Page 1

92ste JAARGANG NR. 40

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

NIEUWS- EN ADVERTENTIEBLAD VOOR KATWIJK, RIJNSBURG EN VALKENBURG

WOORDEN SPREKEN: Een leven zonder boeken is onleefbaar. Erasmus

Losse nummers: € 1,50

Pagina 5

Huisartsen onder een dak op Zeehos Pagina 17

Familiebedrijf Café ’t Wachtje Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Pagina 30

Het is begonnen! Dinsdag 1 oktober 2013. Die datum zal de Katwijkers, vooral die ‘aan zee’ wonen, nog lang heugen en ongetwijfeld later de boeken ingaan als de dag waarop een van de meest prestigieuze bouwwerken van Katwijk begon: het zogenoemde Kustwerk. De dag waarop werd begonnen met de aanleg van een verbreed duin voor de Katwijkse Boulevard en een

parkeergarage met zo’n 670 plekken. De dag waarop een begin werd gemaakt om het laaggelegen centrum van Katwijk veilig achter de duinen te brengen. De dag waarop meer dan 3.000 Katwijkers van buitendijks naar binnendijks en dus in veiligheid komen te wonen.

De dag waarop de ondernemers van het winkelcentrum en de Boulevard er flink meer parkeerplaatsen bij gaan krijgen. Maar ook de dag waarop het uitzicht op zee vanaf de Boulevard grotendeels gaat verdwijnen. De dag waarop het zand van het strand tussen je tenen ruim 100 meter verder komt te liggen. Deze eerste week staat vooral in te

teken van het aanvoeren van materiaal voor de bouwweg op het strand, afsluiten van de strandopgangen en plaatsen van waarschuwingsborden. En voor de fervente strandwandelaars wordt een rondwandeling tussen schapenhekken aangelegd. Het officiële startsein voor de werkzaamheden gaat trouwens op zaterdag 19 oktober gebeuren.

Help dansclub Sjansee naar NK G-dansen Pagina 18

Boek ’Visserstruien’ verhaalt over hun dragers en makers

3 fte’s minder • geen gedwongen ontslagen

Door overhevelen taken overheid

Bibliotheek vanaf januari verder in afgeslankte vorm

Welzijnsfusie gaat toch geld kosten

De bibliotheek aan de Fresiastraat in Katwijk aan den Rijn sluit met ingang van het nieuwe jaar de deuren. Dat is nodig om aan de gemeentelijke bezuinigingsopdracht van €200.000 te kunnen voldoen. Het is voor de Katwijkse bibliotheek onmogelijk al haar huidige vestigingen overeind te houden.

nieuwe bibliotheekstructuur met kernvestigingen in de gemeenschapshuizen Rijnsburg (in De Burgt), Valkenburg (in 2015 in De Terp) en in Hoornes/Rijnsoever (in Tripodia). In het Katwijkse zeedorp komt een centrale bibliotheek als onderdeel van een nieuw cultureel/ educatief centrum, het zogenoemde Cultuurhuis aan Zee.

Na een lange periode van overleg met de gemeente is er dit jaar ‘ja’ gezegd tegen het plan voor een

Die nieuwe structuur heeft natuurlijk ook personele gevolgen. De bibliotheek moet inkrimpen van 19

Waar wijsheid regeert, zal het recht zegevieren.

naar 16 fulltime banen, in totaal 90 uur, die bij de bibliotheek vooral worden ingevuld door parttime medewerkers. Zeven van die parttime medewerkers hebben gekozen voor de ‘vrijwillige vertrekregeling’, die aan het personeel is voorgelegd. Daarnaast zijn er medewerkers die door natuurlijk verloop bij de bibliotheek vertrekken. Zij gaan met pensioen.

PAGINA 3

GOEDE ALTERNATIEVEN

P. Guijt FA

Voorstraat 94a Katwijk tel. (071) 407 10 44 www.peterguytadvies.nl

professionele dienstverlening in administratie, online boekhouden, belastingen en bedrijfsadvisering

24-uurs - taxiservice luchthavenservice groepsvervoer zakelijk vervoer rolstoelvervoer

Rijnstraat 119 2223 EA Katwijk

Te l e f o o n 0 7 1 4 0 3 0 1 5 1

071 - 401 22 77

E-mail: demilliano@planet.nl

De fusie tussen de welzijnsorganisaties Factor W(elzijn), Stichting Welzijn Ouderen Katwijk (SWOK) en Stichting Steunpunt Medelanders (SSM) levert aan de ene kant de verwachte besparing van 200.000 euro op, maar aan de andere kant valt de subsidie voor de nieuwe organisatie hoger uit. Dat staat in de voortgangsrapportage van het college van burgemeester en wethouders over onder meer de financiële consequenties van de fusie.

www.taxidejong.nl

Een besparing van twee ton in 2014. Dat was de opdracht voor de fusie tussen Factor W en SWOK in het gemeentelijk ‘ombuigingsprogramma Scherp aan de Wind uit’ 2011. SSM werd daar later ook nog aan toegevoegd. De drie partijen gaan vanaf 1 januari 2014 samen verder onder de naam Welzijnskwartier. Naast financiële argumenten wees het college ook naar inhoudelijke argumenten: het ontstaan van ‘kwalitatief sterke professionele organisatie op het gebied van maatschappelijke ondersteuning’.

Nieuwe taken

De bezuinigingsopdracht in gehaald, maar aan zo’n sterke organi-

satie hangt een hoger prijskaartje dan verwacht. ‘Dit wordt veroorzaakt omdat de nieuwe welzijnsorganisatie nieuwe taken krijgt en nieuwe doelgroepen moet bedienen’, staat in de voortgangsrapportage. Met ‘dank’ aan de overheid die allerlei taken doorschuift naar de gemeenten, zoals de decentralisatie van de AWBZ-begeleiding (Algemene Wet Bijzondere Ziekten). Die nieuwe taken maken het zelfs noodzakelijk om ‘te komen tot één sterke welzijnsorganisatie’, concludeert het college. ‘Er zullen nieuwe initiatieven ontwikkeld moeten worden in samenwerking met grote spelers in het veld; er zal stevig onderhandeld moeten worden met vele grote zorginstellingen en bedrijven. Elke organisatie afzonderlijk is hierin gewoonweg niet sterk genoeg.’

Hogere subsidie

Met het oog op die nieuwe taken is uitbreiding van personeel gewenst. Ook omdat in het verleden, met name bij Factor W, ‘omzichtig met personeelskosten is omgegaan door inzet van o.a. banenpoolers, stagiaires en taakstraffers’.

PAGINA 22

MEER SUBSIDIE WELZIJN


roadshow

LAAT UW DROOMWAND ONTWERPEN BIJ PLUG MEUBELEN

3

10 oktober

daagse

t/m 12 oktober

3 dagen lang staat Plug Meubelen in het teken van Interstar... dé Nederlandse kastendesigner

10% korting op elke Interstar wandcombinatie!

DO 10

oktober 10:0 0 - 21:0 0

VR 11

Gedurende deze drie dagen worden de nieuwste modellen en noviteiten uitgebreid gepresenteerd aan u. Hoerbij is ook Maryse Slotboom van Interstar aanwezg om uw favoriete wand te tekenen in een 3D-programma. Ideaal dus om op één van deze drie dagen langs te komen met een plattegrond van uw kamer. Wij kunnen u dan direct zeer uitgebreid adviseren en uw droomkast in 3D tekenen.

Wat brengen wij u? * de inbouw Faberhaard die letterlijk brand op water! * de allernieuwste modellen, zoals “de Dashboard” en “de Zoolo’s”. * de favoriete inbouw TV lift.

direct een

oktober 10:0 0 - 17:0 0

3D-tekening van uw droomkast!

De Interstar roadshow, exclusief bij

ZA 12

oktober 10:0 0 - 17:0 0

Donderdagavond koopavond

Ambachtsweg 3 - 2222 AH Katwijk - tel. 071-4028046 - www.plug-meubelen.nl

&BLUE MONTUUR ECO, BORN RECYCLED

€ 169

TOTAAL INCLUSIEF DESKUNDIGE OOGMETING, GARANTIE & SERVICE

ENKELVOUDIGE BRILLENGLAZEN

€ 268

€ 99

AFFORDABLE FASHION FOR YOUR EYES www.satonoptiek.nl

AMSTERDAM

KATWIJK

LEIDEN

LEIDERDORP

OEGSTGEEST

1e van der Helststraat 3a, 1073 AA T +31(0)20 5788500

Princestraat 38, 2225 GC T +31(0)71 4014763

Lange Mare 118, 2312 GV T +31(0)71 5131010

Winkelhof 43, 2353 TT T +31(0)71 5412521

Terweeweg 52, 2341 CS T +31(0)71 5652090


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

Stam zaagt door

M

ijn vrouw en ik hadden het voorrecht een aantal dagen in Rome te vertoeven. Krap twee uur vliegen. Op het vliegveld pal voor de deur direct de bus in zonder tussenstop. En binnen drie kwartier op Rome CS, 200 meter verder het hotel. Wat wil je nog meer. Musea, en allerlei andere bezienswaardigheden op loopafstand. Wij kozen voor een zg. meerdaagse hop on / hop off optie. Dat is reizen in een dubbeldekker met open bovenkant. Je koopt twee kaarten voor een of twee of meer dagen. Elf stops bij de belangrijkste bezienswaardigheden (vier keer per uur). Je kunt erop en eraf wanneer je wilt. Koptelefoon met verklaring in dertien talen, waaronder Nederlands. Mijn liefje wat wil je nog meer. Wat viel ons/mij op in Rome. Zo maar uit de losse pols. Wel, ten eerste: Rome is onvergetelijk en fabelachtig mooi en heeft de stad een brok cultuurgeschiedenis in huis waar de inwoners zelf amper iets van beseffen, behalve dan dat zeer velen geld verdienen aan de touristen. Er wonen vier miljoen mensen, en er bivakkeren zo’n twee miljoen toeristen! Zes miljoen mensen op een betrekkelijk kleine oppervlakte. Maar nogmaals, wat een verrukkelijke wereldstad. Alleen al de basilieken en overige kerken zijn adembenemend mooi met kunstwerken van wereldallure. Ten tweede: de herrie en het lawaai. Te vergelijken met Istanbul. De hele dag getoeter en sirenes non stop. En de hele nacht vuilniswagens en schreeuwende schoonmakers. Ten derde: de complete verkeerschaos. Men rijdt maar en doet maar. Schitterend. Ten vierde: de tienduizenden scooters. Er zijn bijna meer scooters en touringcars dan gewone auto’s. Ten vijfde: je ziet in het land van de Giro d’Italia (de bekende en loodzware wiellerronde van Italië) bijna geen fiets in Rome. We hebben er welgeteld drie gezien! Ten zesde: het leven vindt er met mooi weer voornamelijk plaats op en in de straat. Honderden winkels met verkopers die je naar binnen lokken, zeer veel standjes en losse verkopers van allerhande prullaria. En accordeon, viool, piano en zang elke avond voor de deur. Ten zevende: die zogenaamde beroemde Italiaanse keuken. Bijna alles is op tourisme gericht. Echt niet lekker. Hier in ons land is het Italiaanse eten wat mij betreft veel lekkerder en beter. Ten achtste: het grote aantal zwervers, straatslapers, daklozen en bedelaars. Best aangrijpend. Ten negende: de keurige kleding en outfit van verreweg de meeste Italianen. En bijna geen tattoo! Een verademing vergeleken met de spijkerbroeken- , losse flodderkleding en afgrijselijke tattoocultuur van hier. Ten tiende: je ziet er amper dikke mensen. Waar bijvoorbeeld in Katwijk veel te veel veel te dikke mensen wonen, is Rome een stad van overwegend slanke mensen. Uitermate opvallend. Maar ze eten dan ook heel anders dan wij en fastfood is er doorgaans not done. Dat is in ons land, en vooral in ons dorp wel heel anders. En eerlijk gezegd, het staat wel veel beter! Heimwee heb ik al. Reacties naar: dspjstam@gmail.com

3

Goede alternatieven voor lezers Katwijk aan den Rijn VERVOLG VAN VOORPAGINA Voor de leden en bezoekers van de bibliotheek in Katwijk-Rijn zijn er diverse goede alternatieven, maakt de bibliotheek duidelijk. Die kunnen met hun huidige bibliotheekpas in alle andere vestigingen terecht. ’Vooral een bezoek aan Bibliotheek Rijnsburg in gemeenschapshuis De Burgt is een aantrekkelijke optie’, schrijft de bibliotheek in een persbericht. Die is van maandag tot en met vrijdag open van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Bibliotheek Valkenburg is ook vlakbij en die krijgt na de verhuizing in 2015 naar De Terp, het beoogde Dorpshuis Valkenburg, ook verruimde openingstijden. De openingstijden van de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam worden met ingang van 1 januari 2014 eveneens uitgebreid. Leners die zelf niet in staat zijn één van de bibliotheekvestigingen te bezoeken, al dan niet tijdelijk, kunnen beroep doen op de gratis dienst Bibliotheek aan huis. Ook de digitale mogelijkheden van Bibliotheek Katwijk zijn groot.

Toekomstbestendig

Bibliotheekdirecteur Margreet Buwalda vindt het ’jammer dat onze vestiging in Katwijk aan den

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Column

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

De bibliotheek van Katwijk aan den Rijn sluit eind van dit jaar haar deuren.

Rijn niet kan worden voortgezet. Uiteraard hadden we dit graag anders gezien’. ’De waarde van de Katwijkse bibliotheek is en blijft groot, ook voor onze leden in Katwijk aan den Rijn’,

Afscheid van ’betrokken’ raadslid

’Kijk uit voor die Vingerling’ Dat kreeg burgemeester Jos Wienen te horen tijdens het fusieproces van Katwijk met Valkenburg en Rijnsburg. Hans Vingerling had zich in Valkenburg namelijk geprofileerd een ’echt heel kritische burger’. Dat was in Katwijk trouwens al bekend. Hij hield zich als inwoner onder andere bezig met verkeersveiligheid en monumenten, tot hij werd gestrikt voor het raadlidmaatschap, van 1994 tot 1998 namens D66-Gemeentebelangen (GB). In 2006, na de fusie, keerde Vingerling terug op het Katwijkse gemeentehuis; deze keer als wethouder namens GB. Na de verkiezingen van 2010 werd GB buiten het college gehouden en nam Vingerling weer plaats aan de andere kant van de raadzaal. Hij vond dat allerminst een degradatie. Immers, hij was nog steeds die betrokken, actieve en vasthoudende inwoner, die met enthousiasme wilde bijdragen aan het veranderende Katwijk. Vingerling neemt nu voor de derde keer afscheid van de gemeenteraad. Twee keer als raadslid en een keer als wethouder. ’Onverwachts’, vindt burgemeester Jos Wienen, omdat niets er op wees dat Vingerling zou vertrekken. Maar zijn benoeming als ’lokaal deskundige’ in de nieuwe Erfgoedcommissie is voor hem reden om een half jaar voor de verkiezingen te vertrekken. Die twee functies zijn niet met elkaar te verenigen, vindt Vingerling. ’Ik ben blij dat we nog niet van je af zijn, maar nu in een adviserende rol’, roemde de burgemeester Vingerling voor zijn inzet. En dat tot op het laat-

ste moment, maakte Wienen duidelijk, want nog die ochtend stelde hij als raadslid nog schriftelijke vragen aan het college. De burgemeester overhandigde hem vervolgens een prent van de Brittenburg, het vergane Romeinse bolwerk. ’Een monument waarvoor u zich ongetwijfeld zou hebben ingezet voor behoud’. CDA-raadslid Harm Aten, bij afwezigheid van SGP’er Jan van der Plas nestor van de raad, roemde het vertrekjkend raadslid ook om zijn inzet en deskundigheid. Dat blijkt volgens Aten onder andere uit de lange lijst met onderwerpen, waarbij Vingerling actief betrokken was. Het meest in het oog springt het aangepaste plan voor de parkeergarage in de nieuwe kuststrook, waarvoor hij samen met Klaas Jan van der Bent (ChristenUnie) de handen op elkaar kreeg van de voltallige gemeenteraad.

benadrukt de bibliotheekdirecteur. ’We zullen er alles aan doen om onze klanten tegemoet te komen en op een goede manier te blijven bedienen. Het is nu zaak om de bibliotheek toekomstbestendig te

maken. Een bruisende ontmoetingsplek en een centrum voor media, educatie, persoonlijke ontwikkeling en ontspanning. Een onmisbare voorziening voor alle Katwijkers.’

Declaraties taxiritten Udo waren terecht De door wethouder Thijs Udo vorig jaar ingediende declaraties voor taxiritten van Scheveningen naar Katwijk en vice versa waren terecht. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de PvdA. De PvdA-fractie had vraagtekens gezet bij enkele taxibonnen over de periode ’nadat de wethouder verhuisd is naar Katwijk’, waardoor er geen reden voor declareren kan zijn, aldus de fractie. Het college stelt, dat die declaraties terecht zijn ingediend en vergoed. ’Wethouder Udo heeft in 2012 een knieoperatie ondergaan waarna een uitgebreide revalidatieperiode volgde. Wethouder Udo is op het adres in Scheveningen verzorgd en verpleegd door zijn partner. De (declaraties van de) taxiritten hebben betrekking op een klein aantal B&W- en aanverwante vergaderingen in deze periode’, schrijft burge-

meester Jos Wienen. Dat adres is overigens het adres van Thijs Udo Public Affairs. Het college stelt daarnaast, zich niet te herkennen in de conclusies over het declaratiegedrag op de site van Bakens Verzetten Katwijk. Volgens Wienen zijn ook declaraties van andere collegeleden ’terecht ingediend en vergoed’. Hij verwijst daarbij naar het ’vier ogen principe’. ’Het bestuurssecretariaat stelt de declaraties op. Dat doen de collegeleden niet zelf. Wij hebben de accountant zelf verzocht om de procesgang van de declaraties te controleren. De accountant heeft de procesgang inclusief fiattering bekeken en daaruit zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen.’ Steun het Genootschap ’Oud Katwijk’. Geef u op als lid à € 10,00 per jaar. Katwijks Museum, telef. 4013047.


Kom langs bij Motorhuis Katwijk Onderhoud en reparatie voor alle merken Voordeel Service

€ 129,-

Voordeel Service + APK

APK

€ 139,-

€ 29,-

Jan van Duijn Service manager

Motorhuis Katwijk, Lageweg 22, 2222 AG Katwijk, T. 071 402 92 03 | www.motorhuis.nl/katwijk

Halve kip menu friet, slaatje en appelmoes Hollanda Portugal Piri piri Spaanse Aioli Losse halve kip

Ook zo gemist? Wat de pot schaft 17,50 Broodjes laat u verrassen een pan Kip sandwich Hij is er met weer hoor! 9,95 vol heerlijke kluiverijen Hete kip 10,95 Kipsaté Het befaamde 10,95 Kip in ’t pannetje 15,95 Frikandel 6,50

Menu friet, slaatje en knoflooksaus Saté 12,50 Sparerib 15,95 Sparerib HOT 15,95 Sparerib los 9,95

2 halve kippen met finishing touch van de Big Green Egg geserveerd met friet, slaatje en appelmoes

3,95 3,95 4,00 2,00 2,00

Kalfskroket

SCHUURFEESTJE Patatje kip

4 kipkluifjes 2 kippebouten en patat

8,25

Patat Portie patat Mayonaise Pindasaus Flip Speciaal Zak patat Familie emmer

Snacks Oktober topper Frikandel 1,00 Saus Kalfskroket 1,00 Mayonaise Broodje grillburger 1,95 Kaassoufle 1,00 Ketchup

Kluiverijtjes Kipkluifjes Spitfire’s

6st 12st 24st 5,00 9,50 18,00 5,25 10,00 18,75

Kippebouten Naturel Chili

3st 6st 9st 6,00 11,00 16,00 6,25 11,50 16,75

Saté (1 stok) Mini kipfilets 4st

Telefonisch bestellen

3,75 3,50

Curry Pindasaus Knoflook Appelmoes

0,50 0,30 0,30 0,75 0,50 0,75

Over het resultaat van de behandeling waren alle ondervraagde cliënten zeer tevreden; “Vijfendertig procent gaf ons zelfs een tien!” Vooral bij het sporten, werken, autorijden en uitgaan, ervaart

men de voordelen van het scherp zien zonder bril. Christine de Jong (23) liet in de zomer haar ogen laseren. Zij koos voor de nieuwste lasertechnologie, de Lasik Femtosecond behandeling die met ongeëvenaarde precisie en veiligheid wordt uitgevoerd. “Omdat ik erg last had van droge ogen was het dragen van lenzen heel vervelend. Bovendien ben ik een actief type dat veel sport en graag reist.” De deskundigheid van de oogartsen werd met een 8,9 beoordeeld. Christine: “Doordat ik alles kon vragen, werd ik op alle fronten gerustgesteld. Ik kan

Kanaaldijk 3 • 2221 CG Katwijk • Tel: 071-4024151 • info@kippeschuurtje.nl • www.kippeschuurtje.nl

Informatieavond Woensdag 9 oktober, 20.00 uur. Aanmelden kan telefonisch of via onze website.

het iedereen aanraden, het is perfect verlopen.”

De Kempenaerstraat 93 2341 GK Oegstgeest Tel.: (071) 519 20 90 info@rijnzichtoogkliniek.nl www.rijnzichtoogkliniek.nl

Er zijn regelmatig informatieavonden waarin precies wordt uitgelegd hoe de behandelingen in zijn werk gaan en waar alle vragen gesteld kunnen worden. Laseren kan al vanaf € 1095 per oog (incl. korting zorgverzekeraar).

Hotel Savoy, een goed idee!

info@hotelsavoy.nl • www.hotelsavoy.nl • twitter: savoy_katwijk Telefoon (071) 401 56 45 / 06 53542703 • Boulevard, Katwijk

Zondag 6 oktober:

Najaarsaanbieding:

Travelling Light

Anneke van Berge Henegouwen en haar vaste begeleider gitarist Axel Gunning, brengen op subtiele wijze de schitterendste ballads en jazzsongs ten gehore. Zondag 20 oktober:

De Heeren Baars, Merbis en van Pijlen

Altijd op zoek naar opwindend muzikaal avontuur met een mooie mix van country, blues en soul.

Bruiloft

Feest

De eerste en de derde zondag van de maand:

Live Muziek in Savoy Katwijk

Party

Diner

Emmer 1,50 1,50 1,50 2,00 1,50

Nieuwe Kaart

Tevreden cliënten bij Rijnzicht Oogkliniek Rijnzicht Oogkliniek is inmiddels een begrip in de regio en ook dit jaar is er hoog gescoord in het tevredenheidsonderzoek die Rijnzicht onder haar cliënten heeft laten uitvoeren. “Wij vinden het belangrijk om onze cliënten bij een behandeling zo optimaal mogelijk te begeleiden, en dat werpt zijn vruchten af,” aldus oogarts Hester van Nouhuijs.”

1,75 2,00 2,25 2,25 2,25 vanaf 2,50 6,00

ZONWERING


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

Heintje Vingerling

O

p de dag van je afscheid nog schriftelijke vragen stellen aan het college. Kijk, dan heb je hard voor de zaak! Het was dan ook niet verrassend dat er vorige week donderdagavond in de gemeenteraad met warme gevoelens afscheid werd genomen van Hans Vingerling, raadslid van GemeenteBelangen (GB).

Kijk uit voor die Vingerling, want dat is echt een hele kritische burger! Die waarschuwing kreeg burgemeester Jos Wienen te horen bij de fusie tussen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Nou, daar had de burgemeester wel een oplossing voor. Vingerling werd tot wethouder gebombardeerd. En in die hoedanigheid had hij helemaal geen tijd om kritische vragen te stellen. In die hoedanigheid kreeg hij zelf de nodige kritische vragen te verwerken. Zo kritisch zelfs, dat hij een paar keer een motie van afkeuring om z’n oren kreeg. ’Toen zuchtte je weleens over lastige burgers en kritische raadsleden’, bracht de burgemeester in herinnering. In 2010 was er geen plek meer voor GB in het college en keerde Vingerling terug als raadslid. Dat zag hij niet als een degradatie. ’Als raadslid wil ik niet alleen kritiek leveren, maar ook constructieve ideeën naar voren brengen. De politiek moet meer met elkaar in discussie en niet alleen maar pijlen op het college richten’, zei hij bij zijn afscheid als wethouder in 2010. Maar die collegeleden zeiden wel eens: ’was hij nog maar collega, dan hadden we minder kritische vragen’. Want Vingerling bleef kritisch, soms zelfs op het drammerige af. Harm Aten vergeleek Vingerling met een dwergpincher: levendig, waaks en makkelijk blaffend. ’Je was soms lang van stof en zeer vasthoudend. Je liet niet makkelijk los.’ Maar Vingerling was zeker ook constructief. Dat staat buiten kijf. Want die parkeergarage die nu gebouwd gaat worden in het duin is aan hem en Klaas Jan van der Bent van de ChristenUnie te danken. Vingerling stopt als raadslid vanwege zijn benoeming als lid van de plaatselijke Erfgoedcommissie. Hij gaat straks het college adviseren. ’We zijn blij dat we nog niet van je af zijn’, zei de burgemeester. Vingerling stelde hem direct gerust. ’Het is nu voor de derde keer dat ik afscheid neem van de gemeenteraad. Ik ga me een politieke uitgave van Heintje Davids voelen.’ Hou dat gevoel vast Heintje Vingerling! Je mocht dan kritisch, lang van stof en soms ietwat drammerig zijn, maar je bleef niet alleen blaffen, maar kwam ook met oplossingen. En dat is zeer te waarderen in een volksvertegenwoordiger. Daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen. Het liefst zonder lang van stof te zijn. Persoonlijk ben ik geen fan van Heintje Davids, maar Hans Vingerling mag wel een keertje terugkomen. Volgens mij hoorde ik hem ook zachtjes ’I’ll be back’ fluisteren. Ik verwacht hem in ieder geval terug bij de opening van de parkeergarage in duin. criticaster@katwijkschepost.nl

5

Praktijken met ’mooiste uitzicht van Nederland’

Huisartsen samen onder dak in gezondheidscentrum Zeehos Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Dat ’even’ duurde vijf jaar, maar als je dan vervolgens het ’mooiste uitzicht van Nederland’ krijgt, zet je die jaren makkelijk opzij. ’We zijn eigenlijk al 14 jaar bezig’, brengt huisarts J. Lodder in herinnering tijdens een rondleiding door het nieuwe onderkomen in gezondheidscentrum Zeehos. Binnenkort verhuizen de huisartspraktijken van Ten Hove, Lodder, Brameijer en Kingma naar het Zeehos. Eerst de praktijken van Kingma en Brameijer, op vrijdag 18 oktober, en een week later die van Ten Hove en Lodder. De nieuwe praktijkruimten op de eerste etage van het gezondheidscentrum zijn fraai, ruim, licht en overzichtelijk. De logistieke looproutes op de vleugel zijn in overleg gegaan met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) op basis van het uitgangspunt ’Rust in de tent’. De centrale balie wordt bediend door de assistentes van de vier praktijken, die ook de telefoon bedienen. ’Maar het blijven vier afzonderlijke praktijken’, benadrukt huisarts Ten Hove, ’met ieder z’n eigen telefoonnummer, assistentes en praktijkondersteuners’. Vier aparte praktijken die waar mogelijk wel samen werken, zoals in de vervangingsregeling, gezamenlijke teamkamer, wachtruimtes en de gezamenlijke receptie. Ten Hove ziet veel voordelen van de huisart-

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

KP cursief

donderdag 3 oktober 2013

De huisartsen Ten Hove, Lodder, Brameijer en Kingma (v.l.n.r.) trekken halvewege deze maand in het gezondheidscentrum Zeehos.

sen op één gang. ’Je hebt meer en vaker contact met elkaar; kunt even makkelijk zaken met elkaar bespreken.’ De vier huisartsen zijn al sinds 1999 bezig met het onder één dak brengen van de praktijken, eventueel aangevuld met andere zorgverleners. Diverse locaties passeerden de revue, waaronder de Visserijschool. Het is uiteindelijk het nieuwe Zeehos geworden, waarvoor in 2005 de

Gedeeld belang Haasnoot dat het college niet of nauwelijks de belangen van de Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers behartigt. Iedere dag staat bij ons in het teken van doen wat het beste is voor de gemeente Katwijk en haar inwoners. Dat we daarbij niet iedereen tot tevredenheid kunnen stemmen, hoort bij de verantwoordelijkheden van bestuurders. Profilering via diverse podia past natuurlijk bij het voorbereiden van de oprichting van een eigen politieke partij, zoals de heer Haasnoot van plan is. Het zou echter beter zijn om dat niet te doen door eindeloos te herhalen dat mensen die het niet met je eens zijn de belangen van de gemeente en haar inwoners verkwanselen. Een inhoudelijke en respectvolle discussie met mensen die betrokken zijn bij Katwijk gaan wij graag aan. Uiteindelijk hebben we een gedeeld belang, namelijk dat Katwijk één van de aantrekkelijkste gemeenten van Nederland is en blijft. College burgemeester & wethouders

Bijeenkomst voorzittersplatform Het Voorzitterplatform Katwijk (VPK) organiseert op dinsdag 15 oktober een bijeenkomst over het thema ‘Een leefbare Katwijkse samenleving’. Burgemeester Jos Wienen houdt een inleiding. Daarna komt een forum aan bod, bestaande uit John Oppelaar (teamchef politie Katwijk), Richard Volwater (voorzitter jongerencentrum De Peuk in Valkenburg), Fedde Jonk-

parkeren betaald moet worden. Op het plein voor de ingang zijn namelijk geen parkeerplaatsen. Parkeren gebeurt in de onderliggende parkeergarage, waar betaald moet worden. In de omgeving kan er ook worden geparkeerd, zegt Lodder: op de zuid-Boulevard of het parkeerterrein bij Quick Boys. Dat is op loopafstand en in de wintermaanden gratis. ’Of je kunt gewoon op de fiets komen.’

Uitbreiding Scum in de wacht

Ingezonden

Een vaste columnist van deze krant roert zich al sinds langere tijd. Zijn bijdragen gaan over de toekomst van de gemeente Katwijk en in het bijzonder Valkenburg. Jaap Haasnoot is een betrokken burger en laat geen kans onbenut zijn mening te uiten. Zowel in deze krant, als op zijn blogs, als op zijn Twitterkanalen controleert en bekritiseert hij het bestuur van de gemeente Katwijk. Op zich is dat te waarderen. Het is goed te zien dat de heer Haasnoot ook aangeeft wanneer hij tevreden is met een gekozen koers. Vaker gebeurt het dat hij duidelijk van mening verschilt met het volgens hem ’regenteske’ college van burgemeester en wethouders. Over de projecten Locatie Valkenburg en de Rijnland Route bijvoorbeeld, maakt hij zijn ongenoegen regelmatig kenbaar. Verschillen van inzicht en de bijbehorende discussies over belangrijke projecten voor de gemeente Katwijk dragen bij aan goede besluitvorming. Waar wij echter afstand van nemen is de beschuldiging van de heer

eerste besprekingen werden gevoerd. Het gezondheidscentrum had in 2008 al open moeten gaan, maar bezwaarprocedures van omwonenden en nieuwe Zeehosbewoners hielden de nieuwbouw op. Ten Hove begrijpt dat wel: ’Het is een kwetsbaar gebied’. Wie vanaf medio deze maand met de auto naar de nieuwe praktijk van zijn of haar huisarts gaat, moet er rekening mee houden dat er voor

man (voorzitter WMO-adviesraad) en Willem Guyt (voorzitter vv Katwijk). Uiteraard is er volop gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan. De bijeenkomst begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Rabobank aan de Rogstraat 1 in Katwijk. Voorzitters en bestuursleden van verenigingen, kerken, scholen en andere instellingen zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom.

Politiek: eerst visie, dan pas geld Is er sprake van uitbreiding of van optimalisatie? Dat wil CDAraadslid Jonathan Weegink graag weten. Het college van burgemeester en wethouders (b&w) wil namelijk geld hebben om daarvoor het plan te laten opstellen, een zogenoemd voorbereidingskrediet. Dat kost 68.700 euro. De verbouwing zelf wordt geschat op ruim 750.000 euro. De gemeenteraad zelf heeft jaren geleden al bepaald dat het jongerencentrum aan het parkeerterrein in de Noordduinen een ’grootschalig jongerencentrum’ moet worden. Niet groot in de zin van het formaat van het gebouw, maar wel ruim genoeg om gelijktijdig verschillende doelgroepen op te vangen. Dat waren voorheen twee groepen: 16-minners en 16-plussers. Die scheiding was gebaseerd op de alcoholleeftijdsgrens. Maar met ingang van 1 januari wordt dat ingewikkelder. Dat wordt de alcoholgrens landelijk opgeschroefd naar 18-plus. Dat wordt door velen toegejuicht, maar is organisatorisch lastig. De groep 12 tot 16 jaar was nog net samen te voegen, maar 12 tot 18 is ondoenlijk. Dus lijken er drie groepen te ontstaan, 12-14, 15-18 en 18-plus. Uitbreiding of optimalisatie? ’Een beetje van beiden’, licht wethouder Daan Binnendijk toe, ’Een uitbreiding ten behoeve van optimalisa-

tie’. En dat is nodig, benadrukt voorzitter Nicoline Kuijt van het jongerencentrum, dat inmiddels langer dan 30 jaar bestaat en in 1991 het huidige gebouw aan de Noordduinseweg betrok, toen nieuw. ’Het is een beetje opgebruikt’, zegt Kuijt, die afgelopen zomer raadsleden van verschillende fracties op bezoek kreeg en er rondleidde. Scum heeft behoefte aan meerdere ruimtes, maakt Kuijt duidelijk, niet alleen door de (nieuwe) alcoholleeftijd, maar ook vanwege de verschillende activiteiten. Het is lastig om nu meerdere activiteiten tegelijk te houden en dan ook nog eens voor verschillende doelgroepen. De politiek twijfelt om het college het voorbereidingskrediet te geven. PvdA-raadslid Matthijs van Tuijl vindt het van belang ’om eerst beleid te formuleren’. Daar sluiten de andere fracties zich bij aan. Binnendijk ziet zich voor het blok gesteld. ’Als de visie een voorwaarde is, dan zullen we dat als college moeten doen.’ De wethouder wil dan ook meteen een doorzicht geven in de financiële gevolgen van de uitbreiding van dat jongerencentrum. Met uitbreiding verwacht Scum namelijk ook meer subsidie voor professionele ondersteuning, maakt penningmeester Ad Olivier duidelijk. ’Van ons wordt verwacht dat we probleemjongeren opvangen. Dat doe je niet met ganzenbord of een sjoelbak.’


FAMILIEBERICHTEN

Als het lichaam niet meer wil en het leven wordt een lijden kan men dankbaar zijn dat God het komt bevrijden

Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie.

Verdrietig, maar dankbaar dat ze weer samen zijn, laten wij u weten dat is overleden onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. De Katwijksche Post. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF).

De hoogwaardige kwaliteit van de Nefit TopLine AquaPower HR-ketel garandeert het ultieme warmwatercomfort. Deze innovatieve combi-ketel heeft een voorraad warmwater die met ongekende kracht wordt bijgevuld. Overal in huis direct warm water, en als u wilt overal tegelijk! Vraag ons naar de brochure.

Maria Dirkje van den Anker-van der Marel Maria weduwe van Thijs van den Anker

Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur).

Katwijk * 19 december 1934 † 29 september 2013 Lida van der Sluis-van den Anker Hans van der Sluis Jan van den Anker Yvonne van den Anker-de Haas Carlijn en Stefan Bart en Vivianne Henk van den Anker Miranda Stoel Britt Job Max Eva

(zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

Dankbaar voor alles wat hij in zijn leven voor ons heeft betekend, maar ook diepbedroefd, delen wij mee dat na een niet te overwinnen ziekte, van ons is heengegaan mijn innig geliefde man, onze zorgzame vader, lieve opa en overgrootvader

Correspondentieadres: Familie Van den Anker Vloedstroom 4, 2221 WG Katwijk

Willem Meindert Boere

Wij nodigen u uit voor de afscheidsplechtigheid op vrijdag 4 oktober om 13.30 uur in de Oude Jeroenskerk, Voorstraat 44 in Noordwijk Binnen. Aansluitend begeleiden we moeder naar haar laatste rustplaats bij vader, op de Algemene Begraafplaats, Oude Zeeweg 32 in Noordwijk.

Wim

* Hazerswoude, 26 januari 1932 † Katwijk, 30 september 2013

Na de begrafenis is er gelegenheid elkaar te ontmoeten in Grand Hotel Huis ter Duin, Koningin Astrid Boulevard 5 in Noordwijk.

Cobie Boere - Geijteman Piet en Marijke Rijn en Cobie Willem en Cobie Cor en Petra Jan en Anneke

Mocht u geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, dan hopen wij u toch met deze aankondiging te bereiken.

UITVAARTONDERNEMING

klein- en achterkleinkinderen

DC VIS & ZN

Op vrijdag 4 oktober is er van 19.00 - 20.00 uur gelegenheid tot condoleren in de Kapel van het woonzorgcentrum De Wilbert, Overrijn 7 te Katwijk aan de Rijn. De afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 5 oktober om 10.00 uur in voornoemde Kapel, waarna aansluitend de begrafenis zal plaatsvinden op begraafplaats Duinrust, Parklaan te Katwijk.

Het ultieme warmwatercomfort van TopLine AquaPower HR-ketels. Nú bij:

Omdat een uitvaart meer is dan afscheid alleen...

071 364 6006 • www.barbaranoordwijk.nl

Mies Schoneveld

uitvaartbegeleiding

Opbaren mogelijk in familiekamer

Persoonlijk en betrokken

met een eigen sleutel toegang wanneer U dat wenst

071-4018779

(24 uur bereikbaar) www.miesschoneveld.nl

Dag en nacht bereikbaar Tel. 06-12091112 of 071-4012528

Voorstraat 96a, 2225 ET Katwijk aan Zee E-mail: info@theovanderplas.nl www.theovanderplas.nl GRATIS ADVERTENTIE

Wij danken u voor uw persoonlijke aanwezigheid, de lieve woorden en de vele kaarten na het overlijden van mijn lieve man, vader en opa

Katwijk, oktober 2013

Samen met u zoeken naar een persoonlijke invulling van het afscheid. Opbaren in familiekamer is mogelijk. Dag en nacht bereikbaar 071 - 4018970 / 06 - 571 445 54 Marinus Poststraat 17, 2235 XA Valkenburg

www.nandemooij.nl

Ik sta op voor de beste vriendin van Esmé

Marineweg 2, Wassenaar Tel. (070) 511 92 62 www.lagerberg.nl

En wat doe jij? Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/ inactie

DAMO DAMO

J.H. TEN HOVE, arts

Een blijvende herinnering g aan r a f m o ndierbare u m e n t e n uw

van 7 t/m 11 oktober

Een blijvende herinnering aan uw dierbare

AFWEZIG

Dankbetuiging

Kinderen en kleinkinderen

In samenwerking met Jacoline Imthorn

g r a f m o n u m e n t e n

M.D. van Den anker

Corrie den Hollander - de Mol

uitvaartbegeleiding

’Met aandacht voor details’

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van mevrouw

We zijn dankbaar voor de troost en steun die dit ons geeft.

Nan de Mooij

J. van der Vegtstraat 63, 2225 TR Katwijk

Thuis opbaring Volledig verzorgde uitvaarten

Harrij van den Anker Truus van den Anker-van den Velden Corrie Ravensbergen-van den Anker Piet Ravensbergen Henk van den Anker Jenny van den Anker-Mulder Kinderen en kleinkinderen

HANS DEN HOLLANDER

Dag & nacht bereikbaar: 071 364 6006

uitvaart@dcvis.nl www.dcvis.nl

MARIA DIRKJE VAN DEN ANKERVAN DER MAREL

Medewerkers IJzerhandel van den Anker Katwijk B.V.

Uw uitvaartleiders: Annemarie Hazenoot & Areen van der Plas

U ITVAARTVE R ZO R G I N G N O O R DW I JK

Betrokkenheid en persoonlijke aandacht

tel. 071 4074440 mobiel 06 12507285

Regiodealer van Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Oegstgeest. Met een eigen 24uurs-servicedienst.

INSTALLATIEBUREAU

Betrokken - Meelevend - Zorgvuldig

Dag en nacht bereikbaar

Bloemenlaan 9, 2235 EM Valkenburg (ZH) Telefoon 071 401 66 65 • Fax 071 401 69 42 E-mail: info@heemskerkinstallatie.com Lid van de VNI en BZE

HEEMSKERK

Uitvaartverzorger: Huig van Duijn

Kantoor: Hartweg 33, 2221 PV Katwijk

Na een afnemende gezondheid is toch nog onverwachts overleden onze schoonzuster en tante

Wij wensen de familie heel veel sterkte toe.

AquaPower van Nefit: Het ultieme warmwatercomfort

Nefit houdt Nederland war m

VAKANTIE IS... ...SPIERPIJN VAN HET LACHEN

VAKANTIE IS WIELEWAAL Bezorg jij hem een onvergetelijke vakantietijd? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers

Waarneming, in spoedeisende gevallen: A t/m G: J. A.J. Lodder, arts Hogeweg 8, telefoon 401 46 00 H t/m O: S.K. Kingma, arts Hogeweg 21, telefoon 401 20 23 P t/m Z: H.C. Brameijer, arts Drieplassenweg 17c, telefoon 401 21 82 Per 23 oktober a.s. verhuist de praktijk samen met bovenstaande praktijken naar: Zeehosplein 31, tel.nrs. ongewijzigd.

U kunt in alle rust de gedenkstenen bekijken in onze showtuinen Open: ma - vr: 9.00 - 17.00 uur, za: 9.00 - 12.00 uur.

U kunt inAmpèrestraat alle rust de2, gedenkstenen 2181 HB Hillegombekijken onze T 0252 520 329 F in 0252 516showtuinen 492 info@damonatuursteen.nl Open: ma - vr: 9.00 - 17.00 uur, za: 9.00 - 12.00 uur.

WWW.DAMONATUURSTEEN.NL

Ampèrestraat 2, 2181 HB Hillegom T 0252 520 329 F 0252 516 492 info@damonatuursteen.nl WWW.DAMONATUURSTEEN.NL


7 RAAD HET RAADSLID

lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

3,4 miljoen besparing op nieuwbouw zwembad

Belangrijke vraag is of deze versoberingen de aantrekkelijkheid van het zwembad en daarmee de exploitatie benadelen. Daar lijkt het niet op. Alles afwegend komt hierdoor de nieuwbouw van Aquamar als een reële mogelijkheid een stuk dichterbij.

Drie meter omhoog

Een ander aandachtspunt is het eventueel ’optillen’ van het zwembad met drie meter. Past zo’n hoger gebouw wel in de omgeving waar het nu staat? De buurt mag er niet op achteruit gaan. Een studie naar deze optie biedt kansen, maar de SGP wil de omwonenden dan wel alle kans en ruimte geven om hierover mee te praten en na te denken. Ook zal de raad eerst akkoord moeten gaan met een goed inpasbaar beeldkwaliteitsplan. De SGP wil dat verbetering en versterking van de kwaliteit van die omgeving het doel is.

Duurder entreekaartje

Wat betreft de toegangstarieven van het zwembad vindt de SGP dat een bepaald verhogingspercentage (bijvoorbeeld 7,5 %) goed verdedigbaar is om het tekort in de exploitatie te dekken. De investering voor een zwembad komt immers ten laste van elke belastingbetaler in de gemeente; ook van hen die nooit van het zwembad gebruikmaken. De SGP vindt het terecht om dan een extra bijdrage te vragen van hen die wél het zwembad gebruiken. De gebruiker betaalt: zo kun je een goede en belangrijke voorziening realiseren binnen de gemeente, met een eerlijke verdeling van de lasten.

Dirk en Jansje van Duijn worden gefeliciteerd door burgemeester Jos Wienen.

Zestig jaar onvoorwaardelijke liefde Dirk van Duijn (84) en Jansje van Duijn-Evenblij (87) tekenden op 23 september 1953 hun verbintenis voor het leven. Gebaseerd op een sterk geloof en warme liefde voor elkaar.’Het is geen geheim, het is gewoon van elkaar houden’, is de eenvoudige maar alleszeggende verklaring van de diamanten bruidegom. Door Piet van Kampen

Ondanks dat de naam dit zou doen vermoeden is Dirk van Duijn een geboren en getogen Noordwijker, die de in Rotterdam geboren Jansje in zijn woonplaats ontmoette. Zij werkte daar vlakbij het ouderlijk huis van Dirk maar ontmoetten elkaar bij de kerk. Er rustte zegen op deze ontmoeting want het jonge stel beloofde elkaar als vlug de liefde voor het leven. Dirk moest al snel het vaderland in Indië gaan dienen en er volgde een intensieve briefwisseling. ’Ben jij dat meisje dat zo

Na in Noordwijk in een zomerhuisje hun eerste onderkomen te hebben gevonden, verhuisde het paar diverse keren in hun woonplaats om in 1998 in Katwijk aan de Reygersberglaan hun domicilie te kiezen. Dirk werkte als administrateur bij de LOI en diverse Rijksinstellingen. Jansje voedde de kinderen op en haar nijvere handen zorgden voor veel kleding voor de kids. Nu geniet zij van de zorg voor haar in Overduin. Dirk: ’Wat de toekomst brengen moge is geleid door ’s Heeren hand’. Een spreuk die het echtpaar door hun leven heen vergezelde.

De 33 raadsleden behoren tot de categorie ’bekende’ Katwijkers. Tenminste, dat mag wel worden verondersteld; het zijn namelijk onze ’volksvertegenwoordigers’. Maar hoe bekend zijn ze eigenlijk en hoe herkenbaar? Als u hem of haar op straat tegenkomt, zou u ze dan herkennen? De redactie van deze krant gaat daar wel van uit en maakt het voor u daarom een beetje lastiger. Er zijn twee volksvertegenwoordigers in elkaar gefotoshopt. De vraag is natuurlijk: wie zijn het? Om u een beetje op weg te helpen, staan de raadsleden met hun juiste foto in

de fotolijst. Vandaag is de laatste aflevering. Stuur uw oplossing vóór komende dinsdag naar redactie@katwijkschepost.nl en maak kans op een boekenbon van 10 euro. U hoeft alleen de namen van beide raadsleden te noemen en vergeet ook niet uw eigen naam, adres en woonplaats te vermelden. De raads- en collegeleden mogen ook meeraden, maar maken geen kans op een boekenbon. De oplossing van vorige week is: Wim van Duijn (SGP) en Dirk Remmelzwaal (SGP). De winnaar is: A. Dulfer, Katwijk.

JONG BELEGEN 30+ KAAS

7.

95

kilo

Gratis boter, kaas en eieren!

Uitnodiging voor ouders en andere opvoeders

Jongeren en alcohol; het is geen spelletje!

Tip de redactie

’t boeltje verspeule

veel schrijft’ was de postbode niet onopgemerkt gebleven. Nadat Dirk weer voet op vaderlandse bodem had gezet, volgde op 23 september 1953 het moment waarop zij elkaar de ringen omschoven. Het paar werd gezegend met vier dochters en twee zonen, 30 kleinkinderen en 26 achterkleinkinderen.

Een abonnement? Bel 071-4022901

Ingezonden SGP Katwijk

nieuwtje? n Ons tippen kan via redactie@katwijkschepost.nl of telefoon 071-4022901.

Fotomontage: Sanne van der Meij

Daarbij komt dat de versoberingen ervoor zorgen dat de investering zelf ook een half miljoen minder zal bedragen. Een beperkte besparing op een totaalbedrag van bijna 18 miljoen, maar het is mooi meegenomen.

Foto: Piet van Kampen

Het verzoek van onder andere de SGP om voor de nieuwbouw van zwembad Aquamar te zoeken naar besparingen, lijkt te lonen. In plaats van 12,2 miljoen kan de bijdrage vanuit de gemeente verlaagd worden tot 8,8 miljoen. Dat betekent een besparing van 3,4 miljoen euro ten gunste van de gemeente.

Een voorlichting over alcohol gecombineerd met theater en humor op een avond waarin ouders en andere opvoeders kunnen luisteren, meepraten en lachen. U bent van harte welkom! Komt u ook?

De toegang is gratis. Zie ook: www.weekvandeopvoeding.nl Datum: Tijd: Locatie:

Maandag 7 oktober Van 19.00 tot 21.30 uur De Burgt (voormalig gemeentehuis Rijnsburg) Burgemeester Koomansplein 1, Rijnsburg Aanmelden: Per e-mail: CJGkatwijk@ggdhm.nl Deze activiteit wordt aangeboden in het kader van het 20 jarig bestaan van Platform Kocon en de Week van de Opvoeding van het CJG Katwijk.

Vul hieronder uw naam en adres in en lever deze advertentie vrijdag in bij ons op de markt en maak kans op een gratis kilo Hollandse kaas naar keuze plus  10 eieren en  2 pakjes roomboter. De winnaars staan volgende week in deze advertentie. Naam ............................................................. Adres ............................................................. ..........................................................................

Winnaars vorige week:

de Ridder, Waterman 47 M. de Mol, J. Catsstraat 27 W. v.d. Plas, Randweg 37 C. v.d. Plas, Lirastraat 6 R. Stittelaar, Asserstraat 4 A.M. Snijder, Roest van Limburgstraat 5 C. Blonk, Fagelstraat 28 Ria de Best, Kerkstraat 16 C. van Rhyn, Jan Tooropstraat 45 D.V. van Rijn, Piet Heinlaan 44


Magazijnopruiming Complete Tempur Boxspring met topper 180 x 200

nu € 2.995,00 Tempur matrassen 1 x 90 x 210 van € 1.598,00 nu € 995,00 1 x 90 x 200 van € 1.498,00 nu € 895,00 1 x 90 x 200 van € 1.498,00 nu € 695,00

Tramstraat 112b 2225 CM Katwijk T 071-4071815 katwijk@goudwisselkantoor.nl Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

van € 4.500,00

Boxspring Norma

Donkerbruin 180 x 200 Met topper 180 x 200 compleet

Verzilver uw goud!

nu € 1.495,00

Auping boxspring Dublin

Inkoop van goud, zilver en munten

in leerdoek 180 x 200 boxspring-hoofdbord2 x matrassen van € 1.995,00

De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Goudwisselkantoor is eigendom van familie De Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Auping Boxspring Boxton

met gestoffeerde matrassen en topper van € 4.395,00

Boxspring Eastborn

nu € 2.995,00

complete boxspring met hoofdbord boxen matrassen en topper 180 x 200 incl. nachtkasten van € 4.595,00

nu € 3.500,00

Alles direct leverbaar (te bezichtigen in onze zaak)

Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

nu € 995,00

HAASNOOT

Let op: verplichte legitimatie bij binnenkomst! ervaar het verschil

www.goudwisselkantoor.nl

facebook.com/ goudwisselkantoor

SlAAPkENNER hAASNOOT Princestraat 40, 2225 GC Katwijk aan zee, Tel: 071 40 15 912 Fax: 071 40 77 025, Mobiel: 06 533 806 35 www.slaapkenner.nl

OPENINGSTIjdEN Ma: 13.30 - 17.30 uur Di t/m vrij: 09.30 - 17.30 Do koopavond 19.00 - 21.00 uur Zat. 10.00 - 17.00 uur

A U P I N G • E A S T B O R N N O R m A • S I lv A N A S U P P O R T • T E m P U R • l S B E d d I N G O P T I S l E E P • f ø R S S

powered by Ford EcoBoost

TopGear.nl:

“Precies de

juiste mix

van stijl en technologie

Ford Fiesta Style • Elektrisch bedienbare en verwarmbare buitenspiegels met richtingaanwijzers • Elektrisch bedienbare ramen vóór • Radio/CD/MP3-speler incl. AUX + USB • Airconditioning Normaal vanaf 13.995,- Inruilpremie 1.000,Nu

12.995,-

Technology Pack inclusief navigatiesysteem met 5-inch kleurenscherm en SYNC Bluetooth® Voice Control. Normaal 900,- nu 495,-

Ook verkrijgbaar met:

14% bijtelling

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en verkoopvoorwaarden ford.nl. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 23,3; liter/100 km: 4,3; CO2 g/km: 99.

129,Vanaf slechts

p.mnd. met Ford Options

1 jaar gratis autoverzekering

Kenmerken Options-aanbieding: Contante AanTotaal Vaste debet Jaarlijks Duur Termijn- SlotTotaal te prijs betaling kredietbedrag rentevoet kostenpercentage overeenkomst bedrag termijn betalen bedrag 12.995,- 4.569,8.426,8,9% 8,9% 25 mnd. 129,- p.mnd. 6.675,9.771,De Europese Standaardinformatie is verkrijgbaar via FCE Bank en wordt voorafgaand aan de totstandkoming van de overeenkomst verstrekt.

Haarlem Eysinkweg 71, tel. 023 - 553 16 66 Lisse Meer en Duin 72a, tel. 0252 - 46 69 00 Noordwijk Keyserswey 1, tel. 071 - 364 10 10 Off. service-dealer: Autobedrijf J. Noort & Zn., Katwijkerweg 1d, Rijnsburg, tel. 071 - 402 18 10

www.ardeaauto.nl


trefwoord

DE KATWIJKSCHE POST

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen maar weet u niet goed wat er mogelijk is? VIP Katwijk kan u daar bij helpen. Kijk eens op de website www.vipkatwijk.nl en in het bijzonder op de vacaturebank. U zult zien dat er veel mogelijkheden zijn in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Hier volgen er een aantal. Buurtproject Katwijk a/d Rijn Het nieuwe wijkservicepunt ’Binders’ in de wijk Katwijk a/d Rijn is van start gegaan. Gemiva, Raamwerk en het Lichtpunt slaan de handen in elkaar en zijn op zoek naar vrijwilligers die lichamelijke en verstandelijke gehandicapten willen helpen bij het uitvoeren van verschillende diensten in de wijk. Actieve vrouwen gezocht Voor de activiteiten binnen Femke zijn zij steeds op zoek naar vrijwilligers. Want… zonder vrijwilligers kunnen veel activiteiten niet doorgaan. Voor dinsdag ochtend zoeken wij nog vrijwilligers, die mensen kunnen helpen met naaien. Of werk mee met de voorleesmiddagen. Website Diverse organisaties (Int. Vrouwendag Katwijk, Femke, Kattuk.nl, Lichtpunt, St. Platform Gehandicaptenbeleid) zijn op zoek naar vrijwilligers die handig zijn met het bijhouden van websites of zelfs een website kunnen bouwen. Kinderbijbelclub Op woensdagmiddag worden er op meerdere locaties in Katwijk de kinderbijbelclub georganiseerd. Zij zijn op zoek naar ’juffen’ en ’meesters’ die eens in de paar weken in het team mee willen draaien. Dit is slechts een impressie van het totale aanbod aan vacatures op onze vacaturebank. Staat datgene wat u zoekt er niet bij? Maak dan een afspraak met ons voor een persoonlijk gesprek. Wie weet kunnen we samen toch een leuke vacature vinden. Dit kan telefonisch: 071 7600310 of per email: info@vipkatwijk.nl van dinsdag t/m donderdag van 10.00 tot 16.00. Gebruik maken van de vacaturebank is gratis.

Speel goed aan Zee Op vrijdag 11 oktober neemt wethouder Gerard Mostert het boek ’Speel Goed: op ontdekking met je spelende kind’ in ontvangst. Het boek is geschreven door een team experts onder leiding van Prof. Dr. Jan de Lange, als Emeritus Hoogleraar verbonden aan de universiteit van Utrecht. Het boek stond centraal bij de eerste cursus van de Jonge Ouder Academie (JOA). Deze pilot is zojuist in Katwijk met groot succes afgerond. Het boek biedt ouders en professionals ontelbare mogelijkheden om vanuit nieuwsgierigheid de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Steun het Genootschap ’Oud Katwijk’. Geef u op als lid à € 10,00 per jaar. Katwijks Museum, telef. 4013047.

9

Expositie in hal van gemeentehuis

Schilderijen en sieraden uit Zanderij In de hal van het gemeentehuis is gisteravond de expositie ’Kunst uit de Zanderij’ van start gegaan. De bijna buurvrouwen Gré Zuijderduijn-Otter en Joke Pet-van Duyvenboden uit die wijk laten daar hun creativiteit zien. De 69-jarige Gré schildert haar hele leven al. ’Als vierjarige was ik al druk met een tekenboekje. Het is mijn grote hobby. Ik schilder iedere dag.’ En niet alleen thuis, maar sinds vier jaar ook bij de schilderclub van ouderenbond KatRijn. Op de expositie zijn 28 werken te zien, vooral stillevens, maar ook enkele landschappen waaronder een fraai werk van de Oude Kerk met bomschuiten op het strand. Allemaal geschilderd met acryl. Enkele jaren geleden exposeerde Gré ook al in het gemeentehuis, maar voor buurvrouw Joke (56) is het de eerste expositie. Joke laat zo’n veertig sieraden zien: colliers, kettingen, armbanden en oorbellen. ’Allemaal naar eigen ontwerp en allemaal uniek.’ Joke is zo’n jaar of vijf actief met het maken van sieraden. Daarvoor was zij creatief bezig met onder meer volksschilderkunst, bloemschikken en 3d-kaarten maken. Voor haar

Foto: Adrie van Duijvenvoorde

VIP-vacatures

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

Gré Zuijderduijn-Otter (links) en Joke Pet-van Duyvenboden bij het inrichten van de expositie.

sieraden gebruikt zij onder meer glas, leer, Swarofski kristal, metaal, sterling zilver en kralen. Gister-

avond is de expositie in bijzijn van familie en vrienden geopend. De expositie is tijdens openingstijden

van het gemeentehuis te bezichtigen tot eind oktober. Bij de expositie ligt ook een verkooplijst.

ChristenUnie pro gezonde Laaggeletterdheid leefstijl en bewegen Gezondheid heb je niet in eigen hand, maar speelt wel een grote rol in het leven van mensen. Hoe gezond je bent bepaal je niet zelf, maar je kan wel meewerken aan een goede gezondheid. Je kan kiezen voor een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door niet te roken, weinig alcohol te drinken, gezond te eten en vooral ook meer te bewegen. Op sommige terreinen van een gezonde leefstijl doet de Katwijkse bevolking het goed. Maar niet als het gaat over roken en overgewicht. Hierop scoort Katwijk slechter dan de omliggende gemeenten, wat wordt aangegeven in de resultaten van de gezondheidspeiling 2012. Deze uitslag betekent voor de gemeente Katwijk dat er maatregelen genomen moeten worden om de gezondheid van de Katwijkse bevolking te verbeteren. Maatregelen zoals: Jongeren op gezond gewicht, senioren sport en meer bewegen voor ouderen en wijkgericht beweegaanbod. Een groot deel van de Katwijkse bevolking houdt van bewegen, gezien het groot aantal sportactivitei-

ten in verenigingsverband. en op sportscholen. Er wordt ook heel veel gewandeld en gelopen door jong en oud. Veel activiteiten die positief zijn voor de gezondheid. De ChristenUnie is hier heel blij mee. Toch geven cijfers aan dat het nodig is dat er meer aandacht moet zijn voor leefstijl en meer bewegen van zowel jongeren als ouderen. Die aandacht is er in de vorm van een prachtig gezondheidsbeleid met tal van maatregelen. Er is werk aan de winkel niet alleen voor de gemeente en verenigingen, maar ook voor ouders, jongeren en ouderen. De ChristenUnie is ervan overtuigd dat dit beleid pas succes heeft als iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt en meedoet met een gezonde leefstijl en bewegen. Het gezondheidsbeleid voor de komende jaren is vastgesteld. De ChristenUnie is tevreden met dit beleid, maar tegelijkertijd kijkt ze uit naar de effecten van de genomen maatregelen. Ingezonden ChristenUnie

PvdA: Eerst beleid dan verder met Scum

Het college vroeg vorige week donderdag om een voorbereidingskrediet om Scum uit te breiden en zo de groepen 16- en 16+ een plaats te bieden. Op verzoek van de PvdA komt er eerst een notitie over de veranderingen bij het verhogen van de alcoholleeftijd. Op 1 januari 2014 wordt die leeftijd namelijk verhoogd van 16 naar 18 jaar, waarna we absoluut niet meer kunnen spreken over twee groepen. 16 en 17 jarigen mogen dan immers geen biertje meer drinken en een 12 jarige met een 17 jarige laten uitgaan is ook geen optie. De PvdA wil dan ook dat het college eerst met een visie komt over die wet en hoe ze daarmee om willen gaan. Ge-

lukkig werd dit idee breed ondersteund in de gemeenteraad en heeft wethouder Binnendijk de notitie toegezegd. Bijkomend was ook nog dat het bestuur van Scum aangaf problemen te zien met betrekking tot het beheer en de financiën bij een uitbreiding. Ook dat wordt meegenomen. Als PvdA staan we voor het jongerenwerk in Katwijk en willen we meedenken over de toekomst. Wanneer de gevolgen van de nieuwe wet duidelijk zijn en we als gemeente beleid hebben, zullen we weer constructief gaan nadenken over Scum. Ingezonden PvdA Katwijk

Op woensdag 18 september tekenden 40 bondgenoten uit de regio Holland Rijnland het convenant regionaal bondgenootschap geletterdheid. In het convenant spreken de bondgenoten met elkaar af om

samen de laaggeletterdheid in de regio te bestrijden. Het convenant werd ondertekend door gemeenten, bedrijven, bibliotheken en diverse partijen op het gebied van gezondheid en onderwijs.

ANNA KOOKT Hier kunt u de fictieve belevenissen van Anna volgen. Anna is de vrouw van Mats die als GOA dagelijks in de gemeente te vinden is. Zij gunt ons een kijkje in hun keuken.

Ik vind kinderen toch zo leuk. Ze zijn creatief. Ze denken volgens een hele andere logica. Ze zijn ook zo eerlijk en heerlijk ongeremd. Neem de oudste. Zij deed laatst enorm haar best om mij ervan te overtuigen nieuw speelgoed voor haar te kopen. Niet dat zij dat nodig heeft, maar je kunt gewoon niet genoeg speelgoed hebben. Ik vroeg haar om dit zelf te doen met geld uit haar spaarpot. Dat kon natuurlijk niet: want ik spaar al voor een veulentje, mama. En daarna voor Afrika. Verrassend! De jongste vroeg ik onlangs of hij de naam van een vogel in de sloot wist. Het was een reiger maar zijn antwoord was even verrassend als vindingrijk: een rijnvogel! Mats kon er ook hartelijk om lachen, toen ik hem dit later die dag vertelde. Over vindingrijkheid kan hij trouwens meepraten. Eerder die week bij parkeercontroles kwam hij iets tegen dat hij nog nooit had gezien. Samen met zijn collega was hij in het vergunningengebied. Automobilisten die hier willen parkeren, moeten een bezoekerskaart in combinatie met de blauwe schijf gebruiken. Dan mag je maximaal 4 uur parkeren.

Bij één van de auto’s lag keurig een bezoekerskaart op het dashboard. Goed zichtbaar voor Mats en zijn collega. Daarnaast lagen vier blauwe schijven. De eerste schijf stond op 8.00 uur. De tweede en derde resp. op 12.00 en 16.00 uur. De laatste schijf stond op 20.00 uur. Natuurlijk is dit niet toegestaan. Het is wel creatief. Een automobilist die zo vindingrijk is, krijgt niet meteen een bekeuring. Zo is Mats. Wel een waarschuwing natuurlijk. Nu nog een portie vindingrijkheid van mijn kant en het eten staat op tafel. Ik denk aan pandanrijst (die ruikt zo lekker). Groente roerbakken, kokosmelk erbij, de kip eventjes in de kokosmelk laten garen. Lukt altijd. Verrassend lekker!

Tot de volgende keer! Anna Reacties naar goa@katwijk.nl


VERHUISBERICHT

Uw boot de winter door ✔ Bij ons kunt u uw sloep, vlet en sportboot zowel binnen als buiten stallen ✔ Beter voor uw boot – lakwerk – motor, en veilig ✔ Zelf aan uw boot werken in overleg mogelijk ✔ Haal- en brengservice mogelijk ✔ Ook voor totaal onderhoud van uw boot

Informeer naar de voordelige all-in prijzen.

bew dé specialist in

egi

, tersport a W e regio t d h c i n i t s i l Rijnz cia port spe s r e t a w DE

ng

Met ingang van 30 september 2013 is onze locatie Katwijk verhuisd naar: LOCATIE KATWIJK Gezondheidscentrum Zeehos

LOCATIE RIJNSBURG Gezondheidscentrum Nieuw Rapenburg

Zeehosplein 27 2225 MJ Katwijk T (071) 4074384 F (071) 4073121 W www.pmckatwijk.nl E info.pmc@pmckatwijk.nl

Katwijkerweg 8 2231 SB Rijnsburg T (071) 4031672 F (071) 4088433

Valkenburgseweg 70 - Katwijk a/d Rijn (071)4027000 email: info@maritiemcentrumrijnzicht.nl

LEKKENDE KRAAN? Schroefje los, een thermostaat die blijft hangen, kapotte dakgoot, lekke radiator, druppelende kraan; Grimbergen-Noordermeer BV fixt het. Snel, efficiënt en vakkundig:

071-40 29 200

OOK STERK IN ’T KLEINE WERK. T: (071) 40 29 200 - F: (071) 40 26 461 E: info@grimbergennoordermeer.nl W. www.grimbergennoordermeer.nl

Mattheus van der Steen Zondag Nu ook op zondag open! Kom en geniet van onze oktober Sunday special

6 oktober 2013

Voorgerecht naar Keuze *** Kabeljauw/botersaus/mosterd/puree of Onze bekende biefspies *** Dessert naar keuze 27,50

Openingstijden Dinsdag t/m zaterdag vanaf 17:30 uur Zondag vanaf 16:30 uur Maandag gesloten

Aanvang 10.00 uur Sporthal De Middelmors Noordwijkerweg 53a Rijnsburg


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

11

Kappie ook in China ’grote hit’

Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef Harmen van Straaten het Kinderboekenweekgeschenk ’Je bent super...Jan!’ Jans ouders zijn verdwenen. Zomaar. Hoe dat kon gebeuren? Misschien wel door een mislukte goocheltruc van meneer Stromboli. In elk geval zit Jan nu behoorlijk in de problemen. Het ministerie van Alleenstaande en In de Steek Gelaten Kinderen heeft bepaald dat hij naar een kostschool moet. Uitgerekend naar internaat IJsendoorn, waar iedereen doodsbang rondloopt. Voor de pestkop Sebus Archibald natuurlijk. Voor de vreselijke mevrouw De Beuker. En niet te vergeten voor de geest van IJsendoorn. De situatie lijkt wanhopig. Maar niet voor Super Jan! Hoewel. Is Super Jan er nog wel? Of is er alleen Jan? Heeft hij zijn superkrachten nog wel? Volop ingrediënten waar een auteur als Harmen van Straaten een schitterend fantasievol en grappig verhaal van kan maken. Tijdens de Kinderboekenweek is deze titel gratis te verkrijgen in de boekwinkel bij aankoop van €10,aan kinderboeken. Speciaal voor de kleintjes is het prentenboek ’Zzz”van Loes Riphagen voor maar €5,- te koop. Genoeg reden om even te gaan neuzen bij uw boekwinkel.

Na twee dagen Xiamen gaat het reisgezelschap met de veerboot naar het eiland Gulangyu. ’Daar had de lokaal bekende boef/held Zheng Chenggong met zijn roversbendes het hoofdkwartier, die in de 18de eeuw de Nederlanders, die zich in Xiamen hadden gevestigd, eruit heeft gegooid. Het eiland heeft prachtige Europese architectuur en is zeer geliefd bij bruidsparen, waarvan we die dag zeker 10 stellen hebben gezien om foto’ s te maken. Kappie is samen met een bruidspaar officieel op de foto gegaan.’ De rondreis gaat verder naar en-

Foto: Joke/Ed van der Plas

Kinderboekenweekgeschenk bij boekhandel

Kappie is op rondreis in China. Op zondag 22 september stapte hij met Joke en Ed van der Plas om 17.00 uur ’in een gekke Arriva-bus met surfplanken aan de zijkant naar Xiamen. Gelukkig wel in de blauwwitte kleuren van Kappie en met de letters KLM, oftewel Kappie Lift Mee’, vertelt de e-mail vanuit het Verre Oosten.

Kappie voor een Hakka-woning.

kele Hakka-dorpen. ’De woningen zijn hier in een ronde vorm gebouwd en bestaan uit meerdere cirkels, waarin hele families woonden. Het oudste gezin in de buitenste ring en de volgende generatie in de volgende en zo verder. Het gebouw diende tevens als fort om de bewoners te beschermen tegen de vijanden.’

Kappie (bijna) op de schouder van Mao Zedong, de ’Grote Roerganger’.

Rubriek

n Ku stzinnig

Over het hoge zandduin het strand op. Even op adem komen. Tientallen strandlopertjes huppelen in de vloedlijn. Het zilveren water met daarboven witte wolken, lichtblauwe lucht. Het mooie licht langs de kust blijft verbazen. Vele Nederlandse en buitenlandse schilders lieten en laten zich inspireren door de zuivere lucht, het heldere licht en de cultuurhistorie van Katwijk.

Els Rooijers en Alarmfase 3

Maar er is meer achter de duinen. In deze serie gaat Anneke van Gijlswijk op zoek naar kunst en cultuur in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Van schilder tot musicus, van fotograaf tot schrijver. Wie zijn het? Wat bezielt hen? Tips voor deze rubriek: redactie@ katwijkschepost.nl

H

et gemaal in Katwijk is gehackt. De computer is platgelegd. De Haarlemmermeerpolder dreigt onder water te lopen. Niels, Pepijn en Adil rijden in een tank door de Bollenstreek, door de duinen naar Katwijk. De Freerunners lossen het ook deze keer weer op. ’ Els Rooijers (Haarlem, 1955), vindt het schrijven van kinderboeken het mooiste dat er bestaat. Haar eerste verhaal schreef ze voor haar dochter toen deze vier jaar was. Opa’s eiland. Dit boekje is nooit in de boekhandel verschenen. Twee jaar later lag haar eerste boek in de winkel: Prinsessenthee. Daarna is het schrijven nooit meer opgehouden. ’Ik vind het heerlijk om van alles mee te maken op mijn bureaustoel. Ik creëer mijn eigen spannende wereld. ’ De verhalen die Els heeft gemaakt – en dat zijn er heel wat – heeft ze met veel plezier geschreven. ’Maar, ik ben niet snel tevreden. Wat ik vandaag geschreven heb, kan ik morgen weer weghalen. In bijna elk verhaal was er wel een moment dat ik er nauwelijks doorheen kwam. Achteraf blijkt dat dan vaak een stuk te zijn dat overgeslagen kan worden.’ Nu, vlak voor het begin van de Kinderboekenweek is haar nieuwste

De dag daarop wordt er first class gevlogen naar Hefei. ’Kappie vond het geweldig in de grote ruime stoelen en de extra aandacht van de stewardess.’ In oud-Hefei wordt een rondrit gemaakt met een ’soort fietstaxi met een geel dakje’. ’Daar rond gereden en af en toe uitgestapt om in

de nauwe straatjes te wandelen en de lokale bevolking de gelegenheid te geven die lange Hollanders aan te staren.’ ’Kappie is bij de chinezen een grote hit’, laat het Katwijkse echtpaar weten. ’Hoeveel keer hij op de foto is gegaan is niet meer te tellen en hoeveel keer ze geprobeerd hebben om hem van ons over te nemen voor grote bedragen, is ook niet op een hand te tellen. Maar natuurlijk hebben we dat Kappie niet aangedaan. Wel hebben we uitgelegd wat Kappie in zijn koffertje heeft: een paar flesjes Kattukse lucht voor als hij heimwee heeft en een paar blikjes vis, voor als hij het eten hier niet lust.’

boek uitgekomen: Alarmfase 3. Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Katwijk, rond het gemaal. Het is het derde boek uit de serie Freerunners. Freerunning is een spannende sport, waarbij zo efficiënt mogelijk een parcours met hindernissen afgelegd wordt. Bij voorkeur in een stad. De jongens klauteren over daken en trappen. Het gaat erom dat je je zo sierlijk en acrobatisch mogelijk van A naar B begeeft. Els: ’Bert van der Meij heeft prachtige illustraties voor de boeken over de Freerunners gemaakt. Hij begreep precies hoe mijn Freerunners eruit moesten zien. Samenwerken met hem maakte het extra leuk.’ ’Ik vind het geweldig als ik waardering krijg van kinderen.’ ’Als er een nieuw boek van mij uitkomt, kan en wil ik dit even niet lezen. Ik pak het weer op als ik naar scholen ga om er over te vertellen.’ Els bezoekt scholen en bibliotheken in het hele land. Zij wordt uitgenodigd van Winschoten tot Middelburg. ’Het is een feest hoe ik soms op scholen word onthaald. Hoe kinderen reageren op mijn verhalen. En natuurlijk de mailtjes die ik krijg. Waarin bijvoorbeeld

staat dat de kinderen bijna niet kunnen wachten op een nieuw deel uit de serie over de Freerunners. Daarom is het schrijven van kinderboeken voor mij het mooiste dat er bestaat.’ Els woont in Katwijk aan Zee. ’De zee is iedere dag anders. Als het hier gestormd heeft, komt iedereen daarna zijn huis uit om op te ruimen, te vegen. Dat schept een band. De onstuimigheid van de

natuur creëert saamhorigheid. Als ik over het Noordstrand richting Katwijk loop, zie ik de Boulevard hoog op de duinen liggen. Katwijk op z’n mooist.’ Van 2 tot en met 13 oktober is het Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is: ’Sport en Spel’. Alarmfase 3 had op geen beter moment geschreven kunnen worden. www.elsrooijers.nl


12

DE KATWIJKSCHE POST

vaartocht

donderdag 3 oktober 2013

Varen met De Katwijksche Post

’Dit is zeker voor herhaling vatbaar’ De Princess van de Katwijkse Rederij Triton met kapitein Arie Twigt achter het roer is stampvol als hoofdredacteur Teuntje van Delft namens Uitgeverij Verhagen de lezers van De Katwijksche Post hartelijk welkom heet. Ze wenst de 150 aanwezigen een plezierige tocht toe. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, want de stemming zit er meteen in.

zijn vrouw kordaat, waarna ze hem liefdevol aankijkt.

Door Aty de Vries

’Wat ons betreft mag er vaker een uitje georganiseerd worden, want het is geweldig’, aldus beide dames. Ze worden op hun wenken bediend, want Arie is van plan dit jaar weer naar de kaarsjesavond in Gouda te varen met onderweg een stamppotje. Nou daar hebben de dames wel oren naar, evenals Carla van Haaren en haar vriendin Margreet Guijt, die regelmatig buiten de deur eten en afgelopen week wel tweemaal een ontbijtje bij de Hema nuttigden. Heel gezellig en goed voor je sociale contacten, klinkt het alom, terwijl meteen het stampportje wordt ingevuld met zuurkool, hutspot of een lekkere kop snert. In de verte roept Leen van Rijn dat hij genoten heeft van de prachtige Revue die met korting van de krant op het vliegveld werd gehouden. ’Dat mag ook vaker gebeuren’, vindt Van Rijn. De boot keert via de Kagerplassen terug naar Katwijk en de kleine Angeline, die op 30 september een maand oud is, wordt in haar kinderwagen gelegd door vader Daan van Rijn, terwijl mama Mirjam toekijkt, evenals de trotse opa en oma. Nog een kraamcadeautje voor het jonge ouderpaar, maar de tocht was voor alle deelnemers iets extra’s, dat beslist voor herhaling vatbaar is.

Iedereen heeft een plekje bij het raam gevonden en door het mooie weer is het ook goed toeven op het bovendek. Tijdens het koffiedrinken gaat de vaartocht langs Valkenburg en de nieuwbouw van ’t Duyfrak. Daar wonen met veel plezier Jos en Marga van Oosten, die dankzij De Katwijksche Post toch nog binding houden met Katwijk. ’Een fijne krant die je op de hoogte houdt van het nieuws in je omgeving’, aldus Jos. Richard Hulmer is het daar helemaal mee eens. ’Wij lezen al 45 jaar De Katwijksche Post. Een lekker lokaal nieuwsblad, dat goed op de omgeving inspeelt. En bijzonder vind ik de kritische columns, die mag ik graag lezen’, aldus Hulmer. Meer dan eens wordt het kleine formaat van De Katwijksche Post aangezwengeld. ’Kan ik lekker in mijn bed lezen’, zegt mevrouw De Mol lachend. Mevrouw Margreet Schaart viert aan boord haar 80ste verjaardag met haar zusters. Dat gebeurt al 20 jaar, maar deze keer mag ook de echtgenoot van een van de dames mee, alleen omdat hij ook al 80 jaar is. ’Maar als hij vervelend is, ruil ik hem om voor een jonger exemplaar’, zegt

De broodjes kroket gaan voorbij en de vriendinnen Lia Boezaard en Tineke Kasius genieten enorm. Lia vertelt dat het echt een uitje is en dat het broodje kroket heerlijk smaakt. Geen onvertogen woord over De Katwijksche Post. ’Wel mis ik ’Waar is Kappie’. Ik wil zo graag een Kappie hebben en heb hele zoektochten met vriendinnen gehouden zelfs naar Rijnsburg’, vertelt ze lachend.


nieuws

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

13

’Een karige besparing’, ’Iets goedkoper, maar niet spectaculair’, ’Beperkte besparing’, ’Besparingen vallen ons tegen’. Het zijn de opmerkingen van enkele fractiewoordvoerders in de gemeenteraadsvergadering bij het agendapunt over de nieuwbouw van het Katwijkse zwembad. Dat zwembad kostte 17,7 miljoen en na het schrappen van enkele voorzieningen 17,2 miljoen. Daarvoor is onder andere de beweegbare bodem geschrapt, het instructiebad verkleind en het zwembad ’gelift’. Dat levert in totaal een besparing op van 575.000 euro. Karig, iets goedkoper, beperkt en tegenvallend op een bedrag van ruim 17 miljoen. Ongeveer 3 procent rekende raadslid Gert Varkevisser van de ChristenUnie voor. Toch gaan de politieke partijen akkoord met die beperkte besparing, want zowel het college van burgemeester en wethouders als de politiek heeft haar hoop gevestigd op een meevallende aanbesteding. Op een aannemer die het nieuwe 3-badencomplex voor enkele miljoenen minder wil bouwen. ’We willen het gaan aanbesteden met budgetsturing’, maakt wethouder Daan Binnendijk duidelijk. In Jip en Janneketaal legt hij uit wat dat is. ’Vooraf wordt een maximum gesteld aan het budget. Wie op meer uitkomt, hoeft niet te reageren.’ Het nieuwbouwplan voor het zwembad komt volgende week opnieuw aan de orde in de gemeenteraad, dan ter besluitvorming. Daarmee kan na meer dan 15 jaar eindelijk een eind komen aan de discussie over nieuwbouw of renovatie, over mogelijke locaties, over samenvoeging met andere voorzieningen. Met een klap van de voorzittershamer kan burgemeester Jos Wienen dan het besluit tot nieuwbouw op de huidige locatie bestendigen.

Eerst beleid dan verder met Scum Het college vroeg vorige week donderdag om een voorbereidingskrediet om Scum uit te breiden en zo de groepen 16- en 16+ een plaats te bieden. Op verzoek van de PvdA komt er eerst een notitie over de veranderingen bij het verhogen van de alcoholleeftijd. Op 1 januari 2014 wordt die leeftijd namelijk verhoogd van 16 naar 18 jaar, waarna we absoluut niet meer kunnen spreken over twee groepen. 16 en 17 jarigen mogen dan immers geen biertje meer drinken en een 12 jarige met een 17 jarige laten uitgaan is ook geen optie. De PvdA wil dan ook dat het college eerst met een visie komt hoe zij de uitwerking van die nieuwe wet zien en hoe ze daarmee om willen gaan. Gelukkig werd dit idee breed ondersteund in de gemeenteraad en heeft wethouder Binnendijk de notitie toegezegd. Bijkomend was ook nog dat het bestuur van Scum aangaf problemen te zien met betrekking tot het beheer en de financiën bij een uitbreiding. Ook dit wordt meegenomen. plannen. Als PvdA staan we voor het jongerenwerk in Katwijk en willen we meedenken over de toekomst. Wij vinden echter wel dat we ons niet in een project moeten storten voordat de gevolgen van maatregelen duidelijk zijn en we als gemeente beleid hebben hoe we daarmee omgaan. Wanneer dat er is zullen we weer constructief gaan nadenken over Scum. Ingezonden PvdA Katwijk

Foto: Cock Koelewijn

’Karige’ besparing nieuw zwembad

Languit in hondengrasveld voor bijzondere vogel Vogelaars kwamen van heinde en verre naar een grasveld bij de Zonnebloemstraat om een bijzondere vogel waar te nemen. Het ging om een hop, die normaal vooral in warme streken voorkomt, zoals Spanje en Zuid-Frankrijk.

Gemiddeld 4-5 keer per jaar wordt er een in Nederland gesignaleerd. De vogelaars lagen met camera’s met enorme telelenzen languit in het gras om de vogel te fotograferen. Opmerkelijk, want het grasveld is ook een geliefde plek voor

het uitlaten van honden. De vogel vloog zaterdag en zondag rond in het Molenblok. Naar verluidt eet de hop vooral insecten en poppen van bepaalde nachtvlinders. Met zijn geelbruine

verenkleed, zwart-wit patroon op rug en vleugels, lange snavel en opvallende kuif is de Hop een van de meest exotische en ook makkelijkst te herkennen vogelsoorten die in Nederland waargenomen kunnen worden.

Meer zwemplezier voor Zwembad: renoveren, minder geld nieuwbouw of niets doen In juli meldde de ChristenUnie grote moeite te hebben met de investering van 18,7 miljoen euro voor het zwembad. Zeker in combinatie met de voorgestelde verhoging van de tarieven van het zwembad met 10%. Het uitgangspunt zou volgens de ChristenUnie moeten zijn om het zwembad te vernieuwen zonder dat het zwemmen duurder wordt. Daarbij is het in deze tijd van economische crisis erg welkom als je kunt besparen op een dergelijke miljoeneninvestering. Het college is deels geslaagd in de opdracht van de raad om het investeringsbedrag omlaag te brengen en het verzoek van de ChristenUnie om de tariefsverhoging ongedaan te maken. Het aangepaste plan is slechts zo’n 3% (575.000 euro) goedkoper waardoor er nog steeds een tariefsverhoging van 7,5% noodzakelijk is. De meeste partijen in de raad zijn akkoord met een tariefsverhoging. De ChristenUnie wil zich hier echter niet bij neerleggen. Een tariefsverhoging heeft een negatieve invloed op de concurrentiepositie van het zwembad en maakt zwemmen simpelweg duurder voor de eigen inwoners. Door verder te zoeken naar slimme mogelijkheden om de investeringskosten omlaag te brengen kan dit opgelost worden. Andere partijen wekken de indruk dat het zwembad al miljoenen goedkoper is geworden maar dat is

een onjuist beeld. De investeringskosten zijn nog steeds ruim 18 miljoen euro. De ChristenUnie legt zich daarom ook niet neer bij een zwembad van 18 miljoen euro en wil dat de investeringskosten verder omlaag gaan. Lagere investeringskosten kunnen er voor zorgen dat de tarieven niet omhoog gaan. Zo blijft het zwemmen even betaalbaar voor alle inwoners en is het tarief concurrerend ten opzichte van zwembaden in de regio. De huidige plannen zijn financieel gebaseerd op een forse toename van bezoekers en dan is een lage prijs belangrijk. Prijs je jezelf uit de markt met te hoge tarieven, dan verlies je de benodigde extra bezoekers met als gevolg dat de tarieven verder omhoog moeten om dat tekort aan bezoekers weer financieel op te vangen. Een vicieuze cirkel. De ChristenUnie heeft voorgesteld als volgende stap eerst in gesprek te gaan met de uiteindelijke potentiële bouwers van het zwembad. Zij kunnen met hun expertise aangeven of er nog slimme oplossingen te bedenken zijn om de kosten te verlagen. Dit heet ook wel een marktconsultatie. Met die informatie kan de gemeente de aanbesteding in om zodoende een goede kwaliteit voor de laagste prijs te garanderen. Kortom: meer zwemplezier voor minder geld! Ingezonden ChristenUnie Katwijk

Wat te doen met zwembad Aquamar, een zwembad wat voor veel Katwijkers een vertrouwd gezicht is en veel mensen ook weten te vinden. Dat er iets moet gebeuren aan het huidige gebouw is duidelijk en daar is iedereen het over eens. Ook de PvdA vindt dat in een gemeente van meer dan 60.000 inwoners een goed zwembad op zijn plaats is. De keuze is daarmee echter nog niet gemaakt, want er zijn drie opties; alleen het groot onderhoud uitvoeren, renoveren of nieuwbouw. Wanneer we zouden kiezen voor het uitvoeren van alleen een kleine opknapbeurt met het groot onderhoud dan lopen de kosten al in de miljoenen euro’s. Daar krijgen we echter bijna niets voor terug en zeker is dat we over een aantal jaar dan weer veel geld moeten uitgeven om het zwembad in goede staat te houden. Wanneer we kiezen voor renovatie dan kost dat de belastingbetaler 11,69 miljoen euro. Het grote voordeel van renovatie is het behouden van het huidige 50 meter bad, maar dat is wel het enige voordeel. Bij renovatie kan het zwembad namelijk minder goed worden aangepast voor andere gebruikers. Ook komen we pas goed achter de huidige staat van het gebouw wanneer we beginnen met renoveren en kan de levensduur slechts voor 20 jaar worden gegarandeerd. Bij nieuwbouw komt er 8,8 miljoen

euro uit de gemeentekas, kunnen we het zwembad optimaal gebruiken voor veel verschillende gebruikers en bouwen we een zwembad voor de komende 40 jaar. Daarnaast kan het zwembad ook gedurende de bouw van het nieuwe bad open blijven. We geven dan dus minder geld uit voor een zwembad dat kwalitatief beter is. Dat is de reden dat de PvdA gekozen heeft om voor nieuwbouw te gaan. De PvdA wil dit krediet overigens niet zomaar vrijgeven. Een harde voorwaarde van ons is dat elke tegenvaller in het project ook gedekt wordt binnen de exploitatie. Wij zullen niet instemmen met het verlenen van enig aanvullend krediet voor de bouw van het zwembad. Wanneer dit wel noodzakelijk is zal er gekeken moeten worden welke versoberingen er kunnen worden doorgevoerd. Overigens is er, mede op aangeven van de PvdA, al kritisch gekeken of er besparingen mogelijk waren op het project. Dit heeft er uiteindelijk onder andere toe geleid dat de tarieven niet al te hard zullen stijgen. De kans is groot dat na de aanbesteding de gehele tariefsverhoging van de baan kan. Daarnaast is de PvdA ook kritisch over enkele functies in de huidige plannen. Tijdens de raadsvergadering van 11 oktober zal het besluit genomen worden. De PvdA kiest dan, met een kritische houding, voor nieuwbouw. Ingezonden PvdA Katwijk


Melkweg 22, te Katwijk Vraagprijs € 259.000,- k.k. Goed onderhouden eengezinswoning gelegen op een geliefde plek in Rijns­ oever­West. Indeling: entree, hal. Ruime doorzon woonkamer (9.10 m lang) met massieve parketvloer en aansluitend de halfopen hoekkeuken welke deels is ge­ scheiden van de woonkamer, v.v. inbouw­ apparatuur. Via deze keuken bereikt u de zonnige betegelde achtertuin met de schuur en achterom. 1e Etage: overloop, royale ouderslaapkamer, en nog 2 prima slaapkamers met Velux dakramen. De badkamer voorzien van douchecabine, 2e vrij hangend toilet en wastafel. Vaste trap naar 2e etage: voorzolder met wasruimte en CV (2010), Veluxdakvenster, en een ruime 4e slaapkamer met Velux dakraam aan zowel de voorzijde als de achterzijde. Kortom, een aanrader in deze prijsklasse!

Branding 12, te Katwijk Vraagprijs € 250.000,- k.k. Goed onderhouden, woonhuis (4 slaap­ kamers). Goede mogelijkheid om de woning te vergroten op de tweede etage door het plaatsen van een extra dak­ kapel. Indeling: entree met toilet. Ruime woonkamer, toegang naar de verzorgde achtertuin op het westen. Aan de voor­ zijde een nieuwe keuken in lichte kleur­ stelling. Totaal circa 38 m². 1e Etage: overloop, ruime ouderslaapkamer met balkon aan achterzijde, 2 goed formaat kinderslaapkamers. Balkon aan voorzijde. De badkamer met ligbad, aparte douche, 2e toilet en wastafel is royaal van opzet. 2e Etage: overloop, 4e slaap­ kamer met goed formaat raampartij aan achterzijde en dakvenster aan voorzijde, bergruimte en een was­/stook­/bergruimte met c.v.­ketel (Remeha 2012).

OPEN HUIS b eRrT ktAoA 256 oM

11:00 - 15:00 uu r

Te koop: 7 vrije kavels Bouw je eigen droomhuis in ‘t Duyfrak

De woningen kunnen deze dag vrijblijvend zonder afspraak worden bezichtigd.

Bouwen in eigen Bouwen in eigen stijl stijl

Een extra grote living met open keuken? Een ruime slaapkamer met toegang tot een inloopkast? En Nieuw in particulier dit planuw is het particulier opdrachtgeverschap: 24 belangstellenden kunnen hun droom realiseren Nieuw in diteen plan is het opdrachtgeverschap: 24… belangstellenden kunnen hun droom realiseren garage voor auto? Aan u de keuze enValkenburgse zelf hun huis (laten) bouwen in ‘t Duyfrak. devan unieke wijzekavels vaningronduitgifte Duyfrak is het en zelf hunIn huis (laten) bouwen in ‘t Duyfrak. Door de uniekeDoor wijze gronduitgifte ‘twaarop Duyfrak uis in het‘t eigen ’t Duyfrak verkoopt gemeente Katwijk 7 vrije uw droomhuis in laten eigenbouwen beheer laten bouwen van een voorhaalbaar, veelwijk mensen haalbaar, ook financieel. Bij particulier in eigen beheer van nieuwe een huiswatervoor veel mensen ookdorps financieel. Bij particulier kunt bouwen! In deze enhuis natuurrijke met karakter komen circa 760 woningen opdrachtgeverschap kan een zelfen grond kopen bepalen met welke partijen de woning wordt opdrachtgeverschap kan een particulier zelf particulier grond kopen bepalen metenwelke partijen de woning wordt met een klassieke architectuur. gerealiseerd. gerealiseerd.

Katwijk, Molentuinweg 12

Wonen tussen water en groen

’t Duyfrak een wijk in ontwikkeling. Deelplan 1 en 2 zijn afgerond en aan deelplan 3 wordt nu Een droom komt uit Een isdroom komt uit

gebouwd. In dit derde deelplan biedt de gemeente Katwijk zeven vrije kavels aan. De kavels variëren tussen de circa m2 envan hebben een uit prachtige ligging te de midden van water en groen Voor veel mensen het laten225 bouwen van273 een eigen huis eeneigen kans Binnen gemeente Voor is veel mensen ism2 heten laten bouwen een huisduizenden. een kans uit duizenden. Binnen de gemeente langs de Voorschoterweg enheeft de Kromme Weidesingel. Katwijk is dit een nieuw concept. In totaal detotaal gemeente 24 ter beschikking, in variërend in Katwijk is dit een nieuw concept. In heeft de kavels gemeente 24 kavels tervariërend beschikking, grootte. De gemeente heeft voor deze kavels opgesteld die ervoor moeten zorgenmoeten zorgen grootte. De gemeente heeft voorverschillende deze kavels bouwregels verschillende bouwregels opgesteld die ervoor dat de te bouwen woning binnenwoning het stedenbouwkundig plan past. De gemeentelijk dat de te bouwen binnen het stedenbouwkundig plan past. Destedenbouwkundig gemeentelijk stedenbouwkundig supervisor Schrijf vansupervisor het plan toetst woningontwerpen ook eerst aan deze bouwregels. deze folder wordt u voor 6denovember van het plan toetst deinwoningontwerpen ook eerst aan dezeInbouwregels. In deze folder wordt Gemeente Katwijk uitgelegd welke stappen u moet nemenin inschrijving opinschrijving een kavelDan tot aan van Bent u geïnteresseerd een de kavel in ’t de Duyfrak? kunt urealisatie detotverkoopinformatie het uitgelegd welke stappen uvanaf moet nemen vanaf op eende kavel aan de realisatie van en Nieuw in dit plan is het particulier opdrachtgeverschap: 24 belangstellenden kunnen hun droom realiseren Koningin Julianalaan 3 een woning. De gegevens en bouwregels voor kavelsvoor worden op deinworden inlegvellen, de(Rijnsburgerweg zogenaamde inschrijfformulier opvragen bij Dedein Leeuw Makelaardij Rijnsburg en Katwijk een gegevens en bouwregels de kavels op de inlegvellen, de zogenaamde enwoning. zelf hunDe huis (laten) bouwen ‘t Duyfrak. Door de unieke wijze van gronduitgifte in100) ‘t Duyfrak is het ‘kavelpaspoorten’, 2224 EWtoegelicht. Katwijk14). Het (Andreasplein inschrijfformulier kunt u nog tot woensdag 6 november 13.00 uur inleveren bij ‘kavelpaspoorten’, toegelicht. in eigen beheer laten bouwen van een huis voor veel mensen haalbaar, ook financieel. Bij particulier Verhees Notarissen N.V. in Katwijk. Postbus 589 opdrachtgeverschap kan een particulier zelf grond kopen en bepalen met welke partijen de woning wordt 2220 gerealiseerd. AN Katwijk T. 071 - 40 65 000 F. 071 - 40 65 065

€ 397.000,- k.k.

U bent van harte welkom!

Katwijk, Piersonstraat 2

Katwijk, Thorbeckestraat 35 € 265.000,- k.k.

Katwijk, Bestevaerweg 12

Katwijk, Drieplassenweg 52 € 375.000,- k.k.

Rijnsburg, Waterbospark 97 € 600.000,- k.k.

€ 179.000,- k.k.

N.O.T.K.

Katwijk, Thorbeckestraat 34 € 219.000,- k.k.

Katwijk, De Krom 39

€ 259.000,- k.k.

Valkenburg, Gerberalaan 3 € 265.000,- k.k.

Katwijk, Tramstraat 171

€ 219.000,- k.k.

Katwijk, Kon. Emmastr. 40 € 269.500,- k.k.

Rijnsburg, Spinozalaan 27 € 279.000,- k.k.

Bouwen in eigen stijl

info@katwijk.nl www.katwijk.nl

De Leeuw Makelaardij Van der Meer Makelaar & Taxateurs Rijnsburgerweg 100 Noordeinde 1 AG Rijnsburg 2225 CS Katwijk Fasen 2231 Fasen ‘t Duyfrak isT.opgedeeld inis 16 zes deelplannen gefaseerd worden opgeleverd. inschrijvingen het 071 - 40 516 T. 071 - 40 620 ‘t Duyfrak opgedeeld in zesdie deelplannen die10gefaseerd wordenDeopgeleverd. De voor inschrijvingen voor het Meer informatie over de vrije kavelsElke en volgende deze nieuwe woonwijk langs u op www. eerste deelplan starten begin 2007. volgende fase wordt naar verwachting jaarde naOude dato eerste deelplan startenElke begin 2007. fase wordt naareen verwachting eenRijn jaarvindt na dato tduyfrak.nl of via De Leeuw Makelaardij. opgeleverd.www.deleeuw.nl Inopgeleverd. iedere fase In zijniedere ongeveer kavels voor particulier opdrachtgeverschap beschikbaar. beschikbaar. fase vier zijnwww.vandermeermakelaars.nl ongeveer vier kavels voor particulier opdrachtgeverschap

Hulp en advies Hulp en advies Een droom

Vestiging Noordwijk Nieuwe Zeeweg 68 2202 HB Noordwijk t. 071 - 36 420 90

komt uit

14 Bouwen is geen gemakkelijke Er Andreasplein komt nogal Er watkomt bij kijken. alleen de procedure Bouwen is geen opgave. gemakkelijke opgave. nogal Niet wat bij kijken. Niet alleendie de doorlopen procedure die doorlopen 2225 GR Katwijk moet worden,moet maarworden, ook het maar ontwerp, de uitvoering, oplevering en nazorg zijn en zaken waarzijn advies ook het ontwerp, de uitvoering, oplevering nazorg zakenenwaar advies en Voor veel mensen is het laten bouwen van een eigen huis een kans uit duizenden. Binnen de gemeente 071 40 51 616 begeleiding bijbegeleiding nodig kunnen zijn. Het is mogelijk voor deze begeleiding een bouwadviesbureau in te kunnen zijn. Het mogelijk deze begeleiding eenter bouwadviesbureau in te in Katwijk is bij ditnodig een nieuw concept. Inistotaal heeftvoor de gemeente 24 kavels beschikking, variërend nieuwbouw@deleeuw.nl schakelen. Meer informatie hierover of over particulier opdrachtgeverschap is beschikbaar isopbeschikbaar op schakelen. Meer informatie hierover of over particulier opdrachtgeverschap grootte. De gemeente heeft voor deze kavels verschillende bouwregels opgesteld die ervoor moeten zorgen www.deleeuw.nl www.particulieropdrachtgeverschap.nl. www.particulieropdrachtgeverschap.nl. dat de te bouwen woningwww.particulieropdrachtgeverschap.nl binnen het stedenbouwkundig plan past. . De gemeentelijk stedenbouwkundig supervisor van het plan toetst de woningontwerpen ook eerst aan deze bouwregels. In deze folder wordt Deze folder is een productie vanstappen de gemeenteuKatwijk. uitgelegd welke moet nemen vanaf de inschrijving op een kavel tot aan de realisatie van Aan de informatie in deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Rijnsburg, P.P. Rubenstraat 56 € 245.000,- k.k.

Vestiging Katwijk Noordeinde 1 2225 CS Katwijk t. 071 - 40 620 10

infokatwijk@vandermeermakelaars.nl www.vandermeermakelaars.nl

Vestiging Lisse Haven 2 2161 HK Lisse t. 0252 - 430 900


cultuur

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

15

Voor kinderen van 6-12 jaar

Moby Dickboetseren in Katwijks Museum

Over Moby Dick worden nog steeds films en toneelstukken gemaakt. En heel veel boten en visverenigingen worden ook Moby Dick genoemd. Het verhaal gaat over de walvisvaart. Stoere mannen gingen op zee om met harpoenen walvissen te vangen, wat eigenlijk heel gevaarlijk was. Bij Moby Dick lukte het niet, die was te groot, te sterk en te slim; hij was onoverwinnelijk. Nadat het spannende verhaal gaan de kinderen onder leiding van Joke Bontenbal hierover boetseren met zelfhardende klei, zodat het werk na afloop gelijk mee naar huis kan. De walvis boetseren, zwemmend in de zee, misschien met bootjes erbij. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over Moby Dick, zin om te boetseren, geef je dan snel op. Om teleurstellingen te voorkomen is het noodzakelijk vooraf te reserveren bij J. de la Parra, educatiekatwijksmuseum@gmail.com of telefonisch tussen 17.00 en 19.00 uur, 071 4017403. Deze ochtend wordt gehouden van 10.00–12.00 uur en is toegankelijk voor kinderen van 6-12 jaar. Deelname kost €3,50. Er kunnen maximaal 24 kinderen deelnemen. Meer info op www.katwijksmuseum.nl/educatie.

Foto: pr

De Educatie Commissie van het Katwijks Museum organiseert op zaterdag 12 oktober een jeugdactiviteit in het museum aan de Voorstraat. Tijdens die ochtend luisteren de kinderen naar het verhaal over Moby Dick, een grote gevaarlijke witte walvis. Hij is de hoofdpersoon in een oud beroemd boek.

Taptoe Katwijk in teken van 60 jaar DVS Prachtig weer, een enthousiast publiek, een mooie locatie en topkorpsen. Alle ingrediënten waren afgelopen zaterdag aanwezig om Taptoe Katwijk tot een succes te maken. De taptoe is één van de hoogtepunten in het jubileumjaar van de Chr. Drum- en Showfanfare Door Vriendschap Sterk (DVS), die dit jaar viert dat zij zestig jaar geleden zijn opgericht. De organisatie van de taptoe was in handen van de Stichting Tap-

toe Katwijk (STK) in nauwe samenwerking met DVS. De toeschouwers genoten ’s middags van een optreden van Big Band Plus, het concerterend blaasorkest van DVS, en de streetparade die door de straten van Katwijk trok. Ter hoogte van het Katwijks Museum namen de orkesten van DVS de felicitaties van de collega-orkesten in ontvangst. ’s Avonds vormde Sportpark Nieuw Zuid, de thuisbasis van Quick Boys, het decor voor Taptoe Katwijk. Ruim 1.500 bezoekers kregen een

muziekspektakel voorgeschoteld met deelname van de nationale top uit de mars- en showwereld. Speaker van deze avond was Jack Schiffelers, tot en met 2005 dé stem van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Met het openingsnummer ’Battle’ door K&G uit Leiden en de Marchingband van DVS werd de toon gezet. Het speciaal door Rob Balfoort voor Taptoe Delft 2012 gecomponeerde stuk werd het jubilerende DVS aangeboden door Taptoe

Rubriek

Schilderen met licht Pastorie met Katwijks en Leids wapen

I Fascinerend wat licht doet met glas-in-lood. Zonder lichtinval is het mooiste glas-inlood een sombere gewaarwording. Maar als je ziet wat verschillende weersomstandigheden doen met gekleurd glas in de ramen dan is dat zo verbazingwekkend dat het iedere keer weer anders op je over komt. Dit is de fascinatie die me inspireert om iedereen mee te laten genieten van het glas-inlood en de wetenswaardigheden over de ramen die te zien zijn in de gemeente Katwijk. Jan ter Haar jencterhaar@gmail.com Telefoon 0622169210

n de pastorie zien we in de werkkamer van de pastoor een aantal bovenlichten met zeer decoratieve afbeeldingen en een tweetal gemeentewapens. Het oude Katwijkse wapen en het Leidse wapen afgebeeld in het midden van twee

bovenlichten. Deze zijn ontworpen en gemaakt door Frans Balendong in Haarlem. Er is niet meer te achterhalen wie indertijd opdracht heeft gegeven om deze beide wapens in de pastorie aan te brengen. Waarschijnlijk is het zo omdat Kat-

wijk onder het Dekanaat van Leiden viel. Ook in de gang naar de pastorie zien we een aantal glas-inlood ramen waar in de tussendeur een zeer decoratieve afbeelding van lelies is aangebracht als symbool van de kuisheid. Ook de ramen naar buiten hebben een decoratief motief in dezelfde stijl als de andere gebrandschilderde ramen. In de keuken van de pastorie zien we een paar prachtige bovenlichten, met gekleurde randen en een takmotief, die in het geheel niet passen bij de stijl van de andere glas-in-lood ramen. Binnenkort wordt er weer actie gevoerd voor financiën om de bestaande ramen in de kerk die nog niet zijn gerestaureerd aan te gaan pakken. Er wordt steeds een aantal ramen uitgenomen en door de plaatselijke glazenier Gert Hoek gerestaureerd. Het oude lood wordt verwijderd, het glaswerk schoongemaakt, helemaal opnieuw in het lood gezet en gesoldeerd. Het geheel wordt weer op de klassieke manier gekit en teruggeplaatst. Het vak van glazenier is in wezen nog hetzelfde als 500 jaar geleden en een van de weinige beroepen waar een jarenlange ervaring in de praktijk voor nodig is om alle facetten onder de knie te krijgen. Sinds een aantal jaren is er

Delft. Overige deelnemers aan de taptoe waren Adest Musica uit Sassenheim, de Flora Band uit Rijnsburg, Juliana uit Amersfoort, de Junioren en Big Band Plus van DVS en het Katwijks Jong Mannenkoor Sjir El Shaddaï. Het koor bracht samen met alle orkesten van DVS het nummer ’You Raise Me Up’ ten gehore. De taptoe werd afgesloten met de hymne ’I vow to thee my country’, het taptoesignaal en het Wilhelmus. STK en DVS kunnen samen terugzien op een geweldige dag. een parttime opleiding in Nederland die de deskundigheid weer aan jonge mensen moet overdragen, zodat dit prachtige vak niet uitsterft. In Duitsland is een vierjarige dagopleiding voor glazenier die een van de meest prestigieuze is. Ook zijn er korte trajecten in Nederland te volgen en er is een (post-)academische opleiding voor monumentale kunst in Tilburg: Master-Glass, een vierjarige deeltijdopleiding in monumentaal glas, een aan architectuur gerelateerde kunstvorm die in Nederland sinds 1969 niet meer te studeren was. De interesse in deze vorm van glaskunst is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit was de laatste aflevering over de Joannes de Doperkerk. De volgende aflevering over de ramen in de Wilbert. Voor meer achtergrondinformatie en foto’s zie website www.glassartpluslood.nl.


algemeen

DE KATWIJKSCHE POST

Namens de Brandingbewoners (even nummers) Fam. C. Vooys Branding 24.

Tien jaar Gastouderbureau ’t Vlindertje Gastouderbureau ’t Vlindertje bestaat 10 jaar. ’t Vlindertje biedt kleinschalige opvang in een huiselijke omgeving. Kinderen van 0-12 jaar worden bij gastouders thuis of in hun eigen huis opgevangen door gediplomeerde en ervaren gastouders. ’t Vlindertje bemiddelt in de opvang en begeleidt ouders en gastouders. Verder zorgt het gastouderbureau voor alle administratieve afhandeling en benodigde bijscholingen. Paula Hoek en Helma van Abswoude hebben in de afgelopen 10 jaar met persoonlijke aandacht, gedrevenheid en enthousiasme veel kinderen een fijne opvangplek bezorgd.

Evenementen Platform voor het eerst bijeen In het Dorpskantoor in Rijnsburg was vorige week woensdag de eerste bijeenkomst van het nieuwe Evenementen Platform. Met dit platform brengt Katwijk Marketing de verschillende partijen bijeen die het toeristische en recreatieve programma van Katwijk vormgeven. De bedoeling van de bijeenkomst is om samen te kijken hoe de vele evenementen eraan kunnen bijdragen om Katwijk nóg beter op de kaart te zetten. Bestuurder Piet de Vries opende de avond met een korte presentatie over Katwijk Marketing. Hij ging in op de ambities van Katwijk Marketing en welke rol de deelnemers aan het platform van hem en van citymarketeer Annemarie Guijt kunnen verwachten. Vervolgens werd er door Annemarie Guijt terug gekeken op het afgelopen seizoen. Er ontstond een levendige discussie, waarin ervaringen werden gedeeld en mede naar aanleiding daarvan ook nadrukkelijk vooruit

werd gekeken naar mogelijke samenwerkingsverbanden. Katwijk Marketing zegde toe hierin een stimulerende en verbindende rol te willen spelen. Aan het einde van het officiële gedeelte werd vooruitgekeken naar het komende jaar. Voor 2014 is er weer een vol evenementenprogramma, waar Katwijk volgens Guijt meer dan trots op mag zijn. Wel is de spreiding van de evenementen over het jaar een issue, waarover met de verschillende partijen nog verder gepraat zal worden. De Vries kijkt terug op een geslaagde en constructieve bijeenkomst. ’We zijn blij met de goede opkomst en de positieve inbreng van de deelnemers. Ik denk dat we met dit platform de juiste partijen bij elkaar hebben gebracht. Iedereen is bereid om zijn steentje bij te dragen en ik heb er alle vertrouwen in dat we er volgend jaar met z’n allen wat moois van gaan maken’. Het is de bedoeling dat het Evenementen Platform in het voorjaar van 2014 opnieuw bijeenkomt in dezelfde samenstelling.

Foto: pr

Het ingezonden stuk ’Verwaarloosd park in Schutterswei’, vorige week in deze krant, is voor ons als bewoners van de Branding (even nummers) wel zeer herkenbaar. De heer van Beelen schrijft in zijn stukje, ik citeer: ’ over bomen die veel en veel te hoog en alle kanten op groeien’. En ook dat hij met de gemeente al diverse malen contact heeft gehad, maar tot nu toe vergeefs. Dit is wat wij als Brandingbewoners ook zo ervaren. Het gaat in ons geval om de groenstrook tussen de Biltlaan en de huizen aan de Branding. Laat het duidelijk zijn, dat wij niets tegen groen hebben. Integendeel wij zijn heel gelukkig met de groenstrook tussen onze woningen en de Biltlaan. Maar wat ons zeer stoort zijn de te hoge bomen die veel licht weg nemen en daardoor het woonplezier danig bederven. De meeste bomen staan (te) dicht bij de huizen en sommigen daarvan op een talud, waardoor ze nog meer licht weg nemen. Ook geven de bomen die tegen de tuin van de bewoners staan veel overlast. Bewoners van de Branding, die hier nu al zo’n dertig jaar wonen, hebben in het begin niet kunnen voorzien dat de bomen zo hoog zouden worden. De vraag kan misschien gesteld worden of hier wat boomsoort betreft niet een verkeerde keuze is gemaakt. Op de inloopbijeenkomst project Rijnsoever 2.0 hoorden wij dat lichtbeperking door bomen geen reden is om deze bomen te verwijderen en dat dit een besluit is van het gemeentebestuur. Toch willen wij u vragen deze situatie nader te bekijken. Het is zo dat mensen en ook de huizen lijden van te veel vocht en te weinig licht. Zoals de heer van Beelen ook al aangaf is contact met de gemeente tot nu toe tevergeefs geweest. Met dit schrijven wenden wij ons nu ook tot de politieke partijen in de hoop daar meer gehoor te vinden. Daarom dit schrijven als ingezonden stuk en een afschrift hiervan naar de secretariaten van de politieke partijen. Het is immers het streven van de politiek dichter bij de burger te komen. Laat ons daarom niet als gefrustreerde burgers zitten. Want is het niet zo, dat mensen en hun woonplezier toch vele malen boven (te hoge) bomen gaan? Alvast dank voor uw aandacht,

Verder praten over spreiding

Rehobothschool neemt afscheid juf Veldhuijzen Juf Veldhuijzen heeft afgelopen maandag afscheid genomen van de Rehobothschool in Katwijk aan Zee. De juf werd in de vroege ochtend opgehaald door een aantal collega’s in een prachtig versierde kar. Op het schoolplein stonden alle leerlingen klaar om de juf toe te zingen en cadeaus te overhandigen. Na dit feestelijke onthaal heeft juf Veldhuijzen met ’haar’ kinderen een prachtig schilderij gemaakt wat zeker een ereplaats zal krijgen in de school!

In 1971 is juf Veldhuijzen begonnen met het werken op de Prins Mauritsschool. Na de bouw van de Rehobothschool in Rijnsoever is zij daar leerkracht geworden. In de eerste jaren stond juf Veldhuijzen voor de klas, later is zij zich meer gaan toeleggen op het werken met zorgleerlingen. Meer dan 42 jaar heeft juf Veldhuijzen haar werk op school met veel enthousiasme en plezier gedaan.

Nieuwe woonwinkel aan Sluisweg

The Bohemian: meubels met een verhaal Aan de Sluisweg in Katwijk is afgelopen dinsdag een nieuwe woonwinkel geopend: The Bohemian home style. De twee jonge ondernemers Lennard Hogewoning en Tamara Vennix zijn niet geheel onbekend in het gilde. Zo is Vennix gediplomeerd interieuradviseur en Lennard bouwkundige.

Foto: pr

Verwaarloosd groen in Rijnsoever

donderdag 3 oktober 2013

Heerlijk Wonen Beurs in de steigers Met ruim 1.200 bezoekers was de Heerlijk Wonen Beurs vorig jaar een groot succes. Reden voor de organisatoren Annemarie Hoevens (Hoevens Makelaardij) en Henriëtte van den Anker (De Porseleinkast) om op 1 en 2 november opnieuw de Heerlijk Wonen Beurs te organiseren. Groter, met meer deelnemers, nieuwe elementen en een spectaculaire openingsact. De verwachtingen van Annemarie en Henriëtte zijn hoog gespannen: ’We hebben meer deelnemers, en we verwachten ook meer bezoekers dit jaar’, aldus Henriëtte. Dit jaar is Huys te Britten helemaal afgehuurd om plaats te bieden aan de tientallen ondernemers die hun producten en diensten aan het publiek presenteren. Net als vorig jaar wordt de beurs op vrijdag geopend voor deelnemers en genodigden, en is het publiek gratis welkom op zaterdag 2 no-

vember van 10.00-17.00 uur. ’Inrichting, (ver)bouw, tuin, verzekering en installatie, alle woongerelateerde branches zijn wel aanwezig. ’Dit jaar hebben we ook meer woonaccessoires, kleine koopjes en proeverijen’, vertelt Annemarie. ’Bovendien is er volop kinderanimatie aanwezig, want we willen van de Woonbeurs echt een uitje voor het hele gezin maken!’ Natuurlijk zijn de succesnummers van vorig jaar, zoals de rijkelijk gevulde goodiebag voor alle bezoekers, ook dit jaar weer aanwezig. ’We zijn wel klaar met de crisis’, vindt Henriëtte. ’Er zijn weer een aantal nieuwbouwprojecten in Katwijk en omgeving van start gegaan’, vult Annemarie aan. ’Een mooi moment dus om met die plattegrond of bouwtekening langs te komen en advies te krijgen over techniek, inrichting, kleur, financiering en duurzaamheid. En daarbij nog een hele gezellige dag te hebben.’

De twee hebben dus verstand van zaken en dat is ook terug te zien in hun nieuwe winkel. The Bohemian verkoopt unieke meubels met een verhaal en waar geen tweede exemplaar van bestaat. Zoals antieke kasten uit India en China en eettafels van doorleeft hout. Unieke meubels op een unieke locatie. Tamara: ’Toen het fraaie pand aan de Sluisweg beschikbaar kwam, zijn we er meteen voor gegaan. Het pand is nabij het centrum en strand, er is parkeergelegenheid voor de deur en laden en lossen kan direct naast de winkel.’ Naast meubels verkoopt The Bohemian ook

Foto: pr

16

woonaccessoires en leuke items voor de kinderkamer. ’Al langere tijd wilden we iets met meubels gaan doen en deze kans moesten we niet laten liggen’, vertelt Lennard. Ondanks de moeilijke economische tijd, durven de twee het toch aan om een nieuwe winkel op te zetten. ’Bohemian staat voor vrijheid, eigenheid, lef en brengt verschillende stijlen met elkaar samen. The Bohemian is een stoere trendy woonwinkel met voor ieder wat wils. Daarnaast kunnen nieuwe meubels met bijzondere oude meubels uit vroegere jaren gecombineerd worden. Er is veel meer mogelijk met je interieur dan je in eerste instantie denkt’, licht Tamara toe over de winkel. Binnenkort opent ook de online webshop van de winkel. En ze zijn te vinden op social media. The Bohemian, Sluisweg 6F, is open van dinsdag tot en met zaterdag, en donderdag-koopavond.


zakelijk

DE KATWIJKSCHE POST

Informatieavond over cruisen Altijd al een cruise willen maken, maar nog niet zeker of het iets voor u en uw familie is? Op maandag 18 november kunt u bij Reisburo Noordeinde terecht met al uw vragen. Een cruisespecialist is aanwezig om onder het genot van een hapje en drankje alles te vertellen over cruisen. Velen hebben een verkeerd beeld van ’cruisen’. Vaak wordt gedacht dat het alleen iets voor oudere mensen is, dat het erg formeel en duur is. Cruisen is tegenwoordig heel betaalbaar en geschikt voor reizigers van alle leeftijden en ook voor families (veel voordelen voor reizen met kinderen). Formeel is het meestal ook niet, maar is wel afhankelijk van cruisemaatschappij die gekozen wordt. Voor iedereen is er een cruise naar wens. Geïnteresseerd in een cruise? Zet maandag 18 november, 19.15 uur, in uw agenda. Meld u aan; er is plaats voor 30 personen. Aanmelden 071 4074450 of info@reisburonoordeinde.nl.

Trouwe klant wint iPad De gelukkige winnaar van de iPadactie bij Motorhuis Katwijk is de heer Appeldoorn, hier op de foto met zijn vrouw, serviceadviseur Klaas van Santen (links), servicemanager Jan van Duijn en John Stuivenberg (rechts). Jan en John zijn bekende gezichten in de Katwijkse vestiging van het Motorhuis en hebben veel ervaring in het onderhouden van auto’s. De heer Appeldoorn heeft deze mooie iPad gewonnen met een verloting onder alle klanten van Motorhuis Katwijk. Appeldoorn is al 30 jaar klant bij Motorhuis Katwijk. De persoonlijke aandacht zijn voor hem de reden om met zijn Opel jaarlijks terug te komen.

Het zit in de familie

Café ’t Wachtje, getapt familiebedrijf Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg tellen nog heel wat familiebedrijven. Wat ooit begonnen is door vader of opa wordt voortgezet door zonen/en of dochters en daar de kinderen weer van. Het komt niet zelden voor dat de derde of vierde generatie in het bedrijf werkzaam zijn. In café ’t Wachtje aan de Tulpstraat zwaait inmiddels de derde generatie de scepter. De oudere inwoners zullen zich ongetwijfeld het markante pand in de Rijnstraat herinneren. Een waranda met knoepers van houten pilaren en bielzen. Op de plaats waar in vroeger tijden de Blauwe Tram stopte. Het was 1954 toen het gebouw werd gestript en er een postkantoor in werd gevestigd. Een stukje architectonische charme verdween uit de straat. Een aantal jaren geleden lieten de huidige bewoners van het pand het weer in oude luister herstellen. In dit pand dat tot augustus 1945 als wachtlokaal bij de tramhalte dienst deed, begon Willem Wouters een café. Dat hij er de naam ’t Wachtje aan gaf, leek een logische zet van de ondernemer waar niet al te lang over zal zijn nagedacht. Samen met zijn echtgenote Ina runde hij de negotie, maar dat bracht in de beginjaren nog te weinig brood op de plank. De bevolking had in de jaren na de Tweede Wereldoorlog immers weinig te makken en een extra gulden voor een biertje of borreltje buitenshuis was lang niet iedereen gegeven. Dus ging Willem Wouters aan de slag bij Van Wijk (De Leidsche Wolfabriek) en later in de haven in Amsterdams om een redelijk inkomen binnen te loodsen. Ina runde het café en Hans - toen nog een broekie - was er al vroeg bij

Hans Wouters en zoon John.

om ’de helpende hand’ in het café te bieden.

’Wat mot je hebben?’

Hans haalt een herinnering uit die jaren op. ’Ik kon nog niet bij de tap en ging op een krukje staan toen er een klant binnen kwam. Het was Karel Smit, de schoenmaker. Ik zei toen ’Wat mot je hebben ’ en tapte zo goed en zo kwaad als het ging een pilsje. Mijn vader zei toen gelijk dat ik dat niet kon maken en netjes aan de klant moest vragen wat hij wilde. Niet ’Wat mot je hebben?’ Hans kan er nu nog om lachen, maar het was duidelijk dat hij in de voetsporen van vader Willem zou treden. In september 1967 nam hij de zaak over. Vanwege de verbouwing tot postkantoor verhuisde ’t Wachtje in 1954 naar de Tulpstraat in het Molenblok, toen

Foto: pr

Tweedehands kinderkledingverkoop In de zaal van de Chr. Ger. Kerk aan het Duinrustplein te Katwijk is er woensdag 9 oktober van14.30 tot 16.30 uur de najaarskinderkledingverkoop. De niet verkochte kleding gaat via de stichting ’Goed voor Nood’ uit Rijnsburg naar Roemenië. Voor de kinderen is er oppas, zodat u in alle rust kunt kopen. Tevens is er koffie, thee met cake en drinken met wat lekkers voor de kinderen. Tijdens deze najaarskinderkledingverkoop staat de hoedengroep weer klaar met een mooie, nieuwe collectie handgemaakte winterhoeden.

17

Foto: Piet van Kampen

Bij Reisburo Noordeinde

donderdag 3 oktober 2013

Het voormalige café aan de Rijnstraat.

een redelijk nieuwe wijk. Hans: ’Tijdens de verhuizing ging de grote kachel brandend en al mee’, lacht hij. Het kon allemaal. De gevestigde naam van het café verhuisde mee. Een nieuwe start. Hans liet er in 1971 een fraaie ruimte aan bouwen, want het was toch wel een krappe behuizing Na de uitbreiding was er ruimte voldoende voor hen die een kaartje wilden leggen of de keu ter hand wilden nemen. De toko gedijde en bood velen een gezellig onderkomen. ’Het leuke van dit beroep is het sociale aspect’ heeft Hans als ’kroegbaas’ ervaren. ’Je had zo je vaste klantjes, maar ook fietsers en wandelaars uit de regio wisten deze pleisterplaats te vinden. En dat is vandaag de dag gelukkig nog zo.’

Concurrentie

De opkomst van de sportkantines die langzamerhand gedeeltelijk de functie van het café overnamen, zat Hans niet lekker, maar deze ontwikkeling was niet te stuiten. ’Natuurlijk had ik daar in het begin veel moeite mee’, bekent hij openlijk. Hij noemt een aantal namen van vaste gasten die toch -destijds - de nodige guldens op de sportvelden verspendeerden. Als hij er over praat, heeft hij het er duidelijk nog moeilijk mee. Zoon John - de derde generatie - is inmiddels aangeschoven en knikt bevestigend. John, die in 2004 de zaak van vader overnam, weet er alles van. Hem is het vak ook met de paplepel in gegoten. Dat de tijden veranderd zijn, heeft ook hij aan den lijve ondervonden. Overheidsmaatregelen die zijn en worden opgelegd, zijn niet direct met gejuich ontvangen. In de aangebouwde ruimte mag er wel worden gerookt. ’Kijk eens wat een luxe rokersruimte,

waar vind je die nog’ zijn vader en zoon het eensgezind. ’Het nadeel voor de biljarters is dat zij dan in de rook hun balletje moeten stoten en dat stoot de echte biljarters weer af’, is hun ervaring. Zo heeft elk voordeel ook z’n nadeel in het leven.

Huur opgezegd

Enkele jaren geleden viel er een brief op de deurmat. Afzender de Katwijkse Bouwveereniging. Het was nog voor de fusie met Brittenburg tot Dunavie. ’Zij wilden de huur opzeggen (de wacht aanzeggen), want er waren andere plannen met het gebouw. Nu is het zo dat de uitbouw mijn eigendom is, maar de oorspronkelijke ruimte huurde ik. Natuurlijk viel dat in verkeerde aarde en ben ik er tegenin gegaan, gesteund door juridische adviseurs. Uiteindelijk hebben we de boel tegen weten te houden’, blikt hij terug op deze onverkwikkelijke situatie. Maar goed, de lucht werd geklaard en alsof er niets aan de hand zou zijn geweest ging het leven in ’t Wachtje gewoon verder. In de bekende gezellige sfeer. Het gedeelte waar de bar zich bevindt en niet gerookt mag worden, ademt nog de authentieke sfeer van een bruine kroeg. Waar gasten zich thuis voelen. Niet alleen voor een lekker bakkie koffie of een spirituele versnapering, maar ook de lekkere trek gestild kan worden als de lunchkaart wordt bekeken. ’Vooral de saté is aan te bevelen’, weet de huidige eigenaar John, die zo z’n twijfels heeft over een eventuele opvolging door de vierde generatie. Zijn zoon Niels (14) pusht hij in iedere geval (nog) niet. ’Het wordt allemaal minder leuk met wetgeving en overheidsmaatregelen’, klinkt het realistisch. ’We zullen wel zien’.


18

De katwijksche post

Versleten trui eindigt als dekzwabber

’Visserstruien’ vertelt over viss ’Ik had nooit verwacht dat het zo’n groot succes zou worden’, glimlacht Stella Ruhe, auteur van het boek ’Visserstruien’. Het boeiende en van veel authentieke foto’s voorziene werk van haar hand is slechts enkele weken op de markt en het is nu al een bestseller. Maar de officiële presentatie is morgen in het Katwijks Museum.

Stella Ruhe met haar boek voor het Katwijks Museum. Door Piet van Kampen

Waarom in het Katwijks Museum? Daar is Stella heel duidelijk in.’Mijn contacten hier naar de zoektocht voor de stof van mijn boek zijn zo goed en ik werd zo hartelijk ontvangen, dat dit de plaats is waar ik het boek wil uitreiken. Bovendien heeft conservator Kees van der Plas ruimte beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling van de opnieuw gebreide visserstruien en vele foto’s. Ik vind het een geweldige locatie’. Lovende woorden van de schrijfster

die heel wat netten in den lande heeft uitgeworpen om tot haar voorlopige vangst te komen. Een vangst die er zijn mag. Ruhe heeft wat afgestruind de laatste tien maanden. Om tot het fraaie einddocument te komen, heeft zij heel wat musea, archieven, historische verenigingen en particulieren aangeschreven en bezocht. Zij raakte verweven met de geschiedenis van de visserij en was vooral onder de indruk van het zware leven van de vissers en hun gezinnen. Het boek beschrijft in

woord en beeld de historie vanaf 1880 tot aan de jaren 1940/1950.

Inspiratie Hoe komt een vrouw die voorheen eigenlijk geen auteur van professie was er toe om een boek te gaan schrijven. En dan nog wel over een bijzonder onderwerp? De sympathieke Stella legt het uit ’Ik ben opgeleid als textieldocent. Ik heb tien jaar als docente lesgegeven op middelbare scholen

en tien jaar docenten textiel begeleid en bijgeschoold in projecten van de landelijke pedagogische centra’. Dat vormt nog geen aanleiding om een boek te schrijven. Stella: ’Nee, daar zit een verhaal achter. In 1983 werd ik vakredacteur textiel bij uitgeverij Cantecleer. Het eerste manuscript dat op mijn bureau lag, ging over visserstruien. Of ik het terug wilde sturen naar de auteur met een begeleidende brief dat men er toch niet zoveel in zag.

Ik had nog nooit tevoren een manuscript gezien, dus ik werd heel nieuwsgierig’, bekent zij openhartig. ’Er ontbrak een ’doeelement’ in het verhaal. Na mijn voorstel om de visserstruien van breischema’s te voorzien werd het boek alsnog uitgegeven. Maar na vijf jaar is het uit de markt verdwenen. Vijfentwintig jaar later werd ik door uitgeverij Forte gebeld. Of ik niet zelf een boek over dit ’verloren gegane onderwerp’ zou willen schrijven.


nieuws

donderdag 3 oktober 2013

19

ers, hun vrouwen en herkomst Volendam, Arnemuiden of noem verder alle plaatsen maar op die in het boek voorkomen, het schetst een waarheidsgetrouw beeld uit lang vervlogen tijden. Maar ook leuke anekdotes vormen een rode draad in ’Visserstruien’.

Dag en nacht

Foto: Piet van Kampen

Na het tot stand komen van het boek en de inmiddels vele lezingen die zij over het boeiende onderwerp gaf was Stella aan vakantie toe. ’De laatste tien maanden heb ik bijna dag en nacht gewerkt. Ik was enorm gedreven’. Het straalt van haar beminnelijke gezicht af. Zij licht nog meer tips van de sluier op over haar boek. Over de komst van de logger die voor de bomschuiten in Katwijk een einde van een tijdperk betekende en waarvoor de Katwijkse vissers naar Maassluis en Vlaardingen verkasten. Jaren later werd ook IJmuiden een thuishaven voor de Kattukkers.

Enthousiast Ruhe pakte de verloren draad op. ’Ik ben helemaal met nieuwe onderzoeken begonnen en raakte direct al enthousiast. Mede omdat ik zoveel spontane reacties en medewerking kreeg van diverse vissersmusea in het land. Ik werd zelfs fanatiek en verdiepte me in de visserij en de sociale omstandigheden in die tijd. Dan kom je er achter hoe zwaar het leven van een visser en zijn gezin was.’

’Veel lief en leed. Vissers die op zee het leven lieten. Vrouwen die lopend vanuit Katwijk naar Leiden liepen om de vis op de Vismarkt te slijten. Tot dat de tramverbinding er kwam. De vissersvrouwen moesten vanwege de penetrante lucht met de vis in een achterste open wagen hun handeltje naar Leiden vervoeren’. Dit soort fragmenten staan uitvoerig in het boek van Stella beschreven. Ook hoe zij ervoer hoe straatarm sommige gezinnen waren. Of het nu in Katwijk,

Omdat de Katwijkse vissers toen ook verder van huis visten, kwamen zij in contact met Engelse vissers die toen ook al speciale truien droegen. Uit die tijd stamt waarschijnlijk ook dat er vanuit de Engelse tongval diverse dialecten ontstonden. Bepaalde klanken zijn vooral bij de oudere Katwijkers nog in hun specifieke ’praetje’ nog duidelijk aanwezig. En vaag de Volendammers en Stellendammers niet uit. In het boek staan er voorbeelden van.’Frappant is echter dat de vissers met hun eigen dialect elkaar wel wisten te verstaan’ weet de schrijfster uit de overleveringen.

Wat dat allemaal met visserstruien heeft te maken? Er volgt een complexe uitleg. Je kunt de truien niet los zien van de sociale en culturele context en de ontwikkelingen in de visserij tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. De herkomst van de vissers was vaak te herleiden aan de hand van de patronen en motieven in hun trui. Truien werden gebreid door hun vrouwen en kinderen. Vele malen opnieuw gestopt en versteld, totdat zij op de draad versleten waren en tot dekzwabber werden gedegradeerd. Een kabeltrui of een trui met bliksempatroon. Alles - inclusief de patronen - is in haar werk terug te vinden. ’In die tijd breiden de vrouwen en kinderen de truien zonder patroon in de hand maar in het hoofd, blindelings en op het gevoel. Praten en breien tegelijk als de vrouwen onderling bij elkaar waren. In het boek staan teltekeningen afgebeeld, waarmee nijvere handen de truien opnieuw kunnen breien.

Tentoonstelling Zo’n veertig van deze opnieuw naar oorspronkelijk model gebreide truien zijn van 5 oktober tot en met 31 december in het Katwijks Museum te bewonderen. ’Daarna volgen er nog meer exposities in het land’, weet Stella. Maar de fanatieke Ruhe ziet dit nog slechts als een begin. Zij heeft uit ’pas’ veertig verschillende vissersplaatsen zestig verschillende truien opgevist. Dat is nog maar een gedeelte van de 240 vissersplaatsen, die ons land begin 1900 rijk was. Dus is er nog heel wat erfgoed boven water te halen voor

de schrijfster die er nu al serieus aan denkt om een tweede deel van haar hand te laten verschijnen. Hierbij doet zij vooral een beroep op iedereen die haar de nodige stof hiervoor kan aanleveren. Volgaarne neemt zij de (brei) pen weer ter hand om opnieuw haar netten uit te werpen en vangsten uit vroeger tijden te doen. ’Want het is zo zonde als dit bijzondere erfgoed verloren gaat’, stelt Stella onomwonden.

Uitreiking Het officiële eerste exemplaar wordt vrijdag 4 oktober om 16.00 uur overhandigd aan de 95-jarige mevrouw Noordervliet-Jol uit Scheveningen. Waarom aan haar? ’Omdat zij nog van een generatie is die heel veel weet over de geschiedenis van de visserij en ook van haar heb ik heel veel informatie gekregen’. licht Stella de keuze voor deze krasse en nog pientere vrouw toe. ’Maar wel in het Katwijks Museum omdat ik daar zo geweldig ben onthaald en ook veel informatie voor mijn boek heb gekregen’. Het boek werd enkele weken geleden al uitgebracht.’Tijdens een verjaardag liet ik het aan vrienden en bekenden zien en opvallend was dat de mannen er zoveel belangstelling voor toonden. Zij vlogen er op af’, lacht zij. Een voorbode van het succes dat haar met gedreven passie ontstane pennenvrucht zal worden? Het boek is overal in den lande te koop. Ook in het Katwijks Museum en de Katwijkse boek- en breihandels. Voor € 24,95 wordt de boekenplank weer een waardevol document rijker.

Bij de foto’s Van Links naar rechts Vissers en hun truien op de KW158, ca. 1909. Gerrit Kuyt met vrouw en kind, ca. 1907. Arie Messemaker met vrouw en kind, ca. 1913. Familie Van der Plas , ca. 1915.

Foto’s: Katwijks Museum


Informatie Bekendmakingen gemeente Katwijk Openingstijden Gemeentehuis Katwijk Tijden vrije inloop Maandag van 8.00-12.00 uur Dinsdag van 8.00-12.00 uur Woensdag van 8.00-12.00 uur Donderdag van 8.00-12.00 uur & 17.00 -20.00 uur Vrijdag van 8.00-12.00 uur Tijden op afspraak Maandag van 8.00-17.00 uur Dinsdag van 8.00-17.00 uur Woensdag van 8.00-17.00 uur Donderdag van 8.00-20.00 uur Vrijdag van 8.00-17.00 uur U kunt heel makkelijk via www.katwijk.nl/afspraak-maken een afspraak maken via het digitaal loket. U kunt ook bellen naar 071-4065000. Milieustraat Taanderstraat Maandag tot en met vrijdag: 10.00-16.30 uur Zaterdag: 9.00-15.00 uur Het gemeentehuis is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00-17.00 uur

Spreekuur college De burgemeester heeft elke dinsdag om 17.00 uur inloopspreekuur. Als u één van de wethouders wilt spreken, kunt u een afspraak maken bij het bestuurssecretariaat, tel. 071- 4065000.

Algemene informatie bekendmakingen

Bezwaar, beroep en voorlopige voorziening Een bezwaar- of beroepschrift wordt ondertekend en bevat: uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar of beroep. Een bezwaarschrift kunt u indienen bij burgemeester en wethouders, de burgemeester of de raad, binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van het besluit (zie de betreffende kolom). Een beroepschrift kunt u indienen bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Bij het indienen van een beroepschrift voegt u een kopie van het besluit waartegen u beroep instelt. Het indienen van een bezwaarschrift schorst in de meeste gevallen niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht van rechtbank, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Bij een verzoek om voorlopige voorziening graag een kopie van het bezwaar- of beroepschrift meesturen. Zowel beroep als een voorlopige voorziening kunt u digitaal indienen via: http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor zowel het indienen van een beroepschrift als van een verzoek om voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Zienswijze In uw schriftelijke zienswijze vermeldt u de gegevens zoals hierboven omschreven en geeft u aan wat uw zienswijze is over het ontwerpbesluit dat ter inzage is gelegd. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de vakafdeling. E-mail Bezwaarschriften en zienswijzen kunnen niet per e-mail worden ingediend, maar wel via een daarvoor bestemd web-formulier. Rechtstreeks beroep Voor direct beroep bij de rechter, kunt u informeren bij de bezwaarschriftencommissie (tel. 071-4065000).

Bezwaar

Wijkregisseurs Als iemand persoonlijk wil overleggen over een probleem of idee? Dan kan dat op het wekelijks spreekuur van de wijkregisseur, waarbij ook de wijkagent aanschuift. Ook is een afspraak op maat met de wijkregisseur mogelijk. Ter info: De wijkregisseur bemoeit zich niet meer rechtstreeks met het onderhoud van de buitenruimte. Katwijk aan Zee Wijkregisseur: André Veenstra Spreekuur: donderdag 11.30-12.30 uur, Marktplein/Piet Heinlaan (gebouw marktmeester) Katwijk Noord (Hoornes-Rijnsoever) Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 13.30-14.30 uur, Schimmelpenninckstraat 10 (Kwadrant) Katwijk aan den Rijn Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 10.00-11.00 uur, Overrijn 8 (Heerenhuys) Valkenburg Wijkregisseur: Richard Onstenk Spreekuur: donderdag 15.00-16.00 uur, Torenvlietslaan 12 (Brandweerkazerne van Valkenburg) Rijnsburg Wijkregisseur: Ton den Butter Spreekuur: donderdag 08.30-09.30 uur, De Burgt - Burg. Koomansplein 1

Ondernemersloket Het aanspreekpunt voor alle ondernemers: Bedrijfscontactfunctionaris Erik Don tel. 071-406 5425/06-109 22 090 ondernemersinfo@katwijk.nl

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen tegen onderstaande besluiten.

3 oktober 2013 Kruispunt Buitensluis – Rijnmond

Instellen van een tijdelijke voorrangsregeling welke vanaf 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014 van kracht zal zijn

03-10-13

Buitensluis, tussen de Rijnmond en de tijdelijke in-/uitrit voor werkverkeer aan de westzijde van de weg

Instellen van een tijdelijke geslotenverklaring voor (brom)fietsers richting de Rijnmond welke vanaf 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014 van kracht zal zijn

03-10-13

Buitensluis, tussen de Rijnmond en de tijdelijke in-/uitrit voor werkverkeer aan de westzijde van de weg

Tijdelijk aanwijzen van het trottoir aan de 03-10-13 oostzijde van de weg als verplicht brom-/ fietspad welke vanaf 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014 van kracht zal zijn

Buitensluis, ter hoogte van de tijdelijke in-/uitrit voor werkverkeer

Instellen van een tijdelijke voorrangsregeling welke vanaf 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014 van kracht zal zijn

Buitensluis, ter hoogte van de tijdelijke in-/uitrit voor werkverkeer

03-10-13 Instellen van een verplichte rijrichting rechtsaf voor het werkverkeer welke vanaf 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014 van kracht zal zijn

03-10-13

Ingekomen evenementen Evenementen Locatie

Omschrijving

Ingekomen

Diverse locaties in Katwijk

Het organiseren van de Avondvierdaagse van 19 mei tot en met 23 mei 2014

27-09-13

27-09-13 Centrum van Het organiseren van de Sint en Pieten Katwijk, Zwaaikom lampionoptocht op 30 november 2013 van 17.00 tot 19.00 uur Wassenaarseweg 75, Katwijk

Het organiseren van Huttenbouw van 22 juli 2014 tot en met 24 juli 2014

28-09-13

Loterijvergunning Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Noordwijkerweg 53a, Rijnsburg

Het houden van een loterij op 31 december 2013 12.00 tot 12.30 uur

24-09-13

Kleinschalige evenementen Locatie

Omschrijving

Voorstraat, Katwijk Het organiseren van een fancy fair op 13 november 2013 van 10.00 tot 17.00 uur

Standplaatsvergunning Locatie

Omschrijving

Hoek Princestraat/ Tijdelijke standplaatsvergunning voor de Voorstraat, Katwijk verkoop van kruidnoten op 23 november 2013 van 09.00 tot 17.00 uur

Ingekomen 23-09-13

Ingekomen aanvragen omgevingsvergunningen

Bekendmaking besluit 24-09-13

De eventuele omgevingsvergunning zal te zijner tijd worden gepubliceerd. Daarna bestaat de mogelijkheid het plan in te zien en zienswijzen c.q. bezwaren in te dienen.

Uitvoeringsbesluit APV(het college) Uitvoering van artikel

Omschrijving

Bekendmaking besluit

2:10 lid 2 APV

24-09-13 Aanpassing nadere regels voor het plaatsen van voorwerpen op de openbare weg

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen: Ingekomen omgevingsvergunning Locatie

Omschrijving

Datum indiening

Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend de volgende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend of geweigerd:

Middenjoght 1A, Valkenburg

het inpandig realiseren van 2 vuurwerkbewaarplaatsen

20-09-13

Verleende omgevingsvergunning

Het Cappelrijeland het vergroten van het schoolplein 1A, Rijnsburg

23-09-13

Nieuwe Duinweg 15, Katwijk

24-09-13

Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Nachtegaallaan 51 t/m 131, Katwijk

het vergroten van de balkons aan de nachtegaal flat

26-09-13

Princestraat 38, Katwijk

het intern verbouwen en het uitbreiden van het winkelpand met een lift

26-09-13

Verkeersbesluiten (het college) Locatie

Omschrijving

Bekendmaking besluit

Kruispunt Buitensluis – Rijnmond

Neerzetten van tijdelijke verkeerslichten voor de periode van 1 oktober 2013 t/m medio juni 2014

03-10-13

het vervangen en vergroten van de bestaande berging

Vragen over bouwplannen? Maak een afspraak! Zonder afspraak moet u rekening houden met wachttijden. U kunt op afspraak terecht voor het stellen van vragen over bestemmingsplannen, vergunningsvrije- en vergunningsplichtige bouwwerken. Een bouwdossier uit het archief inzien? U kunt dit telefonisch opvragen! Belt u tussen 08.00 - 17.00 uur met het algemene nummer (071) 406 5000 en meldt dat u een bouwdossier wilt opvragen. Tevens kunt u dit via de website opvragen: http://www.katwijk.nl/ wonen-verkeer-en-leefomgeving/wonen-en-verbouwen/bouwenverbouwen/#c2050


van de gemeente Koningin Julianalaan 3 - Postbus 589 - 2220 AN Katwijk ZH Telefoon: 071 - 4065000 - Telefax: 071 - 4065065 Website: www.katwijk.nl

Ter inzage De hieronder genoemde ontwerpbesluiten liggen gedurende een bepaalde termijn ter inzage (zie betreffende kolom) op het gemeentehuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden dan wel kunt u (zie achter de datum onder ‘inzage termijn’) schriftelijk, mondeling of digitaal via het daarvoor bestemde webformulier gemotiveerde zienswijzen indienen bij burgemeester en wethouders. KENNISGEVING ONTWERPBESCHIKKING Burgemeester en wethouders van Katwijk maken bekend dat zij voornemens zijn de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, te verlenen of te weigeren voor: Ontwerpbeschikking (verlenen) Locatie

Omschrijving

Ter inzage termijn

Cleijn Duinplein 2, Katwijk

het in gebruik nemen van de aangrenzende gronden als terras behorende bij horeca gelegenheid aan de CleijnDuinplein 2, Katwijk

4 oktober 2013 t/m 14 november 2013

Ontwerp beeldkwaliteitsplan locatie ‘Bloemenlaan’ Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 2 juli 2013 besloten het ontwerp beeldkwaliteitsplan locatie ‘Bloemenlaan’ (versie 27 juni 2013) ter inzage te leggen. Dit beeldkwaliteitsplan heeft betrekking op het perceel van het voormalige Axi-terrein aan de Bloemenlaan in Valkenburg. Het plangebied is gelegen ten zuidoosten van de kern Valkenburg, ten noorden van de Bloemenlaan, ten oosten van de Korenbloemlaan en ten zuiden van de Waterlelie. Ter inzage Het ontwerp beeldkwaliteitsplan locatie ‘Bloemenlaan’ ligt met ingang van 3 oktober 2013 tot en met 14 november 2013 voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage. De stukken zijn tevens beschikbaar gesteld voor raadpleging op de website van de gemeente Katwijk: www.katwijk.nl

Bekendmaking wijziging kinderopvangvoorziening in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Op grond van artikel 10 besluit registratie kinderopvang zijn per 1 september 2013 de volgende voorzieningen voor buitenschoolse opvang, op eigen verzoek, uit het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk verwijderd: • BSO Prokino Seakids, Stadhoudersdreef 65, 2224 BP Katwijk (LRKP nummer: 922303800) • BSO Prokino Zeesterrren, Nolensstraat 1, 2221 CE Katwijk (LRKP nummer: 193384462) Worden per 1 oktober 2013 de volgende voorzieningen voor kinderdagopvang en buitenschoolse opvang uit het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk verwijderd: • KDV ’t Buitenleven, 1e Mientlaan 27, 2223 LG Katwijk (LRKP nummer: 135443118) • BSO ’t Buitenleven, 1e Mientlaan 27, 2223 LG Katwijk (LRKP nummer: 417301674) • BSO ’t Buitenspel, 1e Mientlaan 27, 2223 LG Katwijk, (LRKP nummer: 300003729) Per 1 september 2013 is de volgende voorziening voor buitenschoolse opvang in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk opgenomen: • BSO Seakids, Stadhoudersdreef 65, 2224 BP Katwijk (LRKP nummer: 391284940)

Aanmelden evenementen 2014 Samen met de andere gemeentes in de regio stelt de gemeente Katwijk ieder jaar een evenementenkalender op. Aan de hand van deze kalender hebben de hulpdiensten (politie, brandweer, Geneeskundige hulpverlening ongevallen en rampen) een beter overzicht over de te organiseren evenementen in de regio en de capaciteitsplanning. We verzoeken u vóór 1 november 2013 melding te doen van het evenement/ de evenementen die u van plan bent in 2014 te organiseren, via www.katwijk.nl/ evenementen. Hier staat informatie over de evenementenkalender en kunt u uw evenement aanmelden voor de kalender. Indien u in het bezit bent van een meerjarige vergunning, verzoeken wij u uw evenement ook aan te melden vóór 1 november 2013. De evenementenkalender voor 2014 zal worden vastgesteld door de burgemeester en ter inzage worden gelegd. Bij een melding die na de vaststelling van de evenementenkalender binnenkomt, wordt aan de hand van de evenementenkalender bekeken of er nog ruimte is voor het evenement. Het aanmelden van een evenement en de vaststelling van deze evenementenkalender zegt niets over de doorgang van een evenement. Het betreft slechts een eerste toets. U moet alsnog, met inachtneming van de indieningstermijn, een evenementenvergunning aanvragen met het daartoe vastgestelde formulier. Deze aanvraag nemen wij in behandeling om vervolgens te bekijken of we een vergunning kunnen verlenen.

Spreekuur Stadsbouwmeester De vergadering van de Stadsbouwmeester is openbaar. De eerstvolgende vergadering vindt plaats in het Heerenhuys op 8 oktober 2013 om 14.00 uur. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken door contact op te nemen met Team Vergunningen (tel. 071-4065000).

Ongewijzigd vastgesteld uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” Het ongewijzigde vastgestelde uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” (met bijbehorende stukken) van de gemeente Katwijk ligt van 4 oktober 2013 tot en met 14 november 2013 voor belanghebbenden ter inzage. Plangebied Het plangebied van het uitwerkingsplan “Rijnsoever Noord fase 1a” omvat het noordoostelijke deel van het bestemmingsplan “Rijnsoever Noord” en ligt tussen de Stevinlaan en Asserstraat te Katwijk.

De gemeenteraad Vergadering van 10 oktober 2013 Informatief 19.45-20.45

De stedenbouwkundige inrichting van het gebied is zodanig gewijzigd dat dit niet meer binnen het vigerende uitwerkingsplan past. Daarom is het opstellen van een nieuw uitwerkingsplan voor een deel van het plangebied van “Rijnsoever Noord” noodzakelijk. Dit uitwerkingsplan maakt de bouw van 10 woningen mogelijk. De wijzigingen passen binnen de uitwerkingsregels van het bestemmingsplan.

Oordeelsvormend

Ter inzage Het ontwerp uitwerkingsplan is te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen. nl en www.katwijk.nl onder bekendmakingen en vervolgens bestemmingsplannen.

Besluitvormend

Programmabegroting 2014

19.45-20.15

Aanvullend krediet reconstructie Brouwerstraat

20.15-20.45

Vervangende nieuwbouw Emmaschool

21.00- 21.30

Variantkeuze nieuwbouw Aquamar

Tevens ligt het uitwerkingsplan ter inzage op het gemeentehuis te Katwijk.

Financiële verordening

Beroep Tegen het besluit van het college van B & W kan gedurende 5 oktober 2013 t/m 15 november 2013 beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, door: • Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen tegen het ontwerp uitwerkingsplan bij het college kenbaar hebben gemaakt. • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerp uitwerkingsplan bij het college kenbaar te hebben gemaakt. • Tegen de aangebrachte wijzigingen kunnen belanghebbenden beroep instellen.

Bestemmingsplan “Rijnsoever Noord Urban Villa”

Het indienen van een beroepschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht. In geval van spoedeisend belang kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag). Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Digitaal indienen is ook mogelijk.

Wekelijkse nieuwsbrief www.katwijk.nl/storage/ nieuwsbrief

Website

www.katwijk.nl

Online afspraak maken? www.katwijk.nl/afspraak-maken

Tijdens de ter inzage termijn kan een ieder reageren. Uw zienswijze kunt u indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Ook bestaat de mogelijkheid voor een mondelinge zienswijze. Hiervoor kunt u contact opnemen met de heer R. van Ee, telefoonnummer (071) 4065149.

Bestemmingsplannen

Op de hoogte blijven van de laatste berichten?

Bestemmingsplan “Parapluherziening industrielawaai ’t Heen” Meer informatie De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis. De raad begint om 19.30 uur en stelt dan de agenda definitief vast. De agenda en de stukken zijn te raadplegen op de website katwijk.notudoc.nl Op de agenda staat aangegeven hoe de raad de onderwerpen behandelt: informatief, oordeelsvormend of besluitvormend. De informatieve en oordeelsvormende sessies worden gelijktijdig gehouden. De agenda vermeldt waar en wanneer deze plaatsvinden. Op de webpagina www.katwijk.nl/ gemeenteraad staat welke mogelijkheden er zijn om mee te praten en in te spreken bij de vergadering

Volg ons op Social Media!

www.twitter.com/ gemeentekatwijk

www.facebook.com/ gemeentekatwijk


algemeen

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

Holland Rijnland over jeugdzorg

YMCA clubs weer begonnen Ben jij tussen de 8 en 12? Kom dan eens naar 1 van onze clubavonden. Elke clubavond begint om 19.00 uur en het eerste gedeelte van de avond wordt gestart met zingen, bidden en een verhaal uit de bijbel. Het tweede gedeelte van de clubavond is elke keer weer een verrassing. De ene keer heel creatief bezig zijn met knutselen, figuurzagen, film kijken, of een spannende speurtocht, een leuke quiz of een spelletje bingo. De verschillende leidingteams hebben steeds een ander programma en zijn heel creatief in het verzinnen van leuke dingen speciaal voor jongens of meisjes. De avond is rond 20.30 uur afgelopen. De kosten voor de club zijn €1,00 per avond (hiervan gaat een gedeelte naar de zending) Ben je nog nooit op één van de clubs geweest, maar wel erg nieuwsgierig, kom gerust eens een keertje kijken. Heb je vrienden, vriendinnen, klasgenoten die wel benieuwd zijn wat we op de clubs doen, neem ze gezellig mee. Ook niet kerkelijke vriendjes en vriendinnetjes zijn natuurlijk ook welkom. De clubs zijn in verschillende (kerk)gebouwen en op verschillende dagen. Op www.ymcakatwijk. nl staat het overzicht van alle clubs, locaties en tijden.

’School van de Week’ in Aquamar Het project ’School van de Week’ in zwembad Aquamar gaat weer van start. Via dit buitenschoolse project kunnen leerlingen van de basisscholen, éénmaal per schooljaar, tegen een sterk gereduceerd tarief, recreatief komen zwemmen. Hiermee geeft het Katwijkse zwembad Aquamar kinderen de kans geven om meer te sporten en te bewegen en daarmee de jeugd aan te zetten tot gezonde vrijetijdsbesteding. Er doen 24 scholen mee aan het project en de eerste school komt zwemmen in de week van 14 tot en met 20 oktober. Het project duurt tot begin mei 2014.

Jongerencentrum De Schuit is open en de agenda begint aardig vol te lopen. Komende zaterdag staat The Mad Trist bekend van hun 3FM hit ’Pay The Piper’. The Mad Trist speelt een muziekstijl die het beste omschreven kan worden als alternatieve Rock. Het onlangs uitgebrachte tweede album is goed ontvangen door muziek minnend Nederland. Foto: pr

Bestuurders van de regio Holland Rijnland, waartoe ook Katwijk behoort, hebben afgelopen maandag een brief gestuurd aan staatssecretaris Van Rijn waarin ze hun zorgen uiten over de bezuinigingen in de jeugdzorg. Holland Rijnland stelt voor om samen met de zorgpartijen in kaart te brengen hoeveel geld nodig is om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren wel de zorg blijven krijgen die ze nodig hebben. ’Overal moet bezuinigd worden dus ook in de jeugdzorg. Dat staat buiten kijf. Met de bezuinigingen die nu op stapel staan is het gat tussen het geld dat we nodig hebben en wat we volgens de berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen te groot. We willen graag samen met de zorgpartijen inzichtelijk maken welke budgetten we minimaal nodig hebben om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren die echt hulp nodig hebben, dat straks ook nog krijgen’, aldus Roos van Gelderen, namens alle portefeuillehouders Jeugd in de Holland Rijnland-gemeenten. Vanaf 2015, als alle jeugdzorg van het rijk naar de gemeenten verschuift, is het verwachte budget in Holland Rijnland circa 102 miljoen euro. Dat is zo’n 16 miljoen minder dan dat er in 2012 in de regio aan jeugzorg werd besteed.

Veel nieuwe muziek op podium De Schuit

Oranjeschool steunt Chris De Oranjeschool hield afgelopen zaterdag een zeer geslaagde actiedag. Onder het genot van een heerlijk nazomerzonnetje was het goed toeven op de schoolpleinen. De vele kinderen konden heerlijk allerlei spelletjes doen. De rommelmarkt werd druk bezocht en buiten was er veel belangstelling voor allerlei kramen waar men van alles kon kopen. Veel mensen deden mee met de raadspelletjes waar verschillende mooie prijzen mee in de wacht gesleept konden worden. De kramen met koffie, gebak, patat en vis deden goede zaken. Tegelijk gingen er veel pakken stroopwafels over de ’toonbank’. Ook zijn er best veel oude schoolplaten verkocht. Kortom: een geweldige dag vol actie. De voorlopige opbrengst van de dag is ruim €6.000. Met de op-

brengsten van vorig schooljaar gevoerde acties is de voorlopige totaalopbrengst bijna €14.000. Een deel daarvan gaat naar Stichting Chris. Chris biedt pastoraat, advies en preventie aan kinderen en jongeren door middel van email (help@chris.nl), de Chris Chat en voorlichtingen. Chris is voor haar werk onder kinderen en jongeren volledig afhankelijk van giften. Op school hebben medewerkers van Chris in alle groepen presentaties over pesten gegeven. De vraag aan de kinderen was: ’Ben je laf of heb jij lef?’ Ook volwassenen die hart hebben voor kinderen en jongeren en iets voor hen willen betekenen, kunnen bij Chris terecht. Omdat Chris volledig op giften draait, steunt de Oranjeschool Chris graag.

Op dinsdag 8 oktober

Lokale WMO-voorzitter bij PCOB Katwijk Bij de PCOB-afdeling Katwijk komt dinsdag 8 oktober Fedde Jonkman langs om te vertellen over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) De WMO is in 2007 ingevoerd en heeft als doel, dat alle burgers kunnen participeren in de samenleving. De gemeenten voeren deze wet uit en zij hebben veel beleidsvrijheid om deze uitvoering zelf vorm te geven. Maatschappelijke ondersteuning kan op verschillende worden uitgevoerd. De gemeenten behoren een WMO-beleidsplan te hebben en de daarvoor is een raad van wijze mensen in het leven geroepen om te controleren of de gemeenten haar inwoners goed ondersteunt. De gemeente moet haar oor te luisteren leggen bij organisaties en verenigingen, die met de WMO te maken hebben. Zoals Ouderenbonden. Wie kan ons meer vertellen over de WMO-raad en wat dat allemaal voor

De nieuwe organisatie vraagt voor volgend jaar een subsidiebedrag van ruim 2,8 miljoen euro aan. Dat is bijna 130.000 euro meer dan dit jaar. Daarnaast zijn er nog eenmalige kosten die met de fusie te maken hebben. Deze frictiekosten bedragen ruim 4 ton.

Tienerclub Spirit YMCA Vorige week de eerste Spirit-avond. Vooral oude bekenden lieten zich al zien, dus was ’t al meteen gezellig. Na de inleiding speelden we onder andere een spannend potje Slabberjan. Ja, ’t is weer wennen, zo’n goed en anders begin van je weekend. Als je tussen ongeveer 12 en 15 bent, en je zin hebt in een goed begin van

je weekend op vrijdagavond. Dan moet je dus bij Spirit zijn. Vanaf 19.30 uur in het Jeugdhuis aan de Voorstraat in Katwijk aan Zee. Spirit is de tienergroep van YMCA – CJV Katwijk. Spirit staat voor leuke en afwisselende programma’s en een open sfeer waarbinnen iedereen zich thuis zal voelen.

ons inhoudt, dan voorzitter Fedde Jonkman van de WMO-raad in de gemeente Katwijk? Een routinier op gemeentelijk gebied, als voormalig burgemeester in verschillende plaatsen en een enthousiast PCOB-lid. Op dinsdag 8 oktober staan de deuren van de zaal bij de Ontmoetingskerk aan de Nieuwe Duinweg vanaf 14.00 uur open en de bijeenkomst begint om 14.30 uur. Leden en belangstellenden (aspirant-leden) worden van harte uitgenodigd eens kennis te komen maken, want de Protestants Christelijke Ouderen Bond wil ook u bereiken en duidelijk maken, dat zij de belangen van alle 50-plussers, vanuit een Christelijk-sociale identiteit willen behartigen. Wilt u lid worden van de plaatselijke afdeling, dan kunt u zich melden bij de secretaris: Dicky de Jong-van Belen, Zeeweg 137, telefoon 071 4073270.

Meer subsidie welzijn Vervolg van voorpagina

Deze avond wordt geopend door de Katwijkse band JOAD met een mix van rauwe en pure blues rock. Het trio heeft zijn inspiratie gekregen uit bands als The White Stripes, The Black Keys en Foo Fighters. De zaal gaat om 21.00 uur open en JOAD trapt om 21.30 uur af. Kaartjes zijn te koop bij Tosti en Tea aan de Dwarsstraat en bij De Schuit. Op vrijdag 11 oktober staan singer/ songwriter Kim Jansen en Rock/ Folk-band ’I Am Oak’ klaar om een dromerige en sfeervolle muzikale avond neer te zetten. Kim Jansen betreedt solo het podium. Begin 2013 bracht hij zijn plaat ´The Lonely Mountains´ wat hem een optreden opleverde op het SXSW festival in Austin, Texas. ’I Am Oak’ is een band die met het nummer Palpable afgelopen jaar op de dertiende plek eindigde in de Schuit Top 50, de eindejaarslijst die sinds jaar en dag

wordt samengesteld door de bezoekers van De Schuit. De band speelt dromerige pop/rock met folkinvloed. De zaal gaat om 21.00 uur open; Kim Janssen opent rond 21.30 uur. Kaartjes zijn te koop bij Tosti en Tea aan de Dwarsstraat en bij De Schuit. Op woensdag 16 oktober is er een Duopack avond met The Elementary Penguins & Jett Rebel, twee groeibriljanten van vaderlandse bodem. Beide bands zullen langskomen voor een lekker en springend Indierock avondje. The Elementary Penguins stonden al in het voorprogramma van Go Back To The Zoo en Moke. Jett Rebel is ontsproten uit het brein van Jelte Tuinstra, die voorheen in bandjes als The Souldiers en Valerius al furore maakte. In 2013 begint hij voor zichzelf en brengt de EP ’Venus’ uit. In oktober/november wordt er een open podium worden georganiseerd; bands, singer/songwriters en andere belangstellenden kunnen een e-mail sturen aan info@deschuit.nl voor een (eventueel) plekje op het podium. Houd de website www.deschuit.nl en de diverse social media kanalen van De Schuit in de gaten voor informatie over de voorverkoop.

De gemeente heeft met de betrokken organisaties afgesproken, dat die frictiekosten en het verschil in de subsidieaanvraag 2014 ten opzichte van 2013 ‘eenmalig ten laste worden gebracht van de reserves van de nieuwe organisatie’. Later dit jaar volgt het definitieve voorstel over de nieuwe welzijnsorganisatie.

Foto: pr

22

Nieuw op Zeehos

Kindercentrum Het Zandkasteel KOK kinderopvang vierde vorige week op feestelijke wijze de opening van de nieuwe locatie van kindercentrum Het Zandkasteel. Op het Zeehosterrein is maanden gebouwd aan een prachtig nieuw Zeehosgebouw. KOK kinderopvang opende daar vorige week donderdag de deuren van het nieuwe kindercentrum Het Zandkasteel. Na samenvoeging met kindercentrum Pippeloentje bestaat Het Zandkasteel op deze locatie nu uit drie groepen. Directeur Carla ’t Hooft overhandigde donderdag symbolisch de sleutel aan een aan-

tal van de kinderen. KOK kinderopvang is trots op de nieuwe locatie en gaat er vanuit dat alle kinderen zich er snel weer helemaal thuis voelen. Op kindercentrum Het Zandkasteel kan men terecht voor opvang van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar. KOK kinderopvang biedt op deze locatie hele en halve dagopvang, flexibele opvang, warme maaltijden en Peuterschool. Daarnaast worden de kinderen door middel van Vroeg Voorschoolse Educatie (VVE) voorbereid op het basisonderwijs.


cultuur

DE KATWIJKSCHE POST

Verkoop afgeschreven materialen in bieb-vestigingen Vier keer per jaar worden in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk de afgeschreven materialen aan de bezoekers voor verkoop aangeboden. Rond de Kinderboekenweek is het weer zover. Vanaf vrijdag 4 oktober t/m zaterdag 19 oktober kan iedereen weer lekker grasduinen tussen de materialen die niet langer tot de collectie van de bibliotheek behoren. De prijzen zijn: €0,50 per afgeschreven boek of 3 voor €1,00. Overige materialen: €1,per stuk. In Bibliotheek Rijnsburg in gemeenschapshuis de Burgt wordt geen verkoop van afgeschreven materialen georganiseerd.

In bieb op maandag 7 oktober

Thema: Vorst & Volk (200 jaar Koninkrijk)

Lezing door hoogleraar Lezing door specialist: ’In de ban van dyslexie?’ Herman Pleij in bieb Als leren lezen niet vanzelf gaat, kan het iedereen flink bezig houden. Van zowel het kind, de ouders als de betrokken leerkrachten wordt een flinke dosis inzet én uithoudingsvermogen gevraagd. Het kan alle betrokkenen in de ban houden. Hoe kun je daar op een goede manier mee omgaan?

Aan het rijtje ’Ontmoetingen met schrijvers’ kan op 14 oktober de naam van Herman Pleij worden toegevoegd. Op deze avond is, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde Herman Pleij om 20.00 uur te gast in de Hoofdbibliotheek. Hij zal spreken over het thema: Vorst & Volk (200 jaar Koninkrijk).

Over het thema dyslexie en over alles wat daar mee samenhangt, houdt Jolanda Roelfsema op maandag 7 oktober om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek in Katwijk een lezing met als titel: ’In de ban van dyslexie?’

Herman Pleij

Herman Pleij (1943) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1981 werd hij hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan dezelfde universiteit. Begin jaren negentig was hij tevens decaan van de Faculteit der Letteren van de UvA. Pleij werd in 1993 onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat. In 2007 nam hij afscheid als hoogleraar. Pleij is auteur van tientallen artikelen en boeken, onder meer van ’Dromen van Cocagne’ (1997), ’Van karmijn, purper en blauw’ (2002), ’De eeuw van de zotheid (2007)’ en ’Komt een vrouwtje bij de drukker’ (2008). In 2010 schreef Pleij het essay voor de Week van de Geschiedenis onder de titel ’Moet kunnen: kleine mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlander’. Herman Pleij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en –cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en

Foto: pr

Altijd al een schilderij van het Katwijkse strand of de duinen aan de muur willen hebben? Stichting Kunstvereeniging Katwijk geeft een aantal schilderijen in bruikleen, die zijn gemaakt tijdens de En Plein Airweken van de afgelopen jaren. Het is werk van de professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland die jaarlijks een week in Katwijk in de open lucht zijn komen schilderen. Hun werk is daarna geëxposeerd in het DunaAtelier, het onderkomen van de Kunstvereeniging. Een aantal van die schilderijen wordt door de Kunstvereeniging uitgeleend aan haar ’Vrienden’. Iedereen kan voor een jaarlijkse bijdrage van minimaal 10 euro Vriend worden. Vorig jaar is gestart met het uitlenen van de schilderijen die de kunstenaars aan de Kunstvereeniging hebben geschonken. Wie vriend is van de Kunstvereeniging kan voor €25 per jaar twee keer een half jaar lang een schilderij lenen. Na een half jaar wordt het schilderij weer teruggebracht en kan een ander werk uit de collectie worden geleend. De schilderijen zijn te zien en te leen op zondag 6 oktober van 15.00–16.00 uur in het DunaAtelier op de hoek Boulevard-Voorstraat. Meer informatie op www. schilderenaanzee.nl.

23

van een Nederlandse identiteit in het algemeen. Als weinig anderen weet hij een breed publiek enthousiast te maken voor cultuurhistorische onderwerpen en inzicht te geven in de historische achtergrond van wat wij in de huidige maatschappij als ’typisch Nederlands’ beschouwen. Hij doet dat door zijn publicaties, door lezingen in het land – Pleij wordt alom beschouwd als een van de beste sprekers in Nederland – en door middel van televisieprogramma’s. Wie er graag bij wil zijn op 14 oktober om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek is van harte welkom. Onze tip is vooral tijdig te zorgen voor toegangskaarten want een lezing als deze is snel uitverkocht. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en via www. bibliotheekkatwijk.nl. Prijs voor bibliotheekleden € 7,- en voor niet-leden € 9,-.

Aanmelden evenementen 2014 Bent u van plan in 2014 een evenement te organiseren? Meld dit dan voor 1 november via www.katwijk. nl/evenementen. Op deze pagina vindt u informatie over de evenementenkalender en het digitale formulier waarmee u uw evenement(en) kunt aanmelden. De evenementenkalender 2014 wordt vastgesteld door de burgemeester en ter inzage gelegd. Het

aanmelden van een evenement en de vaststelling van deze evenementenkalender zegt niets over de doorgang van een evenement. Het betreft slechts een eerste toets. U moet alsnog, met inachtneming van de indieningstermijn, een evenementenvergunning aanvragen met het daartoe vastgestelde formulier.

Roelfsema is taal-/dyslexiespecialist in het basisonderwijs en is als bovenschools dyslexiespecialist werkzaam in de regio. Daarnaast werkt

zij als docent in de Masteropleiding tot taal-/dyslexiespecialist. Zo’n 10% van de kinderen heeft in meer of mindere mate moeite met leren lezen en spellen en een deel daarvan heeft dyslexie. Hoe zou een normale leesontwikkeling moeten verlopen, welke problemen kunnen kinderen ervaren, wat is dyslexie en hoe herken je de signalen? In deze lezing wordt antwoord gegeven op deze vragen. Wie graag meer wil weten over dyslexie en leesontwikkeling zit bij de lezing van Jolanda Roelfsema ’In de ban van dyslexie?’ op 7 oktober prima op z’n plek. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en via www.bibliotheekkatwijk.nl. Prijs voor bibliotheekleden € 4,- en voor niet-leden € 6,-.

Foto: pr

Katwijks En Plein Air-schilderij aan de muur

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

Marnixschool heeft weer schoon plein De leerlingen van de Marnixschool aan de Hoorneslaan hebben vorige week dinsdag de handen uit de mouwen gestoken om het schoolplein, na een zomervakantie vol gegroeid met onkruid, weer toonbaar te maken. Gewapend met werk-

handschoenen, bezems, stoffer en blik, vuilniszakken en snoeischaren werd op het plein en rondom de school al het zwerfvuil en onkruid verwijderd. Na een uur flink doorwerken, zag het plein er weer piekfijn uit.

Rubriek

LEES TIPS door Irene van der Plas

Voor meer informatie en gratis reserveren: www.bibliotheekkatwijk

Sterrenstof Priscille Sibley

De witte ruiter Bernard Cornwell

Een meisje uit miljoenen Frits van der Wens

Ik beloof het je Max Lucado

Ga mee naar buiten! Marlies Huijzer

Elle en Matt verlangen hevig naar een kind. Dan krijgt Elle een ernstig ongeluk en blijkt hersendood te zijn. Matt wil haar rustig laten sterven maar dan blijkt Elle zwanger te zijn. Kan Mattt de laatste wens van zijn vrouw vervullen? Een ontroerende en moedige roman waarin een familie voor een onmogelijke beslissing wordt gesteld en waarin de lezer gedwongen wordt zich af te vragen: ’Wat zou ik willen, wat zou ik doen?’

Dit boek is het vervolgdeel van de succesroman ’Het laatste koninkrijk’ en het tweede deel van een hartveroverende reeks over het lot van de legendarische Alfred de Grote en het ontstaan van Engeland zoals we dat kennen. Terug naar de negende eeuw in NoordEngeland waar koning Alfred gevoelige nederlagen lijdt en zijn hele rijk dreigt te verliezen. Een echte historische avonturenroman.

Het waargebeurde en hartverscheurende verhaal van een wanhopige vader en de strijd om zijn kind. Nadat het huwelijk van Frits met de dochter van een zeer rijke bekende Nederlandse ondernemer plotseling uitmondt in een scheiding, komt hij berooid op straat te staan. Geld kan hij wel krijgen maar alleen in ruil voor datgene waar hij het allermeeste van houdt: zijn dochtertje. Vijftien jaar na zijn scheiding ziet Frits zijn eigen kind nog altijd niet…..

Dit boek heeft een hartverwarmende boodschap die je graag aan je kind wilt meegeven:

Ontdek met dit boek hoe leuk het is om zelf een natuurboek te maken van je eigen foto’s. Bijzondere planten, paddenstoelen, stenen en schelpen, boeiende dieren en landschappen: allemaal leuk om te ontdekken, te bekijken én te fotograferen. Dit boek laat zien hoe je dat het beste kunt aanpakken. De vele fototips en kleurenfoto’s die je in ieder hoofdstuk tegenkomt, helpen je op weg! Voor kids van ca. 9 t/m 12 jaar.

Ik zal altijd van je houden. Ik zal je altijd troosten. Ik zal er altijd voor je zijn. Dat beloof ik je.


24

DE KATWIJKSCHE POST

Kinderboekenweek in Bibliotheek Katwijk

Klaar voor de start! Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek in Nederland en natuurlijk ook in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk. Het thema van de 59ste Kinderboekenweek is: Klaar voor de start! – Over sport en spel. Sportliefhebbers zijn niet altijd leesliefhebbers en lezers niet altijd fanatieke sporters. Tijdens deze Kinderboekenweek zullen sporters ontdekken hoe leuk lezen kan zijn en zullen lezers enthousiast worden om te gaan sporten. Sporten en bewegen doen kinderen op school en in hun vrije tijd. Met sport en spel beleef je plezier en bovendien is het gezond. Leerzaam is het ook, want door het aangaan van nieuwe uitdagingen ontwikkelt een kind sociale vaardigheden. Kinderen leren ergens voor te trainen, krijgen doorzettingsvermogen en ervaren hoe het is om te winnen, te verliezen, uitverkoren of juist buitenspel gezet te worden. Ze zien het belang van sportief gedrag en ontdekken hun talenten en beperkingen. Natuurlijk is er ook aandacht voor spelletjes. Oude spelletjes als tikkertje, verstoppertje, maar ook gezelschapsspelen en moderne computergames.

Boeken

Boeken over het thema sport zijn haast altijd spannend. Wat dacht je van ‘Aan de bal’ van Lieneke Dijkzeul over een Afrikaanse jongen die bij een Nederlandse voetbalclub mag spelen? Of ‘Kampioen’ van Corien Oranje, over een jonge zwemkampioen met één been. In ‘Paarden, baarden en rare zwaarden’ van Jan Paul Schutten lees je alles over sport in het oude Rome. Hou je niet van sport? Dan kun je meeleven met Gied uit ‘Met je hoofd boven water’ van Gideon Samson of met Kees uit ‘Liever een hond’ van Anke Kranendonk. Zij hebben een vreselijke hekel aan zwemmen! Alles bij elkaar wordt de Kinderboekenweek 2013 een sportief feestje waar alle kinderen van harte voor zijn uitgenodigd.

Over sport en spel

Gratis lid van de bibliotheek

In alle bibliotheekvestigingen liggen tal van prachtig geïllustreerde themaboeken klaar. De bekroonde boeken zijn in de Hoofdbibliotheek te bekijken en te reserveren. De Kinderboekenweek is een uitstekende gelegenheid om samen met de kinderen langs te komen in een van de vestigingen van Bibliotheek Katwijk (Hoofdbibliotheek, Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Bibliotheek Katwijk a/d Rijn, Bibliotheek Rijnsburg en Bibliotheek Valkenburg). De jeugdcollectie van de bieb is enorm uitgebreid. Ook helpen de medewerkers kinderen en ouders graag in de zoektocht naar een goed boek en geven zij leuke tips en adviezen om het plezier in lezen te ontdekken. Voor een eenmalig inschrijfbedrag van € 2,50 zijn kinderen tot 18 jaar gratis lid van Bibliotheek Katwijk. Bij een groot leesfeest als de Kinderboekenweek hoort een bibliotheekpasje voor elk kind. Gun uw kind nu ook een lidmaatschap van de bieb en ontvang de gratis uitgave ‘Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden’.

Een liedje over de schildpad en de haas door Rian Visser, gebaseerd op een klassieke fabel van de Griekse dichter Aisopos Wie is er sneller jij of ik? Vroeg de schildpad aan de haas De haas begon te lachen… Dan ben ik jou de baas De schildpad telde 1,2, 3 En de haas ging er vandoor De schildpad liep heel langzaam De haas lag meters voor Maar haas werd moe en kreeg het warm Van dat rennen in de zon Hij wilde even rusten Omdat hij toch wel won

De haas werd wakker maar te laat Want de schildpad bleef niet staan En schildpad won de wedstrijd Hij kwam als eerste aan

Woensdagmiddag 9 oktober

Koen Kampioen Kijkmarathon

Het is toch echt je eigen schuld Riep de schildpad achterom Jij bent misschien wel sneller Maar ook een beetje dom.

Zin om te zien hoe de grootste voetballer klein is begonnen? Kom dan op woensdag 9 oktober om 14.00 uur naar de Hoofdbibliotheek. Op het programma staat een heuse kijkmarathon met de 8-delige familieserie Koen Kampioen. Deze televisieserie draait om Koen en zijn vriend Niels die allebei fanatieke voetballers zijn en allerlei avonturen beleven rond het voetbalveld.

Terwijl de haas daar lag en sliep In het midden van de wei Sloop schildpad op zijn tenen De snelle haas voorbij

Schuif gezellig aan bij deze gratis kijkmiddag in de bieb aan de Schelpendam.

EXCLUSIEF

Chr. boekenweekkeuze

Foeksia en de spiegelheks

Ren juf, ren!

bij Van den Berg

00 , 5 €

€ 22,

95

€ 6,

95

Gouden penceel Aan de kant, ik ben je oma niet!

Geronimo moet verhuizen

€ 4,95

Kampioen op krukken

€ 9,95


kinderboekenweek

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

25

Voor nieuwe leden

Sportboekje ‘Klaar voor de start’ Fanatieke sporters zijn niet altijd fanatieke lezers, en andersom. Maar vanaf de Kinderboekenweek wordt dit heel anders. Dan ontdekken zelfs de meest fervente sportfanaten hoe leuk lezen kan zijn en worden lezers aangespoord om lekker te sporten. En dat allemaal door een boekje. Dit is dan ook niet zo maar een boekje, maar Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden. Daarin vertellen topsporters over hun favoriete boeken toen ze nog jong waren maar vertellen ze natuurlijk ook van alles over hun sportbeleving op die leeftijd. Ook worden er tips gegeven hoe kinderen zelf een sport kunnen ontdekken die ze leuk vinden. Klaar voor de start! Boeken scoren met sporthelden geeft bij iedere

Zaterdag 5 oktober in Hoofdbibliotheek

Kinderboekenweekfeest Het jaarlijkse Kinderboekenweekfeest in Katwijk wordt gevierd in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 13.00 uur. Om 11.00 uur kunnen kinderen van 4 t/m 9 jaar genieten van de speciale Kinderboekenweekvoorstelling ‘Madelief, een held in de sport’. Kinderboekenweekfeest zaterdag 5 oktober 10.00-13.00 uur Hoofdbibliotheek (Schelpendam 1) • Knutselen (medaille maken) • Schminken • Kleurplaat kleuren • 10.00 tot 11.00 uur kinderboekpresentatie door het Katwijkse schrijver/tekenaar duo Els Rooijers en Bert van der Meij • 11.00 uur de gratis voorstelling ‘Madelief, een held in de sport’ voor kinderen van 4 t/m 9 jaar.

Kinderboekpresentatie in de bieb

Spannend kinderboek speelt zich af in Katwijk De Katwijkse kinderboekenschrijfster Els Rooijers en illustrator Bert van der Meij zijn zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 11.00 te gast in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. Ze vertellen over Alarmfase 3, hun nieuwste boek in de populaire jongensserie over de freerunners. Iedereen is van harte uitgenodigd om kennis te maken met dit spannende kinderboek en zijn schrijver/ tekenaar. Natuurlijk is Alarmfase 3, dat zich grotendeels in Katwijk afspeelt, tijdens dit uurtje in de bieb te koop en delen Bert en Els handtekeningen uit. De tank ratelt over een tegelpad. De stoepstenen verkruimelen als biscuitjes onder de rupsbanden. Een hekwerk gaat omver, een lan-

Bij aankoop van € 10,- aan kinderboeken

Kantoorboekhandel

GRATIS Je bent super Jan!

geïnterviewde sporter (zoals onder meer Ruben Schaken, Pieter van den Hoogenband, Anky van Grunsven, Richard Krajicek, Epke Zonderland, Thijsje Oenema) allerlei boekentips over de sport die ze beoefenen. Zo is er te zien dat er over sporten vooral ook veel te lezen is. Het boek sluit af met een mooi verhaal van Jan-Paul Schutten over de Olympische waarden: excelleren, respect en vriendschap. Een inspirerend boekje voor sporters om te gaan lezen, maar ook voor lezers om te gaan sporten! Dit prachtig geschenk krijgen kinderen cadeau (zolang de voorraad strekt) als ze in de Kinderboekenweek lid worden van Bibliotheek Katwijk! Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek (er wordt een eenmalig inschrijfbedrag van € 2,50 gevraagd).

Achterweg 12 2223 BE Katwijk aan den Rijn Telefoon 071- 403 09 11 Fax 071- 403 18 84 www.bergkat.nl Grote keuze in bekroonde boeken en vele aanbiedingen.

taarnpaal wordt geramd. ‘Gaat lekker, Niels!’ roept Adil. In het derde deel over de drie Freerunners gaan Niels, Pepijn en Adil met een oude tank op weg naar Katwijk. De tank ploegt zich grommend door het zand omhoog, bereikt de top en duikt weer naar beneden. De rupsbanden trekken een diep spoor door stekelbosjes en kale braamstruiken. In Alarmfase 3 rijden de drie jongens door de nachtelijke Noordduinen tot aan de uitwatering in Katwijk. Terroristen hebben de computers van het gemaal platgelegd. De pompen werken niet meer, waardoor het binnenwater stijgt, en dijken dreigen door te breken.

Kinderboekenweekvoorstelling op zaterdag 5 oktober

Madelief, een held in sport Tijdens het Kinderboekenweekfeest op zaterdag 5 oktober in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam kunnen kinderen van 4 tot en met 9 jaar van 11.00 tot 11.50 uur aanschuiven bij de voorstelling ‘Madelief, een held in de sport’ van Jeugdtheater van Niks & van Alles. Madelief (ma haar lief) is dol op sporten en skaten. Ze traint elke dag, ze leest erover, wil er alles over weten. Echt een kind van deze tijd: stoer en hip. Druk, druk, druk op alle dagen, en dan moet ze ook nog huiswerk maken en de hond uitlaten en naar zwemles…. Gelukkig houdt moeder Madelief met beide benen op de grond. Doe maar gewoon, dat is gek genoeg.

Alarmfase 3: een mooi cadeautje om in de Kinderboekenweek te ontvangen óf als geschenk weg te geven. Kom ook even langs op 5 oktober in de Hoofdbibliotheek.

Griffels en Penselen 2013

De bekroonde boeken Wie schreef het mooiste kinderboek van het jaar en wie maakte de mooiste prenten? De Gouden en Zilveren Griffels en Penselen zijn de belangrijkste prijzen die je als kinderboekenmaker kunt winnen. Een jury, bestaande uit experts uit het boekenvak, selecteerde de volgende boeken: Zilveren Griffels in de verschillende leeftijdscategorieën zijn gegaan naar: • Zoveel als de wereld hou ik van jou – Imme Dros • Zondag - Kim Fupz Aakeson • Springdag – Anne Provoost • Wie klopt daar? – Bart Moeyaert • Spinder – Simon van der Geest

• Zwarte zwaan – Gideon Samson • De slipper van Maria Bonita – Liesbet Ruben & Babette van Ogtrop Tijdens het landelijke Kinderboekenbal op 1 oktober werd bekend gemaakt welke van de Zilveren Griffels zijn omgezet in goud. Illustratoren hebben ook hun eigen prijzen, de Penselen, waaronder het felbegeerde Gouden Penseel. De winnaar wordt gekozen uit de twee boeken die dit jaar een Zilveren Penseel wonnen en dat zijn: • Aan de kant, ik ben je oma niet! van Sylvia Weve en auteur Bette Westera • Nederland van Charlotte Dematons.

Uiteindelijk wordt Madelief een STER, op erg onverwachte wijze. Grote dromen komen later, en later is ook een kwestie van geduld én heel veel tijd. Een grappige, mimische voorstelling met moeder en Madelief. Met humor, mime, grapjes en vrolijke muziek wandelen de kinderen tussen droom en werkelijkheid. Tussen wat moet en mag maar ze zullen vooral genieten, want er is veel ontspanning en plezier in de voorstelling te vinden. Een voorstelling die prima aansluit bij het thema van de kinderboekweek ‘Klaar voor de start!’ Alle kinderen tussen 4 en 9 jaar zijn van harte welkom op 5 oktober om 11.00 uur in de hoofdbieb. De toegang is gratis!


ats

Even wak ke r bl i jve n ...

voordeel!

€284,= op=op

Boxspring Easy • Uit voorraad leverbaar • 180 x 200 • Van: € 1673,= voor: €

1.389,= • Kleur: antraciet grijs!

Ambachtsweg • ADMINISTRATIES 24a • 2222 AL Katwijk (Industrieterrein ’t Heen, tegenover de Gamma) • T 071 408 58 55 • inf0@denachtwachtkatwijk.nl • AANGIFTES www.denachtwachtkatwijk.nl - Modebewust slapen! • FISCALE ADVIEZEN

Administratiekantoor

VAN KESTEREN Lid NOAB Rijnstraat 93a 2223 EA Katwijk E-mail: Internetadres:

Tel. 071 - 408 26 24 Fax 071 - 402 79 64 info@kesterenadm.nl www.kesterenadm.nl

Administratiekantoor van Kesteren is een vertrouwd adres op het gebied van administratieve en fiscale dienstverlening, met een grote verscheidenheid aan cliënten. Verzekeringen en hypotheken Rijnstraat 58 - 2223 ED Katwijk 071 - 407 58 38

www.otto-advies.nl Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een jonge enthousiaste

Administratief medewerker M/V Fulltime (39 uur)

Wij bieden: • Een afwisselende functie met ruimte voor eigen inbreng • Een prettige werksfeer in een informeel bedrijf • Doorgroeimogelijkheden Wij vragen: • Minimaal afgeronde MBO opleiding • Ruime ervaring met het invoeren van boekingen, alsmede het samenstellen van jaarrekeningen • Vertrouwd met het behandelen van aangiften inkomsten- vennootschaps- en omzetbelasting • Kennis van loonadministratie is een pré • Goede communicatieve eigenschappen en een klantvriendelijke houding

Een persoonlijk afscheid.

HOME & LIVING

Wij zijn er als u ons nodig heeft. Een geruststellende gedachte.

PASSION FOR FOOD

KIDS & FUN

Telefoon: 071 - 521 32 31 (24 uur per dag, ook in het weekend)

MEN’S WORLD

Monuta Van der Luit Willem de Zwijgerlaan 179, Leiden www.monuta.nl

BEAUTY & FASHION

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

22 | 23 MAART 2014

• ADMINISTRATIES • AANGIFTES • FISCALE ADVIEZEN

www.leidato.nl

HANGAAR2 | Valkenburg ZH

Geïnteresseerd? Richt dan uw sollicitatie binnen twee weken, voorzien van CV, aan:

• AANGIFTES • FISCALE ADVIEZEN

Tel.: 071-4087244 Fax.: 071-4087245 Mob.: 06-22407990 www.vanmarenschilders.nl info@vanmarenschilders.nl

Administratiekantoor

VAN KESTEREN Lid NOAB

VAKANTIE IS...

Administratiekantoor

VAN KESTEREN Lid NOAB Rijnstraat 93a Tel. 071 - 408 26 24 2223 EA Katwijk Fax 071 - 402 79 64 E-mail: info@kesterenadm.nl Internetadres: www.kesterenadm.nl Verzekeringen en hypotheken

...EEN UITDAGING

Verzekeringen en hypotheken VAKANTIE IS WIELEWAAL Rijnstraat 58 - 2223 ED KatwijkStichting Wielewaal zoekt vrijwilligers om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking 071 - 407 58 38

www.otto-advies.nl

een onvergetelijke vakantietijd te bezorgen. Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/vrijwilligers

GRATIS ADVERTENTIE

Administratiekantoor van Kesteren t.a.v. J. Guijt Rijnstraat 93a • ADMINISTRATIES 2223 EA Katwijk


cultuur

DE KATWIJKSCHE POST

Al bijna 150 jaar zet de Dierenbescherming zich met hart en ziel in voor een beter dierenwelzijn voor alle dieren in Nederland. Van huisen hobbydieren tot in het wild levende dieren en van proefdieren tot dieren in de bio-industrie. Er is in al die jaren veel bereikt, maar helaas valt er ook nog veel te verbeteren. Om dit te doen is veel geld nodig. De Dierenbescherming is 100% giftafhankelijk, is geen overheidsinstelling en ontvangt geen subsidie. Daarom is de jaarlijkse collecteweek ook zo belangrijk voor de organisatie. Dit jaar gaan de collectanten in de week van Werelddierendag, 4 oktober, op pad en vragen om in deze periode niet alleen aan de eigen dieren te denken, maar ook een gift te doen voor de dieren die het minder getroffen hebben.

Maandag 7 oktober

Thema-avond bij De Brug De vicieuze cirkels van verslaving De Brug Midden-Nederland organiseert op maandag 7 oktober een thema-avond over ’vicieuze cirkels’ voor ouders, partners en overige familieleden van (ex-)verslaafden. De toegang is gratis. De avond zal worden gehouden in de accommodatie aan de Schaepmanstraat 1 in Katwijk. Er zal worden gesproken over het thema ’vicieuze cirkels’ door Marjolein van Tilburg, ambulant behandelaar van De Brug Midden-Nederland. Er spelen bij een verslaving verschillende processen een rol die de verslaving in stand houden. Welke vicieuze cirkels zijn dit en hoe kunt u ze herkennen? Om 19.30 uur is er koffie en thee en het programma duurt van 19.45 tot 21.45 uur. Er is parkeergelegenheid bij het nabijgelegen winkelcentrum Hoornespassage. Het wordt op prijs gesteld dat u zich van tevoren opgeeft bij De Brug, telefoon 0714033733 of via info@debrughelpt. nl. Nadere info over De Brug Midden-Nederland vindt u op www. debrugh

Avondherfstwandeling door duinen

Avondluchtkleuren, duingeluiden, reeën, vleermuizen en smienten Weinig praten, veel beleven. Staand of zittend in het zand luisteren we naar passerende trekvogels. Op mooie stille avonden zijn veel vogels actief. Ganzen die luid gakkend overvliegen, smienten die fluitend over komen en ook is er de kans om koperwieken met hun hoge ijle roep te horen. IVN organiseert vrijdag 4 oktober vanaf 19.00 uur een wandeling van schemer naar duisternis bij nieuwe maan in de duinen van Berkheide en Ganzenhoek en over het strand. Loop mee het donker in en ervaar hoe het duin verandert door het verdwijnen van het licht. Met u zijn de gidsen benieuwd wat ze deze keer zien en horen. De laatste keer was dat onder andere de glimworm. Hoe klein zij ook is, zij verraadde zich door haar lichtje. Een stevige wandeling door het rulle zand van de Ganzenhoek en Berkheide, het Laarzenpad en over het strand. Van zonsondergang tot in de duisternis, met nieuwe maan. Als het weer helder is worden de deelnemers verrast door het vele licht van de sterren in het open duin en de duisternis van het bos. Ervaar het vallen van de duisternis,

de kleuren van de avondlucht, de verandering van de luchtvochtigheid, de temperatuur, het wegsterven van duingeluiden, het naderen van de branding. Misschien kruist een ree of vos in de schemering ons pad. Laat je verrassen door vanaf het hoge duin de zee bij nacht te

Deze speciale jubileumeditie van de Nationale Kringloopdag, de vijfde alweer, staat in het teken van de mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche. Zij zijn een belangrijke schakel tussen gebruik en hergebruik in de wereld achter de kringloop. Het ophalen, sorteren en prijzen van spullen en het inrichten van de winkel zijn onder andere hun dagelijkse taken. Maar degenen die spullen brengen en kopen zijn eigenlijk ook helden van de kringloop. Daarom organiseert De Brug Kringloop op zaterdag 5 oktober verschillende leuke acties. Zo krijgt elke klant een verrassende attentie. Voor de kinderen is er een springkussen, een grabbelton en een speurtocht in de winkel. Van 11.00 tot 15.00 uur geeft interieurstyliste Renate van der Zwan een demonstratie over het opknappen en verven van meubels. In de week voorafgaand aan zaterdag 5 oktober is er voor elke betalende klant de mogelijkheid aan een prijsvraag mee te doen, waarmee leuke prijzen te winnen zijn. De Brug Kringloop, Heerenweg 5, Katwijk, (071) 408 56 46, www.debrughelpt.nl.

zien en in het donker langs de zeelijn te lopen. Misschien vliegen er vleermuizen vliegen tegen de donker wordende hemel en zijn ze met de bat-detector te horen. Door het relatief vroege tijdstip is deze activiteit heel geschikt voor kinderen. Meenemen: redelijke conditie, war-

me kleding, water en stevige schoenen. Verzamelen op de parkeerplaats ter hoogte van hotel Duinoord, halverwege de Wassenaarse Slag (gemeente Wassenaar). Informatie / opgeven bij Nanko van Kampen, tel 06 38341502, nvkampen@ casema.nl.

Zaterdag 5 oktober

Zeemonsters schilderen in Katwijks Museum

Foto: pr

Zaterdag 5 oktober

Kringloopdag bij De Brug Kringloop

27

Foto: pr

Collecteweek Dierenbescherming

donderdag 3 oktober 2013

Zondag 6 oktober

Herfstwandeling in Lentevreugd Tijdens deze wandeling loopt u met een IVN-gids in ongeveer twee uur rustig door het gebied en zal aandacht besteed worden aan verschillende herfstverschijnselen. Daarbij kan gedacht worden aan planten die zich winterklaar maken, het verschijnen van paddenstoelen, maar ook zal een en ander te zien zijn van de vogeltrek (verrekijker handig!). De wandeling met IVN-gids begint

om 10.00 uur. Zeker als het de dagen ervóór veel heeft geregend is het handig om laarzen te dragen, omdat een deel van het pad dan flink drassig kan zijn. Het bedoelde deel heet dan ook niet voor niets ’laarzenpad’. Lentevreugd ligt aan de provinciale weg N441 (Katwijkseweg) tussen Pan van Persijn en Rijksdorp. De ingang met parkeerplaats ligt naast de rotonde met Kokshoornlaan.

NVVH-Vrouwennetwerk Mevrouw den Houter uit Wouwse Plantage is dinsdagmorgen 8 oktober te gast bij NVVH-Vrouwennetwerk Katwijk met haar programma ’Leven en werken in de binnenvaart’. Een boeiend verhaal afgewisseld met prachtige gedichten. De ochtendbijeenkomsten van Koninklijk

NVVH-Vrouwennetwerk zijn elke 2e en 4e dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur en worden gehouden in de zaal van de Ichthuskerk, Nachtegaallaan te Katwijk aan Zee. De koffie/thee staat vanaf 9.00 uur klaar. Info: Secr.: Nelly Dubbeldam-Zuijderduijn (071 4033043).

In het Katwijks Museum aan de Voorstraat is er op zaterdag 5 oktober voor kinderen een jeugdactiviteit aan de hand van de schilderijen van Willy Sluiter. Hij schilderde heel mooi het strand en de zee. Tijdens de kinderochtend kijken de kinderen eerst naar zijn mooie werk, luisteren naar een spannend verhaal over een zeemonster en vervolgens gaan zij zelf aan de slag met acrylverf op schildersdoek achter een

ezel. Ze kunnen zelf hun fantasie gebruiken of misschien schilderen wat ze hebben gezien. e activiteit is van 10.00-12.00 uur en is toegankelijk voor kinderen van 6-12 jaar. Voor drinken en iets lekkers wordt gezorgd. De toegang is €3,50.Om teleurstellingen te voorkomen is het noodzakelijk vooraf te reserveren bij Jeannette de la Parra: parrasplace@yahoo.com of telefonisch 071 4017403 tussen 17.00 en 19.00 uur.

Nieuwe activiteiten bij MKC Femke Met ingang van het nieuwe seizoen starten er twee nieuwe activiteiten bij Moederkindcentrum (MKC) Femke. Op dinsdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur is er een praatgroep voor (jonge) moeders. Een activiteit waar aandacht wordt besteed aan opvoeden, waar je kunt praten over problemen waar je tegenaan loopt en waar je advies kunt krijgen. Regelmatig wordt er een thema behandeld. Maar daarnaast is er natuurlijk ook tijd om gezellig met elkaar te praten en ideeën uit te wisselen. En natuurlijk zijn de kinderen welkom.

Voorlezen

2013 is uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen. Bij het MKC Femke wordt er gestart met een voorleesactiviteit voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Met behulp van vrijwilligers is er elke dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur een voorleesmoment voor kinderen. Ouders worden nadrukkelijk uitgenodigd en gestimuleerd om hierbij aanwezig te zijn en ook thuis met hun kinderen boekjes te

lezen. De vrijwilligers worden begeleid door Monique Kromhout, specialist laaggeletterdheid bij Bibliotheek Katwijk. Regelmatig voorlezen van kinderen is van groot belang voor hun taalontwikkeling. Dit geldt zowel voor Nederlandstalige als anderstalige kinderen. Veel ouders die zelf niet bijzonder taalvaardig zijn lezen niet of nauwelijks voor; soms kunnen ze het niet en soms zien ze het belang er niet van. We willen met deze activiteit ouders doordringen van het belang van voorlezen en het plezier dat voorlezen van hun kinderen oplevert. Zij worden daarom uitgenodigd met de kinderen mee te komen en deel te nemen aan het voorlezen, om hen zo te motiveren om ook thuis met hun kinderen voor te lezen. Voor meer informatie over deze activiteiten of andere activiteiten van Femke kunt u contact opnemen met Margriet Rous, telefoon: 071 8894461 of email: margriet@factorw.nl. Femke is te vinden in buurtcentrum de Schelp, Suurmondstraat 1 in Katwijk Hoornes.


clubs

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

The Unusual in De Branding

Guurtje Leguijt bij Vrouwenkring Naomi De bekende schrijfster Guurtje Leguijt komt woensdag 9 oktober een lezing houden bij Vrouwenkring Naomi. Zij zal spreken over haar schrijversvak. Zij begon met het schrijven van jeugdboeken; inmiddels heeft zij ook indrukwekkend romans geschreven zoals ‘Niemandsland’ en ‘Badwater’. Er is op deze avond ook een boekentafel van Boekhandel Het Baken. Alle vrouwen zijn hartelijk welkom. Neem gerust uw zus of vriendin mee. De activiteiten van Vrouwenkring Naomi zijn in de grote zaal van de Ontmoetingskerk, Nieuwe Duinweg 64, Katwijk. Vanaf 19.30 uur is de koffie klaar. De lezing begint om 20.00 uur en is om 22.00 uur afgelopen. Volledige programma en meer informatie over Naomi op www.ontmoetingskerkkatwijk.nl en 071 401 25 88.

In het wijkcentrum De Coligny (Louise de Colignylaan 7) is er zaterdag 5 oktober een bingoavond van wijkvereniging Koestal-Overduin en Zanderij. Ga eens langs a en waag een gok: ook al heeft u geen geluk met de

Uiteindelijk zal er een compleet ingevuld kruiswoordraadsel ontstaan. Stuur uw oplossing voor dinsdag 8 oktober naar de redactie van De Katwijksche Post, postbus 3066, 2220 CB Katwijk, of per e-mail naar redactie@katwijkschepost.nl. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden. Onder de goede inzenders wordt een waardebon verloot van € 20,- deze week beschikbaar gesteld door: Restaurant Grand Cafe Sunset BLVD, Boulevard 69, Katwijk. De winnaar van de puzzel van vorige week is: A. Hazenoot, Katwijk De oplossing is: de weg naar het hart van een man gaat door zijn maag. De waardebon van € 20,- werd beschikbaar gesteld door: Huys o de Dam, Taatedam 8-12, Katwijk.

De zaal gaat open om 19:00 uur en de bingo begint om 20:00 uur. Vanaf 16 jaar mag je meespelen. Kosten: kosten bingokaarten.

Tribute to Metallica en Thin Lizzy Rock4Life organiseert komend winterseizoen opnieuw vier rockevenementen in TriPodia Katwijk. De eerste is op zaterdag 12 oktober met een tribute-avond in het teken van twee prominente bands uit de rock geschiedenis Thin Lizzy en Metallica. De tributebands Present Danger (Metallica) en Parris (Thin Lizzy) geven de bezoekers het gevoel alsof de echte rockgiganten op het podium staan.

Zaterdag 12 oktober in de Boemerang

Tribute to Simon & Garfunkel Diverse Katwijkse muzikanten verschijnen op zaterdag 12 oktober tijdens een op maat gesneden tributeavond met een eerbetoon gericht aan Simon & Garfunkel. Onderlegger van deze avond is het legendarische Concert in Central Park. Dit optreden vond plaats eind september 1981 in New York en trok meer dan 500.000 bezoekers. De Katwijkse muzikanten Jan van der Spek en Thomas Wassenaar wilden na de geslaagde Tribute to Neil Young weer een soortgelijke avond samenstellen. Na een avond brainstormen viel de keuze op Simon & Garfunkel. Dit duo is sinds de jaren 60 verantwoordelijke voor indrukwekkende popsongs. Met hun rustige, goed in het gehoor liggende

en mild maatschappijkritische nummers stegen ze in de hitparades. Als solist heeft met name Paul Simon ook prachtige nummers uitgebracht. Het concert, waar het beste van de twee singer-songwriters samenkwam, was het Concert in Central Park. Vandaar dat de keuze viel op die setlist als basis, uitgebreid met een persoonlijke favoriet. Op deze avond spelen ook Jack Glasbergen en Roland van Beelen mee.

Thin Lizzy-tributeband Parris opent de avond met een eerbetoon aan de Ierse rockers. Thin Lizzy was, onder leiding van de legendarische frontman Phil Lynott, de eerste Ierse rockband die geschiedenis schreef met de hits Whiskey in the Jar en The boys are back in town. Samen met tijdgenoten als Deep Purple en Led Zepplin drukten zij een stempel op de hedendaagse rockmuziek. Parris is een Nederlandse tri-

buteband, die de spirit van Thin Lizzy in leven wil houden. Parris bestaat uit vijf top muzikanten en het warme en donkere stemgeluid van zanger John Cuijpers doet erg aan dat van Phil Lynott denken. Present Danger brengt vervolgens een tribute aan één van de populairste metalbands ter wereld, Metallica. Na het winnen van the Clash of the Coverbands in 2008 heeft de band een ijzersterke act opgebouwd als Metallica-tribute. Present Danger is veruit de beste Metallica-tribute in Europa met een geweldige live-performance en vooral veel interactie met het publiek. Uiteraard worden beide shows voorzien van een geweldige lichtshow en perfect geluid. Kaarten kosten €15,- en zijn verkrijgbaar bij Tripodia Hoornesplein, Shell de Jong Julianalaan en bij Versteegh Jeans Andreasplein 13. Online kaartverkoop via www.rock4life.nl.

Gezellige en sfeervolle dagen en een smaakvol

De Tribute to Simon & Garfunkel is waarschijnlijk een eenmalig samenwerking. Dat is al reden genoeg om erbij te willen zijn. Wil je niets missen van nummers als America, The Boxer, Homeward Bound, Mrs. Robinson en Old Friends? Kom dan op tijd naar de Boemerang aan de Huetingstraat 36 in Katwijk a/d Rijn. Net zoals toen is ook het optreden in de Boemerang gratis; de deuren gaan om 20.30 uur open.

Puzzel Alle letters van het alfabet krijgen een cijfer van 1 t/m 26. Getracht moet worden de letters bij de bijbehorende cijfers te vinden met behulp van de reeds ingevulde letters in het diagram.

bingo, u heeft toch een gezellige avond gewonnen.

Zaterdag 12 oktober in Tripodia

Foto: pr

In de kelder van café De Branding aan de Voorstraat in Katwijk is op zaterdag 28 september weer Branding Beat, de maandelijkse band/ rockavond waar lokaal talent de kans krijgt om op te treden voor publiek. Normaal treden er twee bands op, maar deze keer is er een band: The Unusual, een Katwijks/ Valkenburgse pop/rock-coverband. Vijf mannen die al in verschillende coverbandjes met elkaar hun passie hebben gedeeld en nu, met de nodige ervaring rijker, een hoop lol hebben en elkaar beter doen laten klinken. Met een variërende set zijn deze mannen in staat om voor ieder wat wils te spelen. Van Polle Eduard tot Iron Maiden en van Normaal tot Snow Patrol. Voor, tijdens de pauze en na het optreden draaien dj’s er lustig op los. Branding Beat begint om 20.00 en duurt tot 2.00 uur; om 1.30 uur gaat bar dicht. Entree is gratis. De volgende Branding Beat is op zaterdag 26 oktober met een cd-presentatie van de enige hiphoplegende van Katwijk: MC Yres.

Bingo in De Coligny

2008

Geopend woensdag t/m zondag 12.00-24.00 (maandag en dinsdag gesloten)

ags ‘s Midd dineren ?

Foto: pr

28

Lunch, diner & high tea vanaf 12.00 kunt u al van onze Present Danger. dinerkaart genieten.

Gezellige en een

G

maandag t/m zondag Deze puzzelGeopend is mede 10.00-24.00 mogelijk gemaakt door:

Geopend maandag t/m zondag 10.00-24.00

Altijd ! gezellig

Lekker k! makkelij

Verkrijgbaar bij:

Verkrijgbaar bij: & dinergeVertrouwde lunch rechten (in sfeervolle ambiance) en natuurlijk voor een gezellig drankje...

Badstraat 7 Tel. 071 - 4014617 Pasta, Tapas, Katwijk aan Zee

Badstraat 7 Badstraat 7 Tel. 071 - 4014617

Tel. 071 - 4014617 Katwijk aan Zee Badstraat 7 Tel. 071 - 4014617

Pannenkoek,

Badstraat 13 • Katwijk • Tel. 071-401 33 69 en Vlees. Taatedam 4 •Vis Katwijk • Tel. 071-3318133 Maar Info@pluimgraaffonline.nl natuurlijk ook voor een

www.pluimgraaffonline.nl kopje koffie of thee!

Geopend maandag t/m zondag Boulevard 68 | T (071) 401 00 09 10.00-24.00 www.friendskatwijk.nl

Boulevard 69 T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

Vooys,

Boulevard 67 keurslager T (071) 407 71 47 Koninginneweg 59, Katwijk www.thelounge.biz Tel. 071 4013200 Fax 071 4018947 www.vooys.keurslager.nl

Hoornesplein 129 - 2221 BE Katwijk (T) 071 40 817 07

Altijd ! gezelligBoulevard Boulevard 68 67

AE Katwijk T (071)lunch 401 2225 00 09 Vertrouwde & dinergetelefoon (071) 40 77 147 www.friendskatwijk.nl rechten (in sfeervolle ambiance) info@eeterijdeburen.nl en natuurlijk voor www.eeterijdeburen.nl een gezellig drankje...

Boulevard 69 | T (071) 401 84 50 www.sunsetblvd.nl

(


lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

29

Bij K&O Katwijk

Wandelinitiatief: contact met kantoorpersoneel en buitenwereld

Portret tekenen

Duinrandbewoners vaker naar buiten

Bij K&O start woensdag 2 oktober de cursus voetreflexzonemassage. Het is nog mogelijk in te stromen. Deze therapie is gebaseerd op een oeroude Aziatische behandelmethode, waarbij diverse punten op de voeten gemasseerd worden. In de voeten komen alle energiebanen van het lichaam samen. Massage van deze energieknooppunten zorgt voor herstel van de energiebalans en een evenwicht tussen lichaam en geest. Daarnaast stimuleert dit de doorbloeding en worden afvalstoffen afgevoerd. Het aanleren van de juiste techniek is van groot belang voor het succesvol toepassen van voetreflex zone massage. Tijdens deze cursus leert u niet alleen de basistechniek maar ook verschillende grepen en toepassingen. Elke les heeft naast een theoretisch ook een praktisch gedeelte.

Workshop lachyoga

Op donderdagmiddag 10 oktober is er bij K&O een workshop lachyoga. Lachyoga is in 1995 geïntroduceerd door de Indiase arts dr. Madan Kataria. Het basisprincipe van lachyoga is dat men lacht zonder reden. Door middel van het gebruik van diverse lachtechnieken en speelse oefeningen wordt het lachen bevorderd. Het yoga gedeelte bestaat uit eenvoudige ademhalings-, rek- en strekoefeningen. Interactie en oogcontact spelen bij lachyoga een grote rol. De les wordt afgesloten met een lachmeditatie. Lachen heeft veel gezondheidsvoordelen. Maar nog belangrijker is: lachen is leuk! Nog leuker met een groepje vriendinnen deze workshop te volgen. De workshop is op donderdag 10 oktober van 14.00-16.00 uur. De kosten zijn €17.

’Het doel van het wandelproject is tweeledig’, legt teamleider zorg Gerda de Mooij uit. ’We stimuleren hiermee dat kantoormedewerkers meer bewegen. Bovendien vergroten we op deze manier hun betrokkenheid bij het primair proces, de zorgverlening aan onze cliënten en de bewoners. Voor bewoners werkt het positief om vaker in de buitenlucht te zijn. Het vergroot hun leefwereld en genieten merkbaar van de extra aandacht tijdens de wandeling. Het verhoogt daarmee het welzijn van onze cliënten.’

Half uur wandelen

Het wandelproject houdt concreet in dat een kantoormedewerker of een vaste vrijwilliger eens in de 14 dagen een half uur met een cliënt wandelt die normaliter niet alleen naar buiten kan. De Mooij; ’Voor de bewoners van onze woonzorgcentra is dit vaak niet weggelegd door hun beperkingen op het gebied van bijvoorbeeld mobiliteit of oriëntatievermogen. Met enige begeleiding is dit veelal wel mogelijk, maar in de praktijk

komt het er vaak niet van.’ Recent onderzoek heeft volgens de teamleider aangetoond dat bewegen een preventieve werking heeft voor vitale ouderen, voor cliënten met lichte of ernstige dementie en voor ouderen met én zonder motorische beperkingen. ’Het belang van bewegen blijkt ook voor onze bewoners aanzienlijk groter dan we vaak denken.’ De afdeling cliëntenservice van het woonzorgcentrum aan de Nolenstraat koppelt de medewerker en cliënt aan elkaar. ’Het is belangrijk dat het klikt tussen beiden. Mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we op zoek naar een andere combinatie.’

Positief

Mevrouw Van Klaveren (82) was voor de start van het wandelproject al bijna een jaar nauwelijks buiten geweest. Inmiddels wandelt ze regelmatig samen met medewerker Netty van der Plas van Personeelszaken. ’Ik ben heel positief over dit initiatief. Eigenlijk zou ik graag iedere week willen wandelen. Het is fijn om weer wat meer in de wereld te staan en te weten wat er in de winkels te koop is. Ik hoop dat er meer mensen gebruik van kunnen maken’, vertelt de bewoonster enthousiast. Van der Plas: ’Ik begrijp nu beter wat het betekent om afhankelijk te zijn van een rolstoel.’ Het wandelinitiatief bij Duinrand is een proefproject. Deze maand is de evaluatie.

Foto: pr

Nog plaatsen vrij bij Voetreflexzonemassage

De bewoners van woonzorgcentrum Duinrand komen sinds mei van dit jaar vaker buiten. Dat heeft alles te maken met het wandelproject van zorgorganisatie DSV | Verzorgd Leven voor deze locatie in Katwijk. Samen met een kantoormedewerker of vaste vrijwilliger gaat de bewoner een blokje om, richting de boulevard of winkelcentrum.

Schotse folk met Kieran Halpin Verlangen naar Mekka Met zijn ’40 years on tour’ trekt Kieran volle zalen in Europa. Hij is een gepassioneerde zanger/gitarist/songwriter uit Edinburgh en werd beroeps op zijn 17de en treedt sinds die tijd overal op. Zijn liedjes worden onder andere door Ilse de Lange, John Wright, Other Roads en vele anderen vertolkt. Kieran Halpin heeft heel veel cd’s op zijn naam staan en een onuitputtelijk repertoire tot zijn beschikking. Aanvang van het concert is 20.30 uur. Kaarten voor dit concert in ’t Zandgat, EA Borgerstraat 58 op zaterdag 26 oktober kunt u direct online bestellen op onze website www.kenokatwijk.nl. Ook zijn ze verkrijgbaar aan het kantoor van K&O Katwijk aan de

Museumbezoek aan Museum Volkenkunde

Foto: pr

Bij K&O Katwijk start op dinsdag 8 oktober de cursus Portret Tekenen. Leren portret tekenen is bereikbaar voor iedereen die dat wil. Men kan al na enkele lessen duidelijk zichtbare vooruitgang zien in de uitbeelding van een bekend persoon, familielid of... van uzelf. Een zelfportret kan ook. Een eenvoudig, maar goed gelijkend portret kunnen tekenen van uw geliefde persoon zal u veel voldoening geven. Prijs: €130 voor 8 lessen, en extra kosten voor lesmateriaal, lestijd: 20.00–22.00 uur.

Sluisweg 16 of telefonisch reserveren op 071 4016400 (van ma. t/m vr. tussen 9.00 en 13.00 uur). In de voorverkoop zijn de kaartjes €12,-; aan de zaal €14,-.

De lessen en workshops worden gegeven in het K&O-gebouw aan de Sluisweg 16 te Katwijk. Voor inlichtingen kan men bellen naar K&O Katwijk tel: 071 40 16 400 ( ma t/m vr. 9-13 uur) of de website bezoeken: www.kenokatwijk.nl. Inschrijven via de website is ook mogelijk.

Voor een kwart van de wereldbevolking is Mekka de plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. Wereldwijd richten de gelovigen zich dagelijks met hu gebed naar de heilige stad. En jaarlijks gaan miljoenen pelgrims op bedevaart. Wat trekt de pelgrims? Welk verlangen drijft ze? Welke rituelen vervullen ze? Welke beproevingen komen ze tegen, welke loutering ondergaan ze? Welke onvergetelijke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst? Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt in deze tentoonstelling een uniek inzicht geboden in een van de grootste spirituele, culturele en religieuze fenomenen van

Meditatie in Soefitempel

de wereld. De bedevaart naar Mekka heeft eeuwenlang veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. Het Museum Volkenkunde in Leiden heeft samen met het British Museum meer dan 250 unieke stukken (van de tiende eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko) bijeen gebracht uit enkele van de beste Islamitische kunstcollecties ter wereld. Het programma op 18 oktober bestaat uit een lezing door Annette Schmidt, conservator Afrika en nauw betrokken bij de tentoonstelling: pauze met koffie, thee of een frisdrank; rondleiding over de tentoonstelling door Annette Schmidt. Het bezoek start om 10.30 uur. De kosten bedragen €15,00, exclusief entree tot het museum (gratis voor MJK-houders). Informatie en aanmelding bij K&O Katwijk, www.kenokatwijk.nl, 071 4016400.

Inschrijven voor Haringrock 2014 Foto: pr

In Soefitempel Murad Hassil aan de Zuidduinseweg is er inwoners van Katwijk en omstreken op de vrijdagen 4 oktober, 1 november, 29 november en 20 december van 12.00 tot 13.00 uur de maandelijkse meditatie onder leiding van een lid van het Soefie Centrum. De bijeenkomsten kunnen afzonderlijk worden bijgewoond. Aanmelding is niet nodig. De toegang is gratis. Inlichtingen: S. Kerssies, beheer@soefitempel.nl, telefoon: 06 38279529.

K&O Katwijk brengt op vrijdag 18 oktober een verdiepend museumbezoek aan de fascinerende tentoonstelling ’Verlangen naar Mekka’ in het Museum Volkenkunde.

Pompoen Leerlingen op Limes praktijkonderwijs hebben afgelopen week een levensgrote pompoen geoogst. Het kwam goed uit dat vanuit het Katwijkse bedrijfsleven (Luyten Tweewielers) een bakfiets (elektrisch) geschonken is om de dagelijkse reis tussen het agrarisch land van Valkenburg en de Louise de Colignylaan in Katwijk te ondernemen. De megapompoen was in ieder geval hierdoor te vervoeren.

Het Katwijkse Haringrockfestival had dit jaar een primeur. Na jaren achtereen te zijn georganiseerd in Zalencentrum Tripodia was het festival dit jaar te bewonderen op de Katwijkse Boulevard. Op het Schaakplein als afsluitende activiteit van de Visserijweek. Haringrock biedt Katwijkse bands en muzikanten een podium. Het is nog maar september en Haringrock 2013 nog maar net achter de rug, maar de organisatie is al weer

druk bezig met de voorbereidingen voor 2014. De locatie wordt besproken, de datum bepaald, de vergunning ingediend. Nu alleen nog de bands, de vrijwilligers en een aantal sponsors. Inschrijven/opgeven van bands kan tot half januari. Uit alle aanmeldingen wordt een gevarieerde line up samengesteld, die eind januari bekend wordt gemaakt. Er is plaats voor 5 of 6 bands/muzikanten. Aanmelden via www.haringrock.nl.


30

lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

Europese Vrijdag 4 oktober, sponsoravond in Tripodia vogelkijkdag

Help mee, Dansclub Sjansee naar NK G-Dansen in Ermelo Na maanden van regelen, bellen, mailen, praten en luisteren is vrijdag 4 oktober het moment van de waarheid. Gaat dansclub Sjansee op zaterdag 16 november naar het Nederlands Kampioenschap Gdansen (voor mensen met een beperking) in Ermelo. De sponsoravond gaat het erom spannen. Halen ze het bedrag van €2000 om alles te kunnen bekostigen. Lukt dat, dan gaan ze naar het NK. Halverwege mei is Dansclub Sjansee benaderd door voorzitter Cor van der Stroet van het televisieprogramma Dancing with the Stars en tevens voorzitter van de Nederlandse Danssport Bond (NADB), met de uitnodiging om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Gdansen in Ermelo. Voor de Katwijkse Dansclub Sjansee een fantastische uitnodiging, en van de uitnodiging wil de club zeker gebruik maken. Maar omdat de dansclub draait op vrijwillige basis ontbreekt de benodigde €2000. Het bestuur heeft daarom besloten een sponsoravond te organiseren om dat bijeen te brengen. Die speciale avond staat bomvol verschillende dansactiviteiten,

Foto:

waar u/jullie als lezer ook van harte aan mee kunnen doen. Zo worden in de grote zaal van Tripodia diverse workshops worden aangeboden en tevens kunt ook lekker een dansje maken tijdens het vrijdansen. Ook worden er door de diversen groepen demonstraties geven en zullen leden een spon-

De Sjansee-organisatie nodigt iedereen uit vrijdagavond van 19.30 tot 23.00 naar Zalencentrum Tripodia in Katwijk te komen. Het entree is het symbolische bedrag van €1,-, waarvoor u al lootjes ontvangt voor de fantastische loterij. Kom en help Dansclub Sjansee naar het Nederland Kampioenschap in Ermelo.

Zondag 6 oktober, 08.57 uur op Nederland 2

Start ’Open Vredeskerk Katwijk’

Rijnsburgse predikante heeft ’rust zee nodig’ De Katwijkse Arenda Haasnoot werd op 29-jarige leeftijd dominee en was als jonge vrouw van 32 al vice-voorzitter van de PKN. Daarnaast heeft ze nog veel andere activiteiten, zoals schrijven, het geven van lezingen en het voorzitterschap van Alpha-cursus Nederland. Hoe weet ze dit alles te combineren als moeder van vijf kinderen? Ds. Arie van der Veer gaat in Nederland Zingt op Zondag met haar naar de plek waar ze in haar hectische leven tot rust komt: de zee.

Foto: pr

De Vredeskerk zet vanaf 5 oktober wekelijks op zaterdagmiddag de kerkdeuren open tussen 13.30–16.30 uur. Geïnteresseerden kunnen binnen lopen om de kerk te bekijken, wellicht even de rust te zoeken in de stiltehoek, een kaarsje te branden. De mogelijkheid bestaat ook om zo nu en dan te luisteren naar de organist die zich voorbereid op de dienst van de volgende dag. Een praatje maken kan altijd met de aanwezige vrijwilligers. Ook is er ruimte voor een diepzinniger gesprek. Naast deze ’openkerkstelling op zaterdagmiddag’ gaat nog een nieuw initiatief van start in de Vredeskerk: ’Zoet op Zaterdag’. Dit is de zoete variant op het christelijke ’Zout der aarde’. Deze middag staat open voor iedereen die zin heeft om even de kerk binnen te lopen voor een praatje, stukje aandacht en gezelligheid. Bij het kopje koffie of thee wordt een zelfgebakken lekkernij aangeboden. In het bakken van koekjes, cake zit namelijk persoonlijke aandacht en een stukje liefde die we zo uit willen delen. Zoet op Zaterdag worden gehouden op de laatste zaterdag van de maand op de bovenverdieping van de Vredeskerk. De eerste inloop is op zaterdag 26 oktober. Wilt u meer weten over deze activiteiten of heeft u wellicht interesse om mee te helpen neem dan even contact op met Yvonne Smit tel 06 50625919 of Margreet Gillebaart, tel 071 4071303.

sordans vertonen, waarbij u uw ogen uit kijkt. Aan het einde van de avond is er een grote loterij met een groot aantal leuke prijzen. Als klap op de vuurpijl is de bekendmaking van het eindbedrag dat is opgehaald die avond. Kortom, een avond vol spanning en plezier.

Katwijkse reisgroep met leiding door Indonesië Eind vorige week kwamen ze terug uit Indonesië, de Katwijkse reizigers onder leiding van ds. Barend Weegink en zijn echtgenote Rita. Met bekende en nieuwe deelnemers. Ditmaal bezochten ze in voormalig Nederlands-Indië de eilanden Java en Bali. Het was een boeiend contact met natuur, godsdienst en cultuur in de gordel van smaragd aan de andere kant van de wereld. Er werd een ontspannen va-

kantie gevierd en genoten van wat het exotische land biedt. Bij Nederlandse graven op de erevelden van Jakarta en Surabaya werden bloemen gestrooid. In een kerk werd samen met Indonesische christenen op zondagmorgen een dienst gehouden. Veel bezienswaardigheden werden bezocht. Op de foto zien we de groep voor het wereldberoemde boeddhistische heiligdom Borobudur op Midden-Java.

Foto: pr

Europa telt massaal vogels op zaterdag 5 oktober in het kader van de Europese Vogelkijkdag (Euro Birdwatch). En ook de Vogelclub Katwijk doet mee. Als het weer het toelaat zullen leden van de minstens 100 vogelwerkgroepen in Nederland op de ongeveer 150 telposten zoveel mogelijk vogels proberen te tellen. Zij doen dit in het kader van de Euro Birdwatch, het Europese vogeltel-evenement van BirdLife International. Ook de Vogelclub Katwijk heeft haar vaste trektelposten. In het najaar is de telpost de Puinhoop vrijwel dagelijks bemand. Met De Puinhoop (vroeger daadwerkelijk een stortplaats) wordt het hoge duin bedoeld, gelegen naast de manege aan de noordzijde van parkeerterrein de Noordduinen. Het is al vanaf de jaren zeventig één van de bekendste telposten langs de Hollandse kust. Elk jaar doen vele tienduizenden vogelaars uit zo’n 40 Europese landen mee aan Euro Birdwatch. Aan het einde van middag verzamelt Vogelbescherming Nederland (in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl) de vogelgegevens uit heel Nederland. Vaak komen daar mooie aantallen uit, soms meer dan 600.000 vogels, verdeeld over wel 200 verschillende vogelsoorten. In heel Europa werden vorig jaar zelfs bijna 6 miljoen vogels geteld! De hoeveelheid trekvogels is echter sterk afhankelijk van het weer. Bent u geïnteresseerd en wilt u ook eens zien hoe het trektellen in zijn werk gaat? Dan bent u op zaterdagochtend 5 oktober van harte uitgenodigd om De Puinhoop te bezoeken. Voor meer informatie over vogels en vogels kijken in en om Katwijk zie ook de website www. birdclubkatwijk.nl.

Door haar drukke bestaan weet Arenda van zichzelf dat ze de neiging heeft om door te draven. Daarom heeft ze de rust van de zee nodig waar ze de aanwezigheid van God ervaart, net als in haar studeerkamer. Als dominee in de grote PKN-gemeente van Rijnsburg voelt ze zich hier op haar plaats en terug bij haar ’roots’. En de zee is vlakbij. Meer informatie over Nederland Zingt op Zondag is te vinden op eo.nl/nederlandzingt.


lokaal

DE KATWIJKSCHE POST

donderdag 3 oktober 2013

Afscheid van kapelaan Kuik

Katwijksen breien sokken voor Amsterdamse dak- en thuislozen

In de eucharistieviering van zondag 6 oktober om 09.30 uur in de RK-kerk H. Joannes de Doper aan de Kerkstraat van Katwijk aan den Rijn neemt kapelaan Stephan Kuik afscheid van de parochie H. Augustinus. Deze nieuwe parochie bestaat sinds 2012 uit de parochiekernen in Katwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar. Doordat Kuik het meest actief is geweest in Katwijk wordt in deze kerk in de viering afscheid van hem genomen.

Ook dit jaar gaan Ineke Ketting, Jacqueline Plokker en Jeannette Barnhoorn van de handwerkwinkel ’De Winkel van Jeannette’ aan de Varkevisserstraat aan de slag om gebreide spullen in te zamelen voor de dak- en thuislozen in Amsterdam. Dit jaar gaan zij voornamelijk aan de slag om sokken in te zamelen aangezien daar een gigantisch tekort aan is.

Bij baptistengemeente

iPraise in de Haven

iPraise is een praise- en aanbiddingsavond bij Baptistengemeente Katwijk in nieuwe stijl. Elk jaar wordt de Opwekkingsbundel aangevuld met een nieuwe serie liederen. Een deel van die nieuwste Opwekkingsnummers komt aan bod tijdens iPraise, de rest wordt aangevuld met inmiddels bekende praiseliederen.

Maar ook andere gebreide spullen, zoals mutsen, sjaals en handschoenen kunnen worden ingeleverd. Omdat er een aantal meelevende dorpsgenoten eigenlijk al het hele jaar bezig zijn om dit goede doel te ondersteunen, staan er al twee flinke tassen met gebreide sjaals en mutsen klaar. Maar de nood is hoog; er kan dus nog veel meer bij. De spullen zullen worden uitgedeeld door de initiatiefneemsters en door het echtpaar Heidi en Dirk Kuijt, en zus Alie Kuijt in de week van Sinterklaas. Heidi, Dirk en Alie koken iedere week op de dinsdag voor de minderbedeelden in Amsterdam. Dit gebeurt in een pand van Het Heil des Volks (onderdeel van het Leger des Heils). Zij zetten zichzelf belangeloos in voor hun medemens zonder enige financiële ondersteuning van de overheid, maar dankzij donaties kunnen zij toch iedere week weer een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Sokkenbreien wordt door velen als moeilijk ervaren. Daarom wordt er op 12 oktober tussen 11.00 uur en 15.00 uur in de winkel een inloop-

Foto: pr

Kapelaan Stephan Kuik gaat met pastoor Michel Hagen voor in de viering, waar de koren Cantemus en Vocalis uit de Katwijkse parochiekern de muzikale medewerking aan zullen verlenen. Na deze viering zal er in de grote zaal van parochiecentrum ’de kleine Joannes’ aan de Kerkstraat 68 onder het genot van ’koffie plus’ de gelegenheid zijn om Kuik de hand te schudden. Hij is per 1 oktober bij een andere parochie in het bisdom Rotterdam, in de regio, gestart als nieuw lid van een pastoraal team.

Mutsen, sjaals, handschoenen en sokken uit Katwijk . De Amsterdamse dak- en thuislozen zijn er blij mee.

workshop gehouden, waarbij het breien van de hiel nog eens wordt doorgenomen. De kosten voor deze workshop bedragen 10 euro. Dat is inclusief een bol sokkenwol voor 5 euro. De andere 5 euro komt ten goede aan het werk van Dirk en Heidi Kuijt. Jeannette stelt sowieso een grote hoeveelheid sokkenwol voor een voordelige prijs beschikbaar voor iedereen die meewerkt aan dit goede doel.

Moederdochterdag In Het Anker aan de Voorstraat in Katwijk wordt op 5 april 2014 een moeder-dochterdag gehouden. De dag is bedoeld voor moeders en dochters van 13 tot en met 15 jaar. Even een dagje: Time for 2. Met elkaar bezig zijn, een toespraak van Aline van der Marel luisteren. Zingen met de band Reflection. Terwijl de moeders luisteren naar een toerusting van Greethe Kloens, gaan de meiden de workshop volgen ’hoe maak ik me mooi op’. Dat allemaal en nog veel meer. Meer informatie: Dicky Koning: 071 4071563 of mail naar Petra Kroon: gkroonsmit@hetnet.nl.

Ineke, Jacqueline en Jeannette vinden het fantastisch als ook andere meedoen met deze actie. Brei een paar sokken, een sjaals of een muts en doneer deze voor een dak- thuisloze. Geef hun een leuke sinterklaasavond met iets warms, waarmee ze de winter weer door kunnen. Alles wat u kan maken en kan missen is van harte welkom. ’Het is voor ons een klein gebaar maar

voor een dak- of thuisloze een groot gebaar. Zij zullen zich verwarmen aan de breisels, maar ook aan de liefde van de mensen waarmee het gebreid is’, zegt Jeanette. U kunt gebreide spullen en eventueel giften afgeven bij de Winkel van Jeannette, Varkevisserstraat 126 te Katwijk aan zee; Familie Plokker, Buitensluisstraat 51; of bij de familie Ketting, Zonnebloemstraat 126 te Katwijk aan den Rijn.

Andreas-leerlingen geven Engelse les

Al een aantal weken is een muziekteam flink aan het oefenen, om muzikaal het in ieder geval goed voor elkaar te hebben. Het is wat de organisatie betreft meer dan alleen een mooie gelegenheid om wat nieuwe opwekkingsnummers aan te leren. Initiatiefnemer Paul Dreef: ’De avond is vooral bedoelt om met lofzang en aanbidding God groot te maken.’

26 september is sinds 2001 aangewezen als Europese Dag van de Talen. Voor leerlingen van het derde leerjaar VWO van het Andreas College-locatie Pieter Groen was dat afgelopen donderdag aanleiding om een les Engels te geven in 28

Foto: pr

Dit jaar verloopt de praiseavond iets anders dan voorgaande jaren. Dreef: ’Waar in het verleden alleen de nieuwste Opwekkingsnummers van dat jaar aan bod kwamen, komen nu ook oudere bekende opwekkingsliederen aan bod. Naast het samen zingen is er ook ruimte voor een korte overdenking.’ iPraise wordt gehouden op zondagavond 6 oktober en begint om 19.00 uur in gemeentecentrum De Haven, Groen van Prinstererweg 1 in Katwijk. De zaal is vanaf 18.30 uur open. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

31

Johan Houwaard bundelt jeugdherinneringen Mooie verhalen verteld, aangehoord en doorverteld. Maar toch gaf het idee dat deze verhalen zouden vervagen en verdwijnen bij Johan Houwaard een ongemakkelijk gevoel op de momenten dat hij ze aanhoorde en debiteerde. Tot hij een kleine drie maanden terug terechtkwam op Facebook bij de groep ’Je bent een Kattukker als...’ met belangstelling voor Katwijk, zijn geschiedenis en cultuur. De leden van die groep wisselen informatie over en foto’s van Katwijk uit via Facebook. Voor Johan een mooi medium om zijn verhalen vast te leggen. Na de start was de geest uit de fles. Johan kreeg veel positieve reacties en na een stuk of twintig verhalen het verzoek deze te bundelen. Hij beloof dat te doen na 100 verhalen. Ook startte hij een eigen Facebookgroep Het In’stituut’, naar een bijnaam van zijn immer drukke vader, die altijd in de weer was met zijn

vrijwilligers werk voor kerk en Rode Kruis, zijn bedrijven en zijn gezin van 11 kinderen en die dus verantwoordelijk was voor de wonderlijke setting van de eerste anderhalve decennia van Johan ’s leven. Het zijn verhalen van wat Johan meemaakte en opving tussen zijn derde en vijftiende levensjaar. Het begint in de bewaarschool in het weeshuis met de impuls om in de hoek waar hij voor straf moet staan en niet uit durft te komen, een plasje te doen en eindigt met de even impulsieve opstand tegen zijn vader in het halletje van het huisje naast de Nieuwe Kerk in de Zuidstraat. De prijs is vastgesteld op 9,95 euro. Johan Houwaard signeert op dinsdag 8 oktober om 20.00 uur zijn debuutbundel ’De impulsen van Jonge Johan’ in hotel Zee en Duin op Boulevard 5 in Katwijk aan Zee.

groepen 8 van 22 basisscholen. Waar mogelijk gingen de VWO’ers naar de basisschool waar ze zelf gezeten hebben. De jonge gelegenheidsdocenten werden beoordeeld door de echte juffrouwen en meesters.


START VERKOOP Nieuwe fase!

Wonen in ‘t Duyfrak?

Donderdag 10 oktober

• 23 Eéngezinswoningen • 16 Twee-onder-één-kapwoningen • 1 Vrijstaande woning • Prijzen vanaf € 245.000,- v.o.n.

Locatie: Valken ’68 Duyfraklaan 9 Valkenburg ZH

www.tduyfrak.nl

18:00 - 20:00 uur

Voor verkoop en informatie: ‘t Duyfrak is een ontwikkeling van:

Tel: (071) 40 620 10

Tel: (071) 40 516 16


COLUMN M A R I J E H A A S N O OT

3 OKTOBER: FREEDOM AT LAST! Na drie jaar studeren aan de Universiteit Leiden zou je toch zeggen dat ik niet meer verbaasd op moet kijken wanneer een docent zegt: ’Volgende week donderdag, drie oktober, hebben we geen les.’. Toch stop ik wat verbouwereerd met het inpakken van mijn spullen. Geen les? We zijn net begonnen… Enigszins verbaasd draai ik me naar een vriendin, die al met haar ogen rolt en zuchtend zegt: ’Drie oktober, Marije…’ Het duurt even, maar dan valt het kwartje: drie oktober… hutspotdag! Als student in Leiden, die ook nog eens in Katwijk woont, zou ik deze datum waarschijnlijk meteen moeten herkennen. Maar om de een of andere reden is het Leids Ontzet voor mij nog steeds een abstract begrip. Natuurlijk, ken ik de geschiedenis – adiós amigos españoles – en natuurlijk weet ik dat haring, wittebrood en hutspot onlosmakelijk met de dag verbonden zijn, maar een gevoel heb ik er niet echt bij. Het ’Feest der Feesten’, zoals ze in Leiden zeggen, is gewoon altijd aan mij voorbij gegaan. Al is het alleen maar, omdat ik toevalligerwijs nooit eerder lesuitval had in verband met drie oktober. Ik had altijd de pech dat drie oktober niet op een van mijn lesdagen viel. Maar dit jaar ben ik wél een van de gelukkigen die een extra vrij dagje verdienen en word ik door al mijn docenten aangemoedigd om toch vooral deze ’lokale, nationale feestdag’ mee te vieren. Of ik ook echt ga? Ik weet het nog niet. Misschien ben ik daar gewoon nog steeds niet ’Leids’ genoeg voor. Maar één traditie van drie oktober zal ik zeker hoog houden: kom maar op met die hutspot!

THE FACTORY IN WEEK VAN DE OPVOEDING Gemeente Katwijk doet ook dit jaar weer mee aan de Week van de Opvoeding, die gehouden wordt van 7 tot 13 oktober. Het thema voor de Week van de Opvoeding 2013 is ’Word spelenderwijs!’. Vanuit het jongerenwerk van Factor Welzijn is een speciaal programma voor jongeren samengesteld met diverse activiteiten op de verschillende Factory-locaties. Hieronder een overzicht. Meer informatie over deze activiteiten is te vinden op www.kattuk. nl. Het volledige programma en meer informatie over de Week van de Opvoeding is te vinden op: www.cjgkatwijk.nl/ agenda of www. weekvandeopvoeding.nl

speelse manier. In Factory Stappers. Lets Talk Er worden aan de hand van korte filmpjes situaties geschetst over dagelijkse kost, neem je dat ene hijsje van die joint, zoen ik met die jongen of niet, ben ik stoer als ik iemand bang maakt etc. Tijdens deze filmpjes moeten er keuzes gemaakt worden…en is dat de juiste.....?? In Factory De Schuit.

Maandag 7 oktober 15.00-17.00 Gezond koken Eten doen we allemaal, snoepen is vaak nog lekkerder maar is het gezond? Tijdens deze activiteit krijgen de jongeren tips voor gezonde snacks. En alles moet natuurlijk geproefd worden!!! In Factory De Schelp. Meidencafé ’Say No’ Wat is belangrijker dan NEE durven te zeggen. Jammer genoeg is dat heel moeilijk. Tijdens deze middag speciaal voor meiden gaan we het hier over hebben. En wanneer zeg je nou eigenlijk nee? Wat is oké en wanneer niet meer?! In Factory Stappers. Dinsdag 8 oktober 15.00-17.00 Herken de Homo In Katwijk zijn nog veels teveel jongeren die in de kast zitten. Waarom vaak omdat ze bang zijn voor de reacties die haar/zijn omgeving gaat leveren. Tijdens deze activiteit willen we Homo zijn bespreekbaar maken op een

besproken op een educatieve maar leuke manier. In Factory De Poolster. Veilig surfen Wie zit er nou niet op het internet, social media en plaatst filmpjes op youtube??? Maar wat gebeurt er nou met alles wat we posten?!? De jongeren krijgen uitleg om op een veilige manier toch alle leuke dingen te doen op het internet. In Factory Scum. Herken de Homo In Katwijk zijn er nog veel te veel jongeren die in de kast zitten. Waarom vaak omdat ze bang zijn voor de reacties die haar/zijn omgeving gaat leveren. Tijdens deze activiteit willen we Homo zijn bespreekbaar maken op een speelse manier. In Factory De Schelp. Donderdag 10 oktober 15.00-17.00 Drugs Quizz Elke tiener komt vroeg of laat in aanraking met drugs. Maar wat weten zij er eigenlijk van? Met deze quiz worden drugs besproken op een educatieve maar leuke manier. In Factory Stappers.

Drugs Quizz Elke tiener komt vroeg of laat in aanraking met drugs. Maar wat weten zij er eigenlijk van.... Met deze quiz worden drugs besproken op een educatieve maar leuke manier. In Factory ’t Hok. Woensdag 9 oktober 15.00-17.00 Drugs Quizz Elke tiener komt vroeg of laat in aanraking met drugs. Maar wat weten zij er eigenlijk van.... Met deze quiz worden drugs

Door Laura Meyvogel

Gezond koken Eten doen we allemaal, snoepen is vaak nog lekkerder maar is het gezond? Tijdens deze activiteit krijgen de jongeren tips voor gezonde snacks. En alles moet natuurlijk geproefd worden! In Factory De Schuit. Vrijdag 11 oktober 15.00-17.00 Gezond koken Eten doen we allemaal, snoepen is vaak nog lekkerder maar is het gezond? Tijdens deze activiteit krijgen de jongeren tips voor gezonde snacks. En alles moet natuurlijk geproefd worden. In Factory ’t Hok.

Liberate Do 3 oktober, 20.00 uur Incasa, Leiden Voorverkoop €13,Metalcafé Vr 4 oktober, 20.30 uur Scum Katwijk Gratis Soul Classics Party Za 5 oktober, 21.00 uur JC Solution Entree €5,The Heuz 5 oktober, 21.00 uur De Wurft Gratis entree Chastity Brown Di 8 oktober, 20.30 uur Muziekhuis Qbus Entree €10,Kim Jansen And Folk/Rockband I Am Oak Vr 11 oktober, 21.00 uur JVC De Schuit Entree €10.00 Tribute to the masters of Rock Za 12 oktober Tripodia, 21.00 uur Entree: €15,Tweede voorronde Grote Prijs van de Bollenstreek Za 12 oktober, Splotsz Roelofarendsveen, 20.30 uur Entree: € 5,-

Meer feestjes op:

www.kattuk.nl Hoor ’ns…

Mail je nieuwtjes en foto’s naar: onderons@katwijkschepost.nl

I LOVE FRIZZZ: HALLOWEEN Het is op vrijdag 18 oktober weer tijd voor de volgende ’I Love Frizzz party’ in Scum. En laat het nou toevallig bijna Halloween zijn. Speciaal hiervoor wordt de zaal van Scum omgetoverd tot een waar spookhuis! Als je binnenkomt krijg je een gratis ’halloween drankje’! Verder is het natuurlijk de bedoeling dat je er zelf zo eng mogelijk uitziet! Zet daarom een eng masker op of verkleed jezelf! Zorg er in ieder geval

voor dat je er eng uitziet! Verschillende dj’s zullen tijdens dit Frizzz feest de nieuwste hits op gebied van Top 40, House en Hardstyle draaien en ervoor zorgen dat iedereen compleet uit z’n dak gaat. De I Love Frizzz feesten zijn speciaal bedoeld zijn voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Op deze avonden kunnen deze jongeren op een verantwoorde manier feesten zonder drugs, zonder drank en zonder tabak!


Kom kijken -

De modelwoning Nieuwbouw Westerhaghe is klaar Vrijdag 4 oktober van 16:00 tot 19:00 uur Locatie: Camphuijsenstraat 12 in Rijnsburg

EN ING N WO AF G 6 2 AN NO 7 M V 14

0 0 0 . 9 6 â‚Ź2

De bouw van de eengezinswoningen aan de Waal en de Camphuijsenstraat in Rijnsburg schiet op. De oplevering van de woningen komt dichtbij. Bent u geinteresseerd? Kom dan kijken in de nieuwste straat van Rijnsburg. U kunt dan met eigen ogen zien hoe ruim deze woningen zijn. Op vrijdag 4 oktober bent van harte welkom voor een rondleiding. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Meld u aan bij Camhuysenstraat 12 tussen 16:00 uur en 19:00 uur en beleef zelf het wonen in Westerhaghe.

Westerhaghe: 62 comfortabele appartementen, 52 ruime eengezinswoningen. Scherp geprijsd, goed bereikbaar, alle voorzieningen dichtbij. Meer weten? Kijk snel op westerhaghe.nl of bel De Leeuw Makelaardij (071) 405 16 16.

Het nieuwbouwproject in Rijnsburg van

en


DE KATWIJKSCHE POST

katwijkers in het buitenland

donderdag 3 oktober 2013

35

Ik heb mijn moeder gevraagd om toestemming voor deze bikinifoto. Esther had deze foto op een taart laten printen voor de 70e verjaardag van haar vader. Zo kon ze er toch een beetje bij zijn....alhoewel waarschijnlijk is ze snel aan stukken gesneden….

Esther van Egmond is dankbaar dat ze in Nederland is opgegroeid De Rijnsburgse Esther van Egmond (30) woont momenteel in Curaçao alwaar ze werkt in het Dolphin Therapy Centre. Ze vergelijkt het reizen met het zetten van een tattoo: ‘Je raakt er verslaafd aan’. Ze heeft nu weer plannen terug te keren naar Londen. Esther is de dochter van Joop en El van Egmond, ze heeft drie ouder broers. Tot haar 18e woonde ze in Rijnsburg. Daarna verhuisde ze naar Leiden en deed daar de studie Bachelor Kunstzinnige Therapie. Na het winnen van de VSB-beurs verhuisde Esther naar Londen voor de master Art Psychotherapy. Tijdens haar studententijd in London (2009-2012) had ze een relatie met een jongen uit Barbados. Zo werd haar nieuwsgierigheid voor de Cariben gewekt. Esther vertelt dat zij zich nooit echt thuis heeft gevoeld in Rijnsburg. Ze vertelt: ‘ Tijdens mijn ziekte (in 1998, Hodgkin) nam ik mij voor dat, als ik er bovenop zou komen, ik het leven ten volle zou benutten. De drang naar het reizen werd pas echt aangewakkerd toen ik op mijn 21e mijn eerste backpack-reis ondernam aan de andere kant van de wereld, n.l. Nieuw Zeeland. Daarna volgde Spanje, India, Engeland, vele delen van Europa, Barbados en nu dus Curaçao. Het reizen is voor mij net als het zetten van een tattoo: je raakt er verslaafd aan! En je hebt nooit genoeg gezien: er is altijd nog die horizon die lonkt naar avontuur...Na eerst een half jaar in India in een weeshuis te hebben gewerkt en het ondernemen

van de pelgrimage naar Santiago de Compostella (2012) kwam ik tot een aantal conclusies: a) ik wilde wonen in een warmer klimaat, b) ik wilde nog iets van de wereld zien voordat ik zou settelen en c) ik wilde dichtbij zee zijn (daarom hield ik altijd al van Katwijk)’. Esther kreeg de mogelijkheid om bij het wereldbefaamde Curaçao Dolphin Therapy Centre een internship te doen. In die eerste drie maanden woonde ik op een boot met uitzicht over de zeeleeuwen. De eerste weken verwonderde ik mij nog over elke palmboom, het helderblauwe water, de vissen die ik tegenkwam bij het snorkelen, de vele BBQ’s en gezellige feestjes. Nu, een jaar later, is het mijn gewone levensstijl geworden. Curaçao is nog erg verbonden met Nederland, maar kent ook een haat-liefde verhouding met het moederland. Ik werd gediscrimineerd om mijn afkomst, ben opgelicht. Ik heb geleerd om me er niet langer druk om te maken’. Kokosnoten

Sinds Esther op Curaçao is, is ze geen moment van het eiland af geweest. Maar met kerst komt ze weer naar Nederland. ‘Lekker bij de pappot van moe...’, en daar kan ze zich al wel op ver-

Men is best wel preuts op Curaçao. Behalve met carnaval, dan gaan alle remmen los.

heugen. Wel skypet Esther regelmatig met haar ouders en zijn zij afgelopen januari bij haar op bezoek geweest. ‘Het eerste wat mijn vader verbaast uitschreeuwde was: ‘Er zitten kokosnoten in de boom!’ Verder volgt Esther vrienden en familie via Facebook. Terugkijkend op Nederland is Esther dankbaar dat ze heeft mogen opgroeien in zo’n veilig land, met goede educatie en een goed werkend zorgsysteem. ‘We beseffen niet half hoeveel mogelijkheden we daardoor hebben gekregen in het leven’, aldus Esther. Vervolgens vertelt ze dat ze in Curaçao structuur en voorspelbaarheid mist, en het dragen van meerdere kledingstukken. Ook het fietsen door de regen en dan een warme douche! Maar of ze ooit weer naar Nederland terugkeert? ‘Ik zeg nooit, nooit. Alhoewel ik zeker niet naar Rijnsburg zal terugkeren, kan ik mij voorstellen dat ik mijn (toekomstige) kinderen wel in Nederland wil laten opgroeien. Omdat ik op Curaçao niet veel kan bereiken in mijn vakgebied, heb ik besloten terug te keren naar Londen. Ik heb gesolliciteerd voor een baan als Art Psychotherapist. Best spannend. Voor meer info over Esther van Egmond: http://estherlondon.reislogger.nl.

Esther aan het werk in het Dolphin Therapy Centre.


In Rijnvogel vlucht Elke week • ADMINISTRATIES Meidenteams Rijnvogels • AANGIFTES verrassende • FISCALE ADVIEZEN aanbiedingen! in het nieuw

Trots hoofdsponsor Vestiging Katwijk Zeeweg 117 071 - 406 05 00 info@verheesnotarissen.nl

Vestiging tiging Rijnsburg Rijnsbu Sandtlaan 45 Wassenaarseweg 71a - 2223 LA - Katwijk 071 - 409 71 97 Tel: 071 - 4016905 - info@tcmoerkerk.nl www.verheesnotarissen.nl

De MB2 en de MD8 kunnen weer pronkend voor de dag komen. Dankzij een gul gebaar van Mooi Parfumerie aan de Voorstraat en Handelsonderneming Gebroeders de Groot. schonken een nieuw Lid Zij Fosag wedstrijdtenue voor onze jonge Bezoekadres en werkplaats Steenbakkerstraat 10g 2222 AT Katwijk aan Zee

Tel.: 071-4087244 Fax.: 071-4087245 Mob.: 06-22407990 www.vanmarenschilders.nl info@vanmarenschilders.nl

Elke week verrassende aanbiedingen!

Wassenaarseweg 71a - 2223 LA - Katwijk Tel: 071 - 4016905 - info@tcmoerkerk.nl

MD8

Alles onder één dAk! Ambachtsweg 3

Boven (vlnr.): Dirk Dijkhuizen (trainer) , Marscha Vlieland , Leanne Dijkhuizen, Jedidja vd Put, Rosangela Lachi, Martin De Groot (sponsor), Leonie Warmenhoven, Natalia Yeboah, Peter Parlevliet (sponsor), Mieke den Heijer, Alexandra Kleibrink, Gerard Schaap (trainer).

Elke week verrassende aanbiedingen!

VOORBESCHOUWING

FC Rijnvogels Swift

meiden van de DM8 en staken de jongedames van de MB2 in een fonkelnieuw trainingspak.

Komende zaterdag staat er duel op het programma dat een moEen gebaar waar de beide teams, gelijk beladen ontmoeting zal hun trainers en begeleiders uiterst kunnen worden. Waren het imAdministratiekantoor dankbaar voor zijn. mers niet de Amsterdammers die inVerzekeringen de nacompetitieen van vohypothe Lid NOAB rig seizoenRijnstraat een blokkade naar 58 - 2223 ED Katwijk Rijnstraat 93a Tel. 071 - 408 26 24 promotie opwierpen waar 071 - 407 58 38 de 2223 EA Katwijk Fax 071 - 402 79 64 E-mail: info@kesterenadm.nl Vogels in een van hun zijde onwww.otto-advies.nl Internetadres: www.kesterenadm.nl dermaats duel over struikelden? Tijd dus om het sportieve mes te slijpen en het zure appeltje netjes te schillen. Hoe scherp is het mes van de discipelen van Hein van Heek na de 4-0 overwinning op BVCB? In de aanvangsfase en kort voor de thee was het deugdelijk genoeg om de Bergschenhoekers rijp voor de slacht te maken. Na de thee bleek het echter te bot om een nog ruimere zege in de boeken te noteren. Swift voor het eerst op de Kooltuin nu het om de knikkers gaat. Het team uit Mokum wordt tot de kanshebbers gerekend evenals de Vogels. Swift rekende afgelopen zaterdag met 4-2 af en dat heeft Forum Sport ondervonden. De Vogels stuurden BVCB met 4-0 en lege handen naar Onder :Vilma van Hedlund, Marihuis. Bij een overwinning op ana Guerna, Rianne Schaap, Denise Swift slaan de rood-witten een Schijff, Liane Heemskerk, Anouk kleine kloof. Bij verlies gaan de Stolk, Anouk VooysOp de foto onthoofdstedelingen over de Katbreken: Iris van Schie, Rosa Heemwijkers heen. rood, Dominique Roelofsen, Jack Voorbeschouwingen blijven derVooys (trainer), Zazie Zweiffenhalve net zoiets als het invullen bach. van de toto. Turen in een glazen bol waar zelfs de meest gelouterde waarzeggers- of zegsters zich vaak blind in staren. Dus wordt het simpel gezegd een open duel dat alle kanten uit kan.

VAN KESTEREN

Katwijk Tel. 071 - 402 80 46

Vrouwen bieden goed partij tegen koploper

Wassenaarseweg 71a - 2223 LA - Katwijk Tel: 071 - 4016905 - info@tcmoerkerk.nl

Mitchel Beijersbergen scoort de 1-0.

Zege opéén BVCB Alles onder dAk! had hoger uit kunnen vallen

Meester Schilder

De vierde wedstrijd leverde voor Ambachtsweg 3 de Vogels een royale 4-0 overwinning op. Een stand die bij de rust al was Katwijk bereikt. Snelle treffers van Mitchel Beijersbergen en Martin OnderwaTel. 071 - 402 80in46 ter gaven een warm gevoel het eigen nest op de Kooltuin. Nog voor de thee voerden Mitchel Beijersbergen (penalty) en Sander van der Horst met een fraaie afstandspegel de score tot 4-0 op. Na de thee

wees alles er op dat de gastheren tegen 10 man (Elton de Morais Lima werd na de overtreding op Martin Onderwater met rood vroegtijdig naar de douches verwezen) dat het doelsaldo kon worden opgevijzeld. Maar het draaide niet meer zoals WWW.hAnsschonenberg.nL voor de rust en bleef de teller op 4-0 steken. Voldoende om de koppositie voorburgersdijKsTrAAT 13, 2225 AT KATWijK alsnog te behouden. TeL. 071 - 4012028

Meester Schilder

• ADMINISTRATIES • AANGIFTES l • FISCALE ADVIEZEN sionee

WWW.hAnsschonenberg.nL Lid Fosag

burgersdijKsTrAAT 13, 2225 AT KATWijK Tel.: 071-4087244 TeL. 071 - 4012028

Verzekeringen en hypotheken

Fax.: 071-4087245 Bezoekadres en werkplaats Rijnstraat 58 - 2223 ED Katwijk Mob.: 06-22407990 Steenbakkerstraat 10g071 - 407www.vanmarenschilders.nl 58 38 2222 AT Katwijk aan Zee info@vanmarenschilders.nl

www.otto-advies.nl

s Profe nnen zo

Rijnstraat 68

Administratiekantoor Katwijk

VANwww.sundays.nl KESTEREN Lid NOAB Rijnstraat 93a 2223 EA Katwijk E-mail: Internetadres:

Tel. 071 - 408 26 24 Fax 071 - 402 79 64 info@kesterenadm.nl www.kesterenadm.nl

Het is het vlaggenschip van de Vrouwen helaas niet gelukt om koploper VVIJ op sportieve wijze pootje te haken. Na een 1-0 voorsprong bij de rust moest het jonge team uiteindelijk de winst aan de tegenstander laten. Daar waar insiders het er over eens waren dat een gelijkspel terecht zou zijn geweest. Uiteindelijk trokken de Vogelvrouwen met 1-2 aan het kortste eind. Er had iets Vestiging meer ingezeten, maar dat Rijnsburg méér kwam er helaas niet uit vandaag. Sandtlaan 45

el e n o i s Trots hoofdsponsor s rofeMartin AchterP(vlnr): de n Groot Voor: Sandy Wouters, Kayleigh JonnnePeter Par- ker, Aysha Zuijderduijn, Elisa van (sponsor, Gebr.z deo Groot), MB2

levliet (sponsor, MOOI Parfumerie). Midden: Soraya den Dulk, Naomie Vooys, Kayleigh van der Marel, SanRijnstraat 68 ne Eekhof, Louise Sloos (trainster), Noa Hintum, KimKatwijk de Groot, Julia van Milt. www.sundays.nl

Duijn, Marian Pronk, Katwijk Kyra KoopVestiging man, Eline van Duijvenbode. AfweZeeweg 117 zig: Susanne Cassa (trainster).

071 - 406 05 00 071 - 409 71 97 info@verheesnotarissen.nl www.verheesnotarisse

PUPIL VAN DE WEEK Arris Houwer

De spits van de F2 heeft een roodTrots hoofdsponsor wit hart. Het klopt het snelst voor

Alles onder één dAk!

Vestiging Katwijk Zeeweg 117 071 - 406 05 00 info@verheesnotarissen.nl Ambachtsweg 3 Verzekeringen en hypotheken

Katwijk

Rijnstraat 58 - 2223 ED Katwijk 071 - 407 58 38

www.otto-advies.nl Tel. 071 - 402 80 46

de FC Rijnvogels maar stiekem ook een beetje voor Ajax.

Vestiging Rijnsburg Maar zaterdag45 tegen Swift zal zijn Sandtlaan Rijnvogelbloed mogen stromen 071 - 409 71 97 als hij de eregast is tijdens een bewww.verheesnotarissen.nl langrijke wedstrijd. Hopelijk wordt het voor hem een onvergetelijke middag.

Lid Fosag

Bezoekadres en werkplaats Steenbakkerstraat 10g 2222 AT Katwijk aan Zee

Tel.: 071-4087244 Fax.: 071-4087245 Mob.: 06-22407990 www.vanmarenschilders.nl info@vanmarenschilders.nl


sport

DE KATWIJKSCHE POST

Rooster

37

Voorbeschouwing Katwijk – GVVV

Puzzelen voor Cees Bruinink

Basketbal Grasshoppers

Vrijdag 4 oktober Grassh. DU20 1-Red Stars 1 Grassh. DU22 1- Shooters 1 Zaterdag 5 oktober Grassh. MU16 2- IJsselstein 1 Grassh. JU18 1-Westland 1 Grassh. JU14 1-Lokomotief 2 Grassh. JU16 1-Mosquito’s 2 Grassh. MU18 1- RTC Nrd 1 Grassh. HU20 1- Jumpers 1 Grassh. MU16 1-UBALL 1 Grassh. DS 2- Utrecht 1 Grassh. DS 1- Binnenland 1 Squirrels 1-Grassh. MU14 2 Lokomotief 1-Grassh. MU14 1 DAS 2-Grassh. JU14 2 Jumpers 3-Grassh. HS 2 Dunkinn 1-Grassh. HS 3 Challengers 1-Grassh. DS 3 MSV 1-Grassh. DS 4 DAS 2-Grassh. JU18 2 Red Stars 1-Grassh. HS 1

donderdag 3 oktober 2013

21.00 21.00 10.30 12.15 12.15 14.15 14.15 16.15 16.15 18.15 20.30 14.45 15.45 16.00 18.30 19.15 19.30 19.30 20.00 20.15

Voetbal Zaterdag 5 oktober Katwijk-GVVV 14.30 Barendrecht 2-Katwijk 2 11.15 Katwijk 3-Voorschoten’97 2 12.00 11.00 SEV 2-Katwijk 4 Katwijk 5-GHC 2 14.00 Sportlust ’46 A1-Katwijk A1 15.00 Katwijk A2-Noordwijk A2 10.15 Groeneweg A2-Katwijk A3 13.15 12.00 Katwijk B1-XerxesDZB B1 Rijnvogels B1-Katwijk B2 10.45 Kagia B2-Katwijk B3 11.45 RKDEO C1-Katwijk C1 11.30 Katwijk C2-Quick Boys C4 12.30 11.15 GOL Sport C1-Katwijk C3 UDO VR2-Katwijk VR1 12.45 Voorschoten’97 MA2Katwijk MA1 16.15 Katwijk MC1-ARC MC2 11.00

Waterpolo Z&PC Katwijk

Zaterdag 5 oktober Katwijk 5-De Plas 3 18.15 Katwijk 1Aqua-Novio`94 1 19.00 14.45 ZVL CM 1-Katwijk CM 1 WZC 2-Katwijk 3 17.30 WZC 5-Katwijk 4 19.45 Residentie 2-Katwijk 2 20.15 BZC 2-Katwijk 3 20.30 21.00 Haerlem 1-Katwijk 1

Foto: pr

Vv Katwijk

Na de verliespartij in Capelle, kan Katwijk wel weer een winstpartij gebruiken. Gemakkelijk zal dat niet worden, het altijd sterke GVVV is dan de tegenstander op ’de Krom’. Het was al puzzelen voor trainer Cees Bruinink de afgelopen weken en die puzzel werd er de afgelopen week niet makkelijker op. Na de

verloren bekerwedstrijd tegen Cambuur bleek al dat Jeffrey Jongeneelen, net terug van een schorsing, zijn kuitspier had gescheurd. Afgelopen zaterdag pakte tot overmaat van ramp aanvoerder Jerghinio Sahadewsing een rode kaart. De rode kaart was het definitieve breekpunt in de wedstrijd tegen Capelle, dat toen al met 1-0 de wedstrijd leidde. Het natrappen lever-

de de Amsterdamse middenvelder bovendien een fikse schorsing op, de KNVB bood maandag een schikking van 7 wedstrijden aan. De blauwen uit Veenendaal, ook dit jaar weer kampioenskandidaat, worden overigens ook behoorlijk geplaagd door rode kaarten. De afgelopen twee wedstrijden eindigden zij met 10 man en verloren zij. Tegen Scheveningen moest Joey Snijders het veld verlaten en werd met 4-2 verloren, afgelopen week werd het tegen Spakenburg 1-3 en mocht Simon Brouwer de wedstrijd niet af maken. En dat terwijl het seizoen zo voorspoedig begon

De Leidse Bakker geeft als reclame:

Peutergym SKR naar gymzaal Dahliastraat

100% Roomboter appelmeisjes 5 stuks

Foto: pr

De verschillende uren peutergym van Sportvereniging Katwijk Rijn (SKR), zijn met ingang van het nieuwe seizoen verhuisd naar een andere zaal en worden op andere tijdstippen gegeven. SKR is een gymnastiekvereniging die lessen verzorgt voor alle leeftijdsgroepen. De jongste groep zijn de peuters. Deze 2 tot 4 jarigen leren zo spelenderwijs allerlei vaardigheden. Gymnastiek is een uitstekende sport voor de ontwikkeling van de motoriek en coördinatie en is daarnaast voor de kinderen ook erg leuk. De peutergym, waar ook de ouders aan deelnemen, wordt met ingang van dit seizoen gegeven op maandag en dinsdag in de zaal aan de Dahliastraat. Voor de kinderen een leuke zaal, met meerdere wandrekken en veel toestellen. De verandering van de dagen heeft wel als gevolg gehad dat een aantal werkende ouders voor die tijdstippen heeft moeten opzeggen. Als gevolg hiervan is weer ruimte ontstaan en kunnen nieuwe ouders en kinderen zich weer aanmelden bij SKR. De tijdstippen voor de peuteruren van SKR zijn zowel op maandag als op dinsdag van 09.45 tot 10.30 uur en van 10.30 tot 11.15 uur.

voor Veenendalers. In de eerste vier wedstrijden werden punten gemorst tegen HHC Hardenberg (1-1), maar gingen Excelsior Maassluis, Noordwijk en Ter Leede over de knie. Het motortje hapert dus even voor de blauwen. Grote vraag is welk van de twee kemphanen wordt zijn problemen deze week de baas? Katwijk kan in de wedstrijd in ieder geval weer rekenen op Robbert Susan, hij zal waarschijnlijk direct de aanvoerdersband dragen, en nieuwkomer Romano de Jonge. Dat moet de puzzel van Bruinink in ieder geval iets makkelijker maken.

+ 1 gratis erbij

Ovenverse witte bollen of puntjes

Quick Boys behaalde vorig seizoen slechts één punt in de wedstrijden tegen DOVO.

10 stuks

Quick Boys naar Veenendaal voor kraker tegen DOVO Na de ongelukkige nederlaag in Ermelo tegen DVS’33 speelt Quick Boys komende zaterdag wederom een uitduel. In Veenendaal zijn de blauwwitten te gast bij DOVO, na afgelopen weekeinde de nieuwe koploper van de Hoofdklasse A. De kraker op het kunstgras van sportpark Panhuis begint om 14.30 uur. Sinds de invoering van de landelijke competitie in 1970 speelden beide ploegen zestien keer eerder tegen elkaar in competitieverband. Quick Boys won tien onderlinge confrontaties, vier wedstrijden gingen verloren, terwijl twee ontmoetingen onbeslist eindigden. Vorig

seizoen eindigde de heenwedstrijd op Nieuw Zuid in 2-2. Namens de blauwwitten was spits Jeroen Ketting twee keer trefzeker. In het uitduel in Veenendaal verloor Quick Boys met 3-2. De Katwijkse doelpunten kwamen op naam van Maarten Bak en Vincent Verbond. DOVO is de competitie uitstekend begonnen. Met tien punten uit vier duels nemen de ongeslagen Veenendalers momenteel de koppositie in. Wint Quick Boys, die ondanks de uitglijder in Ermelo aan een sterke start van de competitie bezig is, dan passeert men DOVO op de ranglijst. Het belooft daarom een zeer spannende wedstrijd te worden in Veenendaal.

€ 3,95

€ 2,10

Alle soorten schnittetaartjes zoek uit nu

€ 3,95

100% roomboter brokken speculaas 500 gram nu € 2,75

Ze zijn er weer! 100% roomboter banketstaaf met amandelspijs

weegt 500 gram nu € 4,95

Roomboter chocoladespritsen + nog 5 soorten

Geldig op vrijdag 4 en 11 oktober 2013

500 gram nu € 2,95 nu de 2e zak € 1,00

OP = OP

Iedere vrijdag staan wij op de Katwijkse markt.


38

nieuws service

DE KATWIJKSCHE POST

Kerkdiensten Zondag 6 oktober KATWIJK AAN ZEE Ned. Herv. Kerk Nieuwe Kerk 10.00 uur: ds. J.B. Alblas 18.00 uur: ds. L. Wullsleger, Amersfoort Oude Kerk 10.00 uur: ds. D.J. van Eckeveld 18.00 uur: ds. K.F.W. Borsje Ichthuskerk 10.00 uur: ds. J. Geene 18.00 uur: ds. F. Wijnhorst Pniëlkerk 10.00 uur: ds. Z. de Graaf 18.00 uur: ds. J.B. ten Hove Maranathacentrum 10.00 uur: ds. P. van Duijvenbode, Apeldoorn 18.00 uur: ds. F. van den Bosch Het Anker 10.00 uur: ds. B.H. Weegink Kapel Overduin 14.30 uur: ds. G.N. Binnendijk Ned. Herv. Gemeente ’De Rank’, Andreas College, locatie Pieter Groen, ingang Helmbergweg 10.00 uur: ds. L. Rasser, A’dam Hersteld Hervormde Kerk Sporthal Cleijn Duin 10.00 uur: ds. A. Vlietstra 18.00 uur: ds. P. den Ouden UNI-zaal 10.00 uur: ds. J. Koppelaar, Abbenbroek 18.00 uur: ds. J. Koppelaar Geref. Kerk Vredeskerk 10.00 uur: ds. J.G. Luinstra Chr. Geref. Kerk 10.00 uur: ds. M.A. Kempeneers 17.00 uur: ds. M.A. Kempeneers Geref. Gemeente 10.00 uur: leesdienst 18.30 uur: ds. A.J. de Waard Geref. Kerk Vrijgemaakt De Fontein, Willem de Zwijgerlaan 1a 09.30 uur: ds. R. Heida 17.00 uur: ds. R. Heida Baptistengemeente Tripodia, Hoornesplein 155 10.00 uur: ds. Jan Schippers Gemeentecentrum De Haven, Gr. v. Prinstererweg 1, Katwijk 19.00 uur: praise-avond Christengemeente Live! Baljuwplein 10a 10.30 uur: Dennis van der Zee Soefidiensten Elke eerste, derde en vierde zondag van de maand om 11.00 uur in de Universel te Katwijk aan de Zuidduinseweg.

DONDERDAG 3 OKTOBER 2013

Welkomstdienst Evangelische gemeente Ezra School De Duinroos, Kon. Julianalaan 122 10.00 uur: kerkdienst Iedere woensdagavond, 20.00 uur: bijbelstudie, lofprijsavond en bidstond KATWIJK AAN DEN RIJN Ned. Herv. Kerk Dorpskerk 10.00 uur: mw. ds. A. Haasnoot, Rijnsburg 18.30 uur: ds. J. Smit Ontmoetingskerk 10.00 uur: ds. J. Smit 18.30 uur: dhr. M. van der Linden Kapel De Wilbert Donderdag 10 oktober 18.30 uur: ds. E.K. Foppen Geref. Kerk Open Hofkerk, Rijnstraat 18, Katwijk a/d Rijn 09.30 uur: ds. C.K. Koekkoek R.K. Kerk Hoofdkerk Kerkstraat 70, Katwijk a/d Rijn Zaterdag 19.00 uur: Eucharistieviering Voorganger: pastoor M. Hagen Zondag 9.30 uur: Eucharistieviering Voorgangers: kapelaan S. Kuik en pastoor M. Hagen De Wilbert 10.15 uur: Eucharistieviering VALKENBURG Geref. Kerk (Vrijgemaakt) 9.30 uur: ds. R.Th. Pos 19.00 uur: ds. J. Klapwijk, Den Haag-Scheveningen Ned. Herv. Kerk 10.00 uur: dr. C. Vermeulen 18.30 uur: ds. D. Verboom, Rijnsburg

In de Vredeskerk aan de Voorstraat is er op zondag 6 oktober om 10 00 uur een Welkomstdienst. Het thema voor deze welkomstdienst is Simchat Tora (Vreugde der Wet). Ds. J.G.Luinstra zal dit thema nader toelichten. Koor Shir Chadas uit Rijnsburg haar medewerking. Voor aanvang van de dienst zal het koor al twee liederen ten gehore brengen. Er is kindernevendienst en oppas voor de kleintjes.

de rozenkrans gebeden evenals de litanie van Maria en Marialiederen kunnen er worden gezongen. De voorganger is gebedsleider Anneke Noordermeer–Karremans. U bent van harte welkom als u hieraan wilt deelnemen, of als u dit wilt meebeleven. Een unieke manier om hiermee kennis te maken in deze dienst van woord en gebed.

Jeugddienst In het Maranathacentrum aan de Poolster is er zondag 6 oktober weer een jeugddienst van de wijkgemeente ‘Rehoboth’. Het thema is: ‘Jezus, de man die die de wereld op zijn kop zet!’. De dienst wordt geleid door Ds. Z. de Graaf en begint om 18:00 uur in het Maranathacentrum aan de Poolster in Katwijk. Muzikale medewerking is er van het koor Mare Canto. Na de dienst is er gelegenheid om met elkaar gezellig wat te drinken in de hal van de kerk.

HET WEER

RIJNSBURG Hervormde Kerk Grote Kerk 9.30 uur: ds. W. van Laar, Gouda 17.00 uur: ds. B.H. Weegink, Katwijk aan Zee De Voorhof 9.30 uur: ds. J.H. Berkheij, Woerden

Geref. Kerk Vrijgemaakt 9.30 uur: preeklezen 17.00 uur: ds. R.Th. Pos Evang. Gem. ’t Kruispunt Sporthal Rijnsburgse Boys, Middelmors 10.00 uur: Matteus van de Steen

In de Pniëlkerk is er zondag 6 oktober weer de maandelijkse Zondagavondzang. Vanaf 20.30 uur zingen de aanwezigen met elkaar weer verschillende liederen. Uiteraard is er voldoende gelegenheid voor een praatje en een kopje koffie. Wijkgemeente Bethel verwelkomt u graag in de grote zaal van de Pniëlkerk aan de Biltlaan, en neem gerust iemand mee.

Rozenkransgebed Zingend geloven In de RK-kerk aan de Kerkstraat bij wijkgemeente wordt op de woensdagavonden 2, 9, 16 en 23 oktober om 19.00 uur voor Ichthus

Geref. Kerk De Goede Herder 9.30 uur: ds. E. Schuddebeurs

Chr. Geref. Kerk 9.30 uur: leesdienst 19.00 uur: ds. M.A. Kempeneers

Zondagavondzang in Pniëlkerk

VR 20 13

ZA 17 13

ZO 16 12

MA 17 10

20%

10%

40%

50%

90%

20%

10%

10%

Z 4

NW 3

NW 2

ZW 2

4 5 6 7 8 9 10

okt. okt. okt. okt. okt. okt. okt.

HOOG WATER

LAAG WATER

03.31 + 15.55 04.05 + 16.25 04.39 + 17.01 05.17 + 17.40 05.57 + 18.17 06.35 + 18.56 07.22 + 19.39

12.06 + 23.55 12.24 + ––.–– 00.46 + 12.55 01.04 + 13.15 01.34 + 14.06 02.26 + 14.46 02.55 + 15.30

ZON OP / ONDER vr. za. zo. ma.

4 5 6 7

okt. okt. okt. okt.

Uitgave van: Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066 - 2220 CB Katwijk tel (071) 402 29 01 Openingstijden: ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur. Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Paul van de Putte / Sandra Kornet-van Duyvenboden

Tandartsdienst (Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg) De tandartsdienst wordt dit weekend waargenomen door tandartspraktijk de Triangel, Narcisstraat 2, Katwijk, tel. 4024853. Spreekuur van 11.30 tot 12.00 uur. Bij geen gehoor 071-4079501.

In de Open Hof Kerk aan de Rijnstraat is er op zondag 13 oktober om 15.00 uur de gezinsdienst voor mensen met een beperking. Voorganger is dominee C.K. Koekkoek. Thema van de dienst is ‘De ereplaats’. Muzikale medewerking wordt verzorgd door het combo onder leiding van C. Wassenaar. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Johanniter hulpgroep Haspadie KGKatwijk

Ongevallendienst Diaconessenhuis: op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 8.00-17.00 uur. Rijnland Ziekenhuis: en Academisch Ziekenhuis: de gehele week, 24 uur per dag.

Philadelphia gezinsdienst

Voor thuiszorg, bezoekjes en klusjes: 06 51068515. Voor terminale thuiszorg: 06 53239992. Voor een bakje en gezelligheid: in de Ankerplaats (Voorstraat 74) op dinsdagen donderdagmorgen en in de Ontmoeting (J. Bergmanstraat 1) op dinsdag- en vrijdagmorgen.

Rustgevend Opgenomen in de wonderlijke natuur mocht ik even stil staan toen ik zag dat een vlinder rust vond bij de nectar van de Valeriaan ook ik werd kalm want het was zo puur

7.47/19.10 di. 8 okt. 7.53/19.00 7.48/19.07 wo. 9 okt. 7.55/18.58 7.50/19.05 do. 10 okt. 7.57/18.56 7.52/19.03

Cor van Vliet

Bezoekuren LUMC Dagelijks van 14.15 tot 15.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur. Voor sommige afdelingen gelden afwijkende bezoektijden. Voor meer informatie: 071-5269111. Bezoekuren Diaconessenhuis Dagelijks van 15.00-16.00 uur en van 19.00-20.00 uur. Voor sommige afdelingen gelden afwijkende bezoektijden. Voor meer informatie: 071-5178178. De Brug Midden-Nederland GGZ-instelling voor verslavingszorg. Polikliniek Katwijk, Schaepmanstraat 1, Katwijk, tel: 071 403 37 33, E: info@debrughelpt.nl W: www.debrughelpt.nl. Voor urgente gevallen dag en nacht bereikbaar. Werkervaringsproject De Kringloop, Heerenweg 5, Katwijk, Tel: 071 408 56 46. Inloophuis, Schaepmanstraat 1, ma. t/m zat. 13.30–17.15 uur, (13.00 uur: warme maaltijd, opgave vooraf).

Politie

COLOFON Oplage 10.000

Huisartsen Uitsluitend voor spoedeisende huisartsenhulp: Doktersdienst Duin- en Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4b, Voorhout, tel. 0252-240212 (vóór langskomen altijd eerst bellen)

Apotheek De apotheken in Katwijk en Rijnsburg zijn op werkdagen (maandag t/m vrijdag) geopend van 8.00 tot 17.30/18.00 uur. Avonddienst van 17.30 tot de volgende morgen 8.00 uur. Weekenddienst vrijdag 17.30 uur tot maandagmorgen 8.00 uur: Dienstapotheek DAB te Voorhout, Rijnsburgerweg 4c, telefoon 0252-240216. BENU Apotheek (voorheen LLOYDS Apotheek), Tulpstraat 16b,Katwijk aan den Rijn, telefoon 4030833, is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00-17.30 uur. Zaterdag is geopend: De Katwijkse Apotheek, Prince-straat 3, tel. 4012755 (9.00-13.00 uur); Kwaliteits Apotheek Rijnsoever, Hoornesplein 111-113, tel. 4026457 (9.00-13.00 uur) en Kwaliteits Apotheek Sloothaak, Vliet NZ 19, Rijnsburg, tel. 4020400 (9.0014.00 uur).

In de Ichthuskerk is er donderdagavond 10 oktober weer ‘Zingend geloven’. Het is de eerste van een zestal zangavonden die de wijkgemeente dit seizoen organiseert. Samen worden bekende geestelijke liederen gezongen. De zangavond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur.

GETIJDEN vr. za. zo. ma. di. wo. do.

Medische diensten

e-mail: redactie@ katwijkschepost.nl Ingezonden brieven: Ingezonden brieven worden alleen geplaatst onder vermelding van naam en adres. Ingezonden brieven mogen niet langer zijn dan 400 woorden en alleen digitaal worden aangeleverd. De redactie houdt zich het recht voor om ingezonden brieven zonder opgaaf van redenen niet te plaatsen.

Advertenties: Voor een prijsopgave kunt u contact opnemen met de Binnendienst: Vincent Roos, tel. 071-4091638 of Rosita Haasnoot, tel. 071-4091637 e-mail: advertentie@ uitgeverijverhagen.nl o.v.v. de Katwijksche Post Sluitingstijd advertenties dinsdag 16.00 uur

Leveringsvoorwaarden Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overOpgave redactionele kopij eenkomstig de Regelen voor het tot dinsdag 8.00 uur; advertenAdvertentiewezen, zoals ties tot 16.00 uur. Advertentieta- laatstelijk vastgesteld door de rief op aanvraag. Stichting ROTA en zoals gede poneerd bij de Kamer van

Koophandel en Fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt deze kostenloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Abonnementen: Per jaar € 31,75 incl BTW. Postabonnementen op aanvraag. Abonnementsgelden dienen bij vooruitbetaling te worden voldaan. Voor jaarabonnementen geldt dat het eerste jaar niet tussentijds opgezegd kan worden. Na het eerste jaar wordt het abonnement omgezet in onbepaalde tijd en vanaf dat moment kan op elk moment opgezegd worden met een opzegtermijn van 1 maand, waarbij vóór het einde van de maand opgezegd dient te worden.

Dravertjes: Prijs per dravertje € 5,00 (maximaal drie regels). Iedere regel meer € 2,00. Uitsluitend bij contante betaling. Bij brieven onder nummer worden administraKlachten over bezorging: tiekosten in rekening gebracht. donderdagavond inspreken op Toezending bewijsnummer € 7,50 het antwoord-apparaat of vrij-

dagochtend bellen van 8.00 tot 12.00 uur, telefoon 0714022901. De Katwijksche Post wordt vrijdagmiddag vóór 19.00 uur nabezorgd. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Het politiebureau aan de Piet Heinlaan is voorlopig gesloten. De politie is tijdelijk gehuisvest op het gemeentehuis Katwijk, Koningin Julianalaan 3. De openingstijden daar zijn van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 21.00 uur. Wilt u aangifte doen, belt u dan voor een afspraak met 0900 8844.


dravertjes / felicitaties

DE KATWIJKSCHE POST

Dravertjes

donderdag 3 oktober 2013

39

50 jaar getrouwd

50 jaar getrouwd

jarig

Jarig

Op 4 oktober 2013 zijn Wim en Nel Oudshoorn- Verhoef 50 jaar getrouwd! Van harte gefeliciteerd namens kinderen en kleinkinderen.

Cees en Alie van der Plas 50 jaar getrouwd! Namens kinderen en kleinkinderen willen wij jullie van harte feliciteren en nog vele jaren met elkaar toewensen.

Hiep hiep hoera, Laura Poortman wordt op 6 oktober 4 jaar! Veel plezier op de basisschool! Opa en oma Van Duijvenvoorde.

Hiep hiep hoera, onze lieveling Jordy de Kort wordt 4 oktober 4 jaar! Van harte gefeliciteerd papa, mama, Eline, opa en oma Bijsterbosch, Richard, Chantal, omi Hoek, Lida, Elisa en Melanie, Bowie

Jarig

Jarig

Sarah

Sarah

Gefeliciteerd

Onze (te) gekke opa, Arie van Klaveren is 28 september 60 jaar geworden!! Dikke kus van Roos Anne, Sven en Liselotte.

Onze lieve oma Mikey wordt op 5 oktober 60 jaar! Gefeliciteerd, Roos Anne, Sven en Liselotte.

Ja, ja, het is echt waar, Marijke v.d. Plas wordt vrijdag 4 oktober 50 jaar! Van harte gefeliciteerd van je man, kinderen en kleindochter Charlotte.

Ja, ja het is heus waar, onze Krij is 50 jaar!! Van harte gefeliciteerd!

Een echte mijlpaal en bijzondere topprestatie! Maureen Freke gefeliciteerd met het behalen van je wellness-/ allround schoonheidsspecialiste diploma! Je ouders.

Dravertjes te koop aangeboden/ gevraagd tot maximaal 25 woorden zijn voor particulieren gratis. Meer woorden: 0,20 eurocent per woord. Per persoon mag slechts één gratis dravertje per editie worden geplaatst. Felicitatiedravertjes: maximaal 2 per en/of over persoon. Alle overige dravertjes € 5,00 tot max. 25 woorden. Meer woorden: 0,20 eurocent per woord. Brieven onder nummer of bewijsnummers € 3,00 extra. Eventuele fouten in schriftelijk opgegeven advertenties worden niet gecompenseerd. Dravertjes kunnen zonder opgaaf van redenen worden geweigerd. U kunt uw Dravertje e-mailen naar dravertjes@uitgeverijverhagen.nl, onder vermelding van uw naam, adres, postcode + woonplaats en telefoonnummer

• 2e hands-fietsen en 2e handsbrommers/scooters bij Frans Luyten Tweewielers, Achterweg 22, Katwijk. Telefoon 071-4029035. • Kringloop ‘Jubilate’ Ontruiming van woningen, inboedels, meubels, witgoed. Openingstijden dinsdag: 10.00-12.00 uur, donderdag 14.00-17.00 uur en van 19.0021.00 uur, zaterdag 10.00-12.30 uur. Lageweg 35-R, Industrieterrein ’t Heen, Katwijk. Tel.: 071-4075512 of 06-13719872. Email A. Meijvogel, maybird@ziggo.nl. • Op zaterdag 12 okt. is er een verkoop van 2e hands kinder/ volwassen kleding vanaf 09.30 tot +/- 14.00 uur, Wijkgebouw “het Zandgat” (E.a. Borgerstraat, Katwijk).

VAN LEEUWEN

papier- en metaalhandel Vanouds het adres voor uw oude metalen en oud papier. Biedt hoge prijzen voor oud ijzer, koper, lood, zink, etc. De Hooge Krocht 151 Ind. Klei-Oost, Noordwijk Telefoon 071-4014105

Mailen: De foto met tekst (max. 20 woorden) kunt u tot dinsdagochtend 10.00 uur mailen naar receptie@uitgeverijverhagen.nl (resolutie van de foto moet minimaal 400 Kb of méér zijn), de betaling van 8 euro kunt u voldoen bij onze receptie aan de Ambachtsweg 7A te Katwijk. Na betaling wordt de foto geplaatst. Langsbrengen: U kunt uw foto met tekst (max. 20 woorden) voor dinsdagochtend 10.00 uur langsbrengen bij onze receptie aan de Ambachtsweg 7A te Katwijk. Na betaling van 8 euro wordt de foto geplaatst. Foto’s kunnen de vrijdag na plaatsing weer aan de receptie worden opgehaald. De redactie behoudt altijd het recht om foto’s of teksten te weigeren.

Foto’s: pr

www.vlkgroep.nl

Voor € 8,- staat ook uw foto met tekst op de fotopagina!

Foto’s: pr

De juf als bruid Dubbel jubileum bij K&O Katwijk De talencursus Frans en Engels van K&O Katwijk startte afgelopen maandagavond met een feestelijk tintje. De docenten waren net met de eerste les van dit seizoen gestart, toen een klop op de deur de les verstoorde. Een delegatie van het bestuur stapte binnen om een totaal overrom-

pelde Wilma van Maanen te feliciteren met haar 25-jarig jubileum als docente Engels bij K&O. Voorzitter Leen de Best liet in zijn toespraak weten, dat het getuigt van veel vakmanschap en inzet om 25 jaar lang volle cursussen Engels te realiseren. Ze kreeg een cadeaubon en bloemen van de cursuscoördinator Greet Kwakernaak. De groep werd getrakteerd op koffie met gebak en

kon verdergaan met de eerste les van dit seizoen. De bestuursdelegatie trok verder naar de docent Frans om een achterstallig 25-jarig jubileum alsnog te belonen. Anke Minnee, net gestart met haar les werd ook ‘prettig gestoord’ door de delegatie, waarop zij uiteraard enthousiast reageerde. Al 28 jaar geeft ze daar vol bezieling Franse les en ook de voor-

Alle kinderen van de Oranjeschool verwelkomden vorige week donderdagmorgen juf Alinda van der Meij van groep 7. De juf trouwde deze dag en bezocht samen met de bruidegom Jaap Klok eerst de school. De kinderen zongen een welkomstlied: ‘Welkom bruidspaar, welkom bruidspaar! Een mooie dag met een

blijde lach. U trouwt vandaag, wij zingen graag: welgefeliciteerd!’ Daarna ging de juf en de bruidegom met haar eigen groep 7 mee voor de dagopening. De kinderen waren er stil van... Later op de dag volgde de kerkdienst en de kinderreceptie. Het bruidspaar en de kinderen hebben genoten van een prachtige dag.

zitter heeft bij haar zijn Frans bijgeschaafd met als gevolg dat Anke met Franse termen de bloemen en envelop in ontvangst nam. Drie jaar later dan gebruikelijk, maar niet minder gemeend. De vorige avond was ze met haar lesgroep teruggekeerd uit Parijs, waar ze het als straatzangeres ook goed gedaan schijnt te hebben met

haar ode aan Edith Piaf (‘La vie en rose’). Daar werd tijdens de koffie dan ook uitgebreid over doorgepraat. Dit sfeervolle moment in de klaslokalen van de docenten, maakt je weer enthousiast om een taal of andere activiteit op te pakken: leren met elkaar is leuk.


NAJAARSAANBIEDINGEN BOXSPRINGSET Volledig in Nederland geproduceerd Compleet met: - Luxe hoofdbord - 2 (elektrische) boxsprings - 2 pocketveer matrassen - 2 koudschuim toppers - 12-delige potenset - Diverse maten en kleuren leverbaar!

Vast

€ 995,€ 1.895,-

van € 1.495,-

Elektrisch van € 2.695,-

voor voor

v.a.

MEUBELSET ’OLD GREY’ € 540,• • • • • •

Setprijs

www.norma.nl

tv-dressoir eettafel 160/90 4 eetkamerstoelen salontafel hoekbank in diverse kleuren & stoffen leverbaar

€ 3.695,-

Norma’s Solara Combispring ® matras opnieuw officieel de beste! Voor de vierde keer in drie jaar prijkt Norma bovenaan in de ‘Eredivisie van het

MATRASSENACTIE Alleen 90/200

LAUSANNE

Slaapcomfort’. Want de Consumentenbond heeft zojuist ons Solara Combispring 20 Latexmatras opnieuw als beste getest! Na de hoge waarderingen voor onze

Timeless Flow boxspring (voorjaar 2011), het Solara Pocketvering Traagschuim-

matras (najaar 2011) en vorig jaar ons Solara Combispring 20 Latex matras is dit

Nu

dan de vierde opsteker van jewelste. Fantastisch nieuws, zeker omdat Combispring®

€ 549,-

een innovatie van Norma is. Deze matraskern verenigt de beste eigenschappen van alle bekende matrassoorten. De eerste plaats is vooral een mooie bevestiging van de continu-kwaliteit die Norma levert. Maak er ook kennis mee en ontvang tijdelijk een kwaliteitskussen gratis bij aankoop van het onderscheiden Solara Combispring matras! Tot ziens bij

2e gratis! Schitterend matras, geproduceerd in Nederland, 7-zone pocketveer afgedekt met koudschuim

2,5 - 1 - 1 bankstel Comforthoogte

€ 2.195,-

Relaxfauteuil met sta-op functie

€ 799,-

SLUISWEG 25 • 2225 XH KATWIJK AAN ZEE • T (071) 40 129 64 • F (071) 40 719 99

Kp week 40 13  

De Katwijksche Post 3 oktober 2013