Page 1

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P2

nieuws P9

drukte op inloopavond N208

Pro Wrestling in Solution

COLUMN

n

Poespas

Gratis strooizout voor inwoners

Decemberactie

Tweedehands kledingbeurs in de Poort Lisse n Op woensdag 13 november is van 8.30 tot 16.00 uur de tweejaarlijkse tweedehands kledingbeurs in de Poort. De prijs van de kinder- dames- en herenkleding varieert van één tot vijf euro en de opbrengst is voor goede doelen, waaronder de straatkinderen in Brazilië. De overgebleven kleding gaat niet weg, maar wordt gedoneerd aan mensen in de Oekraïne. Inbrengen kleding Op maandag 11 november en dinsdag 12 november kan kleding worden ingebracht. Dat kan tussen 8.30 en 16.00 uur in de Poort, Jozef Israëlsstraat 11. De kleding zal een goede bestemming krijgen.

Subsidie voor Bomenboek

De Vereniging Oud Lisse had een subsidieaanvraag ingediend voor de uitgave van een Bomenboek inclusief wandel- en fietsroutekaarten. De officiele titel van het boek luidt: ‘Wandel- en fietsroutes langs monumentale en bijzondere bomen in Lisse’.

Op 16 november komt Sinterklaas rond 13.00 uur bij de brug in de Kanaalstraat, waarna hij samen met zijn Pieten het centrum in gaat. Op zaterdag 23 november komen de Pieten zelf nog keer terug. Zij delen dan lekkers uit en zullen de boel op stelten zetten. Uiteraard kunnen kinderen ook met de Pieten op de foto.

Nadat de Goedheiligman op 6 december ons land weer heeft verlaten, kunnen de kerstspullen tevoorschijn worden gehaald. Lisse begint op zaterdag 14 december met de

Reisverslag: Liz at Sea

Lisse n De gemeente trekt een eenmalige subsidie van € 4.500 uit voor de uitgave van het ‘Bomenboek’ door de Vereniging Oud Lisse.

Koopcentrum Lisse gaat twee feestelijke maanden tegemoet. Het gaat beginnen op zaterdag 16 november, dan bezoekt de goedheiligman het centrum. In de weken daarna is er ook genoeg te doen.

Kerst

nieuws P13

P15

Feestelijke maanden in centrum

Op zaterdag 30 november wordt de jaarlijkse Decemberactie afgetrapt met gezellige muziek van Crescendo tussen 13.00 en 16.00 uur. Sinterklaas en zijn Pieten komen weer langs en delen lekkernijen uit. Tot slot kunnen kinderen taaitaai-poppen versieren en wordt er achterin de Kanaalstraat een schoorsteenspel voor georganiseerd. Ook wordt er op diverse plaatsen warme chocomel en speculaas uitgedeeld. En de Sint is dan nog niet uitgekeken op het dorp, want ook op woensdag 4 december, tijdens het Moonlight Shopping, is hij er samen met Amerigo.

5 november 2013 JAARGANG 01 NR 41

Lisse n De gemeente start volgende week maandag 11 november met de actie ‘Winterveilig’. Wethouder Van Zelst geeft vanaf 10.00 uur de eerste gratis zak strooizout weg. Het ophaalpunt is bij de Meerlanden.

Vorig jaar werd de kerstmarkt druk bezocht |(Foto: archief/pr.)

jaarlijkse Kerstmarkt. In de Kanaalstraat, Kapelstraat en Berkhoutlaan staan ruim 100 kramen en er is een barbecue festijn. In de Kapelstraat zal er voor de kinderen gedurende de middag een poppenkast voorstelling zijn van Fritsie Duikelaar. Op zaterdag 21 december zullen

oude tijden herleven. Het dorp zal versierd worden en is er gezellige muziek. het centrum ademt de sfeer van een Charles Dickens’ verhaal, de Kerstman komt op zijn arreslee met echte rendieren, er is een ganzenparade en veel straattheater. Voor de kinderen is er een

kraam met een kerstmeisje die samen met kinderen cupcakes zal versieren. Na de koopzondag op 22 december, is op maandag 23 december de laatste Moonlight shopping van het jaar.

Voorlichtingsavond over nieuwbouw Ruishornlaan Lisse

n De gemeente organiseert op woensdag 20 november om 19.00 uur een voorlichtingsavond voor belangstellenden over het plan brede school aan de Ruishornlaan. De bijeenkomst is in de huidige Don Boscoschool.

Uit de verschillende schetsontwerpen is gekozen voor een ontwerp van architectenbureau BroekBakema uit Rotterdam. Naar aanleiding van opmerkingen van buurtbewoners in een eerdere bijeenkomst, is gekeken naar de mogelijkheid voor een groene omgeving.

De gemeente deelt gratis strooizout uit omdat het bij gladheid niet overal kan zijn. De inwoners kunnen dan alvast zelf aan de slag om in ieder geval hun eigen stoep sneeuwvrij te houden. Daarom wordt per huishouden één gratis zakje strooizout ter beschikking gesteld. Het ophaalpunt is bij de Meerlanden aan de Vennestraat 3. Op vertoon van legitimatie en met een volledig ingevulde bon is het strooizout af te halen. De bon staat deze week op de gemeentepagina, maar is ook downloaden of af te halen bij de receptie van het gemeentehuis. Het strooizout is af te halen zolang de voorraad strekt van 11 november tot en met 13 december. Alle informatie over de actie ‘Winterveilig’, staat op lisse.nl/winterveilig.

Naast de brede school wordt ook Cardea Jeugdzorg er gevestigd en komen er twee gymzalen. Als alles op schema verloopt, zou de nieuwbouw eind 2015 gereed moeten zijn. Over de woningbouw, die ook in het plan is opgenomen, maakt de gemeente binnenkort meer bekend.

VOOR UW KUNSTGEBIT DE BESTE KEUZE Gratis advies Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Vergoeding via uw zorgverzekeraar Weekenddienst 06 1 777 6 777

LISSE TPP H. M. VAN BEEK KANAALSTRAAT 187a 0252 425 850 HILLEGOM TPP VAN HOOFF WILHELMINALAAN 1A 0252 520 605

Parketvloer

Schuren en Oliën v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl


Warme service in koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT www.berNhardschulTe.Nl

wi

VERBOUWINGS OPRUIMING wen

Goudwisselk antoor is eigendom van familie De Ru iter en heeft ruim 25 jaar expertise!

a n v er b

ou

ou

wi

a n v er b

a n v er b

wi

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Locatie Katwijk Tramstraat 112b, 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

wi

wen

Munten

ou

NU HEEL VEEL AANBIEDINGEN, HELP ONS OPRUIMEN EN PROFITEER ALS EERSTE VAN KORTINGEN.* * M.u.v. de standaardartikelen en de merken Buddha 2 Buddha, Ugg en Arma. VOORSTRAAT 14 2225 ER KATWIJK AAN ZEE 071 - 40 14 417

INFO@HAASNOOTMODE.NL WWW.HAASNOOTMODE.NL HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/HAASNOOTMODE

KOOP START VERNSDAG V.A. WOE MBER 6 NOVE

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl

VOORSTRAAT 14 2225 ER KATWIJK AAN ZEE 071 - 40 14 417

a jg

an ve

wi

wen

Zilver

ou

ou ✔

a n v er b

Taxatie

a n v er b

Beleggen

Veiling

a n v er b

Verpanden

ga

Verkoop

j

Inkoop Goud

VANAF JANUARI 2014 GAAN WE DE DAMES,- CASUAL,- EN a a n v e r jg SCHOENENAFDELING COMPLEET RESTYLEN. VOOR WE DAARMEE KUNNEN STARTEN MOETEN ‘DE PLANKEN’ LEEG.

wi

Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

HAASNOOT MODE KRIJGT EEN NIEUWE LOOK! wen

Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs.

ou

a g j Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is.

ga

Uw kostbaarheden zijn goud waard!

a jg

j

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

INFO@HAASNOOTMODE.NL WWW.HAASNOOTMODE.NL HTTPS://WWW.FACEBOOK.COM/HAASNOOTMODE


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 5 november 2013

3

Bespaartips en budgetkoken tijdens themabijeenkomst n Informatie over 'Uitkomen met inkomen'

De rook werd met een ventilator het huis uitgeblazen (Foto: Annemiek Cornelissen)

Keukenbrand Jacob Marislaan Hillegom n Op woensdag 30 oktober moest de brandweer uitrukken in verband met een brand in een woning aan de Jacob Marislaan. De bewoner was niet thuis en de brand werd opgemerkt door een van de buren.

Door Annemiek Cornelissen De brand ontstond in de keuken en op het moment dat de brandweer ter plaatse kwam, waren de vlammen al zichtbaar. Het vuur kon snel worden gedoofd, maar er ontstond

Lisse n De gemeente organiseert in samenwerking met besparingsexpert Marieke Henselmans een informatieavond over ‘Uitkomen met inkomen’, op dinsdag 12 november om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Koninginneweg. Besparingsexpert Marieke Henselmans vertelt aan de hand van praktische voorbeelden hoe goed en simpel te besparen valt. Henselmans is auteur van diverse

boeken waaronder ‘Vrolijk Besparen’. Verder is ze bekend van het tvprogramma ‘Geen cent te makken’. Tijdens de bijeenkomst is er informatie over besparingen, met dit

jaar het accent op het thema ‘budgetkoken’, over bespaarinitiatieven in het het eigen dorp en meer tips en verwijzingen naar handige websites. ‘Uitkomen met Inkomen’ is een initiatief van de inwoners van de Zeeheldenwijk in samenwerking met de gemeente door middel van het buurtbudget buurtgericht werken.

een enorme rookschade in het hele huis. De brandweer heeft de rook uit de woning geblazen met een ventilator. De naastgelegen woningen liepen geen schade op. Na controle van de brandweer konden deze bewoners hun huis weer in. De brand is vermoedelijk ontstaan door een defect aan de vaatwasser, die aanstond toen de bewoner niet thuis was. De man was op het moment van de brand bij de overburen en werd daar opgevangen.

Noordwijk haakt af Lisse/Hillegom n Na lang wikken

en wegen heeft de gemeenteraad van Noordwijk donderdag 31 oktober alsnog gestemd over het raadsvoorstel van de Stuurgroep Bestuurlijke Toekomst Duin- en Bollenstreek. Uitkomst: negatief. Door het voorstel te verwerpen verlaat Noordwijk, één van de initiatiefnemers, het proces van intensievere samenwerking. Bollen Vijf heet vanaf nu Bollen Vier. Door Jean-Pierre Weijters

Een aantal gemeenten in de Bollenstreek zoekt elkaar in de herfst van 2012 op om gezamenlijk allerlei uitdagingen beter het hoofd te kunnen bieden. Met opzet wordt gekozen voor een ‘onomkeerbare en niet vrijblijvende vorm van samenwerking’. Diverse Bollengemeenten hadden al eerder geprobeerd een meer structurele vorm van regionale samenwerking op te zetten, maar dat was op niets uitgelopen. De geïnvesteerde tijd en moeite waren tevergeefs gebleken. Lokale bestuurders zitten

Bus 50 rijdt om Hillegom n Tijdens de weekendafsluiting van de Leidsestraat van 8 tot 11 november rijdt bus 50 van Arriva niet over de Leidsestraat. De bus rijdt vanaf halte De Nachtegaal in Lisse via de Stationsweg, de N206 en de Wilhelminalaan. De eerste halte in Hillegom waar de bus stopt is halte centrum bij het Fioretti College. De bus stopt daarna nog bij halte Weeresteinstraat. Ook richting Lisse en Leiden rijdt de bus deze route. Het is ook mogelijk om bij haltes Meerlaan, Hillinnenweg, Olympiaweg of Hillegom NS op lijn 90 te stappen en dan bij haltes centrum of Weeresteinstraat over te stappen op lijn 50. De bus rijdt vanaf maandagochtend 11 november 5.00 uur weer de gebruikelijke route.

nu niet op een nieuwe mislukking te wachten. Zeker niet omdat gemeenten in Nederland voor steeds grotere opgaven komen te staan, waardoor men elkaar meer dan ooit nodig heeft. Besloten werd samen te werken vanuit de inhoud, wat resulteerde in 36 strategische afspraken verspreid over vijf domeinen: welzijn en zorg (sociaal domein), economie en toerisme, openbare orde en veiligheid, infrastructuur, en ruimtelijke ordening. Volgende stap was de vorm waarin dit alles gegoten zou worden. In de regio leek, als compromis tussen fusie en een losser samenwerkingsverband, een meerderheid te zijn voor het opzetten van ‘één Gemeenschappelijke Regeling’ (GR). Dat houdt onder andere in een nieuw te vormen, niet rechtstreeks gekozen, regionale ‘Bollenraad’ waar, buiten de lokale raden van de deelnemende gemeenten om, veel belangrijke besluiten genomen gaan worden.Toch kan niet iedereen zich in deze constructie vinden. In de Hillegomse raad (19 leden) vinden partijen als Bevolkingsbelangen Hillegom (B.B.H.) en Hillegom Progressief (met ieder twee zetels) de GR veel te ver gaan, zij zijn eerder voorstander van een regeling met flexibele afspraken. In de gemeenteraad van Lisse (19 leden) wordt dat standpunt gedeeld door de fracties van Nieuw Lisse (4 zetels) en de SGP/Christenunie (2). In de Noordwijkse raad hebben de tegenstanders echter de overhand, wat resulteerde in verwerping van de plannen op 31 oktober: Noordwijk doet niet meer mee. De algemene teneur in de reacties op het afhaken van Noordwijk komt in Hillegom en Lisse overeen: men vindt het jammer dat Noordwijk er niet meer bij is. Ook overheerst bij de meeste partijen de overtuiging dat de overgebleven gemeenten niet moeten wachten en verder moeten gaan met de GR, dan maar als Bollen Vier. Mocht Noordwijk alsnog het raadsvoorstel aannemen, zijn ze welkom weer mee te doen.

Nieuw groen en meer speelplekken voor Park Elsbroek (Foto: Annemiek Cornelissen)

Start renovatie Park Elsbroek n Gedenkboom voor Rien van Nunen Hillegom n Vorige week zijn de werkzaamheden voor de herinrichting van Park Elsbroek gestart. Als alles volgens planning verloopt, zal het park in april volgend jaar klaar zijn. Gedurende deze periode is het park niet toegankelijk voor het publiek en zal worden afgesloten met bouwhekken. Het gehele park Elsbroek wordt gerenoveerd. Eerst wordt het gras verwijderd en wordt een aantal bomen worden gekapt. Ongeveer helft van deze bomen is ziek of van slechte kwaliteit. Twee bomen worden verplant en er wordt een groot aantal nieuwe bomen geplant. Ook komt er een nieuwe padenstructuur met een centrale ontmoetingsplek. Om de toegankelijkheid van het park te verbeteren, worden drie nieuwe bruggen gebouwd. Het groen krijgt tevens een opknapbeurt. Er wordt nieuw gras gezaaid en er worden nieuwe, bloeiende struiken en vaste planten geplant. Er komt een perkje met Steptoe narcissen en een gedenkboom als eerbetoon aan de heer Rien van Nunen. Er wordt een multicourtveld aangelegd, waar basketbal en andere balspelen kunnen worden gespeeld. Ook komt er een speelplek voor de wat jongere jeugd en een struinspeelplek om avontuurlijk te kunnen spelen. Verder wordt een aantal

fitnesstoestellen geplaatst en een jeu de boulesbaan aangelegd. Verouderd

Park Elsbroek is in 1967 aangelegd. De opzet van het park is verouderd. Het heeft weinig aansluiting met de omliggende straten en er zijn weinig voorzieningen die je tegenwoordig in een park verwacht. De algemene toestand van het park is slecht en er is groot onderhoud nodig aan paden en groen, meldt de gemeente. Beperkte overlast

Het park is tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk voor het publiek. De ingangen worden met bouwhekken afgesloten. Omdat de werkzaamheden in het najaar en winter zullen worden uitgevoerd, zal de aannemer werkzaamheden soms buiten de reguliere werktijden uitvoeren om te profiteren van de weersomstandigheden. Dit zal ’s avonds tot 21.00 uur zijn of op za-

terdag. Hierbij valt te denken aan ’s avonds doorgaan met zaaien als er regen wordt voorspeld. De werkzaamheden zorgen voor bouwverkeer rondom en in het park. Dit geeft mogelijk enige overlast. Ook zal de aannemer de tijdelijke parkeerplaats bij de PLUS supermarkt gedeeltelijk gebruiken. De werkzaamheden zorgen voor bouwverkeer rondom en in het park, wat kan zorgen voor overlast. Ter bevordering van de verkeersveiligheid zal de aannemer voor de kinderen van de scholen en van de flats uitleg geven over de dodehoek van vrachtwagens. Ook zal de aannemer een inloopspreekuur organiseren waar mensen vragen kunnen stellen over de uitvoering.


agse en profiteer a ed ri d et tl u o ea rd eA orraad. Kom naar d vo e w u ie rdag 9 november! n te e d za r o en vo 8 s ag at la ijd p vr n 7, Wij make Alleen op donderdag l. ee rd o vo ’s ro eu van duizenden

-20 %

-18 % Ford Ka tot 18% voordeel!

-15

%

MEGA INRUILPREMIE

Ford Fiesta tot 20% voordeel!

FIESTA

privélease

Fiesta Privélease. : telijk maandbedrag Standaard een fees cl. e ta 1.0 48kW Styl in de vijfdeurs Ford Fies vigatie-pack en metaallak, Techno Na mnd BTW voor € 239,- p/

-23 %

Ford B-Max tot 15 % voordeel! asions met Keuze uit 1.000 occ tie: superscherp 24 maanden garan ge inruil! geprijsd en extra ho

Companycars: de kop Ford modellen met eters. eraf en weinig kilom ’s voordeel! Nu duizenden euro

Ford Focus tot 23% voordeel!

Kijk voor de exacte showaanbiedingen, openingstijden en beschikbaarheid op www.ardeaauto.nl Kom naar uw Ardea Auto vestiging in: Hoofddorp - Haarlem - Lisse - Noordwijk Informeer naar de exacte actievoorwaarden. Voordeelpercentages zijn gebaseerd op het meest gunstige geval. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aan bieding is geldig op voorraad auto’s voorzien van kenteken. Renteloze 50/50 deeal lot via het Ford Cashplan. Vraag naar de exacte voorwaarden. Check onze showaanbiedingen en openingstijden op onze website www.ardeaauto.nl.. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 30,3/14,3; liter/100 km: 3,3/7,0; CO2 g/km: 87-149.

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

2

0m 3.00

Wij zijn dé nieuwe Hondenkapsalon in Hillegom. Het is feest bij Kwispeltijd en om dat te vieren, krijgt elke nieuwe klant, tot februari 2014 10% korting op de eerste complete trimbehandeling.

November: Blije honden maand Maakt u in de maand november een afspraak voor uw blije hond – en elke hond is een blije hond toch! – dan krijgt u nog eens

5,- extra korting!*

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

Kwispeltijd trimt honden die geplukt, geknipt en ontwold moeten worden of verhaarproblemen hebben. Alle rassen zijn welkom bij ons. Belangrijk vinden wij de aandacht hebben voor elke hond om deze oplettend en geduldig, op de voor de hond passende manier te behandelen en heerlijk te laten genieten van de trimbehandeling. Wij scholen ons constant bij en willen van de laatste ontwikkelingen op de hoogte blijven. Dát bieden wat uw trouwe viervoeter nodig heeft. Bel voor advies of een afspraak:

0640439841 (Ingrid Coevert)

*De korting geldt met inlevering van deze bon als u een afspraak maakt in november. De daadwerkelijke trimbehandeling mag gepland worden tot 31 december.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Rechtstreekse bus naar Schiphol Lisse n De realisatie van hoogwaardig openbaar busvervoer (HOV) tussen Noordwijk en Schiphol, via Lisse, is een stap dichterbij. De besturen in Noord- en Zuid-Holland hebben besloten om de benodigde doorstromingsmaatregelen te realiseren, zodat een snellere busverbinding mogelijk wordt. Dit is een eerste stap naar de invoering van R-net tussen Noordwijk en Schiphol.

n Open huis bij gemeente Hillegom en BAM Hillegom n Fase twee van de herinrichting van de N208 is zo goed als afgerond. Na het asfalteren in het weekeinde van 9 november verschuiven de werkzaamheden naar het volgende traject tussen de Singel en de grens van de bebouwde kom. Dit moet medio maart klaar zijn. Door Ilse Hesp

Het was druk op de inloopavond N208, want er waren genoeg zaken die de aandacht hadden. Positieve zaken: als alles klaar is, zijn er meer parkeerplaatsen dan voorheen. Er zijn dan wel 151 bomen gekapt, maar daar komen er ruim 200 voor terug: platanen, sierperen en moseiken ofwel Turkse eiken. Het is nog even spannend of de extra vier miljoen euro die de gemeente ter beschikking stelde wel genoeg zal zijn, gezien de onvoorziene kosten tot nog toe. Zo niet, het project moet hoe dan ook voltooid worden. Er komen ook wat veranderingen. Zo zal de middengeleider op de Van den Endelaan plaatsmaken voor een rand waar de hulpdiensten goed overheen kunnen. De oorspronkelijk geplande vijver aan de rotonde Wilhelminalaan blijkt technisch niet mogelijk en gaat dus niet door.

Hogere starterslening, ook voor bestaande woning

Niet iedereen is er gelukkig mee dat de stoplichten en de verkeersregelaars zullen blijven totdat de werkzaamheden zijn afgerond. Uiteindelijk zullen er op de kruising met

Met deze twee aanpassingen op de eerder opgestelde Woonvisie 2011 wil de gemeente dat starters meer keuze krijgen in het aanbod van woningen, en dat huidige eigenaren van een starterswoning hun huis sneller kunnen verkopen. Het vergroot daardoor de doorstromig op de lokale woningmarkt. Eerder waren startersleningen alleen verkrijgbaar voor nieuwbouwwoningen. De lening is alleen beschikbaar inwoners van Lisse of afgestudeerden die altijd in Lisse hebben gewoond. Een uitbreiding naar starters van buiten het dorp ziet de gemeente niet zitten, omdat er al een tekort is aan starterswoningen.

5

Drukte op inloopavond N208

Vanaf 2016 is het gedeelte van de route tussen Noordwijk en het centrum van Lisse al gereed voor de snelle busverbinding. Hiervoor zijn aanpassingen nodig aan wegen, rotondes en haltes. In 2016 wordt in Lisse begonnen met de inrichting van het Sportlaangebied, waarna in 2020 via een nieuwe brug over de Ringvaart gebruik gemaakt kan worden van vrije busbanen naar Schiphol. Tot die tijd maakt de busverbinding gebruik van de bestaande infrastructuur via de N207 en de A4. Voor R-net tussen Noordwijk en Schiphol werkt de provincie ZuidHolland samen met de provincie Noord-Holland, de gemeenten Noordwijk, Teylingen, Lisse en Haarlemmermeer, met de regio Holland Rijnland en met de Stadsregio Amsterdam.

Lisse n De gemeente Lisse gaat starters een extra zetje geven. Het heeft de koopgrens verhoogd van € 214.380 naar € 230.000, en wil de starterslening ook beschikbaar maken voor kopers van een al bestaande starterswoning.

dinsdag 5 november 2013

Extra toelichting over de N208 tijdens de inloopavond (Foto: Ilse Hesp) de Singel vaste stoplichten komen. Bewoners van de Leidsestraat zijn daar niet blij mee, maar het blijkt gewoon noodzakelijk. Positief over communicatie

Toch zijn de bewoners van de Leidsestraat niet ontevreden. Zij vonden in de BAM-medewerkers goede gesprekspartners wanneer

dat nodig was. De BAM communiceert niet alleen per mail of nieuwsbrief maar gaat bij alle huishoudens langs en maakt waar nodig goede afspraken. Zoals bij mensen die regelmatig naar een ziekenhuis moeten, of anderen die de geplande boom liever een paar meter verderop willen. Ook met de nutsbedrijven is de band nauw, geleerd

hebbende van de aanleg van de rotonde bij de Wilhelminalaan. De eerste schop voor de rotonde bij de Jozefkerk gaat pas in de grond als de onderlinge regie van de nutsvoorzieningen naadloos op elkaar aansluit. Oponthoudt brengt -onaanvaardbare- kosten met zich mee. Deze rotonde zal omstreeks de tweede helft van 2014 klaar zijn.

Stormschade voor bedrijf en bomen

Treurwilgen grootste slachtoffers storm

Hillegom

Lisse n De storm van vorige week

n De westerstorm die vorige week over het dorp raasde liet een spoor van vernielingen achter. Met name de natuur moest het in veel gevallen ontberen. Vele bomen werden dan ook slachtoffer van dit natuurgeweld.

Door Kees van Zuijlen In de Hoftuin werden een kastanjeboom en een linde omgeblazen door de sterke wind. Windsnelheden van ongeveer 150 kilometer per uur teisterden de gemeente. Pal daarachter, in de Meerstraat, hield een monumentale Catalpa het niet, brak af en lag dwars over de weg. Op de Vosselaan wachtte datzelfde lot voor een Es en in het park de Vosse voor een Iep. Een populier in het speeltuintje aan de Wilhelminalaan en een Robinia in het nabijgelegen Wilhelminapark waren eveneens niet opgewassen tegen de elementen.

Aan de andere kant van het dorp moest een Linde in park Cerus, achter de Leerwinkel, het ontgelden, net als een prachtige Treurwilg nabij kinderopvang Smurfenbos aan de Duin van Maasdamlaan. Ook de Robinia aan de Weerlaan kon het niet bolwerken tegen de elementen. Hetzelfde gold voor wederom een Robinia en een kastanjeboom aan de Albert Verweylaan . De Iep en een populier aan het landelijk gelegen Margrietenlaan op het randje van Hillegom sluiten de treurige rij . De grootste schadepost was die van de firma Schuit. Het ingestorte dak aan de Leidsestraat bracht meer schade met zich mee. Veel bedrijven zijn gehuisvest in dit complex en ondervinden veel materiële en immateriële schade . De grootte van de schade is onduidelijk. Wel is zeker dat het in deze huidige financiële situatie zeer ongelegen komt en snelle actie welkom is.

Garageverkoop Bloemswaard

maandag heeft in Lisse vooral veel boomschade opgeleverd, blijkt uit een eerste inventarisatie van de gemeente. Het gaat om zowel bomen uit het openbaar gebied als bomen van particulieren. Met name de treurwilgen hebben het te verduren gehad. De bomen zijn veelal oud en daardoor kwetsbaar bij een hoge windkracht. De combinatie van stormachtige, draaiende wind en het feit dat de bomen nog blad droegen, zijn de oorzaak van deze schade.

vember is er een garageverkoop in oud Bloemswaard, Garbialaan 3. De verkoop vindt plaats van 9.30 tot 16.00 uur en wordt georganiseerd door de Facy Fair commissie. De garageverkoop is een afsluiting van het oude Bloemswaard en een laatste mogelijkheid om afscheid te nemen.

De gemeente is nog in kaart aan het brengen hoeveel meldingen er maandag zijn gedaan en wat de onkosten van de storm zijn.

Meedenken over vrijwilligersbeleid Lisse n De gemeente houdt op maandag 11 november een bijeenkomst voor vrijwilligers die mee willen denken over het vrijwilligersbeleid. De avond is van 20.00 tot 21.30 uur op het gemeentehuis.

De gemeente is op zoek naar inwoners die vrijwilligerswerk doen en

Hillegom n Op zaterdag 9 no-

De hulpdiensten, gemeente en Meerlanden, zijn vorige week begonnen met opruimen, waarbij ernstige zaken de prioriteit hebben. Naast de vele schade door takken en bomen, kwam er ook melding van de HoBaHo-hallen, waar dakdeeltjes loslieten. Uit onderzoek wat daarna volgde, is geen asbest ontdekt, maakte de gemeente maandagmiddag al bekend.

hun mening willen geven over hoe vrijwilligers beter ondersteund en gewaardeerd kunnen worden. Met de bijeenkomst hoopt de gemeente nieuwe inzichten te krijgen en op die manier in te blijven vernieuwen en in te kunnen spelen op trends. Aanmelden kan vóór 8 november via sboekestijn@lisse.nl.

Zang in Beukenhof Veel schade aan de Leidsestraat (Foto: Piet van der Plas)

Lisse n Op zondag 10 november om 14.00 uur treedt het vocaal ensemble ‘Che Passione’ op in de Beukenhof, Eikenlaan 2a. Het ensemble staat onder leiding van dirigent Erik van Balen.

Het repertoire van het kleine koor is zeer gevarieerd: van klassieke composities en oude Russische kerkmelodieën tot opera, operette en musical. De entree is € 3,50 inclusief koffie of thee.


 FAMILIEBerichten

Makkelijk te vervangen op uw huidige deuren, met behoud van uw huidige cilindersloten.

Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

: Nieuw! Standaard g! Kerntrekbeveiligin

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland

Kerntrekbeveiliging

• Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein

De wedloop tussen inbreker en huiseigenaar: beveilig uw woning tegen kerntrekken! Door de politie wordt steeds vaker gewaarschuwd tegen deze vorm van inbreken. Rijnland Kozijnen levert anti-kerntrek sloten nu standaard op alle deuren.

• Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Nieuwstraat 38, 2312 KC Leiden, tel: 071-5145832 Gevraagd: kunst, antiek, goud, zilver en kleingoed. Geopend op afspraak: ma-vrij van 10-17 uur. Op afspraak kan aan huis getaxeerd worden. www.onderdeboompjes.nl Tevens inkoop van goud en zilver tegen directe contante betaling!

Als u uw veiligheid serieus neemt, moet u dus bij Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

Rijnland Kozijnen zijn!

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

• Eerhart Sierbestrating.

• Vuil tapijt? Laat het

Voor al uw bestraTe huur in Lacarihuela/Spanje: APPARTEtingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- MENT met zonnig balkon, uniek v. overwinteopgave 070-3211006. raars. Tel. 071-5122981/06-23077727.

Ambulante Nanny with lots of experivakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam ence. Only when you need me. All days of the week, weekend also possible. Tel. 06-11285202. Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Ik zoek werk in huishouding/schoonmaDak herstellen? Bou­ma/Grundeken belken. Beschikbaar van ma. tot vrij. Tel. 071len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! 4035770. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, T.k. scootmobiel opvouwbaar, merk Rumba gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. 2011. Dubbele accu, z.g.a.n. Nieuwprijs € 2.750,-, 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt nu € 1.000,- + verzekering. Tel. 071-5018939. uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. Pools schilder- en stucadoorwerk Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- binnen-buiten en andere klussen. Scherpe prijs. Reschoten? www.tcdekampioen.nl. ferentie: tel. 06-13360700. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid StichActie bij maximodE: 1. bij aankoop van een ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een jas, sjaal cadeau. 2. Op het merk Yoek nu 25% korafspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en ting! Maximode Katwijk, tel. 071-4018833. Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of Slanker met Kerst? SLANK 82! Clubs in Kat06-12028319. wijk, Rijnsburg en Leiden. Inschr.: € 11,50, wekewww.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. lijks: € 6,50. Inl.: B. Hoogerdijk, tel. 071-4030578, Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor www.slank82.nl afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

• •

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. garageboxen in Oegstgeest en Leiden. •Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

computerhulp Virusverwijdering, sneller •maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 0642460355, info op www.Boonict.nl

zit u nog in de schaduw? Wij zagen bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 0653794870.

dierplaagbestrijding, dienstverle•ningGotenreiniging, en schoonmaak. Tel. 06-54948365/070-5176896. www.roessinghvaniterson.com

Zat. 30 nov. GROTE Vlooienmarkt Kat•wijk, Hangaar 2, Vliegveld Valkenburg. 200 Kramen. Donevents.nl 0294-237320.

en verliesverwerking. Gra•tis rouwinfo en/of intakegesprek. Tel. 06-30035415, email: rc.dekoning@ziggo.nl

Gezocht medeberijder van chique, brave ruin, goede uitrijmogelijkheden, inlichtingen 070-5176533.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 5 november 2013

7

Kerkenveiling PKN-kerk Lisse n Op 15 november vindt de 59ste kerkenveiling plaats van de PKN-kerk in Lisse. Ieder jaar een succes waar ook de crisis geen effect op had. De opbrengsten van vorig jaar bleven namelijk op het gebruikelijke niveau.

Er zullen niet alleen veel uiteenlopende kavels zijn om op te bieden, maar ook een aantal verrassingen zoals bijzondere kavels waarvan de dominees deel uit maken. Wie meer wil weten, moet op 15 november komen naar Zalencentrum Voorhof, Bondstraat 1 in Lisse. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de veiling begint om 20.00 uur. Er zijn VIP kaarten voor een concert van Jan Smit op 10 maart, VIP kaarten voor Nick en Simon op 4 maart, Rob de Nijs op 28 maart en theatervoorstellingen van Youp van ‘t Hek en Dolf Jansen. Bovendien is er weer een gratis loterij met onverwachte prijzen.

Capella Vocale geeft voorproefje in Agathakerk Lisse n Het kamerkoor Capella Vocale uit Leiden geeft op zaterdag 16 november om 16.00 uur een klein concert in de Agathakerk. Liederen die worden gezongen hebben te maken met het thema ‘Britten door de eeuwen heen’. De toegang is gratis.

Dit kamerkoor staat onder leiding van Monique Schendelaar uit Lisse, onder andere bekend als dirigent van het Dameskoor van de St. Agatha en cantor in de Lutherse Kerk te Den Haag. Het concert is een klein voorproefje van het grote concert dat op zondag 17 november gegeven wordt in de Lokhorstkerk in Leiden. Niet alle stukken zullen in Lisse gezongen worden, omdat er op die dag geen harp is. Monique zal twee keer een intermezzo verzorgen, samen met Maria Meeuwenoord op orgel. Het concert duurt maximaal een uur.

In de pauze konden belangstellenden de bundel ‘Natuurlijk’ aanschaffen.

‘Schoonheid van taal en klank’ n Hillegomse gedichtenwedstrijd over ‘Natuurlijk’ hillegom n De Hillegomse gedichtenwedstrijd beleefde zondag het slot van de vierde editie. In het RAAM aan de Prinses Irenelaan kwamen prijswinnaars en belangstellenden bijeen voor de uitreiking van de prijzen. Met haar gedicht ‘Het sprak vanzelf’ won de uit Leek afkomstige Anneke Wasscher de eerste prijs. Het gedicht over het rouwproces bij het verlies van een geliefde had diepe indruk gemaakt op de jury, bestaande uit wethouder Gerrit Kleijheeg, Peter Nieuwendijk, Veronica Handgraaf, Marca Bultink en Ben Prins. De tweede prijs ging naar de jonge dichter Margot Attema, die een bijzondere vermelding kreeg van de jury. De derde prijs werd gedeeld door Bert Deben en Kees Godefrooij, respectievelijk voor hun gedichten ‘Courgettes’ en ‘Amsterdam’. Net als de nummer één en twee ontvin-

gen ze een glazen beeld en een oorkonde. Ruim 300 gedichten

De Hillegomse Gedichtenwedstrijd vindt zijn oorsprong in 2010. Tijdens deze eerste editie gingen dichters in op het thema ‘Afscheid’. In 2011 werd gekozen voor ‘Geheim’ en vorig jaar was ‘Op Reis’ het thema waarover werd ingezonden. De keuzeheren en –dames kregen dit jaar ruim 300 gedichten ingestuurd over het thema ‘Natuurlijk’. Een thema vatbaar voor meerdere interpretaties, vertelt jurylid Peter Nieuwendijk. “Het heeft te maken met de natuur, maar je kunt het ook

zien als in ‘vanzelfsprekendheid’. Je kunt er alle kanten mee op en dat is ook gebeurd.” Van alle inzendingen, waarvan 21 afkomstig uit Hillegom, zijn 96 gedichten geselecteerd en gebundeld. “Het is elk jaar weer een hele klus”, aldus Nieuwendijk. “Ik krijg alle gedichten binnen, anonimiseer ze en stuur ze vervolgens door naar mijn collega-juryleden. Iedereen leest de gedichten en selecteert zijn of haar top 25. Daarna gaan we om de tafel zitten en bespreken de selectie. Zo houden we aantal ronden en uiteindelijk komen we dan op de beste 96 inzendingen.” Daarbij gaan de juryleden niet over een nacht ijs. Wethouder Kleijheeg let naast de inhoud, ook op de klank. “Gedichten laten de schoonheid van taal zien, zowel geschreven als in klank. Als je een gedicht

voordraagt, hoor je een bepaald ritme, zoals net de prijswinnares dat deed. Dat geeft een tekst nog een extra dimensie.” Nieuw thema: Nostalgie

Ondanks dat er geen Hillegomse prijswinnaars zijn en uit het hele land inzendingen komen, vindt Kleijheeg dat de gedichtenwedstrijd belangrijk is voor Hillegom: “We zetten de gemeente cultureel op de kaart”. De jury ziet een stijgende lijn van het aantal inzendingen uit Hillegom en de regio. Nieuwendijk: “Er doen steeds meer mensen mee, en dat is natuurlijk mooi. Voor de vijfde editie is er gekozen voor het thema ‘Nostalgie’, mede in het kader van het Beatlesjaar dat van start is gegaan. We hopen dat het thema nog meer mensen aanspoort om in te zenden”.

COLUMN (Nog) meer duidelijkheid over de tijdelijk verruimde belastingvrije schenking van € 100.000,00 Vooruitlopend op een wetswijziging, heeft de Staatssecretaris van Financiën meer duidelijkheid gegeven over de tijdelijke verruiming van de vrijstelling voor de schenking voor de eigen woning. Dit besluit is op 2 oktober gepubliceerd. Op 31 oktober heeft staatssecretaris van Financiën nog meer duidelijkheid gegeven over deze tijdelijke verruiming. Door Rob Timmers, notaris in Lisse Verruimde vrijstelling Het besluit bevestigt dat, onder voorwaarden, tijdelijk € 100.000,00 belastingvrij geschonken mag worden. Het maakt niet meer uit door wie aan wie wordt geschonken om een beroep op de vrijstelling te kunnen doen: uw kind, maar dus ook uw neef, nicht, buurman, kapster of tuinman. Kruislings schenken Het is zelfs zo dat een persoon van meerdere mensen (niet zijnde elkaars partners) het bedrag belastingvrij geschonken kan krijgen. Dus wat

te denken van de situatie waarbij u aan uw kind en het kind van een bevriend stel het bedrag schenkt en het bevriende stel hetzelfde doet? Waarvoor kunt u de schenking gebruiken? De schenking moet in contanten worden gedaan (let op: u bent het geld dus wel voorgoed kwijt) en moet worden aangewend voor de eigen woning. Dit betekent dat u de schenking kunt gebruiken voor de aankoop of verbetering of aflossing van de hypotheekschuld van de eigen

woning. Moet ik dan geen boeterente betalen, vraagt u zich misschien af? Normaal gesproken wel, maar bij de meeste banken kan er boetevrij worden afgelost. Beperkingen Er geldt een vervelende beperking bij de schenking van ouders aan hun kinderen. Hebben de ouders in het verleden al gebruik gemaakt van de hoge vrijstelling, dan moet deze vrijstelling in mindering gebracht worden op de vrijstelling van € 100.000,00. Omdat deze beperking alleen geldt tussen ouders en kinderen kan met behulp van een familielid of bevriend stel optimaal gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden.

Wat te denken van een uitsluitingsclausule of een tweetrapsmaking? U wilt vast niet dat uw schenking bij de koude kant terecht komt. Juist dit zijn punten waarom het verstandig is om de schenking met uw notaris te bespreken. Tot wanneer geldt de verruimde vrijstelling? De staatssecretaris heeft nu ook bevestigd dat de verruimde vrijstelling ook gedurende 2014 geldt. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Ons advies: enige haast blijft geboden.

Meer informatie Op onze website www.notaristimmers.nl vindt u meer Toegevoegde waarde notaris informatie over dit onderHet mooie is dat u als schenker zelf werp. ook bepaalde spelregels aan de schenking kunt verbinden.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: notaris@notaristimmers.nl. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


8

dinsdag 5 november 2013

Leerlingen in actie voor Voedselbank Hillegom n Leerlingen van

de basisscholen gaan tijdens Sint Maarten, op maandag 11 november, voedsel inzamelen voor de Hillegomse Voedselbank. Samen met de Parochiële Caritas Instelling ( PCI ) worden voor het vijfde opeenvolgend jaar levensmiddelen gevraagd voor de Voedselbank. Zo’n 65 gezinnen maken op dit moment wekelijks gebruik van de Voedselbank. Financiele giften kunnen worden gedoneerd op bankrekening Rabo 16 79 64 275 t.n.v. Voedselbank Hillegom.

Themaochtend digitalisering Hillegom n Op woensdag 6

november organiseert Welzijn Hillegom een computer-themaochtend rondom het onderwerp “Digitalisering”. Digitalisering is het omzetten van data van een analoog naar een digitale gegevensdrager. Voorbeelden van digitalisering zijn: het scannen van bestaande foto’s en documenten met behulp van een scanner en/of digitale fotografie. Ook QR-codes komen aan bod. De bijeenkomst is van 10.00 tot 12.00 uur in het ‘t Pluspunt aan het Henri Dunantplein. De toegang is gratis. Meer informatie is verkrijgbaar bij Welzijn Hillegom, Marian Zirkzee, 0252 519700.

Intocht op 16 november Lisse n De jaarlijkse intocht van Sinterklaas in het centrum is op zaterdag 16 november.

De goedheiligman komt om 13.05 uur aan bij de aanlegsteiger Kanaalstraat. Daar zal hij de eerste kinderen de hand schudden en kunnen de pieten alvast beginnen met het delen van snoepgoed. Om 13.20 uur vertrek de Sint naar het centrum, waar hij om 13.55 uur op de hoek van de Kanaalstraat en Kapelstraat aankomt. De aankomst op het Vierkant, met een parade van Da Capo is om 14.10 uur, waarna om 14.45 uur wordt vertrokken naar het pleintje in het Blokhuis. Om 16.00 uur zit het bezoek van de Sint aan Lisse er weer op.

nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Bewoners van Bloemswaard verhuizen naar nieuwbouw Hillegom n Na een bouwtijd van

anderhalf jaar ontvingen de bewoners van Bloemswaard vorige week dinsdag de sleutel van het naastgelegen nieuwe onderkomen. De bewoners en medewerkers waren een aantal maanden eerder al begonnen met hoe de inrichting van de nieuwe appartementen eruit moest komen te zien. Per bewoner werd een appartement toegewezen en werden stoffering en meubels uitgezocht. Sleutel

Op dinsdagmiddag ontvingen de bewoners de sleutel en konden ze hun nieuwe appartement bekijken. De spullen van de 86 bewoners zijn in de vijf dagen voorafgaand verhuisd. Ruim twintig ingehuurde verhuizers pakten alle spullen in en brachten het naar het nieuwe appartement. Dat kon binnendoor, omdat de oudbouw en nieuwbouw nog met elkaar verbonden zijn. Familie, mantelzorgers en vrijwilligers pakten vervolgens alles uit en richtten de appartementen in. Aan het einde van de dag werden de sleutels overhandigd in de grote zaal van het nieuwe Bloemswaard, onder het genot van een drankje en

Bewoners krijgen dinsdagmiddag de sleutel overhandigd |(Foto: pr.)

gingen de bewoners vol verwachting naar hun nieuwe appartement.

Dat was nog wel even wennen, met name op de verpleegafdeling, maar

de bewoners zullen zich vast snel weer thuis voelen.

Bewoner vertelt over bollenvilla’s Lisse n In Museum de Zwarte Tulp is momenteel de tentoonstelling ‘Een rijk verleden’ te zien, over de bekende bollenvilla’s in Lisse en omstreken. Op donderdag 21 november zal bewoner Frits Treffers van villa Somalo vertellen over zijn eigen huis en andere bekende woningen.

stelling zelf laten oude zwart/wit ansichtkaarten zien hoe de villa’s er vroeger uitzagen. Op moderne kleurenfoto’s is te zien hoe de villa’s er nu uitzien.

der over zijn woning, villa Somalo, genoemd naar de drie voornamen van de echtgenote van opdrachtgever Driehuizen, te weten Sophia, Maria, Louise. De villa is ontworpen door Leen Tol jr. die tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw een bekende architect in Lisse was.

De huisfotograaf van het museum, Rob van Dijck, heeft opnames mogen maken van de interieurs, plafonds, trappenhuizen, lambriseringen en veel glas- in- lood ramen. Deze zijn ook deze avond in de tentoonstelling te bewonderen.

De Bloembollenstreek dankt haar faam onder andere aan de bloembollenkwekers, maar vooral ook aan de handelaren, die tussen 1900 en 1930 leefden en in die periode bloembollen verkochten. Van het verdiende geld werden villa’s gebouwd, waarvan er in Sassenheim, Lisse en Hillegom nog veel te zien zijn. De bewoner van een van die villa’s, die tevens lid is van de vereniging Oud Lisse, de heer Frits Treffers, zal deze avond een inleiding verzorgen over al die villa’s in de Bloembollenstreek en in het bijzon-

Naast de buitenkant van de villa’s zal worden ingegaan op het interieur. Van villa Somalo zullen de trappenhal, de lambriseringen, de versieringen aan de verwarming te bewonderen zijn. In de tentoon-

Aanmelden

De bijeenkomst is op donderdag 21 november om 20.00 uur in streekmuseum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2a. Het museum is geopend om 19.30 uur. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, inclusief twee

consumpties. Het bezoek aan de tentoonstelling is deze avond bij de prijs inbegrepen. Aanmelden kan tot uiterlijk 17 november via telefoon 0252 417900 of via e-mail: info@museumdezwartetulp.nl. Vermelding van naam, adres en telefoonnummer is verplicht. Meer informatie op www.museumdezwartetulp.nl. Expositie in bibliotheek

De bibliotheek Lisse heeft tot en met 9 februari 2014 een selectie foto’s van de tentoonstelling ‘Een rijk verleden’ in haar bezit om tentoon te stellen. Het gaat onder andere om foto’s van het interieur van vroeger en nu van de villa’s.

Bewoners Gorterwende beplanten boomspiegels Hillegom

Sint bij speeltuin Marijke Lisse n Voor het eerst dit jaar heeft speeltuin Marijke op de woensdagmiddag 27 november een Sinterklaasviering. Sint en een aantal van zijn pieten zullen vanaf 13.00 uur bij de speeltuin op bezoek komen om alle kinderen te bezoeken. Inschrijven kan via de website www.svmarijke.nl en via de email: secretaris@svmarijke.nl. Voor alle jeugdactiviteiten geldt dat het voor leden gratis is. Nietleden betalen per keer € 2,50. Geconcentreerde bollenplanters aan de slag |(Foto: Janke Hornsveld)

n Als vervolg op een gezellige zomerse buurtbarbecue hebben de bewoners van de Gorterwende dit najaar de boomspiegels beplant met maagdenpalm en 250 narcisbollen. Vooral de kinderen zijn met veel plezier onder de negen bomen met schepjes en bollenplanters in de weer geweest. Het zal dit voorjaar in de Gorterwende een heus lentefeest worden. Tijdens de werkzaamheden genoot ieder van koffie met zelfgebakken cake of oliebollen en snoepten de kinderen van heerlijke pannenkoeken met chocolademelk. Spontaan genoten de buurtbewoners tot slot nog van een drankje en werden plannen voor een komend evenement besproken.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Lisserbroek n In dorpshuis de Meerkoet wordt op vrijdagavond 8 november een dartcompetitie georganiseerd.

Hillegom n De gemeente en

Sportfondsen Hillegom B.V. bieden in november aan de sportverenigingen van Hillegom EHBO- en BHV- (Bedrijfs Hulp Verlening) trainingen aan tegen een gereduceerd tarief.

Er wordt tijdens deze competitieavonden gegooid in een poule systeem, zodat een ieder minimaal 4 partijen speelt. Aanvang is 20.00 uur, de zaal is om 19.00 uur open. Inschrijven kan tot 19.45 uur, deelname kost € 3,00. Deelname vanaf 16 jaar. Meer informatie op www. dartclublisserbroek.nl.

De trainingen vinden plaats in november en staan open voor alle sportaanbieders in Hillegom. Het BHV onderdeel is een basistraining, waarbij onder andere het thema ‘brand en ontruiming’ aan de orde komt. Het tarief voor de training is laag, zodat zoveel mogelijk verenigingen mee kunnen doen. Verenigingen kunnen zich aanmelden via de mail: info@abhveiligheidsgroep.nl.

Lisse n Zwembad de Lis heeft opnieuw het Keurmerk Veilig & Schoon gekregen. De accommodatie voldoet aan alle wettelijke eisen en extra opgestelde richtlijnen in het kader van veiligheid en hygiëne. Het Keurmerk Veilig & Schoon is het branchekeurmerk voor zwembaden en is op voordracht van het keuringsbureau KIWA uitgegeven door de Stichting Zwembadkeur.

Koppel klaverjas De Meerkoet Lisserbroek n Op zaterdagmid-

dag 9 november is het eerste Najaar koppel klaverjastoernooi in dorpshuis de Meerkoet in Lisserbroek. Er wordt op z’n Rotterdams gekaart. Aanvang om 12.00 uur, het einde van het toernooi is rond 18.00 uur. De kosten bedragen € 6.00 per persoon inclusief consumpties.

Winterdrive bridge Lisse n Bridge Club Lisse organiseert op zondag 10 november de eerste winterdrive. In het ‘t Poelhuys wordt van 13.30 tot circa 17.00 uur gekaart. Deelnemers kunnen zich tot en met donderdag 8 november aanmelden via bcl.winterdrives@ gmail.com, of telefonisch bij Dick Schopman (0252 411406) of Ronald Hack (0252-417608). Het inschrijfgeld is €10,- per paar.

Ondernemers geven aan Voedselbank Lisse n Ondernemers Vleeswarenfabriek Persoon en De Klerk Groep doneren € 4.380 aan de Voedselbank Lisse. Het geld is afkomstig van de verplichte bijdrage aan het Ondernemersfonds Lisse, waaruit beide bedrijven geen geld kunnen benutten, omdat ze geen enkele geografische/zakelijke aansluiting met de andere bedrijven hebben.

9

Darten in de Meerkoet

EHBO en BHV verenigingen

De Lis krijgt keurmerk

dinsdag 5 november 2013

Spelletjesmiddag

Op woensdag 13 en 27 november zijn er spelletjesmiddagen voor de jeugd. Het poolbiljart, de tafeltennistafel, voetbaltafel, airhockeytafel, Wii en het springkussen staan van 13.30 uur tot 15.30 uur klaar. Daarnaast is er schminken en kan er geknutseld worden. De middagen zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar, bij 4- en 5-jarigen moet een ouder aanwezig zijn. De entree bedraagt 1,50 euro. Voor meer informatie, bel met Cok van Beek 0252 413457.

Bij deze actie lukt het Christian Nederpel niet te scoren |(Foto: Huub Slingerland)

SV Hillegom pakt tweede overwinning in uitwedstrijd Hillegom

n In Bovenkerk speelde SV Hillegom zondag tegen het jonge team van Roda’23. Na de rust maakte de Hillegommers het verschil en behaalde daarmee zijn tweede uitoverwinning van dit seizoen.

1 Roda’23 3 SV Hillegom Door Martin Broekhof In dezelfde samenstelling als vorige week tegen Legmeervogels werd er vandaag aangetreden tegen Roda`23 in Bovenkerk. Deze tegenstander zag 12 spelers vertrekken uit de selectie van het vorige seizoen en trad aan met een zeer jong team; negen spelers waren jonger dan 23 en slechts twee spelers waren 24 jaar. In de tweede minuut moest Daan Ruigrok reeds handelend optreden na een schot van de sterk spelende Mels Olsen. In de 7de minuut ging een communicatiefout in de verdediging bij Roda`23 vooraf aan de 0-1 van Christian Nederpel, die attent reageerde en SV Hillegom vanuit het niets op voorsprong schoot. SV Hillegom speelde vanuit een goede organisatie en wist vanuit de omschakeling nog een aantal goede kansen te creëren. Zo schoot Christian Nederpel over waar hij beter voor een voorzet had kunnen kiezen en wist Jim Pijpers het

net niet te vinden na wel een goede voorzet van diezelfde Nederpel. Na matig ingrijpen kwam in de 31e minuut dat de 1-1 op het scorebord. Damien de Vegt draaide knap open en schoot onhoudbaar voor Daan Ruigrok binnen. In de tweede helft, met invaller Tim Maitan in de ploeg, stond met name het middenveld beter in haar positie. In de 59ste minuut kwam Mustafa Onder Oglu alleen voor de keeper, maar hij speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor deze kans nog verloren ging. In de 65ste minuut liep Kenny Smit tegen een onnodige gele kaart aan, maar nog geen drie minuten later wist hij met een mooie lob de 1-2 te scoren na een sublieme diepe bal van Jim Pijpers. Toen clubtopscoorder Mustafa Onder Oglu in de 75ste minuut de 1-3 op het bord schoot, was het geloof bij de thuisclub geheel verdwenen. Als het vizier wat meer op scherp had gestaan en de geboden ruimtes beter waren benut was een hogere uitslag zeker mogelijk geweest. Na in haar thuiswedstrijden drie keer gelijk te hebben gespeeld en een keer te hebben verloren, word het tijd dat SV Hillegom haar eerste thuisoverwinning gaat behalen. Dat kan volgende week zondag 10 november al gebeuren in de thuiswedstrijd tegen promovendus VVZA uit Amersfoort. Aanvang van deze wedstrijd op sportpark de Zanderij is om 14.00 uur.

FC Lisse E12 wint Rectificatie n In het Lissernieuws en De Hillegommer van vorige week is op de clubpagina van FC Lisse de verkeerde foto bij het wedstrijdverslag van FC Lisse E12 geplaatst. Hieronder de correcte foto van het team dat zaterdag knap met 6-4 de drie punten binnen sleepte.

Staand van links naar rechts: Pepijn Faber, Tessel Sterkenburg, Stef van der Laan, Robin Prins, Olivier van Bavel en John Faas (leider). Zittend: Lucas Warmerdam, Ivan Kattenberg, Joeri Faas en Ivar Mohlmann. Op de foto ontbreekt leider Siem van der Laan.

SDO verloor tegen KIOS en liep de finale mis. |(Foto: pr.)

SDO derde op Haarlemse Worstellegende bij Pro korfbalweek Wrestling in Solution Hillegom

Hillegom n De worstelaars van Pro Wrestling Holland (PWH) komen zondag 10 november voor een zeer bijzondere show naar Solution op Sportpark De Zanderij. Ze zijn erin geslaagd om de Amerikaanse worstellegende Sabu naar Nederland te halen.

Sabu (ECW Original) is een worstelaar met meer dan 25 jaar ervaring. Over de hele wereld is hij bekend als de Homicidal, Suicidal, Genocidal. Met zijn zeer innovatieve stijl worstelt Sabu al bijna drie decennia voor de grootste organisaties in Japan en Mexico tot aan de allergrootste in Amerika (WWE & TNA).

Er staan nog zes andere matches op het programma. Het tag team Pengelux (Lloyd Pengel en Kid Lux) heeft zich onlangs in Eindhoven kunnen meten aan Londrick, één van de beste tag teams van de wereld, in een strijd om de PWH Tag Team Titles. Een goede oefening om het in Hillegom op te kunnen nemen tegen een ander tag team van formaat: Icarus en Dover. Zij behoren tot de worstelelite van Hongarije. Kaarten zijn voor 10 euro te bestellen via www.prowrestlingholland.nl. De deuren van Solution zijn om 19.00 uur geopend, de show begint om 19.30 uur. Voor informatie: www.jcsolution.nl.

n In de voorbereiding op het zaalseizoen deed SDO vorige week mee aan de Haarlemse korfbalweek. Na een slechte veldcompetitie kon hier een frisse start gemaakt worden. Ondanks dat de finale net werd misgelopen, was er veel progressie te zien in de ploeg van Remco Sonneborn.

Zoals elk jaar deed ook vorige week SDO weer mee met de Haarlemse korfbalweek. Op dit toernooi worden alle verenigingen uit regio Haarlem uitgenodigd om zich voor te bereiden op de zaalcompetitie. Op maandagavond werd er gespeeld tegen het Alkmaarse DSO, DKV IJmuiden en het Haarlemse Oosterkwartier. In alle wedstrijden haalde SDO het niveau weer van

vorig seizoen. Er werd ruim van DKV en Oosterkwartier gewonnen en nipt, met een doelpunt verschil, verloren van DSO. Na de eerste avond, waar SDO een verdienstelijke tweede plaats in nam, werd er op de tweede avond gespeeld tegen KIOS, HBC en Aurora. De eerste wedstrijd tegen KIOS werd verloren, waardoor een finaleplaats bijna onmogelijk werd. De laatste twee wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. De finale op zaterdag ging tussen DSO en KIOS, welke door de Nieuw-Vennepers gewonnen werd. Op zaterdag 9 november start SDO de competitie thuis tegen SKV Amsterdam in de Vosse. Na deze week is er veel vertrouwen dat dit toernooi een goed vervolg gaat krijgen.


ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

ijk

za Noordw

Bedding Pla


11 OK-sticker voor goede verlichting nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 5 november 2013

Hillegom n Bij Veilig Verkeer afdeling Hillegom is het in de loop der jaren traditie geworden dat er in de herfst op de Hillegomse basisscholen een fietsverlichtingscontrole plaatsvindt. Deze controle was dit keer op dinsdag 29 en donderdag 31 oktober, waarbij op alle scholen zijn de fietsen gecontroleerd.

Sacramentenavond in Heilig Hart Kerk voor vormelingen Hillegom n Op dinsdag 29 oktober waren de kinderen, die op 17 november in de Heilig Hart Kerk het vormsel zullen ontvangen, uitgenodigd om naar deze kerk te komen voor de sacramentenavond. Het betroffen de kinderen van de Heilige Wiilibrordusparochie, waarbij de St Jozef en St Martinus Hillegom, Heilig Hart van Jezus De Zilk, H.H. Engelbewaarders Lisse en St Agatha Lisse zijn aangesloten. De ruim twintig kinderen van deze vier kerken, die het vormsel zullen gaan doen, hebben al wekenlang voorbereidingen gevolgd.

Deze voorbereidingen vonden gezamenlijk plaats, maar ook in de “eigen”kerk. De sacramentenavond was een gezamenlijk initiatief. De aanwezige kinderen werden samen met hun ouders in groepjes verdeeld en kregen uitleg over de zeven sacramenten: doop, huwelijk, vormsel, eucharistie, biechten, priesterwijding en ziekenzalving. De kinderen kregen uitleg door pastoraal werker Iwan Osseweijer, Kapelaan Kuik en vrijwilliger Kees Langeveld, lid van de locale commissie. Ook kregen ze diverse attributen te zien, zoals bij de doop het doopfont, wijwater en de paaskaars.

Dit team wil graag aan Run The Bar meedoen, omdat de teamleden afgelopen jaar een paar keer naar een Run The Bar feest zijn geweest en dat heel geslaagd vonden. Vorig jaar bestond meteen al het plan om deze keer mee te gaan doen. Het team van ‘Around the World in one night’ gaat niet persé voor de prijs. “We willen er gewoon echt een leuke avond van maken en lol hebben. Verder zien we wel hoever we komen. Ons thema is “Around the world in one night” en we ne-

In de rij voor de lichtcontrole (Tekst en foto: Annemiek Cornelissen) ting, maar ook op de reflectie. Met name aan dat laatste bleek het nog wel eens te schorten. “Veel kinderen hebben geen zijreflectie, terwijl dat wel heel belangrijk is”, legt Marian Dekker uit. Ondanks het feit dat de controle van te voren op de leerlingen van de scholen was gemeld, hadden veel kinderen hun batterijtjes niet in orde. Zo waren er bij-

voorbeeld op donderdag van twee scholen die werden gecontroleerd, van twintig kinderen de batterijen niet goed. De kinderen waarvan de verlichting wel oke was kregen heel toepasselijk een ‘OK-sticker’, die ze zelf op hun fiets mochten plakken. De andere kinderen moeten ervoor zorgen dat de verlichting in orde is en krijgen pas later de sticker.

De biechtkamertjes werden ook getoond. Drie sacramenten werden in een keer gedaan, namelijk het huwelijk, de priesterwijding en de eucharistie. Daarbij hoorden onder andere het altaar, de hostie, de kazuifel, het priesterkleed, maar ook de ostrans en de bijbel. Op begrijpelijke wijze werd voor de kinderen alles uitgelegd en er was ruimschoots tijd om vragen te stellen. Heel interessant vonden ze duidelijk de ziekenzalving. Deze uitleg werd gedaan door Kapelaan Kuik, die per 1 oktober in de parochie is gekomen en vertelde vaak gebeld te worden om op ziekenbezoek te gaan en hoe belangrijk dit bezoek vaak is voor de zieke en zijn familie. Tenslotte was er een powerpoint, die werd gegeven door de jongerengroepen van de diverse kerken, waarbij de kinderen de sfeer konden proeven tijdens de verschillende activiteiten, die voor de jeugd georganiseerd worden, zowel in Hillegom, Lisse als De Zilk. Uiteraard werd er voor de kinderen limonade geschonken en was er voor de ouders koffie of thee. Het was leuk om te zien hoe saamhorig het er allemaal aan toe ging, weken van voorbereiden hebben er voor gezorgd dat er een hecht groepje is ontstaan.

Op wereldreis tijdens ‘Run the Bar’ Hillegom n Op zaterdag 9 november is alweer de derde ‘Run the bar’ in Café Puntje Puntje in deze reeks en ook deze keer belooft het weer een gezellige avond te worden. Nu is het de beurt aan het team van ‘Around the World in one night’.

De fietscontrole was bestemd voor de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 omdat de leerlingen uit deze klassen over het algemeen vaak alleen naar school fietsen en de veiligheid voor hen heel belangrijk is. De fietsverlichtingscontrole werd gehouden in het kader van ‘Ik wil je zien’, de actie van de provincie. De plaatselijke rijwielhandelaren waren uitgenodigd om bij de controle aanwezig te zijn en de fietsen onder de loep te nemen. Nico Mulder van Mulder Rijwielhandel en de heer van den Brink van Bike Totaal deden de controle samen met de verkeersouders van de scholen. Er werd niet alleen gelet op de verlich-

men iedereen daarbij mee op een trip door alle landen: Engeland, China, Frankrijk, Duitsland, Schotland, Egypte, Australië, Brazilië en ga zo nog maar even door”, aldus de teamleden, die er heel veel zin in hebben. De muziek op deze Run The Bar avond komt ook overal vandaan. “We draaien niet de suffe volksliederen, maar de hits van nu en vroeger waar je lekker op kan dansen en meebléren, zoals Papaoutai, New York, Anton aus Tirol, Ai se eu te Pego, dus dat soort nummers. Ook komen natuurlijk de vetste hits van nu voorbij.” De teamleden zouden het leuk vinden als de bezoekers in thema zouden komen, maar dat is niet verplicht. Het feest begint om 21.00 uur, de entree is 10 euro, inclusief vier munten en een welkomstshotje.

Burgemeester Broekhuis opent het cadeaucafé door het doorknippen van een lint. (Foto: Annemiek Cornelissen)

Burgemeester opent cadeaucafé Hillegom n Burgemeester Broekhuis opende op vrijdag 1 november om 14.00 uur het nieuwe cadeaucafé van Flora Hillegom. Dit cadeaucafé is het idee van Renate de Mon, die al geruime tijd met het plan rond liep om in het Grand Café cadeautjes te verkopen en op deze manier ervoor te zorgen, dat deze ruimte sfeervol blijft doordat het interieur steeds veranderd. Met name vanwege de naderende Sint en kerstdagen, is dit het uitgelezen tijdstip om open te gaan. Door Annemiek Cornelissen

De burgemeester was duidelijk onder de indruk van de cadeaucafé. “Ik kom vaak in cadeauwinkels en daar kijk ik altijd met veel plezier rond. Maar ik ben eigenlijk nog nooit in een gecombineerde cadeauwinkel geweest met een grand café. Ik moet zeggen dat het sfeer ademt, producten combineren in een ruimte waar je ook een kop koffie kan drinken of iets kan eten”, aldus de burgemeester. Zoeken naar eitje

Broekhuis noemde Flora een mar-

kant bedrijf, dat al meer dan 100 jaar in Hillegom is gevestigd. “Flora heeft een belangrijke plaats ingenomen in de Hillegomse samenleving, maar ook een belangrijke verandering ondergaan naar het Flora dat het nu is”. De burgemeester zei hier met regelmaat te logeren. “Als waarnemend burgemeester blijf ik hier regelmatig overnachten. Ik denk dat ik in de twee jaar dat ik hier in Hillegom werk wel 50 of 100 keer in Flora heb overnacht. Ik ken het hotel, de sfeer en ook de veranderingen. Ik heb een keer of drie naar mijn eitje moeten zoeken, omdat deze op een

andere plek stond. Dat zegt toch wel wat. Ik heb het hier naar mijn zin, ook in het restaurant, daar voel ik me thuis”. Levendig

De burgemeester blikte nog even terug in 110 jaar Flora, het bedrijf is gestart door de familie van Dril en nu sinds begin van dit jaar overgenomen door Renate en Nick de Mon. “Ik ben er blij mee dat zij met respect het verleden vorm hebben gegeven aan de toekomst. Je ziet het bedrijf veranderen. Dit cadeaucafé is prachtig en draagt bij aan de sfeer. Doordat er steeds spullen worden verkocht, komen er ook weer nieuwe dingen bij. Zo houd je een bedrijf levendig.” De burgemeester eindigde toepasselijk met een paar uitsmijters. “Flora is een bedrijf van 110 jaar oud, dat gewoon jong is gebleven en als je een kopje koffie drinkt, proef je de gezelligheid.”


12

dinsdag 5 november 2013

Musical Het Gouden Kalf Lisse n Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november wordt in De Nachtegaal in Lisse de musical ‘Het Gouden Kalf’ opgevoerd. Het beroemde verhaal uit het Bijbelboek Exodus, opnieuw verteld.

Na de doortocht door de Rode Zee is het volk al lange tijd door de woestijn op weg naar het beloofde land. Wanneer Mozes de berg op gaat om de Tien Geboden van God te ontvangen blijft het volk van Israël alleen achter. Ze laten zich verleiden tot het maken en vereren van een afgodsbeeld: Het Gouden Kalf. Een verhaal over geloof, twijfel, verraad, hebzucht en vergeving dat nog altijd actueel is. Een spektakel met tientallen spelers, zangers en live muziek. Het Gouden Kalf is een productie van Protestantse Kerken Lisse en Veldwerk. De voorstellingen zijn op vrijdagavond 8 november en op zaterdagmiddag en –avond 9 november. Kaarten kosten €15,- per stuk en zijn te bestellen via musical@ pknlisse.nl of te koop bij een van de verkooppunten; Chr. Boekhandel De Kapel, Grimbergen Boeken of de Nachtegaal in Lisse of bij Bakker den Butter in Lisserbroek. Ook aan de deur kunnen kaarten worden gekocht. Meer informatie en op voorproefje zijn te vinden op www.pknlisse.nl/musical.

Kinderbios in Solution

nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Voorronde ‘Grote Prijs van de Bollenstreek’ in Static n Publiek kan stemmen met gratis app Lisse n JC Static is zaterdag 9 november vanaf 20.30 uur gastheer voor de vierde voorronde van de Grote Prijs van de Bollenstreek die in De Greef, Ruishornlaan 21, gehouden wordt. Het podium wordt deze avond betreed door de bands Chromasphere, 12:04, Garrith, The Drift en Sink the Bismarck. De entree is 5 euro. Chromasphere is een progressieve rockband uit Zuid Holland die zich kenmerkt door sterk afwisselende composities en een zangeres met een uniek tembre. De stijl van 12:04 is een mix van verschillende stijlen: rock, funk, rap en hiphop. Garrith bestaat uit een persoon: Gertjan de Jong, die alles wat in zijn hoofd omgaat in muziek omzet. Rauw en heftig doch melodische gitaar muziek, zo zou je de muziek van The Drift kunnen omschrijven. Sink the Bismarck sluit de rij met een set. De publiekswinnaars uit iedere voorronde gaan door naar de halve finale die zaterdag 7 december in het Hillegomse Solution wordt gehouden. De winnaar van de halve finale gaat samen met de door een professionele jury gekozen winnaars uit de voorrondes door naar de finale die zaterdag 21 december

Sink the Bismarck is één van de vijf bands die strijdt voor een finaleplaats.(Foto: pr.) in het Voorhoutse Ex-Voto plaatsvindt. Daar wordt gestreden om een prijs die er mag zijn. De winnaar van de Grote Prijs van de Bol-

lenstreek 2013 gaat naar huis met onder andere een cd-opname en een eigen videoclip. Nieuw bij deze editie van de GPvdB

is dat het publiek kan stemmen met een app op de favoriete band van de avond. Deze app kan gratis gedownload worden.

Hillegom n In Solution wordt

op zaterdag 9 november de film Epic gedraaid. Solution is open om 13.30 en om 14.00 begint de film. Een tienermeisje wordt getransporteerd naar een diepe bosrijke omgeving waar een strijd gaande is tussen de krachten van het goede en de krachten van het kwade. Ze voegt zich bij een groep wezens en samen worden ze belast met de taak om hun wereld te redden, en die van ons. Leden van de speeltuin Jeugdland hebben gratis entree, niet-leden betalen een euro entree. De entreeprijs is inclusief limonade en een snoepje. Ouders kunnen hun kinderen vanaf 15.45 weer ophalen. Voor meer informatie: www. jcsolution.nl

Bingo bij SV Marijke Lisse n Op vrijdagavond 8 november is vanaf 20.00 uur een bingo voor volwassenen bij Speeltuinvereniging Marijke. Deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn. Er geldt een maximum van 60 personen. Aamelden kan via de email bij secretaris@svmarijke.nl.

Weergaloos Golden Earring zet Van Zantenhal op z’n kop zakelijk

n Wederom bewees de oudste rockband van Nederland haar waarde en sloeg de organisatie van de Van Zanten evenementen hal de spijker op haar kop. Voor een goed gevulde hal gaf de Golden Earring zaterdag wederom blijk van haar klasse en gaf een show weg die menig fan nog lang zal herinneren.

Vanaf 1963, inmiddels een halve eeuw geleden, namen leadzanger Barry Hay, gitarist George Kooymans en drummer Cesar Zuiderwijk de zaal op sleeptouw. Met nummers als When the lady Smiles in het begin van de show zat de stemming er vroeg in . Vele oude en nieuwe nummers volgden elkaar in rap tempo op. Daarmee bewezen ze dat de ‘oude glorie’ nog steeds aanwezig is. Wellicht om deze reden is de groep nog zo populair. Jong en oud

genoot dan ook zichtbaar van het optreden en gaandeweg werd alles en iedereen ‘meegezogen’ door het imposante stemgeluid van Barry en George. Met nummers als Back Home en Buddy Joe werd langzaam aangestuurd naar een Grand Finale met als absoluut hoogtepunt Radar Love. Met het ten uitvoer brengen van dit nummer bewezen de ‘Oude Rockers’ nog steeds niet versleten te zijn en brachten de zaal in volledige apotheose. De zang, afgewisseld met een zinderende gitaarsolo van George en vervolgens een imposante drumsessie van Cesar Zuiderwijk, zorgden voor een afsluiting die menig fan nog lang op haar netvlies zal meedragen. Met name de drumsessie zette de zaal volledig op haar kop. Dit tot volle tevredenheid van de organisatie die, net als de fans, met een tevreden blik terug kan kijken op een geslaagd concert.

Hillegom n Bistroriental Seray bestaat drie jaar en in verband hiermee besloot eigenaar Raymond Sleurink om gedurende de maand oktober een deel van de opbrengst van de specialiteit van dit restaurant de ‘Tafel van tante Elly’ te schenken aan de Stichting Scholen Project Bali. De maand is nu om en het was aan Sleurink om een bedrag van 427,50 euro uit te reiken aan Tjeerd van Dijk van de stichting.

Tjeerd van Dijk kwam samen met secretaris Hetty Winkel en penningmeester Hans Smeelen bij Seray eten en kreeg na afloop van het eten de cheque overhandigd. De voorzitter van de stichting was duidelijk blij met de cheque. “De kinderen in Bali hebben het onderwijs zo hard nodig. We hebben nu zes kinderen op de lijst staan, waarvan we met dit bedrag vier van hen kunnen helpen, dankzij het initiatief van Raymond.” Volgens Van Dijk kun-

nen kinderen van arme gezinnen in Bali niet naar school omdat ze gewoon de schoolboeken en schooluniformen niet kunnen betalen. “Als iemand 100 euro sponsort, dat betekent dat een kind van dat geld een jaar lang naar school kan en dat is toch fantastisch”. Sleurink is het daarmee eens: “Ieder kind heeft recht op onderwijs, arm of rijk.”

(Tekst en foto: Annemiek Cornelissen)

Ramon Koning viert verjaardagparty

Elijah in Huys Dever Lisse n Gitarist, songwriter en

zanger Elijah, Frank van Kasteren staat vrijdag 15 november op de planken bij ‘t Huys Dever. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De entree is 7,50 euro. Kaarten reserveren via kasteeldever@ gmail.com.

Seray geeft 427,50 euro aan scholingsproject

Nog genoeg ‘oude glorie’ bij de Golden Earring. (Tekst en foto: Kees van Zuijlen)

Hillegom n Jessica Verhaar van Café Gewoon Gezellig heeft op zaterdag 9 november toch wel een heel bijzonder feestje binnen weten te halen. In haar café wordt namelijk de verjaardagparty gevierd van de zanger Ramon Koning, die 28 jaar wordt. Ramon Koning treedt regelmatig op in het café en heeft besloten zijn verjaardag hier te vieren. Er

zullen optredens zijn van van Carlo Koster, Fred C, Mike Daane,Ramon Beense, Robin Razz, Dana Blue, Fritz Koning, Jay Jay Bauer en het geluid wordt verzorgd door MTB sound. De zanger nodigt iedereen uit om het feest mee te vieren. Deze avond zullen er ook feestprijzen gerekend worden voor de drank. Omdat het druk wordt, is de regel vol is vol.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 5 NOVEMBER 2013

13

Verslag aan boord

Liz at Sea

REIS  Liz van Bockel (16) woont in Hillegom, zit in 4 vwo van het Fioretti in Lisse en is sinds oktober mee met School at Sea, een project waarbij leerlingen een half jaar lang aan boord van een schip zeilen, nieuwe culturen ontdekken en ondertussen ook gewoon naar school gaan.

“Op dit moment zit ik aan boord van een groot zeilschip, de Regina Maris. Ik ben namelijk mee met School at Sea. De redactie heeft mij gevraagd een aantal maanden verslag te doen over mijn ervaringen. Een hele eer! Hier dan

meiden. De boot is 31 meter lang en 7 meter breed en naast de 34 leerlingen zijn er 5 bemanningsleden en 5 docenten aan boord. Van privacy is dus geen sprake. Gedurende de reis zal ik nauwelijks contact kunnen hebben met mijn ouders, mijn broer of mijn vriendinnen. Ook moet ik gewoon mijn schoollessen volgen, en proefwerken, die gaan gewoon door. De ene dag moet ik van 7.00 uur tot 19.00 uur mijn schoolwerk doen met ondersteuning van de docenten aan boord, de andere dag moet ik helpen het schip te varen. Dit houdt in dat ik afwisselend matroos, machinist, kapi-

Spelenderwijs leren over het geloof. (Foto: Ilse Hesp)

Uitbreiding kinderclub H.Willibrordus  Bijeenkomst in pastorie Agathakerk

mijn eerste column. De komende zes maanden ga ik samen met 34 andere 4vwo’ers een zeereis maken. Gedurende de reis volgen wij gewoon onze schoollessen maar daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor het varen van het schip. Veel mensen denken dat dit een vakantiereisje is, maar dat is het zeker niet. Natuurlijk ga ik een fantastische reis maken, maar ik zal ook keihard moeten werken. Daarnaast moet ik veel dingen van thuis opgeven. Mijn mobieltje en internet kan ik alleen gebruiken als ik aan wal ben. Ik heb geen eigen kamer meer, maar slaap in een hut van ongeveer 3 bij 3 meter met drie andere

tein of kok zal zijn. Zeilen hijsen, koers uitzetten of het oliepeil van de motoren op het schip controleren. Als kok zorg je voor ontbijt, lunch en avondeten voor zo’n 45 man. En dan nog proberen het lekker te maken ook. ‘s Nachts moet ik ook wel eens wachtlopen, als de anderen liggen te slapen en op jou vertrouwen. Ik ben een jaar bezig geweest met de voorbereiding van de reis. Tot september zat ik in spanning of ik mee kon. En inmiddels zit ik aan boord en zijn we onderweg naar Tenerife. Ik heb er vreselijk veel zin en hoop u de komende tijd leuke verhalen over de reis te kunnen vertellen.”

LISSE  De R.K. Parochie H. Willibrordus heeft goede ervaringen met de Kinderclub. Tot voor kort was die er – twee keer per maand - alleen voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. Tegenwoordig is er ook Kinderclub voor kinderen van vier tot zeven jaar, die maandelijks bij elkaar komen voor vertellingen over heiligen, knutselen en spelen. Door Ilse Hesp

Juist omdat het zo belangrijk is geloof door te kunnen geven, is ooit de Kinderclub ontstaan. Op scholen is godsdienstonderwijs immers vrijwel verdwenen. Binnen de Kinderclub komen kinderen in aanraking met de rijkdom aan legenden en verhalen over heiligen. Zo leren ze spelenderwijs over belangrijke waarden als naastenliefde, respect, bescheidenheid, geduld, wijsheid en dergelijke. Zo groeit de groep oudere kinderen naar het Vormsel op twaalfjarige leeftijd. Al langere tijd

leefde de wens ook een Kinderclub voor kinderen van vier tot zeven in het leven te roepen in de aanloop naar de Eerste Heilige Communie. Die groep startte onlangs en komt weer bij elkaar op 20 november, van 14.00 tot 15.15 uur, in de pastorie van de Agathakerk in Lisse. Het thema is Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Op 18 december mag deze groep weer komen (zelfde tijd - zelfde locatie) om alles te horen over het geheim van Kerstmis. Bij deze groep zijn ouders, grootouders of andere begeleiders van harte welkom zodat de kinderen

zich snel thuis voelen. De grotere kinderen, van zeven tot twaalf jaar, komen twee keer per maand bij elkaar van 19.00 uur tot 20.00 uur. De eerstvolgende bijeenkomst is op 15 november en het thema is de wijze koning Salomo. De locatie is de pastorie van de Agathakerk. Op 29 november komt deze groep bijeen in het kerkelijk centrum Poelpolder en is het thema de heilige Sint Nicolaas. Wanneer het bijna kerstmis is komen de kinderen bijeen op 13 december, maar dan van 17.30 uur tot 20.00 uur, om samen te eten en kerst te vieren; locatie Agathakerk. Voor beide groepen geldt: er kunnen nog kinderen bij. Ook vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom. Wie meer inlichtingen wil, kan contact opnemen met het secretariaat van de Agathakerk via 0252 413 330 of secretariaat@rklisse.nl.

Rubriek

LEES TIPS door Genie Does-Moison Even voorstellen: Bijna 25 jaar werk ik in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en sinds 2002 als informatie-medewerker en inkoper van fictie. Hierdoor ben ik dagelijks bezig met lezen en literatuur. Zelf lees ik heel graag, dus mijn werk is zeker geen straf. Het leukste van mijn vak blijft toch het aanraden van boeken. Daarom is het een feest om elke week weer 3 boeken te mogen promoten in De Hillegommer. Ik heb zelf een brede belangstelling en vind allerlei genres binnen de literatuur leuk om te lezen. De boeken waarop ik u opmerkzaam maak zullen daarom heel divers zijn. Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Wat valt deze week op in boekenland: • Arjen Lubach wint Crimezone Debuutprijs 2013. • Eerste Jan Wolkers Prijs gaat naar Simon van der Geest voor zijn jeugdboek Spinder. • Joke van Leeuwen ontvangt AKO Literatuurprijs 2013 voor haar boek Feest van het begin.

Kira Wuck Finse meisjes

Remco Campert Hôtel du Nord

Alice Munro Lief leven

Zeer opvallend en verfrissend is de gedichtenbundel Finse meisjes van debutant Kira Wuck. Dit jaar won zij de C.W. van der Hoogtprijs, de vijfjaarlijkse Eline van Haaren-prijs en werd ze genomineerd voor de C. Buddinghprijs. In 2012 was Wuck de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Finse meisjes is een bundel sterke en scherpe poëzie met eenvoudig taalgebruik. Hopelijk komt er snel een volgende bundel.

Een roman waarbij je je afvraagt of Campert over zichzelf schrijft of dat het, zoals hij zelf zegt, over een fictief personage gaat. In Hôtel du Nord vertrekt hoofdpersoon Walter Manning zonder afscheid te nemen van zijn vriendin Nora naar het fictieve badplaatsje Duneville in Noord-Frankrijk. Na een periode van geheelonthouding, volgen dagen van dronkenschap en verwarring. Manning geeft daarmee toe aan een diep verlangen om verloren te raken, een vreemdeling voor zichzelf en anderen te zijn. Een heerlijke korte roman met prachtige zinnen.

Lief leven is een fantastische verhalenbundel van Alice Munro. Terecht ontving zij de Nobelprijs van de Literatuur 2013. In Lief leven schrijft Munro over vrouwen die in kleine Canadese steden leven. Door onverwachte ontmoetingen verlaten ze hun vertrouwde pad. Sublieme verhalen die lezen als een korte roman. Dat maakt de bundel ook geschikt voor de niet-liefhebbers van verhalen.


op 08-11, 22-11, 6-12 en 20-12


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 5 NOVEMBER 2013

15

Duikles

W

e zouden op vrijdagochtend vertrekken naar Spanje voor de herfstvakantie, maar de donderdagavond had ik nog gewoon dienst. Ik gokte erop dat ik gedurende de avond de tijd zou krijgen om de koffers in te pakken en de verdere voorbereidingen voor het ‘weekje weg’ zou kunnen treffen. Om zeven uur, negen uur en half twaalf werd ik echter gebeld voor spoedeisende hulp. De laatste patiënt was een chihuahua die in een vijver was gevallen en even kopje onder was geweest. De eigenaar had haar, door snel en adequaat ingrijpen, op de tast uit het koude krooswater getrokken en was meteen met het onderkoelde en proestende hondje naar de praktijk gereden. Dankzij de röntgenfoto die we maakten bleek dat er gelukkig geen sprake was van volgelopen longetjes en diagnosticeerden we dat de kleine Paris vooral last had van kriebelhoest vanwege de kleine kroostblaadjes die in haar keel zaten. Met een hoestdrank en kort kuur-

Column Poespas

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn mariekevoorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Marca Bultink Annemiek Cornelisse Richard Grootbod Ilse Hesp Lodewijk Kamps Ed Olivier Hans Pronk Lia in ‘t Veld Kees van Zuijlen Peter Nieuwendijk Fotografen: Frank Bonnet Rob Joore Wim Krol Bouwe Prins Sven van der Vlugt Cees van ’t Wout Corine Zijerveld Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

tje moest de onfortuinlijke duik snel vergeten kunnen worden. Uiteindelijk stonden de koffers om half drie volgepakt en wel op de gang. Twee dagen later lag ik heerlijk op een warm zonnebedje bij een zwembad. De kinderen lazen boeken voor hun literatuurlijst, mijn vrouw had studiemateriaal voor osteopathie en chiropractie bij zich en ik loste het kruiswoordraadsel en de sudoku in De Telegraaf op. Naast ons lagen ook Nederlanders. Een wat jonger stel met twee zoontjes van ongeveer zeven en acht jaar. De achtjarige was boos en lag chagrijnig op zijn stretcher. “Ik wil duiken”, snauwde het kleine monster. “Maar daar ben je toch nog een beetje te klein voor, liefje”, zei de vermoeide moeder op poeslieve toon, terwijl ze haar prinsje over zijn rug streelde en op haar hurken naast het ligbedje zat. “En die grote flessen zuurstof zijn veel te zwaar voor je”. De jongen liet zich niet zo maar afschepen: “Ze zullen toch wel kleine zuurstofflessen hebben?” Er werd van tactiek veranderd. “We kunnen toch ook gaan

midget-golfen?”, probeerde ze , “of wil je misschien op de banaan achter de jetski?” Het jochie werd aldoor bozer: “De banaan is saai en minigolfen is stom; ik wil duiken en visjes kijken” De moeder wendde zich wanhopig tot haar echtgenoot. “David, zeg jij er nou eens wat van; die jongens zijn toch te jong om te gaan duiken?” De man keek geïrriteerd op van achter zijn Ipad en zei: “Popje, als Mees en Evert-Jan nou een duiklesje willen, dan ga je dat toch gewoon even regelen?” De jongens doken op hun vader af en vlogen hem om zijn hals. Een half uur later kwam het drietal terug en riep de moeder van grote afstand naar haar halfslapende man: “We hebben een geniale zoon! Hij heeft zelf voorgesteld aan de duikschool om een driedaagse kennismakingscursus te doen en dat vonden ze daar prima. Ik heb wel even je creditcard nodig, David”. Ik had juist mijn kruiswoordpuzzel af en draaide me om. Nog net hoorde ik het jongste mannetje zeggen: “En nu wil ik een ijsje”.

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Pentekeningen van Lisse te zien in bibliotheek LISSE  De in Lisserbroek woonachtige Gaynor Arts-Bentley exposeert sinds deze week in de bibliotheek in Lisse met pentekeningen en schilderijen van onder andere Lisse en omgeving.

Vanaf 4 november tot 3 januari wordt in de openbare bibliotheek een combinatie-expositie gehouden van een deel van Gaynor Arts-Bentley’s werk. Te zien zijn pentekeningen van huizen, pleinen en bekende gebouwen in Lisse en omstreken; onder andere tekeningen van het Kasteel Keukenhof, ’t Huys Dever en De Olmenhorst worden ten toon gesteld. Verder zijn er ook realistische schilderijen van diverse taferelen te bezichtigen. PORTRET EN PEN

Gaynor Arts-Bentley is geboren in Engeland en komt uit Lisserbroek, tekenen en schilderen is haar passie. Vanuit haar liefde en interesse voor kunst is ze in haar vroege jeugd al begonnen met tekenen en schilderen. Door de jaren heen heeft Gaynor een eigen stijl ontwikkeld waarbij zij veel aandacht besteedt aan details; haar werken zijn divers en realistisch. Gaynor schildert met acrylverf onder andere levendige portretten en kleurrijke stadsgezichten. Voor haar pentekeningen maakt ze gebruik van kalligrafische inkt. Meer informatie over de kunstenares op www.gaynorart.nl

Pentekening van ‘t Huys Dever (Foto: pr.)

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s s t i e t i l a w van het K ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Den Butter De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 9 november naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen. nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: M. Timmers uit Lisse. De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: De weg naar het hart van de man gaat door zijn maag.


Tot

€ 300,-

retour bij inlevering oude mobiel of tablet. samsungtaxeert.nl

Veel nieuws, veel moois, veel voordeel!

SAMSUNG TAB3 7 inch Compacte lichtgewicht 7 inch tablet die gemakkelijk in uw binnenzak past. Voor razendsnelle toegang tot Apps en bestanden. Uit te breiden geheugen met een micro SD kaart en 2 jaar gratis 50 GB Dropbox. E-mailen terwijl je video kijkt met Pop-up Play. Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit

NU

Actie loopt t/m 31 dec. 2013.

AANBIEDING VAN DE WEEK

BESTE SAMSUNG SMART LED-TV UE 46 F 7000

CATEGORIE

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

Energiekosten per jaar: 23,-

Vele Apps beschikbaar o.a.

Toestel 104 cm breed, 800 Hz, Quad-core processor, WiFi ingebouwd, WiFi Direct, online Apps, DLNA, 3D.

PHILIPS LED-TV 32 PFL 3078 Toestel 74 cm breed, HD-Ready, CI+ gecertificeerd.

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

NU

199,-

1699,-

NU

298,-

Geschikt voor (bijna) elke smartphone

Energiekosten per jaar: 17,-

Vele Apps beschikbaar o.a.

Ook leverbaar in wit

SONY OPZETBARE CAMERALENS VOOR SMARTPHONE DSC QX10

PHILIPS LED-TV 42 PFL 7008

18 megapixels, 10x optische zoom, HD video-opname, NFC/WiFi zorgt voor simpele connectie met smartphone, geschikt voor Apple en Android toestellen.

Toestel 95 cm breed, 700 Hz, driezijdig Ambilight Spectra, Dual Core processor, WiFi ingebouwd, WiFi Direct, online Apps, DLNA, 3D. Energieverbruik Gebruikscomfort Onderhoud Kwaliteit Duurzaamheid

1099,-

*

NU

€ 100,cashback

NU

199,-

* Prijs is na 100,- cashback via Philips.

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum Audio Video

Electro World De Radiobeurs Lisse

Electro World Duynstee

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 025 25 16 648

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 3333

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 40 16 422

Kanaalstraat 79, Lisse 025 24 12 176

Hoofdstraat 189, Sassenheim 025 22 10 398 Electro World is onderdeel van

ELECTRO WORLD. DE WERELDZAAK DIE JE KENT

ELECTROWORLD.NL

Ln week 45 13  

Lisser Nieuws 5 november 2013

Ln week 45 13  

Lisser Nieuws 5 november 2013

Advertisement