Twente Magazine 28-06-2024

Page 1


Volg Weeronline op twitter en facebook

Goed weer voor buitenactiviteiten

In het weekend is het op de meeste plaatsen vaak droog en zonnig.

Zaterdag is het vrij warm met 22 tot 26 graden. Zondag is het weer wat koeler met 19 tot 22 graden.

Zaterdag: zonnig en warm, later mogelijk een bui

Zaterdagochtend zijn er velden sluierbewolking waar de zon gemakkelijk doorheen schijnt. De zon warmt de lucht snel op en om 11:00 uur is het op de meeste plaatsen al 20 tot 24 graden. Er staat een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten. Morgenmiddag zijn er zonnige perioden en stijgt het kwik naar 23 tot 26 graden. Het waait nauwelijks. Morgenavond en in de nacht naar zondag is er kans op enkele regen- en onweersbuien. De minima komen uit rond 15 graden.

Zondag: goed weer voor buitenactiviteiten

Zondag start bewolkt en mogelijk ook nog nat. In de middag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Een lokale lichte bui is niet helemaal uitgesloten. Er waait een matige wind uit het noordwesten en daardoor wordt het een stuk minder warm dan zaterdag met op de meeste plaatsen

19 tot 22 graden. Het is daarmee prima voor buitenactiviteiten als sporten of tuinieren. Smeer je wel goed in, want de zonkracht haalt tijdens de eerste helft van de middag UV-index 6 tot 7.

Maandag: koele eerste dag van juli

Maandag is het 1 juli en wordt het 17 tot 20 graden. Daarmee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar, want een middagtemperatuur tussen 20 en 23 graden is gebruikelijk begin juli. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. Er waait een frisse wind uit het noordwesten tot westen.

Daarna: aanhoudend wisselvallig zonder zomerwarmte De rest van volgende week verloopt wisselvallig met dagelijks grote kans op regen, maar ook elke dag zonneschijn. Op dinsdag en woensdag heeft het kwik nog moeite 20 graden te halen. Vanaf donderdag lijkt het iets warmer te worden met maxima tussen 19 en 23 graden, maar de kans op echte zomerwarmte is tot en met het volgende weekend uiterst klein.

Twente Magazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Twente-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Losser, Borne, Delden, Denekamp, Ootmarsum, Nijverdal, Wierden, Rijssen, Holten, Enter, Tubbergen, Haaksbergen, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Raalte, Goor en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor

Het Twente Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

Vernieuwd Dorpsfeest

OVERDINKEL - In het weekend van 5 tot en met 7 juli wordt het Dorpsfeest Overdinkel gehouden. In samenwerking met diverse lokale partijen organiseert ‘t Trefhuus voor het eerst het vernieuwde dorpsfeest in Overdinkel.

Divers programma op het dorpsplein

Bij de samenstelling van dit vernieuwde dorpsfeest is aan elke doelgroep gedacht. Dit heeft ertoe geleid dat er een divers programma is ontstaan, waarbij gezelligheid voorop staat. Het dorpsfeest wordt op vrijdag gestart met een bbq voor de plaatselijke ondernemers, waarna in de avond wordt overgegaan naar een Hollandse Avond. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens de Hollandse avonds staat de plaatselijke dj Marlon op het podium net als Andre Hazes tribute band ‘Gewoon Hazes’.

Zaterdag vol activiteiten

In samenwerking met Plus van Haaren

is er een dorpslunch georganiseerd. Op zaterdag 6 juli, om 12:00 uur, kunnen inwoners van Overdinkel gratis lunchen op het dorpsplein. Aanmelden hiervoor kan bij de informatiebalie van Plus van Haaren.

Vanaf dit tijdstip start ook de smokkelmarkt en de kindermiddag. Voor de kinderen zijn diverse activiteiten georganiseerd door onder andere Fundament Kidsplay en ‘Scoren in de Wijk’ van Fc Twente.

De zaterdag wordt afgesloten met een feestavond met onder andere ‘Robert van Hemert’ die op het moment een TOP40 hit heeft met zijn nummer ‘Zoet, zout, zuur’.

Dorpsfeest Overdinkel

Grensland op zondag

Het is een traditie die tijdens het vroegere Euregiofeest ontstaan is, De Grenslandkapel op zondag. Deze traditie wordt doorgezet in deze nieuwe versie van het dorpsfeest. Rond 13:30 uur start De Grenslandkapel met het concert. Ook dit concert is gratis toegankelijk voor iedereen.

Programma Dorpsfeest Overdinkel:

Vrijdag 5 juli:

17:00-20:00 uur     Ondernemers BBQ

20:00-01:00 uur     Hollandse avond met ‘Gewoon Andre’ en ‘Dj Marlon’

Zaterdag 6 juli:

12:00 uur        Gratis dorpslunch ( aanmelden verplicht)

Kindermiddag             Smokkelmarkt

20:00 uur        Feestavond met o.a. ‘Robert van Hemert’

Zondag 7 juli

13:30 uur         Grenslandkapel

Expositie OUDROZE Loenshof

ENSCHEDE - Van 28 juni tot en met 19 juli is de reizende buitenexpositie OUDROZE op het Van Loenshof in Enschede te zien.

De expositie toont 29 levensverhalen van 70+’ers: homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (lhbti+). Zij durfden vroeger als eersten openlijk voor hun geaardheid uit te komen. De acceptatie van lhbti+ mensen is nog altijd niet vanzelfsprekend. Daarvoor vraagt deze expositie aandacht. Nederland heeft een sterke traditie als het gaat om vrijheid van meningsuiting en solidariteit. Deze vrijheid is voor

sommige mensen nog niet zo lang werkelijkheid. Zo is het huwelijk voor mensen van het gelijke geslacht pas sinds 2001 legaal. Toen liep Nederland hiermee voorop in de beweging voor gelijke rechten.

Acceptatie en gelijke rechten Vandaag hebben lhbti+ mensen een vrijheid die vanzelfsprekend lijkt. Dit is dankzij degenen die vochten voor hun acceptatie en gelijke rechten. De gekregen vrijheid is helaas nog altijd

OUDROZE op het Van

Foto: Ernst Coppejans i.s.m. stichting Open mind

kwetsbaar en blijft niet vanzelf in stand. Bijvoorbeeld als homoseksuele ouderen in een verzorgingstehuis terecht komen. Soms gaan ze dan noodgedwongen weer terug in de kast. De lhbti+ generatie van vandaag staat voor nieuwe opgaven om de gekregen vrijheid actief te onderhouden.

Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans is de bedenker en maker van OUDROZE. Elk portret heeft een QR-code die het bewegende portret laat zien. Verder is het mogelijk het interview te beluisteren en is er een Engelse vertaling van het verhaal. De beelden en verhalen zijn bedoeld om het gesprek tussen jongeren en ouderen op gang te brengen. De levenservaringen van 70+’ers uit de lhbti+ gemeenschap dienen als inspiratiebron voor huidige en toekomstige generaties.

Enschede Regenboogstad

Als Regenboogstad vraagt Enschede aandacht voor de uitdagingen van lhbti+ personen, jong én oud. Wethouder Arjan Kampman zegt daarover: “Enschede is een inclusieve stad. Je mag zijn wie je bent, zonder te kijken naar afkomst, geloof, gender of geslacht. Deze expositie helpt mee aan het goede gesprek over acceptatie en gelijke rechten. Dat blijft nodig.” Daarom werkt de gemeente samen met stichting Open Mind, de organisator achter de rondreizende expositie. De reizende expositie ging 5 april van start. En Enschede is de 4e gemeente waar de expositie is te zien. Na 19 juli reist de expositie door naar de gemeenten Doetinchem, Utrechtse Heuvelrug en Roosendaal.

Ibizamarkt en Tropical

HENGELO - Terug van weggeweest! Zaterdag 13

juli keert de Ibiza-markt ON TOUR terug naar Hengelo.

Tussen 10 en 17 uur kunnen bezoekers struinen langs kleurrijke en sfeervolle stands vol met mooie Ibiza- en bohemien lifestyle artikelen zoals

sieraden, accessoires en fashion. De kleurrijke markt vindt dit keer plaats in de Wemenstraat, van 10.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. De Ibiza-

Tropical Night in Hengelo

markt, georganiseerd door Hip & Happy Events, brengt je alvast in de sferen voor Tropical Night die aansluitend plaatsvindt in de binnenstad.

Tropical Night

Dit jaar brengt Tropical Night de stad weer (en eindelijk…) in zomerse sferen. Voor deze editie is er weer een gevarieerd aanbod verspreid over diverse podia in de binnenstad. Zo is er op het

Foto: www.visittwente.nl

Pastorieplein weer Salsa Open Air en kan er op het marktpleinpodium tot in de late uurtjes gedanst worden op salsa, merenque of kizomba. Ook krijgt straattheater deze editie een plek tijdens Tropical Night. Kom daarom 13 juli naar het centrum van Hengelo en vier de zomer!

Met het gras tussen je naar akoestische muziek

DE LUTTE - zaterdag 6 juli as. de ‘Zwoele

Zomeravond’ in Arboretum Poort Bulten.

Op herhaling

Vanaf 2018 organiseert

Natuurmonumenten de Zwoele

Zomeravond in het bijzondere 1000-bomenpark. Succesvolle avonden en daarom gaan we ook dit jaar op herhaling.

Genieten

Het thema van de avond omschrijven we het beste als ‘GENIETEN’. Genieten van het bijzondere park, want als het mee zit is het dan een groot bloemenveld. Maar natuurlijk ook genieten van hapjes, drankjes, prettig gezelschap en verschillende optredens.

Dit kan een koortje zijn, een klein

ensemble, een bandje of zangeres. Het programma is afwisselend en je wandelt zelf van het ene naar het andere optreden, of je blijft lekker zitten waar je zit. “Door het park verspreid zullen op verschillende locaties optredens verzorgd worden, grotendeels akoestisch” vertelt Ellen van den Berg. “We willen natuurlijk de natuur niet verstoren en bovendien kunnen we geen stroomkabels door het hele park leggen”. Simone Damhof: “Er zijn veel verschillende artiesten geboekt. En het leuke is dat nu ook de wat jongere doelgroep graag van zich laat horen”.

Voor iedereen die het park nog niet kent is er nu de mogelijkheid om het

je tenen luisteren muziek

park te leren kennen. Een bomenmuseum als decor voor een ‘natuurvriendelijk’ kleinschalig festival. Bovendien dragen de bezoekers met hun entreegeld bij aan onderhoud van het park. “We hopen natuurlijk dat deze avond aanleiding is voor veel mensen om op een ander tijdstip weer eens terug te komen. Iedereen die Arboretum Poort Bulten kent, ziet zichzelf vast al zitten in het gras, luisterend naar muziek, nippend aan een drankje” vertelt Ellen.

Middenin het park zorgt Schenkerij Poortbulten voor een locatie waar gasten terecht kunnen voor een glas wijn, bier of wat heerlijke hapjes.

Bijzonder bomenpark als decor Arboretum Poort Bulten is een bijzonder park. 1000 soorten bomen en heesters, verdeelt over 2500 exemplaren. Meer

Foto: Jose Gieskes

dan honderd jaar geleden kreeg tuinarchitect Springer de opdracht om een ‘bomencollectie’ aan te leggen voor textielfabrikant Gelderman, we kunnen hier nog steeds van genieten. Slingerende paadjes, doorkijkjes en graslanden die op dit moment vol veldbloemen staan. Later werd ook een poelenlandschap aangelegd.

Natuurmonumenten kreeg enkele jaren geleden het park in bezit.

Datum: 6 juli 2024

De avond start om 20.30 uur en duurt tot 23.30 uur.

Aan de kassa betaalt iedereen 10 euro per persoon, leden betalen 7 euro per persoon in de voorverkoop via de website.

Meer info: www.natuurmonumenten. nl/natuurgebieden/arboretum-poortbulten/agenda

Kinderboerderij verder Erve Weusthag

HENGELO

- De kinderboerderij aan de van Alphenstraat gaat verder als Erve Weusthag.

De kinderboerderij, maar ook het gebied eromheen wordt gemoderniseerd en aangepast. De boerderij wordt daardoor nog aantrekkelijker voor alle Hengeloërs. Stichting Erve Weusthag (SEW) gaat een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling en neemt de exploitatie over van Gildebor. Gildebor blijft de dagelijkse werkzaamheden uitvoeren door het inzetten van personeel. De Twentse hoeve moet een plek worden met een actief programma waar bezoekers (jong en oud), van alles kunnen zien, beleven en leren over natuur, voedsel, water en energie. Dit gebeurt op de boerderij aan de van Alphenstraat, maar ook in het Weusthagpark en bij het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) aan de rand van het park.

Ontmoetingsplek

De entree en de boerderij worden een aangename verblijf -en ontmoetingsplek met een open toegankelijke uitstraling, een afgeschermde speel -en dierenknuffelplek voor de kleintjes omringd door een mooi terras met kleine horecavoorziening. De eerste verbouwingen zijn gestart.

De Twentse hoeve gaat gerund worden door medewerkers die de bezoekers bewust willen om gezond te leven in samenhang met elkaar en de natuur. De medewerkers organiseren het hele jaar door activiteiten om dit bewustzijn te creëren.

Begonnen

De afgelopen tijd is er al hard gewerkt om, met eenvoudige middelen, de kin-

Spoedpost beter bereikbaar

vanuit Enschede-Oost

ENSCHEDE - Binnenkort wordt het mogelijk om vanaf de Mooienhof over het busplein naar de Beltstraat te rijden.

Daar bevinden zich de hoofdingang van het MST, de spoedpost en de stadsapotheek. In lijn met het coalitieakkoord

2022-2026 verbeteren we daarmee de bereikbaarheid voor bezoekers vanuit Enschede-Oost.

bereikbaar

Eenrichtingsverkeer

Om dit mogelijk te maken is een verkeersbesluit nodig. Dat besluit publiceren we op 3 juli a.s. Daarna volgt een bezwaarperiode van 6 weken. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan plaatsen we daarna vervolgens de verkeersborden. Vanaf dat moment geldt de nieuwe situatie.

Om te voorkomen dat sluipverkeer ontstaat vanaf de Mooienhof richting de Haaksbergerstraat. maken we van het stukje ten noorden van het Koningsplein, bij het grote zebrapad, éénrichtingsverkeer. Je kunt dan dus niet vanaf het busplein richting de Haaksbergerstraat rijden.

Open Imkerijdagen in

ALMELO / BORNERBROEK - Op 13 juli

aanstaande vinden de Landelijke Open Imkerijdagen (LOI) plaats waaraan ook de Imkersvereniging ’t Iemenschoer Almelo en omstreken zal deelnemen

Een dag voor alle leeftijden waarbij de aanwezige imkers informatie geven over de honingbij en een kijkje in de bijenkast ook tot de mogelijkheden behoort.

(Mits het weer het toelaat) Verder kunnen zij alle vragen beantwoorden over onder andere het houden van honingbijen en de basiscursus bijenteelt die door

in Bornerbroek

de vereniging gegeven wordt.

Informatie

Er is een informatiekraam met divers foldermateriaal, over honingbijen, wilde bijen, hoe je imker kunt worden en hoe je je tuin bijvriendelijk kunt maken (biodiversiteit).

Verder zijn er leden van de imkervereniging aanwezig om de slingerruimte te laten zien en is er een demonstratiekast met een bijenvolkje om te zien hoe een volkje in de bijenkast zit, welke bijen er in zitten en wat zij daar doen.

Demonstraties

Er is een demonstratie wasdoeken maken, honing slingeren en er worden kaarsen en kunstraat gemaakt. Ook de korfvlechter is er die het ambacht (korf) vlechten laat zien.

Verder is een kijkje in de bijenkast bij goed weer mogelijk. Hiervoor is beschermende kleding aanwezig.

Bezoekers zijn vanaf 11.00 uur tot 16.00 uur van harte welkom bij boerderij Peeze, Wolbeslanden 5, te Bornerbroek. En, misschien is er ook een potje honing te koop!

Intieme optredens in tuinen bij Gluren bij

HENGELO - Op zondag 30 juni vindt er een zomereditie van Gluren bij de Buren plaats in onder andere Hengelo.

Bij dit tuinfestival worden intieme optredens geprogrammeerd in allerlei Hengelose tuinen. De optredens zijn gratis toegankelijk.

Gluren bij de buren: lokale amateurkunst in huiskamers en tuinen van Hengelo

Twee keer per jaar veranderen huiskamers en tuinen in intieme podia voor de lokale amateurkunst.

De volgende editie van Gluren bij de Buren is op zondag 30 juni 2024 tussen

13:00 en 18:00. Elk optreden wordt drie keer opgevoerd en duurt maximaal 30 minuten. De optredens zijn te bezoeken op basis van vrijwillige bijdrage.

Wat is Gluren bij de Buren?

Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2024 in ongeveer 50 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens

in huiskamers en de Buren

Foto: Kyman Cheng

de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats tussen 12:00 en 17:00 en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Laagdrempelig

Het festival staat voor sociale impact, cultuurparticipatie en inclusiviteit.

Gluren bij de Buren stimuleert blijvend sociaal contact en biedt een laagdrempelige manier aan bezoekers en deelnemers om buiten de sociale bubbel te treden. Daarnaast geeft Gluren bij de

Buren lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme en laagdrempelige setting van een huiskamer of tuin. Dit geeft ze de handvatten om actief te werken aan artistieke ontwikkeling, zonder wedstrijdelement of hoge kwaliteitseisen Het streven is om een programma neer te zetten dat een grote verscheidenheid aan mensen vertegenwoordigt en betrekt.

Locaties

Zie voor de locaties www.glurenbijdeburen.nl/nl/programma/hengelo

Classic Express brengt leerlingen in Losser

LOSSER - Tijdens de Week van Alle Kunst op maandag 1 en dinsdag 2 juli staat de Classic Express, de mobiele concertzaal van het Prinses

Christina Concours, in Losser. Jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours treden op voor leerlingen van basisscholen in de gemeente Losser. Een bijzondere kans voor de muzikanten om podiumervaring op te doen en een unieke belevenis voor de kinderen om van heel dichtbij een con-

cert mee te maken.

Concertzaal in trailer

De Classic Express is een trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal van 14 meter lang en 7 meter breed. Het bevat een elektroakoestisch systeem

brengt muziek naar

dat een concert in het Amsterdamse Concertgebouw benadert. Speciale lichten en videobeelden versterken de werking van de muziek. Tijdens het concert van drie kwartier luisteren de kinderen, ze mogen vragen stellen aan de muzikanten en zelf muziekinstrumenten uitproberen. Als afsluiting voeren de musici en kinderen samen een speciale compositie uit.

Enthousiasmeren voor klassieke muziek

De jonge muzikanten die optreden, inspireren basisschoolkinderen met hun spel en maken hen enthousiast over klassieke muziek. De Classic Express

rijdt als enige mobiele concertzaal ter wereld al meer dan zeventien jaar door Nederland en bereikte al ruim 150.000 kinderen. Ga voor meer informatie naar www.classicexpress.nl.

Week van Alle Kunst

Van zaterdag 29 juni tot en met vrijdag 5 juli staat de gemeente Losser in het teken van Cultuur. Losserse verenigingen en kunstenaars laten zien wat zij voor elkaar en de samenleving betekenen. De Week van Alle Kunst is een initiatief van Fundament, in opdracht van de provincie Overijssel. Ga voor meer informatie naar www.waklosser.nl.

Jeugdherinneringen

Oldtimermeeting Nijverdal

NIJVERDAL - Het centrum van Nijverdal is zondag 30 juni het decor van de grootste

Oldtimermeeting van Oost-Nederland met honderden klassieke auto’s.

Ook dit jaar kun je een groot aantal hele speciale klassiekers bekijken. Maar ook bijzondere trucks, prachtige motoren en heel veel entertainment zorgen voor een geweldige dag in Nijverdal.

Geweldige beleving Tijdens de meeting komen meerdere clubs en liefhebbers van oldtimers met

hun voertuigen richting het centrum. Een bezoek aan deze meeting is voor iedereen een geweldige beleving. Bezoekers halen hun hart op aan het grote aantal tentoongestelde voertuigen van toen. Voor ieder ander herleven jeugdherinneringen. Met honderden deelnemers en duizenden bezoekers is de Oldtimermeeting in

herbeleven tijdens Nijverdal

een aantal jaren tijd uitgegroeid naar een bijzonder populair evenement met deelnemers uit het hele land en bezoekers uit de wijde regio. Dit jaar is een nog groter aanbod van de mooiste classic cars, Oldtimer Trucks en klassieke brommers /motoren te bewonderen.

Ben jij een liefhebber van klassieke auto’s? Kom je dan op zondag 30 juni van 12.00 tot 17.00 uur vergapen aan al die prachtige auto’s van weleer. De Oldtimermeeting is een mooi evenement van de ASVH (Automobiel sportvereniging Hellendoorn) in samenwerking met Ondernemersvereniging Op Naar Nijverdal.

Voor hele gezin

De meeting richt zich echter niet alleen op de liefhebbers van de klassiekers, maar is één grote happening voor het hele gezin. Naast de vele oldtimers is er tijdens het evenement ook veel vertier voor jong en oud. Kinderattracties, muziek, standhouders en handelaren van zowel auto, truck als brommer- en motoronderdelen en diverse Food Trucks zorgen samen met de plaatselijke horeca voor veel gezelligheid en de innerlijke mens.

Horeca en winkels open

Tevens zijn deze zondag de winkels geopend, zodat we met recht kunnen spreken van het leukste uitje voor het hele gezin.

Jeugdkamperen gemeente

TUBBERGEN - Ook deze zomer kan de jeugd uit de gemeente Tubbergen weer kamperen.

Het is een traditie voor de middelbare schooljeugd van de gemeente Tubbergen om de zomervakantie te vieren door samen met vrienden te kamperen. Het is daarbij ook dit jaar verplicht dat jonge kampeerders zich aanmelden via de website van de gemeente, zodat er veilig en gezond gekampeerd kan worden.

Samen verantwoord kamperen

Wethouder Hilde Berning-Everlo: “Jeugdkamperen is al vele jaren een geliefde traditie in onze gemeente waar

Om samen te zorgen dat dit ook mooie én verantwoorde kampeerdagen worden, houden wij ons zoals ieder jaar aan een aantal spelregels. De spelregels zijn gezamenlijk door jongeren, ouders, grondeigenaren en gemeente opgesteld, zodat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid weet en neemt. Uit de evaluatie blijkt dat de mate van overlast minder is dan jaren geleden. Overlast zit hem in een enkele kampeerlocatie die zich niet heeft aangemeld bij de gemeente.

gemeente Tubbergen

veel jongeren mooie herinneringen aan hebben. Ook dit jaar zijn we bereid het jeugdkamperen toe te staan, maar wel op basis van goede afspraken. Door middel van duidelijke spelregels streven we ernaar dat we allemaal plezier beleven aan de kampeerperiode en dat iedereen weet wat wel en niet is toegestaan bij het jeugdkamperen. Veiligheid en gezondheid staan voor ons voorop.”

Informatieavond

Voorafgaand aan de kampeerperiode organiseren we een informatieavond voor ouders op 8 juli om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur) in het gemeentehuis in Tubbergen. Aanmelden voor deze informatieavond kan via jeugdkamperen@tubbergen.nl. Tijdens de

informatieavond worden onder andere de spelregels van dit jaar bekeken en spreken we met elkaar over de verwachtingen en verantwoordelijkheden van de jeugd, ouders, grondeigenaren en de gemeente rondom deze traditie.

Aanmelden voor kamperen

Ben je van plan in de maand juli te kamperen met je vriendengroep? Meld je dan aan via de website www.tubbergen. nl/jeugdkamperen-2024. Aanmelden kan tot uiterlijk 12 juli 2024.

Heb je vragen? Stel ze gerust via jeugdkamperen@tubbergen.nl.

Nieuwe woonwijk tussen centrum van Nijverdal

NIJVERDAL - Een nieuwe groene woonwijk met zo’n 165 woningen, met een historisch karakter en een verbindende rol van een stadsbeek.

Daar gaat het over als we het hebben over de herontwikkeling van het Hoge Dijkje in Nijverdal. Een plek tussen het centrum en de Regge waar al bijna 200 jaar de fabriek van Ten Cate is gevestigd en waar Nijverdal in feite is ontstaan. Ter Steege is al meerdere jaren eigenaar van het 4,5 hectare grote terrein. Op woensdag 12 juni is het akkoord op hoofdlijnen ondertekend door Ter Steege Bouw Vastgoed, gemeente Hellendoorn en woningcorporatie Reggewoon. In dit akkoord staan de afspraken die de partijen samen hebben gemaakt als het gaat om de herontwikkeling.

Samen nadenken over de mogelijkheden

In 2020 is gestart met de eerste ideeen. Samen met buurtbewoners, de

Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en provincie Overijssel is gekeken naar de mogelijkheden. “De wensen waren duidelijk. Het behoud van het historische karakter is van groot belang. Er moet ruimte zijn voor een divers aanbod aan woningen. Ook moet er ruimte komen voor meer groen en speelplekken en ziet iedereen graag dat de stadsbeek zichtbaar wordt”, zegt Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed.

Samenwerking tussen de gemeente, Ter Steege en Reggewoon

In het plan is ruimte voor zo’n 165 woningen. Van huur tot koop, waarvan minimaal 20% sociale huur en 40% in de betaalbare categorie. Ter Steege is de ontwikkelaar en bou-

tussen de Regge en het

wer en Reggewoon wordt eigenaar van de huurwoningen en zorgt voor de verhuur van deze huurwoningen. Projectwethouder Egbert Nijenbanning is erg blij met de ontwikkelingen: “dit plan levert een grote bijdrage aan onze woningbouwopgave. Door de toevoeging van de nieuwe woningen, komt doorstroming op gang. Hierdoor komt er ook beweging in de bestaande markt.” Gerrit Breeman, bestuurder van Reggewoon vult het verhaal van Nijenbanning aan. “Er is meer vraag naar sociale huurwoningen dan het beschikbare aanbod. De wachttijden lopen daardoor steeds verder op. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat we meer mensen aan een woning kunnen helpen.”

Nijenbanning vervolgt: “De plannen zien er goed uit. Zo wordt er volop rekening gehouden met klimaat en natuur. En ook met het hergebruik van materialen. Aangezien De Smidse het historische middelpunt van het Hoge Dijkje vormt én van rijksmonumentale waarde is, blijft dit pand behouden en zoeken we naar een passende nieuwe invulling

voor dit fraaie pand. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er medewerking wordt gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zij zijn intensief bij het voortraject betrokken, maar zullen nog formele goedkeuring gaan geven op het plan.”

Toekomstige stappen

In het akkoord op hoofdlijnen staan de afspraken tussen de verschillende partijen. Nu is het tijd om de formele stappen te doorlopen. “Ook bij de toekomstige stappen worden belanghebbenden betrokken. Dat vinden we allemaal ontzettend belangrijk. Het project wordt in fasen uitgevoerd. De verwachting is dat Ten Cate de locatie in januari 2026 verlaat. Daarna start Ter Steege met de sloop, bodemsanering en het bouwrijp maken. De eerste woningen kunnen ergens datzelfde jaar in de verkoop, zodat de bouw daarvan in 2027 kan beginnen. De afronding van het hele project wordt rond het jaar 2030 of 2031 verwacht. Maar alles zal uiteindelijk ook afhangen van de te doorlopen procedures”, sluit Nijenbanning af.

OBS De Saller uit Losser Race Twente

LOSSER - De afgelopen vier weken zamelden leerlingen van tien Twentse basisscholen een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race Twente.

In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 5699 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven of blijft het onbenut op zolder liggen, maar wordt het hergebruikt en gerecycled.

Winnaar

OBS De Saller uit Losser is met 1146 ingezamelde apparaten en 12 reparaties de winnaar van de E-waste Race Twente. Beekpark uit Borne eindigde als tweede en de laatste podiumplaats

is voor De Wendakker uit Oldenzaal. De drie scholen winnen een mooie geldprijs die zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. De leerlingen van OBS De Saller krijgen daarnaast nog een leuke workshop Kabelkunst.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race Twente moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging van

Losser wint E-waste

start met een leerzame en interactieve gastles waar de kinderen alles leerden over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Extra punten voor reparatie

De leerlingen verzamelden punten voor alle ingezamelde items, maar kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Op deze manier kregen een heel aantal apparaten nog een tweede leven!

De kinderen voerden daarnaast campagne in hun eigen omgeving. Familie en buurtbewoners konden hun oude

elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen dit aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zij inzamelden worden hergebruikt of gerecycled.

Eindstand

Onderstaande basisscholen deden

de afgelopen vier weken mee aan de E-waste Race:

1. OBS De Saller uit Losser

2. Beekpark uit Borne

3. De Wendakker uit Oldenzaal

4. IKC De Akker uit Hengelo

5. Mariaschool uit Wierden

6. De Tandem uit Almelo

7. IKC Magenta uit Delden

8. De Albatros uit Goor

9. Sint Bonifatius uit Haaksbergen

10. St Jan-Basisschool uit Enschede

Elektronische apparaten kunnen altijd gratis ingeleverd worden

Inwoners uit Twente kunnen hun oude

elektronische apparaten gratis inleveren op het afvalbrengpunt of Milieupark. Ook kunnen zij bij aankoop van een nieuw apparaat het oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.

Versterking elektriciteitsnet gemeente Hellendoorn

HELLENDOORN - Op veel huizen liggen

zonnepanelen, meer auto’s worden elektrisch geladen en de warmtepomp maakt zijn opmars.

Op dit moment merken we nog weinig van de zware belasting van het stroomnet, maar het stroomverbruik zal de komende jaren verder toenemen. Op momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, teruggeleverd of verbruikt, kan de stroom in een wijk uitvallen. Om daar iets aan te doen moet het elektriciteitsnet versterkt worden. Daarle, de Kruidenwijk en de wijk Noetsele in Nijverdal zijn straks klaar voor de toekomst, want daar verzwaart Enexis Netbeheer samen met aannemer BAM vanaf 2025 het elektriciteitsnet. Overige wijken in de gemeente Hellendoorn volgen vóór 2030. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van kabels in, bij voorkeur, openbare gronden, het ombouwen van elektriciteitshuisjes die

al in de wijken aanwezig zijn en het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes.

Wethouder Egbert Nijenbanning: ‘Ik ben blij dat Enexis aan de slag gaat in onze gemeente. Het is een enorme klus, waarbij in de komende jaren één op de drie straten opengaat, maar hiermee zijn inwoners klaar voor de toekomst.’ Enexis pakt de uitbreiding van het stroomnet buurt voor buurt aan en is veelal op straatniveau aan het werk. Hierdoor wordt overlast verminderd en wordt sneller en slimmer gewerkt om storingen en spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Waarom deze wijken eerst? Enexis Netbeheer kan zien waar de komende jaren problemen op het elek-

elektriciteitsnet in de

Hellendoorn

triciteitsnetwerk worden verwacht. Dit bepaalt onder andere de volgorde van wanneer buurten in het werkgebied aan de beurt zijn. Ook wordt er gekeken waar met een minimale aanpassing het elektriciteitsnet nu al een update kan krijgen. In overleg met de gemeente kijkt Enexis op welke wijze en wanneer het elektriciteitsnet de komende jaren versterkt kan worden.

Wat merken inwoners ervan?

Hoewel Enexis en BAM hun uiterste best doen om de overlast tot een minimum te beperken is dit niet te voorkomen. Zo kunnen straten opengebroken worden, afgezet worden, kunnen er snelheidsbeperkingen gelden of wordt aanwezigheid van de bewoner gewenst als een woning opnieuw op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Ook plaatst Enexis nieuwe elektriciteitshuisjes. Dat kost ruimte, maar is noodzakelijk zodat iedereen toegang blijft houden tot energie.

Inwoners worden actief geïnformeerd over de werkzaamheden, onder andere

door middel van de BouwApp, brieven en een inloopspreekuur.

Voorbereidende werkzaamheden begonnen

Op dit moment treft Enexis voorbereidende werkzaamheden. In de komende weken bekijkt ze of de gewenste locaties van de nieuwe elektriciteitshuisjes voldoen aan de daarvoor geldende criteria. Dit vraagt om een nauwe samenwerking met de gemeente als het gaat om inpassing in de omgeving, bereikbaarheid, veiligheid en vergunningen. Als de locaties van deze elektriciteitshuisjes bekend zijn, bepaalt Enexis de route voor de kabels en leidingen en wordt de planning gemaakt. Zodra deze bekend is, wordt deze gedeeld met inwoners van de betreffende buurten.

De uitvoering van de werkzaamheden is in handen van Enexis Netbeheer in samenwerking met BAM Energie en Water. Kijk voor meer informatie op www.enexis.nl/energietransitie/buurtaanpak.

Nieuwe Cursus Gastvrij

NIJVERDAL - In oktober 2024 gaat in het gebied

Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal de cursus ‘Gastvrij in het Landschap’ (voorheen Gastheer van het Landschap) van start voor horeca-, recreatie-, en agrarische ondernemers in dit gebied.

Deze ondernemers maken straks deel uit van een groot netwerk. De cursus bestaat uit drie dagdelen, een excursiedag en een terugkomdag.

Onderscheidend ondernemen als ambassadeur van het gebied Natuur en landschap zijn steeds belangrijker bij het kiezen van een vakantiebestemming. Recreatie- en horecaondernemers plukken daar de vruchten van. De gastheer/gastvrouw van het gebied vertelt gasten alles over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied. Gastvrouw Daniëlle Harmelink van

Restaurant / Hotel Hoog Holten heeft deze cursus al gevolgd: “Ik heb direct in de praktijk kunnen brengen wat ik heb geleerd. Mijn gasten kan ik veel beter informeren en inspireren over ons prachtige Nationaal Park en het gebied eromheen.”

Over het programma

In de cursus worden unieke waarden van het gebied op een interactieve manier verteld, zoals de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes in dit gebied. Nieuwe trends en ontwikkelingen (lokaal en landelijk) worden gedeeld en de deelnemers krijgen tips hoe ze hierbij aan kunnen sluiten.

Gastvrij in het Landschap

Tijdens de cursus worden activiteiten en producten ontwikkeld om gasten mee aan te trekken. Een extra service voor gasten, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. “Ondernemers worden verrast door de eigen omgeving. Tijdens de cursusdagen die op diverse locaties plaatsvinden, gaan we uiteraard ook naar buiten en verkennen we het landschap,” laat Lilian Dieben weten. Zij is cursusleider bij IVN Natuureducatie. Na het volbrengen van de cursus mag de ondernemer zich presenteren als Gastvrij in het Landschap met een bijbehorend gevelbordje. Tevens komt de onderneming op de site van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Onderdeel van een groter netwerk Het Programma Gastvrij in het Landschap bestaat uit meer dan alleen de cursus. Gastvrij in het Landschap is een netwerk van enthousiaste ondernemers in en om het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug die samen het verhaal van het gebied doorgeven. Ieder jaar zijn er twee netwerkbijeenkomsten waarin ondernemers ook andere gastheren en -vrouwen ontmoeten. Hierbij worden relaties versterkt, kennis en inspiratie gedeeld, verder samengewerkt, gasten naar elkaar doorverwe-

zen en inhoud gegeven aan spreiding van toerisme. Door het volgen van het programma Gastvrij in het Landschap leren ondernemers niet alleen recreatieondernemers uit de omgeving (beter) kennen, maar sluiten ze zich ook aan bij een netwerk van ruim 3.500 duurzame recreatieondernemers in Nederland. Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN naast het Gastvrij-programma, nog veel meer cursussen over natuur en natuurbeleving.

Aanmelden

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in het gebied de Sallandse Heuvelrug & Twents

Reggedal zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (zoals botenverhuur, kinderboerderij, outdoor sport), agrarische ondernemers met recreatieactiviteiten, toeristische informatiepunten, etc. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, is het mogelijk om met 1 of 2 personen per bedrijf mee te doen. Maximaal 25 deelnemers kunnen zich aanmelden uit één van deze 7 gemeenten: Raalte, Wierden, Hof van Twente, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten of Ommen. Aanmelden kan via www.sallandseheuvelrug.nl/ Nieuws/6244

Boerenmarkt viert Week Amateurkunst

LOSSER - De boerenmarkt / streekproductenmarkt van 29 juni wordt kunstzinnig en bijzonder.

De Brink wordt omgetoverd in klein Montmartre. Picasso en Van Gogh maken plaats voor zo’n 20 kunstenaars van onder andere het LossersKunstCollectief. Glas-in-lood, keramiek, schilderijen en alles wat door

de creatieve handen van de makers ontstaat, wordt geshowd.

Oude bekende en ook nieuwe deelnemers dienen zich maandelijks aan. Zo ook deze zaterdag met een breed aanbod van tal van  deelnemers dat zorgt

Week van de

dat het publiek graag naar Losser komt op de laatste zaterdag van de maand.

Een kleine greep uit wat men kan verwachten: heerlijke vers gerookte paling, ambachtelijk gemaakte worsten, diverse soorten vlees van runderen uit de buurt, Losserse boterkoek, zelfgemaakte jam, keuze uit tientallen soorten pindakaas, producten van de Lonneker Molen, vers fruit uit Rossum, prachtige bloemenkransen, zijde bloemen, schoonmaak-

middelen, kaas & noten, chocolade, lekkere sauzen, eigen gemaakte sierraden, cadeau-ideeën

Neem een lekkere tuffelpannenkoek of geniet tussendoor van een heerlijke lunch of na afloop van een borrel op één van de gezellige terrassen van de Losserse horeca.

Organisatie klaar voor

NIJVERDAL - De Nijverdalse Atletiek- en Survivalvereniging Atletics organiseert op zaterdag 6 juli de 27e editie van de Regge Survival.

Dit jaar gaat de route door het Doktersbos en heeft de organisatie nieuwe hindernissen bedacht. Bovendien wordt er voor het eerst een wedstrijd voor drie leeftijdsgroepen opgenomen in het programma. Vanaf 19 juni is er al dagelijks een groep vrijwilligers aan het werk om alles op tijd klaar te hebben. “Het technische deel van onze commissie is zelfs

voor de Regge Survival

Foto: www.atletics.nl

al veel langer bezig met het bedenken van het nieuwe parcours en de hindernissen,” vertelt Bas Jongejan namens de organisatie. Een flinke klus dit jaar, want nog nooit zijn er zoveel hindernissen in het parcours opgenomen. “We hebben ongeveer 10 hindernissen meer dan andere jaren, dus we moesten ook wat extra nummerbordjes bijmaken.”

Allerjongsten beginnen Het evenement begint zaterdag om 09.00 uur met de eerste afstand, waarbij de allerjongste deelnemers het spits af

mogen bijten. Tijdens deze Iniminirun mogen kinderen tussen de 4 en 6 jaar het 1,5 kilometerlange parcours afleggen. Vervolgens is het de beurt aan de wedstrijdlopers en wordt er per leeftijdscategorie gekeken wie als eerste over de finish komt, waarna de recreatieve groepen starten voor de 6 kilometer.

Om 11.30 uur is de prijsuitreiking van de wedstrijden en aansluitend gaan om 11.45 uur de teams van de 4 kilometer van start.

Topsportcampus Diekman stap dichterbij

ENSCHEDE - De ontwikkeling van de topsportcampus Diekman is weer een belangrijke stap dichterbij.

Om die topsportcampus mogelijk te maken moet het gebied opnieuw ingericht worden. Net als bij woningbouwplannen draagt de gemeente bij aan de herinrichting van de openbare ruimte en probeert ze bij een dergelijke ontwikkelingen ook haar eigen beleidsdoelen op gebied van klimaatadaptatie te realiseren. Om dat mogelijk te maken is de gemeente van plan een krediet te verstrekken van totaal 8,9 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan wordt besteed aan een kwaliteitsimpuls voor de groenstructuur en een duurzame wateropvang en -afvoer.

Belangrijke stap

Wethouder Van den Berg is blij met deze belangrijke stap. “Hiermee worden de contouren van het complex ineens een stuk concreter en kunnen ook onze partners in dit ambitieuze plan de volgende stappen zetten.”, aldus de wethouder. “Het is niet alleen een belangrijke impuls voor het sportklimaat in Enschede; maar ook voor het Diekman gebied als zodanig. Het wordt heel functioneel maar ook mooi en duurzaam”.

Combinatie trainingscomplex met een Sportmedisch datacentrum

De topsportcampus combineert een

Diekman

nieuw trainingscomplex van FC Twente met een Sportmedisch datacentrum. Het trainingscomplex gaat ruimte bieden aan de eerste selecties van de heren en de dames. Zij krijgen daarmee de trainingsmogelijkheden die bij hun eredivisie status past. In het Sportmedisch datacentrum wordt kennis op het gebied van het verbeteren van sportprestaties en het bevorderen van gezondheid op basis van data-analyse ontwikkeld en gedeeld en ook meteen in de praktijk gebracht. De gemeente is met Pro F (fysiotherapie) en Ocon (orthopedie) in gesprek als trekkers van dit onderdeel van de Topsportcampus. Zij hebben beiden ook samenwerkingsverbanden met FC Twente.

Klimaatadaptatie

Het project is breder dan de realisatie van de accommodaties en de velden. Naast de topsportaccomodaties gaat het ook om verbeteringen in de groen-

structuur en een duurzame wateropvang en -afvoer die aansluit bij het omliggende gebied. Ook worden de parkeerplaatsen en de openbare ruimte tussen de topsportcampus, het zwembad en de Diekmanhal opnieuw ingericht.

Daarmee liggen de gebouwen in een aantrekkelijke ruimte liggen die bovendien bijdraagt aan de doelstellingen uit de water- en klimaatadaptatieplannen. Daar is een voorlopig ontwerp voor gemaakt dat de komende maanden verder uitgewerkt wordt.

Gemeenteraad besluit op 15 of 16 juli

De gemeente hoopt het terrein in het tweede kwartaal van 2025 bouwrijp op te leveren, waarna FC Twente kan starten met aanleg van de velden en een aannemer kan beginnen met de bouw van het complex.

Naar verwachting zal de gemeenteraad op 15 of 16 juli besluiten over het te verstrekken krediet.

Onderlinge wedstrijden

LOSSER - Zaterdag 29 juni staat de onderlinge wedstrijd van AGVL gepland.

Ruim 150 leden gaan in diverse rondes met elkaar de strijd aan op verschil-

lende turnonderdelen zoals vloer, brug, sprong en balk. De wedstrijd vindt

wedstrijden AGVL

plaats in sportzaal de Fakkel tussen 8.30 en 18.00 uur, verdeeld over 5 verschillende rondes in verschillende leeftijdsklassen en niveau.

Aan het einde van elke ronde is een prijsuitreiking en zijn er spetterende

optredens van de dansgroepen van AGVL. Entree voor de gehele wedstrijd is € 2,- per persoon, voor iedereen vanaf 18 jaar. AGVL hoopt veel bezoekers te mogen verwelkomen in de Fakkel!

Open Dag FcTwente

ENSCHEDE - De Open Dag wordt dit jaar gehouden op zondag 14 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur, een dag voor de supporters van FC Twente en is gratis toegankelijk.

Op deze dag zijn er rondom De Grolsch Veste diverse activiteiten voor jong en oud: er is de presentatie van de

selecties van FC Twente en FC Twente Vrouwen, supporters kunnen deelnemen aan een stadiontour, de jeugd voetbalt

FcTwente 14 juli

om de bekende Bernard van Heek Cup en je kunt op de foto met de prijzen van FC Twente Vrouwen. Daarnaast is er muziek en entertainment, er zijn verschillende drink- en eetgelegenheden, een kidsdorp, kraampjes én nog veel meer.  We sluiten de Open Dag af met een spectaculair muzikaal optreden.

Programma: 11.30 uur - 15.00 uur: Bernard van Heek Cup

Foto: www.fctwente.nl

12.00 uur: start Open Dag met volop activiteiten

12.00 uur - 16.00 uur: stadiontours  15.15 uur: prijsuitreiking Bernard van Heek Cup op podium bij P1

15.30 uur: spelerspresentatie op podium bij P1

16.00 uur: speciaal muzikaal optreden op podium bij P1

Zie ook www.fctwente.nl/opendag-2024

De historie van het Boetelerveld

Natuur

RAALTE - Dinsdagochtend 9 juli organiseren wij een ‘OpStap’ excursie over de historie van het Boetelerveld.

Onder leiding van een gids wandel je ongeveer twee uur door dit prachtig en afwisselend natuurgebied. Het stukje natte heide is door toeval intact gebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Dat trekt bijzondere planten en dieren aan. We starten om 9.30 uur en verwachten tegen 11.30 uur weer terug te zijn. De groepsgrootte is beperkt dus meld je snel aan!

Boetelerveld

Het Boetelerveld is een uniek gebied voor Nederland. Tijdens deze wandeling ervaar je de ruimte en diepe rust. Het gebied is door toeval intact gebleven. De machines om te ontginnen stonden klaar, maar waren door de watersnoodramp in Zeeland en ZuidHolland nodig. Hierdoor is het huidige Boetelerveld in feite een unieke weergave van de Raalter woeste gronden in de tijd van de marken. Het open heide-

Boetelerveld

en veengebied met zo’n 15 poelen wordt langs de randen omsloten door kleine bosjes. In de drinkpoelen huizen zeldzame kamsalamanders en vele andere amfibieën en insecten. Dankzij een slenk, waar voedselarm grondwater gemakkelijk aan de oppervlakte komt, komen er bijzondere planten voor. Heb je een verrekijker? Neem die dan mee en denk aan laarzen of waterdichte schoenen.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Foto: Nico kloek

Zomeravondwandeling

ENSCHEDE - Genieten van rust en stilte op 60 meter hoogte?

Ga dan op dinsdag 9 juli mee met de zomeravondwandeling op de Lonnekerberg nabij Enschede. Met de natuurgidsen van Landschap Overijssel en IVN Enschede ontdek je dit gevarieerde gebied. Hier ervaar je echt een oase van rust met nog enkele bronnen die als parels in dit landschap liggen. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel mee!

De Lonnekerberg is zestig meter hoog en onderdeel van het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal. Ooit een houtproductiebos met naaldbomen, maar dankzij beheer van Landschap Overijssel krijgt het steeds meer haar natuurlijke karakter terug met loofbomen, zuivere bronnen en diverse bijzondere plantensoorten zoals de breedbladige wespenorchis, stijve ogentroost en dui-

Lonnekerberg

Foto: Clifton Buitink

zendguldenkruid. Het gebied is rijk aan reeën, vossen en marters. Al wandelend met onze gidsen geniet je van de rust en stilte en de Jufferbeek die door het gebied meandert.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Foto: Ben Kogelman

Ga mee ‘OpStap’ in de

LATTROP - Vrijdag 12 juli organiseert Landschap

Overijssel een ‘OpStap’ excursie in natuurgebied de Bergvennen.

Deelnemers kunnen tijdens deze excursie genieten van dit schitterende natuurgebied. Onze natuurgids vertelt tijdens de wandeling over dit Natura2000- gebied, de cultuurhistorie en de planten en dieren die er voorkomen. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Trek je wandelschoenen aan en geniet

van wat dit gebied te bieden heeft. Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en het Brecklenkampse veld. Wandelend in dit gebied zie je droge en natte heide, vennen, schrale hooilanden en bos. De zeven vennen zijn beeldbepalend in het glooiende landschap en zorgen voor een bijzon-

de Bergvennen

dere sfeer. De stilte, weidsheid en de prachtige natuur zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Neem je verrekijker mee, er zitten vele soorten vogels in dit gebied.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 9 personen. Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon.

Foto : Loekie van Tweel

Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Klapstoelkabaret bij

De Bond speelt Buiten!

CULTUUR

OLDENZAAL - Ontdek nieuw talent, gloednieuwe liedjes en conferences tijdens een avond Klapstoelkabaret.

Op vrijdag 19 juli komen cabaretiers Thijs van de Meeberg en Ramon Chatrer met hun mobiele podium naar het Hulsbeach in Oldenzaal. Zij brengen het festivalgevoel naar u toe

met intieme voorstellingen in de buitenlucht.

Kaartjes

Kaartjes kosten slechts € 17,50 en er

Hulsbeach: Buiten!

zijn slechts een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.

Geniet van tevoren van de heerlijke Hulsbeach Daghap.

Locatie

De voorstelling vindt plaats op het Hulsbeach aan Strand 1. U kunt uw fiets of auto parkeren op P1 van het Hulsbeek. Voor € 6,00 kunt u een uitrijdkaart kopen bij de betaalauto-

maat. Wanneer u in het bezit bent van een Hulsbeek Vriendenpas dan kunt u gratis parkeren.

Samenwerking

Deze voorstelling is een samenwerking tussen Strandtent Hulsbeach, Recreatieschap Twente en Stadstheater De Bond.

Wij zien u graag vrijdag 19 juli op het Hulsbeach bij De Bond speelt Buiten!

Cultureel Parkfestival inPark Stakenkamp

OLDENZAAL - Park Stakenkamp wordt zaterdag 6 juli omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein.

Op het park kun je van 10.00 tot 17.00 uur langs kraampjes struinen op de braderie. Je vind hier een veelheid aan producten waaronder sierraden, kleding, woonaccessoires en nog veel meer.

Druk programma

Ontdek met je familie de magie van,en doe mee met,- Oud Hollandse spelen zoals; het stokkenvangspel, de pizzaschijf, kaasspel, hoefijzer gooien en meer.

Daarnaast is er het kampioenschap

Parkfestival Oldenzaal

spijkerbroek hangen, natuurlijk is er een prijs voor degene die het langst blijft hangen.

Voor de allerkleinsten is er een draaimolen en de ranja is gratis. Uiteraard zijn er ook terrasjes om gezellig een drankje te drinken en een hapje te eten.

Muziek

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Themakoor Triple One,

Sfeerorkest Ranja en de Rietjes, Bigfun Showband en DJ Nickey

Gratis toegang

Het cultureel parkfestival dat georganiseerd wordt door Berghuizen Ontspoort is een mooie gelegenheid voor een gezellig en actief dagje uit. De toegang is gratis

HERTME - Op zaterdag 6 en zondag 7 juli wordt voor de 35e keer het Afrika Festival Hertme georganiseerd in het openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme.

Er staan maar liefst 13 groepen op het podium, van het unieke geluid van Sinaubi Zawose & Pamoja uit OostAfrika, tot de wereldberoemde ‘gouden stem van Afrika’, Salif Keïta.

Randprogramma

Ook dit jaar is er een speciaal programma voor de jonge festivalbezoekers. Voor kinderen staan de workshops percussie en dans van Pépit’Arts uit Benin centraal, maar natuurlijk is er volop ruimte om te knutselen en te spe-

Afrika Festival met onder stem van Afrika’: Salif

onder meer de ‘gouden Keïta!

Foto: openluchttheaterhertme.nl / Anna Šolcová ©One-World-Records

len. En uiteraard wordt er weer volop geschminkt!

Op de momenten dat er niet wordt opgetreden op het hoofdpodium, draait DJ Kosmik Kat met zijn aanstekelijke enthousiasme op de horecaweide. Hij combineert zeldzame grooves uit Afrika en haar diaspora naadloos met baanbrekende clubgeluiden.

Ouderwets struinen over de Afrikaanse markt

Zoals ieder jaar is er rondom het podium weer genoeg te beleven op

de Afrikaanse warenmarkt, die dit jaar voller dan ooit tevoren is met meer dan 125 stands. Afrikaanse koopwaar en het lekkerste eten en drinken uit Afrika maakt al jaren een belangrijk deel uit van het festivalsucces.

Data: Het Afrika Festival vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024. Locatie: Openluchttheater Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Informatie en tickets: www.afrikafestivalhertme.nl

Phion met meezingers

ENSCHEDE - Op zaterdag 6 juli 2024 organiseren de Reisopera, het Wilminktheater en Enschede Promotie de allereerste Oude Markt Sing-A-Long in het hartje van Enschede.

Een avond lang heerlijk meezingen met de grootste hits van ABBA, Queen, De Dijk, Rob de Nijs en nog veel meer!

Met ‘special guest’ musicalster René van Kooten, het Wilmink Project Orkest, solisten uit Wilminks Kweek en een heleboel zangliefhebbers in het

Meezingkoor!

Meezingkoor

Het publiek op de terrassen en op de Oude Markt mag natuurlijk alles naar hartenlust meezingen. Om de stemming er goed in te brengen organise-

meezingers op de oude markt

ren wij ook een Meezingkoor. Dit koor gaat o.l.v. dirigent Resy Weernink in een aantal repetities vijf songs driestemmig instuderen (Sopranen/Alten/Mannen).

Het gaat om o.a. Queen (Somebody to Love) en Teach In (Ding-e-Dong) en het bekende You’ll Never Walk Alone.

2, 8, 15, 23 en 30 juni

De repetities van het Meezingkoor worden gehouden in het Reisoperagebouw:

1. Zondag 2 juni, 11.00 – 13.00 uur

2. Zaterdag 8 juni, 11.00 – 13.00 uur

3. Zaterdag 15 juni, 11.00 – 13.00 uur

4. zondag 23 juni, 11.00 – 13.00 uur

5. zondagmiddag 30 juni, 13.00 –

Foto: Elisabeth van Lent

15.00 - repetitie met het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek.

Aanmelden

Deelname aan het Meezingkoor is gratis. Je krijgt van ons vijf gezellige en leerzame repetities, bladmuziek en oefen-mp3’s per stemgroep. Aanmelden voor het Meezingkoor kan via www. reisopera.nl Geen koorervaring? Geen probleem!

Het is niet erg als je geen koorervaring hebt: iedereen mag en kan meedoen met ons Meezingkoor. Je hebt steun aan de andere Meezingers en dirigent Resy helpt je graag op weg met oefenen.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.