Hellendoorn Magazine 28-06-2024

Page 1


Volg Weeronline op twitter en facebook

Goed weer voor buitenactiviteiten

In het weekend is het op de meeste plaatsen vaak droog en zonnig.

Zaterdag is het vrij warm met 22 tot 26 graden. Zondag is het weer wat koeler met 19 tot 22 graden.

Zaterdag: zonnig en warm, later mogelijk een bui

Zaterdagochtend zijn er velden sluierbewolking waar de zon gemakkelijk doorheen schijnt. De zon warmt de lucht snel op en om 11:00 uur is het op de meeste plaatsen al 20 tot 24 graden. Er staat een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten. Morgenmiddag zijn er zonnige perioden en stijgt het kwik naar 23 tot 26 graden. Het waait nauwelijks. Morgenavond en in de nacht naar zondag is er kans op enkele regen- en onweersbuien. De minima komen uit rond 15 graden.

Zondag: goed weer voor buitenactiviteiten

Zondag start bewolkt en mogelijk ook nog nat. In de middag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Een lokale lichte bui is niet helemaal uitgesloten. Er waait een matige wind uit het noordwesten en daardoor wordt het een stuk minder warm dan zaterdag met op de meeste plaatsen

19 tot 22 graden. Het is daarmee prima voor buitenactiviteiten als sporten of tuinieren. Smeer je wel goed in, want de zonkracht haalt tijdens de eerste helft van de middag UV-index 6 tot 7.

Maandag: koele eerste dag van juli

Maandag is het 1 juli en wordt het 17 tot 20 graden. Daarmee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar, want een middagtemperatuur tussen 20 en 23 graden is gebruikelijk begin juli. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. Er waait een frisse wind uit het noordwesten tot westen.

Daarna: aanhoudend wisselvallig zonder zomerwarmte

De rest van volgende week verloopt wisselvallig met dagelijks grote kans op regen, maar ook elke dag zonneschijn. Op dinsdag en woensdag heeft het kwik nog moeite 20 graden te halen. Vanaf donderdag lijkt het iets warmer te worden met maxima tussen 19 en 23 graden, maar de kans op echte zomerwarmte is tot en met het volgende weekend uiterst klein.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945

info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

Jeugdherinneringen

Oldtimermeeting Nijverdal

NIJVERDAL - Het centrum van Nijverdal is zondag 30 juni het decor van de grootste

Oldtimermeeting van Oost-Nederland met honderden klassieke auto’s.

Ook dit jaar kun je een groot aantal hele speciale klassiekers bekijken. Maar ook bijzondere trucks, prachtige motoren en heel veel entertainment zorgen voor een geweldige dag in Nijverdal.

Geweldige beleving Tijdens de meeting komen meerdere clubs en liefhebbers van oldtimers met

hun voertuigen richting het centrum. Een bezoek aan deze meeting is voor iedereen een geweldige beleving. Bezoekers halen hun hart op aan het grote aantal tentoongestelde voertuigen van toen. Voor ieder ander herleven jeugdherinneringen. Met honderden deelnemers en duizenden bezoekers is de Oldtimermeeting in

herbeleven tijdens Nijverdal

een aantal jaren tijd uitgegroeid naar een bijzonder populair evenement met deelnemers uit het hele land en bezoekers uit de wijde regio. Dit jaar is een nog groter aanbod van de mooiste classic cars, Oldtimer Trucks en klassieke brommers /motoren te bewonderen.

Ben jij een liefhebber van klassieke auto’s? Kom je dan op zondag 30 juni van 12.00 tot 17.00 uur vergapen aan al die prachtige auto’s van weleer. De Oldtimermeeting is een mooi evenement van de ASVH (Automobiel sportvereniging Hellendoorn) in samenwerking met Ondernemersvereniging Op Naar Nijverdal.

Voor hele gezin

De meeting richt zich echter niet alleen op de liefhebbers van de klassiekers, maar is één grote happening voor het hele gezin. Naast de vele oldtimers is er tijdens het evenement ook veel vertier voor jong en oud. Kinderattracties, muziek, standhouders en handelaren van zowel auto, truck als brommer- en motoronderdelen en diverse Food Trucks zorgen samen met de plaatselijke horeca voor veel gezelligheid en de innerlijke mens.

Horeca en winkels open

Tevens zijn deze zondag de winkels geopend, zodat we met recht kunnen spreken van het leukste uitje voor het hele gezin.

Nieuwe Beweeggids

NIJVERDAL - Bewegen is het beste medicijn met de gezelligste bijwerking!

Door meer te bewegen houdt u uw lichaam sterk en gezond. Om het bewegen makkelijker vol te houden, kunt het beste activiteiten kiezen die u zelf leuk vindt om te doen en die u eenvoudig kunt inplannen in uw dagelijkse leven.

Gezelligheid en plezier staan voorop!

De Welle heeft in de Beweeggids per

gemeente zo veel mogelijk beweegactiviteiten gebundeld, die geschikt zijn voor mensen van 67 jaar en ouder. Behalve dat u zich fitter en gezonder gaat voelen, komt u ook met meer mensen in contact. Want gezelligheid en plezier staan bij alle activiteiten voorop!

De Welle is uit!

Digitaal en op papier

De digitale beweeggids vindt u op www.stichtingdewelle.nl/beweeggids. Een papieren uitgave kunt u gratis ophalen bij De Welle. Bekijk deze eens op uw gemak. Heeft u een leuke activiteit gevonden? Neem dan contact op met de betreffende vereniging of beweegaanbieder.

Komt u er niet uit?

Dan helpen de leefstijlcoaches van De

Welle u graag verder. Ook als u advies of hulp wilt bij het kiezen van een passende activiteit, kunt u bij hen terecht. U kunt de leefstijlcoaches telefonisch bereiken via 0548-638810 of stuur een e-mail naar leefstijlcoaches@stichtingdewelle.nl.

Meer informatie over De Welle en een overzicht van alle andere activiteiten en diensten, vindt u op www.stichtingdewelle.nl.

Nieuwe woonwijk tussen centrum van Nijverdal

NIJVERDAL - Een nieuwe groene woonwijk met zo’n 165 woningen, met een historisch karakter en een verbindende rol van een stadsbeek.

Daar gaat het over als we het hebben over de herontwikkeling van het Hoge Dijkje in Nijverdal. Een plek tussen het centrum en de Regge waar al bijna 200 jaar de fabriek van Ten Cate is gevestigd en waar Nijverdal in feite is ontstaan. Ter Steege is al meerdere jaren eigenaar van het 4,5 hectare grote terrein. Op woensdag 12 juni is het akkoord op hoofdlijnen ondertekend door Ter Steege Bouw Vastgoed, gemeente Hellendoorn en woningcorporatie Reggewoon. In dit akkoord staan de afspraken die de partijen samen hebben gemaakt als het gaat om de herontwikkeling.

Samen nadenken over de mogelijkheden

In 2020 is gestart met de eerste ideeen. Samen met buurtbewoners, de

Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en provincie Overijssel is gekeken naar de mogelijkheden. “De wensen waren duidelijk. Het behoud van het historische karakter is van groot belang. Er moet ruimte zijn voor een divers aanbod aan woningen. Ook moet er ruimte komen voor meer groen en speelplekken en ziet iedereen graag dat de stadsbeek zichtbaar wordt”, zegt Hans ter Steege, algemeen directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed.

Samenwerking tussen de gemeente, Ter Steege en Reggewoon

In het plan is ruimte voor zo’n 165 woningen. Van huur tot koop, waarvan minimaal 20% sociale huur en 40% in de betaalbare categorie. Ter Steege is de ontwikkelaar en bou-

tussen de Regge en het

wer en Reggewoon wordt eigenaar van de huurwoningen en zorgt voor de verhuur van deze huurwoningen. Projectwethouder Egbert Nijenbanning is erg blij met de ontwikkelingen: “dit plan levert een grote bijdrage aan onze woningbouwopgave. Door de toevoeging van de nieuwe woningen, komt doorstroming op gang. Hierdoor komt er ook beweging in de bestaande markt.” Gerrit Breeman, bestuurder van Reggewoon vult het verhaal van Nijenbanning aan. “Er is meer vraag naar sociale huurwoningen dan het beschikbare aanbod. De wachttijden lopen daardoor steeds verder op. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat we meer mensen aan een woning kunnen helpen.”

Nijenbanning vervolgt: “De plannen zien er goed uit. Zo wordt er volop rekening gehouden met klimaat en natuur. En ook met het hergebruik van materialen. Aangezien De Smidse het historische middelpunt van het Hoge Dijkje vormt én van rijksmonumentale waarde is, blijft dit pand behouden en zoeken we naar een passende nieuwe invulling

voor dit fraaie pand. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er medewerking wordt gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zij zijn intensief bij het voortraject betrokken, maar zullen nog formele goedkeuring gaan geven op het plan.”

Toekomstige stappen

In het akkoord op hoofdlijnen staan de afspraken tussen de verschillende partijen. Nu is het tijd om de formele stappen te doorlopen. “Ook bij de toekomstige stappen worden belanghebbenden betrokken. Dat vinden we allemaal ontzettend belangrijk. Het project wordt in fasen uitgevoerd. De verwachting is dat Ten Cate de locatie in januari 2026 verlaat. Daarna start Ter Steege met de sloop, bodemsanering en het bouwrijp maken. De eerste woningen kunnen ergens datzelfde jaar in de verkoop, zodat de bouw daarvan in 2027 kan beginnen. De afronding van het hele project wordt rond het jaar 2030 of 2031 verwacht. Maar alles zal uiteindelijk ook afhangen van de te doorlopen procedures”, sluit Nijenbanning af.

Nieuwe Cursus Gastvrij

NIJVERDAL - In oktober 2024 gaat in het gebied

Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal de cursus ‘Gastvrij in het Landschap’ (voorheen Gastheer van het Landschap) van start voor horeca-, recreatie-, en agrarische ondernemers in dit gebied.

Deze ondernemers maken straks deel uit van een groot netwerk. De cursus bestaat uit drie dagdelen, een excursiedag en een terugkomdag.

Onderscheidend ondernemen als ambassadeur van het gebied Natuur en landschap zijn steeds belangrijker bij het kiezen van een vakantiebestemming. Recreatie- en horecaondernemers plukken daar de vruchten van. De gastheer/gastvrouw van het gebied vertelt gasten alles over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied. Gastvrouw Daniëlle Harmelink van

Restaurant / Hotel Hoog Holten heeft deze cursus al gevolgd: “Ik heb direct in de praktijk kunnen brengen wat ik heb geleerd. Mijn gasten kan ik veel beter informeren en inspireren over ons prachtige Nationaal Park en het gebied eromheen.”

Over het programma

In de cursus worden unieke waarden van het gebied op een interactieve manier verteld, zoals de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes in dit gebied. Nieuwe trends en ontwikkelingen (lokaal en landelijk) worden gedeeld en de deelnemers krijgen tips hoe ze hierbij aan kunnen sluiten.

Gastvrij in het Landschap

Tijdens de cursus worden activiteiten en producten ontwikkeld om gasten mee aan te trekken. Een extra service voor gasten, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. “Ondernemers worden verrast door de eigen omgeving. Tijdens de cursusdagen die op diverse locaties plaatsvinden, gaan we uiteraard ook naar buiten en verkennen we het landschap,” laat Lilian Dieben weten. Zij is cursusleider bij IVN Natuureducatie. Na het volbrengen van de cursus mag de ondernemer zich presenteren als Gastvrij in het Landschap met een bijbehorend gevelbordje. Tevens komt de onderneming op de site van het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Onderdeel van een groter netwerk Het Programma Gastvrij in het Landschap bestaat uit meer dan alleen de cursus. Gastvrij in het Landschap is een netwerk van enthousiaste ondernemers in en om het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug die samen het verhaal van het gebied doorgeven. Ieder jaar zijn er twee netwerkbijeenkomsten waarin ondernemers ook andere gastheren en -vrouwen ontmoeten. Hierbij worden relaties versterkt, kennis en inspiratie gedeeld, verder samengewerkt, gasten naar elkaar doorverwe-

zen en inhoud gegeven aan spreiding van toerisme. Door het volgen van het programma Gastvrij in het Landschap leren ondernemers niet alleen recreatieondernemers uit de omgeving (beter) kennen, maar sluiten ze zich ook aan bij een netwerk van ruim 3.500 duurzame recreatieondernemers in Nederland. Als grootste opleider in natuurbeleving biedt IVN naast het Gastvrij-programma, nog veel meer cursussen over natuur en natuurbeleving.

Aanmelden

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in het gebied de Sallandse Heuvelrug & Twents

Reggedal zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (zoals botenverhuur, kinderboerderij, outdoor sport), agrarische ondernemers met recreatieactiviteiten, toeristische informatiepunten, etc. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen, is het mogelijk om met 1 of 2 personen per bedrijf mee te doen. Maximaal 25 deelnemers kunnen zich aanmelden uit één van deze 7 gemeenten: Raalte, Wierden, Hof van Twente, Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten of Ommen. Aanmelden kan via www.sallandseheuvelrug.nl/ Nieuws/6244

Versterking elektriciteitsnet gemeente Hellendoorn

HELLENDOORN - Op veel huizen liggen

zonnepanelen, meer auto’s worden elektrisch geladen en de warmtepomp maakt zijn opmars.

Op dit moment merken we nog weinig van de zware belasting van het stroomnet, maar het stroomverbruik zal de komende jaren verder toenemen. Op momenten waarop veel stroom wordt opgewekt, teruggeleverd of verbruikt, kan de stroom in een wijk uitvallen. Om daar iets aan te doen moet het elektriciteitsnet versterkt worden. Daarle, de Kruidenwijk en de wijk Noetsele in Nijverdal zijn straks klaar voor de toekomst, want daar verzwaart Enexis Netbeheer samen met aannemer BAM vanaf 2025 het elektriciteitsnet. Overige wijken in de gemeente Hellendoorn volgen vóór 2030. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van kabels in, bij voorkeur, openbare gronden, het ombouwen van elektriciteitshuisjes die

al in de wijken aanwezig zijn en het plaatsen van nieuwe elektriciteitshuisjes.

Wethouder Egbert Nijenbanning: ‘Ik ben blij dat Enexis aan de slag gaat in onze gemeente. Het is een enorme klus, waarbij in de komende jaren één op de drie straten opengaat, maar hiermee zijn inwoners klaar voor de toekomst.’ Enexis pakt de uitbreiding van het stroomnet buurt voor buurt aan en is veelal op straatniveau aan het werk. Hierdoor wordt overlast verminderd en wordt sneller en slimmer gewerkt om storingen en spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Waarom deze wijken eerst? Enexis Netbeheer kan zien waar de komende jaren problemen op het elek-

elektriciteitsnet in de

Hellendoorn

triciteitsnetwerk worden verwacht. Dit bepaalt onder andere de volgorde van wanneer buurten in het werkgebied aan de beurt zijn. Ook wordt er gekeken waar met een minimale aanpassing het elektriciteitsnet nu al een update kan krijgen. In overleg met de gemeente kijkt Enexis op welke wijze en wanneer het elektriciteitsnet de komende jaren versterkt kan worden.

Wat merken inwoners ervan?

Hoewel Enexis en BAM hun uiterste best doen om de overlast tot een minimum te beperken is dit niet te voorkomen. Zo kunnen straten opengebroken worden, afgezet worden, kunnen er snelheidsbeperkingen gelden of wordt aanwezigheid van de bewoner gewenst als een woning opnieuw op het elektriciteitsnet wordt aangesloten. Ook plaatst Enexis nieuwe elektriciteitshuisjes. Dat kost ruimte, maar is noodzakelijk zodat iedereen toegang blijft houden tot energie.

Inwoners worden actief geïnformeerd over de werkzaamheden, onder andere

door middel van de BouwApp, brieven en een inloopspreekuur.

Voorbereidende werkzaamheden begonnen

Op dit moment treft Enexis voorbereidende werkzaamheden. In de komende weken bekijkt ze of de gewenste locaties van de nieuwe elektriciteitshuisjes voldoen aan de daarvoor geldende criteria. Dit vraagt om een nauwe samenwerking met de gemeente als het gaat om inpassing in de omgeving, bereikbaarheid, veiligheid en vergunningen. Als de locaties van deze elektriciteitshuisjes bekend zijn, bepaalt Enexis de route voor de kabels en leidingen en wordt de planning gemaakt. Zodra deze bekend is, wordt deze gedeeld met inwoners van de betreffende buurten.

De uitvoering van de werkzaamheden is in handen van Enexis Netbeheer in samenwerking met BAM Energie en Water. Kijk voor meer informatie op www.enexis.nl/energietransitie/buurtaanpak.

Organisatie klaar voor

NIJVERDAL - De Nijverdalse Atletiek- en Survivalvereniging Atletics organiseert op zaterdag 6 juli de 27e editie van de Regge Survival.

Dit jaar gaat de route door het Doktersbos en heeft de organisatie nieuwe hindernissen bedacht. Bovendien wordt er voor het eerst een wedstrijd voor drie leeftijdsgroepen opgenomen in het programma. Vanaf 19 juni is er al dagelijks een groep vrijwilligers aan het werk om alles op tijd klaar te hebben. “Het technische deel van onze commissie is zelfs

voor de Regge Survival

Foto: www.atletics.nl

al veel langer bezig met het bedenken van het nieuwe parcours en de hindernissen,” vertelt Bas Jongejan namens de organisatie. Een flinke klus dit jaar, want nog nooit zijn er zoveel hindernissen in het parcours opgenomen. “We hebben ongeveer 10 hindernissen meer dan andere jaren, dus we moesten ook wat extra nummerbordjes bijmaken.”

Allerjongsten beginnen Het evenement begint zaterdag om 09.00 uur met de eerste afstand, waarbij de allerjongste deelnemers het spits af

mogen bijten. Tijdens deze Iniminirun mogen kinderen tussen de 4 en 6 jaar het 1,5 kilometerlange parcours afleggen. Vervolgens is het de beurt aan de wedstrijdlopers en wordt er per leeftijdscategorie gekeken wie als eerste over de finish komt, waarna de recreatieve groepen starten voor de 6 kilometer.

Om 11.30 uur is de prijsuitreiking van de wedstrijden en aansluitend gaan om 11.45 uur de teams van de 4 kilometer van start.

Open Dag FcTwente

ENSCHEDE - De Open Dag wordt dit jaar gehouden op zondag 14 juli van 12.00 uur tot 17.00 uur, een dag voor de supporters van FC Twente en is gratis toegankelijk.

Op deze dag zijn er rondom De Grolsch Veste diverse activiteiten voor jong en oud: er is de presentatie van de

selecties van FC Twente en FC Twente Vrouwen, supporters kunnen deelnemen aan een stadiontour, de jeugd voetbalt

FcTwente 14 juli

om de bekende Bernard van Heek Cup en je kunt op de foto met de prijzen van FC Twente Vrouwen. Daarnaast is er muziek en entertainment, er zijn verschillende drink- en eetgelegenheden, een kidsdorp, kraampjes én nog veel meer.  We sluiten de Open Dag af met een spectaculair muzikaal optreden.

Programma: 11.30 uur - 15.00 uur: Bernard van Heek Cup

Foto: www.fctwente.nl

12.00 uur: start Open Dag met volop activiteiten

12.00 uur - 16.00 uur: stadiontours  15.15 uur: prijsuitreiking Bernard van Heek Cup op podium bij P1

15.30 uur: spelerspresentatie op podium bij P1

16.00 uur: speciaal muzikaal optreden op podium bij P1

Zie ook www.fctwente.nl/opendag-2024

De historie van het Boetelerveld

Natuur

RAALTE - Dinsdagochtend 9 juli organiseren wij een ‘OpStap’ excursie over de historie van het Boetelerveld.

Onder leiding van een gids wandel je ongeveer twee uur door dit prachtig en afwisselend natuurgebied. Het stukje natte heide is door toeval intact gebleven van de vroegere uitgestrekte Sallandse Heide. Dat trekt bijzondere planten en dieren aan. We starten om 9.30 uur en verwachten tegen 11.30 uur weer terug te zijn. De groepsgrootte is beperkt dus meld je snel aan!

Boetelerveld

Het Boetelerveld is een uniek gebied voor Nederland. Tijdens deze wandeling ervaar je de ruimte en diepe rust. Het gebied is door toeval intact gebleven. De machines om te ontginnen stonden klaar, maar waren door de watersnoodramp in Zeeland en ZuidHolland nodig. Hierdoor is het huidige Boetelerveld in feite een unieke weergave van de Raalter woeste gronden in de tijd van de marken. Het open heide-

Boetelerveld

en veengebied met zo’n 15 poelen wordt langs de randen omsloten door kleine bosjes. In de drinkpoelen huizen zeldzame kamsalamanders en vele andere amfibieën en insecten. Dankzij een slenk, waar voedselarm grondwater gemakkelijk aan de oppervlakte komt, komen er bijzondere planten voor. Heb je een verrekijker? Neem die dan mee en denk aan laarzen of waterdichte schoenen.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 15 personen.

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap

Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.

Foto: Nico kloek

Wandeling ‘Op hoog niveau

Lemeler- en Archemerberg’

OMMEN - Zin in een wandeling met daarna een lekkere lunch? Ga mee met de gids ‘Op hoog niveau op de Lemeler- en Archemerberg’.

Landschap Overijssel organiseert deze wandeling in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch’. Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is.

Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Onderweg krijg je van onze natuurgids uitleg over het ontstaan van

de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. Na de wandeling staat een smaakvolle lunch voor je klaar, uiteraard is het ook mogelijk om mee te wandelen zonder arrangement. We lopen ongeveer 2,5 uur.

Lemelerberg Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied de Lemelerberg. Met zijn ongeveer

niveau op de Archemerberg’ met lunch

1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelopen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes,

bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Aanmelden

Dinsdag 2 juli 2024 om 09:30 Meld je van tevoren aan via de website www. landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Foto: Ben Kogelman

‘Leven in Nijverdal’, ‘t Kleurenpalet

CULTUUR

HELLENDOORN - Tot en met 7 juli 2024

exposeert de schilderclub ’t Kleurenpalet zeer divers werk in het Schoapenschot achter museum Erve Hofman met als thema Leven in Nijverdal.

De feestelijke opening door Lia de Waard, wethouder cultuur, vindt plaats

op vrijdag 21 juni om 15.00 uur. Iedereen is welkom.

tentoonstelling van

Een week lang tonen bijna dertig amateurkunstenaars schilderijen in acryl, olieverf of aquarel. Het thema Leven in Nijverdal leverde werken op de refereren aan het huidige Nijverdal, zoals een schilderij van het Huis voor Cultuur en Bestuur, en terugblikken op het verleden, zoals het werk met de muziekkoepel die ooit in het park stond waar nu het Henri Dunantplein ligt. Ook de omgeving komt voorbij in schilderijen met de Palthetoren, een oude boerenschuur en het Wierdense Veld.

Kom genieten van de gevarieerde tentoonstelling, de toegang is gratis. Veel van de werken zijn te koop.

Expositie schilderclub ’t Kleurenpalet

Waar: Schoapenschot, Hofmanstraat 2, 7447 AS Hellendoorn

Wanneer: zaterdag 22 juni t/m zondag 7 juli 2023

Ma-vr 13.00 - 17.00 uur

Za-zo 11.00 - 17.00 uur

Toegang gratis

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.