Twente Magazine 17-05-2024

Page 1

Magazine Twente Hét Magazine voor Twente HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE REGIO TWENTE 17-05-2024 Heldendaad in Wierden Garden Event in Losser Beleef de natuur Engbertsdijksvenen Gemeente-Info + UIT-agenda Week van de Stenen Winkel Noodklok voor Ageler- en Volthebroek Bromsnor: een lijk zonder hoofd? Vakantie als je kind een eetstoornis heeft?

Volg Weeronline op twitter en facebook

Wisselvallig met kans op onweer Het is de komende dagen vrij wisselvallig met bijna dagelijks kans op regen- of onweersbuien. De meeste buien zijn bij uitstek weggelegd voor het binnenland. In de kustgebieden is het een stuk vaker droog. De temperatuur schommelt tussen 17 en 23 graden.

Zaterdag: (felle) buien

De eerste dag van dit lange pinksterweekend begint overal droog met flink wat ruimte voor de zon. In de middag ontstaan buien. Lokaal kunnen de buien weer fel uitpakken met onweer en hagel. Toch is de zon tussen de buien door af en toe te zien. Bij weinig wind loopt de temperatuur op naar 18 tot 23 graden.

Zondag: buien

Zondag, op eerste pinksterdag krijgen we te maken met een vergelijkbaar weerbeeld als op zaterdag. De dag begint op de meeste plaatsen droog, maar in de middag kunnen weer enkele felle buien ontstaan met kans op onweer en hagel. Bij een meest matige wind uit het noorden wordt het tot een graad of 20.

Maandag vaak prima buitenweer!

Tweede pinksterdag lijkt op dit moment de beste dag om erop uit te trekken. Op veel plekken blijft het een lange tijd droog met flink wat ruimte voor de zon. Maar net als de dagen daarvoor kan een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen. Aan de temperatuur verandert weinig.

Zorg ervoor dat jij je goed insmeert als jij naar buiten gaat. De zon is met zonkracht 5 fel. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 20-40 minuten verbranden.

Daarna: onzekere verwachting

De dagen daarna is het nogal onzeker, maar de kans is vrij groot dat we het eerst nog even moeten doen met ronduit wisselvallig lenteweer. Vooral woensdag lijkt daarbij kletsnat te kunnen verlopen met langdurige perioden met regen. Mogelijk nemen de neerslagkansen daarna flink af. Aan de temperatuur lijkt weinig te veranderen.

Twente Magazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Twente-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Losser, Borne, Delden, Denekamp, Ootmarsum, Nijverdal, Wierden, Rijssen, Holten, Enter, Tubbergen, Haaksbergen, Twenterand, Hardenberg, Ommen, Raalte, Goor en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor

Het Twente Magazine is lid van:

32 Sport

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

Nieuws

3 INHOUD
4 Uitagenda pagina’s: 56
& Achtergrond:
42 Natuur
48 Cultuur

Basisschooljeugd toont

tijdens deelname aan

Burgerschapsdag

WIERDEN - Als onderdeel van de Week van de Democratie Wierden stond op woensdag 15 en donderdag 16 mei de Burgerschapsdag Groep 8 aan de macht voor kinderen uit groep 7/8 op het programma.

Op de, tijdens de kinderraadsvergadering, ingebrachte voorstellen van het Galjoen, groep 7b en 7a en De Driesprong werden de meeste stemmen uitgebracht. Om de winnende voorstellen te realiseren krijgen zij per groep €250,-. De leerlingen zullen zich dit schooljaar nog inzetten om hun voorstel uit te voeren.

Kennismaking met lokale democratie Bijna 300 leerlingen van 10 basisscho-

len uit de gemeente Wierden deden mee aan dit initiatief van de gemeente Wierden. Op speelse wijze maakten deze jonge inwoners kennis met lokale democratie. Onder leiding van burgemeester Doret Tigchelaar grepen zij de macht tijdens drie kinderraadsvergaderingen. De kinderraadsleden wisselden standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk werd democratisch gestemd voor het beste voorstel.

politieke

politieke interesse Burgerschapsdag

Mooie voorstellen

Tijdens de eerste raadsvergadering besloot de kinderraad dat groep 7b van Het Galjoen een winnend voorstel had om voor kinderen uit met name kansarme gezinnen een leuke sportdag te organiseren, want sporten is gezond. Groep 7a van Het Galjoen won tijdens de tweede raadsvergadering. Zij willen zorgen voor een gezonde natuur door meerdere insectenhotels op te hangen en ook op meerdere plekken bloemen te planten waar insecten op af komen. “De bijen sterven uit, dat hoorden we op het nieuws”, gaven de kinderen aan.

Winnaar van de derde raadsvergadering is De Driesprong. De leerlingen kunnen aan de slag met het organiseren van een Houtdorp waar gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Naast deze drie voorstellen zijn er meerdere voorstellen ingebracht die de moeite waard zijn om uit te voeren. “

Helaas kan niet iedereen winnen”, gaf burgemeester Doret Tigchelaar aan. Ze deed een oproep aan de kinderen om na te denken of ze misschien zelf toch nog hun voorstel uit kunnen voeren.

Kindergemeenteraad

De samenstelling van de nieuwe kindergemeenteraad wordt eind juni bekend gemaakt. Maandelijks vergadert de raad of gaat op pad voor een werkbezoek. Belangrijke thema’s die over kinderen gaan worden aan de kinderraad voorgelegd om hierin mee te denken. De kindergemeenteraad krijgt ook een werkbudget om te besteden aan thema’s die zij zelf belangrijk vinden. De installatie van deze nieuwe kinderraadsleden en kinderburgemeester vindt plaats op 8 juli in de Raadzaal.

Zaterdag 25 mei Home en Garden Event in Losser

LOSSER - Op 25 mei zal het bruisen van activiteiten op de Losserse bedrijventerreinen de Pol en de Zoekeresch.

Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zijn de bedrijven welke werkzaam zijn in de huis en tuin branche geopend, en zullen ze u verrassen met tal van acties.

De deelnemende bedrijven openen hun deuren en nodigen u uit voor een hapje en een drankje ( koffie met iets lekkers)  en laten u graag zien wat ze te bieden hebben.

Voor vele Lossenaren is het aanbod op de bedrijventerreinen niet bekend.  Erg jammer.

Om de rit naar het bedrijventerrein extra aanlokkelijk te maken hebben

we deze dag een stempelkaartactie. Bij elke deelnemende onderneming kunnen klanten een stempel halen en een kleine attentie ontvangen, zoals een pen, rolmaat of plantje. Nadat alle stempels gehaald zijn levert men de kaart bij een van de deelnemers in. Om kans te maken op een van de fantastische prijzen. De hoofdprijs bedraagt een waardebon van € 500,- te besteden bij de deelnemende bedrijven, gevolgd door prijzen van respectievelijk € 250,-, € 100,- en drie prijzen van € 50,-. Kortom reden

genoeg om een volle kaart te scoren.

Naast de stempelkaartactie worden er door de bedrijven  extra acties gehouden die alleen op 25 mei geldig zijn.

Deelnemende bedrijven

Hubo Losser

Welkoop Losser

Buitengoed Losser

Het ambacht

Luizink hekwerken

De Baderie

Frenqeu

Hen3 afbouw

vanaf 10.00 uur POFFERTJES & SUIKERSPIN

Tijdelijk jongvolwassenen PI Almelo

ALMELO - Penitentiaire inrichting (PI) Almelo

gaat tijdelijk jongvolwassenen huisvesten die de cel in moeten omdat ze verdacht worden van een strafbaar feit.

Het betreft de categorie mannen van 18 jaar of ouder die vallen onder het jeugdstrafrecht, maar vanwege een tekort aan capaciteit niet in een justitiële jeugdinrichting (JJI) geplaatst kunnen worden. Eén afdeling Huis van Bewaring (HvB) met 24 plekken van PI Almelo is hiervoor vrijgemaakt.

De justitiële jeugdinrichtingen in Nederland kampen al enige tijd met capaciteitsproblemen. Voor minister Weerwind voor Rechtsbescherming reden om de Dienst Justitiële

Inrichtingen te vragen om binnen het gevangeniswezen, naast Justitieel Complex (JC) Zeist, een extra afdeling aan te wijzen voor deze doelgroep. Die is nu dus gevonden in de gevangenis van Almelo.

“De volwassen gedetineerden van de betrokken afdeling zijn verhuisd naar een andere HvB-afdeling in PI Almelo of een andere PI, zodat de afdeling volledig beschikbaar is voor de jongvolwassenen”, vertelt directielid Jarno de Bruin van penitentiaire inrichting

in Huis van Bewaring

Almelo. “Wanneer er een plek vrijkomt, stroomt de jongvolwassene vanuit PI Almelo door naar een reguliere jeugdinrichting.”

Binnen een reguliere jeugdinrichting volgen jongvolwassenen overdag onderwijs. Dit wordt in het reguliere dagprogramma van het HvB in PI Almelo niet aangeboden. Wel wordt een dagprogramma aangeboden dat bestaat uit onder andere dagbesteding (werk), activiteiten, recreatie, sport en bezoek.

De tijdelijke HvB-afdeling voor jongvolwassenen in PI Almelo blijft naar verwachting minimaal tot volgend voorjaar in gebruik. Om structureel een oplossing te vinden voor de capaciteitsproblematiek in de JJI’s wordt in Veenhuizen dit najaar een nieuwe jeugdinrichting geopend met op termijn plek voor maximaal 70 jongeren. Zodra

de eigen capaciteit van de JJI’s het toelaat, zal de tijdelijke HvB-afdeling voor jongvolwassenen in PI Almelo – net als die in JC Zeist - worden afgebouwd en weer in gebruik worden genomen als Huis van Bewaring voor volwassenen.

De tijdelijke komst van jongvolwassenen zorgt niet voor nieuwe vacatures in PI Almelo, “We gaan deze klus doen met onze eigen medewerkers”, zegt directielid De Bruin. “Ons gevangenispersoneel is al gewend om te gaan met gedetineerden vanaf 18 jaar. Daarnaast zijn onze penitentiair inrichtingswerkers (piw’ers) opgeleid om met specifieke doelgroepen te werken.”

Zie ook www.dji.nl/justitiabelen/jongeren

jongvolwassenen

Maarten van Rossem in

WIERDEN - Op uitnodiging van de Culturele

Raad Wierden en de Historische Kring Wederden is Maarten van Rossem donderdag 30 mei te gast in Wierden.

De bekende Nederlandse historicus, amerikanist, presentator, schrijver

en emeritus hoogleraar Maarten van Rossem houdt regelmatig voordrachten

Wierden

Wierden

over o.a. de stand van Nederland, de NAVO, politieke situatie in Verenigde Staten maar houdt ook over een andere maatschappelijk thema’s. Hij zal naar verwachting vanuit zijn perspectief ook deze onderwerpen in Wierden behandelen.

Hij houdt op donderdag 30 mei 2024 een actuele voordracht in het Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7

Wierden. Naderhand is er gelegenheid tot vragen stellen. Aanvang om 20.00 (inloop vanaf 19.30)

Entreekaarten à € 8,50 zijn 2 weken vooraf verkrijgbaar bij Boekhandel Reterink in Wierden en Primera Enter.

Hoe ga je de zomervakantie tegemoet als je kind een

WEERSELO -Met de zomervakantie in zicht, opent het Realcovery inloophuis in Weerselo gastvrij haar deuren voor een interactieve themabijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met Stichting Kiem.

Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 juni van 19.30 tot 21.30 uur en is speciaal bedoeld voor naasten van iemand met een eetstoornis.

Uitgaande van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken krijgt ongeveer 1,4% van de jongeren ooit in zijn of haar leven te maken met een eetstoornis. Dit houdt in dat alleen al in Overijssel meer dan 1600 gezinnen deze zomervakantie om moeten zien te gaan met een eetstoornis aan de

spreekwoordelijke campingtafel. Met de zomervakantie in zicht komt er voor velen een periode van ontspanning en plezier aan. Maar voor mensen die kampen met een eetstoornis kan deze tijd juist extra uitdagend zijn. Veranderingen in routine, minder controle en verschillende eetmomenten kunnen de stress en onrust verergeren. Hoe kun je hier als naaste mee omgaan?

Tijdens een interactieve avondbijeen-

zomervakantie ontspannen een eetstoornis heeft?

komst delen een ervaringsdeskundige trainer van Stichting Kiem en een ervaringsdeskundige ouder van Realcovery informatie en praktische tips om de zomervakantie meer ontspannen te laten verlopen. Je krijgt handvatten om met meer rust de zomervakantie tegemoet te gaan.

Gericht op ouders

De bijeenkomst is gericht op ouders, maar is zeker ook waardevol voor andere volwassen naasten van iemand met een eetstoornis, zoals partners, grootouders en ooms en tantes.

Stichting Kiem, die de avond verzorgt, zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. Dit doet ze door middel van haar kernprogramma’s gericht op naasten, scholen en professionals. Ook streeft Stichting Kiem ernaar om het werkveld te versterken en te ver-

binden, de bewustwording in de samenleving te vergroten, en professionals, patiënten en naasten te voorzien van goede en inhoudelijke informatie.

Realcovery, Huis van zelfregie en herstel in Weerselo is een inloophuis van waaruit circa 20 ervaringsdeskundige vrijwilligers mensen met een eetstoornis en hun naasten helpen met een luisterend oor, ondersteuning en advies.

Belangrijk: aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.stichtingkiem.nl/ themabijeenkomsten-eetstoornissentijdens-de-zomervakantie/.

De bijeenkomst wordt gehouden bij het Realcovery inloophuis, huis van zelfregie en herstel aan de Pastor Brenninkmeijerstraat 2, 7595PN in Weerselo. Meld je aan vóór 5 juni. Deelname is kosteloos.

Optreden dansteam Revenge in Woonzorgcentrum

Tiekerhook

OVERDINKEL -Afgelopen woensdag heeft het dansteam van Revenge opgetreden voor de bewoners van de Tiekerhook.

De weergoden waren goed gezind dus kon het optreden buiten plaatsvinden.  De bewoners hebben érg genoten van de dansende meisjes.

De peuters en kleuters van Revenge komen 18 juni optreden in de Tiekerhook.

Gijs Bertelink en Tom spotlight voor heldendaad

WIERDEN - Een levensreddende actie verdient speciale aandacht.

Daarom bezocht burgemeester Doret Tigchelaar op donderdag 16 mei de elfjarige Gijs Bertelink en zijn leeftijdsgenoot Tom Fokke om ze namens de gemeente Wierden te bedanken voor de heldendaad die ze op woensdag 1 mei uitvoerden. Op Recreatiepark Het Lageveld redde het tweetal een jonge-

tje dat te water was geraakt en vocht voor zijn leven.

Direct handelen is van levensbelang geweest

“Dankzij jullie snelle en heldhaftige optreden is een jong leven gered. Jullie zijn een inspiratie voor ons allemaal

Tom Fokke in de heldendaad

en laten zien hoe belangrijk het is om onmiddellijk te handelen in noodsituaties. Jullie handelen is van levensbelang geweest!”, benadrukte burgemeester Tigchelaar in het gesprek met Gijs en Tom. Als blijk van waardering kregen de jongens een cadeaubon voor een speelgoedzaak overhandigd namens de gemeente Wierden.

Onder de indruk van de levensreddende actie

Gijs en Tom zijn nog onder de indruk van de levensreddende actie. “We hebben direct gehandeld en gedaan wat nodig was. Gelukkig heeft het jongetje het gered en zijn we naderhand goed opgevangen door politiemensen.” Deze heldendaad herinnert ons eraan dat helden van alle leeftijden kunnen opstaan en dat moed vaak schuilt in het alledaagse.

Van de serie Bromsnor

door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Politiedossier: Een lijk zonder hoofd

Een open gegraven graf

Op 17 juni 1968 rinkelt de telefoon op het bureau van Bromsnor. De voorman van de plantsoenendienst valt met de deur in huis. “Veldwachter, kom snel naar de begraafplaats waar mijn mannen een open gegraven graf hebben ontdekt.”

Bromsnor spoedt zich naar het kerkhof waar hij een graf zonder gedenkteken en zonder afdeksteen aantreft. Aan weerskanten van het open graf liggen zand en stukken hout. Hier is duidelijk sprake van grafschennis. Bromsnor laat de begraafplaats onmiddellijk afsluiten en neemt contact op met de begeleider van de rijksspeurhond. Een collega van Brom is inmiddels aangekomen bij Plaats Delict om toezicht te houden.

Bromsnor benadert de Technische Recherche voor het nemen van foto’s en het maken van een gipsafdruk van een voetindruk in het zand nabij het graf. Als de hond zijn werk gedaan heeft en de recherche klaar is met het verzamelen van gegevens, wordt de plantsoenendienst verzocht om het graf verder uit te graven onder toeziend oog van de collega-veldwachter. Bromsnor gaat naar het gemeentehuis naar de afdeling Openbare Werken waar hij al snel de naam van de persoon krijgt

die in het graf zou moeten liggen, een zekere Berendina, geboren in 1866. Zij blijkt in 1940 begraven te zijn. Ongehuwd, geen kinderen. Met die summiere gegevens moet Bromsnor het doen. Terug naar de begraafplaats. Bromsnor spreekt grote waardering uit voor het werk van de plantsoenendienst. Opmerkelijk: in de deels vergane grafkist liggen wel de resten der beenderen maar niet de schedel.

Schedel gevonden

Wat nu? Is dit een bewuste opgraving geweest? En waarom? Wie doet zoiets? Het onderzoek neemt twee dagen later een vreemde wending. Het is 19 juni en een collega van Bromsnor is om 7.45 uur bij het politiebureau om de deuren te openen, de post van de mat te rapen, het stoepje even te vegen enz. Verscholen achter een tuinplant ziet hij een doos staan. Hij pakt deze op en merkt dat er iets in zit. Hij opent de doos en schrikt als hij een hoofd ziet. Meteen flitst het door zijn hoofd, zou dit doodshoofd van de mevrouw zijn die al bijna dertig jaar in haar graf ligt? Bromsnor heeft ook dienst en meldt zich net vóór 8.00 uur. Hij krijgt geen kans om rustig op te starten want bij binnenkomst wordt hem meteen de doos met inhoud getoond. Nog meer vragen doemen op. Feit is dat de doos

met schedel bij de politie blijft in afwachting van wat de Officier van Justitie beslist. Later die dag fietst Bromsnor met de doos onder zijn arm naar de huisarts die bevestigt dat het hoofd afkomstig is van een mens. Grote kans dat dit het hoofd is van Berendina. Opvallend: de schedel is in een krant van gisteren verpakt, juist met de bladzijde waarop de krant uitvoerig melding maakt van het open gegraven graf. Is dit een grap?

Deze lugubere zaak kent geen oplossing, ook na 1968 niet. Nabestaanden zijn nooit gevonden. Frustrerend. Hoewel men dik vijftig jaar geleden weet dat ieder mens specifiek DNA heeft, is in 1968 die techniek nog niet inzetbaar om definitief vast te stellen of het

gevonden hoofd van Berendina is. Waar de schedel uiteindelijk gebleven is, vermeld het verbaal niet.

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal.nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Gemeente Losser zoekt in de culturele sector

LOSSER - De gemeente Losser reikt in juli voor de vierde keer de Schatkamerpluym uit.

Dit is een jaarlijkse prijs die bedoeld is als erkenning voor de ‘verborgen parels’ binnen onze gemeente. Deze verborgen schatten dragen bij aan de bloei van de culturele en toeristische sector. Het gaat om initiatieven, evenementen en organisaties die het verdienen om beter in de schijnwerpers te staan en om verder te worden ontwikkeld.

Wethouder Milad Lahdo: “Onze prachtige gemeente is een echte toeristische trekpleister dankzij de schitterende omgeving en het diverse aanbod aan culturele initiatieven, evenementen en organisaties. Cultuur verbindt mensen met elkaar en het verrijkt onze gemeente. Met de jaarlijkse Schatkamerpluym

willen we deze - soms verborgen - initiatieven extra onder de aandacht brengen en hun impact benadrukken.”

Vorig jaar won Stichting De Werklust de Schatkamerpluym

Vrijwilligers Anita Evering en Lida Vaanhold van Stichting De Werklust over de prijs: “Vorig jaar hebben wij de Schatkamerpluym gewonnen. Het was een grote verrassing en ook toevallig dat wij hebben gewonnen in het jaar dat wij 20 jaar bestaan.” vertelt Anita. “De vrijwilligers waren allemaal ontzettend trots toen wij hadden gewonnen. We kregen ook veel reacties uit het dorp, de mensen waren allemaal posi-

zoekt ‘verborgen parels’

tief en ze praatten er ook veel over. Daarnaast zag je het overal terug, op Facebook en in de krant. Dat was erg leuk om te zien.” aldus een trotse Lida. Kent u een verborgen schat in onze gemeente die meer aandacht verdient? Kent u een initiatief, evenement of organisatie die onze gemeente cultureel op de kaart zet? Een bijzondere plek om kunst te bewonderen? Of een evenement met een culturele of toeristische invalshoek? Nomineer ze dan nu voor de Schatkamerpluym!

Procedure

U kunt tot 10 juni een verborgen schat nomineren. De prijs bestaat ook dit jaar uit een geldbedrag en een mooi kunstwerk. De prijs wordt op 5 juli om 15:00 uur uitgereikt door wethouder Milad Lahdo bij Steenfabriek De Werklust in Losser.

U kunt iemand nomineren door een mail te sturen naar aanmelden@losser.nl. Zet in de mail welke organisatie u nomineert en waarom. Voeg ook uw eigen gegevens toe (naam, telefoonnummer, adres). Gebruik voor de nominatie de onderstaande criteria.

Criteria om in aanmerking te komen voor de Schatkamerpluym De verborgen schat... ...is een initiatief, evenement, of organisatie ...levert een positieve bijdrage aan de culturele/toeristische sector ...kan verder ontwikkeld of voortgezet worden ...bevindt zich binnen het gebied van de gemeente Losser

Derde Week van de Stenen

LOSSER - In de week van 13 tot en met 19 mei 2024 vindt de derde landelijke ‘Week van de Stenen Winkel’ plaats.

Een initiatief om de lokale stenen winkel in het zonnetje te zetten en aandacht te creëren voor de waarde van deze winkels bij de consument. Ook Wijering Lingerie in Losser doet mee. Lokale winkels in heel Nederland orga-

niseren in de ‘Week van de Stenen Winkel’ allerlei feestelijke activiteiten op de winkelvloer om de kracht van stenen winkels te vieren, samen met hun klanten.

Stenen Winkel

Wijering Lingerie is een van de winkels die deelneemt aan dit initiatief. In 2006 nam Monique Spanjer dewinkel over in Losser en 18  jaar later is de winkel niet meer weg te denken uit het uitgebreide lokale winkel aanbod in Losser.

“We kijken ernaar uit om deze week de kracht van onze lokale stenen winkels te vieren en nog eens te onderstrepen waarom deze winkels een plekje verdienen in ons centrum.” vertelt eigena-

resse Monique Spanjer. “Winkels zorgen immers voor de levendigheid en gezelligheid van ons dorp”

Tijdens ‘Week van de Stenen Winkel’ vinden er ook bij Wijering Lingerie bijzondere activiteiten plaats. Zo is er onder andere voor elke kopende klant een cadeautje en zijn er mooie verlotingen.

Hoe ga je de zomervakantie tegemoet als je kind een

WEERSELO -Met de zomervakantie in zicht, opent het Realcovery inloophuis in Weerselo gastvrij haar deuren voor een interactieve themabijeenkomst, georganiseerd in samenwerking met Stichting Kiem.

Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 juni van 19.30 tot 21.30 uur en is speciaal bedoeld voor naasten van iemand met een eetstoornis.

Uitgaande van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken krijgt ongeveer 1,4% van de jongeren ooit in zijn of haar leven te maken met een eetstoornis. Dit houdt in dat alleen al in Overijssel meer dan 1600 gezinnen deze zomervakantie om moeten zien te gaan met een eetstoornis aan de

spreekwoordelijke campingtafel. Met de zomervakantie in zicht komt er voor velen een periode van ontspanning en plezier aan. Maar voor mensen die kampen met een eetstoornis kan deze tijd juist extra uitdagend zijn. Veranderingen in routine, minder controle en verschillende eetmomenten kunnen de stress en onrust verergeren. Hoe kun je hier als naaste mee omgaan?

Tijdens een interactieve avondbijeen-

zomervakantie ontspannen een eetstoornis heeft?

komst delen een ervaringsdeskundige trainer van Stichting Kiem en een ervaringsdeskundige ouder van Realcovery informatie en praktische tips om de zomervakantie meer ontspannen te laten verlopen. Je krijgt handvatten om met meer rust de zomervakantie tegemoet te gaan.

Gericht op ouders

De bijeenkomst is gericht op ouders, maar is zeker ook waardevol voor andere volwassen naasten van iemand met een eetstoornis, zoals partners, grootouders en ooms en tantes.

Stichting Kiem, die de avond verzorgt, zet zich in om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. Dit doet ze door middel van haar kernprogramma’s gericht op naasten, scholen en professionals. Ook streeft Stichting Kiem ernaar om het werkveld te versterken en te ver-

binden, de bewustwording in de samenleving te vergroten, en professionals, patiënten en naasten te voorzien van goede en inhoudelijke informatie.

Realcovery, Huis van zelfregie en herstel in Weerselo is een inloophuis van waaruit circa 20 ervaringsdeskundige vrijwilligers mensen met een eetstoornis en hun naasten helpen met een luisterend oor, ondersteuning en advies.

Belangrijk: aanmelden voor de bijeenkomst kan via www.stichtingkiem.nl/ themabijeenkomsten-eetstoornissentijdens-de-zomervakantie/.

De bijeenkomst wordt gehouden bij het Realcovery inloophuis, huis van zelfregie en herstel aan de Pastor Brenninkmeijerstraat 2, 7595PN in Weerselo. Meld je aan vóór 5 juni. Deelname is kosteloos.

Maker Festival Twente

LOSSER - Op dinsdag 21 mei stap je in de Bibliotheek Losser, onder begeleiding van professionele techniekcoaches en makers, in een wereld van maken, ontwerpen, programmeren, kunst en media.

Experimenteer in het MaakLab met creatieve technieken zoals de nieuwste

Make-It techniekkit of maak een kunstige robot. Leer in het FilmLab alles over films en duik in de wereld van AR en VR. Er is zoveel om te ontdekken.

Dus wees welkom en creëer je eigen

Maak Experience op 21 mei tussen 14.00 en 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor sommige

Twente

Kinderactiviteit ‘Papier Watermolen Frans

VASSE - Heb jij wel eens zelf papier gemaakt?

Kom naar de kindermiddag ‘Papier scheppen’ op woensdagmiddag 5 juni bij Watermolen Frans.

In deze molen werd vroeger papier geschept. Luister naar het verhaal van de molenaar en leer hoe je je eigen papier kunt maken. De middag is leuk voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. We beginnen om 15.00 uur en het duurt tot 17.00 uur. Meld je wel van tevoren aan.

Watermolen Frans was tot 150 jaar geleden een papiermolen. Om papier te maken gebruikten ze toen het waterrad. Maar hoe deden ze dat? Jouw voorouders wisten het. Tijdens de kindermiddag leer je alles over papier maken en wat je daarvoor nodig hebt. De molenaar vertelt je ook mooie

scheppen’ bij

verhalen over de watermolen. En heb je vragen? Stel ze gerust. Natuurlijk is het leuk om zelf aan de slag te gaan. Daarom mag je tijdens deze middag je eigen papier maken of een zaadmatje. We zetten een molenpuzzeltocht uit, dus genoeg te beleven deze middag. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken.

Kosten

De bijdrage voor deze kinderactiviteit is € 3,- per kind, dat is inclusief een bekertje drinken.

Ben jij al donateur? Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

‘Papier

Regelingen voor verduurzaming levensloopbestendig maken gewijzigd en verlengd

OLDENZAAL - Voor het wonen in meer duurzame en levensloopbestendige woningen, wil de gemeente Oldenzaal een tweetal regelingen verlengen.

Ook zijn wijzigingen aangebracht zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de regelingen. Het gaat om de ‘Duurzaam Oldenzaal Lening’ en de ‘Duurzaam Oldenzaal Verzilverlening’. Gemeente Oldenzaal levert een bijdrage aan het verduurzamen van de huizen en gebouwen in de stad.

Daarnaast werkt de gemeente aan een toekomstbestendige woningvoorraad. Het levensloop- bestendig maken van eigen woningen en de verduurzaming daarvan dragen daar aan bij. Het college stelt de gemeenteraad voor om hiervoor de Duurzaam Oldenzaal Lening en de Duurzaam Oldenzaal Verzilverlening

verduurzaming en maken eigen woning

aan te passen en uit te breiden.

Levensloopbestendig en duurzaam

Voor ouderen zijn vaak beperkte financieringsmogelijkheden beschikbaar om de eigen woning levens- loopbestendig te maken of te verduurzamen. De Duurzaam Oldenzaal Verzilverlening biedt inwoners ouder dan 58 jaar de mogelijkheid om beide te doen. De lening wordt verstrekt in de vorm van een bouwdepot met een lage rente. De lening hoeft tijdens de looptijd niet te worden afgelost. De details van de lening worden bekend gepubliceerd na instemming door de gemeenteraad.

Duurzaam

maken eigen woning

De Duurzaam Oldenzaal Lening kan alleen voor verduurzaming worden ingezet. Deze regeling bleek in de afgelopen periode erg populair. Sinds november 2023 tot maart 2024 zijn 26 Duurzaam Oldenzaal Leningen toegewezen. De lening kan bijvoorbeeld gebruikt worden om duurzame energie op te wekken door middel van zonnepanelen of voor het energieneutraal of –zuiniger maken. Het gevolg hiervan is dat de energiekosten omlaag gaan voor de inwoner. Na instemming door de gemeenteraad wordt de regeling gepubliceerd.

Knappe prestaties tijdens EK Rob Scholten

Sport

HARBRINKHOEK - Afgelopen Hemelvaartsweekend vond in Neuharlingersiel in het noorden van Duitsland het Europees Kampioenschap Klootschieten plaats.

Op het hoogste niveau werd er hier gestreden om het kampioenschap. Aan dit toernooi namen sporters uit Duitsland, Ierland, Italië en Nederland deel, waarbij Duitsland met 2 bonden, de FKV (organiserende bond) en de VSHB.

Ook Nederland was zeer sterk vertegenwoordigd en maakte vooraf al kans op enkele Europese titels. Voor K.V. Niej Haarbig waren het Rob Scholten en Sophie Koebrugge die deelnamen

aan de EK. Rob was in 2016 al Europees Kampioen op het veld en in 2022 werd hij door ongelukkige omstandigheden 2e. Hij was dit jaar wederom één van de favorieten voor de veldtitel. Voor Sophie was het haar eerste EK, maar ze mocht direct op alle 3 de onderdelen laten zien wat ze kon, het veld, de straat en het zetten.

Sophie Koebrugge Allereerst was Sophie bij de dames aan

EK Klootschieten van

Scholten

en Sophie Koebrugge

de beurt en zij gooide een puike wedstrijd, ze had er ook hard voor getraind en dit was ook weer te zien tijdens haar wedstrijd. Uiteindelijk werd

Sophie na een goede wedstrijd te hebben gegooid knap 9e met 699,10 mtr. Met het damesteam pakte ze op dit onderdeel zilver. Sophie werd bij de straatwedstrijd met de stalenkloot met 1.234,65 mtr. knap 14e op dit onderdeel. Maar weer mocht ze naar het podium, want in het landenklassement wonnen ze hier het goud.Sophie gooide bij het onderdeel zetten goed en haalde een totaal van 91,90 mt. goed voor een 19e plaats. In het landenklassement opnieuw een bronzen plek.

Rob Scholten

Dit moest de dag van Rob Scholten worden en dat zou het ook worden,

waar het niet dat het veld er ontzettend slecht bij lag. Het was slecht gemaaid en het was een oneerlijke baan door een stop/startpunt vanaf de 700 meter. De teleurstelling was groot, want na een fantastische wedstrijd moest Rob genoegen nemen met een 3e plaats, daar waar hij echt de beste van allemaal was en het Europees Kampioenschap verdiende. Ook met het herenteam werd hier de bronzen medaille gewonnen.

Met in totaal 171,00 meter werd hij bij het onderdeel zetten 31e, wel de nummer 3 van Nederland op dit onderdeel. Er was op dit onderdeel dan ook geen medaille voor Nederland weggelegd.

We kunnen als vereniging terugkijken op een mooi kampioenschap.

Schrijf je nu in voor de op BikePark Salland-

HOLTEN -Na een geweldige eerste editie, organiseren wij dit jaar opnieuw een Kids Challenge op 9 juni 2024.

Het is een laagdrempelige challenge met als grootste doel, samen een leuke, sportieve dag te hebben in het

Bikepark. Tijdens de opdrachten zal de nadruk liggen op technische skills, waarbij diverse features in het Bikepark

de Kids Challenge

Twente!

worden ingezet. Denk hierbij aan het fietsen over een lage smalle balk of een rondje over de pumptrack baan. Deze opdrachten worden afgewisseld met opdrachten in spelvorm.

De Kids Challenge is geschikt voor kinderen van 6 t/m 15 jaar.

Om alle deelnemers voldoende ruimte te geven hebben wij gekozen voor een beperkt aantal plaatsen.

Inschrijven is hierom verplicht en dit is mogelijk tot 26 mei 2024

Bej d’r kloar veur?

Schrijf je dan snel in via https://bikeparksallandtwenteteholten.nl/kids-challenge/

Salland-

Historische Motordemo

TUBBERGEN -Prachtige dag vol oldtimer motorsport, leuk voor jong en oud!

Van 50 tot 750 cc motoren en zijspannen die hun kunsten in een dagvullend programma vertonen.

Motordemo Tubbergen

Prachtige dag vol oldtimer motorsport, leuk voor jong en oud! Van 50 tot 750 cc oldtimer motoren en zijspannen die hun kunsten in een dagvullend programma vertonen. Tevens een youngtimer klasse!

Het is een ruim opgezet circuit met op

Foto: Visittwente.nl

de binnenste ring een snack / drankwagen en mogelijkheid tot zitten. Graag tot ziens in Tubbergen op tweede pinksterdag!

20 mei 09:00- 17:00 gratis Tubbergen

Beachvolleybaltoernooi van Enter

ENTER -Voor de 26e keer organiseert Volleybal

Vereniging Holyoke uit Enter het Datavisual Beachvolleybaltoernooi.

Er doen er weer diverse teams mee aan dit spektakel. We zullen in het laatste weekend van juni weer 8 beachvelden gaan optuigen, meer dan 250m3 zand, een gezellig terras, goed weer en in totaal meer dan 75 teams zijn de ingrediënten voor een prachtig beachvolleybaltoernooi.

Wat: 26e Datavisual Beachvolleybaltoernooi

Wanneer: 28 en 29 Juni 2024

Waar: In het Centrum van Enter, naast de RK Kerk (Pastoor Heimerikxstraat)

Programma

Op vrijdagavond vanaf 18.00 uur wordt er in de wedstrijd- en recreatieklasse (4 tegen 4) gestreden om de wisselbeker. Enternaren of iedereen die een binding met Enter heeft kan zich hiervoor inschrijven. Teams mogen hierbij bestaan uit zowel alleen heren, dames alsmede gemixt.

Naast de gebruikelijke klassen zal dit jaar vanwege het enorme succes van de vorige edities wederom op de vrijdag een bedrijvenklasse worden opgesteld. Speciaal voor alle bedrijven uit Enter en omstreken worden er een aparte poules gecreëerd om gezamenlijk met

Beachvolleybaltoernooi in het Centrum

collega’s deel te kunnen nemen aan dit gezellige toernooi. Wil je als bedrijf of personeelsvereniging gewoon eens kennismaken met de beachsport of heb je een team met volleyballers, schrijf je dan nu in en strijd voor de speciale bedrijvencup!

Op de zaterdag is er ruimte voor ruim 40 teams met volleyballers uit de hele regio van elk niveau.

Een aantal edities geleden hebben we de mogelijkheid geïntroduceerd om zaterdags deel te nemen met je eigen mixteam! Hier gaan we deze editie ook gewoon weer mee door! Heb je een gezellige ploeg mensen welke zin hebben in beachvolleybal maar krijg je geen compleet team met dames of heren bij elkaar, schrijf je dan in als mixteam.

Voor de zaterdag kan er ingeschreven worden in de volgende klassen: Heren en dames hogere klasse (3 tegen

3), Heren en dames lagere klasse (4 tegen 4), Mix klasse (4 tegen 4) Jeugdklasse (4 tegen 4)

Schrijf je tijdig in!

Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam je tijdig in te schrijven. Afgelopen edities is de inschrijfperiode iedere keer voortijdig gesloten door het enorme animo en hebben we helaas een aantal teams niet meer kunnen indelen.

Inschrijven is mogelijk t/m vrijdag 21 juni 2024 22:00 uur en kan via de website van Holyoke (www.vvholyoke.nl/ beachtoernooi)

Tot ziens op vrijdag 28 en/of zaterdag 29 juni!

Supporters

Ook voor supporters is er voldoende ruimte en een hapje en drankje rondom de beachvelden.

Herontdek de nalatenschap

HENGELO - Een uniek theaterconcert met koormuziek, hedendaagse dans en brieven van nu: Consensus Vocalis en BachTwente nodigen je uit voor “Gute Nacht, o Wesen”.

In dit bijzondere samenspel wordt Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach in het licht gezet en verrijkt met

reflecties van een nieuwe generatie makers. Multidisciplinair, verstillend en uitdagend. Consensus Vocalis zingt

nalatenschap van Johan Schouwburg Hengelo

het geliefde motet, waarin koraalmelodieën worden afgewisseld met teksten uit de Romeinenbrief van de Apostel Paulus, en verkent de thematiek die in het stuk besloten zit. Het geheel wordt omsloten door werken van componisten Palestrina, Pärt en Mendelssohn die de inhoud nog meer diepte geven. Twee dansers van IRON Dance Company en acteur Nick Renzo Garcia belichamen de geest van de nieuwe tijd en resoneren met brieven

van drie hedendaagse schrijvers. Laat je meevoeren op deze muzikale reis en herontdek de nalatenschap van Johann Sebastian Bach!

Schouwburg Hengelo vrijdag 31 mei 2024 - 20:30 uurMiddenzaal - Klassiek 1e rang:   € 27,50

Beleef het de natuur in Twente excursies in Springendal

Natuur

TUBBERGEN / TWENTERAND - Wandelen door een natuurgebied, maar dan met een extra dimensie, dát is de meerwaarde van een excursie.

Beleef de natuur met al je zintuigen en laat je verwonderen over de veelzijdigheid. Onze gidsen nemen je graag mee op pad, laten je kennis maken met planten- en diersoorten, met cultuurhistorisch elementen waar je anders misschien gewoon voorbij zou lopen, en vaak gaat de looproute ook van de gebaande wegen af en kom je op locaties waar je anders niet mag komen.

Volg de Springendalsebeek vanaf de bron

Op dinsdagavond 21 mei en 4 juni a.s. lopen we met de ‘Bronnen en beek wandeling’ langs de Springendalsebeek; de levensader van het natuurgebied het Springendal. Ga mee op ontdekking vanaf de bron, stroomafwaarts langs de beek naar het hart van het Springendal. In mei en juni

Twente tijdens diverse

én Engbertsdijksvenen

staan ook de vochtige hooilanden vol met bloeiende orchideeën. Een ree kan maar zo je pad passeren en de roep van een zwarte specht weerklinkt door het bos. Een wandeling om extra op te letten, want de wandeling gaat grotendeels buiten gebaande paden, het terrein is niet vlak en de beek wordt meerdere keren overgestoken, een beetje conditie en stevige schoenen worden dan ook wel aangeraden. Uw deelname kunt u boeken via: www.staatsbosbeheer.nl/bekenspringendal

Blaffende reeën, ratelende nachtzwaluwen en snorrende veenmollen

Op zaterdagavond 25 mei kan je mee nachtdieren spotten in natuurgebied de Engbertsdijksvenen. Een unieke kans,

Foto: Marjolein den Hartog

want normaal mag je na zonsondergang niet meer het natuurgebied in. Tijdens de schemering verkennen we het natuurgebied waarbij je eerst nog kan vertrouwen op je zicht, maar dat wordt rap minder en dan nemen andere zintuigen het over. Tegen het donker aan kan je vleermuizen zien jagen, of buitelt de eerste nieuwsgierige nachtzwaluw om je heen. En met de kunst zelf zo stil mogelijk te zijn, hoor je wanneer het echt donker is misschien nog blaffende reeën, roepende uilen en het gesnor van de veenmol.

Boek uw deelname via: www.staatsbosbeheer.nl/nachtdierenengbertsdijksvenen

Springendal

Ecologische Autoriteit luidt

Achter de Voort, Agelerbroek

DINKELLAND - Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek is een Natura 2000-gebied in Twente.

Het bestaat uit drie natuurkernen in het Twentse beekdallandschap tussen de stuwwallen van Ootmarsum en Oldenzaal. Het gebied is van oorsprong nat door omhoogkomend grondwater vanuit de stuwwal en door overstroming van beken als de Dinkel. In dit natte gebied is een van de grotere natte (broek)bosgebieden van Nederland ontstaan. Ook komen hier soortenrijke, natte graslanden en heiden voor.

Hoofdpunten uit het advies

Uit de natuurdoelanalyse blijkt dat de natuur in Achter de Voort, Agelerbroek

& Voltherbroek achteruit is gegaan door verdroging en te veel stikstofdepositie. Ook de aanvoer van (grond) water dat is vervuild met meststoffen en sulfaat is een probleem, net als versnippering van de natuur. Er woekeren bramen in de broekbossen waardoor bijzondere plantensoorten zijn verdwenen.

De Ecologische Autoriteit deelt de conclusie uit de natuurdoelanalyse dat de natuur achteruit is gegaan. Ze adviseert de ontwikkeling van de natuur door de jaren heen nog verder in beeld te brengen. Dit kan door beter gebruik te

noodklok voor

Agelerbroek en Voltherbroek

maken van beschikbare natuurinformatie. Zo wordt duidelijker wat er allemaal nodig is om de natuur te herstellen.

Maatregelen

De natuurdoelanalyse bevat goede maatregelen die leiden tot verhoging van de grondwaterstanden, een toename van grondwater in het natuurgebied en verbetering van de grondwaterkwaliteit. Het gaat om maatregelen binnen én buiten het natuurgebied. De Ecologische Autoriteit constateert dat de hydrologische maatregelen belangrijk zijn voor het herstellen van de natuur. Maar het is niet voldoende om de verdroging overal op te lossen. Bovendien is niet voldoende rekening gehouden met toenemende droogte door klimaatverandering. De natuurdoelanalyse signaleert wél dat dit in de afgelopen jaren heeft geleid tot problemen voor de natuur. Om de aanvoer

Foto: ecologischeautoriteit.nl

van nitraat- en sulfaatrijk grondwater te stoppen concludeert de Ecologische Autoriteit dat het nodig is de bemesting in de omgeving (verder) te beperken.

Advies

De Ecologische Autoriteit adviseert dan ook snel aanvullende herstelmaatregelen buiten het natuurgebied in beeld te brengen om verdroging en de aanvoer van nitraat- en sulfaatrijk grondwater te stoppen. Hierbij moet rekening worden gehouden met toenemende droogte in de zomer. Maatregelen moeten zo snel mogelijk worden genomen. Zo kan de provincie voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en komt het bereiken van de natuurdoelen dichterbij.

Foto: Richard Koopman

Zomerconcert Koninklijk Orkest Cecilia in de

OLDENZAAL - Het Koninklijk Symphonie Orkest

Cecilia uit Hengelo geeft onder leiding van dirigent Luís Andrade, op zondag 9 juni om 14.30 uur een concert in de Hofkerk in Oldenzaal.

Het orkest is op 13 december 1863 opgericht en heeft vorig jaar haar 160jarig jubileum gevierd met een prachtig concert. Het orkest bestaat uit ongeveer 50 leden.

Dirigent

De op Madeira geboren dirigent en cellist Luís Andrade is een van Portugals meest veelzijdige muzikale persoonlijkheden. Hij is als cellist en als dirigent

Koninklijk Symphonie Hofkerk!

regelmatig te gast in de muziekcentra van Europa.

Programma

Het orkest gaat dansend de zomer tegemoet met werken als de Keizerswals van Johann Strauss jr., enkele Slavische dansen van Dvorak en de 3e Symfonie van Borodin. Daarnaast wordt ook de Marche funèbre d’une marionette van Gounod nog vertolkt.

Vrije gift

U bent van harte welkom dit concert bij

CULTUUR

te wonen. Er is geen toegangsprijs, wel wordt een vrije gift bij de uitgang op prijs gesteld.

Datum: zondag 9 juni

Plaats: Hofkerk, Ganzenmarkt 9, Oldenzaal

Tijd: 14.30 uur

Zie ook www.ksocecilia.nl

De Kalibershow: twee zondag 2 juni!

TWENTE - Terug van weggeweest: de Kalibershow!

Elke twee jaar laten onze eigen talenten uit de regio zien wat ze in hun mars hebben. Dit jaar met een grote voorstelling in het Wilminktheater. Op zondag 2 juni geeft Kaliber niet één, maar twee shows in het Wilminktheater Enschede.

De show die alles heeft

Heb je altijd al een show willen zien waar echt alles in zit? Dat kan bij de Kalibershow! Hun dans-, muziek-, en theaterleerlingen halen alles uit de

kast om een spetterende eindshow te geven. Van ballet tot scènes uit een musical en van de Popschool bands tot een klassiek pianoconcert. Het belooft een waanzinnige show te worden!

Instrumententuin

Aan het einde van de ochtendshow of het begin van de middagshow waan je je in een bijzondere tuin. Niet een botanische, maar een interactieve tuin met allerlei instrumenten die Kaliber heeft. Dit is je kans om zelf eens een gitaar

twee shows op

op te pakken of een blaasinstrument te proberen. Een professionele docent helpt je erbij.

Kaarten

Kalibershow op zondag 2 juni

Ochtendshow om 11:00 uur, middagshow om 16:00 uur

Wilminktheater, Wenninkgaarde 40-42, Enschede

Ticketprijs

Tot en met 12 jaar: 7,50 euro

Vanaf 13 jaar: 15 euro 1 drankje inbegrepen.

Koop hier je kaarten: www.kaliberkun-

stenschool.nl/kalibershow/

Over Kaliber Kaliber Kunstenschool, dé plek voor muziek, dans, theater, kunst en multimedia in Twente. Met vestigingen in Enschede, Almelo en Oldenzaal, en cursussen op locaties zoals Wierden, Tubbergen en Hellendoorn, bieden we een inspirerende omgeving voor creatieve groei.

Zaterdag 8 juni culturele Verbindt Twenterand’

VROOMSHOOP - Theaters Het Punt in Vroomshoop en Theater Turf in Vriezenveen sluiten samen het theaterseizoen af met de tweede editie van het evenement: Muziek verbindt Twenterand.

Op zes verschillende locaties in Twenterand klinkt op zaterdag 8 juni

live muziek. De organisatie stippelt drie routes uit, te bereiken met de fiets en

culturele festijn ‘Muziek

auto. Tussen elke locatie is het ongeveer 20 minuten fietsen en de bands treden telkens een half uur op. Zelf een route uitstippelen kan ook, maar wie de voorgestelde routes volgt, weet zeker dat hij alle optredens te zien krijgt.

Bij de locatie waar u start krijgt u op vertoon van het toegangsbewijs een flyer met daarop de informatie over de muzikale tocht.

Muziek verbindt Twenterand wordt gehouden op zaterdag 8 juni. Het pro-

gramma vangt aan om 13.00 en duurt tot 18.00 uur.

De startlocaties, routes en het programma worden nader bepaald en kun je zien op www.welkombijhetpunt.nl

Kaarten kosten slechts € 10,00. Dat is inclusief routes en optredens. Kinderen tot en met 12 jaar doen gratis mee.

Korenfestival in Openluchttheater

LOSSER - Op zondag 26 mei organiseert Fundament Losser voor de 2e keer het AutoReuvers korenfestival in het openluchttheater Brilmansdennen.

Openluchttheater Brilmansdennen

Op deze middag, die vorig jaar een geweldig succes was zullen een 6-tal koren uit Losser en omgeving optreden.

Het festival begint om 12.00 met een optreden van het Martinikoor uit Losser.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

56
twente.nl
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67 twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.