Losser Magazine 28-06-2024

Page 1


Volg Weeronline op twitter en facebook

Goed weer voor buitenactiviteiten

In het weekend is het op de meeste plaatsen vaak droog en zonnig.

Zaterdag is het vrij warm met 22 tot 26 graden. Zondag is het weer wat koeler met 19 tot 22 graden.

Zaterdag: zonnig en warm, later mogelijk een bui

Zaterdagochtend zijn er velden sluierbewolking waar de zon gemakkelijk doorheen schijnt. De zon warmt de lucht snel op en om 11:00 uur is het op de meeste plaatsen al 20 tot 24 graden. Er staat een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten. Morgenmiddag zijn er zonnige perioden en stijgt het kwik naar 23 tot 26 graden. Het waait nauwelijks. Morgenavond en in de nacht naar zondag is er kans op enkele regen- en onweersbuien. De minima komen uit rond 15 graden.

Zondag: goed weer voor buitenactiviteiten

Zondag start bewolkt en mogelijk ook nog nat. In de middag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Een lokale lichte bui is niet helemaal uitgesloten. Er waait een matige wind uit het noordwesten en daardoor wordt het een stuk minder warm dan zaterdag met op de meeste plaatsen

19 tot 22 graden. Het is daarmee prima voor buitenactiviteiten als sporten of tuinieren. Smeer je wel goed in, want de zonkracht haalt tijdens de eerste helft van de middag UV-index 6 tot 7.

Maandag: koele eerste dag van juli

Maandag is het 1 juli en wordt het 17 tot 20 graden. Daarmee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar, want een middagtemperatuur tussen 20 en 23 graden is gebruikelijk begin juli. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. Er waait een frisse wind uit het noordwesten tot westen.

Daarna: aanhoudend wisselvallig zonder zomerwarmte De rest van volgende week verloopt wisselvallig met dagelijks grote kans op regen, maar ook elke dag zonneschijn. Op dinsdag en woensdag heeft het kwik nog moeite 20 graden te halen. Vanaf donderdag lijkt het iets warmer te worden met maxima tussen 19 en 23 graden, maar de kans op echte zomerwarmte is tot en met het volgende weekend uiterst klein.

LosserMagazine INHOUD

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines LosserMagazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

LosserMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Losser, Beuningen, de Lutte, Overdinkel, Glane, Glanerbeekhoek, Lonneker en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@LosserMagazine.nl

Redactie: info@LosserMagazine.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Losser Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

Vernieuwd Dorpsfeest

OVERDINKEL - In het weekend van 5 tot en met 7 juli wordt het Dorpsfeest Overdinkel gehouden. In samenwerking met diverse lokale partijen organiseert ‘t Trefhuus voor het eerst het vernieuwde dorpsfeest in Overdinkel.

Divers programma op het dorpsplein

Bij de samenstelling van dit vernieuwde dorpsfeest is aan elke doelgroep gedacht. Dit heeft ertoe geleid dat er een divers programma is ontstaan, waarbij gezelligheid voorop staat. Het dorpsfeest wordt op vrijdag gestart met een bbq voor de plaatselijke ondernemers, waarna in de avond wordt overgegaan naar een Hollandse Avond. Deze avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens de Hollandse avonds staat de plaatselijke dj Marlon op het podium net als Andre Hazes tribute band ‘Gewoon Hazes’.

Zaterdag vol activiteiten

In samenwerking met Plus van Haaren

is er een dorpslunch georganiseerd. Op zaterdag 6 juli, om 12:00 uur, kunnen inwoners van Overdinkel gratis lunchen op het dorpsplein. Aanmelden hiervoor kan bij de informatiebalie van Plus van Haaren.

Vanaf dit tijdstip start ook de smokkelmarkt en de kindermiddag. Voor de kinderen zijn diverse activiteiten georganiseerd door onder andere Fundament Kidsplay en ‘Scoren in de Wijk’ van Fc Twente.

De zaterdag wordt afgesloten met een feestavond met onder andere ‘Robert van Hemert’ die op het moment een TOP40 hit heeft met zijn nummer ‘Zoet, zout, zuur’.

Dorpsfeest Overdinkel

Grensland op zondag

Het is een traditie die tijdens het vroegere Euregiofeest ontstaan is, De Grenslandkapel op zondag. Deze traditie wordt doorgezet in deze nieuwe versie van het dorpsfeest. Rond 13:30 uur start De Grenslandkapel met het concert. Ook dit concert is gratis toegankelijk voor iedereen.

Programma Dorpsfeest Overdinkel:

Vrijdag 5 juli:

17:00-20:00 uur     Ondernemers BBQ

20:00-01:00 uur     Hollandse avond met ‘Gewoon Andre’ en ‘Dj Marlon’

Zaterdag 6 juli:

12:00 uur        Gratis dorpslunch ( aanmelden verplicht)

Kindermiddag             Smokkelmarkt

20:00 uur        Feestavond met o.a. ‘Robert van Hemert’

Zondag 7 juli

13:30 uur         Grenslandkapel

Classic Express brengt leerlingen in Losser

LOSSER - Tijdens de Week van Alle Kunst op maandag 1 en dinsdag 2 juli staat de Classic Express, de mobiele concertzaal van het Prinses

Christina Concours, in Losser. Jonge prijswinnaars van het Prinses Christina Concours treden op voor leerlingen van basisscholen in de gemeente Losser. Een bijzondere kans voor de muzikanten om podiumervaring op te doen en een unieke belevenis voor de kinderen om van heel dichtbij een con-

cert mee te maken.

Concertzaal in trailer

De Classic Express is een trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal van 14 meter lang en 7 meter breed. Het bevat een elektroakoestisch systeem

brengt muziek naar

dat een concert in het Amsterdamse Concertgebouw benadert. Speciale lichten en videobeelden versterken de werking van de muziek. Tijdens het concert van drie kwartier luisteren de kinderen, ze mogen vragen stellen aan de muzikanten en zelf muziekinstrumenten uitproberen. Als afsluiting voeren de musici en kinderen samen een speciale compositie uit.

Enthousiasmeren voor klassieke muziek

De jonge muzikanten die optreden, inspireren basisschoolkinderen met hun spel en maken hen enthousiast over klassieke muziek. De Classic Express

rijdt als enige mobiele concertzaal ter wereld al meer dan zeventien jaar door Nederland en bereikte al ruim 150.000 kinderen. Ga voor meer informatie naar www.classicexpress.nl.

Week van Alle Kunst

Van zaterdag 29 juni tot en met vrijdag 5 juli staat de gemeente Losser in het teken van Cultuur. Losserse verenigingen en kunstenaars laten zien wat zij voor elkaar en de samenleving betekenen. De Week van Alle Kunst is een initiatief van Fundament, in opdracht van de provincie Overijssel. Ga voor meer informatie naar www.waklosser.nl.

OBS De Saller uit Losser Race Twente

LOSSER - De afgelopen vier weken zamelden leerlingen van tien Twentse basisscholen een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race Twente.

In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 5699 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven of blijft het onbenut op zolder liggen, maar wordt het hergebruikt en gerecycled.

Winnaar

OBS De Saller uit Losser is met 1146 ingezamelde apparaten en 12 reparaties de winnaar van de E-waste Race Twente. Beekpark uit Borne eindigde als tweede en de laatste podiumplaats

is voor De Wendakker uit Oldenzaal. De drie scholen winnen een mooie geldprijs die zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. De leerlingen van OBS De Saller krijgen daarnaast nog een leuke workshop Kabelkunst.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race Twente moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging van

Losser wint E-waste

start met een leerzame en interactieve gastles waar de kinderen alles leerden over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Extra punten voor reparatie

De leerlingen verzamelden punten voor alle ingezamelde items, maar kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Op deze manier kregen een heel aantal apparaten nog een tweede leven!

De kinderen voerden daarnaast campagne in hun eigen omgeving. Familie en buurtbewoners konden hun oude

elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen dit aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zij inzamelden worden hergebruikt of gerecycled.

Eindstand

Onderstaande basisscholen deden

de afgelopen vier weken mee aan de E-waste Race:

1. OBS De Saller uit Losser

2. Beekpark uit Borne

3. De Wendakker uit Oldenzaal

4. IKC De Akker uit Hengelo

5. Mariaschool uit Wierden

6. De Tandem uit Almelo

7. IKC Magenta uit Delden

8. De Albatros uit Goor

9. Sint Bonifatius uit Haaksbergen

10. St Jan-Basisschool uit Enschede

Elektronische apparaten kunnen altijd gratis ingeleverd worden

Inwoners uit Twente kunnen hun oude

elektronische apparaten gratis inleveren op het afvalbrengpunt of Milieupark. Ook kunnen zij bij aankoop van een nieuw apparaat het oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.

Met het gras tussen je naar akoestische muziek

DE LUTTE - zaterdag 6 juli as. de ‘Zwoele

Zomeravond’ in Arboretum Poort Bulten.

Op herhaling

Vanaf 2018 organiseert

Natuurmonumenten de Zwoele

Zomeravond in het bijzondere 1000-bomenpark. Succesvolle avonden en daarom gaan we ook dit jaar op herhaling.

Genieten

Het thema van de avond omschrijven we het beste als ‘GENIETEN’. Genieten van het bijzondere park, want als het mee zit is het dan een groot bloemenveld. Maar natuurlijk ook genieten van hapjes, drankjes, prettig gezelschap en verschillende optredens.

Dit kan een koortje zijn, een klein

ensemble, een bandje of zangeres. Het programma is afwisselend en je wandelt zelf van het ene naar het andere optreden, of je blijft lekker zitten waar je zit. “Door het park verspreid zullen op verschillende locaties optredens verzorgd worden, grotendeels akoestisch” vertelt Ellen van den Berg. “We willen natuurlijk de natuur niet verstoren en bovendien kunnen we geen stroomkabels door het hele park leggen”. Simone Damhof: “Er zijn veel verschillende artiesten geboekt. En het leuke is dat nu ook de wat jongere doelgroep graag van zich laat horen”.

Voor iedereen die het park nog niet kent is er nu de mogelijkheid om het

je tenen luisteren muziek

park te leren kennen. Een bomenmuseum als decor voor een ‘natuurvriendelijk’ kleinschalig festival. Bovendien dragen de bezoekers met hun entreegeld bij aan onderhoud van het park. “We hopen natuurlijk dat deze avond aanleiding is voor veel mensen om op een ander tijdstip weer eens terug te komen. Iedereen die Arboretum Poort Bulten kent, ziet zichzelf vast al zitten in het gras, luisterend naar muziek, nippend aan een drankje” vertelt Ellen.

Middenin het park zorgt Schenkerij Poortbulten voor een locatie waar gasten terecht kunnen voor een glas wijn, bier of wat heerlijke hapjes.

Bijzonder bomenpark als decor Arboretum Poort Bulten is een bijzonder park. 1000 soorten bomen en heesters, verdeelt over 2500 exemplaren. Meer

Foto: Jose Gieskes

dan honderd jaar geleden kreeg tuinarchitect Springer de opdracht om een ‘bomencollectie’ aan te leggen voor textielfabrikant Gelderman, we kunnen hier nog steeds van genieten. Slingerende paadjes, doorkijkjes en graslanden die op dit moment vol veldbloemen staan. Later werd ook een poelenlandschap aangelegd.

Natuurmonumenten kreeg enkele jaren geleden het park in bezit.

Datum: 6 juli 2024

De avond start om 20.30 uur en duurt tot 23.30 uur.

Aan de kassa betaalt iedereen 10 euro per persoon, leden betalen 7 euro per persoon in de voorverkoop via de website.

Meer info: www.natuurmonumenten. nl/natuurgebieden/arboretum-poortbulten/agenda

Ook dit jaar weer kamperen in de gemeente Losser

LOSSER - Voor jeugd uit de gemeente Losser is het ook deze zomer weer mogelijk te kamperen. Ben je van plan om hiermee de zomervakantie samen met je vrienden af te trappen? Lees dan de spelregels door op www.losser.nl/jeugdkamperen en geef op tijd door wie, waar en wanneer aan het kamperen is. Het jeugdkam-

peren kan tussen 13 juli en 3 augustus 2024.

Veilig kamperen

Veiligheid staat bij het jeugdkamperen voorop. Daarom gelden tijdens het kam-

kamperen voor de jeugd

peren spelregels. Zo mag de omgeving geen last hebben van harde muziek. En mag er geen alcohol op het terrein aanwezig zijn.

Ga je ergens in de gemeente Losser kamperen? Informeer dan de mensen die in de buurt wonen van het kampeerterrein. Na het kamperen laat je het terrein netjes en schoon achter.

Aanmelden via www.losser.nl/jeugdkamperen

Ben je van plan te gaan kamperen met je vriendengroep in de gemeente Losser? Lees dan op www.losser.nl/ jeugdkamperen de spelregels en laat via jeugdkamperen@losser.nl weten met wie je gaat kamperen, waar je dit doet en wanneer. Aanmelden kan tot en met 12 juli.

Bruggen bouwen met ‘inclusief Losser’

LOSSER - De gemeente Losser heeft deze week het uitvoeringsplan voor ‘Inclusief Losser’ goedgekeurd.

Dit plan is onderdeel van de inclusieagenda, die zich inzet voor gelijke kansen en het tegengaan van discriminatie voor alle inwoners. In het uitvoeringsplan staat wat we concreet in 2024 gaan doen. De focus ligt dit jaar op bewustwording en het creëren van draagvlak om uitsluiting te voorkomen en inclusie te bevorderen. De gemeente pakt hierin de regierol.

Geen kloven, maar bruggen bouwen

Sangita Khadka uit Overdinkel is één van de ervaringsdeskundigen uit onze gemeente die heeft meegewerkt aan het uitvoeringsplan. Sangita: “Voor mij, als iemand met een andere achtergrond, is aandacht voor inclusie erg belangrijk.

Culturele verschillen leiden vaak tot misverstanden, waardoor het lastig is om relaties op te bouwen en volledig te integreren in de gemeenschap. Sociale normen, tradities en zelfs humor kunnen sterk verschillen. Door ons hiervan bewust te zijn, zorgen we ervoor dat er geen kloven ontstaan, maar juist bruggen worden gebouwd.”

Het gesprek met elkaar aangaan Wethouder Marian Oosterbroek: “De focus van de uitvoeringsagenda ligt dit jaar op bewustwording. Er bestaan nog veel taboes of stereotype denkbeelden over bijvoorbeeld een cultuur of beperking. Door ons in elkaar te verplaatsen

met het uitvoeringsplan

of elkaars verhaal te horen, gaan we elkaar ook beter begrijpen en waarderen. Door middel van verschillende activiteiten willen we hierover met elkaar het gesprek aan gaan. Zo verkennen we samen met Stichting Fundament de mogelijkheden om in het najaar een inclusiefestival voor al onze inwoners te organiseren. Hiervoor hebben de ervaringsdeskundigen al mooie ideeën aangeleverd. Bijvoorbeeld een cultuurfestival met hapjes, muziek, dans en theater om kennis te maken met andere culturen. Of een rolstoelparcours om te laten zien wat het betekent om met een rolstoel te navigeren.”

Rol gemeente

De gemeente speelt een regierol in het zorgen dat iedereen mee kan doen. In het uitvoeringsplan 2024 zijn dan ook concrete acties voor de gemeente opgenomen. Zo voeren wij als gemeente een

inclusief personeelsbeleid: we nemen meer mensen met diverse achtergronden aan. Daarnaast stimuleren we dat minimaal vijf openbare gebouwen het predicaat ‘brons’ ontvangen in de MKBtoegankelijke route. Dit betekent dat we, indien nodig, verbeteringen in deze gebouwen doorvoeren zodat ze toegankelijker worden. Ook werken we eraan dat alle speeltuinen in onze gemeente toegankelijk worden voor alle kinderen. Ook voor kinderen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten.

Denk net als Sangita ook mee! Heb jij een lichamelijke- of verstandelijke beperking of te maken met discriminatie op wat voor manier dan ook? En wil je meedenken over het vervolg van de inclusieagenda? Of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Peter Bosman van de gemeente Losser via p.bosman@losser.nl.

Boerenmarkt viert Week Amateurkunst

LOSSER - De boerenmarkt / streekproductenmarkt van 29 juni wordt kunstzinnig en bijzonder.

De Brink wordt omgetoverd in klein Montmartre. Picasso en Van Gogh maken plaats voor zo’n 20 kunstenaars van onder andere het LossersKunstCollectief. Glas-in-lood, keramiek, schilderijen en alles wat door

de creatieve handen van de makers ontstaat, wordt geshowd.

Oude bekende en ook nieuwe deelnemers dienen zich maandelijks aan. Zo ook deze zaterdag met een breed aanbod van tal van  deelnemers dat zorgt

Week van de

dat het publiek graag naar Losser komt op de laatste zaterdag van de maand.

Een kleine greep uit wat men kan verwachten: heerlijke vers gerookte paling, ambachtelijk gemaakte worsten, diverse soorten vlees van runderen uit de buurt, Losserse boterkoek, zelfgemaakte jam, keuze uit tientallen soorten pindakaas, producten van de Lonneker Molen, vers fruit uit Rossum, prachtige bloemenkransen, zijde bloemen, schoonmaak-

middelen, kaas & noten, chocolade, lekkere sauzen, eigen gemaakte sierraden, cadeau-ideeën

Neem een lekkere tuffelpannenkoek of geniet tussendoor van een heerlijke lunch of na afloop van een borrel op één van de gezellige terrassen van de Losserse horeca.

Spoedpost beter bereikbaar

vanuit Enschede-Oost

ENSCHEDE - Binnenkort wordt het mogelijk om vanaf de Mooienhof over het busplein naar de Beltstraat te rijden.

Daar bevinden zich de hoofdingang van het MST, de spoedpost en de stadsapotheek. In lijn met het coalitieakkoord

2022-2026 verbeteren we daarmee de bereikbaarheid voor bezoekers vanuit Enschede-Oost.

bereikbaar

Eenrichtingsverkeer

Om dit mogelijk te maken is een verkeersbesluit nodig. Dat besluit publiceren we op 3 juli a.s. Daarna volgt een bezwaarperiode van 6 weken. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan plaatsen we daarna vervolgens de verkeersborden. Vanaf dat moment geldt de nieuwe situatie.

Om te voorkomen dat sluipverkeer ontstaat vanaf de Mooienhof richting de Haaksbergerstraat. maken we van het stukje ten noorden van het Koningsplein, bij het grote zebrapad, éénrichtingsverkeer. Je kunt dan dus niet vanaf het busplein richting de Haaksbergerstraat rijden.

Onderlinge wedstrijden

Sport

LOSSER - Zaterdag 29 juni staat de onderlinge wedstrijd van AGVL gepland.

Ruim 150 leden gaan in diverse rondes met elkaar de strijd aan op verschil-

lende turnonderdelen zoals vloer, brug, sprong en balk. De wedstrijd vindt

wedstrijden AGVL

plaats in sportzaal de Fakkel tussen 8.30 en 18.00 uur, verdeeld over 5 verschillende rondes in verschillende leeftijdsklassen en niveau.

Aan het einde van elke ronde is een prijsuitreiking en zijn er spetterende

optredens van de dansgroepen van AGVL. Entree voor de gehele wedstrijd is € 2,- per persoon, voor iedereen vanaf 18 jaar. AGVL hoopt veel bezoekers te mogen verwelkomen in de Fakkel!

Open Dag FcTwente

ENSCHEDE - De Open Dag wordt dit jaar gehouden op zondag 14 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur, een dag voor de supporters van FC Twente en is gratis toegankelijk.

Op deze dag zijn er rondom De Grolsch Veste diverse activiteiten voor jong en oud: er is de presentatie van de

selecties van FC Twente en FC Twente Vrouwen, supporters kunnen deelnemen aan een stadiontour, de jeugd voetbalt

FcTwente 14 juli

om de bekende Bernard van Heek Cup en je kunt op de foto met de prijzen van FC Twente Vrouwen. Daarnaast is er muziek en entertainment, er zijn verschillende drink- en eetgelegenheden, een kidsdorp, kraampjes én nog veel meer.  We sluiten de Open Dag af met een spectaculair muzikaal optreden.

Programma: 11.30 uur - 15.00 uur: Bernard van Heek Cup

Foto: www.fctwente.nl

12.00 uur: start Open Dag met volop activiteiten

12.00 uur - 16.00 uur: stadiontours  15.15 uur: prijsuitreiking Bernard van Heek Cup op podium bij P1

15.30 uur: spelerspresentatie op podium bij P1

16.00 uur: speciaal muzikaal optreden op podium bij P1

Zie ook www.fctwente.nl/opendag-2024

Topsportcampus Diekman stap dichterbij

ENSCHEDE - De ontwikkeling van de topsportcampus Diekman is weer een belangrijke stap dichterbij.

Om die topsportcampus mogelijk te maken moet het gebied opnieuw ingericht worden. Net als bij woningbouwplannen draagt de gemeente bij aan de herinrichting van de openbare ruimte en probeert ze bij een dergelijke ontwikkelingen ook haar eigen beleidsdoelen op gebied van klimaatadaptatie te realiseren. Om dat mogelijk te maken is de gemeente van plan een krediet te verstrekken van totaal 8,9 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan wordt besteed aan een kwaliteitsimpuls voor de groenstructuur en een duurzame wateropvang en -afvoer.

Belangrijke stap

Wethouder Van den Berg is blij met deze belangrijke stap. “Hiermee worden de contouren van het complex ineens een stuk concreter en kunnen ook onze partners in dit ambitieuze plan de volgende stappen zetten.”, aldus de wethouder. “Het is niet alleen een belangrijke impuls voor het sportklimaat in Enschede; maar ook voor het Diekman gebied als zodanig. Het wordt heel functioneel maar ook mooi en duurzaam”.

Combinatie trainingscomplex met een Sportmedisch datacentrum

De topsportcampus combineert een

Diekman

nieuw trainingscomplex van FC Twente met een Sportmedisch datacentrum. Het trainingscomplex gaat ruimte bieden aan de eerste selecties van de heren en de dames. Zij krijgen daarmee de trainingsmogelijkheden die bij hun eredivisie status past. In het Sportmedisch datacentrum wordt kennis op het gebied van het verbeteren van sportprestaties en het bevorderen van gezondheid op basis van data-analyse ontwikkeld en gedeeld en ook meteen in de praktijk gebracht. De gemeente is met Pro F (fysiotherapie) en Ocon (orthopedie) in gesprek als trekkers van dit onderdeel van de Topsportcampus. Zij hebben beiden ook samenwerkingsverbanden met FC Twente.

Klimaatadaptatie

Het project is breder dan de realisatie van de accommodaties en de velden. Naast de topsportaccomodaties gaat het ook om verbeteringen in de groen-

structuur en een duurzame wateropvang en -afvoer die aansluit bij het omliggende gebied. Ook worden de parkeerplaatsen en de openbare ruimte tussen de topsportcampus, het zwembad en de Diekmanhal opnieuw ingericht.

Daarmee liggen de gebouwen in een aantrekkelijke ruimte liggen die bovendien bijdraagt aan de doelstellingen uit de water- en klimaatadaptatieplannen. Daar is een voorlopig ontwerp voor gemaakt dat de komende maanden verder uitgewerkt wordt.

Gemeenteraad besluit op 15 of 16 juli

De gemeente hoopt het terrein in het tweede kwartaal van 2025 bouwrijp op te leveren, waarna FC Twente kan starten met aanleg van de velden en een aannemer kan beginnen met de bouw van het complex.

Naar verwachting zal de gemeenteraad op 15 of 16 juli besluiten over het te verstrekken krediet.

Ga mee ‘OpStap’ in de

Natuur

LATTROP - Vrijdag 12 juli organiseert Landschap

Overijssel een ‘OpStap’ excursie in natuurgebied de Bergvennen.

Deelnemers kunnen tijdens deze excursie genieten van dit schitterende natuurgebied. Onze natuurgids vertelt tijdens de wandeling over dit Natura2000- gebied, de cultuurhistorie en de planten en dieren die er voorkomen. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Trek je wandelschoenen aan en geniet

van wat dit gebied te bieden heeft. Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en het Brecklenkampse veld. Wandelend in dit gebied zie je droge en natte heide, vennen, schrale hooilanden en bos. De zeven vennen zijn beeldbepalend in het glooiende landschap en zorgen voor een bijzon-

de Bergvennen

dere sfeer. De stilte, weidsheid en de prachtige natuur zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Neem je verrekijker mee, er zitten vele soorten vogels in dit gebied.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 9 personen. Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon.

Foto : Loekie van Tweel

Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Zomeravondwandeling

ENSCHEDE - Genieten van rust en stilte op 60 meter hoogte?

Ga dan op dinsdag 9 juli mee met de zomeravondwandeling op de Lonnekerberg nabij Enschede. Met de natuurgidsen van Landschap Overijssel en IVN Enschede ontdek je dit gevarieerde gebied. Hier ervaar je echt een oase van rust met nog enkele bronnen die als parels in dit landschap liggen. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel mee!

De Lonnekerberg is zestig meter hoog en onderdeel van het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal. Ooit een houtproductiebos met naaldbomen, maar dankzij beheer van Landschap Overijssel krijgt het steeds meer haar natuurlijke karakter terug met loofbomen, zuivere bronnen en diverse bijzondere plantensoorten zoals de breedbladige wespenorchis, stijve ogentroost en dui-

Lonnekerberg

Foto: Clifton Buitink

zendguldenkruid. Het gebied is rijk aan reeën, vossen en marters. Al wandelend met onze gidsen geniet je van de rust en stilte en de Jufferbeek die door het gebied meandert.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Klapstoelkabaret bij

De Bond speelt Buiten!

CULTUUR

OLDENZAAL - Ontdek nieuw talent, gloednieuwe liedjes en conferences tijdens een avond Klapstoelkabaret.

Op vrijdag 19 juli komen cabaretiers Thijs van de Meeberg en Ramon Chatrer met hun mobiele podium naar het Hulsbeach in Oldenzaal. Zij brengen het festivalgevoel naar u toe

met intieme voorstellingen in de buitenlucht.

Kaartjes

Kaartjes kosten slechts € 17,50 en er

Hulsbeach: Buiten!

zijn slechts een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.

Geniet van tevoren van de heerlijke Hulsbeach Daghap.

Locatie

De voorstelling vindt plaats op het Hulsbeach aan Strand 1. U kunt uw fiets of auto parkeren op P1 van het Hulsbeek. Voor € 6,00 kunt u een uitrijdkaart kopen bij de betaalauto-

maat. Wanneer u in het bezit bent van een Hulsbeek Vriendenpas dan kunt u gratis parkeren.

Samenwerking

Deze voorstelling is een samenwerking tussen Strandtent Hulsbeach, Recreatieschap Twente en Stadstheater De Bond.

Wij zien u graag vrijdag 19 juli op het Hulsbeach bij De Bond speelt Buiten!

Cultureel Parkfestival inPark Stakenkamp

OLDENZAAL - Park Stakenkamp wordt zaterdag 6 juli omgetoverd tot een sfeervol festivalterrein.

Op het park kun je van 10.00 tot 17.00 uur langs kraampjes struinen op de braderie. Je vind hier een veelheid aan producten waaronder sierraden, kleding, woonaccessoires en nog veel meer.

Druk programma

Ontdek met je familie de magie van,en doe mee met,- Oud Hollandse spelen zoals; het stokkenvangspel, de pizzaschijf, kaasspel, hoefijzer gooien en meer.

Daarnaast is er het kampioenschap

Parkfestival Oldenzaal

spijkerbroek hangen, natuurlijk is er een prijs voor degene die het langst blijft hangen.

Voor de allerkleinsten is er een draaimolen en de ranja is gratis. Uiteraard zijn er ook terrasjes om gezellig een drankje te drinken en een hapje te eten.

Muziek

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Themakoor Triple One,

Sfeerorkest Ranja en de Rietjes, Bigfun Showband en DJ Nickey

Gratis toegang

Het cultureel parkfestival dat georganiseerd wordt door Berghuizen Ontspoort is een mooie gelegenheid voor een gezellig en actief dagje uit. De toegang is gratis

Phion met meezingers

ENSCHEDE - Op zaterdag 6 juli 2024 organiseren de Reisopera, het Wilminktheater en Enschede Promotie de allereerste Oude Markt Sing-A-Long in het hartje van Enschede.

Een avond lang heerlijk meezingen met de grootste hits van ABBA, Queen, De Dijk, Rob de Nijs en nog veel meer!

Met ‘special guest’ musicalster René van Kooten, het Wilmink Project Orkest, solisten uit Wilminks Kweek en een heleboel zangliefhebbers in het

Meezingkoor!

Meezingkoor

Het publiek op de terrassen en op de Oude Markt mag natuurlijk alles naar hartenlust meezingen. Om de stemming er goed in te brengen organise-

meezingers op de oude markt

ren wij ook een Meezingkoor. Dit koor gaat o.l.v. dirigent Resy Weernink in een aantal repetities vijf songs driestemmig instuderen (Sopranen/Alten/Mannen).

Het gaat om o.a. Queen (Somebody to Love) en Teach In (Ding-e-Dong) en het bekende You’ll Never Walk Alone.

2, 8, 15, 23 en 30 juni

De repetities van het Meezingkoor worden gehouden in het Reisoperagebouw:

1. Zondag 2 juni, 11.00 – 13.00 uur

2. Zaterdag 8 juni, 11.00 – 13.00 uur

3. Zaterdag 15 juni, 11.00 – 13.00 uur

4. zondag 23 juni, 11.00 – 13.00 uur

5. zondagmiddag 30 juni, 13.00 –

Foto: Elisabeth van Lent

15.00 - repetitie met het Wilmink Project Orkest en de zangers van Wilminks Kweek.

Aanmelden

Deelname aan het Meezingkoor is gratis. Je krijgt van ons vijf gezellige en leerzame repetities, bladmuziek en oefen-mp3’s per stemgroep. Aanmelden voor het Meezingkoor kan via www. reisopera.nl Geen koorervaring? Geen probleem!

Het is niet erg als je geen koorervaring hebt: iedereen mag en kan meedoen met ons Meezingkoor. Je hebt steun aan de andere Meezingers en dirigent Resy helpt je graag op weg met oefenen.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.