Page 1

DANSLES

De Voscuyl 40 oegstgeest Bel 071-515 46 36 of 515 44 44 info@danscenterdejong.nl OOk vOOr AL uw fEEStEN!

PARTYCENTER DE JONG UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LEIDERDORPSWEEKBLAD.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P3

cultuur P15

INDRUKWEKKENDE DODENHERDENKING FOTORUBRIEK

8 mei 2013 JAARGANG 43 NR 19

sport P17

Leiderdorp Nieuwe deelnemer productie Theater Toverlei zeilevenement

Hoofdstraat toen en nu lokaal

P5

Stralende Bevrijdingsdag

HAIKU Voortaan ‘boerenlandvlinderland’ tegenstrijdig ogen in bestaan. Jan van der Kooij

PubQuiz in Leiderdorp LEIDERDORP  Onder de naam Hofplein’s Quiznight wordt woensdag 15 mei in Grand Café Hofplein voor het eerst een PubQuiz gehouden.

“Een gezellige avond met een beetje strijd tussen diverse teams”, zo laten eigenaren Nico en Priscilla de Bruijn van Hofplein weten. Deelnemen kan met teams van twee personen en kost 5 euro per koppel. Het wordt “een quiz met strijd, scherpzinnigheid en vooral plezier”, aldus de aankondiging. De organisatie zorgt voor de vragen, wat lekkers op tafel en de prijzenpot. Hofplein’s Quiznight begint 15 mei om 19.30 uur. Aanmelden kan via info@hofpleinonline.nl.

Uw kampioenen in deze krant

| Foto’s Corrie van der Laan en Frans Brocken

Vele honderden Leiderdorpers kwamen zondagmiddag naar het grote grasveld in park de Houtkamp om Bevrijdingsdag te vieren. Onder de stralende zon kon vooral jong Leiderdorp zich uitleven met allerlei attracties. Veel gouwen ouwen, zoals de stoomtrein, het buikschuiven, en de tok-

kelbaan, maar ook nieuwe, zoals het levend tafelvoetbal. Op de foto’s met de klok mee: de frikadelleneetwedstrijd, een partijtje levend tafelvoetbal, winnaar Levi van de versierde fietsenparade, het terrasfeest bij Brasserie Park, het onmisbare stoomtreintje, en een stoere rodeorijdster.

Personeel Park betrapt insluiper

Akkoord over verhuizing Vliko

LEIDERDORP  Personeel van Brasserie Park aan de Van Diepeningenlaan heeft zaterdag 4 mei een insluiper aangehouden die kleding probeerde te stelen. De 50-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats had kort daarvoor ook al geprobeerd spullen te stelen uit een slaapkamer in een verzorgingshuis aan de Hoogmadeseweg. De 82-jarige bewoonster en een personeelslid probeerden de man tegen te houden, maar dat lukte niet. De man is overgedragen aan de politie. Hij had een gestolen gouden ketting en zonnebril bij zich.

LEIDERDORP  Het ziet er naar uit, dat Vliko binnen afzienbare tijd kan verhuizen. Daarmee komt een einde aan jaren van onzekerheid over de toekomstige locatie voor bedrijf, dat nu gevestigd is op bedrijventerrein de Lage Zijde, aan de Leiderdorpse Achthovenerweg.

Vervroegde sluitingstijd In verband met Pinksteren moet de kopij voor de krant van woensdag 22 mei uiterlijk vrijdag 17 mei om 9.00 uur in bezit zijn van de redactie. Voor het sportnieuws geldt de reguliere sluitingstijd van 12.00 uur op maandag.

Door Frans Brocken

dacht daar heel anders over en hield vast aan de recreatieve invulling van de polder . De aanvraag voor een bouwvergunning voor een nieuw kantoor aan de Achthovenerweg van Koen leek een wanhoopsdaad. Het was het sein voor ingrijpen van de provincie.

Dat het afvalverwerkings- en containerverhuurbedrijf zal moeten verhuizen is een duidelijke zaak. De smalle Achthovenerweg is niet berekend op het af- en aanrijden van de met containers beladen vrachtwagens.

Een nieuw onderzoek wees het leegstaande pand van 3M in Grote Polder in Zoeterwoude aan als de meest gunstige locatie. Het pand was al eerder in beeld geweest. De onderhandelingen over de aankoop raakten echter in het slop. Het pand bleek ondershands verkocht aan een investeerder.

Het ziet ernaar uit dat Vliko een nieuw onderkomen zal vinden in de Grote Polder in Zoeterwoude. Vóór 31 december zal er een definitief besluit op tafel moeten liggen, anders vervalt de bijdrage van circa € 10 miljoen van het regionale orgaan Rijnzone.

Enkele jaren geleden was er een akkoord over een verplaatsing naar de Barre Polder in Koudekerk aan den Rijn. Maar de gemeenteraad van Rijnwoude stak daar op een gegeven moment een stokje voor. Vliko directeur Hendrik Jan Koen zag zelf ook goede mogelijkheden in een plek langs de A4 in de Leiderdorpse Munnikkenpolder. Maar de gemeenteraad van Leiderdorp

Intussen zouden de onderhandelingen echter toch tot een resultaat hebben geleid. Koen is wel positief gestemd, maar wil daar verder niet op ingaan. Ingewijden weten te vertellen, dat de uiteindelijke beslissing moet worden genomen door de holding van Vliko, de Shanks Group.

De meeste competities zijn afgerond en de Leiderdorpse sportverenigingen hebben weer heel veel kampioenen kunnen huldigen. In de krant van 15 mei willen we een uitgebreide Kampioenengalerij plaatsen, waarin alle kampioenen van het seizoen 2012-2013 in het zonnetje gezet worden. Iedere vereniging kan z’n kampioenen of kampioensteams aanmelden voor de Kampioenengalerij. Dat is heel eenvoudig: mail een foto van het team of de speler met daarbij een stukje tekst (maximaal 100 woorden) met de naam van de sporter(s) en wat aanvullende informatie over de behaalde prestatie naar deze krant. Plaatsing is geheel gratis. Het redactieadres is: redactie@leiderdorpsweekblad.nl.

woning verkopen of verhuren? Bel ons! 071 82 00 020 www.drieman.nl


Winkelcentrum Oranjegalerij Frederik Hendriklaan Leiderdorp

Heeft u ook zo’n zin in wat warme zonnestralen op uw huid? Met een lekker kleurtje het voorjaar tegemoet?

Het kan weer! Zilvervloot Sparen * Variabele rente per 17 september 2012. Rentewijzigingen voorbehouden.

Speciale zonnebank actie

20 minuten voor €10,00 Frederik Hendriklaan 34, 2351 GC Leiderdorp

0715425350

info@touch-of-beauty.info www.touch-of-beauty.nl

Marna Hairclub

€10,- korting op uw eerste behandeling of gratis Kerastase haarbad naar keuze

Fred. Hendriklaan 36 2351 GC Leiderdorp 071-5895954 leiderdorp@marna.nl www.marna.nl

10% pre voor 1 mie 0 sparenjaar

FREDERIK HENDRIKLAAN 4 LEIDERDORP TEL. (071) 711 21 26 FAX (071) 3622284 M. 0651053790

Open werkdagen: 09.00-21.00 uur; weekend: 10.00-16.00 uur. info@schonkcomputersolutions.nl www.schonkcomputersolutions.nl

VAN DER HOLST assurantiën F. Hendriklaan 38 Leiderdorp T 071 - 589 29 88

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

Ik ben Nero

3

2

m .000

Ik ben Boss

Chinese wandtafel 19e eeuw!

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

zonnebrillen PRADA € 216,00

RAY-BAN € 111,00

Stijlvol &

OP STERKTE! www.satonoptiek.nl

ESPRIT € 79,90

AmSterdAm

KAtWijK

leiden

leiderdorP

oeGStGeeSt

1e van der Helststraat 3a, 1073 AA t +31(0)20 5788500

Princestraat 38, 2225 GC t +31(0)71 4014763

lange mare 118, 2312 Gv t +31(0)71 5131010

Winkelhof 43, 2353 tt t +31(0)71 5412521

terweeweg 52, 2341 CS t +31(0)71 5652090


nieuws

Leiderdorps Weekblad

woensdag 8 mei 2013

3

Voeding thema in Alzheimer Café diëtiste n Fleur Veldkamp, als diëtiste verbonden aan Topaz, de aanbieder van zorg en diensten op het gebied van onder meer ouderenzorg en revalidatie, is donderdag 16 mei te gast in het Alzheimer Café.

Het al weer negentiende Alzheimer Café heeft als thema ‘Gezonde voeding ter voorkoming van dementie?’ Fleur Veldkamp: “Onderzoeken zouden uitgewezen hebben dat bepaalde stoffen een remmend effect hebben op het verloop van de ziekte van Alzheimer of, dat ze de kans op het krijgen van de ziekte verminderen. Daar ga ik die avond in het café meer over vertellen.” Voor een passende muzikale omlijsting zorgt celliste Emmy Schaling. In het Alzheimer Café zijn mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden welkom. Er wordt in alle openheid met elkaar gepraat over een leven met dementie. Er is volop gelegenheid ideeën, informatie en ervaringen uit te wisselen. Het café vindt plaats in Het Waterland, Boerhaavelaan 345, 2334 EM Leiden. De deuren van dit bijzondere café, geleid door Martine Heruer en Joke Vos, gaan om 19.00 uur open, de bijeenkomst begint om 19.30 uur. Parkeren, toegang, koffie of thee: gratis. Voor meer inlichtingen bel 06 10 41 72 79.

Bijna 9000 euro voor Hartstichting collecte n De jaarlijkse landelijke collecte voor de Hartstichting, die werd gehouden in de week van 15 tot en met 20 april, heeft in Leiderdorp het mooie bedrag van € 8934,05 opgebracht, wat ongeveer evenveel is als in 2011. Wie volgend jaar wil helpen met de collecte, kan zich aanmelden door te bellen naar (071) 5410469 of te mailen naar hartstichting. leiderdorp@gmail.com.

De tweede krans bij het kruis op de begraafplaats werd gelegd door de Bond van Wapenbroeders.

‘Ieder van ons geeft een eigen kleur aan het begrip vrijheid’ leiderdorp n “En dan klinkt de trompet en is het moment daar dat heel Nederland twee minuten stil is. De kleur van de lente gaat gepaard met het donkere van de herinnering.” Tekst en foto: Corrie van der Laan

Zo begon burgemeester Laila Driessen-Jansen haar toespraak zaterdagavond tijdens de drukbezochte herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. In die toespraak ging ze uitgebreid in over de manier waarop vrijheid wordt ervaren. Ieder van ons geeft een eigen kleur aan het begrip vrijheid”, stelde ze. Voor degenen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt betekent het letterlijk vrij zijn op Nederlandse bodem, zonder gehinderd te worden door een vreemde bezetter. Voor anderen is het begrip vrijheid veeleer

verbonden met de herwonnen vrijheid van anderen, in andere delen van de wereld. Maar, zei de burgemeester, “Vrijheid is ook samenleven in verdraagzaamheid en met respect voor elkaar. Respect hebben voor jouw medemens met een andere godsdienst beleving of geaardheid. Samenleven in een gemeente waar je, zonder een ander te kwetsen, jouw mening kunt uiten. Het gevoel en de inzet hebben en de verantwoordelijkheid nemen voor een samenleving waar je elkaar ontmoet en wat voor een ander over hebt.” Ze legde ook de link tussen de strijd voor vrijheid in Nederland in de

Tweede Wereldoorlog en de strijd die nu plaatsvindt in veel landen waar mensen opkomen voor hun vrijheid. Evenals vorig jaar vroeg ze aandacht voor de familie van al diegenen die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog en bij oorlogssituaties en bij vredesmissies daarna. “Onze gedachten zijn bij hun onmetelijke verdriet, verlies en moed.” Dodenherdenking terug op oude plek

Na de herdenkingsbijeenkomst liepen enkele honderden mensen in een stille tocht naar het grote kruis op de Algemene Begraafplaats aan de Hoogmadeseweg, waar om acht uur twee minuten stilte gehouden werd.

ONTDEK DE BLOEMERD

Een panfluit van fluitekruid Het is meivakantie , en dat is merkbaar. De Bloemerd is volop in beweging, in de natuurspeeltuin wordt druk geklommen en gespeeld. Er is een kinderpartijtje aan de gang met allerlei verschillende opdrachten, op het basketbal veldje wordt een balletje gegooid. En het fluitekruid schiet de grond uit.

F

luitekruid is een toepasselijke naam: van de stengels zijn fluitjes te maken. Leuke bezigheid om samen met kinderen te doen of om jeugdherinneringen op te halen. De stelen van het fluitekruid zijn hol, maar bij de bladoksel massief. Snij net onder het bladoksel de steel af, zodat de onderkant gesloten is, de steel die er nog bovenuit steekt schuin af snijden. Blaas je er nu overheen, dan komt er geluid uit. Met een paar stengels naast elkaar vastgemaakt maak je er een panfluit van. Let wel op: sommige planten die op fluitekruid lijken zijn giftig.

Fluitekruid is een zeer Hollandse plant die overal in bermen en langs weilanden te zien is. Jac. P. Thijsse noemde deze plant, ‘Hollands kant’, vanwege de ragfijne witte bloemetjes. Oorspronkelijk was het een bosbewoner. Dat blijkt uit de tweede naam, sylvestris, wat bos bewonend betekend. Aangepaste zang Verder lopend hoor ik de vele koolmezen met hun karakteristieke roep, net een piepende fietspomp. Er zijn aanwijzingen dat vogels hun zang afstemmen op achtergrond geluiden. Vogels in een verstede-

Een nieuwe plek voor de Dodenherdenking, die sinds de jaren negentig van de vorige eeuw ieder jaar werd gehouden bij het monument aan de Eikenlaan. Maar ook een vertrouwde plek, voor de ouderen onder de aanwezigen: tot 36 jaar geleden was dit de vaste locatie voor de herdenking. De reacties op de verhuizing waren in het algemeen positief. Er is op de begraafplaats meer ruimte en de aanwezigen hebben een beter zicht op de kransleggingen. Wel is de plek een stuk verder van de Dorpskerk. Vandaar dat de Oranjevereniging Leiderdorp, die de Nationale Herdenking in Leiderdorp organiseert, een busje tussen kerk en begraafplaats liet rijden voor degenen die slecht ter been zijn.

VIJF GIDSEN VAN NATUURORGANISATIE IVN VOLGEN DIT JAAR HET PLANTEN- EN DIERENLEVEN IN HET LEIDERDORPSE SPORT- EN RECREATIEPARK DE BLOEMERD. ELKE WEEK SCHRIJVEN ZIJ IN DEZE RUBRIEK OVER HUN BEVINDINGEN.

lijkt gebied zingen harder dan soortgenoten in stille gebieden. Koolmezen, daarentegen, gaan niet harder zingen maar veranderen de frequentie, toonhoogte, om tegen de omgevingsgeluiden op te kunnen boksen. Net terug van de Schotse Hooglanden kan ik bevestigen dat de vogelgeluiden in Schotland zachter klonken dan Nederland, vooral de koolmees klinkt hier scheller. Het ‘bospad’, vanaf de A4 langs de volkstuinen, is nu op zijn mooist. De planten van de kruidlaag staan in bloei of anders bijna. Hier zie je onder meer de dagkoekoeksbloem. Met zijn lichtroze bloemblaadjes valt hij op tussen het groene gras en het vaak aanwezige witte fluitenkruid. De dagkoekoeksbloem heeft overdag zijn bloemen openstaan tegenover de nacht- en avondkoekoeksbloem die laat in de middag of in de avond de bloemen open hebben.

Fluitekruid en dagkoekoeksbloemen beginnen in bloei te komen. Nog even en het ziet eruit als op deze foto.

Bij de hoge oude kastanje bomen achter de manege, liggen allemaal afgeplukte nieuwe bladscheuten op de grond. Me verwonderend daarover vliegen er twee halsband parkieten in de boom en vallen jonge bladeren naar beneden. In het boek ‘zintuigen van vogels’ van

Tim Birkhead las ik, dat vogels in de tropen dit doen om beter voor hun soortgenoten op te vallen, doordat de zon goed op hen kan schijnen en zij zo goed zichtbaar zijn voor het vrouwtje. Hoe vernuftig. Door: Els van Santen


Lijstenmakerij

LeiderdorP ma 13.00-17.30 di-do 09.00-17.30 • Het adres voor het schoonmaken vr 09.00-21.00 van uw schilderijen za 09.00-17.00 Leiden • Passepartouts in vele kleuren ma gesloten di-woe 09.30-17.30 • Groot assortiment eigentijdse do-za 09.30-13.00 foto- en wissellijsten Leiderdorp: in voorraad W.C. Winkelhof 43a Tel.: 071 - 5414747 Leiden: Borneostraat 2, hoek Lage rijndijk Tel.: 071 - 5223866 info@artstudiodorado.nl

Bloemenboetiek

De Blauwe Roos

is per direct op zoek naar een enthousiaste, creatieve

- BloemBinDsteR -

Wij zoeken iemand die in staat is om zelfstandig te werken.

PLUS DE WITT K

LU S

De Blauwe Roos Ommedijk 180 2353 GP Leiderdorp E-mail: blauweroos@blauweroos.com

AUTOBEDRIJF

Van Zelst

Rollade

3

98

Samen special:

Carpacciospies

MEGA STUNT

100 gram

2

Aanbiedingen geldig in week 19

Veel vrouwen herkennen het probleem.... Cellulitis op de benen, billen, taille en buik.

Voor

20% JUBILEUMKORTING

nagelstyliste aan huis met •veelAangeboden: praktijkervaring. ‘Shellac’ behandeling voor

Niet alleen wordt de doorbloeding sterk bevorderd, maar de huid wordt ook mooier, strakker en gladder.

Schuttingen. Ook voor kleine reparaties en afvoer. Tegen scherpe prijzen. Tel. 06-20897322.

Na 4 behandelingen heeft u al zichtbaar resultaat.

Sigma Henk de Blois- Histor - Rambo

Actie: 2e zône slechts:

Natuurlijk Onderhoud 071-5897854

terswerk, tegelwerk. Tel. 06-14785439.

slechts € 27,50. Voor meer informatie en behandelingen bel 06-14022069.

voor uw tuin of oprit. Ruim •30STRATENMAKER jaar ervaring. Leveren van alle materialen.

Op verf en beits van:

Hovenier

buiten en binnen - dakkapel•len,schilderwerk stucadoorswerk, badkamerrenovatie, loodgie-

Deze uiterst intensieve manier van masseren werkt krachtig in op

de vet- en vochthuishouding.

www.pianolesbijuthuis.nl

Verstand van Lekker Vlees • www.keurslager.nl

klussenman, schilderwerk, stucadoorswerk, •timmerwerk. Tel. 06-13360700.

De oplossing is Lypossage!

Voor informatie: T - 071-3414776 M - 06-55751306 of bezoek de website

MET GRATIS CHAMPIGNONROOMSAUS

45

Strak in je vel...

PIANOLERAAR Het nieuwe lesseizoen start in september.

GEKRUIDE MINI-ROLLADE

+ 100 gram

Voorschoterweg 23a - Valkenburg - Tel 071-4014299

GEEFT PRIVÉLESSEN BIJ U THUIS

trots van de keurslager:

Spinata Romana

voor 10 uur per week.

Graag ontvangen wij uw sollicitaties per brief of per mail.

DOE HET ZELF MARKT

vleeswarenkoopje: 100 gram

€10

giro Moed om te 11 07

Na

doneren!

U zult geen gewicht verliezen... wel centimeters!!

VAN 17 APRIL T/M 15 MEI Wilt u meer informatie over Lypossage, neemt u dan contact op met Gladys Leiderdorp - 06 55855135 - Lid VHG - www.leeftuinen.nl

M ed.nl

Tel: 06 10817027

Behandelingen worden gegeven in Voorhout door een vrouw

1963 50 2013 PLUS DE WITT JAAR

K

DOE HET ZELF MARKT

LU

S

Onze wagens rijden dagelijks door de regio

MEGA STUNT 20% JUBILEUMKORTING Op verf en beits van:

Sigma - Histor - Rambo

Particulieren Gemakkelijk online of telefonisch bestellen

Bedrijven Snel en voordelig, ook voor uw bedrijfsafval

Bel ons

071-4022552

Alle soorten afval:

! ACTIEw &

3 ou 6 m B ntainer co Sloop - incl. BTW , € 220

3 m3 container

• Bouw- en sloop • Puin • Hout

6 m3 container

• Groen • Grond • Bedrijfs

10 m3 container

• Papier/Karton

GELDIG T/MT/M 15 MEI VAN 17 APRIL 15 MEI

K

DOE HET ZELF MARKT

LU

S

PLUS DE WITT 50 1963 2013 JAAR

Hoogmadeseweg 5-7 • Tel.: 5410789

• Metaal/IJzer

De voordelen

10 m3 container gesloten

Voor 10 uur besteld, dezelfde dag nog geleverd

Incl. brengen, halen en afvoerverwerking

Vaste all in prijzen

Betaling via iDeal of contant

Makkelijk online of telefonisch te bestellen

Speciale regiotarieven

www.vlkcontainers.nl De Scheysloot 60 | 2201 GN Noordwijk Tel: 071 40 22 552 | info@vanleeuwencontainers.nl


lokaal

LEIDERDORPS WEEKBLAD

Hutten bouwen INSCHRIJVEN  Het Sociaal Cul-

tureel werk Leiderdorp organiseert ook dit jaar weer hutten bouwen voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen aan de slag in de eerste week van de zomervakantie, op 22, 23 en 24 juli. De kosten zijn € 25,00. Inschrijven voor het huttenbouwen kan vanaf donderdag 16 mei via de website www.dwarsleiderdorp. nl, persoonlijk in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1c te Leiderdorp, of telefonisch via (071) 5898203. Voor deze activiteit is altijd veel belangstelling dus wacht niet te lang met inschrijven.

Break dance CURSUS  Vrijdag 17 mei start bij het Leiderdorpse jongerenwerk een nieuwe cursus break dance voor zowel beginners als gevorderden. De kosten voor acht lessen zijn € 43,00. Meer info is te vinden op de website www.dwarsleiderdorp.nl

5

Echtpaar Maaskant-van Steen vierde gouden huwelijksfeest LEIDERDORP  Henk Maaskant en Elly van Steen trouwden op 2 mei 1963 te Wassenaar. Ze zijn hun huwelijkse leven begonnen in Leiden, maar zijn na enkel jaren naar Leiderdorp verhuisd, waar ze nog altijd naar volle tevredenheid wonen. Op woensdagochtend 1 mei feliciteerde burgemeester Laila Driessen het gouden paar met hun 50-jarig huwelijk. Tekst en foto: Marissa de Kort

Henk en Elly hebben elkaar ontmoet op een dansavond op een dansschool in Leiden. De vonk sloeg direct over en nadat Henk Elly naar de tramhalte had gebracht, zijn ze niet meer van elkaar afgekomen. Van het een kwam het ander en de twee zijn na tweeënhalf jaar in het huwelijksbootje gestapt. Ze trouw-

Kids disco DWARS  Vrijdagavond 17 mei van

20.00 tot 22.00 uur is er een disco voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar in het Leiderdorpse jongerencentrum Dwars in de Bloemerd. De entree met disco pas is € 2,50 en zonder discopas € 5,00. Voor meer informatie kijk op de website www.dwarsleiderdorp.nl.

WOENSDAG 8 MEI 2013

Elly en Henk Maaskant-van Steen op hun huwelijksdag, 2 mei 1963.

den in het Raadhuis te Wassenaar, waarna ze dit uitgebreid hebben gevierd met familie en vrienden in de Plantage in Leiden. Het was destijds voor een pasgetrouwd stel vrijwel onmogelijk een eigen woning te krijgen; er waren veel te weinig huizen. Henk en Elly moesten om deze reden intrekken bij een oudere dame en wonen in een klein kamertje in Leiden. Dit werd nog krapper toen hier hun eerste dochter werd geboren. Elly werkte destijds als coupeuse en Henk was een groot deel van zijn werkzame leven werkzaam in de bouw. De omstandigheden voor het stel waren niet optimaal, totdat Henk bericht werd benaderd door voetbalvereniging RCL. Henk heeft namelijk altijd al in de sport gezeten en werd gevraagd zich weer bij RCL te voegen met als tegenbod een nieuwe woonruimte. Dit aanbod nam Henk met beide handen aan en niet veel later verhuisde het jonge gezin naar de Pinksterbloem in Leiderdorp. “De sport heeft ons altijd veel voordeel opgeleverd”, kijken ze terug. Het was een grote vooruitgang: een leuke benedenwoning met een tuintje, waar ook hun zoon is geboren. Een nadeel van deze woon-

Vorige week woensdag bezocht burgemeester Laila Driessen het gouden paar met felicitaties en cadeautjes namens de gemeente.

ruimte was dat de bovenburen niet erg prettig waren, waardoor het stel besloot te verhuizen naar de flats aan de overkant. Na hier twaalf jaar te hebben gewoond, is het stel verhuisd naar hun huidige woning in de Buitenhof, waar ze nu al ruim 31 jaar met veel plezier wonen. Toen het stel naar Leiderdorp verhuisde, ging Elly bij Nina Taetes Mode in het Winkelhof werken, wat ze tot haar 64ste heeft gedaan. Henk heeft wegens gezondheidsproblemen moeten stoppen met zijn werkzaamheden in de bouw en is jongeren gaan begeleiden die niet meer konden functioneren in

de praktijk. Dit werk heeft hij gedaan tot hij 70 jaar was. Henk en Elly zijn trotse (groot)ouders van een zoon en een dochter en vijf kleinzonen (ook alle vijf voetbalfanaten!). Familie is erg belangrijk voor dit echtpaar. De kinderen zien opgroeien en uiteindelijk ook los kunnen laten, zien zij als één van me mooiste gebeurtenissen in hun samenzijn. Afgelopen zaterdag heeft het echtpaar met de familie en vrienden in de vorm van een gezellig samenzijn in de Zijlstroom stilgestaan bij hun 50 jarige ‘Gouden Huwelijk’ dat donderdag 2 mei officieel werd.

DE ZOEKER GERICHT OP LEIDERDORP TOEN EN NU Hoofdstraat met oude gemeentehuis

Rubriek verzorgd door de Leiderdorpse fotoclub Daguerre Onder het motto ‘nu en toen’ gaan de leden van Daguerre met hun camera op stap om oude plekjes zoals vastgelegd in het boekje ‘Leiderdorp in Oude ansichten’ van C. Hobo opnieuw in beeld te brengen. De oude ansichten behelzen de periode 1875-1925. Deze week aandacht voor het begin van de Hoofdstraat met oude gemeentehuis.

Aflevering

2

L

ange tijd was de Hoofdstraat de enige doorgaande en daarmee belangrijkste weg in Leiderdorp. Aan de kop stond het gemeentehuis (oude foto, eerste huis links). De gemeente verwierf het pand in 1868 om er het eerste echte Leiderdorpse raadhuis in te vestigen. Rechts ervan bevond zich een kleine cel. Later werd de burgemeesterswoning toegevoegd. Aan de achterkant (aan het Tielemanslaantje, nu Berkenkade) lag de brandweergarage (in 1963 afgebroken). Op de plek van het eerste raadhuis werd in 1934 een nieuw neergezet, terwijl in het gebied erachter tussen 1930 en 1940 een nieuwe wijk verrees, de Kerkwijk. Het ‘nieuwe’ raadhuis

deed dienst tot 1979. Door uitbreiding van het ambtenarenapparaat bleek het te krap geworden. De gemeente verhuisde naar een nieuw gebouw aan de Statendaalder dat begin 2012 opnieuw voor nieuwbouw werd verruild. Het raadhuis aan de Hoofdstraat heeft

sinds 1979 onderdak geboden aan Waterschap De Oude Rijnstromen en Hoogheemraadschap Rijnland. Verschillende organisaties gebruiken het nu nog steeds als kantoorruimte. Verderop in de straat op de oude foto de Dorpskerk met nog neogo-

tische toren. Deze werd afgebroken tijdens de restauratie tussen 1965 en 1970 en vervangen door een dakruitertje. Op de ‘foto van nu’ is de kerk verdwenen achter een in 2004 opgeleverd pand met snackbar en appartementen. Rechts hebben de oude pandjes op de voorgrond ook plaats gemaakt voor nieuwbouw (1991/1992). Hierin is apotheek Haanraadts gevestigd. In het aanpalende pand was jarenlang het postkantoor. Daarnaast de voormalige woning van dokter van Rhijn (1819-1900), nu op Monumentenlijst. Foto begin Hoofdstraat nu: Arthur Stiefelhagen Tekst: Nelleke Thissen


 FAMILIEBerichten

Al gaat mijn weg door een donker dal ik vrees geen gevaar, want u bent bij mij uw stok en uw staf, zij geven mij moed. Psalm 23

Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Dankbaar voor het leven dat haar gegeven is, geven wij u kennis dat op 101- jarig leeftijd is overleden onze moeder, schoonmoeder, groot- en overgrootmoeder

Mr. AnnA Honnef - Bender weduwe van

ds. Johann Peter honnef

Jan Honnef Miny Honnef - Huisman Harmen Honnef Lieve Honnef - Vandermeulen Anja Honnef Cathrien Honnef

massimo LA CUCINA ITALIANA

Maandmenu: Voorgerecht:

Carpaccio

Klein- en achterkleinkinderen

Een persoonlijk afscheid. Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

Flinterdun gesneden ossenhaas met rucola, parmezaanse kaas, pijnboompitten en citroendressing of

Correspondentieadres: Merelstraat 148 2352 VG Leiderdorp De bijzetting in het familiegraf heeft plaatsgevonden op maandag 6 mei op de Algemene Begraafplaats te Leiderdorp.

Op 5 mei 2013 is op 80-jarige leeftijd overleden ons erelid: Telefoon: 071 - 573 08 34 (24 uur per dag, ook in het weekend)

Iet Corts Iet is vanaf de oprichting in 1950 tot op hoge leeftijd actief geweest voor onze vereniging. Zijn inzet en betrokkenheid is nog steeds voor vele vrijwilligers van onze vereniging een inspiratiebron. Wij wensen zijn familie en andere dierbaren veel sterkte.

Monuta Soek Hoogmadeseweg 66, Leiderdorp www.monuta.nl Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Het bestuur van SV Velocitas

Marian de Valk

Uitvaartbegeleiding

Tri de Pesce carpaccio

Carpaccio van tonijn, zalm en zwaardvis met caviaardressing, bruschettadressing en citroendressing Hoofdgerecht:

Filetto vino rosso

Heerlijke malse ossenhaas met rode wijn, rode druiven en wijnbladeren of

Dorade al Forno

Doradefilet uit de oven met witte wijnsaus, olijven, kappertjes, cherrytomaat, citroen en rode ui Nagerecht:

Gelato Nocciola

Ambachtelijk Italiaanse hazelnootijs met stukjes walnoot en amaretto ter kennismaking

27,50

! G A D R E D E MO et

gm Kom gezelli er eten! moed je (schoon) gratis!*

et zij e g a d r e d e Op Mo per tafel. ratis couvert aal 1 g

jes en maxim

*excl. drank

Actie:

• Pizza’s en Pasta’s afhalen op maandag en dinsdag voor slechts € 6,50 per gerecht.

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Uw adviseur Henri van Hardeveld

persoonlijk, betrokken en altijd dichtbij Nico Soek begeleidt en verzorgt de uitvaart, ook als u elders verzekerd bent.

Met aandacht en zorg voor een passend afscheid.

071 - 523 88 64

www.mariandevalk.nl

• Altijd gratis olijven, stokbrood en kruidenboter bij uw etentje. • Ook het eerste glas Prosecco is van het huis. 7 dagen geopend van 16.00-23.00 uur. Bij uitstek geschikt voor verjaardagen, bedrijfsetentjes en groepsarrangementen. Voor de kleintjes hebben wij een veilige kinderhoek. Kinderen mogen o.l.v. de chefkok hun eigen pizza maken in de keuken. Ook kunt u de gerechten afhalen.

massimo

Merelstraat 28 2352 VD Leiderdorp

071 - 57 20 076 dag en nacht www.arumuitvaartzorg.nl

LA CUCINA ITALIANA Leidsevaart 171a - 2211 WE Noordwijkerhout - T 0252-372113


leiderdorp & regio

Leiderdorps Weekblad

woensdag 8 mei 2013

7

Brokjes Coalitie snakt naar het einde De coalitiepartijen VVD, D66 en GL zijn op elkaar uitgekeken. Het afgelopen half jaar heeft zich in de gemeenteraad een serie conflicten voorgedaan, die de betrokken partijen uit elkaar heeft gedreven. Op 19 maart 2014 worden nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden. De uitslag zal bepalend zijn of er een combinatie gevormd kan worden die rust kan brengen in de Leiderdorpse politiek. Dan moet men wel lering trekken uit de in het verleden gemaakte fouten. Strubbelingen De VVD, met zeven zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, heeft het helemaal gehad met de fracties van GroenLinks en D66, zo weten direct betrokkenen te melden. Erg loyaal ten opzichte van de coalitiepartner hebben zij zich niet altijd opgesteld. Vrijwel vanaf de start in 2010 zijn er strubbelingen geweest met de kleinere coalitiepartners, die ieder drie zetels in de Raad bezetten. Bij de behandeling van de begroting in november 2012 ging het helemaal mis. Toen lieten GroenLinks en D66 grote broer VVD als een baksteen vallen. In het debat over de belastingparagraaf kozen zij de kant van de oppositiepartijen CDA en PvdA. Zeer tegen de zin van de VVD werd daardoor het collegevoorstel de OZB met één procent extra te verhogen, aangenomen. De keuze voor GroenLinks als coalitiepartner is de VVD slecht bekomen. Maar ook voor GroenLinks was het bepaald geen onverdeeld genoegen. Nog vóór de collegeonderhandelingen in 2010 van start gingen vroeg Rob In ’t Veld zich al af, of regeren met de VVD wel zo verstandig zou zijn. De harde werkelijkheid heeft hem met de neus op de feiten gedrukt. Op het gebied van de sociale zekerheid, vreemdelingenbeleid, Rijnland Route en jeugdbeleid liepen de meningen uiteen. Bij het debat over de herindeling van de Engelendaal liepen de spanningen hoog op. De wijze waar op het initiatief van GroenLinks de weg te versmallen van twee maal twee rijstroken tot twee maal een werd afgeserveerd, is hard aangekomen. In maart ging het weer mis naar aanleiding van het subsidiebeleid voor 2014. GroenLinks verzette zich als enige coalitiepartij fel - maar tevergeefs – tegen een korting van vijf procent op subsidies boven de € 1500. De VVD loopt echter ook niet over van warme gevoelens voor D66. De manier waarop nestor Ed Grootaarts op het internet heeft uitgehaald naar wethouder Kees Wassenaar heeft kwaad bloed gezet bij de VVD. Mederaadsleden moesten het in de ogen van de D66’er ook ontgelden. Onlangs nog kreeg Hugo Langenberg van BurgerBelangen het verwijt, ten onrechte vragen te hebben gesteld aan wethouder Michiel van der Eng. In regionale aangelegenheden zou hij niet aanspreekbaar zijn voor Leiderdorpse raadsleden. Grootaarts maakte met zijn tirade onbedoeld duidelijk, dat burgers en raadsleden op achterstand staan in regionale aangelegenheden. Het zogeheten democratische gat bij overdracht van bevoegdheden kwam daardoor aan het licht. Overigens heeft D66 het nadeel, dat het zich plaatselijk nooit heeft kunnen ontwikkelingen tot een echt Leiderdorpse partij. Het is in hoge mate afhankelijk gebleken va de gunst van de kiezer voor de landelijke D66. Een achterban waarop men in electoraal mindere tijden kan terugvallen ontbreekt daardoor. Daarom moest D66 de raadsverkiezingen van 2006 aan zich voorbij laten gaan. Door gebrek aan kader verscheen de oude garde Grootaarts-Veldstra-Veugen bij de raadsverkiezingen van 2010 weer ten tonele. Waarvan Ton Veugen om onduidelijke redenen weer uit de Raad is vertrokken. Hanneke Veldstra heeft zich tot nu toe op de achtergrond gehouden. Weinig werk Intussen lijkt het college van Burgemeester en Wethouders te zijn uitgeregeerd. De vier wethouders lijken niet over te lopen van werklust. Onlangs werden twee commisssievergaderingen en een raadsvergadering afgelast. Wegens gebrek aan agendapunten. Het college heeft een middel ontdekt om zelf in de luwte te blijven. We hebben nog geen standpunt over de bestuurlijke toekomst van Leiderdorp, verklaarde Wassenaar tijdens het onlangs gehouden Toekomstdebat. De Raad moet maar met voorstellen komen. Dat zet natuurlijk de staatsrechtelijke verhoudingen volledig op zijn kop. Het is nog altijd zo, dat het college bestuurt en de Raad controleert. Het debat liep daarom uit op een anticlimax. De meningen liepen alle kanten op. Tot een gezamenlijk standpunt, laat staan een meerderheidsstandpunt kwam het niet. Een discussiestuk waarin de implicaties rond zaken als herindeling, regionale samenwerking, decentralisatie overheidstaken, financiën enz. in beeld worden gebracht, werd node gemist. Politieke sturing is hard nodig. Ook om het beleid voor de burger duidelijk te maken.

Zaterdag 12.00 uur; de Olympia en de Ambiance zijn klaar voor vertrek | Foto: C. v.d. Laan

Bijna 200 lezers genieten van boottocht Leiderdorp n Bijna tweehonderd lezers van de kranten van Uitgeverij Verhagen – ook de uitgever van het Leiderdorps Weekblad – hadden zaterdag een topmiddag. Via een lezersactie in de krant konden ze voor slechts 15 euro per persoon genieten van een vaartocht door het prachtige Groene Hart, inclusief lunch. Dat alles op de fraaie partyboten van de Leiderdorpse rederij Groene Hart Cruises. Vorig jaar organiseerde de uitgeverij de lezersactie voor de eerste keer. Toen voeren 130 lezers mee op de

Olympia, het vlaggenschip van de rederij. Dit jaar was de boot binnen drie dagen na de verschijning van de aankondiging in alle Verhagen kranten al volgeboekt. Daarop is besloten een tweede boot, de Ambiance, in te zetten. En ook die was binnen een paar dagen vol. En zo vertrokken zaterdag op het middaguur de twee boten vanaf de

kade aan de Leiderdorpse Zijldijk, met 195 passagiers uit Leiderdorp en de wijde omtrek. Evenals vorig jaar hadden ze er heerlijk weer bij; weliswaar een stevige wind, maar de hele dag stralende zon. Na een schitterende tocht van drieënhalf uur door het adembenemende plassenlandschap, meerde de boot met voldane passagiers om 15.30 uur weer aan. Een opnieuw zeer succesvolle lezersactie, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Bekijk eens een gemaal regio n Op zaterdag 11 mei 2012 van 12.00-16.00 uur houdt het hoogheemraadschap van Rijnland open dag. Geïnteresseerden kunnen een kijkje achter de schermen nemen bij boezemgemaal Katwijk, boezemgemaal Spaarndam, gemaal De Antagonist in Leidschendam, Molenviergang Aarlanderveen en afvalwaterzuiveringen Alphen Kerk

en Zanen, Gouda, Leiden Noord en Zwaanshoek. Gemalen zorgen ervoor dat het waterpeil in ons gebied op de juist hoogte blijft. En in de afvalwaterzuitveringen wordt al het afvalwater dat we produceren schoongemaakt.

Medewerkers van Rijnland vertellen 11 mei over hun werk en geven rondleidingen. Kinderen kunnen meedoen met een quiz en een heus diploma verdienen. Ook kunnen zij als Droppie Water op de foto. Aanmelden is niet nodig, toegang en activiteiten zijn gratis. Meer info: www.rijnland.net/opendag.

Partijen geselecteerd voor bouwproject zwembadlocatie leiderdorp n BAM Woningbouw, Kikx Development / Dura Vermeer, Leyten Projectontwikkeling, Hoogvliet Beheer BV en Lidl Nederland GmbH. Dat zijn de vijf gelukkigen die een plan mogen gaan indienen voor de bouw van een buurtsupermarkt in combinatie met woningbouw

op de zogeheten ‘zwembadlocatie, het braakliggende terrein naast zwembad De Does, op de hoek van de Ericalaan en de Willem-Alexanderlaan. Het plan moet bovendien een parkeergarage omvatten en de openbare ruimte moet ontworpen en ingericht worden. Er hadden zich vijftien gegadigden

aangemeld om het project uit te voeren. Daaruit heeft de gemeente, op grond van vooraf vastgestelde criteria, de vijf geselecteerd die nu een grondbod mogen doen en een schetsontwerp aanleveren. Dat moet gebeuren voor half juli. In september wordt vervolgens uit die vijf een keuze gemaakt.

Molenfietstochten

Bijeenkomst slaap-apneu

REGIO n Op 11 mei is de Nationale Molen- en Gemalendag. De Leidse Ren- en Toervereniging Swift heeft speciaal voor deze dag samen met Zorg en Zekerheid molenfietstochten van 20 km en 40 km uitgezet. Langs en in de omgeving van de routes liggen ongeveer 25 molens. Deelnemers krijgen een routebeschrijving. De volgende molens zijn open voor bezichtiging: de Munnikkenmolen en Achthovense Molen in Leider-

Leiderdorp n Op dinsdag 21 mei

dorp, de Vrouw Vennemolen, Rode Molen en de Akkerslootmolen in Oud Ade, en de Hoogmadesche Molen, Doesmolen, De Grosmolen en De Kalkmolen in Hoogmade De Molenfietstocht start tussen 11.00 en 14.00 uur in het clubhuis van Swift aan de Willem van der Madeweg 1 in Leiden. Deelname kost € 3,- per persoon en € 6,- per gezin. Alle deelnemers ontvangen na afloop een herinnering.

houdt de Landelijke ApneuVereniging een bijeenkomst in Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mensen met slaapapneu, leden van de ApneuVereniging en andere belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst vertelt dr. Remy Schoop, KNO arts van Rijnland Ziekenhuis, over de psychische aspecten van apneu. Tegelij-

kertijd vindt een demonstratie van het gebruik van apparatuur plaats. De bijeenkomst vindt van 20.00 tot 22.00 uur plaats op de vide van Rijnland Ziekenhuis locatie Leiderdorp. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Symptomen

Tijdens de slaap snurkt de slaapapneu patiënt zwaar en stopt herhaaldelijk met ademhalen zonder wakker te worden. Mensen met apneu (ademstilstand) worden zelf

vaak niet wakker van hun onrustige slaapgedrag. Het is meestal de partner die er hinder van ondervindt. Wie deze symptomen herkend of meer informatie wil is welkom op deze bijeenkomst. Vooraf aanmelden bij de coördinator van de ApneuVereniging regio Zuid-Holland, tel. (0172) 425950, e-mail stout@ apneuvereniging.nl. De presentatie en demonstratie vinden gelijktijdig plaats, geeft u vooraf aan welk onderdeel u wilt bijwonen.


HAIRSTUDIO & VISAGIE

Voor de liefste moeder van de wereld Van Diepeningenlaan 23 2352 KA LEIDERDORP Telefoon 071-5890432

www.juwelierdejonge.nl

Is uw rijbewijs of paspoort verlopen? Maak bij ons uw pasfoto’s voor

GIRAR

Tabak & Gemak

€ 9,95

LAAN VAN BERENDRECHT 13 • 2352 VR LEIDERDORP 071-5218777 • WWW.JEROENDEVINK.NL

De gehele maand mei

10% KASSAKORTING!

Bij Juwelier GORTHUIS Met uitzondering van reeds afgeprijsde artikelen.

Van Diepeningenlaan 17 2352 KA Leiderdorp T. (071) 541 8306

De hele dag delen promotors gevulde Winkelhof kadotassen* uit met leuke aanbiedingen, gadgets, samples en meer!

*zolang de voorraad strekt.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.00 tot 18.00 uur vrijdagavond tot 20.00 uur zaterdag 9.00 tot 16.00 uur

jeroen de vink

Moederdag12 mei

Winkelhof 39 Leiderdorp Tel. 071 5412290

WINKELHOF

DEELT UIT!

ONTVANG EEN GRATIS MOEDERDAG KADOTAS! ZATERDAG 11 MEI VAN 11.00 – 16.00 uur

MOEDERDAG VIDEOBOODSCHAP Er is ook een studiobox aanwezig waar je een persoonlijke moederdag videoboodschap kan opnemen! Je moeder ontvangt van jou een persoonlijk wenskaartje met daarop de link naar de video. Ook dit is helemaal gratis!

www.winkelhof-leiderdorp.nl


nieuws

Leiderdorps Weekblad

woensdag 8 mei 2013

9

LEZERS SCHRIJVEN De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Waar zijn de egels gebleven? In december 2006 zijn we verhuisd naar het Doeskwartier in Leiderdorp. Sinds het voorjaar van 2007 kwamen we erachter dat er in deze wijk veel egels leefden. Vanaf april/mei hadden we ze bijna elke avond wel op bezoek in de tuin. Soms één, soms twee en af en toe zelfs meer tegelijk. Tijdens het laatste uitlaatrondje met de honden kwam ik vrijwel altijd één of meer egels tegen, die in de wijk rondscharrelden. Al vrij snel schaften we een egelhuis aan dat in de achtertuin werd geplaatst. Het duurde niet lang of het werd in gebruik genomen. Overdag sliep er vrij regelmatig een egel in, die vroeg in de avond in de tuin begon rond te scharrelen. Dat bleef zo tot ver in het najaar. Dan gaan egels in winterslaap en dat hebben ze -tot nu toe- nog niet in onze tuin of in ons egelhuis gedaan. Elk jaar in april/mei werden de egels weer actief in de omgeving. Tot medio november 2011. Sindsdien heb ik namelijk geen egels meer waargenomen in het Doeskwartier, laat staan in onze achtertuin. Raar. Je zou toch denken dat egels het hier naar hun zin hadden. Ik ben er van overtuigd dat de plotselinge afwezigheid van egels te maken heeft met de manier waarop er wordt omgegaan met het groen in de wijk. In vroeger jaren werden struiken nog met de hand gesnoeid. Snoeiafval en herfstbladeren werden aangeharkt en opgeruimd. Mocht men tijdens het snoeien of harken een egel tegenkomen, werd zo’n beestje weer netjes afgedekt en met rust gelaten. Hoe anders gaat dat tegenwoordig. Er stoppen ‘s morgens een paar auto’s in de straat met vijf of zes man, die met grof geschut aan het werk gaan. Struiken worden met een motorzaag afgekort en het snoeiafval wordt met bladblazers het plantsoen uitgeblazen. Als je als egel tussen die struiken in winterslaap bent, wordt je door al dat lawaai wreed gestoord. De hartslag van een egel loopt tijdens de winterslaap terug van 180 tot 20 samentrekkingen per minuut en zijn lichaamstemperatuur daalt van 34 naar 6 graden. Wordt hij ruw in zijn winterslaap gestoord, dan sterft hij onherroepelijk aan een hartinfarct. Ik zou het dan ook niet raar vinden wanneer de manier van snoeien ervoor heeft gezorgd dat de egels in het Doeskwartier zijn uitgeroeid. En dat terwijl de egel in de Nederlandse Flora en Faunawet is opgenomen als beschermde diersoort... Onlangs heb ik het egelhuis in onze achtertuin schoongemaakt en met vers hooi gevuld. Nu het voorjaar is begonnen, ontwaken er hopelijk dit jaar toch weer wat egels in de buurt uit hun winterslaap, al heb ik er met de ervaringen van vorig jaar een hard hoofd in. Marco P.J. Borst

2de prijs voor Volkswagen op wip De foto uit 1963 van de Volkswagen op de wip, die stond in de K(r)oningkrant in het Leiderdorps Weekblad van 24 april, werd herkend door de toenmalige eigenaar van de auto. De redactie ontving onderstaande mail: Mijn vader, de heer Chris Koebrugge inmiddels 88 jaar zat keurig in pak achter het stuur met een vriend als co piloot tevens leraar de heer Swank bij Visser t Hooft in Leiden. De verhalen van vroeger komen gelijk weer terug en zojuist heeft hij zelfs nog de rekening van deze auto opgezocht. Gekocht in 1962. Hij heeft destijds de tweede prijs gewonnen in de vorm van een Beker. Hij moest toendertijd naast deze evenwichts proef een heel slalom parcours met pionen afleggen op het Brugplein. De prijs uitreiking was ´s avonds in het Dorpshuis met de Burgermeester.

Wethouder Wassenaar kwam het gouden paar vorige week donderdag feliciteren.

Varen bracht hen samen n Bruidspaar Muller-Huiberts vijftig jaar getrouwd leiderdorp n Op 1 mei 2013 was het vijftig jaar geleden dat de heer en mevrouw Muller-Huiberts elkaar in het stadhuis van Leeuwarden het ja woord gaven. Het huwelijksbootje werd na hun huwelijksreis al gauw weer een schip van de Kleine Handelsvaart, waarop Koos Muller kapitein was. Op 2 mei kwam locoburgemeester Kees Wassenaar hen namens de gemeente Leiderdorp gelukwensen. Tekst en foto Esta Hoogervorst

Hendrika Alijda Huiberts werd in januari 1945 in Visvliet geboren. Het gezin Huiberts verhuisde in 1946 naar Leeuwarden waar zij buren werden van de familie Muller. Jacobus Muller werd in juni 1937 in Leeuwarden geboren. Zijn nieuwe buurmeisje zag hij de eerste jaren weinig. Hij voer bij de Kleine Handelsvaart en ging toen hij 16 jaar was naar Amsterdam voor de opleiding Kust en Binnenvaart. Daarna vervolgde hij die bij de Zeevaartschool in Groningen, om de rang van stuurman te halen. Op 24 jarige leeftijd was hij kapitein bij de Kleine Handelsvaart en voer lange tijd voor de Koopvaardij. Hennie volgde de huishoudschool en wilde graag naar Groningen om de opleiding voor coupeuse te doen. Financieel was dat thuis niet mogelijk waardoor ze toen ze 16 was als verkoopster in een modezaak ging werken. Ze kon er totaal niet aarden en zei na anderhalf jaar haar baan op.

gen we leuke dingen bekijken en gaandeweg groeide er een hechte vriendschap, twee weken werden tien maanden! Toen mijn moeder ernstig ziek werd ging ik van boord om voor haar te verzorgen. We zagen elkaar als Koos met verlof was en besloten om in 1963 te trouwen, ik was nog geen 18 jaar. Op 1 mei 1963 trouwen we in het stadhuis van Leeuwarden en hadden een hele mooie bruiloft. Kort na onze huwelijksreis gingen we weer aan boord”.

Meevaren

Als Koos Muller met verlof was maakte Hennie wel eens een praatje met hem. Hij vond haar aardig en vroeg haar of ze als vakantie een paar weken met hem mee wilde varen. Dat wilde Hennie best en ze mocht van haar ouders. “Ik zat met tien man aan boord, was de jongste en had gewoon tien vaders”, zei Hennie lachend. “In de havens gin-

Hennie en Koos Muller-Huiberts op hun trouwdag, op 2 mei 1963.

Na tweeënhalf jaar varen was Hennie in verwachting van hun eerste kindje, in Leeuwarden werd hun zoon geboren. Hennie ging met de baby in haar ouderlijk huis wonen. Daar werd ook hun tweede zoon geboren. Koos verlangde steeds meer naar een baan aan de wal, diende zijn ontslag in en ging op zoek naar werk. Hij kwam terecht bij het Hydrografie bedrijf Koninklijke Marine in Den Haag. “Ik kwam er in 1965 in dienst en omdat de Marine een huisvestingsbureau had, kregen we en jaar later een huis in de B.G. Cortslaan in Leiderdorp, waar onze dochter werd geboren. In 1972 verhuisden we naar de Reviusdreef, waar we nog steeds met heel veel plezier wonen. Onze kinderen gingen alle drie naar basisschool De Hobbit. In de vakanties hebben we jarenlang met elkaar gekampeerd”. “Nadat onze dochter naar de middelbare school ging heb ik ruim veertien jaar bij de centrale sterilisatie in het Rijnland Ziekenhuis gewerkt”, vervolgt Hennie, Koos bleef tot zijn pensioen bij de Marine. “Eén van onze grote hobby’s is dansen”, vertelt het paar. “In 1985 begonnen we bij dansschool Karel Van Der Linden en bleven er zo’n twintig jaar. We bouwden daar een vaste vriendenkring op waarmee we nog steeds veel contact hebben en ook een eetclub vormden. Ook fietsen en tuinieren we graag. We kregen vier kleinkinderen, drie jongens en een meisje. Ons huwelijksfeest vierden we in Zuid Scharwoude, waar we in 8 Dafjes een puzzeltocht door de Bollenstreek reden en de rit afsloten met een heerlijk koud buffet in het museum BroekerVeiling. We hebben genoten van een onvergetelijke dag!”

Eline Thio Koebrugge en Chris Koebrugge

Maatjes-avond voor goede doel leiderdorp

n Ook dit jaar organiseert de stichting Leiderdorpse Maatjes weer een avond voor waarbij er geld ingezameld wordt voor een aantal lokale goede doelen.

Het evenement vindt plaats op vrijdagavond 14 juni bij Area071 op de Baanderij in Leiderdorp, de goede doelen moeten nog worden vastgesteld. Anders dan voorgaande jaren

wordt er nu geen veilig georganiseerd, maar kunnen de bezoekers lootjes kopen. Via een ‘rad van avontuur’ worden er diverse prijzen verloot. Het rad wordt gedraaid door de bekende Nederlander Henk Bres, die bij het verloten van de prijzen wordt bijgestaan door notaris Marc Neve en Unity FM DJ Rudo Slappendel. Goochelaar John Negenkerken is tijdens de avond aanwezig voor de

nodig magie. Na afloop van de loterij kan er gedanst worden. DJ Emiel Scholtes van Unity FM draait discoclassics. uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. De entree bedraagt 10,00 euro, dit is inclusief 1 drankje + 1 haring. Entreekaarten zijn nu al te koop bij C1000 Peter de Jong (Santhorst), Schonk Computer Solutions (Oranjegalerij) en De Spakenburgse Visspecialist (Winkelhof).


Gemeente Leiderdorp Gemeente aan Huis

8 mei 2013

informatie van het gemeentebestuur van leiderdorp

Agenda 9 mei: gemeentehuis en milieustraat zijn gesloten 20 mei: gemeentehuis en milieustraat zijn gesloten

BEzOEk OOk OnzE SItE

WWW.LEIdERdORP.nL

Adressen & telefoonnummers Gemeentehuis: Willem-Alexanderlaan 1, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp, telefoon 54 58 500, fax 58 95 691, email info@leiderdorp.nl, website www.leiderdorp.nl. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00-17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur. Openingstijden: Burgerzaken: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 12.30 uur, woensdag tot 20.00 uur, vrijdag tot 12.30 uur. Afhalen (reis)documenten: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, woensdag tot 20.00 uur, vrijdag tot 12.30 uur. Wmo-loket houdt tel. spreekuur van 9.00 tot 10.00 en inloopspreekuur van 10.30 tot 12.30 uur. Loket Werk en Inkomen open op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. Bouwen en Wonen: Heffingen; Leerlingenvervoer, Gehandicaptenparkeerkaarten en Kwijtscheldingen ma t/m vr 8.30 - 12.30 uur. Grofvuil lijn: telefoon 54 58 500. Milieustraat: Simon Smitweg 9, openingstijden ma t/m do 7.30-12.30 en 13.00-16.15 uur, vr 7.30-12.30 uur en za 9.30-12.30 uur. Milieu Educatief Centrum (MEC): Van Diepeningenlaan 110E in De Sterrentuin, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp, telefoon 54 12 216, e-mail mec@natuureducatie.nl, website www.natuureducatie.nl. Omgevingsdienst West-Holland: Schipholweg 128, postbus 159, 2300 AD Leiden, telefoon 40 83 100, fax: 071-4083101 email: info@odwh.nl Algemeen alarmnummer: 112. Brandweer: telefoon: 088-2465000, fax: 088-2465001, e-mail: info@brandweer.vrhm.nl Politie: gevestigd in het gemeentehuis. Openingstijden van het politieloket: ma di do en vrij van 8.30 tot 12.30 uur en wo 17.00 tot 20.00 uur. Ambulance: 52 33 233. Storingsdiensten: gas en elektriciteit 0900 0808; water 0182 59 37 72; kabel 0900 8896; openbare verlichting, riool, verkeerslichten en wegen 54 58 500 (tijdens kantooruren) 06 55 87 46 81 (buiten kantooruren) A4/W4-Informatielijn: 0800-8002.

Ruimtelijke en Maatschappelijke Structuurvisie De gemeenteraad stelde vorig jaar december de Toekomstvisie 2025 Samenwerken en Verbinden vast. Daarin geeft het bestuur aan welke koers hij gaat varen op de thema’s maatschappij, ruimte, economie, bestuur en financiën. De toekomstvisie krijgt een concrete vertaling in een maatschappelijke en in een ruimtelijke structuurvisie. Die visies moeten een kader bieden om bij nieuwe beleidskeuzes een afweging tussen mogelijke scenario’s te maken. Bij het opstellen van beide structuurvisies hebben inwoners, organisaties en verenigingen de mogelijkheid mee te denken. Vooraankondiging Bijeenkomst voor organisaties over Maatschappelijke Structuurvisie In de maatschappelijke structuurvisie wordt uitgewerkt hoe de gemeente om wil gaan met maatschappelijke vraagstukken op lange termijn. Op 7 juni willen we hierover in gesprek gaan met organisaties die actief zijn in het maatschappelijk veld. Wilt u als organisatie meepraten en meedenken? Houd dan vrijdagmiddag 7 juni vrij! Binnenkort volgt een uitnodiging

waarin deze middag en het programma nader worden toegelicht. Meer informatie vindt u op www. leiderdorp.nl/structuurvisie. Heeft u vragen, dan kunt u een e-mail sturen naar msv@leiderdorp.nl Wij zijn benieuwd naar uw mening! Enquête ruimtelijke structuurvisie De ruimtelijke structuurvisie geeft aan welke ontwikkelingen wij de komende jaren voorzien op het gebied van wonen, werken, voorzieningen, het buitengebied en de mobiliteit, en beschrijft wat wij met deze ontwikkelingen gaan doen.

Vergadering gemeenteraad 13 mei 2013 U bent van harte welkom bij de gemeenteraadsvergadering op maandag 13 mei. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U kunt plaatsnemen op de publieke tribune. De vergadering is ook live te volgen via www.raadleiderdorp.nl 1. 2. 3. 4. 5.

Opening Vaststellen agenda Vragenronde en mededelingen Benoeming burgerraadslid Protestants-Christelijke Schoolvereniging (PCSV) 6. Verordening Winkeltijden Leiderdorp 2013 7. Nota Lokaal gezondheidsbeleid 8. Begrotingswijziging 2, boekjaar 2013

9. Instructie Raadsgriffier Gemeente Leiderdorp 2013 10. Afrekening fractiegelden 2012 11. Verordening Rekenkamer 2013 12. Lijst van toezeggingen 13. Ingekomen stukken 14. Sluiting De agenda’s en vergaderstukken van de vergaderingen staan in het raadsinformatiesysteem www. raadleiderdorp.nl Hier vindt u ook informatie over invloed uitoefenen en inspreken. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@leiderdorp.nl of telefonisch (071) 54 54 826.

Wij horen graag uw mening over de toekomst van Leiderdorp. Daarom nodigen wij u uit een online-enquête in te vullen. U vindt de enquête tot en met 19 mei 2013 op www. leiderdorp.nl/rsv Het invullen neemt ongeveer 10 à 15 minuten in beslag. Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking. Uw reactie gebruiken we bij het opstellen van een nota van uitgangspunten, die de vragen bevat waarop de structuurvisie straks antwoord moet geven.

Informatiemarkt gemeentehuis Op 17 juni organiseert de gemeenteraad een informatiemarkt in het atrium van het gemeentehuis van 20.00-22.00 uur. Het atrium wordt ingericht met kraampjes voor iedereen die zich aan de raad, aan elkaar en aan de inwoners wil presenteren. Organisaties, (maatschappelijke) instellingen, verenigingen etc. krijgen naast politieke partijen gelegenheid zich te presenteren. Op

die manier ontstaan er contactmomenten met en tussen inwoners en belangstellenden. Voor nieuwe inwoners van Leiderdorp een uitgelezen mogelijkheid kennis te maken. Wilt u een kraampje reserveren? Neem dan contact op met de griffie via griffie@leiderdorp.nl Toewijzing gebeurt in volgorde van aanmelding. Als de kraampjes vol zijn noteren we u voor de volgende informatiemarkt.

Verkeersbesluit Leiden Marathon 2013 Het college van burgemeester en wethouders heeft op 29 april 2013 besloten tot het nemen van verkeersmaatregelen ten behoeve van het evenement Leiden Marathon 2013. Het verkeersbesluit bevat afsluitingen van diverse wegen en fietspaden, de kruisingen waar verkeersregelaars zullen worden ingezet en overige tijdelijke maatregelen. Dit jaar gaat de route van drie afstanden door een deel van Leiderdorp, te weten van de hele marathon (Achthovenerweg, Nieuweweg en Zijldijk), van de halve marathon (Achthovenerweg, Hoofdstraat, Tollenaersingel, Van Diepeningenlaan, Laan van Ouderzorg, Splinterlaan, Baanderij, Spanjaardsbrug), en de route van de

10 km-loop (Leiderdorpsebrug, Tollenaersingel, Van Diepeningenlaan, Laan van Ouderzorg, Splinterlaan, Spanjaardsbrug).

kolom onder de kop Officiële bekendmakingen voor Staatscourant, dan ‘Op organisatie’, vervolgens ‘gemeente’ en dan ‘Leiderdorp’.

Door het evenement zullen delen van Leiderdorp deze dag moeilijker bereikbaar zijn. Via de krant, de website van de organisatie (www. marathon.nl) en via de gemeentelijke website kunt u informatie krijgen. Bij de kruisingen waar verkeersregelaars staan, is een beperkte mogelijkheid voor het wegverkeer om het parcours te kruisen.

De stukken liggen eveneens van 6 mei 2013 tot en met 17 juni 2013 ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis (gedurende openingstijden).

De stukken zijn digitaal gepubliceerd in de Staatscourant en staan hier zes weken ter inzage. Om de stukken in te zien gaat u naar de website www. staatscourant.nl. Kies in de linker

Belanghebbenden kunnen op grond van hoofdstuk 6 van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift tegen het collegebesluit indienen bij burgemeester en wethouders van Leiderdorp, postbus 35, 2350 AA Leiderdorp. Zij hebben hiervoor tot en met 17 juni 2013 de tijd.

www.twitter.com/ Leiderdorpinfo www.facebook.nl onder Gemeente Leiderdorp


Gemeente aan Huis

k o r t e

b e r i c h t e n

Bekendmakingen Besluit Wet geluidhinder Elisabethhof 1 in Leiderdorp de omgevingsdienst West-holland heeft namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp een besluit genomen om een hogere waarde vast te stellen vanwege wegverkeerslawaai, op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh). op basis van de Wgh dient bij het vaststellen van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies. Voor de realisatie van 51 woningen in een voormalig kantoorpand aan de elisabethhof 1 te Leiderdorp is voor 36 woningen een hogere waarde noodzakelijk. hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het wegverkeerslawaai ter plaatse van de nieuwe woningen. de bouwlocatie ligt binnen de wettelijke geluidszones van de rijksweg a4, de Persant Snoepweg, de Simon Smitweg, de Voorhoflaan en het elisabethhof. Voor deze locatie is een akoestisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 db van de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. de omgevingsdienst heeft het voornemen hogere waarden vast te stellen vanwege wegverkeerslawaai tot maximaal 58 db. Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan. de beschikking is ten opzichte van het ontwerp niet gewijzigd. Stukken inzien de stukken liggen ter inzage van donderdag 9 mei 2013 tot en met woensdag 19 juni 2013 bij de receptie van het gemeentehuis in Leiderdorp, maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur en op woensdag van 8.30 uur tot 20.00 uur. Beroep instellen tegen de beschikking kan tot en met woensdag 19 juni 2013 een beroepschrift worden ingediend bij de raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 ea den haag (in tweevoud). dit kunnen belanghebbenden doen die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest schriftelijk

8 mei 2013

e n

of mondeling zienswijzen in te brengen tegen de ontwerpbeschikking. Voorlopige voorziening het besluit treedt onmiddellijk na de beroepstermijn in werking tenzij zo’n beroepschrift is ingediend, gecombineerd met een verzoek om voorlopige voorziening. het besluit treedt dan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Wij verzoeken u een afschrift van het verzoek om voorlopige voorziening toe te sturen aan: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp, per adres omgevingsdienst West-holland, postbus 159, 2300 ad Leiden. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen: • de procedurekamer, tel. 0714083117 (procedure) • de heer e. dolman, tel. 0714083366 (inhoudelijk) • de heer r. van de Loo van de gemeente Leiderdorp, (ruimtelijke ordeningsaspecten)

Omgevingsvergunningen Verleend (reguliere procedure) Oranjewijk Plaatsen van een dakkapel op het voordakvlak (2013-0046-og01) Locatie: resedastraat 2 datum besluit: 7 mei 2013 Plaatsen van een container (2013-0045-og01) Locatie: Frederik hendriklaan 120 datum besluit: 7 mei 2013 Wijk Leyhof Plaatsen van een zeecontainer (2013-0048-og01) Locatie: brugwacht 206 datum besluit: 7 mei 2013 Wijk Ouderzorg Plaatsen van een luchtbehandelingsunit op een bestaand dak (2013-0011-og01) Locatie: Van diepeningenlaan 14 datum besluit: 23 april 2013 Plaatsen van een mobiele kraan (2013-0053-aPV) Locatie: van diepeningenlaan 14 datum besluit: 7 mei 2013 de bezwarentermijn van de verleende omgevingsvergunningen loopt van 9 mei 2013 tot en met 20 juni 2013 tenzij anders vermeld. Zie ook onder Vergunningen algemeen.

b e k e n d m a k i n g e n

Verleend (Uitgebreide procedure) Elisabethhof afwijken bestemmingsplan voor de transformatie van een bedrijfsgebouw naar een woongebouw (2013-0018-0101) Locatie: elisabethhof 1 datum besluit: 7 mei 2013 de beroepstermijn van de verleende omgevingsvergunningen loopt van 9 mei 2013 tot en met 20 juni, tenzij anders vermeld. Zie ook onder Vergunningen algemeen.

APV-vergunningen Aangevraagd Elizabethhof Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan kabels en/of leidingen nabij Simon Smitweg nummer 7 Locatie: Simon Smitweg 7 datum ontvangst: 1 mei 2013 Baanderij Voor het verkopen van consumentenvuurwerk in 2013 door katan Vuurwerk gelegen aan draadbaan 26 Locatie: draadbaan 26 datum ontvangst: 25 april 2013 Buitenhof Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan kabels en/of leidingen gelegen nabij Saturnus nummer 2 Locatie: Saturnus 2 datum ontvangst: 25 april 2013 Voor het plaatsen van een snoezelkar (groot voertuig) voor Wilddreef nummer 5 van 15 tot 17 mei 2013 (2013-0026-aPV) Locatie: Wilddreef 5 datum ontvangst: 23 april 2013 Buitengebied Voor het uitvoeren van werkzaamheden aan kabels en/of leidingen gelegen nabij achthovenerweg nummer 39a Locatie: Saturnus 9 datum ontvangst: 25 april 2013 Kerkwijk Voor het organiseren van een haringparty en het tijdelijk afsluiten van de hoofdstraat op 5 juni 2013 van 16:00 tot 22:00 uur bij de hollandsche tuyn gelegen aan hoofdstraat 24 Locatie: hoofdstraat 24 datum ontvangst: 19 april 2013

Verleend Leiderdorp Voor het plaatsen van 10 driehoeks

Wilt u reageren op deze publicatie of heeft u vragen? neem dan contact met ons op: communicatie@leiderdorp.nl of 54 58 500

reclameborden t.b.v. de Leiden marathon Locatie: engelendaal en Persant Snoepweg (2013-0011-aPV) datum besluit: 18 april 2013 bezwaar t/m: 1 juni 2013

Vergunningen algemeen Inzien aanvragen, beschikkingen en bijbehorende stukken liggen op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur ter inzage in het gemeentehuis van Leiderdorp bij de afdeling gemeentewinkel. Voor welke bekendmaking dient u een zienswijze, bezwaarschrift of beroep in? • er kan slechts bezwaar- of beroep worden aangetekend tegen een genomen besluit, denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlenen van een vergunning of het verlengen van de beslistermijn. bij iedere bekendmaking staat de termijn vermeld voor het indienen van of een bezwaarschrift of waarbinnen beroep kan worden ingediend bij de rechtbank. Staat er bij de bekendmaking niets vermeld dan is er dus geen bezwaar-/beroeps procedure mogelijk. • Sommige vergunningen worden openbaar voorbereid. dit wil zeggen dat een ontwerpvergunning gedurende een bepaalde termijn (meestal zes weken) ter inzage wordt gelegd. gedurende deze periode kunt u een zienswijze omtrent de ontwerpstukken indienen. bij iedere bekendmaking waarbij dit van toepassing is wordt de periode voor het indienen van zienswijzen aangegeven. • alle aangevraagde vergunningen kunt u inzien in het gemeentehuis. U kunt altijd een reactie omtrent een aangevraagde vergunning schriftelijk kenbaar maken zolang er nog geen beslissing is genomen op de aanvraag. Uw reactie worden dan als belangenafweging opgenomen in het uiteindelijke besluit. Zienswijze indienen • een zienswijze kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, postbus 35, 2350 aa Leiderdorp. • de zienswijze moet bevatten: naam en adres, datum, omschrijving van de aanvraag waarop u reageert, reden(en) van de zienswijze, handtekening. • als u geen zienswijze heeft ingediend, dan kunt u later niet tegen het besluit in beroep gaan.

Bezwaar maken • op grond van de algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tijdens de bezwarentermijn een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Leiderdorp, postbus 35, 2350 aa Leiderdorp. • het bezwaarschrift moet bevatten: naam en adres, datum, omschrijving van het besluit waartegen bezwaar bestaat, kopie van het bestreden besluit, reden(en) van het bezwaar, handtekening. • het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in den haag een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. hiervoor moet u griffierecht betalen. het verzoek moet bevatten: naam en adres, datum, besluit waartegen bezwaar bestaat, kopie van het bestreden besluit, kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Leiderdorp is ingediend, reden(en) van het verzoek, handtekening. het adres is Voorzieningenrechter rechtbank ‘s-gravenhage, postbus 20302, 2500 eh den haag. Beroep instellen • als bij een vergunning staat aangegeven dat er alleen beroep mogelijk is, kunt u beroep aantekenen. rechtstreeks beroep is mogelijk voor diegenen die een zienswijze hebben ingediend en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dat zij geen zienswijze hebben ingediend. • een beroepsschrift dient u in bij de rechtbank te den haag, sector bestuursrecht, postbus 20302, 2500 eh den haag. • het beroepschrift moet bevatten: naam en adres, datum, omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, kopie van het bestreden besluit, reden(en) van het beroep, handtekening. • het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. als sprake is van een spoedeisende zaak kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in den haag, postbus 20302, 2500 eh den haag. hiervoor moet u griffierecht betalen. het verzoek moet bevatten: naam en adres, datum, besluit waartegen beroep is aangetekend, kopie van het bestreden besluit, kopie van het beroepschrift, reden(en) van het verzoek, handtekening.

alle vergunningen zijn digitaal terug te vinden op: www.leiderdorp.nl > bekendmakingen

VAKANTIE IS...

GRATIS ADVERTENTIE

Gemeente Leiderdorp

VAKANTIE IS WIELEWAAL

...EEN KIJKJE IN EEN ANDERE WERELD

Stichting Wielewaal zoekt vrijwilligers om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking een onvergetelijke vakantietijd te bezorgen. Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/vrijwilligers


• Eerhart Sierbestrating.

Voor al uw bestrawww.fGMmassage.nl Even tijd voor jetingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- zelf. Last van cellulite? Cupping en lypossage, afopgave 070-3211006. slankmassage 4U. V.a. € 10,-. Tel. 06-27477572.

Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen of Te huur: Rijnmond 35, met zeezicht t.o. Hotel huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam In- Savoy. 2 slaapkamers, berging op bgg. Interesse? Bel 06-200938245. terieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bellen! Te huur: GARAGE Neyenrode Leiderdorp. Tel. 071-5411324. 5114674-5118394. Uw dak-specialist!

Vwo-, havo, mavo, vmbo-leerlingen: huis- STUCADOORSBEDRIJF: stucwerk € 12,50 m2, werkbegeleiding/bijles aangeboden door spachtelputz € 12,50 m2. Schilderwerk. Goede referentie. KvK nr. 06-83296546. www.woluk.nl ervaren A/B student. Tel. 071-5616768.

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, • Te huur: GARAGEboxEN Geversstraat. € 125,per maand. Tel. 06-53799180. gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. • 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt • Rust, privacy vindt u in bosrijk Voorthuizen.

uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-

CHALET 70 m2 te koop met heerlijke zonnige tuin 200 m2. Informatie: 0252-757956 of 06-44114066.

Voetreflexmassage 60 minuten voor €30,-. Ontspanning of stressgerelateerde klachten. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- Gezondheidscentrum Sassembourg, tel. 06-20359779. ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Goede wijn behoeft geen krans: FEELING GOOD Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of MASSAGE Leiderdorp. Lid: NGS+EAS rijkserkend. Komt ook aan huis. Tel. 06-27477572. 06-12028319. schoten? www.tcdekampioen.nl.

schipvanleiden.nl. • Fiat Seicento ‘99, APK maart 2014, veel on•Mooiwww.zalenverhuurkruyt bruin café in oude centrum van Leiden. Voor derdelen vernieuwd, netjes onderhouden. € 1350,-

afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen inl. kleur zilvergrijs, tel. 06-26386162. huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare ZEN MEDITATIE Oegstgeest. Elke donderdagdrankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376. avond 19.30-20.45 uur. Inl. www.demeidoorn.eu, tel. Student wil u graag helpen met COMPUTER- 06-57269266/ 071-5283520. PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. Te huur: TOPAPPARTEMENT, Meeuwenlaan GEVEL/SCHOORSTEENRESTAURATIE? 114, Katwijk, 85 m2 , gemeubileerd, per 1 juni. Tel. Uithakken (slijpen)-voegen-reinigen-impregneren- 071-4071295 of 06-51195018. knipvoegen-metselwerk. Altijd gratis advies en geSpanje C. Blanca Altea: royaal luxe apparteheel vrijblijvend prijsopgave. Tel. 06-20897322. ment direct aan zee, nog vrij juni t/m augustus Heeft u last van (lage) rugpijn of nek-/schouder- voor weinig, bel 06-53269340 voor info. klachten? sportmassagepraktijk voorwespen, plaagdieren, dienstverlening. hout heeft tijd voor uw spieren. Ook aan huis. Tel. Tel. 06-54948365 / 070-5115927. 06-10857567. vofroessinghvaniterson.com GARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. modeltreinen gevraagd. Alle merken en Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480. spoorbreedten. HOOGSTE PRIJS. Tel. 071computerhulp virusverwijdering, sneller ma- 8874269, fax: 071-8878170. ken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privécursus, etc. Pro- Wie, bijv. jongere, wil tegen vergoeding ons GRAS fessionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor MAAIEN? Elektr. maaier aanwezig. Tel. 0705141286. particulieren en bedrijven. Tel. 06-42460355 info op www.Boonict.nl Gezocht: watersporthobbyist voor onTe huur GARAGEbox? Opslagbox centrum derhoud boot. In bezit van rijbewijs en ref. Reageren: mybootservice@gmail.com Rijnsburg. Tel. 071-4021324. pedicure bellafooti. Praktijk aan huis GOED SCHILDERWERK niet duur, goede refeen ambulant aangesloten bij Provoet. S.V. Oostrentie. Binnen en buiten. Tel. 06-30031935, Adrian. stroomhof 51 (Poelgeest). Tel. 06-42757757.

• • • • • • •

• • • • • • • •

Raffito schuifdeurkasten en Wedeka stelling- en interieursystemen Kabelbaan 17 - Leiderdorp - Tel. 5820408

UW PARKETVLOER ALS NIEUW! Sipkema Parketvloeren v.o.f. gespecialiseerd in het schuren en lakken/oliën van parketvloeren. Leiderdorp Tel.: 071-7506116 06-53675746 contact@sipkemaparket.nl www.sipkemaparket.nl

KringloopwinKel leiderdorp lijnbaan 1

Geopend: Ma t/m za van 10:00 tot 18:00 uur Vrijdag van 10:00 tot 21:00 uur Ook voor uw huisontruiming. Bel voor vrijblijvende prijsopgave: 071-5764118 / 06-29182114 Bezoek ook onze winkel aan de Ananasweg 26 te leiden

www.kringloopwinkelleiden.nl


leiderdorp & regio

Leiderdorps Weekblad

woensdag 8 mei 2013

13

Helpers gezocht voor Leiden Marathon leiderdorp n Drie afstanden van de Leiden Marathon, op zondag 26 mei, gaan deels door Leiderdorp. Om te zorgen dat de lopers van de 10 km, 21 km en 42 km onze gemeente kunnen doorkruisen, moeten in totaal moeten 64 kruisingen beveiligd worden. Daarvoor wordt nog een aantal verkeersregelaars gezocht.

Michael van Biezen en Saskia van Koot stappen aan boord van de huwelijksboot, links het redersechtpaar Sonja en Hans Bosma. | Foto: C. v.d. Laan

In de huwelijksboot Wie in Leiderdorp wil trouwen, heeft de keuze uit maar liefst acht locaties waar officieel een burgelijk huwelijk voltrokken kan worden. Daarbij is er één waar het stel letterlijk in de huwelijksboot kan stappen: de partyboten van de Leider-

dorpse rederij Groene Hart Cruises. Vorige week vrijdag werd aan boord van de Ambiance voor het eerst een huwelijk gesloten. Michael van Biezen en Saskia van Koot gaven elkaar daar om half vier ‘s middags het jawoord.

De vrijwilligers krijgen een briefing en indien nodig een korte cursus voor verkeersregelaar. Verder een lunchpakket voor die dag, een Tshirt en een uniek Leiden Marathon jack. Bovendien is er ’s avonds een feestavond inclusief vervoer naar en van de feestlocatie. Wie wil helpen, kan zich aanmelden bij de Stichting Sport Promotie Leiderdorp (SSPL), Klimopzoom 60, 2353 RK in Leiderdorp of e-mail cees@sspl.eu. Routes door Leiderdorp

De 10 kilometer gaat vanaf de Stierenburg dwars door de de wijk

Ouderzorg naar de Splinterlaan en vandaar via de Spanjaarsbrug de Lage Rijndijk op. De halve marathonlopers komen via de Achthovenerweg Leiderdorp binnen en lopen de hele Hoofdstraat af. Vanaf de Ockenrode volgen ze de 10 km route tot aan de Zijldijk, waarna ze een kleine omweg over de Baanderij maken alvorens Leiderdorp via de Spanjaardsbrug te verlaten. De hele marathon komt Leiderdorp binnen aan de noordkant, vanaf de Nieuweweg. Van daar gaan de lopers via de Zijldijk en de Baanderij naar de Spanjaardsbrug.

Hoofdstraat moet leukste marathonstraat worden

Dat het parcours van de halve marathon door de Hoofdstraat gaat, biedt een mooie gelegenheid om oud Leiderdorp goed op de kaart te zetten, vindt Saskia van der Lugt van café restaurant De Hollandsche Tuyn. “Mijn streven is dat de Hoofdstraat de Barthlehiem Bokaal voor de leukste straat van de marathon wint”, zegt ze. Bij De Hollandsche Tuyn komt in ieder geval een live band te staan. Maar dat is nog lang niet genoeg, vindt Saskia. “De hele straat moet één grote vlaggenzee worden”, zegt ze enthousiast. “Maar dat kan ik natuurlijk niet alleen. Daarom vraag ik de medewerking van alle Hoofdstraatbewoners. Iedereen die wil meehelpen de Hoofdstraat te versieren, kan zich bij mij melden. Dan maken we er samen iets moois van.”

Masterclass kaas ligt nu in de schappen Dit voorjaar heeft Neuteboom Kaas en Noten een extra bijzondere kaas in de winkel. Het gaat om de boerenkaas ‘Masterclass’, die een jaar geleden is bereid met behulp van de kaasspecialisten van Neuteboom. Ieder voorjaar mogen de koeien na een stalperiode weer naar buiten de wei in. Dat dit fijn is voor de koe en de boer is bekend, maar dat dit tevens ook een jaarlijkse graskaas oplevert is minder bekend. In de stal krijgt de koe stro gevoederd, eenmaal buiten wordt de koe voorzien van weidegras. Dit gras zit vol verse mineralen en goede stoffen die via

de koe terecht komen in de melk die de boerin verwerkt tot Boerenkaas. Deze ambachtelijke, op de boerderij gemaakte kaas wordt na een jaar natuurlijke rijping op de markt gebracht. In het voorjaar van 2012 hebben de kaasspecialisten van Neuteboom de boerin geholpen met met het bereiden van de Boerenkaas Masterclass. En nu mag deze kaas dan eindelijk verkocht worden. De Masterclass kazen worden verkocht in alle Neuteboom-vestigingen (o.a. op de buitengalerij van winkelcentrum Winkelhof).

Vakantievermaak met koppeltoernooi Op woensdag 1 mei namen 26 jeugdschakers van SV Leiderdorp en van de schoolschaakclub van School Kastanjelaan deel aan een koppeltoernooi. Het toernooi werd gewonnen door het gelegenheidskoppel Levi Truijers / Maarten Zilverentant. Zij wonnen de unieke ‘Springend Paard-trofee’. Het toernooi werd georganiseerd in ‘De Brink’, het onderkomen van PCB Kastanjelaan, door de jeugdleiding van SV Leiderdorp. De jeugdschakers werden ingedeeld in twee poules met miniteams van twee spelers. Er werd een gesloten com-

petitie gespeeld van zeven ronden, zodat per poule elk team elkaar één keer trof. In poule A nam het duo Levi / Maarten al in de tweede ronde een voorsprong op de rest van het deelnemersveld. Mede door een sterke teamgeest (beide jongens wisten elkaar te inspireren) gaven zij deze voorsprong niet meer uit handen. De kinderen werden tijdens de prijsuitreiking gecomplimenteerd voor hun grote inzet en sportieve gedrag. Elke deelnemer kreeg als aandenken een replica van de Springend Paard-trofee.

Reiniging van het oppervlak van de mummiekist Gaoetsesjen. | Foto: PR

Opknapbeurt voor mummiekisten n Lezing door restaurator in museum Oudheden leiden n Dinsdag 14 mei geeft restaurator Elsbeth Geldhof een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden over het restaureren van drieduizend jaar oude mummiekisten. Deze kisten zijn op dit moment te zien in de tentoonstelling ‘De mummiekisten van de Amon-priesters’ (t/m 15 september 2013) waar ze op zaal gerestaureerd worden. Drs. Geldhof vertelt in de lezing over de spectaculaire ontdekkingen die gedaan zijn met behulp van moderne technieken zoals röntgenfoto’s, valse kleuren infraroodfoto’s, pigmentanalyses en verfdwarsdoorsneden. De lezing start om 20.00 uur in het museum en kost €5; reserveren niet mogelijk. Meer informatie op www. rmo.nl

Maarten Zilverentant (links) en Levy Truijers achter de schaakborden. | Foto: PR

Het restaureren van de kisten van de priesters van Amon is hoognodig. Veel kisten verkeren momenteel in een slechte conditie. De verf bladdert af en de kleuren zijn soms vervaagd, maar vaak ook bedekt

met vuil en stof. In het proces van het restaureren komen verschillende interessante ontdekkingen naar voren. Niet in de laatste plaats ontdekkingen die in verband staan met vroegere restauraties. Eind 19de eeuw, toen de kisten aankwamen in Leiden, werden er haastige werkzaamheden uitgevoerd om de kisten zo snel mogelijk te kunnen exposeren. Vaak leidde dit tot problemen waar restauratoren nu tegenaan lopen. De tentoonstelling ‘De mummiekisten van de Amon-priesters’ neemt bezoekers mee naar het oude Egypte in de periode 1070-945 v.Chr., de nadagen van het Nieuwe Rijk. Een periode van machtsstrijd en sociale wanorde. De eeuwenoude monumentale begraafplaatsen wa-

ren niet langer veilig en vielen ten prooi aan plunderaars. De Amonpriesters van Thebe begroeven hun overledenen daarom in de onopvallende, ondergrondse galerijen van Bab el-Gasus (‘de deur van de priesters’). In 1891 werden daar 153 sets houten mummiekisten gevonden, met spectaculaire beschilderingen. Twee jaar later kwamen de kisten terecht in musea over de hele wereld. Onder andere in het Rijksmuseum van Oudheden. Die Leidse mummiekisten zijn nu te bewonderen, samen met papyri met religieuze teksten, een unieke bronzen priesteres en tempelattributen die de tempelrituelen en het leven van de priesters illustreren. Foto’s, aquarellen en correspondentie geven een beeld van de ontdekking van het graf en de aankomst van de kisten in Leiden. Blikvangers in de expositie zijn twee schitterende mummiekisten uit de Vaticaanse Musea en het Louvre.


Ministerie van Economische Zaken

Bekendmaking aanwijzingsbesluiten voor 33 Natura 2000-gebieden De staatssecretaris van Economische Zaken maakt, ter voldoening aan de artikelen 3:42 en 3:45 van de Algemene wet bestuursrecht, bekend dat zij ter uitvoering van richtlijn nr. 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) en ter uitvoering van richtlijn nr. 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) de volgende 33 Natura 2000gebieden heeft aangewezen (de nummers verwijzen naar de landelijke gebiedsnummers van de Natura 2000-gebieden): Rottige Meenthe & Brandemeer (18), Drouwenerzand (26), Holtingerveld (29) [voorheen Havelte-Oost], Mantingerbos (31), Mantingerzand (32), Boetelerveld (41), Sallandse Heuvelrug (42), Borkeld (44), Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek (47), Stelkampsveld (60), Korenburgerveen (61), Willinks Weust (62), Bekendelle (63), Wooldse Veen (64), De Bruuk (69), Duinen Den Helder - Callantsoog (84), Zwanenwater & Pettemerduinen (85), Kennemerland-Zuid (88), Eilandspolder (89), Meijendel & Berkheide (97), De Wilck (102), Zwin & Kievittepolder (123), Brabantse Wal (128), Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen (131), Kampina & Oisterwijkse Vennen (133), Regte Heide & Riels Laag (134), Kempenland-West (135), Strabrechtse Heide & Beuven (137), Oeffelter Meent (141), Zeldersche Driessen (143), Leudal (147), Kunderberg (158), Savelsbos (160). De aanwijzingen in het kader van de Habitatrichtlijn geschieden op grond van artikel 10a, eerste lid, van de Natuurbeschermingswet 1998 en zijn het gevolg van de vaststelling door de Europese Commissie van de lijst van gebieden van communautair belang voor de Atlantische biogeografische regio (uitvoeringsbesluit 2013/26/EU van 16 november 2012; eerste versie december 2004). Tevens wordt er aan de gebieden die reeds in het kader van de Vogelrichtlijn zijn aangewezen de instandhoudingsdoelstelling toegevoegd. Aan deze besluiten is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure voorafgegaan. Tijdens deze procedure hebben de ontwerpbesluiten ter inzage gelegen en is de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen. De besluiten die nu zijn vastgesteld, zijn gebaseerd op de ontwerpbesluiten en de zienswijzen die daarop zijn binnengekomen. Aan de percelen in Natura 2000-gebieden is een kadastrale Natura 2000kwalificatie toegekend.

De besluiten Rottige Meenthe & Brandemeer (18) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Rottige Meenthe & Brandemeer’.

aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Korenburgerveen’. Willinks Weust (62) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Willinks Weust’. Bekendelle (63) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Bekendelle’. Wooldse Veen (64) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Wooldse Veen’. De Bruuk (69) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘De Bruuk’. Duinen Den Helder - Callantsoog (84) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Duinen Den Helder Callantsoog’.

Drouwenerzand (26) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Drouwenerzand’.

Zwanenwater & Pettemerduinen (85) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 3 mei 1988 (Stcrt. 1988, nr. 90) tot aanwijzing van het gebied ‘Zwanenwater & Pettemerduinen’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Zwanenwater & Pettemerduinen’.

Holtingerveld (29) [voorheen Havelte-Oost] Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Holtingerveld’.

Kennemerland-Zuid (88) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Kennemerland-Zuid’.

Mantingerbos (31) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Mantingerbos’.

Eilandspolder (89) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 24 maart 2000 (Stcrt. 31 maart 2000, nr. 65) tot aanwijzing van het gebied ‘Eilandspolder’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Eilandspolder’.

Mantingerzand (32) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Mantingerzand’. Boetelerveld (41) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Boetelerveld’. Sallandse Heuvelrug (42) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 24 maart 2000 (Stcrt. 2000, nr. 65) tot aanwijzing van het gebied ‘Sallandse Heuvelrug’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Sallandse Heuvelrug’. Borkeld (44) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Borkeld’. Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek (47) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek’. Stelkampsveld (60) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Stelkampsveld’. Korenburgerveen (61) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het

Meijendel & Berkheide (97) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Meijendel & Berkheide’. De Wilck (102) Dit gebied is op 24 maart 2000 (Stcrt. 31 maart 2000, nr. 65) als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het oorspronkelijke besluit en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘De Wilck’. Zwin & Kievittepolder (123) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 11 oktober 1996 (Stcrt. 1996, nr. 202) tot aanwijzing van het gebied ‘Zwin & Kievittepolder’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Zwin & Kievittepolder’. Brabantse Wal (128) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 24 maart 2000 (Stcrt. 31 maart 2000, nr. 65) tot aanwijzing van het gebied ‘Brabantse Wal’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Brabantse Wal’. Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen (131) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen’.

Kampina & Oisterwijkse Vennen (133) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen en het besluit van 29 oktober 1986 (Stcrt. 1986, nr. 214) tot aanwijzing van het gebied ‘Kampina & Oisterwijkse Vennen’ als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) is gewijzigd. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het besluit van 24 maart 2000 en ten opzichte van wijzigingen van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Kampina & Oisterwijkse Vennen’. Regte Heide & Riels Laag (134) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Regte Heide & Riels Laag’. Kempenland-West (135) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Kempenland-West’. Strabrechtse Heide & Beuven (137) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) en als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG (Vogelrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Strabrechtse Heide & Beuven’. Oeffelter Meent (141) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Oeffelter Meent’. Zeldersche Driessen (143) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Zeldersche Driessen’. Leudal (147) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Leudal’. Kunderberg (158) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Kunderberg’. Savelsbos (160) Dit gebied is als speciale beschermingszone in de zin van artikel 4, vierde lid, van Richtlijn 92/43/EEG (Habitatrichtlijn) aangewezen. Wijzigingen van begrenzing en doelen ten opzichte van het ontwerpbesluit zijn in het aanwijzingsbesluit aangeduid en gemotiveerd. Het gebied is hiermee aangewezen als Natura 2000-gebied onder de naam ‘Savelsbos’. Hoe kunt u beroep instellen? Belanghebbenden die hun zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht of aan wie redelijkerwijs niet verweten kan worden dit niet gedaan te hebben, kunnen gedurende zes weken beroep instellen. De beroepstermijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd en loopt van woensdag 8 mei 2013 tot en met dinsdag 18 juni 2013. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar: Raad van State Afdeling bestuursrechtspraak Postbus 20019 2500 EA Den Haag U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. De behandeling van het beroep verloopt verder via de Raad van State. De meest recente informatie over de beroepsprocedure is te vinden op de website van de Raad van State op www.raadvanstate.nl > Onze werkwijze > Werkwijze bestuursrechtspraak > Algemene kamer (beroep). Op deze plek vindt u ook de informatie over de hoogte van het griffierecht. Dit is de financiële bijdrage die de Raad van State vraagt voor de behandeling van een beroepschrift. Waar en hoe kunt u de besluiten inzien? Tijdens de terinzagelegging van dinsdag 7 mei 2013 tot en met dinsdag 18 juni 2013 kunt u de besluiten digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Houd daarbij rekening met de reguliere openingstijden. Nadere informatie Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Via deze website kunt u ook de documenten die ter inzage liggen downloaden. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het DR-Loket, telefoon 0800 - 22 333 22 (gratis).


cultuur & uitgaan

Leiderdorps Weekblad

Naturalis focust op moeders activiteiten n Op 12 mei is

het Moederdag. Naturalis zet moeders in het zonnetje met verschillende activiteiten. In het Auditorium legt etnobotanicus Tinde van Andel uit wat medicinale planten betekenen voor de gezondheid van moeders in Suriname en West-Afrika. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je kinderen gezond opgroeien en je echtgenoot je nog steeds aantrekkelijk vindt na al die jaren? Hiervoor halen deze moeders liever kruiden uit de natuur dan dat ze naar de dokter gaan; dat hebben ze zo van hun eigen moeders geleerd. Moeders en dochters kunnen ook zelf aan de slag met een workshop waar ze leren om gezichtsmaskertjes te maken van wat de natuur te bieden heeft. De recepten mogen mee naar huis genomen worden. Ook in de Galerie van het museum kunnen bezoekers zich verwonderen over de schoonheid van de natuur. Daar geeft Bodypaint Leiden een familiedemonstratie bodypainting, geïnspireerd door onder andere bloemen, schelpen en dieren.

Moederdagorkest jammen n Nee geen moederdagjam in diverse smaken maar muzikaal jammen, dat is zaterdag 11 mei a.s. tussen 13.00 en 16.00 uur de bedoeling. Alle muzikanten van de Merenwijk en verre omstreken kunnen dan naar het Leidse winkelcentrum Kopermolen om samen het grootste Moederdag-orkest van de regio te formeren. Bij mooi weer buiten, bij regen binnen. De muziekstijl zal dixieland zijn en het gelegenheidsorkest staat onder deskundige leiding van de McDixies. Bel of mail voor meer informatie naar 06-22234965 of Nadere info?: wwp@hetnet.nl,

Moederdagconcert concert n Op zondag 12 mei 2013 geven Lucia Danckaerts (sopraan) en Catharina de Bruijn (piano) een moederdagconcert in de kapel van het Diaconessenhuis Leiden. Het programma is sprankelend en afwisselend met liederen, ballades en serenades van onder anderen Schumann, Chopin en Debussy, en ook uit de beroemde musicals Cats en Fiddler on the Roof. Het concert is zowel voor patiënten, als voor belangstellenden van buiten het ziekenhuis. De kapel is open vanaf 9.45 uur; het concert duurt van 10.15 uur tot ongeveer 11.00 uur, met koffie en thee na afloop. De toegang is gratis.

woensdag 8 mei 2013

15

De Alice van Toverlei ontdekt Wonderland op eigen wijze n Familievoorstelling voor iedereen tussen de 6 en 106 jaar toneel n Op zaterdag 25 mei gaat een bijzonder nieuw stuk van Theater Toverlei in première. De Leiderdorpse toneelvereniging zet dan Alice in… Wonderland? op de planken. Het is een familievoorstelling gebaseerd op het wereldberoemde kinderboek ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Caroll. Maar onder regie van Laura Liefting heeft Theater Toverlei er een geheel eigen versie van gemaakt. Iedereen kent het verhaal wel: Alice valt in een diep gat en vanaf dat moment is niets meer zoals het was. Zij komt terecht in Wonderland, een wonderlijke wereld waar niets is wat het lijkt. Alice is niet bang en ontdekt Wonderland op haar eigen manier; die wel een beetje anders is dan in het bijna 150 jaar oude boek van Lewis Caroll. De Hoedenmaker en het konijn zijn geen beste vrienden maar drinken wel de hele dag door thee, de rups rookt maar verandert niet in een vlinder, de Hartenkoningin is geen dame, de grijnzende kat speelt ook een muis en Alice blijkt niet alleen stoer maar ook een heldin! In ‘Alice in... Wonderland?’ ervaart Alice, samen met de toeschouwer, hoe het is om in een wereld terecht te komen waarin alles op z’n kop lijkt te staan en waarin jij alles

Alice, gespeeld door Ellen Rekelhof, is niet alleen stoer, maar ook een heldin. | Foto: PR blijkt te kunnen besturen. Wie zou jij willen veranderen wanneer jij de mogelijkheid zou krijgen en, zou jij dit doen?

Het ego ontleed Radio-uitzending

n Hoe?Zo! Radio organiseert in samenwerking met Museum Boerhaave op woensdagavond 15 mei om 20.00 uur een radio-uitzending over ‘het ego’. De opname wordt live uitgezonden op Radio 5. Locatie is het Anatomisch Theater van het museum aan de Lange St. Agnietenstraat 10 in Leiden.

Onder leiding van presentator Jeroen Dirks leggen wetenschappers met verschillende achtergronden tijdens de radio-uitzending een onderwerp op de snijtafel. Deze keer zijn dat onder meer Jacques Bos, historicus, filosoof en schrijver van het boek ‘Het ongrijpbare zelf’, en Jan Bor, filosoof en Zenboeddhist. Publiek is welkom en de toegang is gratis.

Zang en orgelmuziek concert

n Debby de Lima (sopraan), Bas Halsema (counter-tenor) en Theo Visser (orgel) geven woensdag 15 mei een Inloopconcert in het Groot Auditorium van Universiteit Leiden. Debby en Bas gaan de duetten uit het Stabat Mater van Pergolesi uitvoeren met begeleiding door Theo op het Flentrop-orgel. Theo zal ook nog enkele solostukken voor orgel spelen. Debby de Lima studeert zang aan de Schumann Akademie en zingt zij

bij de Leidse Cantorij van de Hooglandse Kerk te Leiden. Bas Halsema doet verschillend solistisch werk. Theo Visser is cantor-organist van de Leidse Binnenstadsgemeente en vaste bespeler van de orgels van de Hooglandse Kerk te Leiden. Het Inloopconcert begint om 13.00 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden aan het Rapenburg 73. De toegang is vrij. Zie ook website http://www.voorzieningen. leidenuniv.nl/ontspanning/orgel/.

Data: 25 (premiere), 31 mei en1, 7, 8 juni, aanvang 19.30 uur. Matinee op 1, 2, 8 juni, aanvang 14.30 uur. Locatie: Theater Toverlei, de Ster-

rentuin, van Diepeningenlaan 110a, 2352 KA Leiderdorp Reserveren via: www.toverlei.nl of 071 5895020.

Oud Poelgeest nu echt in lentetooi wandeling n Op zondag 12 mei geven de gidsen van IVN Leiden om 14.00 uur weer een excursie in het landgoedbos van Oud Poelgeest.

Eindelijk is het toch echt voorjaar en er bloeien nog steeds stinzenplanten. Het bos krijgt langzaam maar zeker een groen waas door al het nieuwe blad en ook de bomen bloeien. De vogels laten zich goed horen en zijn aan het nestelen. Het bos verandert, maar niet alleen door de seizoenen… In het bos zijn regelmatig vrijwilligers aan het werk, er zijn nieuwe takkenwalletjes gemaakt, zichtlijnen zijn hersteld en opslag van braam en hulst is op veel plekken verwijderd. Kom het zelf zien. De meeste paden door het bos zijn ook goed toegankelijk voor een rolstoel of rollator, dus de wandeling is ook geschikt voor mensen die niet meer zo goed ter been zijn.

De wandeling start bij de ingang Poelgeesterweg (zijstraat Laan van Oud Poelgeest) in Oegstgeest. De volgende wandeling is op de 9 juni, dat is de laatste wandeling in het bos van Oud Poelgeest voor de zomervakantie Voor verdere informatie over Oud Poelgeest en IVN Leiden: www.ivn.nl/leiden.

Een kluitje prachtige witte kievitsbloemen. | Foto: Ada van der Aar

Pierementen in en om de Hooglandse Kerk

Koppelklaverjassen kaarten n Muziekvereniging

Tamarco organiseert zondag 12 mei een koppelklaverjasmiddag in het clubgebouw aan de Van der Marckstraat 19b. Aanvang 14.00 uur, inleggeld 6 euro per koppel. Voor wie alleen is, zoekt de organisatie een kaartmaatje. V.l.n.r. Bas Halsema, Debby de Lima en Theo Visser. | Foto: PR

draaiorgeldag n Op zaterdag 11 mei 2013 vindt tussen 10.00 uur en 16.30 uur de vijftiende editie van de Leidse Draaiorgeldag plaats in de Hooglandse Kerk. Tijdens de Leidse Draaiorgeldag worden een groot aantal draaiorgels uit de omgeving van Leiden in en om de Hooglandse Kerk opgesteld waarmee de verscheidenheid

van de nog in Nederland aanwezige pierementen wordt getoond. Boodschap van de dag: zuinig zijn op dit erfgoed. De Leidse Draaiorgeldag is bovendien de opening van het toeristenseizoen van de Hooglandse Kerk. Speciaal voor deze dag zijn diverse nieuwe boeken geproduceerd die hier ten gehore worden gebracht.De toegang is gratis


sport

Leiderdorps Weekblad

Mooie ballen Het wel en wee van RCL 11 Het elfde van RCL, geen splijtende passes en volle tribunes, maar achterafvelden zonder publiek in druilerig weer. RCL 11, een vriendenteam vol mannen die de 30 reeds ruim gepasseerd zijn. Mannen met een gezamenlijke passie: een balletje trappen op zaterdag. Wekelijks kunt u in het Leiderdorps Weekblad op de hoogte blijven van de verrichtingen van het onovertroffen elfde elftal van RCL. Reageren kan via www.rcl11.weebly.com.

Jongetjes

W

anneer u overdag een keer een momentje heeft, zou u voor de lol eens RTL 7 moeten aanzetten. U komt dan in de wondere wereld die Tell Sell heet. Aangemoedigd door een vlotte verkoopbabbel, ziet u dat er pannen bestaan waarin uw eitje niet kàn aanbakken en dat er messen bestaan die zelfs stenen door midden zagen. Uiteraard kunnen allerlei hebbedingetjes op het gebied van een afgetraind lichaam niet ontbreken. Hipperdepip tegenwoordig is ‘Insanity’, een soort fitness work-out voor de echte diehard waarbij het de bedoeling is dat u iedere dag een half uur als een bezetene door de kamer springt zoals u dat vroeger zou doen bij Rave The City. Het heet niet voor niets Insanity, dus u moet er iets voor over hebben om de omtrek van uw buik - uw BMI zeg maar - van een bierkrat te veranderen in een Six-pack.

Over Body Mass Index gesproken: de tegenstander van afgelopen zaterdag had een BMI van helemaal niets. Het waren louter middelbare schooljongetjes waar tegen werd aangetreden. Jongetjes van ver na de oorlog zeg maar. De Golfoorlog wel te verstaan! Jongetjes die geen idee hebben wat een cassettebandje is, laat staan een pick-up, LP en Walkman. Jongetjes die niet weten dat een Twix eerst een Raider was, dat RTL begonnen is onder de naam Veronique en dat er een tijd is geweest dat Patricia Paay nog een zwoele sexy vrouwenstem bezat. Jongetjes die vanwege een vlassig donsbaardje maanden doen met 1 scheermesjes, die naast de tandenborstel steevast Clearasil op de wasbak hebben staan ofwel jongetjes die je op de weg slechts tegenkomt met een -L- op het dak van de auto. Jongetjes waarvan het maar de vraag was of ze de 18 al gepasseerd zijn. Des te zuurder was het dat de mannen verloren van de jongetjes: 3-1.

RCL houdt plek in eerste klasse voetbal n Het eerste herenteam van RCL speelt ook volgend seizoen in de eerste klasse. De ploeg stelde zijn plek zaterdag veilig met een gelijkspel tegen ‘s Gravenzande. RCL had een slechte start en stond na een kwartier al met 2-0 achter. Maar in de tweede helft trok Thom Wijnalda de stand met twee fraaie treffers weer gelijk. 2-2 was ook de eindstand.

Tweede winst op rij voor Alecto hockey n In de voorlaatste uitwedstrijd van het seizoen mocht Alecto het opnemen tegen Voordaan in Groenekan op 5 mei. Alecto was over de gehele wedstrijd de betere ploeg. Eerder dit jaar werd thuis nog een ruime voorsprong uit handen gegeven, maar deze keer hielden de Leiderdorpers stand en wonnen met 4-1. In de eerste minuten was gelijk duidelijk welke ploeg tot alles bereid was om de overwinning binnen te halen. Alecto zette de toon door na zes minuten de 1-0 op het scorebord te zetten dankzij Marleen Vroman. De 2-0 volgde snel daarop door Maaike Hooghiemstra. In het tweede deel deed Voordaan er een schepje bovenop en kwam mede dankzij het onverzorgde en slordige spel van Alecto terug tot 2-1. In de tweede helft pakte Alecto de draad weer op en zette aan. Marleen Vroman zag bij een vrije slag kans om de bal te nemen en snoeihard de cirkel in te slaan waar Maaike Hooghiemstra de bal op schitte-

n

rende wijze langs de keeper van de thuisploeg prikte. Met nog twintig minuten op de klok zette Miriam Schuit de score nog op 4-1. In de slotfase kwam Alecto niet meer in gevaar tegen het fysiek spelende Voordaan. Dankzij deze overwinning neemt Alecto opnieuw de derde plek in. De ploegen liggen erg dicht bij elkaar en waar de concurrenten nog een inhaalduel voor de boeg hebben, kan Alecto zich opmaken voor het laatste thuisduel van dit seizoen op 26 mei. Dan ontvangt de ploeg van vertrekkend coach Niels Heck, nummer twee Craeyenhout in Leiderdorp.

woensdag 8 mei 2013

17

Velocitas verliest belangrijke wedstrijd korfbal n Na de onverwachte winst op koploper Victum/ IGCN is het Velocitas niet gelukt om thuis van degradatieconcurrent Rapid te winnen. Velocitas verloor de wedstrijd al in een vrij inspiratieloze eerste helft. Coach John van Duuren moest de wedstrijd vanwege een schorsing van achter de hekken gadeslaan. Hij zag zijn ploeg lauw beginnen. In het aanvalspel van Velocitas was te weinig beweging en beleving om goede kansen te creëren. Er werd in de eerste helft dan ook maar vier keer gescoord. Al vroeg in die eerste helft moest Judith Overdevest het veld verlaten vanwege een kaakblessure na een rake klap. Gelukkig bleek de schade achteraf mee te vallen, en in Sanne Glasbeek had Velocitas een prima vervangster. Bij Rapid kwam het gevaar vooral van één heer. Deze werd goed verdedigd door Pieter Paardekoper, maar schoot zeer gemakkelijk vanuit alle hoeken.

In de rust keek Velocitas tegen een 4-8 achterstand aan. In de tweede helft liet Velocitas bij vlagen duidelijk beter spel zien, maar het lukte de Leiderdorpers niet om in te lopen op de Haarlemmers. In de laatste tien minuten kwam Madieke van den Brand nog in het veld. Zij liet een prima invalbeurt zien door meteen twee keer te scoren en daarnaast een stevige rebound neer te zetten. Het mocht echter niet meer baten, met een eindstand van 10-14 was Rapid de terechte winnaar. Velocitas en Rapid delen nu de zesde plaats, waarbij Velocitas een iets beter doelsaldo heeft. Op 11 mei is de volgende wedstrijd, Velocitas speelt dan in Putten tegen De meeuwen, die momenteel op een vierde plaats staan.

Leiderdorp doet mee aan Nationaal Regenboog Evenement Door: Frans Brocken zeilen n Voor de eerste keer zeilt er een Leiderdorpse boot mee tijdens het Nationaal Regenboog Evenement (NRE). Dat dankzij de lobby van burgemeester Laila Driessen en de steun van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV). LOV voorzitter Didos van Dam maakte het goede nieuws bekend bij de maandelijkse LOV-Netwerkbijeenkomst in de kelderbar van SportCityBowling Leiderdorp.

De regenbogen arriveren bij Brasserie De Poort in Leiden voor de start van het Nationale Regenboog Evenement op 3 juli 2012. Toen deed Leiderdorp niet mee, dit jaar is onze gemeente wel van de partij. | Foto: Frans Brocken

SPORTPORTRET Zij voetbalt, dat vindt ze leuk, maar nog veel leuker vindt ze judo. Daarmee behaalde ze prijzen bij internationale toernooien in Alkmaar en Vlaardingen. Bij de Mahorokan in het Westland werd ze in haar klasse zelfs eerste. De naam van dit Leiderdorps judotalent is Sunaina Chagneau. Sunaina is 11 jaar en zit in groep 7 van het Bolwerk. Voetballen doet ze bij RCL, maar judo beoefent ze bij sportschool van Houdt. Ze heeft inmiddels de blauwe band behaald. Waarom ben je op judo gegaan? Mijn tante in Amerika zat op karate en dat zag ik op TV. Toen dacht ik, dat wil ik ook. Via skype heeft ze me daarover veel verteld. Wat is er zo leuk aan judo ? De techniek en de worpen, dat vind ik erg leuk om te leren.

Waar ben jij goed in ? Ik ben erg snel en ik heb ook veel kracht - dat merken mijn tegenstanders bij voetbal ook vaak - en ik kan goed valbreken. Wat wil je met het judo bereiken? Ik wil graag judoka worden en heel ver komen in het judo. Ik moet daarvoor heel erg mijn best doen en veel trainen. Zo train ik vier keer per week voor judo, train ik ook nog bij RCL en speel ik mijn wedstrijden. Wat ga je volgend jaar doen? Dan ga ik meedoen met de natio-

nale kampioenschappen, dat is mijn grote doel. Ik moet daarom helaas wel stoppen met voetbal. Tekst en foto: Jan Vos

Het NRE wordt dit jaar gehouden van 2 tot en met 7 juli. Het zeilevenement, dat in 2011 voor het eerst werd gehouden, heeft als doel de Hollandse en Utrechtse plassen te promoten als een uniek gebied met volop mogelijkheden voor recreatie en toerisme. De wedstrijden worden gehouden op de Hollandse en Utrechtse meren. Er doen vijftien boten mee, zoals de naam al aangeeft uit de Regenboogklasse. Razendsnelle oer-Hollandse boten die worden gezeild door teams van drie personen. De teams komen uit voor gemeenten, provincie, bedrijven en organisaties uit het ZuidHollandse en Utrechtse plassengebied. Op 2 juli komen de schepen aan bij Brasserie Poort van Leyden, waar ze vanaf het dakterras welkom worden geheten door de Commissaris van de Koning, Jan Franssen. Burgemeester Laila Driessen was vorig jaar als gast aan boord van de sloep van de toen nog Commissaris van de Koningin. Zij moet zich toen echter wat ongemakkelijk hebben gevoeld. Want Leiderdorp behoorde toen niet tot de deelnemers. Het gemeentebestuur had er geen geld voor over. Driessen liep echter direct warm voor het evenement. “Het is een mogelijkheid Leiderdorp als watersportdorp op de kaart te zetten”, verklaarde zij destijds aan het Leiderdorps Weekblad. Zij is er in geslaagd een zeilend team voor Leiderdorp op been te brengen. De ervaren Leiderdorpse Regenboogzeiler Eric Kampscheur zal met zijn bemanning dit jaar de kleuren van Leiderdorp hoog houden. Voor meer informatie kan men contact opnemen met: Bart Hoenen van Area071. T. 06-24500841/E. bart@area071.nl


Hemelvaartweekend en Keukenhofweekend! Keukenhof bruist, staat volop in bloei en is iedere dag geopend tot en met 20 mei.

De grootste Lelieshow ter wereld: 9 - 20 mei

Avondopenstelling

Speciaal voor kinderen

Vrijdag 10 mei extra lange avondopenstelling tot 21.00 uur, met muziekoptredens van artiesten uit de Bollenstreek. 0 UUR

Een middag om nooit te vergeten

9 - 12 mei

TOT 21.0

ET

MEET&GRE

Bob de Bouwer komt naar Keukenhof De bekendste bouwvakker van de wereld geeft een fantastische show met aansluitend een Meet&Greet op Keukenhof. Keukenhof is leuk en leerzaam voor kinderen!

Moederdag - Bloemendag 12 mei

Maak jouw unieke boeket! Geef iets bijzonders. Maak zelf een kleurrijk boeket op Keukenhof en verras je moeder.

Openstelling Tot en met 20 mei dagelijks van 08.00 – 19.30 uur.

Voordeelbon 10 mei All You Can Eat! 0 VANAF 18.0

UUR

Vrijdag 10 mei vanaf 18.00 uur All You Can Eat buffet in het Oranje Nassau Paviljoen. Volwassenen 3 12,50 (excl. drankjes) Kinderen tot 12 jr. 3 6,50 (excl. drankjes) Deze actie is alleen geldig op 10 mei 2013 bij inlevering van deze originele voordeelbon in het restaurant van het Oranje Nassau Paviljoen. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties of andere aanbiedingen en is niet inwisselbaar voor contanten.

Het mooiste lentepark ter wereld Meer informatie en ticketverkoop:


service

LEIDERDORPS WEEKBLAD

Oudereninformatiepunt Iedere donderdag kunt u van 10.30 tot 12.00 uur bij het oudereninformatiepunt in de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan terecht. Vrijwilligers van Pluspunt zijn dan aanwezig voor het geven van informatie over de diensten en activiteiten van Pluspunt. U kunt bij hen ook een aanvraag voor de hulp en dienstverlening van Pluspunt doen of zich opgeven voor de komende activiteiten. Gedurende deze tijd kunt u in de bibliotheek ook terecht bij Seniorweb met al uw vragen op computergebied.

Dierenbescherming afdeling Rijnland Postadres: Postbus 29, 2300 AA Leiden Bezoekadres: Fruitweg 24a, 2321 GK Leiden Telefoon kantoor: (071-) 3316192 (ma. t/m do. van 9.0015.00 uur). Faxnummer: (071-) 5769648. Centrale meldnummer: (071-) 5216662 Website: www.rijn land.dierenbescherming.nl E-mailadres: kantoor@dbrijnland.nl

Dierenmeldpunt De Provincie Registratie van vermiste en gevonden dieren. Bel voor inlichtingen over deze dieren met Toos Pieterse, tel. (071-) 5665500, mail info@dierenmeldpunt.com www.dierenmeldpunt.com Vermist: Sinds 20 februari: kater, zeer groot, rood, witte sokjes bef en buik. Is gechipt en zeer aanhankelijk. Koningshof, Leiderdorp. Sinds 8 april: kat, zwart wit, heeft zwarte voetkussentjes, en zwarte vlek op witte neus. Sinds 17-4: poes, lapje, zwart- beigerood-wit, rood bandje om. Heemraadlaan, Leiderdorp. Gevonden: Op 19 februari: poes, is niet zo groot, cypers met wit. N446, Leiderdorp. Op 12 maart: poes, 13 jaar, lapje, is dement. Hoofdstraat, Leiderdorp. Op 27 maart: voskonijn vrouwtjes, Tussentocht, Leiderdorp. Op 5 april: konijn, mannetje, bruin. Klompenmaker, Leiderdorp.

Nieuws van Pluspunt Sluiting Bureau Pluspunt Op Hemelvaartsdag 9 mei en vrijdag 10 mei is het bureau van Pluspunt gesloten. Boottocht met de Olympia De jaarlijkse boottocht is op dinsdag 28 mei en vaart over de Vliet via het sluisje bij Leidschendam naar Delft. Er is een liftje om aan boord te komen voor wie het trapje te lastig is. Kosten € 32,00. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur bij Pluspunt, Splinterlaan 156. Lunchcafé Op dinsdag 14 mei kunt u bij Pluspunt terecht bij het lunchcafé. We beginnen om 12.00 uur en sluiten de lunch rond 14.00 uur af met een kopje koffie of thee. Kosten € 5,-, aanmelden vooraf is niet nodig. Themaochtend rouwverwerking Op woensdag 15 mei komt psychologe Irene Kurpershoek vertellen over haar boek ‘Zakdoekje leggen, verborgen afscheid’. Zij is gespecialiseerd in rouwverwerking. De themaochtend bij BplusC Bibliotheek Leiderdorp aan de Van Diepeningenlaan 110 begint om 10.00 uur en de toegang is € 2,00, inclusief koffie of thee. U bent welkom vanaf 9.50 uur. De bibliotheek is dan niet open voor uitlening.

Nordic Walkingcursus Bij voldoende belangstelling organiseert Pluspunt in mei een Nordic Walkingcursus die gegeven zal worden door looptrainer Henk van Driel op de Skeelerbaan aan de Boomgaardlaan. De lessen zijn op donderdag 16, 23 en 30 mei van 9.30 tot 11.30 uur. Kosten € 15,00, inclusief gebruik van poles. Aanmelden bij Pluspunt, tel (071-) 541 35 36, tussen 9.00 en 12.00 uur. Themamiddag ‘Bijblijven met technische ontwikkelingen’ Op donderdag 16 mei wordt een presentatie gegeven over het gebruik van de tablet. De tablet is voor veel mensen gebruiksvriendelijker dan de computer of de laptop en ook voor senioren zeer geschikt. Dus kom luisteren wat er allemaal mogelijk is en neem eventueel uw tablet mee. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur in de zaal van Pluspunt. Kosten € 2,00 en u hoeft zich niet van te voren aan te melden. Algemene informatie Pluspunt Voor vragen op het gebied van welzijn, dienstverlening en mantelzorgondersteuning kunt u iedere werkdag tussen 9 en 12 uur terecht bij Pluspunt, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp, tel. 541 35 36, e-mail: info@pluspuntleiderdorp.nl.

Openbare bibliotheek

Programmering Unity FM 106.1

Bibliotheek BplusC locatie Leiderdorp Adres: Van Diepeningenlaan 110, 2352 KA Leiderdorp Tel.: (071-) 5890849 E-mail: leiderdorp@BplusC.nl

maandag t/m vrijdag: 07.00 - 10.00 Ruud @ Unity Ruud Wessels 10.00 - 12.00 Michel @ Unity Michel Wesseling 12.00 - 15.00 Melvin @ Unity Melvin Vermeer 15.00 - 17.00 Rudo @ Unity Rudo Slappendel 17.00 - 19.00 Kevin @ Unity Kevin van Arnhem 19.00 - 21.00 Peter @ Unity Peter Teunisse

openingstijden: ma. 13.30 -17.00 uur di. 13.30 - 17.00 uur wo. 13.30 -17.00 uur do. 10.30 - 12.30 en 13.30 - 17.00 uur vr. 13.30 - 17.00 en 18.00 - 20.00 uur za. 10.30 - 12.30 uur

Ieder uur het nieuws uit de regio Leiden en de Bollenstreek, Nederland en de wereld. Bekijk de hele programmering op www.unityfm.nl

Persbericht en foto insturen

PvdA Ombudsteam

Het Leiderdorps Weekblad wil ruimte bieden aan zoveel mogelijk nieuws uit Leiderdorp en directe omgeving. Wie een bericht, eventueel met foto, wil insturen, kan dat doen via een e-mail naar redactie@leiderdorpsweekblad.nl Houd bij het opstellen van uw bericht rekening met de volgende vuistregels:

Dagelijks van 20.00 - 21.30 op één van de volgende telefoonnummers: 06 41564064 of 06 12680378. Of via het emailadres: ombudsteam@pvdaleiderdorp.nl. Zie ook website: www.pvdaleiderdorp.nl

• Gebruik zoveel mogelijk deze opbouw: wie, wat, waar, wanneer, hoe, waarom. • Maak gebruik van korte zinnen. • Schrijf alsof u een buitenstaander bent, dus niet over ‘ons be-

drijf’ maar over ‘bedrijf X’. • Gebruik geen afkortingen of leg ze uit. Foto’s moeten bij voorkeur aangeleverd worden als jpg bestand, van minimaal 1 MB groot (of in een resolutie van minimaal 1000 x 1500 pixels). De redactie behoudt zich het recht voor uw bericht in te korten of geheel niet te plaatsen. Wij plaatsen in het nieuws in principe geen wervende teksten voor, of links naar, commerciële bedrijven. U kunt daarvoor gebruik maken van onze advertentiemogelijkheden.

COLOFON Oplage 14.500 Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a - Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Corrie van der Laan tel.: 06 10 08 95 44 e-mail: redactie@ leiderdorpsweekblad.nl

Inleveren kopij: uiterlijk maandag 12.00 uur. Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Contactgegevens Binnendienst • Vincent Roos, tel. (071) 409 16 38 • Rosita Haasnoot, tel. (071) 409 16 37 fax (071) 403 23 25 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. Leiderdorps Weekblad Sluitingstijd advertenties dinsdag 10.00 uur

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, tel. (071) 402 29 01 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen.

Het Leiderdorps Weekblad wordt gratis huis-aan-huis bezorgd en is verder verkrijgbaar bij: • Verpleeghuis Leytenrode Hoogmadeseweg 55 • Elisabeth Ziekenhuis S. Smitweg 2 • Troefmarkt Fr. Hendriklaan 26 • Digros Winkelhof 70 • AH Winkelhof 29 • Zwembad de Does Hoogmadeseweg 54a • Boekhandel de Kler Winkelhof 87 • Gemeentehuis Leiderdorp • C1000 • Texaco Pers. Snoepweg 4 • Rokerspaleis Marcella v. Diepingenlaan 17 • Liethorps Boekhandel

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/ of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. www.leiderdorpsweekblad.nl

WOENSDAG 8 MEI 2013

19

Kerkdiensten Parochie De Goede Herder Voor afspraken met pastoraal werkers: tel. . 071-5220655. Secretariaat geopend op ma., wo. en vr. van 9.00 tot 12.00 uur. Tel. (071-) 5411510. Bij dringende pastorale zorg (zoals een uitvaart) contact opnemen met het centrale nummer van de federatie, tel. 06-22027668. Kerkgebouw Menswording Heelblaadjespad 1, 2353 PA Leiderdorp, tel. 5890350. Past. ass.: mevrouw J. Latour tel. 5892051. Hemelvaartsdag donderdag 9 mei, 9.30 uur: Eucharistieviering. zondag 12 mei: zie Meerburg. woensdag 15 mei: Woord- en gebedsviering. donderdag 16 mei: Rozenkransen avondgebed. Kerkgebouw Meerburg Hoge Rijndijk 16, 2382 AS Zoeterwoude, tel. 5411510. Past. ass.: dhr. A. Bey tel. 5894304. Hemelvaartsdag donderdag 9 mei: zie Menswording. zondag 12 mei, 9.30 uur: Eucharistieviering. woensdag 15 mei 9.30 uur: Eucharistieviering 19.00 uur Rozenkransgebed Protestantse Gemeente te Leiderdorp Van Poelgeestlaan 2, 2352 TD, tel. 5890259. Website: www.pg-l. nl. Kerkbureau geopend: maandag- en donderdagmorgen van 9.00-12.00 uur. E-mailadres: kerkbureau@pg-l.nl. Inloopuur: elke donderdag van 10.00-12.00 uur in de Scheppingskerk, elke 2e en 4e woensdag van de maand van 10.00-12.00 uur in de Dorpskerk. Hemelvaart van de Heer donderdag 9 mei Dorpskerk 09.30 uur: mw. ds. H.M. Parigger Scheppingskerk Geen dienst. Zie Dorpskerk 12 mei 7de zondag van Pasen Dorpskerk 10.00 uur: proponent mw. M. Kloppenburg, Alphen aan den Rijn. 15.00 uur ds. C. de Jong. Dienst voor mensen met een verstandelijke beperking. Scheppingskerk: 10.00 uur: ds. Sj.P. Zwaan .

Rijnlandziekenhuis 10.00 uur: pastor L. van Doorn. Nieuw-Apostolische Kerk Prinsenhof 15, 2353 SV Leiderdorp. Voorganger: R.A. Visser, tel. (071-) 5415962. Kerkdiensten: elke zondag om 10.00 uur, elke woensdag om 20.00 uur. donderdag 9 mei, 10.00 uur: dienst (Hemelvaart). Baptistengemeente Leiderdorp Aula van Visser ‘t Hooft Lyceum, Muzenlaan 155, Leiderdorp. Voorganger: ds. G.J. van Klaveren, tel. (071-) 4027828. Info.: bgldorp.nl. Reageren: secretariaat@bgldorp. nl. Tijdens dienst crèche/kinderclubs. zondag 12 mei, 9.50 uur: ds. G.J. van Klaveren uit Katwijk. Gereformeerde Gemeente Leiderdorp Hoofdstraat 73, Leiderdorp Hemelvaartsdag 9 mei 11.00 uur: dhr. J. van Laar. zondag 12 mei 10.00 uur: ds. J. Driessen. 16.00 uur: dhr. S.W. Janse. Levensstroom Gemeente Elizabethhof 5 in Leiderdorp. Voor info.: (071-) 5415415 of www. levensstroom.nl. Levensstroom op tv: iedere zondagmorgen van 10.00-11.00 uur op TV West. vrijdag 10 mei, 20.00 uur: Jongerenavond voor de X-stream (16 – 26 jr). zondag 12 mei 10.00 uur: Eredienst o.l.v. Pastor Rolph Hendriks. Ook kinderkerk. 19.00 uur: Genezingsdienst. woensdag 15 mei, 20.00 uur: School van gebed. Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, Leiden zondag 12 mei, 10.15 uur: mw. ds S.P. van der Meulen. Vereniging van Vrijzinnige Protestanten LeidenOegstgeest Gemeentecentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest. zondag 12 mei, 10.30 uur: ds. A. van Wijngaarden-Junge (R’dam).

Medische diensten ALARMNUMMER Alarmnummer voor ambulance, brandweer en politie: tel. 112. DOKTERSDIENST Spoeddienst Zuid-Holland Noord, tel. 0900-5138039 Uitsluitend voor spoedgevallen • door de week van 17.00 ‘s middags tot 8.00 uur de volgende dag, in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur • op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna. APOTHEKEN De apotheken in Leiderdorp e.o. zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.00 of 8.30 uur tot 17.30 of 18.00 uur. De dienstdoende apotheken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen open van 10.00 tot 18.00 uur. Weekend-/feestdagendienst: 7 t/m 9 mei (hemelvaartsdag):

Apotheek Leiden Zuid-West, Brahmslaan 18, Leiden, tel. (071) 5763134. 10 t/m 16 mei: Apotheek Kok, Diamantlaan 5a, Leiden, tel. (071) 5763439. Er is één vaste apotheek voor alle nachtdiensten: Apotheek De Nachtwacht, Albinusdreef 2 (hoofdingang LUMC) te Leiden, tel. (071-) 5665019. Deze is geopend voor spoedgevallen van 18.00 uur tot de volgende ochtend 8.00 uur (op werkdagen) of tot de volgende ochtend 10.00 uur (op zaterdag, zondag en feestdagen). TANDARTSEN Voor spoedgevallen buiten kantooruren: 6 t/m 12 mei (9-05*: hemelvaartsdag, 10-05*:Dag na hemelvaart): Tandartspraktijk Zoeterwoudsesingel, tel. (071) 5132828. 13 t/m 19 mei (19-05*:1e Pinksterdag): Tandartspraktijk Boerhaaveplein, tel. (071) 5155176.


P h O c = e OPeg = p

Nordic Explore. De eerste boxspringset met comfortgarantie!

w

OPENIN GSTIJD EN MAG Vrijdag 1 AZIJN: Zaterdag 0 mei 10.00 - 2 11 mei 10.00 - 1 0.00 uur 6.00 uur Schitterende relaxfauteuils

De Nordic Explore boxspring is gemaakt voor mensen die hoge eisen stellen aan kwaliteit, design, comfort en praktisch gemak. Het is echt Scandinavisch slapen en dat is te zien en te voelen. De beste materialen en slaaptechnische ideeën komen in Nordic Explore samen. Op het matras krijgt u liefst 90 dagen omruilgarantie. En u mag kiezen uit drie verschillende hoofdborden, vier toppers en vele kleuren en pootjes! Zo u wilt koopt u er nog een footstool en hockers bij. Er is al een Nordic Explore voor e 2.795,00!

(eventueel met sta op functie) in diverse afmetingen: mini, midi of maxi.

MAGAZIJNOPRUIMING! 945,Ook te leveren als gewoon bankstel. In diverse kleuren leer en stof!

KORTINGEN TOT 80%

Boekenkast

Kast

moeraskleur

blank mat

Vanaf

180/200 compleet

Van € 1095,Van € 1095,-

€395,Grote partij electrische relaxfauteuils Nederlands fabricaat

€395,Eethoek rond + 4 eetk. stoelen loom

Schitterend bankstel In diverse kleuren leer en stof.

Van € 2195,-

1.495,-

€995,-

10-tallen fauteuils

nu -50% Broodkast

€1195,-

€1295,-

€1495,-

€1695,-

90/200 Van €3198,-

€895,-

€1998,-

Van €3998,-

€2295,-

€1995,Boxspring electrisch 180/210 splittopper

Van €2895,-

€2195,Seniorenledikant 90/200

• Compleet • + nachtkastjes • + matrassen

Hollands Comford

2e gratis!

Van €2695,-

• hoofdbord 260cm • boxspring • nachtkastjes • matras

Nu al vanaf

Hoekbank

180/210 Horssens

180/210 compleet electrisch

€795,-

€595,- €398,-

± 25 stuks relaxfauteuils

180/200 compleet

€1995,Matrassenactie

Van € 1595,-

180/200 compleet London

180/200 compleet electr. verstelb.

Fedde hoekbank

blank patiné

Van € 1195,-

€895,-

Boxspring ’Katwijk’ 180/200 compleet Geheel compleet Timeless

€895,-

Van € 1895,-

Van klassiek tot modern

€595,-

1.495,-

Nu 2½ + 2 zits Vanaf

180/200 compleet

Pocketveermatras en elektr. bodem

Van €995,-

€595,-

Grote partij met seniorenbankstellen ook met interieur

In stof en leder • nog in verpakking!

Nu compleet v.a.

€1295,20-50% korting

Let op!! Let op!! Let op!! Let op!! (inclusief garantie!!)

Kast oud gemaakt

Van € 1695,-

€795,-

Zurich sta-opstoel

Lausanne sta-opstoel

€999,- €799,OPENINGSTIJDEN MAGAZIJN: Vrijdag 10 mei 10.00 - 20.00 uur Zaterdag 11 mei 10.00 - 16.00 uur

Dit is maar een KLEIN gedeelte van ons totale opruimingsassortiment * * EVT. TEGEN VERGOEDING TE BEZORGEN * *

BUIS MEUBELEN MAESSLOOT 1

INDUSTRIETERREIN KLEI-OOST RIJNSBURG

071 - 401 29 64

LW_week_19_13  

weekblad Leiderdorp

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you