Page 1

Vrijdag 15 November 2013

Vakantie- Vrijetijdsmarkt in het Centrum

Ken uw raadslid

4

>>>>> zie pagina

NIJVERDAL - Denkt u stiekem al aan de volgende vakantie? Hebt u al ideeën welke hobby u deze winter gaat oppakken? Wilt u de CliniClowns hun ballonkunsten zien vertonen? Kom dan op zaterdag 23 november van 11.00 tot 15.00 uur naar de vakantie-/ vrijetijdsmarkt in het Centrum, Constantijnstraat 7, te Nijverdal.

Weersvoorspelling Vrijdag 15 nov. 5° / 9°

7

Zaterdag 16 nov. 1° / 8°

9

Zondag 17 nov. -1° / 7°

9

De markt, die geopend wordt door Frank Hosmar, biedt volop informatie voor jong en oud op gebied van vakantie, vrije tijd voor mensen met een beperking en voor jongeren die moeite hebben met leren en die zich een buitenbeentje voelen en voor hen die het gewoon leuk vinden!

Sponsorloop De Brug voor Cliniclowns

NIJVERDAL - Alle groepen van De Brug hebben onlangs meegelopen met een sponsorloop voor Cliniclowns en de school. Onder ideale weersomstandigheden en met de nodige supporters die bleven aanmoedigen, hebben de kinderen heel wat rondjes gelopen op het plein. Elk rondje over het plein en rond het fietsenhok was 100 meter.

VRIJDAG 22 NOVEMBER POP ZOALS HET WAS

M.M.V. AMNESIA Zaal open 21.00 uur

Twee keer de afstand die op de papieren stond vermeld. Bij de stempelpost kregen de kinderen dan ook twee kruisjes. (twee keer 50 meter). Met z’n allen hebben de kinderen heel wat kruisjes verzameld. Het bedrag dat hiermee is opgehaald heeft alle verwachtingen overtroffen. In totaal is 1634 euro binnen gekomen. De helft (817 euro)

gaat naar CliniClows en dinsdag aan een ambassadeur van de stichting aangeboden in het bijzijn van alle kinderen. De andere helft zal worden gebruikt om een boombank aan te schaffen voor op het plein.

Afrika Reizen

NIJVERDAL - Janny Meijerink, eigenaar van Afrika Reizen, verzorgt woensdag 20 november een informatieavond over een 18-daagse rondreis van Kaapstad naar Port Elizabeth.

Alle sponsoren en lopers hartelijk bedankt voor deze geweldige opbrengst.

De avond vindt plaats in het Vischnet aan de Grotestraat 68 te Nijverdal. Vanaf 19.30 uur tot 21.00 uur. Entree is gratis. Koffie en thee staan klaar.

Sint en zijn pieten naar Hellendoorn Iedere zaterdag om 17.30 uur en iedere zondag om 10.20 uur op

HELLENDOORN – Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag 23 november vanaf 14.30 uur aan bij MolenForano De 399.Hoop. Klepperderk zal sinterklaas daar ontvangen. Daarna gaat de optocht door de Dorpstraat op weg naar de Schapenmarkt. Vorig jaar was de klepper van klep- Hipari de politie snel Torella de boef te pakken perderk verdwenen, gelukkig had vaen599.kon het sinterklaas feest vrolijk 199.-

doorgaan. Net als vorig jaar heeft Sarnico Voor meer informatie: www.reisook dit sinterklaasfeest weer een 149.Milanese thema, ditHirado jaar speelt de bankdirec- naarafrika.nl. 99.199.teur een belangrijke rol, wat zou er Facebookpagina ‘Afrika reizen’ of dit jaar nou weer mis gaan? Malonno mail naar info@reisnaarafrika.nl. 299.Kleurplatenwedstrijd Bione Ter voorbereiding op de intocht Enthousiaste vanaf 199.kan men als ouder samen met het bezorgers kind alvast meedoen Jesoli 159.-met de kleurgezocht platenwedstrijd met puzzeltocht. Voor de omgeving Vanaf 16 november zijn hiervoor Rijssensestraat Min. leeftijd 13 jaar in de winkels kleurplaten verkrijgLeuke bijverdienste baar. De kleurwedstrijd is voor Werken aan je conditie, lekker kinderen in de leeftijd van 1 tot en in de buitenlucht met 9 jaar. De kleurplaten kunnen TWENTE JOURNAAL Mail naar: worden ingeleverd bij de logeerbezorging@twentejournaal.nl kamer van Sinterklaas bij Wispels verzerkeringen in de brievenbus van sinterklaas.

WOONZIN.NIGE

Draai de krant Vanaf pagina 5 om voor

ZIT 10-DAAGSE De winnaars van de kleurwedstrijd zullen op de dag van de intocht bekend gemaakt worden. WINST

vanaf pagina 5 in deze krant 5e 4e jaargang jaargangnr. nr.43 2

Je kunt kennis maken met: groeps-, individuele en gezinsreizen, rondrit met de pipo wagen, dagbesteding, sport, fitness, hoe word je olympisch kampioen, paardensport, was schilderen, zeepkettingen maken, hapjes maken, cup cakes bakken, etc... Er is livemuziek aanwezig.

Tano 299.-

PAKKER KELANO 3+2

ZITSBANK De prijsuitreiking vind plaats opVOOR de VAN 1299,schapenmarkt. 899.-

Westeinde 660 - Vriezenveen Tel. (0546) 55 99 55

Zie pagina 4

Oplage 17.000 exemplaren De grootste De grootste woonboulevard woonboulevard van Oost-Nederland van Oost-Nederland

Verschijnt iedere week in Nijverdal, Hellendoorn, Haarle, Hulsen, Daarle, Daarlerveen en volledig buitengebied 074 - 259 66 33


Pak nu uw voordeel! 5K0OR% TING

2K0OR% TING

VERBOUWINGS UITVERKOOP

6K0OR% TING Grotestraat 2 - Rijssen - tel. 0548-512216

W W W. E S H U I S M O D E . N L

Alles-in-1 glasvezelpakket

45,elke maand

TV Internet Bellen Nu met volle boodschappentas

Geldig bij uw Tefort adviseur:

• Reggefiber winkel, Nijverdal • EP: Nijverdal

• Expert Nijverdal • EG Computerspecialisten Nijverdal

Telfort.nl/glasvezel 088 1200 000 Telfort winkels

Check de voorwaarden op telfort.nl/glasvezel. Deze actie is geldig tot 7 december 2013

Vanaf


Hellendoorn Journaal

Vrijdag 15 november 2013

3

Autoservice Wilms

Water Natuurlijk start campagne

-APK keuringen, -Reparatie en onderhoud alle merken (bedrijfs)auto en campers, -Banden service/opslag, -Auto verkoop / inkoop, -Airco service, -Snel-service accu’s, uitlaten,

TWENTE - Zaterdag 9 november bezocht Water Natuurlijk, de onafhankelijke groene waterschapspartij met hart voor blauw, de steden Coevorden, Emmen, Enschede en Almelo.Water Natuurlijk doet met 18 kandidaten mee aan de verkiezingen voor het gefuseerde waterschap Vechtstromen.Alle burgers van 18+ ontvangen op 12 november een stembiljet met de post. Schriftelijk stemmen kan van 13 tot 26 november.

SUBARU SPECIALIST

en storingen.

Occasion’s van af 950,- incl. APK

Autoservice Wilms Rudolf Dieselstraat 4 07 7442 DR Nijverdal

0548-616688 www.autoservicewilms.nl

Colofon Hellendoorn Journaal is een uitgave van: Uitgeverij Het Twentsche Land BV Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo tel. 074-259 66 33 fax 074-259 63 53 Oplage: 17.000 exemplaren Verschijnt iedere vrijdag huis-aan-huis in Nijverdal, Hellendoorn, Haarle, Hulsen, Daarle, Daarlerveen en het volledige buitengebied. Advertentie-adviseur: Clemens Zwijnenberg, 06-241 920 03 Edy Hammink, 06-519 404 50 E-mail: info@hellendoorn-journaal.nl Redactie: Leonie Jansen, 06-16 39 55 45 E-mail: redactie@hellendoorn-journaal.nl Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Onverhoopt ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding. Vormgeving: Kimberley Esselink Geen Hellendoorn Journaal ontvangen? Uitgeverij Het Twentsche Land E-mail: bezorging@twentejournaal.nl Tel: 074-2596633 Afhaaladressen Hellendoorn Journaal: Nijverdal: Albert Heijn, Jumbo, SuperCoop, Gemeentehuis (HvCB), Bibliotheek, Het Ravijn, McDonalds, Dalzicht Hulsen: Jumbo. Hellendoorn: Gulle Goedzak, Bibliotheek, Noaberhoes, Hancate: Pannenkoekenhuus Hancate Daarle: Attent, ‘n Tip Daarlerveen: Café Vossenhol, Bibliotheek Marle: Clubhuis MVV’69 Haarle: Spar, Bibliotheek Het Twentsche Land is uitgever van o.a. Hellendoorn Journaal, Hengelo Journaal, Oldenzaal Journaal, Enschede Journaal, Losser Journaal en Hart van Glanerbrug

Het Hellendoorn Journaal is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 06 24192003 Meer info: www.regionaleuitgeversgroep.nl Deze uitgave is gedrukt op:

Ook onze lokale kandidaten waren van de partij. Wilma Paalman (nummer 5 op de lijst) had eerst een interview bij Hoi-fm, voerde daarna campagne in Nijverdal en sloot vervolgens aan in Almelo en Anja ter Harmsel (nummer 7 op de lijst) ging de hele dag met de campagne bus mee. Het gebied van het waterschap Vechtstromen is groot, dus kon de campagne bus maar een aantal plaatsen aandoen. Vergezeld van muzikanten met waterklanken, een clown en steltlopers met ballonnen, appels en pepermuntjes werd campagne gevoerd in Drentse en Twentse plaatsen, met name onder het winkelend publiek. “Wat een leuke manier om aandacht te vragen voor water, eigenlijk is dat ook wel heel belangrijk!” waren veelgehoorde reacties.

Stem op Water Natuurlijk, lijst 6!

NIJVERDAL - Het Sinterklaasfeest is gedurende vele jaren uitgegroeid tot een heerlijke traditie. Het is een geweldig kinderfeest, compleet met zwarte Pieten en daar hoort natuurlijk ook een leuk gedichtje bij. Maar niet iedereen schudt zomaar een gedicht uit de mouw. Velen stellen het rijmen zo lang mogelijk uit om op het allerlaatste moment iets in elkaar te flansen waar niemand plezier aan beleeft. Daarom bieden een aantal dichters uit onze omgeving u de mogelijk-

heid een persoonlijk gedicht voor u te schrijven. Geen computer

gegenereerd en nietszeggend rijmpje, maar een gedicht dat op uw eigen situatie is geschreven. U geeft informatie en zij schrijven tegen een zeer geringe vergoeding een heus dichtwerk. In alle soorten en maten, Nederlands of dialect, serieus of humoristisch en zelfs een limerick is mogelijk. De keuze is aan u. Meer informatie hierover vindt u op www.sinterklaasgedichtjes.net

Informatieavond SEPA HELLENDOORN - Europa werkt toe naar één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Vaak vormen praktische vragen een belemmering om daadwerkelijk met SEPA aan de slag te gaan. Daarom organiseert Rabobank West Twente een informatieavond waar vooral praktische vragen aan bod zullen komen. De bijeenkomsten vinden plaats op: donderdag 14 november in Restaurant De Kroon (bovenzaal), Dorpsstraat 26 in Hellendoorn. En donderdag 21 november: Bij Saartje, De Sluis 8 in Vroomshoop.

Deelnemers kunnen zich per mail aanmelden: MCC@westtwente. rabobank.nl Ontvangst is vanaf 19.30 uur. Het programma start om 20.00 uur.

Lees verder op

www.hellendoorn-journaal.nl Ochtend voor ouders van kinderen met autisme Op woensdagochtend 20 november van 9.30 tot 12.00 uur vindt een bijeenkomst plaats. Deze ochtend wordt gehouden bij Zorgboerderij de Schurinkshoeve, Bathemerweg 3 te Haarle. Het thema van de ochtend is:‘Hoe blijf ik in mijn energie?’ 50 jaar bestuursjubileum Marten heeft zich 50 jaar lang ingezet voor de ijsvereniging. Als dank wil de vereniging de M. Bloemendal een receptie aanbieden. Dit is op 22 november van 20.00 tot 21.30 uur in het dorpshuis ’n Kadiek, te Daarle. Sensation White Vrijdag 22 november is het Sensation White in café Uncle Sam in Nijverdal. De zaak is omgetoverd in een wit paradijs met heel veel blacklight. De aanvang is 21.00 uur. Toegang gratis.

Sinterklaasgedichtjes schrijven moeilijk?

De toegang is gratis.

Deze uitgave is met de nodige zorg tot stand gekomen. Eventuele (druk)fouten of andere onvolkomenheden en daaruit voortvloeiende schade voor lezers of andere partijen komen niet voor rekening van de uitgever.

In de gemeente Hellendoorn voert Wilma Paalman actief campagne voor een plek namens Water Natuurlijk in het waterschapsbestuur. De voormalig wethouder en bijna voormalig raadslid voelt zich helemaal thuis in de wereld van het water. “Het water-

Wilma roept iedereen dan ook op om vooral het stembiljet in te vullen in de komende dagen. In Nijverdal bleken veel mensen de waterschapskrant die donderdag 7 november in de bus was gevallen, al te hebben gezien. Kijk op www. waternatuurlijk.nl/vechtstromen en neem een kloek besluit:

Onderweg werd nog een gesprek gevoerd met een vertegenwoordiger van de sportvisserij.

dfdf

gecertificeerd papier

Geconstateerd werd dat Water Natuurlijk en de sportvisserij veel belangen delen. De conclusie was dan ook snel getrokken: “een echte sportvisser vist in Water Natuurlijk!”

schap is vrij onbekend, maar daarom niet minder belangrijk. Denk maar eens aan hoe mensen nu genieten van de natuur rond de Regge. Vaak wordt vergeten dat deze Reggeherstelprojecten allemaal door het waterschap zijn uitgevoerd. Dat geldt ook voor het zuiveren van water en het zorgen voor voldoende water, maar ook voor droge voeten. Water Natuurlijk staat voor veilig, gezond, mooi en betaalbaar water en een helder waterschapsbestuur.”

Nieuwstraat 10 7687 BB Daarlerveen

tel: 06-23162339 Volledige voetverzorging bij u thuis!

www.pedicuredaarlerveen.nl

Pietenspelletjesmiddag Woensdag 20 november organiseert de Prinsessewijk een pietenspelletjesmiddag in Wijkgebouw Ons Erf. We gaan pietenspelletjes doen, cakejes versieren, en natuurlijk krijgt iedereen een mooi cadeautje mee naar huis. Deze middag begint om 14.00. Kosten: 1,50 voor leden, 2,- voor niet leden. Praisedienst Schaapskooi In de Schaapskooi wordt op 17 november om 19.00 uur een praisedienst gehouden. In die bijeenkomst zingen we voor God en geven Hem de eer die Hem toekomt. Jesaja 6:1-8 is de leidraad geweest voor de keuze van de liederen en overdenking. Dee Schaapskooi verzorgt de muzikale begeleiding, ondersteund door een aantal zangers/zangeressen. Volg ons op Twitter en Facebook

Ambulant pedicure Marieke de Jonge-Vos

Gratis bij u thuis opgehaald! Alle witgoed, oud ijzer, computers, TV’s, elektro/audio, ovens, wasmachines, vaatwassers, koelkasten en al uw elektrische apparaten, fietsen, etc...

Tel. 06 38 38 88 54

@HdoornJournaal facebook.com/twente.journaal


4 1 Vrijdag Vrijdag 15 20 november september 2013 2013

Hellendoorn Journaal Hellendoorn Journaal Hellendoorn Journaal Journaal Hellendoorn

Vrijdag20 15september november 2013 2013 4 Vrijdag 1

Ken uw raadslid… Het Hellendoorn Journaal stelt – in samenwerking met de gemeente Hellendoorn - wekelijks een raadslid aan u voor. Een eigen meegenomen voorwerp symboliseert iets uit het leven van de raadsleden. Voor de video zie www.hellendoorn-journaal.nl Deze week: Johan Stuut van de HOP met zijn voorwerpen: twee medailles Wie is Johan Stuut? Ik ben een Nijverdaller, die momenteel in Hulsen woont, aan de rand van de Kruidenwijk. Ik ben lijsttrekker van HOP. Hoe ben je in de politiek gekomen? Het was in 2002 toen ik nog in Wierden woonde. Toen vonden we dat we als buurtbewoners van de nieuwbouwwijk niet serieus werden genomen door de politiek. Er werd namelijk een industriegebied achter onze wijk gepland. Daarop vroegen we of de politiek naar ons wilde luisteren, maar we werden eigenlijk ‘afgeblaft’ door destijds het college. Toen dacht ik: ‘Dit is niet goed. Ik moet zelf wat in de politiek gaan doen.’ Is het na al die jaren nog steeds even boeiend?

Ja, het boeit me nog steeds. Het is net zoals in het bedrijfsleven, daar moet de beste man aan roer staan. Dat is eigenlijk ook wat er verwacht wordt van het gemeentebestuur. Je wenst dat er een college zit die verstand van zaken heeft en het beste voor heeft met de inwoners van de gemeente. En daar moet je iedere dag voor strijden. Waarom heeft u voor een lokale partij gekozen? Als lokale partij kun je puur inspelen op de lokale zaken die hier spelen. De gemeente Hellendoorn is een pracht van een gemeente, want we zitten op één van de mooiste locaties van Nederland. Daar moet je als bestuur daadwerkelijk iets mee doen. Je kan hier een schitterende gemeente maken voor je eigen inwoners. Maar natuurlijk ook voor de economische toekomst van de inwoners, en dat kan door toerisme.

Heeft u naast het toerisme nog andere speerpunten? Met de HOP kijken we de laatste tijd vooral vooruit. We kijken daarbij ook naar de sociale zaken in de gemeente. We vinden dan ook dat er iets moet gebeuren voor de sociale minima en de mensen in de huursector. Voor hen is een nieuwbouwwoning bijna niet mogelijk, mits zij een flinke bijdrage gaan leveren. Dit komt doordat de woningstichting zich voornamelijk bezig heeft gehouden met grote plannen, waardoor deze mensen niet aan een nieuw huis kunnen komen. Dat de N35 vierbaans moet worden, blijft ook een speerpunt. En natuurlijk het betaald parkeren; Dat moet echt verdwijnen. We zijn wel bruisend, maar op deze manier niet gastvrij voor inwoners en toeristen. Dat zijn enkele punten waar wij ons voor inzetten.

bezig en dat boeit mij nog steeds. Waarom heeft u deze medailles als voorwerp meegenomen? Ik heb twee medailles meegenomen: 1 van de Strongmanrun en 1 van de Diepe Helloop. Twee evenementen die opgezet zijn door particulieren hier in de gemeente. Waarmee je Hellendoorn goed op de kaart zet als gemeente. Ik had natuurlijk ook wat mee kunnen nemen van de Hellendoorn

Rally of Sallands Mooiste, een prachtige fietstocht die in Haarle wordt georganiseerd. Je hoort er alleen maar lovende verhalen over als: ‘Goh, dat dat bij jullie kan en Wat goed dat het gebeurt.’ En dat zijn juist initiatieven die je moet koesteren en omarmen als gemeente. Want dat zijn speerpunten niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Volgende week in deze rubriek: Diantha Bakker van BurgerBelang

Wat maakt het raadslidmaatschap zo boeiend? Als raadslid kun je je bezig houden met allerlei zaken, zoals: ‘Hoe ziet de omgeving van je eigen huis eruit?’ Tot belangrijke bovenlokale zaken als: ‘Hoe kun je het beste samenwerken met Rijssen-Holten en Wierden’ bijvoorbeeld. Daar zijn we al een aantal jaren mee

droomopruiming Showroo m m o d el

899,-

om Showro l e d o m

ACTIEPRIJS

Finnmark complete boxspring 140 x 200. Nu

nu

Oppland ledikant 140 x 200 incl. nachtkastjes

995,-

849,-

om Showro m o d el

VT wonen heart ledikant incl. bodem en matrassen. Van 2495,- voor

999,-

om Showro l e d o m

Lardi ledikant incl. nachtkastjes 180 x 200

van 1395,- voor

499,-

Iris deelbaar ledikant incl. nachtkastjes en 2 x commode 90 x 200 . Van 1595,- voor

799,-

GRATIS* Westeinde 660 Vriezenveen 0546 55 99 55 www.lowikmeubelen.nl

LÖWIK WONEN & SLAPEN DE GROOTSTE WOONBOULEVARD VAN OOST-NEDERLAND

GAME COMPUT ER OF ELEKTRON IC

*B IJ BE ST ED ING VA NA F 50 0 EU RO

A

* Vraag naar de voorwaarden. Onder voorbehoud van druk- en zetfouten

Tempur basic 180 x 200 zonder hoofdbord. Van 2998,- voor

Dat slaapt lekker!


Op de 

Vijfhonderdduizendste bezoeker Zwembad Het Ravijn

Kinderen van Talentrijk ontbijten met burgemeester Raven voor War Child

Afgelopen vrijdagochtend 8 november ontbeten 24 kinderen van basisschool Talentrijk samen met burgemeester Raven. Voor ieder kind dat kwam ontbijten, gaf de burgemeester een donatie €12,00 voor War Child. De kinderen lieten het zich goed smaken en de sfeer was gezellig. Het Burgemeestersontbijt is een onderdeel van de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarin ruim 400.000 kinderen op ongeveer 2.000 basisscholen samen ontbijten.

Wethouder Johan Coes en Kyan Veldkamp Afgelopen woensdag 6 november was het zover, Kyan Veldkamp (6 jaar) was de 500.000ste bezoeker van het zwembad Het Ravijn – zwem sport zorg-. Samen met wethouder Johan Coes opende hij een ware schatkist met daar in onder andere een set zwemvliezen met duikbril en snorkel, een

foto: Jan Rosman

etentje voor 4 personen bij de Lagoon en een drinkfles en muts van Z&PC Het Ravijn. Kyan was behoorlijk onder de indruk van dit alles. Kyan heeft zijn diploma A gehaald samen met de andere kinderen, zij kregen een ijsje en wat te drinken.

23 november “Lang zult u wonen”-markt gemeente Hellendoorn

Op zaterdag 23 november is er van 10.00 tot 16.00 uur in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal een “Lang zult u wonen” informatiemarkt. Wie droomt er niet van? Vitaal ouder worden in het eigen vertrouwde huis, in de eigen vertrouwde omgeving. Dan is het wel nodig dat de woning is aangepast aan de ongemakken die vaak gepaard gaan met het ouder worden. Brede deuren, veilige en gemakkelijk bedienbare mengkranen, antisliptegels, een praktisch ingedeeld huis en ook behaaglijkheid. En dat zijn precies de dingen waar u, als inwoner van de gemeente Hellendoorn, meer over komt te weten tijdens de Lang zult u wonen-markt op zaterdag 23 november 2013. Campagne “Lang zult u wonen!” Als gemeente willen we mensen aanmoedigen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dat heeft te maken met de toenemende vergrijzing, maar

In Hellendoorn nodigde burgemeester Raven schoolkinderen uit voor een gezamenlijk ontbijt in het Huis voor Cultuur en Bestuur, net als in meer dan 200 andere Nederlandse gemeenten. De kinderen namen het ontbijt mee, de gemeente zorgde voor een mooi gedekte tafel. De burgemeester ontbeet met de kinderen: ze maakten kennis met elkaar en lieten zien dat samen ontbijten niet alleen gezond maar ook heel gezellig is!

ook met veranderingen in de hele wetgeving rondom zorg. We willen mensen bewust maken van het belang en de mogelijkheden hun woning toekomstbestendig te maken. Daarom doen wij als gemeente mee aan de provinciale campagne “Lang zult u wonen!” en organiseren we de Lang zult u wonen-markt op 23 november.

duurzaamheid, bouwkavels en de startersregeling. En …… er zijn prijzen te winnen zoals een woningkeuring, een woonaccessoire, een Life Hammer en een juridisch advies. Voor het geval u geen vervoersmogelijkheid hebt, kunt u gebruik maken van de Mooi Meegenomen Bus. Hiervoor kunt u zich tot en met 21 november opgeven bij Stichting De Welle 0548 – 638800.

Informeren, zien en uitproberen Op de Lang zult u wonen-markt is van alles te zien en te proberen. Op de markt is een tentoonstelling met allerlei voorbeelden van woningaanpassingen en technische mogelijkheden. Op deze manier kunt u woningaanpassingen zien én uitproberen. Bouwbedrijven, elektro installateurs, bouwmarkten, interieuradviseurs, architecten, ergotherapeuten, notarissen, leveranciers van gemaksdiensten en hulpmiddelen vertellen u alles wat u wilt weten over hun producten- en dienstenaanbod om langer zelfstandig

Programma • 10.00 uur: Opening Lang zult u wonen-markt door wethouder Johan H. Coes, wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Sport • 10.30 uur, 11.30 uur,14.00 uur en 15.00 uur Presentatie ‘Lang zult u wonen’ • ContinuTentoonstelling ‘Lang zult u wonen’ Meer informatie over de campagne “Lang zult u wonen” is te vinden op: www.langzultuwonen.nl ( http://www. langzultuwonen.nl/ ).

te wonen. U kunt in gesprek met een Wmo-adviseur en medewerkers van het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte. Daarnaast is er informatie over

Start bouw De Twijn

“Klaar voor de start!” zongen woensdagochtend 6 november de kinderen van de Nijverdalse basisscholen Talentrijk en De Peppel en van de buitenschoolse opvang (BSO) van Stichting Kinderopvang West-Twente. Met het onthullen van drie beschilderde doeken en een bouwbord gaven de kinderen samen met wethouder Johan Coes en de bestuurders van de scholen en kinderopvang vanochtend het startschot voor de bouw van De Twijn,

het nieuw te bouwen scholencluster aan de PC Stamstraat. Behalve de twee scholen en de BSO komt er ook een sportzaal in De Twijn. Volgens planning is het gebouw eind 2014 klaar. Het wordt gebouwd door Koopmans Bouw uit Enschede.

15 november 2013, Burgemeester en wethouders van Hellendoorn


Op de 

Strooiroutes deze winter – Help mee met begaanbaar houden van voetpaden

Komende winter doet de gemeente Hellendoorn weer haar uiterste best om bij gladheid wegen en fietspaden in de gemeente begaanbaar te houden. Het college van B&W heeft het strooiplan voor deze winterperiode vastgesteld. Met dit strooiplan levert de gemeente een actieve bijdrage aan de verkeersveiligheid tijdens winterse omstandigheden. En wordt de economische en maatschappelijke ontwrichting tot een minimum beperkt. Doorgaande wegen eerst Net zoals vorig jaar strooit de gemeente deze winter via het systeem van preventief strooien. Dat gebeurt met ‘nat’ zout. Het strooien start voordat de gladheid optreedt, vaak al in de nachtelijke uren. Het hoofdwegennet wordt als eerste gestrooid en heeft prioriteit. Dit heeft te maken met de hoeveelheid verkeer op die wegen en de snelheid waarmee op die wegen gereden wordt. Hoofdwegen zijn bijvoorbeeld

de Grotestraat, Rijssensestraat, Reggeweg, Hellendoornseweg en de belangrijkste fietspaden en bruggen. Secundaire route Naast de hoofdroute is er nog de secundaire route. Dit zijn de ontsluitingswegen, wegen in wijken waar scholen en bejaardencentra aan grenzen. Deze route wordt pas overdag gestrooid, als de hoofdroute schoon is. De routes lopen door alle bebouwde kernen en het buitengebied en hebben ongeveer een lengte van 300 km. Per fase is circa 3,5 uur nodig om de route eenmaal te strooien. Enkele aanpassingen De routes voor komende winter zijn iets aangepast. Nieuw te strooien wegen zijn: 1. Tunnel Wierdensestraat / Eversbergweg, het Grote Alleepad 2. F35 vanaf rotonde Baron van Sternbachlaan tot de Bouwmeesterstraat

Gemeenteraadsverkiezing 2014

Wilt u als nieuwe politieke partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezing 2014 ? Politieke groeperingen die hun aanduiding willen laten registreren moeten op uiterlijk maandag 23 december 2013 een registratieverzoek indienen bij: Gemeente Hellendoorn, Centraal Stembureau, Postbus 200 7440 AE Nijverdal. De voorwaarden voor deelname en nadere informatie vindt u op www.hellendoorn.nl bij Politiek en gemeente. Voor vragen kunt u contact opnemen

G

De Toeristenweg wordt, door de firma Schuitemaker uit Rijssen-Holten, gestrooid in de secundaire route.

Niet meer gestrooid wordt de Stationsstraat tot het politiebureau en de fietsdoorsteek Baltinksweg / Dille. Vanwege de aanpassingen in de strooiroutes door de toevoeging van de F35 is dit laatste niet meer mogelijk.

Routes staan op website Voor de exacte routes kunt u kijken op www.hellendoorn.nl onder gladheidsbestrijding. Daar staan de kaarten met de routes voor binnen en buiten de bebouwde kom weergegeven.

met: de heer J.Meijerink, telefonnummer (0548) 630320, e-mail j.meijerink@hellendoorn.nl en/of mevrouw M.B.G. Rekers, telefoonnummer (0548) 630285, e-mail m.rekers@hellendoorn.nl AD

TERA

EN EME

3. Leo ten Brinkeweg inclusief busstation 4. Marktterrein Schapenmarkt.

Zwemdisco zaterdag 16 november

Op zaterdag 16 november is er discozwemmen in Het Ravijn. Het instructiebad wordt vanaf 19.00 uur tot 21.00 uur omgetoverd tot een echte disco waar de jeugd zich eindeloos kan vermaken. Natuurlijk is de glijbaan open. De vrolijk gekleurde lampen flitsen over het water. De entree voor deze avond is 3,50 euro. Je kunt nu al een kaartje kopen bij het zwembad, dan weet je zeker dat je naar binnen kunt. Facebook/Hyves je vrienden en kom samen. Jij kunt ook zelf bepalen wat DJ Niek

op de zwemdisco avond draait, dus vraag je favoriete nummer aan en dans er lekker op los in het water!

Raadzaam 

Besluiten begrotingsraad 5 november

Op dinsdag 5 november vergaderde de gemeenteraad van Hellendoorn over de Programmabegroting 2014. In de ochtend spraken de negen fracties hun algemene beschouwingen uit. ’s Middags was er ruimte voor debat en discussieerden de raadsleden met de leden van het college en onderling.

Aan het eind van de middag werd de Programmabegroting 2014 vastgesteld met 17 stemmen voor (fracties CDA, BB, GB, ChrU) en 6 stemmen tegen (fracties PvdA, VVD, D66, HOP, GL). In totaal werden er bij de behandeling van de Programmabegroting één amendement en vijf moties ingediend. Drie moties werden aangenomen, De motie over een kiosk bij het station, ingediend door BB, PvdA en GL, werd

met 22 stemmen voor en 1 stem tegen (fractie HOP) aangenomen. Ook de motie over Leefbaarheid Daarle Centraal, ingediend door CDA, BB en GB, werd aangenomen en wel met 19 stemmen voor en 4 stemmen tegen (fracties PvdA, HOP, GL). De laatste motie, over hernieuwde samenwerking Soweco, ingediend door ChrU en D66, werd eveneens aangenomen, met 21 stemmen voor en 2

stemmen tegen (fracties VVD en HOP). Vervolgens werden de voorstellen ‘Tarieven gemeentelijke sportaccommodaties 2014’(unaniem) en ‘Belastingverordeningen 2014’ (1 stem tegen, fractie HOP) vastgesteld. Vergadering bekijken U kunt de raadsvergadering van 5 november 2013 bekijken op http://raad. hellendoorn.nl. Ook de vergaderstukken kunt u hier inzien.

Officiële mededelingen De publicatie van evenementenvergunningen en dergelijke vindt u op onze website: www.hellendoorn.nl/politiekengemeente/officiëlemededelingen/bekendmakingen 

Kennisgeving gemeentelijke belastingen

Op 5 november 2013 heeft de gemeenteraad van Hellendoorn tien belastingverordeningen voor 2014 vastgesteld. De verordeningen worden binnenkort bekendgemaakt en gepubliceerd in het gemeenteblad van de gemeente Hellendoorn. Dit gemeeenteblad is een onderdeel van www.overheid.nl. Met ingang van

1 januari 2014 treden de nieuwe verordeningen in werking. De verordeningen waar het om gaat zijn: afvalstoffenheffing, hondenbelasting, leges, marktprecariobelasting, onroerendezaakbelastingen, parkeerbelastingen, reclamebelasting, rioolheffing, toeristenbelasting en vermakelijkhedenretributie. 15 november 2013, Burgemeester en wethouders van Hellendoorn


OOp Op p Op dedede 

Wet milieubeheer

 Ontheffingen branden (art. 10.63 Wm) Burgemeester en wethouders van Hellendoorn hebben ingevolge artikel 10.63, lid 2 van de Wet milieubeheer besloten de volgende ontheffingen van het stookverbod als bedoeld in artikel 10.2, lid 1, Wet milieubeheer te verlenen aan:

Haarle • B.M. Raamsman, Haarlerveldweg 4; stookplaats staat in ons Geografisch Informatie Systeem (GIS) geregistreerd als Wittebroeksweg ong., kadastraal sectie S, nr. 674 Desbetreffende stukken kunt u van 15 november t/m 30 december 2013 inzien bij het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het Huis voor

Cultuur en Bestuur, Willem-Alexanderstraat 7 in Nijverdal. Zonder afspraak op elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Op afspraak maandag, dinsdag en woensdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Donderdag tussen 13.00 uur en 20.00 uur en vrijdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur (tel. 0548 - 630214).

Omgevingsvergunning e.d.

 Aangevraagde omgevingsvergunningen Nijverdal • Kerkstraat 1 – het bouwen van een garage (01-11-13) • Kruidenlaan 206 – het bouwen van een verdieping op de garage (04-1113) • Banninksweg 4 – het vergroten van een woning (04-11-13) • Helmersstraat (rondom groenstrook) - het kappen van 15 bomen (05-11-13) • Slettenhaarsweide 59 – het plaatsen van een erfafscheiding (05-11-13) • Brukkelaarsweg (tegenover nummer 15) – het kappen van 2 eiken (06-11-13) Haarle • Borgonjesmoat 13 – het bouwen van een tuinhuis (04-11-13) • Schotweg 9 – het kappen van 2 populieren (04-11-13) Daarle • Nieuwstadweg 4 – het plaatsen van een dakkapel in de zijgevel (08-1113) Hellendoorn • Hammerweg 4 – het kappen van 1 linde (03-11-13) • Heuversteeg 3 – het kappen van 3 populieren (04-11-13)

Nijverdal • A.H. Eeftink, Overwaterweg 8; stookplaats staat in ons Geografisch Informatie Systeem (GIS) geregistreerd als Overwaterweg ong., kadastraal sectie T, nr. 295 • P.E.J. Hekkert, Van Ittersumweg 4; stookplaats staat in ons Geografisch Informatie Systeem (GIS) geregistreerd als Hexelerweg 24, kadastraal sectie L, nr. 5902

U kunt nog geen zienswijzen of bedenkingen indienen. Als u denkt door één van deze plannen in uw belangen te worden geschaad, vraag dan bij het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal naar eventuele mogelijkheden en het tijdstip waarop u hiertegen bedenkingen/zienswijzen kunt indienen.

 Ontwerp-omgevingsvergunning (uitgebreide procedure) Haarle • Tunnelweg (ongenummerd) – het verlengen van een tijdelijk materiaaldepot Nijverdal • Veenweg (ten oosten van nummer 2) – het verlengen van de verleende ontheffing voor het inrichten van een zanddepot U kunt de desbetreffende stukken inzien van 16 november t/m 27 december 2013 bij het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. Op werkdagen zonder afspraak elke werkdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Op afspraak maandag, dinsdag en woensdag tussen 13:00 uur en 17:00 uur.

Donderdag tussen 13:00 uur en 20:00 uur en vrijdag tussen 13:00 uur en 16:00 uur. (tel.nr. 0548-630214). Tijdens de ter inzage termijn kunt u naar keuze schriftelijk (wat onze voorkeur heeft) of mondeling of elektronisch per e-mail, zienswijze indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 200, 7440 AE Nijverdal of elektronisch naar gemeentebestuur@ Hellendoorn.nl Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingesteld als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.

 Verleende omgevingsvergunning (reguliere procedure) Hellendoorn • Kosteeweg 13 – het verbouwen van een schuur tot landschuur (05-11-13) Wanneer u belanghebbende bent en het niet eens bent met één van bovenstaande besluiten, kunt u binnen zes weken na de datum die tussen haakjes achter het besluit staat vermeld, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Dit bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet op zijn minst bevatten: - de naam en het adres van de indiener - de dagtekening - een omschrijving van dit besluit - de gronden van het bezwaar (de motivering) Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u ook de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel (postbus 10067, 8000 GB Zwolle) vragen een voorlopige voorziening te treffen.

 Afgehandelde meldingen Activiteitenbesluit Hellendoorn • Ontginningsweg 3 – het veranderen van de inrichting Daarle • Esweg 35a – het veranderen van de inrichting

Vergadering Welstandscommissie

Voor inlichtingen over plannen die in de openbare commissievergaderingen worden behandeld kunt u op de dag voor de vergadering met het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte in het Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal contact opnemen. Telefoonnummer 0548-630214.

De volgende openbare commissievergadering is op 21 november 2013 van 9.00 uur tot 12.30 uur op het volgende adres: Hellendoorn, gemeentehuis, WillemAlexanderstraat 7, tel.nr. 0548-630000.

Verderop in Hellendoorn 

Vacatures voor vrijwilligers bij Vrijwilligersvacaturebank

De Vrijwilligersvacaturebank is onderdeel van Stichting De Welle. Zoekt u vrijwilligerswerk of wilt u vacatures voor uw organisatie aanmelden dan kunt u terecht aan de Dahliastraat 21 in Nijverdal. Vrijwilligers voor survivalrace Voor de NK Survivalrace op 30 november zijn we op zoek naar enthousiaste en sportieve vrijwilligers.

Boekenwurm Je weet de gebruikte boeken op waarde te schatten en te sorteren in de winkel. Organisatie talent Organiseren en samenstellen van voorstellingen in het Openluchttheater. Collectant Wil jij je inzetten voor jongeren met

een handicap, zodat ze volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij? Collecte is tweede week in november. Talent om te koken In socioruimte de Cirkel koken met en voor een gezellige groep senioren. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de Vacaturebank, tel. (0548) 63 88 29, e-mail: vacaturebank@stichtingdewelle.nl.

Andere vacatures kunt u vinden op onze website: www.vcnijverdal.nl. U kunt ons ook via Facebook en Twitter volgen. Wilt u liever persoonlijke hulp bij het vinden van passend vrijwilligerswerk? Wij zijn iedere ochtend van 9.00 tot 12.00 uur geopend en helpen u graag!

15 november 2013, Burgemeester en wethouders van Hellendoorn


8 Vrijdag 15 november 2013

Hellendoorn Journaal Journaal Hellendoorn

Op de

 Gemeente Hellendoorn  Gemeente Willem-Alexanderstraat 7 7442 MA Nijverdal Postbus 200 7440 AE Nijverdal 0548-630000 Gemeentebestuur@hellendoorn.nl www.hellendoorn.nl

 De loketten  Openingstijden: Zonder afspraak (vrije inloop) elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur. Op afspraak maandag, dinsdag en woensdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Op afspraak donderdag tussen 13.00 en 20.00 uur en vrijdag tussen 13.00 en 16.00 uur.

 Digitaal loket U kunt voor informatie en een aantal diensten ook terecht bij ons digitale loket op www.hellendoorn. nl onder “diensten en producten”  Loket Bouwen, milieu en openbare ruimte Tel: (0548)-630214 bmo@hellendoorn.nl Storingsdienst openbare werken buiten kantooruren: 06-54347295  Spreekuur snippergroen Het spreekuur snippergroen is dit jaar op de volgende vrijdagen van 9 tot 12 uur: 22 november en 13 december. Het loket Burgerzaken en belastingen Tel. (0548) 630216 bb@hellendoorn.nl

Vrijdag 15 november 2013 8

 Het loket Welzijn, inkomen en zorg Tel. (0548) 630215 wiz@hellendoorn.nl Afvalbrengpunt (ABP) Fuutweg 25 (’t Lochter), Nijverdal openingstijden: ma t/m vrij van 9.00-12.00 uur en van 13.00 –17.00 uur zaterdag van 9.00 – 13.00 uur Wmo-raad P/a Stichting de Welle, Dahliastraat 21, 7442 LA Nijverdal 0548-638810 info@wmoraadhellendoorn.nl www.wmoraadhellendoorn.nl

 www.hellendoorn.nl

 Bestuur Burgemeester en wethouders Voor het maken van een afspraak met de burgemeester of één van de wethouders kunt u bellen met het bestuurssecretariaat: 0548630301 / 630302 Spreekuur raadsfracties Op de volgende donderdagen houden de fracties spreekuur in het Huis voor Cultuur en Bestuur van 18.45 -19.15 uur: 6 januari 2014 De fracties stellen het op prijs als u zich van te voren meldt met het onderwerp waarover u hen wilt spreken.

15 november 2013, Burgemeester en wethouders van Hellendoorn

Amnesia in De Kroon

HELLENDOORN - In het kader ‘Pop zoals het was’ is De Kroon vrijdag 22 november het toneel van een geweldige muzikale avond. De formatie AMNESIA betreedt het podium. Deze regionale band speelt een bekend repertoire uit de jaren ‘70 en verder. AMNESIA is de naam van een top 100 band dat staat voor een flink portie Rock-muziek. Hierbij wordt het accent gelegd op flinke toetspartijen, melodieus opgebouwde gitaarsolo’s, pompende baspartijen, opzwepende drums en inlevende zang. AMNESIA is in oktober 1992 opgericht en speelt sinds mei 2004 in de huidige bezetting. De band mag men omschrijven als een typische live-band waarbij spontaniteit, humor, improvisatie

en spel-speelenthousiasme hoog in het vaandel staan. In 2007/ 2008 heeft AMNESIA meegedaan aan the Clash of the Coverbands en heeft daarmee de derde finale plaats behaald van de regio Drente Overijssel en Gelderland. http://www.top100bandamnesia. nl/ De entree is deze avond gratis en de zaal is om 21.00 uur open.

Hieperdepiep

NIJVERDAL - 25 jaar getrouwd en dat moet gevierd worden. Maar dan wel anders dan het bruidspaar zich had voorgesteld.. De uitvoering van Toneelvereniging Nut en Genoegen Nijverdal is op vrijdag 15 en zaterdag 16 november. Aanvang 20.15 uur in het ZININ Theater Nijverdal. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij de VVV en via de site van het ZININ. Laat uitgerekend de bruidegom voor het eerst in 25 jaar een slippertje hebben gemaakt in een nachtclub. Tot overmaat van ramp blijkt het vriendje van een van de dochters parttime te werken in de bewuste nachtclub. En wie melden

zich op het feest? Jawel de juffrouw van de garderobe en de toiletjuffrouw, beiden door vader in een overmoedige bui uitgenodigd. Als er dan ook nog een papegaai als cadeau wordt aangeboden is het pas echt feest.. HIEPERDEPIEP!

Uw cadeau hun toekomst NIJVERDAL - Een Rituals cadeau? Een fles wijn, een cadeau voor vader of moeder of een goede vriend? Hiervoor bent u bij Anton en Tineke Vette aan het goede adres. Ook dit jaar hebben zij met oog op de komende feestdagen een winkel ingericht op het Keizerserf 34a in Nijverdal, met als doel mensen in slechte leefomstandigheden en onzekere toekomst te helpen. De stichting ‘Uw cadeau hun toekomst’is gevestigd aan Keizerserf 34A in Nijverdal. (Voormalige Oxalis winkel). Ook voor uw Sinterklaas of Kerstinkopen zult u zeker slagen. De opbrengst gaat volledig naar goede doelen; o.a. naar vrouwen en kinderen in Rwanda. Kijk ook op http://www. cadeautoekomst.nl/ De stichting geeft financiële hulp aan humanitaire projecten zoals: verwaarloosde kinderen helpen die geen dak boven hun hoofd

hebben en zonder voedsel en scholing leven of stichtingen met goede doelen. Dit jaar is gekozen voor een project in Rwanda, in samenwerking met de Stichting Red een Kind.

Met een team vrijwilligers doen zij dit belangeloos en daardoor gaat alle opbrengst van de verkoop van cadeaus, kerstpakketten, relatiegeschenken, fair-trade producten en wijnen naar goede doelen.

Met meer dan 25 jaar ervaring die Anton en Tineke hebben in het verkopen van kerstpakketten en relatiegeschenken kunnen zij u goed adviseren als u een passend cadeau zoekt voor uw personeel of relaties. Maar ook voor een origineel cadeau voor familie, vrien-

Wijkbestuur De Brake deelt taarten uit NIJVERDAL - Het bestuur van wijkvereniging De Brake in Nijverdal heeft onlangs een enquête gehouden onder ongeveer 650 huishoudens met als doel te inventariseren aan welke activiteiten er behoefte is.

Hieruit kwam duidelijk naar voren dat onder andere de activiteiten samen koken /samen eten, internetcafé, computercursus, schilderen, tekenen, bloemschikken, bewegen voor jong en oud momenteel gemist worden. Het plan is om deze het komende jaar met ondersteuning van Stichting De Welle te ontwikkelen. Om de bewoners te motiveren de enquête in te vullen had

den, buren of kennissen, bent u aan het goede adres. Leuke cadeau suggesties zijn bijvoorbeeld: een bijzondere fles wijn, een Rituals cadeau, een leuke tas, een mooie vaas, prachtige kaarsen en nog veel meer.

het bestuur vijf slagroomtaarten ter beschikking gesteld die door Carlo Broekmate in het wijkgebouw zijn uitgereikt aan de winnaars; de dames Mast, Asbroek, Leupen, Dilorenzo en Langerregger. Wilt u meer informatie over wijkvereniging de Brake en/ of de activiteiten die plaats (gaan) vinden in het wijkgebouw neemt u dan contact op met het bestuur via info@debrakenijverdal.nl

Verkoopavond Daarle DAARLE - Op dinsdagavond 19 november houden de leden en de leiding van de Ouderensoos Daarle de jaarlijkse verkoopavond. De verkoop begint om half acht in gebouw Rehoboth. Er worden niet alleen leuke spullen verkocht, maar er zijn ook spelletjes te doen met voor de winnaars aantrekkelijke prijzen. Verder is er een verloting met mooie prijzen. De leden van de soos verkopen vooraf loten, maar ook ’s avonds zijn er nog loten te koop. De trekking van de verloting vindt plaats ‘s avonds om negen uur.


Hellendoorn Journaal

Vrijdag 15 november 2013

Classic over de Holterberg NIJVERDAL - Zondag 24 november wordt vast weer een hele mooie dag. De Stichting Holterberg Classic organiseert, in samenwerking met de Rotaryclub HellendoornNijverdal e.o., op deze zondag voor de dertiende keer een ATB-tocht over de Holterberg. Naast een groot aantal individuele deelnemers zullen teams van bedrijven en instellingen onder begeleiding van wieler- en sportlegendes de berg doorkruisen. De gehele opbrengst van het sportevenement gaat dit jaar naar twee totaal verschillende doelen: De Mooi Meegenomen Boodschappen+bus van Stichting de Welle en de Canadese Begraafplaats in Holten. De Mooi Meegenomen Boodschappenplusbus van Stichting de Welle zet zich in voor mensen die (tijdelijk) aan huis gebonden zijn. Mooi Meegenomen is er voor mensen voor wie het lastig is om de wekelijkse boodschappen te doen of er gewoon even tussenuit willen. De Canadese Begraafplaats in Holten is een plek voor bezinning. Hier worden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Achter elk van deze 1394 graven schuilt een indrukwekkend verhaal. De tocht wordt verreden over een schitterend parcours dat prima is bewegwijzerd en voorzien van materiaal- en EHBO-posten.Verder wordt er voor een goede begeleiding en verzorging gezorgd en is er een sfeervolle start- en aankomstplaats. Natuurlijk zal er ook voor iedere deelnemer een tastbare herinnering zijn aan deze bijzondere toertocht. De tocht zal grotendeels worden gereden over een bestaand parcours op de Sallandse Heuvelrug, mede dankzij de medewerking van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hoofdsponsor ZilverenKruis

achmea draagt graag bij aan het sportieve evenement en het goede doel. De individuele rijders starten vanaf een nieuwe startpunt camping Noetselerberg, Holterweg 116 in Nijverdal. Deze accommodatie wordt gratis door camping Noetselerberg beschikbaar gesteld en heeft voldoende kleed- en doucheruimte voor alle deelnemers. Er kan gestart worden tussen 9.00 en 11.00 uur. Men kan kiezen

tussen 30, 50 of 75 kilometer (start tussen 09.00 en 10.00 uur). Voor de langste afstand is wel een behoorlijke conditie en ervaring vereist. Het dragen van een helm is verplicht. Indien men niet over een ATB-fiets en/of een helm beschikt, kan dit tegen een geringe vergoeding bij info@janstamfiets. nl in Holten gehuurd worden. Het inschrijfgeld voor de individuele deelnemers bedraagt 10 euro te betalen aan de start. Dit is inclusief een herinnering, een verzekering en consumpties en de rest van de opbrengst komt geheel ten goede aan de twee uitgekozen goede doelen.

9

Henk Butink vertelt.... live! NIJVERDAL - Dit jaar bestaat de Nijverdalse wijk Groot Lochter 40 jaar en om dat te vieren, komt dhr. Henk Butink vrijdag 22 november in Wijkgebouw ‘de Vleugel’ aan de Bachlaan 56a, om een unieke fotovoorstelling te geven. Het ouderlijk huis van Dhr. Butink stond voorheen op de plek waar nu het centrum van de wijk is. Hij heeft een mooie foto-collectie van hoe het was voordat de wijk ontstond, afgewisseld met beelden van de huidige situatie en weet dit op een leuke manier met verhalen te omlijsten.

nieuwe blik in het verleden voor de wat jongere generatie.

Een feest van herkenning voor de wat ouderen onder ons en een

Voor info kunt u mailen met activiteitencommissie@grootlochter.nl.

De avond begint om 19.30 uur de zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Naast de individuele rijders doen er weer bedrijventeams van maximaal acht deelnemers mee. De teams fietsen onder begeleiding van andere (oud-)wielrenners, (oud)topsporters of ervaren toerfietsers door het unieke natuurgebied van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Foto: Sportplaat.

Elektra Zonne-energie Centrale verwarming Airconditioning

Ingezonden brief:

Riolering

Korting op raadsgelden gemeente Hellendoorn Het zou op initiatief van de drie lokale Hellendoornse politieke partijen een goed plan en gebaar zijn naar alle inwoners om een motie in te dienen met het voorstel om bijvoorbeeld vijftien procent te gaan korten op de huidige raadsvergoeding voor een lagere vergoeding voor alle raadsleden om zodoende ook een financiële bijdrage te leveren aan de bezuinigingen in de gemeente Hellendoorn.Volgens artikel 3 van het rechtsbesluit raads- en commissieleden kan de raad ten hoogste 20 procent naar beneden afwijken van de bedragen. De gemeente Hellendoorn betaalt haar raadsleden nu het volle pond. Zo’n korting voorstel op het raadsgeld voor alle raadsleden zou een mooi uitgangspunt en hot item voor de komende gemeenteraadverkiezingen kunnen zijn van de drie lokale partijen op weg naar de gemeenteraadverkiezingen op 19 maart 2014. Dat komt neer op ongeveer één honderd vijftig euro per maand, per raadslid. Raadsleden in de gemeente Hellendoorn ontvangen een maandelijkse vergoeding van ongeveer duizend euro per maand. Als de raad overal keihard wil bezuinigen dan moeten ze ook ballen hebben om hun eigen raadsvergoeding te verlagen om zo te delen in de pijn van forse bezuinigingen die alle inwoners, instellingen en verenigingen enorm raken. Vooral de buitensport verenigingen moeten o.a. flink meer veld huur gaan betalen. Het geheel of gedeeltelijk inleveren van het eigen raadshonorarium is een goede manier om de betrokkenheid van de raadsleden te tonen naar burgers, instellingen en verenigingen in de gemeente Hellendoorn welke door de bezuinigingen op de gemeentebegroting zwaar worden getroffen. De drie lokale partijen kunnen zelf het goede voorbeeld geven ook als de andere partijen het voorstel afwijzen. Hoe kan het zo zijn dat we aan alle inwoners, aan alle organisaties, aan alle instellingen en aan alle verenigingen vragen in te leveren, maar dat de raadsvergoeding een heilig huisje blijft? De leden van deze gemeenteraad kunnen allemaal uitleggen dat harde maatregelen nodig zijn, onvermijdelijk zijn, omdat we in een crisis verkeren. Maar o wee als het over hun eigen vergoeding gaat! Dan geven deze leden niet thuis. Dat zou een maatregel zijn die veel te ver gaat. Omdat andere gemeenten het ook niet doen! Ik nodig ieder raadslid in de gemeente Hellendoorn uit vanavond voor de spiegel te gaan staan en tegen zijn spiegelbeeld te zeggen: Die motie moet er helemaal niet komen, ik ga mij direct aanmelden om mijn raadsvergoeding met ingang van 1 januari 2014 met 15 procent te laten verminderen of helemaal af te staan, zodat ik vanuit mijn eigen bevlogenheid en passie het jaar 2014 positief in wil gaan voor alle inwoners van de gemeente Hellendoorn. Nijverdal – Gerard Nakken junior

Sanitair Dakbedekking Zink- en koperwerken

Installatiebedrijf ter Harmsel B.V. Morsweg 7a 7461 AG Rijssen

www.

T: E:

0548 - 512113 info@terharmsel-rijssen.nl

terharmsel-rijssen.nl


Nederlandse Dans en Demonstratiedag in De Kroon

Autobedrijf Kamp uw officiële Opel dealer

HELLENDOORN - De Stichting ‘Platform Nederlandse Folklore’ organiseert op zaterdag 16 november Hellendoorn een dans- en demonstratiedag Nederlandse Folklore, onder de naam: Oud en Nieuw uit Nederland. Hieraan zullen de volgende groepen deelnemen: Boerendansgroep “Battumse Venne”uit Bathmen, Dans- en Muziekgroep Ralda uit Raalte, Internationale Dansvereniging Trianthella uit Assen en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn uit Hellendoorn. Zaterdag 16 november van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.30 tot 23.00 uur in de grote zaal van Restaurant de Kroon aan de Dorpsstraat 26, te Hellendoorn. De kosten zijn zes euro voor de middag en zeven euro voor de avond. De kosten voor een passepartout zijn elf euro. De prijs aan de zaal is

een euro hoger. De stichting wil niet onvermeld laten dat deze dag alleen gerealiseerd kan worden door het enthousiasme van de leden van de 4 groepen met de steun van het Nederlands Centrum Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. ‘s Middags zullen alle groepen optreden in klederdracht waarbij ze een toelichting geven over oorsprong en vorm van de demonstratie. ‘s Avonds zijn er eerst optredens van de verschillende groepen. Dit is deels eigen repertoire en deels gezamenlijk. Daarna is er een Nederlands dansbal onder leiding van dansmeester Jan van de Meulen. Hierin zullen dansen door de verschillende groepen aan de aanwezigen worden aangeleerd. De muziek zal verzorgd worden door de muzikanten van de aanwezige groepen. Verdere inlichtingen: Max van Hofweegen, Margrietlaan 3, 5591 GG Heeze, tel 0402263334, E-mail: platformnederlandsefolklore@gmail.com Website: www.platformnederlandsefolklore.nl

Veel deelname 4e Haarlerbergloop

Autobedrijf Kamp w w w. a u t o b e d r i j f k a m p . n l Almelo, Weezebeeksingel 4, 7609 PP, Tel. 0546-822661 Rijssen, Butaanstraat 4, 7463 PG, Tel. 0548-531500

HAARLE – De vierde editie van de Haarlerbergloop trok zondag veel deelnemers. De crossloop vormde dit jaar de opening van het Sallands Cross Circuit en was daarmee de startloop van een reeks van 11 lopen.

extra zwaar. Start en finish waren dit jaar bij dorpshuis Cultura, dat het middelpunt vormde van alle activiteiten. De organisatie had haar handen er vol aan om alle drukte in goede banen te leiden, waardoor de start van de 10 kilometer enige vertraging opliep.

De atleten kregen zoals gebruikelijk weer een gevarieerd en uitdagend parcours voorgeschoteld. Hoewel het weer meewerkte en de zon zelfs scheen, was het parcours door de regen van de voorgaande dagen behoorlijk modderig. Dat maakte het voor de lopers

INKOOP OUD IJZER SCHROOT & METALEN Op weg naar Antoon Hinderiks in Raalte

• Wij betalen u altijd de hoogste dagprijs. Onze prijzen zijn gekoppeld aan de LME • Wij zijn een partner voor zowel bedrijfsmatige als particuliere klanten. • Wij beschikken over een 70 tons weegbrug en een 3 tons weeg plateau. Ook plaatsen wij gratis een container voor uw oud ijzer en metalen wij beschikken ook over vrachtauto’s met laad en los kranen om, het oud ijzer en metaal eventueel bij u op te kunnen halen.

Wij betalen contant Wij zijn gevestigd aan de kanaaldijk oz 3a Raalte, en aan de Heesweg 20 Raalte telefoon 0572-356640 auto tel 0653212182 antoonhinderiks@planet.nl Openingstijden Maandag t/m Vrijdag: van 07:00 t/m 19:00 uur Zaterdag: van 07:00 t/m 13:00 Buiten openingstijden op afspraak.

Metaalrecycling

www.antoonhinderiks.nl

Spitsstraat 14 | Postbus 4 | 8100 AA Raalte | T 0572 - 35 35 35 F 0572 - 35 83 45 | I www.tcr-tours.nl | E info@tcr-tours.nl


Hellendoorn Journaal

Vrijdag 15 november 2013

Rabobank steunt project Vrijwillige Thuiszorg NIJVERDAL - Op maandag 4 november ontving de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg (SVT Ov.) , een cheque uit het Projectenfonds van Rabobank Noord Twente. Het Projectenfonds van de Rabobank steunt lokale projecten met een maatschappelijk of cultureel karakter. De SVT Ov. ontving een cheque van 2000 euro om materiaal aan te schaffen voor groepsbijeenkomsten voor dementerenden. Dit in het kader van het pro-

ject ‘De kracht van herinneringen’. Binnen dit project worden gecombineerde groepsbijeenkomsten georganiseerd voor dementeren en hun mantelzorgers, waarbij onder meer gebruik gemaakt

wordt van verschillende reminiscentie methoden. Voor informatie betreffende het project ‘De kracht van herinneringen’ kunt u contact opnemen met: Mirjam Heezen, projectcoördinator mheezen@vrijwilligethuiszorg. nl van de Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel, voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, te Nijverdal Tel: 0548-638830,

11

Lezing door Dick Schüter NIJVERDAL - De Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal houdt maandagavond 18 november een lezing over ‘Zin en onzin over Twentse eigenaardigheden’. De lezing wordt gegeven door de heer Dick Schlüter en wordt gehouden in de Hellendoornzaal van het Huis voor Cultuur en Bestuur. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30. De lezing is gratis voor de leden van de HKHN, niet leden betalen 3 euro. De koffie en thee is voor iedereen 1 euro.

Website: www.vrijwilligethuiszorg.nl

Werelds Tafelen gaat stomend verder

NIJVERDAL - Het project “Werelds Tafelen” van VluchtelingenWerk Hellendoorn-Nijverdal was in de race voor een nominatie bij de “Meer dan handen vrijwilligersawards 2013”. Helaas kreeg dit project te weinig digitale stemmen om door te gaan. Het is echter wel gebleken dat dit project erg leeft in de gemeente Hellendoorn doordat elke datum volgeboekt is. Daarom is er besloten om een extra avond “Werelds Tafelen” te organiseren en wel op 3 december. Ook op deze datum is socioruimte Bendien Smitshof als locatie aangewezen. Het kookteam, bestaande uit drie vrijwilligers: Iyad, Wijdan en Christiaan, zullen de gastheren en gastvrouw zijn deze avond. De kosten voor deze maaltijd zijn 6 euro per persoon. Dit dient contant te worden afgerekend bij binnenkomst. Hiervoor krijgt men een heerlijk 2-gangen menu geserveerd met een

glaasje citroenwater en is er gelegenheid om een kookdemonstratie te volgen. Na het toetje volgt er, voor wie dat wil, een kopje koffie of thee. Men wordt hartelijk ontvangen door gastheer Christiaan, waarna men door kan lopen naar de keuken om een kijkje te nemen bij Iyad en Wijdan, die deze avond de

maaltijd verzorgen. Om 18:00 uur wordt de warme maaltijd geserveerd. Graag vragen wij de bezoekers die zich hebben aangemeld, ruim van tevoren aanwezig te zijn zodat men niet hoeft te wachten met uitserveren. Werelds Tafelen duurt tot maximaal 19:30 uur. U dient zich van tevoren op te geven via vluchtelingenwerk@ stichtingdewelle.nl of per telefoon: 0548-638790 (maandag t/m woensdag). Vermeld bij aanmelding naam, adres, telefoonnummer van de bezoeker(s) en voor welke datum u zich op wilt geven. Maximum aantal deelnemers is 25 personen per aangegeven datum, dus wees er snel bij, want vol=vol. Ook vragen kunt u via deze contactgegevens stellen.

Samenwerking Esdoorn Groep en advocate Dianne Beuving NIJVERDAL - De Esdoorn Groep in Hellendoorn heeft sinds augustus heeft haar dienstverlening verder uitgebreid. Naast hypotheken, verzekeringen, makelaardij, gastouderbureau en administratie kun je nu ook terecht voor zaken op gebied van personen- en familierecht. Hiervoor werken zij samen met gespecialiseerd familierechtadvocate mr. Dianne Beuving. Door de samenwerking met mr. Dianne Beuving van Blankenstijn Advocaten uit Hengelo kan de Esdoorn Groep zich met recht een kantoor met alles onder één dak noemen. ‘Als gespecialiseerd advocate in personen- en familierecht behandel ik veel scheidingszaken. Hierbij is in veel gevallen ook sprake van verkoop van een huis, mogelijk overname van het huis door één van de partijen en administratieve zaken. Aangezien een scheiding vaak een zeer emotioneel gebeuren is waarbij er veel op de mensen afkomt, is

het prettig als je één aanspreekpunt hebt waar je terecht kunt voor al je vragen en financiële afhandeling van zaken’, aldus Dianne Beuving. Sinds augustus houdt zij één dag in de week kantoor bij de Esdoorn Groep in Hellendoorn. De andere dagen werkt zij bij Blankenstijn Advocaten in Hengelo. ‘We voorzien elkaar al een jaar of tien over en weer van advies en wisselen zaken uit. Dus hoog tijd voor een officiële samenwerking. Wij zijn nu het enige advocatenkantoor in Hellendoorn.’

Dianne Beuving is lid van de vFAS, Vereniging Familierecht en Scheidingsmediators. Waar zij zich als vFas-advocaat vooral in onderscheidt is dat zij altijd het belang van eventuele kinderen voorop stelt en te allen tijde een vechtscheiding probeert te voorkomen. ‘Dat is ook precies wat mij boeit aan dit vak.’ Voor kinderen heeft een scheiding veel impact, helemaal als hun ouders er samen niet goed uit kunnen komen. ‘Mijn doel is om de scheiding zo te regelen dat beide partijen verder kunnen met hun leven en er allebei achter staan. ‘In dat geval kunnen de kinderen er ook veel beter mee omgaan.’ Naast scheidingsgevallen behandelt Dianne ook zaken als alimentatie, omgang, gezag en erkenning van kinderen. Tevens treedt ze op als mediator waarbij zij haar cliënten op weg helpt naar een oplossing die voor beide partijen bevredigend is. ‘Ik ben iedere donderdag aanwezig bij de Esdoorn Groep in Hellendoorn, maar mensen die vragen hebben of advies willen over zaken aangaande personen- en familierecht, kunnen ons altijd bellen. Ik ben altijd beschikbaar en kom ik altijd naar Hellendoorn toe als er sprake is van urgentie.’ Meer informatie op www.esdoorngroep.nl.

Over het karakter van deze streek en haar bewoners wordt het nodige geschreven en beweerd. Was is waar en welke beweringen moeten we afdoen als `borrelpraat’. En wat zijn eigenlijk de wortels van dat vermeende Twentse volkskarakter of van het streekeigene van het gebied tussen Regge en Dinkel. Spreker gaat in zijn betoog nader in op volkskarakter, het landschap, de streektaal, landelijke bouwkunst en

gebruiken als midwinterhoornblazen, pinksterbruidjes, klootschieten en flöggelen. Op onderbouwde wijze zullen een aantal conclusies worden getrokken. `Twente heeft wat eigens’ is de gangbare mening. Na afloop van de lezing kan iedereen voor zichzelf bepalen wat dat eigene nu precies is. Om zijn betoog te illustreren wordt er na de pauze een PowerPoint vertoond.

Open Hellendoorns Kersttoernooi HELLENDOORN - Van 11 december tot en met 28 december organiseert Tennisclub Hellendoorn het Open Hellendoorns Kersttoernooi 2013. Dit is de vijfde keer dat het toernooi op de buitenbanen van tennispark De Voordam wordt gespeeld. Dit is mogelijk dankzij de verwarmde gravelbanen. Voor de gelegenheid is het park omgetoverd in kerstsferen. Een heuse wintersportbeleving: sneeuw wordt niet gegarandeerd; chocolademelk, glühwein en andere middelen om de inwendige mens te versterken wel!

Op 28 december wordt het toernooi afgesloten met een spetterende feestavond. Inschrijven voor dit unieke toernooi kan tot 1 december aanstaande via: www.toernooi.nl


Op de kerstdagen gelden andere prijzen Druk- en zetfouten voorbehouden


Hellendoorn Journaal

Vrijdag 15 november 2013

Protestantse Gemeente Hellendoorn speelt in op C1000-aktie HELLENDOORN - De diakenen van de Protestantse Gemeente Hellendoorn hebben de gemeenteleden gevraagd om halfvolle spaarkaarten en niet-gebruikte zegels voor de C1000 boodschappenpakketten bij hen in te leveren. En dat is een groot succes geworden. Door de kerkgangers is daar zo ruimhartig op gereageerd, dat er deze week maar liefst 79 pakketten bezorgd konden worden op adressen die via stichting BOOM, het Hulpfonds, Maatschappelijk Werk of de diaconie bekend zijn.

13

Bond tegen vloeken bezoekt Nijverdal BIG NIGHT – Black/ VEENENDAAL– Op woensdag 20 november zal de Bond tegen vloeken aanwezig zijn in Nijverdal. Er worden gastlessen verzorgd en de Bond neemt die dag in het centrum een standplaats in.

Hartverwarmend dat deze actie zo gesteund is door de Gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Hellendoorn. Het is mooi dat we ook op deze manier kunnen omzien naar elkaar.

Namens KlasseTaal, de onderwijsafdeling van de Bond tegen vloeken, zal gastdocent Sjors van der Kraan gastlessen verzorgen op C.G.S. Reggesteyn College. Tijdens de gastles zal Van der Kraan ingaan op respect en schelden met ziektes. In februari jl. heeft de ChristenUnie Nijverdal het initiatief genomen om tot een lespakket digitaal taalgebruik voor de VMBO-brugklassers op de locatie Reggesteyn College in Nijverdal te komen. Stichting Wolf levert ook een bijdrage: zij behandelen het

thema ‘omgaan met internet en de problemen daarbij’. De bestelbus van de Bond tegen vloeken is speciaal voor het project ‘Het Land In’ aangeschaft en beplakt. Op de bus is de nieuwe postercampagne ‘Ik? Ik ben tegen vloeken’ te zien. De Bond tegen vloeken zal gesprekken aanknopen met passanten. Doel is lokale aanwezigheid en lokale zichtbaarheid. De Bond tegen vloeken bezocht dit jaar o.a. Leersum, Makkum, Stadskanaal.

White

NIJVERDAL - Sommige dingen zijn heel zwart-wit, licht en donker bijvoorbeeld, leven of dood of goed en kwaad. God is goed en de duivel niet.We willen natuurlijk allemaal een goed leven leiden, maar soms loop je tegen dingen aan die misschien juist uit een grijs gebied komen. Hoe ga je daar dan mee om? Mag je als christen dan helemaal niks? Moet je bang zijn voor duister? Is elke keuze die je maakt een keuze tussen zwart en wit? Deze vragen (en misschien nog veel meer..) zullen vast wel bij je leven. David de Vos spreekt hierover tijdens de Big Night van Beth Shalom op 24 november. Voor iedereen valt er wel iets te leren van deze energieke, vurige jonge man. De band Seven komt worshippen! Ook zal The Grace Vision weer een tof dramastuk laten zien. Check voor meer informatie de site: www.big-night.nl of bezoek (en like!) de facebookpagina: https://www.facebook.com/ bignightnijverdal. Tijd: 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Plaats: Beth-Shalom Maastraat 2, Nijverdal Kosten: Gratis (collecte)

www.esdoorngroep.nl Ninaberlaan 81a 7447 AC Hellendoorn T 0548 623 003 F 0548 623 004 info@esdoorngroep.nl www.esdoorngroep.nl

verzekeringen en hypotheken administratie en belastingen makelaardij gastouderbureau advocaat Mr. D (Dianne) Beuving, Blankestijn Advocaten


Hellendoorn Journaal

14

Sinterklaas en de Pepernoten Chaos komt in ZINema

EG Computer Specialisten gaat verhuizen

Vrijdag 15 november 2013

NIJVERDAL - De makers van de succesvolle sinterklaasfilms Sinterklaas en het Pakjes Mysterie en Sinterklaas en het Raadsel van 5 december zijn terug met een nieuw bioscoopavontuur: Sinterklaas en de Pepernoten Chaos.Vanaf 20 november is deze sinterklaasfilm te zien bij ZINema. Veel mensen hebben te maken met de economische crisis, zo ook de minder succesvolle en harde zakenman Brutus Brein (Tony Neef). Brutus ziet de cijfers van zijn bedrijf steeds verder in het rood dalen. De enige persoon die geen hinder van de crisis ondervindt is Sinterklaas. Brutus ziet zijn kans om van zijn schuld af te komen door zijn producten aan de goedheiligman te verkopen. Wanneer Brutus merkt dat Sinterklaas geen interesse heeft in zijn producten, bedenkt hij

samen met zijn moeder Dr. Brein (Pamela Teves) en haar handlangers Joris en Boris (Martijn van Nellestijn en Richard de Ruijter) een list om Sinterklaas te beroven. Ondertussen is er, onder toezicht van Tante Til (Hetty Heting), op het Kasteel van Sinterklaas een vrolijke cupcakewedstrijd. Onopgemerkt worden alle miljarden pepernoten en een hoop pakjes gestolen. Niemand lijkt de roof door te hebben, behalve de twee kinderen Milan en Eva (Jorrit Wegman en Fleur du Pré).

De kinderen hebben de plannen van de gemene Brutus onderschept en doen er alles aan om Sinterklaas in te lichten. Milan en Eva komen terecht in een spannende race tegen de klok om het komende Sinterklaasfeest te redden. Naast Sinterklaas en de pepernoten chaos draait ZINema in de maand november ook Turbo, Planes, Mannenharten Ladies Night, Het Diner en vanaf 27 november ook Midden in de Winternacht. Voor een volledige filmagenda kunt u terecht op www.zininfilm.nl Kaarten reserveren Voor het reserveren van kaarten kunt u terecht op www.zininfilm. nl of telefonisch via 0548-624489.

Klussen in en om het huis NIJVERDAL/HENGELO - Vanaf de start van het nieuwe cursusjaar organiseert de Volksuniversiteit Hengelo e.o. cursussen in De Holtink in Nijverdal. Binnenkort staat de cursus ‘Klussen in en om het huis’ op het programma. Tot aan de zomervakantie verzorgde het Educatief Centrum van het ROC van Twente op de locatie aan de Mensinkweg vrije tijdscursussen. eruglopende subsidies en personele wijzigingen hebben het ROC moeten doen besluiten dit aanbod in Nijverdal over te dragen aan de Volksuniversiteit. Gelukkig was een groot aantal docenten

bereid hun cursussen ook onder de vlag van de Volksuniversiteit aan te bieden. Een van die docenten is Bert Mulder. Zijn cursus ‘Klussen in en om het huis’ gaat van start op woensdag 27 november van

19.30 - 22.00 uur. Vier weken lang krijgen de deelnemers tijdens deze praktische cursus kennis en vaardigheid om zelf eenvoudige klussen te klaren. Te denken valt aan het ophangen van een boekenplank, het verhelpen van een lekkende kraan en ook het vervangen van een stekker of een snoertje. Ook (of juist) mensen die vinden of zeggen dat ze twee linkerhanden hebben, kunnen aan deze cursus meedoen. Voor informatie en opgave: volksuniversiteit, tel. (074) 852 55 25 of check de website: www. rocvantwente.nl/volksuniversiteit

Marijkeschool en ZINiN Bibliotheek slaan handen ineen NIJVERDAL - Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Een goede taalbeheersing zorgt er voor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Zo kunnen kinderen beter meekomen in de (digitale) samenleving. De Pr. Marijkeschool start als eerste school in de gemeente met de nieuwe educatieve aanpak ‘de Bibliotheek op school’. Met deze aanpak kan de basisschool een volwaardige (digitale) schoolbibliotheek realiseren. Hiervoor gaat zij de samenwerking aan met De ZINiN Bibliotheek. De feestelijke opening daarvan op deze school vindt plaats op maandag 25 november om 14.00 uur. Burgemeester mw. A. Raven verricht de officiële openingshandeling. Vanaf 15.30 tot 16.30 uur is er “open huis” zodat iedereen die belangstelling heeft de nieuwe schoolbibliotheek kan bezichtigen. Bibliotheek op school Het bibliotheekwerk verandert de komende jaren ingrijpend. Een belangrijke verandering is de bijdrage die de bibliotheek gaat leveren aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid op basisscholen. De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs waarin

bibliotheken en scholen structureel samenwerken om het lezen bij kinderen te vergroten, op school en thuis. Voordelen hiervan zijn onder andere: betere taal- en leesvaardigheden en daardoor betere informatievaardigheden. Het kind wordt handiger in het zoeken naar informatie en het beoordelen van de gevonden informatie. Dit geeft een stevige basis voor de verdere schoolcarrière. Leesconsulent De leesconsulent van de ZINiN Bibliotheek is het gezicht van de Bibliotheek op school. Zij is op een vaste dag in de week op school aanwezig. Samen met de leescoördinator van de school stelt ze een leesplan op voor het hele schooljaar. Ook leerkrachten en ouders kunnen bij de leesconsulent terecht voor allerlei vragen op het gebied van mediawijsheid en

leesbevordering; zoals het deelnemen aan leerkracht- en ouderbijeenkomsten die de leesconsulent op school organiseert. Schoolwise Elke leerling heeft op school een eigen bibliotheekpasje waarmee hij gebruik kan maken van het in- en uitleensysteem op school. De Marijkeschool gaat als eerste school werken met de nieuwe website SchoolWise, waarbij de leerling kan zoeken naar boeken uit de bibliotheekcollectie. Deze website is gebruiksvriendelijk voor kinderen, waardoor zij makkelijk kunnen zoeken naar boeken op titel, auteur en onderwerp. Op SchoolWise kunnen kinderen doorklikken naar websites zoals Leesplein, Klokhuis en de Beeldbank om betrouwbare informatie te krijgen voor spreekbeurten en werkstukken.

NIJVERDAL - EG Computer Specialisten Nijverdal opent op 23 november officieel haar deuren aan de Markt 3B in Nijverdal. Na vele jaren haar klanten aan de Rudolf Dieselstraat te hebben geholpen was het tijd voor een nieuwe stap. Daarom is EG Computer Specialisten op zoek gegaan naar een nieuwe locatie voor de vestiging Nijverdal. Als grootste computerspeciaalzaak van het oosten is EG Computer Specialisten op zoek gegaan naar een goed te bereiken locatie, die ook voor iedereen bekend is. ”Wij hebben met het nieuwe pand aan de Markt de spijker op zijn kop geslagen”, vertelt Gerben Krukkert, mede-eigenaar van EG Computer Specialisten. “Alleen het betaald parkeren moest nog worden overwonnen. Ons antwoord hierop is simpel: komt u bij ons op bezoek? Parkeer dan uw auto voor de deur, kom bij ons binnen, en pak uw parkeergeld wat we voor u klaar hebben liggen. De meter staat

ook nog eens dichtbij.” Na een grondige renovatie van het pand verhuist EG Computer Specialisten de komende week. Op 23 november wordt officieel het lint doorgeknipt. ”Op deze gloednieuwe locatie hebben we aanzienlijk meer ruimte om de allernieuwste trends op computergebied te laten zien én voelen. Daarnaast is ook onze technische dienst uitgebreid, om onze klanten nog beter van dienst te zijn”, zegt Erwin van der Sligte, mede-eigenaar van EG Computer Specialisten. Tijdens de officiële opening is iedereen van harte welkom, en zal EG Computer Specialisten zorgen voor diverse demonstraties en aanbiedingen.

Euroleague Waterpolo in Nijverdal NIJVERDAL - De dames van landskampioen Het Ravijn spelen van donderdag 28 november tot zondag 1 december 2013 in Nijverdal de voorronde voor de Euro League. Het Ravijn moet het opnemen tegen de volgende tegenstanders: Kinef Kirishi (Rus), Ugra Khanty Mansyisk (Rus), AS Rapallo (Ita) en London Otter (GBr). De beste twee ploegen plaatsen zich voor de kwartfinales. Kaarten per sessie kosten € 5,- voor volwassenen en € 2,voor jeugd onder 15 jaar. Een Passe Partout voor het gehele toernooi kost 15 euro. U kunt kaarten bestellen door een mail te sturen naar: evenementen@ zpc-hetravijn.nl Het wedstrijd programma zit er dezer dagen als volgt uit: Donderdag 28 november 2013: 19.30 – 20.45 uur Het Ravijn - London Otter 21.00 – 22.15 uur Kinef Kirishi -Ugra Khanti Mansyisk Vrijdag 29 november 2013: 19.30 – 20.45 uur Het Ravijn - Ugra Khanhti Mansyisk 21.00 – 22.30 uur

AS Rapallo

- London Otters Zaterdag 30 november 2013: Er worden twee keer twee wedstrijden gespeeld: 10.00 – 11.30 uur - AS Rapallo

Kinef Kirishi

11:30 – 12:45 uur Ugra Kanhti Mansyisk - London Otters 19.30 – 20.45 uur - Kinef Kirishi

Het Ravijn

21.00 – 22.15 uur Ugra Khanti Mansyisk -AS Rapallo Zondag 1 december 2013: 10.30 – 11.45 uur Kinef Kirishi - Londen Otters 12:00 – 13:30 uur Het Ravijn - AS Rapallo


Hellendoorn Journaal

Vrijdag 15 november 2013

Pedicure de Jonge voorziet in de behoefte aan behandeling thuis DAARLERVEEN - Bij het starten van de onderneming Pedicure de Jonge van Marieke de Jonge-Vos komen de jarenlange ervaring in de zorg en het Pedicure vak samen. In de veertien jaar ervaring als verpleegkundige is zij veel voetproblemen tegen gekomen. Zij heeft hierbij gemerkt dat er behoefte is aan een goede voetverzorging. Het bij Pro Voet aangesloten bedrijf onderscheidt zich door volledig ambulant te werken. Hiermee voorziet zij in de vraag mensen te behandelen in hun eigen vertrouwde omgeving. De ervaring leert dat er veel mensen zijn die om uiteenlopende redenen geen mogelijkheid hebben een bezoek te brengen aan een salon. In 2012 heeft zij de opleiding Pedicure gevolgd en is begin dit jaar met de onderneming Pedicure de Jonge van start gegaan.

men, zoals diabetes en reuma, goed te kunnen behandelen is zij haar kennis aan het vergroten door een opleiding tot Medisch

pedicure te volgen. Behandelingen bestaan onder andere uit het knippen van nagels, het verwijderen van eelt en/of likdoorns, maar ook het behandelen van ingroeiende nagels, schimmel- of kalknagels. Bij Marieke staan deskundigheid en hygiëne voorop. Pedicure de Jonge is werkzaam in de regio Hellendoorn en Twenterand. Voor meer informatie kunt u kijken op www.pedicuredaarlerveen.nl

Koffieconcert met Popkorn en Nijverdals Mannenkoor

Ensemble binnen hun geledingen welke onder andere barbershop en hedendaagse nummers zingt.

wordt voornamelijk Engels gezongen en POPKORN wordt meestal begeleid met de piano. Het gemengde koor is in 1994 opgericht en bestaat uit 40 leden. Bij het zingen hoort ook swingen en dat zal dit koor dan ook zeker doen deze zondagochtend.Het belooft een swingend en zingend koffieconcert te worden.

Ook het koor POPKORN zet op deze zondag ochtend een mooi repertoire neer. Hun muziekkeuze varieert van hits uit de jaren zestig tot hedendaagse songs, meestal pop, maar ook musical, jazz maar ook zeker rustige ballads. Er

Het optreden wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van een ‘Gouwe Ouwe’ in dit geval een populair rocknummer uit de jaren ’70 . Het concert vindt plaats bij de Oale Bleke en begint om 11.30 uur. De toegang is gratis.

NIJVERDAL - Zondag 17 november is Popkorn - samen met het Nijverdals Mannenkoor - te gast bij de KSW voor een koffieconcert. Zowel Popkorn als het Nijverdals Mannenkoor zullen stukken uit hun eigen repertoire ten gehore brengen.

NK Enduro Hellendoorn van start met proloog op Hofmansweide ELLENDOORN - In het weekend van 22 en 23 november barst in Hellendoorn een spannende eindstrijd los om het Open Nederlands Kampioenschap enduro.Vier lokale endurorijders van de Motorclub Hellendoorn Nijverdal (MCNH) maken dit weekend kans op de nationale titel in diverse klassen in het enduro kampioenschap. Enduro is een individuele strijd tegen de klok, het is knokken tegen jezelf. De wedstrijd gaat over verharde en onverharde wegen, over maïslanden, door de modder en door de bossen. Er moeten een aantal crossproeven afgelegd worden, die vragen om pure snelheid en behendigheid. De crossmotor

zie ook www.uittwente.nl

Vrijdag 15 november

19:00 Openbare reppetitie Blaaskapel de Sputterkearls 20:00 “Met Emos voor de buis” 20:15 Hieperdepiep Nijverdal bij ZINiN Theater 20:30 Other Roads bij Folkclub Twente in Boekelo - De Buren Zaterdag 16 november

Om de steeds toenemende groep mensen met gezondheidsproble-

Het Nijverdals Mannenkoor telt inmiddels 51 koorleden, is opgericht in 1965 en wordt gedirigeerd door dirigent Henk Swart. Het koor treedt meerdere keren per jaar op met concerten, waaronder het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert. Het koor is meerstemmig en zingt alle soorten van muziek, waaronder geestelijk, licht-klassiek, operette, Russisch, populair, gospels. Ook heeft het een koor een

A genda

moet aan de wettelijke regels voldoen omdat de wedstrijd ook deels over de openbare weg gaat. Er wordt per dag in totaal een afstand van zo’n 160 kilometer afgelegd, met onderweg een aantal crossproeven. Het klassement van het open

Nederlands Kampioenschap Enduro wordt dit jaar bepaald door uitslagen van 9 wedstrijden. De laatste, tweedaagse wedstrijd vindt dit jaar in Hellendoorn plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. Om de sport dichterbij het publiek te brengen, heeft de MCNH een primeur in petto. Donderdagavond 21 november om 19.00 uur wordt er een proloog in de vorm van de Twin Air crossproef georganiseerd op de Hofmansweide in het centrum van Hellendoorn. Spannende eindstrijd voor vier lokale favorieten. De afsluitende tweedaagse kampioenswedstrijd in Hellendoorn belooft een spannende eindstrijd op te leveren. Vier succesvolle MCNH-leden maken in hun eigen klasse nog kans om op het hoogste podium te eindigen. Robin Nijkamp uit Daarlerveen staat op dit moment bovenaan in de Inters klasse E2. Bij de laatste wedstrijd in Zelhem scoorde hij helaas geen punten. Hij staat er goed voor maar zal z’n zenuwen nog even in bedwang moeten houden tijdens de komende wedstrijden.

15

9:00 Boekverkoop Bibliotheek Hengelo 10:00 Grote vogelshow in Oldenzaal in Het Landhuis 11:00 Sinterklaas in Enschede 12:00 Sieradenbeurs Twentehallen Enschede 13:30 Intocht Sinterklaas en pieten in Nijverdal 13:30 Luisterrijk lezing over Giuseppe Verdi 14.00 Bijeenkomst Orchideeënvereniging in Borne 15:00 Intocht van Sint Nicolaas in

Hengelo 15:00 Nederlandse Dans en Demonstratiedag in De Kroon Hellendoorn 19:30 Concert met Looft den Heer en Voices to Heaven 20:00 Najaarsconcert Semper Crescendo Oldenzaal 20:00 Tuin der Lusten in de Hofkerk 20:15 Hulphond, één van de grote beloftes van het komende theaterseizoen in de Bond. Zondag 17 november

Jeugd Tennistoernooi in Oldenzaal en Losser 8:30 Helletocht vol uitdagingen 11:00 Bazaar De Zevenster, dé creatieve markt van Oldenzaal 12:00 Racemotoren op Doe- & Draaidag 14:00 Egerländer Kameraden voor Kans voor een Kind bij Rouwhorst

www.uittwente.nl

CDA-Hellendoorn gaat Even Buurten NIJVERDAL - Al vele jaren trekt de fractie van het CDA erop uit om in contact te treden met de inwoners van de wijken en de dorpen. Maandagavond 18 november om 20.00 uur gaan de fractieleden in gesprek met de Wijkvereniging en de bewoners van de Blokken in de Blokkendoos. En woensdagavond 20 november om 20.00 uur met ’n Oaln Diek in ‘t Diekhuus. Thema’s die inmiddels zijn aangedragen in ’n Oaln Diek zijn: Herontwikkeling terrein Prins Bernardschool; woningbouw Bergleidingsweg en de woonservicegebieden. De Blokken is een wijk die een enorme facelift heeft ondergaan. Tevens is de wijk nog steeds in ontwikkeling. Over de toekomst en het verloop van deze ont-

wikkelingen willen de fractie van CDA-Hellendoorn graag spreken. Thema’s die inmiddels zijn aangedragen zijn: scholenbouw de Twijn; herontwikkeling van park de Blokken; parkeerproblematiek in de wijk; leefklimaat in de wijk en de woonservicegebieden. Daarnaast is er ruimte om met verschillende fractieleden in gesprek te gaan over zaken die u als bezoeker aandraagt.

Met slechts één telefoontje ziet Taui’s wereld er heel anders uit. Taui is 10 jaar Met medicijnen bijdrage krijgen die ze zo hard

en had maanden last van ontstoken ogen. zijn de ogen van Taui genezen. Dankzij uw kinderen in ontwikkelingslanden de oogzorg nodig hebben.

Word nu donateur Bel gratis 0800 - 8003 www.eyecarefoundation.nl


Iedereen Glasvezel van XS4ALL. Een supersnel, betrouwbaar netwerk met de beste service. Dat is Glasvezel van XS4ALL. Daarmee kunt u tot wel 100 Mb/s downloaden ĂŠn uploaden. En bent u klaar voor alle mogelijkheden van internet. Nu en in de toekomst.

Schrijf u nu in op xs4all.nl/iedereenglasvezel

Hej 15 11 2013  
Hej 15 11 2013  
Advertisement