Hellendoorn Magazine 22-03-2024

Page 1

Motorisch geweld in Marle Fietsclub De Welle weer van start Baan Twente beste van Mercedes NL Filmconcert Advendo Fixbrigade Hellendoorn Hellendoorn Magazine www.hellendoorn-journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 22-03-2024 Gemeente-Info + UIT-agenda Podiumplaats Temmo Happy Stones Hellendoorn

Wisselvallig weekend daarna vaker droog

In het weekend is het wisselvallig met buien en tussendoor wat zon. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden, maar een matige wind maakt het voor het gevoel nog een aantal graden kouder. Na het weekend is het vaker droog en gaat de temperatuur iets omhoog.

Zaterdag: buien, zon en een koude wind

Al in de vroege ochtend kunnen verspreid over het land enkele buien ontstaan en dat worden er daarna meer. Vooral in de middag is het een komen en gaan van buien, soms ook met wat hagel of een enkele klap onweer. Tussendoor zijn er ook perioden met zon en kunnen we genieten van mooie wolkenluchten, soms met een regenboog. Het wordt 8 tot 10 graden en daarmee is het iets kouder dan normaal. Voor het gevoel is het nog kouder. Daarbij daalt de temperatuur tijdens buien naar een graad of 4 en dan voelt de wind koud aan. In de avond neemt de buiigheid iets af, maar echt droog wordt het niet.

Zondag: flink buiig en een vlagerige wind

Het is wisselvallig weer met buien en deze zijn ook wat talrijker en actiever dan op zaterdag. Ook dan is er kans op hagel en een klap onweer. Af en toe kan de zon schijnen, maar regionaal kan het langere tijd bewolkt zijn. Er staat een vrij krachtige en vlagerige westenwind. Het wordt 8 graden. Ook dan maakt de wind het voor het gevoel kouder. In de avond neemt de buiigheid af en blijft het op steeds meer plaatsen droog. Aan het begin van de avond kan op verschillende plaatsen nog even genoten worden van de ondergaande zon. De wind neemt af en wordt matig

Daarna vaak droog

Na het weekend is het veel rustiger weer met een matige wind en dan blijft het op de meeste plaatsen droog. Af en toe schijnt de zon en het wordt 10 tot 12 graden. In de nacht en vroege ochtend ligt de temperatuur een paar graden boven het vriespunt en aan de grond kan het licht vriezen. Later in de week gaat de temperatuur een paar graden omhoog en dan neemt de kans op enkele buien toe.

op twitter en facebook
Volg Weeronline

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Oldenzaalsestraat 232

7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten:

Maurice Weustink 06-51 420 945 info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

22 Sport

26 Natuur

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

30 Cultuur

3
& Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 40
INHOUD Nieuws

En dat is drie: Baan Twente uitgeroepen tot beste Van van Nederland

TWENTE - Baan Twente is ook in 2023 het beste Mercedes-Benz Van ProCenter van Nederland.

Baan Twente noteerde opnieuw topscores op het gebied van service en klanttevredenheid en heeft zich in het afgelopen jaar daarnaast bewezen op het gebied van elektrische mobiliteit en digitale diensten.

De Best Van Dealer Award wordt door Mercedes-Benz Nederland jaarlijks uitgereikt aan het Van ProCenter dat zich onderscheidt door het leveren van topprestaties. Met deze hattrick onderstreept Baan Twente niet alleen dat service en klantvriendelijkheid breed in het DNA van het bedrijf verankerd zitten, maar ook innovatiekracht. Het dea-

lerbedrijf scoorde dan ook zeer hoge cijfers op het gebied van verkoop van volledig elektrische modellen en digitale diensten. Elektrische mobiliteit en digitale diensten vormen de basis van de strategie van Mercedes-Benz Vans en ook Baan Twente zet hier vol op in. Louwman Mercedes-Benz bereikte de tweede plaats en Mercedes-Benz Dealer Bedrijven de derde plaats.

Mark Horsten, COO Vans bij MercedesBenz Nederland: “We toetsen doorlopend de activiteiten van de Nederlandse Van ProCenters en daarbij worden alle facetten geanalyseerd en

Twente wederom Van ProCenter

geëvalueerd, van verkoop en service tot klantentevredenheid. Het feit dat Baan Twente nu opnieuw de Best Van Dealer Award heeft gewonnen, geeft aan dat zij niet alleen zeer goed scoren in klanttevredenheid maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar elektrisch rijden en digitalisering van onze dienstverlening.”

Gerd van der Kolk, Directeur van Baan Twente: “Onze klantgerichte service en innovatieve kijk op ondernemen resulteert al drie jaar op rij in het winnen van de Best Van Dealer Awards en daar zijn we uiteraard zeer trots op. Net als in de voorgaande jaren is de erkenning van Mercedes-Benz Nederland een extra motivatie om dit serviceniveau nog verder te verhogen en onze klanten maximaal te ondersteunen op het gebied van elektrische mobiliteit en digitalisering.”

De kracht van de Mercedes-Benz Van ProCenters Mercedes-Benz heeft het Van ProCenterlabel ontwikkeld om extra voordelen te bieden aan ondernemers. Deze zakelijke doelgroep wil volledig kunnen vertrouwen op maximale inzetbaarheid van een bedrijfswagen. Daarom heeft een Van ProCenter altijd het volledige bestelwagenaanbod beschikbaar, zijn er speciaal opgeleide verkoopadviseurs en is de op- en ombouwexpertise in huis aanwezig. Wanneer een bestelwagen voor onderhoud of reparatie in de werkplaats staat, is er ook altijd passend vervangend vervoer beschikbaar, zodat mobiliteit altijd gegarandeerd is.

Paasweekend Marle – een motorisch geweld en een

MARLE - Marle en omstreken bereidt zich weer voor op een onvergetelijk feestweekend.

In het weekend van 29 & 30 maart en 1 april vindt Paasweekend Marle weer plaats. Wederom is er dit jaar een mooi programma en is er voor iedereen wat te beleven.

Vrijdagavond 29 maart gaat het feestweekend van start met de zitmaaierrace en brommercross om 18.00u. ’s Avonds maken de ‘Parels uut ’t oosten’, beter bekend als de Poelepetaten hun opwachting in de feesttent. Deze

bekende band uit Hellendoorn is klaar voor een avond vol onvervalste boerenrock. Samen met DJ Lars gaan zij er gegarandeerd een fantastisch feest van maken!

Op zaterdagmiddag 30 maart is het tijd voor de kleintjes om te stralen, met een altijd leuke kindermiddag van 13.45u tot 17.00u. Samen met de Paashaas kunnen alle kinderen knutselen, cakejes versieren, met lego bouwen, op de

een weekend vol een muzikaal festijn

rodeostier en nog veel meer! Vergeet niet om de kleurplaat voor de kleurwedstrijd voor 15.00u in te leveren bij de bar. De kleurplaat is te vinden op www.paasweekendmarle.nl. En wanneer de avond valt, is het de beurt aan coverband NOAH om het podium te betreden en iedereen op de dansvloer te krijgen met hun aanstekelijke beats.

Paasmaandag 1 april is traditiegetrouw de Trekkerslep. De ingeschreven sleppers zullen vanaf 10.00u starten en in verschillende gewichtsklassen om de prijzen strijden. Daarnaast kunnen

jonge sleppers zich op maandagmiddag bewijzen. Vanaf 13:30u kunnen zij zich in de tent inschrijven voor de skeltertrek. Tot slot betreden om 17.00u niemand minder dan de Paloma’s het podium met hun ‘olderwetse’ piratenmuziek, waarmee ze het weekend op onvergetelijke wijze afsluiten. Kaarten zijn te verkrijgen via www.paasweekendmarle.nl/kaartverkoop

Voor meer informatie en leuke acties kun je kijken op www.paasweekendmarle.nl

Zoek de Happy Stones van79 het dorp Hellendoorn

HELLENDOORN - Vanaf zaterdag 22 maart tot en met maandag 15 April zullen er in het dorp Hellendoorn meer dan 150 Happy Stones verstopt worden. Aan jouw de taak om deze te vinden.

Een Happy Stone is een beschilderde steen, die door mensen worden achter gelaten op bijzondere plekken. Het is voor jong en oud. Ware kunstwerken tot kindertekeningen worden op de stenen geschilderd. Als je zo’n steen

vindt mag je hem houden of weer ergens anders neerleggen.

Op de voorkant staat het schilderwerk op de achterkant van de steen de groepsnaam die hem heeft gemaakt. Het is een wereldwijd fenomeen en nu dus ook in Hellendoorn.

van79 jaar bevrijding in

En weet je dat de stenen zijn gevonden op een paar kilometer afstand verwijderd van het strand Utah Beach, daar waar de bevrijding van de Amerikanen en de Canadezen begon. Dus een prachtig souvenir waar je zuinig op moet zijn.

In het kader van 79 jaar bevrijding heeft de organisatie 150 stenen laten schilderen. Allemaal hebben ze te maken met de bevrijding of het rood/wit/blauw. Deze stenen worden in de loop van 22 maart tot en met 15 april op verschillende dagen over het dorp Hellendoorn verspreid.

De stenen van deze actie herken je

doordat er “Kei Heldern Vrij” op de achterkanten staat.

Ook gaat er elke dag een tip van de dag geplaatst worden op Facebook. Vind je een steen, maak dan een foto en plaats hem hier op de pagina

Uit de aangemelde stenen worden er 3 uitgekozen, die dan in aanmerking komen voor een leuke prijs. Op de Facebook pagina komen ook hints en tips te staan , waar je zo’n steen kunt vinden.

Aanmelden van de gevonden stenen kan tot en met 23 April.

We hopen dat jullie er weer net zoveel

Fietsclub De Welle weer

NIJVERDAL - Komende maand begint het fietsseizoen van Fietsclub De Welle.

Op de dinsdagen in de even weken maken de leden van deze club een mooie fietstocht door de omgeving. De eerste fietstocht staat gepland voor 16 april. De laatste fietsdag van 2024 is op 17 september. Iedereen is van harte

welkom!

De lengte van deze fietstochten is ongeveer 25 tot 30 kilometer. De start is altijd om 9.30 uur tegenover De Welle, in het doodlopende stukje

weer van start

van de Constantijnstraat. Halverwege de rit is er een koffiepauze. Veel deelnemers vinden dit al een leuk moment op zich.

De route gaat voornamelijk over rustige fietspaden, waarbij de bekende knooppuntenroutes zo veel mogelijk worden vermeden. De gemiddelde snelheid is 15 km per uur aan, zodat ook deelnemers met een fiets zonder elektrische ondersteuning ontspannen kunnen mee-

fietsen en er onderweg voldoende gelegenheid is om een praatje met andere deelnemers te maken.

Lijkt het je leuk om een keer mee te fietsen? Je bent van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig. Wel vragen we alle deelnemers om een telefoonnummer van een contactpersoon bij zich te hebben, zodat we weten wie we in geval van nood kunnen bellen.

Van Fix Team naar FIXbrigade

HELLENDOORN - In het 4e kwartaal van 2023

zijn wij gestart met het Fixteam Hellendoorn, als nieuwe activiteit vanuit de Stichting

Duurzaamheidscentrum gemeente Hellendoorn.

Doel is om eind 2025 circa 300 minimagezinnen gratis geholpen te hebben met energiebesparende maatregelen waardoor ze gemiddeld € 425 per jaar besparen op hun energierekening.

Inmiddels werken we nauw samen de landelijke organisatie Stichting FIXbrigade Nederland (FN). FN steunt ons met een basispakket materialen (folie, strips, lampen enz.), met gereedschap, een bakfiets, opleiding van fixers en vooral ook met kennis en ervaring in 40 andere gemeenten.

Reden om de naam te wijzigen van Fix Team Hellendoorn naar FIXbrigade Hellendoorn.

Kosten

De kosten van de FIXbrigade Hellendoorn worden, naast de bijdragen in natura van het FN, gefinancierd door een LEI-voucher van de provincie Overijssel voor de opstartfase en voor de komende twee jaar ondersteund door de gemeente Hellendoorn. Frans Brughuis, voorzitter van de Stichting Duurzaamheidscentrum, geeft aan dat er inmiddels 7 fixers actief of in opleiding zijn en dat er nog gezocht wordt naar nieuwe mensen. Dit omdat een aantal mensen maar een dag per week beschikbaar zijn. Er hebben zich inmiddels 25 gezinnen aangemeld en de eerste 12 adressen zijn nu geholpen.

FIXbrigade Hellendoorn

Na aanmelding is er eerst een intakegesprek om te bepalen wat er allemaal moet gebeuren in de woning, vervolgens komen 2-3 fixers 4-6 uur om de maatregelen uitvoeren. Daarna is er een nagesprek om samen te kijken hoe e.e.a. is verlopen, wat er is blijven liggen en wat er door de bewoners zelf nog meer kan worden gedaan om de energierekening verder omlaag te krijgen.

Aanmelden

Aanmelden voor hulp door de FIXbrigade Hellendoorn kan op 3 manieren:

1. Telefonisch via 06-12365067, van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur. 2. Door een mail met je gegevens te sturen naar duurzaamheidscentrumnijverdal@gmail.com.

3. Door je gegevens in te vullen op de website www.duurzaamhellendoorn.nl/ fixteam/

Advies

Stichting Duurzaamheidscentrum gemeente Hellendoorn geeft in

haar Duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat 164 in Nijverdal informatie over verduurzaming in de breedste zin van het woord.

Iedereen kan hier terecht voor informatie en advies over materialen en maatregelen voor energiebesparing, maar ook het besparen van water, het vergroenen van je tuin enz.

Repaircafe

Tevens is op deze locatie het repaircafé gevestigd. Apparaten met een stekker (uitgezonderd witgoed en vergelijkbare apparaten), speelgoed en andere kleine spullen kunnen hier gebracht worden en worden door een team van deskundige vrijwilligers kosteloos gerepareerd (inbrengers betalen alleen de eventuele onderdelen).

Het duurzaamheidscentrum aan de Grotestraat is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

De stichting wordt bij haar activiteiten ondersteund door de gemeente Hellendoorn.

Rondleidingen Canadese

HOLTEN - Dinsdag 26 maart om 14.00 uur kunt u deelnemen aan een rondleiding vanuit het

Informatiecentrum Canadese Begraafplaats

Holten.

U krijgt informatie over de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen, het ontstaan en de indeling

van de begraafplaats en u hoort indrukwekkende verhalen over gevallen soldaten die in Holten begraven liggen.

Canadese begraafplaats

In de Enklaarzaal wordt een film vertoond over de historie van de begraafplaats en enkele bijzondere graven.

Daarna wordt de rondleiding voortgezet op de begraafplaats. Ook hier wordt door de gids van een aantal gevallen soldaten het levensverhaal verteld.

De rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ca. 75 minuten.

Opgave

Opgave telefonisch 0548 789161 of per mail aan info@canadesebegraafplaatsholten.nl

Graag uw naam en telefoonnummer vermelden zodat wij u kunnen bereiken als daartoe aanleiding is.

Het adres is: Eekhoornweg 10 Holten. De kosten van deelname zijn : 4 euro per persoon.

Basisschoolkinderen 2 euro per kind.

Palmpasenoptocht in

HELLENDOORN - Op Palmzondag 24

maart a.s. vindt in Hellendoorn opnieuw de Palmpasenoptocht plaats, georganiseerd door Oald Heldern De Noaberschop.

De optocht, waarin duizenden kinderen en volwassenen meelopen met bontgekleurde palmpasens, wordt begeleid door dans en muziek van de Folkloristische Dansgroep en de Eschländer Kapel. Uiteraard zal Klepperderk de stoet weer voorafgaan.

Verder zijn er extra grote palmpasens te zien, vervaardigd door wijkverenigingen. De mooiste wagen wordt beloond met een prijs.

De optocht biedt ieder jaar weer een prachtig, kleurrijk schouwspel.

in Hellendoorn

Duizenden bezoekers komen van heinde en verre om van de palmpasenrondgang te genieten.

De route verloopt als volgt. Start Schapenmarkt, Dorpsstraat richting In de Tonne, Bibenstraat, Koestraat, Dorpsstraat tot de Schapenmarkt.

Zoals altijd krijgen de deelnemende kinderen op het eindpunt een sinaasappel, symbool voor vruchtbaarheid. Na afloop van de rondgang zijn er optredens van de Folkloristische Dansgroep en de Eschländer Kapel op de Schapenmarkt.

Het plezier dat afstraalt van de deelnemende kinderen met hun eigen palmpasenstokken en van de diverse buurtverenigingen met grote, indrukwekkende palmpasens op een kar zijn de belangrijkste ingrediënten voor het blijvende succes van de Helderse palmpasenoptocht.

Palmpasenoptocht

Palmzondag 24 maart 2024 om 12.30 uur

Vertrek: Schapenmarkt Hellendoorn Mede mogelijke gemaakt door de Dorpsraad.

Start cursus Valpreventie Kruidenwijk

NIJVERDAL - Voor wie angstig is om te vallen of gewoon wat steviger op de benen willen staan, biedt De Welle op meerdere locatie de cursus Valpreventie aan.

Op maandag 22 april a.s. start deze cursus in de sporthal/Kulturhus Kruidenwijk, Kuperserf 43 in Nijverdal.

Er zijn twee groepen: van 14.30 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 17.00 uur. Deelname kost 75 euro (mogelijk kan een deel van de cursus vergoed worden vanuit uw zorgverzekering). Elke

inwoner van de gemeente Hellendoorn is welkom om hieraan mee te doen.

De cursus Valpreventie duurt tien weken. Met specifieke oefeningen en een parcours vol lastige situaties die de deelnemers ook tegenkomen in het dagelijkse leven, worden de spieren getraind. Hierdoor krijgen zij meer

Valpreventie in de

kracht en stabiliteit in hun benen en romp, waardoor zij zelfverzekerder kunnen lopen. In het tweede deel van de cursus leren de deelnemers een aantal technieken om zichzelf beter op te vangen, wanneer zij onverhoopt toch een keer vallen.

Naast deze praktijktraining is er ook aandacht voor de theorie. Hoe komt het dat mensen vaker vallen als ze ouder worden? En wat kunnen zij doen om een val te voorkomen? Ook is er voldoende tijd voor het onderling uitwisselen van ervaringen en tips.

Voor de cursus Valpreventie in de Kruidenwijk werkt De Welle nauw

samen met fysiotherapeut Karlijn Nieuwenhuis van FysioSterk NijverdalHellendoorn. Tijdens de eerste cursusdag krijgen de deelnemers uitleg over de verdere invulling van de cursus. Elke training wordt afgesloten met een kopje koffie of thee.

Aanmelden voor de cursus kan bij De Welle via telefoonnummer 0548638810 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.30 uur). Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht bij Marije Dankelman, telefoon 06-12216966 of stuur een e-mail naar: m.dankelman@ stichtingdewelle.nl.

Sport

Eerste prijzen voor Hertruiters

HELLENDOORN - Afgelopen weekend waren diverse leden van de Hertruiters op concours en dit deden ze met succes!

In Mariënheem kwam Wendy Hulsink aan de start met haar paard Kind of

Magic. Ze debuteerden in de klasse M1 dressuur en wisten dit debuut winnend

Hertruiters

af te sluiten. Met scores van 204 en 217.5 wonnen ze beide rubrieken. In Den Ham sprongen twee ponyclubleden zich naar de eerste prijs. Livv Schoppink behaalde met haar pony Moonlight een eerste prijs in de categorie C, 70 cm rijstijl rubriek met 85 stijlpunten. Isabelle Plijter sprong met

Karlos van Orchid’s 1.00 m categorie D pony’s. Ook dit duo wist te winnen en mocht het oranje lint ophalen. Jip Ottes ging met haar paard For Shizzle naar Rijssen en behaalde daar zaterdag een vijfde plaast in de rijstijlwedstrijd 1.00 m.

Karttalent Temmo Koopmans podiumplaats in NK Rotax

NIJVERDAL - Dit seizoen nieuw in het NK Rotax

Max toont Temmo Koopmans zich direct een talent.

De twaalfjarige karter uit Nijverdal werd zondag knap derde in de Junioren-klasse tijdens de tweede ronde van het NK. Daarmee was hij ook nog eens de beste rookie! “Het was een goed weekend”, zei Temmo opgewekt.

Het hele weekeinde ging hij steeds

weer iets sneller.  “Tijdens de trainingen hebben we veel geprobeerd. We hadden meteen al wel een goede snelheid, maar we moesten toch nog wat harder.” Na een fenomenale inhaalrace denderde Temmo uiteindelijk als zesde over de finish. Maar het werd nog beter voor hem, zo bleek enige tijd later. Veel

Koopmans pakt eerste Rotax Max!

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

beter zelfs. “Rijders voor me hadden straffen gekregen vanwege een ingeklikte bumper en onsportief rijgedrag. Daar kregen ze strafseconden voor. Dus werd ik als derde geklasseerd”, legde de snelle Overijsselaar uit.

Daarmee had hij zijn eerste podiumplek van het seizoen te pakken. Bovendien was hij met dat resultaat de beste Junior-rookie van het weekeinde. Een teken dat de potentie die hij de afge-

lopen jaren heeft getoond in andere kampioenschappen ook in het NK Rotax Max volop tot uiting komt. Zijn resultaten in Berghem lieten zien dat hij op de goede weg is. Want zelfs ondanks de pech in de kwalificatie en de prefinale slaagde hij erin het podium te halen als nieuwkomer in de klasse. Zijn monteur Rick Huiskens was dan ook zeer te spreken over het optreden van zijn rijder. Tekst: blattermedia.com.

Natuur

Kindermiddag ‘Snuffelen

MANDER/VASSE

- Kijken, luisteren, voelen, ruiken en doen.

Tijdens de kindermiddag ‘Snuffelen aan de lente’ op woensdag 3 april bij Watermolen Frans worden al je zintuigen op scherp gezet. Vrijwilligers van Landschap Overijssel laten de kinderen op een leuke en verrassende manier de natuur beleven en ontdekken. De middag is leuk voor kinderen van 4

tot ongeveer 12 jaar. We beginnen om 15.00 uur en het duurt tot 17.00 uur. Meld je wel van te voren aan.

De natuur is één grote ontdekkingswereld, vooral in de lente. Luister maar eens goed, dan hoor je allerlei beestjes zoemen en knabbelen. Je hoort ook

‘Snuffelen aan de lente’

Foto:

veel vogels fluiten. Ze zijn druk in de weer met het maken van een nestje. In het voorjaar worden ook de lammetjes geboren. Heb je wel eens een schaap en haar lam van dichtbij gezien, gehoord of gevoeld? Dat gaan we beleven tijdens deze kindermiddag. Maak kennis met het schaap en haar lam, haar vacht en manier van leven. We gaan iets leuks knutselen met de wol van het schaap. Benieuwd wat? Meld je aan en beleef met ons mee. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken.

Kosten

De bijdrage voor deze kinderactiviteit is € 3,00 per kind, dat is inclusief een bekertje drinken.

OMMEN - In het voorjaar worden onze lammetjes geboren! Om dat te vieren openen wij op zaterdag 23 maart de Schaapskooi op de Lemelerberg in Giethmen voor de traditionele Lammetjesdag.

Kom de lammetjes van dichtbij bewonderen en knuffelen, het zijn er dit jaar meer dan 150. Hoe snel groeit een lammetje en hoe herkent het zijn eigen moeder? Onze herders zijn er om al je vragen te beantwoorden. Wandel over de gezellige streekmarkt en geniet van het sfeervolle erf van de schaapskooi. In 6 tijdvakken kun je ze komen bekijken, dus meld je wel van tevoren aan.

Gezellige familiedag

Lammetjesdag 2024 schaapskooi

De lammetjes hebben er zin in en springen en dartelen vrolijk met elkaar door het weiland. Als je wilt, mag je een lammetje knuffelen en aaien. Voel zelf hoe zacht ze zijn. Hoe leuk is dat? Stel je vragen aan onze herders en wandel over de gezellige streekmarkt. Geniet onder het genot van een kop koffie met verschillende lekkernijen (o.a. koffie met taart, warme stroopwafel, broodjes, pannenkoeken en poffertjes) op het sfeervolle erf van de schaapskooi.

schaapskooi Lemelerberg

Knutselen

De kinderen vermaken zich natuurlijk uitstekend rond de schaapskooi. Eenmaal uit geknuffeld, kunnen de kinderen aanschuiven bij één van de leuke knutselactiviteiten, zoals het timmeren van een houtenschaapje. De kosten bedragen € 1,- en kun je ter plekke voldoen.

Heidebeheer

Foto: Clifton Buitink

Per tijdvak kunnen maximaal 100 personen komen, zodat er voor iedereen tijd en ruimte is om de lammetjes te knuffelen en aan te sluiten bij de knutselactiviteiten. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden. Kom als het kan op de fiets!

Kosten

De entree bedraagt € 4,- euro per persoon. Voor donateurs van Landschap Overijssel en kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis. Ben jij al donateur?

De schapen zijn er natuurlijk niet voor niks. Ze begrazen de heide en helpen ons hierbij met het beheer van de natuur op de Lemelerberg. Onze herders zijn aanwezig voor het geven van informatie en zie je de honden aan het werk bij de schapen drijfexcursies.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten.

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf € 2,- per maand.

Het koor Pajoko presenteert concert “De (on)eindige

CULTUUR

NIJVERDAL - De musical Jesus Christ Superstar vormt de basis voor ‘De (on)eindige reis’, waarin zang en gesproken tekst gecombineerd worden.

De verhaallijn wordt in thema’s neergezet, in een geheel eigen opzet. Het lijdensverhaal staat centraal in deze musical, waarbij de thema’s zijn vertaald

naar het heden en voor iedereen herkenbaar zijn.

Het musical-concert vindt plaats op

presenteert het musical(on)eindige reis

Goede vrijdag 29 maart om 20.30 uur in de katholieke kerk in Haarle, Kerkweg 1. De kerk is open vanaf 20.00 uur

Voor aanvang van het concert presenteer eetcafé de Droadnagel uit Haarle een theatermenu, een 2 gangen diner voor € 20,00

Kaarten kosten € 5,-- per stuk en zijn van af 6 maart te koop bij: Primera Nijverdal Primera Hellendoorn Buurtsuper Spar Haarle Spijkerman Haarle

Ook kunt u kaarten bestellen bij de koorleden of via pajoko@live.nl

Filmconcert Advendo met Alfred Willering

NIJVERDAL - Op 19 april hult Het Centrum in een cinema-sfeer voor het “Advendo at the Movies” concert.

Dirigent Alfred Willering leidt sinds januari het orkest van Advendo. Als ervaren dirigent bij onder andere Fanfare Korps Nationale Reserve, zorgt

hij deze avond met zijn brede kennis voor een verfrissende uitvoering.

De avond begint om 19.30 uur met

een

met nieuwe dirigent

ontspannen inloop met wat te drinken en popcorn. Om 20.00 uur begint het concert, met onder andere klanken uit de wereld van Morricone, de spanning van James Bond en de magie van Disney.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor €10, dit is incl. het drankje en popcorn. Voor donateurs geldt een speciaal tarief van €8. Kaarten zijn te koop bij Advendo-

orkestleden en op de avond zelf aan de zaal.

Mis deze muzikale filmervaring niet. Kom op 19 april naar Het Centrum en laat je betoveren door de filmmuziek onder leiding van dirigent Alfred Willering.

Trotse kunstenaars van ’t Kleurenpalet tonen

NIJVERDAL - Tot en met zaterdag 30 maart is het weer een kleurrijk geheel in de hal van het Huis voor Cultuur en Bestuur.

De kunstenaars van Schilderclub ’t Kleurenpalet uit Hellendoorn hebben namelijk hun prachtwerken opgehangen, zodat iedereen ze kan komen bewonderen! De expositie is officieel geopend door cultuurburgemeester Jan Verhoek.

De schilderclub bestaat uit 24 leden. In de winterperiode zijn ze het actiefst. Dan schilderen ze zo’n 60 á 70 schilderijen. Ze werken in 3 groepen van 8 leden en ze worden begeleid door Ineke Mulder.

van Schilderclub tonen hun prachtwerken

Ineke is ontzettend trots op wat de leden maken. Ze wil dan ook niet zelf op de foto, maar biedt deze kans aan Wim Roesink. Hij is 6 jaar geleden begonnen met schilderen en is zelf nog wat bescheiden als we hem complimenteren met zijn mooie werk. Het oudste lid van de club is 90 jaar en de jongste 50 jaar. “Iedereen stopt er zoveel energie, passie en enthousiasme in. Wekelijks delen we lief en leed met elkaar en lachen we veel. Ook halen we

herinneringen op en bewonderen we elkaars stukken. Het is echt een mooie club bij elkaar”, zegt Ineke. Nog een keer genieten van deze prachtige kunst.

Mocht je geen genoeg krijgen van de prachtwerken van deze kunstenaars, dan is er goed nieuws. Van 21 juni tot en met 7 juli exposeert de club in ’t Schoapenschot in Hellendoorn.

Passieconcert in

WEERSELO - In de serie Muziek en Bezinning wordt zondag 24 maart om 15.30 uur in de Stiftskerk te Weerselo muziek voor de passietijd ten gehore gebracht.

de Stiftskerk

Het concert wordt gegeven door

Vocaal Ensemble La Colombe onder leiding van Iassen Raykov. Het is deze zondag Palmpasen, het begin van de Goede Week. Palmpasen, Allerzielen en Kerst zijn de drie momenten waarop de Stiftgemeente muziek centraal stelt als middel tot bezinning. Deze keer klinken van William Byrd de Lamentations, delen uit de Tenebrae Responsories van Tomas

Luis de Victoria en het achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti, afgewisseld met lezingen uit de Bijbel.

Entree

De entree is vrij, maar een ruimhartige vrije gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje in de achter de Stiftskerk gelegen Stiftsschool.

in

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Goed nieuws!

Veilig Verkeer Nederland organiseert op woensdag 24 april ’s middags de opfriscursus ‘Het Nieuwe Fietsen’.

Alle senioren die graag willen blijven fietsen en met elkaar ervaringen, leuke routes en tips uitwisselen, zijn van harte welkom. De bijeenkomst staat onder leiding van een expert van Veilig Verkeer Nederland en in het teken van vrij bewegen in het verkeer, ondanks dat we allemaal een jaartje ouder worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

• Slim omgaan met drukke fietspaden

• Kwetsbaarheid in het verkeer

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

• Coördinator Financieel beleid en advies – 30/32 uur

• Beleidsmedewerker Grondzaken & Vastgoed – 32/36 uur

• Adviseur (zwerf)afval – 16/18 uur

Voor gedetailleerde informatie over deze vacatures kunt u terecht op WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van uw keuze nu niet open, dan zien we uw open sollicitatie via dezelfde webpagina graag tegemoet.

Officiële mededelingen

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit. Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

• Conditie van het lichaam

• Veilig fietsen, ook op de e-bike

Tijdens de bijeenkomst komen ook praktische filmpjes, foto’s en stellingen aan bod. Leer onder het genot van een kopje koffie meer over ‘Het Nieuwe Fietsen’.

Aanmelden

U kunt zich tot 12 april aanmelden via info@vvn-hellendoorn.nl. De bijeenkomst duurt 2,5 uur en biedt ruimte aan maximaal 50 gasten (vol=vol). De opfriscursus wordt u gratis aangeboden. Denk om uw veiligheid in het verkeer en graag tot ziens!

Subsidie voor vergroenen van de tuin

De lente is in aantocht, tijd om aan de slag te gaan met de tuin! Dit is gelijk een mooi moment om de tuin te vergroenen. U kan hier subsidie voor aanvragen. Met deze subsidie kunt u maatregelen nemen om water vast te houden en uw tuin of terrein te vergroenen. Denk hierbij aan het installeren van een regenwateropvangsysteem of het hergebruiken van regenwater. Daarnaast kunt u de subsidie ook gebruiken voor het vergroenen van uw tuin of terrein, het planten van bomen of het aanleggen van een groen dak. Ook aan te vragen als collectief (vereniging, stichting, buurt). Wilt u meer informatie over deze subsidie, voorwaarden en hoe u deze kunt aanvragen, ga dan naar onze website www.hellendoorn.nl/ vergroenen

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Rijssensestraat 167 – het verbreden van een uitrit

• Maximastraat 1 – het renoveren van de gevel

Hellendoorn

• Heuversteeg 5 – het verbouwen van een hooischuur

• Pastoor Rientjesstraat 63 – het isoleren en restylen van de woning

• Dorpsstraat 55 – het bouwen van een vervangende loods

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

Nijverdal

• Rijssensestraat 393 – het verbreden van de uitrit

• Boomcateweg 89 – het verbouwen van 2 schuren tot 1 schuur en het vervangen van de daken

• Esweg 1a – het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van de woning

• Marijkestraat 12 – bouwen van een nokverhoging met dakkapel

• Marijkestraat 12 – bouwen van een nokverhoging met dakkapel (technische bouwactiviteit)

Week 12 | Jaartal 2024

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadspleinvergadering 26 maart 2024

Op dinsdagavond 26 maart is er een debatronde van de gemeenteraad. De vergadering begint om 19.30 uur in de raadzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur. U bent van harte welkom om de vergadering in de raadzaal te volgen. De vergadering is ook live te volgen of achteraf terug te kijken via http://hellendoorn. raadsinformatie.nl/.

In deze debatronde worden de volgende drie raadsvoorstellen

besproken:

• Vaststelling beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan ‘Tijhuiserve’ Nijverdal

• Vaststellen bestemmingsplan Ninaberlaan 9 en 11 Hellendoorn

• Vaststellen bestemmingsplan Schaddenveldsweg 15

Hellendoorn

Inspreken

Wilt u inspreken op één van deze onderwerpen? Of heeft u zelf

een onderwerp waarover u wilt inspreken? Dat kan. Neem dan voorafgaand aan de vergadering contact op met de griffie, per e-mail via griffie@hellendoorn.nl, of telefonisch via 0548 – 630 000. Graag aangeven op welk onderwerp of agendapunt u wilt inspreken, met het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Agenda en bijlagen

De agenda en de raadsvoorstellen met bijlagen kunt u vinden op de website van de raad: http://hellendoorn.raadsinformatie.nl/.

Perceel aan Noordelijke Hoofddijk aangewezen als locatie voor toekomstig azc

Een agrarisch perceel aan de Noordelijke Hoofddijk in Nijverdal is aangewezen als locatie waar een asielzoekerscentrum (azc) kan komen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan daardoor aan de slag met de procedure om hier asielopvang mogelijk te maken.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn heeft dit dinsdag 12 maart besloten. Omwonenden van de locatie zijn hierover nog dezelfde dag geïnformeerd.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

,,Wij hebben dit besluit genomen omdat er een nijpend tekort is aan opvangplekken voor vluchtelingen”, zegt burgemeester Jorrit Eijbersen. ,,Als gemeente nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Hoewel de gemeente begin vorig jaar al bekendmaakte structurele opvang van asielzoekers mogelijk te willen maken, begrijpt Eijbersen dat het besluit veel impact heeft voor de omgeving van de locatie. Daarom heeft hij gesprekken gevoerd met direct aanwonenden. Ook hebben inmiddels twee inloopbijeenkomsten plaatsgevonden voor omwonenden.

Jorrit Eijbersen: ,,Wij hebben geprobeerd om mensen zo zorgvuldig mogelijk te informeren over dit genomen besluit. Tegelijkertijd snap ik dat dit voor veel mensen alsnog rauw op hun dak valt.”

Meest geschikt

Het betreffende perceel aan de Noordelijke Hoofddijk is eigendom van de provincie Overijssel. Ambtelijk deskundigen van de gemeenten, medewerkers van het COA en de politie hebben voorafgaand aan besluitvorming samen drie mogelijke locaties bekeken. De locatie Noordelijke Hoofddijk is als meest geschikte locatie uit de bus gekomen.

Eijbersen benadrukt dat er nog geen plan ligt. Er is alleen een locatie aangewezen waar het azc moet komen. ,,Wij vinden het belangrijk om een veilige plek te bieden aan mensen die alles hebben moeten achterlaten om oorlogsgeweld, discriminatie of terreur”, zegt hij. ,,Dit willen wij doen op een manier en schaal die past bij onze gemeente. Daarom gaan we nu in gesprek met de omgeving. We richten ook een omwonendenoverleg in.” Eerder is door de gemeenteraad al bepaald dat het azc maximaal 200 asielzoekers mag huisvesten.

Veelgestelde vragen

Op hellendoorn.nl/azc vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Deze vragen en antwoorden vult de gemeente aan met de vragen die de gemeente vanuit inwoners krijgt over het azc.

1. Hoe ziet het proces rondom de komst van het azc er uit?

2. Hoe betrekt de gemeente de inwoners?

3. Waarom heeft de gemeente gekozen voor deze locatie?

4. Kan ik bezwaar maken tegen de komst van het azc?

5. Wat doen de bewoners overdag?

6. Wat wordt er geregeld op het gebied van veiligheid?

7. Is het azc openbaar toegankelijk?

8. Wordt mijn huis minder waard en wie compenseert dat?

9. Wat doet de gemeente voor eigen inwoners die een woning zoeken?

10. Ik wil graag meedenken over het azc, kan dat?

Staat uw vraag er niet bij? Als uw vraag niet tussen de veelgestelde vragen op de website staat, laat het de gemeente Hellendoorn dan weten. De gemeente beantwoordt uw vragen graag! U kunt uw vraag mailen naar azc@hellendoorn.nl.

Hellendoorn

• Dorpsstraat 21-001, 21-002, 21-101 t/m 104 en 21-201 t/m 204 –het bouwen van 10 appartementen

• Noord Esweg 21 – het bouwen van een erker

Haarle

• Kruishaarweg 4 – het bouwen van een vervangende woning

• Haarlerveldweg (naast nummer 2) – het kappen van 7 essen

Ontwerp omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)

Nijverdal

• Duivenbreeweg 24a – wijziging brandveilig gebruik pand

Adres gezocht

De hieronder genoemde personen zijn verhuisd zonder dit bij de gemeente door te geven of staan op een verkeerd adres geregistreerd. Wanneer iemand verhuist naar een ander adres, dan moet dat niet eerder dan vier weken vóór de beoogde datum van adreswijziging en niet later dan de vijfde dag na de beoogde datum bij die gemeente worden gemeld. Staat u in deze lijst, neem dan contact op met de Publieksbalie, telefoon 0548 630 000, of via e-mail: gemeente@hellendoorn.nl .

• Keysar, T., (v), 10-05-1995, Parallelweg 50, Nijverdal;

• Yilmaz, E., (v), 09-09-1968, de Genestetstraat 43, Nijverdal; Tegelijk met deze publicatie verzendt de gemeente een brief naar het laatst bekende adres met het voornemen tot ambtshalve uitschrijving.

Als vier weken na deze publicatie geen adreswijziging is ontvangen, wordt u uitgeschreven uit de basisregistratie personen (BRP). Dat betekent onder andere dat u geen reisdocument of rijbewijs meer kunt aanvragen en dat u niet meer mag stemmen of een uitkering aan kunt vragen. Mocht u bovenstaande persoon kennen en weten waar deze nu woont, dan vragen wij u dit bij ons te melden, telefoon 0548 630 000, of e-mail: gemeente@hellendoorn.nl .

twente.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
twente.nl

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.