Page 1

jaar bloeme n 30

Floraliën is een groot succes

P5

MET SPECIALE AANDACHT

De Boon erevoorzitter GHV

P3

Voor de Flower Trails

JAARGANG 30 27 mei 2014 NR 11

jaar bloeme n 30

Pioenenshow in Kasteel Keukenhof

nt kra

nt kra

Ketenbreed in de bloemenwereld

UITGEVERIJ VERHAGEN BV POSTBUS 3066 | 2220 CB KATWIJK

P15

P5

‘FloraHolland mist heldere strategie’ STRATEGIE  Snelle veranderingen in afzet van bloemen en planten spelen FloraHolland parten, met vorig jaar voor het eerst een groot verlies als gevolg. Door Johan Bos En de strategie van de veiling is te onduidelijk. Algemeen directeur Lucas Vos liet er bij de presentatie van de jaarcijfers 2013 geen misverstand over bestaan. Het uit de algemene reserve gehaalde verlies bedroeg € 7,4 miljoen, maar van de leden is 22 miljoen euro gevraagd voor financiering van de ingrijpende reorganisatie. Bovendien is € 10 miljoen afgeboekt op bouwgrond. De leden kregen voor het eerst de helft niet terug van de liquiditeitsbijdrage die zij jaarlijks, naar omzet, leveren voor opvangen van zware tegenvallers. Zoals nu dus. Volgens Vos is de veiling in de afzet een beperktere rol gaan spelen, omdat steeds minder via de klokken wordt gekocht. Van de totale veilingomzet van € 4,3 miljard maakt die nog de helft uit, met vorig jaar een daling van opnieuw 4,7% naar € 2241 miljoen. Daar stond een stijging met 9,3 % van directe afzetstromen, naar € 2109 miljoen, tegenover. Het reorganisatieprogramma ‘Kompas’ leidt tot herstel van de financiële positie, denkt Vos. Het plan omvatte gedwongen ontslag van 200 fte, vooral midden management. Ook de hoofddirectie slonk van drie naar twee: Lucas Vos en Rens Buchwaldt (financieel directeur). Vervolg pagina 3.

Recordjaar Keukenhof LISSE  Keukenhof 2014 heeft met 1 miljoen bezoekers een nieuw record bereikt. De bezoekers genoten en waardeerden Keukenhof met een 8.9. Het bekendste Nederlandse icoon is trots op de resultaten. Naast het mooie voorjaarsweer is het hoog-

ste bezoekersaantal ooit het gevolg van een stijgende populariteit van Keukenhof bij Amerikanen, Chinezen en oost-Aziaten.

Het themajaar Holland heeft geleid tot meer bezoekers uit de omringende landen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Meer Nederlandse gezinnen hebben Keukenhof bezocht, mede vanwege de vernieuwde programmering, extra kinderactiviteiten en een gelntensiveerde samenwerking met Arriva, NS en het Rijksmuseum.

Het Keukenhof thema voor 2015 is Van Gogh. In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is overleden. Keukenhof werkt samen met de musea Van Gogh en KröllerMüller het thema verder uit. Aalsmeer Nieuw-Vennep Alphen a/d Rijn Amsterdam Woerden

Hét adres voor personeel! www.antennagroep.nl uitzenden • werving & selectie • payrolling


10

Week 24: 10 t/m 13 juni 2014, 8.00 tot 17.00 uur

th

Tijdens de FlowerTrials® kunt u kennis nemen van het bestaande, nieuwe en toekomstige assortiment pot- en perkplanten. Met die informatie kunt u een bewuste teeltkeuze maken voor de toekomst. Bij 41 toonaangevende bedrijven in 3 regio’s kunt u in dezelfde week het volledige beschikbare en toekomstige sortiment bekijken.

AR

Y

10-jarig bestaan FlowerTrials Die wilt u niet missen!

®

AN

NIVERS

Aalsmeer

Voor uitgebreide informatie kijkt u op www.flowertrials.nl Registreer uw bezoek online en ontvang het informatieboekje en routebeschrijving per mail.

Westland RheinlandWestfalen

Registreer online

www.flowertrials.nl Jack Heeringa Bloemverwerking is een handelsonderneming in snijbloemen en potplanten gevestigd op veiling Flora Holland Rijnsburg. Wij richten ons op retailers en groothandelaren in een aantal (oost) Europese landen zoals Scandinavië, 1-juiste verhouding gemaakt Duitsland, Roemenie, Rusland en Nederland. Ook importeren wij rozen uit Afrika die door ons rechtstreeks verkocht worden aan de handel of veilingklaar gemaakt worden op onze import locatie. Wij kopen onze producten op alle veilingklokken van de bloemenveilingen Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg vanuit onze KOA ruimte in Rijnsburg. Veel producten worden direct bij kwekers uit binnen- en buitenland aangekocht en dagelijks bij ons geleverd. Ons team bestaat uit 60 medewerkers aangevuld met uitzendkrachten. Wij beschikken over ruim 7000 m2 vloeroppervlakte die we gebruiken voor het export klaar maken van onze producten, ook hebben we de beschikking over een professionele boeketterie voor handgemaakte boeketten.

CHAUFFEUR / VERKOPER voor bloemenlijn op Duitsland

Voor ons bloemenexportbedrijf zijn wij op zoek naar een chauffeur / verkoper. De vereisten om te kunnen solliciteren zijn: - In het bezit zijn van rijbewijs C en E - Enige jaren ervaring in de verkoop van bloemen en planten - Beheersing van de Duitse taal - Flexibel en verantwoordelijkheidsgevoel - Belangstelling hebben voor het vak en willen werken in teamverband.

2-het is zo vamnaf het Tu;penpapier gehaald

In verband met uitbreiding van onze activiteiten hebben wij de volgende vacatures:

Inkoper rozen:

Functie eisen: - MBO+ niveau, ervaring met KOA kopen voor retailmarkt en export. - Ruime sortimentskennis - Engels en Duits sprekend - Ervaring met computers en automatiseringssystemen - Commercieel talent - Bereidheid enkele malen per jaar naar Kenia te reizen.

3-Naam & logo in de verhouding

Stuur je CV met recente foto naar keesvandelft@hetnet.nl, of wil je aanvullende informatie bel dan 06-20390229.

Ingangscontroleur:

Functie eisen: - Aantoonbare ervaring in het beoordelen van kwaliteit van bloemen en planten. - Snel en accuraat kunnen werken - Sterke verbale kwaliteiten - Beslissingen durven nemen - Ervaring met computers en automatiseringssystemen PMS 032

Verdelers snijbloemen:

4-Zoals het Tulpenpapier

PMS reflex blue

Functie eisen: - MBO niveau, gedegen sortimentskennis - Ervaring met computers en automatiseringssystemen - Teamplayer - Snel en accuraat kunnen werken. Wij bieden je een uitdagende baan in een groeiende onderneming met een passend salaris en dito arbeidsvoorwaarden. Heb je interesse in een van de bovenstaande vacatures? Stuur dan je sollicitatiebrief inclusief CV per mail aan: administratie@jheeringa.nl en vermeld daarbij duidelijk naar welke vacature je solliciteert. Voor meer info over de vacature inkoper kun je mailen naar jackjr@jheeringa.nl. Voor meer info over de vacatures ingangscontroleur en verdeler kun je mailen naar marcel@jheeringa.nl.

Gezocht

Box medewerkers m/v Parttime Boxmedewerker m/v Invalchauffeurs m/v Tevens zoeken wij ook een chauffeur voor één rit in de week naar Frankrijk Voor inlichtingen Raymond Burley +31(0)6 - 51668169 Raymond@annafleurs.nl


DINSDAG 27 MEI 2014

3

Corso vol energie voorwaarts WESTLAND  Kas Energie en het Varend Corso Westland hebben zich gisteren officieel aan elkaar verbonden. Beide partijen ondertekenden het sponsorcontract voor de komende twee edities van het corso, met de mogelijkheid om daar nog een derde jaar aan vast te plakken. De organisatie van het corso is blij dat een Westlands bedrijf zich vol overgave op het schitterende evenement stort. Daarmee staat het corso de komende jaren ook financieel weer

als een huis. Voor Kas Energie biedt het sponsorschap een mooie kans om meer naamsbekendheid bij het publiek te krijgen. Bovendien willen de initiatiefnemers van deze energiemaatschappij iets terug doen voor de maatschappij. Afgelopen jaar trok het corso maar liefst 450.000 bezoekers. Dit jaar kunnen de toeschouwers op 1, 2 en 3 augustus plaatsnemen langs de waterkanten in de regio’s Westland, Delfland en Rijnmond. Meer informatie is te vinden op de website: www.varendcorso.nl.

Alle prijswinnaars van de Floraliën Nederland.

Belgen oogsten lof op Floraliën Nederland Tulp vernoemd naar Ranomi Kromowidjojo TULP

 De officiële viering van 100 jaar familiebedrijf Van den Berg Boltha is afgesloten met de doop van een nieuwe tulp. De tulp, een product van de veredelingscombinatie Vertuco, heeft als naam Ranomi, behorende bij de tweevoudig Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo. De plechtigheid werd verricht door Pieter van den Hoogenband, die eerder op de middag een boeiende en inspirerende presentatie hield met als titel “Goud in handen”. Enkele honderden genodigden waren

getuige van het feestelijke slot van de jubileumviering, waarbij algemeen directeur Jan van den Berg uit handen van de burgemeester van Hollands Kroon, Jaap Nawijn, een koninklijke onderscheiding kreeg vanwege verdiensten van de bollenteelt en activiteiten in het Polderse sociale leven. Tijdens de feestelijke middag vertelden de drie zonen Tim, Sjaak en Thijs en echtgenote Truus van den Berg over hun aandeel in de ontwikkeling van het bedrijf op weg naar het eeuwfeest en de naaste toekomst.

DEN BOSCH  Een vakjury heeft Veluwe Plant BV op de Floraliën uitgeroepen tot beste Nederlandse exposant. Uit handen van juryvoorzitter Gerard de Wagt ontvingen Leen en Janneke Konijn van Veluwe Plant de beker.

TOPPRESENTATIE BELGIË

Met een maximale beoordeling (rapportcijfer 10) is de presentatie van de Floraliën Gent (KMLP) door de jury benoemd tot beste buitenlandse inzending. Een tuinontwerp van ongelooflijke kwaliteit en klasse. De perfect geëtaleerde presentatie, bij entree van de Floraliën, is beeldbepalend voor de totale tentoonstelling en er wordt een uniek en bijzonder assortiment Azalea en Rhododendron van absolute topkwaliteit gepresenteerd. Een bijzondere presentatie is geleverd door Gartenbau Peter van Leuven uit Duitsland die in verschillende categorieën in totaal zes keer in de prijzen viel, onder meer met de noviteit Boronia. PERSPRIJS

De firma Rijnbeek & Zn uit Boskoop

Kunst

D

Conclusie op basis daarvan: Het is nog erger dan ik schreef. Zelfs klokkenluiders bij de veiling getuigden, hun vrees voor sancties overwinnen d (“maar noem alsjeblieft nooit mijn naam”), dat keurmeesters tot kop van jut zijn veroordeeld. Eigenlijk was het voor hen

Column Johan

beter in dienst van een onafhankelijk keuringsinstituut te treden, zoals de handel altijd wilde. FloraHolland was daar tegen, omdat volgens haar keuren bij haar corebusiness hoorde. Opeens niet meer dus. Keurmeesters worden nu alleen nog – tegen betaling - als scheidsrechter bij conflicten tussen handel en teler gesleept. Maar ook dan staan zij tussen twee vuren: de hun salaris betalende veiling (dus teler) en de koper die nu ook klant mag heten. Zelf geloof ik niet in zelf-

planten te zien van excellente kwaliteit alsmede veel innovaties

De presentatie is beoordeeld met een rapportcijfer van 9,3 en de jury omschreef de inzending als een gedurfde presentatie met een prachtig assortiment grote bomen met fraaie hoogte- en dieptewerking. Met een maximale beoordeling van 10 punten won Veluwe Plant tevens de wedstrijd voor de boomkwekerij.

ZES MAAL PRIJS

at heb ik geweten, die column over falend keuren van klokaanvoer door FloraHolland. Telefoontjes, mails naar de redactie en mij persoonlijk en veel mondelinge reacties tijdens bijvoorbeeld die sessie in De Kwakel over niche producten.

sleepte de vakpersprijs in de wacht. Volgens de journalisten was er een geweldig groot assortiment vaste

keur (‘ Wij van WC Eend keuren WC Eend goed’). De veiling gaat prat op via haar lopende omzet, maar zegt tegelijk nooit eigendom te zijn van daar tegenover staande producten. Doorgeefluik tussen telers en afnemers dus, waarbij zij zelf over kwaliteit de handen in onschuld wast. Toch denk ik niet dat bij veiling Christie’s iedere idioot een duidelijke vervalsing kan aanbieden als échte Rembrandt. Maar ja, waarschijnlijk heeft men daar nog verstand van de passerende handel. Of men huurt die in. Johan Th. Bos is redacteur van deze krant en geeft tweewekelijks zijn mening over de sierteelt.

Strategie FloraHolland Vervolg voorpagina

BONDEN  Het sociaal plan bij de

ontslaggolf, bij de vakbonden verkeerd gevallen, was oorzaak van de staking rond Valentijn. Volgens Vos is de relatie met de bonden weer goed. Hij wees in dat verband op de tot stand gekomen nieuwe cao. Die staking ging trouwens niet alléén om dat sociaal plan, maar ook over gevoelens van onrust en onzekerheid in de organisatie, zei hij. Het oprukken van kwekers in de keten, met eigen verkoop en marketing, is er een oorzaak van dat zij de veiling minder nodig hebben. Voor haar blijft voornamelijk de financiële afwikkeling van directe leveringen over. “Wij evolueren van een pure veiling, waar bij wijze van spreken alle vraag en aanbod fysiek samenkomen, naar een bedrijf dat in een internationale, virtualiserende keten, met grotere spelers

en nieuwe afzetkanalen haar plek vindt”, zei Vos. FloraHolland moet volgens hem scherpe keuzes maken om toegevoegde waarde te kunnen blijven leveren aan leden en handel. Daarom is de reorganisatie veel meer dan personeelskrimp. Eigenlijk moet de veiling zichzelf opnieuw uitvinden en meer dan ooit toegevoegde waarde voor de handel leveren, constateerde Vos. “Daarbij stellen we ons één vraag als uitgangspunt: Wat hebben leden en klanten aan wat wij doen? Voor mij zijn onze klanten die van onze leden. Je dient het ledenbelang uiteindelijk het beste door het voor hún klanten goed te doen”, zei Vos. “Ik zie dat onze organisatie volop beweegt, maar wel alle kanten op. De helderheid over onze strategie is onvoldoende. Onze klanten en leden zien niet goed waar wij heen gaan.” Daarom maakt het bepalen van een klantgerichte strategie deel uit van de reorganisatie, liet hij weten.


online executieveiling

5 juni

.00 uur Bieden vanaf 11

GROEN-Direkt Boskoop BV Nederland

Pijnacker

Nr. 1 internationale tuinplantenbeurs 30 vakbeurzen per jaar en 24/7 webshop

Volgende beurzen: 27 mei en 3 juni 2 juni extra avondopenstelling (18:00-21:30 uur) Bezichtiging: Woensdag 4 juni van 13.00 - 15.00 uur

Lange Campen 13, Pijnacker

K assencomplex met bedrijfswoning Notaris: mr. I.M.B. Balvert CMS Derks Star Busmann N.V. Utrecht • 030 - 212 16 02

1 locatie 1 bestelling 1 levering

010 - 521 76 66

BOG Auctions is specialist op het gebied van online executieveilingen van Bedrijfs Onroerend Goed. Ga voor meer informatie naar BOG-Auctions.com of neem contact met ons op via 033 - 460 00 76

1 factuur

www.groen-direkt.nl

BLOEMENGROOTHANDEL

gezocht!

Groothandel in bloemisterijartikelen in Duitsland zoekt voor een nieuw te bouwen bedrijfshal (900m² inclusief koelcel) een actieve Bloemengroothandel. De hal wordt gebouwd in Mönchengladbach op ca. 30 km van de Nederlandse grens. • Directe ligging naast Cash&Carry in bloemisterijartikelen • Directe ligging aan de Autobahn A61 • Goede omzetmogelijkheden • Lage investering - Gunstige huurprijs

Dit wordt uw start of uitbreiding in Duitsland? Contact: H. U. Scheulen GmbH & Co. KG, Mönchengladbach lutz.scheulen@scheulen.de


dinsdag 27 mei 2014

5

Gerberapromotie top! Pakket n De tweede promotiecampagne van Coloured by Gerbera is sinds 13 mei van start gegaan, met de zomer trend brochure ‘Gerberas, lots of summer to enjoy’. Het succes van vorige keer is nu al geëvenaard, terwijl men nog kort bezig is. Hierdoor wordt duidelijk dat er vanuit de markt steeds meer vraag is naar dit soort promotie producten.

Net als bij de vorige campagne is het team van 2Dezign weer op de ouderwetse manier de veiling over gegaan met de goed gevulde promotie pakketten, voorzien van magazines en Cash and Carry- bloemisten posters. En deze worden bij iedereen zeer enthousiast ontvangen. Waar we in de eerste voorjaar ronde nog maar één doosje afgaven, wordt er nu gevraagd om een veelvoud hiervan.

Naast het trendy uiterlijk van de website, is er ook heel veel te zien, de nieuwste fotografie & inspiratie gebaseerd op de laatste trends in sierteelt en home-decorations. Kijk snel op de vernieuwde gerbera website: www.colouredbygerbera. com Met deze promotiecampagne wordt een bijdrage geleverd aan de vele gebruikersmogelijkheden van de gerbera (vrolijkheid, blijdschap). Hetgeen bijdraagt aan een positieve prijsontwikkeling en sentiment. 2Dezign is sinds januari 2014 begonnen met deze campagne en we kunnen zeggen dat het voorjaarsrapport er niet slecht uitziet.

Bezoek Flower Trials® plannen is eenvoudig

Het is weer eens een bevestiging dat goede promotie en zichtbaar zijn als merk en product zeer belangrijk is om een positie te hebben in de handel.

Plannen n De Flower Trials® 2014 is met 42 deelnemende veredelaars in drie regios in Nederland en Duitsland grootser van opzet dan ooit. Daarom is het verstandig om een bezoek van tevoren goed te plannen.

Naast de nieuwe brochure is ook de website volledig vernieuwd en gevuld met de nieuwste trends. De website die onlangs online ging, is nu al in de gehele sierteelt sector één van de best bezochte websites, iets waar we bij Coloured by Gerbera natuurlijk trots op zijn.

De website flowertrials.com en de nieuwe Flower Trials® app bieden daarvoor alle benodigde informatie. Zo bevat de app beschrijvingen van de deelnemers, hun locaties en noviteiten. De app schakelt automatisch naar de taal van de smartphone en is zowel online als offline beschikbaar. Beeld

Tijdens de Flower Trials® krijgen productie, handel en journalisten in vier dagen tijd een volledig beeld van het bestaande, nieuwe en toekomstige assortiment van pot- en perkplanten. Om in een kort tijdbestek zo veel mogelijk veredelaars te kunnen bezoeken en evenementen bij te kunnen wonen, is het belangrijk om routes, bezoeken en verblijf goed voor te bereiden. Dat is erg eenvoudig te doen met de tools die de organisatie daarvoor biedt. Zowel op de website van Flower Trials® – www.flowertrials.com – als op de nieuwe app vindt men de volledige deelnemerslijst

met per deelnemer de locatie, de contactgegevens en de noviteiten die het toont tijdens het evenement. Overzicht

De website biedt daarnaast kaarten van de regio’s Westland, Aalsmeer en Rheinland en de locaties die zich daar bevinden. Deze zijn eenvoudig te downloaden of uit te printen. Voor buitenlandse bezoekers bevat de Flower Trials® website een handig overzicht van hotels in de omgeving waar men vooraf overnachtingen kan boeken. Van tevoren registreren voor een bedrijfsbezoek tijdens de Flower Trials® is wel zo gemakkelijk. Zo kunnen de deelnemende bedrijven zich voorbereiden op bezoekersaantallen met mogelijke interesses en ligt voor de bezoeker de badge al klaar bij aankomst. Registratie is mogelijk via de website, maar ook middels de app. aPP vOOr OPtimale Beleving

De Flower Trials® app is geschikt voor

Android en iOS. Eenmaal gedownload kan men kan de applicatie zowel online als offline gebruiken, dus een wifi-verbinding is niet nodig en buitenlandse bezoekers hoeven geen dataroaming in te schakelen. De app stelt zich automatisch in op de taal van de smartphone-gebruiker. Naast praktische informatie vindt men op de app ook nieuwsfeiten en weetjes, tweets met de hashtag #flowertrials en de achtergronden van het evenement. Ross Ford van PanAmerican Seed en Kieft Seed en namens de Flower Trials organisatie initiator van de applicatie: “Dit is een geweldige app voor mensen die constant onderweg zijn. Door middel van de app wordt de beleving van deze jubileumeditie van de FlowerTrials optimaal en onvergetelijk.” Een laatste informatiebron ter voorbereiding op de Flower Trials® is het Flower Trials® Magazine. Het magazine geeft extra informatie per deelnemend bedrijf, gesorteerd op regio. Het magazine is online door te bladeren op de website van Flower Trials®, maar wordt in handzame vorm ook uitgedeeld door de deelnemende bedrijven, op alle Nederlandse veilingklokken en door verschillende vakbladen.

Pre Ride Kick off Pioenenshow op Kasteel Keukenhof lisse

De traditie van de jaarlijks terugkerende pioenenshow wordt hersteld! Vorig jaar werd de show afgelast, door het koude weer stonden er te weinig pioenrozen in bloei. Dit jaar is de bloei zelfs heel vroeg en kunnen we een goed assortiment van hoogwaardige kwaliteit tonen. n

Unieke PiOenenshOw

Drie dagen lang tonen diverse kwekers hun mooiste pioenen in en rondom de hofboerderij. Bloemstyliste Tineke Geerlings toont op haar artistieke wijze welke fraaie arrangementen en decoraties, ideeën en inspiratie u kunt opdoen met deze mooie bloemen en planten. De gerenoveerde hofbeoerderij (uit 1641) is omgetoverd tot een ware bloemenoase. Tussen het Washuisje en de hofboerderij is een speciale assortimentstuin van pioenen ingericht. In en rond de hofboerderij wordt

uitleg gegeven wat er allemaal mogelijk is met de getoonde bloemen en planten. U kunt de pioenen die op en rondom het landgoed worden gekweekt ter plekke aanschaffen in een speciale pioenencorner. kastelendag

Tegelijkertijd met de pioenenshow is op maandag 9 juni de Landelijke Dag van het Kasteel. Het thema dit jaar is ‘Leven op stand’. Wij verwelkomen u graag om op deze dag een kijkje te nemen in een ‘levend’ Kasteel Keukenhof. Meer informatie: Openingstijden alle dagen van 11 -17 uur, entree park: volwassenen: € 5, kinderen t/m 11 jaar: € 2. Rondleiding kasteel: volwassenen € 7,50, kinderen t/m 11 jaar: € 3,50. Houders van een vriendenpas en/ of museumkaart hebben gratis toegang. U kunt gratis parkeren op het landgoed. Op maandag Tweede Pinksterdag gratis entree en rondleiding.

n Sierteeltsector in actie voor kankerbestrijding ride n Zaterdag 10 mei vond de kick off plaats van de Pre Ride for the Roses 2014. Deelnemers aan de Pre Ride reden, ondanks storm en veel regen, een trainingsrit van ruim honderd kilometer op het officiële parcours van de Ride for the Roses. Zij werden geassisteerd door enkele motoren. Burgemeester René Verhulst van Goes loste het startschot en fietste ook zelf mee. De tocht begon vanaf de Zeelandhallen in Goes, de starten finishlocatie van dit jaar op 7 september. De cycletour van 100 kilometer werd verreden over brede en provinciale wegen en ging door de mooie provincie Zeeland. Pre ride

Zaterdag 6 september fietst de Nederlandse sierteeltsector voor de dertiende keer de Pre Ride for the Roses. Deze tocht vindt traditioneel een dag voor de officiële Ride for the Roses plaats. Vanuit de Nederlandse sierteeltgebieden rondom de locaties van FloraHolland in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Eelde, maar ook Venlo/ Herongen en Plantion in Ede, rijden de sierteeltrenners naar de startplaats van de Ride for the Roses 2014.

dOel OPBrengst 2014

Doel van de tocht is geld in te zamelen voor het onderzoek van prof. Dr. Ton Schumacher, hoogleraar immunotechnologie in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Hij was winnaar van de KWO-prijs 2014. De opbrengst van de Ride for the Roses 2014 Goes Zeeland gaat zodoende naar zijn belangrijke onderzoek. Schumacher gaat onderzoek doen naar immunotherapie. Dit is een behandelvorm die het afweersysteem van de patiënt zodanig stimuleert dat de patiënt als het ware zelf de kanker bestrijdt. Dankzij veelbelovende ontwikkelingen en mooie

resultaten staat immunotherapie momenteel volop in de belangstelling. Het tijdschrift Science noemde eind 2013 immunotherapie bij kanker zelfs ‘The Breakthrough of the Year’. ride fOr the rOses

De Ride for the Roses werd in 1997 voor het eerst verreden in Amerika en dit initiatief werd vanaf 1998 jaarlijks voortgezet in Nederland. De sierteeltsector draagt met de Pre Ride, de dag voor de echte Ride, een extra steentje bij aan het evenement. Vorig jaar werd er door de sierteeltsector een bedrag van € 231.550 opgehaald. Meer informatie over de Ride for the Roses op www. ridefortheroses.nl.


6

DINSDAG 27 MEI 2014

ADVERTORIAL

FlowerTrials met....

®

Topveredeling van zaadvermeerderde één- en tweejarigen, vaste planten, potgerbera’s en snijbloemen. Tot de speciale Highlights voor de FlowerTrials® behoren:

NIEUW Cool Wave Red Wing ®

Cool Wave is de enige werkelijk breed uitgroeiende viool, geschikt voor elke toepassing en ideaal voor hangmanden, potten en perken. Eenvoudig en ongecompliceerd, rijkbloeiend en hangend, zodanig dat potten en hangmanden nauwelijks nog te zien zijn. De klassieke bloemgrootte en de aantrekkelijke kleuren maken het de beste keuze voor elke tuinier.

NIEUW Bandera Purple Lavandula stoechas Een doorbraak. Dat mag gezegd worden van Bandera Purple Lavendula stoechas. Want behalve een sterke vertakking en een bolronde plantbouw is deze zaadvermeerderde Spaanse Lavendel uniform in de teelt. Toppen is overbodig, de bloeirijkheid is ongekend en de teeltduur slechts 11 weken.

NIEUW Easy Wave Red Velour ®

Een nieuwe definitie van rode Petunia! Easy Wave Red Velour heeft een unieke bloedrode kleur, ongekend in zijn klasse. En met het Wave marketingconcept is het nog eenvoudiger om op te vallen in een gevestigde klasse als Petunia’s. Easy Wave is perfect geschikt voor perken, containers en hangmanden.

Adres: PanAmerican Seed Elbaweg 35 1607 MN Venhuizen Tel. 0228-541844 eventseu@panamseed.com www.panamseed.com www.kieftseed.com

FlowerTrials locatie: Lavendelweg 10 1435 EW Rijsenhout Tel. 0228-541844


dinsdag 27 mei 2014

7

Hobaho: alle disciplines onder een dak Lisse n Bloembollenbemiddelaar

Hobaho is verhuisd naar de Professor van Slogterenweg, waarin ook een deel van PPO (Praktijk Onderzoek Plant en Omgeving) als onderhuurder is gevestigd. Bij de opening zei Gardenier onder andere dat het bedrijf na 93 jaar in het centrum van Lisse gevestigd te zijn geweest, nu twee grote stappen heeft gezet. “Oud directeur Jan Willem Plug heeft aangegeven dat de stap uit het centrum een zeer grote stap is, maar nog groter is de stap dat we nu alle disciplines onder één dak hebben. Een groot en ruim handelscentrum dat zeer goed bereikbaar is maar eventueel ook privacy biedt, de administratie en niet in de laatste plaats ook het Testcentrum, tien hectare grond en de koelcellen waar bollen onder alle omstandigheden ‘geprogrammeerd’ kunnen worden.” Gardenier merkte ook op dat zijn voorganger Henk Hoogervorst anderhalf jaar geleden de gesprekken met Wageningen Universiteit, de eigenaar van het gebouw, was gestart toen bleek dat het PPO door bezuinigingen in feite in een te groot gebouw kwam te zitten.

“En nu zitten we hier. Afgelopen maanden is eerst het Testcentrum verhuisd en werd het gebouw intern aangepast en vanaf maandag zijn we hier allemaal volop aan het werk.” Ernst van den Ende, directeur van Wageningen Universiteit, die een tijd lang in Lisse als directeur aan het hoofd stond van het PPO, zei dat het gebouw altijd al een prettige sfeer had, maar Hobaho er een schepje bovenop doet. “Bovendien met veel reuring op de vloer, wat ik altijd graag wilde.” Hij schetste Hobaho als een bedrijf dat veel doet op het gebied van innovaties waar de sector zeer bij gebaat is en wenste het bedrijf alle succes. Lucas Vos, directeur van ForaHolland, de moeder’ van Hobaho zei trots te zijn op wat er is gerealiseerd. Hij brak een lans voor het zich nog meer inspannen om er voor te zorgen dat de eindconsument goed wordt bereikt en behandeld. ”De keten staat onder druk en dan is het goed om te kijken hoe we de synergie tussen alle bedrijven in de keten kunnen versterken.”

Feestelijke Opening van de Dutch Lily Days LeLies n Voor de vierde keer op rij zijn de afgelopen week met groot succes de Dutch Lily Days gehouden. Dinsdag 20 mei was de officiële opening bij The Originals in Noorden. Een spetterende openingshandeling verklaarde de Dutch Lily Days voor geopend en luidde tevens het 25-jarig jubileumjaar van The Originals in. samenwerking

Rechts Hobaho directeur Foeke Gardenier, links Luc Vos directeur van FloraHolland

Datum van WK KassieBouwen bekend westLand

Voor de vierde keer wordt op zaterdag 11 oktober het Van der Ende WK KassieBouwen gehouden, wederom op het ABC Westland terrein in Poeldijk. Tijdens het WK strijden professionele teams tegen elkaar om de felbegeerde Van der Ende WK KassieBouwen wisselbokaal. Ieder team moet zo snel mogelijk een op maat gemaakte kas, op juiste wijze bouwen. De resultaten worden beoordeeld door een vakkundige jury. n

Geïnteresseerde teams kunnen vanaf heden een aanmeldingsformulier voor deelname aanvragen via secretariaat@wkkassiebouwen. nl Teams kunnen zich alleen als bedrijf inschrijven en moeten affini-

teit en ervaring hebben met de kassenbouw, zoals onderaannemers, installateurs en kassenbouwers. Deelname kost € 150,00 per team. De opbrengst van dit evenement komt geheel ten goede aan de Congolese projecten van Stichting de Zaaier. Deze hulporganisatie uit Maasdijk bestaat al 28 jaar en richt zich met haar kennis van de agrarische sector, specifieke benodigdheden en financiële middelen, op de ontwikkeling van enkele landelijke gebieden in Congo. De organisatie wil met de opbrengst van het Van der Ende WK KassieBouwen 2014 enkele nieuwe projecten in Congo financieren, die binnenkort bekend gemaakt zullen worden.

The Originals, een samenwerkingsverband tussen 4 bedrijven, Q.J. Vink & Zn. BV, Boltha BV, W. van Lierop & Zn. BV, en Leliekwekerij De Plas BV, is in 1989 opgericht. Al 25 jaar werkt zij aan productvernieuwing en innovatie binnen het leliesegment. Door het op de markt brengen van vernieuwende soorten en sterke concepten is The Originals inmiddels een bekende speler geworden binnen de leliebranche. Al voor de derde keer organiseerde The Originals ‘Lelie Anders’ tijdens de Dutch Lily Days. Dit jaar met als thema: ‘Lelie Anders Celebration’. De 10 examenkandidaten van het Wellant College Aalsmeer maakten ieder 2 bloemstukken met lelies op locatie. Deze arrangementen, tentoongesteld tijdens de opening, zorgden voor een extra feestelijke sfeer. Na het beoordelen van de arrangementen van de examenkandidaten, maakte bloemenstyliste Desiree Glasbergen een jubileumstuk

met de lelies Outback en Metropolitan. De jonge generatie van The Originals verrichten de openingshandeling; door een druk op een knop spatte de confetti in het rond! introductie

Met de introductie van de Dutch Lily Days sloeg de lelieteelt drie jaar terug een nieuwe weg in. Door de open dagen van de diverse bedrijven in de sector te combineren in één week, is het voor bezoekers beter mogelijk zich een beeld te vormen van het lelieaanbod en de -teelt. Inmiddels heeft de week zich wereldwijd een vaste plaats verworven in de agenda’s van afnemers. Vorig jaar, bij de derde editie, steeg het aantal bezoekers verder.

Veel nieuwe gezichten waren erbij. Belangstellenden uit steeds meer landen stemden hun agenda’s af op een bezoek aan de Dutch Lily Days. Het succes van de Dutch Lily Days is niet onopgemerkt gebleven. Zo besteedden de media veel aandacht aan de open dagen van de lelieveredelende en verhandelende bedrijven. Ook dit jaar is het fundament van de Dutch Lily Days verder verstevigd. Zo zal ook ‘Your Lily’ het evenement actief gaan ondersteunen. Deze promotiecommissie van de lelieteelt richt zich voornamelijk op de consument. Zie hier het resultaat van 25 jaar productinnovatie binnen de lelieteelt van The Originals!

Eetbare bloemen eetbaar n Tussen de vele activiteiten op de succesvolle tentoonstelling Floraliën in ‘s Hertogenbosch, waar het vak zich in zijn vele facetten liet zien, vielen met name de lezing en workshop op van de Aalsmeerse kok Jonathan Karpathios. Het thema: Echt Eten werd door de enthousiaste kok , die ooit stage liep in het sterrenrestaurant Moma in Kopenhagen, meeslepend gebracht. Karpathios heeft het op het Floriadeterrein 2002 in de Haarlemmermeer zijn befaamde restaurant Vork en Mes waar gezond koken met natuurlijke materialen al sinds vele jaren het thema is. Karpathios kreeg inmiddels landelijke bekendheid met o.a.de uitgave van zijn kookboek (gekozen tot beste kookboek van het jaar) en zijn

TV-kook programma’sop ,gericht op scholen. Van de 24 deelnemende scholen won de openbare Columbusschool uit Almere de prijs en mocht vorige week een dagje doorbrengen en actief bezig zijn op de Aalsmeerse biologische kwekerij van Karpathios. De chef himself liet die dag zien hoe met ingrediënten als bloemen (hij kweekt 20 verschillende soorten de heerlijkste gerechten kunnen worden gemaakt. De volgende ochtend vroeg was Karpathios aanwezig op de Floraliën waar hij bovengenoemde lezng hield.


foto’s 2dezign


Summer time

foto’s 2dezign


foto’s 2dezign


foto’s 2dezign

foto’s 2dezign


dinsdag 27 mei 2014

Chelsea Flowershow LOndEn – de RHs Chelsea Flowershow heeft zijn reputatie van grootste bloemenshow ter wereld weer eer aangedaan in de tuinen van het Royal Hospital. door: Wilma van Velzen

Van 20 tot en met 24 mei werd opnieuw flink uitgepakt door zo’n 550 exposanten. De show werd bezocht door meer dan 150.000 bezoekers met een passie voor bloemen en tuinieren. Tussen de prachtige bijdragen ook inzendingen vanuit Nederland. KoninKlijK Huis

Het evenement werd in de preview traditiegetrouw bezocht door leden van de Britse Koninklijke familie waaronder Koning Elisabeth II. De Chelsea Flower Show, die dit jaar alweer zijn 101ste verjaardag vierde, toont vooral veel nieuwe planten en bloemenvariëteiten en tuinontwerpers presenteren hier showtuinen met de nieuwste trends. Dagelijks bracht de BBC alle hoogtepunten in beeld en het thema was deze keer de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers was onder andere een thematuin onder de titel No Man’s Land ingericht. Een spectaculaire aanblik bood het Grote Paviljoen, dat een centrale plaats heeft in de RHS Chelsea Flowershow. Tot op de laatste meter was het gevuld met planten en bloemen van excellente kwaliteit. Meer dan honderd productgroepen waren er vertegenwoordigd met beeldschone presentaties van Britse growers. Alstroemeria, tulpen, narcissen, lelies, vaste planten, Lathyrus, Delphinium, pioenrozen en chrysanten.

World

Goed voor een adembenemende presentatie is altijd de inzending van Pattaya City & Nong Nooch Tropical Botanical Garden. Met talrijke Thaïse orchideeën was een prachtig tempeldecor opgebouwd, compleet met olifanten en tempeldanseressen. Oogstrelend waren eveneens de rozenpresentaties van Harkness Roses en David Austin Roses die er blijkbaar een onderlinge competitie van maken wie de mooiste stand heeft. Een eyecatcher was eveneens een levensgroot natuursteen mozaïek van Nelson Mandela, welke centraal stond in de stand van SANBI Kirstenbosch, temidden van een prachtig Afrikaans landschap. Hiermee werd stilgestaan bij het overlijden van Mandela eerder dit jaar. nederlands

Tussen de voornamelijk Britse inzenders bevinden zich ook twee Nederlandse inzenders. Een bijzonderheid op zich, want als buitenstaander kom je er niet snel tussen. Deze inzenders zijn WS Warmenhoven uit Hillegom met een prachtig assortiment Amaryllis, Allium en Ornithogalum en Bloembollenkwekerij JS Pennings De Bilt met een veelheid aan hyacinten. Beide inzendingen waren van topkwaliteit en werden gewaardeerd met een ‘Golden Medal’. Peter Warmenhoven liet weten alweer voor de 26ste keer deel te nemen aan de RHS Chelsea Flowershow. “Vorig jaar hadden we helemaal een topjaar. Omdat het toen de

100ste show was en wij hier voor de 25ste keer stonden hadden we extra uitgepakt vanwege dit dubbele jubileum. Onder andere met een stand die de hoogte inging. Dit leverde ons een de Diamond Jubilee Award op, een nieuwe prijs voor de beste stand die voor de eerste keer werd uitgereikt. Omdat we jaarlijks aan zo’n tien RHS shows deelnemen kregen we later ook nog de RHS overall prijs toebedeeld. Het kon niet op en het leuke is dat we met onze stand blijkbaar een trend hebben neergezet. Inmiddels zijn meer inzenders afgestapt van de traditionele bloementoeven. Dit levert prachtige decors op.” De stand van WS Warmenhoven werd overigens bemand door Peter zelf, zijn vrouw Karen en hun zoon Mark. Wat de directie betreft hebben Peter en Mark dit jaar van stuivertje gewisseld en een trotse Peter en Karen vertellen dat Mark alweer de vijfde generatie Warmenhoven is die aan het roer staat van hun bedrijf. succes

In tegenstelling tot de Nederlandse bloemenshows worden de stands bemand door de telers zelf. De vele passievolle bezoekers hangen aan hun lippen met vragen over het product, van trends tot verzorgingstips. Ook worden er volop kleine orders geboekt. De organisatie kijkt terug op een succesvolle show.

13


“Het draait om u als kweker. Schoneveld breeding biedt daarom gedegen teeltadvies en denkt constructief mee in assortimentskeuze. Ons doel: gezamenlijk met de kweker een kwalitatief goed product realiseren. Voldoende (financieel) gewaardeerd in de keten!”

Teeltadviseur Schoneveld Breeding

www.schoneveld.nl

ADV 264x390 Schoneveld 22052014_1pag.indd 1

+31 (0)571 271717 • sales@schoneveld.nl •

Let’s connect!

22/05/14 16:24


dinsdag 27 mei 2014

15

De Boon erevoorzitter groothandelsverbond AAlsmeer

n Voorzitter Herman de Boon van de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB is benoemd als erevoorzitter van het Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG). Ook kreeg hij de onderscheiding Zilveren Mercurius van die koepel van groothandelsorganisaties. Die werd aan hem, evenals de bij het erevoorzitterschap behorende oorkonde, uitgereikt door NVGvoorzitter dr. Roger Sorel. Hij volgde in die functie De Boon onlangs op. Gedurende zijn tienjarige voorzitterschap van de koepel zette hij de Nederlandse groothandel beter op de kaart, zei donderdag zowel Sorel als voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO NCW. Het gebeurde allemaal tijdens het – mede ter gelegenheid van het afscheid van De Boon - door het NVG georganiseerde seminar in Wassenaar, gecombineerd met het openbare deel van de ledenvergadering van de VGB. Onder het voorzitterschap van De

Boon sloot het NVG zich aan (en trok het in) bij VNO NCW, waarvan hij ook dagelijks bestuurslid VNO/NCW werd. “Ook binnen onze organisatie zijn het belang en de omvang van de groothandel veel duidelijker geworden”, zei Wientjes. “Die was bij VNO NCW een ondergeschoven kindje. Dat is sterk veranderd.” VAAndeldrAger

Sorel noemde De Boon de vaandeldrager van de vernieuwingen binnen het NVG. Hij herinnerde er aan dat er destijds sterke tegenstanders van aansluiting bij VNO NCW en gebruikmaking van het apparaat van die organisatie waren. “Maar het NVG had niet meer bestaan als wij die weg niet waren ingeslagen”, zei hij. In zijn dankwoord zei De Boon dat de groothandel, in Nederland goed voor een omzet van 400 miljard euro en 600.000 arbeidsplaatsen, door velen wordt onderschat en door weinigen onderkend.

Koninklijke eer voor Joke en Peter van Reeuwijk ABBenes n Je zal met je bloemwerk maar ineens een miljoenenpubliek trekken. door: Leni Paul

Veredeling kan beter BlOOming n Richard Visser laat op dinsdag 3 juni zien waar de kansen liggen bij de veredeling en die verklapt hij aan de Blooming Breeders. “Natuurlijk draait het om geld’, zegt Visser. ‘ Geld voor R&D. Want dit is high tech. Maar als Nederlandse sierteeltveredelaars hoofdzakelijk de veilige weg kiezen van productoptimalisatie (selecteren in bestaande collecties, meer stengels per m2, houdbaarheid) in plaats van productinnovatie (variatie van soorten, resistentie tegen ziektes en plagen, ander gebruik van plantaardige stoffen) dan worden we vroeg of laat ingehaald door veredelaars met minder voorkennis, maar met meer ambitie uit het buitenland.” En dat terwijl de ontwikkeling van genoomtechnologie het juist nu mogelijk maakt om veel sneller, en

COlOFOn Oplage 12.500 Verschijnt 1 x per 14 dagen Bloemenkrant Uitgeverij Verhagen Postbus 3066 2220 CB Katwijk Tel: 071-402 2901 Hoofdredactie: Teuntje van Delft 06-12746478 redactie @bloemenkrant.nl

Verslaggevers: Johan Th. Bos Isabelle Brus Frank de Klerk Leni Paul Wilma van Velzen Peter Voskuil Fotografen: Frank Bonnet Jur Engelchor Gert Janssen Thierry Schut Arjen Vos Cees van ’t Wout Vormgeving: Drukkerij Verhagen

dus tegen lagere kosten, te veredelen en selecteren op specifieke igenschappen. disCussie

Belangstellenden kunnen zich aanmelden op de website van de Blooming Breeders, onder ‘Bijeenkomsten’. De Blooming Arena vindt plaats op 3 juni 2014 van 19.30 tot 21.30 uur. Plaats: Hotel A4, Nieuw Vennep Blooming Breeders zijn sierteeltveredelaars, -handelaren en -exporteurs die – samen met partners uit wetenschap, onderwijs, branche-organisaties en de overheid – werken aan het versterken van de mondiale regiefunctie van de sierteeltveredeling door als katalysator op te treden naar regionale en nationale instanties zoals overheden, branche- en belangenorganisaties.

Advertenties: Wiro Gerards 06 22 66 85 55 wiro.gerards@ bloemenkrant.nl Abonnementen en adreswijzigingen: Lieke geerlings lieke@bloemenkrant.nl Traffic: Vincent Roos advertentie @bloemenkrant.nl Advertenties dienen voor vrijdag 10.30 uur ingeleverd te zijn. Advertenties die per email worden aangeleverd dienen vergezeld te gaan van een proefdruk (per fax

of per post). Bij brieven onder nummer worden administratiekosten in rekening gebracht. Leveringsvoorwaarden: Al onze opdrachten worden aanvaard en uitgevoerd overeenkomstig de Regelen voor het Advertentiewezen zoals laatstelijk vastgesteld door Stichting ROTA en zoals gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en fabrieken te Amsterdam en ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Amsterdam. U kunt onze leveringsvoorwaarden kosteloos bij ons opvragen.

Het overkwam het bedrijf Van Reeuwijk Fruit en Flowers uit Abbenes toen ze de vorige maand de opdracht kregen de boot te versieren waarmee koning Willem Alexander en koningin Maxima m et hun gasten tijdens het 5 mei-concert door de Amsterdamse grachten voeren. Echt florissant kun je momenteel de branche van de bloemist-winkeliers niet noemen. Het is voor veel branchegenoten een harde strijd om het hoofd boven water te houden. Peter en Joke van Reeuwijk uit Abbenes hoor je echter niet klagen. Sterker nog: ze passen zich aan veranderende omstandigheden en zochten voortdurend nieuwe wegen om een goed lopend bedrijf op poten te zetten en te continueren. AAnVrAgen

Joke:”We zijn destijds begonnen met het kweken van Gladiolen, in combinatie met droogbloemen, die destijds in Rijnsburg veel gevraagd werd. We zijn vijftien jaar geleden omgeschakeld toen de vraag daarnaar minder werd. Nu hebben we drie hectare met vaste planten, vooral pioenen en zomerbloemen. Daarnaast is er onze goed lopende bloemenwinkel, en krijgen we veel aanvragen voor versieringen. Sinds enkele jaren is er ook de verkoop van fruit bijgekomen. We kweken op ruim 2 hectare allerlei soorten fruit en hebben 1 hectare met alleen maar kersen. En dan is er nog zes kilometer aardbeien waarvan de planten zelf kunnen komen plukken.”

Uitgeverij Verhagen behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht. Abonnementen: Bloemenkrant wordt gratis verstuurd naar alle bedrijven in de sierteelt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een abonnement. De kosten hiervoor bedragen € 89,50 per jaar. Indien zes weken voor het

verstrijken van de abonnementstermijn geen schriftelijke opzegging is ontvangen, wordt het abonnement automatisch verlengd. Auteursrechten voorbehouden © 2012 Uitgeverij Verhagen BV

KOninKlijKe BOOt

Maar hoe zit het nu met die bootversiering? Joke: “Vorig jaar in het kroningsjaar kreeg FloraHolland de opdracht de bootversiering voor het koninklijk huis te doen. Dat nis toen door de veiling zelf gedaan. Nu kwam de opdracht weer en toen vroeg men ons. Opdracht was de kleuren, rood, wit en blauw te gebruiken. Wij hebben toen gekozen voor rode en witte anjers van kweker Robin van der Hoorn uit Ter Aar, rode Kalanchoe, wit gipskruid en blauwe Delphinium en Eryngium gebruikt. Vorig jaar vonden we op die kroningsboot de kleuren wat flauw, daarom hebben wij het in fellere kleuren gezocht. De versiering moest dertig centimeter hoog worden, was de opdracht van het Havenbedrijf. De beveiliging tijdens het werk was enorm. We zijn zelf wel tevreden hoe het geworden is, het zag er

mooi uit en we kregen veel complimenten.” Heeft Maxima, altijd wel enthousiast, na afloop nog gebeld? “Nee, we hebben niks gehoord, maar we begrepen dat men erg tevreden was met onze bloemenversiering.”.

Generatorsets Generatorsets verkoop & verhuur verkoop & verhuur

A. van Rijn BV

• Nieuwe en gebruikte • Geluidgedempte

Pr. Marianneplein 1 aggregaten generatorsets 2676 BB Maasdijk •Verdeelkasten T : 0174-512335/513045 • Verdeelkasten M : 06-53263448 • Voedingskabels F : 0174-514817 • VoedingsE : info@generatorsetsvanrijn.nl A. van Rijn BV I : www.generatorsetsvanrijn.nlkabels

Nieuwelaan 4 NL-2691 NS ‘s-GRAVENZANDE T +31 (0)174-512335 F +31 (0)174-514817 E info@generatorsetsvanrijn.nl I www.generatorsetsvanrijn.nl

Twee vakavonden tijdens Flower Trials BlOemist n Voor de 10e keer openen ruim 40 deelnemers in Nederland en Duitsland hun deuren van 08.00 uur – 17.00 uur in verband met de Flower Trials.

Schoneveld Breeding en Selecta zijn samen te vinden in de Pyramide bij Plant Point (Middel Broekweg 29, Honselersdijk), met een prachtig assortiment (pot)planten. Samen met Selecta en Pyramide verzorgt Schoneveld Breeding twee speciale avonden in het Pyramide Floral Shopping Center. Op dinsdag 10

juni, aanvang 19.00 uur, worden bloemisten uitgenodigd voor een bijzondere bloemistenavond en op woensdag 11 juni, aanvang 17.00 uur, wordt er een inspirerende kwekersavond georganiseerd. De bloemist wordt geprikkeld door een inspirerende presentatie door Jetteke van Lexmond. Aanmelden kan via marketing@pyramide-cc.nl. De kweker wordt geïnspireerd door Willem Treep (bekend van Willem & Drees). Hij zal de kweker prikkelen hoe merken te bouwen. Aanmelden kan via promotion@schoneveld.nl.


DANZIGER VASTE PLANTEN COLLECTIE Danziger – ‘Dan’ Flower Farm, P.O.Box 186, Mishmar Hashiva 5029700, Israel Tel: +972-3-9602525, Fax: +972-3-9605896, E-mail: danziger@danziger.co.il, www.danziger.co.il

FIND US ON

Bk week 22 14  

Bloemenkrant, 27 mei 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you