Page 1

www.livinit.nl tegenover het Fordmuseum in Hillegom UITGEVERIJ VERHAGEN BV WWW.DEHILLEGOMMER.NL

Lokaal betrokken en betrouwbaar

nieuws P17

nieuws P3

SUZANNE ZAAL EN FLOORTJE KROES WINNEN VOORLEESWEDSTRIJD

11 februari 2014 JAARGANG 02 NR 7

zakelijk P14

‘Hoofdstraat Lisse heeft is succes voldoende parkeerplaatsen gebleken’

COLUMN PoesPas

P19

n

Muzikaal enthousiasme met Dive

Aanrijding in Haarlemmerstraat Hillegom n In de Haarlem-

merstraat heeft op zaterdag 8 februari rond 19.45 uur een aanrijding plaatsgevonde. De bestuurder kwam tot stil stand tegen een betonnen bak. Ter hoogte van de Nieuweweg reed de bestuurder van een groene Mazda 323F, voorzien van een pools kenteken, op de genoemde plaats over een middengeleider en kwam met een klap tegen een betonnen bak tot stilstand. Zijn auto is hierdoor zwaar beschadigd. Volgens een getuige is de bestuurder uit zijn Mazda gestapt en is vervolgens weggelopen in de richting van Hillegom. De politie is op zoek naar getuigen. Zij kunnen bellen met 0900 8844.

Politiek Café voor jongeren Hillegom n Solution organiseert

op donderdag 20 februari een politiek café voor jongeren. Vanaf 20.00 uur zijn de lijsttrekkers van alle partijen daar aanwezig om te discussieren. De entree is gratis.

Op een muzikale reis van het Midden-Oosten, via Suriname naar Europa.| Foto: Annemiek Cornelissen

“Welk geluid komt er uit?” De theaterzaal van het Fioretti College Hillegom zat vorige week vol met enthousiaste basisschoolleerlingen, die tijdens de gelijknamige muziekvoorstellingen antwoord kregen op deze vraag. Leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 werden enthousiast gemaakt voor

Valentijnsdisco in Solution Hillegom n Solution houdt op vrij-

dag 14 februari een valentijnsdisco voor jongeren van 8 tot en met 12 jaar. De disco is van 19.00 tot 21.00 uur en de entree bedraagt 2 euro. Kinderen kunnen deze avond lekker los gaan op de bekendste hits van het moment, afgewisseld met enkele valentijnssongs. Naast een speciale lichtshow, zijn er swingende optredens van de dansgroepen van sportschool Aarts. Maar liefst drie verschillende dansgroepen in de leeftijdscategorie 8 tot en met 12 jaar geven acte de presence in Solution, waaronder het speciale demo team B-Proud. Voor ‘liefdesstelletjes’ die samen komen, heeft Solution een verrassing klaar liggen. Voor iedereen is er gratis limonade en voor 10 cent zijn speciale valentijnssnoepjes te koop. Solution is gevestigd op sportpark De Zanderij, Van den Endelaan 7. Voor meer informatie: www.jcsolution.nl.

muziek en muziekinstrumenten door Dive, bestaande uit René Lenting en Raymond Dreesen. De kinderen kregen onder andere uitleg over hoe een goede beat gemaakt wordt en sommige van hen mochten zelf deelnemen aan het afsluitende concert. Lees meer op pagina 16.

Alzheimer café over ‘Muziek en dementie’ Hillegom n Het Alzheimer café Bollenstreek opent op dinsdag 18 februari weer haar deuren bij ontmoetingscentrum het Pluspunt. Het onderwerp van deze avond is ‘Muziek en dementie’. De toegang is gratis.

Dat muziek een element is waar mensen met dementie positief op reageren is bewezen. Muziek werkt in op het gevoel waar het verstand niet kan komen. Er kunnen reacties zijn die voorheen niet zichtbaar waren. Op deze avond zal Marianne Buts vertellen wat het effect van muziek kan zijn bij mensen met dementie. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mantelzorgers, familieleden, en mensen met dementie. Andere

geïnteresseerden zijn ook van harte welkom. Er zijn professionals aanwezig waar men terecht kunt met vragen rondom dementie.

Welzijn Hillegom, 0252 519700, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 12.00 uur.

Het Alzheimer Café Bollenstreek vindt plaats in ontmoetingscentrum het Pluspunt aan het Henri Dunantplein 28 en is geopend vanaf 19.00 uur. De avond zal muzikaal begeleid worden. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. De toegang is gratis. Het is mogelijk om gebruik te maken van de Welzijn Hillegom-bus voor vervoer naar en van het Pluspunt. Daarvoor kan men tot een dag van tevoren een afspraak maken, telefoonnummer 0252 576500. Meer informatie is verkrijgbaar bij

Parketvloer

Schuren en Oliën v.a. € 22,50 per m2

www.kroonparket.nl

De lijsttrekkers doen uit de doeken te doen wat zij de komende vier jaar nu precies voor jongeren willen en kunnen betekenen. Het programma is in twee delen gesplitst. Jongerenconsulent Hans de Winter laat de politici reageren op een aantal stellingen die op jongeren gericht zijn en daarnaast kunnen de aanwezige jongeren zelf vragen stellen. Wie vooraf vragen heeft, kan deze indienen via jongerenwerker@jcsolution.nl.

Samenwerking SV Hillegom en Ajax Hillegom n S.V Hillegom heeft

een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Ajax. Voorzitter Han van den Hof en penningmeester Jaap van der Post zetten namens de vereniging hun handtekening onder het contract. Wim Jonk deed dat namens de Amsterdammers. De overeenkomst bestaat onder andere uit afspraken die de club heeft gemaakt met Ajax over doorstroming van talent en een ordelijk verloop van stages van jeugdspelers.


De uitstraling van hout met de voordelen van kunststof!

❄❆ ❄

❄ ❆

Het Rijnlandkozijn. Nu standaard bij Rijnland Kozijnen alle hoekverbindingen als hout met de voordelen van kunststof. Vierkant of afgeschuind kozijnprofiel. Aan u de keus.

Warme service in ❆ koude dagen! ■ ■ ■ ■ ■ ■

is De winterkorting er weer! Tot 15% korting!

■ ■ ■

Comfortabel warm huis, zonder hoge stookkosten of gezondheidsrisico’s Gedegen onderhoud 24-uurs storingsdienst Grondige inspectie door ervaren warmte specialisten Energie besparen zonder comfort te verliezen Leverancier van duurzame energie zoals zonnepanelen Reinigen van luchtkanalen / onderhoud aan mechanische afzuiging Wij werken met gerenommeerde merken als Nefit, Remeha en Vaillant Showroom met verschillende typen designradiatoren, sanitair en CV installaties, bezoek graag op afspraak

BERNARD SCHULTE BV

*vraag naar de voorwaarden.

CENTRALE VERWARMING, AIRCONDITIONING, LOODGIETERSWERK EN VENTILATIESYSTEMEN

RAMEN | DEUREN | SCHUIFPUIEN | GEVELBEKLEDING | DAKGOTEN | DAKKAPELLEN Katwijk, Heerenweg 3b Telefoon (071) 408 17 71

VOORHOUT

De showroom is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

www.rijnlandkozijnen.nl

Nijverheidsweg 10 - Voorhout - Tel. 0252-21 57 62

WWW.BERNARDSCHULTE.NL

! L E E D R O O V R E T N A R D E A AU T O W I

el le n ! d o m P A C N ro u E e d n o ro o n ze b ek Vei li g d e w in te r d o o r m et FordFiesta Style 3-drs 2013 48kW - 65pk

Uitgerust met o.a.: Airconditioning, centrale portiervergrendeling, ESP, ABS, 5” geïntegreerd navigatiesysteem Europa, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, portiergrepen in carrosseriekleur, radio/CD/MP3-speler, USB aansluiting, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel en elektrisch bedienbare ramen.

FordKa Style

Uitgerust met o.a.: Airconditioning, radio/CD/MP3-speler, centrale portiervergrendeling, elektrische bedienbare ramen, zijairbags, AUX-aansluiting en in hoogte verstelbare bestuurdersstoel.

FordFocus

Wagon EcoBoost Edition

51kW - 69pk

74kW - 100pk

Ka Privélease: € 249,- p/mnd!*

KENTEKEN 2014 € 13.995,€ 495,€ 2.446,€ 550,-

ONZE PRIJS

UW VOORDEEL € 2.996,-

Normaal: -/- Ford & Ardea inruilkorting:

Haarlem Eysinkweg 71

€ 18.490

KENTEKEN 2014 € 11.295,€ 1.500,-

ONZE PRIJS

UW VOORDEEL € 1.500,-

Hoofddorp Smaragdlaan 5-15

5-deurs vanaf

Lage catalogusprijs, lage bijtelling! Al v.a. € 136,- netto per maand!**

Een ALL INCLUSIVE maandbedrag incl. onderhoud, reparatie, banden, all-risk autoverzekering, wegenbelasting en 24-uurs pechhulp in Europa.

Normaal: +/+ Technology Pack: -/- Ford & Ardea inruilkorting: -/- Ardea registratiepremie:

Uitgerust met o.a.: 5’’ geïntegreerd navigatiesysteem Europa, elektrisch bedienbare ramen vóór, multifunctioneel display, airconditioning, boordcomputer, parkeersensoren achter, Cruise Control, lederen bekleding op stuurwiel, radio/CD-speler met USB-aansluiting en 6 speakers, 16’’ lichtmetalen velgen, centrale portiervergrendeling en SYNC – Bluetooth/Voice Control.

€ 9.795,-

Lisse Meer en Duin 72A

Normaal: +/+ Technology Pack: -/- Ford & Ardea inruilkorting:

Meerprijs dakreling € 250,-. Meerprijs metaallak € 700,-.

€ 9.495,€ 995,€ 1.500,-

UW VOORDEEL € 1.500,-

ONZE PRIJS

€ 18.990,-

Noordwijk Keyserswey 1

Prijzen zijn in euro en incl. BTW/BPM. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaardspecificaties. Aanbiedingen zijn geldig op voorraad auto’s, waaronder modellen met geregistreerd kenteken 2013. *Privé-lease is i.s.m. SternLease en o.b.v. 3jr-12.000 km/jr. **Netto bijtellingsbedrag is o.b.v. 42% inkomstenbelasting, 20% bijtelling. Vraag naar de voorwaarden. Kijk voor de verkoopvoorwaarden op www.ford.nl. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 20,4-23,3; liter/100 km: 4,3-4,9; CO2 g/km: 99-115.

www.ardeaauto.nl


nieuws

Lisser en Hillegommer

Hillegom en Lisse koplopers afvalwaterketen Hillegom n De gemeente Hil-

legom en Lisse zijn samen met 25 andere gemeenten in de regio uitgeroepen tot koploper op het gebied van de (afval) waterketen. De waterketen is de kringloop van water voor menselijk gebruik, van oppompen van grondwater tot rioolwaterzuivering. De Visitatiecommissie Waterketen vindt dat de 27 gemeenten die met het hoogheemraadschap van Rijnland samenwerken in de (afval) waterketen landelijk koploper zijn. Dat staat in het rapport dat de commissie eind januari heeft aangeboden aan minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Voorzitter van de visitatiecommissie Karla Peijs: “We hebben bij onze eindbeoordeling gekeken naar de kostenbesparing, de concreetheid van de plannen en de implementatie daarvan.” Zo willen het hoogheemraadschap en de 27 gemeenten € 24 miljoen besparen. Wethouder Gerrit Kleijheeg van Hillegom toont zich tevreden over de voortgang van de samenwerking: “Het rapport is een bevestiging dat we op de goede weg zijn. Dat is een mooie motivator. Nu moeten we de hoge verwachtingen ook waarmaken natuurlijk”.

D66 neemt afscheid Verburg Lisse n Op vrijdag 21 februari zal D66 Lisse afscheid nemen van fractievoorzitter en boegbeeld Cees Verburg. Dit zal plaatsvinden in het Fioretticollege. Het programma begint van 19.45 tot 22.00 uur.

Na vijf raadsperiodes neemt Verburg afscheid van de lokale politiek. Verburgs politieke carrière begon in 1991 als steunfractielid. In 1994 werd hij gekozen als raadslid om vervolgens vanaf 2002 als lijsttrekker en fractievoorzitter het boegbeeld van D66 Lisse te worden. Naast het afscheid van Verburg zullen de kandidaten van D66 Lisse voor de komende gemeenteraadsverkiezingen zich presenteren.

dinsdag 11 februari 2014

3

Leidsestraat eind februari weekend dicht n Bus 50 wordt omgeleid via Stationsweg in Lisse Hillegom n Van vrijdagochtend 28 februari 7.00 uur tot maandagochtend 3 maart 6.00 uur is het deel van de Leidsestraat in Hillegom waar op dit moment aan gewerkt wordt, volledig afgesloten voor autoverkeer. Het gaat om het deel tussen de kruising met de Singel en de grens van de bebouwde kom. BAM asfalteert hier dan de nieuwe weg. Fietsers kunnen wel langs de werkzaamheden. Autoverkeer en bus 50 van Arriva worden omgeleid via de Stationsweg in Lisse, de N206 en de Wilhelminalaan. Het lokale wegennet rond de Leidsestraat zal dit weekeinde meer worden belast door verkeer dat een alternatieve route neemt. Bus andere route

De bussen van lijn 50 rijden tijdens de afsluiting vanaf halte De Nachtegaal in Lisse via de Stationsweg, de N206 en de Wilhelminalaan. De eerste halte in Hillegom waar de bus stopt is de halte bij het Fioretti College. De bus stopt daarna bij hal-

te Weeresteinstraat en rijdt dan via de haltes Patrimonium en Ford Museum verder richting Bennebroek. Ook richting Lisse rijdt de bus de omleidingsroute. Reizigers van lijn 50 kunnen tijdens de werkzaamheden alleen in- en uitstappen bij de haltes Ford Museum, Patrimonium Weeresteinstraat en Centrum. Het is ook mogelijk om bij haltes Meerlaan, Hillinnenweg, Olympiaweg of Hillegom NS op lijn 90 te stappen en dan bij haltes Centrum of Weeresteinstraat over te stappen op lijn 50. Vanaf maandagochtend 3 maart om 5.00 uur rijdt de bus weer de gebruikelijke route. Omdat de weg toch al dicht gaat,

asfalteert BAM in opdracht van provincie Zuid-Holland ook het aan-

Lisse heeft voldoende parkeerplaatsen Lisse n Daar sta je dan met goeie gedrag. Vanuit de discussies over het verlies aan parkeergelegenheid op onder andere het “Heemskerkplein” is besloten een breed parkeeronderzoek over het gehele centrum te houden. Conclusie: er is geen tekort aan parkeerplaatsen in het centrum van Lisse. Door Arie in ’t Veld

Er is geen tekort. Noch voor bezoekers, noch voor werkenden of voor de bewoners. “Bij velen leefden het gevoel dat er een tekort aan parkeerplaatsen is. Gedegen onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit niet aan de orde is. Alhoewel er wel enkele plekken zijn die van tijd tot tijd onderdruk staan en waar de situatie dus niet evenwichtig is.” Wethouder Ad van Zelst staat eigenlijk zelf ook een beetje te kijken van de uitkomst, die donderdagmorgen aan de pers werd gepresenteerd. “Overigens is de situatie op

het “Heemskerkplein” in samenhang bekeken met het te renoveren Vierkant.” Optimaal

Gaat dit nu betekenen dat de twee miljoen euro die opzij was gelegd om eventueel aan het parkeren te besteden niet nodig is? Van Zelst: “Nee, ondanks dat er geen parkeerprobleem is geconstateerd willen we er alles aan doen om de centrumfunctie te blijven vervullen en de situatie dus zo optimaal mogelijk te maken. Dit betekent dat we om kleinschalige ruimtelijke ontwikkelingen in het parkeeraanbod

op te vangen. Dus kijken naar mogelijke oplossingen in deelgebieden, zoals het gebiedje Grachtweg 53, naast de VVV waar mogelijk 25 plaatsen kunnen komen. Alsmede het parkeergebied Grachtweg/ Haven optimaliseren, dat 40 of 50 plaatsen meer op kan leveren en te onderzoeken op welke wijze de capaciteit rond het Meer en Houtplein kan worden uitgebreid.” De wethouder denkt dat de parkeersituatie op met name de Haven niet onder druk zal komen te staan als de nieuwe plannen van Lisse Centrum Beheer, de voormalige Hobahohallen, worden uitgevoerd. “Daar wordt het parkeren op het eigen terrein geregeld.” Het rapport zal in de februarivergadering door de gemeenteraad worden behandeld.

Lezing over vroegere waterhuishouding Lisse n De Vereniging Oud Lisse organiseert tijdens na jaarvergadering op dinsdag 18 februari een lezing Gert Koese, archivaris bij het Hoogheemraadschap Rijnland. Aanvang om 21.00 uur.

In de ‘Vergulde Zwaan’ aan de 1e Havendwarsstraat 4 wordt na de jaarvergadering, die om 19.30 uur begint, een lezing gehouden door Koese met als titel “Lisse, een geestambacht in het hoogheemraadschap van Rijnland”. De lezing bestaat uit drie delen: In het kort de geschiedenis van Rijnland, De poldervorming rondom Lisse en Waterhuishouding rondom Lisse. Voor leden is de toegang gratis. Voor het openbare gedeelte van de vergadering betalen niet-leden een bijdrage van 3 euro.

sluitende wegdeel tot aan het Shelltankstation.

Gang van zaken rond ‘Welkom’ brengt fracties tot vragen Lisse n Het college van B en W van Lisse heeft voor de raadsvergadering van februari een raadsvoorstel geproduceerd waaruit blijkt dat men tevreden is over de afronding van de 440.000 euro kostende ingrijpende renovatie van Dansschool Welkom aan de Bondstraat. De fracties van het CDA en D66 zetten echter vraagtekens bij financiële afronding.

Bij ingebruikname van het gerenoveerde pand bleek dat er sprake was van een probleem met de akoestiek van de danszaal, waardoor lessen in aangepaste vorm moesten plaatsvinden. Ook de ontvangst van grotere groepen bleek problematisch. Uit een eerder collegebesluit blijkt dat de kosten voor de akoestische voorzieningen in beginsel voor rekening van de gemeente komen. De fracties vragen onder andere waarom het college heeft gekozen voor een pakket aan bezuinigingsmaatregelen, nadat bleek dat het laagste bod ruim € 20.000 boven het beschikbare krediet lag. “Bestudering van het dossier leert ons dat de gebruikers van het pand het college hebben laten weten dat het natuurlijk niet zo kan zijn, dat omwille van een interne kostenbesparing, delen van het achterstallig groot onderhoud aan het gehuurde niet worden uitgevoerd of dat zij als huurders daarvoor, geheel ten onrechte, de rekening gepresenteerd krijgen. Dit staat op gespannen voet met het gestelde in het collegebesluit waarin wordt vermeld dat de dansschool akkoord is gegaan met de opgestelde bezuinigingslijst.” De fracties vragen ook waaruit blijkt dat de gebruikers van gebouw Welkom hebben ingestemd met genoemde bezuinigingslijst en wat de huidige stand van zaken is.

Uit onderzoek blijkt dat er geen extra parkeerplaatsen nodig zijn. | Foto: Arie in ‘t Veld

”Wie draait er nu uiteindelijk op voor genoemde meerkosten van verrichte werkzaamheden die buiten het bestek vallen?” (AitV)


KELTO SALE! CARESSE 4500 160x200 cm

2420,Caresse 4500:

1695,-

Complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings voorzien van pocketveer matrassen met

5 comfort zones • matras-toppers van hoogwaardig

koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening •

ACTIE

17 cm trendy pootjes in rvs.

Luxe 7 zone Pocketmatras

met meerzone latexafdekking aan beide zijden. ACTIE Nu 2e matras

!

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking. Luxe 7 zone Pocketmatras

ACTIE GRATIS met meerzone latexafdekking aan beide zijden.

Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking.

!€ 695,-

Luxe 7 zone Pocketmatras

Met meerzone latexafdekking aan beide zijden. Afneembare dubbeljerseyhoes met rijkelijke woldoorstikking ipv

€ 695,-

ipv € 1390

!

€ 1390

€ 695,ipv € 1.390,NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,5 1,7

1,8 2,0

NORMAAL FIRM

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,5 1,7

1,5 1,7

1,6 1,8

1,8 2,0

1,6 1,8

1,8 2,0

1,5 1,7

1,6 1,8

ontvangt uGRATIS! de2 2eematras GRATIS! ontvangt u de 2e matras ontvangt u de matras GRATIS! Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

P

160x200 cm

3420,-

2395,-

Caresse 4700:

Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm Bij aankoop van een standaardafmeting 80 of 90 op 200 cm

velda.net

CARESSE 4700

complete boxspring bestaande uit:

• een gestoffeerd hoofdbord • 2 elektrisch verstelbare boxsprings met uniek ‘pull-back’ systeem (terugloopsysteem), voor een ideale, ergonomische verstelling en zitpositie • 2 pocketveer matrassen met 5 comfort zones • 2 voetstoppers • matras-toppers van hoogwaardig koudschuim • 2 elektrische motoren met bediening.

Diverse showroommodellen tot 70% korting! Diverse kinderkamers tot 50% korting!

Voor de deur

velda.net

KELTO

SLAAPKAMERCENTRUM SLAAPKAMERCENTRUM

23 jeugdslaapkamers

30, 2211 XK, Noordwijkerhout Gieterij Gieterij 30 • 2211 XK Noordwijkerhout • Tel: 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl el. 0252 - 34 11 11 www.kelto.nl


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Fietser aangereden op Olympiaweg HILLEGOM  Op dinsdagoch-

tend 4 februari heeft er een aanrijding plaats gevonden tussen een fietser en een auto, bij het verkeerslicht ter hoogte van de Leidsestraat en de Olympiaweg. Rond 11.00 uur wachtte de fietser voor het rode verkeerslicht voor rechtdoor en wilde in de richting van het centrum van Hillegom. De auto kwam, net als de fietser, vanuit de richting Lisse. De automobiliste had in een moment van onoplettendheid de wachtende fietser bij het rode verkeerslicht niet opgemerkt en raakte de fiets aan de achterzijde. Hierdoor viel de fietser en kwam hij met fiets en al via de motorkap op de grond terecht. De fietser had direct pijn aan zijn linker enkel. De fietser werd door de ambulance ter controle overgebracht naar het Spaarneziekenhuis waar later bleek dat hij een zwaar gekneusde linker enkel aan het ongeval had overgehouden. De fiets en auto waren door het ongeval beschadigd geraakt.

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

5

Expositie jong en oud feestelijk geopend HILLEGOM  “Een project waarbij oudere en jongere letterlijk oog voor elkaar hebben. Verbinding is een belangrijk thema bij dit project.” Met deze woorden opende wethouder Van Rijnberk zaterdag in zijn openingsspeech de expositie ‘Jong en Oud’, in het Pluspunt aan het Henri Dunantplein. De expositie laat zowel voor de oudere én de jongere zien dat het waardevol is wat zij maken en doen, en fijn om naar te kijken en te luisteren. Daarnaast is het een unieke gelegenheid om de opgedane ervaring te gebruiken als bouwstenen om het project aan anderen door te geven. Jongeren leggen de verbinding door samen met de ouderen op verschillende wijze, beeldend, muzikaal en schrijvend, aan de slag te gaan met als eindresultaat het tentoongestelde werk. Het project en expositie zijn tot stand gekomen door de deskundige begeleiding van Lia Nijman van XL ARt~WORKS,

en Lotty Klassen als organisator van Welzijn Hillegom. OUDE BEEK

Gevarieerd werk met een grote variëteit ,schilderijen in vele vormen maar ook foto’s, vormen het geheel tot een kleurrijke mengelmoes. Elementen uit het leven van mevrouw De Boer, samen met Brenda, geven een goed beeld van toen naar het heden. Maar ook de collage van diverse gekleurde papierelementen van mevrouw Van de Berg samen met Quirine laten bij vele aanwezigen een grote indruk achter. Foto’s van de Oude Beek, genomen vanuit de keuken van de familie Kager, een gemeenschappelijk project van Celine en mevrouw Kager, geeft een goed beeld over hoe mooi onze omgeving kan zijn. Vermeldenswaard is zeker de gemengde technieken van verf, lijm en diverse objecten, samengesteld door mevrouw Keizer met Renate. De kunstwerken zijn te bewonderen op maandag van 13.30 uur en van dinsdag tot vrijdag van 9.30 uur tot 17.00 uur in het Pluspunt te Hillegom.

Kunstenaars poseren trots voor hun gezamelijke project. | Foto: pr.

Overeenkomst nieuwbouw Parkwijk ondertekend

Tjarda naar buiten voor speelproject

HILLEGOM  Directeur-bestuurder Joke Ricke van de Stichting Hillegomse Organisatie voor Zorgverlening aan Ouderen (HOZO) en wethouder Ivo ten Hagen van de gemeente Hillegom hebben donderdag 6 februari de overeenkomst ondertekend voor de nieuwbouw van Woonzorgcentrum Parkwijk. Met deze overeenkomst maken partijen afspraken over de kosten voor het bouwen van de nieuwbouw van Parkwijk. Dit wordt een nieuw zorg- en verpleegcentrum met 65 plaatsen. Ook kunnen andere bewoners gebruik maken van de zorg die het woonzorgcentrum Parkwijk levert.

HILLEGOM  Scoutinggroep

Tjarda uit Hillegom is één van de 1600 jeugdverenigingen die zich inzet om geld op te halen voor buitenspelen en bewegen in de eigen buurt tijdens de landelijke collectie voor Jantje Beton, die deze week wordt gehouden. De helft van de opbrengst van de collecte zal naar Jantje Beton gaan. De opbrengst wordt ingezet voor buitenspeelprojecten in het hele land. De andere helft gebruikt Scoutinggroep Tjarda om het scoutingspel in Hillegom goed te kunnen blijven aanbieden als zinvolle vrijetijdsbesteding. Kijk voor meer informatie ook op www.jantjebeton.nl. Directeur-bestuurder Joke Ricke (HOZO) en wethouder Ivo ten Hagen ondertekenen de overeenkomst. | Foto: pr.

Kijk in de zorg Om de week verschijnt er in deze krant een column van een zorgverlener uit Hillegom, in samenwerking met de gemeente Hillegom. Met verhalen uit de praktijk geven ze inzicht in hun werkzaamheden en wat ze eventueel voor u kunnen betekenen. Deze week schrijft Carola RoefsLeenders, consulent bij ISD Bollenstreek.

ISD Bollenstreek Postbus 255 2160 A Lisse Hele dag telefonisch bereikbaar op 0800-9567000, in de ochtenden bij het Lokaal Loket. www.isdbollenstreek.nl

Belangrijker; de kosten of noodzakelijke voorziening? “Een mevrouw is slecht ter been en is door haar beperkingen niet meer in staat om zelf naar boven te gaan. Uit het gesprek blijkt dat een traplift de beste oplossing is. Mevrouw wil graag weten wat hiervan de financiële consequenties zijn en hoeveel eigen bijdrage zij moet betalen voor de traplift.” Sinds de nieuwe werkwijze (de kanteling) van de Wmo en de invoering van de eigen bijdrage is dit een vraag die me regelmatig wordt gesteld tijdens een meldingsgesprek of bij een aanvraag in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De eigen bijdrage speelt voor klanten een steeds grotere rol bij het toekennen van een Wmo-voorziening. Er ontstaat steeds vaker een financieel vraagstuk. Dit in plaats van een vraagstuk over problemen in het leven van alledag en het gezamenlijk zoeken naar welke oplossingen hiervoor bestaan. Het moet eigenlijk over participatie (meedoen) en over compensatie gaan. En over

draagkracht en eigen verantwoordelijkheid. Nu ben ik regelmatig rekensommetjes aan het maken en geef ik uitgebreid uitleg aan klanten over de financiële gevolgen van de toekenning van de voorziening. Het uitgangspunt van de Wmo is te kijken wat iemand nog zelf kan doen en organiseren en waarvoor iemand hulp/ondersteuning nodig heeft van de gemeente/de ISD Bollenstreek. Als blijkt dat iemand een Wmo-voorziening nodig heeft dan moet deze persoon een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage berekent het CAK en deze is afhankelijk van het inkomen en het vermogen van iemand. Iemand

met een laag inkomen en weinig vermogen betaalt een lagere eigen bijdrage dan iemand met een hoog inkomen en/of veel vermogen. Als consulent kan ik die hoogte van die eigen bijdrage niet bepalen. Ik beschik niet over de financiële gegevens en de overige noodzakelijke gegevens, zoals bijvoorbeeld overige AWBZ-zorg. Het is voor mij lastig om voor die mevrouw die een traplift nodig heeft te bepalen of het beter is om de voorziening via de Wmo te krijgen of zelf aan te schaffen. Deze keuze is een verantwoordelijkheid van de klant zelf. Zij kan zelf de eigen bijdrage op grond van haar inkomen opvragen/uitrekenen bij het CAK. Ik heb haar een folder van het CAK met de titel; “Eigen Bijdrage zonder Verblijf en WMO” gegeven om mijn verhaal te verduidelijken. Mevrouw kan er echter ook voor kiezen om zelf een traplift te kopen en bij de Belastingdienst te

informeren of de kosten belastingvrij afgetrokken kunnen worden, waardoor de kosten minder worden. Dit moet mevrouw zelf uitzoeken. Ik ben een Wmo-consulent en weet veel van de Wmo, maar ik ben geen financieel deskundige. Soms vraag ik me tijdens een gesprek af: waar hebben we het eigenlijk over? Over wat het allemaal gaat kosten? O nee, het gaat over een mevrouw die al een hele tijd haar trap niet meer kan oplopen en daardoor niet kan douchen. En dat probleem moet opgelost worden!


 FAMILIEBerichten Aanleveren familieberichten U kunt aanleveren via e-mail, post of afgeven bij onze receptie. Per e-mail Mail de tekst naar advertentie@uitgeverijverhagen.nl o.v.v. LisserNieuws of de Hillegommer. U krijgt van ons een geheel vrijblijvende prijsopgave en een voorbeeld (PDF). Per post of afgeven U kunt uw advertentie per post sturen of afgeven aan onze receptie van Uitgeverij Verhagen, Ambachtsweg 7a, 2222 AH te Katwijk (ma-vr: 8.30-17.00 uur). (zie voor de sluitingstijd de colofon elders in deze krant)

• Begraven • Cremeren • Rouwtransporten door binnen en buitenland • Opbaring in eigen rouwkamers • Eigen parkeerterrein • Dag en nacht bereikbaar Jacoba van Beierenlaan 4 2171 CM Sassenheim

Tel: 0252-211843

E-mail: uitvaartverzorging@vliem.nl www.uitvaartverzorgingvliem.nl

VL VOLKSUNIVERSITEIT LISSE

Nu aanmelden voor cursussen die starten Nu aanmelden voor februari/maart!! cursussen die starten

5 Proeflessen bewegingscursus februari/maart!! Yoga, Pilates, Zhineng Qigong, en5Sportief bewegen Proeflessen 25,do.mo. 13 maart; bewegingscursus VOLKSUNIVERSITEIT LISSE Yoga, Pilates, Filosofie vanZhineng SpinozaQigong, tot nu en Sportief di.av. 25aanmelden februari, bewegen 3 lessen Nu voor 35,do.mo. € 25,(1 x in13 demaart; 14 dagen)

VL

di.av. 25 februari, 3 lessen € 35,5 Proeflessen bewegingscursus Lezing: verhalen uit (1 x in de 14 dagen) Yoga, Pilates, Zhineng Qigong, de Romeinse Geschiedenis envr.av. Sportief 28 bewegen februari Familieopstellingen (kosten 5,-, incl. koffie of contant 25,-€betalen do.mo. 13 maart; do.av. 27 februari, 5thee, lessen 69,aan de balie of aanmelden via onze website) Filosofie van Spinoza tot nu verhalen uit 35,di.av. Lezing: 25 Groenworkshops februari, 3 lessen Voorjaarsstuk maken de Romeinse Geschiedenis (1 x in de 14 dagen) do.mo. 6vr.av. maart offebruari vr.av. 7 maart, 28 Familieopstellingen 12,perkoffie les of thee, (kosten 5,-, incl. 69,do.av. 27€februari, 5 lessen contant betalen aanmet de kralen balie of Sieraden maken Lezing: verhalen uit 44,aanmelden via website) vr.av. 7 maart, 3onze lessen de Romeinse Geschiedenis vr.av.Visagie 28 februari Groenworkshops wo.mo april, 1 les vanbetalen (kostenVoorjaarsstuk 5,-, incl. 2 koffie of thee, contant maken 24.10.00-13.00 uur aan de balie of aanmelden via onze website) do.mo. 6 maart of vr.av. 7 maart, Groenworkshops www.volksuniversiteit-lisse.nl € 12,- per les Voorjaarsstuk maken Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518 do.mo. 6 maart of vr.av. maart, Sieraden maken met7kralen vr.av. 7 maart, 3 lessen 12,- per les € 44,Sieraden maken met kralen Visagie vr.av. 7 maart, 3 lessen 44,wo.mo 2 april, 1 les van Visagie 10.00-13.00 uur € 24,wo.mo 2 april, 1 les van 10.00-13.00 uur 24.Vuursteeglaan 9, 2161 GD Lisse, 0252-419518

Delfweg 34a, 2211 VM Noordwijkerhout Telefoon: 0252 418912 E-mail: info@memorienatuursteen.nl www.about.me/memorienatuursteen

25.

trum van Leiden. Voor afstudeerborrels, recepties, verjaardagen, etc. Geen huur! Wel wat servicekosten en normale gangbare drankprijzen! Reserveringen: tel. 06-25047376.

Uw adviseur Henri van Hardeveld

gesloten 10.00 tot 17.30 uur 10.00 tot 16.00 uur

motorolie GTX 10W40 Semisynthetische motorolie, voor benzine- en dieselmotoren, 5 liter. Hoofdstraat 26 - Hillegom Tel. 0252-520557 - 06-22795993 Fax 0252-525870

• Eerhart Sierbestrating.

• Vuil tapijt? Laat het

Voor al uw bestraGeref. kerk N’wijk zoekt (beginnend-) organist. tingen en tuinwensen. Bel voor vrijblijvende prijs- 2x p/m zondagsmorgens. Info 071-36174484 of opgave 070-3211006. vgkn.noordwijk@ziggo.nl

ROUW- EN VERLIESVERWERKING. Gravakkundig reinigen of huur Mr. Steam. Gratis thuisbezorgd. Tol Steam tis info, brochure en/of intakegesprek. Tel. 0630035415 of email: rc.dekoning@ziggo.nl Interieurverzorging, tel. 070-5116612.

Student geeft 1-op-1 bijles: thuis/of locatie. Dak herstellen? Bou­ma/Grundeken belANW/Engels/NaSk/Natuur/Schei/Wiskunde, € 12,-/ len! 070-5114674/070-5118394. Uw dakspecialist! uur, 1e gratis. 06-54648598 Brasso. BC SIERBESTRATING Tegelwerk, met afvoer, Vakwerk schilders en stukadoor, binnen en gratis prijsopgave. Tel. 06- 55321682. buiten, scherpe prijs. Mob. 06-57897708. 50-plusser SCHILDERT, SAUST en behangt Tuinman/straatmaker, voor al uw tuinwerkuw huis weer als nieuw. Tel. 06-13067762. zaamheden, gratis opgaaf. Tel. 06-57200505. Lekker toerfietsen vanuit Wassenaar en VoorMoDELtreinbeurs zaterdag 15 feb. van schoten? www.tcdekampioen.nl. 9.30-15.00 uur, Leidseweg 100, Voorschoten. ToeSTEUNZOLEN. Erkend leverancier, lid Stich- gang gratis, ook Duplo- en Legostand. Tel. 071ting LOOP, vergoeding via zorgverzekeraar. Een 5420745. afspraak kunt u maken in Oegstgeest, Leiden en Uw (levens)verhaal op papier? Ik schrijf het Leiderdorp met Wim van Zijp, tel. 071-5238468 of graag voor u op! Meer info: 0252-520521 of www. 06-12028319. eenverhaal.nl ook voor brieven. Te huur: GARAGEBOX Lambrechtsveld ValMAXI MODE De allerlaatste koopjesronde van kenburg, tel. 06-24468544 of 0321-380254. de najaarscollectie 2013. Nu 70% korting t/m zaTe koop: Aquarium Pass 800 Panorama, inclu- terdag 15 feb. sief vissen, filter, grind, stenen, stofzuiger en therRugklachten, schouderklachten, knieklachten, mometer. Hoogte 50 cm, breed 81cm, diep 40 cm. tintelende handen. Osteopathie: effectieve manueVraagprijs vanaf € 75,-. Tel. 071-4022669. le behandelwijze, zoekt de oorzaak. Hardnekkige Zat. 1 & zon. 2 mrt. Mega Vlooienmarkt Leiden. sportblessures. Slechts enkele behandelingen. OsHoliday Inn. 150 kramen per dag. Donevents.nl, teopathie Oegstgeest Arie Nugteren, Gladiolenlaan 0294-237320. 1b (071)8872350, info@oegstgeest-osteopathie.nl, Zat. 22 feb. Vlooienmarkt Katwijk - Hangaar 2 Facebook. Vliegveld Valkenburg. Donevents.nl, 0294-237320. Te koop gevraagd: Thilot handzaaimachine, 1 GROENTETUIN per direct te huur Noordwijk rijer en meerrijer. Klein defect geen bezwaar, 0627628220. aan Zee. Duinweg, tel. 071-3617484.

• •

• • • •

www.zalenverhuurkruyt •schipvanleiden.nl. Mooi bruin café in oude cen- •

Deskundig en zorgvuldig, snelle levering. Open ma. t/m za. 10-17 uur. Voorbeeldentuin 7 dagen per week vrij toegankelijk.

Openingstijden: maandag dinsdag t/m vrijdag zaterdag

53.99

cursussen die starten Familieopstellingen Filosofie van Spinoza tot nu do.av. februari/maart!! 27 februari, 5 lessen 69,-

www.volksuniversiteit-lisse.nl Voor een blijvende herinnering. Een persoonlijk en passend gedenkteken. Grafstenen en urnen in natuursteen, glas, RVS en hout.

Check alle aanbiedingen op halfords.nl

Student wil u graag helpen met COMPUTER- • •PROBLEMEN. € 15,- p.u. Tel. 070-5114250.

• • • • •


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 11 februari 2014

7

Lunch in ’t KrantCafé Lisse n Op dinsdag 25 februari wordt door het Krantcafé weer een tweegangen lunch georganiseerd van 12.00 tot 14.00 uur.

De lunch bestaat dit keer uit een zuurkool of boerenkool stamppot verzorgt door poelier van Dongen. Uiteraard zal een heerlijk toetje niet ontbreken. Voor deze lunch kunt u zich tot en met 21 februari opgeven bij het Krantcafé. De kosten zijn 5 euro. Op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 to 12.00 uur is het Krantcafé in ’t Poelhuys, voor een kopje koffie, een sociaal contact, het lezen van de krant en/of een gesprek met de overige gasten of gastvrouwen en/of –heren.

Facebook, hoe werkt dat? Lisse n De werkgroep ‘Bijblijven bij techniek’ van SWOL verzorgt op dinsdag 25 februari om 14.00 uur in zaal Hyacint van De Beukenhof (Eikenlaan 2a) een lezing over Facebook. Op een eenvoudige maar duidelijke manier wordt uitleg gegeven over wat je wel en niet met Facebook kan doen.

Vragen zoals hoe maak ik een account aan, hoe beveilig ik mijn pagina zodat niet iedereen alles van mij ziet, hoe deel ik foto’s of gebeurtenissen, worden behandeld. Maar ook vele andere onderwerpen zullen deze middag aan bod komen. Aan de hand van voorbeelden zal - via een beamer - een vrijwilliger uitleg geven. Aanmelden is noodzakelijk door het beperkte aantal plaatsen. Bij voldoende belangstelling zal een tweede bijeenkomst worden georganiseerd. De toegang is 2,50 euro inclusief een kopje koffie of thee. Opgeven kan bij Trudy van Oort 0252 411795, e-mail t.v.oort@xs4all.nl of Lia van der Westen 0252 414927 of via vanderwesten@tele2.nl.

Marieke Henselmans: “Laat je vooral niet bang maken”. | Foto: Gijs Henselmans

‘Oefen die koopkrachtspier’ n Gratis informatieavond ‘Uitkomen met Inkomen’ Hillegom n Marieke Henselmans schreef diverse boeken over meer doen met minder, die nog steeds grif over de toonbank gaan. Ze is ook bekend van het TV-programma ‘Geen cent te makken’ en columns in het AD. In het najaar komt er weer een boek, maar daar hoeven we niet op te wachten, want ze komt naar Hillegom. Door Ilse Hesp

Geld: een heikel onderwerp, vooral voor wie het C-woord vreest: de crisis. Praten over geld is vaak al ongemakkelijk, helemaal wanneer pinpas en beurs pijnlijk gaan aanvoelen. Praten over geld met Marieke Henselmans stemt echter verrassend optimistisch. Meer doen met minder kàn. Denk nou niet dat Marieke haar boeken en voordrachten vult met in steen gebeitelde lijstjes van do’s en dont’s. Integendeel. Zij

weet als geen ander dat ieder huishouden anders in elkaar zit en eigen prioriteiten heeft. “Ik ging aan het werk in de 80-er jaren, ook zo’n periode van economische malaise, lage salarissen en de nodige werkloosheid”, zegt Marieke. “Ik schreef mijn hele leven al, maar koos toen voor een opleiding in de gezondheidszorg vanuit de gedachte dat daar in ieder geval werk in was te vinden. Dat het karig werd betaald ontdekte ik later pas maar dat deerde me niet. Ik voelde me

niet arm. Ik had een - oude - auto en ik gaf als het even kon toe aan mijn grote liefde: het kopen van boeken.” Paniekkramp

Dat is wat Marieke tijdens haar voordracht de toehoorders ook gaat leren: prioriteiten kiezen, en daar je kostenpatroon op afstemmen, aan de hand van de talloze goedwerkende tips die Marieke optekende in haar boeken vanuit haar dagelijkse praktijk. “Ik ga die avond mensen handvatten geven om beter om te leren gaan met koopkrachtverlies. Bovendien ga ik een aantal misverstanden over geld aanpakken, zoals de cijfermatige benadering van ‘koopkracht’; dat is namelijk niet te berekenen,” zegt Marieke Henselmans. “Veel zin-

niger is het je koopkrachtspier te oefenen.” Koopkrachtspier? “Wanneer je plotseling onder druk komt te staan door verlies van inkomen, schiet je in de paniekkramp. Als je van te voren oefent hoe je met zo weinig mogelijk kunt rondkomen, sta je er een stuk relaxter voor wanneer het echt gebeurt. Oefen die koopkrachtspier door op gezette tijden een maand fors de hand op de knip te houden. Net als oefenen op je werk bij brandalarm waardoor je weet wat je moet doen”. Marieke Henselmans heeft nooit veel geld nodig gehad om rijk te kunnen leven. Kom vooral de kunst afkijken op 11 februari 2014, in de Hoeksteen, Karel Doormanplein 2, Hillegom van 19.30 tot 21.30 uur.

COLUMN

Goud van oud Nog niet zo heel lang geleden werd mijn indertijd 60 jarige collega verbaasd aangekeken door zijn leeftijdgenoten. Inmiddels wel met pensioen maar toen werkte hij nog volledig! Er is sindsdien veel veranderd. Ondanks de grote demonstraties op het museumplein in 2004 zijn de VUT en het prepensioen vrij kort daarna afgeschaft. De AOW- en pensioeningangsleeftijd is voor velen ook al met twee jaar opgeschoven naar de 67e verjaardag. Kortom, er wordt verwacht dat mensen steeds langer blijven werken.

Mr. Johan van Steijn FB FFP Kromhout, accountants en belastingadviseurs Kanaalstraat 270e Lisse www.kromhoutlisse.nl 0252 41 74 50 js@kromhoutlisse.nl

Veel werknemers zijn de laatste jaren noodgedwongen ontslagen. Maar de laatste tijd is er bij steeds meer ondernemers toch weer enig optimisme te bespeuren. Vaak wordt er dan het eerst aan gedacht om nieuwe arbeidsplaatsen in te vullen met “goedkope” jonge werknemers. “Oudere” werknemers (vijftigplussers) vinden daardoor niet gemakkelijk een nieuwe baan. Ze worden als duur en minder flexibel bestempeld en zouden een groter ziekteen arbeidsongeschiktheidsrisico met zich dragen. Voor werknemers die inmiddels AOW ontvangen

geldt nog een extra bijzonderheid. Normaal eindigt een arbeidscontract van werknemers namelijk veelal zodra de eerste AOW wordt ontvangen. Dat wordt natuurlijk lastig ingeval een ondernemer een AOW-er in dienst wil nemen. Dat vraagt goede afspraken. Arbeidsrechtelijk hebben oudere werknemers met een vast contract ook dezelfde positie als jongere werknemers (voor ontslag is dus een vergunning nodig).

Maar er zijn anderzijds best ook veel voordelen verbonden aan indienstneming van een oudere werknemer. Zo beschikken ze over een ruimere werkervaring waardoor zij eerder leiding kunnen geven en breder inzetbaar zijn. Ook zijn ze meestal goed gemotiveerd en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast dragen zij geen zorg (meer) voor jonge kinderen en zijn daarmee flexibel inzetbaar. Voor werknemers met AOW zijn geen werknemerspremies meer verschuldigd. Het inkomstenbelastingtarief ligt ook lager zodat ze netto meer overhouden van een zelfde beloning als jongere werknemers.

Onze regering probeert indienstneming van oudere werknemers daarbij ook aantrekkelijker te maken. Zo kan een werkgever drie jaar lang een zogenaamde mobiliteitsbonus krijgen van maximaal € 7.000 bij indienstneming van een uitkeWerkgevers staan om die rede- ringsgerechtigde van 50 jaar of ounen enerzijds dus niet te trappe- der. Per 1 januari 2015 wordt dit vermoedelijk wel verhoogd naar 56 len voor de “ouderen”.

jaar of ouder. Voorwaarde is verder dat deze groep werknemers op zijn minst het minimumloon moeten gaan verdienen. Bij ziekte moeten AOW-ers gewoon worden doorbetaald (tot het einde van een contract voor bepaalde tijd). Als ze inmiddels voor onbepaalde tijd in dienst zijn is de doorbetalingsplicht eveneens twee jaar (net als bij jongere werknemers). Daar gaat vermoedelijk verandering in komen! Volgens de plannen hoeft een werkgever dan bij ziekte nog slechts zes weken loon door te betalen. Ook komen er minder verplichtingen tot reïntegratie. AOWers krijgen in de voorstellen recht op het minimumloon. De termijn om een tijdelijk contract (tot maximaal 36 maanden) aan te gaan met een gepensioneerde wordt vermoedelijk ook verder verruimd. Het wordt steeds duidelijk wat er van onze “ouderen” wordt verwacht en dat ze dus niet snel zullen worden “afgeschreven” voor de arbeidsmarkt. Nu nog werk!


8

dinsdag 11 februari 2014

Kinderconcert in Huys Dever Lisse n In Huys Dever wordt op zondag 16 februari het Kinderconcert ‘Fabels van Fortuna’ gegeven.

De dappere ridder Arnout gaat op pad met zijn paard en beleeft onderweg allerlei avonturen waarin dieren de hoofdrolspelen: twee hondjes die niet willen luisteren naar het baasje, een koekoek en een nachtegaal die elkaar uit de tent vechten, een gevaarlijke panter en een broodje papagaai. In de Fabels van Fortuna horen kinderen grappige en spannende dierenliedjes uit de middeleeuwen, speciaal bewerkt voor kinderen vanaf 5 jaar en uitgevoerd door ensemble Fortuna. Het verhaal wordt geïllustreerd door grote kleurrijke doeken, geïnspireerd op originele middeleeuwse smartlappen en ontworpen door Jeroen Tirion. Na afloop van het concert krijgen de kinderen de smartlappen mee als kleurplaat op A4 formaat. Fortuna speelde op gerenommeerde festivals voor oude muziek in binnen- en buitenland zoals het Festival van Vlaanderen Antwerpen (Laus Polyphoniae) en het Festival SEVIQC (Slovenië). Het ensemble Fortuna bestaat uit Jacqueline Dubach (consortfluiten & ensembleleiding), Hilde Van Ruymbeke (sopraan), Elly van Munster (luit), Monique Pellens (vedel), m.m.v. Jeroen Tirion (vormgever). Meer informatie op www.ensemble-fortuna.nl De voorstelling op zondag is van 10.30 tot 11.15 uur. Kaartjes kosten 5,00 euro voor kinderen en 10 euro voor volwassenen en zijn te bestellen op kasteeldever@gmail. com of via 0252 411430.

nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

De psycholoog over... n Nieuwe rubriek in uw weekblad redactie n Uitgeverij Verhagen is er trots op dat zij twee nieuwe gastschrijvers, Drs. Grethe van Duijn en Dr. Gert Jan Kloens, bereid heeft gevonden maandelijks over een onderwerp uit de psychologie te schrijven. Als je de krant openslaat, hebben berichten vaak te maken hebben met psychologische onderwerpen. De psychologie kan eenvoudig worden vertaald als een gedragswetenschap. Allerlei gedachten, gevoelens en gedragingen van mensen worden onderzocht en beschreven. Onderwerpen als liefde, sociale relaties en opvoeding, maar ook verslavingen, criminaliteit en de gevolgen van werkeloosheid worden door psychologen onder de loep genomen. Mensen vinden het interessant om informatie over dit soort onderwerpen te lezen. Reden voor onze uitgeverij hier een aparte rubriek aan te wijden. Elke maand

De maandelijkse rubriek in onze weekbladen krijgt de titel ‘De psycholoog over…’ Elke maand komt een thema uit de psychologie aan bod. Deze maand gaat het thema over verliefdheid en liefde. Ieder mens heeft behoefte aan liefde; aan geliefd zijn (ontvangen) en liefhebben (geven). Psychologisch onderzoek laat zien dat mensen met een gelukkige relatie met een vaste levenspartner gezonder en gelukkiger zijn dan men-

Grethe van Duijn en Gert Jan Kloens schrijven elke maand voor de krant. |Foto: pr. sen die geen relatie hebben of problemen in de relatie ondervinden. Het thema van de maand maart zal dan ook zijn: liefde en gezondheid. Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn zijn met elkaar getrouwd en wonen in Katwijk. Zij hebben zes kinderen. Gert Jan is gedragstherapeut, psycholoog, seksuoloog, onderzoeker,

docent en relatietherapeut. Grethe is filosoof, theoloog, gedragstherapeut, relatietherapeut en psycholoog (i.o.). Beide zijn experts op het gebied van relatiekwaliteit en relatietherapie. De rubriek ‘De psycholoog over…’ bestaat uit informatie over een thema, een aantal quotes, boekentips, nieuwsberichten en

Lisse n Zoals ieder jaar volgden de leerlingen van de bovenbouw van Jenaplanschool De Waterval de afgelopen weken een keuzecursus. Dit is een terugkerend fenomeen waarbij leerlingen drie keer per jaar, drie weken achter elkaar workshops volgen over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Lisse n Op zaterdag 22 februari verzorgen Monique-Cécile Roelandt en Anja Adriaansen, beide voedingscoaches met als specialisatie SuperFoods, op Landgoed de Olmenhorst een interactieve lezing/workshop. De workshop is van 10.00 tot 12.00 uur.

Zo is er de afgelopen weken gedanst, zijn er vogelhuisjes getimmerd, kon je leren breien, leren koken, maar ook kalligraferen, musical, fotografie, dierenverzorging en techniek kwamen aan bod. De keuzecursussen worden gegeven door ouders en stagiaires en worden afgesloten met een speciale viering waarin de resultaten worden gepresenteerd.

Directeur Jeroen van den Brink: “Dit is precies wat Jenaplan zo mooi maakt. Ouders, team en kinderen zetten iets neer, waar iedereen plezier aan beleeft en waar van en met elkaar wordt geleerd”.|Foto:pr.

Oranje Fonds start crowdfunding met NLgeeft Lisse/Hillegom

n Veel maatschappelijke organisaties hebben regelmatig geld nodig voor relatief kleine zaken. Fondsenwerving blijkt in veel gevallen echter moeizaam of te kostbaar. Het Oranje Fonds start dit voorjaar daarom een nieuwe campagne: NLgeeft. Op het nieuwe unieke platform voor crowdfunding van het Oranje Fonds, www. NLgeeft.nl, kunnen organisaties vanaf 17 februari deelnemen.

Uitgeverij Verhagen, Teuntje van Delft, hoofdredacteur

Keuzecursus voor Watervallers

Workshop met SuperFoods

SuperFoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen, die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten en zijn rijk zijn aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Deelname aan de workshop kost 7,50 euro per persoon. Aanmelden hiervoor kan via reserveren@ olmenhorst.nl. Geïnteresseerden kunnen zich eventueel extra aanmelden voor de aansluitende SuperFood lunch, die speciaal door de chef kok van het landgoed is samengesteld.

een gesprek over het thema van de maand met een persoon uit de regio. Uiteraard nodigen wij u uit op deze rubriek te reageren. Wij wensen u veel leesplezier met onze rubriek De psycholoog over…

Het online platform www.NLgeeft. nl van het Oranje Fonds biedt organisaties nu de kans om hun dromen te realiseren. Organisaties kunnen hier hun concrete doel omschrijven, zoals bijvoorbeeld nieuwe sport- en spelmaterialen, betere verlichting, de cursus BHV voor drie vrijwilligers of een A.E.D. In de periode tussen NLdoet en Koningsdag voeren het Oranje Fonds en de organisaties campagne om zo

veel mogelijk geld op te halen. Opbrengsten

De helft van de geworven opbrengst gaat direct naar de organisatie zelf. De andere helft besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in dezelfde provincie. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, legt uit: “Mensen in Nederland willen organisaties in de buurt best wel

helpen. Je moet het ze alleen wel vragen en makkelijk maken. Via de website en de collecte lopen alle geldstromen via het Oranje Fonds, wat maximale veiligheid én fiscale voordelen oplevert voor donateurs. En door gezamenlijk campagne te voeren kunnen we veel meer mensen motiveren om te geven. We hopen dat zo veel mogelijk organisaties deze kans grijpen om met ons hun dromen te verwezenlijken.”

Suprisewedstrijd De Zuilen Hillegom

n Bij de vijver De Zuilen wordt op zaterdag 22 februari een suprisewedstrijd georganiseerd. Tijdens deze wedstrijd worden de deelnemers zoals de naam al doet vermoeden behoorlijk verrast. Zo zal er een prijs zijn op internationaal niveau. Op zaterdag 15 maart staat de tweede voorronde voor de NK kwalificatie forelvissen gepland. Voor meer informatie, kijk op www. vissenbijdezuilen.nl.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

dinsdag 11 februari 2014

9

‘Spijt’ in Filmhuis

Jeugdland organiseert Valentijnsdisco

Lisse

n De succesvolle verfilming van het boek ‘Spijt’ van Carrie Slee draait op dinsdag 18 februari om 20.30 uur in ‘t Poelhuys.

Hillegom n Op zaterdag 15 febru-

ari organiseert Speeltuinvereniging Jeugdland voor alle kinderen van Hillegom een Valentijnsdisco in Café Thuys aan de Haven 20. Ouders zijn van harte welkom. Bij deze disco zal DJ Joey draaien. Ook zal er een spectaculaire lichtshow zijn. Omdat het een Valentijnsdisco is, worden de kinderen verzocht om in dresscode te komen. De dresscode is rood, wit en hartjes. Voor de mooiste en origineelst verklede jongen en meisje wordt een leuke prijs beschikbaar gesteld. De Valentijnsdisco wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is voor leden 1 euro en voor niet leden 2 euro.

Jochem heeft het niet makkelijk op school. Hij is het mikpunt van getreiter door het vriendenclubje van Sanne. Klassenleraar Tino heeft het veel te druk met populair doen voor zijn scholieren om actie te ondernemen. Klasgenoot David ergert zich hieraan, maar durft er zelf ook niks van te zeggen. De ochtend na het klassenfeest krijgt de klas van de rector te horen dat Jochem niet is thuisgekomen. Losse bezoekers betalen 5,50 euro. Op vertoon van een Senioren- of CJP-pas betaalt men slechts 4,50 euro. De kassa opent voor leden al om 19.30 uur. Het reserveren van plaatsen is niet mogelijk. Meer informatie op www.filmhuis-lisse.nl.

Sing along in Café Thuys

Kunstbus voor senioren

Hillegom n Op vrijdag 14 febru-

ari vindt bij Café Thuys weer een nieuwe activiteit plaats; sing along met Milan en Michael. Tijdens sing along zal dit muzikale tweetal gaan zingen en gitaar spelen en natuurlijk is publiek daarbij van harte welkom. Het begint om 21.00 uur en de toegang is gratis.

Mosseldrive in Zomerzorg. Hillegom n In Eetcafé Zomer-

zorg te Hillegom wordt op zondagmiddag 16 februari een mossel-bridgedrive gehouden. Na de drive kan men onbeperkt mosselen eten. De spelers worden ingedeeld op sterkte en voor beginnende bridgers is er een aparte lijn. Maximaal aantal paren is 42. Er worden zes rondes van vier spellen gespeeld. Aanvang bridge-drive is om 13.00 uur en deelname bedraagt 28 euro per persoon, inclusief 2 consumpties. Aanmelden op somers.jwa@ casema.nl

Darten in Meerkoet

De leerlingen van de Don Boscoschool zijn druk bezig met hun narcissen. | Foto: Arie in ‘t Veld

Don Boscoschool wil wisselbeker houden n Lenteflora vanaf vrijdag in Hobaho/PPO Lisse n Je kunt de natuur niet dwingen, maar als het aan de groepen Crocus en Fluitekruid van de Don Boscoschool ligt, wordt alles op alles gezet om de wisselbeker die ze vorig jaar bij de huisbroeiwedstrijden hebben veroverd, te behouden. Door Arie in ‘t Veld

In het kader van de jaarlijkse huisbroeiwedstrijden hebben de kinderen van de groepen 5 van diverse scholen in Lisse en Lisserbroek een pot met narcissen Jetfire van de organisatie gekregen, waaronder de 27 kinderen van de groepen van de Don Boscoschool. De bedoeling is de kinderen de potten tot bloei brengen en op de Don Boscoschool gebeurt dat op de school zelf. Als de pot in volle bloei is, maken de scholieren er een foto van die per klas verwerkt wordt tot een collage. Een actie die wordt ondersteund door het Ondernemers Fonds Lisse. Deze collages worden tijdens de

opbouwweek van de Lenteflora tentoongesteld. Warmte en licht

Daar waar de kinderen van de groep Fluitekruid redelijk tevreden naar het opkomende gewas op de potten kijken, gaat het bij de groep Crocus iets minder vlot. Waarschijnlijk een verschil in zakelijke aspecten zoals warmte en licht, want aan enthousiasme en inzet zal het niet liggen. In elk geval ging men direct na het maken van de foto snel aan de slag om onder leiding van juffrouw Marijke Brocken er voor te zorgen dat de potten meer warmte en/of licht krijgen. “Bij mij willen ze in elk geval flink doorgaan”, aldus Jeremy. “De pot is zelfs te klein voor de bollen, want de

wortels groeien er uit.” Lucas toont trots dat er al aardig wat knoppen in het gewas zitten. “De kinderen zijn er dagelijks even mee bezig”, aldus juffrouw Brigitte van de Ham. “Want uiteraard zetten de kinderen alles op alles om er voor te zorgen dat de wisselbeker die vorig jaar werd veroverd, opnieuw naar onze school gaat.” Lenteflora

Dat de groei er in zit is goed, maar de bollen hebben nog een zetje nodig. Eind deze week moeten ze samen met de collages, worden ingeleverd om vanaf 14 februari deel uit te maken van de Lenteflora. De openingstijden van de Lenteflora in de hallen van Hobaho/PPO aan de Van Slochterenweg zijn: vrijdag 14 februari van 18.30 tot 22.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; zondag 10.00 tot 17.00 uur en maandag 17 februari van 10.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Lisse

n De Kunstbus stelt senioren in de gelegenheid om in de regio een concert, opera, operette, balletof toneelvoorstelling bij te wonen. Opgeven voor een bezoek aan het Rijksmuseum of aan het Nationaal Ballet kan tot 20 en 22 februari. Op dinsdag 11 maart wordt een bezoek - met een rondleiding -gebracht aan het vernieuwde Rijksmuseum. De nieuwe presentatie van het Rijksmuseum is als een reis door de Nederlandse kunstgeschiedenis. Voor het eerst kunnen bezoekers nu een reis door de tijd maken. Dit bezoek is exclusief lunch en koffie en thee. Vertrek om 11.00 en thuiskomst ongeveer 17.00 uur. Opgave en betaling van 35 euro voor 20 februari. Op zaterdag 22 maart gaat de Kunstbus naar een dansvoorstelling van de Junior Company van het Nationaal Ballet. De Junior Company is in het leven geroepen om jong danstalent te stimuleren. Het ensemble wordt gevormd door twaalf zeer jonge dansers die het in zich hebben om uit te groeien tot de sterren van morgen. Aanvang is 20.15 uur. Opgave en betaling van 33,25 euro voor 22 februari. Aanmelden kan telefonisch bij de heer en mevrouw Van der Zwet via 0252 415799 of aad.diny@casema. nl.

Lisserbroek n De Meerkoet is op

500ste “Liker” gehuldigd

Paranormale avond bij IJsclub

Lisse n Onlangs werd op het parkeerplein in het centrum van Lisse dat ook wel Heemskerkplein wordt genoemd, Pieter Berbee gehuldigd omdat hij degene was die als 500ste de ‘like” toets had ingedrukt op de pagina “Het Heemskerkplein moet blijven!” Deze pagina is op Facebook gezet door verontruste bewoners en ondernemers in Lisse, die het totaal niet eens zijn met de plannen van de gemeente voor het Raadhuisplein. Intussen neemt het aantal likes en reacties nog dagelijks toe. Uit de kring van de actievoerders vernamen we dat men nog meer acties voorbereid. De groep heeft wethouder Cia Kroon gevraagd naar de vorderingen. “Het eerste concept is nog deze maand gereed waarna we in eerste instantie zelf zullen toetsen of de uitwerking voldoet aan onze verwachtingen. Vervolgens zal het uitwerkingsplan naar verwachting in maart en april worden besproken met alle betrokken partijen.”

zondagmiddag 16 februari vanaf 13.00 uur even ‘de huiskamer van Lisserbroek’. Voor de kinderen staan erspelletjes opgesteld. Ook worden er twee dartcompetities gespeeld. De eerste is voor 12 tot 15 jarige, deelname kost 1 euro. Voor 16 jaar en ouder is de tweede competitie, deelname kost 3 euro. De hoogste finish en een 180 er worden beloond met een aardigheidje.

Lisse n Op woensdagavond 19 februari van 20.00 tot 22.30 uur vindt er een paranormale avond plaats in de Lissesche IJsclub. Deze bijeenkomst start om 19.30 uur en zal verzorgd worden door Marja Huijbens, die aan de hand van een meegebrachte foto of voorwerp een helderziende waarnemingen doet. De toegang is 7 euro.

Links Iet Langeveld namens de ondernemers, midden Pieter Berbee en rechts Bart Zijp eveneens namens de ondernemersgroep. | Tekst en foto: Arie in ‘t Veld


14 februari Valentijnsdag 15 % Valentijnskorting op alle producten 10 % korting op alle behandelingen Op vertoon van deze bon en van 11 t/m 15 februari 2014

Juvena May collection Riverdale

Marlies Mӧller

Voorhavenkwartier 27, 2171HW Sassenheim Tel:0252861614 www.franas.nl

Alléén op Valentijnsdag: géén inschrijfgeld! En...13 maanden sporten = 10 maanden betalen bij jaarbetaling fitness, goldcard of silvercard

Liefde is...

partner abonnement 2e persoon bijna 50% korting bij alle fitness abonnementen

samen sporten bij Thea Hoogervorst

n j i t n e l a v e j t e m m Ko n i n e r e i v l a v a carn ! t s e e G r e d n a café v

l a v a n r a c p o eest G o r k e d r n e a Kaaf 2r0tfevbruari 2014 in café v vana

Het sportcentrum waar iedereen zich thuis voelt!

Nijverheidsweg 2 - Voorhout - www.theahoogervorst.nl - tel. 0252 232 657

Valentijn-harten, nu ook online te bestellen

Kleine Houtstraat 25, Haarlem - Houttuin 2, Hillegom. www.chocolateriepierre.nl


14 februari Valentijnsdag BESTEL NU!

VALENTIJNSDAG op 14 februari bezorgen wij uw valentijnsboeket GRATIS in de gehele Bollenstreek*

T. 0252-22 09 35 Voorhavenkwartier 27 A – Sassenheim – – www.capribloemen.nl Openingstijden : ma t/m vr 09.00 – 18.00 | za 09.00 – 17.00 * deze actie is geldig bij een besteding vanaf € 10,00

Hemels Valentijnstaartje

geniet samen met uw geliefde(n) van een chocolade taartje gevuld met een heerlijke vulling van frambozen en omhult met witte chocolade....

,95

10

verkrijgbaar in al onze winkels, waaronder: Lisse - Vivaldistraat 7 Sassenheim - Hoofdstraat 218 Voorhout -Jacoba van Beierenhof 32 alle acties gelden zolang de voorraad strekt.

Gratis proefles op Valentijnsdag aanmelden:

www.centrebodymind.nl - info@centrebodymind.nl

Valentijn menu 2014 vrijdag 14 t/m zondag 16 februari Oosterse proeverij met sushi, sashimi, dashi, dim sum, tataki en gamba geserveerd met soy, gember en wasabi mayonaise Op de huid gebakken doradefilet (zeebrasem) met een spiesje van coquille en kreeftbitterbal crème van winterpeen, wilde spinazie en kreeftensaus Duet van rosé gebraden kalfslende en gestoofde sukade op rozemarijn risotto, à la minute gebakken ratatouille in eigen jus met morilles “Toet voor two” Grand dessert voor twee personen van chocolade en sinaasappel

€ 39,- p.p. De dames worden deze dagen nog eens extra verrast met een cadeautje in samenwerking simplyCityspa www.centrebodymind.nl aanmelden info@centrebodymind.nl

Restaurant De Vier Seizoenen Heereweg 224 Lisse 0252 - 41 80 23 www.restaurantdevierseizoenen.nl


Beautysalon Annika

or Even een moment vo

uzelf!

www.beautysalon-annika.com www.beautysalon-annika.

www.eveneenmomentvooruzelf.nl VALENTIJNS AANBIEDING

Bij een eerste pedicurebehandeling een GRATIS voetcreme* Bij een gezichtsbehandeling een GRATIS parraffine handpakking...* Kadobonnen verkrijgbaar van alle bedragen!!

*aanbieding geldig tot mei 2014

14 februari Valentijnsdag

PArtICuLIereN

OPGeLet! uw advertentie verschijnt in de regio:

Particuliere advertenties kunnen in al onze kranten worden geplaatst. Voor € 15,00 kunt u 120 tekens plaatsen. u kunt deze tot donderdag 12.00 uur inleveren, de advertentie verschijnt dan een week later in al onze kranten. Particuliere advertenties kunnen op onze website of tegen contante betaling op onderstaande adressen worden ingeleverd. • UITGEVERIJ VERHAGEN, Ambachtsweg 7a, KAtWIJK • HET VALUTAHUIS, Voorstraat 22, KAtWIJK • SIGARENMAGAZIJN J. Barnhoorn, Hoofdstraat 52, NOOrDWIJK • PRIMERA v.d. Lans, Hoofdstraat 208, SASSeNheIM • RIETWINKEL van der VOORT, Dorpsstraat 50, NOOrDWIJKerhOut • THE READSHOP, in de Hoftuin, rIJNSBurG • LIETHORPS BOECKHUYS, Hoogmadeseweg 13, LeIDerDOrP • ROKERSPALEIS LEIDERDORP, Van Diepeningenlaan 17, LeIDerDOrP • BOEKHANDEL DE KLER, De Kempenaerstr. (Passage), OeGStGeeSt U kunt ook de bon met contant geld of cheque in een envelop sturen naar: Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk

INLeVereN tOt DONDerDAG 12.00 uur! (plaatsing in de week daarna)

Absveen 70 • 2211 EW Noordwijkerhout • Tel. 06-14291926 Mail: beautysalonannika@hotmail.com Internet: www.beautysalon-annika.com

ALMONDEHOEVE Lifestyle & Antiek

0 3.00

2

m

Katwijk Rijnsburg Valkenburg

Noordwijk hout Noordwijker De Zilk Sassenheim Voorhout Warmond Lisse Lisserbroek Hillegom Beinsdorp Oegstgeest Leiderdorp

}

€ 15.00

INVULLEN IN BLOKLETTERS (spatie = hokje leeg laten, niet buiten de vakjes schrijven, vermeld ook uw telefoonnummer!) Naam: ............................................................................................................................................................……………………… Adres: ............................................................................................................ Tel.: ........................................……………………

te huur • te KOOP • GeVrAAGD AANGeBODeN • GeZOCht • GeVONDeN

Ook voor uw vakkundige meubelrestauraties

Van Almondeweg 2, 2343 AA OEGSTGEEST

www.almondehoeve.nl

VolVo XC60 3.0 T6 Summum

WEEKTOPPER Inrichting: Vermogen motor: Aantal cilinders: Bouwjaar: Kleur: Bekleding: Brandstof: Versnellingsbak: Km.-stand: Gewicht (leeg):

SUV (5-drs) 286 PK 6 januari 2010 Zwart metallic Leder (Zwart) Benzine Automaat 115.057 km NAP 1.748 kg

Kijk voor details en ons totale aanbod op: www.autokwaak.nl A U T O M O B I E L B E D R I J F

van der Kwaak verkoop

inkoop

inruil

financiering

Brouwerstraat 51b (showroom) Rijnsburg • Tel. 071-4021513 www.autokwaak.nl • info@autokwaak.nl


sport

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Workshop bestuurlijke vaardigheden vrijwilligers Hillegom n Welzijn Hillegom

en het Servicepunt Vrijwilligers Lisse organiseren gezamenlijk een Workshop Bestuurlijke Vaardigheden met als inhoud een Oriëntatie op het besturen van een vrijwilligersorganisatie. De workshop is op 6 maart van 19.30 tot 22.00 uur in het Ontmoetingscentrum van Welzijn Hillegom. Deze workshop geeft inzicht, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een bestuur van een vrijwilligersorganisatie. Ook komt bestuursaansprakelijkheid aan de orde, maar ook: wat hoor je als bestuurslid niet te doen. Er wordt gekeken naar de praktijk, naar dilemma’s en oplossingen. Wat is de taak van een bestuur. Wat hoort er bij de werkzaamheden, de taken en de bevoegdheden van een bestuur van een vrijwilligersorganisatie en wat niet?

dinsdag 11 februari 2014

13

SDO verspeelt eerste punt HILLEGOM n Na vorige week niet gespeeld te hebben trad SDO 1 zaterdag aan tegen de nummer drie in de poule, DTS uit Enkhuizen. In een spannende wedstrijd waar beide ploegen beurtelings de voorsprong namen, was het DTS dat in de laatste minuut de gelijkmaker scoorde. 13 SDO 13 DTS Na het overlijden van Gerwin Loderus waren alle wedstrijden vorige week van SDO afgelast. De wedstrijd tegen DTS begon ook met een minuut stilte voor de bijzondere vrijwilliger van de club. In de uitwedstrijd tegen DTS werd maar nipt gewonnen, SDO wist dat het vandaag niet eenvoudig zou

worden om de punten in Hillegom te houden. De eerste helft werd duidelijk dat de twee sterkst verdedigende ploegen tegen elkaar stonden. SDO en DTS gaven elkaar weinig ruimte. DTS nam halverwege de eerste helft een 2-4 voorsprong. Nog voor rust kon Vincent Baak met een mooi ‘fade-away’ doorloopbal de 4-4 maken, wat tevens de ruststand was. In de tweede helft wisten beide ploegen de korf iets eenvoudiger te vinden. Maar de effectiviteit die

SDO de laatste weken had was helaas niet aanwezig. Toch kon door doelpunten van Michael van der Geest en Alice Weijers een tweepunten voorsprong gepakt worden. De spanning bleef in de wedstrijd. SDO kon niet verder uitlopen, dit kwam vooral door de afstandschoten van de dames van DTS. Bij het ingaan van de laatste minuut had SDO nog een doelpunt voorsprong van 13-12. SDO speelde een lange aanval om de wedstrijd uit te spelen. Na een onderschepping van DTS ging de bal nog eenmaal naar de aanval van de Enkhuizers. En ook ditmaal was het een van de dames van DTS die de gelijkmaker maakte, 13-13. In de slotaanval van de Hillegommers werd er niet meer gescoord, en werden de punten gedeeld. ’s Avonds kreeg SDO nog goed bericht uit Weesp, de nummer twee Vlug en Vaardig had namelijk verloren van Argus. Hierdoor kan SDO over twee weken kampioen worden door te winnen van Asonia.

Jonge judoka’s behalen examens

De workshop is bedoeld voor huidige bestuurders. Voor vrijwilligers die belangstelling hebben voor een bestuursfunctie, of vrijwilligers die zich afvragen wat een bestuursfunctie inhoudt en die willen weten wat een bestuur bijdraagt aan een organisatie.

Hillegom n De jonge judoka’s

van Sportplaze Hillegom hebben hun judo examens met goed gevolg afgelegd.

De workshop Bestuurlijke Vaardigheden vindt plaats in het Ontmoetingscentrum van Welzijn Hillegom, Henri Dunantplein 28, Hillegom.

Jani, Dinant, Dante, Marijke, Quintine, Arséne, Timo, Alex, Casper, Ben, Samuel, Axel, Bastiaan, Sven, Marco en Patrick behaalden hun diploma en wie weet zit hier wel de nieuwe Edith Bos of Dennis van der Geest tussen.

Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van de workshop. Voor deelname aan de workshop wordt aanmelding verzocht bij s.warmerdam@welzijnhillegom. nl. Er kunnen maximaal 15 personen aan de workshop deelnemen.

Alle judoka’s mogen dinsdag een vriendje of vriendinnetje meenemen, vanaf 4 jaar van 15.45 tot 16.30 uur, en vanaf 7 jaar van 16.30 tot 17.30 uur.

Hodzelmans en Van de Holst de beste bij Bel-Air Hillegom n Met een score van

56,67% pakten Coen Hodzelmans en Ronald v.d. Holst de eerste plaats van de C serie. De regerende kampioenen Tine Posthuma en Irma v.d. Meer bleven steken op 52,50% en moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Henk Vledder moest met Joke v. Bourgondiën spelen en dat liep niet lekker. De score van 35,83 werd gelukkig nog opgewaardeerd naar 45%, maar een plaats in de top drie was er niet meer bij. Ook Jan Pieters en Piet v.d. Raad hadden een offday. De score van 36,25% was bijna fataal. Theresia v.d. Horst en Matthieu Lommerse moesten een wereldprestatie leveren om hun verblijf in de A lijn te kunnen verlengen. Bijna was het gelukt. Ze kwamen 2 % tekort en die schade hadden ze in de eerste ronde al opgelopen. Tegen Kees Doorn en Gert v.d. Beld haalden ze maar 20%. Doordat er drie uit de A lijn degradeerden mochten er ook drie promoveren en dat stond eigenlijk al vooraf vast. Riek Hageman met Joke v. Dam werden eerste, Jet en Kees Gilijamse werden tweede. (Zij wonnen de laatste wedstrijd met 58,33%) en Ron en Ilse Rusman werden derde.

Vooraan van links naar rechtst:Jani, Dinant, Dante, Marijke, Quintine, Arséne. Staand:Timo, Alex, Casper, Ben, Samuel, Axel, Bastiaan, Sven. Laatste rij:Marco en Patrick en de leraar helemaal rechts Raymond en en links assistent Sander.

FC Lisse wint derby bij Van Nispen

Suprisewedstrijd bij Vijver de Zuilen

Lisse

Hillegom

n FC Lisse zondag kwam in de derby tegen Van Nispen als winnaar uit de bus en mag zich periodekampioen noemen.

1 Van Nispen 2 FC Lisse zondag Een kwartier voor de rust kwam de thuisploeg op voorsprong. Samir Krupic schoot de penalty feil-

loos binnen. Een minuut maakte Patrick Schaap namens FC Lisse de gelijkmaker, eveneens uit een strafschop. Diezelfde Schaap verzuimde om voor de rust de voorsprong uit te bouwen. Na de rust ging Lisse op zoek naar de winst. Invaller Joey van Beelen maakte uiteindelijk de winnende. Door de overwinning is Lisse periode kampioen, en ook nog in de race voor het kampioenschap. Op zaterdag 2 maart komt de nummer twee Den Hoorn op bezoek.

n Bij Vissen bij de vijver De Zuilen wordt op zaterdag 22 februari een suprisewedstrijd georganiseerd.

Tijdens deze wedstrijd worden de deelnemers zoals de naam al doet vermoeden behoorlijk verrast. Zo zal er een prijs zijn op Internationaal niveau. Verder staat op zaterdag 15 maart de tweede voorronde voor de NK kwalificatie forelvissen gepland.

Voor meer informatie kan men terecht op de website www.vissen bijdezuilen.nl.

Ik sta op voor mijn moeder Els Kijk wat jij kunt doen op staoptegenkanker.nl/inactie

SV Hillegom 7 tegen 7 competitie wil groeien Hillegom n Sinds het begin van het voetbalseizoen heeft SV Hillegom zijn eigen 7 tegen 7 voetbalcompetitie. Vier teams zijn enthousiast gestart met de vriendschappelijke competitie, waarin een keer per twee weken wordt gespeeld.

De organisatie is in handen van John Warmerdam, Martijn de Ridder en Maurice van der Lans. Harry Kleijn zit namens het bestuur van

SV Hillegom in de organisatie. Van der Lans vertelt enthousiast over het initiatief. “We zijn al goed op weg. Het is gezellig en iedereen heeft er veel lol in. Hoewel er wel niveauverschil zit tussen de teams, proberen we dat zoveel mogelijk te compenseren door regels in te bouwen. Zo krijgt bijvoorbeeld de tegenstander die achterstaat er een mannetje bij als er drie goals verschil is. Bij twee goals verschil moet ie er weer uit. De wedstrijd

blijft dan meer in evenwicht.” Nu alles goed loopt en de competitie een succes blijkt te zijn, is er ruimte voor meer teams. Van der Lans: “We zoeken meer teams om de competitie uit te breiden. De bedoeling is om te groeien naar twee poules, waartussen je kunt promoveren en degraderen. We hebben de minimumleeftijd omlaag gebracht van 40 naar 35 jaar. Zo hebben meer geïnteresseerden de mogelijkheid om ook

mee te doen.’” De wedstrijden zijn om de week op zaterdag om 15.00 uur op het sportcomplex van de SV Hillegom. Er wordt twee keer 30 minuten gespeeld met een korte rust. Je kunt je als team inschrijven voor de competitie of als losse speler. Voor aanmelding of meer informatie, e-mail naar 7tegen7@svhillegom.nl of bel met John Warmerdam 06 15676974.


14

dinsdag 11 februari 2014

nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

‘Hoofdstraat is binnen een jaar succesformule gebleken’ n

Woninginrichting Van Stein een jaar geopend

zakelijk n Na een jaar kijken Rinus en Yvonne van Stein met grote tevredenheid terug op de overstap met hun Woninginrichting Van Stein naar de Hoofdstraat in Hillegom. “In veel opzichten zijn we uitgegroeid naar een bedrijf dat er staat.” Door Kees van Zuijlen

Van 150 m2 uitgegroeid naar 300 m2 oppervlakte plus een aanzienlijke uitbreiding van het assortiment. “De fase van uitsluitend stoffeerbedrijf ligt inmiddels ver achter ons, hedendaags zijn we uitgegroeid naar een volwaardig woninginrichting waar de klant ons meer en meer weet te vinden”, stelt Rinus met gepaste trots. Een opvatting die Yvonne stilzwijgend met hem deelt. Samen staan ze voor optimale service. Mede hierdoor is in het afgelopen jaar de klantenkring aanzienlijk uitgebreid. Een opmerkelijk feit, gelet op de huidige economische situatie. Wijd en zijd staat het bedrijf bekend als een onderneming waar de klant nummer een staat en iedereen het bedrijf kent. ”Althans dat dachten we”, stelt Rinus corrigerend. “Toch waren er nieuwe klanten die het bedrijf niet kenden en pas ontdekten toen we ons aan de Hoofdstraat vestigden. Het geeft aan wat voor impact de Hoofdstraat teweeg brengt.” Van huis uit begonnen zijn ze momenteel na 21 jaar uitgegroeid tot een begrip in de Bollenstreek, maar ook daarbuiten. “Als familiebedrijf werken we uitsluitend met eigen goed geschoolde mensen, dus geen inhuurkrachten, en waken zo over de kwaliteit die we hoog in ’t vaandel hebben’. Dat deze opvatting aanslaat blijkt uit het trouwe cliëntenbestand, dat men door de jaren heen heeft opgebouwd . “Altijd zoekend naar een win-win situatie in het voortraject, tijdens de uitvoering van de werkzaamheden

Nieuwe cursussen in de Meerkoet Lisserbroek

n In de week van 17 februari starten er diverse nieuwe cursussen in de Meerkoet. Allereerst start er een cursus Kung Fu voor kinderen vanaf 6 jaar en Tai Chi voor 55-plussers. Kung Fu is een leuke en afwisselende sport voor kinderen ter bevordering van de motoriek en zelfverdediging. In enkele lessen maakt men kennis met de basisprincipes waarna er een uitgebalanceerde vorm ontstaat, die zowel fysiologisch en cardiologisch verantwoord is. De lessen worden op zaterdag van 13.00 tot 14.00 uur en zondag van 12.00 tot 13.00 uur gegeven Bij de Tai Chi lessen voor 55-plussers leert iedere leerling stapsgewijs de bewegingen/houdingen van de vorm met individuele aanwijzingen en correcties waardoor een betere lichaamshouding en bloedsomloop, kalmere ademhaling en meer flexibiliteit ontstaan. De lessen worden gegeven op dinsdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Voor informatie/inschrijving kunt u contact opnemen met de Meerkoet, 0252 413457.

De winkel aan de Hoofdstraat bevalt na een jaar nog steeds erg goed. |Foto’s: Bouwe Prins

en bij de nazorg, zorgen we voor volledige tevredenheid van de klant. Een formule die werkt getuige de terugkeer en trouwheid van vele klanten door de jaren heen. Dat vervult ons met trots”, zeggen Yvonne en Rinus glimlachend. Nieuwste trends

“Eind januari begin februari zijn Yvonne en ik steevast te vinden in Gent. Op de daar georganiseerde beurs vind je werkelijk alle nieuwe snufjes en trends op het gebied van woninginrichting”, vertelt Rinus enthousiast. “Daar wordt onze basis gelegd voor de allernieuwste ontwikkelingen, materialen en modellen voor het nieuwe seizoen, zodat onze klanten kennis kunnen maken met de laatste ontwikke-

ling in de toch al brede modelijn”. Varianten van tapijt, behang, gordijnen , werkelijk alles wat de branche zo mooi en boeiend maakt, is daar aanwezig. “En natuurlijk willen we daar bij zijn.” Maar er is meer, aldus Rinus. “Er staan ook de demo’s van alle noviteiten die in de loop van het komende jaar op de markt zullen verschijnen. We krijgen een voorproefje van een stukje toekomst. Uiteraard doen wij dit niet alleen voor onszelf, maar zeker ook voor de klant, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze up to date blijven van de allerlaatste ontwikkeling.” Kortom, alles waar een mens van droomt is terug te vinden bij woninginrichting Van Stein. “Maar we gaan verder…Is uw tapijt

Yvonne van Stein:’De trouwheid van de klanten, vervult ons met trots’.

vuil en verdient het een goede reiniging? Ook daar staan we klaar om de klant vrijblijvend een goed professioneel advies te kunnen geven om dit te verhelpen. En dat dit werkt blijkt uit de positieve reacties die terug te vinden zijn op onze website, daar geven klanten hun mening over de opgedane ervaringen, wat ons tot grote tevredenheid stemt. Het geeft aan waar Yvonne en ik voor staan.” Gedrevenheid

Naast particulieren, weten ook bedrijven hun weg te vinden. “Ook voor (kleinschalige) projecten, daarmee aangevend dat ook ondernemingen bij ons de kwaliteit en service kunnen verwachten waar we bekend om staan, draaien

Ingezonden: Bus 50 en Arriva Hillegom

n “In de Hillegommer van dinsdag 4 februari las ik in een artikel van Remco Out over Arriva, die te veel geld rekent voor lijn 50 in Hillegom. Over Arriva kan ik nog wel wat meer schrijven sinds zij in Zuid Holland zijn komen rijden. Wie heeft dat ooit bedacht. Met Connexxion hadden we veel minder problemen.

Toen de OV chip ons opgelegd werd een aantal jaren geleden was één van de regels, zo heb ik het begrepen, dat wanneer je binnen een half uur overstapte naar een andere buslijn, je niet opnieuw een starttarief hoefde te betalen en je las dan als je weer moest inchecken ‘overstap OK’. Uit ervaring ben ik tot de ontdekking gekomen dat het niet zo is. Toen ik in Haarlem uit een Connexxion bus stapte en op de Arriva instapte richting Hillegom. Bij het inchecken werd opnieuw een start tarief berekend. Na navraag hierover hoorde ik: “maar wij hebben andere regels”. Ook moet hier in Hillegom lijn 50 over een stuk van de Leidsestraat, die al een jaar bezig is met bestra-

ting, riolering en al niet meer. Dat korte stuk wordt met stoplichten, assistentie van werkers geregeld en met wat geduld komt dat verkeer echt wel op gang. Bus 50 van Arriva maakt via Lisse een hele omweg, kwam via de Wilheminalaan rond de rotonte op de Van de Endelaan richting Haarlem, stopt één keer bij het Fioretti College en vervolgt zijn weg naar Haarlem, totaal geen rekening houden met de wijk Elsbroek, wijk Meer en Vaart en verderop via de Weeresteinstraat (Industrieterrein). In deze wijken wonen en werken veel mensen en zijn er veel schoolgaande kinderen. Deze worden al maanden totaal vergeten. Nu zag ik van de week bus 50 via de Van de Endelaan op de Leidsestraat weer richting Leiden gaan en helemaal niet via de Olympiaweg komt of verder in de buurt van Elsbroek. Op mijn schrijven naar Arriva kreeg ik het antwoord “met excuses voor het ongemak” en ja, in maart wordt alles weer genormaliseerd. En nu lees ik over het te veel berekenen in eerstgenoemd artikel. Het verwondert me dat Arriva zo te werk gaat. Wat is het met deze Arriva of met de Gemeente Hille-

gom, maar beiden hebben niet het belang van 1. De passagier en 2. De buurten waarin wij wonen, in het oog. Bus 50 kan zo makkelijk uit Lisse op de Leidsestraat in Hillegom, rechts op de Olympiaweg en verder de halte van de Limburg Stirumlaan, verderop de Prinses Irenelaan in, of nog beter, verderop naar het Industrieterrein, waar veel werkende mensen komen. Maar in dit gedeelte ziet niemand meer een bus. Wie weet komt er binnenkort verbetering. Ik hoop het zo . Y. Elzenga Hillegom

we onze hand niet om”, stelt Rinus. Als voorbeeld noemt hij de totale stoffering, zowel de vloer als raamdecoratie, van de kantoorpanden van de firma Ruigrok in Hillegom, maar ook het grootschalige onderhoud van het epilepsiecentrum Cruqius en Heemstede gedurende 15 jaar én tot volle tevredenheid van alle partijen. Het tekent de gedrevenheid naar optimale kwaliteit . Een motivatie waarbij de klant absoluut winnaar is en moet blijven, dat is het streven. Voor meer informatie, mail naar info@rinusvanstein.nl of www.rinusvanstein.nl Voor vrijblijvende advies, loop binnen aan de Hoofdstraat 26 ,2181 ED Hillegom of bel 0252 520557.

Gratis foto workshops voor de jeugd Lisserbroek

n Fotoclub ‘MeerFoto’ viert dit jaar haar vijfjarig jubileum en exposeert in het Paasweekend in de Meerkoet. Op zaterdag 22 februari organiseren ze gratis workshops voor jongeren.

Op zaterdag 22 februari worden de workshops gegeven in de Meerkoet. Van 10.00 tot 12.00 uur voor jeugd in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar en van 14.00 tot 16.00 uur voor jeugd in de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar. Ouders zijn ook welkom. De deelnemers kunnen na de workshop mee doen aan een fotowedstrijd rond een bepaald thema. Een deskundige jury zal beoordelen wie de winnende foto heeft gemaakt. Deze foto zal worden geprint en krijgt een plaats tussen de andere foto’s op de expositie. Aanmelding voor deelname kun je doen bij de beheerder van de Meerkoet, Cok van Beek: 0252 413457.


16

dinsdag 11 februari 2014

nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

Van Schie juicht Floraborrel toe Hillegom n De interim voorzitter van Initiatiefrijk Hillegom Hans van Schie juicht de Floraborrel, die sinds januari dit jaar in het leven is geroepen, toe. De eerste borrel, georganiseerd door Bram Heijstek van Heijstek events, was een succes en werd geopend door burgemeester Jan Broekhuis. Het plan is nu om er een traditie van te maken om iedere derde woensdag van de maand deze bijeenkomst te organiseren. De eerstkomende staat gepland op woensdag 19 februari. De inloop is om 17.30 uur en de bijeenkomst begint om 18.00 uur. Door Annemiek Cornelissen

De Tulpenburgers zamelen geld in voor het Ronald McDonaldshuis. | Foto: pr.

Bridgetoernooi voor De Tulpenburgers Hillegom n Een middagje lekker

bridgen en nog een goed doel steunen ook. Dat kan zondag 23 maart in Hotel Flora in Hillegom, waar een benefiet-bridgetoernooi wordt gehouden. De complete opbrengst van dit evenement gaat naar het fietsteam De Tulpenburgers, dat op zijn beurt geld vergaart voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De Tulpenburgers is een groep van elf Hillegomse vrienden van rond de 50 jaar die op zondagmorgen samen fietsen. Zij zijn momenteel in training voor de Homeride, een non-stop 24-uurs fietstocht over 500 kilometer voor het Ronald McDonald Fonds, die in juni wordt gehouden. Team De Tulpenburgers heeft bij zijn inschrijving voor de Homeride beloofd minimaal 7.000

euro sponsorgeld mee te nemen. Met allerlei activiteiten probeert de groep dit bedrag bij elkaar te verdienen. De bridgedrive is er daar een van.

Volgens Hans van Schie heeft de borrel een vrijblijvend karakter. “Het is de bedoeling dat de ondernemers elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten en met elkaar van gedachten wisselen. Er staan op zo’n avond een aantal vaste onderdelen op het programma”. Daarmee bedoelt Hans van Schie onder andere speedmeeten, waarbij de ondernemers met zijn tweeën twee minuten met elkaar praten over hun on-

derneming. Na die twee minuten schuiven ze door en praten ze weer met een andere ondernemer. “Zo keer je in een korte tijd veel mensen kennen en hun bedrijf.” Verder is er pitchen, waarbij iedereen zijn visitekaartje inlevert. Vervolgens worden een aantal visitekaartjes getrokken en de eigenaren hiervan kunnen in een minuut tijd zoveel mogelijk over hun bedrijf vertellen aan de hele groep. Tenslotte is er een buffet, die door de IRH wordt betaald voor de leden. Deze keer zal

Hans van Schie een minuut vol praten over de IRH. Volgens de interim voorzitter is het wel even een spannende tijd voor de Hillegomse ondernemers. “Wij hebben onze jaarvergadering na die van het Koopcentrum gepland om te kijken wat daar gebeurd. Deze vergadering is op 10 maart. Onze jaarvergadering op 15 april. We willen afwachten wat het koopcentrum gaat doen. Duidelijk is geworden dat de gemeente Hillegom graag door wil gaan met het Koopcentrum in de huidige structuur, hetgeen betekent dat iedere ondernemer in het winkelgebied van Hillegom automatisch lid is van het koopcentrum. De ondernemers betalen een bepaalde opslag op de Onroerende zaak belasting, waarvan het koopcentrum activiteiten organiseert, zoals de intocht van Sint en sfeerverlichting aanbrengt”.

De bridgebenefiet, waarbij leuke prijzen zijn te winnen, begint zondag 23 maart om 12.00 uur met het afhalen van de loopbriefjes. Deelname kost 15 euro per paar, maar dat geld gaat zoals gemeld volledig naar het goede doel. Inschrijven kan tot uiterlijk 20 maart bij Peter van Maris (06 48050169, petervmaris@live.nl), of Yvonne Hunink (06 17316680, yvonnecmhunink@ gmail.com). Wie meer informatie wil over over de Homeride en/of De Tulpenburgers wil sponsoren, kan terecht op www.homeride.nl.

Kinderfilm op groot scherm Hillegom

n Solution vertoont zaterdag 15 februari in samenwerking met speeltuin Kindervreugd de hilarische Monsterfilm van Disney, Monsters University.

Mike Wazowski en James P. Sullivan zijn een onafscheidelijk paar, maar dat was niet altijd het geval. Vanaf het moment dat deze twee monsters elkaar tegenkwamen, konden

ze elkaar niet uitstaan. Monsters University opent de deur naar hoe Mike en Sulley hun verschillen overwonnen en elkaars beste vrienden werden. De film wordt vanaf 14.00 uur vertoond in Solution, Sportpark De Zanderij. De deuren zijn een half uur eerder geopend. Leden van de speeltuin hebben gratis entree, nietleden betalen een euro. Voor iedereen is er limonade en chips. Voor meer informatie: www.jcsolution.nl.

Swingin’ Crash in De Beukhof Lisse

Op het Zondag Open programma van Stichting De Paraplu speelt het orkest Swingin´ Crash op 16 februari in dienstencentrum De Beukhof. De zaal is open vanaf 13.30 uur, de toegang bedraagt 3,50 euro. n

Swingin’ Crahs speelt in hoofdzaak

bigband swing uit de dertiger jaren. Nummers die bekend zijn van fameuze orkesten als Benny Goodman, Duke Ellington, Glenn Miller, Artie Shaw en Count Basie. Het orkest speelt in wisselende samenstelling en telt maximaal 16 leden. Zangeres Rugile Daujotaite speelt ook dwarsfluit. Leider en arrangeur is pianist Wik Horn.

Samen op muzikale reis: waar gaan we heen? | Foto: Annemiek Cornelissen

Het dak eraf met muziekgroep Dive Hillegom n De theaterzaal van het Fioretti College Hillegom zat donderdag 6 en vrijdag 7 februari vol met enthousiaste basisschoolleerlingen. In de zaal werden muziekvoorstellingen gegeven voor de groepen 5 tot en met 8 door Dive, bestaande uit René Lenting en Raymond Dreesen. De naam van de voorstelling deed het eigenlijk al raden “Welk geluid komt er uit?”, muziekinstrumenten en muziek maken stonden centraal. Opvallend was hoe de kinderen door dit enthousiaste duo werden meegesleept en er een echte interactie ontstond. Door Annemiek Cornelissen

Swingin’ Crash speelt nummers die bekend zijn van fameuze orkesten als Benny Goodman. | Foto: pr.

Al bij de eerste minuut was de voorliefde voor muziek bij dit tweetal duidelijk, want zij sleepten de kinderen meteen mee in hun muzikale reis. Gedurende de hele voorstelling kwam daar geen verandering in. De kinderen kregen niet alleen uitleg hoe muziek gemaakt wordt, maar zagen ook hoe een vette beat tot stand komt. De voorstelling werd merendeels aan elkaar gepraat door René, componist van nummers voor Kinderen voor Kinderen. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat het programma werd gestart met een nummer

van zijn hand, “Wakker” geschreven voor Kinderen voor Kinderen. Na afloop leerden de kinderen meteen hoe een applaus kort maar krachtig gedaan kan worden en het leuke was dat dit er gedurende de hele voorstelling werd ingehouden. ‘Jouw vrouw is een grasparkiet’

De kinderen maakten kennis met diverse muziekinstrumenten en leerden niet alleen hoe erop gespeeld kan worden, maar ook waar zij van oorspong vandaan komen. Hierbij werd niet alleen een gevoelige snaar gepakt met het nummer “Love me tender”, maar ook een

grappige noot, door het refrein aan te vullen met: “je vrouw is een grasparkiet”, hetgeen natuurlijk een goede vervanging was van “Love me sweet”. De kinderen lagen in een deuk en het ijs was gebroken. Vanaf dat moment nam het tweetal hun publiek mee op een muzikale reis van Arabie, via Suriname naar Europa, waarbij uitleg werd gegeven over de werking van onder andere een akoestische gitaar, een vogelhuisje oftewel een Cajon, een Air FX infraroodapparaat tot elektrische drums en gewone drums aan toe. René en Raymond lieten zien en horen hoe je op een heel eenvoudige manier muziek kan maken zonder een instrument aan te raken, simpelweg door met je handen, hoofd of benen door infraroodstralen te bewegen. Verbaasd merkten de kinderen dat je hierdoor zelfs in de lucht kon scratchen, zonder muziek bij je te hebben. De voorstelling werd afgesloten door een indrukwekkend gezamenlijk optreden met kinderen die uit het publiek werden gekozen.


nieuws

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

17

Hulp belastingaangifte voor ouderen HILLEGOM

 Welzijn Hillegom organiseert samen met het Accountants en Belastingkantoor Van Velzen van de Water uit Warmond op zaterdag 15 maart hulp voor inwoners van Hillegom van 55 jaar en ouder bij het invullen van de belastingaangifte. Dit zal gebeuren op het kantoor van Welzijn Hillegom in het Mariaoord, Mariastraat 28.

De start is al eerder, op vrijdag 14 maart, ook deze vindt plaats op dezelfde locatie en adres. Op deze dag worden de formulieren ingevuld

door onze vrijwilligers. Particulieren met een vermogen hoger dan 50.000 euro buiten de eigen woning, kunnen geen gebruik maken van deze dienst. De inkomensgrens is voor alleenstaanden 33.000 euro en voor gehuwden/samenwonenden 48.000 euro per jaar. AANMELDEN

Opgeven voor deze gratis service kan bij Welzijn Hillegom via telefoonnummer 0252 519700, tussen 9.00 en 12.00 uur. Inschrijving geschiedt op volgorde van binnenkomst.

Auteur ‘De Aartsvader’ signeert HILLEGOM  In de aanloop naar de boekenweek doet Peter van Duijvenboden Hillegom aan. Vorig jaar verscheen zijn debuutroman ‘De Aartsvader’. Hij signeert op zaterdag 22 februari van 14.00 tot 17.00 uur in de Readshop.

‘De Aartsvader’ is het tragikomische verhaal over Koos Vandee die in zijn zoektocht naar ware liefde verstrikt raakt in verschillende heftige affaires. Koos lijkt in aanvang een Bijbelse aartsvader, voorbestemd voor een groot nageslacht. Maar na

verloop van tijd blijkt hij een onvervalste womanizer, die zich slechts laat leiden door seksuele driften. De spanningen met zijn geliefden lopen op en bevallingen dienen zich aan. Van Duijvenboden (Katwijk, 1962) is naast auteur ook projectleider bij Stichting Lezen, bekend van leesprojecten als de Nationale Voorleeswedstrijd. In 2010 won hij met een fragment uit ‘De Aartsvader’ De Grote Rotterdamse Verhalenwedstrijd.

Een van de winnaressen, Floortje Kroes, aan het voorlezen voor jury en publiek. Foto: Remco Out

Voorleestalent bijeen in bibliotheek  Suzanne Zaal en Floortje Kroes winnen voorronde

Loopbaanworkshop ‘Werken naar Werk’

HILLEGOM  In de bibliotheek werd zaterdag de voorronde voor de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Van alle scholen uit de Bollenstreek waren de beste voorlezers naar Hillegom gekomen om daar tegen elkaar te strijden.

HILLEGOM

Van de zestien deelnemers mochten er twee naar de kwartfinale, die dit jaar in Noordwijk worden gehouden. “Deze leerlingen waren al voorleeskampioen op hun eigen school geworden, de tweede ronde is nu hier in de bibliotheek. De deelnemers mochten zelf een boek uitkiezen om uit voor te lezen”, laat Brigitte Kerkhoven van Bibliotheek Hillegom weten. Afgelopen jaar deden er in Nederland meer dan 3.000 scholen mee aan de Voorleeswedstrijd voor groep 7 en 8. Na veel rondes kunnen de leerlingen uiteindelijk in de finale komen.

Geen baan (meer)? Een dreigend ontslag? Op woensdag 26 februari, van 9.30 tot 12.00 uur, geeft een coach de workshop ‘Werken naar Werk’ in de Bibliotheek Hillegom. Toegangskaarten kosten 2,50 euro voor leden, niet-leden betalen 5 euro. De laatste kaarten zijn te koop in de Bibliotheek of online te bestellen. 

De workshop Werken naar Werk die coach Muriel Bouwhuis geeft, helpt bij de zoektocht naar (ander) werk en ondersteunt in de soms

Door Remco Out

lastige ontslagfase. Bouwhuis: “We leven momenteel in een hectische wereld, waarin veel mensen moeite doen om hun hoofd boven water te houden. Wat verandert er allemaal in iemands persoonlijke situatie bij een (dreigend) ontslag? En hoe ga je daarmee om?”. Tijdens de workshop krijgen alle deelnemers tips en persoonlijke adviezen en worden gestimuleerd om nieuwe wegen in te slaan. Meer informatie en toegangskaarten via: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.

Nadat alle deelnemers hun verhaal hadden voorgelezen, trok de jury, bestaande uit (voormalig) leerkrachten Lidy Peters, Lida van Wickeren en Irene Alkemade, zich terug. Ze hadden een lastige opgave om uit de 16 deelnemers, twee winnaars te kiezen, want ze waren allemaal erg goed liet de jury weten. Nadat de deelnemers lang en gespannen gewacht hadden, kwam dan eindelijk de jury met de uitslag. Suzanne Zaal, van de Johannesschool uit Hillegom en Floortje Kroes, van BS St Josephschool uit Lisse, hadden deze voorronde gewonnen. Over Floortje liet de jury

weten: “Ze zat echt in het verhaal en ging tijdens het verhaal steeds meer op het puntje van haar stoel zitten”. Over Suzanne vertelde de jury: “Ze had een erg leuk verhaal, waardoor de zaal erg moest lachten tijdens het voorlezen”. Natuurlijk is de vraag wat hun geheim is. Floortje laat weten: “Ik lees heel veel boeken, elke avond mag ik tien minuten van mijn ouders lezen, alleen wordt dat vaak wel een halfuur. Ik ga ook vaak naar de bieb en ik heb ook veel boeken”. Floortje vertelde ook dat ze veel in haar hoofd, voor haar knuffels en voor haar zusjes heeft geoefend. Op 15 maart mag Floortje, net als Suzanne, weer voorlezen tijdens de kwartfinale in Noordwijk. Maar eerst gaat ze de winst vieren door sushi te eten met haar familie.

Rubriek

LEES TIPS door Genie Does-Moison Even voorstellen: Bijna 25 jaar werk ik in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en sinds 2002 als informatie-medewerker en inkoper van fictie. Hierdoor ben ik dagelijks bezig met lezen en literatuur. Zelf lees ik heel graag, dus mijn werk is zeker geen straf. Het leukste van mijn vak blijft toch het aanraden van boeken. Daarom is het een feest om elke week weer 3 boeken te mogen promoten in De Hillegommer. Ik heb zelf een brede belangstelling en vind allerlei genres binnen de literatuur leuk om te lezen. De boeken waarop ik u opmerkzaam maak zullen daarom heel divers zijn. Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. U kunt ze vanuit huis direct reserveren via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

• Op zondag 16 februari, van 13.00 tot 16.00 uur, kun je in de Bibliotheek Haarlem Centrum en Heemstede de schrijvers Annejet van der Zijl en Hans Münstermann ontmoeten. Reserveer je gratis kaartje via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl • Anna Enquist is de nieuwe, eerste vrouwelijke stadsdichter van Amsterdam. Ze werd bekend met romans als Het meesterstuk en Het geheim. • De novelle Footlights, vermoedelijk in 1948 door Charley Chaplin geschreven, is voor het eerst uitgegeven.

Hans Münstermann Mischa ‘Mischa’ is het verhaal van de weduwe, moeder en grootmoeder Rosa Weber. Als op een dag de politie voor haar deur staat en vertelt dat haar zoon is opgepakt in verband met de verdwijning van het 10 jarige jongetje Mischa, stort het leven van Rosa in. Haar zoon met een goede baan en vader van twee kinderen kan toch niets met de verdwijning van Mischa te maken hebben? Een beangstigend verhaal om soms de rillingen van te krijgen. Dat Münstermann het verhaal beschrijft vanuit de moeder is een knappe zet. Een meesterlijke literaire thriller.

John Green Een weeffout in onze sterren De 16 jarige Hazel heeft schildklierkanker. Ze weet niet hoe lang ze nog te leven heeft maar start toch een studie. In een praatgroep ontmoet Hazel Gus. Gus heeft door amputatie van zijn been botkanker overleefd. Er is een duidelijke aantrekkingskracht maar Hazel wil niet aan verliefdheid toegeven vanwege de onzekerheid van haar leven. Het boek is zeker geen sentimenteel geschreven verhaal. Ondanks de ontroerende en verdrietige momenten zit er ook veel humor in. Een Young Adult boek voor lezers vanaf 15 tot 100 jaar.

Isabel Allende Ripper In San Francisco spelen een aantal pubers op internet het Ripper-spel. De 16 jarige Amanda heeft hierbij de leiding en is de enige die onder haar eigen naam speelt. In het Ripper-spel moeten deelnemers moorden uit de negentiende eeuw zien op te lossen. Tijdens het spelen verleggen de andere spelers al snel hun aandacht naar een reeks bizarre moorden in San Francisco. Als het leven van Indiana, de moeder van Amanda, op het spel komt te staan wordt het Ripper-spel opeens dodelijke ernst. Een scherp en spannend geschreven thriller waarin humor niet wordt geschuwd.


De psycholoog over...

1

verliefdheid en liefde dr. Gert Jan Kloens en drs. Grethe van Duijn

www.innovatieduo.nl

Nieuws

Thema

Nieuws I| Nationaal Centrum Relatiekwaliteit in 2014 een feit. Onder de naam Happy Couple Institute zal in het voorjaar van 2014 een landelijk expertisecentrum voor relatiekwaliteit haar deuren openen. Diverse zorgprogramma’s zijn zowel 100%-online als bij aangesloten zorgaanbieders beschikbaar. Een speciale expertgroep geeft advies aan overheid en media. Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in samenwerking met universiteiten.

De meeste duurzame man-vrouwrelaties starten met een fase van verliefdheid. De veelal heftige gevoelens van verliefdheid overkomen je. Ze vallen als het ware uit de lucht. Je kan en hoeft er niets aan te doen. Je wordt door iemand geraakt, getroffen en gegrepen. Je wordt meegesleept in een emotionele achtbaan waar geen ontkomen aan is.

Nieuws II | Boek Alles over liefde en relatiekwaliteit verschijnt in maart. De titel van het boek is veelzeggend: alle aspecten van de liefde en de man-vrouwrelatie in twaalf boeiende hoofdstukken op een rijtje. Een overzicht van 2500 jaar vakliteratuur is uitgewerkt in een theorie over relaties en hoofdstukken over succesfactoren, man-vrouwverschillen, opvoeding, echtscheiding, vreemdgaan en relatietrauma maken het boek compleet. Meer info: www.verbeterjerelatie.nl Nieuws III | Taken verdelen in huishouden Opmerkelijke onderzoeksresultaten uit Noorwegen en België. Als paren in staat zijn om de taken in huis goed te verdelen verbetert hun relatiekwaliteit. Hoe meer taken werden gedaan door de vrouw, des te beter de psychische gezondheid van beiden en de relatiekwaliteit. Met name mannen bleken meer depressieve klachten te vertonen als hun echtgenote ook werkte dan wanneer zij de enige kostwinner waren. Als vrouwen zelf het huishouden deden bleken zij beter te functioneren. Nieuws IV | Wachten met seks Nog een opmerkelijk onderzoeksresultaat. Het hebben van een seksuele relatie op vroege leeftijd (14 jaar of jonger) is een risicofactor voor latere relationele en of seksuele problemen. In recent onderzoek onder duizenden paren in Nederland en de VS komt naar voren dat degenen die wachten met seks later in hun leven de beste relaties hebben. Deze paren zien hun relatie als stabieler, zijn meer tevreden over hun leven en hun seksleven.

Quote

“Verliefdheid is een oogziekte.”

Tal van hartstochthormonen gieren door je lichaam. We voelen ons energiek en nemen bijbehorende onrust, slaapproblemen en verminderde eetlust voor lief. Alles lijkt vanzelf te gaan. Er is geen tot weinig inspanning nodig om elkaar leuk te vinden. Normale eigenschappen van de ander beginnen, door de verliefdheid misleid, voor onze ogen te schitteren. Er zijn geen woorden nodig om elkaar volkomen te begrijpen. Er lijkt geen uitleg nodig om elkaar goed aan te voelen. We zijn ons intens van elkaar bewust en zeer gevoelig voor ieder gebaar, elk woord en elke gevoelsuiting van onze geliefde. Je lichaamstaal spreekt boekdelen. Het lijkt wel of jouw DNA volledig afgestemd is op het DNA van je geliefde. Als een soort geheimtaal delen ze elkaar mee of de chemie klopt. Je leeft in een fijne droom. Je zit op een ‘roze wolk’. De Griekse filosoof Aristoteles beschrijft verliefdheid als “plezier voor het oog”. Anderen zeggen juist dat verliefdheid blind maakt of eigenlijk een oogziekte is. Weer andere deskundigen menen dat verliefdheid een vorm van projectie is: de ander is degene die jij jezelf wenst. CHEMIE

De chemie van verliefdheid lijkt erg op de chemie van een moeder met haar baby. Twee verliefde mensen versmelten als het ware tot één, zoals een kleine baby nog één is met zijn moeder. De fase van verliefdheid wordt daarom ook wel de fase van de ingebeelde eenheid of de fase van de gedroomde eenheid genoemd. Verliefdheid wordt wel verondersteld een zinsbegoocheling van de hersenen te zijn. Feitelijk klopt dit. Verliefde mensen zijn eigenlijk een beetje gek en gelukkig gaan de meeste gevoelens van verliefdheid vanzelf over. Verliefdheid is een oogziekte die vanzelf overgaat.

In gesprek met

Verliefdheid is heel wat anders dan ware liefde. Ware liefde is veel meer dan gevoel. De beroemde filosoof Kierkegaard zegt: “Liefde is wat doet, dat is ze, wat ze is, dat doet is”. Je moet vooral zelf liefde doen, zegt hij. De liefde herken je aan zijn vruchten. Het advies van relatie-expert Gottman is om positieve liefdesuitingen een voorname plaats te geven in de relatie. Modern onderzoek met hersenscans en hormoononderzoek laat zien dat vriendelijkheid, geduld en dankbaarheid uiten in de gewone dagelijkse omgang een enorm positief effect hebben op de relatiekwaliteit. Paren die dit doen leven gemiddeld zelfs 15 jaar langer! COMBINATIE

Ware liefde is een ingewikkelde combinatie tussen respect, vriendschap, aanraking, seksualiteit, trouw, doorzettingsvermogen en een beetje realistisch perspectief. Veel jonge mensen denken dat in de liefde je altijd goed moet voelen of dat het perfect moet gaan. Anderen denken weer dat de ander in actie moet komen. Niets in minder waar: echte liefde herken je volgens de experts juist in alle eenvoud aan zijn vruchten: de vriendelijke en geduldige houding in de dagelijkse omgang, afgewisseld met een flinke ruzie of lekkere vrijpartij. Geen mens kan buiten echte liefde en je zal er toch zelf wat aan moeten doen om de motor op gang te houden.

Boekentips

De psycholoog in gesprek met...

1. | E. Fromm. Liefhebben, een kunst, een kunde. Een standaardwerk in de psychologie. Dit boek markeert het begin van de psychologische wetenschap over het thema liefde. Verplichte kost voor iedereen die meer wil weten over liefde en liefde-doen.

Arie Balkenende

2. | S. Kierkegaard. Wat de liefde doet. Een standaardwerk over de liefde uit de filosofie. Geschreven door de filosoof die in onze westerse geschiedenis het meest van alle denkers schreef over de liefde.

Directeur Van Wezel Accountants Rijnsburg Arie (1964) was meteen enthousiast toen hij recent werd gevraagd voor dit gesprek. Dat is Arie. Getrouwd met Hennie, vader van vijf kinderen en directeur van Van Wezel accountants in Rijnsburg kenmerkt dit zijn houding: enthousiast, ondernemend, open, spontaan en altijd bezig. Sterk rechtvaardigheidsgevoel. We kennen Arie van de ondernemersvereniging KOV, het zangkoor in de kerk, zijn ontwikkelingswerk in Africa en als supporter bij het rugby van een van zijn kinderen. Hij is wel blij met de Zondag, even naar de kerk en op adem komen met de kinderen. Kortom een rustdag los van de hectiek van de andere dagen van de week.

niet doen”, is zijn motto. Op dit punt in het gesprek realiseert Arie zich dat er werk aan de winkel is. Een beetje meer “wij-samen”, genegenheid en tijd voor elkaar, zou niet verkeerd zijn. Een kans voor open doel voor de voor psycholoog, die dan ook scoort. Middels een metafoor van de filosoof Kierkegaard hoort hij dat hij er goed aan zou doen driemaal per dag een kanon te laten afgaan om zich te herinneren aan het belang van intimiteit en genegenheid. Een praatje maken met Hennie, even knuffelen en samen de hond uitlaten. Het zou allemaal wel wat meer mogen. Hij lijkt een goede stap te hebben gezet door in 2013 twee mountainbikes te hebben aangeschaft. Een voor haar en een voor hem. Toch vertelt hij daarbij dat de tempoverschillen zo groot zijn, dat de vraag is of dit een succes wordt.

LIEFDE

DE KUS

Toch was ‘onze Arie’ een beetje zenuwachtig bij binnenkomst. Het gaat tenslotte toch over een precair onderwerp: de liefde! Na een korte inleiding en historische schets over het thema komen we via Plato, Paulus, Augustinus, Kierkegaard, Fromm en de hersenonderzoeken van Fisher bij Arie. Het begon allemaal met een milde vorm van verliefdheid. Inmiddels is hij 25 jaar gelukkig getrouwd. Vijf prachtige kinderen, waarvan de oudste getrouwd en wel de deur uit. Volgens Arie zijn respect, acceptatie en trouw de kenmerken van zijn huwelijk. Er is een grote mate van zelfstandigheid. Hennie thuis voor de kinderen, het huishouden en het bakkie bij vriendinnen en Arie altijd aan het werk. “Het thuisfront moet op orde zijn anders kan ik mijn werk

Ik vraag hem om een beeld van genegenheid. Wellicht iets uit de kunst? Op de schouw staan ‘De Kus’ van Rodin en twee gipsplakkaten van ‘Amor en Psyche’ van de Deense kunstenaar Thorvaldsen. Hij heeft nog geen beeld. Ik laat hem een ansichtkaart zien van de ‘Joodse Bruid’ van Rembrandt’. Zijn ogen gaan glimmen en ik zie een opening: Arie krijgt het advies om samen met zijn Hennie naar het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam te gaan. Daar hangt de Rembrandt. Samen gezellig uit. Zonder kinderen. Lekker saampies. Arie weet dan nog niet dat ik als dank voor dit leuke gesprek hem een rood potlood opstuur. Kan hij een kruis zetten in zijn agenda. Alles komt goed: de liefde overwint alles!

3. | W. Schmid. De herontdekking van de liefde; De kunst van het leven met anderen. Een recent werk van een prominent filosoof over de liefde. Over het ‘ademen, bewegen en matigen van de liefde’. Toegankelijk boek uit de koker van een levenskunstfilosoof. 4. | T.M. Pronk. Hartstocht: de psychologie van de liefde. Een goed boek van een collega uit ons netwerk van Happy Couple Institute. Zij is een promovenda in de liefde! Tila Pronk laat zien dat geduld een kerneigenschap van de liefde is. 5. | M. Mieras. Liefde; Wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere. Een goed boek over liefde, verliefdheid, monogamie en geluk. 6. | S. Klein. De zin van het geven. Een van de goede boeken over de kracht van ons onzelfzuchtige brein. Gevende liefde blijkt gezond voor jezelf en anderen. “Niet de egoïstische mens zal zegevieren, maar degene die zich bekommert om het welzijn van de ander” (Klein). Kijk voor meer boekentips op www.verbeterjerelatie.nl

Quote

“Liefde is het fundament in ons bestaan.”


service

LISSERNIEUWS | DE HILLEGOMMER

DINSDAG 11 FEBRUARI 2014

19

Maand van het gebit

S

teeds vaker lukt het ons om de speciale kattenkliniek optimaal te benutten. Boven onze praktijk in Hillegom hebben we op de eerste etage een prachtige, huiselijke, warme en gezellige ruimte waar we alleen katten behandelen. Dit heeft als groot voordeel dat de poezen en katers veel relaxter zijn tijdens de behandeling, dan wanneer ze een kwartier in de wachtkamer beneden naast een hijgende en zenuwachtig blaffende hond hebben gezeten. Zo kwam Charly, een schitterende Britse Korthaar, ontspannen binnen voor een consult in verband met de maand van het gebit. “Oh, wat een heerlijke lichte behandelkamer is dit,” zei de verraste eigenares, die voor het eerst bij ons kwam. We kijken specifiek naar alle aspecten van de tanden, de kiezen en het tandvlees. De hele maand februari is het ‘de maand van het gebit’! Gelukkig voor Charly zagen zijn tandjes en kiezen er mooi uit. Hij had wel last van ontstoken tandvlees. Door-

Column Poespas

dat we het in dit vroege stadium ontdekten, konden we het al gaan behandelen alvorens het grote problemen zou opleveren. Juist toen ik hem terug in het mandje willen zetten viel me op dat zijn rechter achterpoot veel dunner was dan zijn linker. “Ach , dat is al zo sinds we hem hebben overgenomen van de vorige eigenaren; we vinden het wel grappig dat hij wat raar loopt, daarom hebben we hem Charly genoemd.” Ik stelde voor er een röntgenfoto van te maken. “Nou, is dat wel nodig? Hij loopt al best lang zo en trouwens, wanneer hebben dan uitslag, over drie weken of zo?” Toen ik zei dat ze al vijf minuten later de uitslag had, wist de eigenaresse niet wat ze hoorde. “En in het ziekenhuis duurt het altijd weken voordat je wat hoort..?” We maakten de foto en tot onze verbazing was daarop te zien dat Charly een reeds lang bestaande heup uit de kom had! Er had zich al een soort nieuw

gewricht gevormd boven de oude heupkom, maar hij moest er wel degelijk last van hebben. Anders was het pootje niet zo dun bespierd geweest. We overlegden wat voor Charly het beste zou zijn en besloten samen om hem toch aan de poot te opereren. Om de kosten beheersbaar te houden gingen we er geen specialist bijhalen en zou ik zelf de ingreep uitvoeren. Twee dagen later planden we de operatie waarbij we de heupkop zouden gaan verwijderen en de achterpoot vervolgens herpositioneren. De procedure verliep uitstekend en nu zijn we twee weken verder en Charly loopt eigenlijk al beter dan hij ooit had gedaan bij zijn nieuwe eigenaren. Bij het verwijderen van de hechtingen waren de eigenaren zodoende zeer tevreden en zeiden ze : “We kwamen voor de maand van het gebit, maar voor ons werd het de maand van het gewricht!“

Lodewijk Kamps is dierenarts in Hillegom en vertelt wekelijks over zijn praktijk

Tips? Mail de redactie

SLA 89 exposeert ‘Annie’ in Blokhuis

NIEUWTJES?  Ons tippen kan via redactie@dehillegommer.nl of tel. 071-4022901. Daarnaast zijn wij ook erg nieuwsgierig naar uw mening over deze krant.

LISSE  Beeldend kunstenaars Frans en Truus van der Veld exposeren tot en met eind maart in het Blokhuis, in het voormalig pand van Global Impression.

COLOFON Oplage 18.500 Verschijnt iedere dinsdag Uitgeverij Verhagen Ambachtsweg 7a Postbus 3066, 2220 CB Katwijk Tel: 071 4022901 Fax: 071 4032325 Hoofdredactie: Teuntje van Delft tel.: 06 12 74 64 78 e-mail: t.v.delft@ uitgeverijverhagen.nl Redactie: Marieke Voorn tel.: 06 49 44 96 32 e-mail: marieke.voorn@uitgeverijverhagen.nl redactie@lissernieuws.nl redactie@dehillegommer.nl Verslaggevers: Annemiek Cornelisse Arie in ‘t Veld Ilse Hesp Remco Out Lodewijk Kamps Kees van Zuijlen Advertenties: Meriam Mesman, 06-46094209 meriam.mesman@uitgeverijverhagen.nl Sluitingstijd advertenties: maandag 10.00 uur. Contactgegevens Binnendienst: Vincent Roos, 071-4091638 Rosita Haasnoot, 071-4091637 advertentie@uitgeverijverhagen.nl

Het echtpaar Van der Veld zijn de derde kunstenaars van SLA 89, die de gelegenheid krijgen hun beelden tentoon te stellen. Speciaal voor de expositie hebben zij twee nieuwe werken gemaakt. De geboortepenning, gemaakt van brons, kan worden neergezet of is op een steen te monteren met daarop een plaatje met tekst. Daarnaast heeft het duo ook een kleine versie van het beeld Windkracht 8, beter bekend als ‘Annie voor de wind’ gemaakt. Uit kunsthars is deze ‘Annie’ vervaardigd, en het beeld heeft een bronscoating. Een leuk detail, vertelt het echterpaar, “is dat als je met

je rug naar het levensgrote beeld in het Blokhuis staat, zie je onze kleine variant in de etalage staan”. Het beeldje is te koop. Naast de nieuwe beelden, staan er ook drie muzen in granito: Kallope (filosofie en wetenschap), Euterpe (muziek, dubbelfluit) en Kleio (geschiedenis), er zijn twee tulpenvazen, twee halve torsen; één mannelijke en één vrouwelijke torso, een groot beeld in gips voor brons: Le Troisieme Age, en een kleintje in gips. Ook staat er een gips beeld voor brons: Alkestis. De expositie zal tot ongeveer eind maart duren. Ook kunnen bezoekers zich aanmelden voor cursus ‘was voor brons’. Voor meer informatie, kijk op www. beeldenvanderveld.nl.

Het echtpaar heeft voor de expositie speciaal een kleine ‘Annie voor de wind’ gemaakt. |Foto: pr.

PUZZEL

ns Maak ka et k k a p l u m op een s s t i e t i l a w van het K ntet!

Kwi

Van Dongen Uw Poelier Den Butter De Echte Bakker

Van der Meer keurslager

Bezorgklachten: Uitgeverij Verhagen, 071-4022901 of www.uitgeverijverhagen.nl onder kopje bezorging Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissements-rechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. De Hillegommer en LisserNieuws worden gratis huis-aan-huis bezorgd in respectievelijk heel Hillegom en Lisse. Daarnaast zijn de kranten ook los op een aantal verspeidingspunten in beide dorpen verkrijgbaar. De afhaalpunten voor Hillegom zijn: Albert Heijn, Dekamarkt, C1000 Van Beest, Zwembad, Gemeentehuis, Tabakshop Evers, Plus Van der Neut De afhaalpunten voor Lisse zijn: Bibliotheek, Gemeente, Digros, Hoogvliet, Boekhandel Grimbergen

Stuur uw antwoord uiterlijk 15 februari naar Uitgeverij Verhagen, postbus 3066, 2220 CB Katwijk of naar puzzels.lnhg@uitgeverijverhagen.nl. De winnaar van de puzzel van vorige week is: J. van Rooden uit Lisse. De prijs: bonnen voor een smulpakket van het Kwaliteitskwintet in Lisse. De oplossing van vorige week is: Alle hout is geen timmerhout.


In de ochtend uit je oude bed gestapt, ’s avonds al op je nieuwe boxspring slapen!

De Eastborn 10

Direct uit voorraad leverbaar in zwart!

1

% 0 ting

r o k ra t x e

t s e t e d t i u e t s e b Wederom als . d n o b n e t n e bij de consum Eastborn 10 • 180 x 200 • € 1.999,= Eastborn 10 • 180 x 200 • verstelbaar • € 2.999,=

In zwart, direct uit voorraad leverbaar,

10% extra korting voor snelle beslissers

Ambachtsweg 24a • 2222 AL Katwijk • T 071 408 58 55 inf0@denachtwachtkatwijk.nl • www.denachtwachtkatwijk.nl

Hg week 07 14  

De Hillegommer, 11 februari 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you