Losser Magazine 14-06-2024

Page 1

Week van Alle Kunst Innovatieprijs Bibliotheek Losser Veel belangstelling voor starterslening Autofestival op Vliegveld Twenthe Tuindagen Bad Bentheim Geef je mening over mobiliteit in Losser www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser Hét Magazine voor Losser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 14-06-2024 Böggelrieders 70 jaar jubileum

Volg Weeronline op twitter en facebook

Wisselvallige periode

We beleven een wisselvallige periode en ook de komende dagen moeten we regelmatig rekening houden met buien. Tussen de buien door komen ook droge momenten voor met af en toe wat ruimte voor de zon. De maxima stijgen dagelijks naar 16 tot 20 graden.

Zaterdag: stevige zuidwestenwind

Zaterdagochtend hebben we nog te maken met flink wat buien die lokaal nog stevig uit kunnen pakken. In de middag is het tijdelijk wat droger, al blijft een enkele bui wel mogelijk. Er staat een matige zuidwestenwind. De temperatuur stijgt naar 18 graden. Daarmee blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor halverwege juni liggen tussen 18 en 22 graden.

Zondag: later op de dag droger

Op de tweede dag van het weekend krijgen we wederom te maken met een wisselvallig weerbeeld. Verspreid over het land komt het tot buien, maar de nadruk ligt hierbij wel duidelijk in de ochtend en in de eerste helft van de middag. In de loop van de middag neemt de buienactiviteit geleidelijk af en het zou dus zomaar kunnen zijn dat

het tijdens de start van NederlandPolen op veel plekken droog is. Ook de zon krijgt in de loop van de dag steeds meer ruimte en de temperatuur valt net iets hoger uit dan op zaterdag. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind wordt het 17 tot lokaal 20 graden. Zondagavond is het op de meeste plaatsen droog.

Maandag: opnieuw buien

Ook op de eerste dag van de nieuwe week zet het wisselvallige weerbeeld zich voort. Vanuit het zuiden trekken al vrij snel enkele stevige buien over het land. Lokaal is hierbij onweer mogelijk. De meeste buien lijken bestemd te zijn voor het binnenland. Een meest matige wind uit het zuidwesten voert wat warmere lucht aan richting ons land. De maxima komen uit tussen 18 en 22 graden.

Daarna: eerst nog flink nat

Dinsdag lijkt weleens vrij nat te kunnen verlopen met langdurige perioden met regen. De dagen daarna is het tijdelijk wat droger met meer ruimte voor de zon. Aan de temperatuur verandert weinig met maxima die dagelijks uitkomen rond een graad of 20. Al met al is van stabiel en warm zomerweer voorlopig nog geen sprake.

LosserMagazine INHOUD

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Losser Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3
Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 42 28 Natuur 34 Cultuur 24 Sport

Geef je mening over mobiliteit in de gemeente Losser

LOSSER -De gemeente Losser is gestart met het proces om te komen tot een mobiliteitsplan voor de gemeente Losser.

Ook jij kunt je mening geven. Scan de QR-code of ga naar de website van gemeente Losser om de enquête in te vullen. Het kost je niet meer dan vijf minuten van je tijd! https://app.maptionnaire.com/q/6ga3vny9sy78

Jan Engels, wethouder mobiliteit: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen uit de gemeente Losser deze korte enquête invullen. Zo krijgen we een goed beeld over wat de meningen, wensen en behoeften van de verschillende mensen zijn als het gaat over bereikbaarheid, verkeersveiligheid en mobiliteit in onze gemeente. Hoe meer we weten, hoe beter we straks plannen kunnen maken. Dus, doe mee en vul de enquête in!”

Waar gaat het mobiliteitsplan over? In het beleidsplan mobiliteit leggen we het toekomstige beleid vast over onder meer bereikbaarheid en toegankelijkheid van locaties en voorzieningen, verkeersveiligheid en parkeren. Dat doen we vanuit de ogen van diverse doelgroepen. Het nieuwe plan heeft betrekking op de hele gemeente, zowel op de

dorpen als het buitengebied en krijgt een looptijd van 2025 tot en met 2035.

Waarom is een beleidsplan voor mobiliteit nodig?

Een beleidsplan voor mobiliteit geeft beleidsmakers en beslissers, zoals de gemeenteraad, houvast en criteria bij het nemen van beslissingen over mobiliteitsvraagstukken en bij het uitvoeren daarvan.

Locaties aangeven op een digitale kaart

Hiermee kunnen mensen, die aandacht willen vragen voor bepaalde locaties in de gemeente, dit digitaal doorgeven door op een kaart de locatie aan te geven.

Je kunt de enquête ook op papier invullen

Inwoners die de vragenlijst liever op papier invullen, kunnen de papieren enquête gebruiken. De papieren enquête ligt vanaf woensdag 12 juni, gedurende vijf weken, in ’t Lossers hoes in Losser, bij ’t Trefhuus in Overdinkel, bij Erve Boerrigter in De Lutte en bij restaurant ’t Sterrebos in Beuningen.

Tuindagen Bad Bentheim

BAD BENTHEIM - De kasteeltuinen bij Schloss Bentheim hebben recent een make-over ondergaan en van 14 t/m 16 juni vindt er de beurs plaats over de thema ́s huis, energie en tuin.

Daarnaast staan de tuinen in het het teken van tuininrichting, tuinkunst en landelijke levensstijl. En dat al weer voor de zesde keer!

Bijzondere sfeer

De historische charme van Kasteel Bentheim, de gezellige bedrijvigheid en de beurs vol ambachtslieden, kun-

Bentheim

stenaars en designers die hun expertise en werken aan het publiek tonen zorgen samen weer voor een bijzondere sfeer.

Bezoekers kunnen daarnaast volop genieten van handgemaakte producten zoals houtwerk, keramiek en grotere sculpturen. Bovendien zijn er interessante kraampjes en stands met bloemen, planten, kruiden, tuindecoratie en tuinmeubels – niet alleen de tuinliefhebbers komen op de Gartentage helemaal aan hun trekken.

Veelzijdig programma

Tijdens dit evenement vinden op alle dagen veelzijdige programma ́s plaats. Op zaterdag en zondag is er een bijzondere walking-act met prachtige kostuums. Ook

staan er verschillende muzikale optredens gepland en zijn er volop activiteiten voor de kinderen.

Eten en drinken

Ook aan de inwendige mens is gedacht: tijdens het evenement zijn er talrijke lekkernijen en diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar. Het gehele terrein is toegankelijk voor mindervaliden en er zijn aangename zitplekken waar bezoekers kunnen neerstrijken.

Meer informatie, o.a. over de entreeprijzen en de openingstijden, is te vinden op de website  www.gartentage-bad-bentheim. de.

De Losser Böggelrieders

LOSSER - Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de folkloristische groep ‘De Losser Böggelrieders en Daansers’ officieel werd opgericht.

In 1953 echter kwam de eerste Böggelfiets al op straat tijdens de Twentse Landdag. Meerdere fietsen werden er bij gemaakt en begin 1954 werd besloten er een officiële fiets-en dansgroep van te maken, hierbij konden dames ook lid worden. Dit was mede op aandringen van toenmalig burgemeester Van de Sandt en naar aanleiding van een optreden bij de opening van de Tour de France in 1954, gehouden in het Olympisch Stadion van Amsterdam. De twee allereerste officiële optredens van de groep echter waren direct een week na oprichting de carnavalsoptochten van Gronau en Münster. De groep kende een succesvol begin en eind jaren vijftig waren er reeds buitenlandse reizen gemaakt, zoals naar Duitsland en naar Sicilië. Op de terugweg van dit Italiaanse avontuur was er een audiëntie bij paus Johannes XXIII. Ook waren en met regelmaat optredens voor het Koninklijk Huis, op paleis Soestdijk en

bijvoorbeeld op de verloving en kroning van prinses Beatrix.

Reizen door heel Europa

Internationale contacten zijn altijd belangrijk gebleven voor de Böggelrieders en Daansers, door heel Europa werden optredens verzorgd, zoals bijzondere reizen naar Ierland, Zweden, Rusland, Turkije of het Oktoberfest in München. Maar ook buiten Europa kon men van de bijzondere fietsen genieten, zoals in Hong Kong en de USA. Vooral in Duitsland zijn in al die jaren hele goede contacten opgebouwd, met vele vriendschappen die tot op heden voortduren. Met het Vierländer Speeldeel uit Hamburg is zelfs al 60 jaar vriendschap, een bijzondere mijlpaal!

Dankbaar voor gastgezinnen

In al die 70 jaren van het bestaan hebben veel folkloristische groepen Losser

Böggelrieders en Daansers 70 jaar!

bezocht, zo kon Losser kennis maken met andere culturen, talen en gebruiken. Het grote Internationale Folkloristisch Festival Eurofolk in 1989 ligt veel Lossernaren nog goed in het geheugen. Er waren maar liefst 17 dansgroepen in Losser te gast en ze werden allemaal ondergebracht in gastgezinnen. Zonder de gastvrijheid van vele Lossernaren was en is het niet mogelijk dergelijke folklorefeesten te organiseren. Ook dit jaar zijn we de gastgezinnen dan ook weer bijzonder dankbaar! Want we hebben gemeend het laatste weekend van juni ook enkele groepen naar Losser uit te nodigen. Zo hopen we samen ons jubileum te vieren. Op zaterdag 29 juni zullen de groepen optreden tijdens de Boerenmarkt en op zondag 30 juni is er in de feesttent vanaf 12.00 uur een muzikale en folkloristische middag , zie bijgevoegd programma.

Toekomst

Samen met de kindergroep hopen De Losser Böggelrieders en Daansers het nog jaren vol te houden. De groep is zeker in vergelijking met andere folkloregroepen in Nederland nog betrekkelijk jong wat betreft de leeftijd van de leden. Toch blijft het een uitdaging

de jonge generatie te interesseren voor folklore. Desalniettemin gaan de Böggelrieders en Daansers vol vertrouwen richting de 75!

Jubileumprogramma mmv diverse internationale dansgroepen

Zaterdag 29 juni

Optredens van nationale en internationale folklore-en muziekgroepen tijdens de Boerenmarkt in het centrum van Losser. Tevens Districtsfestival van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland

Van 11.00 tot 16.00 uur

Locaties: Winkelcentrum de Brink, kruispunt het Wiefke, podium Raadhuisplein en Zorggroep Sint Maarten

15.45 uur: gezamenlijke afsluiting alle dansgroepen op het Raadhuisplein

Zondag 30 juni

Erve Kraesgenberg Losser, feesttent

Van: 12.00 tot 14.00 uur: Frühschoppen met Musikverein Fischach/Bayern

14.15 tot 17.00 uur: Internationaal dansprogramma met afsluiting van de Olnzelse Köpperbloazers.

Fundament Losser wint innovatieprijs bibliotheken

LOSSER - Met het project: Muziekinstrumenten uitlenen in de bibliotheek heeft Bibliotheek

Losser (onderdeel van Fundament) de Innovatieprijs 2024 Landelijke Bibliotheken gewonnen!

De tweede prijs was voor de Openbare Bibliotheken Amsterdam en de derde prijs voor Bibliotheek Eemland.

Muzikaal talent

Fundament wil graag dat iedereen de kans heeft zijn muzikale talenten te ontdekken en ontwikkelen. Naast de bibliotheek, is muziek en dans een onderdeel

van Fundament. De samenwerking tussen de bibliotheek en muziek en dans zorgde voor het innovatieve idee om muziekinstrumenten in de bibliotheek uit te gaan lenen. Door muziekinstrumenten uit te lenen, heeft iedereen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier instrumenten uit te proberen. Hopelijk prikkelt de kennismaking

wint landelijke bibliotheken

met het instrument zo, dat men daarna muziek blijft maken. Of dat nou in een orkest is, met individuele muziekles of dat iemand zelf via YouTube op het instrument leert te spelen. Het gaat om het plezier en het genieten van muziek maken en dat is wat Fundament met de muziekinstrumenten uitleen voor iedereen mogelijk maakt.

Innovatiedag

De Landelijke Innovatiedag Bibliotheken is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door samenwerkende provinciale ondersteuningsinstellingen. De Innovatiedag is bedoeld om bibliotheken te inspireren en informeren over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen het bibliotheeklandschap. Op die dag worden diverse workshops, presentaties en netwerkactiviteiten aan-

geboden, met als doel dat alle bibliotheken ideeën en inspiratie op kunnen doen. Op deze dag wordt ook de innovatieprijs uitgereikt; een publieksprijs waaruit blijkt welke innovatie dit jaar uitblinkt.

Fundament hoopt dat meerdere bibliotheken of organisaties zich aan willen sluiten bij dit project, waardoor iedereen die muziek wil maken, ook daadwerkelijk de kans krijgt.

Interesse?

Heb jij interesse in dit project? Neem dan contact op met Frank Damhuis via f.damhuis@fundamentlosser.nl. Wil jij graag een instrument lenen? Kom dan gezellig langs in de bibliotheek Losser.

Veel belangstelling voor in gemeente Losser

LOSSER - De gemeente Losser gaat door met het verstrekken van startersleningen, zodat nog meer starters de kans krijgen om een eigen huis te kopen.

Omdat in het fonds op dit moment nog slechts € 61.000 zit, wil het college nu € 1.000.000 aan het fonds toevoegen. De gemeenteraad moet hierover een besluit nemen.

Wethouder Milad Lahdo: “De starterslening is in Losser een succes. Sinds de vaststelling van de Verordening Starterslening gemeente Losser in 2017 zijn er 62 startersleningen verstrekt.

voor startersleningen

Het bedrag per lening varieert tussen € 7.500 en € 40.000. Een starterslening geeft mensen die voor het eerst een eigen huis willen kopen net wat meer financiële ruimte bij de aanschaf. Het kan gaan om een nieuwe of een bestaande woning. Om de starterslening ook in de komende tijd te kunnen blijven verstrekken, wil het college nu € 1.000.000 in het fonds bijstorten.”

Rente en aflossingen vloeien terug in het fonds

De uitvoering van de starterslening is uitbesteed aan de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze stichting beheert ook het fonds. Het Fonds Startersleningen is een zogenaamd revolverend fonds. Dit betekent dat de rente en aflossingen die worden betaald, terugvloeien in het fonds en dat dit geld opnieuw kan worden gebruikt voor het verstrekken van leningen.

Voormalige Aloysiusschool maatschappelijk en cultureel

LOSSER - Aan de Kerkstraat 4 in Losser staat de voormalige Aloysiusschool.

Sinds het sluiten van de school in 2000 had het gebouw verschillende (tijdelijke) gebruikers. De afgelopen tijd is er een nieuwe invulling voor dit gebouw gezocht. Eerder gaf de gemeenteraad al een voorkeursscenario aan, het college heeft dit scenario nu samen met toekomstige gebruikers verder uitgewerkt. Het is nu aan de gemeenteraad om ook in te stemmen met deze uitwerking, het vereiste krediet beschikbaar te stellen en het college opdracht te geven om over te gaan tot de realisatiefase. Onderdeel van de plannen is het uitvoeren van achterstallig onder-

houd. Hiermee krijgt de bestaande Aloysiusschool direct een verduurzamingsslag. De huidige lokalen worden verbouwd. Daarna gaan verenigingen op het gebied van kunst, cultuur, zang, muziek en dans er gebruik van maken. Een deel van het voormalige schoolgebouw wordt straks gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden voor de horecasector. Later kunnen zij dan volwaardig in de horeca aan de slag. Het gebouw krijgt hiervoor een voorziening voor (semi-commerciële) daghoreca-activiteiten, inclusief een buitenterras. Deze voorziening wordt

Aloysiusschool wordt cultureel centrum

ook beschikbaar gesteld voor gebruik door verenigingen in de avonduren.

Huidige vorm blijft, wel nieuwbouw als toevoeging

Bij de werkzaamheden blijft de bestaande karakteristieke hoofdvorm van de Aloysiusschool behouden. Daarnaast wordt er een multifunctionele gebruiksruimte/theaterzaal gebouwd aan de achterkant van de school. De buitenruimte aan de achterkant wordt heringericht, hier komen parkeerplaatsen. Wethouder Marian Oosterbroek is blij met de plannen. “Dit is een mooi voorbeeld hoe je als gemeente met de samenleving meerdere opgaven kunt bundelen. We maken op deze plek straks activiteiten mogelijk voor verschillende culturele verenigingen. Daarnaast

krijgt het gebouw, naast de culturele functie, ook echt een maatschappelijke functie die het voorzieningenniveau in het centrum van Losser versterkt. En het gebouw wordt een stuk duurzamer, het nieuwe deel bouwen we zelfs natuur inclusief. Een echte toevoeging voor Losser!”

Vervolg realisatie

Het college legt de plannen nu voor aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt op 9 juli een besluit. Als de raad de plannen heeft vastgesteld, kan gestart worden met het maken van de concrete planning van de werkzaamheden

Geen overschrijding PFAS-norm overige zwemlocaties in Twente

TWENTE - Naast de reguliere controles is er op een aantal aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS.

Dat stelt de Provincie Overijssel. “In Overijssel hebben we, in samenwerking met de waterschappen, historische

gegevens en bodemgegevens geanalyseerd om die zwemlocaties te identificeren waar de kans bestaat dat PFAS

PFAS-norm Het Rutbeek, Twente nog niet onderzocht

aangetroffen kan worden.

Tuindorpbad en Rutbeek schoon

Waterschap Vechtstromen heeft twee zwemlocaties onderzocht op PFAS: Rutbeek in Enschede en Tuindorpbad in Hengelo. Beide locaties lieten in de eerste en tweede meting geen overschrijdingen van de advieswaarde zien.

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft drie zwemlocaties onderzocht

Foto : www.recreatieparkentwente.nl

op PFAS: Agnietenplas, Milligerplas en Summercamp Heino. Uit de eerste metingen blijkt dat er geen overschrijdingen van de advieswaarde zijn. Er wordt altijd twee keer gemeten; de resultaten van de tweede meting worden binnenkort verwacht.”

Het Hulsbeek en Lageveld

Verder onderzoek op andere locaties ,bijvoorbeeld bij Het Hulsbeek en Het Lageveld, wordt niet uitgesloten.

Groot autofestival op

VLIEGVELD TWENTHE - Op zaterdag 6 juli staat Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in

Enschede in het teken van snelle sportwagens en superluxe supercars.

Onder de naam Spring Event wordt het evenement voor de vierde keer georganiseerd op deze locatie en belooft ook deze editie een waar spektakel te worden.

1 tegen 1 sprintraces

Op de voormalige taxibaan voor F16’s biedt Spring Event de mogelijkheid aan eigenaren van bijzondere en snelle auto’s om zijn of haar auto op een legale en veilige manier uit te testen.

1 tegen 1 stellen de deelnemende auto’s zich op en maken zich klaar voor het startsein. Reactievermogen en voertuigbeheersing zijn cruciaal; elke fractie van een seconde telt. Wanneer het verkeerslicht op groen springt gaan de auto’s er volgas vandoor. Wie komt er als eerste over de finishlijn? De geur van benzine, het geluid van V8 en V12 motoren, de juichende menigte: fantastisch!

‘De afgelopen 3 keer dat ik bij Spring

op Vliegveld Twenthe

Event geweest ben heb ik erg genoten! Een sterke line-up aan auto’s, leuke dragraces en een gave locatie.’ – Google Review

Een hele dag plezier Spring Event is hét evenement waar autoliefhebbers uit het hele land elkaar ontmoeten. Jong en oud met een liefde voor auto’s bij elkaar op één plek. Om 10:00 uur gaan de poorten open en starten de races, om 17:00 uur zal de laatste sprintrace gereden worden. Gedurende de dag vind je over het gehele terrein auto’s. Hier kun je de auto’s van dichtbij bekijken en een praatje maken met de eigenaar. Diverse clubs en bedrijven vertellen je graag over de auto’s die zij hebben meegenomen.

‘Dit is simpelweg gewoon ‘het’ auto

event! Gezelligheid, veel dikke auto’s en vermaak staan hier centraal. Altijd weer iets om naar uit te kijken!’ – Google Review

Gratis voor kinderen onder de 10 jaar Tickets voor dit evenement zijn vóór aanvang van het evenement te bestellen op www.spring-event.nl. Kies voor de tickets 2+1 gratis en profiteer van 33% korting. Kinderen tot en met de leeftijd van 10 jaar zijn gratis welkom onder begeleiding van een betalende volwassene.

Op 6 juli is iedereen vanaf 10:00 uur van harte welkom op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie in Enschede. Adres: Vliegveldweg 345, Enschede.

Foto : Instagram @rideofyours

Grote belangstelling Enschede Energie

ENSCHEDE

- Enschede Energie peilde de belangstelling voor aanschaf van een thuisbatterij en die bleek groot.

De Werkgroep Opslag van de Enschedese duurzaamheidscoöperatie vernam de interesse onder werkgroep leden en zette de peiling vervolgens uit onder de ruim 1.300 nieuwsbrieflezers van Enschede Energie. “Dat daaruit meer dan 300 geïnteresseerden naar voren kwamen, hadden we vooraf niet gedacht” aldus werkgroep lid Peter van der Vos.

Voorbeeld van inwoners die samen verduurzamen

Duurzaamheidscoöperatie Enschede Energie ontwikkelt zelf collectieve, duurzame energieprojecten namens haar meer dan 870 leden. De inzet is het maatschappelijke doel om

Enschede te verduurzamen samen met inwoners, bedrijven, instellingen en de gemeente. Er is geen winstoogmerk en de coöperatie is onafhankelijk. Naast de ontwikkeling van eigen projecten is de coöperatie de afgelopen jaren breder van opzet geworden en is men bewonersinitiatieven over het thema verduurzamen gaan ondersteunen en stimuleren. Eveneens werden steeds meer leden actief voor de diverse werkgroepen. De Parkbeheergroep werkt aan het onderhoud en de zo duurzaam en groen mogelijke inrichting van de zonneparken, de Werkgroep Opslag en de Werkgroep Meten = Weten zoeken beiden met hun eigen invalshoek naar de nieuwste manieren om nóg duurza-

voor thuisbatterij

mer om te gaan met energie.

Vervolg van het traject

“We zijn blij om te merken dat de interesse van leden en andere inwoners van Enschede voor een thuisbatterij groot is. Wellicht komt dat mede door het voorgenomen besluit om de salderingsregeling af te schaffen. Want dan wordt het interessanter om stroom overdag op te wekken, deze op te slaan en later te gebruiken in de avond. Na de eerste verkennende peiling, hebben we ruim 80 geïnteresseerden tijdens een informatiebijeenkomst verder geïnformeerd over de kosten, de opties en de voor- en nadelen van thuisbatterijen. De inschrijfperiode voor de inkoopactie is geopend tot en met 19 juni. Na afloop van de inschrijfperiode wordt de definitieve prijs van de thuisbatterij bekend. Koop je een thuisbatterij via de inkoopactie, dan krijg je via Enschede Energie een mooie korting. De duurzaamheidscoö-

peratie heeft zelf geen financieel belang bij de inkoopactie. Na de inschrijfperiode monitort Enschede Energie het traject van bestelling tot installatie zodat we samen met de leverancier kwaliteit kunnen bieden en een goede service kunnen verlenen.” Besluit projectmedewerker Pieter van der Woude enthousiast.

Meedoen kan nog

Mensen die geïnteresseerd zijn in de mogelijke aanschaf van een thuisbatterij kunnen lid worden van Enschede Energie voor €10,- per jaar en vervolgens deelnemen aan de inkoopactie voor een thuisbatterij die loopt tot en met 19 juni. Zie www.enschede-energie. nl/thuisbatterij voor de informatie over de thuisbatterij en de inkoopactie. Via de nieuwsbrief van Enschede Energie blijf je op de hoogte over verduurzamen en van de laatste nieuwtjes vanuit de coöperatie.

Laat je inspireren tijdens

de Groene loper Losser-Oldenzaal

OLDENZAAL

/

LOSSER

- Een tuin als herberg voor grote en kleine dieren, een groene straat, hoe pak je dat aan?

Veel mensen hebben wel ideeën over hoe ze hun tuin, maar ook hun straat groener, biodiverser en gezelliger zouden kunnen maken. Op woensdagavond 19 juni organiseert de Groene Loper Losser-Oldenzaal een fietstocht voor extra inspiratie en verbinding op het gebied van waardplanten* en insecten.  Tijdens de fietstocht bezoeken we

een aantal prachtig ingerichte tuinen met aandacht voor vlinders, bijen en andere insecten. Er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

Vaak zijn er mogelijkheden

Ook buiten de eigen tuin, in de straat, zijn vaak mogelijkheden om meer

tijdens fietstocht van Losser-Oldenzaal

groen toe te voegen. Hoe maak je bijvoorbeeld een geveltuin of adopteer je een boomspiegel. Mag dat zomaar en wat zijn de regels? Ook wordt stilgestaan bij mogelijkheden van financiële ondersteuning en ons aanbod van biologische bollen. Er is informatie over de najaarsactie ’Planten van Waarde’ van de Groene Loper LosserOldenzaal waarbij ‘vergroeners’ een prachtig plantenpakket tegen een bijdrage van € 5,- per pakket van 9 gifvrij geteelde waardplanten kunnen bestellen.

Foto : Dick Belgers

Praktische informatie

De inspiratiefietstocht Waardplanten is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Losser en Oldenzaal.  Graag je eigen fiets meenemen, als dat een probleem is, neem dan contact op.

Tijd: woensdag 19 juni van 19.00 –21.30 u.

Startlocatie: Erve Stakenboer Oldenzaal Aanmelden kan vóór 10 juni via groeneloperlosseroldenzaal@gmail.com (vol=vol!)

TWENTE - Hoewel het voetbalseizoen ten einde komt, is er deze zomer genoeg voetbalplezier te beleven.

Alle kinderen, ongeacht voetbalniveau, zijn deze zomervakantie welkom bij de FC Twente Soccer Camps! Voor jongens en meiden van 6 tot 15 jaar biedt FC Twente een superleuke, unieke FC Twente beleving aan. Bekijk de

zomeragenda op www.fctwente.nl/soccercamps

Soccer Camp in de zomervakantie Een team van enthousiaste en ervaren trainers zorgt ervoor dat je kind(eren)

FC
Voetballen bij
Twente zomervakantie!
Sport

Twente in de

op een veilige en verantwoorde manier kan leren en groeien als voetballer. Voor zowel voetballers als keepers ligt een gevarieerd programma klaar met zowel trainingen, spelletjes en andere leuke activiteiten. Voor elk kind wordt het een onvergetelijk Soccer Camp!

Wat kan je verwachten?

Jouw eigen FC Twente Soccer Camps tenue (shirt, broek en sokken)

Begeleiding van enthousiaste trainers

Toegang tot een exclusief Soccer Camps evenement in de Grolsch Veste Dagelijkse lunch, tussendoortjes en drinken

Voetbalplezier in de zomervakantie

Zien wij jouw zoon of dochter terug tijdens een van onze sportieve activiteiten tijdens de zomervakantie? Ga voor meer informatie en aanmeldingen naar www.fctwente.nl/soccercamps

Zomeravondwandeling

Natuur

GLANERBRUG - Nieuwsgierig naar de bijzondere natuur en de geheimzinnige verhalen van het Aamsveen?

Ga mee met de zomeravondwandeling op woensdag 19 juni. Met de natuurgidsen van Landschap Overijssel en IVN

Enschede ga je op stap in dit zeldzame hoogveengebied. De wandeling start om 20.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel mee!

Aamsveen

Het Aamsveen is een uniek stukje

natuur in Nederland. Hier vind je nog hoogveengebied met heide, beekbosjes en graslanden. Er komen zeldzame planten voor zoals de gevlekte orchis en zonnedauw. Ook zullen we het pijpenstrootje en het veenpluis zien. We komen ook langs een zogenaamde kluunplaats (een cirkel van zwerfkeien). Onze natuurgidsen vertellen je onderweg meer over deze keien en ook een

Aamsveen

Foto: Josette Veltman

aantal sagen uit het bijzondere gebied Aamsveen. Tip: Het veen is zompig, dus trek stevige schoenen aan en in verband met de muggen zijn lange broek en lange mouwen aan te raden. Neem ook een verrekijker mee.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12

Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Zomeravondwandeling

Vollemaanwandeling Engbertsdijksvenen

KLOOSTERHAAR - Beleef de mystieke sfeer van de Engbertsdijksvenen bij volle maan.

Betreed met de gids van Staatsbosbeheer het natuurgebied bij

schemer, zet je zintuigen op scherp en geniet van het steeds donkerder

Engbertsdijksvenen

wordende hemel. In Natuurgebied de Engbertsdijksvenen heb je vol zicht op de volle maan en de sterrenhemel. 22 juni bij Kloosterhaar

Foto: staatsbosbeheer.nl

Meer informatie over deze activiteit en uw deelname boeken op www.staatsbosbeheer.nl/vollemaanengbertsdijksvenen

Wespenstichting luidt noodklok: tegen Aziatische hoornaar!”

TWENTE - De Wespenstichting maakt zich grote zorgen over de huidige aanpak van de bestrijding van de Aziatische hoornaar.

Uit steekproeven van de meldingen blijkt dat veel mensen de Europese hoornaar en andere inheemse wespen aanzien voor de invasieve exoot.

Sinds de Aziatische hoornaar in 2017 zijn intrede deed in de provincie Zeeland heeft deze invasieve exoot zich razendsnel verspreid over de rest van Nederland. Dit heeft een paniekstemming veroorzaakt in de wereld van bijenhouders en natuurliefhebbers, omdat de Aziatische hoornaar als een bedrei-

ging voor de honingbij en andere insecten wordt beschouwd. De opmars gaat snel. Zo snel dat de gedachte nu leeft dat om de opmars te vertragen iedereen moet worden opgeroepen om alert te zijn en mee te helpen beginnende nestjes en koninginnen van de Aziatische hoornaar te onderscheppen. Helaas kleven er aan deze begrijpelijke en goedbedoelde initiatieven ook grote nadelen. Voorzitter Sjoert Fleurke van de Wespenstichting: “Het inschakelen van burgers bij de bestrijding van de

noodklok: “Stop hetze hoornaar!”

Aziatische hoornaar heeft tot gevolg dat men massaal wespenkoninginnen is gaan vangen en overal naar beginnende wespennesten speurt. Doordat de meeste burgers een hekel hebben aan wespen en velen zich niet aan de instructies houden, pakt deze actie nadelig uit voor de inheemse insectenpopulatie.”

Is de Aziatische hoornaar een bedreiging voor de biodiversiteit?

Dat intensieve bestrijding van de Aziatische hoornaar belangrijk is omdat dit insect slecht is voor de biodiversiteit is een populaire mening, maar wordt niet door iedereen gedeeld. In een recent rapport van kenniscentrum EIS wordt bijvoorbeeld geconcludeerd dat de Aziatische hoornaar een opportunistische jager is en voorkeur heeft voor

Foto: Sjoert Fleurke

algemeen en veelvuldig voorkomende prooidieren zoals honingbijen, wespen en vliegen. Zeldzame insectensoorten zijn als prooi niet interessant waardoor er geen negatieve impact op de biodiversiteit zal zijn, aldus EIS.

Oproep

De Wespenstichting roept de media, imkers en betrokken organisaties daarom op om onmiddellijk te stoppen met het betrekken van het grote publiek bij de opsporing en de bestrijding van de Aziatische hoornaar. Laat dit specialistische werk over aan deskundigen die weten wat ze doen. Maak het middel niet erger dan de kwaal.

CULTUUR

HERTME - Op zaterdag 6 en zondag 7 juli wordt voor de 35e keer het Afrika Festival Hertme georganiseerd in het openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme.

Er staan maar liefst 13 groepen op het podium, van het unieke geluid van Sinaubi Zawose & Pamoja uit OostAfrika, tot de wereldberoemde ‘gouden stem van Afrika’, Salif Keïta.

Randprogramma

Ook dit jaar is er een speciaal programma voor de jonge festivalbezoekers. Voor kinderen staan de workshops percussie en dans van Pépit’Arts uit Benin centraal, maar natuurlijk is er volop ruimte om te knutselen en te spe-

Afrika Festival met onder stem van Afrika’: Salif

onder meer de ‘gouden Keïta!

Foto: openluchttheaterhertme.nl / Anna Šolcová ©One-World-Records

len. En uiteraard wordt er weer volop geschminkt!

Op de momenten dat er niet wordt opgetreden op het hoofdpodium, draait DJ Kosmik Kat met zijn aanstekelijke enthousiasme op de horecaweide. Hij combineert zeldzame grooves uit Afrika en haar diaspora naadloos met baanbrekende clubgeluiden.

Ouderwets struinen over de Afrikaanse markt

Zoals ieder jaar is er rondom het podium weer genoeg te beleven op

de Afrikaanse warenmarkt, die dit jaar voller dan ooit tevoren is met meer dan 125 stands. Afrikaanse koopwaar en het lekkerste eten en drinken uit Afrika maakt al jaren een belangrijk deel uit van het festivalsucces.

Data: Het Afrika Festival vindt plaats op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024. Locatie: Openluchttheater Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Informatie en tickets: www.afrikafestivalhertme.nl

Nationale dag van de Klompenrit

LUTTENBERG - Zaterdag 29 juni 2024 is de nationale dag van de klomp.

Nederlands kampioen klompenmaken 2021 en 2022, Martin Dijkman uit Luttenberg, houdt dan een Open Dag in zijn atelier en Ondernemend Luttenberg haakt daarbij aan met twee leuke activiteiten.

Voor de kinderen is er een klompenkleurplaten wedstrijd met mooie prijzen. De kleurplaten kunnen opgehaald en ingeleverd worden bij de Coöp in Luttenberg.

de klomp en

Voor het hele gezin is er op zaterdag 29 juni een puzzel fietstocht. .De route is ongeveer 15 kilometer lang en onderweg zijn er verschillende opdrachten en smakelijke verrassingen. Deelname is gratis en er zijn prachtige prijzen te winnen.

Deelnemers kunnen tussen 10.30 en 11.30 uur starten vanaf zalencentrum Spoolder in Luttenberg en na onge-

veer 15 kilometer fietsen, verschillende opdrachten en verrassingen, is er bij de finish een lekkere traktatie en de prijsuitreiking van de klompen-kleurplatenwedstrijd.

De prijsuitreiking van de fietstocht volgt later.

Rollerdisco met fijne

HENGELO - Stap in een wereld vol glitter, muziek en plezier op onze rollerdisco tijdens Heng Loose 2024!

Op 22 juni in de avond transformeert het skatepark van Hengelo in een sprankelende dansvloer op wielen met DJ Minka aan de draaitafels! Bereid je voor op een geweldige mix fijne hits en disco vibes waar je niet stil bij kunt

blijven staan. Alles en iedereen op wielen is welkom! Het maakt niet uit of je op rolschaatsen, rollerskates, inline skate, rolstoel, een step of een skateboard komt, zolang je maar op wielen staat, ben je van harte

hits en disco vibes

Foto: www.Metropool.nl

welkom! Maar, trekkers laten we thuis. Breng je eigen gear mee of huur ter plekke een setje rolschaatsen. We hebben een verschillende maten beschikbaar.

Om de sfeer helemaal compleet te maken hangt er de grootste disco bol van Nederland boven de dansvloer.

Dans onder de kleurrijke lichten en voel de magie van de rollerdisco. Om je energie op peil te houden zijn er foodtrucks en verfrissende drankjes beschikbaar. Schrijf het in je agenda, trek je

coolste outfit aan en rol met ons mee in deze fantastische rollerdisco-ervaring!

Locatie: Industrieplein Hengelo ()

Aanvang: 20:00

Genre: Rollerdisco

ZA 22 JUNI 2024 GRATIS!

Phion met meezingers

ENSCHEDE - Op zaterdag 6 juli 2024 organiseren de Reisopera, het Wilminktheater en Enschede Promotie de allereerste Oude Markt Sing-A-Long in het hartje van Enschede.

Een avond lang heerlijk meezingen met de grootste hits van ABBA, Queen, De Dijk, Rob de Nijs en nog veel meer!

Met ‘special guest’ musicalster René van Kooten, het Wilmink Project Orkest, solisten uit Wilminks Kweek en een heleboel zangliefhebbers in het

Meezingkoor!

Meezingkoor

Het publiek op de terrassen en op de Oude Markt mag natuurlijk alles naar hartenlust meezingen. Om de stemming er goed in te brengen organise-

meezingers op de oude markt

ren wij ook een Meezingkoor. Dit koor gaat o.l.v. dirigent Resy Weernink in een aantal repetities vijf songs driestemmig instuderen (Sopranen/Alten/Mannen).

Het gaat om o.a. Queen (Somebody to Love) en Teach In (Ding-e-Dong) en het bekende You’ll Never Walk Alone.

2, 8, 15, 23 en 30 juni

De repetities van het Meezingkoor worden gehouden in het Reisoperagebouw:

1. Zondag 2 juni, 11.00 – 13.00 uur

2. Zaterdag 8 juni, 11.00 – 13.00 uur

3. Zaterdag 15 juni, 11.00 – 13.00 uur

4. zondag 23 juni, 11.00 – 13.00 uur

5. zondagmiddag 30 juni, 13.00 –

Foto: Elisabeth van Lent

15.00 - repetitie met het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek.

Aanmelden

Deelname aan het Meezingkoor is gratis. Je krijgt van ons vijf gezellige en leerzame repetities, bladmuziek en oefen-mp3’s per stemgroep.

Aanmelden voor het Meezingkoor kan via www. reisopera.nl Geen koorervaring? Geen probleem!

Het is niet erg als je geen koorervaring hebt: iedereen mag en kan meedoen met ons Meezingkoor. Je hebt steun aan de andere Meezingers en dirigent Resy helpt je graag op weg met oefenen.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

42
twente.nl
43
44
45
46
47
48
49
50
51 twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.