Page 1

www.enschedejournaal.nl

Dinsdag 3 september 2013

Weersvoorspelling woensdag 4 sep. 12° / 25°

9

donderdag 5 sep. 13° / 23°

7

vrijdag 6 sep. 13° / 21°

6

Vitale Sportvereniging genomineerd DEN HAAG - De Enschedese Vitale Sportvereniging is genomineerd voor het Beste Initiatief van 2012/2013. Ook projecten uit ’s-Hertogenbosch, Leeuwarden en Sittard-Geleen staan op de shortlist. Aalsmeer, Arnhem, Eindhoven en Veenendaal strijden dit jaar om de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2013’. De winnende gemeenten worden op woensdag 25 september bekendgemaakt tijdens het landelijke VSG-congres in Delft.

KANS OM De Enschedese definitie van een LS TE KOPEN vitaleLAAGSTE sportverenigingPRIJS is een club DE met hart en actie voor de buurt of Alle banken, EDERLAND! eetkamerstoelen, stad. Zij zet zich niet alleen in voor

UCCES ACTIE VERLENGD

(relax)fauteuils, tafels,

haar eigen leden, kasten, maarverlichting, ook voor accessoires en nu ook de samenleving. Op deze manier kapstokken met veel is de vereniging niet een EXTRAalleen KORTING plek om te sporten, maar ook een MAAND augustus, bindende factor inGehele deGRATIS buurt/wijk. alles BEZORGD ondanks de super LAGE PRIJZEN en als klap op de vuurpijl voeren Vanwij Gils is GEK GEwOrdEn! deze maand uw oude Van Gils KEuKEnacTiEs wij zetten ze alle 4 voor u op een rijtjeaf. GRATIS meubelen deze 4 voordeelacties bieden wij u aan bij de aankoop van een complete keuken!* acTiE 1 topmerken inbouwapparatuur

acTiE 2

acTiE 3

acTiE 4

mEuBEl

interieuradvies chEquEGratis14 30% zie 50%pagina op maat eventueel

Bauknecht - Whirlpool - Pelgrim - Etna

alle werkbladen

nú met

KOrTinG

t.w.v. € 250,- €500,of € 750,-

GSXP 61212

voor €33,-

bij U thuis.

volledige garantie. it faillissementspartij met veel korting met

lzaak in de regio maar wel de mooiste, otste 8 meube september e kwaliteitsmerken. koopzondag! rlands * vraag naar de voorwaarden

wonen slapen keukens badkamers

Kleibultweg 48, 7575 BV Oldenzaal | T 0541 850 100 | E info@vangils.nl

www.vangils.nl

Woonboulevard 44/46, Almelo. www.wooncentrum.net

zie achterpagina 8e jaargang nr. 7

ENSCHEDE - De Koninklijke Enschedese Burger Harmonie (KEBH) is een groeiende, actieve vereniging waarin de jeugd een prominente plaats heeft. Binnen de KEBH zijn er voor zowel beginnende als meer ervaren muzikanten veel mogelijkheden. Je kunt voordelig lessen volgen aan de muziekschool en voor iedereen is er een geschikt orkest. Ze hebben een blokfluitgroep, voororkest, jeugdorkest en grootorkest. Bij alle orkesten komen verschillende muzieksoorten, waaronder pop, jazz, en klassiek aan bod. Je bent altijd van harte welkom om te komen kijken en luisteren naar de repetities. Meedoen mag ook! KEBH repeteert elke donder-

dagavond in het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan 35 te Enschede op de volgende tijden: Blokfluitgroep, 18.30 - 19.15 uur; Voororkest, 17.30 - 18.15 uur; Jeugdorkest, 18.30 - 19.15 uur en het Grootorkest, 19.30 - 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op: www.kebh.nl. Meer informatie over muziek maken bij de KEBH? Stuur een e-mail naar: info@kebh.nl.

Opening huiskamer “de Helmerhoek”

ENSCHEDE – In het wijkcentrum “de Helmer” wordt maandag 2 september een huiskamer geopend. Tevens is er een expositie in het wijkcentrum met het thema: “de vrolijke schilderijen”.

bauknecht

vaatwasser

KOrTinG

Jeugd heeft toekomst bij de KEBH

Iedere maandag is er een vrije inloop voor koffie, thee, een praatje, een gezelschapsspelletje, of om zo maar even binnen te lopen. Van 9.00 uur ‘s morgens tot 21.00 uur ‘s avonds. Daarnaast zijn er activiteiten om aan mee te doen, maar er is ook ruimte om zelf iets te organiseren. Meer weten: bel 053-4780965. De huiskamer is een Verschijnt +/- twaalf keer per jaar in Enschede, Lonneker, Boekelo en Glanerbrug.

initiatief van de wijkbewoners zelf, de geringe kosten van deze huiskamer worden betaald uit het budget van “Jij maakt de buurt”. Iedere maand hebben zij een activiteiten kalender. Houdt daarvoor de flyer, die in de wijk wordt verspreid in de gaten.

M AGAZINE Oplage 12.000 ex.


2

Enschede Journaal

Dinsdag 3 september 2013

Loes Enschede verzorgt Triple P cursus ‘Tieners’ Primark naar Enschede ENSCHEDE - In Enschede gaat zaterdag 7 september de driedaagse cursus Triple P ‘De kracht van Positief Opvoeden voor ouders van tieners’ van start in de bibliotheek. Deze cursus duurt van 12.45 tot 17.00 uur en wordt georganiseerd door Loes. Het is een cursus voor ouders met één of meerdere kinderen van 12 - 16 jaar, met problemen in hun gedrag thuis, op school, in een club of met vrienden. Deelname aan de cursus is gratis. De opvoeding van kinderen is een belangrijke taak. Voor ouders en verzorgers is deze taak soms zwaar. Simpele, duidelijke tips over hoe om te gaan met lastig gedrag kunnen heel prettig zijn. De cursus positief opvoeden kan deze tips geven. Het helpt u de oorzaken van gedragsproblemen te herkennen, leert u hoe u gewenst gedrag bij kinderen kunt stimuleren en hoe u om kunt gaan met ongewenst gedrag. Hierdoor leren de cursisten hoe ze een positieve en gezonde relatie met hun tiener(s) krijgen en houden. De cursus is bestemd voor ouders die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding van hun tiener(s). De cursist beslist zelf aan welke doelen er gewerkt wordt en welke aanpak het beste past in de eigen situatie. Daarnaast kunnen ervaringen en gedach-

ten worden uitgewisseld met andere ouders. Aanmelden? Kijk op www.loes.nl Wil jij je aanmelden voor deze gratis cursus? Kijk dan op www.loes.nl bij het onderdeel ‘Agenda’. Daar vind je ook meer informatie over de cursus. Kijk gerust ook verder rond; de website biedt allerlei informatie en tips over opvoeden en opgroeien. Heb je een vraag? Neem dan contact op met Loes Enschede via het contactformulier op de website. Of bel Loes van maandag t/m donderdag van 9.00-13.00 uur via 053 430 70 22. De cursus wordt georganiseerd door Loes in samenwerking met GGD Twente Jeugdgezondheidszorg.

‘Wereldverbeteraars’ in Enschede-Glanerbrug VOORJAARS AKTIE BIJ ABRASIEVE TANDTECHNIEK

GLANERBRUG – Leerlingen van de basisscholen Drakensteyn-Glanerbrug (VCO) en Glanerbrug Zuid (Consent) werden onlangs getrakteerd op een feestelijke kick-off van het educatieve programma ‘Wereldverbeteraars’. De website werd officieel onthuld en 5-voudig Nederlands Kampioen Goochelen, Hilbert Geerling, maakte met zijn act de leerlingen duidelijk wat voor moois je allemaal met afval kunt doen.

€ 75 korting

Het speciaal wereldverbeteraars op uwgeschreven eigen bijdrage bij aanschaf van een nieuwe prothese lied werd live opgevoerd.

maatschappij te delen met hun leerlingen, en alle mogelijkheden aanreiken die ze hiervoor nodig hebben.

‘Wereldverbeteraars’ is gestart op 51 basisscholen van Stichtingen VCO-Oost Nederland Of dat nu gescheiden afvalbakken in de klas ABRASIEVE Tandtechniek zijn, of een programmaboekje met workshops. en Consent in Twente. Wereldverbeteraars Kievitstraat 12, 7481 BW Haaksbergen Tel. 053 - 572 55 11 sluit aan bij dewww.abrasievetandtechniek.nl droom van Twenteinfo@abrasievetandtechniek.nl Milieu: We willen ze helpen kinderen te stimuleren de een afvalloos Twente in 2030. De missie van wereld te verbeteren, dat is Wereldverbeteraars. Wereldverbeteraars is: “Kinderen op laten groeien met de vanzelfsprekendheid dat afval Foto’s: Glanerbrug Actueel. grondstof is”. Wat houdt Wereldverbeteraars in? Wereldverbeteraars is meer dan alleen een lesprogramma. Het omvat een interactieve website (www.wereldverbeteraars.nl), een integraal lespakket (engels met afval, rekenen met afval e.d.) en een uitgebreid aanbod van speciaal samengestelde workshops op het gebied van duurzaamheid en milieu. Maar bovenal omvat Wereldverbeteraars een belofte om te inspireren. Albert van Winden, directeur Twente Milieu: met Wereldverbeteraars willen we leerkrachten inspireren om de droom naar een afvalloze

ENSCHEDE - “Primark is voornemens twee nieuwe winkels te openen in Arnhem en Enschede. Er is overeenstemming bereikt met de eigenaren van de panden, IEF Capital en Syntrus Achmea Real Estate & Finance. In beide panden zit momenteel de Bijenkorf. Deze nieuwe Primark winkels zullen 740 banen creëren en naar verwachting herfst 2014 hun deuren openen.

Deze overeenkomst vertegenwoordigd Primark’s toewijding om voor de lange termijn te investeren in Nederland. Het bedrijf is erg blij dat haar producten zo goed worden ontvangen door de Nederlandse consument en het kijkt ernaar uit om te zijner tijd voor werkgelegenheid op deze nieuwe locaties te zorgen.”

Ontdek een natuurlijke watermachine: Kristalbad ENSCHEDE/HENGELO - Landschap Overijssel organiseert dinsdagmiddag 10 september een interessante excursie in het wateropvanggebied Kristalbad aan de rand van Enschede. Het is een uniek project in Nederland waar waterberging, waterzuivering, recreatie en een ecologische verbindingszone met elkaar gecombineerd worden. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Het Kristalbad is een geheel nieuw natuurgebied dat zich volop ontwikkelt. Landschap Overijssel werkt hierbij samen met het Waterschap Regge en Dinkel en de gemeenten Hengelo en Enschede. Het gebied is genoemd naar een zwembad dat hier vroeger in de buurt lag.

Het Kristalbad is in feit één grote watermachine. Het mooie van dit stukje natuur is dat het voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. Het is een natuurlijke waterzuivering, een ecologische verbinding tussen Twekkelo en Driene, je kunt er heerlijk recreëren én het vangt het teveel aan water op van Hengelo en Enschede. Niet alleen regenwater, maar ook douche- en afwaswater. Dit wordt hier gezuiverd om vervolgens via de Elsbeek terug de natuur in gaat. En zo ontstaat weer nieuwe natuur.

Meer informatie De wandeling is dinsdagmiddag 10 september. Meld je aan per e-mail (info@landschapoverijssel.nl) of telefonisch (0529) 401 731. Bijdrage is 3 euro per persoon en 1,50 euro voor kinderen. Donateurs van Landschap Overijssel mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas.


Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal

Slamat Datang ENSCHEDE - Voor senioren en hun nazaten die afkomstig zijn uit Nederlands Indië wordt vrijdag 6 september van 13.00 tot 16.30 uur een gezellig samenzijn georganiseerd. U wordt ontvangen met koffie, thee en iets lekkers. Muziekgroep Quint verzorgt een optreden en er is volop gelegenheid om te dansen.

SAMENDOEN-DAG Rode Kruis viert lustrum ENSCHEDE - Voor de vijfde keer op organiseert het Rode Kruis in Enschede de jaarlijkse SAMENDOEN-DAG, speciaal voor mensen in Enschede die zich wel eens eenzaam voelen. Op 26 november wordt de Pathmoshal weer omgetoverd tot een gezellige zaal vol met muziek, entertainment en lekker eten en drinken.

Er zijn diverse Indische hapjes en tjendol verkrijgbaar. De warme maaltijd wordt verzorgd door Von Oerthel catering. Ook is er is een verpleegkundige van de Posten aanwezig, die algemene informatie verstrekt over gezondheid en ouder worden. Daarnaast is er de gelegenheid om de bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Ook beantwoord de verpleegkundige graag eventuele vragen. Deze sociale contactmiddag van de Stichting Slamat Datang wordt iedere eerste vrijdag van de maand gehouden in De Schalm, van de Protestantse kerk in Enschede, Leunenberg 586, telefoon: (053) 433 80 36. U bent van harte welkom. Om iedereen in de gelegenheid te stellen dit samenzijn bij te wonen kan vervoer worden geregeld. U kunt hiervoor bellen naar de Posten 053 -4 753 753. Als u wilt deelnemen aan de warme maaltijd, dan kunt u zich tot uiterlijk 3 september opgeven via telefoonnummer 053 435 99 45. De kosten voor de maaltijd zijn 8,50 euro per persoon. De entreekosten voor de Slamat Datang zijn 4,00 euro per persoon. www.enschedejournaal.nl

dinsdag 23 maart 2010

Colofon EnschedeJournaal is een uitgave van: Uitgeverij Het Twentsche Land BV. Maurice Weustink Oldenzaalsestraat 232 7557 GC Hengelo tel. 074-259 66 33 fax 074-259 63 53 info@enschedejournaal.nl Oplage: 12.000 exemplaren Maandelijks op de laatste maandag/dinsdag van de maand. Wordt persoonlijk door bezorgers uitgreikt in het centrum van Enschede, op de markt, station, en de grote winkelcentra. Daarnaast afhaalpunten waaronder het gemeentehuis, ziekenhuizen, cafés,, bibliotheken en alle supermarkten Advertentie-adviseur: Maurice Weustink, 074-259 66 33 Redactie: Leonie Jansen, 06-16395545 E-mail: redactie@enschedejournaal.nl Persberichten en beeldmateriaal die naar ons opgestuurd worden, worden geacht vrij te zijn van rechten. Aangeboden kopij kan zowel worden geplaatst in onze gedrukte- als digitale uitgaven. Vormgeving: Mandy Kattenpoel oude Heerink Leonie Jansen 6e jaargang nr. 1

Verschijnt +/- Zes keer per jaar in Enschede met afhaalpunten in Lonneker, Glanerbrug, Eekmaat, Oikos, Boekelo, Usselo en Buurse.

Oplage 52.000 exemplaren

3

“Toen ik besloot om voorzitter te worden van het Rode Kruis, afdeling Enschede, was er één voorwaarde: ik wilde perse iets organiseren voor de eenzame en kwetsbare mens in Enschede. Aan het woord is Cor Kok, voorzitter van Rode Kruis Enschede.“Door de individualisering zijn er in Nederland steeds meer mensen die zich eenzaam voelen en die het moeilijk vinden om hier uit te komen. Deze mensen wil het Rode Kruis graag ondersteunen. Het past goed bij haar missie: het voorkomen en verzachten van menselijk lijden. Zelfredzaamheid is een belangrijk thema bij deze missie. Deze zelfredzaamheid wil het Rode Kruis graag benadrukken tijdens de SAMENDOEN-DAG. Niet alleen het aanbieden van een gezellige en feestelijke dag is het doel, maar ook het stimuleren van deze mensen om uit hun stoel te komen en zelf hun eenzaamheid bij de kop te pakken. Daarom nodigen we op 26 november ook verenigingen, stichtingen en andere organisaties uit om hun waar te presenteren. Denk daarbij aan sportclubs, hobbyclubs en vrijwilligersorganisaties.” “Vijf jaar geleden was de eerste SAMENDOENDAG een feit, toen nog in een mooie circus-

tent. IJskoud tijdens het opbouwen, dat dan weer wel. Het vroor die dag 17 graden. Die temperatuur hadden we niet voorzien en van de eigenaar van de tent mochten de heaters pas vlak voordat de dag zou beginnen aan, anders was het veel te duur! Evengoed was de dag meteen een daverend succes en we wisten allemaal:‘dit doen we volgend jaar weer!’. ”Dat de vijfde SAMENDOEN-DAG wederom een groot succes gaat worden, staat nu al vast. De datum is inmiddels bekend: 26 november in de Pathmoshal. Het programma is ook al bijna rond, vorig jaar wist Imca Marina de hele zaal uit de stoel te krijgen, dit jaar gaan Saskia en Serge dit feest zeker evenaren. Mirjam Spitholt trakteert de gasten op een luchtige cursus ‘Gelukskunde’ en, inmiddels al volgens traditie, zorgt Dorothy Oosting ervoor dat de dag aan elkaar gepraat wordt. Omdat het een lustrum is, maakt het Rode Kruis de SAMENDOEN-DAG dit jaar extra feestelijk.

“Natuurlijk kan het Rode Kruis dit niet alleen organiseren”, vertelt Cor verder: “We zijn grote dank verschuldigd aan de Rotaract Club Hengelo-Enschede die helpen bij de organisatie en aan de gemeente Enschede waar we subsidie voor deze dag van ontvangen. Onze belangrijkste sponsor is nog wel even het noemen waard: Food Connect, zij verzorgen geheel gratis een overheerlijk stamppotbuffet voor alle gasten. Food Connect is een onderneming die gezonde, lekkere en verantwoorde maaltijden voor particulieren en organisaties verzorgt. Wij zijn deze organisaties en onze andere sponsoren veel dank verschuldigd, zonder hen was de SAMENDOEN-DAG niet zo’n groot succes.”

Wilt u graag aanwezig zijn? Houd dan onze website www.rodekruisenschede.nl in de gaten en let op de flyers die binnenkort verspreid worden. Wees er wel snel bij want er kunnen maximaal 400 mensen aanwezig zijn.

KV Rigtersbleek

ENSCHEDE - Korfbalvereniging Rigtersbleek heeft zich per 1 augustus aangesloten bij de TenCate Sportboulevard Enschede (TCSBE). De korfbalclub zal in eerste instantie gebruik maken van de service inzake de SportZappCard. De trainingen voor kinderen met een SportZappCard zullen worden verzorgd op de velden aan de GJ van Heekstraat. Men verwacht de eerste groepen in het voor-

jaar van 2014 te verwelkomen. Naast DOS-WK en NääS is Rigtersbleek de derde korfbalclub in het bestand van TCSBE. In totaal zijn er nu 34 verenigingen bij TCSBE aangesloten die samen 23 verschillende sporten vertegenwoordigen.


4

Bridge voor gevordenden bij de Tubanters ENSCHEDE - In het clubgebouw van de Tubanters aan de Olympialaan in Enschede gaat op maandag 16 september het cursusblok 5 (deel 4 van Berry Westra) van start.Deze cursus is bedoeld voor bridgers die al een paar jaar bij een club hebben gespeeld en hun systeem weer wat willen ophalen.

Enschede Journaal

‘t Vaneker: precies wat je wilt ENSCHEDE - Na een taxatie zijn de prijzen van de eerste 20 kavels in het Vaneker opnieuw vastgesteld. De marktsituatie is de afgelopen jaren sterk veranderd en maakte een prijsaanpassing noodzakelijk. Voor de elf eerder in verkoop genomen kavels betekent dit een prijsverlaging. Een aantal andere kavels is voor het eerst getaxeerd. De gemeente verwacht dat hiermee op korte termijn een positieve invloed uitgaat op de onderhandelingen met de huidige geïnteresseerde klanten.

Het accent ligt echter op het uit- en tegenspelen. Maar ook aan het bieden wordt voldoende aandacht besteed. Het clubgebouw van de Tubanters is een erg leuke locatie om een cursus te volgen en er is ruim voldoende parkeerruimte.

Vrijheid en flexibel Veel bouwvrijheid in een bijzondere landschappelijke omgeving moet, samen met de nieuwe marktconforme prijzen, het Vaneker aantrekkelijk maken voor nieuwe doelgroepen.

Op woensdagavond wordt deel 2 van Berry Westra behandeld.

De toekomstige wijze van kaveluitgifte in het Vaneker wordt flexibel en sterk vraaggestuurd. Zo kan maximaal worden voldaan aan de wensen van de kavelzoekers.

Pathmos zomerfeest trekt duizenden bezoekers ENSCHEDE - Met duizenden bezoekers, meer dan 150 kramen, diverse activiteiten, optredens van diverse artiesten en een stralende hemel was de elfde editie van Pathmos zomerfeest weer een groot succes. Pathmos zomerfeest kan zich inmiddels het grootste buurtevenement van Enschede noemen. Samen met de vrijwilligers en de wijkbewoners bewijst men maar weer dat je samen met elkaar een groot evenement kunt neerzetten. Het Pathmos zomerfeest trekt intussen veel bezoekers. Bezoekers komen niet alleen uit de wijk, maar ook uit de wijde omtrek van Enschede. Ook de elfde editie was er weer een keur van activiteiten. Het Eendenparkje was omgetoverd tot een kinderparadijs waar de kinderen zich kon vermaken met o.a. springkussen, klimtoren, rodeostier, stormbaan en paardrijden. Verder in de wijk konden de kinderen zich vermaken met o.a. , schminken, circus tijdgeest, zandschilderijen maken en een rondrit met paard en wagen door de wijk. Daarnaast werden verschillende optredens verzorgd. Het zangkoor van de Pathmosschool Comeback onder begeleiding van Marloes Klaassen heeft op verschillende plaatsen opgetreden. Ook dit jaar waren de Boerendaansers van de partij.De hoofdact was de band Rembrandt die een grandioze show verzorgde. Voor foto’s gaat u naar: www.pathmoszomerfeest.com.

Dinsdag 3 september 2013

Event Op 22 september 2013 wordt een event georganiseerd waarin ’t Vaneker breed wordt gepresenteerd. ’t Vaneker is een gebied waar de kwaliteiten van het Twentse landschap met vrij wonen op de grens van stad en buitengebied samenkomen. Met het motto: “’t Vaneker: precies wat je wilt” wordt dit nog eens benadrukt. Tijdens het event kan ook meer informatie worden verkregen over de verkoop van de nu geprijsde 20 kavels en enkele bestaande panden die in verkoop gaan. De verkoop vindt plaats op basis van “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”. Op de website www.vaneker.nl is (binnenkort) alle informatie te vinden.

Reewildexcursie Hof Espelo ENSCHEDE - Landschap Overijssel organiseert op dinsdagavond 3 september een speciale Reewildexcursie op het landgoed Hof Espelo. Met een natuurgids volg je de ‘hoefsporen’ van de ree en ga je naar plekken waar reeën veel komen. Onderweg vertelt de gids je interessante en leuke wetenswaardigheden over de ree. De avondexcursie duurt anderhalf tot twee uur. Om de reeën niet te laten schrikken, mogen honden niet mee. Er kunnen maximaal vijftien mensen mee, dus vooraf aanmelden is noodzakelijk. Hof Espelo is een ideaal landschap voor reeën. Bossen en velden wisselen elkaar hier af en de ree vindt er voldoende voedsel. Reeën zijn een echte ‘knabbelaars’, ze eten bramen, bessen, scheuten, knoppen en loten van struiken, maar ook bladeren en grassen. De Reewildexcursie is in de avond, dan is de ree vooral actief. In het voorjaar en de zomer zie je ze ook overdag. Elegante bosbewoner De ree is een sierlijk dier waar ook veel over te vertellen is. Hoe zit het met de territoria van mannetjes en vrouwtjes? Waarom zie je ze soms alleen en andere momenten weer in groepjes? Hoe herken je de slaapplaats en wanneer worden de reekalfjes geboren? Op al deze vragen en meer geeft de natuurgids antwoord. Ook vertelt hij je meer over hoe oud reeën kunnen worden en over de bronsttijd. Donkere kleding en verrekijkers Tijdens de excursie lopen we niet altijd over

goed begaanbaar terrein. Trek daarom stevige schoenen aan. In het Koetshuis Hof Espelo kunt u een verrekijker lenen. Om de reeën zo min mogelijk te storen, is het verstandig om donkere kleding te dragen. Honden mogen niet mee op deze excursie, omdat zij reeën afschrikken. Kinderen zijn wel welkom, mits zij heel rustig kunnen zijn.

De Reewildexcursie is dinsdagavond 3 september. Startpunt is bezoekerscentrum het Koetshuis Hof Espelo, Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede. Vooraf aanmelden is noodzakelijk i.v.m. de maximale groepsgrootte van vijftien personen. Je kunt je telefonisch aanmelden (0529 401 731) of per mail naar info@landschapoverijssel.nl. Na aanmelding ontvangt men meer informatie. Bijdrage voor de avondwandeling is 3 euro per persoon en 1,50 euro voor kinderen. Donateurs van Landschap Overijssel mogen gratis mee op vertoon van hun ledenpas. Deze excursie wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Landschap Overijssel op www. landschapoverijssel.nl.


Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal

5

Kindermiddag ‘Waterbeestjes’ op Hof Espelo

Podium voor talent

ENSCHEDE - Woensdagmiddag 4 september organiseert Landschap Overijssel een speciale kindermiddag over Waterbeestjes op landgoed Hof Espelo bij Enschede. Al spelende leren kinderen wat er allemaal in en op het water leeft. Dit onder begeleiding van vrijwilligers van Landschap Overijssel. Dus, trek je laarzen aan en doe mee!

ENSCHEDE - Werkplein Enschede gelooft in talent en biedt kunstenaars graag de gelegenheid hun talent te tonen. Van dinsdag 2 juli tot en met woensdag 16 oktober zijn de werken van de Enschedese kunstenaar Berrie Coelman te bezichtigen in Werkplein Enschede aan de Korte Hengelosestraat 1 te Enschede.

Kinderen gaan op ontdekkingstocht rond het water op Hof Espelo. Er leeft namelijk van alles in en rond het water. Zoals watertorretjes, kikkertjes en kleine visjes. Trek je laarzen aan en ga mee op ontdekkingstocht! Schepnetjes en loepjes mee Deze speciale watermiddag is leuk en leerzaam voor kinderen van 4 tot ongeveer 12 jaar. Al scheppend en lopend door het water zien ze dat er heel veel beestjes in het water leven. Ook om het water is het een drukte van belang en er groeien mooie waterplanten. Maar wat voor beestjes leven bij het water, hoe zien ze er uit en wat eten ze? Goed of slecht weer, maakt niet uit. Want juist bij een beetje regen worden de beestjes heel actief. Ze houden namelijk van water! Schepnetjes, loepjes en flesjes kunnen kinderen lenen in het

bezoekerscentrum. De kindermiddag is bij bezoekerscentrum Het Koetshuis van Hof Espelo, Weerseloseweg 259, 7522 PS Enschede. Meld je van te voren aan bij Landschap Overijssel, er willen namelijk altijd veel kinderen mee. Dat kan telefonisch (0529) 401 731 of per e-mail naar info@landschapoverijssel.nl. Een vrijwilliger neemt de kinderen mee naar de waterpoel. Vismateriaal is aanwezig zoals visnetjes, schepnetjes e.d. Denk er wel aan om laarzen te dragen. Bijdrage is 2 euro per kind. Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten van Landschap Overijssel op www. landschapoverijssel.nl.

Werkplein Enschede hoopt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de naamsbekendheid van kunstenaars.

Berrie Coelman volgde de kunstopleiding aan de Koninklijke Academie. Al tijdens zijn opleiding schilderde hij in zijn geheel eigen stijl, hele tekenblokken vol met gezichten, waarbij hij probeerde om zo grof/onnauwkeurig mogelijk te schilderen. Vervolgens tekende hij op elke kleurscheiding een zwarte lijn. In 2005 is hij in Prismare 4-kUNST gestart.

Meer informatie over de mogelijkheid om uw talenten te exposeren in Werkplein Enschede? Neem contact op met Monique VoortmanRensen via monique.voortman-rensen@uwv.nl.


Enschede Journaal

6

Chrissie is op zoek naar …

Dinsdag 3 september 2013

Alzheimer café Enschede

ENSCHEDE - Naast de grote studio in Hengelo Ov nemen John Raaijmakers en Chrissy Roesink van 2 Photographers vanaf september ook een nieuw atelier annex studio aan de Stroinksbleekweg 6 te Enschede in gebruik. Het pand ligt midden in Roombeek aan de Cultuurmijl, vlakbij museum Twentse Welle. Het is de bedoeling dat vanuit hier met name veel op locatie gefotografeerd zal gaan worden. Maar ook studiowerk zal met ingang van oktober in Roombeek worden ondergebracht. Dat valt samen met de Week van de Fotografie waarin er landelijk diverse zaken georgani-

ENSCHEDE - Een nieuw seizoen van het Alzheimer Café start dinsdag 3 september. Elke eerste dinsdag van de maand wordt er een bijeenkomst georganiseerd, iedere keer staat er een ander thema centraal. Voor foto’s te stoppen. Op dat handwerk zijn we de thema’s worden sprekers/deskundigen bijzonder trots bij 2 Photographers. Alleen uitgenodigd die ons nadere informatie en op deze manier krijgt elke foto de volledige goede tips kunnen geven. aandacht en afwerking en dus ook uitstraling die het verdient. Juist dat maakt elke foto van 2 Photographers tot een uniek kunstwerk van hoge kwaliteit.”

Voor Chrissy die in het eindexamenjaar HBO-Fotografische Vormgeving zit van de Fotovakschool biedt de nieuwe studio in Roombeek ideale mogelijkheden voor zowel zuivere architectuurfotografie, als voor het werken met modellen op locatie. “Eigenlijk zijn er geen beperkingen in Roombeek. Alles is voor een perfecte en persoonlijke foto is hier op loopafstand te vinden. Graffiti, water, toonaangevende architectuur en zelfs een ateliekbaan. Als fotograaf is er geen betere studiolocatie denkbaar. Een romantische modereportage, maar ook een stoere mannenfoto kan hier op verschillende plekken binnen de wijk gemaakt worden, dat tref je nergens anders. En bij slecht weer kun je altijd weer snel terug naar de studio. Deze bijzondere fotolocatie in Roombeek en de enthousiaste reacties uit de buurt zijn echt bijzonder inspirerend”, aldus Chrissy.

seerd worden, zoals portretsessies op afspraak. Daarnaast wordt bekeken of er in Studio Roombeek werk tentoongesteld kan worden en/of workshops gegeven, maar ook het starten van een nieuwe fotogroep behoort tot de mogelijkheden. 2 Photographers houdt zich bezig met de diverse disciplines binnen de fotografie: naast architectuur- en modellen-fotografie verdienen portretten, product- en food-fotografie een bijzondere vermelding. 2 Photographers onderscheidt zich van andere fotografen doordat elke foto volledig handmatig wordt bewerkt en dus niet standaard door een automaat heen wordt getrokken. “Wij willen geen 900 foto’s in 2 minuten verwerken zoals sommige collega’s doen. Het is voor ons een heel bewuste keuze, ook veel tijd in de afwerking van onze

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Zij kunnen mensen ontmoeten die in dezelfde situatie verkeren.

Ook hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De gasten praten met elkaar over de dingen die ze meemaken, wisselen informatie uit over dementie en bespreken mogelijkheden voor hulp. En dat allemaal in een gemoedelijke sfeer. Het thema van de maand september is: Dementie, wat is het?. Tijdens deze bijeenkomst wordt door Paula Blikman, psycholoog bij AriënsZorgpalet, uitleg gegeven over dementie.

Deelname aan het Alzheimer Café is gratis. Alzheimer Café: Wijkcentrum de Roef, Pastoor Geertmanstraat 17, Enschede. De zaal gaat open om 19.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.Voor inlichtingen kunt u bellen met Wil Varwijk, Alifa Welzijn Ouderen 053-4320122.

Voor schoolopdrachten en vrij werk tijdens haar eindexamenjaar is Chrissy op zoek naar: - mensen die hun voor- en/of achtertuin ter beschikking willen stellen voor een fotoproject - mensen met bijzondere huizen en interieurs voor een architectuur-serie - voor een schoolopdracht: mensen met een bijzondere passie (bv hobby, beroep of sport) - maar ook naar modellen Man, vrouw, jong, oud, dik, dun, wel of geen ervaring maakt niet uit. Er wordt altijd gewerkt op basis van Time for Print en Quit Claims. “Omdat er veel op locatie gewerkt wordt, kunnen geïnteresseerden het beste mailen of bellen, maar een briefje sturen mag natuurlijk ook”, voegt Chrissy toe. Voor andere opdrachten, informatie aanvragen of bij interesse voor een fotogroep kan men eveneens contact opnemen. 2 Photographers,T.a.v. Chrissy, Stroinksbleekweg 6 te ENSCHEDE. Tel.: 06-81.76.96.00 of email: model@2photographers.eu.

053-461 88 61

Foto: ©2013 - 2 Photographers.

kijk ook op www.enschedejournaal.nl


Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal

Opening cultureel seizoen Enschede ENSCHEDE - Tijdens het Uitfestival op zaterdag 14 september presenteren de Enschedese culturele instellingen zich. Sfeervolle pagodetenten en een muziekkoepel vormen het decor waar bijzondere optredens, exposities en uiteenlopende activiteiten zullen plaatsvinden. Het publiek krijgt deze middag een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen 2013/2014.

7

Gratis workshop videofilmen

ENSCHEDE - De videoclub FACE uit Enschede organiseert een gratis workshop videofilmen voor beginnende filmers. Er wordt aandacht besteed aan het goed bedienen van uw camcorder en het op een goede Parallel aan het Uitfestival vindt bij Prismare en biedt wederom een breed en bont program- manier opnemen van beeld en geluid. Na de UITDaAG plaats. Na een aantal jaren van ma en gratis optredens. Alle partners in en om aanmelden krijgt u een uitnodiging met inafwezigheid is een gezamenlijke opening van Prismare presenteren zichzelf én hun plannen formatie over de workshop en FACE. het cultureel seizoen in Enschede in 2011 en voor het nieuwe seizoen. 2012 nieuw leven in geblazen. Het publiek kon vorig jaar bij de deelnemende culturele instellingen op eigen locatie een kijkje nemen. Om dit jaar meer zichtbaarheid te creëren is gekozen voor een opzet waarbij de Oude Markt en Prismare als twee centrale hotspots dienen. De nieuwe opzet is gelijk omarmd door cultureel Enschede: het Uitfestival 2013 telt maar liefst 20 enthousiaste deelnemers. Oude Markt Op de Oude Markt wordt een festivalterrein opgezet met pagodetentjes, waarin elke instelling zich op unieke wijze kan presenteren. Ook de Grote Kerk wordt ingezet als locatie. Buiten staat bovendien een muziekkoepel waar diverse optredens gaan plaatsvinden van zowel nieuw talent als bekende artiesten. Prismare (UITDaAG 2013) De opzet van de UITDaAG blijft dit jaar intact

Deelnemers De volgende culturele instellingen presenteren zich 14 september op de Oude Markt: Rijksmuseum Twenthe, Kaliber Kunstenschool, Poppodium Atak, De Muziekbank, Jeugdtheater Sonnevanck, Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede, TwentseWelle, Concordia film theater expositie, Vestzaktheater, Nationale Reisopera, Jazzpodium De Tor, Bibliotheek Enschede, Stichting Cultuur in Enschede, NiX Podium, Vrijhof Cultuurcentrum, ArtEZ Conservatorium, AKI/ArtEZ, Nederlands Symfonieorkest en het samenwerkingsverband “Overige Bestemmingen”. Het Uitfestival Enschede wordt georganiseerd door Enschede Promotie in samenwerking met de deelnemende culturele instellingen. Kijk voor meer informatie op www.enschede.nu/ uitfestival.

Verbouwde Scholingsboulevard gereed voor nieuwe schooljaar

De workshop wordt gehouden op: Dinsdagavond 17 september 2013. Aanvang 20.00 uur tot ongeveer 22.30 uur. Zaal open om 19.30 uur.

Plaats: Het Meyershoes, Kerkstraat 26-28 in Glanerbrug. Opgave met naam, adres en tel.nr. bij secretaris Gé Kikkert, tel: 074 2663152. Of via email: face@videoclubenschede.nl. Kijk ook op de website: http://www.videoclubenschede.nl/

Keltische folk bij Folkclub Twente BOEKELO - Het eerste concert van het nieuwe seizoen van Folkclub Twente op vrijdag 6 september wordt verzorgd door de Keltische band Shanakua.

ENSCHEDE - Tijdens de vakantieperiode is het gebouw van de Scholingsboulevard aan de Kuipersdijk verbouwd en gereed gemaakt voor het nieuwe schooljaar. De afgelopen week vonden de verhuizingen plaats en konden de lokalen worden ingericht, zodat de hele operatie klaar is als de leerlingen maandag komen. “We zijn heel tevreden over het resultaat. De begane grond en de eerste verdieping hebben een transformatie ondergaan en zijn nu de praktijkafdelingen geworden voor de vmboafdelingen Techniek, Zorg & Welzijn, Handel & Administratie, Horeca, ICT en Grafimedia.

De verbouwing is volgens planning en naar tevredenheid verlopen en past binnen de financiële kaders die hiervoor zijn gesteld. Vorig jaar zomer werden er afspraken gemaakt met de gemeente Enschede over het toekomstig gebruik van de gebouwen van de Scholingsboulevard.

Op de tweede en derde verdieping zijn theorielokalen gecreëerd, waarbij de open ruimten zijn komen te vervallen”, aldus Hans Weustenraad, locatiedirecteur van de Scholingsboulevard.

Het gebouw van de Scholingsboulevard aan de Zuiderval is betrokken door het ROC van Twente.

Zijn collega Henk Veerbeek vult hem aan: “Het is een goede en inspirerende leeromgeving voor onze leerlingen geworden. We zijn heel benieuwd wat de leerlingen ervan vinden!”

De vmbo-leerlingen van de Scholingsboulevard zijn vanaf heden in het gebouw aan de Wethouder Beverstraat/hoek Kuipersdijk gehuisvest.

Shanakua zijn vier veel bereisde en ervaren muzikanten uit Schotland en Ierland. Ze spelen Keltische muziek in hun eigen dynamische stijl. Oude en nieuwe muziek, van ballads tot enorm snel gespeelde tunes wisselen elkaar af. Deze groep getalenteerde muzikanten ‘captures the heart’ van het publiek en is een must voor elke Celtic muziekliefhebber.

Wanneer: vrijdag 6 september om 20.30 uur Waar: De Buren, Beckumerstraat 2, Boekelo. Entree: Volwassenen: veertien euro voor donateurs en studenten: elf euro voor jeugd tot 18 jaar: zeven eurovoor kinderen t/m 12 jaar: gratis reserveren: via www.folkclub.nl of telefonisch: 053?4766283 of 06-53873390.


8

Enschede Journaal

Hollandse Avond ten bate van het goede doel

Dinsdag 3 september 2013

Nieuwe namen Crossing Border

HENGELO – Op de Grote Markt in Hengelo wordt zondag 29 september een Hollandse ENSCHEDE - Crossing Border heeft onlAvond gehouden. De opbrengst komt voor de helft ten goede aan de Stichting Kinderen nags weer een flink aantal namen aan het Kankervrij. De andere helft is voor Stichting Gasthuis Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. programma toegevoegd. Zo is Kees van Kooten bevestigd, in 2013 zowel schrijver tent: vijftien euro. Kaarten zijn te verkrijgen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal bij: Harry Lanting, Borg Ewsum 61, 7608 GE als het Boekenweekgeschenk, treedt Nico Almelo, Stewy Heinhuis, Irisstraat 35, 7601 BP Dijkshoorn op met de band Ocobar en een Almelo en Bistro -Restaurant De Heerlijckheid, aantal bijzondere gasten, en staat F. Starik, Molenstraat 8, 7551 DC Hengelo (OV). Nederlands meest veelzijdige artiest en voormalig stadsdichter van Amsterdam, op De Stichting Eentje-nog wil alle sponsoren het programma.

Jannes, Frank van Etten, Danny Braaf, Sasja Brouwers, Rob Zorn, Bouke, Tim Lauffer, Joey Kramer, Rene Dreierink, Marcel van Sas, Marcel Dool, Lucas en Gea Hulshof, Milan Milano, Michel Bodifee, Michelle Okken, Jordan Peters, Sjonny Bolk, Jeroen Stevens, Marco Schouten, Stewy Heinhuis, August, Anita en Ed, Silvia Zwart, Monique Heegen en Jur van den Noord komen deze avond belangeloos optreden. Tevens worden er deze avond cd’s verkocht ten bate van de Stichting Eentje-nog. Deze cd’s zijn in de Frank van Etten studio opgenomen. Deze Hollandse avond wordt gepresenteerd door Willie Oosterhuis.Willie Oosterhuis een begrip in de wereld van het Hollandse lied.

danken en in het bijzonder: Bistro – Restaurant De Heerlijckheid te Hengelo (OV) voor het openstellen van hun restaurant, voor alle artiesten. Voor het nuttigen van een hapje en een drankje voor ze optreden. Het organiseren van de feesttent en de alcoholischeen non-alcoholische dranken in de feesttent. Dit restaurant schenkt een groot deel van de opbrengst van deze avond aan de Stichting Eentje-nog. Mede mogelijk gemaakt door Hengelo Journaal.

Donderdag 14 november Glen Hansard, Phosphorescent, Lucius, Ocobar ft. Nico Dijkshoorn & guests, GaBLé, Mighty Oaks,Tim van Doorn, Mary Lou, Patrick DeWitt, Joost Zwagerman, Kees van Kooten, Edgar Hilsenrath, Amity Gaige, F. Starik, Annemieke Gerrist, Iris Brunia, Mustafa Stitou en Erik Lindner.

Vrijdag 15 november John Grant, These New Puritans, Warpaint, Radical Face, Cate le Bon, Shovels & Rope, Les Murray, DBC Pierre, Nathan Filer, Jesús Carrasco, Nathaniel Rich, João Ricardo Pedro, Mirjam Rotenstreich en Pepijn Lanen.

Crossing Border is een toonaangevend interdisciplinair literatuur- en muziekfestival - en de pionier van het concept, wat dit jaar voor de 21ste keer gehouden wordt in Den Haag. Crossing Border Enschede vindt dit jaar in november voor de tweede keer plaats op verschillende podia in poppodium Atak en het Wilminktheater. Bezoekers kunnen uit een groot aanbod aan optredens hun persoonlijke favorieten kiezen. Kaarten voor Crossing Border 2013 zijn nu verkrijgbaar.

Wilt u Stichting KiKa en Stichting Gast-Huis (NKI-AVL) steunen? Dat kan op bank. reknr: 101254024 t.n.v.: Stichting Eentje-nog. De tent gaat open om 18.00 uur. Entreekaarten kosten in de voorvervoop tien euro. En aan de

Mooienhof ruim twee maanden afgesloten voor al het verkeer ENSCHEDE - De werkzaamheden aan de Mooienhof starten begin september. Het deel van de Mooienhof achter V&D via de kruising met de Brinkstraat tot aan de Boulevard 1945 krijgt een nieuwe inrichting. Het werk duurt naar verwachting tot medio november. De Mooienhof is gedurende deze periode voor al het verkeer afgesloten. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de singels. De Brinkstraat is voor fietsers bereikbaar via het trottoir voor de Alphatoren. De winkels en appartementen aan de achterzijde van de Boulevard zijn bereikbaar vanaf de Kuipersdijk. In november wordt de nieuwe zuidelijke inrit voor de H.J. van Heekparkeergarage geopend. De Mooienhof is belangrijk voor de ontsluiting van deze nieuwe toegang van de

Ook Annemieke Gerrist, Tim van Doorn en Mary Lou zien we op 14 en 15 november tijdens Crossing Border in Enschede.

garage. De afsluiting van de Mooienhof heeft ook gevolgen voor de routes van buslijn 3 en 6. Lijn 3 gaat vanaf het busstation Van Heekplein via de Kuipersdijk en de Hogelandsingel naar de Gronausestraat. Lijn 6 rijdt via de Molenstraat- Oldenzaalsestraat- Boulevard 1954 – Oliemolensingel naar ’t Ribbelt en Stokhorst en rijdt via de Oosterstraat en Molenstraat terug naar het station.

Tickets voor donderdag 15 november of vrijdag 16 november van Crossing Border à 25 euro en passe-partouts voor beide dagen à 45 euro zijn te koop via de website www.crossingborder.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de kassa van het Wilminktheater. De genoemde prijzen zijn exclusief servicekosten.

Kijk op www.jantjebeton.nl


Dinsdag 3 september 2013

FIFE Activiteiten in het najaar ENSCHEDE - Ook in de tweede helft van 2013 organiseert FIFE weer diverse activiteiten. Denk daarbij aan de vrouwenbeurscafés, iedere laatste donderdag van de maand en het FIFE festival, een jaarlijks evenement dat dit jaar op 3 december plaatsvindt.

Enschede Journaal

Nieuwe dichtbundel Enschedese te koop ENSCHEDE - De gedichtenbundel van Miranda Kamerbeek uit Enschede is sinds kort in de verkoop. In deze gedichtenbundel staan heel uiteenlopende gedichten: er staan gedichten op rijm in en vrije verzen. ‘Sommige gedichten gaan over wat ik voel of denk, andere gedichten gaan over wat ik om me heen zie gebeuren of zijn helemaal verzonnen. Zowel de inhoud als de vorm is gevarieerd’, aldus Miranda.

voorbeeld is het gedicht over de regen: ik hou van regen! Er zijn meer gedichten die me diep raken omdat ik ze vanuit mijn eigen gevoel en beleving heb geschreven, maar ik kan natuurlijk niet alles verklappen. Er over vertellen is één ding, maar natuurlijk zijn gedichten het best geschikt om te lezen...’

Om vrouwenemancipatie en het FIFE festival te versterken en draagvlak te behouden, organiseert FIFE elke laatste donderdag van de maand van 16:00 tot 18:00 uur een Vrouwenbeurscafé bij Fellini aan het Bolwerk in Enschede. Het café is bedoeld voor iedereen die mee wil praten over allerlei onderwerpen rondom participatie, om informatie uit te wisselen en te netwerken. Op het vrouwenbeurscafé van 26 september komt wethouder Patrick Welman langs. De ideale mogelijkheid om eens met hem in gesprek te gaan. Ook besteden we aandacht aan werk (CV check) en scholingsmogelijkheden. Ben je nieuwsgierig geworden en nog nooit geweest? Trek de stoute slippers, pumps, schoenen, gympen of laarsjes aan en kom gewoon. Praat mee, ontmoet nieuwe mensen. De eerste keer is altijd spannend, maar de werkgroep van FIFE staat klaar om je welkom te heten. Tot slot daagt de organisatie van FIFE werkgevers uit die, vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, begrijpen dat dit een unieke kans is om de werkneemster van de toekomst te ontmoeten. Ook dit jaar organiseert FIFE we het succesvolle FIFE festival. Op 3 december opent het Wilminktheater haar deuren voor elke werkzoekende vrouw in Enschede en omgeving. De werkgroep FIFE is alweer druk bezig met het programma. De naam van het festival verwijst naar het belang om vrouwen te inspireren tot economische onafhankelijkheid. Om die inspiratie te bevorderen krijg je tijdens het festival informatie over: ondernemerschap, mogelijkheden op de arbeidsmarkt, financiële en economische zelfstandigheid, kinderopvang, inburgeringmogelijkheden, leren netwerken… en matching met potentiële werkgevers. Op 3 december 2013 hoopt de FIFE organisatie 1000 Twentse vrouwen te ontvangen in het Muziekkwartier. Kijk voor meer informatie over FIFE op www.fifevrouwenbeurs.nl, via twitter @fife_vrouwen of op Facebook.

Collecteer ook in de derde week van september. Meld u aan op nierstichting.nl of bel 035 697 8050

9

‘Als de zon ondergaat’ is één van de gedichten die is ontstaan uit fantasie, verzonnen dus. Als je af en toe naar een romantische film kijkt en je laat je creatieve brein z’n gang gaan... zou je zoiets als resultaat kunnen krijgen. Ook het gedicht ‘vlucht’ is zo ontstaan. Iedereen heeft wel eens een benauwd gevoel: hier wil ik niet blijven, ik móet weg. Hoe zou het zijn als je echt weg wilt vluchten? Miranda: ‘Een voorbeeld van een gedicht dat dichtbij me staat is ‘45 jaar’. Dit heb ik geschreven voor mijn ouders naar aanleiding van hun 45-jarig huwelijksjubileum. In vogelvlucht neem ik die 45 jaar met hen door. Ik heb de mazzel dat ik heel geweldige ouders heb en dus eindigt het gedicht met mijn dank aan hen. Een ander

‘Het gedicht ‘werk’ vertelt iets over wie ik ben. Mijn naam is Miranda Kamerbeek. Ik ben 42 jaar, woon in Enschede met man en kinderen en naast de zorg voor wie mijn dierbaar zijn en het huishouden, doe ik op verschillende plekken vrijwilligerswerk. Ik hou niet alleen van regen, maar ook van schrijven. Eén van mijn grootste wensen was altijd: het schrijven (en uitgeven) van een boek. Met steun van Boekscout.nl is die wens werkelijkheid geworden!’

Als toegift mag ik alvast een ander gedicht verklappen: Op de fiets van hier naar daar en als het regent denk ik: had ik maar... mijn regenjas toch meegenomen Dan was ik nu niet zo drijfnat maar ietwat droger aangekomen

De Dominee en andere gedichten en gedachten, te koop bij: www.boekscout.nl.

Belevenisavond Quantum Touch

ENSCHEDE - Vrijdag 13 september wordt een Belevenisavond Quantum Touch gehouden: Life and Spirit - Ruimte voor Balans te Enschede. Deze avond is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat Quantum Touch voor hem of haar kan betekenen. Quantum Touch is een prachtige healingtechniek die Wim Velthuis als practitioner bij cliënten toe pas bij het behandelen van zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Quantum Touch is eenvoudig én is, door het volgen van de Workshop Quantum Touch Level 1, in slechts 1 weekend te leren. Daarna kun je Quantum Touch gebruiken voor jezelf, familie, vrienden, dieren, planten enz. Periodiek word je, als je aan de Workshop hebt deelgenomen, in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan de Healing Circle. De bijeenkomst is bedoeld om ervaringen uit te wisselen, behandelingen te geven én te ontvangen. Voor degene die Quantum Touch practitioner wil worden maakt

de workshop deel uit van het traject dat je dient te volgen om officieel als practitioner te worden geregistreerd. Wim Velthuis begint met een lezing over Quantum Touch, waarna er gelegenheid is tot het stellen van vragen. In de pauze staat er een kopje koffie of thee klaar. Het tweede deel van de avond kan degene die dat wenst, een korte Quantum Touch behandeling ervaren. Tevens wordt er informatie gegeven over de Quantum Touch Level 1 Workshop op zaterdag 5 en zondag 6 oktober (20.00 uur).


10

Enschede Journaal

Dinsdag 3 september 2013

Twentse Duikvereniging organiseert jaarlijkse Dive-In

w w w. t w e n t e j o u r n a a l . n l

LOSSER - Tijdens vakanties of bij het zien van films en documentaires krijgt menigeen vaak de kriebels om ook zelf te leren duiken. De Twentse Duikvereniging biedt deze mogelijkheid. Voor iedereen die belangstelling heeft voor duiken en op zoek is naar een leuke actieve duikvereniging, om lekker te duiken en / of een brevet te halen, organiseert de Twentse Duikvereniging een “Dive In”.

Lokaal Optimaal

OVERAL BEREIKBAAR!

Op elke donderdag van september gaan om 20:00 uur de deur van Zwembad Brilmansdennen in Losser open. Iedereen die zeventien jaar of ouder is, is van harte welkom ’s avonds te ervaren hoe het is om met een duikfles op de rug door het zwembad te zwemmen. Alleen zwemkleding is nodig, de rest verzorgt de Twentse Duikvereniging. De avond duurt tot 22:30 uur.

ruim aandacht besteedt aan de verschillende aspecten van het duiken waaronder veiligheid, materiaalkennis en biologie.

De Twentse Duikvereniging, opgericht in 1975, is een zeer actieve duikvereniging, gevestigd in Losser. In de zomermaanden wordt er gedoken in ’t Grasbroek te Bornerbroek. De vereniging bestaat uit zo’n 90 leden en een enthousiast kader van vrijwilligers voor het organiseren van activiteiten maar ook voor het geven van opleidingen. Meer informatie is te vinden op de website: www.twentseduikvereniging.nl

REUVERS OCCASIONS ze zorg

auto is on w U REUVERS OCCASIONS In verband met het beschikbare materiaal wordt opgave via http://www.twentseduikvereniging.nl op prijs gesteld. In oktober begint de Twentse Duikvereniging met een nieuwe opleiding voor beginnende duikers. De opleiding bestaat uit 5 theorie-, 5 zwembad- en 6 buitenwaterlessen. De opleiding zijn zeer praktijkgericht, en start vanaf de eerste zwembadles met gebruik van persluchtapparatuur onder water. De gebrevetteerde duiker kan na het succesvol afronden van de cursus, zelfstandig duiken tot twintig meter diepte. Tijdens de cursus wordt

g r o z e z n o s i o t u a Uw

WWW.TWENTEJOURNAAL.NL facebook.com/twente.journaal

R REUVERS OCCASIONS REUVERS OCCASIONS g r o z REUVERS OCCASIONS REUVE e z n rg to isUo wREUVERS oOCCASIONS u z a g e r z o w n z o e U z is n o to u is a to u a w U e zorg RU

@Twentejournaal | @TwentejournalTV

z ze zorg REUVERS OCCASIONS onREUVE is to u a w REUVERS OCCASIONS g r o U z REUVERS OCCASIONS e z n o is g to orOCCASIONS u z a g e z or w z on Uw auto is on e U z is nl REUVERS on to u is a to w u a U w U e zorg U Audi

A3 Sportback Fsi

2007

13950

Peugeot

207 SW Station 1.6 Hdi-F Sport

2011

17950

Audi

A4 Cabrio 1.8 T S-Line

2007

19950

Peugeot

306 Station 1.4 Comfort

2000

2450

Audi

A4 Cabrio 1.8 T S-Line

2009

24950

Peugeot

307 CC Cabriolet 2.0 16v Premium 2004

Audi Audi BMW

A3 Fsi Xenon A1i sedan 1.2 Tfsi AUT Business 316Sportback

2007 2010 2001

13950 4450€ 16950

Peugeot Peugeot Peueot

207 Station Hdi-F Sport 2011 307 1.6 16v 1.6 52.0 deurs 2002 307SW SW Station 16v Exclusive 2004

Audi Audi BMW

A5 Coupe AUT S-Line A4 1.82.7TExecutive S-Line 325Cabrio Ci Cabrio

2011 2007 2001

19950 9900€ 39950

Peueot Peugeot Peugeot

SW1.4 Station 16v AUT 306 Comfort 308Station CC307 Cabriolet 2.02.0Hdi-F

BMW BMW

535d Executive Z4 AUT 2.5 AUT Cabrio Exlcusive

2005 2007

13950€ 19950

Peugeot Peugeot

Boxer308 2.21.6 HdiTHPL3H2 Sportexcl Plusbtw 5 deurs

Audi Audi

A4 Allroad Tdi Quattro vol opties 2009 2011 A4 Cabrio 1.82.0 T S-Line

24950€ 43950

REUVERS OCCASIONS ze zorg BMW

Daewoo Citroen

316V50 i sedan AUT Xenon 4450 Volvo 1.8 Kinetic Renault Scenic 1.6 16V 2001 Peugeot 206 CC Cabrio 2.0 Matiz 0.8 5 deurs € 1950 2005 €11700 Comfort 2002 €4450 2000 16V 2003 €7950

C2 1.4i Ligne Ambiance AUT

2004

4450

auto is on Uw OCCASIONS REUVERS

Peugeot 206 CC 2.0 16V EXCLUSIVE 2003 € 6.950,-

Peugeot 206 CC 2.0 16V EXCLUSIVE Audi A4 Allroad 2.0 Tdi Quat2003 tro vol opties 2011 €€6.950,43950

BMW Daihatsu

Fiat

BMW Fiat

Fiat

325 Sirion Ci Cabrio Executive 1,0 5 deurs

2001 2005

9900€ 4450

2005 2009 A4 Cabrio 2.7 Tdi V6 AUT S-Line

13950€27950 7950 2007

535d500 AUT 1.2 Executive Lounge Audi

Ford Ford Ford Fiat Hyundai Lexus Ford Hyundai Mercedes Ford Opel Mini Lexus Opel Mitsubishi Opel Opel Nissan Opel Opel Opel Opel Opel Opel Peugeot Opel Opel Peugeot Opel Peugeot Opel Opel Peugeot Peugeot Opel Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugoet Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugoet Peugeot Peugoet Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot

Ford Fiat

500 1.2 Sport Leder

Audi Audi Audi BMW BMW BMW BMW BMW BMW Fiat Fiat Ford Ford Mazda Mercedes Nissan Nissan Nissan Opel Opel Opel Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot

2009

A6 Station 2.0 TFSi Aut A5 Coupe 3.2 Quattro AUT A5 Sportback 3.0 Tdi Quattro S-Line Z3 Roadster Cabrio 1.8 Leder 318i Exclusive Opendak Climat Contr 320i Sedan Exclusive AUT 320i Touring Business AUT 320 D Station Exclusive Aut 325 Ci Cabrio Executive 500 1.2 Sport Bravo 1.4 16v T-Jet Sport Ka 1.3 Edition Cool Mondeo Station 2.0 TDCi 5 2.0 Exclusive 7 persoons A Klasse 160 Micra 1.2 Pure AUTOMAAT Almera 1.5 comfort 5 deurs Primera 1.8 Estate Staion Agila 1.0 Comfort Astra 1.6 Zafira 1,8 Business 106 1.1 107 1.0 12v XS 206 1.4 XR 206 SW 1.4 206 1.4 XS 206 Plus + 1.4 XS

Ka 1.3 Edition Cool C2 1.4i Ligne Ambiance AUT

Ka 1.2 Exclusive Cool Focus Wagon TDCi 1.6 Econetic TiT Volvo D5 Authentique AWD AUT Leder KaV70 1.3 500 1.2 Sport I30 1.6 Exclusive Opendak 2009 €29900 IS 200 Comort Line Ka 1.3 Edition Cool Tucson 2.0i Style Executive Leder E-klasse Coupebelastingvrij 350 Cdi Blue Eff Ka 1.3 Authentique Corsa 1.3 CDTi Cooper S 1.6 Xenon ISAstra 200 Comort Line Leder 1.6 Cabriolet Colt CZC Cabrio 1.5 Invite Corsa 1.3 CDTi belastingvrij Astra 1.61.2Cabriolet Micra Exclusive Airco Astra 1.6 Cabriolet Werkplaats Astra CabrioletSport 5 deurs Astra 1.41.6 Ecoflex Antara 2.4KijkExclusief Astra 1.6 Cabriolet voor meer dan 100 occasions op: Tigra 1.8 Cabriolet OPC 1071.4 1.0Ecoflex 12v XR Authentique Astra Sport 5 deurs WWW.AUTO-REUVERS.NL Zafira 16vXSAirco 1071.6 1.0 12v 5 deurs Airco Tigra 1.8 Cabriolet OPC 1071,8 1.0 12v XS 5 deurs Airco Zafira Business Zafira 16v Airco 2061.6 CC Cabrio 1,6 16v 107 1.0 12v XS 5 deurs Airco Zafira Business 2061,8 CC Cabrio 1,6 16v Quicksilver 206206 1.61.4 Quicksilver XSXS AUTOMAAT 107 1.0 12v 5 deurs Airco Station 16vExclusive XS 206206 CC SW Cabrio 2.01,616v 206 1.6 Quicksilver 206 Plus 1.4 XS 5 deurs Airco 206CC CCCabrio Cabrio2.0 1,616v 16vExclusive Exclusive 206 207 1.4 5 deurs Urban Move 206 CC 1,61.4 16v Exclusive 206207 SWCabrio Station 1.6 16v JBL Sport Vti XR XS Sport 206 SW Station 1.4 207207 1.41.6 16v 207 1.6 Hdi-F 5 deurs 207 1.4 XR 207207 1.6CC16v 16v JBL 1.6 Vti Roland Garros 207 1.6 16v JBL 207207 1.6SW Hdi-F 5 deurs Station 1.4 Vti XS 207 207 1.6 Hdi-F 5 deurs Station 1.6 207 CC SW Cabriolet 1.6Hdi-F 16vSport

Ka 1.3 500 1.2Edition LoungeCool Panorame Airco

2001 2004

2012 2013 2005 2009 2012 2004 2001 2008 2009 2005 2011 2003 2004 1996 2006 2011 2000 2005 1996 1996 2010 2007 2000 2008 2006 2010 2004 2010 2008 2011 2005 2004 2004 2010 2005 2005 2005 2005 2010 2002 2003 2005 2011 2004 2003 2008 2004 2005 2006 2007 2005 2008 2011 2008 2006 2009 2006 2011 2009 2011 2011 2008

2001 2009

2009 2009 2011 1997 1999 2004 2005 2007 2001 2010 2009 2005 2005 2006 2001 2009 2007 2001 2004 2000 2005 2001 2009 2000 2002 2005 2010

9450

29950 44500 54950 6900 7450 10950 18950 19950 13950 10900 13950 3750 6950 12900 4950 10750 7900 4450 3750 2950 9950 3450 6750 3450 3950 4950 9900

4450€ 2450

€ 8950 € 24950 3950 9450 € 15950 6950€ 10950 2450 3950€ 43950 11450 € 7950 6950 2450 € 6950 11450 3950€ 4450 2450€ 1950 13950 3950€ 10950 12950 13950€ 3750 4950€ 7450 12950 8950€ 7950 4950€ 4950 6950 8950€ 6950 4950€ 5950 6950 6950€ 2950 4950 € 8950 6950 6950 € 7950 6950 4450€ 7450 4450 6950€ 7750 € 11900 6950 7450€ 12950 7450 13900€ 9950 13900€ 17950 9950

2450 8950

REUVERS OCCASIONS ze zorg

REUVERS auto is onze zorg Uw OCCASIONS

Citroen C1 1.0 12v 5 deurs Airco 2010 Citroen C1 1.0 12v 5 deurs Airco € 6.950,Mini Cooper S 1.6 Xenon 2010

Leder 2003 € 7950 € 6.950,-

Peugeot 206 CC 1.6 16V EXCLUSIVE Peugeot 2004 206 CC 1.6 16V EXCLUSIVE Peugeot 206 Plus 1.4 XS 5 deurs 2004 € 6.950,-

Uw auto is on

Peugeot

Peugeot

207 CC Cabriolet 1.6 16v

207 SW Station 1.4 Vti XS

2008

2009

9950

9950

2003 2000 2009

SW Station 16vPremium Exclusive 2004 2004 307 CC307 Cabriolet 2.02.016v

307 SWAudi Station 16v Exclusive A4 Avant2.0 1.8 TFSi BMW Peueot 325 D Station Exclusive Peugeot 308 1.6 SW Station Sport 2009THP €26950 2007 €21950

Peugeot

Peugeot Peugeot

Peugeot Peugeot Peugoet 207 1.4 Vti XS

Renault

Boxer 2.2 Hdi L3H2 excl btw 308 CC Cabriolet 1.6 THP Sport 2009 9950

207 CC 1.6 Vti 207 SW 1.4 Vti XS 207 SW 1.6 Hdi-F Sport 307 CC Cabrio 2.0 16v 307 SW 2.0 16v Premium Twingo 1.2 Authentique Twingo 1.2 Expression Clio 1.2 16v Extreme Modus 1.6 16v Dynamique Scenic 1.6 16v Comfort Scenic 2.0 16v Turbo Luxe Wagon + 1.0 Polo 1.4 Comfortline Passat 1.6 16v Fsi Highline Station Passat 2.0 Tdi Station AWD 4 Motion V40 2.0T Europa Sports V40 2,0T Europa Sports S40 2.0 Europa Sports V50 2.0 D Comfort S80 T6 AUTOMAAT C70 Cabrio 2.0 T Momentum C70 Cabrio D5 Automaat V70 2.4 Comfort V70 D5 Momentum XC 70 AWD 2.4T XC 70 AWD 2.4 D5 Momentum AUT XC 70 AWD D5 Summum AUT XC 70 AWD D5 Summum

Peugeot Peugeot

Renault Renault

Volvo

2011 2009 2011 2005 2004 2003 2005 2008 2005 1999 2005 2000 2003 2006 2009 1999 2002 2001 2005 2002 2004 2007 2001 2003 2000 2003 2006 2006

19900 12950 21950 9950 6950 2500 3950 5950 7950 2950 9950 2950 5450 13450 21950 4450 5450 4450 13950 5950 14950 19950 7950 12950 7950 10950 26950 25950

XC 90 AWD D5 Momentum AUT

7950 € 5950

2008 2008

2009 2009

2000

2008 2011 - APK

TwingoTHP 1.2 Authentique 2005 Sedan AUT NAV 2007 RCZ 1.6407 2002.0volHDI-F opties 2011 Peugeot Twingo RCZ1,2 1.6Expression THP Exclusive - Aircoservice 2011 2011 Twingo 1.2 Air Comfort Cool White 2000 Renault Clio 1.2 Comfort 5 deurs - Onderhoud 1999 Renault Twingo Kangoo1.2 1.4Authentique AUTOMAAT 2002 Renault 2005 Renault Twingo 1.2 Authentique 2005 Suzuki WagonTwingo + 1.0 2000 Renault 1,2 Expression Cool White 2011 Renault Twingo 1.2 Authentique 2010 Renault Kangoo 1,2 2.0 Expression Cool White 2002 2011 Renault 1.4 AUTOMAAT Volkswagen PassatTwingo Variant TFSi AUT 2007 Toyota Yaris1.0 1.0 VVTi 2007 Suzuki Wagon 2000 Volvo V40 2.0+Exclusive 2000 Volkswagen Fox 1.2 40 kW 2006 Volkswagen Passat Variant 2.0 TFSi AUT 2007 Volvo Exclusive AUT 2000 Volkswagen V40 2.0 Lupo 1.0 Cambridge 2003 Volvo Exclusive 2000 Werkplaats VolkswagenV40 Golf Plus 1.4 Tsi Comfortline 2008 Volvo V502.0 1.8 Momentum 2005 VolkswagenKijk New Beetle 1.6AUT 2004 Volvo V40 Exclusive 2000 voor 2.0 meer dan 100 occasions op:16v Cabriolet Highline Volvo C70 Cabrio 2.0 T Momentum 2004 VolkswagenV50 1.8Passat Variant 1,8 TFSi 2009 Volvo Momentum 2005 WWW.AUTO-REUVERS.NL Volvo V70 2.4 Comfort 2002 Volvo 2.0 Exclusive 2000 aV40 24 Cabrio , 7586 BT 2.0 Overdinkel. Tel. 053 - 536 35 19 Volvo Hoofdstraat C70 T Momentum 2004 Volvo C70TCabrio 2.0 T Momentum 2004 Volvo V70 2.4 Summum 2005 Volvo V70 2.4C70Comfort 2002 Volvo Cabrio 2.4i Cabrio 2006 Volvo V70 D5 TSummum AWD AUT 2006 Volvo V70 2.4V40 Summum Volvo 1.6 D2 Momentum Belastingvrij2005 2012 V70D5 2.4 D52.4AWD AUT 2009 Volvo Volvo V70 Comfort 2002 Volvo V70 Summum AWD AUT 2006 Volvo V70 2.42.4 T Summum 2005 Volvo XC 70 Momentum 2001 Volvo V70 2.4AWD D5 AWDTAUT 2009 Volvo V70 2.4 D5 AWD AUT 2009 Volvo XC70 70AWD AWD2.4 D5 TSummum 2006 Volvo XC Momentum 2001 Volvo XC 70 AWD 2.4 T Momentum 2001 Volvo XC 70 AWD D5 Summum 2006 Volvo XC 70 AWD D5 Summum AUT 2006 Volvo XC 70 AWD D5 Summum 2008 Volvo XC 70 D5 AWD D5 Summum AUT 2009 AUT 2006 Volvo XC Volvo XC70 70AWD AWD D5Summum Summum 2009 Volvo XC 60 D5 FWDSummum D5 Summum AUT 2010 Volvo XC 70 AWD 2009 Volvo XC 60 AWD D5 Kinetic 2010 Volvo XC 60 AWD D5 Summum AUT 2012 Volvo XC 60 AWD D5 Kinetic 2010 Volvo XC 60 XC AWD D5 Summum AUTAUT 2009 Volvo 90 AWD D5 Momentum 2004 Volvo XC 60 AWD D5 Summum AUT 2009 Volvo 90 AWD D5 Kinetic AUTAUT 2006 Volvo XC 90 XC AWD D5 Momentum 2004

Peugeot Peugeot Peugeot Peugeot Peueot Renault Renault Renault Renault Renault Renault Suzuki Volkswagen Volkswagen Volkswagen Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo Volvo

7950

17950 5950 € 4450 2450 € 5950 17950

10950 € 10950 5950 26950 € 13950

2004

2009 RCZ 1.6 THP 200 vol opties Werkplaats 2011

308 CC308 Cabriolet 2.02.0 Hdi-F CC Cabriolet Hdi-F

500 1.2 Lounge Panorame Airco2e paasdag 2009 8950 Renault Twingo AUTOSHOW van 12.00 tot 17.00 uur 1.2 Air Comfort

Uw auto is onze zorg Ford Citroen

Peueot Peugeot

Uw auto is onz

2004

17950 € 17950 2250 10950 € 23950

2500 26950 € 10950 7950 2250 3950 2500 2450 7950 3950 15950 2450 3950 15950 4450 3950 10950 4450

11950

10950

5950

11950

14950 5950

14950

14950

25950 14950 5950 25950 17950 5950 17950 20950 20950 28500 28500 32950 32950 38950 38950

14950

14950

Peugeot 207 SW Station 1.4 VtiAIRCO XS 2009 9950 APK ONDERHOUD SERVICE BANDEN VELGEN BANDENHOTEL Airco 2011 € 8950 € 6.950,Kijk voor meer &dan 100 occasions op: Kijk voor meer dan 100 occasions op: Kijk voor meer dan 100 occasions op: Kijk voor meer dan 100 occasions op: Kijk voor meer dan 100 occasions op: Kijk voor meer dan 100 occasions op:

WWW.AUTO-REUVERS.NL KijkWWW.AUTO-REUVERS.NL voor meer meer dan danWWW.AUTO-REUVERS.NL 100 occasions occasions op: Kijk voor 100 op: OCCASIONS a

€ 24950 € 2250 € 2500 € 6950 € 7950 € 6450 € 3950 € 3950 € 10950 € 9950 € 16950 € 3950 € 10950 € 16950 € 29750 € 4950 € 12950 € 23950 € 5450 € 27500 € 28950 € 38950 € 54950 € 14950 € 17950

REUVE

Peugeot 107 1.0 12v XS 3 deurs Airco 2011 € 6.950,-

REUVEU

Peugeot 107 1.0 12v XS 3 deurs Airco 2011Peugeot 308 1.6 THP SW Station Sport 2009 €€6.950,13950

U

REUVE

REUVEU

Peugeot RCZ 1.6 THP Exclusive 2011 Peugeot RCZ 1.6 THP Exclusive € 25.950,Peugeot 308 CC Cabriolet 1.6 2011

THP Sport 2011 €€ 25.950,23950

U

VolvoV60 2.0 D Momentum Business

Volvo 2.0 D Momentum Business 2011V60 Volvo XC 60 FWD D5 2011 € 32.950,Summum AUT 2010 € 38950 € 32.950,-

Kijk voor voor me me Kijk

W Kijk voor meer dan 100 100 occasions occasions op: WWW.AU Enschedesestraat 32, Losser Losser WWW.AUTO-REUVERS.NL WWW.AUTO-REUVERS.NL WWW.AUW REUVERS OCCASIONS Hoofdstraat24 24a,,7586 7586BT BT Overdinkel. Overdinkel. Kijk Tel.053 053 536 3519 19 dan voor meer op: Enschedesestraat 32, WWW.AUTO-REUVERS.NL Hoofdstraat Tel. --536 35 a (voorheen Peugeot Peugeot Brilman) Brilman) Hoofdstraat Hoofdstraat 24a,,7586 7586BT BT Overdinkel. Overdinkel. Tel. Tel.053 053--536 53635 3519 19 (voorheen Hoofdstraat 24 Hoofdstraat24 24aa,,7586 7586WWW.AUTO-REUVERS.NL BT Overdinkel. Overdinkel. Tel. Tel.053 053 53635 3519 19 Hoofdstraat24 24aa,,758 758 Hoofdstraat BT --536 WWW.AUTO-REUVERS.NL

g r o e z z n o is to u a w U


Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal

11

Mountainbike clinics voor beginners Bloemschikcursus en Groene Zondag

HENGELO - De Rijwiel Toer Club Hengelo verzorgt in het najaar van 2013 een serie van zes clinics voor mensen die willen beginnen met mountainbiken. De clinics vinden plaats op iedere zaterdag vanaf 21 september tot en met 26 oktober. ENSCHEDE - Groei & Bloei EnschedeLosser start in september weer met twee RTC Hengelo doet dit in het kader van Fiets- opgesteld die erop gericht is wederzijds begrip Fit, een landelijk initiatief van de Nederlandse te kweken en spanningen te voorkomen. Ook bloemschikcursussen. De ene op maandagToer Fiets Unie. Fiets-Fit richt zich vooral op hieraan zal tijdens de clinics aandacht worden en de andere op dinsdagavond. Een andere de echte beginners, maar mensen met een besteed. Een ander belangrijk aandachtspunt is activiteit in september is de Groene Zondag op zondag 15 september. beetje fietservaring of mensen die na jaren van veiligheid. inactiviteit hun sport weer willen oppakken zijn uiteraard ook van harte welkom. De bedoeling van Fiets-Fit is om mensen die willen beginnen met mountainbiken een duwtje in de rug te geven zodat ze met meer plezier met hun sport bezig zullen zijn en daardoor grotere verbeteringen zullen zien in hun conditie en fitheid. Aanmelden voor Fiets-Fit kan via de website www.fiets-fit.nl. Hier krijgt de geïnteresseerde fietser in spé meer informatie. RTC Hengelo organiseert Fiets-Fit in Hengelo in samenwerking met hoofdsponsor Slangenbeek Tweewielers te Hengelo.

Het Fiets-Fit programma wordt al zes jaren gegeven door de NTFU. De deelnemers waarderen Fiets-Fit gemiddeld met een 8,3. Vorig jaar scoorde RTC Hengelo zelfs 8,9! Deelname aan Fiets-Fit kost 37,50 euro. Meer informatie: www.fiets-fit.nl of www.rtchengelo.nl.

De bloemschikcurus van Groei & Bloei bestaat uit vijf lessen van (19.30 tot 21.30 uur). Meestal één keer in de drie weken. Er wordt gewerkt aan de hand van opdrachten die de voorgaande les uitvoerig worden besproken. De cursus is exclusief materiaal. Er is wel bloemdraad aanwezig, maar bloemen en blad dient men zelf mee te nemen zoals de les er voor is besproken. De maandagcursus is voor beginners en licht gevorderden; de dinsdagcursus is voor vergevorderde bloemschikkers. Er zijn per cursus maximaal 15 plaatsen beschikbaar, dus geef u snel op.

Mountainbiken is een technische sport. Beheersing van de fiets op verschillende terreinen is noodzakelijk. Dit zal een doorlopend thema zijn tijdens de clinics. In ons dichtbevolkte land zijn er regelmatig spanningen tussen sporters en wandelaars in de natuurgebieden. De NTFU heeft een code voor mountainbikers

Start maandagcursus: 16 september. Start dinsdagcursus: 10 september. Plaats: De Roef in Enschede Kosten:47,50 euro per cursus. Aanmelden en informatie via e-mail: bloemschikles@gmail.com of telefoon 06 14 584 220.

Landleven Fietstocht

Voor de achtste keer organiseert Groei & Bloei Enschede-Losser op 15 september de Groene Zondag. Ook dit jaar weer op Erve Kraesgenberg in Losser. Het is een gezellige markt waar van alles te zien en te koop is dat met de natuur, tuinen en tuinieren te maken heeft. Voor de tweedehands-boekenkraam kunnen we nog tuin- en natuurboeken gebruiken. Meer informatie bij: www.enschede.groei.nl.

DE LUTTE - Tourist info De Lutte organiseert op zondag 15 september haar jaarlijkse Landleven Fietstocht door het aantrekkelijke landelijke buitengebied in het stroomdal van de meanderende Dinkel. De route met een lengte van circa 25 kilometer passeert een aantal keren de Dinkel en doorkruist via binnenwegen en bospaden, prachtige landgoederen. De deelnemers maken kennis met het rijke en afwisselende landleven van de omgeving tussen De Lutte en Losser. U bezoekt Erve Kraesgenberg waar deze zondag de plantenbeurs Groei en Bloei wordt gehouden. In

het centrum van Losser is er de mogelijkheid om de Martinustoren te beklimmen, ook bezoekt u tijdens de route een fruitboerderij. De route gaat verder door het Haagse Bos en is er gelegenheid tot het bezichtigen van een kinderboerderij en cadeauwinkel de Gildehof, waar prachtige kunstwerken van bewoners te bewonderen zijn en verder naar een landgoedboerderij met een bijbehorende moestuincomplex. Aan het eind van de tocht kunnen de deelnemers kennismaken met de nieuwe jeu de boulesbaan in De Lutte. Onderweg kunt u genieten van koffie met gebak, een warme hap in een horecagelegenheid en diverse proeverijen bij de boerderijen op de route. De prijs is 16,50 euro per volwassene en 12,50 euro voor kinderen. U kunt starten tussen 10.00 en 13.00 uur vanaf Tourist Info De Lutte Plechelmusstraat 14. Graag vooraf aanmelden op telefoonnummer 0541-551160 of via www.vvvdinkeldal.nl

Waar drinkt u koffie uit?

Met dit gevoel hebben Alzheimerpatiënten dagelijks te kampen.

Help Alzheimer overwinnen. Dan hoeft niemand zichzelf te verliezen. www.alzheimer-nederland.nl


Deze pagina wordt u aangeboden door Enschede Journaal


Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal

13

“Ooh mama, kijk daar eens, die ballon is mooi!” OLDENZAAL - Een veel gehoorde uitroep van een kind tijdens de 23-ste editie van de Twente Ballooning. Er gingen donderdagavond maar liefst 29 heteluchtballonnen de lucht in. Om 18:00 uur ´s avonds was “de briefing” in het Muldershoes op Het Hulsbeek. “Dat is een bijeenkomst van alle piloten, ook wel ballonvaarders, om de weersomstandigheden te bespreken met elkaar,” vertelt Miriam Jurg van Rien Jurg Promotions BV. Soms spant het erom maar donderdagavond niet. Al was er wel weinig wind. Er wordt hierbij geen enkel risico genomen. De veiligheid staat voorop. Om 18:10 uur zaterdag 08 juli 2011 kwamen de piloten naar buiten en spraken de verlossende woorden: “het gaat door.”

dat je het zeker niet alleen als een hobby moet zien maar ook als een vak, dat je beroepsmatig doet. Om je brevet te halen ben je zo`n twee tot drie jaar bezig en heb je 40 lesvaarten nodig. Natuurlijk vinden zij het ook prachtig om te varen maar voor de meesten is het ook hun werk, zijn ze in dienst bij “Rien Jurg Promotions.” Zoals zij zeiden: “ballonvaren is geen spelletje maar een deel van de luchtvaart.” Oldenzaal Journaal

En de vele toeschouwers? Zij genoten van het hele gebeuren, vooral van de prachtige en soms heel Geheugenspreekuur bijzondere ballonnen die overal vandaan kwamen: Duitsland, Tjechië, Rusland en meerdere plaatsen in OLDENZAAL – De Stichting WelNederland zoals Lelystad. Iris Kouwenberg (12) en zijn Ouderen en Carint Reggeland spreekuur in stonden het Michgo-ook langs de kant, Stefaniehouden Waanders (11) riushuis voor mensen die vragen de mooiste kiezen was erg hebbenballon over het geheugen. Ieder-moeilijk, de “regeneen vergeet wel eens iets. Dat is boogballon” en de “Angry Bird” vonden zij mooi. Iris geen reden om ongerust te worden. merkt dat de ver-Waanders nu nog zou ookMaar welwanneer willenu varen, Stefanie geetachtigheid toeneemt kan het niet, misschien later. Femke prettig zijn om daar eens(9) meten eenhaar zusje Kate (6) deskundige over temet kunnen uit Nijkerk stonden opapraten. en oma te kijken. Ze vertelden dat er lucht in de ballonnen zat en dat die Het geheugenspreekuur kan u infor-

Beachvolley Boeskool 2011

Rien Jurg Promotions BV bestaat al 30 jaar en heeft maar liefst 45 crewleden, 6 vaste medewerkers, 14 piloten met de nodige papieren en 9 freelancers met een brevet om te varen. En dan het aantal vrijwilligers dat er elk jaar weer staat om te assisteren bij alle werkzaamheden. Het is elk jaar een ontzettende organisatie om het evenement in goede banen te leiden. Rien Jurg werkt wereldwijd. Zo is men vanaf 1 juni 10 weken in Taiwan geweest om daar te varen. “Dat was prachtig om mee te maken” vertelt Miriam Jurg. Momenteel is men in onderhandeling met Azië voor projecten. Er wordt niet met sponsorgelden gewerkt maar men kan een arrangement kopen, dat kun je zien als het product. Je gaat dan mee ballonvaren, er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje, etc. Vaak wordt een arrangement als kado gegeven bij een feestelijke gebeurtenis. Ook is het erg leuk als personeelsuitje.

OLDENZAAL - Beachvolley Boeskool de jaren is uitgegroeid tot een ware Er werd door iedereen razendsnel gecommuniceerd wordt dit jaar voor de 17e keer in publiekstrekker. Ieder jaar wordt er successie gehouden. woensdagelke weer massaal ingeschreven met elkaar om deVan Ballooning avond goed te laten voor het 17 tot en met zaterdag 20 augustus volleybaltoernooi en ook de onderdeverlopen. Het meest via de mobiele telefoons die kennen is de Ganzenmarkt weer het decor len voetvolley en beachtennis van zon, strand, gezellige een sterk deelnemersveld. iedereen bij depalmen, hand had. De vrijwilligers zoals Fred, terrasjes en nog veel meer! Dooris en Corrie gaven aan dat Dus het heeft elke uavond perfect zin in een sportieve uitdaDit inZijverband metmeestal het grootste ging tijdens het grootste Oldenzaalse liep. stonden bij de toegangspoortjes waar Oldenzaalse zomerfeest dat alweer zomerfeest? Geeft u zich dan op voor de bezoekers doorheen moesten. De vaste krachten, voor de 41e keer georganiseerd zal één van de toernooien! worden dit jaar.het De sloot Boeskool is lös! naadloos op elkaar aan. de piloten: allemaal Voor meer informatie over het proTijdens een gesprek met drie gramma piloten:enDaan Elfering, Tijdens de Boeskool is er zoals gebruiover het inschrijven voor kelijk weerMachielsen een beachvolley toernooi. dePrinsen toernooien: www.beachvolleyboesMartijn en Wouter vertelden zij Het is een toernooi dat in de loop van kool.nl

ene nog niet opgeblazen was. Vol verwondering keken ze naar alles om hen heen. Aan de kant stonden ook Willy en Thea Moleman. Zij hadden dochter Marleen (20) en zoon Leon (18) voor hun verjaardagen een ballonvaart gegeven als kado en beiden gingen de lucht in! Voor de ouders ook spannend.

Dit was nog maar één van de vier dagen dat de bal7 looning velen een geweldige avond bezorgde. Leuk te vermelden is nog dat de begeleiders bij het verlaten van het veld, om naar de plek van aankomst te gaan, een emmertje meekregen. Dat noemt men een “boerenpakket.” Dat is voor de landeigenaar op wiens land ze terechtkomen. De piloten worden dan gedoopt met champagne. Verder zitten er Twentse producten in zoals Twentse beschuiten, roggebrood en een spaarvarken.

Enthousiaste

Vakantiebezorgers We kijken uit naar een 24-ste editie, kijk voor meer

matie en advies bieden en een deskundige beoordeling van de problematiek. Op verzoek kan er een geheugentest worden afgenomen. U vindt op het geheugenspreekuur in ieder geval altijd een geduldig luisterend oor.

informatie op www.rienjurg.nl of www.twenteballoongezocht ing.nl.

* Min. leeftijd 13 jaar * Leuke bijverdienste in vakantieperiode * Werken aan je conditie, lekker in de buitenlucht

Elke eerste en derde dinsdag van de maand van 9.00 uur tot 10.00 uur kunt u het geheugenspreekuur bezoeken in het Michgoriushuis, Marktstraat 10-12 te Oldenzaal. U kunt ook vooraf een afspraak maken door te bellen naar 0541-585700.

TWENTE JOURNAAL VERSPREIDINGEN bezorging@twentejournaal.nl

Wietske Haasbeek psycholoog bij de Carintreggeland en Ria Heijdens, ouderenadviseur bij de Stichting Welzijn Ouderen, zijn tijdens dit spreekuur aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Wanneer een bezoek aan het spreekuur niet mogelijk is kan de ouderenadviseur ook bij u thuis komen om de geheugenproblemen te bespreken.

Wilt u uw eigen special uitbrengen? Twen ts

Tub anti a Twen ts

e Ro eive

renig ing

1935 - 2010

We lko

J

Tub anti a

e Ro eive renig ing

A

A

R

jaa

rga

ng

2|

uitg

ave

3|

apr

il 201

1

1935 - 2010

J

A

A

R

mi nT wen te Bata PAG viere INA 5 nra ce PA g in GINA Twe 7 nte Mon P dria AGIN an m A11 aan d Lan PAG dgo INA ed E 13 erd e PAG IN 4 en A 15 5m ei

Kon

ing

Altijd Layout.ind

d 1

in b ewe

ging

inn

eda

19-04-201

0 10:02:19

Oldenzaal Journaal produceert op maat gesneden themakranten in het hart van de krant. Enschede Sterk in de belangrijkste communicatiedoelgroepen. Neem contact op voor meer informatie of een afspraak.

Maurice Weustink

Tel: 074-2596633

m.weustink@twentejournaal.nl

www.twentejournaal.nl


Kringloop de Grens Een gezellige kringloop met dagelijks nieuwe meubelen, kleren en curiosa. Verkoop van alle soorten gebruikte kleding en schoenen voor € 2,- p.s. en 3 stuks voor € 5,Er is een aparte ruimte voor kleding met pasgelegenheid.

Kom eens gezellig snuffelen!

Alle aanbiedingen zijn geldig t/m 31 oktober 2013

Een gezellig dagje weg met elkaar? Wij hebben nu een 9 persoonsbus te huur voor maar € 60,00 per dag (kilometervrij)! Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 18.00 uur. Zaterdag van 8.00 tot 12.30 uur. Verkoop ook na sluitingstijd op afspraak mogelijk.

Van Gils KEuKEnacTiEs

Spechthorstdwarsweg 2 7471 GJ Goor Tel.0547-276295 info@vosautotechniek.nl

Van Gils is GEK GEwOrdEn!

wij zetten ze alle 4 voor u op een rijtje

deze 4 voordeelacties bieden wij u aan bij de aankoop van een complete keuken!* acTiE 1 topmerken inbouwapparatuur

acTiE 2

alle werkbladen

nú met

30% 50%

Bauknecht - Whirlpool - Pelgrim - Etna

KOrTinG

KOrTinG

acTiE 3

mEuBEl chEquE t.w.v. € 250,- €500,of € 750,-

acTiE 4

bauknecht vaatwasser GSXP 61212

voor €33,-

* vraag naar de voorwaarden

wonen slapen keukens badkamers

Kleibultweg 48, 7575 BV Oldenzaal | T 0541 850 100 | E info@vangils.nl

www.vangils.nl


Dinsdag 3 september 2013 Dinsdag 3 september 2013

Enschede Journaal Hengelo Journaal

15

9

Popa Chubby naar Metropool

Assepoester wordt taboedoorbrekende Hindoestaan

HENGELO - Op 20 november keert Popa Chubby terug naar Metropool in Hengelo. De lijvige zanger en gitarist was al eens eerder te gast in het poppodium in Hengelo. De kaartverkoop voor het concert start op 12 augustus om 17:00 uur.

HENGELO - ‘Doorbreek het zwijgen, verwerk het verleden’. Overlijdt je moeder en verlies je als kind ook al snel je vader? Word je mishandeld? In Nederland staat er dan een batterij hulpverleners klaar. In de Hindoestaanse cultuur lost familie problemen zelf op. Maar Pop Bhageloe bezweek onder die (zwijg)cultuur. Na opname in psychiatrisch ziekenhuis Helmerzijde verbrak ze het zwijgen: tientallen jaren dagboekaantekeningen verwerkte ze tot een hoopvol boek voor duizenden allochtonen. Dat boek ‘Ik wil naar huis’ ligt nu bij de erkende boekhandel.

Naast oude successen zal er flink wat nieuw repertoire voorbij komen deze avond. In 2013 bracht Popa Chubby het album ‘Universal Breakdown Blues’ uit. Een album waarmee hij terugkeert naar het meer oorspronkelijke blues-geluid. Ted Horowitz, zoals Popa Chubby eigenlijk heet, scheidde van zijn vrouw en deze lastige periode schreef hij van zich af. Het resulteerde in ‘Universal Breakdown Blues’.

Bridge in ‘t Lansink HENGELO - Op Wijkcentrum ’t Lansink start weer een beginnerscursus Bridge. Deze vind plaats op maandagmorgen van Pop Bhageloe (50) heeft veel meegemaakt 9:30 uur tot 12:00 uur. Kosten 10,00 euro (inclusief kopje koffie in de pauze)per maand. Opgave per telefoon: 074-2914208

Dagro, internationale dans HENGELO - Het dansseizoen voor kleuters, kinderen, tieners start op vrijdag 6 september aan de Lodewijkstraat 1 (Berflo Es) Hengelo.In verband met de verbouwing van de dansruimtes zijn de danstijden tijdelijk aangepast. Vanaf oktober ruimere tijden. DAGRO is onderdeel van het Nivon, een sociaal culturele organisatie met een eigen gebouw. Daar dansen de groepen elke vrijdagmiddag/ avond. 15.30-16.15 16.15-17.00 17.00-18.00 18.00-19.00 19.00-20.00 20.00-22.00 wassenen

uur: kleuters van 4 en 5 jaar uur: kinderen van 6 - ± 8 jaar uur: kinderen van ± 8 - ±10 jaar uur: tieners van ± 10 - ±13 jaar uur: tieners vanaf 13 jaar uur: demonstratiegroep jongvol-

Inlichtingen: Marian Kamminga, tel. 074-2507877. E-mail: nijhkam@introweb.nl. Zie ook: www.dagro.info Kosten: 8 euro per maand.

in Suriname en Nederland; verdriet, onderdrukking, mishandeling. “Ik heb altijd in angst geleefd en kon mijn verhaal nergens kwijt. Als Hindoestaan praat je niet gauw over je ellende.” Pop liep daarin echter vast. Dat leidde tot een angststoornis en in 2011, nadat ze was ingestort, tot een vrijwillige opname in psychiatrisch ziekenhuis Helmerzijde. Wakker worden Dat staat allemaal in haar eerste boek ‘Ik wil naar huis’; een schreeuw om allochtonen in Nederland wakker te schudden. “Nederland kent wel 400.000 Surinamers, waaronder 160.000 Hindoestanen. Hen en anderen wil ik laten zien dat er dingen gebeuren door hun cultuur, die je uiteindelijk doen vastlopen.” Ze wil hen hoop geven en treedt daarom naar eigen zeggen als eerste Hindoestaan naar buiten. “Geef nooit op, hoe moeilijk het ook is. De zon schijnt voor iedereen, ook voor jou, maar dan moet je wel je huis uit om ‘m te zien!” Heftige herinneringen Zelf zag ze heel wat huizen, sinds het overlijden van haar moeder en vader op haar zesde respectievelijk zestiende. Onderdak bij kennissen leidde vervolgens tot geestelijke mishandeling. “Net als bij Assepoester mocht mijn zusje leuke dingen doen en moest ik binnen blijven poetsen.” Op haar twintigste trouwde Pop, in de hoop op een beter thuis. Wat volgde was echter opnieuw geestelijke en nu ook lichamelijke mishandeling. Dat eindigde in de geboorte van een kind met een beperking en de vlucht naar

Nederland, Rotterdam. Daar ging de ellende verder, tot ze in Twente kwam.

Blij met hulpverlening “In Helmerzijde kwam de omkeer en leerde ik onder meer schreeuwen en hard aan mijn haar trekken. Gekke dingen dus, die me uiteindelijk sterker maakten.” Ook spoorde de hulpverlening haar aan om van zich af te schrijven. Op haar tiende was Pop begonnen met dagboekaante-keningen maken: “Zodra iemand me pijn deed, schreef ik op wat me verdrietig maakte.” Al die aantekeningen, inclusief de enorme innerlijke kracht waarmee ze haar levenspad bewandelde, verwerkte ze in ‘Ik wil naar huis’. Het belangrijkste advies hierin? “Doorbreek het zwijgen, verwerk het verleden.” Het boek is vanaf nu verkrijgbaar bij erkende boekhandels en boekscout.nl.


koo8 septem pzo ber UNIEKE KANS OM nda g MEUBELS TE KOPEN

VOOR DE LAAGSTE PRIJS banken, VAN NEDERLAND! Alle eetkamerstoelen, WEGENS ENORM SUCCES ACTIE VERLENGD

(relax)fauteuils, tafels, kasten, verlichting, accessoires en nu ook kapstokken met veel

EXTRA KORTING

Modern en eigentijdse meubelen tegen een betaalbare prijs.

Tot en met 8 september Gehele MAAND augustus, alles GRATIS BEZORGD ondanks de super LAGE PRIJZEN en als klap op de vuurpijl voeren wij deze maand uw oude meubelen GRATIS af. Gratis interieuradvies op maat eventueel bij U thuis.

rtij met veel kor Enorme par tij banken uit faillissementspa

ting met volledige garantie.

l de mooiste, we ar ma io reg de in k aa elz ub me ste ot We zijn niet de gro n. met heel veel Nederlandse kwaliteitsmerke

DE LEKKERSTE KOFFIE Ook voor niet kopers

Woonboulevard 44/46, Almelo. www.wooncentrum.net

Ej 03 09 13  
Ej 03 09 13  
Advertisement