Twente Magazine 23-02-2024

Page 1

Magazine Twente Hét Magazine voor Twente HÉT DIGITALE MAGAZINE VAN TWENTE 23-02-2024 WK Schaatsen 30+ in Enschede Provincie start procedure windparken Vrouwendag in Wierden Rondweg om Zenderen Slagwerkdag bij Kaliber Gemeente-Info + UIT-agenda Comedytunes in Metropool Natuurwerkdag IVN Losser

Volg Weeronline op twitter en facebook

Enkele buien, soms zon en frisse wind

Zaterdag zijn er opnieuw wolkenvelden en ontstaan enkele buien. Zondag is het een tijd droog en volgt vooral in de avond regen. Het is dan 6 tot 9 graden.

Zaterdag: buien na droge start

In de ochtend zijn er vrij veel wolkenvelden, maar op de meeste plaatsen is het droog. Alleen heel lokaal valt wat regen. In de middag breekt af en toe de zon door en ontstaan enkele buien. Het wordt 7 of 8 graden. De wind is overwegend matig.

Aan het eind van de middag en in de avond trekt vanuit het zuiden een gebied met veel bewolking en ook buien over het land. In de nacht naar zondag trekken de meeste buien weg en zijn er droge perioden. De temperatuur daalt naar zo’n 3 of 4 graden.

Zondag: kans op regen stijgt

Ook zondagochtend blijft het een tijd droog. Er zijn wolkenvelden en lokaal kan de zon even doorbreken. In de middag zijn er veel stapelwolken en kan een bui ontstaan, maar hier of daar blijft het droog. Er is ook steeds meer hoge bewolking en daardoor krijgen we de zon

op de meeste plaatsen niet meer te zien. Het wordt 6 tot 9 graden en er staat een matige zuiden- tot zuidoostenwind. In de avond zijn perioden met regen.

Maandag: grijs en regenachtig Het is geheel bewolkt en daarbij kan het van tijd tot tijd regenen. Er staat een matige noordoostenwind. In de vroege ochtend is het 1 tot 5 graden. In combinatie met de wind en regen is het geen aangenaam weer om de fiets te stappen. In de middag neemt de neerslag af en zijn er ook droge perioden. Het wordt 7 tot 9 graden.

Daarna tijdelijk droog met ook wat zon

De dagen daarna verlopen op veel plaatsen droog met vooral op dinsdag ook zon. De middagtemperatuur ligt tussen 7 en 9 graden. De wind is aanvankelijk noordoostelijk. Halverwege de week draait de wind naar het zuiden tot zuidwesten en daarna neemt de kans op een paar buien toe.

Twente Magazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Twente-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Losser, Borne, Delden, Denekamp, Ootmarsum, Nijverdal, Wierden, Rijssen, Holten, Enter, Tubbergen, Haaksbergen, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Raalte, Goor en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten:

Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon:

Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor

Het Twente Magazine is lid van:

24 Sport

28 Natuur

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

36 Cultuur

3 INHOUD
& Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 52
Nieuws

Lezing auteur Dick Kits over dementie

LOSSER - Op woensdag 6 maart a.s. organiseert het Steunpunt Mantelzorg van Fundament een boeiende interactieve lezing rondom Dementie.

Auteur Dick Kits neemt zijn gasten mee in de werking van het brein, wat dementie precies is en waarom er gebeurt wat er gebeurt.

Deze lezing maakt allereerst duidelijk hoe ons brein werkt, waardoor dementie beter begrepen kan worden. Helder en overzichtelijk wordt verteld waar je rekening mee moet houden en hoe je simpele misverstanden voorkomt.

Vooral de praktische tips illustreren hoe een prettiger en meer ontspannen contact met iemand met dementie ontstaat. Vervolgens hoe empathie hierin leidend en onmisbaar is.

En hoe je je als mantelzorger staande houdt bij al die onrust, angst en agressie van je geliefde. Dat moed, geduld en liefde houvast en kracht geven bij al die onverwachte gebeurtenissen.

De lezing is interactief, wat betekent dat er alle ruimte is voor vragen en het bespreken van eigen ervaringen.

Dick Kits (1959), auteur en uitgever, is samen met zijn echtgenote eigenaar van Kroese Kits, Nederlands oudste zorgbureau voor particuliere zorg en verpleging. Verschenen werk omvat: Empathie & Dementie (2021), Het Nieuwe Oud (2011) met coauteur Hedda Schut en De Dag Door Met Dementie (2016) met coauteur Anneke van der Plaats.

Woensdag 6 maart 2024, 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) ‘t Lossers Hoes (Bibliotheek) Raadhuisplein 1 Losser

Aanmelden bij Fundament via j.huisman@fundamentlosser.nl of via het algemene nummer van Fundament 053-5389400

De Oldenzaalse Gemeenteraad voor ‘Gast van de Raad’

OLDENZAAL - Welke partijen zijn er vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Oldenzaal?

Waar besluiten zij eigenlijk allemaal over? En hoe gaat die besluitvorming in zijn werk? De gemeenteraad van Oldenzaal geeft graag antwoord op deze en andere vragen die u heeft over het raadswerk.

Gast van de raad is een initiatief van de gemeenteraad om inwoners kennis

te laten maken met het werk van de gemeenteraad. Inwoners van Oldenzaal worden hiervoor uitgenodigd als speciale gast tijdens een van de raadsvergaderingen van de Oldenzaalse Raad.

Wat kunt u verwachten Tijdens de avond van de raadsvergadering wordt u voorafgaand aan de

Gemeenteraad nodigt u uit

vergadering op het stadhuis verwacht. Hier wordt u ontvangen door een aantal raadsleden én de griffie, zij gaan aan u uitleggen hoe een raadsvergadering verloopt en welke onderwerpen u die avond kunt verwachten. Na deze kennismaking en uitleg volgt een korte rondleiding, die eindigt in de raadzaal van het stadhuis. Hier kunt u kort kennis maken met de burgemeester, raadsgriffier, het college en de overige aanwezige raadsleden, voordat de vergadering begint.

U krijgt een speciale plek aangewezen op de publieke tribune, vanaf waar u

Foto: Facebook.com/ GemeenteraadOldenzaal

de raadsvergadering goed kunt volgen. Na afloop van de vergadering krijgt u de mogelijkheid opnieuw met de raadsleden in gesprek te gaan, om hen uw mening te laten horen!

Aanmelden

Heeft u interesse in het zijn van een ‘Gast van de Raad’? Dan kunt u zich aanmelden door te mailen naar griffie@ oldenzaal.nl. Vermeld in deze mail uw naam én telefoonnummer. De eerstvolgende mogelijkheid voor het zijn van een ‘Gast van de Raad’, is tijdens de raadsvergadering van maandag 25 maart 2024.

Oud wereldkampioen brengt Geluk in Beweging

ENSCHEDE - 8 maart – Stadhuis Enschede – met

Herman van der Zandt.

Oud wereldkampioen wielrennen Rob Harmeling bundelt zijn krachten met eigen wielerteam Tour de Tietema, wielerfanaten, bekende Nederlanders, oudtopsporters en (ex-)revalidanten om geluk in beweging te zetten. Een week lang maakt de groep zich hard voor de reïntegratie van (ex-)revalidanten door te koersen in Veghel, Rotterdam, Amsterdam, Zwolle en Enschede tijdens de Geluk in Beweging Challenge.

De Geluk in Beweging Challenge is een initiatief van de Maartens Foundation,

en is in het leven geroepen om bij te dragen aan het vergroten van kansen voor (ex-)revalidanten. Hierbij gaat het om kansen op het gebied van gezondheid, werk, kwaliteit van leven en toekomstperspectief. Elke (ex-)revalidant heeft, ondanks zijn beperking, een uniek verhaal en een ongekend talent. Na een lange, zware periode komen de verlossende woorden voor de revalidant: ‘Je mag naar huis’. De afgelegde weg achter hen was zwaar, maar de weg die voor hen ligt minstens zo zwaar.

Rob Harmeling Beweging

Missie

De missie van de Geluk in Beweging Challenge is om drempels voor (ex-) revalidanten zichtbaar te maken, te verlagen en weg te nemen. Het doel hiervan is om (ex-)revalidanten een eerlijke kans op werk en een toekomst te geven. ‘We trappen samen, lachen samen, steunen samen,’ luidt het motto van de Challenge.

Doe mee!

Men kan de Challenge steunen door mee te fietsen in een of meerdere etappes, te doneren of te sponsoren. Na elke etappe gaan respectievelijk Carrie ten Napel, Dave Andriese, Frits Barend, Karin de Graaff en Herman van de Zandt

in gesprek met werkgevers, het UWV en (ex-)revalidanten; gesprekken waarin het thema ‘Koers naar werk’ centraal staat. Met dit initiatief wordt ongekend talent prominent op de agenda gezet en gaat men met elkaar aan de slag om het ongekende talent van (ex-)revalidanten in koers naar werk te zetten.

Meer informatie

Meer weten over de Geluk in Beweging Challenge of de mogelijkheid om deel te nemen aan de Challenge, netwerkbijeenkomst, te doneren of te sponsoren?

Bezoek onze website, gelukinbeweging.nl, voor meer informatie.

TWENTE - Op 7 maart organiseert Brandweer Twente voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst op de Twente Safety Campus in Enschede.

Op die avond nemen we je op ons oefenterrein Troned mee in de wereld van de brandweer. We vertellen jou hoe het is om vrijwilliger te zijn, hoe de opleiding is opgebouwd en wat het betekent voor jouw dagelijkse leven. Op het oefenterrein mag je het werk van de brandweer zelf ervaren en beleven. Handen uit de mouwen dus! Aanmelden kan via werkenbijbrand-

weertwente.nl.

Wervingscampagne

Brandweer Twente is ook gestart met de wervingscampagne ‘Een pieper? Lang zo gek nog niet’ en kunnen geïnteresseerden solliciteren als brandweervrijwilliger. Voor 13 kazernes zoekt Brandweer Twente vrijwilligers die zich willen inzetten voor een veilig Twente.

Informatiebijeenkomst op Twente Savety Campus

Brandweervrijwilligers zetten zich met veel passie in om inwoners van Twente te helpen bij een calamiteit.

Bij Brandweer Twente zijn bijna 700 vrijwilligers actief. Jaarlijks bestrijden ze samen met de beroeps brandweermensen vanuit 29 kazernes zo’n 4.000 incidenten. “Als vrijwilliger draag je bij aan een veiliger Twente. Ontdek de uitdaging, voldoening en passie van het brandweerwerk. De brandweer past ook bij jou! Zet de stap naar de warmste werkgever van Nederland en solliciteer!”, luidt de oproep van Ralf van den Heuvel, sectorhoofd Incidentbestrijding bij Brandweer Twente.

Versterking

Voor de volgende kazernes heeft

Brandweer Twente versterking nodig: Boekelo, Borne, Delden, Denekamp, Haaksbergen, Hellendoorn, Holten, Losser, Nijverdal, Ootmarsum, Tubbergen, Vriezenveen en Weerselo.

Solliciteren

Geïnteresseerden vinden meer informatie op werkenbijbrandweertwente.nl en zijn altijd welkom bij de deelnemende kazernes om bijvoorbeeld te kijken bij een oefenavond en de sfeer te proeven. Gedurende de campagneperiode organiseren de kazernes activiteiten om mensen te enthousiasmeren. Solliciteren kan via de genoemde website tot en met 17 maart 2024.

Provincie Overijssel procedure Wind voor

HOF VAN TWENTE - Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel start met de planologische procedure voor het initiatief Wind voor Buren in de gemeente Hof van Twente.

Op 18 januari nam GS een voorbereidingsbesluit voor windenergie, maar toen lagen er al vier formele verzoeken op de plank om planologisch mee te werken aan het realiseren van een windpark. De provincie is wettelijk verplicht om die verzoeken in behandeling te nemen.

Het plan

Het initiatief Wind voor Buren betreft het plan voor 2 windturbines nabij

knooppunt Buren op de A1/A35 in de gemeente Hof van Twente. Een eerste globale beoordeling van het plan wijst uit dat er op voorhand geen ruimtelijke bezwaren zijn om de procedure te starten.

Projectbesluitprocedure Het plan past binnen het huidige én nieuwe provinciale windbeleid en de uitgangspunten van de Regionale Energie Strategie Twente (RES), valt in een van de provinciale voorkeursgebie-

start planologische voor Buren

den en levert een bijdrage aan de RESdoelstellingen. Daarom start de provincie de planologische procedure, een zogenaamde projectbesluitprocedure. Zo’n procedure duurt twee tot drie jaar.

Inhoud procedure

Er zullen nu nadere onderzoeken worden gedaan, zodat het plan volledig aan alle wet- en regelgeving getoetst kan worden. Tijdens de procedure is er ruimte voor participatie en inbreng van inwoners. Dat het windpark er komt, is dus geen uitgemaakte zaak. De uiteindelijke beoordeling van het plan vindt pas aan het einde van de procedure plaats, door het nemen van een projectbesluit. Ook daarop kunnen inwoners nog zienswijzen en beroep indienen. Het startpunt van de procedure is nu een kennisgeving van het voornemen in het provinciaal blad en diverse huis-aan-

Foto: Gary Tamin from FreeImages

huisbladen. De provincie begeleid de procedure en is bereikbaar voor vragen van inwoners via windparken@overijssel.nl.

Samenwerking

Goede en nauwe samenwerking met de gemeente staat voor de provincie voorop. De provincie nodigt de gemeente uit om samen te werken in één projectorganisatie. Gedeputeerde Tijs de Bree: “Als provincie werken we graag samen met de gemeente aan dit project. Zo kunnen we de inbreng vanuit de gemeente en het lokale beleid optimaal benutten.” Gezien de voorziene locatie van het initiatief worden ook buurgemeenten Borne en Hengelo goed bij het proces betrokken.

Lezing ‘Vrouwen van nu’ kunstenaressen in Wierden

WIERDEN - Inmiddels is het een traditie geworden: een lezing over vrouwelijke kunstenaars ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag!

We begonnen het drieluik bij de klassieke oudheid en gingen steeds een stapje verder in de tijd.

Op donderdag 7 maart 2024 is de

reeks compleet. Kunsthistorica Muriel de Beer laat ons dan kennismaken met vier hedendaagse kunstenaressen Janet Echelman, Pipilotti Rist, Marlene Dumas

nu’ – 4 hedendaagse Wierden

en Marte Röling. Vier vrouwen, een bont gezelschap. Sommigen wat bekender van naam, anderen wat minder. En allemaal met een compleet verschillend oeuvre.

Over de spreekster Kunsthistorica drs. Muriel de Beer studeerde Algemene Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zij is een enthousiaste spreekster over diverse kunsthistorische onderwerpen van de klassieke Oudheid tot de meest actuele moderne kunst.

Culturele Raad Wierden

Kunstlezing ‘Vrouwen van nu’ – 4 hedendaagse kunstenaressen

Spreekster Muriel de Beer

Datum donderdag 7 maart 2024

Locatie Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7, Wierden

Aanvang 20.00 uur

Prijs € 8,50

Voorverkoop Primera Enter en Reterink Wierden

Vloedbeltverbinding nieuwe

Almelo en Borne

ZENDEREN - De Vloedbeltverbinding wordt een nieuwe, vlotte, en veilige wegverbinding op de route Almelo-Hengelo/Enschede.

Deze provinciale weg (N743) tussen Almelo en Borne vervangt de bestaan-

de, overvolle route door de kernen Zenderen en Borne.

nieuwe weg tussen

Martijn Dadema, gedeputeerde Mobiliteit; “Deze nieuwe weg maakt dat de filedruk afneemt op de A1/ A35. Belangrijk is dat we daarmee een grote stap voorwaarts zetten om de leefbaarheid en verkeersveiligheid van Zenderen en ook Borne te verbeteren.”

Om deze nieuwe verbinding mogelijk

te maken, is een zogenaamd Provinciaal InpassingsPlan (Hierna: PIP) noodzakelijk. Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft op 13 februari de eerste belangrijke stap gezet om dit plan uit te voeren. De volgende stap is de goedkeuring van het plan door Provinciale Staten. Op 27 maart neemt PS hier een definitief besluit over.

Samenwerking Leger des zorgt voor verbinding in de

HENGELO - Bij de buurthuiskamer van het Leger des Heils aan de Agonstraat in Hengelo staan sinds deze week PostNL pakketautomaten.

Buurtbewoners kunnen hun pakketjes ophalen of verzenden terwijl ze onder het genot van een kopje koffie kennismaken met de buurthuiskamers en elkaar. Op deze manier zorgen PostNL en het Leger des Heils samen voor meer verbinding in de wijk.

In de buurthuiskamers van het Leger

des Heils staat ontmoeting centraal. Door een pakketautomaat bij de buurthuiskamers te zetten, komen mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact. Voor elk pakket dat bij de automaat wordt afgehaald doneert het PostNL Bijzondere Momenten Fonds een vergoeding. Van dat geld biedt de buurthuiskamer de

des Heils en PostNL de wijk

bezoekers een kopje koffie aan.

Buurthuiskamers belangrijke ontmoetingsplekken

Eind 2022 werd er al een pakketautomaat bij de buurthuiskamers in Alkmaar, Joure en Sint Maartensdijk neergezet. Dit was een groot succes. “Mensen die al jaren bij elkaar in de wijk wonen maar nog nooit een woord met elkaar hadden gewisseld, gingen opeens met elkaar in gesprek”, vertelt kapitein Anita Kamperman, programmadirecteur Geloven in de Buurt bij het Leger des Heils. “We zijn daarom ontzettend blij met deze samenwerking met PostNL en hopen dat nog meer mensen onze

buurthuiskamers weten te vinden.”

Bakkie voor een pakkie PostNL wil het werk van de Leger des Heils buurthuiskamers graag ondersteunen. Thijs Kerckhoffs, directeur PostNL Bijzondere Momenten Fonds: “Met de pakketautomaten zorgen we voor meer bekendheid van de buurthuiskamers en dus voor nog meer ontmoetingen tussen mensen. Even een praatje maken, kopje koffie erbij en je pakketje ophalen, dat is wat wij noemen een bakkie voor een pakkie.”

Van de serie Bromsnor door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Kleptomanie Is stelen verslavend?

Bromsnor zit op het politiebureau achter zijn schrijfmachine. De bel gaat. Bromsnor kent deze ondernemer.

Meneer Van D. wil aangifte doen van diefstal. “Ik heb haar al meerdere keren in de winkel gehad en telkens had ik het vermoeden dat ze iets wegnam. Een pyama, een stropdas, een riem maar ik kon haar niet op heterdaad betrappen. Ze rekende steeds netjes ‘iets’ af maar ik vermoedde dat er ergens onderin de tas nog iets van ons zat. Maar ik durfde deze nette mevrouw niet te vragen of ik even in haar tas mocht kijken. Achteraf dom en naïef maar zo is het gegaan. Ook vanmiddag was ze weer in de winkel, als altijd goed gekleed en netjes gekapt. Ik zag dat ze heel behendig een in plastic verpakt overhemd in haar tas stopte. Bij de toonbank wilde ze een setje zakdoeken afrekenen. Ik vroeg nog: heeft u het zo, niets vergeten? En toen durfde ik opeens wel de vraag te stellen: mag ik even in uw tas kijken want ik vermoed dat u stiekem een overhemd heeft weggenomen. Geen ontkenning, wel tranen en direct de woorden sorry en excuses. Ik heb haar mee naar het kantoor genomen en gezegd dat ik aangifte ga doen bij de politie. Ja, ik had u kunnen bellen maar politie in de zaak en dat voor een nette dame, dat kon en

wilde ik haar niet aandoen.”

Kleptomanie Bromsnor heeft vooral geluisterd. “Omdat u meerdere keren vermoedens heeft gekend, zou het me niet verbazen dat deze mevrouw ziek is, geestesziek wel te verstaan. Het wetboek van strafrecht spreekt over kleptomanie, dat is een drang om te stelen zonder winstoogmerk. Ik ga meteen naar haar toe. Zodra ik meer weet, neem ik contact met u op.”

Wat nu?

Mevrouw G. opent de deur. “Ik ben zo blij dat u komt, ik ben een slecht mens, mijn man is binnen. Op de grote keukentafel liggen tientallen voorwerpen, alles nog keurig ingepakt, compleet met prijskaartje waarop de naam van de winkelier. Overhemden, stropdassen, gereedschap, boeken, fotolijstjes, koekenpan, teenslippers, bonbons enz. De vrouw des huizes gilt van verdriet, roept dat ze ziek is, zegt dat ze ‘gedwongen’ wordt om te stelen. Meneer G. probeert haar te kalmeren en spreekt tot de veldwachter. “Ik wist hier tot vanmiddag echt h e l e m a a l niets van. Mijn vrouw heeft spullen gestolen niet omdat we zaken niet kunnen betalen. Ook niet om er zelf beter van te worden. Wat nu? Het lijkt

een verslaving.”

Meer dan vol

Bromsnor vraagt of meneer G. vandaag nog alle gestolen spullen op het bureau kan brengen. Vanavond zal hij de gedupeerde winkeliers vragen of zij de gestolen spullen herkennen. Die avond is het politiebureau meer dan vol. De winkeliers uit het dorp herkennen hun spullen, spreken naar elkaar uit dat ook zij vermoedens hadden. Alles wordt in dozen gedaan voorzien van winkeliersnaam en op het bureau veilig gesteld. Slechts een enkel stuk blijkt nog niet te achterhalen.

Hoe loopt het af?

Meneer G. komt de volgende dag met zijn vrouw naar het bureau. Bromsnor is vriendelijk maar ook

resoluut. “Hoewel de spullen binnenkort goeddeels terug kunnen naar de rechtmatige eigenaren, zal ik proces-verbaal opmaken met daarin een dringend advies dat mevrouw in therapie gaat om haar zieke geest weer gezond te krijgen. De rechter zal u binnenkort oproepen.”

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal. nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Stembus verkiezing geopend: duurzaamste huis van Overijssel?

TWENTE - Van 14 februari t/m 1 maart kan het publiek stemmen op ‘Het Duurzaamste Huis van provincie Overijssel’!

geopend: wie woont in het Overijssel?

8 genomineerde huiseigenaren vertellen graag over hun aanpak en laten nu trots het eindresultaat zien. Tijdens deze stemperiode kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriet van de provincie. De winnaars worden op 4 maart om 15.00 uur bekend gemaakt.

De Duurzame Huizen Route

De verkiezing wordt onder andere

georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de verkiezing wil de Nationale Duurzame Huizen Route huiseigenaren graag de welverdiende waardering geven voor hun prestaties.

Kijk voor meer informatie op www.duurzamehuizenroute.nl

Handbal: E/D Jeugd naar eredivisieclubs

Sport

LOSSER/RAALTE - Op 20 februari waren spelers van E1/E2 en D3 van de handbalvereniging Combinatie ’64 uit Losser aanwezig bij de bekerwedstrijd KWIEK Raalte tegen Venlo.

(eredivisieteams)

naar bekerwedstrijd

De jeugdspelers waren de oploopkinderen van KWIEK. Nadat zij de wedstrijd hadden bekeken konden ze handtekeningen “scoren” bij de spelers en natuurlijk met hen op de foto.

Heel bijzonder dat de jeugdspelers van Combinatie deel uit mochten maken van deze eredivisiewedstrijd.

International Masters’ WK Schaatsen 30+ in

ENSCHEDE - Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag

3 maart 2024 vinden de Masters’ Allround

Games 2024 (MAG2024) plaats op de IJsbaan

Twente in Enschede.

Dit zijn de wereldkampioenschappen allround voor schaatsers van 30 jaar en ouder.

Aan deze Masters’ Allround Games zullen 192 wedstrijdschaatsers deelnemen uit 14 verschillende landen. Een groot deel uit Nederland, daarnaast landen als Duitsland, Noorwegen, Zweden, Groot- Brittannië, maar ook uit Canada, USA, Kazachstan en zelfs uit India en Mongolië. De schaatsers zullen in dertien verschillende leeftijdscategorieën om de wereldtitels strijden. De oudste categorie die dit jaar is vertegenwoordigd, is die van 85 tot 90 jaar bij de mannen. In deze leeftijdsklasse doet zowel een Noor als Amerikaan mee.

Een leven lang sporten Schaatsen is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt uitoefenen. Jaarlijks toewerken naar een kampioenschap als dit, geeft de masters schaatsers de motivatie geregeld en structureel te sporten om fit te blijven en goed te kunnen (blijven) schaatsen. In plaats van stil zitten achter de geraniums en steeds minder kunnen, is dit een doelgroep die investeert in gezonde voeding en zichzelf gezond en fit houdt.

IMSSC

Onder auspiciën van de IMSSC worden al vanaf 1991 langebaan schaatswedstrijden voor masters (30 jaar en ouder) over de gehele wereld georganiseerd.

Enschede

Allround GamesEnschede

Jaarlijks vinden zo’n twintig internationale masters wedstrijden plaats op verschillende ijsbanen in Europa, USA, Canada en Japan. De twee belangrijkste wedstrijden hiervan zijn de Masters’ Sprint Games (afgelopen januari in Baselga di Pinè, Italië) en Masters’ Allround Games, de officieuze wereldkampioenschappen sprint en allround voor masters.

Wedstrijdprogramma

Op vrijdag 1 maart trappen de vrouwen om 16.00 uur af met hun eerste afstand, de 500 meter, gevolgd door de mannen 65+ en daarna de mannen 30-60 jaar. De vrouwen en mannen 65+ rijden daarna nog hun tweede afstand, de 1.500 meter. De laatste races van deze avond eindigen rond 21.00 uur.

Op zaterdag 2 maart gaan om 10.00 uur de mannen 30-60 jaar van start met hun tweede afstand, te weten de 3.000 meter. Daarna volgen voor alle groepen de derde afstand van hun toernooi, dat

is voor de vrouwen en mannen 65+ de 1.000m en voor de mannen 30-60 jaar de 1.500m. Deze dag eindigt omstreeks 18.15 uur.

Op zondag 3 maart ten slotte vindt voor alle deelnemers nog de vierde en laatste afstand plaats. Deze slotdag start al om 8.30 uur met de 3.000m voor de vrouwen, waarna de mannen 65+ volgen. De laatste afstand is de 5.000m voor de mannen 30-60 jaar. De verwachting is dat de laatste ritten omstreeks 17.30 uur eindigen, waarna de huldigingsceremonie plaatsvindt. Bezoekers zijn alle dagen welkom om dit bijzondere evenement te aanschouwen. De toegang is gratis.

Locatie:

IJsbaan Twente Colosseum 90 7521PT

Enschede

Meer informatie:

schaatscircuit.nl/mag2024/

Natuur

Wandeling ‘Frisse neuzen’

Dal van de Mosbeek

MANDER/VASSE - Lekker een frisse neus halen?

Loop dan mee met de wandeling ‘Frisse neuzen’ van Landschap Overijssel op zaterdag 16 maart.

Een mooie wandeling door het prachtige Dal van de Mosbeek. Onderweg vertellen onze landschapsgidsen je interessante weetjes en feiten over het voorjaar en het gebied. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer

2,5 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Het voorjaar is officieel begonnen, hoog tijd om er op uit te gaan. In het Dal van de Mosbeek en de

neuzen’

Manderheide is het heerlijk wandelen. Met een beetje geluk in het voorjaarszonnetje. De natuur staat al in de voorjaarsstand. Onderweg ontdek je meer daarover. Onze gidsen vertellen je al wandelend niet alleen veel interessante dingen over de natuur maar ook meer over de geschiedenis en kenmerken van dit mooie stukje Twente. Denk aan stevige schoenen en warme kleren.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website

Foto: Clifton Buitink

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 30 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

DEURNINGEN - Op zaterdag 2 maart wordt een Natuurwerkochtend gehouden op het landgoed de Vlijertse meden in Deurningen.

Deze Natuurwerkochtend wordt georganiseerd door de Natuurwerkgroep EnHOe, waarmee IVN Oldenzaal-Losser e.o. samenwerkt.

De Vlijertse Meden is een klein landgoed van de familie Deterd Oude Weme. Zij zijn enthousiaste natuurliefhebbers met een bijzondere belang-

stelling voor insecten. Hun prachtige landgoed is daarom insectvriendelijk ingericht. De Deurningerbeek stroomt door het landgoed. Je kunt er gewoonlijk niet komen. Nu dus wel! Er staan daar er o.a. flink wat wilgen, die weer geknot moeten worden. Mooi werk dus. De start is om 9.00 uur bij een

Natuurwerkochtend Deurningen

Vlijertse Meden

bankje naast het bruggetje in de Hartermedenweg in Deurningen. Het dichtstbijzijnde woonhuis heeft als adres: Hartermedenweg 10, 7561 RE Deurningen. Auto’s kunnen in de berm van dit onverharde weggetje geparkeerd worden, graag aan de kant van het landgoed. Maar met de fiets komen is natuurlijk leuker en beter. Er wordt gewerkt tot 13 uur en iedereen krijgt soep aangeboden na afloop. Tussendoor is er een koffie/thee pauze. Daarvoor wel je eigen drinken meenemen. Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Stevige

schoenen zijn aanbevolen. Meedoen? Graag je aanmelden via de site van IVN Oldenzaal-Losser e.o. www. ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo

Activiteit: Natuurwerkochtend Landgoed Vlijertse Meden

Locatie: vlakbij Hartermedenweg 10 in Deurningen

Wanneer: Zaterdag 2 maart van 9.00 tot 13.00 uur.

Aanmelden: via de site van IVN Oldenzaal-Losser e.o. : https://www.ivn. nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo

Natuurwerkochtend
eerste vogelnest
Het
is al gespot!
Foto: Ben Kogelman

Scharrelkids-doedag Poortbulten

DE LUTTE - Zondag 25 Februari is er weer een

Scharrelkids-doedag in Arboretum Poortbulten, georganiseerd door de IVN Oldenzaal-Losser e.o.

Dit keer met Winter als thema. De dag is bedoeld voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar in gezelschap van (groot) ouders/verzorgers.

Tussen 11.00u en 12.30u kan gestart worden met de activiteiten, om 14.00u is het afgelopen.

Er worden verschillende activiteiten

-
aan

IVN in Arboretum

geboden. Wat eet een uil eigenlijk? Dat kun je vandaag ontdekken! De bijenstal is open en er is een speurtocht. Ga je mee naar de vogelkijkhut, ontdekken en leren over de vogels die er zijn? Om de vogels in de winter goed te verwennen gaan we een vogelvoer-dennenappel maken. Als je van dit alles honger hebt gekregen kun je broodjes bakken boven een vuurtje met een warme kop soep erbij.

Opgave

Opgave voor de Scharrelkids-doedag met vermelding van het aantal personen is verplicht.

Dat kan op onze website : www.ivn.nl/ afdeling/oldenzaal-losser-eo en op emailadres: Scharrelkids.ivnoldenzaallosser@gmail.com

Passie voor Bach - Café

CULTUUR

ENSCHEDE - Op 3 maart spelen musici van Phion als Ensemble Himmelsburg samen met vioolsoliste Birthe Blom en klavecinist en organist Pieter Dirksen.

Zij zetten Café Zimmermann, waar destijds de muziek van Bach en zijn tijdgenoten klonk, centraal in dit themaconcert.

Café Zimmermann Dit is het derde concert in de serie

over het meesterschap van Bach. In 1729 kreeg Bach de leiding over het Collegium Musicum van Leipzig, een instrumentaal ensemble bestaande uit studenten van de universiteit, zeer goede amateurs en zijn oudste zoons. Iedere woensdag traden de musici op

Café Zimmermann

in het populaire koffiehuis van de heer Zimmermann aan de Katharinenstrasse. Er klonken dan werken van populaire componisten uit binnen- en buitenland en natuurlijk ook muziek van Bach zélf.

Ensemble Himmelsburg

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs (voor deze concerten vervangen door Birthe Blom) en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

Programma

J.S. Bach Sinfonia in D, BWV 42/1

J.S. Bach Vioolconcert in E, BWV 1042

J.S. Bach Concerto voor klavecimbel in d, BWV 1059R

J.S. Bach Ouverture (Suite) in D, BWV 1069R

3 Maart aanvang 11:00 | Enschede - De Grote Kerk | € 22,50 Kijk voor meer info en tickets op phion.nl

Comedytunes Comedynight

HENGELO - Lachen schijnt dus heel gezond te zijn. Door te lachen maak je automatisch endorfine en gelukshormonen aan.

Ont-stressen door te schuddebuiken en te schateren dus. Aangezien wij ook

niet elke dag twee stuks fruit en 500 gram groente naar binnen schuiven

Comedynight

compenseren we dat gemis deze avond met een gezonde dosis humor tijdens Comedytunes Comedynight! Deze avond verandert ons Muziekcafé in Hengelo in een Comedyclub en presenteert Comedytunes vier comedians: Arie Koomen, Erik Boddeus, Fuad Hassen en Stefan Hendrikx.

€17,50(doorverkoop)

Avondkassa € 20,00

Locatie:

Muziekcafé (Hengelo)

Aanvang: donderdag 29 februari 20:30

Zaal open: 17:00

Restaurant & Muziekcafé open vanaf 17:00 uur

Genre: Comedy

www.metropool.nl

Concert Rumor Has It

WEERSELO - Light in the hallway, een lichtje op de gang. Iedereen kent het wel dat wanneer het donker is alles dichterbij lijkt te komen.

Dat dan alle problemen veel groter lijken dan ze zijn. Vaak is er dan maar weinig nodig om het donker op te heffen, een heel klein lichtje die al het duister doet wegtrekken. Dat kan een daadwerkelijk licht zijn die je nacht een stukje minder donker maakt, maar het kan ook een figuurlijk licht zijn waardoor jouw

leven een stuk lichter wordt gemaakt. Dat kunnen mensen om je heen voor je zijn, dat kunnen gebeurtenissen in je leven voor je betekenen. Ga zo maar door. Kortom: ontzettend veel kan het licht op de gang voor je zijn. Dit is het thema waarover het concert Light in the Hallway van Rumor Has It

in de Stiftskerk

van zaterdag 9 maart 2024 over zal gaan. Een concert vol met liedjes over wat licht in het duister en alles wat daar maar onder valt.

Stiftskerk Weerselo

Het concert begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) in de Stiftskerk in Weerselo. Er wordt gewerkt met een gastenlijst. Via de facebookpagina van Rumor Has It kan je hier meer over te weten komen: www.facebook.com/ music.rumorhasit. Kaartjes (€ 10,--) kunnen ook besteld worden via tel. 06 10858849.

Close Harmony

Rumor Has It is een zanggroep bestaande uit zes dames uit Rijssen en Nijverdal. Zij zingen close harmony, veelal a capella, popmuziek. Je kan ze onder andere kennen van het TV-programma ‘Zing’, wat vorig jaar te zien was op de EO. Ze treden veel op in de omgeving en doen regelmatig mee aan zangwedstrijden, waar ze verschillende prijzen mee in de wacht hebben gesleept!

Filmhuis Oldenzaal vertoont ‘The zone of interest’

OLDENZAAL - De film zoomt in op het dagelijks leven van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, diens echtgenote Hedwig en hun kinderschare.

Het gezin bewoont een mooie, ruime officiersvilla met een grote tuin, die grenst aan de muur van het kamp. Enkel een rokende schoorsteen en wachttorens zijn zichtbaar boven de muur, die

de tuinafscheiding vormt, geluid is er op de achtergrond, gemengde klanken van geweerschoten geroep en gegil.

Hedwig voelt zich de koning te rijk.

In

vertoont interest’

deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dat laat ze zich niet meer afnemen. Haar grootste zorg is de overplaatsing van Höss naar een andere locatie: “Dit is ons huis! Hier hebben we alles bij de deur!”

BBC: The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen. Regisseur Jonathan Glazer toont de banaliteit van het kwaad. Een genadeloos meesterwerk.

Dinsdag 27 februari om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7. Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie www.filmhuisoldenzaal.nl

Blues & fusion powertrio in De Cactus

HENGELO - Vinnie’s Vice speelt blues en fusion. Een stijl waarin duidelijk de invloeden van Stevie Ray Vaughan en Scott Henderson terug te horen zijn.

,Maar we vullen het op onze eigen manier in.” Een stijl die nog niet te benoemen is: ,,Het is een clusterfuck van invloeden”, volgens Eljo. Voor de jonge muzikanten is blues een nieuwe uitdaging: ,,Een nieuwe wereld”, aldus Eljo. ,,Ik ben meer thuis in rock, maar blues ligt wel dicht bij wat ik kan”, meent Ehran. Nieuwe dingen doen is altijd spannend, zeker in een trioband:

,,In een trio kun je je niet achter elkaar verschuilen.”

Blues & fusion powertrio Vinnie’s Vice is terug op het podium, met nieuw en oud eigen werk. De songs zijn catchy en doorspekt met krachtige gitaarriffs, kleurrijke akkoorden op een solide ritme basis. Soms rauw en groot, soms klein en kwetsbaar, maar altijd met risico en gevoel gespeeld, met veel improvisatie

powertrio Vinnie’ S Vice

en onderlinge interactie. De teksten zijn persoonlijk en diep uit het hart. De feel en sound doen misschien denken aan de jaren 70, maar Vinnie’s Vice is zeer zeker vernieuwend en tapt uit een modern blues vaatje, met een eigen stijl. De band die opgericht is in 2000, en tussendoor een tijd niet heeft bestaan, kan putten uit een zeer rijke, internationale ervaring; met tot 100 gigs per jaar op een paar grote festivals, waaronder het grootste blues festival van Polen: Suwalki Bluesfestival in 2019. De nieuwe formatie stond voor het eerst begin september als headliner op Podium Westland.

De zinderende chemie tussen de drie muzikanten is de reden dat Vinnie’s Vice weer bestaat: Ehran Ruinard op drums,

Eljo Hendrosuseno op bas en Vincent Janse op gitaar en zang. Direct na de eerste repetitie vroeg Eljo in de auto aan Vincent “Zeg, dat Vinnie’s Vice, is dat voor één optreden, of kunnen Ehran en ik vast bij de band ?”. En dat was het. Zo simpel als dat. “We voelden het alledrie direct – hier is iets magisch aan de hand”. Een nieuw begin, en met nieuw eigen werk. Voel je welkom om het mee te maken.

Vrijdag 1 maart 2024, koffie klaar vanaf 20.00uur, showtime 20.30uur. Voorverkoop online: €7,50 (ex service fee, maar inclusief Buma/Stemra afdracht en 9% Btw)). Aan de deur (indien niet voortijdig uitverkocht) €10,-

Cobblestone 20 jaar:

OLDENZAAL - Maart 2004 was de start van Cobblestone, 20 jaar geleden alweer.

Cobblestone ging van start met The Hackensaw Boys, een totaal onbekend bandje met aanstekelijke country deuntjes; nu zijn ze inmiddels een gerenommeerde festival-act.    Maart 2024 tappen we uit een heel ander vaatje: SOUL niet meer, niet minder!!

We proberen dit jubileumjaar met wat extra’s te komen, zoals nu met Mike

Farris. Hij zou solo komen. Wij hebben echt alle moeite gedaan om hem met Band op het podium te krijgen en dat is ons gelukt. In het hele land speelt hij solo (of hooguit als duo) maar in Oldenzaal en Weert met een vijfmans orkest. Zo’n fenomenale soulstem heeft een band nodig. Mike Farris brengt ons terug naar Sam Cooke, Otis Redding , Al Green en Bill Withers.

Mike Farris and Band

Joe Bonamassa is fan. De studioband op Mike’s laatste album Silver and Stone bestaat uit louter bandleden van toppers als Elvis Presley, Dusty Springfield, Bonnie Raitt en Delbert McClinton.

Zijn voorlaatste album, Shine For All People, heeft zelfs een grammy binnen en als je hem beluistert dan kun je dat alleen maar beamen. Heerlijke Soul en Gospel.  Mike kan een hele grote worden, te vergelijken met The Teskey Brothers.

Bezetting

Mike Farris, Gitaar, Vocals

Bart de Win, Toetsen, Backing Vocals

Tom Veltien, Gitaar, Backing Vocals

Eric van de Lest, Drums, Backing Vocals

Wilbrand Meischke, Bas

Kaarten kopen? Muziek beluisteren? Ga naar www. cobblestone.nl voor de voorverkoopadressen en de muziek van Farris.

Woensdag 6 maart.

Tijd: 20.30 u

Locatie: Semper Gebouw

Wilhelminastraat 29b Oldenzaal.

Entree prijs: 15 euro

Starman - The Dutch David

OLDENZAAL - Zaterdag 25 mei 2024 komt de band naar Stadstheater de Bond met een zit/staconcert.

David Bowie Tribute

Starman NL is de negen-koppige David Bowie tribute band uit het zuiden des lands. De band was te bewonderen in het tv programma ‘The Tribute - Battle of the Bands’ waar zij bij jury en publiek hoge ogen gooiden met hun krachtige en emotioneel beladen vertolkingen van

Bowie’s grote hits. De kaartverkoop is zojuist gestart.

STARMAN

The Dutch David Bowie Tribute za 25 mei

Stadstheater de Bond

Masterclass Cesar Zuiderwijk

Kaliber Slagwerkdag!

ENSCHEDE - Op zondag 17 maart vindt de Kaliber Slagwerkdag plaats!

Een dag dat in het teken staat van de magie van slagwerk. Special guest is Cesar Zuiderwijk, (oud)drummer van Golden Earring en recent te zien als jurylid in het populaire TV-programma The Tribute: Battle of The Bands. Cesar

zal deze middag de deelnemers meenemen in een inspirerende masterclass. Daarnaast is er deze middag een superleuk programma dat je niet wilt missen!

Het programma bestaat onder andere

Zuiderwijk bij

Slagwerkdag!

uit de masterclass en workshops djembé en cajon.

Gratis toegang

Er is gratis toegang voor iedereen. Neem dus vooral je vrienden, kennissen of ouders mee! Let op: deelnemers moeten hun eigen stokken/drumpads meenemen.

Aanmelden

Ondanks de gratis toegang moet je je wel even aanmelden. Dit kan via www. kaliberkunstenschool.nl/slagwerkdag. Praktische informatie

Slagwerkdag 2024: masterclass van Cesar Zuiderwijk Zondag 17 maart 2024 13:00 uur

Metropool | Wilminkplein 2, Enschede Gratis!

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

52
53
54
55
56
57
58
59
60 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.