Page 1

gi

Moed om te 11 ro 07

doneren!

M ed.nl UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P7

nieuws P3

FallFESTIVAL voor theater in Gambia

Macht, Pracht en regen

COLUMN

n

PoesPas

17 september 2013 JAARGANG 01 NR 34

foto P21

Feestweek in beeld

P25

Stationsweg heropend

College wil geen Happy Hour Lisse n Het college wil happy hours verbieden en jongeren onder de 16 jaar alleen nog in een ‘natte’ horeca toelaten als er iemand van 21 jaar of ouder ze begeleidt.

Tijdens de werkzaamheden is er in het midden van de weg een berm gekomen waar vanaf de rotonde van de Westelijke Randweg, bloembollen zijn geplant. De speciale bollen mix zorgt ervoor dat er vanaf

IN DEZE KRANT!

Lisse n Met het aanplanten van de bloembollen, die in het voorjaar een fleurige aanblik moeten geven, heropende wethouder Van Zelst op vrijdagochtend de Stationsweg. De doorgaande weg tussen De Zilk en Lisse, en langs Keukenhof, was sinds de zomer afgesloten vanwege een grondige herstructurering.

het voorjaar het hele jaar door bloemen staan. Na de scheiding van de weghelften is in de richting van Lisse een tweebaansweg aangelegd die moet zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer. De stoep, die vanaf de rotonde gezien eerst aan de rechterkant lag, is verplaatst naar de linkerkant. Na de symbolische opening door de wethouder kon het verkeer niet meteen de nieuwe weg op. De laatste lijnen werden nog die ochtend aangebracht. ‘s Avonds ging de weg wel officieel open voor het verkeer. Automobilisten moeten de komende periode nog wel af en toe geduld moet hebben, omdat er nog werkzaamheden aan kabels en leidingen worden uitgevoerd, terwijl de weg open is voor verkeer. De nieuwe beplanting en bomen worden in november aangeplant.

Kunstgebit nodig? Van gratis consult tot een natuurlijke glimlach! • Weekend reparatieservice • Alle typen gebitsprothesen, ook het klikgebit • Vergoeding via uw zorgverzekeraar Van den Endelaan 38c HillEgom, www.tppswalue.nl,T 0252-348 704

De Drank- en Horecawet, die vanaf 1 januari 2014 ingaat, schrijft voor dat elke gemeente een nieuwe Dranken Horeca verordening heeft. Daarin moeten de gemeenten verplicht regels opnemen tegen de oneerlijke concurrentie waarmee de reguliere horeca mee te hebben. Door de nieuwe wet mogen verenigingen en instellingen maar tot een bepaalde tijd alcohol schenken. Daarnaast mogen gemeenten hun eigen invulling geven aan de nieuwe verordening. Het college wil dit doen door zowel de Happy Hours te verbieden, als jongeren onder de 16 jaar te weren uit ‘natte’ gelegenheden als niet iemand van 21 jaar mee is als begeleider. Ook mogen snackbars en sportverenigingen geen sterke drank schenken. Het aanpassing wordt ook gedaan in het kader van het opschuiven van de leeftijdsgrens voor het kopen en drinken van alcohol. Die grens verschuift op 1 januari 2014 op van nu 16 jaar naar de nieuwe grens van 18 jaar. Tot en met 11 oktober kan er een zienswijze worden ingediend bij dit plan. De gemeenteraad beslist in december definitief over het voorstel.

Sterkste Man in centrum Lisse n Op zaterdag 21 september wordt de competitie voor de Sterkste Man van Lisse in het Koopcentrum Lisse gehouden. Evenals vorig jaar vindt de competitie plaats onder begeleiding van Nederlands en Europees Kampioen Armworstelen Jock McKay. Voor de kinderen wordt er een reusachtige hindernisbaan neergezet. Teams van twee personen kunnen deelnemen aan het vrachtwagen trekken en voor de competitie van de Sterkste Man van Lisse kan individueel worden deelgenomen. De inschrijving start om 10.00 uur bij Lunchroom Maurice in Kapelstraat 8. De deelnamekosten bedragen drie euro per persoon.

Burendag in vlindertuin

SPECIAL in het hart van deze uitgave! www.vanzantenhal.nl

Lisse n Tijdens de Nationale Burendag van dit weekend gaat de vereniging Groei & Bloei op bezoek bij woonzorgcentrum Berkhout om daar de vlindertuin op te knappen. Vrijdagochtend 20 september gaat de vereniging tussen 9.00 en 12.00 uur samen met bewoners en buurtbewoners aan de slag.


WIJ ZOEKEN JOU! Ben jij:  Beschikbaar op dinsdag? (De kranten worden bij je thuisbezorgd)  Flexibel?  Serieus?  Sportief?  Een buitenmens? En wil jij snel geld verdienen, maar ook nog tijd hebben voor je huiswerk?

Nieuw in Hillegom. La Spada, fashion for men and women. heren: o.a. Scotch&Soda • Blend • Kultivate dameS: o.a. nßmph • Blend She • pleaSe

Word dan bezorger van LisserNieuws/De Hillegommer in Lisse of Hillegom.

tegen inlevering van deze bon

20% korting

Neem dan contact met ons op via: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

op 1 artikel naar keuze o.a. sweats, jassen, blousjes, tunieks, jeans en meer! Geldig t/m 30 september 2013.

www.faceBooK.com/laSpadafaShion Hoofdstraat 56 • 2181 EE Hillegom T: 0252 - 52 82 55 • info@laspada.nl • www.laspada.nl

WEEKTOPPER VolVo XC60 2.0 D3 FWD KinetiC

Tuincentrum • Hoveniersbedrijf

J.W. van Beelen • Klusbedrijf • Verbouw • Renovatie • Hovenier • Tuinaanleg • Onderhoud • Ook voor kleine werkzaamheden

Alle werkzaamheden te zien op nieuwe locatie! Achterweg 14 - 071-3615975 - Noordwijk

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

Inrichting: Type: Bouwjaar: Kleur: Brandstof: Versnellingsbak: Km.-stand:

SUV (4 drs) FWD Kinetic juli 2010 Wit Diesel Automaat 143.882 (NAP)

Kijk voor details en ons totale aanbod op: www.autokwaak.nl A U T O M O B I E L B E D R I J F

van der Kwaak verkoop

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

Het moet niet gekker worden, maar de OrchideeĂŤn-dokter komt weer bij ons langs tijdens onze

OrchideeĂŤn Dag Neem uw eigen plant mee en doe de gratis jaarlijkse check-up!

AAKLATENIOEP!SIS

PH KKEN A T 3 T ME

â‚Ź 7,50 n do. 19 geldig va

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

ZATERDAG 21 SEPTEMBER

21 t/m zat.

sept.

•

inkoop

•

inruil

•

financiering

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl

21 SEPTEMBER

VAN 10:00 TOT 16:00 UUR

Heeft u geen groene vingers? Dan is 21 september uw kans! Wij organiseren deze dag een

Zijden bloemen demonstratie

Neem uw eigen vaas mee en laat u verrassen!

Noordwijkerweg 36 | Rijnsburg

www.tuincentrumdemooij.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 17 september 2013

3

Kunst en buren samen tijdens eerste CultuurWeekend Hillegom

n Voor het eerst gaat dit weekend het Hillegomse CultuurWeekend van start. Op zaterdag 21 en zondag 22 september kunnen bezoekers op acht verschillende locaties genieten, proeven, ruiken, kijken, ondergaan, dichten, zingen, luisteren, ontvangen, mallen maken, dansen, ontmoeten, discussiëren, meedoen, een karikatuur laten maken, drinken en eten. Alle locaties zijn vrij te bezoeken en deelname is overal gratis.

Het Cultureel Centrum Het RAAM is het startpunt van de route. Hier geeft wethouder Gerrit Kleijheeg op zaterdag 21 september om 11.00 uur het officiële startschot van het eerste Hillegoms CultuurWeekend. Bij Het RAAM zijn ook een routefolder en een zegelkaart, die volgeplakt kans geeft om een kunstwerk te winnen, op te halen. BIB Kunstschuur

De BIB Kunstschuur is één van de deelnemers van het cultuurweekend en heeft op 21 september om 16.00 uur de opening van expositie Sloop & Recycle; elk lid heeft zich door dit thema laten inspireren waardoor een verrassende expositie is ontstaan. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Pim’s Company.

Eerder op zaterdag worde om 11.30 en 14.00 een workshop en lezing portretteren gehouden door Anna van den Berg. Op zondag om 11.30 en 14.00 uur demonstreren Ada van Werkhoven en Lisbeth Veillat het maken van gipsen gietmallen, waarbij het publiek kan meedoen. Informatie www.bibkunstschuur.nl of info@bibkunschuur.nl Fotowedstrijd ‘Buren’

Het CultuurWeekend, waar de fotowedstrijd onderdeel van is, valt samen met de Nationale Burendag. Er worden die dag leuke buurtcontactdagen georganiseerd, want veel mensen willen meer contact met hun buren. Met de fotowedstrijd ‘Buren’ wil de organisatie een steentje bij aan de Hillegomse burendag. De opdracht is om de buren te vereeuwigen in een foto van een typische ‘goede buur’. Foto’s insturen kan tot met dinsdag 17 september, door in te sturen op het adres: fotowedstrijd@hillegompromotie.nl. Dit weekend worden alle ingezonden foto’s tentoongesteld in Hotel Flora. De prijswinnaars van de fotowedstrijd worden een dag eerder al bekend gemaakt. Meer informatie over het CultuurWeekend is te vinden op www.hillegompromotie.nl.

Gezocht: kleurrijkste tuin van Lisse Lisse

n De bollenkwekers uit de regio hebben 100.000 bloembollen gratis beschikbaar gesteld voor de inwoners van Lisse. Op donderdag 3 oktober kunnen ze een gratis zakje met bollen komen ophalen en zo meedoen voor de titel ‘Mooiste voortuin/ balkon van Lisse’.

Elk voorjaar staat de omgeving weer vol met prachtige kleurrijke velden waar bezoekers van over de hele wereld van komen genieten. Om te stimuleren dat ook het dorp kleurrijker wordt hebben verschillende partijen in Lisse het initiatief genomen voor een nieuwe wedstrijd: Kleurrijkste voortuin/balkon van Lisse. Op donderdag 3 oktober worden van 14.00 uur tot 16.00 uur de bloembollen uitgedeeld op het parkeerterrein tegenover de VVV. Het

betreft Narcissenbollen en ze zullen per 50 stuks verpakt worden. Er zijn dus 2.000 zakjes te verdelen, waarvoor geld: op is op. Ook bij Tuincentrum Overvecht zijn de bollen op te halen. Inwoners die niet in de gelegenheid zijn de bollen op donderdag te komen halen, kunnen ze op zatedag 12 oktoeber ophale bij VVV Lisse of Tuincentrum Overvecht in Lisse. Bij de zakjes zullen we de spelregels geven van de actie en enkele tips voor de kleurrijkste voortuin/balkon. Deelnemers moeten een formulier invullen met daarop de naam, adres en e-mailadres om op de hoogte te blijven van de actie middes de maandelijkse e-mail nieuwsbrief van VVV Lisse. Kijk voor meer informatie op www.lisse.nl/tuinwedstrijd.

Expositie Hartman in Medisch Centrum Lisserbroek n Vanaf 30 september exposeert Mary Hartman met haar schilderijen in het Medisch Centrum.

Hartman komt uit Lisserbroek en heeft zich, nadat zij naar een bovenwoning is verhuisd en haar andere grote hobby tuinieren niet meer kon doen, vol overgave gestort op het schilderen. Na diverse technieken te hebben geleerd, zoals pastel tekenen, oriënterend tekenen en aquarelleren, gaat haar voorkeur nu uit naar acrylverf. Bij kunstschilder Hein

van der Voort volgt zij hier specifieke cursussen in Mary’s stijl kenmerkt zich door een bijzonder samenspel van licht, kleur, helderheid en grote afbeeldingen. In een relatief korte tijd heeft ze daarin een geheel eigen stijl ontwikkeld. De expositie is te zien tot en met 29 november. Het Medisch Centrum Lisserbroek, Krabbescheerstraat 1, is dagelijks geopend, geopend vanaf 8.30 uur. Bezoek op zaterdag kan ook, bel dan eerst wel even met de Meerkoet op 0252 413457. De geëxposeerde schilderijen zijn te koop.

Burgemeester Lies Spruit opent Open Monumentendag met het lekprikken van vijf ballonnen. (foto: Remco Out)

Veel belangstelling voor monumenten Lisse n Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september stonden ook de monumentale deuren in Lisse open. In totaal werden 20 monumetnen opgesteld voor het publiek, dat ondanks de regen toch een soms nieuwsgierig kijkje kwam nemen. In het koetshuis bij Kasteel Keukenhof werd de dag officieel ingeluid door burgemeester Lies Spuit, die de ballonen, die stonden voor alle nieuwe opengestelde monumenten, kapot prikte. Er stonden er vijf nieuwe monumenten op de lijst, vertelt Emma Schuuring, voorzitter comité Open Monumentendag Lisse weten. “We hebben altijd tien vaste monumenten die elk jaar open gaan. Het thema van dit jaar, ‘Macht en Pracht’, hebben we benut om ook verder te kijken dan

alleen maar ‘oude’ gebouwen. Vandaar dat er dit jaar een mooie villa bij staat en ook andere bijzondere monumenten voor het eerst open gaan.” Vooral de eenmalige openstelling van het ‘Glazen Huis’ aan de Herenweg trok veel bezoekers. In totaal kwamen er 600 mensen af op de mogelijkheid om van binnen te kijken hoe het is om te wonen in een huis van glas. Naast de nieuwe kijkadressen, deden ook de traditionale monumenten het goed op de druilerige dag.

Landgoed Keukenhof, met de openstelling van het kasteel en een aantal bijgebouwen, kreeg de meeste bezoekers op de been. Ruim 2.000 mensen bezochten de mogelijkheid om gratis een kijkje te komen nemen. Daarmee nam het deze editie bijna de helft van het totaal aantal bezoekers voor zijn rekening. In totaal werden de monumenten in Lisse 4.500 keer bezocht, 500 keer minder dan vorig jaar. Volgend jaar is het thema van de Open Monumentendag ‘Op reis’, een thema waar Schuuring al wel ideeen voor heeft. ‘Ik heb al wat plannen in mijn hoofd, maar pas in februari gaan we weer verder met organiseren.’

Huizen schieten uit de grond op Patrimoniumplein Hillegom n In augustus werd begonnen met het bouwen van 30 eengezinswoningen op het Patrimoniumplein. De bouw voorloopt spoedig en woningcorporatie STEK verwacht dat de eerste woning wordt in oktober opgeleverd. Na de bouwvoorbereidingen op het terrein startte aannemer Ballast Nedam in augustus met het plaatsen van de IQ-woningen. Dit is een bouwmethode waarbij de woningen voor 90 procent in de fabriek worden gemaakt. In april van dit jaar sloopte Stek de oude 30 woningen aan het Patrimoniumplein om er 24 sociale huur- en 6 koopwoningen voor terug te bouwen. Elf bewoners keren terug naar de nieuwbouw. Een aantal bewoners verbleef de afgelopen maanden in een tijdelijke huurwoning van Stek. De overige 13 sociale huurwoningen worden vanaf woensdag 11 september via Woonzicht.nl geadverteerd. Alle zes verkoopwoningen zijn inmiddels verkocht.

De oplevering van de nieuwbouw maakt onderdeel uit van een groter

plan voor de wijk. Van juni 2012 tot maart 2013 werden al 56 woningen grondig gerenoveerd. Voor 2020 maakt Stek in overleg met de bewoners van de wijk een plan voor de aanpak van 30 oude woningen aan de Talmastraat.

‘Na de fundering staat een woning binnen één dag’ (foto: Sven van der Vlugt Fotografie)


e s g a a d 2-

AUTOSHOW r e b m e t p 27-28 se

Maak kans op schitterende prijzen!

KOM LANGS!

Stap tijdens de autoshow op vrijdag 27 en zaterdag 28 september binnen bij één van onderstaande Autodealers

en maak kans op PRACHTIGE PRIJZEN! Vul de antwoordkaart in en deponeer deze in een van de speciale boxen die in de showrooms van de deelnemende autodealers staan. U maakt dan kans op één van de mooie prijzen. Op vrijdag trekken we twee winnaars die een flatscreen of een tablet winnen. Op zaterdag trekken we één winnaar die een vakantie naar de zon wint! Kortom, naast alle auto’s die in de showrooms staan, genoeg redenen om bij één van de deelnemende Autodealers binnen te stappen!

Flatscreen

Tablet

Weekje zonvakantie

en Nissan dealer D E E L N E M E NUw D EUw BMitsubishi E Leiderdorp, D R I JLeiden VenEen Nissan N Mitsubishi dealer voor omstreken! voor Leiderdorp, Leiden en omstreken!

ONZE NIEUWE STER!

Auto Bakker VANAF

Gieterij 2, 2211 XK Noordwijkerhout Tel.: 0252 - 373 724 www.kia-noordwijkerhout.nl

Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5 2352 CZ Leiderdorp Tel: 071 – 541 01 41 Fax: 071 – 541 65 71 www.oudshoornbv.nl

€ 8.790,-

Automobielbedrijf Oudshoorn B.V. Touwbaan 5

Automobielbedrijf Oudshoorn 2352 CZ Leiderdorp B.V. Tel: 071 – Leiderdorp 541 01 41 Excl. kosten rijklaarmaken à € 660,Touwbaan 5, 2352 CZ Industriekade 16A, 2172 HV Sassenheim Fax: 071 – 541 65 71 • Wegenbelastingvrij Tel.: 071tot- 2014 541 01 www.oudshoornbv.nl 41 Fax: 541 65 71 Tel. (0252) 224 224 • Standaard 5-deurs www.oudshoornbv.nl www.autobakker.nl adv Oudshoorn.indd 1

• Ruimte voor adv Oudshoorn.indd 1

5 personen

09-03-2010 16:59:23

www.dejongsautobedrijven.nl Kon. Julianalaan 1 - Katwijk 09-03-2010 16:59:23

• 6 airbags • Ook leverbaar met CVT automaat

A

V.A. 14% BIJTELLING

Brandstofverbr.: 4,0 tot 4,3/100km CO2-uitstoot: 92 tot 100 g/km

AUTO DIJKSMAN KATWIJK B.V. Kijk voor meer informatie op

WWW.MITSUBISHI-MOTORS.NL/OUTLANDER www.dejongsautobedrijven.nl

Ambachtsweg 14 - Katwijk

Lageweg 21, 2222 AG KATWIJK, Tel. 071 - 409 00 50

Leiden: Vondellaan 80 - 2332 AH Leiden Tel: 071 - 535 18 00

Prijs incl. BPM/BTW, tenzij anders vermeld, excl. recyclingbijdrage, kosten rijklaarmaken af-Amestelveen. Afgebeeld model kan afwijken van de standaardspecificaties. De Mitsubishi Space Star wordt geleverd met 3 jaar Multigarantie/ Mitsubishi Assistance Package. Imp.: MMSN B.V., Amstelveen, contact@mmsn.nl. Wijzigingen voorbehouden. © 01-13

Hillegom: Arnoudstraat 10 - 2182 DZ Hillegom Tel: 0252 - 241 260


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 17 september 2013

5

Beekkadeconcert ten onder aan stortbui Hillegom

n Tijdens de najaarsfeesten gaf de Hillegomse Harmonie Kapel (HHK)op zondag 8 september het Beekkadeconcert. Wat voor de harmonie een hoogtepunt had moeten worden, eindigde met flinke waterschade.

Na een zeer intensieve voorbereiding van tien maanden gaf de Hillegomse Harmonie Kapel samen met een aantal solisten een concert aan de Beekkade. In november/december vorig jaar is de HHK benaderd door de Harddraverijvereniging of de vereniging mogelijkheden zag het concert weer nieuw leven in te blazen.Een volmondig ‘ja’ was het antwoord en de vereniging ging van start met de voorbereidingen. Er moest muziek geregeld worden, maar ook solisten en het geheel moest worden aangekleed met een podium, licht en geluid. De solis-

ten werden in Hillegom gevonden. Judith van Drunen met zang, Irene Caspers met harp en Ad Turkenburg op de altsaxofoon zouden het concert helemaal compleet maken. Op zondagochtend begonnen de leden zelf al vroeg met het opbouwen van het podium en de beschikbaar gestelde licht- en geluidsinstallatie. Vlak voor het concert werden de bouwkleren snel verwisseld voor het uniform en werd plaats genomen in het orkest. Het was tot dan toe schitterend weer en het publiek stroomde toe. Dirigent Wim Notenboom liet het concert klokslag 19.00 uur beginnen met een zeer vlot stuk uit de Disneyfilm, Highlight from the Wild. Met muziek uit de film Pirates of the Caribbean, een medley van Bert Kaempfert en een heerlijke blues vorderde het concert. Ad Turkenburg gaf een ver-

volgens solo weg op de altsaxofoon met het nummer Moonriver. Op dat moment begon de lucht al wat donkerder te worden en tijdens Moonligth serenade begonnen de eerste regendruppels te vallen. Tijdens de muziek van de James Bondfilms veranderde de situatie en viel de regen met bakken naar beneden. Het nummer Skyfall van de laatste James Bondfilm werd schitterend gezongen door zangeres Van Drunen, maar de titel werd op een zeker moment wel heel letterlijk, want het leek werkelijk of de lucht naar beneden kwam. Na de laatste akkoorden was het over voor de harmonie. De techniek was niet opgewassen tegen het vele water en begaf het. De vereniging en de soliste waren letterlijk kopje onder gegaan. Het publiek was echter massaal was blijven staan, en toen bleek dat het concert noodge-

dwongen eindigde, klonk een daverend applaus. Met de uniformen nog aan begonnen de doorweekte leden alles af te breken en werd geprobeerd te redden wat er te redden viel. Het vele water heeft echter toch heel erg veel schade veroorzaakt,

hoeveel is nog niet bekend. Het hoogtepunt van dit jaar voor de HHK, eindigde daarmee uiteindelijk in een drama voor de vereniging. De dirigent heeft aangegeven dat concert op een later tijdstip toch wordt afgemaakt.

Taxatiedag in bibliotheek Lisse n Taxateur Arie Molendijk is op zaterdag 21 september van 11.00 tot 15.00 uur te gast in de bibliotheek Lisse om oude en zeldzame boeken, handschriften, kloosterboeken en/of oude Bijbels op waarde te schatten.

Molendijk heeft inmiddels 1100 taxatiedagen op zijn naam staan en is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (Staten)Bijbels en theologie. Hij adviseert hoe met de oude boeken om te gaan. Soms gebeurt dat door te bemiddelen bij verkoop op een veiling of advies tot restauratie. Ook het opstellen van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk. Taxatie gebeurt aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort taxatiedagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms duiken zelfs geheel onbekende boeken op. De taxatiekosten in de bibliotheek Lisse, Koninginneweg 79a, bedragen vijf euro, ongeacht het aantal te beoordelen boeken.

Lincoln in Filmhuis Lisse n Lincoln, een door Steven Spielberg verfilmd historisch epos, draait op dinsdag 24 september om 20.30 uur in Sociaal Cultureel Centrum ‘t Poelhuys.

Lincoln is een onthullend en spannend drama dat zich afspeelt tijdens de onstuimige laatste maanden in het leven van één van Amerika’s meest iconische presidenten Het is 1865 en in een door (burger)oorlog verdeeld land, waarin grote veranderingen noodzakelijk zijn, streeft Abraham Lincoln (de zestiende president van de Verenigde Staten) naar een vrij en herenigd land zonder slavernij. Kaartjes Losse bezoekers betalen € 5,50, leden van de HvL en het FHL betalen € 5. De kassa opent voor leden al om 19.30 uur. Het reserveren van plaatsen is niet mogelijk. Sociaal Cultureel Centrum ’t Poelhuys is aan de Vivaldistraat 4. Het complete programma staat op www.filmhuis-lisse.nl.

‘Het liefst zou ik weer teruggaan naar Zambia’. (foto: Remco Out)

Uitendaal viert halve eeuw in het priestervak Hillegom n De Hillegommer Harry Uitendaal vierde op 4 augustus zijn 50-jarige priesterschap. In die halve eeuw heeft hij niet alleen maar in Nederland voor de kerk gestaan, maar is hij ook door de kerk uitgezonden naar Zambia voor ontwikkelingswerk. Door Remco Out

Harry Uitendaal wist al op jonge leeftijd dat hij missionaris wilde worden. Hij koos voor de Franciscaanse Orde van de Minderbroeders. Uitendaal begon zijn studie in Limburg waarna hij voor zes jaar naar het Italiaanse Padua is getrokken voor zijn studie. Door zijn studie in Italië spreekt hij nu ook behoorlijk Italiaans. Na zijn priesterinwijding, die in 1963 in het Limburgse Urmond plaats vond, is hij enkele jaren aan het werk gegaan als pastor in Hoensbroek. Hier ging hij ook langs scholen om de jongeren ten enthousiasmeren voor het priesterschap. Zambia

In 1966 vertrok Uitendaal naar Zambiaanse Mwimilunga om daar te

gaan werken in het missiegebied van de Minderbroeders, de afkomstig waren uit Europa en Amerika. Uit een beroepentest die Uitendaal had gedaan, bleek dat hij aanleg had voor de bouw en dan juist voor het ontwerpen van gebouwen. “Ik heb in Zambia rond de 50 kleine kerken in dorpjes in het binnenland gebouwd, samen met de lokale bevolking”, vertelt hij trots. De priester heeft snel de inlandse taal Lunda geleerd, waardoor het communiceren makkelijker werd. Het meest trots is hij op het bouwen van de parochie en de grote kerk in het plaatsje Ikeleuge. Uitendaal had veel invloed op de bouw, dat begon met een klein stenen huisje en dat nu is uitgebouwd tot een grote parochie waar meerdere priesters wonen.

Ontwikkelingswerk

Een van de dingen die de priester opviel tijdens zijn ontwikkelingswerk, is dat veel arme gezinnen veel kinderen wilde, vertelt hij. “Zo zijn ze zeker waren van een verzorgde oude dag, maar wanneer ze een kind met een gebrek kregen, dan zorgen de ouders niet voor een goede opleiding voor dat kind, omdat ze daar later niets aan zouden hebben.” Voor deze kinderen wilde Uitendaal graag iets beteken. Hij werd directeur van het Kolbehouse, een vakopleiding voor lichamelijke gehandicapte jongeren. De jongeren konden hier een opleiding in timmeren, tuinieren of naaien krijgen. In 2002 richtte Uitendaal samen met familieleden en goede vrienden de Stichting ‘Op Eigen Benen’ op. Deze stichting zoekt sponsoren en zorgt voor een goede besteding van het geld, aan zowel projecten voor de hele gemeenschap als aan individuele projecten. Een van de doelen is het helpen van kinderen om werk te vinden na hun vakopleiding. “Een mooi voorbeeld is Mephin, een jong meisje. Zij is als

kind van drie jaar doof geworden na een aanval van malaria en ging daarom niet naar school. Wij hebben ervoor gezorgd dat ze met goede begeleiding naar ons internaat ging voor doven. Na de basisschool heeft ze middelbare school gevolgd en inmiddels volgt ze een opleiding voor docent. Zij wil op haar beurt dove kinderen les geven. Prachtig toch”, vertelt Uitendaal enthousiast. Na alles wat hij heeft gedaan in Zambia kan je hem een echte ontwikkelingswerker noemen, al woont hij tegenwoordig weer in Nederland. Hij doet hier wel nog steeds allerlei werk voor de Stichting Eigen Benen. Maar toch, hij gaat het liefst terug naar Zambia om daar ter plaatse te kunnen werken aan een toekomst voor de kinderen. Die overigens ook weer support krijgen uit Hillegom. “De Johannesschool organiseert elk jaar een sponsorloop om geld op te halen. Dat is één van de vele voorbeelden. Ik besef me heel goed; ik heb veel kunnen doen in Zambia door het thuisfront in Hillegom.”


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Stil en zonder vragen gevochten voor elke nieuwe dag Langzaam moegestreden uit ons midden weggegleden

Dankbaar voor wat zij tijdens haar leven voor ons heeft betekend geven wij u kennis dat rustig van ons is heengegaan

Wilhelmijntje Johanna de Koning-Zuiderwijk Wil * 9 juli 1922

• Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Vergoeding via uw zorgverzekeraar

† 12 september 2013

Weekenddienst 06 1 777 6 777

Uit aller naam: B.G. de Koning

Wil ligt opgebaard in de rouwkamer van Klooster Euphrasia, Dennenweg 6 te Bloemendaal.

• Cremeren

Gratis advies

weduwe van Peter de Koning

Bosbeek Glipper Dreef 209, 2104 WG Heemstede Correspondentieadres: Fam. de Koning Albert Verweijlaan 14, 2182 PW Hillegom

• Begraven

VOOR UW KUNSTGEBIT DE BESTE KEUZE

De uitvaartdienst zal gehouden worden op dinsdag 17 september om 13.30 uur in de kapel van Euphrasia te Bloemendaal, waarna wij haar begeleiden en te rusten leggen op de begraafplaats Adelbert aan de Dennenweg te Bloemendaal. Het personeel van Bosbeek te Heemstede zijn wij zeer dankbaar voor de liefdevolle verzorging.

LISSE TPP H. M. VAN BEEK KANAALSTRAAT 187a 0252 425 850 HILLEGOM TPP VAN HOOFF WILHELMINALAAN 1A 0252 520 605 NETTE MOTORRIJDER zoekt plaats voor • Eerhart Sierbestrating. Voor al uw bestra•stalling motor in garage, oude dorp Leiderdorp. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsTel. 06-38092436.

opgave 070-3211006.

Te huur: kantoor-/winkelruimte, • Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen •Oostdorperweg 1, Wassenaar; ca. 30 m , plus een of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam 2

patry van ca. 8 m2 net keukentje en toilet.

Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Gezocht: wie heeft meegemaakt wat Jan Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken belStorms beschrijft over destructieve relaties in zijn len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! boek. Bel: 0252-410823 na 18.00 uur. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, waar is zij? Die aardige dame uit de dok- gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. terswachtkamer die met mij koffie wilde drinken. 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt Brief onder nr. 2013-62 naar Uitgeverij Verhagen, uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. postbus 3066, 2220 CB Katwijk. Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en VoorHarmonie Matthias in Warmond zoekt enthousiaste muzikanten. Voor inlichtin- schoten? www.tcdekampioen.nl. gen zie onze website of bel 071-5219148. STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stichtuinman/stratenmaker voor al uw ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een tuinwerkzaamheden, gratis pr.opg. Tel. 06- afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 57200505. 06-12028319. zomerhuis te huur tot ± eind april 2014, www.zalenverhuurkruyt schipvanleiden.nl. gemeubileerd (niet rokend). Tel. 071-4012451. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

• •

SPECIALIST IN MERKVERLICHTING

Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250. garageboxen in Oegstgeest en Leiden. •Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen: 06-20773480.

computerhulp Virusverwijdering, sneller •maken, storingen verhelpen, oude PC naar nieuwe PC, installaties, laptopreparatie, WiFi, privé cursus, etc. Professionele ondersteuning bij u thuis of op kantoor voor particulieren en bedrijven. Tel. 062460355, info op www.Boonict.nl

Stucadoren, schilderen, tegelwerk, loodgieter, badkamers, 06-19110519.

drumles. Kleinschalige drumschool in •Noordwijk waar persoonlijke aandacht centraal staat. Tijdelijk GRATIS proefles. Voor meer info: www.FrankDrum.nl

zit u nog in de schaduw? Wij zagen •bomen om en takken af. Tel. 070-5111923 of 0653794870.

tijden bij juwelier Kaptein. De •besteGouden prijs in de regio voor uw SLOOPGOUD-ZIL-

WELKOM I N O N Z E DE W VERNIEUOOM SHOWR Lightbrands is specialist in design &- merkverlichting. Kom langs in onze showroom in Sassenheim en laat u inspireren door ons uitgebreide assortiment en de laatste trends op het gebied van verlichting. Onder het genot van een kopje koffie of thee helpen onze verlichtingsspecialisten en binnenhuisarchitecten u graag.

VER. De voordeligste voor al uw goud-zilver-horloges en klokkenreparaties. Vakkundig rijgen en knopen van alle parels-kralen sieraden. Tevens uw adres voor het graveren van glas-spiegels en (edel) metaal. Juwelier Kaptein, Oegstgeesterweg 40, tel. 071-4022143.

Te huur GARAGEBOX, Lambrechtsveld in Valkenburg. Tel. 06-24468544 of 0321-380254.

Gediplomeerd gitaardocent (gespeeld op Pinkpop) geeft les aan jong en oud op eigen niveau. jellevanleeuwen1991@gmail.com Improve your language and conver•sation skills with a native English speaking teacher. Call Karen 06-15577450.

Gezocht: Ned. Hulp in de huishouding in Valkenburg, 1 ochtend per week. 071-4072905. Perfecte custom build Mycom PC 320 GB. •Scherm, toetsenbord, muis, 5 speakers, software, o.a. W Vista wn Office. €264,-. 06-44110101.

Klein Transport; Is de auto te klein? Verhuizinkjes of andere transportjes.Bel de Rode Bus 06-55726565. Hoofdstraat 81b, Sassenheim | T 085 4890 360 | www.lightbrands.nl

koop: Honda Civic Hybrid Elegance, •nov.Te2011, leer, airco, automaat, 20.750 km, nieuwprijs €28.390, koopje €14.950, tel. 4015301.

TE HUUR: 2-kamer studio / 4-kamer app. / Kerkstraat 22 te Wassenaar / voor info kijk op www.OG.nl of bel 0800.400.4.400.

www

Man, jonge senior, maakt liedjes (You •Tube, Theo Bakker, Nina), zoekt muzikant(e), 0631774983.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 17 september 2013

7

Oranjefonds geeft 500 euro aan Betje Wolffstraat Lisse n In het kader van Burendag, pakken de bewoners van de Betje Wolffstraat op zaterdag 21 september het openbaar groen bij entree van de straat aan.

De buurtbewoners hebben voor dit plan 500 euro ontvangen het Oranjefonds. De gemeente heeft het bedrag verdubbeld. De bewoners uit de straat in de Poelpolder willen de stekelbosjes verwijderen en de bakken beplanten met planten die goed zijn voor vlinders en andere insecten. Ook wordt er gezorgd voor behuizing voor onder andere egels. Een buxushaag moet het nieuwe dierenparadijs beschermen.

Workshop schrijfster in ‘t Huys Dever Lisse n Voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool geeft kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker woensdagmiddag 2 oktober een workshop in ‘t Huys Dever.

De workshop is de aftrap van een verhalenwedstrijd voor kinderen in het kader van het 50-jarig jubileum van de Vriendenstichting Dever. ‘Hoe schrijf ik een spannend verhaal’ is de titel van de creatieve middag en na afloop gaan de deelnemers thuis aan het werk om hun Dever-verhaal af te maken. De inzendingen worden beoordeeld door een jury. De beste drie verhalen worden gepubliceerd in het Dever Bulletin van 2014 en de drie winnaars ontvangen een boekenprijs van 50 of 25 euro. Aanmelden De eerste deelnemers hebben zich al gemeld. Kandidaten (11 en 12 jaar) kunnen zich nog per e-mail opgeven via edolivier@ hetnet.nl. Meld je zo snel mogelijk aan, want de ruimte in ’t Huys Dever is beperkt.

Marlies Verdonk (l) met de poster voor het Fallfestival, dat dit keer wordt georganiseerd in Vogelenzang. (foto: pr.)

Learn2Learn organiseert Fallfestival voor Gambia Hillegom n De stichting Learn2Learn organiseert op zaterdag 28 september van 16.00 tot 21.00 uur voor de tweede keer het benefietfestival ‘Fallfestival’. Dit jaar is het Fallfestival op de karakteristieke locatie Buitenplaats Plantage aan de Vogelenzangseweg 74 in Vogelenzang, achter het tuincentrum. Op deze relaxte locatie met de slogan ‘slow down, be good’ kunnen bezoekers genieten van talloze vormen van vermaak voor jong en oud. Naast diverse optredens van verschillende artiesten, is er ook een loterij en kunnen de kinderen zich vermaken in de knutselhoek. Buitenplaats Plantage biedt op deze dag een maaltijd aan voor €17,50 per persoon, waarvan een groot deel wordt gedoneerd aan de Hille-

gomse stichting. De entree van het festival is gratis. Theater in Gambia

Learn2Learn maakt met en voor lokale jongeren educatief theater in Gambia. Door educatief theater biedt de stichting een mogelijkheid aan jongeren om creatief en actief bezig te zijn en zich maarschappelijk te verdiepen en te ontwikkelen. Ze worden zich zo bewust van de problematiek waar ze dagelijks mee te maken hebben en leren hoe ze hier zelf verandering in kunnen brengen. Door theater te maken biedt Learn-

2Learn ze veiligheid en toekomstperspectief. Talentontwikkeling

In 2012 kwam oprichtster Marlies Verdonk in contact met ‘Future for Young People’, een stichting in Gambia die educatieve, sportieve en culturele projecten opzet voor kinderen en jongeren in de leeftijdsgroep van 4 tot en met 25 jaar. Verdonk werd gevraagd om in Gambia, één van de armste landen van de wereld, een educatieve theatergroep op te starten voor en door lokale jongeren. Het doel was vermaak en talentontwikkeling van de jongeren zelf maar vooral ook het bespreekbaar maken van de maatschappelijke problemen van het land. In oktober 2012 is ze met de thea-

tergroep in Gambia gaan werken, waarna ze in maart van dit jaar op middelbare scholen in land hun toneelstuk hebben opgevoerd. Nieuwe voorstelling

Dit najaar gaan leden van de stichting opnieuw naar Gambia om een nieuwe theatervoorstelling met de jongeren voor te bereiden. Aan het begin van volgend jaar zal de theatergroep dan langs de scholen en dorpen in Gambia gaan om diverse voorstellingen te geven. Meer informatie

Meer informatie over Learn2Learn staat op www.marlieslearn2learn. nl. Contact opnemen kan door te bellen naar Marlies Verdonk op 06 33941822.

COLUMN

Verliesoptimalisatie voor de ondernemer!

Mr. Johan van Steijn FB FFP Kromhout, accountants en belastingadviseurs Kanaalstraat 270e Lisse www.kromhoutlisse.nl 0252 41 74 50 js@kromhoutlisse.nl

Ondernemers zijn positief denkende mensen. Zij verwachten met al hun inspanningen winst te zullen en blijven maken. Dat is soms minder makkelijk of duurt langer dan verwacht. Het kan dan even helemaal misgaan. Er wordt dan gezegd: “dat is het risico van het ondernemerschap”. Natuurlijk is dat zo maar het blijft natuurlijk heel vervelend. In de loop van het boekjaar zijn er genoeg momenten waarop dat al merkbaar kan zijn. Het banksaldo van de onderneming loopt terug, of de kredietlimiet bij de bank wordt genaderd waardoor betalingen worden uitgesteld. De ondernemer geeft zelf vaak ook al de waarschuwingssignalen welke wij in de tussentijdse cijfers zullen gaan constateren.

Het is voor ons een reden om de voorlopige belastingaanslag, die elke ondernemer aan het begin van een jaar krijgt (en tijdens het jaar betaald) te verlagen of misschien volledig terug te vragen. Na afloop van het jaar wordt de omvang van het resultaat definitief zichtbaar. Er blijkt dan een verlies te zijn gemaakt. Ondanks alle hoge verwachtingen en inspanningen is

er gewoon geld verloren. Zonde natuurlijk! Als adviseur kijk je dan direct of er nog mogelijkheden zijn om iets met dit verlies te doen. Ineens krijgt een ondernemer dan mogelijk recht op zorgtoeslag. Dat vragen we dan achteraf alsnog aan. We kunnen samen met de ondernemer ook proberen dit verlies nog verder te vergroten. Het klinkt misschien raar maar toch kan dat interessant zijn. Als namelijk in de voorgaande jaren winst gemaakt is kan de wettelijk geregelde “verliescompensatie” worden toegepast. Met verliescompensatie mogen we het verlies in mindering brengen op de winst van de drie eerdere belastingjaren (bij een BV is dat overigens beperkt tot één jaar). Als in dat eerdere jaar een hoge winst is gemaakt dan kan dat een forse belastingteruggaaf opleveren over dat oudere boekjaar. Het verlies is ook te vergroten door

bijvoorbeeld nog eens extra kritisch door de balans te lopen en mogelijk een extra voorziening op te nemen voor een slecht betalende afnemer, een te verwachten aansprakelijkheidstelling of wettelijke verplichting. Het is de laatste jaren ook mogelijk om extra af te schrijven op de bedrijfsmiddelen. Deze afschrijving kan oplopen tot 50% van het oorspronkelijke investeringsbedrag. Onze regering heeft dit sinds 2009 vanwege de kredietcrisis namelijk mogelijk gemaakt voor sommige investeringen. Als de aangifte snel wordt ingediend kan er ook direct worden gevraagd om een voorlopige teruggaaf over het eerdere belastingjaar. Dan zijn de centen alvast binnen en kan de ondernemer alvast verder met zijn activiteiten. Op deze wijze proberen we in goed overleg met de ondernemer in ieder geval de gevolgen van het tijdelijke negatieve resultaat te verzachten. Noemt het dus maar verliesoptimalisatie.


najaarsfeesten

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

SodaParty in The Gate Lisse n In samenwerking met de Harddraverijvereniging Lisse organiseert The Gate op zaterdagavond 21 september de SodaParty voor jongeren tussen de 12 en 15 jaar .

Doel van de avond is om een veilige uitgaansavond te bieden voor de jongeren in Lisse. The Gate zal de tuin omtoveren tot overkapte disco. Dit is aangrenzend aan de jongerenruimte waar de jongeren hun drankjes kunnen halen en eventueel kunnen zitten, tafelvoetballen en poolen. In de overkapping zal een DJ staan die de gehele avond draait. De entree is gratis Er wordt alleen frisdrank geschonken gedurende deze avond, die duurt van 21.00 tot 00.00 uur. Kosten voor frisdrank zijn €0,50 en chips/chocola €1,--. The Gate werkt met vrijwilligers waarbij een aantal professionele jongerenwerkers. Gedurende deze avond zullen er voldoende vrijwilligers zijn om alle taken te vervullen, waaronder ook het houden van toezicht.

Nieuw: Workshop Klankervaringen Lisse n De Harddraverijvereniging Lisse organiseert dit jaar voor het eerst een workshop Klankervaringen op zondag 22 september om 10.00 uur.

Deze workshop wordt gedaandoor het Lisser a-capellakoor De Gele Hoed. Dit koor dwarrelt met flair tussen de vele stijlen van muziek van over de hele wereld. Tijdens de workshop wordt een ieder de kans geboden om samen met het koor De Gele Hoed hun eigen klank te vinden, zingend en zelfs bewegend. De workshop is bij de boerderij op ’t Lange Rack 2 (Voorheen ‘boerderij Langeveld) en begint op zondag 22 september om 10.00 uur. De workshop zal rond 14.00 uur afgelopen zijn. Het geheel staat onder leiding van Micheline de Rooy. Deelname kost € 2,- voor leden Harddraverijvereniging en € 3,- voor niet-leden. Er wordt voor koffie/thee en een lunch gezorgd. Informatie: info@ degelehoed.nl

dinsdag 17 september 2013

9

Liefhebber uit Lisse kanshebber op kortebaan lisse n Tijdens de kortebaan op donderdag 26 september doet mogelijk een lokale favoriet mee. Wanneer liefhebber Emile Bousie zijn paarden Zenito Hanover en Nico Diamond inschrijft, heeft hij zelfs kans om tot het einde in de race te blijven. De wedstrijd wordt gereden op de Heereweg, aanvang is 13.30 uur.

in Bemmel en werd tweede in Santpoort. Nico Diamond werd vierde in Voorschoten en vijfde in De Lier. Wanneer Bousie de paarden inschrijft voor ‘zijn’ kortebaan van Lisse, kan hij zijn borst nat maken. Concurrentie is er namelijk volop. De stal van Van der Blonk bevat naast bovengenoemde paarden ook onder andere Co Swagerman en An-

drea Swagerman. Zij gaan momenteel samen aan de leiding in het klassement ‘Paard van het jaar’. Ook Aad Pools neemt traditioneel favorieten mee. Black Beauty Venus won dit jaar al in Assendelft en Amsterdam. Blackpearl Trans R, de winnaar van vorig jaar in Lisse, rijgt in 2013 de ereplaatsen aaneen, maar een over-

winning ontbreekt nog. Apoef des Chars en Iper Flying zijn twee nieuwe talenten op stal in Uitgeest. De inschrijving voor de kortebaan van Lisse sluit op dinsdag 24 september. Na de loting is het deelnemersveld te downloaden op www.kortebaandraverijen.nl. Later volgt ook een voorbeschouwing met een beschrijving per paard en tips.

Bousie uit Lisse heeft een lange geschiedenis op de kortebaan. Als eigenaartrainer gaat hij al vele jaren de strijd aan met de professionals. En niet zonder succes. Zo won hij in de jaren ’90 onder andere met Faith Princess en Katinkaadamstel. Helemaal terug

Na een jaar of tien van afwezigheid is Bousie sinds 2011 weer helemaal terug. Met Unreal Dragon en Wonderful boekte hij kleine succesjes. Dit jaar gaat het hem nog beter af. Hij heeft zijn paarden Nico Diamond en Zenito Hanover op stal gezet bij Andries en Frans van der Blonk en sindsdien doen ze vaak tot de finalefase mee. Zenito Hanover won zelfs

Emile Bousie in de race met zijn paard Nico Diamond. (foto: pr.)

538 Drive Inn Show vrijdag op het plein

Van Rooyen speelt op openingsconcert

Lisse

Lisse n Traditiegetrouw opent de feestweek met het concert, al is het dit keer op een nieuwe locatie. De Harddraverijvereniging Lisse heeft de primeur in de aula van het nieuwe Fioretti op donderdagavond 19 september om 20.00 uur.

n Radio 538 staat met zijn Drive Inn Show op vrijdag 20 september vanaf 20.00 uur op het Heemskerkplein, achter de Gewoonste Zaak. De toegang is gratis.

Ruim 2.000 mensen gingen vorig jaar zo uit hun dak, dat organisatie heeft besloten dit succes te willen herhalenen. De vier uur durende show wordt gepresenteerd door één of twee 538 Discjockeys, waarbij muziek op de eerste plaats komt. Tijdens de show worden er wel Radio 538 Drive In Show t-shirts weggegeven. Nieuw is de invulling van de zaterdagavond: een bandavond. Ook

op het podium op het Heemskerkplein, waar de beste bands van de Bollenstreek uitgenodigd zijn voor een doordravend optreden. De bands krijgen één opdracht mee; een feest moet het worden! Ook deze optredens beginnen om 20.00 uur en duren tot middernacht. De toegang is gratis.

‘Terror Jaap’ bij Foute Avond

Taveerne organiseert op woensdag 25 september het Foute Feest. Onder muzikale begeleiding van Mr. Fout: dj Frans. Met Terror Jaap, Leo Prodeo (apres-ski) en Andre Pronk. Aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis.

n Ballonnenwedstrijd

Bridge terug in feestweek

Evenals vorige jaren zal Erik Waerts met het Jeugdsymfonie Orkest een mooi optreden verzorgen. Erik Waerts (1960) begon op 10-jarige leeftijd met trompetlessen en deed zijn vervolgstudie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Momenteel is hij trompetdocent bij de Muziekschool Amsterdam. Waerts is dirigent van het Jeugdsymfonieorkest Bloembollenstreek, het Jeugdsymfonieorkest Haarlemmermeer en twee van de opleidingsorkesten van Crescendo uit Sassenheim. Sinds 2004 is hij ook dirigent van The New Symphonic Experience, een professioneel kamerorkest dat speciaal is opgericht voor de pianist Jan Vayne. Naast Erik Waerts zal Laurens van Rooyen, een van Nederlands be-

kendste (film)componisten en pianisten op deze avond een gastoptreden verzorgen. Disney

Laurens van Rooyen werd geboren in Utrecht en bezocht daar het conservatorium, waar hij samen met medestudent Herman van Veen het populaire muziektheater Harlekijn oprichtte. Later begon hij een solocarrière die al snel succesvol werd. Hij werkte samen met diverse platenmaatschappijen en speelde in tal van landen. Van zijn hand verschenen meer dan vijfenveertig CD’s met internationaal bekende nummers als Just a Simple Lovesong en Imaginary Landscapes. Van Rooyen, winnaar van de Gouden Harp, kreeg ook als filmcomponist internationale bekendheid met filmtracks als Rembrandt, Eline Vere, Mysteries, Affair Play en Hugo van Lawick’s Serengeti Symphony, uitgebracht door Walt Disney. Meer informatie over kaarten voor dit concert is te vinden op www. feestweeklisse.nl

Lisse n De Harddraverijvereniging Lisse & Omstreken organiseert in samenwerking met Bridgeclub Lisse weer de traditionele bridgedrive tijdens de feestweek.

Dikke Banden Race voor de jeugd

Niet alleen clubbridgers maar zeker ook de ‘thuisbridgers’ zijn op maandagavond 23 september welkom. De ‘met hapjes aangeklede’ bridgedrive begint om 19.30 uur en de deelnemers worden verzocht om 19.15 uur aanwezig te zijn. De bridgedrive is in ’t Poelhuys. Leden van de HDV en/of BC Lisse betalen €2,- per persoon, anders is het inschrijfgeld €2,50 per persoon. Aanmelden kan op twee manieren: Per mail onder vermelding van clubspeler of thuisbridger: dickschopman@gmail. com Telefonisch aanmelden is ook mogelijk: 06 21485476.

Lisse n In samenwerkng met de ren- en toervereniging Bollenstreek organiseert de Rabobank de Dikke Banden Race voor ale kindere tussen de 7 en 12 jaar. Voor zondag 22 september staat de wedstrijd op de agenda.

De kermis gaat op dinsdag 24 september van start met de traditionele ballonnenwedstrijd. Voorafgaand zal ook deze keer een grote ballon worden opgelaten. Tussen 14.30 en 15.45 uur worden aan de kinderen tot en met 12 jaar ballonkaartjes uitgedeeld voor wie mee wil doen aan de wedstrijd. De ballonnen worden opgelaten op de hoek Haven/1e Havendwarsstraat.

Het dragen van een helm is verplicht. Kinderen die geen helm hebben, kunnen er één vragen bij de inschrijftafel.

De Rabo Dikke Banden Race is een fietswedstrijd voor jongens en meisjes. Op een officieel parcours fietsen kinderen in verschillende leeftijdscategorieën een aantal rondjes tegen leeftijdsgenoten.

Iedereen die meedoet krijgt een officieel t-shirt. De kinderen die per race als eerste drie over de streep komen, worden gehuldigd en ontvangen een prijs. De beste drie jongens en meisjes uit elke leeftijdscategorie mogen vervolgens door naar de landelijke finale die op 5 oktober wordt gehouden in Breda.

Kinderen mogen op alle fietsen deelnemen, behalve met een racefiets. De fiets moet dus ‘dikke banden’ (minimaal 28mm) hebben.

Meer informatie is te vinden op www.rabobank.nl/bollenstreek. Opgeven kan ook via deze website en via telefoonnummer 0252 360 880.


alle

We-Fit | Meer en Duin 4 | 2163 HA Lisse | 0252 421176 | www.we-fit.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 17 september 2013

11

Erik Hulzebosch spreekt op inspiratieavond Hillegom n Sporten en ondernemen hebben veel overeenkomsten: er is bij beide sprake van competitie (concurrentie), van strategie, van winnen maar soms ook van verliezen. Over de combinatie sport en ondernemen organiseert InitiatiefRijk Hillegom op vrijdag 11 oktober een inspiratieavond voor Hillegomse ondernemers met schaatser Erik Hulzebosch.

Op deze avond zal Hulzebosch op de hem bekende wijze de parallellen en verbindingen tussen sport en ondernemen met de aanwezi-

gen bespreken. Hulzebosch is geen onbekende voor Hillegom: al een aantal jaren neemt hij de presentatie van het Smartlappenfestival voor zijn rekening. Behalve sporter, zanger en spreekstalmeester, is hij ook ondernemer. De bijeenkomst is op vrijdag 11 oktober in de kantine van S.V. Hillegom, Zanderij. Inloop is vanaf 19.30 uur, de presentatie start om 20.00 uur. Toegang voor niet-leden is 5 euro, voor leden gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Delta Apotheek, Hoofdstraat 24, en ook leden moeten hier hun gratis kaart komen ophalen.

Sportief afslanken in zwembad De Lis Lisse n Marente start in samenwerking met Zwembad De Lis de cursus Sportief Afslanken op dinsdag 8 oktober van 13.00 tot 15.00 uur.

De wekelijkse cursus bevat acht groepsbijeenkomsten die bestaan uit één uur dieetadvisering en één uur sporten. De begeleiding bij het afvallen wordt verzorgd door een gediplomeerd diëtiste. Aan de hand van het cursusboek ‘Sportief Afslanken’ wordt er elke week een thema behandeld dat de deelnemers op

n Sportieve boekpresentatie bij Spartaan

weg helpt naar een gezonde leefstijl met een gezond gewicht. Aansluitend is er in groepsverband sporten onder begeleiding van een zweminstructeur. Veel zorgverzekeraars vergoeden deze cursus, raadpleeg uw polisvoorwaarden voor meer informatie. Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur contact opnemen met Ledenservice Marente via telefoonnummer (071) 409 33 33 en/ of e-mailadres info@marente.nl of kijk op www.marente.nl

Dag van de Ouderen Lisse

n De gezamenlijke ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB verzorgen op vrijdag 4 oktober de Dag van de Ouderen, met een ochtendprogramma in ’t Poelhuys en een middagprogramma in De Beukenhof.

Het ochtendprogramma in ’t Poelhuys start met een kop koffie om 10.00 uur. Na het welkomstwoord wordt de eenakter ‘Dikkie’ gespeeld door twee leden van toneelgroep O.V.O uit Lisse. Dikkie is de hond van iemand die thuis wordt bena-

derd door een dame die hem een leesmap wil verkopen. Rond 10.45 uur vertelt Bartho van der Meer over zijn ervaringen als ambulance-broeder. Daarna is het tijd voor een drankje, waarbij het Fischer kwartet voor de gezellige achtergrondmuziek zorgt. Het middagprogramma in De Beukenhof start ook met koffie om 14.00 uur. Aanmelden kan op vrijdag 20 september tussen 10.00 en 12.00 uur in zowel De Beukenhof als ’t Poelhuys. De kosten bij inschrijving bedragen € 4,- , inclusief koffie en traktatie.

Lisse n Zo’n zestig sportievelingen hebben zaterdag de boekpresentatie bijgewoond van ‘Mette Loves New York’, het derde kinderboek van schrijfster Geeri Bakker uit Sassenheim. De feestelijke en sportieve lancering paste naadloos binnen het thema van het boek ‘de marathon van New York’. Na een kort

woordje van de schrijfster hebben twintig kinderen en volwassenen de Spartaanse marathon gelopen. Ook bladerunner Jeroen Teeuwen,

tevens oud-lid Atletiekvereniging De Spartaan, liep mee. De winnaars van de marathon kregen uiteindelijk de eerste gesigneerde boeken uit handen van topatlete Suzan Verduijn, waarna ze met elkaar symbolisch het boek gelanceerd hebben door het oplaten van een rood, wit en blauwe ballonnen.

Korfballers verliezen nipt in Delft Hillegom n Nadat SDO vorige een flinke verliespartij had geleden, stonden er deze week twee wedstrijden op het programma. Woensdag zou Atlantis op bezoek komen, maar door de vele regen was het veld onbespeelbaar en werd deze wedstrijd afgelast. Zaterdag reisde de Hillegommers af naar Delft om aan te treden tegen studentenvereniging Paal Centraal. De ploeg van Remco Sonneborn kon net als vorige week aantreden in de sterkste opstelling. SDO startte de wedstrijd erg goed, en door doelpunten van Youri Besse en Maaike Krispijn namen de Hillegommers een voorsprong 1-3. Maar Paal Centraal toonde veerkracht door terug te komen tot 3-3.

In het vervolg van de eerste helft nam SDO meerdere malen de voorsprong, maar kon het niet verder uitlopen dan twee doelpunten en bleef het ongemeen spannend. Na de rust deed Paal Centraal een schepje bovenop en maakte ze voor derde keer gelijk 6-6. Waarna ze zelfs uitliepen naar een 8-6

voorsprong. SDO bleef vechten maar mede door pech wilde de gelijkmaker voor de Hillegommers niet vallen. Vlak voor tijd werd het door Saskia van Steijn nog wel 9-8. Totdat in de laatste minuut Paal Centraal met een afstandschot de 10-8 maakte. Vlak hierna maakte Vincent Baak de laatste treffer, 9-10, maar dit bleek niet voldoende. In vergelijking met vorige week speelde SDO een goede wedstrijd, toch zal volgende week op het eigen veld punten gehaald moeten gaan worden. Dan speelt SDO tegen het ook nog puntloze RDZ uit Zeist.

sporen van vroeger

Steekpartij na afschaffen Hillegomse kermis Verleden en heden gaan hand in hand. Daarom is het altijd leuk om te weten hoe iets is ontstaan en wie de mensen zijn die ons verleden levend houden. Elke twee weken vertelt De Stichting Vrienden van Oud Hillegom een bijzonder (historisch) verhaal. ‘Een genomen raadsbesluit tot afschaffing van de kermis heeft geleid tot onlusten. Drie Hillegommers zijn aangehouden wegens een gewapende opstand nadat het gemeentebesluit meer dan honderd mensen in de Meerlaan op de been had gebracht. Men vernielde de straatverlichting en trok met ketelmuziek en onder het zingen van oproerige liederen door het dorp. De drie beschuldigden gingen daarbij voor in beschonken toestand. Aan het einde van de Meerlaan trachtten de wijkagenten de groep tot staan te brengen met

een hevige worsteling tot gevolg, uitmondend in de arrestatie van de eerder genoemde drie personen. De wijkagenten hadden intussen vele slagen ontvangen en zelfs was één van hen een grote messteek toegebracht in zijn kleding. Ook bij het in bewaring nemen boden de gearresteerden hevige tegenstand, ofschoon de openbare orde ten slotte zegevierde.’ Voor wie zich afvraagt hoe zo’n tumult ongemerkt kon plaatsvinden: het voorgaande vond plaats in de zomer van 1881. Dit voorval

maakt deel uit van de Hillegomse geschiedenis en het is de moeite waard om deze verhalen levend te houden. De Stichting Vrienden van Oud Hillegom zet zich onder andere daar voor in. De verhalen over het eertijds afschaffen van de Hillegomse kermis zijn onder meer terug te vinden in het boek “Hillegomse geschiedenissen” van A.M. Hulkenberg, dat door het Centraal Bureau voor Genealogie als belangwekkend wordt omschreven en deel uitmaakt van de goed gevulde boekenkast van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De Werkgroep Genealogie van “De Vrienden” bestaat uit een aantal enthousiaste stamboomonderzoekers die in (rijks-, provinciale en gemeentelijke) archieven speurwerk verrichten naar de geschiedenis van families uit Hil-

legom en omstreken. Deze werkgroep organiseert inloopavonden voor de genealogie, die binnenkort weer starten. Bezoekers kunnen dan zelfstandig of onder begeleiding van onze vrijwilligers de archiefstukken raadplegen bij de SVvOH in het Maartenshuis aan het Kerkplein 1. Inloopavonden van de Werkgroep Genealogie staan vermeld op de website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder het kopje Agenda / Evenementenoverzicht. Overigens zijn de drie oproerkraaiers veroordeeld tot het gevang; de straffen varieerden van drie tot zes maanden. De krantenberichten die hierover berichtten zijn te belezen op de website van de SVvOH onder het kopje ‘Publicaties’.

Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom Email: svvoh.pr@gmail.com


100

I K H O U VA N M O D E D A G E N !

waanzinnige actie op 19-20-21 september

Rad van Fortuin

25

25

Draai aan het Rad van Fortuin en maak kans op kortingen van

100% dus uw aankopen geheel gratis 50

50% 25% 15% 10% in ieder geval + stempels op uw klantenkaart zie voor voorwaarden het bord bij de kassa

Carrington BV . De Kempenaerstraat 34 2341 GN Oegstgeest . Tel. 071 – 517 19 40

www.carrington-oegstgeest.nl

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp Wassenaar

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Voelt u nattigheid?

Wij brengen u weer op het droge! Gespecialiseerd in: ■ ■ ■ ■ ■ ■

Herstellen van lekkages Vervanging van dakbedekking, lood en dakgoten Aanleg en vernieuwing watervoorzieningen Aanleg en vernieuwing van rioleringen Voorzieningen voor invaliden; badkamer en toilet Zonne-energie

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOOrhOuT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

www.berNhardschulTe.Nl


Zie

progra

mma

overzi pag.

Concerten

cht

8

Feestavonden

Markten Beurzen

Bedrijfsfeesten Tentoonstellingen

Congressen Kinderpretpark

Win

j ri n

v arte ka

www.vanzantenhal.nl

•

september 2013


02 I

VAN ZANTENHAL BIJLAGE HAARLEMMERMEER 2013

They are back!

Golden Earring Live in Concert Op zaterdag 2 november staat Golden Earring al weer voor de zesde keer live in de Van ZantenHal. Met recht is Golden Earring de meest populaire band in de Hal en de fans krijgen nooit genoeg van hun ‘heartbeat sounds’. Ook dit jaar wordt het weer een muzikaal spektakel met bekende hits als Radar Love, Twilight Zone, Another 45 miles en When de Lady Smiles. Op hun meest recente studioalbum Tits ’n Ass, laten George Kooymans, Barry Hay, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk met een collectie nieuwe rocksongs en meeslepende ballads horen waarom ze al vijftig jaar eenzaam aan de top van de nederpop staan. Het karakteristieke stemgeluid van Barry en George, de unieke Earringhooks, ’s werelds beste ritmesectie en het onovertroffen songschrijverschap van deze onverwoestbare rockers, heeft een uiterst spannend album opgeleverd. Rob Gerritsen,

manager van de band, zegt desgevraagd dat de Van ZantenHal een uitstekende locatie is en iedere keer weer garant staat voor een perfect georganiseerd optreden: “Ze hebben er altijd alles goed voor elkaar en daarom komen we er graag terug. Bij Van Zanten behandelen ze een artiest nog echt als artiest.” En ook het publiek krijgt een compliment, want, zo zegt Gerritsen, als met het publiek een prettig samenspel ontstaat, komt de band echt graag terug op die plek.

Volendam Music voor het artiestenmanagement

www.logosenletters.nl

“De Van ZantenHal is een uitstekende locatie voor optredens. De artiest is er van alle gemakken voorzien. Boven in de hal is een artiestenfoyer, met eigen kleedkamer en douches. Ook voor het avondeten wordt gezorgd. Dat tref je bijna nergens anders”, aldus George The van het Nederlands artiestenbureau Volendam Music. Al vele jaren regelt hij in samenspraak met John en Angelique de boekingen van de artiesten. The adviseert Van Zanten en probeert alle optredens ook zo goed mogelijk te promoten. Volgens hem heeft de Van ZantenHal alles om een optreden tot een groot succes te maken. “De hal is hoog en ruim. De hele logistieke organisatie rond een optreden verloopt bij Van Zanten altijd op rolletjes. Laden en lossen kan bijv. direct vanuit de vrachtwagen op het podium.” Nog dit najaar staan de Edwin Evers Band en Linda Gail Lewis op de planken in de Hal. Volgens George The is de Hal ook uitermate geschikt voor artiesten als Marco Borsato of Guus Meeuwis. Dus: wie weet!


VAN ZANTENHAL BIJLAGE HAARLEMMERMEER 2013

I 03

Prijsvraag (5 x 2 tickets te winnen):

De beste muzikanten onder leiding van Nederlands’ bekendste dj De Edwin Evers Band brengt op 30 november een onvergetelijke show vol bekende hits. Niet vanuit de radiostudio, maar in de spotlights samen met zijn muzikale vrienden waarmee hij al meer dan negen jaar een topband vormt. Ze spelen niet simpelweg covers,

maar samen met de creativiteit en virtuositeit van zijn muzikale vrienden brengen zij op hoog niveau hun interpretaties van hun grote helden zowel akoestisch (in een prachtige meerstemmige setting) als versterkt. Al bijna 30 jaar speelt de Hermes House Band elke zaal

g svraa

en): Pri2 j te winn tickets

ste oeveel h e d e Voor eedt d keer tr arring E Golden e Van op in d al?* H Zanten (5 x

plat. De klassiekers zorgen ervoor dat iedereen altijd de tekst kan meezingen en de aanstekelijk danspasjes zorgen dat niemand stil kan blijven staan. Kortom: De Hermes House Band is eeuwig jong en gegarandeerd feest!

Met welke arti est trad de Edwin Evers Band op in 2012 in de Va n ZantenHal?*

Rock & Roll party met Linda Gail Lewis

SLAM FM on Tour met dj Jeroen Post

Mis het niet! Op zondag 3 november staat op het podium van de Van ZantenHal, special ingevlogen vanuit de USA, rock and roll ster Linda Gail Lewis. Ze is de zus van van rock and roll legende Jerry Lee Lewis en bezit hetzelfde rock and roll vuur. Ze weet minstens net zo dynamisch op de toetsen van haar piano te hameren als haar beroemde broer. Het rock and roll beest in haar komt los als ze op een podium staat; de vonken vliegen er dan vanaf. Linda Gail Lewis werd vooral bekend door het album ‘You Win Again’ dat ze opnam met de Ierse rocklegende Van Morrison. Muzikante Gail Lewis maakt behalve rock and roll ook countrypop.

Zaterdagavond 28 september wordt een waanzinnige clubavond met SLAM FM on Tour. De Slam FM Clubbin’on Tour doet wederom de Van ZantenHal aan! Dj Jeroen Post draait de allernieuwste en de beste danceplaten van het moment, de zeroes en de nineties in the mix! De beroemde en beruchte dj kennen we ook van zijn televisiepresentaties en optredens bij TMF en zijn radioprogramma’s als Slam FM! De moderne geluidsinstallatie, een licht- en lasershow van Laser Events Hoofddorp en verschillende give away’s maken de avond compleet. Het SLAM!FM promoteam is er ook en maakt de mooiste party foto’s.

Golden Earring VIP-ticket met onbeperkt drank en hapjes Beleef Golden Earring op unieke wijze vanaf ons VIPbalkon. Behalve luxe zitgelegenheid is er een eigen bar met een ruim assortiment aan drank, zoals fris, wijn, bier, mixed drinks met diverse sterke dranken. Ook worden er kleine hapjes geserveerd. De Hal heeft een aparte VIP-entree en een eigen garderobe en toiletten.

* Stuur de oplossing van de prijsvraag naar: actie@vanzantenhal.nl


400 jaar karakter


06 I

VAN ZANTENHAL BIJLAGE HAARLEMMERMEER 2013

Ticketverkoop Kaarten voor de evenementen koopt u online met Paylogic via de site of ga langs bij een Primera winkel of bij één van de losse verkooppunten in buurt: Evers Tabakshop in Hillegom, De Bruin in Lisse, Van ZantenHal in NieuwVennep (pinnen mogelijk), Vivant tabakshop in Nieuw-Vennep.

Multifunctionele evenementenlocatie voor grote en kleine events Diversite it aan mark ten en beurzen

Veiligheid Tijdens een evenement hebben uw en onze veiligheid de hoogste prioriteit. De Van ZantenHal is zichtbaar en onzichtbaar beveiligd, 24 uur per dag. Tijdens de evenementen is er bovendien een EHBO-ploeg aanwezig voor de eerste hulp bij (kleine) ongelukken.

Gratis parkeren Direct naast en achter de hal is voor ruim 1100 voertuigen gratis parkeergelegenheid. Voor fietsers is er aan de voorkant van de hal ruim voldoende plek om te parkeren. Parkeerwachten wijzen u naar uw plek.

Rolstoel De Van ZantenHal is rolstoelvriendelijk. Wij hebben verbrede deuren en een apart toilet voor mindervaliden.

Toiletten Dankzij het grote aantal toiletten zijn wachttijden tijdens evenementen tot een minimum beperkt. Alle toiletten zijn voorzien van toiletbril-reinigingssysteem.

Wifi In de hal kunt u gratis gebruikmaken van wifi.

n Johnny en Susan van Zanten: “Elk evenement een onvergetelijke ervaring.” De multifunctionele Van ZantenHal is een exploitatiehal voor de organisatie van uiteenlopende evenementen in het hogere segment. Qua grootte en mogelijkheden is de Van ZantenHal uniek in Haarlemmermeer en omstreken. De moderne hal is de perfecte locatie voor vakbeurzen en congressen, hobby- en consumen-

tenbeurzen of muziekevenementen. Tegelijkertijd leent de hal zich ook uitstekend voor bedrijfspresentaties en partijen. “We zijn ooit begonnen met concerten van Golden Earring en Jan Smit. In de loop van de tijd hebben we deze locatie verbouwd en ingericht met de modernste faciliteiten waardoor we nu multi-

functioneel zijn”, vertelt John van Zanten. Hij leidt het bedrijf samen met zijn kinderen. “We kunnen een groots concert of consumentenbeurs verzorgen maar ook een intiemere gebeurtenis als een bedrijfsreceptie of jubileum. Ons streven is dat ieder evenement voor iedereen een onvergetelijke ervaring wordt.” De

Van ZantenHal beschikt over een uitgebreide koffiebar. De keuken biedt een ruime keuze aan hapjes, snacks en drankjes die op het sfeervolle terras kunnen worden genuttigd. De Van ZantenHal is zo gelegen dat feesten tot in de late uurtjes kunnen doorgaan.

Grolsch-Boonekamp: ‘Doen wat je beloofd hebt’ Drankengroothandel Boonekamp is al vele jaren de betrouwbare horecapartner bij alle evenementen in de Van ZantenHal. De drankenleverancier uit Leiden heeft een adviesrol gehad in de logistieke opzet van de multifunctionele Van ZantenHal. “We hebben bedrijfsmatig meegedacht in kwesties als: waar komen de bars? hoe regelen we de opslag? hoe

verloopt de aanvoer? Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar alles moet logistiek kloppen wil je voor al die duizenden bezoekers om

middernacht nog steeds voldoende en optimaal lekker koud bier hebben”, legt Jaque Boonekamp uit. In de samenwerking met Van Zanten was direct sprake van een klik. “De band met Susan en Angelique is gegroeid en onze samenwerking verloopt soepel en plezierig. Omdat Boonekamp een Grolsch-agentschap is, heeft ook Ronald Schmitz van Grolsch een

Uniek locati e e!

belangrijke bijdrage hierin. Boonekamp is een zelfstandige onderneming en we doen wat we beloven. Dat weet Van Zanten.” Boone-kamp vertelt dat tijdens de evenementen in de Van ZantenHal bier het meeste wordt gedronken. “Maar de zoete witte wijn blijkt ook populair in Nieuw Vennep, samen met natuurlijk de mixdranken als Baco, Malibucola en de Redbulls.”


VAN ZANTENHAL BIJLAGE HAARLEMMERMEER 2013

I 07

Zo vindt !u ons

nep

-Ven 152 NB Nieuw IJweg 1415, 2 nhal.nl www.vanzante nhal.nl info@vanzante

Het grootste indoor springpretpark van Nieuw-Vennep en omstreken

Met regelmaat verandert de Van ZantenHal in één groot kinderpretpark met maar liefst 30 grote en minder grote opblaasattracties. Kinderen van 2 tot en met 11 jaar kunnen er rennen en klimmen, klauteren, skelteren, voetballen en op een vette hindernisbaan spelen. Kortom, ze beleven er een te gekke dag. Kim, moeder van twee dochtertjes, vindt het Kinderpretpark een absolute aanrader. “Voor m’n jongste van 19 maanden is er een apart speeldeel. Er wordt op toegezien dat ook echt alleen de allerkleinsten daar spelen. Ik hoef me dus geen zorgen te maken dat ze door de grotere kinderen omver gelopen wordt. Verder is het er zo heerlijk schoon. Ja, voor een goede hygiëne wordt echt gezorgd, en dat vind ik als moeder erg belangrijk.” Iedere keer als ze langs de Van ZantenHal rijden, vraagt haar oudste dochtertje wanneer ze er weer gaan spelen. “We kunnen er gelukkig regelmatig heen, want de entree is niet duur. Die is bovendien inclusief schminken”, vertelt een enthousiaste moeder Kim. Meer informatie staat op www.kinderpretpark.nl

Aziatische Jaarmarkt n

11 t/m 13 oktober

Driedaagse oriëntaalse jaarmarkt met meer dan 100 kramen met eten, spulletjes en live-optredens.


Maak kennis met Aziatische culturen. Driedaagse oriëntaalse jaarmarkt met meer dan 100 kraampjes met eten en spulletjes uit o.a.Thailand, Indonesië, India en China. n Openingstijden: vr en za 13.00 - 22.00 uur zon 12.00 - 20.00 uur Entreeprijs: 4,50 euro

n Openingstijden: 20.30 uur - 02.00 uur Entreeprijs voorverkoop 10 euro, deurprijs 15 euro.

Edwin Evers Band en Hermes House Band De beste muzikanten van Nederland Nederonder leiding van Neder lands’ bekendste dj, Edwin Evers, brengen een onvergetelijke show vol met bekende hits. n Openingstijden: 20.00 – 01.30 uur Entreeprijs: Staanplaatsen 20 euro, Zitplaatsen 25 euro.

3 november 2013 16 en 17 november ‘13

n Openingstijden: 16.00 - 23.00 uur Entreeprijs: 19,50 euro.

Entreeprijs: kinderen 5 euro, volwassenen 2,50 euro

n Openingstijden: 20.00 - 01.30 uur Entreeprijs: 30 euro (staanplaats) 80 euro (VIP op balkon incl. drank en fingerfoods)

n Openingstijden: 10.30 – 16.30 uur Entreeprijs: 5 euro

De ultime avond uit. Een topevent met entertainment én shoppen. Modeshows, live-muziek, hapjes en drankjes, megakortingen op topmerken en cosmetica-workshops.

Een te gekke dag op maar liefst 30 grote opblaasattracties en hindernissen. Rennen, klimmen, klauteren of skelteren, voetballen, schminken, kleuren of tekenfilm kijken. www.kinderpretpark.nl

Voor de 6e keer in de Van ZantenHal. Met recht onze meest populaire band met tophits als Radar Love, Twilight Zone, Another 45 Miles en When the Lady Smiles.

Kom alles te weten over uw hobby! Standhouders tonen alle noviteiten op hobbygebied. Geniet van demonstraties, workshops of een gesprek met een expert.

Fashion Event 2013

Kinderpretpark Herfst Editie

Golden Earring Live in Concert

Hobby Festival 2e editie

4 en 5 oktober 2013

Een onvergetelijke clubavond met dj Jeroen Post en de allernieuwste en beste dance platen van het moment, de zeroes en the nineties in the mix met SLAM FM on Tour.

Curiosamarkt 2e editie Vind en bewonder interessante brocante of excentrieke vintage, het mooiste antiek of curiosa. Voor iedere beurs is er bij één van de ruim 100 standhouders iets te koop. n Openingstijden: 09.00-16.30 uur Entreeprijs: 5 euro (onder 12 jaar gratis)

Kinderpretpark Winter Editie Een te gekke dag op maar liefst 25 grote opblaasattracties en hindernissen. Rennen, klimmen, klauteren of skelteren, voetbal len, schminken, kleuren of tekenfilm kijken. n Openingstijden www.kinderpretpark.nl

22 t/m 24 november ‘13

Aziatische Jaarmarkt

SLAM FM On Tour

12 januari 2014

n Openingstijden: 08.30 – 16.30 uur. Entreeprijs: 4 euro (onder 12 jaar gratis).

28 september 2013

Eén groot paradijs voor snuffelmarktliefhebbers. De hal is tot de nok gevuld met tweedehands spullen. Een interessante marktdag voor jong en oud.

16 t/m 25 oktober ‘13

27 oktober en 8 december

21 dec. ’13 t/m 3 jan ‘14

22 september 2013 11 t/m 13 oktober ‘13

2 november 2013 9 en 10 november ‘13

30 november 2013

Snuffelmarkt (3x)

Linda Gail Lewis Rock & Roll Party Een zinderend rockabillyavontuur met de zus van rock and roll legende Jerry Lee Lewis! Linda doet niet onder voor hem want heeft hetzelfde rock and roll vuur. n Openingstijden: 16.30 – 21.00 uur Entreeprijs voorverkoop 10 euro, deurprijs 15 euro

Kerst- en Cadeaumarkt Doe de leukste ideeën op voor de feestmaand tijdens deze grote sfeervolle markt, vol met de meest bijzonder cadeauartikelen in een warme gezellige winterse sfeer. n Openingstijden en prijzen: zie www.vanzantenhal.nl

Felikat Internationale Kattenshow Spectaculaire internationale kattenshow van Nederlands oudste kattenvereniging Felikat. Een niet te missen en onvergetelijk evenement voor de kattenliefhebber. n Openingstijden en entreeprijs: zie www.vanzantenhal.nl


LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

najaarsfeesten

Het is weer voorbij...

dinsdag 17 september 2013

21

Hillegom n Na meer dan een week activiteiten,

optredens en natuurlijk de kermis zit het er weer op voor Hillegom. De feestweek was ook dit jaar weer een groot succes met onder andere het gein- en blusfestijn, het poppentheater en de muziekquiz.


minder l a a t e B , r e e m t Verwach Een nieuw interieur is minstens zo bereikbaar als de Woonfabriek. Een uniek shop-in-shop woonwarenhuis op woonboulevard Cruquius. Meer dan 60 exposanten vullen daar 6.000 m2 met cash & carry producten. Meubels, woonaccessoires, keukenartikelen en laminaat. Ruim keuze voor iedereen. En volop gratis parkeerruimte.

De Zuiver Egg Chair heeft poten van chroom en frisse kleuren.

Kussen Belize is 45 x 45 cm. groot en ook in ivoor en roze te koop.

Al je nazomersapjes snel gemaakt met deze blender van Bestron.

Klassieke pepermolen van ASA in diverse maten. Zwart of wit.

Vis en zeevruchten. Het hele jaar door de beste visrecepten in huis.

Deze zomerse stoel Nelson lijkt zo van het strand te komen.

van € 149,- voor

€ 129,-

van € 32,99 voor

€ 24,99

van € 39,95 voor

€ 25,-

vanaf € 39,95 voor

€ 35,60

van € 29,95 voor

€ 12,50

€ 159,-

De allerleukste poef is absoluut de Point van Fatboy. Punt uit.

Deze lockerkast van Woood is met recht dé actuele kast van 2013

Groot kussen van VTwonen met een print van wielen. 50 x 70 cm.

Deze Largo tafel van Woood is betaalbaar in zeer veel formaten.

Na de vakantie kunnen je leukste foto’s meteen in dit handige frame.

Dit gestreepte kussen luistert naar de toepasselijke naam Lines.

€ 79,-

€ 399,-

€ 29,95

€ 279,-

€ 59,95

€ 21,99

van € 99,- voor

vanaf

van € 479,- voor

€ 691,74

*

MODEL SPECIAL 160 x 200 cm.

180 x 200 cm.

van € 39,95 voor

vanaf

150 x 85 cm. vanaf

€ 502,74

*

MODEL LOVA Kleur Luka Zwart 2 boxen 80 x 200 cm. 2 matrassen 80 x 200 cm. 1 topper 160 x 200 cm. 1 hoofdbord 160 x 115 x 13 cm. Van € 1239,- voor € 691,74 Kleur Luka Zwart 2 boxen 90 x 200 cm. 2 matrassen 90 x 200 cm. 1 topper 180 x 200 cm. 1 hoofdbord 180 x 115 x 13 cm. Van € 1349,- voor € 754,,74

van € 28,99 voor

van € 79,95 voor

vanaf

€ 1006,74

*

MODEL LATVIA (MET MOTOR)

140 x 200 cm.

2 boxen 70 x 200 cm. 1 matras en topper 140 x 200 cm. 1 hoofdbord 140 x 105 x 8 cm. Van € 899,- voor € 502,74

160 x 200 cm.

2 boxen en matrassen 80 x 200 cm. 1 toppers 160 x 200 cm. 1 hoofdbord 160 x 105 x 8 cm. Van € 1099,- voor € 565,74

180 x 200 cm.

van € 275,- voor

2 boxen en matrassen 90 x 200 cm. 1 toppers 180 x 200 cm. 1 hoofdbord 180 x 105 x 8 cm. Van € 1199,- voor € 628,74

160 x 200 cm.

Kleur Luka Zwart 2 boxen 80 x 200 cm. 2 matrassen 80 x 200 cm. 2 toppers 80 x 200 cm. 1 hoofdbord 160 x 105 x 8 cm. Van € 1799,- voor € 1006,74

180 x 200 cm.

Kleur Luka Zwart 2 boxen 90 x 200 cm. 2 matrassen 90 x 200 cm. 2 toppers 90 x 200 cm. 1 hoofdbord 180 x 105 x 8 cm. Van € 1909,- voor € 1069,74

* De beddenactie is exclusief voor ons filiaal in Cruquius.

spaarnew eg 20 • c r u q u i u s arena boulevard 166-194 • a m s terd am

www.wo o n f a b r i e k -o n l i n e . n l verras s end • v er ni euwend • bet a a l ba a r

Tussentijdse prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. De Woonfabriek is uiteraard ook te volgen via de social media:

www.twitter.com/woonfabriek

www.facebook.com/woonfabriek


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 17 september 2013

23

Tupperwareparty voor Epilepsiefonds Beinsdorp n In dorpshuis Het Eiland wordt op woensdag 2 oktober een Tupperwareparty gehouden. Een deel van de opbrengst hiervan gaat naar het Epilepsiefonds.

Gezelligheid op de kermis. (foto: Annemiek Cornelissen)

Gratis kermis voor mensen met beperking Hillegom n De kermis startte op donderdag 12 september met een traditie en deze was voor een groot aantal mensen een evenement waar ze al dagen naar hadden uitgekeken: de gratis kermis voor mensen met een beperking. De kermisexploitanten boden hen een uur lang de gelegenheid om gratis gebruik te maken van de attracties, wat met gejuich werd ontvangen.

Door Annemiek Cornelissen Bij binnenkomst kreeg iedereen een knuffel en natuurlijk werd er heel wat afgeknuffeld. Blij liepen ze ermee in de rondte of hadden de knuffel stevig vast in hun rolstoel. Er waren een groot aantal begeleiders aanwezig, want de meeste kermisgasten moesten vanuit hun stoel in een attractie worden getild. Opvallend was dat dit jaar de

carousseldraaimolen leeg bleef, er werd duidelijk gekozen voor een wat stoerdere attractie. Een van de favorieten was toch wel de Polyp Power Wave, waar men gewoon met een begeleider in kon. Enthousiast gingen de armen de lucht in en er werd keihard gegild. Ook de botsauto’s waren weer erg geliefd. De nieuwe attractie Jumper Jumper vonden ze ook te gek en de lichten maakten het ernaar dat degenen die niet meekonden en zaten te kijken hard in de handen klapten. Het sfeertje op de kermis was opperbest. Iedereen had het ontzettend naar het zin en voor hen die niet in een attractie konden of durfden, was er een suikerspin of oliebol, en was er touwtje trekken of visje vangen. Zo konden de kermisexploitanten goed aan hun Hillegomse kermisavontuur beginnen met al die blijde gezichten.

De nieuwe artikelen uit de collectie zullen worden gedemonstreerd, aankopen is niet verplicht. Er is ook de gelegenheid om uw beschadigde artikelen door de demonstratrice te laten beoordelen. Elk jaar krijgen 2. 000 kinderen de diagnose Epilepsie. In Nederland lijden 120.000 mensen aan deze ziekte. Iedereen kan het krijgen en ook op elke leeftijd is dit mogelijk. Epilepsie is niet te genezen en niet te voorkomen. De ziekte kenmerkt zich door aanvallen. Die aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen, een soort kortsluiting. De oorzaak van deze ziekte is bij meer dan de helft van de mensen onbekend.

Aan diverse universiteiten en onderzoekcentra in Nederland wordt onderzoek verricht naar Epilepsie. Het Epilepsiefonds subsidieert wetenschappelijk onderzoek, omdat meer kennis over epilepsie tot een betere behandeling leidt. Er wordt ook hulp verleend aan individuele patiënten, bijvoorbeeld voor voorzieningen in huis of aangepast vervoer. Tupperware Nederland geeft elk jaar tijdens de zogenaamde recordweken een deel van de opbrengst aan een goed doel. Dit jaar hebben zij gekozen voor het Epilepsiefonds. Dorpshuis Het Eiland is gelegen aan de Rietkraag 5 in Beinsdorp. Aanmelden voor de party is niet ver-

plicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Voor meer informatie of aanmelden: Thea Verbeek, 0252 529892. Kookcursus voor mannen

Beinsdorp n Binnenkort gaat een nieuwe cursus ‘Koken voor mannen’ van start in dorpshuis Het Eiland. In een serie van zes lessen gaan mannen, die geen ervaring hebben in de keuken, de basisbeginselen van het koken leren. Elke les behandelt een andere soort groente, een ander stukje vlees of een visgerecht. De lessen worden elke maandagavond gehouden. In overleg met de medecursisten kunnen dan de lessen worden opgeschoven. De kosten bedragen € 75,- . De lessen gaan door bij een minimale deelname van zes mannen. Aanmelden en meer informatie via Thea Verbeek, 0252 529892.

morgen zijn we er nog dichterbij iedereen verdient een morgen

‘Pubhoppen’ tijdens Up tot the pub Hillegom n Op zaterdag 14 september werd ‘Up tot the Pub’ georganiseerd, een evenement waarbij de Hillegomse horeca haar deuren wijd open zette en haar publiek trakteerde op live muziek. Zes Hillegomse horecabedrijven deden aan het evenement mee en bij ieder bedrijf was het volle bak.

Door Annemiek Cornelissen Het leuke was dat men van café kon wisselen en van het ene optreden naar het andere kon gaan en dat werd ook gedaan. Bij Murphy’s Law trad de band ‘B-Loose’ op, een coverband, die onder andere nummers speelde van The Rolling stones,

Queen, ACDC en Jerry Lee Lewis. Café De Kleine Beurs had twee top bands neergezet, namelijk ‘Beeside’ en ‘The Scones’. Café Puntje Puntje zorgde voor gezelligheid met zanger Herman van Doorn, die het sfeertje er in wist te brengen. In Cafe Pomp 2 stond zanger Armand Fuchs te zingen, geen onbekende, want hij was er ook bij de opening van dit café. Café ‘Gewoon gezellig’ had de zanger Ramon Koning uitgenodigd, die er een feest van wist te maken. En tot slot was bij Cafe Thuys de Hillegomse rock-coverband ‘Why not’ aanwezig, die al vaker in het café heeft opgetreden en haar eigen fans had meegenomen. Zo was ‘Up tot the pub’ wederom een druk bezocht evenement.

De ‘Fab Four’ vereeuwigd op doek door kunstenares Tineke Nuyens. (foto: pr.)

Beatlesjaar van start met onthulling Harrison en Mc Cartney n ‘Vergeten’ concert herleeft over 250 dagen Hillegom n Het concert van The Beatles in het inmiddels gesloopte Treslong. Op 5 juni 2014 is het precies 50 jaar geleden een van de beroemdste bands ooit een optreden gaf in Hillegom. Om deze gebeurtenis te herdenken wordt op zaterdag 28 september het startschot gegeven voor het Beatlesjaar.

De sfeer zat er goed in op zaterdagavond. (foto: Annemiek Cornelissen)

Om 11.00 uur wordt The Beatlestafel bij Frank Evers in the Read Shop bekend gemaakt. De Hillegomse kunstenares Tineke Nuyens onthult op datzelfde moment in de winkel aan de Hoofdstraat haar laatste twee schilderijen die zij maakte voor het Beatlesjaar 2014. Nuyens ging de uitdaging aan om de vier Beatles te vereeuwigen . Ze begon met Ringo Starr en maakte daarna John Lennon. Zaterdag 28 september onthult zij George Harrison en Paul Mc Cartney. De laatste was de moeilijkste om te schilderen, aldus de Nuyens.

Ook Azing Moltmaker, auteur van maar liefst 53 Beatlesboeken en daarmee wereldrecordhouder Beatles boeken schrijven en directeur van het enige in Alkmaar gevestigde Beatlesmuseum, zal aanwezig zijn om zijn boeken te signeren. Vergeten concert

Op 5 juni 2014 is het precies 50 jaar geleden dat the bekendste popgroep ter wereld Hillegom bezocht en een optreden gaf dat door de VARA werd uitgezonden. Het optreden dat plaatsvond in het inmiddels gesloopte Treslong , is later

bekend geworden als het vergeten concert. ‘Stel iemand de vraag waar the Beatles in Nederland hebben opgetreden bijna alle antwoorden zullen neerkomen op de veilinghallen in Blokker. Maar het eerste concert was toch echt in Hillegom’, vertelt Frans van der Riet van BeatlesBollenstreek. Samen met het Beatlesmuseum gaat BeatlesBollenstreek daar ruim aandacht aan besteden met een tentoonstelling in het Fordmuseum in Hillegom van 11 mei tot en met 23 augustus met ruim 500 m2 aan Beatlesitems. Op 5 juni is er een groots optreden van een Beatles tributeband ‘Beatles Bootleg band’ en op 22 juni zijn er van 10.00 uur tot 22.00 uur een dag lang alle films en optredens van een speciaal Beatleskoor. Meer informatie op www.beatlesbollenstreek.nl


Caresse boxsprings & more

C O M F O R TA B E L S L A P E N M E T C A R E S S E B O X S P R I N G S , D E K B E D D E N E N H O O F D K U S S E N S !

CARESSE 4500 160x200 cm

160x200

2995,-

2195,-

2395,-

1695,-

Complete boxspring bestaande uit: • een gestoffeerd hoofdbord. • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met 5 comfortzones. • topmatras van hoogwaardig koudschuim. • 2 elektrische motoren met kabelbediening. • trendy pootjes in rvs.

Caresse 4700 160x200

2795,-

160x200

3295,-

3295,-

Adv. Week 01. Prijswijzigingen en/of zetfouten voorbehouden.

NIEUW!

Caresse 6700

3695,-

CARESSE, ZO VOLMAAKT KAN SLAPEN ZIJN!

KELTO

P

Voor de deur

Caresse 8500

2.000 m2 SLAAPKAMERPLEZIER

SLAAPKAMERCENTRUM

Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • tel. (0252) 34 11 11 • www.kelto.nl

OPENINGSTIJDEN: maandag t/m woensdag: 10:00 - 18:00 uur • donderdag koopavond: 10:00 - 21:00 uur • vrijdag: 10:00 - 18:00 uur • zaterdag: 10:00 - 17:00 uur

Voordelige rijbewijskeuringen voor 70+ e.a. uit Lisse en omgeving

In Lisse zijn er op elke 4e dinsdag van de maand voordelige rijbewijskeuringen in het Wijkcentrum de Beukenhof, Eikenlaan 2a te Lisse

Vanaf

€ 30,-

Data voor 2013/2014 Dinsdag 24 september Dinsdag 22 oktober Dinsdag 26 november Dinsdag 31 december Dinsdag 28 januari

(rijbewijs BE) (voor leden ANBO, PCOB of KBO)

De keuringen worden uitgevoerd door BIG geregistreerde keuringsarts, conform de richtlijnen van het CBR tegen een tarief van 35 euro voor het rijbewijs BE en 40 euro voor rijbewijs CDE. Dit tarief is gunstig gesteld omdat doorgaans voor een medische keuring 80 euro moet worden betaald.

Voor wie zijn de keuringen bedoeld? Rijbewijshouders in de leeftijd van 70 jaar en ouder. Een dergelijke keuring is iedere 5 jaar verplicht. Personen jonger dan 70 jaar en die om medische redenen gekeurd moeten worden voor verlenging van het rijbewijs. Automobilisten die hun groot rijbewijs hebben. (Geen beroepschauffeurs)

Voor verdere informatie en aanmelding bel naar:

072 572 66 05

VL Volksuniversiteit Lisse Nu aanmelden voor het winterseizoen 2013: DUITS 1 en 2

di.avond 1 oktober, 25 lessen € 138,-

ENGELS ENGELS ENGELS ENGELS

ma. en wo.morgen, 25 lessen € 172,di. avond, 25 lessen € 138,ma.ochtend, 25 lessen € 138,ma.avond, 20 lessen € 110,-

1, 2, 3 3 Conversatie 4 Conversatie 4 Conv. gevorderden

FRANS Conversatie FRANS 1, 2 en 3

wo.avond, 20 lessen € 138,wo.avond, 25 lessen € 138,-

ITALIAANS 1, 2, 3 en 4

wo.avond, 25 lessen € 206,-

LATIJN taal en cultuur

do.avond, 12 lessen € 99,-

POOLS 2

do.avond, 24 lessen € 200,-

SPAANS

ma.morgen beginners 25 lessen € 206.ma., wo, en do.avond div. niveaus ma.av. conversatie gevorderden

Informatie over de cursussen en het aanmeldingsformulier zie onze website

www.volksuniversiteit-lisse.nl Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 17 SEPTEMBER 2013

25

MRI…

O

m half negen zat ik zelf in de wachtkamer bij de orthopeed. Mijn knie geeft problemen en de beste knieëndokter van Nederland gaat er naar kijken. Na een kort onderzoekje besloot hij tot het maken van MRI. Drie weken later kon ik terugkomen en ik reed beduusd, in de file, weer terug naar Hillegom waar de wachtkamer vol zat. De 4-jarige Duitse Dog Charlie, die steeds moeilijker kon opstaan en problemen had met zijn linker achterpoot vulde het grootste deel van de wachtkamer. De eigenaresse maakte zich grote zorgen. De heupen bleken heel pijnlijk. Al snel besloten we in overleg met de eigenares om röntgenfoto’s te maken. Ze had een dierenziektekostenverzekering afgesloten en dat kwam nu goed van pas. Een groot deel van de ziektekosten wordt vergoed door verzekeraars als Proteq en Petplan. Op de foto’s van de heupen bleek er helaas sprake van forse heupdysplasie. We gaven een speciaal bewegingsadvies en een pijnstillende kuur voor 14 dagen

Column Poespas

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn mariekevoorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Marca Bultink Annemiek Cornelisse Richard Grootbod Ilse Hesp Lodewijk Kamps Ed Olivier Hans Pronk Lia in ‘t Veld Kees van Zuijlen Peter Nieuwendijk Fotografen: Frank Bonnet Rob Joore Wim Krol Bouwe Prins Sven van der Vlugt Cees van ’t Wout Corine Zijerveld Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging

mee. Tevens werd Charlie op een speciaal dieet gezet waarin veel glucosamines en essentiële vetzuren zitten. Met deze maximale behandeling moest het snel beter gaan. Maar een week later kwam ze terug en het had niets geholpen….de linker achterpoot was een stuk dunner dan de rechter! We maakten nu ook foto’s van het bekken. Daarop zagen we een grote bijzonderheid: Charlie had acht lendenwervels in plaats van zeven. De achtste wervel zat in de bekkenholte en veroorzaakte daar een beknelling . We adviseerden de eigenares om een MRI van de rug te laten maken, welke ook door de verzekering werd vergoed. Daar kwam een forse vernauwing van het wervelkanaal aan het licht. De uittredende zenuw zat bekneld zodat Charlie al langere tijd enorme last moet hebben gehad. De enige mogelijkheid om wat aan die beknelling te doen was een ingrijpende operatie aan de ruggenwervels in het bekkengebied. Hiervoor verwezen we Charlie naar het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam.

De eigenaren wilden even bedenktijd of ze hun hond zo’n operatie wel wilden aandoen. Zijn leven hing nu letterlijk aan een zijden draad. Ik durfde een slagingspercentage van 85 procent te noemen. Dat gaf de doorslag. Twee weken later was het al zover: de bovenzijden van de twee probleemwervels werden verwijderd en de beknelde zenuw werd vrijgelegd. Het klinkt simpel maar het is een zeer gespecialiseerde operatie. Dezelfde dag mocht Charlie al naar huis en vanaf de dag van opereren ging het alleen maar beter. Hij liep zelfs beter dan hij de afgelopen twee jaar had gedaan. Nu zijn we drie verder en hij doet het perfect. Zijn beide achterbenen zijn weer even dik en hij heeft geen medicatie meer nodig. Ik ben in afwachting van mijn eigen MRI uitslag en hoop maar dat ze niet in mijn ruggenwervels moeten gaan zagen.

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

CJG workshop over ‘Leren luisteren’ HILLEGOM  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) organiseert op donderdag 26 september voor het eerst in Hillegom de workshop Leren luisteren voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar. Tijdens deze workshop komen diverse onderwerpen rondom ongehoorzaamheid van kinderen aan bod.

Alle ouders/verzorgers kennen het moment dat zij merken dat hun kind niet naar hen luistert. Het is normaal dat kinderen grenzen uitproberen, maar ze moeten ook leren om te gehoorzamen. Ouders/ verzorgers kunnen hun kind leren om mee te werken en zich goed te gedragen. Zo helpt het om een plan te hebben voor situaties wanneer hun kind ongehoorzaam is. Door te werken met een plan is de kans groter dat

hun kind luistert naar wat zij vragen en zeggen. TRIPLE P

In de workshop Leren luisteren worden tips gegeven volgens de Triple P methodiek om ouders te helpen kinderen grenzen te leren accepteren en te doen wat hen wordt gevraagd. Daarnaast is er voldoende ruimte om met andere ouders ervaringen en ideeën over opvoeden uit te wisselen. De volgende vragen worden besproken tijdens de bijeenkomst: Waarom zijn kinderen ongehoorzaam? Hoe kunnen ouders voorkomen dat hun kind ongehoorzaam wordt? Hoe kunnen ouders hun kind grenzen leren? Hoe kunnen ouders omgaan met problemen als het nodig is? Hoe kunnen ouders/ verzorgers duidelijke instructies geven?

MEER INFORMATIE

De workshop Leren luisteren is op woensdag 26 september van 19.30 tot 21.30 uur. De workshop kost €5,-. In andere CJG workshops worden de thema’s ‘Lekker leren slapen’ en

‘Omgaan met ruzie en agressie’ behandeld. Deze zullen in oktober en november in Hillegom georganiseerd worden.Meer informatie over de cursussen is te vinden op www. cjgcursus.nl.

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s s t i e t i l a w van het K ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Den Butter De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 21 september naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: W. van Lange uit Lisse. De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: Een gek kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden.


ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

m 0 0 3.0

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

2


FASHION Beauty 3 1 0 2 R A NAJA

T OP MAA


SHOEBY VIERT FEEST SHOEBY NOORDWIJK BESTAAT 5 JAAR!

20%

Vier dit met ons van woensdag 18 t/m zondag 22 september.

KORTING*

KIDS PARTY

OP DE HELE DAMES-, HEREN- EN KIDSCOLLECTIE!

Wil jij er wel eens een dagje uitzien als een prinses, een vlinder of een gevaarlijke tijger? Op 21 september is er van 13.30 tot 16.30 uur voor alle kids een professionele schminkster aanwezig.

* De korting is geldig van 18 t/m 22 september 2013 op de originele prijs van de artikelen uit de hele collectie van Shoeby Noordwijk. Uitsluitend op vertoon of bij aanvraag van een Shoeby Card in de winkel.

SHOEBYFASHION.COM

HOOFDSTRAAT 109, NOORDWIJK

Sjiek en MelanO presenteren iets Nieuws!! de Kempenaerstraat 24 Oegstgeest tel. 071-5175556 www.sjiek.com info@sjiek.com

Het Nederlandse sieradenmerk MelanO presenteert aan u “de Twizzy van Renault” de allernieuwste 100% elektrische stadsauto met een nieuwe kijk op de dagelijkse mobiliteit!. Deze nieuwe kijk heeft MelanO ook op hun sieradenlijn..origineel en onderscheidend verwisselbaar concept en design, trendy, kwalitatief hoogwaardig en toch betaalbaar! Bekend van MelanO is de “Cateye” een sterling 925 zilveren ring met verwisselbare ballen in edelsteen, glas, en zirconia’s. De ring is in 3 maten leverbaar 8, 10 en 12 mm…. zo krijgt elk sieraad een eigen, uniek karakter en kan het sieraad handig worden aangepast aan u stemming en outfit. Nieuw van MelanO is de “Twisted” sieradenlijn, een lijn waarin de ring een hoofdrol speelt. Deze veelzijdige ring is leverbaar in polished stainless steel, rosé of goud verguld en met opschroefbare en verwisselbare edel-, en zirconia stenen, in 6 of 8 mm en in diversen vormen. Zo kan je met deze ringen eindeloos combineren, enkel, tegen uw trouwring aan of als set van twee of drie ringen... Sjiek Living Lifestyle & Gifts in de Kempenaerstraat te Oegstgeest is de A dealer in uw regio van MelanO sieraden. Zaterdag 21 september heeft Sjiek in samenwerking met MelanO sieraden een originele aktie bedacht..”RAAD HET AANTAL CATEYE BALLEN” en maak kans op mooie MelanO prijzen. Dit alles wordt dus ook nog ondersteunt door de promo-auto “Twizzy” van MelanO. Kom naar de auto kijken en doe vrijblijvend mee met deze originele aktie! Al ruim 30 jaar is Sjiek Living Lifestyle & Gifts een kado- en woonwinkel met originele kado’s en woonaccessoires van o.a. Riverdale, en LIL. Homegeur lijnen van Bridgewater candle company uit Amerika, en Millefiori bekend van de aromabrander die alle vieze luchtjes doet verdwijnen. Tijdloze en sfeervolle meubelen van Nederlandse fabrikanten en o.a. een hele liefelijke Babykado lijn van het Nederlandse merk BamBam. Sfeervolle tekstborden met spreuken van alle dag…een must see! En een grote brede betaalbare collectie fashion o.a. armbanden, colliers, Bulaggi tassen, Shawls, omslagdoeken, oorbellen en MelanO natuurlijk. Maar ook uw IKKI en OOzOO dealer (horloges) Kom gezellig eens langs…..


M

&

AURITS ULDER

• 10Days • Summum • Kaffe • Sant Tropez • Ana Alcazar • Alchemist • Corel • Tony Cohen • Ca’shott footwear • Lazamani Laarzen • Depêche tassen • Smaak tassen

Maurits & Mulder • Langstraat 30a Wassenaar • 070-2165115

www.mauritsenmulder.nl

Zilver- en goudsmid

Nieuw:

! s p o h s k r Wo Wij hebben ook een webwinkel: www.parure-sieraden.nl/webwinkel Parure Sieraden: Terweeweg 54e | Oegstgeest | 071-3015075 | www.parure-sieraden.nl


VERBOUWINGSUITVERKOOP

WINTERCOLLECTIE Alles van FRED DE LA BRETONIERE moet weg... Alles van SHABBIES moet weg... Alles van ASH moet weg... Alles van REHAB moet weg... Alles van LAMICA moet weg... Alles VAN B-FEMME moet weg... Alles van MARCO POLO moet weg... Alles van PANTOFFOLA DORO moet weg... Alles van PROGETTO moet weg... Alles van REPLAY moet weg... Alles van SANCHO BOOTS moet weg... alles van WALK IN THE PARK moet weg... Alles van VIC MATIE moet weg...

Start donderdag 19 september 10.00 uur

Oegstgeest – Noordwijk – Leiden – Wassenaar

newdietcare

®

In balans door een gezond eetpatroon Als je weet wat je eigen gezonde eetpatroon is, heb je de balans tussen lekker eten en slank blijven gevonden. NewDiet Care heeft met het verantwoorde eiwitdieet van Prodimed en de professionele begeleiding een effectieve methode om af te vallen. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om de balans tussen eten en een gezond gewicht blijvend terug te vinden. Door de combinatie van persoonlijke aandacht, vaste weegmomenten en het eiwitdieet zijn de eerste resultaten al snel zichtbaar. Kijk op de website hoe NewDiet Care werkt of bel direct voor een afspraak.

Consulten worden vergoed door Zorg & Zekerheid

C O N TA C T

070 511 88 88 071 301 48 03 www.newdietcare.nl

Ea sy Eastb o r n d a ge n ...

voordeel!

€284,= op=op

Boxspring Boxspring Easy • Uit voorraad leverbaar • 180 x 200 van: € 1673,= voor: € 1.389,= • Alleen in de kleur antraciet grijs!

Ambachtsweg 24a • 2222 AL Katwijk (Industrieterrein ’t Heen, tegenover de Gamma) • T 071 408 58 55 • inf0@denachtwachtkatwijk.nl www.denachtwachtkatwijk.nl - Modebewust slapen!


Een eigen ma at stijl op

Alexander Suits

Jo! Woman DENIM DAYS BIJ JO! WOMAN Dit najaar ligt de nadruk op denim. Van spijkergilets en spijkerblouses tot de oude vertrouwde jeans. Denim is onmisbaar in de kledingkast. Om elke vrouw in de gelegenheid te stellen een goede spijkerbroek te dragen, krijgt u van 19 t/m 21 september 20% korting op alle jeans bij JO!Woman. U kunt bij ons terecht voor een stoere baggybroek van het merk LTB, een skinny model van ONLY of een jeans van Angels. Kom langs bij JO!Woman en wie weet scoort u de perfecte spijkerbroek.

MERKKOSTUUMS De nieuwste collectie merkkostuums vindt u bij Alexander Suits. Colberts, pantalons, jacks en nog veel meer voor spectaculaire prijzen!

Alexander Suits HOTSPOT

JO! WOMAN ALEXANDER SUITS Hoofdstraat 175 2171 BB Sassenheim Tel: 0252 - 22 01 03

Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout www.alexanderbv.com

Denim Days bij

Merkkleding uit de nieuwste collecties 2013-2014 Alles ver beneden de reguliere verkoopprijs! Kom en overtuig uzelf!

Kostuums van € 349,- t/m € 499,-

Kolberts

van € 199,- t/m € 299,-

Alléén 19, 20 en 21 september

20% KORTING op alle jeans!

• Only • Vero Moda • Dept • Angels • Legend • Street One • Petrol • LTB

Hoofdstraat 175 - Sassenheim - Tel. (0252) 220103

Pantalons

van € 109,- t/m € 139,-

€ 149,-

€ 99,-

€ 69,-

Grote collectie in: pullovers, jacks, jassen, overhemden, sweatshirts, vesten, etc.

Alexander Suits Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk) Geopend: di. t/m do. 10.00-17.30 uur, vr. van 10.00-21.00 uur, za. van 10.00-17.00 uur


Embrace C o m f y fa l l !

Dat wordt genieten... ...Behaaglijke mode voor een comfy herfst!

Angels Anne Parker Dreamer’s jeans Dreamstar Elvira Enjoy Fancy Friday’s Freequent Geisha Gerry Weber Mado Mavi jeans NED Roses of Avelon Sandwich Soya Reset Street One s.Oliver

s n e i z t o t g a a r G in de winkel miranda, Bregje, manon, Betty, Irmgard, Vanessa, Riet, monique, maria, Kazia Tulpstraat 7-13 Katwijk a/d Rijn 071 4013589 van Limburg Stirumstraat 36 Noordwijk-Binnen 071 3615805

NIEUWE COLLECTIE

Top Style

Hoofdstraat 86 • Noordwijk 071 3612705

Shoe Fashion

Hoofdstraat 50 • Noordwijk 071 3612994

Rijswijk

Herenstraat 50 • Rijswijk 070 3998199

www.aadvandenberg.nl twitter.com/AadvdBergShoes Aad van den Berg

www.embrace.nl

Ln week 38 13  

Lisser Nieuws 17 september 2013