Page 1

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL 

Lokaal betrokken en betrouwbaar

cultuur 11

Veel oude details zijn er gelukkig nog’

Zwarte Tulp Prijs weer naar Lisse

Dinsdag 4 december 2018 JAARGANG 05 NR 49

historie 11

nieuws 15

WO I: Belgische vluchtelingen in Lisse

column n dierenarts Lodewijk Kamps

Wol en Zo verhuist naar groter pand

poespas 19

Stephan Kuik 12,5 jaar priester

Kerstdiner in De Beukenhof

n ‘Christelijke hoop is eeuwigheid en oneindige liefde’

LISSE n Senioren kunnen donderdag 13 december om 17.30 uur aanschuiven voor een overheerlijk en feestelijk kerstdiner in de grote zaal van De Beukenhof, Eikenlaan 2a te Lisse.

LISSE n Kapelaan Stephan Kuik viert komende zondag om tien uur tijdens een eucharistieviering in de Heilig Hart van Jezuskerk in De Zilk zijn 12,5 jarig priesterjubileum. De kapelaan is sinds oktober 2013 verbonden aan de Parochie Heilige Willibrordus, waaronder naast de parochiekerk in De Zilk, de Agathakerk en Engelbewaarderskerk in Lisse en de Jozef- en Martinuskerk in Hillegom vallen.

De gasten krijgen een hertenbiefstuk met jachtsaus, een aardappeltaartje, een groentenmix en appelcompote. Het diner wordt afgesloten met een feestelijk ijsdessert, waarna men nog even gezellig kan napraten bij een kopje koffie. Dit diner wordt georganiseerd door Stichting De Paraplu en verzorgd door Poelier van Dongen, Blokhuis 14a. De kosten voor deelname aan het diner zijn 8,50 euro per persoon. De drankjes zijn voor eigen rekening. Men kan zich opgeven bij Lia van der Westen: (0252) 414927. Er is plaats voor maximaal 70 deelnemers, dus wees er snel bij!

Door Jankees Faas

Stephan reikt aan de aanwezigen komende zondag een boekje uit, door hem zelf geschreven, waarin het belang wordt uitgedrukt van een kerkgemeenschap. “Heel veel instellingen zijn maatschappelijk bezig. Een kerkgemeenschap onderscheidt zich echter, omdat christelijke hoop staat voor eeuwigheid en oneindige liefde. Een liefde die voorbij de dood rijdt. Het christelijk geloof probeert mensen te helpen in hun zoektocht. Wat verlangen ze en kunnen wij daarin iets aanbieden? Waar vinden mensen nu echt rust en troost?” Den Haag Stephan is 49 jaar geleden geboren in Den Haag. “Mijn moeder, in Indonesië geboren, is al vanaf haar geboorte katholiek. Mijn vader is van hervormde afkomst, maar bewust katholiek geworden tijdens

Stephan Kuik in de St. Agathakerk te Lisse. | Foto: Ruth Eppink

zijn trouwen. Ik ben opgegroeid in een naoorlogse wijk in Den Haag Zuid-West als flatjongen. Ik heb nog op school gezeten met fraters. Zo kregen wij godsdienstles. Een keer per maand werden wij betrokken bij een gezinsviering. Wij noemden dat de uitbeelding. Op 8-jarige leeftijd werd ik misdienaar in de huidige Emmauskerk. Het leuke was als

je misdienaar was bij een ‘rouwtje’ of een ‘trouwtje’ hoefde je niet naar school. Ik deed dat met een klasgenoot. Wij hadden vaak lol en kregen weleens de slappe lach.” Tot zijn 17de bleef Stephan misdienaar. Daarna was de kerk enige tijd uit het zicht van Stephan. Naar later bleek stak de oma van Stephan jarenlang elke dag kaarsjes op in de

De krant niet ontvangen?

Bel De Schakel 0252-241420

kerk, in de hoop dat haar kleinzoon ooit priester zou worden. Stephan kwam min of meer tot geloof tijdens zijn studie technische natuurkunde aan de TH in Rijswijk. “Ik voelde mij niet helemaal gelukkig tijdens mijn opleiding. Ik ben mij vanaf 1991 gaan verdiepen in mijn geloof.” Lees verder op pagina 15.

PVC ACTIE FORBO PVC

NU

49,95 P/M ALL IN 2

Nederlands fabrikaat, vraag naar de voorwaarden

HILLEGOM Hoofdstraat 47 0252 - 51 52 57 / hillegom@bergenberg.nl

Mooie zomeractie: December

Houten = systeemvloer cadeaumaand! van € 69,00

aankoop/ m2 € 59,00 voorBij van een nieuwe www.kroonparket.n vloer stijlvolle sfeerplinten

cadeau

*

incl montage! *

Wij informeren u graag

www.kroonparket.nl

EEN MOOI KUNSTGEBIT

DON

OOK DER OP DAG OPE AVOND N!

Gratis advies Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Aangesloten bij uw zorgverzekeraar Weekenddienst 06 1 777 6 777

H. M. VAN BEEK tandprothetische praktijk KANAALSTRAAT 187a

LISSE

0252 425 850

WWW.GEBITSKUNST.NL


Gemeenteberichten Dinsdag 4 december 2018

CHECK AFVALZOEKER.NL

VOORKOM INBRAAK! Het is weer vroeg donker. In de winterperiode nemen inbraken dan ook vaak toe. Door een paar eenvoudige maatregelen kunt u inbraak in uw woning voorkomen. Gelegenheid maakt de dief Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet een bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, vinden zij aantrekkelijk. Net als woningen waar ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen. Preventietips Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat inbrekers uw woning sneller overslaan: 1. Doe uw deur op slot, ook overdag! Als uw deur niet op slot gedraaid is, dan kan een inbreker hem binnen tien seconden openen met een plastic pasje. Vergeet ook uw schuur- of garagedeur niet. 2. Zorg voor een bewoonde indruk, laat een lampje branden, ook buiten. Voor ongeveer vijf euro heeft u al een tijdschakelaar. 3. Werk samen met uw buren: via een whatsappgroep met uw buren kunt u als buurtbewoners een oogje in het zeil houden en elkaar goed op de hoogte houden. Zo helpt u mee een aan een veiligere buurt. Een handleiding vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. 4. Zorg voor gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels en gebruik het ook.

Wilt u uw waardevolle boom laten inspecteren? De gemeente Lisse telt ruim 240 particuliere waardevolle bomen verdeeld over 92 tuinen. Elke drie jaar biedt de gemeente de boomeigenaren aan om hun boom te laten inspecteren. Tijdens de inspectie wordt gekeken of de boom veilig is en of er onderhoud nodig is. En de boom wordt getoetst op de criteria om op de lijst van waardevolle bomen te staan. Inspectie Deze boominspectie wordt uitgevoerd in november en december door het bedrijf Bomencheck. De beuk aan de Heereweg 87 was de officiële start van de inspectieronde. Op de foto staan de eigenaar van de boom en de Bomencheck controleur. Heeft u ook een brief gehad van de gemeente, maar nog geen inspectie aangevraagd? Dan kan dat nog tot het eind van dit jaar. Mocht u nog vragen hebben over de inspectie bel dan met Bomencheck (085 822 80 11) of mail naar: info@bomencheck.nl.

Politiekeurmerk De kans op een geslaagde inbraak is tot wel 90% minder bij woningen met het Politiekeurmerk. Als woningeigenaar of (ver)huurder kunt u het PKVW certificaat Beveiligde Woning aanvragen. Om het certificaat te krijgen, moet uw huis voldoen aan een aantal inbraakpreventie eisen, zoals: • Gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. • Verlichting bij de buitendeuren. • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat. • Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk op www.politiekeurmerk.nl. Help mee bij het pakken van daders via Burgernet is een gratis dienst waarmee u een seintje krijgt wanneer er bijvoorbeeld is ingebroken of iemand is vermist in uw werk- en/of woonomgeving. Hoe meer mensen deelnemen, hoe groter de kans dat we de veiligheid in onze gemeente met elkaar kunnen vergroten. Door deel te nemen aan Burgernet, houden we samen een oogje in het zeil en vergroten we de kans dat daders gepakt worden. Kijk op www.burgernet.nl.

De meeste mensen doen goed hun best om afval te scheiden. Maar soms is het lastig, doe ik het in de goede bak? In welke bak mag een spaarlamp? En kleine takken, mogen die bij het GFT? Op www.afvalzoeker.nl vindt u direct in welke bak het afval hoort. Handig, en beter voor het milieu! Zo is uw afval grondstof voor nieuwe producten.

Meepraten over het tegengaan van eenzaamheid? Op donderdag 13 december organiseren gemeente Lisse en WelzijnsKompas een dialoogtafel ‘Hoe zet je je voelsprieten uit om eenzaamheid te signaleren?’. De bijeenkomst is van 10.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis, Heereweg 254. Komt u ook?

Bel 112 bij verdachte situaties Ziet u iets verdachts? Neem contact op met de politie via 112. Noteer hierbij een signalement van de dader/ verdachte en eventuele kentekens. Meer tips en informatie Meer tips en informatie vindt u op www.politie.nl, www.maakhetzeniettemakkelijk.nl of www.hoeveiligismijnwijk.nl.

Alzheimer café op 10 december Onbegrepen ofwel probleemgedrag bij mensen met dementie Probleemgedrag ofwel onbegrepen gedrag bij mensen met dementie wordt vaak als moeilijk hanteerbaar ervaren door de omgeving en de mensen zelf. Fysieke of verbale agressie maar ook dwalen, roepen, angst en onrust vallen onder dit gedrag. Waar komt dit gedrag vandaan en hoe kan de mantelzorger, hulpverlener en andere betrokkene bij de zorg met dementie, omgaan met dit gedrag? Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden. Het Alzheimer Café is op maandag 10 december vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Adres: Tuinzaal van woonzorgcentrum Munnekeweij, Via Antiqua 25 in Noordwijkerhout. Aanmelden voor deze avond is niet nodig. Voor meer informatie: Carla van Noort, telefoonnummer 0610918151.

Vergadering erfgoedcommissie Lisse De eerstvolgende vergadering van de erfgoedcommissie Lisse vindt plaats op donderdagavond 13 december in het gemeentehuis van Lisse. De agenda met de exacte aanvangstijd vindt u op www.lisse.nl. De vergadering is openbaar. Als het nodig is, beslist de commissie tijdens de vergadering of zij over een bepaald onderwerp alsnog besloten vergadert. Wilt u iets bespreken met de erfgoedcommissie? Neem dan contact op met Carol Bekker, c.bekker@hltsamen.nl of het team Vergunningen, telefoon 14 0252.

Aanleiding Eenzaamheid komt veel voor. Onder ouderen, maar ook onder jongeren. Je eenzaam voelen, heeft veel impact op je leven. Daarom willen we hiermee aan de slag. We willen graag dat eenzaamheid (beter) bespreekbaar wordt. Daarom komen er diverse dialoogtafels om over het onderwerp te praten. Bedoeld om te inspireren, handvatten te bieden en om de vraag naar en het aanbod van (sociale) activiteiten beter op elkaar af te stemmen. De dialoogtafels zijn onderdeel van de gezamenlijke aanpak van Hillegom en Lisse tegen eenzaamheid, 4 oktober was hiervoor de aftrap. Werkwijze Bij een dialoogtafel gaan de aanwezigen uiteen in groepen van zes tot tien personen. Samen verkennen zij het thema en wisselen zij ervaringen, dromen en mogelijkheden uit. Aanmelden Wilt u graag meepraten over eenzaamheid? Daar zijn wij heel blij mee! Wilt u zich wel vóór 13 december aanmelden? Dat kan door een e-mail te sturen naar Heleen Doelman via h.doelman@hltsamen.nl. Graag tot 13 december!

 @GemLisse  /gemeentelisse


Gemeenteberichten OVERIGE WETGEVING

LOKAAL LOKET LISSE

Drank- en horecawet

Vergoeding eigen bijdrage Wmo en Wlz 2018

Wijzigen aanhangsel bij vergunning op grond van artikel 30a, lid 2 (wijziging leidinggevenden) voor: • Sportfondsen Lisse B.V., Sportlaan 21 (Z-18-062558) (26-11-18)

Ontvangt u langdurig hulp aan huis? Dan maakt u waarschijnlijk gebruik van zorg uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of Wlz (Wet langdurige zorg). U betaalt dan meestal een eigen bijdrage. Weet u dat Zorg & Zekerheid hiervoor een vergoeding heeft in de aanvullende verzekering?

Leegstandwet Op grond van artikel 15, lid 4 is vergunning verleend voor: • Ringvaartzijde 15 voor de periode 8 december 2018 tot en met 7 december 2023 (Z-18-063865) (26-11-18)

Welke verzekering? Hebt u gekozen voor: • AV Gemeente-Standaard; • AV Gemeente-TOP; • AV-Plus; • AV-Totaal.

Niet eens met een van deze besluiten? Hoe u bezwaar kunt maken staat genoemd onder het kopje Bezwaar.

BOUWEN EN WONEN

Dan komt u in aanmerking voor een vergoeding voor de eigen bijdrage Wmo en Wlz.

Binnengekomen aanvragen omgevingsvergunning • • •

Vergoeding De vergoeding eigen bijdrage Wmo en Wlz bedraagt maximaal € 370,- per jaar bij AV Gemeente-Standaard en TOP. Bij de AV-Plus en AV-Totaal krijgt u een vergoeding van maximaal € 200,- per jaar.

Don Boscostraat (kavel 11) het bouwen van een woning, 26-11-2018 Don Boscostraat (kavel 2) het bouwen van een woning, 26-11-2018 Beatrixstraat 18 het bouwen van een dakopbouw en dakkapel, 26-11-2018

Inzien binnengekomen aanvragen Binnengekomen aanvragen kunt u op afspraak inzien in het gemeentehuis Lisse. Wilt u zonder afspraak een aanvraag inzien, dan kan dit in het gemeentekantoor Sassenheim bij balie 0 (bouwen en wonen). Als u een reactie wilt geven op een binnengekomen aanvraag, neemt u dan contact op met een medewerker van het team vergunningen.

Zienswijzen tegen voorgenomen besluiten met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht Deze voorgenomen besluiten liggen vanaf 5 december 2018 tot en met 15 januari 2019 ter inzage bij de balie (bouwen en wonen) in het gemeentehuis van Lisse, deze kunt u inzien op afspraak. Wilt u zonder afspraak een aanvraag inzien, dan kan dit in het gemeentekantoor Sassenheim bij balie 0 (bouwen en wonen). Gedurende de periode dat het plan ter inzage ligt, kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Als u geen zienswijze heeft ingediend kunt u later niet in beroep tegen de beslissing.

Verleende omgevingsvergunning (mogelijkheid tot bezwaar) • Achterweg 7

het verhogen van het aantal kindplaatsen van 43 naar 48 (wijziging een eerder verleende vergunning brandveilig gebruik IKC St. Joseph), 22-11-2018

Andere zorgverzekering? Bent u niet bij Zorg & Zekerheid verzekerd maar bij een andere zorgverzekering? Kijk dan op de website van uw zorgverzekering of in uw polisblad. Het kan zijn dat ook uw zorgverzekering een vergoeding geeft voor de eigen bijdrage Wmo of Wlz. Lokaal Loket Lisse: één loket voor alle vragen! Hebt u vragen op het gebied van Wonen, Zorg, Welzijn of Inkomensondersteuning? De consulenten van het Lokaal Loket wijzen u de weg. Wij geven u gratis informatie en advies. U kunt op alle werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur bij ons terecht. Ook het maken van een afspraak is mogelijk. Adres: Telefoon: E-mail: Website:

Heereweg 254, Lisse 14 0252 lokaalloket@lisse.nl www.lisse.nl

Hoe kunt u de vergoeding aanvragen? U stuurt de volledige nota’s van het CAK of de thuiszorgorganisatie van uw eigen bijdrage op naar Zorg & Zekerheid.

Julianastraat 91

Voorgenomen verlening omgevingsvergunning met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht Wij zijn van plan voor de volgende plannen omgevingsvergunning te verlenen. • Grevelingstraat 8, het bouwen van voorheen ELKA 14 woningen en 26 appartementen met bovengrondse parkeergarage

Met de nota’s stuurt u uw indicatie mee. Deze staat in de brief die u heeft ontvangen van de ISD Bollenstreek of van het CIZ waarin staat dat u in aanmerking komt voor hulp/zorg.

het wijzigen van de indeling van het raamkozijn in de voorgevel van de woning (wijziging eerder verleende vergunning), 27-11-2017

BEZWAAR Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken. Voordat u dit doet, kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. We nemen dan het besluit met u door. Belt u hiervoor met ons algemene nummer 14 0252. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken – vanaf de dag na de genoemde verzenddatum van betreffend besluit – een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Lisse. Het bezwaarschrift moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Omschrijving van de beslissing waartegen bezwaar bestaat • Reden(en) van het bezwaar • Handtekening Verzoek voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift heeft geen schorsende werking. Als sprake is van een spoedeisende zaak, kunt u tegelijkertijd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Hiervoor moet u wel griffiekosten betalen. Het verzoek moet bevatten: • Naam en adres • Datum • Besluit waartegen bezwaar bestaat • Kopie van het bezwaarschrift dat bij de gemeente Lisse is ingediend.

Het adres is: Voorzieningenrechter rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Postbus 20302 2500 EH Den Haag U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

RUIMTELIJKE ORDENING Ontwerpbesluiten Elka, Grevelingstraat 8 Lisse De gemeente Lisse is van plan om het project Elka te realiseren. Het project betreft de transformatie van voormalig bedrijventerrein Elka tot woningbouw, kadastraal bekend bij de gemeente Lisse als sectie D, nummer 4692 en 8505. Voor de ontwikkeling van de Elka locatie heeft het college een coördinatiebesluit genomen. Daarom liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage: • het ontwerpbestemmingsplan Elka-terrein • het ontwerpbesluit omgevingsvergunning • het ontwerpbesluit hogere waarden Ontwerpbestemmingsplan Het ontwerpbestemmingsplan Elka-terrein met de identificatie NL.IMRO.0553.bpdorp2010elka-ON01, voorziet in een appartementencomplex met 26 appartementen, 14 grondgebonden woningen en een waterkom met 40 ligplaatsen. Ontwerpbesluit omgevingsvergunning Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning bestaat uit de activiteit ‘het bouwen van 14 woningen en 26 appartementen met parkeervoorziening en ligplaatsen voor 40 boten’.


Gemeenteberichten Ontwerpbesluit Wet geluidhinder De Omgevingsdienst West-Holland heeft een ontwerpbesluit genomen om hogere waarden vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege het wegverkeer op de Ruishornlaan, de Laan van Rijckevorsel en de Gladiolenstraat. Op basis van de Wgh moet bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek worden verricht, als dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies. In het ontwerpbestemmingsplan wordt o.a. de mogelijkheid geboden 14 nieuwe grondgebonden woningen en een appartementencomplex met 26 appartementen te realiseren. Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het weg- en railverkeerslawaai bij de nieuwe woningen. Voor de nieuwe woningen, is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 48 dB uit de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft hogere waarden vastgesteld vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 56 dB. Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Colofon

Crisis- en herstelwet Op het ontwerpbestemmingsplan ‘Elka-terrein’ is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent voornamelijk dat bijzondere procedurele bepalingen gelden voor een eventuele beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Contactgegevens Bezoekadres: Heereweg 254, 2161 BS Lisse Postadres: Postbus 200, 2161 AE Lisse Telefoon: 14 0252 E-mail: gemeente@lisse.nl Website: www.lisse.nl Openingstijden Onze Gemeentewinkel werkt volledig op afspraak zodat u niet lang hoeft te wachten. Een afspraak maakt u op www.lisse.nl, telefonisch via 14 0252 en bij de receptie. Let op: voor het afhalen van uw reisdocumenten of uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken!

Stukken inzien Omdat gebruik wordt gemaakt van de coördinatieregeling volgens artikel 3.30 van de Wro liggen de drie ontwerpbesluiten tegelijkertijd voor iedereen ter inzage van woensdag 5 december 2018 tot en met dinsdag 15 januari 2019 in het gemeentehuis. Wilt u de stukken inzien dan kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 14 0252. U kunt de stukken ook raadplegen via de website www.lisse.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Zienswijzen geven U kunt tot en met dinsdag 15 januari 2019 uw zienswijze indienen. Richt uw brief aan burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse, Postbus 200, 2160 AE Lisse en/of burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse, p/a Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Belanghebbenden die tijdig gemotiveerde zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep tegen het definitieve besluit instellen. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: • Mevrouw J.W.J. Feijen, tel. 14 0252 (ontwerpbestemmingsplan Elka-terrein) • De heer T. van Noort, tel. 14 0252 (ontwerpbesluit omgevingsvergunning bouwen) • De heer V. Kartak, tel. 071-4083100 (ontwerpbesluit hogere waarden)

(welstandscommissie) vanaf 9.30 uur een openbare vergadering in het gemeentekantoor van Sassenheim. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. U kunt deze inzien in het gemeentehuis. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252. Iedere donderdag houdt de Centrale Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (regio welstandscommissie) voor de Duin- en Bollenstreek vanaf 14.00 uur een openbare vergadering in het Groothandelsgebouw, Stationsplein 45 te Rotterdam. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u digitaal opvragen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252.

Voor alle informatie over bouwen, bouwplannen, afwijking van bestemmingsplannen en vergunningen (omgevingsvergunning) kunt u een afspraak maken met de Publiekservice/ Vergunningen via telefoonnummer 14 0252.

DIVERSEN Bereikbaarheid ISD Telefoon: Website: Per mail: Persoonlijk:

(0800) 95 67 000 (gratis) www.isdbollenstreek.nl info@isdbollenstreek.nl bezoek aan het Lokaal Loket/het zorgloket/ Wmo Adviescentrum.

WELSTAND – COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT Iedere maandag houdt de plaatselijke vertegenwoordiger van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

U kunt daarvoor zo binnenlopen. De openingstijden voor de receptie en telefonische vragen zijn: • Maandag, dinsdag en woensdag van 08.30 tot 17.00 uur • Donderdag van 08.30 tot 20.00 uur • Vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur

Griffie Heeft u vragen over de gemeenteraad of over raadsvergaderingen? Neem dan contact op met griffier mw. drs. M. (Margriet) G.J. Veeger, telefoonnummer 0252 433120 of mveeger@lisse.nl U vindt deze informatierubriek ook op www.lisse.nl onder het kopje bestuur/bekendmakingen en regelgeving.

Milieustraat De milieustraat is gevestigd aan de Vennestraat 3. U kunt er terecht op maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Lisse, 4 december 2018 Het college van burgemeester en wethouders

Volg ons op Twitter en Facebook:

 @GemLisse  /gemeentelisse

advertorial

Alleen bij Keur Keukens: elke 10e SieMatic kast gratis In de maand december worden SieMatic klanten bij Keur Keukens in Haarlem extra warm onthaald. Bij aankoop van een SieMatic keuken ontvangt de klant elke 10e kast gratis. Ervaar de kracht en luxe van SieMatic en kom de schitterende presentaties bewonderen in de moderne showroom. De actie is verrassend omdat Keur Keukens de enige SieMatic dealer is die de klant een kast gratis weggeeft. Bovendien zijn bij Keur alle keukenprijzen al laag en netto, als onderdeel van het vaste, nettoprijsbeleid dat Keur Keukens aanhangt. Transparantie ten top en voor elke klant dezelfde prijs. “Wij willen onze klanten graag de rijkdom van het SieMatic merk laten beleven,” licht bedrijfsleider Henri Mulder toe. SieMatic staat bekend om haar ongekende elegantie, luxe, ergonomie en vernuftige techniek. Er is geen ander merk dat zo goed in staat is om deze werelden bij elkaar te brengen in stijlvolle design keukens. “Alleen al hoe

SieMatic de binnenkant van keukens weet te presenteren is uniek. Met het doordachte MultiMatic concept worden alle keukenspullen en voorraden overzichtelijk en handig opgeborgen. Het overzicht dat in SieMatic keukens heerst spreekt moderne mensen aan die belang hechten aan orde, systemen en rust.”

Elke SieMatic keuken is een exclusieve expressie van individualiteit. Binnen de stijlen Urban, Pure en Classic kan de SieMatic liefhebber zijn keuken exact vormgeven die past bij zijn unieke wensen, levensstijl en voorkeuren, van stedelijk compact tot wereldlijke grootsheid. Van oudsher zijn SieMatic keukenconcepten geroemd vanwege hun ongekende innovatiekracht. Zo was de eerste greeploze keuken die ter wereld kwam een SieMatic keuken. Tot aan de dag van vandaag weet SieMatic klanten te boeien die design en comfort ver willen doorvoeren in de keuken. Beleef de unieke wereld van SieMatic in de stijlvolle showroom van Keur Keukens. Bij deze keukenspecialist bent u verzekerd van eigen montage, beste service en zeer tevreden klanten. Zij waarderen ons gemiddeld met een 9,7 op de onafhankelijke reviewsite Qasa.nl. Meer informatie bij Keur Keukens, Heringaweg 6c, T: 023 - 51 73 180, e-mail info@keurkeukens.nl of www.keurkeukens.nl. Dagelijks geopend m.u.v. zondag. 


nieuws

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

APV wijziging HILLEGOM n De gemeente-

raad zal in de eerstvolgende raadsvergadering unaniem instemmen met strengere maatregelen die nodig zijn om ondermijnende criminaliteit bestuurlijk beter te kunnen aanpakken, de openbare orde strenger te kunnen handhaven en de openbare ruimte beter te kunnen beheren. Daarvoor is nodig dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt gewijzigd. Alle fracties in de gemeenteraad zijn voor. Deze strengere maatregelen worden tegelijkertijd ook in Lisse en Teylingen voorbereid. Daarmee wordt voorkomen dat een waterbedeffect ontstaat door lokale verschillen. In de huidige APV ontbreekt een aantal essentiële artikelen op het gebied van openbare orde waardoor de handhaving hiervan onvoldoende gewaarborgd is. Er zijn namelijk diverse maatschappelijke ontwikkelingen, zowel lokaal als landelijk, die deze wijzigingen in de APV wenselijk maken. Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, wordt het mogelijk gemaakt strenger op te treden tegen een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemingsklimaat. Indien nodig, publiek openstaande gebouwen, eerder te sluiten en een nachtregister aan te leggen met meldingsplicht bij overdracht, beëindiging met meldingsplicht van de nachtinrichting. Voor de handhaving van de openbare orde en het behoud van een veilige en schone openbare ruimte betekent dit een verbod op overnachten (of voor anker liggen) in voor- en vaartuigen, tenzij in specifiek aangewezen gebieden. Maar ook het geven van gedragsaanwijzingen in geval van hinder op en om een woning of het verbod op hinderlijk drankgebruik op openbare plaatsen en openbaar water en zelfs verruiming van de mogelijkheid voor het inzetten van camera’s. De inwerkingtreding van deze strengere regels is voorzien vóór januari 2019.

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

Bouwplan Elka ter inzage op het gemeentehuis n Masterplan Greveling gaat eindelijk de laatste fase in LISSE n Het college heeft dinsdag

27 november besloten om het bouwplan Elka mogelijk te maken. In dit bouwplan wordt de voormalige gedateerde kistenfabrieksterrein getransformeerd tot een nieuw en modern appartementencomplex, eengezinswoningen en een waterkom met ligplaatsen voor boten. De ontwikkeling van dit plan is een van de laatste onderdelen van het masterplan Greveling. Verschillende documenten voor de woningbouw op het terrein van de oude Elkafabriek liggen van woensdag 5 december 2018 tot en met dinsdag 15 januari 2019 ter inzage op het gemeentehuis of via www. lisse.nl/elka. Elka is de oude kistenfabriek aan de Greveling. Deze locatie maakt deel uit van het Masterplan Greveling, een plan om het oude bedrijventerrein om te vormen tot een mooi woongebied. Elka moet een mooie entree worden van de wijk, met een appartementencomplex met 26 appartementen als herkenbaar punt, veertien eengezinswoningen en met een waterkom met 40 ligplaatsen voor toekomstige kopers van de woningen.

INBRENG OMWONENDEN

In 2013 nam de gemeenteraad al een besluit over de invulling van het Elka-terrein. Omwonenden lie-

Artist's impression van het appartementencomplex inclusief waterkom met ligplaatsen. | Foto: pr

ten weten bezwaren te hebben tegen het plan. Een van de grootste bezwaren was, dat zij vonden te weinig betrokken te zijn geweest bij de plannen in 2013 en de hoogte van het appartementencomplex. De gemeente heeft hierop een extra mogelijkheid tot inbreng in het proces besloten. Ruim dertig omwonenden hebben hierop gere-

ageerd met een inspraakreactie. Het plan is naar aanleiding van de reacties van omwonenden aangepast met extra speelvoorzieningen, een recreatieplek aan het water en de route van het bouwverkeer is in samenspraak met omwonenden tot stand gekomen. Omwonenden kunnen kiezen uit twee varianten voor de recreatie-

HILLEGOM

n Het hagelnieuwe Vocaal Ensemble Hillegom geeft zondagmiddag 16 december een kerstconcert in de Maartenskerk.

Dit nieuwe koor - ontstaan uit de Hoeksteencantorij- staat onder leiding van Marcel den Dulk en wordt begeleid door instrumentalisten op dwarsfluit, cello, piano en viool. Kerstliederen van onder andere Tallis, Händel, Sheppard en Rutter, afgewisseld met instrumentale intermezzo’s, worden ten gehore gebracht in de mooie akoestiek van de Maartenskerk.

HILLEGOM n Hozo houdt zaterdag 15 december van 10.00 tot 16.00 uur een kerstmarkt in woonzorgcentrum Bloemswaard.

Op de kerstmarkt staan diverse kraampjes met onder andere kerststukjes en sieraden. Er is een rad van avontuur waar prijzen gewonnen kunnen worden. De opbrengst van de lootjes gaat naar het circus, dat volgend jaar mei voor de bewoners van de woonzorgcentra Bloemswaard, Parkwijk en Maronia naar Hillegom komt. Tijdens de kerstmarkt is het restaurant geopend. Bloemswaard ligt aan de Garbialaan 3.

Muziek- en koorliefhebbers die ouderwets willen genieten van de mooiste melodieën van de Middeleeuwen tot heden zijn welkom in de Maartenskerk aan het Kerkplein 1. De toegang is vrij. Het concert begint om 16.00 uur. De kerk is open vanaf 15.30 uur.

Eetcafé Salvatori op 12 en 19 december Het is alweer de laatste maand van het jaar. ‘De tijd vliegt’ is een veel gebruikte uitdrukking en daarom is het zo af en toe eens nodig om in alle rust en in een goede ambiance bij elkaar te komen. Dat kan prima bij Eetcafé Salvatori. n

In december start het eetcafé pas op de 12e, omdat 5 december gereserveerd is voor de goedheiligman, St. Nicolaas. Op 12 december bereidt

plek. De variant met de meeste stemmen wordt door de ontwikkelaar gerealiseerd. Het bouwverkeer zal zoveel als mogelijk via een dam over de Greveling rijden, zodat de Grevelingstraat grotendeels ontzien wordt. De Grevelingstraat zal vervolgens na de bouw heringericht worden, in samenspraak met bewoners.

Nieuw koor stelt zich voor

Kerstmarkt in Bloemswaard

LISSE

5

team Ellen zich weer optimaal voor om alle gasten te onthalen op een puike maaltijd. De week erna, op 19 december, is er een heel speciale maaltijd. Dan wordt er een kerstmaaltijd geserveerd. Dagen, zo niet weken van voorbereiding zullen hieraan voorafgaan door een gemengd kookteam, bestaand uit diverse leden van de verschillende teams. Maar.... ditmaal geldt er wel een speciale uitzondering! Deze maaltijd is al-

leen bedoeld voor 60+ en alleenstaanden! Kom het uitproberen en wees van harte welkom met de vanouds gebezigde slogan: kom genieten en ontspannen en vergeet niet uw mok mee te nemen. Het eetcafé opent op deze woensdagen de deuren om 17.30 uur. De maaltijd duurt van 18.00 tot 19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro en kids t/m 12 jaar 3 euro. Aanmelden op de maandag ervoor bij Anneke Boogerd: 06 41970366. Buurtbewoners bellen

Sint bij SV Marijke tussen 08.30 en 09.00 uur, vrije aanmelding van 09.00 tot 10.00 uur. Maximaal 2 aanmeldingen per telefoontje. KOOKGEKKEN GEZOCHT

O ja, het eetcafé zoekt nog altijd vrijwilligers die hun kookkunsten in de praktijk willen brengen in een gezellige sfeer. Neem, als hiervoor animo is, contact op met Marianne Brouwer, e-mail: marianne.brouwer@filternet.nl .

LISSE

n Maar liefst 57 kinderen waren zaterdag bij speeltuin Marijke te vinden.

Niet om er lekker te spelen, maar om er samen met Sinterklaas Sinterklaas te vieren! Het werd een gezellige middag vol spelletjes, pret en natuurlijk een cadeautje voor allemaal. Iedereen ging uiteindelijk vrolijk naar huis. Kijk op www.lissernieuws.nl voor het leuke berichtje in rijm dat ze mailden en voor vier vrolijke foto’s.


FAMILIEBERICHTEN Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

• Begraven

Per e-mail

• Cremeren

Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

• Rouwtransporten door binnen en buitenland • Eigen parkeerterrein

Per post of afgeven

• Dag en nacht bereikbaar

U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Voor een persoonlijke, blijvende herinnering

www.vanderputtenendunweg.nl

Telefoon: 0252 418912 www.memorienatuursteen.nl

• • • • •

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.00 - 18.00 uur, zaterdag 09.00 - 17.00 uur

Tel: 0252-211843

Te huur aangeboden voor langere termijn: Appartement in Huis ter Duin complex- Noordwijk. Huurprijs € 1720 p.mnd incl. G.W. en licht (borgsom vereist) Info: 0252-514790 bgg 210967. Delfweg 34a 2211 VM Noordwijkerhout

In diverse maten – op pot en gezaagd Extra koopzondagen: 9, 16 en 23 december. Geopend van 11.00 - 17.00 uur

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Memorie Natuursteen

Kerstbomen

• Opbaring in eigen rouwkamers

Postzegel- en muntenverzamelingen te koop gevraagd. Contante betaling. Ook taxaties. Telefoon 070-3388427 of 06-51118436, e-mail toorndick@gmail.com

Gedenktekens Urnen Grafaccessoires Restauratie/renovatie Volginscripties

Pastoorslaan 39, Hillegom. Tel 0252-521256 Te huur aangeboden in Teylingen 220 m2 kantoor-zichtlocatie met gratis parkeergelegenheid. Info: 0252-514790.

Kunstgebitten reparaties: de Vries Tandtechniek, Korte Vaart 11 Rijnsburg. Behandeling volgens afspraak (werkt voor zorgverzekaars). Tel: 071-4020695.

Interwonen Leiderdorp zoekt: logistiek medewerker. Verwerken vracht. Rijbewijs B. Motivatie/ CV naar info@interwonen.nl. Gevraagd: Platenspeler voor Lp’s en 45 toeren plaatjes. Neem s.v.p. contact op met: 06-400 101 40.

MKB/ZZP Wilt u administratief ontzorgd worden? Bel Kees van Administratiekantoor BuroActie 06-26452560.

Het is fijn om mensen in emotionele tijden van afscheid nemen bij te kunnen staan. Met zorg en aandacht help ik u de uitvaart organiseren.

Bernard Schulte BernardSchulte Voorhout Voorhoutbv

Inge Aartman Uitvaartverzorger

al meer dan 100 jaar al meer dan 100 jaar behaaglijk vertrouwd behaaglijk &&vertrouwd

Heereweg 21 2161 AC Lisse 0252 - 413 213 info@vanderputtenendunweg.nl

■ Comfortabel warm huis, zonder hoge Comfortabel huis, zonder hoge stookkosten ofwarm gezondheidsrisico’s of gezondheidsrisico’s ■ stookkosten Gedegen onderhoud Gedegen onderhoud ■ 24-uurs storingsdienst ■ 24-uurs Grondigestoringsdienst inspectie door ervaren warmte Grondige inspectie door ervaren specialisten ■ warmte Energie besparen zonder comfort te specialisten verliezenbesparen zonder comfort te Energie ■ verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Leverancier van duurzame energie ■ zoals Reiniging van luchtkanalen / onderhoud zonnepanelen aan mechanische afzuiging / onderReiniging van luchtkanalen ■ houd Wij werken met gerenommeerde merken aan mechanische afzuiging als Nefi t, Remeha en Vaillant Wij werken met gerenommeerde ■ merken Zink-, looden dakwerk als Nefit, Remeha en Vaillant ■ Zink-, Sanitaire installaties looden dakwerk ■ Sanitaire Showroominstallaties met verschillende designradiatoren, sanitair en CV ketels,designShowroom met verschillende bezoek graag op afspraak. radiatoren, sanitair en CV ketels,

Kom jij ons team versterken?

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

LOODGIETERSBEDRIJF

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

C. HUNDERSMARCK BV

Wij hebben per direct plek voor... • Servicemonteur CV • Verwarmingsmonteur • Leidinggevend monteur • Loodgieter Zinkwerk • Hulpmonteur Loodgieter • Hulpmonteur Centrale Verwarming

k r e t S n e Sam

bezoek graag op afspraak.

Kijk voor verdere info en functieomschrijving op onze site www.bernardschulte.nl

LOODGIETERSBEDRIJF

BERNARD SCHULTE BV

Onderdeel van Bernard Schulte

C. HUNDERSMARCK BV

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT

Interesse? Bel of mail ons t.a.v. dhr. B. Schulte

Onderdeel van Bernard Schulte

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

WWW.BERNARDSCHULTE.NL WWW.HUNDERSMARCKBV.NL

VOORHOUT

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Nijverheidsweg 10 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl WWW.BERNARDSCHULTE.NL RABO NL73RABO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 ●

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI


nieuws

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

7

Extra kerstworkshops van De Paraplu LISSE n Onder de vlag van Stichting De Paraplu organiseert Patricia de Jong een tweetal workshops, die in het teken staan van de kerstdagen.

Deelnemers worden uitgedaagd om met behulp van lapjes en mooie kerstdecoraties een krans te versieren. Men kan voor verschillende kleurencombinaties kiezen. Het wordt ongetwijfeld een prachtige aanvulling voor de kerstsfeer in of rondom de woning. Dus grijp die kans! Deze workshops vinden plaats op dinsdag 11 december a.s.

van 10.00 tot 12.00 uur in De Beukenhof en op vrijdag 14 december van 10.00 tot 12.00 uur in ‘t Poelhuys. Voor nadere informatie zie ook www.deparaplu-lisse.nl en www.prutsenpracht.nl. Deelname kost 5 euro per workshop, dit is inclusief een kopje koffie of thee. Om organisatorische redenen moet u zich vooraf opgeven. Voor de workshop in De Beukenhof kunt u zich aanmelden bij Lida Zoet via (0252) 410331 en voor de workshop in ‘t Poelhuys via 06-28408417 of e-mail: prutsenpracht@gmail. com.

Hill-Billies zomerkamp HILLEGOM n De Hill-Billies zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de kampweek van 2019. De Hill-Billies gaan in 2019 met ongeveer 50 kinderen en zo’n 20 ervaren begeleiders van zaterdag 27 juli tot en met zaterdag 3 augustus naar het Overijsselse Lemele.

De opzet van De Hill-Billies is om kinderen een leuke week te bezorgen door met leeftijdgenootjes op kamp te gaan en gezellige dingen te doen. Bijzondere aandacht is er voor kinderen in een achterstandssituatie. De financiële situatie thuis mag geen belemmering zijn om mee te gaan met De Hill-Billies. De Hill-Billies kinderkampen zijn bedoeld voor alle kinderen uit de basisschoolklassen 3 tot en met 8 die wel eens een weekje met leeftijdgenoten op kamp willen. De kinderen hoeven dus nergens lid van te zijn, iedereen mag mee. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers, sponsoring van vele Hillegomse ondernemers en giften van fondsen kunnen de kosten van de kampweken laag blijven. Ook in 2019 krijgen de kinderen voor nog geen 18 euro per dag per persoon een volle week lang plezier en misschien wel nieuwe vriendjes of vriendinnetjes voor het leven. Mocht dit bedrag een probleem zijn, dan is een betalings- of kortingsregeling mogelijk. Uitgangspunt is dat ieder kind mee moet kunnen op kamp. Komend jaar gaan de Hill-Billies

naar Erve Aaftink: een moderne accommodatie in een groene omgeving. Buiten zijn grote grasvelden met veel speeltoestellen en een zwembad. Het thema is dit jaar Feest: dit komt omdat de Hill-Billies in 2019 voor de 30ste keer op kamp gaan. Daarnaast is er ook ruimte voor de kinderen om zich terug te trekken in bijvoorbeeld de knutselhoek, de leeshoek of de spelletjeshoek in het kampgebouw. Ook zijn er bewust dingen niet: geen (spel) computers, mobiele telefoons, internet en tv. Voor 2019 zijn inmiddels al heel wat inschrijvingen binnen, maar inschrijven kan nog vóór 1 januari 2019 met een vroegboekkorting van 15 euro. Meer info via Mandy de Vries: 06-24726882 of mail: inschrijven@hill-billies.nl. Op de site staat een digitaal inschrijfformulier, filmpjes en foto’s van voorgaande jaren: www.hill-billies. nl of op http://www.facebook.com/ HillbilliesNL

Buurtbewoners zorgen dat losliggende stenen zijn opgeruimd. | Foto: Remco Out

Toekomstig Julianapark nu vrij van stenen en weer toegankelijk HILLEGOM

n De buurtbewoners rondom het toekomstige Julianapark hebben samen weer aan het park gewerkt.

Door Remco Out

De hekken rondom het park zijn weg, omdat er valzand onder het speelkasteel ligt en grote objecten zijn weggehaald door de gemeente. Wel lagen er nog heel veel kleine stenen in het zand. Deze zijn door

de buurtbewoners afgelopen zaterdag weggehaald. Na een oproep aan de buurt waren negen buurtbewoners met harken en schoppen naar de nu nog kale vlakte gekomen. In rijen werkten ze het gehele gebied af. Van grote stoeptegels tot kleine keien werden uit de grond gehaald. “We zagen dat de jongeren met de stenen naar elkaar en naar het speelkasteel gooiden. We willen dat iedereen hier veilig kan spelen. Dus dat is de reden dat we weer met

Pietendisco bij Hisalis voor jongste jeugd LISSE

n De Jongste Jeugdcommissie en het Jeugdbestuur van hockeyvereniging Hisalis hebben vrijdag een Pietendisco gehouden.

het veld op kwamen stuiven! Zij waren vlak daarvoor in het nieuw gestoken door de Vrienden van Hisalis en zagen er prachtig uit. Na de training hebben de kinderen met hun ouders onder het genot van een hapje en een drankje kunnen genieten van de Pietendisco. Een hele gezellige middag met de jongste kinderen van de club. Hockeyen kan bij Hisalis al vanaf 5 jaar. Voor

Duurzamer wonen met een ASN Hypotheek Zo’n 70 kinderen hadden de week ervoor in het clubhuis hun schoen gezet met de mooiste tekeningen erin. Wat een verrassing dat er tijdens de training ineens twee Pieten

Duurzamer met Duurzamer wonen met eenwonen ASN Hypotheek een ASN Hypotheek

Zonnepanelen op het dak, goede isolatie, dubbel glas. Steeds meer mensen stoppen graag

Zonnepanelen op het glas. mensen stoppen watdak, geld ingoede dit soortisolatie, duurzamedubbel maatregelen. DanSteeds is het fijnmeer als je een hypotheek hebt die graag wat geld in dit soortdaarbij duurzame maatregelen. is het als jeASN een hypotheek hebt die past. Daarom kun je bij SNS Dan sinds kort een fijn duurzame Hypotheek afsluiten. daarbij past. Daarom kun je bij SNS sinds kort een duurzame ASN Hypotheek afsluiten.

Zonnepanelen op het dak, goede isolatie, dubbel glas. Steeds meer mensen stoppen graag RENTEKORTING OOK ANDERE AANBIEDERS Erik Seisveld is hypotheekadviseur Winkel in ‘Bij ons kun je nietisalleen voor SNS Hypotheek, wat geldinindeditSNS soort duurzame maatregelen. Dan het fiterecht jn als je eeneen hypotheek hebt die OOK ANDERE AANBIEDERS RENTEKORTING Voorhout en merkt dat steeds meer van zijn klanten hun maar ook hypotheken van bijvoorbeeld Aegon, Nationaleons kunkort je een nietduurzame alleen terecht voor eenafsluiten. SNS Hypotheek, Erik Seisveld is hypotheekadviseur in de SNS Winkel inDaarom kun je bij‘Bij daarbij past. SNS sinds ASN Hypotheek nieuwe huis meteen willen aanpassen met bijvoorbeeld Nederlanden en nu ook ASN dus. Handig, want je kunt de maar ook hypotheken van bijvoorbeeld Aegon, Lisse en merkt dat steedszonnepanelen meer vanofzijn klanten hun vloerisolatie. ‘Goed voor het milieu natuurlijk, hypotheken en rentes zo makkelijk in 1 keer vergelijken. NationaleRENTEKORTING OOK AANBIEDERS nu ook ASN dus. Handig, want je kunt de maar ook voor de portemonnee. Je bespaart dan niet alleen Nederlanden Hierdoor heben je altijd eenANDERE scherpe hypotheekrente.’ nieuwe huis meteen willen aanpassen met bijvoorbeeld Erik Seisveld iskeuzes hypotheekadviseur in de SNS Winkel in ‘Bij ons kun je niet alleen terecht voor een SNS Hypotheek, op je energierekening. Als je duurzame maakt voor je hypotheken en rentes zo makkelijk in 1 keer vergelijken. zonnepanelen of vloerisolatie. ‘Goed voor het milieu merkt natuurlijk, Voorhout en op dat steeds meer van maar ook hypotheken van bijvoorbeeld Aegon, Nationalenieuwe huis, krijg je ook rentekorting de ASN Hypotheek. En zijn klanten hun heb je altijd een scherpe hypotheekrente.’ maar ook voor de portemonnee. Je bespaart bij dan niet alleen meteen willen aanpassenHierdoor met bijvoorbeeld Nederlanden en nu ook ASN dus. Handig, want je kunt de die kun je voorlopig alleennieuwe onshuis afsluiten.’ zonnepanelen vloerisolatie. ‘Goed voor het milieu natuurlijk, hypotheken en rentes zo makkelijk in 1 keer vergelijken. op je energierekening. Als je duurzame keuzes maakt ofvoor je maar ook voor de portemonnee. Je bespaart dan niet om alleen hebisje100% altijd een scherpe hypotheekrente.’ Goed te weten:Hierdoor Ons advies onafhankelijk. ZO WERKT ’T nieuwe huis, krijg je ook rentekorting op de op ASN Hypotheek.AlsEn je energierekening. je duurzame keuzes maakt voor je Weom krijgen provisie van is de 100% verschillende Goed tehiervoor weten:geen Ons advies onafhankelijk. ‘Debij ASNons Hypotheek bestaat uit 2huis, delen: een deelrentekorting voor nieuwe krijg je ook op de ASN Hypotheek. En die kun je voorlopig alleen afsluiten.’

aanbieders. We rekenen alleen een gebruikelijke de aankoop van je nieuwedie huis enjeeen deel voor debij ons afsluiten.’ We krijgen hiervoor geen provisie van devergoeding verschillende kun voorlopig alleen voor het hypotheekadvies, zoals je die overal betaalt. energiebesparende maatregelen. Dit 2e deel kun je binnen aanbieders. We rekenen alleen een gebruikelijke vergoeding Goed om te weten: Ons advies is 100% onafhankelijk. 2 jaar gebruiken om je huis te maken.’ ZOenergiezuiniger WERKT ’T

ZO WERKT ’T voor het hypotheekadvies, dieprovisie overal We krijgenzoals hiervoorjegeen vanbetaalt. de verschillende ASNvoor Hypotheek bestaat uit 2 delen: een deel voor ‘De ASN Hypotheek bestaat uit 2 delen: een‘De deel aanbieders. We rekenen alleen een gebruikelijke vergoeding de aankoop van je nieuwe huis en een deel voor de de aankoop van je nieuwe huis en een deel voor de voor het hypotheekadvies, zoals je die overal betaalt. energiebesparende maatregelen. Dit 2e deel kun je binnen energiebesparende maatregelen. Dit 2e deel2 jaar kungebruiken je binnen om je huis energiezuiniger te maken.’ 2 jaar gebruiken om je huis energiezuiniger te maken.’ Herenstraat 69, Voorhout

Kanaalstraat 58-A, Lisse

de buurt aan de slag zijn gegaan”, laat Gerard Brom weten. Het Julianapark wordt op de plek van de voormalige Hilmare-school gerealiseerd. De buurtbewoners zijn met het initiatief gekomen om hier een park te realiseren en regelen alles zelf: van de tekeningen tot de realisatie. Waar mogelijk verrichten ze zelf werkzaamheden in het park. De gemeente ondersteunt dit burgerinitiatief met hulp rond regelgeving, vergunningen en expertise.

Herenstraat 69, Voorhout

meer informatie: stuur een mail naar jongstejeugd@hisalis.nl


zondEaNgD GEOP

WEG MET DE KERST STRESS, GA GENIETEN! van € 9 voor

Chiropractie kan je helpen met stress gerelateerde klachten. Denk hierbij aan chronische vermoeidheid, vreselijke hoofpijn, prikkelbaar en uitbalans zijn. Wanneer je geen pillen wil slikken, maak dan nu een afspraak! Hoe eerder je actie onderneemt, des te sneller je ervan af bent.

Bezoek onze schitterende kerstmarkt!

5,-

€ 37,-

Zodra wij zien dat wij u kunnen helpen, heeft u de mogelijkheid verder te gaan met een compleet onderzoek. Dit bestaat uit 5 testen en advies.

Nordmann kerstboom

Van 12 december t/m 21 december bieden wij u, naast het gratis consult, de testen aan voor € 37,Een van onze chiropractors kijkt naar uw houding en beweeglijkheid.

Hoogte ±150 cm, gezaagd.

Kijk snel op www.lifestylechiropractic.nl of bel 071-364 7830 Lifestyle Chiropractic Prins Bernardstraat 54 2202 LJ Noordwijk

Tuincentrum Overvecht

www.lifestylechiropractic.nl

Lisse - Heereweg 350

Ristorante Il Mulino DECEMBER MENU €19,00 per persoon VOORGERECHTEN

U kunt kiezen uit onderstaande voorgerechten

• Vitello tonnato Kalfvlees gevuld met tonijnsaus • Insalata caprese Salade van tomaat en verse buffelmozzarella • Tomino dalpeggio al forno su crostone di pane e miele al Tartufo Tomino kaas uit de oven met geroosterd brood en truffel honing • Carpaccio classico Dun gesneden ossenhaas op klassieke wijze • Carpaccio di tonno Carpaccio van tonijn • Carpaccio di Pesce Spada, Carpaccio van Zwaardvis • Antipasti Misto, een mix van Vleeswaren

HOOFDGERECHTEN

U kunt kiezen uit onderstaande VLEESgerechten

• Saltimbocca a la Romana Kalfsvlees met parmaham in witte wijn saus

• Scalopino al funghi Kalfsvlees met paddestoelen roomsaus. Polo al pomodore, Kipfilet met paprika en olijven in tomatensaus. • of de vleesspecialiteit van het huis

Of u kunt kiezen uit onderstaande VISgerechten

SECONDI PIATTI DI PESCE VISGERECHTEN FISH DISHES • Il filetto di branzino con salsa al vino bianco e gaberri Zeebaarsfilet met witte wijnsaus en garnalen • Pesce Spada Zwaardvis van de grill met verse tomaten en kappertjes • of de visspecialiteit van het huis

Of u kunt kiezen uit onderstaande PASTAgerechten

• Spaghetti alle vongole e pomodorini Spaghetti met vongole en cherry tomaten • Ravioli ricotta e spinazi al gorgonzola Verse ravioli gevuld met ricotta en gorgonzola

Wij zijn geopend ook voor de lunch! Reserv 1 dag van eer t Wij verzo evoren. rgen ook uw cater ing!

• Penne con camberi e zucchine Penne met garnalen en courgette • Pasta con porcini Pasta met porcini paddestoelen

DESSERTS

U kunt kiezen uit onderstaande desserts

• Tiramisu • Pannacotta • Scropino • of de dessert specialiteit van het huis

Deze actie loopt t/m 31 december 2018 Deze actie is niet geldig tijdens de feestdagen

Heereweg 194 Lisse

Reserveren 0252 - 625420 / 06-28181148

Wilt u vooraf aangeven of u van deze actie gebruik wilt maken.

Il Mulino is 7 dagen per week geopend


nominaties

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

9

Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers van 2018 HILLEGOM

n De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar. Voor 2018 zijn zeven personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden, dat verspreid over drie weken wordt geplaatst in deze krant. Vorige week de eerste twee, deze week nog twee genomineerden:

Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Aad van Schie is nu tien jaar voorzitter van de Volkstuinvereniging Elsbroek en is genomineerd als vrijwilliger van het jaar. De volkstuinen waren vroeger te vinden aan het Elsbroekerend, waar de vereniging de naam aan te danken heeft. Nadat hier gebouwd ging worden kreeg de vereniging ter compensatie 1 hectare grond aangeboden aan de Hyacintenlaan, waar nu ongeveer 60 volkstuinen zijn aangelegd.

Achttien bestuursfuncties Van Schie is heel nauw betrokken bij de vereniging. Hij bekleed in totaal 18 jaar een bestuursfunctie. Van 2001 tot 2008 was hij secretaris van de vereniging. Ieder jaar is hij bij de Volkstuinen te vinden. “Uiteraard onderhoud ik mijn eigen volkstuin, maar ik loop ook altijd een rondje om een praatje te maken met de andere volkstuineigenaren. We zitten ook wel eens in de grote blokhut, die op het terrein staat, die we hebben gekocht toen de LTS plat ging. Toen hebben we een bod gedaan van 450 gulden en de blokhut kunnen kopen.Op deze manier blijf je als voorzitter nauw betrokken bij wat er allemaal speelt.” De Volkstuinvereniging Elsbroek telt in totaal 98 leden en 64 tuinen. Het is een bloeiende vereniging, met ook tien vrouwelijke leden. Er komen steeds nieuwe leden bij. Op het moment is er zelfs een wachtlijst. “We hebben ruim zestig tuinen en meer leden, dat komt omdat we medetuinders hebben, ereleden en sponsors, die allemaal lid zijn.

Een keer per jaar is er een jaarvergadering en komen we allemaal bij elkaar. Dan bespreken we eventuele problemen en wordt informatie gegeven op welke wijze het beste gekweekt kan worden.” Van Schie kweekt onder andere andijvie, wortels en boerenkool. Door de volkstuin heeft hij veel contact met medetuinders. “De sfeer onderling is heel goed. We maken altijd een praatje met elkaar. Ook helpen we elkaar. Een paar weken geleden is iemand overleden die 400 m2 tuin had. Dat hebben we met negen man weggehaald. Dit heeft een hele week gekost. De man die overleden was stond hier al vanaf het begin af, 1972 volgens mij, dat is dus een hele tijd. Een volkstuin wordt altijd kaal opgeleverd, dan voorkom je dat het rommelig wordt.” Als iemand problemen thuis komt of ziek is, wordt ook de tuin door andere leden bijgehouden. “Dat doen we voor elkaar. We zijn heel begaan met elkaar hoor.” De leden van de Volkstuinvereniging Elsbroek krijgen regelmatig een nieuwsbrief met nieuwe ontwikkelingen en wat men bijvoorbeeld wel of niet mag kweken. “Deze geven we vier of vijf keer per jaar uit. Ook is er een website, waar alle informatie opstaat namelijk www.tvelsbroek.nl. Deze website is altijd up to date.”

Louella Walinga. | Foto: Annemiek Cornelissen

Louella Walinga is genomineerd als mantelzorger van het jaar NOMINATIE n Louella Walinga (58)

ontmoette ongeveer twaalf jaar geleden de onlangs overleden 88 jarige Hannie Arents, toen zij bij haar kwam werken als huishoudelijke hulp. In de loop der jaren ging de bejaarde vrouw, die geen familie meer had een steeds belangrijkere plek innemen in haar leven. Sterker nog: er ging geen dag voorbij of Walinga stapte even bij haar binnen om te kijken hoe het ging. Dat werd door de medewerkers van de Thuiszorg van Marente zeker opgemerkt en daarom nomineerden zij haar als Mantelzorger van het jaar.

Bijzondere band Tijdens het gesprek blijkt Walinga na het overleden van Hannie Arents toch wel in een gat gevallen. “Hannie werd opeens heel erg ziek. Ze kreeg een tweezijdige longontsteking en binnen drie dagen is ze overleden. Ze zei me steeds als ik

weer beter word gaan we een gebakje eten, want ze was een echte zoetekauw, maar dat is dus niet meer gebeurd. Ik heb haar ‘s avonds nog bezocht en twee uur later kreeg ik een telefoontje van de thuiszorg dat ze was overleden.” Walinga zegt veel steun gehad te hebben aan de Thuiszorg. “De laatste dagen had Hannie 24-uurs zorg en zonder dat had ik het echt niet gered. Ze woonde nog zelfstandig aan de kastanjelaan, in een huisje dat gelijkvloers was en ze wilde absoluut niet naar het ziekenhuis. Ik ben dan ook blij dat ze volgens haar eigen wens in haar eigen huisje is overleden.” Volgens Walinga heeft zij de afgelopen jaren een heel bijzondere band opgebouwd met Hannie. “Al snel hadden we een klik en zei ze ik zou best wel eens weg willen. Ik zei nou dan gaan we dat toch doen. We hebben ritjes met de auto gemaakt ook naar haar voormalige huis in Santpoort, we gingen wandelen, of winkelen in Haarlem en dat vond ze prachtig.” De laatste tijd begon Hannie wat dement te worden. “Ze

belde me voorheen elke dag maar dat lukte toen niet meer. Ook alleen eten wilde ze eigenlijk niet. Dat werd iedere dag rond vijf uur bezorgd en dan ging ik erheen en wachtte ik totdat ze het op had. Anders at ze niet.” Daarna ging Walinga pas zelf thuis eten met haar gezin. Buiten het feit dat ze iedere dag rond etenstijd langsging, bracht ze iedere week een vaste dag met Hannie door. Ze kijkt terug op een mooie tijd met haar: “Het was een heel lieve vrouw, lekker bijdehand en als ik langskwam dronken we gezellig een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Dat vond ze heerlijk. Dan zei ze: nou, wat heb je nog wat te vertellen?” Omdat Hannie geen familie had is Walinga achter de begrafenisauto aan gereden en heeft ze haar begeleid bij haar afscheid. “Ik ben er dankbaar voor dat ik dit heb mogen doen en er vrede mee dat ze er niet meer is. Ze is overleden in haar eigen huisje zoals ze zelf graag wilde. Tuurlijk is er een gemis, maar ik ben blij dat ze niet lang ziek is geweest.”

ARIE BOMBARIE

Mogelijkheden voor schilderij gezocht De Zwarte Tulp heeft geruime tijd geleden naar buiten gebracht mogelijkhedeen te zoeken voor het naar Lisse halen van Panorama Tulipland. Een schilderij. Maar dan niet zo maar eentje, doch een doek van 60 meter lang en 4 meter hoog dat in 2008 door schilder Leo van den Ende na ongeveer 10.000 uur schilderen werd voltooid.

Maar onverklaarbaar wordt dan ook het beslist miljoenen euro’s kostende streven om het supergrote schilderij naar Lisse te halen. Met als plek een bouwkundig hoogstandje op het Heemskerkparkeerterrein en een aansluiting op het museum. Zo stel ik me dat voor, tenminste.

VVV of het Panorama. En nog vrij onlangs trok de VVV bij het museum in aan het Vierkant, klaarblijkelijk met de intentie daar te blijven. Edoch: onlangs werd in een raadscommissievergadering bekend dat het museum aan de VVV een forse huurverhoging heeft gevraagd en dan ga je toch wat anders tegen de zaken aankijken. De ene door de gemeente gesubsidieerde instelling gaat bij een andere, eveneens door de gemeente gesubsidieerde instelling meer huur vragen. Kennelijk vanwege een tekort aan pegulanten, want anders kun je zo’n verhoging nauwelijks verklaren.

Nou wil het geval dat de gemeenteraad er vooralsnog weinig voor voelt om verschrikkelijk veel geld aan dit project uit te geven. Me dunkt dat de gemeente toch al genoeg financiële problemen heeft en het ook veel kost als het parkeerterrein geheel of nagenoeg geheel wordt opgeofferd aan de bouw voor dit Panorama. Om nog maar te zwijgen over de grote problemen die het gemeentebestuur in het centrum heeft op te lossen om grote bezoekersaantallen (men spreekt over 50.000 per jaar) goed aan en af te voeren. Vooral als een groot deel daarvan via touringcars

Het kunstwerk was voor het laatst door het publiek te bezoeken in 2011. Het machtige kunstwerk, ook in omvang, werd vervolgens ingepakt, in afwachting van een nieuwe bestemming. Volgens toenmalig wethouder Bas Brekelmans zou dat bijvoorbeeld kunnen bij Keukenhof, in samenwerking met het museum. We weten dat de kaarten inmiddels anders liggen. Het museum wilde niet verkassen en Keukenhof heeft zijn nieuwe accommodatie klaar, maar nooit met een woord gerept over de mogelijke komst van de

naar het centrum komt. Veel winkeliers, horeca-ondernemers en ook politici willen wel graag veel bezoekers vanuit Keukenhof naar het centrum trekken. Een wens die al leeft sinds de eerste opening in 1950 van Keukenhof. Maar je moet nou ook weer niet overdrijven. Zeker niet als het om het inzetten van veel gemeenschapsgeld gaat. Dan misschien toch nog maar eens over de eigen schaduw stappen en de weerstand tegen een mogelijke verhuizing opheffen, om met Keukenhof de (on)mogelijkheden aldaar bespreken, inclusief het Panorama. Jammer (???) van al die touringcars die het centrum dan niet bezoeken, maar daarmee zou men anders een te grote broek aantrekken en moet men zich dus maar bezinnen op andere mogelijkheden om die toeristen naar het centrum te lokken. Ik acht de Lisse winkeliers daartoe creatief genoeg.

Arie Bombarie schrijft over wat hem bezighoudt. Zijn column verschijnt om de week in deze krant. Reageren? arie.thea.veld@ziggo.nl


Ex cl u

si

ef

bi j

Ke

ur

!

Met Freek Vonk op avontuur in de kerstvakantie

- Special offer -

10E KAST GRATIS!

AMSTERDAM – Freek Vonk geeft op 27,28 en 29 december shows in de AFAS LIVE. In de show ‘In Het Hol Van De Leeuw’ vertelt Freek over zijn wereldwijde avonturen die hij afgelopen jaar tijdens zijn reizen heeft beleefd, de verhalen worden ondersteund door spectaculaire video’s. De familievoorstelling, voor alle leeftijden, bevat zowel spannende als leerzame momenten. Daarnaast zal hij vragen uit het publiek beantwoorden. Kaarten voor de live

shows van Freek zijn verkrijgbaar via www. freekvonklive.nl Freek is op zoek naar een enthousiaste aspirant bioloog die reislustig, avontuurlijk, nieuwsgierig en onderzoekend is. “Ik krijg het hele jaar door zo veel leuke verhalen en filmpjes opgestuurd van mensen die net zo enthousiast zijn over het dierenrijk als ik. Ben je niet bang om met mij voor 3.500 bezoekers op het podium te staan? Plaats dan een video met jouw presentatievaardigheden op mijn Facebook

of Instagram. Wie weet sta ik dan 27 ,28 of 29 december met jou in een volle AFAS LIVE! Dat zou gaaf zijn!” De 35-jarige dr. Freek Vonk is bioloog en als wetenschapper verbonden aan Naturalis in Leiden. Daarnaast is hij programmamaker voor de NPO. Tickets voor ‘Freek Vonk Live  - In het Hol van de Leeuw’ zijn verkrijgbaar vanaf €21,95 inclusief servicekosten. De kaartverkoop is gestart via www.freekvonklive.nl.

In december actie op SieMatic keukens! Ontdek nieuwe speelruimte voor al uw ideeën. Met de bijzondere mogelijkheden die SieMatic u biedt, creëert u uw keuken volledig naar uw persoonlijke smaak: puristisch, urban of klassiek. In de maand december profiteert u enkel bij Keur Keukens van extra voordeel. Elke 10e kast naar keuze gratis.

Verwen een vrijwilliger… met een avondje basketbal!

De moeder van Daan die zwemcoach is van zijn waterpoloteam, de opa van Sophie die al jaren bardiensten draait op de vereniging. Vrijwilligers maken het mede mogelijk dat wij onbezorgd kunnen sporten en bewegen. VOORWAARDEN: Bij aankoop van minimaal 10 kasten, 1 kast naar keuze gratis Actie geldig van 1 t/m 31 december 2018

Daarom bedachten wij ‘Een sportief gebaar voor elkaar’! Wil jij een vrijwilliger bedanken voor zijn of haar inzet? Kom er achter hoe je diegene opgeeft via www.zorgenzekerheid.nl/voorelkaar

HERINGAWEG 6C, HAARLEM WWW.KEURKEUKENS.NL

#wijjuichenontspanningtoe #sportiefgebaarvoorelkaar


nieuws

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

11

Oorlogsvluchtelingen uit België opgevangen in Lisse LISSE

n In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In de aanloop naar de herdenking hiervan is in het gemeentearchief van Lisse een pakket met archiefmateriaal gevonden over de opvang van Belgische burgervluchtelingen in Lisse, tussen 9 oktober 1914 en eind januari 1915.

Door Arie in ‘t Veld

Het accent van dit artikel ligt op de vluchtelingen in Lisse in die korte, maar hevige periode. Het Lisserse dossier is niet dik genoeg om van daaruit het verhaal over hen op de juiste manier te vertellen, daarom is gebruikgemaakt van aanvullende informatie uit allerlei bronnen. De werkgroep Genealogie van de Historische Vereniging Oud Lisse heeft zich ingespannen om het gevonden archiefmateriaal uit te pluizen. Aanvankelijk hoopten zij dat door het plaatsen van oproepen met ‘onderdaklijsten’ en familiegegevens in kranten, op de verenigingswebsite en de website Familiekunde Vlaanderen in België, er zich nabestaanden zouden melden met verhalen of foto’s van toen. Misschien is het te lang geleden, die ‘grote oorlog’. Zowel alle betrokkenen als hun kinderen zijn waarschijnlijk - de meeste al lang overleden. En hoeveel is er indertijd over gesproken met elkaar, binnen het dorp of het gezin? Zijn er verhalen verteld en herhaald zodat nakomelingen er zich nog iets van kunnen herinneren? Zijn er foto’s gemaakt die bewaard gebleven en nog te herkennen zijn? Het gaat om een heftige, maar vrij korte periode van circa drie maanden en dat honderd jaar geleden, overschaduwd door de veel meer in herinneringen voortlevende Tweede Wereldoorlog. Het is jammer, maar de respons is uitgebleven. Toch wil men vanuit de Genealogische Werkgroep en de Historische Vereniging Oud Lisse met dit project deze oorlog en vooral de tragedie van al die vluchtelingen weer een beetje in herinnering brengen. Dit is een project van de Genealogische Werkgroep van Oud Lisse en geschreven door Laura Bemelman. De uitkomst is een lang verhaal. Te lang voor onze kolommen, maar in zijn geheel te lezen op de website oudlisse.nl. DE VAL VAN ANTWERPEN

Nieuwsgierige Lissers houden de boel die tiende oktober 1914 goed in de gaten. Het gerucht gaat dat er ook hier vluchtelingen uit België zullen aankomen. Met slechts enkele duizenden inwoners heeft Lisse als kleine plaats in de Bollenstreek toegezegd vierhonderd mensen onderdak te willen geven. Die zaterdagavond rond een uur of tien arriveren ze dan per trein. Op het station van Lisse staan ruim

vierhonderdzestig mannen, vrouwen en kinderen, vooral uit de omgeving van Antwerpen. Vluchtelingen van het oorlogsgeweld in hun land, waarvan de Duitse troepen de neutraliteit zo bruut geschonden hadden. Ze waren van alles beroofd. Het plaatselijke Steuncomité Lisse draaide al overuren. Kopstukken in het Lisser comité zijn de gewaardeerde dokter (Dirk) Blok als voorzitter, de secretaris is de katholieke hoofdonderwijzer (Frederik) Dankelman en als penningmeester notaris (Johannes) Tuijmelaar. En daar sta je dan. Als ‘Belgische vluchteling’ ergens in Holland, op een winderig stationnetje bij een volkomen onbekend dorpje. Hondsmoe, onrustig, verdrietig en koud. Samen met een paar honderd anderen, deels familie, deels bekenden, en veel stadgenoten. Lisse? De Bollenstreek? Heb je er ooit eerder van gehoord? Krijgen we hier onderdak, veiligheid en rust? In paniek ben je immers gevlucht uit je dierbare Antwerpen, dat is gebombardeerd, kapotgeschoten en in brand gestoken, rennend over de pontonbrug over de Schelde die achter je werd opgeblazen om de Duitse soldaten tegen te houden. Als Belg hechtte je aan de neutraliteit van je land. Maar welke keus was er toen de Duitse bevelhebbers geen boodschap hadden aan de Belgische weigering het leger door te laten? De enige optie was het verklaren van de oorlog en vechten: verdedigen wat je lief is. En vluchten, toen er geen alternatief meer bleek te zijn. En hopen dat je nu in Holland een veilig onderdak zult vinden. Misschien dus in Lisse… HOOGZWANGER

Vanaf negen uur ‘s avonds moesten de cafés wegens ongeregeldheden gesloten worden. Bovendien werd al spoedig een groep van ruim veertig vluchtelingen, met daaronder de grootste Belgische herrieschoppers, op de trein gezet, richting Hillegom. Voor de grote groep vluchtelingen uit, is twee dagen eerder al een hele familie uit Antwerpen in Lisse aangekomen. Familie van de Lisserse banketbakker Weber, tegenover de Grote Kerk. Een deel komt bij de bakker in huis, een ander deel, een groot en jong gezin, krijgt echter voorlopig onderdak in een leegstaand huis ernaast, achter de smederij van Bruinen. Vader Goossens, zijn vrouw en zeven kinderen, de oudste elf jaar en de jongste pas twee, hebben de vlucht vanuit Antwerpen doorstaan. De moeder is hoogzwanger van het zevende kind. Op 21 oktober 1914 wordt hun zoon en broertje Theodore in Lisse geboren. Het zijn tot nu slechts enkele punten uit het lange verhaal vol vluchtelingenleed en vluchtelingenhulp. Bezoek de website van de Vereniging Oud Lisse voor het hele verhaal.

Uitslagen Bel Air HILLEGOM n De bridgers van bridgeclub Bel Air hebben 29 november de kaarten weer geschud.

De uitslag: In groep A werden Theresia v.d. Horst en Matthieu Lommerse eerste met 57,50%, gevolgd door Suzanne en Jan Pieters met 55,00 %. Derde in deze groep werden Anita en Bernd Lehmann met 53,75%. In groep B ging de winst naar Jet en Kees Gilijamse met 64,58%. Ria Brandwijk en Lies Huneker wisten beslag te leggen op de tweede plek met 58,75%. En tot slot werd de der-

de positie ingenomen door Anneke en Joop den Blanken met 58,33%.

Pieter-Jil Pluimert, Henriëtte Guldemond en hun drie kinderen wonen in de bekroonde bollenschuur. | Foto: EA

Zwarte Tulp Prijs 2018 komt opnieuw in Lisse terecht LISSE n Wonen in een bollenschuur, Lisseser kan het bijna niet. Pieter-Jil Pluimert, Henriëtte Guldemond en hun drie kinderen zijn de gelukkigen die zich de bewoners mogen noemen van een prachtig gerestaureerde bollenschuur die in 1927 werd gebouwd voor de familie Van Beek. Zij ontvingen vrijdag de Zwarte Tulp Prijs 2018 voor de restauratie en herbestemming van hun bollenschuur met woonhuis aan de Heerenweg 429. Door Esther Akerboom

De prijs is een initiatief van de Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuur-Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek die sinds 1997 aan het behoud en herbestemming van bollenschuren en andere waardevolle gebouwen van de bloembollencultuur werkt. “Het is wel heel anders dan ik me kan herinneren.” Marja van Bourgondiën-van Beek, een van de genodigden, is onder de indruk. “Mijn opa heeft dit laten bouwen en ik ben hier geboren en heb er een aantal jaren gewoond. Maar toen was het nog gewoon een bollenschuur.”

Dat kun je nu bepaald niet meer zeggen, want de schuur is veranderd in een hypermodern woonhuis waarin een aantal authentieke details zijn behouden, waardoor het een unieke sfeer uitstraalt. Het huis is nog maar spaarzaam ingericht; het gezin woont nog voor het grootste deel in het woonhuis aan de voorkant van het pand. “We weten nog niet precies wanneer we hier gaan wonen, maar we eten hier al wel geregeld”, vertelt Henriëtte. Haar man geeft een rondleiding door het oude en nieuwe gedeelte, die van oudsher met elkaar in verbinding staan. “Het huis is in 1983 gekocht door mijn ouders en die hebben de voorzet gegeven voor de verbouwing. Na het overlijden van mijn vader in 1987 is er niets meer aan gedaan. In 2001 hebben wij het gekocht en inmiddels is het ingrijpend verbouwd.” KOPPOSITIE

Voorzitter van de werkgroep Piet Goemans gaf aan erg blij te zijn met het feit dat hij de prijs mocht uitreiken. “De Zwarte Tulp Prijs wordt sinds 2003 gegeven aan eigenaren van bollenschuren die gerenoveerd en herbestemd zijn. Het is een blijk

van waardering voor de eigenaren en tevens een manier van aandacht vragen voor het erfgoed van de streek, zodat het verleden zichtbaar blijft. Dit is de vierde uitreiking in de gemeente Lisse, waarmee Lisse de koppositie heeft in de Bollenstreek.”

Veel authentieke details zijn behouden Ook Piet Onderwater sprak met de nodige technische kennis namens de werkgroep Hij gaf aan onder de indruk te zijn van de verbouwing. “De schuur is met respect verbouwd en veel authentieke details zijn behouden. Het nieuwe kozijn en de paneeldeuren passen bij de stijl van de schuur. Het is echt prachtig geworden.” Wethouder Kees van der Zwet zei blij te zijn dat er een duurzame woning is gecreëerd en te streven naar nog veel meer. De bewoners ontvingen een oorkonde en een fraai schildje om aan de gevel te hangen.

Ajax op bezoek bij Daltonschool HILLEGOM n Daltonschool Hillegom kreeg vrijdag 30 november bezoek van Ajax.

Op die dag deden de groepen 5 tot en met 8 mee met de Ajax Life Skills & Clinics. De doelstelling van dit evenement was kinderen bewust te maken van gedrag en gedragingen op en rondom het veld, op sociale media, met geld en voeding. De kinderen kregen ook training volgens de unieke Ajax methode. De Life Skills lessen bestonden uit lessen over de onderwerpen gezonde voeding, omgaan met geld en mediawijsheid. De clinics zijn gericht op respect, samenwerken, plezier en discipline en sportiviteit in de breedste zin van het woord. Alle kinderen gingen naar huis met een mooie oorkonde en een bidon. De school kreeg een groot bord met daarop de 11 kernwaarden van Ajax. Dit bord zal een mooie plek op school krijgen.

De kinderen kregen ook training volgens de unieke Ajax-methode.


Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Goudwisselk antoor is eigendom van familie De R uiter en heeft ruim 2 5 jaar expertise!

Ook u heeft kostbaarheden in huis. Misschien wel veel meer dan u denkt. Een paar oude munten, bankbiljetten of een diamant bijvoorbeeld. Of een doosje met sieraden zoals een ketting, een ring of een horloge. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Dan ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn. Als u deze zou willen verkopen betalen wij u ook nog eens een reële prijs. Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Inkoop

Verkoop

Veiling

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Goud

Zilver

Munten

Sieraden, diamanten en horloges

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Kantoor Hillegom Winkelcentrum Brakershof achter Lunchroom Dunant Henri Dunantplein 24 2181 EM Hillegom hillegom@goudwisselkantoor.nl

Meer dan 70 locaties ë! in Nederland en Belgi

Openingstijden Elke donderdag van 10.00 - 16.30 uur Kantoren bij u in de buurt: Haarlem (ma. t/m za.) en Katwijk (ma. t/m za.)

www.goudwisselkantoor.nl


LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

activiteiten / uitgaan

LISSE n Bridge Club Lisse houdt zondag 9 december haar derde winterdrive van het seizoen 2018-2019

LISSE n Dit seizoen is ‘t KrantCafé gestart met het organiseren van creatieve workshops. De volgende vindt plaats op vrijdag 7 december. Op het programma staat dan het schilderen van een vogel.

Inschrijven kan op drie manieren via de mail: tc.bclisse@gmail. com * via de website: www.nbbclubsites.nl/club/9020/ of telefonisch:06-18941739. De winterdrive wordt gehouden in ‘t Poelhuys, Vivaldistraat 4. De drive start om 14.00 uur. Graag om 13.40 uur aanwezig in verband met de betaling. De kosten bedragen10 euro per paar, dit is inclusief twee hapjes; niet-leden NBB betalen 0,50 euro extra per persoon. Naast de nummers 1 van elke lijn is er ook voor andere paren in elke lijn kans op een prijs. De winterdrives staan open voor alle bridgers, dus ook de zogeheten thuisbridgers zijn welkom. Inschrijven voor een uitgebreid Chinees buffet (11 euro per persoon) is ook mogelijk. Dit buffet is aansluitend na afloop van de uitslag van deze drive die rond 17.45 uur bekend wordt gemaakt. Het buffet begint om 18.00 uur. Vanzelfsprekend staat deelname aan het buffet buiten de bridgedrive.

Ongetwijfeld heeft Patricia de Jong, die de workshops leidt, originele ideeën in petto. Deelnemers worden in ‘t Poelhuys (Vivaldistraat 4) verwacht van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname kost 5 euro per workshop, dit is inclusief een kopje koffie of thee. Om organisatorische redenen moet men zich vooraf aanmelden via telefoon 06-28408417 of e-mail: prutsenpracht@gmail.com. Wanneer men

en met 12 jaar zijn woensdag 10 december welkom in de bieb aan de Sportlaan 1 om een robot te maken van Lego. Young Engineers geeft een gratis workshop van 14.00 tot 15.30 uur. Reserveer een kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl. Meer informatie via www. bibliotheekzuidkennemerland.nl

Fio winterfair HILLEGOM n Op het Fioretti Col-

lege Hillegom is donderdag 13 december een winterfair in kerstsfeer.

De winterfair duurt van 17.00 tot 19.00 uur en wordt gehouden in de centrale hal op het Fio aan de Van den Endelaan 5a. Iedereen is welkom en de entree is vrij. Te koop: door de leerlingen gemaakte kerstproducten en lekkernijen. Te winnen: prijzen, geschonken door Hillegomse winkeliers, tijdens de tombola. Te bekijken: een kunstexpositie, gemaakt door de Fioretti leerlingen. Te doen: allerlei workshops, verzorgd door de sector Zorg en Welzijn. Te beluisteren: diverse optredens door de schoolband en leerlingen De opbrengst van de Winterfair is dit jaar voor het goede doel.

Kerstklaverjas bij FC Lisse LISSE n De Supportersclub FC Lisse organiseert op vrijdag 14 december in het clubgebouw het kerstklaverjassen.

Deze jaarlijks traditie wordt gespeeld met koppels. De koppels betalen zes euro. Er zijn leuke prijzen te winnen. Opgeven voor de kerstklaverjasavond verloopt via Sandra van Ruiten: svruiten@ hotmail.com. De klaverjasvond begint om 20.00 uur.

zich opgeeft, is het ook de bedoeling dat men daadwerkelijk aanwezig is bij de workshop, dit in verband met de materiaalaanschaf. Het komt nogal eens voor dat mensen gewoon wegblijven. Voor nadere informatie zie www.deparaplu-lisse.nl en www.prutsenpracht.nl. De workshops in ‘t KrantCafé worden steeds gehouden op de eerste vrijdag van de maand. De eerste drie waren goed bezocht. Ondertussen is besloten dat na de jaarwisseling de workshops in ‘t KrantCafé worden voortgezet, steeds op de eerste vrijdag van de maand. De onderwerpen worden nog bekendgemaakt.

Kerstmis met Bloom REGIO n Popkoor Bloom geeft deze maand een aantal bijzondere concerten.

De trotse meiden met trainers en de behaalde medailles. | Foto: pr

HILLEGOM n Kinderen van 9 tot

13

Workshop vogel schilderen bij ‘t KrantCafé

Winterdrive van BC Lisse

Robot bouwen in de bieb

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

Alweer zilver voor Jahn HILLEGOM n Zeynep Özler (8), Emma van Gompel (11) en Lorelei Csellak (11) van RG Jahn, deden zondag 2 december mee aan het internationale ritmisch gymtoernooi, de Dream Cup in Hoofddorp, georganiseerd door RDGA.

Ze streden daar tegen meisjes van

verschillende verenigingen uit Nederland, Duitsland en België. Zeynep liet een mooie oefening zonder materiaal zien. Emma deed een heel mooie oefening zonder materiaal en voor het eerst één met knotsen. Lorelei behaalde met haar zeer goede uitgevoerde hoepeloefening en een oefening zonder materiaal een zilveren medaille.

Woensdag 12 december om 17.15 uur zingt Bloom op de kerstmarkt van Zorgboerderij de Hafakker in Noordwijkerhout en vrijdag 14 december op Kaarsjesavond in de Sint Jozefkerk in Noordwijkerhout (19.00 uur). Kaarsjesavond heeft geen kerkelijk karakter, het is een bijeenkomst voor iedereen die behoefte heeft aan samenzijn, samen delen en troost, met als thema “met kerst-mis ik je”. Zondag 16 december trakteert Bloom de ruim 100 deelnemers aan de Solex Christmas Ride (in kerstmanpak) op een warm muzikaal onthaal aan de finish bij Winterland (Strandplaats Nederzandt). En tijdens Lichtjesavond, 21 december, zingt Bloom tussen 19.00

en 21.00 uur op de veranda van het Wapen van Noordwijkerhout. Bloom wordt daarbij afgewisseld door de Charles Dickens groep van Jeanne d’Arc. Op alle locaties is de toegang gratis. Zaterdag 5 januari geeft Bloom een optreden congrescentrum Leeuwenhorst, tijdens het feestelijke nieuwjaarsconcert Noordwijk ter gelegenheid van de fusie van de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout. Dit is een samenwerking met Harmoniekapel Cresendo, Ruby van Urk, Operettevereniging Mozaïek, Niels Bouwmeester, Just For Fun en St. Jeanne d’Arc. Aaanvang concert: 20.00 uur. Bloom heeft nog ruimte voor enkele bassen en doet hierbij een oproep aan alle heren van de bollenstreek. Aanmelden kan via: info@popkoorbloom.nl. Meer info: www.popkoorbloom.nl.

SDO pakt tweede winst in Bussum HILLEGOM n Na de zware overwin-

ning vorige week thuis tegen Amsterdam speelde de korfballers van SDO afgelopen zaterdag een eenvoudigere wedstrijd. Vooral de tweede helft van de wedstrijd tegen KV DOC waren de Hillegommers heer en meester. Na zestig minuten stond er 9-17 op het scorebord en gingen de punten mee naar Zuid-Holland. Sinds de zaalperiode moet trainer Rolf van der Horst het doen zonder Ylke van der Zwet die door ziekte enige tijd uit de roulatie is. Hierdoor moest er geïmproviseerd worden, Rianne Zwaan nam deze week de plek in de basis in. Zaterdag trad SDO aan tegen KV DOC in Bussum. De start van de wedstrijd leek voor DOC, door enkele overtredingen konden zij op voorsprong komen door strafworp en een vrije bal, 2-0. Na mate de wedstrijd vorderde dichtte SDO dit gat wel maar het spel was nog niet overtuigend. Toch gingen de Hille-

gommers met een goed gevoel de rust in, door doelpunten van Luuk Zwaan en Mick Juffermans was de stand inmiddels opgelopen tot 4-7. Na rust deed SDO er een schepje bovenop, door voor namelijk een goede rebound neer te zetten. Wat tot gevolg had dat SDO langere aanvallen kon spelen en veel kansen kon creëren. DOC wist hier geen raad mee, en zag de achterstand alleen maar groeien. Vooral Naomi van der Luit was de tweede helft niet te stoppen, haar dreiging op een doorbraak bezorgde haar twee doelpunten. Bij het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter stond er inmiddels 9-17 op het scorebord. Door deze overwinning blijft SDO aan de kop van de ranglijst, deze wordt gedeeld met Thor. Volgende speelt SDO een uitwedstrijd in Amsterdam tegen Vlug en Vaardig. Vorig jaar werd hier nog tweemaal van verloren op het veld, hiervoor zal nu revanche voor gehaald willen worden.

Samen eten in de Bollenstroom HILLEGOM n Welzijnskompas, het

Raamwerk, Zorgbalans en de Willibrordusparochie organiseren weer een gezellige maaltijd in de Bollenstroom aan de Mgr. Van Leeuwenlaan 3.

De maaltijd is gepland op dinsdag 11 december om 18.00 uur. De koks

bereiden een maaltijd met gemarineerde drumsticks met rijst en doperwtjes en natuurlijk een toetje met afsluitend koffie of thee. Mee eten kost vijf euro per persoon. Telefonisch aanmelden voor vrijdag 7 december via Welzijnskompas, 0252-757100 (van 9.00 tot 12.30 uur) of mail naar info@welzijnskompas.

Het universum, ook wel heelal of kosmos genoemd, kent nog vele geheimen. Maar wat weten we inmiddels al wel?

Lezing over het heelal LISSE n Bij de Volksuniversiteit Lisse houdt Dick Schäfer vrijdag 14 december een lezing over het universum. Hij studeerde Biologie en Algemene Natuurwetenschappen.

Is het heelal oneindig en heeft het altijd al bestaan; wat vinden we eigenlijk allemaal in het heelal? Hoe verloopt de levenscyclus van sterren en zijn er in het universum

aardachtige planeten? In deze lezing behandelen we de historie, belangrijke ontdekkingen en de ontdekkers die ons inzicht hebben gegeven in het universum, materie en het zonnestelsel. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro, inclusief kopje koffie of thee. Inschrijven kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de avond zelf kunnen belangstellenden zich aanmelden bij de balie en contant betalen.

Goedzakactie bij AH LISSE n Bij Albert Heijn Blokhuis is de ‘Goedzakactie’ weer begonnen. Iedereen die speelgoed heeft dat niet meer wordt gebruikt, maar wel schoon, heel en compleet is, kan dit t/m 9 december inleveren bij AH. Daarna gaat het speelgoed naar het Centrum voor Jeugd en

Gezin (CJG), waar op vrijdag 14 december van 10.00 tot 14.00 uur een inloopdag wordt gehouden. Iedereen die in de dure feestmaand een financieel steuntje in de rug kan gebruiken, kan dan gratis een tas speelgoed komen ophalen. Het CJG is gevestigd aan de Grachtweg 28.


Recreatief zwemmen

Zwemplezier voor iedereen

% 0 3

g n i t r ko

Woensdag: 13.30 – 16.30 uur Vrijdag: 13.00 – 15.30 uur Zondag: 10.00 – 16.00 uur (10.00 – 12.00 uur: gezinsplons)

www.sportfondsenlisse.nl

70 %

SPORTCENTRUM DE WATERKANTEN SPORTFONDSEN www.sportfondsenlisse.nl

TUINMAN met ruime ervaring heeft nog ruimte en tijd om uw tuin groot of klein op te ruimen en/of te onderhouden voor scherpe prijzen! WINTERTIP: Laat nu uw bomen snoeien of rooien. J. de Mooij Tel: 06- 11848117 Rijnsburg.

kortin

Hoofdstraat 26, 2181 Hillegom Hoofdstraat 26, 2181 ED ED Hillegom Tel 0252 520557 - 22795993 06 22795993 Tel 0252 520557 06 Interwonen Leiderdorp zoekt: all round mail: info@rinusvanstein.nl mail: info@rinusvanstein.nl

winkel/magazijnmedewerker. Div. werk. UITGEBREIDE COLLECTIE Motivatie/CV naar info@interwonen.nl UITGEBREIDE TAPIJT - PARKETCOLLECTIE - LAMINAAT - PVC TAPIJT - PARKET -- RAAMDECORATIE LAMINAAT - PVC GORDIJNEN

g

UITGEBREIDE COLLECTIE UITGEBREIDE COLLECTIE GORDIJNEN - RAAMDECORATIE GORDIJNEN - RAAMDECORATIE TAPIJT - LAMINAAT - PVC

TAPIJT - LAMINAAT - PVC

GORDIJNEN - RAAMDECORATIE

50 %

Openingstijden:

maandag gesloten Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur maandag gesloten zaterdag 10.00 tot 16.00 uur dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Hoofdstraat 26, 2181 ED Hillegom Tel 0252 520557 - 06 22795993 mail: info@rinusvanstein.nl Hoofdstraat 26, 2181 ED Hillegom

Tel 0252 520557 - 06 22795993 Openingstijden: maandag gesloten mail: info@rinusvanstein.nl

dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00Openingstijden: tot 16.00 uur

maandag gesloten dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

korting

bij Kievit Schoenen LEIDEN Level Gebouw Bargelaan 188 B 2333 CW Leiden

T 088 - 4547766 kievit-schoenen.nl

Aan al onze fantastische vrijwilligers: bedankt!

Wandelen of spelletjes doen, hulp bij de lunch of optredens, tuinieren, knutselen of gewoon een goed gesprek… voor onze bewoners en deelnemers van de ontmoetingscentra zijn vrijwilligers onmisbaar. Daarom bedanken we onze vrijwilligers op de Dag van de Vrijwilliger nog eens extra voor hun inzet.

Ook iets voor u? Vrijwilliger zijn bij Zorgbalans kan op 101 manieren. Weten wat de mogelijkheden zijn? Bel 023 - 8 918 918, mail vrijwilliger@zorgbalans.nl of kijk op www.vrijwilligerbijzorgbalans.nl

Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is


historie / nieuws

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

15

Stephan Kuik 12,5 jaar priester vervolg van voorpagina

Stephan voelde zich niet thuis op de opleiding technische natuurkunde in Rijswijk. Hij begon zich te verdiepen in het geloof. “Dat betekende onder meer veel lezen uit de Bijbel en bezig zijn met spiritualiteit. Pas vanaf mijn 22ste begon ik serieus met bidden. Dit proces heeft vervolgens nog een aantal jaren geduurd, eer ik mij ging aanmelden voor de priesteropleiding. Zelfs dan is het nog een sprong in het diepe, omdat minstens de helft van de studenten tijdens de priesteropleiding afvalt. Uiteindelijk ben ik in 2006 gewijd tot priester.” Stephan kreeg in 2006 zijn eerste benoeming in de parochie Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Zijn tweede benoeming kreeg Stephan in de parochie Katwijk en Oegstgeest, dat later fuseerde met Wassenaar en Voorschoten. Vijf jaar geleden werd Stephan gevraagd

door bisschop Van den Hende om het pastoraal team van Parochie Heilige Willibrordus te versterken. “Mijn laatste benoeming kwam uit de hemel vallen. In de loop van de jaren heb ik het vak geleerd. Een viering op kerstavond geeft wat extra spanning. Het is dan een volle kerk. Er zitten dan veel mensen in de kerk die ik niet ken. Het vormt voor mij dan een uitdaging hoe ik ook deze mensen kan bereiken. Kerstavond is intensief, omdat het drie vieringen achter elkaar zijn. Een viering op kerstavond met daarin een preek moet je opbouwen. Het gaat erom mensen te enthousiasmeren en te inspireren. Te laten zien dat wij iets bijzonders vieren. Hoe de preek er precies uit gaat zien, zit nu nog niet helemaal in mijn hoofd. Wel weet ik, dat ik het ga hebben over de hoop.” Dit artikel is in zijn geheel te lezen op www.lissernieuws.nl.

Lidwien van Eijk in de oude vestiging van Wol en Zo. Ze heeft vertrouwen in de toekomst. | Foto: Arie in het Veld

Wol en Zo gaat verhuizen

Een prachtige weerspiegeling van de mooie lucht in het water. | Foto: Michiel Rote

Foto van de maand LISSE n In de Facebookgroep Je bent Lisser als... is bovenstaande foto van Michiel Rote uit Sassenheim verkozen tot foto van de maand.

Hij vertelt zelf het verhaal achter het schieten van dit prachtige plaatje. “De foto is gemaakt op de Loosterweg nabij het kruispunt met de Essenlaan. Na een lekkere wandeling met mijn vrouw en onze twee honden door het Keukenhof-

LISSE n ‘Wol en Zo’, specialist in stoffen, fournituren en benodigdheden voor borduren, haken en breien gaat verhuizen. Per 9 december is deze winkel vol mogelijkheden voor de creatieve mens te vinden op de Berkhoutlaan 1A. Een nieuwe uitdaging voor Lidwien van Eijk die daar met gezonde spanning naar uitkijkt. Door Arie in ‘t Veld

bos reden we richting Sassenheim. Net na een bocht zag ik de prachtige weerspiegeling van die mooie lucht. Vlug op de rem getrapt, de auto even veilig aan de kant gezet en toen heb ik met mijn smartphone de betreffende foto gemaakt. Leuk dat de foto zo in de smaak valt, en door een aantal mensen is al een exemplaar gevraagd. De foto heeft iets spiritueels. Een collega van mij ziet er een soort trap naar de hemel in.”

Ze startte de gespecialiseerde winkel ruim tien jaar geleden, hetgeen in april ook flink werd gevierd. Haar eerste schreden op het pad van deze specialiteit zette ze jaren eerder bij Peter Verver, die echter om gezondheidsredenen de zaak moest sluiten. “Ik besloot om door te pakken en zelf verder te gaan,” aldus Van Eijk. “Toen niet wetende dat het zo’n succes zou worden. Vandaag de dag komen de klanten uit de wijde regio, maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam, Beverwijk, Den Haag en er komen zelfs men-

sen van Terschelling. Waarschijnlijk moesten die hier toch al zijn, maar zochten toch ook de weg naar Wol en Zo. Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad van deze stap, want de winkel draait op volle toeren.” OOK MANNEN ALS KLANT

Volgens Van Eijk zijn er niet veel van dergelijke gespecialiseerde winkels in de regio. Waarschijnlijk zelfs niet één, gezien het feit dat de klanten uit alle hoeken en gaten naar Lisse komen. “Het gevolg is natuurlijk dat het bij tijd en wijle erg druk is, maar gelukkig word ik regelmatig bijgestaan door een buurvrouw en vriendinnen.” Zij krijgt daardoor nog meer tijd om klanten over de te kiezen en gekozen mogelijkheden voor te lichten en te adviseren. Volgens Van Eijk neemt het aantal mensen dat aan het haken, breien of borduren slaat toe. En tijdens ons gesprekje in de winkel bleek dat die creativiteit niet alleen door vrouwen wordt beoefend. Zoals die meneer die uitgebreid in de fournituren neusde om thuis iets leuks te kunnen maken. “Niet zo vreemd hoor, want er zijn mannen die ha-

ken, borduren en ook die breien.” De verhuizing van Wol en Zo komt tegemoet aan de grote toeloop van klanten en daardoor de noodzaak om meer ruimte hebben voor het enorme sortiment. “Maar dat is in principe niet de eerste reden. Door de eigenaar van het grote pand op de hoek Heereweg/Kanaalstraat werd ons namelijk onlangs meegedeeld dat we op termijn het pand moeten verlaten wegens nieuwbouwplannen. Daar sta je dan even van te kijken, maar kort daarop zag ik het vrijgekomen pand aan de Berkhoutlaan en besloot niet tot de laatste dag aan de Heereweg te wachten, maar schuin over te steken nu die kans zich aandiende. Het is overigens qua oppervlakte ook nog een groter pand.” Inmiddels wordt door Van Eijk druk gewerkt aan het haken van boekenleggers voor de actie in Nepal van Boot en Broersen en sponsort ze die praktijk ook. Op 9 december wordt de verhuizing een feit en zal Wol en Zo met dezelfde kwaliteiten, maar in een nieuw en groter pand de klantenkring van dienst kunnen zijn.

SPOREN VAN VROEGER

De Watervrienden bestaan 50 jaar In 1968 werd zwemvereniging ‘De Watervrienden Lisse’ opgericht. Precies 50 jaar geleden dus. In september 1968 werd de eerste officiële ledenvergadering gehouden en het bestuur gekozen. Dat werden Jan Weerman als voorzitter en Ada van Kampen, Theo Reeuwijk, Jo van Hilten, Mara Dorrestijn, Jacques Dierix, Bram Dreef en Ron Dreef als overige bestuursleden. Het zwembad De Lis was bij de oprichting nog niet eens in gebruik. Dat opende pas in augustus 1969. Het belangrijkste doel van de vereniging is het behalen van zwemdiploma’s. Het ging goed met zwemvereniging De Watervrienden Lisse. In april 1971 waren er al bijna duizend leden. Er werden zwemwedstrijden gehouden. De vereniging organiseerde een waterfeest op het Comomeer. Ook werd er deelgenomen aan watersportevenementen op de Bosbaan in Amsterdam, de Zeemijl in Rockanje, een evenement in IJmuiden en een sportdag voor de jeugd in

Haarlem. De zwemfeesten op het Comomeer werden een jaarlijkse traditie. Bijvoorbeeld in 1973 werd met behulp van de Heemsteedse Reddingsbrigade en de afdeling Lisse van de EHBO een groots zwemfeest op touw gezet met onder andere demonstraties waterskiën en zwemwedstrijden over 1.000 en 500 meter. In de jaren zeventig werd acht keer achter elkaar het kampioenschap van het gewest Zuid-Holland veroverd. Van de 35 zwemnummers

die moesten worden afgewerkt, werden die in 1979 21 keer door de Watervrienden gewonnen. Dat jaar

Heel veel medailles werd de wedstrijdploeg onder leiding van trainer Theo van Diest in Tilburg voor de tweede maal Kampioen van Nederland. Het jaar daarop werd de ploeg weer kampioen. De Watervrienden mochten toen de wisselbeker houden. Vele jaren werd door de wedstrijdzwemmers met twee ploegen meegedaan aan de jaarlijkse Bondskampioenschappen. De zwemmers van de Watervrienden kwamen altijd met heel veel medailles thuis. OLYMPIËR HANS KROES

Hans Kroes is ongetwijfeld landelijk het bekendste lid van de Watervrienden geweest. Hij nam namelijk met de zwemploeg in 1988

deel aan de Olympische Spelen in Seoul. De jeugdige Lisser was eerst lid van De Watervrienden, maar trainde later bij de kring van de Heemsteedse Polo Club onder leiding van Wim Geurtsen. Keihard trainde de zwemmer om naar Seoul te kunnen. Heel vaak lag hij ‘s morgens om een uur of vijf al in de Lis. Twintig uur in de week. Dan was ook trainer Theo van Diest daar al druk bezig. BOEK ‘LISSE IN DE JAREN TACHTIG’

Bovenstaande komt voor een deel uit het pas uitgekomen boek ‘Lisse in de jaren tachtig’, geschreven door Arie in ‘t Veld. Dit boek is verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel. Het is een vervolg op ‘Lisse in de jaren vijftig’, ‘Lisse in de jaren zestig’ en ‘Lisse in de jaren zeventig’. Deze uitgaven zijn voor deze column ook geraadpleegd. ‘Lisse in de jaren zeventig’ is ook nog verkrijgbaar.

De wedstrijdzwemmers zijn altijd heel succesvol geweest. | Foto: website Watervrienden Lisse

Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” info@oudlisse.nl


GROOTSTE ASSORTIMENT KERAMISCH HOUT VAN DE REGIO VLOERVERWARMING

KOM NAAR ONZE SHOWROOM VOOR DE MOOISTE BINNENDEUREN!

EIGEN VAKBEKWAME TEGELZETTERS

Elke binnendeur heeft een eigen profiel en paneel wat de deur zijn unieke uitstraling geeft

SCHERPE PRIJZEN DOOR EIGEN IMPORT UIT ITALIË EN SPANJE HOOGSTE KWALITEIT KERAMIEK

De Roysloot 9i 2231 NZ Rijnsburg Tel. 071- 4088678 www.starkozijnkatwijk.nl

O N D E R D E E L VA N

Openingstijden showroom: Maandag: 14.00 uur tot 17.00 uur Dinsdag t/m vrijdag: 09.00 uur tot 17.00 uur Zaterdag: 10.00 uur tot 14.00 uur

Oegstgeesterweg 30 Rijnsburg T 071 408 25 25 E info@pavimenton.nl www.pavimenton.nl

Wat voor slaper ben jij? Wij hebben voor iedere slaapwens de beste oplossing!

Als Slaapkenner richten wij ons al meer dan 40 jaar op gezond slapen! Als gecertificeerde slaapspecialist adviseren wij je op het gebied van boxsprings, lattenbodems, matrassen, toppers, dekbedden en hoofdkussens. Wij staan voor kwaliteit, vakmanschap, gedegen advies en uitstekende service, jouw garantie voor 100% tevredenheid. Jouw Slaapkenner adviseur Terry Wassenaar

Voor de bewuste slaper “Goed slapen Maandag begint 13:00 - 17:30 Dinsdag 9:30 - 17:30 Woensdag 9:30 - 17:30 met goed advies. Donderdag 9:30 - 21:00 Vrijdag 9:30 - 17:30 Zaterdagu graag!” 9:30 - 17:00 Wij helpen

SLAAPKENNER LISSE

LISSE

OPENINGSTIJDEN

Kanaalstraat 94 - 98 2161 JP Lisse Telefoon: 0252 433 084 E-mail: info@slaapkennerlisse.nl Gratis parkeren

Zondag

wij kennen onze slapers

gesloten

Terry Wassenaar uw Slaapkenner adviseur in Lisse

slaapkennerlisse.nl voor een goede morgen www.slaapkennerlisse.nl

wij zijn genomineerd voor


cultuur

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

17

Tribuneplaatsen corso weer te reserveren CORSO

zien van een flinke hoeveelheid zitplaatsen en bieden een fantastisch uitzicht op het voorbijtrekkende corso. Een parkeer- en toiletvoorziening en catering zijn aanwezig. Als extra zorgt het Bloemencorso van de Bollenstreek voor een speaker die een toelichting geeft op de deelnemers. Dat maakt van het corso een nog grotere beleving!” Het is ook mogelijk een tribuneplaats uit te breiden met een educatieve corsolunch en een rondleiVanaf het begin zijn de publiekstri- ding door de bollen of bij een bolbunes van het Bloemencorso van de lenkweker onder begeleiding van Bollenstreek een geweldig succes. een gids. De 72ste editie van het BloemencorOm ervoor te Do zorgen dat het corsoProgramma 6 december t/m Wo 12 december bestuur zich volledig op het corso so van de Bollenstreek heeft het therzelf t/m Wo decemberverzorgen Kees ma Changing World. Het verlichte kan12richten, Noort en Bart Sosef, bekend van ‘De corso rijdt op vrijdagavond 12 april Loft’, de exploitatie van de publieks- in Noordwijkerhout. Op corsozatertribunes. Uiteraard doen zij dit met dag 13 april rijdt het corso zijn meer de nodige corsopassie. Kees Noort: dan 40 km lange tocht van Noord“Het is geweldig leuk om te doen. wijk naar Haarlem en passeert het De overdekte tribunes zijn voor- onderweg de publiekstribunes. n Met publiekstribunes aan de Rijksstraatweg 52 in Sassenheim en aan de Heereweg 345 bij ‘De Loft’ in Lisse voorziet het Bloemencorso van de Bollenstreek sinds enkele jaren in een uniek concept, waarvan corsoliefhebbers helemaal blij van worden. Het online reserveren van tribuneplaatsen via de website www.bloemencorso.store is weer geopend.

Cinema Floralis Floralis Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 134 min 9a Vr/Za 18:45 uur.

Lekker knutselen en kleuren in het Sinterklaashuis. | Foto: Remco Out

Programma Do 6 december t/m Wo 12 december

HILLEGOM n Ook dit jaar had Hil-

legom weer een Sinterklaashuis. Dit keer sliep de Sint in Hotel Villa Flora. De afgelopen twee zaterdagen was het mogelijk om een bezoek te komen brengen. In het Sinterklaashuis konden

Bohemian Rhapsody 135 min 3dh Vr 21:15, Za 15:45 en 21:15, Zo 15:45 en 20:00 uur.

De Grinch (2D NL) 90 min 2a PREMIÈRE Za/Zo 13:45 uur.

Ralph Breaks The Internet (NL)

112 min 2ga VOORPREMIÈRE Zo 11:45 uur.

www.cinemafloralis.nl

en

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 134 min Vr/Za 18:45 uur.

Door Remco Out

Zo waren er pieten die overal mee hielpen. Ook was er een echte ca-

deautjes sjoelbak. De eerste zaterdag was Sinterklaas ook even aanwezig in zijn eigen huis. Hier reikte hij de prijzen voor de kleurwedstrijd uit. Verder had hij ook tijd om een gezellig sinterklaasverhaal voor te lezen aan de kinderen.

Cadeautjesactie voor Voedselbank

Bohemian Rhapsody 135 min Vr 21:15, Za 15:45 en 21:15, Zo 15.45 en 20:00 uur.

LISSE n Bij Jenaplanschool De Waterval is leerkracht Bert Balkenende met zijn klas bezig geweest rond het thema ‘Geld’.

De Grinch (2D NL) 90 min PREMIÈRE Za/Zo 13:45 uur.

www.cinemafloralis.nl

Cinema Plus 830393 Lisse EntreeTel.0252 € 6,50 incl. koffi e en cake!

de kinderen kleuren, knutselen, dansen en spelletjes spelen.

Ralph Breaks The Internet (NL) 112 min VOORPREMIÈRE Zo 11:45 uur.

Film&Eten

Bioscoop & restaurant...VOOR EEN BOURGONDISCH DINER EN DE BESTE FILMS LISSE

Floralisplein 69 • Lisse • Tel. 0252 830393 • www.cinemafloralis.nl

cembermaand”, vertelt Bert. De cadeaudozen worden verdeeld over

de gemeente Lisse, Hillegom en Teylingen.

De leerlingen maakten daarin kennis met veel en weinig, rijkdom en armoede. “In het kader van dit thema hebben wij een actie opgezet waarbij de kinderen cadeautjes meenemen om deze vervolgens in een versierde doos te stoppen. Deze dozen zijn afgelopen donderdag officieel overhandigd aan Greet, vrijwilliger bij de Voedselbank in Lisse. De cadeautjes zijn bedoeld voor de kinderen van de Voedselbank die ouders hebben die van een laag leefgeld per maand moeten leven en weinig tot niets overhouden voor een leuk cadeau in deze de-

Rubriek 69 Lisse Tel.0252 830393 Floralisplein

LEES TIPS

Genie Does-Mosion

Genie is bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland werkzaam als collectiespecialist. Om de week geeft zij een aantal boekentips in de Hillegommer. Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www. bibliotheekzuidkennemerland.nl

DE TIP VAN Een dorpsgenoot: PETRA VOLLINGA HALLO LIEFDE

SAMUEL BJØRK DE JONGEN IN DE SNEEUW

ULE HANSEN HOE MOOI JE BENT

Zes verschillende personages. Ieder met zijn/haar eigen verhaal en allemaal op zoek naar liefde. In korte hoofdstukken maakt de lezer kennis met een rouwende weduwnaar, een gay castingsdirector, een overbelaste moeder van een tweeling, een dromend pubermeisje, een jonge kassière en een student geneeskunde. Op het eerste gezicht hebben ze niks met elkaar te maken tot hun levens op onvermoede manieren met elkaar vervlochten blijken te zijn. Vlot geschreven met veel humor.

In het Bergmeer wordt het lichaam van een jonge ballerina gevonden. Ze is op brute manier vermoord. Inspecteur Holger Munch wordt teruggeroepen van verlof om zich over de zaak te buigen. Munch vraagt Mia Krüger hem te helpen. Krüger is echter net ontslagen uit een afkickkliniek en staat op het punt met vakantie te gaan. Ze besluit haar vakantie uit te stellen en te helpen bij het onderzoek. Al snel volgen er meerdere moorden. Spannend tot aan het eind. Deel 3 in een serie met Munch en Krüger in de hoofdrol. Kan afzonderlijk gelezen worden.

De Poolse politie ontvangt brieven waarin ontvoerde vrouwen smeken om hulp. Omdat de brieven in het Duits geschreven zijn wordt de politie uit Berlijn erbij gehaald. Het is niet duidelijk of ze nu met een grap te maken hebben of dat er daadwerkelijk vrouwen onder wrede omstandigheden worden vastgehouden. De Duitse profiler Emma Crow bijt zich echter vast in de zaak en wordt al snel geconfronteerd met een ernstig gestoorde dader die haar steeds een stap voor blijft. Spannend geschreven met een origineel eind.

TOEN GOD EEN KONIJN WAS SARAH WINMAN

Wat een intrigerende titel! In het boek komen thema’s voor als homoseksualiteit, vriendschap, liefde, ziekte, verlies en religie. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Alles wordt beschreven tegen de achtergrond van ware gebeurtenissen die de wereld hebben geschokt. Het komische schuwt de schrijfster echter niet.


Flexteam Security is op zoek naar

Raca Group B.V. is een technische groothandel en importeur die zich richt op het leveren van technische oplossingen. Wij zijn specialist op het gebied van noodverlichting, accu’s, batterijen, portofonie en medische producten voor de zakelijke gebruiker. Wij zijn per direct op zoek naar een proactieve en gedreven collega. Geen dag is hetzelfde, waardoor jij als ondersteuner echt het verschil kunt maken!

ADMINISTRATIEF MEDEWERKER m/v Hillegom, 5 dagen (20 uur)

Functiebeschrijving: In deze functie dien je in staat te zijn zelfstandig werkzaamheden uit te voeren en binnenkomende telefoontjes en e-mail af te handelen. Het is belangrijk dat je zakelijk en correct kunt communiceren en een uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal (in woord en geschrift) hebt. Wat vragen wij van jou? Je bent bij voorkeur woonachtig in Hillegom of directe omgeving, en; • Een MBO+ diploma, richting administratie; • Affiniteit met CRM-systemen; • Goede kennis van Microsoft Office software; • Klantencontact is voor jou een piece of cake; • Geen bezwaar tegen het werken van maandag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur; • Je vindt het niet erg om bij te springen in het magazijn als er nood aan de man is; Meer weten wat wij bieden? Kijk op www.raca.nl/vacatures. Denk jij dat je onze spin in de web zou kunnen zijn? Wij ontvangen graag jouw sollicitatie voor 14 december t.a.v. Marlijn de Vries, te bereiken via marlijn.de.vries@raca.nl

nieuwe medewerkers! Wij zijn op zoek naar een aantal nieuwe (full-time) beveiligers die allround inzetbaar zijn in onder andere mobiele surveillance, objectbewaking en overige (beveiligings)werkzaamheden. Deze werkzaamheden worden hoofdzakelijk uitgevoerd in de regio Duin- en Bollenstreek en de Haarlemmermeer. Wat vragen wij van jou? • Je bent in het bezit van het diploma beveiliger 2 • Je bent in het bezit van een rijbewijs en eigen vervoer • Je kunt goed zelfstandig werken maar staat ook klaar voor je collega’s • Je bent flexibel en werkt oplossingsgericht • Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift • Je hebt geen moeite met nachtdiensten en onregelmatige diensten Wat kunnen wij jou bieden? Wij kunnen jou een full time baan bieden voor 152 uur per 4 weken. Je krijgt betaald conform de CAO particuliere beveiliging. Ben je geïnteresseerd stuur dan je CV naar info@flexteam.nl of bel naar 0252-528277

Wij hebben plaats voor een

‘briljante’ verkoper m/v Wij zijn op zoek naar een:

Leerkracht voor groep 5/6 – 0,6 wtf – per 1 januari 2019 De Regenboog is een Jenaplanschool, een school waar je leert samenleven. Binnen ons onderwijs hebben we vier basisactiviteiten: gesprek, spel, werk en viering. Het zijn de bouwstenen van ons onderwijs, die we alleen én samen vormgeven. Het zijn de vier activiteiten waarin mensen leren én leven. Op school en ook thuis. Kinderen leren verantwoordelijkheid nemen, zelfstandigheid verwerven, grenzen te verkennen en daardoor zichzelf te ontdekken. Ze leren zich bewust te worden van hun talenten en kwaliteiten en de wijze waarop ze leren. We werken in stamgroepen waarin kinderen met twee jaargroepen (leeftijden) bij elkaar zitten. De kinderen leren hierdoor op verschillende manieren en in verschillende situaties met en van elkaar. Wij geven ons onderwijs vorm vanuit de wereldoriëntatie. De kinderen ontdekken en onderzoeken, waarbij hun eigen ervaringen en inbreng erg belangrijk is! Wij vinden het van belang dat je: - in het bezit bent van een diploma HBO PABO; - de dagelijkse onderwijsactiviteiten voorbereidt, lesgeeft en leerlingen begeleidt; - ontwikkelingen volgt, de leerresultaten van de leerlingen evalueert, beoordeelt en verwerkt in het digitale dossier; - een bijdrage levert aan de leer-en opvoedingsdoelen van de school en ontwikkelingen vertaalt naar didactische werkvormen en leeractiviteiten; - kunt werken in een team met een goede taakverdeling. Wij bieden - een afwisselende functie in een team van betrokken en enthousiaste collega’s; - een dienstverband voor de duur van het resterende schooljaar. Inschaling is conform cao primair onderwijs L10. Procedure Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Sjoerd Hania, interim-directeur van De Regenboog: 0252-374333. Meer informatie over de school en het team vind je op www.deregenboogschool.nl. Jouw sollicitatie zien wij graag zo spoedig mogelijk tegemoet middels een korte motivatiebrief met recent cv via: info@deregenboogschool.nl. Verklaring omtrent gedrag Voor aanvang dienstverband is overleg van een verklaring omtrent het gedrag vereist.

In onze uiterst moderne juwelierszaak in het overdekte winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep, hebben wij plaats voor een enthousiaste collega. Veel toonaangevende internationale merken op het gebied van goud, zilver en horloges zijn in onze collectie vertegenwoordigd. Wij zoeken voor 3 dagen in de week een enthousiaste, servicegerichte medewerker of medewerkster. Voor deze collega geldt: oog voor detail, interesse voor mooie sieraden en een servicegerichte opstelling. Ervaring in het juweliersbranche heeft de voorkeur. Kijk ook eens op onze site: www.hullenaar.com Interesse? Bel met Paul van ’t Hullenaar: 0252-686053 of mail je gegevens met pasfoto naar paul@hullenaar.com.


service

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 DECEMBER 2018

19

I

k werd er door een eigenares op gewezen wat er momenteel gaande is in de buitengebieden. Op sommige zaterdagen vindt er een ware invasie plaats op de kale bollenvelden; dan verschijnt er een auto met een of ander trilmechanisme en komt er een groepje jagers bijeen. De auto wordt dan strategisch neergezet aan een kant van het bollenveld en dan begint er vanuit die auto een soort stampapparaat te trillen die ervoor moet zorgen dat alle eventueel aanwezige hazen van uit hun holen naar boven vliegen en kriskras en in blinde paniek over het veld gaan rennen. De jagers staan ze dan op te wachten om ze neer te schieten. En zo gaan ze van veldje naar veldje. De dame die mij erop attendeerde zit dan huilend voor het raam te kijken naar de ongelijke strijd. Het valt haar op dat er in de loop der jaren steeds minder hazen tevoorschijn komen. Dat kan komen omdat

Column Poespas Tips? Mail de redactie NIEUWTJES? n Ons tippen kan

via redactie@dehillegommer.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

COLOFON Oplage 21.000 Verschijnt iedere dinsdag Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 2220 CB Katwijk T (071) 402 29 01 Hoofdredactie: Teuntje van Delft, M 06 12746478 t.v.delft@uitgeverijverhagen.nl Redactie: Ruth Eppink, M 06 16961400 redactie@lissernieuws.nl Caroline Spaans, M 06 30791260 redactie@dehillegommer.nl

n

ze weten dat er onraad is of omdat er werkelijk gewoon veel minder hazen zijn. Zoals ook de zeeën overbevist worden, zo kunnen ook de polders door de moderne jachtmethoden ‘overbejaagd’ worden. Het nettoeffect is dan dat er steeds minder hazen en konijnen komen. Op zich is dat een trieste constatering. Het zijn gewoon dieren die bij het landschap horen. En dat verdwijnt nu langzaam maar zeker. De biodiversiteit neemt daardoor af. Wat ook geregeld gebeurd is dat er bij het maaien van de mais richting een steeds kleiner vierkant wordt gereden waarin zich dan alle konijnen en hazen verschuilen. En dan worden er honden op los gelaten. Terwijl de jagers rondom het vierkantje met ongemaaide mais zitten. Dan is het net als op de kermis : altijd prijs! Ik zal de laatste zijn die ‘de jacht’ als instituut het liefste ziet verdwijnen. Het is een gegeven dat dieren waar geen ‘natuurlijke’

vijanden meer voor zijn zich ongebreideld kunnen voortplanten. Dat levert ongewenste situaties op. Dat is bij iedereen bekend: de waterleidingduinen zijn overvol met herten, de Oostvaardersplassen zijn overbevolkt met allerlei dieren. Waar dat toe leidt hebben we allemaal in de afgelopen winter kunnen zien. Natuurlijk is het een heel lastig vraagstuk; je kunt je ook afvragen waarom we de dieren niet vangen en vervolgens elders uitplaatsen? Vooralsnog wordt daar niet voor gekozen. Het met groot machtsvertoon uit hobbyisme op zaterdagochtenden op hazen gaan jagen om ze te doden heeft mijns inziens echter niets met wildbeheer te maken. En dat zou dan ook aan banden gelegd moeten worden.

| Foto: Corine Zijerveld

Hazen

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Kerkdiensten in Lisse en Hillegom PG Hillegom Maartenskerk Zondag 9 december, 10.00 uur Voorganger: ds. Wim Zaagsma Open Hof Hillegom Open Hof, Raadhuisstraat 3 Zondag 9 december, 10.30 uur Spreker: Andries Bakker Evangelie Gemeente Hillegom Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16 Zondag 9 december, 10.00 uur Spreker: Wim Molenkamp Parochie Heilige Willibrordus St. Jozef en St. Martinuskerk Woensdag 5 december, 09.00 uur Celebrant: pastoor R. Franken Zondag 9 december, 10.00 uur Viering in H. Hart van Jezuskerk De Zilk ivm 12,5 jaar priesterjubileum Stephan Kuik

St. Agathakerk Zondag 9 december, 10.00 uur Viering in H. Hart van Jezuskerk De Zilk ivm 12,5 jaar priesterjubileum Stephan Kuik Ma 19.30 uur: Eucharistieviering Di, do & vr 09.00 uur: Eucharistieviering H.H. Engelbewaarderskerk Woensdag 5 december, 09.00 uur Celebrant: kapelaan S. Kuik Zondag 9 december, 10.00 uur Viering in H. Hart van Jezuskerk De Zilk ivm 12,5 jaar priesterjubileum Stephan Kuik SWG Lisse Zondag 9 december Kerk Veldhorststraat, 10.00 uur Voorganger: ds. Nico Geertsema Witte kerkje, 16.30 uur Voorganger: ds. J. Trommel

Evangelie Gemeente Lisse De Poort, Jozef Israëlsstraat 11 Zondag 9 december, 10.00 uur Spreker: Jaap Spaargaren Gereformeerde Gemeente Lisse Salemkerk Zondag 9 december, 10 en 16 uur Voorganger: ds G.J.N. Moens Gereformeerde Kerk Klisterkerk Zondag 9 december, 10.00 uur Voorganger: ds. A. Moolenaar Hervormde Gemeente Lisse Pauluskerk Zondag 9 december 10.00 uur Voorganger: ds. J. Rinzema, Laren Grote Kerk Zondag 9 december, 10.00 uur Voorganger: ds. L.J. Walhout, ‘s Gravenpolder

Verslaggevers: Annemiek Cornelisse Jos Draijer Remco Out Arie in ’t Veld Jankees Faas Inleveren kopij: De deadline voor het insturen van kopij is iedere vrijdag voor 10.00 uur. Insturen kan naar redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Nagekomen stukken uitsluitend in overleg met de redactie Advertenties: Meriam Mesman, M 06 460 942 09 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Wanda de Mooij, M 06 196 974 83 wanda.de.mooij@uitgeverijverhagen.nl Desiree Uijldert, T 071 4022901 desiree.uijldert@uitgeverijverhagen.nl Contactgegevens Binnendienst Hennie Olthof Jeannette Mink- van Beelen, 071 4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws/de Hillegommer Sluitingstijd advertenties maandag 10.00 uur

PUZZEL

Bezorgklachten: Reklamediensten De Schakel, 0252 241420, info@de-schakel.nl of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging. Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen, zoals laatstelijk vastgesteld door de Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kosteloos opvragen. Het LisserNieuws/de Hillegommer wordt gratis huis-aan-huis bezorgd in Lisse, Hillegom en Beinsdorp en is gratis af te halen. In Lisse bij: het Gemeentehuis, de bibliotheek en de Primera. In Hillegom bij: Villa Flora Hotel, The Readshop, Pluspunt, Jumbo Jonkheer , Tabakshop, Gemeente en Bibliotheek. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. www.lissernieuws.nl www.dehillegommer.nl

Kans maken op 2 bioscoopkaartjes voor Cinema Floralis? Zorg dat de juiste oplossing uiterlijk zondag 9 december bij de redactie binnen is, samen met uw naam en adres. Dat kan per post: Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Of mail naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van week 48 is: C. Raadschelders uit Lisse. De oplossing was: fietsroute. De bioscoopkaartjes komen naar u toe.


Lezersreis

LIGHTFESTIVAL EN RONDVAART AMSTERDAMSE GRACHTEN Wegens succes geprolongeerd! Vrijdag 4 januari 2019 Normaal € 65,00

Lezersaanbieding € 59,50 Het Amsterdam Light Festival is afgelopen jaren uitgegroeid tot een groots spectaculair evenement. Het trekt duizenden bezoekers uit alle landen. Als ‘buurtbewoner’ van Amsterdam moet u dit gezien hebben. Gaat u mee? We vertrekken in de middag per luxe touringcar naar restaurant De Zoete Inval in Haarlemmerliede. Hoewel het nog wat vroeg is geniet u daar toch van een heerlijk drie gangen diner. Het is donker als u per touringcar door de prachtig verlichte Amsterdamse binnenstad rijdt. Vanuit de touringcar ziet u de prachtig verlichte panden en kerstetalages. Het echte spektakel gaat u beleven zodra u in een speciaal voor deze lezersreis gereserveerde rondvaartboot stapt. De historische Amsterdamse grachten vormen het decor van het licht- en waterfestival. Kunst en lichtsculpturen van vele kunstenaars brengen veel sfeer en gezelligheid. U gelooft uw ogen niet. Lightfestival U reist vorstelijk met een luxe touringcar van Koninklijke Beuk. Een professionele chauffeur zorgt voor uw veilige heen- en terugreis. • rondvaart langs de kunstwerken van het Lightfestival • stadstoer door verlicht Amsterdam • 3-gangen diner in Haarlemmerliede • vorstelijke touringcar • professionele chauffeur

Dagprogramma

Opstapplaatsen

14.30 uur vertrek, exacte tijdstip afhankelijk van uw opstapplaats. 16.30 uur 3-gangen diner Haarlemmerliede 19.00 uur peciale Lightfestival rondvaart 21.30 uur thuiskomst

• •

*genoemde tijden zijn ter indicatie.

• • • • • • •

Noordwijkerhout, Brink Noordwijk, Koninklijke Beuk, Van Berckelweg 32, gratis parkeren Noordwijk, Bushalte van de Mortelstraat Voorhout, Herenstraat bij Rabobank Katwijk, Sporthal Cleijnduin Katwijk, Marktplein bij Piet Heinlaan Sassenheim, Parklaan, bushalte Brandweer Leiden, Transferium Lisse, Bondstraat, parkeerplaats

Meer informatie via 071-3656517 Lezersreizen zijn te boeken via https://www.beuk.eu/ arrangementen/lezersreizen

Kerstdagtochten Kerstmarkt Centro Oberhausen of Düsseldorf 7, 8, 14, 15 december De favoriete traditionele Duitse kerstmarkten. € 28,00 per persoon

Kerstbeleving Dickens Deventer Kerstmarkt Dordrecht

14 en 15 december Kerstmarkt dicht bij huis. € 15,00 per persoon

15 december In het historische Bergkwartier komen 950 personages uit de 19e eeuw van Charles Dickens tot leven. € 21,00 per persoon

Nieuwjaarsconcert André Rieu

5 januari 2019 Vervoer én eerste ring tickets voor hét André Rieu nieuwjaarsconcert in Ziggo Dome. € 119,00 per persoon


Opruiming. Bezoek nú Grando Hoofddorp voor extra betaalbaar keuken- en baddesign! er

te Profiú! n

TOT 70% KORTING!*

Profiteer van extra voordeel!

“Wij helpen u graag met een advies op maat.” Marco Mol Ondernemer Grando Hoofddorp

Grando. Koken. Baden. Genieten. *Vraag naar de voorwaarden

Grando Hoofddorp Kruisweg 771-773, tel.: 020 - 4460112, grando.nl

Door ons energienetwerk begint de dag in 3,3 miljoen slaapkamers met een druk op het lichtknopje.

De tarieven voor netbeheer van 2019 van Liander zijn bekend. Wilt u weten wat dit voor u betekent: www.liander.nl/mijntarieven

beheert het netwerk voor gas en stroom


Lezersaanbieding! Impresario

JAAR

STERREN AAN ZEE CONCERTEN

Pieter van der Ploeg &Music of Life PRESENTEREN

12 CONCERTEN | AFAS CIRCUSTHEATER SCHEVENINGEN Een ode aan haar vader samen met

Mart Hoogkamer

Een avond vol hits en verrassingen !

Speciaal voor u !

Willeke ZINGT HAAR MOOISTE LIEDJES MA. 11 FEBRUARI 2019

HET GROTE THEATERCONCERT VAN 2019

MA. 11 MAART 2019

MA. 18 FEBRUARI 2019

MA. 25 MAART 2019

Wesley

ANDRÉ LIVE MET ZIJN BAND

HAZES

Klein

Live met band WESLEY PAKT GROOTS UIT!

WERVELENDE THEATERSHOW MET SPECTACULAIRE GASTARTIESTEN ALLE HITS

naar zijn grote theaterconcert!

MA. 8 APRIL 2019 DE GOUDEN

MA. 22 APRIL 2019 - 14.15 UUR

DI. 23 APRIL 2019

MA. 13 MEI 2019

MA. 10 JUNI 2019 - 14.15 UUR

MA. 10 JUNI 2019 - 20.15 UUR

MA. 17 JUNI 2019

BZN STEMMEN

Grande Finale

! n e s n e m e v e i l Bedankt F E E S T E L I J K

nog één keer... alle hits van BZN

AFSCHEIDSCONCERT

MA. 3 JUNI 2019

0 2 ! g n i t r ko

,-

p.p.

+

EEN PRACHTIGE

CD KADO !

Aanvang concerten: 20.00 uur tenzij anders vermeld

Vormgeving: Pieter v.d. Ploeg

t.w.v. € 16,99

met Nederlandstalige artiesten

per reservering

Bus arrangement + Gouden rang ticket € 49,⁵⁰ Normaal: Gouden rang € 57 + busvervoer: €12,50 = €69,50 | Gouden rang kaarten zijn de mooiste plaatsen

U kunt deze arrangementen alleen boeken via: www.beuk.eu/arrangementen/concerten Evt. telefonisch reserveren: 071 365 65 17 - Opstapplaatsen: Katwijk, Lisse, Leiden, Hillegom, Sassenheim, Noordwijk, Rijnsburg, Oegstgeest, Noordwijkerhout en Voorhout

Deze advertentie wordt u aangeboden door:

Wijzigingen voorbehouden

LN week 49 18  

LisserNIeuws, dinsdag 4 december 2018

LN week 49 18  

LisserNIeuws, dinsdag 4 december 2018

Advertisement