Beatles_week_21_24

Page 1

Hillegom 1964

The Beatles is een uitgave van Uitgeverij Verhagen en verschijnt in de Hillegommer
Leidsche 124-C Hillegom | 0252-52877 www.flexteam.nl

Voorwoord

Ik moest nog twaalf worden en wilde eigenlijk wel naar Schiphol gaan om The Beatles te verwelkomen. Maar daar werd door mijn moeder anders over gedacht.

Veel te ver en veel te gevaarlijk. Helemaal vanuit Haarlem-Noord naar het oude Schiphol en dat op de fiets. Er bleef dus niets anders over dan het journaal op 5 juni en de Vara uitzending op 8 juni 1964. In 1967 kwam de eerste platenspeler, een Philips met versterker in de deksel en de eerste plaat was natuurlijk van de fab4; Help. Uiteindelijk volgden de singles allemaal.

Totdat geldnood in militaire dienst verkoop noodzaakte. Maar jaren later, na een bezoek aan het Beatles museum in Alkmaar, kwam de verzamelwoede terug en zijn platen, boeken en andere memorabilia in de loop der jaren weer verzameld. In 1999 maakten wij een boek Beatles in Hillegom en tentoonstelling in de destijds nog C1000 en in 2013 werd ik aangesproken door Klaas Slootweg van HIPRO (Hillegom promotie). Zullen we iets doen als het in 2014 50 jaar

geleden is dat The Beatles in Hillegom waren? Samen met het Beatlesmuseum in Alkmaar maakten wij twee boeken, een fantastische tentoonstelling in het toenmalige Fordmuseum, leuke Beatlesoptredens en samen met het nieuw opgerichte bestuur van St. Beatles monument Treslong Hillegom en met super ondersteuning van de gemeente

een fraai monument. En weer tien jaar later de vraag; gaan jullie nog wat doen?

Tuurlijk. Wij hebben al een aantal malen een van de beste bootleg Beatles bands Beatles revival naar de Bollenstreek gehaald, dus die gaat op 8 juni 2024 in Villa Flora weer optreden. Met de bewoners van de verzorgingstehuizen een

dagje Beatles ophalen en niet in de laatste plaats deze speciale uitgave van de Hillegommer. Even terug naar de Beatlesmania. Veel plezier en geniet van de muziek en de herinneringen.

Frans van der Riet

En Azing Moltmaker Beatlesmuseum Alkmaar

❚ Foto’s uit het archief van Beatlesmuseum Alkmaar

Elsbroekerwei

Je proeft het verschil!

Geniet van een uitgebreid assortiment aan biologische producten, met zorg geteeld en geproduceerd. Van seizoensgroenten en fruit tot echte boerenzuivel, kaas van het mes, eerlijk rundvlees van eigen Blaarkopkoeien en versgebakken brood.

Bij ons kun je het hele jaar door terecht voor groente van het seizoen, fruit uit de buurt en lekkere Hollandse aardappelen. Op zoek naar echt smaakvol en eerlijk vlees? Wij verkopen biologisch rundvlees van eigen Blaarkopkoeien, Livar varkensvlees, biologische Polderhoen en Wild uit o.a. de Zilkerduinen. Het vlees is direct na de slacht verpakt en ingevroren, hierdoor blijft de smaak optimaal en gaat er niets verloren.

Ook voor verse Boerenzuivel, kaas van het mes en biologische eieren ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verkopen de lekkere zuivel van familie Steenwijk uit Alphen aan den Rijn. Ambachtelijke streekproducten zoals volle melk, boerenyoghurt, boerenkarnemelk, vanillevla, boerenslagroom en volle en magere kwark. Op onze kaasafdeling vind je een uitgebreide keuze aan diverse biologische kazen. Veel van onze kazen worden gemaakt van rauwe melk van Blaarkopkoeien. Wij verkopen o.a. Wilde Weide en Boeren-Leidse kaas.

“Strawberry Fields Forever!”

Aardbeien, de vrolijke ambassadeurs van de warme maanden! Met slechts 36 kcal per 100 gram en bomvol eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels, zijn ze een traktatie voor zowel de smaakpappillen als het lichaam.

Wist je dat... aardbeien je glimlach kunnen verbeteren? Ze bevatten een zuur dat helpt om je tanden witter te houden. Of dat de aardbei familie is van de roos? En het de enige vrucht is met de zaadjes aan de buitenkant, zo’n 200 stuks om precies te zijn. Met 8 middelgrote aardbeien zit je al aan 140% van je dagelijkse hoeveelheid vitamin C. Waar wacht je nog op? Kom snel langs, onze versafdeling ligt vol met deze sappige vitamine bommetjes!

Aardbeien zijn nu volop verkrijgbaar!

(ook biologisch)

Dagelijks bakken wij met veel liefde de broden van bakkerij Ad van der Westen af. Heerlijk brood dat met de grootste zorg is bereid. De broden zijn gemaakt op basis van eerlijke en biologische ingrediënten. We verkopen onder andere volkorenbrood, bruinbrood, witbrood, gebuild brood en speltbrood.

n super gezond!

krachtpatsers:

Enkele voordelen van deze kleine bloedzuiverendkrachtpatsers: en ontsmettend › helpt tegen obstipatie › genezen huidwondjes › brengt verlichting bij hoofdpijn › Bestrijdt rimpels en kloven › verbetert het geheugen Haal daarom gewoon 2 bakjes!

Bezoek ons op: Leidsestraat 189, Hillegom

Openingstijden: Maandag tot vrijdag: 9.00 - 18.00 en op zaterdag: 9.00 - 17:00

Voor meer informatie, kom gerust langs in de winkel of bel naar: 0252 516376

rg
k e
Elsbroekerwei.nl

60 jaar geleden, Hillegom in rep en roer

Op woensdag 5 juni 2024 is het precies 60 jaar geleden dat het vliegtuig van de bekendste popgroep allertijden, The Beatles in Nederland landde. Het vliegtuig ‘Arne Viking’ van het type Caravelle landde op vrijdag 5 juni 1964 om zeven minuten over één op Schiphol en kwam uit Kopenhagen. Op Schiphol was het een drukte van belang. Duizenden fans stonden hun idolen op te wachten. Er waren ongeveer drieduizend fans aanwezig op het anders zo rustige (oude) Schiphol.

Een Beatles-gekte, zoals nog nooit eerder te zien was geweest in ons land. ‘Bietels, Bietels’ klonk het uit de duizenden kelen. Na maanden van voorbereiding was het dan zo ver. De drie Beatles en de vervanger van Ringo Starr, Jimmie Nicol zetten voet op Nederlandse bodem. De aankomst van The Beatles werd live uitgezonden op het AVRO radiojournaal.

The Beatles werden welkom geheten door een VARAdelegatie die o.a. bestond uit amusement chef Joop Simons, Berend Boudewijn, Herman Stok en twee mensen van platenmaatschappij Bovema. The Beatles werden via een dienstuitgang naar het platform gebracht waar de twee witte Cadillacs klaarstonden voor verder vervoer naar het Doelenhotel. De auto’s waren in Nieuw-Vennep bij garage de Wildt gehuurd, zogenaamd voor een bruidsreportage. Dit omdat men bang was dat de eigenaar de auto’s niet zou durven uitlenen.

De auto’s mochten door middel van een speciaal aangevraagd ‘Koninginnensein’ in één keer doorrijden naar het hotel in Amsterdam. Terwijl de fans buiten stonden te schreeuwen om The Beatles ging de groep naar binnen. Ze werden welkom geheten door eigenaar Maup Caransa. Hij bracht ze persoonlijk naar de kamers op de gehele eerste verdieping die voor de groep was afgehuurd. Het is bekend dat de groep de kamers met de nummers 67 en 68 hebben gebruikt.

Na Amsterdam snel naar

Treslong Hillegom

The Beatles kwamen met de witte Cadillacs om 16.00 uur aan en werden direct naar de zij-ingang van het gebouw gebracht. Het gebeurde zo snel dat veel fans, die bij de hoofdingang stonden te wachten, in het begin niet doorhadden dat de groep al binnen was.

Vele honderden Hillegommers hadden zich opgesteld in de Mariastraat, de Vosselaan of

aan de Weeresteinstraat. Er werd die vrijdagmiddag heel wat gespijbeld en vrijwel iedere Hillegommer kent wel iemand die tussen het publiek heeft gestaan. VARA medewerker Anno Halma had de zij-ingangstruc in overleg met begeleider Derek Taylor georganiseerd. Om de drukte onder controle te houden, was ook hier weer genoeg politie aangerukt. Binnen was het al een drukte van belang. De VARA

had de 150 kaarten zorgvuldig uitgedeeld aan kinderen van medewerkers van de VARA en een groot aantal nationale beroemdheden zoals o.a.: Wim Kan, Corry Vonk, Willeke Alberti, Rudi Carrell en Kees van Kooten, om er maar een paar te noemen. De repetitie begon om 17.30 uur, maar dat stelde niet zo veel voor. Uit de songs die in ons land al waren uitgebracht, werden zes nummers geselecteerd.

TIJDEN EEN

TOENDER

WERELDWIJDE

The Beatles 60 jaar geleden in Hillegom

ElectroWorld Schoonderbeek geeft 60 bakken ko e gratis bij aankoop van elke bonen machine.

ACTIE DELOOPTGEHELE JUNIMAAND2024

O.a. de merken: DeLonghi, Philips en Siemens. Kom bij ons kijken en proeven.

Henri Dunantplein 22a, Hillegom

Waarom Hillegom?

De man die The Beatles naar Nederland kreeg, was niemand minder dan de destijds zeer bekende impresario Dick van Gelder. Hij was naar Engeland gegaan om acts te zoeken voor optredens in Nederland. Van Gelder had lucht gekregen van de op handen zijnde Beatlesmania en zag hoe de Engelse fans reageerden op The Beatles en begreep dat hij deze band moest hebben. Na flink wat zoekwerk wist hij uiteindelijk door te dringen tot Brian Epstein, de manager van The Beatles en wist de groep zelfs te boeken voor twee concerten en een tv optreden. De kosten zijn enorm, omgerekend bijna fl.40.000 (ongeveer € 18.150). Bedenk dat je in die tijd voor 7000 gulden al een huis kon kopen en je begrijpt dat we het over een aanzienlijk bedrag hebben. 50% van het bedrag moest Dick ook nog eens vooraf betalen, de rest na afloop.

En na de handtekening ondervond Van Gelder pas echt de problemen

Hij had nu wel de band, en een stevige financiële verplichting maar nog geen locatie waar de optredens plaats zouden vinden. Verschillende opties werden besproken, en direct weer afgewezen. Eerst een theater in Amersfoort. Resultaat: afgewezen! Dan het oude FC Twente Stadion. Resultaat: afgewezen! Dan maar twee concerten op twee verschillende plekken in Nederland, afgewezen! Te ingewikkeld, vervoer en begeleidingsproblemen. Van Gelder bedacht dan eerst maar een oplossing voor het tv optreden. Maar dat ging niet veel beter. De omroepen bleken niet in de rij te

staan. Eerst de KRO, afgewezen, NCRV: idem ook afgewezen. Stel je voor je hebt de meest populaire band ter wereld onder contract, maar je raakt ze niet kwijt. Gelukkig kwam alles toch nog goed.

Van Gelder kwam nadat hij een samenwerking was aangegaan met het Nederlandse Theaterbureau uit Den Haag in contact met Ben Essing. Ben bleek de zoon van de burgermeester van Blokker. Hij organiseerde vaak evenementen in de veilinghal van ‘Op Hoop van Zegen’ en vertelde dat The Beatles daar best wel konden optreden. Met een euforisch gevoel ging hij naar zijn volgende afspraak. Weer een Hilversumse omroep. Na de afwijzingen van de NCRV en de

KRO zag de omroep de VARA er wel wat in en werden The Beatles geboekt voor een tv programma. Maar waar?

Wat opvalt in het contract (getekend 27 april 1964) is dat er nog geen sprake is van Treslong in Hillegom, maar dat het originele plan was om de tv opnamen te doen in het Marcanti theater in Amsterdam. Helaas was de directie van het Marcanti theater bang voor de vele fans van The Beatles en wees het verzoek af. De VARA en Van Gelder moesten ook hier opnieuw aan de slag. Men had een tweede optie achter de hand, zalencentrum ‘Treslong’ in Hillegom. De omroepen maakten wel vaker gebruik van Treslong.

Zo presenteerde Jos van der Valk voor de KRO vanuit Treslong het bekende TV programma Pisté en men besloot dat Hillegom de eerste plaats zou zijn waar The Beatles op zouden treden. Jaren ging het gerucht dat de VARA The Beatles voor een koopje (250 gulden) had gekregen. Uit het contract blijkt dat dit niet het geval is geweest. Men heeft voor die tijd het enorme bedrag van 4500 gulden betaald, daar zouden de kosten voor de instrumenten en vervoer nog bijkomen. Op de contracten van de VARA is geen vermelding van Treslong terug te vinden. In het contract heeft men het over drie tot vier nummers die gezongen moeten worden. Maar hoe reageerde de gemeente Hillegom?

Ook je kostbare Beatles platen draai je op een platenspeler van Technics! ‘Het was 50 jaar geleden al geniaal’

Oude techniek verroest niet. Technics was de voorloper op het gebied van platenspelers, en kwam recent met een serie heruitgaven die in de vorige eeuw glorietijden beleefden. Technics is hot en de Armin van Buuren’s van deze wereld dwepen met deze oude trouwe platenspelers, die bezig zijn aan een glorieuze opmars.

Eigenaar Rob Bedijn kan er niet van afblijven: ‘Met de nieuwe SL-1200GAE kwam er een nieuw tijdperk van draaitafels op de markt, vergezeld van verbeterde motorbesturingstechnologie. Deze uitvoering leidde tot een drastische verbetering van de rotatieprecisie en vermindering van motortrillingen. Maar ook hier was ruimte voor verdere optimalisatie. De hele constructie is volledig gebaseerd op het klassieke Technics ontwerp, met

een ijzeren kernloze directe aandrijving voor ultieme rotatieprecisie en de 2-laags draaitafel van gegoten aluminium met zwaar, dempend rubber.’

Compact

De platenspeler is gekoppeld aan de Technics SAC-600 CD Network receiver en de Technics en de SB-C600 luidspeakers. Een geweldige combinatie: Rob: ‘Technics toont de nieuwe compacte netwerk-cd-ontvanger SA-C600, onderdeel van de nieuwe premium C600-serie. De receiver voldoet aan de toenemende vraag naar maximale connectiviteit en flexibiliteit. De complementaire nieuwe krachtige en compacte SB-C600 boekenplankspeakers harmoniëren zowel qua geluid als uiterlijk perfect met de SAC600. Een kamervullend geluid uit relatief kleine speakers, het geluid komt echt naar je toe, alsof het zich vóór de speaker ontvouwt voor je.

Perfectie

‘Als mensen over Technics praten, denken de meeste hifi- en muziekliefhebbers meteen aan de legendarische draaitafels van het merk. Om alle componenten zoals luidsprekerchassis en behuizing te optimaliseren voor de best mogelijke geluidskwaliteit, is bij de ontwikkeling van de nieuwe SB-C600 receiver gebruik gemaakt van de nieuwste computeranalyses en simulatiesoftware. Het resultaat van deze complexe technologische innovaties is een breed geluidsbeeld met fijne resolutie, nauwkeurige ruimtelijke weergave en uitstekende dieptegradatie. Ik heb de hele set klaar staan, ook de kritische muziekliefhebber weet niet wat hij hoort. Kom maar gewoon eens luisteren, schenk ik verse koffie.’

Expert Hillegom

Meerstraat 12B 2181 BR HILLEGOM

De gemeente Hillegom werkte mee

In Hillegom vond loco burgemeester Van Dam het goed. De VARA, die uiteindelijk het contract voor de opnamen aanging, had al ervaring met TV opnamen in Treslong, dus snel de burgemeester van Hillegom gebeld. Helaas burgemeester jonkheer Otto Frans

Antoine Hubert van Nispen tot Pannerden die 27 jaar burgemeester bleek te zijn geweest was enkele maanden daarvoor vertrokken. Dan maar contact met locoburgemeester W.F. van Dam. Hij bleek zelf ook wel gecharmeerd van beatlesmuziek en schatte de risico’s als beheersbaar in en ging vrij makkelijk overstag. Van Dam vond het een mooie gelegenheid om de naam Hillegom weer eens landelijk te laten klinken en dat bleek een hit. Hillegom was destijds nog een kleine rustige gemeente met zo’n 14.000 inwoners. Druk was het alleen in de Bollentijd. Het voordeel was dat Hillegom goed bereikbaar was vanaf het oude Schiphol en via Haarlem ook een goede verbinding had met Amsterdam. Er werd ultrasnel gehandeld destijds en de toestemming kwam snel.

Op 27 mei, 10 dagen voor het event ontving de burgemeester een brief van de commandant chef der korps Rijkspolitie L.J. van der Meulen inzake de assistentieverlening tijdens het optreden. Er werd 30 man ME achter de hand gehouden met als motivatie dat dit het eerste optreden van The Beatles in Nederland was en ter voorkoming van wanordelijkheden. Naast 30 man ME, 10 man te voet, 2 man met ULM’s (ultra lichte motor), 1 met rijwiel, 5 met solomotor, 1 mobilofonist, 3 man recherche en 2 man van de verkeersgroep, in totaal 54 man.

Nadat de volgende dag door de burgemeester goedkeuring werd gevraagd aan de commissaris van de Koningin,

werd op 29 mei een broodmaaltijd voor de politie geregeld. Maar daar was het volgende obstakel. De commandant van politie ging absoluut niet akkoord met het feit dat de maaltijd door Treslong werd aangeboden. Stel je voor… omkoping door een burger. Nee direct op 1 juni ontving de burgemeester een brief waarin de commandant aangaf geen gratis maaltijden van Treslong te zullen aanvaarden, hetgeen 2 dagen daarna natuurlijk door de burgemeester werd bevestigd. Dus niks geen 8 weken procedure, lekker snel en bondig. The Beatles kwamen naar Hillegom.

Villa
All You Need is Flora! Villa Flora• Hoofdstraat 55 Hillegom• 0252515100
Gezellig en goed eten voor een juiste prijs. Come Together at Villa Flora voor een wijntje, high tea of gewoon een tosti. Let it Be at
Flora!

Treslong

Het zalencomplex Treslong is bekend bij elke Hillegommer geboren vóór de millenniumwissel. En nog iets ouder dan wordt direct verwezen naar het kasteel met dezelfde naam. In de jaren 50 werden in het kasteel exposities gehouden en na de afbraak van het kasteel werd een nieuw complex gebouwd, bestaande uit restaurant met concertzaal en een flat met kantoorruimten. Het geheel werd gebruikt voor bollenhandel. De oudere Hillegommers denken dan direct aan namen als Mijnheer Aelen en Mijnheer van den Berg. Treslong was wellicht hét uitgaanscentrum van Hillegom want er was altijd wat te doen. Ook werden vanuit Treslong tv uitzendingen verzorgd zoals Piste’ (circus) en ‘Zaterdagavond akkoorden’ met tv-shows van Willy en Willeke Alberti, Corry Brokken, Johnnie en Rijk en optredens van onder meer Nederlandse sterren zoals Lee Towers, André Hazes, Anita Meyer, Rob de Nijs en BZN. Kortom iedere Hillegommer en veel Nederlanders kenden Treslong.

Maar na 5 juni 1964 kende iedere Beatlesfan Treslong want dat was de plek waar het eerste optreden van The Beatles in Nederland plaatsvond.

Begin jaren zeventig werd het complex uitgebreid met een grote sporthal. Nadat naast zwembad De Vosse in Hillegom een nieuwe sporthal was gebouwd werd de Treslongsporthal bij het ‘entertainmentcomplex Treslong getrokken, en omgebouwd tot een uitvoeringsruimte voor grote shows. In Treslong vonden steeds vaker grote feesten plaats voor bedrijven hetgeen voor de omwonenden veel last veroorzaakte. Het was dus duidelijk dat dit niet langer kon blijven. Treslong werd gesloten. Het heeft nog een jaar leeggestaan, waardoor het pand zichtbaar verloederde. In 2005 werd het complex afgebroken en werd er een nieuwbouwwijk gerealiseerd.

Nog leuk om te vermelden is dat voor de sloop en de verkoop van het complex in 2003 de eigenaren van het complex niet zo moeilijk waren met afsluiting van het perceel. Heel wat Hillegommers wandelden nieuwsgierig naar binnen en kwamen terug met een stapeltje echte Treslong-bordjes met logo. Half Hillegom at na de verkoop van Treslongservies. Maar wat was het leuk, te grasduinen tussen al die Treslongspullen. Herinneringen aan partyshows en grote feesten. Er stonden stapels ijscoupes, schalen en dienbladen. Rieten stoelen, marmeren tafels en damast tafelkleden, stapelbare drinkglazen en brandblussers. In het Beatlesmuseum in Alkmaar staat een vitrine met Treslongspullen.

Veel Hillegommers, die met weemoed terugdenken aan het oude Treslong, hebben nog een souvenir aan die dagen overgehouden. Partycentrum Treslong bestaat niet meer. Zelfs de naam is nu verdwenen, want de nieuwe wijk, die verrezen is waar ooit Treslong stond, heet De Marel. Ook een historische naam overigens, want de wijk

werd genoemd naar de boerderij van boer Van der Marel, die hier dichtbij heeft gestaan. Het beroemde Treslong is wel verdwenen, maar niet vergeten. Of en mocht u na het lezen van dit artikel nog wat Beatles- of Treslongspullen over hebben, stuur dan snel een e-mail naar info@beatlesbollenstreek.nl

De Treslong begeleider van The Beatles

In het kader van de verhalen “wie waren erbij”, een verhaal van Paul van den Berg, oud manager van Treslong. In 1960 begonnen als leerling, daarna maar liefst 21 maanden militaire dienst om vervolgens eerst een korte uitstap te maken en actief in een bar in Heemstede te zijn. Maar directeur Aelen kende de kwaliteiten van dhr Van den Berg en vroeg hem om weer terug te komen op het oude nest om weer actief te worden in Treslong.

Een mooie carrière lag in het verschiet en zo kwam het dat Paul van den Berg oog in oog kwam te staan met drie van de vier Beatles helden.

Op de vraag waarom The Beatles uiteindelijk in Hillegom terecht kwamen kwam snel een antwoord: “Oh dat was heel simpel, wij hadden al veel artiesten laten optreden en draaiden onze hand niet om voor nog een stel bekende mensen.

Eerlijk gezegd kende ik de groep nog niet zo heel goed. Het was immers aan het begin van hun carrière en de echte Beatlesmania moest nog beginnen. De VARA benaderde ons met het verzoek om The Beatles te laten optreden en directeur Aelen was snel akkoord. Ook de gemeente werkte vlotjes mee, wellicht omdat wij al veel ervaring hadden met diverse artiesten en verschillende TV opnamen”. “Op 5 juni 1964 zo

einde van de middag moet dat denk ik geweest zijn, arriveerden

The Beatles via de ingang aan de Vosselaan en het was buiten een drukte van belang. Leuk om te melden was dat hun meegereisde manager, nadat hij even naar buiten was geweest niet meer werd toegelaten omdat hij zich niet kon legitimeren”, “Ask the man over there, I was already in and he knows I’m a member of the Beatles” zei Derek Taylor (vervanger van Brian Epstein) tegen de bewaking en wees naar Paul van den Berg ”, vervolgde Paul zijn verhaal.

Een ander leuk punt was dat The Beatles geschminkt werden in een aparte kamer. De sponsjes waarmee dat gedaan werd, werden door de gillende meisjes uit zijn handen gerukt en als souvenir gekoesterd. Wat later zaten wij gezellig met The Beatles te praten. John en Paul voerden het hoogste woord en George

was wat stiller. Maar Jimmie de vervanger van Ringo zat helemaal wat verlegen en sprak niet veel. “Ik”, vervolgde Van den Berg, “heb hier nog wel een leuke kaart met de handtekeningen van de drie echte Beatles”. En dat is toch iets waar de interviewer echt jaloers van wordt. Op de vraag of hij nog veel oude Treslong en Beatles

herinneringen heeft vertelde Paul dat hij alle Treslong zaken aan de Vrienden van Oud Hillegom heeft geschonken. Beatles zaken zaten daar jammer genoeg niet bij. The Beatles verdwenen via de zij-uitgang en via de Van Tetsstraat en Weeresteinstraat richting Amsterdam. De fans in ontreddering achterlatend.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Hillegommers die bij de aankomst waren

Dave Zonneveld Marca Bultink Theo van Haastrecht, Jos Damen (op tribune), Jose Warmerdam , Diane vd Linden , Piet van Stein, Chris de Vos, Hans Weijers, Kees Warmerdam, Frans Prins, Marian Wessels, Roel van Lierop en Ton Aangeenwegh stonden op de juiste plek.

Maar er waren ook echte geluksvogels

Wim en Louis van Trigt bijvoorbeeld. De vader van de heren was destijds controleur der vermakelijkheidsbelasting en had met Treslong geregeld dat zij naar binnen mochten. Louis, destijds 13 jaar was wat rustig op de achtergrond, maar oudere broer Wim (16) had al meer babbels. Tijdens het concert was hij zo enthousiast dat hij

zijn pijp richting George Harrison gooide. Die pakte de pijp op en stak hem in zijn mond. Wim riep vervolgens luidkeels

“it’s my pipe, it’s my pipe” waarop George hem antwoordde met “Thank you man”. Die “Pijpworp” zou hem voor altijd bijblijven. Het Beatles optreden was voor de heren van Trigt een muzikaal hoogtepunt. Een andere Hillegommer; Kees Veldhuizen van Zanten

zat ook op de tribune en mocht een vraag stellen via Herman Stok aan The Beatles. “wat vinden jullie van de Hollandse meisjes” was de vraag

Een andere Hillegommer die ondersteunde was Dhr Veelenturf. Veelenturf had een radio en TV winkel in de Hoofdstraat (naast Letscher drogist) en was uitverkoren om de geluidsinstallatie te leveren. Zo zie je ook toen was het adagium al, Koop lokaal.

Ook Rob Mol had mazzel. Ik was bevriend met klasgenoot Ted vd Pol, die ik overigens helaas uit het oog verloren ben. Zijn vader was directeur van Cementbouw Heemstede en die was weer een relatie van directeur Aelen

van Treslong. Volgens mij heeft die Aelen flink wat relaties uitgenodigd en wij mochten komen en zaten op de tribune. Als het goed is ben ik zelfs nog zo’n 10 seconden te zien in de TV uitzending. Mijn vriend Ted wist dat The Beatles via de zij-uitgang weg zouden gaan dus na afloop renden wij naar die uitgang en The Beatles zijn echt op een meter van mij gepasseerd. Nu wij het er over hebben. Ik weet nog dat ik zelf ook zo’n kraagloos Beatlesjasje heb gehad.

Tenslotte mevrouw Bep Zonneveld. Zij was in 1964 nog vrijgezel. Later trouwde zij en werd bekend als mw van Schagen-Zonneveld.

Inmiddels 92 jaar en woonachtig in Parkwijk. Zij werkte destijds in de schoonmaakploeg van Treslong en zag The Beatles komen. “Ja en een ober van Treslong moest iets serveren, liep daarmee boven zijn hoofd en liet dat vallen. Wij lagen in een deuk”. Toen The Beatles begonnen met hun optreden stonden wij in de deuropening, maar van onze baas moesten wij daar weg, dus ik heb niet alles gezien. Ik ben later nog Engels gaan leren en ook naar Engeland geweest. Ook om de liedjes beter te begrijpen. Ik ben natuurlijk van voor de oorlog dus ik kan rustig zeggen, er is inmiddels heel veel veranderd”.

❚ Fotoburo Poppe De Boer

De Beatles wilden ook

graag naar de toen nieuw te openen HEMA.

HOOFDSTRAAT 80 - HILLEGOM
1964

James “Jimmie” Nicol

The Beatles zouden op hun eerste wereldtournee gaan naar Denemarken, Nederland, Hong Kong, Australië en Nieuw Zeeland. Na deze tournee zouden ze ook nog een Noord Amerikaanse tournee doen, maar dat is een ander verhaal. Na de laatste tournee-repetitie was de band klaar om te vertrekken. En toen, toen ging er op 3 juni 1964 iets vreselijk fout.

The Beatles hebben nog één fotosessie op het programma staan voordat ze met hun eerste wereldtournee zouden gaan beginnen. De sessie is speciaal voor de ‘Saturday Evening Post’, maar het komt niet van fotograferen. Ringo Starr stort opeens in en men brengt hem met spoed naar het University College Hospital in Londen. Het blijkt ernstiger dan verwacht en zijn amandelen moeten worden geknipt om de ernstige keelontsteking tegen te gaan. De dokter is duidelijk, Ringo moet tot 11 juni in het ziekenhuis blijven. Grote paniek. Wat nu? Afgelasten? Op deze korte termijn is dit onmogelijk en men neemt het drastische besluit om Ringo

te vervangen voor een nieuwe drummer. Dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn, een drummer zit toch verder op het podium en treedt dus niet zo op de voorgrond. John Lennon en Paul McCartney snapten de noodzaak wel, maar George Harrison dacht er anders over. ‘Als jullie Ringo vervangen, vervang je mij ook maar’ was zijn reactie. Maar Brian Epstein en producer George Martin wisten George duidelijk te maken dat men niet echt een andere optie had. De agenda´s van The Beatles waren zo vol, dat men geen vervangende data voor de concerten kon vinden, en de optredens waren te belangrijk voor de promotie van de groep dat afgelasten simpel genoeg geen

optie was. George Harrison zag dat ook in en men kon op zoek naar een nieuwe drummer. De tournee zou de volgende dag al beginnen in Denemarken, dus het moest een drummer zijn die de nummers kende. Gelukkig wist George Martin wel iemand die de plaats van Ringo kon innemen. De naam van de vervanger ; Jimmie Nicol.

James ‘’Jimmie’’ Nicol Wie was deze onbekende drummer die in één keer wereldberoemd werd als stand-in Beatle? De op 3 augustus 1939 geboren James Nicol was 24 jaar oud toen hij bij The Beatles werd geroepen. Daarvoor had hij een bandje gehad onder de naam Shubdubs en verder werkte hij als sessiedrummer. Dat was ook waar producer George Martin hem van kende. Een ander voordeel was dat Jimmie net als Ringo klein van stuk was en daardoor de kleding van Ringo makkelijk aanpaste. Jaren later sprak een journalist hem over zijn droomkans: “Ik zat gewoon

thuis, ik had net gegeten en werd opgeschrikt door de telefoon. Het was EMI met de vraag of ik naar de studio wilde komen om met The Beatles te repeteren. Twee uur nadat ik had gerepeteerd met The Beatles moest ik snel naar huis om mijn spullen te pakken voor de Beatles-tournee, het was onwerkelijk en heeft mijn leven veranderd”. In 2014 is door de Amerikaanse schrijver een boek geschreven over Jimmie Nicol. Het boek genaamd “the Beatle who vanished” is nog altijd te koop via Amazon en beschrijft wat er na zijn twaalf dagen Beatles optreden met hem gebeurde. Een prachtig verhaal en de titel is nog altijd van toepassing, want of hij nog leeft, waar hij woont, niemand die het weet, of toch? Zijn zoon Howie weet het wellicht, maar die zegt niets, dus ook wij weten niet waar Jimmie is, die overigens voor het laatst in 1984, 20 jaar na zijn optreden in Hillegom bij een fanclubdag is geweest.

❚ Foto 1984 C Koop Geersing

scan voor tickets

29 juni 2024

Frans Duijts - django wagner

2 brothers on the 4th floor - ammar

stef ekkel - John de bever - jan biggel - alex

jeffrey parmentier - Rob zorn - de mannen van oranje

danilo - patrick messemaker - martijn stam - robin topper

Koop je tickets via: www.hillegomsmuziekfeest.nl

Het allergrootste muziekfeest van de Bollenstreek! Gewoon in Hillegom!

Op zaterdag 29 juni 2024 van 14:00 tot 00:00 uur!

Zes nummers en toen was het klaar

Voordat het optreden zou plaatsvinden had de VARA nog iets bedacht. Herman Stok (presentator van het programma TOP of FLOP) zat in de zaal tussen het publiek dat vragen mocht stellen die door Berend Boudewijn (die in een andere ruimte met The Beatles zat) voor The Fab 4 moest vertalen. Er werden allerlei puberale vragen gesteld. Zijn jullie verliefd? Hoe vinden jullie de Hollandse meisjes? Vind jij The Beatles zonder Ringo The Beatles? Bespelen jullie ook andere instrumenten? Wil je het gehele interview nalezen. Dat kan, het boek Beatles in Hillegom is nog verkrijgbaar bij The Readshop in Hillegom. Boordevol zwart wit foto’s van The Beatles in Hillegom en vol met verhalen, hoe The Beatles uiteindelijk in Hillegom gekomen zijn. Na het interview gingen The Beatles naar het podium en nadat

invaldrummer Jimmie Nicol op de fraaie verhoging was gaan zitten kon het optreden beginnen. The Beatles speelden zes bekende nummers; Twist and Shout, All my Loving, Roll over Beethoven, Long tall Sally, She Loves you en Can’t buy me love. Terwijl de vier Beatles Long Tall Sally speelden kwam het publiek het podium op en danste om The Beatles heen die steeds meer moeite kregen om te blijven zingen. Een van de aanwezige Hillegommers gooide van enthousiasme zijn pijp naar George Harrison, die hem blijmoedig in zijn mond nam. De begeleiders van The Fab 4 probeerden de fans weer terug te sturen naar hun plaats maar dat lukte niet. Tijdens het laatste nummer vertrokken John, Paul en George al richting kleedkamer terwijl Jimmie Nicol rustig doordrumde. De uitzending van de TV special was op maandag

8 juni 1964. Wil je de uitzending nogmaals nazien, dan kan dat want de gehele uitzending inclusief het interview is te vinden op YouTube. Zoek op Beatles Treslong Hillegom en je krijgt

direct diverse mogelijkheden.

En anders ga je rustig naar het Beatlesmuseum, daar kan desgewenst de gehele uitzending worden bekeken in de speciale Let it Bios.

Homeopathie Vele soorten thee Super foods Natuur sappen Sportvoeding Optimax AOV Lucovitaal NOW Essential Organics Axium Arkocaps Salus Jacob Hooy Vitas Bonusan Reckeweg E.a. Grote sortering kruiden in capsules enz. 160.000 producten, andere dag leverbaar HOOFDSTRAAT 37 • 2181 EA HILLEGOM Tel: 0252-515550 Al jaren het adres voor al uw vitaminen, gezondheidsproducten en hét beste advies!

Het Beatles monument in het van Nispenpark

Tijdens een van de openingsdagen kwam een Hillegommer, genaamd Johan van Buren die zich voorstelde als de Hillegomse Beatlesbaby. Wat bleek, Johan was geboren kort na het optreden van The Beatles in Hillegom en woonde op dat moment precies op de plek waar ooit het zalencomplex Treslong heeft gestaan. Johan, ook Beatlesfan, wilde eigenlijk wel bijdragen aan het feit dat het vergeten concert nooit meer vergeten zou worden en wilde een soort herinneringsteken of monument op de plek waar The Fab 4 ooit hun eerste optreden gegeven hadden.

Het idee viel in goede aarde bij de organisatie van de Beatlestentoonstelling en zij stapten met het idee naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hillegom. Ook het college reageerde enthousiast en vond het idee het onderzoeken waard. Maar dan wel op een professionele manier met inschakeling van de kunstcommissie van de gemeente en passend in het kunstbeleid. Door zoveel positiviteit overvallen werden meer Hillegommers

enthousiast en werd snel een stichting opgericht. De stichting Beatles Treslong Monument Hillegom bestaande uit voorzitter Johan van Buren, penningmeester

Hans van Schie, secretaris Frans van der Riet en lid Klaas Slootweg en zij kregen de opdracht geld in te zamelen om dit public private partnership vorm en inhoud te geven. Tegelijkertijd werd door de kunstcommissie een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van een monument dat in het centrum van Hillegom een

prominente plaats zou moeten krijgen en het vergeten concert nooit meer zal doen vergeten. De bestuursleden van de stichting hebben hard gewerkt en op 5 juni 2019 was het tijd voor de onthulling van het ontwerp van de hand van kunstenaar Nicolas Dings.

Marga van Praag, die tijdens het optreden van The Beatles ooit de historische vraag stelde; “wie stopt jullie sokken als jullie op reis zijn”, werd gevraagd om samen met wethouder Karin Hoekstra en Johan van Buren de openingshandeling te verrichten. Maar waar de organisatie nooit rekening mee had gehouden, het stormde dusdanig dat de openingshandeling buiten een hachelijke situatie zou zijn geworden. Zanger en Beatlesfan Abel, die het openingslied zou zingen werd gevraagd deze

handeling binnen in het hotel Villa Flora te doen en na een verrassend goede improvisatie van presentator Jason Houtkamp, zoon van NOS Langs de Lijn sterverslaggever Andy Houtkamp snelde iedereen naar buiten om het schitterende monument zelf te aanschouwen.

Daarna was er een fantastisch en stijf uitverkocht optreden van the bootleg Beatlesband Beatles revival uit Tsjechië die ook 8 juni voor een volle Flora zaal zal optreden. Het monument is inmiddels als gevolg van de renovatie van het burgemeester van Nispenpark een paar meter verplaatst en is de plek nóg beter geworden.

Overigens burgemeester van Nispen was niet de burgemeester die uiteindelijk toestemming voor het legendarische optreden gaf, dat was loco burgemeester W.F. van Dam.

❚ Foto door Tony Whelan

De leukste cadeaus voor Vaderdag!

Cadeautips voor de liefste vaders

De mismatched sokken, daar word je toch happy van?!

Wist je dat The Beatles afgelopen jaar maar liefst 28 keer in de Top 2000 stonden? Met dit puzzelboek van de Radio 2 Top 2000 neem je een lekkere duik in de muziekgeschiedenis – en vooral in die van jezelf. €9,99

‘Het hoge noorden zit zo geraffineerd in elkaar dat je er nog wel even over blijft nadenken.’ Trouw

€5,99

Het Beatles museum in Alkmaar

Je moet wel een beetje gek zijn om van je hobby je werk te maken. En dat terwijl hij ooit voor zijn verjaardag een single kreeg die hij helemaal niks vond. Zijn zus gaf hem de single Michelle van the Beatles en Azing vond het helemaal niks. En toch raakte hij helemaal in de ban van the Beatles.

Hij schreef er zelfs bijna 100 boeken over. De als hobby begonnen verzameling is inmiddels uitgegroeid tot het grootste Beatles museum ter wereld. Azing Moltmaker, eigenaar en bedenker van het geheel is ooit gestart is zijn toenmalige woonplaats Krommenie. In 1979 opende hij in Krommenie een Beatles winkel. Ultra klein weliswaar. Een zogenaamde pijpenla, van nog geen 20 m2. Drie jaar later veranderde de winkel in een klein museum van maar liefst 40 m2 Vanaf het eerste moment was de belangstelling groot voor het museum, dus het duurde niet lang of Azing moest uitkijken naar een grotere ruimte. Deze vond hij in Zaandam. Aan de Hogedijk nummer 34. Met twee verdiepingen. Zo was op de begane grond het museum en winkel gedeelte en in de kelder ruimte was een kleine filmzaal waar hij Beatles films op video kon laten zien.

Weer een waanzinnig idee. Een rijdend museum. Azing kocht een

oude DAF bus en samen met wat vrienden knapten zij de bus op tot een rijdend museum. De bus heette Magical History Tour. Dat werd door allerlei ontwikkelingen niet wat het moest zijn. Dus maar weer een nieuw idee; het eerste museum in Alkmaar, Laat 21-23. Verhuizen bleef zijn hobby of was het drama? Vertrek naar de Kanaalkade 21 - 80 m2, vervolgens Kanaalkade 28 - 150 m2. Terug naar nr. 21 omdat een supermarkt de ruimte nodig had. Maar veel te klein dus verhuisde Azing naar de Kanaalkade 48. 350 m2, twee winkels en een museum. Nu begint er nu op te lijken. Rusteloos als immer toch maar weer verhuizen, nu naar de Noorderkade in Alkmaar. Ruim 1000 m2, de status: grootste Beatles museum ter wereld, geopend door maar liefst drie burgermeesters: Blokker, Hillegom en Alkmaar. Helaas ook deze droom ging in rook op. De ruimte die Azing had werd doorverhuurd aan een groot bedrijf die meer geld had en meer meters wilde hebben. Weer een verhuizing,

maar gelukkig de laatste. Maar liefst 1.200 m2 ruimte aan de Pettemerstraat 12 in Alkmaar. En toen de buren hun bedrijf staakten kreeg Azing de kans om zijn museum te verdubbelen. Inmiddels is het museum maar liefst 2.500 m2 groot en is het museum uitgebreid met diverse superleuke attracties. Ben je op zoek naar grammofoonplaten? Een grote kans dat je die in de bijbehorende winkel van het museum vindt. Er zijn er zo’n 10.000 dus alle kans op succes. Verder is het

Museum Alkmaar in 2022 uitgebreid met twee nieuwe musea. Namelijk met het Elvis Museum (dat voorheen ruim 20 jaar in Culemburg was gevestigd) en het Zeezender Museum. Beiden sluiten perfect aan bij het Beatles Museum Alkmaar en krijgt de bezoeker een goed overzicht van de belangrijkste tijd uit de muziekgeschiedenis. Drie musea voor de prijs van één en dankzij de Hillegommer een mooie aanbieding. Tegen inlevering van onderstaande bon is de tweede bezoeker helemaal gratis.

Beatles

Hoofdstraat 68, Hillegom

Tel. (0252) 51 91 51

Hoofdstraat 68, Hillegom (0252) 51 91 51

Hoofdstraat 68, Hillegom Tel. (0252) 51 91 51

Look up!
the sun Ontdek
Look up! Feel the sun onze
Feel
onze nieuwe zonnebrillen collectie! Scan de QR code en maak direct een afspraak
nieuwe zonnebrillen collectie! Scan de QR code en maak direct een afspraak
Look up! Feel the sun Ontdek
onze nieuwe zonnebrillen collectie!
Look Feel Ontdek onze nieuwe
Hoofdstraat 138 • 2181 EH Hillegom • 0252-525210 info@chocolateriepierre.nl • www.chocolateriepierre.nl
zonnebrillen

Beatles memorabilia is dat nou nog wat waard?

Als je het over de waarde van een voorwerp hebt, dan is een van de belangrijkste wetten: “Wat de gek er voor geeft”. En dat is natuurlijk een waarheid als een koe. Maar wat is de waarde van bepaalde Beatleszaken? Dat kun je lezen in diverse boeken die daarover geschreven zijn.

Op bijgevoegde foto zie je een Amerikaans boek, Beatles memorabilia price guide, dat de waarde geeft van allerlei zaken. Je moet dan denken aan kleding, concertkaartjes, fanclub items, juwelen of wat er voor doorgaat, muziekinstrumenten, posters, Yellow Submarine items (heel veel van gemaakt), Lego, maar ook boeken en magazines en natuurlijk platen en cd’s etc. En handtekeningen? Ja dat is zo’n speciaal geval. Wie zegt dat de handtekening echt is?

Leuke anekdote is dat de secretaresse van the Beatles van het eerste uur, Freda Kelly, na wat oefeningen er zo handig in werd dat zij de handtekeningen met vier verschillende pennen “voor de heren zette, want die waren te druk”. Dus ja, heb je een handtekening van Freda of van John?

Voor de ouderen onder ons. Ooit

spaarden de echte Beatlesfans Beatles kauwgomplaatjes. En weet je wat daarvan nu echt iets waard is? De verpakking die iedereen weggooide! Tja nu zijn er best een aantal items die geld waard zijn. De bekende Beatlesjurk ooit gemaakt in Enschede, De Beatlestelefoon, Beatlesglazen waar de namen van de heren werden omgewisseld of die talkpoederbus die maar kort in de handel is geweest. Ook echte gordijnstof, want je teenagerkamer werd pas echt hip als je echte beatlesgordijnen had. Kijk je naar grammofoonplaten dan zijn de EP’s veruit meer waard dan de

gewone singles. Singles kom je nog regelmatig tegen voor een of meer euro, maar de EP, die single waar vier nummers opstaan, die zijn soms wel € 10,- € 20 of € 40,-- waard. En LP’s? Nou de goedkoopste zijn de rode en de blauwe verzamelelpees, daar zijn er in de loop der jaren zo’n 100 miljoen van geproduceerd dus niet echt zeldzaam. Maar de oude mono LP’s zoals Rubber Soul, of Please Please me, die zijn toch snel een paar tientjes, mits natuurlijk wel in goede staat.

op met Azing Moltmaker van het Beatlesmuseum in Alkmaar.

Wil je echt weten wat de waarde is, neem dan contact

waarde is, neem dan contact

En wat zoeken wij van Beatles Bollenstreek? Het klinkt inhalig maar wij kunnen alles gebruiken. Meestal gaan de zaken naar het Beatlesmuseum, maar leuke items, vooral over het optreden in Hillegom zijn gewild. Zaken uit Treslong, foto’s van de aankomst bijvoorbeeld. Dingen die meer over het bezoek kunnen opleveren, maar ook oude plakboeken en wat speciaal gezocht wordt is een toegangskaartje of uitnodigingsbrief dat jij erbij mocht zijn. Wedden dat die echt in een vitrine in het museum komt!

Ps: wist je overigens waarom de rode LP rood is en de blauwe LP blauw? Dat komt door de voetbalclubs in Liverpool. Twee van de vier Beatles waren voor Liverpool, dus rood en twee waren meer voor Everton en die spelen nog altijd in het blauw. Dus eerlijk verdeeld, dat weer wel.

MIS HET NIET

Business & Bites Bollenstreek

Het grootste netwerkevenement van de Duin & Bollenstreek 555 ondernemers zullen op 27 augustus 2024 van 16.30 uur tot 20.00 uur weer een netwerkevent van formaat neerzetten in de tuinen van Huys Dever in Lisse. Business & Bites Bollensteek is toegankelijk voor ondernemers en managers, beslissers van maatschappelijke instellingen, de lokale politiek, managers maar ook start ups in de regio Duin & Bollenstreek.

Reserveer nu uw kaarten of word sponsor! www. business-bites.nl of via db@meerbusines.nl

Foto huys Dever

Het verboden BeatlesBollenstreekbier van Klein Duimpje

Inmiddels is het flesje Beatles Bollenstreekbier een zeer gewaardeerd Beatles collectorsitem. Waar de organisatie van de Beatlestentoonstelling 2014 achteraf best om kan glimlachen, maar toen in maart 2014 een brief namens Apple corp Limited op de deurmat viel, was die glimlach ver te zoeken. Het was allemaal als een grap begonnen. Er moest budget komen voor de tentoonstelling en in Hillegom is een bierbrouwerij die tot de top van Nederland behoort. Het Beatlesmuseum Alkmaar was niet te beroerd om schilderijen beschikbaar te stellen voor het ontwerp van een leuk etiket en voor elk verkocht biertje zouden 10 cent naar de organisatie toevloeien.

De brief van de advocaten begon al angstaanjagend: “Onrechtmatig gebruikwoord- en beeldmerk the Beatles”. Onlangs werd client geconfronteerd met activiteiten op uw website

welke inbreukmakend zijn op de merken van cliënte. U biedt op uw website bier aan onder de naam Beatles Bollenstreekbier, waarbij gebruik wordt gemaakt van het woord Beatles en bovendien gebruik wordt gemaakt van de

bekende typologische vormgeving van dit woord. Bovendien bevat het etiket afbeeldingen van de portretten van the Beatles. Voor dit gebruik heeft u geen toestemming”.

Al verder lezend kreeg de brieflezer het steeds benauwder toen bleek dat er ook nog eens een boete van £ 10.000 in het vooruitzicht werd gesteld bij verder overtredingen. Uiteindelijk werd het door zowel Apple als de advocaten van Apple zeer sportief opgevat. Stoppen met de productie en verkoop en “nooit meer doen”. De flesjes en/of etiketten verwisselen tegenwoordig voor

minimaal € 15,-- van eigenaar op Marktplaats en een paar van de flessen zijn nog te bewonderen in een van de vele vitrines in het Beatlesmuseum Alkmaar. Heb jij ze nog? Nou goed bewaren of op marktplaats zetten, want wees eerlijk, je hebt nog nooit zoveel statiegeld gehad als dankzij de Fab4.

Leuk om te melden was dat dankzij deze schrobbering er wel contact was gelegd met Apple en gaven zij uiteindelijk toestemming voor de doop van een echte Beatles tulp. De She Loves you Beatles tulp gedoopt in 2014 én voor het Beatlesmonument in Hillegom.

HOZO staat klaar om, net zoals de Beatles dat deden in 1964, een blijvende positieve impact te maken op het leven van de ouderen in Hillegom Laten we samen het gevoel van saamhorigheid en plezier in Hillegom levend houden!

Zorgeloos thuis met HOZO Zorggeloos thuis met HOZO Zorgeloos thuis met HOZO

Zorg op maat, afgestemd op uw persoonlijke behoeften

W ilt u m e e r w e te n ?

Kijk op onze website of neem contact met ons op

Van persoonlijke verzorging tot huishoudelijke hulp

Uw eigen welzijn staat centraal bij Zorg Thuis Plus

Garbialaan 3 - 2182 LA Hillegom

Telefoonnummer: 0252-576500

E-mailadres: info@hozo nl Website: hozo nl/zorg-thuis-plus/

Ervaar kwaliteitszorg in het comfort van uw eigen huis

Regie in eigen handen met persoonsgerichte zorg bij u thuis

Deze
stand dankzij
gemeente Hillegom
Ondernemend
MeerBusiness
& Bollenstreek
extra uitgave kwam tot
bijdragen van
,
Hillegom en
Duin
ij H O Z O b e g rijp e n w e h o e b e la n g rijk h e t is o m in u w v e rtro u w d e o m g e v in g te k u n n e n b lijv e n w o n e n , ze lfs w a n n e e r u e x tra zo rg e n o n d e rste u n in g n o d ig h e e ft. D a a ro m b ie d e n w ij Z o rg T h u is P lu s, o o k w e l V o lle d ig P a k k e t T h u is, a a n : e e n co m p le e t zo rg p a k k e t d ie u h e lp t la n g e r ze lfsta n d ig e n co m fo rta b e l in u w e ig e n h u is te b lijv e n .
B

Veel veranderd sinds 1964

We hadden nog geen computers, mobiele telefoons of spelcomputers. Welnee wij hadden alleen Nederland 1, aten nog veelal warm tussen de middag en aten ons toetje vanaf hetzelfde bord. Aardappelen weg.. griesmeel met een dik vel of als je geluk had pudding uit een pakje Saroma erop en door. Uit eten was een luxe en dat ging dan veelal naar de Chinees. Een brood was soms nog een regeringswit, nou ja grijs en een jaar later in 1965 gingen wij met King Corn bij Japie eten. De melkboer kwam nog aan huis en schepte melk uit een grote bus en voor het weekend hadden we Rotatormelk.

Ook toen was er al woningtekort en woonden we vaak krap, hadden nog een kolenkachel en in de herfst kwam de kolenboer. Als het vroor stonden de ijsbloemen op de ramen, als je geluk had was je rijk met een geiser en bij veel huizen was er

nog geen douche maar gingen wij in bad en van oud naar jong in het zelfde badwater. Dekbed en hoeslakens waren nog gewone lakens en dekens en een koelkast was al luxe. Wie kent nog de mattenklopper of de flessenlikker en sokken werden gewoon nog gestopt.

De tijd van een Daf met het pientere pookje die wij truttenschudder noemden. Speelgoed was een boek van Arendsoog of Winnitou, Matchbox en Dicky toys , Meccano en de opkomst van Lego. Voor de meisjes waren er poppen en hadden we de poppendokter. Wij spaarden sigarenbandjes, suikerzakjes of postzegels die in middels vrijwel niets meer waard zijn. Bellen deden wij in een telefooncel of bij de buren, maar dan wel in de gang en vergeet niet een dubbeltje in het bakje achter te laten. De Tv met dat ene net was ‘woensdagen zaterdagmiddag voor de

kinderen met Pipo, Swiebertje, de Verrekijker en dat allemaal heerlijk zonder reclame.

Maar in 1964 kwamen er ook moderne dingen. De pil deed haar

intrede net als het REM eiland (latere TROS), Veronica op 192 en natuurlijk de popmuziek. Het is toch al weer 60 jaar geleden. Wat is er veel veranderd en het lijkt erop dat zelfs de tijd sneller gaat.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.