Page 1

92ste JAARGANG NR. 41

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR KATWIJK, RIJNSBURG EN VALKENBURG

Wijkraad Katwijkaan den Rijn wil volledige ondertunneling N206

WOORDEN SPREKEN:

’We willen de weg niet horen, zien of ruiken’

Herfst is het verplaatsen van het licht naar binnen. Herfst is theater. Vincent Bijlo

Losse nummers: € 1,50

Pagina 3

De Wijkraad Katwijk aan den Rijn wil in de toekomst de provinciale weg ’niet meer horen, zien of ruiken’. Dat schrijft de wijkraad in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. De enige oplossing is een volledige ondertunneling van die weg, vanaf het kruispunt met de N441 (afslag Wassenaar) tot aan het viaduct met de Zeeweg.

Samen werken aan wijkgerichte dagbesteding Pagina 14

Platform Kocon vier jubileum met symposium Pagina 28

De wijkraad heeft eerder dit jaar in een brief aan het college al het advies gegeven om die weg tussen de Duinvallei en het Tranendal volledig te ondertunnelen. Het college liet daarop weten overkluizing bij de Molentuinweg wel voldoende te vinden. De wijkraad is niet blij met die uitspraak. ’Verantwoorde inpassing van dit deel van de weg staat niet echt op de prioriteitenlijst van de gemeente Katwijk’, merkt voorzitter Cees Oostindie op in de brief van vorige week donderdag aan het college.

40% verkeer meer

Oostindie wijst op de normen van verkeersoverlast die nu al ’ruimschoots overschreden worden’. ’We

Majorettes Desiree 3x Europees kampioen

Foto:

Pagina 13

denken hierbij aan geluid, luchtkwaliteit en fijnstof.’ Met de aanleg van de Rijnlandroute, de beoogde nieuwe weg zonder verkeerslichten

en kruispunten tussen Katwijk en de A44 en A4, neemt het verkeer op de N206 ook nog eens met ongeveer 40% toe. Bovendien mag het

Vragen Van Ginkel over ’ongewone actie’ college Waarom valt het college van burgemeester en wethouders een ’individuele burger’ aan en beschuldigt die burger er van ’respectloze en inhoudsloze discussies te voeren’? Dat vraagt Anita van Ginkel van de Fractie Van Ginkel in een brief aan het college. En dat is niet het enige waar Van Ginkel antwoord op wil hebben. Zij heeft maar liefst vijftien vragen over de ingezonden brief van het college van burgemeester en wethouders die vorige week in deze krant stond. In die brief richt het college zijn pijlen op columnist Jaap Haasnoot (Jaap Spijkert) van deze krant. Dat Haasnoot zijn mening ventileert in de krant, op zijn blogs en via Twitter kan het college ’op zich waarderen’,

maar niet de opmerkingen dat het college niet of nauwelijks de belangen van de burgers behartigt. Daar neemt het college nadrukkelijk afstand van.

’De kop indrukken’

Van Ginkel wil weten waarom het college voor een ingezonden brief heeft besloten. Is dat omdat Haasnoot dreigt een eigen partij op te richten? ’Kunt u zich voorstellen dat u de schijn tegen heeft, dat u deze ongewone actie heeft ingezet omdat u hiermee onwelgevallige uitingen en/of acties (zoals het oprichten van een nieuwe politieke partij) de kop heb willen indrukken? Zo nee, hebt u dit mogelijke beeld meegenomen in de afweging bij uw ongewone actie?’, luidt een van haar vragen.

Volgens Van Ginkel is de vrijheid van meningsuiting in het geding. ’Vindt u niet, dat u in eerste en laatste instantie verantwoording moet afleggen aan de niet willekeurig gekozen volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad en omwille van de persvrijheid, de vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting terughoudend moet zijn in het bekritiseren van willekeurige individuele burgers met een andere mening door het plaatsten van een ingezonden krantenartikel?’ Van Ginkel sluit haar vragenlijst af met de opmerking, dat door die ingezonden brief van het college mensen ’bang of ontmoedigd kunnen worden kritiek op het college te voeren’.

accountantskantoor

Brittenburg ● ●

Dé zakelijke partner voor het MKB Lageweg 35d, 2222 AG Katwijk T: (071) 40 88 677 info@accbrittenburg.nl www.accbrittenburg.nl

● ● ●

24-uurs - taxiservice luchthavenservice groepsvervoer zakelijk vervoer rolstoelvervoer

071 - 401 22 77 www.taxidejong.nl

Waar wijsheid regeert, zal het recht zegevieren.

Rijnstraat 119 2223 EA Katwijk

Te l e f o o n 0 7 1 4 0 3 0 1 5 1 E-mail: demilliano@planet.nl

Dierenarts Lisan van Hoeve over ’familievirus’

verkeer dan 80 km/uur gaan rijden op die weg. ’Een aanzienlijke ver-

PAGINA 3

VERKIEZIINGSITEM

Katwijk heeft meer hinder van vliegtuigen Katwijk ondervindt meer geluidhinder door Schiphol. Dat blijkt uit een evaluatie over ’geluidbeperkende maatregelen van de afgelopen jaren’. Door het vroeger in de avond gebruik maken van de nachtnaderingsroute, vliegen landende vliegtuigen richting Kaagbaan over Katwijk in plaats van Leiden. Daardoor is het aantal ’ernstig gehinderden’ in Leiden flink afgenomen, maar de geluidhinder voor Katwijk juist toegenomen.

Oostingh in financiële moeilijkheden Oostingh Staalbouw heeft afgelopen maandagmiddag surseance van betaling aangevraagd. Dat heeft de directie afgelopen dinsdag kenbaar gemaakt met een kort persbericht. Het bedrijf kampt volgens eigen zeggen met financiële moeilijkheden door de tegenvallende marktomstandigheden.

Dat staat in een persbericht van gemeenten Cluster Zuid-West (Hillegom, Leiden, Lisse, Noordwijkerhout, Oegstgeest en Teylingen). Die gemeenten werken samen om het vliegtuiglawaai in deze regio te verminderen. Vanaf 2008 is er geëxperimenteerd met maatregelen om geluidhinder te beperken. De evaluatie daarvan is deze week aangeboden aan staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Zij zal het voorstel om de maatregelen in de wetgeving op te nemen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Oostingh wil de bedrijfsactiviteiten voortzetten en is daarom in gesprek met een investeerder over een doorstart. Bij de staalbouwer werken ruim 150 werknemers.

De komende jaren worden nog meer geluidbeperkende maatregelen genomen, zoals vermindering van het aantal nachtvluchten met zo’n 10 procent en het vaker toepassen van geluidarme glijvluchten.

En ook Meyvogel Sanitair aan de Ambachtsweg heeft noodgedwongen de deuren moeten sluiten. ’In verband met omstandigheden zijn wij gesloten en kunnen wij u niet meer van dienst zijn’, staat er op de homepage van het bedrijf op internet.

Het is niet het enige Katwijkse bedrijf in moeilijkheden. Voor Carrosseriebedrijf Geerlings Mulder viel het doek. De rechter sprak vorige week dinsdag het faillissement uit. Het bedrijf bouwde al sinds 1939 carrosserieën en laadbakken voor vrachtwagens. Er werken achttien mensen bij het bedrijf. ’We hopen op overname, zodat die mensen die er nu werken kunnen blijven’, aldus de curator.


4 OPMERKELIJKE DAGEN

9 + 10 + 11 + 12 oktober 2013

VEST VAN 59,95

SHIRT VAN 45,-

49,95

LEREN JACK VAN 179,-

149,35,Tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u bij aankoop van € 150,- of meer VOOR

VOOR

VOOR

€ 15,- KORTING FIRST MAN

SCHUITEMAKER Princestraat 22 - 2225 GB KATWIJK AAN ZEE - Tel. 071 - 407 77 97

V.HALS TRUIE N IN DIVERSE KLE UREN VAN 49,95 VOOR

NU OO K TUSSEN DE MID DAG OPEN!

39,95

Openingstijden: ma. 13.30 - 18.00 uur di. 09.30 - 18.00 uur wo. 09.30 - 18.00 uur

do. 09.30 - 18.00 uur 19.00 - 21.00 uur vr. 09.30 - 18.00 uur za. 09.00 - 17.00 uur

Makkelijk te vervangen op uw huidige deuren, met behoud van uw huidige cilindersloten.

: Nieuw! Standaard g! Kerntrekbeveiligin Kerntrekbeveiliging De wedloop tussen inbreker en huiseigenaar: beveilig uw woning tegen kerntrekken! Door de politie wordt steeds vaker gewaarschuwd tegen deze vorm van inbreken. Rijnland Kozijnen levert anti-kerntrek sloten nu standaard op alle deuren.

Hoorneslaan 201-203 Katwijk aan Zee (Noord) Telefoon (071) 402 40 85 SPECIAAL KEUZE-AFHAALMENU

Stel zelf uw menu samen en maak drie verschillende keuzes uit onderstaande gerechten: 1. Babi Pangang 2. Tjap Tjoy met kip 3. Ajam Ketjap 4. Thaise kip 5. 4 stokjes saté 6. Pau Cheung Kai (kip met pikante saus)

+ 4 mini loempia’s en 2 x nasi of bami

7. Foe Young Hai 8. Kou-Lou-Kai 9. Kip met pindasaus 10. Ajam Pangang (met kip) 11. Gebakken Pangafilet 12. Gebakken banaan

22,25

Iedere vrijdag en zaterdag v.a.18.00 uur:

Als u uw veiligheid serieus neemt, moet u dus bij Rijnland Kozijnen zijn!

Chinees, Indisch en Thais lopend buffet € 18,95 p.p. Kinderen t/m 10 jaar € 9,50 p.p. Bij een afhaalbestelling van minimaal € 28,krijgt u van ons een gratis portie kroepoek!

ONBEPERKT ETEN / ALL YOU CAN EAT

Keuze uit 45 verschillende gerechten. Maandag t/m donderdag en zondag m.u.v. feestdagen RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71 De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

€ 17,95 p.p.

Ook menumaaltijden 7 dagen per week geopend

(Kinderen t/m 10 jaar € 9,50)

www.kamsan.nl


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

Jaap Spijkert

H

et is weer even geleden dat we de troonrede mochten beluisteren en inmiddels zijn we het hele miezerige verhaal al weer vergeten maar één woord kan ik in ieder geval nog niet uit mijn systeem krijgen. Dat is het woord participatiemaatschappij. Dat is een etiket dat op een heleboel potjes past want het kan van alles betekenen. En het is tevens een eufemisme, een mooi klinkend woord dat iets lelijks moet verbergen. Zeg maar net zoiets als takendiscussie of ombuigen, dat zijn fraaie woorden die allebei een aanslag op uw portemonnee moeten camoufleren. Maar participatiemaatschappij is erger. De denklijn van het kabinet is ongeveer de volgende. De burger is een luie bliksem die passief in een hoekje zit te wachten tot de overheid zijn problemen oplost. Zo’n uitvreter moet je financieel en anderszins prikkelen want dan komt hij pas in beweging om zijn zaakjes te regelen. Het hardwerkende deel van de natie betaalt zich blauw aan belasting omdat de overheid zoveel geld nodig heeft voor zaken die burgers net zo goed zelf kunnen regelen en betalen. We gaan de overheid dus inkrimpen en dat verschaft meteen de nodige prikkels om de Jan Salie geest er in Nederland uit te rammen. Ik verdenk met name premier Rutte er van aan dit soort sjabloondenken te doen. Dat is elke situatie te lijf gaan vanuit een versimpeld wereldbeeld en met dezelfde dogmatische receptuur. Ik word daarin wel een beetje ondersteund door een recent interview in het weekblad VN met VVD-icoon en voormalig vicepremier Johannes Witteveen (92). Ik vermeld zijn leeftijd, omdat ik wil benadrukken dat we met een topeconoom te maken hebben die persoonlijk veel praktijkervaring heeft opgedaan in uiteenlopende omstandigheden. Een heldere uitspraak van Witteveen in het interview: ’Rutte begrijpt het niet’. De oproep van Rutte om meer te consumeren noemt hij bijvoorbeeld onzinnig: ’Je kan moeilijk mensen oproepen meer te gaan consumeren, terwijl je ze tegelijkertijd zwaarder belast, allerlei heffingen oplegt en ook nog zegt dat ze hun hypotheken moeten gaan aflossen’. Voormalig IMFdirecteur Witteveen zegt dat we vandaag de dag te maken hebben met een depressie en hij maakt gehakt van het beleid van het huidige kabinet met zijn eenzijdige nadruk op het begrotingsbeleid. Het zou interessant zijn om eens na te gaan of ons gemeentebestuur ook uit gaat van sjabloonmatige concepten en beelden waarop ze hun beleid baseren. Ik denk dat het dranghekkenbeleid wel iets laat zien van de insteek van het lokale rariteitenkabinet dat momenteel in Katwijk aan de macht is. Volgens mij zou Rutte hier straks zo burgemeester kunnen worden met zijn visie op de burger die geactiveerd moet worden. Persoonlijk zie ik meer in het deactiveren van ambitieverslaafde bestuurders dan in het activeren van burgers die voor basale ondersteuning en zorg afhankelijk zijn van de overheid. jaaphaasnoot@ziggo.nl

3

Wijkservicecentrum Binders geopend

Samen werken aan wijkgerichte dagbesteding Binders. Het staat voor verbinding. Voor samen met elkaar die verbinding aan gaan. En zo worden ook de inwoners van Katwijk aan den Rijn genoemd. Het is dan ook niet geheel toevallig dat er juist in dat dorpsdeel een wijkservicecentrum is geopend met de naam Binders. Wijkservicecentrum Binders is sinds september in gebruik, maar gisteren was de officiële opening door wethouder Gerard Mostert en bezoekers van het centrum. Binders is te vinden in een ruimte van de Joannes de Doperkerk aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn. Binders is bedoeld voor mensen met een beperking die vanuit dit centrum diensten verlenen. Maar ook voor vrijwilligers, mantelzorgers of ’mensen die gewoon even op zoek zijn naar gezelligheid’, zoals het centrum zelf aangeeft, zijn meer dan welkom. Niet alleen om elkaar te ontmoeten, maar ook om samen te werken aan ’wijkgerichte dagbesteding’.

Boodschappen doen

’Denk aan een boodschappenservice, klein groenonderhoud, het opruimen van het schoolplein, lesgeven aan senioren en koffieochtenden’, luidt de opsomming. ’Alle activiteiten waar wij samen met cliën-

Foto: Adrie van Duijvenvoorde.

Column

donderdag 10 oktober 2013

Iedereen is welkom in Binders. Voor gezelschap, maar ook voor ontspanning en dagbesteding.

ten een bijdrage terug kunnen leveren aan de maatschappij, pakken we aan. Eigenlijk is van alles mogelijk, het hangt er helemaal vanaf waar behoefte aan is’, aldus Olga Werkhoven, locatiehoofd GemivaSVG Groep. Daarbij zijn vrijwilligers, stagiaires, leerlingen en mantelzorgers van harte welkom. Zij worden door de

betrokken organisaties getraind en begeleid bij het ondersteunen van mensen met een beperking. Het wijkservicecentrum is een gezamenlijk initiatief van Het Raamwerk, Het Lichtpunt, de Gemiva-SVG Groep en de gemeente Katwijk. De eerste drie instellingen hebben veel ervaring in het ondersteunen van

mensen met een beperking. Door samen te werken, kunnen ze beter inspelen op de toekomst. Met ingang van 2015 gelden er andere regels op het gebied van de Wet Maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid om iets te regelen voor burgers die niet goed kunnen meekomen.

N206 als verkiezingsitem Oud-burgemeesters krijgen straatnaam Vervolg van voorpagina

slechtering ten opzichte van de huidige situatie en zeker met die van 25 jaar geleden.’ Een kwart eeuw geleden werd er al het idee geopperd om de weg te ondertunnelen. ’In die 25 jaar is de verkeersdruk enorm toegenomen.’ De wijkraad doet ook z’n beklag over de gebrekkige informatievoorziening door de gemeente. De Katwijkse bevolking is nauwelijks geïnformeerd. ’Dat kunnen we met de beste wil van de wereld geen zorgvuldige gang van zaken noemen.’ De wijkraad verwacht daarom dat het college dit najaar in Katwijk aan den Rijn een informatieavond organiseert over de ontwikkelingen, gevolgen en mogelijke oplossingen voor die weg.

Achterban mobiliseren

Met de aanleg van de Rijnlandroute heeft de gemeente volgens de wijkraad nu ’dé kans om een tunnel aan te leggen en daarmee het woonmilieu in Katwijk aan den Rijn te verbeteren. Zo’n kans kan en mag de gemeente Katwijk niet laten lopen’, vindt de wijkraad, die afgelopen dinsdagavond vergaderde over eventuele vervolgstappen, waar ook ’betrokken burgers’ Niek Jan van Kesteren, Jaap Haasnoot en Willem Schonenberg aanschoven. ’Het onderwerp houdt me bezig’, zegt Schonenberg. ’Het gaat om de leefbaarheid van het dorp’. Die leefbaarheid is ook voor de wijkraad reden om meer te doen dan alleen haar adviserende taak aan het college. Oostindie: ’We zien het als onze taak om de achterban te mobiliseren’. ’Het leeft in het dorp’, weet Van Kesteren, die samen met Jan de Winter vijf jaar geleden ook al aandrong op

ondertunneling van de provinciale weg. Hun plan werd door het toenmalige college in de la gelegd. Na een recent interview in een regionaal dagblad over dat plan, wordt hij in zijn dorp weer regelmatig aangesproken over het onderwerp. De wijkraad en hun ’adviseurs’ bespreken de verschillende scenario’s. ’We moeten er een politiek item van maken bij de komende verkiezingen’, vindt Van Kesteren. De anderen stemmen daarmee in. Er wordt besloten om alle politieke partijen te benaderen, nog dit jaar een politieke avond te organiseren en een poster te laten maken met de oproep voor een tunnel. Oostindie: ’Het zou mooi zijn als die achter alle ramen komt te hangen’. Uit de politieke contacten van de aanwezigen blijkt dat in ieder geval de collegepartijen CDA, ChristenUnie en VVD al vóór een tunnel zouden zijn. Van GemeenteBelangen, SGP, PvdA en Fractie Van Ginkel is het standpunt nog onduidelijk.

In het bouwplan Haven fase 2 worden twee nieuwe straten vernoemd naar twee oud-burgemeesters. Dat zijn A.G. Vermeulen en C.A. Bos. Twee parkeerpleinen krijgen de namen Pekelplein en Nettenplein. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week besloten. In die bouwfase tussen de Prins Hendrikkade en J. van der Vegtstraat komen woningen en het woonzorgcomplex van DSV. ’In de directe omgeving verwijzen straatnamen naar vooraanstaande personen die in het verleden (politiek-) bestuurlijke functies hebben bekleed. Om die reden wordt voorgesteld om de woonstraten naar oudburgemeesters mr. C.A. Bos en A.G. Vermeulen te vernoemen’, legt het college uit. Die straten zijn onder

meer de Mr. C. Fockstraat en de Mr. E.N. Rahusenstraat. Dat waren overigens heren die in de landelijke politiek actief waren. Katwijk heeft al enkele straten die vernoemd zijn naar oud-burgemeesters. Zoals De Waal Malefijtstraat ((burgemeester van 1914 tot 1927), Salomon Huygenslaan (burgemeester van 1837-1867) en de Schokkingstraat (burgemeester 1927-1932). Vermeulen was burgemeester van 1967 tot 1975. Hij werd opgevolgd door Bos die tot aan zijn pensionering in 1988 het ambt vervulde. De namen Nettenplein en Pekelplein verwijzen naar de voormalige bedrijvigheid in het havengebied. Daar waren onder meer de visafslag en rederijen gevestigd.


Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Goed geregeld! Voordelen van kunststof kozijnen en deuren • Ongekende isolatiewaarde • Forse energiebesparing, lage milieubelasting • Uitstekende inbraakwerendheid • Onderhoudsarm

starkozijnkatwijk.nl ploegkozijnen.nl

Openingstijden showroom Starkozijn: maandag van 14:00 tot 17:00 uur, di t/m vr: 9:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur. De Roysloot 9i Rijnsburg

Al 30 jaar eigen productie & montage

Goudwisselk antoor is eigendom van familie De Ru iter en heeft ruim 25 jaar expertise!

Iedereen heeft kostbaarheden in huis. Soms zelfs zonder dat men zich hier bewust van is. Een paar oude munten, een ketting of een horloge, een treintje waar grootvader nog mee heeft gespeeld of een doosje met oude bankbiljetten. Laat uw kostbaarheden eens geheel vrijblijvend beoordelen door een specialist van Goudwisselkantoor. Zo ontdekt u of uw kostbaarheden goud waard zijn en mocht u het willen verkopen, dan bieden we u ook nog eens een reële prijs. Ontdek wat Goudwisselkantoor voor u kan betekenen:

Kozijnen • Ramen • Deuren • Schuifpuien • Dakkapellen • Serres

Uw boot de winter door ✔ Bij ons kunt u uw sloep, vlet en sportboot zowel binnen als buiten stallen ✔ Beter voor uw boot – lakwerk – motor, en veilig ✔ Zelf aan uw boot werken in overleg mogelijk ✔ Haal- en brengservice mogelijk ✔ Ook voor totaal onderhoud van uw boot

Inkoop

Verkoop

Verpanden

Beleggen

Taxatie

Goud

Zilver

Munten

Sieraden (goud en zilver)

Oude bankbiljetten

Postzegels

Antiek speelgoed

Veiling

Locatie Katwijk Tramstraat 112b, 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl

Informeer naar de voordelige all-in prijzen. rsport, e io t a W t h n de reg i t s i l Rijnzic a i c e rsport sp DE wate Valkenburgseweg 70 - Katwijk a/d Rijn (071)4027000 email: info@maritiemcentrumrijnzicht.nl

Meer dan 50 locaties door heel Nederland!

Openingstijden Di. t/m za. van 9.30 - 17.00 uur

www.goudwisselkantoor.nl

Op 14 oktober organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Katwijk een

Informatiebijeenkomst over schenken en nalaten Deelname is kosteloos en geheel vrijblijvend. Uitgangspunt van de bijeenkomst is níet iets van u te vragen, maar u wegwijs te maken in de veranderende wetgeving op dit gebied. Met belangeloze medewerking van notaris mr. S.B.J. van Heijst van Verhees Notarissen uit Katwijk. Tijdens de bijeenkomst wordt ondermeer aandacht besteed aan het executeurschap. De KNRM heeft veel ervaring op dit gebied en kan u veel zorgen uit handen nemen bij het afwikkelen van uw nalatenschap. Ook het schenken met fiscaal voordeel komt aan de orde. Er is tijdens de bijeenkomst veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Zowel plenair, als persoonlijk.

Datum: 14 oktober 19.30 uur – 22.00 uur Locatie: Boothuis KNRM Noordduinseweg Katwijk Aanmelden kan via 0255 – 54 84 54 / info@knrm.nl (hoofdkantoor KNRM) U kunt niet komen? Vraag vrijblijvend de informatiebrochure aan op 0255 – 54 84 54 of info@knrm.nl

Burgersdijkstraat 10 2225 AV KATWIJK ZH Tel: 071-4074605

>MensenreddenMensen>>> Uw schenking helpt levens redden

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

076.7003 Schenkingsbrochure.indd 1

08-02-10 11:41

of kijk op www.meijvogelhout.nl


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

Verkiezings verkoudheid

H

et is begonnen hoor! Nee, dan bedoel ik niet dat vermaledijde Kustwerk waardoor ik niet meer op strand mag komen, maar de verkiezingsverkoudheid. Een verkoudheid die de voorbode is van de verkiezingskoorts. En ons onvolprezen college is de veroorzaker van die verkoudheid. Dat college heeft het zwaar. De heren ergeren zich kapot aan collega-columnist Jaap Spijkert. Die ergernis is zo hoog opgelopen, dat het college zelf ook in de spreekwoordelijke pen is geklommen. Het resultaat was vorige week als ingezonden brief te lezen in deze krant. Heel grootmoedig stelt het college daarin, dat het kritiek best kan waarderen. Maar niet van iemand die dreigt een eigen partij op te richten. En al helemaal niet van iemand die het college er van beschuldigt niet op te komen voor de belangen van haar ingezetenen. Want oh, oh, oh, wat doet het college zijn stinkende best voor ons allemaal! Die ingezonden brief leidde bij verschillende lezers tot lopende neuzen en bijna allergische niesbuien. Een van die lezers is Anita van Ginkel van de gelijknamige fractie in de gemeenteraad. De temperatuur in Huize Van Ginkel schoot omhoog tot koortshoogte. Dat leidde tot een brief met maar liefst vijftien vragen. Over beschuldigingen, vrijheid van meningsuiting, publieke aanvallen, persvrijheid, ongewone actie, onwelgevallige uitingen de kop indrukken en subjectieve uitingen. Kortom, een brief om van te smullen. Het college zal daar ongetwijfeld heel anders over denken. Want brieven met schriftelijke vragen van raadsvertegenwoordigers moeten beantwoord worden. Het lijkt mij het makkelijkst, als het college die antwoorden weer in een ingezonden brief zet en naar deze krant stuurt. Dat kan volgende week al. Zo kunnen vraag 3 tot en met 6 beantwoordt worden met ja of nee, evenals vragen 9, 10, 14 en 15. Voor de overige vragen zijn er dan maximaal 2500 tekens (inclusief spaties e.d.) beschikbaar. Moet lukken. Laten we positief afsluiten. De SGP kan haast niet wachten tot de verkiezingskoorts toeslaat. De SGP heeft de website namelijk vernieuwd! En dat niet alleen, de SGP gaat mee in de vaart der volkeren en heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Waarmee de SGP moderner is dan ondergetekende. Ook positief: Vanavond weer gemeenteraad. Op papier is het een korte vergadering, maar daar durf ik nog niet op te hopen. Voor je het weet is bij iedereen de verkiezingsverkoudheid toegeslagen en gaan er allerlei vragen worden gesteld. Over lastige columnisten, over op de tenen getrapte collegeleden, over overijverige raadsleden en wat al niet meer ter sprake komt. Ik kan die vragen missen als kiespijn. Ik ben namelijk een beetje verkouden en wil vanavond graag op tijd naar bed. Een verzoek aan college en raad om daar een beetje rekening mee te houden. Voor het college zal dat geen probleem zijn, gelet op de uitspraak in de ingezonden brief, dat zij het beste voor hebben met de burgers. Dus ook het beste met mij. Alvast bedankt. criticaster@katwijkschepost.nl

5

Meer van Katwijk laten zien dan alleen Boulevard en strand

Gemeente wijst bezoekers de (om)weg Als Duitsers vroeger de weg vroegen, gaven jeugdige Katwijkers nog wel eens als antwoord: ’Immer gerade aus’. Gewoon, om ze de verkeerde kant op te sturen. En ze waren niet de enigen, want Gé en Arie Temmes (Van Kooten en De Bie) stuurden een Duitse soldaat (’Wo ist die bahnhof?’) ook de verkeerde kant op (’Do ist die bahnhof’). Een verzetsdaad met grote gevolgen, volgens het tweetal zelf. De gemeente houdt die ’traditie’ in stand, want die stuurt argeloze en in Katwijk onbekende wandelaars ook de verkeerde kant op. Wie bij het DunaAtelier op de Boulevard naar de vuurtoren (Vuurbaak) of het Vuurtorenplein wil, wordt via de Voorstraat en Princestraat gestuurd. ’Oh? Staat die vuurtoren dan niet direct aan de kust?’, zal een assertieve bezoeker zich meteen afvragen. Natuurlijk wel. Waarom wijst het bordje op de Boulevard dan niet gewoon naar het zuiden, maar naar het oosten? Is de Boulevard, volgens veel architecten en andere kenners een van de pronkstukken van Katwijk, niet het bezichtigen waard? Misschien was de gemeentelijke bordjesophanger zelf een beetje de weg kwijt.

Routing

Of is hier sprake van ’routing’, het bewust omleiden van de bezoekers. Want als je die route volgt, word je automatisch door de winkelstraat geleid, waar voor kinderen, mannen en vrouwen allerlei aantrekke-

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

KP cursief

donderdag 10 oktober 2013

lijks en verleidelijks in de etalages is te zien.

baak aangewezen via de Koninginneweg én via de Boulevard.

Dat laatste in ieder geval, blijkt uit het antwoord van de gemeente. ’We willen met de bewegwijzering ook juist bevorderen dat bezoekers meer zien van Katwijk aan Zee dan alleen de Boulevard en het strand.’ Aan het einde van de Princestraat, op het Andreasplein, staat de Vuur-

Bronpunten

De ’toeristische’ voetgangersbewegwijzering die de gemeente heeft laten neerzetten, wijst de bezoekers naar ’toeristische voorzieningen, inclusief monumenten en de zogenaamde bronpunten: de plaatsen waar de bezoekers aanko-

men met de auto (P plaatsen) of met de bus (OV-haltes).’ Het Vuurbaakplein is zo’n OV-halte en is daarom opgenomen in de ’hoofdroute tussen Noordduinen en Zuidduinen via het Andreasplein, centrum, Tramstraat en Prins Hendrikkanaal. Zowel het Vuurbaakplein als de vuurtoren maken deel uit van de route die al vanaf de Tramstraat kan worden opgepakt.

Hulde aan de visserstrui Kustversterking lijkt gelopen race In het Katwijks museum is momenteel een boeiende tentoonstelling over visserstruien te zien. Echt een oogstrelende aanrader. Gaat u eens kijken. Het zou ook boeiend zijn om in de te bouwen parkeergarage in duin de verantwoordelijke raadsleden met Katwijkse visserstruien samen met de lokale historie van de visserij op de wanden af te beelden. Ze mogen best voor die economische motor die ons allemaal uit sloppen haalt en moerassen trekt, gewaardeerd worden (nee, geen eregalerij met grote bustes met teksten als ’sober’, ’zuinig’ of ’bescheiden’ zoals in dat profane Rome). In diverse voetbalstadions of andere

gebouwen worden ook bestuurders geëerd en vereeuwigd. Noem me tijdelijk voor lokaal gesjeesd, maar mijn initiatief is vooral bedoeld als meer transparantie. Ook voor het nageslacht: wie zaten er achter deze manmoedige beslissing waarvoor ze toch zo geknokt hebben? Daar mag je best voor uit komen en als inwoner trots op zijn. Of kijkt u soms niet robuust tegen onze raad aan? In deze beeltenissen moet bovendien de kiem liggen voor toekomstige bestuurders als de glorie voor dit project is verdwenen. Bas Zweng, Boulevard 80a, Katwijk.

Zondagsrust tijdens Kustwerk De SGP-fractie heeft aan het college vragen gesteld over werkzaamheden die op zondag 6 oktober 2013 op het Katwijkse strand zijn verricht. De SGP had vernomen dat op zondag 6 oktober werkzaamheden op het strand zijn uitgevoerd in het kader van Kustwerk Katwijk. Tijdens de raadsvergadering van 29 november 2012 heeft de SGP-fractie aandacht gevraagd voor het respecteren van de zondagrust tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden. Wethouder Binnendijk heeft tijdens deze vergadering namens het college aangegeven dat dat zandsuppletie onafgebroken zal plaatsvinden, en dat overige werkzaamheden niet op zondag zullen plaatsvinden. Tijdens de werkzaamheden op zondag 6 oktober lijken er meer werkzaamheden te zijn ver-

richt dan alleen zandsuppletie. De SGP heeft aan het college gevraagd of het juist is dat op zondag 6 oktober op het strand meer werkzaamheden zijn verricht dan alleen zandsuppletie. Verder heeft de SGP gevraagd of er bij de opdrachtverlening met betrekking tot Kustwerk Katwijk een bepaling over zondagsrust is opgenomen. Voor het geval er daar geen bepaling is opgenomen heeft de SGP gevraagd, hoe de afspraak door het college is vastgelegd of hoe deze afspraak tot stand is gekomen. Daarnaast heeft de SGP gevraagd of het college bereid is – wanneer op zondag 6 oktober meer werkzaamheden zijn verricht dan alleen zandsuppletie – in overleg te treden om dit in de toekomst te voorkomen. Ingezonden SGP Katwijk

Het al in gang gezette werk aan de kustversterking van Katwijk kan niet meer worden teruggedraaid. Dat maakte de voorzitter van de Raad van State vrijdag bekend tijdens een zitting over de bezwaren tegen het bestemmingsplan en het projectplan voor de nieuwe zeewering. Door A. van der Wel

Alle bewaarmakers hebben volgens de voorzitter verzuimd om bezwaar te maken tegen de zogenoemde omgevingsvergunningen voor de aanleg. Die vergunningen zijn inmiddels onaantastbaar geworden. Daar kan geen rechter meer iets tegen doen, aldus de voorzitter. Zelfs al zou hij reden zien om het bestemmingsplan of het projectplan te vernietigen, dan kan het werk gewoon doorgaan. De raadsman van enkele bezwaarmakers wees de voorzitter nog wel op de kans op een schadevergoeding als beide plannen worden vernietigd. Maar de raadsvoorzitter betwijfelde of zo’n procedure succes zal hebben. Een rechter zal in zo’n zaak ook meewegen dat er geen bezwaar is gemaakt tegen de omgevingsvergunningen en dat maakt die zaak voor de bezwaarmakers niet sterker. Overigens kunnen ze nog wel bij het Hoogheemraadschap Rijnland aankloppen voor een vergoeding van schade. Die schade zit voornamelijk in het verloren zicht op zee. De eigenaresse van hotel-restaurant Noordzee wees de Raad op dit belang. Volgens

haar raadsman heeft met name de gemeente helemaal geen rekening gehouden met dit voor een hotel en restaurant zo grote belang. Er waren minder hoge kustversterkingsvarianten mogelijk, waarbij het zicht op zee behouden kon blijven, betoogde de raadsman. Maar de gemeente stond daar niet voor open. De nu gekozen variant stond al bij voorbaat vast. De advocaat van de gemeente verwerpt die kritiek. Volgens hem is juist gekozen voor een variant die het minst hoog zal zijn om het uitzicht zoveel mogelijk te behouden. De ’dijk in het duin’ die er nu komt, zorgt ervoor dat de zeewering relatief laag kan blijven. Een zeewering van alleen zand zou hoger moeten zijn om de wettelijk vereiste veiligheid te garanderen. Onlangs behandelde de Raad ook de bezwaren van een bewoner van de Boulevard bij het Vuurbaakplein. Hij eiste aanpassing van het projectplan om zo te voorkomen dat auto’s vanaf de nieuwe parkeerplaats in het duin met hun koplampen in zijn woning schijnen. Aan dat bezwaar zijn de gemeente en het Hoogheemraadschap voor een groot deel tegemoet gekomen. Daarom heeft de bewoner zijn bezwaar bij de Raad deze week ingetrokken en volgt daarover geen uitspraak meer. Er komt nog wel een uitspraak over de bezwaren die vrijdag werden behandeld. Die volgt over enkele weken.
 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Katwijksche Post. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).  (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

 

“D    �

Â?–‡Â?•Â˜Â‡Â”†”‹‡–‹‰ǥÂ?ƒƒ”˜‘Ž„‡™‘Â?†‡”‹Â?‰ ˜‘‘”†‡™‹Œœ‡™ƒƒ”‘’Š‹Œœ‹ŒÂ?œ‹‡Â?–‡Š‡‡ˆ– ‰‡†”ƒ‰‡Â?ÇĄŠ‡„„‡Â?™‹Œ–‘…ŠÂ?‘‰‘Â?˜‡”™ƒ…Š– ƒˆ•…Š‡‹†Â?‘‡–‡Â?Â?‡Â?‡Â?˜ƒÂ?Â?‹ŒÂ? ‹Â?Â?‹‰‰‡Ž‹‡ˆ†‡Â?ƒÂ?‡Â?‘Â?œ‡œ‡‡”œ‘”‰œƒÂ?‡ ˜ƒ†‡”‡Â?‘’ƒ”‹‡†‡‘Ž Č—Íś‘Â?–‘„‡”ͳ͝;;†7 oktober 2013  ǤǤ†‡‘Žnj—™‡ŠƒÂ?†

”‹•‰‡Ž‡‰‡Â?Š‡‹††‡ˆƒÂ?‹Ž‹‡–‡…‘Â?†‘Ž‡”‡Â? ‘’˜”‹Œ†ƒ‰ͳͳ‘Â?–‘„‡”˜ƒÂ?ͳ͝ǤͲͲ–‘–ʹͲǤͲͲ ——”‹Â?†‡”‡†‡•Â?‡”Â?ÇĄƒŽŒ—™’Ž‡‹Â?ͳǥ ʹʹʹ͡ƒ–™‹ŒÂ?Ǥ

‡†ƒÂ?Â?†‹‡Â?•–˜‘‘”œ‹ŒÂ?Ž‡˜‡Â?œƒŽ‰‡Š‘—†‡Â? ™‘”†‡Â?‘’œƒ–‡”†ƒ‰ͳʹ‘Â?–‘„‡”‘Â?ͳͲǤͲͲ ——”‹Â?†‡”‡†‡•Â?‡”Â?ǤƒÂ?•Ž—‹–‡Â?†œƒŽ ‘Â?•–”‡‡Â?•ͳͳǤͳ͡——”†‡„‡‰”ƒˆ‡Â?‹• ’Žƒƒ–•˜‹Â?†‡Â?‘’†‡„‡‰”ƒƒˆ’Žƒƒ–•—‹Â?”—•– ƒƒÂ?†‡ƒ”Â?ŽƒƒÂ?–‡ƒ–™‹ŒÂ?ƒƒÂ?‡‡Ǥƒ†‡ „‡‰”ƒˆ‡Â?‹•‹•‡”‡˜‡Â?‡‡Â?•‰‡Ž‡‰‡Â?Š‡‹†–‘– …‘Â?†‘Ž‡”‡Â?‹Â?†‡”‡†‡•Â?‡”Â?Ǥ

‹Œœ‹ŒÂ?†ƒÂ?Â?„ƒƒ”˜‘‘”†‡Â?‘‘‹‡Œƒ”‡Â?†‹‡ ™‡Â?‡–Š‡Â?Š‡„„‡Â?Â?‘‰‡Â?Â?‡‡Â?ƒÂ?‡Â?Ǥ

Ž‡šƒ�†”ƒ ƒ”–‹� ��‡‡� —†‡” ƒ• 

ƒ–™‹ŒÂ?ÇĄÍš‘Â?–‘„‡”ʹͲͳ;

Ǥ

‘…Š–—‰‡‡Â?’‡”•‘‘Â?Ž‹ŒÂ?‡—‹–Â?‘†‹‰‹Â?‰ Š‡„„‡Â?‘Â?–˜ƒÂ?‰‡Â?ÇĄ†ƒÂ?Š‘’‡Â?™‹Œ—–‘…Š Â?‡–†‡œ‡ƒƒÂ?Â?‘Â?†‹‰‹Â?‰–‡„‡”‡‹Â?‡Â?Ǥ 

�Veilig in Jezus armen�

Vrees niet, want Ik ben met u. Jesaja 43:5 Verdrietig om haar heengaan, maar met dankbare herinneringen aan de liefde die zij ons heeft geschonken, delen wij u mede dat mijn lieve vrouw, onze zorgzame moeder, schoonmoeder, groot- en overgrootmoeder is overleden

AlidA vAn leeuwen - vAn Rijn Alie

* 19 juli 1926

†7 oktober 2013

Arris Floris van Leeuwen Dick van Leeuwen (in liefdevolle herinnering) Hanneke van Leeuwen - de Mooij

echtgenoot van P.M. de Mol-Ouwehand Wij wensen mijn zus en tante, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe in de komende tijd.

Hand in hand zijn wij gegaan tot aan de drempel. Omringd door onze liefde ben je moedig en dapper van ons heengegaan. Mijn lieve man en onze dierbare vader 

Jan Cornelis Johannes van der Meij 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

* 12 februari 1946

Urszula van der Meij - Wolniewicz Tom DaniĂŤl en Melissa Jan is thuis, alwaar we deze dagen graag in gezinsverband samen willen zijn. Er is gelegenheid tot condoleren op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de Hervormde kerk aan het Castellumplein 1 te Valkenburg (ZH). De afscheidsdienst zal gehouden worden op vrijdag 11 oktober om 13.00 uur in bovengenoemde kerk. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats aan de Ringweg te Valkenburg (ZH). Na afloop is er eveneens gelegenheid tot condoleren en om elkaar te ontmoeten in de ontmoetingsruimte van de kerk. Correspondentie- en bezorgadres eventuele bloemen: Uitvaarthuis Van der Putten & Dunweg, t.a.v. de famlilie Van der Meij, Heereweg 60, 2161 AJ Lisse. Eventuele toespraken graag van te voren in overleg met de uitvaartverzorger: jvandermaarl@dunweg.nl

Verdrietig hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve broer, zwager en oom

Woonzorgcentrum Jeroen Jeroenspark 1, 2201 KS Noordwijk

Jan Cornelis Johannes van der Meij * 12 februari 1946

Leentje en Wilfried de Mooij Lyda en Cock van der Maarl Anneke Kuijvenhoven †Wim Kuijvenhoven en Joke de Mooij

Er is gelegenheid tot condoleren op donderdag 10 oktober van 19.30 uur tot 20.30 uur in het rouwcentrum aan de Zuidstraat 103 te Katwijk aan Zee. De afscheidsdienst zal gehouden worden D.V. vrijdag 11 oktober om 13.30 uur in de Vredeskerk, Baljuwplein 1 te Katwijk aan Zee. Aansluitend zal omstreeks 14.30 uur de begrafenis plaatsvinden op begraafplaats Duinrust aan de Parklaan te Katwijk aan Zee. Na afloop van de begrafenis is er tevens  in de Vredesgelegenheid tot condoleren kerk.

Degenen die geen rouwkaart ontvangen hebben vragen wij deze advertentie als zodanig te willen beschouwen. Bekijk de rouwkaart op www.dcvis.nl/condoleance

9-10-2013

Kees FreKe We missen je nog iedere dag. Coby, kinderen en kleinkinderen.

Corry de Mooy-Ouwehand en Adri de Mooy

†5 oktober 2013

We wensen Urszula en de kinderen alle sterkte en nabijheid toe.

Correspondentieadres: Lia Jonker - van Leeuwen, Rijnstraat 87, 2223 EJ Katwijk.

9-10-2007

†5 oktober 2013

Het is ook mogelijk uw condoleance /steunbetuiging te plaatsen op: http://fb.dichtbij.nl/janvandermeij

Heel verdrietig hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve zorgzame zwager en oom

ARIE DE MOL

Stevie WonderHenny van Leeuwen Sandra van Leeuwen - de Mooij Shou-Yun Yan

†ƒ‡� ƒ�• ��‡‡� —†‡”

—‰‘†‡ ”‘‘–Š‘ˆͳ͜ Í´Í´Í´Íł ƒ–™‹ŒÂ?  ‹ŒÂ?Â?ƒÂ?ÇĄ‘Â?œ‡˜ƒ†‡”‡Â?‘’ƒ‹•†‡œ‡†ƒ‰‡Â? –Š—‹•ǥƒŽ™ƒƒ”‰‡‡Â?„‡œ‘‡Â?Ǥ”‹‡†‡‘Ž

ĥ

ƒ”–‹�‡–Ž‹‡ˆ†‡Š‡„„‡�™‹Œƒˆ•…Š‡‹†‰‡�‘�‡� ˜ƒ�‘�œ‡ƒŽŽ‡”Ž‹‡ˆ•–‡‘’ƒ I just called to say I love you I just called to say how much I care I just called to say I love you And I mean it from the bottom of my heart

�™ƒ�†‡Ž‹�Š‡–Ž‹…Š–�‡– ‡œ—•

‹�‡�‡‡�ƒƒ”–‡� Ž‡šƒ�†”ƒ 

Lia Jonker - van Leeuwen Kees Jonker Annemieke en Robin Sev Arno en Linda Gijs AlineAdri †en Alice van der Meij Neven en nichten Hij oogde fors, hij leek zo sterk. Gedaan is nu zijn levenswerk. Kees heeft zijn taak op aard’ volbracht. Hij is gehaald door de Hoogste Macht.

Nan de Mooij uitvaartbegeleiding

Op maandag 30 september heeft

In samenwerking met Jacoline Imthorn

KEES KUIJT een zware en ongelijke strijd op moeten geven. Omringd door zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen is hij in alle rust ingeslapen. Kees was een markante vrijwilliger in onze vereniging. Jarenlang multifunctioneel inzetbaar als lijnentrekker, nettenbreier, als de man in de keuken van de kantine en ook als teambegeleider. Een man wars van franje en recht door zee. Wij zijn hem bijzonder dankbaar wat hij voor onze vereniging heeft betekend. Voor Nel, de kinderen, kleinkinderen en familie wensen wij dat zij dit grote verlies samen kunnen dragen. In hun maar ook in onze herinnering zal Kees voort blijven leven.

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid. Opbaren in familiekamer is mogelijk. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

Bestuur FC Rijnvogels

 ƒ‡‡��‘”–•–‘�†‹‰œ‹‡�„‡†Š‡‡ˆ–†‡ ‡‡”‡ ˜ƒ�‘�•™‡‰‰‡�‘�‡�‘�œ‡‰‡Ž‹‡ˆ†‡„”‘‡” ‡�œ™ƒ‰‡”  

”‹‡†‡‘Ž

‡…Š–‰‡Â?‘‘–˜ƒÂ?ǤǤ†‡‘Ž–—™‡ŠƒÂ?†   Ǥ˜ƒÂ?†‡”‹‡Ž–†‡‘Ž  Ǥ†‡‘Ž–˜ƒÂ?†‡”‡Â?– 

ƒ–™‹ŒÂ?ÇĄÍš‘Â?–‘„‡”ʹͲͳ; 

Geen wachtlijst Voor de behandeling van lage rugklachten, bekken­ instabiliteit, nek­/schouderklachten, knieklachten, sportblessures, spanningsklachten etc. Specialist in de behandeling van de ziekte van Parkinson.

 afspraak: 071 3411692 Bel voor een  Commandeurslaan 21, 2223 AW Katwijk

Biedt ook manueel therapie & FysioSport. Voor meer info: www.fysiotherapiekatwijkaanderijn.nl

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen... U ITVAARTVE R ZO R G I N G N O O R DW I JK

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

De raad besluit

Tweets en blogs

De gemeenteraad vergadert om de week op donderdagavond. Na het houden van informatieve en oordeelsvormende sessies volgen de besluiten. In deze rubriek een overzicht van enkele van die voorgestelde besluiten. De vergadering begint vanavond, donderdag 10 oktober, om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Katwijk. De besluiten worden na 22.00 uur genomen. Het is de eerste raadsvergadering na het zomerreces.

De redactie van deze krant volgt Katwijkse politici, andere Katwijkers en Katwijkse zaken op internet.

katwijk.pvda.nl Een grote wens van wethouder van Duijn is de sportparken ook zoveel mogelijk open te zetten voor de spelende jeugd en ouderen. De PvdA steunt deze wens van harte, zodat het gemeenschapsgeld wat naar de clubs gaat ook zo breed mogelijk ingezet wordt. f/sgpkatwijk SGP Katwijk heeft een nieuwe website! w/lijstvanginkel.nl Wat is de reden dat het college de moeite neemt om een individuele burger uit te selecteren, om hem vervolgens publiekelijk in de openbare media aan te vallen en hem te beschuldigen van respectloos en inhoudsloze discussies te voeren? Inhoud met betrekking tot de genoemde Rijnland Route of het beleid inzake Valkenburg is in het door het college ingezonden stuk “Gedeeld belang” (Katwijksche Post 3 oktober 2013) immers niet te vinden. w/gbkatwijk.nl Het kabinet wil dat alle Nederlandse gemeenten voor 31 oktober duidelijk maken hoe zij de “continuïteit” van de jeugdzorg willen “waarborgen”. Dat gebeurt voor Katwijk binnen het Holland Rijnland verband. Maar de plannen van de gemeenten zijn gebaseerd op, naar nu is gebleken, te lage bezuinigingen. w/huizezeezicht.blogspot.nl

Foetsie Kijk, zo ver is het, van het nieuwe strand tot de boulevard. Dus waar dan het nieuwe strand begint, het mulle zand van het nieuwe strand, daar sta je nu, op wat nu nog het natte zand is. En dan komt die duin, die dijk – wat is het? – daar nog voor. Dus de kerk, die zie je niet meer. Die is weg, foetsie! 1 april, dan is het zover, dan is ons baken aan zee voor altijd weggestopt – en dat is geen grap.

boesterbakje

Foto:

@/ = Twitter w/ = www f/ = Facebook w/vvdkatwijk.nl De VVD Katwijk vindt het belangrijk dat er voor onze jeugd kwalitatief goede en effectieve jeugdhulp wordt ingekocht. Aandacht voor het kwaliteitsaspect is van groot belang. Het feit dat Bureau Jeugdzorg ZuidHolland begin 2013 nog onder verscherpt toezicht stond van de Inspectie is veelzeggend.

7

Dunavie start volgend voorjaar met onderhoud Schaepmanstraat Wooncorporatie Dunavie heeft besloten het groot onderhoudsplan met verbeteringen voor het wooncomplex Schaepmanstraat niet uit te voeren. Er is niet voldoende steun (minimaal 70%) van de huurders. Het plan wordt daarom terug gebracht naar een onderhoudsplan, waarin de mogelijkheid voor individuele cv-installatie wordt bekeken. Dunavie heeft meerdere pogingen gedaan om tot een gedragen projectvoorstel te komen. Helaas kwam Dunavie, ondanks de bemiddelingspogingen van de SHD, niet met de bewonerscommissie Schaepmanstraat tot overeenstemming. Wethouder Van Duijn heeft nog een bemiddelingspoging gedaan, maar ook deze poging leidde niet tot

overeenstemming. Dunavie en de bewonerscommissie blijven het oneens over de hoogte van de huurverhoging voor de comfortverbeteringen in het onderhoudsplan. Het groot onderhoudsplan is door de wooncorporatie terug gebracht naar werkzaamheden van een onderhoudsplan, die naar verwachting in maart 2014 beginnen. Die werkzaamheden bestaan uit de aanpak van de centrale entree, trappenhuis en lifthallen; vervangen van de galerij en balkonhekken; vervangen van de privacyhekken op het balkon; schilderwerk, buitenschil en algemene ruimte (exclusief bergingen); en reparatie en isoleren van de noordelijke kopgevel.

Individuele wensen huurders

Dunavie gaat ook de collectieve cvinstallatie vervangen voor een nieuwe collectieve cv-installatie. ’We hebben begrepen dat een individuele CV-installatie een wens van de

bewoners is. Dunavie neemt deze optie graag mee in het opstellen van het onderhoudsplan. Hier staat wel een huurverhoging tegenover en is ook instemming van tenminste 70% van de bewoners noodzakelijk’, laat Dunavie weten. Bewoners krijgen ook de mogelijkheid om voor dubbelglas te kiezen. Dat is ook een comfortverbetering waar huurverhoging tegenover staat. Omdat dubbelglas per woning kan worden gerealiseerd, kan dat op verzoek van de betreffende bewoner in de woning worden aangebracht.

Inloopavond

De bewoners van het wooncomplex zijn afgelopen maandagavond geïnformeerd over het aangepaste onderhoudsplan voor hun complex. Binnenkort organiseert Dunavie een inloopbijeenkomst voor bewoners om hen verder te informeren en om vragen te beantwoorden.

Bemiddeling wethouder strandt

Geen renovatie woningen aan Schaepmanstraat De bemiddelingspoging van wethouder Willem van Duijn van Wonen om Dunavie en de bewoners van de Schaepmanstraat bij elkaar te brengen is gestrand. Van Duijn noemt het voorstel van Dunavie voor een huurverhoging van €39 per maand ’redelijk’. De bewonerscommissie en een meerderheid van de bewoners vinden van niet. De totale kosten van de door Dunavie voorgestelde renovatie bedragen 4,6 miljoen (€80.000 per woning) en bestaat voor een groot deel uit onderhoud, een deel comfortverbetering en een deel energetische verbetering.  De huren mogen volgens de normen van de huurcommissie op basis van deze renovatie met ruim €90 per maand verhoogd worden, maar Dunavie wil een gemiddelde huurverhoging van €39,- in rekening brengen. ’Met deze aanpak heeft de gemeente de indruk dat er een redelijk voorstel ligt van Dunavie, vindt wethouder Van Duijn. ’Wel had Dunavie veel eerder transparant moeten zijn door de onderliggende cijfers beschikbaar te stellen aan de bewonerscommissie. Ook de vraag van de bewonerscommissie over het toepassen van een differentiatie in de huurverhoging klonk redelijk in de optiek van de gemeente.’

Verschil te groot

De bewonerscommissie van de Schaepmanstraat vindt dat de huurverhoging niet in verhouding staat tot de gemiddelde besparing op de energiekosten die de energetische verbetering oplevert voor de bewoners. Uit berekeningen blijkt dat de maatregelen een gemiddelde besparing van €19 per maand oplevert. De bewonerscommissie vindt het verschil tussen deze besparing en de huurverhoging te groot. De bewonerscommissie beroept zich op de woonlastenwaarborg die volgens hen in de Prestatieafspraken tussen Dunavie en de gemeente staat. Dit is echter niet juist geïnterpreteerd, zegt de gemeente. ’Dit begrip staat niet in de lokale prestatieafspraken, maar in een convenant tussen het rijk en Aedes. In de lokale prestatieafspraken staat wel dat gemeente de Dunavie de overwegingen en ambities uit dit convenant delen, maar dat is niet hetzelfde dan het onverkort toepassen ervan in iedere situatie. En bij toepassing van de woonlastenwaarborg uitgegaan van de berekende besparing op de energiekosten uitgaande van een genormeerd (gestandaardiseerd) gebruik. Dus niet van het werkelijke verbruik in het wooncomplex.’

Geen bereidheid

Het renovatieplan van Dunavie kan niet op de (wettelijk) benodigde steun van 70% van de huurders rekenen en daarom heeft de wooncorporatie besloten het plan niet uit te voeren. Er wordt nu alleen groot onderhoud uitgevoerd, dat niet tot huurverhoging leidt. Wethouder Van Duijn: ’Als gemeente betreuren wij het besluit van Dunavie om te stoppen met het renovatieplan. Van het voorgenomen renovatieplan voor de woningen aan de Schaepmanstraat zouden zowel de bewoners, gemeente als Dunavie jarenlang profijt hebben. Bovendien levert de uitvoering van het plan een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.’ ’Ook al zouden we het renovatieplan graag uitgevoerd zien worden, als gemeente hebben we geen mogelijkheden om de corporatie ertoe te dwingen. Ik heb me ingespannen om partijen ertoe te bewegen op een positieve manier uit dit conflict te komen. Daar heb ik bereidheid bij beide partijen voor nodig, maar die ontbrak helaas in voldoende mate.’ Er komt op verzoek van de bewonerscommissie wel een voorstel van Dunavie om het collectieve verwarmingssysteem te vervangen door een individueel systeem.

Financiële verordening De gebruiksduur van gebouwen en van het wagenpark is over het algemeen langer dan de voorgeschreven afschrijvingstermijnen aangeven. Ook betreft de tussentijdse rapportage van het college aan de raad inmiddels niet meer de eerste helft van het begrotingsjaar, maar de eerste negen maanden. Het college stelt de raad voor de verordening op enkele punten aan te passen. Bestemmingsplan ’Rijnsoever NoordUrban Villa’ Voor de ontwikkeling van de woonwijk Rijnsoever-Noord staat de bouw van een Urban Villa gepland. De stedebouwkundige inrichting hiervan is vanwege de ongunstige economische omstandigheden aangepast. Het aantal appartementen in het complex wordt verhoogd van 18 naar 23. Omdat dit niet past in het geldende uitwerkingsplan stelt het college de raad voor een nieuw bestemmingsplan vast te stellen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Bestemmingsplan ’Parapluherziening industrielawaai ’t Heen’ In 2012 heeft de gemeente een geluidreductieplan vastgesteld om de te krap bepaalde geluidszone rond bedrijventerrein ’t Heen te mogen aanpassen. Het college stelt de raad voor het bestemmingsplan Parapluherziening Industrielawaai ’t Heen vast te stellen dat ervoor zorgt dat de gewijzigde geluidszone verwerkt wordt in de omliggende bestemmingsplannen Middelmors en ’Sportpark De Krom’.

JONG BELEGEN 30+ KAAS

7.

95

kilo

Gratis boter, kaas en eieren!

Vul hieronder uw naam en adres in en lever deze advertentie vrijdag in bij ons op de markt en maak kans op een gratis kilo Hollandse kaas naar keuze plus  10 eieren en  2 pakjes roomboter. De winnaars staan volgende week in deze advertentie. Naam ............................................................. Adres ............................................................. ..........................................................................

Winnaars vorige week:

W.J.C. Vooijs, Nassaudreef 118 W. Barnhoorn, Prinses Marijkelaan 12 A. Hazeveld, Stadhoudersdreef 83 P. van Beelen, Dwarsstraat 60 A. Rasenberg, Thorbeckestraat 58 J. van der Plas, Ouwehandstraat 16 Mevr. van Duijn, Haven 66 C. van Duijvenvoorde, Rijnmond 152 J. Bauw, Burggravenlaan 28 Karin Ouwehand, Boekhorststraat 18


8

lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

Buren niet Met opnieuw 30.000 euro blij met bedrijfsunits

Door Nico Kuyt Vorige week hield de Onafhankelijke Commissie voor Bezwaar- en Beroepsschriften een hoorzitting over de zaak. Tussen de buren en Smit leven al langer enige spanningen, zo kwam uit de hoorzitting naar voren. In 2012 verwoestte een grote brand het gebouw, maar over de vergoeding van de schade aan belendende percelen heerst enige stroefheid. Nu komt er een gebouw terug dat veel groter is. Tankstation Jongeneel vreest daardoor een toename in parkeeroverlast. Nu al zijn er gevallen van schade en van cliënten die niet bij de pomp kunnen komen vanwege verkeerd geparkeerde auto’s en uitgestalde occasions. Enkele bewoners van de aanpalende woonarken beamen het leed in het parkeren. Openbaar vervoer is geen optie, want ’je hebt er een dagtaak aan om hier te komen’ gaf één van hen aan. Ook wordt de inrit van buurman prof. dr. Schaffmeister naar zijn zeggen voortdurend belaagd. Daarnaast krijgt hij een muur van vijf meter hoog aan twee zijden van zijn tuin. Hij verlangt dat alleen de massa herbouwd wordt, dat is afgebrand.

Hij komt er graag voor naar Katwijk of in dit geval naar Rijnsburg. Professor dokter R. Pieters, hoofd van de afdeling kinderoncologie en onderzoekcentrum in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dankzij de ruim vijf jaar geleden opgerichte Stichting Juul kan Pieters zijn baanbrekende werk verrichten. Door Piet van Kampen

Juliëtte (Juul) Bakkenes was 8 jaar, toen zij kanker kreeg. Tijdens deze vreselijke periode was zij zelf in gedachten al bezig om iets tegen deze gevreesde ziekte te ondernemen. Het idee werd door vrienden en familie opgepakt en zo werd de Stichting Juul opgericht. Haar behandelende arts was dokter Pieters. Helaas kon de beminnelijke arts, ondanks alle inspanningen, haar leven niet redden en overleed zij. Reden te meer voor de stichting om verdergaand onderzoek financieel te steunen. Met het door moeder Ada Bakkenes overhandigen van een cheque ter waarde van 30.000 euro werd er een weer een flinke duit in het zakje gedaan. In de afgelopen jaren heeft de stichting dankzij diverse acties, maar vooral ook door donaties van particulieren en bedrijven inmiddels met meer dan 250.000 euro de professor kunnen verblijden.

Foto: Piet van Kampen

Valkenburg - De buren zijn bepaald niet blij met de komst van vier bedrijfsunits op het perceel Voorschoterweg 17 van Smit Automobielen. Er is een aantal bezwaarschriften tegen de bouw ingediend.

Stichting Juul Katwijk steunt onderzoek naar kinderkanker

Ada Bakkenes overhandigt de symbolische cheque aan Prof. dr.R. Pieters.

Honderd procent

Het geld komt voor honderd procent zeker terecht daar waar het hoort te komen. Niet in de soms al rijk gevulde beurzen van directeuren van grootschalige stichtingen of evenementen voor een goed

doel. Het voorbeeld van de Alpe d’Huzes is een recent en schrijnend voorbeeld van dat er veel geld aan de strijkstok blijft hangen. In dit geval zijn de gulle gevers er van verzekerd dat hun giften goed terecht komen.

Past

Jubilerend MS Fonds zoekt collectanten Het is 20 jaar geleden dat het Nationaal MS Fonds is opgericht door vijf mensen met Multiple Sclerose (MS). Het MS Fonds is opgericht, omdat er destijds geen voorlichting over het ziektebeeld was. MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel met allerlei fysieke ongemakken, bij de een heftiger dan bij de ander. Wilt u heel concreet helpen om mensen met MS een beter leven te geven? Collecteren is niet moeilijk. Gemiddeld zet u zich 1 avond per jaar in! De collecteweek is van 18-23 november. Meer weten iof aanmelden: 010 5919839 of www.nationaalmsfonds.nl. Een donatie op giro 5057 is meer dan welkom.

Voorzitters over ’samen werken aan leefbare samenleving’ Het Voorzitterplatform Katwijk (VPK) organiseert op dinsdag 15 oktober een bijeenkomst over het thema ’Een leefbare Katwijkse samenleving’.

Foto: pr

Volgens de gemeente past het plan binnen het bestemmingsplan en kan daarom niet geweigerd worden. Er worden volgens de parkeernorm de benodigde extra plaatsen aangelegd en er kan op eigen terrein in de eigen parkeerbehoefte worden voorzien. Voor Schaffmeister was het vorige week een heel onbevredigend antwoord. Tijdens het veranderen van het bestemmingsplan is, zo stelt hij, tegen hem gezegd dat er niets verandert. Hij heeft daarom destijds geen zienswijze ingediend. En nu is het definitief en wordt hij geconfronteerd met deze bouwmogelijkheden zonder er nog iets aan te kunnen doen. Hij gaf aan bij de rechtbank een civiele procedure te hebben gestart. Ook Jongeneel toonde zich strijdvaardig. ’Wij zitten met de gebakken peren. Wij zullen het nooit toestaan.’

Vijftig jaar geleden werd er slechts 10 procent van de kinderen genezen, nu is dat al 75 procent. Om de honderd procent te halen is er nog veel onderzoek nodig. Stichting Juul beraadt zich nu al over een groot evenement in 2014.

Ontwerp voor Brede school

Openbaar en christelijk onderwijs onder één dak in ’t Duyfrak Stichting Openbaar basisonderwijs Duin- en Bollenstreek (OBO) en de Vereniging voor Christelijk Onderwijs te Valkenburg (VCOTV) werken samen met de gemeente aan de realisatie van een brede school in de nieuwbouwwijk ’t Duyfrak in Valkenburg. De brede school biedt naast een Christelijke en openbare basisschool ook ruimte voor een gecombineerde Peuterspeelzaal en Kinderopvang van Peuterkring Katwijk en KOK kinderopvang. De stuurgroep voor de brede school in ’t Duyfrak (OBO, VCOTV en gemeente) heeft eind september het definitief ontwerp van de school vastgesteld. Het ontwerp is tot stand gekomen op basis van de in-

put van medewerkers en besturen van beide scholen, KOK kinderopvang en Peuterkring en de randvoorwaarden van de gemeente. Het resultaat is een ontwerp waar alle partijen zich goed in kunnen vinden. De school moet vanaf eind 2014 ruimte bieden aan elf groepen voor basisonderwijs en twee groepen gecombineerde kinderopvang/peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Daarmee biedt de school ruimte voor de groeiende behoefte aan ruimte voor onderwijs in Valkenburg die ontstaat door de bouw van de wijk ’t Duyfrak. Mocht er in de toekomst behoefte zijn aan nog meer ruimte, dan kunnen er eenvoudig nog drie groepslokalen bovenop worden gebouwd. Beide scholen gebruiken straks ie-

der een vleugel van het gebouw. De kinderopvang/peuterspeelzaal en de buitenschoolse opvang zit aan de ’voorkant’ van het gebouw en heeft voor de 0 tot 4 jarigen een eigen speelterrein. Centraal in de school is een gezamenlijke hal met een speellokaal die doormiddel van een schuifwand samengevoegd of gescheiden kunnen worden. De hoofdingang komt direct in de centrale hal uit. Daardoor is het gebouw ook zeer geschikt voor buurtbijeenkomsten, voorstellingen, vergaderingen etc. De brede school in ’t Duyfrak is de eerste school die in 20 jaar in Katwijk wordt gebouwd en bovendien de eerste school waar twee scholen en kinderopvang/peuterspeelzaal vanaf het ontwerp samen inzitten.

Burgemeester Jos Wienen houdt een inleiding. Daarna komt een forum aan bod, bestaande uit John Oppelaar (teamchef politie Katwijk), Richard Volwater (voorzitter jongerencentrum De Peuk in Valkenburg), Fedde Jonkman (voorzitter WMO-adviesraad) en Willem Guyt (voorzitter vv Katwijk). De forumleden zullen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en ervaring ingaan op het thema. De bijeenkomst bouwt voort op de VPK-bijeenkomst van 7 mei. Toen hield Doekle Terpstra een bevlogen inleiding over waarden en normen en het bereiken van een leefbaarder samenleving. Terpstra riep de aanwezigen op om lokaal verantwoordelijkheid en initiatief te nemen. Deze vervolgbijeenkomst gaat over de situatie in onze gemeente. Gezien het thema en de sprekers belooft het een boeiende avond te worden. Uiteraard is er volop gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Rabobank aan de Rogstraat 1 in Katwijk. Voorzitters en bestuursleden van verenigingen, kerken, scholen en andere instellingen zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom.


algemeen

DE KATWIJKSCHE POST

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 heeft de lokale SGP een nieuwe website gelanceerd. Deze is te vinden op www.katwijk.sgp.nl. Gekozen is voor een laagdrempelige opzet: met één muisklik weet je precies waar de SGP voor staat. De openingspagina toont nieuws waar de lokale SGP een rol in speelt. Ook zijn de Twitter-berichten van @ sgpkatwijk hier te lezen, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen. Niet alleen de website is trouwens vernieuwd. De SGP heeft nu ook een eigen Facebook-pagina, die in de verkiezingscampagne een rol zal spelen. Volg ons op Facebook (www.facebook.nl/sgpkatwijk) en ontdek wie er allemaal nog meer SGP stemt. Dat is een veelkleuriger gezelschap dan je misschien denkt! Ingezonden SGP

Winnaar van Raad het raadslid Vorige week was de laatste aflevering van de serie ‘Raad het raadslid’. En dat was een beetje een instinker. Voor deze serie werden de foto’s van twee raadsleden door elkaar gehusseld. Dat leverde interessante nieuwe combinaties op. Aangezien Katwijk 33 raadsleden telt, bleef er eentje over. Die foto werd vorige week geplaatst; de foto van Emile Soetendal van GemeenteBelangen. Een van de inzenders zag er toch nog een combinatie in met Gerard van Delft van de SGP. De winnaar is Corine Hogewoning uit Katwijk.

Kappie op reis in China (2) Kappie heeft op 1 oktober zijn ogen uitgekeken in China. Op die nationale feestdag; zijn alle Chinezen vrij en dit wordt zeven dagen gevierd met de grote trek. Iedereen gaat hier van hot naar her. ’We hebben dit ook gemerkt met onze geplande trip naar de kleine plaatsen bij de Yellow mountains normale reistijd 3 tot 4 uur met de auto; nu hebben we er 10 uur over gedaan door alle ongevallen, files etc.’, schrijven Ed en Joke van der Plas, de reisgidsen van Kappie door China. ’Ga-Yo, de Chinese naam voor Kappie volgens de kenners hier en dat zijn er veel, kwam al ogen tekort bij het ontbijt. Bij de andere hotelgasten kwam er meer van tafel dan er op gebracht was. Wat kunnen die mensen er een rotzooitje van maken.’ ’Na een copieus ontbijt zijn we naar Hongcun gereden en hebben daar uren rond gelopen. Wat een plaatje van een dorp. In de 16de en 17de eeuw gebouwd als het lijf van een buffel met midden in het dorp een vijver die de maag van de buffel moet voorstellen; prachtige oude huizen waarvan enkele door de bewoners open zijn gesteld oude smalle straatjes met de architectuur van die tijd. Je bleef foto’s maken en je verbazen en verwonderen over zoveel schoonheid. Kappie is op veel plaatsen op de foto gegaan en niet alleen door ons, maar ook door tientallen chinezen.’ Op dag 12 van de rondreis heeft het Katwijkse gezelschap een bezoek gebracht aan het lage deel van de Yellow Mountains. ’Dat ’laag’ betekende toch nog heel veel klim- en trappenwerk, maar wat een schitterende natuur hebben ze daar. Heerlijk langs watervallen, blauwe en groene meertjes gelopen en geweldige rotspartijen aanschouwd. Deze vallei is het décor geweest voor de film Coruching Tiger and

Kappie keurt een mand met ongefermenteerde thee en een schaal Crayfish.

Hidden Dragon. Dat staat regelmatig aangegeven met bordjes welke scene waar opgenomen zou zijn. De dag afgesloten met het eten van Crayfish een soort rivierkreeftjes die in de olie met veel sambal gekookt worden. Erg lekker maar wel pittig. ’Morgen met de hoge snelheidstrein naar Shanghai, waar wij Kappie nog veel dingen zullen laten zien.’

’Speel Goed’ boek voor ouders en kinderen

ANNA KOOKT Hier kunt u de fictieve belevenissen van Anna volgen. Anna is de vrouw van Mats die als GOA dagelijks in de gemeente te vinden is. Zij gunt ons een kijkje in hun keuken.

Hoe stimuleer je de ontwikkeling van kinderen? Het antwoord daarop is te vinden in het boek ’Speel Goed: op ontdekking met je spelende kind’. Dit prenten-, lees- en doeboek voor ouders en hun jonge kinderen is geschreven door een team van experts onder leiding van Katwijker Prof. Dr. Jan de Lange, als Emeritus Hoogleraar verbonden aan de universiteit van Utrecht.

Kinderen verzinnen soms de meest grappige smoesjes. Vooral om iets niet te hoeven doen. Wat denk je bijvoorbeeld van: papa, ik luister niet naar jou, want kindjes worden uit de buik van mama geboren. Daarom is mama dus de baas. Bijdehand, hè? Het is vast een kwestie van ’jong geleerd en oud gedaan’, want volwassenen kunnen er ook wat van. Mats heeft eens bijgehouden wat hij allemaal als excuus te horen krijgt als iemand onder een bekeuring uit wil komen. Alle ’dat wist ik niets’ heb ik weggelaten. Foto: pr.

Jonge kinderen zijn geweldig goede onderzoekers. Hun natuurlijke verwondering en nieuwsgierigheid vormen het uitgangspunt van het boek. Door samen met papa of mama op ontdekking te gaan, worden de natuurlijke talenten om te onderzoeken, wetenschappelijk te redeneren en creatief te denken gestimuleerd. Het boek helpt ouders bij deze ontdekkingstocht. Het boek stond centraal bij de eerste cursus van de Jonge Ouder Academie (JOA) die dit jaar in Katwijk is gehouden. Tijdens de bijeenkomsten van de JOA gebruiken de kinderen speelgoed waarmee zij ontdekkingen kunnen doen, zoals het kijken door een periscoop. Hiermee verrijken zij hun kijk op de wereld. De bijeenkomsten zijn bij wijze van proef in Katwijk gehouden en met succes. Prof. Dr. Jan de Lange is oprichter en bedenker van de Jonge Ouder Academie. De academie organiseert bijeenkomsten voor ouders en kinderen van 3 tot 6 jaar. Kinderen tussen

9

Foto’s: Ed/Joke van der Plas

SGP Katwijk lanceert nieuwe website

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

Prof. Dr. Jan de Lange.

de drie en zes jaar hebben de meeste verbindingen tussen de hersencellen, waardoor ze in die periode de meeste kennis opnemen en onderzoekend zijn. Vanaf het zesde jaar breken die verbindingen langzaam weer af. Volgens De Lange heeft dat onder andere te maken met het naar school gaan. ’Kinderen komen daar in een vast ritme en alles is opgedeeld in vakken. Vanaf zes jaar leren ze dan efficiënt te werken: Scholen bieden dan kennis aan, maar hebben zich te houden aan regels, citotoetsen en leertrajecten, waar ze overigens ook wei-

nig aan kunnen veranderen. Maar ouders kunnen hun kinderen wel extra stimuleren en uitdagen.’ Morgen wordt het eerste exemplaar van ’Speel Goed’ in restaurant De Zwaan overhandigt aan wethouder Gerard Mostert. En de honderd deelnemers aan de eerste JOA van dit jaar krijgen morgen eveneens een boek. De gemeente steunt de JOA. In het schooljaar 2013-2014 start er weer een reeks bijeenkomsten. Voor meer informatie: www.jongeouderacademie.nl en www.hetspeelgoedboek.nl

Daar gaat ’ie: • Als ze niet bij het hokje zitten, dan kun je toch gewoon doorlopen zonder kaartje? (Panbos) • Hij loopt anders nooit los. Hij loopt altijd aan de lijn. Kijk, ik heb de riem bij me! • Ik koop altijd een parkeerkaartje, maar heb nu toevallig geen kleingeld bij me. • Ik moest even wat oppikken bij de apotheek. Ik sta er net 2 tellen! (Princestraat) • Mag je niet van de brug in het water springen? • Ik ruim altijd de hondenpoep op. Kijk maar, ik heb een zakje bij me! • Ik sta te wachten op m’n vrouw. Ik zit nog in de auto, dan hoef ik toch

geen kaartje te kopen? (Princestraat) • Ik woon in Katwijk. Moet ik dan een kaartje voor Panbos kopen? • Mag je hier niet fietsen op zaterdag? (Badstraat/Voorstraat) • Poep opruimen? Ik betaal toch hondenbelasting? Mij lukt het niet om smoesjes te verzinnen. Wat ik ook bedenk, er zal toch eten moeten worden gekookt. Daar heb ik de ene dag meer zin in dan de andere. Vanavond doen we maar eens gemakkelijk. Een keertje ongezond kan best. De kinderen vinden het vast niet erg. We gaan frietjes bakken. Lekker met appel(s)moes! Tot de volgende keer! Anna Reacties naar goa@katwijk.nl


UITVAARTONDERNEMING

DC VIS & ZN Uitvaartverzorger: Huig van Duijn Betrokkenheid en persoonlijke aandacht Kantoor: Hartweg 33, 2221 PV Katwijk

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort

Nefit houdt Nederland war m

Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout. Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk. Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

Uw adviseur Henri van Hardeveld

Dag en nacht bereikbaar

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

tel. 071 4074440 mobiel 06 12507285 uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE

HEEMSKERK

Thuis opbaring Volledig verzorgde uitvaarten

Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

INSTALLATIEBUREAU

Nan de Mooij

Mies Schoneveld

Persoonlijk en betrokken

uitvaartbegeleiding

In samenwerking met Jacoline Imthorn

uitvaartbegeleiding J. van der Vegtstraat 63, 2225 TR Katwijk

’Met aandacht voor details’

29 & 30 MAART 2014 Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid. Opbaren in familiekamer is mogelijk. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

HANGAAR2 VALKENBURG ZH

VERNIEUWD WWW.LEIDATO.NL

SO YOU THINK

Betrokken - Meelevend - Zorgvuldig Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528

Opbaren mogelijk in familiekamer met een eigen sleutel toegang wanneer U dat wenst

Voorstraat 96a, 2225 ET Katwijk aan Zee E-mail: info@theovanderplas.nl www.theovanderplas.nl

071-4018779

(24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

Katwijk heeft hèt!

YOU CAN’T

BUY

Zomereik, Park Rijnsoever Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.woneninzomereik.nl

VORM zorgt dat het kopen van een woning wél mogelijk is!

Modelwoning geopend!

november tussen Op dinsdag 15 en 29 oktober en 12 en 26 . 15.00 - 17.00 uur is de modelwoning open Katwijk. Locatie: Zomereik, van der Meerhof 61 in

BESCHIKBAAR VANAF € 247.100,- V.O.N. incl. keukencheque t.w.v. € 5.000.-

INRUIL BESPREEKBAAR

Wij weten wat er speelt. En lossen het op. Katwijk heeft hèt. Op deze unieke locatie wilt u wonen. En wij maken dat mogelijk. U ervaart de verkoop van uw huidige woning als een gok. De Verhuisbeveiliging ‘Je koopt pas als je verkócht bent!’ van VORM biedt 100% zekerheid. U krijgt een marktconforme garantieprijs voor uw huidige woning. Geen enkel verhuisrisico, nóóit dubbele maandlasten. Ook het verkrijgen van een hypotheek is een dure en frustrerende zoektocht geworden. In Zomereik wordt u gratis en vrijblijvend begeleid door de Hypotheekspecialisten van VORM Finance. U profiteert van bijzondere voorwaarden en speciale opties van gerenommeerde hypotheekbanken. U betaalt nooit teveel, altijd minder. Natúúrlijk wilt u verhuizen. Contact? De Leeuw Makelaardij (071) 405 1616 of VORM Divisie Verkoop: (078) 642 1500.


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

11

Infobijeenkomst vrijwilligerswerk Wilt u vrijwilligerswerk doen maar hebt u psychische klachten (gehad)? Op woensdagavond 6 november organiseert VIP Katwijk speciaal voor u een oriëntatiebijeenkomst over vrijwilligerswerk in Huize Callao in Katwijk aan den Rijn. De volgende onderwerpen komen aan de orde: – vrijwilligerswerk en uitkering; – wat wordt er van een vrijwilliger verwacht; – wat vertel ik wel en niet over mijn klachten; – hoe geef ik mijn grenzen aan; – wat heb ik nodig om het werk goed te kunnen doen.

Voor meer informatie en aanmelden: Loes Olivier, Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) Katwijk, Hofstraat 13d, 2231 CR Rijnsburg. Telefoonnummer: 071 – 7600310. Emailadres: info@vipkatwijk.nl Na deze avond is het mogelijk om in te stromen in de cursus Kijk op Mogelijkheden. In deze cursus, van vijf bijeenkomsten, wordt u goed voorbereid op het doen van vrijwilligerswerk. Deelname aan de cursus is gratis en wordt gefinancierd door het Oranje Fonds. De eerste bijeenkomst is op donderdagmiddag 14 november.

Legaal Achterweg inrijden Bezoekers van de supermarkt aan de Rijnstraat kunnen sinds kort ’legaal’ via Kerkstraat of Van Egmondstraat de Achterweg inrijden naar het parkeerdek. Op initiatief van de Wijkraad Katwijk aan den Rijn heeft de gemeente het inrijverbod over ongeveer 50 meter bij wijze van proef opgeheven. De maatregel is genomen, omdat niet alle parkeerplaatsen op het parkeerdek bovenop de supermarkt volledig benut worden en om de parkeerdruk in de Rijnstraat te verminderen. Over drie maanden bekijkt de gemeente of de proef succesvol is.

Serie

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Deze bijeenkomst wordt uitgevoerd door het GGz Informatiepunt uit Leiden en is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Oranje Fonds.

Toren in de steigers De kerktoren van de roomskatholieke kerk H. Joannes de Doper staat in de steigers. Het metselwerk wordt gerestaureerd. Door veroudering en weersinvloeden is het voegwerk van de kerktoren uit 1911 aangetast en in gebrekkige staat geraakt. Door inwerking van vocht zijn vervolgens scheuren ontstaan, zowel aan de buiten- als binnenkant van de toren’, licht Peter Mens van de technische commissie van de H. Joannes de Doperkerk aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn toe. Het metselwerk neemt daardoor steeds meer water op en het vocht slaat naar binnen door. Door het voegwerk te vernieuwen en de scheuren te herstellen, krijgt de gevel zijn waterkerende werking terug. ’De huidige scheuren leveren overigens geen gevaar op voor de

Het gedeelte dat nu wordt hersteld, zit tussen het hoge kerkdak met een dakgoot op ongeveer twaalf meter hoogte en de spitsvoet. De grote hoge steiger biedt aan de medewerkers van het gespecialiseerde bedrijf in renovaties, die het metselwerk herstellen, een veilig werkomgeving. Nu de steiger er toch staat, worden ook andere onderhoudswerken aan de kerktoren uitgevoerd, zoals het lood rond de uurwerken. ’Dat wordt vervangen, omdat ook daar gaten door veroudering en slijtage in zijn ontstaan. Aan de wijzerplaten zelfs wordt noodzakelijk onderhoud gepleegd en als er geen verdere tegenvallers zijn, worden het kruis en het haantje op de toren ook onder handen genomen.’ Dat gebeurt dan

niet vanaf het steigerwerk, maar met behulp van een hoogwerker. Vanaf de steiger kunnen de werklieden van het bedrijf ook mogelijke andere gebreken constateren en in overleg met de technische commissie besluiten om deze werkzaamheden al dan niet te herstellen. De werkzaamheden aan de kerktoren duren tot januari 2014. Het onderhoud van de 102 jaar oude kerk, een gemeentelijk monument, kost veel geld. De torenrestauratie is begroot op zo’n €180.000. Dat geld komt deels uit eigen middelen en verder uit opbrengsten van de jaarlijkse kerkenveiling, gemeentelijke subsidie en bijdragen van diverse fondsen. Mens: ’Het is belangrijk om deze werkzaamheden nu aan te pakken, want de jaarlijkse rapportage van ’Monumentenwacht’ gaf aan dat verder uitstel tot mogelijke schade aan de kerktoren en dus nog hoge-

re renovatiekosten zou gaan leiden’. Het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, is een ’oude bekende’, want onder leiding van de vader van de huidige eigenaar werden al eerder, nog in de vorige eeuw, de steunberen van de kerk gerenoveerd. Hij kon het dus niet nalaten ’zijn steunberen’ te bekijken met de prettige constatering voor hem en de parochiekern dat ’ze er prima bij stonden’. Saillant detail over de kerktoren is, dat de klokkenverdieping en de spits bij de bouw iets zijn ingekort, waardoor die in verhouding met de afmetingen van de kerk wat laag overkomt. Die inkorting was nodig om de deadline van de oplevering in het bestek te halen. Ondanks de iets kortere kerktoren is het een markant oriëntatiepunt. ’Dat willen we als parochiekern met deze renovatie in stand houden voor nu en voor ons nageslacht.’

Samen voor elkaar

V

zorg. Deze ontwikkelingen raken onze gemeenschap en het vrijwilligerswerk. Er ontstaat een grote druk op de gemeenschap.

Ook instellingen en tehuizen zijn dankbaar voor de vrijwillige inzet van familieleden en vrienden, buurtgenoten of andere vrijwilligers die zich betrokken voelen.

Blijven meedoen De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gaat ervan uit dat mensen langer zelfstandig wonen. Dat mensen zelf oplossingen voor hun persoonlijke situatie bedenken. Dat iedereen blijft meedoen in de maatschappij.

rijwilligers zijn het kloppend hart van onze gemeente. Clubs en verenigingen zijn voor een belangrijk deel van hen afhankelijk. Een grote groep inwoners kan niet zonder de dagelijkse hulp van een vrijwilliger.

Wethouder Gerard Mostert is onder andere verantwoordelijk voor bijstandsverlening, ouderenbeleid, werk en inkomen en de zorg. In deze column legt hij uit wat de ontwikkelingen in de zorg voor u betekenen.

sterkte van de toren. Zover mag je het natuurlijk niet laten komen als beheerder van het kerkgebouw.’

Veel vrijwilligers Gelukkig kent onze gemeente er veel: 17% van de inwoners doet incidenteel vrijwilligerswerk en 35% doet dit regelmatig. Opvallend veel jonge mensen zijn in onze gemeente actief als mantelzorger of als vrijwilliger die zich belangeloos inzet voor een ander. Volgend jaar krijgt de gemeente nieuwe taken op het gebied van de zorg erbij. De gemeente krijgt ook te maken met bezuinigingen in de

Maar ook: dat vrijwilligers hierin een belangrijke maatschappelijke rol op zich nemen. Dit betekent dat in de nabije toekomst een nog groter beroep zal worden gedaan op vrijwilligers. Meedenken De druk bezochte bijeenkomst Je doet ’t gewoon!? voor vrijwilligers en professionals op het gebied van vrijwilligerswerk, zorg en welzijn is onlangs geweest. Het enthousiasme om mee te denken

over de veranderingen op het gebied van vrijwilligerswerk blijkt verrassend groot te zijn. Er zijn in de toekomst steeds nieuwe vrijwilligers nodig. Wie wil er iets doen voor een ander? Betrokkenheid Ik ken mensen die vrijwilligerswerk doen. Wat mij iedere keer weer opvalt, is het enthousiasme en de betrokkenheid waarmee zij voor hun medemens klaar staan. Je doet dit werk niet omdat het moet. Je doet het vanuit je hart. Omdat je er wilt zijn voor een ander. Je wilt ertoe doen, maar verlangt er niets voor terug. Vrijwilligerswerk heeft iedereen veel te bieden: veel voldoening en dankbaarheid. Wie vrijwilligerswerk doet, doet mee. Hierdoor doen weer anderen in de maatschappij mee. Zo blijven we met elkaar in verbinding.

Voor elkaar Ik vind het vooral belangrijk dat we er met elkaar uitkomen. Dat we er samen voor elkaar zijn. Alleen dan telt iedereen mee en blijft iedereen meedoen. Laten we er samen voor zorgen dat niemand achterblijft. Samen voor elkaar staan we sterk. Ook daar zet ik mij met hart en ziel voor in. Kijk op de website over vrijwilligerswerk: www.katwijk.nl/zorg-enwelzijn/mantelzorg-en-vrijwilligerswerk. Reacties naar: samenvoorelkaar@ katwijk.nl


o! t u A a e d ls bij Ar

dea

COM

IE! T N A R A IE! 5 JAAR G

NU : GARANT W R A U A J E I 2 T DN A A IONS ME S R A R C C O O O TOP PLETE V PRIJSD!

ch ook? o t t m o k U

HERP GE C S A R T MO’S EX ALLE DE

et Ford h r a a n m Ko stival! e f l e e d r o vo ekocht!

iet! Mis het n

rraad ing Extra voo

r is 2 oktobe 1 g a d r e t Za y en r Saturda het Supe r is het de 13 oktobe bij fterparty Sunday A it . Alleen d o t u A a e Ard profiteert d n e k e e w erveel u van sup e op nieuw l e e d r o o v gebruikte en (jong) ellen. Ford mod delig en Heel voor llig. heel geze ch ook? U komt to

Ford KA

ar onze Vraag na elijke aantrekk ingsfinancier rden. voorwaa élease. Fiesta Priv g: andbedra

lijk ma . een feeste Style incl Standaard a 1.0 48 kW st ie F rd BTW Fo rs en k eu d ac jf -p de vi Navigatie /jr). k, Techno metaalla * -12.000 km jr (3 d n /m p ,9 3 2 voor €

0,t bij € 1.50 eel begin . Uw voord d rraa w op voo 103 x nieu € 2.945,f a n a sions v 117 x occa

*

ta Ford Fies

96,t bij € 2.6 eel begin Uw voord d rraa . w op voo 219 x nieu 5,naf € 4.44 asions va 260 x occ *

us Ford Foc

0,t bij € 4.75 eel begin . Uw voord d a op voorra 91 x nieuw 4.945,€ f a n a sions v 251 x occa *

ax

Ford B-M

00,t bij € 2.6 eel begin Uw voord d rraa . w op voo 88 x nieu 5,af € 17.92 sions van 37 x occa

*

ordeel e en z o z jzen eel voorraad j u v i t r e e p k k l e k e g ve la pa v inruilpri Kijk voor de exacte showaanbiedingen, openingstijden en beschikbaarheid op zondag op www.ardeaauto.nl Kom naar uw Ardea Auto vestiging in: Haarlem - Hoofddorp - Lisse - Noordwijk * Informeer naar de exacte actievoorwaarden. Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM, excl. Kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aanbieding is geldig op voorraad auto’s voorzien van kenteken. Vijf jaar garantie is alleen van toepassing op nieuwe Ford modellen. Check onze showaanbiedingen, openingstijden en zondagsopeningen op onze website www.ardeaauto.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 30,3/14,3; liter/100 km: 3,3/7,0; CO2 g/km: 87-149.

j deals bi uto! Ardea A

GRATIS ADVERTENTIE

VAKANTIE IS...

...EEN KIJKJE IN EEN ANDERE WERELD

ZONNEPANELEN

> Rendabele

Interesse?

Maak vrijblijvend een afspraak:

(071) 40 12 809 Torenstraat 20 - 2225 EH Katwijk - info@houwaard.nl

investering

VAKANTIE IS WIELEWAAL

Stichting Wielewaal zoekt vrijwilligers om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking een onvergetelijke vakantietijd te bezorgen. Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/vrijwilligers


lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

13

Actie Schoenendoos

Voor jou van mij Wat is er mooier dan kansarme kinderen in ontwikkelingslanden het cadeau van hun leven te bezorgen? Dit kan met de actie Schoenendoos. Met deze actie versiert u een schoenendoos en vult u deze met schoolspullen, speelgoed en toiletartikelen. De organisatie Actie4kids deelt deze dozen uit aan kinderen in Armenië, Roemenië, Siërra Leone, Costa Rica, Toga en India. Ook de Gereformeerde Kerk te Katwijk aan Zee doet dit jaar opnieuw aan deze actie mee.

U maakt het verschil als u een schoenendoos versiert en vult! Nodig hiervoor is een lege schoenendoos. Versier de doos en het deksel of beplak ze met cadeaupapier (doos en deksel graag apart). U kunt de doos vullen met schoolspullen, speelgoed en toiletartikelen. Liever geen snoep, ander eten of oorlogsspeelgoed in de schoenendoos. Wilt u op het deksel van de doos aangeven of het voor een meisje of jongetje bedoeld is en voor welke leeftijd? Tot en met zondag 10 november kunt u de doos in de Vredeskerk inleveren. Of tot en met maandag 13 november op de Groen van Prinstererweg 17 of Branding 17. Niet verplicht maar wel nodig: een bijdrage voor de transportkosten 5 euro per doos. U kunt dit in een envelopje op de doos doen. Vorig jaar zijn ruim 58.000 schoenendozen opgehaald en uitgedeeld. Doe mee en maak andere kinderen blij met een prachtige cadeau! Folders met de benodigde informatie liggen klaar vanaf 13 oktober in de Vredeskerk. Of vraag het aan via het telefoonnummer 0341 418061 of via de website www.actie4kids. org. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariëlle Spiga tel. 071 4027991 of Marjan Haasnoot tel. 071 4020798.

Zaterdag in de

Foto: Piet van Kampen

’Voor jou van mij’ is het gezamenlijke motto. Met een schoenendoos laten we zien aan kinderen in weeshuizen, vluchtelingenkampen en sloppenwijken dat wij aan hen hebben gedacht. Iedereen, jong en oud, kan aan deze actie deelnemen. Met het vullen van een schoenendoos staan we even stil bij kinderen die in moeilijke omstandigheden leven.

Lisan van Hoeve heeft een grote passie voor haar vak. De afgelopen twintig jaar heeft zij heel wat dieren onderzocht.

Lisan van Hoeve twintig jaar dierenarts in Katwijk

’Ik voel me bevoorrecht om dit vak te mogen uitoefenen’ Begin met Lisan niet over haar praktijk en de liefde voor het vak en de dieren. Zij is er al twintig jaar dierenarts in Katwijk en kan er vol passie uren over vertellen. Op 4 oktober 1993 nam zij de praktijk van Josien Haarsma over. Een bewust gekozen datum op Dierendag. Dieren Artsen Praktijk Katwijk is exact twintig jaar later feestelijk versierd. Door Piet van Kampen

Rubriek

Boemerang

Tribute to Simon & Garfunkel Diverse Katwijkse muzikanten verschijnen komende zaterdag onder leiding van Jan van der Spek en Thomas Wassenaar tijdens een op maat gesneden Tribute-avond. Dit keer is het eerbetoon gericht aan Simon & Garfunkel. Als onderlegger voor deze avond wordt het legendarische Concert in Central Park gebruikt. Dit optreden was eind september 1981 in New York en trok meer dan 500.000 bezoekers. Net als toen is ook het optreden in de Boemerang gratis. De Tribute to Simon & Garfunkel is waarschijnlijk een eenmalig samenwerking. Dat is al reden genoeg om erbij te zijn. Kom op tijd naar de gezelligste tent in Katwijk a/d Rijn. Je vindt de Boemerang aan de Huetingstraat 36 in Katwijk a/d Rijn en de deuren gaan om 20.30 uur open.

ZORGGROEP K AT W I J K

’Ik had vroeger al een warm gevoel voor dieren. Mijn opa en een oom waren dierenarts dus is het eigenlijk een beetje een familievirus’, licht Lisan van Hoeve de keuze toe voor het vak dat zij zo heel bijzonder vindt. Lisan begon in Katwijk in de Oosterhof in de klein behuisde ruimte die zij van Josien Haarsma overnam. Samen met twee assistentes runde zij de toko. ’Aanvankelijk ben je vooral bezig met de genezing van een ziekte of het oplossen van een probleem. Maar in de loop van de jaren krijg je meer inzicht en inle-

Groei

In 2000 verhuisde Lisan met haar praktijk naar de Voorstraat 96. De groei noopte tot het betrekken van een ruimere huisvesting om de klanten, niet alleen uit Katwijk maar ook uit de regio te kunnen helpen. ’Er komt zelfs een mevrouw uit Arnhem naar ons toe’ vertelt zij met bescheiden trots. Het is inherent aan het feit dat zij samen met haar collega’s Marloes Weijers van

de Reep (dierenarts), Gerty Tiggelman, Esther Belt en Irma Gruben een vakbekwaam team vormen. Moderne methodes en apparatuur kunnen betere hulp bieden dan in vroeger tijden. Honden, katten, vogels, cavia’s, knaagdieren, ratten (!), maar ook veel konijnen werden van pijntjes verlost. ’Zelfs een slang heb ik geholpen’ lacht Lisan. Moeilijke momenten zijn echter het laten inslapen van een dier, bij haar of bij de mensen thuis. Ook dat hoort bij het vak dat zij ’zo bijzonder vindt’.

ADHD

O

p 1 juli is in Katwijk ADHD@ ease gestart. Het is een ketenzorgproject waarin veel hulpverleners samenwerken. En niet alleen de hulpverleners, maar ook de scholen, de ouders en het kind helpen mee. Met elkaar willen we kijken of we alle verwarring rond ADHD kunnen verminderen. PMS 288

Zorggroep Katwijk is een samenwerkingsverband van huisartsen uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Hoewel de huisartsen de persoonlijke zorg die ze nu al bieden in willen stand houden, is het voor de kwaliteit beter om bij meer complexe zorg zoals de zorg bij diabetes, COPD en preventie hart en vaatziekten als huisartsen in een zorggroep samen te werken. Bij deze samenwerking zijn ook apothekers, fysiotherapeuten en diëtistes betrokken.

ving met dieren. Hen aanvoelen en ook betrokkenheid met de mens achter het dier is belangrijk.’

Want als je een beetje druk bent komt de vraag al snel of je je pilletje bent vergeten. Kinderen wijzen elkaar aan als ADHD’er en ouders moeten zich soms verdedigen wanneer zij het kind niet laten onderzoeken. Klopt het wel dat we kinderen zo snel een stempel geven? Heeft ieder druk kind dat zich niet kan concentreren ADHD? Het zijn lastige vragen waar ouders maar ook onderwijzers tegenop lopen. @ease Op de plaats rust. Dat betekent ’at ease’. De spanning wordt er even af gehaald en dat proberen we met dit project.

Zoals bij Evert, een jongen van 7 jaar, die steeds onrustiger wordt sinds hij in groep 4 zit. Hij kan zich moeilijk concentreren in de klas en is thuis vaak driftig. Op verzoek van de school gaat Evert naar de huisarts die een lichamelijke oorzaak uitsluit. De praktijkondersteuner van de huisarts ziet Evert en zijn ouders een paar keer en vraagt informatie op bij de school en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Samen met de jeugdarts, huisarts, praktijkondersteuner en eerste lijn psycholoog wordt tijdens een overleg gekeken wat het beste is voor Evert.. Bij Evert is er twijfel over zijn intelligentie en het blijkt dat hij erg op zijn tenen moet lopen in de klas. Met de ouders en school worden de mogelijkheden besproken. Evert krijgt geen pillen want dat zal bij hem niet helpen. Welke hulp nodig Per kind kijken we waarom het niet zo goed gaat en wat voor hulp

nodig is. Bij een aantal kinderen kijkt de kinderpsychiater mee. Is het kind geholpen met de ouderen kindtraining waar de eerste groep ouders binnenkort mee start? Of is bijvoorbeeld slaaponderzoek in Leiden of psychologische hulp nodig? Bij sommige kinderen is medicatie nodig. Maar als er medicatie wordt gebruikt dan moet dit goed worden gecontroleerd. En daarvoor starten wij met het controlespreekuur ADHD in Katwijk. Onderzoek met daarop aansluitend therapie en goede controle. Hulpverlening die niet langs elkaar heen werkt maar op elkaar aansluit. Dat is de opzet van ADHD@ ease. ADHD@ease is een proefproject dat samen met de gemeente Katwijk, de zorgverzekeraar en de hulpverleners in de eerste en tweede lijn wordt opgezet. Hebt u vragen? Uw eigen huisarts beantwoordt ze graag!


14

DE KATWIJKSCHE POST

20 jaar verslavingspreventie in Katwijk

Platform Kocon viert jubileum Er is crisis…en er is crisis. De één raakt ons allemaal en zorgt ervoor dat steeds meer mensen het hoofd nog maar nét boven water kunnen houden. In die andere vorm van crisis kom je terecht als je op de één of andere manier buiten de boot valt en helemaal kopje onder gaat. Vaak – maar niet altijd – raken mensen door allerlei vormen van verslaving in een persoonlijke crisis. Eten, drugs, alcohol, games, social media, porno: je kunt er zó verslaafd aan raken dat je lichamelijk aftakelt, alles en iedereen om je heen kwijtraakt en niet meer weet hoe je weer uit die crisis moet komen. Vanuit de samenleving én vanuit de gemeente gebeurt er in Katwijk veel om allerlei vormen van verslaving te voorkomen, verslaafden op te vangen, zorg te bieden en mensen weer terug te

helpen in de samenleving. Wethouder Mostert van Volksgezondheid: ‘Katwijk is een gemeente met een fantastische sociale samenhang. We hebben gelukkig in Katwijk, Rijnsburg en

Platform Kocon Het Platform Kocon is in 1992 opgericht vanwege de drugsproblematiek in Katwijk. Het Platform wordt voorgezeten door huisarts Hans Moolenburgh uit Katwijk en is een samenwerkingsverband van lokale en regionale organisaties die werken op het gebied van verslavingspreventie, verslavingszorg en maatschappelijk herstel of hiermee raakvlakken hebben. De activiteiten worden lokaal ontwikkeld en ingezet. Dit kan een aanvulling zijn op het ‘basispakket’ zoals aangeboden door de GGD HollandsMidden, Brijder Preventie en De Brug óf als alternatief omdat de genoemde organisaties bijvoorbeeld onvoldoende capaciteit en middelen hebben voor uitvoering. Het gaat om projecten en activiteiten op het gebied van: - Onderzoek voor het ontwikkelen en bijstellen van lokaal beleid. - Preventie en handhaving om het gebruik van riskante genotmiddelen te ontmoedigen, terug te dringen of te stoppen. - Nazorg en maatschappelijk herstel van ex-verslaafden en/of ex-gedetineerden. Indien wenselijk initieert, ontwikkelt en implementeert het Platform zelf activiteiten. De gemeente Katwijk is als subsidieverstrekker direct betrokken bij de activiteiten van het Platform. Diverse project- en werkgroepen bereiden de activiteiten voor en zorgen voor uitvoering. Op uitnodiging van het Platform nemen ook medewerkers van andere organisaties deel aan de platformvergaderingen of de werkgroepen, waaronder: vrijwilligers, het CJG Katwijk, Bureau Jeugdzorg Rijnland, Kattuk.nl, de advocatuur, Algemeen Maatschappelijk Werk, de Voedselbank Katwijk en de Binnenvest. Daarnaast zijn er diverse overleg- en samenwerkingsverbanden met externe organisaties zoals DHW Support, STAP, TNO, Trimbos en verschillende universiteiten.

Samenstelling Platform

De Platformleden zijn medewerkers van: GGD-Hollands Midden; Politie Hollands-Midden; De Brug Midden Nederland; Gemeente Katwijk; Brijder Preventie; Factor Welzijn; GGZ Duin- en Bollenstreek; Huisartsen; WMO-Adviesraad Katwijk.

1

2

3

4

Valkenburg relatief veel mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, mensen die elkaar steunen. Die in de samenleving ook echt samen willen leven. Je ziet dat ook terug in het gemeentelijke alcoholmatigingsbeleid en in de nauwe samenwerking die de gemeente al 20 jaar met het Platform Kocon heeft. De samenwerking die wij als gemeente hebben met Kocon is uniek in Nederland. Wij zijn daar als gemeente een voorloper in, alleen dat zeggen we niet zo vaak.’

Platform Kocon

Om duidelijk te maken wat het Platform is en doet, een voorbeeld. Het is een zonnige zomerse dag en het strand van Katwijk zit vol. Aan het eind van de ochtend zijn er twee mensen vermist. De reddingsbrigade wordt ingeschakeld en het zoeken naar de vermisten begint. Alle politieposten worden ingeseind, op het strand wordt er gezocht, een helikopter vliegt boven de kustlijn en als de angst bestaat dat de vermiste mensen de zee zijn ingelopen, starten strandwachten van de Katwijkse Reddingsbrigade vaak samen met vrijwilligers op het strand een zoekactie in zee. Een indrukwekkend gezicht. Onder leiding van professionals vormen mensen schouder aan schouder een keten in zee; een menselijk vangnet. Zo lopen ze door de branding, wetend dat als de vermiste mensen in het water liggen, de kans groot is dat ze op deze manier worden gevonden. Het Platform Kocon is óók zo’n keten van professionals en vrijwilligers die zij aan zij optrekken en elkaar ondersteunen, maar Kocon is er met name op gericht te voorkómen dat mensen ‘kopje onder’ gaan.

Gaan ze tóch kopje onder, dan is er voor wat betreft het Platform geen zee te hoog om ze nog op tijd te vinden en ze gezond en wel aan de vaste wal te krijgen. Voorzitter van het Platform,

huisarts Hans Moolenburgh: ‘Gelukkig halen we een hele hoop ‘drenkelingen’ boven water. We vissen ze op en begeleiden ze tot ze weer op eigen benen kunnen staan.’

Gezondheidspeiling GGD 2012:

Hoe zit het met het alcoholgebruik in Katwijk? In de afgelopen tien jaar is het percentage volwassenen (19 t/m 64 jaar) in de regio Hollands Midden dat overmatig alcohol drinkt, gehalveerd van 18% naar 9%. Voor deze leeftijdsgroep geldt dat de Katwijkse jongeren onder het gemiddelde van de regio scoren, namelijk 6%. Onder ouderen (65+) is het percentage overmatige drinkers onveranderd (10%) en ligt het percentage iets boven het gemiddelde in Nederland. Dit blijkt uit de analyse van de cijfers uit de gezondheidspeiling die de GGD Hollands Midden in het najaar van 2012 heeft uitgevoerd in alle gemeenten in de regio. Behalve regionale resultaten zijn er ook cijfers per gemeente bekend. Twee in het oog springende regionale ontwikkelingen die uit de GGD Gezondheidspeiling naar voren komen zijn: 1. Het percentage overmatige alcoholgebruikers is onder jonge volwassenen het hoogst Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van hun gedrag, is het vooral deze groep die niet bereid is het gedrag aan te passen. De mensen die hiertoe wel bereid zijn, vinden het veelal moeilijk om hun drinkpatroon te veranderen. Onder overmatig drinken wordt verstaan: mannen 21 of meer glazen per week, vrouwen 14 of meer glazen per week 2. Ouders zijn strenger geworden ten opzichte van alcoholgebruik van kinderen In 2012 mocht 96% van de kinderen onder de 14 jaar geen alcohol drinken, voor kinderen van 14/15 jaar is dit 78%. Sinds 2009 zijn ouders van kinderen jonger dan 16 jaar strenger geworden wat betreft alcoholgebruik door hun kinderen.


nieuws

donderdag 10 oktober 2013

Tekst: Henriëtte de Haas

15

Foto’s: Platform Kocon

Bij de foto’s 1. Alcoholtest bij een FriZZZ-party (2009). 2. Belangstelling van toenmalig staatssecretaris Aboutaleb voor de Katwijkse aanpak. 3. Voorzitter Hans Moolenburgh in gesprek met jongeren tijdens de XTC-party op de Boulevard (2004). 4. Ook de kerken doen actief mee aan verslavingspreventie, onder andere tijdens een preekweek in 2005, waarvoor de predikanten werden voorzien van een box vol informatiemateriaal. 5. Vuurbaak als baken van de alcoholcampagne (2007).

Projecten en initiatieven

5

Voorkomen beter dan genezen

Binnen het Platform Kocon zoeken de deelnemers gezamenlijk naar manieren om de verslavingspreventie, - zorg en het maatschappelijk herstel te verbeteren door te kijken wat er nog ontbreekt of beter zou kunnen: ieder vanuit zijn of haar eigen invalshoek. Aan tafel bij het Platform Kocon worden vragen gesteld en zo mogelijk beantwoord: ‘Is het gemeentelijke verslavingsbeleid effectief genoeg, wordt er genoeg gecontroleerd, kunnen de handhavers hun werk wel goed genoeg uitvoeren? Is er verder onderzoek nodig om het verband tussen ADHD en het risico op verslaving aan te tonen? Moet er meer of andere voorlichting komen op scholen? Weten mensen wel dat hoe later je begint met alcohol drinken, hoe kleiner de kans op verslaving is? Zullen we een werkgroep vormen om een alcoholvrij en toch ‘cool’ FriZZZfeest te organiseren en zo ja, hebben we daar nog extra vrijwilligers bij nodig? Hoe kunnen we genoeg dagopvang, onderdak en eten voor daklozen realiseren, hebben mensen die uit afkickklinieken of gevangenissen komen wel genoeg hulp om weer goed mee te doen in de samenleving? Is die drempel niet te hoog? Weten mensen die zorg nodig hebben, de weg naar die zorginstellingen wel te vinden?’ Pel van Hattum van de GGD Hollands Midden: ‘Bij preventie zien we dat als het lukt (door regels) jongeren niet voor hun 16e te laten beginnen met roken en drinken er des te minder jongeren in de problemen raken. Dat is waar wij vooral op mikken! Dat geldt dan voor roken en drinken maar ook voor drugs. Wat betreft degenen die toch in de problemen raken is het jammer dat ze zo

slecht de weg naar hulpverlening weten te vinden; ook daar is nog veel te winnen.’ Opvallend bij de activiteiten die gericht zijn op verslavingspreventie, is de inzet van en samenwerking met de politie in de gemeente Katwijk. Maar ook bij het signaleren van problemen – zoals bijvoorbeeld een opvallende toename van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren op straat - spelen zij een belangrijke rol.

Eén van de eerste initiatieven die uit het Platform Kocon zijn voortgekomen, is de oprichting van De Brug. Van start gegaan als antwoord op een vraag die de voorzitter van het Platform stelde aan een predikant in Katwijk. De vraag was: ‘Wat doet de kerk voor verslaafden?’ Rein Vis, voormalig voorzitter, pionier en één van de initiatiefnemers van De Brug: ‘Eigenlijk had ik toen ik begon helemaal geen verstand van verslavingsproblematiek. Ik vond het maar niets. Maar als ik nood zie, grijpt dat me aan. Dus met God als mijn inspiratiebron en drive ben ik samen met mijn vrouw begonnen De Brug op te bouwen. We begonnen met een inloophuis waar maar een paar verslaafden per dag langskwamen en zijn gegroeid van een vrijwilligersorganisatie – een Gideonsbende zeg ik wel eens - tot een professionele instelling onder leiding van de huidige directeur Diana Bancken.’ Diana Bancken: ‘Anno 2013 is De Brug een laagdrempelige GGZinstelling voor verslavingszorg

I Love FriZZZ: feesten Zonder alcohol, Zonder drugs en Zonder tabak Wanneer: vrijdag 18 oktober van 20.30 tot 00.00 uur Thema: Halloween

Wanneer: zaterdag 16 november van 20.00 tot 0.00 uur Thema: Full Moon

Foto: Hans Douma | Hoge zee bij Katwijk

met symposium

Symposium 17 oktober

Lokaal alcohol- en drugsbeleid; geen zee te hoog! Hoe kunnen opvoeders en een gemeente verslaving en de individuele en maatschappelijke schade die daarmee gepaard gaat beïnvloeden? Hoogleraar pedagogiek Micha de Winter en biopsychologe Martine Delfos komen hierop antwoord geven op het symposium dat het Platform Kocon organiseert op 17 oktober in Huys te Britten in Katwijk. Het symposium ‘Lokaal alcohol en drugsbeleid; geen zee te hoog!’ is bedoeld voor medewerkers, bestuurders, docenten, vrijwilligers en inwoners. Kortom; iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom. Naast Micha de Winter en Martine Delfos komen Hans Moolenburgh, voorzitter van het Platform Kocon en burgemeester Wienen aan het woord. De folder van het programma is te vinden op de website van Kocon, www.kocon.nl. Het symposium wordt gehouden op donderdag 17 oktober in Huys te Britten aan de Noordduinseweg 17 in Katwijk en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname, inclusief broodmaaltijd, is gratis na aanmelding via info@kocon.nl door het opgeven van naam, eventueel organisatie, adres, telefoon en mailadres. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden via info@kocon.nl.

met een regionale functie. We bieden zorg aan verslaafden, maar ook aan ouders, partners en familie van verslaafden. Er is een inloophuis waar mensen onder meer een warme maaltijd kunnen verkrijgen, een kringloopwinkel, we bieden behandelingen, woonbegeleiding, begeleid wonen en maken ons in nauwe samenwerking met Brijder Verslavingszorg, Platform Kocon en de GGZ Duin- en Bollenstreek sterk voor een goede re-integratie van ex-gedetineerden en exverslaafden in de samenleving. De ideeën voor het verstrekken van warme maaltijden in het inloophuis en voor het Project Reïntegratie zijn aan tafel bij het Platform ontstaan. We brainstormen, er borrelen ideeën op en we kijken hoe en via welke instelling we zo’n idee in de praktijk kunnen brengen. We houden erg van DOEN!’

‘XTC-party’

Entree: € 2,00 Waar: Jongerencentrum Scum, Noordduinseweg 3, 2221BL, Katwijk aan Zee Iedereen tussen 12 en 16 is welkom!

Andere initiatieven, werkgroepen en projecten van Het Platform zijn onder meer de FriZZZ-feesten, mysterieshoppers die horecagelegenheden en slijterijen bezoeken en kijken of men zich aan de wet- en regelgeving houdt; de jongerenfolder over alcohol ’Proost’, een ‘XTC-party’/ dancefeest met een daaropvolgende nagespeelde

‘rechtszaak’ over de vraag hoe schadelijk XTC nu echt is; trainingen; het verstrekken van alcoholtesters; en het Project Broodnodig waar het gaat om hulp aan mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank of anderszins in armoede leven. Thea Guijt, secretaris en motor van het Platform: ‘Projecten waar ik trots op ben? Tja, zoveel. Maar als ik er één moet noemen die er voor mij uitspringt, zou ik zeggen het Dancefeest/de ‘XTC-party’ op het strandplein waar onze voorzitter de feestgangers heel kort, maar o zo raak liet zien wat het effect van XTC is op je hersenen. Hij kneep een spons uit en vergeleek dat met de hersens van iemand die veel XTC gebruikt. Het gevolg: mensen gingen nadenken en er brak heel wat discussie los. En daar zijn wij blij mee!’ Hans Moolenburgh, huisarts en voorzitter van Platform Kocon: ‘Terugkijkend op 20 jaar Platform Kocon is het een prachtig samenwerkingsverband. De kracht van het Platform Kocon zit ‘m in de mensen met ieder hun eigen inbreng en veel onderling respect. Het zijn de mensen die de problemen van de samenleving door hun dagelijkse werk goed kennen en met elkaar naar creatieve oplossingen zoeken.’


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Gemeentehuis Katwijk Tijden vrije inloop Maandag van 8.00-12.00 uur Dinsdag van 8.00-12.00 uur Woensdag van 8.00-12.00 uur Donderdag van 8.00-12.00 uur & 17.00 -20.00 uur Vrijdag van 8.00-12.00 uur Tijden op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk via www.katwijk.nl/afspraak-maken een afspraak maken via het digitaal loket. U kunt ook bellen naar 071-4065000. Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaar- of beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunningen

Wijkregisseurs Als iemand persoonlijk wil overleggen over een probleem of idee? Dan kan dat op het wekelijks spreekuur van de wijkregisseur, waarbij ook de wijkagent aanschuift. Ook is een afspraak op maat met de wijkregisseur mogelijk. Ter info: De wijkregisseur bemoeit zich niet meer rechtstreeks met het onderhoud van de buitenruimte. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Marktplein/Piet Heinlaan (gebouw marktmeester) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Overrijn 8 (Heerenhuys) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

10 oktober 2013

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen. Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Prins Hendrikkade 84, Katwijk

het plaatsen van balkonbeglazing bij de woning

30-09-13

park Rijnsoever, Katwijk

het bouwen van zeven woningen

20-09-13

Oude Vlietweg 9, Rijnsburg

bouw van een verpleeggebouw en woonzorggebouw

30-09-13

Smidstraat 70, Rijnsburg

het verplaatsen van een dakraam

01-10-13

Kerklaan 12, Katwijk

glas in lood ramen voorzien van voorzetramen

01-10-13

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? U kunt dit telefonisch opvragen! Belt u tussen 08.00 - 17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Tevens kunt u dit via de website opvragen: http://www.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/bouwenverbouwen/#c2050

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 15 oktober 2013 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).

Bestemmingsplannen Ongewijzigd vastgesteld uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” Het ongewijzigde vastgestelde uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” (met bijbehorende stukken) van de gemeente Katwijk ligt van 11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013 voor belanghebbenden ter inzage. Plangebied Het plangebied van het uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” omvat het noordoostelijke deel van het bestemmingsplan “Rijnsoever Noord” en ligt tussen de Stevinlaan en Asserstraat te Katwijk. De stedenbouwkundige inrichting van het gebied is zodanig gewijzigd dat dit niet meer binnen het vigerende uitwerkingsplan past. Daarom is het opstellen van een nieuw uitwerkingsplan voor een deel van het plangebied van “Rijnsoever Noord” noodzakelijk. Dit uitwerkingsplan maakt de bouw van 10 woningen mogelijk. De wijzigingen passen binnen de uitwerkingsregels van het bestemmingsplan. Ter inzage Het ontwerp uitwerkingsplan is te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen. nl en www.katwijk.nl onder bekendmakingen en vervolgens bestemmingsplannen. Tevens ligt het uitwerkingsplan ter inzage op het gemeentehuis te Katwijk. Beroep Tegen het besluit van het college van B & W kan gedurende 12 oktober 2013 t/m 22 november 2013 beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, door: • Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen tegen het ontwerp uitwerkingsplan bij het college kenbaar hebben gemaakt. • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerp uitwerkingsplan bij het college kenbaar te hebben gemaakt. • Tegen de aangebrachte wijzigingen kunnen belanghebbenden beroep instellen. Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van spoedeisend belang kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Digitaal indienen is ook mogelijk.

Beroep Onderstaande besluiten kunt u vanaf de hieronder genoemde datum gedurende zes weken inzien op het gemeentehuis (hoofdlocatie) in Katwijk. Binnen deze termijn kan beroep worden ingesteld door: - degenen die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking binnen de daarvoor gestelde termijn. KENNISGEVING DEFINITIEVE BESCHIKKING UITGEBREIDE VOORBEREIDINGSPROCEDURE Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij omgevingsvergunning hebben verleend dan wel geweigerd voor: Verleende uitgebreide omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Zeehosplein 17, Katwijk

brandveilig gebruik

02-10-13

Ter inzage De hieronder genoemde ontwerpbesluiten liggen gedurende een bepaalde termijn ter inzage (zie betreffende kolom) op het gemeentehuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden dan wel kunt u (zie achter de datum onder ‘inzage termijn’) schriftelijk, mondeling of digitaal via het daarvoor bestemde webformulier gemotiveerde zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. KENNISGEVING ONTWERPBESCHIKKING Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij voornemens zijn de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, te verlenen of te weigeren voor: Ontwerpbeschikking (verlenen) Locatie

Omschrijving

Ter inzage termijn

Zeehosplein 17, Katwijk

brandveilig gebruik

11 oktober 2013 t/m 21 november 2013


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Bezwaar

Opknappen Rijnsoever-West 2.0 Tussen 2014 en 2019 wordt de openbare ruimte van een gedeelte van Rijnsoever opgeknapt. Het werk wordt per fase uitgevoerd. Om overlast te beperken en kosten te besparen worden de verschillende werkzaamheden tegelijkertijd uitgevoerd. Het gedeelte van Rijnsoever waarvan de openbare ruimte wordt opgeknapt, ligt tussen Saturnus, Venus, Baak en Zwin. Wat vindt u van de openbare ruimte in Rijnsoever-West? Vul het reactieformulier in en laat weten wat u van de openbare ruimte vindt. Reactieformulier staat op de homepage van www.katwijk.nl. Invullen kan tot en met 27 oktober 2013.

Inloopbijeenkomst Reconstructie Oegstgeesterweg

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten. Verkeersbesluiten (het college) Locatie Burgemeester Meijboomstraat, direct naast het pand Noordeinde 32

Omschrijving Instellen van een laad- en losplaats die dagelijks tussen 08.00 en 18.00 uur van kracht is

Bekendmaking besluit 10-10-13

Op maandag 14 oktober van 19.00 tot 21.00 uur houdt de gemeente een inloopbijeenkomst Reconstructie Oegstgeesterweg in het gemeenschapshuis De Burgt, Burgemeester Koomansplein 1 in Rijnsburg. In 2014 staat de reconstructie van Oegstgeesterweg op de planning. Het gaat om het gedeelte Oegstgeesterweg vanaf de rotonde Oegstgeesterweg/Rijnburgerweg richting Sandtlaan tot aan de Lange Vaart. Tijdens de inloopbijeenkomst worden de plannen gepresenteerd. De gemeente hoort graag wat de bewoners en belangstellenden hiervan vinden. Bent u geïnteresseerd in hoe de Oegstgeesterweg er in de toekomst gaat uitzien? Meldt u dan aan bij Ria van Beelen: a.j.vanbeelen@katwijk.nl

APV-vergunningen (burgemeester) Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Voorstraat 41, Katwijk

Een vergunning is verleend voor de 04-10-13 exploitatie van de Tapasbar “La Vida Loca”

Omschrijving

Bekendmaking besluit

10-10-13 Haven, fase 2 (zuid) Het college heeft ingestemd met de Katwijk namen voor de nieuwe openbare ruimten in het plan Haven, fase 2 (zuid) in Katwijk. • Mr. C.A. Bosstraat, woonstraat • A.G. Vermeulenstraat, woonstraat • Pekelplein, parkeerplein • Nettenplein, parkeerplein.

AGENDA van de vergadering van de Commissie bezwaarschriften d.d. woensdag 16 oktober 2013 vanaf 19.30 uur op het gemeentehuis van Katwijk, Koningin Julianalaan 3. Van 19.30 tot 20.00 uur: Bezwaarschrift tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 augustus 2013 tot het weigeren van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van de bergingen op het achtererf op de percelen Remisestraat 50 en 52 in Katwijk.

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd: Verleende omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Tramstraat 52B, Katwijk

het plaatsen van een pop (glasvezel) verdeelcentrale in de garage aan de tramstraat 52

01-10-13

Molentuinweg 23, Katwijk

het uitbreiden van de woning d.m.v. een dakopbouw

02-10-13

Overrijn 8, Katwijk

het vergroten van de bestaande rijwielstalling

02-10-13

ter hoogte van Achterweg 35A, Katwijk

het verwijderen van 1 paardenkastanje (boom)

04-10-13

Besluit maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat besloten is om maatwerkvoorschriften op te leggen: Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Koningin Wilhelminastraat 14, Katwijk

het opleggen van maatwerkvoorschriften 03-10-13 ten behoeve van café/bar “Meiden van Jan Klaassen”

Milieu Het college heeft onderstaande melding(en) ontvangen (Artikel 8.40 Wet milieubeheer):

De gemeenteraad Vergadering van 10 oktober 2013 Aanvullend agendapunt Informatief 19.45-20.15

Vertrouwelijke aangelegenheid

Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.notudoc.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/ gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

Voor algemene informatie neemt u contact op met de griffie via het e-mail adres griffie@katwijk.nl Contact met de gemeenteraad: Partij

Raadslid

Tel.

e-mail

CDA

De heer J.W. Ravensbergen

071-4034724

j.w.ravensbergen@planet.nl

Christen Unie

Mevrouw A. Kuijt van den Oever

071-4022709

Atiekuijt@ziggo.nl

Fractie Van Ginkel

Mevrouw 06-40259657 anita.van.ginkel@xs4all.nl A. H. van Ginkel - Lanting

Locatie

Omschrijving

Gemeente Belangen

De heer G.H.A. Bol

071-4032443

Overrijn 30, Katwijk

het veranderen van de inrichting

PvdA

Mevrouw P.S. Smits

06-30416894 nellysmits58@gmail.com

SGP

De heer W.J. van Duijn

071-4015803

wjvanduijn@hetnet.nl

VVD

De heer E.C. de Mol

06-54633471

edwin.de.mol@gmail.com

Bovenstaande melding(en) hebben een informatief karakter, er is geen bezwaar mogelijk. Indien gewenst kan op het gemeentehuis een toelichting worden gegeven op deze stukken.

Wekelijkse nieuwsbrief www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak-maken

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/ gemeentekatwijk

Straatnamenbesluit (het college) Locatie

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?

Gerardbol@live.nl


18

clubs

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

Bockbier Beatles en Beenham in The Box

Kinderbingo in De Coligny In wijkcentrum De Coligny is er zaterdag, 12 oktober om 14.00 uur een kinderbingo van de wijkvereniging Koestal-Overduin en Zanderij. De bingo is voor kinderen tussen de 4-15 jaar, begeleiding is verplicht. ’s Avonds is er een countrydansavond. Countrydansen doe je alleen en in gezelschap van anderen. Entree voor leden €1,50 en voor niet-leden €2,00. Iedereen van 16 jaar en ouder is van harte welkom vanaf 20:00 uur.

Spirit speelt Tri-Axy Traditiegetrouw doet Spirit ook nu weer mee aan Tri-Axy, het interactieve spel dat deze vrijdag tegelijkertijd door jeugdgroepen over het hele land wordt gespeeld. Onder het motto ’meedoen is belangrijker dan winnen’ zetten de tieners hun beste beentje weer voor bij de opdrachten, die zowel binnen als buiten uitgevoerd gaan worden. Dus ben je tussen pakweg 12 en 15 jaar, en heb je zin in een goed begin van je weekend? Dan ben je vrijdagavond vanaf half acht welkom op de beneden etage van het Jeugdhuis aan de Voorstraat.

Puzzel In deze mengelmoes van letters zijn al de onderstaande woorden verstopt. Ze zijn te lezen van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar beneden of omgekeerd of schuin. Streep alle woorden door. De resterende letters vormen de oplossing van deze puzzel.

Stuur uw oplossing voor dinsdag 15 oktober naar de redactie van De Katwijksche Post, postbus 3066, 2220 CB Katwijk, of per e-mail naar redactie@katwijkschepost.nl. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden.

Carthago.

Zaterdag 19 oktober

Full Metal Fest in Scum In het Katwijkse jongerencentrum Scum treden zaterdag 19 oktober vier Katwijkse metalbands op: Blackout, Incease, Detonator en Carthago.

Detonator staat voor de laatste keer het podium. Na Full Metal Fest gaan de bandleden ieder hun eigen weg in de muziek. De geschiedenis van Detonator gaat terug naar het voorjaar van 1998, als gitarist Alex Schaap en drummer Darko Lalic hun krachten bundelen na al eerder te hebben samengespeeld in een andere band. Na wat uitstapjes in verschillende (cover)bands maakte een deel van de bandleden eind 2011 een doorstart. Vanavond voor het laatst te zien.

De winnaar van de puzzel van vorige week is:

De naam ontmoetingsdag is des te meer op zijn plaats, omdat we deze viering al een aantal jaren laten plaatsvinden in de Ontmoetingskerk te Katwijk. Deze keer op 28 september van 14.00 tot 17.00 uur. De ruim 120 gasten werden door zo’n 20 vrijwilligers welkom geheten met een lekker kopje koffie en een koekje. Na de opening door voorzitter Aafke Ravensbergen was er een viering met als motto ’Samen staan we sterk’ met medewerking van Miep van der Woude en Martin van der Linden als voorgangers en H. v. d. Anker als organist.

en een smaakvol

Na Blackout betreedt Incease het podium, een vijfkoppige melodische hardrock/metalband, opgericht in 2004. Met eigen nummers heeft de band al menig podium onder hun voeten gehad, met als hoogtepunten de Amsterdamse concertzalen Paradiso en de Melkweg, met de Bodog Battle of the Bands. Met de finale in Kopenhagen heeft Incease één interlands op haar naam. De muziek kenmerkt zich door brute metalriffs, rauwe zang en beukende drumpartijen. Toegankelijke metal met zang, die cleaner is dan je misschien verwacht.

2008

Restaurant Grand Cafe Sunset BLVD, Boulevard 69, Katwijk.

Rond 17.00 uur werden alle gasten weer opgehaald door vrienden c.q. familie c.q. taxi’s. Het was in alle opzichten een geslaagde middag voor onze gasten.

Afsluiter van de avond is Carthago een gothic en progressieve metalband uit Katwijk, opgericht in juli 1994. De muziek werd door de jaren steeds meer spirituel en gothic gecombineerd met progressieve rock. Carthago  was  onder andere supGeopend woensdag t/m zondag port-act bij  ’Fates Warning’, ’Omen’ en ’Vicious Rumors’ en stond de In de morgen hadden niet alleen de 12.00-24.00 band op het progressieve metalfes- koster van de kerk en bestuurs(maandag en dinsdag gesloten) tival ’de Headway Festival’.  Na een leden de middag voorbereid, maar paar rustige jaren Carthago Middags is nu ook het ’Zeemanskoor overal’ had bezig met het‘sopnemen van een hard gewerkt om alle instrument? volledig album. dineren en - en dat waren er nogal wat - goed Lunch, diner & high tea vanaf op te stellen voor een geweldig Entree is €5,- . Zaal open om 20.30 mooi optreden. Het optreden van 12.0021.00 kuntuur. u al van onze woensdag trad t/m gratis zondag uur; aanvang dit Zeemanskoor was geheel gratisGeopend Het Zeemanskoor op. dinerkaart genieten. 12.00-24.00 (maandag en dinsdag gesloten)

SOFA 4 letters 3 letters TEIL BANK BAD WIEG BLAD BAK ZEEF BLIK BED ZEIL BORD DEK DOOS HOR 5 letters HOES KOP BEZEM KAST MAT DIVAN KLOK PAN Geopend maandag t/m zondag EMMER KRUK POT LAMP 10.00-24.00KAARS OVEN d KLEED KNAAP POEF Altij

Gezellige en sfeervolle en een smaakvol

LEPEL LOPER MIXER PLAID SLOOF SLOOP SPREI STOEL TAFEL TAPIJT VEGER

6 letters BUREAU DEKBED DROGER KUSSEN WISSER

20

7 letters PRINTER SERVIES VITRAGE WASMAND

! gezellig

10 letters dags id M ‘s STRIJKPLANK WASMACHINE dineren ?

9 letters TELEVISIE VRIESKIST IJSMACHINE

8 letters FOTOLIJST LADEKAST THEEDOEK VAATDOEK

11 letters

Lunch, diner &BEELDSCHERM high tea vanaf 12.00 kunt u al van onze dinerkaart genieten.

Geopend maandagDeze t/m zondag puzzel 10.00-24.00

is mede mogelijk gemaakt door: r

Lekke k! makkelij

Vooys, keurslager

Vertrouwde lunch & dinergerechten (in sfeervolle ambiance) en natuurlijk voor een gezellig drankje...

Pasta, Tapas, Pannenkoek, Koninginneweg 59, Katwijk Vis Tel. en071 Vlees. 4013200 Geopend maandag t/m zondag Fax 071ook 4018947 Maar natuurlijk voor een 10.00-24.00 www.vooys.keurslager.nl kopje koffie of thee!

Altijd ! gezellig

Geop Hoornesplein 129 - 2221 BE Katwijk (T) 071 40 817 07 Boulevard 67 2225 AE Katwijk

Vertrouwde lunch & dinergerechten (in sfeervolle ambiance) Boulevard 68 |voor T (071) 00 09 en natuurlijk een401 gezellig www.friendskatwijk.nl drankje...

Pas

telefoon (071) 40 77 147 info@eeterijdeburen.nl

www.eeterijdeburen.nl Maa Verkrijgbaar bij:

Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Boulevard 67 T (071) 407 71 47 www.thelounge.biz

Boulevard 68 Verkrijgbaar bij: T (071) 401 00 09 www.friendskatwijk.nl Boulevard 69 | T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Mevrouw L. van Rijn, Katwijk De waardebon van € 20,- werd beschikbaar gesteld door:

vanwege het 10-jarig jubileum van dit koor op 23 april. Alle gasten genoten met grote teugen en er werd zelfs de polonaise gelopen door een aantal vrijwilligers met daartussen nog een aardig aantal gasten die nog goed tot zeer goed ter been waren. Zelfs gasten met een rollator of andere ondersteuningen om te lopen deden mee.

Uiteraard is door de Zonnebloem, afdeling Katwijk-Valkenburg weer de ontmoetingsmiddag georganiseerd. Vroeger heette deze dag ziekendag, maar dat vonden wij een te negatieve titel.

Gezellige en sfeervolle dagen

Blackout zal als eerste het podium opgaan. Deze jonge band is een heavy/speed/thrashmetal band, eind 2011 opgericht door Roberto Propoli en Hans Vink. Blackout schrijft eigen nummers.

Onder de goede inzenders wordt een waardebon verloot van € 20,- deze week beschikbaar gesteld door: Keurslagerij Vooys, Koninginneweg 59, Katwijk.

Zonnebloem ontmoetingsdag

Foto: pr

De ledenavond van Passage Katwijk Centrum wordt op gehouden woensdag 16 oktober. De Katwijks Noordwijkse kunstenaar Daniël Tavenier heeft een zevenluik gemaakt van de St Jeroenskerk in Noordwijk. Jeroen was een Ierse zendeling die hier het evangelie kwam brengen. Hij komt ons deze avond hier over vertellen. Aanvang 19.30 uur in de zaal van de Vredeskerk. Er is die avond een verloting en collecte voor Lief en Leed. U kunt zich dan ook opgeven voor de ochtend op 7 november in Den Haag, kosten €10.00, die avond te voldoen.

Onder het genot van een heerlijk glas bockbier, en de vertrouwde beenham, zullen nummers als I feel fine, Love me do, en wereldhits Foto: pr

Passage Katwijk Centrum

als Cant by me love en natuurlijk Get back oude tijden doen herleven. Om heerlijk mee te kunnen zingen zal op een scherm de tekst van de liedjes geprojecteerd worden. Kaarten a € 3,00 zijn te koop via info@muziekcentrumthebox.nl, en aan de deur ( a € 3,50 ) Zaal open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. The Box is te vinden aan de Valkenburgseweg 50a in Katwijk.

Vijftig jaar geleden waren de Beatles live in de Bollenstreek voor hun 1e optreden in Nederland.Vrijdag avond 11 oktober zullen The lovin’ Art & The Netz Connection ze laten herleven bij ’Bockbier Beatles en Beenham’ live @ muziekcentrum The Box.

Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Badstraat 7

Badstraat 7 Tel. 071 - 4014617 Tel. 071 - 4014617 Katwijk aan Zee Badstraat 7 Tel. 071 - 4014617

Boulevard 67 T (071) 407 71 47 Badstraat 13 • Katwijk • Tel. 071-401 33 69 www.thelounge.biz Taatedam 4 • Katwijk • Tel. 071-3318133 w Info@pluimgraaffonline.nl

www.pluimgraaffonline.nl


rijnsburg / valkenburg

DE KATWIJKSCHE POST

Valkenburg - De bezwaarmaker tegen de voorgenomen handhaving door de gemeente tegen de steigers in het wijkje Joghtlust, heeft na de hoorzitting van de Bezwaarcommissie twee weken geleden zijn protest weer ingetrokken. De gemeente wil niet dat er steigers en boten worden geplaatst in de watergang, maar de naamloze sloot blijkt niet te zijn aangewezen als openbaar water in het plaatselijke ligplaatsenbeleid. Daarmee is het verbod op aan- en afmeren naar de mening van de bezwaarmaker niet te handhaven, omdat het volgens het nu geldende ligplaatsenbeleid is toegestaan. Hij trok onlangs zijn bezwaar weer in. De gemeente is van plan het ligplaatsenbeleid te herzien. Nico Kuyt

Open Tafel voor 65-plussers Valkenburg - In de Rijnweide wordt donderdag 17 oktober voor de laatste keer de Open Tafel georganiseerd. De Open Tafel wordt in november verplaatst naar De Terp. Elke derde donderdag van de maand wordt er een Open Tafel georganiseerd in Valkenburg waar iedereen, ouder dan 65 jaar, aan deel kan nemen. De Open Tafel is bedoeld voor mensen, die het gezellig vinden met anderen de warme maaltijd te gebruiken en eens een keer geen zin of tijd hebben om zelf te koken. De zaal is open vanaf 11.30 uur. Gebruik maaltijd van 12.00 tot 14.00 uur. Voor de Open Tafel in de glazen zaal in Rijnweide, op 17 oktober, kunt u zich nog opge-ven tot 10 oktober bij mevrouw L. Visscher, 071 4013715. Voor deelname aan de Open Tafel in De Terp op donderdag, 21 oktober, kunt u zich ook bij L. Visscher opgeven, tot 13 november. De kosten bedragen €5 en dient u bij opgave te voldoen. De maaltijd bestaat uit een hoofd- en nagerecht. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Rubriek Oud Valkenburger Martin de Boer publiceerde drie jaar geleden een naslagwerk met de titel ’Vreemde vogels op Valkenburg’. In de titel staat het woord vogel voor de vliegtuigen en helikopters die het vliegveld ook aandeden. In deze serie heeft het woord vogel betrekking op een of meerdere personen. Zie http://nl-nl.facebook.com/ pages/Vreemde-Vogels-opValkeburg/209349665800345 voor eerder gepubliceerde columns. Reacties: martin_falcon@ hotmail.com.

19

Ds. Henk van der Laan

Nieuwe predikant Hervormde Gemeente Valkenburg De Hervormde Gemeente van Valkenburg heeft na 9 maanden weer een nieuwe predikant op de kansel. Op zondag 29 september werd ds. H.E.J. van der Laan bevestigd door ds. C.H. Wesdorp uit Zoetermeer met de tekst uit Efeze 3:13 met als thema: ’Houd goede moed’. De intrede preek van ds. Van der Laan ging over Efeze 3: 17 waar staat: ’opdat Christus door het geloof in uw harten woning make’. Een zondag waar zij met dankbaarheid op terugzien en waarbij velen, waaronder burgemeester Jos Wienen, de heer Wijnands van de classes en consulent dominee Smit aanwezig konden zijn. ’ Bemoedigd en gesterkt hopen wij de komende jaren vruchtbaar te werken in de kerk en tot zegen te zijn’, aldus ds. Van der Laan, die met zijn gezin intrek heeft genomen op Torenvalk 27 in Valkenburg. Aty de Vries

Foto: Aty de Vries

Bezwaar steigers Joghtlust ingetrokken

donderdag 10 oktober 2013

De Terp nieuw onderkomen Ingezonden Openbaar vervoer Frederiksoord ouderenactiviteiten Swok Valkenburg - Na heel wat gezellige jaren met activiteiten van Stichting Welzijn Ouderen krv (Swok) in Rijnweide komt daar, met ingang van 1 november, een einde aan. Een gedeelte van de activiteiten gaat verder in buurtcentrum De Terp. Door het komende vertrek van Marente uit Rijnweide moeten ook de activiteiten van Swok verplaatst worden. Na 1 november kunnen alle mensen voor hun activiteiten terecht in Buurtcentrum De Terp. De mensen die van kaarten houden zijn elke dinsdagmiddag welkom in het sportcafé, van 14.00-16.30 uur. Elke dinsdagmiddag van 13.00– 15.00 uur is er ook spreekuur en kunt u belbusboekjes kopen.

Sportcafé

In het sportcafé kan er bingo worden gespeeld, maar op welke woensdagen is nog niet bekend. Stichting Welzijn Ouderen krv wil

bevorderen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven deelnemen aan de samenleving. Dit doel wordt onder andere verwezenlijkt door het aanbieden van diverse activiteiten gericht op het welzijn van senioren. Welke activiteiten er dus nog meer op de woensdagen worden gehoude, moet nog bekeken worden. De Open Tafel kan terecht op de derde donderdag van elke maand. Meer Bewegen voor ouderen (MBvO) op woensdag van 09.3010.30 uur en Koersbal op vrijdagen van 14.00-16.30 uur hebben de ruimte in de grote zaal, waar ook Line Dance op vrijdag van 09.45– 11.45 uur en TaiChi op dinsdag van 14.00–15.00 uur en donderdag van 10.00–11.00 uur. Heeft u als senior weinig contacten in de buurt en wilt u nieuwe contacten aangaan en/of deelnemen aan verschillende activiteiten, dan bent u van harte welkom in De Terp. Informatie: 071 4016347 of m.blom@ swok.nl.

Enkele weken geleden is onze dochter gestart op een school voor voortgezet onderwijs op 19 km van haar ouderlijk huis, dat zij gebruik moet maken van het openbaar vervoer. Met verbazing merk ik, dat de bushalte Frederiksoord, bedoeld om openbaar vervoer en fietsgebruik te stimuleren, blijkbaar niet berekend is op terugkerende reizigers en daardoor behoorlijk gevaarlijk is. Gebruikers van het openbaar vervoer kunnen bij deze halte aan de Fredriksoordzijde gebruik maken van fietsparkeer plekken. Op de fiets, omdat het aantal bushaltes in ons dorp de laatste jaren (dus niet alleen na de komst van andere busvervoermaatschappijen) verminderd is. Bij een heenreis hoort ook een terug reis, en wanneer je uitstapt aan de kant van het accountantskantoor, dien je (teneinde zo veilig mogelijk aan de overkant te komen) terug te lopen richting het centrum; de rotonde bij Veiling Flora driekwart over te steken, en vervolgens de Floralaan oversteken, om uiteindelijk weer bij je fiets te kunnen komen. Natuurlijk neemt

het gros van de reizigers de kortste weg en steken zij dwars over de drukke Rijnsburgerweg..!!! Zou het niet veel veiliger zijn, ook voor het auto- en vrachtverkeer, om op die plek een voetgangers oversteek plaats/zebrapad te creëren? Het voordeel zou tweeledig zijn; het verkeer dient af te remmen voor de rotonde, wat eigenlijk alleen maar veiliger zou werken want de rotonde zelf is al zeer onoverzichtelijk, onduidelijk en daardoor, ook voor fietsers, onveilig. Als het auto- en vrachtverkeer zijn snelheid zou moeten minderen omdat ze een zebrapad naderen, wordt de rotonde zelf ook veiliger, en zijn de voetgangers in de gelegenheid om op een wat veiligere manier over te kunnen steken wanneer zij uit de bus stappen, en weer op hun fiets willen stappen. Bestuurders van Katwijk, en in het bijzonder wethouder van Verkeer en Veiligheid Thijs Udo: ik hoop dat u hier iets mee zult gaan doen! Fam. Van Vliet bezorgde inwoner

Vreemde vogels op Valkenburg Demonstranten

W

oonachtig zijn in een democratische rechtstaat heeft zo zijn voordelen. Zo mag je als je ergens voor of tegen bent dit uiten door te demonstreren. De kans dat geüniformeerde ordebewaarders in Nederland met de lange lat op demonstranten inhakken is miniem. Zolang ze zich houden aan de spelregels die voortvloeien uit artikel 9 van de Grondwet; het recht tot betoging, is er geen vuiltje aan de lucht. Het vliegkamp heeft verschillende keren in het middelpunt van de belangstelling gestaan tijdens demonstraties. In 1978 komt het Interkerkelijk Vredesberaad tot de ontdekking dat op Valkenburg gestationeerde Neptune vliegtuigen een atoomtaak hebben. Met veel bombarie en tromgeroffel wordt dit nieuws via de media gecommuniceerd. In samenwerking

met de activistenclub Stop de Neutronenbom weet men op zaterdag 30 september vijftienhonderd sympathisanten op te trommelen. Het merendeel komt op de fiets en trotseert hierbij de storm en regen. De commandant van het vliegkamp neemt aan het eind van de manifestatie een petitie van de demonstranten in ontvangst. De harde kern van Stop de Neutronenbom weet nog geen vier jaar later, op zaterdag 3 juli 1982, nogmaals zo’n vijftienhonderd medestrijders te mobiliseren. Met een demonstratieve fietstocht rond Leiden willen de actievoerders kracht bij zetten aan hun stelling dat het vliegkamp, met de toekomstige plaatsing van Orion patrouillevliegtuigen, geen atoomtaak mag krijgen. Aan de kant van Wassenaar wordt in september 1982 een vrouwen-

vredeskamp ingericht. Twee weken bivakkeren de dames behorende tot de Actiegroep Vrouwen Vredeskamp vrij en blij in de natuur. Op 2 oktober komt het tot een climax. Gesteund door een honderdtal voornamelijk in tuinbroeken geklede aanhangers wordt bij de hoofdpoort een Vredesboom aan de (wacht)commandant overhandigd. Met een gezellig eindfeest rond het kampvuur wordt die avond het kampeeruitje afgesloten. De volgende dag wordt het kampement opgebroken en komt ook aan dit protest een vredig einde. Precies 44 jaar na de eerste Amerikaanse kernproef, 16 juli 1945 om 05:30 uur, knippen acht activisten van de Ploegscharenbeweging een gat in het hek rond het vliegkamp. Gewapend met een pikhouweel marcheren ze richting een Orion. Hun doel is om de banden van het vliegtuig lek te steken. Het Marine Bewakings Korps is zoals altijd op

haar qui-vive en weet de boosdoeners voor ze enige schade kunnen aanrichten in hun kraag te vatten. Geïnspireerd door de geitenwollen sokken clubjes uit het verleden wordt op zaterdag 13 september 2003 een ultieme poging gedaan om het vliegkamp van de ondergang te redden. Duizenden fietsers, gestoken in een zomers rood outfitje, fietsen onder een heerlijk zonnetje rond het vliegkamp. Het rechtse kabinet heeft geen boodschap aan de gesymboliseerde rode streep en zet haar bezuinigingsdrift op defensie voort. In december 2006 wordt de vlag op het vliegkamp voor het laatst gestreken en is het einde oefening. Conclusie; geen enkele demonstratie heeft iets opgeleverd.


Wij zoeken voor onze Keurslagerij een

Leerling slager Wij zijn een erkend leerbedrijf, vol ambachtelijk, met eigen worstmakerij. We staan bekend om vers vleesspecialiteiten, vleeswaren, salades, grillproducten en barbecuespecialiteiten. Alles wordt ambachtelijk geproduceerd waardoor je met alle facetten van het slagersbedrijf te maken krijgt. Vlees bewerken, maaltijden maken, vleeswaren maken, worstproductie het behoort allemaal tot de werkzaamheden. Heb je interesse? Kom eens langs of bel even op en maak een afspraak met Jan Hoek

Vooys, keurslager . verstand van lekker eten

.

Koninginneweg 59, 2225 HJ Katwijk ZH, tel. 071-4013200, www.vooys.keurslager.nl

Zoekt:

Chauffeur/ Verkoper profiel - In het bezit van rijbewijs C,E, en chauffeursdiploma - Positieve Instelling - Tussen 20 en 35 jaar Tevens zoeken wij Iemand tussen de 18-21 jaar in bezit van rijbewijs B voor 1 rit per week naar Frankrijk. Donderdag en vrijdag op de veiling.

InValChauffeurs

Heeft u thuis oude munten, penningen of bankbiljetten liggen en u wilt de waarde ervan weten ? Dan biedt "munttaxatie.nl" bestaande uit drie beroepsnumismaten u vrijblijvend de gelegenheid hiertoe ! Samen hebben zij meer dan 100 jaar kennis en ervaring.

Komend weekend organiseert "munttaxatie.nl" een aantal taxatiedagen bij u in de buurt. U wordt kosteloos geïnformeerd wat uw munten, penningen en bankbiljetten aan de hand van de huidige marktsituatie kunnen opbrengen. U kunt meteen verkopen of inbrengen ter veiling.

Aalsmeer

zaterdag 12 oktober 2013, 13.00-17.00 uur Zalencentrum ’t Baken, Sportlaan 86

Amsterdam

zondag 13 oktober 2013, 13.00-17.00 uur Memphis Hotel, De Lairessestraat 87

Hillegom

maandag 14 oktober 2013, 13.00-17.00 uur Hotel Flora, Hoofdstraat 55

Karel de Geus Muntveilingen B.V. Veldhoven Romunt B.V. Numismatiek Roermond Mevius Numisbooks Int. B.V. Vriezenveen zie voor verdere informatie

040-2123455 0475-316010 0546-561322

Lijkt u dit wat neem dan contact op met: Raymond Burley 06-51668169 Annemiek Burley 06-12150077 Anna Fleurs Veldzicht 1 2235 DZ Valkenburg Zh Info@annafleurs.nl

TANDTECHNIEK t Ik werk samen me , darts tan rde tee ac ntr co ge Zorg & Zekerheid.

DE VRIES Korte Vaart 11 2231 GE Rijnsburg Tel. 4020695

Voor het perfecte kunstgebit én de beste service.

Ik sta op voor mijn moeder Els En wat doe jij? Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie


lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

Wit, rood, bruin of zwart een straatkind sluiten we in ons hart. Woord en Daad Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg houdt weer haar jaarlijkse huis-aan-huiscollecte. Zoals u de van Woord en Daad gewend bent, wordtt de opbrengst opnieuw besteed aan het wereldwijde straatkinderenprobleem. Kinderen zonder huis, gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar. Ze zwerven op straat, jagen zwerfhonden bij de vuilnisbakken weg in de hoop er zelf nog wat voedsel te vinden. Een vreselijk beeld , zeker als je bedenkt dat het niet gaat om enkele kinderen. Alleen al in India leven een miljoen van deze straatkinderen. U kunt ook meewerken om uw liefde te laten voelen aan deze kinderen door een gift te geven aan de collectanten van Woord en Daad, die in de week van 14 tot 19 oktober bij u langskomen. Een straatkind dat u niet kent zal u dankbaar zijn.

NVBS-avond over spoorwegen in Argentinië Nederland heeft een Argentijnse koningin, maar er zijn meer banden met het Zuid-Amerikaanse land. Zo leverde Werkspoor in de jaren ’50 grote hoeveelheden locomotieven en rijtuigen aan Argentinië. Voor afdeling Rijnland van tram- en treinvriendenclub NVBS is dat aanleiding om op woensdag 16 oktober een avond over de spoorwegen in dit land te organiseren. NS-machinist en spoorwegfotograaf Vasco de Cocq brengt het railverkeer in Argentinië in beeld. Hierbij zijn ook beelden te zien uit Bolivia, waar sinds kort tweedehands Nederlandse dieseltreinen rijden. De voor iedereen toegankelijke NVBS-avond wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97 in Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Bijdrage in de kosten is 2,50 euro voor NVBS-leden en 3,50 euro voor niet-leden.

Gezondheidscentrum Zeehos opent deuren In Katwijk-zuid is een nieuw, groot en modern multifunctioneel gezondheidscentrum geopend: Het Zeehos! Of u nu via het ’oude bloedprikpunt op het Zeehos’ aan komt rijden, komt fietsen via de Drieplassenweg of lopend door de Schuitegatstraat; aan de horizon verschijnt een indrukwekkend, zandstenen gebouw met een mooi kopergroen dak. Dit gezondheidscentrum op het oude Zeehosterein heeft uitzicht op de zee en duinen; een plek in Katwijk waar u alle zorg kunt vinden die u nodig heeft. Het gezondheidscentrum, met parkeergarage in de kelder telt twee verdiepingen. De fysiotherapeuten van PMC Katwijk Rijnsburg bevinden zich samen met oefentherapie Cesar Katwijk, de Katwijkse apotheek en Medial bloedprikpunt op de begane grond van dit centrum. KOK Kinderopvang Katwijk bevindt zich ook op de begane grond met haar eigen ingang bij het speeltuintje in de tuin van het Zeehosplein. Op de eerste verdieping kunt u terecht bij Logopedie Katwijk, Voedingsadviesbureau De Winter, Podotherapie De Blouw, Via Maris psychologen en natuurlijk de huisartsenpraktijken van dokter Brameijer, dokter Ten Hove, dokter Kingma en dokter Lodder. Het Zeehos beschikt ook over een restaurant en eigen winkel, die gerund wordt door de bewoners van Het Raamwerk. Het Raamwerk heeft binnen het centrum de beschikking over woningen voor hun cliënten en uitgebreide ruimte voor de dagbesteding van hun bewoners. Er is in dit centrum dus

sprake van omgekeerde integratie. Bij het ontwikkelen van dit plan is men niet over een nacht ijs gegaan. Frank Hoozemans van PMC Katwijk heeft samen met de toenmalige directeur Van Cortenberge van Het Raamwerk in 1999 de eerste gesprekken gevoerd over het ontwikkelen van een groot gezondheidscentrum op het Zeehosterrein. Steeds meer disciplines hebben

Het bezwaar van een bewoonster van de Zanderij tegen de evenementenvergunning voor het organiseren van het Najaarsfeest in Katwijk aan den Rijn loopt inmiddels al jaren. Vorige week was er opnieuw een hoorzitting voor de Onafhankelijke Commissie voor Bezwaar- en Beroepsschriften.

Concert Mission Grace in Vredeskerk

De liedjes van Mission Grace onderstrepen de centrale rol die Israël steeds in de geschiedenis heeft gespeeld en hoe God van Zijn volk is blijven houden en het diverse keren heeft gered uit grote nood. Boven alles klinkt hoe de Here Jezus verlossing en eeuwig leven biedt aan iedereen die in Hem gelooft. Op deze avond zijn de albums van Mission Grace voor een gereduceerd bedrag te koop, en de opbrengst gaat naar zendingsprojecten. De collecte is voor stichting Help ons Helpen.

zich door de jaren heen aangesloten, wat in 2006 heeft geleid tot het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende disciplines en Het Raamwerk voor het ontwikkelen van het gezondheidscentrum ’Zeehos’. De eerste paal werd in december 2011 geslagen en afgelopen week heeft het centrum zijn eerste cliënten mogen ontvangen.

Over een paar weken zijn alle disciplines er gevestigd. Dit heugelijke feit gaat niet zonder toeters of bellen voorbij. Begin 2014 wordt het gebouw feestelijk geopend, gevolgd door een open dag. Maar u bent natuurlijk ook voor die tijd al welkom om een kijkje te komen nemen in het nieuwe gezondheidscentrum aan de kust.

Bezwaar tegen Najaarsfeest lost maar niet op

De avond van 16 oktober is een van de tien avonden die NVBS Rijnland dit seizoen organiseert. Meer informatie op www.nvbs.com.

Door Nico Kuyt Foto: pr

Mission Grace geeft m.m.v. Mare Canto op zaterdag 12 oktober een concert, met o.a. liedjes van hun nieuwe album ’Nefesh’. Locatie: Vredeskerk in Katwijk aan Zee, aanvang om 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Presentatie is in handen van EO presentatrice Simone Hopman.

21

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Collecteweek Woord en Daad

donderdag 10 oktober 2013

In Duinroos-locatie Otto Baron

Tweede Bibliotheek op school De Kinderboekenweek is een uitstekende gelegenheid om een nieuwe Bibliotheek op school te openen. Dat gebeurde afgelopen vrijdag in de Duinroos, locatie Otto Baron. Nadat de kinderen lekker in beweging waren geweest onder leiding van Come4Sports werd in estafetteloop per groep de boeken naar de biebkasten gedragen. Met het opentrekken van de strik tussen twee boekenkasten door de jongste en de oudste leerling van

de school was de schoolbibliotheek officieel geopend. In het nieuwe concept De Bibliotheek op school werken school en bibliotheek aan een gemeenschappelijk doel: kinderen stimuleren om meer te lezen, op school, maar ook thuis. In de loop van het schooljaar 20132014 worden ook in de Opleidingsschool en De Duinroos, locatie Zanderij schoolbibliotheken nieuwe stijl geopend.

Sinds 2009 lopen er klachten over met name geluidsoverlast, de tijden van het feest en achtergelaten rommel. De bewoonster in de hoogbouw geniet duidelijk niet van de muziekfeesten de Oranjebrink en Oranjerock naast haar woning. Er zijn volgens haar veel betere plekken voor het feest te bedenken. Er volgde een bezwaar- en rechtsgang, een gesprek met de burgemeester en diverse telefoontjes met gemeente en politie. En nu dan opnieuw een bezwaar. Ze wil dat er gehandhaafd wordt en probeerde dit jaar vooraf aan het feest de tijden te achterhalen wanneer het geluid uit moet zijn, tot hoe laat het laatste drankje gedronken kan worden, op welk tijdstip de tent dicht moet zijn en de laatste gast vertrokken, maar kreeg ondanks hardnekkige navraag die helderheid niet.

Gehandhaafd

Volgens de gemeente is er dit jaar strak gehandhaafd tijdens het feest. Via een elektronisch systeem zijn de geluidsniveaus op enkele plekken en op afstand afgelezen. Ook zijn de tijden in acht genomen. Maar de rotzooi op het terrein, dat zal opgenomen moeten worden met organisator Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn. Er is door de gemeente dit jaar gekeken naar alternatieve locaties voor het evenement. Er zijn een aantal in een quickscan naast elkaar gelegd, maar het huidige terrein kwam als beste uit de bus. Hoe bezwaarmaakster de tijden moet achterhalen, bleek nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn, constateerde de commissie en gaf de suggestie mee de tijden op te nemen in de vergunning. Ook verwonderde de commissie zich ook over het meenemen in dezelfde vergunning van de openlucht kerkdienst. Een traditioneel volksfeest mag acht dagen duren, maar met de kerkdienst erbij worden het er negen. Hoe de commissie dit beoordeelt, zal over enkele weken blijken, als zij een advies aan het college van burgemeester en wethouders geeft hoe om te gaan met het bezwaar.


WWW.A WW

ccasions U

RENAULT GRAND SCENIC 130pk Celsium 7-p navi oktober 2010 37.247 km Navigatie RENAULT GRAND SCENIC ECC 130pk Celsium 7-p navi € 21.950 oktober 2010

BMW X3 3.0 High Executive Automaat januari 2007 106.123 km Navigatie BMW X3 3.0 Leer High Executive Automaat € 30.750 januari 2007

79.600 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 11.500 februari 2009 49.750 km Lichtm. velgen NISSAN QASHQAI ECC 1.6 16v Visia € 18.600 februari 2009

50.120 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Leer 2.7i V6 Automaat € 18.950 april 2007 109.664 km Navigatie HYUNDAI TUCSON Lichtm. 2.7i V6velgen Automaat € 14.950 april 2007

37.247 km Navigatie SAAB ECC 1.9T Business Line € 21.950 september 2006 79.600 km Lichtm. SAAB velgen ECC 1.9T Business Line september 2006 € 11.500

49.750 km Lichtm. velgen ECC

Autocentrum van Egmond

Climatronic, VW Radio Parkeersensoren, 16” Velgen

NU: € 8.950,Kijk voor al onze auto’s op:

Merk/Model/Uitvoering Opel Adam Slam 1.4 Start/Stop 74KW Opel Astra-J 1.4T 140PK Sport Opel Meriva-B Z1.6XE Met Optiek Opel Zafira 1.6 16V Fiat 500 1.4/16V Sport Ford KA 1.3I 44KW Airco Nissan Primera 1.8 5 drs. Opel Agila-A 1.2/16V Flexx-Cool Opel Agila-A 1.2/16V Opel Astra-G- 1.8I/1.6V Coupe Airco Opel Zafira-A 1.8/16V EleganceAirco Porsche 911 3.3 Turbo Coupe U9 Peugeot 107 Sublime Renault Megane Scenic 1.4/16V Renault Twingo 1.2 16V Collection Suzuki Alto 1.0/12V Excl. Airco 5 drs. Volkswagen Caddy 51 Kw 2,0 SDI Motors Kawasaki ZX10R Kawasaki ZX6R Kawasaki ZX6R

Een greep uit ons aanbod:

2008 2012 2005 2003 2007 2003 2011 2007 2003 2008 2006 2005 2005 2001 2001

€ € € € € € € € € € € € € € €

20.750,11.450,8.950,8.950,8.950,5.950,12.950,7.500,4.950,5.950,5.950,4.950,4.950,2.500,2.950,-

Wist u dat u bij voor elk merk terecht kunt voor onderhoud ?

Gespecialiseerd in Renault - Dacia - Nissan

Kleurcode Geel Blauw Zwart met. Blauw met. Zwart met. Blauw Zilver met. Grijs met. Zwart Blauw met. Zilver Blauw Zwart Bruin Zilver Rose Groen

B.jr. 2013 2011 2012 2000 2008 2005 2004 2006 2002 2002 2001 1991 2009 2002 2011 2009 2008

Kilometer Prijs 1.000 19.950,00 12.350 20.950,00 8.215 24.950,00 122.509 3.250,00 50.292 8.950,00 53.943 3.750,00 48.000 4.950,00 27.704 4.950,00 63.000 3.750,00 34.204 5.950,00 156.330 3.950,00 148.296 Op aanvraag 33.828 6.950,00 122.915 3.450,00 33.849 7.750,00 62.158 6.750,00 152.382 6.950,00

Groen-zwart Blauw met. Zwart met.

2009 2008 2009

1500 1000 8000

7.950,00 5.950,00 6.950,00

Mercedes C280 Avantgarde Automaat - Navigatie - Leer

Bouwjaar 2007 Km.stand 85.000 km

€ 21.950,-

Fiat 500 1.2 , kleur: wit met., bjr.: 2011, 8.145 km

voor

10.950,-

Renault Clio 1.2 16V TCE Dynamique airco 5 drs. 2009 Renault Twingo 1.2 16V Autom. airco zwart 2009 Renault Twingo 1.2 16V Collection airco 2011 Renault Modus 1.4 16V Dyn. Aut. 4/2006 Renault Megane 1.6 16V Grand Tour Business 7/2007 Renault Megane 1.6 16V Parisiene Navi 2012 Renault Grand Scenic 1.6 16V Expression Navi 2010 Renault Scenic 2.0 16V Gas Business Line 10/2008 BMW X3 3.0 High Executive Navi 2007 Dacia Stepway 1.6 16V Laurente, 5.877 km 2012 Hyundai Santa Fe 2.7 V6 automaat leer 4/2007 Ford KA 1.3 Titanium Airco 2010 Ford Fiësta 5d Trend 82 PK 2010 Lexus IS 250 Business automaat 04/2006 Nissan Qashqai+2 2.0 Tekna Navi 2009 Peugeot 307SW 1.6 16V Pack airco 04/2007 Saab 9.3 1.8 Business 9/2006

€ 10.450 € 6.250 € 7.950 € 7.850 € 8.250 € 18.750 € 17.350 € 8.950 € 23.950 € 12.950 € 15.750 € 7.350 € 9.700 € 13.950 € 19.350 € 9.600 € 8.950

Al onze occasions op www.autoheemskerk.nl

Lange Vaart 34 Rijnsburg

www.acvanegmond.nl

€ 14.950

Occasions BMW X5 3.0 * vanaf € 4.950 iPod Touch High Executive Automaat V6 * vanaf € 9.950 iPad of 200 liter brandstof januari 2007 129.340 km Leer BMW X5 3.0 Navigatie High Executive Automaat V6 € 39.950 januari 2007 129.340 km Leer Navigatie € 39.950

Autobedrijf Heemskerk & ZN

VW-AUDI-SEAT- SKODA specialist

AUDI A6 3.2 FSI AUT. Full options VW HIGH UP 1.0 75 pk VW TOURAN 1.6 FSI, airco 5p. VW BEETLE CABRIO 2.0 Highline VW GOLF V Tour, luxe uitv. VW GOLF IV 1.6 16V, Automaat VW POLO BLUEMOTION 1.2 TDI VW POLO 1.4 16V Comfortline VW PASSAT 1.6 Comfortline PEUGEOT 107 1.0 Urban Move SEAT IBIZA 1.4 aut. Airco KIA CARENS 2.0 Excutive airco VW LUPO 1.4 16V VW LUPO 1.0 SMART COUPE Pulse

109.664 km Navigatie Lichtm. velgen

€ 18.600

Showroom: Langevaart 1a , Werkplaats: Noordeinde 12 Rijnsburg Tel. 071-4022911

VW JETTA 1.6 Automaat

106.123 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 30.750 juli 2007 50.120 km Navigatie HYUNDAI SANTA FE Leer 2.7i V6 Premium Automaat € 18.950 juli 2007

Renault Modus 1.4 16v Expr. Luxe 9/2006 7.950 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Megane 1.6 16v Coupe Dynamique 11/2000 5.400 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Renault Megane 1.6 16v 5d Dyn. Luxe 6/2003 5.250 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 Renault Megane 1.6 16v Grand Tour. Business 7/2007 9.950 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Renault Grand Scenic 130pk Celsium 7-p navi 10/2010 21.950 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Renault Scenic 1.6v RXT Airco Velgen 1/2000 4.500 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Renault Scenic 1.9 dti Expression Sport 1/2003 6.500 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Renault Scenic 2.0 16v Gas Business Line 10/2008 11.450 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Renault Espace Grand 2.0 16v Expression 7/2002 6.500 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Volkswagen Beetle 2.0 4/1999 4.950 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 5.250 Skoda Fabia 1.4 Comfort 11/2002 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950 Mitsubishi Space Star 1.6 Shogun 4/2005 7.750 Peugeot 307 SW 1.6 16v Pack 8/2006 10.450 Chrysler Voyager 2.4 Luxe Van 11/2007 Excl. BTW 9.450 Hyundai Tucson 2.7i V6 Automaat 4/2007 14.950

Tel. 071-4020365

Merk: Fiat 500 TwinAir 85 TwinAir Plus Fiat 500C TwinAir 85 SC Fiat Panda 1.2 Active Fiat Panda 12 Edizione Cool Fiat Punto EVO 1.3 Multijet 16V 85 Dynamic 3D Fiat Punto EVO 1.3 Multijet 16V 85 Dynamic 3D Fiat Punto 1.2 3D Dynamic Fiat Bravo 1.4 16V Edizione Prima 90 Fiat Sedici 1.6 16V 120 Emotion Nissan Pixo 1.0 Visia

info@autoheemskerk.nl

Prijs € 13.950,€ 15.900,€ 6.750,€ 6.400,€ 9.900,€ 14.950,€ 5.950,€ 7.950,€ 17.950,€ 6.490,-

Bjr. 2012 2013 2010 2009 2011 2012 2007 2007 2011 2010

Km. 4.406 5 16.577 33.865 63.723 24.406 83.800 107.269 7.069 41.103

Kl. Rood Grijs Grijs Blauw Wit Zwart Blauw Blauw Bruin Grijs

Fiat Bravo 1.4 16V T-Jet sport 150 2007, 64.317 km, Blauw

€ 9.950,-

Herenweg 94 - 2201 AL Noordwijk Tel: 071-3613342 - Mobiel: 06-53798937 Fax: 071-3647666 Email: info@autobedrijfhoogeveen.nl

AUTOBEDRIJF B. JOREN

HILLEGOM - ARNOUDSTRAAT 1 - TEL. 0252 - 41 48 39 www.autojoren.nl

Volvo S80

€ 11.995,- VolvoV50

170 pk automaat, spec. Sapphire uitvoering, 2005, 86.571 km Svala Auto Rietschans 70 2352 BB Leiderdorp T 071-5810950

€ 13.995,-

2.0 EDITION-2 Zwart leder, 2007, 103.408 km

Beide occasions leveren wij met 24 MAANDEN GARANTIE

www.svalaauto.nl

Svala Auto Arnoudstraat 3 2182 DZ Hillegom T 0252-410650


cultuur

DE KATWIJKSCHE POST

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

Bij De Kanarievogel

RTV Katwijk In gesprek… met politiechef Paul van Musscher

K&O workshop

Thuisadministratie K&O Katwijk organiseert woensdag 16 oktober een workshop thuisadministratie aan de Sluisweg 16 te Katwijk van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten: € 20. Hoe richt je jouw thuisadministratie zo in dat je je rekeningen, polissen, bankafschriften e.d. gemakkelijk kan opbergen en weer gemakkelijk kunt terugvinden? Zet samen met de docente de eerste stap naar een thuisadministratie op orde. n deze workshop reken je af met stapels ongeopende post, her en der verspreid liggende rekeningen en polissen en leer je wekelijks ’onderhoud’ toe te passen, zodat je na het volgen van deze workshop geen omkijken meer hebt naar je administratie. K&O kantoor: maandag tot en met vrijdag van 09.00-13.00 uur, 0714016400. www.kenokatwijk.nl

Foto: pr

Lezing over vogelwereld

In deze uitzending van In Gesprek met praat Dick Oudwater met Paul van Musscher. Hij is waarnemend politiechef/Hfd. Operatie van de regionale eenheid Den-Haag van de Nationale Politie. Sinds 1 januari 2013 is politie Hollands Midden, waar gemeente Katwijk deel van uitmaakt, opgegaan met politie Haaglanden in de Politieregio Haaglanden. Deze politieregio is dan weer onderverdeeld in wijkteams. Van Musscher staat aan het hoofd van deze regio met als centrale standplaats Den Haag. In dit

gesprek wordt ingegaan op de overgang naar de Nationale Politie, maar natuurlijk wordt vooral gesproken over het lokale politiewerk, zoals: wat merken wij als inwoners van deze nieuwe opzet. Ook de wijkagent komt aan bod evenals de burgerparticipatie. Een interessant gesprek over veiligheid in onze gemeente. In Gesprek met… is te zien vanaf maandag 14 oktober tot en met zaterdag 19 oktober na het nieuws van 10.00 uur en 20.30 uur via RTV Katwijk.

Kinderboekenweekfeestje in bibliotheek Het jaarlijkse kinderboekenweekfeestje in de bieb, afgelopen zaterdag was het weer zover. Ondanks het warme herfstweer kwamen tientallen kids op dit partijtje af dat dit jaar in het teken stond van het thema: Over Sport en Spel. Aan de knutseltafel om een mooie medaille te maken, even bij schrijfster Els Rooijers en tekenaar Bert van der Meij langs om hun nieuwe en spannende kinderboek Alarmfase 3 te bekijken of naar de schminkhoek voor een versierd gezicht. Hoogtepunt was de voorstelling ’Madelief, een held in de sport’ van Jeugdtheater van Niks & van Alles. Een vrolijk verhaal van een heel sportief meisje en haar moeder en zo herkenbaar gespeeld werd dat het publiek vol-

op meedeed. “Je zou zo weer kind willen zijn”, verzuchtte een opa. De Kinderboekenweek duurt nog tot en met zaterdag 13 oktober. Kinderen die nu lid worden van de bibliotheek (tot 18 jaar gratis, er wordt een eenmalig inschrijfbedrag van € 2,50 gevraagd) krijgen het inspirerende boekje Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden cadeau. Hierin vertellen sporters, onder wie wereldkampioen Epke Zonderland, over hun favoriete boeken toen ze nog jong waren. Maar natuurlijk ook van alles over hun sportbeleving op die leeftijd en bovendien worden er tips gegeven hoe kinderen zelf een sport kunnen ontdekken die ze leuk vinden.

Els Rooijers schrijft voor typecursus GigaKids Sinds enige tijd gebruikt de typecursus GigaKids teksten van bekende kinderboekenschrijvers voor haar oefeningen. Dat is een enorm succes want de kinderen moeten doortypen om te weten hoe het verhaal verder gaat. GigaKids is er trots op dat ook de kinderboekenschrijver Els Rooijers uit Katwijk aan Zee heeft meegeschreven. Els is onder andere bekend van het spannende boek ’Roofoverval’ en het boek ’Pareltje

en de rapwedstrijd’. In dit grappige verhaal daagt de brutale Pareltje de rapper Ali B. uit. Els heeft voor GigaKids een superspannend verhaal geschreven dat nu in de type-oefeningen van de typecursus staat. De kinderen reageren dan ook heel enthousiast: ’Ik vond het verhaal van juf Engelbloed erg spannend. Het was een spannend en leuk verhaal.’ De hoop is dat kinderen het zó leuk vinden dat ze ook meer gaan lezen.

Foto: pr

Peter Spierenburg houdt vrijdag 11 oktober bij de vogelvereniging ’De Kanarievogel’ een lezing over de vogelwereld in onze regio. Samen met enige collega’s van de ’Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk’ heeft Spierenburg de vogelwereld van de Rijnmonding tot en met het duingebied van Noordwijkerhout onderzocht. Behalve een inventarisatie van de verscheidenheid aan vogels die leven in het gebied van het strand tot op de bollenvelden en weilanden van de zuidelijke Bollenstreek hebben ze ook gekeken naar ontwikkelingen in het vogelbestand in de afgelopen decennia. Een en ander heeft geresulteerd in een bijzonder fraai vorm gegeven boek getiteld ’Tussen tulpen en de zee’. Wil je meer weten over het vogelleven op het strand, in de duinen en op de geestgronden in onze regio, dan zal Peter Spierenburg je op je wenken kunnen bedienen. Na de lezing is het mogelijk het boek ’Tussen tulpen en de zee’ in te kijken en desgewenst aan te schaffen. Leden en belangstellenden zijn hartelijk welkom op vrijdag 11 oktober in het clubgebouw van De Kanarievogel, Stichting Kleindierensport Katwijk, Oude ’s-Gravendijckseweg 2a (naast trouwkoetsenverhuurbedrijf L. Guyt). Aanvang 20.00 uur.

23

Poppentheater op woensdag 30 oktober

Vrouw Holle bij K&O Katwijk Poppentheater Koekla speelt op woensdag 30 oktober het verhaal van Vrouw Holle voor kinderen van 4–8 jaar bij K&O Katwijk aan de Sluisweg 16 in Katwijk.

komt in de wonderwereld voor dezelfde beproevingen te staan, maar wil niets uitvoeren en denkt alleen aan de beloning. Als zij door de poort gaat, wacht er niets anders dan pek en veren op haar.

Een weduwe heeft twee dochters: de een is ijverig en mooi, en de ander is lelijk en lui. De ijverige dochter valt in een waterput en komt in een magische wereld terecht. Ze ontmoet daar Vrouw Holle, die haar als huishoudster in dienst neemt. Na maanden trouwe dienst krijgt het meisje heimwee en vraagt of ze naar boven mag. De poort wordt voor haar geopend en er valt een gouden regen omlaag. Als gouden meisje komt ze thuis. De moeder wil dat haar andere dochter ook met goud overladen wordt. Vlug springt de luie dochter de put in. Zij

Poppentheater theater Koekla staat bekend om haar beeldschone sprookjes. De vormgeving is altijd kleurrijk,verrassend en geïnspireerd door de Russische afkomst van speelster Christina Boukova. Vrouw Holle is een oud sprookje, door poppentheater Koekla in een dynamisch en geestig jasje gestoken. Kaarten zijn verkrijgbaar bij K&O aan de Sluisweg 16. In de voorverkoop zijn ze €5,- en aan de zaal € 6,-. Het 6e kaartje is gratis (handig voor een kinderpartijtje). Kaarten bestellen via de website www.kenokatwijk.nl is ook mogelijk.

Rubriek

LEES TIPS door Bert Breed

Voor meer informatie en gratis reserveren: www.bibliotheekkatwijk

IJskoud Quentin Bates De dood van een rijke IJslandse reder in een sjiek hotel in Reykjavik zet een keten van gebeurtenissen in gang waarin de vermissing van een computer van een ministerie een belangrijke rol speelt. Inspecteur Gunna van de politie in Reykjavik loopt steeds achter de feiten aan. Eerder schreef de auteur over inspecteur Gunna ’Bevroren tegoeden’ en ’Schrale troost’.

Terug naar de Rode Rivier Laura Frantz De vijfjarige Morrow maakt in het Kentucky van de 18e eeuw een slachtpartij mee door een vijandige indianenstam, waarbij haar moeder en babyzusje worden vermoord. Haar vader, die prediker is, houdt haar voor dat ze haar vijanden moet vergeven. Morrow kan dit echter niet en komt op een verschrikkelijke manier met haar geweten in conflict als ze verliefd wordt op Roodhemd, een man met een Indiaanse vader.

Echt spel Caja Cazemier Als Roos (15) te horen krijgt dat haar ouders gaan scheiden, stort haar wereld in. En wat moet ze aan met de woede van haar vader en het verdriet van haar moeder? Joppe (16) woont bij zijn vader. Roos en Joppe ontmoeten elkaar op de jeugdtheaterschool. Ze stellen zich voor hoe het zal zijn: samen. Ze stellen zich voor dat ze hun verdriet met elkaar delen: de scheiding van haar ouders en de onverwerkte dood van zijn moeder.

Mijn rondje Pieter Cramer en Lean Hodselman Bundeling van 32 trainingsroutes van Nederlandse (ex-)wielrenners en liefhebbers van de wielersport. Alle routes zijn uitvoerig beschreven, voorzien van een gedetailleerd routeprofiel en een QR-code/ link, waarmee de lezer meteen de route digitaal kan inzien of kan doorlinken naar Google Maps. Alle deelnemende fietsers zijn voor het boek geïnterviewd en geven uitleg bij hun favoriete trainingsrondjes. De beschreven routes liggen door heel Nederland.

Eilanden Albert Beintema Verhalen over 93 eilanden van Andøya tot Vuurland over de hele wereld, waarbij o.a. historie, biologie, geografie, vegetatie, archeologie, natuurbescherming, kolonisatie en ornithologie aan bod komen. Een breed scala aan onderwerpen, waardoor geen enkele beschrijving een exacte doublure is. Een uniek document als het gaat over de diversiteit aan gegevens over eilanden.


lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

RK-kerkenveiling voor restauratie glas-in-lood In ’de kleine Joannes’ aan de Kerkstraat in Katwijk aan den Rijn wordt vrijdag 11 oktober om 20.00 uur de aftrap worden gegeven van de 110e aflevering van de kerkenveiling van de parochiekern H. Joannes de Doper. Deze veiling startte in 1903 als bollenveiling op het land in Katwijk aan den Rijn, waarvan de opbrengst van de verkoop werd aan een te bouwen nieuwe kerk in de huidige Kerkstraat. Met de opbrengst van de jaarlijkse veiling werden in alle jaren de meest uiteenlopende doelen gerealiseerd en voor deze veiling is het de vervanging en renovatie van enige glas-in-loodramen. Vorig jaar was de opbrengst €20.779, geoormerkt voor het huidige groot onderhoud aan de kerktoren. Zou het dit jaar lukken om de record opbrengst van € 26.828 van 2009 te verbeteren? Aan u de vraag om bij deze veiling aanwezig te zijn; later komen mag ook en bent niet verplicht tot kopen. Er wachten ongeveer 220 kavels op een koper. Ieder kavelnummer maakt bij de loterij na afloop kans op de superhoofdprijs, een fiets, Er zitten leuke sintcadeaus voor de kids tussen, prachtige bloembollenpakketten, een VIP- of skyboxarrangement voor het jubileumconcert van middenkoor Vocalis met als gastkoor kinderkoor De Vrolijke Noot (twee keer winnaar van het Nationale Kinderkorenfestival), vrijdagavond 8 november in de naastliggende kerk.

Koninklijke wijkmiddag in Ichthuswijk

donderdag 10 oktober 2013

Tijdens Ouderendag in Katwijk

Ouderen in het zonnetje Stichting Welzijn Ouderen krv organiseerde vorige week woensdag een ouderendag in de gemeente Katwijk. De bibliotheek, PCOB-afdeling RijnsburgValkenburg, ANBO-afdeling Katwijk, Kat-Rijn, SARK en de DSV-locaties Vlietstede, Salem en De Duinrand ondersteunden het initiatief met hun medewerking. Al vroeg kwamen de eerste senioren de dienstencentra De Zwanenburg in Katwijk en De Voorhof in Rijnsburg. Iedereen had er veel zin in en toen om 10.30 uur de ouderendag van start ging, waren er op beide locaties samen ruim 200 ouderen. In Salem opende de burgemeester de ouderendag. Wethouder Udo bezocht De Duinrand, wethouder Van Duijn was in de Zwanenburg aanwezig en wethouder Mostert opende in De Voorhof. Tijdens het ochtendprogramma werd er een stukje van het afgelopen Zomers Palet ge-

Tips? Mail de redactie nieuwtje? n Ons tippen kan via redactie@katwijkschepost.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

toond en traden kinderen uit verschillende klassen van de basisscholen op. Tussen de middag werd er overal een uitgebreide lunch aangeboden en in het middagprogramma werden er grappige anekdotes verteld en deed men enthousiast mee met een quiz. In Salem en De Duinrand had de schooljeugd een drukke ochtend, want ze brachten niet alleen een ingestudeerd repertoire aan bekende liedjes ten gehore, maar hebben ook de ouderen op de afdelingen een roos met kaartje en tekening gebracht. Dit werd zo door de ouderen gewaardeerd, dat ze ook iets terug deden in de vorm van een lekker appel, peer of banaan. Op deze dag kwamen jong en oud elkaar echt tegen. Ook de ouderen in eigen omgeving werden niet vergeten. De Ouderendag in De Zwanenburg en De Voorhof werd namelijk afgesloten met het uitdelen van een roos aan de mensen die zich opgegeven hebben om een bezoekje te brengen aan een andere oudere die niet op deze dag aanwezig kon zijn. Met elkaar is ’s morgens een wens of groet op een kaartje gezet. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen. Ook al ben je oud, ziek of eenzaam; het geeft je een fijn gevoel als er iemand is die aan je denkt. Deze dag was voor velen een dag met ’een gouden randje’, mede dankzij de collegeleden, ouderenbonden, vrijwilligers en sponsors.

Foto: pr

24

RUACH naar finale

De Ichthuswijk neemt op donderdagmiddag 17 oktober met een Koninklijke presentatie alvast een voorproef op de viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. De wijkmiddag wordt om 14.30 uur geopend door ds. J.B. Alblas met gebed, Schriftlezing en een korte meditatie.

Themadienst in Vredeskerk In de Vredeskerk in Katwijk aan Zee wordt zondag 13 oktober een themadienst gehouden met als titel ’De Zondebok’. Aanvang om 17.00 uur. We gaan lezen uit Lucas 4: 14 t/m 30. We lezen dit tegen de achtergrond van Leviticus 16: 1 t/m 10. Iedereen is welkom.

Het Katwijks Vocaal Jeugd Ensemble Ruach heeft zich afgelopen weekend in Middelburg geplaatst voor de finale van het Nederland Koor Festival 20132014. Deze finale wordt volgend jaar juni in Haarlem gehouden. Daar zal Ruach zijn huidige titel ’Koor van het Jaar’ verdedigen en hopelijk prolongeren.

Foto: pr

Vervolgens verhaalt Cor Hofman over ’200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’. Hij brengt de aanwezigen terug in de tijd naar Koning Lodewijk en de komst van Koning Willem I. Er wordt gewandeld langs de prachtige beschilderingen in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch, gaan op bezoek in de Koninklijke stallen, waar de Stalmeester gastheer is, en zien de paarden en natuurlijk ook de Gouden Koets. De paarden van de Cavalerie Ere Escorte worden geoefend voor Prinsjesdag. Er is een korte overzicht van de voorbereidingen op de troonwisseling, het afscheid van de Koningin en de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Verder komen een bekende Nederlander en de Onzalige Bossen aan de orde, en komen tenslotte uit bij Paleis Het Loo om vandaar uit naar het Koninklijke jachtslot Het Oude Loo te gaan.

Kleuters van Groen van Prinstererschool zijn op de ’Dag van de ouderen’ bij de oude mensen in de grote zaal van Salem op bezoek geweest. Nadat de burgemeester iets had verteld en ze zijn mooie ketting van dichtbij hadden gezien, hebben de kleuters gezongen en daarna een bloem gebracht bij de mensen die op hun kamer waren ge-bleven.

Opleidingsschool zingt in de Zwanenburg Op de Dag voor de Ouderen, woensdag 2 oktober, werd de Christelijke Opleidingsschool uitgenodigd om met een kleutergroep te zingen in ouderencentrum De Zwanenburg. Prachtig om groot en klein bij elkaar te zien en uit volle borst liedjes van weleer te horen zingen zoals: opa Bakkebaard, Schuitje varen, Op een grote paddenstoel, en nog veel meer. De liedjes verbonden de ouderen met de jongeren en aan het applaus te horen heeft iedereen weer genoten en er plezier aan beleefd. En daar gaat het om. Geluk zit vaak in kleine dingen. Met een uitnodiging voor een volgend optreden gingen de kinderen na een uurtje weer naar huis. De Opleidingsschool (COS) kijkt ook terug op een zeer geslaagde sportweek waarin verschillende sport- en spelactiviteiten gecombi-

neerd werden. Dit jaar doet de school mee aan Come4sports van Factor W en was de COS aan de beurt om School van de Week te zijn. Ook de Kinderboekenweek stond dit jaar in het teken van sport. Op maandag werd er op het schoolplein van alle 424 leerlingen een grote slinger gemaakt waarbij zo snel mogelijk een bal over het hoofd en tussen de benen doorgegeven moest worden. Alle groepen 3 t/m 8 kregen een volleyballes door Ard van de volleybalclub RVV. Op woensdag was er voor de leerlingen van de groepen 5 t/m 8 een sportdag op de voetbalvelden van Quick Boys en kregen alle kleutergroepen een gymles, gegeven door twee combifunctionarissen . Met de groepen 3 en 4 werden sportieve spellen gedaan op het schoolplein en de overblijfkinderen kregen een fantastische sportbreak aangeboden. Al met al een sportieve week met de COS volop in beweging.

De organisatie van het Nederlands Koor Festival spreekt van een ’uniek fenomeen in de geschiedenis van het festival’. Niet eerder wist een winnaar zich opnieuw te plaatsen in de finale. Het Katwijkse koor behaalden zaterdag tijdens de voorronde in Middelburg onder leiding van Elisabeth van Duijn zelfs een hoger puntenaantal dan in 2012. Toen scoorde Ruach 255 punten, deze keer was dat 264 punten. “Er is dus sprake van een posi-

tieve ontwikkeling”, aldus de organisatie. Dirigente Elisabeth van Duijn had overigens nog meer succes. Met het Roosevelt College Choir uit Middelburg behaalden ze met 243,5 punten een voorwaardelijke plaatsing in de finale. Het koor heeft kans op plaatsing in de finale als naast de koren met een directe toelating nog plaatsen over zijn. Maar voor Ruach zit de finaleplaats dus al in de knip. De leden van Ruach zijn bijzonder blij met het behaalde resultaat. “Het laat zien dat ons keiharde werken beloond wordt”, aldus de dirigente na afloop. De finale van het Nederlands Koor Festival (NKF) is op 13 en 14 juni 2014 in Haarlem. Voor meer info: www. nederlandskoorfestival.nl. Kijk ook op: www.ruachvocalyouthensemble.nl.

Optreden ’I Am Oak’ in De Schuit De Utrechtse mannen van ’I am Oak’ staan morgenavond, vrijdag 11 oktober, op het podium van De Schuit. De support wordt verzorgd door Kim Janssen, die solo op het podium zijn muziek ten gehore zal brengen. De Schuit is open vanaf 21.00 uur en Kim Janssen begint om 21.30 uur. Toegang is 7 euro in de voorverkoop en aan de deur 10 euro. Kaartjes zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Tosti & Tea aan de Dwarsstraat (tegenover De Schuit).

Met de diepere lagen, de stemmige muziek waarin het experiment niet wordt geschuwd en de hoopvolle teksten, heeft de band ’I Am Oak’ eigenlijk alles wat ook artiesten als Bon Iver en Sufjan Stevens tot folkgrootheden maakt. Met één verschil: I Am Oak komt gewoon uit Nederland. Een band om te koesteren. Het succes van de band stijgt nog steeds. Hun laatste album ’Nowhere Or Tammensaari’ ontving lovende recensies.


25 Dunavie wijzigt koers onderhoud torenflats

zakelijk

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

Gratis oogtesten Goed kunnen zien is belangrijk. Maar dat we de krant wat minder makkelijk dan voorheen kunnen lezen of het etiket op een conservenblik negeren we nog vaak. Een opticien kan uw zichtvermogen controleren en u adviseren hoe u uw zicht kunt verbeteren. Zorg en Zekerheid organiseert daarom, op afspraak, gratis oogtesten op vrijdag 11 oktober en woensdag 23 oktober in haar verzekeringswinkel in Katwijk, Dwarsstraat. Foto: MvR.

De gemeente roept de ondernemers van de Ambachtsweg op om mee te denken.

Hulp nodig van ondernemers

Geïnteresseerden kunnen in de verzekeringswinkel een afspraak maken of via onze website www. zorgenzekerheid.nl/oogtest.

Nieuwe inrichting van hoofdstraten ’t Heen

Porceleinkast beste retailer Katwijk

De revitalisering van bedrijventerrein ’t Heen begint vorm te krijgen. Samen met de ondernemers werkt de gemeente aan de nieuwe inrichting van de Heerenweg en de Ambachtsweg. Maar de ondernemers van de Ambachtsweg laten kansen liggen.

Het magazine IntoBusiness ging op zoek naar de beste 25 retailers in de Bollenstreek. In die top 25 staan 7 Katwijkse bedrijven. Als beste komt De Porceleinkast uit de bus (2). Die moet alleen supermarkt PLUS Van Dijk in Voorhout voor laten gaan. In de top 25 staan verder: Haasnoot Mode, Katwijk (7) Timmers keurslager, Valkenburg (12) De Mooij Tuincentrum, Rijnsburg (13) Bang & Olufsen, Katwijk (20) Hema Van Diemen, Katwijk (24) Mooi Parfumerie, Katwijk (25). Bij het samenstellen van de lijst is volgens de hoofdredactie van van het magazine gekeken naar het nemen van gezamenlijke lokale initiatieven, innovatie, communicatie, acties, assortiment en klantgerichtheid waarbij de ondernemer zelf ook duidelijk het verschil maakt.

Uitgangspunt van de revitalisering van ’t Heen is dat de gemeente en de betrokken ondernemers dit samen ter hand nemen. ’De ondernemers weten als belangrijkste gebruikers van het gebied als geen ander wat er speelt en wat er nodig is. Hun inbreng is voor ons het vertrekpunt om met het nieuwe ontwerp zo veel mogelijk knelpunten te kunnen oplossen, én van ’t Heen weer een aantrekkelijk bedrijventerrein te kunnen maken’, laat wethouder Gerard Mostert weten. Om tot een goed gezamenlijk ontwerp te komen organiseert de gemeente per straat schetsateliers, waarin de ondernemers zelf aangeven wat voor hun bedrijf de meest optimale inrichting van de straat is. Wel of geen stoep, langs of haaks parkeren, de plek voor groen, inritten en laad-en losstroken zijn ingrediënten waarmee de ondernemers aan de slag gaan. De ondernemers van de Heerenweg hebben er in-

middels twee ateliers opzitten. Zij krijgen in november op basis van hun inbreng een uitgewerkt voorstel voor de nieuwe inrichting voorgelegd.

Doe mee!

Het eerste schetsatelier voor de Ambachtsweg vond plaats op 16 september, maar tot nog toe ligt de participatiegraad te laag om het ontwerp gezamenlijk op te kunnen pakken. Weinig ondernemers reageren op de oproepen van de gemeente om samen de nieuwe inrichting van de Ambachtsweg te bepalen. Zijn hebben nog tot 14 oktober de tijd hun inbreng te geven, en zo mee te werken aan een ontwerp van de weg dat past bij hun bedrijf. Mostert: ’Meedenken over de inrichting van je eigen straat is in het belang van de ondernemers zelf. Dus wij roepen de ondernemers nogmaals op om te reageren en ons te laten weten wat voor hen de beste inrichting van de straat zou zijn’. Het ontwerp van de Heerenweg is naar verwachting eind 2013 klaar. Na besluitvorming hierover starten de werkzaamheden eind 2014. Omdat het ontwerptraject voor de Ambachtsweg wat minder snel gaat, ziet het er naar uit dat deze straat in 2015 een nieuwe inrichting krijgt.

Geldzaken

Jaarrekening 2012 uiterlijk 8 december 2013!

B

estuurders van besloten vennootschappen (B.V.’s) zijn verplicht een jaarrekening op te stellen en deze te publiceren bij de Kamer van Koophandel. Tot voor 1 oktober 2012 was het mogelijk om binnen 13 maanden na afloop van een boekjaar de jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Met de invoering van het nieuwe vennootschapsrecht is er echter het een en ander veranderd.

der veranderd’, vertelt de accountant. ’Bij een B.V. waarvan alle aandeelhouders tevens bestuurder zijn, geldt de ondertekening van de jaarrekening door de bestuurders tevens als vaststelling van de jaarrekening. De uiterste termijn om te deponeren is in die gevallen korter, omdat je dan niet 2 maanden hebt om vast te stellen. Dit betekent dat de termijn hierdoor wordt verkort van 13 maanden naar 11 maanden en 8 dagen’.

Met bovenstaande in zijn hoofd gaat Daan (in het bezit van een B.V.) naar zijn accountant en gaat dit aan hem voorleggen. ’Ik moet toch binnen 13 maanden na afloop van het boekjaar mijn jaarrekening deponeren bij de KvK’, vraagt Daan aan zijn accountant.

’O, maar dan heb ik nog maar een krappe 2 maanden om mijn jaarrekening over 2012 te deponeren’, zegt Daan. ’Wat gebeurt er als ik na die 11 maanden en 8 dagen deponeer?’, vraagt hij.

’Tot 1 oktober 2012 was dit inderdaad zo, maar door invoering van het nieuwe vennootschapsrecht per die datum is er het een en an-

’Formeel gezien wordt er op dat moment een strafbaar feit gepleegd’, vertelt de accountant. ’Dit kan tevens tot gevolg hebben dat een curator zich bij een onverhoopt faillissement van de B.V. op het standpunt kan stellen dat een

uiterlijke publicatietermijn van 11 maanden en 8 dagen geldt in plaats van 13 maanden en dat het vermoeden van bestuurdersaansprakelijkheid oplevert’. ’Dat zal allemaal wel, maar is dat dan zo erg?’, vraagt Daan. ’Jazeker, de Belastingdienst Holland-Midden kan een onderzoek instellen. Hier kan een strafrechtelijke veroordeling door de rechter uit voortvloeien. U kunt hiervoor een boete van enkele duizenden euro’s krijgen’, antwoordt de accountant. ’Om dit te voorkomen moet er binnen 11 maanden en 8 dagen worden gepubliceerd. Een andere mogelijkheid om de oude termijn van 13 maanden te handhaven is door de statuten van de vennootschap aan te passen en dat de jaarrekening niet kan worden vastgesteld door ondertekening daarvan door de bestuurders’.

Dunavie stopt met het huidige onderhoudsplan voor de J.Th. de Visserstraat en de Treubstraat. Wel wordt een beperkte onderhoudsbeurt uitgevoerd. De herstelwerkzaamheden aan de kopgevels en het saneren van het asbest wordt wel afgemaakt. Welke werkzaamheden onder de onderhoudsbeurt vallen en wanneer deze worden uitgevoerd, is nog niet bekend. Samen met de betreffende bewonerscommissie onderzoekt Dunavie welke specifieke wensen van bewoners meegenomen kunnen worden bij het uitvoeren van de onderhoudsbeurt.

Tegenvallers

Tijdens de voorbereidingen werd geconstateerd dat de kwaliteit van

de gebouwen minder goed is dan werd verwacht. Ook bij de uitvoering van de werkzaamheden aan de zes kopgevels komen zaken aan het licht, die eerst moeten worden opgelost om weer verder te kunnen met de geplande werkzaamheden. Zoals het herstellen van beton en saneren van asbest. Op dit moment is gestuit op de volgende tegenvaller, namelijk de matige kwaliteit van de betonbalken boven de kozijnen. Technisch is alles mogelijk en is alles op te lossen. ’Alleen kost dit heel veel extra geld en tijd’, zegt Dunavie in haar persbericht. ’En om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren, zou ook een deel van de bewoners voor een bepaalde periode hun woning moeten verlaten. Kortom, we hebben besloten het plan stop te zetten vanwege de hoge extra investeringen.’ De bewoners van beide flats zijn inmiddels op de hoogte van de gewijzigde koers. Met de bewonerscommissie is Dunavie in gesprek over de onderhoudsbeurt. De corporatie verwacht eind dit jaar meer duidelijkheid te kunnen geven hoe de onderhoudsbeurt voor de J.Th. de Visserstraat en de Treubstraat eruit ziet.

Foto:

Behalve een oogmeting krijgen deelnemers vrijblijvend advies over mogelijkheden om het zicht, als dat nodig is, te verbeteren. Daarbij bieden beide opticiens deze dagen naast de zorgvergoeding aantrekkelijke kortingen aan.

Wooncorporatie Dunavie is voor de zomer is gestart met de voorbereidingen voor het onderhoud aan de flats van de J.Th. de Visserstraat en Treubstraat in Katwijk. Tijdens deze voorbereidingen kreeg de corporatie te maken met verschillende tegenvallers en hoog oplopende extra investeringen. Daarom heeft Dunavie besloten om de koers te wijzigen.

KOV contactbijeenkomst

Gastvrij onthaal met muzikaal verhaal De Katwijkse Ondernemersvereniging (KOV) was afgelopen maandag te gast bij de Chr. Drum- en Showfanfare DVS. Een vereniging die dit jaar zestig jaar jong is. Voorzitter Peter Jongejan van de KOV heette de leden welkom in de oefenruimte, waar voor hen ook een heerlijk buffet opgebouwd was.

um. Een muzikale club tevens met vier orkesten en ruim 200 leden. Eén van die orkesten is het juniorenkorps, met 24 leden en nog eens 43 jongeren in opleiding. ’Op jaarbasis hebben we circa 75 optredens’, aldus voorzitter Van der Plas. ’Dat vergt heel wat voorbereiding en uiteraard veel vormen van oefenen en marcheren’.

Na inleidende woorden en een opwekkend pr-verhaal van een van de medewerkers van DVS (Door Vriendschap Sterk) konden de leden onder het muzikaal genot van de ’Big Band Plus’ een hapje en een drankje nuttigen. Daarvoor kreeg het nieuwe lid Sander Plug van Gevel Totaal Concept vijf minuten de tijd om zich te presenteren aan alle aanwezigen.

DVS-promotor Maarten Messemaker voegde daaraan toe dat DVS optredens kent in heel Europa, met als hoogtepunten het Rode Plein in Moskou en een uiterst fraai verzorgd evenement in Berlijn.

Voorzitter Marcel van der Plas van DVS trapte de avond af met een korte toelichting op de geschiedenis en betekenis van de Chr. Drum- en Showfanfare. Een goed gevulde oefenruimte annex clubhuis herbergde de leden van de ondernemersvereniging, die zo een inkijkje kregen in deze succesvolle oer-Katwijkse vereniging. Een showband, die onder andere wereldkampioen was en 13 keer de gouden medaille behaalde op een internationaal podi-

Verkiezingen

Peter Jongejan was kort in zijn huishoudelijke mededelingen. Hij informeerde de leden over de relatie die de KOV legt richting de politieke partijen, zodat zij in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad ook aandacht besteden aan ondernemerszaken. ’De ontsluiting van Katwijk is daar een van’, benadrukte hij. In dat kader memoreerde hij ook het gesprek binnenkort met het college van burgemeester en wethouders. ’Leden die daarvoor punten willen inbrengen, kunnen dat doen bij het secretariaat van de vereniging.’


Quick Boys Samenwerking Quick Boys en Ajax

Quick Boys loot UVS

Mede in het kader van het nieuwe Namens de jeugdopleiding waren Cees jeugdopleiding is ervan overtuigd dat Voetbal Technische Opleidings Plan Haasnoot, Theo Guijt, Piet van Duijn en deze samenwerking weer een stap vormt (VTOP) van onze club is voorafgaand Adrie Ros op zaterdag 28 september in de verdere professionalisering van aan de eredivisiewedstrijd Ajax - Go aanwezig. Het management van de onze jeugdopleiding. Ahead Eagles in de Amsterdam Arena Bij Spartaan’20 is onlangs de loting een samenwerkingsovereenkomst geteverricht voor de tweede ronde kend tussen Quick Boys en Ajax. van het districtsbekertoernooi De samenwerking houdt onder andere van West II. In Rotterdam werd het volgende in: Quick Boys gekoppeld aan • Uitwisseling van kennis m.b.t. training zondageersteklasser UVS uit spelers, training trainers, voeding en Leiden, de oude club van Tommy drinken en mentale begeleiding; Bekooij. Het bekerduel vindt • Trainers van Quick Boys gaan traininplaats op sportpark Nieuw Zuid gen volgen bij Ajax; en staat vooralsnog gepland op • Trainers van Ajax komen trainingen zaterdag 19 oktober, mits beide verzorgen bij Quick Boys; teams geen competitieverplichtin• Quick Boys krijgt aansluiting op de gen hebben in dat weekend. Ajax Online Academie. Hier zijn alle oefenvormen die Ajax gebruikt zowel In de poulefase, waarbij de schriftelijk als via filmpjes beschikbaar. Leidenaren opvallend genoeg Een trainer kan er ook precies zien waren ingedeeld in West I, was hoe hij zijn periodisering (intensiteit UVS te sterk voor Voorschoten’97 van training) kan opbouwen, en alle (6-2) en FC Breukelen (3-2). spelers invoeren en hun ontwikkeling Ondanks de nederlaag tegen De vastleggen; Meern (1-2) plaatste de ploeg • Teams van Quick Boys zullen worden van trainer Paul van der Zwaan uitgenodigd voor Ajax toernooien; zich voor de knock-outfase van het • Talentvolle Quick Boys spelers kunnen bekertoernooi. In de competitie stage lopen bij Ajax; bevindt UVS zich momenteel op • Bij een stap naar een BVO door een Theo Guijt (links), Marc Overmars (midden) en de zevende plaats met zeven punCees Haasnoot (rechts) ondertekene overeenkomst. n het samenwerkings- ten uit vijf duels. talent van Quick Boys zal Ajax als voorkeursclub worden genoemd.

Morgenavond: Neu Süd Oktoberfest

Hart onder de riem voor Willem van Duijn

Het is bijna zover! Morgenavond (vrijdag) organiseert de Supportersvereniging Quick Boys in samenwerking met de barcommissie van de club het Neu Süd Oktoberfest, een evenement in

Bij Willem van Duijn, speler van het acht- de A-selectie van Quick Boys en de hele ste elftal van Quick Boys, is enige tijd vereniging, een origineel wedstrijdshirt geleden helaas ALL (Acute Lymfatische aangeboden met alle handtekeningen Leukemie) gediagnosticeerd door de van de spelers. Een tastbare steun van artsen. Een verschrikkelijk bericht voor het eerste elftal en de club aan Willem hemzelf, zijn familie, zijn vrienden en en zijn familie, die dit alles zeer op prijs overige kennissen. Ook als vereniging stelden. zijn wij door het vreselijke bericht opgeLangs deze weg wordt Willem en zijn schrikt, want Willem is al jaren met veel familie alle sterkte in deze moeilijke tijd plezier lid van Quick Boys. Dan is voettoegewenst. Wij bidden voor een spoebal opeens maar bijzaak. dig herstel en hopen dat hij veel kracht Willem (20) heeft mag ontvangen. inmiddels al twee kuren ondergaan, maar moet nog een lang en zwaar medisch traject volgen. Om Willem een spreekwoordelijk hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd heeft Maarten Woudenberg, aanvoerder van het eerste elftal, vorige Willem van Duijn wordt gesteund door zijn tea mgenoten en de speler week namens staf van Quick Boys 1. s en

Duitse sferen met vanzelfsprekend veel Bier, Wurst, Frauen und Musik! Ieder jaar vindt in München een grandioos volksfeest plaats welke ieder jaar miljoenen bezoekers trekt. De 180e editie van het Oktoberfest duurt officieel van 21 september tot 6 oktober. De afterparty zal echter morgen plaatsvinden op sportpark Nieuw Zuid! De kantine zal worden omgetoverd in één grote Bierstube met lange, houten tafels en gezellige, Duitse aankleding. Uiteraard kan ook de Duitse muziek niet ontbreken en zullen de pullen bier worden geserveerd door speciaal uitgedoste serveersters. Het belooft een geweldige avond te worden! De kaartverkoop is in volle gang. Vanwege het feit dat slechts zitplaatsen verkrijgbaar zijn, is het aantal tickets gelimiteerd. Koop daarom vanavond (donderdag) de toegangskaarten van € 5,00 per stuk nog in de verkoop en profiteer van de korting! Morgenavond zijn de kaarten aan de deur verkrijgbaar voor €7,50! Bis bald!


b p a u l g in a C

Onder redactie KVV Quick Boys

Gouden dag jeugdteams Quick Boys Quick Boys F14 heeft nieuwe tassen De jeugdopleiding van de blauwwitten kan met een goed gevoel terugkijken op de resultaten van afgelopen weekeinde. Nagenoeg alle hoogste jeugdteams wisten de speeldag met winst af te sluiten. De goede klasseringen van de talenten in de diverse competities is een logisch vervolg en geeft vertrouwen voor de toekomst. Quick Boys 2, het hoogste opleidingsteam, leed in de vijfde competitiewedstrijd het eerste puntverlies. Op bezoek bij buurman Noordwijk werd met 1-1 gelijkgespeeld. Niettemin is de formatie van trainer Wim van der Plas nog altijd de trotse koploper van de Reserve Hoofdklasse A. Het derde elftal boekte een 4-2 overwinning op Forum Sport 2. In Amsterdam wist Quick Boys A1 in een doelpuntrijk duel AFC A2 te verslaan (6-4). Hierdoor stegen de A-junioren naar de zesde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Roda’46 A1 bedraagt slechts drie punten. Quick Boys B1 versloeg NEC Nijmegen met ruime cijfers (5-0) en maakten een sprong naar de derde plaats in de competitie. De C-junioren kende een minder goede dag. VELO C1 was met 5-1 duidelijk een maatje te groot. De derde plaats blijft echter behouden. Ook Quick Boys D1 doet goed mee dit seizoen. Op Nieuw Zuid werd DHC D1 met 5-3 verslagen. Met twaalf punten uit

vijf duels staan de D-junioren op een keurige vierde plaats op de ranglijst. De prestatie van Quick Boys E1 oogstte eveneens veel lof. In eigen huis werden de E-pupillen van ADO Den Haag met 2-1 verslagen. Vermeldenswaardig is ook de fraaie 9-1 overwinning van Quick Boys E3 op dorpsgenoot Katwijk E1. Het jongste opleidingsteam van de onderbouw, Quick Boys F1, maakte in Voorburg korte metten met Wilhelmus (8-0).

Quick Boys B1 versloeg NEC B1 met ruime cijfers.

De Leukste Amateurclub van Nederland

Stem op Quick Boys Radio 538 en ING zijn sinds 18 septem-

ber op zoek naar ‘De Leukste Amateurclub van Nederland’. Gedurende twaalf weken gaan ze op jacht naar die ene club die veel belang hecht aan sportiviteit op de velden, waar de vrijwilligers het meest betrokken zijn en waar de liefde voor voetbal het grootst is. Uiteraard doet ook Quick Boys mee met de verkiezing. Surf naar http://bit.ly/quickboys en breng je stem uit!

De club die uiteindelijk de titel ‘De Leukste Amateurclub van Nederland’ verdient, wint 20.000 euro om haar clubdroom waar te maken. De actie is een initiatief van de ING en 538 en wordt actief ondersteund door de KNVB. Met deze campagne benadrukken de partijen het belang van het amateurvoetbal in Nederland en helpen ze het op deze manier naar een hoger plan te tillen. Het bestuur van K.v.v. Quick Boys wil de eventuele hoofdprijs aanwenden om het

Tevens was het eerste vrouwenteam van Quick Boys op dreef afgelopen zaterdag. Op eigen bodem werd Jodan Boys VR2 met 8-1 aan de kant gezet. De grootste overwinning kwam echter op naam van Quick Boys E9. Dat team won met liefst 12-0 van Kagia E4 en werd verkozen tot winnaar van de dag. Aankomend weekeinde staan weer de nodige interessante jeugdwedstrijden op het programma. Surf naar de website van Quick Boys voor het speelschema van zaterdag 12 oktober.

clubhuis op sportpark Nieuw Zuid een rigoureuze facelift te geven en roept de leden, vrijwilligers, sponsors, supporters en overige sympathisanten van Quick Boys op om te stemmen via http://bit.ly/quickboys. Vergeet niet op de link van de bevestigingsmail te klikken! Het webteam wil daarnaast iedereen opvragen leuke filmpjes en fotomateriaal toe te sturen die betrekking hebben op: - Clubdroom; - Clubliefde; - Kleedkamerhumor; - Kantine gezelligheid. Stuur de foto’s en filmpjes gerust naar webteam@quickboys.nl. Alvast hartelijk dank voor de medewerking! Laten we er met z’n allen een succesvol project van maken door op Quick Boys te stemmen via http://bit.ly/quickboys! LET OP: de bevestigingsmail kan terechtkomen in de spambox van je emailaccount! Check daarom goed of je een mail hebt ontvangen!

Leuke activiteiten voor jeugd In de maanden november en december vinden traditioneel weer enkele jeugdactiviteiten plaats, zoals het Sinterklaasfeest en de Oliebollenmiddag. Hierbij het volledige programma: • Vrijdag 1 november (aanvang 18.45 uur): Op deze avond vindt de Bingo/ spelavond voor E-pupillen plaats. De avond zal tot ongeveer 20.30 uur duren; • Vrijdag 29 november (aanvang 16.30/18.00 uur): Ook dit jaar doet Sinterklaas sportpark Nieuw Zuid weer aan. Het Sinterklaasfeest is voor de Landenteams en de F-pupillen een jaarlijks hoogtepunt. Sinterklaas hoopt de Landenteams om 16:30 uur te mogen ontvangen, de F-pupillen worden om 18:00 uur verwacht. Binnenkort krijgen de ouders nog een formulier voor de kosten voor dit evenement (€ 5,00 per kind); • Maandag 30 december (aanvang 14.30 uur): Eén dag voor Oudjaar is de Oliebollenmiddag. Natuurlijk kunnen er oliebollen worden genuttigd, maar daarnaast zal er een film worden gedraaid en bingo worden gespeeld.

Nieuwe tassen voor Quick Boys F14 Quick Boys F14 heeft nieuwe tassen gekregen en de spelers en trainers/ begeleiders willen de sponsor IJsbrand Verdoes van IJ. Verdoes Timmerwerk hiervoor hartelijk bedanken. IJ. Verdoes Timmerwerk houdt zich voornamelijk bezig met timmerwerk-

zaamheden in de nieuwbouw. Lijkt het u ook leuk om een team te sponsoren, vraag naar de mogelijkheden en neem contact op met Adrie Ros (06 30606342).


28

sport

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

Voorbeschouwing

Katwijk vol vertrouwen richting Excelsior ’31

Na de matige seizoensstart, was het zaterdag bij vlagen weer eens genieten bij Katwijk. Verrassend, want de Katwijkers moesten het nog steeds zonder enkele belangrijke smaakmakers stellen. Jeffrey Jongeneelen, Jerghinio Sahadewsing en Michiel van Dam bleven aan de kant. Robbert Susan keerde wel terug, samen met de debuterende Romano de Jonge. De van Volendam overgekomen middenvelder was de eerste wedstrijden van dit seizoen geschorst, door een rode kaart in het tweede elftal. Vooraf getipt door Cees Bruinink als de revelatie van dit seizoen, maakte hij zaterdag zijn belofte helemaal waar. Met twee assists had hij een belangrijke rol in de 3-1 overwinning en werd hij verkozen tot Man of the Match.

Excelsior uit

Of het jonge talent ook zaterdag de show weet te stelen is uiteraard nog maar de vraag. Maar de ploeg uit Rijssen ligt de technisch vaardige Katwijkers meestal wel. Nooit werd er in de Topklasse verloren op de Koerbelt, met de wervelende voetbalshow van afgelopen seizoen nog vers in het geheugen (0-6). En wellicht komt ook nu dat duel precies op tijd. De Excelsioren begonnen namelijk wel sterk aan het seizoen, maar inmiddels is daar flink de klad in gekomen. Weliswaar werd er in de beker nog gestunt tegen Willem II, in de competitie wil het niet zo vlotten met één punt uit drie duels.

Foto: Adrie van Duijvenvoorde.

De Katwijkse trein kwam afgelopen zaterdag weer eens op stoom, GVVV werd vrij eenvoudig met 3-1 verslagen. Met een tank vol vertrouwen kijkt Katwijk dus uit naar het treffen met Excelsior ’31 in Rijssen.

Groot feest afgelopen maandag bij de terugkeer van de kampioenen.

Desiree drie maal Europees Kampioen Majorette club Desiree van wijkvereniging NNO (Noord/Noord-Oost) deed afgelopen weekend meer dan goede zaken in het Noorse Lillehammer. De 24 majorettes wisten maar liefst drie titels in de wacht te slepen. Drie maal Europees Kampioen. Majorettes, begeleiding en

supporters vertrokken afgelopen donderdag naar Noorwegen waar de nationale kampioenen van verschillende landen streden om het Europees Kampioenschap. Desiree deed mee met twee teams; het juniorenteam (van 14 tot en met

Laatste kans inschrijven sportcursussen Factor Welzijn organiseert samen met de sportverenigingen in het najaar sportcursussen. Tijdens deze cursus maken de kinderen kennis met de sport en ook met de sportvereniging. Veel kinderen hebben zich al ingeschreven voor de kennismakingscursussen via de flyer, die uitgedeeld is op de scholen. Nog steeds is er de mogelijkheid om je in te schrijven voor cursussen die na de herfstvakantie van start gaan. Het gaat om: Twirlen, tafeltennis, schaatsen, tennissen, badminton, volleybal, dammen en basketbal. Elke cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten. De kosten bedragen €20 en voor sommige sporten nog iets extra voor gebruik van sportmateriaal. Je kunt je inschrijven via de website tot uiterlijk maandag 14 oktober Kijk op: www.factorw.nl/activiteiten_overzicht.

Naast trainen heeft Desiree nog meer gedaan. Om het benodigde geld bijeen te krijgen voor de reis naar Noorwegen werden er allerlei

activiteiten georganiseerd, waaronder klusjes als autowassen. Afgelopen maandag keerden de majorettes weer terug. Bij thuisbasis ’t Zandgat aan de E.A. Borgerstraat in Katwijk aan Zee werden de meiden enthousiast begroet.

Leden tafeltennisclub akkoord met nieuwbouw Foto: archief | Hans van Duijn

Bus

Lukt het Katwijk de goede lijn van afgelopen zaterdag voort te zetten? Met in ieder geval Jerghinio Sahadewsing (tijdelijk) terug in het elftal, lijken de voortekenen gunstig. Voor wie dat met eigen ogen wil zien, rijdt er zaterdag ook weer een supportersbus. Inschrijven kan op donderdagavond in de kantine aan de Krom tussen 19.30 en 20.30 uur.

16 jaar) en het seniorenteam (vanaf 16 jaar). Het keiharde trainen werd beloond. Drie maal Goud.

Anton den Haan in gevecht om de bal tijdens de voorgaande editie van Quick Boys - VVA’71.

Quick Boys ontvangt VVA’71 Na twee achtereenvolgende uitwedstrijden vormt sportpark Nieuw Zuid weer eens het decor voor een duel van Quick Boys. De blauwwitten spelen komende zaterdag op eigen veld tegen VVA’71. De formatie van trainer Ted Verdonkschot is er alles aan gelegen om zich te revancheren voor de recente ongelukkige nederlagen tegen DVS’33 Ermelo en DOVO. Het duel tussen Quick Boys en VVA’71 begint om 15.00 uur. Voetbalvereniging Achterberg is opgericht op 17 mei 1971. De clubkleuren zijn rood en blauw. Het eerste elftal werkt de thuiswedstrijden af op sportpark De Meent. Het hoofdveld bestaat uit kunstgras. De club van voorzitter Adri van der Laan telt circa vierhonderd leden. Henk van de Pol is de hoofdtrainer van VVA’71. Quick Boys en VVA’71 speelden tot nu toe slechts twee keer eerder tegen elkaar in competitieverband. Op zaterdag 1 september 2012 vond de primeur plaats. Op sportpark Nieuw Zuid won de ploeg uit Achterberg verrassend

met 1-0 dankzij een door Clint van der Wal benutte strafschop. De terugwedstrijd in Gelderland werd in twee etappes afgewerkt. Op 9 februari 2013 werd het duel wegens hevige sneeuwval na 57 minuten gestaakt. Quick Boys leidde op dat moment met 3-1 dankzij treffers van Jeroen Ketting, Tommy Bekooij en Hendrik van Beelen. Het restant van de wedstrijd werd uitgespeeld op 1 april. Beide ploegen kwamen niet meer tot scoren, waardoor de blauwwitten de punten mochten bijschrijven. Op de zesde speeldag in de Hoofdklasse A gaat koploper DOVO op bezoek bij outsider DVS’33 Ermelo. Op sportpark Wolfskamer staat het duel tussen thuisploeg Huizen en runner-up Sparta Nijkerk op het programma. In Woerden staan Sportlust’46 en SDV Barneveld tegenover elkaar, terwijl RKAV Volendam op eigen veld aantreedt tegen Montfoort. De amateurs van Ajax gaan op bezoek bij SDC Putten en Bennekom ontvangt ODIN’59.

De leden van tafeltennisvereniging Rijnsoever zijn tijdens de buitengewone Algemene Ledenvergadering op woensdag 2 oktober unaniem akkoord gegaan met de plannen voor de nieuwe tafeltennisaccommodatie op Sportpark De Krom. Het bestuur kreeg het mandaat van de leden om de plannen verder uit te voeren. De nieuwe tafeltennisaccommodatie wordt gerealiseerd op Sportpark De Krom. De afgelopen jaren hebben de gemeente Katwijk, voetbalvereniging Katwijk en tafeltennisvereniging Rijnsoever de plannen ontwikkeld. Alle partijen zijn enthousiast over het zogenoemde ‘combigebouw’. De tafeltennisaccommodatie wordt gerealiseerd in de kelder. \De rest van het gebouw wordt in gebruik genomen door met name voetbalvereniging Katwijk. De eigenaar en tevens opdrachtgever voor de nieuwbouw is de bestaande Stichting Sportfaciliteiten De Krom. Deze stichting zal met de tafeltennisvereniging een overeenkomst sluiten die het recht geeft aan de vereniging om zeven dagen per week gebruik te maken van de tafeltennisaccommodatie. De tafeltennissers zijn bijzonder enthousiast over de nieuwe accommodatie. Deze bevindt zich op een locatie die op alle manieren ‘sport’ uitstraalt. De concentratie van sportactiviteiten biedt mogelijkheden tot onderlinge samenwerking tussen de verenigingen.

Met de realisatie van de nieuwe accommodatie komt een einde aan een al 12 jaar durende zoektocht naar een nieuwe accommodatie. Jaren geleden was al bekend dat de tafeltennissers weg moeten van de huidige locatie aan de Sandtlaan in Katwijk aan den Rijn. Die locatie heeft een woningbouwbestemming. De wereldwijde kredietcrisis had als positief effect dat de tafeltennissers nog twee jaar extra op de huidige locatie konden blijven. De verhuurder wilde echter slechts een contract tot eind 2014 sluiten. Eind 2014 is het echt over op de huidige locatie. De tafeltennissers hopen in het derde kwartaal van 2014 definitief te verhuizen naar de nieuwe locatie. De aannemer schat de bouwtijd op ongeveer 8 maanden. Voordat de eerste paal de grond in kan moeten nog wat formele procedures worden doorlopen. In het besluit van de gemeenteraad met betrekking tot de nieuwbouw is vastgelegd dat de gemeente Katwijk de lening die nodig is om het combigebouw te realiseren zal garanderen. De voorbereidingen voor die stap zijn in volle gang. Voorzitter van de tafeltennisvereniging, Ed Bruinen: ‘Als de eerste paal de grond in gaat is dat voor onze vereniging het signaal dat het echt gaat gebeuren. Dan hebben we een concreet doel om naartoe te leven. Twaalf jaar praten is best lang, en ook de huidige plannen hebben onderweg vertraging opgelopen. We trekken een fles bubbels open als het zover is. Ik kijk er zeer naar uit.’


sport

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 10 oktober 2013

Programma RTV-sport

Rooster Basketbal

Vrijdag (19.00-20.00 uur): de radio-uitzending ruim aandacht voor schietsport in Katwijk. Ook peilen we de stemming bij de vrouwentak van Quick Boys. En natuurlijk het laatste nieuws over de slechte seizoenstart van Rijnsburgse Boys en het herstel van Katwijk in de Topklasse.

Grasshoppers

Zaterdag 12 oktober Grassh. MU14 1-Leiderdorp 1 11.45 Grassh. MU14 2-Leiderdorp 2 11.45 13.45 Grassh. JU16 2-Dunkinn 2 15.45 Grassh. HS 3-Forwodians 3 Grassh. HS 2-Voorne 1 Grassh. HS 1-Bossini 1

29

17.45 20.15

Zaterdag (14.00-18.00 uur): naast het actuele sportnieuws zijn er liveradioverslagen van de Topklassewedstrijden van Katwijk en Rijnsburgse Boys en de duels van Quick Boys en Valken ‘68. Na 17.00 uur praten we ook na over de wedstrijden van FC Rijnvogels (Heren 1 alsook Vrouwen 1).

Vv Katwijk

Zaterdag 12 oktober Excelsior ‘31 1 - Katwijk 1 14.30 Katwijk 2 - Rijnsb.Boys 2 11.00 Soccer Bos 2 - Katwijk 3 12.30 12.45 Katwijk 4 - DWO 2 Roodenburg 3 - Katwijk 5 12.30 Katwijk A1 - Lisse A1 14.30 Katwijk A2 - Lisse A2 11.30 DSO B1 - Katwijk B1 12.00 Katwijk B2 - Warmunda, SV B1 13.30 SJC B3 - Katwijk B3 12.30 Katwijk C1 - SEV C1 10.00 Nispen van C1 - Katwijk C2 15.30 Rijnvogels C3 - Katwijk C3 10.30 Katwijk VR1 - Wassenaar VR1 16.15 Katwijk MA1 - Meerburg MA1 12.45 Rijnsb.Boys MC2 - Katwijk MC1 13.45

Duinloopcircuit AV Rijnsoever In de zuidduinen van Katwijk start komende zaterdag 12 oktober om 10.30 het Running Center Katwijk Duinloopcircuit. Dit door atletiekvereniging Rijnsoever jaarlijks georganiseerde evenement leidt de deelnemers over een prachtig parcours door de Katwijkse duinen. Zeker bij deze eerste loop uit de serie kan men genieten van de natuur in fraaie herfstkleuren en zal men naar het zich laat aanzien onder fraaie weersomstandigheden van start gaan. Beter en mooier kun je het dus niet treffen. Reden genoeg dus om komende zaterdag naar sportpark ‘Zee en Duin’ aan de Sportlaan te komen. Het circuit bestaat uit een vijf lopen, waarvan er vier worden gelopen in het duingebied aan de zuidzijde van Katwijk. De derde loop uit de serie, de Sint-Nicolaasloop, vindt plaats in de Pan van Persijn, beter bekend als het Panbos, waarbij de deelnmers zich op de laatste dag van november weer mogen verheugen over de aanwezigheid van de Goedheiligman met enkele van zijn Pieten. Alle lopen starten om 10.30 uur. De te lopen afstanden zijn 2 kilometer (jeugd t/m 12 jaar), 5 kilometer en 10 kilometer. Inschrijven kan op de dag zelf vanaf 09.30 uur in de kantine van tennisvereniging ‘Zee en Duin’. De inschrijving voor de Sint-Nicolaasloop is in het theehuis Panbos. Deelnemers kunnen zich voor iedere loop apart inschrijven, maar voordeliger is het om de eerste keer meteen voor alle vijf lopen in te schrijven; het inschrijfgeld bedraagt €2,50 per loop voor de jeugd en €4,50 voor de overige lopers. Schrijft men direct voor het hele circuit in, dan bedragen de inschrijfkosten respectievelijk €10,00 en €18,00.

Zal Mitchel Beijersbergen ook vandaag weer het net weten te vinden?

Voorbeschouwing

Aalsmeer - Fc Rijnvogels De Vogels vliegen komende zaterdag naar Aalsmeer om daar de plaatselijke SV te bestrijden. De promovendus die het tot op heden moeilijk heeft in het overigens nog prille seizoen. Vier punten uit vijf duels zijn een magere oogst voor de club uit de plaats waar de bloemenhandel floreert. Ook in mindere tijden. Die tijden kennen de blauwwitten van trainer Anthony Servinus nu ook. Zijn collega van de Rijnvogels, Hein van Heek, beleeft andere tij-

den. Er is momenteel één overeenkomst tussen de beide oefenmeesters en dat is dat zij beiden een doelstelling hebben. Weliswaar van uiteenlopende aard. Servinus moet trachten zijn team voor de verworven eerste klasse te behouden en Van Heek wil zijn uitgesproken wens (en die van de club) om kampioen te worden ook daadwerkelijk gestalte te geven. Een duel dus waar in dit vroege stadium al de nodige belangen op het spel staan. Van Heek weet ondanks een aantal geblesseerden nog immer een team in de wei te brengen dat nog niet verloor en slechts een keer gelijk speelde. Gaan zijn Vogels

dit ongeslagen rijtje van vijf wedstrijden op sportpark De Dreef continueren? Gezien de stand en de status lijken de rood-witten op voorhand favoriet. Maar een favorietenrol kan dikwijls ook een bepaalde druk met zich mee brengen. En een oude wijsheid leert dat een kat in het nauw soms rare sprongen kan maken. Dus ook dit katje zal niet zonder handschoenen aangepakt mogen worden. Als dit de Katwijkers goed af gaat kunnen zij het aan het einde van het duel dan zeggen: ‘Kat in het bakkie’. Maar er zal wel voor gestreden moeten worden en onderschatting is in deze uit den boze.

Rijnvogels F3 voetbalt voor Make-A-Wish

Foto: pr

Voetbal

Foto:

Binnenland 1-Grassh. MU18 1 12.15 Hoofddorp 1-Grassh. DU20 1 13.30 Crackerjacks 1-Grassh. JU16 1 14.15 Leiden 1-Grassh. MU16 1 14.30 Juventus 1-Grassh. HU20 1 15.30 Klipperstars 1-Grassh. DU22 1 15.30 Jump 1-Grassh. JU14 2 16.15 Leiden 1-Grassh. MU18 2 16.30 MSV 1-Grassh. XU10 3 17.45 Leiden 2-Grassh. JU18 1 18.30 20.00 DAS 1-Grassh. DS1 Waldric 1-Grassh. DU20 2 20.00 ProBuild Lions 1-Grassh. DS 2 20.15 Leiden 1-Grassh. DS 3 20.30

Esmee Messemaker en trainer Peter Dubbellaar.

Kruisbestuiving sportdisciplines

Talentvolle shorttrackster houdt conditie op peil bij AVR De Katwijkse Esmee Messemaker, Nederlands Kampioene 500 meter shorttrack, was deze zomer tijdens haar voorbereiding op het aankomende winter seizoen op zoek naar een goede invulling van haar duurtrainingen. Veel schaatsers kiezen er voor om te gaan wielrennen en zodoende te werken aan de basisconditie en het duurvermogen, maar Esmee heeft een voorkeur voor looptrainingen en moest dat veelal alleen doen. Op zich niks mis mee, maar niet erg leerzaam en gezellig. Om dat te compenseren ging zij op zoek naar een trainingsmogelijkheid en kwam natuurlijk terecht bij atletiekvereniging Rijnsoever (AVR).

Na een kort informatief gesprek meldde Esmee zich woensdagavond bij Peter Dubbellaar op de atletiekbaan en trainde zij mee met zijn loopgroep die onder zijn bezielende leiding werkt aan looptechniek en conditieopbouw. Samen met Esmee stemde Peter de trainingen af op haar weekschema en het schema van de groep. De samenwerking was uitstekend en in korte tijd heeft Esmee veel geleerd over looptechnieken en trainingsopbouw bij hardlopen. Daarnaast was het voor de jonge Katwijkse gezellig om met een groep mee te trainen, ondanks het verschil in leeftijd.

De F3 van Fc Rijnvogels gaat dit seizoen geld inzamelen voor Make-AWish Nederland (voorheen Doe Een Wens). Make-A-Wish Nederland vervult al sinds 1989 de liefste wensen van kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. De afgelopen jaren heeft Make-A-Wish Nederland al 4.000 wensen mogen vervullen en zo de eigen kracht van deze kinderen en jongeren gestimuleerd. Er worden door de jongens van de F3 verschillende activiteiten ondernomen om zoveel als mogelijk geld binnen te halen voor het goede doel. Ze gaan voor alle gewonnen punten tijdens wedstrijden €0,20 vragen aan bekenden. Dit betekent €0,20 voor een gelijkspel en €0,60 voor een gewonnen wedstrijd. De competitie bestaat uit 14 wedstrijden. Als de F3 alle wedstrijden wint, dan is de opbrengst €8,40 per persoon. Rondom de sinterklaasperiode doen ze mee aan de actie ‘Strooigoed’. Hierbij worden op de club zakjes met kruidnoten verkocht voor € 1,50. Tevens zullen de jongens klusjes verrichten voor geld middels de actie ‘kluskaart’. Zo gaan ze karweitjes doen bij buren, familie, etc. Wilt u dit goede doel volgen of steunen? Dat kan. Ga naar de regionale facebook pagina van Make-A-Wish Nederland, regio Duin- en Bollenstreek http://www.facebook.com/ MAW.Bollenstreek.

Maandagavond (20.50 uur): tvuitzending waarin we uitgebreid stilstaan bij de start van de competitie bij de eredivisie basketbalsters. In de studio zijn te gast twee speelsters van Grasshoppers Dames 1: Fleur Kuijt en Inez van Hulsen. Kijk voor meer informatie op http.// sport.rtvkatwijk.nl of volg het laatste nieuws via Twitter @rtvkatwijksport.

Hockeyheren zoeken weg omhoog De hockeyheren van Catwyck spelen komende zondag uit tegen Culemborg, een tegenstander waar de mannen in het geel zich niet op moeten verkijken. Culemborg speelde weliswaar gelijk tegen Eemvallei, waar Catwyck 8-2 won, maar boekte een nagenoeg identiek resultaat tegen koploper Mijdrecht. Als Catwyck de negatieve spiraal van de afgelopen weken wil doorbreken, is dit het uitgelezen moment met de wedstrijd tegen Nieuwkoop inm het vizier. Dat staat met een 4e plek net boven Catwyck.

De Leidse Bakker geeft als reclame: Roomboter amandelbroodjes 5 stuks

€ 3,95

+ 1 gratis erbij

Ovenverse witte bollen of puntjes 10 stuks

€ 2,10

Roomboter kletskoppen

250 gram geen € 2,65 nu € 1,95

Zo van de bakplaat! Roomboter speculaas met amandelspijs 500 gram nu € 4,50

Ovenvers: alle soorten luxe brood wit of bruin

zoek uit nu

€ 1,55

Roomboter speculaasjes of nog 5 soorten koekjes 500 gram € 2,95 nu de 2e zak € 1,00

OP = OP

Iedere vrijdag staan wij


30

nieuws service

DE KATWIJKSCHE POST

Kerkdiensten Zondag 13 oktober KATWIJK AAN ZEE Ned. Herv. Kerk Nieuwe Kerk 10.00 uur: ds. D.J. van Eckeveld 18.00 uur: ds. F. van den Bosch Oude Kerk 10.00 uur: ds. Z. de Graaf 18.00 uur: ds. A. de Lange, Dordrecht Ichthuskerk 10.00 uur: ds. J.B. Alblas 18.00 uur: ds. J. Geene Pniëlkerk 10.00 uur: ds. J.B. ten Hove 18.00 uur: ds. B.H. Weegink Maranathacentrum 10.00 uur: ds. F. Wijnhorst 18.00 uur: kand. G.M. van Meijeren, Katwijk aan Zee Het Anker 10.00 uur: ds. J.G. Luinstra Kapel Overduin 14.30 uur: ds. F. van den Bosch Ned. Herv. Gemeente ’De Rank’, Andreas College, locatie Pieter Groen, ingang Helmbergweg 10.00 uur: ds. E. Oort, Katwijk Hersteld Hervormde Kerk Sporthal Cleijn Duin 10.00 uur: ds. W. van Vlastuin, Wezep 18.00 uur: ds. A. Vlietstra UNI-zaal 10.00 uur: ds. J.Koppelaar, Abbenbroek 18.00 uur: ds. B.A. Dubbeldam, Gouda Geref. Kerk Vredeskerk 10.00 uur: ds. C.G. Kant 17.00 uur: ds. E. van Dalen, Den Haag Chr. Geref. Kerk 10.00 uur: ds. M.A. Kempeneers 17.00 uur: ds. M.A. Kempeneers Geref. Gemeente 10.00 uur: leesdienst 17.00 uur: leesdienst Geref. Kerk Vrijgemaakt De Fontein, Willem de Zwijgerlaan 1a 09.30 uur: leesdienst 17.00 uur: ds. J. van Houwelingen Baptistengemeente Tripodia, Hoornesplein 155 10.00 uur: ds. Wilfred van Rijn Gemeentecentrum De Haven, Gr. v. Prinstererweg 1 19.00 uur: br. Dov Bikas en br. Maxim Davidov Christengemeente Live! Baljuwplein 10a 10.30 uur: Jos Lindhout

Soefidiensten Elke eerste, derde en vierde zondag van de maand om 11.00 uur in de Universel te Katwijk aan de Zuidduinseweg. Evangelische gemeente Ezra School De Duinroos, Kon. Julianalaan 122 10.00 uur: kerkdienst Iedere woensdagavond, 20.00 uur: bijbelstudie, lofprijsavond en bidstond KATWIJK AAN DEN RIJN Ned. Herv. Kerk Dorpskerk 10.00 uur: ds. C.K. Koekkoek, Katwijk 18.30 uur: ds. M. van Duijn, Rijnsburg Ontmoetingskerk 10.00 uur: ds. B. Brunt, Woubrugge 18.30 uur: ds. T. Jacobs, Leiden Kapel De Wilbert Donderdag 17 oktober 18.30 uur: ds. A. Christ Geref. Kerk Open Hofkerk, Rijnstraat 18, Katwijk a/d Rijn 9.30 uur: ds. J.W. Korpelshoek 15.00 uur: ds. C.K. Koekkoek 18.30 uur: ds. E. Schuddebeurs R.K. Kerk Hoofdkerk Kerkstraat 70, Katwijk a/d Rijn Zaterdag 19.00 uur: Communieviering Voorganger: gebedsleider A. Noordermeer Zondag 9.30 uur: Ouderenviering Voorganger: pastor B. Lansbergen De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering

Sing-IN in Stilteviering Ontmoetingskerk In de Goede Herder Kerk in ValkenZondag 13 oktober wordt er een Sing-IN gehouden in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64 in Katwijk. Er is een programma samengesteld van mooie opwekkingsliederen. Halverwege is er een pauze met koffie en thee. Aanvang 20.30 uur.

burg is op zondag 13 oktober een gezamenlijke stilteviering van de Open hof Kerk Katwijk a/d Rijn en de Goede Herder Kerk Valkenburg. In de traditie van Taizé worden er gezongen, gebeden en gelezen. Er is medewerking van de Cantorij van de Open-Hof. Pianist is Cees Wassenaar; de dienst begint om 18.30 uur.

Medische diensten Huisartsen Uitsluitend voor spoedeisende huisartsenhulp: Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4b, Voorhout, tel. 0252-240212 (vóór langskomen altijd eerst bellen)

Op de koffie bij Rehoboth

Zingend Geloven met Jubilate

Na de gezamenlijke opening van de koffieochtenden houdt wijk Rehoboth een koffieochtend op woensdag 16 oktober in het Maranathacentrum aan de Poolster. Elza Hoek en Anneke Barnhoorn behandelen uit het boekje ‘Manninne’ het leven van ‘Sara, de vorstin die met ere werd vermeld’. Muzikale medewerking door Hanneke van der Boon. Vanaf 9.15 uur is er koffie/thee, en we beginnen uiterlijk om 9.45 uur. Alle deelnemers hopen we weer te ontmoeten. Ook nieuwe belangstellenden zijn van harte welkom, schuif gezellig aan.

In de Maranathakerk, Burg. Hermansstraat 40 in Rijnsburg, wordt zondag 20 oktober om 17.00 uur een Zingend Geloven Dienst gehouden. Medewerking is er van het Katwijks Christelijk Mannenkoor Jubilate o.l.v. Aldert Fuldner met begeleiding van Peter Bontje op piano. Voorganger is ds. Taco Koster uit Nieuw Vennep/Getsewoud. De liturgie bevat een keur aan bekende geestelijke liederen, die door de gemeente of samen met het koor worden gezongen. Vanaf 16.50 uur is er gelegenheid tot inzingen, waarna de dienst begint om 17.00 uur.

Bijbelstudie

Zangdienst in Dorpskerk

Er is op maandag 28 oktober weer een Bijbelstudie van de Maranatha Bijbelkring. Spreker is Ds. H.G. Koekkoek uit Alphen a/d Rijn. In een 8-delige studie zal hij het Bijbelboek ‘Openbaring aan Johannes’ behandelen. De studie richt zich op profetieën, die nog vervuld moeten worden. De bijeenkomst is in de Duinroosschool, Prinses Irenelaan 39 in Katwijk, en begint om 19.45 uur. De toegang is vrij.

VALKENBURG Geref. Kerk (Vrijgemaakt) 11.00 uur: ds. R.Th. Pos 18.30 uur: ds. H. v.d. Berg, Berkel

Geref. Kerk De Goede Herder 9.30 uur: ds. W. Zaagsma, Hillegom 18.30 uur: ds. E. Schuddebeurs RIJNSBURG Hervormde Kerk Grote Kerk 9.30 uur: ds. M. van Duijn 17.00 uur: ds. J. Verlinde

Chr. Geref. Kerk 9.30 uur: ds. C. Westerink 17.00 uur: ds. C. Westerink

In de Dorpskerk van Katwijk aan den Rijn is vanavond (donderdag 10 oktober) de tweede zangdienst van dit seizoen . Het thema van de dienst is ‘Het is goed de Heer te loven’. Met medewerking van Hervormd Gereformeerd Katwijks mannenkoor ‘Eben Haëzer’. Aanvang om 20.00 uur. Het koor zingt voor de dienst al enkele liederen.

HET WEER

Ned. Herv. Kerk 10.00 uur: ds. H.E.J. van der L aan 18.30 uur: ds. H.E.J. van der Laan

De Voorhof 9.30 uur: ds. K. Groenendijk

DONDERDAG 10 OKTOBER 2013

VR 12 7

ZA 12 9

ZO 12 6

MA 13 7

10%

20%

20%

30%

80%

70%

60%

50%

NO 4

NO 4

NO 3

NW 3

GETIJDEN vr. za. zo. ma. di. wo. do.

11 12 13 14 15 16 17

okt. okt. okt. okt. okt. okt. okt.

HOOG WATER

LAAG WATER

08.09 + 20.29 09.09 + 21.46 10.35 + 23.13 11.55 + ––.–– 00.36 + 13.09 01.45 + 14.09 02.31 + 14.59

03.46 + 20.29 04.46 + 17.05 06.06 + 18.14 07.46 + 19.50 09.16 + 21.16 10.05 + 22.16 11.00 + 22.54

Geref. Kerk Vrijgemaakt 9.30 uur: ds. R.Th. Pos 17.00 uur: ds. H. v.d. Berg, Berkel

ZON OP / ONDER

Evang. Gem. ’t Kruispunt Sporthal Rijnsburgse Boys, Middelmors 10.00 uur: Floor de Best

vr. 11 za. 12 zo. 13 ma. 14

okt. okt. okt. okt.

Het verloren ik Je kunt het van buiten niet zien dat ik van binnen stik slechts een ademtocht is zij bij mij vandaan toch staar ik in tijdloze tijd belangstellende liefde tederheid en zorg ze zijn nu niet meer o ja ik wist wel van onze bestendigheid het houvast zoeken in misschien dat ook in rook is opgegaan telkens komen die tranen weer huil ik om haar of om het verloren ik

7.58/18.54 di. 15 okt. 8.05/18.45 8.00/18.52 wo. 16 okt. 8.04/18.47 8.02/18.49 do. 17 okt. 8.05/18.45 8.04/18.47

Cor van Vliet

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Openingstijden: ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur. Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Paul van de Putte / Sandra Kornet-van Duyvenboden

Apotheek De apotheken in Katwijk en Rijnsburg zijn op werkdagen (maandag t/m vrijdag) geopend van 8.00 tot 17.30/18.00 uur. Avonddienst van 17.30 tot de volgende morgen 8.00 uur. Weekenddienst vrijdag 17.30 uur tot maandagmorgen 8.00 uur: Dienstapotheek DAB te Voorhout, Rijnsburgerweg 4c, telefoon 0252-240216. BENU Apotheek (voorheen LLOYDS Apotheek), Tulpstraat 16b,Katwijk aan den Rijn, telefoon 4030833, is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00-17.30 uur. Zaterdag is geopend: De Katwijkse Apotheek, Prince-straat 3, tel. 4012755 (9.00-13.00 uur); Kwaliteits Apotheek Rijnsoever, Hoornesplein 111-113, tel. 4026457 (9.00-13.00 uur) en Kwaliteits Apotheek Sloothaak, Vliet NZ 19, Rijnsburg, tel. 4020400 (9.0014.00 uur). Ongevallendienst Diaconessenhuis: op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur. Rijnland Ziekenhuis: en Academisch Ziekenhuis: de gehele week, 24 uur per dag. Bezoekuren LUMC Dagelijks van 14.15 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. Voor sommige afdelingen gelden afwijkende bezoektijden. Voor meer informatie: 071-5269111. Bezoekuren Diaconessenhuis Dagelijks van 15.00-16.00 uur en van 19.00-20.00 uur. Voor sommige afdelingen gelden afwijkende bezoektijden. Voor meer informatie: 071-5178178. De Brug Midden-Nederland GGZ-instelling voor verslavingszorg. Polikliniek Katwijk, Schaepmanstraat 1, Katwijk, tel: 071 403 37 33, E: info@debrughelpt.nl W: www.debrughelpt.nl. Voor urgente gevallen dag en nacht bereikbaar. Werkervaringsproject De Kringloop, Heerenweg 5, Katwijk, Tel: 071 408 56 46. Inloophuis, Schaepmanstraat 1, ma. t/m zat. 13.30–17.15 uur, (13.00 uur: warme maaltijd, opgave vooraf).

Politie

COLOFON Oplage 10.000

Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) De tandartsdienst wordt dit weekend waargenomen door tandarts: J. van der Boon, Ankerplaats 120, Katwijk, telefoon 4076922. Spreekuur van 11.30 tot 12.00 uur. Bij geen gehoor 071-4079501.

e-mail: redactie@ katwijkschepost.nl Ingezonden brieven: Ingezonden brieven worden alleen geplaatst onder vermelding van naam en adres. Ingezonden brieven mogen niet langer zijn dan 400 woorden en alleen digitaal worden aangeleverd. De redactie houdt zich het recht voor om ingezonden brieven zonder opgaaf van redenen niet te plaatsen.

Advertenties: Voor een prijsopgave kunt u contact opnemen met de Binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 of Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de Katwijksche Post Sluitingstijd advertenties dinsdag 16.00 uur

Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overOpgave redactionele kopij eenkomstig de Regelen voor het tot dinsdag 8.00 uur; advertenAdvertentiewezen, zoals ties tot 16.00 uur. Advertentieta- laatstelijk vastgesteld door de rief op aanvraag. Stichting ROTA en zoals gede poneerd bij de Kamer van

Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Abonnementen: Per jaar € 31,75 incl BTW. Postabonnementen op aanvraag. Abonnementsgelden dienen bij vooruitbetaling te worden voldaan. Voor jaarabonnementen geldt dat het eerste jaar niet tussentijds opgezegd kan worden. Na het eerste jaar wordt het abonnement omgezet in onbepaalde tijd en vanaf dat moment kan op elk moment opgezegd worden met een opzegtermijn van 1 maand, waarbij vóór het einde van de maand opgezegd dient te worden.

Dravertjes: Prijs per dravertje € 5,00 (maximaal drie regels). Iedere regel meer € 2,00. Uitsluitend bij contante betaling. Bij brieven onder nummer worden administraKlachten over bezorging: tiekosten in rekening gebracht. donderdagavond inspreken op Toezending bewijsnummer € 7,50 het antwoord-apparaat of vrij-

dagochtend bellen van 8.00 tot 12.00 uur, telefoon 0714022901. De Katwijksche Post wordt vrijdagmiddag vóór 19.00 uur nabezorgd. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Het politiebureau aan de Piet Heinlaan is voorlopig gesloten. De politie is tijdelijk gehuisvest op het gemeentehuis Katwijk, Koningin Julianalaan 3. De openingstijden daar zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 21.00 uur. Wilt u aangifte doen, belt u dan voor een afspraak met 0900 8844.


dravertjes / felicitaties

DE KATWIJKSCHE POST

Dravertjes Dravertjes te koop aangeboden/ gevraagd tot maximaal 25 woorden zijn voor particulieren gratis. Meer woorden: 0,20 eurocent per woord. Per persoon mag slechts één gratis dravertje per editie worden geplaatst. Felicitatiedravertjes: maximaal 2 per en/of over persoon. Alle overige dravertjes € 5,00 tot max. 25 woorden. Meer woorden: 0,20 eurocent per woord. Brieven onder nummer of bewijsnummers € 3,00 extra. Eventuele fouten in schriftelijk opgegeven advertenties worden niet gecompenseerd. Dravertjes kunnen zonder opgaaf van redenen worden geweigerd. U kunt uw Dravertje e-mailen naar dravertjes@uitgeverijverhagen.nl, onder vermelding van uw naam, adres, postcode + woonplaats en telefoonnummer

donderdag 10 oktober 2013

31

Geboren

Trouwen

40 Jaar getrouwd

Jarig

Op zondag 6 okt. is geboren mijn broertje Tim van Duijvenboden. We hopen dat je in goede gezondheid opgroeit. Je lieve zusje Noa, ouders Fred en Jantine, grootouders Piet en Marianne, oom Peter en tante Esther.”

Op vrijdag 11 oktober is het dan zover! Nico Ouwersloot en Carola de Vreugd gaan elkaar hun ja woord geven. Hele fijne dag toegewenst van fam. De Vreugd en fam. Ouwersloot.

11 oktober zijn Wim en Joke van Leeuwen 40 jaar getrouwd! Van harte en een dikke kus van de kinderen en kleinkinderen.

Op 12 oktober wordt Joshua van Schie 3 jaar en op 13 oktober Tirza van Schie 5 jaar! Gefeliciteerd en dikke kussen van opa Leen, oma Geertje, Viola en Jan.

Jarig

Jarig

Jarig

Jarig

Proficiat

Ja, het is echt waar! 10 oktober wordt onze lieve moeder en oma Willemina van der Plas-Ouwehand 80 jaar! Hoera, gefeliciteerd! Harry, Coby, Jan, Prijnie, Dicky, Hans, Kees, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hoera, onze lieve Naomi van Maanen is op 9 oktober 7 jaar geworden! Van harte gefeliciteerd en een dikke kus van opa en oma Van Rijn.

Op 9 oktober is onze Mr. “Not Just A Pretty Face” 65 jaar geworden! Happy Birthday John Simpson! Kus van ons allemaal!

Hoera, hoera, Anita wordt 40 jaar! Gefeliciteerd door Hugo, Alex en Vera.

Shareda van der Bent heeft haar bul! Ze is nu master in de Orthopedagogiek. Proficiat! Je ouders, Irinca en Arie en oma Bakker.

4 Generaties

Geslaagd

Jubileum

Abraham

Op 18-08-2013 is Zoë Berthe Adriana Tijssen geboren, dochter van Wesly Tijssen en Angela Tijssen- van der Bent en kleindochter van Ria v.d. Bent- van Beelen en Bert v.d. Bent+ en achterkleindochter van mevr. A. van Beelen- v.d. Plas en nichtje van Carola, Lisa en Jesse. Wij zijn erg blij met dit kleine meisje.

Gijsbertina, gefeliciteerd met het behalen van je diploma oncologisch- verpleegkundige! Je trotse vader en moeder Twigt.

Hoera, Dirk van der Meij 25 jaar in dienst bij BBN Bouwmaterialen Katwijk. Gefeliciteerd namens je collega’s!

“Jan, onze toffe peer…..is vanaf 16 oktober geen 49 meer”! Liefs, Karin, Rob en Eliza.

• 2e hands-fietsen en 2e handsbrommers/scooters bij Frans Luyten Tweewielers, Achterweg 22, Katwijk. Telefoon 071-4029035. • Kringloop ’Jubilate’ Ontruiming van woningen, inboedels, meubels, witgoed. Openingstijden dinsdag: 10.00-12.00 uur, donderdag 14.00-17.00 uur en van 19.0021.00 uur, zaterdag 10.00-12.30 uur. Lageweg 35-R, Industrieterrein ’t Heen, Katwijk. Tel.: 071-4075512 of 06-13719872. Email A. Meijvogel, maybird@ziggo.nl • Op zaterdag 12 okt. is er een verkoop van 2de hands kinder/ volwassen kleding vanaf 09.30 tot +/- 14.00 uur, Wijkgebouw “het Zandgat” (E.a. Borgerstraat, Katwijk).

VAN LEEUWEN

papier- en metaalhandel Vanouds het adres voor uw oude metalen en oud papier. Biedt hoge prijzen voor oud ijzer, koper, lood, zink, etc. De Hooge Krocht 151 Ind. Klei-Oost, Noordwijk Telefoon 071-4014105

www.vlkgroep.nl

Steun het Genootschap ’Oud Katwijk’. Geef u op als lid à € 10,00 per jaar. Katwijks Museum, telef. 4013047.

Naar basisschool

Meesters Brugghenschool 40 jaar in het onderwijs Het is vrijdag nog vroeg in de ochtend. Meesters en jufs van de Mr. J.J.L. van der Brugghenschool zijn al ruim voor schooltijd druk in de weer met het versieren van de hoofdingang van de school. Vlaggetjes en ballonnen worden bevestigd aan het hek, er komen ook vlaggetjes langs de ramen, de geluidsinstallatie wordt klaargezet en er wordt een klein podium opgebouwd in de voortuin. De vlag wordt gehesen. Vandaag (27 september) is er namelijk iets te vieren, want…. meester Van der Tuijn en meester Van de Nadort zijn allebei al 40 jaar lang in dienst van het onderwijs. Ze weten nu nog nergens van, maar straks worden ze thuis opgehaald, om als heraut verkleed naar school te komen. Op een tandem die er helemaal uitziet als een echt paard. Om precies negen uur, als alle kinderen en meesters en jufs een lange haag hebben gevormd langs het fietspad komen de twee jubilarissen lachend langsrijden op hun schitterende ’stalen ros’...

Voor 8 euro staat ook uw foto met tekst op de fotopagina! Mailen: De foto met tekst (max. 20 woorden) kunt u tot dinsdagochtend 10.00 uur mailen naar receptie@ uitgeverijverhagen.nl (resolutie van de foto moet minimaal 400 Kb of méér zijn), de betaling van 8 euro kunt u voldoen bij onze receptie aan de Ambachtsweg 7A te Katwijk. Na betaling wordt de foto geplaatst.

Eenmaal op het podium, zingen alle kinderen de meesters een speciaal jubileumlied toe: ’De deur van de school staat wijd open vandaag, wij vieren een feest met elkaar!’ En als de twee meesters binnen de school zijn, worden ze nog door heel veel leerlingen gefeliciteerd.

Tobias Oudshoorn is op 4 oktober 4 jaar geworden en gaat nu naar de basisschool! Liefs van oma, opa en Taco Oudshoorn.

Langsbrengen: U kunt uw foto met tekst (max. 20 woorden) voor dinsdagochtend 10.00 uur langsbrengen bij onze receptie aan de Ambachtsweg 7A te Katwijk. Na betaling van 8 euro wordt de foto geplaatst. Foto’s kunnen de vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald. De redactie behoudt altijd het recht om foto’s of teksten te weigeren.


KUSTWERK KATWIJK de werkzaamheden zijn van start!

technisch manager william de graaf

Planning De werkzaamheden aan de kust zijn strak gepland. Elke maand wordt een kaart gemaakt waarop te zien is wat er die maand gebeurt. De afgelopen weken zijn er vooral voorbereidingen getroffen: het strand is afgezet, de strandopgangen zijn afgesloten en de bouwweg is in aanbouw. Van oktober tot maart vindt de zandsuppletie plaats. William de Graaf: ‘Hiervoor leggen we een 1600 meter lange koppelbuis aan, die de zee in loopt naar het schip. Het zand wordt uit zee gehaald en op het strand gespoten. Dit zand is nodig om het strand te verbreden en voor de aanleg van de Dijk-in-Duin.’ Dit gebeurt in de maanden oktober t/m december.

We zorgen dat iedereen vanaf 1 april weer kan genieten van het strand.

De werkzaamheden aan de kustversterking zijn begonnen. Na jaren van voorbereiding is Kustwerk Katwijk dan écht gestart. Bouwcombinatie Ballast Nedam – Rohde Nielsen voert alle werkzaamheden uit. Maar wat gaat er nu precies gebeuren? Het werk bestaat uit het opspuiten van zand op het strand (zandsuppletie), de aanleg van de Dijk-in-Duin (inclusief de verlenging van het uitwateringskanaal), de bouw van de parkeergarage en de inrichting van de kuststrook. Op de informatieavond op 18 september lichtte de bouwcombinatie de werkzaamheden al uitgebreid toe aan de toegestroomde Katwijkers. Technisch manager William de Graaf vat alles nog even samen. KatwijK doet de wave William de Graaf: ’We werken in zogenaamde waves, een soort golfbewegingen. Dat betekent dat we steeds maar kleine stukjes werkterrein gebruiken. We werken van Zuid naar Noord. Als er een stukje af is, richten we daar ook meteen het duin in. We hoeven dan niet meer terug te komen op die plek, dat betekent maar één keer hinder.’ Bouw ParKeergarage De aanleg van de parkeergarage werkt in een soort treintje, steeds in stukken van 50 meter. De Graaf: ‘We graven 50 meter uit. Vervolgens plaatsen hijskranen daar dan kant-en-klare betonnen elementen in. Het lijkt eigenlijk wel een beetje op Lego. Dan gaan we verder naar de volgende 50 meter.’

De dijk bestaat uit een kern van zand, versterkt met basaltblokken. Daaroverheen komt een zandlaag die het nieuwe duin vormt. In november start het inrichten van het duingebied: het planten van helmgras, het maken van de nieuwe strandopgangen en het plaatsen van verlichting etc. In februari start de bouw van de parkeergarage. De Graaf: ‘En op 1 april zorgen we dat het strand weer open is. Dat is een keiharde voorwaarde en die komen we na! De werkzaamheden gaan dan nog wel door, waarschijnlijk tot eind 2014. Maar mensen kunnen in de tussentijd gewoon lekker van het strand genieten.’

BereiKBaarheid Het project gaat dwars door een druk woon- en recreatiegebied. Daarom heeft de bouwcombinatie goed nagedacht over de bereikbaarheid van Katwijk. Het bouwverkeer rijdt over een bouwweg achter de duinen over het strand. Zo blijft de Boulevard vrij voor ander verkeer. ’Tja, natuurlijk kan het een keer voorkomen dat we de rijbaan tijdelijk moeten versmallen. Maar we houden de Boulevard hoe dan ook open’, licht de Graaf toe. Ook blijft een deel van het strand open voor een rondwandeling. Op 1 april gaat het strand weer open. Omdat het werk dan nog wel doorgaat, komen er twee voetgangersbruggen over de duinen. Zo kan iedereen de strandpaviljoens en het strand tóch bereiken.

vragen?

starthandeling

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Kom dan naar het informatiecentrum op de hoek van de Boulevard en de Seinpoststraat. Met vragen of opmerkingen over de uitvoering kunt u terecht bij de omgevingsmanagers van het project. U kunt hen bereiken per e-mail: info@kustwerkkatwijk.nl of per telefoon: 088 – 1234 310.

Op 19 oktober aanstaande geven we het officiële startsein van het project op het strand. Houd de website in de gaten voor meer informatie over het programma.

omgeving William de Graaf: ’Bij een project als dit ontkom je niet aan overlast. Maar we proberen dit wel zoveel mogelijk te beperken. We informeren mensen zo vroeg mogelijk, zodat werkzaamheden niet als een verrassing komen.’ Ook worden verschillende maatregelen genomen om de overlast te beperken. ’We plaatsen schapenhekken in plaats van bouwhekken op het strand. Die houden het stuifzand beter tegen. Het geluid van achteruitrijdende graafmachines reduceren we. En we gebruiken just-in-time transport: we roepen vrachtwagens pas op als we ze écht nodig hebben, zodat ze niet onnodig stilstaan op de bouwweg.’

De bouwweg voor het bouwverkeer loopt over het strand. Zo blijft de Boulevard vrij voor verkeer. Een gebiedsconciërge ziet erop toe dat het werkterrein netjes blijft en de overlast beperkt. De uitvoering is niet alleen lastig, maar juist ook heel bijzonder, benadrukt de Graaf ten slotte: ’Het is iets heel speciaals wat we hier maken. We nodigen mensen echt van harte uit om te komen kijken. Ik hoop dat mensen denken: Mooi, daar kunnen we trots op zijn in Katwijk!’

@kustwerkkatwijk #kwkatwijk

www.kustwerkkatwijk.nl

Kp week 41 13  

De Katwijksche Post 10 oktober 2013