Twente Magazine 19-04-2024

Page 1

Koningsdag in Nijverdal

Valerius Ensemble in Enschede

Schoolvoetbal in Losser Motorcross in Markelo

Op stap in natuurgebied

Magazine Twente
HET DIGITALE
VAN DE REGIO TWENTE 19-04-2024
Hét Magazine voor Twente
MAGAZINE
Beerze bij Ommen Gemeente-Info + UIT-agenda Racefietstoertocht in Deurningen Supertramp gitarist in Hengelo

Volg Weeronline op twitter en facebook

Buien maar ook meer zon Ook in het weekend zijn er buien. Wel is er meer ruimte voor de zon, zeker zondag. Het blijft voorlopig koud voor de tijd van het jaar met vooral vanaf zondag kans op lokale vorst in de nachten.

Zaterdag: zon, buien en lage maxima

Zaterdagochtend is het wisselend bewolkt met een aantal buien. Halverwege de ochtend is het circa 7 graden. Er waait een matige noordenwind.

Ook morgenmiddag is er een afwisseling van droge momenten met zon en enkele buien. Het wordt 9 of 10 graden en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima tussen 13 en 16 graden zijn gebruikelijk in de tweede helft van april. Morgenavond is eerst nog een bui mogelijk, maar op steeds meer plaatsen wordt het droog met brede opklaringen. In de nacht naar zondag koelt het af naar 1 tot 4 graden met regionaal vorst aan de grond.

Zondag: vrij veel zonneschijn, enkele bui

Tijdens de tweede dag van het weekend komt het ook tot enkele buien. De zon schijnt vaker dan op

zaterdag en daardoor wordt het iets warmer met op veel plaatsen 11 graden. De wind is matig en waait uit het noordoosten.

In de nacht naar maandag koelt het af naar waarden tussen -1 en +3 graden. Aan de grond vriest het op uitgebreide schaal.

Maandag: veel zon, koude nachten

Maandag wordt een grotendeels droge dag met een mix van wolken en zon. Bij een overwegend matige noordoostenwind wordt het 9 of 10 graden. Ook in de nacht naar dinsdag is grote kans op nachtvorst.

Daarna: voorlopig aanhoudend lage temperaturen voor eind april De dagen daarna blijft het relatief koud met maxima rond 10 graden. Dinsdag wordt nog een zo goed als droge dag met zonnige perioden, vanaf woensdag is weer grotere kans op enkele buien. We houden ook zon in het weerbeeld en de wind krijgt gedurende de week een voorkeur voor de noordwesthoek. Mogelijk draait de wind vanaf volgende week vrijdag naar zuidwest en gaat het kwik vanaf Koningsdag iets omhoog met circa 15 graden als middagtemperatuur.

Twente Magazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Twente-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Losser, Borne, Delden, Denekamp, Ootmarsum, Nijverdal, Wierden, Rijssen, Holten, Enter, Tubbergen, Haaksbergen, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Raalte, Goor en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en Het Twente Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

3
4
pagina’s:
INHOUD Nieuws & Achtergrond:
Uitagenda
62 46 Natuur 50 Cultuur 34 Sport

Koningsdag Nijverdal met

NIJVERDAL - Bruisend Nijverdal (SEN) organiseert dit jaar een top feest op zaterdag 27 april.

Met optredens van geweldige bands op het plein, vele terrasjes, de grootste Nijverdalse Vrijmarkt en heel veel gezelligheid. Koningsdag 2024 in Nijverdal begint traditioneel om 10.00 uur met een aubade door EMOS Daarle en toespraak op het Henri Dunantplein, gevolgd door de mogelijkheid om alle

gedecoreerden te feliciteren.

Het hart van Nijverdal is dé locatie om Koningsdag te vieren. Op het Henri Dunantplein en in de straten van het centrum is de hele dag van alles te beleven. Ben je niet van plan om iets te verkopen op de Grootse Nijverdalse

met Marathon Men

Vrijmarkt, maar wil je wel rondsnuffelen? Tussen 9.00 en 17.00 uur kun je langs kleedjes en kraampjes struinen voor allerlei koopwaar en luisteren naar bekende deuntjes op blokfluit en viool. Misschien vind je wel een verborgen schat voor een prikkie.

Niet zo’n fan van tweedehands? Geen probleem! De winkels in het centrum zijn gewoon geopend, dus kom gerust even lekker winkelen. De activiteiten op het plein worden verzorgd door de Stichting Bruisend Nijverdal, Advendo en vele vrijwil-

ligers. Het muzikale programma is in de ochtend in handen van bands van de muziekschool! In de middag staat de bekende band Marathon Men op de bühne, met onze eigen Nijverdalse muzikant, Jan Niewold. Je bent allen van harte welkom, de toegang is GRATIS.

Dat wordt dus een supergezellige dag in ons Nijverdal. Kom jij ook?

Kinderactiviteiten OKids meivakantie

OLDENZAAL - In 2023 is het alweer 10 jaar geleden dat Stichting OKids opgericht werd en dat is een reden voor een feestje.

Deze meivakantie kunnen kinderen avonturen van oude typetje uit de afgelopen 10 jaar herbeleven. In de voorjaarsvakantie zou agent Gadriel het feestje verpesten, maar lukte het de kinderen om haar weg te houden. In de meivakantie dreigt ze opnieuw langs te komen om het feest te verpesten. Een nieuw verhaal dat vertelt wordt middels

sport en spel. Tussen de middag is er een gezamenlijk lunchmoment en een knutseluurtje.

Planning

De activiteit staat gepland op woensdag 3 mei in de gymzaal van basisschool de Drie-Eenheid aan de Meijbree 11 van 10:00 uur tot 16:00 uur en is voor

OKids in de

alle basisschool kinderen. (adviesleeftijd 5-10 jaar) Ouders en verzorgers bepalen zelf hoeveel ze de activiteiten waard vinden. Er zijn geen verplichte deelnamekosten, maar een vrije gift. In verband met capaciteit is het wel belangrijk om uw kinderen via www. oldenzaalkids.nl op te geven. (via pagina meivakantie)

Naast de thema activiteit op 3 mei, is er ook een dag activiteit zonder verhaal op woensdag 26 april, eveneens van 10:00 uur tot 16:00 uur. Voor beide activiteiten worden kinderen gevraagd een eigen lunchpakketje en zaalschoe-

Schema OKids meivakantie 2024

Zaterdag 11 mei

OKids buitenspeelclub

Parkeerplaats 1 van het Hulsbeek, t.h.v. de ingang voor fietsers, ongeveer tegenover de waterzuivering.

uur – 16:00 uur

10:00 uur – 11:30 uur

Zaterdag 18 mei OKids uitje, geen Buitenspeelclub Op uitnodiging voor mensen met een kleine beurs Hele dag

Zaterdag 25 mei & 1, 8 & 15 juni

Boescoolfit cursus OKids buitenspeelclub

Parkeerplaats 1 van het Hulsbeek, t.h.v. de ingang voor fietsers, ongeveer tegenover de waterzuivering.

Informatie over voorjaarsvakantie: https://oldenzaalkids.nl/meivakantie-2024/

Informatie over buitenspeelclub: https://oldenzaalkids.nl/club

10:00 uur – 11:30 uur

Informatie over Boescoolfit: https://www.boescoolfit.nl/sportaanbod/buitenspeel-club

Video over de Buitenspeelclub: https://www.youtube.com/watch?v=UhmmB6obvR0

nen mee te nemen. Op vrijdag 5 mei kunnen kinderen die deze meivakantie bij OKids zijn geweest ook mee naar het Aquadrome in Enschede. Hiervoor wordt wel een bijdrage gevraagd.

Alle activiteiten van OKids in en na de meivakantie (buitenspeelclub en wandelvierdaagse) staan op de website van OKids op de pagina meivakantie. Hier kunnen kinderen ook opgegeven worden. Dit kan ook door een bericht naar inschrijven@oldenzaalkids.nl of 06-22880760 te sturen.

Datum Soort activiteit Locatie Tijden Zaterdag 27 april OKids bij Koningsdag, geen buitenspeelclub Centrum Oldenzaal Hele dag Woensdag 1 mei OKids voorjaarsvakantie Gymzaal van Drieeenheidsschool a/d Meijbree 11 10:00 uur – 16:00 uur
OKids buitenspeelclub Parkeerplaats 1 van het Hulsbeek, t.h.v. de ingang voor fietsers, ongeveer tegenover de waterzuivering. 10:00 uur – 11:30 uur Woensdag 8 mei OKids voorjaarsvakantie Gymzaal van Drieeenheidsschool a/d Meijbree 11 10:00
Zaterdag 4 mei

Museumboerderij Wendezoele het seizoen met een ouderwets kinderspeelmiddag!

DELDEN - Kinderen en (groot)ouders/ begeleiders kunnen op 1 mei vanaf 13.30 uur terecht bij de Museumboerderij om samen te spelen en te genieten van alles en iedereen.

Het programma staat vol met leuke spelletjes en bezigheden zoals grabbelen in het hooi, verschillende sjoelbakken, ringgooien, doelschieten, steltlopen, hoepelen, tollen, zonnebloempitten poten, bloemen knutselen,

blikgooien, koekhappen, de was doen en ophangen, klosslingeren, doolhof, gatenkaas, evenwichtsplank en aardappelen poten op het land.

Ook hebben wij clown Di Stephano

Wendezoele opent ouderwets gezellige

weer in ons midden met muziek en ballonnen. Wil je naar andere mensen kijken, dan kan dat natuurlijk ook. Begin mei zijn meestal ook de dieren weer op onze boerderij. En natuurlijk worden er deze middag weer pannenkoeken gebakken!

Als het weer wat minder is dan is er binnen (in het Spieker of op de Delle) genoeg te doen. Een kinderspeelmiddag bij de Wendezoele is altijd een succes voor kinderen met hun ouders of oma en opa’s.

Het museum is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 te Ambt Delden en is die middag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Entree volwassenen € 5,-- en kinderen tot en met 12 jaar € 1,50. De allerkleinsten tot 4 jaar hebben gratis toegang.

Kijk voor het volledige jaarprogramma en voor de openingstijden op www. wendezoele.nl. Kinderen hebben uitsluitend toegang onder begeleiding van volwassene.

26 sollicitanten voor burgemeestersambt Losser

LOSSER -Vier vrouwen en tweeëntwintig mannen hebben bij de commissaris van de Koning Andries Heidema gesolliciteerd naar het ambt van burgemeester van Losser.

De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 35 en 65 jaar. Het merendeel van hen heeft nu al een hoofdfunctie in het openbaar bestuur.

Het burgemeestersambt in Losser is sinds 7 februari van dit jaar vacant door het vertrek van burgemeester Cia Kroon. Momenteel is Gerrit Jan Kok waarnemend burgemeester van Losser.

Eerste gesprekken

Commissaris van de Koning Heidema gaat de komende tijd de eerste gesprekken voeren met de sollicitanten. Daarna deelt hij zijn bevindingen in gesprek met een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad van Losser en

wordt er een selectie gemaakt. De commissie gaat met de geselecteerde kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de gemeenteraad.

Verwachting

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om de beste kandidaat voor Losser bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. Vervolgens gaat de minister met de kandidaat in gesprek. Bij goedvinding draagt deze vervolgens de kandidaat via een voordracht aan de ministerraad voor, voor een benoeming bij de Koning. De verwachting is dat de nieuwe burgemeester in oktober 2024 in Losser aan de slag kan gaan.

Expositie: Barbie 65 jaar

ALMELO - Ooit meer dan 1200 Barbiepoppen bij elkaar gezien?

Het Stedelijk Museum Almelo viert Barbies vijfenzestigste verjaardag met de grootste Barbie-expositie ooit in Nederland. De expositie laat zien hoe Barbie is geëvolueerd van dom blondje tot geëmancipeerde, werkende vrouw.

Je zou het misschien niet denken, maar zoals ook de recente populaire Barbiefilm laat zien, zijn thema’s als emancipatie, inclusiviteit en diversiteit al decennia verbonden aan de Barbiepop. Want Barbie was van meet af aan haar tijd ver vooruit met soms een andere huidskleur, met rondere vormen of in een rolstoel. Juist door die inclusiviteit en diversiteit weerspiegelt de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Almelo de maatschappelijke ontwikkeling en de emancipatie van de laatste decennia.

Fashionista

De tentoonstelling in de textielstad Almelo gaat uiteraard ook uitvoerig in op de fashionista Barbie en haar diverse modelijnen: van ondergoed tot strandkleding, van sportkledij tot bruidsmode. De kleding laat zien hoe Barbie sinds haar lancering in 1959 met haar tijd meegaat. Ze draagt een minirok in de jaren zestig, disco-kleding in de jaren zeventig, ze krijgt schoudervullingen in de jaren tachtig, kleedt zich in joggingoutfit en is in de jaren negentig in naveltruitjes te koop. Met het nieuwe millennium worden haar vormen ronder en krijgt ze een ander kapsel en nieuwe make-up. In de loop der jaren kleedden meer dan zeventig beroemde couturiers Barbie, onder wie Dior, Versace en Givenchy. Op haar beurt inspireerde Barbie bijna 150 designers.

jaar in Museum Almelo

Barbie als Latina en Afro Nadat Barbie in 1968 een AfroAmerikaans vriendinnetje heeft gekregen, Christie, verschijnt ze in 1980 ook zelf in zowel een Afro-Amerikaanse als een Latina versie. Vanwege de kritiek op het onrealistisch perfecte uiterlijk van de Barbiepoppen, introduceert Mattel in 2016 poppen in vier verschillende lichaamsvormen, zeven huidskleuren en verschillende haarstijlen. Dat Barbie haar mannetje staat blijkt uit haar ontwikkeling. Al vroeg oefent ze typisch mannelijke beroepen uit zoals die van archeoloog, astronaut (1965), dierenarts en autocoureur. In 1992 stelt ze zich kandidaat voor het Witte Huis en in 2016 wordt ze de eerste vrouwelijke president van Amerika. En doet de Barbiepop eerst nog aan typisch vrouwelijke sporten zoals skiën en ballet, later volgen honkbal en voetbal en vervangt Barbie haar rolschaatsen voor skeelers. Zo laat Barbie zien dat je als meisje alles kan worden wat je wil.

Grootste Barbiepoppen verzamelaar ter wereld

De tentoonstelling laat ruim 1.200 Barbiepoppen zien plus aan Barbie gerelateerde objecten zoals auto’s, paarden, honden en huizen. Ook Barbies vrienden en familieleden zoals Ken, Skipper, Midge, Christie, Francie, Blaine, en Julia komen op haar verjaarsfeest. De Barbiepoppen op deze expositie zijn afkomstig van de grootste verzamelaar ter wereld, Bettina Dorfmann. Met haar meer dan 18.500 Barbiepoppen staat ze in het Guinness Book of Records.

Vanaf nu te zien in Stedelijk Museum Almelo Prinsenstraat

7607 JC Almelo

Extra informatie en openingstijden zijn te vinden op: https://stadsmuseumalmelo.nl/

Gratis toegang voor jeugd Schouwburg Hengelo

HENGELO - Met trots kondigen wij aan dat vanaf het nieuwe theaterseizoen vrijwel alle jeugd-, familie-, Young Adult- en dansvoorstellingen gratis toegankelijk zijn voor iedereen t/m 16 jaar!

Op woensdag 10 april om 10.00 uur is de verkoop voor één van die voorstellingen gestart: Shrek de Musical. De andere voorstellingen voor seizoen

2024-2025 gaan op donderdag 16 mei om 10.00 uur in verkoop.

Drempel verlagen

Door de jeugd gratis toegang te geven wil Schouwburg Hengelo de drempel verlagen voor gezinnen om voorstellingen te bezoeken. Wij treden hiermee in de voetsporen van collega-theater De

jeugd bij

Maaspoort in Venlo, waar dit concept is bedacht en de afgelopen twee jaren met veel succes is toegepast.

Directeur Raoul Boer: “Theater is meer dan entertainment. Het biedt de kans om nieuwe perspectieven te verkennen, je in te leven in andere mensen en verhalen, en sociale en emotionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Door jeugdtheatervoorstellingen gratis aan te bieden, maken we deze waardevolle ervaring nog toegankelijker voor alle kinderen en jongeren in ons verzorgingsgebied.”

Tot en met 16 jaar

Het gratis tarief is geldig voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar. Voorwaarde is wel dat er altijd minimaal 1 betalende volwassene mee gaat als begeleiding. Vanaf 8 mei kunt u in de nieuwe brochure en op de website zien welke voorstellingen het allemaal betreft.

Op naar een mooi seizoen vol glunderende gezichtjes, schaterende peuters én kleuters, nieuwsgierige kinderen, open minded pubers en blije (groot) ouders!

Hengelo

ZZP Netwerkcafé Hengelo AI-inspiratiesessie

HENGELO - Wil je weten wat jij als zzp’er met AI kunt?

En wil je jouw netwerk vergroten? Kom dan maandag 22 april naar het ZZP Netwerkcafé dat we samen met Small Business Twente en de gemeente Hengelo organiseren. Van 19.00 - 21.30

uur in Ondernemerscentrum H164 in Hengelo. Inspiratiesessie AI

AI-expert Edward Niemeijer verzorgt

een inspiratiesessie AI voor zzp’ers. Wat

Hengelo met

is er op dit moment allemaal mogelijk met AI? Wat kun je er als zzp’er mee? En wat zit er in de toekomst aan te komen?

Ontdek op welke manieren AI jou kan helpen in jouw dagelijkse werkzaamheden. Zodat jij efficiënter kunt werken.

Kennismaken

Ontmoet de netwerkclub Small Business Twente, maak kans op het pitchen van

je bedrijf en ga in gesprek met andere ondernemers tijdens de netwerkborrel. Wethouder Gerard Gerrits van de gemeente Hengelo verzorgt de opening. En wij delen interessant ondernemersnieuws met je.

Aanmelden

Deelname is gratis. Reserveer nu jouw plek via www.rozgroep.nl/

Lonneker Muziekkoepel

LONNEKER - Komende maanden klinkt er weer meer muziek vanuit de historische (anno 1920) muziekkoepel in Lonneker.

Van mei tot en met september is er elke 3e zondag van de maand ’s ochtends (10:30u) en ’s middags (15:00u) muziek te beluisteren in de koepel op het dorpsplein. Hierbij verzorgen om beurten Bij Jacob en Sprakel de horeca!

De aanleiding was dat zo’n beeldbepalend en unieke muziekkoepel het verdient om vaker gebruik te worden. Tenminste dat vond een aantal Lonnekenaren en ze kwamen met een plan. Muziek in de koepel en op het plein een lekker drankje + hapje ervoor.

leeft!

Ook nog een kleine kids area en het genieten kan beginnen.

Voor de programmering werden voor het ochtendprogramma lokale en regionale acts gevonden. Het middagprogramma is geheel samengesteld door een student van ArtEZ. Zij heeft studiegenoten en andere beginnende acts gevraagd en die zeiden allen enthousiast Ja.

Zo zal Lonneker op deze vijf zondagen bruisen van de muziek, kunnen we genieten van (jong en oud) talent en

wordt het de plek om elkaar weer even te ontmoeten.

Op de volgende data + tijdstippen vinden de Muziek Zondagen Lonneker plaats:

19 mei 2024

16 juni 2024

21 juli 2024

18 augustus 2024

15 september 2024

10:30u en om 15:00u. Optredens duren ongeveer 1,5 uur incl pauzes

Muziekkoepel

Eerste ladies night editie

ENSCHEDE - Heb jij ook zin in een avond voor jezelf?

Kom dan naar de eerste ladies night editie van restaurant Het Paradijs!

Waan je in de mooie omgeving van Het Paradijs en verwen jezelf met de unieke

editie van Het Paradijs!

spullen van onze leuke kraampjes onder het genot van een heerlijk welkomstdrankje.

Voor de eerste 30 bezoekers is er ook een leuke goodie/kortingsbag!

Wanneer: 24 april | 18:30 uur - 21:30 uur

Locatie: Het Paradijs Nicolaas Beetsstraat 48 Enschede

Dag van de Arbeid in de Steenfabriek Losser

TWENTE- De traditionele 1 mei viering, die ieder jaar in Enschede plaatsvindt, wordt dit jaar breder georganiseerd dan alleen voor werkenden uit Enschede.

Het Enschedese 1 mei comité van PvdA, SP, FNV, GL en NCPN, rekent op

belangstelling uit heel Twente. Een keer per jaar moeten de werkenden in

de voormalige

Nederland de eer krijgen dat zonder hun arbeid er geen welvaart is, en dus in de bloemetjes worden gezet. De Dag van de Arbeid zal zoals gebruikelijk feestelijk worden gevierd in de voormalige steenfabriek te Losser ‘De Werklust’.

Jimme Nordkamp spreekt

Als sprekers zullen Jimme Nordkamp, en tweede kamerlid voor GroenLinks-

PvdA, en Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV aanwezig zijn.

Programma

Het programma op 1 mei start om 20:00 uur.

Het thema is “Zwaar werk”.

Er is vooraf aan het programma, om 19:00, gelegenheid om de voormalige steenfabriek te bezichtigen.

De buurt bepaalt: hoe ziet OBS Wereldwijs er straks

GLANERBRUG - De omgeving van OBS

Wereldwijs (voorheen Glanerbrug-Noord) krijgt een metamorfose.

Buurtbewoners gaan samen met Jantje Beton, IVN Natuureducatie, JOGG (gezonde jeugd, gezonde toekomst) en de gemeente Enschede aan de slag om de buurt groener en levendiger te maken. Deze plek wordt een Gezonde Buurt: een plaats waar bewoners elkaar ontmoeten, kinderen creatief kunnen spelen en waar ruimte is voor natuur. Graag nodigen wij u uit voor het Startfeest van de Gezonde Buurt.

Zaterdag 20 april 14.30 – 17.00 uur

Buurthuis Bultsweg

Bultsweg 250, Glanerbrug

Wat wil de buurt?

Tijdens het Startfeest gaan medewerkers van IVN Natuureducatie en de gemeente Enschede met kinderen op buurtsafari. Zij worden daarin ondersteund door de sociale partners in de wijk, zoals Alifa Jeugdzorg, Incluzio, OBS Wereldwijs en Noaberkracht Twente. Het Buurthuis aan de Bultsweg is het begin en startpunt van de safari. Alle kinderen zijn uitgenodigd. Zij kunnen vertellen wat ze belangrijk vinden in hun buurt. En wat ze op dit moment missen. Uiteraard kunnen volwassenen ook hun ideeën delen. “Onze ervaring is dat het project alleen kan slagen als je goed luistert naar de bewoners”,

ziet de omgeving van straks uit?

aldus Niels van den Berg, stadsdeel wethouder Oost. “Tijdens het Startfeest horen we of er in de buurt genoeg te spelen valt en of er veilige oversteekplekken zijn. Iedereen kan meedenken over een levendige, gezellige en aantrekkelijke buurt.”

Programma

Tijdens het Startfeest krijgen buurtbewoners meer informatie over het project Gezonde Buurt. Daarnaast zijn er hapjes en drankjes, muziek en speelactiviteiten.

De volgende stap: samen ontwerpen

De volgende stap in het project is een ontwerpavond. Kinderen kunnen dan zelf een ontwerp maken van hun droomplein. Met deze ideeën gaat een ontwerper van de gemeente aan de slag. Vervolgens kunnen buurtbewoners daar weer hun mening over geven.

Samenwerking project Gezonde Buurten

Foto: Google Streetview

Gezonde Buurten is een samenwerking tussen Jantje Beton, IVN Natuureducatie, JOGG (Gezonde jeugd, gezonde toekomst), de sociale partners in de wijk, kinderen, volwassenen en de gemeente Enschede. Een Gezonde Buurt is een buurt waar kinderen creatief kunnen spelen, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar groen te vinden is en waar iedereen lekker kan bewegen en tot rust kan komen.

Gezonde Buurt en GroenBlauw Glanerbrug

De komende jaren gaat het Bouwteam GroenBlauw Glanerbrug (Dura Vermeer, Roelofs en de gemeente Enschede) aan de slag in 15 straten in Glanerbrug, waaronder de Bultsweg. De overlast van grondwater wordt aangepakt en de omgeving wordt aangepast aan het veranderende klimaat. De werkzaamheden die voortvloeien uit project Gezonde Buurt worden uitgevoerd binnen GroenBlauw Glanerbrug.

Oldenzaalse musea tijdens

Verenigingendag gratis

OLDENZAAL - Op zondag 21 april kunnen ‘nieuwe’ Oldenzalers kennismaken met de stad en het gemeentebestuur, terwijl tegelijkertijd het verenigingsleven de verbinding zoekt met alle inwoners.

tijdens gratis toegankelijk

In het Palthe Huis en De Pelgrim ontdek je de (ontstaans)geschiedenis van de stad. En om deze reden zijn beide musea deze dag gratis toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is! Ook zijn de musea altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers en mensen die een bijdrage willen leveren aan de activiteiten die er worden georganiseerd. Voor

een klein bedrag word je bovendien al ‘Vriend van het museum’, waardoor je altijd gratis toegang hebt tot het Palthe Huis en De Pelgrim én het blad ‘Ons Oldenzaal’ 4x per jaar ontvangt. Het blad staat boordevol leuke verhalen over de geschiedenis van de stad.

Foto: Richard Koopman

Ontdek de Weizen

0.0 Fiets Racefietservaring door Noordoost

Sport

DEURNINGEN - Fietsliefhebbers opgelet!

Het is weer bijna zover, op zondag 5 mei staat de jaarlijkse fiets toertocht georganiseerd door Wielerclub ‘t Rauwe Zakie en Wielerclub NEO Borne weer op de agenda. Een schitterende racefietsroute die je meeneemt door het mooie landschap van Deurningen, Noordoost Twente, Oldenzaal en De Lutte.

Start in Deurningen

De Weizen 0.0 Tocht, die start en eindigt in het pittoreske Deurningen, waar-

bij je kunt kiezen tussen een route van 85km of maar liefst 130km.  Beide routes zij vernieuwd en hebben halverwege een pauze waarbij de fietsers nieuwe energie kunnen opdoen voor de rest van rit tot aan de finish in Deurningen. De echte liefhebber kan daar zijn bidons vullen en starten met de 2e lus rondom Oldenzaal.

Bewaakte fietsenstalling

Na de tocht kun je de fiets in onze bewaakte fietsenstalling plaatsen, zodat

Fiets Tocht: Een Unieke Noordoost Twente

je onbezorgd kunt genieten van het Pelle’s Wit & Weizen Festival. Hier zijn 10 Wit & Weizen bieren van de tap verkrijgbaar en kun je op het terras genieten van hapjes en drankjes. Het eerste drankje krijg je van ons en we zorgen voor een verassend muzikaal optreden!

Stichting Goal

We zijn verheugd te vermelden dat dit jaar wederom de volledige opbrengst van de tocht naar de stichting GOAL gaat. Dankzij onze sponsoren kunnen we het mogelijk maken dat het volledige inschrijfgeld benut gaat worden voor recreatieve activiteiten voor

mensen met een zorgbehoefte. Dus niet alleen heb je zelf een leuke dag, maar maak je dat ook mogelijk voor anderen!

Inschrijven Inschrijven kan vooraf via  www.fietssport.nl/inschrijven/55985/weizentocht-2024 of op de dag zelf aan de inschrijftafel bij Pelle’s, Hoofdstraat 9 in Deurningen. Starten kan van 8.00 tot 9.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.weizentocht.nl/

Lutheria Niveau 4.2, 6.2, 6.3

DE LUTTE - In de eerste helft van de competitie wisten de meiden van 4.2, Dieke, Dente, Niene en Felien het kampioenschap te behalen.

De eerste helft van de competitie smaakte naar meer voor deze gedreven meiden, en vol goede moed begonnen ze de tweede helft met een knallende 3-0 overwinning, gevolgd door een nipte 2-1 nederlaag. Daarna herpakten ze zich met een verbluffende reeks van 8 opeenvolgende 3-0 overwinningen, waardoor al vroeg in het seizoen duidelijk was dat de meiden de gedoodverfde favorieten waren voor het kampioenschap.

Lutheria Niveau 6.2 & 6.3 kampioen Zaterdag 13 april was een gezellige en spannende dag voor de teams van niveau 6, die allemaal thuis hun laatste wedstrijden speelden.

In de poule van niveau 6.1 was Pollux al een week eerder tot kampioen gekroond, maar de meiden hebben nog flink gestreden en door hun 6-0 winst wisten ze er een knappe tweede plaats uit te slepen.

Niveau 6.2 hoefde slechts één set te winnen om het kampioenschap veilig te stellen. Met vastberadenheid lieten de

Het leek er even op dat het toch nog niet zo makkelijk zou zijn, want daarna verloren de meiden ook nog twee wedstrijden. Op 6 april wisten ze voldoende punten binnen te slepen en verzekerden ze zich al van het kampioenschap. Zaterdag 13 april hebben ze na 3-0 en 2-1 winst de beker en medailles voor de tweede keer in één seizoen in de wacht gesleept!

en C1 kampioen!

meiden zien dat ze de sterksten waren in hun poule, en met overwinningen van 2-1 en 3-0 verzekerden ze zich van de titel.

Voor niveau 6.3 was het een hele spannende ochtend. Met Apollo bijna onverslaanbaar aan kop begonnen ze de dag, wetende dat alleen als ze alle wedstrijden zouden winnen ze nog kans hadden op het kampioenschap. Met enorme strijdlust en door alle punten te pakken, sleepten ze samen met Apollo het kampioenschap binnen.

Na de wedstrijden hebben de meiden samen geproost op hun prestaties, terwijl ze genoten van verfrissende drankjes en smulden van een welverdiend patatje!

Meiden van Lutheria C1 veroveren opnieuw het kampioenschap Afgelopen zaterdag, 13 april, was een glorieuze dag voor de meiden van C1 van Lutheria, toen ze met verve de

titel van kampioen veroverden tegen Apollo MC3, met een overtuigende 4-0 overwinning. Dit is niet de eerste keer dat de meiden de kampioenstitel opeisen, aangezien ze vorig seizoen ook al kampioen zijn geworden.

Hoewel het seizoen begon met een tegenslag, slaagden deze vastberaden meiden erin om geleidelijk aan hoger op de ranglijst te klimmen. Trainster en coach Annika Hampsink is dan ook supertrots op de prestaties van haar team.

Dit kampioensteam bestaat uit Joni Snippert, Sophie Kristen, Noor Olde Scholtenhuis, Yfke van Langen, Diede Steghuis, Maud Koop, Jolé Telgenkamp, Suus Eertman en Florien Nijhuis.

Dames, van harte gefeliciteerd met deze buitengewone prestatie!

Jubileumfeest - TC ‘T Weusthag

HENGELO - Op zaterdag 20 april vieren we het 100-jarig jubileum van tennisclub ‘t Weusthag!

Als lid, oud-lid of vriend van de club ben je van harte uitgenodigd om samen met ons terug te kijken op 100 jaar aan prachtige herinneringen bij de mooiste club van Hengelo!

Stuur je leukste Weusthag-

herinneringen in en maak kans op mooie prijzen! Deel je foto’s via

100jaar@tcweusthag.nl

Een eeuw vol tennisplezier!

Informatie

Locatie: Tennisclub ‘t Weusthag

Weusthag 100 jaar

Datum: Zaterdag 20 april

Tijd: Vanaf 15:00 uur

Activiteiten

Kinderactiviteiten

Servicesnelheidsmeter

Tennisclinic

Rondje om de baan

Verkiezing van de mooiste foto

Receptie

Feestavond met Bittersweet

We kijken ernaar uit om samen met jou deze mijlpaal te vieren en nog vele jaren van tennisplezier tegemoet te gaan!

Wanneer

20 april | 17:00 uur - 21 april | 01:59 uur

https://tcweusthag.nl

✨✨

Dutch Masters of Motocross

MARKELO - Op zondag 21 april strijden

internationale topcoureurs in Markelo om de eindzege in de Dutch Masters of Motocross.

Dutch Masters of Motocross

Dé Internationale krachtmeting in het zand in Europa, waarbij nagenoeg alle gp teams en hun rijders aan de start staan. In deze wedstrijd strijden niet

alleen de topcoureurs van Nederland, waaronder Jeffrey Herlings, maar ook rijders vanuit de rest van de wereld mee om de eindzege in Markelo. Deze wedstrijd is onderdeel van een

Motocross

reeks van 3 wedstrijden om het open Nederlands Kampioenschap.

Het overzichtelijke en spectaculaire circuit leent zich er perfect voor, om de strijd te volgen.

Naast motocross kun je genieten van de enerverende entourage!

Programma

Training 08:30-10:30

Eerste Manche 11:05

Tweede Manche 13:450

Kijk voor meer informatie op www. motorcrossmarkelo.nl en www.dutchmastersofmotocross.com.

Circuit de Herikerberg Markelo

Circuit de Herikerberg Herikeresweg 9, Markelo

http://www.motorcrossmarkelo.nl

gemeente Losser

LOSSER - Op woensdag 17 april heeft de schoolsportcommissie wederom het voetbaltoernooi voor de basisschooljeugd uit de gemeente Losser georganiseerd.

Op de velden van S.V Losser werd gestreden om het kampioenschap van de gemeente Losser. De kampioenen zullen onze gemeente vertegenwoordigen tijdens de Twentse voetbal kampioenschappen later dit schooljaar. Dit jaar werd het toernooi voor het eerst onder schooltijd gehouden waarbij alle leerlingen van groep

8 hebben

deelgenomen. Aan het aanwezige publiek te zien, was ook bij anderen in de agenda gestreept om hierbij aanwezig te kunnen zijn en de teams aan te moedigen.

De poules zijn dit jaar ingedeeld met prestatieve (Championsleague) en met recreatieve (Europaleague) teams. Zo kreeg elk team redelijk gelijkwaardige

basisscholen
Schoolvoetbaltoernooi

basisscholen

tegenstand en werden en mooie wedstrijden gespeeld.

Meester Snelschool wint finale

Na het spelen van alle spannende poulewedstrijden werden de finales van de Championsleague gespeeld om te bepalen welke scholen Losser gaan vertegenwoordigen bij de Twentse kampioenschappen . De finale van het voetbal toernooi bij de jongens ging tussen De Martinus en de MeesterSnel school. In deze finale bleek het team van de MeesterSnel School de sterkste. Op de 2e plaats eindigde De Martinus, op de 3e en 4e plaats eindigden resp. de Verrekijker en het Kompas.

Verrekijker wint Meidentoernooi

Bij de meiden is het toernooi uiteindelijk gewonnen door het team van de Verrekijker, als 2e is geëindigd de Veldzijde. op de 3e en 4e plaats eindigden resp. De Martinus en de Wegwijzer. Dit jaar zijn er wederom scheidsrechters beschikbaar gesteld door het Twents Carmel College uit losser. Leerlingen van het LO2 vak leidden de wedstrijden op een vakkundige manier. De organisatie kijkt erg tevreden terug op een fair en goed verlopen toernooi. Daarbij willen we S.V Losser, de EHBO en de leerlingen van het Twents Carmel College Losser bedanken voor de ondersteuning bij dit toernooi, dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van deze organisaties!

Inschrijving Triathlon Holten extra startplekken voor

HOLTEN - Nog twee maanden en dan gaat de 38ste editie van de Triathlon Holten van start.

De startplekken voor de wedstrijd in het triatlondorp zijn gewild en voor verschillende onderdelen geldt inmiddels een wachtlijst. Voor jeugdige triatleten is er echter goed nieuws: zij kunnen nog een startplek bemachtigen.

De Triathlon Holten vindt dit jaar plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni. Op de eerste dag van het sportevenement

staat onder meer de jeugdtriatlon op het programma. De Supersprint jeugdtriatlon, voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar oud, is ook dit jaar populair en inmiddels volgeboekt. Dat geldt ook voor de jeugdclinics in aanloop naar de Triathlon Holten.

“We kregen veel reacties van teleurgestelde ouders en kinderen. Daarom

Holten wordt heropend: voor de jeugd

hebben we besloten 30 extra startplekken voor de jeugd van 8-11 jaar te creeren,” aldus Folkert Visser van Triathlon Holten. De inschrijving wordt op donderdag 25 april heropent voor deze groep.

Deelnemers in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar oud, kunnen zich ook nog inschrijven voor de jeugdtriatlon.

Triatleten vanaf 16 jaar oud kunnen op zaterdag ook deelnemen aan de achtste triatlon, maar ook voor deze afstand geldt inmiddels een wachtlijst.

Foto: Triathlon Holten/Thomas Levels

Wil je als deelnemer in de leeftijd van 16 tot 19 jaar oud verzekerd zijn van een startplek? Dan kan je er ook voor kiezen om vrijdagavond al in actie te komen en deel te nemen aan de 1/16e triathlon. Deze afstand maakt onderdeel uit van de jeugdtriathlon en in deze leeftijdscategorie zijn er momenteel nog startplekken beschikbaar.

Inschrijven kan via de website van de Triathlon Holten: www.triathlonholten.nl.

Excursie ‘boomkikkers’ op

Natuur

ENSCHEDE -Een kleine herrieschopper met veel gekwaak.

De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van vingers en tenen, waardoor hij goed kan klimmen. Tijdens de excursie ‘Boomkikkers’ op 10 mei, ga je op zoek naar dit kleine luidruchtige diertje. Onze gidsen nemen je mee en vertellen je meer over de natuur en de boomkikker.

Het is voorjaar, dus tijd voor de boomkikker om flink van zich te laten horen en dat doet hij dan ook graag. Zijn

typisch “kè-kè-kè-kè-kè-kè” geluid is van ver al te horen. Na een korte en interessante lezing gaan we de natuur in. Hoe je de boomkikker herkent, waar hij van leeft en waarom hij zo veel geluid maakt vertellen onze gidsen je tijdens deze excursie. Voor de veiligheid van de boomkikker en om de natuur niet onnodig te verstoren blijven we op wegen en paden, dus meestal lukt het niet de boomkikker te zien, maar we zullen het ‘boomkikkerconcert’

op landgoed Smalenbroek

horen en een avontuurlijke tocht door het donker maken. Minimale leeftijd is 12 jaar. Tip: trek stevige schoenen aan.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per volwassene. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Foto: Jacob van der Weele

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Vrijwilligers

Het bezoekerscentrum Hof Espelo zoekt vrijwilligers om het team te versterken. We zijn vooral opzoek naar gastheren/ gastvrouwen. Belangstelling of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar bezoekerscentrum.hofespelo@landschapoverijssel.nl

Ga mee ‘OpStap’ in natuurgebied

OMMEN - Dinsdagavond 7 mei organiseren wij een ‘OpStap’ excursie in natuurgebied Beerze.

Onder leiding van twee gidsen maakt u een prachtige wandeling van ongeveer twee uur in dit gevarieerde gebied met zandverstuivingen, bos, heide en veenputten. Tijdens de wandeling is er aandacht voor natuurverschijnselen en de cultuurhistorie van het gebied. De wandeling start om 19.00 en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel met ons mee!

Beerze

Het natuurgebied Beerze in de gemeente Ommen is zo bijzonder, omdat hier veel landschapstypen bij elkaar komen: rivierlandschap, (stuif) duintjes, essen, beschermd dorpsgezicht met kamduin, stuifzanden, natteen droge heide, veenputten, bos en zogenaamde “nieuwe natuur”, elk met zijn eigen specifieke flora en fauna. Samen met onze natuurgidsen loop

natuurgebied Beerze

je door en langs een aantal van deze landschapstypen en kun je genieten van de schitterende planten – en dierenwereld. De gidsen vertellen je hier alles over maar ook is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Goed wandelschoeisel is aanbevolen voor deze excursie.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op

Foto: Martijn Hulst

www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

NU, cabaretprogramma in Vestzaktheater

CULTUUR

ENSCHEDE - Op 3 mei 2024 speelt cabaretier

Cristian Pielich een try-out van zijn cabaretshow NU bij Concordia Enschede.

Deze persoonlijke show geeft een inkijkje in het leven van Cristian en met veel interactie met het publiek. De voorstelling begint om 20:00 in het Vestzaktheater in Enschede

Veel grappen, conferences en indrukwekkende gedichten zijn de ingrediënten van de onemanshow van cabaretier

Cristian Pielich. Zijn programma heet NU en is sterk autobiografisch. Hij

cabaretprogramma Cristian Pielich

belicht zijn levenswandel qua afkomst en arbeidshistorie, maar ook verwondert hij zich over de wereld om hem heen. Pielich drijft graag de spot met de haastige consumptiemaatschappij, prijsverhoging en de huidige commercie. Ondertussen deelt hij zijn datingervaringen op hilarische wijze en vraagt hij zich af wat ware liefde is? De uiteindelijke conclusie van dit vluch-

tige bestaan kan alleen maar zijn: leef in het nu, want het is alles wat je hebt.

Cristian combineert conferences met een hoog stand-up comedy gehalte en  fraaie gedichten. Zijn vele optredens door de jaren heen hebben geresulteerd in een rijp theaterprogramma vol met humor, interactie en verwondering. Cristian Pielich is er klaar voor om Enschede te veroveren.

Maker Festival Twente

TWENTE - Van 1 tot 31 mei vindt de negende editie van het Maker Festival Twente plaats, verspreid over diverse locaties in heel Twente.

Het festival staat in het teken van maakcultuur, nieuwe technologieën en creativiteit. Kinderen worden uitgedaagd zelf aan de slag te gaan onder begeleiding van professionele techniekcoaches en makers. Het jaarlijks terugkerend festival wordt georganiseerd door Tetem Kunstruimte, in samenwerking met een breed aantal partners uit de hele regio: van bibliotheken tot speeltuinen, en van lokale musea tot jongerencentra.

Maken bereidt je voor op de toekomst Zo veel mogelijk jonge mensen helpen de wereld beter te begrijpen én te beïnvloeden: dat is de missie van Tetem.

“We willen tijdens het Maker Festival jonge mensen stimuleren om hun verbeeldingskracht te gebruiken om zélf hun eigen toekomst vorm te geven. Dat hebben we nodig in een samenleving die steeds complexer wordt,” vertelt Wilja Jurg, directrice van Tetem. Tijdens de dagfestivals  kunnen kinderen meedoen aan verschillende inloopactivitei-

Twente

ten en workshops. Alles staat in het teken van: zelf verzinnen en dóen. Naast het festivalprogramma, is Tetem in de maand mei te vinden op dertig scholen in het primair onderwijs. Via het “Maakcarrousel” maken kinderen kennis met het festivalaanbod en worden ze uitgenodigd voor het dagfestival dat bij hen diezelfde maand in de buurt plaats vindt.

De Kreeft reist de regio rond!  Dit jaar maakt de bezoeker van het Maker Festival kennis met het spectaculaire werk De Kreeft. De Kreeft is een landelijk bekend werk van de kunstenaar Tristan Kruithof en is onderdeel uit de audiovisuele installatie Animaltroniek. Het is een radiografisch aangestuurd fantasiedier dat laat zien

Foto: Tristan Kruithof

dat je ook creatief naar techniek en technologie kan kijken. Tetem heeft lesmiddelen ontworpen zodat in de ochtenden een uitgebreid onderwijsprogramma plaats kan vinden rondom het werk. Het is voor het eerst dat een kunstwerk van deze schaal rondreist langs élke Twentse gemeente – en het mag gezegd worden dat het best een uitdaging is om het werk binnen één maand op 14 plekken te exposeren. Desondanks brengt Tetem deze aaibare robot met trots naar alle kinderen en gezinnen in Twente!

Programma

Bekijk op de website de volledige publieksprogrammering:www.tetem. nl/event/maker-festival-twente-2024/

Op dinsdag 30 april vertoont

Oldenzaal

de film ‘Joyland’

OLDENZAAL - Joyland is het oudste pretpark van Lahore, de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab.

Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag komen om even al hun zorgen te vergeten. Mumtaz leeft dagelijks met de druk die de patriar-

chale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en hij loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij

vertoont Filmhuis ‘Joyland’

Biba, een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar, barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.

Filmtotaal: ‘Sprankelende cinema die aanvoelt als een heerlijke ouderwetse MGM-musical’

Dinsdag 30 april om 20.00 uur.

Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7. Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25.

Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram. Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

De Cactus presenteert (Gitarist Supertramp, Blues,

HENGELO - Carl Verheyen is muzikant, zanger, songwriter, arrangeur, producer en docent.

Sinds 1985 is hij de gitarist van Supertramp en heeft voor miljoenen enthousiaste fans over de hele wereld gespeeld. Met de Carl Verheyen Band toont hij zijn talent en vaardigheid als gitarist, die over de grenzen van muzikale genres heen gaan.

De Carl Verheyen Band tour is een nieuwe show en een zeldzame kans voor het publiek om een krachtige mix van blues, rock, jazz en zelfs country te ervaren van vier muzikanten van wereldklasse.

De voor een Grammy genomineerde Verheyen wordt vergezeld door gerenommeerde muzikanten!

Bassist Dave Marotta, die ook heeft opgetreden met o.a. Phil Collins, Neil Diamond, Bruce Hornsby, en talloze anderen.

Op drums speelt John Mader, die heeft gewerkt met Bonnie Raitt, Randy Newman, Pat Benatar en vele anderen. John zingt ook achtergrond harmonieen, speelt percussie.

Carl Verheyen & Band Blues, Rock, Jazz)

En met multi-instrumentalist Troy Dexter op gitaar, keyboards en zang is er niets wat deze band niet kan. Troy is muzikaal leider van Wilson Phillips, een band die in 1989 werd opgericht en nog steeds erg actief is.

Zijn vrouw Hollye is een getalenteerde zangeres, het nieuwste lid van de band.

De band:

Carl Verheyen: guitar, vocals

Dave Marotta: bass

John Mader: drums

Troy Dexter: guitar, keyboards, vocals

Hollye Dexter: background vocals

Dinsdag 23 april 2024, koffie klaar vanaf 20.00uur, showtime 20.30uur. Voorverkoop €22.50 (ex service fee).

Café de Cactus

Let op: dit is een luisterconcert met 75% zitplaatsen (stoeltjes en barkrukken).

Aan de deur (indien niet voortijdig uitverkocht) €27,50 (Voor Vrienden van Cactus Live zijn er speciale tickets beschikbaar als ze ingelogd zijn met hun account).

Valerius Ensemble & Roemeense

ENSCHEDE - Zondag 28 april maakt het Valerius Ensemble een waar Roemeens dansfeest van dit programma met vijf blazers.

Daarin Roemeense volksdansen van Bartók, een heerlijk melancholieke Roemeense ballade van Porumbescu en het speelse Games II van Pautza. Naast alle Roemeense muziek ook de Variations van de Franse Eugène Bozza en Spaanse dansen van de Nederlandse Jurriaan Andriessen. Op het podium de fluit, klarinet, hobo, hoorn en fagot.

Roemeens dansfeest

Béla Bartók, bekend om zijn onderzoek

naar de volksmuziek in zijn omgeving, verwerkte dat ook in zijn muziek zoals de serie spannende Roemeense volksdansen. Meer Roemeense muziek met de beroemde Roemeense Ballade van Cirprian Porumbescu, oorspronkelijk voor viool en piano, een heerlijk melancholiek werk dat elke Roemeense violist op zijn repertoire heeft. En in zijn Games II brengt Sabin Pautza een aantal Roemeens getinte melodieën bij elkaar in een korte suite.

Franse en Spaanse muziek

Roemeense dansen

Foto: Femke Teussink

Maar het programma bevat meer dan alleen Roemeense dansen. Frans is Variations sur un thème libre van Eugène Bozza, een schitterende kleurrijke reeks variaties over een eigen thema. Daarin krijgt elke speler volop de gelegenheid zijn muzikale talenten te etaleren. Het concert opent zelfs min of meer Nederlands met muziek van Jurriaans Andriessen, telg uit het beroemde Nederlandse componistengeslacht en vooral bekend om zijn pakkende film- en toneelmuziek. Zijn Sciarada Spagnuola is een vrolijke verzameling korte stukken voor blaaskwintet, gebaseerd op oude Spaanse hofdansen.

Meer informatie over dit concert en het kopen van tickets vindt u op phion.nl.

Programma & concertgegevens: Andriessen: Sciarada Spagnuola Bozza: Variations sur un thème libre Bartók: arr. Diaconu – Zes Roemeense volksdansen

Porumbescu: arr. Diaconu – Roemeense Ballade

Pautza: arr. Diaconu - Games II voor blaaskwintet

Enschede - Muziekcentrum

28 april 14:30 | kleine zaal

€ 22,50

www.phion.nl

Filmhuis Oldenzaal vertoont

OLDENZAAL - Jaren dertig, Denemarken. De jonge Maren wordt door de overheid als losbandig en ongemanierd gezien.

Uit angst dat haar gedrag anderen zal beïnvloeden, wordt ze naar een vrouweninstelling op het eilandje Sprogø

gestuurd. Daar leert ze zich als een deftige dame te gedragen. Haar kamer deelt ze met Sørine, die reeds in het

vertoont de film ‘Unruly’

keurslijf is geperst. Maar Maren is niet van plan zich aan de regels te houden met alle gevolgen van dien.

VPRO Cinema: ‘Verrassend genuanceerd verteld’

NRC: ‘Fraai gefilmd en sterk gespeeld’

Dinsdag 23 april om 20.00 uur.

Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25.

Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie www.filmhuisoldenzaal.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

62
twente.nl
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.