Hengelo Magazine 05-04-2024

Page 1

Lammetjes aaien bij Hof Espelo

Engelse koormuziek op Berfloplein

Kabelgoot voor laden Electr Auto Afspraken windmolens Hengelo

Luisterlijn Borne

MagazineHengelo Hét Magazine voor Hengelo HET DIGITALE MAGAZINE VAN HENGELO 05-04-2024
65 jaar
Gemeente-Info + UIT-agenda Woningbouw op plek oude V&D Funk concert in De Cactus

Volg Weeronline op twitter en facebook

Warme dagen op komst

We kunnen tijdelijk gaan genieten van heerlijk lenteweer met temperaturen die zeer hoog uit vallen voor deze tijd van het jaar. Morgen verloopt droog, zonnig en zeer warm. We kunnen zelfs zomerse waarden gaan halen! Ook zondag en maandag kan het nog warm worden met 20 graden, daarna levert de temperatuur geleidelijk verder in.

Zaterdag: warmste 6 april ooit? Zaterdag kunnen we gaan genieten van een heerlijke lentedag. En misschien zelfs wel een beetje zomers! Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht aangevoerd en de temperatuur loopt dan ook flink op. Het wordt 23 tot 25 graden en het kan lokaal zelfs 27 graden worden. Daarmee is de kans groot dat we de warmste 6 april ooit gaan beleven!

Aangezien de hoge temperaturen gepaard gaan met flink wat zon kan de korte broek zeker weer eens aan! Strakblauw is de lucht niet, want er trekken enkele velden met hoge sluierwolken over het land. Later op de dag zit er ook flink wat Saharalucht in de lucht. Hierdoor kan zowel de zonsondergang fel oranje kleuren. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit zuidelijke richtingen.

Zondag: nog steeds zacht

Op de tweede weekenddag is het weerbeeld weer een stuk wisselvalliger. In de vroege ochtend zijn enkele buien mogelijk, maar een groot gedeelte van de dag verloopt op de meeste plaatsen droog. In de avond kan weer enige tijd regen vallen. De zon zien we overdag weinig en de middagtemperatuur valt met 16 tot 20 graden lager uit dan op zaterdag.

Maandag: licht wisselvallig

Op de eerste dag van de nieuwe week hebben te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien die over het land trekken. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij de deur uit moet. Het is nog steeds zacht met maxima van 15 tot 20 graden.

Daarna: scherpe temperatuurdaling

De dagen daarna levert de temperatuur flink in en zien we veelal maxima die uitkomen tussen 12 en 15 graden. De wind komt voornamelijk uit het zuidwesten waardoor we gevoelig blijven voor buien of regengebieden.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Hengelo-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hengelo, Hof van Twente, Delden, Borne, Deurningen, Beckum, Oele en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en Het Twente Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

3
4 Uitagenda pagina’s: 48
Natuur
Cultuur
Sport
INHOUD Nieuws & Achtergrond:
36
40
34
HengeloMagazine

Nieuwe thuisbasis voor

ENSCHEDE - Het is zover! Moekotte Media is vanaf 1 april gevestigd in Stadscampus Connect-U in Enschede.

Deze verandering markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende groei en ontwikkeling van ons bedrijf, dat sinds 2022 een aanzienlijke uitbreiding heeft doorgemaakt. Door de groeiende vraag naar hoogwaardige video’s, fotografie, animaties en social content, is het belangrijk voor ons om de beste faciliteiten en een inspirerende omgeving te hebben.

Enthousiasme en professionaliteit Met een sterke focus op professionalisering en het streven naar goede en betaalbare content, is de verhuizing naar Stadscampus Connect-U een strategische zet om de operationele capaciteiten verder te verbeteren. Hier hebben we niet alleen een moderne en inspirerende ruimte die perfect past bij onze creatieve visie, maar ook meer

Moekotte Media

praktische voordelen, zoals ruimte voor meerdere projecten tegelijk. Dit betekent efficiënter werken en onze projecten met nog meer enthousiasme en creativiteit benaderen zoals je ook kunt zien op onze site www.moekottemedia. nl/portfolio/

Gastvrije omgeving

Bovendien maakt de nieuwe locatie het veel gemakkelijker om onze gewaardeerde klanten te ontvangen. Met ruimere vergaderruimtes en een gastvrije omgeving kunnen we onze klanten nu nog beter van dienst zijn tijdens persoonlijke ontmoetingen en creatieve brainstormsessies.

Dennis Moekotte deelt zijn enthousiasme over de verhuizing naar Stadscampus Connect-U: “Deze stap betekent veel voor ons bedrijf. Ik zie talloze mogelijkheden om onze partners nog beter van dienst te zijn vanuit ons nieuwe hoofdkantoor. De bruisende creatieve sfeer in Connect-U, gecombineerd met de nabijheid van bestaande partners, geeft me het volste vertrouwen dat we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Samen met het team ga ik graag die uitdaging aan!”

Voor meer info zie www.moekottemedia.nl

voor

Kamerkoor Arte Vocale dwarsdoorsnede rijke Engelse

HENGELO/GOOR - Luisteren naar de warme klanken van Engelse koormuziek?

Dat kan op 13 en 21 april a.s. bij de twee concerten van Kamerkoor Arte Vocale. In “Heritage’’ zingt Kamerkoor Arte Vocale een dwarsdoorsnede van de rijke Engelse koorliteratuur over de eeuwen heen.

Het programma start met een aantal parels uit de Renaissance, zoals ‘When David Heard’ en ‘O Lord, grant the

King a long life’ van Thomas Weelkes, en het ‘Libera nos’ van John Sheppard. Via Henry Purcell’s ‘Thou knowest, Lord, the secrets of our hearts’ treden we Romantiek en 20e eeuw in met o.a. een prachtige zetting van ‘Music, when soft voices die’ geschreven door Frank Bridge, die ook docent is geweest van Benjamin Britten. De vocale hoogtepunten in het pro-

zingt Engelse koorliteratuur

gramma zijn de kleurrijke en speelse ‘Three Shakespeare songs’ van Ralph Vaughan Williams en het dubbelkorige ‘Faire is the Heaven’ van William Henry Harris. Deze laatste kent nog steeds een grote populariteit in het Verenigd Koninkrijk. Ook zullen er een aantal volkse liederen klinken die qua melodie misschien herkenbaar zijn, zoals Greensleeves en Scarborough Fair, maar volledig in een nieuwe jas zijn gestoken door bijvoorbeeld Michael McGlynn.

Tijdens de concerten zullen de stukken via improvisatie en solowerk op saxo-

foon worden verbonden.

Na afloop van het concert is er een gezamenlijk napraten onder het genot van een drankje.

Reserveren kan via www.kamerkoorartevocale.nl/Reserveren

ZA 13 APRIL 2024 | 20.00

Franciscuskerk , Berfloplein 18, Hengelo

ZO 21 APRIL 2024 | 15.30

Hofkerk, Diepenheimseweg 2, Goor

Vocale

Van 19.00 tot 02.30 uur lawaai wijken vanwege bestrijding

HENGELO - De eerste eikenprocessierupsen zijn weer uit het ei.

Gildebor en de gemeente Hengelo starten daarom, als de weersomstandigheden het toelaten, vanaf woensdag 10 april met de bestrijding van de rups. Het doel van de bestrijding is om overlast later in het jaar zoveel mogelijk te voorkomen. We spuiten ’s nachts (tussen 19.00 en 02.30 uur) aaltjes (hele kleine wormpjes) in de gemeentelijke eiken. Dit kan voor (geluids)overlast zorgen.

De bestrijding en het lawaai van de machines is inmiddels een bekend fenomeen. Wethouder Claudio

Bruggink over de bestrijding: ‘We willen de overlast van de eikenprocessierups graag onder controle houden. We

zien dat dat de afgelopen jaren goed is gelukt. Het aantal meldingen is dan ook flink verminderd. Daar zijn we blij mee. We merken daarin het effect van de gecombineerde aanpak: spuiten met aaltjes, wegzuigen van nesten en investeren in meer biodiversiteit.

Nachtelijk lawaai

We doen de bestrijding ’s nachts omdat de aaltjes normaal onder de grond leven. Ze kunnen niet goed tegen uvlicht en doen hun werk dus het beste in het donker. Nadat een boom bespoten is, zoeken de aaltjes een jonge eikenprocessierups op. Het aaltje dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen

lawaai in de Hengelose

eikenprocessierups

dood voordat ze overlast kunnen veroorzaken. Elke zomereik wordt twee keer bespoten, met een tussenperiode van enkele dagen. Dit maakt de kans op slagen het grootst.

Wegzuigen van nesten

Een groot deel van de eikenprocessierupsen overleeft de behandeling met aaltjes niet. De rupsen die wel overleven, gaan zich ontwikkelen. In de eerste weken hebben ze nog geen brandharen die jeuk kunnen veroorzaken. Naar verwachting krijgen ze deze brandharen pas halverwege mei. Dan maken ze ook nesten in de eiken. Op dat moment start Gildebor met het wegzuigen van nesten in de gemeentelijke bomen op plekken waar deze voor hinder kunnen zorgen. Op deze manier beperken we zoveel mogelijk de overlast voor onze inwoners.

Inzet op meer biodiversiteit

Naast het bestrijden van de eikenprocessierups door de behandeling met aaltjes en het wegzuigen, proberen we de overlast ook te beperken door in te zetten op meer biodiversiteit. Simpel gezegd willen we meer soorten planten en dieren in de stad. Het verhogen van biodiversiteit doen we bijvoorbeeld door in de stad te vergroenen én op veel plekken anders te maaien. Op steeds meer plekken veranderen we kortgemaaide gazons naar kruidenrijke bermen en grasstroken. Het duurt wel een tijdje voordat je ook echt een mooie verscheidenheid aan planten en dieren terugziet. Maar uiteindelijk wordt het openbaar groen zo aantrekkelijker voor meer soorten, en daarmee ook voor de vele natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en -vlinder.

bestrijding

Kabelgoot vanaf 2 april mogelijk

HENGELO - Vanaf 2 april 2024 is het in Hengelo mogelijk om een verzoek voor een kabelgoot te doen.

De kabelgoot bestaat uit tegels met een uitsparing waarin de oplaadkabel voor een elektrische auto weggewerkt wordt. De kabelgoot geeft mensen de mogelijkheid om hun auto op een openbare parkeerplaats op te laden met hun eigen stroom. Dit is handig voor mensen

die geen eigen oprit hebben. Een pilot in Enschede, uitgevoerd in 2023, wijst uit dat dit veilig en onderhoudsvriendelijk kan. Wethouder Hanneke Steen is blij dat dit ook in Hengelo mogelijk wordt, in navolging van de positieve proef in Enschede.

april ook in Hengelo

Hanneke Steen: ‘Een mooie manier om het elektrisch rijden te stimuleren. En dan natuurlijk het liefst met eigen stroom opwek met bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit past goed bij de ambities uit ons Mobiliteitsplan 2040 en Duurzaam Hengelo 2050.’

Regels voor aanleg

Om in aanmerking te komen voor een kabelgoot gelden wel een aantal regels. Zo heeft de inwoner geen eigen parkeergelegenheid bij de woning en zijn mensen in bezit van (of leasen) een

Foto: www.steenvoordeel.nl

elektrische of hybride plug-in auto. De parkeerplaats blijft, na aanleg van de kabelgoottegels, een openbare parkeerplaats en voor iedereen toegankelijk. Op www.hengelo.nl/kabelgoot vindt u vanaf 2 april het formulier en alle voorwaarden.

Gemeente legt de kabelgoot aan De kosten voor het aanleggen van de kabelgoot zijn ongeveer €500,- (excl. BTW). De gemeente Hengelo legt de kabelgoot aan als aan alle voorwaarden is voldaan en de betaling is gedaan.

Denk of praat mee en Hengelo nog aantrekkelijker

Foto: Pexels-elevate

HENGELO - Hengelo als aantrekkelijke fietsstad, daar blijven we als gemeente Hengelo graag aan werken.

Om dit te bereiken gaan we het actieplan fiets opstellen. In dit plan gaat het om het (verder) verbeteren van de fietspaden (infrastructuur), de fietsveiligheid en het stimuleren van fietsgebruik. Inwoners worden gevraagd mee te denken over wat er goed gaat met het fietsen in Hengelo en wat er verbeterd kan worden.

Met de inbreng van inwoners gaan we maatregelen bedenken om het fietsen

aantrekkelijker en veiliger te maken. Deze maatregelen gaan we daarna opnemen in het actieplan fiets. In dat plan staan de fietsprojecten waar we de komende jaren mee aan de slag willen. Het is gericht op verbeteringen voor fietsers. Denkt u mee? Kom naar één van de ‘infietsavonden’ bij u in de buurt of vul de online vragenlijst in via: www. hengelo.nl/fietsen.

en maak fietsen in aantrekkelijker en veiliger

Infietsavonden op vier plekken U kunt ook met ons in gesprek. Daarvoor wordt in elk stadsdeel een ‘infietsavond’ georganiseerd. Leden van het projectteam zijn aanwezig en gaan hier graag met u in gesprek. U kunt tussen de genoemde tijden gewoon langskomen. Aanmelden is niet nodig. Op kaarten kunt u aangeven waar het goed gaat en waar het nog beter kan.

Actieplan fiets

Naast dat we de inwoners van Hengelo vragen om mee te denken, zitten we ook met verschillende maatschappelijke organisaties om tafel. De inbreng van alle gesprekken en de reacties op de vragenlijst brengen we samen. Zo

maken we een selectie van ongeveer 60 verbeterpunten, groot en klein. Voor deze selectie kijken we naar een aantal zaken. Bijvoorbeeld de impact van een verbeterpunt: wordt iets vaak genoemd? Krijgt de gemeente veel meldingen? Of gebeuren er veel ongevallen? Ook kijken we hoeveel mensen we kunnen helpen door een verbeterpunt aan te pakken. Met een aantal maatschappelijke organisaties gaan we samen kijken naar de maatregelen die we nemen voor de verbeterpunten in het actieplan fiets. We verwachten dat er in juli 2024 een conceptrapport klaar is.

65-jarig bestaan De ‘Een baken van hoop

BORNE - Dit jaar staat de Luisterlijn stil bij het 65-jarig bestaan van de telefonische hulpdienst.

Sinds de oprichting in 1958, heeft de telefonische hulpdienst een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen. Wat begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie, de Luisterlijn, die levens raakt over het hele land. Vanuit verschillende locaties in het hele land, waaronder in Borne, voeren vrijwilligers jaarlijks honderdduizenden gesprekken.

In 1958 richtte de Rotterdamse dominee Henk Teutscher de eerste telefonische hulpdienst op in Nederland. “Hij vroeg in het algemeen aan mensen die verhullend spraken, om hun problemen duidelijk uit te spreken en het gesprek met de telefonische hulpdienst aan te gaan. Zelfs als het er om ging dat het leven niet te leven is en zij een einde

aan hun leven wilde maken”, vertelt de zoon van oprichter ds. Teutscher. Het was een oproep tot hulp en luisteren.

Nu, 65 jaar later, biedt de Luisterlijn een luisterend oor aan iedereen en in (bijna) elke situatie. Ze is voor veel mensen een baken van hoop en begrip.

Behoefte om gehoord te worden

De behoefte (anoniem) je verhaal te kunnen doen, is nog altijd groot. Waar de eerste telefonische hulpdienst begon met 40 vrijwilligers en zo’n 35 gesprekken per dag, is de telefonische hulpdienst uitgegroeid tot circa 1.500 vrijwilligers en zo’n 900 gesprekken per dag. Hoewel de telefonische hulpdienst al lang niet meer alleen bereikbaar is via telefoon, maar ook via chat en mail, worden de meeste gesprekken nog altijd via de telefoon gevoerd. Opvallend is dat door de jaren heen psychische klachten en eenzaamheid

De Luisterlijn hoop en begrip’

vaak aanleiding zijn om contact te zoeken.

Betrouwbare steunpilaar

Of het nu gaat om eenzaamheid, verdriet, stress of gewoon behoefte aan een vriendelijk woord, de Luisterlijn fungeert als een betrouwbare steunpilaar voor veel mensen. Hier kunnen ze dag en nacht terecht met hun zorgen, angsten en vreugde. Vrijwilligers van de Luisterlijn staan paraat om te luisteren zonder oordeel en met empathie.

Voortdurende missie

Henk Teutscher, zoon van oprichter ds. Teutscher, is trots dat de missie van zijn vader wordt voortgezet. “In een wereld waarin het tempo soms overweldigend kan zijn, en waarin individuen worstelen met uitdagingen van verschillende aard, is het van cruciaal belang een plek te hebben waar je je gehoord en begrepen voelt. Wat het werk nog steeds bijzonder maakt, is de onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers. Mensen die dag en nacht hun luisterend oor lenen aan hen die het nodig hebben.”

Foto: Sander Foederer

Erkend essentieel in de samenleving Het werk van de Luisterlijn wordt voortdurend erkend als essentieel in onze samenleving. Onderzoek van SEOR in 2022 onderstreept de impact van de Luisterlijn op het welzijn van haar gesprekspartners en vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt dat minimaal 80 procent van de gesprekspartners zich beter voelt na contact met de Luisterlijn, met gunstige effecten op fysieke gezondheid en sociale relaties.

Vieren, erkennen en eren

Om de belangrijke mijlpaal te vieren plant de Luisterlijn verschillende evenementen en initiatieven gedurende het hele jaar. Die omvatten onder meer het delen van inspirerende verhalen en ervaringen van mensen die baat hebben gehad bij de diensten van de Luisterlijn, evenals het erkennen en eren van de circa 1.500 getrainde vrijwilligers die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van anderen. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Bel 088 0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk via www.deluisterlijn.nl.

1500 euro subsidie per Doe-het-zelf-subsidie beschikbaar

HENGELO - Hengeloërs die hun woning willen verduurzamen, kunnen vanaf nu een subsidie aanvragen bij de gemeente.

Ze kunnen tot maximaal 30% van de totale materiaalkosten terugkrijgen tot maximaal 1500 euro als ze hun dak, gevel, glas of vloer geïsoleerd hebben. Het is de bedoeling dat ze het isolatiemateriaal eerst zelf aanbrengen. Hengeloërs komen in aanmerking als ze een minder goed geïsoleerd huis hebben van maximaal 3 ton dat voor 1995 gebouwd is. De gemeente heeft 750.000 euro beschikbaar in de periode tot en met 2026.

Op www.hengelo.nl/doehetzelf is een digitaal formulier te vinden dat aanvragers kunnen gebruiken om het materiaal te declareren. Ze kunnen

ook een papieren formulier afhalen bij Energiecoöperatie Energie van Hengelo aan het Stationsplein 69 en in het stadhuis.

Voorwaarden

Alleen Hengeloërs kunnen gebruik maken van de Doe-het-zelf-subsidie. Zij moeten rekening houden met een aantal voorwaarden:

- Aanvragers krijgen 30% van het isolatiemateriaal en isolatieglas vergoed tot maximaal 1500 euro voor dak-, gevelen vloerisolatie.

- De WOZ-waarde van de woning mag maximaal 300.000 euro zijn.

- Aanvragers moeten een bon of reke-

per woning beschikbaar

ning van het isolatiemateriaal indienen bij de gemeente. Deze bon of rekening is niet ouder dan een jaar. Ook moeten ze drie foto’s maken waarop te zien is dat het materiaal is aangebracht; voor de tijd, tijdens het aanbrengen en als het materiaal op z’n plek zit.

- Aanvragers kunnen geen gereedschap of personele kosten declareren.

- De subsidie is bestemd voor koopwoningen die voor 1995 gebouwd zijn. De aanvrager is eigenaar en bewoner van de woning.

- Alleen aanvragers met een minder goed geïsoleerd huis kunnen aanspraak maken op de subsidie. Ze moeten een energielabel D, E, F en G hebben. Heeft een huis geen energielabel of weet de eigenaar het label niet, dan is het ook mogelijk dat een huiseigenaar subsidie aanvraagt als twee onderdelen van het huis slecht geïsoleerd zijn, zoals glas,

Foto: www.subsidiesisolatie.nl

muur, vloer, dak etc.

- Het gaat om isolatieglas en dak-, gevel,- en vloer- of bodemisolatie. - Aanvragers mogen zelf weten waar ze het isolatiemateriaal kopen.

Warmte binnenhouden

Een huis verliest vooral veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Met isolatie wordt het huis als het ware ingepakt, zodat de warmte beter vastgehouden wordt. Dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kan per jaar zo’n 1.350 m3 gas bespaard worden, door van geen isolatie naar goede isolatie te gaan. En dat scheelt enorm op de energierekening. Bovendien is een goed geïsoleerd huis een stuk comfortabeler en zorgt voor minder CO2 uitstoot.

Inloopspreekuur vragen trein of haltetaxi in Borne

BORNE - Heeft u vragen over de bus, trein of haltetaxi? OV-ambassadeurs helpen u graag op weg.

Een leuk dagje uit met uw kleinkinderen naar de dierentuin, een bezoek aan een andere stad of misschien wel een bezoek aan familie of een museum: reis met het openbaar vervoer!

Inloopspreekuur

OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers die het reizen met het openbaar vervoer

gewend zijn. Zij helpen u graag het gemak van het openbaar vervoer ervaren. Tijdens de maandelijkse inloopspreekuren op locaties in Overijssel, Gelderland en Flevoland geven OV-ambassadeurs antwoord op al uw vragen over het openbaar vervoer.

Datum:  donderdag 18 april 2024

Inloopspreekuur vragen over de bus, Borne

Tijd:  14.00 – 15.30 uur

Locatie: Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23, Borne

Telefonische spreekuren

Wilt u liever telefonisch advies? Dat kan! U kunt dagelijks bellen met één van de OV-ambassadeurs tijdens het telefonisch spreekuur. Zij zitten voor u klaar om u telefonisch te helpen met uw vraagstuk. Zij zijn bereikbaar op: 038 –303 80 10.

Maandag- t/m vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur

Dinsdag- en donderdagmiddag van

13.30 tot 15.00 uur

Maandag- en woensdagavond van 18.30 tot 20.00 uur

Onze OV-ambassadeurs helpen u graag op weg!

Voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten, kunt u terecht op onze website: www.ervaarhetov.nl/ovambassadeur.

Vier Twentse gemeenten met provincie over windturbines

BORNE -De gemeenten Borne, Haaksbergen, Hengelo en Hof van Twente maken samen programmeringsafspraken over windenergie met de provincie Overijssel.

Dat zijn de colleges van burgemeester en wethouders van die gemeenten overeengekomen met de provincie. Inwoners krijgen door de afspraken duidelijkheid over mogelijke locaties voor windturbines en het totaal aan vermogen van die molens.

Binnen de aangewezen zoekgebieden van de gemeenten Borne,

Haaksbergen, Hengelo en Hof van Twente kan tot 2030 een totaal maximum van 180 GWh aan windturbines worden gebouwd. Dat zijn omgerekend negen windturbines. Zodra de programmeringsafspraken van gemeenten met de provincie zijn bekrachtigd, kunnen zoeklocaties worden ‘open gesteld’ voor vergunningsaanvragen. De provincie kan dan aanvragen voor

gemeenten maken afspraken windturbines

de bouw van windmolens, op basis van de programmeringsafspraken, weigeren als deze ruimtelijk ongewenst zijn.

Afspraken onder voorbehoud

De colleges van de betrokken gemeenten stemden in met de programmeringsafspraken. De afspraken zijn gemaakt onder voorbehoud van goedkeuring/ instemming door de gemeenteraden. De gemeente Haaksbergen legt deze op 24 april voor aan de gemeenteraad en de gemeente Borne op 28 mei. De gemeenteraden van Hof van Twente en Hengelo worden geïnformeerd over de gemaakte afspraken.

Met deze programmeringsafspraken behoudt de gemeente Hengelo de

Foto: Gary Tamin from FreeImages

regie over de eigen windlocaties, zoals met de gemeenteraad is afgesproken. In Hengelo stelde de gemeenteraad twee zoeklocaties vast in de oksel van de A1-A35. Een TNO onderzoek naar mogelijke verstoring van windturbines op de radarsystemen van Thales moet duidelijkheid geven of de oksel ook werkelijk ontwikkellocaties krijgt. Bovendien moeten er dan nog de gangbare onderzoeken plaatsvinden rond bijvoorbeeld geluidsnormen.

Voor de initiatieven voor twee windturbines in de Hof van Twente (Wind voor Buren) en een initiatief in Haaksbergen voor vijf windturbines (Windpark Oude Buurserdijk) is door de provincie reeds de procedure gestart.

Woningbouw in voormalig achterliggend gebied kan

HENGELO - Het college stemt in met de ontwikkeling van een nieuw woongebied in de binnenstad.

Het gaat om het gebied van het voormalige V&D gebouw en daarachter.

Circa 150 woningen gaan in dit gebied door de ontwikkelcombinatie Dura Vermeer-Nijhuis Bouw gebouwd worden. Het gaat om verschillende soorten woningen voor diverse doelgroepen. Welbions heeft daarbij de intentie om een deel van de woningen af te nemen voor de sociale huur.

Concreet gaat het om de locatie tussen Marskant, Brinkstraat, Beekstraat en Brugstraat. De voorgenomen sloopnieuwbouw van het V&D pand is de aanleiding geweest om met de betrokken marktpartijen, Dura Vermeer Bouw Hengelo, Nijhuis Bouw en woningcorporatie Welbions, te onderzoeken of dit gebied geschikt is om meer ‘wonen’ toe te voegen. De uitkomst hiervan is dat dit kan. Het voormalige V&D gebouw was al in handen van Dura Vermeer-Nijhuis. Met de eigenaren

van de overige panden en percelen zijn de onderhandelingen over overname in een vergevorderd stadium. De benodigde investeringen zijn fors. In september 2022 ontving de gemeente een subsidie van € 4,8 miljoen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor onder meer de aanpak van dit deel van de binnenstad. Deze subsidie heeft tot doel om de herstructurering van winkelgebieden naar andere functies te stimuleren. Deze bijdrage bleek van groot belang om de ontwikkeling in dit gebied door te laten gaan.

Impuls binnenstad

Verantwoordelijk wethouder Gerard Gerrits: ‘Wij zijn erg blij met de herontwikkeling van het V&D gebied. Het past naadloos in onze jarenlange aanpak om de binnenstad aantrekkelijker te maken met meer mogelijkheden om te wonen.

voormalig V&D pand en kan starten

Er komen woningen voor verschillende doelgroepen, waaronder sociale huurwoningen. Hierdoor wordt de druk op de woningmarkt verlicht en ontstaat een nieuwe woonbuurt met toegevoegde waarde voor de binnenstad.’

Inrichting van het gebied

In het plan wordt het voormalig V&D pand verbouwd tot een appartementencomplex met nog nader in te vullen parkeermogelijkheden. Op de begane grond aan de Brinkstraat is een deel geschikt voor bijvoorbeeld winkels, zorg en/of dienstverlening en aan de achterzijde wellicht parkeren. In het gebied achter het voormalig V&D pand wordt in fases een gevarieerd woningbouwprogramma gerealiseerd. Er komen sociale huurwoningen, goedkope- en middeldure huurwoningen en een aantal koopwoningen, waaronder stadsvilla’s.

Planning

De gemeenteraad van Hengelo dient het plan en de exploitatie nog vast te stellen. De raad besluit voor de zomer hierover. Alle betrokken partijen streven er naar om medio 2025 te starten met de eerste bouwwerkzaamheden

op de plek waar nu het V&D gebouw staat. Aansluitend wordt de rest van het gebied gesloopt en bebouwd.

Duurzame opzet

Het nieuwe woongebied ligt vrijwel naast het station. De ruimte voor de auto is beperkt. Parkeren vindt vooral plaats in de Brinkgarage en in beperkte mate in het nieuwe woongebied. Op dit ogenblik is het een volledig versteende locatie. In de nieuwe woonbuurt is meer ruimte voor moderne duurzame bebouwing, groen en klimaatadaptatie.

Huidige bewoners en pandeigenaren Het nieuwe plan heeft grote impact op de betrokken bewoners en pandeigenaren in het gebied. In de afgelopen maanden is intensief contact geweest met alle eigenaren en de vertegenwoordigers van de aanwezige bedrijven. Met iedereen die niet kan worden ingepast zijn afspraken gemaakt over aankoop van het pand en bedrijfsbeëindiging of bedrijfsverplaatsing. Een aantal pandeigenaren en ondernemers is inmiddels aan het kijken of ze op andere plekken hun onderneming voort kunnen zetten.

Ervaar de wereld aan mogelijkheden op de Twentse vakantiebeurs

ALMELO - Het is lente. Voor veel mensen de periode om uit te gaan kijken naar een fijne reisbestemming voor de zomervakantie.

Daarbij is de voorpret minstens zo belangrijk als de reis zelf. Studenten van ROC van Twente zijn vakantiegangers graag van dienst tijdens de Twentse Vakantiebeurs, waar bezoekers letterlijk sfeer kunnen proeven en zich kunnen oriënteren op tal van reisbestemmingen. Donderdag 18 april van 16.00 tot 21.00 uur is deze gezellige en gratis toegankelijke vakantiebeurs in het Atrium van de ROC van Twente schoollocatie aan de Wierdensestraat in Almelo.

De beurs is bedoeld voor iedereen die vrijblijvend uitgebreide informatie en persoonlijk advies zoekt over diverse vakantiebestemmingen. Studenten van de opleidingen Travel, Leisure & Hospitality hebben zich helemaal ondergedompeld in vakantiebelevingen in tal van landen. Bij de stands die allemaal in het teken staan van een vakantieland, vertellen de studenten alles over de reismogelijkheden. Maar er is meer, want letterlijk sfeer proeven kan bij een

mogelijkheden vakantiebeurs bij het ROC !

aantal stands waar hapjes en drankjes worden geserveerd, passend bij het land dat daar centraal staat. En weet een bezoeker welk land het gaat worden? Dan is het handig dat er touroperators en reisbureaus aanwezig zijn om direct een reis te kunnen boeken. Daarmee is de vakantievoorpret gegarandeerd!

Landen, streken en steden die zeker niet ontbreken zijn Noorwegen, Barcelona, Costa Brava, de Middellandse zeekust van Frankrijk, Zuid-Afrika, Kroatië, Andalusië, Costa del Sol en Turkije.

Meer voorpret? Volg de Twentse

Vakantiebeurs via facebook.com/rocvakantiebeurs.

Algemene informatie:

Datum: donderdag 18 april

Tijd: 16:00 - 21.00 uur

Locatie: Wierdensestraat 65, Almelo (ROC van Twente)

Entree: gratis

Bereikbaarheid en parkeren

Onze schoollocatie ligt op loopafstand van het Centraal Station Almelo. Parkeren kan onder het gebouw (aan de spoorzijde). Meld bij de slagboom dat je voor de vakantiebeurs komt. Let op: in de wijk rondom de school geldt een blauwe zone voor parkeren, waar regelmatig op gecontroleerd wordt.

Inspiratiemiddag Blijf

ALMELO - De Ledenservice van Carintreggeland en ZorgAccent PLUS organiseren op donderdag 18 april 2024 een gratis inspiratiemiddag met als thema: ‘Beweeg mee met Zorg & Welzijn’.

“We geven informatie over alle mogelijkheden waarmee je langer in beweging blijft. Ook krijgen bezoekers een goed beeld van al onze activiteiten en van de vele voordelen die onze samenwerkingspartners hen kunnen bieden. Ons gezamenlijke doel is dat mensen actief blijven en daardoor zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig

thuis kunnen wonen”, aldus Reina de Lange van ZorgAccent PLUS.

Veel activiteiten en nieuwe snufjes “Maak kennis met de nieuwste zorgtechnologie, waaronder het digitale medicijndoosje of ‘beeldbellen’. Test de nieuwste rollator of scootmobiel. Proef hoe lekker een maaltijd aan huis kan

in Beweging

zijn. Laat uw bloeddruk opmeten door een verpleegkundige of maak kennis met de opticien aan huis. Hoe regel ik wijkverpleging, huishoudelijke hulp, mantelzorgondersteuning of hoe ga ik om met geheugenproblemen? Vraag het de wijkverpleegkundigen en zorgbemiddelaars die de hele middag aanwezig zijn. Speel tussen 14.00 en 15.00 uur gratis mee met de BEWEEGBINGO en maak kans op leuke prijzen!”

Rijbewijskeuring

Miranda Hazewinkel van Carintreggeland vervolgt: “In de RijbewijskeuringsBUS kunt u zich laten keuren voor rijbewijsverlenging. Vooraf aanmelden is verplicht en vol = vol.

Kijk op rijbewijskeuringsarts.nl voor de noodzakelijke voorbereidingen. Kortom: de hele middag staat in het teken van alle mogelijkheden om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Wanneer: Donderdag 18 april 2024 van 13:00 uur - 16.00 uur. Waar: ISPA Sportcentrum, Van Riemsdijkplein 60, Almelo.

Aanmelden voor 15 april 2024

Geef u naam en het aantal personen door via de Ledenservice van Carintreggeland Tel. 088 3679661 of via de mail van ZorgAccent PLUS: plus@ zorgaccent.nl

Toegang is gratis!

Terug naar het verborgen kamp Erika met Andere

OMMEN - Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog.

Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook kamp Erika in Ommen bezoeken.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun

kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over het ‘vergeten’ kamp Erika. Het kamp ligt in de bossen verscholen, onvindbaar voor onwetenden, ook toen al. Een plek waar de nota bene Nederlandse bewakers ongecontroleerd hun gang konden gaan. Met extreme geweldpleging als gevolg. Ton van Delden bespreekt de traumatische kamptijd van zijn vader en het effect daarvan op zijn eigen leven.

verborgen Ommense Andere Tijden

Ton van Delden: “Nadat mijn vader opgetogen uit het concentratiekamp in Ommen kwam, heeft hij de rest van zijn leven nog een hele hoge prijs betaald voor zijn tijd daar.’’

Onder andere de ‘bunker’ was berucht: een betonnen gat in de grond vol met uitwerpselen en urine, afgedekt door een zwaar luik met lange spijkers waardoor je niet rechtop kon staan. De gevreesde bewaker van kamp Erika was Herbertus Bikker, met de gruwelijke bijnaam de beul van Ommen. Weinig is er nog van over van het kamp: een steen, een kruis en een tekstbord. Hoe kon Bikker vluchten naar Duitsland? En hoe werd hij op late leeftijd alsnog met zijn

daden geconfronteerd?

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”

Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie is een productie van de NTR.

Uitzending: Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Kledingruilbeurs van de

NIJVERDAL - Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de Fairtradewerkgroep Gemeente Hellendoorn.

Vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april organiseert de Fairtradegroep voor de vierde keer een kledingruilbeurs. Deze keer in de voormalige Boekhandel van Visser aan het Keizerserf nr. 31. Openingstijden vrijdag 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag van 13.00 tot 15.30 uur.

De Fairtradewerkgroep is heel blij dat ze deze zaak mogen gebruiken.

Waarom een kledingruilbeurs?

Werkgroeplid Rina van den Born: “Vroeger kocht je kleding, die je droeg tot het begon te slijten. Tegenwoordig lijkt kleding wel een wegwerpartikel. De Fairtradewerkgroep wil mensen bewust maken hoe vervuilend de kledingindustrie is en laten zien dat er goede en leuke alternatieven zijn om je kledingkast te vernieuwen. Kledingruil is er daar één van en is goed voor het milieu, is duurzaam én is goed voor je

Fairtradewerkgroep

banksaldo”.

Lente- en zomerkleding

Inbreng van schone en hele dames- en herenkleding voor de lente en de zomer kan aan het Keizerserf 31 ingeleverd worden op drie dagen, te weten: woensdag 3 april van 13.30 tot 15.30 uur, donderdag 4 april van 19.00 tot 20.30 uur, zaterdag 6 april van 10.30 tot 12.30 uur.

Het gaat alleen om kleding voor volwassenen in alle maten van XS tot XXXL.

Ook gewoon kopen

Per persoon mogen maximaal tien items ingeleverd worden. Bij inbreng krijgen deelnemers een bonnetje, waarmee ze ook weer kledingstukken op 12 en

13 april mogen uitzoeken. De kleding wordt onderverdeeld in drie categorieën. Jassen, broek/jurk/colbert en blouse/t-shirt/korte broek. Natuurlijk is de inloop vrij voor iedereen.

Degenen die geen kleding hebben ingeleverd kunnen ook gewoon een keuze maken. Zij kunnen op 12 en 13 april de kleding dan “kopen”. Jassen voor €5,00, broek/jurk/colbert voor €3,00 en blouse/t-shirt/korte broek voor €2,00. Kleding die overblijft wordt gedoneerd aan DORCAS of ander goed doel.

Meer info

Wie meer info wil over deze actie kan mailen naar de Fairtradewerkgroep, fair-

de
tradegemeentehellendoorn@gmail.com

Sport

Twentse gemeenten trekken sport voor iedereen mogelijk

WIERDEN - Onlangs hebben de wethouders van 14 Twentse gemeenten* de Twentse visie op sport en bewegen 2024-2027 vastgesteld.

Met deze visie spreken de gemeenten af om samen te werken op het gebied van sport. Door samen te werken kunnen gemeenten hun kennis en kracht bundelen. Of dingen op regionale schaal organiseren, als dat beter werkt dan per gemeente apart.

Populaire vorm van vrijetijdsbesteding

Voor veel inwoners van Twente is sporten en bewegen een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Veel inwoners van Twente zijn lid van een sportvereniging, maar ook steeds meer mensen zijn ‘ongeorganiseerd’ actief, door zelf te wandelen, hard te lopen of baantjes te trekken in het zwembad. Daarnaast beschikt Twente over een flink aantal (top)sportevenementen die hoog aangeschreven staan en die door veel

mensen met plezier beleefd worden. Tenslotte is sport en bewegen ook gewoon leuk!

Positieve effecten op fysiek en mentale gesteldheid

De positieve effecten van sporten en bewegen zijn algemeen bekend; het draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen.

Sociaal maatschappelijk effect

Sport en bewegen hebben ook een belangrijk sociaal maatschappelijk

trekken samen op om mogelijk te maken

effect. Het versterkt de sociale banden, verhoogt de participatie en draagt bij aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Niet voor niets is sport en bewegen een belangrijk onderwerp op de gemeentelijke beleidsagenda’s. “De Twentse visie draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Wierden om onze inwoners blijvend te stimuleren om een leven lang te kunnen sporten”, aldus wethouder sport Hans ter Keurst.

Vitale samenleving met ruimte voor iedereen

Samen met partijen uit de zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, natuur, veiligheid, werkgelegenheid, integratie, bedrijfsleven en sport willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.

Nadruk op thema’s Daarbij staan vijf thema’s centraal, waarbij in de regionale samenwerking de komende jaren de nadruk ligt op de eerste twee.

Ter Keurst: “In Wierden worden al

samen met sportverenigingen stappen gezet met de thema’s Vitale verenigingen en Sociaal veilig sportklimaat. Voorbeeld hiervan is de tweejaarlijkse sportontmoeting voor sportverenigingen. Begin maart stond deze goed bezochte bijeenkomst in het teken van het thema Sociaal veilig sportklimaat.”

De vijf thema’s

1. Inclusief sporten en bewegen

2. Talentontwikkeling

3. Vitale verenigingen

4. Sociaal veilig sportklimaat

5. Sporten in de openbare ruimte

Gezamenlijke stap

Met de vaststelling van deze visie zetten de 14 Twentse gemeenten (Oldenzaal, Enschede, Haaksbergen, Losser, Twenterand, Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Wierden, Tubbergen, Borne, Hellendoorn, Dinkelland, Hengelo) een belangrijke gezamenlijke stap om te werken aan de gezondheid van alle inwoners van Twente.

Kinderactiviteit ‘Lammetjes Hof Espelo

Natuur

ENSCHEDE - Kom je ook op kraamvisite?

Op de boerderij zijn de eerste lammetjes geboren en daarom organiseren wij op woensdag 17 april een kindermiddag ‘Lammetjes aaien’ op Hof Espelo. In 3 groepen gaan de kinderen samen met vrijwilligers naar de boerderij. De middag is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Meld je aan en kom ze knuffelen.

Hoe wordt een lammetje geboren? Hoe snel groeit het en hoe herkent het zijn eigen moeder? Je hoort het allemaal van de boerin die voor de lammetjes

op de boerderij zorgt. De lammetjes hebben er zin en springen en dartelen vrolijk met elkaar door de stal. Als je wilt, mag je een lammetje knuffelen en aaien. Voel zelf hoe zacht ze zijn. Hoe leuk is dat? De activiteit duurt ongeveer een uur. De schapenstal is niet heel groot, buggy’s en (groot)ouders moeten buiten even wachten.

Aanmelden

De eerste groep start om 14.00, tweede groep om 15.00 en de laatste groep

‘Lammetjes aaien’ op

om 16.00 uur. Per groep kunnen maximaal 15 kinderen mee. Meld je daarom van tevoren aan via de website www. landschapoverijssel.nl/activiteiten. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden.

Kosten

De bijdrage voor deze kinderactiviteit is €3,- per kind.

Het bezoekerscentrum Hof Espelo zoekt vrijwilligers om het team te versterken. We zijn vooral opzoek naar gastheren/ gastvrouwen en gidsen. Belangstelling of wil je meer informatie? Stuur een

Foto: Clifton Buitink

mailtje naar bezoekerscentrum.hofespelo@landschapoverijssel.nl

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf € 2,- per maand.

Ga mee ‘OpStap’ vogels Wierdense Veld

WIERDEN - Vrijdagochtend 19 april organiseren wij een ‘OpStap’ excursie Vogels kijken in het Wierdense Veld.

Onder leiding van onze gids wandel je ongeveer drie uur door dit mooie, waterrijke gebied. Het genieten en herkennen van vogels staan centraal. Deze excursie is geschikt voor de beginnende vogelaar. Waar moet je naar luisteren en kijken om de overvloed aan geluiden van vogels te kunnen duiden? Onze gids leert je er alles over. De groepsgrootte is beperkt dus meld je snel aan.

Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een natuurparel! Het is een hoogveenlandschap en dit landschap moet nat zijn. Hogere, drogere delen begroeit met heide wisselen af met de lagere, natte stukken waar veenmossen en hoogveenmossen groeien. Een bijzonder landschap waar specifieke planten en dieren leven die nergens anders kunnen leven. Het is een geliefde plek voor vogels. Je kunt

kijken in het

denken aan zangvogels zoals o.a geelgors, boompieper en roodborsttapuit. Maar ook roofvogels als buizerd, havik, torenvalk en boomvalk worden regelmatig waargenomen. Bovendien kun je rekenen op enkele spechtensoorten. De afgelopen jaren hebben kraanvogels succesvol gebroed in dit gebied, hun trompetterende roep is onmiskenbaar. Het meenemen van een verrekijker is aanbevolen en ook het dragen van laarzen of waterdichte schoenen.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 8 personen.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Ida Nielsen & The Funkbots

Terug in De Cactus!

CULTUUR

HENGELO - De Deense Ida Nielsen werd in 2010 door niemand minder dan Prince ontdekt.

Hij nodigde haar uit voor een jamsessie en werd direct verliefd op haar basgitaarspel. Ze voegde zich dan ook bij zijn band The New Power Generation en was later een van de vier bandleden van 3rdeyegirl. Tot de dood van Prince tourde ze intensief met beide bands.

Ida werd verkozen tot een van de top 10 bassisten ter wereld (samen met collega-bassisten Stanley Clarke & Victor Wooten) in de jaarlijkse Music Radar poll 2019. Nu verovert Ida de wereld met haar band The Funkbots.

Sinds de release van de derde plaat in

Funkbots (Funk, Soul, DK)

2016 touren zij non stop. Haar shows staan bol van high energy funk, vol met goede vibes, strakke grooves en subtile referenties naar haar voormalige leraar Prince. Vorig jaar bracht ze haar nieuwe album uit: Slap Bass Queen Ida Nielsen Funks Up the Joint on More Sauce, Please!

Aanvang

Maandag 15 april 2024, koffie klaar vanaf 20.00uur, showtime 20.30uur. Voorverkoop €25.- (ex service fee). Let op: dit is een sta concert met een zeer beperkt aantal zitplaatsen!

Aan de deur (indien niet voortijdig uitverkocht) €32,50 Locatie

Café de Cactus Pastoriestraat 37 7551 DJ Hengelo

Aangrijpende dansvoorstelling gevolgen van de klimaatcrisis

HENGELO - Nicole Beutler Projects presenteert op woensdag 1 mei a.s. in de Schouwburg

Hengelo de aangrijpende dansvoorstelling

ATMEN, het tweede deel van de trilogie Rituals of Transformation.

In ATMEN onderzoekt theatermaker en choreograaf Nicole Beutler de gevolgen van de klimaatcrisis. Voor dit doel wordt de schouwburg omgebouwd tot een ruïne waarbij de natuur en het groen de overhand hebben. Er zijn twee voorstellingen per avond.

ATMEN was eerder te zien in onder

andere ITA in Amsterdam en Koninklijke Schouwburg Den Haag. Publiek en pers reageerden unaniem enthousiast. “Planten, mossen en schimmels nemen schouwburgzaal over” en “adembenemend” (Theaterkrant oktober 2023).

ATMEN speelt zich af in 2200 in een post-apocalyptisch paradijs waarbij de mensheid als middelpunt van de

dansvoorstelling over de klimaatcrisis

beschaving is verdwenen en de natuur op adem kan komen.

In de voorstelling zijn naast de dansers ook de vier zangers te zien uit  8: METAMORPHOSIS, de prijswinnende en met sterren overladen dance opera van Nicole Beutler Projects.

De Schouwburg Hengelo wordt een levend ecosysteem

In de voorstelling verandert, mede dankzij de driedimensionale videobeelden van videokunstenaar Heleen Blanken, het rode pluche en interieur van de schouwburg in een ruïne, overwoekerd door natuur. Vanuit de schaduwen klinken flarden van romantische natuurliederen en onder het maanlicht huilt een wolf. De elektronische muziek

van Gary Shepherd laat het geluid horen van groeiende fungus, lavavloed en natuurgeweld.

De dansers en zangers, die de menselijke overlevers verbeelden, evolueren van groene en mosachtige gedaantes in wezens die nieuwe verbonden sluiten en zich vaag de liederen van de componist Schubert herinneren.

Speciaal voor de voorstellingen in Hengelo presenteert Nicole Beutler Projects een speciaal impactprogramma waarin dieper wordt ingegaan op de relatie en positie van de mens tot de planeet.

Twentse Beiaard Dag 2024

DRIENERLO / UTWENTE - De beiaardiers van de Twentse carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) treden op met een evenement dat laat zien hoe veelzijdig dit klinkend erfgoed wel niet is.

De bijzondere concerten zijn verdeeld over de dag te beluisteren op zaterdag 20 april tussen 10.30u tot 15.45u, en het kost niks! Zet deze datum dus in je agenda en maak het mee.

Twentse carillons

Door de eeuwen heen hebben klokken altijd een bijzondere betekenis gehad. In de Gouden Eeuw werden veel kerktorens in de handelssteden van Vlaanderen en Nederland verrijkt met een beiaard en beleefde de klokkencultuur een periode van grote bloei. Musici van naam werden als stadsbeiaardier aangesteld en composities van interna-

tionaal vermaarde componisten werden voor beiaard bewerkt en over stad en dorp uitgestrooid.

Nog steeds wordt de sfeer in verschillende Twentse binnensteden mede bepaald door carillonmuziek. Elk kwartier klinken de klokken automatisch, maar ook beklimt de stadsbeiaardier regelmatig de torentrap om de klokken met handen en voeten te bespelen. Twente kent op dit moment zeven carillons:

Almelo St. Georgiusbasiliek : Frans Haagen

2024

Drienerlo (UT) Campusbeiaard

Campus Beiaard Kring Enschede

Enschede grote Kerk : Esther Schopman

Hengelo : Stadhuistoren -Roel Smit

Oldenzaal :St. Plechelmusbasiliek

Hylke Banning

Rijssen Schildkerk-Jan-Geert

Heuvelman

Ootmarsum: N.H. kerk Henk Verhoef

Stichting De Twentse Beiaard

De beiaardiers in deze regio zijn al sinds 1989 verenigd in Stichting De Twentse Beiaard met het doel de beiaardcultuur in Twente op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Sinds 1991 werd jaarlijks een evenement georganiseerd waar publiek op één dag naar een bijzonder concert op een aantal Twentse carillons kon luisteren. Na een radiostilte pakten de huidige beiaardiers vorig jaar de draad weer op en werd met succes een evenement georganiseerd rondom de carillons van Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Ootmarsum.

Drie bijzondere concerten op 20 april

Dit jaar - op zaterdag 20 april - organiseert de stichting drie bijzondere beiaardconcerten: in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Iedereen is van harte uitgenodigd, Twentenaren in het bijzonder! Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zo geprogrammeerd dat het ook reizend met het openbaar vervoer mogelijk is om alle evenementen bij te wonen. De Twentse Beiaard Dag 2024 start in Rijssen en zal officieel worden geopend door Jurgen van Houdt, burgemeester van Rijssen en voormalig wethouder in Enschede. Op de UT zal Jennifer Herek, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen het concert inleiden. Bij het concert in en rondom de Grote Kerk van Enschede verwelkomt burgemeester Roelof Bleker de luisteraars.

Bekende Songfestival

Finland maakt Enschede

ENSCHEDE - Lordi was zo’n beetje de meest besproken act na hun Songfestivalwinst met het nummer Hard Rock Hallelujah.

groep

groep Lordi uit Enschede onveilig

Inmiddels bekend bij het wereldwijd publiek spelen deze gemaskerde Finnen albums vol met hun hard rock en heavy metal.

De in Finland dan al populaire en vanwege hun shows controversiële band is sinds de winst alleen maar druk bezig en bewijst met een aantal prima

albums dat Lordi zeker niet alleen een gimmick is, maar een band die muziek maken wel degelijk serieus neemt.

Wanneer

7 april | 20:00 uur

In Metropool Enschede

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

48
twente.nl
49
50
51
52
53
54
55
56 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.