Page 1

bloemenkrant UITGEVERIJ VERHAGEN BV POSTBUS 3066 2220 CB KATWIJK

Ketenbreed in de bloemenwereld

De vraag naar bloemen in Polen stijgt

interview P4

ROBERT STOOP, AVONTURIER IN BLOEMBOLLEN

PLUS ▪ VGB Groot Handelskrant

P6&7

JAARGANG 28 • 3 JULI 2012 • WWW.HORTINEWS.COM

actueel P11

service P15

Column Keukenhof kan uitbreiden Bernadette

EXTRA ▪ Marktpagina

P9

Gewapende vrede na kort geding ■ Plantion-advocaat: ‘Huges wilde Bleiswijk en Eelde opofferen voor Plantion’ AMSTERDAM ▪ FloraHolland heeft Plantion in januari een fusievoorstel voorgelegd waarbij de vestigingen Bleiswijk en Eelde gesloten zouden worden. Plantion zou in de nieuwe structuur inclusief het management behouden blijven. Dit zei de advocaat van Plantion vorige week tijdens een kort geding tegen FloraHolland: “Huges kwam in januari langs om Plantion onder druk te zetten. Zijn boodschap was: als je niet fuseert help ik je de vernieling in.” Plantion gebruikte tijdens het kort

Studenten komen BBH helpen

geding de beeldspraak van Klein Duimpje, dat door de reus FloraHolland dreigt te worden opgegeten in een fusie. André van Kruijssen weet achteraf niet of het voorstel van FloraHolland opzet of optie is geweest. “Ik weet niet of het een echte optie is geweest”, zegt Van Kruijssen. “Wij zijn er in ieder geval niet op ingegaan.”

heffing hun producten via FloraHolland kunnen blijven verkopen. FloraHolland geeft de leden van Plantion meer ruimte om gebruik te maken van haar veiling. Bij Plantion aangesloten telers, die in 2010 en 2011 met een ontheffing een deel van hun bloemen en planten via FloraHolland verkochten, zullen ook in de toekomst in aanmerking komen voor een ontheffing. Zij zullen deze ontheffing wel tegen betaling moeten aanvragen.

Van Kruijssen weet ook niet of er een verband is tussen de weigering van het aanbod van FloraHolland en de opzegging van de samenwerkingsovereenkomst op 20 februari. Flora Holland gaat in een reactie niet in op de bespreking van januari. Wel benadrukt een woordvoerder dat sluiting van Bleiswijk en Eelde nu niet aan de orde is. Tijdens dat meer dan vier uur durend kort geding bij de Amsterdamse rechtbank werden beide veilingen het onder druk van de rechter eens over de voorwaarden waarop leden van Plantion met een ontPagina 3: ‘Dit voelt als een nederlaag’

■ Westland bij Tour du Jour

Ontslaggolf bij Container Centralen ODENSE ▪ De verhuizing van Container Centralen van Odense naar Hoofddorp gaat gepaard met veel ontslagen onder de Deense medewerkers. “Twintig mensen zijn al ontslagen en een aantal is in onderhandeling”, verklaart woordvoerster Susanne Arnstedt van Container Centralen. Dit aantal kan nog oplopen. Maar dat hangt af of die mensen meeverhuizen naar Nederland. “Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen kiezen voor een baan in Hoofddorp. De onderhandelingen hiervoor zijn nog in volle gang.” Het aantal ontslagen loopt op tot twintig procent van de 105 medewerkers.

CRUQUIUS ▪ Tweedejaars studenten van hogeschool In-Holland worden uitgenodigd Bloemenbureau Holland te helpen met de volgende promotieplannen, wegens hun strategie om vooral jongeren te bewegen tot aankoop van exclusieve niche producten van de sierteelt. Zij vormen de drie winnende teams van de door Greenport Aalsmeer en KvK Amsterdam gelnitieerde innovatieklas flowers. Editie 3 daarvan was gewijd aan verschraling van het assortiment en jongeren als doelgroep. Winnaar van zes gepresenteerde concepten werd een meidengroep, met de applicatie ‘Bloom’. Daarmee kunnen jonge consumenten hun boeket samenstellen, gericht op een gekozen gelegenheid (van geboorte tot begrafenis) en bloemisten in de omgeving van het afleveradres. Daarbij worden optimaal sociale media gebruikt, vonden de winnaars, die van VGB-staflid Paul van der Zweep kaarten voor de Floriade kregen.

Kort nieuws

Bloemenkrant met vakantie

Het Wilhelminaplein in Naaldwijk was er maandagochtend al klaar voor. Drie weken lang zal het RTL 4-programma Tour de Jour met Wilfred Genee vanuit deze tent worden gemaakt. Een unieke kans voor de gemeente en de tuinbouwsector om zichzelf te promoten. Foto: Thierry Schut

IJS R P FD HOO AAR

N N I W

TOM SPEK

KATWIJK ▪ De Bloemenkrant gaat, hopelijk net als haar lezers, genieten van een welverdiende vakantie. Daarom zult u de komende weken geen Bloemenkrant ontvangen. De eerstvolgende krant valt op 14 augustus bij u op de deurmat of ligt voor u klaar op de veiling. Wij wensen u een fijne zomer!

Aalsmeer Nieuw-Vennep Alphen a/d Rijn Amsterdam Woerden

EK-poule TOM .. GEFELICITEERD ! MLMPDJPHW]·QWZHHsQ QDDUHHQZHGVWULMG QDDUNHX]HXLWGH (QJHOVHFRPSHWLWLH

checkcheck complete eindstand op: www.twinpack.nl de eindstand op: www.twinpack.nl

check de eindstand op: www.twinpack.nl

Voor het beste personeel! www.antennagroep.nl uitzenden t werving & selectie payrolling t hr advies & coaching


“Nú investeren of wachten tot later?”

Ondernemen is investeren De tuinbouwsector is één van de levensaders van de Nederlandse economie. Ondernemen in deze dynamische sector dwingt u voortdurend na te denken over nieuwe teelten, productiemiddelen, apparatuur, mensen, opstanden en meer. Hoe organiseert u uw bedrijfsprocessen? Wie controleert uw energiecontracten? Moet u juist nú investeren, of toch een jaartje wachten? Keuzes maken en deze omzetten in succes, dat is voor tuinders de drijfveer en de passie van het vak. Flynth is thuis in de kas. De tuinbouwadviseurs van Flynth zijn uw eerste sparringpartner als het gaat om juridische en strategische vragen en administratieve oplossingen. Wat u ook verbouwt, uw persoonlijke adviseur van Flynth helpt u groeien.

Wilt u meer informatie kijk dan op www.flynth.nl.

Ondernemen inspireert.


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

3

nieuws Kort nieuws

Rabobank Westland tevreden WESTLAND ▪ De Rabobank Westland is tevreden over de gemaakte winst van ruim 44,4 miljoen in het afgelopen jaar. Het resultaat is ruim drie miljoen beter dan in 2010. “Wij hebben erg gelet op de kosten en de rentetarieven aangepast aan de risicovolle financiering’’, zegt directeur Fred van Heyningen. “Het doorvoeren van de op risico gebaseerde tarieven oefende wel een neerwaartse druk uit op de tevredenheid van de zakelijke klanten”, is er in het jaarverslag 2011 te lezen. Een aantal bedrijven, dat de rente op leningen niet kan betalen, is afgelopen jaar beëindigd. De afdeling Bijzonder Beheer is uitgebreid en geprofessionaliseerd en geldt nu als een voorbeeld voor andere Rabobanken. Rabobank Westland verwacht dat een toenemend aantal bedrijven intensiever zal moeten worden begeleid. “Op korte termijn zijn er namelijk geen aanwijzingen dat er structurele veranderingen in de glastuinbouw plaats vinden, die 2012 en 2013 tot goede jaren zullen maken. De sierteelt is conjunctuurgevoelig en de snijbloementeelt kampt met stevige concurrentie uit Afrika en Midden-Amerika. De prijsvorming staat de komende jaren onder druk en de resultaten zullen mager zijn.”

Plantion: ‘Voelt als nederlaag’ ■ ‘Huges zette Plantion onder druk’ ■ Eis tot schadevergoeding van de baan Vervolg van voorpagina

AMSTERDAM/NAALDWIJK ▪ “Dit voelt eerder als een nederlaag dan een overwinning”, reageerde Plantiondirecteur André van Kruijssen na het kort geding. “Het vertrouwen om samen te werken moet weer groeien. Dat heeft zijn tijd nodig”, aldus Van Kruijssen. Plantion had FloraHolland gedagvaard omdat deze bezig was het aantal ontheffingen terug te dringen. FloraHolland vindt dat het door de ontheffingen te veel inkomsten misloopt. Het liefst zou de veilinggigant fuseren met het veel kleinere Plantion.

MEER RUIMTE

De veiling uit Ede krijgt nu in ieder geval wat meer ruimte om te bemiddelen voor FloraHollandaanvoerders. Berichten over de ontheffingskosten die daarvoor afgerekend zouden moeten worden bij FloraHolland, wijst Van Kruijssen als onwaar van de hand. Met

deze schikking kwam een einde aan een sinds het begin van het jaar slepend geschil, waarin FloraHolland de samenwerkingsovereenkomst met Plantion opzegde. Deze opzegging werd in april van dit jaar ingetrokken en er hadden moeizame gesprekken met elkaar plaats. Plantion stapte uiteindelijk naar de rechter om FloraHolland tot meer coulance te dwingen. De Edese veiling eiste onder andere een schadevergoeding van een half miljoen euro voor verloren klanten, die slechts voor rekening van FloraHolland mochten veilen.

KORT GEDING

Tijdens het kort geding waren de topmannen van beide veilingen aanwezig. Directeur Timo Huges

had een batterij van drie advocaten ingehuurd. Zijn collega Andre van Kruijssen deed daar met twee advocaten nauwelijks voor onder. FloraHolland-directeur Huges werd door de advocaat van Plantion aan gewezen als de grote boosdoener. “Huges kwam in januari langs om Plantion onder druk te zetten”, zei advocaat Van Hees. “Zijn boodschap was: als je niet fuseert help ik je de vernieling in. Wij willen dat het geweld van FloraHolland op Plantion stopt.” FloraHolland op zijn beurt maakte Plantion het verwijt de onderlinge verstandhouding te schaden door haar een rol op te dringen, die zij niet wil.

FUSIE

“Een fusie is nooit op de baan geweest’’, laat voorlichter Nathalie Blom desgewenst weten. “Voor een fusie heb je twee partijen nodig. Als de een daar niet aan toe is heb je je daarbij neer te leggen en

■ Bloemenbureau Holland verhuisd

D

Column Johan

Celstraffen na handel in BN3

Het gaat om de directeur (35) van het in Moordrecht gevestigde bedrijf Agrona en een vrouw uit De Meern (41). BN3 is een verboden bestrijdingsmiddel afkomstig uit Rusland. Van de acht maanden zijn er vier voorwaardelijk. Ook moet Agrona een boete van 200.000 euro betalen.

WERK

Een Stolwijker (43), die het middel via zijn bedrijf Double Your Flowers verhandelde, kreeg een werkstraf van 100 uur waarvan 40 voorwaardelijk opgelegd. Zijn bedrijf moet een boete van 10.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk betalen.

Twee verhuiswagens waren er nodig om het Bloemenbureau van Leiden naar Honselersdijk te vervoeren. Hier, in het hart van het Westland, zit het promotiebureau van de sierteelt sinds vorige week midden tussen de kwekers, handelaren en de veiling. Foto: Willem Krol

Digitale democratie? emocratie is vooral theorie. Zéker bij een coöperatie. Ik heb het nu even niet over de zogenaamd coöperatieve Rabobank, die in de praktijk natuurlijk gewoon in haar paleis in Utrecht wordt bestuurd. Of dacht u dat de leden in bijvoorbeeld Rijnsburg even kunnen regelen dat regionaal de rente op spaarrekeningen omhoog gaat? Kom

Een ontheffing om de transacties met deze kopers via Plantion af te rekenen, is namelijk niet nodig omdat die kopers ook via FloraHolland bereikbaar zijn. Deze overeenstemming betekent verder dat ontheffingen verleend over 2010 en 2011 blijven voortbestaan en dat ontheffingen voor de Plantion klok in principe nog steeds worden verleend. Natuurlijk moet dat voor de afzetmogelijkheden van de telers redelijk zijn. Daarnaast mag het geen afbreuk doen aan het coöperatieve belang.”

DEN HAAG/MOORDRECHT ▪ De twee verdachten van handel in BN3 zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht maanden.

NK Bloemschikken LISSE ▪ Het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken 2012 wordt dit jaar in Keukenhof gehouden, tijdens de Nationale Bloembollenmarkt die plaatsvindt van 19 tot en met 21 oktober. Onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen vindt de studentenklasse bloemschikken plaats op 18 oktober; de amateur klasse en semi-prof klassen op 19 oktober. Gedurende het hele Bollenweekend zijn de arrangementen in Keukenhof te bewonderen.

moet je kijken hoe je dan wel zo optimaal mogelijk gezamenlijk die binnenlandse markt kunt bedienen.” De aanscherping in het beleid van FloraHolland ten opzichte van Plan tion is dat er geen nieuwe ontheffingen meer worden verleend voor directe transacties met kopers die zowel zijn ingeschreven bij Flora Holland als bij Plantion.

nou. Ik praat ook maar even niet over de politiek. Doorgaans komt een uiterst klein aantal leden van partijen naar vergaderingen, waar vervolgens degenen met de grootste bek doorstromen naar gemeenteraad of Tweede Kamer. Een minimaal promillage van de bevolking bepaalt dus welke

ijdeltuiten haar vertegenwoordigers worden. Maar ook bij de coöperatie FloraHolland maakt een extreem lage minderheid uit wat er met alle voorstellen van het bestuur gebeurt. Ik besefte het weer tijdens de jongste ledenvergadering in Aalsmeer. Daar was drie procent van de leden aanwezig, die minder dan zeven procent van de stemmen konden uitbrengen. Als de opkomst bij de verkiezingen voor het parlement zo extreem laag

was, zou stemmen waarschijnlijk weer verplicht worden. Misschien biedt een digitale stemaanpak bij de zo op virtualisering gerichte veiling in de toekomst soelaas? Al moeten daarvoor waarschijnlijk de statuten worden aangepast. Door die drie procent van de leden dus… Johan Th. Bos is redacteur van deze krant en geeft tweewekelijks zijn mening over de sierteelt.

Volgens de verdachten is BN3 een plantversterker en geen bestrijdingsmiddel. Het Openbaar Ministerie dacht daar anders over. BN3 is in geen enkel land in Europa toegestaan en mag pas na een zware toetsing door het College van Toelatingsbestrijdingsmiddelen op de markt worden gebracht.

LAGER

De opgelegde straffen zijn lager dan geëist. Tegen de directeur en de vrouw uit De Meern waren tijdens de strafzitting gevangenisstraffen van tien maanden geëist en tegen hun twee bedrijven ieder 200.000 euro. De handelaar uit Stolwijk hoorde twee weken geleden een werkstraf van 100 uur en een boete van 10.000 euro tegen zich eisen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben met name de directeur en de vrouw van Russische afkomst grove winst gemaakt met de handel in het bestrijdingsmiddel.


4

bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

interview

ROBERT STOOP over het leven als bloembollenexporteur in zijn geboorteland Polen. Tekst: Thalina Koeleman

De Nederlandse Robert Stoop verhuisde in 1996 naar Polen om daar bloembollen te verkopen. Vanuit het zogeheten Poolse KleinNederland werkt hij inmiddels al vele jaren met plezier.

Hollandse bollenexport in de Poolse polder Midden in de Nederlands-ogende Poolse polders woont Robert Stoop. Uitgestrekte velden, idyllische huisjes en de prachtige rivier de Wisla omringen het dorpje Zuławki, iets ten oosten van de Poolse havenstad Gdansk. Stoop woont daar samen met zijn Poolse vrouw en hun dochter van tien jaar. “Het lijkt hier wel op Nederland, het wordt ook niet voor niets KleinNederland genoemd.” In 1994 bracht hij zijn eerste bezoek aan Polen. “In Nederland was ik groente- en bloemenkweker, maar dat zag ik niet meer zitten”, vertelt Stoop. “Daarvoor moest je eigenlijk als bedrijf groter zijn, maar daar had ik weinig zin in. Daarom ben ik me gaan oriënteren in Polen.”

VEILING

Via een Poolse werknemer kon Stoop zijn eerste contacten leggen. In eerste instantie was het zijn plan om een bedrijf in Polen te kopen en groente te gaan verbouwen. Dat ging uiteindelijk niet door. “In de buurt van Gdansk kwam ik op een veiling terecht waar een stuk grond van de staat werd verkocht. Alle grond was van te voren al onderhands verdeeld. De lokale agrariërs wilden mij daar niet hebben, dus werd het land voor de dubbele prijs aangeboden. Ze dreigden zelfs, als ik het zou kopen, dat ze de grond onder water zouden laten lopen.” Stoop kocht het stuk land niet, maar op de veiling kwam hij wel een tulpenkweekster tegen. “Aan haar heb ik mijn eerste tulpenbollen uit eigen kwekerij verkocht.” Stoop had op dat moment nog zijn bloembollenbedrijf in het Hollandse Waarland. “In een oud Mercedesbusje met een karretje ben ik toen naar Polen gereden. Ik denk dat er wel drie ton aan bollen inzat”, vertelt hij. “Zo is de handel begonnen. Deze kweekster wordt hier heel toepasselijk

mevrouw Tulp genoemd. Ik ben met een eerlijk en goed persoon gestart. Dat kun je wel geluk noemen.” Via deze kweekster kreeg Stoop andere contacten, waardoor zijn handel snel groeide.

Paspoort

STUDIECLUB

Leeftijd: 51 jaar

Door meteen lid te worden van een Poolse bloembollenstudieclub kon de export van bollen verder groeien. Stoop: “Ik kreeg veel adressen van kwekers. Ik ben bij al deze mensen persoonlijk langsgegaan. Deze Poolse kwekers zijn toen grotendeels naar mijn bollen overgestapt. Dat kwam door de scherpe prijs, maar vooral door de goede referenties die ik al had. Hierdoor kon ik mijn handel snel opbouwen.” In 1996 kocht hij een huis met een schuur en 21 hectare grond in het dorpje Zuławki. “Ik heb het land een jaar lang verbouwd, maar toen de handel begon te lopen heb ik het aan mijn buurman verhuurd.” In de eerste jaren had Stoop een bedrijf in Nederland en in Polen. “Ik wilde eerst kijken of het in Polen wel zou gaan lopen. In 1999 heb ik uiteindelijk mijn Nederlandse bedrijf verkocht. Van die keuze heb ik nog geen spijt gehad.” Vanaf dat jaar kocht hij de bollen bij voor hem bekende Nederlandse kwekers. “Ik wil alleen goede bollen kopen en verkopen, en zaken doen met betrouwbare kwekers.”

GEBOORTELAND

Uiteindelijk werd het Stoop in Nederland te veel. Naar eigen zeggen was hij te vaak in zijn geboorteland te vinden. “Ik ben daarom op zoek gegaan naar een bedrijf waarmee ik kon samenwerken. Sinds 2004 werk ik samen met firma Kolken.” Onder de bedrijfsnaam StoKolex verkopen ze allerlei bloembollen. “We zijn gespecialiseerd in tulpen, maar we verhandelen ook bloembollen zoals irissen, narcissen, gladiolen en lelies. Ik doe de verkoop en logistiek. Firma Kolken verbouwt de bloembollen en regelt

Naam: Robert Stoop

Functie: Mede-eigenaar / bloembollenexporteur bij StoKolex Loopbaan: mede-eigenaar van onder meer een vollegrondsgroenteen bloembollenbedrijf en uitzendbureau AgroStar Privé: Getrouwd met een Poolse, samen een dochter van 10 jaar

alles wat daar verder bij komt kijken. Dat is een mooi kort lijntje. Ik ben nog steeds blij met die stap.”

SAMENWERKING

Volgens Stoop zijn er wel bloembollenkwekers in Polen, maar hebben de bollen minder kwaliteit. “Dat komt door het gebrek aan vakmensen. Hollanders zijn wat dat betreft hardlopers. De Polen zijn makkelijker, maar daardoor gaat alles ook wat minder goed. Je krijgt dan bijvoorbeeld meer virussen in de bollen.” Volgens Stoop moeten de Poolse kwekers vooral beter begeleid worden. “Ze werken nog niet zo efficiënt als in Nederland. Ik probeer altijd met ze mee te denken. Als ze bijvoorbeeld een machine nodig hebben om het werk te versnellen of verlichten, help ik ze met het aanschaffen ervan.”

CONCURRENTIE

Ook de moeizame samenwerking tussen de Poolse boeren belnvloedt volgens Stoop de kwaliteit van de Poolse bollen. “Boeren gaan hier weinig met elkaar in gesprek. In Holland zijn ze allemaal erg open en kun je informatie makkelijk krijgen. Hier worden de buren gezien als concurrenten. Dat houdt de kennisuitwisseling tegen.” Ondanks dat het klimaat in Polen niet geheel te vergelijken is met het Hollandse klimaat, worden de bloembollen niet anders geteeld voor de Poolse markt. Stoop: “De Poolse bloemenkweker vraagt wel om specifieke soorten. Het gaat meestal om zware tulpen, grote bloemen en harde kleuren.”

LECH WALÊSA

Een tulp vernoemen naar één van de bekendste Polen, de oud-president Lech Walêsa, was voor Stoop een bijzondere ervaring. “Ik vond het heel speciaal om naar hem toe te gaan en te vragen of ik een tulp naar hem mocht vernoemen.” De tulp mocht er van de oud-president van Polen wel komen, maar het moest wel een stevige tulp zijn met de witte en rode kleuren van de Poolse vlag en Solidarno. “Op de Holland Flowers

Festival kwam ik een mooie tulp zonder naam tegen die paste bij deze voorkeuren. In februari 2011 is de nieuwe tulp tijdens de opening van de bloemenshow in Gdansk gedoopt.”

HANDELSMERK

Door de toenemende concurrentie is Stoop momenteel bezig om te kijken of ze ook in andere landen aan de slag kunnen gaan. “We hebben geen concurrentie van exporteurs, maar van bloemenkwekers. De Poolse supermarkten kopen veel tulpen, maar doordat de winkels steeds groter worden is hun vraag naar bloemen ook gestegen. Zoveel vraag kunnen de Poolse bloemenkwekers niet aan, daardoor wijken de winkels uit naar Nederland.” Persoonlijk contact is volgens Stoop het handelsmerk van StoKolex. “Ik ben de leverancier geworden waarvan ik zelf de bollen zou kopen”, vertelt Stoop met enige trots. “Ik vind het vooral mooi als klanten tevreden zijn. Dat geeft mij voldoening.”

Ik ben de leverancier geworden waarvan ik zelf de bollen zou kopen


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

5

nieuws Kort nieuws

‘Niet te vroeg juichen’ DEN HAAG ▪ “De economische groei van het eerste kwartaal zijn een lichtpuntje, maar het is nog te vroeg om te juichen”, aldus minister Verhagen. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar 0,3 procent bedroeg. Het laatste kwartaal van 2011 kende nog een krimp van 0,3 procent. De economische groei in het eerste kwartaal van het jaar ten opzichte van de voorgaande drie maanden wordt vooral veroorzaakt door bestedingen van de overheid.

Bremen uitgebreid BREMEN ▪ Een jaar na de opening heeft FloraHolland haar dienstverlening op Tradepark Bremen uitgebreid. Sinds 6 juni is een fotostudio voor het maken van foto’s voor PlantConnect of de klok, een EAB-terminal en een demowerkplek van KOA en Clockview op de logistieke hub beschikbaar. Hiermee wil de veiling Tradepark Bremen nadrukkelijker neerzetten als lokaal servicepunt.

Klaas Schoone Memorial Award ■ Eerbetoon aan teler orchideeën ■ Iedereen kan voordracht doen KATWIJK ▪ Als eerbetoon aan Klaas Schoone is een nieuwe prijs in het leven geroepen, de Klaas Schoone Memorial Award. Op unieke wijze heeft hij zich zowel nationaal als internationaal verdienstelijk gemaakt voor het orchideeënvak. Vooral zijn grote betrokkenheid voor innovatie, cultuur en techniek was van onschatbare waarde. Het initiatief voor de Klaas Schoone Memorial Award komt van de familie Schoone en Floricultura. Om Schoone voor zijn grote verdiensten voor het orchideeën vak te eren hebben zij deze grote prijs in het leven geroepen. De Award bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een oorkonde. Om het jaar zal deze worden uitgereikt.

De jurering wordt verzorgd door de onafhankelijke juryorganisatie VKC. Om toe te zien op een correcte uitvoering van de procedures rondom deze prijs is een Raad van Advies ingesteld, bestaande uit voormalig VKC-man Gerard de Wagt, Hans Bart, Jan Post en Ed Meeuwissen.

VERNIEUWINGEN

De Wagt is zeer onder de indruk van deze nieuwe prijs die aan Schoone is opgedragen. “Als er iemand was die een passie had voor het orchideeënvak dan was het Klaas wel. Als geen ander heeft hij naam gegeven aan de orchideeën. Zijn kennis van dit prach-

tige product was ongeëvenaard en van daaruit heeft hij de vernieuwingen in onder andere Phaelenopsis, Cymbidium en de hybriden een enorme impuls gegeven.

EXPERTISE

Klaas Schoone was tot ver over de grenzen bekend en werd veelvuldig uitgenodigd om zijn expertise te geven of te jureren. Vier jaar geleden is hij helaas op 64-jarige leeftijd plotseling overleden, maar het is geweldig dat hij wordt geëerd met een Memorial Award in het orchideeënvak.”

VOORDRACHTEN

Door de Raad van Advies wordt een jury ingesteld. Vanaf heden tot september kan iedereen een voordracht doen via de website van de VKC.

■ Ontplooiing in close-up

Wie gaf nou eigenlijk de eerste klap? VENLO ▪ Wie gaf er nou de eerste klap? Dat is wat de politie gaat onderzoeken na het kopstootincident van vorige week maandag tussen Floriade-directeur Paul Beck en Mat Bastiaans uit Arcen.

Krediet voor tuinbouw

Beide kemphanen beweren van elkaar dat de ander begon. Het OM beslist of het tot een strafzaak of boete komt. Inzet van het hand- of hoofdgemeen is het innemen van meer dan één parkeerplek bij het Floriadehoofdkwartier. Bastiaans had maandag een afspraak met zijn accountant. Toen hij terugkwam van zijn afspraak, zou de wagen van Beck zo dicht tegen de zijn aan hebben gestaan, dat hij niet kon instappen.

GELDERLAND ▪ Op 1 juni is een innovatiekredietfonds voor Gelderse ondernemers in de tuinbouw gelanceerd. Het Betuwse Bloem Innovatiekrediet (BBI) wordt als een achtergestelde lening verstrekt. De looptijd van de lening bedraagt maximaal 10 jaar, de te betalen rente is 5%. Het maximaal te verkrijgen bedrag via dit fonds is 40% van de totale aanvraag, met een maximum van €150.000 voor een bedrijf of € 300.000 voor een samenwerkingsproject. Meer informatie: zie www.rctrivierenland.nl.

KLAP “Bij de receptie vroeg ik van wie die auto was. Even later kwam Paul Beck aanlopen, de eigenaar van de auto. Hij wilde per se weten wie ik was en wat ik kwam doen. Toen ik daar niet op inging, draaide hij zich om en liep terug. Ik ben hem achterna gelopen. Eenmaal in zijn kantoor kreeg ik een klap. En daarna nog een. Nee, ik heb hem geen kopstoot gegeven. Ik was niet uit op een vechtpartij. Ik ben teruggelopen naar mijn accountant en heb daar de politie gebeld. Een beveiliger van de Floriade vroeg of er iets te regelen viel. Daar ben ik niet op uit. Ik wil enkel excuses van de heer Beck. Mij is onrecht aangedaan.” Dit vertelde Bastiaans aan een verslaggever van De Gelderlander.

Glastuinbouw Poederoijen POEDEROIJEN ▪ De werkgroep Masterplan Poederoijen heeft op 14 juni een toelichting gegeven op de beoogde herstructurering van de glastuinbouw rond het dorp. Bijna drie jaar geleden maakten de Provincie Gelderland, gemeente Zaltbommel en andere belanghebbenden het Masterplan, bedoeld om de leefbaarheid van het dorp en de glastuinbouw meer in balans te brengen. De eerste resultaten daarvan werden dit voorjaar zichtbaar, toen tuinder Thijs van Giessen 1 hectare kassen langs de dorpskern liet slopen ten behoeve van landschapsverbetering. Hij verplaatste zijn bedrijf naar Bergerden.

Voordrachten zijn mogelijk in vier categorieën binnen het orchideeenvak, zowel nationaal als internationaal: a) een vernieuwend/innovatief product dat echt onderscheidend is of is geweest; b) een waardevolle teelt-, technische innovatie; c) een persoon of organisatie die zich onderscheid en verdienstelijk heeft gemaakt of maakt voor de branche; d) een waardevol marketing concept of strategie. In de periode september tot januari worden de beste voordrachten geselecteerd. In januari/februari wordt de winnaar bepaald. Het is de bedoeling dat de eerste Klaas Schoone Memorial Award in maart/april 2013 zal worden uitgereikt. Dat dit een groots gebeuren zal worden is volgens De Wagt een vaststaand feit.

ONJUIST

De mooie kleurschakeringen van deze lisianthus Adom Deep Red zijn op deze foto van één van onze vaste lezeressen duidelijk waarneembaar: een prachtige donker- en lichtroze kleur komen tevoorschijn als de knop zich ontplooit. Foto: Louise van der Ven

Floriade-woordvoerder Robert Bouten noemt Bastiaans’ lezing ‘pertinent onjuist’. Hij blijft dan ook bij de verklaring dat de Arcenaar de deur heeft ingetrapt en Beck een kopstoot verkocht. Aan de poltie de taak om de waarheid op tafel te krijgen.


03 JULI 2012

Bijzonder bezoek aan veredelingsbedrijf Florius 26 juni jl. bracht een enthousiaste groep kopers en kwekers een bezoek aan het veredelingsbedrijf Florius (diverse zomerbloemen) in Cuijk. Op initiatief van VGB en onder de bezielende leiding van Aad Vernooij (LTO Groeiservice) bezochten de handelaren en kwekers de ontvangst / verdeelhal van het bedrijf waar werd uitgelegd onder welke condities de in o.a. Afrika geteelde bloemen het beste verwerkt kunnen worden.Vervolgens kon de groep zich op het proefveld aan allerlei exclusieve soorten zomerbloemen, in het bijzonder Veronica die in allerlei vormen en kleuren in bloei stond.Wim van de Hoogen en Bas van der Laan vertelden vol passie hoe zij tot deze opzet zijn gekomen. Dit bezoek werd enthousiast ontvangen door de aanwezigen en krijgt zeker een vervolg. De aandacht die VGB / LTO Groeiservice vragen voor exclusieve producten was de aanleiding voor dit bezoek.

‘Studenten Innovatieklas inspireren’ Hoe kun je sportmarketing inzetten om het imago van de sierteeltsector op te poetsen? Die vraag gaf directeur Jan de Boer van Barendsen Bloemen mee aan zes studententeams van de Innovatieklas Flowers. ‘’Met hun resultaten moeten we meer doen’’, aldus De Boer. Eind mei presenteerden de studententeams hun bevindingen in de Historische Tuin van Aalsmeer tegenover een zevenkoppige jury, met onder andere Jan de Boer en voormalig bloemenexporteur Henk de Gooijer (DGI). ,,In alle presentaties, die allemaal een dikke voldoende scoren, zitten zoveel ideeën en suggesties waar de hele sierteeltsector profijt van kan trekken. Maak daarvan één voorstel, dat kan worden uitgevoerd. Dat is heel waardevol’’, aldus de jury.

Winnaar: Believe That In de winnende presentatie van ‘Believe That’ zijn meerdere ideeën bij elkaar gebracht en is gekozen voor een korte en voor een langetermijnstrategie. In de langetermijnstrategie staat het getal 4 centraal bij de keuze voor bloemen, seizoenen, sporten en sporters. ,,Tulp, Lente, Voetbal en Louis van Gaal is een voorbeeld, of Gerbera, Herfst, Hockey en Naomi van As’’, zijn voorbeelden.Verder stelt ‘Believe That’ voor een bloemenapp te ontwikkelen die het kopen van snijbloemen vergemakkelijkt en stimuleert. Deze app kan ook weer ingezet worden door de sporters. ,,Het zijn inspirerende ideeën’’, concludeerde opdrachtgever De Boer. Doelstelling van de Innovatieklas Flowers is het imago van de sierteeltcluster onder studenten te bevorderen. Van ondernemingen in de sierteeltsector krijgen zij opdrachten. Zo zijn op 28 juni de resultaten van de teams gepresenteerd, die oplossingen aanreiken om de verschraling van het assortiment om te buigen in verbreding. ‘’Verschraling bedreigt de positie van Nederland als leverancier’’, vindt de Initiatiefgroep ‘Stop de Verschraling’.

De jury in beraad, tweede van links Henk de Gooijer en vierde van links Jan de Boer.

VBN/VGB-Arbitragecommissie viert 20 jarig bestaan Voor haar 20-jarig bestaan organiseerde de VBN/VGBArbitragecommissie 21 juni jl. een bijeenkomst voor handelaren en telers, die in de afgelopen jaren gearbitreerd hebben, managers van de FloraHolland afdelingen Connect en Kwaliteit, bedrijfsjuristen van de veiling en vertegenwoordigers van VBN, VGB en KAVB. De uitgenodigde spreker Dominique van Dijk, advocaat bij CMS Derks Star Busmann Advocaten te Utrecht en vooral werkzaam in de agrarische sector, benadrukte in zijn presentatie een aantal belangrijke aspecten van arbitrage. Daarna discussieerden de aanwezigen onder leiding van de voorzitter Jan Willem Wessel via een paneldiscussie over diverse aandachtspunten op het gebied van arbitrage. Naast Dominique van Dijk maakten Jan Coen Binnerts (Scheidsgerecht Bloembollenhandel) en Saskia Jurna (Arbitragecommissie Plantum) deel uit van het panel. In de discussie werd duidelijk dat men overtuigd is van nut en noodzaak van arbitrage in specifieke sectoren. Doordat de arbiters deskundig zijn op het betreffende terrein kunnen zij sneller en goedkoper een geschil beslechten dan de reguliere rechter. Jan Coen Binnerts waarschuwde voor een huidige tendens die arbitrage als een ‘tweede keusrechtspraak’ ziet. Hierdoor werden de aanwezigen zich ervan bewust dat zij als stakeholders moeten blijven lobbyen om hun belangen bij goede arbitragemogelijkheden bij de wetgever onder de aandacht te brengen. Saskia Jurna bracht het punt in hoe men kan zorgen dat in alle gevallen een geldige arbitrageovereenkomst aanwezig is.Vaak wordt wel mon-

deling arbitrage afgesproken, maar dat wordt niet schriftelijk vastgelegd. Zo is recent een vonnis van Arbitragecommissie van Plantum door de rechter vernietigd vanwege het ontbreken van een schriftelijke arbitrageovereenkomst. De aanwezigen kwamen tot de conclusie dat in de bollen- en de bloemen- en plantensector deze situatie zich niet snel voor zal doen, omdat arbitrage voldoende is verankerd door lidmaatschapsovereenkomsten, veiling-voorwaarden, koopbriefjes en koopovereenkomsten. Tegelijkertijd is men zich ervan bewust dat door de grote hoeveelheid transacties en de snelheid waarmee deze worden aangegaan, het niet altijd mogelijk is te zorgen voor bevestiging middels handtekeningen. Hierdoor ontstaat het gevaar dat zaken

vlnr Jan Willem Wessel, Jan Coen Binnerts, Saskia Jurna en Dominique van Dijk soms juridisch niet goed zijn afgedekt. De suggestie werd gedaan te zoeken naar een digitale oplossing voor dit probleem. Bijvoorbeeld via akkoordverklaring met algemene en/of arbitrage voorwaarden door het aanvinken van een daartoe bestemd vakje op het computerscherm. In 1992 hebben de VBN en de VGB de Arbitragecommissie opgericht. Aanleiding hiervoor was het toenemend aantal termijntransacties via de bemiddelingsbureaus van de bloemenveilingen, waardoor de kans op geschillen toenam. De

financiële belangen bij deze transacties waren en zijn nog steeds groot. De Arbitragecommissie treedt alleen op bij geschillen tussen kwekers en kopers die via Connect tot stand zijn gekomen. Teler en koper moeten dan wel vooraf hebben afgesproken dat zij een eventueel geschil aan de Arbitragecommissie voorleggen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Mia Hopperus Buma, secretaris VBN/ VGB-Arbitragecommissie via info@miabuma.nl


03 JULI 2012

Gerard van Zuijlen: ‘hou schappen overeind’ Van trein naar vrachtauto. Van telefoon en telex tot internet. Gerard van Zuijlen van G.J. van Zuijlen Bloemenexport maakte veel ontwikkelingen mee. Ondanks soms gerechtvaardigde handelskritiek op de veiling is die onmisbaar, constateert hij. “Je hebt elkaar nodig.” Ook de schappen blijven wat hem betreft overeind.

Webshop Hij zag veel veranderen in logistiek en communicatie. De overgang van treinvervoer naar vrachtwagen en de komst van internet. Een van zijn drie nu in het bedrijf werkende zoons – Rob, Gerard jr. en Jack – houdt zich met de eigen webshop bezig. Van Zuijlen: “Je had eerst telefoon en trein, later telefoon of telex en de auto. Toen kwam de fax en nu internet.” Klanten kunnen op de webshop, met real time foto’s, uit een volledig assortiment kiezen. Maar bestellingen gaan niet automatisch van kweker naar klant. “Wij houden dat in eigen hand en zo controle,” zegt zoon Rob. “Soms bestelt iemand tien dozen gerbera, terwijl ik weet dat die er twee nodig heeft. Dan kunnen we daarover contact opnemen.”

Andere productcodering

Gerard: “Zien doet verkopen.Vroeger toonde je producten op de Franse groothandelsmarkten, nu elektronisch. En het assortiment is veel groter geworden.” Schappen Hoewel de crisis er in hakte, ziet Van Zuijlen een riante toekomst voor de bloemenbusiness. “Door die eurocrisis let wel iedereen meer op betalingen door klanten. Zij krijgen bij hun banken, die in het verleden fouten hebben gemaakt, moeilijker krediet en zijn geneigd hun leveranciers daarvoor te gebruiken.” Een van de redenen waarom hij de debiteureninformatie van het HBAG overeind wil houden. “Een enorm goed systeem, dat miljoenen binnen het land houdt. Ik zou graag PT en HBAG laten bestaan. Een enorme blunder die op te heffen. Daar wordt BV Nederland alleen slechter van.” Ondanks soms handelskritiek op haar, beseft Van Zuijlen ook hoe belangrijk de veiling is voor de sector. “We moeten blijven communiceren. Ik ben voor een goede verstandhouding. Wij hebben de veiling nodig en zij ons.”

CLIENT Export wordt ingevoerd Het KCB bestuur, waarin de VGB vertegenwoordigd is, heeft besloten met ingang van 1 maart 2013 CLIENT Export in de Sierteelt sector als standaardwerkwijze te hanteren. Dit betekent dat het KCB vanaf die datum CLIENT Export gaat gebruiken voor het afhandelen van alle inspectie- / certificaataanvragen van sierteelt producten bij export. Voor bedrijven die vanaf 1 maart 2013 geen gebruik maken van CLIENT Export en op de oude wijze exportcertificaten en/of inspecties aanvragen, gaat het KCB de aanvragen in CLIENT Export invoeren. De kosten hiervoor komen bovenop de kosten voor het verstrekken van exportcertificaten via CLIENT Export. Het doel van het systeem CLIENT Export is om de aanvraag en afgifte van exportcertificaten te automatiseren

waarmee kosten in de hele keten worden bespaard. De exporteur kan hiermee digitaal exportcertificaten aanvragen voor de export naar landen buiten de Europese Unie. Met het systeem van CLIENT Export worden vervolgens de certificaten afgegeven. Het advies is om in verband met de noodzakelijke aanpassingen van het systeem uw softwareleveranciers tijdig opdracht te geven de berichtenstandaarden spoedig te gaan implementeren. De standaarden zijn te vinden op website van Florecom (www.florecom.nl) Voor inhoudelijke vragen over de werking van CLIENT Export kunt u terecht op de website van het KCB, www.kcb.nl of contact opnemen met de helpdesk van het KCB via tel. 070 3088000 of e-mail helpdesk@kcb.nl

Het CLIENT programma is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het ministerie van EL&I/NVWA, de VGB/ Florecom, Frugi Venta/Frug I Com, het KCB en het bedrijfsleven.

Wat kwekers onder kwaliteit verstaan, strookt vaak niet met de opvattingen van de groothandel. Maar vooral op de zienswijze van de producenten zijn wél de productspecificaties gebaseerd. Dat moet anders, vindt zowel FloraHolland als VGB. Samen starten zij met het product Roos de pilot Q3. In een recente bijeenkomst gaven rozenkwekers en handelaren er het groene licht voor. Het pilotproject is bedoeld om na te gaan hoe we in de toekomst producten het best kunnen omschrijven. Daarbij gaat het om méér dan alleen interne en externe kwaliteit. Onderzocht wordt bijvoorbeeld of er kenmerken zijn te bedenken om – voor kweker en handelaar - hun producten duidelijker te positioneren, zodat die meer aansluiten bij de markt. Waarom starten met roos? Omdat we daarmee het grootste product te pakken hebben. Eerst ontwikkelt een aantal betrokkenen uit de branche een nieuw, gemakkelijk te actualiseren format. Daarna vult die groep dat format met een nieuwe set specificaties in voor het product roos.Vervolgens kunnen belanghebbenden via een speciaal voor dat doel ontwikkeld online platform – naar verwachting van oktober af - hun input geven. Meedoen? Graag! U kunt zich daarvoor opgeven bij Manon Velthuis van de VGB (mvelthuis@vgb.nl). Vooral doen.Want alleen ú kunt aangeven hoe u het – afgestemd op úw markt – wilt hebben. Pak die kans dus. Robert Roodenburg Directeur VGB

Colofon Agenda

Hij stamt uit een bloemrijke dynastie. Grootvader startte in 1915 met bloemenhandel. Zijn vader en diens broers continueerden de traditie. Na in dat (binnenlandse) familiebedrijf te hebben gewerkt, begon Gerard in 1965 voor zichzelf, met export per trein naar de Duitse groothandel. Vooral na 1970 kwamen de dat kanaal passerende lijnrijders op, zogenoemde Fliegende Holländer. “De groothandel kromp,” herinnert Van Zuijlen (1942) zich. “Mijn omzet liep terug.” Hij begon aan bloemisten in Frankrijk te leveren, nog steeds zijn grootste markt. De Franse taal leerde hij in de avonduren. “We doen nog wel wat in Duitsland en Griekenland, maar overal rechtstreeks naar winkels. Bloemen, planten en boeketten. Uitsluitend op bestelling en alles met eigen vervoer. Dat maakt de lijnen korter.” Toch juicht hij Greenrail toe. “Voor verre bestemmingen is de trein prima. Rijtijdenregels zijn een enorm probleem. Daar komt MAUT nog eens bij. Maar onze afnemers zitten allemaal rond de 700 kilometer.”

Donderdag 6 september VGB Golfdag Donderdag 13 september JAN Bijeenkomst. Rotterdamse Haven of treinterminal. Geïnteresseerd in deze bijeenkomst of JAN? Neem dan contact op met Laura Badoux bij de VGB tel. 0297 380202 of lbadoux@vgb.nl.

De GROOT Handelskrant verschijnt in iedere uitgave van de Bloemenkrant, en wordt gepubliceerd onder de redactionele verantwoordelijkheid van VGB en HBAG. Redactie: Robert Roodenburg, VGB Marianne Wamsteker redactie coördinator

Redactieadres: VGB, Postbus 1104 1430 BC Aalsmeer Tel.: 0297 380202 Fax: 0297 360309 E-mail: mwamsteker@vgb.nl


Gebr. Noort is een exportbedrijf met diverse bloemenlijnen in Duitsland, Oostenrijk en Engeland. Voor onze bloemenlijn op Engeland zijn wij op zoek naar een

Wij zijn op zoek naar een:

Vida Verde (opgericht in 1991) is toeleverancier van planten voor gespecialiseerde tuincentra en bloemisten in het buitenland. Onze maatwerk JHFHUWLĂ€FHHUGH GLHQVWYHUOHQLQJ en klantgerichte houding maken ons dĂŠ partner voor die vakhandel die advies, kwaliteit en service hoog in het vaandel hebben staan. Sinds maart 2009 zijn wij gevestigd in ons nieuwe bedrijfspand op bloemenveiling FloraHolland, midden in Greenport Westland, het hart van het glastuinbouwgebied van Europa. De activiteiten van Vida Verde zijn gericht op het bouwen van een uitstekende relatie met onze medewerkers, afnemers (klanten) en leveranciers (kwekers). Medewerkers Ruim 50 medewerkers zetten zich dagelijks in om de klanten uit het buitenland zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Vida Verde is een succesvol en dynamisch bedrijf, dat zich kenmerkt door een open en platte structuur met korte lijnen en een snelle besluitvorming. Strategie We kiezen voor een langdurige samenwerking met klanten, leveranciers en medewerkers. Groei is van belang om de marktpositie op een goed niveau te houden of hier naartoe te brengen.

9HUNRSHUSODQWHQ PY ,WDOLs Fulltime 40 uur Wat is de functie? Afhankelijk van je ervaring ben je zelfstandig verantwoordelijk voor het managen van de verkoop van met name (kamer- en tuin-) planten, bloemen en aanverwante artikelen ten behoeve van de Italiaanse markt. Vida Verde Italia BV heeft zich gespecialiseerd in de Italiaanse vakhandel, voornamelijk tuincentra. Het adviseren en begeleiden van je klanten vind je een uitdaging. Je levert een belangrijke bijdrage aan de verdere optimalisering van de exportactiviteiten door je voortdurend in te zetten op kwaliteit, klantbehoud en acquisitie. Dit alles binnen een enthousiast en dynamisch team.

VERKOPER/CHAUFFEUR Wij zoeken iemand die: r *OIFUCF[JUJTWBOSJKCFXJKT#$& DIBVGGFVSTEJQMPNB r "GĂ OJUFJUIFFGUNFUEFCMPFNFOIBOEFM r (PFEFCFIFFSTJOHWBOEF&OHFMTFUBBM 8JKCJFEFOFFOBGXJTTFMFOEFCBBONFUFFOHPFEFTBMBSJĂŒSJOH #FOKJKEFHFOFOBBSXJFXJKPQ[PFL[JKO TUVVSKF$7OBBSBOPPSU!HFCSOPPSUOM +FLVOUSFLFOFOPQFOUIPVTJBTUFDPMMFHBT JOFFOCFESJKGNFUFFOOPOPOTFOTF NFOUBMJUFJU XBBSWBLNBOTDIBQFOCFUSPVXCBBSIFJEBMTWBO[FMGTQSFLFOE XPSEFOCFTDIPVXE

:DWLVMRXZSURĂ€HO" - Je bent een positief ingesteld en ondernemend persoon; - Opleiding en/of denkvermogen op MBO-/HBO-niveau, gericht op de agribusiness is een prĂŠ; - Ervaring in een soortgelijke functie; - Kennis van de volgende talen in woord en in geschrift is een voorwaarde: Italiaans en Engels; - Resultaatgericht en ondernemend; - Je beschikt over een rijbewijs; - Bereidheid tot het maken van (korte) buitenlandse zakenreizen; - Communicatief en sociaalvaardig: je bent een teamplayer. Wat kunnen wij jou bieden? - Een zelfstandige functie met ruime mogelijkheden voor persoonlijke groei; - Uitstekend basissalaris met een uitdagende prestatieregeling; - Een veelzijdig takenpakket binnen een sterk team; - Een professionele en dynamische organisatie binnen een solide onderneming; - Ruime doorgroeimogelijkheden. Spreekt deze functie je aan? Dan zien we je motivatie met CV per email graag tegemoet! Mail deze naar fred@vida-verde.com. Voor vragen kun je contact opnemen met Fred Jansen op telefoonnummer 0174 671967.

Wij zijn een bloemengroothandel, wij verzorgen de inkoop van bloemen en planten voor diverse bedrijven in binnen- en buitenland. Wij zijn gevestigd op Floraholland vestiging Naaldwijk en Rijnsburg en kopen buiten deze twee vestigingen ook in op vestiging Aalsmeer. Om het proces van bestellen tot afleveren zo efficiĂŤnt mogelijk te laten verlopen zijn we per direct op zoek naar een:

Systeembeheerder m/v

Wij zijn B & G de Mooij. Uitblinkers in bloemen zijn we. Met

Werkzaamheden: Als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor: - Het onderhoud en operationeel beheer van het ERP pakket, netwerk en werkplekken - Behandelen en vertalen van gebruikersvragen naar werkbare oplossingen - Instructie, ondersteuning en begeleiding aan gebruikers

eigen mensen kopen we dagelijks in op de veilingen in Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer. Daarnaast hebben we vele rechtstreekse contacten met leveranciers. Groothandels en exporteurs zijn onze klanten. Zij kopen en bestellen op het moment waarop het hen het beste uitkomt. 24 uur per dag zijn we paraat. Niet alleen per telefoon en fax, maar ook online hebben we ĂĄlle mogelijkheden. We hebben plezier in ons werk. Ons jonge en enthousiaste team gĂĄĂĄt voor de allerhoogste kwaliteit.

We merken dat de groei er nog lang niet uit is. En voor de toekomst hebben we grootse plannen. We hebben daarvoor een solide basis van goede mensen. Die willen we uitbreiden. Daarom komen we graag op korte termijn in contact met geĂŻnteresseerden voor de functie van:

ERVAREN INKOPER Iemand die zelfstandig ĂŠn in teamverband kan werken en die gemotiveerd en enthousiast is. Je hebt ervaring met inkopen voor derden, je kent de bloemenbranche goed en je hebt een neus voor ‘kwaliteit’. Dat we geautomatiseerde werkprocessen kennen, is voor jou geen probleem.

Eisen/Wensen: - MBO+ werk en denkniveau - Kennis op gebied van Microsoft (werkstation en Server) - Kennis op gebied van Microsoft (Word, Excel, Powerpoint) - Enkele jaren werkervaring - Ervaring in de bloemen /plantenbranche - Ervaring met softwarepa kket van Florisoft - Communicatief vaardig en klantgericht - Geen 9 tot 5 mentaliteit Aanbod: Een contract op basis van een fulltime functie (40 uur per week). Je kunt rekenen op goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast heerst er op kantoor een open en informele sfeer waar veel ruimte is voor eigen initiatief. Het bedrijf hecht veel waarde aan vakinhoudelijke en persoonlijke ontplooiing van zijn medewerkers. Reageren: Heb jij interesse in deze vacature, dan ontvangen wij graag een korte motivatie(brief) met een CV het liefst per email naar: leon@hstar.nl. Voor eventuele vragen kan je mailen, of bellen via 0174 – 612429

Wij bieden een goed salaris en de interessante secundaire arbeidsvoorwaarden die bij een dergelijke functie gebruikelijk zijn. Zin om mee te bouwen aan een prachtig en succesvol bedrijf? Bel voor inlichtingen of om meteen te solliciteren met Gerco de Mooij (06 55 584 771).

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld!


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

9

markt Markt nieuws Kassenbouw: markt blijft onzeker POELDIJK â–Ş Na het historische dieptepunt van 2010 is de kassenbouw vorig jaar weer wat aangetrokken, blijkt uit cijfers van de AVAG. Maar de vooruitzichten blijven onzeker. Na het voor de kassenbouw dramatisch verlopen jaar 2010, met slechts 91 hectare aan nieuwbouwactiviteiten, herstelde de markt zich in 2011 met 193 hectare aan nieuwe kassen. Dat was vooral te danken aan het eerste halfjaar, waarin er voor 147 hectare aan nieuwe kassenbouwprojecten werd gestart. In de tweede helft van het jaar sloeg de EHEC-crisis toe, met als gevolg dat het meerjarig gemiddelde van 325 hectare van 2003 tot en met 2007 bij lange na niet werd gehaald EXPORT De cijfers over de eerste helft van 2012 zijn nog niet beschikbaar, maar duidelijk is wel dat de markt nog niet is aangetrokken, zegt AVAG-secretaris Harrie van der Arend. “Kwekers investeren nog niet zoals voorheen.â€? Kassenbouwers en andere toeleverende bedrijven zoeken daarom hun heil buiten de landsgrenzen, zowel binnen als buiten Europa. De sector haalt het grootste deel van zijn omzet momenteel uit het buitenland. Bedrijven proberen op verschillende manieren met de situatie om te gaan. Door samenwerking of samenvoeging van bedrijven, maar ook door het ontplooien van activiteiten buiten de tuinbouw. Desondanks hebben enkele bedrijven hun deuren moeten sluiten. “De meeste bedrijven kunnen terugvallen op een behoorlijke export, maar op de lange termijn hebben zij een stabiele, structureel gezonde thuismarkt nodig voor ontwikkeling en innovatieâ€?, aldus Van der Arend.

50 miljoen euro voor herstructurering tuinbouw â– Ruime meerderheid voor motie Koopmans â–  Versnippering voorkomen DEN HAAG ¡ De Tweede Kamer heeft onlangs besloten het geld uit het opgeheven landbouwontwikkeling- en saneringsfonds in te zetten voor de herstructurering van de tuinbouw. Een motie van CDA-kamerlid Ger Koopmans werd met 100 tegen 50 stemmen aangenomen. De motie kreeg de steun van VVD, PVV, CDA, SP, Christen-Unie en enkele kleinere partijen. Tegen stemden PvdA, D66 en Groen Links. In het fonds zat een bedrag van 50 miljoen euro. Dit geld gaat nu als borgstelling gebruikt worden bij de herstructurering. “Bij koop en verkoop van grond loop je risico’sâ€?, zegt Koopmans. “Met dat fonds kun je risico’s dekken en sneller kopen. Anders kun je niets meer gedaan krijgen. Het is jammer als bedrijven moeten stoppen en de buren de grond nu nietGeneratorsets

maar over drie jaar misschien weer wel kunnen kopen. De precieze uitwerking van het borgstellingfonds moet nog volgen. Bedoeling is om versnippering of vergroting van de versnippering te voorkomen. Het fonds moet zelf gronden opkopen of gemeentebesturen helpen om dit te doen. De suggestie om het fonds op te rich-

t7FSEFFMLBTUFO t7PFEJOHT A. van RijnLBCFMT BV /JFVXFMBBO /-/4 AT(3"7&/;"/%& 5    '    &JOGP!HFOFSBUPSTFUTWBOSJKOOM * XXXHFOFSBUPSTFUTWBOSJKOOM

Shell heeft zich bewezen als een defensief aandelenfonds met een stabiele leiding. Daarnaast is de risicoperceptie radicaal gewijzigd in de markt, wat goed doet voor Shell. Op het moment heeft Shell buiten een heldere strategie, het beste potfolio van activiteiten en reserves van alle grote maatschappijen en door de sterke balans is een dividend uitbetaling verzekert. Door de schommelende beurzen zijn de beleggers op dit moment gefocust op dividendrendement. Er zijn echter weinig bedrijven in Europa die de laatste 20 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijkgehouden.

We know the business, we know the people Lutgo bv Lakenblekerstraat 49, Aalsmeer Vlotlaan 408, Monster Tel. 0297-255570

www.lutgo.nl 25 juni - 29 juni

Top 15 â– Snijbloemen Klok Productgroep

t/JFVXFFOHFCSVJLUF BHHSFHBUFO

den opgekocht. “Ik weet niet hoeveel bedrijven geholpen kunnen worden�, zegt Koopmans. “Ik hoop dat nog een aantal bedrijven op de markt komt. Dat is echter ijdele hoop want de situatie is moeilijk. De tuinbouw heeft zeker toekomst. De Nederlandse tuinbouw is innovatief en een voorbeeld voor de wereld maar moet een enorme dip zien te overwinnen. Als het slecht gaat, staat de innovatie stil en dat moeten wij zien te voorkomen.�

Recruiters in de sierteelt

verkoop & verhuur

Hervormingen in energieland Dit is geen pleidooi om in aandelen Shell te gaan, of Ăźberhaupt in aandelen te stappen, maar het is wel eens interessant om te kijken wat dit aandeel heeft gedaan vanaf het moment dat Shell toegaf dat ze de olie- en gasreserves veel te rooskleurig hadden voorgesteld. Aangezien er een gegronde angst is voor aandelenhandel en risico voor falende bestuurders, heeft Shell het aardig gedaan: - Toen de olieprijs in vijf jaar tijd, 5 keer over de kop ging moest Shell genoegen nemen met slechts een koersverdubbeling tot iets boven de â‚Ź30 per aandeel. Dit was â‚Ź6 lager dan op het moment van hun bekentenis over rooskleurige reserves. - Tijdens de neergang van 2008 verloor Shell de helft van zijn waarde. Inmiddels staat het aandeel op â‚Ź26. Hetzelfde niveau als in 2002 en 2006. Ter vergelijking: de AEX noteert nu op 60% van het niveau in 2002 en 2006.

ten kwam uit het Westland. Wij moeten de tuinbouw de helpende hand toesteken zonder dat het staatssteun wordt. Het gaat er niet om de stoppende tuinder te helpen maar om de Nederlandse tuinbouw structureel te blijven verbeteren.� Knelpunt voor stoppende tuinders zijn de lage grondprijzen en de banken, die medewerking weigeren. Het fonds is er niet voor om zelf bedrijven op te kopen maar om ervoor te zorgen dat zij wor-

door Frank de Klerk

Totaal

Stuks 2012

Mutatie 2011

Opbrengst 2012

Mutatie tov 2011

Prijs 2012

Prijs 2011

Opbrengst 2012

1

Rosa grootbloemig

37.510.781

-14,4%

10.207.502

15,4%

0,27

0,20

12.524.582

18,2%

2

Chrysanthemum trs kas

16.383.610

-0,0%

2.417.085

12,1%

0,15

0,13

3.336.475

10,4%

3

Rosa kleinbloemig

3.364.040

-17,2%

467.631

23,7%

0,14

0,09

2.153.123

61,1%

4

Lilium (Oriental Grp)

2.241.470

3,5%

942.527

-25,2%

0,42

0,58

1.434.821

-15,2%

5

Paeonia (Lactiflora Grp)

2.886.750

204,5%

1.306.626

183,5%

0,45

0,49

1.433.232

187,9%

6

Gerbera mini

10.635.140

21,6%

768.600

-43,5%

0,07

0,16

1.349.010

-40,4%

7

Hydrangea

1.090.055

11,6%

938.788

-0,8%

0,86

0,97

1.013.731

-0,8%

8

Rosa tros

1.859.080

-14,3%

761.644

19,5%

0,41

0,29

905.597

33,0% 31,0%

9

Chrysant. geplozen kas

2.934.842

9,8%

646.866

26,8%

0,22

0,19

756.442

10

Freesia enkelbloemig

2.586.730

-7,3%

320.073

-15,7%

0,12

0,14

667.456

3,2%

11

Chrysanthemum trs santini

2.828.150

-6,9%

463.810

9,5%

0,16

0,14

667.247

13,6%

12

Alstroemeria

3.592.054

-6,4%

519.002

-1,2%

0,14

0,14

644.830

4,5%

13

Gerbera grootbloemig

2.094.905

-3,2%

323.487

-38,6%

0,15

0,24

607.682

-31,3%

14

Helianthus

1.404.360

-28,2%

459.597

-23,6%

0,33

0,31

583.225

-24,5%

15

Zantedeschia overig

1.586.492

5,5%

543.851

-17,6%

0,34

0,44

567.772

-18,4%

Totaal Top 15

92.998.459

-4,4%

21.087.087

7,2%

0,23

0,20

28.645.224

10,7%

25 juni - 29 juni

Top 10 â– Kamerplanten Klok Productgroep

Totaal

Stuks 2012

Mutatie 2011

Opbrengst 2012

Mutatie tov 2011

Prijs 2012

Prijs 2011

Opbrengst 2012

Column Jan Lokkers

Mutatie tov 2011

1

Phalaenopsis

552.338

68,5%

1.467.718

31,2%

2,66

3,41

6.835.263

23,2%

2

Kalanchoe

487.163

6,3%

343.439

17,4%

0,70

0,64

1.182.814

19,0%

3

Rosa

182.868

-28,7%

196.250

-9,3%

1,07

0,84

916.165

22,2%

4

Overig kamerplanten

76.471

-8,2%

39.092

-15,0%

0,51

0,55

716.619

40,9%

5

Bromelia

255.765

6,8%

257.692

1,9%

1,01

1,06

705.361

-7,6%

6

Anthurium

132.999

-11,1%

306.609

-8,3%

2,31

2,23

683.184

-8,2%

7

Zantedeschia

40.654

-21,6%

87.345

-8,0%

2,15

1,83

640.805

-1,5%

8

Chrysanthemum

256.666

-8,5%

135.932

-7,4%

0,53

0,52

583.349

22,8%

9

Hydrangea

144.937

-8,8%

287.434

2,1%

1,98

1,77

536.579

16,0%

10

Ficus

109.139

-2,7%

169.139

-24,3%

1,55

1,99

464.561

9,6%

Totaal Top 10

2.239.000

5,7%

3.290.651

9,4%

1,47

1,42

13.264.698

17,2%

25 juni - 29 juni

Top 5 â– Tuinplanten

Deskundige Jan Lokkers van E4pro geeft zijn visie op de energie markt.

Mutatie tov 2011

Klok Product gewas

Totaal

Stuks 2012

Mutatie tov 2011

Opbrengst 2012

Mutatie tov 2011

Prijs 2012

Prijs 2011

Opbrenst 2012

Mutatie tov 2011

1

Hydrangea

74.276

-34,7%

229.428

6,2%

3,09

1,90

1.266.955

-7.607,5%

2

Overig perkplanten

130.001

70,6%

86.816

98,8%

0,67

0,57

417.591

90,4%

3

Lavandula

287.141

49,7%

259.537

48,0%

0,90

0,91

379.992

10,9%

4

Buxus

63.055

11,8%

192.778

66,1%

3,06

2,06

319.268

55,1%

5

Platycodon

140.125

-6,8%

96.332

45,2%

0,69

0,44

292.282

38,2%

Totaal Top 5

694.598

18,0%

864.890

40,1%

1,25

1,05

2.676.088

178,0%


10

bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

maas-rhein Steeds meer Poolse studenten in Nederlandse tuinbouw ■ Investeren in de toekomst ■ Stagiaires werken en leren

Een lastige keuring volgens Rien Vurens, hoofdkeurmeester buitenrozen. Een keuring die een momentopname van verschillende producten die jureren een extra dimensie gaf. Vooral de grote potten met daarin drie rozenplanten zette sommige juryleden op het verkeerde been. Toch sprak Vurens van een goede kwaliteit ondanks het feit dat veel planten niet in bloei stonden. De prijsuitreiking van de winnende inzendingen vindt plaats tijdens speciale bijeenkomst tijdens het Rozenfestival in Lottum.

Programma’s welke worden geïnitieerd door de Europese Unie maakt studeren en werken mogelijk voor agrarische universiteiten en middelbare scholen uit Polen en Litouwen.

PROJECTEN

Vakbekwame arbeidskrachten binnen de tuinbouwsector wordt een steeds nijpender probleem. Stichting Europese Praktijkopleiding Studenten, (ST.E.P.S.) is een organisatie, die stageplaatsen bemiddelt voor Europese studenten. De Stichting neemt deel aan verschillende Europese programma’s gelnitieerd door de EU.

ANIMO

Deze groep studenten sloot hun stage dit jaar succesvol af. Nederland komen en hier de kans krijgen werkervaring op te doen. Tot nu toe zijn wij vooral gefocust geweest op branches als tuinbouw en akkerbouw. De studenten lopen stage bij bedrijven met kassen, boomkwekerijen, bloemen en teeltbedrijven in de vollegrond”, zegt Michno. De stichting wil in de toekomst ook studen-

ten stages aanbieden op technisch, logistiek, en innovatief vlak. ST.E.P.S. werkt samen met Poolse agrarische middelbare scholen en universiteiten en verschillende districtsarbeidsbureaus. Een van de universiteiten die met de stichting samenwerkt is de universiteit in Kraków en de Warsaw University of

Life Sciences. Ook de universiteit in Rzeszow en Hoge Agrarische School in Sandomierz werken samen met ST.E.P.S. De stichting onderhoudt tevens de kontakten met de KvK in Polen en in Nederland met de organisatie Eures en PTC+ in Horst. Vrijwel alle studenten worden ondergebracht in hostel PTC+ in Horst en Hotel Tienray.

Ecocombi’s omladen duur VENLO-HERONGEN ▪ Grensoverschrijdend vervoer met ecocombi’s tussen landen die dat toestaan lijkt in de praktijk moeilijker uitvoerbaar dan transporteurs hadden gehoopt. De extra lange en/of zwaardere vrachtwagens (LZV’s), mogen alleen de grens over wanneer beide landen daarin toestemmen. En dat is nou net waar de schoen wringt. De berichtgeving vanuit Brussel naar Transport en Logistiek Neder-

land (TLN) en verladersorganisatie EVO klonk bloementransporteur te Baerts uit Horst als muziek in de oren. De vervoerder heeft vele tientallen vrachtwagens maar ook twee ecocombi’s om bloemen en planten naar bloemenveiling Rhein-Maas in Herongen te brengen. Weliswaar staat Duitsland ecocombi’s toe, toch weigert de Duitse verkeersminister Voigstberger van de deelstaat Nordrhein-Westfalen de langere

vrachtwagens. Een bizarre situatie omdat de Duitse bloemenveiling hemelsbreed tweehonderd meter van Venloos grondgebied ligt. Volgens Francien Duffhues-te Baerts, financieel directeur van het Horster transportbedrijf, zouden de ecocombi’s maar 900 meter hoeven af te leggen om de bloemenveiling te kunnen bereiken. Dat zou volgens haar kunnen via autosnelweg E34 waar een aparte

afrit voor de bloemenveiling is gerealiseerd. Verkeersminister Voigstberger van de deelstaat Nordrhein-Westfalen weigert echter de ecocombi’s toe te laten in Nordrhein-Westfalen. Een situatie die niet aan de Nederlandse transporteurs is uit te leggen. “De bloemenveiling is een Nederlands-Duitse veiling waar grensoverschrijdende transporten dagelijks plaatsvinden.”

Eerste mobiele simutruck VENLO ▪ Iedere beroepschauffeur moet per vijf jaar 35 uur verplichte nascholing volgen. Van deze 35 uur moet minimaal zeven uur ingevuld worden met een praktijktraining. De komst van de eerste mobiele trucksimulator is voor de chauffeurs een zegen en een primeur voor Nederland. Transportbedrijven halen eveneens voordeel uit simulator want nascholing van chauffeurs kost tijd en geld. De simutruck zoals de vrachtwagensimulator ook wel wordt genoemd, is een initiatief van de Stichting Europese Beroepsrijschool Rijn-Maas Noord (SEB). Venlonaar Ruud Rut-

Potrozen gekeurd in Venlo VENLO ▪ Tijdens de Week van de Roos kon de VKC- vakjury maar 140 inzendingen beoordelen. De keuring vond plaats op donderdag 21 juni op het Floriadeterrein in Venlo.

VENLO ▪ Steeds meer studenten uit Polen lopen in Nederland stage bij tuin- en akkerbouwbedrijven. De vraag naar gekwalificeerde medewerkers in andere branches neemt toe.

Kartrekker van ST.E.P.S. is Mariola Michno uit Echt die werkzaam is voor Uitzendgroep Sunpower uit Grubbenvorst. “Dit jaar hebben wij alleen in het kader van het Leonardo da Vinci programma 37 personen in Nederland verwelkomd. Hiervan kwamen zeventien studenten uit Tomaszow Lubelski aan de Pools-Oekraïense grens en twintig vanuit Zamosc dichtbij de Oekraïense grens. Op jaarbasis is er sprake van tweehonderd studenten/afgestudeerden, die naar

Kort nieuws

ten, gespecialiseerd in het opleiden en nascholen van chauffeurs zocht samenwerking met een Duitse collega. Met interreg subsidie op zak werd het euregionaal project voor training en scholing van chauffeurs

in deze Nederlandse en Duitse regio gerealiseerd. De vrachtwagensimulator is in München gebouwd bij de firma KMW, onderdeel van Siemens. Zij waren de enige die de geavanceerde simutruck konden bouwen. Volgens Rutten is het mogelijk de simulator met meerdere personen tegelijk trainen. Een eigen voertuig inzetten van het bedrijf is daarbij overbodig. “Vrijwel alle mogelijk rijomstandigheden die een chauffeur onderweg tegen kan komen zijn in de simutruck verwerkt. Dichte mist, sneeuw, zware regen, het rijden door de bergen en ga zo maar door”, zegt Rutten.

Wat de simutruck heeft gekost wil en mag Rutten niet zeggen. Over de prijs van het inhuren van de simulator is Rutten wel duidelijk. Die is volgens hem marktconform aan andere aanbieders van nascholing voor chauffeurs. Hij verwijst naar simutruck.eu waar naast foto’s ook demonstratiefilmpjes op staan. Met de ingebruikname van de simutruck hoopt Rutten chauffeurs in Nederland en Duitsland op een snelle, kundige en veilige manier aan het verplicht nascholingscertificaat te helpen. “Want goede chauffeurs maken onze wegen een stuk veiliger”, aldus Ruud Rutten.

De inzending van Frank Coenders uit Grubbenvorst met Rosa Berleburg haalde een eerste plek in de categorie terrasrozen met een inhoud van meer dan vijf liter. De donkerrode roos kreeg van de jury de beoordeling: compact, uniform met een bladkwaliteit die als uitzonderlijke werd bestempeld. Met een inzending bij potten kleiner dan vijf liter wist Jos Smits Boom- en Rozenkwekerijen uit Broekhuizenvorst de eerste prijs in de wacht te slepen met de FlowerCarpetHeidetraum in een hanging basket. De vele bloemknoppen, het mooie gewas en de juiste compositie van zijn inzending wist de jury te waarderen. In de categorie vensterbankroosjes, wist De Ruiter Roses met de roze Steppe Ovation de eerste prijs in de wacht te slepen. Een potroos met grote bloemen werd door de vakjury beoordeeld als ‘Beste Potroosje 2012’.

Potchrysanten goed onder LED EINDHOVEN ▪ Een proef waarbij potchrysanten onder LED werden geteeld is goed uitgevallen. Het lagere lichtniveau bleek namelijk een positief effect te hebben op de beworteling. De proef werd uitgevoerd door SV.CO en de Gebr. Nederpel, beiden telers van potchrysanten, samen met BVB Substrates en Philips. Focus van de proeven lag op de eerste drie tot vier weken van de teelt. Na de eerste proefronde bleek dat met lagere lichtniveau’s onder LED eenzelfde beworteling werd behaald als met de referentie gewassen. In de rondes daarna zijn de lichtniveau’s in de eerste fase van de teelt steeds verder verlaagd. De beworteling liep daarbij niet achter op de referentieplanten die bij beide bedrijven stonden. In een latere fase, toen het stekje eenmaal goed geworteld was, kon het lichtniveau flink verhoogd worden.


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

11

bollen KAVB keuringen

Ixia: klein gewas, grootse prestaties LISSE ▪ Het sortiment bloembollen en -knollen kent een groot aantal gewassen waarvan het areaal niet echt omvangrijk is. Sommige van die gewassen kunnen echter in de tuin, op het balkon of in de vaas grootse prestaties leveren. Zo’n product is Ixia, waarvan J.H. Oostdam uit Voorhout de afgelopen weken enkele sprekende voorbeelden in de KAVB keuringszaal bij CNB in Lisse onder de aandacht plaatste.

IRIDACEAE

Oostdam deed dit met de rode Ixia ‘Jesse’ en de wit/purperen I. ‘Blue Bird’. Het knolgewas Ixia komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, is ondergebracht in de familie der Iridaceae. Er zijn ongeveer dertig soorten bekend, alsmede een aantal cultivars. Het product bloeit in juni-juli. Ixia staat voornamelijk bekend als snijbloem en wordt vooral in de gemengde boeketten toegepast.

ZON

Maar ook in de tuin kan het product een vooraanstaande rol vervullen. Op een zonnige plek in de border zal ze zich volledig kunnen manifesteren. Ixia is slechts één van de vele bijzonderheden die wekelijks in de keuringszaal worden getoond. Zo toonde Kwekerij De Schüllhorn uit Anna Paulowna de prachtige bloei met pijpbloemen van Dichelostemma ida-maia en de purperen Tulbaghia cominsii van Cees Breed uit Noordwijkerhout. De ‘Wildeknoffel’ waarvan de bladeren enigszins naar knoflook ruiken.

Keukenhof kan uitbreiden ■ Na tien jaar duidelijkheid ■ ‘Door de tijd ingehaald’ LISSE ▪ De gemeenteraad van Lisse heeft vorige week het bestemmingsplan Keukenhof goedgekeurd. Dankzij die goedkeuring kan de Stichting Kasteel Keukenhof verder werken aan het invullen van het eerder opgestelde Masterplan en de Bloemententoonstelling aan de uitbreiding van het parkeerterrein. “Daar hebben we lang naar uitgekeken,” aldus Walter Jansen, voorzitter van het bestuur van de Bloemententoonstelling Keukenhof. “We hebben wat de ruimtelijke ordening betreft een enerverende tijd achter de rug en na vele jaren van overleg kunnen we in fases nu aan de uitbreiding van het parkeerterrein en andere veranderingen gaan werken. Plannen die een jaar of tien geleden zijn opgestart”

COMPENSEREN

Een van de grootste problemen waardoor het zo lang heeft geduurd voordat het bestemmingsplan werd goedgekeurd, was het voldoen aan de eis van de Greenport Ontwikkelings Maatschappij om de bollengrond te compenseren die Keukenhof nodig heeft voor de uitbreiding van het parkeerterrein aan de oostzijde van het park. Als die uitbreiding wordt gerealiseerd kunnen auto’s zowel als touringcars daar parkeren. Ook wordt een nieuwe entree (poortgebouw) gebouwd. Het tot op heden voor parkeren gebruikte weiland aan de westzijde van Keukenhof (foto) hoeft dan voor dat doel niet meer te worden gebruikt. Herman Hollander, voorzitter van de Stichting Kasteel Keukenhof zegt van mening te zijn dat het bestemmingsplan er al drie jaar eerder had kunnen zijn. ”We zijn door de tijd behoorlijk ingehaald. Denk alleen maar aan de totaal gewijzigde economische si-

Het weiland aan de westzijde van Keukenhof hoeft straks niet meer gebruikt te worden als parkeerplaats. Foto: Cees van ‘t Wout tuatie van ons land. Omzetting van het betreffende weiland voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vindt niet meer plaats, waardoor wij (Kasteel Keukenhof) aanzienlijke bedragen mislopen, die wel in het masterplan als financieringsondersteuning waren meegenomen. Als je dan bedenkt dat dezelfde overheid die de toenmalige situatie van het landgoed aangreep om af te dwingen dat de EHS hier gerealiseerd zou worden, nu openlijk afdingt op de marktwaarde van die

grond, dan voel je je als particulier groenbeheerder in de kou gezet.” Hollander ziet ook positieve punten van de lange procedure. “Inderdaad. Zoals hoe goed de relatie met de Bloemententoonstelling is geworden. En ook de samenwerking met de gemeente Lisse. Alleen al het feit dat wij inmiddels een kleine 7 miljoen Euro aan subsidies hebben ontvangen maakt duidelijk dat we op de goede weg zijn. Dat geld komt niet los als je je als erfgoedeigenaar niet laat zien.”

SHOW STELEN

Awards Floriade Spring Contest VENLO ▪ Een week later dan gepland, zijn op dinsdag 19 juni de Floriade Awards uitgereikt ter afsluiting van de Floriade Spring Contest. De uitslagen hiervan waren gelukkig heel wat beter dan die van de EK-voetbalwedstrijd NederlandDuitsland op 13 juni, de avond waarop de prijsuitreiking aanvankelijk was gepland. In maar liefst tien categoriën werden Awards en certificaten uitgereikt. De uitreiking van de Floriade Awards vond plaats in het fraaie theater in Villa Flora en werd op spraakmakende wijze gepresenteerd door BN-er Simone van Trier.

Aangevangen werd met de onthulling van de Floriade Award door de ontwerpster, Sophie van Felius, en Floriade directeur Sven Stimac. Zij vertelden dat de Award het resultaat is van een ontwerpwedstrijd voor master studenten van de Universiteit Twente. De Award zelf is een houten sokkel met daarop een mondgeblazen glazen tulp. Deze vertegenwoordigt de Floriade doelstelling ‘duurzaamheid’ en is een tastbare herinnering voor elke prijswinnaar. Voor deelname aan de Floriade Spring Contest hebben tientallen telers en veredelaars in de periode van 4 april tot en met 10 juni hun mooiste producten ingezonden illustreert VKC-man Rob van der Voort. “Deelname was mogelijk in tien categoriën, waaronder bol- en knolgewassen, heesters, orchidee en voorjaarsbloeiers. Dit heeft er-

voor gezorgd dat Villa Flora vanaf dag één in bloemen is gehuld. Voor de organisatie en jurering van de productkeuringen heeft Floriade een beroep gedaan op de VKC, als onafhankelijke stichting. Meerdere nominatieronden hebben bijgedragen aan de eindjurering.” De Floriade Awards en certificaten werden uitgereikt in maar liefst tien categoriën. Deze gingen vergezeld van prijzengeld, waarvan de waarde uiteenliep van 250 tot 1.000 US dollar. Tevens vond de prijsuitreiking plaats in de categorie Arrangementen. Omdat er dagelijks nieuwe arrangementen in Villa Flora worden gemaakt, werden deze door de vakjury beoordeeld aan de had van digitale foto’s. Het was voor het eerst dat op deze wijze werd gekeurd. De Floriade Awards werden overhandigd door NTR-voorzitter Nic Koomen. Thans is aangevangen met de Floriade Summer Contest waarvan de prijsuitreiking op 22 augustus wordt verwacht.

Winnaars Bol-en Knolgewassen: 1e Award: Ranunculus asiaticus Bigger White (9.70 punten) 2e Award: Allium ‘Pinball Wizard’ (9.65 punten) 3e Award: Ranunculus asisaticus ‘Rax Theseus’ (9.60 punten) 3e Award: Rananculus asiaticus Bigger Pink (9.60 punten) Hippeastrum 1e Award: Hippeastrum ‘Moscow’ (9,85 punten 2e Award: Hippeastrum ‘Red Rival’ (9.75 punten) 3e Award: Hippeastrum ‘Floris Hekker’ (9.70 punten) 3e Award: Hippeastrum ‘Jeannette’ (9.70 punten) Arrangementen 1e Award: Arrangement ‘IJl’ van arrangeur Desiré Glasbergen uit Noordwijkerhout.

Stemming Tulpenhandel moeizaam LISSE ▪ In de meest teeltgebieden is het rooien van tulpen in volle gang. Totdat er een substantiële hoeveelheid is gerooid valt er weinig te zeggen over de kwaliteit van de oogst. In Zeeland, waar de oogstperiode vroeger ligt, lijkt het er evenwel op dat de oogst gewoontjes is. Ook de hyacinten in ‘De Zuid’ lijken normaal gegroeid, terwijl het beeld in Noord Holland is dat ze daar iets beter zijn gegroeid. Intussen verloopt de handel in tulpen moeizaam. Er komt vanuit de export wel vraag los, maar er is nog altijd een verschil in de prijs waarvoor de kwekerij de bollen aanbiedt en wat de handel wil betalen. Gevoelsmatig wordt ook geconcludeerd dat er tot op heden door de export iets minder verkocht lijkt te zijn. Het reisseizoen is nagenoeg afgelopen en de vraag is of er nog grote getallen in de boeken worden genoteerd. Zo niet, dan wordt het eens temeer duidelijk dat het areaal tulpen dat nu wordt geteeld moeilijk een baas zal vinden. Met als conclusie de kans dat er opnieuw een substantieel aantal bollen door de kwekerij zelf zal worden gebroeid. En de niet geringe kans dat er in het seizoen substantieel veel tulpenbloemen voor de veilingklokken komen en daardoor de prijzen onder druk worden gezet. Bovenstaande informatie is direct afkomstig van een bemiddelaar op het gebied van tulpen.


IPM ESSEN De toonaangevende wereldbeurs voor de tuinbouw

!

elden m n a a u N

2013

Planten | Techniek | Floristiek | Uitrusting

22 – 25 januari Is een bloemen im- en exportbedrijf, gevestigd aan de middenweg in Aalsmeer. Met een jong en dynamisch team en een groeiende afzet naar Scandinavië zetten wij ons dagelijks in om onze klanten op de beste manier van bloemen en planten te voorzien.

Vanwege onze uitbreidende activiteiten zijn wij per direct op zoek naar een:

Chauffeur/verkoper Bent u of jij in het bezit van rijbewijs BCE en het chauffeursdiploma, flexibel in werktijden en heb je interesse in het bloemenvak stuur dan je motivatie naar administration@floraplus.nl t.a.v Nicolette Hooyman. Wij vragen goede communicatieve vaardigheden en beheersing van de Engelse taal, commerciële vaardigheden is een pre. Wij bieden je een stabiele en uitdagende functie in een dynamische markt met een leuk team van mensen. Wilt u meer weten over de functie en de mogelijkheden vraag dan naar Ron Hooyman voor meer informatie: 06 54605427 Of mailen: administration@floraplus.nl Nicolette Hooyman

www.ipm-essen.de

Kan jij nieuwe relaties enthousiast maken voor het bedrijf waar je werkt? Zoek jij uitdaging in pionierswerk, nieuwe klanten en word jij blij van nieuwe producten?

Dan zijn wij op zoek naar jou!

VERKOPER SIERTEELT M/V GEZOCHT Wij zijn per direct op zoek naar een Verkoper M/V Wat zoeken wij: * Minimaal MBO opleiding * 2-3 jaar relevante werkervaring. * Kennis van sierteelt * Je bent gedreven * Uitstekende communicatieve vaardigheden.

* Beheersing van Engels, een tweede moderne taal is een pre. * Sterk ontwikkelt commercieel instinct, een echte drive om te willen verkopen.

Voor meer info refereren wij naar de website onder de rubriek VACATURES Stuur dan je motivatie en CV naar: info@oudendijk.nl Wil je nog meer informatie? Neem dan contact op met: Don van der Meer 0297-387802

Europa’s grootste aanbod van tuinplanten voor tuincentra en groothandel

30 monsterbeurzen in Boskoop Dinsdag van 07:30-14:00 uur

WWW.POTVEER.NL PIET STROET - 0620448947 MATHIJS VAN LANGEN - 0610957903 PAUL BLOM - 0653700077

VOLGENDE BEURZEN: 10 JULI EN 24 JULI

WWW.HAVATEC.NL HANS VALK - 0620394890 JORIS VAN KESSEL - 0641370868

Tulipstar Quality Buncher Ontbolmachine-Pro

LOCATIE MIDDELBURGSEWEG 88A, BOSKOOP

7 AUGUSTUS EERSTE BEURS OP NIEUWE LOCATIE! NOORWEGENLAAN 37, ITC-TERREIN HAZERSWOUDE-BOSKOOP ZIEN IS KOPEN

Voor route, beursdata en meer: WWW.GROEN-DIREKT.NL Middelburgseweg 88a, Boskoop Tel: +31 (0)172-211576, info@groen-direkt.nl

Exclusief voor 2012 bieden wij u vanaf 15 juni de mogelijkheid om ons bontgekleurde, geurende rozenveld te bezichtigen met Kasteel Kaldenbroek op de achtergrond!*

* Gelegen achter Tuincentrum de Panneshop aan de Grubbenvorsterweg 46 te Lottum


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

13

nieuws KAVB keuringen

Winnaars Ranking the Grower KATWIJK ▪ De winnaars van Ranking the Grower 2012 zijn bekend. Michael Zwinkels en René van Dop eindigden op de eerste plaats van de respectievelijke categorieën Bloemen en Potplanten. Als criterium gold dat de kandidaten (mede-) eigenaar of partner zijn in een teeltbedrijf. Daarnaast was er een leeftijdsgrens van 30 jaar. Uit totaal 33 aanmeldingen koos de redactie van TuinbouwCommunicatie de winnaars. Michael Zwinkels is van het chrysantenbedrijf Theo Zwinkels in Maasland. René van Dop is kalanchoëkweker in ’s-Gravenzande.

Initiatiefwet voor schappen DEN HAAG ▪ Charlie Aptroot (VVD) heeft een wetsvoorstel tevoorschijn gehaald, dat volgens eigen zeggen, bij hem in de la lag. De publieksrechtelijke bedrijfsorganisaties moeten worden afgeschaft. Aptroot is het helemaal eens met het Kabinet, wat betreft de beperkte publieke taken. Hij vindt echter dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de minister van EL&I moet komen te liggen. “Deze initiatiefwet moet ondernemers eindelijk bevrijden van ondemocratische, betuttelende en dure pbo’s. Ondernemers kunnen prima zelf bepalen of zij gezamenlijk zaken willen aanpakken en zo ja hoe en met wie.”

Nederland op Hortitec ■ Bloemenhandel in Brazilië groeit ■ ‘Brazillie belangrijk voor de sierteelt door Wies Ubags

HOLAMBRA ▪ Veel Nederlandse bedrijven op de negentiende aflevering van de Hortitec (20-22 juni) in Holambra, een ‘Nederlandse’ landbouwkolonie in het zuiden van Brazilië. De reden was simpel: de beurs opende een week later dan gebruikelijk zijn deuren en dus konden de Nederlanders eerst naar de Flower Trials. Zoals Ted van Dijk van Fides, vermeerderaar/veredelaar van onder andere kalanchoës, snijchrysanten en geraniums: “We komen al zeventien jaar in Brazilië. Het is een belangrijk land voor de sierteelt.” Hij stond naast Jaap van Staaveren van UFO Supplies en nog een vijftal Nederlandse bedrijven onder de vlag van hun agent Asista op de beurs. Van Staaveren legt uit: “Ik ga liever bij de kweker langs, want ik kan beter problemen oplossen in de kas dan op de beurs, maar toch is het goed om hier te zijn. Op zo’n beurs zie je hoe de business gaat en ik kan wel stellen dat het ten opzichte van zeven jaar geleden, toen ik hier voor het laatst was, enorm is gegroeid.” Op de Veiling Holambra is de alstroemeria behoorlijk in volume gestegen. Hij staat nu in de top 10. Het komt, weet Jaap van Staaveren, doordat alstroemeriakwekers Florissant zijn gaan gebruiken, een voorbehandelingsmiddel dat je onmiddellijk na de oogst moet toedienen. Het vaasleven van de bloemen wordt daardoor van een krappe week tot drie weken verlengd.”

KRITISCHER

Op de Veiling Holambra – de vijfde bloemenveiling te wereld, zoals directeur Robert van Arnhem trots laat zien – zijn potplanten het belangrijkste product (50 procent),

Het wordt voor Nederlandse veredelaars steeds aantrekkelijker om zaken te doen met Brazilliaanse kwekers. Foto: Wies Ubags gevolgd door bloemen (40 procent) en tuinplanten (10 procent). Van Arnhem: “In de periode 2005 – 2011 zijn we met 108 procent in omzet gegroeid. Tot en met mei 2012 hebben we 36 procent meer omzet gedraaid dan dezelfde periode in 2011.” Van Arnhem wijst erop dat de Braziliaanse consument meer te besteden heeft en daarmee kritischer is geworden: “De tijd is voorbij dat alles maar goed is.” Dus probeert de veiling steeds meer de klant van de klant te bereiken om te weten wat de vraag is.

GEEN BLAD VOOR DE MOND

Bert Koeze, commercieel manager van Royal van Zanten, wijst erop dat het nu voor veredelaars aantrekkelijker is geworden om zaken te doen met Braziliaanse kwekers. Er is een patentenwet aangenomen die de kwekers verplicht royalties te betalen over de nieuwe soorten die ze gaan telen. Over Hortitec is Koeze ronduit positief: “Je ziet een hoge kwaliteit en goede stands met een goede mix van techniek, planten, bloemen en groenten. En er wordt echt zaken gedaan. Mensen lopen niet alleen relaties te onderhouden, wat je vaak op andere beurzen ziet.”

Polen eerste keuze sector DE LIER ▪ Tuinbouwbedrijven in Nederland verkiezen nog altijd de inzet van Poolse arbeidsmigranten boven die van langdurig werklozen. Dit blijkt uit onderzoek van Holland Contracting. Gevraagd naar de beslissingsfactoren geeft ruim een derde van de tuinders aan de voorkeur te geven aan Polen vanwege hun arbeidsmentaliteit. Andere factoren die meespelen zijn de productiviteit (21%), de flexibiliteit (21%) en de betrouwbaarheid (21%).

FLEXIBEL CEO Atze Bosma van Florimex is op zoek naar meer vrouwen in zijn bedrijf. Meer vrouwen, zowel in hogere functies als in de handel, zijn absoluut noodzakelijk, aldus Bosma. door Leni Paul Was u voordien werkzaam in andere branches? Ja, onder meer bij Stork en dan is het logisch dat er weinig vrouwen werken, het ging daar meer om techniek. Vrouwen kijken anders tegen bloemen aan. Zeker. Vrouwen hebben meer oog voor kleuren en interieurs, waar ze beter kunnen inschatten wat de vrouwelijke consument wil. In bloemenwinkels beslist ook doorgaans de vrouw. Het zal beter gaan in de branche als er meer vrouwen werkzaam zijn. Dat geloof ik absoluut en als het aan mij ligt gaat dat ook gebeu-

ren. Bij de eerste kennismaking met de sector verbaasde het me dat de liefde voor het product vaak ontbreekt. De branche is verworden tot een industrie, als handelswaar die vaak wordt vervoerd in grote.vrachtwagens. Bloemen en planten zijn emotieproducten en vrouwen maken daarin het verschil. Mannen denken: vlam in de pijp, Hazes op maximale sterkte en rijden maar? Ik denk ook aan het management in de bloemen. Het is nog steeds zo dat er in Nederland in managementfuncties twee tot drie vrouwen op tien mannen managers zijn en in de bloemen is het extra slecht. Liefde voor het product, presentatietechnieken in de winkel: daar kunnen vrouwen een an-

dere kijk op hebben, waarmee ik niet bedoel te zeggen dat mannen hun werk niet goed doen. Het zou hebben gepast in de zeventiger jaren, de periode Dolle Mina’s. Daar hou ik me niet zo mee bezig. Ik hoop alleen dat er met name op managementniveau en als in- en verkopers in de handel meer vrouwen zullen solliciteren. Zij kunnen er hun ambities en creativiteit in kwijt. Hoopt u op een vermelding in het blad Opzij? Nee, daar denk ik niet direct aan. Maar ik hoop wel dat mijn oproep iets teweeg kan brengen ten gunste van onze mooie sector. Ik ben blij dat de eersten zich al bij Florimex hebben aangemeld.

De overheid stimuleert langdurig werklozen om in de tuinbouw te gaan werken. Hierdoor wordt verwacht dat een deel van deze groep uitkeringsgerechtigden een baan zal vinden in de tuinbouwsector. Doordat de productiviteit van Polen echter over het algemeen hoger ligt en zij vaak flexibeler zijn in het aantal uren dat zij inzetbaar zijn, blijft de tuinbouwsector vasthouden aan de inzet van arbeidsmigranten. Daarnaast geven tuinders aan dat ook de kennis die arbeidsmigranten hebben van de uit te voeren werkzaamheden, hen een voorsprong geeft op de langdurig werklozen. Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting: “De positieve ervaringen die tuinders hebben met arbeidsmigranten, zorgen ervoor dat zij langdurig werklozen niet direct zien als mogelijke vervangers voor het vervullen van arbeid. In tegenstelling tot de groep uitkeringsgerechtigden kiezen arbeidsmigranten vrijwillig voor het werken in de tuinbouw.”


En th

Coöperatief ondernem en

in

tinuïteit co n

nd

nt

en

en van lke nten ume de bes ten s te produce s con p o Focus

BLOOMING BUSINESS

Voor enige informatie kunt u bellen naar het volgende telefoonnummer 06-15006375, 071-3610263 of 06-15006374.

eke mensen

boomkwekerij

Diverse grote boekethoezen voor een prijs van € 0,05 per stuk.

bi Ver ke win van

Inklokapparaat voor registratie van uw medewerkers. Zeer handig en bespaart u veel tijd omdat ze inklokken met een badge. De prijs voor dit geheel is € 500,=

n age Uitd

Complete kantoorinventaris met 2 werkplekken en 2 plekken om bv klanten te ontvangenof te vergaderen inclusief 2 ladekasten. De set heeft 2 bureaustoelen op wielen en 2 ontvangststoelen in de kleur blauw. Het bureau heeft een totaallengte van 4.90 m in de breedte en 2.60 in de lengte. De ruimte tegenover de bureau’s is 1.60 m. De set is ook anders in te delen qua opstelling vanwege dat het allemaal losse onderdelen zijn. De prijs voor dit geheel is € 850,=

s sia u o

n a ti n fa e te

de

en weg

info@horatia.com | www.horatia.com

! iten E N e Aquamachine om boeketten op t i T OP DE sactiv water te zetten met houder en folie-vel. f De machine is net 2 jaar oud. De prijs is KO GEBOvan bedrij inclusief stellage voor vellen, compressor, minimaal N ndiging A 2500 houders en minimaal 1500 folie-vellen. A s beëi De prijs voor dit geheel is € 3500,=

Green Team BV is een onderdeel van Green team Group, europees marktleider in de kerstbomenbranche. De groep heeft ambitieuze groeidoelstellingen. Om deze doelstellingen te realiseren zijn wij op zoek naar versterking van ons team.

Wij zijn op zoek naar een

Accountmanager Wordt deel van een team met ambitieuze doelstellingen op professioneel niveau in de groene branche. Vacature: De functie is een fulltime baan. U bent verantwoordelijk voor de verkoop van kerstbomen en aanverwante producten uit onze groep naar o.a. de tuincentra branche en de grote retailers. Het werkgebied ligt voornamelijk in de Nederlandse, Belgische en Franse markt. Uw prestaties zijn van strategisch belang voor Green Team Group. Taken:

-

Beheer van bestaande relaties Uitbreiding verkoopactiviteiten Ondersteuning van de commerciële activiteiten Kwaliteitscontrole Zorgen voor correcte orderafhandeling Mee ontwikkelen van verkoop concepten

Eisen:

- Commerciële ervaring in de groenbranche is een must. - Verkoopervaring naar tuincentra detailhandel en naar de retailbranche - Energiek en ambitieus - Beheersing van Engelse en Duitse taal in woord en geschrift - Beheersing van de Franse taal is een pre - Accuraat en kwaliteitsbewust - Goede contactuele eigenschappen

Je bent dynamisch, hebt geen 9 tot 5 mentaliteit, kunt werken onder tijdsdruk en kunt zelfstandig besluiten nemen. Je bent doelgericht, iemand die goed gehumeurd is, positief en oplossing gericht. Je kunt zowel in een team als zelfstandig werken. Je moet rekening houden met diverse reisdagen in je functie. Wij bieden: - Een uitdagende baan in een dynamisch bedrijf met een informele werkomgeving - Een aantrekkelijk salaris in verhouding met uw kennis en inzet - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden. - Door de grote seizoens pieken in het bedrijf is een flexibele houding van werktijden een must Betrekking per direct. Schriftelijk solicitatie kunt je sturen Green team BV, Brandemaatweg 10, 7523 JB in Enschede of per E-mail naar Frank@greenteam-europe.com Voor vragen kunt u bellen naar Frank Bos, 0610914546

IPM ESSEN De toonaangevende wereldbeurs voor de tuinbouw

!

den l e m n a a Nu

2013

Planten | Techniek | Floristiek | Uitrusting

22 – 25 januari

www.ipm-essen.de


bloemenkrant

DINSDAG 3 JULI 2012

Brieven kunnen gestuurd worden naar: redactie Bloemenkrant, postbus 8888 3752 XM Katwijk. Reacties kunnen zonder overleg vooraf worden geweigerd, ingekort of anderszins geredigeerd.

15

service

Helemaal verliefd

I

n het hoekje van de lege koelcel stonden de aller-aller-allerlaatste bosjes pioenrozen. Na zes weken oogst en verwerken, zit de pioentijd er voor ons weer op. Dat is het mooie van zomerbloemen, het blijft seizoenswerk. Misschien is dat ook de verklaring van het succes van pioenrozen. Ze kunnen nooit gaan vervelen. Daarvoor zijn ze te kort op de markt en staan ze vaak te kort op de vaas. Maar als ze dan voluit bloeien,

Column Bernadette

GE NIPT

wat is het dan een schitterend product! Ik ben zelf helemaal verliefd op Red Charm, maar ook Duchesse de Nemours is favoriet vanwege haar heerlijke geur. Vandaag in het bejaardentehuis van mijn moeder die allerlaatste bosjes gebracht. Een bosje voor haar, een bosje voor de eetzaal, een bosje voor de receptie. De conciërge kent me al. “Ha, de mevrouw van de chrysanten” roept hij blij uit, want met die bloemen heb

ik al vaak goede sier gemaakt. “Wat stonden ze lang!” hoor je dan de volgende keer dat je daar komt. Nu kwam ik met een beetje slappe bosjes, met bovendien dichte knoppen. Ik kreeg een paar meewarige blikken, toen ik de takken in een vaas zetten. Maar ze deerden me niet. Ik heb thuis de prachtige open bloemen van Sarah Bernhard staan en weet nu al hoe mijn ontvangst de volgende keer zal zijn.

•Bernadette maakt een doorstart met een chrysantenkwekerij in Heerhugowaard

GEFLITST Fotograaf: Gert Janssen, vaste medewerker

‘ ‘ ‘

Snijbloemen zijn een ecologische ramp. Keurmerken maken de keuze niet overzichtelijker. Columnist Evert Nieuwenhuizen, Vrij Nederland

Camera: Canon EOS7D Datum + tijd: 21-6-2012, 11.54 uur Locatie: Tuin Joop Galama, Zetten Lens: Tamron SP, 15mm, 1:2.8 Sluitertijd: 1/250 Diafragma: 8.0 ISO: 400 Aanleiding: De grootste tuinvereniging van Nederland, Groei&Bloei met 145 afdelingen en 50.000 leden, houdt op 23 en 24 juni het jaarlijkse Open Tuinen Weekend. Tuinbezitters doen de dagen er voor nog hun uiterste best om hun tuintje zo mooi mogelijk te presenteren. Tuinliefhebber Joop Galama uit het Betuwse Zetten kreeg gelukkig hulp van buurvrouw Elly Reems, die vooral een expert is met rozen. Een rood truitje, witte rozen en blauwe ogen. Wat wil een mens nog meer...

Het aantal inzendingen vanuit Nederland is ver onder de maat gebleven. En bij veel gewassen is het echt op een JapansNederlandse wedstrijd uitgelopen met veelal Japanse inzendingen als winnaar. Rob van der Voort over de Floriade Springcontest, Vakblad voor de Bloemisterij De Nederlandse overheid moet de teelt in Kenia ontwikkelen om FloraHolland en andere logistieke bedrijven te behouden. Dus de Nederlandse telers hoeven ook al niks meer terug te verwachten voor hun belastinggeld. Marc van der Sterre, freelance journalist bij Onder Glas over de Nederlandse Rozenteelt, Onder Glas

Hij trapte de deur in van het kantoor en wilde Beck een kopstoot geven. Daarop heeft Paul van zich afgeslagen, maar puur ter zelfverdediging. Woordvoerder Robert Bouten van Paul Beck n.a.v. de vechtpartij op de Floriade.

AGENDA Landelijke dag Lisianthus 4 juli Alles over kansen, ontwikkelingen en promotie rond de Lisanthus Locatie: Floriade, Venlo www.groeiservice.nl Bloom 7 t/m 9 juli Planten, bloemen, demonstraties bloemstukken maken, kunst. Locatie: Oostende, België www.bloombloom.nl Plantarium 22 t/m 25 augustus Zo’n 300 deelnemers uit verschillende landen tonen hun assortiment boomkwekerijproducten. Locatie: Trade Centre Boskoop-Hazerswoude www.plantarium.nl

COLOFON Oplage 20.000 Verschijnt 1 x per 14 dagen Bloemenkrant Uitgeverij Verhagen Postbus 3066 2220 CB Katwijk Tel: 071-402 2901 Fax: 071-4032325 Hoofdredactie: Peter Voskuil 06-20013117

Redacteuren: Caroline van Ginkel 06-11248419 Cor de Mooij 06-13017660 redactie @bloemenkrant.nl Verslaggevers: Johan Th. Bos Isabelle Brus Erik van Huizen Frank de Klerk Hans van der Lee Leni Paul Wilma van Velzen

Regioverslaggevers: Mario Bentvelsen (Westland) 06-505 214 20 redactiewestland @bloemenkrant.nl Richard J. de Graaf (NH) 0223-633 125 redactienoordholland @bloemenkrant.nl Lei Spreeuwenberg 06-201 192 83 lei.spreeuwenberg@ bloemenkrant.nl

Arie in ’t Veld (Bollenstreek) 0252-420101 redactiebollenstreek @bloemenkrant.nl Fotografen: Frank Bonnet Jur Engelchor Gert Janssen Thierry Schut Arjen Vos Cees van ’t Wout Vormgeving: Piet van der Plas

Flowers IPM 29 augustus tot en met 1 september Locatie: Moskou, Rusland www.ipm-moskau.com Themabijeenkomst Hygiene 12 september Lezingen en workshops. Ook een spuitlicentiepunt. Locatie: Plantenkwekerij Leo Ammerlaan, Bleiswijk www.groeiservice.nl ‘Grip op Licht’ 13 september Een bezoek aan het onderzoek ‘Grip op Licht. Locatie: Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk www.groeiservice.nl

Advertenties: Huub Snijders (hoofd verkoop) 06-22668555 huub.snijders @uitgeverijverhagen.nl Lieke Geerlings lieke@bloemenkrant.nl Sales managers: Joeri Broekhart (Westland) 06-222 456 12 joeri.broekhart@ bloemenkrant.nl

Rien Kuystermans (Boskoop) 06-144 683 19 rien.kuystermans @bloemenkrant.nl Karin Verstegen (Maas-Rhein) 06-138 623 54 karin.verstegen @bloemenkrant.nl Traffic: Vincent Roos advertentie @bloemenkrant.nl

KO TE O P

‘ ‘

Huges kwam in januari langs om Plantion onder druk te zetten. Zijn boodschap was: als je niet fuseert help ik je de vernieling in. Advocaat Plantion tijdens het kort geding.

IJSSELMUIDEN - Verkavelingsweg 20, 22 en 24 7,8 hectare kas en 2 woningen op 9,4 hectare grond. Meerdere exploitaties mogelijk. Vraagprijs: € 1.600.000 k.k. excl. BTW Voor verdere informatie: www.vellekoop.nl

r TAXATIE r BEMIDDELING r ADVISERING

BLEISWIJK Tel. (010) 521 76 66

‘Water in de grondteelt’ 19 tot en met 26 september Drie middagen rondom het

Marketing: Manuela Booman manuela.booman @uitgeverijverhagen.nl

stig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Advertenties dienen voor Kamer van Koophandel en vrijdag 10.30 uur ingelefabrieken te Amsterdam verd te zijn. Advertenties en ter griffie van de Arrondie per email worden aan- dissements-rechtbank te geleverd dienen vergezeld Amsterdam. te gaan van een proefdruk U kunt onze leverings(per fax of per post). voorwaarden kosteloos bij ons opvragen. Leveringsvoorwaarden: Uitgeverij Verhagen Al onze opdrachten behoudt zich ten aanzien worden aanvaard en van de inhoud van deze uitgevoerd overeenkomuitgave en/of website

onderwerp water in de grondteelt. Locatie: Maasdijk, Brakel en Maasbree. www.groeiservice.nl

zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

schriftelijke opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch verlengd.

Abonnementen: Bloemenkrant wordt gratis verstuurd naar alle bedrijven in de sierteelt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een abonnement. De kosten hiervoor bedragen € 89,50 per jaar. Indien zes weken voor het verstrijken van de abonnementstermijn geen

Auteursrechten voorbehouden © 2012 Uitgeverij Verhagen BV


c o n n e c t i n g

h o r t i c u l t u r e

Hortinews.com is vernieuwd. De oer-Hollandse site voor de sierteeltsector is nu een internationale nieuwssite voor de sierteeltsector. Hortinews.com brengt niet alleen het laatste nieuws, Hortinews.com verbindt horticulture professionals.

Profiteer van ons internationale netwerk, bezoek Hortinews.com

t Het laatste nieuws

t Database diverse landen

t Beursagenda

t Vacaturebank

t Foto’s en films

t Advertenties

BK_week_27_12  

PLUS ▪ VGB Groot Handelskrant EXTRA ▪ Marktpagina Bloemenkrant met vakantie Ontslaggolf bij Container Centralen Kort nieuws AVONTURIER IN BL...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you