Hellendoorn Magazine 19-04-2024

Page 1

Koningsdag in Nijverdal Familie fietstocht Eschländerkapel Woningbouw Hellendoorn-Noord Dag van der Arbeid Liberation routes Twente Hellendoorn Magazine www.hellendoorn-journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 19-04-2024 Gemeente-Info + UIT-agenda Opening Urban Skatepark Kruidenrijk Wierden

Volg Weeronline op twitter en facebook

Buien maar ook meer zon Ook in het weekend zijn er buien. Wel is er meer ruimte voor de zon, zeker zondag. Het blijft voorlopig koud voor de tijd van het jaar met vooral vanaf zondag kans op lokale vorst in de nachten.

Zaterdag: zon, buien en lage maxima

Zaterdagochtend is het wisselend bewolkt met een aantal buien. Halverwege de ochtend is het circa 7 graden. Er waait een matige noordenwind.

Ook morgenmiddag is er een afwisseling van droge momenten met zon en enkele buien. Het wordt 9 of 10 graden en daarmee is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima tussen 13 en 16 graden zijn gebruikelijk in de tweede helft van april. Morgenavond is eerst nog een bui mogelijk, maar op steeds meer plaatsen wordt het droog met brede opklaringen. In de nacht naar zondag koelt het af naar 1 tot 4 graden met regionaal vorst aan de grond.

Zondag: vrij veel zonneschijn, enkele bui

Tijdens de tweede dag van het weekend komt het ook tot enkele buien. De zon schijnt vaker dan op

zaterdag en daardoor wordt het iets warmer met op veel plaatsen 11 graden. De wind is matig en waait uit het noordoosten.

In de nacht naar maandag koelt het af naar waarden tussen -1 en +3 graden. Aan de grond vriest het op uitgebreide schaal.

Maandag: veel zon, koude nachten

Maandag wordt een grotendeels droge dag met een mix van wolken en zon. Bij een overwegend matige noordoostenwind wordt het 9 of 10 graden. Ook in de nacht naar dinsdag is grote kans op nachtvorst.

Daarna: voorlopig aanhoudend lage temperaturen voor eind april De dagen daarna blijft het relatief koud met maxima rond 10 graden. Dinsdag wordt nog een zo goed als droge dag met zonnige perioden, vanaf woensdag is weer grotere kans op enkele buien. We houden ook zon in het weerbeeld en de wind krijgt gedurende de week een voorkeur voor de noordwesthoek. Mogelijk draait de wind vanaf volgende week vrijdag naar zuidwest en gaat het kwik vanaf Koningsdag iets omhoog met circa 15 graden als middagtemperatuur.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

30

40

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

3
Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 48
Natuur
INHOUD
32
Cultuur
Sport

Koningsdag Nijverdal met

NIJVERDAL - Bruisend Nijverdal (SEN) organiseert dit jaar een top feest op zaterdag 27 april.

Met optredens van geweldige bands op het plein, vele terrasjes, de grootste Nijverdalse Vrijmarkt en heel veel gezelligheid. Koningsdag 2024 in Nijverdal begint traditioneel om 10.00 uur met een aubade door EMOS Daarle en toespraak op het Henri Dunantplein, gevolgd door de mogelijkheid om alle

gedecoreerden te feliciteren.

Het hart van Nijverdal is dé locatie om Koningsdag te vieren. Op het Henri Dunantplein en in de straten van het centrum is de hele dag van alles te beleven. Ben je niet van plan om iets te verkopen op de Grootse Nijverdalse

met Marathon Men

Vrijmarkt, maar wil je wel rondsnuffelen? Tussen 9.00 en 17.00 uur kun je langs kleedjes en kraampjes struinen voor allerlei koopwaar en luisteren naar bekende deuntjes op blokfluit en viool. Misschien vind je wel een verborgen schat voor een prikkie.

Niet zo’n fan van tweedehands? Geen probleem! De winkels in het centrum zijn gewoon geopend, dus kom gerust even lekker winkelen. De activiteiten op het plein worden verzorgd door de Stichting Bruisend Nijverdal, Advendo en vele vrijwil-

ligers. Het muzikale programma is in de ochtend in handen van bands van de muziekschool! In de middag staat de bekende band Marathon Men op de bühne, met onze eigen Nijverdalse muzikant, Jan Niewold. Je bent allen van harte welkom, de toegang is GRATIS.

Dat wordt dus een supergezellige dag in ons Nijverdal. Kom jij ook?

Hemelvaartsdag familie Eschländerkapel

NIJVERDAL - Hemelvaartsdag is de fietsdag bij uitstek.

De Eschländerkapel Hellendoorn organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een mooie fietstocht voor jong en minder jong door onze prachtige omgeving. De route van ca. 45 km laat

je de schoonheid van de gemeente Hellendoorn en omliggende dorpen zien. Je komt zeker wel een terrasje tegen, waar je even heerlijk kunt uitrusten.

fietstocht met

Startpunt: Muziekgebouw De Tente, Park de Geuren, Hellendoorn Starten kan tussen 10.00-12.00 uur.

Inschrijfgeld: € 5,- per persoon, kinderen t/m 11 jaar € 2,50. Daarvoor krijg je een kop koffie of thee bij vertrek, de routebeschrijving en een lekker gevuld snacktasje voor onderweg.

Foto: Mike Rikken Photography

Inschrijven kan via eschlanderkapel@ gmail.com maar u mag op de dag zelf ook spontaan komen inschrijven en meefietsen! Meer informatie: www.eschlanderkapel.nl

familie

Plannen voor woningbouw bedrijventerrein in Hellendoorn

HELLENDOORN - De gemeente Hellendoorn wil zorgen voor voldoende woningbouwlocaties en bedrijventerreinen voor haar inwoners en ondernemers.

In Hellendoorn is een plek gevonden waar de gemeente mogelijkheden ziet voor kleinschalige bedrijvigheid. Het gaat om het gebied ten noorden van de Werminkserve tot aan het bedrijf Landkracht in Hellendoorn Noord. Ook ziet de gemeente kansen voor uitbreiding van de woonwijk Hellendoorn Noord in het deel ten zuiden van de Werminkserve.

Kleinschalig bedrijventerrein Uit onderzoek van de provincie Overijssel en uit onderzoek dat de gemeente zelf liet uitvoeren komt naar voren dat er in Hellendoorn vraag is naar bedrijventerrein voor lokaal gebonden bedrijven. Op de gronden in het gebied gelegen tussen de Isakke,

het bedrijf Landkracht, Werminkserve en de Nieuwstadsleiding is het voorkeursrecht opgelegd voor het creëren van een kleinschalig bedrijventerrein. Dit betekent dat als de eigenaren de gronden willen verkopen, ze deze eerst te koop moeten aanbieden aan de gemeente. Deze locatie heeft nu grotendeels agrarische bestemming en deels woonbestemming. “We maken gebruik van het voorkeursrecht, zodat we regie en sturing houden. Als de eigenaren de grond aan ons willen verkopen, dan willen we de gronden, al dan niet samen met samenwerkingspartners, gaan ontwikkelen voor kleinschalige bedrijvigheid. We vinden het gebied Hellendoorn Noord geschikt voor deze ontwikkelingen omdat het

woningbouw en een kleinschalig Hellendoorn Noord

goed aansluit bij de bestaande dorpskern. Door de ligging ten opzichte van de Haersingel (N347) is het bovendien goed bereikbaar, zonder dat er extra verkeer door de dorpskern gaat. Het voorkeursrecht is in eerste instantie voor 3 jaar gevestigd” zegt Egbert Nijenbanning, wethouder Economie.

Woningbouwlocatie

Wethouder Annemarie Dubbink vult aan: “Het is daarnaast belangrijk dat er voor iedereen die in de gemeente Hellendoorn wil wonen een betaalbare en kwalitatief goede woning is. Deze nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan de leefbaarheid en de vitaliteit van het dorp voor de toekomst. In dit gebied ten zuiden van de Werminkserve zien we mogelijkheden om nieuwbouw te realiseren. Hoe dit exact vorm krijgt, dat zijn we aan het verkennen. De gronden zijn al lange tijd in eigendom van ontwikkelende partijen en we zullen hierin nauw samenwerken met deze betreffende grondeigenaren. We beseffen ons dat het zorgen voor meer woningen en bedrijvigheid ook betekent dat er dingen veranderen in de omgeving van

onze inwoners. Uiteraard hebben we daar oog voor en willen we, als alles door kan gaan, zorgen dat het nieuw te ontwikkelen gebied goed ingepast wordt in de bestaande omgeving.”

Brief omwonenden

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten nader onderzoek te doen naar de genoemde locaties. Daarnaast vraagt ze de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 juni 2024 om akkoord te gaan met het opleggen van het voorkeursrecht op de genoemde gronden ten behoeve van het bedrijventerrein. Deze raadsvergadering begint om 19.30 uur en u kunt deze live bijwonen in de raadzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Ook kunt u de vergadering online volgen via hellendoorn.raadsinformatie.nl.

Grondeigenaren zijn persoonlijk geïnformeerd over deze plannen. Op woensdag 17 april is er een brief verstuurd naar omwonenden.

Dag van de Arbeid in de Steenfabriek Losser

TWENTE- De traditionele 1 mei viering, die ieder jaar in Enschede plaatsvindt, wordt dit jaar breder georganiseerd dan alleen voor werkenden uit Enschede.

Het Enschedese 1 mei comité van PvdA, SP, FNV, GL en NCPN, rekent op

belangstelling uit heel Twente. Een keer per jaar moeten de werkenden in

de voormalige

Nederland de eer krijgen dat zonder hun arbeid er geen welvaart is, en dus in de bloemetjes worden gezet. De Dag van de Arbeid zal zoals gebruikelijk feestelijk worden gevierd in de voormalige steenfabriek te Losser ‘De Werklust’.

Jimme Nordkamp spreekt

Als sprekers zullen Jimme Nordkamp, en tweede kamerlid voor GroenLinks-

PvdA, en Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV aanwezig zijn.

Programma

Het programma op 1 mei start om 20:00 uur.

Het thema is “Zwaar werk”.

Er is vooraf aan het programma, om 19:00, gelegenheid om de voormalige steenfabriek te bezichtigen.

Skateboardclinic van professioneel skateboarder bij opening

NIJVERDAL - Op zaterdag 20 april is de officiële opening van Urban Skatepark Nijverdal in het Blokkenpark.

Speciale gast bij deze opening is professioneel skateboarder Keet Oldenbeuving. Na de officiële opening om 13.30 uur geeft Keet een demo en

is er de unieke kans om met haar in gesprek te gaan. Rond 14.15 uur begint een clinic, waar ze skaters een aantal basis-tricks leert. Iedereen is van harte

professioneel opening van Urban Skatepark

welkom om erbij te zijn en om mee te doen.

Over Keet Oldenbeuving

De 19-jarige Keet Oldenbeuving begon haar skateboardavontuur al op zevenjarige leeftijd. Op een skateboard voelt Keet zich vrij. Skateboarden geeft haar zelfvertrouwen, het zorgt voor vriendschappen, prikkelt haar creativiteit en brengt haar op plekken overal

in de wereld. Met indrukwekkende prestaties, waaronder een Europese titel, Nederlandse kampioenschappen, wereldbekeroverwinningen en deelname aan de Olympische Spelen in Tokyo, heeft Keet al veel bereikt.

De komende maanden zal ze zich richten op het veiligstellen van een plek op de Olympische Spelen van Parijs.

Liberationroutes in Salland persoonlijke verhalen

TWENTE - Volg de voetsporen van onze bevrijders: 4 fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken.

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Dankzij Liberation Route Europe zijn er op diverse plekken in Salland en Twente verhalen te beluisteren over de belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis. In de routebeschrijvingen en via luisterplekken zijn persoonlijke verhalen van de geallieerden en inwoners uit gemeenten Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Twenterand, Wierden en Rijssen-Holten en Deventer te lezen en horen.

4 Overijsselse Liberation fietsroutes, 1 autoroute en 7 luisterplekken  In Overijssel zijn 4 fietsroutes en 1 autoroute ontwikkeld, die langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken zijn te vinden in de regio’s Salland en Twente. De fietsroutes volgen de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem en leiden langs oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea, die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente.  Op 7 luisterplekken is een indrukwekkend hoorspel te beluisteren over de belevenissen van één of meerdere personen tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945. Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee het verhaal beluisterd kan

Salland & Twente met

worden.

De vier fietsroutes zijn:

Fietsroute 1: Deventer-Olst-Wijhe (60 kilometer)

Fietsroute 2: Raalte – Wijhe (55 kilometer)

Fietsroute 3: Hellendoorn – RijssenHolten (45 kilometer)

Fietsroute 4: Wierden-TwenterandHellendoorn (75 kilometer)  Om ook de wandelaars tegemoet te komen is er een wandelroute van 10 km gemaakt vanaf het station in Nijverdal start. De route voert langs het Memory Vrijheidsmuseum en langs het rijkswerkkamp Twilhaar.

Routeboekje met persoonlijke verhalen  Er is ook een autoroute van 230 kilometer langs alle gedenk- en luisterplekken. In het routeboekje staat de beschrijving van de 4 fietsroutes en de autoroute. In het boekje worden de routes getoond en wordt de bevrijding van Salland en

Foto: Salland Marketing

Twente extra levend door de indrukwekkende persoonlijke verhalen die beschreven staan in het boek. Daarnaast staat er in het boekje een overzicht met bezienswaardigheden en tips voor overnachtingslocaties. De boekjes zijn te koop bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland en Twente voor € 1,50. Meer informatie over alle routes en luisterplekken: www.verslingerdaansalland.nl/ ontdek/6203/liberation-route/

Over Liberation Route Europe

De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Overijssel richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van WOII een hoofdrol op het wereldtoneel. Liberation Route Europe volgt de voetsporen van de bevrijders en verbindt de mijlpalen van ons gedeelde verleden met het heden. Meer over de Liberation Route Europe op: www.liberationroute. nl.

Eerste editie Haringparty

HELLENDOORN - Live outdoor-cooking, verschillende foodstands, verrassend entertainment én een wijnbar maken de eerste editie van de Haringparty op donderdag 6 juni, bij Restaurant de Uitkijk in Hellendoorn, compleet.

In het middelpunt staat natuurlijk de veiling van hét vaatje haring. De drie serviceclubs uit de regio, Lionsclub Hellendoorn, Tafelronde

175 Hellendoorn/Nijverdal en Rotary

Hellendoorn-Nijverdal e.o. hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk geld op te halen voor maar liefst twee goede doelen: Mijn Droomkamer en realisatie van speel-

Haringparty Hellendoorn

toestellen voor mindervaliden in het speelbos.

Hap mee voor het goede doel en word maatje

De eerste editie van de Haringparty in de gemeente Hellendoorn heeft natuurlijk als doel om goede doelen te ondersteunen en het zakelijk netwerk in de regio samen te brengen. De Haringparty is de uitgelezen kans om als bedrijf jezelf onder de aandacht te brengen en te netwerken in een gezellige en ongedwongen sfeer. Bedrijven en ondernemers kunnen toegangsbewijzen en sponsoring pakketten kopen via de website www.haringpartygemeentehellendoorn.nl. Je wordt maatje van het evenement, wat van 17:00 tot 21:00 uur plaatsvindt bij Restaurant de Uitkijk.

Opbrengst Haringparty naar twee goede doelen

Zorgvuldig hebben de serviceclubs samen de keus gemaakt welke goede doelen er met de opbrengst gesteund worden. Mijn Droomkamer zet zich in voor kinderen waarvan het voor de naaste omgeving op dit moment niet mogelijk is een droomkamer te realiseren.

Mijn Droomkamer vindt dat elk kind een droomkamer verdient. Daarnaast wordt met het opgehaalde geld gewerkt aan het realiseren van speeltoestellen voor mindervaliden in het speelbos. Momenteel is spelen in het speelbos niet voor alle kinderen toegankelijk.

Van spintol tot spinnewiel

HELLENDOORN - Op vrijdagmiddag 17 mei

2024 houdt Joan Beune een lezing rond het préindustrieel spinnen.

De lezing is onderdeel van het programma Biej oons op de Delle en vindt plaats in museum Erve Hofman te Hellendoorn. Joan spreekt niet alleen

over de geschiedenis van het spinnen, maar vertelt ook over spinnewielen en maakt zo een overstap naar het houtdraaien, de ontwikkelingen daarin en hij

spinnewiel

besluit met Nederlands laatste ambachtelijke spinnewieldraaier, niet helemaal toevallig zijn grootvader.

De lezingen in Erve Hofman worden goed bezocht en de ruimte is beperkt, dus opgave is gewenst. Aanmelden kan bij anki_veltien@hotmail.com. De entree is € 7,50, inclusief koffie/thee en een kniepertie.

Wanneer?

Vrijdag 17 mei 2024, 14.00 – 16.00 uur Wat? Van spintol tot spinnewiel, lezing door Joan Beune Waar? Museum Erve Hofman, Hofmanstraat 2, 7447 AS Hellendoorn Kosten? € 7,50, inclusief koffie/thee en kniepertie

Iedereen meedoen? Samen er werk van!

NIJVERDAL - De Wmo-raad Hellendoorn organiseert op woensdag 15 mei 2024 een Thema-avond met als onderwerp ‘’Iedereen doet mee’’

Deze avond kunnen we een introductie verwachten van Joyce van der Klauw. Zij is werkzaam bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten als projectmedewerker van het project Iedereen doet mee! Dit project ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van het VN-verdrag en het maken van een lokale inclusie agenda.

Hugo Koetsveld van de Gemeente Hellendoorn geeft een toelichting waar

de gemeente mee bezig is als het gaat over dit onderwerp. Er zijn ervaringsdeskundigen aanwezig en de bezoekers kunnen vragen stellen en meepraten over ‘’iedereen doet mee’’.

De avond staat onder leiding van Hans Manschot (voorzitter Wmo-raad Hellendoorn)

In gesprek

Het doel van de avond is om meer ken-

Samen maken we

nis op te doen over wat het VN-verdrag Handicap inhoudt en met de gemeente in gesprek te gaan over de lokale inclusie agenda waar zij op dit moment aan werkt. Daarom gaat de gemeente graag in gesprek met ervaringsdeskundige en andere inwoners uit de Gemeente om ideeën uit te wisselen en ideeën op te halen.

Praktische informatie

De avond is op woensdag 15 mei 19.15 uur tot 21.30 uur, locatie Hellendoornzaal A in het Huis van Cultuur en Bestuur. Deze locatie is rolstoeltoegankelijk en er is een gehandicaptentoilet aanwezig. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is het fijn als u

Foto: Pexels-elevate

zich aanmeldt voor de bijeenkomst. Dat kan via:

Aanmelden voor Thema-avond asdhellendoorn@gmail.com

Mocht u bepaalde behoeftes waar we rekening mee kunnen houden, zoals een gebarentolk, schrijftolk, een waterbak voor de hulphond of andere voorzieningen? Vermeld dit dan bij uw aanmelding.

Aanmelden asdhellendoorn@gmail.com

Voor meer informatie of vragen; Harry van Beuzekom harrybeuzekom@ gmail.com

Peter Stevens peter.stevens@live.nl

Mannenavond Vechtgenotenhuis: en lezing over Krishnamurti

OMMEN - Ook voor mannen is er ruimte in het Vechtgenotenhuis.

Ben je (ex-)patiënt, naaste van of heb je je partner verloren, dan ben je van harte welkom bij deze activiteit.

Mannengroep Vechtgenotenhuis organiseert op 23 april een mannenavond die deze keer in het teken van Jiddu Krishnamurti staat.

De avond start om 18.30 uur vanaf het

Vechtgenotenhuis met een wandeling door een fraai en afwisselend landschap, langs enkele plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Krishnamurti, waaronder de plek waar de Sterkampen werden gehouden.

Na een korte pauze volgt de lezing van Evert Ruiter over het bijzondere verhaal van Krishnamurti.

Vechtgenotenhuis: wandeling Krishnamurti

Rondom hem zou een nieuw geestelijk wereldcentrum worden gesticht en Ommen was de plek waar dit moest gebeuren. Baron Philip van Pallandt schonk Krishnamurti in 1921 zijn kasteel en landgoed Eerde als thuisbasis voor de Orde van de Ster, in 1911 in India opgericht door leiders van de Theosofische Vereniging. Duizenden mensen uit de hele wereld kwamen naar de Sterkampen in Kamp Erika.

Kosten € 5. Inloop vanaf 18.15 uur.

Vechtgenotenhuis

Het Vechtgenotenhuis is een centrum voor leven met en na kanker, laagdrempelig en altijd dichtbij. Hier kan je gratis en zonder verwijzing terecht. De vrijwilligers bieden je een luisterend oor, je kan deelnemen aan (groeps)activiteiten of terecht voor een ontspannende massage.

Aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding bekijk de website www.vechtgenoten.nl of bel met Tiny Timmer, 06 39032263.

Gemeente Hellendoorn voor gerichtere aanpak eikenprocessierups

HELLENDOORN -In het voorjaar, als het blad weer aan de bomen komt, laat ook de eikenprocessierups zich weer zien.

In de afgelopen jaren is het aantal nesten van de eikenprocessierups fors afgenomen. Ook nam de omvang van de nesten behoorlijk af. Daarom kiest de gemeente ervoor om gerichter te werk te gaan bij de bestrijding. Eikenbomen bij scholen en op plekken waar vorig jaar een groot nest zat worden preventief ingespoten; nog voordat de rupsen hun brandharen krijgen, worden ze bestreden. Daar waar de eikenprocessierups alsnog voor overlast

zorgt, kan het nest weggezogen worden. Kortom; minder preventief inspuiten, wat vriendelijker is voor de natuur, maar wel actie wanneer het nodig is. De firma Grootgroener begint vanaf eind april met preventieve behandeling van de betreffende eikenbomen.

Minder eikenprocessierupsen? Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat er minder eikenprocessierupsen zijn. Zo zijn er in de laatste

Hellendoorn kiest aanpak van de

jaren meer vleermuizen- en vogelkasten opgehangen. De vogels herkennen de rupsen en beginnen ze te eten. Grasvelden en bermen worden bovendien op een andere manier gemaaid, waardoor er ruimte is voor biodiversiteit. Hierdoor zijn er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipvlieg en het lieveheersbeestje. Daarnaast kan verandering van het weer een rol spelen.

Overlast? Maak een melding

Bij overlast door de eikenprocessierups kan een melding worden gemaakt via www.hellendoorn.nl. Dan kan het nest eventueel weggezogen worden. Deze meldingen helpen ook bij het monitoren

en evalueren van deze aanpak.

Landelijke leidraad

Niet elke eik komt in aanmerking voor preventieve bestrijding of voor het opzuigen van een nest. Dit wordt bepaald aan de hand van een landelijke leidraad voor de beheersing van de eikenprocessierups. Op plekken waar veel beschermde soorten vlinders leven, mag niet preventief ingespoten worden. Daar worden de nesten opgezogen als dat in lijn is met de landelijke leidraad. Nesten op plekken waar veel mensen passeren of verblijven komen in aanmerking voor het opzuigen.

Inschrijving Triathlon Holten extra startplekken voor

Sport

HOLTEN - Nog twee maanden en dan gaat de 38ste editie van de Triathlon Holten van start.

De startplekken voor de wedstrijd in het triatlondorp zijn gewild en voor verschillende onderdelen geldt inmiddels een wachtlijst. Voor jeugdige triatleten is er echter goed nieuws: zij kunnen nog een startplek bemachtigen.

De Triathlon Holten vindt dit jaar plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni. Op de eerste dag van het sportevenement

staat onder meer de jeugdtriatlon op het programma. De Supersprint jeugdtriatlon, voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar oud, is ook dit jaar populair en inmiddels volgeboekt. Dat geldt ook voor de jeugdclinics in aanloop naar de Triathlon Holten.

“We kregen veel reacties van teleurgestelde ouders en kinderen. Daarom

Holten wordt heropend: voor de jeugd

hebben we besloten 30 extra startplekken voor de jeugd van 8-11 jaar te creeren,” aldus Folkert Visser van Triathlon Holten. De inschrijving wordt op donderdag 25 april heropent voor deze groep.

Deelnemers in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar oud, kunnen zich ook nog inschrijven voor de jeugdtriatlon.

Triatleten vanaf 16 jaar oud kunnen op zaterdag ook deelnemen aan de achtste triatlon, maar ook voor deze afstand geldt inmiddels een wachtlijst.

Foto: Triathlon Holten/Thomas Levels

Wil je als deelnemer in de leeftijd van 16 tot 19 jaar oud verzekerd zijn van een startplek? Dan kan je er ook voor kiezen om vrijdagavond al in actie te komen en deel te nemen aan de 1/16e triathlon. Deze afstand maakt onderdeel uit van de jeugdtriathlon en in deze leeftijdscategorie zijn er momenteel nog startplekken beschikbaar.

Inschrijven kan via de website van de Triathlon Holten: www.triathlonholten.nl.

Cursus Jeugdnatuurbegeleider

Heuvelrug & Twents Reggedal

Natuur

HELLENDOORN - Op 7 september 2024

start in het karakteristieke gebied Sallandse

Heuvelrug & Twents Reggedal een cursus ‘Jeugdnatuurbegeleider’.

Gedurende een half jaar leren cursisten hoe zij een groep kinderen kunnen begeleiden om op een leuke en luchtige manier te leren over de natuur. Vijf zaterdagen volgen de deelnemers een cursus in natuureducatie. Kennis over de natuur is handig, maar niet nodig. Enthousiasme staat voorop. De cursus is overigens ook geschikt voor mensen die al actief zijn op dit gebied, maar behoefte hebben aan verbreding of verdieping.

Kinderen in contact brengen met natuur Bezig zijn met de natuur en in de natuur zijn, is goed voor kinderen. Voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. En kinderen die veel bezig zijn met natuur, willen de natuur, later als ze groot zijn, ook beter beschermen. Meer dan genoeg redenen om kind en natuur met elkaar in contact te brengen. In hun vrije tijd en op school. “Kinderen die opgaan in de natuur, is het mooiste wat er is,” geeft cursusleider Marian Torenbeek aan. Zij

Jeugdnatuurbegeleider Sallandse Reggedal

is zelf enthousiast begeleider van de Junior Rangers en JeugdNatuurClub in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

Praktische insteek

Met de cursus Jeugdnatuurbegeleider leren cursisten hoe zij kinderen in hun vrije tijd op een leuke en luchtige manier iets kunt leren over de natuur.

Denk hierbij aan activiteitenbegeleiding, maar ook het uitdenken en het organiseren hiervan. “Naast theorie, is het vooral veel doen, oefenen, observeren en leren van elkaar. Denk aan allerlei spelvormen, bushcraft-vaardigheden, onderzoekend leren en gebruikmaken van alle zintuigen. Daarbij komen steeds de verschillende leeftijdscategorieën aan bod,” vertelt de cursusleider. De cursus wordt afgesloten met het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van

een activiteit en wordt beloond met een certificaat.

Geef je op!

De cursusdagen vinden plaats op 7 en 21 september, 19 en 26 oktober 2024 en eindigt op 11 januari 2025. Dankzij financiering vanuit Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn de kosten slechts € 25,- per persoon. Je krijgt hiervoor 5 zaterdagen instructie, observatieen praktijkmogelijkheden, een cursusboek, begeleiding en uiteraard koffie en thee. Er zijn 15 plekken beschikbaar.

Dus schrijf je snel in via www.ivn.nl/ provincies/overijssel/cursussen-over-denatuur/cursus-jeugdnatuurbegeleiderbij-nationaal-park-de-sallandse-heuvelrug of neem contact op met Marian Torenbeek via 06 15 60 61 75.

Wandeling ‘Op hoog niveau Archemerberg’ met lunch

OMMEN - Woensdagochtend 1 mei verzorgen wij in samenwerking met Natuurcamping de Lemeler Esch een prachtige ochtendwandeling in dit bijzondere gebied.

Tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Lemelerberg rijk is. Ontdek dit prachtige gebied met veel heide, hoogteverschillen, vergezichten en het leefgebied van de Veluwse heideschapen. Onderweg krijg je van onze natuurgids uitleg over het ontstaan van de Lemelerberg en over de prachtige flora en fauna. Na de wandeling staat een smaakvolle lunch voor je klaar. We wandelen ongeveer 2,5 uur.

Lemelerberg

Vlakbij Ommen ligt Natura2000 gebied

de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat. De Lemelerberg heeft een rijke dierenwereld met onder andere veel vogelsoorten zoals de boomleeuwerik en boompieper. Zelfs de zeldzame nachtzwaluw gebruikt dit gebied. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers. In het gebied zijn de afgelo-

niveau op de Lemeler- en lunch

pen jaren Natura2000 werkzaamheden uitgevoerd. Op verschillende plekken heeft bos plaatsgemaakt voor een afwisselend heidelandschap met jeneverbes, bomen, hakhout en stuifzand. Heide is bovendien goed voor insecten, zoals graafbijen en vlinders. Maar ook vogels als de veldleeuwerik en nachtzwaluw.

Arrangement

Om 09.30 uur ontvangst met koffie/cappuccino/thee en een plak huisgemaakte boscake. Daarna ga je op pad met onze natuurgids en bij terugkomst staat er een smaakvolle lunch, bestaande uit een kop verse soep van de dag, focaccia tosti met ham, kaas, tomatensalsa en salade voor je klaar. En één drankje naar keuze. Je kunt kiezen uit diverse frisdranken, koffie/thee, ranja of een sapje. Kinderen kunnen kiezen uit American pancakes met stroop en poedersuiker of

Foto: Tonny Boerkamp

een tosti ham/kaas. Donateurs betalen op vertoon van de donateurspas voor de wandeling met lunch € 19,50 p.p en voor kinderen tot en met 12 jaar € 12,50 p.p. Niet-leden betalen voor de wandeling met lunch € 24,50 p.p. en kinderen € 15,50 p.p. Uiteraard is het ook mogelijk om mee te wandelen zonder arrangement, de wandeling start dan om 10.00 uur.

Aanmelden

Meld je van tevoren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Heb je een goede verrekijker, neem deze dan mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Gemeente Wierden bloeit actie zaadmengsels

WIERDEN - De biodiversiteit in de gemeente Wierden krijgt komend bloeiseizoen een flinke impuls.

Bijna vierhonderd inwoners hebben een zaadmengsel aangeboden gekregen door de gemeente Wierden en Landschapsvereniging De Reggestreek. Een groot succes! Met de zaadmengsels wordt circa 22 hectare grond van de gemeente Wierden ingezaaid: ongeveer een hectare binnen de dorpen en 21 hectare in het buitengebied. Nu maar hopen op groeizaam weer.

Bloeiende toekomst

Voorzitter Bert Ooms van Landschapsvereniging De Reggestreek en wethouder Gertjan ten Brinke zijn blij verrast dat zoveel mensen meedoen aan de actie. Bert Ooms: “We hebben verschillende pakketten aangeboden voor de bebouwde kom of in het buitengebied met soorten die hier goed passen. Zo worden de dorpen en het buitengebied nog mooier.” Wethouder

bloeit op door populaire

Gertjan ten Brinke is ook blij met de samenwerking en vult aan: “Dit is een mooie actie waarbij wij ons gezamenlijk inzetten voor een levendige en bloeiende toekomst.”

Betere natuurlijke balans

De gemeente Wierden zal bij groeizaam weer komend seizoen opbloeien tot een fleurig landschap. “De bloeiende zaadmengsels trekken allerlei insecten, bijen, vlinders, kleine zoogdieren en bodemleven aan. Daardoor ontstaat er een betere natuurlijke balans want ze vinden hier voedsel en schuilplekken en in combinatie met de bloemenpracht is het een win-winsituatie”, merkt Ten

Brinke op.

Kruidenrijk grasland

Naast de bloemzaadactie is Landschapsvereniging De Reggestreek en de gemeente Wierden ook betrokken bij de actie ‘1001ha’. Met een financiële bijdrage helpen ze boeren te verduurzamen door regulier grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. Meer informatie over de actie ‘1001ha’ is te vinden op https://1001ha.nl/

Ga mee ‘OpStap’ in natuurgebied

OMMEN - Dinsdagavond 7 mei organiseren wij een ‘OpStap’ excursie in natuurgebied Beerze.

Onder leiding van twee gidsen maakt u een prachtige wandeling van ongeveer twee uur in dit gevarieerde gebied met zandverstuivingen, bos, heide en veenputten. Tijdens de wandeling is er aandacht voor natuurverschijnselen en de cultuurhistorie van het gebied. De wandeling start om 19.00 en duurt ongeveer 2 uur. Meld je aan en wandel met ons mee!

Beerze

Het natuurgebied Beerze in de gemeente Ommen is zo bijzonder, omdat hier veel landschapstypen bij elkaar komen: rivierlandschap, (stuif) duintjes, essen, beschermd dorpsgezicht met kamduin, stuifzanden, natteen droge heide, veenputten, bos en zogenaamde “nieuwe natuur”, elk met zijn eigen specifieke flora en fauna. Samen met onze natuurgidsen loop

natuurgebied Beerze

je door en langs een aantal van deze landschapstypen en kun je genieten van de schitterende planten – en dierenwereld. De gidsen vertellen je hier alles over maar ook is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. Goed wandelschoeisel is aanbevolen voor deze excursie.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op

Foto: Martijn Hulst

www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5,- per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

‘Jazz in de wijngaard’ bij

CULTUUR

GEESTEREN - Skinny Boy en Curly Sue treden op dinsdag 14 mei op bij restaurant Vinck in Geesteren.

Met moderne vintage music spelen en bezingen zij hun hele gevoelsleven. Met humor, pit en drama. Het is een swingende liveband met jazzy covers van

bij Theater Turf

onder meer Ed Sheeran, Lady Gaga en Justin Timberlake.

Tussen de muziek door kan iedereen de omringende wijntuin bekijken, terwijl de eigenaar hierbij tekst en uitleg geeft. Deze avond is inclusief een wijnproeverij met wijnen uit eigen wijngaard.

Kaarten a € 28,50 p.p., te bestellen bij www.theaterturf.nl

Ook kaarten aan de zaal te koop.

Kunstwandelroute door

WIERDEN - Wandeling langs openbare kunstobjecten en info over bebouwing en stratenstructuur centrum Wierden.

Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstruc-

tuur en bebouwing in het centrum.

De wandeling is op aanvraag voor groepen (familie, verenigingen, scholen, enz). Datum en tijd worden per

door Wierden

afspraak vastgelegd. Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstructuur en bebouwing in het centrum. De wandeling is ongeveer 1,5 km lang en ook toegankelijk voor mindervaliden.

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)

gratis Deelnameprijs

€ 2,00

Kinderen t/m 12 jaar gratis. Wandeling eindigt met koffie/thee

Historische Kring Wierden

Appelhofdwarsstraat 2, Wierden Voor meer info en aanmelden zie www.mijnstadmijndorp.nl

Twentse Beiaard Dag 2024

RIJSSEN/ENSCHEDE - De beiaardiers van de Twentse carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) treden op met een evenement dat laat zien hoe veelzijdig dit klinkend erfgoed wel niet is.

De bijzondere concerten zijn verdeeld over de dag te beluisteren op zaterdag 20 april tussen 10.30u tot 15.45u, en het kost niks! Zet deze datum dus in je agenda en maak het mee.

Twentse carillons

Door de eeuwen heen hebben klokken altijd een bijzondere betekenis gehad. In de Gouden Eeuw werden veel kerktorens in de handelssteden van Vlaanderen en Nederland verrijkt met een beiaard en beleefde de klokkencultuur een periode van grote bloei. Musici van naam werden als stadsbeiaardier aangesteld en composities van interna-

tionaal vermaarde componisten werden voor beiaard bewerkt en over stad en dorp uitgestrooid.

Nog steeds wordt de sfeer in verschillende Twentse binnensteden mede bepaald door carillonmuziek. Elk kwartier klinken de klokken automatisch, maar ook beklimt de stadsbeiaardier regelmatig de torentrap om de klokken met handen en voeten te bespelen. Twente kent op dit moment zeven carillons:

Almelo St. Georgiusbasiliek : Frans Haagen

2024

Drienerlo (UT) Campusbeiaard

Campus Beiaard Kring Enschede

Enschede grote Kerk : Esther Schopman

Hengelo : Stadhuistoren -Roel Smit

Oldenzaal :St. Plechelmusbasiliek

Hylke Banning

Rijssen Schildkerk-Jan-Geert

Heuvelman

Ootmarsum: N.H. kerk Henk Verhoef

Stichting De Twentse Beiaard

De beiaardiers in deze regio zijn al sinds 1989 verenigd in Stichting De Twentse Beiaard met het doel de beiaardcultuur in Twente op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Sinds 1991 werd jaarlijks een evenement georganiseerd waar publiek op één dag naar een bijzonder concert op een aantal Twentse carillons kon luisteren. Na een radiostilte pakten de huidige beiaardiers vorig jaar de draad weer op en werd met succes een evenement georganiseerd rondom de carillons van Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Ootmarsum.

Drie bijzondere concerten op 20 april

Dit jaar - op zaterdag 20 april - organiseert de stichting drie bijzondere beiaardconcerten: in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Iedereen is van harte uitgenodigd, Twentenaren in het bijzonder! Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zo geprogrammeerd dat het ook reizend met het openbaar vervoer mogelijk is om alle evenementen bij te wonen. De Twentse Beiaard Dag 2024 start in Rijssen en zal officieel worden geopend door Jurgen van Houdt, burgemeester van Rijssen en voormalig wethouder in Enschede. Op de UT zal Jennifer Herek, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen het concert inleiden. Bij het concert in en rondom de Grote Kerk van Enschede verwelkomt burgemeester Roelof Bleker de luisteraars.

Week 16 | Jaartal 2024

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Informatiemarkt nieuwe inrichting plein Kuperserf in de Kruidenwijk

Woensdag 24 april tussen 19.00 en 20.30 uur, Kulturhus

We willen het plein aan het Kuperserf in de Kruidenwijk opnieuw inrichten en vooral groener maken. Meer dan 100 inwoners gaven hun wensen en ideeën aan via een (online) vragenlijst. Ook gingen we in gesprek met een groep omwonenden, ondernemers en organisaties die betrokken zijn bij het plein. Met deze input heeft de landschapsarchitect twee schetsontwerpen gemaakt van mogelijke indelingen van het plein. We zijn benieuwd wat u vindt van de ontwerpen. Wij nodigen u daarom van harte uit voor de informatiemarkt in het Kulturhus aan het Kuperserf op woensdag 24 april 2024. U bent welkom om binnen te lopen op een moment dat u schikt tussen 19.00 en 20.30 uur.

Bij de informatiemarkt zijn de landschapsontwerpers van Royal HaskoningDHV en medewerkers van de gemeente Hellendoorn aanwezig om de ontwerpen toe te lichten en uw vragen te beantwoorden. Om 19.15 uur en 20.00 uur houden we een korte presentatie over het proces, de randvoorwaarden en de planning.

Vervolg

Aan de hand van de opmerkingen die we tijdens de informatiemarkt ophalen wordt een voorlopig ontwerp gemaakt en vervolgens volgt een definitief ontwerp rond de zomer. De daadwerkelijke aanleg begint in 2025.

Kijk voor meer informatie op www.hellendoorn.nl/projecten.

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

• Coördinator Personeel en Organisatie – 32/36 uur

• Consulent WMO – 26 uur

• Beleidsmedewerkers Ruimtelijke Ordening – 32/36 uur

Voor gedetailleerde informatie over deze vacatures kunt u terecht op WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van uw keuze nu niet open, dan zien we uw open sollicitatie via dezelfde webpagina graag tegemoet.

Officiële mededelingen

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit. Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

Opening Urban Skatepark Nijverdal

Zaterdag 20 april om 13.30 uur in het Blokkenpark

Op zaterdag 20 april is het eindelijk zover: de feestelijke opening van Urban Skatepark Nijverdal in het Blokkenpark! Een droom die werkelijkheid wordt voor een enthousiaste groep jongeren in Nijverdal, die zich hard hebben ingezet voor de uitbreiding van de bestaande skatebaan. Samen met verschillende partijen hebben ze dit mogelijk gemaakt, en het resultaat mag er zijn! Om dit te vieren is iedereen van harte welkom om op 20 april om 13.30 uur bij de officiële opening te zijn.

Urban Skatepark Nijverdal is mogelijk gemaakt door

Na een welkomstwoord van de jongeren en van wethouder Egbert Nijenbanning volgt de openingshandeling. Vervolgens is er een demonstratie van skate- en steptricks op de nieuwe baan.

Uiteraard kunnen BMX’ers, skaters en steppers daarna hun eigen skills oefenen en nieuwe trucs leren.

Wet geluidhinder Beschikking geluid

In het in procedure zijnde bestemmingsplan Tunnelweg 2 en 2a te Haarle, wordt de mogelijkheid geboden om binnen de geluidszone van de Tunnelweg, twee woningen te realiseren. Hiervoor zijn hogere geluidsgrenswaarden ten gevolge van wegverkeerslawaai nodig.

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben besloten om op grond van de Wet geluidhinder hiervoor hogere grenswaarden vast te stellen. Er zijn geen zienswijzen over het ontwerp ingediend en het besluit wijkt niet af van het ontwerp. De stukken liggen vanaf 19 april tot en met 31 mei 2024 ter inzage bij de publieksbalie in het Huis voor Cultuur en Bestuur, WillemAlexanderstraat 7 in Nijverdal. Tijdens die inzageperiode kan schriftelijk beroep worden ingesteld

bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage (art. 6:13 Algemene wet bestuursrecht).

Bestemmingsplannen

Vastgestelde bestemmingsplannen

• Tunnelweg 2 en 2a te Haarle. Hier worden de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt en ter compensatie twee kleinere woningen in één bouwmassa op het bestaande erf gebouwd. Het geheel wordt landschappelijk ingepast.

• Kruishaarweg 3 in Haarle en Hancateweg-Oost 9, 11 en 13 Hellendoorn. Op de locaties Kruishaarweg 3 en HancatewegOost 11 worden voormalige agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt. Ter compensatie wordt naast Kruishaarweg 3 in Haarle één woning gebouwd. Het geheel wordt landschappelijk ingepast.

Nieuws uit de gemeenteraad

Raadsvergadering en debatronde 23 april 2024

Op dinsdagavond 23 april 2024 is er een extra raadsvergadering en een debatronde van de gemeenteraad.

Extra raadsvergadering 23 april 2024

Op dinsdagavond 23 april is er een extra raadsvergadering. In deze extra raadsvergadering worden 2 nieuwe wethouders benoemd. De vergadering begint om 19.00 uur in de raadzaal in het Huis voor Cultuur en Bestuur.

U bent van harte welkom om de raadsvergadering in de raadzaal te volgen. De vergadering is ook live te volgen of achteraf terug te kijken via http://hellendoorn.raadsinformatie.nl/.

Debatronde 23 april 2024

Na de extra raadsvergadering begint om 19.30 uur de debatronde.

In deze debatronde worden de volgende raadsvoorstellen besproken:

• Vaststellen bestemmingsplan Kerkstraat 40-42 Nijverdal

• Integraal Huisvestingsplan onderwijs gemeente Hellendoorn 2024-2050

• Opdracht Gebiedsaanpak ‘Daarlerveen in perspectief’

• Programmeringsafspraken windenergie

• Ontwerp-verklaring van geen bedenkingen zonneveld Haarle.

Gerichtere aanpak van de eikenprocessierups

In het voorjaar, als het blad weer aan de bomen komt, laat ook de eikenprocessierups zich weer zien. In de afgelopen jaren is het aantal nesten van de eikenprocessierups fors afgenomen. Ook nam de omvang van de nesten behoorlijk af. Daarom kiezen we ervoor om gerichter te werk te gaan bij de bestrijding. Eikenbomen bij scholen en op plekken waar vorig jaar een groot nest zat worden preventief ingespoten; nog voordat de rupsen hun brandharen krijgen, worden ze bestreden.

Daar waar de eikenprocessierups alsnog voor overlast zorgt, kan het nest weggezogen worden. Kortom; minder preventief inspuiten, wat vriendelijker is voor de natuur, maar wel actie wanneer het nodig is. De firma Grootgroener begint vanaf eind april met preventieve behandeling van de betreffende eikenbomen.

Minder eikenprocessierupsen?

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat er minder eikenprocessierupsen zijn. Zo zijn er in de laatste jaren meer vleermuizen- en vogelkasten opgehangen. De vogels herkennen de rupsen en beginnen ze te eten. Grasvelden en bermen worden bovendien op een andere manier gemaaid, waardoor er ruimte is voor biodiversiteit. Hierdoor zijn er meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipvlieg en het lieveheersbeestje. Daarnaast kan verandering van het weer een rol spelen.

Overlast? Maak een melding

Bij overlast door de eikenprocessierups kan een melding worden gemaakt via www.hellendoorn.nl. Dan kan het nest eventueel weggezogen worden. Deze meldingen helpen ook bij het monitoren en evalueren van deze aanpak.

Lijjst met veelgestelde vragen over AZC aangevuld

Waarom lijkt het alsof alleen is gekeken naar locaties in of nabij de Kruidenwijk? Of: worden de bomen naast de locatie gekapt? Krijgt de gemeente geld voor het mogelijk maken van een asielzoekerscentrum (azc)?

Deze en andere vragen zijn de afgelopen weken vaak gesteld, nadat op dinsdag 12 maart door het college van burgemeester en wethouders is besloten op welke locatie in de gemeente Hellendoorn een azc moet komen. De vragen zijn onder andere voorbijgekomen tijdens gesprekken met omwonenden en tijdens

verschillende inloopbijeenkomsten. Daarnaast heeft de gemeente via e-mail (azc@hellendoorn.nl) veel vragen ontvangen.

De veelgestelde vragen op de website over het azc (www. hellendoorn.nl/azc) zijn inmiddels aangevuld. Dit blijft de gemeente doen. De komende periode richt de gemeente zich op het inrichten en organiseren van het omwonendenoverleg.

Omwonenden die zich hiervoor hebben aangemeld, krijgen hier volgende maand meer informatie over.

Mantelzorgcafé gemeente Hellendoorn

Het Mantelzorgcafé in de gemeente Hellendoorn is een ontmoetingsplek voor iedereen die langdurig en intensief zorgt voor een partner, kind, familielid, vriend of een ander dierbaar persoon. Hier kunt u gelijkgestemden ontmoeten, in een ontspannen sfeer ervaringen delen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg.

U bent van harte welkom om gewoon binnen te lopen, waar u andere mantelzorgers kunt ontmoeten, verhalen kunt delen of een gesprek kunt voeren met een van de aanwezige mantelzorgconsulenten. Ook kunt u hier het mantelzorgcompliment aanvragen.

De eerstvolgende Mantelzorgcafés vinden plaats op:

• Woensdag 24 april - Woensdag 5 juni - Woensdag 17 juli

Het Mantelzorgcafé vindt plaats tussen 10.00 en 12.00 uur in de lobby van het ZINiN theater in het Huis voor Cultuur en Bestuur, Willem Alexanderstraat 7 in Nijverdal.

Deelname is kosteloos. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Stichting Evenmens via 0548-638 830. Aanmelden is niet nodig.

Inspreken

Wilt u tijdens de debatronde inspreken op één van deze onderwerpen? Of heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt inspreken? Dat kan. Neem dan voorafgaand aan de vergadering contact op met de griffie, per e-mail via griffie@hellendoorn.nl, of telefonisch via 0548 – 630 000. Graag aangeven op welk onderwerp of agendapunt u wilt inspreken, met het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Agenda en bijlagen

Beide agenda’s en de raadsvoorstellen met bijlagen kunt u vinden op de website van de raad: http://hellendoorn.raadsinformatie.nl/.

Landelijke leidraad

Niet elke eik komt in aanmerking voor preventieve bestrijding of voor het opzuigen van een nest. Dit wordt bepaald aan de hand van een landelijke leidraad voor de beheersing van de eikenprocessierups. Op plekken waar veel beschermde soorten vlinders leven, mag niet preventief ingespoten worden. Daar worden de nesten opgezogen als dat in lijn is met de landelijke leidraad. Nesten op plekken waar veel mensen passeren of verblijven komen in aanmerking voor het opzuigen.

Inzameling klein chemisch afval (KCA)

De kar voor klein chemisch afval (KCA) komt in april weer bij u in de buurt. Daarnaast kunt u uw KCA gedurende het jaar ook gratis brengen naar het Afvalbrengpunt tijdens openingstijden.

U kunt uw afvalbak voor klein chemisch afval legen op: Zaterdag 20 april:

Nijverdal Centrum Parkeerplaats achter de HEMA 09.30 tot 11.00 uur

Nijverdal Kruidenwijk Parkeerplaats Jumbo 11.30 tot 13.00 uur

Nijverdal P.C. Stamstraat Parkeerplaats Watertoren 13.30 tot 15.00 uur

Welke producten behoren tot het KCA?

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper, medicijnen en verf. Lever KCA altijd op de juiste manier in. Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren hebben een speciaal logo op de verpakking: een afvalcontainer met een kruis erdoor (zie afbeelding).

Op de website van de gemeente Hellendoorn of via de Hellendoornse Afvalapp kunt u terecht voor meer informatie.

• Wierdenseweg 13, 13a en 13b Daarle. Hier wordt de situering van de bestemming wonen gewijzigd om drie bestaande woningen en bijbehorende erven te bestemmen overeenkomstig de feitelijke situatie en gebruik.

Wijzigingsplan

het plan omvat de locaties Kruishaarweg in Haarle – kadastraal bekend als gemeente Hellendoorn, sectie S, nummer 416 (gedeeltelijk) en Nieuwe Twentseweg in Hellendoorn – kadastraal bekend als gemeente Hellendoorn, sectie I, nummer 4936 (gedeeltelijk). Agrarische grond wordt omgevormd naar bos.

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Slotmansweg 7 – het kappen van 1 blauwe spar

• Baruch Spinozastraat 2 – het uitbreiden van een bestaand bedrijfspand

• Energiestraat 6 – het plaatsen van een afdak t.b.v. een rookruimte

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

Nijverdal

• Rijssensestraat 385 – het verbouwen van de woning en garage

• Handelsweg 16 – het bouwen van een kantoorruimte

• Merelweg 18 – het aanleggen van een uitrit

• Schaapskooiweg 19 – het vergroten van de woning

• Schaapskooiweg 19 – het vergroten van de woning (bouwactiviteit technisch)

Haarle

• Stationsweg 36 – het bouwen van een werktuigenberging en een tuinkas

• Kruishaarweg 4 – het tijdelijk plaatsen van een stacaravan

• Poggenbeltweg 20a – het plaatsen van 2 dakkapellen

Daarle

• Oetbrink 28 en ’t Caphorst 4 – het bouwen van 2 woningen

Verleend huisnummerbesluit

Nijverdal

• Meester Werkmanstraat 1mz - verzoek om extra huisnummer

Verleende omgevingsvergunning (uitgebreide procedure)

Daarle

• ’t Caphorst 2 – het brandveilig gebruiken van een pand

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

48
twente.nl
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.