Page 1

Zorg Thuis Zorg Thuis in Hillegom UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P7

27 mei 2014 JAARGANG 02 NR 22

nieuws P3

WAARDERINGSSPELD VOOR BART VAN GERVEN

sport P9

Drie keer nationaal goud voor Fit

College Hillegom aan de slag

COLUMN Poespas

P19

n

Interesse in Floralis in aanbouw

Inbraak Van Ostadelaan Lisse n In een woning aan de Van Ostadelaan is zaterdag tussen 14.30 en 18.00 uur ingebroken. Toen de bewoonster terug kwam van het boodschappen doen, zag zij verschillende kasten open staan en spullen op de grond liggen. De gehele woning bleek doorzocht en overhoop gehaald. Hierdoor is nog niet bekend wat er is weggenomen.

Kleding centraal bij Repair Café Lisse n Kapotte kleding krijgt extra aandacht tijdens het Repair Café op zaterdag 31 mei in de Greef. Tussen 11.30 en 14.30 uur is het café geopend. De toegang is gratis.

Tweede krakerplaats de Waterval Lisse n De leerlingen van groep 8 van Jenaplanschool De Waterval zijn bij Nationale Jeugdkrakercompetitie 2014 tweede geworden met 120 punten in 15.46 minuten. Even binnenkijken bij het toekomstige Huis van Cultuur. |Tekst en foto: Arie in ‘t Veld

Veel Lissers hebben zaterdag belangstelling getoond voor de voortgang van de bouw van Floralis. Door mensen van met name Horsman en Co werden ze op ‘De Dag van de Bouw’ over de vorderingen op de hoogte gebracht. Binnen verschijnen de eerste elementen die rechtstreeks met het

toekomstige gebruik te maken hebben, zoals de draagconstructie waar de theaterlampen, decors en doeken aan opgehangen kunnen worden. Vermoedelijk wordt Floralis in oktober opgeleverd en kan daarna worden gewerkt aan het gebruik ervan door diverse verenigingen en de bioscoop.

De hersenkrakers zijn korte verhaaltjes met een vraag. De antwoorden moesten de leerlingen zelf op internet vinden.

ONS GEZIEN BIJ TRANSFERIUM?

J.M. van Steijn & Zn V O O R H O U T

Gezocht

EnthousiastE dirigEnt(E)

AvanceFloors Systeemparket 22,5 cm eiken, diverse kleuren compleet geplaatst

Vanaf 25 april

TUINPLANTENMARKT Moderne planten, aangeboden in een ouderwets gezellige kas. Echt alle bloeiende eenjarigen voor in potten,

voor

€ 99,- / m

2

* vraag naar de voorwaarden

www.kroonparket.nl

voor een nieuw op te richten kerkkoor van de Protestantse Gemeente te Warmond. Graag reageren voor 1 juli 2014 bij: jan.marga@hoekstra.cc (071-3010054) of scheltetruusje@kpnmail.nl (06-50914097)

Gratis advies Alle soorten kunstgebitten, ook op implantaten Avond of weekendafspraak in overleg Aangesloten bij uw zorgverzekeraar Weekenddienst 06 1 777 6 777

Laat u ook eens verrassen in onze kassen!

Rijnsburgerweg 17 - Voorhout - Tel. 0252 210252 (de weg bij de dokterspost t.o. benzinestation G. Dol)

Openingstijden: ma. t/m za. 9.00 - 18.00 • vrijdag koopavond

BANG & OLUFSEN BRUSSEE RIJNSBURG

EEN MOOI KUNSTGEBIT

bloembakken, hanging-baskets, ook voor in de tuin. sdag Hemelvaart n geopend va ur u 10.00-17.00

ZIE OOK ONZE ADVERTENTIE IN DIT BLAD OF BIJ RTL-4: WWW.BRUSSEE.EU

H. M. VAN BEEK tandprothetische praktijk KANAALSTRAAT 187a

LISSE

0252 425 850

WWW.GEBITSKUNST.NL


SAMSUNG CURVED LED HD-TV

Nu met

UE55H8000

€500,-

Samsung Curved Led HD-TV, de volmaakte vorm van TV kijken! Bedien deze 55” TV met stem- of handgebaren via Smart Control. Via de unieke Smart Evolution Kit is uw TV altijd up-to-date. Razendsnel multitasken dankzij de Quad Core Plus processor.

VAN

NU

2.499,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

Energiekosten per jaar: 24,-

1.999,-*

retour!

*Prijs is na € 500,- retour via Samsung. Geldig tot 14 juni 2014.

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

Cadeau actie

32 PHK 4109

Nu met gratis Soundstage HTL 4110 t.w.v. € 249,(OP=OP, geldig tot en met 31 mei 2014)

Toestel 73 cm breed, 100 Hz PMR voor hoge helderheid, Digital Crystal Clear voor nog meer scherpte.

NU

42PFK7109

Ultiem beeldkwaliteit op een 42” Full HD Smart TV met 3D. Met online apps, ingebouwde WiFi, Skype en 4 stuks 3D-brillen.

LG SMART LED-TV

NU

999,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

SONY KDL40W605 Gedetailleerde Full HD LED-beelden op 40” scherm met levensecht, helder geluid. Een zeer volledige Smart-TV met ingebouwde WiFi, online apps, Skype en Clear Audio+ geluid.

VAN 599,-

42 LN 5758

NU

Toestel 97 cm breed, 100 Hz, gemakkelijk media delen, WiFi ingbouwd.

NU

279,VERBETER EENVOUDIG HET GELUID VAN UW TV MET EEN SOUNDBAR. WIJ HEBBEN EEN RUIM ASSORTIMENT IN ONZE WINKEL!

PHILIPS

Energiekosten per jaar: 17,-

Energiekosten per jaar: 9,-

PHILIPS LED-TV

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

499,-

Energieverbruik Gebruikscomfort Connectivity Kwaliteit Duurzaamheid

449,,-

Alle prijzen zijn inclusief bezorgingskosten en exclusief installatiekosten. Prijs-, modelwijzigingen en foutieve vermeldingen worden voorbehouden.

Deze aanbiedingen zijn geldig tot 1 juli 2014 of zolang de voorraad strekt.

OP UW TIJD BEZORGD EN GEïNSTALLEERD

Electro World Schoonderbeek

Electro World Oegstgeest

Electro World Peursum

H. Dunantplein 14, Hillegom Hoofdstraat 122, Hillegom 0252 51 66 48

Lange Voort 11, Oegstgeest 071 519 33 33

Voorstraat 31b-33, Katwijk 071 401 64 22

elct-advert-05.indd 1

Electro World De Radiobeurs Lisse Kanaalstraat 79, Lisse 0252 41 21 76

Electro World Duynstee Hoofdstraat 189, Sassenheim 0252 21 03 98 Electro World is onderdeel van

23-05-14 09:45


nieuws

Lisser en Hillegommer

Gemeente wil meer aandacht voor vrijwilligers Lisse n De gemeente wil het vrijwilligerswerk, en dan met name de individuele vrijwilliger, en de groep vrijwilligers van inwoners die in Lisse iets doen voor een ander zonder daar geld of een andere beloning voor terug te vragen meer onder de aandacht te brengen. In dat verband wil men meer bekendheid aan de jaarlijkse vrijwilligersprijs en de mogelijkheid tot voordragen en nomineren voor individuele personen en groepen geven.

Na een gehouden evaluatie is een plan van aanpak opgesteld, met als doel dat mensen of organisaties die vrijwilligers kennen die de nodige inzet plegen, de namen doorgeven voor de vrijwilligersprijs. Voorgesteld wordt onder andere om naast de jaarlijkse brochure over de vrijwilligersprijs uitgebreider gebruik te maken van de gemeentelijke communicatiemiddelen. “We willen burgers betrekken bij het voordragen en nomineren en burgerparticipatie inzetten door mogelijkheid van stemmen op genomineerden via de website, en zo het aantal voordrachten voor de vrijwilligersprijs verhogen”, aldus het college van B en W. (AitV)

Nieuw evenementenbeleid in Hillegom

dinsdag 27 mei 2014

College Hillegom benoemd en aan de slag Hillegom n Tijdens de raadsvergadering van donderdag 22 mei zijn de vier nieuwe wethouders benoemd.

Voor de komende vier jaar gaan Annechien Snuif (D66), Ivo ten Hagen (VVD), Anne de Jong (BBH), en Frits Roelfsema (CDA) als wethouders aan de slag in Hillegom. Behalve De Jong, die een stem tegen kreeg, zijn alle wethouders unaniem gekozen door de raadsleden. Dit alles onder toeziend oog van familie en vrienden in een goed bezette raadzaal.

om alles goed te organiseren”, vertelt Snuif. Ze laat weten dat ze ook de bibliotheek naar het centrum zou willen, zodat daardoor het centrum ook misschien meer gaat leven. Dat plan wordt momenteel onderzocht binnen de gemeente. Daarnaast wil de wethouder er ook voor zorgen dat in de komende periode de oude bollenschuren beschermd worden en dat ook blijven.

Deelportefeuille

Druk

Door Remco Out

Waar zowel Ten Hagen als De Jong fulltime aan de slag gaan, delen Snuif en Roelfsema één wethouderspost. Snuif krijgt participatie, onderwijs, kunst en cultuur en dienstverlening in haar deelportefeuille. “Ik vind het erg interessant hoe we de participatiewet gaan uitvoeren en hoe het eruit gaat zien. We gaan hierin ook samenwerken met de andere bollengemeentes. Ook aan het onderwerp passend onderwijs moet de komende tijd gewerkt worden. Het wordt een grote uitdaging

CDA’er Frits Roelfsema krijgt het druk met de WMO/AWBZ, Jeugdzorg, Welzijn, Volkgezondheid en Sport in zijn portefeuille. Dat komt vooral door de invoering van nieuwe wetgeving per 1 januari 2015 op het gebied van Jeugdzorg en de WMO. “Er komt daardoor veel werk op de gemeente af en ik krijg het in de komende periode erg druk. Zo zullen er op regionaal en subregionaal (Bollen 5) onder andere afspraken moeten worden gemaakt. Ik vind het hierbij belangrijk dat alle inwoners van Hillegom aan de

samenleving mee kunnen doen. Om dit te bevorderen zullen op wijk- en buurtniveau sociale netwerken moeten worden opgezet en bestaande netwerken worden gestimuleerd.” Roelfsema laat ook weten dat hij het erg belangrijk vindt om de mensen

Josephschool op plek Luciaschool

onlangs het nieuw evenementenbeleid voor 2014-2018 vastgesteld. De belangrijkste punten hierin zijn het vereenvoudigen van de regels, het proces versnellen en de aanvraag kosten verlagen. Daarnaast wil de gemeenten regelmatig in overleg met de organisaties en met een burgerpanel, dat mag aangeven welke evenementen zij zouden willen in Hillegom. Ook worden de vergunningsaanvragen gedigitaliseerd en op de website plaatsen.

De Luciaschool gaat plaats maken voor de Josephschool. |Tekst en foto: Arie in ‘t Veld

Lisse n Op een steenworp afstand van de sloopwerkzaamheden van het eerste deel van woonzorgcentrum Rustoord, zal spoedig de slopershamer aan de gang gaan voor het slopen van de Luciaschool. Wat het college van B en W betreft is het de bedoeling dat daarna op deze plek de nieuwe Josephschool wordt gebouwd. In de raad van februari 2014 is ingestemd met nieuwbouw van de IKC St. Josephschool. De precieze plek van de nieuwe school was echter nog niet bekend. Een stedenbouwkundig bureau heeft onderzoek gedaan naar de optimale plek, binnen de grenzen van het grondgebied waar nu de St. Josephschool en de MVO-Lucia staan. Uiteinde-

lijk kwam de plek van de huidige MVO Lucia als beste locatie naar voren. Zowel verkeerskundig als stedenbouwkundig sluit dit het beste aan bij de wensen van de gemeente. Daarnaast bespaart het de

gemeente veel kosten als het gaat om tijdelijke huisvesting van de Josephschool en kan het gebouw van de MVO Lucia, dat grotendeels leeg staat, op kortere termijn gesloopt worden.

Thuiszorg in heel Hillegom

Zorg Thuis info@hozo.nl

Vanaf maandag zijn de wethouders begonnen op het gemeentehuis, waar ze eerste zullen worden ingewerkt en hun collega’s gaan ontmoeten.

0252 - 517 059

‘Seizoen Keukenhof is een droom’ Lisse

n “Het seizoen is een fantastisch succes geworden. We kregen 1.021.983 gasten op bezoek. Een aantal dat eerder in de 65 jaar van ons bestaan niet werd gehaald. Tot op de laatste dag bleef het druk.” Keukenhof voorzitter Walter Jansen en directeur Bart Siemerink zijn enthousiast over het afgelopen Keukenhofseizoen. “Het was een droomseizoen”, aldus Jansen.

“Het realiseren van dergelijke hoge bezoekerscijfers is echter niet ons doel. Wij willen wereldwijd tonen waartoe de Nederlandse sierteelt in staat is. Onze missie is wat dat betreft in de afgelopen 65 jaar niet veranderd.” Jansen zegt dat in die periode er wel erg veel veranderingen waren waardoor Keukenhof versterkt werd. “Maar ook de mensen veranderen. In vroegere jaren bleef men keurig op de paden. Dat is totaal veranderd, want men wil nu het liefst tussen de bloemen op de foto. De mensen en hun gedrag kunnen we niet veranderen, maar we kunnen er wel op inspelen. Het merk Keukenhof is wereldwijd ijzersterk. Daar zijn we trots op en dat willen we ook zo houden.”

Getuige aanrijding motor en fietser gezocht getuigen van de aanrijding tussen een motor en een fietser op zaterdag 24 mei. Rond 13.30 uur stak de fietser de Lindenlaan, op de kruising met de Achterweg, en werd aangereden door de motorrijder. Beiden kwamen ten val. De fietser kwam met zijn hoofd op de straat terecht en is met hoofdletsel naar het ziekenhuis vervoerd. De bestuurder van de motor had alleen blauwe plekken. De dienst Verkeers Ongevallen Analyse van de Politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval en is nog op zoek naar een getuige. Uit verklaring blijkt dat er voor de betrokken motorfiets een auto heeft gereden die vermoedelijk rechtsaf de Achterweg op is gereden richting de Digros. De politie verzoekt de bestuurder of getuigen contact op te nemen via 0900 8844.

en organisaties, waarmee hij te maken, beter te gaan leren kennen in de komende periode.

Frits Roelfsema, Anne de Jong, Annechien Snuif en Ivo ten Hagen worden benoemd door burgemeester Broekhuis. |Foto: Remco Out

Hillegom n De gemeente heeft

lisse n De politie is op zoek naar

3

www.hozo.nl

Directeur Bart Siemerink steekt zijn trots ook niet onder stoelen of banken. “We zijn er trots op dat we met een team van 937 mensen (50 in vaste dienst) dit bezoekersaantal hebben kunnen realiseren, met een waardering van de bezoekers van 8,9 en nauwelijks klachten.” Siemerink loofde ook de medewerking van diverse partners, zoals het feit dat Arriva 150.000 bezoekers per openbaar vervoer naar Keukenhof bracht. “Uit heel Nederland moesten ze bussen halen om dit te realiseren. Fantastisch was ook de medewerking van het Rijksmuseum, KLM en het Zuiderzee Museum.” Marketing man Wim van Meerveld zegt dat in dat verband dat volgend jaar, als het thema Van Gogh is, al medewerking aan de orde zal zijn van onder andere het Van Gogh Museum, het Kroller Muller Museum. “Dat we gaan we verder uitbouwen.”


: STIJDEN G N I N E P EXTRA O ag en vrijdag d Donder .00 uur! ! tot 21 .30 uur 7 1 t o t ag en zond g a d r e Zat

HEMELV AARTSD AG zijn wij g eopend van 9.3 0-21.00 uur!

ue roaacnkohoep q 50isseelbu n een va aar bij Inw

af 1.60 m.

boxspring van

g 10%bekddoenrgotedin op

Ma. Di. Wo. Do. Vr.

09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-18.00 uur 09.30-21.00 uur!!! 09.30-21.00 uur!!!

Za. 09.30-17.30 uur!!! Zo. 12.00-17.30 uur!!!

ijk

za Noordw

Bedding Pla


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 27 mei 2014

5

Lisse stemt Europees CDA, Hillegom kiest voor VVD Lisse/Hillegom

n De Europese verkiezingen hebben in zowel Lisse als Hillegom voor kleinere verschillen gezorgd. De opkomst was in beide gemeenten nagenoeg gelijk aan 2009.

15 procent, net als vijf jaar geleden. De PVV zakte van 18 naar 14 procent. SP en PvdA kregen 6 procent van de stemmen. De nieuwe partijen Partij voor de Dieren en 50 Plus kregen respectievelijk 4 en 5 procent.

In Lisse lag de opkomst van 42 procent, een procent hoger dan in 2009. In Hillegom was dit andersom, daar heeft 40 procent van de inwoners gestemd. In 2009 was dit 41 procent.

Hillegom

Lisse

Het CDA blijft in Lisse de grootste, ondanks dat het een flink aantal stemmen inleverden. De partij gaat van 24 naar 19 procent. Grote winnaar is D66, dat van 10 naar 15 procent is gegaan. Ook VVD behaalde

In Hillegom verliezen de grootste partijen van 2009, PVV en CDA, veel stemmen. De PVV gaat van 22 naar 16 procent, CDA van 20 naar 16 procent. Grote winnaar is ook hier D66, met een stijging van 5 procent (van 11 naar 16 procent). De VVD kreeg de meeste stemmen met 17 procent, 1 procent meer dan dan vijf jaar geleden. De SP en PvdA behaalden 7 procent, GroenLinks, 50PLUS en PvdD 5 procent.

Zorg over weidevogels in Weerlanerpolder onterecht Hillegom

n De gemeente laat deze week in een persbericht weten dat de onlangs uitgesproken zorg van Stichting Milieu- en Natuurbescherming Kennemerland (SMNK) én Milieudefensie Haarlem- en omgeving over de stand van de weidevogels in de Vosse- en Weerlanerpolder niet terecht is. “In februari is gestart met de werkzaamheden voor de herinrichting van deze polder. Een ecoloog begeleidt het werk. Hij doet regelmatig veldbezoeken. Deze ecoloog geeft aan dat er geen problemen zijn. De aantallen vogels van dit jaar zijn vergelijkbaar met andere jaren.”

De gemeente is eigenaar van het gebied en verbiedt tijdens het broedseizoen het grootste deel van de agrarische werkzaamheden. “Bescherming van de nesten is dus niet nodig, omdat de nestrust al gegarandeerd is. Voor aanvang van de werkzaamheden is een ruimtelijke planning en tijdsplanning

gemaakt, die is afgestemd op het broedseizoen van de vogels en andere beschermde soorten. Een klein deel van de werkzaamheden is voor het broedseizoen uitgevoerd. In het broedseizoen wordt niet gewerkt op plaatsen waar vogels broeden, vrijwel het gehele gebied. De rest van het werk zal na het broedseizoen plaatsvinden”, aldus een woordvoerder. ‘Verstoring minimaal’

Tellingen wijzen uit dat er minimaal 67 weidevogelnesten zijn. “Dat is niet dramatisch slecht zoals de vereniging stelt, maar vergelijkbaar met andere jaren. Deze tellingen worden uitgevoerd door bestudering van de vogelbewegingen met verrekijkers. Op deze manier is de verstoring van de vogels minimaal. De methode is wetenschappelijk onderbouwd. Ook bij verdere activiteiten zullen de werkzaamheden onder strakke begeleiding worden uitgevoerd om de natuurwaarden zo groot mogelijk te laten zijn.”

Voor twee woningeigenaren aan de Broekweg heeft de gemeente een lening getroffen. |Foto: Arie in ‘t Veld

Gemeente werkt mee aan funderingsherstel Lisse n De gemeente wil meewerken aan het herstel van de fundering van de woningen Broekweg 114 tot en met 120. Net als indertijd bij de Julianastraat het geval was, kan de gemeente niet daadwerkelijk hulp verlenen, maar wel een stimuleringslening verstrekken waardoor het herstel betaald kan worden. Door Arie in ‘t Veld

De gemeente heeft in september vorig jaar de eigenaren op de slechte constructieve staat van hun woningen gewezen, ten gevolge van verzakking van de fundering. Hen is toen verzocht binnen een jaar herstelwerkzaamheden aan de funderingen te starten omdat, met de ongelijke verzakking, meer schade aan de woningen wordt verwacht. Een gezamenlijke aanpak is nodig omdat de fundering door de woningen wordt gedeeld. Volgens de bewoonster van één van de panden, die niet met haar naam in de krant wilde, moet alles heel grondig worden aangepakt, hetgeen ook flink

in de papieren zal lopen. Ongeveer 40.000 euro per woning zelfs en dergelijke bedragen heeft niet iedereen voor het oprapen. Vandaar de stimuleringslening van de gemeente. Deze is bedoeld voor mensen die om de een of andere reden geen geld bij de bank kunnen of willen lenen. Dat zijn er in dit geval twee, waarvoor wat het college van B en W betreft de procedure voor de lening in gang wordt gezet. De raad wordt daarom voorgesteld de Verordening Stimuleringsregeling funderingsherstel Broekweg 114 t/m 120 vast te stellen en een budget beschikbaar te stellen voor de eigenaren van twee van de wo-

ningen. Gelet op het aantal deelnemende eigenaren en het geraamde herstelbedrag (afgerond 40.000 euro per woning) komt het totaalbedrag op 80.000 euro. Hiermee kan het herstelproces daadwerkelijk worden opgepakt. Het krediet wordt verantwoord onder de financiële vaste activa van de gemeente. Pas wanneer betrokkenen hun aflossingsverplichtingen niet kunnen nakomen, zal de reserve stimulering maatregelen volkshuisvesting aangesproken (moeten) worden. De schade aan de woningen is overigens duidelijk waarneembaar en heeft op sommige plekken ernstige scheurvorming tot gevolg. Een klus voor specialisten om de schade aan de woningen uit ongeveer de jaren dertig van de vorige eeuw te herstellen en te voorkomen dat men nogmaals voor zo’n probleem komt te staan.

Arie Bombarie

De sof die Fioretticollege heet Kersverse wethouder Cees Ruigrok kan zijn lol op. Nog maar net op het pluche en wennend aan het feit dat bestuurders anders tegen allerlei dingen aankijken dan inwoners, kon hij aan de bak tijdens het buurtplatform van de wijken de Blinkerd en Meerzicht. Dat leek een eitje, want het thema van die avond was duurzaamheid en zo ongeveer iedereen roept tegenwoordig dat er van alles en nog wat duurzaam moet zijn. En als gemeente kun je daar dan aardig op inhaken. Hoe anders pakte het die avond echter uit. De gemeentelijke organisatie en dus ook de wethouder werden namelijk plots geconfronteerd met een heftige discussie over de voorgenomen uitbreiding van het Fioretticollege, omdat het nieuwe schoolgebouw te klein is. Op zichzelf is het natuurlijk al een sof van de eerste orde als je een nieuwe school bouwt, al bij de aanvang van de bouw bekend is dat die school veel te klein zal zijn. Maar er was verder radiostilte wat betreft

een oplossing. Tot twee weken geleden. Toen kwam de gemeente plots met het voorstel voor de raad om 1,9 miljoen euro mee te betalen aan een uitbreiding die ongeveer achter het huidige gebouw moet komen. Aanvankelijk werd gezegd dat het gebrek aan ruimte tijdelijk zou zijn, omdat de prognoses aangaven dat het leerlingenaantal zou dalen. Nou weet ik niet wie die prognoses maakt of interpreteert, maar inmiddels ligt de zaak totaal anders. Het wordt namelijk een langdurige geschiedenis en de nieuwbouw zal jarenlang dienst moeten blijven doen. Dit soort zaken zijn natuurlijk niet uit te leggen. En dat deed men in eerste instantie ook niet. Althans niet aan de omwonenden van

onder andere de Boogschutter die net als medebewoners eerst al werden geconfronteerd met de bouw van het huidige Fio en de spuuglelijke muren van het nieuwe sportcentrum dat al de koosnaam ‘Containerschip’ heeft meegekregen en nu worden getrakteerd op weer een nieuw bouwwerk. “Zo ongeveer in onze achtertuin”, aldus een bewoner. “De communicatie rond het nieuwe Fio was heel goed”, vertelde een van de aanwezigen. “De omwonenden werden al in een vroeg stadium bij de plannen betrokken en steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. En dan krijgen we plots een brief over dat nieuwe paviljoen. Geen informatie over hoe het eruit komt te zien, wanneer er gebouwd gaat worden, niets. Dat kan gewoon niet. Een en ander werd als een voldongen feit gepresenteerd.” Voor Cees Ruigrok zal dit alles een vreemde gewaarwording zijn geweest. “Bewonersparticipatie staat hoog op de agenda van het nieuwe college.” Wat betreft de

bouw van het nieuwe pand van het Fio, waarbij de bewoners (nog) niet betrokken zijn, kan hij dus meteen aan de bak. Als er nog wat te regelen valt, want zoals een van de omwonenden het zei: ”Het gebouw komt op een meter of 25 vanaf onze achtergevels, wordt 13 meter hoog en het mag allemaal, want het staat in het bestemmingsplan. Klaar, punt uit, niets aan te doen.” Me dunkt dat hier een stuk zendingswerk ligt voor de gemeente en Ruigrok. Als je zo goed bent om als gemeente 1,9 miljoen aan dit project mee te betalen, moeten ze het ook maar van je nemen dat je je met de communicatie/participatie gaat bemoeien. Ruigrok zet hem op! Buurtregisseur Monique van der Weijden zag in haar gedachten al het avondje brainstormen met de buurt verloren gaan door alleen dit onderwerp te bespreken. Vragen stellen aan de vertegenwoordigers van het Fio kon dan ook in de pauze. Maar niet heus, want toen bleken die vertegenwoordigers al

vertrokken te zijn. Weer een reden voor de omwonenden om de hoogste boom te zoeken en daar in te klimmen, want men vond dat dit niet kan in een dorp waarin de participatiegedachte hoogtij moet gaan vieren.

Deze column verschijnt een keer in de twee weken.


Profiteer nu!

 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

De

Mooiste merkkleding

• Begraven • Cremeren

uit de

• Rouwtransporten door binnen en buitenland

Nieuwste collecties voor de

• Opbaring in eigen rouwkamers

Laagste prijs!

• Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar

Colberts • kostuums • pantalons • overhemden • polo’s • pullovers • jacks

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Alleen bij:

Tel: 0252-211843

De getoonde belangstelling, mooie woorden, prachtige bloemen, fijne brieven en kaarten die wij mochten ontvangen na het overlijden van onze lieve moeder, grootmoeder en overgrootmoeder

Langs deze weg willen wij u hartelijk bedanken voor de steun en troost die u ons heeft gegeven. Familie Boef, Hillegom, Hoofddorp en Haarlem.

Dorpsstraat 22, Noordwijkerhout (t.o. Witte Kerk)

Geopend: di. t/m do. van 10.00 – 17.30 uur, vr. van 10.00 – 21.00 uur, za. van 10.00- 17.00 uur

• Eerhart Sierbestrating.

Aad Boef - Wiedemeijer hebben ons erg goed gedaan.

Alexander Suits

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

Gezocht : boxmedewerkers m/v Parttime boxmedewerker m/v invalchauffeurs m/v tevens zoeken wij ook een chauffeur voor 1 rit in de week naar frankrijk Voor inlichtingen: Raymond Burley +31(0)6-51668169 Raymond@annafleurs.nl

Kunst actie Beste Hillegommers, Dat wij nieuw zijn in Hillegom is jullie waarschijnlijk niet ontgaan. De eerste paar weken zijn voorbij gevlogen en wat vinden we het fantastisch hoe we worden ontvangen door iedereen! We hebben al veel aan de inrichting gedaan maar zouden nog wel wat hulp kunnen gebruiken. Wij hebben gehoord dat de kinderen van Hillegom zeer creatief zijn… Daarom hebben wij een vraag! Zouden jullie een mooi kunstwerk kunnen maken welke wij in ons restaurant kunnen ophangen? Dit kan van alles zijn maar een mooi schilderij of tekening zouden we super vinden! Ieder kind (tot 16 jaar) die een kunstwerk bij ons inlevert vóór 14 juni ontvangt daarvoor sowieso een mooie prijs.

& Op zaterdag 7 juni zullen we uit de inzendingen 1 hoofdwinnaar kiezen welke met zijn hele klas mag komen eten op onze kosten!!!!

Voor al uw bestraGARAGEBOXEN in Oegstgeest en Leiden. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 06-20773480. opgave 070-3211006. Zat. 7 juni VLOOIENMARKT KATWIJK, Vuil tapijt? Laat het vakkundig reinigen Vliegveld Valkenburg, binnen + buiten 250 kramen. of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Donevents.nl 0294-237320. Interieurverzorging, tel. 070-5116612. BANDENWISSEL winter/zomer, ook opslag Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bel- voor uw banden/velgen. R.B.C., Rijnsburgerweg 134, tel. afspr. 071-4032759, Rijnsburg. len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, • Tv stuk of slecht beeld REMMELZWAAL bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aangratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. • 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt sluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333. CND NAGELS, 2 weuw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. •kenSHELLAC/GELLAK lang prachtig gelakte nagels! Handen of voeten • Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voor- € 15,-. Info 06-22408197 (ook aan huis). schoten? www.tcdekampioen.nl. in de zorg? Er is werk in • Zoek je vakantiewerk • STEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- begeleiden en huishoudelijke dienstverlening. Bel:

ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een 06-52538188. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en TE HUUR: etage centrum Hillegom. Kamer, Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of slaap- en badkamer, keuken en balkon. Prijs 06-12028319. € 600,- p/m incl. Bel: 06-18308924. www.zalenverhuurkruyt GEVRAAGD: bij bloemenkweker in Hillegom, schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, voor de maand juli, jongeman 15/16 jaar, scholier. verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekos- Tel. 06-10873121. ten en normale gangbare drankprijzen! ReserverinTUINMAN/STRAATMAKER voor al uw tuingen: tel. 06-25047376. werkzaamheden, gratis opgaaf. Tel. 06-57200505. ‘ONS THUIS’, kleinschalig wonen in Voorhout (6 MODELTREINBEURS zaterdag 31 mei van bewoners) is dringend op zoek naar ZZP-ers met diploma’s en vrijwilligers die aan willen pakken in de 10.00 tot 15.00 uur. Locatie De Hoeksteen, Karel zorg. Voor info: 06-34007130 j.zwart@zorgallerlei.nl Doormanplein 2, 2182 XC Hillegom.

• • • •

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk rhout Noordwijke De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

De Soete Suikerbol Hoofdstraat Hillegom Méér dan pannenkoeken! Tel: 0252 522 287 * www.suikerbol.nl

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 27 mei 2014

7

Hillegom gaat Prokkelen Hillegom n De Hartekamp-

groep, Hillegom in Beweging, s’ Heeren Loo en Welzijn Hillegom organiseren de prokkelweek van maandag 2 tot en met zaterdag 7 juni. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Iedereen is welkom. Maandag is er gelegenheid om gezamenlijk te eten voor een klein bedrag. Dit kan bij eetcafé Zomerzorg Meerlaan 70 in Hillegom. Voor 7,50 euro is er een daghap met aansluitend een darttoernooi. Start om 18.00 uur. Woensdagavond is er gelegenheid om een interactieve wandeling te maken onder begeleiding van de buurtsportcoaches. De wandeling start om 19.30 uur bij eetcafé Zomerzorg en zal eindigen met een kopje koffie of thee bij het Pluspunt aan het Henri Dunantplein. Deelname is gratis. Als laatste activiteit is op vrijdag 6 juni van 16.00 tot 19.00 uur een gezellige borrel georganiseerd bij Paspartoe, het creatieve atelier van s’ Heeren Loo in de Meerstraat 18a. Deelname is gratis. Aanmelden via Welzijn Hillegom 0252 519700, of bekijk de Facebookpagina: prokkelhillegom.

Probeermaand bij Muziekschool Hillegom n In juni organiseert

de Hillegomse Muziekschool een probeermaand. Tijdens deze maand wordt de mogelijkheid geboden om muzieklessen te komen uitproberen. Er worden verschillende cursussen georganiseerd. Van trompet tot gitaar, voor jonge kinderen maar ook voor volwassenen. Deze cursussen bestaan uit drie lessen van 30 minuten. Het aantal plaatsen per cursus is beperkt. Inschrijven kan tot 31 mei via www.hillegomsemuziekschool.nl.

Bart van Gerven krijgt de waarderingsspeld van wethouders Nieuwenhuis. |Foto: Arie in ‘t Veld

Record en waarderingsspeld bij rommelmarkt Agathakerk n Opbrengst van 42.000 euro voor onderhoud Lisse n Trots als een pauw kon Cees Verburg, voorzitter van het Comité Rommelmarkt St. Agathakerk, zaterdagmiddag aan het einde van de markt meedelen dat de opbrengst van die dag 42.000 euro was. “Een nieuw record waar we natuurlijk allemaal trots op mogen zijn.” Door Arie in ‘t Veld

De mededeling van Verburg werd met gejuich en applaus door de ongeveer 200 vrijwilligers ontvangen die allemaal een steentje aan dit succes hebben bijgedragen. De opbrengst wordt besteed aan het onderhoud van de Agathakerk. De ‘Kathedraal van de Bollenstreek’ is enkele jaren geleden weliswaar prachtig gerestaureerd, maar moet ook goed worden onderhouden om behouden te blijven.

Vrijwilligersspeld

Aan het bereiken van dat resultaat werken elk jaar erg veel mensen mee, waarvan er zaterdag eentje in het zonnetje werd gezet door wethouder Evert Jan Nieuwenhuis. Hij mocht de Lissese waarderingsspeld voor vrijwiligers uitreiken aan Bart van Gerven, terwijl zijn vrouw Annie in de bloemen werd gezet. Nieuwenhuis memoreerde dat de bijna 80-jarige Van Gerven vanaf het eerste uur van de rommelmarkt St. Agathakerk vrijwilliger en medewerker

is. Dat is dus al 24 jaar. “Sinds 1991 heeft hij zich zowel in bestuurlijke als uitvoerende functies ingezet voor de organisatie en uitvoering van de rommelmarkt en tot 2010 was hij lid van het Comité Rommelmarkt St. Agathakerk. Tegelijkertijd was hij tot vorig jaar betrokken bij de voorbereidende en uitvoerende taken gericht op de organisatie en inrichting van de rommelmarkt. In het bijzonder in de zoektocht naar geschikte accommodaties voor de inbreng en opslag van goederen en het houden van een grootschalige rommelmarkt als die van de St. Agathakerk.” Koopjesjagers

Tijdens de slotbijenkomst met de

vrijwilligers merkte Verburg op dat het een bijzonder drukke dag is geweest. “De koopjesjagers stroomden gelijk na de opening binnen en dat is de hele dag zo gebleven.” Enige zorg is er echter ook over de toekomst van de markt. Namens de organisatie warden de heer en mevrouw Schuijt gehuldigd vanwege het feit dat ze de hallen, van voorheen Jac.Th. de Vroomen, beschikbaar stelden, maar daar een einde aan zal komen als er het mortuarium wordt gerealiseerd. De heer Schuijt beloofde ter plekke echter wel dat hij zal meezoeken naar een goede oplossing om een van de grootste rommelmarkten uit de Bollenstreek te kunnen behouden.

COLUMN Regeren is vooruitzien: Besteed nu aandacht aan je testament; daar plukken je nabestaanden straks de vruchten van (deel 2 – flexibel testament) In onze vorige column hebben we aandacht besteed aan het flexibele testament. In deel twee van de column willen we het legaat kleinkinderen onder de aandacht brengen. Door de kleinkinderen in je (flexibele) testament te betrekken kan er blijvend een flink bedrag aan erfbelasting bespaard worden. Vrijgestelde bedragen Schenken van grote bedragen aan kleinkinderen is niet interessant. Zij hebben namelijk “slechts” een vrijstelling tot € 2.092. Als ze meer geschonken krijgen, dan moeten ze over het meerdere 18 of 36% belasting betalen. Veel effectiever is het wanneer je in je testament regelt dat zij pas een

bedrag krijgen na overlijden van hun grootouders. Het vrijgestelde bedrag is dan namelijk € 19.868 per grootouder per kleinkind. Het geld komt pas beschikbaar nadat zowel opa als oma zijn overleden. Uitstel Je kunt in je testament bepalen dat de kinderen op het moment van overlijden van beide grootouders een bedrag aan hun kinderen moeten uitkeren. In de bepaling kan ook opgenomen worden dat de uitkering wordt uitgesteld tot de beide ouders van het kleinkind zijn overleden of wanneer de kleinkinderen een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Verder is het mogelijk dat je het moment van (gedeeltelijke) uitkering aan de kinderen overlaat. Kortom, er zijn veel opties. Als de kinderen komen te overlijden voor-

dat het bedrag aan de kleinkinderen is uitgekeerd hoeft er door de kleinkinderen geen belasting meer betaald te worden over het legaat uit de nalatenschap van de grootouders. Zo bespaar je dus nog meer belasting. Geen verschil per gezin Het komt vaak voor dat niet ieder kind evenveel kinderen heeft. In de praktijk geven ouders de voorkeur aan een gelijk erfdeel voor de gezinnen van hun kinderen. Daarom wordt vaak in het testament opgenomen dat het legaat kleinkinderen ten laste van de erfdelen van de ouders van de kleinkinderen komt. Hierdoor treedt er geen verschil in de verkrijging per gezin op als het ene kind meer kinderen heeft dan het andere kind. Ook wordt in het testament opgenomen dat de kin-

deren ten minste hun vrijgestelde bedrag verkrijgen, zodat de kleinkinderen niet meer verkrijgen dan de kinderen. Indien een van de kinderen meer kinderen heeft of zal krijgen dan het andere kind heeft dit tot gevolg dat het kind met meer kinderen een groter bedrag vrijgesteld kan erven. Om hierin geen verschil te laten ontstaan kan het compensatielegaat worden opgenomen in het testament. Het doel van het compensatielegaat is om een gelijke belastingaanslag van de kinderen te krijgen bij het eerste overlijden.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: notaris@notaristimmers.nl. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


Check alle aanbiedingen op halfords.nl

eid W* ! h r e T v De o alt uw B beta

Laatst maande ! *

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

navigatie Via 130 M 4,3 inch touchscreen, spraakbesturing en levenslange kaartupdates. Met Europese kaartdekking.

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

Van 179.-

129.

BERNARD SCHULTE BV BV BERNARD CENTRALE VERWARMINGSCHULTE EN AIRCONDITIONING

EUROPESE ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN ZONNEPANELEN CENTRALE VERWARMING EN AIRCONDITIONING

Pakketprijzen Aantal 3 panelen 6 panelen 8 panelen 10 panelen 12 panelen

ZONWERING

Totaal Wp 750 Wp 1500 Wp 2000 Wp 2500 Wp 3000 Wp

Omvormer Soladin 600 Soladin Web XS 3200 XS 3200 XS 3200

Tarief € 1.395,€ 2.795,€ 3.595,€ 4.195,€ 4.795,-

Bovengenoemde prijzen zijn inclusief: Mastervolt omvormer Bevestigingsmateriaal voor op pannedak of platdak Bekabeling tot aan de omvormer 25 jaar garantie op de panelen (80% van het max. vermogen van het paneel) en 5 jaar op omvormer Inclusief BTW *vraag naar de voorwaarden

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

VOORHOUT

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62 WWW.BERNARDSCHULTE.NL

Geslaagd! En nu aan de slag... Van Wezel accountants en adviseurs is een toonaangevende zelfstandige accountantsorganisatie in de regio. Betrokkenheid, inzet en een no-nonsense aanpak kenmerken ons als partners met visie. Wij streven er naar om door alle belanghebbenden als zodanig te worden (h)erkend. Ons vernieuwde en informele karakter sluit onderscheidend goed aan bij de wensen van de MKB-sector. Voor onze organisatie zijn wij op zoek naar een gemotiveerde:

Beginnend assistent accountant Ben jij in de afrondingsfase van de VWOopleiding en weet je nog niet wat je zal gaan studeren?

Schrijf en stuur jouw motivatie op om accountant te worden en waarom je dat bij onze organisatie zou willen realiseren.

Wat dacht je van een opleiding als assistent accountant en gelijk aan de slag te gaan bij één van de toonaangevende accountantskantoren van de regio.Ben je woonachtig in de Duin- en Bollenstreek en ben je op zoek naar die vervolguitdaging na het behalen van je VWO-diploma. Reageer dan nog vandaag!

Je kunt je reactie mailen naar wdtvriend@vanwezelacc.nl of neem voor meer informatie contact op met Willem Vriend AA tel. (071) 409 21 60.

Oegstgeesterweg 199 | 2231 AT RIJNSBURG Telefoon 071 409 21 00 | E-mail info@vanwezelacc.nl

Princestraat 5, Katwijk Direct in het gezellige centrum van Katwijk en achter de boulevard gelegen riante bovenwoning (125 m2/ 340 m3) met groot dakterras (35 m2) en schuur. De woning is stil en licht, heeft 3 slaapkamers en een ruime zolderverdieping met diverse mogelijkheden. Riante doorzonwoonkamer met levendig uitzicht over de Princestraat, met open haard en een aparte nis, te gebruiken als bijv. computerhoek, speel- of leeshoek. Keuken in lichte kleurstelling met moderne apparatuur. Riante dakterras gelegen op het zonnige Westen met deels graniet en hardhouten vloerdelen, en voorzien van ruime schuur. Badkamer met ligbad, aparte douche en klein balkon. Gezelligheid, gemak, rust, privacy, strand, boulevard, ruimte, licht en mogelijkheden zijn de kernwoorden voor deze woning.

Vraagprijs € 319.000 k.k

Partners met visie Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl


sport

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Hillegomse vijfde bij Womens Physique Hillegom n De Hillegomse

Mascha Tieken is tijdens de internationale wedstrijd Womens Physique in Amerika vijfde geworden in een sterk deelnemersveld. In deze klasse, één niveau onder body building, deden 17 dames mee. Tieken was eerder al twee keer wereldkampioen.

Squash en sangria voor de Homeride Hillegom n Het Hillegomse

fietsteam De Tulpenburgers blijft op alle mogelijke manieren proberen geld te verdienen voor de Homeride. Deze week staat er een sangria-avond en een squashevent op het programma. De eerste is donderdagavond (Hemelvaartdag) in Murphy’s Law. Gesquasht wordt er zondag 1 juni van 13.00 tot 16.00 uur bij Squash Hillegom aan de Weerlaan. Meedoen aan het toernooi kost 10 euro. De hele opbrengst gaat naar Homeride, want Squash Hillegom sponsort de banen. Vooraf inschrijven voor het squash-event kan door te mailen naar info@squashhillegom.nl. De Tulpenburgers gaan op 28 juni van start en gaan 500 kilometer in 24 uur afleggen.

dinsdag 27 mei 2014

De Waterval loopt flink bedrag bijeen voor KIKA Drie leerlingen uit de bovenbouw van Jenaplanschool De Waterval hadden een aantal maanden een idee: we organiseren een sponsorloop voor KIKA. De opbrengst werd vrijdag bekend gemaakt. De hele school deed tijdens de loop enthousiast mee en het werd een fantastische ochtend. De afgelopen tijd konden alle deelnemers het geld ophalen en inleveren op school. Daar stond een grote barometer waar het bedrag op te zien was. Directeur Jeroen van den Brink: “Het was zo leuk om te zien hoe de hele school in het teken van deze actie stond. En ondertussen werd er een hoop geleerd: hoe organiseer je

zo’n sponsorloop, hoe krijg je iedereen enthousiast? Maar ook het tellen van het geld en het afstorten bij de bank waren mooie leermomenten. Niet alleen voor Kyra, Jil en Laurens, maar voor de hele school!” Cheque

Toen de barometer niet meer hoger kon, steeg de spanning…. Welk bedrag hebben de leerlingen nou uiteindelijk bij elkaar gelopen?

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver. Tijdens de viering werd het bedrag bekend gemaakt en de cheque

Lisse n Nooit eerder was een Nederlands Kampioenschap zo succesvol voor de turnsters en turners van gymnastiekvereniging Fit. In Landgraaf werden de 20 atleten zaterdag driemaal Nederlands Kampioen bij het groepsspringen.

beinsdorp n De plaatselijke

bridgeclub organiseert van 5 juni tot en met 28 augustus de jaarlijke zomerdrive in dorpshuis het Eiland. Er wordt gespeeld in drie lijnen. Aanvang om 19.45 uur, inschrijven in de zaal tussen 19.00 en 19.30 uur. Deelname kost 6 euro per paar. Voor meer informatie, neem contact op met Ineke Korremans via 0252 517733 of inekekorremans@snelnet.net.

Hillegom n Iedere laatste zaterdag

van de maand wordt er in Café Thuys aan de Haven 20 een Open Darttoernooi georganiseerd. De banen zijn vernieuwd en er is nu ruim voldoende plaats voor darters. Het volgende toernooi is op zaterdag 31 mei. Men kan zich inschrijven tot 20.00 uur. Het toernooi start om 20.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 per persoon. Dit bedrag gaat in de pot voor de prijzen. De prijzenpot wordt nog aangevuld met andere leuke prijzen.

WK kijken in Meerkoet Lisserbroek n Ook dit WK kun-

nen alle Lisserbroekers naar de Meerkoet komen om de wedstrijden van het Nederlandse Elftal op het grote scherm bekijken. De beeldkwaliteit is goed dankzij de nieuwe digitale projector. De zaal gaat een uur voor de wedstrijd open. De toegang is gratis

overhandigd aan een vrijwilliger van Kika. In totaal gaat 3757,08 euro naar het goede doel.

Drie keer NKgoud Fit

Zomerdrive bridgeclub Beinsdorp

Open Thuys darttoernooi

9

Het senioren mixteam bestaande uit Annemarie van der Zwet, Demi Hoekstra, Iris de Groot, Lindy van Aanholt, Lonneke Haveman, Lusa Kaak, Melanie Brouwer, Michelle Lieverse, Rick Poelman, Tom Brouwer, Wendy Tijssen en Wilbert Dekker, nam deel in wisselende samenstelling. |Foto: pr.

Per turntoestel lieten maximaal negen turnsters en turners een reeks van acht sprongen zien. Op mini-trampoline varieerde dat van een salto tot aan gestrekte salto, met of zonder draai. Op de overige turntoestellen werden de salto’s afgewisseld met steunsprongen als radslag, arabier en overslag met diverse draaien. Hun bijna volmaakte oefening op mini-trampoline/ tafel werd door de jury beloond met 20.75, maa rliefst 3,4 punten hoger dan de nummer twee. Ook op de toestellen plank/ pegasus en mini-trampoline/ pegasus haalden zij overtuigend de landstitel binnen.

Suus Altdorf kampioen op balk

‘WK’ voor jeugd bij Hisalis

Hillegom

Lisse

n Bij de toestelfinales van Nederlands Kampioenschap Turnen werd turnverenigning Jahn succesvol vertegenwoordigd door Suus Altorf en Bente Amundsen.

Beide meiden hadden zich geplaatst voor de finale van de evenwichtsbalk. In de warme zaal mocht Bente (jeugd 2, divisie 3) als eerste van de tien beste meisjes van Nederland. Met een verschil van

slechts 0,3 punten op de winnaar kreeg Bente op haar eerste NK een mooie vijfde plek. Suus (pupil 1, N3) was in de volgende ronde als vierde aan de beurt. Ze turnde haar mooiste oefening ooit op de balk, en kreeg daarvoor ook een hoog cijfer: 14,033 punten. De overige zes meisjes kwamen niet over haar score heen. Met een groot verschil op de nummer twee werd Suus de Nederlands Kampioen op balk.

n Binnenkort start het WK hockey in Den Haag. Hockeyclubs in de Bollenstreek grijpen dit evenement aan om op hun eigen club allerlei WK activiteiten te organiseren.

Zoals het Rabobank Bollenstreek Kampioenschap, een jeugdtoernooi voor A B en C junioren dat op donderdag 29 mei plaatsvindt. De A-jeugd speelt bij MHC Voorhout;

de B-jeugd speelt bij HiSaLis en de C-jeugd speelt bij de Noordwijkse hockeyclub. Hidde van der Wal, voorzitter van Hisalis, licht toe: “Thema van het WK in Den Haag is verbinding. Wij hebben dit thema aangegrepen om, samen met de andere clubs in de streek en onze hoofdsponsor, het Bollenstreek Kampioenschap te organiseren. Iedereen is welkom om de jeugdige spelers en speelsters aan te moedigen”.

SDO speelt goede wedstrijd tegen beter Fiducia hillegom n SDO speelde zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Fiducia uit Vleuten. In de uitwedstrijd werd er nog flink verloren door de Hillegommers, en ook deze keer gingen de punten naar Fiducia maar de uitslag kleiner.

Door veel blessures was het voor de technische staf van SDO een uitdaging om de opengevallen plekken op te vullen. Voor Yvette Weijers en

Melanie Wijsman was er daardoor een debuut in de basisopstelling. Daarnaast starte Mick Juffermans voor het eerst na zijn blessure in de basis. In vergelijking met de laatste wedstrijd waren er dus veel wijzigingen. In het spelbeeld was dit ook gelijk duidelijk, SDO had moeite de korf te vinden en aanvallen verliepen stroef. Fiducia maakte daar optimaal gebruik van door op 0-2 voorsprong te komen. Toen was het Alice Weijers die het

eerste doelpunt voor SDO op het scorebord zette. Tot de rust bleef het voor SDO lastig goede aanvallen te draaien, Fiducia daarentegen was zeer scherp in de paalzone waardoor uit konden lopen naar een ruststand van 3-8. Na rust ging het bij SDO iets beter draaien en Fiducia niet verder uitlopen. SDO kon meescoren en speelden een goede tweede helft. Maar SDO kon de opgelopen achterstand niet goed maken, en ver-

loor met 8-12. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter was het seizoen voor SDO voorbij en zal het ondanks de laatste plaats volgend seizoen wederom in de derde klasse spelen. Volgend seizoen zal de selectie versterkt worden door de terugkomst van Rianne en Luuk Zwaan, die na vijf jaar bij Badhoevedorp gespeeld te hebben weer terug komen op het oude nest.


Makelaar én Taxateur instituut, waarbij met name transparantie van data en uniformiteit van de rapportage centraal staat. “Financiers willen steeds vaker de mening van de taxateur onderstreept zien door referentie objecten en aangezien over het algemeen geen object gelijk is aan elkaar, is het aan ons de taak de waarderingen zo goed mogelijk te onderbouwen” aldus Ronald Koemans, RT RMT bij Basis Bedrijfshuisvesting.

In een veranderende markt is basis bedrijfshuisvesting de laatste jaren uitgegroeid van een traditionele “transactiemakelaar” naar een professionele vastgoed adviseur. De uitbreiding van de taxatiepraktijk is daar een goed voorbeeld van evenals het beheren van vastgoedportefeuilles.

Banken hebben een nieuw taxatiebeleid aangezien de marktomstandigheden in de vastgoedsector aangrijpend veranderd zijn. Daarnaast is het financieringsbeleid van de banken ook aangescherpt. Om in aanmerking te komen voor een (her)financiering dient de zogenaamde “loan to value” verhouding op orde te zijn.

“Door de omvang van ons kantoor met drie vestigingen centraal in de regio beschikken wij over veel specifieke data om tot een juiste marktwaarde te kunnen komen” Het feit dat uit onderzoek van PropertyNL is gebleken dat Basis Bedrijfshuisvesting B.V. voor de zesde maal op rij het grootste makelaarskantoor is uit de regio sluit naadloos bij het verhaal van Koemans aan. “Neem de regie in eigen hand. Wij adviseren onze clienten dan ook tijdig de waarde van hun vastgoed in beeld te brengen” besluit Zwaan.

Hiertoe willen de meeste banken periodiek een taxatierapport van een door hen toegewezen taxateur in handen hebben. Basis Bedrijfshuisvesting B.V. is door alle grote banken erkent als taxateur. “Wij hebben jarenlang geinvesteerd in de opmalisatie van onze rapporten en investeren veel in het kennisniveau van ons personeel” aldus Sander Zwaan RT, partner bij Basis Bedrijfshuisvesting. Als voorbeeld noemt hij de aansluiting bij TMI. TMI is een door de bank omarmd taxatie

TE HUUR RIJNSBURG Rijnsburgerweg 108

oft aan Floris D R U U H R VE

TE HUUR NOORDWIJK Hoofstraat 100

de dames Koffiebar n a a D R U VERHU

TE HUUR KATWIJK

Ambachtsweg 7/B

TE HUUR HILLEGOM Arnoudstraat 22

nwinkel an Lampe a D R U U VERH

itness aan Just F D R U U H VER

Representatief kantoorpand van ca. 856 m² ▪ gelegen op strategische locatie ▪ deelverhuur mogelijk ▪ ruime parkeerfaciliteiten ▪ zichtlocatie ▪ nabij Flora Holland ▪ per 1 januari beschikbaar

Circa 200 m² winkelruimte ▪ A1 locatie ▪ ca. 5 m. front ▪ nabij McDonalds, Kruidvat, HEMA en Rituals ▪ incl. horecainventaris ▪ aanvaarding in overleg ▪ uitstekende bereikbaarheid

Circa 1.308 m² winkelruimte ▪ gelegen op bedrijventerrein ’t Heen ▪ zichtlocatie ▪ zeer breed front ca. 24 m. ▪ aanvaarding in overleg ▪ uitermate geschikt voor volumineuze verkoop ▪ nabij Beddenreus en Gamma gelegen

Circa 1.015 m² showroom-/bedrijfsruimte ▪ gelegen op zichtlocatie ▪ met ruim verhard buitenterrein van ca. 1.400 m² ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ nabij McDonalds en Het Motorhuis ▪ bouwjaar: 2003

Huurprijs: € 137,50 per m² per jaar

Huurprijs: € 60.000,– per jaar

Huurprijs: € 75,-- per m² per jaar

Huurprijs: € 120.000,– per jaar

TE HUUR/ KATWIJK TE KOOP Badstraat 15

TE KOOP

TE HUUR KATWIJK

TE KOOP

rsport D aan Inte VERHUUR

KATWIJK Prins Hendrikkade 104

gger T aan bele VERKOCH

Voorstraat 7-9

Vishandel uitemaker h c S n a a D VERHUUR

RIJNSBURG De Maessloot 3

ision aan Jora V D R U U H VER

Circa 570 m2 winkelruimte - gelegen op A1 locatie - nabij Intertoys, Haasnoot Mode en Kruidvat - ca. 7,5 m. front - opleveringsniveau in overleg - inclusief kelder van ca. 130 m² - per direct beschikbaar

Circa 120 m² winkelruimte ▪ courante maatvoering ▪ nabijgelegen supermarkt Albert Heijn ▪ “Turn Key” opleveringsniveau ▪ goede bereikbaarheid ▪ onderdeel uitmakende van Prinsenhaven ▪ ruime bestemmingsmogelijkheden

Circa 300 m² winkelruimte plus kelder ▪ gelegen op toplocatie ! ▪ hoek Princestraat / Voorstraat ▪ ruim 30 meter front ▪ gelegen in het kernwinkelgebied van Katwijk op A1 stand ▪ nabij Intertoys, HEMA en Mooi Parfumerie

Bedrijfspand van circa 1.465 m² ▪ gelegen op zichtlocatie ▪ 16 eigen parkeerplaatsen ▪ incl. ‘turn-key’ kantoorruimte van ca. 460 m² ▪ bedrijfshal van ca. 980 m² met entresol van ca. 25 m2 ▪ gesitueerd op bedrijventerrein ‘Klei-Oost’ ▪ zeer markant en hoogwaardig bedrijfspand

Huurprijs: € 75.000,– per jaar

Koopsom: € 85.000,–

Huurprijs: € 285,– per m² per jaar

Koopsom: € 1.395.000,– k.k. Huurprijs: n.o.t.k.

Basis Bedrijfshuisvesting B.V. Vrijheidslaan 35 ∙ 2321 JR Leiden ∙ Telefoon 071 - 5233 277 Kijk voor ons complete aanbod op www.basis.nl Alle genoemde bedragen zijn exclusief (eventuele) BTW en/of servicekosten.


TE HUUR RIJNSBURG Smidstraat 16

TE KOOP

KATWIJK Kerkstraat 52 – 54

TE HUUR RIJNSBURG De Roysloot 11/b

TE HUUR VALKENBURG Rijnweide 14-17

Circa 450 m² praktijk-/kantoorruimte ▪ onderdeel van zorgcomplex ‘Floriante’ ▪ geheel op de begane grond gelegen ▪ deelverhuur vanaf ca. 45 m² ▪ BTW vrije verhuur ▪ goede bereikbaarheid ▪ hoogwaardig opleveringsniveau

Circa 615 m² kantoorruimte ▪ alsmede zelfstandig appartement van ca. 70 m² ▪ monumentaal pand ▪ turn-key opleveringsniveau ▪ gemeentelijk monument ▪ incl. eigen parkeerterrein ▪ nabij Aldi en meesterbakker Van Maanen

Circa 195 m2 kantoorruimte ▪ onderdeel van het representatieve ‘the Red Office’ ▪ luxe turn-key opleveringsniveau ▪ beschikt over 5 eigen parkeerplaatsen ▪ per direct beschikbaar ▪ eigen entree ▪ gelegen op eerste verdieping

Circa 480 m² praktijk-/kantoorruimte ▪ onderdeel van zorgappartementencomplex ‘Rijnweide’ ▪ deelverhuur vanaf ca. 75 m² ▪ uitermate geschikt voor bedrijven uit de zorgsector ▪ nabij apotheek en bibliotheek ▪ ‘turn-key’opleveringsniveau ▪ BTW vrije verhuur

Huurprijs: € 130,– per m² per jaar

Koopsom: € 775.000,– k.k.

Huurprijs: € 24.900,– per jaar

Huurprijs: V.a. € 90,– per m² per jaar

TE HUUR/ KATWIJK TE KOOP Voorstraat 50

TE HUUR KATWIJK

Meeuwenlaan 39

TE HUUR NOORDWIJK Hof van Noortwijck

TE HUUR LISSE

Heereweg 193

Circa 480 – 780 m2 commerciële ruimte ▪ incl. 180 m2 kelderruimte ▪ nabijgelegen supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet ▪ gelegen op strategische hoek ▪ 25-35 meter front ▪ aanvaarding in overleg ▪ bouwjaar 1995

Circa 125 m² winkelruimte ▪ incl. ca. 35 m2 kelderruimte ▪ tevens geschikt voor medische disciplines ▪ vrij parkeren op voorgelegen plaatsen ▪ leveranciersingang aanwezig ▪ per 1 december 2014 beschikbaar ▪ goed bereikbaar via eigen en openbaar vervoer

V.a. 82 m² winkelruimte ▪ representatieve winkelunits ▪ beschikbaar v.a. 82 m² tot ca. 496 m² ▪ nabij Dirk van den Broek, Action, D-Winkels ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ per direct beschikbaar ▪ bouwjaar: 2010

Circa 210 m² winkel-/kantoorruimte ▪ voormalig uitzendbureau ▪ nabij supermarkt Dirk, Xenos en diverse horecagelegenheden ▪ vrij parkeren (zonering) ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ brede bestemmingsmogelijkheden

Huurprijs: € 179,– per m² per jaar

Huurprijs: € 1.095,– per maand

Huurprijs: Aantrekkelijke huurprijzen op aanvraag

Huurprijs: € 30.000,-- per jaar

TE HUUR/ RIJNSBURG TE KOOP De Roysloot 9/d

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR LISSE

Ambachtsweg 5

Ambachtsweg 1

Gladiolenstraat 39

Circa 150 m² bedrijfsruimte met kantoorruimte ▪ gelegen op bedrijventerein Klei-Oost ▪ onderdeel van bedrijfsverzamelcomplex ‘Twins’ ▪ beschikt over 2 eigen parkeerplaatsen ▪ overheaddeur aanwezig ▪ per direct beschikbaar ▪ uitstekend bereikbaar via N206 en A44

Circa 950 m² winkelruimte ▪ zichtlocatie ▪ frontbreedte ca. 16 m. ▪ vrije hoogte ca. 3,5 m. ▪ nabij Albert Heijn, Roobol en Beddereus ▪ per direct beschikbaar ▪ ruime parkeergelegenheid

Circa 360 m² showroom-/bedrijfsruimte ▪ opleveringsniveau in overleg ▪ tijdelijk te huur i.v.m. herontwikkeling ▪ ruim buitenterrein aanwezig ▪ absolute zichtlocatie, entree ’t Heen ▪ bedrijventerrein ’t Heen ▪ naast Albert Heijn en Beddenreus gelegen

Circa 1.450 m2 bedrijfsruimte met showroom ▪ zicht locatie ▪ ruim buiten terrein aanwezig ▪ per direct beschikbaar ▪ ideaal voor multifunctionele doeleinden ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ bouwjaar: zeventiger jaren

Huurprijs: € 1.050,– per maand Koopsom: € 165.000,– k.k.

Huurprijs: € 90,– per m² per jaar

Huurprijs: € 37.500,– per jaar

Huurprijs: € 100.000,– per m² per jaar

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR KATWIJK

TE HUUR RIJNSBURG

TE HUUR/ NOORDWIJK TE KOOP ’s-Gravendijkseweg 55

Taanderstraat 16

Blekerstraat 30

Tulpenstraat 16-18

Circa 200 m2 bedrijfsruimte ▪ incl. inpandige kantoorruimte ▪ courante maatvoering ▪ goede bereikbaarheid ▪ incl. elektrische Overheaddeur ▪ ideaal voor opslagdoeleinden ▪ vrije hoogte 5.5 meter

Circa 690 m² bedrijfsruimte met kantoorruimte ▪ - gesitueerd op bedrijventerrein ‘t Heen - ideaal voor multifunctionele doeleinden - uitstekende bereikbaarheid - per direct beschikbaar - flexibele huurperioden bespreekbaar - bouwjaar: omstreeks 1986

Circa 200 m² - 500 m2 winkelruimte ▪ ca. 10 m. frontbreedte ▪ winkelcentrum ‘In de Hoftuin’ ▪ parkeren voor de deur ▪ aanvaarding in overleg ▪ voorzien van leveranciersingang ▪ nabij Albert Heijn, HEMA en Bang & Olufsen

Circa 956 m2 bedrijfsruimte ▪ zeer representatief bedrijfspand ▪ ca. 200 m2 luxe kantoorruimte ▪ vrije hoogte van ca. 6 meter ▪ gelegen op bedrijventerrein ‘s Gravendijk ▪ uitstekende bereikbaarheid ▪ bouwjaar 2005

Huurprijs: € 17.500,– per jaar

Huurprijs: € 39.500,– per jaar

Huurprijs: € 32.000,– per jaar

Huurprijs: € 60.000,– per jaar Koopsom: € 650.000,– k.k.

Basis Bedrijfshuisvesting B.V. Vrijheidslaan 35 ∙ 2321 JR Leiden ∙ Telefoon 071 - 5233 277 Kijk voor ons complete aanbod op www.basis.nl Alle genoemde bedragen zijn exclusief (eventuele) BTW en/of servicekosten.


R E VO L U T I O N A I R

De B&O die (je) echt beweegt!

Kijk naar onze uitzending bij RTL4 op www.brussee.eu

Stap in de wereld van B&O bij Bang & Olufsen Brussee in Rijnsburg Anjelierenstraat 37, RIJNSBURG, 071 4028414, 06 511 33 555, www.brussee.eu, jobs@brussee.eu, Openingstijden: di t/m za, 10.00 - 17.00 uur, of op afspraak


nieuws

Lisser en Hillegommer

dinsdag 27 mei 2014

13

Nieuwe Nederlanders Op de vlucht voor corruptie Lisse/Hillegom

n Huis en haard verlaten, op de vlucht voor geweld, en vervolgens terecht komen in een land waarvan je niet eens wist dat het bestond: Nederland. De maandelijkse rubriek ‘Nieuwe Nederlanders’ gaat over mensen die de kracht vonden om opnieuw te beginnen, ondanks alles.

Paspoort Warduhi Azarjan (39) – beroepsmilitair Rosalie Azarjan (37) – echtgenote en moeder van twee dochters: Christina (18) en Tatevic (16) Armenië staat bij de Nederlandse overheid niet te boek als een onveilig land. Toch pakten Rosalie en Warduhi Azarjan in 2002 hun koffers en vertrokken voorgoed met hun dochtertjes van 4 en 6 jaar. Ze willen nooit meer terug, ook al missen ze hun familie. Een paspoort hadden ze niet – nooit gehad. Hun spaargeld ging op aan mensensmokkelaars die ze uiteindelijk naar Nederland brachten. Pas in 2013 kregen ze een verblijfsvergunning. Rosalie en vooral Warduhi vertellen hun verhaal: “Onze reis duurde een dag of vijf. Met autobussen en aftandse auto’s werden we iedere keer weer een stuk verder gebracht. Het was vreemd om hier aan te komen, in een land waarvan je de taal niet sprak, de regels niet kende en niet wist of politie en ambtenaren wel te vertrouwen waren. Want dat was het probleem in Armenië waar corruptie aan de orde van de dag is. Vier of vijf grote families hebben alle macht in handen. Wonen in huizen met gouden wc’s, versierd met gouden beelden, en houden leeuwen en andere wilde dieren in hun tuinen. De rest van het volk moest maar zien hoe ze hun leven leefden. Begon je een winkeltje om groenten uit je moestuin te verkopen dan werd dat in beslag genomen. Of je moest beschermgeld betalen. Als beroepsmilitair was je voortdurend het mikpunt van zowel de Armeense maffia als je meerderen. Dit kogelgat in mijn onderarm heb ik niet voor niks en ik heb er nog meer. Wij kijken dagelijks naar het Armeense nieuws. Een familielid van de regeringsleider opende nog niet zo lang

geleden vanuit zijn auto het vuur op mensen die stonden te wachten bij een bushalte. Vrijwel allemaal werden ze gedood. Denk maar niet dat zo’n man wordt opgepakt. Het gewone volk is vogelvrij. Daarom besloten we te vertrekken, kon niet schelen waarheen. Ik hoop dat Armenië zich nooit bij de EU aansluit. Dat zou een aanfluiting zijn. We kwamen hier in 2002 en verhuisden van de ene AZC naar het andere. We mochten hier niet blijven. Dat maakte me gek van spanning. We vroegen daarom psychologische bijstand. Kregen we niet. We mankeerden niks, was het oordeel. Toen we in Den Helder bij de Dienst Terugkeer en Vertrek te horen kregen dat we moesten vertrekken werd ik zo wanhopig dat ik (Warduhi) ter plekke mijn polsen doorsneed. Ze verhuisden ons meteen naar Flevoland, omdat we een gevaar zouden vormen voor de ambtenaren in Den Helder... Daar kregen eindelijk bijstand van een psycholoog en die maakte meteen allerlei formulieren in orde, stond ons bij. Een man van goud. Door het kinderpardon van 2013 kregen wij een verblijfvergunning, want onze kinderen waren intussen helemaal Nederlands. Sindsdien leven we in naar ons gevoel in een paradijs. Niet langer dat vieze sanitair waarmee veel asielzoekers niet mee om weten te gaan. Waardoor je dagelijks door water en viezigheid moest waden als je naar de wc of doucheruimte wilde. We deden onze behoefte doorgaans in de vrije natuur; veel schoner. De onderlinge agressie was groot, doordat mensen er uitzichtloos zaten te niksen. Je mocht niet werken, niks. Daarvan werd ik stapelgek. Ik had dolgraag een vrijwilligersbaantje gehad, plantsoenendienst, bejaarden koffie brengen, iets - wat dan ook. De wasmachines en drogers in het AZC waren aanhoudend stuk doordat mensen niet wisten hoe ermee om te gaan. Overigens bleken de Nederlanders erg vriendelijk, hielpen ons, gaven ons kleding. Inmiddels heb ik een baan bij Akzo Nobel waar ik containers schoonmaak. Kan me niet schelen. Ik werk weer, we hebben een goed leven, de meisjes doen het goed op school. We hebben een fijn huis. Wat wil je nog meer. Nee, geen foto alsjeblief

Corine van den Heuvel overhandigd de AED’s aan Rob Bedijn en Klaas Slootweg. |Foto: Annemiek Cornelissen

Vier AED apparaten voor centrum Hillegom n Een maand geleden vond op de Meerstraatpromenade een reanimatie plaats. Het slachtoffer overleed. Rob Bedijn eigenaar van Expert, was er als eerste bij en is in paniek op zoek gegaan naar een AED apparaat, maar heeft deze uiteindelijk niet kunnen vinden. Door Annemiek Cornelissen

Later bleek dat de op de hoek van de Meerstraatpromenade en de Hoofdstraat gevestigd ABN/AMRO bank een dergelijk apparaat wel had. Dat heeft bij Rob Bedijn de nodige emoties losgeraakt. De Expert-eigenaar is in de periode daarna in gesprek geraakt met Corine van den Heuvel, kantoordirecteur van de ABN/AMRO Hillegom

en zij was onder de indruk van zijn verhaal. Al gauw kwam ze met de mededeling dat dit Hillegomse bankkantoor vier AED apparaten beschikbaar wilde stellen. Deze apparaten werden op woensdag 21 mei om 13.30 uur door Corine van den Heuvel aan Rob Bedijn en Klaas Slootweg, voorzitter van het Koopcentrum Hillegom, overhandigd. Een van de apparaten komt te hangen bij Expert, de overige drie bij

Lisse n Drukte op vrijdagavond in het Keukenhofbos: DJ Sandro Silva organiseerde voor het tweede jaar op rij Sandro’s Kitchen, een dancefeest waarvan de opbrengst gaat naar een goed

doel. Iets na middernacht ontving de DJ uit handen van Bastiaan Ragas de cheque van 27.260 euro. Het geld gaat naar het Adamas Inloophuis in NieuwVennep.|Foto: Remco Out

Nog vijf AED’s

Slootweg dat er in het koopcentrum momenteel nog vijf AED apparaten hangen, namelijk in Het Pluspunt, De Deltapotheek, het gemeentehuis, de Jumbo en café Zomerzorg. “Dan hebben we het uitsluitend over de winkelkern. We gaan het de komende weken uitgebreid in kaart brengen en kijken waar dergelijke apparaten nog geplaatst kunnen worden. Het is de bedoeling dat ze allemaal ongeveer 100 meter van elkaar een plek krijgen.”

‘Ga je dood van een bijensteek?’ Lisse n “Meneer, als een bij je steekt ga je dan dood?” Zo, die prangende vraag was er uit. Een leerling van de Don Boscoschool wilde wel eens weten waar hij aan toe was als zo’n gestreept dier je aanviel en werd door imker Sjaak Hoek gerust gesteld. “Niet jij, maar de bij gaat een poosje later dood, omdat hij de angel is kwijtgeraakt.”

Sandro’s Kitchen goed voor 27.000 euro

Banketbakkerij van Dam, Brasserie De Houttuin en naar een vierde locatie wordt nog gezocht.

De schooljeugd was vrijdag verzameld in de Hofboerderij van Kasteel Keukenhof, waar elke vrijdag een groep schoolkinderen aanschouwelijk onderricht krijgt over het leven en werken van de bijen. Een initiatief van het Natuur Milieu Educatief Centrum (NME) dat op Keukenhof is gevestigd. “Na de boomplantdag is dit het tweede initiatief van het NME”, aldus bestuurslid Piet Muns. Mirelle Hulsbos, coördinator van het NME en de Kinderboerderij vertelt dat de jeugd steeds zeer enthousiast is. Ook tijdens het bezoek aan de bijenkasten van het kasteel onder begeleiding van de vrijwilligers Jaap Haasnoot en Joop Schrama. “Het was best wel een beetje eng, maar ze bleven netjes bij de kasten”, aldus een van de leerlingen. Het verliep inderdaad allemaal goed. Imker Hoek had de jeugd eerst instructies gegeven over hoe

ze zich moesten gedragen als de bijen erg dichtbij kwamen en liet enkelen van hen in beschermende

kleding vlakbij de open kast op het bijenvolk nog beter te bekijken. Terug in de boerderij mochten de jeugd elk een kaars van bijenwas maken en mee naar huis nemen. Een klus die de meesten met succes klaarden. En met op zak ook nog een potje honing toog de jeugd schoolwaarts. Ervaring en kennis over bijen rijker.

Leerlingen van de Don Boscoschool krijgen een kaars van bijenwas mee naar huis. |Tekst en foto: Arie in ‘t Veld


OP = OP

OPRUIMING

OP = OP

Dressoir copy-antiek Van € 2195,-

voor € 1295,-

Strakke vakkenkast • Wit • antraciet

Relaxfauteuils in stof en leer

Vanaf

Boxspringsets volledig in Nederland geproduceerd Van € 2995,van € 1495,voor € 1695,-

€ 799,-

Leren bank Van € 3445,-

voor € 2295,-

Velda Classic Pockettopper

JUBILEE 130, ELEKTRISCH VERSTELBAAR VAN 3.795,- VOOR

2.495,-

180/200

(140 X 200 CM)

JubileeBoxspringset 130 Nu met liefst

€ 995,-

Ibiza

Van € 4119,voor € 2895,-

Casablanca Leren bank, 2.40 m breed

1.300,- jubileumkorting!

Een echte boxspring, het aangename gevoel van een diepe vering. Supercomfort, en dat allemaal voor een feestprijs. Dat is de Jubilee 130, een complete boxspringset, speciaal gemaakt ter gelegenheid van onze 130ste verjaardag! Ja, mét fraai hoofdbord voorzien van kapnaad, twee gestoffeerde pocketveringmatrassen, luxe meubelstof en een dikke, comfortabele en duurzame topper. Een voetbord en hockers zijn los verkrijgbare accessoires. Verkrijgbaar in een vlakke en een elektrisch verstelbare uitvoering. Nu: vlakke uitvoering vanaf 3.095,00 voor 1.795,00.

• Compleet bankstel nu € 995,- • 2 + 2,5 zits op comforthoogte • In div. kleuren

Fauteuil + stool Capiton

Van € 1095,voor € 595,-

Strakke leren bank

Vaste uitvoering van € 3095,voor

voor

€ 1795,-

NU

€ 995,-

Seniorenledikant

• Zwart dik leder • 230 cm Van € 1970,-

voor € 1295,-

MATRASSENACTIE Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zonepocketveer afgedekt met koudschuim

Hoekbank in diverse stoffen nu

€ 1095,-

Nu

€ 549,-

2e gratis!

• wit of beuken • pocketveermatras • elek. bodem • matrasbeschermer • ledikant

Van € 1095,- voor

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

€ 795,-


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 27 mei 2014

15

Auto in jurk onthuld Hillegom n Een kleurrijke drukte was het op zondag 25 mei bij het Ford museum. Aan actrice Monic Hendrickx de eer om de ‘wildgebreide auto’ van BIB Kunstschuur te onthullen.

Zoveel mogelijk rondjes rennen om naar Duinrell te kunnen.|Foto: Annemiek Cornelissen

Sporten voor schoolreis Hillegom

n De Jozefschool organiseerde op vrijdag 23 mei een sponsorloop, met als doel geld op te halen voor het schoolreisje, dat een keer in de twee jaar op de planning staat.

Door Annemiek Cornelissen Voorheen werd de sponsorloop gehouden in en om de school, maar door de renovatie van de Van den Endelaan en de Hoofdstraat Zuid (die is opgebroken vanwege werkzaamhede), werd uitgeweken naar de nieuwe atletiekbaan op Sportpark de Zanderij. Het was niet alleen een drukte van belang op de baan, maar ook ernaast. De leerlingen hadden een he-

leboel fans meegenomen. Gestart werd met de kleuters en vervolgens kwamen alle groepen aan de beurt. Sommige kinderen hadden oudere broertjes of zusjes meegenomen, die ook een of meerdere rondjes meeliepen. Er werd fanatiek gelopen en het prachtige weer was er mede oorzaak van dat er heel wat rondjes werden gerend. Uiteraard werd er vanaf de kant volop aangemoedigd. De kinderen werden beloond met een flesje water en een zakje chips.

De leden van het kunstenaarscollectief Bollenstreek in Beeld (BIB) hebben zes weken gebreid om de wildgebreide autojurk om een Ford heen te kunnen maken. Een hele klus, maar wel een met een vrolijk resultaat. “De auto zal gaan rijden voor het goede doel. Ook kan de auto worden gehuurd zodat BIB ook wat geld verdient, want wij krijgen geen subsidie”, laat projectleider Klaar Wolff weten. Ook zal de auto in het gebouw van BIB te zien zijn, dat op vrijdag en zaterdag geopend is tussen 13.00 en 17.00 uur. Bezoekers van de Experience Day in het Ford Museum konden zicht laten fotograferen met de bekende actrice: de opbrengst van deze actie was voor haar stichting www.smallchange.nl die kansen geeft aan straatkinderen in Zuid- Afrika.

Monic Hendrickx onthult de auto bij het Fordmuseum. |Tekst en foto: Remco Out

Deze week zullen de kinderen bij hun sponsors langsgaan om het geld op te halen, zodat ze op tijd zijn voor het schoolreisje naar pretpark Duinrell op maandag 16 juni.

Heerlijk vertoeven op beurs Heerlijk Wonen zakelijk n Heerlijk wonen, heer-

lijk duurzaam en heerlijk culinair. Drie componenten van een heerlijk leven in één thema samengevat. Wie gaat daar niet voor? Annemarie Hoevens en Henriëtte van den Anker in ieder geval wel. Hun initiatief om drie jaar geleden een beurs te organiseren viel in de smaak. Het succes in Huys te Britten was dermate groot, dat er naar een grotere locatie werd gezocht. Bij Dekker in Warmond vonden zij hun ideale stekje. Door Piet van Kampen Afgelopen weekend vonden vele bezoekers uit de Duin- en Bollenstreek de weg naar de beurs. De beide dames zijn dan ook uitermate content dat het wederom een succes is geworden en melden dat de vierde editie er zeker aan gaat komen. Annemarie: “Het zijn vooral bezoekers die gericht naar deze beurs komen. Drie jaar geleden midden in de cri-

sisperiode hebben Henriëtte en ik bedacht dat we iets moesten organiseren voor de consumenten. Hoe heerlijk wonen, maar vooral duurzaam wonen, mogelijk moet zijn. Het werd een dermate succes dat we nu meer ruimte zochten en ook de hele Duin- en Bollenstreek erbij wilden betrekken.” ‘Met samenwerken kom je verder’ is haar motto. Vandaar dat er zich weer nieuwe standhouders hadden aangemeld. Kwaliteit

De beurs straalt kwaliteit uit. “Dat is ook duidelijk merkbaar aan de bezoekers die gericht op kwaliteit af komen”, heeft Henriëtte ervaren. Het echtpaar Van der Krogt uit Katwijk bevestigt dit. “Het is heel divers, overzichtelijk en mooi opgezet. Er is ook meer aanbod”. Op het gebied van duurzaamheid met water hebben zij zich goed laten informeren. Maar ook nieuwe trends op culinair gebied, zonnepanelen, keukens en vloeren konden worden ’geproefd’ op de beurs.

Informatie inwinnen op de beurs Heerlijk Wonen. |Foto: pr.

Op donderdag gaan de wandelaars vanaf Speeltuin Marijke via de Grachtweg richting sportpark ter Specke. |Foto: MV

Wandelfeest voor jeugd n Twaalfde editie Avondvierdaagse populair Lisse n De Avondvierdaagse ging maandag 19 mei traditiegetrouw van start bij Speeltuinvereniging Marijke. Zo’n 1.500 wandelaars trokken vier- en voor de fanatiekelingen vijf- dagen door Lisse.

“Het is altijd goed georganiseerd en daardoor echt genieten. Waar mijn dochters zijn? Die lopen daarvoor, ik ga er snel achteraan!”

sportpark Ter Specke. Een van de eerste posten staat naast het fietstunneltje vanaf de Achterweg naar de Spekkelaan. Vrijwilligers Ineke de Bruin en José Rijgersberg zitten op hun campingstoeltjes achter een klaptafel. Ze hebben het druk. De kinderen verdringen zich voor de tafel. De kaartje worden snel neergelegd, zodat de stempel gezet kan worden. Daarna grissen ze een snoepje uit de bak en rennen de tunnel in. Gegil en gejoel klinkt aanhoudend. Ouders lopen er glimlachend achteraan.

Na een half uur is het weer rustig en is er van de rij die kort daarvoor nog tot de hoek van de straat stond, niets meer te zien. “Zo, de tafel heeft het maar net overleefd”, zegt José terwijl ze een slokje van koffie neemt. De dames kennen elkaar niet, vertellen ze, “maar het is wel gezellig hoor!” José is drie jaar als vrijwilligster betrokken, Ineke al twaalf jaar. Zelf hebben ze ook met hun kinderen meegelopen. “Het is gewoon heel erg leuk om te helpen”, zeggen ze allebei. “De kinderen zijn vrolijk. Je ziet dat mensen plezier hebben, dan krijg je dat zelf ook.” Net als de andere stempelposten en verkeersregelaars zijn ze meerdere wandelavonden actief. De leukste avond blijft de vrijdagavond, vinden ze. “Dan gaat de route door de Kanaalstraat. Muziek erbij, opa’s en oma’s langs de kant. En met mooi weer is het helemaal een feest!”

Gewapend met een lege stempelkaart vertrokken de meeste lopers op maandagavond om de eerste in een reeks van vier wandelingen te maken. In de vier dagen erna kunnen de wandelaars er nog drie lopen om op vrijdag een medaille in ontvangst te mogen nemen. Elke avond heeft de organisatie een andere route uitgezet, vertelt vrijwilligster Flora Beelen. “Tot twaalf jaar geleden, toen de wandelsportvereniging het organiseerde, was er maar één route die elke avond gelopen werd. Dat kwam omdat er op een zeker moment nog maar een select groepje vrijwilligers over was. Toen is gevraagd aan de speeltuin om het over te nemen en sindsdien doen wij ons best om de lopers elke avond een andere route mee te geven.” Op donderdagavond gaan de vijf en tien kilometer wandelingen via

Veel lopers zijn afkomstig van de basisscholen, die het promoten onder de leerlingen en soms ook begeleiden. Debby van der Bent loopt met haar zoon Stijn ‘maar’ twee dagen mee. “Maar er zijn wel genoeg fanatiekelingen met vier dagen”, zegt ze lachend. Zoals Angela Noordermeer, die met haar dochters loopt.


Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 11.500 februari 2009 49.750 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 18.600 februari 2009

Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

€ 18.600

€ 14.950

ccasions 49.750 km Lichtm. velgen ECC

Autocentrum van Egmond

Autobedrijf Heemskerk & ZN

VW-AUDI-SEAT- SKODA specialist

Gespecialiseerd in Renault - Peugeot - Dacia - Nissan

Showroom: Langevaart 1a , Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911

VW TRANSPORTER 1.9 TDI Dubbel cabine

Bouwjaar 2007

Elek. Ramen, airco, cruise control

NU: € 7.950,-

ex BTW

Kijk voor al onze auto’s op:

Een greep uit ons aanbod: RANGE ROVER Evoque 2.2 4wd 2012 € AUDI A6 3.2 FSI AUT. Full options 2008 € AUDI A4 1.6 airco 2000 € VW GOLF VARIANT 1.2 TSI 2013 € VW POLO 1.2 TSI 5d. Airco 2012 € VW POLO 1.4 TDI 5d. 2008 € VW GOLF V 1.6 FSI 5d. 2004 € VW UP! 1.0 60 PK 15.000 km 2012 € VW FOX 1.2 Trendline 2010 € VW GOLF IV 1.6 16V airco 2000 € VW GOLF IV 1.4 16V Comfortline 2001 € PEUGEOT 208 1.2 vti Navi 5d. 2013 € KIA CARENS 2.0 Executive airco 2005 € CITROEN C1 Ambiance 2007 € • Afschrijving en rente OPEL CORSA 1.2 Easytronic Cosmo • Verzekering 2004 € RENAULT TWINGO 1.2 airco 2004 € • Houderschapsbelasting

54.950,17.750,3.750,21.950,12.950,7.750,6.950,7.950,6.950,2.950,2.950,14.950,3.750,4.950,4.950,2.750,-

• Reparatie &hoogte onderhoud en blijf op de van de acties en aanbiedingen! • Normale slijtage van banden www.acvanegmond.nl Volg ons ook op

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

Lange Vaart 34 Rijnsburg

AUTO

PAS

info@autoheemskerk.nl

U least al een Captur vanaf € 349,- leaseprijs per maand inclusief onderhoud, verzekering, wegenwachthulp, inzittendenverzekering en direct vervangend vervoer in binnen- en buitenland

kleur deur motor opties btw rood 5 1400 sb,elr,cpv,a/c blauw met. 5 1200 sb,elr,cpv zwart 5 1200 sb,elr,cpv,a/c,lmv blauw met. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c grijs met. 5 1400 sb,elr,cpv,a/c,lmv zilver 5 1242 sb,elr,cpv,a/c incl. zwart 3 1242 sb,elr,cpv,a/c incl. zilver 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh. d.grijs met. 5 1600 sb,elr,cpv,a/c zilver 5 1600 sb,elr,cpv,a/c incl. bl.met. 4 2000 sb,elr,cpv zilver 5 1400 sb,elr,cpv,a/c zwartmet. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c goldmet. 3 1200 sb,elr,cpv,a/c,elsp,trh. wit met. 5 1100 sb,elr,cpv,a/c zilver 5 2400 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh zwart 3 1300 sb,elr,cpv blauwmet. 3 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv groen met. 5 1200 sb donkergrijs 3 1400 full options, met bordeauxrode kap!!!! donkergrijs 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,trh zilver 5 1000 sb,elr,cpv,a/c,cd zwartmet. 3 1000 sb,airco oranjemet. 3 1600 sb,elr,cpv,a/c zilver 3 1200 sb,elr,cpv,ac,cc blauw met. 5 1300 sb,elr,cpv,a/c,automaat zwart 5 2000 sb,elr,cpv,a/c,trh,leer automaat roodmet. 5 1600 sb,elr,cpv,a/c,lmv,elsp. wit met. 5 1200 sb,elr,cpv,a/c,lmv LET OP KILOMETERSTANDEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! geel 3 1900 sb,trh,imperial,tussenschot, nw.model geen blauw 4 1900 sb,cpv,a/c,elr,elsp,achterdeuren,imp. geen wit 4 1800 sb,cpv,a/c,trh,achterdeuren excl. wit 5 1800 sb,cpv,a/c,zijdeur,achterdeuren excl. wit 5 2000 sb,cpv,trh,aircofull windows,geel kenteken geen d.blauw 5 2000 sb,cpv,airco,grijs kenteken geen wit 4 1300 sb,a/c,radio/cd excl. rood 5 2800 sb,cpv,trh.,full windows, 112pk d/c? excl. wit 5 1900 sb,elr,cpv,zijdeur,achterdeuren,trh,AIRCO excl. rood 5 2500 sb,elr,cpv,zijdeur,achterdeuren,trh,ramen excl.

€ € € € € € € € € €

3.950,00 5.450,00 5.450,00 6.950,00 4.950,00 6.950,00 5.950,00 5.950,00 6.950,00 6.950,00

oranje/grijs 50 rood/grijs 50

€ €

1.250,00 1.450,00

snor zonder helm snor zonder helm

prijs € 3.250,00 € 4.450,00 € 6.750,00 € 4.250,00 € 6.950,00 € 10.750,00 € 8.750,00 € 3.750,00 € 9.750,00 € 18.750,00 € 1.250,00 € 7.250,00 € 12.450,00 € 12.250,00 € 6.250,00 € 12.750,00 € 5.250,00 € 2.250,00 € 2.850,00 € 10.750,00 € 7.500,00 € 5.250,00 € 7.250,00 € 8.950,00 € 8.250,00 € 3.250,00 € 9.250,00 € 9.650,00 € 9.650,00

Lease aanbieding

Renault Captur

TCE 90 S&S Dynamique, 17” lichtmetalen velgen R-Link navigatiesysteem Renault Sound systeem Two-tone kleurstelling 60 maanden / 15.000 km per jaar

€ 385,- excl. BTW

€ 13.995,-

€ 19.995,- V50 2.0

S60 2.0T

Edition II, Cruise control, Leder, benzine, 2008, 123.767 km, Flint Grey met.

Automaat Intro Edition 2010, 32.240 km Svala Auto Rietschans 70 2352 BB Leiderdorp T 071-5810950

Automobielbedrijf NATIONALE

Leasing alle merken

NEDERLANDSE AUTO’S MET ECHTE KILOMETERSTANDEN

1400 0

Tel. 071-4020365

Langevaart 34 • Rijnburg • T (071) 408 45 16 www.heemskerkautolease.nl info@heemskerkautolease.nl

Levering alle merken nieuwe auto’s MET HOGE KORTING!!

59000 59000 65000 56000 79000 69000 39000 76000 44000 59000

HEEMSKERK AUTOLEASE BV

••• Onderhoud alle merken tegen zeer concurrerende prijzen!

km 89000 54000 43000 74000 49000 49000 47000 139000 79000 21000 159000 21000 19000 7249 49000 49000 19000 123000 79000 29000 54000 46000 5620 67000 38000 114000 129500 52000 26000

Renault Twingo 1.2 16V Airco zwart 2009 € 6.250 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 € 7.400 Renault Clio 1.2 16V Collection 5d 2011 € 10.600 Renault Clio TCE 90 Dynamique navi 5d 2013 € 15.950 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 € 8.250 Renault Megane 1.6 16V Parisiene Navi 2012 € 18.350 Renault Grand Scenic 1.6 16V Parisienne 2011 € 17.450 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 € 8.950 Renault Laguna Estate 2.0 6V Dyn. Navi 2008 € 11.450 Audi A3 Quatro Sportback 2.0 2006 € 15.250 Dacia Duster 1.6 16V Laurente 2011 € 13.250 Hyundai Santa Fe Instyle Automaat 2007 € 11.250 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 € 9.550 Mitsubishi Grandis 2.4 intens autom 2008 € 13.750 Peugeot 107 5D Access 2013 € 9.495 Nissan Quashqai 2.0 16V Tekna Navi 2009 € 17.450

Ook voor Peugeot onderhoud kunt u bij ons terecht

INKOOP ALLE MERKEN AUTO’S

merk bouwj. chevrolet kalos 2003 chevrolet kalos 2005 fiat panda editione 2011 fiat panda1.2 cool 2006 fiat panda 100pk 2007 ford fiesta 2010 ford fiesta 2010 ford fusion 2003 ford focus stationwagen 2008 ford c max grand 7 pers. 2011 honda accord sedan 1995 hyundai getz active 2008 kia rio pluspack 5deurs 2012 kia rio pluspack 2013 mitsibishi colt 1,1 incharge 2008 mitsubishi outlander 4wd. 2007 nissan micra 2005 opel astra sport 2000 opel agilla 2001 opel tigra twintop 2010 opel meriva 1.6 2007 peugeot 107 5 deurs 2008 peugeot 107 2012 peugeot 207 2008 renault clio collection 2009 suzuki wagonR 1,3 automaat 2001 suzuki grand vitara 2.0 high excl automaat 2006 suzuki sx4 1.6 exclusive 2009 suzuki swift 1.3 2010 bedrijfswagens citroen berlingo diesel achterklep 2003 citroen berlingo diesel 2005 ford transit connect diesel 2006 ford transit connect diesel zijdeur 2007 ford transit 2,0tddi lang/hoog 100pk 2001 ford transit 2,0tddi 2xlang/2xhoog 100pk 2005 opel combo diesel 2009 opel movano 2,8dti l2h2 8pers.geelkent 2001 peugeot expert diesel zijdeur 2006 vw lt35tdi l/h 110pk 8persoons geelk. 2002 scooters kymco super8 2010 yamasaki NIEUW 2013

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

Occasions BMW X5 3.0 * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6 * vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

Beide occasions leveren wij met 24 MAANDEN GARANTIE

Svala Auto Arnoudstraat 3 2182 DZ Hillegom T 0252-410650

van Zelst www.svalaauto.nl

Voorschoterweg 23, Valkenburg, Tel. 071-4014299

DOLDWAZE OCCASIONS! Mitsubishi Colt 1.1

Occasions Nissan Micra, 1.2 3-drs., E-vision Nismo ed. 02-05 € 5.250,-

- Hatchback (3 drs.) - 2008 - Ionia Blue - Handgeschakeld, 5 versnellingen - Benzine - 32.000 km

Peugeot 206, 1.4 Génération, 3-drs.

11-08 € 5.950,-

Opel Astra Wagon 1.6 Business, 5-drs.

11-07 € 8.750,-

Chevrolet Spark 1.0 16V LE, 5-drs.

2010

€ 5.950,-

Jeep CJ-5, 2-drs.

02-78

€ 8.950,-

Peugeot Partner Tapee, 4-drs.

2009

€ 11.950,-

Bedrijfswagens occasions VW Transporter 1.9 TDI 300 airco, 4-drs.

08-07 € 6.950,-

VW Crafter 32 2.5 TDI L1H1, 5-drs.

11-06 € 7.950,-

Mitsubishi Pajero Sport 3.0 V6 A/T GLS PV 10-06 € 6.750,-

€ 6.450,Autobedrijf G. Dol b.v.

Rijnsburgerweg 48 - Voorhout - T 0252-211849 - www.gdol.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 27 mei 2014

17

Inloopochtend bij Vereniging Oud Lisse Lisse n De Vereniging Oud Lisse houdt op dinsdag 3 juni de maandelijkse inloopochtend.

De inloop wordt gehouden in de Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4. Tussen 9.00 en 12.00 uur kan men kennis maken met de Vereniging Oud Lisse. Er zijn een aantal vrijwilligers van de diverse

werkgroepen aanwezig, onder andere genealogie, fotoarchief, bouwkunde, geschiedenis, heemkunde. De Vereniging heeft ook belangstelling voor, geschriften, foto’s en voorwerpen die met de geschiedenis van Lisse en directe omgeving te maken hebben. Meer informatie op www.oudlisse.nl of per e-mail: info@oudlisse.nl.

Zomerprogramma bij De Paraplu Lisse

n Het is druk bij Stichting De Paraplu, die activiteiten verzorgt voor senioren in Lisse. In juni wordt gestart met inloopochtenden in zaal Hyacint van De Beukenhof. Het Zomerprogramma is klaar en wordt binnenkort verspreid.

Met ingang van dinsdag 3 juni is voortaan zaal De Hyacint in De Beukenhof op alle dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtenden van 9.00 tot 12.00 uur geopend. Er is dan een vrijwilliger aanwezig die gastheer of –vrouw is. Gedurende deze ochtenden is het mogelijk om vrij te biljarten (over de klok). Regelmatig zijn er ook bijzondere activiteiten in de creatieve sfeer (kaarten maken, kalligraferen). Ook zijn er inloopmogelijkheden voor mensen met vragen rond hun computer. Zomerprogramma

Voor juni tot en met augustus is een aantrekkelijk zomerprogramma sa-

mengesteld. Gedurende de hele periode wordt er regelmatig gebiljart, gesjoeld, koersbal gespeeld of is er tijd voor Hollandse spelletjes. Daarnaast voorziet het programma in mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Er kan worden gebridged en geklaverjast. Er is een middag waarop prachtige verhalen worden verteld, waarbij tussendoor wordt gezongen. Jazzliefhebbers komen aan hun trekken maar u kunt ook komen bloemschikken of kienen. Er wordt ook een presentatie verzorgd over ’Beter eten’ voor senioren. Voor een klein bedrag hebt u een hele middag plezier. De informatie staat vermeld in een afzonderlijk programmaboekje. Leden van de ouderenbonden ontvangen dit thuis. Vanuit De Beukenhof en ‘t Poelhuys is ook gratis een boekje mee te nemen. Voor meer informatie, kijk op www. deparaplu-lisse.nl. Voor verdere informatie. bel naar Lia van der Westen 0252 414927.

Ode aan de Hyacint in De Zwarte Tulp Lisse n Wandeling langs de tijdlijn van de hyacint, een lezing door Johan van Scheepen op donderdag 5 juni om 20.00 uur in museum De Zwarte Tulp.

Tijdens de lezing zal aandacht worden geschonken aan de introductie van de hyacint in Nederland en de vele vormen die de hyacint laat

zien. Natuurlijk wordt de bezoeker meegenomen in de geschiedenis van de hyacintencultuur en die van de naamgeving. Voor het bijwonen van de bijeenkomst, inclusief twee consumpties, bedragen de kosten 7,50 euro. Aanmelden kan tijdens openingsuren via 0252 417900 en via info@museumdezwartetulp.nl.

V.l.n.r.Teuntje van Delft, hoofdredacteur Uitgeverij Verhagen, dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn en Dirk Bouman, directeur Uitgeverij Verhagen. |Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Schrijversduo start relatietour zakelijk n Dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn zijn gestart met hun Relatietour. Een tour door Nederland over de liefde en de relatiekwaliteit bij paren. Aanleiding is het uitbrengen van hun levenswerk in boekvorm. Via het Koningshuis in Wassenaar werden de eerste exemplaren van het boek Alles over liefde en relatiekwaliteit uitgereikt. Voor het vorstenpaar was het genummerde en gesigneerde exemplaar 001, voorzien van een authentiek reliëfstempel met het symbool in de vorm van een hartvormige vrucht. Daarnaast werden tijdens het begin van de relatietour, als dank voor hun bijdrage, twee exemplaren uitgereikt aan Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen en Teuntje van Delft, hoofdredacteur. Uitgeverij Verhagen brengt elke maand de speciale ‘psychologenpagina’ van het schrijversduo in haar edities. Pleidooi

Het boek is een pleidooi voor de

liefde en een praktisch handboek voor paren. Het is geschreven door het schrijversduo dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn. Ondersteund door collega’s van Erasmus Universiteit Rotterdam en een aantal internationaal erkende experts schreven zij in acht jaar tijd een bijzonder boek. De titel spreekt voor zich. Alles over liefde en relatiekwaliteit bewijst dat liefdevolle paren gezonder en gelukkiger zijn dan paren die liefde ontberen. Dat is de boodschap van de wetenschap van de liefde. Uitvoering

Het 556 pagina’s dikke boek met een bijzondere stofomslag neemt de lezer aan de hand mee door de geschiedenis van de liefde. De be-

langrijkste teksten van beroemde denkers uit de vakliteratuur leiden tot een theorie over liefde en relatiekwaliteit. De quotes zijn in kleur afgedrukt en ieder hoofdstuk is gelllustreerd met de afbeelding van een kunstwerk. Hierbij zijn ook afbeeldingen gemaakt van een viertal kunstwerken de Noordwijkse kunstenaar Daniel Tavenier. Kloens en Van Duijn werken in het boek vier kerneigenschappen van de liefde uit en beschrijven aan de hand van deze eigenschappen, op heldere en praktische wijze, tien succesfactoren. Hoofdstukken over de invloed van opvoeding, het verband tussen relatiekwaliteit en gezondheid, relatietherapie, seksualiteit, man-vrouwverschillen, scheiding en de gevolgen van vreemdgaan maken het boek compleet. Het boek is te bestellen via www. verbeterjerelatie.nl. De opbrengst gaat naar project Love Project 100%.

Sporen van vroeger

Deze burgemeesters-zetel past ons allemaal Verleden en heden gaan hand in hand. Daarom is het altijd leuk om te weten hoe iets is ontstaan en wie de mensen zijn die ons verleden levend houden. Elke week vertellen De Stichting Vrienden van Oud Hillegom en Vereniging Oud Lisse afwisselend een bijzonder (historisch) verhaal. Hillegom is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Er komt een burgemeesters-zetel vrij, die sinds 2011 bezet is door waarnemend burgemeester Jan Broekhuis. In een profielschets geeft de gemeente Hillegom onder meer aan, te verwachten dat de aanstaande 15e burgemeester van Hillegom zich kan verplaatsen in anderen en zich bewust toont van de invloed van eigen handelen op anderen. Kortom: er worden kandidaten gezocht met een goed ontwikkeld inlevingsvermogen. Wie zichzelf als de ideale kandidaat ziet voor deze positie, kan solliciteren bij Zijne Majesteit de Koning.

Maar ook zonder ambtsketen is het mogelijk om op een burgemeesters-zetel plaats te nemen! We hebben in Hillegom immers sinds 1930 de Burgemeester Wentholtbank in de Houttuin en die is beschikbaar voor ons allemaal. De natuurstenen bank – inmiddels een gemeentelijk monument en deel van het beschermd dorpsgezicht “Kerkplein en omgeving” – is in 1930 onthuld ter herinnering aan de achtste burgemeester van Hillegom, Dirk Wentholt. Burgemeester Wentholt was van 1895 tot 1928 burgemeester, tot dusverre de langstzittende burgervader. Kennelijk had Dirk Wentholt een

sobere inborst, getuige het verslag van de onthulling van de bank: “de inscriptie ‘1895-1928 Burgemeester Wentholt’ werd niet in blinkende vergulde letters in het graniet gegrift, omdat zulks niet was in den geest van de oud-burgemeester. Bovendien zal iedere Hillegommer die passeert, weten dat dit de Wentholt-bank is”. Burgemeester Wentholt was volgens het verslag van de begrafenis bijzonder geliefd bij de Hillegommers en de bank is daarom een mooi monument aan deze burgervader. Overigens worden volgens de genoemde profielschets inwoners van Hillegom in de gelegenheid gesteld om aan te geven aan welke kwaliteiten uit de profielschets bij de selectie de meeste aandacht besteed moet worden. Er staat niet vermeld op welke manier Hillegommers dit aan kunnen geven, maar wie zich hierdoor geïnspi-

reerd voelt kan, zoals dat geldt voor alle gemeentelijke zaken, rechtstreeks contact opnemen met de gemeente. En wie niet door de selectieprocedure heen komt, of het graag bij dromen houdt over de burgemeesters-zetel, is van harte welkom om op de Burgemeester Weltholtbank te genieten van het lente-zonnetje. De digitale versie van deze column plus extra beeldmateriaal is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger. De Burgemeester Wentholtbank. |Foto: Jacolien van der Valk / SVvOH

Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom Email: svvoh.pr@gmail.com


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 27 MEI 2014

19

Telefoon

S

inds het begin van de maand april heeft dierenarts Van Zweeden zijn patiëntenzorg aan ons overgedragen. Het is sindsdien een gekkenhuis qua aanloop van patiënten, maar daar zijn we goed op ingesteld. Om de eigenaren die nog gewoontegetrouw het telefoonnummer van dokter Van Zweeden bellen, hebben we zijn telefoonnummer naar ons laten doorschakelen en zijn abonnement overgenomen. Woensdag heb ik de eerste rustige ochtend sinds zes weken en bedenk me dat ik nog even wat met de KPN moet regelen. Ik bel het servicenummer en krijg een keuzemenu voorgeschoteld. Ik kies voor vaste telefonie en hoor James Last de wachttijd vol musiceren. Na korte tijd krijg ik een servicemedewerkster en ik probeer het hele verhaal uit te leggen: het ‘oude’ nummer van Van Zweeden moet aan onze ISDN nummers worden toegevoegd. “Wat is uw postcode?”, “Wat is uw huisnummer?” Ik antwoord gedwee. “Daar hebben we geen aansluiting, gaat het om zakelijk of privé?” Ik zeg dat het een zakelijke lijn be-

Column Poespas

treft. “Dan zit u helaas fout, dit is de afdeling privé..., ik verbind u even door!” Weer muziek, een pianoconcert. “Goedemorgen, KPN , waarmee kan ik u helpen?” Ik geef aan waar het om gaat en geef postcode en huisnummer. “Nee, helaas, ik kan daar niets op vinden, weet u zeker dat u de goede postcode heeft gegeven?” Ja , dat is de goede. “Oh meneer , ik zie het al, u belt voor een zakelijke wijziging, maar wij zijn van de afdeling privé!” Ik zeg dat ik juist naar zakelijk zou worden doorverbonden, maar dat is blijkbaar misgegaan. Geen punt. Alle tijd, ik heb een rustig programma en vraag of ik nu wel met de afdeling zakelijk kan worden doorverbonden. Nou hoor ik klassieke muziek . “Goedemorgen, waarmee kan ik u van dienst zijn?” Ik geef aan wat de bedoeling is en de vriendelijke dame zegt dat ze even met haar coach moet overleggen omdat het een lastige vraag betreft. Barry Manilow zingt dat muziek zijn eerste liefde is. “Sorry meneer voor het lange wachten, maar helaas moet ik u dan doorverbinden met de afdeling verhuizingen,

dit valt niet binnen ons pakket.” Twee assistentes staan wanhopig naast me met vragen van bezorgde eigenaren, die aan de balie staan. Ik schrijf op een briefje de antwoorden terwijl ik in de hoorn dit keer Abba hoor! “Goedemorgen meneer, kan ik iets voor u betekenen?” Voor de vijfde keer leg ik onze wens uit en geef postcode en huisnummer. En weer zijn we niet te vinden. Dan bedenk ik dat we een hoekpand hebben en geef ook de postcode van de Weeresteinstraat op. Daar hoort weer een ander telefoonnummer bij dan die van de praktijk. Langzaam maar zeker zak ik weg in een moeras van onduidelijkheid en misverstanden. Na zeventig minuten komen de medewerkster en ik tot de conclusie dat onze wens een onhaalbare kaart gaat worden. Er zou een totale nieuwe kabel gegraven moeten worden...Uitgeput en veel vermoeider dan na een ochtend patiënten zien hang ik op. Een dag later komt er via de mail een verzoek van de KPN binnen een vragenlijst in te vullen “om onze dienstverlening te verbeteren”

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Tips? Mail de redactie

Van drie generaties kunst in de Bibliotheek

NIEUWTJES?  Ons tippen kan via redactie@dehillegommer.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

HILLEGOM

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn tel.: 06 49 44 96 32 e-mail: marieke.voorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Annemiek Cornelisse Arie in ‘t Veld Ilse Hesp Remco Out Lodewijk Kamps Kees van Zuijlen Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur.

 De familie Kuiper is al jaren bezig met kunstprojecten en tentoonstellingen. De gehele maand juni (vanaf 3 juni) exposeren broers en zussen, nichten, neven en partners hun kunstwerken in de Bibliotheek Hillegom. Schilderijen, keramiek, beelden en film zijn gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bibliotheek.

De grote gemeenschappelijke factor in de familie Kuiper is creativiteit. Sommige zijn professionele kunstenaars, andere leden van de familie maken kunst uit liefhebberij. De één laat zich inspireren door zon, zee en strand, de ander door familieportretten. Ze hebben een voorbeeld gehad aan hun moeder

Marius Kuiper, die zich in de jaren ‘70 heeft ontwikkeld tot kunstenares. KRÖLLER-MÜLLER

Als familie hebben ze al eens geëxposeerd in galerie studio Han Sterk in Enkhuizen. Individueel werk is te zien geweest in Haarlem, in onder andere het Frans Hals Museum, in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en De Vishal. Buiten Haarlem in het Kröller-Müller (Hoge Veluwe), op Landgoed Beeckestijn (Velzen) en Kunstcentrum De Kolk in Spaarndam. De expositie is vanaf dinsdag 3 juni de hele maand te zien tijdens openingsuren van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Een schilderij van Marjan Kuiper. |Foto: pr.

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s its e t i l a w K van het ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Ammerlaan De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 31 mei naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: J. Otten uit Hillegom. De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: Horende doof en ziende blind.


FITNESS & HEALTHCLUB

alle

Ln week 22 14  
Ln week 22 14  

LisserNieuws, 27 mei 2014

Advertisement