Losser Magazine 08-03-2024

Page 1

CDA-lezing in Overdinkel Dialectavond De Lutte Noodopvang asielzoekers Beuningen Welk deuntje bij welke vogelsoort? Hulp bij oplossen schulden verbeterd www.losserjournaal.nl www.twentejournaal.nl Hét Magazine voor Losser Gemeente-Info + UIT-agenda MagazineLosser HET DIGITALE MAGAZINE VAN DE GEMEENTE LOSSER 08-03-2024 Meld je aan voor Vrijwilligersdag!

Droog weekend met flink wat ruimte voor de zon

We kunnen deze dagen genieten van een reeks droge dagen met flink wat ruimte voor de zon. Zaterdag is iets meer bewolking aanwezig, maar wordt het met 10 tot 15 graden zacht. De dagen daarna nemen neemt de bewolking en wisselvalligheid geleidelijk toe.

Zaterdag: opnieuw een fraaie buitendag

Zaterdag belooft een heerlijke dag te worden en misschien zelfs een beetje lenteachtig! Het blijft droog met veel ruimte voor de zon. Zo zonovergoten als vrijdag wordt het niet, want er trekken enkele wolkenvelden over het land. De temperatuur loopt op naar 12 graden. Met een zonnetje erbij is het dan heerlijk weer om lekker op het terras te zitten. Ter vergelijking: normaal gesproken is het rond deze tijd van het jaar een graad of 9. De wind is veelal matig en komt uit het oosten.

Zondag: meer bewolking

Op de tweede dag van het weekend komt meer bewolking voor. Af en toe schijnt de zon. De maxima

komen uit tussen 9 en 13 graden bij een meest matige wind uit oostelijke richtingen.

Maandag: toenemende kans op regen

Op de eerste dag van de nieuwe week is de paraplu weer eens nodig. De dag verloopt grotendeels bewolkt en van tijd tot tijd kan wat regen vallen. Grote hoeveelheden verwachten we overigens niet. De temperatuur stijgt naar 8 tot 12 graden.

Daarna licht wisselvallig

De dagen daarna krijgen we hoogstwaarschijnlijk te maken met een licht wisselvallig weerbeeld. Af en toe is kans op een bui, maar tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. Langdurige natte dagdelen lijken we voorlopig niet te krijgen. De temperatuur ligt veelal tussen 7 en 12 graden en in de nachten ligt het kwik ruimschoots boven nul.

Volg Weeronline op twitter en facebook

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232

7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten:

Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Losser Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3
INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 44
Natuur 28 Cultuur
LosserMagazine
20
18 Sport

Dialectavond Dree Marken presentatie verhalenboek Jan Swennenhuis

DE LUTTE - De dialectavond van De Dree Marken beleeft dit keer een bijzondere editie.

Op deze jaarlijkse avond, waar de Twentse sproak centraal staat, presenteert de historische vereniging een boek met de mooiste verhalen van Jan Swennenhuis. In deze nieuwe uitgave zijn ongeveer 50 verhalen van hem gebundeld die voor iedereen herkenbaar zijn en handelen over alledaagse zaken én opmerkelijke gebeurtenissen in het leven van de Twentenaren. Op de dialectavond wordt het eerste

exemplaar van dit nieuwe boek overhandigd aan de kinderen van Jan Swennenhuis. Ook de zang en muziek heeft een relatie met de verhalenverteller Swennenhuis. Zijn nicht Annet Engelbertink zingt solo liedjes op teksten van “ome Jan”, waaronder “vri’j as nen voggel”. En als dirigente laat ze met het Kleinkoor Ootmarsum het Twentse dialect volop aan bod komen in het optreden van het zangkoor. Dat beschikt

met

over een uitgebreid streektaalrepertoire. Verder worden er enkele verhalen uit het gloednieuwe boek met de titel “Mooie Verhalen in de Twentse Sproak” voorgedragen en anekdotes over de schrijver verteld. Maar de dialectavond biedt meer. Jongeren van de basisschool laten horen dat ze modersproak onder de knie hebben en de identiteit van de Tukker wordt tegen het licht

gehouden. De dialectavond biedt een afwisselend programma waar de taal en cultuur van Twente bij elkaar komen.

De avond vindt plaats op woensdag 20 maart in Dorpshoes Erve Boerrigter, Plechelmusstraat in De Lutte en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom. De toegang is gratis.

Tijdelijke noodopvang hotel Dinkeloord

BEUNINGEN - Het Centraal orgaan Opvang

Asielzoekers (COA) wil in hotel Dinkeloord bij

Beuningen een tijdelijke noodopvang realiseren voor maximaal 94 asielzoekers.

Het COA heeft hiervoor een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Losser. De Rijksoverheid heeft gemeenten gevraagd opvang voor asielzoekers te bieden vanwege het gebrek aan reguliere opvangplekken.

Daarnaast is sinds 1 februari de

Spreidingswet van kracht die voorziet in een evenwichtige verdeling van asielzoekers over Nederland. In hotel Dinkeloord vangen we tijdelijk mensen op. Ondertussen zoekt de gemeente naar permanente locaties voor asielopvang.

asielzoekers in

Opvang in Dinkeloord

Het COA heeft een vergunningsaanvraag ingediend om maximaal 94 mensen op te vangen in hotel Dinkeloord. De gemeente toetst of de aanvraag aan de eisen voldoet. Op 16 april neemt de gemeenteraad het besluit of de vergunning kan worden verleend. Als de gemeenteraad positief besluit, kan de opvang daarna snel van start.

De opvang duurt in ieder geval zes maanden. Aan het eind van deze periode wordt besloten of de opvang wordt verlengd met nog eens een half jaar.

Omwonendenoverleg

Omwonenden zijn dinsdag geïnformeerd over de opvang. Ze krijgen een brief en worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Het COA gaat een omwonendenoverleg opzetten om de buurt te kunnen betrekken bij de gang van zaken in de opvang.

Wethouder Lahdo: “We willen in hotel Dinkeloord een plek bieden aan mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Elke gemeente heeft hier een taak in, Losser ook. We hebben eerder gezien dat vluchtelingen hier warm zijn ontvangen. Ik heb er vertrouwen in dat we ook deze groep een veilige en prettige plek in onze gemeente kunnen bieden.”

noodopvang

Van de serie Bromsnor door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Taxigeweld en niet willen betalen

In elkaar geslagen

Het is al na middernacht als Bromsnor met een collega nog op het politiebureau zit, min of meer wachtend op een diefstal, een aanrijding, een vechtpartij. Plots gaat de bel en rolt een man het bureau binnen. “Vlug mensen, ik ben als taxichauffeur in elkaar geslagen en ze hebben mijn taxi.”

Het politiebusje gestart en met z’n drieën erin, op weg naar plaats delict. “Hee, daar gaat mijn taxi”, roept de chauffeur die gewond is aan zijn gezicht. De GSA (=Groeps Surveillance Auto) maakt een draai en probeert de taxi klem te rijden. Dat lukt en Bromsnor en zijn collega treffen vijf personen in de taxi aan. De vijf moeten in de GSA stappen terwijl de taxichauffeur in zijn taxi stapt. In colonne rijden ze naar het bureau waar een ondervraging begint. De chauffeur wordt even apart genomen en zijn gegevens alsmede zijn verklaring wordt genoteerd. “Wij spreken elkaar morgen”, zegt Bromsnor.

Verklaring ondertekenen

Het is voor de twee agenten lastig om de vijf apart aan de tand te voelen, iets wat nodig is om te voorkomen dat de ‘heren’ een eensluidende verklaring afleggen.

Twee worden in de twee aanwezige cellen ‘geparkeerd’, eentje mag op de kamer van de groepscommandant zitten met de deur op slot en twee worden afzonderlijk door de twee agenten gehoord. Een uur later is alles genoteerd en de verklaringen komen aardig overeen. “Jullie zijn alle vijf geen onbekenden voor ons. Dit is al de zoveelste keer dat jullie met de politie in aanraking zijn gekomen. Ga naar huis en meld je overmorgen op het afgesproken tijdstip om de uitgewerkte verklaring te ondertekenen. Het concept was die nacht al voor akkoord getekend.

Wat is er gebeurd?

De vijf mannen, allen rond 25 jaar, waren een avondje wezen stappen. Negen flesjes bier per persoon naar binnen gewerkt. Een taxi besteld. Taxixhauffeur Frederik V. reed rond 0.00 uur voor om de zatlappen naar huis te brengen. Onderweg is er op de achterbank afgesproken om de taxi te laten stoppen en er dan tussenuit te gaan. Zo gebeurde dat om ongeveer 0.20 uur. De chauffeur wist één persoon vast te grijpen want hij wilde de onkosten vergoed hebben, zijnde 15 gulden. Er ontstaat een gevecht dat de chauffeur lijkt te winnen maar door het getier en gevloek komen de vier gevluchte anti-helden terug naar de taxi. Ze slaan

de chauffeur hard in het gezicht, bevrijden hun maat en schoppen de chauffeur die wegvlucht. Deze chauffeur weet waar het politiebureau staat en rent daar snel naar toe. De vijf mannen stappen in de tussentijd de taxi in waar de sleuteltjes nog in het contactslot zitten. Hun pleziertje begint: joy riding. De verklaring van degene die achter het stuur is gekropen: “Ik wilde de taxi naar het politiebureau brengen en daar alsnog het geldbedrag betalen.”

Of de Officier van Justitie die verklaring gelooft is zeer de vraag. Feit is dat de rit alsnog betaald

is. De chauffeur heeft een trauma opgelopen maar daar kan hij in 1968 nergens mee terecht. Hij rijdt de volgende dag alweer rond.

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal. nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

Hulp bij het oplossen van verder verbeterd

LOSSER - Wethouder Milad Lahdo namens de Gemeente Losser en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) hebben het

‘Convenant Lokale Overheid’ gesloten.

Hierdoor krijgen inwoners die een schuld bij de gemeente Losser hebben sneller en beter hulp bij het oplossen daarvan.

Als het gaat om schulden heeft de gemeente meerdere rollen. Aan de ene kant helpt de gemeente inwoners die in de schulden zitten door het bieden van schuldhulpverlening. Aan de andere

kant is de gemeente soms ook één van de schuldeisers. In het convenant is nu afgesproken dat de gemeente in haar rol als schuldeiser – als er geen belemmeringen zijn - direct akkoord gaat als de Stadsbank met een voorstel komt voor een betalingsregeling. Wethouder Lahdo: “Zowel inwoners met schulden als de gemeente Losser hebben hier

van schulden

baat bij. Het geeft inwoners sneller duidelijkheid en financiële stabiliteit.”

Heeft u moeite met rondkomen?

Komt u niet goed rond of bent u bang om in de geldproblemen te raken? Dan is het fijn als er iemand met u meekijkt. Sereja en René van het toegangsteam geldzorgen van de gemeente kunnen u -vrijblijvend- helpen met ál uw vragen over geld. In de Zorgkrant 2023 stellen zij zich voor en vertellen ze waarbij zij inwoners kunnen helpen. Hun belangrijkste tip: Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Volgens Sereja en René bel je nooit te vroeg. Door op tijd de hulp van het

toegangsteam geldzorgen in te roepen, kunnen grote problemen voorkomen worden. “Wij zijn er voor al je vragen, klein of groot. Als je geldzorgen hebt, is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

Heeft u vragen aan Sereja of René? U kunt ze telefonisch bereiken via het centrale toegangsteam wijz: (053) 537 7400 of via wijz@losser.nl

Stuurt u liever een Whatsappje? Dat kan ook! Sereja 06 39 342 016 | René 06 39 342 015.

CDA-fractievoorzitter Rick Brink komt naar

OVERDINKEL - Rick Brink, CDA-fractievoorzitter in de staten van Overijssel komt naar de gemeente Losser.

De provinciale politicus spreekt in ’t Trefhuus in Overdinkel over de actuele politiek. Onderwerpen die onder

andere aan de orde komen zijn de leefbaarheid op het platteland, toekomst van onze agrarische sector, stikstof, de

provincie Overdinkel

energietransitie, inclusieve samenleving. Deze thema’s spelen ook nadrukkelijk in de gemeente Losser. De provinciale staten van Overijssel is een belangrijke bestuurslaag voor de keuzes die op dit gebied worden gemaakt. Rick Brink was eerder fractievoorzitter in de gemeenteraad van Hardenberg en werd in 2019 verkozen tot de eerste officieuze

minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van de publieke omroep om een inclusieve samenleving te bevorderen. Rick Brink komt woensdag 13 maart naar Overdinkel. De bijeenkomst in ’t Trefhuus begint om 20.30 uur. Hij gaat graag met belangstellenden in gesprek. Iedereen is van harte welkom.

CDA-fractievoorzitter

Vrijwilligersfeest Losser: ter ere van al onze vrijwilligers!

LOSSER - Ben je actief bij een sportvereniging?

Doe je structureel boodschappen bij een bekende? Help je in één van de dorpshuizen?

Op donderdag 16 mei organiseert de gemeente Losser een vrijwilligersfeest voor álle vrijwilligers in onze gemeente. Een avond vol muziek, cabaret, nieuwe kennismakingen en uiteraard een hapje en een drankje. Wethouder Marian Oosterbroek: ‘Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente. Ze verdienen het dan ook zeker om tijdens een mooi feest in het zonnetje te worden gezet.’

Geen prijs meer voor één vrijwilliger maar een groot feest voor alle vrijwilligers

Wethouder Oosterbroek: ‘Vorig jaar werd de Vrijwilligersprijs uitgereikt bij Erve Kraesgenberg. Dit was de eerste keer dat we de prijs combineerden met een feestelijke vrijwilligersmiddag. Tijdens de middag werd opnieuw duidelijk hoeveel mensen zich belangeloos inzetten in onze gemeente. De boodschap was vorig jaar dan ook dat eigenlijk ál die vrijwilligers een prijs

Losser: een groot feest vrijwilligers!

verdienen. Tijdens de middag kregen we opnieuw het signaal dat een groep vrijwilligers een prijs niet zo passend vond omdat, zoals al gezegd, eigenlijk iedereen een prijs verdient en dat er niet een ‘beste’ vrijwilliger bestaat. Daarom reikt de gemeente dit jaar geen prijs meer uit voor die ene vrijwilliger. In plaats daarvan organiseren we één groot vrijwilligersfeest.’

Wat kun je verwachten op 16 mei Tijdens de avond genieten we onder andere van feestelijke optredens van de Losserse coverband Waaz, komiek Jan Riesewijk en... nog veel meer!

Wat: Vrijwilligersfeest gemeente Losser Wanneer: 16 mei 2024, 19:00 – 22:00 uur

Waar: Open Air Brilmansdennen, Gildehauserweg 27 in Losser. Er is gratis parkeermogelijkheid dichtbij. Voor wie: Alle inwoners in onze gemeente die op wat voor manier dan ook vrijwilligerswerk doen zijn van harte uitgenodigd.

Aanmelden: Meld je aan voor dit feest door een mail te sturen naar aanmelden@losser.nl. Zet in de mail je naam en wat voor vrijwilligerswerk je doet. Aanmelden is verplicht. Het feest is gratis. Bij de entree krijgt iedereen een kop koffie/thee en een paar muntjes voor drinken en/of snacks. Daarna is drinken op eigen kosten. Zegt het voort!

meer kruidenrijk grasland

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland draagt bij aan duurzaamheid in de landbouw door een bedrag van € 10.000,- beschikbaar te stellen voor haar boeren.

Samen met een eigen bijdrage van de boeren maakt deze steun het mogelijk om gewoon grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland, via het ‘1001ha’initiatief. Op deze manier komt er minimaal 70 hectare kruidenrijk grasland bij. Kruidenrijk grasland draagt bij aan een rijkere biodiversiteit, verbetert de bodem en heeft minder bemesting nodig dan traditionele grasmengsels.

1001ha: samenwerking LTO, Urgenda en gemeenten

In september 2020 bundelden LTO Nederland en Urgenda hun krachten om boeren te helpen verduurzamen. Meer dan 1500 boeren in Nederland hebben inmiddels geprofiteerd van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland. Dankzij financiële steun, ook van de gemeente Dinkelland, kunnen boeren tegen gereduceerde tarieven

steunt initiatief voor grasland

kruidenrijke grasmengsels aanschaffen en worden ze begeleid bij het inzaaien. Hierdoor wordt de prijs vergelijkbaar met traditionele grasmengsels.

Kruidenrijk grasland: voordelen voor biodiversiteit, dierenwelzijn, bodem en klimaat

Kruidenrijk grasland biedt diverse voordelen. Het bestaat uit verschillende bloeiende kruiden en grassen, wat goed is voor de bodem, insecten en dus ook vogels. Door het diepere wortelstelsel worden nutriënten en water beter vastgehouden en de bloeiende kruiden en grassen trekken insecten en daarmee ook meer vogels aan. Kruidenrijk grasland heeft bovendien minder mest nodig, omdat vlinderbloemige planten stikstof uit de lucht binden.

Wethouder Richard de Way over dit initiatief: “Met deze ondersteuning geven we, als gemeente Dinkelland, een stimulans aan duurzame landbouw en natuurbehoud in onze regio. Het omzetten naar kruidenrijk grasland is een winwinsituatie voor boeren, de natuur en het milieu.”

LTO bestuurder Martin Oldenhof zegt hierover: “Met deze actie willen we laten zien dat wij als agrarische sector thema’s als biodiversiteit ook serieus nemen. Met kruidenrijk grasland kunnen we op dit thema stappen zetten. Deelname voor boeren is wel op vrijwillige basis, kruidenrijk grasland is immers niet geschikt voor elk boerenbedrijf.”

DELUTTE - Kanovaren op de Dinkel. Alleen mogelijk t/m 31 maart..

Iedere zaterdag en zondag om 13.30 uur. Startpunt: Café Keet’n Zwart in De Lutte. Prijs: € 16,- p.p. Opgeven bij Actief Twente.\

De Dinkel kronkelt vanuit Duitsland door Twente met een totale lengte

Instap kanotocht op de

van ca. 45 kilometer. Een deel daarvan stroomt door het Lutterzand. Dit is een beschermd natuurgebied waardoor men de stroom hier nooit heeft mogen reguleren. Hierdoor is de Dinkel uniek gebleven en zijn er ontelbaar veel bochten en is het uitzicht keer op keer

Sport

de Dinkel

grandioos.

Vanaf het moment dat je in de kano stapt vergeet je de alledaagse drukte en verwonder je je over wat er achter elke bocht verscholen ligt. Al peddelend word je bekeken door koeien die bij warm weer komen pootje baden in het water. De steile oeverkanten, tot wel 7 meter hoogte, zijn indrukwekkend en tevens het broedgebied van de zeldzame ijsvogel.

Let op: Deze arrangementen kunnen van 1 september tot 31 maart geboekt worden!

Kano instaptocht

Iedere zaterdag en zondag organiseert Actief Twente kanotochten waarmee je al v.a. 2 personen kunt deelnemen. Prijs: volw. v.a. € 16,00 p.p. De instap is op: Zaterdag en zondag (13:30 uur) Meer info www.actieftwente.nl

Welke deuntje hoort nou vogelsoort?

Natuur

OOTMARSUM - De eerste vogels die hun lied laten horen, het is voor veel mensen een signaal van een naderend voorjaar.

De merel is een standvogel, hij blijft het gehele jaar hier en je kan hem al in februari horen jubelen. Ook de vink is een standvogel, goed herkenbaar doordat hij zijn lied afsluit met een ‘vinkenslag’.

Eén van de soorten dat geldt als startschot van de lente is de tjiftjaf. Uiterlijk is het een niet heel opvallend vogeltje, vogelaars noemen het ook wel een ‘kbv-tje’ - klein bruin vogeltje - maar vocaal laat hij zeker van zich horen en is

hij door het roepen van zijn eigen naam goed te onderscheiden van de fitis, een ander kbv-tje met gelukkig een heel ander deuntje. De tjiftjaf is een trekvogel, een korte-afstandtrekker die de winter in Zuid Europa of Noord Afrika heeft doorgebracht en als één van de eerste trekvogels weer in ons land aankomt.

Ook de zwartkop is vaak al half maart te horen, maar het verwarrende van de zwartkop is dat zijn zang erg op dat van

nou bij welke

een merel lijkt, alleen dan in een sneller tempo. Om de tuinfluiter maar niet te noemen, die fluit het merel-wijsje nóg sneller, gelukkig komt deze vogelsoort wat later aan in het voorjaar waardoor je pas in april extra goed moet opletten. Het roodborstje is er ook al vroeg bij, een kort vrolijk klaterende zang, met tussenpozen van 3 a 4 seconden. Extra herkenbaar doordat je hem al snel ziet zingen met zijn rode borstje fier vooruitstekend.

Ezelsbruggetjes is wat je nodig hebt bij vogelen, en goede oren, én vroeg uit je bed want het ochtendconcert begint al bij het ochtendgloren. Vergeet ook niet je verrekijker, nu je weet waar het geluid vandaan komt, zal je de vogels

Foto:

misschien ook sneller zien, het roodborstje en de vink zijn is niet te missen.

Voor de vroege vogel wandeling moet je ook echt vroeg uit de veren, weerhoudt dat jou niet, boek dan snel deze mooie excursie op 9 maart of 13 april via www.staatsbosbeheer.nl/vroegevogelsspringendal Hier vind u ook meer informatie over de startlocatie, tijden en prijzen. Let op; online boeken is verplicht om deel te nemen aan deze wandelingen.

Tip van de boswachter: Kleed je naar het weer, en zorg voor stevige schoenen en vergeet je verrekijker niet.

NL Doet Natuurwerkochtend Park Stakenkamp

OLDENZAAL - Op initiatief van Kansrijk

Berghuizen is er op zaterdag 16 maart in Park Stakenkamp een Natuurwerkochtend.

Deze vindt plaats in het kader van NL Doet 2024. IVN Oldenzaal-Losser e.o. heeft onderdak in boerderij Stakenboer en zet zich in voor Park Stakenkamp,

waar onder andere een vlinderhof is aangelegd.

Op deze Natuurwerkochtend worden de hortensia’s bij boerderij Stakenboer

Natuurwerkochtend in

bijgewerkt zodat iedereen straks weer volop kan genieten van deze bloemenzee. Uiteraard wordt de gezelligheid niet vergeten.

De start is zaterdag 16 maart om 9.00 uur in de Stakenboer met uitleg van de werkzaamheden en verdeling van de taken. Mogelijkerwijs is de werkkracht dusdanig dat niet de gehele ochtend gevuld wordt. Voor koffie en thee is dan

ook ongetwijfeld tijd. Voor gereedschap wordt gezorgd, werkhandschoenen graag zelf meenemen. Stevige schoenen zijn aanbevolen. En of maart weer sneeuw brengt, zoals vorig jaar . . . Meedoen?

Aanmelding is verplicht en kan via de site van IVN Oldenzaal-Losser e.o. https://www.ivn.nl/afdeling/oldenzaallosser-eo

Stakenkamp

Wandeling ‘Frisse neuzen’

Dal van de Mosbeek

MANDER/VASSE - Lekker een frisse neus halen?

Loop dan mee met de wandeling ‘Frisse neuzen’ van Landschap Overijssel op zaterdag 16 maart.

Een mooie wandeling door het prachtige Dal van de Mosbeek. Onderweg vertellen onze landschapsgidsen je interessante weetjes en feiten over het voorjaar en het gebied. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer

2,5 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Het voorjaar is officieel begonnen, hoog tijd om er op uit te gaan. In het Dal van de Mosbeek en de

neuzen’

Manderheide is het heerlijk wandelen. Met een beetje geluk in het voorjaarszonnetje. De natuur staat al in de voorjaarsstand. Onderweg ontdek je meer daarover. Onze gidsen vertellen je al wandelend niet alleen veel interessante dingen over de natuur maar ook meer over de geschiedenis en kenmerken van dit mooie stukje Twente. Denk aan stevige schoenen en warme kleren.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website

Foto: Clifton Buitink

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 30 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Twente Plat in Stadstheater

CULTUUR

OLDENZAAL - Twente is het land van tradities.

Van klootschieten tot kraamschudden en van midwinterhoornblazen tot carbid schieten: Twente is trots op z`n cultuur. Een van de mooiste tradities is de tournee van het gezelschap Twente Plat. Al jarenlang komt dit twentse cabaret elk seizoen met een heerlijk en gloednieuw programma waarbij het goed toeven is. Het publiek een prachtig avondje uit bezorgen is het ultieme doel en daarin

speelt de twentse humor de absolute hoofdrol.

Alle bekende personages worden ook dit seizoen weer ten tonele gevoerd. Hendurk & Geessie is het boerenechtpaar dat op smeuige wijze verteld over de bijzondere figuren uit hun dorp, Mans is de jonge cabarettier die zijn avonturen voornamenlijk beleefd in „het

Stadstheater De Bond

Haagse“, waar hij als „beveiliger van Mark Rutte“ in de weer is. Een ijzersterke creatie, waarmee hij de lachers op zijn hand krijgt. Aaltje & Trijntje zijn ook weer van de partij, twee al wat oudere hartsvriendinnen die heel wat te stellen hebben met hun mannen en hun kleinkinderen. De twee „dames“ zijn elk seizoen weer goed voor vele lachsalvo`s. In de muziekale omlijsting zijn alle vier de leden van Twente Plat van de partij. Ze brengen een aantal heerlijke dialectnummers, waarbij zij zichzelf begeleiden op een diversiteit aan instrumenten.

Er is goed nieuws voor de inwoners van Oldenzaal en omgeving.

Twente Plat speelt op Vrijdag 22 Maart de nieuwe voorstelling in Stadstheater De Bond, Molenstraat 25, Oldenzaal, telefoon 0541 536300.

Aanvang is 20.00 uur.

De entreekaarten voor deze heerlijke avond uit zijn nu al in voorverkoop verkrijgbaar aan de theaterkassa. En vergeet niet: Lachen is gezond dus: mis het niet!

Filmhuis Oldenzaal vertoont de film ‘One Life’

OLDENZAAL - One Life vertelt het waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton.

Door zijn inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd

Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma ‘That’s Life!’ hem uitnodigt, begint hij

vertoont

eindelijk in het reine te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

Anthony Hopkins speelt de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn de jongere Nicholas.

VPRO Cinema: ‘Solide biografiefilm die ontroert’

Dinsdag 19 en woensdag 20 maart om 20.00 uur.

Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25.

Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

Roxeanne Hazes in Metropool

HENGELO - Nieuw album en dus nieuwe songs naast vertrouwde favorieten.

In 2017 verscheen het debuutalbum van Roxeanne Hazes. Met ‘In Mijn Bloed’ sloeg ze een nieuwe richting in. Ze won hier een Edison voor en trad op tijdens diverse tours en op festivals door het hele land. Ze nam deel aan het muziekprogramma ‘Beste Zangers’, waarin ze indruk maakte met haar vertolkingen en onder andere scoorde met haar bewerking van het nummer ‘Vannacht’ van Blanks. Haar samenwerking met Kris

Kross Amsterdam en Donnie, getiteld ‘Der Af (Oya Lé Lé)’, is inmiddels zeven miljoen keer beluisterd. Ruim zes jaar na haar debuut brengt Roxeanne Hazes op 13 oktober haar langverwachte nieuwe album uit. De nieuwe plaat heet ‘De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen’ en telt vijftien nummers. ‘De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen’ is een hoopvol album waarin de afgelopen jaren worden bezongen. “Dit album is echt een weerspiegeling van

Metropool

al die hoogte- en dieptepunten. De clichés zoals ‘een album als dagboek en therapie’ zijn in dit geval helemaal van toepassing. Ik zing over liefde, maar ook over afscheid nemen. Er zijn nummers over vriendschap, angsten, ontsnapping, zelfontdekking en nog veel meer. Ik maak een album in eerste instantie voor mezelf, maar ik hoop nu vooral dat anderen er kracht, herkenning en plezier uit kunnen halen.” aldus Roxeanne.

Met dit album en haar vaste band trekt Roxeanne het land in, op 16 maart speelt ze in Hengelo.

Support: Sophia

In december 2023 bracht Sophia haar eerste EP uit, getitled ‘Under The Blood Moon’. Ze heeft haar muzikale horizon inmiddels verbreed met Engelstalige pop-meets-singer-songwriterliedjes.

Tickets

€25,00(vvk) Avondkassa € 27,50

Locatie: Jupiler Stage (Hengelo)

Aanvang: 16 maart 20:30

Zaal open: 19:30

Restaurant & Muziekcafé open vanaf 17:00 uur

Liza Ferschtman speelt

ENSCHEDE - In de concerten van Phion met violiste Liza Ferschtman is deze maand heel veel te horen en te beleven.

Naast Bruchs Vioolconcert en Brahms Vierde staat ook de wereldpremière van Falling van Calliope Tsoupaki op het programma. Een compact orkestwerk van 13 minuten, actueel en vol contrasten.

De combinatie van Liza Ferschtman en Phion heeft de afgelopen jaren al tot heel wat mooie concerten geleid. Samen voerden ze diverse grote vioolconcerten uit en dat van Korngold verscheen zelfs op cd. Deze keer staat

het Vioolconcert van Bruch op het programma. Het enige werk van de componist dat echt bekend is geworden, maar dat geldt dan ook voor elke noot: romantisch, fantasievol en technisch op zijn minst uitdagend. En voor Liza Ferschtman een dierbaar stuk. ‘Haar spel was overtuigend, zelfverzekerd, virtuoos en moedig’, zoals de pers het beschreef naar aanleiding van een uitvoering met de London Philharmonic enkele jaren geleden.

speelt Bruchs Vioolconcert

Alexei Ogrintchouk dirigeert Bruch, Brahms en Tsoupaki Nog een publiekslieveling op het programma, een symfonisch werk van Bruchs goede vriend Brahms. Zijn Vierde symfonie was al vanaf de première een enorm succes dat nooit meer is verstomd. Vooral het slot met zijn barokke passacaglia, naar voorbeeld van de door hem zo bewonderde Bach, maakt nog steeds diepe indruk op de luisteraar. Naast alle romantiek in dit concert onder leiding van Alexei Ogrintchouk, ook muziek waarvan de inkt nog amper droog is. Calliope Tsoupaki, één van de meest succesvolle componisten van onze tijd en tot 2021 Componist des Vaderlands,

Foto: Phion - Marco Borggreve

schreef in opdracht van Phion een geheel nieuw orkestwerk.

Programma

Alexei Ogrintchouk - dirigent Liza Ferschtman – viool

TSOUPAKI - Falling, wereldpremière (opdrachtcompositie)

BRUCH - Vioolconcert nr. 1 (Vioolconcert nr. 1 op. 26 in g)

BRAHMS - Symfonie nr. 4 (Symfonie nr. 4 op. 98 in 4)

zo 17 maart | 14:30 | Muziekcentrum, Enschede | inleiding 13:30  Meer informatie op www.phion.nl

Groot Enschedees Boekenfestijn

Rezazadeh, Bronwasser

ENSCHEDE - De Bibliotheek Enschede organiseert, in samenwerking met de Stichting Literaire Manifestaties Enschede, het Groot Enschedees Boekenfestijn.

Hét Boekenweekevent van Twente!

Özcan Akyol, Sholeh Rezazadeh en Sacha Bronwasser brengen een bezoek aan onze stad. Presentator Jeroen van Kan weet als geen ander verhalen bij deze drie auteurs los te weken. Een onvergetelijke middag voor literatuurliefhebbers op zondag 24 maart in de Museumfabriek.

Özcan CreatieveAkyolduizendpoot Özcan, bij een

breed publiek bekend onder de naam Eus, is behalve schrijver, presentator en documentairemaker ook een veelgelezen columnist. Zijn meest recente roman is Afslag 23. Akyol weet de bittere ernst van het leven te verpakken in inktzwarte humor. Hij maakte furore als televisiepresentator met succesvolle titels als De Neven van Eus, Sterren op het Doek, De Geknipte Gast, en Eus’ Boekenclub.

Boekenfestijn met Akyol, Bronwasser en van Kan

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh was arts in Iran en schrijven vond haar omgeving verspilling van haar intelligentie. Drie jaar na haar aankomst in Nederland tekende ze een contract voor haar poëtische romandebuut De hemel is altijd paars. Deze roman werd bekroond met De Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Rezazadeh is de Nederlandse finalist voor de EU-literatuurprijs met haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht.

Sacha Bronwasser

Kunsthistoricus Sacha Bronwasser debuteerde als romanschrijver met Niets is gelogen, dat met lovende kritieken werd ontvangen. In februari 2023 verscheen haar roman Luister. Een verhaal over de volwassenwording van een au pair in Parijs in de jaren tachtig, met een verband met de terroristische aanslagen

in die tijd en in 2015. Het boek eindigde bij de beste boeken van 2023.

Ticketverkoop

Leden van de Bibliotheek Enschede betalen €10,00 per persoon.   Niet-leden betalen €12,50 per persoon.   Voor donateurs van de SLME zijn er gratis tickets onder vermelding van een kortingscode.

Tickets zijn te bestellen via bibliotheekenschede.nl/boekenweek

Het Boekenfestijn start om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur.

Het thema van de Boekenweek is ‘Bij ons in de familie’. Alles is familie, al is familie soms niet alles. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Passieconcert in

WEERSELO - In de serie Muziek en Bezinning wordt zondag 24 maart om 15.30 uur in de Stiftskerk te Weerselo muziek voor de passietijd ten gehore gebracht.

de Stiftskerk

Het concert wordt gegeven door

Vocaal Ensemble La Colombe onder leiding van Iassen Raykov. Het is deze zondag Palmpasen, het begin van de Goede Week. Palmpasen, Allerzielen en Kerst zijn de drie momenten waarop de Stiftgemeente muziek centraal stelt als middel tot bezinning. Deze keer klinken van William Byrd de Lamentations, delen uit de Tenebrae Responsories van Tomas

Luis de Victoria en het achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti, afgewisseld met lezingen uit de Bijbel.

Entree

De entree is vrij, maar een ruimhartige vrije gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje in de achter de Stiftskerk gelegen Stiftsschool.

in

Literaire avond met Leon

DELDEN - Voor de jaarlijkse literaire avond liet ’t

Nut Delden haar oog vallen op niemand minder dan Leon de Winter.

Het is gelukt! Op 12 maart gaan Theo Hakkert en Leon de Winter, in een gezellige huiskamersetting, met elkaar in gesprek.

Er zijn maar weinig levende Nederlandstalige auteurs met zo’n groot oeuvre en zo’n trouwe lezerspubliek als Leon de Winter. Met zijn nieuwe roman Het lied van Europa toont De Winter aan dat het nooit te laat is voor nieuwe

paden.

Theo Hakkert duikt in de wereld van ‘man’ en ‘werk’, en ontdekt wat hen verbindt door de drijfveren en het wereldbeeld te verkennen.

Leon de Winter (1954) studeerde aan de filmacademie in Amsterdam. Zijn debuutroman De (ver)wording van de jongere Dürer werd bekroond met de

Leon de Winter

Reina Prinsen Geerligsprijs. Daarna verschenen vele succesvolle romans als Kaplan (1986), Hoffman’s honger (1990), SuperTex (1991), God’s Gym (2002), Het recht op terugkeer (2008), VSV (2012), Geronimo (2015) en Het Lied van Europa (2020). In 2023 verscheen zijn meest recente roman Stad van de honden, over de zoektocht van een vader naar zijn verdwenen dochter.

Theo Hakkert, journalist en bekend van onder andere de dagelijkse columns in de Twentsche Courant Tubantia, zal schrijver en columnist Leon de Winter interviewen. De Winter staat bekend om zijn uitgesproken kritische meningen.

Prijzen Entreeprijs

€ 15,00

Prijs voor leden

€ 10,00

De toegang voor leden van Nut Delden of van de Bibliotheek Twente is € 10,00 en niet-leden betalen € 15,00. Deze prijs is inclusief een consumptie.

Locatie

Stadscentrum het Parochiehuis Delden

Gezamenlijk concert mannenensemble Esquire

HAAKSBERGEN - Zondagmiddag 21 april vindt in de Protestantse kerk aan de Jhr von Heijdenstraat, om 15.30 uur een bijzonder optreden plaats.

Een gezamenlijk concert op het Honhof orgel en het Vocaal Ensemble Esquire uit Oldenzaal.

Dennis Vallenduuk bespeelt niet alleen het orgel, maar hij dirigeert ook het Vocaal Ensemble. Esquire zal twee stukken ten gehore brengen. Van Francis

Poulenc (1899-1963) het in 1948 gecomponeerde stuk de “Quatre petites prières de Saint François d’Assise.” En van de in 1978 geboren Noorse componist Ola Gjeilo wordt het stuk “Northern lights” uit 2009 gezongen.

Honhof orgel en Esquire

Orgel

De toetsen van het onlangs door orgelmakerij Reil grondig gerestaureerde Honhof orgel worden geroerd door Dennis Vallenduuk. Hij speelt werken van A. Pärt, J. Langlais, F. MendelssohnBartholdy. Arvo Pärt (1935) is geboren in Estland en geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van gewijde muziek. Jean FrançoisHyacinthe Langlais (1907–1991) was een Franse componist en organist met een groot improvisatie talent. Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) was een Duitse componist, die veel koormuziek heeft geschreven.

Naast werken van de genoemde com-

ponisten zal Vallenduuk ook eigen improvisaties spelen.

Vocaal ensemble

Esquire is in 2014 ontstaan uit het Stadsjongenskoor Oldenzaal, waar het nog steeds een afdeling van is. Het initiatief werd genomen door vier leden van het Stadsjongenskoor, die daar vanwege hun leeftijd geen lid meer van konden blijven.

Zondagmiddag 21 april aanvang 15.30 uur, kerk open 15.00 uur Toegang € 10,00; Jongeren tot 18 jaar en studenten € 5,00 Kinderen tot 12 jaar, gratis.

concert

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

44
45
46
47
48
49
50
51
52
twente.nl
53
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.