Page 1

www.losserjournaal.nl

Woensdag 16 oktober 2013

Sint wel naar Overdinkel

Nieuw team Buurtzorg

3

OVERDINKEL - Sinterklaas en zijn pieten komen op 17 november weer gewoon naar Overdinkel. Op de oproep die in beide Losserse weekbladen is geplaatst hebben een aantal ondernemers en particulieren gereageerd. Dankzij deze bijdrage kan de intocht in het Losserse kerkdorp doorgang vinden.

Senioren Actueel

Het st.Nicolaascomitee wil bij deze alle betrokkenen hartelijk bedanken voor de steun van deze ondernemers en particulieren. Naar aanleiding van het artikel zijn er vele reacties en tips binnen gekomen bij het organiserende st.Nicolaascomitee. Enkele vroegen om een rekening open te stellen om zo donateurs de mogelijkheid te geven een klein bedrag te storten. Rekeningnummer voor deze is 147307929. Donaties op deze rekening zullen uitsluitend worden gebruikt voor de kosten van de intocht. Volgens het laatste bericht uit Spanje komt de Goedheiligman in Overdinkel aan op 17 november om 14.45 uur. Door opbreking van een deel van de Hoofdstraat zal er kleine wijziging plaatsvinden in de route. Sinterklaas zal nu Overdinkel binnen komen vanaf de Past, van Laakstraat en eenmaal op de Hoofdstraat de normale route vervolgen. De bekende eerste stop ter hoogte van Partycentrum Drost zal dit jaar komen te vervallen.

12

Weersvoorspelling 5

Vrijdag 18 okt. 8° / 15°

8

Zaterdag 19 okt. 6° / 16°

9

Poppentheatervoorstelling Johan de Jonge LOSSER - “Klaar voor de start” is de titel van de voorstelling die Johan de Jonge geeft in het kader van de kinderboekenweek 2013. Het is een interactief spel voor kinderen van ongeveer 3 tot 6 jaar. Meneer Haas, Koos Kikker, Tovertje Konijn en andere dieren zijn ”klaar voor de start”. Trainer Johan heeft ze allerlei kunstjes geleerd, de dieren willen deze graag laten zien. Wie is de beste? Wie wint de beker? Dat is natuurlijk de vraag. De jury mag beslissen…. De voorstelling wordt gegeven in de bibliotheek van Losser op woensdag 23 oktober, aanvang 10.30 uur. De toegang is gratis.

Waarheen, waarvoor?

Naar het adres waar een passend afscheid meer is dan begraven of cremeren alleen, ongeacht waar u verzekerd bent: Broekhoekweg 20, Losser. Met het modernste uitvaartcentrum van Twente. 24 u/dag bereikbaar op 053 538 28 15. www.uitvaartzorg-luttikhuis.nl

11e jaargang nr. 41 nr. 18 7e jaargang

Juf Hermie veertig jaar op basisschool De Wegwijzer

LOSSER - Basisschool De Wegwijzer vierde woensdag feest. Juf Hermie Wegman vierde namelijk haar 40-jarig dienstjubileum op De Wegwijzer. Normaal gesproken is juf Hermie iedere dag als eerste op school, maar woensdag mocht ze uitslapen. Ze werd, samen met haar familie, door ‘haar’ groep 3 met een bus van huis opgehaald. Op school verzorgde iedere groep een feestelijk optreden. En voor de kinde-

ren was er een lekkere traktatie. Op deze manier werd het een gezellige feestochtend en werd de jubilaris welverdiend in het zonnetje gezet.

Voorlichtingsavond Reumapatiëntenvereniging Tabletcafé OLDENZAAL - De Reumapatiëntenvereniging Oldenzaal, Losser, Dinkelland verzorgt op dinsdag 22 oktober een voorlichtingsavond over het ROMA systeem. ROMA staat voor Reumatologie Online Monitor Applicatie. Het ROMA systeem is via een beveiligde internet verbinding toegankelijk voor patiënten, verpleegkundigen en artsen. Daarnaast kunnen onderzoekers [na toestemming van de patiënt] anonieme gegevens opvragen voor wetenschappelijk onderzoek. Het ROMA systeem geeft U inzicht in een gedeelte van uw persoonlijk dossier. Patiënten met reumatoïde artritis hebben inzicht in hun reumamedicatie, een aantal bloeduitslagen, hun ziekteactiviteitsscore en de uitkomsten van de vragenlijst m.b.t. functioneren in hun dagelijks leven. Deze lijsten kunnen voor een consult thuis worden ingevoerd. Voor patiënten die geen computerervaring hebben is gebruik van ROMA via touchscreens en/of Ipads in de wachtkamer van het Reuma Centrum Twente

goed mogelijk gebleken. Er is altijd iemand aanwezig die hierbij kan helpen. Tijdens het spreekuur kan er samen met de arts of verpleegkundige gekeken worden naar het beloop van uw ziekte. Een inlog code aanvragen is mogelijk tijdens het consult in het Reuma Centrum Twente.De avond wordt verzorgd door Jacquelien Luttikholt, reumaverpleegkundige en gespecialiseerd in het ROMA systeem. De avond vindt plaats bij Café de Boom, Bentheimerstraat 43, in Oldenzaal. Aanvang 19.30u tot ongeveer 22.00u. De avond is voor iedereen toegankelijk, voor leden is de avond gratis, niet leden moeten hun eigen consumpties betalen.

Verschijnt wekelijks in Losser, Overdinkel, Glane, De Lutte en Beuningen. 07466 - 259 074 Tel: - 259 3366 33

Bibliotheek Losser

Na de ontvangst op de muziekkoepel zal de Sint naar de hervormde vereniging gaan, hier kunnen de kinderen de goegheiligman persoonlijk begroeten en vragen stellen.

LOSSER - De Bibliotheek Losser start vanaf donderdag 17 oktober met een maandelijks tabletcafé voor bezitters van een IPad of Android-tablet. Het idee hierachter is dat gebruikers elkaar helpen met vragen en kennis met elkaar delen. Tussen 14.00 en 16.00 uur is het een open inloop voor tabletbezitters die kennis willen delen of vragen hebben over hun tablet. Men dient zijn eigen (opgeladen) tablet mee te brengen. Een medewerker van de Bibliotheek zal bij de sessies ter ondersteuning aanwezig zijn. Het eerste tabletcafé zal plaats hebben op donderdag 17 oktober van 14.00 tot 16.00 uur en verder tot en met april op elke 3e donderdagmiddag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur. Het tabletcafé vind plaats in de Bibliotheek van Losser, Brinkstraat 1 en de toegang is gratis.

AREND

SONNEMA

8.99

Jonge Jenever

geldig t/m 23 oktober 2013, type- en drukfouten voorbehouden.

Donderdag 17 okt. 10° / 15°

Berenburg

11.99

1.0 Liter

>>>>> zie pagina

1.0 Liter

>>>>> zie pagina

Zie onze website voor meerdere acties! www.dewereldvandranken.nl De Twentsche Kwaliteits Slijter:

Slijterij ‘t Raedthuis

St. Maartenstraat 57 tel. 053 - 538 6583 LOSSER

Oplage 9.600 exemplaren


Losser LosserJournaal Journaal

2 Woensdag 16 oktober 2013

Woensdag 16 oktober 2013 2

Zeven kandidaten op lijst D66 Losser

Nieuwe reserve shirts voor Combinatie ‘64

LOSSER - D66 gaat in 2014 met een lijst met daarop zeven kandidaten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Losser. Naast de al gekozen lijsttrekker hebben zich nog zes kandidaten gemeld. Lijsttrekker Jaimi van Essen en afdelingsvoorzitter David Bartels hebben samen een advieslijst opgesteld voor de leden.

LOSSER - De jongste jeugd van de handbalvereniging Combinatie ‘64 uit Losser heeft nieuwe reserve shirts ontvangen. Zodat ook de jongste jeugd, indien zij gebruik moeten maken van reserveshirts, er goed en verzorgd uit blijven zien.

De leden van D66 Losser mogen nu via een internetstemming de definitieve volgorde van de lijst bepalen. Deze stemming loopt tot begin november.

Dit is mogelijk gemaakt door de sponsor: het Notariskantoor Poppinghaus uit Losser.

Project de Overstap start al in najaar LOSSER - Het jongerenwerk van Stichting Cluster in Losser start binnenkort weer met het Project “De Overstap”. Dit seizoen vindt het project twee keer plaats; één in het najaar, en de tweede in het voorjaar. De Overstap is een leuke meidengroep speciaal voor meisjes uit groep 8. Opzet van het project is om de meiden bagage mee te geven voor de periode die komen gaat met zaken als: “puberteit, andere school, eerste vriendje, uitgaan etc.” De weerbaarheidstraining “Kom op voor jezelf ”is onderdeel van het project. De Overstap wordt uitgevoerd door meidenwerksters in

opleiding van Stichting Cluster. Er zijn nog enkele plekken vrij. Dus reageer snel want vol=vol. De kosten voor het project bedragen 52,50 euro, inclusief cursus “Kop op voor jezelf ”, lesmateriaal en drinken. De Overstap start op woensdag 30 oktober om 16.00 uur en bestaat uit 14 bijeenkomsten in jongerencentrum de Accu. Voor inlichtingen en opgave kan men terecht bij de administratie morgen zijninwe van Stichting Cluster de er Muchte, Vlasakker te Losser tel. 053 nog 2dichterbij 5369400 of via email: info@clusterlosser.nl.

Lijsttrekker Jaimi van Essen: “Ik ben er vooral trots op dat we een lijst hebben kunnen samenstellen met daarop heel veel politieke ervaring. Dit komt doordat enkele D66-ers die jaren in Twente hebben gewoond en vervolgens elders politiek actief zijn geweest het afgelopen jaar naar onze prachtige gemeente zijn verhuisd”. Op plaats twee op de advieslijst staat Ronald Ringenoldus, een geboren Twentenaar die vier jaar geleden de nummer twee was voor D66 in Raalte. Op plek drie is

Jolanda Wildschut te vinden. Zij is geboren in Losser en was de afgelopen periode fractieassistent voor D66 Gorinchem. Haar man Marcel Wildschut was daar de fractievoorzitter en staat nu op de advieslijst op plek zes. Ook op de lijst staat Géraar de Jong, 16 jaar geleden de laatste fractievoorzitter van D66 Losser. Allen staan te trappelen om hun kennis beschikbaar te stellen om D66 en de gemeente Losser vooruit te helpen. De volledige advieslijst: 1) Jaimi van Essen (reeds gekozen) 2) Ronald Ringenoldus 3) Jolanda Wildschut-Lubben 4) Bas van Eldijk 5) Géraar de Jong 6) Marcel Wildschut 7) Stephan Wijering.

KWF Kankerbestrijding zorgt voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Kijk vandaag nog op kwfkankerbestrijding.nl om te zien wat ú kunt doen.

Industriestraat 2 7582 CR Losser T. 053-5360534 Openingstijden: Maandag 9.00 - 20.00 Dinsdag 9.00 - 20.00 Woensdag 9.00 - 20.00 Donderdag 9.00 - 20.00 Vrijdag 9.00 - 20.00 Zaterdag 9.00 - 17.00

Te huur

Vrijstaand woonhuis in Oldenzaal

Cando Kliklaminaat Basic Groove

De gemeente Oldenzaal biedt te huur aan: goed onderhouden, vrijstaande woning aan de rand van de stad. • Indeling van het woonhuis

Begane grond: woonkamer, keuken voorzien van inbouwapparatuur, slaapkamer, toilet, douche, bijkeuken, berging en buitenberging. 1e verdieping: twee slaapkamers met vaste kasten, badkamer met douche, bad en toilet. 2e verdieping: royale zolder bereikbaar met een vlizotrap. Het woonhuis is voorzien van centrale verwarming en thermopane ramen. Verder ligt er rondom het woonhuis een keurig aangelegde tuin.

Rockwool isolatiemateriaal prijsvoorbeeld: Spijkerflensdeken Onbekleed, 450x60x12 cm. van € 27.95 voor

20,95

25%

KORTING

Geschikt voor licht zakelijk en intensief woongebruik. Geschikt voor vloerverwarming. Afmeting 138 x 19,3 cm. Dikte 7 mm. Met V-groef aan beide zijden. Verkoop per pak ca. 2,39 m2. 20 jaar garantie. Lichtgrijs verweerd eiken, Kasteel eiken, Essen, Verweerd eiken, Grijs eiken, Wit grenen, Gekalkt eiken. nu van € 15.99 voor

12,49

M O R S H U I S

• Huurprijsindicatie

L O S S E R

Nieuw bij Multimate Losser! We hebben een mooie nieuwe Lifestyle-afdeling met binnenen buitenplanten en verschillende accesoires, kom kijken en verbaas je over de diversiteit!

€ 1.000,-- per maand

• Naastgelegen schuur ook te huur

Onze nieuw collectie is b e deco innen!

Bij het woonhuis is een grote schuur van ca. 330 m² aanwezig, die is voorzien van centrale verwarming, wasgelegenheid en een keuken. Deze schuur is niet bij de huurprijs inbegrepen en is eventueel separaat te huren voor stalling en opslag.

• Meer informatie

Deze woning is in het bezit van de gemeente in verband met de ontwikkeling van het gebied rondom de woning. Vragen of interesse? Neem contact op met de afdeling Stadswerken, telefoon (0541) 58 81 11, e-mail info@oldenzaal.nl.

www.oldenzaal.nl

Mandje met plantgat, voor leuk plantje of om op te maken met herfstmaterialen, voor op tafel of aan de muur nu van € 6,95 voor 00

3,

Prachtige boeketten elke week vanaf donderdagavond 17.00 (vers van de veiling) van

7 ,95 tot 11,95

Leuke vazen en potten, waxinelichthouders, dienbladen, deurhangers met welcome etc. voor leuke prijzen!


Losser Journaal

Woensdag 16 oktober 2013

3

Nieuw team Buurtzorg Nederland in Losser Colofon Losser Journaal is een uitgave van: Uitgeverij Het Twentsche Land BV Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo tel. 074-259 66 33 fax 074-259 63 53 Oplage: 9.700 exemplaren Verschijnt iedere woensdag huis-aan-huis in Losser, Overdinkel, Glane, Beuningen, De Lutte en het gedeeltelijke buitengebied. Advertentie-adviseur: Jeroen Morshuis, 06-395 655 97 E-mail: info@losserjournaal.nl Redactie: Leonie Jansen, 06-16 39 55 45 E-mail: redactie@losserjournaal.nl Persberichten en foto’s die naar ons opgestuurd worden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. onverhoopt ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding. Vormgeving: Kimberley Esselink Eline Schoorlemmer Geen Losser Journaal ontvangen? Uitgeverij Het Twentsche Land E-mail: bezorging@twentejournaal.nl 074-2596633 Afhaaladressen Losser Journaal: Losser: Albert Heijn, C1000, Gemeentehuis, Bibliotheek, Tankstation Smit, C1000 Losserhof, Primera, Plus van Marle De Lutte: Spar Kuipers, Slijterij Segerink Overdinkel: Plus Bellers, Japin Losser: Happy Carwash Beuningen: Sterrebosch/ VVV kantoor Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal, Losser Journaal en Hart van Glanerbrug.

Het Losser Journaal is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 074-259 66 33 Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvolkomenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte als digitale uitgaven.

Enthousiaste bezorgers gezocht Voor de bezorging in Glane Min. leeftijd 13 jaar Leuke bijverdienste Werken aan je conditie, lekker in de buitenlucht

TWENTE JOURNAAL verspreidingen bezorging@twentejournaal.nl

LOSSER - Buurtzorg Nederland biedt een natuurlijk alternatief voor thuiszorg in Nederland. Het leveren van zorg thuis aan oudere mensen, mensen met beperkingen en chronisch zieken verdient een toegewijde en efficiënte houding tegenover cliënten. In direct overleg met de cliënt worden beslissingen over de inhoud en de werkwijze bij de hulpverlening genomen en uitgevoerd. Buurtzorg Nederland gaat uit van professionele autonomie van haar medewerkers. Kennis van specifieke kenmerken van de cliënt en de buurtomstandigheden zijn uitgangspunten voor het professionele handelen. Directe afstemming met de huisarts en alle betrokken hulpverleners van de eerstelijns gezondheidszorg -in het bijzonder de huisarts- bevorderen een toegesneden aanbod aan verpleging, verzorging en begeleiding.

mensen in zijn omgeving is een belangrijke voorwaarde om in het werk goed op de persoonlijke omstandigheden in te kunnen spelen. De cliënt blijft de regie houden over wat en hoe de zorgverlening eruit komt te zien . Buurtzorg Nederland is met een nieuw team gestart in Losser per 1 oktober. Dit

team maakt deel uit van Buurtzorg Nederland die met ±600 teams alle regio’s van Nederland bestrijkt. Dus ook in Losser, Overdinkel en Glane is Buurtzorg nu beschikbaar voor de inwoners. Het team is vierentwintig uur en zeven dagen per week bereikbaar onder telefoon: 0612375961. Het kantoor is gevestigd aan de Irisstraat 2 ,7581TV te Losser. E-mailadres: Losser@buurtzorgnederland.com. Vier enthousiaste ervaren medewerkers staan startklaar om de visie en kracht van Buurtzorg uit te dragen. Van links naar rechts: Riet Rozema, Ria van der Stelt,Karin de Vries, Barbara Griot.

Lees verder op www.losserjournaal.nl Oktoberfest

De Selectie van Sportclub Overdinkel houdt op vrijdag 18 oktober een Oktoberfest in café Biljart Lits. Entree is gratis. Aanvang: 20:00 uur.

Domijn werpt blik op toekomst Losser

LOSSER – Hoe ziet Losser er in 2025 uit? Woningcorporatie Domijn beantwoordde deze vraag samen met onder andere bewoners, de gemeente Losser, scholen en politie. De plannen staan nu online op: www.domijn.nl/gebiedsvisielosser

Buuurtzorg Nederland voorziet in toegewijde hulpverlening door te werken in kleine buurtteams van volledig opgeleide en ervaren professionals. Het doel van Buurtzorg is het bieden van professionele zorg met compassie en empathie. Het leidmotief van Buurtzorg is: eerst buurten, dan zorgen. Het opbouwen en onderhouden van de relatie met de cliënt en de

Overval op Chinees

Jaarvergadering Schutters Vereniging Overdinkel OVERDINKEL – Schutters Vereniging Overdinkel hield afgelopen zaterdag het jaarlijkse Koningsbal. Hier werd koning Hennie Bijkerk gehuldigd. Hij werd op 30 juni jl. Koning met het 218e schot. Zijn Koningin Trees Bijkerk nam officieel haar Kroontje in ontvangst. Onlangs is er nog een portret gemaakt van deze vereniging door het Limburgs Dagblad. Hierbij hebben zij in kaart gebracht wat de verschillen zijn van de Limburgse Schuttersverenigingen en de Noordelijke verenigingen. Deze verschillen zijn een wereld van verschil. De zuidelijke schuttersfeesten zijn vele malen groter, dan hoe wij ze kennen. ‘Toch was het voor onze vereniging een hele eer, dat zij ons een vereniging uit een klein dorpje uit Twente hebben uitgekozen voor een mooi portret,’ aldus een

woordvoerder uit Overdinkel. Op 27 oktober vindt de Jaar vergadering van de Schuttersvereniging plaats. Ook dit jaar zijn er weer een aantal vacatures opengesteld. De vacature van de eerste voorzitter is aftredend en herkiesbaar, de 2e penningmeester aftredend herkiesbaar, 2e secretaris nog te vervullen. Daarnaast is men nog steeds op zoek naar nieuwe leden. Lijkt het u ook gezellig om bij de Schutters te komen, dan bent u van harte welkom. Buiten het jaarlijks Schuttersfeest organiseert de vereniging ook andere bijeenkomsten voor jong en oud. U kunt zich melden bij het secretariaat: secschuttersveroverdinkel@ gmail.com.

LOSSER - Chinees restaurant Orchidee aan de Gronausestraat in Losser is donderdagmiddag rond half twee overvallen. In de zaak waren op dat moment de eigenaar en zijn vrouw aanwezig. Hoe de overval in zijn werk is gegaan en of en wat er is buitgemaakt is nog onbekend. De overvallers -twee mannen en twee vrouwen- vluchtten in een zilvergrijze BMW met Duits kenteken richting Duitsland. De politie achtervolgde ze, maar raakte de overvallers kwijt op de B54Neu. Er is een politiehelikopter opgeroepen.

Volg ons op Twitter en Facebook:

@losserjournaal facebook.com/twente.journaal

Bedrijfswagens


Losser LosserJournaal Journaal

4 Woensdag 16 oktober 2013

Woensdag 16 oktober 2013 4

Jubilarissen bij Muziekvereniging Concordia Overdinkel Heilige Gerardus Majella Bedevaart OVERDINKEL - Het traditionele jaarfeest voor alle leden Als laatste werd Bennie Visser Overdinkel van Muziekvereniging Concordia Overdinkel vond op zaterdag 5 oktober plaats. Tijdens deze feestavond werden vier jubilarissen in het zonnetje gezet. Tim Breukers, 12,5 jaar actief lid, kon helaas niet persoonlijk aanwezig zijn. Simone Schulten en Maurice Röhring, beide 25 jaar actief lid, kregen na een mooie toespraak van voorzitter Robert Bos een passend geschenk en een speld met bijbehorend certificaat van de KNFM overhandigd.

gehuldigd voor 60 jaar actief lidmaatschap. De voorzitter bedankte hem voor zijn inzet binnen de vereniging, o.a. als bestuurslid en dirigent van het jeugdorkest, en overhandigde hem een prachtige miniatuurklarinet met inscriptie en een gouden speld met bijbehorend certificaat van de KNFM. Daarnaast ontvingen alle jubilarissen een oorkonde van Concordia en een mooi herfstboeket. Na de huldiging werd het tijd voor een gezellig samenzijn in bayrische sfeer. Passend gekleed in dirndl en lederhose was het eerst tijd voor een beetje actie. Er werd fanatiek hout gezaagd en zo lang getimmerd dat de spijkers krom waren. Na deze inspanning smaakte het eten van het voortreffelijke buffet in bayrische stijl natuurlijk buitengewoon goed. Onder het genot van een drankje en goede muziek van DJ Marlon Masselink zat de stemming er goed in. Het was al met al een geslaagde avond.

OVERDINKEL – In Overdinkel vindt zondag 20 oktober voor de 101e keer de Heilige Gerardus Majella Bedevaart plaats. Met dit jaar als thema “Een nieuwe tijd”. Het Losserse kerkdorp is dan wederom de plaats waar vele duizenden pelgrims vanuit het hele land bij elkaar komen. Vele vrijwilligers werken ook dit jaar mee om deze bedevaart weer tot een succes te maken.

Ook dit jaar is er gekozen voor een andere opzet van het bekende Triduüm. Dit Triduüm, dat gehouden wordt op de drie dagen voorafgaand aan de Gerardus Majella Bedevaart, is bedoeld voor alle pelgrims en parochianen om zich voor te bereiden op de Bedevaart. U bent van harte welkom om een of meerdere vieringen met ons

mee te vieren en u zo voor te bereiden op de Gerardus Majella Bedevaart op zondag 20 oktober. De Gerardus Majella processie vindt plaats in het processiepark achter de Gerardus Majella kerk in Overdinkel. Begin van de processie en aansluitend de plechtige Eucharistieviering is om 11:00 uur.

Linda Boers wint nationaal kwalificatie toernooi LOSSER - De 25-jarige judoka Linda Boers heeft eenvoudig het nationale kwalificatie toernooi in Eindhoven gewonnen. Linda, die vorige week al haar tweede zilveren medaille van dit seizoen behaalde op de European Cup in Finland, had de eerste wedstrijd een vrijloting. De wedstrijd daarna moest haar tegenstandster geblesseerd opgeven. In de halve finale trof ze Ekenhorst. Met een snoeiharde Harai Goshi werd Ekenhorst op ippon gedeclasseerd. In de finale was Larissa Groenwold haar tegenstandster. Twee minuten lang had Groenwold hoop. Maar Linda scoorde eenvoudig twee maal achter elkaar met een sumi gaeshi (offerworp). Eerst een yugo vervolgens een vol punt. Door dit resultaat plaatst Boers zich voor de nationale titelstrijd op zaterdag 12 oktober. Drie jaar geleden behaalde ze daar al eens een zilveren medaille waarna twee zware knieblessures haar terugwierpen naar revalidatie in het krachthonk

en voorzichtige oefeningen op de judomat. Begin 2013 konden de wedstrijden opgepakt worden waarna de resultaten snel volgden. Meisjes in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar die in de voetsporen willen

treden van Linda Boers kunnen zich bij Judo Losser aanmelden voor de Girls Only-lessen. Op zaterdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur wordt er getraind onder leiding van HenkJan Koenderink op techniek, kracht en doorzettingsvermogen. Daarbij is er veel aandacht voor plezier en ontspanning op de les. Meiden kunnen zich opgeven voor 2 proeflessen door een mail te sturen naar secretaris@ judolosser.nl

• Kinderdagverblijf • Peutergroep (VVE) • Buitenschoolse Opvang Flexibele kinderopvang tegen laag tarief € 6,36. Verzorgd door Stichting Kinderopvang VCO Maak vrijblijvend een afspraak

Brede School Overdinkel Ds. Pasmastraat 2, Overdinkel www.bsoverdinkel.nl

Meester Snelschool Kloosterstraat 13, Losser www.meestersnelschool.nl

Praktijk podologie Wim & Willeke Benerink Brandkolk 11 Lattrop Carint Oldenzaal Matenstraat 51 Vanaf heden woensdags om de 14 dagen in Oldenzaal van 08:00 tot 18:00 uur

HANDGEMAAKTE PODOLOGISCHE ZOLEN Bel: 06-10 34 25 74 of 0541-22 94 24 Wij maken de zolen zelf, ook voor kinder voeten Onze handgemaakte zolen zijn extra dun Bel of mail voor een afspraak: Info@podoloog-wimbenerink.nl www.podoloog-wimbenerink.nl

zie ook www.losserjournaal.nl


löwik wonen & slapen speciale LÖWIK 80

JA AR

uitgave

al 80 jaar een begrip in Oost-Nederland

GRATIS FAUTEUIL K IJ K S N O P PAG EL IN A 2

Met de bakfiets A

Lopend door de enorme woonboulevard aan het Westeinde in Vriezenveen is het haast niet voor te stellen dat Löwik Wonen & Slapen ooit is begonnen vanuit een eenvoudige bakfiets. In 1933 stapt Jan Löwik, de oprichter van het huidige bedrijf, op een tweewieler om de door hem gemaakte matrassen bij de klanten af te leveren. Een bedrijfswagen kent de ondernemer niet, wel de zorg en noodzaak de klant tevreden te houden. Het is hard werken, maar het levert Jan Löwik geen windeieren op. De ‘zaak’ van de matrassenmaker groeit en groeit.

Ju bileum

aa nbieding

JORA

HOEKBANK IN STOF EXCL. SIERKUSSENS EN HOCKER. NU

Jubileum

1499,LION

aa nbieding

3+2 ZITSBANK IN ATLANTIC LEDER TIJDELIJK

1199,-

d éér an m

m eu be lz

ek er h ei d


31

de Eerste toonzaal

gratis

GRATIS FAUTEUIL

T.W.V. 239,- BIJ BESTEDING VANAF 599,-*

Ju bileum

aa nbieding ELEVEN

Jan Löwiks zoon Harrie stapt in het familiebedrijf. Hij heeft grote plannen en vooruitstrevende ideeën. Het is 1969 en de drive van Harrie wordt al snel zichtbaar. Achter de zaak aan het Oosteinde wordt een toonzaal gebouwd, goed voor een oppervlakte van 1.000m2. Ongekend groot in die tijd. De verkoop van meubelen zit in een lift, Vader en zoon leggen de bouwstenen voor het familiebedrijf.

EETSTOEL SET VAN 4 NU

477,-

PALMO EETSTOEL VANAF

149,-

MENAGGIO

EETTAFEL 240 X 100 CM

999,-

Jansen & Tilanus, een nieuw begin Het nieuwe domein wordt het pand van Jansen & Tilanus, de voormalige textielfabrikant. De lange onderbroeken en borstrokken verdwijnen en maken plaats voor tafels, stoelen en banken van Löwik. De bovenverdieping wordt gehuurd. Het is een verdubbeling van het winkeloppervlakte.

In het begin van de jaren zeventig wordt afscheid genomen van het pand aan het Oosteinde in Vriezenveen. Een verhuizing volgt naar het Westeinde aan de andere kant van het dorp.

Een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van Löwik volgt tien jaar later, als het gehele fabriekscomplex wordt gekocht. Het is het begin van de huidige woonboulevard. De 2.000m2 van toen is uitgegroeid tot een onderneming van zo’n 45.000 m2. De authentieke schoorsteenpijp, ooit het ronkende bewijs van een draaiende fabriek, geldt nu als baken voor de bezoekers. Niet alleen is er een toename van het aantal meter winkeloppervlakte, ook het gebouw heeft een nieuw jasje gekregen. De gevel en entree zijn compleet vernieuwd. In het pand zijn de elementen van weleer nog duidelijk zichtbaar en onaangetast. Zo worden de designkeukens gepresenteerd in de oude machinekamer, waarbij de lift uit 1904 nog aanwezig is. Forano 399.-

Hipari va 599.-

Sarnico 149.-

Hirado 199.-

Milanese 99.-

Malonno 299.Bione vanaf 199.-

Torella 199.Jesoli 159.-


Terug naar de fiets Net als voor zijn opa speelt de fiets een belangrijke rol in het leven van huidig adjunt directeur Gerben Löwik. Voordat hij in de voetsporen treedt van zijn vader, maakt Gerben carrière als beroepswielrenner. Begonnen bij Giant-Löwik maakt hij vervolgens de overstap naar het profpeloton en komt hij uit voor topploegen als Rabobank, Vacansoleil en het Belgische Omega PharmaLotto. Opmerkelijk, want Gerben heeft eigenlijk niet de intentie om professioneel wielrenner te worden. Hij vertrok destijds naar Maastricht om aan de universiteit Internationale Bedrijfskunde te studeren, met als doel mijn vader ooit op te volgen’’, zegt de Vriezenvener in de krant. ”Het fietsen is er toen min of meer tussendoor gekomen.’’

HELLAS RELAXFAUTEUIL VOOR

Harrie, zelf een fervent wielerliefhebber, vindt het prima. Hij is de grootste fan van profrenner Gerben en geniet van diens prestaties. Hij ziet zijn zoon aan de start staan van de Tour de France, de Ronde van Spanje en de Giro d’Italia. Zoals Gerben ook deelneemt aan het wereldkampioenschap en vrijwel alle grote wielerklassiekers die er bestaan. Met zijn opa heeft Gerben overeen dat er hard gewerkt moet worden op de fiets. Zijn wielercarrière gaat gepaard met de nodige ups & downs, maar hij laat zich nooit uit het veld slaan. Na elf jaar op de fiets in het profpeloton knijpt Gerben in de remmen. Gepokt en gemazeld door het wieler metier stapt hij – eindelijk – in de voetsporen van zijn vader. Het is het begin van een nieuw tijdperk het imposante fabriekspand, ZICARI 3-ZITSBANK, 2 ELEC. VERSTELLINGEN, VAN 1999,- NU

1449,-

TAMPICO

3 ZITSBANK, IN STOF VOOR

399,-

659,-

de grootste woonboulevard van oost-nederland viert feest

met kortingen tot 50% Ju bileumg aa n biedin

GRIANTE

FAUTEUIL

399,ér dan mé

meubelzekerheid


80 jaar Lowik Wonen & Slapen

LAVIS

DRAAIFAUTEUIL IN LEDER CATANIA ZWART NU

479,-

Voor meubelen rij je toch naar Vriezenveen’, luidt nog steeds de reclameboodschap op de radio. Inmiddels is het assortiment flink uitgebreid en gaat de consument niet meer alleen voor tafels en stoelen naar het Westeinde. Eiken meubelen zijn al lang niet meer toonaangevend, het assortiment is flink uitgebreid met een enorm gevarieerde collectie. De grootste woonboulevard van Oost-Nederland biedt onderdak aan meubelen, slaapkamers en keukens. Trendy, eigentijds, klassiek of lifestyle.

speciale

LÖW IK 80 JA A R

uitgave

Jubileum

aanbieding

ULTIMA

SEILLE

3-ZITSBANK

sta pel

korting

699,-

EETTAFEL 240 X 100 CM

IMPERIA

899,-

de grootste woonboulevard van oost-nederland ruimt op

ARMSTOEL

229,-

€ 80in,-g kort

2 stuks

3 stuks

30%

korting

met kortingen tot 50%

4 stuks

4ko0rt% ing

BJORG

ARMSTOEL OP WIEL, LEDERLOOK ZWART VAN 179,-

OP ALLE INHOUSE WOON ACCESSOIRES

VOOR

99,-

ér dan mé

Westeinde 660 - Vriezenveen - Tel. (0546) 55 99 55

DE GROOTSTE WOONBOULEVARD VAN OOST-NEDERLAND

meubelzekerheid

*Onder voorbehoud van druk- en zetfouten. Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

20% korting


Losser Journaal

Woensdag 16 oktober 2013

Jeugddrumband Concordia behaalt eerste prijs

OVERDINKEL – De jeugddrumband, onder leiding van Jan Thravalos, heeft onlangs meegedaan aan het KNFM MarsConcours in de Diekmanhal in Enschede. Na lang en intensief oefenen mochten ze hun kunnen laten zien en horen. Ze speelden het nummer “Three Latin Dances” van J.G. Schroen met veel verve. De jeugddrumband werd na hun optreden beloond met een daverend applaus door o.a. een grote groep supporters uit Overdinkel. Vol spanning werd hierna het resultaat van de jury afgewacht. De jeugddrumband van Concordia

behaalden met 85 punten een eerste prijs met promotie. Heel trots en blij keerden de drummers terug naar Overdinkel waar ze een oorverdovende serenade kregen en de voorzitter Robert Bos hun vol lof en zeer trots toesprak.

Twentse Cultuurtocht

REGIO - Op zondag 20 oktober vindt de 5e editie van de Twentse Cultuurtocht plaats. Wandelend of fietsend door het karakteristieke Twentse coulissenlandschap kunt u genieten van alle kleuren die zo kenmerkend zijn voor deze tijd van het jaar. Langs de route die u dit jaar door noord De Lutte voert, worden op pauzeplaatsen diverse muzikale en culturele acts uitgevoerd. Zo kunt u op muzikaal gebied kennis maken met het accordeonorkest Kunst na Arbeid uit Goor. Deze vereniging kent diverse orkesten en treedt op in wisselende ensembles. Namens de Sint Plechelmus Harmonie zullen de slagwerkgroep onder leiding van Gerard Oude Spraaksté en het jeugdorkest onder leiding van Henk Veneman hun opwachting maken.

Ine meer modernistisch. Hierbij brengt ze olieverf aan met een paletmes waardoor het schilderij een mooie structuur krijgt.

Naast muziek is er ook veel aandacht voor andere culturele uitingen. Dit jaar zal het jeugdcircus Tubantino uit Oldenzaal haar opwachting maken. Zo’n 40 kinderen oefenen keihard op zo’n 16 acts en bezorgen u daarmee een spetterend optreden. Verder kunt u op de pauzeplaatsen het werk van twee Lutternaren bewonderen. Deze dag zullen Jan Kortman en Ine Grote Punt hun schilderijen aan u tonen. Daar waar Jan zich toelegt op een detaillistische weergave van landschappen, boerderijen en dieren schildert

U kunt deze dag tussen 10:30 uur en 12:00 uur starten bij het Dorpshoes Erve Boerrigter, Plechelmusstraat 14 in De Lutte. Hier kunt u kiezen uit wandel- en fietsroutes van diverse afstanden. Kosten voor deelname bedragen € 3,50 per volwassene en komen ten goede aan de Sint Plechelmus Harmonie. Bij zeer slecht weer zal de cultuurtocht helaas geen doorgang kunnen vinden. Dit zal kenbaar worden gemaakt op de website www.cultuurtocht.nl waar u ook meer info over het programma kunt vinden.

Jubilarissen AJc’96 in het zonnetje LOSSER - Op een goed bezochte jaarvergadering van AJc’96 nam Stephan Voortman namens het bestuur het woord omdat Erik Golbach vanwege gezondheidsredenen eerder dit jaar als voorzitter was gestopt.Voortman memoreerde dat het wederom een erg druk jaar voor AJc’96 is geweest, want na de renovatie van het sportpark en de entree werd in het seizoen 2012-2013 de renovatie van de kleedkamers een feit. Ook het gehele clubgebouw heeft een nieuwe look gekregen. Het winnen van de eerste editie van de Klaas Jan Huntelaar Foundation lag hieraan ten grondslag. Mede door de vele vrijwilligers heeft AJc’96 de kosten voor dit project binnen de perken weten te houden. Verschillende commissies deden hun woordje en daaruit bleek ook maar weer hoeveel activiteiten AJc’96 ontplooit voor haar leden en vooral ook voor haar jeugd. Deze activiteiten maar ook het meerjaren opleidingsplan hebben ertoe geleid dat de jeugdafdeling met vier teams is gegroeid. Op bestuurlijk niveau hebben Marcel Rouen en Sjoerd van Solkema te kennen gegeven te stoppen met hun bestuurlijke activiteiten. Van Solkema gaat zich volledig richten op de jeugdafdeling. Pascal Wijnia neemt deel in het nieuwe hoofdbestuur.

Kwekerij Imenhof Enschedestraat 93 Losser ingang Kranengoorweg/ Imenhof zijweg

door de vergadering begroet als nieuwe voorzitter. Hassing bedankte de vergadering voor het in hem gestelde vertrouwen en gaf aan dat AJc’96 een fijne en gemoedelijke voetbalvereniging is met als grootste kenmerk de vele vrijwilligers die actief voor de club zijn. Naast prestatie is vooral ook ruimte voor het recreatievoetbal. Een voetbal vereniging is al jaren een bedrijf en daarom staan er ook organisatorische veranderingen te komen waar inmiddels een projectgroep mee bezig is.

Dit betekent ook dat AJc’96 zich breder wil versterken met mensen die een kaderfunctie gaan vervullen. Hassing wees verder ook op de vele financiële aspecten binnen een vereniging. Voetbal is een sport voor allemaal en die moet betaalbaar blijven. Daarom is een directe contributieverhoging geen thema geweest maar zoekt AJc’96 een financieel gewin door scherper en kritischer zaken in te kopen en slimmer om te gaan met duurzame energie. Hassing kon daarna overgaan tot het huldigen van de vele jubilarissen: 25 jaar: P. Blaauwbroek, P. Oddo, E. Pothoven, N. Pothoven, M. Puttenaar, R. Puttenaar, J.W. v/d Werf, E. Wiehink en E. Johannes. 40 jaar: A. ter Denge, T. Luttikhuis, M. Vreriks, R. Zwaferink, G. Behrens en J. Masseling. 50 jaar: H. de Vries en H. v/d Weide. 60 jaar: B. Olde Riekerink.

Nieuwe voorzitter Herman Hassing werd unaniem

Losser E1 tegen FC Twente

Ook dit jaar wordt er voor de inwendige mens gezorgd. Op de pauzeplaatsen is er gelegenheid tot het drinken van een kop koffie, een drankje en uiteraard maakt een warme hap ook onderdeel uit van het assortiment.

Te Koop Bloeiende Violen

9

LOSSER - Op zaterdag 26 oktober speelt de E1 van KVV Losser om 09.30 uur thuis tegen FC Twente E1. De mannen van trainer Lars Hesselink en leider Martijn van Nieuwkuijk spelen dit jaar in de Hoofdklasse en bezetten na zes speelronden een keurige achtste plaats. FC Twente E1 is nog ongeslagen en zal een flinke kluif worden om

tegen te spelen. De E1 kan op 26 oktober alle steun gebruiken om een zo goed mogelijk resultaat te boeken. Voor de jonge spelers is het natuurlijk geweldig om tegen het neusje van de zalm in de regio te spelen. Kom op zaterdag 26 oktober de lokale helden aanmoedigen op sportpark Brilmansdennen.

R OKTONBTE S EVE

en en pjes, muziek, wijn en in Sfeervolle kraam tu oeven in de lekkere hapjes prrant Sterrebos! van streekrestau ! n e ag d stdagen.nl st e e Twentsewijnf entree € 5,- KIJK ook op: www.twentsewijnfee / aanvang 13:00 uur

19 & 20 oktober

Streekrestaurant Sterrebos, Beuningerstraat 71, 7588 RG Beuningen, T 0541 - 35 13 65, E info@sterrebos.nl Meer informatie vindt u ook op: I www.sterrebos.nl, @Sterrebos, CafeRestauranttSterrebos


Losser LosserJournaal Journaal

10Woensdag 16 oktober 2013

Woensdag 16 oktober 2013 10

Vakmanschap voorop bij Boudrie Kachels & Haarden OLDENZAAL – Boudrie Kachels en Haarden is al jarenlang de specialist op het gebied van sfeerverwarming. Goede service, vakmanschap en duidelijkheid staan hierbij voorop. Boudrie kachels en haarden blijft zijn showroom uitbreiden met de nieuwste modellen. Ook staat er nu een ruim aanbod van vrijstaande houtkachels, waar van er vele brandend zijn te zien. Klassieke houtkachels, maar ook zeer strakke moderne haarden zijn er in de showroom gezet. Ook zijn er nu diverse spekstaankachels, waar bij u na enkele uurtjes stoken er nog vele uren warmte van heeft. Het zijn allemaal hoog rendements kachels. Ook kunnen zij u de verwachte besparing welke u op uw gasrekening zult hebben berekenen. Het is voorral bij een houtkachel van belang om de juiste kachel in u kamer te krijgen. Dit geheel naar aanleiding van uw wensen. De vakspecialisten zullen u hierin adviseren.

te staan. U krijgt een complete offerte, voor de kachel zelf tot aan de inbouw en montage. Levering is vaak binnen enkele dagen mogelijk. Nog niet overtuigd? Dan nodigen wij u graag uit in onze showroom aan de Thorbeckestraat 80 in Oldenzaal, Meer informatie: www.boudrie-kachelshaarden.nl

Boudrie Kachels & Haarden biedt u heldere offertes én eerlijke prijzen. De vakspecialisten bieden u een degelijk advies. Het bedrijf levert kachels en haarden in heel Twente en omgeving. Zij hebben het exclusief dealerschap van Tulp Haarden. Daarnaast voeren zij de merken: DRU, Bellfires, KalFire, Faber, Contura, Dovre en Nestor Martin, enz. De keuze is enorm en varieert van een moderne en compacte gaskachel tot aan een klassieke grote natuurstenen schouw. Twijfelt u over welk type kachel u wilt, of welk soort haard het beste in uw interieur past? Bij Boudrie Kachels en Haarden zit u goed: Zij staan voor uw klaar zodat u de beste keuze maakt uit het enorme aanbod haarden en kachels. Niet alleen qua model en type, maar ook qua budget en inbouwmogelijkheden voor uw situatie. U komt zo niet achteraf voor verrassingen

Handdoeken voor zeehonden

A

Autobedrijf

C

Telefoon ABC Catering

E

Electro

Autobedrijf Hein Franke Eekboerstraat 22 Oldenzaal

.. koopste De goed printen ! an manier v

0541 - 52 32 93

Hier adverteren? E-mail naar: info@twentejournaal.nl

Bezoek onze site voor het complete assortiment www.stealx.nl - De Pol 3a Losser - 053 5361437

LOSSER – Het was weer dierendag op 4 oktober. Kynan en Zara Gang van de Meester Snelschool adopteerden in de vakantie al een zeehond van de zeehondencrèche in Pieterburen. Tijdens het bezoek aan de opvang van de zeehonden in Groningen hoorden ze van een leuke actie: het verzamelen van oude handdoeken. De handdoeken worden gebruikt om de ogen te bedekken tijdens het voeren. Op deze manier levert het minder stress op voor de zeehonden(baby’s). De school riep kinderen op deze te steunen. Tientallen handdoeken werden verzameld en worden binnenkort overhandigd aan medewerkers van de zeehondencrèche in Pieterburen.

Al meer dan 20 jaar topservice bij

VV

Verf Verf

Voor uw gordijnen van A tot Z

Van opmeten tot plaatsen aan huis

Lowie Kellerhuis

Verkoop en reparatie van T.V Audio en

auto’s

Inkoop • Verkoop • Reparatie alle merken •

Nijverheidstraat 12 • Losser Pol 9 - Losser Telefoon06 06-- 212 212 472 472 43 Telefoon 43

WWW.KOAUTOS.NL WWW.KOAUTOS.NL

Radio Kortman

Gordijnen & Bedden

huishoudelijke apparatuur

Gronausestraat 1287 Glanerbrug

noordkamp noordkamp verfspeciaal verfspeciaal zaak zaak pastoor pastoor van van laakstraat laakstraat 39 39 overdinkel overdinkel 053-5381869 053-5381869

053 - 4611275

Gronau · Ochtruper Str. 89a · Tel. 0 25 6 2 / 9 66 55

Auto-Reuvers.nl Auto-Reuvers.nl

Onderhoud Onderhoud -- APK APK -- Airco Airco

Enschedesestraat Enschedesestraat 32 32 Losser Losser tel. tel. 053 053 -5363519 -5363519

FITPUNT FITPUNT LOSSER LOSSER Start Start nu nu je je nieuwe nieuwe fitnessseizoen fitnessseizoen met met Speciaal Speciaal Startvoordeel. Startvoordeel. Bel Bel 053-55387100 053-55387100 Of Of kom kom naar naar Lutterstraat Lutterstraat 100 100 in in Losser. Losser.

www.fit-punt.nl www.fit-punt.nl


Losser Journaal

Woensdag 16 oktober 2013

11

Proef Grensland Express Hengelo-Oldenzaal-Bad Bentheim stopt Kleuters OBS Het Kompas leren HENGELO - De Grensland Express Hengelo-OldenzaalBad Bentheim wordt op 8 december a.s. opgeheven. Eind 2010 startte voor drie jaar een proef met deze nieuwe, regionale treinverbinding. De proef krijgt geen vervolg. Hiertoe hebben de betrokken partners Regio Twente, provincie Overijssel en LNVG Niedersachsen besloten. De treinverbinding wordt door Syntus geëxploiteerd in samenwerking met de Bentheimer Eisenbahn. Aanleiding voor het opheffen van de treinverbinding is dat er te weinig reizigers gebruik maken van de Grensland Express waardoor deze lijn onrendabel is. Om de proef te doen slagen waren er tenminste 600 reizigers per dag nodig die ook daadwerkelijk tussen Oldenzaal en Bad Bentheim zouden gaan reizen. Het aantal grensoverschrijdende reizigers is echter blijven steken tussen de 200 en 250 per dag. Lange termijn oplossing De proef is mede mogelijk gemaakt door een forse financiële

bijdrage van de EU (in het kader van INTERREG IV – EUREGIOprogramma) en van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De bijdrage van ca € 3 mln. (bijna 50% van de totale exploitatiekosten) was niet structureel en komt te vervallen. De verhouding tussen de kosten en opbrengsten, is door het geringe aantal reizigers niet in evenwicht, waardoor de Grensland Express niet in stand te houden is. De betrokken overheden betreuren het dat, ondanks de goede samenwerking tussen alle partners, moest worden besloten om de proef te beëindigen.

De betrokken overheden kijken nog naar mogelijke oplossingen voor de lange termijn op het traject tussen Hengelo en Bad Bentheim. Het gaat daarbij om het doortrekken van de Duitse regionale trein op het traject BielefeldBad Bentheim of Münster-Rheine naar Hengelo die op alle tussengelegen stations zou moeten gaan stoppen. De concessie van die Duitse treindienst loopt in december 2017 af. In 2014 wordt duidelijk of een dergelijke oplossing haalbaar is.

LOSSER - ‘Verstilling en Temperament’. Zo luidt de titel van de nieuwe expositie, die tot begin februari wordt gehouden bij galerie Artisto aan het Martinusplein 14 in Losser. De tentoonstelling omvat abstracte schilderijen van Els Brummelhuis uit De Lutte en figuratief werk van de Hengelose kunstschilderes Doris Davina.

houwwerken van Mentink draait het met name om de zuivere vormgeving en verfijnde afwerking van de steen. Eenzelfde verfijning is terug te vinden in de ‘gebreide’ zilveren sieraden van Hofer en de sieraden waarin Van Kooten ruw hout combineert met edelstenen en edelmetalen.

De kans op overlast door extreme situaties bij aanhoudende droogte of door overvloedige neerslag wordt steeds groter. De gemeente Losser wil dit voorkomen door zoveel mogelijk natuurlijke, veerkrachtige en robuuste waterlopen aan te leggen. De inrichting van dit gebied is geïnspireerd op het landschap van de Dinkel en een

prachtige plek voor jong en oud om te genieten in de Schatkamer van Twente, zoals Losser zich ook noemt. Als waterloop is een deel van de Dinkel nagebootst; die vindt zijn oorsprong op het schoolplein. Deze waterloop staat normaal gesproken droog, maar bij hevige regenval stroomt er hemelwater door. Aan het eind van de watergang is een vijver aangelegd waar altijd water in staat. Het gebied is ingericht als retentiegebied, waar dus overvloedig water zijn weg kan vinden. Maar

zoeken. Daarbij stonden dozen met leuke opdrachten die ze in groepjes konden doen. De Kabouterroute duurde ongeveer drie kwartier. Normaal mag je in het bos niet van het pad af maar….nu wel! De kabouters kenden het bos goed en lieten de kinderen een hoop interessante plekjes zien. Gelukkig waren er een heleboel lieve moeders mee die de kinderen hielpen bij de opdrachten en die de kinderen naar het bos en school gebracht hebben! Na afloop was er voor iedereen een glaasje ranja.

Aantal bezwaarschriften in Losser stijgt licht

Opening retentiegebied in Overdinkel

In het kader van het programma ‘Hart voor Overdinkel’ is het retentiegebied achter de katholieke basisschool Pax Christi aangelegd. Daarmee spelen we in op de klimaatveranderingen, waarmee we in Nederland te maken hebben.

Natuurmonumenten heeft het kabouterpad speciaal voor kleuters ontwikkeld. In het voor- en najaar brengen de kleuters van OBS Het Kompas een bezoek aan het bos. Hier gingen zij op ontdekkingstocht om meer over de natuur te leren.Tijdens deze tocht deden de kinderen kleine opdrachtjes en spelletjes, waardoor ze het najaar op speelse wijze tegenkwamen. In het bos stonden veel kabouters klaar met vrolijk gekleurde sjaals. De kinderen kregen een kaart met kraaltjes, zodat ze konden zien naar welke kabouter ze moesten

De expositie is te bezichtigen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie op www.artistolosser.nl

OVERDINKEL - Op vrijdag 18 oktober om 13.30 uur opent wethouder Weierink samen met leerlingen van de Pax Christischool het nieuwe retentiegebied achter de school aan de Hoofdstraat 68 te Overdinkel. Iedereen is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Kom kijken en laat u verrassen!

OVERDINKEL - De groepen 1 en 2 van OBS Het Kompas uit Overdinkel bezochten woensdag 9 oktober het kabouterpad bij de Landgoedboerderij in natuurgebied Snippert in Losser. Zij gingen in het bos op ontdekkingstocht om meer over de natuur te leren.

Internationale verbinding Hoewel de regionale treinverbinding op het traject HengeloOldenzaal-Bad Bentheim nu stopt, blijft de bestaande internationale treinverbinding tussen Schiphol en Berlijn rijden. Deze stopt ook zeven keer per dag in Hengelo en Bad Bentheim, waardoor reizigers hun bestemmingen aan beide zijden van de grens met het openbaar vervoer kunnen bereiken.

Expositie Verstilling en Temperament bij Artisto

Daarnaast zijn er serpentijnbeelden van de Haaksbergse beeldhouwer Marcel Mentink te zien en edelsmeedkunst van Louk van Kooten en Maria Hofer uit Enschede. Het werk van zowel Brummelhuis als van Davina wordt gekenmerkt door een bijzondere balans tussen uitbundigheid en ingetogenheid. Waar deze bij Brummelhuis tot uitdrukking komt in de harmonieuze kleurcombinaties, spreekt hij bij Davina vooral uit de houding van de afgebeelde figuren. In de beeld-

over de natuur

het is ook bedoeld om te spelen, te ontdekken en te leren. Ook op school is aandacht voor klimaat, natuur en milieu. Langs de oevers staan diverse natuurlijke speeltoestellen zoals een touwbrug, boomstamlokaal, stapstenen, klim- en klauterboom en een apentouw. Er staat ook een heuse uitkijktoren en in de winter kun je schaatsen op het basketbalveld. Rondom het gebied vindt u nu een nieuw fiets- en wandelpad dat aansluit op het Kerkebos. Dit is een nieuwe verbinding tussen de Hoofdstraat langs de Pax Christischool door het Kerkebos naar de Pastoor van Laakstraat. De aanleg en inrichting van dit gebied is tot stand gekomen in samenwerking met het Waterschap Vechtstromen en mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

LOSSER - De commissie bezwaarschriften van de gemeente Losser heeft het jaarverslag over het jaar 2012 uitgebracht In het verslagjaar zijn er 60 bezwaarschriften bij de gemeente Losser ingediend. Daarmee is het extreem lage aantal bezwaarschriften uit de voorgaande jaren niet geheel vastgehouden. In de jaren daarvoor lag het aantal ingediende bezwaarschriften lager. In 2010 en 2011waren dat respectievelijk 44 en 45. De stijging is niet toe te rekenen aan een specifiek terrein, maar gaat over de gehele lijn. Van de 60 ingediende bezwaarschriften hebben 25 betrekking op het gebied van Sociale Zekerheid en 35 gaan over Ruimtelijke en overige zaken. Van de bezwaarschriften is in 2012 16% gegrond verklaard. Dat betekent dat de commissie bezwaarschriften vindt dat de indieners van een bezwaarschrift terecht bezwaar hebben gemaakt. In de overige gevallen is het bezwaarschrift ongegrond verklaard of tijdens de behandeling ingetrokken. De bestuursorganen zijn in één geval van een advies van de com-

missie afgeweken. Dat betekent dat de bestuursorganen over het algemeen beslissen in overeenstemming met de adviezen van de commissie. De commissie bezwaarschriften heeft als taak het adviseren van de bestuursorganen (het college, de burgemeester en de gemeenteraad) over de beslissing op ingediende bezwaarschriften. Dit kunnen bezwaarschriften zijn tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor het bouwen (de voormalige bouwvergunning) aan de buren of het weigeren van een bijstandsuitkering. Het horen van de indiener en andere belangrijke belanghebbenden is in deze procedure een belangrijk element. De commissie bezwaarschriften is onafhankelijk en bestaat uit leden die geen binding hebben met de gemeente Losser.


CuSo-Losser scoort met korte cursus-muziek

16 oktober 2013 COLOFON

Senioren actueel verschijnt wekelijks.

De redactie nodigt u uit om bijdragen in te zenden naar: Redactie Senioren actueel

P/a Stichting Cluster-Welzijn Ouderen Vlasakker 2, 7582 AS Losser of Postbus 4, 7580 AA Losser E-mail: welzijnouderen@ clusterlosser.nl Telefoon: (053) 536 94 05

Kopij voor de maand oktober dient vóór 29 oktober bij de redactie binnen te zijn. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten of niet te plaatsen. Citaat Uw remmen waren niet meer te repareren, dus heb ik de claxon wat luider gemaakt. - W.van Broeckhoven

De groep ‘Kijk op Kunst’ (Subgroep van de WerkgroepCuSo55+Losser) organiseert – op veler verzoek – opnieuw een kortlopende cursus van 3 bijeenkomsten, nu over muziek.

Titel van deze cursus: ‘Leven en werk van de componisten Mendelssohn-Haydn-Beethoven’. Deze veelzijdige componisten behoren tot de grote genieën uit de wereld van de Klassieke Muziek. Hun muziek kenmerkt zich door grote gevarieerdheid, klankrijkdom en vanzelfsprekende toegankelijkheid voor iedereen. Docent de heer C. van Zutphen, musicoloog. Dhr. Van Zutphen is bekend door zijn boeiende en volstrekt

Herfst

Het loof valt af, de herfst is ingetreden, weer tikken aan de vensters dikke droppen; in brieven uit vergeelde enveloppen herlees je in een uur heel je verleden.

unieke inleidingen op de concerten van het Nederlands Symfonie Orkest ( voorheen orkest van het Oosten) en van het Valerius Ensemble. Ook verzorgde hij zo’n 4 jaar geleden op onvergetelijke wijze een middagbijeenkomst over Mozart in het kader van de CuSoLosser-lezingen. De talrijke aanwezigen waren enthousiast.

De organiserende groep is dus erg verheugd, dat hij opnieuw naar Losser wil komen om deze korte cursus te verzorgen. Ook zal hij de inleidingen larderen met tal van muzikale fragmenten. Alles bij elkaar redenen genoeg om naar deze cursus uit te zien. Data

: Dinsdag 19 november,

wind bewogen, en zachte stappen in de kamer komen… Weer voel ik koele handen op mijn ogen.

Je tijd verdoend met lieve kleinigheden wou je dat niemand aan de deur kwam kloppen; je kunt je met zulk weer maar best verstoppen, bij haardvuur peinzend, half in slaap gegleden. Zo in mijn stoel verlies ik mij in dromen van sprookjes uit de jaren die vervlogen, terwijl de nevels het vertrek doorstromen; dan hoor ik rokken, door de

dinsdag 3 december, dinsdag 17 december 2013. Tijd : 14.00 uur – 16.00 uur. Plaats : Galerie ’t Nien-end, Sportlaan 46, Losser (ingang Erve Kraesgenberg) Kosten : (voor de gehele cursus!): € 30,00 (contant te voldoen bij de 1e bijeenkomst) Opgave: Per e-mail: kijkopkunst@gmail.com NB. Vóór zondag 10 november. (Toelating in volgorde van opgave; bericht van bevestiging volgt rond 10 november 2013) Contactadres: Norbert Konincks, (053) 5381438 of mail: n.konincks@zonnet.nl De CuSo55+Losser kent geen leden. Bent u 55+ en geïnteresseerd in deze cursus dan bent u welkom.

Mihai Eminescu (1850 – 1889) Uit de bundel: Onmogelijk Geluk van Jean Pierre Rawie

Cryptootje

Gebak uit de Betuwe Oneindig groot of klein Dubbel werk op het spoor Kort kijken

Postbezorger m/v

O V M B O

Eenige practische raadgevingen voor de keuken. Het beste is, dat een keuken is gelegen op het Noorden of Oosten, omdat de zon er dan niet of althans niet lang op staat. De ramen dienen van boven geopend te kunnen worden, omdat de warme lucht, die naar boven stijgt, de keuken dan spoediger kan verlaten. Een goede ventilatie maakt ook, dat er steeds voldoende zuurstof in het vertrek blijft. W Dit dient vooral op kookscholen in paktijk te worden gebracht. Een vuilnisbak dient men altijd buiten te plaatsen. Daar dit echter in veel stadskeukens onmogelijk is, moet er voor gezorgd worden, dat de bak iederen dag geledigd wordt en dat men zoveel mogelijk datgene verbrandt wat spoedig tot rotting overgaat.

G K

S

T

K

BLIJVENDE STUNTPRIJS ELEKTRISCHE SIGARET, SIGARET, 650 650 MAH MAH ELEKTRISCHE MUURLADER EN USB LADER MUURLADER EN USB LADER

Beuningen, De Lutte, Denekamp, Oldenzaal, Losser, Saasveld en Weerselo       

Uit overgrootmoeders tijd (Ontleend aan het Haagse kookboek uit 1895 van mej. A.C. Manden)

Oplossing puzzel vorige keer: BEESTENBOEL

Vind de oplossing in de grijze kolom.

Voorbij en niet meer aanwezig

Uit overgrootmoeders tijd

€ 17,50 E-SIGARETONLINE.NL RAADHUISSTRAAT 11 7511 GJ ENSCHEDE 053-4302789

Post sorteren Post bezorgen Prima bijverdiensten Bezorgen op di en vr tussen 8:00 en 18:00 De post wordt bij u aangeleverd Vanaf 16 jaar Verantwoordelijk werk

INFO@E-SIGARETONLINE.NL INFO@E-SIGARETONLINE.NL

GOEDKOPER GOEDKOPER

TOT 85% 85% GOEDKOPER GOEDKOPER DAN DAN HET HET NORMALE NORMALE ROKEN ROKEN TOT GEZONDER GEZONDER

TOT 4000 4000 MINDER MINDER TOEVOEGINGEN TOEVOEGINGEN DAN DAN IN IN EEN EEN TOT NORMALE SIGARET SIGARET NORMALE STUNTPRIJZEN STUNTPRIJZEN

WIJ ZIJN ZIJN DE DE GOEDKOOPSTE GOEDKOOPSTE VAN VAN NEDERLAND NEDERLAND WIJ

U kunt zich aanmelden via:

074 – 30 30 260 | info@postedd.nl www.postedd.nl

GRATIS PROEVEN PROEVEN GRATIS

KOM DE DE VLOEISTOFFEN VLOEISTOFFEN GRATIS GRATIS PROEVEN PROEVEN KOM

VERKRIJGBAAR IN IN ZWART, ZWART, GROEN, GROEN, BLAUW, BLAUW, VERKRIJGBAAR ZILVER EN EN ROZE ROZE ZILVER

DUO SET

€ 34,99

GRATIS KOFFIE KOFFIE GRATIS

TIJDENS HET HET PROEVEN PROEVEN EN EN UITPROBEREN UITPROBEREN GRATIS GRATIS TIJDENS KOFFIE! KOFFIE!

Lj 16 10 13  
Lj 16 10 13  
Advertisement