Page 1

www.oldenzaaljournaal.nl

Dinsdag 15 oktober 2013

Spannende heksentocht in Zuid-Berghuizen

Rubriek "De Tijd" >>>>> zie pag 3

OLDENZAAL – Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen op woensdag 23 oktober van 17.30 tot 19.30 in Zuid-Berghuizen meedoen aan een spannende heksentocht. De tocht start om 17.30 uur vanaf Breedwijs (Helmichstraat 42b).

Vijver vol geheimen >>>>> zie pag 12

Bij Impuls is er in de herfstvakantie een leuke activiteit voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar: een spannende heksentocht in de wijk Zuid-Berghuizen. Met de nodige voorpret, want het is natuurlijk erg leuk om verkleed als heks hieraan mee te doen. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking in de wijk; Karin Smudde, die zelf in de wijk woont, heeft de tocht georganiseerd. Meedoen aan de heksentocht is gratis, maar het is wel nodig om van te voren op te geven.

Weersvoorspelling woensdag 16 okt. 5° / 14°

8

donderdag 17 okt. 7° / 15°

8

vrijdag 18 okt. 7° / 16°

8

Meer informatie of opgeven? Neem contact op met Impuls, 0541-571414, en vraag naar Carla Boerrigter, of mail met c.boerrigter@impuls-oldenzaal.nl

“Met de boodschappenbus op stap: ja, gezellig”!

Herfstprogramma OKids

OLDENZAAL - Het is een initiatief van de Zorgfederatie en “Service in de Stad,” een dienst die uit gaat van de gemeente Oldenzaal. De Boodschappenbus dus. We vroegen Mieke Rietman, medewerker PR van de Zorgfederatie, naar het hoe en waarom.

OLDENZAAL - In de herfstvakantie heeft OKids een waanzinnig programma! Op 11 oktober is het aanbod is gevarieerder dan ooit, want naast het standaard blokjes programma, gaat OKids ook bezig met een tekenwedstrijd en OKids got talent.

De Boodschappenbus is eigenlijk ontstaan vanuit de thuiszorg die de Zorgfederatie biedt. Van daar kwamen geluiden dat er behoefte is aan een manier van boodschappen doen waarbij mensen met beperkingen op het gebied van de mobiliteit zoals slecht lopen, niet kunnen fietsen of autorijden, wel zelf de boodschappen doen maar gebracht en gehaald worden naar een winkel. Ook mensen die in een aanleunwoning wonen blijken er behoefte aan te hebben. Het belangrijkste hierbij is toch wel dat dit een ontmoetingsmoment is voor de veelal oudere mensen. Het gaat vooral om de gezelligheid: samen naar de winkel rijden, samen daar uw boodschappen doen. En dan is er tijd voor een kopje koffie bij die supermarkt, eventueel met iemand van het winkelpersoneel, vertelt Mieke Rietman. De bus rijdt nu zo`n twee weken en de ervaringen zijn tot nu toe positief. De mensen komen ”onder de mensen” en dat is precies de bedoeling volgens Mieke. Het gaat niet alleen om het vervoer, daarvoor zijn er ook andere mogelijkheden. Maar volgens

Ook is er een speciaal seizoensprogramma. Kinderen mogen namelijk eikels, kastanjes, beukenootjes, “neusjes” en alle overige zaden waar bomen uit komen verzamelen. OKids gaat hier iets bijzonders mee doen, waar de kinderen nog jaren plezier van kunnen hebben. Meer informatie over dit programma op www.oldenzaalkids.nl Via deze site kun je je ook opgeven voor de activiteit. Dit is niet verplicht, maar verzekerd je van een plekje, als er teveel kinderen komen. OKids zit in een nieuwe locatie, namelijk bij Buurtplein de Essen, bij het drie-scholenpunt De Linde, De Esch en De Klimop aan de Oosterikweg. (Entree bij de Esch) Tussen de middag eten de kinderen hun eigen meegenomen lunchpakketje samen op. De middag begint om 11 uur en en duurt tot 15.30.

Mieke zijn er veel mensen alleen. En die kunnen best wat aanspraak en gezelligheid gebruiken. Bijvoorbeeld door het samen doen van de boodschappen en even bij te kletsen in de winkel. Eigenlijk twee vliegen in één klap want u hebt meteen de boodschappen in huis. De bus rijdt nu nog eens per twee weken. Op vrijdagochtend kunt u uw boodschappen doen bij Albert Heijn en op vrijdagmiddag bij Jumbo. De kosten zijn vier euro per keer. Als blijkt dat er meer behoefte aan is zou dat uitgebreid kunnen

worden. Een voorwaarde is wel dat mensen, die deel willen nemen aan deze dienstverlening, zelf hun boodschappenlijstje kunnen maken en dus weten wat ze in huis moeten halen. Ook moeten ze met geld om kunnen gaan, dus zelstandig kunnen betalen. De groep wordt begeleid door een vrijwilligster. Wanneer u hieraan wilt deelnemen kunt u zich aanmelden bij “Service in de Stad,” telefoonnnummer :0541-510934 Het is zeker het proberen waard!

Zie pagina 7 t/mGRAT10 IS FAUTEUIL

Al 80 jaar de grootste collectie meubelen, voor de laagste prijzen. Profiteer nu van woonzinnige jubileumkortingen. OP=OP

model

VINTANO

HOEKBANK VAN 1795,-

NU

T.W.V. 239,- BIJ BESTEDING VANAF 599,-*

MARZO

VANAF

599,-

NU

KAVENA

999.-

€ 80,korting

FAUTEUIL IN STOF, VAN 379,-

BJORG

Jubileum

Hermannsweg over rustige landwegen. Het laatste stuk duiken we de bossen weer in, met een enkel pittig klimmetje. In het stiftdorpje Leeden kunnen we gebruik maken van een versnapering en onze voeten in het Wassertretbecken een verfrissing geven. Dan gaat het omhoog terug via de Hermannsbrücke richting Tecklenburg. De liefhebbers kunnen zich hier vermaken met de plaatselijke bedrijvigheid.

Verschijnt wekelijks in Oldenzaal, Rossum, Weerselo en afhaalpunten in De Lutte.

aanbieding

ARMSTOEL OP WIEL, LEDERLOOK ZWART, VAN 179,-

VOOR

Jubileum aanbieding

VOOR

LUZZARA

BOXSPRING

Eet en drinkgelegenheden zijn er in voldoende mate. Deelname is gratis, vrije gift wordt gewaardeerd. Aanmelding uiterlijk voor 25 oktober. Voor meer informatie en aanmelding aan deze onvergetelijke wandeltocht mail naar teutowalk@gmail.com of bel Hans van der Heijden 0653817974.

Zie achterpagina De officiële publicaties van de gemeente Oldenzaal

zie pagina 4, 5 en 6

3- ZITSBANK VAN 1199.

999,-

16e jaargang nr. 41 299,-

HUELVA

RELAXFAUTEUIL

Jubil

Tel: 074 - 259 66 33

99,-

KELANO

3 ZITSBANK, IN STOF,

ZICARI

3-ZITSBANK, 2 ELEC.

winkel.

Showroom

De verkoop van de Bibliotheek wordt binnen gehouden en er zijn zowel boeken als dvd’s voor jeugd en volwassenen te koop. Een bezoek is dus dubbel de moeite waard. Iedereen – kinderen en volwassenen, leden en niet-leden – kan komen kijken of er iets van zijn of haar gading bij de afgeschreven materialen zit.Boeken voor volwassenen kosten € 1,50, jeugdboeken € 0,75 en dvd’s € 2,00 per stuk.

Wij nodigen u uit bij:

OLDENZAAL - Voor de geoefende wandelaar is er zondag 27 oktober onder begeleiding van een gids een wandeltocht van 23 kilometer over de flanken van het Teutoburgerwoud. Tijdens de wandeling vertelt de gids historische en andere wetenswaardigheden over omgeving en bewoners.Vertrek van de groep is om 9 uur vanaf de parkeerplaats Am Weingarten in Tecklenburg.

Vervoer naar Tecklenburg op eigen gelegenheid. De wandelroute gaat via de burg en de historische binnenstad naar Wasserschloss Haus Marck. Vandaaruit lopen we door de stille bossen over de kam van het Teutoburgerwoud, hier en daar afgewisseld met fraaie vergezichten. Een enkele keer maken we een oversteek langs een Landstraße. Bij Kalkwerk Dyckerhof vervolgen we de route langs de

OLDENZAAL - Op zondag 20 oktober (koopzondag) vindt er van 11.00 tot 14.00 uur een verkoop van afgeschreven materialen plaats in de Bibliotheek aan de Ganzenmarkt.

De Bibliotheek is die dag niet geopend voor de reguliere functies. Op dezelfde dag wordt op de Groote Markt de Grote Oldenzaalse Boekenmarkt gehouden.

Dagwandeling Tecklenburg e/o

lowik wonen & slapen, Al 80 jaar jong.

Boek- en dvd verkoop in de Bibliotheek

Oplage 17.800 exemplaren


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

2

Herfstmarkt in winkelcentrum de Essen Gedwongen ontslagen bij De Höfte Gezamenlijke OLDENZAAL - Winkelcentrum de Essen zal komende zaterdag OLDENZAAL - Op Natuur Milieu Educatief Centrum en Kinder- expositie Jan Prijs 18 oktober in het teken staan van de herfst. De ondernemers van boerderij De Höfte is de financiële situatie zo nijpend dat het en Lydia Heirman het winkelcentrum organiseren die dag een herfstmarkt vóór en dóór bewoners van de wijk. Een flink aantal kleine lokale ondernemers uit de wijk krijgen die dag de kans om hun kunsten en waren te vertonen. In de wijk blijken veel mensen te zitten die als ZZP’er een eigen onderneming zijn begonnen. Dat is in de kinderopvang, kunst, schoonheidssalon of totaal iets verrassends anders. Deelnemers zullen deze dag hun aanbod afstemmen op de tijd van het jaar. De animo is inmiddels zo groot dat de inschrijving stop gezet is. Ook de winkeliers zullen zich die dag met allerlei

acties en proeverijen van de goede kant laten zien. Zo zal de EMTÉ supermarkt die dag laten zien wat ze zoal te bieden heeft in de komende donkere dagen. Ook zijn er twee kaarten te winnen voor de wedstrijd F.C.Twente-Ajax die dezelfde avond gespeel zal gaan worden. Bloemenshop de Essen zal in verband met haar één jarig bestaan feestelijke aanbiedingen hebben. Ook voor kinderen is er van alles te beleven. De herfstmarkt wordt gehouden nabij het winkelcentrum van 10 tot 16 uur.

Laatste competitiewedstrijd VVLO LOSSER/OLDENZAAL - De visvereniging VVLO heeft zondag 6 oktober haar laatste competitiewedstrijd voor de senioren gehouden in De Bewwerskaamp bij De Lutte. Uitslag 1e P.Sickman 765 gram 2e H.Maas 715 gram 3e J.Uunk 535 gram 4e M.Kaminski 378 gram 5e J.NIjmeijer 198 gram 6e J.Spoelstra 119 gram De laatste wedstrijd van het seizoen 2013 vind plaats op zaterdag 12 oktober in 't Nilantsven in De Saller te Losser hier zal worden gestreden

om de H.B. Noordkampwisselbeker. De wedstrijd is van 12.00 tot 16.00 uur de en de loting is om 11.00 uur. Na afloop van deze wedstrijd zullen de diverse kampioenen van 2013 zowel bij de jeugd als de senioren worden gehuldigd. Deze zal omstreeks 17.00 uur plaats vinden deze huldiging is in het Tukkershoes te Losser.

bestuur niets anders kan doen dan 4 werknemers te ontslaan. Het gaat om weekendkrachten die werkzaam waren in de dierverzorging. Al eerder luidde De Höfte de noodklok. Ze schreef in juni dit jaar een HELP-actie uit, waarmee inwoners van Oldenzaal opgeroepen werden donateur te worden. Ondanks de vele nieuwe donateurs, bleek het financiële gat te groot om dit alleen met deze actie te dichten.

zal er alles aan doen om het professionele niveau te handhaven, zoals bezoekers dat van De Höfte gewend waren. Toch is het niet uit te sluiten dat nieuwe ontwikkelingen een halt toe geroepen moeten worden, door de extra belasting in de weekenden.

De dierverzorging in de weekenden zal nu voornamelijk opgevangen moeten worden met kundige vrijwilligers. Op dit moment heeft De Höfte daar tekort aan. De bedrijfsleiding moet bijspringen in de weekend dierverzorging. Dit is geen structurele oplossing, daarom moet De Höfte op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vooralsnog blijven de openingstijden van De Höfte in tact. De bedrijfsleiding

De bedrijfsleiding doet een oproep aan iedereen die De Höfte een warm hart toedraagt donateur te worden. De donateurkaarten liggen klaar op de boerderij aan de Operalaan 152. Er is grote behoefte aan vrijwilligers in de weekend dierverzorging. Houd u van dieren en kunt u het werk op de boerderij fysiek aan? Meld u dan aan als vrijwilliger!

Samen koken en eten in Breedwijs

OLDENZAAL - Iedereen uit Zuid-Berghuizen van 60 jaar en ouder, die het gezellig vindt om samen met anderen te koken en te eten, kan zich opgeven voor de kookgroep van Impuls. Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen, en van te voren aanmelden is noodzakelijk. Samen kokkerellen bij Impuls; het is de bedoeling om een vaste kookgroep te starten op dinsdag van 15.30 tot ongeveer 18.30 uur voor mensen uit Zuid-Berghuizen van 60 jaar en ouder. Eerst in de keuken van

Breedwijs samen een maaltijd bereiden, en dan samen eten. De kosten bedragen € 5,00 per keer, inclusief koffie of thee. Meer informatie of aanmelden? Neem contact op met Impuls, 0541571414, en vraag naar Ilse Brummelhuis, of mail met i.brummelhuis@impulsoldenzaal.nl.

Kunst in de Etalage 2013 is begonnen OLDENZAAL - Afgelopen zaterdag was het zover. Kunst in de Etalage werd op spectaculaire wijze geopend! Kunstenaars en organisatie van Kunst in de Etalage trokken op bonte wijze door de binnenstad van Oldenzaal. Dit alles begeleid door 2 prachtige Turkse muzikanten en het Stroatensemble. Wethouder van Cultuur, Trees Vloothuis verrichtte aan het eind van de optocht de officiële opening en het evenement kon beginnen. Kunstminnend Twente kan haar hart weer ophalen. Voor de elfde keer alweer presenteren kunstenaars zich in de etalages van de Oldenzaalse binnenstad. Dit jaar vindt het evenement plaats in de periode 6 t/m 27 oktober 2013. In de winkelstraten van de oude binnenstad wordt wederom een boeiende en afwisselende kunstroute uitgezet. Naast de tientallen etalages worden ook dit jaar wederom het Stadhuis en de bibliotheek in deze bijzondere stadsexpositie opgenomen. Door workshops op de basisscholen en de participatie van de leerlingen van het Twents Carmelcollege krijgt het educatieve aspect ook tijdens deze editie van Kunst in de Etalage nadrukkelijk de aandacht.

Maar ook de horeca blijft niet achter. Een aantal cafe-restaurants laat nadrukkelijk de betrokkenheid bij Kunst in de Etalage zien. Biercafe De Engel presenteert o.a.een bijzonder “Kunstplankje en een dito biertje”, restaurant Flavour een kunstzinnig menu en Christoffels een ware kunstlunch! Ook dit jaar weer levert de locatie Potskampstraat van het Twents Carmel College haar bijdrage aan Kunst in de Etalage Oldenzaal. Samen met kunstenaar Jeroen Gras uit Enschede werken de leerlingen van de VMBOlocatie aan een indrukwekkende graffitiwand. Inmiddels is de “graffitimuur” een vast onderdeel geworden van het programma kunstvakken en krijgt het een prachtige plek aan de Paradijsstraat.

De graffitikunstenaars in de dop hebben allemaal kunstvakken als examenvak gekozen. Zij zijn al wat vertrouwd met het ontwerpen en het doormaken met van een creatief proces. In de aanloop, voor het eigenlijke creatieve werk begint, geeft Jeroen Gras een gastles aan de vierde jaars leerlingen van kunstvakken. Hij vertelt hier over de kunstuiting en laat de leerlingen kennismaken met de vele verschillende verschijningsvormen van graffiti. Stichting Kunst in de Etalage biedt ook een educatief project aan voor groep 6 van de basisscholen in Oldenzaal. De scholen kregen een workshop aangeboden die door een kunstenaar in de klas werd gegeven. Zo werden er workshops gegeven in o.a. schilderen, video, tekenen, fotografie en poezie. Per workshop werden twee leerlingen van het Twents Carmel College, locatie Potskampstraat ter assistentie toegewezen aan elke workshop. Deze leerlingen volgden de theoretische leerweg met in hun pakket kunstvakken. Het assisteren had voor hen op deze manier een educatief doel: creatieve samenwerking. De leerlingen hebben met groot

Extra politieactie tijdens donkere dagen TWENTE - Uit politiecijfers blijkt dat tussen oktober en april landelijk zo’n 50% meer woninginbraken en overvallen worden gepleegd. Deze misdrijven hebben een grote impact op mensen. Daarom start de politie het ‘Donkere Dagen Offensief’. Het Donkere Dagen Offensief is erop gericht om woninginbraken, overvallen op bedrijven en woningen en ook straatroven te voorkomen. Tussen oktober en april onderneemt de politie meer actie daarop. Onder andere surveilleert de politie dan vaker in de buurt, organiseert acties om deze misdrijven te voorkomen en houdt gesprekken met geregistreerde veelplegers. Ook gaat het erom u als inwoner alert te maken op verdachte situaties. ‘We zien steeds vaker dat bewoners samen met gemeenten en politie de handen ineen slaan. Ook in eenheid Oost-Nederland zijn er diverse mooie initiatieven zoals ‘what’s app-groepen’

waarbij bewoners elkaar alarmeren bij verdachte situaties en bewoners die samen met wijkagenten de wijk intrekken en elkaar alert maken op onveilige situaties. Wij juichen dit van harte toe. Alleen door samen te werken kunnen we woninginbraken, overvallen en straatroven een halt toe roepen,’ zegt Peter Slort, Hoofd Operatiën, eenheid Oost-Nederland. Ook u kunt helpen uw buurt veilig te maken en te houden. Omdat u uw omgeving en de bewoners kent, herkent u verdachte situaties sneller. Ziet u iets verdachts, bel dan altijd 112. Noteer kenteken en signalement en geef deze door aan de politie. Bovendien kunt

u met eenvoudige maatregelen de kans op een inbraak sterk verkleinen. Ook elders in het land worden regionale acties gehouden, vaak in samenwerking met gemeente, woningbouwverenigingen en andere partners. Vraag uw wijkagent welke initiatieven er in uw buurt zijn. morgen kunt u haar gerust weer een vraag stellen

Bel de gratis KWF Kanker Infolijn 0800 - 022 66 22 Al uw persoonlijke vragen over kanker persoonlijk beantwoord

enthousiasme en plezier deelgenomen aan de workshops. Ook dit jaar krijgen de werkstukken weer een bijzondere plek in de kunstroute. De stichting Kunst in de Etalage tracht met deze educatieve projecten een bijdrage te leveren aan het culturele onderwijs van jeugdige leerlingen in Oldenzaal. Gezien de reacties van de afgelopen jaren verwacht de organisatie ook dit jaar weer een stroom aan extra publiek. Het is de intentie van de organiserende stichting om inwoners van Oldenzaal, Twente en ook de grensregio en verdere omstreken laagdrempelig met kunst kennis te laten maken. De samenstellers van de expositie leggen de lat steeds hoger waar het gaat om de professionaliteit en het verrassende element van de geëxposeerde kunstwerken. De bezoekers zullen naast schilderkunst, beeldhouwkunst, sierraden, edelsmeedkunst ook poëzie en fotografie tegenkomen. Het thema van dit jaar: “De Verleiding”. Ook nu wordt er een prijs beschikbaar gesteld voor de beste match kunstenaar-ondernemer. Kunst in de Etalage 2013, laat u verleiden!

OLDENZAAL - Stadstheater De Bond presenteert een gezamenlijke expositie van Jan Prijs en Lydia Heirman. Jan Prijs, wonend in Enschede, schildert als een zoektocht naar herinneringen. Lydia Heirman, keramiste uit Lage, leeft haar passie voor klei uit in het vervaardigen van beelden. De expositie wordt geopend op donderdagmiddag 17 oktober a.s. om 17.00 en u bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De expositie is te bezichtigen van vrijdag 18 oktober t/m dinsdag 26 november 2013. Bezoektijden: di. t/m vr. van 13.00 – 17.00 uur en tijdens voorstellingen.

Dance Masters Kolmschot OLDENZAAL - Afgelopen zondag werd in Almelo de eerste SOND danswedstrijd gehouden. De volgende plaatsen werden behaald: Ballroom 2e klasse: 2. Justin van Laar en Priscilla Grunder Ballroom Hoofdklasse: 1. Roy Lutkehaus en Jessica ten Pas 2. Jeroen Bos en Anne Mureau 3. Yul Zengerink en Nienke Krijnen Latin 3e klasse: 1. Tim Leus en Larissa Nijland 2. Tako Meulenbeld en Stefanie ter Bruggen Latin 2e klasse: 1. Ben Sawaryn en Jessica Oude Weernink 2. Roland Pross en Daphne Mollink

Ronald McDonald Kinderfonds

Matheus uit Brazilië zoekt gastgezin HENGELO - De 16-jarige Matheus uit Brazilië komt begin januari naar Nederland voor een uitwisseling van vijf maanden via het High School Holland programma van Travel Active. Matheus heeft erg veel zin om kennis te maken met het Nederlandse gezinsleven, hier naar de middelbare school te gaan en onze cultuur te ervaren. Hij zoekt een gastgezin in de regio Hengelo, dat het leuk vindt om vanuit huis kennis te maken met de Braziliaanse cultuur. Matheus: “Ik hou van tekenen en schilderen. Ik teken het meest huizen en gebouwen maar probeer ook wel eens cartoons. Ik heb nu 4 jaar tekenles. Ook vind ik technologie erg interessant. Zo doe ik graag aan fotograferen en filmen. Daarnaast speel ik drums in de kerk. In de kerk doe ik naast drummen ook veel andere activiteiten. Ik heb daar dan ook veel vrienden. Ik ben niet erg sportief maar ik speel soms voetbal met mijn vrienden.” Veel gastgezinnen die deelnemen aan het programma zijn nieuwsgierig naar

de leefgewoonten van iemand uit een ander land of vinden het leuk om ook hun eigen kinderen een stukje buitenlandse cultuur mee te geven. U draagt bij aan een onvergetelijke ervaring voor uw gezin, maar ook voor de student die zijn/haar eigen horizon enorm verbreedt. Tijdens het verblijf in Nederland staan de studenten en gastgezinnen onder begeleiding van een regiocoördinator van Travel Active. Foto: High School Holland studenten afgelopen januari 2013.


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

3

Quick’20 roept onheil over zichzelf af OLDENZAAL - Wie zondagmiddag getuige was van de eerste helft van Quick’20 tegen Alcides en achteraf de uiteindelijke uitslag van het hoofdklasseduel hoorde, was wellicht met stomheid geslagen. Want niet Quick’20, maar de thuisploeg hield drie punten aan het duel over. In Meppel werd het 2-1 voor Alcides.

www.oldenzaaljournaal.nl

www.twentejournaal.nl

De spelers van Quick’20 zaten na afloop in zak en as. Want verliezen van een betere tegenstander, daar kun je nog een keer vrede hebben. Maar ten onder gaan tegen een ploeg die je gewoon met ruime cijfers met verslaan, dat had veel weg van onrecht. Maar met onrecht had de nederlaag van de Oldenzalers niets te maken, want Quick’20 riep het onheil over zichzelf af. Zonder de geschorste Tim Engbers en de geblesseerde Niek Loohuis gingen de in Madrileens wit gehulde gasten prima van start. De flitsende combinaties leverden in een tijdsbestek

van vijftien minuten vijf honderd procent-kansen op. Maar Frank Eulderink, Jeroen Visscher, Karlo Borghuis en Kevin Winkelhuis misten in kansrijke positie, soms zelf oog-in-oog met de doelman van Alcides. Aanvoerder Winkelhuis zette Quick’20 alsnog op voorspong, in de 27e minuut stuurde hij zijn tegenstanders kappend en draaiend het bos in en liet hij vervolgens de Meppelse keeper kansloos (0-1). Een noodgedwongen pauze door een blessure van de assistent-grensrechter werd Quick’20 daarna bijna fataal, maar doelman Laurens Ensink hield de gasten met

Colofon Oldenzaal Journaal is een uitgave van: Uitgeverij Het Twentsche Land BV Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo Tel. 074-259 66 33 Fax 074-259 63 53 Oplage: 17.800 exemplaren

Advertentie-adviseurs: Clemens Zwijnenberg, 06 - 241 920 03 Edy Hammink, 06 - 519 404 50 E-mail: info@oldenzaaljournaal.nl

Persberichten en foto’s die naar ons opgestuurd worden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Onverhoopt ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding. Vormgeving: Kimberley Esselink Geen Oldenzaal Journaal ontvangen: Uitgeverij Het Twentsche Land E-mail: bezorging@twentejournaal.nl Tel: 074-2596633 Afhaaladressen Oldenzaal Journaal: Oldenzaal: VVV • Gemeentehuis • Bibliotheek Mariahof • Brug Restaurant van Gils • Shell de Thij • Kiosk de Thij • C1000 de Thij • Fit-Plaza • Haarstudio Danien • C1000 centrum • C1000 Berghuizen • Kiosk Ome Toon • Mc Donalds • Ziekenhuis Rossum: Avia van der AA • Kulturhus Weerselo: Auto Reinders • Auto Hoogendijk Auto Krabbe • Plus Tijhuis Saasveld: Silderhuis Supermarkt • ‘t Holscher De Lutte: Slijterij Segerink

Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal, Hart van Glanerbrug en Losser Journaal.

Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvolkomenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever.

Het Oldenzaal Journaal is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 074-259 66 33

Die laatste momenten dreunden na de rust blijkbaar nog wel in de koppies van de spelers van Quick’20 door, want het bij vlagen flitsende combinatiespel was plotseling ingeruild voor behoudend voetbal, waarbij het resultaat heilig leek verklaard. De ploeg kreeg de rekening binnen twee minuten gepresenteerd. Eerst moest Daan van Benthem aan de noodrem trekken na een fout van Ryan Snelders, de terechte penalty werd benut door Erik-Jan Lijzen. Een minuut later stond de verdediging wederom te slapen waardoor Yannick Kaluzi fraai de 2-1 mocht maken. Een zure nederlaag zeker gezien het feit dat Jordi Kamphuis daarvoor nog een uitgelezen kans had gehad op de 0-2 (hij was de doelman al voorbij maar schoof de bal vanuit een moeilijke hoek voorlangs) en vlak voor tijd Daan van Benthem de bal in kansrijke positie naastkopte. Quick’20 had recht op meer dan een punt, maar wie niet (voldoende) scherp is voor het doel en kansen dus niet omzet in doelpunten, krijgt het deksel op de neus. Quick’20 speelt komende zondag de inhaalwedstrijd tegen Hoogeveen. Dan is Tim Engbers er wel bij. De middenvelder werd na zijn onterechte rode kaart tegen Sneek voor vier duels geschorst, maar Quick’20 is tegen de straf in beroep gegaan. De behandeling is pas na komende zondag, waardoor hij er tegen Hoogeveen gewoon bij is.

Verschijnt iedere dinsdag huis-aan-huis in Oldenzaal, Rossum, Weerselo en De Lutte.

Redactie: Leonie Jansen, 06 - 16 39 55 45 E-mail: redactie@oldenzaaljournaal.nl

een paar prima reddingen op de been.

Even bijpraten bij “De Tijd” OLDENZAAL - In Lunchroom Dinercafé “De Tijd” in het centrum van Oldenzaal kun je genieten van een lekkere kop koffie, een ander drankje, een lunch of een uitgebreid diner. “De Tijd” trekt vele bezoekers. Maar wie komen er nou en waarom? Elke week praten we er met één of meerdere bezoekers over hetgeen hen op dat moment trekt bij “De Tijd.” En deze week waren dat Noortje Postma en Michelle Klooster. Beide dames zijn 17 jaar en woonachtig in Oldenzaal. Ze zaten te genieten van een prachtig (en lekker) belegd broodje, maar wilden toch even praten. Ondertussen aten ze rustig door. Noortje en Michelle zijn vriendinnen en hadden elkaar al een hele tijd niet gesproken. De reden waarom ze zaterdag “Bij de Tijd” zaten was dan ook om eens gezellig bij te kletsen. Daarvoor komen ze wel vaker in dit Lunchroomdinercafé. De dames weten wel van aanpakken, want beiden studeren en werkendfdf daarnaast nog aardig wat uurtjes. “Zolang dit goed gaat, en de studie er niet onder lijdt doen we het,” vertellen ze, maar hun studie staat voorop. Michelle doet de opleiding “Bank en verzekeringswezen” aan het ROC in Almelo. Dat klinkt misschien wat saai, maar is het beslist niet, volgens Michelle. Daarbij werkt ze drie dagen

per week bij een snackbar in Oldenzaal. Aanpakken dus, maar ze vindt het leuk om te doen. En dan heeft ze ook nog haar vriend en dat kost ook tijd! Noortje doet de opleiding fotografie aan het ROC in Enschede en vindt haar opleiding ook erg leuk en interessant. Zij heeft een bijbaantje in de horeca. Beide

vinden dat je bij “De Tijd” lekker kunt eten, er hangt een gezellige sfeer en de service is erg snel, het personeel werkt hard. Aan sport doen ze eigenlijk niet echt. Nou ja , met zoveel bezigheden houd je daar ook niet veel tijd voor over. Uitgaan is wel iets dat ze graag doen. Dat doen ze in Oldenzaal zelf, er zijn gelegenheden genoeg. Uit “De Kelder” komend naar “De Koning” bijvoorbeeld. Michelle en Noortje, twee spontane meiden die van het leven genieten. Bedankt dames voor jullie medewerking!

Gratis bij u thuis opgehaald!

Lees verder op www.oldenzaaljournaal.nl

Kaarten bij Berghuizen OLDENZAAL - Donderdagavond 17 oktober wordt in de kruisjas competitie van F.C. Berghuizen de derde ronde gespeeld. In totaal worden er zeventien avonden gekaart, de negen beste resultaten tellen mee voor de seizoenprijzen. Elke avond zijn er mooie dagprijzen te winnen. Kaartliefhebbers die willen meedoen moeten zich voor 20:00 uur in het clubgebouw aan de Schapendijk melden. Een ieder is van harte welkom!

Dansen in De Lutte

DE LUTTE - Bij de Vereeniging in De Lutte wordt zondag 13 oktober een Volksmuziekmiddag gehouden. Een grote dansvloer is aanwezig. De entree is drie euro, dit is inclusief een kop koffie of thee. De zaal gaat om 12.30 uur open. Het evenement begint om13.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Voor meer inlichtingen kunt u kijken op www.volksmuziek.info of bel naar Lyde: 0049-5924-783850.

Echtpaar Tjepkema – de Boer 65 jaar getrouwd OLDENZAAL - De heer J.J. Tjepkema en mevrouw M.H. Tjepkema – de Boer zijn op maandag 14 oktober 2013, 65 jaar getrouwd. Burgemeester Theo Schouten zal hen op maandagochtend 14 oktober omstreeks 11.00 uur persoonlijk en namens het college van de gemeente Oldenzaal feliciteren.

Volg ons op Twitter en Facebook!

Alle witgoed, oud ijzer, computers, TV’s, elektro/audio, ovens, wasmachines, vaatwassers, koelkasten en al uw elektrische apparaten, fietsen, etc...

Tel. 06 38 38 88 54

@oldenzaaljournaal facebook.com/twente.journaal

Bedrijfswagens


Nieuws Nieuws van de van de gemeente gemeente

Contact Contact

Gemeente Oldenzaal Gemeente Oldenzaal Bezoekadres Ganzenmarkt 1 Bezoekadres Postadres Ganzenmarkt Postbus 354 1 Postadres Postbus 354 7570 AJ OLDENZAAL 7570 AJ OLDENZAAL Telefoon (0541) 58 81 11 Telefoon (0541) 58 81 11 E-mail info@oldenzaal.nl E-mail info@oldenzaal.nl Internet www.oldenzaal.nl Internet www.oldenzaal.nl Openingstijden publieksbalie Openingstijden publieksbalie maandag maandag 08.30 - 12.30 uur vrije inloop 08.30 inloop 13.30 -- 12.30 16.00 uur uur vrije op afspraak 13.30 16.00 uur op afspraak 17.00 - 20.00 uur vrije inloop 17.00 - 20.00 uurmetvrije inloop dinsdag tot en donderdag dinsdag tot en met donderdag 08.30 - 12.30 uur vrije inloop 08.30 inloop 13.30 -- 12.30 16.00 uur uur vrije op afspraak 13.30 16.00 uur op afspraak vrijdag vrijdag 08.30 - 12.30 uur vrije inloop 08.30 - 12.30 uur vrije inloop Openingstijden WMO-loket Openingstijden WMO-loket dinsdag tot en met vrijdag dinsdag tot en met vrijdag 08.30 - 12.30 uur vrije inloop 08.30 12.30 uur vrije inloop verder- alleen op afspraak verder alleen op afspraak

Gevonden voorwerpen Voorwerp gevonden? Breng het bij de gemeente! Voorwerp verloren? Bekijk de lijst met gevonden voorwerpen wekelijks in de KOM en op www.oldenzaal.nl/ gevondenvoorwerpen

Burgerlijke Burgerlijke stand stand

• Geboorte Lynn dv P. Sytema en •Emma Overlijden A.A. Laversma G. Hoenink-Stegehuis Max Cornelis zv H.M. Bodde en Kraal geregistreerd •S.J. Aangifte Mees Hendrikus Antonius zv partnerschap J.A.L. enB. Boluk J. vanKolmschate der Molen en J.G.M. ter Brake • Huwelijk • Overlijden J. Akyüz en S. Aho J. Hauer-Wegerif

KOM

Officiële publicaties van de gemeente Oldenzaal Officiële publicaties van de gemeente OldenzaalLeerlingen van De Thij aan de slag met toekomstvisie Oldenzaal De gemeenteraad van Oldenzaal betrekt graag jongeren bij de lokale politiek. De komende twee maanden worden leerlingen van klas 2VWO+ van het Twents Carmel College loQuinta is met ingang van catie deClason Thij ondergedompeld in de1 juli de nieuwe cultuurmakelaar wereld van de gemeenteraad.voor De Oldenzaal. Zij is een gedreven, jongeren brengen advies uit aanende thousiaste Tukker met hart gemeentelijke politiek overvoor watculzij tuur. belangrijk vinden als het om de toekomst van hun gemeente gaat. De “In de komende periode ik graag leerlingen ontvangen alswilfictief jueen culturele bruggenbouwer zijn”, nior adviesbureau een opdracht van aldus Clason. “Hiervoor is het van de Oldenzaalse gemeenteraad. Het belang dat ik weet wat er leeft in de traject wordt begeleid door Scholen culturele organisaties. kijken voor Duurzaamheid vanSamen het IVN. we hoe we het culturele veld in de basis kunnen Daarnaast Op dinsdag 15versterken. oktober wordt de opwil ik meedenken en adviseren over dracht officieel aan de leerlingen

in de Oldenzaalse raadszaal. De klas kruipt in de rol van een adviesbureau dat met de vraag aan de slag gaat. Leerlingen beginnen het traject met dit bezoek aan de raadszaal de mogelijkheden omennieuwe iniin het gemeentehuis doen vertiatieven en creatieve ideeën van volgens onderzoek naar de diverse de grond te krijgen. Ik leerlingen wil met deze onderwerpen. Om de te ondersteuning een boost gevenkunaan voorzien van extra informatie de culturele infrastructuur. nenlokale gemeenteraadsleden om advies Oldenzaal is een ontzettend gevraagd worden en krijgen actieve ze een culturele stad met een gastles op school overrijk de vereniStrucgingsleven en veel evenementen. tuurvisie Oldenzaal die onlangs is Ze mag zich Uit metalle recht de kiezen Glimlach vastgesteld. input de van Twente noemen. Voor mij is forhet jongeren een aantal thema’s en een uitdaging om die in organisaties te muleren hun ideeën een ‘Agenda helpen het nóg beter te doen.” Clavan de Toekomst’. De ideeën worson daarom het initiatief om den neemt eind november gepresenteerd contact te leggen met alle culturele aan de gemeenteraad. Burgemeester Theo Schouten: “We laten ons

graag verrassen door de originele kijk van jongeren op hun eigen stad. De gemeenteraadsleden zien de ideeën met zeer veel belangstelling tegemoet en hopen zo dat deze leerorganisaties. Wanneer deze organisaties nu al graag met haar willen kennismaken, kunnen ze contact met haar opnemen, telefoon (06) 38 75 48 46 of per e-mail quinta@ cultuurmakelaar-oldenzaal.nl.

• • •• lingen ondervinden hoe ontzettend • interessant, maar ook complex de • • lokale politiek kan zijn.” Meer info: www.scholenvoorduur- • • zaamheid.nl kennis kunnen maken met cultuur en die kunnen beleven. De ondersteuning van een cultuurmakelaar is hierbij van onmisbare waarde.

Nieuwe cultuur makelaar voor Oldenzaal

uitgereikt tijdens een bijeenkomst

Voorkom stankoverlast Inzameling textiel gft-container

Consumenten gooien jaarlijks containers of bij kringloopbedrijf bak helpt ook omdat eventueel In de zomer kan 135 de groene container Ook textiel versle- vocht naar schatting miljoen kilo De Beurs. absorberen; voor het(10.000 groente-,vrachtwagens fruit- en tuinafvalten oftekapot is, kan worden getextiel - maak uw container invan de zomerpe(gft) bij het warm weer een vieze geurbruikt om grondstoffen te vol) bij restafval. Ongeveer riode vaker schoon met alleen wageven. Dit komt doordat hetisgft-maken. 65% hiervan (90 miljoen kilo) ter en eventueel groene zeep. afval gaatvoor rotten. Het rottingsproces geschikt hergebruik. Gebruik geen chloorproducten, dit verloopt sneller bij hogere tempera-• Wat mag in de textielis schadelijk voor het milieu; turen. Wat kunt usamenwerking hieraan doen? Door nauwere container: - schone u kunt eventueel biologische met textielinzamelaars verbetert - Alle kleding (ook verslegebruiken; die zijn Om de bijbehorende geur te vermin-ten ofstankverdrijvers de opbrengst van textielinzamemet gaatje) verkrijgbaar bij onder andere suderen, u hetgemeenten volgende doen: ling enkunt leveren een - Schoenen (per paar samengepermarkten en doe-het-zelf-zaken; belangrijke bijdrage aan het re- bonden) - beluchten kan veelen stank voorko-aliseren zet de container zoveel mogelijk van de landelijke doel- in- Washandjes, handtheemen. Een stukje hout tussen het de schaduw; stelling om in 2015 65% van het doeken dekselen envitrage de bak zodat er lucht bij -huishoudelijk verpak (gekookte) etensresten afval te recyclen. - Gordijnen kan, scheelt veel. goed in een dunne en werp Dat percentage ligt krant nu nog op - Dekbedhoezen, lakens en dedit in de container die het eerste kens 50%. wordt geleegd; • Meer informatie - Dassen, riemen en hoeden -Uit laat uw gft-afval zoveel Twente Milieu, telefoon 0900-85 20 onderzoek blijkt dat mogelijk consuuitlekken, voordat het er in uw 111 menten graag zienudat met • Niet: container werpt; hun afgedankt textiel iets goeds - Vloerbedekking en tapijt -gebeurt leg eenvoor krantde op medemens de bodem; dit of - Matrassen, dekbedden en kusvergemakkelijkt het legen vanofde sens het milieu, via hergebruik container; recycling. hoogwaardige - Pluchen knuffels - vul de gft-container in laagjes: leg - Zwaar vervuild textiel een laag keukenafval een laagje- Natte kleding of natte schoe• op Textielcontainers of ander U gras, kuntbladeren uw textiel droogtuinafval. en in nen Dit maaktzakken het gft aanbieden een stuk droger; gesloten in - Glas, papier, kunststof en huis-deeen dun laagje stro onder in de vuil speciaal daarvoor bestemde

• Subsidie door Provincie

Overijssel

De gemeente Oldenzaal investeert samen met de provincie Overijssel in de inzet van de cultuurmakelaar. Zij gaan cultuurparticipatieprogramma’s ontwikkelen zodat inwoners

Vrijwilligersverzekering Te huur

Vrijstaand

De gemeente Oldenzaal woonhuis in heeft een collectieve vrijwilligersverOldenzaal zekering afgesloten bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Er is gekozen voor een basispolis èn een pluspolis. De risico’s die gepaard gaan met vrijwilligerswerk zijn nu zo goed mogelijk afgedekt.

De gemeente Oldenzaal te huur• aan: Zonder vrijwilligers is er biedt voor veel Wiegoed is eronderhouden, verzekerd? vrijstaande woning aan de rand van de stad. sociale verbanden, zoals sportAlle vrijwilligers en vrijwilligersorclubs, buurtverenigingen, kerken ganisaties in de gemeente Olden• Indeling het woonhuis en scholenvan geen toekomst. Een zaal zijn automatisch verzekerd Begane grond: woonkamer, keuken voorzien van inbouwapparatuur, slaapvrijwilliger bijvoorbeeld zijn: entijdens hun vrijwilligerswerk. Ook kamer, toilet, kan douche, bijkeuken, berging buitenberging. 1e verdieping: tweevoorleesmoeder slaapkamers met vaste metzij douche, en toilet. 2e de opkasten, een badkamer ba- als hun bad vrijwilligerswerk in verdieping: royale zolder bereikbaar met een een vlizotrap. Het woonhuis is voorsisschool, de collectant voor een andere gemeente uitvoeren. zien van centrale verwarming en thermopane ramen. Verder ligt er rondom het ‘goede een Voor de gemeente Oldenzaal is woonhuisdoelen een keurigstichting’ aangelegde of tuin. vrijwilliger die koffie schenkt in dit één van de manieren om het • Huurprijsindicatie een bejaardentehuis. vrijwilligerswerk in de gemeente € 1.000,-- per maand ondersteunen. Mantelzorgers zijn Hoewel hun inzet van groot be• Naastgelegen schuur ook te huur geen vrijwilligers in de zin van de lang is voor isde polis. Ze zijn toch meeverzekerd Bij het woonhuis een samenleving, grote schuur van ca. 330 m² aanwezig, die is voorzien van centrale verwarming, wasgelegenheid een het keuken. Deze schuur is niet zijn vrijwilligers lang niet altijd en op onderdeel Ongevallenen bij de huurprijs inbegrepen en is eventueel separaat te huren voor stalling en (vol-doende) verzekerd. Daarom persoonlijke eigendommenveropslag. heeft de gemeente Oldenzaal een zekering vanwege de bijzondere collectieve vrijwilligersverzeke- maat-schappelijke positie in on• Meer informatie Deze woning is in het de gemeente in met de ontwikkeling ring afgesloten bijbezit devan Vereniging zeverband samenleving. van het gebied rondom de woning. Vragen of interesse? Neem contact op Nederlandse Gemeenten (VNG). met de afdeling Stadswerken, telefoon (0541) 58 81 11, De gemeente heeft met de VNG • Meer informatie e-mail info@oldenzaal.nl. Vrijwilligerspolis haar vrijwilligers www.oldenzaal.nl/ www.oldenzaal.nl ‘in één klap’ collectief verzekerd. vrijwilligersverzekering

Buurtfeest organiseren? is voldoende! Herinnering: Welke organisatie wint Melden dit jaar de Vrijwilligersprijs Oldenzaal? U hoeft voororganisatie een buurtfeest vaak Kent u een of verenigeen die vergunning aan te vragen. Als ging in aanmerking komt voor het Vrijwilligersprijs feest aan een aantal voorwaarde Olden-zaal den voldoet is hetdan eennuklein 2013? Draag deze voor eveaan nement en willen dan isgraag het voldoende de jury! Zij van u weom het feest te melden of bijverenide geten welke organisaties meente.uitblinken in vrijwilligersgingen

werk. Dit is gratis en kan via een meldingsformulier. gemeente zorgt Op 6 december De wordt in Stadstheer vervolgens voor dat de inwoners ater de Bond de Vrijwilligersprijs van Oldenzaal via de KOM, poOldenzaal uitgereikt. Metde deze

litie en stadstoezicht van prijs wilhet deteam gemeente Oldenzaal de gemeente worden geïnformeerd het lokale vrijwilligerswerk waarover uwerkennen feest. Dit om onduidelijkderen, en stimuleren. heden voorkomen. De prijstebestaat uit een “Gouden Boeskool”, die jaarlijks als wisselEen klein evenement bokaal wordt uitgereiktvoldoet aan eenaan Olde volgendevrijwilligersorganisatie voorwaarden: denzaalse - Er zijnbetaalde niet meerkrachten. dan 100 zonder personenbestaat aanwezig Daarnaast de prijs uit een - het evenement eindigt uiterlijk geldbedrag van € 1000,00 waarom 24.00 uur van € 750,00 te besteden is aan - erwaardering ontstaat geen de van geluidsoverlast de eigen vrijwil-

- het evenement vindt niet plaats ligers, en € 250,00 gegeven wordt in het aan eencentrum zelfgekozen goed doel. De - er worden kleine objecten overige vier slechts genomineerde organigeplaatst met een oppervlakte saties ontvangen een geldprijs van minder dan 10 m² per object € van 200,00. Voldoet uw buurtfeest aan deze Aanmoedigingsprijs Jonge voorwaarden? Meld dan als orVrijwilliger tot 23 jaar ganisator feest binnen 10 Werkt er bij het uw organisatie/vereniwerkdagen voor het evenement ging een jonge vrijwilliger die hét plaatsvindt via het meldingsforvoorbeeld is voor andere jongeren? mulier U kunt Vul dankleine op deevenementen. website van de vrij-

het formulier downloaden op willigerscentrale (www.vcoldenwww.oldenzaal.nl/buurtfeest of zaal.nl) het formulier “aanmoediophalen bij de publieksbalie gingsprijs jonge vrijwilliger” in.van De het stadhuis. Het ingevulde formuwinnaar van deze prijs ontvangt lier kunt u afgeven in het stadhuis een bedrag van € 100,00. (receptie) of per post versturen naar de gemeente Oldenzaal. U Voordragen ontvangt vervolgens bevestiOp de website van de een vrijwilligersging van ons. centrale (www.vcoldenzaal.nl) staat een formulier waarmee u tot Meer informatie 1• november 2013 een organisatie www.oldenzaal.nl/buurtfeest kunt voordragen.

• •


M

KOM per e-mail ontvangen? Mail dan naar kom@oldenzaal.nl

StadOldenzaal vindt u op:

Dinsdag15oktober2013zaterdag en op (lokale) feestdagen”. Het aanwijzen van de taxistandplaatsen in de Kerkstraat is wenselijk vanwege overzichtelijkheid, handhaafbaarheid, openbare orde en het creëren van voldoende standplaatscapaciteit voor taxi’s.

Gevonden voorwerpen • Mobiele telefoon • Buggy • OV-chipkaart Meer informatie: telefoon (0541) 58 81 11. Volledig overzicht gevonden voorwerpen: www.oldenzaal.nl/gevondenvoorwerpen

college besluiten

Raad en College Informatieavond energie besparen en zonnepanelen Op 17 oktober a.s. wordt weer een informatieavond georganiseerd in het kader van het project Energiebesparen Oldenzaal. De avond zal worden ingeleid door wethouder Yuri Liebrand. Tijdens deze avond wordt verteld op welke wijze u uw huis energiezuiniger kunt maken. Ook krijgt u informatie over de toepassing van zonnepanelen. Bovendien worden de subsidieregeling en de duurzaamheidslening toegelicht. De avond vindt plaats in het gemeentehuis, begint om 19:30 uur en zal om ongeveer 21:30 uur eindigen. Alle huiseigenaren van Oldenzaal die hun eigen huis energiezuinig willen maken zijn welkom! Huiseigenaren in Oldenzaal kunnen maximaal € 900,-subsidie ontvangen voor het isoleren van hun woning. Bovendien kunt u gebruik maken van een duurzaamheidslening. Op de zaterdagmarkt van Oldenzaal staat tot en met 26 oktober 2013 een informatiestand van Energie besparen Oldenzaal. Daar kunt u meer informatie krijgen en een persoonlijke toelichting. Meer informatie Over de informatieavonden, de subsidieregeling en de verschillende soorten isolatiemateriaal is informatie te vinden op de website www.energiebesparenoldenzaal.nl. Op deze website staan ook speciale formulieren waarmee u zich kunt aanmelden voor een informatieavond, een maatwerkadvies en voor het aanvragen van de subsidie of een duurzaamheidslening. verkeer

Verkeersbesluiten Afsluiting doorgaande weg Ganzenmarkt Burgemeester en wethouders hebben besloten om de doorgaande weg op de Ganzenmarkt aan de zijde van de Kerkstraat fysiek af te sluiten tegen sluipverkeer door middel van het plaatsen van vier palen. Bij evenementen en calamiteiten kan de doorgang wel tijdelijk worden geopend. Dit in verband met de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid. De betreffende stukken liggen met ingang van 16 oktober tot en met 26 november 2013 voor iedereen ter inzage bij de publieksbalie op het stadhuis. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze schriftelijk (gemeente Oldenzaal, postbus 354, 7570 CD Oldenzaal) naar voren te brengen. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 88 11

Taxistandplaatsen Kerkstraat Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om taxistandplaatsen in te stellen in de Kerkstraat, vanaf de waardegevel van de Rabobank tot aan de hoek bij de Wijnkelder XL. De taxistandplaatsen zullen worden ingericht met bebording (E5) begin zone en einde zone met onderbord “geldend van 23.30 - 04.30 uur op vrijdag en

stadhuis.

De betreffende stukken liggen met ingang van 16 oktober tot en met 12 november 2013 voor iedereen ter inzage bij de publieksbalie op het stadhuis. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijze schriftelijk • (gemeente Oldenzaal, Postbus 354, 7570 CD Oldenzaal) of mondeling naar voren brengen. Van hetgeen mondeling • naar voren wordt gebracht wordt een verslag gemaakt. • Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81ruimtelijke 11 ordening

Ruimtelijke Ordening Vastgesteld bestemmingsplan De Elsmors Vanaf 16 oktober 2013 ligt het op 22 september 2013 door de gemeenteraad gewijzigd vastge-stelde bestemmingsplan De Elsmors zes weken lang ter inzage. Dit gebeurt op grond van artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening. Iedereen kan het plan inzien bij de publieksbalie in het stadhuis. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied gelegen tussen het bedrijventerrein De Eekte-Hazewinkel en de autosnelweg A1. Het plan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter; nieuwe ontwikkelingen worden niet mogelijk gemaakt. De door de raad bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen hebben betrekking op de in het plangebied gelegen ondergrondse 110 KV-hoogspanningsverbinding Oldenzaal-Losser en de ondergrondse hoofdtransportgasleiding. Inzagetermijn Vanaf 16 oktober 2013 kunnen belanghebbenden beroep instellen. Dat kan alleen als zij een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt of kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs geen zienswijze kenbaar konden maken. Daarnaast kunnen belanghebbenden beroep instellen die bezwaar hebben tegen de door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen. Beroep instellen kan tot en met 26 november 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Verder kunnen belanghebbenden de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Als dit wordt gevraagd binnen de beroepstermijn van zes weken dan wordt de werking van het bestemmingsplan opgeschort tot er een beslissing is genomen over het verzoek om voorlopige voorziening. Bestemmingsplan bekijken Het bestemmingsplan is te raadplegen via www. Oldenzaal.nl/bestemmingsplannen. Daarnaast kunt u het plan bekijken via http://ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0173.BP12002-va01. De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op http://ruimtelijkeplannen.oldenzaal.nl/ imro2008/NL.IMRO.0173.BP12002-va01.

Vastgesteld bestemmingsplan Het Hulsbeek Vanaf 16 oktober 2013 ligt het op 22 september 2013 door de gemeenteraad gewijzigd vastge-stelde bestemmingsplan Het Hulsbeek zes weken lang ter inzage. Dit gebeurt op grond van artikel 3:8 van de Wet ruimtelijke ordening. Iedereen kan het plan inzien bij de publieksbalie in het

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het aan de westzijde van Oldenzaal gelegen recrea-tiegebied Het Hulsbeek. Het plan voorziet enerzijds in de actualisatie van de bestaande bestemmingsplannen, waarin de bestaande situatie is vastgelegd, terwijl anderzijds enkele nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, zoals: Hermeandering en aanleg van natuurvriendelijke oevers van de Gammelkerbeek en de Stakenbeek; Toevoeging van ondergeschikte horeca bij het infopunt Schaapskooi, AvaTarz en het Outdoor Challenge Park; Uitbreiding bouwmogelijkheden voorzieningen. De door de raad bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen hebben betrekking op de in het plangebied gelegen hoge drukgasleiding en op het verharden van het onverharde gedeelte van de Beldhuismolenweg. Inzagetermijn Vanaf 16 oktober 2013 kunnen belanghebbenden beroep instellen. Dat kan alleen als zij een zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt of kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs geen zienswijze kenbaar konden maken. Daarnaast kunnen belanghebbenden beroep instellen die bezwaar hebben tegen de door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen. Beroep instellen kan tot en met 26 november 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Verder kunnen belanghebbenden de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Als dit wordt gevraagd binnen de beroepstermijn van zes weken dan wordt de werking van het bestemmingsplan opgeschort tot er een beslissing is genomen over het verzoek om voorlopige voorziening. Bestemmingsplan bekijken Het bestemmingsplan is te raadplegen via www. Oldenzaal.nl/bestemmingsplannen. Daarnaast kunt u het plan bekijken via http://ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0173.BP16036-va01 . De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn beschikbaar gesteld op http://ruimtelijkeplannen.oldenzaal.nl/ imro2008/NL.IMRO.0173.BP16036-va01. algemene wet bestuursrecht

Algemene wet bestuursrecht Vergunningen bijzondere wetten / APV Het college heeft vergunning verleend aan: • Anno Nu, voor het hebben van speelautomaten. De burgemeester heeft vergunning verleend aan: • Mevrouw J. Weterings, voor het houden van de Boerskottenwandeltocht op 23 november 2013 van 10.00 tot 18.00 uur; • De heer M. Lammers, voor het inzamelen van gelden ten behoeve van “Serious Request” van 14 oktober tot en met 20 oktober 2013; • Event Creators, voor het organiseren van een snuffelmarkt voor genodigden aan de Bornsedijk 100 op 16 en 17 oktober 2013 van 12:30 tot 21:00 uur; • Zonnebloem, Mevrouw J. Ziemerink voor het houden van een collecte gedurende de periode van maandag 27 april tot en met zaterdag 3 mei 2014. Het college heeft ontheffing verleend aan: • Bestisol Isolatie, in verband met bouwwerkzaamheden bij de Beatrixstraat 90-120; Lees verder op pagina 6.


Vervolg officiële publicaties van de gemeente Oldenzaal • Reef Infra, voor het in werking hebben van apparaten of voertuigen die geluidsoverlast produceren tijdens werkzaamheden ten behoeve van het project de Groene Loper nabij het station op 11 november 2013 tussen 0.00 en 07.00 uur. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken na verzending van bovengenoemde besluiten een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Gelijktijdig kunnen zij bij de voorzieningenrechter van de rechtbank, postbus 10067, 8000 GB Zwolle, een verzoek om een voorlopige voorziening of schorsing doen. Voor het in behandeling nemen van zo’n verzoek zijn griffierechten verschuldigd. Melding plaatsen van objecten op, aan of boven de openbare weg: Voor het plaatsen van een spandoek in frame langs de Hazewinkelweg van 14 oktober tot en met 25 november 2013; Voor het plaatsen van 5 spandoeken ten behoeve van de kerstmarkt in verpleegtehuis Gereia van 2 december tot en met 16 december 2013. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Sloopmeldingen akkoord • Primulastraat 18 SL-13-065), voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal, verzonden 2 oktober 2013; • Zevenblad 51 (SL-13-068), voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal, verzonden 2 oktober 2013; • Hengelosestraat 248 (SL-13-064), voor het slopen van een woning, verzonden 2 oktober 2013; • Cato Elderinklaan 10 (SL-13-072), voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal, verzonden 8 oktober 2013; • Huurnestraat 9 (SL-13-062), voor het gedeeltelijk slopen van een woning, verzonden 8 oktober 2013; • Irisstraat 8 t/m 8D en 10 t/m 10D (SL-13-066), voor het verwijderen van asbesthoudend materiaal, verzonden 8 oktober 2013.

Wabo Kennisgeving verlenging beslistermijn Burgemeester en wethouders van Oldenzaal maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten de beslistermijn te verlengen met een termijn van 6 weken: • Berkstraat 87 (O-13-0229), voor het uitbreiden van een

tandartsenpraktijk; De beslistermijn wordt verlengd omdat de aanvraag nog niet voldoet aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2013. De nieuwe uiterste beslisdatum wordt:18 november 2013. • Kleibultweg 84 (O-13-0216), voor het plaatsen van een bedrijfshal; De beslistermijn wordt verlengd omdat de aanvraag nog niet voldoet aan de eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit 2013. De nieuwe uiterste beslisdatum wordt:17 november 2013. • Molenstraat 20 (O-13-0239), voor het bouwen van een magazijnruimte, de herindeling van de supermarkt en het parkeerterrein alsmede het wijzigen van de gevels van het pand; De beslistermijn wordt verlengd omdat het advies van de beoordeling van de constructieve beveiliging nog niet ontvangen is. De nieuwe uiterste beslisdatum wordt 30 november 2013. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Kennisgeving verlenging beslistermijn Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: • Nabij Schelmaatstraat (O-13-0309), voor het kappen van 25 bomen voor de herinrichting van de Schelmaatstraat, ontvangen 27 september 2013; • Doornappel 21 (O-13-0310), voor het plaatsen van een overkapping, ontvangen 6 oktober 2013; • Erve Engelboer 14 (O-13-0311), voor het uitbreiden van een woning, ontvangen 6 oktober 2013; • Oliemolenstraat 4 (O-13-0312), voor het veranderen van een tankstation, ontvangen 8 oktober 2013; • Hengelosestraat 246 (O-13-0313), voor het kappen van acht bomen, ontvangen 8 oktober 2013; Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11

Kennisgeving beschikking reguliere voorbereidingsprocedure Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

GroenLinks houdt Open Huis OLDENZAAL - Op dinsdagavond 22 oktober houdt GroenLinks Oldenzaal Open Huis. Tussen 19.30 en 21.00 uur organiseert GroenLinks een informele inloopbijeenkomst voor iedereen die belangstelling heeft voor groene en sociale idealen.

De bijeenkomst vindt plaats in de vernieuwde raadzaal van het gemeentehuis. "Geïnteresseerden kunnen op een ontspannen manier kennismaken met GroenLinks leden, met de fractie en met het bestuur", aldus Sandor Löwik van GroenLinks. "En natuurlijk een kijkje nemen in de vernieuwde raadzaal met het prachtige portret van koning

Willem-Alexander, Maxima en Beatrix". Naast de mogelijkheid om even binnen te lopen wordt tussen 20.00 en 20.30 uur kort uitleg gegeven over het belang van lokale politiek, wat de GroenLinks thema's in Oldenzaal zijn en wat de werkzaamheden van de afdeling in Oldenzaal zijn. "De lokale

politiek wordt steeds belangrijker als het gaat om groene en sociale thema's", verduidelijkt fractieleider Manouska Molema. "Met name als het gaat om de jeugdzorg, thuiszorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgt de gemeente straks meer taken. Lokale politiek doet er dus echt toe", aldus Molema. Het Open Huis is vrij toegankelijk. Aanmelden via groenlinksoldenzaal@hotmail.com of 06-10862777 is niet nodig maar wordt wel op prijs gesteld. Meer info: oldenzaal.groenlinks.nl.

De aura, de uitstraling die je hebt OLDENZAAL - Waarom mag je iemand op het eerste gezicht? En waarom iemand anders niet? Waarom geeft iemand je een blij gevoel? Of kippenvel? En hoe kun je soms - zomaar - met iemand op dezelfde golflengte zitten? Het heeft allemaal te maken met de ‘uitstraling’ van die ander en de ‘uitstraling’ van onszelf. Met dat ‘iets’ dat de meeste mensen wel kunnen voelen maar niet kunnen zien: de aura!

Want dat er zoiets als een aura bestaat is wel duidelijk. Rond ieder mens, ieder dier en elke plant is een aureool van gekleurd licht waar te nemen. De manier waarop wij in het

leven staan, onze gedachten, onze gevoelens, onze onbewuste waarnemingen en onze gezondheid bepalen letterlijk wat we uitstralen. Blijdschap of boosheid, hoop,

verdriet of angst, ze vormen de kleuren van ons aurakleurenpalet. Ook de chakra's komen duidelijk aan bod. En het is weer zover, we mogen het weer beleven. Emil Mangelsdorf komt weer naar Oldenzaal om de aura van u/jou op de ‘gevoelige’ plaat te zetten. Op zaterdag 9 november is hij aan de Dr. Ariënsstraat 40 aanwezig. Er zijn al afspraken gemaakt, dus mocht je weer willen maak dan zo snel mogelijk een afspraak om teleurstelling te voorkomen. Telefoon : 0612437978 / 0541221085.

Dinsdag 15 oktober 2013 • Huurnestraat 45a (O-13-0262), voor het onderbrengen in het pand van een praktijk voor speltherapie, verzonden 4 oktober 2013; • Buiten Sociëteitstraat 10 (O-13-0253), voor het verbouwen van een woning, verzonden 4 oktober 2013; • Beatrixstraat 4a (O-13-0258), voor het aanbrengen van reclame op gevel en ramen, verzonden 4 oktober 2013; • Nabij Dr. De Bruinstraat/ G.J. Mulderstraat (O-13-0246), voor het kappen van één eik, verzonden 4 oktober 2013; • Nabij Bernard van Meursstraat 91 (O-13-0258), voor het kappen van één lijsterbes, verzonden 4 oktober 21013; • Nabij Vondellaan 16 (O-13-0302), voor het kappen van 21 bomen, verzonden 7 oktober 2013; • Bleekstraat 27 (O-13-0255), voor het uitbreiden van een balkon, verzonden 8 oktober 2013; • Nabij Morslaan 148 (O-13-0249), voor het kappen van één meidoorn, verzonden 8 oktober 2013; • Nabij Zandhorstlaan 132 (O-13-0252), voor het kappen van een prunus, verzonden 8 oktober 2013; • Bleekstraat 29 (O-13-0254), voor het vergroten van het balkon, verzonden 8 oktober 2013; • Hoge Esweg 50 (O-13-0161), voor het plaatsen van een berging, verzonden 8 oktober 2013; • Kempenlaan 36 (O-13-0266), voor het verplaatsen van een tuinmuur en een overkapping, verzonden 8 oktober 2013; • Bentheimerstraat 70 (O-13-0205), voor het verwijderen van de achtergevel en het uitbreiden van een woning, verzonden 8 oktober 2013; Ingetrokken omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben ingetrokken: • Cato Elderinklaan 56 (B-10-269), voor het veranderen van een woning (entree en voorgevel), verzonden 10 oktober 2013. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken na verzending van bovengenoemde besluiten een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 354, 7570 AJ in Oldenzaal. Gelijktijdig kunnen zij bij de voorzieningenrechter van de rechtbank, postbus 10067, 8000 GB Zwolle, een verzoek om een voorlopige voorziening of schorsing doen. Voor het in behandeling nemen van zo’n verzoek zijn griffierechten verschuldigd. Meer informatie: Publieksbalie, telefoon (0541) 58 81 11


löwik wonen & slapen speciale LÖWIK 80

JA AR

uitgave

al 80 jaar een begrip in Oost-Nederland

GRATIS FAUTEUIL K IJK S N OP PAG EL IN A 2

Met de bakfiets Lopend door de enorme woonboulevard aan het Westeinde in Vriezenveen is het haast niet voor te stellen dat Löwik Wonen & Slapen ooit is begonnen vanuit een eenvoudige bakfiets. In 1933 stapt Jan Löwik, de oprichter van het huidige bedrijf, op een tweewieler om de door hem gemaakte matrassen bij de klanten af te leveren. Een bedrijfswagen kent de ondernemer niet, wel de zorg en noodzaak de klant tevreden te houden. Het is hard werken, maar het levert Jan Löwik geen windeieren op. De ‘zaak’ van de matrassenmaker groeit en groeit.

Ju bileum

aa n bieding

JORA

HOEKBANK IN STOF EXCL. SIERKUSSENS EN HOCKER. NU

Ju bileum

1499,LION

aa nbieding

3+2 ZITSBANK IN ATLANTIC LEDER TIJDELIJK

1199,-

d éér an m

m eu b el z

ek er h ei d


31

de Eerste toonzaal

gratis

GRATIS FAUTEUIL

T.W.V. 239,- BIJ BESTEDING VANAF 599,-*

Ju bileum

aa n bieding ELEVEN

Jan Löwiks zoon Harrie stapt in het familiebedrijf. Hij heeft grote plannen en vooruitstrevende ideeën. Het is 1969 en de drive van Harrie wordt al snel zichtbaar. Achter de zaak aan het Oosteinde wordt een toonzaal gebouwd, goed voor een oppervlakte van 1.000m2. Ongekend groot in die tijd. De verkoop van meubelen zit in een lift, Vader en zoon leggen de bouwstenen voor het familiebedrijf.

EETSTOEL SET VAN 4 NU

477,-

PALMO EETSTOEL VANAF

149,-

MENAGGIO

EETTAFEL 240 X 100 CM

999,-

Jansen & Tilanus, een nieuw begin Het nieuwe domein wordt het pand van Jansen & Tilanus, de voormalige textielfabrikant. De lange onderbroeken en borstrokken verdwijnen en maken plaats voor tafels, stoelen en banken van Löwik. De bovenverdieping wordt gehuurd. Het is een verdubbeling van het winkeloppervlakte.

In het begin van de jaren zeventig wordt afscheid genomen van het pand aan het Oosteinde in Vriezenveen. Een verhuizing volgt naar het Westeinde aan de andere kant van het dorp.

Een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van Löwik volgt tien jaar later, als het gehele fabriekscomplex wordt gekocht. Het is het begin van de huidige woonboulevard. De 2.000m2 van toen is uitgegroeid tot een onderneming van zo’n 45.000 m2. De authentieke schoorsteenpijp, ooit het ronkende bewijs van een draaiende fabriek, geldt nu als baken voor de bezoekers. Niet alleen is er een toename van het aantal meter winkeloppervlakte, ook het gebouw heeft een nieuw jasje gekregen. De gevel en entree zijn compleet vernieuwd. In het pand zijn de elementen van weleer nog duidelijk zichtbaar en onaangetast. Zo worden de designkeukens gepresenteerd in de oude machinekamer, waarbij de lift uit 1904 nog aanwezig is. Forano 399.-

Hipari va 599.-

Sarnico 149.-

Hirado 199.-

Milanese 99.-

Malonno 299.Bione vanaf 199.-

Torella 199.Jesoli 159.-


Terug naar de fiets Net als voor zijn opa speelt de fiets een belangrijke rol in het leven van huidig adjunt directeur Gerben Löwik. Voordat hij in de voetsporen treedt van zijn vader, maakt Gerben carrière als beroepswielrenner. Begonnen bij Giant-Löwik maakt hij vervolgens de overstap naar het profpeloton en komt hij uit voor topploegen als Rabobank, Vacansoleil en het Belgische Omega PharmaLotto. Opmerkelijk, want Gerben heeft eigenlijk niet de intentie om professioneel wielrenner te worden. Hij vertrok destijds naar Maastricht om aan de universiteit Internationale Bedrijfskunde te studeren, met als doel mijn vader ooit op te volgen’’, zegt de Vriezenvener in de krant. ”Het fietsen is er toen min of meer tussendoor gekomen.’’

HELLAS RELAXFAUTEUIL VOOR

Harrie, zelf een fervent wielerliefhebber, vindt het prima. Hij is de grootste fan van profrenner Gerben en geniet van diens prestaties. Hij ziet zijn zoon aan de start staan van de Tour de France, de Ronde van Spanje en de Giro d’Italia. Zoals Gerben ook deelneemt aan het wereldkampioenschap en vrijwel alle grote wielerklassiekers die er bestaan. Met zijn opa heeft Gerben overeen dat er hard gewerkt moet worden op de fiets. Zijn wielercarrière gaat gepaard met de nodige ups & downs, maar hij laat zich nooit uit het veld slaan. Na elf jaar op de fiets in het profpeloton knijpt Gerben in de remmen. Gepokt en gemazeld door het wieler metier stapt hij – eindelijk – in de voetsporen van zijn vader. Het is het begin van een nieuw tijdperk het imposante fabriekspand, ZICARI 3-ZITSBANK, 2 ELEC. VERSTELLINGEN, VAN 1999,- NU

1449,-

TAMPICO

3 ZITSBANK, IN STOF VOOR

399,-

659,-

de grootste woonboulevard van oost-nederland viert feest

met kortingen tot 50% Ju bileumg aa n biedin

GRIANTE

FAUTEUIL

399,ér dan mé

meubelzekerheid


80 jaar Lowik Wonen & Slapen

LAVIS

DRAAIFAUTEUIL IN LEDER CATANIA ZWART NU

479,-

Voor meubelen rij je toch naar Vriezenveen’, luidt nog steeds de reclameboodschap op de radio. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en gaat de consument niet meer alleen voor tafels en stoelen naar het Westeinde. Eiken meubelen zijn al lang niet meer toonaangevend, het assortiment is flink uitgebreid met een enorm gevarieerde collectie. De grootste woonboulevard van Oost-Nederland biedt onderdak aan meubelen, slaapkamers en keukens. Trendy, eigentijds, klassiek of lifestyle.

speciale

LÖW IK 80 JA A R

uitgave

Jubileum

aan bieding

ULTIMA

SEILLE

3-ZITSBANK

sta pel

korting

699,-

EETTAFEL 240 X 100 CM

IMPERIA

899,-

de grootste woonboulevard van oost-nederland ruimt op

ARMSTOEL

229,-

€ 80in,-g kort

2 stuks

3 stuks

3k 0% ort ing

met kortingen tot 50%

4 stuks

4ko0rt% ing

BJORG

ARMSTOEL OP WIEL, LEDERLOOK ZWART VAN 179,-

OP ALLE INHOUSE WOON ACCESSOIRES

VOOR

99,-

ér dan mé

Westeinde 660 - Vriezenveen - Tel. (0546) 55 99 55

DE GROOTSTE WOONBOULEVARD VAN OOST-NEDERLAND

meubelzekerheid

*Onder voorbehoud van druk- en zetfouten. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

20% korting


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

Voorlichtingsavond Reumapatiëntenvereniging OLDENZAAL - De Reumapatiëntenvereniging Oldenzaal, Losser, Dinkelland verzorgt op dinsdag 22 oktober een voorlichtingsavond over het ROMA systeem. ROMA staat voor Reumatologie Online Monitor Applicatie. Het ROMA systeem is via een beveiligde internet verbinding toegankelijk voor patiënten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast kunnen onderzoekers [na toestemming van de patiënt] anonieme gegevens opvragen voor wetenschappelijk onderzoek. Het ROMA systeem geeft U inzicht in een gedeelte van uw persoonlijk dossier. Patiënten met reumatoïde artritis hebben inzicht in hun reumamedicatie, een aantal bloeduitslagen, hun ziekteactiviteitsscore en de uitkomsten van de vragenlijst m.b.t. functioneren in hun dagelijks leven. Deze lijsten kunnen voor een consult thuis worden ingevoerd. Voor patiënten die geen computerervaring hebben is gebruik van ROMA via touchscreens

en/of Ipads in de wachtkamer van het Reuma Centrum Twente goed mogelijk gebleken. Er is altijd iemand aanwezig die hierbij kan helpen. Tijdens het spreekuur kan er samen met de arts of verpleegkundige gekeken worden naar het beloop van uw ziekte. Een inlog code aanvragen is mogelijk tijdens het consult in het Reuma Centrum Twente. De avond wordt verzorgd door Jacquelien Luttikholt, reumaverpleegkundige en gespecialiseerd in het ROMA systeem. De avond vindt plaats bij Café de Boom, Bentheimerstraat 43, in Oldenzaal. Aanvang 19.30u tot ongeveer 22.00u. De avond is voor iedereen toegankelijk, voor leden is de avond gratis, niet leden moeten hun eigen consumpties betalen.

Concert ’t Koetshuis Oldenzaal OLDENZAAL -Zaterdag 19 oktober 2013 aanvang 20.15 uur zal in het Cultureel Centrum ‘t Koetshuis een concert worden geven door twee topmusici: Michail Markov piano (Enschede - Moskou) en Alexandros Halapsis viool (Athene) die als docent en jury lid docent verbonden zijn aan het Internationaal Muziek Festival 2013 dat momenteel in Twente plaats vindt. Tijdens het het slotconcert van het festival zullen in ’t Koetshuis indrukwekkende werken worden uitgevoerd van Bach, Beethoven, Prokoviev en Brahms.

11

Twentse Cultuurtocht

REGIO - Op zondag 20 oktober vindt de 5e editie van de Twentse Cultuurtocht plaats, een tocht die in het teken staat van natuur en cultuur. Wandelend of fietsend door het karakteristieke Twentse coulissenlandschap kunt u genieten van alle kleuren die zo kenmerkend zijn voor deze tijd van het jaar. Langs de route die u dit jaar door noord De Lutte voert, worden op pauzeplaatsen diverse muzikale en culturele acts uitgevoerd. Zo kunt u op muzikaal gebied kennis maken met het accordeonorkest Kunst na Arbeid uit Goor. Deze vereniging kent diverse orkesten en treedt op in wisselende ensembles. Bij hun optredens voeren muzikaliteit, laagdrempeligheid en gezelligheid de boventoon. Namens de Sint Plechelmus Harmonie zullen de slagwerkgroep onder leiding van Gerard Oude Spraaksté en het jeugdorkest onder leiding van Henk Veneman hun opwachting maken. U kunt deze dag van dichtbij meekijken en luisteren naar het brede scala aan instrumenten dat tot het slagwerk behoort

maar ook beluisteren hoe talentvol de jonge musici van deze vereniging zijn. Naast muziek is er ook veel aandacht voor andere culturele uitingen. Dit jaar zal het jeugdcircus Tubantino uit Oldenzaal haar opwachting maken. Zo'n 40 kinderen oefenen keihard op zo'n 16 acts en bezorgen u daarmee een spetterend optreden. Verder kunt u op de pauzeplaatsen het werk van twee Lutternaren bewonderen. Deze dag zullen Jan Kortman en Ine Grote Punt hun schilderijen aan u tonen. Daar waar Jan zich toelegt op een detaillistische weergave van landschappen, boer-

Ook dit jaar wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Op de pauzeplaatsen is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie, een drankje en uiteraard maakt een warme hap ook onderdeel uit van het assortiment. U kunt deze dag tussen 10:30 uur en 12:00 uur starten bij het Dorpshoes Erve Boerrigter, Plechelmusstraat 14 in De Lutte. Hier kunt u kiezen uit wandelen fietsroutes van diverse afstanden. Kosten voor deelname bedragen € 3,50 per volwassene en komen ten goede aan de Sint Plechelmus Harmonie. Bij zeer slecht weer zal de cultuurtocht helaas geen doorgang kunnen vinden. Dit zal kenbaar worden gemaakt op de website www. cultuurtocht.nl waar u ook meer info over het programma kunt vinden.

FC Berghuizen meisjes E3 voorzien van nieuwe tassen

OLDENZAAL - Meisjes E3 bestaat voor de helft uit meisjes die nog in de F thuishoren wat leeftijd betreft (2005), de andere helft bestaat uit meisjes van 2004. Een zeer jong team! Toch staan zij, na een aantal jaartjes in de F te hebben gevoetbald, hun "mannetje" in de E categorie waar zij teams treffen met veel oudere meiden.

Beide musici behoren tot de mondiale top en waren tevens in 2012 als jurylid verbonden aan de Internationale Piano competition 2012 Twente. Het slotconcert in ’t Koetshuis en het Internationaal Muziek Festival zijn vrij toekankelijk plaats van 12.30 – 13.30 in Arkezaal Enschede, Waterstaatskerk Hengelo en Kaliber Art School Enschede. De toegang tot het slotconcert in ‘t Koetshuis te Oldenzaal dat zal worden gegeven door Michail Markov en Alexandros Halapsis is vrij. Een vrije gift na afloop wordt op prijs gesteld.

www.jantjebeton.nl

ME3 doet het als "groentje" in de E keurig en staat netjes in het linker rijtje. Vorig seizoen is dit team in het nieuw gestoken door van Asperen technisch projectbureau. Ze kregen allemaal een tenue voorzien van rugnummer en voornaam. Dit seizoen besloot de sponsor alle meiden een groene sporttas te geven. Ook deze zijn voorzien van hun nummer. Van Asperen technisch projectbureau verzorgt ontwerp, budgettering, werkbegeleiding en oplevering van technische installaties in woonhuizen, zorginstellingen en bedrijfspanden. Dit doet zij voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Zij zijn de ‘technisch architect’: Zij inventariseren uw wensen en vertalen die in techniek. Het resultaat is een beter gebouw binnen het beschikbare budget.

BLIJVENDE STUNTPRIJS ELEKTRISCHE SIGARET, 650 MAH MUURLADER EN USB LADER

DIER VAN DE WEEK

€ 17,50 E-SIGARETONLINE.NL RAADHUISSTRAAT 11 7511 GJ ENSCHEDE 053-4302789

Hallo ik ben Joey Een grote je weet wel kater geboren op 1-1-2007, ik ben samen met Bram hier binnen gekomen. Ben een grote knuffelkont en net als Bram moeilijk te fotograferen. Maar Bram is inmiddels geplaatst. Ik heb 1 klein oortje, mijn oude baasje weet niet hoe dat is gebeurd, waarschijnlijk door een gevecht toen ik jong was. Het geeft mij wel een apart uiterlijk.

INFO@E-SIGARETONLINE.NL

Ik ben nu op zoek naar een warm nest waar ik voor altijd mag blijven. Komt u me een keertje bewonderen?

GOEDKOPER

TOT 85% GOEDKOPER DAN HET NORMALE ROKEN

Joey

GEZONDER

TOT 4000 MINDER TOEVOEGINGEN DAN IN EEN NORMALE SIGARET

Wilt u Joey of andere katten een keer komen bekijken adviseren wij u om een afspraak te maken zodat wij alle tijd voor u hebben. U kunt bellen met 0541 516659 Ons asiel is te vinden aan de Boerskottenlaan 33 te Oldenzaal.

STUNTPRIJZEN

WIJ ZIJN DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND GRATIS PROEVEN

KOM DE VLOEISTOFFEN GRATIS PROEVEN

Alle plaatsbare dieren staan op onze eigen site: www.dierentehuisoosttwente.nl

derijen en dieren schildert Ine meer modernistisch. Hierbij brengt ze olieverf aan met een paletmes waardoor het schilderij een mooie structuur krijgt.

GRATIS KOFFIE

VERKRIJGBAAR IN ZWART, GROEN, BLAUW, ZILVER EN ROZE

DUO SET

€ 34,99

TIJDENS HET PROEVEN EN UITPROBEREN GRATIS KOFFIE!


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

12

Vijver vol geheimen ENSCHEDE/OLDENZAAL - Bij Atelier Natuurlijk aan de Wiggersbosweg 25 tussen Enschede en Oldenzaal staat een geheimzinnig bos. Kinderen van 4 tot 7 jaar maken er een wandeling in de tentoonstelling ‘Vijver vol geheimen’ en komen onderweg allerlei leuke en spannende dingen tegen. Vijver Vol Geheimen is vanaf 1 oktober geopend. Het is een nieuwe doe- en beleefexpositie: Deze is niet alleen geschikt voor kleine kinderen, maar ook voor papa en mama, opa en oma prachtig om te bezichtigen. Voor groepen in het basisonderwijs en kinderdagverblijven zijn er diverse mogelijkheden. Het is een sfeervolle kleurrijke expositie met veel doeen ontdekopdrachten, met prachtige decordoeken in een sprookjesachtig bos. De kleine bezoekers gaan op pad met Kasper de Karper, die een eenzame

visser in zijn bootje de onderwaterwereld laat ontdekken. Na afloop van de tentoonstelling kunnen de kinderen broodjes bakken op het haardvuur. Ook kunnen ze zandschilderen in het atelier. De expositie is in de herfst- en de wintermaanden- (en dus ook tijdens de herfst vakantie) geopend! Locatie: Atelier Natuurlijk, Wiggersbosweg 25 Enschede, tussen Oldenzaal en Lonneker. Meer informatie en openingstijden vindt u op de website: www.ateliernatuurlijk.nl. Of via telefoon: 0627534933.

Vrijwilligers checken in voor 'Camping Ladies night, ZijActief groot succes Vondersweijde' OLDENZAAL - Vrijwilligers vormen de kurk waarop de vereniging KVV Quick'20 drijft. En dus is de club maar wat gek met zijn kaderleden, op welk front ze ook actief zijn. Deze mensen met zwart-wit bloed zet de club graag in het zonnetje. Het jaarlijkse vrijwilligersfeest van Quick'20 is er om al deze vrijwilligers te bedanken voor al hun inzet. Dit feest wordt gehouden op zaterdag 26 oktober, vanaf 20.00 uur in het clubgebouw aan de Primulastraat. Het complex heet die zaterdag Camping Vondersweijde. Na het zeer geslaagde Oktoberfest van vorig jaar komen dit jaar de piraten naar Quick'20. En dan heeft de organiserende activiteitencommissie het niet over Kapitein Haak met zijn mannen, maar over de geheime zenders. Er worden op zaterdag 26 oktober ouderwets singletjes gedraaid. Muziek, zoals ze nog altijd door talloze piratenzenders de ether worden ingestuurd. Natuurlijk zijn de partners ook uitgenodigd en zorgt de organisatie voor een hapje en drankje. Speciale gast die avond is de Oldenzaalse vertolker van

het Hollandse levenslied, Marco Vos. En de loterij deze avond is een zeer bijzondere, met even fraaie prijzen. Zo heeft het vrijwilligersfeest 2013 nog meer ingrediënten, die de activiteitencommissie nog niet prijs willen geven. Aanmelden is nu reeds mogelijk en dat kan tot en met zaterdag 19 oktober via de link op de website www.quick20. nl of via de commissievoorzitters. De organisatie stelt het zeer op prijs als de bezoekers in passende Sjonnie en Anita-kleding naar het feest komen. Maar wil men liever in het normale kloffie komen, casual dus, dan kan dat natuurlijk ook.

ROSSUM - De Regio Twente van ZijActief heeft onlangs een ladies night georganiseerd bij Partycentrum Hutten in Rossum. Maar liefst 300 dames waren deze avond aanwezig om te proeven, te ruiken en te genieten van allerlei producten. De presentatie was in handen van Marga Bult. Een geweldige drukte. Om 20.00 uur zat de zaal bomvol. De dames werden ontvangen met koffie en cake. De avond werd muzikaal begeleid door het themakoor uit Rossum, Tu Imbe. Ria Klieverik, voorzitter van ZijActief Regio Twente opende de avond. Ze was zeer verheugd over de grote opkomst. ”Dit hadden we nooit verwacht, Geweldig!!” Marga Bult vond het leuk, dat ze gevraagd was om deze avond te presenteren. “Ik zie een heleboel bekende gezichten. Mensen, die ik nog van vroeger ken, uit de buurt, van school en van het uitgaan, heel leuk om jullie allemaal terug te zien.” Ze maakte en rondje door de zaal en maakt met iedere standhouder een praatje.

Word nu donateur Bel gratis 0800 - 8003 www.eyecarefoundation.nl

Maandelijkse wandeling van VVV Natuurwandelgidsen OLDENZAAL - Op donderdag 17 oktober 2013 organiseren de VVV Natuurwandelgidsen Oldenzaal weer een korte en een langere wandeling. De omgeving en de prachtige natuur nodigen uit voor het maken van een heerlijke wandeling. De korte wandeling van ongeveer 10 km gaat via het Eilandjesbos, de Boerskotten, wijk Berghuizen, Lossersvoetpad, Hooge Venterinck, vervolgen Losser Voetpad, wederom de Boerkotten en via de Wilmersberg, Rododendronlaan weer terug naar het star tpunt. De langere wandeling van ongeveer 20 km gaat naar Sybrook/Holthuis; Deze wandeling brengt ons via Boerskotten, Fleerder Es, Snippert, Haagsche Bosch, Sybrook, Bergsveld, Schadenveld

naar het Holthoes en van daar weer terug naar het NS station Oldenzaal. Het vertrek is om half 10, vanaf NS station Oldenzaal. Wandelaars zorgen voor stevig schoeisel, een eigen versnapering en drinken. Iedereen loopt voor eigen risico en rekening. Aan deelname zijn geen verdere kosten verbonden.

Bleker Herfstvanen Toernooi Hantei groot succes OLDENZAAL – Meer dan vijftig judoka’s streden afgelopen zondag in de prachtige Hantei dojo aan de Molenstraat om de prijzen. Judo is een fantastische sport voor kinderen, het brengt balans, discipline en vooral respect voor elkaar met zich mee. Ouders genoten volop van de inzet en plezier waarmee de kinderen de strijd met elkaar aangingen. Trainers Sanne en Jeroen waren trots op de inzet van hun judoka’s. De mooie prijzen waren beschikbaar gesteld door toernooisponsor: Bleker Auto Oldenzaal.

MERCEDES-BENZ C-KLASSE..........Stationwagon 5 drs......‘‘09..................O.a PEUGEOT 205....................................Hatchback 3 drs...........“91..................€ 1.250 RENAULT MODUS 1.4 16V AIRCO....Hatchback 5 drs.........’’05..................€ 5.450 FORD KA.............................................Hatchback 3 drs.........''03.................€ 3.250 CHEVROLET MATIZ............................Hatchback 5 drs.........''06................€ 4.250 MITSUBISHI SPACE STAR GDI..........Hatchback 5 drs.........''01................€ 1.695 TOYOTA STARLET..............................Hatchback 3 drs.........''96................€ 1.450 OPEL SIGNUM.....................................Hatchback 5 drs.........''06................€ 8.250

Eekboerstraat 22 - 7575 AX Oldenzaal Tel. 0541-52 32 93 - Fax 0541 - 52 18 93

Voor verdere informatie zie: natuurwandelenoldenzaal.jouwweb.nl, of de site van de VVV Oldenzaal.

www.heinfranke.nl

zie ook www.oldenzaaljournaal.nl

Telefoon ABC

( A

Autobedrijven

Autobedrijf Hein Franke Eekboerstraat 22 Oldenzaal

C

Catering

0541 - 52 32 93

Auto-Reuvers.nl

Onderhoud - APK - Airco Hoofdstraat 24a Overdinkel tel. 053 -5363519

H

Handelsonderneming

Technische Handelsonderneming P.J.G. Bruggink Aanhangwagens, reparatie, onderdelen, verhuur, installatietechniek, badkamers

Bentheimergraven 15a Oldenzaal 7577DA 0541 - 53 60 51 www.thbo.nl

( T

morgen zijn we er nog dichterbij

Tuinen

ZZp’er - 55 Plus heeft nog tijd over voor onderhoud van uw tuin en kleine klussen! Bel vrijblijvend naar 06-41520478 Marcel Bussmann

Wilt u hier goedkoop adverteren? Mail naar: info@twentejournaal.nl of bel onze advertentie-adviseur Edy Hammink via 06 - 519 404 50

iedereen verdient een morgen


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

13

Het Zwarte Zee Kozakkenkoor komt naar Oldenzaal

Evaluatiebijeenkomst buurtmoestuinproject

OLDENZAAL - Het wereldberoemde koor o.l.v. Peter Orloff komt twee uitvoeringen geven in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Het koor werd begin jaren 50 opgericht door Boris Ledkowsky als tweede Kozakkenkoor naast het toenmalige Don Kozakkenkoor.

OLDENZAAL - Na een periode van overleg en voorbereiding zijn we in samenwerking met de WBO in maart 2013 daadwerkelijk met bovenstaand project gestart. Er hadden zich aanvankelijk 8 kinderen met ouders uit 6 gezinnen opgegeven. Twee kinderen met ouder hebben zich op het moment van de start afgemeld, waarvan één om gezondheidsredenen.

Van dit laatste koor zijn inmiddels vele verschillende bezettingen en samenstellingen bekend. Het Zwarte Zee Kozakkenkoor heeft altijd zijn eigen identiteit en bezetting gekend. Bekende solisten als Iskander Turiare, die vergeleken werd met de tenor Mario Lanza, bariton Peter Orloff en de prachtige bas Stefan Arninsky zingen alle vele jaren in dit koor. Vanaf 1993 heeft Peter Orloff de leiding over het koor. Vele duizenden optredens o.a. met Iwan Rebroff en Helmut Lotti zijn er inmiddels geweest. Ook zijn er optredens geweest voor beroemdheden zoals Michail Gorbatschow, de toenmalige president van Rusland.

Tijdens het concert worden er traditionele liederen uit de Russisch-orthodoze liturgie gezongen, evenals volksliederen en natuurlijk de prachtige kerstliederen. “Een koor dat ter ere van God zingend bidt en biddend zingt” aldus een citaat uit de prospectus van het koor. De uitvoeringen zijn op 2 december en 16 december beide dagen om 16.00 uur. De kerk is geopend vanaf 15.00 uur. De voorverkoop begint bij de VVV Oldenzaal vanaf 14 oktober en bij Jan Wegdam via telefoon 0541514640 of e-mail janoswegdam@gmail. com. De kaarten kosten in de voorverkoop 23 euro en op de dag van de uitvoering aan de kerk 28 euro.

Dirk Scheele komt naar Oldenzaal OLDENZAAL - Dirk Scheele is op woensdag 23 oktober om 11.00 en 14.00 uur te zien in Stadstheater de Bond in Oldenzaal met zijn theaterprogramma De Liedjesspeeltuin In een uur durend meedoe-liedjespopconcert voor de allerkleinsten vanaf 2 jaar presenteert Dirk de leukste nieuwe kinderliedjes, die inmiddels tot klassiekers zijn uitgegroeid. De illustraties bij De Liedjesspeeltuin zijn van de hand van Natasha Stenvert en de vormgeving van Nico Swanink. Kunnen nieuwe kinderliedjes ook klassiekers worden? Deze vraag kan met de liedjes van de vier cd's van De Liedjesspeeltuin deel 1 t/m 4, volmondig met ja beantwoord worden. Deze cd's van Dirk Scheele zijn te vinden op bijna ieder kinderdagverblijf, basisschool en in menige kinderkamer. Het leek hem daarom leuk om weer eens een intiem theaterprogramma te maken rond deze liedjes, zoals Voetje voetje, Lieveheersbeestje, Elastiekje, Ik heb een gitaar, De fruitshake, Ik loop als een beer en De boom staat stil.

ven met zijn voorstellingen, series, cd’s en dvd’s voor de allerkleinsten. Zijn voorstellingen kenmerken zich door eenvoud, interactiviteit en aansprekende melodieën. De onderwerpen bevinden zich altijd in de belevingswereld van de kinderen.

Met 6 kinderen uit 4 gezinnen en hun ouders zijn we derhalve in de buurtmoestuin aan de slag gegaan. Door de lange winter en vervolgens natte periode liep het project wel wat vertraging op, maar het enthousiasme, de inzet en ook de resultaten hebben er bepaald niet onder geleden. In tegendeel, zeker voor een eerste jaar was de opbrengst heel aardig en was iedere deelnemer aardig tevreden met wat men heeft kunnen oogsten. Enkele groenten waren wel iets minder goed gelukt, maar met de opgedane ervaring dit jaar verwacht men dat dit volgend jaar beter zal gaan. Het was voor iedereen echter een sensatie om eigen groentes en aardappelen te verbouwen en vervolgens te eten. Sommigen hadden bij aanvang van

OLDENZAAL - De gemeenteraad van Oldenzaal betrekt graag jongeren bij de lokale politiek. De komende twee maanden worden leerlingen van klas 2VWO+ van het Twents Carmel College locatie de Thij on-dergedompeld in de wereld van de gemeenteraad. De jongeren brengen advies uit aan de ge-meentelijke politiek over wat zij belangrijk vinden als het om de toekomst van hun gemeente gaat. De leerlingen ontvangen als fictief junior adviesbureau een opdracht van de Oldenzaalse gemeenteraad. Het traject wordt begeleid door Scholen voor Duurzaamheid van het IVN.

Cappella St.Jan in Plechelmus

De toegang tot dit concert is vrij; na afloop zal gecollecteerd worden om enige kosten te dekken.

OLDENZAAL - Op woensdag 23 oktober organiseert Loge De Oosterkim een avond voor belangstellenden. Iedereen die iets meer wil weten over de achtergronden, het gedachtegoed en de werkwijze van de vrijmetselarij is van harte welkom op deze avond.

Vanaf 19.30 uur Inloop, koffie, thee 20.00 Inleiding over “het geheim van de vrijmetselarij” door Hermann Padberg, een van de oprichters van de loge in Oldenzaal 20.40 Kor te pauze 20.50 Alle ruimte voor vragen aan de

De Nierstichting zet alles op alles om ervoor te zorgen dat nierpatiënten zoals Willem in leven blijven en ook écht kunnen blijven leven. We strijden voor meer donoren, maken ons hard voor preventie en werken vastberaden aan een draagbare kunstnier. Want dialyseren is geen leven, maar overleven. We doen dan ook alles wat in ons vermogen ligt om het leven van nierpatiënten te verbeteren. Dat doen we niet alleen. Maar samen met patiënten, onderzoekers, professionals, donateurs, bedrijven, vrijwilligers en vele anderen die het leven liefhebben. Leven gaat voor, in alles wat we doen. www.nierstichting.nl

orgel. Hij zal de werken Preludium en Fuga van Bach en een Passacaglia van Rheinberger ten gehore brengen. Tevens zal hij de Cappella begeleiden bij een tweetal stukken. De Cappella St.Jan Zutphen zingt à capella composities van Purcell, Brahms Monteverdi, en de Nederlandse componist Ton de Leeuw. Deze laatste schreef de verrassende compositie `Missa Brevis’.

Het geheim van de vrijmetselarij

Er is ook alle gelegenheid om vragen te stellen en antwoorden te krijgen.

is vastgesteld. Uit alle input kiezen de jongeren een aantal thema's en formuleren hun ideeën in een „Agenda van de Toekomst". De ideeën worden eind no-vember gepresenteerd aan de gemeenteraad. Burgemeester Theo Schouten: “We laten ons graag verrassen door de originele kijk van jongeren op hun eigen stad. De gemeenteraadsleden zien de ideeën met zeer veel belangstelling tegemoet en hopen zo dat deze leerlingen ondervinden hoe ontzet-tend interessant, maar ook complex de lokale politiek kan zijn.” Scholen voor Duurzaamheid

module ‘Agenda van de Toekomst’ Scholen voor Duurzaamheid verbindt onderwijs met de maatschappij door jongeren advies uit te laten brengen over de toekomst van actuele maatschappelijke vraagstukken. Het programma werkt met serieuze opdrachtvragen van échte opdrachtgevers en is daarmee het grootste junior adviesbureau van Nederland. Voor overheid en bedrijfsleven biedt het programma een praktische methode om beleids-doelen te behalen en op inhoudelijke wijze in contact te komen met het Voortgezet Onderwijs; de plek waar de toekomstige werknemers en collega's zich bevinden. De module Agenda van de Toekomst, die in Oldenzaal wordt ingezet, is erop gericht jongeren actief te betrekken bij politiek en democratie in hun eigen gemeente. De module biedt een concrete manier om de onderwerpen democratie en politiek te behandelen en te vertalen naar de eigen leefomgeving. Jongeren presenteren lokale politici hun visie op de eigen gemeente: een agenda van de toekomst.

Leven gaat voor.

OLDENZAAL - Cappella St.Jan Zutphen concerteert op zondag 20 oktober om 15.30 uur in de Plechelmus Basiliek te Oldenzaal met een gevarieerd programma. De Cappella is een à capella koor en luistert de liturgie op in de uit 1272 daterende St. Jans- of Nieuwstadskerk te Zutphen. Het koor treedt ook buiten de eigen regio op met zijn sacrawle repertoire en concerteert daarmee in binnen- en buitenland. Het 30 jarig jubileum is gevierd in de eigen parochiekerk met de Petite Messe Solonnelle van Gioacchino Rossini. In de Plechelmus Basiliek zal het ruim één uur durende concert worden afgewisseld met orgelbespeling door Theo Meurs op het uit 1889 daterende J.F. Witte

Heel vaak en regelmatig is samen en tegelijkertijd in de buurtmoestuin gewerkt. Door drukke agenda’s, ook van de kinderen zelf en door de vakanties is dit echter niet altijd gelukt. Toch kan gezegd worden dat het sociale en samenbindende aspect voldoende uit de verf is gekomen. Unaniem heeft

Conclusie Het buur tmoestuinproject Dr. Poelsstraat/Dr. Nolensstraat kan, aan het eind van het seizoen, een groot succes genoemd worden en wordt volgend jaar zeker voortgezet. De huidige deelnemers willen unaniem volgend jaar weer deelnemen en met een zelfde stukje grond. Hierdoor is er op dit moment geen nieuwe instroom mogelijk. Bekeken kan worden of er op andere plekken in de wijk of de stad buurtmoestuinen gecreëerd kunnen worden.

Leerlingen van De Thij aan de slag met toekomstvisie

Op dinsdag 15 oktober wordt de opdracht officieel aan de leerlingen uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Oldenzaalse raadszaal. De klas kruipt in de rol van een adviesbureau dat met de vraag aan de slag gaat. Leerlingen beginnen het traject met dit bezoek aan de raadszaal in het gemeentehuis en doen vervolgens onderzoek naar de diverse onderwerpen. Om de leerlingen te voorzien van extra in-formatie kunnen gemeenteraadsleden om advies gevraagd worden en krijgen ze een gastles op school over de Structuurvisie Oldenzaal die onlangs

Dirk Scheele heeft in de afgelopen negentien jaar bekendheid verwor-

het project te kennen gegeven een eigen stukje tuin te willen, anderen zijn het samen gaan doen. De afgelopen periode is evenwel gebleken dat ieder een eigen stukje tuin toch wel het beste werkt. Men kan zelf bepalen wat men zaait en plant, wanneer geoogst wordt etc. Unaniem is besloten dat ieder gezin volgend jaar een eigen stukje moestuin gaat bebouwen.

men besloten volgend jaar in ieder geval één moment iedere week samen in de buurtmoestuin te werken. De keus is hierbij gevallen op de woensdagavond. Ook het samenwerken van kinderen met hun ouders is goed bevallen, een leuke manier van samen iets met je kinderen doen en eens wat anders dan tv kijken, computeren en gamen. Enkele ouders gaan nog samen voor volgend jaar een voorziening creëren om regenwater op te vangen om bij droogte te kunnen sproeien.

inleider en andere leden van de Loge 21.30 Afsluiting Informeel samenzijn. Voor een drankje en een hapje wordt gezorgd Plaats: Michoriushuis, Marktstraat 10 in Oldenzaal. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. Zie ook onze site: www.logedeooster kim.nl/span

R OKTONBTE S EVE

oksttodabgeern! 19en&tse2w0 ijnfee

Tw

/ entree € 5,aanvang 13:00 uur

en en pjes, muziek, wijn m aa kr lle o rv ee in Sf even in de tu en ro p s je p ha e er k lek rant Sterrebos! van streekrestau dagen.nl twentsewijnfeest w. w w : op k oo JK KI

Streekrestaurant Sterrebos, Beuningerstraat 71, 7588 RG Beuningen, T 0541 - 35 13 65, E info@sterrebos.nl Meer informatie vindt u ook op: I www.sterrebos.nl, @Sterrebos, CafeRestauranttSterrebos


dinsdag 15 oktober 2013

Oldenzaal Journaal

14

Lezing Judith Koelemeijer

DE LUTTE - De bekende auteur Judith Koelemeijer is op zaterdagavond 26 oktober te gast in Landgoedhotel De Wilmersberg. Zij geeft een lezing naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste boek Hemelvaart en wordt hiervoor uitgenodigd door Boekwinkel Heinink, de Bibliotheek Oldenzaal en De Wilmersberg. Na het grote succes van Het Zwijgen van Maria Zachea (2001) en Anna Boom (2008) heeft Judith Koelemeijer opnieuw een literaire non-fictie bestseller geschreven. Hemelvaart gaat over zes meisjes die in de zomer van 1985 vakantie vieren op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug. Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobio-

grafische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Hoe kon ze haar vriendin Annette zo plotseling verliezen? De zoektocht voert haar terug naar Paros, naar de ouders van Annette, de vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die bij het ongeluk betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hún leven? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen? Hemelvaart is een aangrijpend verhaal over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden.

Iedereen wordt ontvangen met koffie of thee. In de pauze en na afloop van de lezing is er gelegenheid om boeken te laten signeren en kan aan de bar een glas wijn of iets anders worden besteld. De lezing begint om 20.30 uur en iedereen is welkom vanaf 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt 15,00 euro (inclusief koffie of thee). Toegangskaarten zijn te koop bij Boekwinkel Heinink, Hotel De Wilmersberg, de Bibliotheek Oldenzaal, of te reserveren via www.bibliotheekoldenzaal.nl. Bibliotheekleden ontvangen op vertoon van de biebpas 1,50 euro korting, bij afhalen van de kaarten bij bibliotheek of boekwinkel Heinink.

Treinen, treinen en nog eens treinen... Get Dirty for Charity ENSCHEDE/REGIO - 1100 Meter spoor, met als blikvangers twee enorme railspiralen, verbonden door een transparante brug van ruim zes meter; de stations Oldenzaal, Hengelo, Delden en Enschede – alles in de situatie van 1974 op schaal nagebouwd. De Twentse Modelspoorweg Club (TMC), een vereniging van ruim 50 enthousiaste modeltrein liefhebbers, organiseert op zondag 27 oktober haar jaarlijkse Open Dag. Van 10.00 tot 16.00 uur kunt u kennis maken met de 220m² grote clubbaan. Hoewel er nog veel in ruwbouw is, staat u verbaasd over de natuurgetrouwheid van de gebouwen, (van Gend en Loos, villa Gelderman, stations Oldenzaal en Delden), de prachtige details en het fraai weergegevenTwentse landschap. In en om theater Prismare zijn er workshops en demonstraties (o.a. computerbeveiliging, airbrushen, het zelf maken van gebouwen en landschap), er is een treinenbeurs en jong en oud kunnen zelf houten modellen knutselen of een treinbaan in elkaar zetten!

nen (o.a. spoor1). De entree is 2 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar gratis. Locatie: Prismare – Roomweg/hoek Lonnekerspoorlaan in Enschede.

LOSSER - Woensdag 16 oktober vindt de fundraiser plaats van de Tafelronde 186 uit Losser. Bij velen beter bekend als "Get Dirty for Charity". Het belooft een enorm avontuurlijke en gezellige 4x4 dag te worden in ruw terrein met robuuste auto's en een speciale Dakar Truck demonstratie. De opbrengsten gaan zoals elk jaar naar een lokaal goed doel. Wie al eens is mee geweest, is er zeker weer bij. Wie mee wil doen, kan zich nu nog aanmelden via de website: www. rt186.nl

Natuurlijk veel informatie over de modelspoorhobby en drie moduleba-

Dankzij mijn

survivalpad door het

bosjesplantsoen

is het weer leuk om

buiitten

spelen!

Postbezorger m/v Beuningen, De Lutte, Denekamp, Oldenzaal, Losser, Saasveld en Weerselo       

Post sorteren Post bezorgen Prima bijverdiensten Bezorgen op di en vr tussen 8:00 en 18:00 De post wordt bij u aangeleverd Vanaf 16 jaar Verantwoordelijk werk

www.jantjebeton.nl

Proef Grensland Express HengeloOldenzaal-Bad Bentheim stopt HENGELO - De Grensland Express Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim wordt op 8 december a.s. opgeheven. Eind 2010 startte voor drie jaar een proef met deze nieuwe, regionale treinverbinding. De proef krijgt geen vervolg. Hiertoe hebben de betrokken partners Regio Twente, provincie Overijssel en LNVG Niedersachsen besloten. De treinverbinding wordt door Syntus geëxploiteerd in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn. dat, ondanks de goede samenwerking tussen alle partners, moest worden besloten om de proef te beëindigen. De betrokken overheden kijken nog naar mogelijke oplossingen voor de lange termijn op het traject tussen Hengelo en Bad Bentheim. Het gaat daarbij om het doortrekken van de Duitse regionale trein op het traject Bielefeld-Bad Bentheim of MünsterRheine naar Hengelo die op alle tussengelegen stations zou moeten gaan stoppen. De concessie van die Duitse treindienst loopt in december 2017 af. In 2014 wordt duidelijk of een dergelijke oplossing haalbaar is. Hoewel de regionale treinverbinding op het traject Hengelo-OldenzaalBad Bentheim nu stopt, blijft de bestaande internationale treinverbinding tussen Schiphol en Berlijn rijden. Deze stopt ook zeven keer per dag in Hengelo en Bad Bentheim, waardoor reizigers hun bestemmingen aan beide zijden van de grens met het openbaar vervoer kunnen bereiken.

Aanleiding voor het opheffen van de treinverbinding is dat er te weinig reizigers gebruik maken van de Grensland Express waardoor deze lijn onrendabel is. Om de proef te doen slagen waren er tenminste 600 reizigers per dag nodig die ook daadwerkelijk tussen Oldenzaal en Bad Bentheim zouden gaan reizen. Het aantal grensoverschrijdende reizigers is echter blijven steken tussen de 200 en 250 per dag. De proef is mede mogelijk gemaakt door een forse financiële bijdrage van de EU (in het kader van INTERREG IV – EUREGIO-programma) en van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De bijdrage van ca € 3 mln. (bijna 50% van de totale exploitatiekosten) was niet structureel en komt te vervallen. De verhouding tussen de kosten en opbrengsten, is door het geringe aantal reizigers niet in evenwicht, waardoor de Grensland Express niet in stand te houden is. De betrokken overheden betreuren het

Fiets, wandel en beleef Twente met de TwentseRondjes app TWENTE - De mooiste plekjes in het Twentse landschap ontdekken met een virtuele gids op je smartphone. Dat kan met de nieuwe regionale TwentseRondjes app. Op 16 oktober lanceren Twents Bureau voor Toerisme, Enschede Promotie, Regio Twente en gemeente Enschede de app met wandel- en fietsroutes door o.a. Almelo en Enschede. Wandelaars en fietsers ontvangen onderweg leuke filmpjes, grappige kwisjes en weetjes. Regelmatig nieuwe routes TwentseRondjes is bedoeld voor kinderen, volwassenen en toeristen in Twente. De regionale app levert een bijdrage aan de promotie van Twente als aantrekkelijke toeristische verblijfsplek. Ondernemers in de regio kunnen hier van meeprofiteren. Regelmatig verschijnen er nieuwe routes in de app. Elke gemeente en ondernemer in Twente kan eenvoudig zelf routes toevoegen. De TwentseRondjes app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play.

ken wandelaars via het Waterpad alle beken, kanalen en havens in Almelo. Lossen kinderen raadsels op bij het Dagboek van Aron in Enschede. Leren fietsers, tijdens het rondje Zout en Stoom, de zout- en textielgeschiedenis in Boekelo kennen. En kunnen fietsers op het 52 km lange Rondje Enschede kiezen uit natuurbeleving of cultuurhistorie. De app wordt binnenkort aangevuld met een route in Hengelo. Fit&Fun Tijdens de lancering is er extra aandacht voor het rondje Fit&Fun. Deze route is gericht op een gezonde leefstijl en speciaal ontwikkeld door en voor kinderen in samenwerking met BeweegWijs.

Raadsels tijdens de wandeling en fietstocht De app bevat nu zes wandel- en fietsroutes in Enschede en Almelo. Beleving staat bij elke route centraal. De virtuele gids laat onderweg filmpjes zien, geluidsfragmenten horen en presenteert raadsels en kwisjes. Zo ontdek-

De basisschoolkinderen van De Zevenster laten een deel van de route tijdens de lancering op 16 oktober zien.

Wilt u uw eigen special uitbrengen? Twe nts

Tub anti a Twe nts

e Ro e

ivere iv nigin g

1935 - 2010

We lko

J

Tub anti a e Ro e

ivere nigin g

rgan

g2

J

gave

R

A

A

R

3|

april

2011

mi nT wen te Bata PAG viere INA 5 nra ce PA g in GINA Twe 7 nte Mon PAG dria an m INA11 aan d Lan PAG dgo INA ed E 13 erd e PAG 4 en INA 15 5m ei

Kon

ing

Altij Layout.i

ndd

1

d in bew e

ging 010

074 – 30 30 260 | info@postedd.nl www.postedd.nl

A

| uit

1935 - 2010

19-04-2

U kunt zich aanmelden via:

A

jaa

inn

eda

10:02:19

Oldenzaal Journaal produceert op maat gesneden themakranten in het hart van de krant. Sterk in de belangrijkste communicatiedoelgroepen. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak. Maurice Weustink

Tel: 074-2596633

m.weustink@twentejournaal.nl

www.twentejournaal.nl


dinsdag 15 oktober 2013

A genda

zie ook www.uittwente.nl

Fruit en lekkers van het land.

Verkorte Torenbeklimming St. Plechelmusbasiliek

Oldenzaal, 22 t/m 25 oktober

Oldenzaal, 20 oktober

De komende week zijn er nog veel bramen en herfstframbozen te plukken. Bramen en herfstframbozen zijn er bij Duvelshofke tot aan de eerste nachtvorst. Prijzen van fruit zijn te vinden op de website www.duvelshofke.nl onder het kopje kleinfruit. Ook hebben we veel pompoenen en kalebassen van het land. De aardappels zijn inmiddels gerooid, maar we hebben nog volop voorraad.

Beklim de imposante toren van de St. Plechelmusbasiliek met een VVV gids. Je brengt een bezoek aan de klokkenkamer en wordt in het Lood'n Bonneke beloont met een geweldig uitzicht over de omgeving van Oldenzaal.

Activiteiten herfstvakantie In de herfstvakantie van dinsdag 22 t/m donderdag 25 oktober kan bij goed weer ‘s middag een speurtocht of sprokkeltocht (zie www.duvelshofke.nl/cursus) worden gedaan, leuk voor (gezinnen met) kinderen. Wel eerst even aanmelden, zodat je bericht krijgt of het doorgaat en verdere info. Cadeau/kerstpakketten We zijn wekelijks bezig ons assortiment Landwinkel streekproducten uit te breiden, met sappen, stropen, sauzen, maar ook vlees, kaas, zuivel en groente, ook heel leuk voor kadopakketten. Hiermee kun je de leukste kadopakketten samenstellen, ook geweldig als kerstpakket. Deze kunnen we op maat maken, voor elk budget. Prijzen: gratis

Op zondag 29 september organiseert VVV Oldenzaal een aantal speciale torenbeklimmingen tijden de najaarskermis en koopzondag. Je kunt onder leiding van een VVV gids een snelle beklimming maken naar het lood'n bonneke waar je wordt beloont met een prachtig uitzicht op de stad en omgeving. € 2,00 Entreepijs Niet geschikt voor kinderen onder 11 jaar!

Halloween de Lutte De Lutte, 25 oktober

Hulsbeek wandeling Oldenzaal, 18 oktober De ronde start bij het Noabershoes elke woensdagmorgen om 9.00 uur precies. De route gaat door de mooie natuur van het Hulsbeek en is circa 8 kilometer lang. De ronde start bij het Noabershoes elke woensdagmorgen om 9.00 uur precies(behalve de schoolvakanties). Langs de parkeerplaats bij de begraafplaats (aan de Schipleidelaan) waar je om 9.15 uur ook nog kunt aansluiten. Dan verder rond door Het Hulsbeek. Terug om ongeveer 10.50 uur bij ’t Noabershoes. Voor wie? Voor een ieder die zin heeft om met anderen te wandelen en een wandeltocht van 8/9 kilometer aan kan. En verder, na de Thijronde "thoeskom'n" in het Noabershoes waar de koffie/thee klaar staan.

"Proat-avond" Motorclub Raedthuys Losser, 16 oktober Café Raedthuys houdt iedere woensdagavond een "Proat avond" voor motorliefhebbers. Café Raedthuys houdt vanaf woensdag 25 september voor alle motorliefhebbers een "Proatavond" . Alle motorliefhebbers zijn welkom op deze avond.

Oldenzaal Journaal

Twentse Wijnfeestdagen

Herfstkermis volkspark

Cinekid Festival

Beuningen, 19 en 20 oktober

Enschede, 19 t/m 27 oktober

Enschede, 19 t/m 25 oktober

Het is weer zover, de Twentsewijnfeestdagen! Het is gelukt om zeer interresante wijnboeren uit te nodigen om hun wijnen hoogstpersoonlijk te laten ervaren. Een dag vol wijnkennis en lekker genieten in de tuinen van Café Restaurant 't Sterrebos.

Tijdens de herfstvakantie staat de grootste kermis van het oosten met de nieuwste attracties in Het Volkspark. De kermis is elke dag van 13.00 - 23.00 uur geopend.

Cinekid is hèt internationale Film-, Televisie- en Nieuwe Mediafestival voor de jeugd tijdens de herfstvakantie.

Er zijn diverse stands waar u lekker kunt proeven en daarnaast stands met lifestyle producten, live muziek en culinaire verrassingen voor de inwendige mens. Op zaterdagavond een optreden en op zondag vanaf 12.00 uur de wijnmarkt. De entree bedraagt € 5,-, maar daarvoor wordt bij het betreden van het wijnfeest-terrein meteen al een glas heerlijke Twentse wijn aangeboden. Voor meer informatie: www.twentsewijnfeestdagen.nl

Knutselen met tafelzeil op Erve Kampboer Geesteren, 20 oktober Mexicaans tafelzeil, lekker bont! In deze fleurige workshop kun je kiezen uit verschillende ontwerpen. Zoals: kinderschort, kinderslab, schort voor volwassenen, decoratiehartjes of andere figuren, 1001 dingenmandje in verschillende maten, zadeldekje, diverse tasjes. Uiteraard zijn er tijdens deze workshop volop voorbeelden en patronen aanwezig om inspiratie op te doen. Alle materialen, gereedschappen (incl. naaimachines) zijn aanwezig. Koffie/thee met iets lekkers is bij de prijs inbegrepen. Deze workshop is zeer geschikt voor vrijgezellenfeesten of verjaardagsfeesten!

Net als voorgaande jaren organiseer de activiteitencommissie van Sv de Lutte in samenwerking met de Vereeniging weer een spannende Halloween tocht. De Halloween wandeltocht heeft als thema "Weerwolven" .

Aantal pers. minimaal 6. Deze workshop is ook voor groepen van min. 6 personen op afspraak te boeken!

Net als voorgaande jaren organiseer de activiteitencommissie van Sv de Lutte in samenwerking met de Vereeniging weer een spannende Halloween tocht. De Halloween wandeltocht heeft als thema "Weerwolven". Kinderen moeten onder verplichte begeleiding van één of meerdere ouders het bos in. Voor aanvang van de "Halloweentocht" krijgen ze eerst een kopje koffie/thee n fris met een plakje cake.

Enschede, 23 oktober

€ 2,00 Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar) € 3,50 Entreeprijs Volwassenen

Bokbieravond bij "De Vereeniging" De Lutte, 19 oktober Op 19 oktober vindt de jaarlijkse bokbieravond weer plaats bij Cafe Zalencentrum "De Vereeniging" in De Lutte. Diverse bokbieren van de tap en uit de fles kunnen worden geproefd. Tevens kan er worden gekeken naar de wedstrijd FC Twente - Ajax. Daarna is er een optreden van het akoestisch duo "Double6".

15

Kinderfestijn De Klanderij

Het belooft weer een gezellige, en ’s avonds een mooi verlichte, kermis te worden met zo’n 60 attracties. De kermis wordt geopend met een vuurwerkshow. De Herfstkermis is een complete kermis met mooie kinder- en familiezaken zoals de babysport, minicars en familie achtbaan. Daarnaast is er ook grootvermaak met bijvoorbeeld een achtbaan, Break-dance en de Rock-it. Wie durft de uitdaging aan? De gok, grijpkranen en andere behendigheidspelen ontbreken ook deze editie niet. Voor de inwendige mens zijn er genoeg mogelijkheden zoals een oliebollen/gebakkraam, snacks, churro’s en suikerspin. Voor wat lekker zoets kun je ook nog even langs bij de suiker-nougatkraam.

Het festival vindt plaats in Amsterdam, maar komt ook naar de kinderen toe met meer dan 30 satellietfestivals door heel Nederland. Niet alleen kinderen en hun ouders profiteren van de kennis en inzet van Cinekid. Tijdens het festival vindt Cinekid for Professionals plaats. De ontmoetings- en marktplaats voor Nederlandse en internationale mediaprofessionals en de mediaindustrie. Gedurende het jaar ontwikkelt Cinekid Projects workshops en lesprogramma’s met innovatieve leermiddelen.

Twents Oktoberfest Hengelo, 18 oktober Vrijdag 18 oktober aanstaande vindt alweer de 4e editie het grootste Oktoberfest van Twente plaats in de Creatieve Fabriek / Hazemeijer Hengelo. Net als voorgaande jaren wordt deze unieke locatie aan de Tuindorpstraat omgetoverd tot schitterende Duitse festhalle. Het Twents Oktoberfest heeft een veelbelovende line-up in petto. Met Tirol Sound, Martijn Munster, de Hengeler Weend Bloazers en DJ Koen Rosbergen wordt de Creatieve Fabriek een knallende festhalle inclusief spectaculair Bayerns podium, lange biertafels en bratwurst in overvloed. Toegang: Voorverkoop € 10,- / aan de deur € 15,-

De hele middag schminken, cup cakes bakken, ballonnenfeest, kinderdisco en de wéreldberoemde limonadekoe! 12:00 uur - 16:00 uur

Weekmarkt Enschede Enschede, wekelijks Tientallen kooplui prijzen iedere dinsdag en zaterdag vol enthousiasme hun waren aan. Hun aanbod varieert van vers producten tot stoffen, bloemen, knopen, parfum en kleding. Iedere eerste zondag van de maand is er een themamarkt. Dat de markt bij veel mensen populair is, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Iedere zaterdag weten 60.000 mensen de weg naar het H.J. Van Heekplein te vinden. Wie op de markt is uitgestruind, kan het winkelaanbod verder gaan ontdekken. De markt in Enschede is met de auto goed bereikbaar. Je kunt de auto parkeren in de H.J. Van Heekgarage. Vandaar uit ben je binnen een paar minuten op de plaats van bestemming.

Boekenmarkt

Oldenzaal "Boekenhoofdstad van Twente" Na twee succesvol verlopen boekenmarkten organiseert evenementenbureau Fleeve op zondag 20 oktober wederom de jaarlijkse boekenmarkt in het centrum van Oldenzaal. In 2011 kregen wij het verzoek van de VVV Oldenzaal om een evenement te organiseren in het centrum van de stad, de keuze viel al snel op een boekenmarkt. 36 kramen stonden er het eerste jaar op het horecaplein, een heerlijke herfstzon scheen en vele bezoekers kochten er hun nieuwe voorraad boeken voor de koudere wintermaanden. Oldenzaal had er een mooi evenement bij. In 2012 zorgden dezelfde ingredienten weer voor gezellige drukte in de stad, dit samen met de koopzondag. Ook dit jaar gingen de schouders er onder en heeft de organisatie zelfs 39 kramen weten te verhuren. “Veel boekhandelaren nemen ieder jaar deel aan de markt” aldus organisator Merijn Tijhuis. “Ze willen graag naar de markt komen, getuige ook het feit dat de deelnemers uit een groot deel van het land komen”. Daarnaast kan de bezoeker er boeken vinden uit verschillende

categorieën zoals kinderboeken, trillers, geschiedenis en prachtige boeken uit de regio. De organisatie hoopt op mooi weer zodat net als voorgaande jaren de terrassen lekker vol zitten en mensen daar al kunnen genieten van hun net gekochte boek. We zijn als organisatie erg blij met de steun die we krijgen van de VVV Oldenzaal en horeca gelegenheden aan de Groote Markt, hierdoor kunnen we ieder jaar weer veel mensen naar de stad trekken. Ook dit jaar is er naast de gezellige boekenmarkt ook koopzondag in het centrum van Oldenzaal. Genoeg redenen dus om de stad te bezoeken.


Infoavond

zonnepanelen Kom 15 oktober naar Groen Zonnig Oldenzaal!

15 OKTOBER 19.30-21.45

Groen Zonnig heeft ruim 425 woningen voorzien van zonnepanelen. Alles over opbrengst, gratis maatwerkadvies en groepskorting. Dinsdag15oktober,19.30–21.45 HoteldeKroon,Steenstraat17 teOldenzaal

Sprekers: Wilko Kistemaker, Groen Zonnig Oldenzaal Arnoud Kevenaar, KTSG

Aanmelden

www.groenzonnigoldenzaal.nl

Contact

info@groenzonnigoldenzaal.nl

Oj 15 10 13  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you