Page 1

Hengelo Mag H E T D I G I TA L E M A G A Z I N E VA N H E N G E L O 0 5 - 1 0 - 2 0 1 8 HĂŠt zine a M ga o v or

elo Heng

De Uitdagingen

Scharrelkids

Doedag

Gemeente-Info + UIT-agenda

Coming Out Day bij Exaltio Kinderkledingbeurs Streekbierfestival:

proeven met een brouwer


Weer

Zaterdag wordt een mooie dag voor buitenactiviteiten. De ochtend verloopt op de meeste plaatsen zonnig. In de middag blijft het in het oosten vrij zonnig met enkele stapelwolken.

Zondag begint op de meeste plaatsen bewolkt en het wordt een stuk frisser dan op zaterdag Na het weekend volgt weer een serie droge dagen en daarbij laat de zon zich vaak zien. De wind draait snel van de frisse noordhoek naar de zachte zuidoosthoek. Dinsdag wordt het met 15-20 graden al wat warmer dan zondag en maandag. Vanaf woensdag zou het meerdere dagen 20-25 graden kunnen worden en daarmee is het bijzonder warm voor de tijd van het jaar. De nachten verlopen eerst nog fris met maandag en dinsdag regionaal vorst. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook.

Zaterdag 6 oktober 8° /23°

9

Zondag 7 oktober 10° / 15°

7

Maandag 8 oktober 3° / 17°

9

Dinsdag 9 oktober 5° / 19°

9

Woensdag 10 oktober 9° / 20°

9

Donderdag 11 oktober 10° / 20°

9

Vrijdag 12 oktober 10° / 20°

9


HengeloMag Colofon

Twente Journaal BV HengeloMag.nl Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 Advertentie info: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@HengeloMag.nl Vormgeving: Floor Santman Maurice Weustink Redactie: Floor Santman info@HengeloMag.nl Cartoon: Leo Kemper Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

INHOUD 42 Cultuur 54 Sport 68

3

Het Hengelo Mag is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 06 51 940 450 www.regionaleuitgeversgroep.nl

Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal, Losser Journaal en Hart van Glanerbrug, De Transportkrant, Welkom in Twente en diverse Specials.

Natuur Nieuws & Achtergrond: 4 Kerkdiensten: pagina 33 Uitagenda: pagina 78


Vakbondscafé ‘Werken over de grens’ Losser, 27 september 2018 Wat komt er zoal kijken bij werken over grens? Om die vraag te beantwoorden nodigt de FNV werknemers die over de grens pendelen of overwegen dat te gaan doen uit voor een informatiebijeenkomst op dinsdagavond 9 oktober in Losser. “Voor je kansen op de arbeidsmarkt is het altijd goed om een blik over de grens te werpen”, zegt Hans Hupkes, bestuurder van de FNV voor de arbeidsmarkt in de Euregio. “Maar hoewel de grensbomen al lang weg zijn, blijft de grens nog een belemmering door verschillen in wet- en regelgeving en cultuur. Daarom is het goed om je terdege te oriënteren.” Een deskundige van het Grensinfopunt van de Euregio in Gronau zal een overzicht geven van zaken waaraan je moet denken als je over de grens werkt of gaat werken. Samen met deskundige kaderleden van de FNV zal hij vragen beantwoorden.

4

Vakbondscafé ‘Werken over de grens’, dinsdagavond 9 oktober 2018, 19.30 uur (inloop

vanaf 19.00 uur). Café het Spoortje, Gronausestraat 70, Losser. Iedere belangstellende is welkom. Wel graag opgeven door een mail te sturen naar noordoost.twente@vereniging.fnv.nl.


Hugo Rijsman uit Hengelo behaalt 4e plaats tijdens EuroSkills Team Nederland scoort goed met 15 medailles tijdens EK voor beroepen Tijdens EuroSkills, het EK voor beroepen, dat van 26 t/m 28 september plaatsvond in Boedapest, Hongarije heeft Hugo Rijsman uit Hengelo de 4e plaats behaald en een medal of excellence voor een bovengemiddelde prestatie tijdens de wedstrijd Lassen. Hugo studeert aan Deltion College en werkt bij Luma Hengelo. Team Nederland won totaal 1 gouden medaille voor bouwtimmeren en 4 bronzen medailles voor tuinaanleg (team van 2), mobiele werktuigen en etaleur. Tien Nederlanders kregen een medal of excellence omgehangen, welke alleen wordt uitgereikt voor een bovengemiddelde prestatie. Grootste beroepenevenement van Europa Tien jaar na de eerste editie van EuroSkills in Rotterdam streden in Boedapest meer dan 500 deelnemers uit 28 bij WorldSkills Europe aangesloten landen in 37 beroepen voor een plek op het erepodium. Skills Heroes De deelnemers aan EuroSkills hebben zich onder meer gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2018/2019 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden.

5

WorldSkills Netherlands Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Foto: Paul Tolenaar

Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com


J&SV Exaltio en Ra

Coming

Jongeren- en studentenvereniging Exaltio en Rainbow Janny slaan de handen ineen op Coming Out Day. Samen zullen ze zichtbaar zijn op de campus van Universiteit Twente om zo te laten zien dat je op de universiteit mag zijn wie je bent. Tijdens de lunch zal er een optreden plaatsvinden op het O&O-plein en is er de mogelijkheid om op de foto te gaan met Rainbow Janny.

6

J&SV Exaltio vindt dat er op de campus van de UT meer kan gebeuren om ervoor te zorgen dat LHBT+’ers zich thuis voelen op de universiteit. “Hogeschool Saxion had vorig jaar bijvoorbeeld één van hun gebouwen verlicht in de regenboogkleuren. Op de universiteit zie je dat soort dingen veel minder,” aldus secretaris Vera Korblet. “Dat is jammer, want alleen al het uithangen van de regenboogvlag kan ervoor zorgen dat een LHBT+’er zich

welkom voelt, helemaal als die persoon nog in de kast zit.” Daarom wil de vereniging op Coming Out Day de campus wat meer kleur geven.

Kleurrijke vertoning Het was duidelijk dat er een statement gemaakt moest worden. Om dat voor elkaar te boksen, schakelde de vereniging de hulp in van Rainbow Janny: een typetje van entertainer Jerry Kroezen die maar al te goed weet hoe je de boel op moet schudden. Uitgedost in een regenboogkleurige jurk weet het personage een lach op je gezicht te brengen en tegelijkertijd een boodschap over te dragen. Rainbow Janny is geen onbekende in Enschede. Voorgaande jaren was Janny al aanwezig bij het regenboogontbijt op Coming Out Day. Dit jaar is het voor het eerst dat het typetje op de campus zal zijn


ainbow Janny vieren

Out Day

Op de foto met Janny Op 11 oktober is Rainbow Janny van 12:00 tot 14:00 op de campus. Ze start met een performance op het O&O-plein en het bezoek wordt afgesloten met een photobooth. Studenten kunnen hier op de foto met Rainbow Janny. “We gaan met deze actie laten zien dat het ook op de UT helemaal prima is om 100% jezelf te zijn,” zegt Korblet. “We gaan er een gezellige vertoning van maken en hopelijk kunnen we op deze manier ook nog mensen helpen.”

7


Cartoon van de Week


10-10: de tiende Dag van de Duurzaamheid Duurzame acties in Overijssel tijdens de jubileumeditie Voor de tiende keer is het Dag van de Duurzaamheid. Op woensdag 10 oktober laten scholen, bedrijven, overheden, steden, winkelstraten, particulieren, jongeren, universiteiten en winkelketens zien dat duurzaamheid leeft. Ook in Overijssel worden allerlei duurzame initiatieven ontplooid. Zo wordt enthousiast meegedaan aan de landelijke voorleesactie en opent Landal Holten haar duurzame deuren. De Dag van de Duurzaamheid start traditiegetrouw met de voorleesactie. Dit jaar doen er ruim 8.000 scholen mee. Raadsleden van de Hof van Twente laten zich niet onbetuigd en zoeken allemaal een basisschool uit om voor te lezen uit De Kracht van Energie, een boek met verhalen van studenten van de duurzame pabo. De volksvertegenwoordigers zijn te vinden in scholen in Markelo, Goor, Delden, Diepen-

hiem en Hengelvelde en wethouder Meulenkamp gaat naar Bentelo. Meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op www. dagvandeduurzaamheid.nl.

9


10

Nationale Archeologiedagen Tijdens de Nationale archeologiedagen 2018 organiseert museum Natura Docet Wonderryck Twente samen met Archeologen van het Overijssels depot voor bodemvondsten en Het Oversticht op zondag 14 oktober een middag vol activiteiten in én rondom het museum. Ga op ontdekkingstocht naar het verleden:

Je mag in de museumtuin met een metaaldetector aan de slag, graven naar (dieren) botten onder leiding van de museumconservator, het Beerput spel spelen en vondsten lijmen bij de activiteit: “puzzel je verleden”. Krijg jij archeologische scherven weer aan elkaar tot één kopje en schoteltje? Beerputtenspel: een archeoloog vindt veel


11

afval (afval dat vaak in een beerput terecht kwam). Kun jij raden wat er allemaal in de zak met afval uit de beerput zit en komt het uit de prehistorie, romeinse tijd of middeleeuwen? Alle activiteiten gedaan? Dat levert je een diploma op: het archeologendiploma!! HERFSTVAKANTIE van zondag 21 oktober

t/m zondag 28 oktober in Natura Docet Wonderryck Twente Tijdens de herfstvakantie is er dagelijks een programma vol activiteiten met workshops vilten, schilderen, gipsen en graven, ontleden, onderzoeken en speuren.    Kijk voor meer informatie over het programma op www.wonderryck.nl


Lezingencyclus in het kader van ‘150 jaar Stork’ Expositie en lezingencyclus De combinatie van expositie en lezingen in Museum Hengelo geven een mooi beeld van ‘150 jaar Stork’. De expositie toont de meest uiteenlopende Stork objecten. En in het verlengde daarvan worden in de maanden september en oktober diverse (Stork)lezingen georganiseerd.

12

Expositie Onder de objecten bevinden zich onder meer: een achttal panelen met stamboom van de familie Stork en foto’s van hun woonhuizen. De panelen worden afgewisseld met foto’s van de heren C.T. Stork (Charles Theodoor, stichter Machinefabriek), D.W. Stork (oudste zoon van C.T.), C.F. Stork (jongste zoon van C.T.) en H.C. Stork (ook een zoon van C.T., de derde van de drie gebroeders die tientallen jaren lang de Machinefabriek in Hengelo hebben geleid). Van Wils Broggel, die in het verleden door Stork een positie als ‘bedrijfskunstenaar’ aangeboden krijgt, zijn twee sfeervolle schilderijen over Stork producten te zien. En in vitri-

nes zijn kleine objecten van en over Stork geplaatst, terwijl drie maquettes een goed beeld geven van Stork producten en (technische) tekeningen van die producten. Een glasplaten camera uit 1888 waarmee duizenden opnamen zijn gemaakt van de fabriek, de mensen die er werkten en de producten die geproduceerd werden, maakt de expositie compleet. Lezingencyclus Onderstaande lezingen zijn gepland: •Vrijdag 5 oktober 19:30 uur: ‘Stork villa’s’ door Hans de Gruil •Zondag 21 oktober 14:00 uur:‘Stork Suiker in Ethiopië’ door Hans de Gruil •Dinsdag 23 oktober 19:30 uur:‘Stork Hijsch’ door Helmig Kleerebezem Entree € 5,00 (donateurs € 2,50) Locatie Museum Hengelo, Beekstraat 51


Cursus ‘Twickel van binnenuit’ Data, 9 oktober, 16 oktober, 30 oktober en ????? (excursie naar kasteel Twickel in Delden) Aanvang:10.00 uur Er zijn nog enkele plaatsen vrij! De cursus bestaat uit vier dagdelen en een excursie. Wordt gegeven door de docenten: •Dinsdag 2 oktober Aafke Brunt, archivaris Twickel; onderwerp ‘Bewoners, historie’ •Dinsdag 9 oktober Roderik zu Castell – Rüdenhausen, kasteelheer; onderwerp ‘Architectuur en beleving’ •Dinsdag 16 oktoberJan Haverkate, his-

toricus; onderwerp ‘Park en landschap’ •Dinsdag 30 oktober Albert Schimmelpenninck, oud-rentmeester; onderwerp ‘Landgoed en beheer’ •Maandag ???? Excursie naar Delden Cursusboek ‘Twickel’ geschreven door Aafke Brunt, Jan Haverkate en Lucia Den Ouden Kosten:€ 96,00 pp., incl. cursusboek, koffie en hand-outs.Aanmelden administratie@museumhengelo.nl Voor uitgebreide cursusinformatie: www.museumhengelo.nl

13


Met als thema: Hé doe de deur dicht!

Brandpreventieweken: Kind Brandweer Twente bestaat dit jaar 5 jaar en organiseert daarom tijdens de landelijke Brandpreventieweken brandweer kinderfeestjes voor vijfjarigen; in Losser op donderdag 11 oktober om 15.00 uur, in EnEnschede Spaansland op woenswoensdag 3 oktober om 12.30 uur

14

De burgemeesters van alle 14 Twentse gemeenten komen de taart snijden en vieren mee. Daarnaast krijgen alle baby’s die in oktober geboren worden een brandweer geboortetas. De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie. De brandpreventieweken hebben ook dit jaar als thema: Hé doe de deur dicht! Onderzoek heeft uitgewezen dat het sluiten van binnendeuren kostbare tijd oplevert om te kunnen vluchten en gered te worden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook (de grootste bedreiging bij brand) beperkt wordt. Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat

je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plaats hangen en ook hoorbaar zijn. Maak van je roze wolk geen rook wolk “We willen toewerken naar een brandveilige generatie en die begint uiteraard bij de jeugd, aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. “Trots ben ik dat onze ’Roze Wolk-campagne’ van vorig jaar landelijk omarmd is en we dus massaal onze aandacht richten op jonge ouders.” Vooral deze doelgroep laat de deur van de slaapkamer open staan. Daarom krijgen alle ouders die oktober aangifte doen van de geboorte van hun kind een geboortetasje van


derfeestjes bij de brandweer

de brandweer aangeboden. Hierin zitten, naast een aantal leuke cadeautjes, handige tips om brandveiligheid in huis te verbeteren. Daarnaast gaat de brandweer bij een aantal gezinnen op kraamvisite. Kinderfeestjes Gingen vorig jaar alle Twente burgemeesters op kraamvisite, dit jaar snijden ze taart aan bij de brandweer kinderfeestjes. In iedere Twentse gemeente komt het eerste kindje dat vijf jaar wordt het kinderfeestje vieren bij de brandweerkazerne. Dit feestje staat uiteraard geheel in het teken van de brandweer en brandpreventie. De ouders en grootouders van de jarige krijgen bovendien een gratis woning-

check aangeboden. Naast de kinderfeestjes geeft de brandweer ook voorlichting bij kinderdagverblijven en kraamzorgorganisaties. Aftrap op woensdag 3 oktober Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, en Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente, geven het startschot van de Brandpreventieweken. Dit doen ze tijdens het eerste kinderfeestje. Deze wordt gegeven op woensdag 3 oktober vanaf 13.00 uur in de brandweerkazerne van Enschede. De Enschedese Nikki viert dan haar 5de verjaardag. Meer informatie staat op brandweer. nl/rozewolk

15


Vaker financiële tegemoet voor slachtoffers van over Met het intreden van de donkere dagen, neemt de kans op woningovervallen toe. Een gewelddadige woningoverval heeft grote impact en brengt vaak materiële schade en psychisch letsel met zich mee.

16

Steeds meer slachtoffers van gewelddadige overvallen weten het Schadefonds Geweldsmisdrijven te vinden. Zij vragen financiële steun aan om het leed te verzachten. Dit doet echter lang niet elk slachtoffer. Tijdens de Week van de Veiligheid, die op 8 oktober van start gaat, roept het Schadefonds Geweldsmisdrijven slachtoffers van een gewelddadige overval, diefstal of straatroof daarom op zich alsnog te melden. Op schadefonds.nl die-

nen zij hun aanvraag snel en eenvoudig in. Jaarlijks zijn duizenden Nederlanders slachtoffer van een geweldsmisdrijf met ernstig psychisch of lichamelijk letsel tot gevolg. Afgelopen jaar steeg het aantal aanvragen voor een financiële tegemoetkoming bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven met 7,3% tot 8.203 aanvragen. Toch zijn er nog veel slachtoffers van een geweldsmisdrijf die nog geen financiële tegemoetkoming hebben aangevraagd. De praktijk leert dat het geldbedrag mensen helpt hun leven weer op de rails te krijgen.

Voor Tony de Jong hielp de steun van het Schadefonds bij de verwerking van de gewapende overval die hij meemaakte. “In de uitgaansgelegenheid waar ik werkte, kwamen plotseling mannen met bivakmutsen binnenlopen. Eerst dacht ik dat het een vrijgezellenfeest was. Ik begreep de ernst van de situatie pas toen de mannen om mij heen kwamen staan en mij met een Kalasjnikov bedreigden. Je wilt niet weten wat er dan door je heen gaat. Het verwerken van zo’n ingrijpend voorval kost veel tijd. Anderhalf jaar later hoorde ik over het Schadefonds Geweldsmisdrijven. De financiële steun en de


tkoming rvallen in Overijssel persoonlijke benadering hebben mij enorm geholpen de overval een plek te kunnen geven. Dat gun ik andere slachtoffers ook.” Bent of kent u een slachtoffer van een gewelddadige overval? Als slachtoffer van een overval waarbij geweld is gebruikt of met geweld is gedreigd, kunt u in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming. Bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven dient u uw aanvraag hiervoor schriftelijk of digitaal in. Dit kan tot 10 jaar nadat het misdrijf plaatsvond. “Om het voor slachtoffers zo makkelijk mogelijk te maken, kunnen mensen hun aanvraag voor een financiële tegemoetkoming op www.schadefonds. nl indienen en volgen”, vertelt Corinne Kalter, beleidsmedewerker bij het Schadefonds. “Ook voegen wij binnenkort

een ‘Quickscan’ aan onze website toe. Door twee à drie eenvoudige vragen te beantwoorden, weten mensen direct of het zinvol is een aanvraag te doen.”

Ook in gevallen dat er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven.

Over het Schadefonds Geweldsmisdrijven Het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt steun aan slachtoffers en nabestaanden van allerlei vormen van geweldsmisdrijven. Of het nu gaat om een gewapende overval, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, huiselijk geweld, mishandeling of stalking.

Bent u zelf slachtoffer of nabestaande van een geweldsmisdrijf? Of kent u iemand die te maken heeft gehad met opzettelijk geweld? U kunt helpen door over het Schadefonds Geweldmisdrijven te vertellen. Ga voor meer informatie naar www.schadefonds.nl


Meditatieve 18 zaterdagochtendwandeling vanuit de Nederlands Hervormde In samenwerking met Huis van Spiritualiteit – Thema ‘Loslaten’ Verzamelen: 09.30 uur in de Nederlands Hervormde Kerk Ganzenmarkt 31, 7631 EM Ootmarsum Na een korte bijeenkomst in de kerk wandelen we in en om het oude stadje Ootmarsum.

In het glooiende landschap wordt op een gezellige locatie tijd ingeruimd voor koffie/ thee met iets lekkers. Tijdens de ± 12 km. lange wandeling wordt op bijzondere plekken gemediteerd. Deelname gratis; na afloop vrije gift ter bestrijding van de onkosten. Waarschijnlijk kennen alleen échte wandelaars de prachtige plekjes die we zaterdag 13


19

e kerk te Ootmarsum oktober bezoeken. Dus laat u verrassen! Ook mensen die niet kerkelijk zijn maar wel ‘iets hebben’ met wandelen en spiritualiteit zullen zich op deze zaterdag thuis voelen tussen wandelliefhebbers uit geheel Twente. De werkgroep wil dit initiatief graag breed in Twente uitdragen - dus iedereen is welkom.

Opgave per mail bij Marjan van Galen: vangalenmarjan@gmail.com Info: 074-3494256 Bij opgave per mail s.v.p. uw woonplaats vermelden en aangeven of u het nieuwe jaarprogramma van Huis van Spiritualiteit 2018-2019 wenst te ontvangen.


Open dag 20

Galerie UITERART Op zondag 7 OKTOBER is het QUA KUNST weer feest bij Galerie UITERART. Bovendien is kunstenares Ricky Damen te gast. Kortom, reden om zondag even koffie te komen drinken op het adres Morgenster 14 in Nijverdal. Openingstijd: van 11.00 tot 17.00 uur. Wil en Gerard Ekelenkamp

|

www.uiterart.nl

|

06 232 02 382


‘Vriendschap’ is thema Kinderboekenweek De 64ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 3 t/m 14 oktober 2018. Het thema van de Kinderboekenweek van 2018 is vriendschap, met als motto Kom erbij! Activiteit in de Bibliotheek Bibliotheek Hengelo trapt dit jaar af met het kinderboekenfeest! En nodigt alle kinderen op vrijdagavond 5 oktober uit om erbij te zijn samen met hun vriendjes en vriendinnetjes. Een groot feest met een disco, clown Funny, virtual sports, een fotoshoot, verhalen vertellen, glitter tatoo’s en nog veel meer! Vrijdag 5 oktober | 19.00 - 21.00 | Bibliotheek Hengelo Stad | Gratis Kinderboekenweek De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Geschenk De eilandenruzie is het Kinderboekenweek-

21 geschenk van 2018. Een fantastisch nieuw avontuur met Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president Pablo Fernando van Costa Banana. Geschreven door Jozua Douglas, met illustraties van Elly Hees. Van 3 t/m 14 oktober 2018 cadeau van je boekhandel bij een besteding van ten minste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.


“Er was eens”

Twentse week van, veur en deur oale leu Vrijdag 5 oktober

Nationale voorleeslunch voor genodigden Wethouder Nijhuis leest het verhaal van de nationale voorleeslunch, geschreven door Yvonne Keuls. De lunch wordt bereid door Hestia. 12.00 – 14.00 uur in ‘t Lossers Hoes

Twentse volksdansen Onder leiding van Marion Bulters kunt u kijken of actief meedoen aan deze dansactiviteit. 15.00 – 15.45 uur in ‘t Lossers hoes

Woensdag 10 oktober

Tocht met de electrokar door het Arboretum In de electrokar maakt u een mooie tocht door het Arboretum. Kosten €5,00. incl. kop koffie & wat lekkers. Opgave: yolanda.kerver@bibliotheeklosser.nl 10.00 – 11.30 uur Start bij het Arboretum Poortbulten

Zaterdag 6 oktober

Herfstwandeling Start met koffie, wandelen in en rond Losser en bij terugkomst een maaltijd. Kosten € 5,50 p.p. Max. 15 pers. kunnen deelnemen. Opgave voor 1 oktober via m.bijen@zorggroepsintmaarten.nl 10.30 uur vertrek vanaf Maartensstede Vicarystraat in Losser.

Maandag 8 oktober

Oude handwerktechnieken Tijdens de wekelijkse handwerksoos in ‘t Trefhuus in Overdinkel kennismaken met en vragen stellen over deze technieken. 14.00 – 16.00 uur uur in ‘t Trefhuus Sietse Smit vertelt smokkelverhaal Sietse vertelt verhalen opgetekend en meegemaakt door zijn vader. 15.00 – 16.00 uur in ‘t Trefhuus

Dinsdag 9 oktober

22

Wandeling “Speuren naar sporen” Gidsen van de historische kring nemen u mee in een anderhalf uur durende wandeltocht langs oude monumenten in Losser. Na afloop koffie met krentenwegge. 9.45 uur verzamelen voor ‘t Lossers hoes De actieve ontmoeting Kijkje in de keuken bij de actieve ontmoeting in Losser. Uw bezoekje wordt afgesloten met een heerlijke kop Twentse soep. 11.00 – 12.30 uur in ‘t Lossers hoes

Donderdag 11 oktober

Uitwisseling Twentse recepten Neem je Twentse recept mee en kom naar het Taalpunt in ‘t Lossers hoes. 10.00 – 11.00 uur Taalpunt inloop in ‘t Lossers hoes Sietse Smit vertelt smokkelverhaal Sietse vertelt verhalen opgetekend en meegemaakt door zijn vader. 10.00 – 12.00 uur in ‘t Maartenstede De actieve ontmoeting Kijkje in de keuken bij de actieve ontmoeting in Overdinkel. Uw bezoekje wordt afgesloten met een heerlijke kop Twentse soep. 11.00 – 12.30 uur in ‘t Trefhuus Lezing door wethouder Harry Nijhuis Wethouder Harry Nijhuis geeft een lezing over de Twentse taal. 11.00 uur in de raadszaal van ‘t Lossers hoes

De actieve ontmoeting Kijkje in de keuken bij de actieve ontmoeting in De Lutte. Uw bezoekje wordt afgesloten met een heerlijke kop Twentse soep. 11.00 – 12.30 uur in Erve Boerrigter in de Lutte

Nijntje in het Twents Ans Dijkhuis leest in het Twents voor uit twee Nijntje boekjes. Speciaal voor kinderen en hun opa’s en oma’s. 15.30 – 16.15 uur in de bibliotheek in ‘t Lossers hoes

Taalpunt inloop: Eddy Oude Voshaar Op geheel eigen wijze vertelt Eddy oude Voshaar over het Twentse volkslied 14.00 – 15.00 uur Taalpunt inloop in ‘t Lossers hoes (1e verdieping) Twentse kinderquiz Kom samen met je opa en oma naar deze leuke quiz in de bibliotheek 15.30 – 16.15 uur in de bibliotheek in ‘t Lossers hoes

Vrijdag 12 oktober

Dansen in ‘t Trefhuus Natuurlijk met een Twentse noot. 14.00 – 17.00 uur in ‘t Trefhuus in Overdinkel Afsluiting Twentse week In de Vicaryzaal sluit de week af met muziek, een Twentse hapje en drankje. 14.30 – 16.00 uur in het bruine café van de Vicaryzaal in het Maartensstede

Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor meer informatie kunt u bellen met 053-5369400


Actiegroepen op hun hoede voor “luchtvaartgesprekken” Diverse leden van actiegroepen die zich inspannen om de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport te voorkomen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgenodigd om dit najaar deel te nemen aan een serie “luchtvaartgesprekken”. De actiegroepen overwegen deelname, maar zijn op hun hoede. “De minister mag deze luchtvaartgesprekken niet gebruiken als snelle legitimatie om Lelystad Airport te openen.” De luchtvaartgesprekken worden in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat georganiseerd door het Haagse lobby- en evenementenbureau Spitz, en vinden verspreid over het land plaats in de maanden oktober en november. Er zijn tot op heden nog geen agenda’s of deelnemerslijsten bekend gemaakt. Rooijakkers , voorzitter van HoogOverijssel, overweegt om aan te schuiven bij de luchtvaartgesprekken. “Overal waar ik kan laat ik het geluid van HoogOverijssel en de samenwerkende actiegroepen horen. Laagvliegen boven de mooiste en groenste provincies van Nederland kan niet. Ik leg aan iedereen met liefde uit waarom, al is het 10.000 keer. Ik ben persoonlijk niet eens belanghebbend, want de laagvliegroutes liggen niet boven mijn huis. Deze zaak gaat mij gewoon aan het hart. Waarom moet heel Nederland onder een deken van vlieglawaai liggen? Ik strijd voor het behoud van de laatste rustige natuurlijke plekken van Nederland.” Rooijakkers vindt dat de herinrichting van

het Nederlandse Luchtruim grondig moet worden aangepakt, op basis van de juiste uitgangspunten. “Laten we beginnen met een blanco vel papier. Vervolgens gaan we proberen om voor alle vliegvelden glijvluchten voor de daling (CDO) en zo snel mogelijk stijgen (COO) voor elkaar te maken. Dit moet wat ons betreft randvoorwaardelijk zijn voor alle luchthavens in Nederland, en zeker voor Lelystad Airport.” Informatie over de luchtvaartgesprekken: Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nodigt inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers, luchtruimgebruikers (kleine luchtvaart) en overheden uit om mee te praten over de toekomst van de luchtvaart en de luchtruimherziening. De agenda’s zijn vooralsnog onbekend, net als de criteria op basis waarvan het ministerie de deelnemers aan deze gesprekken selecteert. Hieronder vindt u een overzicht waar en wanneer de luchtvaartgesprekken plaatsvinden: 8 oktober ,Groningen  Provinciehuis 10 oktober ,Nijmegen, lokatie volgt 15 oktober ,Zwolle , Provinciehuis 29 oktober Den Haag  Provinciehuis 1 november, Lelystad , lokatie volgt 6 november  Den Bosch,Provinciehuis bron: www.luchtvaartgesprek.nl

23


Diverse modellen direct leverbaar

Diverse modellen direct leverbaar

Voortsweg 31, 7523 CC, Enschede www.elzingawonen.nl


Herinneringen

Kauw Ik wilde zo ontzettend graag een tamme kraai. Het is 1967, ik ben veertien en heb prachtige verhalen gehoord over het tam maken van een kauwtje. Opa vertelde over die keer, ver vóór de oorlog, dat hun vogel door iemand anders in het dorp was gevangen. Hij was ervan overtuigd dat het NIET de kauw was van de man waarmee hij nu stond te praten. De beste man had een alpinopetje op. “Als het echt jouw kraai is, durf je hem ook vast los te laten”, zo sprak opa. “Durf je het niet? Dan zal ik het hokje open maken” en opa voegde de daad bij het woord. “Ben je helemaal gek geworden, sprak Alpinopetje, zo meteen vliegt hij nog weg. “Als de vogel van jou is, kun je hem vast beet pakken.” Alpino probeerde de kauw te pakken maar die ging snel in een hoekje zitten. “Welaan, dan zal ik het eens proberen.” Opa sprak de kauw toe die Ka heette, zette zijn platte hand vóór de ingang van het kooitje en nodigde de zwarte vogel uit om op zijn hand te gaan zitten. “Kom maar Ka, je hoeft niet bang te zijn, kom maar.” Met zijn zwarte kraaloogjes keek hij opa aan, herkende zijn stem en trippelde het hokje uit en ging, zoals hij gewend was, op de hand van opa zitten. Zoiets wilde ik ook beleven. Maar hoe kom je aan een jonge kauw? Mijn zus had inmiddels vijf jaar verkering met Hans en hij kende Gerritje die in de Oude Toren van Losser kon komen. Het hokje was al weken vóór de komst van de kauw klaar, het was het oude duiventilletje dat vroeger mijn autogarage was geweest. “Volgende week, zo heeft Gerritje gezegd, zal er vast wel eentje groot genoeg zijn om uit het nest te halen”, zei Hans hoopvol. En zo gebeurde het. Hans kwam op die dinsdagavond met een bruine papieren zak naar ons in de Meidoornstraat. De jonge kauw kon nog niet vliegen maar dat zou niet lang meer duren als je naar zijn verenpak keek. Zijn snavel was nog omringd met een geelachtig laagje en eenmaal in het hokje liet hij zich meteen horen. Ka, ka, riep hij en richtte zijn snavel meteen de hoogte in ten teken dat het voedsel daarin moest. Brood met melk kreeg hij. Ka, ka, het natte stukje brood erin en je hoorde hem mompelen ten teken dat het goed was. Ieder uur moest Ka, want zo noemde ik hem, eten hebben en gelukkig was daar mijn moeder. Ze vond het beestje hartstikke leuk en voerde hem overdag. Als ik thuis kwam van school, was mijn eerste gang naar Ka en gaf hem te eten. Net zo belangrijk als voedsel was dat hij mijn stem moest leren kennen. Ik besprak met hem de schooldag, vertelde hem van die vreemde leraar en vertrouwde hem toe dat ik een leuk meisje in de gang had zien lopen. Ka groeide als kool en na twee weken kreeg hij vliegles. Hij moest vanuit het kooitje naar mijn hand vliegen met als beloning een klein propje gehakt. Heerlijk vond hij dat. Met vallen en opstaan lukte het hem om fladderend mijn hand te bereiken. En o, wat was ik trots. Achterbuurman Andries had in diezelfde periode ook een tamme kauw. Het duurde niet lang of meneer en mevrouw kauw hadden elkaar gevonden. Wie was wie? Moeilijk te zien. Maar o wee, onze Ka vond mevrouwtje Ka na een paar weken leuker dan dat hij mij vond. Voor het eten kwam hij steeds minder vaak op mijn hand zitten en eind augustus zijn ze samen de grote wereld in getrokken. Het waren prachtige kraai-maanden voor mij, onvergetelijk. Henk Poelakker (woont sinds 1969 in Brabant en mijmert over zijn jeugdjaren in Losser) henkpoelakker@gmail.com


Oproep:

Hallo Meerlingen! Ik verzamel sinds 1958 van alles over meerlingen. Intussen is het een hele mooie en uitgebreide verzameling geworden. Ik heb in al die Jaren veel meerlingen gesproken en gezien. In het jaar 2000 zijn er veel meerlingen bij mij thuis geweest. Al de meerlingen kregen een oorkonde en een kleine attentie. Ik was toen op zoek naar de oudste tweeling en drieling van Nederland. Ik probeer dit nog steeds bij te houden. Verder steun ik gezinnen met een meerling. Ze ontvingen dan veel kleding en speelgoed. Dit deed ik door heel Nederland als het maar voor een meerling bestemd was. Nu kreeg ik onlangs een bijzonder leuk verhaal van een tweeling met een bijzondere gebeurtenis. Dat bracht mij

26

op een leuk idee. Ik wil een boek uitgeven met bijzondere verhalen van meerlingen. Heb je een mooi, verdrietig, leuk spannend, avontuurlijk, bijzonder verhaal en het lijkt je leuk om dat op te schrijven stuur dit verhaal met een leuke foto naar onderstaand adres. Ans Visser ansvisser@hotmail.com Ik zoek ook de oudste tweeling en drielingMisschien komt jou verhaal wel in de verhalenbundel!


Amortocht, wandelen vanuit een zonnig boerendorp Wandelsport Haarle organiseert op zaterdag 6 en zondag 7 oktober a.s. voor de 39e keer de Amortocht. De start is dit keer in Hellendoorn. Vanaf sporthal “de Voordam” vertrekken er vier verschillende routes richting Regge en Eelerberg. Een mooie oefentocht voor de Sallandse 4daagse. De routes zijn duidelijk bewegwijzerd en u krijgt een uitgebreide routebeschrijving mee. De bekende “witte” tent van Wandelsport Haarle staat onderweg om even uit te rusten en alle deelnemers ontvangen een appel.

De afstanden en starttijden zijn: 25 km tussen 9.00 en 10.00 uur 15 km tussen 9.00 en 13.00 uur 10 km tussen 9.00 en 13.00 uur 5 km tussen 9.00 en 14.00 uur De start is bij sporthal “de Voordam”, Koemaste 2d, 7447 AV Hellendoorn Kinderen t/m basisschoolleeftijd mogen gratis meelopen. Graag aanmelden op 6 en 7 oktober a.s. Voor meer informatie: 0548-656380 tussen 18.00 en 19.00 uur of kijk op www.wandelsporthaarle.nl

27


Het eerste streekbierfestival van

Proeven met een Het eerste streekbierfestival van Hellendoorn. 14 Oktober in de Lantaarn in Hellendoorn.

28


Hellendoorn.

Brouwer Geniet op zondag 14 oktober 2018 van heerlijke en unieke speciaal bieren uit de regio. Dit is hét moment waarop bierliefhebbers en brouwers bij elkaar kunnen komen om hun passie voor bier te delen. Speciaal bier is hot, ook in Hellendoorn en omgeving.

‘Proeven met een Brouwer’ is dan ook een mooi podium voor brouwers om hun bieren te presenteren en voor bierliefhebbers om eens wat andere bieren te proberen dan die uit de supermarkt. Daarnaast zal er gezorgd worden voor bijpassende hapjes en sfeervolle achtergrond muziek.

‘Proeven met een Brouwer’ is gratis toegankelijk en bezoekers zijn welkom van 14.00 – 20.00 uur. Lust je geen bier, maar houd je wel van gezelligheid? Er is ook wijn en fris aanwezig, dus geen reden om thuis te blijven!

29


30


‘Noaberschop’ doar sit muzik in Zondagmiddag 7 oktober geeft het Twents Capella Ensemble in de Maria Geboorte Kerk in Losser een bijzonder concert binnen het kader van grensoverschrijdend Noaberschop. Samen met het Duitse dameskoor ’For Pleasure’ uit Alstätte en het moederdochter duo Velthuis uit Haaksbergen belooft dit een gevarieerd concert te worden. Het uit tien leden bestaand Twents Capella Ensemble staat onder leiding van Paul Kempers en hebben een breed repertoire dat uitsluitend a capella wordt gezongen. Dameskoor ‘For Pleasure’ zal onder leiding van dirigent Marion Röber met gospel, rock en lovesongs de nodige afwisseling bieden. Violiste (en aanstormend talent) Martine Velthuis 18 jaar geeft haar opwachting en zal onder begeleiding van haar moeder Edith Velthuis op de piano het concert kleuren Dit duo heeft inmiddels haar sporen verdient. Wilt u dit concert ook bijwonen: H. Maria Geboorte Kerk te Losser Zondag 7 oktober 2018 Aanvang concert 16.00 uur Kerk open 15.30 uur Kaarten zijn in de voorverkoop te verkrijgen via overboeking van € 7,50- per toegangskaart op rekening NL48 RBRB 0851 4943 66 van het Twents Capella Ensemble onder vermelding van ‘Concert Noaberschop’. Kaarten aan de kerk € 10,vanaf 15.30 uur

Radio Kortman Verkoop en reparatie van T.V Audio en huishoudelijke apparatuur

Gronausestraat 1287 Glanerbrug

053 - 4611275


Kinderboerderij, workshops, demonstraties en leuke stands in centrum Nijverdal Het centrum van Nijverdal staat zaterdag 6 oktober in het teken van het Dier- en Buitenleven. Een geweldig leuk evenement voor het hele gezin. Voor de kids staat er op het Henri Dunantplein, in hartje Nijverdal, een heuse Kinderboerderij opgesteld. Met maar liefst 70 dieren in en om de boerderij! Er worden deze gezellige zaterdagmiddag demonstraties hondentraining gegeven,

de dierenkliniek is aanwezig en er zijn diverse leuke workshops te volgen. Daarnaast staat er een markt opgesteld, waar allerlei producten en artikelen gepresenteerd en verkocht worden, die te maken hebben met het Dier & Buitenleven. Denk daarbij aan honing en de bijen die

het produceren. Maar ook kleine dieren zoals konijnen, kippen en vele diverse vogelsoorten zijn te zien. De Dier en Buitenleven markt begint om 11:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De markt is gratis toegankelijk.


Kerkdiensten Tijd

Dinsdag 9 oktober De Lutte St. Plechelmus Kerk Parochieel voorganger Rozenkransgebed

Protestantse Gemeente Losser Ds. H.J. Marsman Jeugddienst Sing-in-tiem 19:00u

Woensdag 10 oktober Losser H. Maria Geboorte Kerk Pastor Rekveld

9:30u

De Lutte St. Plechelmus Kerk 14:30u Pastor Munsterhuis Eucharistie-viering met ziekenzalving

Donderdag 11 oktober Overdinkel H. Gerardus Majella Kerk Pastor Rekveld

9:30u

Vrijdag 12 oktober Glane St. Ephrem Kapel Morgendienst Eucharistie-viering Middagdienst Vesper Completen

7:00u 7:45u 12:00u 17:00u 22:00u

Zaterdag 13 oktober Glane St. Ephrem Kapel Morgendienst Middagdienst Vesper

7:00u 12:00u 17:00u

Zondag 14 oktober Beuningen H. Maria Altijddurende Bijstand Pastor Ros, communie-viering Losser H. Maria Geboortekerk Pastor Rekveld Vivace

Tijd

9:00u

9:00u

De Lutte St. Plechelmus Kerk Parochieel voorganger Plechelmuskoor , communie-viering

10:00u

9:00u

Glanerbrug Protestantse Gemeente Glanerbrug 10:00u Eredienst + kindernevendienst OLV van de H. Rozenkrans 10:30u Pastor Kortstee, dames- en herenkoor Overdinkel H. Gerardus Majella Kerk 9:30u Parochiele Werkgroep mmv dames-en herenkoor, rozenkransgebed Protestantse Gemeente Overdinkel 10:00u Ds. C. de Jonge, Enschede Glane St. Ephrem Kapel Morgendienst Eucharistie-viering Middagdienst Vesper

8:00u 8:45u 12:00u 17:00u

Lonneker H. Jacobus Kerk 10:00u Parochiele Werkgroep, gemengd koor

33


St. GERARDUS MAJELLA BEDEVAART OVERDINKEL e

106

34

Hoop doet Leven

Zondag 21 oktober a.s. om 11.00 uur Plechtige Eucharistieviering met aansluitend Processie in het Processiepark. Om 15:00 uur Sluitingslof in de kerk Inlichtingen en opgave H. Misintenties Parochiecentrum van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur Tel: 053-5381304 E-mail: gerardusbedevaartoverdinkel@live.nl Adres: Hoofdstraat 76, 7586 BV Overdinkel Kosten Intenties vrije gift. Misintenties â‚Ź 5.00. Rek.nr. NL 35 RBRB 0918845289 t.n.v. W.H. Olde Meierink, o.v.v. Gerardus Bedevaart Overdinkel


Hoop doet leven is het thema van St. Gerardus Majella Bedevaart Hoop doet leven is het thema van de bedevaart dit jaar. In de vele jaren, meer dan honderd jaar zijn mensen als Gods volk onderweg naar Overdinkel gegaan om op voorspraak van de heilige Gerardus die hoop te verkrijgen in alles wat hen gaande en staande hield. Ook anno 2018 mogen wij als mensen van hoop, geloof en vertrouwen op bedevaart gaan. Hopelijk weten weer vele mensen uit onze parochies de weg naar Overdinkel te vinden om door de heilige Gerardus als mensen van hoop wegen te gaan van vrede en liefde ook in onze tijd. Dat wij zo gesterkt worden in het leven van alle dag. U bent allen van harte hiervoor uitgenodigd. Pastor Willy Rekveld Programma: Heilige Gerardus Majella Bedevaart Overdinkel Op zondag 21 oktober 2018 zal in Overdinkel voor de 106de keer de Heilige Gerardus Majella Bedevaart plaatsvinden, met als thema: Hoop doet Leven. Muzikale medewerking zal worden verleend door muziekvereniging Concordia en het dames- en herenkoor. Uitgevoerd zal worden de Deutsche Messe van Franz Schubert. Om 10.30 uur vertrekt de sacramentsprocessie van de kerk naar het park. Aansluitend om 11.00 uur Plechtige Eucharistieviering in het park, waarna de processie volgt. Om 15.00 uur is het Sluitingslof in de Gerardus Majella kerk.

Het Twentse kerkdorp zal dan wederom de plaats zijn waar vele duizenden pelgrims vanuit het hele land bij elkaar zullen komen. Velen zullen al meerdere malen Overdinkel bezocht hebben en weten dat deze bedevaart steun en kracht geeft bij alle noden van de pelgrims. Voorafgaand aan de bedevaart is er een TriduĂźm. Op donderdag 18 oktober, vrijdag 19 oktober en zaterdag 20 oktober, elke avond om 19.00 uur, is er in de Gerardus Majella kerk, een viering in het teken van Gerardus. Wij willen erop wijzen, dat sinds enkele jaren ook succesvolle kinderactiviteiten worden georganiseerd tijdens de viering op zondagmorgen. Indien U verdere informatie wenst kunt u contact opnemen met het parochie centrum van de Gerardus Majella kerk op werkdagen tussen 10.00 en 11.30 uur ( woensdag gesloten) telefoon 0535381304. Hier kunt u ook (mis)intenties opgeven. Kosten intenties: vrije gift. Misintenties: â‚Ź 5,00 Rek. nr: NL 35 RBRB 0918845289 t.n.v. W.H. Olde Meierink, o.v.v. Gerardus Bedevaart Overdinkel. Graag tot ziens, u bent van harte welkom! Gerardus Bedevaart groep Overdinkel. email: gerardusbedevaartoverdinkel@live.nl

35


Gezellige Oranjebeurs met Nijverdal - In Zalencentrum Het Vischnet te Nijverdal wordt op zaterdag 13 oktober 2018 voor de 17e keer de Royals Verzamelbeurs gehouden.

Op dit evenement, dat tot de gezelligste van Nederland behoort (volgens de bezoekers), bieden de vele standhouders op hun kraam tijdens deze Oranjeverzameldag weer veel Koningshuisartikelen aan. Mokken, glazen, borden, ansichtkaarten, foto’s, lepeltjes, u kunt het zo gek niet verzinnen of u vindt wel iets van uw gading. Bezoekers zullen weer vanuit heel Nederland naar Nijverdal afreizen. Ook voor verzamel-items van buitenlandse vorstenhuizen kunt u hier terecht. Oranjeliefhebbers kunnen naar hartenlust snuffelen, kopen

en verkopen. Er zijn veel mensen die verzamelen, maar niet iedereen weet dat er jaarlijks 3 specifieke beurzen zijn voor de Koninklijk Huis verzamelaars. In april is er altijd een beurs in Oranjestad Buren, in juni een beurs in Wassenaar, en altijd op de tweede zaterdag in oktober de beurs in Nijverdal. Â De Royals Verzamelbeurs is geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Zalencentrum het Vischnet bevindt zich aan de Grotestraat 70 te


veel Koningshuisartikelen

Nijverdal, naast de Vrije Evangelische Kerk. Toegangsprijs is â‚Ź 2,50 per persoon. Wilbert Slooijer (zelf een fanatiek Koningshuis-verzamelaar) en zijn familie nemen de organisatie deze dag voor hun rekening. Voor nadere informatie en/of reserveringen (op dit moment is er al een wachtlijst) kunt u contact opnemen met Wilbert Slooijer, bereikbaar via royalsverzamelbeurs@kpnmail.nl of via 0644958739. Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website: www.royalsverzamelbeurs.nl

37


Kinderkledingbeu In het Tukkershoes in Losser

38 In het Tukkershoes in Losser wordt op zaterdag 13 oktober van 9.30 tot 11.30 uur weer een kinderkledingbeurs gehouden. Â De kinderkledingbeurs in Losser is al vele jaren een succes en populair onder ouders die hun kleding

willen verkopen, maar ook onder ouders die op een voordelige manier modieuze kinderkleding willen aanschaffen. Op de beurs wordt kinderkleding in de maat 80 tot en met 188 aangeboden. De organisatie


urs Losser

39 hecht veel waarde aan een mooi aanbod van schone, intacte en modieuze kleding. Het is dan ook zeker de moeite waard de beurs te bezoeken! Hopelijk wordt het wederom een geslaagde beurs met tevreden klanten en verkopers.


Regionale Bijbelquiz in Daarlerveen

40

Donderdag 1 november 2018 zal in “De Schoof” de jaarlijkse Bijbelquiz worden gespeeld. Ieder jaar zijn de Bijbelquizzen een groot succes. De quiz is weer mooi vormgegeven met illustraties en filmpjes. Goed voor een avondje ontspanning en leren rondom de Bijbel! Het thema van de Bijbelquiz is ‘Met andere ogen’ en komt uit het verhaal van de genezing van Bartimeüs uit Marcus 10. De quiz bestaat uit een aantal rondes met meerkeuzevragen en een finaleronde. Een finale zorgt natuurlijk voor extra spanning! Welk team of individuele speler scoort dit jaar het hoogst? Wie gaan er naar huis met een leuke prijs? Iedereen ontvangt een goed gevulde goodiebag. U kunt individueel meedoen met de quiz, maar u kunt uiteraard ook als toeschouwer komen. Ook dit jaar kunnen er weer

teams van drie personen aan meedoen. Dit kan een sportvereniging zijn, of een vriendengroep, een buurtvereniging, als groep van de kerk, als gezin of je vraagt twee personen en je bedenkt een leuke naam voor je team. Vorig jaar kwamen diverse spelers en teams uit omliggende plaatsen naar Daarlerveen. Kortom, iedereen kan en mag meedoen met deze leuke en gezellige avond. Met uw aanwezigheid en deelname zal het weer een prachtige avond worden. De avond begint om 19.30 uur en is om 22.00 uur afgelopen. Toegang is gratis. Wel is er een collecte!!! Op www.pgdeschoof.nl (onder ACTUEEL/CENTRALE AGENDA) staat meer informatie en kunt u het opgave formulier voor teams downloaden. U mag natuurlijk ook bellen met Roelof Hekman, tel. 0546643151. Weet u welkom!


Stedelijk Koor zingt mee Het Stedelijk Koor Enschede viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. En hoe!

42

Cultuur


esterwerk Haydn Op zondag 18 november verzorgt het een spectaculaire uitvoering van Haydns Die Jahreszeiten. Tijdens het concert brengt zandtovenaar Gert van der Vijver de seizoenen met zand tot leven. Dit concert is een ode aan de vier jaargetijden. In de lente hoor je de lammetjes door de wei huppelen en bijen zoemen. ’s Zomers vallen de mussen van het dak en broeit er een onweersstorm. Een donderende fuga barst los; de zangers zoeken een veilig heenkomen voor de bliksemschichten. De herfst staat in het teken van jacht en wijnoogst, dat laatste valt goed te horen aan dronken koorleden! In de winter komt alles tot rust en zoemen de spinnewielen; bibberend ziet men uit naar de lente. Terwijl deze prachtige taferelen klinken, beeldt zandtovernaar Gert van der Vijver ze uit met zand. Een niet te missen spektakel! In deze uitvoering wordt het Stedelijk Koor Enschede bijgestaan door het Kammerchor Musikschule Niedergrafschaft Uelsen en het Oost-Nederlands Symfonie Orkest. Solisten: Evelyn Ziegler, Wolfgang Klose en Peter Arink. De muzikale leiding is in handen van Armanda ten Brink. Zondag 18 november, 14.00 uur. Muziekcentrum Enschede/Wilmersbergzaal Kaartverkoop via: www.wilminktheater.nl

43


Concert Kamerkoor Canteklaer Lux Aeterna: Kamerkoor Canteklaer brengt hedendaags programma over licht en eeuwigheid. Zondag 7 oktober 2018 geeft Kamerkoor Canteklaer onder leiding van Iassen Raykov een concert in de Grote Kerk in Enschede onder de titel ‘Lux Aeterna’ (Eeuwig licht). Aan het concert werken ook Dennis Vallenduuk (orgel), Ronald Moelker (blokfluit) en Niels Bijl (saxofoon) mee. Het programma bestaat uit een aantal aangrijpende hedendaagse werken van Morten Lauridsen, Jaako Mäntyjärvi en Ronald Moelker, cirkelend rond de thema’s licht en eeuwigheid.

44


De eetkamer: samenwerking Thalia en Toneelgroep Enschede Dit jaar hebben Thalia en Toneelgroep Enschede de handen ineengeslagen. Twee verenigingen brengen samen een stuk. Een mooie fusie van inzichten en talenten. Gezamenlijk spelen zij: De Eetkamer. Een stuk van A.R. Gurney Jr., vertaald door Peter Hoekstra. De eetkamer: Het verhaal gaat over een eetkamer in een huis van een chique Haagse familie. Het publiek wordt meegenomen op reis door twee eeuwen heen. Alles wat zich rond de

eettafel afgespeeld heeft komt in 16 korte scenes aan bod: liefde en overspel, vreugde en frustratie, leven en dood. Iedere scene is een kort verhaal en toch lopen ze in elkaar over.  De Haagse kouwe kak wordt bij tijd en wijle flink op de hak genomen. Laat dit een waarschuwing zijn: de muren hebben oren!!! Het Vestzaktheater Enschede Zaterdag 6 oktober 20.00 uur Zondag 7 oktober 15.00 uur Kaarten 10 euro.

45


’n Klap van de Mul

46

Zo heet het blijspel in drie bedrijven dat “De Rommelpot” in dit najaar op de planken brengt. De oorspronkelijke naam is “Der Meisterboxer”. Het is geschreven door Otto Schartz en Carl Mathern en overgezet naar algemeen dialect door Ben ten Velde.


“Der Meisterboxer” is verfilmd (1968) met Willi Milowitsch in de hoofdrol. ‘t Gaat net zolang goed, tot het fout gaat. Dat blijkt in deze wereldberoemde klucht. Het stuk is zowel in Duitsland als in Oostenrijk een topper. Kroegbaas Bertus Lubbers geeft zich uit voor bokser. Zo probeert hij om onder zijn bazige vrouw uit te komen en zet hij de bloemetjes buiten. Pech als de echte bokser Lubbers op de proppen komt. Dan moet hij het opnemen tegen de wereldberoemde Amerikaanse bokser Billy Obama. De ene leugen wordt op de andere gestapeld en men draait zich steeds verder in een poel van bedrog en halve waarheden. Rolverdeling Bertus Lubbers caféhouder Jan Peters Bert Lubbers zoon van Bertus Michel van de Wal Bart Lubbers de bokser René Jochems Sien Lubbers echtgenote van Bertus Marijke Hovestad Ginie Lubbers dochter van Bertus Renate ter Doest Tinus Schaopekamp zwager van Bertus Sieb Meijer Mina Schaopekamp echtgenote van Tinus Tiny Zwepink Gerda Brands een pittige vriendin Femke Bonnes Evert Weuring rechterhand van Bertus John Slag De regie is in handen van Marietje Noordkamp.

47

Data en kaarten De voorstellingen worden gespeeld in de Muziekschool in Losser op de data 12, 14, 19, 26 en 27 oktober. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via tel.nr. 053-5381489 (Grady Benschop) of 053-5360769 (Jan Peters) of via de website van de Rommelpot www.derommelpotlosser.nl


De Regge in Ander Licht, ee

Van woensdag 10 tot en met zondag 14 oktober krijgen inwoners en bezoekers van de gemeente Hellendoorn de kans 48 om de Regge in een heel ander licht te beleven.

8


en belevingsvaart bij avond Met een grote fluisterboot wordt een tocht gevaren van ruim een uur. Beeldhouwwerken, schilderijen en installaties van lokale en regionale kunstenaars zijn op strategische plekken in de natuur langs de Regge opgesteld en worden prachtig uitgelicht. Maar ook de natuur op en langs het water laat zich door de uitgekiende belichting op een bijzondere manier ervaren. Na het uiterst succesvolle evenement vorig jaar beleven deze avondvaarten over de rivier dit jaar een tweede editie, uiteraard met andere kunstwerken dan het afgelopen jaar. Organisatie De belevingstocht is bedacht en georganiseerd door Hellendoorner Gerrit Hendriks. Lichttechnicus Harrie Hendriks Boers en schipper Jan Sterk zorgen ervoor dat alles technisch in orde komt. Per avond zijn er twee rondvaarten vanuit het haventje bij landgoed Schuilenburg aan de Schuilenburgerweg 54, zo’n twee kilometer buiten het dorp. Om 19.30 en 21.00 uur vertrekt de boot stroomopwaarts richting de stuw om een goed uur later weer aan te leggen. Deelnemers wordt verzocht om een half uur voor de afvaart aanwezig te zijn. De tochten vinden plaats op woensdag 10, donderdag 11, vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober. De kosten bedragen ₏ 9,50 per persoon inclusief koffie. Deelnemers moeten zich van te voren telefonisch opgeven bij Landgoed Schuilenburg (tussen 11.00 en 17.00 uur via 0548 681782). Per rondvaart kunnen maximaal 35 personen meevaren. Vol is absoluut vol.

49


Twente Plat vrij in Overdinkel De vakantieperiode ligt alweer achter ons en ondertussen is de R alweer een aantal weken in de maand. Dat betekent de hoogste tijd voor de start van een 50 nieuw en lang theater -en toneelseizoen.


jdag 12 oktober

Ook Kulturhus Overdinkel is klaar voor een nieuwe en spannende periode boordevol prachtige activiteiten, waar het publiek kan genieten van een heerlijke avond uit. `t Trefhuus komt dit seizoen al meteen goed op stoom. Want Vrijdag 12 Oktober staat in het teken van de Twentse humor. Dan komt namelijk het succesvolle gezelschap Twente Plat naar Overdinkel voor een heerlijke avond Twentse humor op z`n best. Lachen is gezond zegt het spreekwoord en die wijsheid brengt Twente Plat al jarenlang in praktijk. Met keigoede conferences en prachtige liedjes verkreeg het gezelschap naam en faam op de Oost- Nederlandse podia. Met een avondvullend programma houdt de groep de bezoekers op het puntje van de stoel. Vrijdag 12 Oktober komt Twente Plat naar Kulturhus `t Trefpunt, Prins Hendrikstraat 1, Overdinkel, telefoon 053 5361850. De entreekaarten voor deze onvergetelijke avond uit zijn nu reeds in voorverkoop verkrijgbaar bij `t Trefhuus. Telefonisch reserveren kan ook. Bel dan met De Reserveerlijn onder telefoonnummer 074 3841718 en Uw kaarten liggen op de avond zelf voor U klaar aan de kassa. Aanvang van de voorstelling is 20.00 uur. De entreeprijs bedraagt â‚Ź 12,50 per persoon. Haast U met de aankoop van Uw kaartjes want de belangstelling is groot.

51

Kijk voor meer informatie op: www. twenteplat.com


VRIJHOF CULTUUR PRESENTEERT…

EXPO U-Today

Campus-cartoons van L Enschede – Vanaf donderdag 11 oktober toont Luuk van Ewijk in de kleine expositieruimte van de Vrijhof zijn UToday Campus-cartoons. Van de overstroomde UniversiteitsBibliotheek tot het nieuwe U Parkhotel en de auto van het Solar Team Twente, het komt allemaal aan bod.

52

En ook de architectuur op de Campus zie je terug in de cartoons, uiteraard met een vette knipoog. De opening in aanwezigheid van Luuk van Ewijk vindt plaats op donderdag 11 oktober 2018 om 16.30 uur. Kijk voor aanvullende informatie op www. utwente.nl/cultuur. Luuk van Ewijk en U-Today Om de week presenteert Luuk van Ewijk, medewerker en oud-student van de Universiteit Twente, op de U-Today website “een vers

gebakken Campus-cartoon. Een bord vol smakelijke kleuren, op smaak gebracht met een snufje humor, en geserveerd om je onstilbare honger naar uitstelgedrag te stillen “, aldus de website. Alle cartoons voor U-Today gemaakt tot oktober zullen worden getoond in deze expositie. Sommigen zullen op een groter formaat worden afgedrukt en worden later elders op de Campus getoond. De expositie is te zien van donderdag 11 oktober tot donderdag 22

Cartoon: Vrijhof Torentje © Luuk van Ewijk


Luuk van Ewijk november 2018 Plaats : Kleine expositieruimte Vrijhof, Universiteit Twente  

De Vrijhof is op werkdagen geopend van 08.00 tot 24.00 uur en in het weekend van 09.00 tot 20.00 uur.

53


Start2Bike: “een echt

beginnende mountainbike

Op 6 oktober start RTC Hengelo met Start2Bike, een laagdrempelig trainingsprogramma voor herstartende of beginnende fietsers. Onder begeleiding van ervaren instructeurs leer je in 4 weken de basistechnieken en verbeter je je uithoudingsvermogen.

Sport


te must voor iedere er”

De clinics starten bij Slangenbeek Tweewielers. De inschrijving is gestart. (Her)startende mountainbikers herkennen het misschien wel: in alle enthousiasme beginnen met fietsen en na een paar keer fietsen ebt helaas het enthousiasme weg. Bij Start2Bike leer beter te fietsen én leer je mogelijke fietsmaatjes kennen. Daarnaast kennen de instructeurs de omgeving op hun duimpje, waardoor je ook nog eens leuke routes leert kennen rondom Hengelo. “Het vertrouwen in de fiets groeide met de week en in combinatie met de leuke sociale contacten tijdens deze lessen kwam ik erachter dat dit meer is dan fietsen alleen. Want wat kun je een hoop meer plezier beleven als je weet hoe het moet en als je het doet in een groep. Dus ik zeg een echte

aanrader, wat zeg ik een echte must voor iedere beginnende fietser.”, aldus een deelneemster van een voorgaande editie. Om aan Start2Bike deel te nemen, hoef je geen ervaring te hebben of over een topconditie te beschikken. Zelfs als je geen mountainbike bezit, kun je meedoen: Gedurende de training kun je een fiets huren bij clubsponsor Slangenbeek Tweewielers. Wat komt er aan bod?Inschrijving Je kunt je inschrijven via www. start2bike.nl. Meld je aan bij startlocatie RTC Hengelo/Slangenbeek Tweewielers. Het programma start op 6 oktober, mochten de weersomstandigheden het niet toelaten de trainingen door te laten gaan, zijn de eerste 2 zaterdagen van november geselecteerd als reservedagen. 

55


56

Paarden, hoeden en honden op de EĂŠn van de mooiste en grootse paardensportevenementen op het Europese vasteland: de Military! Van 11 t/m 14 oktober is Boekelo en omgeving weer het toneel van inmiddels al de 48ste editie met als hoogtepunt: de crosscountry. Net als voorgaande jaren kun je ook dit jaar weer volop genieten van de paardensport, hoedjes en honden op de Military in Boekelo. RTV Oost zendt de crosscountry live

uit op zaterdag 13 oktober vanaf 09.00 uur. Op rtvoost.nl en de RTV Oost-app zie je vier dagen lang het gehele evenement rechtstreeks, inclusief de dressuur en het afsluitende springonderdeel bij de eventingruiters. Ook op Radio Oost en Facebook is ruimschoots aandacht voor het evenement.


Foto: Robin Podde

57

e Military in Boekelo Tienduizenden bezoekers trekken zaterdag 13 oktober naar het wedstrijdterrein in Boekelo. Presentatoren Esther Rikken, Daniel Godinho Veiga en Tijmen van Wissing verzorgen de hele dag een verslag van de crosscountry en alle randzaken die het evenement maken tot wat het is.

De Military Boekelo-Enschede volg je zaterdag 13 oktober vanaf de start van de cross country (ca. 09.00 uur) tot het eind (omstreeks 16.30 uur) live bij TV Oost. Een uitgebreide samenvatting van vier dagen Military Boekelo-Enschede zie je zondagavond 14 oktober in De Oosttribune bij TV Oost om 20.20 uur. Deze samenvatting wordt elk uur herhaald.


AVANTI

Start kaartverkoop Oktoberfest 26 oktober Tiroler Zeskamp , 27 oktober Oktoberfest

AVANTI


WILSKRACHT

Bingo liefhebbers opgelet! Op de navolgende avonden zal er dit seizoen een bingo avond georganiseerd worden in het clublokaal. 6 oktober / 3 november / 23 november / 22 december / 26 januari / 23 februari / 23 maart / 20 april / 25 mei.

Alle avonden beginnen om 20.00 uur. Zoals gebruikelijk is iedere bingo liefhebber van harte welkom

59

WILSKRACHT


Zaterdag eerste thuiswedstrijd tegen ZV de Zaan

60

Foto: Wim Beunk


De waterpolo heren van Het Ravijn zijn afgelopen weekend begonnen met de competitie in de Eredivisie waterpolo. De ploeg van debuterend trainercoach Marc van Groen trad in Leiden aan tegen fusieclub LZ 1886. Een onwennig begin in de eerste periode zorgde voor een 5-1 achterstand, die niet meer bleek te dichten. Het werd uiteindelijk 1115 voor thuisploeg LZ 1886. Toch zijn er lessen uit het duel in Leiden getrokken. Aanvoerder Lars Gottemaker: “ De tweede helft van de wedstrijd hebben we beter gespeeld met meer overtuiging. Deze kleine nederlaag pakken we en we zien genoeg aanknopingspunten waar we aan kunnen werken.” Dat mogen de heren aanstaande zaterdag 6 oktober dan laten zien in de eerste thuiswedstrijd van het prille seizoen. Zaterdag spelen ze om 19:30 uur in het eigen Ravijnbad tegen het Zaandamse ZV De Zaan. De Zaandammers wonnen de openingswedstrijd vorige week met 3-13 van SVH. Het belooft dus

een mooie wedstrijd te worden aanstaande zaterdag. De waterpolodames van Het Ravijn starten de maand oktober het seizoen met louter bekerwedstrijden. Teweten tegen UZSC,, waterpolo Den Haag, en SG WZC Zoetermeer. Zaterdag 6 oktober, onderleiding van de bij de club teruggekeerde Jan Mensink staat in Utrecht de eerste bekerwedstrijd op het programma tegen UZSC Zaterdagavond om 21:45 uur (ja echt kwart voor 10!!), spelen de Ravijndames. Een dag later, zondag 7 oktober vindt de returnwedstrijd plaats in ons eigen Ravijnbad. Deze wedstrijd staat gepland om 16:15 uur in de middag. U bent van harte welkom om onze Eredivisieteams aan te moedigen. Ze kunnen uw steun goed gebruiken. Statistieken Heren: LZ 1886 – Het Ravijn: 15-11 Periodestanden: 5-1, 9-3, 12-6, 1511 Doelpunten: Lars Gottemaker 3x, Ivar Schilstra 3x, Sander Veltkamp 3x, Emiel Wouters 2x

61


62


Kikvoschtocht: een klassieker onder de fanatieke toerfietsers Tocht HTFC beloond met twee sterren: HAAKSBERGEN - Elke fanatieke mountainbiker heeft de datum zondag 7 oktober 2018 al weken geleden omcirkeld op de kalender. Die zondag wordt namelijk weer de jaarlijkse Kikvoschtocht verreden. De organisatie is zoals altijd in handen van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC).   Het decor van de Kikvoschtocht wordt gevormd door de prachtige, bosrijke omgeving ten zuidoosten van Haaksbergen. De route gaat deels over de vaste MTB-route en deels over paden die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn voor fietsers. De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) beloont de tocht al jaren met twee sterren. Dat betekent onder meer dat er na afloop gedoucht kan worden, dat de smerige fiets afgespoten kan worden en dat er op meerdere locaties op de route EHBO’ers aanwezig zijn. Ter vergelijking: het merendeel van de MTB-tochten in de regio is ‘slechts’ één ster toebedeeld. Faciliteiten Ook dit jaar heeft startlocatie van de

tocht ruim opgezette faciliteiten. Start en finish is op camping ’t Stien’nboer. Deelnemers aan de Kikvoschtocht kunnen kiezen uit de afstanden 35, 45 en 55 kilometer. Smakelijke pauze Deelnemers aan de 35 kilometer route doen onder meer het Assinkbos, het Lankheterbos en het Buurserzand aan, deelnemers aan de 45 kilometer pakken het Haaksbergerveen erbij en de 55 kilometerfietsers rijden daarbij nog een lus over Duits grondgebied. Bij de monumentale boerderij De Kikvosch, waarnaar de tocht is genoemd, is een smakelijke pauze ingelast. Er kan op 7 oktober gestart worden tussen 09.00 en 10.00 uur vanaf camping ’t Stien’nboer aan de Scholtenhagenweg 42 in Haaksbergen. Deelname kost 5 euro. Leden van de NTFU betalen een euro minder. Er gaat per deelnemer 50 eurocent naar S(up)port for Nature. Op die manier wordt de natuur gecompenseerd voor de mogelijke overlast die een groot sportevenement als de Kikvoschtocht met zich mee kan brengen. Voor meer informatie zie www.htfc.nl

63


Groter succes

MountainbikeMania

dan verw

Op zaterdag 3 november organiseren de Tourbuffels uit Hellendoorn alweer van MountainbikeMania, een mountainbiketoertocht die ‘s avonds gerede Het succes van de vorige edities wordt voortgezet. De aanmeldingen blijven binnenstromen. Het ziet er naar uit dat in september al het maximaal aantal deelnemers gehaald gaat worden. Er kunnen maximaal 1500 mountainbikers deelnemen, geeft voorzitter Fons Arkes aan we willen het vooral leuk houden voor de deelnemers, de fun factor staat hoog in het vaandel bij de Tourbuffels.


wacht

de vierde editie en gaat worden.

Tijdens de eerste 3 edities van MountainbikeMania hebben de Tourbuffels laten zien dat zij een te gekke tocht kunnen organiseren, waarbij ook de kwaliteit en de veiligheid voor de deelnemers niet uit het oog wordt verloren. De eerste editie is door de NTFU direct met 3 sterren beoordeeld. Hiermee is MountainbikeMania nu al een klassieker. Fons: “Deze kwaliteit hebben we in het tweede en derde jaar vastgehouden. De editie van vorig jaar was een zware, dit was mede te danken aan de vele regen die de dagen ervoor was gevallen. Dit jaar komen we wederom met nieuwe routes, te gekke fratsen, uitdagingen en gekkigheid”. Wat maakt deze toertocht anders dan anderen? De tocht wordt ‘s avonds gereden, dus in het donker. Diverse ondernemers, stichtingen, verenigingen en landeigenaren werken ieder jaar weer mee aan dit evenement. Het kan maar zo zijn dat de deelnemers door een winkel of museum fietsen of diverse hindernissen moeten nemen die her en der staan opgesteld op de route. De Tourbuffels hebben met MountainbikeMania dus de nodige verrassingen, uitdagingen en ontzettend veel fun in petto. Onderweg zijn er verschillende obstakels, zoals een pontonbrug over de Regge, marmottenbak die je doet duizelen en cafés zoals de Tonne, de Barbier en de GauweGeit waar doorheen gefietst wordt. Trouwen tijdens het mountainbiken? Nieuw dit jaar is dat je kunt trouwen voor een ambtenaar van de Burgerlijke Stand ergens op de route van MountainbikeMania. Vrijwilligers gezocht Uiteraard kan zo’n toch alleen georganiseerd worden door middel van vrijwilligers en daar zijn we nog steeds naar op zoek. Geef je op via info@tourbuffels.nl Dikke afterparty Iedere deelnemer, bezoeker of fan is na afloop van harte welkom in de Lantaarn om dit met ons mee te vieren. De entree van de afterparty is gratis. In het centrum is tevens een bewaakte fietsenstalling voor de deelnemers en een garderobe. Genoeg redenen om 3 november in je agenda te blokkeren en je te laten verrassen door deze tocht en door De Tourbuffels! Meer info op www.mountainbikemania.nl

65


Hertruiters succesvol laatste outdoor van he

Dit weekend werden de laatste outdoorwedstrijden georganiseerd en leden van de Hertruiters gingen met hun paarden en pony’s op stap en konden genieten van het heerlijke weer en het buiten rijden. Milou Ekkel deed met haar paard Uvonia mee in Almelo waar gewone wedstrijden werden gehouden en subtopwedstrijden. Ze startte beide keren in de klasse Z1. De eerste dag had ze een tweede en een vierde prijs met 231,5 en 234 punten en de tweede dag behaalde ze een tweede prijs met 225 punten en een eerste prijs met maar liefst 259 punten. Dylian Roelofs maakte in Almelo haar debuut in de klasse M1 categorie D/E met haar pony Popping’s Soraya. Dit ging erg goed want zij wist beide proeven te winnen met 204 en 193,5 punten. Melissa Eshuis was succesvol met haar pony Pim in de klasse L1 categorie C. Ze legden beslag op de eerste en tweede prijs met 194 en 191 punten. Jip Ottes ging van start met haar pony River in Brummen. Zij startte in het springen klasse B categorie C en behaalde hier een eerste prijs. Ook startte ze in de klasse L categorie C en na een supersnelle barage mocht ze de tweede prijs in ontvangst nemen. In Den Ham werd er Bixie gereden en hier was Maaike Hulshof succesvol. Met haar pony wist ze een eerste en tweede prijs te halen in de dressuur. Ook Sophie ter Haar was succesvol met de bixie. Zij behaalde met haar pony Belle eveneens een eerste prijs in de dressuur.


tijdens et seizoen

67


Hier moet je zijn tijde van de wetenschap Ga op avontuur en ontdek de wondere wereld van wetenschap en techniek tijdens Weekend van de Wetenschap op 6 en 7 oktober!

68

Natuur


ens weekend Dagelijks heb je met wetenschap en technologie te maken, vanaf het moment dat je in de ochtend op de fiets stapt totdat je de wekker zet wanneer je gaat slapen. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober 2018 vindt in Nederland Weekend van de Wetenschap plaats, het grootste landelijke evenement op het gebied van wetenschap en technologie. Het publiek krijgt twee dagen lang backstage toegang bij meer dan 350 bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks)instellingen en musea waarvan de deuren normaal gesloten blijven. Heb je altijd al met een robot willen praten of willen weten wat er gebeurt als jij het toilet doorspoelt? Dan is dit jouw kans! “We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst”, aldus André Kuipers die zich om die reden ook dit jaar weer als ambassadeur verbindt aan het wetenschapsweekend. De andere twee ambassadeurs dit jaar zijn kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde en Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie. Op weekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van de deelnemende organisaties en -veelal gratis- activiteiten opgenomen. Natura Docet Wonderryck Twente Denekamp Openingstijden: 12-17 u Activiteit: 7 oktober 2018: 13:00 - 13:30 uur +7 oktober 2018: 15:00 - 15:30 uur In het museum vertelt de conservator kort iets bij de verschillende skeletten van o.a. onze stegosaurus en mammoet en daarna ga je zelf op onderzoek uit en onderzoek je de dieren ‘tot op het bot’ met allerlei opdrachten. Wat is er op een röntgenfoto allemaal te zien? Wat voor botten zijn er allemaal? Ondertussen kan je GIPS drogen en neem je na afloop een mooi fossiel mee naar huis. Roessingh Research & Development Saxion Technology Day 2018 M.H. Tromplaan 28, 7513AB Enschede 6 oktober 2018: 11:00 - 16:00 uur Activiteit: Roessingh Research & Development is een erkend onderzoeksinstituut dat zich richt op het ontwikkelen van kennis en innovaties met betrekking tot revalidatietechnologie. Vliegen op een griffioen, met een robot praten of virtueel een soepje maken. Wie wil dat nu niet?!

69


14 oktober in Arboretum Poort

Scharrelkidsdoed Zondag 14 oktober is er weer een Scharrelkids-doedag in het Arboretum Poortbulten, georganiseerd door de IVN-afdelingen van Losser en Oldenzaal, dit keer met herfst als thema.

70


tbulten

dag De dag is bedoeld voor kinderen van ongeveer 5 tot ongeveer 12 jaar in gezelschap van (groot)ouders/ verzorgers. Tussen 11.00u en 12.30u kan gestart worden met de activiteiten, om 14.00u is het afgelopen. Verschillende activiteiten zullen worden aangeboden. Er is een herfstspeurtocht.

Op een aantal ogenblikken is er een spinnenexcursie. Van herfstbladeren kunnen windlichtjes gemaakt worden. Herfstbladeren kunnen ook gebruikt worden om mooie slingers te maken. Om de eventuele eetlust te stillen is er ook soep en broodjes. Deelname aan de Scharrelkids-doedag is in principe

kosteloos; een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. Opgave voor de Scharrelkids-doedag met vermelding van het aantal personen is verplicht. Dat kan op emailadres ivn.losseroldenzaal@gmail.com.

71


Ontmoet boswachter op De Sprengenberg

72


& schaapskudde Meer weten over schapenbegrazing en de mooie effecten ervan op natuur? Op zondag 7 oktober, tussen 11.00 en 15.00 uur staan de boswachters van Natuurmonumenten bij de schaapskudde langs de Bergweg op de Sallandse Heuvelrug om tekst en uitleg te geven over recente en komende werkzaamheden in

Loop mee en zie wat beheeringrepen als heidebranden en tijdelijke akkers als effecten hebben voor het leven op de heide. Deze informatieve middag is gratis. Hoe kom je bij de kudde? De kudde graast op de heide langs de Bergweg, maar helaas kunnen we nu nog niet zeker zeggen waar precies. Het handigst is om per fiets te komen, al dan niet vanaf parkeerplaats De Sprengenberg. Vandaaruit is het ongeveer ongeveer 2,5 kilometer fietsen. Ga rechtsaf naar knooppunt 57. Dat is het kruispunt Bergweg/Paltheweg. Ga verder richting knooppunt 62 en je komt na ongeveer een kilometer op de heide. Daar begint je speurtocht naar de kudde. Heideherstel Natuurmonumenten werkt de komende jaren, samen met Provincie Overijssel en Staatsbosbeheer, aan heideherstel. We doen dat door heide uit te breiden en door schapenbegrazing, maaien, branden en bekalken van de heide. Zie ook: www.sallandseheuvelrug.nl/heideherstel.

73


74

Herfst ! Foto: Leo Kemper


75


MS colleceweek: collectanten gezocht!

76

Van 19 tot en met 24 november 2018 organiseert het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte multiple sclerose (MS).


Gemeente Hengelo Dit is niet de officiĂŤle publicatie van de gemeente Hengelo

Kijk hier voor de officiĂŤle bekendmakingen Uw invloed op de gemeente Wilt u bij de gemeenteraad aandacht vragen voor een onderwerp? Wilt u uw mening geven over een probleem, plan of gebeurtenis? U kunt op verschillende manieren invloed uitoefenen in de gemeenteraad. Bij de politieke markt bent u welkom om mee te praten of in te spreken. Als u een onderwerp met de gemeenteraad wilt bespreken, kunt u dat melden bij raadsgriffie@hengelo.nl. We gaan dan met u in gesprek en de raad besluit vervolgens of uw punt op de agenda komt. Burgerinitiatief Heeft u een leuk idee voor de buurt waarin u woont of een goed plan voor de hele stad? En heeft u een besluit van de gemeenteraad nodig om uw plan uit te voeren? Dan kunt u een burgerinitiatief indienen. Er gelden wel een paar spelregels: Als u meer wilt weten kunt u contact opnemen met de raadsgriffie, telefoon (074) 245 9319 of per e-mail: raadsgriffie@ hengelo.nl.

Volg de gemeente op Twitter: Account: @gemeentehengelo

Adressen en telefoonnummers gemeente Hengelo Melding woon- en leefomgeving U kunt 24 uur per dag een melding over de openbare ruimte doorgeven of bel 14 074. Bij spoed graag altijd bellen! Uw melding is belangrijk. Met uw melding kan de gemeente ervoor zorgen dat Hengelo leefbaar, schoon en veilig blijft. En dat draagt weer bij aan uw woonplezier. Telefoon Bel:14 074 Publieksbalie Stadskantoor Let op! Het stadhuis is gesloten voor renovatie. Voor alle publieksbalies moet u naar het stadskantoor: Hazenweg 121, 7556BM Hengelo Het Publieksplein in het stadskantoor is dagelijks geopend. maandag van 8.30 tot 16.30 uur dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur (vanaf 16.30 uur alleen op afspraak) woensdag van 8.30 tot 16.30 uur donderdag van 8.30 tot 20.00 uur (vanaf 16.30 uur alleen op afspraak) vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.

Live-uitzending vergaderingen De raads- en commissievergaderingen

U kunt een afspraak maken of vrij inlopen.

zijn live te volgen op de website van de gemeente: www.hengelo.raadsinformatie.nl/live

Postadres Postbus 18, 7550 AA Hengelo


twente.nl

78

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente. Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl


79


80


81


82


83


84


85


86


twente.nl

87

HM 05-10-2018  

Hengelo Mag

HM 05-10-2018  

Hengelo Mag

Advertisement