Page 1

w Voor al ukw dru erk Lokaal betrokken en betrouwbaar Lok

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL W.LISSERNIEUWS.NL

interview P7

Muziek maakt mijn m dag

ERIK SEISVELD, VELD, SNS-DIRECTEUR CTEUR LISSE LOKAAL11 september 2012 JAARGANG 01 NR 37

actueel P3

Tiende editie Lisses dictee

Al het nieuws uit de Lisser wijken lokaal

 Extra geld voor leukere evenementen Straatvolleybaltoernooi LISSE Zaterdag 22 september moet een bijzondere dag worden in Lisse. Burendag 2012 wordt groter dan ooit, dankzij extra financiële steun. De dag moet buurtgenoten samenbrengen en Lisse leefbaarder maken. “Er is enorme belangstelling om mee te doen”, zegt buurtregisseur Monique van der Weijden. “Er zijn mensen die er heel veel tijd ingestoken hebben om een zo mooi mogelijk evenement op poten te zetten.” Dit jaar wordt de Burendag wel wat verspreid. “Omdat 22 september middenin de feestweek valt, hebben veel mensen besloten om hun evenement vroeger of juist later te

Tips? Mail de redactie van LisserNieuws

houden. Dat kan natuurlijk prima”. De gemeente Lisse en maatschappelijke organisaties hebben dit jaar fors geïnvesteerd om van Burendag een succes te maken. Met geld van woningstichting Stek kunnen inwoners beschikken over duizend euro in plaats van vijfhonderd euro.

VOORWAARDEN

Daarbij gaat het niet om voedsel of vlees voor een barbecuefeest, maar om het mogelijk maken van

voorwaarden. Dat kan de huur van dure apparatuur zijn, de kosten van verf of aanschaf van planten die de buurt groener maken.

PICKNICKTAFELS

In heel Nederland zijn de afgelopen jaren meer dan vierduizend plannen uitgevoerd op Burendag. Er zijn picknicktafels in een straat in Alkmaar neergezet, speeltoestellen voor buurtkinderen in Amsterdam geplaatst en in Grootebroek hield een buurt een ‘Ik hou van Holland’themadag. In 2011 vierden de buren van het Driehuizenpark in Lisse ook Burendag. Tijdens die dag tekenden zij en wethouder Van Zelst een overeenkomst voor adoptiegroen in hun omgeving.

Buurtbewoners met een plan in Lisse konden zich tot 1 september inschrijven. Thema dit jaar van de burendag is ‘Steek de koppen bij elkaar’. “Op het Rembrandtplein gaan mensen koken met de buren”, leest Monique van der Weijden voor uit de aanvragen. “In de Poelpolder wordt een straatvolleybaltoernooi georganiseerd en zo zijn er veel meer ideeën.” Buurtregisseur Van der Weijden is blij met het extra geld dat ter beschikking kwam. “Mensen kunnen nu hun evenement uitbreiden en leuker maken”. De gemeente helpt aanvragers ook mee met wegafzettingen en andere praktische zaken. “Maar in principe is het een feest van de buurt zelf.”

Ik zei nog zo...

Kort nieuws Eerste uitzege voor FC Lisse RIJSSEN Het eerste zaterdagteam van FC Lisse heeft met 1-2 van Excelsior ‘31 gewonnen. Op het kunstgras in Rijssen boekten de geelblauwen de eerste uitzege. Lisse bleek aanzienlijk koeler in de afronding. Al vroeg in de wedstrijd kwam FC Lisse op een voorsprong. Na drie minuten voetballen ging Andreas David namens Excelsior’31 in de fout, door een bal te kort terug te spelen op zijn eigen doelman. Rik Vermeulen profiteerde daarvan en zette Lisse op voorsprong. Invaller Dylan Voskuhler maakte namens Excelsior ‘31 de gelijkmaker; met een diagonaal schot bracht hij de stand weer in evenwicht. Na de pauze drong Excelsior’31 verder aan en kreeg het via Patrick Gerritsen en Hakim Ezafzafi mogelijkheden om afstand te nemen van Lisse, maar zij waren niet doeltreffend. Lisse was dat via Koen Fokkema wel. Acht minuten voor tijd tekende hij voor de winnende goal.

Gemeente in race voor juichwilg

LISSE De redactie van deze krant voorziet u graag wekelijks van het laatste nieuws. Dit kunnen wij echter niet zonder uw tips en hulp. Ons tippen is daarom mogelijk via redactie@lissernieuws.nl of via telefoonnummer 071-402 29 01. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze nieuwe krant.

LISSE De gemeente Lisse is één van de twaalf genomineerden voor de Juichwilg. Deze prijs wordt op donderdag 4 oktober uitgereikt aan de gemeentie die zich op bijzondere wijze inzet voor landschap, cultuurhistorie en buitenplaatsen. In totaal zijn twaalf gemeenten genomineerd voor Juichwilg. Tijdens het symposium ‘Het Landschap Ben Je Zelf’ van Landschapsbeheer Nederland wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast de trofee wint de gemeente 5000 euro, dit moet worden uitgegeven aan cultuurhistorisch project.

Bertus

Lisse Vooruit! Ik stem nu al zeker dertig jaar trouw bij iedere landelijke verkiezing Lisse Vooruit!, maar Lisse is in al die jaren nog geen meter vooruit gegaan. De annexering van Hillegom, de directe metroverbinding met Amsterdam, de organisatie van zowel de Olympische zomer- als de winterspelen in 2018 te Lisse: er is allemaal bar weinig van terecht gekomen. En dan zwijg ik nog over de zetel met vetorecht in de Veiligheidsraad die Lisse Vooruit! haar kiezers ooit in het vooruitzicht stelde. Keer op keer ben ik er voor gevallen, voor die vaste leuze dat ‘het Lisser geluid al jarenlang onvoldoende wordt gehoord in de lokale, de vaderlandse en de wereldpolitiek’. Kijk, Bertus weet natuurlijk als geen ander dat we om de kredietcrisis op te lossen eerst terug moeten naar de basis, en dat die basis nu eenmaal in Lisse ligt. Toch denk ik dat ik dit jaar maar ’s wat anders ga stemmen.

Column Lodewijk Kamps

P3

Grootste Burendag ooit door Richard Grootbod

service P15

Tips? Mail ons! In zwembad De Lis spatte afgelopen zondag het water je om de oren. Er werd geoefend voor het NK Bommetje in Kampen. Foto: Willem Krol

Kunstgebit nodig? Van gratis consult tot een natuurlijke glimlach!

Tandprothetische praktijk

Swaluë

 

t 8FFLFOESFQBSBUJFTFSWJDF t "MMFUZQFOHFCJUTQSPUIFTFO PPLIFULMJLHFCJUt 7FSHPFEJOHWJBVX[PSHWFS[FLFSBBS

Van den Endelaan 38c Hillegom

www.tppswalue.nl

T 0252-348 704

VACATURES IN DEZE KRANT: ▪

Bezorgers Uitgeverij Verhagen

Uw vacature ook in de krant? Bel nu (071) 402 29 01 uitgeverijverhagen.nl

De redactie van deze krant tippen kan via redactie@lissernieuws.nl.

nu nog een huis... Bouwen met allure? Kijk eens op allurebouw.nl


VL Volksuniversiteit Lisse FILOSOFIE

10 maandelijkse bijeenkomsten € 99,-. Start dinsdag 25 september van 19.30-21.30 uur.

NEDERLANDSE GESCHIEDENIS 6 lessen € 64,-. Start donderdag 4 oktober van 13.30-15.30 uur.

TAI CHI Start vrijdag 28 september 10 lessen € 53,-, van 09.15-10.15 en 10.30-11.30 uur.

YOGA 24 lessen € 126,- . Start maandag 1 oktober van 9.30-10.30 en 11.00-12.00 uur.

YOGA en ONTSPANNINGSMASSAGE NLP 6 lessen € 58,-. Start donderdag 4 oktober van 19.30-22.00 uur.

ONTSPANNINGSMASSAGE 5 lessen € 65.-. Start vrijdag 26 oktober van 20.00-22.00 uur.

EMAILLEREN Basiscursus 3 lessen € 55,-. Start zaterdag 29 september van 09.30-12.30 uur.

ZILVEREN-HANGER 2 lessen, € 31,-. Start donderdag 25 oktober van 19.30-22.00 uur.

ZILVEREN-RING 2 lessen € 31,-. Start donderdag 4 oktober van 19.30-22.00 uur.

KALLIGRAFIE voor beginners, 12 lessen € 136,-. Start maandag 8 oktober van 19.30-21.30 uur (lessen worden 1 x in de 14 dagen gegeven).

NANA’S MAKEN 3 lessen € 46,-. Start dinsdag 23 oktober van 09.15-11.45 uur.

PATCHWORK & QUILTEN Beginners, 10 lessen € 122.- start donderdag 11 oktober van 13.00-15.00 uur (lessen worden 1 x in de 14 dagen gegeven).

VILTEN 12 lessen € 220,-. Start dinsdag 9 oktober van 13.30-15.30 uur (lessen worden 1 x in de 14 dagen gegeven).

VAARBEWIJS VB1. 6 lessen € 107,-. Start maandag 1 oktober van 19.30-21.30 uur.

TALEN Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nieuwgrieks, Pools en Spaans op alle niveaus ǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞƟũĚĞŶ͘^ƚĂƌƚǀĂŶĂĨϭŽŬƚŽďĞƌ

JEUGD Musicalkoor 25 lessen € 125,-. Start woensdag 3 oktober van 13.30-14.30 uur. Spaans voor kinderen 12 lessen € 60,-. Start woensdag 3 oktober van 15.00-16.00 uur. Quigong 10 lessen € 50,-. Start vrijdag 29 september van 18.00-19.00 uur.

Zie voor meer gegevens en het aanmeldingsformulier onze website

www.volksuniversiteit-lisse.nl

Deze week:

g n i l e b Kib 500 gram met saus

6,

75

+ GRATIS

150 gram e d a l a s n j toni

www.baaijvis.nl

uit eigen keuken!


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

3

lisse Kort nieuws Indisch feest in Poelhuys LISSE De Indische Vereniging Bollenstreek houdt op zaterdag 15 september de maandelijkse feestavond in ’t Poelhuys aan de Vivaldistraat 4. Het thema van de avond is ‘Tropical Night’. Er is een Indische catering aanwezig. Muziek is er van de formatie Quint. De entree kost 8 euro. Sympathisanten die aan de feestavond willen deelnemen zijn welkom na aanmelding bij een van de bestuursleden. Meer informatie via invebo@gmail.com

Brandweerfeest bij De Meerkoet LISSERBROEK Het dorpsplein staat zaterdag 15 vol met oude en nieuwe brandweervoertuigen. Op die dag wordt gevierd dat 100 jaar geleden de eerste brandwacht voor Lisserbroek werd ingesteld. In de Meerkoet wordt een leuke presentatie gegeven van de historie van post Lisserbroek in de vorm van een aantal foto’s en oude materialen. Er worden demonstraties gegeven en men kan zelf ervaren hoe het is om bijv. in een gaspak te lopen. De kinderen kunnen door het doen van opdrachten een brandweerdiploma verdienen en via het springkussen nieuwe energie verzamelen bij de popcorn en suikerspin kraam. MLX Musical & Dance geeft ook een aantal optredens.De feestelijkheden duren van 11.00 tot 17.00 uur.

Groot Lisses Dictee beleeft tiende editie ‘Het moet moeilijk zijn, maar niet te moeilijk’ LISSE Ze verzamelt al maandenlang moeilijke woorden. Marian Castenmiller is de drijvende kracht achter het Groot Lisses Dictee, dat dit jaar voor de tiende keer wordt georganiseerd. Bij de bibliotheek van Lisse kunnen ze erover meepraten. In de weken voorafgaand aan het dictee worden extra veel boeken over spelling en de Nederlandse taal uitgeleend. “De deelnemers bereiden zich er echt op voor”, zegt Marian Castenmiller. Ze schrijft dit jaar het dictee zelf, het tiende dictee van Lisse. “Het moet moeilijk zijn, maar niet te moeilijk. Vorig jaar merkten we dat het niveau te hoog lag. Dat is dit jaar anders”. In de tien jaar dat het dictee bestaat, zijn er steeds meer mensen gekomen die meedoen. “Een moeder kwam de eerste keren met haar dochtertje dat langs de kant zat te

tekenen. Later kon het meisje zelf spellen en wilde ze meedoen. Het is geweldig om haar enthousiasme te zien”, zegt Marian Castenmiller. De groep deelnemers aan het dictee is van een kleine groep dan ook uitgegroeid tot een zaal vol mensen. Castenmiller is na tien jaar verknocht aan het dictee. Als lerares Nederlands is ze iedere dag met taal bezig. Ze doceert jongeren die het kappersvak in willen. “Ik neem vaak als voorbeeld dat ze misschien later voor een kind een briefje moeten schijven dat op school ingeleverd moet worden. Dan wil je graag dat het briefje in orde is, en die vaardigheid kan ik ze leren”. Ze ziet dan ook vaak dat het misloopt met de Nederlandse taal. Spaties die de aard van de mededeling veranderen, koppelstreepjes en hoofdletters die verkeerd worden gebruikt. “Soms staat ‘Koningin’ met een hoofdletter en dat moet nu juist niet”. Maar wie een mismoedige zeurpiet verwacht, komt bij Marian bedrogen uit. “We maken allemaal fouten. Dat is menselijk. Maar

ik vind wel dat een school of een leraar voor een brief de deur uitgaat de fouten moet verbeteren”.

DICTEE-NOMADEN

Tijdens het dictee in de feestweek van Lisse is er een aparte categorie voor wat Marian noemt ‘de dicteenomaden’, een groep taalliefhebbers die alle dictees langsreizen om zich met elkaar te kunnen meten. “Die mensen hebben er een soort levenswerk van gemaakt”. Tijdens het dictee kan die kopgroep om een aparte vermelding met elkaar strijden. “Op die manier hebben gewone deelnemers uit Lisse en omstreken een eerlijke kans om de beste te zijn”. Wie mee wil doen, moet misschien rekening houden met zinnen zoals deze, uit het dictee van 2010: ‘Op het weiland van Rotteveel bij ’t Huys Dever werd in het weekend een parcours uitgezet en men begon te trainen’. Wie uit Lisse komt en weet hoe ’t Huys Dever gespeld dient te worden, had in dat jaar een voorsprong. “Dat is ook dit jaar zo.

Er zijn bekende namen en plaatsen van Lisse en omgeving in verwerkt”, zegt Marian Castenmiller. Ze is vooral blij dat de deelnemers van alle leeftijden zijn. “Er zitten jongeren bij en ouderen die al jaren meedoen. Taal is voor iedereen leuk en een dictee een uitdaging waaraan iedereen kan meedoen. Ik zie vaak dat deelnemers die enthousiast zijn het jaar erop iemand meenemen”.

EEUWIGE ROEM

Een helemaal foutloos dictee is maar voor weinigen weggelegd. “Tien, elf fouten, dat is het gemiddelde aantal”. Na afloop van het dictee op 22 september worden de ingeleverde schrijfsels willekeurig uitgedeeld en kijken kandidaten elkaars werk na. Een jury kijkt de beste tien dictees na en bepaalt de winnaar. Dan volgt de prijsuitreiking en de eeuwige roem... Alvast een paar tips: kortebaandraverij. Zonder spaties, één woord. En mocht Lies Spruit voorkomen in het dictee: een burgemeester heeft geen hoofdletter b.

Kent u deze mensen? AMFI’66 Filmclub voor de Bollenstreek is dezer dagen druk in de weer met het digitaliseren van filmopnames die zijn gemaakt tijdens de jaarlijkse uitgaansdag van de Lisser senioren in 1971 en 1972. Hoe cru soms de tijd voortschrijdt: de meeste mensen op de film leven allang niet meer, maar dat maakt de beelden niet minder historisch. Sterker nog, het kan een unieke kans zijn om een geliefd familielid op bewegend beeld terug te zien.

Deze dames en heer hebben het duidelijk naar hun zin in de Diergaarde Blijdorp. Maar wie kan vertellen wie dit zijn? Filmclub AMFI’66 verneemt dit graag.

Beursvloer koppelt vraag en aanbod STREEK In het gemeentehuis van Lisse wordt op 14 november de tweede Beursvloer Bollenstreek Noord gehouden. Het doel van de Beursvloer is om elkaar te vinden om klussen te realiseren zonder dat er geld mee gemoeid is. Veel verenigingen of maatschap-

pelijke organisaties hebben klussen waar ze door gebrek aan geld, tijd of vrijwilligers niet aan toekomen. De Beursvloer is de ideale plek om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. De Beursvloer is een initiatief van de Lionsclub Bollenstreek in samenwerking met de gemeentes Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout en Teylingen. In oktober worden er per gemeente startavonden gehouden.

Hierop krijgen deelnemers informatie en hulp om hun vraag of aanbod zo concreet mogelijk te maken. Deelname aan een startavond is vereist. In Lisse is de startavond op 1 oktober in het gemeentehuis. In Hillegom op 2 oktober in de Hoeksteen, Karel Doormanplein 2. De bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur. Voor meer info: www.beursvloerbollenstreeknoord.nl

Herkent u deze dames of heer en bent u familie? Laat het dan weten aan AMFI’66, de filmvereniging van Lisse, die oude tijden weer laat herleven. Onder alle inzenders wordt elke week één DVD verloot. Er zijn twee DVD’s gemaakt. Titels: ‘Samen uit, samen thuis’ en Blij naar Blijdorp’. Heeft u een vader, moeder, oma of opa herkend? AMFI’66 is te bereiken via Teun de Lange op 0252-412275 of teundelange@planet.nl. Neem ook een kijkje op www.amfi66.nl.

Workshop levensverhalen LISSE Op vrijdag 14 september van 10.00 tot 12.00 uur is er een lezing/ workshop ‘Aandacht voor je levensverhaal’, georganiseerd door het KrantCafé Lisse in ’t Poelhuys. Men leert om een eigen levensverhaal of dat van iemand anders te schrijven. Kaarten à € 2,50 zijn te koop tussen 10.00 en 12.00 uur tijdens de inloopochtenden van het KrantCafé of bij Gerrie de Vries, tel. 06-16601290.


FAMILIE-BERICHTEN Aanleveren familieberichten

Duurzaam een leven lang!

U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-do: 8.00-17.30 uur, vrij: 8.00-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

10-9-2009

10-9-2012 IN HERINNERING

FIA ELDERBROEK-HAGEMAN Alweer 3 jaar……… Het gemis gaat maar niet over. Maar we doen het goed!

ACTIE: Nu GRATIS HR++ glas n! bij uw kozijne De weersomstandigheden en de energiekosten vragen tegenwoordig om adequate maatregelen. Storm en regen of extreme hitte hebben een slopende invloed op uw ramen, deuren, gevelbekleding en dakkapel. Tocht, lekkage of achterstallig onderhoud

Liefs. Gerrit, kinderen en kleinkinderen

bezorgen u de nodige kopzorgen. Met waar, wie en wat beginnen al die vragen. Rijnland Kozijnen biedt op al die vragen een betrouwbaar antwoord voor een leven lang. Wij bieden topkwaliteit op het gebied van kunststof gevelproducten.

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN

www.rijnlandkozijnen.nl

Vrijdag 21 september 2012 gaan wij trouwen in het gemeentehuis van Hillegom. Dit zal plaatsvinden om 13.00 uur.

D

Denise

M

&

Marcel

Wij nodigen u uit voor een feestelijke huwelijksborrel van 15.00 tot 18.00 uur in strandpalviljoen “De Zeemeeuw” te Noordwijk.

Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Denise Warmerdam & Marcel Laméris De Savornin Lohmanlaan 16 2181 VP Hillegom

Ankie Jochemsz & Wilma Bleeker & Jollie Wildeman zorgzaam en betrokken met oog voor details

ik wil mijn zaken thuis in de hand hebben ...maar zonder hulp heb ik niet genoeg grip op alles wat er op me afkomt.

Uitvaartonderneming Teylingen dag en nacht bereikbaar tel: 06-30409466 www.uitvaart-teylingen.nl

Ook in reg Katwi io jk/Lis se

Als je op jezelf woont, komen er veel dingen op je af. Het huishouden, rekeningen die betaald moeten worden, sociale contacten en noem maar op.

eleos woonbegeleiding aan huis: jij kiest je richting, wij trekken met je op Kijk voor meer informatie op www.eleos.nl of neem contact op met het team van woonbegeleiding aan huis van regio Katwijk/Lisse: tel. 088-892 00 80 of awb.regio.katwijk@eleos.nl.

Eleos biedt ook woonbegeleiding aan huis voor gezinnen.


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

5

streek Kort nieuws Aziatische planten centraal bij Oud Lisse LISSE Wim Lemmers geeft op dinsdag 18 september een diapresentatie bij de Vereniging Oud Lisse. Thema: Tulpen en planten in Centraal-Azië.

Groene monumenten op Landgoed Keukenhof ‘De kinderen wilden per se in een echt kasteel kijken’ door Richard Grootbod

Lemmers heeft een reis gemaakt van de Aralzee naar de bergen in Oezbezikstan en Kirgyzie op zoek naar tulpen en andere planten. Onderweg heeft hij overnacht in oude steden zoals Bukhara en Samarkand en een paar keer in een Yurt, een nomadentent. Tijdens deze reis zijn nieuwe tulpen en andere planten ontdekt. De bijeenkomst vindt plaats in: De Vergulde Zwaan, Eerste Havendwarsstraat 4 in Lisse. Aanvang presentatie: 19.30 uur. Zaal open: 19.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 3,00. Voor meer informatie: info@oudlisse.nl of via Koos van der Zwet, tel. 0252-410915.

‘The Help’ in Filmhuis Lisse LISSE Filmhuis Lisse draait 18 september de Amerikaanse film ‘The Help’. Om 20.30 uur begint de film in Sociaal Cultureel Centrum ’t Poelhuys in de Vivaldistraat in Lisse. Kaartjes kosten €5,50. Op vertoon van een Senioren- of CJP-pas betaal je €4,50. Leden kunnen vanaf half acht al bij de kassa terecht. Vooraf reserveren is niet mogelijk. De film gaat over een jonge vrouw die het in het Mississippi van de jaren zestig opneemt voor de gediscrimineerde Afro-Amerikaanse bediendes van de rijken. Het is de verfilming van het gelijknamige boek, ook wel bekend als Een keukenmeidenroman.

LISSE Open Monumentendag was een doorslaand succes. Met prachtig weer kwamen duizenden bezoekers naar onder meer Landgoed Keukenhof. “Ik heb nooit geweten dat er zo’n mooie tuin achter die muur zat”. Een oudere inwoonster van Sassenheim ziet voor het eerst de ommuurde tuin van Kasteel Keukenhof in Lisse. Ooit stond de tuin vol met bloemen en werd Frederik er opgevangen, de zoon van de toenmalige kasteelvrouwe Van Pallandt. “Tegenwoordig zouden we waarschijnlijk hebben vastgesteld dat hij een autistische stoornis had, maar destijds werd hij achter deze muren gehouden”, vertelt de gids. Een paar jaar geleden begon een groep vrijwilligers de verwilderde tuin weer schoon te maken. Onder begeleiding van een tuinarchitecte kwamen de bloemen en planten terug. Het was zaterdag één van de ‘groene monumenten’ die tijdens Open Monumentendag te zien waren. Thema van de dag was dit jaar ‘Groen van toen’. Het groen op het landgoed is de laatste jaren sterk veranderd. Naast de ommuurde tuin die tegenwoordig ‘Frederik’s Hof’ heet, zijn er ook andere tuinen die met professionele hulp zijn aangepakt. Zo is de Engelse landschapstuin rond het kasteel in ere hersteld, volgens de originele plannen van landschapsarchitect Zocher. Ook de formele ‘Franse’tuin aan de noordkant van het kasteel is verfraaid.

De roofvogelshow maakte veel indruk op de bezoekers aan Landgoed Keukenhof. Foto: Richard Grootbod Landgoed Keukenhof was het centrum van de Monumentendag dit jaar. “Wauw, wat zijn er veel mensen geweest”, verzucht medewerker Marco van het landgoed. In en rond het kasteel waren dan ook de hele dag activiteiten te volgen. Zo konden bezoekers kijken naar een zaagdemonstratie in het bos en was er een roofvogelshow. “U mag dichterbij komen, maar niet allemaal tegelijk”. Eén van de begeleiders van de roofvogelshow laat een sneeuwwitte ransuil zien aan het publiek. Een vader met een klein jongetje op de arm kijken toe terwijl de uil over de schouder

van de begeleider hipt. Dan komt de onvermijdelijke vraag. “Is dat de vogel van Harry Potter?” De begeleider legt uit dat er meer uilen zijn die witte veren hebben. “En wat eet hij dan?” Als de begeleider uitlegt dat de uil meestal in het schemerdonker op muizen jaagt, valt een diepe stilte. “Maar niet van die kleine hamstertjes?” De begeleidster haast zich om te bevestigen dat het huisdier van het jongetje geen gevaar loopt. Ook andere monumenten profiteerden van het weer, zoals ‘t Huys Dever en museum De Zwarte Tulp. “We zijn vanmorgen in het muse-

MARCA’S TIJDLIJN

De kermis: tradities en nostalgie In de tweede week van september is Hillegom in de ban van de Najaarsfeesten. De kermis, kortebaandraverij en traditionele kinder- en volksspelen zijn oeroude tradities vol nostalgie. In de hele Bollenstreek worden in het najaar dorpsfeesten gehouden. Dat komt doordat Koninginnedag vroeger op 31 augustus viel, maar de aanleiding is vooral dat in september het meeste werk in de bollen gedaan is; tijd om te ontspannen, dus. Feitelijk zijn al die feesten oogstfeesten. Ze hebben een oeroude traditie en het valt op hoe jeugdsentiment en nostalgie opleven. Decennia lang vermaken jong en oud zich met antieke spelletjes als zaklopen, tobbetje steken en tonknuppelen. Traditionele kermislekkernijen zoals poffertjes, zuurstokken en suikerspinnen zijn al

eeuwen oud. De kortebaandraverij volgt een vast ritueel en elk jaar zie je dezelfde mensen genieten met een biertje langs de baan en bij de prijsuitreiking in Flora. De jeugd gaat elk jaar weer braaf in de rij staan voor een avond feesten bij Zomerzorg (‘Zoom’). De kermis is meer met zijn tijd meegegaan: de schiettent en de botsautootjes zijn er nog steeds maar er zijn veel meer gokhallen dan vroeger. Je kunt nog altijd ronddraaien tot je groen en geel ziet, het gaat alleen steeds harder en hoger. De paardencarroussel en de zweefmolen zijn vervangen door de polyp en de booster, waarin je voorname-

lijk misselijk kunt worden. Ik was er net te jong voor, maar senioren denken met weemoed terug aan de rups. Daarin kon je stiekem zoenen als de kap dicht. Ook de swingmill was populair, dat was een draaimolen met losse karretjes, die je extra vaart kon geven door een ruk aan het touw. Dat apparaat is te gevaarlijk geworden en is alleen nog te zien in het kermismuseum. In mijn beleving was er vroeger veel meer te doen en te zien op de kermis. Op sommige kermissen stond een steile wand: een houten ton waarin met brommers en motoren in de rondte werd gereden. Ouderen kennen de kleefton nog wel. Die werkte als een centrifuge; als hij hard draaide zakte de bodem onder je vandaan en bleef je tegen de wand hangen. Volgens zeggen stond er vijftig jaar geleden een bokstent op de Hillegomse kermis. Daar werd het pu-

um geweest en nu komen we hier kijken”, zegt een vader met twee jongetjes. “Het hoogtepunt was dan ook een echt ridderharnas in de hal”. De twee broertjes zijn inmiddels met plastic zwaarden een gevecht op het gras begonnen. Om vijf uur verlaten de laatste aanwezigen met tegenzin het landgoed. Open Monumentendag is duidelijk een evenement waarbij Landgoed Keukenhof een glansrol kan spelen. “Ik hoop dat ze dit volgend jaar weer doen”, zegt de oudere bezoekster als ze de ommuurde tuin weer verlaat. “Zeker als het het dan net zulk weer is”.

JOURNALISTE MARCA BULTINK SCHRIJFT TWEEWEKELIJKS OVER DE HISTORIE VAN HILLEGOM. ZIJ DUIKT DE ENE KEER HET NABIJE VERLEDEN IN, DE ANDERE KEER GAAT ZIJ ZOMAAR ENKELE EEUWEN TERUG OP DE TIJDLIJN.

bliek uitgedaagd te vechten tegen een grommende, gemuilkorfde beer. In werkelijkheid was dat geen echt dier, maar een vent in een berenpak. Sterke mannen konden zich uitleven op de Kop-van Jut, die was ook altijd op de Hillegomse kermis te vinden. Tot in de jaren ’80 stond er een klein, oud vrouwtje met grijze vlechten bij de Kop van Jut. Ze was ongeveer even groot als de houten hamer waarmee je een dreun op de metalen pen in de kist moest geven. Haar twee zoons hebben nog jaren op de kermis gestaan met het Rad van Avontuur, een zakdoek om de microfoon. Ik kwam het liefst in het Lunapark. Dat was vroeger een stuk groter dan de kleine cakewalk die nu op de kermis staat. In het houten gebouw kon je urenlang rondhangen en mensen kijken. Stoere jongens namen met losse handen de lopen-

De zweefmolen. de band naar boven, meiden werkten er hun make-up bij en stonden stiekem te roken. De kermis is altijd al dé plaats geweest van zien en gezien worden, van indruk maken op elkaar én vooral op het andere geslacht. Wat dat betreft is er niets veranderd.


6

DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

streek Kort nieuws Beauty Salon Whitezand opent kapsalon LISSE Beauty Salon Whitezand heeft er voor gezorgd om een zeer stijlvolle entourage neer te zetten waar de klanten zich meteen thuis zullen voelen.

Echtpaar Joseph opent toko in Hoofdstraat Veel variatie in Indonesische afhaalmaaltijden door Annemiek Cornelissen

De kapsalon bevind zich in hetzelfde pand als de schoonheidssalon. Niet dat er een tekort aan kapsalons zijn in Lisse, maar om een totaal concept te kunnen aanbieden aan de klanten. Eigenaresse Inge Cobelens van Beauty Salon Whitezand bemerkte de behoefte vanuit de klant. Na een ontspannende behandeling in de schoonheidssalon merkte Inge, dat de klanten ook vaak nog een afspraak hadden in het dorp bij een kapsalon. Haar klanten konden daar vaak niet meteen terecht, dus bedacht ze een manier om haar klanten direct van dienst te kunnen zijn. Men kan dus vanuit de ene salon naar de andere terecht zonder tijdverlies. Men kan gewoon via de website een reservering plaatsen, of gewoon zonder afspraak binnen komen wandelen.

Opening MLX Musical&Dance

HILLEGOM In de Hoofdstraat zit sinds een paar dagen Pédas, een nieuwe toko gespecialiseerd in Aziatische producten en Indonesische afhaalmaaltijden. Toko Pédas is het eigendom van Ron Joseph. Ron heeft een Indonenische vader en leerde van hem als kind al om traditionele gerechten te koken. “In ieder Indisch gezin leer je als kind al hoe je moet koken”, vertelt de kersverse eigenaar. In zijn eigen toko wordt hij in de keuken bijgestaan door zijn tante Lina Joseph.

FAMILIERECEPTEN

“Je pikt het niet alleen op van je ouders, maar ook van je grootouders, ooms en tantes. Zo helpt mijn tante Linda me hier in de keuken.” In het assortiment van Bédas zijn onder andere bapao, daging rodjak en

babi ketjap te vinden. Er zijn heerlijke eigengemaakte sambals, waarvan men kan smullen of in vuur en vlam kan staan.

TRADITIONEEL

Naast de verse producten kan men er terecht voor diverse kruiden en boemboe’s van verschillende leveranciers. Verder zijn er een groot aantal non-food producten te vinden van stoommandjes tot de traditionele granieten oelekan oftewel vijzel aan toe. Wat betreft afhaalmenu ’s zijn er veel variaties mogelijk. “Wat wij hebben is niet te vergelijken met wat je haalt hij een Chinees. Wij hebben echt recepten om trots op te zijn.” Iedere maand zijn er nieuwe menu ’s en de afhaalproducten wisselen regelmatig zodat Pédas steeds wat nieuws voor haar klanten in petto heeft. De Toko is te vinden naast de de onlangs geopende Habibi Freshfood. Beiden eigenaren kunnen het uitstekend met elkaar vinden en hebben nu al hun assortiment op elkaar afgestemd. “Habibi Fresh-

food verkocht Indische gerechten en wij hadden fruit in het assortiment opgenomen. Ook verkochten ze daar kruiden die wij ook hebben.

LISSERBROEK Dansschool Fun & Dance uit Lisse heeft de krachten gebundeld met MLX Musical Productions uit Lisserbroek. Hiermee is een musical- en dansschool ontstaan, die als MLX Musical&Dance verder zal gaan onder de vlag van MLX.

Sfeervol Moonlight shoppen in Lisse

De sfeer zat er goed in tijdens de eerste editie van Moonlight shopping in Koopcentrum Lisse. Klanken van onder meer dit dameskoor maakten het extra gezellig Foto: Richard Grootbod

Coiffures Gilbert beste kapsalon Lisse LISSE Coiffures Gilbert, met kapsalons in Lisse en Alphen aan den Rijn is onlangs uitgeroepen tot ‘beste kapsalon van Lisse’. Door de consument kon gestemd worden op hun favoriete kapsalon. Coiffures Gilbert werd beoordeeld met een ruime negen. De afgelopen

Uit repesct voor elkaar hebben we dit van elkaar uit het assortiment genomen, zodat we elkaar nu heel goed aanvullen.”

maanden werd er in Alphen aan den Rijn en Lisse door tientallen kappers gestreden naar de titel van ‘beste kapsalon’ in hun vestigingsplaats. Consumenten konden hun favoriete kapper beoordelen op sfeer, klantvriendelijkheid en interieur. Nu de eerste prijs binnen is, wordt opnieuw gestreden in de provincieverkiezingen voor de titel ‘beste kapsalon van Zuid Holland’. Tot 20

oktober kan men opnieuw stemmen op www.kapsalonvanhetjaar. nl. Voor iedere stem wordt € 0,05 aan een goed doel naar keuze toegekend: Clini Clowns, Pink Ribbon of War Child. Stemmers maken kans op een iPad, wellness-arrangementen en een jaar lang gratis naar de kapper. Stemmen kan via http://kapsalonvanhetjaar.nl/verkiezing/10667/stem/

LISSE Soms werkt alles mee voor een mooie avond. Een zwoele avondzon, swingende muziek en een lekker hapje op een terras. “Wat mij betreft mag dit elke week”, zegt Mireille. Ze zit in de laatste zonnestralen bij een van de tafels die in de Kanaalstraat is neergezet. Ondernemers presenteerden deze week een nieuwe ‘Moonlight shopping’-avond: er stonden picknicktafels op diverse plaatsen, kraampjes met lekkernijen en er was live-muziek. “Je merkt dat er een goede sfeer hangt”, zegt citymanager Harry Duivenvoorde. “Mensen lopen relaxed rond, maken een praatje en krijgen wat lekkers aangereikt”. Even verderop staat een vrouwenkoor te zingen. Iemand speelt met overgave luchtgitaar en er worden wat voorzichtige danspasen gezet. Een voorbijgangster vat het samen: “Dit is geen winkelen, maar lekker in de stemming komen”.

Openingsconcert Harddraverijvereniging LISSE 140 jaar Harddraverijvereniniging wordt op 20 september geopend met een spetterend openingsconcert, verzorgd door het Jeugd Symfonieorkest Bloembollenstreek in de St. Agathakerk. Het wordt een mengeling van klassiek, pop en lichte muziek. Kaarten zijn nu te koop bij het VVV-kantoor.


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

Regioroulette is een wekelijkse interviewserie met persoonlijke vragen. Aan de hand van het rouletteTekst: Lia in ’t Veld spel wordt beslist welke.

7

regioroulette

‘Muziek maakt mijn dag’ Geboren in Leiden, maar getogen in Lisse. Erik Seisveld is directeur van de SNS Bank in Lisse voelt zich ook een echte Lisser. Hij zet zich dan ook graag in voor diverse typisch Lissese activiteiten. Zo organiseerde hij in het voorjaar een tekenwedstrijd om de jeugd te betrekken bij de mozaïekroute. 15. Wat is de grootste wetsovertreding die je hebt begaan? “Ik heb alleen boetes gehad voor te hard rijden en door rood licht rijden. De hoogste boete was ooit eens vijfhonderd gulden. Nu heb ik al jaren geen boetes meer gehad. Ik rijd wel sportief, maar niet te hard. Het is zo zonde van je geld.” 26. In welke andere periode had je graag geleefd? “In het Wilde Westen van Amerika op het moment dat het merendeel nog niet ontdekt was. Als jij een als eerste en stuk land ontdekte en er je stok inzette, dan kon je dat stuk land claimen. Dat avontuurlijke spreekt me aan. De vrijheid, de ruimte de ongerepte natuur. Het is eigenlijk ook een vorm van ondernemen. Dat zat er toen ook al in. Verder spreken de Verenigde Staten me niet echt aan. Ik zou nog wel wat van de wereld willen zijn, maar ik hoef daar niet per se heen. Europa is vaak ver genoeg. Zo ben ik deze vakantie in de Ardennen geweest. Dat gebied is echt hartstikke mooi. Je hoeft niet heel ver weg te gaan om mooie natuur te zien.” 4. Waar kun je ontzettend kwaad om worden en wanneer was dat voor het laatst? “Ik maak me niet snel ontzettend kwaad. Waar ik me wel over op kan winden is de ongenuanceerdheid van de media in het algemeen. De nieuwswaarde daalt en de sensatiezucht neemt toe. Nieuwsprogramma’s en kranten moeten zaken ongekleurd brengen en van alle kanten belichten. Dat gebeurt heel vaak niet. Een simpel voorbeeld: van de zomer werd

er bericht over een kwallenplaag in Spanje. Een vriend van mij woont in dat gebied en vertelde dat het best mee viel. Maar er kwamen journalisten in het dorp vragen of inwoners mensen kenden die waren gebeten door de kwallen. Ja, als je lang genoeg rondvraagt, vind je vanzelf wel iemand. En dat verhaal werd dan enorm opgeblazen. Het lijkt wel of er altijd ergens een ongeluk of brand moet zijn, anders wordt het nieuws saai. Negatieve berichten blijven langer hangen, dat vind ik een nadeel.”

Paspoort Naam: Erik Seisveld Leeftijd: 41 jaar Privé: Ongehuwde vader van twee kinderen Opleiding:

10. Wat was de gelukkigste fase van je leven? “Ik heb meerdere gelukkige fases in mijn leven gehad. Een periode waar ik nog steeds met heel veel plezier aan terugdenk, is mijn diensttijd. Dat is al lang geleden, maar ik herinner het me nog goed. Ik was gestationeerd bij de motorordonnans in Seedorf, Duitsland. We zijn onze hele diensttijd met elkaar opgetrokken, dat schept zulke bijzondere banden. Uiteindelijk ben ik die mannen uit het oog verloren, maar toen was het super. Ik heb er ook veel geleerd, met name op het gebied van discipline. Wat mij betreft mag de dienstplicht worden geherintroduceerd. Voor mij was het een waardevolle periode.” 18. Van wie zou je een toegestoken hand weigeren? “Van niemand. Ik ben absoluut iemand die gelooft in een tweede en zelfs derde kans. Als er iets gebeurt, dan heb ik hooguit een beetje argwaan, maar ik ben wel vergevingsgezind. Ik kan me niet voorstellen dat er zoiets ergs gebeurt, dat ik iemand geen hand meer zou willen geven. Ik heb ook nog nooit iemand de hand geweigerd.”

MDS, Heao, erkend hypothecair planner Functie: Directeur SNS Bank Lisse, franchisenemer en financieel adviseur Vrije tijd: Motorrijden, films kijken, verslaafd aan muziek. “Ik ben net begonnen met golf.”

12. Heb je weleens een belangrijke vriendschap verbroken? “Ja. Ik heb jarenlang een beste vriend gehad en op een gegeven moment matchte dat niet meer. Het was niet meer de vriendschap zoals we die kenden en zoals die hoorde te zijn. Toen heb ik bewust afstand genomen. Ik denk dat je wel vrienden voor het leven kunt zijn, maar aan een stuk door, dat is moeilijk. Ik geloof in de pieken en dalen in het leven waar je doorheen gaat. Je leven verloopt in fases, waarin je niet altijd dezelfde persoon bent. Een mens kan veranderen, dat accepteer ik. In bepaalde fases passen sommige mensen niet meer. Ik gooi de deur echter nooit helemaal dicht, hij blijft altijd op een kiertje. Zo heb ik nu weer sms-contact met een vriend die ik zeker zes jaar niet meer heb gezien. Het heeft geen haast, maar ik sta wel open voor hernieuwd contact.” 20. Ben je gelovig? “Ik ben geen aanhanger van een bepaald geloof. Van huis uit ben ik rooms-katholiek, maar ik ben niet heel gelovig opgevoed. Ik denk wel dat er meer is tussen hemel en aarde. En ik weiger vooral te geloven dat er hierna niets meer is. De geest kan toch niet zomaar helemaal weg zijn. Of dat een geloof of hoop is, weet ik nog niet precies. Misschien wel meer hoop. Ik reken erop dat er iets is. Of dat de hemel, reïncarnatie of een andere dimensie is, maakt niet uit. Er moet iets zijn. Ik ben daar heel nieuwsgierig naar.”

denkt ‘wat knap dat iemand dit gevoel onder woorden heeft weten te brengen en er een liedje van heeft gemaakt. Voorbeelden? Even nadenken. Hoofd onder water van IOS, Ik drink van Frank Boeijen. Ook ‘Perfect Day’ van Lou Reed en ‘Goodbye Yellow Brick Road’ van Elton John. Ik ben al jaren fan van Elton John. Vooral van zijn vroegere werk. Ik luister overigens net zo graag naar goede clubhouse of trance. Ik had graag naar Mysteryland gewild, maar ben thuis gebleven. Heb ik nu wel een beetje spijt van. Enkele maanden geleden ben ik naar Gavin DeGraw geweest in Paradiso. Dat was super. In november ga ik naar een concert van Bløf in het ZiggoDome. Wie ik nog per se zou willen zien? Ik kan zo snel even geen artiest bedenken. Ik had heel graag Queen in de originele bezetting willen zien. Ik herinner me nog de dag dat er op de radio werd bekend gemaakt dat Freddie Mercury was gestorven. Ik dacht: ‘Dat is gek. Die kan ik nooit meer zien.’ Verder kijk ik graag naar The Voice, ik kan echt genieten van die talenten. Muziek kan mijn dag maken. Zelf kan ik aardig zingen. Al in mijn jeugd op Mavo Uitermeer deed ik mee aan het songfestival van de school. Van de drie keer dat ik mee deed, heb ik twee keer gewonnen. De derde keer zong ik een nummer van Elton John, maar toen won Bastiaan Ragas…”

27. Wat kan je diep ontroeren? “Mooie muziek. Een pakkende melodie, een goede tekst. Het hangt af van het moment welk nummer het is. Soms loop je tegen nummers aan waarvan je

DE VRAGEN 1. Watt is uw slechtste eigenschap? 2 2. Wat was uw eerste auto? 3. Welk kunstwerk (boek, schilderij, beeld, lied, cd) zou u gemaakt willen hebben? 4. Waar kunt u ontzettend kwaad om worden? (en wanneer was dat voor het laatst) 5. Wat zou de persoon die u was op 18-jarige leeftijd nu op deze leeftijd van u vinden? 6. Wat is uw levensmotto? 7. Waar mogen ze u midden in de nacht wakker voor maken? 8. Van welke beroemdheid greep de dood u het meest aan? 9. Welk tv-programma moet meteen van het scherm worden gehaald? 10. Wat was de gelukkigste fase van uw leven? 11. Wat is de leukste persoon die u dit jaar hebt leren kennen? 12. Heeft u wel eens een belangrijke vriendschap verbroken? 13. Wat zou u aan uw partner willen veranderen? 14. U mag vier mensen - ook overleden personen - uitnodigen voor een dinertje. Wie? 15. Wat is de grootste wetsovertreding die u heeft begaan? 16. Waarover heeft u in uw leven het meeste verdriet gehad? 17. Van welk bedrijf of welke instelling zou u een half jaar directeur willen zijn? 18. Van wie zou u een toegestoken hand weigeren? 19. Noem eens iets onverwachts wat veel mensen niet van u weten 20. Bent u gelovig? 21. Aan wie heeft u een bloedhekel? 22. Wie was/is uw grootste voorbeeld? 23. Waar staat u over 10 jaar? 24. Als u de wereld kon veranderen, waar zou u beginnen? 25. Wat was uw grootste blunder ooit? 26. In welke andere periode had u graag geleefd? 27. Wat kan u diep ontroeren? 28. Wat is uw grootste angst? 29. Met wie zou u wel eens een beschuitje willen eten? 30. Welke dag zou u willen overdoen? 31. Wat is beste deal die u in uw leven gesloten hebt? 32. Wie bewondert u? 33. Welk boek ligt op dit moment op uw nachtkastje? 34. Wanneer heeft u voor het laatst ontzettend gelachen? 35. Waar heeft u voor het laatst een nacht van wakker gelegen? 36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt?


PWA voor snelheid en kwaliteit

H OOIJMANS ZONWERING www.hooijmans-zonwering.nl

Tel. 0252 - 373 855

Door MariĂŤlle van Keeken

PWA Computers richt zich zowel op particuliere als zakelijke klanten. Ze hebben een breed assortiment aan producten, zoals o.a. computers, printers, accessoires, luidsprekers, versterkers, muzieksystemen van SONOS, servers, VoIP telefonie, internetverbindingen etc. Ook voor het afsluiten van een serviceabonnement of installatie aan huis kan de klant bij PWA terecht. “Je koopt niet alleen een product maar ook desgewenst de service, alles wordt voor je geregeld�, aldus Theo. Voor zakelijke klanten gaat deze service nog een stap verder met bijvoorbeeld een storingsdienst zodat bedrijven 24 uur per dag geholpen kunnen worden. PWA Computers is sinds de start in 2001 zowel in de diepte als in de breedte gegroeid.

MOONLIGHT

Wilt u de ontwikkelingen van PWA Computers volgen? Schrijft u zich dan in als klant op de website of “like� hun pagina op Facebook (www.facebook.com/ pwacomputers); doe dit voor 1 oktober en maak kans op een Dune HD Mediaplayer. Voor meer informatie kunt u kijken op www.pwa.it of neem contact op met PWA Computers via 0252-200000 of info@pwa.it.

voor vakkundig advies!

Luxe 7 zone Pocketmatras

met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking of anti-allergisch

NU 2e MATRAS

GRATIS!

â‚Ź 695,ipv â‚Ź 1390,-

KELTO

TH.M.

A

T C

IE

“Ons assortiment is zeer uitgebreid geworden maar ook onze kennis�, vertelt Theo niet zonder trots. “Momenteel ligt onze focus op de uitbreiding van ons klantenportaal�. In dit klantenportaal beschikken klanten over alle informatie met betrekking tot hun aankopen, zoals order statussen, werkbonnen en facturen. In de toekomst is het mogelijk om documentatie van de apparatuur op te vragen en storingen te melden.

NOORDWIJKERHOUT

GLAS- EN SCHILDERWERKEN VERF â‹… BEHANG â‹… WONEN

SLAAPKAMERCENTRUM

WINKEL VERF, BEHANG EN WONEN Havenstraat 64, Noordwijkerhout t 0252 372863

(JFUFSJKt9,/PPSEXJKLFSIPVUt5FM

www.kelto.nl

SHOWROOM GLAS- EN SCHILDERWERKEN Gieterij 19, Noordwijkerhout t 0252 373623

*Informeer naar de voorwaarden

Pletterij 35M

Noordwijkerhout

-

(0252) 344 285

-

www.gemro.nl

WWW.BADERBV.NL

www.timmersverpakkingen.nl Tel. 0252 - 343 459

PWA Computers is een computerzaak waar je terecht kunt voor computers en alles wat daarmee te maken heeft. Met twintig mensen in dienst en elf auto’s op de weg maken ze al 11 jaar hun sterkste punt waar, namelijk snelheid. “We helpen bedrijven in nood, het liefst dezelfde dag nog, zelfs als ze nog geen klant zijn�, vertelt Theo Heemskerk. Samen met Steph de Jong en Maurice Flier is hij eigenaar van PWA Computers. Ook kwaliteit staat voorop. “Wij zijn geen prijsvechters, bij ons kom je als je het beste wilt�.


Kijk op GRAVENDAM Zorgeloos op het internet met Troublefree

Samen met Steph de Jong, Maurice Flier en Dave Hogervorst, is Theo Heemskerk ook eigenaar van Troublefree Software BV. In 2006 is Troublefree opgericht en inmiddels werken ze met tien medewerkers. Het is een bedrijf dat internetdiensten levert die vooral op zakelijk gebied interessant zijn. Troublefree is ontstaan uit een samenwerkingsverband van PWA Computers en Lined, maar is wel een op zichzelf staand bedrijf. Troublefree is gevestigd binnen PWA Computers. Veel

Door Mariëlle van Keeken

zijn webhosting, domeinnamen, online back-up en zakelijke emaildiensten. Webhosting kun je aanschaffen voor bijvoorbeeld de snelheid van je website. Met online back-up hoef je nooit meer bang te zijn voor gegevensverlies. Zakelijk mailen zorgt voor oplossingen op het gebied van e-mail en agenda.

“We bieden bij Troublefree scherpe prijzen, maar dit doet zeker niet af aan de kwaliteit van de diensten die we leveren”, aldus Theo. De internetdiensten die Troublefree bedrijven aan kunnen bieden

Ook biedt Troublefree online softwarepakketten. Troublefree Retail en Troublefree Smartbulb zijn daar twee van. Troublefree Retail is een goede en betaalbare oplossing voor o.a. het maken van

bedrijven die internetdiensten leveren zijn alleen op het internet te vinden. “Wij niet, wij zijn een lokaal bedrijf met een voordeur. Klanten kunnen ook bij ons binnenlopen”, laat Theo Heemskerk weten.

Santos Race- en ATB Specialist

Ook leveren wij merken zoals: Duell Litespeed, Merida en Ridley. Openingstijden: Dinsdagavond: 18.00 - 21.00 uur Vrijdagavond: 17.00 - 21.00 uur Zaterdag: 10.00 - 13.00 uur Andere tijden mogelijk na telefonische afspraak: 06 18639261

Troublefree zoekt nog dealers voor hun diensten. Interesse of wilt u meer weten over Troublefree? Kijk dan op www.troublefree.nl of neem contact op met Troublefree via 0252-783195 of info@troublefree.nl

per maand onb. Fitness en groepslessen opzegbaar v.a

Wij leveren exclusief customized spuitwerk voor Santos fietsen. Opbouw volgens eigen specificaties mogelijk.

offertes, orders, pakbonnen en facturen. Dit pakket is ideaal voor ondernemers. Allerlei informatie en afspraken worden er in opgeslagen. Troublefree Smartbulb is een speciaal programma voor bollenexporteurs.

31 euro p/m

0252-344600 www.therightmove.nl Walserij 72 tegenover de karwei

Gieterij 27-29 2211 WC Noordwijkerhout

OPRUIMING 10%

20%

40%

30%

50% SMEDERIJ 2 T (0252) 37 09 49 SMEDERIJ 12 T (0252) 21 36 80 2211 SM NOORDWIJKERHOUT WWW . TURK - ROOF . NL INFO @ TURK - ROOF . NL


GEZOCHT: bezorgers m/v voor LisserNieuws

met ! d e o p s vanaf 13 jaar

Goede verdiensten! Voor informatie kun je contact opnemen met Bouwe Prins tel.: 071 40 22 901 of mail naar verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

www.uitgeverijverhagen.nl

WEEKTOPPER HYUNDAI TUCSON 2.0 CVVT 2WD DYNAMIC Bouwjaar:

juni 2007

Km.-stand:

136.422 km

Kleur:

Zwart

Brandstof:

Benzine

Versnellingsbak: Handgeschakeld, 5 versnellingen

Kijk voor details en ons totale aanbod op:

www.autokwaak.nl

A U T O M O B I E L B E D R I J F

van der Kwaak t

t

VERKOOP

t

INKOOP

t

INRUIL

t

FINANCIERING

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg tTel. 071-4021513 www.autokwaak.nl t info@autokwaak.nl

Santos Race- en ATB Specialist Wij leveren exclusief customized spuitwerk voor Santos fietsen. Opbouw volgens eigen specificaties mogelijk. Ook leveren wij merken zoals: Duell Litespeed, Merida en Ridley. Openingstijden: Dinsdagavond: 18.00 - 21.00 uur Vrijdagavond: 17.00 - 21.00 uur Zaterdag: 10.00 - 13.00 uur Andere tijden mogelijk na telefonische afspraak: 06 18639261

Gieterij 27-29 2211 WC Noordwijkerhout

Kleen Edelmetalen geeft nuttige tips bij de verkoop van uw goud

Tijmstraat 1 – Katwijk aan Zee Volgens Kleen Edelmetalen uit Katwijk aan Zee hangt er helaas soms zeer terecht een wat louche sfeer over de goudhandel. Er wordt veel misbruik gemaakt van de onkunde van mensen die meestentijds hun goud en zilver slechts eenmaal in hun leven verkopen. Men  weet meestentijds niet waar op gelet moet worden bij advertenties en bij de taxatie van sieraden. De grootste truc van de goudinkoper is, hoe lok ik de (meeste) mensen naar mijn goudhandeltje. Hierin is helaas veel misleiding. Hierbij enkele tips waar u op moet letten bij het verzilveren van uw sieraden. Let wel, ook hierin geldt dat acht meer is dan duizend.   Misleiding in advertenties Sommige goudhandelaren adverteren in regionale kranten met de 24 karaats fijngoudprijs. Op zich niets mis mee, maar bijna niemand heeft zuiver goud in huis. Behalve die mensen die destijds goudbaartjes als belegging gekocht hebben. De sieraden van de meeste mensen bestaan echter 14 krt en 18 krt goudgehalte. Door het zien van de fijngoudprijs in de krant wordt men gelokt en misleid, en vervolgens bij de desbetreffende goudinko-

per teleurgesteld. Eenmaal in de winkel besluiten de meeste mensen toch hun goud te verkopen voor de aangeboden 14 krt of 18 krt goudprijzen.

€ 21,95 p. gram = 14 krt € 27,95 p. gram = 18 krt

Wél of geen goudkeurmerk Andere goudinkopers bieden zeer hoge goudprijzen, maar goochelen met goudkeurmerken. In uw 14 krt gouden horloge staat 585, maar dit cijfer had volgens de goudinkoper in een ovaal eikenblad moeten staan. Hierdoor is uw goud € 1,00 per gram minder waard. Deze kanttekening stond in een folder van de goudhandelaar die hij u dan pas laat zien, maar stond niet bij zijn geboden goudprijs.  

Weegschaal niet in zicht Er zijn ook goudinkopers die hoge prijzen in de krant of op hun websites bieden, die bij de toetsing van uw goud enkele grammen minder berekenen dan het daadwerkelijke gewicht van uw gouden sieraden. Als u alvorens uw goud niet op een keukenweegschaal gewogen hebt, moet u afgaan op het woord van de goudinkoper. Er zijn ook goudinkopers die soms even naar achter lopen om uw goud ergens in een achterkamertje te wegen. Er zijn maar weinig mensen die de vrijmoedigheid hebben om te durven eisen dat de goudweegschaal van de inkoper duidelijk in hun zicht komt.   A-B-C klanten Goudinkopers die niet adverteren met goudprijzen, maar u lokken met hun jarenlange ervaring, met hun deskundigheid, en met de ogenschijnlijke degelijke uitstraling van hun bedrijf, en daarbij altijd hoog staan in de ranking bij Google, toetsen niet alleen uw goud, maar toetsen door middel van een handig babbeltje ook of u al elders bent geweest en of u op de hoogte bent van de goudprijzen. Dit soort goudinkopers adverteren met reële prijzen tegen contante betaling, dat wil zeggen, wat zij reëel vinden. Zij verdelen hun klanten onder in ong. vier categorieën: slim, minder slim, stom en oerstom. De slimme, goed geïnformeerde klant die de hoogste prijs voor zijn goud wil hebben, krijgt gewoon uitbetaald wat de concurrent ook biedt. De minder slimme klant die een ieder het zijne gunt krijgt daarentegen minder uitbetaald. De stomme, slecht geinformeerde klant krijgt nog minder, en de oerstomme klant wordt meedogenloos een poot uitgetrokken. De zgn. stomme en oerstomme klanten zijn vaak oudere mensen die bijv. geen internet hebben en geheel afgaan

op het praatje en de blauwe ogen van de goudinkoper met zijn nette stropdasje, of het zijn mensen die bijv. een muntenverzameling van hun overleden vader geërfd hebben en daar geheel geen verstand van hebben, krap bij kas zitten en deze zo snel mogelijk van de hand doen. Wat bij dit soort goudinkopers ook een bekende truc is, wanneer men met veel komt aanzetten, zoals bijv. verschillende sieraden, en daarbij een muntenverzameling bestaande uit goud en zilver, baartjes goud en zilver, kortom een mix van allerlei kostbaarheden wat men door de tijd heeft gespaard en verzameld, dan probeert de klant tijdens de taxatie aanvankelijk met de inkoper mee te tellen maar raakt door zijn onervarenheid uiteindelijk de tel kwijt en merkt bijv. niet op dat de goudinkoper niet al zijn aangeboden edelmetalen heeft berekend. Omdat men zich in een mooie, nette, degelijke en veilige omgeving waant, daarbij ook nog een kop koffie krijgt aangeboden, voelt men zich al snel op z’n gemak en geeft men de goudinkoper uiteindelijk het voordeel van de twijfel.   Laatste tip Als u veel hebt, ga dan nooit over één nacht ijs. Vraag altijd een tweede of derde opinie. Ga ook nooit van huis zonder te weten hoeveel het gewicht van uw goud precies is, hoeveel het karaatgehalte van uw sieraden is, en wat de goudprijs is bij de concurrent. De meesten weten waar ze op moeten letten wanneer ze hun goud verkocht hebben, maar dan is het te laat. Men hoort dan bijv. op verjaardagen wat anderen voor hun gouden sieraden gebeurd hebben. Tot uw dienst, en wellicht nog eens tot ziens bij Kleen Edelmetalen aan de Tijmstraat 1 te Katwijk aan Zee, tel. 071 - 8895722.


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

11

streek Kort nieuws Schoolkorfbaltoernooi bij SDO HILLEGOM Het welbekende schoolkorfbaltoernooi komt er weer aan. Korfbalvereniging SDO houdt twee trainingsavonden om de deelnemende kinderen nog beter te laten korfballen.

Jeugd kan taakstraf verrichten bij FC Lisse ‘Die jongen had ons gewoon nodig’ Jongeren uit wijde omgeving welkom door Richard Grootbod

De trainingen worden gegeven op de maandagen 17 en 24 september van 18.30 tot 19.30 uur. Aanmelden kan via www.sdokorfbal.nl. Het veld ligt aan de Stationsweg, tussen Sport Plaza en de tennisvereniging.

Kaarten voor de Vrede LISSE Donderdag 6 september hebben Corrie Plantfeber en Rob van Reisen de eerste “Kaarten voor de Vrede” uitgereikt aan Monique van Steijn, locatie-directrice van de Sint Josephschool. Deze actie is een initiatief van de Fransman Jean Goujon, die Van Reisen had benaderd om aandacht te schenken aan wat er gebeurd is rondom de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling is dat de leerlingen van de groepen 8 deze kaarten bestuderen en deels verzenden aan opa’s en oma’s en andere bekenden om daarmee de herinnering levend houden aan degenen die gevochten hebben voor de vrijheid. De Werkgroep Nationale Herdenking 4 mei Lisse heeft besloten deze actie te koppelen aan de onthulling van een nieuw oorlogsmonument in de tuin van de H.H. Engelbewaarders in De Engel ter nagedachtenis aan de bemanning van het vliegtuig dat op 26 september 1944 is neergestort nabij het buurtschap De Engel.

LISSE FC Lisse heeft een samenwerking tot stand gebracht met de kinderbescherming. Jongeren kunnen bij de club voortaan ook hun taakstraf uitvoeren. “Het is begonnen door een toeval”, zegt secretaris Leen Roossink van het bestuur van FC Lisse. Een collega van hem vertelde dat hij moeite had om een jongen te plaatsen bij een organisatie, waar die jongen een taakstraf kon uitvoeren. “En die jongen bleek ook nog eens een juniorspeler te zijn bij FC Lisse. Toen ben ik gaan nadenken wat wij zouden kunnen betekenen voor die jongen.”

MAATSCHAPPELIJK

In eerste instantie was niemand binnen de voetbalclub enthousiast, maar dat veranderde langzaam. Het bestuur raakte ervan overtuigd dat de voetbalclub hiermee mooi een maatschappelijke taak kon vervullen. “Die jongen had ons gewoon nodig, dat was duidelijk.”

TAAKSTRAF

Het werd het begin van een uitgebreid traject, waarbij vrijwillige medewerkers van de voetbalclub zijn bijgeschoold om jongeren te begeleiden die een taakstraf moeten uitvoeren. “Het gaat eigenlijk heel goed samen”, verklaart Roossink. “Veel van onze medewerkers hebben al jarenlang ervaring in het omgaan met jongeren. Gedragsregels waren voor ons al iets heel normaals

FC Lisse wordt een plek waar jongeren hun taakstraf kunnen volbrengen. Foto: Richard Grootbod en ook dat je de jongeren daaraan houdt.” Het gaat in het nieuwe traject om verschillende soorten taakstraffen. “Dat kan een lichte straf zijn, die in overleg met de officier van justitie is vastgesteld. Maar het kan ook een langduriger straf zijn, die de rechter heeft opgelegd”, aldus Roossink.

VOORDELEN

De voetbalclub heeft overigens geen voorkeur uitgesproken voor lichte of zware gevallen. “En ook niet voor jongens die uit Lisse komen”, vult Leen Roossink aan. “Ze kunnen in principe uit de wijde

omgeving hier naartoe komen.” De taakstraf van die ene juniorspeler leidde uiteindelijk tot een langduriger contact met de Raad voor de Kinderbescherming. “Er zitten voor ons voordelen aan”, zegt Roossink. “Natuurlijk willen we iets goeds doen voor die jongeren, maar tegelijk levert het voor onze voetbalclub ook iets op”.

SCHOONMAKEN

De jongeren houden zich bezig met het schoonmaken van kleedkamers, opruimen van rommel op het park en ze assisteren in de keuken en kantine. “We houden ze op het

rechte spoor en ze doen voor ons nuttig werk”.

TAAKSTRAF

De taakstraf is een straf die veel voorkomt bij jongeren. Rechters delen dergelijke straffen vaak uit bij relatief kleinere vergrijpen, bijvoorbeeld wanneer jongeren iets stelen of kapot maken wat niet van hen is, of als zij bijvoorbeeld iemand in elkaar slaan. De werkstraf is een straf waarbij onbetaald werk wordt verricht dat ten dienste staat van de samenleving. In Nederland kan een werkstraf een maximum 240 uur beslaan.

NIEUWE COLUMN Vanaf volgende week vindt u in het LisserNieuws op deze plek een nieuwe column. Vier specialisten van vier bedrijven uit Lisse zullen u op de hoogte houden van actualiteiten binnen hun vakgebied. Interessante ontwikkelingen, nuttige tips en persoonlijke anekdotes zullen wekelijks

de onderkant van deze pagina vullen. U zult zich zeker herkennen in bepaalde situaties of verhalen. Wij rekenen erop dat u uw voordeel hiermee kunt doen. Daarbij wensen wij u veel leesplezier. Hieronder stellen de columnisten zich kort voor.

Sinds 2010 is de oudste bank van Nederland, SNS Bank, gevestigd in Lisse. Erik Seisveld is directeur en franchisenemer van deze vestiging. Van betaalrekening tot autoverzekering tot pensioenspaarplan… Voor al deze, soms eenvoudige en soms ingewikkelde zaken kunt u terecht bij SNS Bank. Een groot assortiment aan financiële oplossingen en een dynamische markt zijn een prachtige bron van interessante onderwerpen om over te schrijven. Voor uitgebreider en persoonlijk advies kunt u altijd bij ons binnenlopen. Erik en zijn team staan voor u klaar.

Chantal Lefeber (40) makelaar en ondernemer. Sinds augustus 2000 gevestigd aan het Vierkant in Lisse. Met een frisse en heldere visie op de makelaardij gegroeid tot een middelgroot makelaarskantoor in de Regio. Samenwerkend met 5 regionale makelaarskantoren onder de naam ZekerVia makelaarsgroep en hierdoor zichtbaar in de gehele Duin- en Bollenstreek en in de Haarlemmermeer. Een makelaar die vindt dat betrokkenheid, passie en enthousiasme vooraan moeten staan om het prachtige vak ook in deze tijden kleur te geven.

Graag stellen wij Notariskantoor Timmers te Lisse aan u voor. Naast notaris Rob Timmers bestaat het kantoor op dit moment uit drie kandidaat-notarissen en elf medewerksters. Wij willen u graag laten zien dat een notariskantoor niet saai hoeft te zijn maar dat wij u op een creatieve manier oplossingen kunnen bieden voor ingewikkelde en minder ingewikkelde vragen. In onze column geven wij u een kijkje in de dagelijkse praktijk van ons notariskantoor. Staat u voor een belangrijke beslissing, privé of zakelijk, dan bent u bij ons van harte welkom.

SNS Bank Kanaalstraat 58a, Lisse 0900 1850 erik.seisveld@sns.nl

Chantal Lefeber Makelaardij Heereweg 211, Lisse 0252 42 91 19 info@chantallefeber.nl

Notariskantoor Timmers Heereweg 21 Lisse 0252 41 40 08 info@notaristimmers.nl

Als belastingadviseur/(RB-lid) is Johan van Steijn verbonden aan Kromhout, accountants en belastingadviseurs in Lisse. Tevens is Johan onafhankelijk financieel planner (FFP-lid). “Ik merk namelijk dat onze klanten veel behoefte hebben aan maximaal financieel inzicht. Bovendien is het heel boeiend en dankbaar werk.” Financieel planners die zijn aangesloten bij de Federatie Financieel Planners (FFP) onderscheiden zich door integriteit, kwaliteit, deskundigheid en ervaring en zijn in staat om u integraal te adviseren over uw financiële toekomst. Kromhout, accountants en belastingadviseurs Kanaalstraat 270e Lisse 0252 41 74 50 js@kromhoutlisse.nl


SNUFFELMARKT ROELOFARENDSVEEN

Zaterdag 15 + zondag 16 sept. 10.00 - 16.00 uur

De Lasso 24, 2371 GX

Roelofarendsveen

Zondag 20 sept MEGAMARKT

Reserveer tijdig!

info/reservering 071-3312067 www.snuffelmarkt.nu

Openingstijden: maandag dinsdag woensdag t/m vrijdag zaterdag

gesloten 13.00 tot 17.00 uur 10.00 tot 17.00 uur 10.00 tot 14.00 uur

SBStext pag. 637

Tel. 0252-520557 - Fax 0252-525870 - 06-22795993

Katwijk Zaterdag 15 september 14.00-17.00 uur

Herfst/ winter

&

Deze middag worden de nieuwste trends en stylen geshowed in Winkelhart Zeezijde in het centrum van Katwijk aan Zee. Op 3 verschillende catwalks zal een presentator/ trice op diverse vlakken de trends en noviteiten belichten van de komende herfst- en winterperiode. De overdekte catwalks bevinden zich in de Princestraat, Badstraat en Emmaplein. Trends in mode, modellen, visagie, haar, vervoer (auto`s, (pimp)scooters, fietsen, etc.), eten, koken, uitgaan, muziek, inrichting, verwarming, verlichting, communicatie, wellness, fitness, (winter)sport en een Live-metamorfose m.m.v. o.a. kapper Edwin Minnee.

Style Trends Event

Personal Shoppers: Op deze Style-& Trenddag staan er zogenaamde “personal shoppers” klaar bij alle leden van de winkeliersvereniging Winkelhart Zeezijde. Het winkelend publiek kan gebruik maken van hun deskundigheid want zij zijn op de hoogte van de laatste trends in hun branche….!

De middag wordt om 16.45 uur afgesloten met een spectaculaire Herfstlaarzenrace. Bij voldoende deelname ligt er zowel voor de heer als dame, die als eerste over de finish gaat, een Winkelhart Zeezijde Weekendcheque klaar!


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

13

streek Kort nieuws Kids Vintage Fair HILLEGOM De Kids Vintage Fair is een gezellige beurs met tweedehands kinder(merk)kleding in alle maten, speelgoed en kindergerelateerde items en activiteiten. Nieuw bij deze editie is een creatieve doehoek voor kinderen en schmink. Samen met de al ingeschreven deelnemers worden 30 kraampjes gevuld en hopen we weer net als in maart op veel bezoekers en bovenal een gezellige middag. De deuren van De Hoeksteen, Karel Doormanplein 2, gaan op zaterdag 22 september open om 13.30 uur. De fair duurt tot 16.00 uur. Wie zelf ook wil deelnemen aan de Kids Vintage Fair met een kraam of leuke kinderactiviteit kan mailen naar kidsvintagefair@hotmail.nl.

Bieb vrijdag dicht

Nieuw plan voor woonzorgcentrum Belang van bewoners voorop Gefaseerde sloop en nieuwbouw door Lia in ‘t Veld

LISSE Er is een nieuw plan voor Rustoord. De bewoners kunnen eind 2015 naar hun nieuwe woning. Eind vorig jaar werd het plan Trompenburg stopgezet. Er waren teveel bezwaren van omwonenden en het gehele plan bleek financieel niet haalbaar. Woningstichting

Eigen Haard, zorgverlener DSV en de gemeente hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuw plan, waarbij de nadruk ligt op een snelle ontwikkeling van het woonzorgcentrum. Vorige week dinsdag werd het plan gepresenteerd.

BEWONERS

Gerard Herbrink van DSV gaf aan blij te zijn met de snelheid waarmee het nieuwe plan is opgesteld.

“Voor onze bewoners is het belangrijk snel duidelijkheid te krijgen.” Ook wethouder Brekelmans toonde zich tevreden. “Het belang van de huidige bewoners van Rustoord had bij het ontwikkelen van dit plan prioriteit. Het loskoppelen van Rustoord van de rest van het gebied Trompenburg bleek de beste optie.”

VIER LAGEN

Het nieuwe woonzorgcentrum heeft

Dollen in De Vosse

Broemrit voor senioren

HILLEGOM Op vrijdag 14 september is in verband met de Hillegomse najaarsfeesten de Bibliotheek Duinrand, vestiging Hillegom de gehele dag gesloten. De vestigingen Bennebroek, Bloemendaal, Vogelenzang en Zandvoort zijn deze dag gewoon geopend. Kijk voor informatie over de openingstijden op www. bibliotheekduinrand.nl

Beweegkriebels voor peuters LISSE Dance Masters Welkom start binnenkort met ‘danslessen’ voor peuters. De training Beweegkriebels is bewegen en dansen voor peuters van 2 tot 4 jaar, door middel van muziek en spel. De training is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. De motoriek van de kinderen wordt verbeterd door middel van muziek, verhaaltjes voorlezen en bewegen met voorwerpen (ballen, knijpers etc.). Ook mogen de kleintjes zelf muziek maken. De lessen worden gegeven op woensdagochtend om 10.30 uur. De kinderen worden begeleid door een (groot)ouder of andere begeleider. Rachell van der Veek geeft morgen, woensdag 12 september, een gratis proefles voor geïnteresseerden. Opgeven voor de proefles kan via info@ welkomdancemasters.nl. Voor meer informatie: www.dancemasterswelkom.nl.

Rockclassics in Solution HILLEGOM Bij Solution is er op donderdag 13 en vrijdag 14 september een bijzonder optreden van Chad Stewart, Michael Thomas en Danny Nordal. Zij spelen twee avonden op rij twee uur lang rockclassics. Vrijdag 14 september wordt het voorprogramma verzorgd door Why Not? Het optreden op donderdag 13 september is van 20.00 tot 0.00 uur en op vrijdag 14 september van 21.00 tot 2.00 uur. De entree is op beide dagen € 7,50. Op de donderdag betalen jongeren t/m 21 jaar € 5,-.

HILLEGOM De Vosse heeft de deuren weer gesloten. Afgelopen zondag was het traditionele hondenzwemmen. Ongeveer 200 honden kwamen met hun baasjes een duik nemen. Foto: Annemiek Cornelissen

HOREN & ZIEN

Kunst in een schuur Er was eens... Zo beginnen de meeste sprookjes. Vaak lopen ze goed af, soms niet. Een paar kunstenaars vormden jaren geleden een groep. Wilde plannen. Tomeloze ambities. Kunst toegankelijker maken en bruisende evenementen organiseren. Dat kon allemaal, want ze kregen tijdelijk een groot pand in Sassenheim. BIB Kunsthal werd het gedoopt. De BIB dat waren zij (Bollenstreek in Beeld) en het pand was de Hal (met een knipoog naar de befaamde Rotterdamse Kunsthal). De groep nam kunst serieus. Nieuwe leden werden na strenge ballotage toegelaten. Na een paar spetterende exposities kwam de klad er in. Het publiek bleef weg. Alleen de prosecco van Wie: Wat: Waar: Wanneer:

vier bouwlagen met in totaal dertig verpleegkamers. Op de begane grond bevinden zich de algemene ruimtes. Er omheen liggen 25 zorgappartementen en 23 huurappartementen. Ook zijn er drie appartementen, bedoeld voor tijdelijk bij DSV verblijf. Naar verwachting start bouwbedrijf Horsman & Co medio 2014 met de gedeeltelijke sloop. Daarna start de nieuwbouw.

de Aldi bruiste nog. Het pand werd gesloopt voor woningbouw. Een aantal kunstenaars haakten af en zagen hun idealen verbleken (en ook hun expositiemogelijkheden). De BIB heeft zich sinds kort teruggetrokken in een Bollenschuur op de grens van Hillegom en Lisse. Iedereen die iets creatiefs doet is welkom, mits hij of zij de contributie betaalt. De groep bestaat nu uit professionele kunstenaars, amateurschilders en creatieve hobbyisten. Een bordje op de pui kondigt een inloopatelier aan. Je kunt voor 5 euro binnen - onder leiding - een model of een stilleven tekenen. Voor een naaktmodel betaal je iets meer. Ook is er een inspiratiecursus voor mensen die

Kunstenaar & Creatievelingen BIB Kunstschuur Hillegom Leidsestraat 278 Vrijdags en zaterdags van 13.30 tot 17.00 uur

geen inspiratie hebben. Dat kun je dan in tien lessen leren. Op de 1e zaterdag van de maand vindt er een culturele activiteit plaats. Wat? Dat is een verrassing. Kunst is dan wel cultuur, maar niet alle cultuur is kunst. Enthousiast geworden ben ik een kijkje gaan nemen in het pand naast de oude Steenfabriek. Aan de buitenkant treft ik wervende reclameborden aan voor een soccershop, een metaalrecyclingbedrijf en iets van Lootz ‘special for life’; vervoersmiddelen en steigerhout. Aan de zijkanten ontdek ik ook een bordje met de naam BIB Kunstschuur. Kijkend door het raam, zie ik op de benedenverdieping een kunstwerk dat aan Joseph Beuys doet denken. Het bestaat uit een ladder, ’n stoffer, ’n slang, ’n zak cement, vlaggetjes, twee kabels en een Afrikaans beeld. Dat smaakt naar meer. Als ze open zijn ga ik binnenkort eens op de eerste verdieping kijken.

HILLEGOM Veilig Verkeer afdeling Hillegom houdt op woensdag 3 oktober een Broemrit voor 50-plussers. Deze begint om 9.00 uur en is rond 16.00 uur afgelopen. Die dag krijgt men niet alleen een gedegen opfriscursus theorie en een rijproef in de eigen auto, begeleid door gekwalificeerde rijschoolhouders. Men krijgt ook een indicatieve gehoor- en ogentest. De reactiesnelheid wordt getest op een remreactietester. Ook is er informatie over het effect van medicijnen op het rijgedrag en er wordt een informatieve DVD getoond. Omdat dit programma een hele dag duurt, krijgt men een lunch aangeboden. Meedoen aan de cursus heeft geen enkele consequentie voor het rijbewijs. De cursus wordt afgesloten met het uitreiken van een certificaat van deelname. Deelname kost 25 euro. Geïnteresseerden kunnen zich vóór 20 september aanmelden bij mw. M. Dekker- Blom, tel. 0252521251 / 06-54755007 of via marian@matmar.nl

MULTI-KUNSTENAAR PETER NIEUWENDIJK BEKIJKT, BELUISTERT, BETAST EN BELEEFT KUNST & CULTUUR IN LISSE EN HILLEGOM

Peter Nieuwendijk is bestuurslid van HiPRO (Hillegom Promotie). Ook is hij internationaal voorzitter van de wereldfederatie voor cartoonisten.


14

DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

reportage

Boven Tropische weersomstandigheden tijdens het Oktoberfest in de Hoftuin.

Onder De Hollandse avond in de spiegeltent: niet zo druk, maar wel gezellig.

Feest in Hillegom De Najaarsfeesten zijn begonnen en ook dit jaar is de Harddraverijvereniging Hillegom en omstreken er in geslaagd een gevarieerd programma in elkaar te draaien, met als hoogtepunt de Spiegeltent, die sinds afgelopen vrijdag weer in de Hoftuin staat. Zoals gewoon begonnen de feesten weer met Gezellig in de Hoftuin, waar de kinderen mee konden doen aan diverse spelletjes en daarmee kermiskaartjes konden verdienen. Zo kon men onder andere kale kop schieten, muizenmeppen en spijkerslaan. Om 20.00 uur gaf zanger Dirk Meeldijk het startschot voor een ballonnenwedstrijd en gingen er rond de 300 ballonnen de lucht in. Vrijdag was de scootmobiel behendigheidswedstrijd voor ouderen uit de omgeving weer een druk bezocht evenement. Nieuw was op deze dag een tafeltennistoernooi in de leeftijdsgroep van 17 jaar en ouder. De stratenloop mocht niet ontbreken en op deze dag vond ook de eerste activiteit plaats in de spiegeltent, een Hollandse avond

Boven Kinderen konden kleien en schilderen tijdens Creatief rondom de oude pomp. Links Laveren op de hindernisbaan voor scootmobiels aan het Dunantplein.

waar veel belangstelling voor was. De Amstel Live Band zorgde zaterdagavond voor een groot feest in deze mooie tent, terwijl zondagmiddag de liefhebbers van braadworsten, bierpullen en Duitse schlagers volop aan hun trekken kwamen tijdens een Oktoberfest. Italiaanse hapjes en muziek waren op maandagavond de ingrediĂŤnten voor een gezellige feestavond.

BLUSFESTIJN

De Hillegomse bandweer pakte weer groots uit tijdens het gein en blusfestijn afgelopen zaterdag op het Henri Dunantplein, waar een spectaculaire stormbaan was opgezet, waarop volop schuim werd gespoten. De kinderen hadden pret voor tien en konden ook nog eens brandjes blus-

sen en tourritten maken met een brandweerauto. Creativiteit mocht niet ontbreken, want door de jeugd kon er weer zoals vanouds bloemstukjes worden gemaakt, gekleid worden, getekend en bloempotjes worden beschilderd. Muziekvereniging Cresendo gaf zaterdagmiddag een concert in Zorgcentrum Bloemswaard. De familiefietstocht op zondag bracht de deelnemers weer langs een mooie route door de Bollenstreek en tenslotte was het pokerkampioenschap in Cafe Murphy ’s Law weer een mooie afsluiting van dit eerste gedeelte van tien dagen lang feesten in Hillegom. De komende dagen zullen er wederom tal van activiteiten plaatsvinden voor jong en oud.

Boven Oktoberfest in de Hoftuin, in de schaduw onder de bomen naast de spiegeltent.

Links Het Gein- en Blusfestijn van de (jeugd)brandweer trok honderden kinderen naar het Henri Dunantplein.


DINSDAG 11 SEPTEMBER 2012

15

service Krantenwijk In de enorme stapel post kom ik een slordig briefje tegen waarin door een lokaal weekblad om bezorgers gevraagd. Ik loop gezwind naar boven en geef het papier aan onze dochter van dertien. Voor haar is shoppen net zo belangrijk als eten en drinken. Ze stuurt een bloemrijke mail en wordt per omgaande aangenomen! Haar eerste betaalde werk is een feit. Enige weken later wordt een loodzware stapel kranten geleverd. Ik had beloofd mee te gaan bij haar eerste bezorgrondje en samen gaan we op pad. Sommige brievenbussen zijn lastig te vinden,

Column Poespas

COLOFONmaar dan toon ik haar waar ze staan. Soms doen we allebei een kant van de straat omdat er een onweersbui dreigt en we zo sneller klaar zijn. Drie dagen later word ik ’s avonds gebeld voor een kreupele kat. Het arme dier is de weg over gestoken en door een draaiend fietswiel heen gesprongen…! De spaken fungeren als frietsnijders. Haar rechter voorpootje bungelt erbij. Op de röntgenfoto blijkt het om een zeer gecompliceerde breuk te gaan. Ik pak haar goed in een beschermend schoudersteunverband in. Ik mail de foto’s met spoed naar de orthopeed. De

volgende ochtend kan het meervoudig gebroken pootje met twee pennetjes en een plaatje worden gerepareerd door de orthopedische specialist die bij ons op de kliniek komt. Binnen vierentwintig uur na binnenkomst kan het poesje weer voorzichtig lopend naar huis in haar felroze vervoersmandje. Bij het afrekenen kijkt de eigenares mij zuchtend over haar bril van Dolce en Gabana heen aan en zegt: “Ik snap echt niet dat u ook nog eens een krantenwijk moet lopen…”

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt tweewekelijks over zijn praktijk

ZIJERVELD ZIET

Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag

Fotograaf: Corine Zijerveld, vaste fotograaf

Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Redactie: Cor de Mooij, 06-13017660 cor.de.mooij@uitgeverijverhagen.nl

Camera: Nikon D700 Datum: 29 augustus Tijdstip: 15.00 uur Locatie: Fiets- en wandelpad Meerbos ongeveer ter hoogte van de brug N207

redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Marca Bultink Annemiek Cornelisse Richard Grootbod Ilse Hesp Lodewijk Kamps Ed Olivier Hans Pronk Lia in ‘t Veld Kees van Zuijlen Peter Nieuwendijk

Het doorgaande aan de N208 is momenteel verre van doorgaand. Handig is dat niet, maar laten we nog even in onze vakantiestemming blijven en de werkzaamheden zonder haast en irritatie proberen te omzeilen. Er zijn nog best wat wegen van en naar Hillegom bereikbaar. Ben je lopend, met scootmobiel, te paard of op de fiets dan blijkt er een geweldig mooi pad te liggen achterin Beinsdorp. Had ik al wel gespot maar nog niet eerder zelf ervaren. Er zijn bankjes, bloemetjes en braamstruiken. Je hebt er helemaal geen last van het verkeer. Graag wil ik dit pad aan eenieder aanbevelen.

Fotografen: Frank Bonnet Rob Joore Wim Krol Bouwe Prins Sven van der Vlugt Cees van ’t Wout Corine Zijerveld Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

PUZZEL

De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

De overgebleven letters vormen de oplossing. Stuur uw antwoord uiterlijk 17 september naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of per mail naar cor.de.mooij@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is Aad Kortekaas uit Hillegom. Gefeliciteerd! Hij krijgt de biografie van wielrenner David Millar ‘Koersen in het Duister’ toegestuurd. (Kosmos Uitgevers, ISBN 9789043914499. Winkelprijs €19,95).


TOP BOXSPRINGS IN DIVERSE KLEUREN, MATEN EN STOFFEN!!

25 - TOP K 19

S

S

25 - TOP K 19

BEDS 2 BASIC DÉ NR. 1 BEDDENSPECIALIST IN UW REGIO! IT LITE SIND WA

www.beds2basic.nl

S G A D t/m N 0 :0 3 O 1 Z uur 0 :0 7 1 ! ! N E OP

KOM LANGS, ZIE ONDEROP ONZE OPENINGSTIJDEN, U BENT VAN HARTE WELKOM.

!

REN U GRATIS

WIJ ADVISE ? KOM LANGS

ECHT

SLAAPT U SL

L A A M I N I M N A V IsTic!! E T I L A W K G N I a AUP ewent bent van Beds 2 B

ITEIT SIN AL D W

S G N I R P S X O B LUWXALEITEIT #####

N E S S A R T A M N E S G N I R P S B OX SIC IS

K

Beds 2 Basic WINT VAN AUPING!!

MATRAS KNALLERS!

(VAN LANDSCHOOT)

MATRASSEN SPECIALIST

e 2

A BEDS 2 BLITEIT!! A ##### KW

OFFICIELE CONSUMENTENBOND TEST!

Designhoofdbord! + 2 Beklede boxen + 2 geveerde matrassen gestoffeerd!! + hoogwaardig dekbed + 1 comfort matras topper! + 2 luxe kussens

LAAGSTE PRIJS!

M

LAAGSTE PRIJS!

KOOP NÚ BETAAL LATER!!!

GEEN LEVERTIJD, GEEN AANBETALING! EN ALLES UIT VOORRAAD LEVERBAAR BINNEN 1 WEEK IN UW SLAAPKAMER!

R IN 5UREN! A A B LEVERLENDE KLE CHIL VERS

M

ONGELOOFLIJK COMPLEET

DEZE WEEK VOOR

399.-

-64%

€ 199,Leverbaar in alle maten!

ook leverbaar 1.40 / 1.60 en 1.80 en ook leverbaar in pocketveer uitvoeringen!

Maat 1.20

Kom langs en test deze fantastische boxspring!

2e

Eigenschappen:

√ 15cm Koudschuim kern √ Ergonomische comfortzones √ Elastisch dubeldoek tijk √ Afritsbare en wasbare

MATRAS GRATIS!

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING BRIXTON ONGELOOFLIJKE PRIJS!!!

blokpoten met aluminium afgewerkt

Ma

tra

s

SUPER QUEEN

Ook verkrijgbaar in de maten 1.60 én 180 breed

€ 49,-

ANTI-ALLERGISCH

€599,-

Leverbaar in alle maten!

2e

Leverbaar in alle maten!

√ Goede matras voor de laagste prijs √ Geschikt voor vaste en verstelbare bedbodems

#####

M

(CLASSIC HANDMADE!)

Beds 2 Basic EXELLENT SLAAPCOMFORT!!

WINNAAR!!

€999,Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

2e MATRAS GRATIS!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

√ Handgemaakt matras met 7 slags micro pocketveer √ 500 veren /m2 √ 7 comfortzones √ Zomer en Winterzijde

Ma

Ma

tra

tra

s

MONTE CARLO

s

POLYSENSUAL

SUPER STUNT!

Normaal 2399.-

999.####

Maat 1.40

tra

s

€179,-

Wasbare en afritsbare tijk In harde en medium uitvoering

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

2e MATRAS GRATIS!

2e

Eigenschappen:

√ 19cm SG25 Polyether kern √ Elastisch dubbeldoek tijk √ Handgrepen

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-slags Pocketveer √ 300 veren m2 met 2,5 cm Comfortschuim afdeklaag √ 5 ergonomische comfortzones √ Elastisch dubbeldoek tijk

TOP MATRAS!

e

2

MATRAS GRATIS!

1.975

incl. draadloos bedienbare electromotoren, spanningsvrij

Vanaf Leverbaar in alle maten

LUXE MATRAS!!

€899,EXCLUSIEF SLAPEN!

2e MATRAS GRATIS!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

√ 7-Slags MICRO pocketveer √ 500 veren m2 met 2cm HR60 koudschuim afdeklaag √ 7 gepatenteerde comfortzones √ Winter/zomer zijde!

Ma

Ma

tra

s

ROYAL WELLNESS

tra

s

SLEEP KING

tra

s

BRIGHTON

IS 1 GRAT D én DEKBE IS T A 2 GR NS!! KUSSE

€ 599,-

ANTI-ALLERGISCH

WINNAAR!!

Prijs voor vaste uitvoering

NIEUW!

€ 299,-

NIEUW!

Beds 2 Basic

Ma

Ma

SENSE BLUE

s

#####

* TOP DESIGN BOXSPRING MEEST * WINNAAR onder de Luxe Boxsprings VERKOCHT!! * Luxe kwaliteits design Hoofdbord * 2x Luxe gestoffeerde boxen Normaal 4199.* 2x Luxe actieve Hoog-Laag TOP-AANBIEDING! VANAF pocketveer matras (7 zones) * Luxe Henson Twintopper, zomer en winterzijde * Stoffen zijn 100% vuilwerend * Luxe blokpoten met aluminium afgewerkt * Luxe in- & uitstap verlichting Electrische versie: in meerdere stoffen en kleuren

tra

SILVER 500

COMPLEET!!!

-58%

Luxe Design hoofdbord + 2x electr. verstelbare boxsprings met pocketvering, + 2x supersterke volva motoren + 2x topkwaliteit pocketveermatrassen + 2x poten set + 2x metalen matrasrem keuze uit diverse maten!

Ma

NIEUW!!

BRIXTON COMPLEET EN AFZONDERLIJK ELECTRISCH VERSTELBAAR!!

#####

√ 7-Slags pocketveer √ 360 veren m2 met 2cm HR50 koudschuim afdeklaag √ 7 ergonomische comfortzones √ Afritsbare en wasbare tijk

MATRAS GRATIS!

Beds 2 Basic

WINNAAR!!

LU atras XE !

HEALTH EMPEROR

Eigenschappen:

2e

Eigenschappen:

MATRAS GRATIS!

at

ra s

BALANCE SENSE

Normaal 1099.-

COMPLETE 2-PERSOONS ELECTRISCHE BOXSPRING NORWICH ACTIE!!

LA atras A PR GST IJS E !

BASIC

BEDS 2 BASIC!! 1 JAAR OPEN

Daarom dus Beds 2 Basic!!

COMPLETE 2-PERSOONS KWALITEITS BOXSPRING VICTORIA MEGA ACTIE!!!

MATRAS GRATIS!

Zoals u g

√ 7-slags Pocketveer 360m2 4cm koudschuim toplaag √ Anti-allergisch √ WInter- en Zomerzijde √ Hard dik TOP-Matras!

KLASSE MATRAS

ANTI-ALLERGISCH

Leverbaar in 80 en 90cm

Eigenschappen:

NIEUW!

2e MATRAS GRATIS!

€ 999,-

€ 269,-

Leverbaar in alle maten!

Leverbaar in alle maten!

Eigenschappen:

√ Top HR60 Koudschuim! √ 4cm traagschuim in tijk √ Koel in de zomer √ 3D profiel / hard en zacht √ Beter ligcomfort en ventilatie

e

2

MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ Dikke koudschuim vulling √ Hoge veerkracht √ Blijft koel tijdens de nachtrust √ Vormt perfect naar uw lichaam √ 19cm

€599,-

Leverbaar in alle maten!

2e MATRAS GRATIS!

Eigenschappen:

√ 7-Slags pocketveer √ 500 veren m2 + 4 cm koudschuim/ visco of latex √ 7 ergonomische comfortzones √ 2-zijdig te beslapen!

NIEUW IN HET ASSORTIMENT > MOLTONS VOOR MATRASSEN EN TOPPERS IN ALLE MATEN!!

Openingstijden

Koopavonden

Ma. Di. / Wo. Do. / Vr. Za. Zo.

Do. / Vr.

13:30 - 18:00 10:00 - 18:00 10:00 - 21:00 9:30 - 17:00 13:00 - 17:00

18:30 - 21:00

post@beds2basic.nl

 071

WWW.BEDS2BASIC.NL

2000168

Adres: Kerkstraat 58 - Noordwijk (binnen) INGANG Passage - naast De Ridder schoenen PRIJZEN ONDER VOORBEHOUD

De getoonde aanbiedingen zijn slechts een klein gedeelte van ons assortiment | Kom ook langs voor onze kwaliteits kussens en accessoires!

asic

Bij Beds 2 B

prijzen √ Laagste liteit a w k √ Beste mfort o c te s e √B dvies √ TOP-a ervice -s P O T √

November 2011 Zet- en drukfouten voorbehouden

LN_week_37_12  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you