden

Totaal door u te betalen bedrag


leiderdorp & regio

Leiderdorps Weekblad

woensdag 28 mei 2014

9

Sleutelbord maken voor Vaderdag Kinderworkshop

n Zondag 15 juni is het Vaderdag. Voor kinderen die hun vader een mooi en origineel kado willen geven, organiseert Activiteitencentrum Gading in Leiderdorp op woensdagmiddag 11 juni de workshop Sleutelbord maken.

De activiteit is van 14.00 tot 15.30 uur op Gading aan de Griffioen 15 te Leiderdorp en kost €5,-euro per kind. Er is een korte pauze waarin de deelnemers een glas limonade krijgen. De workshop is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Inschrijven kan via e-mailadres kinderactiviteitengading@gemiva-svg.nl. Daarbij graag aangeven naam, leef-

tijd en een telefoonnummer voor in geval van nood. Er is plek voor maximaal zes kinderen. Gading is een activiteitencentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en/of een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het activiteitencentrum werkt graag mee aan een sociaal Leiderdorp, waarin ook mensen met een beperking participeren. Gading beschikt over mooie ruimtes en heeft ervaring in het werken met hout en andere creatieve materialen. Eén keer in de maand op woensdagmiddag wordt in het activiteitencentrum een creatieve kinderworkshop georganiseerd, onder begeleiding van medewerkers, vrijwilligers en cliënten.

Nacht van Gebed baptisten

n De Baptistengemeente Leiderdorp houdt in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 juni een Nacht van Gebed voor de vervolgde kerk. Daarmee geeft zij gehoor aan de veelgestelde vraag van vervolgde christenen: ‘Bid voor ons’.

De Nacht van Gebed wordt gehouden van 22.00 uur op vrijdag tot 6.00 op zaterdag in de aula van het Visser ’t Hooft Lyceum aan de Muzenlaan 155 in Leiderdorp. Christenen uit de omgeving zijn welkom om (een deel van) de Nacht van Gebed bij te wonen en mee te bidden. De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. De Nacht van Gebed wordt jaarlijks gehouden op honderden locaties in Nederland en België.

Tijdens de Nacht van Gebed van 13 op 14 juni wordt onder andere gebeden voor voorganger Servant Obona uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en Hanna uit Syrië. Open Doors maakte een dvd en een informatiemap voor de Nacht van Gebed. Er zijn verschillende gebedsblokken, die worden ingeleid door een kort filmfragment. Iedere bidder ontvangt een gebedsboekje met per land een persoonlijk verhaal, informatie over de situatie van christenen en concrete gebedspunten. Tijdens de zondag in datzelfde weekend besteden veel kerken aandacht aan de situatie van vervolgde christenen tijdens de Zondag voor de Vervolgde Kerk. Meer informatie over de Nacht van Gebed en een overzicht van de gebedslocaties is te vinden op de website www.nachtvangebed.nl. Zie ook www.bgldorp.nl

Buitenspeeldag aan de Bloemendaalselaan Doesplant

n Het bewonerscomité ‘Doesplant’ organiseert op 11 juni een grote Buitenspeeldag op de Bloemendaalselaan in Leiderdorp. Van 12.30 tot 17.00 uur is de Bloemendaalselaan voor alle verkeer afgesloten en kunnen de kinderen veilig op straat spelen. Nadat de Buitenspeeldag is geopend, zijn er op de Bloemendaalselaan allerlei straatspelletjes en workshops te doen: • Meerdere springkussens • Klimpiramide

• Buikschuifbaan (bij mooi weer) • Workshop ZumbaTomic (Zumba voor kids) van Y-Fit • Voetbal • Wervelwind spel • Schminken • Bloempotjes beplakken • Pony rijden Voor meer informatie en het complete programma zie www.buitenspeeldagdoesplant.nl. Deelname kost niets en voor de kinderen is er gratis limonade met een snoepje, chipje en een ijsje.

Open dag manege Nieuwendijk Hoeve kennismaken

n De Nieuwendijk Hoeve organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, een open dag. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn belangstellenden welkom om kennis te maken met de mogelijkheden die deze manege biedt.

De manege is gevestigd aan de Achterwetering 11 te Oud Ade, in de directe nabijheid van Leiderdorp. Speciaal voor kinderen geeft de landelijk gelegen manege de gelegenheid om actief en met plezier kennis te maken met de paardensport. Activiteiten voor kinderen op deze dag zijn ponyritjes, karretje rijden

en voltige. Een ritje op een pony kan zomaar de eerste stap zijn in deze sport. De manege verzorgt verder diverse demonstraties waarin verschillende onderdelen, zoals dressuur, pas de deux, carrousel en springen aan bod komen. Het programma van de demonstraties is te vinden op de website www.nieuwendijkhoeve.nl. Kinderen die na deze open dag nog een keer willen ervaren hoe het is om paard te rijden bij de Nieuwendijkhoeve kunnen zich via de website opgeven voor een proefles van een half uur (kosten € 5,-) op vrijdag 30 mei, zondag 1 juni of woensdag 4 juni.

Een bezoeker van de Heerlijk Wonen beurs krijgt uitleg over zonnepanelen. | Foto: PR

Heerlijk vertoeven op beurs Heerlijk Wonen WARMOND n Heerlijk wonen, heerlijk duurzaam en heerlijk culinair. Drie componenten van een heerlijk leven in één thema samengevat. Wie gaat daar niet voor? Annemarie Hoevens en Henriëtte van den Anker in ieder geval wel. Hun beider initiatief van drie jaar geleden om een beurs te organiseren rond deze componenten viel in de smaak. Het succes in Huys te Britten was dermate groot dat er naar een grotere locatie werd gezocht. Bij Dekker in Warmond vonden zij hun ideale stekje. Door: Piet van Kampen

Afgelopen weekend vonden vele bezoekers uit de regio de weg naar de beurs. De beide dames zijn dan ook uitermate content dat het evenement wederom een succes is geworden en dat de vierde editie er zeker aan gaat komen. Annemarie: “De bezoekers zijn vooral mensen die gericht naar deze beurs komen.

Drie jaar geleden, midden in de crisisperiode, hebben Henriëtte en ik bedacht dat we iets moesten organiseren voor de consumenten. Hoe heerlijk wonen maar vooral duurzaam wonen mogelijk moet zijn. Het werd een dermate succes dat we nu meer ruimte zochten en de hele Duin- en Bollenstreek én de Leidse regio erbij wilden betrekken.

‘Met samenwerken kom je verder’ is ons motto.” Kwaliteit

De beurs. waarvoor zich dit keer weer nieuwe standhouders hadden aangemeld, straalde kwaliteit uit. “Dat is ook duidelijk merkbaar aan de bezoekers die gericht op kwaliteit af komen”, heeft Henriëtte ervaren. Het echtpaar Van der Krogt uit Katwijk bevestigt dit: “Het is heel divers, overzichtelijk en mooi opgezet. Er is ook meer aanbod”. Op het gebied van duurzaamheid met water hebben zij zich goed laten informeren. Maar ook nieuwe trends op culinair gebied, zonnepanelen, keukens en vloeren konden worden ’geproefd’ op de beurs.

Riante huurwoningen Raetwijck bijna klaar n Voorrang voor woningzoekenden uit Zoeterwoude Zoeterwoude-Dorp n Vorige week is de Leiderdorps-Zoeterwoudse woningcorporatie Rijnhart Wonen gestart met het aanbieden van haar woningen in het nieuwbouwproject Raetwijck. De zes sociale huurappartementen staan op dit moment op WoningNet, het nieuwe woonruimteverdeelsysteem in de regio Holland Rijnland. Op het project is lokaal maatwerk van toepassing zodat woningzoekenden uit Zoeterwoude bij toewijzing voorrang hebben. Raetwijck is een kleinschalig project aan de Noordbuurtseweg. Het complex is in opdracht van Rijnhart Wonen gebouwd door BAM Woningbouw Den Haag. De vier woningen gelegen op de begane grond en eerste verdieping zijn bestemd voor senioren. De twee bovenste woningen zijn bestemd voor starters. Het complex van drie woonlagen is voorzien van een lift. De appartementen zijn ruim opgezet met een woonoppervlakte van gemiddeld 83 m2 en zijn fraai gelegen aan de rand van Zoeterwou-

de-Dorp. Op basis van het lokaal maatwerk hebben huurders van Rijnhart Wonen uit Zoeterwoude

vanaf 55 jaar voorrang evenals starters jonger dan 30 jaar. Voor beide categorieën geldt dat bij toewijzing wordt gekeken naar de hoogste inschrijfwaarde. De woningen worden naar verwachting de eerste week van juli opgeleverd.

Raetwijck biedt op de begane grond en eerste verdieping plek aan senioren, de bovenste verdieping is bestemd voor starters. | Foto: PR


cultuur & uitgaan

Leiderdorps Weekblad

woensdag 28 mei 2014

11

HISTORIE VLAKBIJ HUIS De rubriek ‘Historie Vlakbij Huis’ wordt verzorgd door medewerkers van het Leiderdorps Museum en verschijnt eens per maand. Het museum is gevestigd in scc De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. De openingstijden zijn op woensdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur en op afspraak. Toegang: € 2,- (tot 12 jaar gratis).

OSKAR, Duitse erfenis in de polder DEEL 1

D

eze maand is het 69 jaar geleden dat in Nederland de tweede wereldoorlog eindigde. Een van de restanten uit de oorlogstijd in Leiderdorp is de nog altijd aanwezige bunker Oskar, gelegen in de Munnikkenpolder in de nabijheid van de Does. Deze standaardbunker is in 1942 door ‘Organisation Todt’ gebouwd in opdracht van de Duitse Wehrmacht. Veel Nederlanders werkten vrijwillig, maar meestal gedwongen bij deze organisatie. De bunker, met de door de Duitse soldaten gegeven naam Oskar, was onderdeel van een verdedigings- en telefoonlinie, aangesloten op de Atlantikwall die liep langs de Noordzeekust. De bunker werd gebouwd in een weiland van boer de Graaf nabij de Does. Het was een standaardbunker van gewapend beton, met bovenin een opening voor de vuurmond van het afweergeschut. De Duitsers camoufleerden de bovenzijde met graszoden. In de bunker was er, behalve een aparte ruimte voor kanon en munitie, voor enkele militairen een verblijf, gemeubileerd met kasten, matrassen, stoelen en een tafel. Tegen de buitenkant leunde een eenvoudige keuken. Een stukje verderop in de wei stond een muurtje van gasbeton wat gebruikt werd voor de schietoefeningen. De bunker was bereikbaar vanaf de Hoogmadeseweg over de Boomgaardlaan, het laantje werd in die tijd ook wel het bunkerpad genoemd. Dit pad bestaat gedeeltelijk nog, het loopt tussen de wijk Holtlant en het zusterhuis van het Rijnlands ziekenhuis. Via een hek gaf dit entree tot de weilanden in de polder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren sommige afgezet met prikkeldraad (spergebied), waardoor enkele boeren hun land niet konden gebruiken. In 1944 veranderde het terrein bij de boerderij Sterkenburg van ‘Kleine’ Dries Rijnsburger in een vesting. In de lus van de Hoogmadeseweg kwamen mitrailleursposten, stellingen voor geschut, tankvallen, loopgraven en schuttersputten, onder meer ter plekke van het huidige parkeerterrein van het kerkhof. Bij boerderij lagen schuttersputten langs de voorsloot en bij boerderijen verderop in de bocht werden Duitsers ingekwartierd. Vanuit de bunker in de polder moest een goed zicht- en schootsveld worden verkregen naar de Hoge Rijndijk en de Zoeterwoudse polders daarachter, de Hoge Rijndijk was toentertijd nog de belangrijke doorgaande weg van Den Haag naar Utrecht. Om dat mogelijk te maken werden door de bezetter enkele huizen langs de Oude Rijn, op Zoeterwouds grondgebied, gesloopt. In Leiderdorp moesten hiervoor de aan de Hoofdstraat gelegen Pannenfabriek van de firma Koning en een boerderij langs de Rijn worden gesloopt. Ook het in 1904 door de firma A.G. van Osnabrugge gebouwde verenigingsgebouw ‘Irene’, van de Gereformeerde Kerk, moest verdwijnen. Na de oorlog werd in het kader van de ‘herbouwplicht’ het huidige gebouw ‘Irene’ gebouwd door het bedrijf van zoon H.D. van Osnabrugge. Lees het vervolg in het Leiderdorps Weekblad van woensdag 18 juni a.s. Door: Jan Snatersen

Slotakkoord voor Van Messing en Wanted muziek n Vrijdag 20 juni zullen Van Messing en Wanted het slotakkoord verzorgen van acht seizoenen WENS•theater. Twee bands voortgekomen uit ditzelfde theater zullen in een XL aflevering een bijzondere theatervoorstelling verzorgen.

formaat met een bijzonder originele keuze van repertoire. Onlangs verrasten zij nog met een prima liveoptreden bij sleutelstad.fm.

in de zomer van 2013 verschenen album ‘aan het einde van de dag’. Dit album, dat overigens gewoon te streamen en te downloaden is, werd door veel lokale radiostations met veel enthousiasme ontvangen.

De avond begint om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.15 uur. Kaarten a €3,- zijn te reserveren via e-mail info@wenstheater.nl onder vermelding van naam, adres en aantal of aan de zaal te koop.

Voorafgaand aan het optreden van Van Messing zal publiekslieveling Wanted laten horen en zien dat zij het niet voor niets tot bandtalent in Leiden hebben geschopt. De band is uitgegroeid tot een coverband van

Het WENS•theater is gevestigd in Daltonschool De Leeuwerik aan de Leidse Dreef 6 te Leiderdorp. De voorverkoop vindt plaats op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 juni tussen 8.35 uur en 9.00 uur.

Van Messing plaatst, in een speciaal voor deze avond bewerkte voorstelling, op eigenzinnige wijze kanttekeningen bij de levensloop van Gerard Buijsman, een ongewoon gewone man, geboren in 1928 vlak naast het Olympisch stadion. Kanttekeningen in liedvorm die variëren van aanstekelijke popliedjes, melancholische ballades tot onvervalste rock. Soms voluit versterkt, soms akoestisch. Een aantal van deze nummers staat ook op het

Derde Nacht van de Viool in Rijksmuseum van Oudheden muziek

n Op zaterdag 31 mei organiseert het Rijksmuseum van Oudheden voor de derde maal de Nacht van de Viool. Tot in de late uurtjes viert een keur aan internationale topviolisten de veelzijdigheid van de viool met meer dan veertig concerten te midden van de prachtige museumcollectie.

Op deze luchtfoto van eind jaren 90 is de ligging van de bunker, midden in het weiland duidelijk zichtbaar. | Foto: PR

Artistiek leider Joan Berkhemer stelde een programma samen met muziek uit Arabië, Roemenië, Argentinië, maar ook uit driehonderd jaar westerse muziekgeschiedenis en zelfs de Middeleeuwen. Hoofdgast is de Duitse meesterviolist Daniel Röhn. Gastheer Edmond Fokker van Crayestein speelt een driedubbele rol: hij is presentator, interviewer en solist. De Nacht van de Viool in het Rijks-

museum van Oudheden staat in het teken van alle mogelijke vormen van vioolmuziek. Niet in een concertzaal, maar tussen de duizenden jaren oude Egyptische beelden en Romeinse keizerportretten van het museum. Tientallen topviolisten brengen verrassende en uiteenlopende vioolmuziek ten gehore. Zo zijn er de Duitse meesterviolist Daniel Röhn, de Nederlandse grootmeesters Joan Berkhemer en Jeroen de Groot, topsolisten als Maria Milstein, Sjaan Oomen en Marlene Hemmer en jonge talenten. Ze spelen van Bach tot Vivaldi, van Middeleeuws tot Roemeens en van jazz tot Argentijnse tango. De museumdeuren gaan open om 18.30 uur. De Nacht van de Viool speelt zich af tussen 19.00 uur en 01.00 uur ’s nachts, maar vertrek is

op ieder moment mogelijk. Het museumcafé is de hele avond geopend en serveert luxe hapjes en drankjes. Kaartverkoop Kaarten á € 30 zijn te koop via www. nachtvandeviool.nl of aan de museumkassa. Studenten en houders CJP kopen kortingskaarten à €20,00 bij de museumkassa. Jeugd tot 18 jaar heeft gratis toegang. Restaurant Het Prentenkabinet heeft een sfeervol Nacht van de Viool-arrangement voor €47,50 p.p. De Nacht van de Viool wordt georganiseerd tijdens Signatures Cultuurweken Leiden (17 mei t/m 9 juni 2014) en wordt mogelijk gemaakt met steun van Rabobank Leiden, Cultuurfonds Leiden en De Clerq Advocaten-Notarissen. Meer informatie: www.nachtvandeviool.nl.

Inloopconcert

T. rex-puzzelen met Pinksteren

orgel

Naturalis n In het pinksterweekend krijgen bezoekers van Naturalis de kans om te helpen een gedeelte van de nek van T. rex bij elkaar te puzzelen met botfragmenten.

n Saskia Heijmans (sopraan), Renske Smeding (alt) en Herman Lodder (orgel) geven op woensdag 4 juni een Inloopconcert in het Academiegebouw van Universiteit Leiden.

Zij zullen muziek uitvoeren van Johann Sebastian Bach, Johann Joseph Fux en Giovanni Battista Pergolesi. Heijmans is regelmatig te horen in concertjes en neemt graag deel

aan koorprojecten. Smeding zingt momenteel bij kamerkoor Quod Libet en het Haags Barok Gezelschap. Lodder is vanaf 1987 hij organist in Voorschoten, eerst van ‘De Ontmoeting’ en sinds begin 2014 van de Dorpskerk. Hij is dirigent van de ‘Noord-Hofland Cantorij’ en maakt deel uit van de ‘Musici rond het Academie-orgel’. Het concert begint om 13.00 uur en de toegang is vrij. Organisatie: Musici rond het Academie-orgel.

De stukjes bot maken deel uit van het T. rex-skelet dat Naturalis vorig jaar opgroef in Montana, VS. Het museum krijgt deze stukjes die afkomstig zijn van de nek in bruikleen van het Amerikaanse Black

Hills Institute. De duizenden kleine scherfjes zijn tijdens de opgraving gezeefd uit grote hoeveelheden zand. Stukjes die in andere gevallen wellicht verloren waren gegaan, worden nu scherfje voor scherfje aan elkaar gepast. Dit gepuzzel is enorm veel werk, waar Naturalis alle hulp bij kan gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen zijn daarom op zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 juni welkom om een uur lang mee

te puzzelen met de onderzoekers. Bij deze unieke activiteit vertelt Anne Schulp, paleontoloog bij Naturalis, de bezoekers over T. rex en de bijzondere vondst in Amerika. De activiteit start om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is vooraf inschrijven gewenst. Dit kan via www.naturalis.nl. De activiteit is gratis bij aankoop van een entreebewijs. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.naturalis.nl.


Gemeente Leiderdorp

I N F O R M A T I E

Agenda 29 mei: Polderdag 29 mei: gemeentehuis en milieustraat gesloten 2 juni: commissie BM 3 juni: commissie Ruimte 5 juni: afscheidsreceptie wethouders 9 juni: gemeentehuis en milieustraat gesloten

28 mei 2014

Gemeente aan Huis

Gemeentehuis Willem-Alexanderlaan 1, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp, telefoon 54 58 500, fax 58 95 691, email info@leiderdorp.nl, website www.leiderdorp.nl. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00-17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur.

Openingstijden gemeentehuis en milieustraat

V A N

H E T

G E M E E N T E B E S T U U R

Burgerzaken maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.30 uur, woensdag tot 20.00 uur (tussen 17.00 en 20.00 uur alleen op afspraak), vrijdag tot 12.30 uur. Afhalen (reis)documenten maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur (tussen 17.00 en 20.00 uur alleen op afspraak), vrijdag tot 12.30 uur.

Loket Werk en Inkomen open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Natuurlijk

www.facebook.com/gemeenteleiderdorp

Milieustraat Simon Smitweg 9, openingstijden ma t/m do 7.30-16.15 uur, vr 7.30-12.30 uur en za 9.30-12.30 uur.

Je zou kunnen zeggen dat elke plant zijn eigen, unieke telefoonnummer heeft… Het zegt iets over het biotoop waar de plant thuishoort. Aad Rijntalder is zondag 1 juni uw gids bij een nieuwe wandeling in de heemtuin en leert u de “telefoonnummers” van de planten kennen.

Tijdens de feestdagen wordt er geen huisvuil opgehaald. De inhaaldag voor Hemelvaartsdag donderdag 29 mei, is woensdag 28 mei. Meer informatie vindt u op www.leiderdorp.nl/milieustraat.

De gemeente heeft een tijdelijke ontheffing verleend aan roeivereniging Asopos de Vliet voor het parkeren van botenwagens op de parkeervakken voor de studentenflat aan de Zijlstroom. De parkeerplaatsen worden afgezet voor het parkeren van de botenwagens van 5 tot en met 9 juni. Omwonenden zijn geïnformeerd door de roeivereniging.

Grofvuil lijn telefoon 54 58 500.

Wandelen in de prachtige heemtuin

Vrijdag 30 mei zijn het gemeentehuis en de milieustraat open tot 12.30 uur.

Parkeren botenwagens op parkeerplaatsen

Bouwen en Wonen Heffingen; Leerlingenvervoer, Gehandicaptenparkeerkaarten en Kwijtscheldingen ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur.

 Leiderdorp

• 29 mei Hemelvaart • 9 juni Tweede Pinksterdag

Op 5 juni nemen Leo Maat en Herbert Zilverentant afscheid als wethouder van de gemeente Leiderdorp. Wij nodigen u van harte uit voor de afscheidsreceptie op donderdag 5 juni van 16.30-19.00 uur in het atrium van het gemeentehuis.

L E I D E R D O R P

Wmo-loket houdt tel. spreekuur van 9.00 tot 10.00 en inloopspreekuur van 10.30 tot 12.30 uur.

In verband met de komende feestdagen zijn het gemeentehuis en de milieustraat gesloten op:

Afscheidsreceptie wethouders

V A N

Deelname is gratis. De wandeling begint om 15.00 uur. Meer informatie vindt u op www.natuureducatie.nl.

Werkzaamheden Liander

Fiets mee op Polderdag

Momenteel voert Liander werkzaamheden uit in de Kerkwijk en aan de Vronkenlaan. Meer informatie over de werkzaamheden vindt u op www.liander.nl/kerkwijk.

Op Hemelvaartsdag meefietsen of -wandelen tijdens de Polderdag in het Land van Wijk en Wouden? Dit keer met als thema Verrassend Natuurlijk.

WoningNet Holland Rijnland: ‘log in en controleer mailadres’ WoningNet Holland Rijnland roept woningzoekenden op om in te loggen op www.woningnethollandrijnland.nl om daar hun mailadres te controleren. Als het e-mailadres niet juist is, loopt u namelijk het risico om het verlengingsbericht en de betaling te missen, waarna uw inschrijving vervalt. Ook als u via automatische incasso betaalt, moet u inloggen en bij verlenging opnieuw een automatische incasso afgeven.

Kijk voor actuele informatie en startlocaties op www.polderdag.nl

Sinds 1 april startte WoningNet Holland Rijnland; waarin Woonmarkt Rijnstreek en Woonzicht zijn opgegaan gaan op in één eenvoudig, transparant en efficiënt regionaal woonruimteverdeelsysteem. Alle ingeschreven woningzoekenden hebben hierover bericht gekregen

Gemeente aan Huis

www.twitter.com/ Leiderdorpinfo

met daarbij het verzoek om zich zo snel mogelijk in te loggen.

28 mei 2014

Gemeente Leiderdorp

KORTE BERICHTEN EN BEKENDMAKINGEN Omgevingsvergunningen Aangevraagd (reguliere procedure) Oranjewijk Start peuteropvang en naschoolse opvang in twee lokalen (2014-0073OG01) Locatie: Bernhardstraat 1 Datum ontvangst: 15 mei 2014 Plaatsen van een nieuwe blokhut (2014-0074-OG01) Locatie: Hoofdstraat 77a Datum ontvangst: 16 mei 2014 Kerkwijk Bouwmaterialen opslaan op het grasveld nabij het parkeerterrein (2014-0075-OG01) Locatie: Amaliaplein Datum ontvangst: 8 mei 2014

Binnenhof Inrichten van een bouwplaats ten behoeve van de uit te voeren onderhoud werkzaamheden (2014-0076-OG01) Locatie: Godfried Bomansstraat 2 Datum ontvangst: 16 mei 2014 Elisabethhof Geluidswerende en esthetische voorzieningen voor de verbreding A4 (2014-0077-OG01) Locatie: Rijksweg A4 Datum ontvangst: 16 mei 2014

Verleend (reguliere procedure) Bloemerd Bouwen van een scorebord (2014-0059-OG01) Locatie: Bloemerd 2 Datum besluit: 27 mei 2014

Oranjewijk Plaatsen van een dakopbouw (2014-0057-OG01) Locatie: Hoofdstraat 149 Datum besluit : 27 mei 2014 Kerkwijk Kappen van negen bomen (herinrichting gebied langs verdiepte A4), herplant via A4 compensatieplan (2014-0051-OG01) Locatie: Resedastraat 1 Datum besluit: 21 mei 2014 Bezwaar t/m: 2 juli 2014 De Baanderij Gewijzigde aanvraag voor het legaliseren van een erfafscheiding (2013-0121-OG01) Locatie: Zijldijk 9 Datum besluit: 20 mei 2014 Datum beroep: tot 3 juli 2014

Heel Leiderdorp Groot onderhoud 11 openbare houten bruggen (2014-0034-OG01) Locatie: Houtkamp, Leysloot, Dotterbloemkreek, Pluimzeggekreek, Klimopzoom, Sleutelbloemzoom, Kamperfoeliezoom en Kerveltuin Datum besluit: 27 mei 2014 De bezwarentermijn van de verleende omgevingsvergunningen loopt van 29 mei tot en met 10 juli 2014 tenzij anders vermeld.

APV-vergunningen Aangevraagd Kerkwijk Het organiseren van een pleinfeest op de Koningin Julianaschool op 4 juli 2014 (2014-0050-APV) Locatie: plein KJS en deel van de

Schoolstraat Datum aanvraag: 20 mei 2014 Ouderzorg Organiseren van het Houtkampfestival op 5, 6 en 7 september 2014 (2014-0048-APV) Locatie: Park de Houtkamp Datum aanvraag: 7 mei 2014 Heel Leiderdorp Organiseren van de triatlon Leiderdorp op 10 augustus 2014 (2014-0049-APV) Locatie: heel Leiderdorp Datum aanvraag: 13 mei 2014 De aanvragen liggen 2 weken ter inzage. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze indienen. Lees verder op de volgende pagina


Gemeente aan Huis

21 mei 2014

Verleend

Locatie: heel Leiderdorp Datum besluit: 22 mei 2014

Kerkwijk Organiseren van een haringparty voor café de koning op 12 juni 2014 van 17:00 – 22:00 uur Locatie: Koningstraat 1-5 Datum besluit: 21 mei 2014 Heel Leiderdorp Organiseren van de avondvierdaagse op 2 t/m 5 juni 2014 Locatie: Heel Leiderdorp Datum besluit: 21 mei 2014 Voor het hangen van spandoeken voor ‘Vers Water Campagne” Oasen Locatie: Engelendaal, Mauritssingel & Persant Snoepweg (2014-0041APV) Datum besluit: 22 mei 2014 Voor het plaatsen van driehoeksreclameborden voor aankondiging van de Ondernemersdag071 (2014-0042-APV) Locatie: Engelendaal en Persant Snoepweg Datum besluit: 22 mei 2014

Meldingen

Ouderzorg Voor de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 11 juni 2014 en het hiervoor tijdelijk afsluiten van de straat (2014-0046-APV) Locatie: Nijenrode 2 tot en met 24 Datum besluit: 22 mei 2014 Bloemerd Bouwen van hutten en vlotten door Leiderdorpse jeugd (2014-0027-APV) Locatie: parkeerterrein Bloemerd Datum aanvraag: 22 mei 2014 De bezwarentermijn van de verleende APV-vergunningen loopt van 23 mei tot en met 4 juli 2014, tenzij anders vermeld. Hoe maakt u bezwaar, gaat u in beroep of dient u een zienswijze in? Kijkt u www.leiderdorp.nl/bekendmakingen bij “Zo maakt u bezwaar, gaat u in beroep, dient u een zienswijze in”.

Een vergunning voor een huis-aanhuis collecte in de periode van 6 tot en met 12 juli 2014 voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (2014-0037-APV)

Melding incidentele festiviteit Activiteitenbesluit/Algemene Plaatselijke Verordening Locatie: Zijlstroom 79 Datum: zaterdag 14 juni 2014 van 21.00 tot 01.00 uur Leyhof Besloten Zomerfeest bij Kinderdagverblijf ZieZo op vrijdag 20 juni van 15.30 tot 18.00 uur. Locatie: Brugwacht 24 Datum melding: 22 mei 2014 Melding geluid Melding incidentele festiviteit Activiteitenbesluit/Algemene Plaatselijke Verordening Locatie: Bloemerd 8 Datum: zaterdag 31 mei 2014 van 10.00 tot 01.00 uur

www.facebook.com/gemeenteleiderdorp

 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Regentesse

uitvaartverzorging

Corry en Frank Rein en Laura Bas Lea Peter en Hilda Marit en Robbert Kirsten Lisanne Karlijn Madelief

Correspondentieadres: Fam. Paulides p/a Acacialaan 39 2351 CB Leiderdorp

Commissie Ruimte U van harte welkom bij de vergadering van de Commissie Ruimte op dinsdag 3 juni. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U kunt plaatsnemen op de publieke tribune. De vergadering is ook live te volgen via www.raadleiderdorp.nl. Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen: • Gemeentelijke Integrale Grondexploitatie GIG 2014 • Bodembeheernota

Wilt u reageren op deze publicatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op: communicatie@leiderdorp.nl of 54 58 500

Marian de Valk

Uitvaartbegeleiding

Er is gelegenheid tot condoleren op zondag 1 juni van 16.00 tot 16.30 uur in uitvaartcentrum Monuta Soek, Hoogmadeseweg 66 te Leiderdorp. De crematieplechtigheid vindt plaats op maandag 2 juni om 16.00 uur in de aula van crematorium Rhijnhof, Laan te Rhijnhof 4 (ingang Haagse Schouwweg) te Leiden. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van het crematorium.

AFWEZIG Van 10 t/m 13 juni

F. Candido, huisarts

(Uitsluitend voor spoedgevallen)

Huisartsenpraktijk Kluyver en Koops Tel. 5893139

persoonlijk, betrokken en altijd dichtbij

071 34 11 590

www.regentesse.net

Nico Soek begeleidt en verzorgt de uitvaart, ook als u elders verzekerd bent.

t Leiderdorp, 26 mei 2014 Han en Annet Emma en Max Anna en Bram Ton en Elles Jelle Yara Lenneke Julia Isabel Fabian René en Adé Milan Levi Yaël

Commissie Bezwaar- en Beroepschriften Op 6 juni behandelt de Commissie Bezwaar- en Beroepschriften van de gemeente Leiderdorp de volgende zaak: Om 15.00 uur: een bezwaarschrift inzake een kapvergunning voor het kappen van 34 bomen aan de Engelendaal De hoorzitting is in het gemeentehuis Leiderdorp. Geïnteresseerden kunnen zich op het gemelde tijdstip melden bij de balie van de receptie. De op de zaak betrekking hebbende stukken liggen uitsluitend voor belanghebbenden ter inzage.

marielle van de loo

Cornelia Maria Paulides-Rietveld sinds 10 april 2011 weduwe van Reindert Paulides

De agenda’s en vergaderstukken van de vergaderingen staan in het raadsinformatiesysteem www. raadleiderdorp.nl. Hier vindt u ook informatie over invloed uitoefenen en inspreken. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@leiderdorp.nl of telefonisch (071) 54 54 826.

• Brandweer Hollands Midden brief gemeente Leiderdorp en Oegstgeest inclusief bijlage, brief d.d. 17 april 2014 • Openbaar Onderwijs en rol van de gemeente

‘Persoonlijke aandacht verlicht het verlies’

Verdrietig dat wij haar moeten missen, tegelijkertijd rijk aan prachtige herinneringen, geven wij kennis van het plotseling overlijden van onze lieve, zorgzame moeder, schoonmoeder en allerliefste oma

Corry

Commissie Bestuur en Maatschappij U bent van harte welkom bij de vergadering van de Commissie BM op maandag 2 juni. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U kunt plaatsnemen op de publieke tribune. De vergadering is ook live te volgen via www.raadleiderdorp.nl. Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen:

Praktijkwaarneming

"Trots, dankbaar en tevreden"

* Harmelen, 6 januari 1928

Vergaderingen

De Rijnland Zorgrun, een sportieve activiteit, op vrijdag 20 juni 2014. Start om 15.30 uur. Locatie: Vanaf Leythenrode richting Hoogmade, Alphen aan den Rijn. Datum ontvangst: 12 mei 2014

Alle vergunningen zijn digitaal terug te vinden op: www.leiderdorp.nl > bekendmakingen

Gemeente Leiderdorp

Een persoonlijk afscheid. Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

Met aandacht en zorg Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 voor een passend Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. afscheid.

Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Taxatie aan huis? Bel of mail voor informatie en afspraak www.onderdeboompjes.nl / info@onderdeboompjes.nl

071 - 523 88 64

www.mariandevalk.nl

Telefoon: 071 - 573 08 34 (24 uur per dag, ook in het weekend) Monuta Soek Hoogmadeseweg 66, Leiderdorp www.monuta.nl Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Merelstraat 28 2352 VD Leiderdorp

071 - 57 20 076 dag en nacht www.arumuitvaartzorg.nl


: STIJDEN G N I N E P EXTRA O ag en vrijdag d Donder .00 uur! ! tot 21 .30 uur 7 1 t o t ag en zond g a d r e Zat

HEMELV AARTSD AG zijn wij g eopend van 9.3 0-21.00 uur!

ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

Ma. Di. Wo. Do. Vr.

09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-21.00 uur!!! 09.30-21.00 uur!!!

Za. 09.30-17.30 uur!!! Zo. 12.00-17.30 uur!!!

ijk

za Noordw

Bedding Pla


Leiderdorps Weekblad

lokaal

woensdag 28 mei 2014

15

Vreemde zebra opmerkelijk n Dirk uit Leiderdorp stuurde deze foto van het zebrapad ter hoogte van het nieuwe appartementencompex aan de Van der Valk Boumanweg. Door de aanleg van nieuwe parkeervakken, ligt het pad nu op een wel heel vreemde plek. Wellicht had hier iets meer afstemming moeten plaatsvinden op gebied van planning en uitvoering, suggereert de inzender.

Bijenstal in Houtkamp bijna klaar kinderboerderij n Bijenkasten staan er in de kinderboerderij in het

Leiderdorpse park De Houtkamp al sinds jaar en dag, maar nu krijgen de nijvere diertjes een prachtige eigen stal. Deze werd afgelopen zondag, tijdens de Dag van het Park, officieel geopend. De stal, die veilig ‘uit de loop’ staat in een niet voor publiek toegankelijk deel van de kinderboerderij, is gebouwd door imker Dirk Jan Binnendijk. Het lukte net niet het fraaie, klassieke gebouwtje helemaal af te krijgen, maar over anderhalve week moet het klaar zijn en worden de bijenkasten geplaatst.

n Beweeeg! brengt zorg, bewegen en sport samen

V.l.n.r. Henk Fraser, eigenaar Dennis Lion, John de Wolf en Herbert Zilverentant. | Foto: Unity FM

opening n Beweeeg! werd zaterdag geopend. Het centrum waar zorg, bewegen en sport samenkomen, werd geopend door ex-profvoetballer John de Wolf, ADO trainer Henk Fraser, sportwethouder Herbert Zilverentant en eigenaar Dennis Lion. Het bedrijf opende 7 april haar deuren maar de officiële opening werd uitgesteld tot afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de open dag. John de Wolf en Henk Fraser verrichtte de opening omdat ze Lion nog uit hun Feyenoord periode kennen, hij was daar toen fysiotherapeut. De twee sportmannen vertelden aan de aanwezigen over hun relatie met Dennis Lion. Ook oud-sportwethouder Herbert Zilverentant was aanwezig. In zijn toespraak gaf hij aan dat Beweeeg! een mooie toevoeging is voor de Leiderdorpse zorgboulevard en dat hij veel bewondering heeft voor het doorzettingsvermogen en het lef van Lion. Voor Zilverentant was dit zijn laatste opdracht als sportwethouder, na vier jaar wethouderschap keerde hij na de verkiezingen van 19 maart niet terug in het Leiderdorpse college. Direct na de opening gingen de deuren van Beweeeg! open voor alle belangstellenden die eens een kijkje wilden nemen in het nieuwe gebouw. In het centrum zijn fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, masseurs, bewegingsagogen, een oefentherapeut Mensendieck, een manueel therapeut en een lichaamsgericht therapeut werkzaam. Beweeeg! is gevestigd aan de Simon Smitweg 6 in Leiderdorp. Meer informatie over Beweeeg! is te vinden op de website: www.beweeeg.nl.

Italië aan huis vakantieweek n

Verpleeghuis Leythenrode stond deze week in het teken van Italië, het thema van de vakantieweek. Cliënten die niet in staat zijn om op vakantie te gaan, hadden zo toch een vakantiegevoel. De vakantieweek was dankzij de inzet van vele enthousiaste medewerkers, vrijwilligers en sponsors een groot succes. Alle activiteiten hadden een Italiaans tintje, zoals een operaconcert, roofvogelshow, workshop maskers maken en een show van oude Italiaanse auto’s (foto). Natuurlijk kon iedereen de gehele week ook genieten van pizza’s, pasta’s en Italiaans ijs.

Mooiste foto Fotoclub Daguerre verkiezing n Vorige week maandag is bij Fotoclub Daguerre Leiderdorp weer de jaarlijkse

foto-van-het-jaar verkiezing geweest. De foto’s werden beoordeeld door de bekende Leidse fotograaf Hielco Kuiper. De winnaar van vorig jaar (Peter van den Wijngaard, links op de foto) gaf de wisselbeker over aan de winnaar van dit jaar Hennie Ligtrink (rechts). Achter hen de winnende foto, een intrigerend portret met een mooie zachte belichting. De jury vond de uitdrukking op het gezicht van de kinderen bijzonder goed getroffen. Kijk voor meer fotowerk op de website: www.fotoclub-daguerre.nl


Makelaar én Taxateur instituut, waarbij met name transparantie van data en uniformiteit van de rapportage centraal staat. “Financiers willen steeds vaker de mening van de taxateur onderstreept zien door referentie objecten en aangezien over het algemeen geen object gelijk is aan elkaar, is het aan ons de taak de waarderingen zo goed mogelijk te onderbouwen” aldus Ronald Koemans RT RMT, Makelaar/ Taxateur bij Basis Bedrijfshuisvesting.

In een veranderende markt is basis bedrijfshuisvesting de laatste jaren uitgegroeid van een traditionele “transactiemakelaar” naar een professionele vastgoed adviseur. De uitbreiding van de taxatiepraktijk is daar een goed voorbeeld van evenals het beheren van vastgoedportefeuilles.

Banken hebben een nieuw taxatiebeleid aangezien de marktomstandigheden in de vastgoedsector aangrijpend veranderd zijn. Daarnaast is het financieringsbeleid van de banken ook aangescherpt. Om in aanmerking te komen voor een (her)financiering dient de zogenaamde “loan to value” verhouding op orde te zijn.

“Door de omvang van ons kantoor met drie vestigingen centraal in de regio beschikken wij over veel specifieke data om tot een juiste marktwaarde te kunnen komen” Het feit dat uit onderzoek van PropertyNL is gebleken dat Basis Bedrijfshuisvesting B.V. voor de zesde maal op rij het grootste makelaarskantoor is uit de regio sluit naadloos bij het verhaal van Koemans aan. “Neem de regie in eigen hand. Wij adviseren onze clienten dan ook tijdig de waarde van hun vastgoed in beeld te brengen” besluit Zwaan.

Hiertoe willen de meeste banken periodiek een taxatierapport van een door hen toegewezen taxateur in handen hebben. Basis Bedrijfshuisvesting B.V. is door alle grote banken erkent als taxateur. “Wij hebben jarenlang geinvesteerd in de opmalisatie van onze rapporten en investeren veel in het kennisniveau van ons personeel” aldus Sander Zwaan RT, partner bij Basis Bedrijfshuisvesting. Als voorbeeld noemt hij de aansluiting bij TMI. TMI is een door de bank omarmd taxatie

TE HUUR RIJNSBURG Rijnsburgerweg 108

oft aan Floris D R U U H R VE

TE HUUR NOORDWIJK Hoofstraat 100

de dames Koffiebar n a a D R U VERHU

TE HUUR KATWIJK

Ambachtsweg 7/B

TE HUUR HILLEGOM Arnoudstraat 22

nwinkel an Lampe a D R U U VERH

itness aan Just F D R U U H VER

Representatief kantoorpand van ca. 856 m² ▪ gelegen op strategische locatie ▪ deelverhuur mogelijk ▪ ruime parkeerfaciliteiten ▪ zichtlocatie ▪ nabij Flora Holland ▪ per 1 januari beschikbaar

Circa 200 m² winkelruimte ▪ A1 locatie ▪ ca. 5 m. front ▪ nabij McDonalds, Kruidvat, HEMA en Rituals ▪ incl. horecainventaris ▪ aanvaarding in overleg ▪ uitstekende bereikbaarheid

Circa 1.308 m² winkelruimte ▪ gelegen op bedrijventerrein ’t Heen ▪ zichtlocatie ▪ zeer breed front ca. 24 m. ▪ aanvaarding in overleg ▪ uitermate geschikt voor volumineuze verkoop ▪ nabij Beddenreus en Gamma gelegen

Circa 1.015 m² showroom-/bedrijfsruimte ▪ gelegen op zichtlocatie ▪ met ruim verhard buitenterrein van ca. 1.400 m² ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ nabij McDonalds en Het Motorhuis ▪ bouwjaar: 2003

Huurprijs: € 137,50 per m² per jaar

Huurprijs: € 60.000,– per jaar

Huurprijs: € 75,-- per m² per jaar

Huurprijs: € 120.000,– per jaar

TE HUUR/ KATWIJK TE KOOP Badstraat 15

TE KOOP

TE HUUR KATWIJK

TE KOOP

rsport D aan Inte VERHUUR

KATWIJK Prins Hendrikkade 104

gger T aan bele VERKOCH

Voorstraat 7-9

Vishandel uitemaker h c S n a a D VERHUUR

RIJNSBURG De Maessloot 3

ision aan Jora V D R U U H VER

Circa 570 m2 winkelruimte - gelegen op A1 locatie - nabij Intertoys, Haasnoot Mode en Kruidvat - ca. 7,5 m. front - opleveringsniveau in overleg - inclusief kelder van ca. 130 m² - per direct beschikbaar

Circa 120 m² winkelruimte ▪ courante maatvoering ▪ nabijgelegen supermarkt Albert Heijn ▪ “Turn Key” opleveringsniveau ▪ goede bereikbaarheid ▪ onderdeel uitmakende van Prinsenhaven ▪ ruime bestemmingsmogelijkheden

Circa 300 m² winkelruimte plus kelder ▪ gelegen op toplocatie ! ▪ hoek Princestraat / Voorstraat ▪ ruim 30 meter front ▪ gelegen in het kernwinkelgebied van Katwijk op A1 stand ▪ nabij Intertoys, HEMA en Mooi Parfumerie

Bedrijfspand van circa 1.465 m² ▪ gelegen op zichtlocatie ▪ 16 eigen parkeerplaatsen ▪ incl. ‘turn-key’ kantoorruimte van ca. 460 m² ▪ bedrijfshal van ca. 980 m² met entresol van ca. 25 m2 ▪ gesitueerd op bedrijventerrein ‘Klei-Oost’ ▪ zeer markant en hoogwaardig bedrijfspand

Huurprijs: € 75.000,– per jaar

Koopsom: € 85.000,–

Huurprijs: € 285,– per m² per jaar

Koopsom: € 1.395.000,– k.k. Huurprijs: n.o.t.k.

Basis Bedrijfshuisvesting B.V. Vrijheidslaan 35 ∙ 2321 JR Leiden ∙ Telefoon 071 - 5233 277 Kijk voor ons complete aanbod op www.basis.nl Alle genoemde bedragen zijn exclusief (eventuele) BTW en/of servicekosten.


TE HUUR RIJNSBURG Smidstraat 16

TE KOOP

KATWIJK Kerkstraat 52 – 54

TE HUUR RIJNSBURG De Roysloot 11/b

TE HUUR VALKENBURG Rijnweide 14-17

Circa 450 m² praktijk-/kantoorruimte ▪ onderdeel van zorgcomplex ‘Floriante’ ▪ geheel op de begane grond gelegen ▪ deelverhuur vanaf ca. 45 m² ▪ BTW vrije verhuur ▪ goede bereikbaarheid ▪ hoogwaardig opleveringsniveau

Circa 615 m² kantoorruimte ▪ alsmede zelfstandig appartement van ca. 70 m² ▪ monumentaal pand ▪ turn-key opleveringsniveau ▪ gemeentelijk monument ▪ incl. eigen parkeerterrein ▪ nabij Aldi en meesterbakker Van Maanen

Circa 195 m2 kantoorruimte ▪ onderdeel van het representatieve ‘the Red Office’ ▪ luxe turn-key opleveringsniveau ▪ beschikt over 5 eigen parkeerplaatsen ▪ per direct beschikbaar ▪ eigen entree ▪ gelegen op eerste verdieping

Circa 480 m² praktijk-/kantoorruimte ▪ onderdeel van zorgappartementencomplex ‘Rijnweide’ ▪ deelverhuur vanaf ca. 75 m² ▪ uitermate geschikt voor bedrijven uit de zorgsector ▪ nabij apotheek en bibliotheek ▪ ‘turn-key’opleveringsniveau ▪ BTW vrije verhuur

Huurprijs: € 130,– per m² per jaar

Koopsom: € 775.000,– k.k.

Huurprijs: € 24.900,– per jaar

Huurprijs: V.a. € 90,– per m² per jaar

TE HUUR/ KATWIJK TE KOOP Voorstraat 50

TE HUUR KATWIJK

Meeuwenlaan 39

TE HUUR NOORDWIJK Hof van Noortwijck

TE HUUR LISSE

Heereweg 193

Circa 480 – 780 m2 commerciële ruimte ▪ incl. 180 m2 kelderruimte ▪ nabijgelegen supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet ▪ gelegen op strategische hoek ▪ 25-35 meter front ▪ aanvaarding in overleg ▪ bouwjaar 1995

Circa 125 m² winkelruimte ▪ incl. ca. 35 m2 kelderruimte ▪ tevens geschikt voor medische disciplines ▪ vrij parkeren op voorgelegen plaatsen ▪ leveranciersingang aanwezig ▪ per 1 december 2014 beschikbaar ▪ goed bereikbaar via eigen en openbaar vervoer

V.a. 82 m² winkelruimte ▪ representatieve winkelunits ▪ beschikbaar v.a. 82 m² tot ca. 496 m² ▪ nabij Dirk van den Broek, Action, D-Winkels ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ per direct beschikbaar ▪ bouwjaar: 2010

Circa 210 m² winkel-/kantoorruimte ▪ voormalig uitzendbureau ▪ nabij supermarkt Dirk, Xenos en diverse horecagelegenheden ▪ vrij parkeren (zonering) ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ brede bestemmingsmogelijkheden

Huurprijs: € 179,– per m² per jaar

Huurprijs: € 1.095,– per maand

Huurprijs: Aantrekkelijke huurprijzen op aanvraag

Huurprijs: € 30.000,-- per jaar

TE HUUR/ RIJNSBURG TE KOOP De Roysloot 9/d

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR LISSE

Ambachtsweg 5

Ambachtsweg 1

Gladiolenstraat 39

Circa 150 m² bedrijfsruimte met kantoorruimte ▪ gelegen op bedrijventerein Klei-Oost ▪ onderdeel van bedrijfsverzamelcomplex ‘Twins’ ▪ beschikt over 2 eigen parkeerplaatsen ▪ overheaddeur aanwezig ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekend bereikbaar via N206 en A44

Circa 950 m² winkelruimte ▪ zichtlocatie ▪ frontbreedte ca. 16 m. ▪ vrije hoogte ca. 3,5 m. ▪ nabij Albert Heijn, Roobol en Beddereus ▪ per direct beschikbaar ▪ ruime parkeergelegenheid

Circa 360 m² showroom-/bedrijfsruimte ▪ opleveringsniveau in overleg ▪ tijdelijk te huur i.v.m. herontwikkeling ▪ ruim buitenterrein aanwezig ▪ absolute zichtlocatie, entree ’t Heen ▪ bedrijventerrein ’t Heen ▪ naast Albert Heijn en Beddenreus gelegen

Circa 1.450 m2 bedrijfsruimte met showroom ▪ zicht locatie ▪ ruim buiten terrein aanwezig ▪ per direct beschikbaar ▪ ideaal voor multifunctionele doeleinden ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ bouwjaar: zeventiger jaren

Huurprijs: € 1.050,– per maand Koopsom: € 165.000,– k.k.

Huurprijs: € 90,– per m² per jaar

Huurprijs: € 37.500,– per jaar

Huurprijs: € 100.000,– per m² per jaar

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR RIJNSBURG

TE HUUR/ NOORDWIJK TE KOOP ’s-Gravendijkseweg 55

Taanderstraat 16

Blekerstraat 30

Tulpenstraat 16-18

Circa 200 m2 bedrijfsruimte ▪ incl. inpandige kantoorruimte ▪ courante maatvoering ▪ goede bereikbaarheid ▪ incl. elektrische Overheaddeur ▪ ideaal voor opslagdoeleinden ▪ vrije hoogte 5.5 meter

Circa 690 m² bedrijfsruimte met kantoorruimte ▪ - gesitueerd op bedrijventerrein ‘t Heen - ideaal voor multifunctionele doeleinden - uitstekende bereikbaarheid - per direct beschikbaar - flexibele huurperioden bespreekbaar - bouwjaar: omstreeks 1986

Circa 200 m² - 500 m2 winkelruimte ▪ ca. 10 m. frontbreedte ▪ winkelcentrum ‘In de Hoftuin’ ▪ parkeren voor de deur ▪ aanvaarding in overleg ▪ voorzien van leveranciersingang ▪ nabij Albert Heijn, HEMA en Bang & Olufsen

Circa 956 m2 bedrijfsruimte ▪ zeer representatief bedrijfspand ▪ ca. 200 m2 luxe kantoorruimte ▪ vrije hoogte van ca. 6 meter ▪ gelegen op bedrijventerrein ‘s Gravendijk ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ bouwjaar 2005

Huurprijs: € 17.500,– per jaar

Huurprijs: € 39.500,– per jaar

Huurprijs: € 32.000,– per jaar

Huurprijs: € 60.000,– per jaar Koopsom: € 650.000,– k.k.

Basis Bedrijfshuisvesting B.V. Vrijheidslaan 35 ∙ 2321 JR Leiden ∙ Telefoon 071 - 5233 277 Kijk voor ons complete aanbod op www.basis.nl Alle genoemde bedragen zijn exclusief (eventuele) BTW en/of servicekosten.


R E VO L U T I O N A I R

De B&O die (je) echt beweegt!

Kijk naar onze uitzending bij RTL4 op www.brussee.eu

Stap in de wereld van B&O bij Bang & Olufsen Brussee in Rijnsburg Anjelierenstraat 37, RIJNSBURG, 071 4028414, 06 511 33 555, www.brussee.eu, jobs@brussee.eu, Openingstijden: di t/m za, 10.00 - 17.00 uur, of op afspraak


LEIDERDORPS WEEKBLAD

kampioenengalerij

WOENSDAG 28 MEI 2014

19

Meerburg B1 RCL MB1 VOETBAL  De MB1 van RCL heeft echt een superseizoen achter de rug. Eerste in de Najaarscompetitie en tweede in de Voorjaarscompetitie, beiden in de hoogste meisjesklasse tot 16 jaar. In de beker is de halve finale bereikt. En dan te weten dat de gemiddelde leeftijd van dit team zo’n 2 jaar lager ligt dan die van de tegenstanders. Ook volgend jaar is dit team nog speelgerechtigd in de MB hoofdklasse maar ze gaan het hogerop zoeken, in de MA hoofdklasse. Maar eerst gaan ze op 1 juni nog twee vriendschappelijke wedstrijden spelen in Parijs, tegen de meiden van Paris FC.

VOETBAL  Na een prachtig seizoen is de B1 van Meerburg kampioen geworden in de 2e klasse en heeft daarmee promotie afgedwongen naar de belangrijke 1e klasse. Coaches Christiaan Laan en Gidion Loos zijn trots op hun team dat ook nog tot de halve finale van de KNVB beker is gekomen.

Alecto JA3 HOCKEY  Op zaterdag 24 mei is Alecto JA3 kampioen geworden. Het team speelde een spannende kampioenswedstrijd tegen de nummer 2, JA2 van hockeyclub Noordwijk. Het werd uiteindelijk 3-3. Dit ene punt was voldoende voor de Leiderdorpse jongens om de titel binnen te slepen. Op de foto v.l.n.r. boven: Teun Peters, Floris Zeven, Olivier Bramer, Floris Cooijmans, Gerben Westerbos, Eduard van Oosterhout, Sam Romeyn, Coach André Romeyn. V.l.n.r. onder: Martijn Waanders, Koen Brackel, Floris Meijer, keeper Rick Ottenhof, Guido Palm, Rob van Oosterhout.

Spotvogels J2 BADMINTON  Jeugdteam 2 van de Spotvogels speelde zon-

Alecto Titanen

dag 25 mei zijn laatste wedstrijd en mag zich nu officieel kampioen noemen in de klasse U15, regio Zuid-West afdeling 1. Vorig jaar werd het team ook al kampioen, en promoveerde toen naar een hogere klasse. Spelers Calvin van Stenus, Mandy Schipper, Luuk Fallaux en Dorine Snoek wonnen 9 van de 10 wedstrijden. Calvin is bovendien de beste speler van deze afdeling; hij won elke wedstrijd die hij speelde. Zijn teamgenoten staan eveneens in de top tien van beste spelers.

HOCKEY  Het LG team van Alecto, de Titanen, is zaterdag 24 mei landkampioen geworden. De kampioensbeker werd binnengehaald na 4-3 winst op Tempo, al 7 jaar de titelhouder. Een LG-team is een team dat is samengesteld uit spelers met een lichamelijke beperking. Deze teams spelen, met speciale begeleiding, tegen gelijkwaardige teams uit het hele land. Er zijn slechts twaalf hockeyclubs die landelijk LG-teams hebben en competitie spelen en Alecto is, terecht, trots op dit team.

RCL F4 VOETBAL  Na een jaar lang met veel plezier, inzet en teamwork te hebben gespeeld, is het harde werken beloond: de jongens en meisje van RCL F4 zijn kampioen geworden. Zittend v.l.n.r.: Angelo Kamperveen, Yanick du Prie, Nout van Duin, Angelo Whieskie, Tijn Mosterd. Staand v.l.n.r.: Anna Abspoel, Alessio Mandas, Dani Guis, Ravi Hoogendam. Coaches v.l.n.r.: Robert Guis en Bas Abspoel.

Alecto D4 HOCKEY  Afgelopen zaterdag speelde Meisjes D4 van Alecto de laatste wedstrijd tegen Kieviten. Ze stonden op de eerste plaats, maar Alkemade MD2 stond op 2 met 2 punten minder. Dus er moest worden gewonnen. Dat lukte ruimschoots. Op de foto het complete team met de trotse coaches Esther Baars en Johan Mentink.

Velocitas B1

RCL E3

KORFBAL  De B1 van korfbalvereniging Velocitas is kampioen geworden in de 1e klasse. Hierdoor heeft het team zich geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap klasse B1 jeugd op 14 juni in Tilburg en promoveert het bovendien naar de hoogste landelijke korfbalklasse. Op de foto staand v.l.n.r. Sten van Poelgeest (trainer), Siem van Osnabrugge, Tom Glasbeek, Jasper van der Vos, Niels van der Horst, Lisa van Zwieten, Simone Laman, Anne Schoof, Lianne van Meurs, Fenna de Boer en Dennis van Ingen Schenau (trainer).

VOETBAL  Zaterdag 5 april is RCL E3 als eerste RCL jeugdteam kampioen geworden. De eerstejaars E-pupillen, uitkomend in de 2e klasse, wonnen van van Foreholte E2 en hadden daarmee voldoende punten voor het kampioenschap. Op de foto de trotse leiders Didos van Dam en Ramon Hoogendam met de dolblije spelers Maxim Ancher, Marc van der Kaaden, Rick de Groot, Feijs van Dam, Xander Hamilton, Sven van Overloop, Hugo van der Linden en liggend Teun Schneiders en Délano Hoogendam.


AUTO-AIRCO SERVICE

0,VANAF € 6 EX. BTW GARAGEBEDRIJF ALEX KLEINHUIS

VALKENBURG

• Eerhart Sierbestrating. •

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, • Tv stuk of slecht beeld REMMELZWAAL bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aangratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. • 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt sluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333. CND NAGELS, 2 weuw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. • SHELLAC/GELLAK lang prachtig gelakte nagels! Handen of voeten • Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- ken € 15,-. Info 06-22408197 (ook aan huis). schoten? www.tcdekampioen.nl. in de zorg? Er is werk in • Zoek je vakantiewerk • STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- begeleiden en huishoudelijke dienstverlening. Bel:

ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een 06-52538188. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en TE HUUR: etage centrum Hillegom. Kamer, Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of slaap- en badkamer, keuken en balkon. Prijs 06-12028319. € 600,- p/m incl. Bel: 06-18308924. www.zalenverhuurkruyt GEVRAAGD: bij bloemenkweker in Hillegom, schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, voor de maand juli, jongeman 15/16 jaar, scholier. verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos- Tel. 06-10873121. ten en normale gangbare drankprijzen! ReserverinTUINMAN/STRAATMAKER voor al uw tuingen: tel. 06-25047376. werkzaamheden, gratis opgaaf. Tel. 06-57200505. ‘ONS THUIS’, kleinschalig wonen in Voorhout MODELTREINBEURS zaterdag 31 mei van (6 bewoners) is dringend op zoek naar ZZP-ers met diploma’s en vrijwilligers die aan willen pak- 10.00 tot 15.00 uur. Locatie De Hoeksteen, Karel ken in de zorg. Voor info: 06-34007130 j.zwart@ Doormanplein 2, 2182 XC Hillegom. zorgallerlei.nl

RUIM 25 JAAR AIRCO-ERVARING

Bel voor het maken van een afspraak

071-4077364

Voor al uw bestraGARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480. opgave 070-3211006. Zat. 7 juni VLOOIENMARKT KATWIJK, Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Vliegveld Valkenburg, binnen + buiten 250 kramen. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Donevents.nl 0294-237320. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. BANDENWISSEL winter/zomer, ook opslag Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- voor uw banden/velgen. R.B.C., Rijnsburgerweg 134, tel. afspr. 071-4032759, Rijnsburg. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• • • •

Voor een systeemdiagnose/reparatie van uw aircoinstallatie in uw voertuig en het uitlezen van foutcodes van de diverse computers in uw auto en natuurlijk voor het regelmatig onderhoud van uw kostbare aircosysteem. Bloemenlaan 5 • 2235 EM Valkenburg (ZH)

Gezocht : boxmedewerkers m/v Parttime boxmedewerker m/v invalchauffeurs m/v

Raffito schuifdeurkasten en Wedeka stelling- en interieursystemen Kabelbaan 17 - Leiderdorp - Tel. 5820408

tevens zoeken wij ook een chauffeur voor 1 rit in de week naar frankrijk Voor inlichtingen: Raymond Burley +31(0)6-51668169 Raymond@annafleurs.nl Check alle aanbiedingen op halfords.nl

APK

,8 3 €

*

n all-i

* niet voor Diesel tot 2006

APK-keuren met of zonder afspraak. U betaalt geen herkeuringskosten. Ook voor al het onderhoud aan uw auto. Voorschoterweg 23a Valkenburg Tel. 071-4014299 www.vanzelstautos.nl

LIJSTENMAKERIJ navigatie Via 130 M 4,3 inch touchscreen, spraakbesturing en levenslange kaartupdates. Met Europese kaartdekking.

Van 179.-

129.

LEIDERDORP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 LEIDEN • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-za 09.30-13.00 • Groot assortiment eigentijdse

foto- en wissellijsten in voorraad

Leiderdorp: W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage r ijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

Princestraat 5, Katwijk Direct in het gezellige centrum van Katwijk en achter de boulevard gelegen riante bovenwoning (125 m2/ 340 m3) met groot dakterras (35 m2) en schuur. De woning is stil en licht, heeft 3 slaapkamers en een ruime zolderverdieping met diverse mogelijkheden. Riante doorzonwoonkamer met levendig uitzicht over de Princestraat, met open haard en een aparte nis, te gebruiken als bijv. computerhoek, speel- of leeshoek. Keuken in lichte kleurstelling met moderne apparatuur. Riante dakterras gelegen op het zonnige Westen met deels graniet en hardhouten vloerdelen, en voorzien van ruime schuur. Badkamer met ligbad, aparte douche en klein balkon. Gezelligheid, gemak, rust, privacy, strand, boulevard, ruimte, licht en mogelijkheden zijn de kernwoorden voor deze woning.

Vraagprijs € 319.000 k.k

Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl


sport

Leiderdorps Weekblad

woensdag 28 mei 2014

21

SPORTPORTRET Haar grootvader speelde rugby, haar vader doet dat en dus kon zij niet achter blijven in deze sport. Vanaf haar 5e jaar speelt ze het al en dit seizoen is Kelly Moerland zelfs opgenomen in de selectie van het Nederlands vrouwenrugbyteam, de zogenaamde ‘15’. Helaas is ze momenteel even uitgeschakeld door een knieblessure.

K Sunaina Chaigneau op het tweede treetje van het erepodium bij het Mahorakan judotoernooi in ‘s-Gravenzande. | Foto: PR

Judoka’s doen het goed judo

Judoka’s van Sportcentrum van Houdt uit Leiderdorp deden zondag mee aan het nationale judotoernooi van Mahorokan in ’s-Gravenzande. n

Bij deze tiende editie kwamen meer dan vijfhonderd judoka’s in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 15

jaar op de matten. Yorrit de Jong en Maarten Westerbeek van Sportcentrum van Houdt wonnen allebei een wedstrijd wat een knappe prestatie is op dit zwaar bezette toernooi. Daan Barendse en Sunaina Chaigneau wisten zelfs de tweede plek te veroveren, waarmee het een heel geslaagd toernooi werd.

elly Moerland is 19 jaar en woont in Leiderdorp. Ze studeert aan het ROC, waar ze in het derde jaar van een secretariële studie zit. Ze speelt in het vrouwenteam van het Leidse DIOK, dat dit jaar in de de hoogste klasse uitkomt. Waarom ben je gaan rugbyen? Iedereen in de familie speelt rugby. Ik liep van jongs af aan al rond met een rugbybal, ben op mijn 5e mee gaan trainen en speelde daarna als het enige meisje tussen allemaal jongens. Wat is nu het leuke aan rugby? Het spelletje zelf is geweldig omdat je zoveel mag, maar wel binnen

de regels. Het is allemaal erg intensief, het is goed voor je lichaam, je wordt er sterk van en vooral, men respecteert elkaar. Is rugby niet te ruw voor vrouwen? Het is een harde sport, maar daar train je ook voor. Als ik na een wedstrijd thuis kom en ik heb geen blauwe plekken, zeggen ze dat ik niet genoeg mijn best gedaan heb. Op school komen met een blauw oog daarentegen vindt men voor een toekomstig secretaresse niet kunnen. Op welke positie speel je? Ik speel ‘prop’. Dat houdt in dat ik in de eerste rij speel en de bal moet veroveren bij de tegenstander. Je

maakt dan het eerste contact en moet hen pijn gaan doen om daarmee de rest van het team te beschermen zodat wij kunnen gaan aanvallen. Wat zijn jouw wensen? Ik wil graag in het Nationale rugbyteam spelen en dit seizoen met mijn naar de hoogste klasse gepromoveerde team zo goed mogelijk voor de dag komen. Tekst en foto: Jan Vos

RCL houdt hoop op lijfsbehoud levend voetbal n RCL rekende afgelopen zaterdag met een 1-4 zege overtuigend af met Spirit.

De club uit Ouderkerk aan den (Hollandse) IJssel had na vorige week in Leiderdorp met 3-3 gelijk te hebben gespeeld even aan promotie naar de eerste klas mogen ruiken. Maar werd door het weer voltallige RCL met de neus op de feiten gedrukt. Met de ervaren spelers Frank Hillebrand, Nick Scheurwater en Nicky Wijsman weer in de gelederen ging RCL fel van start. De Ouderkerkers kwamen nauwelijks over de helft. Hun aanvallen werden in de kiem gesmoord. De jongelingen Tommy Sinteur en Jonas Farih hadden weer met ieder een doelpunt een groot aandeel in de overwinning. Het is jammer, dat zij in het verloop van de competitie te weinig aan bod zijn gekomen. Johan Koot brak in de 37ste minuut de wedstrijd open. Met een kopbal verzilverde hij een fraaie voorzet van Sinteur. Kort daarna zorgden hij en Farih voor een ruime marge

van 0-3. Spirit kwam nog terug tot 1-3. Maar meer dan een korte opleving leverde het niet op. Nick Scheurwater maakte na een prima actie aan alle onzekerheid een einde. Eindstand 1-4. Tijd om lang stil te staan bij deze overwinning heeft RCL niet. Het betekent niet meer dan een goede stap naar behoud van het eerste klasseschap. Zaterdag komt Bolnes in de Bloemerd op bezoek. De club onder de rook van Rotterdam, op het voormalige eiland IJsselmonde, waar ooit Leen Huizer alias Lee Towers is geboren, is een niet te onderschatten tegenstander. Bolnes werd achter Spirit derde in de tweede klasse D en versloeg onlangs in de competitie Spirit op eigen veld overtuigend met 0-3. Afgelopen zaterdag ontdeed het zich met 7-3 (1-1) van medestijger Be Fair. RCL doet er goed aan zaterdag met een gesloten defensie aan te treden. De wedstrijd in de Bloemerd begint om 14.30 uur.

Velocitas verliest strijd om de tweede plaats korfbal

Velocitas heeft in de laatste wedstrijd van dit seizoen het rechtstreekse duel om de tweede plaats niet kunnen winnen. n

In Den Haag werd van Achilles verloren, waarbij Velocitas zeker niet kansloos was. Hierdoor eindigen de Leiderdorpse korfballers na een goede tweede helft van het seizoen op een derde plaats in de tweede klasse E. Het verloop van de eerste helft van deze wedstrijd was enigszins grillig te noemen. Velocitas begon goed en kwam na zes minuten spelen op een 0-3 voorsprong. Een reactie van Achilles bleef echter niet uit. Velocitas wist een kwartier lang niet te scoren. Achilles kwam door het benutten van maar liefst drie verkregen strafworpen op rij langszij en wist zelfs een 6-3 voorsprong te nemen. De ploegen waren aan elkaar

gewaagd en er ontstond een ware strijd om de tweede plek. Nu was het Velocitas dat weer drie keer op rij scoorde, maar het was Achilles dat met een kleine voorsprong van 8-6 de rust in ging. In de tweede helft leek het er lang op dat Achilles de wedstrijd niet uit handen zou geven. Het liet Velocitas lang niet dichterbij komen. Bij Velocitas werden in deze wedstrijd alle reserves ingebracht en de ploeg bleef knokken om een goed resultaat neer te zetten. Ruim tien minuten voor tijd kwam Achilles door een zoveelste strafworp op 12-8. In de vijf minuten die hierop volgden kwam Velocitas terug in de wedstrijd, het werd 12-11. De Leiderdorpers lieten de kans op de gelijkmaker helaas liggen, het wist geen lange aanvallen op te zetten. In de laatste minuut scoorde Achilles nog uit een vrije bal en was de strijd om zilver beslist.

De dolblije speelsters van RCL. Middenvooraan aanvoerster Kirsten Kok met de bokaal.

RCL vrouwen winnaar Golden Tulip Cup voetbal n De trotse winnaar van de Golden Tulip Cup, het damestoernooi van de Regio Rijnmond Cup, is RCL. De Leiderdorpse dames versloegen in de finale op sportpark Varkenoord in Rotterdam SVS uit Capelle aan den IJssel met 2-1. Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

De wedstrijd tussen de Topklasser (RCL) en de eersteklasser (SVS) was spannend. In de eerste helft hielden de twee ploegen elkaar aardig in evenwicht. Bij de rust was de stand dan ook met 1-1 in balans. Lenie

Mendes Fernandes opende de score voor van RCL en Sabrina Pocorni maakte voor SVS gelijk. In de tweede helft liet RCL zien dat het niet voor niets een klasse hoger speelt. Uiteindelijk maakte Marijke van den Berg het verschil en scoorde de verdiende 2-1. De meiden uit

Malu Postel van RCL naar ADO Den Haag voetbal n De talentvolle voetbalster Malu Postel speelt volgend seizoen in het groen-geel. Ze verruilt RCL voor ADO Den Haag. Daar gaat de jeugdige speelster deel uitmaken van het nieuw te vormen beloftenteam.Het bestuur van de Haagse Stichting besloot om het topsportklimaat voor aanstormende talenten te verbeteren. Meer specifiek voor meiden in de leeftijdscategorie tussen 15 en 18 jaar. De in Koudekerk aan den Rijn wonende Marcel Valk wordt de coach van het beloftenteam van ADO Den Haag. Malu voelt zich nu al als een blije vis in de Haagse Hofvijver. | Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

Leiderdorp wonnen een imposante bokaal en mogen zich bovendien een weekend lang flink laten vertroetelen in het spelershotel van Oranje in Hoenderloo. Het winnen van de cup zorgde voor een enorme ontlading bij de RCL speelsters die zo een middelmatig seizoen afsloten met een fantastisch hoogtepunt. De prestigieuze Golden Tulip Cup 2014 winnen, dat neemt niemand de Leiderdorpsen meer af!


Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 11.500 februari 2009 49.750 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 18.600 februari 2009

Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

€ 18.600

€ 14.950

ccasions 49.750 km Lichtm. velgen ECC

Autocentrum van Egmond

Autobedrijf Heemskerk & ZN

VW-AUDI-SEAT- SKODA specialist

Gespecialiseerd in Renault - Peugeot - Dacia - Nissan

Showroom: Langevaart 1a , Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911

VW TRANSPORTER 1.9 TDI Dubbel cabine

Bouwjaar 2007

Elek. Ramen, airco, cruise control

NU: € 7.950,-

ex BTW

Kijk voor al onze auto’s op:

Een greep uit ons aanbod: RANGE ROVER Evoque 2.2 4wd 2012 € AUDI A6 3.2 FSI AUT. Full options 2008 € AUDI A4 1.6 airco 2000 € VW GOLF VARIANT 1.2 TSI 2013 € VW POLO 1.2 TSI 5d. Airco 2012 € VW POLO 1.4 TDI 5d. 2008 € VW GOLF V 1.6 FSI 5d. 2004 € VW UP! 1.0 60 PK 15.000 km 2012 € VW FOX 1.2 Trendline 2010 € VW GOLF IV 1.6 16V airco 2000 € VW GOLF IV 1.4 16V Comfortline 2001 € PEUGEOT 208 1.2 vti Navi 5d. 2013 € KIA CARENS 2.0 Executive airco 2005 € CITROEN C1 Ambiance 2007 € • Afschrijving en rente OPEL CORSA 1.2 Easytronic Cosmo • Verzekering 2004 € RENAULT TWINGO 1.2 airco 2004 € • Houderschapsbelasting

54.950,17.750,3.750,21.950,12.950,7.750,6.950,7.950,6.950,2.950,2.950,14.950,3.750,4.950,4.950,2.750,-

• Reparatie &hoogte onderhoud en blijf op de van de acties en aanbiedingen! • Normale slijtage van banden www.acvanegmond.nl Volg ons ook op

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

Lange Vaart 34 Rijnsburg

AUTO

PAS

info@autoheemskerk.nl

U least al een Captur vanaf € 349,- leaseprijs per maand inclusief onderhoud, verzekering, wegenwachthulp, inzittendenverzekering en direct vervangend vervoer in binnen- en buitenland

kleur deur motor opties btw rood 5 1400 sb,elr,cpv,a/c blauw met. 5 1200 sb,elr,cpv zwart 5 1200 sb,elr,cpv,a/c,lmv blauw met. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c grijs met. 5 1400 sb,elr,cpv,a/c,lmv zilver 5 1242 sb,elr,cpv,a/c incl. zwart 3 1242 sb,elr,cpv,a/c incl. zilver 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh. d.grijs met. 5 1600 sb,elr,cpv,a/c zilver 5 1600 sb,elr,cpv,a/c incl. bl.met. 4 2000 sb,elr,cpv zilver 5 1400 sb,elr,cpv,a/c zwartmet. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c goldmet. 3 1200 sb,elr,cpv,a/c,elsp,trh. wit met. 5 1100 sb,elr,cpv,a/c zilver 5 2400 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh zwart 3 1300 sb,elr,cpv blauwmet. 3 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv groen met. 5 1200 sb donkergrijs 3 1400 full options, met bordeauxrode kap!!!! donkergrijs 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh zilver 5 1000 sb,elr,cpv,a/c,cd zwartmet. 3 1000 sb,airco oranjemet. 3 1600 sb,elr,cpv,a/c zilver 3 1200 sb,elr,cpv,ac,cc blauw met. 5 1300 sb,elr,cpv,a/c,automaat zwart 5 2000 sb,elr,cpv,a/c,trh,leer automaat roodmet. 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,elsp. wit met. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c,lmv LET OP KILOMETERSTANDEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! geel 3 1900 sb,trh,imperial,tussenschot, nw.model geen blauw 4 1900 sb,cpv,a/c,elr,elsp,achterdeuren,imp. geen wit 4 1800 sb,cpv,a/c,trh,achterdeuren excl. wit 5 1800 sb,cpv,a/c,zijdeur,achterdeuren excl. wit 5 2000 sb,cpv,trh,aircofull windows,geel kenteken geen d.blauw 5 2000 sb,cpv,airco,grijs kenteken geen wit 4 1300 sb,a/c,radio/cd excl. rood 5 2800 sb,cpv,trh.,full windows, 112pk d/c? excl. wit 5 1900 sb,elr,cpv,zijdeur,achterdeuren,trh,AIRCO excl. rood 5 2500 sb,elr,cpv,zijdeur,achterdeuren,trh,ramen excl.

€ € € € € € € € € €

3.950,00 5.450,00 5.450,00 6.950,00 4.950,00 6.950,00 5.950,00 5.950,00 6.950,00 6.950,00

oranje/grijs 50 rood/grijs 50

€ €

1.250,00 1.450,00

snor zonder helm snor zonder helm

prijs € 3.250,00 € 4.450,00 € 6.750,00 € 4.250,00 € 6.950,00 € 10.750,00 € 8.750,00 € 3.750,00 € 9.750,00 € 18.750,00 € 1.250,00 € 7.250,00 € 12.450,00 € 12.250,00 € 6.250,00 € 12.750,00 € 5.250,00 € 2.250,00 € 2.850,00 € 10.750,00 € 7.500,00 € 5.250,00 € 7.250,00 € 8.950,00 € 8.250,00 € 3.250,00 € 9.250,00 € 9.650,00 € 9.650,00

Lease aanbieding

Renault Captur

TCE 90 S&S Dynamique, 17” lichtmetalen velgen R-Link navigatiesysteem Renault Sound systeem Two-tone kleurstelling 60 maanden / 15.000 km per jaar

€ 385,- excl. BTW

€ 13.995,-

€ 19.995,- V50 2.0

S60 2.0T

Edition II, Cruise control, Leder, benzine, 2008, 123.767 km, Flint Grey met.

Automaat Intro Edition 2010, 32.240 km Svala Auto Rietschans 70 2352 BB Leiderdorp T 071-5810950

Automobielbedrijf NATIONALE

Leasing alle merken

NEDERLANDSE AUTO’S MET ECHTE KILOMETERSTANDEN

1400 0

Tel. 071-4020365

Langevaart 34 • Rijnburg • T (071) 408 45 16 www.heemskerkautolease.nl info@heemskerkautolease.nl

Levering alle merken nieuwe auto’s MET HOGE KORTING!!

59000 59000 65000 56000 79000 69000 39000 76000 44000 59000

HEEMSKERK AUTOLEASE BV

••• Onderhoud alle merken tegen zeer concurrerende prijzen!

km 89000 54000 43000 74000 49000 49000 47000 139000 79000 21000 159000 21000 19000 7249 49000 49000 19000 123000 79000 29000 54000 46000 5620 67000 38000 114000 129500 52000 26000

Renault Twingo 1.2 16V Airco zwart 2009 € 6.250 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 € 7.400 Renault Clio 1.2 16V Collection 5d 2011 € 10.600 Renault Clio TCE 90 Dynamique navi 5d 2013 € 15.950 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 € 8.250 Renault Megane 1.6 16V Parisiene Navi 2012 € 18.350 Renault Grand Scenic 1.6 16V Parisienne 2011 € 17.450 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 € 8.950 Renault Laguna Estate 2.0 6V Dyn. Navi 2008 € 11.450 Audi A3 Quatro Sportback 2.0 2006 € 15.250 Dacia Duster 1.6 16V Laurente 2011 € 13.250 Hyundai Santa Fe Instyle Automaat 2007 € 11.250 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 € 9.550 Mitsubishi Grandis 2.4 intens autom 2008 € 13.750 Peugeot 107 5D Access 2013 € 9.495 Nissan Quashqai 2.0 16V Tekna Navi 2009 € 17.450

Ook voor Peugeot onderhoud kunt u bij ons terecht

INKOOP ALLE MERKEN AUTO’S

merk bouwj. chevrolet kalos 2003 chevrolet kalos 2005 fiat panda editione 2011 fiat panda1.2 cool 2006 fiat panda 100pk 2007 ford fiesta 2010 ford fiesta 2010 ford fusion 2003 ford focus stationwagen 2008 ford c max grand 7 pers. 2011 honda accord sedan 1995 hyundai getz active 2008 kia rio pluspack 5deurs 2012 kia rio pluspack 2013 mitsibishi colt 1,1 incharge 2008 mitsubishi outlander 4wd. 2007 nissan micra 2005 opel astra sport 2000 opel agilla 2001 opel tigra twintop 2010 opel meriva 1.6 2007 peugeot 107 5 deurs 2008 peugeot 107 2012 peugeot 207 2008 renault clio collection 2009 suzuki wagonR 1,3 automaat 2001 suzuki grand vitara 2.0 high excl automaat 2006 suzuki sx4 1.6 exclusive 2009 suzuki swift 1.3 2010 bedrijfswagens citroen berlingo diesel achterklep 2003 citroen berlingo diesel 2005 ford transit connect diesel 2006 ford transit connect diesel zijdeur 2007 ford transit 2,0tddi lang/hoog 100pk 2001 ford transit 2,0tddi 2xlang/2xhoog 100pk 2005 opel combo diesel 2009 opel movano 2,8dti l2h2 8pers.geelkent 2001 peugeot expert diesel zijdeur 2006 vw lt35tdi l/h 110pk 8persoons geelk. 2002 scooters kymco super8 2010 yamasaki NIEUW 2013

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

Occasions BMW X5 3.0 * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6 * vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

Beide occasions leveren wij met 24 MAANDEN GARANTIE

Svala Auto Arnoudstraat 3 2182 DZ Hillegom T 0252-410650

van Zelst www.svalaauto.nl

Voorschoterweg 23, Valkenburg, Tel. 071-4014299

DOLDWAZE OCCASIONS! Mitsubishi Colt 1.1

Occasions Nissan Micra, 1.2 3-drs., E-vision Nismo ed. 02-05 € 5.250,-

- Hatchback (3 drs.) - 2008 - Ionia Blue - Handgeschakeld, 5 versnellingen - Benzine - 32.000 km

Peugeot 206, 1.4 Génération, 3-drs.

11-08 € 5.950,-

Opel Astra Wagon 1.6 Business, 5-drs.

11-07 € 8.750,-

Chevrolet Spark 1.0 16V LE, 5-drs.

2010

€ 5.950,-

Jeep CJ-5, 2-drs.

02-78

€ 8.950,-

Peugeot Partner Tapee, 4-drs.

2009

€ 11.950,-

Bedrijfswagens occasions VW Transporter 1.9 TDI 300 airco, 4-drs.

08-07 € 6.950,-

VW Crafter 32 2.5 TDI L1H1, 5-drs.

11-06 € 7.950,-

Mitsubishi Pajero Sport 3.0 V6 A/T GLS PV 10-06 € 6.750,-

€ 6.450,Autobedrijf G. Dol b.v.

Rijnsburgerweg 48 - Voorhout - T 0252-211849 - www.gdol.nl


service

LEIDERDORPS WEEKBLAD

Oudereninformatiepunt Vrijwilligers van Pluspunt zijn elke donderdag van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij het Oudereninformatiepunt in de Leiderdorpse bibliotheek. U kunt er een aanvraag doen voor de hulp- en dienstverlening van Stichting Pluspunt of zich opgeven voor komende activiteiten.

Senioren Internetcafé Het Senioren Internetcafé is elke donderdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur in de bibliotheek, Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp. Ervaren vrijwilligers helpen kosteloos met advies of het oplossen van problemen met uw computer, laptop, tablet of eReader.

Dierenbescherming afdeling Rijnland Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden Telefoon kantoor: (071-) 3316192 (ma. t/m do. van 9.0015.00 uur). Faxnummer: (071-) 5769648. Centrale meldnummer: (071-) 5216662 Website: www.rijn land.dierenbescherming.nl E-mailadres: kantoor@dbrijnland.nl

Dierenmeldpunt De Provincie Registratie van vermiste en gevonden dieren. Voor inlichtingen over deze dieren T: (071-) 5665500, E: info@dierenmeldpunt.com, W: www.dierenmeldpunt.com. Vermist: Sinds 27 maart: kater, cypers donkerrood, heeft allergiekorstjes op de huid. Steenbakkerslaan, Leiderdorp. Sinds 9 april: kater, wit met iets rood op kopje, vlek op rug en rode staart. Poortershof, Leiderdorp. Gevonden: Op 31 maart: poes, 8 maanden oud, cypers met wit, bandje met 3 belletjes om. Prinsenhof, Leiderdorp. Op 13 april: hangoor konijn, vrouwtje, wit met zwarte vlekjes. Persant Snoepweg, Leiderdorp.

Nieuws van Pluspunt Sluiting 29 en 30 mei Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 30 mei is het bureau van Pluspunt gesloten. Wo 4 juni: Sjoelen In samenwerking met buurtvereniging Zijlkwartier organiseert Pluspunt iedere woensdag een sjoelmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het gebouw aan de Van der Marckstraat. De kosten zijn € 3,00; inclusief een kopje koffie of thee. Opgave vooraf is niet nodig. Do 5 juni: Klassieke Muziekkring Van 14.00 tot 16.00 uur vindt de Klassieke Muziekkring plaats in de zaal van Pluspunt. Toegang bedraagt € 2,00; inclusief koffie of thee. Aanmelden is niet nodig. Di 10 juni: Lunchcafé Dit keer wordt er een verrassende maaltijdsoep geserveerd. En u krijgt een zomers dessert. U bent van 12.00 tot 14.00 uur van harte welkom bij Pluspunt. De kosten zijn € 6,00. Aanmelden is niet nodig. Do 19 juni: Samen koken en eten ‘Samen koken, samen eten’ wordt elke 3e donderdag van de maand georganiseerd door Gemiva-SVG en Pluspunt. Het is bedoeld voor ouderen en mensen met een beperking die het gezellig vinden samen

Openbare bibliotheek

Programmering Unity NL 106.1

Bibliotheek BplusC locatie Leiderdorp Adres: Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp Tel.: (071-) 5890849 E-mail: leiderdorp@BplusC.nl

maandag t/m vrijdag 07.00 - 10.00 uur Rudo @ Unity De ochtendshow met Rudo Slappendel 10.00 - 12.00 uur Nonstop NL 12.00 - 14.00 uur Michel @ Unity Michel Wesseling 14.00 - 16.00 uur Nonstop NL 16.00 - 20.00 uur Elmar @ Unity Artiesten in de studio bij Elmar Bus De hele dag het nieuws uit de regio Leiden en de beste muziek van eigen bodem. Kijk ook het Unity TV Nieuws, iedere werkdag om 17.00 uur op Unity TV (Ziggo Digitaal kanaal 40).www.unity.nu

openingstijden: ma. 13.30 -17.00 uur di. 13.30 - 17.00 uur wo. 13.30 -17.00 uur do. 10.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur vr. 13.30 - 17.00 en 18.00 - 20.00 uur za. 10.30 - 12.30 uur

Persbericht en foto insturen

PvdA Ombudsteam Dagelijks van 20.00 - 21.30 op één van de volgende telefoonnummers: 06 81599224 of 06 12680378. Of via het emailadres: ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl. Zie ook website: www.pvdaleiderdorp.nl

• Gebruik zoveel mogelijk deze opbouw: wie, wat, waar, wanneer, hoe, waarom. • Maak gebruik van korte zinnen. • Schrijf alsof u een buitenstaander bent, dus niet over ‘ons be-

Oplage 14.500 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Corrie van der Laan tel.: 06 10 08 95 44 e-mail: redactie@ leiderdorpsweekblad.nl

Zomers Palet 2014 Het programmaboekje voor het Zomers Palet is vanaf maandag 2 juni op te halen bij Pluspunt. In de loop van die week ligt het ook bij de bibliotheek en in het gemeentehuis. De inschrijving start op donderdag 19 juni van 10.30 tot 12.00 uur bij het Oudereninformatiepunt in de bibliotheek. Weer een tipje van de sluier: een rondleiding door het gemeentehuis (inclusief koffie met de burgemeester) en een dagtocht naar Avifauna. Algemene informatie Pluspunt Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. (071) 541 35 36 of via email: info@pluspuntleiderdorp.nl. U kunt bij Pluspunt ook ondersteuning door de ouderenadviseur aanvragen. Kijk voor Informatie over de hulp- en dienstverlening ook op www.pluspuntleiderdorp.nl.

Het Leiderdorps Weekblad wil ruimte bieden aan zoveel mogelijk nieuws uit Leiderdorp en directe omgeving. Wie een bericht, eventueel met foto, wil insturen, kan dat doen via een e-mail naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl Houd bij het opstellen van uw bericht rekening met de volgende vuistregels:

COLOFON

te koken en eten, en het leuk vinden nieuwe mensen te ontmoeten. Tijd: 17.00 tot 21.00 uur. Locatie: AC Gading, Griffioen 15, Leiderdorp. U kunt zich tot vrijdag 13 juni opgeven bij Pluspunt. Kosten à € 7,50 betaalt u bij aanmelding.

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 12.00 uur. Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Het Leiderdorps Weekblad wordt gratis huis-aan-huis

drijf’ maar over ‘bedrijf X’. • Gebruik geen afkortingen of leg ze uit. Foto’s moeten bij voorkeur aangeleverd worden als jpg bestand, van minimaal 1 MB groot (of in een resolutie van minimaal 1000 x 1500 pixels). De redactie behoudt zich het recht voor uw bericht in te korten of geheel niet te plaatsen. Wij plaatsen in het nieuws in principe geen wervende teksten voor, of links naar, commerciële bedrijven. U kunt daarvoor gebruik maken van onze advertentiemogelijkheden.

bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Verpleeghuis Leytenrode, Hoogmadeseweg 55 • Elisabeth Ziekenhuis, S. Smitweg 2 • Spar, Hoofdstraat 164 • Hoogvliet, Poortwacht 139 • Bibliotheek, Cor Gordijnsingel 3 • Fr. Hendriklaan 26 • Digros, Winkelhof 70 • AH, Winkelhof 29 • Zwembad de Does, Hoogmadeseweg 54a • Boekhandel de Kler, Winkelhof 87 • Gemeentehuis Leiderdorp • C1000 • Texaco Pers., Snoepweg 4 • Rokerspaleis, Marcella v. Diepingenlaan 17 • Liethorps Boekhandel

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.leiderdorpsweekblad.nl

WOENSDAG 28 MEI 2014

23

Kerkdiensten Parochie De Goede Herder Voor afspraken met pastoraal werkers: tel. . 071-5220655. Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071-) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (zoals een uitvaart) contact opnemen met het centrale nummer van de federatie, tel. 06-22027668.

dorp. Voorganger: R.A. Visser, tel. (071-) 5415962. Kerkdiensten: donderdag 29 mei,Hemelvaart, 10.00 uur: kerkdienst. zondag 1 juni: geen dienst i.v.m. districtsaposteldienst in Rotterdam. woensdag 4 juni, 20.00 uur: kerkdienst.

Kerkgebouw Menswording Heelblaadjespad 1, 2353 PA Leiderdorp, tel. 5890350. Past. ass.: mevrouw J. Latour tel. 5892051. zondag 1 juni:zie Meerburg. woensdag 4 juni, 9.30 uur: Eucharistieviering. donderdag 5 juni, 19.15 uur: Avondgebed. Kerkgebouw Meerburg Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. 5894304. zondag 1 juni, 9.30 uur: Eucharistieviering.

Baptistengemeente Leiderdorp Aula van Visser ‘t Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Voorganger: ds. G.J. van Klaveren, tel. (071-) 4027828. Info.: bgldorp. nl. Reageren: secretariaat@ bgldorp.nl. Tijdens dienst crèche/ kinderclubs.z zondag 1 juni, 9.50 uur: dhr. E. Poelman uit Leiderdorp.

Protestantse Gemeente te Leiderdorp Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD, tel. 5890259. Website: www.pg-l.nl. Kerkbureau geopend: maandagen donderdagmorgen van 9.0012.00 uur. E-mailadres: kerkbureau@pg-l.nl (wordt gelezen op maandag- en donderdagmorgen). Inloopuur: elke donderdag van 10.00-12.00 uur in de Scheppingskerk, elke 2e en 4e woensdag van de maand van 10.00-12.00 uur in de Dorpskerk. donderdag 29 mei Hemelvaart van de Heer Dorpskerk 9.30 uur: mw. ds. E. de Paauw. zondag 1 juni 7de Zondag van Pasen Dorpskerk 10.00 uur: mw. ds. M. Kloppenburg, Alphen a/d Rijn. Scheppingskerk: 10.00 uur: ds. E.P. Meijering, Oegstgeest. Kapelzaal Scheppingskerk 10.00 uur: dhr. W. Smit, dovendienst. Rijnlandziekenhuis 10.00 uur: pastor J.C. Koeleman.

Gereformeerde Gemeente Leiderdorp Hoofdstraat 73, Leiderdorp Hemelvaartsdag donderdag 29 mei, 10.00 uur: kerkdienst. zondag 1 juni 10.00 uur: dhr. H.A. van Zetten. 15.30 uur: ds. A.J. de Waard. Levensstroom Gemeente Elizabethhof 5 in Leiderdorp. Voor info.: (071-) 5415415 of www. levensstroom.nl. Elke zondag om 10.00 uur, elke eerste en zondagavond van de maand om 19.00 uur. Elke woensdagavond, 20.00 uur: School van Gebed. Elke vrijdagavond, 20.00 uur: Jongerenavond. Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden zondag 1 juni, 10.15 uur: ds. J. Magliano-Tromp (Leiden, re). Met medewerking van Berend Eijkhout, bariton en Yonathan van den Brink, bas. Vereniging van Vrijzinnige Protestanten LeidenOegstgeest Gemeentecentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest. zondag 1 juni, 10.30 uur: ds. M. Junte (Gouda).

Nieuw-Apostolische Kerk Prinsenhof 15, 2353 SV Leider-

Medische diensten ALARMNUMMER Alarmnummer voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112. DOKTERSDIENST Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039 Uitsluitend voor spoedgevallen • door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag, in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna. APOTHEKEN De apotheken in Leiderdorp e.o. zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.00 of 8.30 uur tot 17.30 of 18.00 uur. De dienstdoende apotheken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen open van 10.00 tot 18.00 uur. Weekend-/feestdagendienst: 26 t/m 29 mei (Hemelvaartsdag):

Apotheek Luifelbaan, Bevrijdingsplein 90, Leiden. Tel. (071) 5315048. 30 mei t/m 5 juni: Apotheek Ommedijk, Ommedijk 183, Leiderdorp. Tel. (071) 5419418. Er is één vaste apotheek voor alle nachtdiensten: Apotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (hoofdingang LUMC) te Leiden, tel. (071-) 5665019. Deze is geopend voor spoedgevallen van 18.00 uur tot de volgende ochtend 8.00 uur (op werkdagen) of tot de volgende ochtend 10.00 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen). TANDARTSEN Voor spoedgevallen buiten kantooruren: 26 mei t/m 1 juni (29 mei: Hemelvaartsdag, 30 mei: Dag na Hemelvaart): B. Zandbergen, Tandartspraktijk Huijg, Leiderdorp. tel. (071) 5661400. 2 t/m 8 juni (8 juni: 1e Pinksterdag): mw. M.A. Wildenbeest, Tandartspraktijk Poelgeest, Oegstgeest. Tel. (071) 5174442.


OP = OP

OPRUIMING

OP = OP

Dressoir copy-antiek Van € 2195,-

voor € 1295,-

Strakke vakkenkast • Wit • antraciet

Relaxfauteuils in stof en leer

Vanaf

Boxspringsets volledig in Nederland geproduceerd Van € 2995,van € 1495,voor € 1695,-

€ 799,-

Leren bank Van € 3445,-

voor € 2295,-

Velda Classic Pockettopper

JUBILEE 130, ELEKTRISCH VERSTELBAAR VAN 3.795,- VOOR

2.495,-

180/200

(140 X 200 CM)

JubileeBoxspringset 130 Nu met liefst

€ 995,-

Ibiza

Van € 4119,voor € 2895,-

Casablanca Leren bank, 2.40 m breed

1.300,- jubileumkorting!

Een echte boxspring, het aangename gevoel van een diepe vering. Supercomfort, en dat allemaal voor een feestprijs. Dat is de Jubilee 130, een complete boxspringset, speciaal gemaakt ter gelegenheid van onze 130ste verjaardag! Ja, mét fraai hoofdbord voorzien van kapnaad, twee gestoffeerde pocketveringmatrassen, luxe meubelstof en een dikke, comfortabele en duurzame topper. Een voetbord en hockers zijn los verkrijgbare accessoires. Verkrijgbaar in een vlakke en een elektrisch verstelbare uitvoering. Nu: vlakke uitvoering vanaf 3.095,00 voor 1.795,00.

• Compleet bankstel nu € 995,- • 2 + 2,5 zits op comforthoogte • In div. kleuren

Fauteuil + stool Capiton

Van € 1095,voor € 595,-

Strakke leren bank

Vaste uitvoering van € 3095,voor

voor

€ 1795,-

NU

€ 995,-

Seniorenledikant

• Zwart dik leder • 230 cm Van € 1970,-

voor € 1295,-

MATRASSENACTIE Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zonepocketveer afgedekt met koudschuim

Hoekbank in diverse stoffen nu

€ 1095,-

Nu

€ 549,-

2e gratis!

• wit of beuken • pocketveermatras • elek. bodem • matrasbeschermer • ledikant

Van € 1095,- voor

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

€ 795,-

Lw week 22 14  

Leiderdorps Weekblad, 28 mei 2014

Advertisement