Enschede Magazine 05-04-2024

Page 1

Magazine Enschede Hét Magazine voor Enschede HET DIGITALE MAGAZINE VAN ENSCHEDE EN OMSTREKEN 05-04-2024 Nederlands Blazers Ensemble Boekenbeurs
Groen gas
Twentse
2024
ultralicht
Gemeente-Info + UIT-agenda Lammetjes aaien Hof Espelo Europacup Steppen
Glanerbrug
van Twence
Beiaarddag
Maak kennis met
vliegen

Volg Weeronline op twitter en facebook

Warme dagen op komst

We kunnen tijdelijk gaan genieten van heerlijk lenteweer met temperaturen die zeer hoog uit vallen voor deze tijd van het jaar. Morgen verloopt droog, zonnig en zeer warm. We kunnen zelfs zomerse waarden gaan halen! Ook zondag en maandag kan het nog warm worden met 20 graden, daarna levert de temperatuur geleidelijk verder in.

Zaterdag: warmste 6 april ooit? Zaterdag kunnen we gaan genieten van een heerlijke lentedag. En misschien zelfs wel een beetje zomers! Vanuit het zuiden wordt zeer warme lucht aangevoerd en de temperatuur loopt dan ook flink op. Het wordt 23 tot 25 graden en het kan lokaal zelfs 27 graden worden. Daarmee is de kans groot dat we de warmste 6 april ooit gaan beleven!

Aangezien de hoge temperaturen gepaard gaan met flink wat zon kan de korte broek zeker weer eens aan! Strakblauw is de lucht niet, want er trekken enkele velden met hoge sluierwolken over het land. Later op de dag zit er ook flink wat Saharalucht in de lucht. Hierdoor kan zowel de zonsondergang fel oranje kleuren. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit zuidelijke richtingen.

Zondag: nog steeds zacht

Op de tweede weekenddag is het weerbeeld weer een stuk wisselvalliger. In de vroege ochtend zijn enkele buien mogelijk, maar een groot gedeelte van de dag verloopt op de meeste plaatsen droog. In de avond kan weer enige tijd regen vallen. De zon zien we overdag weinig en de middagtemperatuur valt met 16 tot 20 graden lager uit dan op zaterdag.

Maandag: licht wisselvallig

Op de eerste dag van de nieuwe week hebben te maken met een mix van zon, wolken en enkele buien die over het land trekken. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij de deur uit moet. Het is nog steeds zacht met maxima van 15 tot 20 graden.

Daarna: scherpe temperatuurdaling

De dagen daarna levert de temperatuur flink in en zien we veelal maxima die uitkomen tussen 12 en 15 graden. De wind komt voornamelijk uit het zuidwesten waardoor we gevoelig blijven voor buien of regengebieden.

Colofon

Twente Journaal BV

Sponsored Magazines

Twente-Magazine.nl

Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo 074-259 66 33 info@TwenteJournaal.nl

Enschede-Magazine.nl

Lokaal nieuws, gesponsorde berichten, cultuur, sport, natuur en uit-agenda van Enschede, Lonneker, Glanerbrug, Boekelo, Buurse, Usselo en Twente.

Advertenties en gesponsorde berichten: Maurice Weustink 06-51 420 945 info@TwenteJournaal.nl

Redactie: info@TwenteJournaal.nl

Cartoon: Leo Kemper

Persberichten en beeldmateriaal die ons worden aangeboden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukteals digitale uitgaven. Indien bronvermelding is gewenst, dan dient deze ingemonteerd te worden in de foto. Ontbreken van bronvermelding kan geen reden zijn voor schadevergoeding. Enschede Magazine

Het Enschede Magazine is lid van:

Optimaal adverteren in Overijssel en Gelderland: meer dan 500.000 ex oplage in sterk lokale titels voor een scherpe prijs. Bel voor informatie 0651 420 945 www.regionaleuitgeversgroep.nl

TwenteJournaal is uitgever van o.a. HellendoornMagazine.nl, HengeloMag. nl OldenzaalMagazine.nl , EnschedeMag. nl, LosserMagazine.nl AlmeloMag.nl en GlanerbrugMagazine.nl, De Transportkrant, Welkom in Twente , TwenteJournaal.nl en

3
4
pagina’s: 76
Natuur
Sport
INHOUD Nieuws & Achtergrond:
Uitagenda
48
62 Cultuur 42

Nieuwe thuisbasis voor

ENSCHEDE - Het is zover! Moekotte Media is vanaf 1 april gevestigd in Stadscampus Connect-U in Enschede.

Deze verandering markeert een belangrijke mijlpaal in de voortdurende groei en ontwikkeling van ons bedrijf, dat sinds 2022 een aanzienlijke uitbreiding heeft doorgemaakt. Door de groeiende vraag naar hoogwaardige video’s, fotografie, animaties en social content, is het belangrijk voor ons om de beste faciliteiten en een inspirerende omgeving te hebben.

Enthousiasme en professionaliteit Met een sterke focus op professionalisering en het streven naar goede en betaalbare content, is de verhuizing naar Stadscampus Connect-U een strategische zet om de operationele capaciteiten verder te verbeteren. Hier hebben we niet alleen een moderne en inspirerende ruimte die perfect past bij onze creatieve visie, maar ook meer

Moekotte Media

praktische voordelen, zoals ruimte voor meerdere projecten tegelijk. Dit betekent efficiënter werken en onze projecten met nog meer enthousiasme en creativiteit benaderen zoals je ook kunt zien op onze site www.moekottemedia. nl/portfolio/

Gastvrije omgeving

Bovendien maakt de nieuwe locatie het veel gemakkelijker om onze gewaardeerde klanten te ontvangen. Met ruimere vergaderruimtes en een gastvrije omgeving kunnen we onze klanten nu nog beter van dienst zijn tijdens persoonlijke ontmoetingen en creatieve brainstormsessies.

Dennis Moekotte deelt zijn enthousiasme over de verhuizing naar Stadscampus Connect-U: “Deze stap betekent veel voor ons bedrijf. Ik zie talloze mogelijkheden om onze partners nog beter van dienst te zijn vanuit ons nieuwe hoofdkantoor. De bruisende creatieve sfeer in Connect-U, gecombineerd met de nabijheid van bestaande partners, geeft me het volste vertrouwen dat we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Samen met het team ga ik graag die uitdaging aan!”

Voor meer info zie www.moekottemedia.nl

voor

Twentse Beiaard Dag 2024

RIJSSEN/ENSCHEDE - De beiaardiers van de Twentse carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) treden op met een evenement dat laat zien hoe veelzijdig dit klinkend erfgoed wel niet is.

De bijzondere concerten zijn verdeeld over de dag te beluisteren op zaterdag 20 april tussen 10.30u tot 15.45u, en het kost niks! Zet deze datum dus in je agenda en maak het mee.

Twentse carillons

Door de eeuwen heen hebben klokken altijd een bijzondere betekenis gehad. In de Gouden Eeuw werden veel kerktorens in de handelssteden van Vlaanderen en Nederland verrijkt met een beiaard en beleefde de klokkencultuur een periode van grote bloei. Musici van naam werden als stadsbeiaardier aangesteld en composities van interna-

tionaal vermaarde componisten werden voor beiaard bewerkt en over stad en dorp uitgestrooid.

Nog steeds wordt de sfeer in verschillende Twentse binnensteden mede bepaald door carillonmuziek. Elk kwartier klinken de klokken automatisch, maar ook beklimt de stadsbeiaardier regelmatig de torentrap om de klokken met handen en voeten te bespelen. Twente kent op dit moment zeven carillons:

Almelo St. Georgiusbasiliek : Frans Haagen

2024

Drienerlo (UT) Campusbeiaard

Campus Beiaard Kring Enschede

Enschede grote Kerk : Esther Schopman

Hengelo : Stadhuistoren -Roel Smit

Oldenzaal :St. Plechelmusbasiliek

Hylke Banning

Rijssen Schildkerk-Jan-Geert

Heuvelman

Ootmarsum: N.H. kerk Henk Verhoef

Stichting De Twentse Beiaard

De beiaardiers in deze regio zijn al sinds 1989 verenigd in Stichting De Twentse Beiaard met het doel de beiaardcultuur in Twente op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen. Sinds 1991 werd jaarlijks een evenement georganiseerd waar publiek op één dag naar een bijzonder concert op een aantal Twentse carillons kon luisteren. Na een radiostilte pakten de huidige beiaardiers vorig jaar de draad weer op en werd met succes een evenement georganiseerd rondom de carillons van Almelo, Hengelo, Oldenzaal en Ootmarsum.

Drie bijzondere concerten op 20 april

Dit jaar - op zaterdag 20 april - organiseert de stichting drie bijzondere beiaardconcerten: in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Iedereen is van harte uitgenodigd, Twentenaren in het bijzonder! Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zo geprogrammeerd dat het ook reizend met het openbaar vervoer mogelijk is om alle evenementen bij te wonen. De Twentse Beiaard Dag 2024 start in Rijssen en zal officieel worden geopend door Jurgen van Houdt, burgemeester van Rijssen en voormalig wethouder in Enschede. Op de UT zal Jennifer Herek, decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen het concert inleiden. Bij het concert in en rondom de Grote Kerk van Enschede verwelkomt burgemeester Roelof Bleker de luisteraars.

Boekenbeurs Glanerbrug

GLANERBRUG - Elk jaar wordt in de meivakantie de grootste boekenbeurs van Twente gehouden in Glanerbrug.

Dit jaar van woensdag 1 mei tot en met zondag 5 mei.

(elke dag in ieder geval van 10.00 uur tot 17.00 uur, maar woensdag en donderdag ook ‘s avonds tot 21.00 uur)

Het aanbod bestaat uit meer dan 60.000 tweedehands boeken, gesor-

teerd in diverse categorieën.

Zoals: romans, literatuur, thrillers, kinderboeken, geschiedenis, landen en streken, hobby’s, etc.

Prijzen van de boeken variëren tussen de €0,50 en €2,50.

Er zijn ook enkele speciale collector

Glanerbrug in de meivakantie

items die iets hoger geprijsd zijn.

De opbrengst gaat naar een drietal goede doelen: Woongemeenschap De Wonne Vincentiusvereniging Glanerbrug kindertehuis Casa do Menino in Brazilië

De beurs wordt elk jaar georganiseerd door een team van actieve vrijwilligers, samen met de Vincentiusvereniging Glanerbrug.

Gedurende het hele jaar verzamelen en sorteren zij de boeken.

Als u nog boeken of strips voor de beurs heeft: boekenbeurs.glanerbrug@ gmail.com of via Facebook.  Ook zijn extra vrijwilligers altijd van harte welkom.

Lokatie van de beurs: Basisschool De Troubadour  Sonatestraat 44A Glanerbrug

Toegang: gratis

Website: www.boekenbeursglanerbrug. nl

Minder aardgasverbruik van Twence

ENSCHEDE - Begin vorig jaar sloten de gemeenten Enschede, Hof van Twente en Losser een overeenkomst met Twence.

Ze kwamen overeen om een deel van de gemeentegebouwen te verwarmen met CO2-neutraal groen gas in plaats van aardgas van fossiele oorsprong. Na een jaar maken we de balans op: er is gezamenlijk 875.000 m3 aardgas bespaard.

Vooral voor de kleinere gemeenten Losser en Hof van Twente is groen gas een belangrijk alternatief voor aardgas. Een groot warmtenet, zoals Enschede

bijvoorbeeld heeft, ligt voor deze gemeenten met veel buitengebied minder voor de hand. Wethouder Harry Scholten Hof van Twente: “We willen in onze gemeenten graag snelheid maken om ook ons eigen vastgoed te verduurzamen. Minder aardgasgebruik is het doel, en met groen gas van Twence maken we een flinke stap in de goede richting. Dat de mest van boeren uit onze eigen regio komt, sluit de regio-

dankzij groen gas

nale kringloop.”

Aanzienlijke hoeveelheid

Dat het om een aanzienlijke hoeveelheid groen gas gaat, blijkt wel uit de cijfers van het eerste jaar: er is met de certificaten die de gemeenten bij Twence heeft afgenomen 875.000 m3 groen gas gekocht. Dit is te vergelijken met het jaarlijks gasverbruik van zo’n 750 huishoudens. Hiermee koopt de gemeente

Losser groen gas in voor 15 gemeentegebouwen, waaronder ’t Lossers Hoes, de gemeentewerf, het zwembad en een aantal gymzalen. In Hof van Twente zijn voor onder andere het gemeentehuis in Goor certificaten gekocht.

Mestverwaardingsinstallatie Zenderen Ilse Jansink, woordvoerder van Twence:

Foto: www.twence.nl

“Als euregionaal duurzaamheidsbevorderaar werken wij samen met onze aandeelhoudende gemeenten aan de opgaven van de toekomst. Het groen gas dat wij leveren komt uit onze mestverwaardingsinstallatie in Zenderen. Daar wordt varkensmest van Twentse boeren opgewerkt tot groengas. Dat leveren wij aan het openbare gasnetwerk. Het is dus niet zo dat er aparte gasleidingen naar de gemeenten lopen. Je kunt dat vergelijken met groene stroom, dat koop je in bij je energieleverancier, maar de opwek daarvan wordt gewoon op het netwerk geleverd. Zo hebben we dat ook met deze gemeenten geregeld, zij kopen bij ons een bepaalde hoeveelheid groen gas met certificaten.”

aardgasverbruik

Nederlands Blazers Ensemble

ENSCHEDE - In het nieuwe programma De Duivelskunstenaar speelt Het Nederlands Blazers Ensemble de Faust Symfonie van Franz Liszt bij de iconische stomme film Faust (1926).

Het NBE heeft altijd al een zwak gehad voor de stomme film. Na de successen van Romeo & Julia en The Unknown

Chaplin gaan ze nu aan de slag met deze expressionistische film van Murnau, op basis van Goethe’s beroem-

Ensemble speelt Faust

de toneelstuk Faust.   Faust is één van de meest bekende en invloedrijke verhalen uit de Duitse literatuur. De 16e-eeuwse geleerde en magiër Faust verkoopt  zijn ziel aan de duivel in ruil voor goddelijke macht.  Zwart-wit, fantastisch en dramatisch.

Zowel  het verhaal van Faust als de film hebben een blijvende invloed gehad op de literatuur, film en kunst,

Foto: Peter Lodder

en worden nog steeds bestudeerd en bewonderd vanwege hun diepgaande thema’s en artistieke prestaties.

NBE voorziet deze klassieker van een moderne soundtrack op basis van de Faust Symfonie van Franz Liszt.

Zaterdag 20 april

ENSCHEDE MUZIEKCENTRUM

Maak kennis met vliegen van de Twentse Ultralichte

NORDHORN - Als je serieus overweegt een RPLMLA brevet te halen dan wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over wat daar allemaal bij komt kijken.

Dan is er niets zo informatief als een dagje snuffelen aan de opleiding. Daarom organiseert de TULV een aantal instapdagen per jaar. We ontvangen je

op deze dag graag om kennis te maken en je alles te vertellen over de MLA vliegerij. Een ervaren instructeur geeft een aantal theorielessen zodat je een

vliegen op de instapdag Ultralichte Vliegclub

goed beeld krijgt wat er qua kennis van je wordt verwacht. Zo leer je de basisbeginselen van aerodynamica, waarom een vliegtuig eigenlijk vliegt. Ook krijg je uitleg over navigeren en communiceren in de kleine luchtvaart en hoor je allerlei verhalen waarom vliegen zo leuk is.

Na een door ons verzorgde lunch maak je uitgebreid kennis met het vliegtuig en ga je vervolgens met de instructeur de lucht in om te ervaren hoe geweldig het is om in zo’n licht vliegtuig te vliegen. Uiteraard krijg je de controle over

de besturing. Ter afsluiting van de dag praten we nog even na en is er ruimte om vragen te stellen. Wil deelnemen? Neem dan contact met ons op. We verwelkomen je graag!

De eerstvolgende instapdag is op zaterdag 13 april.

Kosten 125 euro

Voor meer informatie: info@tulv.nl of 0622793635 en www.tulv.nl/instapdag

Buutacademie van

OLDENZAAL - Museum De Pelgrim gaat samenwerking aan met carnavalsverenigingen en bekende buutreedners

Sinds april 2021 wordt het carnaval van Noordoost-Twente officieel erkend als immaterieel erfgoed. Het betekent dat het veel meer is dan alleen een feest. Het is een samen zijn, samen doen en samen vieren, overgegeven van generatie op generatie.

Opname van het carnaval in het register, en de status die het carnaval daarmee krijgt is slechts een eerste stap. Belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. Vanuit het nieuwe museum

De Pelgrim zien de Oldenzaalse Musea een taak voor zichzelf weggelegd in het delen en stimuleren van het

immaterieel erfgoed van Twente. De verschillende tradities die horen bij het carnaval van Noordoost-Twente, waaronder het Buutreden, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Omdat de traditie van het Buutreden onder druk staat, onder meer door een beperkte aanwas van nieuwe deelnemers, zetten de musea en de carnavalsverenigingen uit Noordoost-Twente gezamenlijk in op de Buutacademie.

Over de Buutacademie

De Buutacademie laat mensen kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemers ook de vrij-

van start

heid om te ontdekken welke vorm het beste bij hen past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar 6 deelnemers aan mee kunnen doen. Dit traject bestaat uit 4 bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 en zal begeleid worden door niemand minder dan Thijs Kemperink. Thijs is Tukker, cabaretier en zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Thijs zal de deelnemers helpen om in 4 bijeenkomsten een mooie act te maken en uit te voeren.

Gedurende de hele periode krijgen de deelnemers een coach die ze o.a. meeneemt naar gala’s, in contact brengt met verenigingen en andere buutreedners en advies geeft. Dit zijn allemaal mensen die hun sporen in de carnavals/theater/galawereld hebben verdiend zoals o.a. Jan Riesewijk en Annet Meijerink.

Wie kan er meedoen?

In Noordoost-Twente is een enorme schat aan potentiële ‘buutreedners’. De Buutacademie staat open voor aanmeldingen van iedereen. Ervaring met theater of een andere vorm van op het podium staan is geen vereiste.

Informatiebijeenkomst 21 april

Heb je interesse in het traject of wil je meer weten over de losse workshops of de buutacademie in het algemeen? Kom dan op 21 april van 14:30 tot 16:00 uur naar de informatiebijeenkomst bij Pelle’s in Deurningen. Aanmelden kan via www.museumdepelgrim.nl/buutacademie

Dit traject wordt gratis aangeboden door museum De Pelgrim in Oldenzaal in samenwerking met de carnavalsverenigingen in Noordoost-Twente.

65-jarig bestaan De ‘Een baken van hoop

BORNE - Dit jaar staat de Luisterlijn stil bij het 65-jarig bestaan van de telefonische hulpdienst.

Sinds de oprichting in 1958, heeft de telefonische hulpdienst een onschatbare rol gespeeld in het bieden van een luisterend oor aan mensen die daar op dat moment behoefte aan hadden, ongeacht de tijd van de dag of de aard van hun zorgen. Wat begon als een bescheiden initiatief, is uitgegroeid tot een landelijke organisatie, de Luisterlijn, die levens raakt over het hele land. Vanuit verschillende locaties in het hele land, waaronder in Borne, voeren vrijwilligers jaarlijks honderdduizenden gesprekken.

In 1958 richtte de Rotterdamse dominee Henk Teutscher de eerste telefonische hulpdienst op in Nederland. “Hij vroeg in het algemeen aan mensen die verhullend spraken, om hun problemen duidelijk uit te spreken en het gesprek met de telefonische hulpdienst aan te gaan. Zelfs als het er om ging dat het leven niet te leven is en zij een einde

aan hun leven wilde maken”, vertelt de zoon van oprichter ds. Teutscher. Het was een oproep tot hulp en luisteren.

Nu, 65 jaar later, biedt de Luisterlijn een luisterend oor aan iedereen en in (bijna) elke situatie. Ze is voor veel mensen een baken van hoop en begrip.

Behoefte om gehoord te worden

De behoefte (anoniem) je verhaal te kunnen doen, is nog altijd groot. Waar de eerste telefonische hulpdienst begon met 40 vrijwilligers en zo’n 35 gesprekken per dag, is de telefonische hulpdienst uitgegroeid tot circa 1.500 vrijwilligers en zo’n 900 gesprekken per dag. Hoewel de telefonische hulpdienst al lang niet meer alleen bereikbaar is via telefoon, maar ook via chat en mail, worden de meeste gesprekken nog altijd via de telefoon gevoerd. Opvallend is dat door de jaren heen psychische klachten en eenzaamheid

De Luisterlijn hoop en begrip’

vaak aanleiding zijn om contact te zoeken.

Betrouwbare steunpilaar

Of het nu gaat om eenzaamheid, verdriet, stress of gewoon behoefte aan een vriendelijk woord, de Luisterlijn fungeert als een betrouwbare steunpilaar voor veel mensen. Hier kunnen ze dag en nacht terecht met hun zorgen, angsten en vreugde. Vrijwilligers van de Luisterlijn staan paraat om te luisteren zonder oordeel en met empathie.

Voortdurende missie

Henk Teutscher, zoon van oprichter ds. Teutscher, is trots dat de missie van zijn vader wordt voortgezet. “In een wereld waarin het tempo soms overweldigend kan zijn, en waarin individuen worstelen met uitdagingen van verschillende aard, is het van cruciaal belang een plek te hebben waar je je gehoord en begrepen voelt. Wat het werk nog steeds bijzonder maakt, is de onbaatzuchtige inzet van de vrijwilligers. Mensen die dag en nacht hun luisterend oor lenen aan hen die het nodig hebben.”

Foto: Sander Foederer

Erkend essentieel in de samenleving Het werk van de Luisterlijn wordt voortdurend erkend als essentieel in onze samenleving. Onderzoek van SEOR in 2022 onderstreept de impact van de Luisterlijn op het welzijn van haar gesprekspartners en vrijwilligers. Uit het onderzoek blijkt dat minimaal 80 procent van de gesprekspartners zich beter voelt na contact met de Luisterlijn, met gunstige effecten op fysieke gezondheid en sociale relaties.

Vieren, erkennen en eren

Om de belangrijke mijlpaal te vieren plant de Luisterlijn verschillende evenementen en initiatieven gedurende het hele jaar. Die omvatten onder meer het delen van inspirerende verhalen en ervaringen van mensen die baat hebben gehad bij de diensten van de Luisterlijn, evenals het erkennen en eren van de circa 1.500 getrainde vrijwilligers die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van anderen. De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Bel 088 0767 000. Chatten of mailen is ook mogelijk via www.deluisterlijn.nl.

Eén wijkverbeterplan voor

OLDDENZAAL - De afgelopen maanden heeft de gemeente Oldenzaal wijkbewoners van GlindeHooiland gevraagd welke dromen en ideeën zij voor hun wijk hebben.

Ook waar ze tegenaan lopen en wat ze anders willen zien in de wijk. Dit ging over ruimtelijke thema’s, maar ook over sociale thema’s. Alles wat is opgehaald heeft de ge- meente in een wijkverbeterplan voor Glinde-Hooiland verwerkt. Eén plan dat gebruikt wordt bij alle toekomstige ontwikkelingen in de wijk. Waardoor de hele wijk klaar is voor de klimaatopgave en het fijn leven is. Samen met partners (Cogas, WBO Wonen, Impuls, Wijkracht en Vitens) en wijkbewoners is de ge- meente aan de slag gegaan met het wijkverbeterplan. Op verschillende momenten konden wijkbewo- ners meedenken, zoals bij

een wijkbijeenkomst, via inloopmomenten en vervolgsessies. Op basis hiervan en op basis van de kennis van professionals zijn uitgangspunten geformuleerd voor het wijk- verbeterplan. De komende 10, 15 jaar moet er namelijk veel gebeuren in Glinde-Hooiland: wegen, ver- lichting, ondergrondse leidingen, etc. En dat wil de gemeente slim aanpakken, door werkzaamheden en onderwerpen te combineren en samen te werken met partners. Door de handen ineen te slaan, is het mogelijk om zowel op het ruimtelijke gebied (speelplekken, verkeer, etc.) als het sociale gebied (een plek om te ontmoeten,

voor Glinde-Hooiland

elkaar helpen in de wijk, etc) mooie stappen te zetten.

Waarom één wijkverbeterplan?

Door klimaatverandering nemen de kansen toe dat Oldenzaal meer last krijgt van droogte, waterover- last en hittestress. Om die problemen te verminderen passen we ons aan de klimaatverandering aan. Glinde-Hooiland is erg versteend, met weinig ruimte voor water en groen. De klimaatverandering vraagt daarom om een herinrichting van de wijk. Daarnaast staat de leefbaarheid en veiligheid onder druk in GlindeHooiland. Wat kan helpen is het versterken van samenleven in de wijk. Door één wijk- verbeterplan, wil de gemeente samen met partners bij toekomstige ontwikkelingen de kansen zowel op ruimtelijk als op sociaal gebied slim en efficiënt benutten. Waardoor de wijk klaar is voor de toe- komst.

Wijkplan vaststellen en aanvullend budget nodig

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het wijkverbeterplan vast te stellen. Daarnaast is een aanvullend budget nodig om aan de slag te gaan in de wijk. Het college stelt de raad daarom ook voor de financiële gevolgen van de uitvoering van de ambities uit het wijkverbeterplan als nieuw beleid af te wegen bij de Kadernota 2025. Wanneer het aanvullende budget beschikbaar is en het wijkverbeterplan vastgesteld is door de raad (raadsvergadering 22 april), volgt de uitwerking op straatniveau. Bij ieder project zijn de uitgangspun- ten uit het wijkverbeterplan de basis.

Meer informatie?

Op oldenzaal.nl/glinde-hooiland vindt u het (voorlopige)wijkverbeterplan en meer informatie.

CuSo Oldenzaal presenteert Oorlogstijd

DE LUTTE - In september 2021 werd in het arboretum Poort Bulten de ‘Anne Frankboom’ onthuld, een zaadje van de kastanjeboom die Anne Frank vanuit haar schuilplaats zag.

Tijdens de onthulling van het informatiepaneel deelde Patty AmentGelderman een evenzo indrukwekkend verhaal. Dat verhaal komt ze nu vertellen bij de CuSo Oldenzaal. Zelf schrijft zij:

“Poort Bulten in oorlogstijd Hoe houd je je staande in een wereld waarin alles verandert en niets zeker-

heid lijkt te bieden?

Dat overkwam mijn moeder toen ze als 25-jarige alleen kwam te staan met twee kleine kinderen. Haar man werd door de bezetter gearresteerd toen mijn broer net 6 weken oud was. Tot overmaat van ramp vorderde de NSB-burgemeester haar huis aan de Emmastraat in Oldenzaal en kon

presenteert Poortbulten in

ze haar boeltje pakken. Ze kwam op Poortbulten in De Lutte terecht. Toen de oorlog uitbrak, was ze heel boos dat haar land zomaar bezet kon worden door de buren. Toen na twee jaar oorlog ook nog eens van alles in haar persoonlijk leven ingrijpend veranderde, sloeg die woede om in strijdlust.”

Patty Ament-Gelderman is de nazaat van de grondlegger van het arboretum Poort Bulten, H.J.H. Gelderman de textielfabrikant.

Het arboretum was in de Tweede Wereldoorlog een onderduikplek voor piloten. Zo waren er tijdens de tweede wereldoorlog drie schuilkelders die plaats boden aan Engelse en Amerikaanse piloten.

Patty zal voor de lezing gebruik maken van de dagboeken die haar moeder in de oorlog heeft bijgehouden. Haar moeder en jachtopziener Sukkel speelden een belangrijke rol in het doorsluizen van de piloten. Zo werd dit bomenpark met haar bewoners een belangrijke schakel in het verzet.

Hierbij nodigen wij u graag uit voor de lezing die Patty Ament Gelderman zal houden op:

Wanneer:

9 april 2024 14.00 uur, Zaal open 13.30 Hotel het Landhuis, Bentheimerstraat 118 Oldenzaal € 5,- (consumpties NIET inbegrepen)

Kledingruilbeurs van de

NIJVERDAL - Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de Fairtradewerkgroep Gemeente Hellendoorn.

Vrijdagavond 12 april en zaterdagmiddag 13 april organiseert de Fairtradegroep voor de vierde keer een kledingruilbeurs. Deze keer in de voormalige Boekhandel van Visser aan het Keizerserf nr. 31. Openingstijden vrijdag 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag van 13.00 tot 15.30 uur.

De Fairtradewerkgroep is heel blij dat ze deze zaak mogen gebruiken.

Waarom een kledingruilbeurs?

Werkgroeplid Rina van den Born: “Vroeger kocht je kleding, die je droeg tot het begon te slijten. Tegenwoordig lijkt kleding wel een wegwerpartikel. De Fairtradewerkgroep wil mensen bewust maken hoe vervuilend de kledingindustrie is en laten zien dat er goede en leuke alternatieven zijn om je kledingkast te vernieuwen. Kledingruil is er daar één van en is goed voor het milieu, is duurzaam én is goed voor je

Fairtradewerkgroep

banksaldo”.

Lente- en zomerkleding

Inbreng van schone en hele dames- en herenkleding voor de lente en de zomer kan aan het Keizerserf 31 ingeleverd worden op drie dagen, te weten: woensdag 3 april van 13.30 tot 15.30 uur, donderdag 4 april van 19.00 tot 20.30 uur, zaterdag 6 april van 10.30 tot 12.30 uur.

Het gaat alleen om kleding voor volwassenen in alle maten van XS tot XXXL.

Ook gewoon kopen

Per persoon mogen maximaal tien items ingeleverd worden. Bij inbreng krijgen deelnemers een bonnetje, waarmee ze ook weer kledingstukken op 12 en

13 april mogen uitzoeken. De kleding wordt onderverdeeld in drie categorieën. Jassen, broek/jurk/colbert en blouse/t-shirt/korte broek. Natuurlijk is de inloop vrij voor iedereen.

Degenen die geen kleding hebben ingeleverd kunnen ook gewoon een keuze maken. Zij kunnen op 12 en 13 april de kleding dan “kopen”. Jassen voor €5,00, broek/jurk/colbert voor €3,00 en blouse/t-shirt/korte broek voor €2,00. Kleding die overblijft wordt gedoneerd aan DORCAS of ander goed doel.

Meer info

Wie meer info wil over deze actie kan mailen naar de Fairtradewerkgroep, fair-

de
tradegemeentehellendoorn@gmail.com

Rondleiding Klooster: “Kom

DENEKAMP - De Zusters van Denekamp geven een kijkje in het kloosterleven.

Je wordt ontvangen met koffie/thee en iets lekkers, daarna volgt een rondleiding over het kloosterterrein. Ook een stukje geschiedenis over het klooster zal niet ontbreken. Op verschillende dagen in de maanden april t/m september om 14.30 uur. Deelname: € 8,90 p.p.

Verscholen in het Twentse groen ligt het

klooster van de Zusters Franciscanessen van Denekamp. Wat in 1875 begon als helpende hand, is ooit uitgegroeid tot een gemeenschap van zo’n 650 zusters. Momenteel zijn er in Denekamp nog zo’n 50 zusters aanwezig. Sinds jaar en dag verzorgden ze armen en zieken, droegen ze hun steentje bij aan het onderwijs en hielpen ze mensen in

“Kom en Zie”

nood. Maar tegenwoordig kun je in het Franciscushuis terecht voor het huren van zalen en kamers, ook kun je hier bezinnings- en ontmoetingsdag(en) organiseren, een rondleiding of een spirituele sessie. Alles draait om het vinden van rust.

Inhoud van het arrangement:

•Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers

•Rondleiding over het kloosterterrein

•Stukje geschiedenis

Wanneer:

8 en 29 april

Daarna maandelijks enkele dagen per maand tot en met september. De rondleiding start om 14.30 uur en duurt ongeveer anderhalf à 2 uur

Opgave:

Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar: franciscushuis@zustersvandenekamp.nl of te bellen naar: 0541753256.

Mannenavond Vechtgenotenhuis: en lezing over Krishnamurti

OMMEN - Ook voor mannen is er ruimte in het Vechtgenotenhuis.

Ben je (ex-)patiënt, naaste van of heb je je partner verloren, dan ben je van harte welkom bij deze activiteit.

Mannengroep Vechtgenotenhuis organiseert op 23 april een mannenavond die deze keer in het teken van Jiddu Krishnamurti staat.

De avond start om 18.30 uur vanaf het

Vechtgenotenhuis met een wandeling door een fraai en afwisselend landschap, langs enkele plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van Krishnamurti, waaronder de plek waar de Sterkampen werden gehouden.

Na een korte pauze volgt de lezing van Evert Ruiter over het bijzondere verhaal van Krishnamurti.

Vechtgenotenhuis: wandeling Krishnamurti

Rondom hem zou een nieuw geestelijk wereldcentrum worden gesticht en Ommen was de plek waar dit moest gebeuren. Baron Philip van Pallandt schonk Krishnamurti in 1921 zijn kasteel en landgoed Eerde als thuisbasis voor de Orde van de Ster, in 1911 in India opgericht door leiders van de Theosofische Vereniging. Duizenden mensen uit de hele wereld kwamen naar de Sterkampen in Kamp Erika.

Kosten € 5. Inloop vanaf 18.15 uur.

Vechtgenotenhuis

Het Vechtgenotenhuis is een centrum voor leven met en na kanker, laagdrempelig en altijd dichtbij. Hier kan je gratis en zonder verwijzing terecht. De vrijwilligers bieden je een luisterend oor, je kan deelnemen aan (groeps)activiteiten of terecht voor een ontspannende massage.

Aanmelding

Voor meer informatie en aanmelding bekijk de website www.vechtgenoten.nl of bel met Tiny Timmer, 06 39032263.

Inspiratiemiddag Blijf

ALMELO - De Ledenservice van Carintreggeland en ZorgAccent PLUS organiseren op donderdag 18 april 2024 een gratis inspiratiemiddag met als thema: ‘Beweeg mee met Zorg & Welzijn’.

“We geven informatie over alle mogelijkheden waarmee je langer in beweging blijft. Ook krijgen bezoekers een goed beeld van al onze activiteiten en van de vele voordelen die onze samenwerkingspartners hen kunnen bieden. Ons gezamenlijke doel is dat mensen actief blijven en daardoor zo lang mogelijk comfortabel en zelfstandig

thuis kunnen wonen”, aldus Reina de Lange van ZorgAccent PLUS.

Veel activiteiten en nieuwe snufjes “Maak kennis met de nieuwste zorgtechnologie, waaronder het digitale medicijndoosje of ‘beeldbellen’. Test de nieuwste rollator of scootmobiel. Proef hoe lekker een maaltijd aan huis kan

in Beweging

zijn. Laat uw bloeddruk opmeten door een verpleegkundige of maak kennis met de opticien aan huis. Hoe regel ik wijkverpleging, huishoudelijke hulp, mantelzorgondersteuning of hoe ga ik om met geheugenproblemen? Vraag het de wijkverpleegkundigen en zorgbemiddelaars die de hele middag aanwezig zijn. Speel tussen 14.00 en 15.00 uur gratis mee met de BEWEEGBINGO en maak kans op leuke prijzen!”

Rijbewijskeuring

Miranda Hazewinkel van Carintreggeland vervolgt: “In de RijbewijskeuringsBUS kunt u zich laten keuren voor rijbewijsverlenging. Vooraf aanmelden is verplicht en vol = vol.

Kijk op rijbewijskeuringsarts.nl voor de noodzakelijke voorbereidingen. Kortom: de hele middag staat in het teken van alle mogelijkheden om zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Wanneer: Donderdag 18 april 2024 van 13:00 uur - 16.00 uur. Waar: ISPA Sportcentrum, Van Riemsdijkplein 60, Almelo.

Aanmelden voor 15 april 2024

Geef u naam en het aantal personen door via de Ledenservice van Carintreggeland Tel. 088 3679661 of via de mail van ZorgAccent PLUS: plus@ zorgaccent.nl

Toegang is gratis!

Ervaar de wereld aan mogelijkheden op de Twentse vakantiebeurs

ALMELO - Het is lente. Voor veel mensen de periode om uit te gaan kijken naar een fijne reisbestemming voor de zomervakantie.

Daarbij is de voorpret minstens zo belangrijk als de reis zelf. Studenten van ROC van Twente zijn vakantiegangers graag van dienst tijdens de Twentse Vakantiebeurs, waar bezoekers letterlijk sfeer kunnen proeven en zich kunnen oriënteren op tal van reisbestemmingen. Donderdag 18 april van 16.00 tot 21.00 uur is deze gezellige en gratis toegankelijke vakantiebeurs in het Atrium van de ROC van Twente schoollocatie aan de Wierdensestraat in Almelo.

De beurs is bedoeld voor iedereen die vrijblijvend uitgebreide informatie en persoonlijk advies zoekt over diverse vakantiebestemmingen. Studenten van de opleidingen Travel, Leisure & Hospitality hebben zich helemaal ondergedompeld in vakantiebelevingen in tal van landen. Bij de stands die allemaal in het teken staan van een vakantieland, vertellen de studenten alles over de reismogelijkheden. Maar er is meer, want letterlijk sfeer proeven kan bij een

mogelijkheden vakantiebeurs bij het ROC !

aantal stands waar hapjes en drankjes worden geserveerd, passend bij het land dat daar centraal staat. En weet een bezoeker welk land het gaat worden? Dan is het handig dat er touroperators en reisbureaus aanwezig zijn om direct een reis te kunnen boeken. Daarmee is de vakantievoorpret gegarandeerd!

Landen, streken en steden die zeker niet ontbreken zijn Noorwegen, Barcelona, Costa Brava, de Middellandse zeekust van Frankrijk, Zuid-Afrika, Kroatië, Andalusië, Costa del Sol en Turkije.

Meer voorpret? Volg de Twentse

Vakantiebeurs via facebook.com/rocvakantiebeurs.

Algemene informatie:

Datum: donderdag 18 april

Tijd: 16:00 - 21.00 uur

Locatie: Wierdensestraat 65, Almelo (ROC van Twente)

Entree: gratis

Bereikbaarheid en parkeren

Onze schoollocatie ligt op loopafstand van het Centraal Station Almelo. Parkeren kan onder het gebouw (aan de spoorzijde). Meld bij de slagboom dat je voor de vakantiebeurs komt. Let op: in de wijk rondom de school geldt een blauwe zone voor parkeren, waar regelmatig op gecontroleerd wordt.

Dansavond dansclub Hulsen

HULSEN - Dansclub Hulsen organiseert zaterdagavond 6 April 2024 weer een dansavond in het dorpshuis Sion aan de GH.Kappertstraat 45a te Hulsen.

De avond begint om 20.30uur

Deze avond word er muziek gedraaid

voor een groot scala aan verschillende dansen en op verzoek kan men dansen

Hulsen

aanvragen . De entree bedraagt 5 euro hiervoor kan men de hele avond dansen en tevens gaat er regelmatig een lekker hapje rond.

Het is al weer de 4e zaterdag in het nieuwe jaar dat er weer gedanst kan worden even lekker dansen zo na de paasdagen na al het lekkere eten

Het bestuur heeft er weer zin in om u te mogen ontvangen Dus de beentjes kunnen ook nu weer van de vloer.

Het belooft weer een gezellige avond te worden.

Terug naar het verborgen kamp Erika met Andere

OMMEN - Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren weinig weten over de Tweede Wereldoorlog.

Om die herinnering levend te houden bij hun generatie, gaat een jong team van Andere Tijden in de aanloop naar 4 en 5 mei op zoek naar onbekende oorlogsverhalen. Hierover maakten zij de zesdelige YouTube-serie Oorlog op locatie, waarin ze ook kamp Erika in Ommen bezoeken.

Doordat er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, raken hun verhalen langzaam verloren. Om deze geschiedenis toch in leven te houden, bezoeken overlevenden, hun

kinderen, of kleinkinderen in Oorlog op locatie plekken waar een incident plaatsvond. Ter plaatse vertellen zij hun oorlogsverhaal. Een van die verhalen gaat over het ‘vergeten’ kamp Erika. Het kamp ligt in de bossen verscholen, onvindbaar voor onwetenden, ook toen al. Een plek waar de nota bene Nederlandse bewakers ongecontroleerd hun gang konden gaan. Met extreme geweldpleging als gevolg. Ton van Delden bespreekt de traumatische kamptijd van zijn vader en het effect daarvan op zijn eigen leven.

verborgen Ommense Andere Tijden

Ton van Delden: “Nadat mijn vader opgetogen uit het concentratiekamp in Ommen kwam, heeft hij de rest van zijn leven nog een hele hoge prijs betaald voor zijn tijd daar.’’

Onder andere de ‘bunker’ was berucht: een betonnen gat in de grond vol met uitwerpselen en urine, afgedekt door een zwaar luik met lange spijkers waardoor je niet rechtop kon staan. De gevreesde bewaker van kamp Erika was Herbertus Bikker, met de gruwelijke bijnaam de beul van Ommen. Weinig is er nog van over van het kamp: een steen, een kruis en een tekstbord. Hoe kon Bikker vluchten naar Duitsland? En hoe werd hij op late leeftijd alsnog met zijn

daden geconfronteerd?

Redacteur en presentator Merel Udink: “We hebben verhalen gekozen waarin een jongvolwassene plotseling geconfronteerd wordt met de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen we kijkers het besef geven: dit had mij kunnen overkomen.”

Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie is een productie van de NTR.

Uitzending: Andere Tijden presenteert: Oorlog op locatie verschijnt vanaf 18 april op het YouTube-kanaal van Andere Tijden.

Viering bevrijding van het

HELLENDOORN - De Stichting “Dorp

Hellendoorn bevrijd!” vraagt alle inwoners van het dorp Hellendoorn om dit jaar op zaterdag 13 april de vlag uit te hangen.

Hellendoorn is op 10 April 1945 door de Canadezen bevrijd, maar om iedereen de mogelijkheid te geven dit mee te vieren is het evenement verplaatst naar 13 april.

Banieren:

Langs de Dorpsstraat en een gedeelte van de Gerard Boschstraat en de Bibenstraat hangen weer de Banieren van Canadese soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereld oorlog. Hiermee krijgt de bevrijding een

gezicht en worden de soldaten geëerd voor hun moed.

Vlaggen:

De stichting vraagt aan alle wijkverenigingen /straten om hun wijk/straat te versieren in de week van 22 maart tot en met 16 april.

Op 10 (de dag van de bevrijding) en op 13 april vraagt men aan alle dorp bewoners om de nationale driekleur, Canadese vlag of de vlag van dorp hellendoorn bevrijd ! op te hangen.

het dorp Hellendoorn

De speciale bevrijdingsvlag is beschikbaar en te bestellen voor € 12,50 bij de organisatie via jwmmollimk@gmail.com

Kinderactie:

Voor alle schoolkinderen is er een weer een scholen actie georganiseerd .

Programma:

Intocht Zaterdag 13 April 12.30 uur

Op 13 April zal om 12.30 uur de klokken van beide kerken gaan luiden. Op hetzelfde moment begeleid de Lowland Brigade Pipe Band zullen meer dan 40 militaire voertuigen incl. een tank door de straten van Hellendoorn rijden . Ook koningin Wilhelmina zal niet ontbreken. Daarnaast zullen 2 Piper cups vliegtuigen over het dorp vliegen, wat mede mogelijk is gemaakt door een bijdrage van de Oranjevereniging.

Jaren 40 party

Om 13.30 uur tot ± 16.00 volgt een jaren 40 party op de Hofmans weide. Optredens van de Lowland Brigade Pipe Band ,de Cottonville Big Band o.l.v. Hans Dijsselhof en de Folkloristische Dansgroep Hellendoorn met “de Noabers “moeten de jaren 40 doen herbeleven. Verder zijn hier alle oorlogsvoertuigen te bezichtigen die aan de optocht meededen. Ook zijn er diverse marktkramen en Reenactors die demonstraties geven.Voor het eerst is er een Kampement.

Mede door de bijdrage van het Dorpsbudget Hellendoorn is alles gratis te bezoeken. Laten we er met elkaar een gezellige maar ook gedenkwaardige middag van maken.

Europa’s beste steppers en Oldenzaal

Sport

LOSSER / OLDENZAAL - De stepsport heeft in Nederland een paar lastige jaren achter de rug.

Door de corona-maatregelen nam het aantal wedstrijdsteppers flink af en kwamen wedstrijden zelfs helemaal tot stilstand. Nu gaat het echter allemaal weer de goede kant op. De belangstelling voor de stepsport groeit weer volop én er is goed nieuws. In het weekend van 20 en 21 april komt de Footbike Eurocup naar Nederland! De beste steppers van Europa strijken dit weekend neer in Twente: in Losser en Oldenzaal om precies te zijn. De wedstrijd in Nederland is onderdeel van een grotere reeks in Europa. De organisatie verwacht een startveld van rond de 100 topatleten uit 10 landen, die naar Twente afreizen om deel te nemen aan dit fantastische evenement. Door heel Europa vinden jaarlijks meerdere Eurocup Footbike wedstrijden plaats met afsluitend een Europese Kampioenschapswedstrijd.

De afgelopen jaren werden de wedstrijden gehouden in landen als Tsjechië, Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland en Estland.

Programma zaterdag

Lokatie: Stichting Man, Nilantspad, 7581 BA Losser

Op zaterdag 20 april beginnen de wedstrijden om 09:30 met de 500 meter sprint. Deze afstand wordt niet heel vaak verreden en is voor de sprinters een mooie uitdaging. De snelheden bij de top-mannen kunnen oplopen tot boven de 40 km per uur! Iedere deelnemer rijdt de 500 meter sprint 2x, de totale tijd van beide races bepaalt de winnaar, spanning tot aan de laatste rit! In de middag rijden de wedstrijdrijders een teamtijdrit van 3 kilometer. Ieder team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers. De tijd van de

steppers komen naar Losser

derde rijder die over de finishlijn komt, telt als eindtijd van het team. Voor toeschouwers en toerrijders is er een prachtige toertocht door Twente. Bij terugkomst is er ruim voldoende tijd om naar de teamtijdrit te kijken. Naast de wedstrijdbaan in Losser staat een mooi terras klaar en de kantine is geopend. In de middag zijn er foodtrucks met heerlijkheden in de gezellige foodcourt. Samen met de wedstrijden en muziek wordt dit een prachtige internationale stepdag!

Programma zondag

Lokatie: Wielerbaan OWC, Bornsedijk, 7576 PG Oldenzaal

Op zondag zijn er twee mooie wedstrijden op de wielerbaan in recreatiepark het Hulsbeek te Oldenzaal. De Oldenzaals Wielerclub heeft een mooie glooiende wielerbaan aangelegd, welke gebruikt wordt voor de Footbike marathonwedstrijden. Eerst starten de dames en de jeugd, daarna de heren. Bij de marathon wedstrijd speelt naast goed materiaal, conditie en uithoudingsver-

mogen ook tactiek een belangrijke rol. De dag eindigt rond 13:30 met de huldiging. Daarna is er alle gelegenheid om na te praten. Recreatiepark Het Hulsbeek heeft die middag voor iedereen nog voldoende te bieden. Er bevindt zich ook een mooie MTB-baan, waar men heel goed met een cross-step kan gaan rijden. Er is tevens een prachtig wandelgebied en bij heel mooi weer natuurlijk de zwemvijver.

Over de stepsport Steppen is een gezonde en snelgroeiende sport. Steeds meer mensen pakken met plezier de step. Deze is dan ook steeds meer te zien in het straatbeeld, maar vooral ook in de natuur. Van een handig vervoermiddel tot een waar racemonster: de step is het allemaal. Europa is competitief aan het steppen geslagen en de internationale wedstrijden worden op het scherpst van de snede gereden. Actuele informatie is te vinden op de website van stepbond.nl

Wandelen tegen MS: Sluit jaarlijkse wandeltocht!

OLDENZAAL - Op zondag 14 april 2024 nodigt Oldenzaal tegen MS u uit om deel te nemen aan hun jaarlijkse wandeling tegen Multiple Sclerose.

Onder het motto “Wandelen tegen MS” zijn er prachtige routes uitgezet door de betoverende Twentse natuur, waarbij we gezamenlijk een vuist maken tegen deze slopende ziekte.

Alle niveaus

Met diverse routes variërend van 1,6,12,18 tot 25 kilometer, bieden zij opties voor wandelaars van alle niveaus. Voor degenen die afhankelijk zijn van

scootmobielen en/of rolstoelen, of met de kinderwagen lopen, hebben zij speciale routes van 5 en 10 kilometer over verharde wegen uitgestippeld. Op die manier kan iedereen, ongeacht zijn of haar mobiliteitsbehoefte, deelnemen aan dit inspirerende evenement. Inschrijven en starten tussen 09.30 en 11.30 uur (08.30 uur voor de 25 km) bij Pannenkoekenhuis de Stroper, Bentheimerstraat 25, 7587 ND De Lutte.

Sluit je aan bij onze

Inschrijven

Deelname kost € 5,00 per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Betaling kan contant of middels een tikkie. Wil je je vast inschrijven voor deze wandeling? Dat kan via oldenzaaltegenms@ gmail.com.

Orkest St Joseph Harmonie

Tijdens de wandeltocht is er een rustpunt waar u kunt genieten van de klanken van het klein orkest van de St. Joseph Harmonie, waardoor u ontspannend op adem kunt komen terwijl u het goede doel steunt.

“We moedigen iedereen aan om mee te doen, of het nu is om steun te betuigen aan degenen die getroffen zijn

door MS, bewustzijn te vergroten of gewoon te genieten van een prachtige dag in de natuur.

Het verschil maken

Samen kunnen we een verschil maken. Laten we de krachten bundelen en een stap zetten in de richting van een wereld zonder MS. We kijken ernaar uit om u te verwelkomen op 14 april voor een onvergetelijke dag van gemeenschap en solidariteit.” Aldus Dorien Koehorst één van de organisatoren van het evenement.

Twentse gemeenten trekken sport voor iedereen mogelijk

WIERDEN - Onlangs hebben de wethouders van 14 Twentse gemeenten* de Twentse visie op sport en bewegen 2024-2027 vastgesteld.

Met deze visie spreken de gemeenten af om samen te werken op het gebied van sport. Door samen te werken kunnen gemeenten hun kennis en kracht bundelen. Of dingen op regionale schaal organiseren, als dat beter werkt dan per gemeente apart.

Populaire vorm van vrijetijdsbesteding

Voor veel inwoners van Twente is sporten en bewegen een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Veel inwoners van Twente zijn lid van een sportvereniging, maar ook steeds meer mensen zijn ‘ongeorganiseerd’ actief, door zelf te wandelen, hard te lopen of baantjes te trekken in het zwembad. Daarnaast beschikt Twente over een flink aantal (top)sportevenementen die hoog aangeschreven staan en die door veel

mensen met plezier beleefd worden. Tenslotte is sport en bewegen ook gewoon leuk!

Positieve effecten op fysiek en mentale gesteldheid

De positieve effecten van sporten en bewegen zijn algemeen bekend; het draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen.

Sociaal maatschappelijk effect

Sport en bewegen hebben ook een belangrijk sociaal maatschappelijk

trekken samen op om mogelijk te maken

effect. Het versterkt de sociale banden, verhoogt de participatie en draagt bij aan de leefbaarheid in dorpen en steden. Niet voor niets is sport en bewegen een belangrijk onderwerp op de gemeentelijke beleidsagenda’s. “De Twentse visie draagt bij aan de doelstelling van de gemeente Wierden om onze inwoners blijvend te stimuleren om een leven lang te kunnen sporten”, aldus wethouder sport Hans ter Keurst.

Vitale samenleving met ruimte voor iedereen

Samen met partijen uit de zorg, onderwijs, welzijn, cultuur, natuur, veiligheid, werkgelegenheid, integratie, bedrijfsleven en sport willen de 14 Twentse gemeenten werken aan een vitale samenleving met ruimte voor iedereen.

Nadruk op thema’s Daarbij staan vijf thema’s centraal, waarbij in de regionale samenwerking de komende jaren de nadruk ligt op de eerste twee.

Ter Keurst: “In Wierden worden al

samen met sportverenigingen stappen gezet met de thema’s Vitale verenigingen en Sociaal veilig sportklimaat. Voorbeeld hiervan is de tweejaarlijkse sportontmoeting voor sportverenigingen. Begin maart stond deze goed bezochte bijeenkomst in het teken van het thema Sociaal veilig sportklimaat.”

De vijf thema’s

1. Inclusief sporten en bewegen

2. Talentontwikkeling

3. Vitale verenigingen

4. Sociaal veilig sportklimaat

5. Sporten in de openbare ruimte

Gezamenlijke stap

Met de vaststelling van deze visie zetten de 14 Twentse gemeenten (Oldenzaal, Enschede, Haaksbergen, Losser, Twenterand, Almelo, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Wierden, Tubbergen, Borne, Hellendoorn, Dinkelland, Hengelo) een belangrijke gezamenlijke stap om te werken aan de gezondheid van alle inwoners van Twente.

Kinderactiviteit ‘Lammetjes Hof Espelo

Natuur

ENSCHEDE - Kom je ook op kraamvisite?

Op de boerderij zijn de eerste lammetjes geboren en daarom organiseren wij op woensdag 17 april een kindermiddag ‘Lammetjes aaien’ op Hof Espelo. In 3 groepen gaan de kinderen samen met vrijwilligers naar de boerderij. De middag is leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Meld je aan en kom ze knuffelen.

Hoe wordt een lammetje geboren? Hoe snel groeit het en hoe herkent het zijn eigen moeder? Je hoort het allemaal van de boerin die voor de lammetjes

op de boerderij zorgt. De lammetjes hebben er zin en springen en dartelen vrolijk met elkaar door de stal. Als je wilt, mag je een lammetje knuffelen en aaien. Voel zelf hoe zacht ze zijn. Hoe leuk is dat? De activiteit duurt ongeveer een uur. De schapenstal is niet heel groot, buggy’s en (groot)ouders moeten buiten even wachten.

Aanmelden

De eerste groep start om 14.00, tweede groep om 15.00 en de laatste groep

‘Lammetjes aaien’ op

om 16.00 uur. Per groep kunnen maximaal 15 kinderen mee. Meld je daarom van tevoren aan via de website www. landschapoverijssel.nl/activiteiten. Tip: trek kleren aan die vies mogen worden.

Kosten

De bijdrage voor deze kinderactiviteit is €3,- per kind.

Het bezoekerscentrum Hof Espelo zoekt vrijwilligers om het team te versterken. We zijn vooral opzoek naar gastheren/ gastvrouwen en gidsen. Belangstelling of wil je meer informatie? Stuur een

Foto: Clifton Buitink

mailtje naar bezoekerscentrum.hofespelo@landschapoverijssel.nl

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap

Overijssel te steunen. En het is belangrijk, want hoe meer mensen betrokken zijn bij ons prachtige Overijsselse landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen. Donateur worden kan al vanaf € 2,- per maand.

Vroege vogelwandeling over

DE LUTTE - Op zondag 14 april aanstaande organiseert IVN-Oldenzaal een vogelexcursie door het glooiende landschap van de Wilmersberg en park Kalheupink.

Twee gidsen nemen u mee door dit prachtige gebied. U leert veel soorten vogels herkennen. Het voorjaar is daarvoor het ideale moment. Omdat de bomen nog niet vol in blad zijn kun je ze nog goed zien. Bovendien zingen ze uit volle borst, pronken met hun mooie

verenkleed en zijn ze druk in de weer met het bouwen van nesten. Laat u verrassen door het verbazingwekkende volume van het kleine winterkoninkje en het klaterende watervalletje van het brutale roodborstje. Ook de kenmerkende geluiden van de Tjiftjaf, de

over de Wilmersberg

boomklever en de zanglijster zult u deze ochtend zeker horen.

In dit gebied voelen spechten zich thuis. Hoort u de roffel al?

De excursie is bedoeld voor volwassenen en voor geïnteresseerde jongeren.

Algemene informatie

Tijdstip: zondag 14 april 2024 van 07:00 uur tot 09:00 uur.

Vertrek: 07:00 uur op de parkeerplaats

bij Landgoed de Wilmersberg

Rhododendronlaan 7 7587 NL De Lutte

Afstand: 3,8 km.

Het is raadzaam stevig schoeisel aan te

trekken.

En neem in ieder geval een verrekijker mee.

Tip: kom indien mogelijk met de fiets of eventueel carpoolen!

Opgave verplicht: omdat de deelname beperkt is, moet u zich opgeven op de website van IVNOldenzaal: www.ivn.nl/afdeling/oldenzaal.

De kosten bedragen €3,00. Graag contant betalen.

Voor IVN-leden is de deelname gratis.

Maak van je tuin een aantrekkelijke je echt graag komt

OLDENZAAL - In 2,5 uur krijg je van ervaren natuurexperts inspiratie, tips en voorbeelden om jouw tuin aantrekkelijker te maken.

Voor jezelf en voor vogels, insecten en andere dieren. Een echte levende tuin!

Onder leiding van docenten van de werkgroep educatie Van IVN Oldenzaal – Losser e.o. ga je aan de slag met een schetsontwerp voor jouw eigen tuin. Je gaat naar huis met handige tips en een

inspiratieboekje die je helpen om de eerste stappen te zetten.

Waarom een levende tuin?

• Een levende tuin is gezond voor je. Het kijken naar groen alleen al maakt je rustiger, slimmer en creatiever.

aantrekkelijke plek waar

• Een levende tuin is goed voor de natuur; ook kleine stukjes groen geven voedsel en beschutting aan dieren.

• Minder verharding draagt bij aan droge voeten. Bij heftige regenbuien zakt het water snel de grond in.

• Bomen, struiken en planten in de tuin zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven.

Voor wie?

Iedereen die groene vingers wil krijgen en in het bezit is van een tuin of tuintje.

Waar en wanneer woensdag 17 april, 19.30 uur, De Stakenboer, Burgemeester Wallerstraat 115 te Oldenzaal.

Kosten 15,- euro Aanmelden

Meld je aan via ivn.nl/afdeling/oldenzaal-losser-eo

Voorafgaand aan de workshop ontvang je van ons meer informatie.

Voorjaarstellingen geven dierpopulaties

TWENTE - De voorjaarstellingen staan weer voor de deur.

Jaarlijks gaan jagers de eerste zaterdag van april op pad om wilde dieren in het veld te tellen. Door het jaarlijks consequent op de zelfde manier tellen van dieren krijgen jagers en natuurbeschermers nog beter inzicht in hoe het met de wildsoorten gesteld is. Deze telgegevens leveren belangrijke inzichten in populatieontwikkeling en kunnen een gedegen basis bieden voor duurzaam faunabeheer en  -beleid. Dit jaar zijn de tellingen op 6 april.

De lokale jagersverenigingen, de wildbeheereenheden (WBE’s) zijn de spil bij het organiseren van de voorjaars-

tellingen. De bij de WBE aangesloten jagers kennen het telgebied op hun duimpje en weten wat er leeft in het veld. Dieren die op 6 april volgens een door de Jagersvereniging en Faunabeheereenheden verstrekt vast protocol worden geteld zijn onder meer: fazant, haas, houtduif, konijn, patrijs en wilde eend. Daarnaast worden ook ganzen, reeën en andere veel voorkomende diersoorten in het voorjaar geteld door jagers. De jaarlijkse voorjaarstellingen spelen een sleutelrol in het behouden van een evenwichtige balans in de natuur.

geven inzicht in wilde

Foto: Bjorn van der Veen

Strenge regels

Tellen gebeurt in het voorjaar, omdat dit moment het beste weergeeft hoe het daadwerkelijk met de populatie gaat. In de winter hebben de zwakste dieren het loodje gelegd en de jongen van het nieuwe jaar zijn nog nauwelijks geboren. Daarnaast is het buiten nog redelijk kaal en staat het gras nog niet zo hoog. De dieren zijn daarom beter zichtbaar dan bijvoorbeeld in de zomermaanden.

Door het hele land wordt op uniforme wijze geteld. De telgegevens worden verzameld en geregistreerd in een centrale databases. Er worden strenge regels gehanteerd voor de tellers en de faunacoördinator van lokale Wildbeheereenheid is eindverantwoordelijk voor de juiste registratie. De tel-

gegevens kunnen benut worden voor onderzoek en provinciaal en landelijk faunabeleid

In het donker tel je meer De laatste jaren wordt er bij de wildtellingen steeds vaker moderne apparatuur gebruikt. Dit zorgt voor nieuwe inzichten. Uit verschillende onderzoeken met warmtebeeldapparatuur blijkt dat er in het donker grotere aantallen dieren van bijvoorbeeld reeën en hazen geteld kunnen worden. Uit internationaal onderzoek blijkt dat veel diersoorten door de toenemende drukte in het buitengebied steeds meer nachtactief worden Inmiddels maken de nachttellingen bij steeds meer WBE’s een vast onderdeel uit van het telprotocol.

Laatste boom herstelt Welevelderallee

ZENDEREN - Op Landgoed Weleveld in Zenderen is vandaag de laatste boom geplant als onderdeel van het herstel van de middeleeuwse oprijlaan, de Welevelderallee.

Daarnaast wordt binnenkort vijf hectare bos aangelegd op het landgoed. Het planten van deze notenboom markeert niet alleen het herstel van een historische oprijlaan, maar ook een bijdrage aan de Overijsselse Bossenstrategie.

Met steun van provincie Overijssel en onder toeziend oog van gedeputeerde Maurits von Martels en Eric Kwint, directeur van Stichting Weleveld, is de laatste notenboom aan de Welevelderallee op Landgoed Weleveld geplant.

Bijzonder herstelproject Maurits von Martels, gedeputeerde landbouw en natuur: “Bomen zijn een onmisbaar onderdeel van onze leefomgeving en het landschap van Overijssel. Landgoed Weleveld verdient alle lof voor hun toewijding aan het vergroenen van onze provincie. Met dit bijzondere herstelproject wordt niet alleen een stuk erfgoed teruggebracht, maar ook een waardevolle bijdrage geleverd aan het behoud en de verrijking van ons natuurlijk erfgoed.”

eeuwenoude allure

Historische laan in oude glorie hersteld

De oorsprong van de Welevelderallee gaat terug tot 1783, toen deze imposante laan leidde naar huis Weleveld. Na de sloop van het huis in 1804 verloor de oprijlaan haar functie en werd ze omgevormd tot akkerland en bosgebied.

Dankzij geavanceerde drone-technologie kon in 2018 de exacte ligging van de meer dan 500 meter lange laan worden gereconstrueerd aan de hand van oude plantgaten. Nu wordt deze historische laan in haar oude glorie hersteld met streekeigen bomen en struiken.

Het herstel van de Welevelderallee is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling ‘Kwaliteitsimpuls voor het landschap’ van de provincie Overijssel.

Subsidie Meer Bos in Overijssel

De aanleg van vijf hectare bos wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de

Foto: provincie Overijssel

provincie Overijssel voor de aanleg van bos, als onderdeel van de subsidieregeling ‘Meer Bos in Overijssel’. Deze regeling biedt grondeigenaren de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het omvormen van grond naar bos, waarbij een deel van de kosten voor inrichtingsplannen, plantmateriaal en aanleg worden vergoed, evenals de waardevermindering van grond.

Bossenstrategie

De Bossenstrategie van Overijssel, die voortkomt uit de landelijke

Bossenstrategie gericht op het tegengaan van klimaatverandering, streeft naar 10% extra bos in Overijssel. Dat komt neer op ongeveer 3.900 hectare. Het herstel van historische lanen zoals de Welevelderallee draagt niet alleen bij aan dit doel, maar bevordert ook de biodiversiteit en draagt bij aan het vastleggen van CO2.

herstelt

Ga mee ‘OpStap’ vogels Wierdense Veld

WIERDEN - Vrijdagochtend 19 april organiseren wij een ‘OpStap’ excursie Vogels kijken in het Wierdense Veld.

Onder leiding van onze gids wandel je ongeveer drie uur door dit mooie, waterrijke gebied. Het genieten en herkennen van vogels staan centraal. Deze excursie is geschikt voor de beginnende vogelaar. Waar moet je naar luisteren en kijken om de overvloed aan geluiden van vogels te kunnen duiden? Onze gids leert je er alles over. De groepsgrootte is beperkt dus meld je snel aan.

Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een natuurparel! Het is een hoogveenlandschap en dit landschap moet nat zijn. Hogere, drogere delen begroeit met heide wisselen af met de lagere, natte stukken waar veenmossen en hoogveenmossen groeien. Een bijzonder landschap waar specifieke planten en dieren leven die nergens anders kunnen leven. Het is een geliefde plek voor vogels. Je kunt

kijken in het

denken aan zangvogels zoals o.a geelgors, boompieper en roodborsttapuit. Maar ook roofvogels als buizerd, havik, torenvalk en boomvalk worden regelmatig waargenomen. Bovendien kun je rekenen op enkele spechtensoorten. De afgelopen jaren hebben kraanvogels succesvol gebroed in dit gebied, hun trompetterende roep is onmiskenbaar. Het meenemen van een verrekijker is aanbevolen en ook het dragen van laarzen of waterdichte schoenen.

Aanmelden

Meld je van te voren aan via de website www.landschapoverijssel.nl/activiteiten. Er is plaats voor maximaal 8 personen.

Kijk voor meer ‘OpStap’ excursies op www.landschapoverijssel.nl/opstap2024

Kosten

De kosten zijn € 5, - per persoon. Als je donateur bent van Landschap Overijssel (+ gezinsleden op hetzelfde adres) of van één van de andere 12 Landschappen, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee.

Ben jij al donateur?

Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen.

Gemeente Wierden en

De Reggestreek steunen kruidenrijk grasland

WIERDEN - Gemeente Wierden en Landschapsvereniging De Reggestreek helpen boeren te verduurzamen.

Met een totale bijdrage van € 15.000,steunen zij de actie ‘1001ha’ van LTO Nederland en Urgenda. In combinatie met een eigen bijdrage van boeren kan voor deze donatie bijna 100 hectare regulier grasland via de actie ‘1001ha’ omgezet worden naar kruidenrijk grasland. Kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit en heeft minder kunstmest nodig dan standaard grasmengsels. LTO Noord afdeling West-Twente is erg blij met deze financiële bijdrage.

Goed voor koeien, bodem, klimaat en milieu “Het is een mooie samenwerking

tussen Landschapsvereniging de Reggestreek en de gemeente die goed is voor koeien, bodem, klimaat en milieu in de gemeente Wierden”, merkt wethouder Gertjan ten Brinke op. Hij vervolgt: “Ook alle Wierdenaren kunnen helpen. Het is namelijk mogelijk om als particulier geld te doneren en zo ook bij te dragen aan de actie.”

Kruidenrijk grasland: goed voor de biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het zijn veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer

Landschapsvereniging

Landschapsvereniging

initiatief voor meer

insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten voor betere waterberging.

Niels Schutte, bestuurslid afdeling WestTwente: “Wij zijn blij dat gemeente Wierden deze actie faciliteert met een financiële bijdrage. Dankzij deze actie kunnen boeren waarbij kruidenrijk grasland past in de bedrijfsvoering op vrijwillige basis gemakkelijker kruidenrijk grasland realiseren.”

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda LTO Nederland en Urgenda sloegen eind september 2020 de handen ineen

om boeren te helpen met verduurzamen. De actie ‘1001ha’ werd en feit en inmiddels hebben meer dan 1400 boeren in Nederland gebruik gemaakt van deze actie. De actie werkt laagdrempelig: dankzij de financiële ondersteuning van donateurs zoals Gemeente Wierden kunnen boeren een fikse korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels. Hierdoor komt de prijs in de buurt van standaard grasmengsels met meer monocultuur. Boeren leveren zelf ook een financiële bijdrage.

Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren.

steunen

Rock on Sunday met coverband in Het Hagen

CULTUUR

HAAKSBERGEN - Zondagmiddag 7 april staat

Classic Rock op het programma: van Spencer Davis Group, Janis Joplin, Tina Turner tot aan Abba, AC/DC en Metallica. Don’t miss it!

De Haaksbergse formatie Five on Trail staat voor plezier en passie voor muziek. Bijna 5 jaar geleden besloten metalbas-

sist Jeroen Besselink, sixtieszanger/ toetsenist Arjan Lammers, gitarist Ruud Wildenborg, zangeres/saxofoniste Inge

coverband Five on Trail

Lammers en de jonge enthousiaste drummer Koen Lammers samen de studio in te duiken. Het resultaat mag er zijn: één brok energie en “onmeunig” veel lol. Het repertoire is Classic Rock. Een mix van minder bekende (“oh ja”) nummers en bekende rockklassiekers.

Ook waagt de band zich aan een paar eigen nummers. Hoe dat klinkt? Kom luisteren, dansen en meezingen!

Waar

Zalencentrum Het Hagen

Haaksbergen

Wanneer

7 april | 16:00 uur - 20:00 uur

Prijzen Entreeprijs

€ 6,00

Tickets: via facebook: www.facebook.com/ FiveonTrail via onderstaande link: www.nowonlinetickets.nl/Shop/ EventDetails/

Muziekvereniging Elad

HENGELO - Vrijdagavond 12 april geeft muziekvereniging Elad een concert in het Kulturhus Hasselo.

Op het programma staat niet alleen muziek van bekende componisten zoals Beethoven, Mozart, Telemann en Vivaldi, ook werk van minder bekende componisten komt aan bod. Het orkest staat onder leiding van dirigent Marinus

Degenkamp. Deze avond zorgt Paul Falkman van de Verhalenkraal voor de introductie van de muziekstukken. Het concert begint om 19.30 en is gratis toegankelijk.

Elad in Kulturhus Hasselo

Gezelligheid belangrijk

Elad is een klein Hengeloos amateurorkest dat op een prettige manier samen muziek wil maken. Het repertoire bestaat uit klassieke muziek uit verschillende stijlperiodes. Vaak wordt de muziek door dirigent Marinus Degenkamp bewerkt en geschikt gemaakt voor uitvoering door Elad. Naast de muziek zijn ook gezelligheid en speelplezier belangrijk voor leden het orkest.

Nieuwe leden welkom

Elad heeft op dit moment 13 leden, maar wil graag weer groeien.

Belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen vrijblijvend een paar repetities meespelen. Elad repeteert elke maandagavond vanaf 19.45 uur in de oefenruimte achter de kerk God is Liefde, ingang aan de Dorpsmatenstraat. Meer informatie is te vinden op www.elad.nl.

Servus Junior voert musical nieuw’ op

ALMELO - Op zondag 21 april a.s. treden 15 kinderen en jongeren van Servus Junior in de Theaterzaal van Theater Hof 88 op met de musical Zo goed als nieuw.

Kaarten voor deze musical vol leuke typetjes, grappige acts en vrolijke liedjes zijn voor 10 euro te koop bij de kassa van het theater of via www.hof88.

nl. Het verhaal

Zo goed als nieuw speelt zich af in kringloopwinkel ‘Hebbes’. Hier worden

musical ‘Zo goed als

spullen gebracht die een tweede leven krijgen. Nou ja...eigenlijk komen de mensen vooral spullen bréngen naar de kringloopwinkel. Er wordt bijna niks meer gekocht. Waarom? Mensen willen liever nieuwe spullen in plaats van ouwe meuk. Bijvoorbeeld een WhyPhone, die nieuwe gadget die iedereen wil hebben. Deze telefoon geeft het antwoord op al je vragen. Hoe gaat de kringloopwinkel dit overleven? Misschien biedt een medegebruiker de oplossing? En wat gaat die dan wel verkopen? Juist, Whyphones!

Over Servus Junior

Servus Junior is sinds 2018 een volwaardige afdeling van Muziektheater Servus. De kinderen en jongeren (tussen 7 en 16 jaar) repeteren iedere woensdag onder leiding van een professionele artistieke leiding in verenigingsgebouw De Klankkast. Zo goed als nieuws is de vierde musical van Servus Junior. Voor meer informatie over Servus Junior en Muziektheater Servus Almelo ga naar www.servusalmelo.nl

Filmhuis Oldenzaal vertoont

‘Los Colonos’

OLDENZAAL - Tierra del Fuego, 1901. In het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika schakelt een tirannieke Chileense landeigenaar drie mannen in.

Een huurling uit Texas, een officier uit het Britse leger en een Chileense gids worden ingehuurd om samen op expeditie te gaan en de grenzen van

zijn land af te bakenen. De spanningen lopen hoog op wanneer de ware aard van de reis - het verdrijven en vermoorden van de ‘indígenas’ - naar boven

vertoont de film

komt. Het duurt niet lang voordat de expeditie omslaat in een gewelddadige klopjacht.

De Volkskrant: ‘Past subiet in de canon van het moderne Zuid-Amerikaanse koloniale drama’

VPRO Cinema: ‘De rauwe en mooi gefilmde vertelling laat knap zien hoe geschiedschrijving van invloed is op ons historisch besef’

Dinsdag 16 april om 20.00 uur. Entreeprijs: € 10. Voor Vrienden van Filmhuis Oldenzaal: € 7.

Het vertoningsadres is Stadstheater De Bond, Molenstraat 25. Volg Filmhuis Oldenzaal op Facebook en Instagram.

Voor verdere info zie www.filmhuisoldenzaal.nl

Cobblestone bestaat vieren we!

OLDENZAAL - We vieren dit met een paar
jubileum-dubbelconcerten:” 2 voor de prijs van 1 zullen we maar zeggen”

Het eerste jubileum-dubbelconcert is op woensdag 17 april 2024 met Lloyd Spiegel (Acoustic Blues) en vervolgens Leif de Leeuw en Sem Jansen (Acoustic Americana)

Het tweede jubileum-dubbelconcert is op woensdag 20 november 2024, dan treedt eerst het trio Brian Chartrand op en later die avond wordt het podium bezet door Luke Winslow King & Roberto Luti

Eerste Jubileum Dubbelconcert

WOENSDAG 17 APRIL 2024

AANVANG 20.30 UUR

PLAATS: SEMPER GEBOUW

WILHELMINASTRAAT 29B

ENTREE: 15 EURO

Wie treden er op?

Lloyd Spiegel (Acoustic Blues)

Als je als een klein apenkopje van 10 jaar op de Bühne thuis in Australië  reeds prijzen wint en als je als snotneus van 16 jaar door de grote Brownie Mc Gee naar Chicago wordt gehaald, dan moet er toch iets van talent zijn. Nou dat klopt, de veertiger Lloyd Spiegel is een zeer begenadigd gitarist, heeft een warme stem en maakt van elk optreden een feestje.  Dertig jaar toeren over de hele wereld en 12 albums met veel eigen werk hebben Lloyd tot een podiumdier gemaakt. Hij schuwt de uitersten niet. Soms kan hij ontroeren met  ballads, die je tot op het bot raken en vervolgens kan hij de gitaar gebruiken als een mitrailleur, waarbij de ruiten uit

jaar en dat

het Semper Gebouw geblazen worden.  Fijne songs van hemzelf maar ook klassiekers van de groten der aarde (John Lee Hooker, Robert Johnson, Blind Willie McTell) zullen we deze avond horen.

Zowel zijn expressieve, dynamische gitaarspel als de ingetogen fingerpicking stijl is altijd een geweldig tandem met zijn unieke stem. Hij omlijst zijn liedjes vaak met een gezellig praatje. Dat zorgt voor een aangenaam uurtje.

Leif de Leeuw en Sem Jansen (Acoustic Americana)

Je kent zeker de Lief de Leeuw Band. De Band met die adembenemende gitaarsolo’s, twee groovende drummers en Dual-Lead gitaarwerk  zoals uitgevonden door Duane Allman en Dickie Betts van de Allman Brothers Band. Leif en Sem zijn de gitaristen van die Band. Leif de Leeuw is een meestergitarist en Sem Jansen doet weinig voor hem onder. Hun stemmen harmoniëren ook voortreffelijk.   De covid pandemie heeft ook zijn

mooie kanten: Retrospectie, terug naar af, kleiner en intiemer.

En dat leidde tot een akoestische extractie uit de Leif de Leeuw band. Op gitaar, pedal-steel, lap-steel en mandoline spelen ze eigen songs en all time favorieten o.a van Darrell Scott, Brad Paisley, Chris Stapleton, Hank Williams.

Twin Lead Jams maar dan anders. Ze nemen een hele vracht aan vintage instrumenten mee waardoor de pareltjes van de Americana  nog authentieker zullen klinken.

Kaarten

Kaarten kosten €15,- per avond. De kaarten voor 17 april zijn verkrijgbaar via onze site www.cobblestone. nl en bij onze voorverkoopadressen Ome Toon, de Engel en bij Tourist Information. Ook in Hengelo zijn ze te verkrijgen bij Popeye.

bestaat 20

Anneke van Giersbergen

LUTTENBERG - Amfitheater Het Lommerrijk is apetrots: het is gelukt om deze grote naam te boeken.

Een topartiest die volle zalen trekt, nationaal en internationaal, komt met haar soloprogramma spelen in het knusse buitentheater in Luttenberg: zaterdag 13 april, 20.15 uur. Er zijn 300 kaarten te koop en het gaat nu hard, dus wees er snel bij!

Anneke van Giersbergen is een Nederlandse zangeres. Ze zong jarenlang in de metalband The Gathering uit

Oss. Inmiddels staat ze al geruime tijd als succesvolle solo-artieste op de planken.

In 1994 trad Van Giersbergen toe als zangeres bij de metalband The Gathering. Met deze Ossche band behaalde ze grote successen. Samen wonen ze diverse prijzen en reisden ze de hele wereld over. In 2007 besloot Van Giersbergen om de metalband te

komt in Luttenberg!

verlaten, omdat ze meer tijd wilde voor haar familie en zelf muziek wilde gaan maken.

Van Giersbergen trapt haar solocarrière af met haar eigen band Agua de Annique. In 2016 richtte ze de progressieve-metalband VUUR op. Haar talenten zijn al meerdere keren bekroond. Anneke maakte veel indruk in het tvprogramma Beste Zangers. Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Miljoenen mensen horen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.

Deze topartieste live meemaken?

Zaterdag 13 april 2024

20:15 uur

Amfitheater Het Lommerrijk

€22,50 (incl. 1 consumptie)

www. amfitheaterhetlommerrijk.nl

* Voor kaarten aan de kassa: een meerprijs van €3,-

Giersbergen

Kunstwandelroute door

WIERDEN - Wandeling langs openbare kunstobjecten en info over bebouwing en stratenstructuur centrum Wierden.

Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstruc-

tuur en bebouwing in het centrum.

De wandeling is op aanvraag voor groepen (familie, verenigingen, scholen, enz). Datum en tijd worden per

door Wierden

afspraak vastgelegd. Onder begeleiding van een deskundige gids wordt een wandeling gelopen vanaf het gemeentehuis door centrum Wierden langs openbare kunstwerken en met aandacht voor de stratenstructuur en bebouwing in het centrum. De wandeling is ongeveer 1,5 km lang en ook toegankelijk voor mindervaliden.

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)

gratis Deelnameprijs

€ 2,00

Kinderen t/m 12 jaar gratis. Wandeling eindigt met koffie/thee

Historische Kring Wierden

Appelhofdwarsstraat 2, Wierden Voor meer info en aanmelden zie www.mijnstadmijndorp.nl

Deze uitagenda is opgesteld in samenwerking met www.visittwente.nl. De redactie wordt gedaan door de VVV/Tourist Info’s in Twente.

Voor een actueel overzicht kijk op: www.visittwente.nl/uitagenda of www.uittwente.nl. Evenementen en activiteiten aanmelden kan via de plaatselijke VVV/Tourist Info en redactie@twentejournaal.nl

76
twente.nl
77
78
79
80
81
82
83
84 twente.nl
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.