Page 1

www.livinit.nl tegenover het Fordmuseum in Hillegom

Lokaal betrokken en betrouwbaar

UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.LISSERNIEUWS.NL

nieuws P12

DON VAN ZUIJLEN COLUMN PoesPas 

P19

nieuws P7 Ik bewonder Eerste John F. Scheidingscafé in Lisse Kennedy’

Eerste pand voorzien van monumentenschildje

4 februari 2014 JAARGANG 02 NR 6

sport P9

Barre Elfstedentocht

Aangehouden voor heling stroomkabel LISSE  De politie hield vrijdag 31 januari om 05.40 uur twee mannen van 18 en 23 jaar uit Lisse aan op verdenking van heling van een stroomkabel. De mannen, inzittenden van een auto, werden in de Grevelingstraat gecontroleerd.

In de auto werd naast de stroomkabel ook inbrekerswerktuigen aangetroffen. De politie vermoedt dat de stroomkabel is weggenomen vanaf een bouwplaats en doet verder onderzoek.

Campagnewinkel voor VVD LISSE  De VVD Lisse opent op zaterdag 8 februari haar eigen campagnewinkel in de Kanaalstraat 80a.

Om 13.30 uur zullen Tweede Kamerlid Ard van der Steur en VVD lijsttrekker Cia Kroon het spreekwoordelijke lintje doorknippen.

Wethouder Adri de Roon (r) schroeft het schildje vast. Tekst en foto: Arie in ‘t Veld

In Lisse is het eerst van de 92 gemeentelijke monumenten voorzien van een schildje waaruit die monumentenstatus blijkt. Donderdag heeft wethouder Adri de Roon de laatste schroeven vastgedraaid op de gevel van het pand van de Volksuniversiteit Lisse, nadat Ruud Baak, inspecteur van Mo-

Bijeenkomst over nucleaire top REGIO

De gemeente Lisse, Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout organiseren op maandag 10 februari in NH Leeuwenhorst een bijeenkomst voor bedrijven en instellingen over de nucleaire top NSS en de gevolgen voor bedrijven. Tijdens de top op 24 en 25 maart komen wereldleiders in Den Haag bij elkaar. Naar verwachting is er sprake van zeer ernstige verkeershinder op beide dagen. Van zondagmiddag 23 maart tot maandagmiddag 24 maart en van dinsdag 25 maart om 13.00 uur tot woensdagochtend 26 maart om 5.00 uur zijn onder andere de A4 (gedeeltelijk), A44 en N44 afgesloten. De op- en afritten bij Hoofddorp (3 en 3a) en de afrit Nieuw-Vennep (4) zijn afgesloten. 

De bijeenkomst in Leeuwenhorst is van 20.00 tot 22.00 uur en uitsluitend voor bedrijven. Zij kunnen zich van te voren aanmelden via communicatie@noordwijkerhout.nl. Dit kan tot en met woensdag 5 februari. Inwoners worden geinformeerd via de gemeentepagina in de krant.

numentenwacht, het voorwerk had gedaan. Het betreft het uit 1921 stammende gebouw van de voormalige elektriciteitsmaatschappij Hillegom, Lisse Sassenheim (HLS) waarin de Volksuniversiteit nu jaarlijks ongeveer 180 cursussen verzorgd voor gemiddeld 1200 tot 1400 deelnemers.

Mozaïekwedstrijd vervroegd LISSE  De Bloemenmozaïekwedstrijd wordt dit jaar niet gelijktijdig georganiseerd met het Bloemencorso, maar wordt twee weken eerder, op zaterdag 19 april, gehouden.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de wedstrijd niet op 3 mei, in het weekend van de corso. “We hebben er als comité voor gekozen

om het evenement niet gelijk te organiseren met het Bloemencorso, omdat zo het evenement buiten de schoolvakantie valt en in het Paasweekend. Hierdoor hopen we dat de scholen en buurten zich massaal inschrijven”, laat de organisatie weten. “Door het lange weekend ontstaat er bovendien voldoende tijd om de mozaïekroute te rijden.” Tijdens het paasweekend is er een

fietsroute langs alle inzendigen, die verbonden is aan de kunstroute. Kunstenaars stellen dan hun ateliers open voor publiek. Deelnemers aan de Bloemenmozaiekwedstrijd kunnen zich voor 22 maart inschrijven bij de VVV of via de website www.bloemenmozaieklisse.nl. Meer informatie is daar ook te vinden.

Van gratis consult tot een natuurlijke glimlach!

Van den Endelaan 38c HillEgom, www.tppswalue.nl,T 0252-348 704

LISSERBROEK  Cabaretière Jacquelien de Savornin Lohman is zondag 9 februari te gast in de Meerkoet. Om 14.00 uur speelt ze haar show ‘ Liedvermaak’.

Haar liedjes getuigen van haar lotgevallen als hoogbegaafde freule: van een kind uit het Jappenkamp in voormalig Nederlands-Indië tot hoogleraar en senator. Hoe serieus moet je het leven nemen als je tachtig wordt? Jacquelien verliest vooral geen tijd. De entreeprijs bedraagt 4,00 euro, inclusief koffie of thee. Kaartverkoop uitsluitend bij MeerWaarde, op vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur via telefoonnummer 023 5698873.

Klussendienst voor Gambia

Kunstgebit nodig? • Weekend reparatieservice • Alle typen gebitsprothesen, ook het klikgebit • Vergoeding via uw zorgverzekeraar

Cabaret in de Meerkoet

Parketvloer

Schuren en Oliën

v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

LISSE  Vanuit de Hervormde Kerk gaan deze zomer zestien jongeren naar Gambia afreizen om een school te bouwen. Om geld in te zamelen voor het goede doel, zijn ze een klussendienst gestart, met onder andere de klussen oppassen, tuinieren, computerhulp en boodschappen doen. Heeft u een klus? Neem dan contact op via klussendienst.gambia@gmail.com of bel met 06 43687522.


T ME ED SPO

GEZOCHT:

bezorgers m/v /

Meld je direct aan via www.uitgeverijverhagen.nl/bezorger of mail naar: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

Verspreiding op dinsdag

Check alle aanbiedingen op halfords.nl

Hogedrukpomp Stevige fietspomp die pompt tot 10 Bar. Geschikt voor alle ventielen en voorzien van manometer.

19.99

10.

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

ZONWERING


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Inbrekers betrapt Hillegom n Een bewoner van

de Albert Verweijlaan heeft dinsdag 28 januari twee inbrekers betrapt. De politie zoekt getuigen. De bewoner kwam rond 18.45 uur thuis en merkte dat zijn deur was opengebroken. Binnen hoorde hij gestommel. Toen hij riep, vluchtten de inbrekers. De bewoner en een getuige zijn nog achter de inbrekers aangerend, maar konden ze niet meer achterhalen. De twee verdachten verdwenen in de richting van de Hillinenweg. De gewaarschuwde politie heeft direct in de omgeving gezocht naar de inbrekers. Daarbij werden ook een speurhond en een politiehelikopter ingezet. De politie heeft de verdachten niet aangetroffen. De politie is op zoek naar getuigen die iets hebben gezien of meer informatie hebben over de verdachten. Dader 1 is een lichtgetinte man van 16 tot 24 jaar oud. Hij is 1.65 tot 1.70 meter lang en heeft een slank, atletisch postuur. Hij heeft een jeugdig gezicht en zwart haar met lange stekels met veel gel erin.Hij droeg een blauwe spijkerbroek en een grijs/groene jas tot op de heup met een bruine bontkraag. In één oor droeg hij een oorbel. Dader 2 is een lichtgetinte man van 16 tot 24 jaar oud. Hij is 1.75 tot 1.80 meter lang. Hij droeg een spijkerbroek en een donkere jas. De politie is te bereiken via 0900 8844 of via Misdaad Anoniem op 0800 7000.

Politie vraagt extra op te letten Elsbroek Hillegom n Bewoners van de

wijk Elsbroek worden de politie gevraagd extra alert te zijn op verdachte personen in de wijk en bij twijfel meteen de politie te bellen. In de afgelopen drie maanden zijn de meeste inbraken in deze wijk geweest. Hondenbezitters wordt gevraagd tijdens hun rondes extra op te letten naar verdachte personen. Aangeraden wordt een mobiel mee te nemen en te bellen als er iets verdachts wordt gesignaleerd.

Overlast poep Berkhoutlaan Lisse n De gemeente heeft vo-

rige week in een brief omwonenden van de Berkhoutlaan opgeroepen de poep van hun honden op te ruimen. Ook worden GOA’s ingezet om baasjes aan te spreken op hun opruimplicht. De hondenpoep zorgt de laatste weken voor veel overlast in de straat. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat in de plantsoenen en straten rondom de Berkhoutlaan sommige hondenbezitters zich niet aan de opruimplicht houden. Die geldt in Lisse overal, behalve op de dijken die zijn aangewezen als losloopplaats. De gemeente onderzoekt ook andere mogelijkheden om de overlast te verminderen. De inzet van GOA’s is er daar één van. Zij beboeten nietopruimers met 140 euro.

dinsdag 4 februari 2014

3

Nieuwbouw Josephschool op rol Lisse n Het college van B en W heeft ingestemd met de kadernotitie over de vervangende nieuwbouw van de Josephschool aan de Achterweg. Dat is de plek van de school op dit ogenblik, maar er wordt nog op enkele opties gestudeerd voor eventueel een andere locatie. Wethouder Cia Kroon introduceerde het collegebesluit dinsdag bij de pers en de kadernotitie zal in februari door de raad worden behandeld. Door Arie in ‘t Veld

Aanvankelijk zou de nieuwe Josephschool onderdeel van een zogenoemde brede school worden, maar dat wordt nu een Intergraal Kind Centrum (IKC). Een wens van de SKOL en de Sophia Stichting. Uitgaande van het principe dat ouders de school moeten kunnen kiezen waarvan zij denken dat deze het beste bij hun kind en situatie past is de komst van het IKC een welkome aanvulling. Met de komst van het IKC in Lisse wordt de diversiteit van de keuze niet alleen op identiteit maar ook op het concept vergroot. Het verschil tussen een brede school en een IKC is dat niet alleen het gebouw en praktische zaken worden gedeeld tussen de partners, maar sprake is van verregaande samenwerking op inhoudelijk gebied. “Een Integraal Kind Centrum is gebaseerd op het uitgangspunt dat onderwijs en kinderopvang vanuit een visie/ missie intensief inhoudelijk samenwerken aan de ontwikkeling van kinderen van 0

De Josephschool wordt onderdeel van een Intergraal Kind Centrum. | Foto: Arie in ‘t Veld -12 jaar. Er wordt gewerkt als één organisatie, één aansturing, waarbij de scheidslijnen tussen onderwijs en kinderopvang opgeheven zijn. Hierdoor kunnen voor leerlingen en ouders gedurende het hele jaar ruime arrangementen en opvangtijden worden aangeboden op één adres.” Bij het bepalen van de omvang voor de school is uitgegaan van een meerjarenprognose van 15

Wonen in winkel mogelijk Hillegom n De gemeente heeft de

bestemmingsplannen voor het centrum en voor de bedrijventerreinen vastgesteld. Door de plannen wordt het mogelijk om van winkelpanden woningen te maken. Ook mag bedrijventerrein Treslong bewoond worden.

Het nieuwe bestemmingsplan voor het centrum is een overwegend conserverend bestemmingplan. Dit betekent dat in het plan de huidige planologische situatie staat beschreven. Naast het actualiseren, is er nu één plan met dezelfde regels voor meerdere gebieden in het centrum, waaronder Centrum en de woongebieden Treslong, omgeving Parklaan en Weerestein. Het voordeel van het samenvoegen is dat het duidelijker en gemakkelijker is voor inwoners, omdat er minder bestemmingsplannen zijn en de regels hetzelfde zijn. Nieuw is dat wonen wordt toegestaan in de aanloopstraten van het winkelgebied, waar nu nog winkels, kantoren of bedrijven ge-

vestigd zijn. Zo wil de gemeente winkels de mogelijkheid geven te verplaatsen naar de winkelstraten in het centrum en de achtergelaten panden om te zetten naar woningen. Hiermee wil de gemeente het winkelgebied versterken en tegelijk de leegstand aanpakken. Bestemmingsplan bedrijventerreinen

Daarnaast is het bestemmingsplan voor bedrijventerreinen geactualiseerd. Dit is ook een overwegend conserverend bestemmingsplan. Zo heeft de gemeente één plan gemaakt voor alle vier de Hillegomse bedrijventerreinen met dezelfde regels. Die scheppen duidelijkheid over wonen op bedrijventerreinen. Om de leegstand te bestrijden staat de gemeente - als deze passen bij de milieucategorie - meer bedrijvenactiviteiten toe. De wens van de gemeenteraad om bedrijfswoningen toe te staan in de buitenring van bedrijventerrein Treslong is in dit bestemmingsplan gehonoreerd.

Lijstverbinding CDA en SGP/CU Lisse n Het CDA en de SGP-ChristenUnie gaan tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Lisse een lijstverbinding aan. Door het aangaan van deze verbinding wordt de kans op het behalen van een restzetel groter.

De SGP en de ChristenUnie werken in Lisse al jarenlang met een zogenaamde verticale lijstverbinding.

Dit betekent dat ze tijdens de verkiezingen gezamenlijk optrekken. Ook vormen zij na de verkiezingen in de gemeenteraad één fractie. De verbinding is een zogenaamde horizontale lijstverbinding. Daarbij hebben de partijen ieder hun eigen programma en eigen verkiezingscampagne. Ook vormen de partijen na de verkiezingen ieder hun eigen fractie in de gemeenteraad.

jaar. Deze prognose rechtvaardigt dat de bouw van de school wordt gebaseerd op 360 leerlingen. Het schoolbestuur wil dit aantal ook als maximum aantal hanteren. Bestudeerd wordt of er ook een gymzaal moet worden gebouwd en zal bij het bepalen van de locatie van de school ook de MVO Lucia worden betrokken. Onderzoek kan

uitwijzen dat de MVO Lucia nog even blijft staan, ten behoeve van tijdelijke huisvesting St. Josephschool. Mocht dit het geval zijn, dan kan daarnaast ook goedkope en tijdelijke huisvesting van kunstenaars in het gebouw worden gerealiseerd. Het streven zal erop gericht zijn om de nieuwe school op 1 augustus 2016 in gebruik te nemen.

Kanovereniging wacht tevergeefs op nieuwe accommodatie Lisse n De Kanovereniging Lisse (KVL) dreigt danig in de problemen te geraken. Ze moeten het huidige verenigingsgebouw in de Sportlaan per 30 april verlaten wegens de herontwikkkelingsplannen van het Sportlaanproject. Dat was bekend. Maar nu kreeg men ook te horen dat de sloop (voor 1 september) volledig voor rekening van de vereniging komt en een nieuwe accommodatie nog niet in beeld is. Zaken die hebben geleid tot schriftelijke vragen van de fractie D66 Lisse aan B en W.

Dat de vereniging voor de sloopkosten opdraait bevreemdt de fractie. “KVL is al ruim 25 jaar op de huidige locatie gehuisvest zonder ooit een beroep op de gemeente gedaan te hebben om financiële ondersteuning. Daarnaast mag niet vergeten worden dat KVL de huidige locatie moet verlaten vanwege eerder genoemde herontwikkeling gebied Sportlaan. In deze belangenafwe-

ging zouden wij er niet voor willen kiezen om betreffende kosten ten laste van KVL te brengen. Het lijkt ons billijker wanneer deze kosten ten laste van het project Sportlaan worden gebracht.” De fractie hekelt ook het feit dat er nog geen alternatief onderkomen is. “Ondanks dat al jaren bekend is dat KVL een vervangende accommodatie nodig heeft moeten wij tot onze teleurstelling vaststellen dat hier nog steeds geen sprake van is. In het recente verleden hebben wij (met andere fracties) bij het college regelmatig aandacht gevraagd voor de knellende positie van KVL. Helaas heeft dit niet geleid tot een tijdige en duurzame oplossing voor de toekomstige accommodatie voor KVL”, aldus de fractie. D66 Lisse vraagt het college onder andere wat de stand van zaken met betrekking tot de toekomstige accommodatie is. Verder waarom het college wat dit betreft niet eerder handelde en wanneer men zo’n accommodatie beschikbaar denkt te hebben. (AitV)

Spelen met kleur en vorm in bibliotheek Hillegom

n In de maand februari exposeert Riet Kraaijeveld haar schilderijen in de Bibliotheek, Sportlaan 1. De expositie is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren. Kraaijeveld´s hobby is schilderen,

wat zij al jaren doet. Ze schildert bloemen, landschappen en portretten. Ze maakt geen gebruik van een voorbeeld en geen kleur staat van tevoren vast. In deze tentoonstelling zijn figuratieve en abstracte schilderijen te zien.


! ! S N A K E T S T A LA Zaterdag 8 februari van 10.00-17.00 uur

KOOPJESMARKT IN HET CENTRUM VAN KATWIJK AAN ZEE De laatste uitverkoopronde bij diverse marktkramen met KORTINGEN TOT

90%

KIJK VOOR ALLE INFORMATIE OP ONZE ”MOBIELE” WEBSITE:

ZEEZIJDEKATWIJK.NL


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 4 februari 2014

5

Nieuwe website sociale woninghuur regio n Woningzoekenden in de regio Holland Rijnland kunnen vanaf 1 april een huurwoning vinden in 14 gemeenten. De 19 woningcorporaties lanceren daarvoor een nieuwe website. In de laatste twee weken van maart is de huidige website al uit de lucht en kan er niet gereageerd worden op een woning.

De website vervangt de websites van Woonzicht en Woonmarkt Rijnstreek. Alle ingeschreven woningzoekenden (70.000) in de regio kunnen gebruik maken van de website. Daarbij kan gezicht worden in een veel groter zoekgebied.Op de site staat niet alleen uitgebreide informatie over de woning, maar ook over de buurt. Ook ziet de woningzoekende direct hoe groot zijn of haar kans is op een woning. Een digitale woonkrant-op-maat geeft informatie over die huurwoningen, die voldoen aan de specifieke wensen. De jaarlijkse inschrijfkosten gaan omlaag naar 10 euro. Inschrijftijd bepalend Toewijzing van huurwoningen gebeurt vanaf 1 april op basis van inschrijftijd. Hoe langer iemand ingeschreven staat, hoe groter de kans op een vrije huurwoning. Voor woningzoekenden uit de Rijnstreek en voor starters uit Holland Rijnland verandert er niets. Voor mensen die een huurwoning achterlaten uit Holland Rijnland is dit een belangrijke verandering. Zij kregen bij Woonzicht woonwaarde-punten toegekend, omdat zij een woning achterlieten. Bij de start van WoningNet Holland Rijnland worden deze woonwaarde-punten in één keer omgezet naar inschrijftijd. Voor elk jaar aan woonwaarde, krijgen doorstromers van Woonzicht een maand extra inschrijftijd. De inschrijftijd van alle ingeschreven woningzoekenden wordt automatisch overgezet naar WoningNet Holland Rijnland.

‘ Ik werd betrokken toen ik de barricade opging voor het behouden van onze monumenten.’ |Foto: Arie in ‘t Veld

‘Open, betrokken en betrouwbaar zijn de basis’ Lisse n Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart is Cees Verburg van D66 Lisse één van de velen die in Lisse niet als raadslid terugkeert. Hij is dus niet de enige, maar wel een raadslid met maar liefst 20 jaar ervaring. En eentje dat Lisse zal gaan missen.

om bekend, want de mare is steeds dat als je een probleem hebt, je met Cees Verburg moet praten. Tien tegen één dat hij dit (indien noodzakelijk) oppakt.

middellijk aansloot en waarvan ik nog steeds lid ben.”

“Niet om het gelijk krijgen”, aldus Verburg, “maar om een zaak duidelijk en transparant op tafel te krijgen”. Aansprekend was indertijd de zaak over de omstreden bouw van het grote landhuis in het Reigersbos, of de gigantische rel die destijds ontstond over de verkoop van het Albert Hein pand. Toen na de formele sluitingstermijn er nog een bod van een miljoen gulden hoger binnen kwam, hetgeen door het toenmalige college werd aanvaard. ”En dan stijgt de bloeddruk als je wordt gevraagd waarom je je zo druk maakt, omdat dit toch een

Door Arie in ‘t Veld

Een artikeltje over de scheidende Verburg doet beslist tekort aan wat dit bevlogen raadslid heeft meegemaakt, want daar kun je een boek mee vullen. “Ik kreeg met de politiek te maken nadat ongeveer 24 jaar geleden totaal onverwacht op een zaterdagochtend een aantal bollenvilla’s werden gesloopt, waaronder Meerenburgh. Met anderen ben ik toen de barricades opgegaan. Ook werd toen de Vereniging Oud Lisse opgericht, waarbij ik me on-

In het vaandel van Verburg staat hoog geschreven “Open, betrokken en betrouwbaar”. “Ik werd in 1994 tot raadslid gekozen voor het toen inmiddels zelfstandige D66 Lisse.” Talloos zijn de keren dat hij sindsdien, en tot op de dag van vandaag, het de collegeleden noch raadsleden erg makkelijk maakte. Verburg is een “mensen mens” en dat betekent dat hij ongelofelijk veel tijd besteedt aan problemen die in het dorp leven. Hij staat daar ook

ARIE BOMBARIE

De wegen van politici zijn ondoorgrondelijk De wegen, maar vooral het denken van politici in Lisse zijn ondoorgrondelijk. In oktober 2012 komt de fractie van Nieuw Lisse bij monde van Cees Ruigrok met een motie op de proppen, waarin wordt voorgesteld een deel van de Kanaalstraat op bepaalde dagen en tijden voor fietsers te verbieden. Daar heeft Nieuw Lisse natuurlijk een reden voor gehad, want je gaat niet zo maar uit het niets roepen dat die fietsers weg moeten. De stemmen staakten echter en dat betekende dat de zaak opnieuw op de agenda zou worden gezet. Dan zou je denken dat de kous af is, maar vervolgens kwam een meerderheid van de raad in een volgende vergadering met een motie die hetzelfde inhield als die van Nieuw Lisse, maar dan over een uitgebreider gebied. In die meerderheid bevonden zich ook het CDA en SGP CU, die eerst de motie van Nieuw Lisse hadden gesteund.

Dan is het tijd om even op het hoofd te krabben en je af te vragen wat zich hier nu allemaal afspeelt. Joke Vermeulen van het CDA merkte toen op dat ze van mening waren veranderd vanwege voortschrijdend inzicht en nieuwe informatie. En om het veranderen van standpunt extra te onderstrepen was het toenmalig raadslid Jaap Schuijt van het CDA die de motie namens de fracties D66, VVD, CDA en SGP CU indiende. En daar sta je dan als Nieuw Lisse. Eerst staken de stemmen bij een door jou ingediende motie en vervolgens gaat jouw motie de vernieling in omdat er fracties overlopen naar een andere motie. In elk geval is er weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat Nieuw Lisse dus tegen die motie stemde. U kunt het nog volgen?

Werk dus voor het college, dat in juni vorig jaar met memo kwam, die echter ook niet de goedkeuring van de motie-indieners kon wegdragen. Weer veel tijd verloren gegaan. Om als finalemogelijkheid de mening van deskundigen en van zo mogelijk elke betrokkene te horen, besloot de raad op voorstel van Jaap Schuijt een raadsinformatiebijeenkomst te houden. Intussen was men al wel een jaar verder. Meer en meer leek het er op dat de partijen elkaars vliegen zaten af te vangen, maar als je daar naar vraagt is dat natuurlijk niet zo. Dolf Kistemaker van de PvdA zei dat ook, maar dan anders: “Het wordt zoetjesaan een beetje een poppenkast. Het initiatief was heel lovenswaardig, vervolgens kwam er motie en toen een coup en nog een motie. Het college kon opnieuw aan de slag en komt met een memo. Ik heb langzamerhand het gevoel dat het niet om de zaak gaat maar om wie er gelijk krijgt.”

Er kwam in elk geval in september een raadsinformatiebijeenkomst, waarbij iedereen die dat wilde zijn of haar zegje kon doen. De inbreng was niet bijster groot, maar voor het ingehuurde Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) voldoende om een rapportage op te stellen met als conclusie: niets te doen, omdat dit volstrekt onnodig was. Behalve dan het treffen van wat extra voorzieningen om het allemaal wat veiliger te maken. En zie en huiver…. De gemeenteraad ging hiermee akkoord. Anderhalf jaar geleden vloog men elkaar nog bijna naar de keel omdat er een kennelijk ernstige situatie moest worden opgelost en nu…alles is uitgedoofd als een kaars en men kan rustig door blijven fietsen op de Kanaalstraat. Hoe ondoorgrondelijk kunnen politici zijn! De column ‘Arie Bombarie’ verschijnt eens per twee weken

miljoen hogere opbrengst voor de gemeente betekende. Maar zoals gezegd: het gaat mij om de transparante en betrouwbare overheid”, aldus het raadslid dat heel veel meer meemaakte, waaronder ook het wegsturen van twee wethouders. Maar ook werd hij twee keer uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. Wat hij bij aanvang van zijn raadswerk waarschijnlijk nooit heeft kunnen bevroeden is dat zijn betrokken manier van werken ongelofelijk veel tijd zou vergen. Tijd die niet aan en met het gezin besteed kon worden. “Het raadslidmaatschap is niet nu eenmaal niet vrijblijvend, Het vertrouwen van de kiezer mag nimmer beschaamd worden”, verklaart een nog steeds betrokken Verburg.


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein

Noordwijk rhout Noordwijke De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse

Lisserbroek Hillegom Beinsdorp

Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

• Vuil tapijt? Laat het

vakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken bellen! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist!

• BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682.

• 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt uw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762.

• Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en Voorschoten? www.tcdekampioen.nl.

Erkend leverancier, lid Stich•tingSTEUNZOLEN. LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of 06-12028319.

www.zalenverhuurkruyt •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude centrum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376. Student wil u graag helpen met COMPUTER•PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

Naam: ............................................................................................................................................................………………………

Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Voor al uw bestratingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijsopgave 070-3211006.

Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld Valkenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254.

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!)

• Dag en nacht bereikbaar

Tel: 0252-211843

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

• Eerhart Sierbestrating.

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

PRIVÉZWEMLES € 10,- per halfuur, direct •plaats. Za.middag, kleine groepen, wekelijks dipl., info@privezwemles.nl, 06-15161615.

Tv stuk of slecht beeld REMMELZWAAL •bellen! Ook digitaal instellen, tv op internet aansluiten. Prijsopgaaf vooraf, tel. 06-20959333.

LUXAFLEX reparatie van bijna alle merken •binnen zonwering, tel. 071-3010941. PERSONAL TRAINING 1 maand getraind •worden voor € 100,-. Start in mrt. alvast elke vrij. 12 u. in L’dorp, 06-81312985/pt.ptal@ymail.com

Hulp voor kleine privéstal gezocht! 3 paarden •& wat kleinvee zoeken 1-3 keer per week een verzorger. Interesse. 06-31905544.

Te huur: GARAGEBOXEN in Oegstgeest en •Leiden. Huurprijs v.a. € 110,-. Inlichtingen 0620773480.

koop: Aquarium Pass 800 Panorama, inclu•siefTevissen, filter, grind, stenen, stofzuiger en thermometer. Hoogte 50 cm, breed 81cm, diep 40 cm. Vraagprijs vanaf € 75,-. Tel. 071-4022669.

of bildtstar aardappelen baal plm. •20Frieslander kilo afhaalprijs € 9,95. Zoute snijbonen emmer

plm. 12 kilo € 35,- / emmer plm. 6 kilo €19,50. A. Snijer, Koninginneweg 34, Katwijk aan Zee, tel. 4018001.

en woningschoonmaakservice •PaulaKRINGLOOP v.d. Bosch, Stevenshof 61, Leiden, 0620086730. GEVRAAGD BEDRIJFSRUIMTE of schuur te huur i.v.m. uitbreiding. reparatie, vele merken zonwe•ring,LUXAFLEX zeer veel onderdelen. Verkaik Warmond, 071-3010941. vofverkaik@xs4all.nl.

TRAPPEN STOFFEREN met project tapijt v.a. € 300,-. Verkaik Warmond, 071-3010941. vofverkaik@xs4all.nl.

EEN DAGJE UIT VOL INSPIRATIE

KLEINDATO ZORGT VOOR ZORGELOZE OPVANG & ENTERTAINMENT VOOR UW KIDS

Tuinman / straatmaker, voor al uw tuinwerkzaamheden, gratis opgaaf, tel. 06-57200505. garagecomplex “De Kas” is per 15 februari •a.s.Ineen garage/berging te huur. Het complex is alleen toegankelijk voor eigenaars/huurders, voorzien van spouwmuur en geïsoleerd dak, elektra tot 900W., elektrische roldeur. Informatie: P. Rasser, 06-53836884, e-mail: prasser01@cs.com.

Kringloop De Regenboog, Stevensbloem 161, •Leiden, 071-8878555 of 06-20086730, Van den

Bosch woningschoonmaakbedrijf vraagt te huur bedrijfsruimte voor verkoop tweedehands goederen, 06-16762947. laat jeniet aeiden.nl

BELEEF HET IN DE HANGAAR zaterdag 29 & zondag 30 maart 2014

WWW.LEIDATO.NL EEN BEETJE CHAUFFEUR LAAT ZICH NIET AFLEIDEN Bellen? Hou ’t kort


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Vijf veelgestelde vragen over scheidingen Lisse/Hillegom n Gerda de Groot, coordinator bij Centrum Jeugd en Gezin Lisse, geeft antwoord op vijf veelgestelde vragen rondom scheidingen.

Welke stappen kunnen we nog ondernemen voordat we daadwerkelijk gaan scheiden? De Groot: “Als jullie merken dat het niet zo lekker gaat, kan een therapeut uitkomst bieden. Bij het CJG verzorgen we ook relatiegesprekken voor stellen die daar behoefte aan hebben. Zo’n gesprek is kosteloos. Elke maandagmorgen hebben we tussen 9.00 en 10.00 uur een inloop. Mensen kunnen dan naar binnen lopen om een afspraak te maken. Voor met z’n tweeen, maar misschien ook wel alleen. Als een man of vrouw merkt ‘’Hé, m’n relatie loopt niet lekker’ en zicht afvraagt hoe dat kan of steun zoekt, dan kunnen wij dat ook bieden. Soms kunnen die gesprekken net het verschil maken tussen doorgaan in een relatie of huwelijk, of besluiten te stoppen.” Hoe vertellen we het de kinderen? “Vertel het samen en wees duidelijk. Zeg niet ‘misschien komt het nog wel goed’, maar wees eerlijk en open. Waarom is niet belangrijk, dat is voor het kind echt niet relevant. En benadruk vooral dat het niet aan het kind ligt dat je uit elkaar gaat. Soms denken kinderen dat het een soort straf is voor iets dat zij hebben gedaan. Terwijl het juist iets is van partners.” Wat is een ouderschapsplan? “Een ouderschapsplan is een verplicht plan dat ouders moeten opstellen met daarin afspraken rondom het kind. Dat gaat over de verdeling van zorg en opvoeding, de communicatie tussen de ouders en financiele afspraken. Vaak komen ouders daar samen uit, maar soms is het lastig. In dat geval kan het CJG ondersteuning bieden bij het opstellen, zowel in de tekst als qua communicatie. Als die niet lekker loopt, kunnen we een helpende hand bieden en gezamelijk het plan uitwerken.”

Ik merk dat mijn kind worstelt met de scheiding. Wat kan ik doen? “Geef het kind de ruimte om over zijn gevoelens te praten en ook te uitten. Merk je dat dat lastig en is en komt daar bijvoorbeeld bij dat ze slecht slapen of het op school echt niet goed gaat, zoek da hulp. Kennelijk heeft het kind dan toch moeite om die gevoelens naar buiten te krijgen. Bij het CJG is en speciale KIES-groep voor basisschoolkinderen. KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situaties en biedt kinderen van een gescheiden ouders een groep om over de gebeurtenissen in hun gezin te praten en een plekje te geven. Doordat ze verhalen van anderen horen, realiseren ze zich vaak dat ze niet alleen zijn in zo’n situatie. En dat gevoelens als verdriet en boosheid niet verkeerd zijn, maar juist door erover te praten, er beter mee om kan worden gegaan.” Ik ken iemand in mijn omgeving die in een scheiding ligt. Hoe kan ik hem of haar het beste steunen? “De beste manier om er voor iemand te zijn en juist ook praktisch te ondersteunen. Mensen in scheiding zijn vaak heel erg met zichzelf bezig en de kinderen komen dan even niet op de eerste plaats. Ze zijn op dat moment aan het overleven en de kinderen worden dan soms even vergeten. Als ouders, broer of zus of vrienden kun je die kinderen af en toe een middag opvangen en zo ook voor de kinderen iets compenseren, want ook tijdens de scheiding hebben zij behoeften en wensen.” Het Scheidingscafé is op donderdag 6 februari tussen 19.30 en 21.30 uur in het CJG Lisse, Grachtweg 38. De toegang is gratis. Meer informatie over het Scheidingscafé en het CJG is te vinden op www.cjglisse.nl.

www.jantjebeton.nl

dinsdag 4 februari 2014

7

‘Het taboe rond scheiden doorbreken’ n Eerste Scheidingscafé op donderdag 6 februari Lisse n Het CJG aan de Grachtweg is donderdag 6 februari gastlocatie van het eerste Scheidingscafé in Lisse. Tussen 19.30 en 21.30 uur kunnen bezoekers binnenlopen met hun vragen over verschillende onderwerpen die bij een scheiding aan bod komen. Van kinderen tot financien, de experts beantwoorden ze allemaal. Het café is een initiatief vanuit het bedrijfsleven, onder meer van notarissen, advocaten en makelaars, en opgezet om de informatie over scheiden laagdrempeling te maken. Niet nodig? “Het scheidingspercentage in Nederland ligt rond de 42 procent en jaarlijks gaan zo’n 35.000 gehuwden uit elkaar. Daarbij zijn zo’n 70.000 kinderen betrokken”, vertelt Gerda de Groot, coördinator van het Centrum Jeugd en Gezin Lisse (CJG). Ze werd benaderd door de ondernemers met de vraag of het CJG ook wat kon betekenen. “De medewerkers van het CJG kunnen vragen beantwoorden over echtscheidingssituaties waarbij kinderen betrokken zijn. Ook kunnen deelnemers tips krijgen hoe zij kunnen voorkomen dat kinderen de dupe worden van een scheiding. Het Scheidingscafé Leiden en Duin- en Bollenstreek wordt nu voor de eerste keer in Lisse georganiseerd. Ook zijn deze week op dinsdag in Leiden en op woensdag in Rijnsburg soortgelijke bijeenkomsten.” Door de avond te organiseren hoopt De Groot een plek te creeren waar mensen echt antwoorden krijgen. “Op internet staat zoveel over scheiden, dat het soms moeilijk is om over jouw specifieke situatie informatie te vinden. Er zit vaak ook een soort taboe op en dan is het lastiger om erover te praten of naar te vragen. We willen dat taboe proberen te doorbreken. Partners kunnen, alleen of samen, langskomen om in gesprek te gaan met professionals en zo gericht antwoorden te krijgen. Een afspraak is niet nodig, iedereen kan zo binnen komen lopen.”

de CJG-medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden en eventueel tips te geven. “Vanuit het CJG kunnen we ondersteunen op allerlei gebieden. Er

zijn maatschappelijk werkers om mee te praten en informatie over mediation, om het hele proces soepeler te laten verlopen. Het blijft natuurlijk een pijnlijke kwestie en soms verloopt de onderlinge communicatie niet goed. We willen niet dat kinderen daar het dupe van worden’, legt De Groot uit. “De kinderen staan voorop. We zeggen altijd: “Je bent en blijft ouder, dat verandert niet”.”

Kinderen en echtscheiding

Voor ouders met vragen over echtscheidingen en hun kinderen, zijn

COLUMN Eigen woning en eigen bijdrage AWBZ: van de stenen kan ik niet eten! Door Rob Timmers, notaris in Lisse

en kortingen. Bovendien wordt de drempel om een aanpassing van de eigen bijdrage te verzoeken verSpaargeld dubbel gepakt. Het is al een jaar geleden dat is be- hoogd en vanaf nu ook jaarlijks gepaald dat je je spaargeld moet ge- indexeerd. bruiken om het verpleegtehuis te betalen. Tenminste als je spaargeld Eigen huis hebt. Heb je geen spaargeld, dan Het betalen van een eigen bijdrage betaalt de staat je verzorgingskos- over je vermogen leidt tot veel onzeten. Tot vorig jaar keek de overheid kerheid. Bij mensen speelt de angst alleen naar je inkomen, meer nauw- dat ze hun eigen woning moeten keurig: je verzamelinkomen. Je ver- opeten als ze gebruik maken van zamelinkomen is al het inkomen een AWBZ voorziening of dat ze wat je krijgt. Tot het verzamelinko- hun huis moeten verkopen als ze men wordt ook de opbrengst van naar het verpleegtehuis moeten. Ze je spaargeld gerekend, de bekende voelen zich daarbij dubbel gepakt. Altijd zuinig leven en je hypotheek 1,2%. aflossen met als resultaat dat je een Sinds vorig jaar telt je spaargeld veel hogere bijdrage moet betalen, twee keer mee. Een keer via je verza- terwijl de buurman die nooit afgemelinkomen en een keer omdat je lost heeft dat niet hoeft. eigen bijdrage ook berekend wordt over de hoogte van je spaargeld. Zolang de woning nog tot box I beSinds 1 januari 2014 wordt de be- hoort, is er voor de berekening voor rekening nog meer aangescherpt: de AWBZ niets aan de hand. Dit is er vervalt een aantal aftrekposten het geval zolang de woning hoofd-

verblijf is van je of jouw fiscale partner. Als een van de echtgenoten opgenomen wordt en de ander blijft in het huis wonen is er dus niets aan de hand. Dit verandert dus als je beiden of als de langstlevende opgenomen wordt. Zolang de woning te koop staat, blijft de woning nog tijdelijk tot box I behoren. Peildatum heilig Voor de eigen bijdrage wordt gekeken naar je vermogen op 1 januari. Het is dus handig om je woning pas na 1 januari over te dragen. De verkoopopbrengst wordt namelijk tot je box III vermogen gerekend. Tot 1 januari kun je nog allerlei maatregelen nemen om te voorkomen dat je straks de verkoopopbrengst aan het verpleegtehuis moet afstaan. Oplossingen Je kunt de verkoopopbrengst wegschenken aan je kinderen. Dit kan

in contanten of op papier. Het voordeel van het laatste is dat je er nog gewoon over kunt beschikken terwijl het fiscaal niet tot je box III vermogen behoort. De beperking van het schenken is dat je schenkingsbelasting moet betalen. Dit probleem heb je niet als je de verkoopopbrengst onderbrengt in een AWBZ bv. Als een van de echtgenoten is overleden dan kan een goed testament ook helpen. Als je wilt voorkomen dat je vermogen opgaat aan de eigen bijdrage voor de AWBZ is stil zitten geen optie. Wij helpen u hier graag bij, dus aarzel niet om ons te bellen voor het maken van een afspraak. Maar onthoud wel: regeren is vooruitzien, dus neem tijdig actie.

Deze rubriek wordt verzorgd door mr. Rob Timmers, notaris in Lisse. Tel: 0252 414008. Reacties: notaris@notaristimmers.nl. Voor meer informatie: www.notaristimmers.nl of facebook\notariskantoorTimmers.


❄❆ ❄

❄ ❆

Warme service in ❆ koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

VOORHOUT Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

T ME ED SPO

GEZOCHT:

bezorgers m/v /

Meld je direct aan via www.uitgeverijverhagen.nl/bezorger of mail naar: verspreiding@uitgeverijverhagen.nl

Verspreiding op dinsdag

WWW.BERNARDSCHULTE.NL

SPECIALIST IN MERKVERLICHTING

NG S KOM L A EN VOOR E IJK NL PERSOO VIES ! D LICHTA Laat u inspireren door ons uitgebreide assortiment en de laatste trends op het gebied van verlichting. Onder het genot van een kopje koffie of thee helpen onze verlichtingsspecialisten en binnenhuisarchitecten u graag.

Hoofdstraat 81 b, Sassenheim | T 085 4890 360 | www.lightbrands.nl


sport

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 4 februari 2014

9

Sjaak Bral presenteert voetbalquiz lisse n Op vrijdag 21 februari organiseert Quiztion Productions voor de zevende keer de algemene voetbalquiz in De Nachtegaal in Lisse. De presentatie is in handen van de Haagse cabaretier Sjaak Bral.

Na Peter Heerschop in de eerste editie is Bral de tweede cabaretier die de 60 pittige vragen aan elkaar zal praten. Andere quizmasters waren Langs de Lijn radioverslaggevers Andy Houtkamp en Bas Ticheler, voormalig scheidsrechters Roelof Luinge en Dick van Egmond en oud-Ajax keeper Heinz Stuy. Inschrijven De voetbalkenners die aan de quiz deelnemen komen traditiegetrouw niet alleen uit de regio Duin- en Bollenstreek, maar ook van verder. Vaak zijn er meer dan 50 verschillende verenigingen vertegenwoordigd en worden in de pauzes de nodige voetbalverhalen uitgewisseld. Inmiddels hebben zich al meer dan 60 koppels ingeschreven. Het winnende duo wordt op voetbalvakantie gestuurd naar een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund. Inschrijven voor de algemene voetbalquiz kan in tweetallen op www.quiztionproductions. nl. Deelname kost 7,50 euro per persoon. De quiz begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Hisalis schudt handen voor respect Lisse n Vanaf zaterdag 8 maart gaan alle teams van alle hockeyverenigingen in Noord Holland deelnemen aan de nieuwe ‘Shake Hands’ campagne, die een bijdrage moet leveren aan sportiviteit en respect tijdens en de na de wedstrijden. Hockeyclub Hisalis is één van de deelnemende verenigingen.

Met de actie is het de bedoeling dat spelers van beide teams elkaar voor en na de wedstrijd ontmoeten. Vóór de wedstrijd worden er handen geschud en wensen de spelers elkaar een prettige wedstrijd. Na de wedstrijd worden de tegenstanders en de scheidsrechters bedankt en ontmoet men elkaar met een drankje in het clubhuis. Voor een deel zijn dit hockeytradities die bekend waren en nu in ere worden hersteld.

Xcusa in Het Vierkant

Brian Braun en Mohammed Faouzi waren steeds een plaag voor de Lisser defensie.| Foto: Wim Siemerink

Goed weg met gelijkspel Lisse n In een sportief duel hield het team§ van trainer Misha Salden een kostbaar punt over. Gelet op de spelverhoudingen en gebeurtenissen in het veld had men over deze uitslag niet te klagen. 2 VV Noordwijk 2 FC Lisse Door Kees van Zuijlen

Het duel kende een open karakter met kansen aan beide kanten. Na

zeven minuten zag Renaldo Jongebloet zijn schot over gaan. In de 17de minuut was het de thuisclub die wél succesvol was. Op aangeven van Maurits Splinter kopte Kai Heze de bal achter interim-doelman Berrevoets (1-0). Het antwoord van de gasten was er bijna via Hagary, die Renaldo vrijspeelde, maar het haken van Overvliet op de actie van

inzet van Mo Faouzi via de paal en lat terugsprong in het veld. In de daarop volgende rebound stond Berrevoets paraat en voorkwam de voorsprong voor de thuisclub. Die voorsprong was voorbestemd voor Lisse. Renaldo etaleerde in de 66ste minuut zijn klasse en tekende voor de 1-2. Een stand die niet lang bleef staan. Braun, na jaren eindelijk in de basis, stuurde Faouzi in kansrijke positie en de gelijkmaker was een feit. Het was het begin van het offensief van de thuisclub. Lisse moest terug en wankelde bij vlagen , maar hield de laatste twintig minuten stand en behaalde een kostbaar punt. Op zaterdag komt titelkandidaat HHC Harderberg naar sportpark Ter Specke. Om 14.30 uur wordt er afgetrapt.

Elfstedentocht voltooid

Slotfase nekt Hillegom

Hillegom n De Hillegomse José Weel heeft vorige week de alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee goed volbracht. Daarmee heeft ze een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel Skate4Air.

Hillegom n Lange tijd had SV Hillegom op bezoek bij het Amerfoortse Quick 1890 uitzicht op een punt. In de slotfase liep het alsnog mis.

Op donderdag startte José met de 200 kilometerlange tocht, die een dag naar voren was gehaald vanwege de hevige sneeuwval. Het werd afzien voor de schaatster. “De

eerste twee uur ging prima en kon ik lekker doorschaatsen. Op een gegeven moment werd de sneeuwval heviger en konden de sneeuwploegen de baan van 12,5 km niet goed meer sneeuw vrij krijgen waardoor het tempo flink zakten. Uiteindelijk heb ik de tocht onder de 11 uur afgelegd. Bij de finish werd ik opgewacht door een team van Skate4Air, kon ik mijn alternatieve elfstedenkruisje ophalen en kan het opgehaalde bedrag doneren aan CF.

Lisse n De Haarlems-Lissese bandformatie Xcusa gaat zaterdag 15 februari deels terug naar hun roots met een optreden in het Vierkant.

De Lissese broers Melvin en Ivo Vittali spelen met Xcusa van 22.00 tot 01.00 uur in café Het Vierkant. De setlist schommelt in een rocking chair van Tom Petty naar The Editors, van Golden Earring naar Franz Ferdinand. De entree is gratis. Meer informatie is te vinden op www.xcusa.nl

Renaldo binnen de 16 meter bracht niet de penalty die Lisse verdiende. Aan de andere kant zag Faouzi zijn onnavolgbare actie en schot naast het doel gaan. Lange tijd leek het 1-0 te blijven, maar in de 42ste minuut sloeg Lisse toe. De hoekschop van Richard van Heulen werd panklaar neergelegd bij de penalty stip. Noordwijk, duidelijk verrast, liet Tom Zoontjes volledig vrij en de gelijkmaker was een feit. In de tweede helft gebeurde het eerste kwartier weinig , maar daarna sloeg het duel om. Koen Fokkema kreeg een levensgrote kans, maar schrok van de geboden mogelijkheid. Noordwijk doelman Amezrine maakte gebruik van de twijfel en voorkwam de 1-2. Aan de andere kant had de FC veel geluk dat de

De laatste 50 kilometer mag er niet gestopt worden en is uitrijden de enige optie. Foto: pr.

3 Quick 1890 0 SV Hillegom In de eerste drie kwartier veranderde er niets aan de 0-0 op het scorebord en er werd gerust met de brilstand. Na de rust kwam Quick 1890 sterk uit de startblokken, maar wist in eerste instantie de kansen niet te verzilveren. Door wissels aan de kant van de Amesfoorters werd de ploeg sterker en trok het initiatief naar zich toe. In de slotfase wist de thuisploeg drie keer het net te vinden, waarbij het tweede doelpunt een strafschop was, gegeven voor een handsbal in het strafschopgebied. Door het verlies zijn de Hillegommers gezakt naar de laatste plaats, mede doordat concurrent VVZA een punt wist te behalen in en bij Weesp. Het elftal staat nu een punt achter op VVZA en twee punten op

respectievelijk Blauw-Wit en Fc Abcoude. De achterstand op nummer 10 Roda’23 bedraagt vier punten, een te overbruggen gat met nog tien competitiewedstrijden in planning. Aankomend weekend wordt er niet gevoetbald voor de competitie. Op dinsdag 11 februari speelt SV Hillegom een vriendschappelijke wedstrijd tegen Overbos. De aftrap is om 20.15 uur op sportpark De Zanderij. De eerstvolgende competitiewedstrijd wordt gespeeld op zondag 16 februari om 14.00 uur. Dan komt FC Weesp, de huidige nummer vijf, op bezoek.


FC Lisse Businessclubpagina

Mode tegen opmerkelijke prijzen!

Coördinatie en techniek als basis

‘Goed lopen is essentieel’

Dat begint al bij de F-jeugd, hetgeen oploopt tot aan de fase van volwassenheid en verder. “Dit zijn aandachtspunten waarin tijd en energie gestoken moet worden“, stelt Theo resoluut. Als hersteltrainer weet hij als geen ander het belang van bewust lopen en luisteren naar wat het lichaam aangeeft. Al vijftien jaar lang heeft hij wekelijks te maken

THOMAS ADMINISTRATION SOLUTIONS

met blessures van spelers en weet hij als geen ander wat te doen met spelers die hulp nodig hebben om weer op niveau te komen. Daar valt advisering richting coaches en trainers ook onder. ”Hersteltraining doe je altijd in overleg met fysio en trainers”, vult Theo aan. Na een zware wedstrijd op zaterdag is de maandag uitermate geschikt voor hersteltraining waarbij goed luisteren naar je lichaam van groot belang is. “Geblesseerde spelers rustig terugbrengen bij de groep is een kwestie van overleg en geduld maar bovenal goed observeren.” Looptrainer en -specialist Wim van Gerven gaat een ‘stapje verder’. “Je moet de grond bijna niet raken“, daarmee aangevend dat ‘licht’ lopen van het grootste belang kan zijn. Het klinkt vreemd, maar dat begint al op zeer jeugdige leeftijd bij de F- jeugd. “Daar begint het basisprincipe“, aldus Wim.

Vennestraat 17 2161 LE Lisse (0252) 414507 info@thomasas.nl

Automobiel

Motorfiets

Bestelwagen

“Lopen op je voorvoet is allesbepalend voor een goede coördinatie, waarbij de armen en benen een essentiële rol spelen. Doe je het goed, dan beweegt het bovenlichaam rustig en stil, en laat het kortom de benen het werk doen.“ Hoe vaker spelers oefenen, des te beter de coördinatie. “Van lopen leer je lopen, het is net als balletdansen. De één heeft het van nature, de ander wat minder.” En juist

Ondanks de moeilijke beginperiode blijven Mike, Julius, Robin, Moos Tim, Collin, Dion en Ivan met volle moed doorgaan en vechten voor een goed resultaat.

2 VVSB 1 FC Lisse 5 Classic Car 06-07-12 15:12

dat is de uitdaging om dat te verbeteren Lukt dat, dan is de kans aanwezig om er betere spelers van te maken. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, een gezegde dat begint met souplesse en oefeningen die op speelse wijze bijdragen tot een betere en meer bewuste houding. Daarbij is een goede warming up voorafgaande aan de oefeningen en training van groot belang. Pas dan is het

Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

Wij gaan voor kwaliteit en Service. U ook!!!

Tel. 0252- 531 531 www.lambooparket.nl

Door een (te) zware indeling tegen veelal oudere ( tweedejaars) F- spelers was het krachtverschil te groot. Ondanks deze tegenslagen vochten de boys voor wat ze waard waren en kwamen de resultaten, na een hernieuwde competitie indeling, vanzelf. In de oefenpartij tegen de F10 werd gewonnen en daarmee werd het moraal opgekrikt. Maar helaas werd in de eerste echte competitiewedstrijd, ondanks veel inzet, verloren van Ter Leede, dat het bij vlagen best lastig had. ”Dan de week daarop maar in het uitduel tegen DOSR” moet men gedacht hebben. Toch was het de thuisploeg die een 2-0 voorsprong nam, maar daarna was het de F5 die de klok sloeg. Met goed overspel kwam het plezier én het resultaat terug. Aan het einde van de wedstrijd stond er 2-5 op het scorebord en de eerste overwinning was daar! Met name Collin werd, dankzij goed samenspel van het team, topscorer. Maar succes is geen vanzelfsprekendheid en soms heb je geluk nodig. Ook in het duel van gisteren, uit tegen VVSB, ging het lange tijd gelijk op. Ondanks een

verantwoord om het lichaam te onderwerpen aan een belasting of training, met als inzet om een betere conditie en coördinatie te krijgen. Met iconen Wim en Theo als deskundigen zit dat wel goed, dat hebben beide heren door de jaren heen wel bewezen.

In januari, februari en maart

Hele zeetong met sla, friet en remouladesaus

Voltstraat 3 2181 HA Hillegom

€ 15.75

Voor meer informatie: Kijk op www.kolkje.nl

Restaurant ’t Kolkje

Rietkraag 2 - 2144 KC Beinsdorp - Tel. 0252 – 51 67 29

Wedstrijden 8 februari: Rijnsburgse Boys - Barendrecht IJsselmeervogels - Noordwijk FC Lisse - HHC Kozakken Boys - Ter Leede Excelsior’31 - Excelsior Maassluis GVVV - Scheveningen Capelle - Spakenburg ONS Boso Sneek - Katwijk

Wilbert Randsdorp Een praktijk voor: - Fysiotherapie - Manueeltherapie - Reumatische aandoeningen - Shockwave - sportrevalidatie Fysio Bollenstreek Deltahof 10-2181 EN Hillegom 0651806023 www.fysiobollenstreek.nl

SPONSOR VAN DE WEEK

‘We blijven doorgaan’

Gun jezelf de beste premie!

auto_ad_127x197_fcl.indd 1

Uitslagen 1 februari: Excelsior Maassluis - GVVV 1-4 Noordwijk - FC Lisse 2-2 Rijnsb. Boys - ONS Sneek 4-0 Barendrecht - IJsselm. vogels 0-1 Scheveningen - Capelle 1-1 HHC Hardenberg - Koz. Boys 4-1 Ter Leede - Excelsior ‘31 1-2 Spakenburg - Katwijk 2-1

F5 blijft strijdbaar

Online je premie berekenen & vergelijken

www.meranomannenmode.nl

Wedstrijden

Bijna onopvallend werken hersteltrainer Theo van der Veek en looptrainer Wim van Gerven, verbonden aan Soccer Skills, al jaren ‘achter de schermen’ aan het verbeteren en het welzijn van voetballers. Van jongs af aan is het van groot belang om beginnende voetballers, maar ook ervaren en doorgewinterde spelers ervan te overtuigen om goed en doelmatig te bewegen. Door Kees van Zuijlen

Kanaalstraat 35 b 2161 JB Lisse T: 0252 41 89 42 E: info@meranomannenmode.nl

Wagenstraat 35 2161 ZL Lisse T 06 23 79 28 41 Info@bouwbedrijfvanes.nl

treffer van Ivan, na een prachtige voorzet van Collin verloor het team met 2-1 . Maar met zulk samenspel komen de punten vanzelf, dat is de rotsvaste overtuiging van team en coaches.

Fysio Bollenstreek:

Meer aandacht voor de persoon Wilbert Randsdorp draait inmiddels 15 jaar mee in het gezondheidscircuit en werkte daarvoor bij fysio Boot en Broersen in Lisse. Daarna was de tijd rijp voor een nieuwe fase én een nieuwe uitdaging, aldus Wilbert. Als manueel therapeut staat ook shockwave therapie, voor mensen met chronische langdurige peesklachten, op zijn programma. “Deze therapie heeft zich succesvol bewezen in de praktijk”, vult Wilbert aan. “Het wordt vaak gebruikt bij duursporters.” Maar ook voor reumatherapie en sportrevalidatie is men bij Fysio Bollenstreek aan het juiste adres. Met name bij sportrevalidatie zijn de resultaten opmerkelijk positief. Anders trainen en meer aandacht voor de individu werpt zijn vruchten af. Tenslotte is elk mens verschillend, geestelijk en lichamelijk, en letten op de persoonlijke conditie van de persoon bepalen het herstel die gemiddeld sneller verloopt. Wilbert: “Geen vaste schema’s, maar kijken naar de conditie van de dag, dat werkt veelal beter. Nog steeds weten veel clientèle uit bestaande netwerken me te vin-

den, goede reclame gaat snel.” Het geeft aan dat de persoonlijke aanpak aanslaat. Komende week wordt Gyrotonic en Gyrokinesis geïntroduceerd in de praktijk. Met het bewegingsapparaat worden pilatusachtige bewegingen gemaakt, een nieuwe vorm die absoluut uniek is in de Bollenstreek. Een bewegingsmethode die

door middel van oefeningen een fantastische uitwerking teweeg brengt in het totale lichaam en deze week dus officieel wordt gelanceerd . Fysio Bollenstreek is gevestigd aan de Deltahof 10, 2181 EN Hillegom of via www.fysiobollenstreek.nl . Telefoon 0252 347013.


12

regioroulette

DINSDAG 4 FEBRUARI 2014

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Don van Zuijlen:

John F. Kennedy was een inspirerende man Don van Zuijlen nam onlangs afscheid als voorzitter van Initiatiefrijk Hillegom, maar heeft nog genoeg om handen. Van Zuijlen is namelijk nog steeds voorzitter van de Zonnebloem afdeling Hillegom en Beinsdorp, voorzitter van Toneelvereniging ODI en Ambassadeur van het Adamas Inloophuis. 8. Van welke beroemdheid greep de dood u het meest aan? “Dat was de dood van John F. Kennedy. Ik was in die periode zelf nog aan het studeren. Ik vond dat zo’n inspirerende man, met zoveel nieuwe ideeën en een uitstraling, die me erg aansprak. Dat zo iemand met een nieuwe manier van naar dingen kijken niet in de gelegenheid werd gesteld die ideeën werkelijk tot uitvoering te brengen, vond ik heel dramatisch. En wat dan speelt bij een moord, is het onverwachte en dat het betrekkelijke echt wordt geaccentueerd. Gelijktijdig realiseer ik me dan dat een legende voor mij was geboren op dat moment en dat dat eigenlijk nog steeds voortduurt. 18.Van wie zou u een toegestoken hand weigeren? Ik moet heel eerlijk zeggen: van niemand. Niet als geloof maar als levensvorm hang ik het boeddhisme aan en zal ik in principe van niemand een hand weigeren. 33. Welk boek ligt op dit moment op uw nachtkastje? “Hoe duur was de suiker”, daar is ook een film van. Het gaat over het Suriname van de 18de eeuw. Het boek ligt op mijn nachtkastje, maar ik ben er nog niet in begonnen, want ik heb het net gekregen. Ik heb net een ander boek uit, een van Rudi Westendorp, professor in Leiden. Westendorp heeft geneeskunde gestudeerd en vertelt in het boek hoe je oud kunt worden zonder het te zijn. Hij legt uit dat als je in de toekomst kijkt, mensen die 70 jaar zijn, eigenlijk maar net komen kijken en dat de kinderen die nu geboren worden een hele goede kans maken om 135 jaar te worden. Dit boek geeft antwoord op heel veel vragen.

9. Welk tv-programma moet meteen van het scherm worden gehaald? Utopia, dat vind ik echt niets bijdragen tot wat dan ook. Ik heb met dat soort programma’s het gevoel, dat als we zouden gaan naar live uitzendingen in de Arena in Amsterdam, waar de Romeinse gevechten tussen slaven, wilde dieren en gladiatoren worden getoond en waar het zou gaan tussen leven en dood, de kijkcijfers nog hoger zullen zijn. 26. In welke andere periode had u graag geleefd? In had graag in de Gouden Eeuw geleefd. Dat was toch de eeuw van de handel, van het ontdekken van nieuwe grenzen en avontuur. Dat zijn allemaal ingrediënten die in mijn systeem zitten. De vrijheid van handelen en dat ook uitvoeren was daar relatief groter dan nu, met alle regels die we kennen. 27. Wat kan u diep ontroeren? Toch wel jonge mensen en kinderen die ernstig ziek worden en waar de medische wetenschap nog niet zover is dat ze uiteindelijk gered kunnen worden. Zonder er een tranentrekker van te maken, toen ik bestraald werd voor kanker in mijn keel, dat was in het VU medisch centrum in de bestralingsbunker, kwam ik daar een keer in de middag om geholpen te worden. Dat was op de tijd die bestemd was voor heel jonge kinderen, die net aan hun leven waren begonnen en deze vreselijke ziekte hadden gekregen. Zij waren daar voor precisie bestraling. Toen ik daarmee werd geconfronteerd, die hele kleine kinderen en het feit dat het heel moeilijk was om ze op de juiste plek te bestralen, werd ik overmand door emoties. Het riep zoveel emotie bij me op

Regioroulette is een interviewserie met persoonlijke vragen. Aan de hand van het roulettespel wordt beslist welke. Tekst: Annemiek Cornelissen

Paspoort Naam: Don van Zuijlen Leeftijd: 68 jaar Geboren: Amsterdam Woonachtig: Hillegom Opleiding: HBO informatica en Economie op het Vu in Amsterdam Functie: voorzitter van de Zonnebloem afdeling Hillegom en De Zilk, voorzitter Toneelvereniging ODI en Ambassadeur van het Adamas Inloophuisspoort

dat ik heb gezegd dat ik daarmee niet meer geconfronteerd wilde worden en op een andere tijden ben gegaan. 15. Wat is de grootste verkeersovertreding die u heeft begaan? Door rood licht rijden. Dat was ’s morgens vroeg om half zes. Ik had de pech dat de auto die achter me reed een ‘gewone’ auto was met twee politieagenten erin. Ze vroegen me waarom ik door rood reed en ik antwoordde dat er verder toch niemand op de weg was. Dat redde me niet van een bekeuring. 2. Wat was uw eerste auto? Dat was een Austin Morris, vuurrood en twee jaar oud. Ik kocht die auto voor 3.000 gulden van twee stewardessen. Dat weet ik nog precies. De auto was weinig gebruikt. Het was een goede, leuke bak, waar ik veel plezier van heb gehad. 32. Wie bewondert u? Een van de oncologen van het Spaarneziekenhuis, die altijd voor zijn patienten bereikbaar is. Dat vind ik voor een specialist van een ziekenhuis heel bijzonder. Al zijn patiënten krijgen zijn 06 nummer. Ik heb hem heel goed leren kennen toen ik samen met 19 ex-kankerpatiënten de Kilimanjaro ging beklimmen. Hij klom zelf mee als sympathisant van het project, niet als arts. Het Spaarneziekenhuis was een van onze sponsoren, met name de afdeling interne geneeskunde, waar deze arts als oncoloog aan was verbonden. Dit bewijst hoe centraal deze man zijn patiënten zet en ook de zorg naar zijn patiënten. Deze arts heeft het vermogen om te kunnen bedenken wat een patiënt voelt en daar ook naar te handelen, is een aspect waarom ik hem bewonder. Het is een geweldige gozer.

12. Heeft u wel eens een belangrijke vriendschap verbroken? Ik heb nooit een vriendschap verbroken, er zijn wel vriendschappen die zijn bekoeld. Wat ik heb ervaren is dat bekoeling altijd een oorzaak heeft. Bij mij heeft het plaatsgevonden op het moment dat bij mij kanker werd vastgesteld. Op zo’n moment zie je wie je echte vrienden zijn en wie niet. 25. Wat was uw grootste blunder ooit? Ik heb er een paar gehad, maar dat is mijn geheim, haha. 36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt? Dat zijn de reacties die ik heb gekregen onlangs toen ik besloot om met onmiddellijk ingang mijn voorzitterschap van Initiatiefrijk Hillegom neer te leggen. Op het waarom ik mijn functie heb neergelegd kreeg ik zoveel verschillend reacties. Na deze allemaal te hebben geconsumeerd kwam ik tot de conclusie dat er een aantal bij zaten die ik heel erg grappig vond. 30. Welke dag zou u willen overdoen? De dag dat ik de top van de Kilimanjaro bereikte. Dat was na zes dagen van enorme inspanning en ontbering, en was echt een glorieus moment. Je voelt je dan zo fantastisch. Dat gevoel zou ik weer willen hebben. ’s Avonds om 23.00 uur vertrok ik, om om 9.30 uur op de top aan te komen. Het duurt zes dagen totdat je dat laatste stuk moet afleggen. Je vertrekt ’s avonds en je bereikt de top op het moment dat je ’s morgens de zon ziet opkomen. Het gevoel dat je dan krijgt is niet te beschrijven.”

DE VRAGEN 1. Wat is uw slechtste eigenschap? 2. Wat was uw eerste auto? 3. Welk kunstwerk (boek, schilderij, beeld, lied, cd) zou u gemaakt willen hebben? 4. Waar kunt u ontzettend kwaad om worden? (en wanneer was dat voor het laatst) 5. Wat zou de persoon die u was op 18-jarige leeftijd nu op deze leeftijd van u vinden? 6. Wat is uw levensmotto? 7. Waar mogen ze u midden in de nacht wakker voor maken? 8. Van welke beroemdheid greep de dood u het meest aan? 9. Welk tv-programma moet meteen van het scherm worden gehaald? 10. Wat was de gelukkigste fase van uw leven? 11. Wat is de leukste persoon die u dit jaar hebt leren kennen? 12. Heeft u wel eens een belangrijke vriendschap verbroken? 13. Wat zou u aan uw partner willen veranderen? 14. U mag vier mensen - ook overleden personen - uitnodigen voor een dinertje. Wie? 15. Wat is de grootste wetsovertreding die u heeft begaan? 16. Waarover heeft u in uw leven het meeste verdriet gehad? 17. Van welk bedrijf of welke instelling zou u een half jaar directeur willen zijn? 18. Van wie zou u een toegestoken hand weigeren? 19. Noem eens iets onverwachts wat veel mensen niet van u weten 20. Bent u gelovig? 21. Aan wie heeft u een bloedhekel? 22. Wie was/is uw grootste voorbeeld? 23. Waar staat u over 10 jaar? 24. Als u de wereld kon veranderen, waar zou u beginnen? 25. Wat was uw grootste blunder ooit? 26. In welke andere periode had u graag geleefd? 27. Wat kan u diep ontroeren? 28. Wat is uw grootste angst? 29. Met wie zou u wel eens een beschuitje willen eten? 30. Welke dag zou u willen overdoen? 31. Wat is beste deal die u in uw leven gesloten hebt? 32. Wie bewondert u? 33. Welk boek ligt op dit moment op uw nachtkastje? 34. Wanneer heeft u voor het laatst ontzettend gelachen? 35. Waar heeft u voor het laatst een nacht van wakker gelegen? 36. Wat is het grappigste dat u de laatste tijd heeft meegemaakt?


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 4 februari 2014

13

Gezocht: Sterkste Man van Hillegom Hillegom n Op zondag 16 februari kunnen alle krachtpatsers in Café Murphy’s Law weer een gooi doen naar de titel “De sterkste man van Hillegom”. Het is het vijfde achtereenvolgende jaar dat deze wedstrijd wordt gehouden en ook deze keer vindt deze plaats onder professionele begeleiding van Europees kampioen armworstelen Jock Mc Kay. Ook zal hij een demonstratie spijker breken geven.

Veel ‘zware’ jongens werden er gevangen in De Zuilen. | Foto: Annemiek Cornelissen

Super forellen gevangen bij De Zuilen Hillegom

n Bij Forelvisvijver De Zuilen werd op zaterdag 25 januari het Koppeltoernooi gehouden. Aan deze wedstrijd deden 28 koppels mee. Er werden 224 forellen ingezet in de vijvers en er werden er 237 gevangen, want er zaten nog vissen in van voorgaande keren. De deelnemers kwamen dus met een groot aantal forellen thuis.

Door Annemiek Cornelissen Onder de deelnemers waren de grootste van Nederland, waaronder de Nederlands Kampioen Vliegvissen Ben van der Meer, en daar is Herman Huzemeier van de wedstrijd- en evenementencommissie bij de Zuilen maar wat trots op. Een van de vaste deelnemers Jan Verzylberg ving een super forel van ongeveer 5,5 kilo en 75 centimer lang. Het was dan ook niet zo verwonder-

Door Annemiek Cornelissen Pruiken waren uit de kast gehaald, glitterbroeken, discobrillen, het was een grote verkleedparty en het publiek genoot met volle teugen.

Deelnemers kunnen zich sinds vorige week inschrijven voor dit kampioenschap. De eerste aanmeldingen zijn al binnen en volgens Rob van Looij kunnen maximaal tien deelnemers meedoen. De kampioen van vorig jaar Michel Nelis heeft zich al aangemeld en hij zal zijn titel dus gaan verdedigen.

De eerste is de Shoulder Grip. Hierbij moet men met gestrekte armen twee stenen aan kettingen zo lang mogelijk naar voren houden. Het tweede onderdeel is de Finger Grip, waarbij twee paaltjes met gewichten eraan zo lang mogelijk tussen de vingers geklemd moeten worden.

Het laatste onderdeel is meteen de zwaarste: The Stones of Strength. De deelnemers moeten een granieten kogel van 100 kilo binnen twee minuten zo vaak mogelijk op een whiskyvat tillen. Het is de bedoeling dat alle vijf onderdelen zo goed mogelijk worden gedaan. Degene die dat het beste doet is “De Sterkste man van Hillegom”en ontvangt een grote beker.

Granieten kogel en een whiskyvat

Dan is er de Brick Lift, waarbij zoveel mogelijk bakstenen tussen de armen geklemd moeten worden. Het vierde onderdeel is de Power Lift. Er zijn twee metselkuipjes, waarvan er een ondersteboven ge-

Op de dag zelf kan men zich ook nog inschrijven vanaf 14.00 uur. De wedstrijd begint om 15.00 uur. Uiteraard is publiek van harte welkom om de deelnemers te komen aanmoedigen.

Er zijn twee leeftijdscategorieën: tot en met 35 jaar en boven de 35 jaar. Er wordt gestreden op vijf onderdelen.

lijk dat deze deelnemer trots was. Opvallend was het goede sfeertje tijdens de wedstrijd. “Het winnen kwam niet op de eerste plaats, maar wel een flinke dosis gezelligheid”. Winnaars duo Abgelina

De uitslag was als volgt: 1 Willy Abgelina - Joseph Abgelina (aantal forellen 19 totaal gewicht 8 kg) , 2. Ivan Mostermans - Reom ten Wolde ( aantal forellen 18, totaal gewicht 7,7 kg), 3. Jan Willem Bron - Han Maksymiak (aantal forellen 18 totaal gewicht 7.6 kg). Op zaterdag 22 februari is een suprisewedstrijd bij Forelvisvijver De Zuilen. Tijdens deze wedstrijd is er volgens Huzemeier een prijs op internationaal niveau. Op zaterdag 15 maart staat de tweede voorronde voor de NK kwalificatie forelvissen gepland. Voor meer informatie kan men terecht op de website www.vissen bijdezuilen.nl.

Discoklanken blazen het dak eraf Hillegom n Op zaterdag 1 februari vond in de grote zaal van Flora Hillegom een discoparty plaats met de band Quite Simple. Ruim 300 belangstellenden waren present en zij hadden gehoor aan de uitnodiging gegeven om zich te kleden in discostijl, hetgeen het sfeertje echt bepaalde.

zet wordt. De andere kuip wordt gevuld met zakjes zand van 25 kilo en vervolgens moet men de kuip op de andere tillen.

Er werd volop gedanst en meegezongen, hetgeen het sfeertje alleen maar ten goede kwam. In de pauzes was DJ Joe present om het publiek te vermaken met nummers uit de jaren ’80 en dat ging hem uitstekend af. Het publiek had het naar het zin en genoot van de band. “Quite Simple heeft al eerder hier opgetreden, waaronder met de corso vorig jaar en toen hadden we volle bak. De band is hier geliefd, vandaar dat we besloten hadden deze discoparty met hen te doen”, aldus Nick de Mon van Flora Hillegom.

De auto raakt in een slip en belandt op z’n kop: wat doe je dan? | Foto: Remco Out

Alcohol en drugs voorlichting op Fioretti Hillegom n Op het Fioretticollege Hillegom werden op donderdag 30 en vrijdag 31 januari weer de Alcohol en drugs voorlichtingsdagen gehouden, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Hillegom. Er werkten een aantal instanties aan mee om de jeugd erop te attenderen welke gevaren het gebruik van alcohol en drugs op kunnen leveren, in het dagelijks leven, maar ook in het verkeer. Door Annemiek Cornelissen

Quit Simple brengt het publiek in beweging. | Foto: Annemiek Cornelissen

Tijdens deze twee dagen konden de leerlingen van de vierde klassen kennismaken met een aantal onderdelen die met alcohol en drugs te maken hebben. Volgens Marian Dekker van de plaatselijke VVN zijn de dagen niet meer weg te denken en worden door de leerlingen als heel interessant ervaren. Zo was er een theatervoorstelling van Johan Cahuzak met de titel “Alcohol in het verkeer’. Cahuzak is een voormalig leraar Nederlands en Maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Sinds 1990 treedt hij op in het land met diverse theaterprogramma´s, cabaretprogramma´s en workshops. Hij was al eerder in Hillegom te gast

op uitnodiging van de plaatselijke VVN. Na de voorstelling werd er een discussie gehouden met een panel, waarin een leerling, een leerkracht en iemand van buitenaf zitting had. Dit jaar waren dit de wethouder van Verkeer, Ivo ten Hagen, de wijkagent René Nieuwenhuizen en directeur bovenbouw, Ben Kersten. Quiz

Naast het theater, was er voor de leerlingen een kantelsimulator en presenteerde het BOB promotieteam van Veilig Verkeer Nederland een BOB kennisquiz. Ook waren er mensen van de CA (Cocaine Anonymous) en AA (Alcoholic Anonymous), die hun levensverhaal kwa-

men vertellen. Verder werd er een dvd getoond over drankproblemen onder jongeren, gevolgd door een discussie. De brandweer was aanwezig en zij toonden de leerlingen hoe het in zijn werk gaat als een slachtoffer na een ongeluk uit een wrak bevrijd moet worden. De heer P. van Hattum en mevrouw L. Faber van de GGD Leiden gaven voorlichting over drugs. Rij-instructeur Fraukje Dekker was dit jaar op donderdag present met een proefexamen voor het rijbewijs, omdat de brandweer aleen vrijdag beschikbaar was dit jaar. Voor het eerst was dit jaar Ben Reinalda van VVN te gast, die met de leerlingen in discussie ging over alcohol en drugs in het verkeer. De Alcohol en drugsvoorlichting dagen worden al jarenlang georganiseerd. Voorheen was dat op de Paulusschool en sinds vorig jaar in het nieuwe schoolgebouw van het Fioretticollege Hillegom.


Huis gezien?

Vraag nu GRATIS aan: Hypotheekstarterspakket!

Ga naar: bevrjong.nl

Ankerplaats 2 2224 TX Katwijk (ZH) Postbus 501 2220 AM Katwijk (ZH) Tel: 071 - 40 240 31 Fax: 071 - 40 164 18 Internet: www.bevrjong.nl www.facebook.com/bevrkatwijk

Of bel direct voor een afspraak

071-40 240 31


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 4 februari 2014

15

Arriva rekent te veel geld voor lijn 50 Hillegom

n Door de opbreking van de N208 is de oorspronkelijke bushalte ter hoogte van de Olympiaweg een paar honderd meter richting het dorp verplaatst. Door een fout in het systeem betalen nu reizigers 40 cent extra per rit.

matig konden instellen, zodat het probleem tijdelijk werd verholpen. “Er zijn maar twee chauffeurs geweest die het gelijk aanpaste, maar de meeste reageerde dat het veel te lastig aan te passen was, waardoor ik weer 40 cent voor die rit te veel betaalde”.

Door Remco Out

Reactie Arriva

Afgelopen week wees een lezer de krant erop dat er onterecht 40 cent te veel wordt betaald bij de ritten van de busmaatschappij Arriva. Begin september was er alleen een opstap voor lijn 50 bij het Fioretticollege Hillegom, dit was een half uur lopen vanuit Elsbroek. Na een paar weken kwam er een tijdelijke bushalte ter hoogte van de Jozefkerk. Het viel de oplettende reiziger na een paar weken op dat er teveel werd betaald voor de busreizen naar Lisse, Haarlem of Leiden. Bij de klantenservice gaven ze eerste de schuld aan haar OV-chipkaart, maar de 10,88 euro die teveel was afschreven, werd binnen paar weken wel teruggestort op haar OVkaart. Hierna was het probleem nog steeds niet opgelost en werd gezegd dat het een fout was in het systeem voor de OV-chipkaart. De reiziger kreeg het advies om alle chauffeurs te vragen of ze het systeem hand-

Arriva laat schriftelijk aan de krant weten, “Het klopt dat er op deze lijn ten onrechte 40 cent per rit teveel in rekening wordt gebracht. Dit heeft te maken met een tijdelijke situatie in Hillegom met een gewijzigde halte. Het is natuurlijk onbedoeld dat reizigers hierdoor 40 cent per rit meer betalen. In het OVchipkaartsysteem moet een handmatige wijziging gedaan worden. Naar verwachting is deze wijziging 9 februari ingevoerd en ontstaat er geen verschil meer in het bedrag. Tot die tijd moeten de chauffeurs een handmatige handeling verrichten.” Alle andere reizigers kunnen ook te veel betaalde geld terug vragen bij Arriva. “Zij kunnen via het contactformulier op onze website een restitutieverzoek indienen over de hele periode en zullen het teveel betaalde met terugwerkende kracht teruggestort krijgen op hun persoonlijke OV-chipkaart.”

Welzijn Hillegom begeleidt en ondersteunt mantelzorgers in Lisse, die langere tijd zorgen voor een chronisch zieke of iemand met een beperking. Er wordt nog gezicht naar postbezorgers. n

Mensen die als mantelzorger zijn ingeschreven, ontvangen meerdere keren per jaar post, zoals de nieuwsbrief voor mantelzorgers of uitnodigingen voor het mantelzorgcafé. Welzijn HIllegom zoekt vrijwilligers om deze post te bezorgen. Het gaat om de postbezorging binnen de gemeente Lisse, zo’n 10 keer per jaar. Voor informatie en aanmelding, neem contact op met Petra de Gier of Bertine Westerhoven, mantel-

Kasteel Keukenhof op toptrouwlocatieroute n Trouwlocaties in het hele land te bezichtigen

Postbodes gezocht Lisse

De verschillende locaties zullen worden ingericht ter inspiratie. | Foto: pr.

zorgconsulenten Lisse op telefoonnummer 0252 519700 of mailen naar info@welzijnhillegom.nl.

Kinderdienst over Ark van Noach Lisse n In de Grote kerk is op zondag

9 februari om 10.00 uur een speciale kinderdienst met als thema ‘Vaar je mee met Noach?’. Tijdens deze dienst worden de kinderen mee op reis genomen in de ark van Noach. Zij mogen hun eigen dierenknuffel meenemen. De dienst is helemaal gericht op de kinderen, waardoor het ook een ander karakter zal hebben, dan een reguliere kerkdienst.

Lisse n Op zondag 9 februari zetten honderden trouwlocaties in Nederland hun deuren wagenwijd open voor de landelijke ‘Open Toptrouwlocatieroute’. Ook in de Duin- en Bollenstreek doen verschillende trouwlocaties mee en onder andere Kasteel Keukenhof is deelnemer van dit bijzondere initiatief. Tussen 12.00 en 17.00 uur kunnen aanstaande bruidsparen vrijblijvend kennis maken met de verschillende trouwlocaties in de streek in hun zoektocht naar de ideale trouwlocatie. De open dag is een initiatief van Toptrouwlocaties.nl en kan vergeleken worden met de NVM Open huizenroute maar dan gericht op trouwlocaties. Ook Kasteel Keukenhof wordt gepromoot op Toptrouwlocaties.nl en is volgens de statistieken van de website een van de populairste trouwlocaties van Nederland. Kasteel Keukenhof mag zich met zes verschillende trouwlocaties met recht een van de meest veelzijdige trouwlocaties uit de streek noemen. Trouwen kan men

namelijk niet alleen in het Kasteel maar ook in een van de andere locaties als het Koetshuis, Frederik’s Hof, het Station, Washuis en in de onlangs toegevoegde Hofboerderij. Huwelijken kunnen bij Kasteel Keukenhof compleet van A tot Z georganiseerd worden en ook is het mogelijk om te trouwen in de kasteeltuinen onder een romantisch trouwprieel. “De trouwbranche is de afgelopen jaren enorm veranderd”, legt Robert Faas van Kasteel Keukenhof

uit. “Was het vieren van je bruiloft vroeger onderhevig aan een vaak standaard of vast programma, tegenwoordig is alles maatwerk. Bruidsparen willen graag dat hun dag uniek is en niet lijkt op iets wat reeds is geweest. Ook wij als trouwlocatie spelen hier op in door enkel maatwerk te bieden aan onze bruidsparen maar ook het continu zoeken naar de laatste trends op het gebied van trouwen.” Kasteel Keukenhof is de afgelopen twee jaren enorm gegroeid in populariteit als trouwlocatie en vonden er in 2011 nog 32 huwelijken plaats de verwachting is dat dit aantal in 2014 de 100 zal gaan passeren. Kasteel Keukenhof is zondag 9 februari geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie op www.opentoptrouwlocatieroute.nl.

sporen van vroeger

Wie herinnerd wordt, leeft voort Verleden en heden gaan hand in hand. Daarom is het altijd leuk om te weten hoe iets is ontstaan en wie de mensen zijn die ons verleden levend houden. Elke week vertellen De Stichting Vrienden van Oud Hillegom en Vereniging Oud Lisse afwisselend een bijzonder (historisch) verhaal. Begraafplaatsen hebben vaak een troostende uitwerking op bezoekers. Wij komen er om hen die ons ontvallen zijn te herdenken en hen door onze herinneringen te laten voortleven. Onlangs heeft de SVvOH-werkgroep Inventarisatie Hillegomse Graven (IHG) een flink project afgerond dat in 2007 startte – het betrof het vastleggen van alle gegevens van de huidige graven binnen de begraafplaatsen in Hillegom: namen en data van de personen in kwestie zijn in een database vastgelegd, alsmede foto’s van alle graven.

In 2011 presenteerde Stichting Vrienden van Oud Hillegom een rapport dat werd samengesteld op verzoek van de gemeente, van graven binnen de Algemene Begraafplaats aan de Wilhelminalaan die vanwege de personen die er begraven liggen, cultuur-historisch genoemd kunnen worden. Een van die graven uit het rapport van de Vrienden is dat van Jacobus Cornelis Kat. Het graf zelf is eveneens markant omdat de naam van Jacques Kat niet op de grafsteen te lezen is - waarschijnlijk is de naam vermeld op de originele grafsteen, waarover later een plaat is

geplaatst. De onzichtbaarheid van de naam op de grafsteen is vergelijkbaar met de onzichtbaarheid van het werk van Jacques Kat in de Tweede Wereldoorlog. In zijn drukkerij aan de Hoofdstraat 47 (tegenwoordig de winkel van Berg & Berg) werd tussen 1943 en 1945 de illegale krant Trouw gedrukt. Ook werden er voor het verzet Ausweise, vergunningen en inlegvellen voor distributiekaarten gedrukt. Dit gevaarlijke verzetswerk is de moeite waard om herinnerd en doorverteld te worden en is onder meer vastgelegd in het boek Hillegom ‘40-‘45 van Frans Out. De eerder genoemde database van Hillegomse graven is een waardevolle collectie van de werkgroep Genealogie - waarvan de werkgroep IHG een onderdeel is - die regelmatig inloopavonden organiseert. Bezoekers kunnen dan zelfstandig of onder begeleiding van onze vrijwilligers de archief-

stukken raadplegen. Data en tijden staan in het evenementenoverzicht van de website, waar ook de dititale versie van deze column is gepubliceerd: www.vriendenvanoudhillegom.nl. Een stuk van ons lokale verleden is door de werkgroep IHG veiliggesteld. Het stelt ons in staat om hen die wij te ruste legden op de Hillegomse begraafplaatsen blijvend te herinneren. Door hun verhaal door te geven, laten wij hen voortleven. Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom Email: svvoh.pr@gmail.com

Firma J.C. Kat aan de Hoofdstraat 47, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog illegaal drukwerk werd gedrukt. | Foto: Archief SVvOH


Genieten van de wintersport Alhoewel Nederland nog niet zo veel sneeuw heeft gezien, is het dubbel genieten in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en vooral ook Noord-Italië. Er ligt gewoon heel veel goede sneeuw. Precies hoe wintersporters dat willen. Automobilisten worden zelfs aangeraden een lange stok bij hun auto te zetten, om hem de volgende weer terug te kunnen vinden. Het is heel erg goed skiën in de gezellige en beroemde skigebieden van de NoordAlpen. Een deel daarvan krijgt continue

Wintersport 2014

verse sneeuw. Het is dikke sneeuwpret want ’s nachts sneeuwt het en overdag schijnt er een heerlijk zonnetje. Sneeuwdek Het lijkt maar niet op te willen houden met sneeuwen. Als de ene dump nog niet is afgelopen, staat de volgende alweer voor de deur. Het sneeuwdek wordt dikker en dikker. In elk geval is duidelijk dat de sneeuw ontzettend goed is. Op de pistes is het volop genieten. Super strakke knalpistes overal. Van die sneeuw waar iedereen zich wereldkampioen op voelt. Heerlijk wintersporten in een waar winterwonderland. De wintersporters die in deze tijd de gebieden bezoeken, hebben continue een lach op hun gezicht en kunnen hun hart ophalen. De condities zijn weer eens fantastisch mooi.

Wintersportt Uitverkoop SNOWBOARD SCHOENEN

SNOWBOARD

SKISCHOENEN KLEDING

SKISETS

SKI en SNOWBOARD HELMEN

HANDSCHOENEN

15% 20% 25% 30% 40% 50%

Varkevisserstraat 345 - 2225 LD - Katwijk aan Zee - 071-4013316 - gearfreak.nl

25% korting op de kledingmerken*

De wintersport komt eraan!

O’Neill, Luhta, IcePeak, Didriksons, Killtec, Columbia, Ziener

10% korting op de kledingmerken*

Spyder, Kjus, Descente, Peak Performance, Sportalm, 8848 Altitude. Op elk 2e artikel ontvangt u 25% korting! (deze korting ontvangt u op het goedkoopste artikel)

10-25% korting op de kledingmerken*

Vaude, Jack Wolfskin, Mammut, Berghaus, The North Face, Fjällräven

Lever deze bon in en krijg nog eens

10% extra

kassakorting op ALLE kleding**!

Wij hebben volop ski-verhuur voor volwassenen en kinderen! Vergeet niet uw ski-box en sneeuwkettingen te huren!

25% korting op alle moonboots* m.u.v. de basis en Olang collectie

Super Skihelm actie voor de kids!*

Giro Slingshot van € 69,95 voor € 54,95 Verkrijgbaar in diverse kleuren en in de maten XS-S en M-L

Naam: Woonplaats: Online Shop * Zolang de voorraad strekt. Reeds afgeprijsde artikelen en accessoires uitgezonderd.

E-mail:

Rijndijk 4 • 2394 AH Hazerswoude-Rijndijk Tel. (071) 341 49 09 • www.tonvanbemmelensports.nl

** Zolang de voorraad strekt. Basis collectie, thermische kleding en accessoires uitgezonderd.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Lisse n Op vrijdag 7 februari verzorgen studenten van het Conservatorium van Amsterdam een concert in ’t Huys Dever. Eén van hen is Okke Punt die al eerder optrad in ’t Huys Dever. Deze jonge singer-songwriters moeten van tijd tot tijd hun zelf geschreven werk presenteren en dit maal is het in ’t Huys Dever. Ieder vertolkt twee liedjes. Het concert begint om 20.00 uur, kaarten kosten 7,50 euro en te bestellen via kasteeldever@gmail.com of 0252 411430.

Hillegom n In het kader van

Bewegende Beelden in de BIB wordt op vrijdag 7 februari 20.00 uur een kunstdocumentaire over Frida Kahlo getoond. Aanvang 20.00 uur, start 20.30 uur. Entree is 3 euro per avond, reserveren via reserveringen info@bibkunstschuur.nl.

Darttoernooi Thuys Hillegom n Op zaterdag 8 febru-

ari vindt bij Café Thuys aan de Haven 20 weer een Open Thuys Darttoernooi plaats. Net als voorgaande keren worden er weer veel inschrijvingen verwacht, het is dus noodzaak om op tijd te zijn. Inschrijven kan al vanaf 19.30 uur. Het toernooi begint om 20.30 uur.

Sportquiz Zomerzorg Hillegom n Op zaterdag 15 febru-

ari vindt er bij Café Zomerzorg een Sportquiz plaats. Er zijn zes vragenrondes, een fotoronde en een muziekronde en het is de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk weten van sport om de hoogste punten te scoren. De aanvang is om 21.00 uur. De quiz start om 21.30 uur. Inschrijven kan per team van maximaal vijf personen. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 per persoon. Het maximale aantal deelnemers bedraagt 15 teams per avond. Vol is vol. Op zondag 16 februari is er een Mossel Bridgedrive, die wordt georganiseerd door Hans Somers. Deze vindt plaats vanaf 13.00 uur in de zaal. Voor informatie kan men bellen met Café Zomerzorg, 0252 515228.

Gratis pitstop Hillegom n Van 10 tot en met 23

februari is bij Bike Totaal van den Brink HIllegom weer een Fiets Pitstop campagne, waarbij iedereen langs kan komen voor een gratis Fiets Pitstop. Hierbij wordt de fiets gecontroleerd op slijtage en krijgt advies voor reparatie om veilig te kunnen fietsen.

Website D66 gelanceerd Lisse n D66 Lisse presenteerde vorige week maandag het verkiezingsprogramma. De partij heeft ook een nieuwe website, www. lisse.d66.nl, waarop alle informatie over de kandidaten en standpunten op te vinden is.

17

Ingezonden: Medeburgers

Rock Paper Scissors in Dever

Kahlo bij BIB

dinsdag 4 februari 2014

Lisse

n “Ik ben nog steeds boos. Boos over uitlatingen van een aantal raadsleden op onze sociale media. Er wordt naar aanleiding van de aktie “Heemskerkpleinmoet Blijven” van alles geroepen naar de facebookers die het idee ondersteunen en het begint erop te lijken dat de voorstemmers voor dit plan haar eigen politieke geblunder gaan inzien en dat maakt ze kennelijk zenuwachtig.

De Bonte Boer heeft verschillende terraria voor onder andere slangen. | Tekst en foto: Annemiek Cornelissen

De Bonte Boer opent Terrariumafdeling Hillegom

n Per 1 november hebben Lisette en Bob van der Weijden Faunaland overgenomen en de winkel omgedoopt tot ‘De Bonte Boer’. Op zaterdag 1 februari werd een terrariumafdeling geopend. Als openingsactie kon men op de foto met exotische dieren. Specialisten van de Stichting Herpetofauna waren in de middag aanwezig om bezoekers voor te lichten over reptielen en hun verzorging.

In de drie maanden dat ‘De Bonte Boer’ draait is er veel veranderd. De

winkel heeft een metamorfose ondergaan en er is flink uitgebreid op het gebied van vogels en aquarium. “Omdat we al veel klanten hadden die voederinsecten kochten voor hun reptielen zijn we in nauwe samenwerking met de Stichting Herpetofauna een plan uit gaan werken om een mooie terrariumafdeling in de winkel op te zetten. Naast de voederinsecten kunnen klanten nu ook terecht voor reptielen zoals slangen, schildpadden en baardagamen en compleet ingerichte- of op maat gemaakte terraria”, vertelt Bob van der Weijden enthousiast.

Ingezonden: Compensatie Hillegom n “De regering heeft besloten om diverse inkomensregelingen voor chronisch zieken en gehandicapten af te schaffen, zoals de compensatie eigen risico (CER) en tegemoetkomingen in het kader van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). In totaal wordt er structureel 1,5 miljard euro bezuinigd. De inkomensgevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten kunnen fors zijn. Het CDA Hillegom is ver-

ontrust over deze ontwikkeling en heeft het college van B&W gevraagd of voldoende in beeld is hoeveel inwoners van Hillegom momenteel een beroep doen op de bestaande compensatieregelingen en hoe het college gaat zorgen dat deze inwoners, maar ook inwoners die in de toekomst deze compensatie hard nodig hebben, straks niet de dupe worden van het nieuwe beleid.”

Toch lijkt het me niet verstandig van de D66-voorman om te roepen dat Nieuw Lisse de cijfers niet snapt want het lijkt er erg op dat hij daar zelf schuldig aan is. Maar er is dan ook wel werk aan de winkel om alle financiele geharrewar te doorgronden. Volgens gemeentecijfers is de opbrengst van deze actie al ruim onder de nullijn, maar eigenlijk wordt het verlies voor de gemeenschap nog veel groter. Er wordt met potjes geld geschoven alsof het een spelletje schaak- monopoly betreft en dit met sporen en gevolgen die zo onduidelijk zijn dat zelfs de desbetreffende ambtenaren er eigenlijk geen goed antwoord meer op kunnen geven. We moeten beseffen dat we parkeerplekken inleveren die mevr. Kroon dan wel elders wil realizeren maar kost dit dan geen extra geld? Ik heb er niets over kunnen terugvinden in de openbare cijfers en wat te denken van de ambtenaren die wij moeten betalen om al het voetwerk te doen. Dan is er natuurlijk het gesteggel om twee woningen in de schoolstraat die gewoon worden geboekt als inkomstenpost van € 360.000 maar hey: its only money down the drain. Maar dan wel money dat wij

als burgerij op moeten brengen. Volgens W. Loos ( VVD ) is wat de bevolking wil ‘te duur’ maar deze meneer denkt dat we op ons achterhoofd zijn gevallen. Het is niet moeilijk om met eenvoudig hoofdrekenen te concluderen dat het financiele plaatje helemaal niet is zoals ons wordt voorgespiegeld. Mevr. M. Entrop (VVD) stelt het op facebook nog gekker. Ze doet net alsof we gewoon € 1.800.000 gaan opstrijken: Oeps, eh, rekenfoutje? Er zijn vele alternatieven om plein en opstallen rendabel te maken en dan schieten we er allemaal nog wat mee op. Het wordt zo naar de verkiezingen misschien de hoogste tijd dat het College eens openheid van zaken geeft aan de burgers van het leukste dorp, en alle dorpelingen de kans geeft om een eerlijk en verstandig oordeel te vormen. Dat mag toch niet teveel gevraagd zijn? Tot slot: Als u eens wilt genieten van een politieke soap, kijkt u dan eens op de facebookpagina: Het heemskerkplein moet blijven. Echt, voor goed vermaak heeft U geen spannende film nodig.” Wouter Ruigrok Jozef Israelsstraat 46, Lisse

Website Poelpolder onthuld Lisse

n Vorige week dinsdag heeft burgemeester Lies Spruit het symbolisch startsein gegeven voor de website, die is gekoppeld aan het 50 jarig jubileum van de Poelpolder in 2015. De website www.poelpolder50.nl is een initiatief van de Stichting Poelpolder 50 jaar.

Fred van Trigt CDA Hillegom

i HAiR geopend Lisse

n Sinds zaterdag is Lisse weer een kapsalon voor dames en heren rijker: i HAiR salon.

Om tien uur opende eigenaresse Marjo van de Wetering de salon aan de Heereweg 151. Marja is blij met de kapsalon. “Om ons van andere salons te kunnen onderscheiden, komen we met een uniek concept.

Behalve de gebruikelijke werkuren gedurende de week, is de salon ook een of meerdere avonden geopend. Gebleken is dat daarmee in een behoefte van een groot aantal mensen wordt voorzien. “ Ook zal de ‘huisaan-huis kapservice’, waarmee i HAiR tot nog toe al enige jaren vanuit Hillegom in diverse plaatsen in Nederland werkt, blijven bestaan.

In de houdgreep op de tatami. De leerlingen kijken geinteresseerd toe. | Foto: pr.

Leerlingen De Reiger leren judovak Lisserbroek

n In de vroege vrijdagochtend werd in de gymzaal van basisschool de Reiger een echte judomat uitgerold. Deze dag stonden de gymlessen van de groepen 3 tot en met 8 in het teken van de judosport. De lessen werden verzorgd door de enthousiaste judoleraar Niels Dekker van sportschool Bari gym uit Lisse.

Op de judo mat werden de leerlingen volgens de judo traditie officieel gegroet. Na een korte warming up oefenden de kinderen een aantal worpen en grepen. Judo is een

zeer complete sport die erg populair is bij de jeugd en jeugdjudo heeft voor een kind vele voordelen. Zo kan een kind die deze sport beoefent zich motorisch ontwikkelen en leren luisteren en gedragen in een groep. Aan het eind van de les werd er natuurlijk nog een onderling partij gespeeld waarin al het geleerde kon worden toegepast. De judoles was georganiseerd door de sportcommissie van de basisschool. Sporten die zich ook willen promoten op de basisschool, mkunnen contact opnemen met de sportcommissie via sportcommissie@rkbsdereiger.nl.


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 4 FEBRUARI 2014

19

Evenwicht

W

e maken in onze praktijk veel emotionele gebeurtenissen mee. Het is helaas niet zo dat alles goed afloopt. Ziektes die te ernstig zijn om te kunnen genezen, verwondingen die niet meer te herstellen zijn, tumoren die te groot zijn om weg te halen…Elke keer opnieuw is het een drama om met zoveel leed geconfronteerd te worden. Een jong dier dat komt te overlijden, spant dan wel de kroon. We hebben laatst twee poezen moeten laten inslapen van amper één jaar die FIP hadden, een ongeneeslijke infectieziekte. Ook een raskat van twee jaar met acuut nierfalen was niet te redden. Een hondje van bijna anderhalf met een verwoestende diarree verslechterde, ondanks alle intensieve behandelingen, en kwam te overlijden. Stuk voor stuk zijn dat zeer heftige momenten die we allemaal “mee naar huis” nemen. Het duurt wel even voor we dat een plek hebben gegeven. Als we alleen maar zulke ervaringen hadden, zouden we het niet lang vol houden in dit vak. Gelukkig

Column Poespas

zijn er ook mooie momenten; wonderbaarlijke genezingen en ongelofelijke staaltjes van levenskracht. De buitengewoon leuke belevenissen en dramatische ervaringen vallen als puzzelstukjes in elkaar. En zo ontstaat er een evenwicht , waardoor we verder kunnen. We zijn al weken een kat aan het behandelen die was weggelopen en zes weken lang verdwenen was. Dankzij de identificatiechip werd poes Kaatje uiteindelijk met de eigenaar herenigd. Maar ze had wel een verbrijzelde linker achtervoet. In de meeste gevallen moet zo’n poot geamputeerd worden. Het dier moet dan verder met maar drie poten. Na een amputatie kun je na tien dagen de hechtingen verwijderen en ben je klaar. Maar als er voor wondbehandeling gekozen wordt, zijn we veel langer bezig met heel veel bezoeken aan de praktijk en heel veel eigen zorg voor de eigenaar. Bij Kaatje kozen we na grondig overleg met de eigenaren voor behoud van de poot en dus voor wondbehandeling. Vier weken lang hebben we ze dagelijks gezien. Na

twee weken was een deel van de ondervoet door het langdurige gebrek aan bloedvoorziening afgestorven. Toen hebben we een sparende operatie uitgevoerd waarbij twee teentjes werden geamputeerd. Er was nu ook nog een stuk van de poot waar geen huid op zat. Door dagelijks met specialistische wondverbanden haar ondervoet in te pakken en te verschonen creëerden we een ideale bodem waarop weer nieuwe huid kon groeien. Kaatje durfde steeds meer haar vierde poot te gebruiken. Op een gegeven moment hoefden we Kaatje nog maar twee keer per week te zien omdat de eigenaren de verzorging grotendeels zelf konden verrichten. De laatste keer dat we Kaatje zagen mocht ze zonder verbanden naar huis en kon de wond verder met wondzalf behandeld worden. Kaatje liep redelijk stabiel op vier poten en dat gaf ons een supergevoel. Geen amputatie en toch de poot in iets aangepaste vorm behouden. Ze zou altijd goed haar evenwicht kunnen bewaren; net als wij dankzij dit soort ervaringen.

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Tips? Mail de redactie

Argentijnse passie in Kasteel Keukenhof

NIEUWTJES?  Ons tippen kan via redactie@dehillegommer.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

LISSE  Op dinsdag 11 februari is er in het Koetshuis van landgoed Keukenhof een avond vol Argentijnse passie met het ensemble Quinteto Tango Extreme.

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn tel.: 06 49 44 96 32 e-mail: marieke.voorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Annemiek Cornelisse Arie in ‘t Veld Ilse Hesp Remco Out Lodewijk Kamps Kees van Zuijlen Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl

Tango Extremo presenteert haar nieuwste programma ‘Maestros’: de muziek van de grootmeesters. Een zwoele avondvoorstelling waarbij genoten kan worden van gewaagde arrangementen op de muziek van Argentijnse grootmeesters Astor Piazzolla, Horacio Salgan en Osvaldo Pugliese. Ook de ‘maestros’ uit andere landen, die op hun heel eigen manier een invloed op de Argentijnse Tango hebben gehad, zullen aan bod komen. De muziek van Tschaikovsky wordt belicht, van Bach, maar bijvoorbeeld ook van Johann Strauss en zelfs The Beatles. TANGO EXTREMO

Sinds haar oprichting in 2003

heeft Tango Extremo een ontwikkeling meegemaak,t die op zijn minst ‘opmerkelijk’ te noemen is. Het orkest heeft op praktisch alle grote- en kleine concertpodia van Nederland geconcerteerd, maar ook het buitenland heeft al verscheidende malen met dit ensemble kennis mogen maken. De groep is opgericht door violiste Tanya Schaap, die vanaf dat moment de artistieke motor is achter dit ensemble. Ben van den Dungen speelt sopraan saxofoon, Oleg Fateev de bayan, Rob van Kreeveld, op piano en Marc van Rooij op contrabas. In het aankomende seizoen 2013/2014 zal de groep weer volop te vinden zijn in de Nederlandse theaters en op tournee gaan naar Rusland, Litouwen, Duitsland en Zwitserland.

17.50 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Lisse en te reserveren

via 0252 750690 of via kasteelcultureel@kasteelkeukenhof.nl.

KAARTVERKOOP

Het concert begint om 20.15 uur. De deuren van het Koetshuis gaan open om 19.30 uur. Kaarten kosten

| Foto: pr.

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s s t i e t i l a w van het K ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Den Butter De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 1 februari naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: A. van der Klauw uit Lisserbroek. De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: Aan het kortste eind trekken.


20 ACT FE IE T BR OT UA RI

Supersnel internet

• Gratis bellen met andere

• Supersnel internetten,

Lijbrandt Telecom abonnees

60 Mb up- en downloaden

• Gratis in het weekend naar alle

• Hypermodern

vaste nummers in Nederland

glasvezelnetwerk

* MEER INFORMATIE, LEVERINGS- EN ACTIEVOORWAARDEN OP WWW.LIJBRANDT-TELECOM.NL

Spotgoedkope telefonie

Draai mee met Lijbrandt Telecom Maak nu gebruik van onze unieke actie en ervaar alle voordelen van glasvezel! Als nieuwe abonnee ontvangt u bij Lijbrandt Telecom heel veel voordeel. Bezoek ons servicepunt aan de Satellietbaan 20 of ga naar onze website. Pak uw voordeel. Het is in een stoelomdraai geregeld!

T E L E F O O N : (0 23) 8 91 0 0 0 0 • W W W. L I J B R A N D T-T E L E C O M . N L

Superieure televisie • Gratis HD ontvanger in bruikleen • Basispakket met 75 zenders waarvan 11 in HD kwaliteit • Overal in en rond uw woning tv kijken op uw tablet

Voordelen voor nieuwe abonne es:

• ons Superpak ket de eerste 6 maa nden voor slechts €3 0/mnd.* GRATIS HD ontv anger GRATIS Kadaka GEEN aansluitko sten

+ + +


KELTO SALE! CARESSE 4500 160x200 cm

2420,Caresse 4500:

1695,-

Complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met

5 comfort zones • matras-toppers van hoogwaardig

koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening •

ACTIE

17 cm trendy pootjes in rvs.

Luxe 7 zone Pocketmatras

met meerzone latexafdekking aan beide zijden. ACTIE Nu 2e matras

!

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking. Luxe 7 zone Pocketmatras

ACTIE GRATIS met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking.

!€ 695,-

Luxe 7 zone Pocketmatras

Met meerzone latexafdekking aan beide zijden. Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking ipv

€ 695,-

ipv € 1390

!

€ 1390

€ 695,ipv € 1.390,NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,5 1,7

1,8 2,0

NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,5 1,7

1,5 1,7

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,8 2,0

1,5 1,7

1,6 1,8

ontvangt uGRATIS! de2 2eematras GRATIS! ontvangt u de 2e matras ontvangt u de matras GRATIS! Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

P

160x200 cm

3420,-

2395,-

Caresse 4700:

Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

velda.net

CARESSE 4700

complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek ‘pull-back’ systeem (terugloopsysteem), voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie • 2 pocketveer matrassen met 5 comfort zones • 2 voetstoppers • matras-toppers van hoogwaardig koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening.

Diverse showroommodellen tot 70% korting! Diverse kinderkamers tot 50% korting!

Voor de deur

velda.net

KELTO

SLAAPKAMERCENTRUM SLAAPKAMERCENTRUM

23 jeugdslaapkamers

30, 2211 XK, Noordwijkerhout Gieterij Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • Tel: 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl

Ln week 06 14  

LisserNieuws, 4 februari 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you