Page 1

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

nieuws P11

19 november 2013 JAARGANG 01 NR 43

intocht P19/21

nieuws P3

ZET INBREKERS IN HET LICHT

Zevende jaarboek Sint en Piet Kasteel in het land Keukenhof

COLUMN

PoesPas

P23

Burgemeester bezoekt 102-jarige

Poging inbraak Barentszstraat LISSE  In de nacht van zaterdag op zondag is rond 3.15 uur een poging tot inbraak gedaan bij een woning in de Barentszstraat. Bij de voordeur van de woning bleek het complete slot verwijderd. Omdat de bewoners extra beveiliging op de voordeur hadden, is het niet gelukt om de woning binnen te komen.

Bijeenkomst over problemen met geheugen LISSERBROEK  Gewoon iets vergeten of is er meer aan de hand? Op deze en andere vragen wordt op woensdag 20 november antwoord gegeven tijdens de bijeenkomst over geheugenproblemen in dorpshuis De Meerkoet. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Maandag vierde Rachael Leuntje de Vreede-van Iwaarden in woonzorgcentrum Rustoord in Lisse het feit dat ze 102 jaar is geworden. Een respectabele leeftijd die de oudste inwoonster van Lisse er niet van weerhoudt om ’s morgens voor de televisie een partijtje te gymen en via de krant het dagelijkse nieuws tot zich te nemen.

Onder de vele bezoekers die met felicitaties en cadeaus die dag naar het woonzorgcentrum kwamen, bevond zich ook burgemeester Lies Spruit, die de 102-jarige namens haar persoonlijk en namens de gemeente gelukwenste en de krasse Lissese een fors boeket bloemen overhandigde.

folders november Vanaf woensdag 27

De prijzen bij C1000 Weeland worden nóg lager

Parketvloer

Schuren en Oliën v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

LISSE Uw folder ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01

Voorstelling ‘De gouden staf van Sinterklaas’ LISSE  De voorstelling ‘De gouden staf van Sinterklaas’ wordt op zaterdag 23 november twee maal gespeeld in ‘t Poelhuys.

Hansje Veger, de beste schoorsteenveger van Nederland, is boos op Sinterklaas, omdat hij vorig jaar niets in zijn schoen heeft gekregen. Hij besluit de staf mee te nemen en veroorzaakt paniek bij de Pieten, die meteen een grote zoekactie op touw zetten. De voorstelling wordt om 12.30 en 15.00 uur gespeeld. Kaarten kosten €6 en zijn verkrijgbaar bij Patisserie Vermeer, Heereweg 155.

VOOR UW KUNSTGEBIT DE BESTE KEUZE Gratis advies Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Vergoeding via uw zorgverzekeraar Weekenddienst 06 1 777 6 777

Weeland Lisse, Vivaldistraat 13

LISSE TPP H. M. VAN BEEK KANAALSTRAAT 187a 0252 425 850 HILLEGOM TPP VAN HOOFF WILHELMINALAAN 1A 0252 520 605


Supersnel internet

• Gratis bellen met andere

• Supersnel internetten,

Lijbrandt Telecom abonnees

60 / 60 Mb up- en downloaden

• Gratis in het weekend naar alle

• Hypermodern

vaste nummers in Nederland

glasvezelnetwerk

* MEER INFORMATIE, LEVERINGS- EN ACTIEVOORWAARDEN OP WWW.LIJBRANDT-TELECOM.NL

Spotgoedkope telefonie

Draai mee met Lijbrandt Telecom Binnenkort valt er een uniek aanbod op uw deurmat waarmee u nog voordeliger gebruik kunt maken van ons supersnelle, zeer betrouwbare glasvezelnetwerk. Een aanbod voor nieuwe én bestaande abonnees van Lijbrandt Telecom! Houdt u de regie liever in eigen hand? Bezoek ons servicepunt aan de Satellietbaan 20 of ga naar onze website. Pak uw voordeel. Het is in een stoelomdraai geregeld!

T E L E F O O N : (0 23) 8 91 0 0 0 0 • W W W. L I J B R A N D T-T E L E C O M . N L

Superieure televisie • Gratis HD ontvanger in bruikleen • Basispakket met 63 zenders waarvan 11 in HD kwaliteit • Overal in en rond uw woning tv kijken op uw tablet

Word nu abo nnee en ontvang ons Superpakke t de eerste 6 maanden voor slechts € 30/mnd.* ee? Bent u al abonn tv-ontvanger Ruil uw ‘oude’ uwe om voor een nie en en kies gratis e keuze.* TV-pakket naar


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 19 november 2013

Singel afgesloten voor autoverkeer

Asbest in Berliozstraat

Hillegom Vanwege de werkzaam-

Lisse n Aan de buitenzijde

heden aan de N208-Leidsestraat is de toegang tot de Singel van woensdag 20 november tot maandag 2 december afgesloten voor alle verkeer. Het gaat om het deel tussen de Leidsestraat en de Wilsonweg.

van een huurwoning in de Berliozstraat is vorige week asbesthoudend materiaal aangetroffen. De aannemer trof het asbest aan toen hij groot onderhoudswerk uitvoerde voor woningcorporatie Stek.

In deze periode vernieuwt BAM het riool onder de weg en brengen zij tijdelijke bestrating aan. Bewoners van Elsbroek kunnen in deze periode de wijk per auto alleen via de Hillinenweg en de Garbialaan verlaten. Voetgangers en fietsers kunnen wel langs de afsluiting. Het gaat om de eerste van in totaal drie afsluitingen van dit stukje Singel.

Het asbest zit in de spouw van de muur. Het gaat hier om ‘vast’ asbest. Dit betekent dat het asbest vast zit en niet los hangt of dwarrelt. Er is geen gevaar voor bewoners of betrokkenen. Stek is direct gestart met een nader onderzoek bij de overige woningen in de straat. Ook de woningen in de straten waar nog groot onderhoud gaat plaatsvinden worden in het onderzoek betrokken. Daar vindt het onderzoek steekproefsgewijs plaats. Asbest Het asbest in de Berliozstraat zit bevestigd aan de zogenaamde spouwlat in de spouw van de muur. Deze spouwlat wordt pas verwijderd als de bestaande houten kozijnen vervangen worden door nieuwe kozijnen. De aannemer freest op dit moment alleen de voegen aan de buitenkant van de woningen uit. Dit vormt geen risico voor de veiligheid, laat Stek weten, omdat het asbest zit nu vast en is opgesloten in de spouw. Verwijdering van asbesthoudende materialen vraagt om een gespecialiseerde aanpak. Hoeveel vertraging de werkzaamheden hiermee oplopen is nog niet duidelijk. Stek heeft de bewoners via een persoonlijke brief op de hoogte gebracht.

Wethouder opent Elsbroek Hillegom n Wethouder Gerrit

Kleijheeg opent donderdag 21 november dienstencentrum Elsbroek. Het nieuwe zorgcentrum Bloemswaard en de appartementen van Stek zijn opgeleverd en worden al bewoond. In het dienstencentrum aan de Albellelaan 1 hebben de eerste huurders de deuren van hun praktijk geopend. Vanaf 16.30 uur kan het gebouw bezichtigd worden.

Burgemeester Lies Spruit en redactiesecretaris Ignus Maes met het nieuwste jaarboek.

Zevende jaarboek Kasteel Keukenhof Lisse n Vijf auteurs en een redactieteam hebben er een jaar lang hard aan gewerkt, maar nu is het een feit. Het zevende jaarboek van Kasteel Keukenhof in Lisse is uitgekomen. Woensdagavond werd in het Koetshuis van het kasteel het eerste exemplaar van het boek door redactiesecretaris Ignus Maes overhandigd aan burgemeester Lies Spruit. Het jaarboek kost €17en is te koop bij Kasteel Keukenhof. Stichtingsvoorzitter Herman Hollander verwelkomde de gasten, waaronder Barones mevrouw Anna Caecilia Wittert – Van Hoogland, de eerste echtgenote van Graaf van Lynden, de vorige eigenaar van het domein van Kasteel Keukenhof. Hollander memoreerde dat het een aantal jaren geleden de bedoeling was een groot standaardwerk over Kasteel Keukenhof te maken. “Maar dat was niet te realiseren. Toen besloten we om jaarboekjes uit te gaan geven, met wetenschappelijke onderbouwde artikelen. Door vele vrijwilligers is daarvoor veel werk verzet, met wel tot resultaat dat de boekjes een succes zijn. En nu ligt er dan de zevende editie.” Redactiesecretaris Ignus Maes zei dat het maken van zo’n jaarboek voor alle betrokkenen een feest is. “Het is allemaal erg spannend, want de geheimen van de geschie-

denis van Kasteel Keukenhof worden blootgelegd. Dat was bij de productie van dit zevende deel al niet anders. Met als gevolg dat er vijf prachtige artikelen in het boekje staan. Bijvoorbeeld over de maker van de plafondschilderijen en de Blauwe Salon, Johannes Stortenbeker. Verder een artikel over twee bijzondere wapenschilden, zeventien brieven uit Nederlandsch-Indië van Hendrik Willem Dirk Wouter van Lynden, de restauratie van de Blauwe en Rode Salon en een artikel over de terugkeer van een middeleeuws handschrift in de bibliotheek van het kasteel.” Over die bibliotheek was woensdagavond nog meer te doen. Gerard Jaspers, bibliotecaris van het kasteel en lid van het redactieteam, hield een interessante causerie over de kostbare, 35-delige Diderot encyclopedie. Diderot was 1750 en 1776

met D’Alembert redacteur van de beroemde Encyclopédie en schreef zelf ongeveer 6.000 van de 72.000 artikelen in die encyclopedie. Het was de tijd van de ‘Verlichting’. Alle in de encyclopedie verzamelde kennis over kunsten, wetenschap en ambachten moest worden doorgegeven aan volgende generaties, zodat ze verdraagzamer en gelukkiger zouden leven. De encyclopedie kende overigens veel tegenstanders. In 1759 werd het werk zelfs formeel verboden en ging vanaf die tijd clandestien door. De encyclopedie was volgens de tegenstanders in Frankrijk - door de nadruk die er in werd gelegd op religieuze tolerantie en vrijheid van gedachten en een democratische geest - een bedreiging voor de aristocratie. Delen van het enorme naslagwerk zijn dan ook gedrukt in Zwitserland en Amsterdam. Het werk omvat vele duizenden pagina’s, waaronder ook duizenden pagina’s met schitterende gravures. Het enorme naslagwerk is via vererving op Kasteel Keukenhof terecht gekomen, waar het tot op de dag van vandaag een vooraanstaande plaats in de bibliotheek inneemt.

De Singel is een belangrijke toegang tot de wijk Elsbroek. Het afsluiten van deze toegang geeft veel overlast, maar is onvermijdelijk, meldt de gemeente. De planning en werkvolgorde zitten dusdanig in elkaar dat er zo weinig mogelijk afsluitingen van dit punt zijn, maar toch is een afsluiting driemaal nodig. Afsluiting eind december Op maandag 2 december is de Singel weer open. De toegang wordt vanwege de werkzaamheden daarna nog tweemaal afgesloten. De volgende afsluiting is op woensdag 18 en donderdag 19 december. Het nieuwe fietspad wordt dan geasfalteerd. De laatste afsluiting is van 20 tot en met 28 maart 2014. Dan wordt de klinkerbestrating van het eerste stuk Singel vernieuwd. Op vrijdag 28 maart 2014 is dit gehele wegvak klaar en start BAM met het volgende wegvak.

Bijeenkomst Ruishornlaan Lisse n De gemeente organiseert op woensdag 20 november een voorlichtingsavond over de nieuwbouw van de brede school aan de Ruishornlaan. De bijeenkomst start om 19.00 uur en wordt gehouden in de Don Boscoschool aan de Don Boscostraat 1. De deuren gaan om 18.30 uur open. Naast een korte presentatie van de plannen krijgen bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen.

Bubbels voor de Amberboom

Open Huis zonnepanelen Lisse n GroenLinks Lisse organiseert op zaterdag 23 en zondag 24 november de ‘Kies de Zon’ open dagen. Rien van Bockel heeft onlangs zonnepanelen gekocht en stelt zijn huis aan de Fazantstraat 94 tussen 14.00 en 15.00 uur open voor geintresseerden.

Maaltijd in Meerkoet Lisserbroek n Op dinsdagmiddag 26 november om 17.00 uur, kunnen alle senioren aanschuiven voor een warme maaltijd in de Meerkoet. De kosten bedragen voor de gehele cyclus van negen maaltijden € 40,00, per maaltijd kost het € 7,50. Voor informatie en aanmelding, bel met 0252 418442 of 413457.

3

Elisabeth van Waveren houdt boom ten doop (Tekst en foto: Ilse Hesp)

Hillegom n Elisabeth van Waveren zag de Amberboom (Liquidambar styraciflua) ooit voor het eerst in de Keukenhof, waar de firma Van Waveren een van de bedrijven was die daar voor de voorjaarsaanplant zorgde. Het was liefde op het eerste gezicht. Zodra ze hoorde dat de tuin tussen Maartenskerk en Maartenshuis toe was aan herinrichting wist ze wat ze ging doen: ze zou de kerk een Amberboom cadeau doen voor de nieuwe tuin. Woensdag 13 november was het zover. Hoveniersbedrijf Van ’t Klooster zorgde voor een diep plantgat en een kleine machinale krachtpatser om de boom op zijn plaats te hijsen, midden in de nieuwe tuin. Van Waveren ontkurkte een sprankelende fles prosecco om daarmee de boom ten doop te houden. Het is een bijzondere boom met drie stammen en vlammend herfstblad in geel, oranje en rood. Niet alleen Maartenskerk en Maartenshuis zijn er mooi mee – ook Hillegom is verrijkt met dit cadeau.


StApelgekke StApelkorting 1 stuk 10%* * 2 stuks 20%

3 stuks 30% KORTING

5 DECEMBER Hillegom - Haarlem

*

Alleen donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 november *niet geldig i.c.m. andere acties/aanbiedingen en niet geldig op tassen, riemen, sieraden en de basic shirts van Only en Vila

Hoofdstraat 175 • Sassenheim • Tel. (0252) 220103

Bestel uw chocoladeletters tijdig Als de Sint in ons land is wil iedereen weer een chocoladeletter krijgen. Ambachtelijke chocoladeletters van A t/m Z. Om zeker te zijn van de juiste letter kunt u vooraf bestellen. Het is ook mogelijk online uw letters te bestellen, en op de juiste datum in één van onze winkels op te halen. Ga naar: www.chocolateriepierre.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 19 NOVEMBER 2013

5

Verslag aan boord

Ruimte en rust REIS  Liz van Bockel (16) woont in Hillegom, zit in 4 vwo van het Fioretti in Lisse en is sinds oktober mee met School at Sea, een project waarbij leerlingen een half jaar lang aan boord van een schip zeilen, nieuwe culturen ontdekken en ondertussen ook gewoon naar school gaan.

Nadat we na vertrek eerst in IJmuiden moesten schuilen voor de storm gingen we vol goede moed op weg naar Tenerife. Dat viel tegen. De wind stond verkeerd en dus moesten we op de motor varen. Dat ging werkelijk stapvoets. Dus aanleggen in Boulogne sur

waarom. Om te beginnen de ruimte! Ruimte hebben we niet aan boord. Mijn hut die ik met drie andere meiden deel is echt klein. We kunnen onze spullen niet kwijt. Dus het is er meestal een enorme rotzooi. Het komt voor dat we onze hut niet eens inkomen omdat er allemaal troep voor de deur ligt. We ruimen het best wel op, maar je hebt telkens snel wat nodig en laat de rest dan maar even liggen. In de keuken ook geen ruimte. Hij is al klein, maar als het schip beweegt blijft niets op zijn plaats staan. Dus dat helpt ook niet. Maar dan aan dek! Dan heb je ruimte! Overal om je heen ruimte.

Beukenlaan Keukenhof wordt vernieuwd Mer in Frankrijk. Onderweg bijna iedereen zeeziek. Ik dus ook. Het leek wel een spookschip. Ik heb drie dagen geslapen, onderbroken door de wachten die ik moest doen. Uiteindelijk gingen we toch op weg naar Tenerife. Weer verkeerde wind dus aangelegd in Cherbourg. Op zich wel lekker om aan te leggen in Frankrijk. Lekker stokbrood eten en bij McDonalds konden we via WiFi even contact opnemen met thuis en vrienden. Maar nu toch echt onderweg naar Tenerife. De wind is goed dus we zeilen. De sfeer is prima en iedereen heeft het geweldig naar zijn zin. Ik geef mijn column de titel ruimte en rust. Ik zal uitleggen

Dat geeft een heerlijk en vrij gevoel hoe rot het weer soms ook is. Je voelt je klein op zee en zeker als er zo’n groot vrachtschip voorbij komt. Aan boord geen sprake van rust. Gewoon keihard werken. Het schip zeilen, wacht lopen, keukendienst, schoonmaken en natuurlijk werken aan school. Daarnaast Spaanse les en nog wat andere projecten. Als je de kans krijgt om te slapen, benut je die dan ook. Maar vaak word je dan ook weer wakker gemaakt omdat jij of een van je hutgenoten wacht moet lopen. Totdat jij ’s nachts aan de beurt bent. Dan ben je maar met een paar mensen op dek en hoor je niets anders dan de wind en de golven. Ondanks dat je doodmoe bent is dat rust.

LISSE  De Beukenlaan van de bloemententoonstelling Keukenhof is geveld. Binnen drie weken zullen nieuwe beuken worden geplant, waarna een nieuwe beukenlaan kan ontstaan waar uiteraard de nodige jaren overheen gaan. Oorspronkelijk bestond de beukenlaan uit 47 beuken die inmiddels bijna 200 jaar oud waren. De afgelopen jaren zijn al 13 exemplaren verdwenen omdat zij dood gingen. Daarmee ontstonden steeds grotere gaten in de rij beuken en

verdween geleidelijk aan het beeld van een laan. In overleg met Landschapsarchitect en Zocherspecialist Michael van Gessel is een plan gemaakt de beukenlaan de komende generaties als beeldbepalend element te handhaven.

Het vervangen van de beukenlaan is een forse investering van enkele tonnen. Er is voor gekozen om zo groot mogelijke beukenbomen terug te planten. In dat kader zijn 42 nieuwe beuken gekocht van ongeveer 40 jaar oud met een stamomtrek van een meter. Keukenhof is bereid om deze investering te doen, zodat de komende generaties kunnen blijven genieten van een gezonde beukenlaan.

Singer-songwriter bezoekt de Lisbloem LISSE

 De kinderen van groep 1 tot en met 6 van basisschool de Lisbloem kregen vorige week muzikaal bezoek. Singer-songwriter Mo Hopman kwam langs en dat was niet zonder reden.

De kinderen hadden de afgelopen weken geluisterd en geknutseld

over enkele van zijn liedjes. Die liedjes staan in de boeken ‘de Drakenwinkel’ en ‘de Kinderopknapkapper’. De liedjes zijn grappig, droevig en soms gewoon hilarisch. Tijdens het bezoek bleek dat zij vele liedjes uit hun hoofd kenden. Samen met Mo hadden zij een gezellige ochtend,

die bij een enkel groep zelfs eindigde in een polonaise.

Rubriek

LEES TIPS door Genie Does-Moison Even voorstellen: Bijna 25 jaar werk ik in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en sinds 2002 als informatie-medewerker en inkoper van fictie. Hierdoor ben ik dagelijks bezig met lezen en literatuur. Zelf lees ik heel graag, dus mijn werk is zeker geen straf. Het leukste van mijn vak blijft toch het aanraden van boeken. Daarom is het een feest om elke week weer 3 boeken te mogen promoten in deze krant. Ik heb zelf een brede belangstelling en vind allerlei genres binnen de literatuur leuk om te lezen. De boeken waarop ik u opmerkzaam maak zullen daarom heel divers zijn. Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

• Adele Scholten wint vierde Haarlemse Debuutprijs met haar boek De Lichtdrager. • Harm de Jonge schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2014. • Astrid Theunissen komt komend voorjaar met biografie van Martin Bril.

Simon Beckett De David Hunter-reeks

Michael Connelly De Harry Bosch-reeks

Arnaldur Indridason De Erlendur Sveinsson-reeks

Simon Beckett (1960) is een Brits auteur. In 2006 begon hij een thrillerserie met de intelligente, bescheiden David Hunter in de hoofdrol. David Hunter is een Brits forensisch antropoloog opgeleid op de Amerikaanse Body Farm. De reeks begint met het boek De geur van sterfelijkheid. David Hunter gaat in het eerste deel als huisarts werken in een klein plaatsje in Groot-Brittannië. Zijn werk als forensisch antropoloog heeft hij opgegeven nadat zijn vrouw en dochter zijn overleden. Hij raakt betrokken bij een bizarre moordzaak.

Michael Connelly heeft inmiddels 25 boeken met Harry Bosch in de hoofdrol geschreven. Harry Bosch is een wat rauwe rechercheur bij de Los Angeles Police. Hij heeft zijn naam te danken aan de Nederlandse schilder Hiëronymus Bosch met wie hij door de auteur ook vaak wordt vergeleken. De Harry Bosch-reeks is goed geschreven, spannend en vlot te lezen. Deel 1 is getiteld Tunnelrat. Eén van mijn favoriete politieseries.

De IJslandse schrijver Arnaldur Indridason begon in 1997 met de serie rond rechercheur Erlendur Sveinsson en zijn vaste medewerkers Sigur¿ur Óli en Elínborg. De personages en omgeving in deze reeks worden zo goed beschreven dat je je in IJsland bij de politie waant. Deel 1 in de reeks is Maandagskinderen.


Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestra FAMILIEBerichten •tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

• Vuil tapijt? Laat het

vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Je leeft niet zomaar, je bent innig verbonden.

Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

Overleden onze lieve mama en oma

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer,

Ria de Jeu – Karel

gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

• 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt

uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

Echtgenote van Piet de Jeu † Partner van Gé Verver † Leiden, 14 november 1946

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor-

Sassenheim, 14 november 2013

Michael de Jeu en Heidi Heiniger

schoten? www.tcdekampioen.nl.

STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

schipvanleiden.nl. •Mooiwww.zalenverhuurkruyt bruin café in oude centrum van Leiden. Voor

Gino de Jeu en Daniëlle Wolters Puck en Gijs Robin de Jeu en Simone den Hengst Isabelle en Julian Correspondentieadres: Grote Beer 211, 1188 AZ Amstelveen

afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

garageboxen in Oegstgeest en Leiden. •Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor Autobedrijf Heemskerk & ZN bestaat al voor particulieren en bedrijven. Tel. 06De uitvaartplechtigheid wordt gehouden 42460355, info op www.Boonict.nl

19.45 uur in het uitvaarthuis Van der Putten & Dunweg, Heereweg 60 te Lisse.

60 jaar, dat moeten wij vieren met extra donderdag 21 november om 13.30 uur in • zit u nog in de schaduw? Wij zagen voordeel voor U en met de vertrouwde de aula van crematorium Rhijnhof, Laan bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 0653794870. service4 (ingang die U van ons gewend bent. te Rhijnhof Haagse Schouwweg) Herkent U deze nog? Advertentie 1970

dierplaagbestrijding, dienstverle•ningGotenreiniging, en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. Deze herkent U zeker,

Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren in het Holiday Inn Hotel, Haagse Schouwweg 10 te Leiden.

de Renault 12 van nu. www.roessinghvaniterson.com

Te De huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld Renault Megane Estate DCi Stop & StartValkenburg, tel. 06-24468544 0321-380254. vanaf € of 21.290,-

Te koop: mooi appartement € 219.000,-. Hofstraat 70 Rijnsburg. Bushalte 10 min., A44, N206, strand, stad. Elke zaterdag open huis 12.00SINTTIP: Uw videobanden op dvd € 5,-; tapes 13.00 uur. Tel. 06-44259959. € 7,-; smalfilms € 0,50 per minuut. www.arievansale bij maxi mode: 1 stuk 20% - 2 stuks rooijen.nl 06-45320711/071-4025631. EXTRA 30% - 3 of meer 40%. M.u.v. de INRUILWAARDE nieuwe collectie straatmaker: Voor al uw straatwerk, ter- van X-Two en Magna.14% Maxi Mode, BIJTELLING ook Koninginnena 1 juli ras ophogen + oprit. Vrijblijvend pr.opgaaf. Tel. 06- weg 18, 2225 HK Katwijk, tel. 071-4018833. Dacia & Nissan & lt Renau in BMP VRIJ Gespecialiseerd 47208666.

Volgende week besteden wij in deze krant aandacht aan Nieuwbouwprojecten!

Keuze uit 60 occasions

• Kerstbomen. Kerstbomen Brink Noordwijkerhout. Vanaf 6 december kerstbomen. U

Kijk voor onze occasions op n Dacia & Nissa lt & in Renau erd al cialise Gespe www.autoheemskerk.nl ions

Keuze uit 60 occas

• grote winteropruiming a.s. zaterdag. Alle kleingoed € 2,-. Antiek en Curiosa, Vinkenweg 74, 2231 NT Rijnsburg.

transporten. Tel.U 06-33206011.

Kijk voor al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

• Begraven

RENAULT GRAND SCENIC 130pk Celsium 7-p navi oktober 2010 37.247 km Navigatie RENAULT GRAND SCENIC ECC 130pk Celsium 7-p navi € 21.950 oktober 2010

BMW X3 3.0 High Executive Automaat januari 2007 106.123 km Navigatie BMW X3 3.0 Leer Executive Automaat High € 30.750 januari 2007

Navigatie SAAB ECC 1.9T Business Line € 21.950 september 2006 79.600 km Lichtm. SAAB velgen ECC 1.9T Business Line september 2006 € 11.500

Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 30.750 juli 2007 50.120 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer V6 Premium Automaat 2.7i € 18.950 juli 2007

sale bij maxi mode: 1 stuk 20% - 2 stuks • 30% - 3 of meer 40%. M.u.v. de nieuwe collectie van X-Two en Magna. Maxi Mode, Koninginne- • weg 18, 2225 HK Katwijk, tel. 071-4018833. 106.123 km 37.247 km

Cremeren

Rouwtransporten door binnen en buitenland Navigatie HYUNDAI SANTA FE

• Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein

79.600 km

50.120 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie TUCSON HYUNDAI Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

Voor een blijvende herinnering. Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC Een persoonlijk en teken. 1.6passend 16v Visia gedenk € 11.500 februari Grafstenen en urnen in2009 natuursteen, 49.750 km glas, RVS en hout. Lichtm. velgen

BMW X5 3.0 • Dag enOccasions nacht bereikbaar * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6

NISSAN QASHQAI ECC

1.6 16vsnelle Visia levering. Deskundig en zorgvuldig, € 18.600 februari 2009 Open ma. t/m za. 10-17 uur.km 49.750 Voorbeeldentuin 7Lichtm. dagenvelgen per week vrij ECC toegankelijk.

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

€ 18.600

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 4.250 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Clio 1.4 5d RN 1/2001 3.850 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Clio 1.4 16v 3d Expression 9/2003 4.250 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Clio 1.2 16v 5d spec. line navi 3/2010 11.600 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Twingo 1.2 16v Auth. airco 6/2010 7.950 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950

U

U verhuizen Nederland, voor goedkoop •al uw verhuizingen. Specialist in piano- en vleugel-

in uw regio

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

U kunt persoonlijk van Ria afscheid nemen Autobedrijf Heemskerk & ZN 60 jaar woensdag 20 november van 19.00 uur tot • computerhulp Virusverwijdering, sneller

te Leiden.

NIEUWBOUW

Uw adviseur Henri van Hardeveld

* vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

€ 14.950

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Autobedrijf Heemskerk & ZN Gespecialiseerd in Renault - Dacia - Nissan

Lexus IS 250 Business Automaat - lichtm. velgen

Bouwjaar 2006 Km.stand 117.300 km

€ 13.950,-

Renault Clio 1.2 16V 5-drs collection navigatie 2011 Renault Twingo 1.2 16V Autom. airco, zwart 2009 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 Renault Modus 1.4 16V Dyn. Aut. 4/2006 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 Renault Megane 1.6 16V Parisienne Navi 2012 Renault Grand Scenic 1.6 16V Expression Navi 2010 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 BMW X3 3.0 High Executive Navi 2007 Dacia Stepway 1.6 16V Laurente, 5.877 km 2012 Hyundai Santa Fe 2.7 V6 automaat, leer 4/2007 Ford KA 1.3 Titanium Airco 2010 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 Lexus IS 250 Business automaat 04/2006 Nissan Qashqai+2 2.0 Tekna Navi 2009 Peugeot 307SW 1.6 16V Pack airco 04/2007 Kia Rio 1.2 16V 5 drs. Comfort airco 2012

€ 11.350 € 6.250 € 7.950 € 7.850 € 8.250 € 18.750 € 17.350 € 8.950 € 23.450 € 12.950 € 14.250 € 7.350 € 9.700 € 13.950 € 18.950 € 9.600 € 13.950

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

Lange Vaart 34 Rijnsburg

Tel. 071-4020365

info@autoheemskerk.nl

Wilt u met uw project in deze special adverteren BEL 071-4022901 en vraag naar de verkoop!


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 19 november 2013

7

Wintermarkt in De Voorhof Lisse n Op zaterdag 23 november organiseert de Hervormde Kerk Lisse een grote wintermarkt in De Voorhof aan de Bondstraat. Op deze dag worden tussen 9.00 en 16.00 uur onder andere curiosa, boeken en kerstartikelen verkocht. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud aan beide kerk gebouwen.

Lezing over graancirkels Hillegom n Op zondag 24 no-

vember geeft Drs Janet Ossebaard in Flora Hillegom een lezing over de liefdevolle boodschap van de graancirkels. Al ruim 18 jaar is Ossebaard bezig met het onderzoeken van graancirkels en heeft veel veldwerk verricht. De lezing wordt georganiseerd door Asmara Centrum en gehouden in Flora Hillegom, Hoofdstraat 55, van 13.30 uur tot 16.00 uur. De toegang bedraagt €9,50.

Film kijken voor senioren Hillegom n Elke maand verzorgt

Welzijn Hillegom een filmmiddag voor senioren. Deze maand zal de film niet op donderdag vertoond worden, maar op vrijdag 6 december. De ontroerende film “Boven is het stil” te zien. De film gaat over een boerenzoon die door de ziekte van zijn vader tot het besef komt dat hij nooit het leven heeft geleid zoals hij dat zelf zou willen. Helmer, een alleenstaande boer van midden vijftig, brengt zijn bedlegerige vader naar de zolder om niet langer naar zijn wil te hoeven leven. Als de achttienjarige Henk zijn knecht wordt, komt er eindelijk beweging in zijn leven. De film wordt gedraaid in jongerencentrum Solution, Van den Endelaan 7. De film start om 14.00 uur, de deuren zijn een kwartier voor aanvang geopend. Reserveren is niet nodig. De entree is € 3,50.

‘Na het ontbijt gaat het schort voor om in de kamer te werken.’

102 jaar, maar nog zelfstandig n Veel kaarsjes op de taart voor Rachael Leuntje de Vreede-van Iwaarden Lisse n Begin deze week vierde Rachael Leuntje de Vreede-van Iwaarden in woonzorgcentrum Rustoord het feit dat ze 102 jaar is geworden. Een zeer respectabele leeftijd die in goede gezondheid werd bereikt door een vrouw die nog altijd zeer zelfstandig is. Wat haar betreft had dat zelfs nog wel zelfstandiger mogen zijn, want vanwege haar zeer hoge leeftijd is de was doen, of koken er niet meer bij. Rachael woonde als kind in Lisserboek. Haar vader werkte eerst bij een boer en later in de bollen bij Grullemans aan de Heereweg in Lisse. Zijzelf kwam in haar jeugd niet aan werken buiten de deur toe, omdat haar moeder een zwakke gezondheid had en Rachael moest bijspringen om het gezin te verzorgen. Later kreeg ze verkering met Chris de Vreede met wie ze trouwde. Ook hij werkte onder andere in de bol-

len, maar tevens bij de steenfabriek en verzorgde tuinen in Aerdenhout. Het echtpaar kreeg zes kinderen waarvan er nog vier in leven zijn.

betrokken. “Eerst woonden ze op de Stationsweg, waarvan de huizen inmiddels zijn gesloopt en wat nu de Berkhoutlaan is. Daarna achtereenvolgens in de Emmastraat, Koningstraat en Prinsessestraat. Vervolgens was er een tussendoortje in een woning van het complex rond het winkelcentrum Poelmarkt en toen weer terug naar de Wilhelminabuurt naar de Prins Bernhardstraat en tenslotte een woning aan de Heereweg.”

Wilhelminabuurt

Bij de tijd

De jarige kon vanwege de grote drukte in Rustoord niet de tijd nemen om even iets over haar leven te vertellen, maar zoon Jaap (80) vertelt hierover dat het in ieder geval een leven is geweest vol van verhuizingen, waarin zo ongeveer de gehele Wilhelminabuurt werd

Haar echtgenoot was inmiddels overleden en zes jaar geleden verhuisde Rachael naar het woonzorgcentrum. Volgens haar zoon is dat vooral in het begin niet meegevallen. “Moeder was en is bijzonder zelfstandig. Ze deed tot aan de verhuizing naar

COLUMN

Hypotheken in 2014 De laatste jaren keken financieel adviseurs als ik, tegen het einde van het jaar, steeds weer uit naar de ‘nieuwe’ hypotheekregels. Wat zou er het komende jaar gaan veranderen en welke gevolgen heeft dat voor mijn bestaande klanten, voor starters en voor de woningmarkt? Voorspelling Niet eens zo heel lang geleden durfde ik te voorspellen dat mensen vanaf 2014 wel weer eens wat meer mochten lenen dan 2013. Waarom? De zogenaamde leencapaciteit voor hypotheken daalt al jaren. Dit is helemaal niet erg. Een correctie op de oude normen was echt noodzakelijk. Ook is de hypotheekwetgeving aangepast. De belangrijkste wijziging is dat sinds 2013 nieuwe hypotheken annuïtair of lineair afgelost moeten worden. Een discutabel besluit van de regering, maar het zorgt in ieder geval dat hypotheekschulden per direct langzaam worden afgebouwd. Zo is van een annuïteitenhypotheek van €200.000, na 5 jaar bijvoorbeeld nog €181.000 over. En van

een lineaire hypotheek zelfs €167.000. Allerlei maatregelen dus om de consument te beschermen tegen financiële problemen nu en in de toekomst. Leencapaciteit in 2014 De afgelopen week zijn de nieuwe leennormen bekendgemaakt. En helaas voor de huizenkoper… Ik zat ernaast met mijn voorzichtig optimistische voorspelling. Ook komend jaar gaat de leencapaciteit weer omlaag. En niet zo’n beetje ook in sommige gevallen. Iemand met een inkomen van €31.000 per jaar kan in 2014 bijvoorbeeld €11.000 minder aan hypotheek krijgen dan in 2013. Het eigenaardige is dat dit vooral te maken heeft met de huidige lage rentestanden. Zonder in

detail te gaan op de rekenmethodiek, komt het er op neer dat je relatief minder kan lenen met een hypotheekrente onder de 5%. Aangezien veel rentetarieven tot 10 jaar lager dan 5% zijn, krijg je hier al gauw mee te maken. Naar ik heb begrepen, is hiervoor gekozen omdat de rentetarieven in de toekomst zeker zullen stijgen. Ik vind het vreemd dat je nu al minder kan lenen, omdat je rente over 10 jaar misschien zal stijgen. Zeker als je rekening houdt met het feit dat je hypotheek dan ook al flink is gedaald, zoals ik eerder aangaf. We moeten het echter doen met deze regels. Overige aanpassingen Vooral de lagere inkomens gaan last krijgen van deze bijstelling. En dat zijn vaak nu net de starters. Deze groep moet ook rekening houden met een aantal andere wijzigingen. De eenmalige bijdrage voor Nationale Hypotheek Garantie stijgt van 0,85%

naar 1% van het hypotheekbedrag. Ook kan je vanaf 2014 niet meer dan 104% van de aankoopprijs van je woning financieren. Nu is dat nog 105%. Per saldo betekenen deze aanpassingen dat je meer eigen geld moet inzetten bij de aankoop van een woning. Nu kopen of gaan sparen Wanneer je een huis koopt in 2013 en ook dit jaar nog een hypotheekofferte ontvangt, dan gelden de huidige regels. Mocht je concrete plannen hebben, dan kan het dus raadzaam zijn om knopen door te hakken op korte termijn. Anders dien je te zorgen voor extra spaargeld bij je aankoop in 2014.

Erik Seisveld SNS bank Lisse Kanaalstraat 58a 2161 JN Lisse www.snsbank.nl

Rustoord nog alles zelf en miste de haar vertrouwde apparaten voor haar huishouding, zoals de stofzuiger en de wasmachine om maar eens wat te noemen.” Nu krijgt de 102-jarige ’s morgens hulp, maar is verder nog geheel zelfstandig. Het oplopen der jaren heeft wel met zich meegenomen dat ze wat minder goed uit de voeten kan dan voorheen, maar ze is nog heel goed bij de tijd. “En ze staat om een uur of half zeven op, doucht zich en na het ontbijt gaat het schort voor om in haar kamer te werken.” In Rustoord krijgt de 102-jarige regelmatig bezoek van haar vier kinderen, 17 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. En uiteraard hopen zij allen dat moeder, grootmoeder en overgrootmoeder nog lang bij hen zal blijven.


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


Goed uit eten Onovertrefbaar Kerstmenu bij Het Prentenkabinet

Een heerlijk begin van een avond culinair genieten! De Griekse identiteit is duidelijk merkbaar bij Rhodos, maar dan die van het moderne Griekenland. Dit restaurant is anders dan andere Griekse restaurants, Rhodos onderscheidt zich van veel traditionele Griekse eetgelegenheden door een modern en strak interieur.

• Wij zijn beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geopend!

H O TS

Nieuwe Bistro Vanaf 1 december wordt een gedeelte van de Zwaan van donderdag tot vrijdag omgetoverd tot een bistrokaart. Met klassieke gerechten zoals slakken, steak tartaar, t-bonesteak, tonijnsteak en een klassieke sorbet. De bistro heeft een warme uitstraling waar u ook een feestje kunt vieren. Kerst De Zwaan is de perfecte locatie om een familiair kerst te vieren. Ontvangst vanaf 18.00 uur en er is keuze uit vlees of vis. Voor meer info zie onze website www.restaurantdezwaan.nl

Restaurant de Zwaan Boulevard 111 Katwijk aan Zee Tel. 071-4012064 www.restaurantdezwaan.nl

Turfmarkt 5 | 2312 CD Leiden Tel. (071) 514 23 00 www.rhodosrestaurant.nl

Goed, betaalbaar, gezellig! Kom lunchen, dineren of o borrele borrelen

Kerst aan Zee Heerlijk eten met uitzicht op kust. Dat is Restaurant De Zwaan in Katwijk De sfeervolle zaak aan de Boulevard geeft iedereen een ontspannen dagje uit. We staan voor betaalbare, goede kwaliteit van onze kaart. Tijdens de kustwerken zijn de Zwaan en de parkeerplaatsen altijd bereikbaar. Het à la carte restaurant is van 1 oktober tot 1 maart van dinsdag t/m zondag geopend voor lunch en diner. De zilte zeelucht maakt hongerig en daar weet de kok wel raad mee. Op de kaart staan diverse vis- en vleesspecialiteiten. Denk aan zeebaars in zoutkorst, kreeft, slibtong, noordzeetong en een biologische livar rib-eye. Onze kok stelt bovendien voor onze gasten op dinsdag een speciaal driegangenmenu samen voor € 25,- per persoon.

NIEUWE MENUKAART Restaurant Rhodos

• Ieder dag catch of the day en 3-gangen menu • Iedere dag geopend vanaf 14:00 uur • Lunch open met reservering

PO T!

Met de kerst zal Het Prentenkabinet gegarandeerd weer vol zitten met fijnproevers en culinaire fanaten. Chef-koks Teun Bakker & Marco Venmans en ober-kelner Edwin Hagen stelden een onovertrefbaar menu samen voor de kerstdagen om 19.00 uur. Het 5-gangen menu kost € 59,50 p.p. en om teleurstelling te voorkomen raad ik iedereen aan er snel bij te zijn! vertelt Martin van der Ham, eigenaar van Het Prentenkabinet. Tevens is het ook mogelijk bij ons broertje de Jonge Koekop. Op Kerstavond zijn wij geopend vanaf 17.00 uur met een 4-gangen Surprisemenu € 44,50 p.p. Ook is er de traditionele Beaujolaisavond op 21 november, Hertendiner (3 gangen wildmenu) op 7, 21 & 28 december & voor wie zich eens wil laten verrassen op Sinterklaasavond! Tenslotte serveren wij op elke zondag Sunday dinner wild: 5-gangenmenu € 34,50 & een winterse kerst high-tea. Het Prentenkabinet, Kloksteeg 25, Leiden. Tel: 071-5126666. Dagelijks geopend vanaf 18.00, lunch woensdag t/m zondag van 12.30-15.00 & borrels op aanvraag. Oudjaarsavond serveren wij tussen 17.00-21.00 uur een 3 gangen (keuze) menu € 34,50 p.p. Op nieuwjaarsdag zijn wij gesloten, maar dan is ons Restaurant de Koekop geopend www.koekop.nl. www.prentenkabinet.nl Of een keertje ergens anders: www.brasseriehetregthuys.nl Wassenaar

Early Bird menu

Doelensteeg 8 Leiden pakhuisleiden.nl

3 gangen voor € 17,50 Alleen te bestellen vòòr 18:00 uur

Hotel Restaurant Noordzee De winter staat weer voor de deur, de temperatuur gaat dalen, trotseer de kou en laat u heerlijk verwennen in één van onze restaurants.

Onderstaand wild menu serveren wij met één heerlijke bier die wij in Brugge hebben gevonden of de Italiaanse primeurwijn, Novello, die hier perfect bij aansluit. Romige wild soep met krokante toast van paté en preiselbeeren *** Draadjesvlees van Hertenbout geserveerd met winters garnituur *** Kopje koffie met spekkoek en kaneelroom

estdagen Voor de fe ijke een smakel Kadotip!

Dinerbon van Noordzee n, Leuk om te geve nog leuker om te krijgen!

Tegen inlevering van deze coupon serveren wij dit menu voor:

€ 30,00 p.p.

inclusief een glas Novello of een glas Brugse Zot, blond of dubbel.

Boulevard 72 - Katwijk 0714015742 www.hotelnoordzee.nl


Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Warme service in koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV

Goudwisselk antoor is eigendom van familie De Ru iter en heeft ruim 25 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Inkoop

Verkoop

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Veiling

Locatie Katwijk Tramstraat 112b, 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

www.berNardschulTe.Nl

www.goudwisselkantoor.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Schoen is euro waard bij Plus Hillegom n Kinderen die hun

schoentje zetten bij PLUS Hillegom, maken ook andere kinderen blij. Voor elke gezette schoen doneert PLUS namelijk 1 euro aan het Jeugdsportfonds. De knutselpiet heeft speciaal een bouwplaat gemaakt van een sportschoen, zodat kinderen hun eigen schoenen gewoon aan kunnen houden. De bouwplaat ligt klaar bij PLUS Hillegom. Kinderen kunnen thuis lekker knippen, kleuren en plakken en leveren de knutselschoen daarna in bij de schouw in de winkel. Sinterklaas stopt er dan een leuk cadeautje in.

Groei & Bloei: Clivia Lisse n Op donderdag 21 november komt de heer Aart van Voorst vertellen over de plant Clivia. De bijeenkomst is in de Julianakerk in Sassenheim, aanvang is 20.00 uur. Entree niet leden is € 2.50.

Lazy Sunday Vier Seizoenen Lisse n Op zondag 24 november

organiseert Restaurant De Vier Seizoenen voor de derde keer dit jaar een Lazy Sunday Afternoon. Deze middag is een nieuw culinair evenement van Ton Freriks. Mooie winterse gerechtjes van de Green Egg BBQ, salades en winterkost, en dat gezellig bij de open haard. Reserveren is gewenst en kan via 0252 418023 of info@restaurantdevierseizoenen.nl.

Danspieten in Meerkout Lisserbroek n In de Meerkoet

is op zaterdag 30 november een danspietenmiddag voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Tussen 12.15 en 14.00 uur wordt Ouder&Peuterdans en Kinderdans gegeven door MLX Musical & Dance. Aanmelden kan via info@ mlxmusical.nl.

Sint activiteiten bij Kunst & Koffie Hillegom n Op 30 november

organiseert Vicenza Kids de Sinterklaas workshops ‘Knutsel mee’ en ‘Pepernoten bakken’ voor kinderen vanaf 4 jaar. De workshops worden gehouden bij Kunst&Koffie in Hillegom en beginnen om 13.30 uur en 15.00 uur. Kosten bedragen €6.50 en € 8,00, inclusief materiaal, drinken en wat lekker. Opgeven kan bij info@ vicenzapartyandworkshop.nl of 06 25172939.

dinsdag 19 november 2013

11

Wijkagenten in actie tijdens donkere dagenoffensief n Verklein de kans op inbraak met goede verlichting Hillegom n De dagen worden snel korter, waardoor veel mensen in het donker thuis komen van hun werk. Uit cijfers blijkt dat veel inbraken gepleegd worden rond etenstijd, wanneer bewoners nog niet thuis zijn. Daarom is de politie een donkere dagenoffensief gestart. De politie wil onder andere op deze manier aandacht vragen voor goede verlichting in en rondom het huis, en is daarom gestart met de campagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’. Vorige week vrijdag gingen vier politieagenten, waaronder twee wijkagenten, in wijk Elsbroek de straat op om te controleren of de woningen goed verlicht zijn. Het is belangrijk dat een woning een bewoonde indruk maakt waardoor de kans op inbraak wellicht verkleind wordt. Inbrekers gaan het liefst te werk bij een huis waar het donker is. Bij de woningen die geheel in het donker gehuld waren, heeft de politie een brief in de brievenbus gedaan met daarin uitleg over de actie en wat de bewoners kunnen doen om hun huis minder aantrekkelijk voor inbrekers te maken. “Uit cijfers blijkt dat in Hillegom juist Elsbroek gevoelig is voor woninginbraken. In het kader van het donkere dagenoffensief gaan wij

Diegene die een donker huis achterlieten, vonden een folder op de deurmat. |Tekst en foto: Remco Out) hier de wijk door om de woningen te bekijken, daar waar het donker is een brief achter te laten om op die manier de bewoner te wijzen dat hun woning op deze manier gevoeliger is voor een woninginbraak”, laat wijkagent Marco van Maris weten. Tijdens het rondlopen door de straten spreken de wijkagenten Van Maris en zijn collega René Nieuwenhuizen buurtbewoners aan op

het belang van verlichting in en om het huis, goed hang- en sluitwerk, goed contact en afspraken met de buren, en het belangrijkste dat bij verdachte situaties altijd 112 gebeld mag worden. “Liever te vaak dan nooit.” Na een rondgang van twee uur kwam de actie voor deze avond ten einde gekomen. Naast allerlei

andere inspanningen vanuit de politie zullen er de komende weken meer van dit soort acties gehouden worden. “We hebben vanavond in de schilderswijk van Elsbroek, 380 huizen gecontroleerd waarvan er bij 16 woningen geen verlichting brandde. Daar hebben wij informatie door de brievenbus gedaan, ” meldt Van Maris na afloop van de actie.

De smaak van de Beatles ‘Kerst in Keukenhof’ ademt adelijke sfeer

Hillegom n Ze hebben eigen sleutelhangers, mokken en sinds vorige week ook een eigen bier. En daar komt nu een smakelijk bonbon bij, want Chocolaterie Pierre heeft een unieke Beatlesbonbon samengesteld, die alleen tijdens het Beatlesjaar in 2014 verkrijgbaar is.

“We wilden ook graag bijdragen aan het bijzondere jaar”, vertelt eigenaar Gert van Soest in zijn chocolaterie aan het Henri Dunantplein. Hij werd benaderd door Frans van der Riet, initiatiefnemer van het BeatlesBollenstreekJaar, en enthousiast ging Van Soest aan de slag voor het ontwerp van de bonbon. “Ik wilde een vulling maken die speciaal doet denken aan de Beatles. Bij Engeland dacht ik aan thee en Engelse rozen. Het element Beatles komt van de aardbeien. Waarom? Denk maar aan Strawberry Fields”, lacht hij. Nadat de vulling was bepaald, werd ook het uiterlijk ontworpen. Een zachte pure chocolade vormt samen met de witte bovenkant het

omhulsel. Om het geheel af te maken, staan het jaar ‘1964’, de ‘Beatles’ en ‘Hillegom’ in verschillende kleuren op de bonbon. In totaal zitten er vier bonbons in een doosje, met elk een afbeelding van een Beatleskapsel en de tekst. De smaak van Beatles trekt mensen uit de gehele regio. “Ze liggen nog niet officieel in de winkel, maar toch zijn hier al heel wat fans verzamelaars geweest voor een doosje!”, vertelt Gert trots.

Win een uniek doosje!

Het Lissernieuws en De Hillegommer mogen in samenwerking met Chocolaterie Pierre vijf doosjes met unieke Beatlesbonbons weggeven. De bonbons zijn pas vanaf 1 januari 2014 een jaar lang in de winkel te verkrijgen, maar lezers kunnen ze nu al exclusief proeven. Stuur voor zaterdag 23 november een e-mail met daarin naam en adres naar: redactie@lissernieuws. nl of redactie@dehillegommer.nl en maak kans op een doosje Beatlesbonbons. De winnaars krijgen bericht.

Lisse n Van woensdag 11 tot en met zondag 15 december is voor de vijfde maal het kerstevenement ‘Kerst op Keukenhof’. Het is een van de grootste kerstmarkten van Nederland en wordt jaarlijks georganiseerd op het landgoed van Kasteel Keukenhof.

Speciaal voor Kerst op Keukenhof wordt het uit 1641 stammende kasteel opengesteld voor bezoekers. De benedenetage van het onlangs gerestaureerde kasteel kan worden bezocht en is volledig in kerstsferen aangekleed. Ook dit jaar zal bloemsierkunstenares Tineke Geerlings uitpakken met bloemdecoraties en gedecoreerde kerstbomen. De organisatie wil haar bezoekers kennis laten maken met de wijze waarop de adel komend jaar kerst zou vieren en naast de kerstdecoratie, zijn er ook stijlvol gedekte dinertafels met de mooiste serviezen.

Niet alleen binnen, maar ook buiten is aan de gezellig kerstsfeer niet te ontkomen. Bezoekers wanen zich in een geheel andere wereld dankzij het uitlichten van alle historische gebouwen en door meer dan 250.000 lampjes. Kerst op Keukenhof is geopend van woensdag 11 december tot en met zondag 15 december. De openingstijden zijn op woensdag en donderdag van 11.00 tot 19.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Bezoekers betalen € 8,00 entree per persoon. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, maximaal 2 kinderen per betalende volwassene. De rondgang door het kasteel kost € 3,- per persoon en parkeerkaarten kosten € 6,- per auto per dag. Meer informatie over Kerst op Keukenhof is te vinden op www.kerstopkeukenhof.nl.

Kunstzinnige Therapie in Elsbroek

Sebwite genomineerd

Hillegom n In het nieuwe DienstenCentrum heeft Sandra Keizer haar deuren geopend voor Kunstzinnige Therapie en inspirerende activiteiten.

Lisse n Webdesignbureau Sebwite uit Lisse is genomineerd voor de Sterkste Schakel, de regionale verkiezing voor ondernemingen, op het gebied van service en klantgerichtheid. In het voorjaar wordt bekend gemaakt wie de Sterkste Schakel 2014 is. “De smaak van de Beatles: Engelse thee en ‘Strawberry Fields’.” |Foto: MV

In de praktijk wordt vooral kunstzinnige therapie gegeven. In het therapeutische proces worden kunstzinnige middelen gebruikt, zoals tekenen, schilderen en boetseren. Hiermee kom je vlot tot de

kern van het probleem en kun je actief werken aan je herstel. Daarnaast worden in de praktijk inspirerende activiteiten aangeboden, activiteiten met een antroposofische of ambachtelijke basis. Op 21 november is de opening van het Dienstencentrum Elsbroek van 16.00 tot 18.00 uur en laat Sandra zien hoe kunstzinnige therapie werkt aan de hand van een paar voorbeelden.


ALTIJD HET BESTE

r

be Zaterdag 23 novem

ONDERHOUD.

Voor alle merken!

Voor de BESTE PRIJS

Ford onderhoud

met 24 uur Pechhulp service Europa vanaf

€ 176,-

Winterbandensets vanaf

€ 445,-

Accu’s vanaf

€ 99,-

Ardea Auto laat u niet graag in de kou staan. Kom daarom op zaterdag 23 november a.s. naar uw Ardea Auto vestiging voor de gratis winterinspectie. Wij controleren uw Ford of ander merk personenwagen op tien wintergevoelige punten. Maak eenvoudig een afspraak bij een van onze vestigingen. Een simpel telefoontje is genoeg voor uw gratis winterinspectie. Terwijl u geniet van een heerlijk kopje koffie werken onze monteurs aan uw auto. Binnen 20 minuten zijn u en uw auto klaar voor de winter! Wel zo veilig en vertrouwd… Verlichting

Koelsysteem/Antivries

Banden

Waterslangen

Remblokken

Oliepeil

Wisserbladen

Accu

Ruitensproeiersysteem

V-snaren

Maak een afspraak bij uw Ardea Auto vestiging in: Hoofddorp 023 - 568 32 00 Haarlem 023 - 553 16 66

Lisse 0252 - 46 69 00 Noordwijk 071 - 364 10 10

www.ardeaauto.nl

Prijzen in euro’s incl. BTW. Wijzigingen voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden. Druk- en zetfouten voorbehouden.

nieuw: KRINGLOOPWINKEL, Steven•bloem 161, 2523 JC Leiden. Open maandag t/m zaterdag 9.00 tot 17.00 uur. Ook meubels en huisraad zijn welkom. Als dank aan u een plantje. 0620086730. GEVRAAGD: Vrijwilligers 50+, bedrijfsruimte.

De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

Wilt u piano- of ORGELLES tegen zeer ge•reduceerde prijs door een gediplomeerd muzikant? Bel voor informatie 071-4072383.

TE HUUR: 2-kamer studio / 4-kamer app., •Kerkstraat 22 te Wassenaar. Voor info kijk op www.OG.nl of bel 0800-4004400.

Iemand gezocht voor 16 uur per week voor schoonmaak, tuinwerkzaamheden en klusjes. € 10,- p.u. Tel. 06-45276478.

Het Rijnlandkozijn. Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofiel. Aan u de keus.

BOL-opleiding, zeer gemotiveerd, •zoektKapster STAGEPLAATS in de Bollenstreek, Haarlem, Leiden e.o. Bel Iris 06-34365360.

Te koop: Donald Ducks 1955-2003, •totaal 570 exempl. Eén koop, € 100,-. Tel. 0637174944.

Gezocht in Oegstgeest (of omg.): Huurwoning (3 slpkmrs) voor nette vrouw met schoolgaande (Rijnlands) kinderen (14, 17). Tel. 06-24713384.

Nu GRATIS raamdecoratie!*

*vraag naar de voorwaarden.

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 19 november 2013

13

Zangstudenten geven concert in Het Raam Hillegom n Op zondagmiddag 24 november geven leerlingen van de Hillegomse zangpedagoge Valentina Lazareva een concert in theater Het Raam in Hillegom.

Lijst BBH is er klaar voor. |Tekst en foto: Annemiek Cornelissen)

Frank Evers opnieuw lijsttrekker BBH Hillegom n Frank Evers is opnieuw lijsttrekker voor Bevolkingsbelangen Hillegom (BBH) bij de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 19 maart 2014. In de ledenvergadering van 11 november hebben de leden van BBH hem unaniem gekozen.

Op nummer 2 staat voormalig wethouder en huidig BBH gemeenteraadslid Anne de Jong. Op nummer 3 staat Jan van Rijn en nieuwkomer Monique de Wit bezet plek 4. Frank Evers (53), geboren en getogen in Hillegom, gaat zich richten op het lokale gezicht. “Jeugdzorg, ondersteuning en begeleiding bij langdurige zorg, alsmede participatie en passend onderwijs moeten dicht bij de inwoners van Hillegom een invulling gaan krijgen. De uitdaging om van centrale regels over

te stappen naar lokaal maatwerk met een sociaal gezicht ga ik graag aan.”

Tijdens het leerlingenconcert zullen de leerlingen van Valentina Lazareva laten horen wat zij op vocaal gebied kunnen. Aan het concert doen veertien solisten mee. Voor sommige leerlingen is het de eerste keer dat ze als solist zingen, anderen hebben al meer ervaring met optreden. Ook enkele oudleerlingen zullen meedoen aan het concert. Valentina Lazareva geeft sinds 2004 zangles in Hillegom. De uit Rusland afkomstige sopraan en zangpedagoge maakte carrière bij het stadstheater in Wolgograd en zong daar als soliste in veel operette- en operavoorstellingen. Sinds haar komst naar Nederland geeft Valentina

zangles aan een groeiende groep leerlingen. De leerlingen zullen op de piano worden begeleid door Oksana Polman-Kresko. Klassiek en jazz

Het repertoire is zeer breed: naast aria’s van klassieke componisten worden er liederen van Gershwin en songs uit verschillende musicals gezongen. Na de pauze komen diverse genres aan bod: jazz, volksliedjes, pop en andere lichte muziek. Het wordt een veelzijdige muzikale middag, waarbij het plezier in zingen voorop staat. De zaal van Het Raam, gevestigd aan de Prinses Irenelaan 16, is open

om 14.00 uur, het concert begint om 14.30 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur. De toegang bedraagt € 3,-, kinderen tot 13 jaar krijgen gratis entree. Paranormale avond Lisse n Op woensdagavond 20 november is er van 20.00 tot 22.30 uur een paranormale avond in de Lissesche IJsclub, Randmeerstraat 73. Bezoekers kunnen een foto of voorwerp meenemen en aan de hand hiervan doet Marja Huijbens helderziende waarnemingen. De entree is €7,-. Postzegelavond De Hoeksteen n Postzegelvereniging Hillegom organiseert op vrijdag 22 november van 19.00 tot 23.00 uur een veiling van 200 kavels in De Hoeksteen, Karel Doormanplein 4. De toegang is gratis. Hillegom

Duinpolderweg

Aan het verkiezingsprogramma 2014-2018 wordt op dit moment gewerkt. Een speerpunt is al bekend. Als het aan BBH ligt komt er geen Duinpolderweg zonder rijksbijdrage, ook al zou nut en noodzaak van deze nieuwe wegverbinding door een studie worden aangetoond. Er moet volgens BBH eerst helderheid komen over de eventuele financiële consequenties van deze nieuwe wegverbinding voor de verschillende gemeenten in de regio, omdat het anders wel eens ten koste zou kunnen gaan van Hillegomse voorzieningen zoals bijvoorbeeld het zwembad, de bibliotheek en het hertenkamp.

Groep 8 brengt bezoek aan skicentrum Hillegom

n De leerlingen van groep 8 van de Jozefschool hebben op donderdag 14 november een bezoek gebracht aan het skicentrum Hillegom.

Het gebeurt regelmatig dat de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Hillegomse basisscholen het skicentrum bezoeken in het kader van de lessen lichamelijke oefening. De skilessen worden dan gegeven in plaats van de gymlessen en ook de leerlingen van de Jozefschool hebben daar veel plezier aan beleefd. Het was voor deze groep de tweede keer dat zij te gast waren. In groep 7 waren ze er ook al en dat was duidelijk te merken, want voor de meeste leerlingen was het skiën niet vreemd meer. Naast indoor skiën op de rollerband mochten zij ook sleeën op de sleebaan. De groep werd in drieën verdeeld, zo-

dat iedereen eigenlijk even veel tijd had. Uiteraard was daarbij begeleiding aanwezig van gediplomeerde instructeurs, die duidelijk plezier hadden in hun werk. Het team van Jumbo is klaar voor de nieuwe winkel. | Foto: Annemiek Cornelissen

Johan Vlemmix bij Pomp 2 hillegom

n Bij Café Pomp 2 is op zaterdag 23 november om 22.30 uur een optreden van Johan Vlemmix. Vlemmix werd bekend door Te land, ter zee en in de lucht, deed mee aan de Tweede kamer verkiezingen, was op tv te zien als Minister van Feest en is naar Rome gelopen. Tegenwoordig zingt hij liedjes als ‘Niet links, niet rechts’ en ‘Een bussie vol met Polen’. Hij komt in het kader van de Hollandse Avond. De toegang is gratis.

Jumbo van Beest feestelijk geopend Hillegom n Bosjes met gele ballonnen, door het hele dorp verspreid, het kon eigenlijk niet missen: de C1000 van Beest is omgetoverd tot Jumbo van Beest en dat niet alleen, het bedrijf is 2000m2 groter geworden. “Hallo Jumbo” stond er groot op de Jonkheer Mockkade en dat betekent dat er vanaf de eerste openingsdag, woensdag 13 november tot en met zondag 17 november volop feest werd gevierd. Door Annemiek Cornelissen

Jozefschool sportief in de sneeuw. |Tekst en foto: Annemiek Cornelissen)

Dit jaar vierde C1000 van feest nog haar twintig jarig bestaan. In 1993 werd de C1000 gestart door de heer C. van Beest. In 2000 kwam zijn zoon Ferry van Beest in het bedrijf en zes jaar later nam hij de zaak over. De heer C. van Beest is helpt nog twee dagen per week. Jumbo van Beest profileert zich als de grootste van Hillegom. “We hebben het grootste assortiment, de laagste prijs en de beste service. Het assortiment is bijna verdubbeld, we zijn van 18.000 naar 32.000 producten gegaan. Wat betreft de laagste prijs checken we dit grondig. Komt men met een product dat goedkoper is, dan kan men dat bij ons melden. Er

zijn wel spelregels aan verbonden, die op internet zijn te vinden. Dit houdt ons scherp. We willen niet dat de klanten teveel betalen. We hebben producten in iedere prijsklasse in ons assortiment.” Lokaal en internationaal

Volgens Van Beest zijn ook de lokale producten gebleven, zoals van Olmenhorst, bier van brouwerij Klein Duimpje, waaronder het Beatlesbier, maar is er ook een ruime sortering in Poolse, Engelse en Amerikaanse producten. Ook de versafdelingen zijn uitgebreid met nieuwe producten zoals een sinaasappelpers bij de groenteafdeling, een grillcorner, verse vleeswaren en vers gebak.

Er is een Facebookpagina, waarop alle nieuwtjes staan en waarop men vragen kan stellen over de nieuwe winkel. “Klanten die producten missen die zij bij de C1000 altijd kochten, proberen we te helpen met zoeken naar alternatieven. Het Jumbo huismerk is een goede vervanger van het C 1000 huismerk. De dikke folder krijgt men niet meer in de bus, maar wel een flyer met Jumbo deals.” Handscans

Nieuw zijn de handscans, die de klant mee kan nemen en zelf kan scannen. Afrekenen kan bij de speciale kassa’s. De nieuwe Jumbo is niet loodsachtig, maar heeft een dorps karakter gekregen, dat past bij de omgeving. “De belijning van de parkeerplaats wordt ook opgepakt. De glasbakken zijn ondergronds, dus niet meer zichtbaar. Het plein ziet er veel beter uit. In de zaak zijn de meeste pilaren verwerkt in de schappen. De paden zijn breder en overzichtelijker”, aldus een trotse eigenaar.


alten, 4 tenoren en 4 bassen. Maar dat is niet het enige. Door te zingen in deze samenstelling kunnen we grote werken uitvoeren! Sommige werken zijn zelfs 8 stemmig ! Werken die normaal niet aan bod komen doordat Ruach alleen het stembereik van de “high voices” heeft. Elisabeth van Duijn:”De combinatie met de mannenstemmen maakt het mogelijk om een zeer indrukwekkende klank te maken. En dan bedoel ik ook echt indrukwekkend. Neem het beroemde ‘Bogoroditse djevo’ van Rachmaninov: fluweelzacht begint het stuk, maar halverwege gaan alle registers van de stemmen open. De luisteraar wordt overweldigd door een klank die hem koude rillingen bezorgt. Ook een combinatie van muziek van hedendaagse componisten en muziek uit de Middeleeuwen met sprankelende ritmiek maken dat je geboeid blijft luisteren. Ik

Een jubileumconcert dat niemand mag missen

Wie er op 19 november 2011 bij was, herinnert het zich nog goed: het unieke concert van Ruach Vocaal Jeugd Ensemble in de Nieuwe Kerk in Katwijk. Een concert in de stijl van de Engelse koortraditie. Ruach Vocaal Jeugd Ensemble bestaat 10 jaar. Ter gelegenheid hiervan wil Ruach u graag opnieuw meevoeren naar de grote hoogte van deze, werkelijk schitterende muziek, en wel met een concert dat zich toespitst op de klassieke koortraditie. Het project heeft dan ook de naam ‘Beleef de klassieke koortraditie in Katwijk’ gekregen. Het concert, helemaal in de stijl van de rijke klassieke koortraditie, is bedoeld voor Katwijk en wijde omgeving, zodat iedereen kennis kan maken met deze prachtige klassieke koormuziek van (hedendaagse) internationale componisten. Dijk van een klank Jeugdkoor Ruach put zijn inspiratie in belangrijke mate uit de Engelse koortraditie, zowel in de keuze van het repertoire als in de didactiek. Naar Engels model willen we dan ook voor deze gelegenheid de schitterende heldere sopraanstemmen van Ruach aanvullen met professionele koorzangers die de alt, tenor,- en baspartij zullen zingen, zodat er met recht een ‘dijk van een klank’ zal ontstaan. Om een goede klankbalans te realiseren is gekozen voor 4

noem een aantal componisten: Morten Lauridsen, Arvo Pärt, Knut Nystedt, Bob Chillcott, Sergei Rachmaninov, Peter Warlock en nog veel meer.’ Leren van professionals In de middag van 30 november gaan de Ruachzangers, samen met de professionals repeteren. Dit hebben ze in de herfstvakantie ook reeds enige dagen zo gedaan. Hiermee wordt meteen het educatieve aspect van dit project benadrukt. De samenwerking was geweldig ! Het koor bestaat uit twaalf mannelijke professionele solisten, afkomstig uit alle hoeken van Nederland en België. Ze hadden nog nooit samen gezongen en na anderhalve dag repeteren werden deze solisten als

het ware samengesmolten tot een koor van een zeldzaam hoge kwaliteit. Voor de Ruach-zangers was dit een zeer unieke ervaring, die ze niet snel zullen vergeten. Ze hebben heel veel geleerd van de profs. Regelmatig liet Elisabeth de Ruachzangers tussen de mannen zitten: alle stemmen door elkaar. Iedereen moet dan zijn eigen partij zingen, terwijl hij/zij ook luistert naar de andere zangers die een andere partij zingen. Hierdoor word je gedwongen om beter naar de andere stemmen te luisteren, dit komt de zuiverheid en muzikaliteit zeer ten goede.’ Fantastisch orgel Onze vaste begeleider, Sjaak van Duijn, zal op het prachtige Van den Heuvel orgel een orgelsolo verzorgen. Op deze wijze kunnen wij de bewoners van de gehele Duin- en Bollenstreek niet alleen een perfect uitgevoerd concert aanbieden, maar hen tevens een goed beeld geven van wat die klassieke koortraditie naar Engels voorbeeld nu eigenlijk inhoudt. Wat dat betreft staat ons het grote enthousiasme van de luisteraars naar aanleiding van het concert uit 2011 nog helder voor de geest.

The Christ-child is de titel van de Kerst-CD, die door Ruach Vocaal Jeugd Ensemble werd opgenomen in samenwerking met het professionele mannenensemble. Kaartverkoop:

In de voorverkoop kosten de toegangskaarten voor volwassenen €16,00 en kinderen t/m 12 jaar €7,50 Aan de kerk zijn de prijzen resp. €17,50 en €8,00 De voorverkoopadressen zijn: First Man, Princestraat 22, Katwijk aan Zee Chr. Boekhandel Het Baken, Secr.Varkevisserstraat 37, Katwijk aan Zee Slagerij Francken, Rijnstraat 80, Katwijk a/d Rijn Natuurlijk zijn de kaarten ook te koop via de website van Ruach

www.ruachvocalyouthensemble.nl Ruach Vocaal Jeugd Ensemble, koor van het jaar 2012 heeft op 5 oktober jl. in Middelburg meegedaan aan een voorronde voor de editie 2014 van dit prestigieuze koorfestival. Ruach werd winnaar van de dag met 264 punten en plaatste zich rechtstreeks voor de finale in juni 2014.


sport

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Lisse n Vier teams van gymnastiekvereniging Fit Lisse reisden zaterdag af naar Den Haag om deel te nemen aan de jaarlijkse groepsspringwedstrijden. Na een lange, sportieve dag ging Fit huiswaarts met een bronzen én een zilveren beker.

Hillegom n Welzijn Hillegom

organiseert een ‘Instructie Verantwoord Alcoholgebruik’ op maandag 10 december van 19.30 tot 21.30 uur in Het Pluspunt. De bijeenkomst is voor organisaties die een kantine exploiteren (of een barfunctie hebben) waar alcoholhoudende drank wordt geschonken en verkocht.

Supporters gratis naar Sneek Lisse n De Supportersclub van FC Lisse laat voor haar leden een gratis supportersbus rijden op zaterdag 7 december naar Sneek. FC Lisse speelt op die dag in de Topklasse een uitwedstrijd tegen ONS Boso Sneek. Opgeven voor de supportersreis verloopt via de site van FC Lisse: www.fclisse.nl.

Wissels bij Bel-Air Hillegom n Twee paren met

kampioensaspiraties, Tine Posthuma met Irma v.d. Meer en Ans Pieters met Jan Warmerdam, moesten noodgedwongen in een andere samenstelling gaan spelen. Met een score van 52,50% hielden Pieters en Posthuma de schade beperkt. Jan Pieters en Piet v.d. Raad profiteerden daarvan door met een score van 62,92% naar de tweede plaats op te stomen. Met een score van 66,15% pakten Coen Hodzelmans en Ronald v.d. Holst weer de eerste plaats in de B lijn. Zij hebben nu al een voorsprong van 8% op Martien en André Mesman die met 62,50% de tweede plaats pakten. Corrie Warmerdam en Bert Spreeuw konden met hun score van 55,63% de eerste plaats in de C lijn vasthouden.

Winterdrive winnaars Lisse n Tijdens de tweede Winter-

drive bij Bridge Club Lisse bleken Ronald Hack en Gerrit Kleinveld de sterkste van de 40 paren met 62,9%, Esther en Theo Hoogkamer behaalden in de B-lijn 59% en Greet Edens en Henny van der Zon in de C-lijn 58,3%.

15

Fit pakt prijzen

Bijeenkomst alcoholgebruik verenigingen

Sportverenigingen en andere organisaties waarop dit van toepassing is, zijn verplicht zich te houden aan de Drank- en Horecawet. In deze wet staat dat barvrijwilligers die alcohol schenken in het bezit dienen te zijn van een IVAcertificaat. Het doel van de IVA-instructie is informatieverstrekking over de Wet en regelgeving en kennisvergroting en de mogelijke gevolgen van alcoholgebruik. Ondere andere de nieuwe Drank-en Horecawet 2013 en het verhogen van de leeftijdsgrenzen naar 18 jaar wordt besproken. De deelnemers ontvangen na afloop een certificaat. De eigen bijdrage voor de cursus bedraagt € 15,- per persoon. Er kunnen maximaal 25 personen aan de instructie deelnemen. Voor aanmelding kan men mailen naar s.warmerdam@welzijn hillegom.nl.

dinsdag 19 november 2013

In de ochtend lieten de gymnasten (niveau E) zien, wat zij aan oefeningen kunnen op de diverse springtoestellen, op basis van slechts één trainingsuur per week. Voor een aantal van de meisjes 8-9 jaar was dit de eerste wedstrijd in hun sportcarrière. Helaas vielen zij buiten de prijzen met een 8ste plaats op lange mat en een negende plaats op minitrampoline. Het team 10-12 jaar - bestaande uit vijf meiden en één jongen – streed ook voor een podiumplek. Dat lukte niet op de lange mat, waar zij een vijfde plek Tim van Lierop mee in de aanval en wint het kopduel. | Tekst: Marin Broekhof, foto: pr.

SV Hillegom lijdt onnodige nederlaag Hillegom SV Hillegom kon zon-

dag niet opboksen tegen het goed presterende United / DAVO en ging met drie doelpunten verschil onderuit.

4 United / DAVO 1 SV Hillegom Met Danny van de Berg als rechtsback in de ploeg voor Jasper Boot begon SV Hillegom verder ongewijzigd de uitwedstrijd tegen United DAVO. In de vierde minuut wist Jim Pijpers voor het eerste gevaar te zorgen door een vrije trap in de korte hoek te schieten. De uitstekend keepende Vincent Hofman wist succes te voorkomen voor SV Hillegom. Zo ontspon zich een levendige wedstrijd waarin het technisch vermogen aan de kant van United / DAVO wel hoger was dan aan de kant van SV Hillegom. In de 41e minuut was het United / DAVO dat vanuit het niets een voorsprong nam. De man of the match Erhan Kutlu draaide binnen de 16 meter naar zijn rechterbeen en wist in de korte hoek via de binnenkant van de paal de 1-0

aan te tekenen. Met deze stand brak de rust aan. Na de rust ging SV Hillegom op jacht naar de gelijkmaker. In de 56e minuut was het Kenny Smit die de verdiende 1-1 scoorde. Een prachtige diepe bal van Peter van Leeuwen, naar Mustafa Onder Oglu en via Melroy van der Tol bracht Smit alleen voor de keeper. Vanaf de aftrap zette United /Davo over links een aanval op en het was wederom Erhan Kutlu die de thuisploeg opnieuw op voorsprong bracht 2-1. In de 78ste minuut bracht een snel genomen vrije trap de spits van United / DAVO Dennis van de Manakker alleen voor keeper Daan Ruigrok en was de wedstrijd gespeeld 3-1. Grensrechter Herman van de Schrier vlagde voor buitenspel maar dit werd niet gehonoreerd door de scheidsrechter. Dat diezelfde Dennis van de Manakker ook nog voor 4-1 zorgde was alleen maar van belang voor de statistiek. Door de nederlaag is SV Hillegom in de gevarenzone gekomen en is de volgende competitiewedstrijd op 1 december uit tegen Abcoude op voorhand al een cruciale wedstrijd.

Hisalis Heren zorgt bijna voor verrassing Lisse n Het eerste Herenteam van

Hisalis moest uit aantreden bij de nummer twee Maarssen. Wegens deze hoge ranglijstpositie had het team uit Lisse voor een 4-4-2 opstelling gekozen in plaats van de traditionele 4-3-3 formatie. Dit verrassingselement leek direct te werken, want na tien minuten zette Thijs Kwakkenbos zijn ploeg al op voorsprong: 0-1. Maarssen was niet blij met deze wedstrijdstart en ging direct vol in de aanval op jacht naar de gelijkmaker. De spits van de thuisploeg brak door tot in de cirkel van Hisalis. Zijn harde uithaal op het doel werd weliswaar door keeper Flip van ’t Pad Bosch uit het doel geschopt, maar de bal ging hierbij omhoog. Laatste man Karst van der Borg en de aanvaller van Maarssen waren vrijwel gelijk bij de neerkomende bal. Bij zijn poging om de bal snel weg te werken sloeg van der Borg de bal snoeihard richting zijlijn, maar zijn harde actie leidde tot het breken van de stick van de aanvaller.

De strafbal die hiervoor gegeven werd zorgde voor een gelijke stand. Vijf minuten later had Hisalis geen antwoord op een fraai uitgespeelde strafcornervariant en de thuisploeg wist opnieuw te scoren. Na rust hield Maarsen veel druk op Hisalis om te voorkomen dat zij in hun spel raakten. Door deze press kon de verdediging niet altijd goed het spel opbouwen en wist Maarssen de bal te onderscheppen en met een fraaie backhandslag te scoren: 3-1. Hisalis bleef echter vechten en Max Keuzenkamp maakte nog de 3-2, maar het kon niet voorkomen dat de punten in Maarssen bleven. Dames puntloos

Tegenstander van Dames 1 was zondag de nummer drie Purmerend. Het verschil bleek te groot in deze uitwedstrijd en al gauw kwam Purmerend op een 2-0 voorsprong. Loeke Nieuwenhuis bewees opnieuw haar waarde voor het team en scoorde de tegentreffer met een fraaie backhandslag. Purmerend liep verder uit en het werd 5-1 voor de thuisploeg.

haalden. Maar op minitrampoline sprongen de gymnasten naar een derde prijs. De junioren piekten op het onderdeel minitrampoline kast, waar zij een tweede plaats wisten te halen. Op minitrampoline vielen zij net buiten de prijzen. ’s Middags kwamen acht jonge selectieleden (10-12 jaar, niveau D) in actie. Zij namen deel aan twee toestellen: minitrampoline en lange mat. Het team liet goede oefeningen zien, maar mede vanwege de sterke concurrentie viel het niet in de prijzen. Dit weekend komen meer turnsters en turners van Fit in actie tijdens de groepsspringwedstrijden op niveau C in Voorschoten. Een belangrijke wedstrijd, want Fit heeft haar titel als ‘regiokampioen’ te verdedigen.

SDO drukt overmacht niet uit in score Hillegom n SDO speelde zaterdag tegen het Weespse Argus en ook deze week werd er door de Hillegommers korfballers gewonnen met 13-5. Ondanks de ruime overwinning was het veldoverwicht van SDO veel groter.

In deze wedstrijd was er een basisplaats voor Jasper Toet, die de door een enkelblessure afwezige Mick Juffermans verving. SDO startte fel aan wedstrijd en werden vanaf af het begin af aan lange aanvallen gedraaid. Het enige wat er aan ontbrak waren de doelpunten. Hierdoor kon Argus een 1-0 voorsprong nemen, maar door doelpunten van

Toet en Michael van der Geest werd dit omgebogen naar een 1-3 voorsprong. Toch speelde pech SDO parten om verder uit te lopen. De tweede helft ging verder waar de eerste gebleven was. SDO had een groot veldoverwicht, maar kon geen groot gat slaan om dit in de score uit te drukken. Er bleven veel schoten net niet vallen, maar de overwinning kwam voor de Hillegommers nooit in het gedrang. Aan het eind van de wedstrijd stond de score van 13-5 op het scorebord en gingen de punten mee naar Hillegom. Op zaterdag speelt SDO de thuiswedstrijd tegen DOC uit Bussum.

Mevrouw Mulder ontvangt van Fred van Trigt een ‘abonnement voor het leven’.| Foto: pr.

Als een vis in het water Lisse

n Onlangs bereikte mevrouw Mulder de respectabele leeftijd van 90 jaar, en nog steeds brengt zij iedere week een bezoek aan het zwembad de Lis.

Mevrouw Mulder zwemt al geruime tijd bij zwembad de Lis en zij neemt nog iedere week deel aan ClubAquavitaal. Dit is een activiteit speciaal voor senioren die het heerlijk vinden om actief te bewegen in het water.

En dat je zwemmen en bewegen in het water lang vol kunt houden dat bewijst mevrouw Mulder. Als het aan sportcentrum de Lis ligt kan deze actieve dame haar favoriete bezigheid nog lange tijd uit blijven oefenen. Mevrouw Mulder heeft namelijk van Fred van Trigt, manager van de Lis, een ‘abonnement voor het leven’ ontvangen. In het bijzijn van de deelnemers van haar zwemgroep, ontving zij een cheque en een bos bloemen.

Bridgecursus Omroep MAX Lisse/Hillegom n Omroep Max start op 20 november om 14.40 uur met de TV Cursus ‘Bridge’. In 12 sessies van 12 minuten worden de kijkers geïnformeerd over hetgeen het bridgespel te bieden heeft. De cursus is in principe bedoeld voor beginners, maar ook voor per-

sonen die de draad weer willen oppakken. De Hillegomse Bridge Club haakt op de actie in door het organiseren van een inloopmiddag op donderdag 9 januari, in de kantine van de Hillegomse Tennisvereniging, aanvang 13.30 uur.


Uw goud is geld waard! goudinkoopbus.nl

GOUD INKOOP BUS Direct contant uitbetaald tegen de beste prijs

DE GOUDINKOOPBUS: Al 70 jaar vertrouwd met goud. Discrete ruimte voor de taxatie goudsmid. Directe contante betaling of indien gewenst per bank. Wij staan inmiddels in 10 steden in Nederland.

2 dagen

WINTER-

FAIR NOORDWIJKERHOUT locatie: NH-hotel Leeuwenhorst, Langelaan 3, Noordwijkerhout.

2e1 mber

nov

uur 10:00 - 16:30 eg tw ch ra :G Locatie ogvliet! tegenover Ho

LISSE

g

Extra geld voor Sint of Kerst!

Do

da

Nu bij u in de buurt!

van uw goud. Vrijblijvende en deskundige taxatie door onze

Zo n

brengen Kom ook een bezoek s! aan de goudinkoopbu

2e3 mber

Za t

nd

er da

g

er da

g

nov

uur 10:00-16:30 horst en w eu Le NH-hotel g!! an ng di naast de hoof

RHOUT

KE NOORDWIJ

Zo n

r e b m e v o n 4 2 6:30 uur

da

g

12:00-1 uwenhorst NH-hotel Lee fdingang!! naast de hoo

T U O H R E K J I NOORDW WIJ STAAN ELKE ZATERDAG BIJ TUINCENTRUM GROENRIJK NIEUW-VENNEP! Adres: IJweg 1336 Nieuw-Vennep van 10:00-16:30 uur.

De goudinkoopbus is eigendom van “Van Moorsel Juweliers”gevestigd in Oud-Beijerland.

VAN MOORSEL

Door de jarenlange ervaring in onze juwelierszaak weten we waar het om gaat in de goudbranche. U krijgt een vrijblijvende vakkundige taxatie en de beste prijs. Met de hoge goudprijs is het juist nu interessant om uw goud te verkopen,

juwelier

goudsmid

Maar dan wel aan een vertrouwd adres. En dat is de goudinkoopbus.

www.goudinkoopbus.nl

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

2

0m 3.00


Leeuwenhorst

WinterFair

Leeuwenhorst Winterfair inspiratiebron voor de feestdagen Noordwijkerhout - Met de feestdagen in aantocht is tijdens de Leeuwenhorst Winterfair in Noordwijkerhout op zaterdag 23 en zondag 24 november weer alles te vinden om in feeststemming te komen. Meer dan honderd standhouders bieden verrassende bloemstukken, originele geschenken, sfeervolle brocante en unieke hebbedingen. Daarnaast ook serviezen, tafelkleden, prachtige sieraden, stoere outdoorkleding, Noorse truien en warme laarzen. Diversiteit is de kracht van de Winterfair. De internationaal bekende Floral Designer Geertje Stienstra geeft beide dagen om 11 uur, 13 uur en 15 uur inspirerende bloemschikdemonstraties. De Heerenveense heeft de hoogste titel binnen de bloemsierkunst, die van Erkend Bloemsierkunstenaar. Ze staat hoog aangeschreven door haar onderscheidende manier van demonstreren en stylen. Met origineel, innovatief en bijzonder bloemwerk weet zij iedereen telkens weer te verrassen. Ook bloemiste Liesbeth Visser van De Maretak geeft doorlopend demonstraties. Zij maakt vooral kunstzinnig bloemwerk van duurzame materialen. Bij Marleen’s Groendecoraties zijn doorlopend workshops te volgen. Liefhebbers van sfeervol wonen kunnen zich vergapen aan de stand van kunstenares Franny Stolk. Van haar kwam onlangs het boek Binnen

Zaterdag 23 en zondag 24 november 10.00 tot 17.30 uur

NH Hotel Leeuwenhorst Langelaan 3 - Noordwijkerhout

Entree € 8,- * jeugd t/m 12 jaar gratis

- vrij parkeren -

www.b-event.nl

en Buiten uit. Franny maakt etsen en schilderijen maar heeft vooral ook een passie decoreren en stylen met een grote voorkeur voor de kleur blauw en oud serviesgoed in blauw/wit.

Volop lekkers

Bezoekers kunnen hun hart ophalen aan alles wat lekker is. Tongstrelende zoete lekkernijen zoals bonbons, fudge en meringues. Hartige zaken zoals bijzondere kazen, ambachtelijk bereide jams en sappen, Provençaalse worstjes, honing, balsamicoproducten, olijfoliën, de bekende Ierse Ballymaloe delicatessen, wijnen en streekbieren. Kortom, een overvloed aan lekkere spullen.

Kinderen

Traditiegetrouw is er voor kinderen op zondagmiddag een heerlijke Sinterklaasvoorstelling boordevol hilarische momenten en hele knappe goocheltrucs. Herkenbare situaties waarin kinderen de hoofdrol spelen. Ook zijn er kinderworkshops zoals het maken van vilten kerstboomhangers en Sinterklaascupcakes met bloemetjes.

Leeuwenhorst Winterfair in NH Leeuwenhorst, Langelaan 3, Noordwijkerhout: zaterdag 23 en zondag 24 november, 10 tot 17.30 uur. Entree € 8,00 jeugd t/m 12 jaar gratis http://b-event.nl/winterfair.html

Lezersvoordeel:

Leeuwenhorst Winterfair 23/24 november. Tegen inlevering van deze bon ontvangt u € 2,- KORTING op de toegangsprijs van € 8,Maximaal 2 personen per bon.


De eerste gebogen LG OLED TV in Nederland!

LG CURVED OLED TV 55EA9809 Flinterdun, gebogen design, perfecte kijkhoek, oneindig contrast, volledig haarscherp en kraakhelder beeld en een breder kleurenpalet dan ooit tevoren. Naast ultieme beeldkwaliteit biedt de Curved OLED TV ook kristalhelder geluid dankzij de Crystal Speaker. Energieverbruik De toekomst van de televisie is nu realiteit.

NU

8999,-

Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

Kom naar Electro World en ervaar het zelf!

NEEM HET TYPENUMMER VAN UW HUIDIGE TELEVISIE MEE EN KOM PRATEN OVER INRUIL HIERVAN. HET KAN VERRASSEND ZIJN.

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum Audio Video

Electro World De Radiobeurs Lisse

Electro World Duynstee

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 025 25 16 648

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 3333

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 40 16 422

Kanaalstraat 79, Lisse 025 24 12 176

Hoofdstraat 189, Sassenheim 025 22 10 398

ELECTROWORLD.NL Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL

3


LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Sinterklaas

Wie komt er alle jaren...

dinsdag 19 november 2013

19

Hillegom n Het was even wachten voor de kinderen, want met een brug die niet open ging, moesten Sint en zijn Pieten improviseren. Dat ging ze gelukkig goed af, waardoor de intocht vervolgd kon worden en het Sinterklaasfeest toch van start kon gaan. (Foto’s Annemiek Cornelissen)


oh, kom er eens scoren...

SAMSUNG LED-TV LT 24 C 300 Beeld 61 cm, Full HD.

Energiekosten per jaar: 9,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

SENSEO PHILIPS HD7874/60

TWIST & MILK BUNDLE

NU

Heerlijke koffievarianten met verse melk, melkschuimer, geniet thuis van uw zelfgemaakte warme en koude koffierecepten. Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit

NU

79,-

100,VO

*

ORDEE

* Prijs is na 20,- retour via Senseo.

L

KRUPS NESPRESSO XN3005 PIXIE 19 bar, standby modus na 9 min., programmeerbare hoeveelheid koffie, automatische uitschakeling.

NU Speciaal voor kids!

SAMSUNG GALAXY TAB3 KIDS

199,-

99,-

*

Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit

* Prijs is na 30,- retour via Nespresso.

Veilige en kindervriendelijke omgeving voor kinderen, blokkeer zelf eenvoudig ongewenste Apps en stel maximale speelduur in, beschermende cover voor extra bescherming. Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit

NU

249,-

Tot

â‚Ź 300,-

retour bij inlevering oude mobiel of tablet. samsungtaxeert.nl

SONY OPZETBARE CAMERALENS VOOR SMARTPHONE DSC QX10

SAMSUNG GALAXY TAB3 10 inch

Geschikt voor (bijna) elke smartphone

Geniet van films, games en boeken op het heldere 10.1 inch scherm, voor razendsnelle toegang tot Apps en bestanden, uit te breiden geheugen met micro SD-kaart & 2 jaar gratis 50 GB Dropbox.

Krachtige 10x optische zoom en beeldstabilisatie, fotografeer vanuit alle hoeken dankzij draadloze NFC One-touch verbinding met een smartphone en ingebouwde WiFi.

NU

199,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit

Ook leverbaar in wit

NU

299,-* * Prijs is na 50,- retour via Samsung.

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum Audio Video

Electro World De Radiobeurs Lisse

Electro World Duynstee

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 025 25 16 648

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 3333

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 40 16 422

Kanaalstraat 79, Lisse 025 24 12 176

Hoofdstraat 189, Sassenheim 025 22 10 398 Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL


LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot

dinsdag 19 november 2013

21

Lisse n Op zaterdag wist de Goedheiligman na zijn aankomst in Groningen pijlsnel naar de westkant van het land te varen. Sint bracht in Lisse een bezoekje aan het centrum en werd daar warm onthaald. Zaterdag 23 november zijn de pieten opnieuw in het centrum. (Foto’s: Remco Out)


O T U A A E D R A IJ B S L A SUPERDE ad, De allergrootste voorra

met de laagste prijzen!

FordB-Max

Met Privélease van Ardea Auto betaalt u een vast bedrag per maand voor een compleet pakket! Zo kunt u zorgeloos rijden in een betrouwbare Ford zonder dat u voor verassingen komt te staan. U hebt geen omkijken naar verzekering, wegenbelasting en onderhoudskosten. U weet vooraf precies waar u aan toe bent!

ARDEA

Titanium

B-Max Privélease: nd!* € 449,- p/erum ste B-Max al

Privélease: een superscherp maandbedrag inclusief: - Onderhoud - Reparaties - Een all risk verzekering

74kW - 100pk!

U rijdt deze rijk uitg jke maandtarief voor het aantrekkeli BTW! van € 449,- p/mnd incl

- Wegenbelasting - 24 uurs pechhulp door Europa - Rente, BTW en afschrijving

(3jr-12.000km/jr all

Advanced Technology Navigation Pack: 5” geïntegreerd navigatiesysteem Europa, achteruitrijcamera, elek. inklapbare buitenspiegels, Active City Stop, voorruitverwarming,parkeersensoren vóór en achter. Verder zeer riant uitgerust met onder andere: 16” lichtmetalen velgen, Cruise Control, ESP, Climate Control, hoge zit, SYNC: Bluetooth/ Voice Control, regensensor, mistlampen vóór, USB aansluiting voor iPod/MP3-speler/USB-stick, ABS.

k Ecoboost

Upgrade naar 125p

€ 499,van € 1.000,- voor

inclusive)

All-In en compleet. g U betaalt alleen no de benzine!

All inclusive!

Full options! Meerprijs metaallak € 600,-.

“Waarom zou ik een auto kopen? Met al deze voordelen is privélease veel aantrekkelijker!”

FordFocus

Trend Plus Wagon

1.0 Ecoboost 74kW - 100pk 170Nm

Focus Privélease: € 495,- p/mnd!*

Uitgerust met onder andere: Navigatiesysteem, Cruise Control, voorruitverwarming, ABS, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, airconditioning,boordcomputer, buitenspiegels in carrosseriekleur met geïntegreerde richtingaanwijzers,elektrisch bedienbare portierramen vóór, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel (handmatig), lederen bekleding op stuurwiel, multifunctioneel display, portiergrepen in carrosseriekleur, radio/CD-speler met USB-aansluiting en 6 speakers.

voor een Een uitbundige Focus rag. Al voor bescheiden maandbed ! BTW incl nd p/m ,495 €

Normaal: +/+ Advanced Technology Navigation Pack: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

€ 20.995,-

UW VOORDEEL

€ 2.991,-

FordFiesta

48kW - 65pk!

Style 5-drs

AC TIEPRIJS

€ 995,€ 2.491,€ 500,-

Fiesta Privélease: nd!* € 228,- p/stem lijk maandbedrag.

€ 18.999,-

Uitgerust met onder andere: Airco, centrale portiervergrendeling, ESP, ABS, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, portiergrepen in carrosseriekleur, radio/CD-speler, USB aansluiting voor iPod/MP3-speler/USB-stick, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, elektrisch bedienbare ramen vóór.

Standaard een fee Pack. Inclusief Navigation ta incl. BTW voor Rijd deze riante Fies € 228,- p/mnd!

RIJ

WEGENBELASTINGV

(3jr-12.000km/jr)

(3jr-12.000km/jr)

Meerprijs dakreling € 250,-. Metaallak vanaf € 700,-

Meerprijs metaallak € 600,-.

Normaal: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie: -/- Actiekorting EcoBoost:

€ 22.785,€ 2.210,€ 500,€2.380,-

UW VOORDEEL

€ 5.090,-

A C T I EPRI J S

€ 17.695,-

Hoofddorp Smaragdlaan

Haarlem Eysinkweg 71

Normaal: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

€ 14.495,€ 2.146,€ 550,-

UW VOORDEEL

€ 2.696,-

Lisse Meer en Duin 72A

Noordwijk Keyserswey 1

AC TIEPRIJS

€ 11.799,www.ardeaauto.nl

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM, excl. Kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aanbieding is geldig op voorraad auto’s voorzien van kenteken. *Privélease is i.s.m. SternLease. Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 20,4 – 23,3; liter/100 km: 4,2 - 4,9; CO2 g/km: 99-114

Financiële meevaller voor

Sint en de Kerstman

...MUZIEK

De Poppenkraam

Kerkstraat(steeg) 9B Noordwijk-Binnen Haak of brei een muts met MYBOSHI Nr 1 10% korting met gratis instructie in ons Creatiefcafé.

Print Boulevard 10% korting op inlijstwerk

Hoofdstraat 34A Noordwijk aan Zee

Noordwijk in Beeld

GRATIS ADVERTENTIE

VAKANTIE IS...

VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij haar een onvergetelijke vakantietijd?

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

www.wielewaal.nl/vrijwilligers

Kerkstraat 4 Noordwijk-Binnen

Gereduceerde prijs Boekenserie ‘Historie van Noordwijk’ Deel 1 Deel 2a Deel 2b OP=OP

Noordwijk aan Zee van 44,95 voor 25,00 Noordwijk-Binnen (A t/m S) van 44,95 voor 25,00 Noordwijk-Binnen (S t/m Z e.a.) van 34,95 voor 17,50 géén herdruk mogelijk

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 19 NOVEMBER 2013

23

Juwelenkoning

E

nkele jaren geleden begeleidden wij een fokster van Oosterse Kortharen en Siamezen. Zij haalde geregeld schitterende katers uit Amerika om ‘nieuw bloed’ in haar foklijnen te brengen. Hierdoor voorkwam ze dat er door inteelt verzwakking van het ras zou optreden. Ze stond dus zo goed bekend als fokster dat er altijd een wachtlijst was voor de nesten die bij haar geboren werden. Op een gegeven moment stopte er een geblindeerde zwarte verlengde Mercedes bij haar voor de deur en stapten er twee gespierde beveiligers uit. Toen die de omgeving gecheckt hadden kwam de zwart gebrilde Argentijnse Juwelenkoning uit Amsterdam de bolide uitgestapt en hij liep rechtsreeks naar de voordeur. Wachtlijst of niet, een uur later liep hij tevreden spinnend het huis uit, terwijl zijn beveiligers twee kattenmandjes droegen met het mooiste kittenpaar erin. Alleen op voorwaarde dat de kittens door haar eigen dierenarts behandeld zouden gaan worden had hij ze mee mogen nemen. Twee weken later reden een

Column Poespas

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn tel.: 06 49 44 96 32 e-mail: mariekevoorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Marca Bultink Annemiek Cornelisse Richard Grootbod Ilse Hesp Lodewijk Kamps Ed Olivier Hans Pronk Lia in ‘t Veld Kees van Zuijlen Peter Nieuwendijk Fotografen: Frank Bonnet Rob Joore Wim Krol Bouwe Prins Sven van der Vlugt Cees van ’t Wout Corine Zijerveld Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

assistente en ik naar Amsterdam, hartje stad, waar wij de kittens gingen vaccineren en ontwormen. Op de trap omhoog naar zijn woonetage kwamen we al een bekende journalist en een inmiddels overleden glossy fotograaf tegen. We moesten het hele appartement door om de kittens te zoeken en het was onmogelijk om niet onder de indruk te raken. Alles was groot en gigantisch: vazen even hoog als wijzelf met één gebloemd takje erin , kroonluchters die met keilbouten in het plafond waren verankerd, kamerbrede glimmende flatscreens aan elke muur en een showroomachtige keuken met een marmeren kookeiland van vijf bij vijf meter. In die keuken kregen we de prachtige kittens te pakken en konden we ze onderzoeken. Gelukkig bleken ze allebei gezond. Het vreemde en verontrustende was wel dat ze werkelijk onder de vlooien zaten! Dat hadden we hier niet verwacht. We hadden wel de meest werkzame en veilige vlooienpipetten bij ons, die we meteen toedienden. Het vaccineren verliep zonder problemen. Een maand later wer-

den we gebeld of we de boostervaccinatie konden komen geven. Weer reden we naar Amsterdam-centrum , waar we deze keer een heuse filmploeg op de trap tegenkwamen. De kittens waren enorm gegroeid en hadden een gedragsprobleem ontwikkeld: ze plasten sowieso naast de kattenbak en zelfs het allerliefst op het schoon opgemaakte kingsize bed. Dat werd niet leuk gevonden. Lichamelijk mankeerden ze niets, dus konden ze hun tweede vaccinatie krijgen. Voor de onzindelijkheid adviseerden we om contact op te nemen met een kattengedrag specialist. Hoe interessant we het ook vonden om helemaal naar jetset Amsterdam te rijden voor een vaccinatie besprak ik in de deuropening met de p.a. van de juwelenman dat ze toch beter in Amsterdam een dierendokter konden zoeken. We waren bijna drie uur van de praktijk weg voor een onderzoek en twee injecties. Hij was blij met het advies. Een jaar later las ik in de krant dat de gevierde sierraden ontwerper failliet was verklaard.

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Internationale acts op festival Solution HILLEGOM

 Een festival met artiesten uit zes verschillende landen die tussen 13.00 en 2.00 uur aaneengesloten ska, punk en hardcore op het podium neerzetten. Dat is wat Solution op zaterdag 23 november op het programma heeft staan. Hoofdacts van de dag zijn de Voodoo Glow Skulls, Crushing Caspers, The Beer Beer Orchestra en The Murder Burgers.

In willekeurige volgorde spelen deze dag Make it Last, Coral Springs, Manu Armata, Hoist the Colours, Andere Koek, The Set Up, Cornered, The Murderburgers, Beer Beer Orchestra, Crushing Caspers en Voodoo Glow Skulls. Met een mix van energieke oldschool ska, punk, rockabilly, psychobilly, horrorpunk en metal weet headliner Voodoo Glow Skulls uit

Riverside, Californie al sinds 1988 te imponeren. Met een groot aantal albums, uitgebracht onder Epitaph en Victory Records, en enkele tientallen compilaties, is de band inmiddels een naam binnen de underground skapunkscene. Solution heeft de eer om het enige optreden in Nederland binnen de huidige Eurpese tour te hosten. Het Franse Beer Beer Orchestra speelt uiterst vrolijke ska en de bandnaam geeft goed weer wat het favoriete tijdverdrijf en tekstuele concept van de band is: feesten en bier drinken. Ook het Schotse Murderburgers houdt wel van een feestje en weet de sfeer er altijd goed in te krijgen met frisse en energieke poppunk. KAARTVERKOOP

Kaarten zijn in de voorverkoop in

Voodoo Glow Skulls uit Californie is de hoofdact. | Foto: pr.

de avonduren bij Solution verkrijgbaar voor 12,50 euro. Voor deze prijs kunnen ook kaarten gereserveerd worden via richard@jcsolution.nl.

Aan de deur kosten kaarten 17,50 euro. Voor meer informatie: 0252522118 (avonduren) of www.jcsolution.nl.

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s s t i e t i l a w van het K ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Den Butter De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 23 november naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen. nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: mevrouw Van der Zwet uit Hillegom . De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: Als het hek van de dam is lopen de schapen overal.


Mooie kerst-artikelen én een schone auto!

Profiteer van beide acties!

Ontvang bij Tuincentrum de Oosteinde een kortingsbon van Helder Carwash

€5,-

KORTING OP KERST-ARTIKELEN! BIJ BESTEDING VANAF €25,- AAN KERST-ARTIKELEN EN TEGEN INLEVERING VAN ONZE FLYER.

Openingstijden: ma. t/m do. 09.00 - 18.00 uur vrij. 09.00 - 21.00 uur zat. 08.30 - 17.00 uur

GEZELLIG VOORDELIGE KERSTMARKT

W W W. D E O O S T E I N D E . N L V O O R D E E L PA R A D I J S V O O R G R O E N E V I N G E R S

Zandlaan 22, 2181 HS Hillegom (grens Bennebroek) Tel. 023-5846338

ACTIE LOOPT VAN 18 NOVEMBER T/M 15 DECEMBER 2013. NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE KORTINGSACTIES OF WEEKAANBIEDINGEN

Gratis autowaspas met een tegoed van €5,- bij aanschaf van Helder Compleet wasprogramma! *

Ontvang bij Helder Carwash een kortingsbon van Tuincentrum de Oosteinde!

HERLWDAESRH CA

S A P S A W O T AU

GRAT IS OV ER S WASS TOFZUIG DEKT KORT EN MET T EN MILIE E WACHTT EXTIEL I UVRI ENDE JDEN LIJK Openingstijden: ma - za 8.00 - 18.00 zondag 10.00 - 17.00

HEEREWEG 15A LISSE

HELDER CARWASH

WWW.HELDERCARWASH.NL *tegen inlevering van de NAW gegevens. U krijgt hiervoor een registratieformulier aan de kassa. Actie loopt van 18 november t/m 15 december 2013.

Ln week 47 13  
Ln week 47 13  

Lisser Nieuws 19 november 2013

Advertisement