Hellendoorn Magazine 08-03-2024

Page 1

Lammetjesdag Lemelerberg Beursvloer Hellendoorn Reageren op plan N35 Ouderavond mentale weerbaarheid jongeren Hellendoorn Magazine www.hellendoorn-journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 08-03-2024 Gemeente-Info + UIT-agenda Business Club jonge ondernemers Palmpasen Hellendoorn

Droog weekend met flink wat ruimte voor de zon

We kunnen deze dagen genieten van een reeks droge dagen met flink wat ruimte voor de zon. Zaterdag is iets meer bewolking aanwezig, maar wordt het met 10 tot 15 graden zacht. De dagen daarna nemen neemt de bewolking en wisselvalligheid geleidelijk toe.

Zaterdag: opnieuw een fraaie buitendag

Zaterdag belooft een heerlijke dag te worden en misschien zelfs een beetje lenteachtig! Het blijft droog met veel ruimte voor de zon. Zo zonovergoten als vrijdag wordt het niet, want er trekken enkele wolkenvelden over het land. De temperatuur loopt op naar 12 graden. Met een zonnetje erbij is het dan heerlijk weer om lekker op het terras te zitten. Ter vergelijking: normaal gesproken is het rond deze tijd van het jaar een graad of 9. De wind is veelal matig en komt uit het oosten.

Zondag: meer bewolking

Op de tweede dag van het weekend komt meer bewolking voor. Af en toe schijnt de zon. De maxima

komen uit tussen 9 en 13 graden bij een meest matige wind uit oostelijke richtingen.

Maandag: toenemende kans op regen

Op de eerste dag van de nieuwe week is de paraplu weer eens nodig. De dag verloopt grotendeels bewolkt en van tijd tot tijd kan wat regen vallen. Grote hoeveelheden verwachten we overigens niet. De temperatuur stijgt naar 8 tot 12 graden.

Daarna licht wisselvallig

De dagen daarna krijgen we hoogstwaarschijnlijk te maken met een licht wisselvallig weerbeeld. Af en toe is kans op een bui, maar tussen de buien door is het vaak droog en schijnt de zon af en toe. Langdurige natte dagdelen lijken we voorlopig niet te krijgen. De temperatuur ligt veelal tussen 7 en 12 graden en in de nachten ligt het kwik ruimschoots boven nul.

Volg Weeronline op twitter en facebook

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232

7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten:

Maurice Weustink 06-51 420 945 info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

3
INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 48
Natuur
Cultuur
Sport
28
32
24

Geslaagde Kick-off van

NIJVERDAL - Op 6 maart 2024 kwamen meer dan 40 jonge ondernemers uit de gemeente

Hellendoorn samen voor de langverwachte kick-off van JONG BCHN, een initiatief van Businessclub Hellendoorn-Nijverdal (BCHN).

JONG BCHN, onderdeel van Businessclub Hellendoorn-Nijverdal, heeft als doel een dynamische ontmoetingsplaats te zijn waar ondernemers

tot 40 jaar zich kunnen ontwikkelen, inspireren en verbinden. Ian Olthof van Bie Olthof en Anouk Calkhoven van Waanzinnig Content & Creatie,

JONG BCHN

bestuursleden van BCHN, waren de drijvende krachten achter dit initiatief.

Een avond vol energie en inspiratie

“We zijn erg blij over het succes van deze eerste bijeenkomst,” verklaart Anouk. “Het was niet alleen een avond om JONG BCHN op de kaart te zetten, maar ook een kans voor jonge ondernemers om elkaar te ontmoeten, te versterken én te netwerken.”

De avond bood een gevarieerd programma, inclusief presentaties, pizza en drankjes. Deelnemers kregen de kans om hun behoeften en wensen te delen, waardoor de basis werd gelegd voor

toekomstige activiteiten binnen JONG BCHN. Ian vult aan: “Het was fantastisch om te zien hoe enthousiast en betrokken iedereen was. We zijn ervan overtuigd dat JONG BCHN een waardevolle toevoeging zal zijn aan de gehele businessclub.”

Meer weten?

Voor meer informatie over JONG BCHN en toekomstige evenementen kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Businessclub Hellendoorn-Nijverdal via info@bchn.nl.

N35 Wijthmen-Nijverdal: 6 maart op de plannen

MARIENHEEM - Vanaf 6 maart kunt u reageren op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) over de N35 Wijthmen-Nijverdal.

In dit document staan de verschillende oplossingen die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onderzoekt om de leefbaarheid, verkeersveiligheid en doorstroming op de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal te verbeteren. Het wordt hier steeds drukker op de weg, wat leidt tot onveilige verkeerssituaties.

Inloopbijeenkomsten

Tijdens inloopbijeenkomsten op dinsdag 12 maart vanaf 18.30 tot 21.00 uur in De Schalm in Mariënheem en donderdag 21 maart vanaf 18.30 tot 21.00 uur in Restaurant de Mol in Zwolle geeft het projectteam belangstellenden en belanghebbenden meer informatie over het project, de verschillende oplossingen, de manier waarop de milieugevolgen worden onderzocht en hoe u daarop kunt reageren.

Reageren op de NRD

De NRD staat vanaf woensdag 6 maart op de website van Platform Participatie. Op papier kunt u de NRD van 6 maart tot en met 16 april 2024 bekijken bij: - Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag, telefoonnummer 070 456 96 07.

- Gemeente Dalfsen, Raadhuisstraat 1, 7721 AX, telefoonnummer 0529 48 83 88.

- Gemeente Raalte, Zwolsestraat 16, 8101 AC, telefoonnummer 0572 34 77 99.

- Gemeente Hellendoorn, WillemAlexanderstraat 7, 7442 MA in Nijverdal, telefoonnummer 0548 630 000.

U mag uw mening geven over onder andere de verschillende oplossingen en wat er wordt onderzocht bij het milieuonderzoek. Dit heet een zienswijze. U mag in uw zienswijze ook ideeën geven, als u bijvoorbeeld denkt dat er iets mist.

Wijthmen-Nijverdal: reageer vanaf plannen

1. Online: Reageer online via platformparticipatie.nl/n35wijthmennijverdal.

2. Mondeling: Dien uw zienswijze mondeling in, bijvoorbeeld bij een inloopbijeenkomst of maak een afspraak met het projectteam via het ministerie van IenW, telefoonnummer 070 456 96 07.

3. Per Post: Stuur uw zienswijze op naar: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, directie Participatie o.v.v. N35 Wijthmen - Nijverdal Postbus 20901

2500 EX Den Haag

Wat onderzoekt het ministerie precies? Het ministerie onderzoekt drie oplossingen. Dit noemen we alternatieven:

• Nul-alternatief: wat als de weg hetzelfde blijft?

• Nul-plus-alternatief: wat als we alleen de huidige weg verbeteren?

• BO-MIRT-alternatief: wat als we van de N35 een weg maken die goed en vlot doorstroomt?

Het onderzoek gaat over oplossingen voor de lange termijn, na 2030. Op dit moment werken de provincie Overijssel en Rijkswaterstaat ook samen met de gemeenten Raalte, Hellendoorn en

Dalfsen aan korte termijn oplossingen op de N35 tussen Wijthmen en Nijverdal. Proces en budget

Het onderzoek is gestart met een budget van 200 miljoen euro, gefinancierd door het ministerie IenW en de provincie Overijssel. Met dit budget kunnen niet alle maatregelen van het BO-MIRTalternatief worden gerealiseerd. In de komende fase beoordeelt de projectgroep de alternatieven meer in detail en maken ze een nieuwe kostenraming. Daarna wordt alle informatie samengebracht, zodat de minister een voorkeursbeslissing kan nemen.

Meer informatie over het project

Op de website platformparticipatie.nl/ N35wijthmennijverdal vindt u informatie over:

• Inhoud en planning van het project;

• De verschillende documenten en hoe u deze in kunt zien;

• De procedure die wordt gevolgd;

• Informatiebijeenkomsten op 12 en 21 maart 2024;

• Wat er met uw reactie wordt gedaan;

• Hoe u met het project in contact kunt komen.

Beursvloer Hellendoorn: betrokken ondernemen

NIJVERDAL - Het is weer zover: vrijdag

15 maart 2024 om 17.00 uur organiseert HellendoornDoet!, onderdeel van De Welle, weer de Beursvloer!

Deze editie vindt plaats bij Farm Food. Beursvloer Hellendoorn is dé plek om als bedrijf in contact te komen met nonprofit organisaties en andersom! Breid je netwerk uit en ontmoet diverse organisaties uit de gemeente Hellendoorn!

De Beursvloer is een feestelijk evenement dat al diverse jaren met succes heeft plaatsgevonden. Tijdens dit evenement gaan bedrijven met non-profit organisaties in gesprek met als uitkomst een leuke match. Als bedrijf kun

maatschappelijk

én netwerken

je bijdragen door expertise, middelen, mankracht en netwerk beschikbaar te stellen. Voor de non-profit organisaties is de Beursvloer dé plek om in contact te komen met bedrijven.

Gesloten beurs

Omdat de matches worden gemaakt met gesloten beurs, is er geen budget nodig om een prachtig resultaat te behalen. Een tegenprestatie in ruil voor het aanbod kan bijvoorbeeld een workshop, activiteit of teamuitje zijn. Creatieve ideeën worden aangemoedigd en afgestemd op elkaars behoeften.

111 matches

Tijdens de laatste editie werden er maar liefst 111 matches gemaakt met een waarde van €49.735! Het is de perfecte gelegenheid om je netwerk uit te breiden en nieuwe mensen te leren kennen. Wil je als bedrijf of non-profit organisatie deelnemen aan de Beursvloer Hellendoorn? Geef je dan op via hellendoorndoet@stichtingdewelle.nl of stuur een appje naar 06-28211059.

Hellendoorn:
ondernemen

Kruiswegwandeling in Hellendoorn

HELLENDOORN - In deze veertigdagentijd, de periode van voorbereiding op het Paasfeest, wordt er op een eigentijdse manier aandacht besteed aan de kruisweg van Jezus in de vorm van een meditatieve wandeling.

In het dorp Hellendoorn is in het kader van Lerend Geloven van de

Protestantse Gemeente een route uitgezet. Op enkele historische plekken

Hellendoorn

in het dorp kan men stilstaan bij de lijdensweg van Jezus, verbeeld en verwoord in de thema’s Lijden, Troost en Hoop. Dit valt te zien in foto’s, gedichten, schilderijen, glaskunst, keramiek en bloemsierkunst. Ook kan men onderweg in de St Sebastianus de 14 statiën van de kruisweg bekijken.

De wandeling begint bij de Leerkamer aan de Jacob Kapteijnstraat en vindt plaats op de zaterdagen 23 en 30 maart, tussen 13.00 en 16.00 uur. De lengte van de route is ca. 2 ½ km.

Foto: Chiel van Waart

De wandeling eindigt ook bij de Leerkamer, waar u wordt uitgenodigd voor koffie/thee met wat lekkers, verzorgd door de jeugd. Koffie en thee is gratis.

De jeugd spaart echter wel voor de World Servants reis naar Zambia deze zomer, dus een gift voor dit doel wordt erg op prijs gesteld. De giftenpot hiervoor vindt u in de Leerkamer.

Van de serie Bromsnor door Henk Poelakker

Henk Poelakker vond na het overlijden van zijn vader (1920-2011) kopieën van processen-verbaal uit vervlogen tijden. Poelakker sr. was actief bij de Rijkspolitie in Losser. De inhoud van de vondst werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven. henkpoelakker@gmail.com

Taxigeweld en niet willen betalen

In elkaar geslagen

Het is al na middernacht als Bromsnor met een collega nog op het politiebureau zit, min of meer wachtend op een diefstal, een aanrijding, een vechtpartij. Plots gaat de bel en rolt een man het bureau binnen. “Vlug mensen, ik ben als taxichauffeur in elkaar geslagen en ze hebben mijn taxi.”

Het politiebusje gestart en met z’n drieën erin, op weg naar plaats delict. “Hee, daar gaat mijn taxi”, roept de chauffeur die gewond is aan zijn gezicht. De GSA (=Groeps Surveillance Auto) maakt een draai en probeert de taxi klem te rijden. Dat lukt en Bromsnor en zijn collega treffen vijf personen in de taxi aan. De vijf moeten in de GSA stappen terwijl de taxichauffeur in zijn taxi stapt. In colonne rijden ze naar het bureau waar een ondervraging begint. De chauffeur wordt even apart genomen en zijn gegevens alsmede zijn verklaring wordt genoteerd. “Wij spreken elkaar morgen”, zegt Bromsnor.

Verklaring ondertekenen

Het is voor de twee agenten lastig om de vijf apart aan de tand te voelen, iets wat nodig is om te voorkomen dat de ‘heren’ een eensluidende verklaring afleggen.

Twee worden in de twee aanwezige cellen ‘geparkeerd’, eentje mag op de kamer van de groepscommandant zitten met de deur op slot en twee worden afzonderlijk door de twee agenten gehoord. Een uur later is alles genoteerd en de verklaringen komen aardig overeen. “Jullie zijn alle vijf geen onbekenden voor ons. Dit is al de zoveelste keer dat jullie met de politie in aanraking zijn gekomen. Ga naar huis en meld je overmorgen op het afgesproken tijdstip om de uitgewerkte verklaring te ondertekenen. Het concept was die nacht al voor akkoord getekend.

Wat is er gebeurd?

De vijf mannen, allen rond 25 jaar, waren een avondje wezen stappen. Negen flesjes bier per persoon naar binnen gewerkt. Een taxi besteld. Taxixhauffeur Frederik V. reed rond 0.00 uur voor om de zatlappen naar huis te brengen. Onderweg is er op de achterbank afgesproken om de taxi te laten stoppen en er dan tussenuit te gaan. Zo gebeurde dat om ongeveer 0.20 uur. De chauffeur wist één persoon vast te grijpen want hij wilde de onkosten vergoed hebben, zijnde 15 gulden. Er ontstaat een gevecht dat de chauffeur lijkt te winnen maar door het getier en gevloek komen de vier gevluchte anti-helden terug naar de taxi. Ze slaan

de chauffeur hard in het gezicht, bevrijden hun maat en schoppen de chauffeur die wegvlucht. Deze chauffeur weet waar het politiebureau staat en rent daar snel naar toe. De vijf mannen stappen in de tussentijd de taxi in waar de sleuteltjes nog in het contactslot zitten. Hun pleziertje begint: joy riding. De verklaring van degene die achter het stuur is gekropen: “Ik wilde de taxi naar het politiebureau brengen en daar alsnog het geldbedrag betalen.”

Of de Officier van Justitie die verklaring gelooft is zeer de vraag. Feit is dat de rit alsnog betaald

is. De chauffeur heeft een trauma opgelopen maar daar kan hij in 1968 nergens mee terecht. Hij rijdt de volgende dag alweer rond.

Bestel het boekje ‘Herinneringen aan Twente” met 25 verhalen door een mail te sturen naar info@ twentejournaal. nl met in het onderwerp ‘Boek Henk Poelakker’.

‘Tussen de oren van je puber’ over mentale weerbaarheid

NIJVERDAL - Op dinsdagavond 12 maart 2024

organiseert Vitaal Hellendoorn een ouderavond over de mentale weerbaarheid van jongeren.

Iedereen is welkom bij CGS Reggesteyn aan de Willem de Clercqstraat in Nijverdal. De avond is gratis te bezoeken en begint om 19.00 uur. Tijdens de avond krijgen ouders tips en informatie over hoe ze het gesprek met hun kind aan kunnen gaan over emoties en mentale problemen.

Schoolstress, prestatiedruk en andere dingen hebben invloed tussen de oren van je puber. Dit maakt de opvoeding van een puber uitdagend. Veel ouders en opvoeders worstelen met de vraag

‘Hoe worden pubers gelukkig en veerkrachtig om zodat ze om kunnen gaan met alle uitdagingen die op hun pad komen?’ En hoe blijf je in gesprek met je puber? Deze onderwerpen komen aan bod tijdens de ouderavond rondom het thema mentale weerbaarheid bij jongeren.

Workshops

Tijdens de ouderavond kunnen deelnemers twee workshops volgen. De volgende workshops staan op het programma:

puber’ – gratis ouderavond

bij jongeren

• Zeg ja tegen stress!? Hoe overleef ik schoolstress?

• Mentale gezondheid; hoe zit mijn kind in het vel?

• Mentaal gezond door een positieve seksuele opvoeding.

• Het is oké. Fouten maken mag!

Voor wie

De avond is bedoeld voor alle ouders van jongeren tussen 12-18 jaar uit de gemeente Hellendoorn.

Locatie en aanmelden

De ouderavond is op dinsdagavond 12 maart bij CGS Reggesteyn aan de Willem de Clercqstraat in Nijverdal. Het programma begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur. De avond is gratis, maar aanmelden via www.

vitaalhellendoorn.nl is wel noodzakelijk. Daar is ook meer informatie te vinden over de workshops en het programma van de avond.

Vitaal Hellendoorn

De organisatie van de ouderavond is in handen van Vitaal Hellendoorn. Zij hebben met CSG Reggesteyn de krachten gebundeld in de werkgroep ‘psychische weerbaarheid jongeren’. Samen met andere professionals worden de workshops verzorgd. Onder de noemer Vitaal Hellendoorn werken lokale organisaties en bedrijven samen aan het lokaal preventieakkoord. Het doel is een gezonde basis voor iedereen, zodat een gezonde leefstijl voor iedereen binnen handbereik is.

weerbaarheid

Trotse kunstenaars van ’t Kleurenpalet tonen

NIJVERDAL - Tot en met zaterdag 30 maart is het weer een kleurrijk geheel in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

De kunstenaars van Schilderclub ’t Kleurenpalet uit Hellendoorn hebben namelijk hun prachtwerken opgehangen, zodat iedereen ze kan komen bewonderen! De expositie is officieel geopend door cultuurburgemeester Jan Verhoek.

De schilderclub bestaat uit 24 leden. In de winterperiode zijn ze het actiefst. Dan schilderen ze zo’n 60 á 70 schilderijen. Ze werken in 3 groepen van 8 leden en ze worden begeleid door Ineke Mulder.

van Schilderclub tonen hun prachtwerken

Ineke is ontzettend trots op wat de leden maken. Ze wil dan ook niet zelf op de foto, maar biedt deze kans aan Wim Roesink. Hij is 6 jaar geleden begonnen met schilderen en is zelf nog wat bescheiden als we hem complimenteren met zijn mooie werk. Het oudste lid van de club is 90 jaar en de jongste 50 jaar. “Iedereen stopt er zoveel energie, passie en enthousiasme in. Wekelijks delen we lief en leed met elkaar en lachen we veel. Ook halen we

herinneringen op en bewonderen we elkaars stukken. Het is echt een mooie club bij elkaar”, zegt Ineke. Nog een keer genieten van deze prachtige kunst.

Mocht je geen genoeg krijgen van de prachtwerken van deze kunstenaars, dan is er goed nieuws. Van 21 juni tot en met 7 juli exposeert de club in ’t Schoapenschot in Hellendoorn.

Palmpasenoptocht in

HELLENDOORN - Op Palmzondag 24

maart a.s. vindt in Hellendoorn opnieuw de Palmpasenoptocht plaats, georganiseerd door Oald Heldern De Noaberschop.

De optocht, waarin duizenden kinderen en volwassenen meelopen met bontgekleurde palmpasens, wordt begeleid door dans en muziek van de Folkloristische Dansgroep en de Eschländer Kapel. Uiteraard zal Klepperderk de stoet weer voorafgaan.

Verder zijn er extra grote palmpasens te zien, vervaardigd door wijkverenigingen. De mooiste wagen wordt beloond met een prijs.

De optocht biedt ieder jaar weer een prachtig, kleurrijk schouwspel.

in Hellendoorn

Duizenden bezoekers komen van heinde en verre om van de palmpasenrondgang te genieten.

De route verloopt als volgt. Start Schapenmarkt, Dorpsstraat richting In de Tonne, Bibenstraat, Koestraat, Dorpsstraat tot de Schapenmarkt.

Zoals altijd krijgen de deelnemende kinderen op het eindpunt een sinaasappel, symbool voor vruchtbaarheid. Na afloop van de rondgang zijn er optredens van de Folkloristische Dansgroep en de Eschländer Kapel op de Schapenmarkt.

Het plezier dat afstraalt van de deelnemende kinderen met hun eigen palmpasenstokken en van de diverse buurtverenigingen met grote, indrukwekkende palmpasens op een kar zijn de belangrijkste ingrediënten voor het blijvende succes van de Helderse palmpasenoptocht.

Palmpasenoptocht

Palmzondag 24 maart 2024 om 12.30 uur

Vertrek: Schapenmarkt Hellendoorn Mede mogelijke gemaakt door de Dorpsraad.

Thema-avond - ‘Hoe mijn

HELLENDOORN - ‘Alle spreken over boven komt van beneden.’

Dat is een bekende uitspraak van prof. dr. Harry Kuitert, een van de meest gelezen theologische auteurs uit de vorige eeuw. In die oneliner verwoordde Kuitert zijn mening dat gelovige voorstellingen aan het menselijke brein ontsproten zijn. Het zou daarin niet om openbaring van Godswege gaan. Prof.

dr. Martien Brinkman promoveerde in 1979 bij Kuitert, maar ging een andere weg. Uit zijn boek Hoe mijn God veranderde (2022) wordt duidelijk dat hij de klassieke gelovige voorstellingen niet klakkeloos herhaalt, maar hij wil er ook geen afstand van nemen. Hij komt met verrassende interpretaties, mede op

mijn God veranderde’

basis van allerlei culturele uitingen (film, literatuur, beeldende kunst). Op 21 maart zal prof. Brinkman vooral stilstaan bij de vraag wie Jezus was. In ieder geval niet zomaar een mens of een op aarde rondwandelende God. Omdat de thema-avond in de aanloop naar Pasen wordt gehouden, zal de spreker vooral aandacht vragen voor het geheimenis van de plaatsbekleding.

Prof.dr. Martien Brinkman is emeritus

hoogleraar oecumenische / interculturele theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij publiceerde vele boeken, na zijn emeritaat onder meer over de God van dichters en over religieuze kernwoorden.

Op donderdag 21 maart om 20.00 uur in de Leerkamer te Hellendoorn; inleider: prof.dr. Martien Brinkman.

Sport

Eerste

prijzen voor Hertruiters

HELLENDOORN - Ook afgelopen weekend reden de leden van de Hertruiters zich tijdens diverse wedstrijden in de regio, in de prijzen.

Hertruiters

Jip Ottes ging met haar paard Alexia Z naar een springwedstrijd in Brummen en won daar de eerste prijs in de 1.20m rubriek.

Isabelle Plijter ging met haar pony Karlos van Orchid’s naar Lonneker. Het duo behaalde in de 90 cm een mooie

2e prijs en in de 100 cm een 2e plek. In Heeten was een dressuurwedstrijd waaraan Wendy Hulsink met het paard Indy van de Esch succesvol deelnam. Ze won met 193 punten een eerste prijs.

DELUTTE - Kanovaren op de Dinkel. Alleen mogelijk t/m 31 maart..

Iedere zaterdag en zondag om 13.30 uur. Startpunt: Café Keet’n Zwart in De Lutte. Prijs: € 16,- p.p. Opgeven bij Actief Twente.\

De Dinkel kronkelt vanuit Duitsland door Twente met een totale lengte

Instap kanotocht op de

van ca. 45 kilometer. Een deel daarvan stroomt door het Lutterzand. Dit is een beschermd natuurgebied waardoor men de stroom hier nooit heeft mogen reguleren. Hierdoor is de Dinkel uniek gebleven en zijn er ontelbaar veel bochten en is het uitzicht keer op keer

de Dinkel

grandioos.

Vanaf het moment dat je in de kano stapt vergeet je de alledaagse drukte en verwonder je je over wat er achter elke bocht verscholen ligt. Al peddelend word je bekeken door koeien die bij warm weer komen pootje baden in het water. De steile oeverkanten, tot wel 7 meter hoogte, zijn indrukwekkend en tevens het broedgebied van de zeldzame ijsvogel.

Let op: Deze arrangementen kunnen van 1 september tot 31 maart geboekt worden!

Kano instaptocht

Iedere zaterdag en zondag organiseert Actief Twente kanotochten waarmee je al v.a. 2 personen kunt deelnemen. Prijs: volw. v.a. € 16,00 p.p. De instap is op: Zaterdag en zondag (13:30 uur) Meer info www.actieftwente.nl

OMMEN - In het voorjaar worden onze lammetjes geboren! Om dat te vieren openen wij op zaterdag 23 maart de Schaapskooi op de Lemelerberg in Giethmen voor de traditionele Lammetjesdag.

Kom de lammetjes van dichtbij bewonderen en knuffelen, het zijn er dit jaar meer dan 150. Hoe snel groeit een lammetje en hoe herkent het zijn eigen moeder? Onze herders zijn er om al je vragen te beantwoorden. Wandel over de gezellige streekmarkt en geniet van het sfeervolle erf van de schaapskooi. In 6 tijdvakken kun je ze komen bekijken, dus meld je wel van tevoren aan.

Gezellige familiedag

Lammetjesdag 2024 schaapskooi

De lammetjes hebben er zin in en springen en dartelen vrolijk met elkaar door het weiland. Als je wilt, mag je een lammetje knuffelen en aaien. Voel zelf hoe zacht ze zijn. Hoe leuk is dat? Stel je vragen aan onze herders en wandel over de gezellige streekmarkt. Geniet onder het genot van een kop koffie met verschillende lekkernijen (o.a. koffie met taart, warme stroopwafel, broodjes, pannenkoeken en poffertjes) op het sfeervolle erf van de schaapskooi.

schaapskooi Lemelerberg

Natuur

Knutselen

De kinderen vermaken zich natuurlijk uitstekend rond de schaapskooi. Eenmaal uit geknuffeld, kunnen de kinderen aanschuiven bij één van de leuke knutselactiviteiten, zoals het timmeren van een houtenschaapje. De kosten bedragen € 1,- en kun je ter plekke voldoen.

Heidebeheer

Foto: Clifton Buitink

Per tijdvak kunnen maximaal 100 personen komen, zodat er voor iedereen tijd en ruimte is om de lammetjes te knuffelen en aan te sluiten bij de knutselactiviteiten. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden. Kom als het kan op de fiets!

Kosten

De entree bedraagt € 4,- euro per persoon. Voor donateurs van Landschap Overijssel en kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Ben jij al donateur?

De schapen zijn er natuurlijk niet voor niks. Ze begrazen de heide en helpen ons hierbij met het beheer van de natuur op de Lemelerberg. Onze herders zijn aanwezig voor het geven van informatie en zie je de honden aan het werk bij de schapen drijfexcursies.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf € 2,- per maand.

Wandeling ‘Frisse neuzen’

Dal van de Mosbeek

MANDER/VASSE - Lekker een frisse neus halen?

Loop dan mee met de wandeling ‘Frisse neuzen’ van Landschap Overijssel op zaterdag 16 maart.

Een mooie wandeling door het prachtige Dal van de Mosbeek. Onderweg vertellen onze landschapsgidsen je interessante weetjes en feiten over het voorjaar en het gebied. De wandeling start om 14.00 uur en duurt ongeveer

2,5 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Het voorjaar is officieel begonnen, hoog tijd om er op uit te gaan. In het Dal van de Mosbeek en de

neuzen’

Manderheide is het heerlijk wandelen. Met een beetje geluk in het voorjaarszonnetje. De natuur staat al in de voorjaarsstand. Onderweg ontdek je meer daarover. Onze gidsen vertellen je al wandelend niet alleen veel interessante dingen over de natuur maar ook meer over de geschiedenis en kenmerken van dit mooie stukje Twente. Denk aan stevige schoenen en warme kleren.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website

Foto: Clifton Buitink

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 30 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per volwassene en € 3,- per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Slagwerkensemble Cadenza

CULTUUR

WIERDEN - Muziekliefhebbers die nog niet bekend zijn met andere slagwerkinstrumenten dan een drumstel moeten absoluut een rood kruis in hun agenda zetten op donderdag 21 maart 2024!

Het is de avond dat Slagwerkensemble Cadenza uit Twello met haar massale verzameling aan instrumenten naar de Gereformeerde Kerk komt. Met marimba’s, vibrafoons, drums, pauken en tientallen andere instrumenten zal Cadenza

een waanzinnig geluid de kerk in brengen. De ene keer warm en mystiek, dan weer bombastisch en groots. Drie keer wereldkampioen De afgelopen jaren groeiden de talentvolle slagwerkers van Cadenza uit tot

Cadenza in Wierden

een toonaangevend orkest in de absolute slagwerk-top. Bij de laatste drie edities van de World Music Contest in Kerkrade won het ensemble in de meest prestigieuze divisie iedere keer goud. Het mag zich nu voor het 10e jaar op rij wereldkampioen noemen! Dirigent Robbert Houtkamp haalt inspiratie uit allerlei muziekstijlen en verrast je voortdurend met nieuwe geluiden. Zo werkt Cadenza naast klassieke slagwerkinstrumenten met synthesizers, bassgitaar en soms zelfs blazerssecties.

Cadenza in Wierden

Op 21 maart geeft Cadenza speciaal voor Wierden een show in de

Gereformeerde Kerk. Laat je meevoeren door het indrukwekkende geluid van deze groep in een reis door de tijd. Variërend van Bach tot aan elektronische muziek.

ConcertCadenza Twello, slagwerkensemble

Datum: donderdag 21 maart 2024

Locatie: Ontmoetingscentrum (kerkzaal), Spoorstraat 7, Wierden

Aanvang: 20.00 uur

Prijs: € 10,--

Voorverkoop: Primera Enter en Reterink Wierden

Kaartverkoop aan de zaal

Literaire avond met Leon

DELDEN - Voor de jaarlijkse literaire avond liet ’t

Nut Delden haar oog vallen op niemand minder dan Leon de Winter.

Het is gelukt! Op 12 maart gaan Theo Hakkert en Leon de Winter, in een gezellige huiskamersetting, met elkaar in gesprek.

Er zijn maar weinig levende Nederlandstalige auteurs met zo’n groot oeuvre en zo’n trouwe lezerspubliek als Leon de Winter. Met zijn nieuwe roman Het lied van Europa toont De Winter aan dat het nooit te laat is voor nieuwe

paden.

Theo Hakkert duikt in de wereld van ‘man’ en ‘werk’, en ontdekt wat hen verbindt door de drijfveren en het wereldbeeld te verkennen.

Leon de Winter (1954) studeerde aan de filmacademie in Amsterdam. Zijn debuutroman De (ver)wording van de jongere Dürer werd bekroond met de

Leon de Winter

Reina Prinsen Geerligsprijs. Daarna verschenen vele succesvolle romans als Kaplan (1986), Hoffman’s honger (1990), SuperTex (1991), God’s Gym (2002), Het recht op terugkeer (2008), VSV (2012), Geronimo (2015) en Het Lied van Europa (2020). In 2023 verscheen zijn meest recente roman Stad van de honden, over de zoektocht van een vader naar zijn verdwenen dochter.

Theo Hakkert, journalist en bekend van onder andere de dagelijkse columns in de Twentsche Courant Tubantia, zal schrijver en columnist Leon de Winter interviewen. De Winter staat bekend om zijn uitgesproken kritische meningen.

Prijzen Entreeprijs

€ 15,00

Prijs voor leden

€ 10,00

De toegang voor leden van Nut Delden of van de Bibliotheek Twente is € 10,00 en niet-leden betalen € 15,00. Deze prijs is inclusief een consumptie.

Locatie

Stadscentrum het Parochiehuis Delden

Liza Ferschtman speelt

ENSCHEDE - In de concerten van Phion met violiste Liza Ferschtman is deze maand heel veel te horen en te beleven.

Naast Bruchs Vioolconcert en Brahms Vierde staat ook de wereldpremière van Falling van Calliope Tsoupaki op het programma. Een compact orkestwerk van 13 minuten, actueel en vol contrasten.

De combinatie van Liza Ferschtman en Phion heeft de afgelopen jaren al tot heel wat mooie concerten geleid. Samen voerden ze diverse grote vioolconcerten uit en dat van Korngold verscheen zelfs op cd. Deze keer staat

het Vioolconcert van Bruch op het programma. Het enige werk van de componist dat echt bekend is geworden, maar dat geldt dan ook voor elke noot: romantisch, fantasievol en technisch op zijn minst uitdagend. En voor Liza Ferschtman een dierbaar stuk. ‘Haar spel was overtuigend, zelfverzekerd, virtuoos en moedig’, zoals de pers het beschreef naar aanleiding van een uitvoering met de London Philharmonic enkele jaren geleden.

speelt Bruchs Vioolconcert

Alexei Ogrintchouk dirigeert Bruch, Brahms en Tsoupaki Nog een publiekslieveling op het programma, een symfonisch werk van Bruchs goede vriend Brahms. Zijn Vierde symfonie was al vanaf de première een enorm succes dat nooit meer is verstomd. Vooral het slot met zijn barokke passacaglia, naar voorbeeld van de door hem zo bewonderde

Bach, maakt nog steeds diepe indruk op de luisteraar. Naast alle romantiek in dit concert onder leiding van Alexei Ogrintchouk, ook muziek waarvan de inkt nog amper droog is. Calliope Tsoupaki, één van de meest succesvolle componisten van onze tijd en tot 2021 Componist des Vaderlands,

Foto: Phion - Marco Borggreve

schreef in opdracht van Phion een geheel nieuw orkestwerk.

Programma

Alexei Ogrintchouk - dirigent Liza Ferschtman – viool

TSOUPAKI - Falling, wereldpremière (opdrachtcompositie)

BRUCH - Vioolconcert nr. 1 (Vioolconcert nr. 1 op. 26 in g)

BRAHMS - Symfonie nr. 4 (Symfonie nr. 4 op. 98 in 4)

zo 17 maart | 14:30 | Muziekcentrum, Enschede | inleiding 13:30  Meer informatie op www.phion.nl

Passieconcert in

WEERSELO - In de serie Muziek en Bezinning wordt zondag 24 maart om 15.30 uur in de Stiftskerk te Weerselo muziek voor de passietijd ten gehore gebracht.

de Stiftskerk

Het concert wordt gegeven door

Vocaal Ensemble La Colombe onder leiding van Iassen Raykov. Het is deze zondag Palmpasen, het begin van de Goede Week. Palmpasen, Allerzielen en Kerst zijn de drie momenten waarop de Stiftgemeente muziek centraal stelt als middel tot bezinning. Deze keer klinken van William Byrd de Lamentations, delen uit de Tenebrae Responsories van Tomas

Luis de Victoria en het achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti, afgewisseld met lezingen uit de Bijbel.

Entree

De entree is vrij, maar een ruimhartige vrije gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje in de achter de Stiftskerk gelegen Stiftsschool.

in

Roxeanne Hazes in Metropool

HENGELO - Nieuw album en dus nieuwe songs naast vertrouwde favorieten.

In 2017 verscheen het debuutalbum van Roxeanne Hazes. Met ‘In Mijn Bloed’ sloeg ze een nieuwe richting in. Ze won hier een Edison voor en trad op tijdens diverse tours en op festivals door het hele land. Ze nam deel aan het muziekprogramma ‘Beste Zangers’, waarin ze indruk maakte met haar vertolkingen en onder andere scoorde met haar bewerking van het nummer ‘Vannacht’ van Blanks. Haar samenwerking met Kris

Kross Amsterdam en Donnie, getiteld ‘Der Af (Oya Lé Lé)’, is inmiddels zeven miljoen keer beluisterd. Ruim zes jaar na haar debuut brengt Roxeanne Hazes op 13 oktober haar langverwachte nieuwe album uit. De nieuwe plaat heet ‘De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen’ en telt vijftien nummers. ‘De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen’ is een hoopvol album waarin de afgelopen jaren worden bezongen. “Dit album is echt een weerspiegeling van

Metropool

al die hoogte- en dieptepunten. De clichés zoals ‘een album als dagboek en therapie’ zijn in dit geval helemaal van toepassing. Ik zing over liefde, maar ook over afscheid nemen. Er zijn nummers over vriendschap, angsten, ontsnapping, zelfontdekking en nog veel meer. Ik maak een album in eerste instantie voor mezelf, maar ik hoop nu vooral dat anderen er kracht, herkenning en plezier uit kunnen halen.” aldus Roxeanne.

Met dit album en haar vaste band trekt Roxeanne het land in, op 16 maart speelt ze in Hengelo.

Support: Sophia

In december 2023 bracht Sophia haar eerste EP uit, getitled ‘Under The Blood Moon’. Ze heeft haar muzikale horizon inmiddels verbreed met Engelstalige pop-meets-singer-songwriterliedjes.

Tickets

€25,00(vvk) Avondkassa € 27,50

Locatie: Jupiler Stage (Hengelo)

Aanvang: 16 maart 20:30

Zaal open: 19:30

Restaurant & Muziekcafé open vanaf 17:00 uur

Groot Enschedees Boekenfestijn

Rezazadeh, Bronwasser

ENSCHEDE - De Bibliotheek Enschede organiseert, in samenwerking met de Stichting Literaire Manifestaties Enschede, het Groot Enschedees Boekenfestijn.

Hét Boekenweekevent van Twente!

Özcan Akyol, Sholeh Rezazadeh en Sacha Bronwasser brengen een bezoek aan onze stad. Presentator Jeroen van Kan weet als geen ander verhalen bij deze drie auteurs los te weken. Een onvergetelijke middag voor literatuurliefhebbers op zondag 24 maart in de Museumfabriek.

Özcan Akyol

Creatieve duizendpoot Özcan, bij een

breed publiek bekend onder de naam Eus, is behalve schrijver, presentator en documentairemaker ook een veelgelezen columnist. Zijn meest recente roman is Afslag 23. Akyol weet de bittere ernst van het leven te verpakken in inktzwarte humor. Hij maakte furore als televisiepresentator met succesvolle titels als De Neven van Eus, Sterren op het Doek, De Geknipte Gast, en Eus’ Boekenclub.

Boekenfestijn met Akyol, Bronwasser en van Kan

Sholeh Rezazadeh

Sholeh Rezazadeh was arts in Iran en schrijven vond haar omgeving verspilling van haar intelligentie. Drie jaar na haar aankomst in Nederland tekende ze een contract voor haar poëtische romandebuut De hemel is altijd paars. Deze roman werd bekroond met De Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Rezazadeh is de Nederlandse finalist voor de EU-literatuurprijs met haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht.

Sacha Bronwasser

Kunsthistoricus Sacha Bronwasser debuteerde als romanschrijver met Niets is gelogen, dat met lovende kritieken werd ontvangen. In februari 2023 verscheen haar roman Luister. Een verhaal over de volwassenwording van een au pair in Parijs in de jaren tachtig, met een verband met de terroristische aanslagen

in die tijd en in 2015. Het boek eindigde bij de beste boeken van 2023.

Ticketverkoop

Leden van de Bibliotheek Enschede betalen €10,00 per persoon.   Niet-leden betalen €12,50 per persoon.   Voor donateurs van de SLME zijn er gratis tickets onder vermelding van een kortingscode.

Tickets zijn te bestellen via bibliotheekenschede.nl/boekenweek

Het Boekenfestijn start om 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.00 uur.

Het thema van de Boekenweek is ‘Bij ons in de familie’. Alles is familie, al is familie soms niet alles. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Gezamenlijk concert mannenensemble Esquire

HAAKSBERGEN - Zondagmiddag 21 april vindt in de Protestantse kerk aan de Jhr von Heijdenstraat, om 15.30 uur een bijzonder optreden plaats.

Een gezamenlijk concert op het Honhof orgel en het Vocaal Ensemble Esquire uit Oldenzaal.

Dennis Vallenduuk bespeelt niet alleen het orgel, maar hij dirigeert ook het Vocaal Ensemble. Esquire zal twee stukken ten gehore brengen. Van Francis

Poulenc (1899-1963) het in 1948 gecomponeerde stuk de “Quatre petites prières de Saint François d’Assise.” En van de in 1978 geboren Noorse componist Ola Gjeilo wordt het stuk “Northern lights” uit 2009 gezongen.

Honhof orgel en Esquire

Orgel

De toetsen van het onlangs door orgelmakerij Reil grondig gerestaureerde Honhof orgel worden geroerd door Dennis Vallenduuk. Hij speelt werken van A. Pärt, J. Langlais, F. MendelssohnBartholdy. Arvo Pärt (1935) is geboren in Estland en geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van gewijde muziek. Jean FrançoisHyacinthe Langlais (1907–1991) was een Franse componist en organist met een groot improvisatie talent. Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) was een Duitse componist, die veel koormuziek heeft geschreven.

Naast werken van de genoemde com-

ponisten zal Vallenduuk ook eigen improvisaties spelen.

Vocaal ensemble

Esquire is in 2014 ontstaan uit het Stadsjongenskoor Oldenzaal, waar het nog steeds een afdeling van is. Het initiatief werd genomen door vier leden van het Stadsjongenskoor, die daar vanwege hun leeftijd geen lid meer van konden blijven.

Zondagmiddag 21 april aanvang 15.30 uur, kerk open 15.00 uur Toegang € 10,00; Jongeren tot 18 jaar en studenten € 5,00 Kinderen tot 12 jaar, gratis.

concert

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

‘Tussen de oren van je puber’ – gratis ouderavond over mentale weerbaarheid

bij jongeren

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

• Financieel Consulent - 24/32 uur

• Beheerder riolering en water – 32/36 uur

• Beleidsmedewerker Openbare ruimte – 32/36 uur

Voor gedetailleerde informatie over deze vacatures kunt u terecht op WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van uw keuze nu niet open, dan zien we uw open sollicitatie via dezelfde webpagina graag tegemoet.

Officiële mededelingen

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit. Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Wilgeroosje 1 – het verbouwen van de woning

• Tweede Kampsweg 25 – het plaatsen van een vervangend hekwerk

• Pimpernel 7 – het verbouwen van de woning

• Kerkstraat 88 – het realiseren van een schoonheidssalon

Schoolstress, prestatiedruk, mentale problemen bij jongeren: de kranten staan er vol mee. De opvoeding van je puber kan uitdagend zijn. Laat u inspireren en kom naar de ouderavond op 12 maart bij CSG Reggesteyn aan de Willem de Clerqstraat in Nijverdal.

Als ouder of opvoeder wil je het vast goed doen voor je kind. Dat hij of zij lekker in zijn of haar vel zit, is je veel waard. Hoe word je kind gelukkig en sterk om met de uitdagingen van het leven om te gaan? Hoe blijf je in gesprek met je puber? Als het even tegenzit, kan een jongere erg in de put zitten. Wat is normaal en wanneer moet je je als ouder zorgen maken? En waar kun je dan terecht?

Tijdens de ouderavond die we organiseren op dinsdag 12 maart krijgt u volop informatie en tips en om uw kind te helpen opgroeien tot een gelukkig, gezonde volwassene. U kunt ook deelnemen aan workshops.

Locatie en aanmelden

De ouderavond is op dinsdagavond 12 maart bij CGS Reggesteyn aan de Willem de Clercqstraat. De avond start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.45 uur.

De avond is voor alle ouders van jongeren tussen 12-18 jaar

uit de gemeente Hellendoorn en is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. Aanmelden en meer informatie via www.vitaalhellendoorn.nl.

Veilig op vakantie na caravankeuring

Op zaterdag 23 maart organiseert Veilig Verkeer Nederland afdeling Hellendoorn de jaarlijkse caravankeuring. Net als voorgaande jaren wordt er medewerking verleend door Akro Handelsonderneming en politie. De keuring vindt plaats bij Akro, Fuutweg 13 in Nijverdal.

De keuring is bedoeld om ervoor te zorgen dat bestuurders veilig op vakantie kunnen gaan en om boetes te voorkomen door “onzichtbare” schade aan caravans of vouwwagens te identificeren, zoals scheurtjes in banden, slecht afgestelde remmen, kapotte verlichting of een lekkende gasleiding.

• P C Stamstraat 29 – het isoleren en stucen van de gevel

Haarle

• Poggenbeltweg 20a – het plaatsen van 2 dakkapellen

• Oude Deventerweg 4 – het bouwen van een bijgebouw

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Jan van Galenlaan 2 – het gewijzigd bouwen van een woning

• H. Limbeekstraat 26 – het kappen van 1 beuk

• Wilhelminastraat 58 en 58a – het verbouwen van de woning

• Schumannstraat 29 – het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning

Hellendoorn

• Kasteelstraat 15 – het kappen van 2 eiken (geweigerd) en 1 es (verleend)

• De Velthoek 15 – het bouwen van een woning

• Hallerweg 1 – het verbouwen van de woning

• Ninaberlaan 71 – het realiseren van een kapsalon/beautysalon

Akro Handelsonderneming, VVN-afdeling Hellendoorn en politieagenten van de politie Twente, afdeling Hellendoorn zullen samen de organisatie, keuring en controle van de benodigde documenten uitvoeren. Diverse onderdelen van de caravan worden nagekeken, zoals verlichting, reflectoren, kentekenplaat, banden, remmen en gasinstallatie. Na de keuring ontvangen eigenaars een controlelijst met reparatieadvies. Legitimatie (rijbewijs) ter plaatse is verplicht.

Ieder jaar blijkt de keuring erg nuttig; ca. 2/3e van de gekeurde caravans blijft (vrijwillig) bij Akro staan in verband met gladde banden of defecte verlichting.

Inwoners van de gemeente Hellendoorn die hun caravan of vouwwagen willen laten keuren, kunnen zich aanmelden via www. vvn-hellendoorn.nl van 23 februari tot en met 15 maart. De keuring is gratis, maar de kosten voor deelname aan de rijproef bedragen € 20-, inclusief keuring. Aanmelding gebeurt op volgorde van binnenkomst, dus wees er snel bij! De keuring vindt plaats tussen 8:00 uur en 15:00 uur.

Haarle

• Helhuizenweg 8 – het kappen van 1 beuk

• Wiegersstraat 19 – het plaatsen van 2 dakkapellen en het realiseren van een uitbouw

Daarlerveen

• Brugstraat 16 – het bouwen van een vervangende woning

Milieumeldingen

Maatwerkvoorschriften

Daarlerveen

• Daarlerweg 1a – ambtelijk maatwerk geluid

Afgehandelde melding

Hellendoorn

• Schaddenveldsweg 1c – het veranderen van activiteiten

10 | Jaartal 2024
Week

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadspleinvergadering 12 maart 2024

Op dinsdagavond 12 maart is vanaf 19.30 uur een informatieronde van de gemeenteraad in de raadzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur. De raad wordt op deze avond geïnformeerd over twee onderwerpen.

Integraal Huisvestingsplan

De gemeente is verantwoordelijk voor de gebouwen van scholen, de zogeheten onderwijshuisvesting. Op dit moment werkt de gemeente, samen met de schoolbesturen, aan een nieuw plan voor de komende jaren. Dit plan wordt ook wel het ‘Integraal Huisvestingsplan’ genoemd. In deze informatieronde wordt de raad geïnformeerd over de opgaven en vraagstukken rondom

onderwijshuisvesting in Hellendoorn, ter voorbereiding op de behandeling van het nieuwe Integraal Huisvestingsplan door de gemeenteraad later dit voorjaar.

Visie Vrijetijdseconomie 2023 gemeente Hellendoorn Gemeente Hellendoorn richt zich onder meer op toerisme en recreatie. Momenteel zijn er diverse ontwikkelingen die invloed hebben op wat de gemeente kan bieden aan inwoners, toeristen en ondernemers.

De gemeente heeft nog geen duidelijk beleid over hoe hiermee om te gaan en welke richting de gemeente wil opgaan. Samen met de betrokken partijen is daarom de Visie Vrijetijdseconomie opgesteld. De gemeenteraad wordt op 12 maart geïnformeerd

Krijgt uw kind leerlingenvervoer van de gemeente Hellendoorn en wilt u meedenken en adviseren over dit onderwerp?

Word lid van onze begeleidingscommissie leerlingenvervoer en help mee aan het verbeteren van de kwaliteit en toegankelijkheid van het leerlingenvervoer.

We zoeken enthousiaste mensen om mee te praten over de uitvoering van het leerlingenvervoer, om nieuwe regelingen en initiatieven op dit gebied te beoordelen en de gemeente hierover te adviseren. We werken samen met de gemeente Hellendoorn en de vervoerder van het leerlingenvervoer. Diverse achtergronden zijn welkom. Als begeleidingscommissie vinden we het belangrijk dat hierin een goede vertegenwoordiging zit van ouders/verzorgers van de leerlingen die gebruik maken van het leerlingenvervoer. Op deze manier kunnen de ervaringen met het leerlingenvervoer correct en tijdig geventileerd worden richting gemeente en vervoerder.

Vindt u dit ook belangrijk en heeft u het welzijn van leerlingen hoog in het vaandel staan, dan zou het mooi zijn als u actief deel wilt nemen aan de vergaderingen van de begeleidingscommissie (3 à 4 keer per jaar in het Huis voor Cultuur en Bestuur). Interesse? Neem contact met ons op voor meer informatie via leerlingenvervoer.oc@gmail.com.

over de ontwikkelingen, over de totstandkoming van de visie en de gemaakte keuzes. Deze visie wordt vervolgens geagendeerd voor de debatronde van 19 maart en de raadsvergadering van 9 april 2024.

De informatieronde begint om 19.30 uur in de raadzaal, in het Huis voor Cultuur en Bestuur en is openbaar. Er is ook een livestream beschikbaar. De agenda kunt u inzien op hellendoorn. raadsinformatie.nl

Voor informatie over de mogelijkheden om in te spreken kunt u voorafgaand aan deze informatieronde contact opnemen met de griffie. Dit kan per e-mail via griffie@hellendoorn.nl of telefonisch via 0548 – 630 000.

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

48
49
50
51
52
53
54
55
56
twente.nl
57
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.