Page 1

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

DECEMBER FEESTMAAND

WIE ZOET IS KRIJGT HARTIG… Onze ovenverse Saucijzenletters en Saucijzenstaven Zolang de voorraad strekt, dus bestel snel.

Saucijzenletter 470 gram

€ 7,50 per stuk

Saucijzenstaaf 250 gram

€ 3,98 per stuk

U KOMT TOCH OOK? Dinsdag 13 december, van 19.00-21.00 uur, bent u welkom op onze Kerst inspiratie avond. Wij presenteren u dan onze kerstspecialiteiten, onder genot van een hapje en een drankje. Wij staan voor u klaar om uw feestmaaltijd tot een smakelijk succes te maken.

KENNISMAKINGSAANBIEDING!

Voorproefje? Hertenbiefstuk is een DEZE WEEK prachtig product.

Rookworst Zacht, makkelijk te bereiden en vol van smaak.

ALLEEN DEZE WEEK

25% elke 3KORTING

WELLICHT EEN IDEE VOOR UW KERSTMENU?

Met go bekroonudd

e

GRATIS

op onze botermalse Hertenbiefstuk.

Geldig t/m 15 oktober 2016

Ronald Clemens, keurslager Vivaldistraat 3, Lisse Tel. 0252-410410 www.keurslagerclemens.nl


MOGEN WIJ U EVEN VOORSTELLEN? ONS PLATEAU! Genoeg feestjes te vieren in de decembermaand. Alleen jammer dat de gastvrouw/heer vaak meer in de keuken bezig is dan zelf te kunnen genieten van de gezelligheid.

Geen zorgen, wij ontzorgen u, met onze Plateau’s. Groot feestje / klein feestje, het maakt niet uit, voor elk feest een plateau. Deze kunnen worden opgemaakt met verse vleeswaren, worst uit eigen worstmakerij en salades uit eigen keuken.

Heeft u andere wensen, vraag het ons, er zijn nog veel meer mogelijkheden.

FACEBOOK DEZE WEEK

ACTIE! Rookworst

Like onze Facebookpagina en maak kans op een gratis plateau voor uw feestje.

Met go bekroonudd

e

elke 3

Lees er meer over op onze Facebookpagina.

GRATIS

https://www.facebook.com/keurslagerclemens Op de bovenste foto ziet u onze Pris met een plateau voor 15 personen Op de onderste foto, een plateau voor 8 personen Geldig t/m 15 oktober 2016

Ronald Clemens, keurslager Vivaldistraat 3, Lisse Tel. 0252-410410 www.keurslagerclemens.nl


UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws p11

Ik daag Plan 4 uit te komen praten’

Plannen met Oude School nog erg vaag

Dinsdag 29 november 2016 JAARGANG 03 NR 48

interview p13

Rector Astrid Buijs over het Fioretti College

column

Meet & Greet met Sinterklaas in De Zwarte Tulp

n Gemeente over het algemeen tevreden na de eerste weken

LISSE n Sinterklaas heeft laten weten dat hij zondag 4 december van 14.00 tot 15.00 uur op bezoek komt in museum De Zwarte Tulp.

LISSE n Sinds eind oktober is Lisse over op een nieuw afvalsysteem. Oud papier en karton, pmd en gft haalt Meerlanden bij de laagbouw thuis op. Restafval brengt de Lisser naar een ondergrondse afvalcontainer. Even wennen, voor inwoners, Meerlanden en de gemeente.

In de knusse sfeervolle stijlkamer De Comparitie neemt de Sint plaats bij de haard. Alle kinderen uit Lisse en omgeving zijn van harte welkom voor een Meet & Greet en een fotomoment met de Sint. Het zijn drukke tijden voor de Goedheiligman, dus kom op tijd, want de Sint kan maar een uurtje blijven. De toegang is gratis. Wie een Museumjaarkaart heeft, kan deze wel even laten scannen bij de kassa van het museum. De ingang van De Zwarte Tulp ligt tijdelijk aan de Grachtweg 2a, in verband met bouwwerkzaamheden.

Net als veel Lissers heeft ook wethouder Nieuwenhuis moeten wennen aan de nieuwe manier van afval inzamelen. | Foto: Sven van der Vlugt.

Er zijn ook zaken die niet gelijk goed gaan. De gemeente en Meerlanden kregen kort na invoering van het systeem meer klachten dan normaal. Met name over vuilniszakken die naast de container zijn gezet. Inwoners hebben dat gemeld

en zo kon het snel opgelost worden. De afgelopen twee weken zijn er niet meer klachten binnengekomen dan voor de omslag. Evert Jan Nieuwenhuis: “Samen met Meerlanden doen we er alles aan om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. We zorgen ervoor dat klachten snel verholpen worden. De afgelopen weken hebben de vuilnisauto’s dan ook extra

O’G3NE hoofdact bij Avondje Uit

Tarieven per lediging restafval

OPGELOST

LISSE n Carnavalsvereniging De Gaapstokken presenteert 28 januari de 32e editie van Avondje Uit in Lisse. Het spektakel vindt plaats in de Ter Speckehal. Hoofdact is O’G3NE; de drie zussen schreven in 2014 geschiedenis door als eerste groep ter wereld The Voice te winnen en zijn sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Tijdens het programma ‘Beste Zangers’ zorgde de dames wekelijks voor verbazing en kippenvelmomenten. In 2017 vertegenwoordigen ze Nederland op het Eurovisie Songfestival. Ook Pascal Redeker treedt op. Hij werd bekend werd van het tv-programma ‘Bloed, Zweet en tranen’. Het event wordt muzikaal omlijst door coverband SLAMM en als afsluiter draait dj Boriz O. Toegangskaarten worden in de voorverkoop verkocht voor € 15,00 per stuk, verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten (zie www.avondjeuitinlisse.nl). Toegang alleen voor 18+; legitimatie is verplicht.

Kookcafé Cooking Club zoekt tieners

poespas p21

‘Wennen aan afvalsysteem’

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis: “Ik vond het zelf eerst ook even wennen. Vooral in de keuken, want daar begint het sorteren. Inmiddels werkt het goed en merken we dat we nauwelijks restafval meer over hebben.” Deze nieuwe manier van afval inzamelen is voor de gemeente een hele operatie. Over het algemeen gaat het goed. Er zijn de afgelopen maanden zo’n 7000 papiercontainers, 7000 pmd-containers en 7000 gft-containers afgeleverd, rond de 60 ondergrondse restafvalcontainers geplaatst en ongeveer 10.000 afvalpasjes uitgereikt.

nieuws p7

Lisse Inwoners gaan vanaf 1 januari een vast bedrag betalen voor inzameling van papier & karton, pmd, gft, glas en textiel en de milieustraat. De afvalstoffenheffing daalt met 20 procent, voor een meerpersoonshuishouden wordt dit € 235,44. Een lediging restafval kost de Lissenaren € 1,55. De gemeenteraad neemt in december een definitief besluit over de tarieven.

gereden om containers te legen en de zakken ernaast snel op te halen. Ik wil ook vragen aan inwoners om zakken niet naast de containers te zetten. Breng ze naar de andere container die u is toegewezen of neem de zak weer even mee terug. Zo zorgen we er samen voor dat Lisse netjes blijft.” Op de afvalkalender vinden inwoners wanneer hun rolcontainers

rug

Witteb

E

DAAGS

worden opgehaald. De afvalkalender is te vinden op lisse.nl/afval of via de Meerlanden-app. Voor vragen en opmerkingen kunnen inwoners mailen naar afval@ lisse.nl of bellen naar 140252. In de vorige editie van LisserNieuws stond een verkeerd telefoonnummer vermeld.

Lisse Bridge Club Lisse houdt zondag 11 december de derde winterdrive van het seizoen 2016-2017. Deze wordt gehouden in ‘t Poelhuys te Lisse, Vivaldistraat 4. Het begint om 14.00 uur; deelnamers graag om 13.40 uur aanwezig in verband met betaling. De kosten bedragen €10,- per paar, dit is inclusief twee hapjes. Per lijn zijn er minimaal 3 prijzen te winnen. Bridgeefhebbers kunnen zich inschrijven via tc.bclisse@gmail.com; via www. nbbclubsites.nl/club/9020/ of telefonisch: 06-18941739

GORDIJNEN 4e METER

GRATIS

Vraag naar de voorwaarden.

HILLEGOM Hoofdstraat 47 0252 - 51 52 57 / hillegom@bergenberg.nl

De krant niet ontvangen?

Bel 0714022901

BOOM VERZORGING _ SNOEIEN / KAPPEN ( GRATIS AFVOER ) _ STRONKEN FREZEN EN VERWIJDEREN _ TAKKEN VERSNIPPEREN

Voorhout • T (0252) 23 58 88

www.wittebrug.nl/10daagse

Derde winterdrive

NL LABEL

EEN MOOI KUNSTGEBIT Gratis advies

DON

OOK DER OP DAG OPE AVOND N!

Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Aangesloten bij uw zorgverzekeraar Weekenddienst 06 1 777 6 777

H. M. VAN BEEK tandprothetische praktijk KANAALSTRAAT 187a

LISSE

0252 425 850

WWW.GEBITSKUNST.NL


Gemeenteberichten Dinsdag 29 november 2016

ISD-RUBRIEK

BEDRAGEN REGIOTAXI 2017 EN TEGOEDBONNEN Regiotaxi De Regiotaxi is een vorm van aanvullend openbaar vervoer en beschikbaar voor iedereen uit de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. De Regiotaxi is er voor alle inwoners. Iedereen kan gebruik maken van de Regiotaxi. Voor mensen die via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een indicatie hebben om gebruik te maken van de Regiotaxi geldt een lager tarief. Mensen zonder een Wmo-indicatie betalen een hoger tarief.

geldig voor de contractperiode en dat betekent dat u niet jaarlijks een nieuwe pas krijgt.

Tarieven vanaf 1 januari 2017 In de Regiotaxi betaalt u per gereisde zone. Wanneer u gebruikmaakt van het collectief vervoer via de Wmo betaalt u een lager tarief. Dit tarief is hetzelfde als in 2016. Iemand die met u meereist en zelf geen Wmo-indicatie heeft, betaalt het normale tarief van € 2,70 per zone. Hebt u een begeleiderspas, dan reist uw begeleider gratis mee.

Automatische incasso Wanneer u liever niet met contant geld op zak reist of dit onhandig vindt, kunt u ervoor kiezen om de ritprijs via automatische incasso van uw rekening af te laten schrijven. Als u dat wenst, neemt u dan telefonisch contact op met de klantenservice van de Regiotaxi, bereikbaar op telefoonnummer (0900) 202 23 69.

Bent u jonger dan 65 jaar dan betaalt u per zone € 1,00 en 1 opstapzone. Bent u 65 jaar of ouder dan betaalt u per zone € 0,70 en 1 opstapzone. Wanneer u verder reist dan de maximale 5 zones betaalt u per kilometer € 2,20 (in 2016 € 2,46). Advies: vraag vooraf aan de centrale van de Regiotaxi wat u voor uw rit moet betalen.

Tegoedbonnen inleveren Hebt u in 2016 van de Regiotaxi vanwege een klacht of dat u te vroeg of te laat bent opgehaald een of meer tegoedbonnen gekregen en nog niet ingeleverd? We adviseren u deze tegoedbonnen op tijd te gebruiken. Dit kan tot uiterlijk 31 januari 2017. Daarna zijn de tegoedbonnen van 2016 niet meer geldig. U kunt maximaal 5 bonnen tegelijk inwisselen. Bij het boeken van uw rit moet u melden dat u gebruik wilt maken van uw tegoedbon.

Afwijken bestemmingsadres Wanneer u in de taxi zit, is het niet mogelijk om de chauffeur naar een andere locatie te laten rijden dan u vooraf hebt opgegeven. Het is wel mogelijk om tijdig voor vertrek telefonisch via de klantenservice uw bestemming te wijzigen.

Tarieven voor inwoners van Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen: Zone

1

2

3

4

5

Jonger dan 65

€ 2,00

€ 3,00

€ 4,00

€ 5,00

€ 6,00

65 of ouder

€ 1,40

€ 2,10

€ 2,80

€ 3,50

€ 4,20

Geen Wmo-indicatie Als u geen Wmo-indicatie hebt, kunt u wel gebruikmaken van de Regiotaxi. U betaalt net als in 2016 € 2,70 per zone. Dit bedrag geldt ook voor de opstapzone. Wilt u verder reizen dan 5 zones, dan geldt een kilometertarief. Voor de nachtzones tussen 01.00 uur en 06.00 uur geldt per zone € 1,00 toeslag. Voor meer informatie kunt u terecht bij de klantenservice van de Regiotaxi, bereikbaar op telefoonnummer (0900) 202 23 69.

Reserveren en vragen Regiotaxi Voor reserveringen: telefoonnummer (0900) 202 23 68. Voor meer informatie over de Regiotaxi kunt u terecht op www.rthr.nl en de klantenservice van de Regiotaxi, telefoonnummer (0900) 202 23 69. Voor vragen over een Wmo-indicatie kunt u terecht bij de ISD Bollenstreek. Bereikbaarheid ISD Telefoon: (0800) 95 67 000 (gratis) Website: www.isdbollenstreek.nl Per mail: info@isdbollenstreek.nl Persoonlijk: bezoek aan het lokaal loket/het zorgloket/Wmo Adviescentrum van uw woonplaats.

Vervoerspas Wmo Wanneer u reist met de Regiotaxi, moet u uw Wmo-vervoerspas bij u hebben. De chauffeur moet uw pas scannen om uw rit correct uit te kunnen voeren. Uw pas is

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning Wij zijn van plan om een omgevingsvergunning te verlenen voor het wijzigen van de bestemming van bedrijfswoning naar burgerwoning aan de Akervoorderlaan 55 te Lisse. De gronden ter plaatse van het project zijn kadastraal bekend als Lisse, sectie B, onder nummer 2934.

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning De omgevingsvergunning bestaat uit de volgende activiteit: 1. afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.1 lid 1 onder c Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) Ter inzage Het ontwerpbesluit, de ruimtelijke onderbouwing en andere relevante stukken liggen voor een ieder in het gemeentehuis ter inzage van 30 november tot en met 10 januari. U kunt de stukken ook vinden op www.lisse.nl onder Inwoners/Ruimtelijke plannen/Ter inzage. Zienswijzen Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen gemotiveerd, mondeling maar bij voorkeur schriftelijk, zijn zienswijze over het ontwerpbesluit indienen. Uw zienswijze moet voldoende gemotiveerd zijn en voorzien van een datum en handtekening. Vermeld hierbij altijd

uw naam en adresgegevens. Anonieme zienswijzen worden niet in behandeling genomen. Zienswijzen over het ontwerpbesluit omgevingsvergunning kunt u sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Lisse, Postbus 200, 2160 AE Lisse. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer R.B. van Dorp via telefoonnummer 14 0252. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.

LISSESCHE IJSCLUB Zal de temperatuur zover gaan zakken dat wij onze schaatsen kunnen gaan pakken? Lekker zwieren op de baan Wedstrijdjes rijden om de faam Warme chocomel en zure mat We zijn het schaatsen nog lang niet zat Jong en oud in Lisse gaat naar de ijsbaan aan de Randmeerstraat

Aanvragen Aangevraagde omgevingsvergunning: • Heereweg 29 – het kandelaberen van een boom en het kappen van een boom met herplantplicht

Colofon

BOUWEN EN WONEN

Contactgegevens Bezoekadres: Heereweg 254, 2161 BS Lisse Postadres: Postbus 200, 2161 AE Lisse Telefoon: 14 0252 E-mail: gemeente@lisse.nl Website: www.lisse.nl Openingstijden Onze gemeentewinkel werkt volledig op afspraak zodat u niet lang hoeft te wachten. Een afspraak maakt u op www.lisse.nl, telefonisch via 14 0252 en bij de receptie. Let op: voor het afhalen van uw reisdocumenten of uw rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken! U

kunt daarvoor zo binnenlopen. De openingstijden voor de receptie en telefonische vragen zijn: · maandag, dinsdag en woensdag van 09.00 tot 17.00 uur · donderdag van 09.00 tot 20.00 uur · vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur Milieustraat De milieustraat is gevestigd aan de Vennestraat 3. U kunt er terecht op maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.

Alida van Leeuwen Dorpsdichter Lisse

Lokaal Loket Bij het Lokaal Loket Lisse in het gemeentehuis kunt u elke dag tussen 09.00 en 12.00 uur terecht zonder afspraak. Griffie Heeft u vragen over de gemeenteraad of over raadsvergaderingen? Neemt u dan contact op met griffier Marianne Verhoev, telefoonnummer (0252) 433 120. U vindt deze informatierubriek ook op www.lisse.nl onder het kopje bestuur/bekendmakingen en regelgeving.


Ingediende sloopmelding: • Keukenhof 1 - het slopen van een werkplaats, wagenloods en een betonplaat (kuilplaats) en het verwijderen van diverse asbesthoudende materialen Als blijkt dat er een inspraakprocedure nodig is, dan kondigen wij dat aan op deze informatiepagina. In dat geval kunt u de aanvraag inzien. Op dit moment liggen de aanvragen niet ter inzage. Verlengen beslistermijn Aangevraagde omgevingsvergunning: • Heereweg 363 – het bouwen van een overkapping Besluiten Verleende omgevingsvergunning: • Nieuwstraat 3 – het vergroten en renoveren van een woning Vindt u dat u door een besluit in uw belang bent getroffen? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Reageren op ieder besluit moet u doen binnen zes weken nadat de vergunning naar de aanvrager is verzonden. Wilt u weten wanneer dat is geweest? Neemt u dan contact op met de gemeentewinkel, telefoon 14 0252. Welstand Op donderdag 1 december houdt de plaatselijke vertegenwoordiger van de commissie ruimtelijke kwaliteit (welstandscommissie) voor de gemeente Lisse vanaf 10.30 uur een openbare vergadering in het gemeentehuis van Lisse. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, ligt vanaf woensdag ter inzage. U kunt deze inzien bij de Gemeentewinkel / Vergunningen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252. Iedere donderdag houdt de Centrale Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (regio welstandscommissie) voor de Duin- en Bollenstreek vanaf 14.00 uur een openbare

Milieustraat blijft in Lisse LISSE n Zoals het er nu naar uit-

ziet blijft de gemeentelijke milieustraat voorlopig gehandhaafd aan de Vennestraat. Uit de bespreking hierover tijdens de raadvergadering van donderdag blijkt dat er overleg is met de gemeente Hillegom voor een nieuwe locatie. Een besluit tot eventuele verplaatsing behoort tot de bevoegdheden van het college, maar de gemeenteraad wil als het zover komt wel eerst van de hoed en de rand weten. Valentina Tsjebanova van de VVD kwam met een door het CDA gesteund amendement over dit onderwerp met als doel het desbetreffende artikel uit de verordening te schrappen. “Op dit moment bevindt de gemeentelijke afvalinzamelplaats zich binnen de gemeente en die is voor onze inwoners van essentieel belang.” Gerrit Meiland van het CDA stelde vast dat er kennelijk sprake van is om dit samen met Hillegom te doen. Het amendement werd uiteindelijk gesteund door de VVD, CDA en coalitiepartij Nieuw Lisse. Een meerderheid dus. Meiland: “ We hebben er allemaal vertrouwen in dat het college bij ons langs komt als het zo ver is, maar als je het artikel nu uit de verordening schrapt zijn we precies waar we wezen moeten.” Het in grote meerderheid aannemen van het ingediende amendement leidt ertoe dat het college met eventuele plannen van het verhuizen van de milieustraat zich eerst bij de raad meldt voordat het plannen worden uitgevoerd.

vergadering in het Groothandelsgebouw, Stationsplein 45 te Rotterdam. De agenda met de bouwplannen die tijdens de vergadering worden beoordeeld, kunt u vanaf donderdag telefonisch opvragen. Wilt u meer informatie? Belt u dan naar 14 0252.

Voor alle informatie over bouwen, bouwplannen, afwijking van bestemmingsplannen en vergunningen (omgevingsvergunning) kunt u een afspraak maken met de Gemeentewinkel / Vergunningen via telefoonnummer 14 0252. Afspraken zijn mogelijk op maandag, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur, donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

DIVERSEN

Aanhanger Vrijheidsstraat Al langere tijd staat op een parkeerplaats in de Vrijheidsstraat een aanhanger geparkeerd. Het is echter verboden een aanhanger die niet voor gewone verkeersdoeleinden wordt gebruikt langer dan drie dagen op de weg te plaatsen of te hebben (artikel 5:6 Algemeen Plaatselijke Verordening). Van wie de aanhanger is, weten wij niet. Daarom verzoeken wij de eigenaar via deze weg om de aanhanger vóór maandag 5 december weg te halen. Of anders voor die datum een zienswijze in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken. Gebeurt geen van beide, dan laten wij de aanhanger weghalen en opslaan op kosten van de eigenaar (bestuursdwang). Ook als de aanhanger elders in Lisse geplaatst wordt en opnieuw langer dan drie dagen geparkeerd wordt, passen wij bestuursdwang toe.

SPELEN JULLIE MUZIEK OP ONZE NIEUWJAARSRECEPTIE? Op maandag 9 januari organiseren wij weer een nieuwjaarsreceptie voor onze inwoners. Dat doen wij in het gemeentehuis en zoals gewoonlijk willen we daar muziek bij hebben. Voor 9 januari zijn wij daarom op zoek naar muzikanten die tegen een vaste vergoeding de achtergrondmuziek willen verzorgen. Heb je interesse? Meld je dan aan en omschrijf kort wie je bent, met hoeveel mensen je optreedt en wat voor soort muziek jullie spelen. Het zou fijn zijn als je een filmpje van een optreden kunt meesturen. Aanmeldingen kunnen tot 10 december worden gestuurd naar bestuurssecretariaat@lisse.nl. Het college kiest op 13 december welke muzikant(en) op 9 januari mogen optreden.

Collectes 27 november t/m 3 december – Leger des Heils 4 t/m 10 december - Comité Ontmoeting Lisse Lisse, 29 november 2016 Het college van burgemeester en wethouders

Spannende hockeyduels voor Hisalis Heren 1 en Dames 1 n Nieuwe, meer offensieve opstelling bij de dames LISSE n De Heren 1 en Dames 1 van Hisalis speelden zondag de laatste competitiewedstrijden voor de winterstop. Ze verliepen succesvol. Hisalis Heren 1 ontwaakte snel uit de droom van een aangename herfsthockeywedstrijd omdat tegenstander Abcoude in no time met 0-1 voorkwam door een geslaagde strafcorner. Gelukkig voor de thuisploeg werd het al snel 1-1 door een strafcorner sleeppush van Sven Cozijn. Hij scoorde ook de 2-1. In de tweede helft werd Hisalis duidelijk de betere partij. Marcel Bakx plaatste zijn pass vanaf de linker achterlijn loepzuiver op de razendsnel inkomende Bruno Juray die keihard op binnenkant rechterplank zijn doelpunt scoorde: 3-1. Kort daarna kwam Abcoude weer dichterbij door de 3-2 uit hun strafcorner. De spanning droop van het veld. De Heren 1-keeper van vorig seizoen, Flip van ‘t Pad Bosch, stond tussen de palen wegens blessureleed van Jaimy Hoek, en speelde een geweldige wedstrijd. In de slotfase van de wedstrijd pikte wederom Bruno Juray de bal op

van de middellijn en kwam tot in de cirkel van Abcoude. Een scherpe pass naar Marcel Bakx volgde en die maakte de 4-2. DAMES 1

Dames 1 van Hisalis trof zondag de koploper Strawberries uit Driehuis. Trainer/coach Robert Noall had een speciale voorbereiding voor deze wedstrijd getroffen: hij had zijn team getraind om te strijden in een meer offensieve opstelling dan het team gewend was: minder verdedigers en vol gaan voor de aanval. Binnen de eerste minuut scoorde Strawberries al via een strafcorner de 0-1. Kort daarna leek Tess van Bochove de bal over de keeper van Strawberries heen te spelen, die blokkeerde het schot maar de bal kwam in de forehand van Nerissa Heemskerk en zij kon de 1-1 scoren. De 1-2 kwam voort uit een strafcorner van Strawberries. De snelle Hisalis-spits Michelle Wijnhout kwam meerdere keren in scoringspositie, maar werd door de harde verdediging van Strawberries daarbij op de stick geslagen om haar onreglementair af te stoppen. Dit werd twee keer bestraft met

De dames 1 wisten tegen koploper Strawberries een gelijkspel in de wacht te slepen.

geel. De geblesseerde Zoë Duivenvoorden kwam nog vanaf de bank met de gouden tip voor de strafcorner: Strawberries zou de korte hoek vrijlaten.

Jolien van Schieveen nam de laatste strafcorner voor Hisalis. Zij speelde direct hard in de korte hoek over de rechtervoet van de keeper en maakte de gelijkmaker: 2-2.


LISSE

bruisend dorp in de Bollenstreek Nederland Leest & Bibliotheek Bollenstreek De Bollen Mina’s

Activiteiten Activiteiten Atelier VanderVoort Bibliotheek Bollenstreek Woensdag 7 december Voorlezen en knutselen voor kinderen vanaf 4 jaar Nog plekken vrij14.30 bij uur de schildercursussen op dinsdagmiddag, Zaterdag 10 decemberen – 10.00 – 15.00 uur Schrijfactie voor Amnesty - Tijdens de Dag van dinsdagavond woensdagochtend.

de Mensenrechten worden op verschillende locaties brieven geschreven voor activisten en gewetensgevangenen. Helpt u mee? Bibliotheek Bollenstreek Zondag 11 december Zondagmiddag met levenscoach Angela Roelen “Nederland Leest’ - “Een vlucht regenwulpen’ van Maarten ’t - over het omgaan met moeizame familierelaties, Hart - deze maand cadeau voor alle leden van de bibliotheek. onderlinge communicatie en methodes om de 29/10 - 14.00 uur - Maskers maken met Mirjam ander te voor bereikenHalloween zonder escalatie. Ma 12 december vestiging Noordwijk Tips & Talks – netwerkbijeenkomst - workshop die Kuyper van –CoolCreati ef. 14.00 – 16.00 uur je helpt bij het maken van nieuwe keuzes voor je 1/11 - 10.00 - 12.30 uur - Peutermarkt loopbaan. Met behulp van de PLEK-methode van 5/11 - 14.00 uur - Knutselen en voorlezen rond het themastrategie Edward Tuheteru, krijg je een praktische om gerichter aan je toekomst te werken. griezelen BIBKUNSTSCHUUR expositie Babygebaren olv Djoeke van Rossum 9/11 - 10.00 uur - Workshop Tot t/m 7 december is nog in de huisartsenpraktijk Oranje-Nassau te Lisse de expositie ‘ Iconen 16/11 14.00 + 15.30 uur - Werkbespreking door Lisbeth J. Veilen Symbolen` te zien. Opening zondag 11 december om 16.00 uur - expositie ‘Gedaanteverandering’: de BIBkunstenaars liat, kunstenaar BIBKunstschuur. exposeren- hun mooiste werk! Te zien tot en metgrap 14 januari 20/11 20.00 uur - Lachen, van tot2017. wetenschap door Alida

van Leeuwen. Met lachmeditatie. Boekhandel Wagner 26/11 - 20.00 uur Kinderen & Sociale Media - avond Donderdag 8 december 19.15- uur Sassenheimse Spellenavond. Aanvang: 19.15 uur. verzorgt De toegang is gratis. Aanmelden is gewenst. door Eliane Groenendijk, mediacoach 17 december 13.15 uur - 14.00 uur - Meet & Greet Meester Bart 28/11 - 10.00 uur - ‘Nederland Leest’ Lezing van Huug Tiele7 December uniek bezoek van Olav Mol mans over Maarten ’t Hart ism het KrantCaféLisse. Locatie ’t Poelhuys ‘t Huys Dever Close Harmony Zanggroep Dune uur & Forest Noordwijk, o.l.v.Leest Peter Janka, zingt “Christmas 30/11 - 13.00 - 15.00 - uit ‘Nederland Schrijversmarkt’ Carols” in de kapelzaal van Huys Dever te Lisse op 18 en 19 december, aanvang 20:00 uur. Maak kennis met (amateur)schrijvers uit de regio. Schrijver Jan Toegang: € 15,- (incl. consumptie) Informatie & Reservering via kasteeldever@gmail.com of van is aanwezig voor schrijftips en advies. tijdensAken openingsuren op Tel.: 0252-411430 Filmhuis Lisse BIB Kunstschuur Fantastic beasts and where to find them dinsdag 6 december: 6+ Tonio25/11 - 20.00 uur - werkbespreking dinsdag 13 december: Les Innocentes

dinsdag 20 december:

20:00 uur 20:00 uur 20:00 uur 20:00 uur

The Light Between Oceans dinsdag 27 december: Boekhandel Wagner 1Grimbergen /11 - 15.00 17.00 uur Nathalie Pagie spreekt over haar Boeken boeken signeert. Donderdag en 8 december 15.00 uur: Films & Tea - Aan de vooravond van de vertoning van de film Tonio door Filmhuis Lisse bespreekten Huug Tielemans, voormalig docent Nederlands aanvan het 6/11 - Lezing: ‘Dyslexie touwtjespringen’ door Marijke Fioretticollege het boek. Bovendien zal Kees Wamelink, programmeur van het Filmhuis, een Vuure korte introductie houden over de film Tonio. Donderdag 8 december 19.15 uur: de Grimclub bespreekt Judas (van Amos Oz!).

Cappella pro Cantibus Mannenkoor David 1/11 - Allerzielen-concert - loc. Groene of Willibrordkerk in Zaterdag 3 december: Kerstuitvoering Dorpskerk Bodegraven diverse koren o.l.v. Oegstgeest. H. van der Meij Vrijdag 9 december:

Kerstuitvoering Salemkerk Lisse met alle koren van de Ger. Gem.

Lisse Chr. Zangverenging teExcelsior Vrijdag 23 december: Kerstuitvoering Noorderkerk Amsterdam met jongerenkoor 31/10 - 20.00 uur - Herinneringsconcert loc. Gereformeerde Kerk Jesarela Symfonieorkest Filmhuis Lisse Bloembollenstreek Op 18 december kerstconcert in samenwerking met Cinema Floralis. Hoofdprogramma 4/11 20.30 uur - IDA - Pawel Pawlikowski de stomme film The Snowman, muzikaal begeleidt door het Jeugdsymfonieorkest 7/11 - 20.30 uur - The Fault in our stars - Josh Osborn Bloembollenstreek o.l.v. Erik Waerts 18/11 - 20.30 uur - The keeper of lost causes - Mikkel Norgaard KNNV Bollenstreek 25/11 - 20.30 uur - de 100 jarige die uit het raam klom en verExcursie - vogelen in Friesland - zaterdag 10 december 2016 07:00-18.00 uur dween - Feix Herngren De kosten voor het meerijden bedragen € 15,00 af te rekenen met de chauffeur. Opgeven vóór 14 december bij Paul Venderbosch, 0252-214889 of via mail paulsbus@casema.nl

De Greef Kasteel Keukenhof 19.00-23.00 uur - Elke vrijdagavond SOOS (14-18 jaar) 8 t/m 11 december: 17 en 18 december:

Kerst op de Nieuwe Plantage Castlefest Winter Editie op de Nieuwe Plantage van Kasteel Keukenhof. Galerie Het Heerenhuis

Expositie van schilderijen van EUS.

Speeltuin Marijke 8 + 22 december – aanvang 20.00 uur volwassenen - klaverjassen Kasteel 14 decemberKeukenhof – 14.00 - 15.30 uur 5 t/m 8 jaar - creatieve Middag 16 december – 19.30uur – 21.00- Muziektheatervoorstelling uur 9 t/m 12 jaar - creatieve 4/11 - 20.15 ‘Inavond gesprek met

mijn moordenaar’ door De Andersons en Arjen Lubach De Paraplu 11+ &KrantCaféLisse Gezel: Studenten ConservatoOp 20 18/11 december:- MeesterHet sluit het jaarKoninklijk ook op muzikale wijze af. Met het rium Den Haag afdeling altviool o.l.v. Mikhail Zemtsov Senioren Salonorkest Noordwijk Vrijdag 16 december:

Het Ouderenkoor ´Zanglust´ verzorgt een kerstconcert voor 55-plussers in de grote zaal van ´De Beukenhof´,

MLX Musical & Dance Aanvang 14.30 uur. Zaal open vanaf 14.00 uur. Toegang gratis 2/11 - Open dag in Beinsdorp De Torren 29/11Medewerking MLX Musical & Dance aan Fashion ExpeZondag 18Flora december: rience HillegomKerstsamenzang met de Bollen Mina’s in de Kerk H.H. Engelbewaarders

De Olmenhorst Volksuniversiteit Lisse 08+ 15/11 - Kookworkshop vrijdag 9 december om 20.00 uur: lezing over ‘Positieve psychologie’, een nieuwe 29/11 - Sinterklaas kinderfeeststroming binnen de psychologie over Levenskunst. Rob Behr gaat in op nieuwe inzichten in

psychologisch wetenschappelijk onderzoek. De Paraplu Reserveren is mogelijk via www.volksuniversiteit9.30 - 12.00 uur - InloopCafé loc. Beukenhof dinsdag, donderlisse.nl, maar u kunt ook op de avond zelf aan de dag en vrijdag balie betalen. Toegang € 5.- (inclusief koffie/thee).

Museum de Zwarte Tulp SWOL Tentoonstelling Bollenschuren - Iconen van de Bollenstreek 7/11 - Seniorenmarkt 9 september t/m 19 februari 2017:- locatie ‘t Poelhuys 20/11 - Themabijeenkomst senioren&veiligheid Tentoonstelling Vrouwelijke tekenaressen: 30 september t/m 30 januari 2017:

in een mannenberoep -Historische Prenten CollectieNieuwenhuis laten vanaf de 18de eeuw

Symfonieorkest Bloembollenstreek zien hoe verfijnd en bijzonder het werk van deze 22/11 - 20.15 uur - Concert - Locati e Grote kunstenaressen is. Kerk MEET & GREET met SINTERKLAAS Speeltuinvereniging Marijke Zondag 4 december tussen 14.00 – 15.00 uur. Samen met Sinterklaas op de foto. 6/11 - Klaverjassen 14/11 - vanaf 20.00 uur - Bingo 18+ KINDERACTIVITEITEN kijk-doe-ontdek - Woensdagmiddag 28 -december: Stijl? middag - (5 t/m 8 jaar) 19/11 - 14.00 - 15.30 uur Creatieve Wat is dat eigenlijk? Eerst ga je het museum in opzoek naar verschillende stijlen. Welke stijl vind 20/11 Klaverjassen jij het mooist? Daarna ga je er mee aan de slag in het Werktheater - Elke laatste woensdag van 26/11 14.00 16.00 uur - Sinterklaasviering de maand-14.3016.30- uur voor kinderen - van 5 t/m 12 jaar. Een entreekaartje (€ 3,-) voor het museum voldoet als toegang en uur meedoen. 28/11 - 19.30 - 21.00 - Creatieve avond op (9 t/m 12 jaar) Speur je wijs altijd prijs - Altijd te doen: leuke leerzame speurtocht over kunst en de streek

De Torren waarin je woont. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Prijs: € 2,- Aan het einde van de speurtocht ligt er voor -iedereen een prijsje klaar. 9/11 ‘t Joppe Shantyfesti val Warmond in Party Centrum Dekker in Warmond 22/11 - 14.00 tot 14.45 uur en 15.00 tot 15.45 uur - Optreden in woonzorgcentrum “Bloemswaard”, Hillegom

In november leest heel Nederland ‘Een vlucht regenwulpen’ van Maarten ’t Hart. Leden van de openbare bibliotheek kunnen dit boek gratis ophalen in de bibliotheek. In het kader van Kunstweek Warmond interviewt Michiel Noordzij Maarten ’t Hart op 2 november over zijn boek. Kunstcommissie Warmond organiseert deze middag in samenwerking met Boekhandel Enzo en de biblioDeBoek BollenKado Mina’s, dameskoor uit theek. Lisse, sluiten dit zangjaar af met Opaantal 28 november geeft Huug een kerstoptredens: lezing in de ’t PoelOpTielemans zaterdag 10een december huys overinhet werk van(besloten) Maarten Ommendijk Leiderdorp, Hart en op 30 november sluit op’tzondag 11 december op de kerst de bibliotheek Nederland Leest

af met een schrijversmarkt. Op deze markt kunnen mensen die van lezen en schrijven houden elkaar ontmoeten. Lokale schrijvers die recent een boek gepubliceerd markt in dehebben Kerkstraat in Noordwijk, zijn aanwezig en lezen op vrijdag 16 december in voor de Zilkuit eigen werk. bij de Zonnebloem (besloten) en Jan van Aken, auteur van tenslotte op zondag 18 december historische romans,samen ook wel een kerstzangmiddag metde ‘Nederlandse Umberto shantykoor De Torren in deEco’ Engelbe genoemd, is aanwezig voor

Expositie Meesterschilder Gluren bij de Ed van Heck bijburen Kompaen Lisse huiskamerfestival OpEen de 2e kerstdag (maandagin26het kader van Poelpolder jaar, december 2016) van 12:00 50 – 17:00 waarbij in huiskamers/ateliers uur, organiseert Kunstgalerie in de Poelpolder optredens Kompaen een solo-expositie vanzullen zijn van diverse artiesten. realistische fijnschilder Ed van O.a.Tijdens singer/songwriters, mu-zal Heck. deze openingsdag sici, koren, verhalenvertellers, de kunstenaar aanwezig zijn om zijn acteurs,werken dichters, kunstenaars nieuwste toe te lichten. De enz. Dit zal plaatsvinden op kunstwerken zullen tot 29 januari zondag 22 maart 2015 tussen 13 en 18 uur. Het gaat hierbij om 3 korte optredens van maximaal 30 minuten in een huiskamer in de Poelpolder, met wisselend publiek. De entree is gratis. De locaties zullen herkenbaar

Avond in het teken van lachen Is zingen je passie, heb je al Last van een herfstdip? Op enige jaren ervaring opgedaan 20 november vindt in de in een koor of op een andere bibliotheek een thema-avond manier dan ben je van harte over de lach plaats onder welkom bij Popkoor Just for leiding van lachpsycholoog Fun De Zilk. Momenteel zijn Alida van Leeuwen. Lachen we op zoek naar tenoren en om het lachen heeft veel sopranen. Popkoor Just for Fun positieve effecten op lichaam De Zilk wordt gevormd door een en geest. Een actieve avond groep enthousiaste leden van met als afsluiting enkele alle leeftijden. De zangers en lachmeditatie-oefeningen. zangeressen komen uit De Zilk en omliggende dorpen en het koor geniet ruime bekendheid Beste Muzikant of zanger, in de regio. Het repertoire is ben jij een muzikant of zeer gevarieerd en bestaat uit zanger die gewoon lekker Engels- en Nederlandstalige muziek wil maken? Kom popsongs en ballads. Regelmatig dan gezellig repeteren met worden optredens verzorgd ons. Een gezellige avond muzoals bijvoorbeeld in de ziekmaken met een gezellige Keukenhof, op Schiphol, tijdens club muzikanten en zangers. korenfestivals, gemeenschapsReageer of kijk op de webhuizen of verzorgingstehuizen. site, wie weet wat we voor Iedere woensdagavond van elkaar kunnen betekenen. 20.00 - 22.15 uur oefenen wij in Voor meer informatie, bel het parochiehuis van de Heilig of mail. contact@podiumHartkerk aan de Beeklaan in De ervaring.nl / 06-46158510 / Zilk. Je bent altijd welkom om www.podiumervaring.nl als langs te komen! je podiumvrees hebt, ben je ook welkom!.

Popkoor Just for Fun

zijn geëxposeerd door een raamposter en 2017 worden. Locatie: een gekleurde ballon. Er wordt Oranjelaan 124, 2161 KH Lisse. een programmafolder gemaakt met een stratenplan waaruit de bezoekers zelf een keuze kunnen maken voor een route door de wijk. Voor de huis-aan-huis verspreiding in de Poelpolder zullen vrijwilligers gezocht worden en in het centrum zullen bij de VVV en de bibliotheek programmafolders neergelegd worden. Ook zullen er posters zowel voor bollen als voor de BIB, opgehangen worden op diverse groeizame winter gaat de BIB in locaties in het dorp. 2017 op veel nieuwe verrassende Na afloop is er een gezamenplekken in de regio exposeren en kunstactiviteiten organiseren. Deze laatste “schuurexpo” pakken we uit met het mooiste, meest een bingoavond. Deze is op 14 originele en kleurrijkste werk november in ons clubhuis. We dat BIBBERS kunnen maken. Een spelen dan 4 rondes met leuke en ander overgoten met muziek prijzen. Deze activiteit is zowel van de combo “Jazz goes on” en voor leden als niet-leden gratis. vergezeld van een goed glas en een Daarnaast klaverjassen we in de hapje. Welkom! De tentoonstelling speeltuin. Eens in de 14 dagen is te bezichtigen van 11 december op donderdagavond. Inloop 2016 t/m 14 januari 2017 U kunt vanaf half 8, het eerste potje bebinnenlopen als er cursus wordt gint om 20:15. We spelen drie gegeven of als de kunstenaars aan het rondes. Aan het einde van de werk zijn. Als de vlag buiten hangt zijn avond krijgen de winnaars een we open! Per koppel vragen we prijsje.

BIB Kunstschuur

het geven van schrijfadviezen en –tips. Zijn laatste roman ‘De Afvallige’, bekroond met de ‘Gouden Vullings 2013’, is juichend ontvangen en kwam op de longlist voor zowelDeze de AKOwaarderskerk in Lisse. middag als de Libris-literatuurprijs. is gratis voor iedereen toegankelijk Bent u zelf en begint omschrijver 14.00 uur.enDewilt Bollen uMina’s aan de markteen deelnemen? hebben zeer uitgebreid Neemt u dan contact met kerstrepertoire, dus datopworden kterpstra@bibliotheekbollenongetwijfeld weer mooie optredens! streek.nl.

Truus & Frans van der Veld

lijke afsluitende bijeenkomst op Is een leuke locatiebijvoor mede-exposant Galerie alleFrans deelnemers, Kokshoornbewoners te Voorburg vantot de22locaties artiesten. – 12 - enen levert een Er zal dan gelegenheid zijn bijdrage in het Haags Kunst omKook met Boek elkaar ervaringen van de H K K tgvuit te wisselen en te evalueren. 125 jarig bestaan, in de vorm Aangezien de entree gratis is van 3 romeinse recepten worden er sponsoren gezocht ten tijde van de Romeinse voor de borrel en de hapjes; Wacht/ Uitkijktorens bij de zij zullen vermeld worden op de Limes. programmafolders. Voor informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Kaseh Oomen tel. 0252412280 of per mail: kasehoomen@hotmail.com

Speeltuin Marijke

een email naar secretaris@ Op vrijdagavond 31-10 en 28svmarijke.nl 11 knutselen we met kinderen Onze speeltuin bestaat inmidvan 9 tot 13 jaar van 19:30 dels al 62 jaar en we proberen - 21:00 uur. Leden zowel als hem met zijn allen zo mooi moniet-leden zijn welkom. Voor gelijk te maken. Voorbeelden leden is het gratis, niet-leden BIB Winterklaar, op naar een nieuwe hiervan zijn het nieuwe clubbetalen 2,50 euro. We proberen lente! Op 11 december om 16.00 uur gebouw, de verbouwing van de de knutselwerken zo uit te kieis er een feestelijke opening van oude draaimolen, het nieuwe nen dat ze binnen anderhalf uur een BIB-expositie. De laatste in de speeltoestel dat we sinds juni te maken zijn en dat er variatie kunstschuur, want de BIB gooit het 2014 hebben en de vervanis. Zo hebben we vorig jaar met roer om en gaat de schuur verlaten ging van de valondergronden. papier, stof en hout gewerkt. Af om de vleugels uit te slaan. Na een, Onder de kleine schommels en toe komen ook de verfkwasen de wippen hebben we in een inleg van 5 euro. Daarvoor ten om de hoek kijken. 2013 kunstgras gelegd en eind krijg je het eerste bakje koffie Met kleinere kinderen knutseoktober komt er ook nieuw gratis en een gezellige avond len we ook op de woensdagkunstgras onder de grote gegarandeerd. In november middag. In november doen we schommels. staatVorig wordt erlezingen, gekaartfiop de 6e en bestemming Veiligheid heeft gekregen. etsroutes en datbegon op deallemaal 19 en beginnen Het in 1996, hetweJaar boeken, bovenaan bij onze de 20ste. jaar publiceerde hetspeeltuin. CHG het boek tentoonstellingen. omhet 14:00 uur. Dit knutseluur, van Industrieel Erfgoed. Toen Gelukkig kunnenLandschap we geregeld Novemberéniseigenaren ook de maand dat “De Bollenstreek, en Overheden van bollennou er ja voor anderhalf uur,oog is bedoeld kwam het eerst voor terugvallen fondsen en Sinterklaas eenhet bezoek erfgoed van op de bloembollenculschuren zien nu belangbrengt in van kinderen tussenwaarde 5 en 9 devoor grotedecultuurhistorische instellingen om deze aan onze Op 26Voor tuur”. In dit boek wordtaankopen het verbad behoud en speeltuin. herbestemming. De werkjesvoor zijndeopDuindezeen diejaar. bollenschuren mogelijk te maken. Daarnaast november zal hij ons verblijden gelegd tussen het landschap van de vele bollenschuren zijn adviezen doelgroep en afgestemd. Soms Bollenstreek voor Nederland isBollenstreek, onze penningmeester met restauratie pepernotenenenherbestemming wellicht de gebouwengoed van de voor zijn erTwintig wel moeders diespant helpen, hebben. jaar later de sparen. een cadeautje hier of daar. bloembollencultuur en de mensen gegeven. De Bollenstreek heeftHij een in maar over het algemeen Werkgroep Bollenerfgoed zichkunnen nog neemt natuurlijk zijn pieten die deze bedrijfstak tot bloei Regionale Collectie ook Bollenschuren de kinderen toch wel al steeds in voor behoud enzelf herbeWe hopen u gauw eens te mee. Voor deze activiteit kuntinu hebben gebracht. Terweer gelegenheid en maar liefst 94 bollenschuren goed met debollenerfgoed. schaar omgaan. stemming van De mogen begroeten deBollenstreek kinderen opgeven van het 20-jarig jubileum in van de hebben via een onze vorm Naasttien dejaar kinderactiviteiten bie- de eerste onder de vleugels onze speeltuin. is tot en website www.svmarijke.nl Werkgroep Bollenerfgoed van bescherming gekregen. of den we ookDede moeder/vaders van Museum Zwarte Tulp, sinds met 19 februari 2017 in Museum De Sinds 2003 reikt de Werkgroep jaar2006 als Werkgroep BollenerfZwarte Tulp de wisseltentoonstellijks de Zwarte Tulp Prijs uit. Deze goed van het Cultuurhistorisch ling “Bollenschuren, Iconen van de stimuleringsprijs is bestemd voor Genootschap Duin- en Bollenstreek Vereniging Oud Lisse Volksuniversiteit Lisse zien. van beeld eigenaren van een bollenschuur, (CHG). Er is in die 20 jaar veel 4/11 - 9.00-12.00 uur - Inloopochtend 6/11- 9.30-11.30 Bollenstreek” uur - cursus te Montage Meer informatie: die op een bijzondere manier is bereikt. Bollenschuren werden op 18/11- 19.30 uur - presentatie over de Graven en geluid vankaart Holland Boer. Loc.behouden de Vergulde 14/11 - 20.00 uurwww.bollenerfgoed.nl - lezing Intiem en transcendent of een goede nieuwe de gezetdoor door Dick middeldevan Zwaan de kunst van Mark Rothko 27/11 en 28/11 avond - Kerststuk maken

20 jaar WerkgroepBollenerfgoed

Lezing

Bibliotheek Bollenstreek – open Mark podium Rothko, beschikbaar van JoodsRussische oorsprong maar Met interessante, informatieve, al op jonge leeftijd met creatieve én uiteraard ook zijn ouders naar de verenigde gezellige activiteiten verbindt de Staten verhuisd, bibliotheek mensenstaat met bekend elkaar. om veel zijn plezier kleurvlakken. Met faciliteren wij in Hoo Man Chan, de gemeente Lissemuseumdouiteenlopende cent van het Van activiteiten in Boymans de Bibliotheek. Beuningenmuseum, volgt Wilt u een niet-commerciële in zijn lezing de ontwikkepresentatie, lezing, workshop ling van Rothko van zijndan of voorstelling organiseren primitieve bent u bij onsbeginstadium aan het goedetot aan het bereiken van zijn adres! volwassenheid. Ongetwijfeld Het podium is tijdens de opezal hij ookvan stilstaan bij de ningstijden de bibliotheek befaamde “Seagram Murals”, te gebruiken. Van oktober tot muurschilderingen die op Roen met maart kan dit ook thko ontwierpvan voor een-16:00 zeer zondagmiddag 12:00 befaamd restaurant, uur. De activiteiten zijnmaar altijd die hij terugtrok omdat de openbaar toegankelijk. De Biblioprotserig omgeving hem theek steltrijke het podium kosteloos nietbeschikking. aanstond. De lezing is ter Er wordt geen zowel een zeer informatieve toegangsprijs gevraagd. De Biblikennismaking metuw hetactiviteit werk otheek ondersteunt en het leven van van Mark Rothko als op gebied communicaeenDat prima tie. doenvoorbereiding we o.a. door hetvoor een bezoek unieke versturen vanaan eende persbericht, tentoonstelling. De lezing in is plaatsing van het evenement op agenda vrijdagop14onze november de website om en 20.00 op de Volksunivervia onzeuur social media. siteit Lisse, Vuursteeglaan 9. De toegang bedraagt € 5,- ( inclusief koffie/thee). U kunt zich aanmelden via de website Voor www.volksuniversihet opgeven van teit-lisse, of op de avond zelf activiteiten mail naar door betaling aan de balie.

cultuurpunt@bibliotheek bollenstreek.nl

Voor het opgeven van activiteiten mail naar cultuurpunt@bibliotheekbollenstreek.nl


nieuws

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

LISSE n Bij het jongerenwerk Lisse is er iedere vrijdag het kookcafé Cooking Club. Van 16.00 tot 19.00 uur kunnen jongeren tussen de 11 en 16 jaar bewust leren kopen en koken. Voor 2 euro per persoon kunnen zij al genieten van hun eigen geleerde kookkunsten.

1e + 2e Kerstdag www.restaurantsevens.nl 071-5018291

Iedere week maakt de groep verschillende gerechten van vega tot vleesjus tot stamppot. De eerste stap is het maken van een ingredientenlijstje en daarna boodschappen doen. De jongeren leren hoe zij om moeten gaan met hun uitgaven en om duurzaam boodschappen te doen, door te letten op aanbie-

Spreekuur SVL een week later LISSE n Vanwege Sinterklaasavond wordt het spreekuur van Servicepunt Vrijwilligers Lisse een week opgeschoven.

Activiteiten bij speeltuin Marijke LISSE n Speeltuin Marijke aan de Crocussenstraat 3a heeft ook in december een aantal activiteiten.

Er is een creatieve middag gepland op woensdag 14 december tussen 14.00 en 15.30 uur voor de jeugd van 5 t/m 8 jaar. Voor kinderen van 9 t/m 13 jaar is er op vrijdag 16 december van 19.30 uur tot 21.00 uur ook iets creatiefs te doen. De jeugdactiviteiten zijn voor leden gratis. Nemen zij een vriendje of vriendinnetje mee dat nog geen lid is, dan bedragen de kosten 2,50 euro per keer. Volwassenen kunnen donderdag 8 en 22 december vanaf 20.00 uur bij Marijke klaverjassen. Kosten: 5 euro per koppel.

Hoezo kerstfeest? BEINSDORP n Het was voor de

leden van Toneelvereniging Ons Genoegen wel een beetje vreemd: hartje zomer en dan kerstliedjes moeten zingen. Want na de succesvolle voorjaarvoorstellingen is nu gekozen voor een toneelstuk dat speelt rond de kersttijd. Dit blijspel, geschreven door Edwin Woons, gaat over een psychiater die rond de kerstdagen vakantie heeft. Een aantal zeer lastige patiënten, een dame van de zorgverzekeraar en notabene zijn eigen vrouw, misgunnen hem zijn rust. Iedereen heeft zo zijn eigen motieven, maar is het niet een beetje zijn eigen schuld? Het stuk wordt 9 en 10 december opgevoerd in dorpshuis ‘t Eiland in Beinsdorp. Het doek gaat op om 20.00 uur en de zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Kaartjes kosten 9 euro (inclusief een consumptie in de pauze) en zijn te verkrijgen via www.onsgenoegen.net of bel Kees van Eijk: 06-10980643

7

Kookcafé Cooking Club

Kerstdiner ?

Het volgende spreekuur is nu op maandagavond 12 december van 19.00 tot 20.00 uur in de bibliotheek aan de Koninginneweg. Goede voornemens voor 2017? Kom kijken wat er allemaal aan vrijwilligerswerk te doen is. Wie niet in de gelegenheid is het spreekuur te bezoeken, maar wel meer wil weten over vrijwilligerswerk, kan een afspraak maken met de adviseur vrijwillige inzet, Marian Kofoed. Mail naar info@ servicepuntvrijwilligerslisse.nl, of bel op maandag of donderdag 412667.

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

dingen en keuzes te maken tussen A- en B-merken. Na de boodschappen wordt er gekookt in de keuken van De Greef (Ruishornlaan 21). De jongeren krijgen een nieuwe kijk op het ouderwetse koken, door gezonde variaties op bestaande gerechten te creëren, zoals een gezonde ‘kapsalon’. De taken worden van tevoren verdeeld, zo leren ze elke keer iets anders. Daarna wordt samen gegeten, afgeruimd en de vaatwasser ingeruimd. Aanmelden voor deze cursus kan via het sturen van een mailtje met je naam en leeftijd naar jwlmelanie@ gmail.com. Op 2, 9 en 16 december gaan de jongeren zelf loempia’s, lasagne en pasteitjes met een verse salade maken.

‘Gemeente betaalt op tijd’ LISSE n Op een enkele uitzondering na betaalt de gemeente Lisse op tijd de rekeningen. Uit gehouden onderzoek van MKB Nederland zou blijken dat dit niet zo is, doch het college van B en W bestrijdt dit. Op weg naar het sinterklaashuis. | Foto: Annemiek Cornelissen

Pietendans in Hoofdstraat HILLEGOM

n Het Sinterklaashuis was zaterdag 26 november voor de tweede keer open en ook nu wist een groot aantal kinderen samen met hun ouders de weg naar dit project te vinden.

Deze keer werd er ook buiten in de Hoofdstraat door de pieten ge-

danst, die allerlei muziek hadden meegenomen. Dit zorgde voor een extra gezellig sinterklaassfeertje. Het sinterklaashuis is een gezamenlijk initiatief van het Koopcentrum Hillegom en Smallsteps, die een leegstaand winkelpand om hebben gebouwd tot sinterklaashuis, waar de kinderen van alles kunnen doen.

De fracties van D66 en VVD stelden vragen over het betalingsgedrag aan het college. In het door de gemeente Lisse zelf vastgestelde Kwaliteitshandvest 2013 is het aantal dagen waarbinnen een factuur moet zijn betaald op 25 gesteld. In de Budgethoudersregeling is bepaald dat een factuur binnen 7 dagen door de budgethouders moet zijn afgedaan. Verder is een factuur betaalbaar zodra de factuur goedgekeurd terugontvangen is op de afdeling Financiën. Tot drie maal per week wordt een betaalbatch aangemaakt voor de bank. De bud-

gethouder/medewerker krijgt aan het einde van de dag een mailtje met vermelding van de hem/haar toegewezen factuur. Tussendoor worden overzichten verstrekt om de afdoening volgens het handvest te laten verlopen. Dit jaar werd tot en met 15 november bijna 45,7 miljoen euro vanwege 4600 rekeningen betaald. 82 procent daarvan is binnen de wettelijke betalingstermijn van dertig dagen voldaan, 13 procent tussen 30 en 60 dagen en in 5 procent van de gevallen duurde het langer dan 60 dagen. Het college geeft aan dat er ondernemers zijn die hun facturen vroegtijdig insturen terwijl werkzaamheden nog niet zijn afgerond of niet juist zijn afgerond. Dan wordt later betaald. Het college zegt zich niet in de cijfers van het MKB te herkennen en ook geen cijfers aan het MKB te hebben doorgegeven.

Doelgroep aanvullende collectieve zorgverzekering uitgebreid REGIO n Mensen met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen in aanmerking komen voor een voordelige collectieve aanvullende zorgverzekering via Zorg en Zekerheid. De inkomensgrens om in aanmerking te komen is verhoogd van 110 procent naar 120 procent van de bijstandsnorm. Dit betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor deze zorgverzekering.

Inwoners van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen kunnen via zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid in aanmerking komen voor de collectieve aanvullende zorgverzekering van gemeenten. Zij moeten aan een aantal voorwaarden voldoen en één van die voorwaarden is een laag inkomen en weinig vermogen. Voor de gemeente Teylingen was dit inkomen al maximaal

120 procent van de bijstandsnorm en voor de andere vier gemeenten is de inkomensgrens gewijzigd van 110 procent naar 120 procent van de bijstandsnorm.

korting op de premie Voordeel van de collectieve aanvullende zorgverzekering is korting op de premie van de basisverzekering. En tegen een laag tarief een goede aanvullende zorgverzekering. De gemeenten betalen een deel van de premie. Daardoor kunnen mensen met een laag inkomen en weinig vermogen ook goed verzekerd zijn. Meer info: www.isdbollenstreek. nl of bel: 0800-9567000. Er is ook meer informatie verkrijgbaar bij het lokaal Loket/het Zorgloket of Wmo Adviescentrum van de betreffende gemeenten.

Bom kost 10.000 euro NOORDWIJKERHOUT/LISSE

Het opruimen van de bom die eind september in een stuk land aan de Leidsevaart werd gevonden, kost de gemeente Noordwijkerhout 10.000 euro. n

Burgemeester en wethouders zijn akkoord met dat bedrag. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) liet de bom in september gecontroleerd exploderen. Op advies van de EOD en in overleg met de gemeente Lisse werd beslo-

ten tot evacuatie van mensen en dieren in een cirkel van 150 meter rond de bom.

250-ponder uit WO II Ook de weg werd afgesloten. Het ging om twee woonhuizen en vijf woonboten. Het ging om een vliegtuigbom, een zogenoemde 250-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. (Bron: BO)

De sloop is definitief begonnen, over enige tijd zijn de Hobaho-hallen weg. | Foto: Nico in ‘t Veld

Sloop kenmerkende Hobaho-hallen van start LISSE n Nog even en hal 2 van de voormalige Hobahoveiling aan de Haven/Hobahostraat is niet meer. Vorige week dinsdag is gestart met de sloop van het gebouw. Door Arie in ‘t Veld

Na de sloop zal naar verwachting binnen enkele maanden worden gestart met de bouw van appartementengebouw ‘De Veilingmeester’, met 46 woningen in de sociale sector. Waarschijnlijk worden de appartementen in 2018 opgeleverd. De verdere bouw in het grote projectgebied laat nog even op zich wachten en omvat woningen die grotendeels worden gebouwd op de plek waar hal 1 zich bevindt. Er is hier echter sprake van uitstel om-

dat de Raad van State heeft uitgesproken dat er een nieuwe bestemmingsplanprocedure moet worden opgezet, waarbij beter rekening gehouden wordt met de omliggende bedrijven. Volgens wethouder Cees Ruigrok gaat de voorbereiding van het bestemmingsplan een aantal maanden duren. Door de ontwerpers van KVDK Architecten is nostalgie in de plannen opgenomen door hergebruik van bestaande elementen die refereren aan de geschiedenis van deze plaats. In de tweede fase krijgen hoogstwaarschijnlijk ook de beide zwanen die ooit op het dak van de Hobaho stonden een tweede leven. Dat is eveneens een link naar het verleden, want die zwanen herinneren aan het feit dat de bloembollenveiling in 1921 in De Witte Zwaan werd opgericht.


Hoofdstraat 26, 2181 ED Hillegom

• Begraven

Tel 0252 - 06Hillegom 22795993 Hoofdstraat 26,520557 2181 ED mail: info@rinusvanstein.nl Tel 0252 520557 - 06 22795993 mail: info@rinusvanstein.nl

• Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

UITGEBREIDE COLLECTIE GORDIJNEN - RAAMDECORATIE UITGEBREIDE COLLECTIE TAPIJT PARKET - LAMINAAT - PVC GORDIJNEN - RAAMDECORATIE

UITGEBREIDE COLLECTIE TAPIJT - PARKETCOLLECTIE - LAMINAAT - PVC UITGEBREIDE GORDIJNEN TAPIJT - PARKET -- RAAMDECORATIE LAMINAAT - PVC

TAPIJT - PARKET - LAMINAAT - PVC

GORDIJNEN Openingstijden: - RAAMDECORATIE

NIEUWE SIERBESTRATING? maandag gesloten

dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur Openingstijden: zaterdag 10.00 tot 16.00 uur maandag gesloten dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

De grootste keus, meer dan 100 voorbeeldtuinen!

AANBIEDING

Stenen, zand, uitgraven, afvoer, aanleggen, trillen en 1 jaar garantie vanaf

E 69,- per m

Hoofdstraat 26, 2181 ED Hillegom Tel 0252 520557 - 06 22795993 mail: info@rinusvanstein.nl

2

Hoofdstraat 26, 2181 ED Hillegom Tel 0252 520557 - 06 22795993 Openingstijden: maandag gesloten mail: info@rinusvanstein.nl

Neem uw tuinmaten mee voor een gratis ontwerp en vrijblijvende prijsopgave. Ook bij u thuis!

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00Openingstijden: tot 16.00 uur

KTIE - AKTIE - A IE T K A AKTIE 1

uur Openingstijden: ma. t/m za. van 08.00 - 17.00 VERMIST: Joris rode kater, 3 witte voetjes, wit befje en witte buik. 3,5 jaar, vanaf Duinweg Noordwijk 06-52878803

Modeltuinen Zwanenburg

IJweg 411 • Zwanenburg • 023 - 5552475 • 06 - 58931561 Kijk voor aanleg sierbestrating en tuinhout bij u in de regio op:

www.modeltuinenzwanenburg.nl

Garageboxen in Oegstgeest en Leiden. Huurprijs v.a. € 110,--. Inlichtingen 06 20773480

Te koop gevraagd: alle merken auto’s en bedrijfsauto’s defect geen bezwaar, ook sloop, direct contant geld met RDW vrijwaring. Info: 06-42488414.

- AKTIE

maandag gesloten dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 17.30 uur zaterdag 10.00 tot 16.00 uur

Katwijkse zoekt huish.werk: wassen, strijken, koken, sch.gaande kinderen opv. 3 t/m 5 dagen per week. Tel. 0613719645

Tuinman, stratenmaker voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis prijsopgave, tel: 0657200505.

MAXI MODE SALE! 1 = 1 20%, 2 = 30%, 3 = 40% korting!! M.u.v. basis en kerstcollectie! Koninginneweg 18, Katwijk aan Zee, tel. 071- 40 18833, FB.

TV stuk? Remmelzwaal bellen, slecht signaal, oude bekabeling vervangen, tv instelPARKET- PLANKENVLOER SCHUREN EN len tel. 06- 20959333. Wifi/ internet probleAFWERKEN. Bel voor een gratis offerte: men, slecht wifi signaal computer tel. 0606-20401577 Katwijk aan Zee 29515182, alg. nr. 071-2406389. 1

1

10 praktijklessen en theorie-dagcursus incl. lunch en leermiddelen

Nu tijdelijk voor

maar

€ 299,-

Info: 06 - 533 367 11 | www.rijschoolxenio.nl en reserveer een GRATIS proefles Geldig tot 31-12-2016

Te koop gevraagd: Klassiekers en oldtimers, achterstallig onderhoud geen bezwaar. Tel: 06- 30216509. Oproep: Hierbij wil ik graag in contact komen met de vader, moeder en dochtertje waarmee ik za. 12 sept. rond 13:45 uur, hoek Spinozalaan/ Langevaart op ongelukkige wijze met de fiets in aanraking kwam. Mevr. De Mooij, tel. 06- 30873014.


nieuws/column

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

9

Mavo Plus op Fio Lisse LISSE n Het Fioretti College start maandag 5 december met het Mavo Plus-programma. Dit is in het leven geroepen door een groep enthousiaste docenten.

Leerlingen uit 4 mavo die na het behalen van hun mavodiploma een havo-ambitie hebben, kunnen voor de vakken Nederland, Engels, wiskunde en economie in de periode december 2016 tot en met

maart 2017 acht extra lessen per vak volgen op havo-niveau waarbij de hiaten tussen 4 mavo en 4 havo zoveel mogelijk zullen worden weggenomen om de kans op succes in 4 havo te vergroten. Het programma biedt de leerlingen daarnaast de kans om te zien of de havo wel echt iets voor hen is. Op 5 december starten de Mavo Plus-lessen met het vak Engels; daar doen 52 leerlingen uit 4 mavo aan mee.

Fusie woningcorporaties Warmunda en Stek een feit REGIO

n Woningstichting Warmunda uit Warmond en woningcorporatie Stek uit Lisse, Hillegom en Teylingen fuseren per 1 januari 2017.

website www.stek-wonen.nl. Mensen die dat liever niet doen of toch een persoonlijk gesprek willen kunnen naar het steunpunt of een afspraak bij hen thuis maken.”

“Alle voor de fusie noodzakelijke goedkeuringen zijn binnen: de drie gemeentes, de huurdersverenigingen en het personeel was al eerder akkoord gegaan met de fusie en nu heeft ook de minister laten weten dat de fusie door kan gaan”, laat Stek-bestuurder Hans Al weten.

KENNISMAKING MET HUURDERS

STEUNPUNT

“Voor Warmond-huurders komt er in het Trefpunt aan de Herenweg 80 in Warmond vanaf januari op maandagochtend en donderdagmiddag een steunpunt”, vertelt interim-bestuurder van Warmunda Marja Duiverman. “Alle antwoorden op vragen over wonen en woningen die huurders hebben kan iedereen eenvoudig vinden op de

Stek hield 23 november een kennismakingsbijeenkomst voor alle huurders uit Warmond in het Trefpunt. Scheidend interim bestuurder Duiverman en Stek-bestuurder Al waren beiden aanwezig om de huurders te verwelkomen. Er kwamen ruim zestig huurders naar de bijeenkomst. GROTERE CORPORATIE

De nieuwe corporatie krijgt een omvang van ongeveer 6.700 woningen en 80 personeelsleden. Vier personeelsleden van Warmunda krijgen een nieuwe plek op het kantoor van Stek aan de Hobahostraat in Lisse. Alle voorbereidingen zijn al een paar maanden in volle gang.

Maandelijks HSP-Café in Het Tussenstation LISSE n Angela Roelen van praktijk LiefdeWerk begint vanaf woensdag 7 december een HSP-Café. Dit is een ontmoetingsplek voor hooggevoeligen (HSP’ers, of ouders van een hooggevoelig persoon), waar ze ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Dit

gebeurt iedere eerste woensdag van de maand in restaurant Het Tussenstation (Stationsweg 59). Tussen 11.00 en 13.00 uur zijn geïnteresseerden daar welkom in het HSP-Café. Angela Roelen begeleidt dit interactieve samenzijn. Koffie/ thee is voor eigen rekening. Meer info op www.liefdewerk.info. Aanmelden: angela@liefdewerk.info.

Bestuur CBBL en directie Flexteam: Staand vlnr: Chris Bazuyn en Ton Bon. Onder: Jeroen van der Kooi, Jan van Vliet en

Flexteam Security gaat voor veilig HILLEGOM n Flexteam Security B.V in Hillegom heeft opnieuw het contract getekend met de Stichting Collectieve Beveiliging Bedrijventerreinen Lisse (CBBL). “Onze samenwerking is verlengd tot eind 2020”, vertelt Jeroen van de Kooi, directeur van Flexteam Security enthousiast. “Flexteam surveilleert ‘s avonds en ‘s nachts langs meer dan 180 objecten van aangesloten ondernemingen, winkels, sportverenigingen, scholen en particulieren.” Bij alarmmeldingen zijn de Flexteam-medewerkers binnen enkele minuten ter plaatse. De Stichting CBBL is zeer tevreden over de samenwerking. “Tot 2008 deden we zaken met verschillende beveiligingsbedrijven”, legt CBBL-voorzitter Jan van Vliet uit. “We waren niet tevreden. Dat veranderde met Flexteam Security. We zijn blij met deze verlenging. Onze stichting is in 1997 opgericht om criminaliteit tegen te

Regel het nog in 2016 De Sint toert alweer rond in ons land. Over een kleine maand hebben we de kortste dag van het jaar. De winter en de daarbij behorende feestdagen naderen. Dus ook de jaarwisseling. Het is verstandig de komende maand (weer) goed naar een aantal financiële zaken te kijken. Bijvoorbeeld: Vergelijk je ziektekostenverzekering De ziektekostenverzekeraars hebben hun premies voor 2017 bekendgemaakt. De premies gaan met gemiddeld 7,2% omhoog. Het eigen risico blijft €385 per jaar. Nu is in ieder geval het moment om je huidige verzekering te vergelijken. Hiervoor zijn talloze vergelijkingssites te vinden op internet. Maar let op, deze zijn niet altijd zo objectief als ze doen voorkomen. Doe een ‘check’ dus altijd op meerdere sites. Kijk hierbij ook of jouw dekkingen van het afgelopen jaar ongewijzigd moeten blijven. Is je kind bijvoorbeeld toe aan een beugel, dan is een (uitgebreide) vergoeding voor orthodontie raadzaam. Er zijn diverse organisaties die door collectiviteit lagere premies kunnen

aanbieden. Zo heeft SNS Bank de zorgverzekering van CZ in haar assortiment tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Los extra af op je hypotheek Als je van plan bent extra af te lossen op je hypotheek, dan is het handig dit vóór 2017 te doen. Hier zijn meerdere redenen voor. Als je vermogen groter is dan €25.000 (of €50.000 samen met jouw fiscaal partner) dan word je belast over alles boven dat bedrag. De peildatum van het vermogen is 1 januari. Wanneer dit vermogen voor die datum wordt gebruikt om de hypotheek (deels) af te lossen, dan bespaart dit de nodige heffing in 2017. Verder is het bij de

gaan en bedrijventerreinen veiliger te maken. Bedrijven in Lisse, Hillegom-Zuid, industrieterrein Lisserbroek en bedrijventerrein Delfweg in Noordwijkerhout zijn aangesloten bij CBBL.’ VAST TEAM

“Flexteam werkt met een vast team van medewerkers voor de surveillance in Lisse en omgeving”, vult Van der Kooi aan. “Dezelfde medewerkers surveilleren bij toerbeurt ook in Hillegom. Wij hebben een soortgelijke samenwerking met de collectieve beveiliging van Hillegom. De ene keer zijn ze in Lisse, de andere keer in Hillegom. Dat houdt ze scherp. Verder is Flexteam actief in de gehele Duin- en Bollenstreek en de Haarlemmermeer.”

Dat beaamt notaris Rob Timmers, die secretaris van de club is. “Het geeft een veilig gevoel dat surveillanten gaan kijken als er iets is. Ze hebben een sleutel van het gebouw, controleren of alles in orde is, en schakelen het alarm uit en bij vertrek weer in.” COMPLIMENT

“De verlenging van het contract is een compliment voor onze medewerkers”, zegt Chris Bazuyn, operationeel manager bij Flexteam. “Zij hebben laten zien dat we het vertrouwen van de ondernemers waard zijn. Als de medewerkers aanwijzingen hebben dat er echt iets mis is, schakelen ze de politie in. Dat geeft aan alle partijen een goed gevoel.”

MONITOREN

Ton Bon, bestuurslid van CBBL kan via een track & tracesysteem volgen waar de surveillanten geweest zijn en welke route ze hebben gereden. Behalve monitoren of Flexteam Security zijn werk goed doet, heeft hij ook als taak om het collectief groter te maken. “Hoe meer deelnemers meedoen, hoe beter het werkt.”

‘Het geeft een veilig gevoel dat surveillanten gaan kijken als er iets is’

COLUMN meeste banken mogelijk jaarlijks 10% (bij sommige banken tot 20%) van het totale hypotheekbedrag boetevrij af te lossen. Als je wilt aflossen en je hebt dit in 2016 nog niet gedaan, dan kan je dat nu nog doen tot 10% en in 2017 weer. Ik heb gemerkt dat veel mensen denken dat er altijd een boete wordt berekend bij een aflossing boven die 10%. Dat is niet waar. Wanneer je dergelijke plannen hebt, is het altijd zinvol deze even met een financieel adviseur te bespreken. Wij kunnen er meer uitleg over geven. Ga ‘shoppen’ met je lijfrentekapitaal Traditioneel komt aan het einde van het jaar veel lijfrentekapitaal vrij. Vaak zit dit nog in een verzekering. Wist je dat je hiermee naar een andere bank of verzekeraar mag gaan? En wist je dat een lijfrenterekening (banksparen) vrijwel altijd meer

rendement oplevert dan een verzekering? Een juiste keuze hierin maken is echter complexer dan alleen rentes of rendementen vergelijken. Een financieel adviseur helpt hier graag bij. Vaak kan er via telefonisch advies al veel helder worden gemaakt. Maak hier eens een afspraak voor. Ik wens iedereen veel wijsheid en succes toe met alle financiële zaken. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, kijk dan op www.sns.nl of loop eens binnen in één van onze bankwinkels.

Erik Seisveld SNS Bollenstreek Kanaalstraat 58a 2161 JN Lisse www.sns.nl/lisse


Rederij

van Hulst

Bernard Schulte BernardSchulte Voorhout Voorhoutbv

Dagtochten, Dagtochten, Rondvaarten Rondvaarten & & Arrangementen Arrangementen

al meer dan 100 jaar al meer dan 100 jaar behaaglijk vertrouwd behaaglijk &&vertrouwd

WELKOM AA N BOORD! Duurzaam In 2017 zien wij u graag weer aan boord voor een vaartocht op één van onze schepen. in huis en op het dak! Afvaarten: Wij verzorgen voor u: • Warmond • Vaartochten voor gezelschappen • Noordwijk • Rondvaarten Kagerplassen en omgeving Comfortabel • Lisse • Dagtochten naar Amsterdam, Gouda,■ Haarlem en Delftwarm huis, zonder hoge of gezondheidsrisico’s• Katwijk • Workshops • Vergaderingen • Diverse stookkosten cateringmogelijkheden ■ Gedegen onderhoud • Leiden ■ over 24-uurs storingsdienst Geheel vrijblijvend ontvangt u informatie onze mogelijkheden. ■ Grondige inspectie door ervaren warmte www.rederijvanhulst.nl | info@rederijvanhulst.nl | +31 (0)71 - 301 01 33 specialisten ■ Energie besparen zonder comfort te verliezen ■ Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen ■ Reiniging van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging ■ Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant ■ Zink- & dakwerk ■ Sanitaire installaties ■ Showroom met verschillende designradiatoren, sanitair en CV ketels, bezoek graag op afspraak.

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

k r e t S n e m a S

■ Comfortabel warm huis, zonder hoge Comfortabel huis, zonder hoge stookkosten warm of gezondheidsrisico’s of gezondheidsrisico’s ■ stookkosten Gedegen onderhoud Gedegen onderhoud ■ 24-uurs storingsdienst storingsdienst ■ 24-uurs Grondige inspectie door ervaren warmte Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten ■ specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Energie besparen zonder comfort te ■ verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Leverancier van duurzame energie zoals ■ zonnepanelen Reiniging van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging/ onderhoud Reiniging van luchtkanalen ■ aan Wij werken met gerenommeerde merken mechanische afzuiging als Nefi t, Remeha en Vaillant Wij werken met gerenommeerde merken ■ als Zink-, looden dakwerk Nefit, Remeha en Vaillant ■ Zink-, Sanitaire lood-installaties en dakwerk ■ Sanitaire Showroom met verschillende designinstallaties radiatoren,met sanitair en CV ketels, Showroom verschillende designbezoek graag op afspraak. radiatoren, sanitair en CV ketels, ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

LOODGIETERSBEDRIJF

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

C. HUNDERSMARCK BV

k r e t S n e Sam bezoek graag op afspraak.

LOODGIETERSBEDRIJF

BERNARD SCHULTE BV

Onderdeel van Bernard Schulte

C. HUNDERSMARCK BV

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT

Onderdeel van Bernard Schulte

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

WWW.BERNARDSCHULTE.NL WWW.HUNDERSMARCKBV.NL

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

VOORHOUT

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Nijverheidsweg 10

Leuke bijbaan, goede verdiensten

2215 MH Voorhout

T 0252 211306

info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl WWW.BERNARDSCHULTE.NL ●

RABO NL73RABO0366004573 bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.HUNDERSMARCKBV.NL Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algeme ●

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AV

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Reklamediensten de Schakel is per direct op zoek naar bezorg(st)ers voor :

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

LisserNieuws / de Hillegommer

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl RABO NL73RABO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Hierbij horen ook voorbereidende werkzaamheden zoals het vouOp alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). Nijverheidsweg 10 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl wen van de folders die met de krant mee bezorgd moeten worden. Groot Hoogwaak staat goede zorg! bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTWvoor nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 Nijverheidsweg Het betreft een aanstelling voor het één keer per week lopen van10 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 betalingsvoorwaarden Bedrijven bic 2007RABONL2U (ALIB 2007) en de KvK Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). één of meerdere wijken. Nijverheidsweg 10Installerende 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

Kom jij ons team versterken? Wij zijn op zoek naar: 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl ●

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

● bic ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 nr. 28090742 RABO NL73RABO0366004573 betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007RABONL2U (ALIB 2007) en ● de KvK Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

• • • • •

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

De volgende wijken komen binnenkort beschikbaar: Nijverheidsweg 10 www.bernardschulte.nl bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 Lisse, omgeving Kapelstraat / Hobahostraat Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor voor consumenten (AVIC). Lisse, omgeving Marconilaan / Agathapark • Voorhout Instellingskok uurInstallatiewerk per week) Nijverheidsweg 10 2215 MH T 0252 211306 info@bernardschulte.nl(11 www.bernardschulte.nl bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 Hillegom, omgeving Oosteinderlaan / Haarlemmerstraat • Teammanager Zorg (28-32 uur per week) Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering Hillegom, omgeving Noorder Leidsevaart / Margrietenlaan betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). • Voorhout Wijkverpleegkundige uur per week) Nijverheidsweg 10 2215 MH T 0252 211306 info@bernardschulte.nl(28-36 www.bernardschulte.nl

Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ● ● ● ● ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING

RABO NL73RABO0366004573

bic RABONL2U

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

KvK nr. 28090742

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

BTW nr. 8098.93.216.B.01

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering Interesse gewekt? Neem dan contact op met onze Op betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). Nijverheidsweg 10 2215 MH Voorhout T 0252 211306 info@bernardschulte.nl www.bernardschulte.nl bezorgeradministratie op telefoonnummer: 0252-241420 RABO NL73RABO0366004573 bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 Kijk over de vacatures op toepasselijk de Algemene Levering Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedanevoor leveringenmeer en verrichteinformatie diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, of mail ons via: info@de-schakel.nl. betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ●

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

onze website www.groothoogwaak.nl en klik op: ‘werken bij ons’.

Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering ● bic ● BTW nr. 8098.93.216.B.01 RABO NL73RABO0366004573 nr. 28090742 betalingsvoorwaarden Bedrijven 2007RABONL2U (ALIB 2007) en ● de KvK Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl Nijverheidsweg 10Installerende Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering ● ● ● RABO NL73RABO0366004573 bic RABONL2U KvK nr. 28090742 BTW nr. 8098.93.216.B.01 betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC). ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Levering betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).

Nijverheidsweg 10 ● 2215 MH Voorhout ● T 0252 211306 ● info@bernardschulte.nl ● www.bernardschulte.nl RABO NL73RABO0366004573 ● bic RABONL2U ● KvK nr. 28090742 ● BTW nr. 8098.93.216.B.01

ERKEND SPECIALIST KLIMAAT BEHEERSING KLI

Op alle door ons uitgebrachte offerte, gedane leveringen en verrichte diensten zijn, tenzij nadrukkelijk schriftelijk anders overeengekomen, toepasselijk de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden Installerende Bedrijven 2007 (ALIB 2007) en de Algemene Leverings- en betalingsvoorwaarden voor Installatiewerk voor consumenten (AVIC).


nieuws/column

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

11

Soosmaaltijd Seniorenwerk LISSERBROEK n De eettafel van Seniorenwerk Lisserbroek is 6 december weer gedekt.

Vanaf 17.00 uur zijn senioren welkom in De Meerkoet. Wel van tevoren aanmelden bij Ineke Croese (418442) of bij Cok van Beek (413457). Seniorenwerk organiseert de soosmaaltijden in samenwerking met Stichting Maatvast. Vanwege het grote succes met meestal zo’n 70 tot meer dan 80 deelnemers en de stijgende behoefte zijn er dit seizoen 11 soosmaaltijden. Daarnaast zijn er twee speciale edities met de kerst en op de jaarlijkse uitgaansdag aan het eind van het seizoen.

Ook kerstmarkt in Bloemswaard HILLEGOM n Hozo houdt zater-

dag 17 december wederom een kerstmarkt in Bloemswaard. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen welkom om rond te snuffelen tussen de kraampjes, op zoek te gaan naar originele kerstcadeautjes en zijn of haar geluk te beproeven bij het rad van fortuin. In het passantenrestaurant is het mogelijk iets te eten of te drinken. Meer info: 0252-576 500 / info@hozo.nl.

Wellicht worden in de toekomst evenementen georganiseerd in De Oude School. | Foto: Arie in ‘t Veld

Plannen rond De Oude School nog vaag LISSE n In de Proeverij werd vorige week maandag uit de doeken gedaan wat de plannen van het burgerinitiatief met De Oude School zijn, om draagvlak te vinden onder de bevolking. Hoewel men transparant wilde zijn, bleven de plannen zeer vaag.

de mogelijkheid voor evenementen een onderdak bieden. We hebben een financieel goed onderbouwd plan en richten ons op innovatie en vernieuwing. We nemen daarbij risico’s maar die willen we zoveel mogelijk minimaliseren of uitsluiten met behulp van de burgers. Samen kunnen wij het.”

HILLEGOM n Welzijn Hillegom

Door Arie in ‘t Veld

PLAN 4

De computer-themaochtend vindt plaats in ontmoetingscentrum ‘t Pluspunt aan het Henri Dunantplein 28. De bijeenkomst duurt van 10.00 uur tot 12.00 uur. Op deze ochtend wordt uitleg gegeven wat er allemaal met Windows 10 mogelijk is. Bijvoorbeeld: hoe maak ik een back-up? Hoe verplaats ik makkelijk foto’s? Deelname is gratis. Meer info via Lotty Klassen, 0252-519700.

Achter het burgerinitiatief zit de actiegroep ‘Het Heemskerkplein moet blijven’, die nu als stichting in oprichting veelomvattende plannen heeft met de uit 1885 daterende openbare school aan de Heereweg. Namens de organisatie werd door Ted Wiegman vertelt dat de oprichting van de stichting pas een feit wordt als de gemeente het groene licht geeft aan de plannen en het schoolgebouw aan de stichting kan worden overgedragen. “We willen transparant zijn in het communiceren”, aldus Wiegman. “We willen in principe een leerprogramma en

Themaochtend in ‘t Pluspunt houdt woensdag 7 december een computer-themaochtend rondom het onderwerp Windows 10.

Wiegman zei ook dat een ondernemingsplan, een beleidsplan, een taxatie en een financiële paragraaf zijn ontstaan die vorige week woensdag aan het college van B en W zijn overhandigd. Daarmee staat de genoemde transparantie op de tocht, want tijdens de bijeenkomst werd over de werkelijke plannen nauwelijks iets gezegd en bleef de financiële paragraaf helemaal achterwege. Eerst wil de stichting in oprichting dat het gemeentebestuur zich een mening vormt en daarna kan ermee naar buiten worden getreden. Wel werd vermeld dat ook de schooltuin een belang-

rijke functie krijgt, dat de bomen blijven staan en dat in de lokalen diverse activiteiten kunnen worden ontwikkeld. En eventueel ook kunst in de voormalige gymnastiekzaal. Voor het invullen van de kunst zou contact met het naastgelegen atelier Plan 4 logisch lijken. “We hebben echter geen enkele toezegging gedaan”, aldus Wiegman, “en ik daag Plan 4 uit om te komen praten. Maar wij zijn vooral in de weer om als burgerinitiatief toestemming van de gemeente te krijgen.” FACEBOOK

Na de bijeenkomst werd op de site van Wakker Lisse op Facebook een bericht van ‘Het Heemskerkplein moet blijven’ opgenomen. Daarin staat dat in mei van dit jaar de actiegroep opdracht heeft gehad van de gemeenteraad om een plan uit te werken voor de exploitatie en behoud van de school. “Dit plan moest uiterlijk 22 november ingeleverd zijn en dat is ook gebeurd. De gemeente is zelf overigens ook een

plan aan het ontwikkelen voor woningbouw op het terrein. De Raad moet uiteindelijk in december een keuze maken welk plan men kiest. Wij zijn dus geen eigenaar van de school en er is ook nog geen zicht op eigendom. Om die reden heeft het geen zin om op dit moment met potentiële gebruikers te onderhandelen over een plaats in de Oude School. Pas als de Raad het groene licht geeft kunnen wij verder met de plannen, het verbouwen en inrichten van het pand en de tuin, het gebruiksklaar maken van de school en het praten met potentiële gebruikers die in de maatschappelijke doelstelling van het plan passen. Wij betreuren de negatieve berichtgeving in de media, maar we maken voor niemand een uitzondering, ook niet voor Plan 4.” BESLISSING

Het woord is nu aan de gemeenteraad die voor de zoveelste keer in ongeveer 12 jaar een beslissing over dit plangebied moet nemen.

NOTENKRAKER

Ford Museum dicht, einde verhaal?

H

et Ford Museum in Hillegom gaat deze week dicht, ondanks de 20.000 bezoekers per jaar. Op 1 december om precies te zijn. Reden voor mij om nog eens te gaan kijken voor het dicht gaat. Ik blijk niet de enige te zijn. Heel veel bezoekers denken er net zo over. Het wordt direct een ontroerend weerzien. De grote koplampen van de Fords zijn net bedroefde ogen die je vragend aankijken: wat gebeurt er met ons? Veel bezoekers van heinden en ver gekomen kijken alsof ze de laatste eer willen bewijzen aan hun geliefde Ford familie? Een groep Zwitserse liefhebbers van klassieke auto’s is zelfs overgevlogen om het Ford Museum nog te kunnen bekijken voor het te laat is. Een goede vriend uit Utrecht heeft hen gebeld, ze twijfelen geen moment. Een jongeman uit Hillegom met zijn partner is er op zijn twaalfde met zijn schoolklas geweest. Hij

wil die onvergetelijke herinnering opnieuw beleven. Ik vraag door bij tientallen bezoekers waarom ze gekomen zijn. Zonder uitzondering is het antwoord: “…omdat het Museum dicht gaat…”. Dat bericht maakt bij hen veel los. Ze willen dit afscheid voor geen goud missen. Geloof het of niet, sommigen spreken met een brok in hun keel en kunnen nauwelijks hun tranen bedwingen. Enkelen willen uit onbegrip en boosheid spontaan een petitie tot behoud van het Ford Museum opstellen en plaatsen op Facebook. Ik ben overrompeld door de passie waarmee ze over de Fordverzameling spreken en de auto’s aanraken. Passie voor auto’s en oude motoren (die zijn er ook) zit kennelijk heel diep bij deze bezoekers. “Dit is cultureel en industrieel erfgoed” antwoordt een groep bezoekers op mijn vraag waarom ze zo gepassi-

oneerd zijn over deze verzameling van 214 klassieke auto’s uit de periode 1903 tot 1950. “Dit is levende geschiedenis mijnheer, auto’s uit het beging van de vorige eeuw in originele staat en, ze rijden nog ook! Het gaat om de grootste particuliere verzameling klassieke Fords in de hele wereld, zonder één cent subsidie”. Ze hebben gelijk. Deze verzameling klassieke auto’s vertelt een verhaal, roept beelden op, neemt je mee naar de vorige eeuw. De zwart-wit film van Charlie Chaplin aan de lopende band voor de zwarte T Fordjes, uit de periode 1908 tot 1928. De luxe Lincoln modellen, Al Capone modellen, de “Woodies”. Het levenswerk van stichter Piet den Hartogh (overleden in 2010) gaat sluiten en dat doet pijn. Vooral als je bedenkt hoeveel tijd, liefde en energie jarenlang door vele vrijwilligers in dit Museum is gestoken. Maar natuurlijk ook vanwege de gevolgen voor de lokale economie.

De erfgenamen hebben nu contact met het Louwman Museum in Den Haag om een investeerder te vinden. Gelukkig, want daar is veel kennis van klassieke auto’s en de Louwman Groep beschikt over een sterk wereldwijd zakelijk netwerk. Ik hoop vurig op een doorstart zodat de verzameling bij elkaar kan blijven, in Hillegom. Als hulde aan Piet den Hartogh en zijn vrouw, aan hun verhaal dat ze met ons willen delen. Een doorstart van dit museum zet ik dit jaar bovenaan mijn verlanglijstje voor de Sinterklaas. Hopelijk wordt het toch geen ‘einde verhaal’.

‘Notenkraker’ is de column van Jos Draijer en verschijnt om de week in deze krant. Reageren? Dat kan. Mail: redactie@dehillegommer.nl.


Word nu lid

TOT 1 FEBRUARI GRATIS Vraag naar de voorwaarden

• Callanetics • Zumba • Seniorenfit • Spinning • Hip hop

• Bootcamp • Jumping Fit • Body Pump • Kickboksen • Boksen

• Yoga • Pilates • Essentrics • Rugfit • Sauna/zonnebank

• Judo • Street dance • Afro dance • Modern • Steps

Met natuurlijk onze mooie fitnessruimte en gratis kinderopvang

Abellalaan 82 | 2182 TZ Hillegom | 0252 - 518280 info@aartssporthillegom.nl | www.aartssporthillegom.nl

• • •


interview/cultuur

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

13

AGENDA AGENDA Film:2016 Wild • Lisse, Filmhuis Di Di 11 DECEMBER Waargebeurd dietijdens tijdenseen eenperperWaargebeurddrama dramamet metReese Reese Witherspoon Witherspoon die

Film: Wild

• Lisse, Filmhuis

soonlijke meerdan dan1600 1600km kmmaakt. maakt. soonlijkecrisis crisiseen eenwandeltocht wandeltocht van van meer Tentoonstelling

dagelijks

• Stadsgehoorzaal, Leiden

voor Kids! Hillegom, Solution Party ••Hillegom, Solution 31 Party In haarvoor jaar alsKids! Stadsfotograaf van Leiden maakte Monique Shaw Vr 44 Disco voor kinderen uit groep 7 en 8 die je niet mag missen.

t/m Vr

Disco voor kinderendoor uit groep 7 en 8 die je niet mag missen. een ontdekkingsreis Leiden. Tentoonstelling • Museum De Zwarte Tulp Vr- Vrt/m 10 Paardenmarkt Valkenburg, diverse locaties t/m 10tentoonstelling Paardenmarkt Valkenburg, locaties t/m In deze staan de• architectuur, dediverse betekenis voor Do Do Waar een klein dorp groot in is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest Waar een klein dorp groot in is! Gezellig en bijzonder dorpsfeest feb. het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal. rondomde detraditionele traditionelePaardenmarkt. Paardenmarkt. www.vvvkatwijk.nl www.vvvkatwijk.nl Di t/m za rondom Expositie ‘Vondsten en vergezichten’ • Katwijks Museum, Katwijk Kofferbakmarkt • Ab Hillegom, Ford vanaf Kofferbakmarkt Hillegom, FordMuseum Museum Het Wassenaarse kunstenaarsechtpaar van Overdam en Lux Za Za Grote markt metvele vele uitgeladen kofferbakken, gezellig nov. Grote markt met uitgeladen kofferbakken, gezelligaan aan Buurman exposeert met schilderkunst! vvvkatwijk.nl doorgaandeweg wegnaar naar Haarlem. Haarlem. Van uur doorgaande Van 10:00-16:00 10:00-16:00 uurLeiden dagelijks dede Het huis van Sinterklaas • De Waag, t/m dec. 10.000 stappen wandeling ••tot Nwh, De gerenoveerde Waag is weer omgetoverd hetVVV-kantoor Huis van 10.000 stappen wandeling Nwh, VVV-kantoor Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur Za Za Sinterklaas. Sinterklaas en alle Pieten zullen hier logeren. Start van deze maandelijkse wandeling om 9.00 uur- -DeelDeelname € 2,50 Wo + za Expositie ‘Kersticonen’ • Rijnsburgs Museum, Rijnsburg dec.

di. t/m zo.

Van 20:00 Van 20:00tot tot23:00. 23:00.Entree Entree gratis. gratis.

19 44 295

5

4

vanaf

Za nov. Za Rector Astrid Buijs: “Soms mis ik het lesgeven wel, maar wie weet ga ik dat ooit weer doen.” | Foto: Ruth Eppink

‘Het Fioretti is ‘n school in beweging’ LISSE n Het voortgezet onderwijs in Nederland verandert. De leerling komt steeds meer centraal te staan. “En zo zie ik het graag”, zegt Astrid Buijs, nu ruim een jaar rector van het Fioretti College in Lisse. “We gaan de goede kant op, waarbij docenten coaches worden en leerlingen meer in eigen tempo en op eigen niveau leren.”

Zelf heeft Buijs Engels gestudeerd aan de Universiteit Leiden, overigens niet met de intentie om daarna voor de klas te gaan staan. “Ik wist niet zo goed wat ik na mijn afstuderen zou gaan doen. Tot ik een keer wat lessen overnam en op die manier kennismaakte met het voortgezet onderwijs. Ik was meteen om en dacht: oh, wat is dit is leuk! Dat mis ik nu soms wel, het lesgeven. Maar wie weet ga ik dat ooit weer doen”, zegt ze.

Door Ruth Eppink

COACHES

De agenda van Astrid Buijs (1968, getrouwd, dochter van 18 en zoon van 16) is deze week behoorlijk vol. Als ik haar lichte en ruime kamer op school binnenloop, neemt ze net afscheid van een Finse docent die een aantal dagen heeft meegelopen met docenten van het Fioretti College. “Binnenkort gaat een delegatie van onze school naar Zweden”, vertelt de rector. “Het is een soort inspiratietour. Waar leggen zij de nadruk op? Waarom staat hun onderwijs zo hoog aangeschreven? Dat zijn belangrijke punten om te weten. Je moet over grenzen heen durven kijken. Vervolgens kijken we met het gehele team naar aspecten die hier op school zouden kunnen werken. Natuurlijk nemen we ook de mening van onze eigen leerlingen en hun ouders mee in die afwegingen. Wij zijn een school in beweging en ons motto is: Elke dag samen een beetje beter. Dat krijg je niet voor elkaar zonder veranderingen. Maar nieuwe ideeën moeten natuurlijk wel in ons onderwijsplan passen en kun je niet van de een op de andere dag doorvoeren. Leerlingen willen het liefst meer ruimte om zich te kunnen ontwikkelen op hun eigen niveau. Die ruimte willen wij hen graag bieden, maar wel met een duidelijk leerdoel eraan gekoppeld. We hebben dit schooljaar een begin gemaakt en gaandeweg ontwikkelt zich dat verder. Het wordt steeds meer onderwijs op maat.”

Voorlopig richt Buijs zich met haar team op hoe ze de plannen voor onderwijs op maat kunnen toepassen in de praktijk. Dat betekent dat er meer gekeken wordt naar individuele leerlingen in plaats van naar een gehele klas. “We willen kinderen ruimte en keuzes geven die passen bij de ontwikkeling die ze doormaken. Differentiëren op basis van interesses en wat ze nodig hebben om hun doelen te bereiken. Je begrijpt dat een-op-eengesprekken tussen leerlingen en docent dan belangrijk worden. Dat vergt nogal wat van het team. De docenten krijgen bijscholing, ze worden meer coaches dan onderwijzers. Het is een andere manier van lesgeven en die werkt uiteindelijk in alles door.”

‘Het wordt onderwijs op maat’ Buijs wijst in dat kader op het samenstellen van de roosters voor de leerlingen. De manier waarop dat nu gebeurt, sluit straks niet meer aan op de nieuwe onderwijsaanpak. “Een aantal docenten is in de bovenbouw al gaan werken met vakgroepen die naast elkaar geroosterd worden. De leerlingen kunnen per vak kiezen uit het reguliere, ondersteunende of verdiepende programma. Om hun niveau te bepalen moeten ze een instaptoets

maken. Op dit moment merken we dat het plaatsen van bovenbouwgroepen naast elkaar in het huidige rooster erg moeilijk is, Maar dat naast elkaar roosteren pakt wel beter uit voor de leerling.” Sinds een aantal jaren kunnen leerlingen uit 5 havo en 6 vwo extra training volgen in de periode vlak voor hun centraal examen. “Dat past bij onderwijs op maat. De leerlingen mogen persoonlijke keuzes maken, gericht op waar zij nog behoefte aan hebben in voorbereiding op hun examen.”, legt Buijs uit. TABLETS

Ook in de onderbouw vinden veranderingen plaats. “In twee brugklassen mavo-havo wordt een andere manier van leren toegepast, waarbij ze iPads gebruiken. Dat sluit veel meer aan bij hun belevingswereld dan alleen het leren uit een boek. De huidige generatie leerlingen is opgegroeid met internet, smartphones en tablets. Ik ben ervan overtuigd dat veel lesstof beter blijft hangen door deze middelen in te zetten. Het motiveert de leerlingen”, zeg Buijs stellig. Ook geeft het docenten de kans om op basis van kerndoelen een eigen programma samen te stellen gericht op de behoefte van hun leerlingen. “Gelukkig zien we in het onderwijsveld steeds meer initiatieven op dat gebied breed omarmd worden. Denk aan het technasium, met focus op de bètavakken, of het entrepenasium voor ondernemersgerichte leerlingen. Het zijn onderwijsvormen die projectmatig werken en waaraan de verschillende vakken allemaal een bijdrage leveren. Ik zoek naar een vorm die bij ons eigen profiel past.” Hoe lang denkt Buijs dat het nog duurt voordat middelbare scholen grotendeels onderwijs op maat bieden? “Ik denk dat we over acht tot tien jaar wel zover zijn.” En wat wordt dan haar volgende uitdaging? “Wellicht weer voor de klas staan”, lacht ze.

‘Lissenaren hebben nog wel wensen’ LISSE n De D66-afdeling ging zaterdag de straat op om het winkelend publiek naar hun mening over Lisse te vragen. De wens mocht op een kaart die aan de D66-fractie wordt gegeven. Opvallend veel passanten bleken afkomstig uit omringende gemeenten en kwamen hier hun sinterklaasinkopen doen omdat Lisse een

goed winkelcentrum heeft. Dat vonden veel van de Lissenaren ook, hoewel er ook nog wensen waren. Een selectie van de opmerkingen: ‘Ik vind het Vierkant mooi opgeknapt’, ‘Er moet meer georganiseerd worden voor 50-plussers’, ‘Lisse heeft een leuk winkelcentrum’, ‘De gemeentelijke kosten (precario) lopen maar op’, ‘Leuk centrum, maar te veel leegstand’, ‘Er mag een he-

renmodezaak bij’, ‘Beter sociaal beleid voor minder bedeelden’, ‘Meer cultuur voor de jeugd’, ‘De winkelhuur is te hoog’, ‘De afvalscheiding voor hoogbouw is nog onduidelijk’, ‘De straatverlichting rond de Madelief is slecht’ , ‘Een nieuwe grote keten in de oude It’s vestiging’, ‘Meer speelgelegenheid voor kinderen in de omgeving Heereweg, Vuursteeglaan, Lindelaan’,

Vrij

55

name € 2,50

29Vrije Vrije Festival Sassenheim, Rusthoff Pieter Tijd van der Ploeg exposeert met•zijn bijzonderepark kersticonen. Tijd Festival • Sassenheim, park Rusthoff Activiteiten demonstraties door verschillende vereniginBezoek dezeen unieke tentoonstelling! 55Activiteiten doorvvvkatwijk.nl verschillende verenigingen. Van 11en totdemonstraties 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 tot 15 uur.

Night the Bands • Jongerencentrum Katwijk gen. Vanof11 tot 16 uur. Kindervrijmarkt van 12 totScum, 15 uur. We • Noordwijk, MaarAre liefstFashion zes bandsEvent treden deze avond op: van rockHoofdstraat tot pop en

2 dec. Za

Za

Are Event • Noordwijk, Hoofdstraat De winkeliers van Hoofdstraat de laatste fashion jazz. De Fashion toegang is de vrij! vvvkatwijk.nlshowen 55We Deenwinkeliers van de Hoofdstraat showen de laatste fashion trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. Winter Wonderland • Kon. Astridblvd. Noordwijk

dagelijks

trends op de ruim 500 meter lange catwalk! 10-18 uur. 2 dec. t/menAuto Een uniek evenement in winterse sferen, boordevol activiteiten Avenue • Lisse, Centrum Za 5 15 jan. Auto Avenue Lisse, Centrum Verschillende laten deijs! nieuwste • modelen zien en een 150m2 autodealers schaatsbaan van écht

5 Verschillende autodealers latenverspreid de •nieuwste modelen zien in Dorpshart Lisse. Auto’s staan in het Dorpshart. Sint leest voor Bibliotheek, Noordwijkerhout

Za

Za

3 dec. Za &

Zo Za & Zo Za

5 Lifestylebeurs huis. 12.00 t/m 18 uur. Toegang gratis ‘Goed leven’; alles voor op, in en rond het 10.000 Stappenwandeling • VVV, Dorpstraat 8, Noordwijkerhout

3 dec. Za

in Dorpshart Lisse. Auto’s staan verspreid in het Dorpshart.

Sint vanBeurs 15.00 tot 16.00 uur op leuke verhalen (…en 6 trakteert Lifestyle • Noordwijkerhout, Tespelduyn 5&&Lifestylebeurs ‘Goed alles voor op, in en het snoep ). De toegang isleven’; gratis. Locatie: Herenweg 2. rond 6 Lifestyle Beurs • Noordwijkerhout, Tespelduyn

t/m 18 uur. Toegang gratisVertrek wandeltocht door bos en duin. om 9.00 centrum uur vanaf -Stevige 1212.00 Najaarsfeesten • Voorhout, 5-huis. Evenementen in Voorhout. Zade VVV Winkel.en kermis (9-12 september) 12 Najaarsfeesten • Voorhout, centrum

5

terdag 12 september jaarmarkt en onder meer wielerkoers. Tentoonstelling • Pieterskerkgracht 9a, Leiden

vrij/za/zo Za

en kermis (9-12 september) in Voorhout. Za3 t/m 18Evenementen Nicole12 Carvajal en Fridajaarmarkt van der Poel schilderijen en terdag september enexposeren onder meer wielerkoers. Kunstmarkt • Warmond, Dorpsstraat

Zo dec. Zo

Zo

6Kunstmarkt unieke meubelen Aemula Bijzondere markt bij volArs kunst. VanNaturae. 11 tot 16 uur in het gezel• Warmond, Dorpsstraat

lige Warmondse dorpscentrum. Sinterklaas Kidsmiddag St(r)andplaats 6 Bijzondere markt vol kunst.•Van 11 tot 16Nederzandt, uur in het Noordwijk gezel-

4 dec. Di

DeWarmondse Sint enCafé zijn Pieten komen van 13.00 - 15.00 Scheltema uur op bezoek. Div. Leiden • Leiden, Leiden dorpscentrum. 8ligeScience activiteiten. gratis. Locatie Langevelderslag Kom alles te Toegang weten over een onderwerp uiteenlopend van

Do

tot ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot 22.00 uur. 8‘kernenergie’ meet &en greet en fotomoment de en Sint! uurvan Kermis gezelligheid op demet Brink in14:00-15:00 het centrum

Zo

8Noordwijkerhout renaftrap tot envan meteen 7 jaar mogencultureel dan hun schoen komen De nieuwe seizoen. Voor zetten. prijzen en

Di 8 Kinderen alles te weten over een onderwerp uiteenlopend van 4 dec. Kom uit Lisse en omgeving zijn van harte welkom voor een Di-10 Kermis • Noordwijkerhout, centrum

Science Cafémet Leiden • Leiden, Scheltema Leiden ‘kernenergie’ ‘de nieuwe spelling’. Van 20.00 tot uur. Meet & Greettot Sinterklaas • Museum De22.00 Zwarte Tulp

zo.

Do dec.8 Kermis en gezelligheid op de Brink en in het centrum van 4 Sinterklaas brengt een bezoek aan Winter Wonderland. Alle kindeDi-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof

-10 Kermisbij Winter Wonderland • Noordwijkerhout, centrum Noordwijkerhout Sinterklaas • Kon. Astridblvd. Noordwijk

zo Di-

Di Di-

-13 Cultuurweek • Lisse, Kasteel Keukenhof 6 Zo dec8 DeGitarist Leif Leeuw Band cultureel treedt op van 20Jonkheer tot 23.30 aftrap vande een nieuwe seizoen. Voor uur. prijzen en Do-13 Kermis • Hillegom, Mockkade meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Muziek • Kunstcafe De Oude School, Dorpsstraat 40, Warmond

WoZo

10meer informatie: www.kasteelcultureelkeukenhof.nl Kerstmarkt Dierenhoeve • Langevelderweg Noordwijkerhout Van donderdag 10 september t/m zondag 1327, september is

7 dec. Do-

het weerknutselen kermis inen Hillegom! Gezellig spelen, met vele verrassingen, van 13.30 tot

Kermis • Hillegom, Jonkheer Mockkade 10 -13 17.00 uur. Deelname € 2.50 per kind. Van donderdag september t/m zondag is 112-dag (incl10Brandweerman Sam) 13• september Lisse, centrum

Zo

Do Za

12hetVerschillende Spellenavond • Boekhandel Wagner, Hoofdstraat, Sassenheim weer kermis in Hillegom! hulpdiensten presenteren zich en er zal een

8 dec.

meet & greet zijn met Brandweerkman Sam 112-dag (incl Brandweerman Sam) • Lisse, centrum

Ga de strijd aan op een ouderwets bordspel. Om 19.15 uur in Boekhandel Wagner staan de spellen klaar. Za Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Florahof do.Za t/m zo.Verschillende hulpdiensten presenteren zich en er zal een 375 jaar Kerst op Kasteel Keukenhof • Kasteel Keukenhof Op deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de meet & greet zijn met Brandweerkman Sam t/m Met prachtig gedekte tafels en rijk gedecoreerde kerstbomen diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur.ziet dec. Pompoenmarkt • Noordwijk Binnen, Florahof u hoe de adel vierde. www.kasteelkeukenhof.nl Concert 250kerst jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk Za Op deze in een landelijke sfeer opgezette markt bieden de Kerstmarkt Keukenhof • Landgoed Kasteel Keukenhof do.Za t/m zo. Feestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. diverse kraamhouders uiteenlopende waar aan. 10-17 uur. Kom struinen en inspiratie opdoen op de sfeervolle kerstmarkt! t/m 11 Tevens Open Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl Concert 250 jaar Bätzorgel • Katwijk, Vredeskerk www.kerstoplandgoedkeukenhof.nl dec. in-Stijl Lifestyle & Fashionevent • Katwijk, Zeezijde Za Feestelijk concert ter gelegenheid van 250 jaar Bätzorgel. Volkskerstzang • Vredeskerk, Katwijk VrijZa De nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende catOpen Monumentendag Katwijk. www.vvvkatwijk.nl Kom samen de bekende adventsen kerstliederen zingen: het dec. Tevens walk, maar ook hapjes, drankjes en muziek! www.vvvkatwijk.nl ultiemeLifestyle kerstgevoel! in-Stijl &Vvvkatwijk.nl Fashionevent • Katwijk, Zeezijde Open Monumentendag • Noordwijkerh., VVV-kantoor Za Za dagelijks DeFietsroute nieuwste trends voor het najaar op een doorlopende catDe IJsbbaan • Nieuwe Rijn, Leiden langs monumentale panden en oude bollenschumaar drankjes entot muziek! www.vvvkatwijk.nl De Nieuwe Rijnhapjes, wordt winterspektakel. Midden dec. t/mwalk, ren. Routeook afhalen bijomgetoverd VVV Noordwijkerhout op de gracht wordt een ijsbaan geïnstalleerd. jan. Open OpenMonumentendag Monumentendag • Noordwijkerh., • Noordwijk, VVV-kantoor div. locaties Za Za Za Kerstconcert Valkenburg’s Harmonie en staat ELAN •inDe Terp, Valkenburg Fietsroute langs monumentale panden en oude bollenschuDe Noordwijkse Open Monumentendag het teken van dec. ren. DeRoute Valkenburg’s Harmonie en koor ELAN zorgen samen voor een afhalen bij VVV Noordwijkerhout Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl sfeervol Kerstconcert. vvvkatwijk.nl OpenMonumentendag Monumentendag • Lisse, Dorpshart Open • Noordwijk, div. locaties International Christmas Tattoo • de ECCvele Leiden Za Za in Bloemen- enMilatary kunstdorp Lisse kunt u genieten vanteken De Noordwijkse Open Monumentendag staat in het van za. Befaamde muziekkorpsen, demoteams, zang en de Kerstman, monumenten Kunst & Ambacht. 11-17 uur. www.openmonmentendag.nl zullen weer een prachtig en spectaculair schouwspel vormen.  dec. Za& & 13 Monumentendag Open Monumentendag • Leiden, div. locaties Open • Lisse, Dorpshart Optocht • Muziek Verlicht Binnen Zo Za Meer dan vijfendertig monumenten in Leiden open hun in Bloemenenen kunstdorp Lisse kunt het u genieten de vele za. De Voorstraat de Kerkstraat vormen decor vanvan de Kerstopdeuren voor bezoekers. Leiden.nl monumenten dec. tocht, compleet met Kerstman in arrenslee. 13Open Lichtsculpturen • Noordwijk,•Museum Noordwijk Za&Za& &&Kerstmarkt 13 Monumentendag div. locaties • Kerkplein, Leiden, Herenstraat, Voorhout Zo Let’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za 11-17 Zo Meer dan vijfendertig monumenten in Leiden open hun Zo Kom in kerstsfeer op deze markt met een ruime keus aan kerstuur, zo 11-17 uur (eenmalige uitzondering openingstijd). voor bezoekers. Leiden.nl dec. deuren versieringen, lekkere hapjes en drankjes en kerstoptredens. Zondagwandeling • Leiden, Hortus botanicus Za&Zo Kerstmarkt • Kerkstraat, Noordwijk &Rondleiding 13 Lichtsculpturen • Noordwijk, Noordwijk Japan in de Hortus door Titia Museum van der Eb en Zo zo Ook dit jaar wordt de straat weer in kerstsfeer gebracht met verLet’s go to the caves and explore! Ira van der Valk. Za Tonny Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur. 11-17 dec. uur, schillende koren en zelfs een kerstpartyband. zo 11-17kramen, uur (eenmalige uitzondering openingstijd). De Biologische Smaak van Leiden • Leiden, Vismarkt Messiah van Händel • St. botanicus Agathakerk Zo Zondagwandeling • Leiden, Hortus Op deze markt ligt de nadruk op eerlijke producten, bij di Zo In het decor van dein Stof Agathakerk in Lisse vindt deder unieke uitvoeRondleiding Japan de Hortus door Titia van Eb en voorkeur biologisch streekgebonden. dec. Tonny ring van Händel’s Messiah plaats. www.messiahlisse.nl Voorma. Deelname € 1,50 Start om 12.00 uur.

12 12

8

11

12 12

8

12 12

9

12 12

9 8

12 12

10

12 12

10

12 12

10

12 12

11

13 12

11

13 13

13 Zo

t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., Theater De Muze

Div

Expositie van div. kunstenaars. t/m vr 10-16 uur, za De Biologische Smaak vanma Leiden • Leiden, Vismarkt

Dagelijks

Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te Theater bezoeken t/m 30 Reizen verruimt je blik • Noordw., DetijMuze

13 Op10deze - 13 uur en tijdens de voorstellingen. gratis. bij markt ligt de nadruk op eerlijkeEntree producten,

Div

voorkeur of streekgebonden. t/m 3 oktbiologisch 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk dens openingsuren van de kerk). Expositie van div. kunstenaars. ma t/m vr 10-16 uur, za 10 - 13 uur en tijdens de voorstellingen. Entree gratis.

www.bollenstreek.info

Dagelijks

t/m 3 okt 700 jaar Hooglandse Kerk • Leiden, Hooglandse Kerk Tentoonstelling 700 jaar Hooglandse Kerk (te bezoeken tijdens openingsuren van de kerk).

www.bollenstreek.info


“Spieren versterken in je slaap met extra eiwit” Spierverlies treft veel ouderen. Eiwit eten voor het slapengaan kán helpen. “Spierverlies is een belangrijk probleem onder ouderen. Sarcopenie heet dat verschijnsel. Zelfs als ouderen normaal en gezond eten gaat hun kracht achteruit. Omdat ’s nachts eiwit uit voeding het beste wordt opgenomen, is het raadzaam om voor het slapengaan 40 gram extra eiwit te nemen.”

VOELT U ZICH MOE EN ZWAK?

Al 50 jaar de drogist met de meeste kennis MET EXTRA EIWIT UW SPIEREN Uw adres voor het TIJDENS juiste vitamine advies AANSTERKEN UW SLAAP. VERKRIJGBAAR BIJ:

Lucovitaal NOW Essential Organics Axium Arkocaps Salus Jacob Hooy Vitas Bonusan Reckeweg E.a.

Homeopathie Vele soorten thee Super foods Natuur sappen Sportvoeding Optimax AOV

HOOFDSTRAAT 37, 2181 EA HILLEGOM • Tel: 0252-515550

TANDARTSENPRAKTIJK O.M. HOFMAN BREIDT UIT….. Met ingang van 12 september 2016 is Sepideh Naseri toegetreden als tandarts in de tandartsenpraktijk van O.M. Hofman aan de Van den Endelaan 68 te Hillegom. Onno: ”Deze samenwerking voelt comfortabel. Wij delen dezelfde visie als het gaat om de algemene en preventieve tandheelkunde. Weliswaar bevinden we ons beiden in een andere fase van ons leven maar dat houdt in dat we elkaar goed aanvullen. De praktijk zal versterkt worden en wij zullen in staat zijn onze service en toewijding te intensiveren”.

Grote sortering kruiden in capsules enz. 160.000 producten, andere dag leverbaar

Door onze samenwerking is inschrijving van nieuwe patiënten mogelijk. De naam van de praktijk is gewijzigd in Tandartsenpraktijk Van den Endelaan. Tandartsenpraktijk Van den Endelaan v/h Tandartsenpraktijk O.M. Hofman Tel: 0252 - 516219 Van den Endelaan 68, 2181 EL Hillegom

Sepideh: “Ik ben 33 jaar oud en heb de nodige ervaring opgebouwd in verschillende praktijken. Ik wil mij graag settelen in de omgeving van Hillegom en de samenwerking met Onno biedt mij hiertoe de kans. Ik kijk uit naar kennismaking met de patiënten van de praktijk”.

Yoga is een Verademing

Lichter leven….en wat Yoga voor je kan doen… Mensendieck Bollenstreek

Mensendieck Bollenstreek

U kunt bij ons terecht voor behandeling van o.a. • nek en rugklachten • osteoporose • hoofdpijnklachten • artrose • fibromyalgie • reumatoïde artritis • bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap • ongewenst urineverlies

Praktijk voor houdings-, bewegings- en slaapoefentherapie.

Wij zijn aangesloten bij het netwerk chronische

De slaapoefentherapeut helpt u met een goede nachtrust. • Ook voor kinderen (en hun ouders) van 0-18 jaar

Mensendieck Bollenstreek

Kerkstraat 37 B 2211RC Noordwijkerhout, 0252-370843 Stationsweg 47 A 2182BA Hillegom (in Sportplaza) 0252-523088 www.mensendieck-bollenstreek.nl

wanneer we naar binnen gaan vinden we de rust en versterken we het herstellend vermogen van ons lichaam.

Met als gevolg dat er klachten ontstaan zoals:

Yoga leert ons te kijken met nieuwe ogen, alles wordt anders. Voor mij persoonlijk is Yoga nodig, elke morgen m’n Yoga practice en gedurende de dag de meditatie…de rust om te begrijpen waar ik ben… Ik kan er niet van buiten, vooral wanneer ik een stapje verder ga uit m’n comfort zone in de les…Dan voel ik iets verschuiven en voel me als herboren, vernieuwd en blij…

centrebodymind.nl

Moeite met inslapen? Vaak wakker ’s nachts? Overdag vermoeid?

Doe pijn, fyranet (reumanetwerk) en lid van de VvOCM de test! Mensendieck Bollenstreek Is uw antwoord “Ja” op een van onderstaande vragen, meldt u zich Praktijk voor oefentherapie Mensendieck in voor een gratis proefles slapen bij Mensendieck Bollenstreek. dan aan Noordwijkerhout en Hillegom Kerkstraat 37 B 2211RC Noordwijkerhout •0252-370843 Heeft u moeite om in slaap te vallen? Deltahof 10 2181EN Hillegom 0252-523088 •www.mensendieck-bollenstreek.nl Wordt u vaak wakker ‘s nachts en kan u dan moeilijk doorslapen? • Wordt u te vroeg wakker in de ochtend? • Staat u vermoeid op? • Bent u overdag vermoeid of heeft u slaapaanvallen? • Bent u prikkelbaar? • Heeft u geheugen –en/of concentratieproblemen? • Slaapt u gemiddeld korter dan 5 uur per nacht?

We hebben een vol leven, we rennen en vliegen en komen tijd te kort. We hebben het druk.

• Dry needling

Fysiotherapie Fasciatherapie • Sportrevalidatie • Flexchair training • Shockwave therapie • Medical taping concept Trainen onder begeleiding

De Kwekerij 1 • 2182 AG Hillegom T 0252-525000 • E info@fysiohillegom.nl www.fysiohillegom.nl

Een lage weerstand (ziek), weinig energie, hoge bloeddruk, concentratieproblemen, hoofdpijn, migraine, burnout, neerslachtigheid, fibromyalgie, hartkloppingen en hartritmestoornissen, reumatische aandoeningen, angst zonder reden, hooikoorts, darmproblemen, ontstekingen, eczeem…etc…etc…

Een ontelbaar scala aan klachten ontstaan door een te hoge werkdruk. En wanneer we niet aan het werk zijn, willen we leuke dingen doen… Ons lichaam heeft te weinig rust en raakdaardoor uit balans. Het interne systeem is ontregelt, het mooie is dat Yoga een oplossing kan zijn. Yoga is een heerlijke manier om lichaam en geest weer in balans te brengen. De aandacht voor de adem en de aandacht naar binnen zorgen samen voor een heerlijke ontspanning. Ons lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, Postkantoor Hoofdstraat 197a Sassenheim

Lieve mensen, het is ongelooflijk belangrijk de aandacht voor de adem de aandacht naar binnen… Je gemak vinden…in ongemak… Voor info www.centrebodymind.nl of mail info@centrebodymind.nl

centrebodymind.nl T 0252 - 50 08 25 M 06 - 17 41 87 68


LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

week in beeld

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

15

LISSE n De organisatie van de 29e L.J. Sport Ter Specke Loop kan terug kijken op een geoliede loopdag. Dat het er hard aan toe ging werd wel duidelijk op de 5 km. Hier werd bij de heren op 4 seconden na het parcoursrecord op de 5 km verbroken, Michael Gebrehiwet had 15.40 min. nodig voor de 5 km, tweede werd Jeroen Habers in 16.02 min. Fasha Mebrathon deed er 16.10 min. over. Bij de dames kwamen de eerste drie binnen 6 seconden binnen, Luca Reniers klopte Carmen Oosterkamp van De Spartaan op de laatste metersmet 20.03 min. om 20.04 min. Derde werd Irene Alderma 20.09 min.

HILLEGOM n Bladenmaker Sander Pardon overhandigde tijdens de Hillegomse Ondernemersborrel een bedrag van 1000 euro aan de Stichting BeatlesTreslongMonument. Deze stichting zal een Beatlesmonument gaan plaatsen op het grasveld aan de Deltahof. Dit bijzondere kunstwerk, ontworpen door Nicolas Dings, wordt volgend jaar juni onthuld. Het monument is een initiatief van vier Hillegommers. Johan van Buren, Klaas Slootweg, Hans van Schie en Frans van der Riet. Het vervaardigen van het Beatlesmonument kost tussen de 30.000 en 35.000 euro; de gedoneerde 1000 euro is dus zeer welkom. Inmiddels is al zo’n 8000 euro op de rekening van de stichting gestort.

n Kookelekuu: kids leren samen koken HILLEGOM n Jongerenwerk Welzijnskwartier is vanaf september gestart met een kookcursus voor kids. Jongeren van 10 tot 14 jaar leerden op deze cursus alles wat met koken te maken heeft. De succesvolle workshop Kookelekuu gaat volgend jaar weer verder, maar duurt iets langer per ronde. In 2016 was dat vier keer en in 2017 is het de bedoeling om dat zes middagen te doen. Tijdens deze kookworkshop leren de kinderen de basis van het koken en over de dagelijkse gang van zaken in de keuken. Ook het schoonmaken en snijden van de ingrediënten komen aan de orde. En natuurlijk bakken, braden en koken zoals dat in de keuken thuis gebeurt. De deelnemers leren bijvoorbeeld een maaltijdsalade maken, paneren, marineren, pasta koken, of friet van aardappels snijden. Ook de toetjes komen aan bod en worden vaak zelf door de deelnemers verzonnen. Kookelekuu duurt 6 donderdagen van 16.00 tot ongeveer 19.30 uur en wordt gehouden bij scouting Tjarda aan de Oude Weerlaan 63. De startdata zijn:12 januari, 23 februari, 6 april, en 18 mei. Voor informatie en inschrijven bel Richard Grimbergen, 0610704075, of mail: richardgrimbergen@ welzijnskwartier.nl of kijk op de facebookpagina van het jongerenwerk https://www.facebook.com/ jongerenwerkhillegom

LISSE n Het was even spannend, maar ook dit jaar is Sint met zijn Pieten weer goed aangekomen in Nederland. De kinderen van de kinderdagverblijven en speelscholen van SKOL doen in de weken naar pakjesavond tijdens peutersport allemaal leuke spelletjes en opdrachten. Hele bijzondere, want Sinterklaas heeft ze persoonlijk voor de peuters bedacht. Als de kinderen goed genoeg hun best doen (en dat doen ze natuurlijk), krijgen ze hun Pietendiploma. Dan wordt het helemaal leuk, want met dat diploma mogen ze voortaan als hulppietje Sinterklaas helpen. Als dat niet spannend is?

HILLEGOM n De turners van Jahn hadden dit weekend een turntoernooi in Hellendoorn. Iedereen is in haar categorie (leeftijd/niveau) in de top zeven geëindigd. Een erg mooie start van het wedstrijdseizoen. In divisie 3 won Roosmarijn Fledderus bij de jeugd-categorie de zilveren medaille en Fien van Engelen mocht brons om haar nek hangen. Bij de junioren divisie 3 won Pamela van Barneveld brons en werd Fleur Goedemans zesde. Bente Amundsen won de bronzen medaille bij de senioren in divisie 3. In de vierde divisie werd Chiara Mulder bij jeugd D1 vierde. Anouk de Boer won zilver bij de tweedejaars jeugd en Zoë Sibbel werd daar zevende. Joëlle Mulder werd bij de junioren in dit niveau zevende. Suus Altorf won zilver in divisie 1.


KNALLEND HET JAAR UIT g u r b e Witt

Met de Wittebrug 10-daagse!

OT T N E G KORTI2N7 ! € 10.0

t/m er 8 g a d r donde g 17 decemb zaterda agse

E S G DAA

10da

g.nl/ u r b e t it

www.w

LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA LE SA SALE SALE SALE SALE SALE

Den Haag Donau 120 (Forepark) (070) 342 92 22

Honselersdijk Nieuweweg 8 (0174) 63 98 50

Voorschoten Hofweg 39 (071) 57 94 794

Den Haag Kerketuinenweg 36 (070) 308 20 00

Noordwijk De Hooge Krocht 109 (071) 40 63 600

www.wittebrug.nl info@wittebrug.nl

ZICHT OP ZEE ER OV E N N E R TEG U RTO AN D VU STR K DE HET WIJ O P N K AT VA

DE HELE WINTER BORRELEN BIJ DE OPEN HAARD, LUNCHEN MET VRIENDEN OF HEERLIJK DINEREN.

V O O R M E E R I N F O R M AT I E TEL (071) 407 41 98 W W W . Z I LT S T R A N D . N L @ Z I LT K AT W I J K

I N F O @ Z I LT S T R A N D . N L K AT W I J K A A N Z E E

geopend! g a td s r e k e 2 1e en


nieuws/column

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

bo

radio tv internet

de omroep van de bollenstreek!

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

17

Vierde editie Beursvloer Bollenstreek opnieuw succes n Organisatie tevreden met resultaat: circa honderd matches NOORDWIJKERHOUT n Burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout opende woensdag 23 november de vierde Beursvloer Bollenstreek in het Teylingen College.

Cijfers en cijfers Ik ben gek op cijfers die met radio, tv en nieuwsberichtgeving te maken hebben. Laatst was er weer een opmerkelijk onderzoek. Het ouderwetse tv-kijken is fors minder geworden. Dat was al een tijd zo, maar nu is het in een stroomversnelling geraakt. Films en series kijken we via diensten zoals Netflix of een tv-programma kijken we later terug op een tijdstip dat het ons uitkomt. Het is allemaal mogelijk. We zitten nog wel met een bord op schoot op zondagavond 19.00 uur en het journaal om 20.00 uur is onverwoestbaar, maar verder is tv-kijken wanneer je dat wilt steeds populairder. Nog een feitje: de best gelezen nieuwssites zijn die van nu.nl en de NOS. De meeste bezoekers van nu.nl en de NOS gebruiken geen computer of i pad, maar digitaal nieuws wordt vooral gelezen via de smartphone. Het zijn ontwikkelingen die razendsnel gaan. Als streekomroep moet Bo mee in alle ontwikkelingen. Veranderend media-gedrag hoeft niet in het nadeel van Bo te zijn. De meest gebruikte tv-pakketten zijn die van Ziggo en KPN. Bij Ziggo zitten we op tv-kanaal 43 en bij KPN op 623. Dat is best wel een eindje zappen. Op de smartphone zijn we makkelijker en beter te vinden. Nou verzamelen wij alles wat we publiceren al jarenlang op onze site. Audio, filmpjes, foto’s en nieuws, je vindt het terug op www.bollenstreekomroep.nl. Binnen twee weken wordt de site bovendien in een modern jasje gestopt en dat is ook veel beter te bezoeken via de smartphone. Dan nog even het laatste nieuws over de publieke omroep. De bezuinigingen op regionale omroepen zijn terug gedraaid. Opmerkelijk want niet meewerken aan een eerdere bezuinigingsoperatie wordt op deze manier beloond. Wist u dat regionale omroep West via de belastingen 800.000 euro per jaar alleen al uit de Bollenstreek krijgt? Bo moet het doen in de Bollenstreek met 67.000 euro. Soms zit de wereld echt raar in elkaar. Niet getreurd, we blijven ons best doen voor mooie programma’s. Deze week hebben wij 60 maatschappelijke organisaties en personen actief benaderd of een verslaggever naar toe gestuurd. Alle zestig zijn ze op radio en tv geweest. Leve de lokale omroep! Ard Zandbergen Hoofdredacteur Bo ard@bollenstreekomroep.nl

De Beursvloer Bollenstreek is een initiatief van de Lions Club Bollenstreek in samenwerking met de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Het is een ontmoetingsplaats voor maatschappelijke organisaties, verenigingen en het bedrijfsleven. Het doel is om elkaar te vinden om klussen te realiseren met gesloten beurs. Voordat hij het woord aan de burgemeester gaf, vroeg Henk Waling, namens de Lions Bollenstreek de aanwezige ‘vragers’ om een beetje uit hun comfortzone te treden: “Het is soms best lastig om op iemand af te stappen en te vragen: ‘ik heb dat en dat van je nodig, kan je mij dat geven?’ Maar doe het gewoon! Dat is de bedoeling van dit event.” Goedhart: “Ik vind dit een prachtig initiatief. Zeker omdat het bedrijfsleven en verenigingen elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen. Ik begrijp dat dit de laatste keer is dat dat niet elektronisch gaat, maar ik zou zeggen: koester de ontmoeting ook! Mij is verteld dat zo’n vijftig verenigingen en organisaties dit jaar meedoen en eenzelfde aantal bedrijven zich hebben aangemeld.

Gerrit Goedhart (Noordwijkerhout) en wethouder Marie José Fles (Noordwijk) openen de beurs. | Foto: Willem Krol

Qua aantal is deze match dus alvast goed. Dat geeft mij een gevoel van de vertrouwen om de beursvloer nu te openen!” Zijn woorden werden kracht bijgezet door een ferme slag op de beursgong: de vierde Beursvloer Bollenstreek kon beginnen. De ruimte was verdeeld in themahoeken waar vrager en bieder elkaar konden treffen. Deelnemers hadden bij binnenkomst het Beurs-

Moeizame familierelaties LISSE n Levenscoach en yogadocente Angela Roelen verzorgt zondag 11 december tussen 14.00 en 15.30 uur een lezing in de bieb over geweldloze communicatie. De decembermaand betekent voor velen meer tijd met familie en vrienden doorbrengen. Maar wat als dit niet zo soepel verloopt? Hoe communiceren we eigenlijk met el-

kaar? Hoe gaan we om met moeizame familierelaties? Hoe kunnen we pijnlijke onderwerpen aankaarten, zonder dat het escaleert? Deze middag staat in het teken van geweldloze communicatie. Een methode om de ander te bereiken. Er is gelegenheid voor persoonlijke inbreng en vragen. De bieb aan de Koninginneweg 79a is in de winter op zondagmiddag open tussen 12.00 en 16.00 uur.

Treintjesbeurs in De Nachtegaal zeer geslaagd LISSE n Enkele honderden liefheb-

bers van treinen en treinmaterialen keken hun ogen uit op de ruim opgezette treintjesbeurs in de Nachtegaal dit weekend. Organisatoren Theo Langeveld en Martin Yperlaan waren meer dan

tevreden: “Twee keer per jaar organiseren wij zonder winstbejag deze beurs en elk jaar is de belangstelling groter dan de voorgaande beurs”, laten ze weten. Uit de hele regio kwmen liefhebbers langs die op zoek waren naar dat ene wagonnetje of onderdeeltje.

boek ontvangen, waarin de vragen en tegenprestaties waren gerangschikt op thema. Als de match tot stand kwam, werd deze officieel geregistreerd. Volgens Waling waren er minder aanmeldingen dan vorig jaar, maar eindigde deze editie net als de voorgaande jaren met een resultaat van rond de honderd matches. Een prima aantal volgens de organisatie. Hozo deed ook goede

zaken. In ruil voor een taalworkshop van Taallokaal voor vluchtelingen bood Hozo mankracht aan voor het opbouwen en afbreken van de Zorg- & Welzijnsbeurs. Jeugdkamp Hill-Billies helpt Hozo met het door de Rabobank Club Kas Campagne mogelijk gemaakte muziekproject door iPods met muziek te vullen. In ruil daarvoor stelt Hozo een zaal ter beschikking voor een ouderavond.

Kerst door de eeuwen heen bij Kasteel Keukenhof n LISSE Traditiegetrouw wordt Kasteel Keukenhof in de maand december weer volledig in kerstsfeer gebracht. Het thema is dit jaar 375 jaar Kerst op Kasteel Keukenhof.

De viering van 375 jaar Kerst op Kasteel Keukenhof is een tentoonstelling over kerstversiering door de eeuwen heen. Met prachtig gedekte tafels en rijk gedecoreerde kerstbomen kunnen bezoekers kennismaken met de wijze waarop de adel kerst vierde. Vanaf 8 december staat het kasteel in het teken van kerst. Kasteel Keukenhof oogt als een echt bewoond huis. Het is net alsof de adellijke familie buiten een winterse wandeling maakt en de bezoeker stiekem een

kijkje in het kasteel mag nemen om te ervaren hoe dit jaar de kerst op het kasteel gevierd wordt. GRATIS KERSTMARKT

Op 8, 9, 10, 11, 16 en 17 december is het kasteel geopend van 11.00 tot 16.30 uur. Zondag 18 december is het kasteel van 13.00 tot 16.30 uur te bezichtigen. Entree kasteel 5 euro per persoon. Kinderen tot en met 13 jaar gratis. Kaartverkoop ter plaatse, vooraf reserveren is niet nodig. Het is een bezichtiging zonder gids, bezoekers kunnen op de begane grond van het kasteel vrij rondlopen. De Museumjaarkaart is gedurende de periode van deze kersttentoonstelling niet geldig. Bezoek van 8 tot en met 11 december ook de gratis kerstmarkt van Kerst op Landgoed Keukenhof.

Kerstbezinning in St Jozef en St Martinuskerk HILLEGOM n Als Sinterklaas straks

is uitgezwaaid, moeten veel mensen nog zoveel doen: kerstcadeautjes kopen, boom opzetten, het kerstdiner voorproeven.

Maar dit is dus precies niet wat advent hoort te zijn. Advent is een tijd van bezinning, van verwachting. Inwoners van Hillegom zijn uitgenodigd om vrijdag 9 december, van 20.00 tot 22.00 uur aanwezig te zijn in de

Sint Jozef en Sint Martinuskerk, waar voor iedereen die de Advent eens anders wil beleven, onder leiding van Marjo Lommerse en koor EnJoy een ‘kerstbezinning’ plaats vindt. Aanmelden is fijn, maar niet verplicht, en kan via enjoyhillegom@ gmail.com of het parochiesecretariaat 0252-515000. Wanneer vervoer naar en van de kerk nodig is, kan dat worden geregeld.


nieuws/historie

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

19

Kerstmarkt Lisserbroek LISSERBROEK n Op het plein voor dorpshuis De Meerkoet wordt vrijdag 9 december alweer de 16e editie van de jaarlijkst kerstmarkt in Lisserbroek gehouden.

Vanaf 17.00 uur kan iedereen uit de omgeving ter plekke genieten van een gevarieerd programma. Muziek en dans door jonge talenten, waaronder ‘The Couch Potatoes, Inge Lamboo, Jochem van Oorschot, de Kasteelheren en MLX. Er zijn knutselactiviteiten, bezoekers kunnen een gokje wagen bij de enveloppenloterij of cupcakes versieren. Natuurlijk zijn er stands met leuke kerstartikelen. Ook standjes met erwtensoep, boerenkool met worst, friet, kipproducten en andere snacks staan klaar voor hongerige magen. Voor wie een traditionele, gezellige kerstmarkt wil beleven, zit in Lisserbroek goed deze avond. De kerstmarkt wordt om 21.30 uur afgesloten met vuurwerk. Tip: er is beperkte parkeergelegenheid rondom De Meerkoet; kom met de fiets als dat mogelijk is.

Uiteraard hoort het bezoek van de burgemeester bij zo’n happening. | Foto: Annemiek Cornelissen

Film in Solution

Diamanten Ben en Nelly de Vries: zestig jaar lief en leed

HILLEGOM n De maandelijkse

filmmiddag is donderdag 1 december in jongerencentrum Solution. Dit keer wordt de film De Helleveeg getoond van regisseur Andre van Duuren. De Helleveeg is gebaseerd op de succesvolle roman van A.F.Th. van der Heijden over een bitterzoet familiedrama. De film draait in jongerencentrum Solution aan de Van den Endelaan 7. De film start om 14.00 uur, de deuren gaan een kwartier voor aanvang open. Reserveren is niet nodig. Een kaartje kost 3,50 euro inclusief een kopje koffie of thee. Voor meer informatie neem contact op met Welzijn Hillegom: 0252-519700. Voor vervoer naar en van Solution kan gebruik gemaakt worden van de bus van Welzijn Hillegom. Reserveringen uiterlijk één dag van te voren doorgeven via: 0252-576500.

HILLEGOM n “Ons mooiste cadeau is toch wel de brief van de Koning, die gaat een heel mooi plekje krijgen. En natuurlijk ook het bezoek van burgemeester Arie van Erk. Wat een aardige man is dat. We hebben heerlijk zitten te praten over de bouw. De burgemeester komt ook uit een bouwfamilie en hij houdt van vissen”, vertelt de enthousiaste bruidegom Ben de Vries (84), die samen met zijn Nelly (83) op zaterdag 26 november 60 jaar getrouwd was.

die een gezellig gesprek had met de bruid. Volgens de bruidegom is zestig jaar getrouwd zijn toch wel een hele mijlpaal. De Vries vond het zo bijzonder, dat hij het wel een plekje in de krant waard vindt. Tien jaar geleden wilde de bruidegom daar niets van weten en moest de gouden bruiloft zonder interview voorbij gaan. Nu werd dat ruimschoots ingehaald: het bruidspaar vertelde honderduit.

Door Annemiek Cornelissen

Uiteraard begon het allemaal bij de eerste ontmoeting. Dat weten ze nog precies. “Dat was bij van Dril, waar we op zaterdag gingen dansen. Ik was met een hele groep meiden en Ben met vrienden. Hij is dezelfde avond nog met me meegereden met de fiets naar mijn

Burgemeester Arie van Erk kwam het diamanten paar op vrijdag 25 november in hun woning aan het Floraplein feliciteren. De burgemeester werd daarbij vergezeld door zijn echtgenote Petra,

Op zaterdag dansen bij Van Dril

huis in Lisse. Hij vroeg meteen of ik de week daarop weer ging dansen. Ik vertelde over een toneeluitvoering die ik had in Lisse en Ben kwam kijken”, vertelt de bruid, terwijl de bruidegom meteen aanvult: “Toen hadden we een beetje verkering”.

Na zes jaar verkering trouwen in Lisse Na zes jaar is het stel in Lisse getrouwd. Zonder dat Nelly het wist had Ben al een woning gekocht aan de tweede Loosterweg. “Ik wist van niks en heb niks gemerkt en we hadden toch al een poosje verkering. Toen hij het vertelde wist ik niet eens waar het was. Ik was er nog nooit geweest”. Het bruidspaar kreeg drie kinderen, een dochter en twee zoons en heeft op het moment acht kleinkinderen en een achterkleinkind. Ben de Vries heeft

zijn brood vooral verdiend als metselaar. “Op mijn vijftiende ging ik al bij de wederopbouw werken met mijn vader”. Nelly de Vries had maar een wens, winkeljuffrouw worden. Dat was wat moeilijk, want zij had thuis de zorg voor haar moeder, die niks kon doen. “Ik hoorde op een gegeven moment dat De Gruyter een winkeljuffrouw zocht. Ik vertelde het mijn moeder en zei meteen: dat moet je doen. Ik moest bij het rayonhoofd komen in Leiden en werd aangenomen. Veel hoefde ik daar niet voor te doen. Ik moest alleen maar even rekenen en de boodschappen bij elkaar optellen”. SAMEN BOODSCHAPPEN DOEN

Het bruidspaar geniet heerlijk in hun huis op het Floraplein. Ze doen nog samen boodschappen en dat is vooral voor Nelly een uitje. Muziek luisteren is hun grote passie. “Mooie muziek, licht klassiek. Ken je Andreas Bocelli? Wat zingt hij toch prachtig!”

SPOREN VAN VROEGER

Dever belicht We vervolgen de cultuurhistorie langs het Ommetje van de Poelpolder, dat bij de Zemelmolen begon. In vorige columns hebben we aandacht besteed aan het geriefbosje van boerderij Langeveld en aan de Staalsloot hier tegenover. Kijken we op de dijk richting Lisse dan zien we de dominerende donjon Dever liggen aan de andere kant van het water. Dever is een woontoren, gebouwd omstreeks 1370 als een versterkt woonhuis, waar de bewoner, ridder Reinier d’Ever veilig kon wonen. Reinier is niet de eerste d’Ever in Lisse, zijn vader en grootvader woonden er waarschijnlijk al. Dat Reinier er in 1370 woonde is zeker, want dit staat in een oorkonde uit die tijd. De achterzijde van de toren is vlak: die was gericht naar het moeras van de Lisser Poel en hoefde niet zo sterk te zijn, omdat van die zijde geen gevaar dreigde. De andere muren zijn hoefijzervormig gebo-

gen, bijna 2 meter dik en massief gemetseld HET VOORHUIS

Op een van de oudste afbeeldingen van Dever uit 1580 is te zien dat de woontoren en het voorterrein van het huis omringd zijn door water en dat een brug toegang verleent tot het voorterrein. Tegen de woontoren is een klein huis gebouwd en op het voorterrein staan stallen en dienstgebouwen. Johan van Schagen bouwde tussen 1631 en 1634 een royaal voorhuis voor de woontoren. In diezelfde periode werd de

gracht vergroot en de poortwachterswoning gebouwd. EEN RUÏNE

Na 1699 hebben er geen Heren van Lisse en Dever meer gewoond. Nu de eigenaren geen direct belang meer hadden bij de staat van onderhoud van Dever, trad het verval in. In 1848 stortte een deel van de noordgevel van het voorhuis in. Daarna ging het snel: in 1862 stortten het dak en de gewelven van het middeleeuwse Dever in. Na Reinier d’Ever bleef de Ridderhofstede tot 1949 via vererving in de familie. Dat de gemeente Lisse in 1949 eigenaar werd van de ruïne is het gevolg van de eerdere emigratie van de familie naar Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd Dever als vijandelijk Duits bezit geconfisqueerd. Het Beheersinstituut verkocht de landerijen aan de pachters en droeg de ruïne voor één gulden over aan de gemeente Lisse. De ‘ontvijandingsprocedure’

die de laatste particuliere eigenaar Max Freiherr Heereman van Zuydtwijck aanspande, vond geen gehoor bij de Raad voor het Rechtsherstel in Den Haag. LEZING VOOR VOL

Bovenstaande en andere leuke, historische anekdotes over Dever vertelde Ignus Maes op 22 november op zijn onnavolgbare, enthousiaste wijze. Dit gebeurde tijdens een lezing voor de Vereniging Oud Lisse aan de 1e Havendwarsstraat 4. Maes is voorzitter van de Vrienden van Dever. Voor een volle zaal met zo’n 70 belangstellenden liet hij ook nog foto’s zien van de renovatie in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Ook de opgraving van de fundering van het kleine huis tegen de toren en het voorhuis kwam aan bod. Hij roemde Fons Hulkenberg, zonder wiens inzet de renovatie niet zou zijn gelukt. Op de website van Dever staat nog veel meer over de historie.

De ophaalbrug van Dever staat op de plek van eerdere bruggen. | Foto uit het nieuwe boek ‘Fietsroutes langs bruggen in Lisse’ van de VOL Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” Info@oudlisse.nl


Kerst! Dagtochten met Beuk v.a. 12,50

Zonder omweg de beste kerstdagtochten van 2016! Kom in de kerstsfeer en koop de leukste cadeautjes op de mooiste kerstmarkten van Europa! U reist per luxe touringcar en u krijgt van ons een gratis kopje koffie of thee met iets lekkers geserveerd. We vertrekken om 8.30 uur en werken met een kort opstapschema, zodat u zo lang mogelijk op de kerstmarkt bent. Nadat u van de feestelijk verlichte kerstmarkt heeft kunnen genieten, vertrekken we om 18.30 uur weer naar huis.

Winkeldagtochten Düsseldorf

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Oberhausen

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Münster

8, 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 december

25,00

Maastricht

11 december 2016

25,00

Valkenburg

11 december 2016

25,00

Dordrecht

16, 17 december 2016

12,50

2 dagen Luxemburg en Trier

9 & 10 december 2016

99,00

Chocola en Lichtstad Eindhoven

14 december 2016

42,50

Lichtjesfestival Amsterdam

14 december 2016

58,50

Kaarsjesavond Orchideeënhoeve

17 december 2016

58,50

2e Kerstdag Tour

26 december

90,00

Compleet verzorgde dagtochten

Prijzen per persoon. Ga voor reserveringen naar: http://bit.ly/kerstmetbeuk

t 071 365 65 17 noordwijk • hilversum • amsterdam www.beuk.eu


service

LISSERNIEUWS - DE HILLEGOMMER

DINSDAG 29 NOVEMBER 2016

21

Zwerver met geluk

Column Poespas Tips? Mail de redactie NIEUWTJES? n Ons tippen kan

via redactie@dehillegommer.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

COLOFON

n

zo snel mogelijk operatief in te grijpen om een zo gunstig mogelijk herstel te bewerkstelligen. Het duivelse dilemma diende zich dan aan: hiervoor moest onze specialist uit Bilthoven komen om de operatie uit te voeren en die rekent een behoorlijk tarief. De vinder kon begrijpelijkerwijs het geld niet bijeenbrengen en het dierenasiel kan zijn geld ook maar één keer uitgeven. En er zijn zoveel hulpbehoedende dieren. Er is bekend dat katten met bekkenfracturen ook kunnen herstellen als ze maar lang genoeg in een kleine ruimte worden opgesloten. Maar de uitkomst is dan zeer ongewis en de pijn waar de patiënten dan doorheen moeten is vele malen groter. Op woensdag werd toen besloten dat het poesje een dag later dan maar naar het asiel zou gaan om daar verder verzorgd te worden; en te hopen op een bevredigend herstel. Op donderdagochtend ging ik als eerste werk naar het poesje toe. Ze probeerde dapper op te staan, maar dat

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Uitbreiding fietsknooppuntennetwerk in de regio REGIO

n Het fietsknooppuntennetwerk in de regio Holland Rijnland wordt flink uitgebreid. Er komt 90 kilometer extra fietsroute bij, alle informatiepanelen krijgen nieuwe kaarten en beschadigde routebordjes worden opgeknapt. De werkzaamheden vinden plaats in november en december.

Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Ruth Eppink 06 16 96 14 00 e-mail: redactie@lissernieuws.nl

lukte niet. “Vandaag ga je naar de opvang en daar gaan ze goed voor je zorgen,” zei ik. Even later opende ik de mail. Eén van de berichten leek rechtstreeks vanuit de hemel te komen: een echtpaar, dat met zeven katten bij ons komt, meldde daarin dat ze ons een (eindejaars)donatie wilde geven en vroegen wat ons rekeningnummer was. Ik overlegde snel met Bernadette. Als de specialist wat korting zou willen geven, dan zouden wij met die fantastische donatie en een eigen bijdrage van ons de poes toch kunnen laten helpen! En zo geschiedde! Het leek de “All you need is love”-kerstshow wel. Het kippenvel stond op mijn rug. We belden de dierenambulance af en die middag kwam de specialist langs. De operatie verliep goed en nu zijn we drie dagen verder en heeft ze al gestaan! Als ze straks nog beter kan lopen dan gaan we een nieuw baasje voor haar zoeken. Want haar rechtmatige eigenaren zijn niet op komen dagen.

| Foto: Corine Zijerveld

O

p maandag kwam Sjaak van de dierenambulance bij ons langs met een katje dat was aangereden. Het diertje zag er goed verzorgd uit, maar bleek niet te zijn gechipt. Dan kan het een kat met een eigenaar zijn die het dier ongelukkigerwijs niet gechipt heeft of het kan een zwerfdier zijn. Hoe dan ook, we gingen er vanuit dat de rechtmatige eigenaar wel op zou duiken en gingen het verlamde poesje onderzoeken. Na het maken van de röntgenfoto’s bleek hoe ernstig de schade was. Er was sprake van een beiderzijdse iliosacraal fractuur, waarbij ook de bekkenbeenderen zelf meerdere malen gebroken waren. Dit betekende dus dat het hele bekken van de ruggengraat los was geraakt en dat daarbij onherroepelijk ook zenuwen beschadigd waren. En dat het linker en rechter bekkendeel eveneens enkele breuken kende. Dit behoorde tot de categorie ‘zwaar bekken letsel’. Het was dus noodzakelijk om

Sinds 2010 kunnen fietsers in de regio Holland Rijnland met behulp van de knooppuntennummers eenvoudig hun eigen route uitstippelen. Over kronkelwegen met knotwilgen en rietgedekte boerderijen, langs polderlandschappen met molens en plassen, door duinen en bollenvelden of dwars door de historische binnensteden. Het is mooi fietsen in de knooppuntenregio’s ‘Groene Hart’ en ‘Duin- en Bollen-

streek’. Met de uitbreiding van het fietsknooppuntennetwerk naar 660 kilometer fietsroute, 2300 routebordjes en 220 informatiepanelen is het mogelijk om echt overal op te stappen en zo lang of kort fietsen als wenselijk is. Tijdens de werkzaamheden kan er overlast zijn voor de gebruikers, omdat op diverse plaatsen knooppuntennummers worden aangepast. Bestaand kaartmateriaal zal in veel gevallen niet meer up to date zijn. Eind december zijn alle werkzaamheden afgerond en de veranderingen verwerkt in de routedatabank van het Landelijk Fietsplatform. De belangrijkste aanpassingen zijn: - Alphen en Boskoop krijgen een volledige nieuwe route erbij door Boskoop en door het Bentwoud. - In Katwijk aan Zee is de route verfraaid, komt de fietser langs het

Panbos en gaat via de Nachtegaallaan naar de kust. Daar kan de route worden - vervolgd via de Katwijkse of de Noordwijkse duinen. - Leiden krijgt een nieuwe fietsroute over de singels. Startpunt voor een bezoek aan de binnenstad of voor verschillende fietsroutes in de Leidse Ommelanden Ook het ruim 2,5 km lange nieuwe fietspad dat de gemeente Leiderdorp aanlegt dwars door de polder Achthoven, wordt na oplevering in 2017 opgenomen in het netwerk. In de andere gemeentes vinden kleine routeaanpassingen plaats of worden de nummers gewijzigd in verband met de uitbreidingen in het netwerk. Op alle informatieborden worden de kaarten vervangen. Overal worden de bordjes nagekeken en schoongemaakt. Het fietsknooppuntennetwerk wordt uitgebreid in opdracht van Holland

Rijnland en gerealiseerd met steun van de provincie Zuid-Holland.Binnen Holland Rijnland werken de volgende gemeenten samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. De kaart met de oude en de nieuwe routes is te downloaden via https://we.tl/Vt13baNQ06.

Caroline Spaans tel.: 06 30 79 12 60 e-mail: redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Annemiek Cornelisse Arie in ‘t Veld Remco Out Lodewijk Kamps Kees van Zuijlen Advertenties: Wanda de Mooij, 06-19697483 Wanda.de.mooij@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091637 Rosita Eikelboom-Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

PUZZEL

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: het gemeentehuis, de bibliotheek en Tabakshop Evers. De afhaalpunten voor Lisse zijn: De afhaalpunten in Lisse zijn: het gemeentehuis, de bibliotheek en de Primera.

Stuur uw antwoord uiterlijk 4 december naar Uitgeverij Verhagen, Postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar oplossing@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: Janny Derriks uit Hillegom. Het Cinema Floralis Arrangement komt naar u toe. De oplossing was: Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd.


Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden. Deze aanbiedingen zijn geldig tot 31-12-2016 of zolang de voorraad strekt.

OLED SPECIALIST LG OLED 55B6V

DIT IS UW INRUILPRIJS!

55” |139 cm | OLED UltraHD Premium TV | OLED HDR | Perfect Black | Perfect Colour | Oneindig contrast | webOS 3.0 smart TV | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

200,-

IK HEB EEN FLAT-TV VAN

Prijs € 2.699,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

Kassakorting

NU

2.399,-

LG OLED 55EG910V 55” | OLED Full HD TV | Curved Design | Oneindig Contrast | Absolute Motion Clarity | Perfecte Kijkhoek | OLED Panel | WebOS Smart TV 2.0

200,Kassakorting

Prijs € 1.999,Kassakorting € 200,Inruil 32” flat TV € 100,-

NU

1.699,-

55''

EN GROTER

€ 300,-

50''-52''

€ 250,-

46''-47''

€ 200,-

40''-42''

€ 175,-

37''-39''

€ 125,-

32''

€ 100,-

TM

26''

€ 50,-

of beeldbuis

Voorwaarde: Uw oude platte LCD of plasma TV moet goed werken, voorzien van een voet en een werkende afstandsbediening.

LG SOUNDBAR SH6 Alles-in-1-design | Dubbele Bass | Adaptive Sound Control | Auto Sound Engine | Aan de muur monteerbaar | Google Cast™

NU LG LED TV 49UH850

399,-

Prijs € 1.299,Inruil 32” flat TV € 100,-

49” | SUPER UHD TV 4K | Smart TV | Super HDR | Perfecte kijkhoek | Geluid ontwikkeld door Harman Kardon

NU

1.199,OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

elct-advert-nov-2016.indd 1

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

25-11-16 09:45

Ln week 48 16  

LisserNieuws, dinsdag 22 november 2016

Advertisement