Page 1

Welkom in Twente jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013

FotograďŹ e: Wim en Marjo Middag


Restaurant de jonge Zwaan Markeloseweg 6a 7451 RB Holten Tel. 0548-365276 www.restaurantdejongezwaan.nl

In ons knusse restaurant en ons gezellige terras onder de oude appelboom vlakbij de Beuseberg kunt u terecht voor

Camping 700 m2 SaunalandSChap FitneSS & Sport mogelijkheden

Koffie, een heerlijke lunch of diner, een high tea (vooraf reserveren).

Beauty & WellneSS evenementen & annimatie FeeStzaal & reStaurant StaCaravan verhuur

Ga toch een keer echt op vakantie!

heidland 65 · 49214 Bad rothenfelde · Fon 05424-210600 · info@campotel.de · www.campotel.de

Een bijzondere dag uit? Rustieke omgeving met stijvol buitenhuis & terras Wild- en visrestaurant Eigen traditionele rokerij 4 visvijvers Kijk voor arrangementen en workshops op:

www.bijzondervissen.nl Hondenveldsweg 2, REUTUM | 0541- 29 79 28 | info@bijzondervissen.nl Advertorial WILD 127x90,5.indd 1

14-03-13 17:10

Openingstijden Tijdens de bouwvak zijn we 7 dagen per week open Per 1 mei ook vrijdag zaterdag en zondag na 21.00 uur open met het café Dinsdag , Woendag gesloten

Maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag, 12.00 uur

Zondag 11.00 uur


Welkom in Twente Internationale maand voor kunst, wetenschap en technologie ENSCHEDE - Met Bridges Enschede 2013 beleven Enschede, Twente en de Euregio dit jaar de Internationale Maand voor Kunst, Wetenschap en Technologie. Gedurende de hele maand juli wordt een tentoonstellingsprogramma met installaties, short movies, architectuur, muziek en interessante workshops georganiseerd met het centrale thema verbindingen tussen kunst en wetenschap. Hoogtepunt en afsluiting van de maand is het internationale wetenschappelijke congres Bridges 2013 met ruim 250 deelnemers uit alle werelddelen om kunst, wetenschap, technologie en innovatie nog sterker met elkaar te verbinden. Het internationale wetenschappelijke congres Bridges 2013 (27 t/m 31 juli 2013) is het hoogtepunt en afsluiting van de Internationale Maand voor Kunst, Wetenschap en Technologie in Enschede, Twente en de Euregio. Activiteiten 4 - 31 juli 2013 Beeldende kunst Een tiental hoogwaardige tentoonstellingen [o.a. expositie artscience, math & architecture] bij instellingen en galerieën, met kunstwerken die duidelijk uiting geven aan de verbinding tussen of de inspiratiebronnen van kunst en wetenschap.

Colofon

Podiumkunsten - Muziek- en filmprogrammering - Wereldpremière van de muziekuitvoering “evolution of a thought” - ‘short movie’ –festival Architectuur - Lezingen door prominente architecten/vormgevers - Tentoonstellingen tussen architectuur en wetenschap Excursies, lezingen en workshops - Symposium art & technology (saxion) - Diverse lezingen met interessante sprekers - Workshops o.a zome-tool (constructie van objecten) en de wetenschap van het koken - Bezoek tentoonstellingen op verschillende locaties in twente o.a. naar artwekkelo en de euregio Publieksdag - Presentaties en workshops met medewerking van internationale congresdeelnemers en kunstenaars - kennisplein waar de (eu)regionale en internationale ontwikkelingen in de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers worden getoond - Participatieprojecten op locatie als zome-tool en diverse openbare workshops voor het brede publiek

Vijf jaar Zomerfeesten Losser LOSSER - Wat begon als een kleinschalig feestje is in vijf jaar uitgegroeid tot een volwaardig evenement dat niet meer weg te denken is uit het feestprogramma van de gemeente Losser. Carnavalsvereniging de Grösmeeierkes timmert met hun zomerfeest al vijf jaar aan de weg en laat ook dit jaar het Martinusplein weer op zijn grondvesten schudden.

dijk van een geluid. Vanaf minuut 1 is het feest gegarandeerd, de beuk erin en gaan. FROUXXDANCE verzorgt ook dit jaar weer een optreden tijdens één van de pauzes van de band. Streetdance blijkt hotter dan ooit en de dames hebben een wervelende show bedacht om het publiek in extase te brengen. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, komt ook Zanger Rinus naar Losser.

Als ludiek idee gelanceerd om een beetje geld te genereren voor het toentertijd naderende jubileum zijn de Zomerfeesten Losser in het leven geroepen door een voorstel tijdens een ledenvergadering. In 2009 en 2010 werden de zomerfeesten losser georganiseerd tussen de carnavalsloodsen op de Pol, maar doordat de leden grotere plannen hadden met dit evenement werd in 2011 besloten om het feest te verplaatsen naar de kern van Losser en dan wel op het gezelligste plein.

Lossers Muzikanten Stadl Het Lossers Muzikanten Stadl wordt zondag 14 Juli geopend door huis-Dj Ronald, die voor deze gelegenheid zijn Duitse hits heeft meegenomen. Met muzikale knallers van Peter Maffay, Rex Gildo, de Wildecker Herzbuben, die Klostertaler en die Schürzenjäger zwarmt de Dj het publiek op voor 1 van de hoofdacts van deze middag; De Grensland Kapel.

De uitstraling van het plein, de oude toren, de kinderkopjes en rustieke sfeer maakten wat de Grösmeeierkes dachten, Dé ultieme feestlocatie. In de eerste jaren heeft men geprobeerd om zaterdagsmiddags een sportief evenement toe te voegen aan het zomerfeest, eerst was er beachvolleybal, toen menselijk tafelvoetbal en in 2011 trekkerslep en truckslep. Het actieve gebeuren trok de oudere en jongere jeugd van Losser en omstreken niet zo. Het feestgebeuren des te meer. Misschien dat er in de toekomst een leuke creatieve activiteit toegevoegd kan worden aan dit evenement en als u briljante ideeën heeft… geef ze door. Vurig en heet Elk jaar verfrissende ideeën en elk jaar iets aparts, daarvoor staan de Grösmeeierkes garant. Dit jaar wordt vurig en heet. Misschien zelfs met een openlucht disco. Zaterdag 13 Juli wordt er afgetrapt met Dj Ronald, de Losserse Dj deelt al vijf jaar lang de spreekwoordelijke muzikale lakens uit tijdens dit evenement. Met zijn erotische stemgeluid en sfeervolle muzikale creaties zal hij menigeen in extase brengen. Het muzikale intermezzo van Dj Ronald wordt opgevolgd door een band wiens naam al menigeen de wenkbrauwen doet fronzen; DAKKERAF. Van Nederpop naar Rock, hits van nu en nog veel meer, bij Dakkeraf gaat altijd het dak er af! Drie mannen op het podium, drie instrumenten en drie stemmen; genoeg voor een

De Grensland Kapel behoeft weinig uitleg, want ze staan al jaren garant voor gezelligheid en een overdaad aan muzikale kwaliteiten. De Grenslandkapel biedt samen met de GrenslandOberkrainer een zeer gevarieerd en veelzijdig programma met bekende en gewaardeerde muziekstijlen. Om het publiek te verrassen heeft de organisatie dit jaar gekozen voor een formatie met een heel breed repertoire. De tweede act van de middag is namelijk de Tu-Ta-Tuut Roadshow... De Tu-Ta-Tuut Roadshow weet van elk feest een waar spektakel te maken. Al met al een programma om trots op te zijn. Nu nog hopen dat de weergoden ons geen parten gaan spelen, maar ook daar hebben we net als vorig jaar de perfecte oplossing voor gevonden, geen tent, maar een heuse Parasol van vijftien meter doorsnee zal bij regen ons publiek van buiten drooghouden en bij de hoogstwaarschijnlijke zonneschijn koel, want het moet toch een keer goed komen met deze zomer. Meer informatie Voor meer info kijk op www.zomerfeestenlosser.nl of www.facebook.com/zomerfeestenlosser.

jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013

Uitgever Uitgeverij Het Twentsche Land BV. Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo Tel: 074-259 66 33 E-mail: info@twentejournaal.nl Website: www.welkomtwente.nl Redactie Leonie Jansen 06 - 16 39 55 45 redactie@twentejournaal.nl Persberichten en foto’s die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden Kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Onverhoopt ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding. Vormgeving Mandy Kattenpoel Pieter Gelderman Advertentie-adviseurs Edy Hammink 06 - 51 94 04 50 Anne - Marie Assink 06 - 28 37 86 53

Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvolkomenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever.

Ontdek! Speel! Geniet! In Hengelo staat een prachtig interactief museum. Het geeft een boeiend beeld van de Twentse Industrie, verleden, heden en toekomst. Ga op ontdekking in de wereld van techniek!

www.techniekmuseumheim.nl Geopend: dinsdag t/m vrijdag 11-17 u. zaterdag, zon- en feestdagen 14-17 u.

Industriestraat 9 Hengelo T 074 2430054


Rocken voor vluchtelingen in Syrië HENGELO/ENSCHEDE - Zes bands uit Twente staan het eerste weekend van juli twee keer op de planken om een benefietconcert te geven voor Syria’s Request. Op vrijdag 5 juli ‘s avonds bij de Nul in Hengelo en op zondag 7 juli bij café Friends Backstage in Enschede, na afloop van de multiculturele markt. The Fundogs, the Remains, SOLD, New Face in Hell, What de Hek en 50 Eggs spelen punk – rock - en popmuziek en alles wat daar tussenin zit. Geld wordt ingezameld op drie manieren: door de vrije gift voor de entree, de verkoop van hapjes en een opslag van 10% op de consumptieprijs. ‘Wij vonden dat we iets moesten doen, want de oorlog daar is nog lang niet voorbij terwijl de giro 555-actie voor Syrië nu is gestopt. Daarom zamelen wij in voor Syria’s Request, een samenwerkingsverband uit Twente dat rechtstreeks hulp biedt aan organisaties in Syrië en daar ook dagelijks contact mee onderhoudt,’ aldus Bert van der Molen, initiatiefnemer van het benefietconcert. Als leadgitarist speelt hij bij the Fundogs en the Remains, de andere bands zijn van vrienden

Er zijn verschillende informatieborden met wetenswaardigheden over de dieren. Kinderen maken op een speelse wijze kennis met het boerderijleven door spelletjes en vragenborden op het terrein. Tot het terrein van ‘t Weusthag behoren ook de paddenpoel, naastgelegen vijvers en de hertenweide met damherten.

Syria’s Request stuurt hulpgoederen en geeft financiële ondersteuning aan organisaties in Syrië die zich bezighouden met de opvang van en de zorg aan vluchtelingen, onder andere uit Homs, Aleppo, Hassaka en Damascus.

Waar: Kinderboerderij ‘t Weusthag, Hengelo (OV).

Bijdragen kunnen ook gestort worden op rekening 7667732 t.n.v. Samenwerkende Democratische Organisaties. Lees hun blog voor het laatste nieuws: http://syriasrequest.blogspot.nl/

ENSCHEDE - Stichting Vrienden van All Care Twente houdt op zondag 7 juli 2013 een grote oldtimerdag in het centrum van Enschede. Gratis deelname is uitsluitend mogelijk van oldtimers van vóór 1988.

Mocht u belangstelling hebben in deelname aan dit jaarlijks op te starten evenement, dan kunt u zich onderaan deze pagina via de ‘Meld u aan’

HENGELO- Kinderboerderij ‘t Weusthag in Noord-Hengelo is één van de grootste kinderboerderijen in de regio. In de stal, op het erf en in de weilanden kan kennis worden gemaakt met verschillende boerderijdieren, zoals het mini-paard Blue, de ezel Pico, de koe Dunya, geiten, schapen, een nandoe, konijnen, cavia’s, kippen en meer. Speciaal voor de allerkleinsten is er een knuffelhoek.

en oud-collega’s. Syria’s Request is heel blij met de actie, zij werven actief op allerlei evenementen in Twente en zullen ook met een stand aanwezig zijn tijdens de benefietconcerten om informatie te geven over de hulpacties.

Volsa Oldtimerdag en Singelrit Op zondag 7 juli 2013 zal het HJ van Heekplein in het centrum van Enschede worden gevuld met diverse oldtimers. De organisatie achter dit festijn wil de oldtimers per land van herkomst groeperen.

Kinderboerderij ‘t Weusthag

button opgeven als deelnemer. Evenement informatie: Locatie H.J. van Heekplein Enschede (tijdens een koopzondag). Aanvang 10.00 uur (inrijden vanaf 09.00 uur). Einde 15.00 uur (en als u meerijdt met de Singelrit ca. 16.00 uur).

Jos Beuting is eigenaar van dit gezellige pannenkoekenhuus waar hij live bakt en kookt (live cooking). - Eigengemaakte soepen - Keuze uit meer dan 100 soorten pannenkoeken

Tijdens de lunch tot 15.00 uur Diverse kleine gerechten en eigengemaakte gehaktballen. Ommerweg 153 7447 DT Hellendoorn 0572-331016 (vanaf 10.00 uur)

www.pannenkoekenhuushancate.nl

Organisatie is in handen van Volsa Enschede. In onze Zuivelhoeve winkels wordt, naast onze eigen zuivelproducten en boerenkazen, een uitgebreid assortiment gevoerd van versgebrande noten, buitenlandse kazen, tapas en andere specialiteiten.

10% KORTING Tegen inlevering van deze bon ontvangt u éénmalig 10% korting bij één van onze zuivelhoeve winkels. Kijk voor adressen van onze 29 winkels en voor verdere informatie a.u.b. op onze website www.zuivelhoeve-winkels.nl U bent van harte welkom!

ADv zuivelhoeve BOn 10 prct 130x96 new 2013.indd 1

13-05-13 14:10

Het adres voor al uw: Bedrijfsfeesten • Diners • Vergaderingen Feestjes • Verjaardagen • Proeverijen Dorpsstraat 26 | 7447 CS Hellendoorn | T 0548-654910 | F 0548-656651

www.dekroonhellendoorn.nl


Welkom in Twente Een inspirerende bloemenzee:

FLORA OOTMARSUM 2013 Tien dagen lang showen fanatieke hobbyisten en vakmensen de hobby waaraan ze het hele jaar door hun hart verpand hebben. Dit jaar vind de 24e editie plaats. Een onvoorstelbare zee van fuchsiasoorten wordt gepresenteerd door de fuchsiavrienden Ootmarsum e.o. De dahliavereniging heeft een fraaie show van de meest kleurrijke en grote dahlia’s samengesteld. De bonsaivereniging toont de mini-boomjuweeltjes van soms wel tientallen jaren oud.

Er worden demonstraties bloemschikken gegeven, er zijn activiteiten voor de kinderen, etc.

De Zuivelhoeve In 1981 begon Diane Roerink in de oude klompenschuur van haar oma op het erf van haar ouders in Twekkelo met het verkopen van producten van de boerderij. 7622 DD Borne

Op de zondagen is het bijzonder gezellig, want dan is het ook ‘Harmonica-dag’ en zijn vele harmonica- en accordeonspelers te gast in het park en vindt er een door de boerendansers opgevoerde authentieke boerenbruiloft plaats. Er zijn kwekerijen aanwezig zodat u zelf ook plantjes kunt kopen.

FLORA OOTMARSUM van 26 juli t/m 4 augustus, dagelijks van 10 tot 17.00 uur. Entree 6,euro per persoon. kinderen tot 10 jr. gratis en 65+ en MJK korting.

Openluchtmuseum Ootmarsum, Smithuisstraat 2. Info : www.openluchtmuseumootmarsum.nl. Kijk op www.floraootmarsum.nl voor het actuele programma.

ZVH Wesselerbrink - Enschede Wesselernering 2A 7544 JA Enschede

Dit kleine winkeltje was zo’n succes dat Diane en haar man Gerjhan vonden dat de lekkere producten die ze verkochten niet alleen voor de inwoners van Twekkelo beperkt mochten blijven. Diane begon een echte winkel erbij in Enschede en opende in de jaren daarna winkel na winkel met haar enthousiaste manier van werken. Nu nog blijft ze op zoek naar mooie panden op bijzondere plekjes en naar franchisenemers met de voor haar zo herkenbare gedrevenheid. Inmiddels zijn er al 29 Zuivelhoeve winkels, gerund door franchisenemers met passie voor hun vak. Met hun passie en kennis voor hun producten helpen ze u graag kiezen uit het uitgebreide assortiment binnenlandse en buitenlandse kazen. Ook hebben we een ruim assortiment met de lekkerste olijven, tapenades, salades, sausjes en andere lekkernijen. Erg geschikt om samen van te genieten op de zomeravond, met een glas fris, bier, wijn of sherry.

Hoffelijke Tuinen TWENTE - U bent van harte welkom bij de mensen die van hun tuinen prachtige paradijzen hebben gemaakt. Indrukwekkende tuinen, erven en landgoederen. Ze zijn kenmerkend voor het landschap in Noordoost-Twente. Tijdens het evenement “Hoffelijke Tuinen” krijgt u de kans deze bijzondere kant van Noordoost-Twente te ontdekken. Deelnemende tuinen • Landgoed Singraven • Natura Docet Wonderryck Twente • Cosmos Sterrenwacht & Planetarium • Tuin van Martin en Rian Ruiter • Tuinen van Jan, Agnes en Carlien Oldekamp • Landhuishotel De Bloemenbeek • Tuin van Jos en Rita Bruns • Tuin van Ben en Leny Leushuis • Tuin van Ton en Ria Bruns • Tuin van Paul en Ine Kamphuis • Tuin van Ton en Elise Leeuwenkuijl • Tuin van Bert en Jenny Horsthuis • Tuin van Harrie en Hannie Droste Kaartverkoop bij onderstaande VVV-kantoren of bij de deelnemende tuinen

• Plechelmusstraat 14, 7587 AM De Lutte, T 0541 551160 • Markt 9, 7631 BW Ootmarsum, T. 0541291214 • Nicolaasplein 2A, 7591 MA Denekamp,T. 0541-355752 • E. info@vvvootmarsumdinkelland.nl Openingstijden 12, 13 en 14 juli 2013 Vrijdag: 18.00 - 22.00 uur Zaterdag: 10.00 - 17.00 uur Zondag: 10.00 - 17.00 uur Entree Entreekaarten kosten 2,50 euro p.p. per tuin Passepartout (6x entree): 12,00 euro p.p. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis

Höfteballooning op 9 en 10 augustus HENGEVELDE - Tientallen heteluchtballonnen stijgen bij goed weer op tijdens de 4e editie van Höfteballooning Hengevelde. Behalve het spectaculaire vertrek van de talloze kleurrijke luchtreuzen is er nog veel meer te beleven voor jong en oud. Nieuw dit jaar is de Nightglow, waarbij verlichte ballonnen opstijgen. Rondom het terrein kun je meerdere spectaculaire demonstraties zien. Zoals modelvliegtuigen, een roofvogelshow, gemotoriseerde paravliegers en er is live muziek. Aanvangstijden 9-10 augustus 2013: terrein open om 18.30 uur

Nightglow: rond 22.30 uur

Op basis van eigen Twents recept hebben we verschillende lekker harde worsten zowel met als zonder kruidnagel. Ook hebben we heerlijke ambachtelijke Italiaanse worstjes om lekker bij de borrel te serveren. Dus of het nu gaat om kaas in diverse soorten en uit diverse landen, heerlijke noten in allerlei variaties of andere delicatessen, bij onze Zuivelhoeve winkels vindt u altijd producten die het predicaat ‘onmeunig lekker’ echt verdienen. Onze Winkels : ZVH Almelo Eskerplein 9 7603 WH Almelo ZVH Borne Nieuwe Markt 13

ZVH Deppenbroek - Enschede Rijnstraat 62 B 7523 GB Enschede ZVH Glanerbrug Gronausestraat 1108B 7534 AR Glanerbrug ZVH Goor Grotestraat 67 7471 BL Goor ZVH Haaksbergen Spoorstraat 26 7481 HZ Haaksbergen ZVH Hengelose Esch - Hengelo Uitslagweg 91-7 7556 LN Hengelo (Ov.) ZVH Groot Driene - Hengelo Willem de Merodestraat 52 7552 WZ Hengelo (Ov.) ZVH Hasselo - Hengelo C. Langefeldstraat 5-7 7558 CW Hengelo (Ov.) ZVH Losser Kerkstraat 34 7581 AB Losser ZVH Nijverdal Grotestraat 93 7443 BC Nijverdal ZVH Oldenzaal Grotestraat 4A 7571 EL Oldenzaal ZVH Rijssen Haarstraat 24 7462 AP Rijssen ZVH Tubbergen Grotestraat 47 7651 CG Tubbergen

Grolsch Summer Sounds ENSCHEDE – Thuisblijvers, maar ook toeristen hoeven zich deze zomer niet te vervelen in Enschede. De Grolsch Summer Sounds staan voor vijf donderdagen muzikaal vertier op de Oude Markt. De avondprogramma’s worden verzorgt door Uitgaanscentrum ’t Bölke, De Deure XXL, Dansschool Rico Latino, NiX Podium en Café Rocks. 18 juli - Bolke Open Air 25 juli - De Deure XXL 1 augustus - Rico Latino Salsa Night 8 augustus - Enschede Rocks 15 augustus - NiX Blues Night

Prijzen Gratis

Toegang is gratis.

Bezoekersinformatie Höfteballooning Bentelosestraat 7496 PE Hengevelde

Bezoekersinformatie Grolsch Summer Sounds Oude Markt Enschede

jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013


De lekkerste streekproducten om mee te nemen en op te eten 1

Landgoed Kaamps

Beleef ‘t zelf!

• Boer Herbert Kaas & Zuivel • Cadeaupakketten • Vergaderingen

Buffalo Farm Twente Naast het houden van waterbuffels, hebben we een Denekamp

kaasmakerij waar Mozzarella, Caciocavallo, Primosale en Twentse Mozzarella Ricotta, wordt bereid.

met een Italiaans hart!

• Streekproducten • Boer’n theeleut’n • Beleefboerderij • Koeien • Workshops • Kaasmakerij Landgoed Kaamps

• Rondleiding / inlooprondleiding

7561 AT Deurningen Tel. 074-277 57 39 Fax. 074-277 33 81

Ahuisweg 1 7591 PL Denekamp Tel: +31541221380 & +31610370210

Meer info? www.kaamps.nl

www.kaamps.nl

Ook voor openingstijden!

info@kaamps.nl

Openingstijden winkel: Donderdag 19.00 - 21.00 Zaterdag 10.00 - 12.30 Excursies op afspraak

• Boeren brasserie

Vliegveldstraat 4a

5

www.buffalofarmtwente.nl

2 Eggens

2

Landwinkel & Aspergeboerderij

Eggens

Tonnendijk 103 7681 BL Vroomshoop tel. 0546-642497 Dinsdag Donderdag Vrijdag Zaterdag

13.00-18.00 uur 9.00-12.30 /13.30 - 18.00 uur 9.00-12.30 /13.30 - 18.00 uur 9.00-12.30 /13.30 - 16.00 uur

Groot assortiment (h)eerlijke boerderij - producten O.a boerenzuivel, boerenkaas en heerlijke puur sappen Kom, Geniet & Proef de beleving...........

www.eggensvroomshoop.nl

6 3

3

Het gehele jaar met uitzondering van februari kunt u ons elke donderdag t/m zondag van 10.00 tot 24.00 uur een bezoek brengen. Buiten het seizoen op afspraak.

Kloosterhoeksweg 15 7642 LZ Wierden 06 54 20 19 48 www.wijngaardbaan.nl

*Prachtig proeflokaal; inclusief terras met uitzicht op wijnranken. Een heerlijke pleisterplaats als onderbreking van een wandel of fietstocht.

4

Theeschenkerij Ontdek de mooiste plekjes op Landgoed ‘t Snippert met zijn vele wandel- en fietsroutes. Na een wandeling of fietstocht wordt u in onze theeschenkerij gastvrij onthaald door onze medewerkers voor een kopje koffie/thee en een huisgemaakte lekkernij of lunch. De Landgoedboerderij, Judithhoeveweg 5, 7582 PA Losser www.landgoedboerderij.nl

Geopend: Van 10.00 tot 16.00 uur in het weekend van 11.00 tot 16.00 uur.

11

8 6

9


11

8

Waar vindt u in twente de leukste boerderijwinkels en pleisterplaats? Uw adres voor streekproductenof andere specialiteiten van boeren die hart hebben voor hun omgeving. Met liefde en grote zorg worden de producten elke dag weer geslecteerden dat ziet en proeft u.

6

7 Breed  ambachtelijk  

  " !

#

4/ 545/ #! &*.324+344//0

# "  " !   (  # %

Familie Hindriksen Broekdijk 25 7664 VD Manderveen T: 0541 - 68 02 87 demanderveenseaardbei.nl

) !!   ) # !  ) 

 """& !& "& )     '!%.7&..(/0&..  /1&..(/6&.. & /5&.. &

Op Wolverlei Geitenhouderij en Kaasmakerij maken wij van de melk van onze kudde heerlijke zachte geitenkaasjes. Van heel mild tot heel pittig, met wel 20 verschillende soorten zit er voor eenieder wat tussen. Wij werken biologisch en doen alles zelf; van het verbouwen van het voer voor de geiten tot en met het maken van de kaas en alles daartussen.

7 10

1

8

9

4

11 Iedere eerste zaterdag van iedere maand in hartje Delden.

www.streekmarkttwente.nl

Komt u kijken en proeven in onze winkel, elke vrijdag geopend van 14.00 tot 18.00. Op iedere eerste zaterdag van de maand vindt u ons op de streekmarkt in Delden en elke zaterdag in Amsterdam op de Noordermarkt, de biologische boerenmarkt. Informeer ook naar onze mogelijkheden tot overnachten en dineren

Twickelerlaan 18 7495 VG Ambt Delden tel; 074-3764566 email; info@wolverlei.nl www.wolverlei.nl

5 9

Het bedrijf van de familie Hindriksen in Manderveen staat in het teken van aardbeien, heel veel aardbeien. Dat wordt in ĂŠĂŠn oogopslag duidelijk als je het erf oprijdt. Onder de parasols op het terras staan zitjes met vrolijke aardbeienkussentjes. Het koďŹƒeschuurtje waar de familie gasten ontvangt is voorzien van aardbeien- gordijntjes en op de koďŹƒebekers staan... aardbeien.

Op de grasweide bij de Oude Blasius tegenover Hotel Restaurant de Sevenster.

Van 9.00 tot 15.00 uur.

10


AGENDA WELKOM IN TWENTE JULI Eerste avondwandeling ‘Landgoed Smalenbroek en Stroink’ Enschede - 3 juli Landschap Overijssel houdt woensdag 3 juli een speciale avondwandeling over het landgoed Smalenbroek en ‘t Stroink. Het is de eerste wandeling die over landgoed Stroink gaat, een nieuw natuurgebied van Landschap Overijssel. Met een gids wandel je langs de mooiste plekjes en hoor je meer over de geschiedenis en bijzondere dieren en planten die er voorkomen.

naamse, Marokkaanse, Turkse, Hongaarse, Assyrische, Afrikaanse, Braziliaanse en Indische gemeenschap zich door middel van muziek, zang, dans, modeshows, folklore en toneel. Ook is er volop gelegenheid om demonstraties te volgen en kennis te maken met producten en lekkernijen uit andere culturen. Locatie: Centrum Enschede/Binnenstad Enschede Openingstijden: Vrijdag 5 juli: 12.00 - 21.00 uur Zaterdag 6 juli: 10.00 - 21.00 uur Zondag 7 juli: 10.00 - 18.00 uur

Tropical Night Hengelo - 13 juli Zaterdag 13 juli is het centrum van Hengelo tijdens de Tropical Night een bruisend feestgebeuren. Livemuziek, tropische drankjes en hapjes en mediterraen sferen laten je even vergeten dat Hengelo in Nederland ligt. Bereid jezelf voor op een zwoele zomeravond vol vrolijke mensen, heerlijke cocktails en opzwepende muziek. Entree is gratis. Locatie: Hengelo centrum

De wandeling start om 19.00 uur vanaf speelbos ’t Speelstronk (Enschede-Zuid) en duurt ca. 2 uur. Vogels, bijzondere planten en bloemen en parkachtige lanen. Dat ontdek je tijdens de nieuwe wandeling over de landgoederen Smalenbroek en Stroink. De landgoederen liggen naast elkaar aan de rand van Enschede.

Zomertour met oldtimerbus Noord-Oost Twente - 3 juli Zomertour met oldtimerbus door Noordoost -Twente. Stap in en bezoek een toeristische attractie in Noordoost-Twente. Twee uur lang ben je in de gelegenheid om de activiteit of het museum te bekijken, inclusief koffie met wat lekkers. Na twee uur wordt je door de oldtimerbus weer opgepikt. Via een toeristische route kom je terug bij je opstappunt.

Hellendoorn Open Air Hellendoorn - 5 en 6 juli Gratis muziek festival - live muziek - grootste pubquiz van de wereld Het gezelligste wereldrecord ooit! Een biertje, een gezellige quiz met je vrienden en... een wereldrecord! Dat is de bedoeling tijdens de Hellendoorn Open Air pubquiz op zaterdag 6 juli 2013. Al twee jaar wordt er tijdens dit festival door honderden mensen gestreden om de winst van deze pubquiz welke wordt gehost door www.pubquizmaster.nl en www.feestquiz.nl. Om dit evenement een extra bijzonder tintje te geven, gaat de organisatie dit jaar voor een vermelding in het “Guinnesbook of Worlds Records’. Locatie: Park de Geuren, Hellendoorn Openingstijden: 19:00 uur - 00:30 uur

Shuffle play Summer edition Enschede - 6 juli Op zaterdag 6 juli 2013 waait er vanaf 19.00 uur een summerbreeze door het Bonhoeffer college aan de van der Waalslaan in, de start van Shuffle play Summer edition. U bent van harte uitgenodigd voor een zwoele zomeravond samen met de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie (KEBH).

Rocken voor vluchtelingen in Syrië Hengelo/Enschede - 5 en 7 juli Zes bands uit Twente staan het eerste weekend van juli twee keer op de planken om een benefietconcert te geven voor Syria’s Request. Op vrijdag 5 juli ‘s avonds bij de Nul in Hengelo en op zondag 7 juli bij café Friends Backstage in Enschede, na afloop van de multiculturele markt. The Fundogs, the Remains, SOLD, New Face in Hell, What de Hek en 50 Eggs spelen punk – rock - en popmuziek en alles wat daar tussenin zit. Geld wordt ingezameld op drie manieren: door de vrije gift voor de entree, de verkoop van hapjes en een opslag van 10% op de consumptieprijs. Locatie: de Nul, Hengelo/Café Friends Backstage, Enschede.

Crazy Car Crash Bentelo Bentelo - 7 juli Spectaculair autospektakel bestaande uit 2 onderdelen, De tradditionele Crazy Car Crash en de BangerRace. Tijdens de Crazy Car Crash worden op een vierkante baan van ruim 40x60m per manche tussen de 12-14 auto’s toegelaten, die alleen maar tot doel hebben de andere deelnemers van de baan te rijden en uit te schakelen. Banger-race is een spectaculaire variant op de autorodeo, op een ovale baan van ca 400 meter lang moeten de bestuurders van de auto’s een vast aantal rondes rijden waarbij werkelijk alles is geoorloofd om elkaar uit de strijd te rijden. Locatie: Hagmolenweg/Bentelosestraat Openingstijden: 12:00 uur

Wandelen in Twekkelo Enschede - 7 juli

Locatie: Van der Waalslaan, Enschede Openingstijden: 19:00 uur

Opnieuw organiseert landgoed AlGoed een zomerwandeling. Samen heerlijk wandelen over de twentse Stiewel paden. Duur van de wandeling is anderhalf tot twee uur. We maken deze zomer een grote ronde om het landgoed Algoed langs beek, kanaal, oude wilgen en met een mooi zicht op het Johanniskerkje.

Multiculturele Markt Enschede Eschede - 5 t/m 7 juli

De wandeling wordt gehouden op: zondag 7 juli, deelname kost 2,50 euro. U bent welkom vanaf 13.30 uur gezamenlijk vertrek om 14.00 uur.

De Multiculturele Markt Enschede vult de lucht met wereldse klanken, geuren en kleuren. Op de Multiculturele Markt presenteren onder andere de Suri-

Adres: Burg. Stroinkstraat 411 te Enschede. Adres voor navigatie: Lutje Esweg 10.

Dieksiepop Haarle - 21 juli Line-Up Dieksiepop 9e editie compleet De Utrechtse band The Pikeys Deze ‘verloren zonen van Brood’ stonden in 2011 ook al op het Haarlese muziekfestival en zorgden er toen samen met o.a. Handsome Poets voor dat het dak er af ging. John Coffey, Elementary Penguins, The Road Home, Kaasverzamelaars en de meest controversiële dorpsdichter van Nederland: Thijs Poelhekke. Voor de rest zal Dieksiepop net als andere jaren weer in het teken staan van goede muziek, gezelligheid en breed inzetbare bankstellen, en dit alles tegen zeer schappelijke prijzen. Locatie: Dieksiepop, Haarle Openingstijden: 16:00 uur

Open Kerk en gratis orgelconcerten Nijverdal - 26 juli t/m 17 augustus De Regenboogkerk aan de Grotestraat 127 houdt deze zomer weer Open Kerk, met de expositie van Doopjurken en Doopattributen. Dit is van donderdag 25 juli tot en met zaterdag 17 augustus. De kerk is open op: donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. ook wordt regelmatig ene gratis orgelconcert gehouden. Met een vrije gift aan de uitgang. Aanvang: 20.00 uur. Duur van het concert is een uur. Vrijdag Vrijdag Vrijdag Vrijdag

26 juli: Frank Kaman 2 augustus: Rien Hoekjen 9 augustus: Martin Mans 16 augustus: Everhard Zwart.

AUGUSTUS Internationale Oldtimerdagen Twente Tilligte - 3 t/m 4 augustus In Tilligte vindt voor de 28e keer de Internationale Oldtimerdagen Twente plaats. Een groots opgezet evenement met prachtige oldtimers van allerlei aard, zoals oude stoommachines, auto’s, motoren, brommers, tractoren. De deelnemers krijgen de kans hun oldtimers in de arena rond te rijden terwijl de bijzonderheden over de voertuigen worden verteld. Daarnaast zijn er doorlopend demonstraties waaronder van prachtige oude ambachten en is er veel vertier voor de kinderen zoals een springkussen, western express en zwembad. Een dag voor jong en oud! Locatie: Internationale Oldtimerdagen Twente, Ottershagenweg 25 Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur

kijk voor meer evenementen op de website www.uittwente.nl jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013


Welkom in Twente Dieksiepop 2013 krijgt brits tintje HAARLE - Dieksiepop heeft wederom een paar goede bandjes aan het programma toegevoegd. The Elementary Penguins & John Coffey spelen het Dieksiepoppodium aan flarden. een dansvloer om vraagt. Melodieën die de benen automatische laten bewegen en een strotje waar je u tegen zegt. Met andere woorden een Dieksiepop waardige band.

Het Amsterdamse trio Elementary Penguins kreeg vorm, nadat zanger Dale Wathey vanuit Engeland over was gekomen om een nieuw muzikaal avontuur te starten.

Dat liefde op het eerst gezicht bestaat heeft John Coffey bewezen. Zij pakten de organisatie van Dieksiepop vanaf het eerste moment in met hun rock&rollende sound. Deze vijf Utrechters zijn in staat, om met de klanken die voortkomen uit hun instrumenten en kelen, een gehele zaal met de grond gelijk te maken.

Dale Wathey stond onder meer al op Glastonbury festival en was supporter van Bob Dylan. De bandleden waren jarenlang roadie van Go Back To The Zoo, (stonden in 2010 op Dieksiepop) maar worden de rollen nu misschien omgedraaid?

Zij bewezen het eerder dit jaar al tijdens Eurosonic. Het leverde de band een platendeal met het Duitse Redfield Records, distributie in de Benelux via Suburban en Rock n` Roll Highschool dat sinds die memorabele avond de boekingen doet. Deze band is zo als u ziet niet een storm in een glas water, maar een helse natuurramp.

Met hun HIT “Everybody Knows My Name Especially On The Dance Floor” werden ze binnen 1 week na de release al uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en opgepikt door het Britse muziektijdschrift NME. Deze mannen hebben alles waar

Locatie Dieksiepop vindt plaats op 21 juli 2013 aan de Haarlerveldweg in Haarle.

Streekmarkt Rossum ROSSUM - Op “Havezathe Het Everloo”, een prachtige locatie in Twente nabij Rossum, wordt iedere laatste zondag van de maand een streekproducenten markt gehouden, van april tot en met september. De omgeving leent zich uitstekend om te gaan wandelen of fietsen. Op het Everloo zijn tevens ruime parkeerplaatsen aanwezig. Het restaurant en bijbehorend terras zijn natuurlijk ook geopend. Op de streekmarkt staan de producenten zelf achter de kraam en kunnen u meer vertellen over de aangeboden streekproducten, zoals honing, kaas, jam, vlees, groente, enz.

Bent u geïnteresseerd in streekproducten en gezelligheid, kom dan deze markt een bezoekje brengen. De streekproducentenmarkt op het Everloo is de enigste Twentse streekmarkt die op zondag gehouden wordt. Informatie en tijden Iedere laatste zondag van de maand, van april tot en met september. Markttijden: van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Een verschil met voorgaande jaren is de uitbreiding van de streekmarkten met oude ambachten en diverse andere demonstraties.

Adres: Havezathe het Everloo, Everlostraat 16, 7596 MR Rossum

Eerste avondwandeling ‘Landgoed Smalenbroek en Stroink’ ENSCHEDE - Landschap Overijssel houdt woensdag 3 juli een speciale avondwandeling over het landgoed Smalenbroek en ‘t Stroink. Het is de eerste wandeling die over landgoed Stroink gaat, een nieuw natuurgebied van Landschap Overijssel. Met een gids wandel je langs de mooiste plekjes en hoor je meer over de geschiedenis en bijzondere dieren en planten die er voorkomen. De wandeling start om 19.00 uur vanaf speelbos ’t Speelstronk (Enschede-Zuid) en duurt ca. 2 uur. Vogels, bijzondere planten en bloemen en parkachtige lanen. Dat ontdek je tijdens de nieuwe wandeling over de landgoederen Smalenbroek en Stroink. De landgoederen liggen naast elkaar aan de rand van Enschede. Stroink is een nieuw gebied van Landschap Overijssel en er wordt hard aan gewerkt om het in ere te herstellen. Wat er gedaan wordt, hoe en waarom verteld de gids woensdag 3 juli tijdens de wandeling. Tip: neem een verrekijker mee of leen er één van de gids.

documenten. Eind 1800 kwam het samen met ’t Spik in handen van de familie Ter Kuile. En nog steeds is de villa op Smalenbroek in bezit van de familie. Bijzondere planten als bosanemoon en klaverzuring groeien hier weelderig door de rijke mineraalgrond. En ook de beuk en hazelaar doen het hier goed. Bovendien is het een vogelrijk gebied. Hier broeden wel 50 soorten vogels! Startpunt is speelbos ’t Speelstronk, op de kruising van de Holtwiklanden en Hesselinklanden (Enschede Zuid). Men kan parkeren achter het Stroinkshuis. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl

Landgoed Stroink Landgoed Stroink doet parkachtig aan met haar paden en lanen en een gevarieerde natuur. Zo wandel je langs bosranden, houtwallen, een beek en weidelanden. Ook worden de poelen hersteld om de boomkikker, een bedreigde diersoort, weer terug te lokken naar Stroink. En van de weilanden worden bloemrijke velden gemaakt waar je in het voorjaar kunt genieten van prachtige kleuren en geuren. Landgoed Smalenbroek Smalenbroek bestaat al eeuwen, in de 14e eeuw wordt het landgoed al genoemd in

Tropical Dance Night HENGELO - Van 20:00 uur tot 02:00 uur tropische sferen in de binnenstad van Hengelo. Diverse buitenoptredens van artiesten en DJ’s

Op bezoek bij “nieuwsgierige prachtige dames”! Een stralende dag, heerlijk onderweg door het prachtige coulissen landschap wat Twente rijk is naar iets bijzonders: “Waterbuffels”. In het buitengebied van de gezellige plaats Denekamp ligt een heuse buffalofarm waar veel bedrijvigheid is. Hier wordt o.a. twee keer per week de beroemde mozzarella geproduceerd, daarvoor hebben ze een Italiaanse kaasmaker in dienst die de kneepjes van het vak kent, want het is een bewerkelijk proces. Verder maken ze ook nog ricotta, Primosale en Caciocavallo. Het wordt in de boerderijwinkel van het bedrijf verkocht en daarnaast staan ze ook met de producten op de Streekmarkt in Losser, Denekamp en Oldenzaal. Tevens hebben ze ook een rustpunt want ze zitten met hun boerderij op een knooppunt van fiets-en wandelroutes waar tegen een kleine vergoeding koffie, thee of limonade genuttigd kan worden. Het is beslist de moeite waard om hier een bezoekje aan te wagen. Excursies worden er ook gegeven Kijk even op www.buffalofarmtwente.nl Nu nog even een mooie foto van de “nieuwsgierige prachtige Dames” want dat zijn ze. In tegenstelling tot koeien die al snel schrikken van vreemden laten zij zich welwillend aaien. Prachtig toch Buffels in het Twentse Land, ik ga er graag nog weer eens heen mede ook om de gastvrije ontvangst!

jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013

zorgen ervoor dat het een zwoele zomeravond wordt, ongeacht het weer! Dit vindt plaats op zaterdag 13 juli.


De leukste adresjes Weet u ze te vinden? 1

Een bijzonder terras Middenin het gezellige toeristendorpje De Lutte ligt een bijzonder terras waar de echte Twentse gastvrijheid merkbaar is. Een rustpunt voor iedereen die even wil genieten, en op de kaart staan maar liefst 20 soorten bier. En u kunt er ook heerlijk eten en niet te vergeten de bekende Appelgebak van Pa bij de koffie Dorpstraat 3, 7587 AA De Lutte

2 6 10

3

3

Keizerserf 29 7442 MG Nijverdal

Bij Renata Delicatessen bent u welkom voor:

- Gebrande noten, dagelijks vers! - Binnenlandse- en buitenlandse kazen - Ambachtelijke verse salami en (harde) worstsoorten - Heerlijke en betaalbare wijnen - handgemaakte chocola en bonbons www.renatadelicatessen.nl - Geschenk en cadeaupakketten - Heerlijke olijven en tapas en biolochische producten. T.: 0548 - 618080

4

5

Beleef het verschil... Bij Renata Delicatessen

4

5Nostalgisch winkeltje ‘t Geveltje

Grotestraat 92-A, 7478 AE, Diepenheim, T: 0547 351455 www.geveltjediepenheim.nl Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 13.30 - 18.00 uur, Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84,

7700 AB, Dedemsvaart, T: 0523 - 61 47 74 www.mienruys.nl/tuinenhtml/ Openingstijden: Dinsdag tot en met zaterdag 10.00 - 17.00 uur. Zondag 12.00 - 17.00 uur.

6


?

Elk dorp of stad kent ze. Leuke en bijzonder winkels en bedrijfjes met een unieke uitstraling. Ze herinneren aan het verleden en vroegere gewoontes. Absoluut de moeite waard om ze te bezoeken. Gewoon om rond te snuffelen of als u op zoek bent naar specifieke specialiteiten. In deze winkeltjes en bedrijfjes saat de tijd even stil.

Het Dinkelwerk

Denekamperstraat 49 - 7588PS Beuningen (ov.) - 0541-355955 www.dinkelwerk.nl - Info@twentekaars.nl

DaniĂŤla Schoolkate, Edelsmid Bij mij kunt u terecht voor het laten ontwerpen en uitvoeren van sieraden in goud, platina, palladium of zilver, vaak gecombineerd met diamant, edelstenen en parels.

7

Bart Nuis, Kaarsenmakerij Bart Nuis is de drijvende kracht Rikie Braakhuis (RB-Art) achter Kaarsenmakerij Twente. Glaskunst Glas laten leven is mijn streven. Hij maakt bijzondere kaarsen, eenmalige kaarsen, kunstzinDaarom speel ik met nige kaarsen, veelvormige verschillende structuren, facetgeslepen jewels of bevels, kaarsen, maar bovenal heel erg mooie kaarsen. agaat- of edelstenen.

8

pms = 364 en 376

Pleisterplaats en Camperplaats Rabo Scheele Fam. ter Keurs Hertmerweg 37 7626 LV Hertme T: 074-2663601 http://raboscheele. intropagina.nl

7 8

Of u nu fietst, wandelt of tourt door het authentieke Twentse platteland, een kopje koffie is op zijn tijd altijd lekker. De familie Ter Keurs presenteert dan ook met trots Pleisterplaats Rabo-Scheele. Tevens hebben wij ook een camperplaats voor 25 campers in een boomgaard op een landgoed met alle facilitaire voorzieningen pms = 364 en 376

1

pms = 364 en 376

9

2

9

10

Gebr. Harmsen

Voor een gezellig klein winkeltje met hobby-artikelen moet u ongetwijfeld bij de Gebroeders Harmsen zijn. Het is een goedlopend winkeltje die klanten overal vandaan binnenhaalt.

Zandkuilenweg 11 7688 PM Daarle gebr.harmsen@hotmail.com tel 0546-697538 of 06-42704033

Het assortiment bestaat vooral uit 3D-materiaal, wol, haakmateriaal en gewone kaarten. ma - vrij gesloten di t/m do 10.00 - 17.00 uur za 10.00 - 16.00 uur


Wilt u er even echt uit?

Entree: 3,- voor kinderen (de ouders en/of begeleiders mogen gratis mee)

Bij Morskieft kunt u altijd lekker op het terras zitten en de kinderen de speeltuin in. Een drankje, een hapje of een ijsje, wie doet je wat. Voor een paar centen heb je een mooie dag!

Speeltuin Special: Patat, 3 minisnacks, ranja, ijsje en een verassing. voor: 7,- (incl. entree)

Weer of geen weer

Dagelijks geopend vanaf 10.00 (buiten de vakantieperiode maandag en dinsdag gesloten)

Zomer of winter, bij Morskieft kunnen uw kinderen altijd terecht voor volop speelplezier

In onze Zuivelhoeve winkels wordt, naast onze eigen zuivelproducten en boerenkazen, een uitgebreid assortiment gevoerd van versgebrande noten, buitenlandse kazen, tapas en andere specialiteiten.

10% KORTING Tegen inlevering van deze bon ontvangt u éénmalig 10% korting bij één van onze zuivelhoeve winkels. Kijk voor adressen van onze 29 winkels en voor verdere informatie a.u.b. op onze website www.zuivelhoeve-winkels.nl U bent van harte welkom!

ADv zuivelhoeve BOn 10 prct 130x96 new 2013.indd 1

13-05-13 14:10

kampeerwinkel - tenttrailers - caravans - campers - kamperen met de motor - onderhoud en reparatie

kampeerwinkel - tenttrailers - caravans - campers- kamperen met de motor - onderhoud en reparatie

kampeerpleinalmelo www.kampeerpleinalmelo.nl

Hospitaalweg 4-6 7607 TW Almelo Telefoon: 0546-535800


Welkom in Twente 200 jaar katholiek geloven in Hellendoorn HELLENDOORN - De tentoonstelling 200 jaar katholiek geloven biedt een intiem beeld van twee eeuwen geloofsbeleving. Aan de hand van allerlei oude liturgische voorwerpen, zoals monstransen, bidprentjes, rozenkransen en schilderijen wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het rijke Roomse leven in een kleine plattelandsparochie. Ook zijn er religieuze gewaden, oude boeken, foto’s en houtsnijwerk te zien zijn. Heel bijzondere is een replica van de rooms-katholieke kerk van Hellendoorn. Daarnaast wordt de geschiedenis belicht van de totstandkoming van de katholieke kerk als gebouw en is er aandacht voor het zeventiende-eeuwse Mirakel van Hellendoorn.

Dorpsmuseum De Valkhof Openingstijden Van 1 mei t/m de herfstvakantie dinsdag - vrijdag 13.30 - 16.30 uur. Entree 3,-- euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Entreebewijs geldt tevens voor Erve Hofman. www.oaldheldern.nl

Geuzenpop Enschede ENSCHEDE - Op het jaarlijks terugkerend openlucht muziekfestival Geuzenpop staan 40 internationale, nationale en regionale bands en vele DJ’s op de diverse podia en in tenten. Vrijdagavond en de gehele zaterdag is er muziek in verschillende genres zoals pop, rock, rock&roll, metal, gothic, dance, etc. Daarnaast is er een theaterprogramma, een festivalmarkt op diverse plaatsen op het festivalterrein en een camping. Geuzenpop vindt plaats op recreatie terrein Het Rutbeek te Enschede Aanvangstijden Vrijdag 2 augustus 2013: Terrein open om 17:00 uur

Terrein sluit om 01:30 uur Zaterdag 3 augustus 2013: Terrein open om 12:00uur Terrein sluit om 01:30uur Prijzen Online voorverkoop is gestart. Bezoekersinformatie Het Rutbeek Slagersmatenweg 7546 RM Enschede

Internationale Oldtimerdagen Twente TILLIGTE - In Tilligte vinden op 3 en 4 augustus voor de 28e keer de Internationale Oldtimerdagen Twente plaats. Een groots opgezet evenement met prachtige oldtimers van allerlei aard, zoals oude stoommachines, auto’s, motoren, brommers, tractoren.

Almelose Havendagen ALMELO - Almelose Havendagen, van 18 tot en met 21 juli: een grote diversiteit aan boten... Dit jaarlijks terugkerende evenement zet Almelo als Waterstad op de kaart en trekt duizenden bezoekers uit de hele regio. De diversiteit aan boten is ieder jaar weer groot: er zijn slepers en duwers, salonboten, skûtsjes en tjalken. Het bijzondere aan de Almelose Havendagen is dat klassieke en moderne pleziervaart er zij aan zij liggen, hetgeen nergens anders in Nederland voorkomt. Veel activiteiten De Stichting Almelose Havendagen zorgt

altijd voor een gevarieerd randprogramma voor jong en oud, met veel spektakel en muziek. Overdag zijn er activiteiten voor de jeugd, maar u kunt ook lekker rondslenteren en genieten van de prachtige boten. Het horeca paviljoen is bij uitstek de plek om even rustig met een drankje en een hapje alles te bekijken. Ook ‘s avonds is er altijd wat te doen bij de Havendagen, het podium biedt dan tal van muzikale optredens. Voor meer informatie zie www.almelosehavendagen.nl

Bakkerij en IJsmuseum weer geopend HELLENDOORN - Het interieur staat vol attributen uit tijden van weleer, zoals een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In de originele olie-gestookte oven worden elke woensdagmiddag van 2 tot 4 door bakkers diverse lekkernijen gebakken. De eerste ijsmachines De Rollo ijsmachine werd in 1958 vanuit Zweden geïmporteerd en kon per uur 4000 ijsjes op een stokje produceren. Verder staan in dit gedeelte van het museum interessante apparaten, die vroeger bij de industriële productie van ijs werden gebruikt. Industriële bakkerij Een opstelling van diverse kluts-, kneed-, en mengmachines, koekjessnij- en spuitmachines, aangedreven door een stoommachine uit het jaar 1924. tevens het “Sukelahuussie”, waar soms demonstraties worden gegeven in het maken van bonbons. De koffiekamer Tijdens uw bezoek serveren wij een kopje koffie met o.a. in eigen huis gebakken krentewegge of krakelingen. Naar keuze zijn er diverse frisdranken en ijsjes.

Wilt u eens komen kijken? Dat kan, we hebben de mogelijkheid om grote groepen te ontvangen. Bij de koffie serveren wij desgewenst onze eigengemaakte overheerlijke krakeling of krentewegge. Voor kleinere groepen of individuele bezoekers beschikken we over een gezellig ingerichte lunchroom. Openingstijden Het museum is geopend vanaf de eerste dinsdag in april t/m de herfstvakantie (eind oktober) Maandag: 13.00-17.00 uur Dinsdag t/m vrijdag; 09.00-17.00 uur Zaterdag: 09.00-16.00 uur Demonstratie bakken iedere woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Tijdens de grote vakantie (juli/aug) ook op woensdagmorgen van 11.00-13.00 uur.

De deelnemers krijgen de kans hun oldtimers in de arena rond te rijden terwijl de bijzonderheden over de voertuigen worden verteld. Daarnaast zijn er doorlopend demonstraties waaronder van prachtige oude ambachten en is er veel vertier voor de kinderen zoals een springkussen, western express en zwembad. Een dag voor jong en oud! Aanvangstijden Zaterdag 3 augustus 2013: 10.00 - 18.00 uur Zondag 4 augustus 2013: 10.00 - 18.00 uur

Prijzen Entree volwassenen vanaf 16 jaar: 10,- euro Kinderen 10 tot 16 jaar: 5,- euro Kinderen 2 tot 10 jaar: 2,- euro Kinderen tot 2 jaar: gratis Parkeren: 2,- euro Internationale Oldtimerdagen Twente Ottershagenweg 25 7634 RC Tilligte Tel.: 0541-221270

Open tuinen dagen Glanerbrug GLANERBRUG - De Open tuinen dagen van Glanerbrug vinden het eerste volle weekend van juli plaats. Dit jaar is dat op zaterdag 6 en zondag 7 Juli van ‘s morgens 10.00 tot ‘s middags 17.00 uur. Het zijn tuinen die allemaal verschillen, van groot tot klein, maar altijd met liefde verzorgd. Men is negen jaar geleden begonnen met één dag, maar wegens groot succes zijn het twee dagen geworden. De opzet was, om mensen aan te moedigen om hun tuin eens te laten zien. Dat is gelukt en de reacties zijn erg leuk. Deelnemers willen elk jaar weer meedoen. Als er nog tuinliefhebbers zijn, die ook eens hun tuin open willen stellen, kunnen zich ze nog opgeven tot juni. Daarna wordt de deelnemerslijst samengesteld. Iedereen kan meedoen en één dag je tuin openstellen is ook mogelijk. Voorwaarde is echter wel dat de deelnemers woonachtig zijn in Glanerbrug. Meedoen en bezichtigen is altijd gratis! Het is voor de organisatie elk jaar een reünie; gezellig bijkletsen, vaak met een kopje koffie en veel bekende gezichten. Veelal uit Glanerbrug, maar ook uit Enschede, Losser en zelfs uit Duitsland. Het is een leuke ervaring om je hobby met andere tuinliefhebbers te delen. De lijst met deelnemers is op zaterdag 6 en zondag 7 juli vanaf 10 uur af te halen bij: Joke van Lier Marco Polostraat 38, 7532 CL,

jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013

Glanerbrug. Telefoon: 053-4615970 en bij Fokje van Veen, Sonatestraat 18, 7534 XB, Glanerbrug. Telefoon 053-4613156. Hier kunt u ook terecht voor inlichtingen.


Welkom in Twente

Wandeltips door het mooie Twentse landschap De Friezenbergwandeling

MARKELO - Een korte, maar bijzondere wandeling. Kort, net een kilometer. Deze wandeling start aan de Oude Rijssenseweg. U neemt vanaf de weg Rijssen-Markelo de afslag Diependaalseweg richting De Borkeld. Bij het tweede kruispunt, in het bos, slaat u linksaf de Oude Rijssenseweg in. 40 Meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt in de onmiddellijke omgeving. 4000 Jaar geleden zochten mensen deze plek uit om hun doden te begraven. Deze grafheuvel ligt er nu nog steeds. Gerestaureerd weliswaar, maar het geeft deze plek een voelbare spanning. 40 eeuwen scheiden ons van deze bewoners uit de Bronstijd.

1

landse Heuvelrug georganiseerd. Onderweg staan enkele bankjes.

2

4

Het Böggelpad

LOSSER - Het Böggelpad is een wandelroute door het dorp Losser. De route wordt gemarkeerd door middel van een aantal tegels in het trottoir met daarop een zgn. Böggelrieder dwz. een berijder van de voorloper van de fiets een zgn. vélocipède. Door via een kaartje dat in het wandelboekje is afgedrukt de Böggeltegels te volgen, verkent u bij wijze van spreken het gehele centrum van Losser.

3

Sprengenberg

HAARLE- De Sallandse Heuvelrug, waar de Sprengenberg onderdeel van uitmaakt, bestaat uit stuwwallen die tijdens de voorlaatste ijstijd zo’n 150.000 jaar geleden, door het ijs omhoog zijn geduwd. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is in eigendom en wordt beheerd door zowel vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en particuliere eigenaren. Dit aaneengesloten gebied is maar liefst 35 vierkante kilometer groot. Je kunt de auto parkeren bij excursieschuur De Pas aan de Deventerweg in Haarle. De paden zijn zanderig. Houd rekening met hoogteverschillen. Er worden regelmatig excursies op De Sal-

etsroute ongeveer 30 km. Het Onderduikerspad is een educatieve wandel/fietsroute door het mooie buitengebied van Holten en de Holterberg. Het pad vertelt u onder het wandelen/fietsen over de onderduikers die in de 2e wereld oorlog ondergedoken zaten. De wandelroute van 12 km. brengt u via het Onderduikerspad naar het mooie natuurgebied de Holterberg waar in de bossen verscholen de indrukwekkende Canadese Begraafplaats ligt. (fietsroute gaat door naar de Onderduikershut.) Het Onderduikerspad kunt u beginnen bij het kleine Koffiemolenmuseum de Koffiemölle aan de Schreursweg 5 in Holten.

Koffiemolenmuseum de Koffiemölle

Mauritspad

BEUNINGEN - Langs de Dinkel in Beuningen zijn een tiental wandellussen uitgezet met de Mauritsbrug en kanon als middelpunt. Door het combineren van deze lussen is elke gewenste afstand van 1 tot 16 km. mogelijk om te wandelen. Op de plek waar in de tachtigjarige oorlog (1597) Prins Maurits met zijn leger over de Dinkel trok, kunnen we nu ook de Dinkel oversteken en middels fraaie wandelingen en mooie foto’s kan men zien hoe het toen was en hoe het nu is. Hiermee laten we het prachtige buitengebied van Beuningen zien via avontuurlijke wandelingen langs de Dinkel, over bergen en door de bossen.

5

HOLTEN - Wandelroute 2km, 5km, en 12 km. Fi-

Wereldtijdpad

RIJSSEN-HOLTEN - Het Wereldtijdpad is een wandelroute van vijftig kilometer en bestaat uit negen aan elkaar geschakelde rondwandelingen van vier tot tien kilometer. Elke wandellus voert je door een andere periode van de geschiedenis. Langs de route staan ruim 2000 jaarpalen, voor ieder jaar van onze jaartelling één. Elke jaarpaal biedt informatie over wetenswaardigheden uit het betreffende jaar. Themagidsjes kun je downloaden van de website (www.wereldtijdpad.nl), maar ze zijn ook bij de VVV’s en een aantal boekhandels, vakantieparken en musea in Holten en Rijssen te koop.

6


Welkom in Twente

Oud-Hollandse Markten in Lemele

Twentse Fietsvierdaagse

LEMELE - De traditionele Oud-hollandse markten in Lemele worden dit jaar gehouden van 3 juli t/m 7 augustus. Rondom de dorpskerk, en op een gedeelte van de Kerkweg, staat het vol met in klederdracht gestoken beoefenaars van oude ambachten, allerlei standhouders, verenigingen en vele hobbyisten. Muziekgroepen, Shantykoren en Line Dancers zorgen voor een gezellige sfeer tijdens deze markten die plaatsvinden tussen 19.00 en 21.30 uur. Ambachtslieden in klederdracht laten oude tijden herleven, u ziet bijvoorbeeld: houtsnijden, wolknopen, spinnen, klompenmaken, stoelenmatten, mandenvlechten, knipmutsen, goastokken maken, touwdraaien, wassen op de hand, glas in lood, knieperties bakken op de oudewetse manier, steenhouwen en midwinterhoorn maken. Verenigingen en goede doelen proberen met sjoelen, ponyrijden, 21 spel en verkoop van oliebollen, knieperties en het streekgerecht kruudmoes hun kas te spekken. Muziekvereniging Kunst na Arbeid en streekzanger Aalt Westerman openen de markten op 3 juli. Vervolgens

op 10 juli: De Stuwzangers uit Vilsteren, 17 juli: Ă–ons Tiedverdrief ui Haarle, 24 juli: De Bargzangers uit Lemele en 31 juli: De line Dancers uit Ankem, afgewisseld met streekzanger Aalt Westerman. De Bargzangers uit Lemele sluiten deze serie van zes markten op 7 augustus feestelijk af. Voor de school jeugd is er elke week een rommelmarkt en springkussen. En bij de rijvereniging kun je een ritje maken op een pony. De bekende goochelaar Magic John vertoont ook zijn kunsten tijdens de markten (onder voorbehoud). Meer informatie www.oudhollandse marktlemele.nl.

Open dag De Jipkesbelt en Bijenvereniging

Lekker op de fiets langs onverwachte routes. Aan de kant van de weg een picknick in het gras, of een uitgebreide lunch op een terras. Verrassende ontmoetingen onderweg, maar ook: genieten van vier dagen samen buiten zijn, met de zon in je gezicht en de wind door je haren. Elke dag een ander deel van Twente ontdekken. Er zijn diverse afstanden om te fietsen: 30, 45 en 65 kilometer. Iedere dag kan opnieuw een keuze worden gemaakt welke afstand gefietst gaat worden, ook is het mogelijk

om per dag deel te nemen. De start is tussen 08.30 en 11.30 uur bij Preston Palace aan de Laan van Iserlohn 1 in Almelo. Inschrijven kan via de mail info@ vvvalmelo.nl of bij de VVV Almelo (Locatie Bibliotheek) aan Het Baken 3 te Almelo. Of op 29 juli ’s avonds tijdens de voorinschrijving van 19:00 tot 21:00 uur en ’s ochtends op de dag zelf, bij Preston Palace. Voor meer informatie www.almeloevents.nl

Twente, schoolmuseum en kaasboerderij DEURNINGEN - We vertrekken richting Deurningen waar we kaasboerderij Kaamps bezoeken. Na de koffie/thee met appelgebak neemt een medewerker u mee voor een rondleiding.

NIJVERDAL - Op zaterdag 29 juni houden tuinvereniging ‘De Jipkesbelt’ en Bijenhoudersvereniging Nijverdal-Hellendoorn een open dag. Op deze open dag kunt u het gehele tuinencomplex en de bijenstal bekijken en zelfgekweekte groenten, fruit en honingproducten kopen van de tuinders en imkers. Zo verbouwen de tuinders onder andere: courgettes, sla, wortelen, bieten, bonen en aardappelen. U bent van harte welkom van 10.00 tot 13.00

ALMELO - Vier dagen genieten van de mooie natuur... Geniet u graag van de natuur? Houdt u van fietsen? Fiets dan vier dagen mee met de 64ste Twentse Fietsvierdaagse vanuit Almelo, die in 2013 van 30 juli t/m 2 augustus wordt gehouden.

Tijdens de rondleiding krijgt u te zien op welke wijze er vandaag de dag op een boerenbedrijf wordt gewerkt en hoe van de melk verschillende boer Herbert kaas- en zuivelproducten worden gemaakt. Tussen de middag geniet u van een koffietafel. Na de lunch bezoeken we het schoolmuseum Educatorium in Ootmarsum. Een bezoek aan ons schoolmuseum is een echt “Feest der Herkenning�. Uw schooltijd komt tot

uur aan de Jipkesbeltweg te Nijverdal. De entree is gratis en tegen een kleine vergoeding kunt u genieten van een kopje koffie met wat lekkers. Naast deze zaterdag zijn er de hele zomer open dagen op ‘De Jipkesbelt’ en wel op: 13 en 20 juli, 3 en 17 augustus en 7 september.

leven. Schoolbanken van toen tot nu, schoolplaten van Jetses en Isings, leesmethodes van Aap, Noot Mies tot Boom, Roos, Vis, rekenmethodes, inktflessen en pennen, breiwerkjes en nog veel meer, alles roept herinneringen op aan de school van vroeger en nu. Tarieven: prijs op aanvraag

Maandmenu:

t-FLLFSVJUFUFO t/FEFSMBOETFCFEJFOJOH Authentiek en sfeervolle omgeving Voorgerecht: Gebonden aspergesoep t(BOHFONFOVATWBOBGħ  Doorlopend warme keuken -t'FFTUFOUPUQFSTPOFO Restaurant al 300 jaar in de familie

Hoofdgerecht keuze uit: Asperges met beenham of met zalm geserveerd met hollandaisesaus Koffie met gebak -Keus uit vele soorten schnitzels Dessert: IJs met aardbeien of koffie met bonbon Haute cuisine

Kerkplein 24 Ootmarsum www.plaske.nl 0541 - 291515

Het enige restaurant aan de Nordhorner Hauptstrasse

Prijs:

- Hauptstrasse 50 48529 Nordhorn - www.restaurant-frentjen.de tel: +0049 5921 5115

0049 5941 / 989 757 www.hausbrunemann.com info@hausbrunemann.com

â‚Ź22,50

p.p.

Keuken open v.a. 11.00 uur, reserveren gewenst.

• Grote wintertuinen • Bayerische biertuinen • Fietsvriendelijk gastenverblijf • Kinderspeelplaats • Schnitzelkaart • Koffie met (warm) gebak • 150 zitplaatsen op het

Rondvlucht mogelijkheden vanaf â‚Ź 20,-

buitenterras

FlugplatzstraĂ&#x;e 56 | 48531 Nordhorn, Duitsland | Tel.: 05921-8198073 email: info@restaurant-wolkenlos.de | internet: www.restaurant-wolkenlos.de

TWENTEWIJN

jaargang 4 | uitgave 4 | juni 2013


Welkom

IN RESTAURANT Royal Plaza

live cooking

op de ‘‘Denekamper Bult’’

ONBEPERKT WOKKEN & TEPPANYAKI VANAF €20,- P.P. ALL INCLUSIVE* * alleen geldig bij reservering * niet in combinatie met andere acties en op feestdagen.

Vis en vlees wordt bij Royal Plaza apart gegril led.

Bij ons kunt u genieten van de Europ Aziatische keuese tot ken. Met o.a. een internationee grill/wokbuffel Japans sushi t en een buffet

Het sfeervolle Royal Plaza is gevestigd op de ‘Denekamper bult’! De sfeervolle ambiance van ons restaurant, met in totaal 350 zitplaatsen, is ideaal voor een gezellig avondje uit met z’n tweeën, de hele familie of met een groot gezelschap. Voor de kleintjes is er ook een kinderspeelhoek. Tevens is er een aparte rookruimte aanwezig.

Denekamperstraat 72, 7577 PB Oldenzaal F: +31(0)541 - 532566 - T: +31(0)541 - 533225 E: info@wokroyalplaza.nl www.wokroyalplaza.nl

Welkomintwente 28juni 2013  
Welkomintwente 28juni 2013  
Advertisement