Hengelo Magazine 03-05-2024

Page 1

MagazineHengelo Hét Magazine voor Hengelo HET DIGITALE MAGAZINE VAN HENGELO 03-05-2024 Regio Lange Afstand Zwemkampioenschappen Twentebad Kunst op de vijver Droneteams voorkomen maaislachtoffersDe Hoeve Zomerfeesten Gemeente-Info + UIT-agenda Herontdek Bach in Schouwburg Veel activiteiten bij Molendag

Volg Weeronline op twitter en facebook

In het weekend weer iets zachter Het weekend kent buien, maar ook dagdelen met zonneschijn. Het wordt een paar graden warmer dan vandaag. Op lange termijn is zicht op een drogere periode met veel zonneschijn.

Zaterdag: vrij zonnige start, vanuit het zuiden buien

Zaterdagochtend start droog met een mix van wolken en zon. Om 10:00 uur is het 12 tot 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten tot zuiden.

Morgenmiddag neemt vanuit het zuiden de buienkans verder toe. Bij deze is ook kans op onweer. Het blijft op de meeste plaatsen tot de avond droog. Het wordt 16 tot 18 graden. Tijdens een stevige bui zakt het kwik naar een graad of 11. De wind is zwak of matig en waait veelal uit zuidelijke richtingen. Rondom buien is de wind vlagerig.

Zaterdagavond trekken de (onweers)buien verder noordwaarts. Op veel plaatsen moet tijdens Dodenherdenking rekening worden gehouden met buien. Het is daarbij een graad of 11. In de nacht komen nog enkele buien voor, maar geleidelijk wordt het vanuit het zuiden droog. De minima komen uit rond 9 graden.

Bevrijdingsdag: festivals in het zuiden de beste papieren

Zondag, Bevrijdingsdag, is kans op en enkele buien, maar naarmate de dag vordert overheersen de droge perioden en komt er meer ruimte voor de zon. Het wordt op de meeste plaatsen 15 tot 17 graden en dit is een hele gebruikelijke temperatuur voor begin mei. De wind is matig van kracht en waait uit het zuidwesten.

Maandag en dinsdag nog buien Ook maandag en dinsdag is het nog licht wisselvallig met een mix van wolken, zon en buien. De middagtemperatuur komt uit tussen 14 graden in het noordwesten en 18 graden in het binnenland.

Daarna: droge en zonnige periode van start

Vanaf woensdag breekt een overwegend droge periode aan met veel zonneschijn. Aanvankelijk ligt de middagtemperatuur tussen 15 en 18 graden, maar richting het volgende weekend kan het kwik landinwaarts oplopen naar zo’n 20 graden.

HengeloMagazine

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Hengelo-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Hengelo, Hof van Twente, Delden, Borne, Deurningen, Beckum, Oele en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding.

Het Twente Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3 INHOUD Nieuws & Achtergrond: 4 Uitagenda pagina’s: 48 32 Natuur 36 Cultuur 26 Sport

Regio Lange Afstanden Kampioenschappen

HENGELO -In het Twentebad in Hengelo worden op zaterdag 11 mei 2024 van 13.00-17.00 uur de jaarlijkse Regionale Lange Afstanden Kampioenschappen (RLAK) gezwommen.

Zwemmers uit Gelderland en Overijssel gaan in diverse leeftijdsgroepen de

sportieve strijd met elkaar aan op de 800 en 1500 meter vrije slag.

zwemmen

Afstanden zwemmen

De KNZB Regio Oost is initiatiefnemer en organisator van deze wedstrijd. Zwem- waterpolovereniging WS Twente uit Borne en Hengelo is zeer verheugd om de RLAK in nauwe samenwerking met het Twentebad te faciliteren middels het beschikbaar stellen van het 50-meter Sportbad en de ondersteuning door tientallen vrijwilligers voor de wedstrijdleiding, de jury, de bad- open en afbouw en de catering.

Publiek is van harte welkom, de entreekosten bedragen EUR 2,- per persoon. Meer informatie is te vinden op de website: www.knzboost.nl/wedstrijdzwemmen/ kampioenschappen/lange-afstandskampioenschappeen

Kunst op de vijver: Zes tonen hun visie op het

HENGELO - Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert, dit jaar voor de zevende keer, de expositie Kunst op de Vijver.

Onder de titel ‘Vrijheid2’ is ruimtelijk werk te bekijken op de vijver in het Prins Bernhardplantsoen. Het thema ‘Vrijheid’ wordt steeds actueler in de huidige tijden en geeft aan dat vrijheid iets van alle tijden is en gekoesterd moet worden. De expositie is van 12 mei tot 1 oktober 2024 te zien op de vijver in het Prins Bernhardplantsoen.

VRIJHEID2

Het thema Vrijheid past nog steeds in de huidig tijd. Evenals vorig jaar is dit weer het thema voor deze expositie

van Kunst op de Vijver. Vrijheid is iets van alle tijden en moet gekoesterd worden. Met deze expositie willen we aandacht blijven vragen voor de voortdurende strijd voor gelijke rechten en vrijheid. Iedere kunstenaar kijkt op haar eigen wijze naar het thema Vrijheid. Met als resultaat een aantal zeer uiteenlopende werken.

Kunstenaars

Geke Buis heeft als curator van deze expositie de kunstenaars Karen Boersma, Martha Lucía Inagán,

Zes kunstenaars het thema Vrijheid

Hiske Loomans-de Sonnaville, Arletta Wawrzyniak, José Maria Verstappen en Karin Wijnand gevraagd hun eigen kijk op vrijheid vorm te geven voor deze expositie.

Arletta Wawrzynia: ‘Mijn kunstwerk is ter ere van Navalny en alle mensen die hun leven opofferen voor vrije wereld. Navalny is voor mij een voorbeeld van een ware strijder die tegen grote brute macht vocht. Hij heeft zijn eigen vrijheid op spel gezet, eigen belangen overstegen, om de mooie idealen na te streven. Mijn kunstwerk is ook een symbolische commentaar over de huidige stand van zaken wat vrijheid betreft.’

‘Vrijheid is een kwetsbaar iets waar je heel dankbaar voor moet zijn en zorgvuldig mee moet omgaan. Daar zul je zelf ook iets voor moeten doen

en durf te dromen’. Hiske Loomans-de Sonnaville.

José Maria Verstappen heeft haar werk de titel BORDERCROSS gegeven. ‘Ik hoop dat ik mensen over hun eigen grenzen laat kijken.

‘Voor deze expositie, gingen mijn gedachten meteen naar het water, bewegen, vrouwelijk figuur (mijn dochter als model). Het is toch een uitdaging hoe ik deze keer het thema zal oppakken, want ik laat het werk ook ontwikkelen tijdens de uitvoering.’ Martha Lucía Inagán ‘Dans, ben flexibel, leef in het moment, ben dankbaar, weet dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel zodat je vrijuit in vrijheid kan leven’. Karin Wijnand

Ga op ontdekkingstocht molens!

TWENTE - Op 11 en 12 mei is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland

Honderden traditionele wind- en watermolens door heel Nederland openen hun deuren om bezoekers te ontvangen. De organisatie is in handen van De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Molenaars en de deelnemende molens.

Molenaars en molengidsen staan overal klaar om bezoekers te laten genieten van dit oer-Hollandse monument. De geuren, geluiden en indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven. Iedere molen is uniek en heeft grote aantrekkingskracht. Het is dan ook niet verwonder-

langs Overijsselse

lijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Op veel plaatsen worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Op nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden. Voor kinderen is er een spaaractie: door vijf molens te bezoeken en stickers te verzamelen, ontvangen ze een uitnodiging voor een groot molenfeest in oktober.

Wissink’s Möl, Usselo De molenaars staan op 11 mei klaar om je van alles te vertellen over deze standerdmolen. Kinderen kunnen met een

Foto: Mees Wijnen

kweern (handmolen) zelf graan malen. Ook zijn er ambachtslieden, zoals een kantklosser en een klompenmaker, aan het werk te zien. Vlakbij de molen is een markt met een kleurrijke variatie aan keramiek, kunst, handgemaakte cadeaus en nog veel meer.

Openingstijden deelnemende molens Op www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. Ook tref je er fiets- en wandeltochten aan.

ontdekkingstocht

Ook dit jaar weer spinlessen bij

HOFVANTWENTE - Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst.

Steeds meer mensen ook jongeren willen een ambacht leren omdat er veelal met natuurlijke en lokale materialen wordt gewerkt met respect voor de omgeving.

Museumboerderij Wendezoele biedt daarom opnieuw dit jaar bij voldoende deelname spinlessen aan op de zaterdagmiddag van half 2 tot half 4. De groepsgrootte is maximaal 5 deelne-

mers. De lessen worden gegeven onder begeleiding van deskundige vrijwilligers.

Lesdata

De groep start in juni en krijgt spinles op 1, 8, 15 en 22 juni. Mocht er heel veel belangstelling zijn dan starten we in juli met nog een groep.

Museumboerderij Wendezoele!

spinlessen Wendezoele!

Kosten

De kosten zijn 35 euro voor vier lessen inclusief koffie of thee.

Lijkt het jou ook leuk om het ambacht spinnen te leren? Neem dan voor informatie contact op met secretariaat@wendezoele.nl of telefonisch 06-23360583. In de mail graag naam en telefoonnummer vermelden zodat een vrijwilliger van de Wendezoele contact met je kan opnemen.

Over Museumboerderij Wendezoele Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het prachtige Twickelerf Erve Brinkcate, Twickelerlaan 14, Ambt

Delden. Het geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende exposities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu.

Nadere informatie vindt u op de webpagina: www.wendezoele.nl

Maker Festival Twente

TWENTE - Van 1 tot 31 mei vindt de negende editie van het Maker Festival Twente plaats, verspreid over diverse locaties in heel Twente.

Het festival staat in het teken van maakcultuur, nieuwe technologieën en creativiteit. Kinderen worden uitgedaagd zelf aan de slag te gaan onder begeleiding van professionele techniekcoaches en makers. Het jaarlijks terugkerend festival wordt georganiseerd door Tetem Kunstruimte, in samenwerking met een breed aantal partners uit de hele regio: van bibliotheken tot speeltuinen, en van lokale musea tot jongerencentra.

Maken bereidt je voor op de toekomst Zo veel mogelijk jonge mensen helpen de wereld beter te begrijpen én te beïnvloeden: dat is de missie van Tetem.

“We willen tijdens het Maker Festival jonge mensen stimuleren om hun verbeeldingskracht te gebruiken om zélf hun eigen toekomst vorm te geven. Dat hebben we nodig in een samenleving die steeds complexer wordt,” vertelt Wilja Jurg, directrice van Tetem. Tijdens de dagfestivals  kunnen kinderen meedoen aan verschillende inloopactivitei-

Twente

ten en workshops. Alles staat in het teken van: zelf verzinnen en dóen. Naast het festivalprogramma, is Tetem in de maand mei te vinden op dertig scholen in het primair onderwijs. Via het “Maakcarrousel” maken kinderen kennis met het festivalaanbod en worden ze uitgenodigd voor het dagfestival dat bij hen diezelfde maand in de buurt plaats vindt.

De Kreeft reist de regio rond!

Dit jaar maakt de bezoeker van het Maker Festival kennis met het spectaculaire werk De Kreeft. De Kreeft is een landelijk bekend werk van de kunstenaar Tristan Kruithof en is onderdeel uit de audiovisuele installatie Animaltroniek. Het is een radiografisch aangestuurd fantasiedier dat laat zien

dat je ook creatief naar techniek en technologie kan kijken. Tetem heeft lesmiddelen ontworpen zodat in de ochtenden een uitgebreid onderwijsprogramma plaats kan vinden rondom het werk. Het is voor het eerst dat een kunstwerk van deze schaal rondreist langs élke Twentse gemeente – en het mag gezegd worden dat het best een uitdaging is om het werk binnen één maand op 14 plekken te exposeren. Desondanks brengt Tetem deze aaibare robot met trots naar alle kinderen en gezinnen in Twente!

Programma

Bekijk op de website de volledige publieksprogrammering:www.tetem. nl/event/maker-festival-twente-2024/

Foto: Tristan Kruithof

Militaire oefening regio IJsselland

TWENTE - Van 14 t/m 16 mei en van 21 t/m 23 mei is er een militaire oefening in delen van regio IJsselland en Twente, onder andere in de gemeente Tubbergen.

Het gaat om een oefening waarbij helikopterbemanningen worden getraind.

Er wordt geoefend met het opsporen van doelen, waarbij ook laag gevlogen wordt. Er worden VW Amarok’s en opblaasbare doelvoor-

stellingen gebruikt in de omgeving van Tubbergen, Fleringen, Reutum en Albergen. Twee helikopters moeten deze doelvoorstellingen opsporen. De helikopters vliegen tussen 9.00 uur en 17.00 uur.

IJsselland en Twente

De oefenende eenheid maakt zo veel mogelijk gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. In andere gevallen wordt vooraf toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder. Er wordt alles aan gedaan om overlast en hinder te voorkomen. De oefenende eenheid zal geen gebruik maken van (oefen) munitie.

Schaderegeling

Indien er ondanks alle voorzorgsmaatregelen schade is ontstaan door de oefening, kan men dit melden

op onderstaand adres. Graag zoveel mogelijk gegevens vermelden, zoals: eenheid, voertuig kenteken, datum en tijd, plaats, soort schade etc.

Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims

Postbus 90004

3509 AA Utrecht

Telefoon 088 – 9561 951

Jdvclaims@mindef.nl

Enschede zet schouders jeugdzorg

ENSCHEDE

- Zorgen dat kinderen zo veel mogelijk thuis kunnen opgroeien.

Passende hulp geven aan gezinnen die meerdere problemen tegelijk ervaren, zodat die problemen niet te groot worden. Werken aan “stevige” wijkteams die samen met onder meer huisartsen en jeugdbeschermers nagaan of en welke jeugdzorg nodig is. Goed luisteren naar kinderen en hun ouders.

Dat zijn enkele van de 47 maatregelen die het college van B&W wil treffen om de vraag naar en de kosten voor jeugdzorg te beperken. Belangrijk is ook dat we meer “normaliseren”, aldus het college. Ouders kunnen heel veel zelf, al dan niet met steun van familie, vrienden, buurtbewoners, sportverenigingen en/of onderwijs. We moeten zorgen dan kinderen veilig en kansrijk kunnen opgroei-

en, zodat het goed met hen gaat en ze geen hulp nodig hebben.

Maatregelen zijn nodig. Het aantal kinderen dat jeugdzorg heeft, neemt jaar na jaar toe. In 2023 maakte bijna 1 op de 6 kinderen (leeftijd tot en met 17 jaar) in Enschede gebruik van jeugdzorg. Ook de financiële tekorten lopen op. Dit baart het college van B&W zorgen. Deze situatie is onhoudbaar.

Streven naar daling verblijfshulp Het college zet daarom onder meer in op een daling van het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van zogenoemde verblijfshulp. Van verblijfshulp is sprake als kinderen zorg krijgen terwijl ze niet thuis wonen. Verblijfshulp is een

onder verbetering

intensieve (dure) vorm van zorg die niet altijd per se de beste oplossing is voor kinderen. Zorgaanbieders wordt gevraagd met (ambulante) alternatieven te komen. In complexe situaties, waarin bijvoorbeeld een uithuisplaatsing dreigt, gaan wijkteams een “verklarende analyse” maken, waarbij ze nagegaan of er andere mogelijkheden zijn. Ook zijn meer pleeggezinnen nodig.

Waakvlamfunctie nodig

Het college pleit voor het organiseren van een “waakvlamfunctie”. Dit betekent dat hulpverlening na een behandeling niet ineens stopt, maar op de “waakvlam” gaat. Nu gaan behandelingen soms (onnodig) langer door uit angst dat kinderen onderaan de wachtlijst komen als ze na afloop van een behandeling opnieuw problemen krijgen.

Wethouder Harmjan Vedder (jeugdzorg): “We hebben als stad de enorme taak om het anders te doen met jeugdzorg. Met de nota Onze jeugd onze zorg kiezen we ervoor te investeren in de volgende generatie. We willen toegankelijke en betaalbare jeugdzorg voor wie dat nodig heeft, waarin we goed samenwerken met iedereen met een hart voor onze jeugd. We blijven goed zorgen voor onze kwetsbare jongeren. We doen ook wat we kunnen om de tekorten op te lossen, maar zelfs met al deze maatregelen lossen we die niet op. De rijksoverheid zal echt meer moeten bijpassen dan ze nu doet. Ook dat is dringend nodig.”

De gemeente verwacht met alle maatregelen in 2028 7,2 miljoen euro te kunnen besparen. De gemeenteraad beslist op 10 juni 2024 over de 47 maatregelen.

DAARLERVEEN/TWENTERAND - Oudminister Arie Slob is bereid gevonden om de rol van onafhankelijk bestuurlijk kopstuk te vervullen bij kanaal Almelo – de Haandrik.

De gemeenten Hardenberg, Hellendoorn, Ommen, Twenterand, stichting Kant nog Wal en de provincie Overijssel zijn blij met zijn benoeming.

‘Samen met wethouder Arjan Hof en gedeputeerde Martijn Dadema zat ik in de selectiecommissie’ zegt Peter Blok, bestuurslid van stichting Kant nog Wal.

‘Met een positief gevoel en met vertrou-

wen hebben wij unaniem gekozen voor Arie Slob. Wij vertrouwen erop dat we hiermee écht een stap vooruit zetten in dit langslepende dossier’, vervolgt Peter Blok.

Zorgvuldigheid en oog voor mensen Arie Slob laat weten dat hij deze rol met de grootste zorgvuldigheid en oog voor

Arie Slob benoemd als bij kanaal Almelo-De

als ‘bestuurlijk kopstuk’ Haandrik

mensen gaat vervullen. Hij zegt: ‘In de komende periode ga ik als eerste kennis maken met het gebied en een team van medewerkers samenstellen. Aan de hand daarvan ga ik bepalen hoe ik mijn rol precies ga invullen. Ik ga ervan uit dat ik rond of net na de zomer kan beginnen met mijn werkzaamheden.’

En hij vervolgt:’ In de meeste gevallen zullen een schademelder en de provincie Overijssel tot overeenstemming komen over de afhandeling van een schade. Soms komen bewoners en provincie er samen niet uit. Dan zal ik die situatie zorgvuldig bestuderen en daar een advies over uitbrengen.’

Voorafgaand

Op 13 december 2023 heeft Provinciale Staten van Overijssel besloten de schaderegeling kanaal Almelo-De Haandrik aan te passen en de uitvoering menselijker, makkelijker en milder te maken. Dat besluit hebben zij genomen naar aanleiding van het rapport ‘Wat rechtvaardig is, is niet altijd ook rechtmatig’ van Mona Keijzer.

Mona Keijzer heeft de provincie aangeraden om iemand van buiten de provinciale organisatie te vragen die de overheden met gezag adviseert over hoe knopen door te hakken als situaties vastlopen. Deze onafhankelijke persoon is het bestuurlijk kopstuk.

Viering van Aarde Dag bijenonderwijs in Oldenzaal

LOSSER/OLDENZAAL - ter gelegenheid van de Dag van de Aarde, hebben verschillende scholen in Oldenzaal en Losser een kleurrijke transformatie ondergaan.

In een unieke samenwerking tussen de gemeente, Groene Loper, en lokale ‘groene’ verenigingen, zoals de Imkervereniging Oldenzaal en IVN Losser-Oldenzaal, werden inheemse bloemen ingezaaid. Dit initiatief was niet alleen bedoeld om de scholen op te fleuren, maar ook om kinderen de liefde

voor natuur te laten ontdekken.

De kinderen hadden eerder in de week de eerste les gehad van een echte imker, die de basisschoolleerlingen alles leerde over het belang van inheemse bijen voor ons ecosysteem.

Tijdens de bijeenkomst bleek hoe goed

Dag met bloemen en Oldenzaal en Losser

de kinderen hadden opgelet: ze konden precies vertellen hoe het zit met wilde bijen en andere insecten en de bestuiving.

Bij De Maten in Oldenzaal was wethouder Evelien Zinkweg aanwezig om de inspanningen van de kinderen aan te moedigen. Maar ze toonde zichzelf ook als een ervaren tuinvrouw en ondersteunde de kinderen bij het harken en inzaaien.

Naast de activiteiten op de scholen konden inwoners van Losser en Oldenzaal inheems bloemzaad aanvragen via de

Groene Loper om hun eigen tuinen of buurt te verrijken.

Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe onderwijs en actieve betrokkenheid van de gemeenschap kunnen samenkomen om zowel lokale als globale milieukwesties aan te pakken. Het inzaaien van inheemse bloemen is een eenvoudige maar krachtige manier om te helpen bij het creëren van een duurzamere en bloeiendere toekomst voor iedereen.

Foto: Richard Koopman

Sport

Rob Scholten en Sophie EK Klootschieten

HARBRINKHOEK

-Neuharlingersiel, een klein plaatsje in het noorden van Duitsland rechts van de Eemshaven en de Waddenzee.

Het dorp telt normaal zo’n 1000 inwoners, echter van 9 t/m 12 mei zal dit aantal ruimschoots verdubbelen, want dan vindt hier het Europees Kampioenschap Klootschieten plaats. Waar deze mooie sport hier in het oosten van Nederland erg populair is, is het klootschieten in het noorden van Duitsland tig keer zo populair, zo niet sport nummer 2 aldaar.

Als KV Niej Haarbig zijn we enorm trots dat we ook dit Europees Kampioenschap weer 2 clubgenoten mogen afvaardigen, Rob Scholten, Europees Kampioen op het veld in

2016 en 2e tijdens het laatste EK in 2022 en Sophie Koebrugge, opkomend talent en Queen of the Road (winnaar BH Tree services eurochallange) bij de meisjes 2023. Rob zal uitkomen op het onderdeel veld en zetten en Sophie mag zich bewijzen op alle 3 de onderdelen, de straat, het veld en het zetten.

Als voormalige Europees Kampioen was Rob Scholten een van titelkandidaten bij de heren op veld. Hij maakte hier zijn favorietenrol dan ook waar. Met slechts 2 verliespunten, 4x een eerste plaats en 2x een tweede plaats liet hij zien waarom hij nog steeds de beste

Sophie Koebrugge naar

veldschutter van Nederland is. Hij liet de concurrentie ver achter zich en is ook dit jaar op het EK één van de titelkandidaten voor het Europees Kampioenschap. Het hele seizoen al, maar vooral de laatste weken zijn

Samen met hun wijzers en begeleiders zullen Rob en Sophie woensdag 8 mei vertrekken richting Neuharlingersiel. Donderdag zal hier de opening plaatsvinden en vrijdag, dat zal de dag worden waarop Rob zich gefocust heeft, dan vindt het veldtoernooi plaats waar hij hoopt opnieuw een gooi te doen naar de titel van Europees Kampioen. Uiteraard zal ook Sophie zich van haar beste kan laten zien deze dag. Naast de wijzers en begeleiders die het hele toernooi daar aanwezig zullen zijn, reizen deze dag ook 2 bussen met supporters vanuit Harbrinkhoek af om Rob en Sophie aan te moedigen.

De zaterdag staat in het teken van het straattoernooi, waar Sophie een gooi naar het podium zal doen bij de dames. Op zondag zal het EK worden afgesloten met het onderdeel zetten. Hier zullen de Nederlanders geen poot aan de trapper krijgen, dit is het onderdeel van de Duitsers waar zij ongetwijfeld de Europees Kampioen zullen leveren.

Wij wensen Rob en Sophie enorm veel succes en plezier dit EK. Ook de wijzers en begeleiders, alsmede de supporters wensen we een fantastische tijd in Duitsland en we hopen er stiekem op dat we maandag, zodra de kernploeg weer terug is gekeerd een mooi feestje kunnen vieren met een Europees Kampioen in ons midden.

Ontdek de Weizen 0.0 Fiets

Racefietservaring door

DEURNINGEN - Fietsliefhebbers opgelet!

Het is weer bijna zover, op zondag 5 mei staat de jaarlijkse fiets toertocht georganiseerd door Wielerclub ‘t Rauwe Zakie en Wielerclub NEO Borne weer op de agenda. Een schitterende racefietsroute die je meeneemt door het mooie landschap van Deurningen, Noordoost Twente, Oldenzaal en De Lutte.

Start in Deurningen

De Weizen 0.0 Tocht, die start en eindigt in het pittoreske Deurningen, waar-

bij je kunt kiezen tussen een route van 85km of maar liefst 130km.

Beide routes zij vernieuwd en hebben halverwege een pauze waarbij de fietsers nieuwe energie kunnen opdoen voor de rest van rit tot aan de finish in Deurningen. De echte liefhebber kan daar zijn bidons vullen en starten met de 2e lus rondom Oldenzaal.

Bewaakte fietsenstalling

Na de tocht kun je de fiets in onze bewaakte fietsenstalling plaatsen, zodat

Noordoost

Fiets Tocht: Een Unieke Noordoost Twente

je onbezorgd kunt genieten van het Pelle’s Wit & Weizen Festival. Hier zijn 10 Wit & Weizen bieren van de tap verkrijgbaar en kun je op het terras genieten van hapjes en drankjes. Het eerste drankje krijg je van ons en we zorgen voor een verassend muzikaal optreden!

Stichting Goal

We zijn verheugd te vermelden dat dit jaar wederom de volledige opbrengst van de tocht naar de stichting GOAL gaat. Dankzij onze sponsoren kunnen we het mogelijk maken dat het volledige inschrijfgeld benut gaat worden voor recreatieve activiteiten voor

mensen met een zorgbehoefte. Dus niet alleen heb je zelf een leuke dag, maar maak je dat ook mogelijk voor anderen!

Inschrijven

Inschrijven kan vooraf via  www.fietssport.nl/inschrijven/55985/weizentocht-2024 of op de dag zelf aan de inschrijftafel bij Pelle’s, Hoofdstraat 9 in Deurningen. Starten kan van 8.00 tot 9.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.weizentocht.nl/

Beachvolleybaltoernooi van Enter

ENTER -Voor de 26e keer organiseert Volleybal

Vereniging Holyoke uit Enter het Datavisual Beachvolleybaltoernooi.

Er doen er weer diverse teams mee aan dit spektakel. We zullen in het laatste weekend van juni weer 8 beachvelden gaan optuigen, meer dan 250m3 zand, een gezellig terras, goed weer en in totaal meer dan 75 teams zijn de ingrediënten voor een prachtig beachvolleybaltoernooi.

Wat: 26e Datavisual Beachvolleybaltoernooi

Wanneer: 28 en 29 Juni 2024

Waar: In het Centrum van Enter, naast de RK Kerk (Pastoor Heimerikxstraat)

Programma

Op vrijdagavond vanaf 18.00 uur wordt er in de wedstrijd- en recreatieklasse (4 tegen 4) gestreden om de wisselbeker. Enternaren of iedereen die een binding met Enter heeft kan zich hiervoor inschrijven. Teams mogen hierbij bestaan uit zowel alleen heren, dames alsmede gemixt.

Naast de gebruikelijke klassen zal dit jaar vanwege het enorme succes van de vorige edities wederom op de vrijdag een bedrijvenklasse worden opgesteld. Speciaal voor alle bedrijven uit Enter en omstreken worden er een aparte poules gecreëerd om gezamenlijk met

Beachvolleybaltoernooi in het Centrum

collega’s deel te kunnen nemen aan dit gezellige toernooi. Wil je als bedrijf of personeelsvereniging gewoon eens kennismaken met de beachsport of heb je een team met volleyballers, schrijf je dan nu in en strijd voor de speciale bedrijvencup!

Op de zaterdag is er ruimte voor ruim 40 teams met volleyballers uit de hele regio van elk niveau.

Een aantal edities geleden hebben we de mogelijkheid geïntroduceerd om zaterdags deel te nemen met je eigen mixteam! Hier gaan we deze editie ook gewoon weer mee door! Heb je een gezellige ploeg mensen welke zin hebben in beachvolleybal maar krijg je geen compleet team met dames of heren bij elkaar, schrijf je dan in als mixteam.

Voor de zaterdag kan er ingeschreven worden in de volgende klassen: Heren en dames hogere klasse (3 tegen

3), Heren en dames lagere klasse (4 tegen 4), Mix klasse (4 tegen 4) Jeugdklasse (4 tegen 4)

Schrijf je tijdig in!

Om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam je tijdig in te schrijven. Afgelopen edities is de inschrijfperiode iedere keer voortijdig gesloten door het enorme animo en hebben we helaas een aantal teams niet meer kunnen indelen.

Inschrijven is mogelijk t/m vrijdag 21 juni 2024 22:00 uur en kan via de website van Holyoke (www.vvholyoke.nl/ beachtoernooi)

Tot ziens op vrijdag 28 en/of zaterdag 29 juni!

Supporters

Ook voor supporters is er voldoende ruimte en een hapje en drankje rondom de beachvelden.

Topdrukte voor droneteams maaislachtoffers

TWENTE - Het is voorjaar, de temperaturen stijgen en het gras begint weer te groeien.

Tijd voor de boer om de eerste snede gras te maaien. In Nederland wordt de eerste maaidatum vooral bepaald door de temperatuur in de maanden maart tot en met mei. Dit valt samen met de periode dat reekalfjes en hazen worden geboren en de nesten van weidevogels, fazanten en andere bodembroeders in de weilanden uitkomen. Jagers zijn daarom vanaf nu in heel Nederland actief om zoveel mogelijk maaislachtoffers te voorkomen, door de maaipercelen vooraf met een drone te checken op

de aanwezigheid van kwetsbare jonge dieren.

Door hun maaiwijze aan te passen houden veel boeren al rekening met de pasgeboren dieren die verstopt liggen in het hoge gras. De meest efficiënte maaimethode om het wild te sparen, is van binnen naar buiten maaien. Al maaiend drijf je de dieren naar de buitenkant van het perceel, waar ze kunnen wegvluchten. De pasgeboren reekalfjes, hazen en vogels die net uit hun ei krui-

droneteams bij voorkomen Natuur

pen, beschikken echter nog niet over dit vluchtinstinct. Zij zullen zich niet verroeren en zich enkel plat drukken als de maaimachine komt.

Warmtebeeldcamera

Om onnodig dierenleed te voorkomen komen jagers in actie, gewapend met een goed uitgeruste drone. Hieraan hangt zowel een warmtebeeldcamera als een gewone camera. Vroeg in de ochtend moet het droneteam aan de slag om optimaal gebruik te kunnen maken van de warmtebeelden. Reekalfjes en andere kwetsbare dieren worden op deze manier opgespoord. Er wordt vervolgens een metalen kooi om hen heen geplaatst of ze worden

tijdelijk verplaatst, om direct na het maaien weer bevrijd te worden, zodat ze herenigd kunnen worden met het moederdier. Goed contact tussen jager en boer is bij deze reddingsacties cruciaal.

Steeds meer wildbeheereenheden schaffen vanuit eigen middelen een drone aan. Dit komt omdat er ieder jaar meer vraag is naar de inzet van jagers voor deze doeleinden en steeds meer boeren en landeigenaren de vrijwillige jagers met een droneteam weten te vinden. Waarschijnlijk zijn de droneteams tot ongeveer medio juni druk met hun reddingsacties.

Avondexcursie door het Elfterheurne

DE LUTTE - Maak met een natuurgids van IVN Oldenzaal/Losser e.o. een verrassende avondwandeling door het mooie natuurgebied van Elfterheurne.

Een coulissen landschap met bos, weilanden met houtwallen, graanakkers en schilderachtige kruidenrijke natte hooilanden met wilde planten die nu

in volle bloei staan, o.a. de orchideeën. Eveneens is de kans groot om een ree en vogels te spotten. Tijdens deze excursie is er aandacht voor de geschie-

brongebied van

denis van de omgeving. Vergeet je fototoestel niet voor de mooiste kiekjes.

Dinsdag 14 mei of dinsdag 21 mei

2024

Van 18:45 uur tot 21:00 uur

Afstand: ca. 3,5 km. Trek stevige schoenen en een lange broek aan.

Neem je verrekijker en of je fototoestel mee

Niet toegankelijk voor mindervaliden, de wandeling gaat van de paden af Honden niet toegestaan.

Locatie: parkeerplaats bij de Tankenbergweg 5, 7587 MK De Lutte, vlakbij de afslag vanaf de Bentheimerstraat (N735).

De kosten bedragen €3,00 per persoon. Voor IVN-leden is de deelname gratis. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding. www.ivn.nl/afdeling/oldenzaallosser-eo/

het

Herontdek de nalatenschap

HENGELO - Een uniek theaterconcert met koormuziek, hedendaagse dans en brieven van nu: Consensus Vocalis en BachTwente nodigen je uit voor “Gute Nacht, o Wesen”.

In dit bijzondere samenspel wordt Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach in het licht gezet en verrijkt met

reflecties van een nieuwe generatie makers. Multidisciplinair, verstillend en uitdagend. Consensus Vocalis zingt

nalatenschap van Johan Schouwburg Hengelo

het geliefde motet, waarin koraalmelodieën worden afgewisseld met teksten uit de Romeinenbrief van de Apostel Paulus, en verkent de thematiek die in het stuk besloten zit. Het geheel wordt omsloten door werken van componisten Palestrina, Pärt en Mendelssohn die de inhoud nog meer diepte geven. Twee dansers van IRON Dance Company en acteur Nick Renzo Garcia belichamen de geest van de nieuwe tijd en resoneren met brieven

CULTUUR

van drie hedendaagse schrijvers. Laat je meevoeren op deze muzikale reis en herontdek de nalatenschap van Johann Sebastian Bach!

Schouwburg Hengelo vrijdag 31 mei 2024 - 20:30 uurMiddenzaal - Klassiek 1e rang:   € 27,50

Feest, muziek, cross, spektakel bij Zomerfeesten

ISIDORUSHOEVE - Zomerfeesten de Hoeve is een 4-daagse mix van feest, muziek, cross, kermis en spektakel tijdens het Hemelvaartweekend met jaarlijks ruim 30.000 bezoekers.

Dit jaar komen o.a. Jannes, Miss Montreal, Mooi Werk, Smoorverliefd op Doe Maar, Drock, Snollebollekes , Radical Redemption etc etc.

Combinerace

De combinerace is in Nederland ontstaan bij Zomerfeesten de Hoeve. Het idee is destijds overgevlogen vanuit Frankrijk. Anno 2024 bestaat er een

cross, kermis en Zomerfeesten de Hoeve

Nederlands kampioenschap voor combineracen met races in Sint Isidorushoeve, Mariënvelde, Yde de Punt, Emmeloord en Afferden. Ongeveer 50 rijders uit binnen- en buitenland strijden om deze prijs.

Kaarten

Het terrein van Zomerfeesten de Hoeve bestaat uit het feestterrein (incl. kermis) en een crossterrein. Voor het betreden van het feestterrein hebben personen vanaf 14 jaar een geldig ticket nodig

Foto: www.zomerfeestendehoeve.nl

op donderdag 9 mei (vanaf 14:00) en zaterdag11 mei (vanaf 19:00).

Het feestterrein is gratis te betreden op donderdag (tot 14:00), vrijdag, zaterdag (tot 19:00) en zondag. Voor het betreden van het crossterrein hebben personen vanaf 14 jaar te allen tijde een geldig ticket nodig.

Wicked Little Letters bij

OLDENZAAL - Op dinsdag 14 mei vertoont

Filmhuis Oldenzaal de film Wicked Little Letters. Een ‘heerlijk vulgaire’ en messcherpe zwarte komedie-mysterie vol Britse humor.

In de jaren 1920 ontvangen diverse bewoners van het Britse kustplaatsje Littlehampton anonieme brieven vol grove scheldkanonnades. De verden-

king valt al snel op een vrijgevochten alleenstaande moeder, maar een slimme politieagente heeft zo haar eigen theorie.

bij Filmhuis Oldenzaal

Deze Britse komedie is gebaseerd op een waargebeurde zaak; de bizarre inhoud van de brieven schijnt historisch te kloppen. Wicked Little Letters is een even hilarisch als eerlijk verslag over vrouwen die veroordeeld worden vanwege afwijkend gedrag, maar die blijven vechten voor gerechtigheid in een oneerlijk rechtssysteem.

Cinemagazine: ‘Regisseur Sharrock brengt een verfrissende dosis humor in de actie, waardoor de film lichtvoetig en toegankelijk blijft’

Dinsdag 14 mei om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie http://filmhuisoldenzaal.nl

Randrock 2024: nieuw podium, up en vermaak in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Reuring in Vriezenveen: Randrock staat voor de deur.

Donderdag 9 mei van 13.00 uur ’s middags tot 1.00 uur ’s nachts kan het publiek genieten van de beste optredens, veel bekende artiesten en bands, goeie dj’s en lekker eten en drinken. Op de mainstage treden o.a. Stones Sessions op, gevolgd door optredens

van Mell VF, Flemming en Vandenberg. Bij Randrock Junior kunnen de kleintjes meedoen met Fien & Teun, bekend van de boerderijavonturen op tv. Randrock sluit af met een show van Mother Mercury, Europa’s meest authentieke Queen coverband enerzijds en The

podium, mooie lineVriezenveen

Partysquad en Jody Bernal op Dance anderzijds.

Randrock Junior Voor de jongere bezoekers is op Randrock Junior van alles te beleven! Met optredens van het liefste boertje en boerinnetje Fien & Teun tot magische momenten met goochelaar Sander. Kinderen die zelf  aan de slag willen, kunnen meedoen met verschillende creatieve workshops als graffiti

spuiten of een drumworkshop door de Vriezenveense Harmonie. En blije gezichten zijn gegarandeerd na een bezoekje aan de schminkers of de airbrush met tattoos en glitters.

Meer info over het festival is te vinden op de socials en via www.randrock.nl.

Gratis toegang voor jeugd Schouwburg Hengelo

HENGELO - Met trots kondigen wij aan dat vanaf het nieuwe theaterseizoen vrijwel alle jeugd-, familie-, Young Adult- en dansvoorstellingen gratis toegankelijk zijn voor iedereen t/m 16 jaar!

Op woensdag 10 april om 10.00 uur is de verkoop voor één van die voorstellingen gestart: Shrek de Musical. De andere voorstellingen voor seizoen 2024-2025 gaan op donderdag 16 mei om 10.00 uur in verkoop.

Drempel verlagen

Door de jeugd gratis toegang te geven wil Schouwburg Hengelo de drempel verlagen voor gezinnen om voorstellingen te bezoeken. Wij treden hiermee in de voetsporen van collega-theater De

jeugd bij

Maaspoort in Venlo, waar dit concept is bedacht en de afgelopen twee jaren met veel succes is toegepast.

Directeur Raoul Boer: “Theater is meer dan entertainment. Het biedt de kans om nieuwe perspectieven te verkennen, je in te leven in andere mensen en verhalen, en sociale en emotionele vaardigheden verder te ontwikkelen.

Door jeugdtheatervoorstellingen gratis aan te bieden, maken we deze waardevolle ervaring nog toegankelijker voor alle kinderen en jongeren in ons verzorgingsgebied.”

Tot en met 16 jaar

Het gratis tarief is geldig voor kinderen en jongeren t/m 16 jaar. Voorwaarde is wel dat er altijd minimaal 1 betalende volwassene mee gaat als begeleiding.

Vanaf 8 mei kunt u in de nieuwe brochure en op de website zien welke voorstellingen het allemaal betreft.

Op naar een mooi seizoen vol glunderende gezichtjes, schaterende peuters én kleuters, nieuwsgierige kinderen, open minded pubers en blije (groot) ouders!

Hengelo

BoesCoolTuur zoekt culturele

OLDENZAAL - Om basisschoolleerlingen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Oldenzaalse cultuursector heeft Stichting BoesCoolFit de culturele tak BoesCoolTuur.

In het najaar van 2024 gaat alweer de negende editie van BoesCoolTuur van

start. Basisschoolleerlingen kunnen kennis maken met de Oldenzaalse cul-

culturele aanbieders

tuursector door een 4 weken durende cursus te volgen bij een culturele aanbieder. Meer dan 1800 kinderen hebben hier ondertussen met veel plezier aan deelgenomen. De komende editie hopen we weer tot een groot succes te maken samen met de culturele aanbieders. Op het moment wordt achter de schermen gewerkt aan het opstellen van het cursusaanbod voor de negende editie.

Doel is een zo gevarieerd mogelijk aanbod te presenteren door een veelheid aan verschillende aanbieders uit Oldenzaal. Als er culturele aanbieders (of particulieren/individuen) zijn die een culturele kennismakingscursus willen aanmelden kan contact op worden genomen met projectleider Nikki Sneep-Snijders via info@boescooltuur.nl.

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

48
twente.nl
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.