Hellendoorn Magazine 05-04-2024

Page 1

Hellendoorn bevrijd Kledingruilbeurs Fairtradewerkgroep Kamp Erika bij Andere Tijden Vakantiebeurs bij ROC -Almelo Op Stap Wierdenseveld Hellendoorn Magazine www.hellendoorn-journaal.nl Lokaal Optimaal Hét Magazine voor Hellendoorn en omgeving HET DIGITALE MAGAZINE VOOR DE GEMEENTE HELLENDOORN e.o. 05-04-2024 Gemeente-Info + UIT-agenda Dansavond Hulsen Eerste Haringparty Hellendoorn

Volg Weeronline op twitter en facebook

Warme dagen op komst

We kunnen tijdelijk gaan genieten van heerlijk lenteweer met temperaturen die zeer hoog uit vallen voor deze tijd van het jaar. Morgen verloopt droog, zonnig en zeer warm. We kunnen zelfs zomerse waarden gaan halen! Ook zondag en maandag kan het nog warm worden met 20 graden, daarna levert de temperatuur geleidelijk verder in.

Zaterdag: warmste 6 april ooit? Zaterdag kunnen we gaan genieten van een heerlijke lentedag. En misschien zelfs wel een beetje zomers! Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht aangevoerd en de temperatuur loopt dan ook flink op. Het wordt 23 tot 25 graden en het kan lokaal zelfs 27 graden worden. Daarmee is de kans groot dat we de warmste 6 april ooit gaan beleven!

Aangezien de hoge temperaturen gepaard gaan met flink wat zon kan de korte broek zeker weer eens aan! Strakblauw is de lucht niet, want er trekken enkele velden met hoge sluierwolken over het land. Later op de dag zit er ook flink wat Saharalucht in de lucht. Hierdoor kan zowel de zonsondergang fel oranje kleuren. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit zuidelijke richtingen.

Zondag: nog steeds zacht

Op de tweede weekenddag is het weerbeeld weer een stuk wisselvalliger. In de vroege ochtend zijn enkele buien mogelijk, maar een groot gedeelte van de dag verloopt op de meeste plaatsen droog. In de avond kan weer enige tijd regen vallen. De zon zien we overdag weinig en de middagtemperatuur valt met 16 tot 20 graden lager uit dan op zaterdag.

Maandag: licht wisselvallig

Op de eerste dag van de nieuwe week hebben te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien die over het land trekken. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij de deur uit moet. Het is nog steeds zacht met maxima van 15 tot 20 graden.

Daarna: scherpe temperatuurdaling

De dagen daarna levert de temperatuur flink in en zien we veelal maxima die uitkomen tussen 12 en 15 graden. De wind komt voornamelijk uit het zuidwesten waardoor we gevoelig blijven voor buien of regengebieden.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@twentejournaal.nl

HellendoornMagazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Daarlerveen, Haarle, Hulsen, Wierden, Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Heeten, Nieuw Heeten en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@hellendoornmagazine.nl

Redactie: info@hellendoornmagazine.nl

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

30

34

Hellendoorn Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en diverse Specials.

38

3
Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 46
INHOUD
Natuur
Cultuur
Sport

Nieuwe thuisbasis voor

ENSCHEDE - Het is zover! Moekotte Media is vanaf 1 april gevestigd in Stadscampus Connect-U in Enschede.

Deze verandering markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende groei en ontwikkeling van ons bedrijf, dat sinds 2022 een aanzienlijke uitbreiding heeft doorgemaakt. Door de groeiende vraag naar hoogwaardige video’s, fotografie, animaties en social content, is het belangrijk voor ons om de beste faciliteiten en een inspirerende omgeving te hebben.

Enthousiasme en professionaliteit Met een sterke focus op professionalisering en het streven naar goede en betaalbare content, is de verhuizing naar Stadscampus Connect-U een strategische zet om de operationele capaciteiten verder te verbeteren. Hier hebben we niet alleen een moderne en inspirerende ruimte die perfect past bij onze creatieve visie, maar ook meer

Moekotte Media

praktische voordelen, zoals ruimte voor meerdere projecten tegelijk. Dit betekent efficiënter werken en onze projecten met nog meer enthousiasme en creativiteit benaderen zoals je ook kunt zien op onze site www.moekottemedia. nl/portfolio/

Gastvrije omgeving

Bovendien maakt de nieuwe locatie het veel gemakkelijker om onze gewaardeerde klanten te ontvangen. Met ruimere vergaderruimtes en een gastvrije omgeving kunnen we onze klanten nu nog beter van dienst zijn tijdens persoonlijke ontmoetingen en creatieve brainstormsessies.

Dennis Moekotte deelt zijn enthousiasme over de verhuizing naar Stadscampus Connect-U: “Deze stap betekent veel voor ons bedrijf. Ik zie talloze mogelijkheden om onze partners nog beter van dienst te zijn vanuit ons nieuwe hoofdkantoor. De bruisende creatieve sfeer in Connect-U, gecombineerd met de nabijheid van bestaande partners, geeft me het volste vertrouwen dat we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Samen met het team ga ik graag die uitdaging aan!”

Voor meer info zie www.moekottemedia.nl

voor

Kledingruilbeurs van de

NIJVERDAL - Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de Fairtradewerkgroep Gemeente Hellendoorn.

Vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april organiseert de Fairtradegroep voor de vierde keer een kledingruilbeurs. Deze keer in de voormalige Boekhandel van Visser aan het Keizerserf nr. 31. Openingstijden vrijdag 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag van 13.00 tot 15.30 uur.

De Fairtradewerkgroep is heel blij dat ze deze zaak mogen gebruiken.

Waarom een kledingruilbeurs?

Werkgroeplid Rina van den Born: “Vroeger kocht je kleding, die je droeg tot het begon te slijten. Tegenwoordig lijkt kleding wel een wegwerpartikel. De Fairtradewerkgroep wil mensen bewust maken hoe vervuilend de kledingindustrie is en laten zien dat er goede en leuke alternatieven zijn om je kledingkast te vernieuwen. Kledingruil is er daar één van en is goed voor het milieu, is duurzaam én is goed voor je

Fairtradewerkgroep

banksaldo”.

Lente- en zomerkleding

Inbreng van schone en hele dames- en herenkleding voor de lente en de zomer kan aan het Keizerserf 31 ingeleverd worden op drie dagen, te weten: woensdag 3 april van 13.30 tot 15.30 uur, donderdag 4 april van 19.00 tot 20.30 uur, zaterdag 6 april van 10.30 tot 12.30 uur.

Het gaat alleen om kleding voor volwassenen in alle maten van XS tot XXXL.

Ook gewoon kopen

Per persoon mogen maximaal tien items ingeleverd worden. Bij inbreng krijgen deelnemers een bonnetje, waarmee ze ook weer kledingstukken op 12 en

13 april mogen uitzoeken. De kleding wordt onderverdeeld in drie categorieën. Jassen, broek/jurk/colbert en blouse/t-shirt/korte broek. Natuurlijk is de inloop vrij voor iedereen.

Degenen die geen kleding hebben ingeleverd kunnen ook gewoon een keuze maken. Zij kunnen op 12 en 13 april de kleding dan “kopen”. Jassen voor €5,00, broek/jurk/colbert voor €3,00 en blouse/t-shirt/korte broek voor €2,00. Kleding die overblijft wordt gedoneerd aan DORCAS of ander goed doel.

Meer info

Wie meer info wil over deze actie kan mailen naar de Fairtradewerkgroep, fair-

de
tradegemeentehellendoorn@gmail.com

Viering bevrijding van het

HELLENDOORN - De Stichting “Dorp

Hellendoorn bevrijd!” vraagt alle inwoners van het dorp Hellendoorn om dit jaar op zaterdag 13 april de vlag uit te hangen.

Hellendoorn is op 10 April 1945 door de Canadezen bevrijd, maar om iedereen de mogelijkheid te geven dit mee te vieren is het evenement verplaatst naar 13 april.

Banieren:

Langs de Dorpsstraat en een gedeelte van de Gerard Boschstraat en de Bibenstraat hangen weer de Banieren van Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereld oorlog. Hiermee krijgt de bevrijding een

gezicht en worden de soldaten geëerd voor hun moed.

Vlaggen:

De stichting vraagt aan alle wijkverenigingen /straten om hun wijk/straat te versieren in de week van 22 maart tot en met 16 april.

Op 10 (de dag van de bevrijding) en op 13 april vraagt men aan alle dorp bewoners om de nationale driekleur, Canadese vlag of de vlag van dorp hellendoorn bevrijd ! op te hangen.

het dorp Hellendoorn

De speciale bevrijdingsvlag is beschikbaar en te bestellen voor € 12,50 bij de organisatie via jwmmollimk@gmail.com

Kinderactie:

Voor alle schoolkinderen is er een weer een scholen actie georganiseerd .

Programma:

Intocht Zaterdag 13 April 12.30 uur

Op 13 April zal om 12.30 uur de klokken van beide kerken gaan luiden. Op hetzelfde moment begeleid de Lowland Brigade Pipe Band zullen meer dan 40 militaire voertuigen incl. een tank door de straten van Hellendoorn rijden . Ook koningin Wilhelmina zal niet ontbreken. Daarnaast zullen 2 Piper cups vliegtuigen over het dorp vliegen, wat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de Oranjevereniging.

Jaren 40 party

Om 13.30 uur tot ± 16.00 volgt een jaren 40 party op de Hofmans weide. Optredens van de Lowland Brigade Pipe Band ,de Cottonville Big Band o.l.v. Hans Dijsselhof en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met “de Noabers “moeten de jaren 40 doen herbeleven. Verder zijn hier alle oorlogsvoertuigen te bezichtigen die aan de optocht meededen. Ook zijn er diverse marktkramen en Reenactors die demonstraties geven.Voor het eerst is er een Kampement.

Mede door de bijdrage van het Dorpsbudget Hellendoorn is alles gratis te bezoeken. Laten we er met elkaar een gezellige maar ook gedenkwaardige middag van maken.

Dansavond dansclub Hulsen

HULSEN - Dansclub Hulsen organiseert zaterdagavond 6 April 2024 weer een dansavond in het dorpshuis Sion aan de GH.Kappertstraat 45a te Hulsen.

De avond begint om 20.30uur

Deze avond word er muziek gedraaid

voor een groot scala aan verschillende dansen en op verzoek kan men dansen

Hulsen

aanvragen . De entree bedraagt 5 euro hiervoor kan men de hele avond dansen en tevens gaat er regelmatig een lekker hapje rond.

Het is al weer de 4e zaterdag in het nieuwe jaar dat er weer gedanst kan worden even lekker dansen zo na de paasdagen na al het lekkere eten

Het bestuur heeft er weer zin in om u te mogen ontvangen Dus de beentjes kunnen ook nu weer van de vloer.

Het belooft weer een gezellige avond te worden.

Eerste editie Haringparty

HELLENDOORN - Live outdoor-cooking, verschillende foodstands, verrassend entertainment én een wijnbar maken de eerste editie van de Haringparty op donderdag 6 juni, bij Restaurant de Uitkijk in Hellendoorn, compleet.

In het middelpunt staat natuurlijk de veiling van hét vaatje haring. De drie serviceclubs uit de regio, Lionsclub Hellendoorn, Tafelronde

175 Hellendoorn/Nijverdal en Rotary

Hellendoorn-Nijverdal e.o. hebben de handen ineengeslagen om zoveel mogelijk geld op te halen voor maar liefst twee goede doelen: Mijn Droomkamer en realisatie van speel-

Haringparty Hellendoorn

toestellen voor mindervaliden in het speelbos.

Hap mee voor het goede doel en word maatje

De eerste editie van de Haringparty in de gemeente Hellendoorn heeft natuurlijk als doel om goede doelen te ondersteunen en het zakelijk netwerk in de regio samen te brengen. De Haringparty is de uitgelezen kans om als bedrijf jezelf onder de aandacht te brengen en te netwerken in een gezellige en ongedwongen sfeer. Bedrijven en ondernemers kunnen toegangsbewijzen en sponsoring pakketten kopen via de website www.haringpartygemeentehellendoorn.nl. Je wordt maatje van het evenement, wat van 17:00 tot 21:00 uur plaatsvindt bij Restaurant de Uitkijk.

Opbrengst Haringparty naar twee goede doelen

Zorgvuldig hebben de serviceclubs samen de keus gemaakt welke goede doelen er met de opbrengst gesteund worden. Mijn Droomkamer zet zich in voor kinderen waarvan het voor de naaste omgeving op dit moment niet mogelijk is een droomkamer te realiseren.

Mijn Droomkamer vindt dat elk kind een droomkamer verdient. Daarnaast wordt met het opgehaalde geld gewerkt aan het realiseren van speeltoestellen voor mindervaliden in het speelbos. Momenteel is spelen in het speelbos niet voor alle kinderen toegankelijk.

Iedereen meedoen? Samen er werk van!

NIJVERDAL - De Wmo-raad Hellendoorn organiseert op woensdag 15 mei 2024 een Thema-avond met als onderwerp ‘’Iedereen doet mee’’

Deze avond kunnen we een introductie verwachten van Joyce van der Klauw. Zij is werkzaam bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten als projectmedewerker van het project Iedereen doet mee! Dit project ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van het VN-verdrag en het maken van een lokale inclusie agenda.

Hugo Koetsveld van de Gemeente Hellendoorn geeft een toelichting waar

de gemeente mee bezig is als het gaat over dit onderwerp. Er zijn ervaringsdeskundigen aanwezig en de bezoekers kunnen vragen stellen en meepraten over ‘’iedereen doet mee’’.

De avond staat onder leiding van Hans Manschot (voorzitter Wmo-raad Hellendoorn)

In gesprek

Het doel van de avond is om meer ken-

Samen maken we

nis op te doen over wat het VN-verdrag Handicap inhoudt en met de gemeente in gesprek te gaan over de lokale inclusie agenda waar zij op dit moment aan werkt. Daarom gaat de gemeente graag in gesprek met ervaringsdeskundige en andere inwoners uit de Gemeente om ideeën uit te wisselen en ideeën op te halen.

Praktische informatie

De avond is op woensdag 15 mei 19.15 uur tot 21.30 uur, locatie Hellendoornzaal A in het Huis van Cultuur en Bestuur. Deze locatie is rolstoeltoegankelijk en er is een gehandicaptentoilet aanwezig. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is het fijn als u

Foto: Pexels-elevate

zich aanmeldt voor de bijeenkomst. Dat kan via:

Aanmelden voor Thema-avond asdhellendoorn@gmail.com

Mocht u bepaalde behoeftes waar we rekening mee kunnen houden, zoals een gebarentolk, schrijftolk, een waterbak voor de hulphond of andere voorzieningen? Vermeld dit dan bij uw aanmelding.

Aanmelden asdhellendoorn@gmail.com

Voor meer informatie of vragen; Harry van Beuzekom harrybeuzekom@ gmail.com

Peter Stevens peter.stevens@live.nl

Met Mooi Meegenomen naar

NIJVERDAL - De Mooi Meegenomen Bus van De Welle is er voor iedereen die zelfstandig woont, maar niet (meer) zo vaak de deur uitgaat.

Een aantal keer per maand worden er leuke uitstapjes georganiseerd.

Zo rijdt de bus op 18 april naar de Zandsculpturen in Garderen. Tijdens

naar de Zandsculpturen

de rit, die over de Veluwe gaat, kunt u genieten van de omgeving. In Garderen wandelt u door een sprookjesachtige omgeving gecreëerd door zandsculpturen, compleet met muziek en speciale effecten.

Voor deze rit zijn nog een paar plekken vrij. Lijkt het u leuk om mee te gaan? Kijk dan voor meer informatie over de

kosten en vertrektijden op www.stichtingdewelle.nl of neem contact op met De Welle via 0548-638800 (maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur).

Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang met aanmelden.

Inspiratiemiddag Blijf

ALMELO - De Ledenservice van Carintreggeland en ZorgAccent PLUS organiseren op donderdag 18 april 2024 een gratis inspiratiemiddag met als thema: ‘Beweeg mee met Zorg & Welzijn’.

“We geven informatie over alle mogelijkheden waarmee je langer in beweging blijft. Ook krijgen bezoekers een goed beeld van al onze activiteiten en van de vele voordelen die onze samenwerkingspartners hen kunnen bieden. Ons gezamenlijke doel is dat mensen actief blijven en daardoor zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig

thuis kunnen wonen”, aldus Reina de Lange van ZorgAccent PLUS.

Veel activiteiten en nieuwe snufjes “Maak kennis met de nieuwste zorgtechnologie, waaronder het digitale medicijndoosje of ‘beeldbellen’. Test de nieuwste rollator of scootmobiel. Proef hoe lekker een maaltijd aan huis kan

in Beweging

zijn. Laat uw bloeddruk opmeten door een verpleegkundige of maak kennis met de opticien aan huis. Hoe regel ik wijkverpleging, huishoudelijke hulp, mantelzorgondersteuning of hoe ga ik om met geheugenproblemen? Vraag het de wijkverpleegkundigen en zorgbemiddelaars die de hele middag aanwezig zijn. Speel tussen 14.00 en 15.00 uur gratis mee met de BEWEEGBINGO en maak kans op leuke prijzen!”

Rijbewijskeuring

Miranda Hazewinkel van Carintreggeland vervolgt: “In de RijbewijskeuringsBUS kunt u zich laten keuren voor rijbewijsverlenging. Vooraf aanmelden is verplicht en vol = vol.

Kijk op rijbewijskeuringsarts.nl voor de noodzakelijke voorbereidingen. Kortom: de hele middag staat in het teken van alle mogelijkheden om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Wanneer: Donderdag 18 april 2024 van 13:00 uur - 16.00 uur. Waar: ISPA Sportcentrum, Van Riemsdijkplein 60, Almelo.

Aanmelden voor 15 april 2024

Geef u naam en het aantal personen door via de Ledenservice van Carintreggeland Tel. 088 3679661 of via de mail van ZorgAccent PLUS: plus@ zorgaccent.nl

Toegang is gratis!

Ervaar de wereld aan mogelijkheden op de Twentse vakantiebeurs

ALMELO - Het is lente. Voor veel mensen de periode om uit te gaan kijken naar een fijne reisbestemming voor de zomervakantie.

Daarbij is de voorpret minstens zo belangrijk als de reis zelf. Studenten van ROC van Twente zijn vakantiegangers graag van dienst tijdens de Twentse Vakantiebeurs, waar bezoekers letterlijk sfeer kunnen proeven en zich kunnen oriënteren op tal van reisbestemmingen. Donderdag 18 april van 16.00 tot 21.00 uur is deze gezellige en gratis toegankelijke vakantiebeurs in het Atrium van de ROC van Twente schoollocatie aan de Wierdensestraat in Almelo.

De beurs is bedoeld voor iedereen die vrijblijvend uitgebreide informatie en persoonlijk advies zoekt over diverse vakantiebestemmingen. Studenten van de opleidingen Travel, Leisure & Hospitality hebben zich helemaal ondergedompeld in vakantiebelevingen in tal van landen. Bij de stands die allemaal in het teken staan van een vakantieland, vertellen de studenten alles over de reismogelijkheden. Maar er is meer, want letterlijk sfeer proeven kan bij een

mogelijkheden vakantiebeurs bij het ROC !

aantal stands waar hapjes en drankjes worden geserveerd, passend bij het land dat daar centraal staat. En weet een bezoeker welk land het gaat worden? Dan is het handig dat er touroperators en reisbureaus aanwezig zijn om direct een reis te kunnen boeken. Daarmee is de vakantievoorpret gegarandeerd!

Landen, streken en steden die zeker niet ontbreken zijn Noorwegen, Barcelona, Costa Brava, de Middellandse zeekust van Frankrijk, Zuid-Afrika, Kroatië, Andalusië, Costa del Sol en Turkije.

Meer voorpret? Volg de Twentse

Vakantiebeurs via facebook.com/rocvakantiebeurs.

Algemene informatie:

Datum: donderdag 18 april

Tijd: 16:00 - 21.00 uur

Locatie: Wierdensestraat 65, Almelo (ROC van Twente)

Entree: gratis

Bereikbaarheid en parkeren

Onze schoollocatie ligt op loopafstand van het Centraal Station Almelo. Parkeren kan onder het gebouw (aan de spoorzijde). Meld bij de slagboom dat je voor de vakantiebeurs komt. Let op: in de wijk rondom de school geldt een blauwe zone voor parkeren, waar regelmatig op gecontroleerd wordt.

Mannenavond Vechtgenotenhuis: en lezing over Krishnamurti

OMMEN - Ook voor mannen is er ruimte in het Vechtgenotenhuis.

Ben je (ex-)patiënt, naaste van of heb je je partner verloren, dan ben je van harte welkom bij deze activiteit.

Mannengroep Vechtgenotenhuis organiseert op 23 april een mannenavond die deze keer in het teken van Jiddu Krishnamurti staat.

De avond start om 18.30 uur vanaf het

Vechtgenotenhuis met een wandeling door een fraai en afwisselend landschap, langs enkele plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Krishnamurti, waaronder de plek waar de Sterkampen werden gehouden.

Na een korte pauze volgt de lezing van Evert Ruiter over het bijzondere verhaal van Krishnamurti.

Vechtgenotenhuis: wandeling Krishnamurti

Rondom hem zou een nieuw geestelijk wereldcentrum worden gesticht en Ommen was de plek waar dit moest gebeuren. Baron Philip van Pallandt schonk Krishnamurti in 1921 zijn kasteel en landgoed Eerde als thuisbasis voor de Orde van de Ster, in 1911 in India opgericht door leiders van de Theosofische Vereniging. Duizenden mensen uit de hele wereld kwamen naar de Sterkampen in Kamp Erika.

Kosten € 5. Inloop vanaf 18.15 uur.

Vechtgenotenhuis

Het Vechtgenotenhuis is een centrum voor leven met en na kanker, laagdrempelig en altijd dichtbij. Hier kan je gratis en zonder verwijzing terecht. De vrijwilligers bieden je een luisterend oor, je kan deelnemen aan (groeps)activiteiten of terecht voor een ontspannende massage.

Aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding bekijk de website www.vechtgenoten.nl of bel met Tiny Timmer, 06 39032263.

Plannen voor gebiedsontwikkeling TenCate en spoorzone

NIJVERDAL -Het bedrijventerrein Nijverdal

Noord aan de G. van der Muelenweg én de spoorzone in Nijverdal worden de komende jaren anders ingericht.

Het voornemen is om de TenCate bedrijven te concentreren aan de G. van der Muelenweg. TenCate is hiervoor een samenwerking aangegaan

met Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). De bestaande bouw op het bedrijventerrein wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook vindt

gebiedsontwikkeling spoorzone Nijverdal

er deels sloop en nieuwbouw plaats. Op die manier kunnen TenCate Grass, TenCate Protect en Toray Advanced Composites in Nijverdal gevestigd blijven. Dit betekent dat er bij deze bedrijven ruim 700 arbeidsplaatsen in de gemeente Hellendoorn behouden blijven. Door de verhuizing van TenCate Grass van het Hoge Dijkje naar de G. van der Muelenweg, ontstaat er ruimte voor woningbouw aan het Hoge Dijkje. Daarnaast kijkt HMO op de locatie G.

van der Muelenweg naar mogelijkheden voor een campus met ruimte voor lichte bedrijvigheid en innovatie. Ook (flex)wonen en een hotel zijn mogelijke nieuwe functies in het gebied ten noorden van het station. Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is het nodig om de G. van der Muelenweg te verleggen. De komende tijd werkt HMO, in afstemming met de gemeente, verder aan de plannen.

Terug naar het verborgen kamp Erika met Andere

OMMEN - Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog.

Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook kamp Erika in Ommen bezoeken.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun

kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over het ‘vergeten’ kamp Erika. Het kamp ligt in de bossen verscholen, onvindbaar voor onwetenden, ook toen al. Een plek waar de nota bene Nederlandse bewakers ongecontroleerd hun gang konden gaan. Met extreme geweldpleging als gevolg. Ton van Delden bespreekt de traumatische kamptijd van zijn vader en het effect daarvan op zijn eigen leven.

verborgen Ommense Andere Tijden

Ton van Delden: “Nadat mijn vader opgetogen uit het concentratiekamp in Ommen kwam, heeft hij de rest van zijn leven nog een hele hoge prijs betaald voor zijn tijd daar.’’

Onder andere de ‘bunker’ was berucht: een betonnen gat in de grond vol met uitwerpselen en urine, afgedekt door een zwaar luik met lange spijkers waardoor je niet rechtop kon staan. De gevreesde bewaker van kamp Erika was Herbertus Bikker, met de gruwelijke bijnaam de beul van Ommen. Weinig is er nog van over van het kamp: een steen, een kruis en een tekstbord. Hoe kon Bikker vluchten naar Duitsland? En hoe werd hij op late leeftijd alsnog met zijn

daden geconfronteerd?

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”

Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie is een productie van de NTR.

Uitzending: Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Fietsclub De Welle weer

Sport

NIJVERDAL - Komende maand begint het fietsseizoen van Fietsclub De Welle.

Op de dinsdagen in de even weken maken de leden van deze club een mooie fietstocht door de omgeving. De eerste fietstocht staat gepland voor 16 april. De laatste fietsdag van 2024 is op 17 september. Iedereen is van harte

welkom!

De lengte van deze fietstochten is ongeveer 25 tot 30 kilometer. De start is altijd om 9.30 uur tegenover De Welle, in het doodlopende stukje

weer van start

van de Constantijnstraat. Halverwege de rit is er een koffiepauze. Veel deelnemers vinden dit al een leuk moment op zich.

De route gaat voornamelijk over rustige fietspaden, waarbij de bekende knooppuntenroutes zo veel mogelijk worden vermeden. De gemiddelde snelheid is 15 km per uur aan, zodat ook deelnemers met een fiets zonder elektrische ondersteuning ontspannen kunnen mee-

fietsen en er onderweg voldoende gelegenheid is om een praatje met andere deelnemers te maken.

Lijkt het je leuk om een keer mee te fietsen? Je bent van harte welkom! Vooraf aanmelden is niet nodig. Wel vragen we alle deelnemers om een telefoonnummer van een contactpersoon bij zich te hebben, zodat we weten wie we in geval van nood kunnen bellen.

Twentse gemeenten trekken sport voor iedereen mogelijk

WIERDEN - Onlangs hebben de wethouders van 14 Twentse gemeenten* de Twentse visie op sport en bewegen 2024-2027 vastgesteld.

Met deze visie spreken de gemeenten af om samen te werken op het gebied van sport. Door samen te werken kunnen gemeenten hun kennis en kracht bundelen. Of dingen op regionale schaal organiseren, als dat beter werkt dan per gemeente apart.

Populaire vorm van vrijetijdsbesteding

Voor veel inwoners van Twente is sporten en bewegen een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Veel inwoners van Twente zijn lid van een sportvereniging, maar ook steeds meer mensen zijn ‘ongeorganiseerd’ actief, door zelf te wandelen, hard te lopen of baantjes te trekken in het zwembad. Daarnaast beschikt Twente over een flink aantal (top)sportevenementen die hoog aangeschreven staan en die door veel

mensen met plezier beleefd worden. Tenslotte is sport en bewegen ook gewoon leuk!

Positieve effecten op fysiek en mentale gesteldheid

De positieve effecten van sporten en bewegen zijn algemeen bekend; het draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen.

Sociaal maatschappelijk effect

Sport en bewegen hebben ook een belangrijk sociaal maatschappelijk

trekken samen op om mogelijk te maken

effect. Het versterkt de sociale banden, verhoogt de participatie en draagt bij aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Niet voor niets is sport en bewegen een belangrijk onderwerp op de gemeentelijke beleidsagenda’s. “De Twentse visie draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Wierden om onze inwoners blijvend te stimuleren om een leven lang te kunnen sporten”, aldus wethouder sport Hans ter Keurst.

Vitale samenleving met ruimte voor iedereen

Samen met partijen uit de zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, natuur, veiligheid, werkgelegenheid, integratie, bedrijfsleven en sport willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.

Nadruk op thema’s Daarbij staan vijf thema’s centraal, waarbij in de regionale samenwerking de komende jaren de nadruk ligt op de eerste twee.

Ter Keurst: “In Wierden worden al

samen met sportverenigingen stappen gezet met de thema’s Vitale verenigingen en Sociaal veilig sportklimaat. Voorbeeld hiervan is de tweejaarlijkse sportontmoeting voor sportverenigingen. Begin maart stond deze goed bezochte bijeenkomst in het teken van het thema Sociaal veilig sportklimaat.”

De vijf thema’s

1. Inclusief sporten en bewegen

2. Talentontwikkeling

3. Vitale verenigingen

4. Sociaal veilig sportklimaat

5. Sporten in de openbare ruimte

Gezamenlijke stap

Met de vaststelling van deze visie zetten de 14 Twentse gemeenten (Oldenzaal, Enschede, Haaksbergen, Losser, Twenterand, Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Wierden, Tubbergen, Borne, Hellendoorn, Dinkelland, Hengelo) een belangrijke gezamenlijke stap om te werken aan de gezondheid van alle inwoners van Twente.

Gemeente Wierden en

De Reggestreek steunen kruidenrijk grasland

WIERDEN - Gemeente Wierden en Landschapsvereniging De Reggestreek helpen boeren te verduurzamen.

Met een totale bijdrage van € 15.000,steunen zij de actie ‘1001ha’ van LTO Nederland en Urgenda. In combinatie met een eigen bijdrage van boeren kan voor deze donatie bijna 100 hectare regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omgezet worden naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. LTO Noord afdeling West-Twente is erg blij met deze financiële bijdrage.

Goed voor koeien, bodem, klimaat en milieu “Het is een mooie samenwerking

tussen Landschapsvereniging de Reggestreek en de gemeente die goed is voor koeien, bodem, klimaat en milieu in de gemeente Wierden”, merkt wethouder Gertjan ten Brinke op. Hij vervolgt: “Ook alle Wierdenaren kunnen helpen. Het is namelijk mogelijk om als particulier geld te doneren en zo ook bij te dragen aan de actie.”

Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer

Landschapsvereniging

Landschapsvereniging

initiatief voor meer

Natuur

insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten voor betere waterberging.

Niels Schutte, bestuurslid afdeling WestTwente: “Wij zijn blij dat gemeente Wierden deze actie faciliteert met een financiële bijdrage. Dankzij deze actie kunnen boeren waarbij kruidenrijk grasland past in de bedrijfsvoering op vrijwillige basis gemakkelijker kruidenrijk grasland realiseren.”

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen

om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd en feit en inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals Gemeente Wierden kunnen boeren een fikse korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage.

Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren.

steunen

Ga mee ‘OpStap’ vogels Wierdense Veld

WIERDEN - Vrijdagochtend 19 april organiseren wij een ‘OpStap’ excursie Vogels kijken in het Wierdense Veld.

Onder leiding van onze gids wandel je ongeveer drie uur door dit mooie, waterrijke gebied. Het genieten en herkennen van vogels staan centraal. Deze excursie is geschikt voor de beginnende vogelaar. Waar moet je naar luisteren en kijken om de overvloed aan geluiden van vogels te kunnen duiden? Onze gids leert je er alles over. De groepsgrootte is beperkt dus meld je snel aan.

Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een natuurparel! Het is een hoogveenlandschap en dit landschap moet nat zijn. Hogere, drogere delen begroeit met heide wisselen af met de lagere, natte stukken waar veenmossen en hoogveenmossen groeien. Een bijzonder landschap waar specifieke planten en dieren leven die nergens anders kunnen leven. Het is een geliefde plek voor vogels. Je kunt

kijken in het

denken aan zangvogels zoals o.a geelgors, boompieper en roodborsttapuit. Maar ook roofvogels als buizerd, havik, torenvalk en boomvalk worden regelmatig waargenomen. Bovendien kun je rekenen op enkele spechtensoorten. De afgelopen jaren hebben kraanvogels succesvol gebroed in dit gebied, hun trompetterende roep is onmiskenbaar. Het meenemen van een verrekijker is aanbevolen en ook het dragen van laarzen of waterdichte schoenen.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 8 personen.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Anneke van Giersbergen

CULTUUR

LUTTENBERG - Amfitheater Het Lommerrijk is apetrots: het is gelukt om deze grote naam te boeken.

Een topartiest die volle zalen trekt, nationaal en internationaal, komt met haar soloprogramma spelen in het knusse buitentheater in Luttenberg: zaterdag 13 april, 20.15 uur. Er zijn 300 kaarten te koop en het gaat nu hard, dus wees er snel bij!

Anneke van Giersbergen is een Nederlandse zangeres. Ze zong jarenlang in de metalband The Gathering uit

Oss. Inmiddels staat ze al geruime tijd als succesvolle solo-artieste op de planken.

In 1994 trad Van Giersbergen toe als zangeres bij de metalband The Gathering. Met deze Ossche band behaalde ze grote successen. Samen wonen ze diverse prijzen en reisden ze de hele wereld over. In 2007 besloot Van Giersbergen om de metalband te

komt in Luttenberg!

verlaten, omdat ze meer tijd wilde voor haar familie en zelf muziek wilde gaan maken.

Van Giersbergen trapt haar solocarrière af met haar eigen band Agua de Annique. In 2016 richtte ze de progressieve-metalband VUUR op. Haar talenten zijn al meerdere keren bekroond. Anneke maakte veel indruk in het tvprogramma Beste Zangers. Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Miljoenen mensen horen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.

Deze topartieste live meemaken?

Zaterdag 13 april 2024

20:15 uur

Amfitheater Het Lommerrijk

€22,50 (incl. 1 consumptie)

www. amfitheaterhetlommerrijk.nl

* Voor kaarten aan de kassa: een meerprijs van €3,-

Giersbergen

Kunstwandelroute door

WIERDEN - Wandeling langs openbare kunstobjecten en info over bebouwing en stratenstructuur centrum Wierden.

Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstruc-

tuur en bebouwing in het centrum.

De wandeling is op aanvraag voor groepen (familie, verenigingen, scholen, enz). Datum en tijd worden per

door Wierden

afspraak vastgelegd. Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstructuur en bebouwing in het centrum. De wandeling is ongeveer 1,5 km lang en ook toegankelijk voor mindervaliden.

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)

gratis Deelnameprijs

€ 2,00

Kinderen t/m 12 jaar gratis. Wandeling eindigt met koffie/thee

Historische Kring Wierden

Appelhofdwarsstraat 2, Wierden Voor meer info en aanmelden zie www.mijnstadmijndorp.nl

Twentse Beiaard Dag 2024

RIJSSEN/ENSCHEDE - De beiaardiers van de Twentse carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) treden op met een evenement dat laat zien hoe veelzijdig dit klinkend erfgoed wel niet is.

De bijzondere concerten zijn verdeeld over de dag te beluisteren op zaterdag 20 april tussen 10.30u tot 15.45u, en het kost niks! Zet deze datum dus in je agenda en maak het mee.

Twentse carillons

Door de eeuwen heen hebben klokken altijd een bijzondere betekenis gehad. In de Gouden Eeuw werden veel kerktorens in de handelssteden van Vlaanderen en Nederland verrijkt met een beiaard en beleefde de klokkencultuur een periode van grote bloei. Musici van naam werden als stadsbeiaardier aangesteld en composities van interna-

tionaal vermaarde componisten werden voor beiaard bewerkt en over stad en dorp uitgestrooid.

Nog steeds wordt de sfeer in verschillende Twentse binnensteden mede bepaald door carillonmuziek. Elk kwartier klinken de klokken automatisch, maar ook beklimt de stadsbeiaardier regelmatig de torentrap om de klokken met handen en voeten te bespelen. Twente kent op dit moment zeven carillons:

Almelo St. Georgiusbasiliek : Frans Haagen

2024

Drienerlo (UT) Campusbeiaard

Campus Beiaard Kring Enschede

Enschede grote Kerk : Esther Schopman

Hengelo : Stadhuistoren -Roel Smit

Oldenzaal :St. Plechelmusbasiliek

Hylke Banning

Rijssen Schildkerk-Jan-Geert

Heuvelman

Ootmarsum: N.H. kerk Henk Verhoef

Stichting De Twentse Beiaard

De beiaardiers in deze regio zijn al sinds 1989 verenigd in Stichting De Twentse Beiaard met het doel de beiaardcultuur in Twente op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Sinds 1991 werd jaarlijks een evenement georganiseerd waar publiek op één dag naar een bijzonder concert op een aantal Twentse carillons kon luisteren. Na een radiostilte pakten de huidige beiaardiers vorig jaar de draad weer op en werd met succes een evenement georganiseerd rondom de carillons van Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Ootmarsum.

Drie bijzondere concerten op 20 april

Dit jaar - op zaterdag 20 april - organiseert de stichting drie bijzondere beiaardconcerten: in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Iedereen is van harte uitgenodigd, Twentenaren in het bijzonder! Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zo geprogrammeerd dat het ook reizend met het openbaar vervoer mogelijk is om alle evenementen bij te wonen. De Twentse Beiaard Dag 2024 start in Rijssen en zal officieel worden geopend door Jurgen van Houdt, burgemeester van Rijssen en voormalig wethouder in Enschede. Op de UT zal Jennifer Herek, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen het concert inleiden. Bij het concert in en rondom de Grote Kerk van Enschede verwelkomt burgemeester Roelof Bleker de luisteraars.

Jaartal 2024

Willem-Alexanderstraat 7, 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal (0548) 630 000 gemeente@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

De gemeente werkt op afspraak. Maak uw afspraak via www.hellendoorn.nl/afspraak of bel (0548) 630 000

Het allerlaatste nieuws van gemeente Hellendoorn vindt u op:

Goed nieuws!

Veilig Verkeer Nederland organiseert op woensdag 24 april ’s middags de opfriscursus ‘Het Nieuwe Fietsen’.

Alle senioren die graag willen blijven fietsen en met elkaar ervaringen, leuke routes en tips uitwisselen, zijn van harte welkom.

De bijeenkomst staat onder leiding van een expert van Veilig Verkeer Nederland en in het teken van vrij bewegen in het verkeer, ondanks dat we allemaal een jaartje ouder worden.

Onderwerpen die aan bod komen:

• Slim omgaan met drukke fietspaden

• Kwetsbaarheid in het verkeer

Op dit moment staan er enkele interessante vacatures open bij de gemeente Hellendoorn.

Beheerder riolering en water – 32/36 uur

• Adviseur duurzame mobiliteit – 20 uur

• Coördinator Financieel beleid en advies – 30/32 uur

• Beleidsmedewerker Grondzaken & Vastgoed – 32/36 uur

• Beleidsmedewerker Openbare ruimte – 32/36 uur

Voor gedetailleerde informatie over deze vacatures kunt u terecht op WWW.HELLENDOORN.NL/WERKEN-BIJ

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging bij de gemeente Hellendoorn, maar staat de vacature van uw keuze nu niet open, dan zien we uw open sollicitatie via dezelfde webpagina graag tegemoet.

Officiële mededelingen

Op https://www.officielebekendmakingen.nl staan alle officiële bekendmakingen. Daar leest u ook hoe u documenten kunt inzien en hoe u bezwaar kunt maken als u het niet eens bent met een besluit. Met bekendmakingen bedoelt de gemeente de berichten over bijvoorbeeld verordeningen, verkeersbesluiten, omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Deze inhoud van de elektronische bekendmakingen is leidend voor bijvoorbeeld de termijn waarop het besluit in werking treedt. In de gedrukte uitgaven staan verkorte weergaven van deze besluiten.

• Conditie van het lichaam

• Veilig fietsen, ook op de e-bike

Tijdens de bijeenkomst komen ook praktische filmpjes, foto’s en stellingen aan bod. Leer onder het genot van een kopje koffie meer over ‘Het Nieuwe Fietsen’.

Aanmelden

U kunt zich tot 12 april aanmelden via info@vvn-hellendoorn.nl. De bijeenkomst duurt 2,5 uur en biedt ruimte aan maximaal 50 gasten (vol=vol). De opfriscursus wordt u gratis aangeboden. Denk om uw veiligheid in het verkeer en graag tot ziens!

Subisidie voor vergroenen van de tuin

De lente is in aantocht, tijd om aan de slag te gaan met de tuin! Dit is gelijk een mooi moment om de tuin te vergroenen. U kan hier subsidie voor aanvragen. Met deze subsidie kunt u maatregelen nemen om water vast te houden en uw tuin of terrein te vergroenen. Denk hierbij aan het installeren van een regenwateropvangsysteem of het hergebruiken van regenwater.

Daarnaast kunt u de subsidie ook gebruiken voor het vergroenen van uw tuin of terrein, het planten van bomen of het aanleggen van een groendak.Ookaantevragenalscollectief(vereniging,stichting,buurt).

Omgevingsvergunning

Aangevraagde omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Trompweg 8 – het aanleggen van een uitrit

• Noetselerweg 58 – het vergroten van een woning

• Constantijn Huygensstraat 34 – het plaatsen van een zendmast

• Energiestraat 23a en 25 – het samenvoegen van panden

• Smidsweg 33a – het bouwen van een erker

Hellendoorn

• Luttenbergerweg – het organiseren van Buurtzorg kennisfestival 2024

Haarle

• Kruishaarweg 4 – het tijdelijk plaatsen van een stacaravan

• Oude Deventerweg (t.o. nummer 13) – het verleggen van een uitrit

Wilt u meer informatie over deze subsidie, voorwaarden en hoe u deze kunt aanvragen, ga dan naar onze website: www.hellendoorn.nl/vergroenen

Daarle

• Dalvoordeweg 6 – het verbouwen en vergroten van een woning

Besluiten

Verleende omgevingsvergunningen

Nijverdal

• Kerkstraat 88 – het realiseren van een schoonheidssalon

• Rijssensestraat 167 – het verbreden van een uitrit

• Weverstraat 6 – het vergroten van de woning

• Beatrixstraat 3 – het vestigen van een kapsalon aan huis

• Weverstraat 6 – het vergroten van de woning (technische bouwactiviteit)

Haarle

• Koersweg 9a

– het bouwen van een woning met bijgebouw

Week 13 |

tijdens werkzaamheden maandag 25 maart tot en met 12 april 2024

Tussen Marle en Daarle komt het eerste Ecofalt fietspad in de gemeente Hellendoorn. Het fietspad langs de Hellendoornseweg (vanaf de rotonde bij Marle tot de Dalvoordeweg in Daarle) wordt voorzien van een nieuwe duurzame asfaltdeklaag. Daarnaast worden de bermen afgewerkt en daar waar nodig het straatwerk hersteld. Deze werkzaamheden vormen belangrijke stap in onze inzet voor duurzaamheid binnen de infrastructuur van de gemeente Hellendoorn.

Tijdelijke omleiding fietsverkeer

Het fietsverkeer tussen Marle en Daarle wordt tijdelijk via de hoofdrijbaan geleid zodat de werkzaamheden aan het fietspad kunnen worden uitgevoerd. In verband met de veiligheid voor de fietsers wordt daarom de snelheid op de hoofdrijbaan verlaagd. Specifieke data, waaronder 27/28 maart en 3/4 april, zijn aangewezen voor het aanbrengen van het asfalt. Ter verduidelijking verwijzen we u naar de overzichtskaart in de bijlage met daarbij de verschillende ‘asfaltdagen’ per fase.

Ecofalt

Op het fietspad Hellendoornseweg gaan we Ecofalt toepassen. Ecofalt lijkt op de regulier asfalt maar is een duurzaam alternatief voor regulier warm asfalt. Wat Ecofalt uniek maakt is dat het geproduceerd wordt zonder hitte, dit levert bij de productie een reductie van 100% in gasverbruik en CO2 –uitstoot op. Voor het

Afsluiting

fietspad langs de Hellendoornseweg betekent dat concreet een besparing op gas van 15.100 m3 aardgas (jaarverbruik bijna 13 gemiddelde huishoudens) en 33.220 kg CO2 uitstoot doordat het koud geproduceerd wordt. Alle werkvakken afgesloten voor fietsverkeer van 25-03 t/m 12-04 Fietsers via hoofdrijbaan.

FASE 1: Niet berijdbaar i.v.m. asfalt op 27-03 en 28-03-2024

FASE 2: Niet berijdbaar i.v.m. asfalt op 28-03-2024

FASE 3: Niet berijdbaar i.v.m. asfalt op 03-04-2024

FASE 4: Niet berijdbaar i.v.m. asfalt op 04-04-2024

Collenstaartweg vanaf

Regge tot Tankstation Bie Olthof vanaf 25 maart

Wijziging dienstregeling en haltes buurtbus Arriva lijn 594 en 597

De werkzaamheden aan het laatste deel van de Noordzuidverbinding vorderen gestaag. Eind maart gaat de Collenstaartweg tussen de rotonde aan de Helmkruidlaan en de G.H. Kappertstraat weer open. Vanaf 25 maart tot begin mei werkt de aannemer aan het deel vanaf de Regge tot tankstation Bie Olthof.

Dat betekent dat:

• Tankstation Bie Olthof van 25 maart tot begin mei vanaf de kant van Hulsen nog bereikbaar is en niet meer vanaf de kant van Hellendoorn.

• de haltes van buurtbus Arriva aan de Reggeweg, De Blenke en de Collenstaartweg vervallen per 25 maart.

Vanaf deze datum is er een tijdelijke halte aan de Ninaberlaan, ter hoogte van de Koetshuisstraat. Voor de Kruidenwijk betekent dit dat er één keer per uur een buurtbus rijdt (lijn 597). Kijk voor actuele informatie op www.9292.nl.

Bedankt voor uw begrip en medewerking tijdens deze werkzaamheden!

Inzameling klein chemisch afval (KCA)

De kar voor klein chemisch afval (KCA) komt in april weer bij u in de buurt. Daarnaast kunt u uw KCA gedurende het jaar ook gratis brengen naar het Afvalbrengpunt tijdens openingstijden.

U kunt uw afvalbak voor klein chemisch afval legen op:

Zaterdag 6 april:

Daarlerveen: Wulpenweg 09.30 tot 11.30 uur

Daarle: Dalvoordeweg/’n Tip 12.00 tot 13.45 uur

Zaterdag 13 april:

Haarle: Veldkampsweide 09.30 tot 11.30 uur

Hellendoorn: Hofmansweide 12.00 tot 14.00 uur

Zaterdag 20 april:

Nijverdal Centrum: Parkeerplaats achter de HEMA 09.30 tot 11.00 uur

Nijverdal Kruidenwijk: Parkeerplaats

Jumbo 11.30 tot 13.00 uur

Nijverdal P.C. Stamstraat: Parkeerplaats Watertoren 13.30 tot 15.00 uur

Welke producten behoren tot het KCA?

Klein chemisch afval (KCA) is een verzamelnaam voor allerlei soorten gevaarlijk afval. Van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper, medicijnen en verf. Lever KCA altijd op de juiste manier in. Vrijwel alle producten die tot het klein chemisch afval behoren hebben een speciaal logo op de verpakking: een afvalcontainer met een kruis erdoor (zie afbeelding). Op de website van de gemeente Hellendoorn of via de Hellendoornse Afvalapp kunt u terecht voor meer informatie.

Gewijzigde inzameling van huishoudelijke afvalstoffen met Pasen

Op tweede paasdag, maandag 1 april 2024, halen wij geen afval op. De inzameling van het groente-, fruit- en tuinafval dat die dag gepland staat, wordt verplaatst naar zaterdag 30 maart 2024. Op Goede Vrijdag, vrijdag 29 maart, verandert er niets.

Op tweede paasdag is het afvalbrengpunt gesloten. De openingstijden van het afvalbrengpunt zijn op Goede Vrijdag en op paaszaterdag ongewijzigd.

De gewijzigde dienstverlening is ook zichtbaar in de Afval-App van de gemeente Hellendoorn.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de publieksbalie via e-mail; gemeente@hellendoorn.nl of telefonisch 0548- 630 000.

Een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart

In 2024 verloopt bij veel mensen het paspoort of de ID-kaart. Daardoor is het dit jaar drukker en zitten de afspraken bij onze balie sneller vol. Maak daarom op tijd een afspraak voor een nieuw reisdocument. Dit kan via hellendoorn.mijnafspraakmaken.nl

Ook een afspraak voor ophalen

We werken volledig op afspraak. Maak daarom ruim op tijd, vóór het verlopen van uw reisdocument, twee afspraken. Één voor de aanvraag van uw document en één voor, op z’n minst, 5 werkdagen later voor het afhalen van het document.

Tijdelijke omleiding fiets-
Eerste Ecofalt fietspad in gemeente Hellendoorn
verkeer

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

46
twente.nl
47
48
49
50
51
52
53
54 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.