Losser Magazine 22-03-2024

Page 1

Tankautospuit De Lutte Aftrap werkzaamheden Kulturhus Glane Ouderenadvies bij Fundament Baan Twente beste van Mercedes NL Dynamique zingt Jesus Christ Superstar www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Hét Magazine voor Losser Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 22-03-2024 Instrument lenen bij de Bieb

Wisselvallig weekend daarna vaker droog

In het weekend is het wisselvallig met buien en tussendoor wat zon. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden, maar een matige wind maakt het voor het gevoel nog een aantal graden kouder. Na het weekend is het vaker droog en gaat de temperatuur iets omhoog.

Zaterdag: buien, zon en een koude wind

Al in de vroege ochtend kunnen verspreid over het land enkele buien ontstaan en dat worden er daarna meer. Vooral in de middag is het een komen en gaan van buien, soms ook met wat hagel of een enkele klap onweer. Tussendoor zijn er ook perioden met zon en kunnen we genieten van mooie wolkenluchten, soms met een regenboog. Het wordt 8 tot 10 graden en daarmee is het iets kouder dan normaal. Voor het gevoel is het nog kouder. Daarbij daalt de temperatuur tijdens buien naar een graad of 4 en dan voelt de wind koud aan. In de avond neemt de buiigheid iets af, maar echt droog wordt het niet.

Zondag: flink buiig en een vlagerige wind

Het is wisselvallig weer met buien en deze zijn ook wat talrijker en actiever dan op zaterdag. Ook dan is er kans op hagel en een klap onweer. Af en toe kan de zon schijnen, maar regionaal kan het langere tijd bewolkt zijn. Er staat een vrij krachtige en vlagerige westenwind. Het wordt 8 graden. Ook dan maakt de wind het voor het gevoel kouder. In de avond neemt de buiigheid af en blijft het op steeds meer plaatsen droog. Aan het begin van de avond kan op verschillende plaatsen nog even genoten worden van de ondergaande zon. De wind neemt af en wordt matig

Daarna vaak droog

Na het weekend is het veel rustiger weer met een matige wind en dan blijft het op de meeste plaatsen droog. Af en toe schijnt de zon en het wordt 10 tot 12 graden. In de nacht en vroege ochtend ligt de temperatuur een paar graden boven het vriespunt en aan de grond kan het licht vriezen. Later in de week gaat de temperatuur een paar graden omhoog en dan neemt de kans op enkele buien toe.

op twitter en facebook
Volg Weeronline

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232

7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten:

Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

28 Sport

30

Het Losser Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

38 Cultuur

3
Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 42
LosserMagazine INHOUD
Natuur

En dat is drie: Baan Twente uitgeroepen tot beste Van van Nederland

TWENTE - Baan Twente is ook in 2023 het beste Mercedes-Benz Van ProCenter van Nederland.

Baan Twente noteerde opnieuw topscores op het gebied van service en klanttevredenheid en heeft zich in het afgelopen jaar daarnaast bewezen op het gebied van elektrische mobiliteit en digitale diensten.

De Best Van Dealer Award wordt door Mercedes-Benz Nederland jaarlijks uitgereikt aan het Van ProCenter dat zich onderscheidt door het leveren van topprestaties. Met deze hattrick onderstreept Baan Twente niet alleen dat service en klantvriendelijkheid breed in het DNA van het bedrijf verankerd zitten, maar ook innovatiekracht. Het dea-

lerbedrijf scoorde dan ook zeer hoge cijfers op het gebied van verkoop van volledig elektrische modellen en digitale diensten. Elektrische mobiliteit en digitale diensten vormen de basis van de strategie van Mercedes-Benz Vans en ook Baan Twente zet hier vol op in. Louwman Mercedes-Benz bereikte de tweede plaats en Mercedes-Benz Dealer Bedrijven de derde plaats.

Mark Horsten, COO Vans bij MercedesBenz Nederland: “We toetsen doorlopend de activiteiten van de Nederlandse Van ProCenters en daarbij worden alle facetten geanalyseerd en

Twente wederom Van ProCenter

geëvalueerd, van verkoop en service tot klantentevredenheid. Het feit dat Baan Twente nu opnieuw de Best Van Dealer Award heeft gewonnen, geeft aan dat zij niet alleen zeer goed scoren in klanttevredenheid maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar elektrisch rijden en digitalisering van onze dienstverlening.”

Gerd van der Kolk, Directeur van Baan Twente: “Onze klantgerichte service en innovatieve kijk op ondernemen resulteert al drie jaar op rij in het winnen van de Best Van Dealer Awards en daar zijn we uiteraard zeer trots op. Net als in de voorgaande jaren is de erkenning van Mercedes-Benz Nederland een extra motivatie om dit serviceniveau nog verder te verhogen en onze klanten maximaal te ondersteunen op het gebied van elektrische mobiliteit en digitalisering.”

De kracht van de Mercedes-Benz Van ProCenters Mercedes-Benz heeft het Van ProCenterlabel ontwikkeld om extra voordelen te bieden aan ondernemers. Deze zakelijke doelgroep wil volledig kunnen vertrouwen op maximale inzetbaarheid van een bedrijfswagen. Daarom heeft een Van ProCenter altijd het volledige bestelwagenaanbod beschikbaar, zijn er speciaal opgeleide verkoopadviseurs en is de op- en ombouwexpertise in huis aanwezig. Wanneer een bestelwagen voor onderhoud of reparatie in de werkplaats staat, is er ook altijd passend vervangend vervoer beschikbaar, zodat mobiliteit altijd gegarandeerd is.

Automaatje Losser zoekt chauffeurs

LOSSER - In de gemeente Losser is ANWB

AutoMaatje niet meer weg te denken.

Wekelijks worden er vele ritten gereden door onze vrijwillige chauffeurs. De vrijwillige chauffeurs helpen dorpsgenoten uit hun eigen omgeving weer op weg.

Veel mensen komen moeilijk de deur uit, omdat ze minder mobiel zijn en geen redelijk alternatief hebben. Als vrijwilliger bij ANWB AutoMaatje vervoer je hen met je eigen auto en loop je, als dat gewenst is, mee ter ondersteuning of voor de gezelligheid. De ritjes variëren van samen een boodschap doen, naar de kapper gaan, naar de huisarts of het ziekenhuis of op bezoek bij een vriend of vriendin. Door jouw inzet helpen we mensen uit hun isolement en tegelijkertijd bieden we mantelzorgers wat broodnodige ontlasting. Jouw vrijwillige bijdrage maakt een wereld van verschil voor anderen!

Dus als jij wat tijd over hebt en iets zou willen betekenen voor jouw dorpsgenoten, dan is vrijwilliger worden bij AutoMaatje wellicht iets voor jou. Het

is een leuke vorm van vrijwilligerswerk, waarbij je niet vastzit aan gestelde tijden. Je wordt door één van onze planners gebeld over een ritje. Komt deze rit niet uit? Geen probleem! Dan belt de planner de volgende chauffeur. Je rijdt dus alleen wanneer het jou uitkomt.

Als vrijwilliger bij ANWB AutoMaatje breng je dorpsgenoten van A naar B. Degene die jij vervoert betaalt €0,35 per gereden kilometer, waarbij de telling begint vanaf jouw huis. Dit betekent dat het voordeliger is voor de mensen uit jouw eigen dorp.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger bij ANWB AutoMaatje? Neem dan contact op met Desiré Tiethoff via telefoonnummer 06-57 73 55 01.

Samen zorgen we ervoor dat onze gemeente een plek is waar iedereen toegang heeft tot alle faciliteiten en hun sociale contacten. Dat willen we toch allemaal?

Nieuw Kulturhus in

van en voor het dorp

GLANE - Sloop dorpshuis als aftrap van werkzaamheden nieuwbouw.

Dorpshuis de Glaan, jarenlang was het de plek waar inwoners van Glane samenkwamen. Met verkiezingen konden ze er stemmen, de schutters hielden er hun jaarlijkse schuttersfeest en de Dorpsraad had er haar onderkomen. Toch is het dorp toe aan een nieuw Kulturhus. Afgelopen week is de sloop van het huidige dorpshuis gestart. Eind dit jaar kan het nieuwe Kulturhus in

gebruik worden genomen.

Het huidige dorpshuis De Glaan was aan vervanging toe. Samen met het dorp heeft de gemeente Losser gekeken naar de gebruiksmogelijkheden die het nieuwe Kulturhus moet hebben. Zoals vergaderruimtes, een opslagplek en een ruimte voor grotere bijeenkomsten. Het ontwerp voorziet daarin.

Glane,

Glane, dorp

Verder wordt het nieuwe gebouw geheel gasloos en energieneutraal. Aannemer Poorthuis bouwt het nieuwe Kulturhus. De Stichting Kulturhus Glane, Stichting Fundament en de gemeente Losser kijken ondertussen samen naar de toekomstige programmering en de exploitatie van de accommodatie.

Wethouder Jan Engels “We zijn gestart! De afgelopen jaren zijn de plannen voor de nieuwbouw samen met het dorp opgesteld. Eind van het jaar staat er een

nieuw en duurzaam Kulturhus in Glane. Een Kulturhus waar inwoners samen kunnen komen, maar waarvan we ook hopen dat er de hele dag bedrijvigheid is. Een mooie impuls van en voor het dorp!”

Bij de sloop waren ook leden van de Dorpsraad Glane en de Stichting Kulturhus Glane aanwezig. Samen met wethouder Engels gaven zij het startsein voor de sloopwerkzaamheden.

Historische grenspaal krijgt vlakbij oorspronkelijke locatie

NOORD DEURNINGEN - De historie levendig kunnen maken.” – Patrick Welman, voorzitter

Oudheidkamer Twente.

Op 12 april is de onthulling van de herplaatsing van een historische grenspaal: nummer 7, die in de achttiende eeuw de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde. De grenspaal krijgt een nieuwe plek bij Kulturhus De Mare in Noord Deurningen, dichtbij de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek.

De herplaatsing van deze grenspaal is een initiatief van het ‘Platform Markegrenzen en Markestenen in Twente’ van de Vereniging Oudheidkamer Twente. Het platform zet zich in voor het behoud en het zichtbaar maken van oude grensmarkeringen. Want, de grenspalen zijn uniek erfgoed:

krijgt nieuwe plek, locatie

ze vertellen het verhaal van vroegere grenzen, en bieden een kijkje in de rijke Twentse geschiedenis. Om de herplaatsing van de grenspaal mogelijk te maken is de samenwerking gezocht met Stichting Heemkunde Denekamp, die zich bezighoudt met het vastleggen van gebruiken en gewoonten in de taal, cultuur en natuur in en rond Denekamp.

De grenspaal behoort sinds de jaren 1970 tot de collectie van Museum het Palthe Huis in Oldenzaal, en is daar altijd getoond. Het museum ziet de herplaatsing als een heel positieve

ontwikkeling. “Het heeft een enorme meerwaarde om historisch erfgoed in de oorspronkelijke context te kunnen ervaren. Door grenspaal nummer 7 terug te brengen naar Noord Deurningen, worden de beleving en de cultuurhistorische waarde van de grenspaal versterkt”, aldus Nikki Olde Monnikhof, directeur-bestuurder van Stichting Oldenzaalse Musea.

Ook vanuit Oudheidkamer Twente wordt uitgekeken naar de onthulling op 12 april.

Muziekinstrument lenen

LOSSER - Heb jij altijd al muziek willen maken, maar is het er nog niet van gekomen?

Of wil je niet gelijk zelf een instrument aanschaffen? Dan heeft de bibliotheek Losser voor jou de perfecte oplossing!

Je kunt nu 6 weken lang een instrument lenen. Je kunt het dan uitproberen en erachter komen of het iets voor je is. Er is een breed assortiment aan muziekinstrumenten. Volop keuze dus om je muzikale talenten te ontdekken! De volgende instrumenten kun je lenen:

•Gitaar; •Elektrische gitaar met versterker; •Viool; •Trompet; •Saxofoon; •Keyboard; •Trombone; •Dwarsfluit;

•Klarinet.

Hoe gaat het in zijn werk

Kom langs in de bibliotheek om je instrument te reserveren en je uitleenbewijs te ontvangen. Het uitleenbewijs kun je aan de muziekdocent laten zien wanneer je het instrument ophaalt;

De muziekdocent neemt binnen één werkdag contact met je op om een afspraak te maken voor het ophalen en het krijgen van een korte uitleg;

Zodra je het instrument hebt opgehaald en de uitleg hebt gekregen, kan je muzikale ontdekkingstocht van start gaan! Je kunt ook éénmalig een proef-

lenen in de bibliotheek

les bij de muziekschool inplannen. Na 3 weken neemt de muziekdocent contact met je op om te kijken hoe het gaat. Wil je het instrument liever nog wat langer uitproberen? Dan is het mogelijk om de leenperiode 2 x met 3 weken te verlengen (tenzij het instrument door een ander is gereserveerd).

Voordat de leenperiode is afgelopen, kun je je instrument weer inleveren bij de bibliotheek Losser.

Hopelijk heeft het instrument je enthousiast gemaakt en wil je graag verder met muziek maken. Als je zelf niet de financiële middelen hebt om een instrument te kopen, kijken we graag met je mee naar de mogelijkheden. Wellicht kun je gebruik maken van Stichting Leergeld of een andere regeling. Samen doen we ons best om jouw muzikale

doelen waar te maken!

Ben jij enthousiast geworden? Kom langs in de bibliotheek en reserveer je instrument.

Op 30 maart gaan we tijdens de boerenmarkt officieel van start. Reserveer je voor die tijd een instrument? Dan kun je het instrumentonder het genot van een drankje en muzikale optredens, op die dag ophalen in de bibliotheek Losser. De muziekdocenten zullen tussen 11.30-13.00 uur aanwezig zijn om uitleg te geven over de instrumenten.

Meer informatie kun je vinden op www. bibliotheeklosser.nl of in de bibliotheek. Dus kom gezellig langs en noteer alvast zaterdag 30 maart van 11.30-13.00 uur in je agenda.

Van de serie Bromsnor door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Dickpic

Marc Overmars

Marc Overmars (ooit topvoetballer) haalde, nu twee jaar geleden, de landelijke pers doordat hij foto’s van zijn geslachtsdeel had rondgestuurd en daarmee zijn eigen ontslagbrief tekende. We duiken in de papieren van Bromsnor en merken al snel dat het ‘schenden van de eerbaarheid’ van alle tijden is

.

1952. Een jonge vrouw van 26 fietst naar haar ouderlijk huis en ziet in de verte dat iemand zijn fiets in de berm legt. Als zij bijna bij de fietser is, laat deze plotseling zijn broek zakken, toont zijn geslachtsdeel en roept: dat ziet er goed uit hè? Ze herkent de jongen die in de nieuwbouw van het dorp woont. “Ga naar huis viespeuk”, roept ze terwijl ze snel doorfietst. Thuis vertelt ze wat haar is overkomen aan haar ouders. Diezelfde middag moeten de aardappels van het land en moet de jonge vrouw haar vader meehelpen. “Hee Pa, daar is die vent weer van vanmorgen.” Vader en dochter stappen op de jongeman af die geen aanstalten maakt om weg te fietsen. Vader vertelt hem dat hij twee blauwe ogen kan krijgen als het nog eens voorkomt. En het komt voor want een

week later fietst hij opnieuw langs de boerderij terwijl de jonge vrouw de was ophangt. Hoewel zij zijn geslachtsdeel niet ziet, hoort ze hem roepen dat er iets lekkers klaar ligt op het fietszadel. Vader en dochter doen aangifte bij Bromsnor die de jongen nog diezelfde middag verhoort. “Ja, ik geef toe dat ik mijn geslachtsdeel heb laten zien. En waarom? Ik weet het niet. Een plotseling opkomende drang dwingt me tot dit gedrag.

1959. Een huisvrouw doet boodschappen op de fiets. Als ze langs nummer 42 fietst hoort ze pssstt….. Ze kijkt naar boven en ziet een man poedelnaakt voor het openstaande badkamerraam staan. Snel doorfietsen denkt ze. Als ze een uurtje later opnieuw langs hetzelfde huis komt, hoort ze andermaal psssstt… en ziet ze opnieuw de naakte man. Eenmaal thuis vertelt ze het voorval aan haar man die witheet naar het politiebureau stapt. Bromsnor gaat op onderzoek uit dat kort duurt want de man op nummer 42 geeft direct toe dat hij van een innerlijke stem zijn geslachtsdeel moet laten zien.

1975. Het is schemerig. Vier meisjes lopen van de gymles naar huis. Door hun gegiechel hebben ze niet in de gaten dat een 18-jarige knaap hen achterop

komt. Op het moment dat hij bij de meiden is, haalt hij vliegensvlug zijn ding tevoorschijn met de woorden: hoe vinnie dissen? De meiden zijn perplex. Eén van hen weet wie de jongen is en met die kennis lopen ze naar het bureau dat gesloten is. Bromsnor woont in een dienstwoning naast het politiebureau, doet open en neemt de verklaring op. Ook deze jongen bekent meteen en heeft het over een innerlijke drang.

Rechters zien dit soort vergrijpen als niet ernstig en geven de verdachten anno 2024 vaak een korte taakstraf. Of de dader daarmee geholpen is, is zeer de vraag. In de jaren hierboven genoemd, bestond het fenomeen taakstraf nog niet. De dader kreeg

of een boete (nooit eerder betrapt) of een korte celstraf van enkele dagen. Of de slachtoffers ergens hulp konden krijgen? Waarschijnlijk in de sfeer van: ga maar lekker slapen en denk maar niet meer aan die viezerik.

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal. nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Theatercollege Gerlof Strafrecht? Levensecht!

OLDENZAAL - Gerlof Meijer is strafrechter sinds 1993 en gaf jarenlang leiding aan rechters.

Hij bemerkte dat er in de samenleving veel vragen leven over strafrecht. Om die reden besloot hij een aantal jaren geleden om Nederland te informeren over zijn vak. Met succes: zijn lezingen trokken volle zalen. Dit seizoen presen-

teert hij een nieuwe versie van het theatercollege Strafrecht? Levensecht!  Op heldere manier geeft Meijer inzicht in dilemma’s waarmee strafrechters te maken hebben. Hoe hak je de knoop door in ernstige strafzaken met een

Gerlof Meijer: Levensecht!

ontkennende verdachte? Waarom krijgt een serieverkrachter geen levenslang? Hoe kan het dat een draaideurcrimineel wederom wegkomt met een taakstrafje? Strafrechters worden vaak weggezet als te soft.

Het rechterswerk vraagt veel denkwerk en is een van de belangrijkste pijlers van onze rechtsstaat. Zonder onafhankelijke rechtspraak geen rechtsstaat, is Meijers opvatting in zijn theatercollege. Een must voor iedereen die geïnteres-

seerd is in wat een rechter doet! In Strafrecht? Levensecht! brengt Meijer het strafrecht dichter bij de burgers door op indringende en overtuigende wijze antwoord te geven op hun vragen.  ‘Ik wil het strafrecht wat dichter bij de burger brengen en de mens achter de rechter laten zien. ‘

Stadstheater De Bond

Donderdag 4 april 20:15 uur Vanaf € 18,50

Nieuwe tankautospuit voor brandweerkazerne De Lutte

DE LUTTE - Brandweer Twente is in 2021 gestart met het vervangen van haar tankautospuiten.

De tankautospuit, het basisvoertuig en afgekort TS, wordt gebruikt bij inzetten voor brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidenten met gevaarlijke stoffen.

Maandag 25 maart krijgt de kazerne in De Lutte haar nieuwe auto.

Compleet nieuwe vloot

De nieuwe voertuigen vervangen de huidige TS’en, die na jaren dienst- en inzeturen aan vervanging toe zijn. Sinds 2021 is een deel van de Twentse vloot al vervangen. Sinds november afgelopen jaar vervangen we op nog 16 kazernes de tankautospuit. Als de laat-

ste in 2024 in ontvangst is genomen, zijn alle 29 Twentse kazernes voorzien van het nieuwe type voertuig.

Welkom in De Lutte

Op maandagavond 25 maart draagt de korpsleiding om 20.00 uur de nieuwe TS officieel over aan de korpsleden van kazerne De Lutte. De brandweerkazerne in De Lutte is een kazerne van waaruit onze brandweervrijwilligers uitrukken, telt 23 vrijwilligers en heeft jaarlijks zo’n 55 uitrukken. Het personeel van De Lutte is enthousiast over de nieuwe auto: “We zijn blij met de nieuwe auto, hij is goed wendbaar en

voor Lutte

heeft een veel betere wegligging dan de oude tankautospuit. En we krijgen in juni een natuurbrandvoertuig. Daarmee kunnen we natuurbranden in de omgeving van De Lutte nog beter bestrijden,” vertelt kazernecoördinator Frank Olde Riekerink.

Uniek voertuig

De nieuwe tankautospuiten zijn speciaal voor Brandweer Twente ontworpen en uitgerust met de modernste apparatuur en innovatieve snufjes. Zo zijn we van hydraulisch redgereedschap overgegaan naar accu aangedreven gereedschap, dat veel hanteerbaarder is. Het voertuig is zo efficiënt mogelijk ingericht. Daarnaast is de ruime manschappencabine kenmerkend, hier is plek voor in totaal zeven personen. De bepakking en de materialen, die bij het begin van een inzet nodig zijn, hebben

Foto: brandweer.nl

een plek gekregen in de manschappencabine. Zo kunnen de brandweermensen de inzet zo efficiënt mogelijk uitvoeren. Niet alleen het voertuig, maar ook de bepakking is nieuw. Een groot deel van deze materialen is geleverd door Twentse ondernemers.

Technische specificaties

Chassis: Iveco Eurocargo Fire Fighting 160E32 4×2 (Euro 6)

Opbouw: Hilton/Magirus TLF2000

Motor: 6-cilinder diesel, 235 kW (320 PK)

Aandrijving: automatische versnellingsbak (Allisson)

Wielbasis: 4.185 mm

gestart

Geslaagd optreden jeugd muziekvereniging Concordia

OVERDINKEL - Onlangs liet de jeugd van muziekvereniging Concordia tijdens de voorspeelmorgen in ’t Muziekhoes hun talent zien aan het publiek.

Ouders , opa‘ s, oma‘ s, en andere belangstellenden zaten op het puntje van hun stoel om niets te missen van

de muzikale prestaties van de jeugdige muzikanten. Voor sommige muzikanten was het zelf hun eerste optreden.

jeugd Concordia Overdinkel

Voor een volle zaal speelden de blokfluitgroep o.l.v. Mendy ten Veen, de jeugddrumband o.l.v. Norbert Bruins de leerling muzikanten en drummers o.lv. Jelle Bruins en het beginnersorkest o.l.v. Nienke Langkamp de sterren van de hemel om hun muzikale vorderingen te kunnen laten horen.

Na afloop van deze geslaagde morgen kregen de muzikanten dan ook een daverend en welverdiende staande ovatie.

Een bekend spreekwoord luidt: De

jeugd heeft de toekomst. Concordia kan met zo’n mooie groep jeugdleden dus met veel vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Aanmelden

Mocht jezelf interesse hebben gekregen om je aan te melden als jeugdlid, of als muzikant van Muziekvereniging Concordia kijk dan voor meer info op onze website. www.concordia-overdinkel.nl

Digitaal inloopcafé

LOSSER - Heb je een vraag over je tablet, smartphone of laptop?

Wil je een DigiD aanvragen en lukt dat niet? Of wil je iets doen op je smartphone, maar weet je niet hoe? Tijdens het digitale inloopcafé word jij met deze (en andere) vragen geholpen.

Daarnaast kun je er oefenen met je digi-

tale apparaat en hulp vragen wanneer je dat nodig hebt.

Het digitale inloopcafé is elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek in Losser.

Zeven woningen op locatie Martinusschool

LOSSER - Jouw Wonen gaat op de locatie van de voormalige Martinusschool zeven woningen bouwen.

Donderdag 21 maart, tekenden wethouder Jan Engels en Henk Wiggers en Marko Hartmann van JOUW Wonen de koopovereenkomst voor het perceel op de hoek Enschedesestraat/ Zweermanstraat.

Het gebouw van de voormalige Martinusschool op de hoek

Zweermanstraat – Enschedesestraat is in 2019 gesloopt. Daarna is het terrein woonrijp gemaakt en heeft het college een plan voor zeven grondgebonden betaalbare koopwoningen vastgesteld. In een openbare verkoopprocedure hebben marktpartijen de kans gehad om een plan te maken voor de kavel en een bod te doen.

locatie voormalige

Twee blokken met woningen Uit deze verkoopprocedure is uiteindelijk JOUW Wonen met het beste plan naar voren gekomen. Wethouder Jan Engels: “Met het plan van JOUW Wonen komen op deze locatie zeven mooie en betaalbare koopwoningen. Als deze woningen er staan is ook deze ontwikkellocatie in onze gemeente weer op een goede manier ingevuld.”

Henk Wiggers, eigenaar JOUW Wonen: “Er komen twee blokken met woningen. In het plan hebben we de stijl van de omliggende straten en woningen meegenomen. Het blok van drie woningen

sluit daardoor goed aan bij de andere woningen in de Zweermanstraat. Het andere blok, van vier woningen, past weer beter bij de Enschedesestraat. De prijzen voor de woningen liggen onder de €300.000. We verwachten de verkoop in april of mei te kunnen starten.” Houd de website van JOUW Wonen goed in de gaten voor de laatste informatie: www.jouwwonen.nl.

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij makelaar Patty Brakhuis van Kock van Benthem. Het telefoonnummer is 0541-522022 of mail naar info@kvbm. nl.

Iedereen moet mee kunnen

Sport

LOSSER - Gemeente Losser heeft zojuist de inclusieagenda opgesteld.

Met de inclusieagenda zetten we ons in voor gelijkheid en gelijke kansen voor alle inwoners. Samen met ervaringsdeskundigen en samenwerkingspartners uit onze gemeente werken we aan initiatieven om discriminatie, uitsluiting en ongelijkheid door geslacht, etniciteit, leeftijd, fysieke- of lichamelijke beperking en seksuele geaardheid tegen te gaan.

“En dat is heel belangrijk,” Zegt wethouder Marian Oosterbroek. “Iedereen in de gemeente Losser verdient gelijke kansen en het gevoel erbij te horen. Buitengesloten worden op wat voor manier dan ook gebeurt helaas nog altijd. Ook in onze gemeente. We doen al veel, maar de inclusieagenda gaat ons helpen om nog concreter en met focus met dit thema aan de slag te

gaan. De agenda is samen met lokale partners en ervaringsdeskundigen uit de gemeente Losser gemaakt. Dit zijn inwoners met allerlei verschillende achtergronden die allemaal vanuit hun eigen beleving input konden leveren. Dat maakt dat de agenda er ook echt toe doet. Niet voor onze inwoners maar samen met onze inwoners”.

Open blik naar elkaar

Thijs Fleer uit Losser is één van de ervaringsdeskundigen die meewerkt aan de inclusieagenda. Over het belang van deze agenda zegt hij: “Ik vind het heel normaal dat die er komt. Iedereen moet mee kunnen doen met waar diegene gelukkig van wordt. Of het nou gaat om met een sportvereniging of zelfstandig je ID-kaart verlengen. Dat is voor sommigen best een opgave. Of het nou

kunnen doen

gaat om letterlijke of figuurlijke drempels - in mijn geval door autisme. Zo’n drempel hoeft er niet altijd te zijn. Als we met z’n allen een open blik houden en oprecht nieuwsgierig zijn naar elkaar dan kunnen we onze gemeente met elkaar nog wat mooier maken.”

Er gebeurt al veel

Er zijn al tal van projecten in de gemeente Losser die gericht zijn op een inclusieve samenleving. Een voorbeeld is de nieuwe ‘MKB toegankelijke route’ waarin mensen met een beperking kunnen zien hoe toegankelijk de winkels en restaurants in onze gemeente zijn. Een ander voorbeeld is het project ‘LVB in de gemeente’ waar Thijs bij betrokken is. Deze projectgroep gaat in gesprek met mensen met een licht verstandelijke beperking. Over hoe begrijpelijk de communicatie van de gemeente Losser is. En met lokale sportverenigingen werken we aan het project ‘Vuist Tegen Discriminatie’.

Zelf meedenken?

Heb jij een lichamelijke- of verstandelijke beperking of te maken met discriminatie op wat voor manier dan ook? En wil je meedenken over het vervolg van de inclusieagenda? Of heb je verdere vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Margit Bouman van de gemeente Losser via m.bouman@losser. nl.

Totstandkoming inclusieagenda

De inclusie-agenda is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen uit de gemeente en onze lokale samenwerkingspartners zoals welzijnsorganisaties, woningcorporaties, kerken, scholen en het verenigingsleven.

Gemeente Losser trapt 495 gewipte tegels in Overdinkel

LOSSER - Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start!

Tot en met 31 oktober 2024 gaat Losser de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om de openbare ruimte en tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. De aftrap werd donderdag gedaan aan de Troelstrastraat in Overdinkel, samen met de buurt.

Vandaag startte de gemeente Losser met het verwijderen van tegels. Op de eerste dag zijn al 495 tegels gewipt

en vervangen door groen. Wethouder Engels: “Dit jaar staat Overdinkel centraal tijdens het Tegelwippen. We vergroenen hier de komende maanden flink op een aantal plekken in het dorp. Dat is niet alleen beter voor de biodiversiteit en het klimaat, ook helpt meer groen mee om de hitte tegen te gaan in de zomermaanden. Zeker wanneer het langere perioden flink warm is, gaat dit voor verkoeling zorgen.”

NK Tegelwippen af met Overdinkel

Natuur

Gratis tegeltaxi en tegels storten

Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op die inwoners helpen de tuin te vergroenen. Zo rijdt er elke eerste maandag van de maand een tegeltaxi van de gemeente die gratis de gewipte tegels ophaalt. Ook kunnen inwoners zelf hun tegels gratis storten bij het serviceplein in Losser. Voorwaarde is dat de tegels plaatsmaken voor groen en dat de tegels aangemeld zijn op de website nk-tegelwippen.nl. Inspiratie en tuintips voor een groenere tuin zijn te vinden op groenblauwtwente.nl.

Waarom Tegelwippen?

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

Voor meer informatie over tegelwippen in Losser: www.losser.nl/tegelwippen.

Grondruil in Duitsland voor Bergvennen & Brecklenkampse

DINKELLAND - De provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn zijn tot een overeenkomst gekomen met de Duitse familie Raben om een perceel landbouwgrond uit te ruilen en te veranderen in natuur.

Zo wordt het nabijgelegen Nederlandse Natura 2000-gebied Bergvennen & Brecklenkampse Veld beter beschermd. De overeenkomst werd onder het toeziend oog van bestuurlijk trekker wethouder Benno Brand van Dinkelland feestelijk ondertekend door gedeputeerde Maurits von

Martels van Overijssel, burgemeester Thomas Berling van Stadt Nordhorn en de familie Raben.

Voor de familie Raben ontstaat door de ruil een betere verkaveling voor de bedrijfsontwikkeling. De familie krijgt namelijk grond die dichter bij huis ligt,

voor natuurherstel in Brecklenkampse Veld

Foto’s : Morsink Multimedia

deels aan de huiskavel. Stadt Nordhorn neemt het landbouwperceel over en verandert het na vijf jaar in een natuurgebied. Gedurende die vijf jaar zal Raben het perceel actief uitmijnen. De provincie Overijssel levert hiervoor een financiële bijdrage. Met uitmijnen wordt een perceel landbouwgrond langere tijd beteeld met alleen ontbrekende meststoffen als nitraat en kalium om de fosfaatvoorraad uit de bodem te trekken. Zo wordt de grond geleidelijk omgezet naar natuur.

Betere waterkwaliteit

Het perceel van de familie Raben ligt bovenstrooms van het Lattropse Veen. Door het perceel uit cultuur te nemen, kan de kwaliteit van de wateraanvoer vanuit Duitsland naar Bergvennen &

Brecklenkampse Veld verbeteren. Zo blijven de kwetsbare vennen in het natuurgebied in stand.

Recreatieplek

Bergvennen is ook een belangrijk gebied voor recreanten en toeristen. Over de landsgrens langs het natuurgebied loopt een fietspad. Dit fietspad wordt in het kader van het project gereconstrueerd. Hier profiteren recreanten uit Stadt Nordhorn en de gemeente Dinkelland van. Daarnaast kan Stadt Nordhorn een natuurcompensatieverplichting vervullen met het nieuw verkregen perceel. Die was de stad verschuldigd vanwege een eerdere stedelijke ontwikkeling.

Jeugd familie Theatercollege

OLDENZAAL - Na 150 jaar is de wolf terug in Nederland. Dit kan niemand zijn ontgaan.

Maar wat betekent dit nu eigenlijk? De aanwezigheid van het grootste roofdier wordt door velen gezien als een aanwinst voor het bos, maar anderen zien zijn terugkomst als gruwel.

Welke impact heeft de terugkeer van de wolf voor het bos? Welke invloed heeft dit op de andere dieren zoals bijvoorbeeld de vos, de das, de herten en het

wild zwijn? Wat verandert er allemaal in de natuur als er wolven rondlopen en wat betekent de terugkeer voor ons? De eerste gedachte die bij velen opkomt is immers dat de wolf een gevaarlijk dier is. En waarom zien we de wolf al vanaf de oudheid als speciaal wezen? Hij komt immers voor in tal van sprookjes en sages. Komt dat doordat het gezinsleven van de wolf zoveel lijkt

Theatercollege over de Wolf

op het onze? Hebben we werkelijk 2 miljoen tamme wolven thuis zitten in Nederland?

Voor zijn project heeft Cees drie jaar tussen de wolven in de bossen geleefd en vond hij het antwoord op al zijn vragen. Het leidde tot een unieke film en een fotoboek. Het prachtige verhaal is vertoond in 130 bioscopen door heel Nederland en zal in 2023 ook op de televisie te zien zijn.

Maar Cees heeft nog veel meer te vertellen! Nu neemt hij in een multimediale voorstelling de theaterbezoeker

mee in de avonturen die hij in het veld beleefde. Want hoe spannend en gaaf is het niet om wolven te filmen! Niet alleen deelt Cees de sensatie van zijn leven in het veld, hij neemt u mee in de wondere wereld van de wolf en de natuur. Maar ook in de verbazingwekkende geheimen van het bos. Een voorstelling voor jong en oud vanaf 6 jaar.

Stadstheater De Bond

Zaterdag 13 april 19:30 uur Vanaf € 22,50

Kindermiddag ‘Snuffelen

MANDER/VASSE

- Kijken, luisteren, voelen, ruiken en doen.

Tijdens de kindermiddag ‘Snuffelen aan de lente’ op woensdag 3 april bij Watermolen Frans worden al je zintuigen op scherp gezet. Vrijwilligers van Landschap Overijssel laten de kinderen op een leuke en verrassende manier de natuur beleven en ontdekken. De middag is leuk voor kinderen van 4

tot ongeveer 12 jaar. We beginnen om 15.00 uur en het duurt tot 17.00 uur. Meld je wel van te voren aan.

De natuur is één grote ontdekkingswereld, vooral in de lente. Luister maar eens goed, dan hoor je allerlei beestjes zoemen en knabbelen. Je hoort ook

‘Snuffelen aan de lente’

Foto:

veel vogels fluiten. Ze zijn druk in de weer met het maken van een nestje. In het voorjaar worden ook de lammetjes geboren. Heb je wel eens een schaap en haar lam van dichtbij gezien, gehoord of gevoeld? Dat gaan we beleven tijdens deze kindermiddag. Maak kennis met het schaap en haar lam, haar vacht en manier van leven. We gaan iets leuks knutselen met de wol van het schaap. Benieuwd wat? Meld je aan en beleef met ons mee. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken.

Kosten

De bijdrage voor deze kinderactiviteit is € 3,00 per kind, dat is inclusief een bekertje drinken.

Dynamique zingt Jesus Christ

CULTUUR

OVERDINKEL - Het Overdinkels koor Dynamique heeft een jaarlijkse traditie; Op goede vrijdag zingt het koor de liederen uit Jesus Christ superstar.

Op vrijdag 29 maart 2024 zal het voor de 10e keer deze voorstelling ten gehore brengen. Jesus Christ Superstar is te zien om 20.00 in de Gerardus Majella kerk in Overdinkel.

Jesus Christ Superstar is al meer dan 50 jaar oud. In 1970 componeerden Andrew Lloyd Webber en Tim Rice deze

rockopera. Jesus Christ Superstar is een musical drama van de laatste week van Jesus Christus beginnend bij de intocht in Jeruzalem en eindigend met de kruisiging. Een musical die prima past in de periode voor Pasen.

Dat Jesus Christ Superstar ook deze tijd nog populair is bewijst Jeangu Macrooy

Christ Superstar

wel met zijn versie van Jesus Christ. Sinds januari trekt hij volle zalen in heel Nederland. Zelfs tot ver na de Pasen loopt deze voorstelling nog door!!

“Maar om in de paassfeer te komen is het niet nodig om dure kaarten voor Jeangu ’s versie te zien “vertelt dirigent Raymond Breukers, “wij hebben een aantal heel goede stemmen die Jesus, Maria Magdalena, Herodes en Judas vertegenwoordigen. Aangevuld met een groot ervaren koor heeft Dynamique een Jesus Christ versie die staat als een huis”. “En”, vult Martine Grothues, de vertolkster van Maria Magdalena aan, “met piano en drums maakt het helemaal een geheel”.

“Al met al een feest der herkenning” vervolgt Breukers, ”de titelsong Jesus Christ superstar, Hosanna en King Herods song. Alle grote hits komen aan de orde”, “En natuurlijk komen ook de bekendste liedjes van Maria Magdalena aan bod” voegt Grothues er aan toe, “zoals ‘I don’t know how to love him’ en ’could we start again please’. Ik heb die liedjes al wekenlang in mijn hoofd, om soms gek van te worden”.

Al met al genoeg redenen om de fiets of auto naar Overdinkel te pakken: Vrijdag 29 maart 20.00 uur in de Gerardus Majella kerk te Overdinkel. Kom op tijd: Vol is Vol.

Filmhuis Oldenzaal vertoont Comme Sylvain

OLDENZAAL - Een scherpzinnige, satirische romcom over een getrouwde vrouw uit een intellectueel milieu die als een blok valt voor haar woest-aantrekkelijke aannemer.

Sophia is een filosofieprofessor uit een welgestelde familie en al tien jaar getrouwd met de al even belezen

Xavier. Ze hebben een goed, maar seksloos huwelijk en zijn inmiddels meer vrienden dan geliefden. Wanneer

vertoont de film ‘Simple

Sophia de aannemer Sylvain ontmoet om de renovatie van een vervallen chalet te bespreken, is het liefde op het eerste gezicht en spatten de vonken ervan af. Maar Sylvain komt uit een arbeidersfamilie en heeft een totaal andere achtergrond dan Sophia, waardoor zij gaat twijfelen aan haar eigen overtuigingen en ambities.

Filmkrant: ‘De hele film straalt een aangename, bijna nostalgische jaren-

zeventigsfeer uit’

Dinsdag 2 april om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25.

Voor verdere info zie www.filmhuisoldenzaal.nl

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.