Page 1

jaar bloeme n 30

“Denk niet dat je het alleen kunt”

P3

Succesvolle eerste editie van Greentech

Vonnis schept duidelijkheid

jaar bloeme n 30

Tuinbouwondernemer zoekt geldpot

Ketenbreed in de bloemenwereld

nt kra

nt kra

UITGEVERIJ VERHAGEN BV POSTBUS 3066 | 2220 CB KATWIJK

Rooz: project met mogelijkheden

P13

P5

P14

n High tech Horticoop opent substraatfabriek BEDRIJF

n Vrijdag 20 juni werd de eerste orchideeënsubstraatfabriek ter wereld in Bleiswijk geopend. Deze nieuwe en moderne locatie is volledig gespecialiseerd in het produceren van de beste orchideeënsubstraten.

n Aldus de VGB CONFLICT n Niet met het vonnis op zich, maar wel met de erdoor ontstane duidelijkheid is brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB blij. Ruim vijftig handelaren verloren de door hen bij de Amsterdamse rechtbank aangespannen bodemprocedure tegen FloraHolland over wijziging van kloktarieven. Die kwam voor hen neer op extreme verhoging. Zij beroepen zich op het Veilingreglement, waarin staat dat tarieven voor de handel pas kunnen worden veranderd als overeenstemming met de VGB is bereikt. In afwijking daarvan stelde de veiling ze voor dit jaar eenzijdig vast, toen akkoord van de handel uitbleef. Dat kon, vonden de rechters, omdat de eis van toestemming van de VGB zou inhouden dat FloraHolland niet zelf tarieven kan veranderen. “Duidelijk is geworden dat het door de veiling vastgestelde reglement, in elk geval het door de handelaren aangegrepen artikel, voor verschillende uitleg vatbaar is en dat die van de handel blijkbaar juridisch onjuist was”, zegt VGB-directeur Robert Roodenburg. De VGB ondersteunde het verzet van de - goeddeels kleinere - handelaren, onder wie veel lijnrijders. “Wij waren geen partij. Dat kon ook niet, omdat wij niet direct belanghebbende zijn als klant bij de veiling. Maar we hebben de rechtszaak wel gefaciliteerd.

JAARGANG 30 24 juni 2014 NR 13

De handelaren zagen geen andere weg dan naar de rechter te gaan en zij hadden daarvoor bijvoorbeeld allerlei gegevens van ons nodig”, meldt Roodenburg. De uitspraak betekent ook dat FloraHolland zich niet meer achter de VGB kan verschuilen en nu in principe met de handelaren rechtstreeks tariefafspraken moet maken, denkt hij. “Mijn insteek is dat wij geen onderhandelingen erover meer gaan voeren. Ik ben benieuwd wat er nu gebeurt. Wij gaan wel gericht schieten waar wij onze achterban kunnen helpen. En ons concentreren op de zaken waar wij wél invloed op hebben. Ik denk trouwens dat de veiling belang heeft bij een goede klantrelatie en dat de nieuwe directeur Lucas Vos daar ook op uit is.” Hij ontkent dat de VGB niet met andere voorstellen is gekomen, nadat de veiling dat had gedaan, zoals de rechtbank beweert. “Maar om dat te ontzenuwen zou te weer in hoger beroep moeten gaan.”

Met de bouw van de nieuwe fabriek zet Horticoop de volgende stap in de kwaliteits- en continuïteitsborging van het substraat. Op de nieuwe locatie is sprake van een vrijwel volledig gesloten en geautomatiseerd productieproces, waarbij alle grondstoffen inpandig worden opgeslagen en verwerkt tot substraat. | Foto: PR

Op de nieuwe locatie is sprake van een vrijwel volledig gesloten en geautomatiseerd productieproces, waarbij alle grondstoffen inpandig worden opgeslagen en verwerkt tot substraat. Afnemers kunnen hierdoor rekenen op het beste substraat van een constante, hoge kwaliteit, toegesneden op hun specifieke wensen wat betreft vochtgehalte, pH en voedingsstoffen. Het inpandig opslaan en verwerken van grondstoffen heeft meerdere voordelen. Zo heeft het weer - met name regen - geen invloed meer. Tijdens het mengen kan Slingerland Potgrond water toevoegen, zodat de afnemers het substraat krijgen met exact dat vochtgehalte (HWW) waar ze om vragen. Een ander belangrijk voordeel voor afnemers is het feit dat het doseerproces van grondstoffen in de nieuwe fabriek volledig is geautomatiseerd. Hierdoor kan er nog nauwkeuriger worden gedoseerd en ontstaat er een substraat dat nog constanter van kwaliteit is. Slingerland Potgrond maakt samen met Horticoop, Lentse Potgrond, Mardenkro en Alflora deel uit van Coöperatief Koninklijk Tuinbouwcentrum Horticoop.

3e Floral Tweetjam MEDIA

n Vrijdag 13 Juni vond op een zonovergoten Dak Akker, van Het Schieblock in het centrum van Rotterdam, de derde Floral Tweetjam (#ftj3) plaats.

Tijdens dit evenement creëerden 20 arrangeurs, in twee sessies, meer dan 50 arrangementen met als thema ‘Changing Times’. De wereld verandert snel en ‘Changing Times’ Aalsmeer Nieuw-Vennep Alphen a/d Rijn Amsterdam Woerden

Hét adres voor personeel! www.antennagroep.nl uitzenden • werving & selectie • payrolling

verwijst naar de trend waarin de consument steeds meer bewust wordt. De workshop was voor iedereen via livestream te volgen en kijkers hadden de mogelijkheid via Twitter en Facebook te reageren op wat ze zagen’. Pim van den Akker, moderator van de dag, vroeg de deelnemers om commentaar en gaf toelichting op de bloemstukken. Tijdens de twee sessies maak-

ten een internationaal gezelschap van arrangeurs en bloemsierkunstenaars bloemstukken met inspiratie vanuit de producten die ook daadwerkelijk op het dakterras gekweekt worden. Gedurende de dag keken ruim 300 mensen naar de livestream en vooral via twitter was er een groot bereik en exposure. De reacties van het publiek bleken ook dit keer weer een indicatie voor

de deelnemers om tevreden te zijn met het resultaat en een stimulans om door te gaan met dit initiatief. Floral Tweetjam is een initiatief van drie bedrijven, FlowerFactor, Noviflora\Plant Point en Plant Planet/ Koppert Cress. Doel is professionele gebruikers van bloemen en planten te stimuleren ook minder voor de hand liggende planten te verwerken in hun creaties.

Glastuinbouw voorman Tiny Aerts overleden INGEZONDEN

n Geschokt en met ontsteltenis hebben de medewerkers van ZLTO afgelopen donderdag kennisgenomen van het bericht dat Tiny Aerts op 62-jarige leeftijd is overleden. Hij is overleden aan de gevolgen van voedselvergiftiging en uitdroging. Tiny was net terug van een reis naar Tunesië en werd met ziekteverschijnselen opgenomen op de Intensive Care. Tiny Aerts was vice-voorzitter van LTO Glaskracht Nederland en bestuurder van ZLTO. Op vele fronten heeft Tiny zich meer dan 25 jaar ingezet voor de belangen van de Nederlandse glastuinbouw. Naast zijn betrokkenheid bij vele algemeen bestuurlijke dossiers speelde Tiny met name een prominente rol op het plantgezondheid- en waterdossier. Zijn parate kennis, praktische inbreng en sturende invloed zal enorm gemist gaan worden. Onze gedachten gaan uit naar de naaste familie. Wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Op verzoek van de familie verloopt de communicatie via Richard Schouten van ZLTO.


Wij zijn B&G de Mooij.

‘Uitblinkers in bloemen’ noemen we onszelf.

INKOPER SNIJBLOEMEN

Princestraat 5, Katwijk Direct in het gezellige centrum van Katwijk en achter de boulevard gelegen riante bovenwoning (125 m2/ 340 m3) met groot dakterras (35 m2) en schuur. De woning is stil en licht, heeft 3 slaapkamers en een ruime zolderverdieping met diverse mogelijkheden. Riante doorzonwoonkamer met levendig uitzicht over de Princestraat, met open haard en een aparte nis, te gebruiken als bijv. computerhoek, speel- of leeshoek. Keuken in lichte kleurstelling met moderne apparatuur. Riante dakterras gelegen op het zonnige Westen met deels graniet en hardhouten vloerdelen, en voorzien van ruime schuur. Badkamer met ligbad, aparte douche en klein balkon. Gezelligheid, gemak, rust, privacy, strand, boulevard, ruimte, licht en mogelijkheden zijn de kernwoorden voor deze woning.

Vraagprijs € 319.000 k.k

We zijn ambitieus en daarom toonaangevend in de branche. Ons assortiment is enorm; onze dienstverlening áf! De behoeften en wensen van de klanten staan centraal. Dagelijks zoeken we voor hen de allerbeste producten op de grote veilingen én bij topkwekers. Onze medewerkers zijn deskundig en bouwen het liefst aan langdurige relaties. Klanten kunnen daardoor rekenen op maatwerk. Zij bestellen op het moment waarop het hen het beste uitkomt. 24/7 zijn we – óók online natuurlijk – paraat. Ons jonge en enthousiaste team gáát voor de allerhoogste kwaliteit en is altijd positief. Ondanks de soms moeilijke markt, zien wij mooie ontwikkelingen. We merken dat de groei er nog lang niet uit is en zitten vol plannen om trendsetter in onze markt te blijven. Daarom willen wij uitbreiden en zoeken we een collega.

Makelaardij Zuidstraat 135 2225 GV Katwijk aan Zee Tel. 071 202 02 02 www.hoevensmakelaardij.nl

WIJ ZOEKEN Iemand die zowel zelfstandig als in teamverband kan werken en die gemotiveerd én enthousiast is. Je begrijpt welke kant wij op willen, hebt ervaring met inkopen voor derden, kent de bloemenbranche goed en hebt een neus voor ‘kwaliteit’. Je bent ook een netwerker en in staat om goede contacten met leveranciers te onderhouden. Dat we geautomatiseerde werkprocessen kennen, is voor jou geen probleem.

WIJ BIEDEN Een goed salaris plus de interessante secundaire arbeidsvoorwaarden die bij een dergelijke functie gebruikelijk zijn.

Zin om mee te bouwen aan een prachtig en succesvol bedrijf? Bel voor informatie of om meteen te solliciteren met Gerco de Mooij, bij voorkeur tussen 13.00 en 15.00 uur: 06 55 584 771.

Middelbroekweg 29 2675 KB Honselersdijk Strijpgebouw, box S1-45 t/m S1-49

E-COMMERCE & SOFTWARE VOOR DE BLOEMEN- EN PLANTENBRANCHE

bgdemooij.nl T: 0174 - 74 24 24 M: info@bgdemooij.nl

alfapro.nl

Alfa jubileert, u profiteert! Bezoek alfapro.nl voor 25% feestkorting!

EUM J U B I LR D E E L VO O

5RT% 2 ING KO ALFA AUTOMATISERING

Laan van Verhof 10 2231 BZ Rijnsburg T +31 71 402 11 91 info@alfapro.nl


DINSDAG 24 JUNI 2014

3

Meldt de halsbandparkiet in agrarisch gebied EXOOT n De halsbandparkiet is een exoot die sinds de jaren zeventig in Nederland voorkomt, vooral in de grote steden van de Randstad.

Er leven hier naar schatting inmiddels 10.000 halsbandparkieten. Recent komen nu ook waarnemingen uit het agrarisch gebied. De parkiet eet vruchten, zaden en knoppen en daardoor is er kans op schade in bijvoorbeeld de fruitteelt en boomteelt. CLM onderzoekt in opdracht van de NVWA (Voedsel- en Warenautoriteit) of er schade optreedt en welke risico’s er zijn. Daarvoor doet CLM een oproep aan agrariërs en omwonenden om de aanwezigheid van of schade door parkieten op agrarische bedrijven door te ge-

Halsbandparkieten worden steeds meer een plaagdier. | Foto PR

ven. De halsbandparkiet is een grote groene parkiet met rode kromme snavel. Meer informatie: http://www. clm.nl/news/223/73/Oproep-voorwaarnemingen-halsbandparkietenin-agrarischgebied. U kunt uw melding van halsbandparkieten doorgeven op https://nl.surveymonkey. com/s/Halsbandparkiet. Ruim tachtig ondernemers bezochten op 17 juni de bijeenkomst ‘Tuinbouwondernemer zoekt geld’. | Foto: Frank de Klerk

Pim Designed geeft les OPLEIDING

Donderdag 12 juni boften de leerlingen van Wellantcollege MBO Rijnsburg. Ze kregen bezoek van de internationaal bekende bloemkunstenaar en auteur Pim van den Akker. n

Pim reist momenteel de hele wereld over met zijn workshops en demonstraties. Hij schrijft boeken en blogt dagelijks over zijn nieuwe vindingen. Pim staat bekend om

zijn bijzondere en indrukwekkende creaties en overdonderende florale shows en exposities. Van den Akker was als gastdocent ingehuurd voor een workshop aan de leerlingen van de opleiding Flower Design van Wellantcollege MBO Rijnsburg. “Wij hebben een fantastisch vak”, lacht hij. “We zijn stylist, bloemist, architect, uitvinder, designer.... En wij hebben de toekomst.”

Tuinbouwondernemer zoekt geldpot n Nieuwe kredietvormen voor innovatieve tuinders MONSTER n Door de crisis staat de innovatie in de tuinbouw op een laag pitje. Banken zijn niet erg scheutig om tuinbouwondernemers van kredieten te voorzien. Ze moeten op zoek naar andere vormen van financiering. InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, wijst hen de weg. Door Frank de Klerk

Ruim tachtig ondernemers bezochten op 17 juni in De Westlandse Druif in Monster de bijeenkomst ‘Tuinbouwondernemer zoekt geld’. In het verleden werden ondernemers als het ware ‘gepamperd’ door de Rabobank, klonk het. Die tijd is voorbij maar er zijn alternatieven. InnovationQuarter heeft een budget van 28 miljoen euro beschikbaar is voor innovatie. Het is de bedoeling om dit budget te verhogen tot 100 miljoen euro. Het geld is bestemd voor meerdere sectoren zoals bijvoorbeeld life sciences. De tuinbouw heeft tot heden de weg naar deze geldpot nog niet te vinden. Slechts 10 procent van het totaal uitbetaalde geld ging naar tuinbouwbedrijven. Als bedrijven met een goed plan komen, kan InnovationQuarter de financiering rond maken. ,,Het gaat ons vooral om innovatie met het doel een

Lekken

E

erst begreep ik het niet. Leden van FloraHolland – en van voorgangers der fusieveiling - betalen al sinds mensenheugenis elk jaar een liquiditeitsbijdrage. Voor als er een exploitatietekort ontstaat. Nooit gebeurd. Decennialang veranderde die bijdrage voor opvangen van financiële calamiteiten in een spaartegoed, de zogenaamde ledenlening. Met een behoorlijke rente, in vergelijking met de meeste banken. Maar nu wás er door de ingrijpende reorganisatie wél een fors exploitatietekort. Leek mij logisch dat directie en Raad van

Column Johan

Commissarissen (voormalig bestuur) naar de daarvoor bedoelde liquiditeitsbijdrage grepen. Deden ze dus. Deze keer zou maar de helft als lening terug worden betaald. Gevolg: Bonje in de tent. Zestig procent van de ledenvergadering was tegen. Het is niet de bedoeling dat die bijdrage wordt gebruikt waarvoor zij is bestemd, vindt die. Nou, schaf die regeling dan af. Dacht ik. Toch geloof ik bij nader inzien, na praten met nogal wat ondernemers, dat dekken van dat tekort

ánders kan. Ter wille van leden in crisis. Waarom ging de veiling bijvoorbeeld niet met de aftrekbare verliezen naar de fiscus om die te laten meebetalen? En waarom is de tegenvaller niet over meer jaren uitgesmeerd?. Over nieuwe voorstellen wordt in besloten vergadering gesproken. Voor het eerst wil men geen pottenkijkers. Media moeten het van lekken hebben. Die er natuurlijk komen. Naast gecensureerde persberichten. FH lijkt communicatief opeens even weinig creatief als boekhoudkundig. Johan Th. Bos is redacteur van deze krant en geeft tweewekelijks zijn mening over de sierteelt.

groter marktaandeel te bereiken’’, zei Francis Quint van InnovationQuarter. ,,Daarbij richten wij ons op de lange termijn. Wij hanteren een rendement op ons krediet van tussen de 5 en 10 procent per jaar. Dan blijft er nog iets voor de ondernemer over.’’ InnovationQuarter houdt elke donderdag spreekuur in haar kantoor in Den Haag. Op de bijeenkomst kwamen ook andere alternatieven voor financiering aan bod waaronder een private equityfonds. Dit fonds wordt aandeelhouder in het tuinbouwbedrijf en draagt kennis en ervaring bij. ,,Private Equity is niet bedoeld voor starters met een hoog risicoprofiel maar voor volwassen bedrijven’’, legde Apse de Kock van Holland Corporate Finance uit. Dit fonds streeft een jaarlijks rendement van tussen de 20 en 30 procent na en stapt na ruim 5 jaar weer uit de onderneming. Het heeft geen interesse in verliesgevende bedrijven. Een goed

voorbeeld van de werkwijze van private equity is het rozenbedrijf Barnhoorn. De bekende private equity investeerder Kohlberg, Kravis en Roberts (KKR) nam voor 147 miljoen euro een aandeel in het bedrijf van Barnhoorn, Afriflora. Met dit geld wordt vader Gerrit (67) uitgekocht. Hij neemt afscheid en stelt op deze wijze zijn pensioen veilig. Beide zonen Barnhoorn krijgen nu de dagelijkse leiding. Met de investering kunnen zij het bedrijf met 200 hectare uitbreiden. Het aantal personeelsleden in Afrika kan met 5000 toenemen tot een totaal van 14.000. De Rabobank Westland is weliswaar voorzichtiger met kredieten maar dit betekent niet dat de bank het belang van innovatie niet inziet. Het fonds DIT (Duurzame Ontwikkeling Tuinbouw) heeft tot dusverre 4 miljoen euro uitgegeven. Het geld ging onder andere naar de toepassing van dubbelglas met een coating, die 60 procent energiebesparing oplevert. Andere projecten zijn een ondergrondse waterberging, de daglichtkas en hubways, de verbetering van de logistiek tussen de veilingen. De grootste bijdrage van 1 miljoen euro ging naar het aardwarmtefonds.

Drukbezochte expositie van Stoas-studenten EXPOSITIE n Dinsdag 17 juni jl. vond bij Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool een expositie plaats van werk van maar liefst 70 Stoas-studenten. Ruim 200 bezoekers konden zien hoe Stoas-studenten met hun werk midden in de praktijk staan.

De bezoekersgroep bestond uit een mix van relaties uit het groene - en/of onderwijswerkveld, ouders/ familie/vrienden van studenten, oud-studenten, buurtbewoners en overige geïnteresseerden. Dat resulteerde in een geanimeerde, drukbezochte en zeer geslaagde avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. Studenten lieten zelfontwikkelde,

vernieuwende producten voor hun werkplek zien. Denk bijvoorbeeld aan: trainingsprogramma’s voor personeel, plannen voor nieuwe bedrijfsontwikkeling, technische en logistieke innovaties, nieuwe ontwikkelingen binnen de groene sector en promotiemateriaal voor bedrijven. Zeer speciaal waren de prachtige en hoogwaardige werken van de Bloemsierkunststudenten, die tegelijk voor een mooie aankleding van het pand zorgden. Stoas Wageningen is een faculteit van Vilentum Hogeschool en leidt o.a. docenten en kennismanagers op voor de groene sector en voor consumptieve technieken, en masters in leren en innoveren.


PLANTENEXPORTEUR GEVESTIGD IN AALSMEER ZOEKT:

BOXMEDEWERKER • Kandidaten die met (pre)pensioen zijn genieten de voorkeur • Ervaring vereist in klaarmaken potplanten orders op deense karren • 20 uur per week beschikbaar

Heeft u interesse, stuur dan uw reactie naar: Bloemenkrant, brief onder nummer 67, Ambachtsweg 7a 2222 AH Katwijk

H. Star Bloemengroothandel BV is een familiebedrijf dat actief is in de bloemen- en plantenbranche. Wij verzorgen de inkoop van bloemen, planten en aanverwante producten voor diverse bedrijven in binnen- en buitenland. Wij zijn gevestigd op de veilingen in Naaldwijk en Rijnsburg. Voor onze vestiging in Naaldwijk zijn wij per direct op zoek naar een

Planteninkoper die ons team komt versterken.

Functieomschrijving: - Je verzorgt de dagelijkse inkoop van planten, direct via kwekers en op de klok - Je bent verantwoordelijk voor de verkoop - Je biedt digitaal of telefonisch producten aan en verwerkt bestellingen - Samen met de rest van het team stel je het kwaliteitsassortiment samen - Je onderhoudt het contact met kwekers, het inkoopteam en het team logistiek Functie eisen: - MBO+ werk-, en denkniveau - Goede, relevante kennis van planten en handel - Ervaring met inkopen - Ervaring met Microsoft Office en bloemen- en plantensoftware (Florisoft) - Teamspeler, flexibel, ijverig en commercieel ingesteld - Goede communicatieve en sociale vaardigheden - Nederlands, Engels en Duits sprekend, Frans is een pré Wij bieden je een uitdagende functie in een collegiale sfeer met een passend salaris. Heb je interesse in de functie en spreken de werkzaamheden je aan? Reageer dan en stuur je sollicitatie bij voorkeur per mail naar: dick@hstar.nl Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met de afdeling Personeelszaken via 0174-612420.

“Waarom moeilijk doen, als het samen kan?!”

Betaalbaar, Real time, Digitaal zaken doen met gebruik van VMP en Webshops voor:

Producenten Telersverenigingen Importeurs & Handelsbedrijven Meer dan 800 bedrijven maken iedere dag gebruik van een van de softwarepakketten van SDF

Profice®, Logice® en Effice®


dinsdag 24 juni 2014

5

Roooz, veelbelovend project met mogelijkheden samenwerking n A rose is a rose is a rose. Gertrude Steins woorden uit de twintiger jaren van de vorige eeuw zijn al lang niet meer van toepassing op de huidige ontwikkelingen in de wereld van de rozen. Een enorm sortiment rozen is momenteel beschikbaar en wordt nog ieder jaar breder. Drie bedrijven geven het startschot voor een opmerkelijke aanpak wat betreft De Roos. De Bloemenkrant sprak met de initiatiefnemers. Door Leni Paul

Bert Middelkoop van Zuurbier International, Jan Ruhe van de Vegpro Group en Donald Hermes van Rosa Plaza,alle drie dagelijks bezig met rozen, staken de inventieve koppen

bij elkaar , achtten de tijd rijp om de roos centraal te stellen en daarbij zowel het verleden van de roos, het heden en de toekomst te belichten. Roooz is als naam gekozen voor deze unieke samenwerking tussen drie producenten die inzien dar naast het individuele belang er ook gezamenlijke belangen zijn voor een gezonde sector, zowel nu als in de toekomst. Zij leggen uit dat de drie letters O staan voor verleden, heden en toekomst van het product roos. Ruhez: “De veilingen staan onder druk en we ondervinden zelf dagelijks dat er een grote onzekerheid heerst, dat we niet weten waar het met de klokfunctie heengaat. Wij zijn van mening dat de klok sterker moet worden gemaakt en dat het ze-

ker met de veiling niet de kant op moet gaan van The Greenery. Wij constateren dat Flora zich spiegelt aan bedrijven zoals Schiphol, het havenbedrijf, maar die zijn onvergelijkbaar met de veiling, die een coöperatie is.” middelpunT

De roos, nog steeds wereldwijd de meest gekochte snijbloem, zal op de bijeenkomst van Roooz op woensdag 11 juni centraal staan. Enthousiast schetst Middelkoop het programma dat die dag voor genodigden wordt gepresenteerd. “Verleden, heden en toekomst staan die dag centraal. We houden die dag speciaal in de Historische Tuin van Aalsmeer, waar een keur aan oude rozensoorten in bloei staat.

Lucas Vos, de nieuwe directeur van FloraHolland houdt een toespraak met als onderwerp de rol en betrokkenheid van FloraHolland in de komende jaren. Op die dag zijn de CEO’s van de grote handelsbedrijven op de veiling uitgenodigd. Hoe goed kent de directie het vak van de inkoper. Ook de veredelaars en de inkopers zijn uitgenodigd. Voor de klok op de Historische Tuin zal Frans Janssens, gepokt en gemazeld in het vak, aandacht geven aan de roos bij de veilingklok van 1908. ” In de expositieruimte van de tuin alsmede ook in de ‘stal’, het bij de tuin behorende museum, krijgt de roos aandacht en worden de nieuwe variëteiten tentoongesteld. De consument krijgt op 13,14 en 15 juni de

Foto: Wikipedia\stan shebs

kans de 400 vazen met hedendaagse en rozen voor de toekomst te bekijken. ROOOZ BE THERE, woensdag 11 juni van 11.00 tot 14.00 uur( voor genodigden).Donderdag is de handel welkom van 10.00 tot 16.00 uur. Vrijdag, zaterdag en zondag is Roooz er voor de consument.

Biomassa telen plan n De gemeenteraad van

de Gemeente Westland heeft afgelopen dinsdag een door VVD, LPF, Progressief Westland en Westland Verstandig ingebrachte motie aangenomen, die het college vraagt te onderzoeken of braakliggende gemeentegronden gebruikt kunnen worden voor het telen van biomassa. Volgens de VVD kunnen de gemeentegronden op die manier nuttig worden ingezet en draagt het bij aan de plannen van de gemeente rond duurzame energie. Initiatiefnemer van de motie is VVD-raadslid Sander Zuyderwijk. “Het is alom bekend dat Gemeente Westland zeer veel braakliggende gronden in haar bezit heeft. In het bestuursakkoord is afgesproken dat de gemeente voor zo veel mogelijk gronden intensief gaat proberen om deze van een nieuwe bestemming te voorzien en te verkopen. Tegelijkertijd moeten we realistisch zijn: dat is geen proces dat binnen een jaar geregeld is. Voor gronden waarvan verwacht wordt dat ze nog zeker een jaar of vijf of langer braak liggen, is het telen van biomassa een goede bestemming. De gemeente zou hierin een faciliterende rol moeten spelen en groene ondernemers moeten zoeken die met een dergelijk project aan de slag willen.” De VVD geeft aan dat het om een zeer beperkte investering gaat die snel terugverdiend kan worden.

AgroMeet borrel borrel n Krachtenbundeling

is het motto van Agrocultuur Boskoop. Een krachtenbundeling zoals met onze partners Cultus en Slingerland waarbij het beste resultaat voor u telt. Samen stellen wij zeer hoge eisen aan onze service en de kwaliteit van onze producten. Samen met Cultus, Slingerland en diverse fabrikanten organiseren wij vrijdag 27 juni de jaarlijkse klantenborrel AgroMeet ’14. Diverse innovaties op het gebied van (biologische) gewasbescherming, potten, trays en andere kwekerijbenodigdheden zullen tijdens AgroMeet ’14 worden gepresenteerd. U kunt op AgroMeet ’14 niet alleen kennis maken met ons en onze producten maar ook met de fabrikanten en uw collega kwekers. AgroMeet ’14 is een informele klantenborrel waarbij wij zorgen voor een lekker hapje en drankje. U bent van harte welkom tussen 16.00 uur en 20.00 uur op de Voorweg 14c te Hazerswoude.

Kassencomplex in Maasdijk. Wikipedia\Michiel Verbeek

Subsidie beschikbaar voor modernisering greenports subsidie n De provincie stelt ook in 2015 subsidie beschikbaar voor het moderniseren van de greenports. Voor het eerste halfjaar is hiervoor € 250.000,- gereserveerd en eenzelfde bedrag voor het tweede halfjaar. De greenports vormen na de Rotterdamse haven de tweede economische sector van ZuidHolland. Schaalvergroting, innovatie en verduurzaming zijn noodzakelijk om de toekomst van de sector veilig stellen. De Subsidieregeling planvorming bedrijventerreinen en greenportlocaties Zuid-Holland is bedoeld om plannen en onderzoeken die betrekking hebben op modernisering van het bestaande teeltareaal te financieren. Denk aan een haalbaarheidsstudie voor herstructurering, een ‘business case’ voor het gezamenlijk gebruik van duurzame voorzieningen of het verkrijgen van juridisch advies. Rechtspersonen zonder winstoogmerk – zoals gemeenten, stichtingen en belangenverenigingen – kunnen de subsidie aanvragen. De subsidie vergoedt maximaal 50 procent van de kosten voor de inhuur van externe deskundigheid ten behoeve van planvorming voor of onderzoek naar modernisering van het bestaande

teeltareaal, met een maximum van € 50.000,-. Een andere mogelijkheid is subsidie aan te vragen voor een Quickscan; daarvan kan 90 procent van de subsidiabele kosten worden vergoed. De Quickscan mag niet meer kosten dan € 10.000,-. Voor het eerste halfjaar van 2015 kunnen aanvragen worden ingediend in de periode 1 juli 2014 tot 1 oktober 2014. De toedeling van de subsidie vindt plaats op basis van de inhoudelijke kwaliteit van de aanvragen. Toegekende subsidies voor 2014

In het eerste halfjaar van 2014 zijn negen aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van € 237.252,-. In het tweede halfjaar zijn acht aanvragen gehonoreerd voor een be-

drag van € 188.660,-. Voorbeelden van toegekende planvormingssubsidies: business case voor aardwarmtelevering aan tuinders; verduurzamen gietwatersysteem; ontwerp van een modern kwekerijgebied; haalbaarheidsonderzoek ondergrondse wateropslag; duurzaam waterbeheer. Voorbeelden van toegekende Quickscans: bevorderen van grondmobiliteit en voor het tijdelijk stallen van grond; verbetering handelspositie Greenport Boskoop; onderzoekseisen voor vitaal tuinbouwcluster Zijlhoek; moderniseringslab en netwerkbijeenkomsten. vier greenporTs

Nederland kent vijf greenports, gebieden waar op grote schaal aan (glas)tuinbouw, bloementeelt, bollenteelt en/of boomteelt wordt gedaan. Deze greenports zijn qua toegevoegde waarde en werkgelegenheid vergelijkbaar met de main-

ports Rotterdam en Schiphol. Drie van deze greenports bevinden zich geheel in Zuid-Holland: Westland/Oostland (vooral (glas) tuinbouw); Duin- en Bollenstreek (vooral bollenteelt); Boskoop (vooral boom- en sierteelt). Een vierde gebied bevindt zich gedeeltelijk in Zuid-Holland: Aalsmeer, Kaag en Braasem en Nieuwkoop (vooral sierbloementeelt en (glas)tuinbouw). TopprioriTeiT voor de provincie

De greenports zijn na de Rotterdamse haven de tweede economische sector van Zuid-Holland. Met een bijdrage van € 3 miljard aan het BNP is het behouden en versterken van de greenports een topprioriteit van de provincie. Schaalvergroting, innovatie en verduurzaming moeten de toekomst van de sector veilig stellen. De provincie stelt subsidie beschikbaar voor het maken van plannen om het bestaande teeltareaal te moderniseren.


6

DinSDag 24 juni 2014

Jubileum-editie Flower Trials® trok meer bezoekers dan ooit

Paardekooper is ‘most sustainable partner’ V&D prijs n Vrijdag de dertiende was voor Paardekooper-medewerkers Ebe Bruinsma en Yuri Huisman een dag om nooit te vergeten. Niet alleen vanwege de overwinning van Nederland op Spanje, maar vooral omdat het tweetal de V&D Award voor ‘most sustainable partner 2014’ in ontvangst mocht nemen. Paardekooper krijgt met deze titel erkenning voor de inspanningen op het gebied van duurzaamheid. CEO V&D Jacob de Jonge en CEO La Place Paul Bringmann prijzen Paardekooper vanwege de vooruitstrevende visie op verantwoord verpakken.

Beschermingsmiddelen in de sierteelt milieu Bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt wordt vanzelfsprekend goed gelet op de dosering van het middel, maar daarna niet meer op de concentratie op het gewas. Terwijl controle en sturing ook hier goed is via een zogenaamde screening op residuen op het gewas. In veel processen is controle nodig om goed te kunnen sturen. Zoals bij het monitoren van ziekten en plagen en bemesting. Door de actuele concentratie van de werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen op het gewas te bepalen weet u hoeveel en welke stoffen er nog aanwezig zijn. Residu van middelen wordt in de sierteelt steeds belangrijker. Niet alleen om een zo breed mogelijk pakket kunnen behouden maar ook vanwege Neveneffecten bij geïntegreerde gewasbescherming of het effect op de gezondheid van uw medewerkers, de controle op residuen op eetbare potplanten die moeten voldoen aan de Europese Maximaal Toegelaten Residuen (MRL-EU) of andere handelseisen en De eisen en wensen van kwaliteitscertificaten en aanvullend de handelseisen van bepaalde grootwinkelbedrijven. Tenslotte dient u op de hoogte te zijn van resten van middelen in het uitgangswater om gewasschade te voorkomen. Ook de resten in drainwater zijn van belang voor hergebruik of vóór het spuien van water. Een zogenaamde screening op residuen controleert in één keer op ruim 600 werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen in het gewas of in water. Voor specifieke doeleinden is het nodig dat het monster onafhankelijk genomen wordt. Vraag dan om een monstername door het lab, zij kunnen dat op uw bedrijf verzorgen.

evenement n De jubileum-editie van de Flower Trials® was een groot succes. Het evenement, dat plaats vond van 10 tot en met 13 juni, trok meer bezoekers dan ooit. Vanuit alle hoeken van de wereld kwamen kwekers, handelaren en eindklanten af op de open dagen van de 42 deelnemende veredelaars. In vier dagen tijd ontdekten ze alle nieuwe ontwikkelingen in het pot- en perkplantensegment.

3000 euro te verzamelen voor een goed doel, namelijk The Hunger Project. The Hunger Project is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor het bestrijden van chronische honger in de wereld.

deden bij de bron kennis op van trends en ontwikkelingen en lieten hun inbreng gelden bij het richting geven aan het toekomstige assortiment. Ze ontmoetten er tevens hun eindklanten, want ook vertegenwoordigers van supermarkten en tuincentra bezochten in groten getale de Flowers rials®.

Maar ook zamelden de deelnemende bedrijven individueel geld in

De 42 deelnemende bedrijven in Westland, Aalsmeer en Rheinland toonden hun bestaande en toekomstige aanbod aan een divers publiek uit meer dan 55 landen. Bezoekers uit de omringende Europese landen waren als vanouds het sterkst vertegenwoordigd, maar ook kreeg het evenement bezoekers uit verre streken als Azië, de V.S. en Australië. Ook de deelnemende bedrijven hebben veredelingsprogrammas over de hele wereld. Zowel deelnemers als bezoekers toonden zich na afloop uiterst tevreden over het verloop van het evenement. veel telers

Telers maakten dit jaar weer de grootste bezoekersgroep uit. Ze grepen het evenement aan om een indruk te krijgen van het nieuwe assortiment zodat ze onderbouwde keuzes kunnen maken. Handelaren

De jubileum-editie mag dan voorbij zijn, de organisatie gaat meteen al van start met de voorbereidingen voor volgend jaar. De volgende Flower Trials® zullen plaats vinden in week 24 2015.

Hunger project

De Flower Trials® wist tijdens deze speciale jubileum-editie meer dan

Stijlvol dineren in de kas. | Foto: PR

n In rozenkenniscentrum De Rozenhof

n

Tijdens deze week presenteren rozenveredelaars en –kwekers uit het hele land de allerbeste Nederlandse en Duitse potrozen. Een perfecte gelegenheid voor rozenliefhebbers om kennis te komen nemen van de vele voordelen en mogelijkheden van de potroos. Er zijn vele duizenden soorten rozen in alle geuren en kleuren. Het assortiment aan toprozen wordt steeds groter: rozen die rijk- en doorbloeiend zijn, heerlijk geuren en steeds minder

Wordt vervolgd

Zo vormden de Flower Trials® de perfecte ontmoetingsplaats voor alle schakels in de keten, op een plezierige en efficiënte wijze, in een andere setting dan aan de bekende overlegtafel. De komende tijd zal al dat netwerken en brainstormen ongetwijfeld weer tot verrassende nieuwe ontwikkelingen, samenwerkingen en concepten leiden.

De beste Potrozen in ‘De Week van de potroos’ promotie n Voor het zesde jaar op rij vindt van zondag 22 juni tot en met zondag 29 juni de Week van de Potroos plaats in de Rozentuin van rozenkenniscentrum De Rozenhof in Lottum.

voor het goed doel, middels acties op hun eigen locaties.

ziektegevoelig zijn. Om dit nieuwe assortiment te presenteren, is de Week van de Potroos in het leven geroepen. Bezoekers krijgen tijdens deze week de mogelijkheid om te ontdekken wat ze allemaal kunnen doen met buitenrozen en vensterbankrozen. Zo is de roos niet alleen mooi voor in tuinen en plantsoenen, maar bijvoorbeeld ook uitstekend geschikt als pot- of kuipplant op het terras of balkon. Keuring

Alle aanwezigen mogelijk tijdens de Week van de Potroos zelf de ingezonden potrozen beoordelen en hun eigen favoriete rozen kiezen. Daarnaast worden alle ingezonden rozen op dinsdag 24 juni door een vakjury gekeurd. Voor de allerbeste rozen in vijf verschillende catego-

rieën (te weten pot-/vensterbankrozen, grote en kleine terrasrozen, stamrozen en totaalpresentatie per bedrijf) wordt namens de vakjury een prijs uitgereikt op 29 juni om 14.30 uur. De officiële prijsuitreiking gebeurt door de nieuwe Rozenkoningin Suzanne VerhaeghSeuren. Ook zal er op deze dag speciale aandacht worden geschonken aan Excellence Roses. Deze nieuwe internationale organisatie heeft als doel om het imago van de buitenroos te verbeteren. De uitslag van de publieksjury wordt achteraf bekend gemaakt via de website www.rozendorp.nl. Hierop is tevens meer informatie te vinden over het Rozenfestival, dat dit jaar plaatsvindt van vrijdag 8 (vanaf 17.00 uur) tot en met maandag 11 augustus.

BSCI erkent MPS certificaat MPS-SQ certificering n MPS heeft overeenstemming bereikt met het Business Social Compliance Initiative (BSCI) dat het MPS certificaat Socially Qualified (MPS-SQ) wordt erkend om daarmee te voldoen aan de sociale criteria die de retailsector stelt voor levering van producten. BSCI is een internationale netwerkorganisatie voor de retail die waakt over goede werkomstandigheden in de wereldwijde toeleveringsketen waaronder die in de AGF- en bloemensector. B

SCI verenigt honderden bedrijven rond één gemeenschappelijke gedragscode. FTA is een initiatief van de in Brussel gevestigde Foreign Trade Association (FTA). In de BSCIgedragscode staan aspecten als richtlijnen voor werktijden, beloning, naleving van arbeidswetten en verbod op kinderarbeid. Er staan ook richtlijnen voor milieu- en gezondheidsaspecten in. Indien een bedrijf wil aantonen dat het aan deze aspecten voldoet, dan zal BSCI het bedrijf accepteren als het bedrijf over dit MPS-SQ certificaat beschikt. In de praktijk betekent dit dat bedrijven op deze wijze aan de eisen van bijvoorbeeld supermarktketens op het sociale terrein van de bedrijfsvoering voldoen. Het is een trend dat internationale supermarktketens zich, naast milieueisen voor de teelt van agrarische producten, steeds vaker ook focussen op de sociale aspecten van een toeleverancier. Retailspecialist Remco Jansen van MPS is nauw bij dit proces betrokken: “Via het BSCI-programma én de MPS-certificaten worden telers en retail beter ondersteund bij de naleving van de normen.

de Rozentuin van rozenkenniscentrum De Rozenhof in Lottum.| Foto: PR

Bovendien maakt MPS het proces zo efficienter voor de sector en wordt inzichtelijk welke veranderingen er doorgevoerd kunnen en moeten worden om internationaal de sociale voorzieningen voor werknemers in de groente- en bloemenbranche te verbeteren.


Oranje koorts


DUTCH! living life, loving food


12

dinSdAg 24 juni 2014

Digitale samenwerking overal noodzakelijk digitaal n ICT speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Ook op zakelijk niveau. Er is ontzettend veel mogelijk om zaken als orderafhandeling, logistiek en administratie te versnellen en te vereenvoudigen. Maar juist in de vele mogelijkheden loert ook het gevaar: versnippering.

Showroom bij Adomex. | Foto: PR

Nature en groen komen samen samenwerking n Dijk Natural Collections en Adomex gaan een samenwerking aan in Honselersdijk. Adomex is marktleider in decoratiegroen.

Op 27 juni wordt voor Dijk Natural Collections een tweede showroom van 300m2 geopend bij Adomex International te Honselersdijk. Op deze manier willen beiden bedrijven “The best of Nature” en “De kracht van Groen” bij elkaar brengen. Voor Dijk Natural Collections is dit een kans om de dekking van het verkoopnetwerk in Europa sterk te verbeteren. Adomex op haar beurt kan meeliften op het succes van de snel wisselende collecties en de expertise van Dijk Natural Collections op het gebied van droogdeco, woonaccessoires en bloemisterij artikelen. Adomex kan haar buitenlandse klanten en klanten die in Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk komen op deze manier

een totaalpakket aanbieden van decoratie groen en decoratiematerialen. Dijk Natural Collections biedt haar klanten op deze manier een extra mogelijkheid om internationale klanten en klanten uit andere regio’s, in Honselersdijk uit te nodigen en mee te nemen in de wereld van natuurlijke decoratiematerialen en nieuwste trends. De bestaande showroom van 1.000 m2 blijft natuurlijk de ideale locatie om het totale assortiment van meer dan 7.000 artikelen en de nieuwste collecties in volledigheid te komen ontdekken.

Ondernemers, en tuinbouwondernemers zijn daarop geen uitzondering, zijn gewend hun eigen weg te zoeken. Hun eigen plan te trekken. Maar ondernemers staan allang niet meer op zichzelf. Steeds meer wordt ketenbreed gehandeld. Samenwerking wordt dan nog meer noodzakelijk. Ook op ICT gebied. Niet alleen tuinders moeten met elkaar praten: ook hun computersystemen moeten dat kunnen. En het is dan ook wel handig als de bedrijfsprocessen op elkaar aansluiten. Het protaal Tuinbouw Digitaal onderkent hier de noodzaak van en vertaalt die in haar 4 thema’s: estandaarden, e-informatie-integra-

tie, e-business to : government en e-competenties. E-standaarden zijn het technische aspect: Een snelle, foutloze en efficiënte informatieoverdracht is alleen mogelijk als de informatiesystemen in de keten precies dezelfde taal spreken. Op bedrijfsprocessen gebaseerde informatiestandaards zorgen daarvoor. Het zijn vaste afspraken over het formaat, de inhoud en de betekenis van de uit te wisselen informatie (berichten en coderingen) én de manier waarop deze technisch gecommuniceerd moeten worden. Bij E-informatie-integratie staat, naast het verspreiden van kennis, het digitaal verbinden van processen, be-

drijven en ketens centraal. Het betreft het uitwisselen van informatie binnen en tussen bedrijven in ketens en netwerken (veredelaars, telers, logistieke dienstverleners, veilingen, verpakkers, handelaren en retailers). Business-to-government betreft de informatie-uitwisseling tussen het bedrijfsleven, de overheid en door het bedrijfsleven ingestelde organisaties voor keuringen en inspecties, meestal in het kader van wet- en regelgeving. E-Competenties tenslotte zijn gericht op het vergroten van kennis en vaardigheden van ondernemers en hun medewerkers zodat ze in hun dagelijkse activiteiten beter gebruik maken van digitale informatiesystemen. Door standaardisering en samenwerking van ketenpartners kan versnippering worden voorkomen en kan ICT worden ingezet waar het voor bedoeld is: meer efficiëntie.

De showroom te Gramsbergen blijft normaal geopend. De distributie van de goederen verloopt efficiënt via het nieuw uitgebreide magazijn in Coevorden op de grens van Nederland en Duitsland. In dit magazijn kan een maximum van ruim 20.000 pallets worden opgeslagen.

Software, hardware en E-commerce onder één dak automatisering

n Alfa Automatisering ontwikkelt al 25 jaar software voor de bloemen- en plantenbranche en levert daarbij de benodigde apparatuur en internetoplossingen.

De software AlfaPro is exact afgestemd op de dagelijkse praktijk van uw onderneming, waarbij service en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Alfa Automatisering biedt ook snelle en vernieuwende E-commerce oplossingen. Zo kunt u met de AlfaPro webshop zowel eigen voorraad, VMP voorraad en pre-order handel aanbieden. De webshop is verder uit te breiden met een klantenportal, waarmee u uw klanten optimaal kan informeren over nieuws, orderstatus, bestelhistorie,

factuurhistorie en openstaande posten. Uiteraard zijn er ook App’s beschikbaar, zodat uw klanten eenvoudig met een smartphone of tablet kunnen kopen. Om uw producten onder de aandacht te brengen kunt u een Click & Buy mailing uitsturen, waarmee uw klant direct een order kan plaatsen. Naast software en Ecommerce toepassingen levert en installeert Alfa ook hardware. En wie geen zorgen over servers wil hebben, kan gebruik maken van onze Cloud diensten. In het kader van haar 25-jarig bestaan ontvangt u in de maanden juni, juli en augustus 25% korting op de aanschaf van AlfaPro-software, webshop en Apps. Voor meer informatie: Alfa Automatisering, 071-4021191. info@AlfaPro. nl. www.AlfaPro.nl.

Welke rol gaat robotica in de toekomst nog meer spelen? | Foto: PR

Mechatronica en robotisering in beeld n IDC robotica organiseert tuinbouwbreed event techniek n Juli t/m september 2014 zijn de maanden van het IDC robotica. Het platform, dat gevestigd is in Demokwekerij Westland, opent haar deuren voor een evenement waar mechatronica en robotisering centraal staat. De initiatiefnemers dagen kwekers uit, geven kwekers inzicht in mogelijkheden van robotica en laten kwekers gezamenlijk kansen signaleren. Het IDC robotica is een platform voor de glastuinbouw waarin het initiëren, organiseren, stimuleren, ontwikkelen en faciliteren van robotica innovaties centraal staat. Demokwekerij Westland, TNO en TU Delft - als initiatiefnemers - werken gezamenlijk met kwekers en (technische) toeleveranciers aan nieuwe kennis en technieken, welke bij implementatie in een kwekerij moeten leiden tot arbeidsverlichting, efficiëntie, effectiviteit en/of kostenverlaging. Het in kaart brengen van behoeften en arbeidsvraagstukken van kwekers is een belangrijke eerste stap. Zo ook het inventariseren van de technische moge-

lijkheden (van binnen en buiten de sector) en de reeds ingezette ontwikkelingen en onderzoeken. Het IDC robotica organiseert daarom dit evenement. Het duurt 3 maanden, is een continue, maar zeker ook wisselende tentoonstelling van technische mogelijkheden, belicht diverse aspecten van robotica en ontvangt vele kwekersgroepen. Het IDC robotica daagt kwekers uit om een bezoek te brengen. Doel is om kennis nemen van mechatronica en robotisering technieken, gezamenlijk kansen en ontwikkelmogelijkheden zien en bespreken en bewust worden welke organisaties

iets daarin kunnen betekenen. Er zijn geen ´kant en klare´ oplossingen te zien, wel mogelijkheden en denkrichtingen. Bezoekers worden uitgedaagd gezamenlijk tot oplossingsrichtingen te komen. Bezoeken

Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Wilt u als kweker(groep) georganiseerd een bezoek brengen aan het evenement, neem dan contact met ons op. Via info@demokwekerij.nl of 0174385600 en vraag naar Roy Wubben. Het IDC robotica wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkelingen van de Europese Unie en een bijdrage van provincie Zuid Holland. Greenport Horti Campus is een bundeling van krachten van bedrijven, onderwijs, kennisinstellingen en overheden en ondersteunt de IDC’s.


dinsdag 24 juni 2014

13

Bedrijfskunde voor de Tuinbouw populair opleiding n De bedrijfsopleiding ‘Bedrijfskunde voor de Tuinbouw’ start na een succesvolle uitvoering in Limburg in september 2014 ook in het westen van Nederland. Het is een complete opleiding speciaal gericht op ondernemers en bedrijfsleiders van bedrijven in de tuinbouwsector in Noord- en Zuid-Holland. De opleiding in deze regio is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen HAS Hogeschool en Flynth adviseurs en accountants. Een gezichtje dat straalt van plezier. Op de Open Kwekerijdagen werd de basis voor de toekomstige generatie vast gelegd. | Foto: PR

Open Kwekerijdag Boskoop druk bezocht bezoekerS n Meer dan 4.000 lief-

hebbers van planten en bomen bezochten afgelopen zaterdag de boomkwekerijen in Boskoop die voor deze dag hun deuren hadden geopend.

Na de opening door burgemeester Bruinsma en wethouder van Velzen van Alphen aan den Rijn konden de bezoekers acht boomkwekerijen bezoeken waar van alles te zien en te beleven was. Zij konden zelf een plant poten in de volle grond, een stekje maken maar ook een plantrobot aan het werk zien. Met steppen, tuk tuk’s en een antieke tractor konden de bedrijven worden bezocht en met een hoogwerker kon vanuit de lucht ook het gebied worden bekeken. Met de open dag

HAS Hogeschool en Flynth delen de ambitie om een bijdrage te leveren aan het ondernemerschap in de agrarische sector. Het stimuleren van strategische, commerciële en financiële vaardigheden bij ondernemers is daarbij een belangrijke doelstelling. De partijen hebben in elkaar een solide en deskundige partner gevonden met een stevige

verankering in de tuinbouw. De tuinbouwsector is ingrijpend veranderd en blijft veranderen: innovatie in productie, afzet of verwerking, samenwerking en internationalisering. Dit alles biedt ondernemers maar ook bedrijfsleiders een veelvoud aan bedrijfskundige uitdagingen. Deze uitdagingen vragen kennis en vaardigheden en stel-

len hogere eisen aan ondernemerschap. De opleiding ‘Bedrijfskunde voor de Tuinbouw’ is ontwikkeld voor ondernemers en bedrijfsleiders die hun kennis willen vergroten en die hun competenties op het gebied van ondernemerschap en leiderschap willen verbeteren. Doel van de opleiding is om te inspireren en de deelnemer te versterken in hun ondernemerschap. De ambitie is dit te laten resulteren in nieuwe producten, processen en verdienmodellen. Het niveau is hoog, van de deelnemers wordt een minimaal werken denk-niveau op hbo-niveau verwacht. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit zes modules en twaalf bijeenkomsten.

gaf de boomkwekerijsector in de regio Boskoop niet alleen een mooi beeld van het maken, groeien en verhandelen van planten en struiken, maar gaven zij ook een mooi visitekaartje af. Veel bezoekers kwamen uit de regio, maar vanwege de samenwerking met Groei & Bloei bezochten ook veel mensen uit alle hoeken van Nederland deze Open Kwekerijdag. “Ik heb nooit geweten dat er zoveel mooie bedrijven achter de woningen in Boskoop lagen”, aldus een verraste bezoeker uit Brielle “en ook de diversiteit van bedrijven en de rondleidingen door de kwekers zelf maakten ons bezoek vandaag aan Boskoop meer dan de moeite waard”. Meer informatie en foto’s van het evenement staan op www.openkwekerijdag.nl.

Telers koppelen real time met handelaren bedrijf n Sinds februari dit jaar is SDF gestart met de uitrol van het real time zaken doen. Zentoo, Marjoland Rozen en Triflor Tulpen gingen hiermee als eerste van start, zij zagen de toekomst in deze directe manier van zaken doen.

Zowel bij producenten als bij handelsbedrijven ziet men de voordelen van deze manier van aanbieden, bestellen en orders afhandelen. Het vermindert de kans op fouten, voorkomt voorraadrisico’s, bespaart tijd en is sneller en directer. Omdat middels de VMP koppelingen

het beschikbare aanbod real time wordt bijgewerkt is ‘op’ daadwerkelijk ‘op’. Inmiddels hebben reeds twintig telers gekozen voor de SDF oplossing om vanuit één systeem hun aanbod op verschillende platforms en bij kopers te kunnen beheren. Zij telen Rozen, Lisianthus, Gerbera, Cymbidiums, Chrysanten, Asparagus, Anthuriums, Santini, Hortensia en bol-op-pot producten. Net als deze telers verwachten wij dat een steeds groter aantal bloemen direct besteld zal worden. Gelooft u hier ook in? Dan wordt het hoogste tijd om de sprong te maken.

samenwerken: de basis van zakendoen. | Foto: PR

Klaas drupsteen in gesprek met Chayenne Wiskerke, Hans stegeman en Meiny Prins.| Tekst & Foto: Frank de Klerk

“Denk vooral niet dat je het in je eentje kunt” WeSTlAnd n De gemeente Westland had de organisatie van de zomer greenportconferentie 2014 groots aangepakt. Een rode loper leidde de gasten naar een grote feesttent op het braakliggende terrein, dat al jaren wacht op de uitbreiding van FloraHolland. De kale vlakte en het grauwe weer droegen niet bij aan een opgewekte stemming. Ondanks de crisisachtige entourage straalde het thema van de dag ‘Nieuwe realiteit, nieuwe kansen’ optimisme uit. Burgemeester Sjaak van der Tak en voorzitter Loek Hermans van Greenport Nederland riepen de tuinbouw op om die kansen met beide handen aan te grijpen. “Wachten is geen optie”, zei Van der Tak. “Goed dat wij als sector tegengas aan het geven zijn nu de tuinbouw als collectiviteit weg aan het vallen is.” Hij zei dat de tuinbouwcluster na de opheffing van het Product Tuinbouw zelf samenwerking moet organiseren. “Zoek je concurrenten op en probeer gezamenlijk een voet tussen de deur te krijgen.” Greenport Boegbeeld Loek Hermans pleitte voor een budget voor internationaal opereren . “Op het gebied van innovatie en kennis komen steeds meer verantwoordelijkheden bij het bedrijfsleven zelf te liggen. Bedrijven moeten tot eenheden komen, die power hebben. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm

van coöperaties. Denk vooral niet dat je het in je eentje kunt maar zoek de gezamenlijke kracht. Ga dit organiseren. Zonder sterke tuinbouwsector in Nederland, kunnen wij internationaal niet concurreren. Veel bedrijven in de productie zijn niet in staat te innoveren vanwege de hoge kosten. Daarom is samenwerking geboden.” De woorden van Hermans stuitten ook op kritiek. “Het zijn prachtige woorden maar vanuit de tuinbouw kan ik zeggen dat het heel moeilijk is”, zei CDA-raadslid en tuindersvrouw Karin Zwinkels. “Er is een teveel aan regelgeving zoals de Gemeenschappelijke marktordening (GMO) uit Brussel. Die GMO leidt al snel tot het verwijt van prijsafspraken”. Hermans gaf zich echter niet zomaar gewonnen: “Het is heel moeilijk maar ook binnen de Europese regels voor mededinging, kun je een vuist maken.” Algemeen directeur van Priva Meiny,Prins had zitting in een forum met de jonge on-

dernemer Chayenne Wiskerke (24) van het gelijknamige uienbedrijf in Kruiningen en econoom Hans Stegeman van Rabobank Nederland. Prins benadrukte de noodzaak om erop uit te gaan om de markt te verkennen. “In Azië en Amerika moet je echt zelf op pad gaan. Ondernemen doe je niet vanachter je bureau”, zei Prins. “Het is vooral zaak te begrijpen dat het elders in de wereld anders gaat dan bij ons. Nederland is het meest complexe land qua afzet binnen de tuinbouwketen.” “Het is mogelijk op andere plaatsen in de wereld heel anders te investeren en veel meer rendement te halen”, zei Prins. “In Mexico zet een tuinder een prachtige kas neer voor 40 euro de vierkante meter en hij oogst 60 kilo tomaten per vierkante meter. Een rekensommetje leert mij dan snel dat ik daar wel kweker wil zijn.” Orchideeënkweker Eric Moor van Sion uit De Lier pleitte voor een grotere rol voor de kwekers in de internationale export van kennis. “In het buitenland missen zij vaak de groene vingers, die wij wel hebben”, zei Moor. “De veredelaars en de kassenbouwers zijn ons voorop gegaan maar In grote projecten zit vaak geen kweker, die het nieuwe bedrijf met kennis vanuit Nederland voedt.”


14

DInsDAG 24 juni 2014

Verminder de afhankelijkheid van Russisch gas gas n Voor de aankomende

winter zal de EU maatregelen moeten hebben genomen om de gasafhankelijkheid te verminderen van de lidstaten die voor 50% of meer afhankelijk zijn van Russisch gas. Dit constateert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een vorige week uitgebracht rapport. Het belangrijkste middel hiervoor is het vergroten van connecties binnen het pijpleidingennetwerk binnen de EU en extra gasopslag. Ook de toename van reverse flows, die zorgen dat gas in twee richtingen door pijpleidingen kan stromen, is hierbij van belang. Goede resultaten zijn al geboekt, maar betere verbindingen tussen Oost- en WestEuropa zijn gewenst. De crisis rond de Krim en Oekraïne heeft de aandacht gevestigd op de energieafhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van Rusland. Gemiddeld betrekt de EU circa een kwart van de gasinvoer uit Rusland waarbij een aantal oostelijk gelegen lidstaten voor 50% of meer afhankelijk is van Russisch gas. Deze afhankelijkheid maakt de EU als geheel kwetsbaar voor politieke druk vanuit Rusland. Dit vormt volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) een grote belemmering voor de EU om op adequate wijze te reageren op de ontwikkelingen in de huidige crisis in Oekraïne. Voor de lange termijn ziet de AIV mogelijkheden voor diversificatie. Het gaat niet enkel om alternatieve routes van pijpleidingen om Oekraïne heen, maar ook om andere bronnen (zoals Azerbeidzjan, Cyprus en Noord Afrika) en andere types gas, zoals vloeibaar gas (LNG). Hiervoor moeten nieuwe pijpleidingen worden aangelegd en LNG-terminals gebouwd. Het is evident dat geopolitieke overwegingen een prominente plaats moeten innemen in deze investeringsbeslissingen, zowel op nationaal als op EU-niveau. De AIV bepleit een steviger rol op Europees niveau voor de Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. De EU heeft dringend behoefte aan een geïntegreerd EU-energiebeleid. De AIV is van mening dat de regeringsleiders tijdens de Europese Raad eind deze maand actie moeten ondernemen. In concreto betekent dit een snelle implementatie van het Derde Energie Pakket (liberalisering van de energiemarkt) en het nemen van besluiten over de energievoorstellen van de Europese Commissie die eind mei zijn gepubliceerd. Deze voorstellen bevatten belangrijke stappen voor het creëren van energieveiligheid voor de Europese Unie.

Zon straalt op succesvolle eerste editie van GreenTech n GreenTech staat internationaal op de kaart beurs n GreenTech 2014 eindigde zonnig voor een afwachtende industrie, nieuwsgierig naar de bezoekers van de eerste editie van deze internationale vakbeurs. 298 exposanten uit 23 landen presenteerden zich en de eerste reacties van standhouders zijn buitengewoon positief. In drie dagen bezocht een internationaal vakpubliek van 8.153 beslissers de beurs in de afgelopen week. De verhouding internationaal bezoek was 41% versus 59% nationaal. “De sfeer was geweldig en met het aandeel internationaal en de kwaliteit van de bezoekers staat het concept van GreenTech als een huis,” zegt Exhibition Manager Mariska Dreschler, “Vooral de eerste twee dagen waren de internationale bezoekers veruit in de meerderheid, op donderdag kwamen de meeste bezoekers uit Nederland. “ De heer Fabio Camisa van Da Ros uit Italië noemde GreenTech “de belangrijkste internationale beurs voor professionele telers”. “GreenTech is de beurs voor ons,” zei de heer Mickael Lescoet van Spid Trays uit Frankrijk, “We hebben contacten kunnen leggen met vele bezoekers uit de hele wereld, waaronder opvallend veel afkomstig uit Azië en het MiddenOosten.” Andere exposanten waren zeer te

De volgende GreenTech zal plaatsvinden op 14-15-16 juni 2016 in de RAI in Amsterdam. | Foto: PR

spreken over de gecombineerde data met de Vegetable en Flower Trials, waarmee internationale bezoekers nog een extra reden wordt gegeven om Nederland in juni te bezoeken. Ze noemden ook het aantal beslissers op de beurs. Elke bezoeker kon een potentiële klant zijn, waar andere beurzen ook “dagjesmensen” aantrekken. “Met deze

tra speciaal voor Amsterdam RAI. “ Het vertrouwen in de toekomst is groot. Voordat GreenTech 2014 was afgelopen, boekten al meer dan 50 exposanten standruimte voor 2016. Een groot blijk van vertrouwen voor deze eerste editie. De volgende GreenTech zal plaatsvinden op 1415-16 juni 2016 in de RAI in Amsterdam.

Succesvolle netwerkbijeenkomst tijdens Greentech 2014 netwerken n Tijdens de Greentech, de nieuwe (internationale) vakbeurs voor telers en professionals in de voedingstuinbouw en sierteelt, organiseerde Greenport Holland International voor haar leden en internationale partners een boottocht door de Amstel.

aanwezig uit binnen- en buitenland. Harm Maters, voorzitter van Greenport Holland International, benadrukte in zijn welkomstwoord nog het belang van internationale samenwerking en het doel om dat voort te zetten. Samenwerking op het gebied van kennis, logistics, productie en techniek.

Greenport Holland International is de afgelopen jaren nadrukkelijk bezig geweest met het opzetten van langdurige samenwerking met Zuid-Afrika, China, India en Russisch sprekende landen om de tuinbouw naar een hoger plan te tillen.

HigHligHts

belang van samenwerking

Tijdens de netwerkbijeenkomst waren verschillende organisaties

Highlights van deze samenwerking de afgelopen jaren: in Zuid Afrika de Oprichting Horti Business Platform. In China en India: verschillende uitwisselingsprogramma’s met de Nederlandse en Indiaase overheid. In de Russisch sprekende landen tenslotte: Kazachstan; intentie tot samenwerking in voedselproduc-

Open erf bij biologische boeren en tuinders biologiscH

n Steeds meer mensen ontdekken de smaak en kwaliteit van biologische producten. Tijdens het Lekker naar de Boer weekend op 21 en verkoop & verhuur verkoop & verhuur 22 juni kun je de mensen achter die producten ontmoeten en zien wat biologisch boeren in de prak• Nieuwe en gebruikte • Geluidgedempte tijk betekent. A. van Rijn BV Pr. Marianneplein 1 aggregaten generatorsets

Generatorsets Generatorsets

2676 BB Maasdijk •Verdeelkasten Verspreid over Nederland houden 160 biologische boeT : 0174-512335/513045 • Verdeelkasten M : 06-53263448 ren en tuinders open erf. Ketenorganisatie Bionext ver• Voedingskabels F : 0174-514817 • Voedingswacht circa 60 duizend bezoekers. E : info@generatorsetsvanrijn.nl A. van Rijn BV I : www.generatorsetsvanrijn.nlkabels

Nieuwelaan 4 NL-2691 NS ‘s-GRAVENZANDE T +31 (0)174-512335 F +31 (0)174-514817 E info@generatorsetsvanrijn.nl I www.generatorsetsvanrijn.nl

editie staat GreenTech op de kaart en hebben we een stevige basis om uit te bouwen in 2016, met de focus op nog meer vakbezoekers en internationale business.”, aldus Ids Boersma, Managing Director RAI Exhibitions: “De lancering van een internationale beurs gebeurt zelden in de beurzenwereld en dat maakt deze eerste GreenTech ex-

De deelnemende biologische boerenbedrijven pakken groot uit op 21 en 22 juni: er zijn rondleidingen, boerenmarkten, proeverijen en allerlei (kinder)activiteiten. .”Een overzicht van alle deelnemende boerderijen staat op: www.lekkernaardeboer.nl. Moeilijk kiezen? Laat je dan inspireren door de boerderijen op de pagina ‘Uitgelicht’.

tie, Belarus; verbinden van bedrijven en kennisinstituten, Rusland; samenwerking met betrekking tot

kassenbouw en in Georgië; verbinden van bedrijven en kennisinstituten.

Op de bijeenkomst werd de noodzaak van samenwerking benadrukt. | Foto: PR

Johan van Dijk B.V. Groothandel in snijbloemen

Johan van Dijk b.v. is een groothandel in snijbloemen en gevestigd binnen de bloemenveilingen. Wij zijn dé logistieke schakel tussen Aalsmeer en Naaldwijk. Om te zorgen dat onze klanten tevreden blijven en ter versterking van het team zijn wij op zoek naar

Chauffeur/Boxmedewerker Als chauffeur/boxmedewerker ben je verantwoordelijk voor het verzendklaar maken van bloemenkarren, het vervoeren van de bloemen binnen de veiling , het vervoeren van de bloemen tussen de twee veilingen en het ophalen van de bloemen bij de kwekers. Functie-eisen: Je bent in het bezit van rijbewijs CE. Je bent fulltime beschikbaar. Goede beheersing van de Nederlandse taal, goede sociale en communicatieve vaardigheden, integer, flexibel en een service gerichte instelling. Indien je geïnteresseerd bent en voldoet aan de functie-eisen dan kun je reageren. Je motivatie en CV kun je sturen naar richard@johanvandijk.nl of schrijven naar Johan van Dijk b.v., ter attentie van Richard Tates, Postbus 1088, 1430 BB Aalsmeer.


dinsdag 24 juni 2014

15

Hoveniers maken Gezonde Schoolpleinen hoveniers n Kinderen van twintig Nederlandse basisscholen hebben vorige week samen met een hovenier van Branchevereniging VHG de laatste hand gelegd aan een nieuwe vogel- en vlindertuin of moestuin op het schoolplein.

De tuin is één vierkante meter groot en wordt aangeboden door Branchevereniging VHG, vereniging Groei & Bloei en het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Tussen 2014 en 2016 realiseren in Nederland zeventig scholen een Gezond Schoolplein. Op zo’n schoolplein kunnen leerlingen leren van en over de natuur. De scholen konden kiezen uit een educatieve groente- en fruittuin of een vogel- en vlindertuin, ontworpen door Richard de Jong van Nova Tuinen. Hoveniers van Branchevereniging VHG zorgen samen met de leerlingen voor de aanleg en schenken materialen en planten. Deelnemende hoveniers zijn: Snoek Hoveniers (Grou), Groencentrum van Kleinwee (Vleuten), Hoek Hoveniers (Voorhout), Hoveniersbedrijf Stip (Elspeet), Visser Groen BV (Hendrik-IdoAmbacht) Hoveniersbedrijf Hoefakker BV (De Bilt), Lebbink Tuinen ( IJsselstein), Mocking Hoveniers (Cothen), Hoveniersbedrijf Jan Langeveld (Groesbeek), Boudewijn Hoveniers (Hendrik-IdoAmbacht) Jos Scholman Groen BV (Nieuwegein) Dick de Jong Hoveniers (Rotterdam), Astrum Groen (Nootdorp), BTL Hengelo. De vrijwilligers van Groei & Bloei geven bij een aantal scholen uitleg over het onderhoud en beheer van de tuin. IVN zorgt voor een bijpassend lespakket met docentenhandleiding. Op de foto: Kinderen uit groep 1 en 2 van de christelijke basisschool De Piramide uit Utrecht legden vrijdag 13 juni onder toeziend oog van klasgenootjes, samen met hoveniers van Jos Scholman Groen uit Nieuwegein en Egbert Roozen (directeur Branchevereniging VHG) de laatste hand aan de nieuwe vogel- en vlindertuin op hun schoolplein.

Ruim twintig verschjillende tuinden konden worden bezocht in aalsmeer en omgeving. | Foto: Leni Paul

Tuinen in alle soorten en maten tuinen n We schreven het al eerder: er rijdt geen Aalsmeers corso meer , de Vaktentoonstelling is verdwenen, het Proefstatio0n vertrok naar elders en steeds meer kwekers die er mee stoppen. Het werd tijd voor een revival. Door Leni Paul

Aalsmeer moet floraal meer op de kaart en voor dat doel werd het afgelopen weekend het Flower Festival gehouden. Een goed bedoelde poging van de gemeente Aalsmeer, de VVV, bedrijven en organisaties, de 30.000 inwoners tellende gemeente te promoten en wie weet, voor herhaling vatbaar. Eerlijk gezegd timmert alleen Groei en Bloei al jaren aan de weg. De

Oplage 12.500 Verschijnt 1 x per 14 dagen Bloemenkrant Uitgeverij Verhagen Postbus 3066 2220 CB Katwijk Tel: 071-402 2901 Hoofdredactie: Teuntje van Delft 06-12746478 redactie @bloemenkrant.nl

Verslaggevers: Johan Th. Bos Isabelle Brus Frank de Klerk Leni Paul Wilma van Velzen Peter Voskuil Fotografen: Frank Bonnet Jur Engelchor Gert Janssen Thierry Schut Arjen Vos Cees van ’t Wout Vormgeving: Drukkerij Verhagen

veiLsessie

Maar er was meer dit jaar. Zo kon er op de Historische Tuin onder meer worden genoten van een ouderwetse veilsessie. Mogen inmiddels de Aalsmeerders ongetwijfeld zelf dit veilen wel eens hebben meegemaakt, aan de ‘buitenstaanders’ontlokte het razend snel op de knopjes drukken om het begeerde product zo goedkoop mogelijk te bemachtigen, nog veel oh’s en ah’s. Altijd al de begeerte gevoeld, zelf eens rozen te oculeren? Ook aan die

wens kon worden voldaan bij Belle Epoque, een heerlijk ambachtelijk bedrijf waar de mooiste rozen in bloei stonden en je bedwelmd raakte bij de geuren van exclusieve, niet alledaagse rozensoorten. BLoemschikken

Bij het bekende Boerma Instituut, jaarlijks goed voor leerlingen uit de gehele wereld, kon die dag een les worden gevolgd in bloemschikken. Kortom, dit weekend maakte duidelijk dat hoewel Aalsmeer dan niet meer het bloemendorp van weleer mag zijn, er nog volop valt te genieten.

Website met uitleg over milieuwetgeving site

n Het ministerie van I&M heeft al een tijd geleden een website toegezegd waarin de milieuvoorschriften eenvoudig staan omschreven. Die website zou beschikbaar zijn op het moment dat de agrarische besluiten (o.a. het Besluit glastuinbouw en het Besluit landbouw) overgingen in het Activiteitenbesluit op 1 januari 2013.

Het eenvoudig opschrijven van de voorschriften bleek lastiger dan gedacht, maar nu is hij er dan eindelijk. Op www.activiteitenbesluitagrarisch.nl zijn tekeningen te vinden van o.a. een glastuinbouwbedrijf. Op de onderdelen waar voorschriften voor gelden kan doorgeklikt worden om de voorschriften te le-

coLofon

Open Tuinendagen werden een traditie en ook afgelopen weekend was het weer een van de hoogtepunten van het bloemrijke gebeuren. Zo’n 20 tuinen waren te zien, variërend van groot tot klein, van kunstzinnige tuin tot de doorsneetuin,en van groentetuin tot in een bepaald gewas gespecialiseerde tuin. Zoals gezegd had voorzitter Wim van Vliet met zijn staf weer keihard gewerkt en van heinde en ver waren de belangstellenden naar Aalsmeer

en omgeving gekomen, want zelfs tot De Kwakel en Uithoorn waren tuinen te bekijken.

Advertenties: Wiro Gerards 06 22 66 85 55 wiro.gerards@ bloemenkrant.nl Abonnementen en adreswijzigingen: Lieke geerlings lieke@bloemenkrant.nl Traffic: Vincent Roos advertentie @bloemenkrant.nl Advertenties dienen voor vrijdag 10.30 uur ingeleverd te zijn. Advertenties die per email worden aangeleverd dienen vergezeld te gaan van een proefdruk (per fax

of per post). Bij brieven onder nummer worden administratiekosten in rekening gebracht. Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen.

zen. Dit is een makkelijke manier om bijvoorbeeld na te gaan of het klopt wat een handhaver over uw bedrijf en bedrijfsvoering zegt, maar ook om vooruitlopend op een eventueel handhavingsbezoek na te kunnen gaan aan welke voorschriften u moet voldoen. In de conceptfase van de website is door een aantal ondernemers samen met LTO Glaskracht Nederland de website beoordeeld en zijn verbeterpunten aangegeven. Het is goed dat het ministerie op deze wijze de wetgeving inzichtelijk maakt. De sector spoort het ministerie aan om dezelfde heldere taal te gaan gebruiken in het opstellen van de komende wetswijzigingen, zodat dit gaat leiden tot eenvoudigere en duidelijkere omschrijvingen in de wetgeving zelf.

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Abonnementen: Bloemenkrant wordt gratis verstuurd naar alle bedrijven in de sierteelt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een abonnement. De kosten hiervoor bedragen € 89,50 per jaar. Indien zes weken voor het

verstrijken van de abonnementstermijn geen schriftelijke opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch verlengd. Auteursrechten voorbehouden © 2012 Uitgeverij Verhagen BV

Tientallen fietsers deden de kassen van noordam Plants aan. | Foto: PR

Dwars door de kas fietstocht

n Zaterdag 14 juni fietsten zowat 500 mensen Dwars door de Kas om te zien hoe de kassen in het Westland er van binnen uit zien. Deze jaarlijkse fietstocht wordt georganiseerd door Vakantiepark Vlugtenburg uit ‘s-Gravenzande. Voor mensen die vanaf het hoofd-vertrekpunt startten, was Noordam Plants de eerste kwekerij waar ze doorheen fietsten.

“Dit is het tweede jaar dat we meedoen aan dit initiatief. We ontvangen veel enthousiaste reacties van deelnemers. Het is gewoon leuk op eigen tempo alle kassen te bezoeken. Door het Westland heen zijn er nog een aantal startplaatsen, waar-

door niet iedereen tegelijk op een kwekerij arriveert. Een goed georganiseerd evenement!”, vertelt Martin Noordam, Algemeen Directeur Noordam Plants. De route leidde langs het Grootste Plantenbed van de Wereld, wat natuurlijk bijzonder blijft om te zien. Daarna werden de fietsers door teeltlocatie 3 geleid. “Op deze locatie kweken we jonge planten op voor groenten en snijbloemen. De deelnemers fietsten door het bedrijf, niet direct langs de planten, maar door de gevels waren de planten goed te zien.”, vertelt John de Vreede, Bedrijfsleider teeltlocatie 3. De volgende fietstocht staat gepland op zaterdag 13 juni 2015. Voor meer informatie: www. dwarsdoordekas.nl.


“Het draait om u als kweker. Schoneveld breeding biedt daarom gedegen teeltadvies en denkt constructief mee in assortimentskeuze. Ons doel: gezamenlijk met de kweker een kwalitatief goed product realiseren. Voldoende (financieel) gewaardeerd in de keten!”

Teeltadviseur Schoneveld Breeding

www.schoneveld.nl

+31 (0)571 271717 • sales@schoneveld.nl •

Let’s connect!

Koop & huur

Luxe nieuwbouw opslagunits met service van 17m2, 34m2 & 51m2 voor bedrijven en particulieren. Aanvang bouw december 2014

storagecenteraalsmeer.nl Aannemer 020 - 543 73 73

0297-327 145

Dit is een project van

Bk week 26 14  

Bloemenkrant, 24 juni 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you