Page 1

TS

Setter standarden for skytespill Vi har testet «Battlefield 4».

Side 12

Tirsdag 28. januar 2014 Uke 5 Årgang 16

Aust- Agder

Jubileumsår for alle

Sorterer oss rike

I Aust-Agder har seks personer blitt belønnet med 60 000 kroner for å kildesortere drikkekartongene sine i 2013, der blant annet Karin Hobrak fra Grimstad var en av de heldige.

Side 3

Kulturkalender For hele Aust-Agder Side 16-17

Det er klart for stor nasjonal bursdagsfeiring. 17. mai i år er det 200 år siden «Eidsvoldsmennene» signerte den norske Grunnloven. I Arendal står jubileumsarrangementene nærmest i kø utover året.

Side 2

På kryss i 100 år Tidsfordriv på åtte bokstaver? Kryssord! I år fyller det 100 år.

Kompakt Crossover

Audi viser i disse dager konseptbilen «allroad shooting brake».

Side 10

TV-guide Side 34-35

Håndtverkertorget Side 32

SALG 30-50%

Autofeel tema side 19-31


2

TS avisen

Aust-Agder Barnehageopptak

Fjelltur?

Tvedestrand kommune har felles opptak til alle barnehagene i kommunen.

Da må du kunne Fjellvettreglene. – Legg ikke ut på langtur uten tilstrekkelig trening. – Meld fra hvor du går. – Vis respekt for vær og værvarsling. – Lytt til erfarne fjellfolk. – Vær rustet mot uvær, selv på korte turer.

Søknadsfrist er 1. Mars 2014. Mer info ligger ute på kommunens nettside.

Søkere med bostedsadresse Tvedestrand som søker innen fristen og som har barn som fyller 1 år innen utgangen av august har rett til barnehageplass fra august 2014.

– Husk kart og kompass. – Gå ikke alene. – Vend i tide, det er ingen skam å snu – Spar på kreftene, og grav deg ned i snøen om nødvendig. – Siste regel: Lær deg fjellvettreglene og følg dem!

Det er klart for stor nasjonal bursdagsfeiring. 17. mai i år er det 200 år siden «Eidsvoldsmennene» signerte den norske Grunnloven. I Arendal står jubileumsarrangementene nærmest i kø utover året. Kraft redaksjonen@ts-avisen.no TS Morten

– Barnetoget er jo alltid den viktigste delen av vår 17. mai feiring. Men det hadde jo vært flott om vi kunne gjøre noe helt ekstra ut av denne dagen i jubileumsåret. Ideene sitter løst og engasjementet er stort når koordineringsgruppen for Grunnlovsjubileet 1814 – 2014 i Arendal er samlet til idedugnad og planlegging. – Det er formannskapet som er den offisielle grunnlovskomiteen, vår oppgave er å koordinere og legge til rette for at alle arrangementene kommer på plass, sier Kristin Lundby, leder for kulturenheten i Arendal kommune. I tillegg til Lundby består komiteen av sokneprest Åsta Ledaal, Spesialkonsulent Sølvi Haraldstad Christensen fra kommunenes kulturnettverk og Elise Hannaas fra bedriften Kunst og koordinering. – Det er jo et tankekors at denne jubileumskomiteen «kun» består av kvinner, sier sokneprest Ledaal og lar ytterligere kommentarer henge i luften. Hun tenker kanskje at det illustrerer noe av den utviklingen nasjonen har hatt siden mennene benket seg i møtesalen på Eidsvoll for 200 år siden? Festgudstjeneste og historisk ball Jubileumskomiteen forteller at det meste av det lokale og regionale programmet for Grunnlovsjubileet er på plass. Det hele startet allerede tidlig denne måneden da Kristiansand symfoniorkester inviterte til helnorsk nyttårskonsert i Arendal kulturhus. Ellers blir det både foredrag om kvinnenes vei

Jubileumsår for Norge Det er formannskapet som er formell grunnlovskomite, men det er disse damene som holder tak i festprogrammet. Fra venstre: Sølvi Haraldstad Christensen, Kristin Lunde, Åsta Ledaal og Elise Hannaas.

fra Eidsvoll i 1814 til politisk deltakelse og stemmerett i 1913, og fortelling om hvordan Jacob Aall opplevde de 40 dagene på Eidsvoll for 200 år siden. Men det inviteres også til fest og moro. Arendal Borgerlige Militaire arrangerer historisk ball anno 1814, med dans og hygge i det «Ærverdige Kallevigske Palæ». Her er man hjertelig velkommen til å møte i tidsriktig festantrekk fra grunnlovsåret. – Men det er nok søndag 23. februar som blir den første virkelige store festdagen i jubileumsåret, sier Kristin Lundby. Sokneprest Ledaal forteller at denne dagen markerer Trefoldighet menighet Grunnlovsjubileet med en festgudstjeneste i Trefoldighetskirken , sammen med omkringliggende menigheter,. – Vi skal etter beste evne synlig-

95 97 00 99

Havnegata 4B Arendal

Redaksjonssjef: Asle Nersten Tlf: 48 99 00 90 Epost: asn@tvendemedia.no

gjøre de store linjene gjennom vårt valg av tidsriktige salmer, liturgi og klesdrakter, sier soknepresten Etter festgudstjenesten inviteres det til kirkekaffe, foredrag om 1814 og Agder, og omvisning i portrettsamlingen i Arendal gamle rådhus. Den viktigste dagen Og slik fortsetter det med jubileumsarrangementer utover i året, med 17. mai som det naturlige høydepunkt. Det er her koordineringsgruppen for Grunnlovsjubileet i Arendal gjerne ser at store og små festdeltakere tar frem kreativiteten når det skal pyntes til fest. – Det er flott hvis alle som har bunad bruker den på denne spesielle dagen, sier Sølvi Haraldstad Christensen. – Og det hadde vært gøy om mange valgte å delta i både barnetog og borgertog i festdrakter

92 04 73 45

fra 1814, legger hun til. Elise Hannaas, som ivaretar rollen som koordinator for gruppen, håper at spesielt skolene vil engasjere seg for å sette ekstra farge på årets 17.mai og jubileumsfeiringen. Også ordfører Einar Halvorsen velger å vektlegge 17. mai når avisen spør om konkrete planer for 200 - års jubileet. – Vi har jo flere baller i lufta, men har som et viktig mål å få til et ekstra stort borgertog i år, sier ordføreren. Demokrati og festtaler Årets Arendalsuke vil også merke at vi er inne i et spesielt år. – Programmet for Arendalsuka er jo under planlegging, men det er klart at grunnlovsjubileet vil få sin rettmessige plass, sier Halvorsen. I programmet for markeringene peker da også ordføreren på at

Grunnlovens 200 – års jubileum blant annet har som mål å skape økt deltagelse og engasjement i demokratiske prosesser. – Ellers skal jeg sammen med alle ordførere i landet delta på en nasjonal markering i Oslo. Med mottagelse på slottet og middag på Akershus festning, sier han. Og hvem får det ærefulle verv å være årets 17. mai taler? Kanskje ordføreren har lyst på den oppgaven selv i det store jubileumsåret? – Nei, det er ikke fastsatt ennå. Her kommer vi til å lete med «lys og lykte» for å finne den rette personen Og blant flere aktuelle kan jo hende at ordføreren er den rette 17. mai taler denne gangen, filosoferer han høyt.


3

TS avisen

Tips oss!

Send ditt innspill på: tips@ts-avisen.no

Påvirk ditt nærmiljø Grimstad kommune skal i 2014 lage en kommunedelplan for grønnstruktur og friluftsliv. I dette arbeidet ønsker de dialog og medvirkning fra innbyggerne. Det er blant annet planlagt seks fol-

kemøter. Hensikten med møtene er, utover å informere om formålet med planen, å få fram synspunkter om hva som er viktige grønne områder og stiforbindelser, hvordan sammenhengen mellom disse og bostedene/ institusjonene er i dag,

og hvilke tiltak som eventuelt kan øke tilgjengeligheten og attraktiviteten/ bruken av friluftsområdene. Mer info ligger ute på kommunens nettside.

Dette skjedde 28. januar: 1884 – Partiet Venstre stiftes. 1985 – For første gang i Norge innføres det gebyr på bankgiroer og sjekker.

Sorterte oss til 60.000 kr

Førjulsbonus for god innsats I Aust-Agder har flere deltakere i Returkartonglotteriet erfart at kildesortering gir gevinst i form av klingende mynt. I november mottok en overveldet Karin Hobrak fra Grimstad førjulsbonus for god innsats på 10 000 kroner. Totalt har privatpersoner og foreninger i Aust-Agder skylt, brettet og stappet seg til en pengepremie på 60 000 kroner i løpet av året. – Vi er glade for at folk skjønner hvor viktig kildesortering er for miljøet. Det er ekstra hyggelig å

– Alle er velkomne til å delta, og det koster ikke en krone. Du kan både skrive opp deg selv, eller navnet på en barnehage, et idrettslag eller andre som du vil skal få sjansen til å vinne, minner Røine om. Ekstra verdifullt materiale Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk sorterer og leverer inn kartonger. – Drikkekartongene kan faktisk få så mange som sju nye liv. De blir blant annet til pizzaesker, avispapir og bølgepapp. Og disse kan igjen leveres til gjenvinning. Når fibrene er utslitte og ikke lenger kan gjenvinnes går de til energiutnytting. Resirkulering sparer miljøet for CO2-utslipp, og er langt mindre energikrevende enn produksjon fra nytt trevirke, forklarer Røine.

annonser@ts-avisen.no

Daglig brukes det to millioner drikkekartonger i Norge og i gjennomsnitt kvitter vi oss med hele 140 drikkekartonger hvert år. Nå oppgir over 70 prosent av befolkningen at de benytter seg av returordningene for gjenvinning av drikkekartonger. Skriver du i tillegg navn og nummer på kartongene du kildesorterer, kan det fort også bli lønnsomt for privatøkonomien.

Hun kan fortelle at nær 32 vinnere fra Aust-Agder har mottatt en gevinst siden 2006. I fjor sorterte Froland Barneskole seg til en av toppremiene på hele 100 000 kroner.

her?

Bleskestad redaksjonen@ts-avisen.no TS Maren

kunne påskjønne den gode innsatsen gjennom Returkartonglotteriet. Siden oppstarten i 1996 har vi delt ut nesten 32 millioner kroner. Den årlige potten er på 1,6 millioner kroner, fordelt på en rekke vinnere, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, som står bak Returkartonglotteriet.

Din annonse

Kildesortering lønner seg ikke bare for miljøet, men også for lommeboken. I Aust-Agder har seks personer blitt belønnet med 60 000 kroner for å kildesortere drikkekartongene sine i 2013, der blant annet Karin Hobrak fra Grimstad var en av de heldige.

Kildesortering lønner seg: I år har folk i Aust-Agder skylt, brettet og stappet seg til en pengepremie på 60 000 kroner. Foto: Grønt Punkt


4

TS avisen

Bilferie med

Som leser av TS-avisen får du dette helt spesielle lesertilbudet. Du kan få mer informasjon og bestille alle reisene på www.happydays.nu ved å inntaste reisekoden «TS-avisen». OBS! Hjemmesidens tekst er på dansk, men prisene er norske!

Svensk herregårdsweekend

3 dagers ferie på 4-stjerners herregårdshotell i Vargön ved Vänern Oppholdet inkluderer: • 2 overnatninger • 2 x morgenbuffet • 1 x 2-retters middag • 1 x 3-retters middag • 2 x ettermiddagskaffe

Pris pr. person i dobbeltrom NOK

1.299,-

Pris uten reisekode NOK 1.449,-

Ronnums Herrgård ★★★★ ved foten av Hunneberg og Halleberg hører til verdens mest elgrike områder, og det er også her man finner Sveriges største innsjø, Vänern, og Göta Älvs berømte kanaler og sluser.

Ankomst:

Fredager frem til 13.12.2013 og valgfri ankomst i perioden i 11.-25.10.2013.

R

on

Ekstranatt med morgenbuffet

ms He r r g å

r

1 BARN 6-14 ÅR ½ PRIS

Kun 349,-

Med forbehold om utsolgte datoer og trykkfeil. Avbestillingsforsikring kan kjøpes. Ekspedisjonsgebyr NOK 89,-. Åpent: Hverdager kl. 8-17 Weekend kl. 10-15

nu

d

Når du kjører opp alleen til gamle Ronnums Herrgård møter du synet av gulmalte trefa¬sader under grønne trekroner; det er ren svensk nostalgi med et streif av utsøkt luksus. Restauranten på Ronnums Herrgård er i en klasse for seg, og det historiske herregårdsmiljøet har aner tilbake til 1300-tallet. Hele weekenden kan du nyte salo¬ngene og kaminstuene med vakre tapeter, enorme lysekroner og en ekte, nordisk sjel. Og lørdag kveld krones opplevelsene av en utsøkt 5-retters middag i stearinlysenes skjær. Naturen her

Teknisk arrangør:

Husk reisekoden: «TS-avisen» ved bestilling

Ring

800 61 005 www.happydays.nu


5

TS avisen

VISNINGSHELG er helgen da vi i Block Watne viser fram alt vi har å by på, sammen med en kaffe og kanskje et ekstra godt tilbud! Leiligheter, rekkehus og eneboliger – prosjekterte, ferdigbygde eller et sted midt i mellom – fra Grimstad til Steinkjer viser vi fram utsikt og solforhold, kjøkken, bad og balkonger. Er du interessert i et område, kan vi ha flere aktuelle prosjekter for deg. Besøk blockwatne.no og se selv!

ENGENE, NEDENES ENGENE PLATÅ

Dette må du se!

Bo på høyden, med utsikt mot Torungen fyr og med sol fra morgen til kveld – i en bolig som virkelig gjør det mulig å nyte det hele. Høy standard. Nært skole, barnehage og butikker.

VISNING

1.–2. FEBRUAR kl. 13.00–15.00 Engene Platå, 4823 Nedenes

STORE ENEBOLIGER 167–198 m2 bra / 162–192 m2 p-rom Priser fra kr: 4.989.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

ENEBOLIGER I KJEDE 121 m2 bra / 117 m2 p-rom Priser fra kr: 3.198.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

FRITTLIGGENDE ENEBOLIGER 100–187 m2 bra / 95–183 m2 p-rom Priser fra kr: 2.898.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

3-ROMS LEILIGHETER 62–72 m2 bra / 58–68 m2 p-rom Priser fra kr: 1.998.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

Wenche Sveum Eliassen, mobil 915 34 103, wenche.eliassen@blockwatne.no

1.– 2. FEBRUAR kl. 13.00–15.00

Visningshelg blockwatne.no/visning

MOY MONER, GRIMSTAD BORGÅSEN Finn deg et godt sted å bo – sentralt nok, men likevel landlig. Velg mellom praktiske eneboliger og lettstelte leiligheter i flere størrelser, i et barnevennlig område som byr på herlige turområder og et vell av aktiviteter. Felles for alle boligene er gjennomtenkte, praktiske planløsninger – samt peis og terrasse. Boligene leveres nøkkelferdige, med god standard og miljøvennlig oppvarming. VISNING

1.–2. FEBRUAR kl. 13.00–15.00 Borgåsen

LEILIGHETER 52–72 m2 bra / 47–68 m2 p-rom Priser fra kr: 1.768.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

ENEBOLIGER 120 m2 bra / 111 m2 p-rom Priser fra kr: 3.198.000,– FINN-kode: [xxxxxxxx]

Wenche Sveum Eliassen, mobil 915 34 103, wenche.eliassen@blockwatne.no

Block Watne bygger årlig rundt 1 000 boliger med basis i god norsk håndverkstradisjon, og for å tåle både dagens og morgendagens krav.


6

TS avisen


7

TS avisen

Designet for en ekstra hyggelig månedsleie Volvo V40 har fått mye oppmerksomhet for elegant design, smarte tilpasningsmuligheter og mange komfort- og sikkerhetsløsninger man vanligvis kun finner i store biler. At Volvo V40 fikk den høyeste sikkerhetsscore som noensinne er gitt av Euro NCAP var nesten en selvfølge. I tillegg til en rekke smarte funksjoner designet for deg, har vi nå også designet et ekstra godt tilbud på Volvo V40 enten du velger kjøp eller månedsleie. Du vinner uansett.

Volvo V40

Utstyrsnivå Kinetic og Businesspakke er inkludert • • • • •

Aktive Dual-Xenon hovedlys Digitalt instrumentpanel m/3 modus Fjernkontroll av stereo i rattet Cruise Control Klimaanlegg – elektronisk

• 7” High Performance Stereo m/ Bluetooth, Audiostreaming, DVD, docking m.m. • Skinnratt • Solskjermer m/speil og lys

Volvo V40 D2 115 hk, man. • Hanskerom med kjøling • Valgfrie vinterdekk på alu. felger - og mye mer.

kr

Leasing/Privatleie Forskudd kr 49 900,–. Etableringsgebyr kr 4 862,-. 3 år/45 000 km. Leasingtilbud til privat og næring. Alle priser er inkl. mva. Kampanjepris*

kr

FOR PRØVEKJØRING SEND SMS ”V40” TIL 2330

1 890,-/mnd

312 200,-

* Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Tilbudet gjelder ved bestilling av ny Volvo ut mars 2014 eller så langt lageret rekker. Gj.sn. forbruk 3,4–7,9 l/100 km, CO2-utslipp 88-185 g/km (V40 D2-E Start/Stop – V40 T5). Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no.

MANDAG, TIRSDAG, ONSDAG, FREDAG: 08.00-16.00 TORSDAG: 08.00-19.00 - LØRDAG 10.00-13.00 www.facebook.com/jmautoas


8

TS avisen


TS avisen

9


10

TS avisen

Fakta & viten

På kryss i 100 år Tidsfordriv på åtte bokstaver? Kryssord! I år fyller det 100 år. Marte Kværnes redaksjonen@ts-avisen.no TS Siri

– Kryssord skal være et morsomt tidsfordriv. Spennende, slik at du ikke vil legge det fra deg, og passe utfordrende, sier Christopher Schive. Schive er kryssordforfatter, og nylig ble han også norgesmester i kryssordløsing – for ellevte gang! På stuebordet foran ham ligger de krevende oppgavene deltakerne jobbet intenst med gjennom en langhelg. Her krevdes resonnering langt utenfor de opplagte rammene, for eksempel for å komme fram til at løsningsordet for «Har deltatt i VM tre ganger» var «Beckham». – I kryssord-NM gjelder det nærmest å rekonstruere oppgaveforfatterens skrivepult og framgangsmåte. Hvilke oppslagsverk brukte han? Hvilke ord ønsket han å ha med? Hva startet han med? sier Schive, som er sjefingeniør i Jernbaneverket og bor i Son. Farsott Ordoppgaven som oftest omtales som verdens første moderne kryssord, sto på trykk i avisen New York World 21. desember 1913. «WordCross Puzzle», som ble laget av engelskfødte Arthur Wynne, hadde de fleste elementene vi kjenner fra dagens kryssord. New York World fikk gode tilbakemeldinger på nyvinningen, og kryssordet ble et ukentlig innslag i avisen. Etter noen år hadde flere aviser gitt kryssordene fast spalteplass. Andre, slik som The New York Times, holdt tilbake. Farsotten kom uansett til å være over og glemt om noen måneder, skal avisen ha spådd i 1925. Men i 1942 kom redaktøren på andre tanker. Da trykket avisen sitt nå så populære kryssord for første gang. Kryssord kommer i flere varianter, slik som kodekryss og kryptiske kryssord. Den typisk norske varianten heter «clues in squares»,

noe som betyr at nøkkelordene er plassert i ruter inni selve kryssordet – istedenfor å stå listet opp utenfor. Fellesnevneren for alle kryssordversjoner er naturligvis at ordene krysser hverandre. Fra avis til app Selv om Wynne omtales som kryssordets oppfinner, fantes det ulike former for ordpuslerier i flere land også før 1913. Noen mener at en italiensk ordoppgave på fire ganger fire ruter fra 1890 kan ha vært det første kryssordet. Men forfatter Giuseppe Airoldis versjon manglet visstnok skraverte ruter. I 1925 nådde kryssordene norske Allers, eller Allers Familie-Journal, og senere Hjemmet. «Denne overordentlig populære underholdning», skrev Hjemmet da de presenterte sitt første kryssord på oppfordring fra leserne. I dag finnes vel knapt aviser eller blader som ikke gir leserne en eller annen form for kryssord. Ukebladene har gjerne store kryssordspesialer ved høytider som jul og påske. Det finnes kryssord-apper, nettkryss, kryssordbøker og rene kryssordmagasiner. – Selv om kryssordet har utviklet seg, har formen holdt seg ganske stabil. Men i dag inneholder kryssordene flere bilder, sier Schive, som forfatter kryssord for blant andre Allers og Egmont. Nye ord «SOL», skriver Schive inn i et kryssorddiagram på PC-skjermen. Et par tastetrykk senere er alle rutene fylt med bokstaver som danner ord. – Slik kan det gjøres, sier Schive, som utvikler programvare slik at han kan masseprodusere de enkleste kryssordene. På denne måten får han mer tid til å jobbe med kryssordene han synes er langt morsommere: kryssord med nyord og overraskende vendinger. Oppgaver der «rytter» kan bety «kamelberider», «hissigpropp» kan være «bananasgjenger» og løsningsordet ikke nødvendig-

Over: Med kryssordlagingen litt på avstand, kan Schive ha glede av å løse egne oppgaver. Men denne var nok litt for enkel. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Til høyre: Dette kryssordet blir oftest referert til som verdens første. Den 21. desember er det 100 år siden det sto på trykk i New York World. Foto: The Granger Collection / NTB scanpix

vis står i kryssordordboka eller på www.kryssord.org. – Jeg ønsker å være en pådriver for mer av den typen kryssord. Jeg tror også det er viktig å fornye oppgavetypen i dagens marked der det er underholdning på alle plattformer, sier han. Selv løser Schive gjerne kryssord på andre språk, for å få inspirasjon og se hvordan andre tenker. Og på lørdager lar han seg underholde av kryssordforfatter Rolf Hansens kryssord i Dagbladet Magasinet, forteller han. – Å sette seg ned med et kryssord og slappe av et par timer, det tror jeg er sunt, sier Schive.


11

TS avisen

Vi har flere flotte varer igjen og fortsetter lagertømmingen ut februar

fra

til

60% 80%

på aBsoluTT alle Varer Vi tømmer butikken! Mandag - fredag 10:00 - 18:00, torsdag 10:00 - 20:00, lørdag 10:00 - 16:00

Hødnebø Home Kristiansand • Barstølveien 86 • Tlf: 40 69 14 86


12

Spill & Moro

TS avisen

Hva skjer? Vi skriver gjerne om store og små arrangementer i lokalmiljøet. Send ditt innspill på: tips@ts-avisen.no

Setter standarden for skytespill «Battlefield 4» er fullpakket med innhold og spenning, til tross for en svekket enspillerkampanje. Ek TS Martin redaksjonen@ts-avisen.no

Oppfølgeren er nå klar, og her har DICE tatt nok et steg i realismens retning. Stort er blitt til større, og med masse nytt innhold legger DICE til rette for en ny favoritt blant spillerne. Selv om «Battlefield 3» introduserte økt destruksjon i flerspillerdelen, tar «Battlefield 4» dette til nye høyder. Kartene endres nå basert på spillernes avgjørelser, noe som fører til at storslagne bylandskap fort gjøres om til ruiner i kampens hete. I tillegg har detaljnivået fått en kraftig overhaling, og dette gjør det betraktelig mye enklere å leve seg inn i det hele.

Likevel er de revolusjonerende endringene fra «Battlefield 3» få. Dermed er det den store mengden nytt innhold, i form av kart og spillmoduser, som gjør «Battlefield 4» til det storspillet det er. Fokuset i Battlefield-serien har alltid vært flerspillerdelen av spillet. Dette merkes også i «Battlefield 4», hvor enspillerkampanjen er svekket av linearitet og en svært klisjéfylt historie. Der spillet ellers gjør mye riktig, er det her snarere motsatt. Til tross for dette munner «Battlefield 4» ut i en god spillopplevelse, fylt til randen av nytt og sprakende innhold.

Spilltittel: «Battlefield 4» Utgis på: Windows, Xbox 360, Xbox One, PS3, PS4 Testet på: Windows Aldersmerking: 18+ (www.pegi.info) Sjanger: Action

Spillfakta

DICE tok for to år siden skytespillsjangeren til en helt ny størrelsesskala med «Battlefield 3». Med enorme kart og realistisk grafikk la spillet opp til en imponerende opplevelse.

Noe å lese til kaffen?

TS avisen


TS avisen

13


14

TS avisen

Forbruker & økonomi

Innkjøpssjefenes indeks, PMI, gir et godt øyeblikksbilde av økonomien. Norske, svenske og danske tall er ganske entydige og varsler fortsatt industrivekst

Venter industrivekst i 2014

Veksten i norsk industri fortset- Hoberg i NIMA – Norsk Forbund for Innter inn i 2014, viser innkjøpssje- kjøp og Logistikk, et av verdens største findeksen PMI. Internasjonale innkjøpsforbund. PMI-tall er også positive.

TS

Inga Ragnhild Holst redaksjonen@ts-avisen.no

Norsk PMI falt fra 54,1 i november til 51,6 i desember. Men sjefsøkonom Frank Jullum i Danske Bank sier at de økonomiske utsiktene for 2014 er gode. – Oppgangen i industrien var noe svakere enn i måneden før, men indeksen er fortsatt over 50. Det tyder på fortsatt vekst i norsk industri, selv om farten er litt lavere enn i høst. PMI-indeksen bygger på rapporter fra innkjøpssjefer i industrien og måler ordretilgang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lageret av innkjøpte varer. Global vekst PMI måles månedlig i 40 land. I eurosonen steg PMI-indeksen fra 51,6 til 52,7 i desember, melder analysebyrået Markit, som utarbeider globale tall. Det var oppgang både i USA og Tyskland. – Det er interessant at PMI i Tyskland og USA har en klar oppgang. Disse landene er lokomotiver i økonomien og betyr mye for den industrielle veksten, sier Svein-Egil

– Den positive utviklingen kan skyldes at økonomien hos våre handelspartnere har bedret seg og at kronekursen har falt. Dermed har norske eksportvarer blitt mer konkurransedyktige, sier Hoberg. Til tross for litt svakere PMI-tall i desember, mener han tendensen er en stabil og god utvikling i Norge i tiden fremover Større oljeinvesteringer – PMI-tallene er i overensstemmelse med andre konjunkturmålinger, sier Frank Jullum. Statistisk sentralbyrå anslår at norske oljeinvesteringer blir på hele 223,3 milliarder i år, en økning på åtte milliarder i forhold til 2013. Byrået forventer også konjunkturoppgang både i USA og hos norske handelspartnerne. PMI-tallene for desember viser en nedgang i delindeksen for lager av innkjøpte varer fra 46,8 til 46,7. – Dette kan tolkes på to måter. Enten forventer bedriftene å selge mindre eller de har beregnet for lite innsatsfaktorer i forhold til faktisk omsetning. Jeg tolker nedgangen som at bedriftene har blitt positivt overrasket, sier Jullum. De norske PMI-tallene har vært positive helt siden i sommer. PMI-indeksen økte måned for måned fra september til og med november.

Foto: Colourbox


TS avisen

15


16

TS avisen

Kultur & underholdning

Kulturkalender Tirsdag 28. januar

Trim

Atelier S.G. i Arendal er åpent kl. 12.00-16.30.

Eydehavn frivilligsentral i Risør Kunspark holder åpent Arendal inviterer til el-robic kl. 12.00-16.00. for menn i alle aldre kl. 10.30. Øy Galleri & Design i Åmli LHL Arendal og omegn invi- har utstilling og salg av Randi terer til Bassengtrim kl. 15.00 Øy’s egne strikkeklær. Åpent på Bjorbekktunet og hjerte- etter avtale. trim kl. 17.30 på Myra Gren- Snefrids Hus i Reddal i Grimstad inviterer til utstilling der dehus i Arendal. Trude M.B. Lilleng og Tone Arendal og Omegn Hel- Kjønniksen stiller sine arbeisesportslag inviterer til vedli- der kl. 10.00-16.00 frem til 9. keholdstrening, svømming og mars. boccia på Moltemyr skole kl. 18.00-20.00. Museer Det gamle bymuseet, KløcGrane-orientering inviterer kers Hus i Arendal, er åpent til klubbtrening for ALLE fra kl. 10.00-15.00. Birkenlund skole i Arendal kl. 17.30. AAKSs lesesal i Arendal er åpen kl. 09.00-15.00. Treff

Arendal bibliotek inviterer til nere og skulptører. Åpent kl. bokanbefalinger i bibliotekka- 11.00-19 .00. feen hver onsdag kl. 12.30. Tilbudet varer frem til 12..mars. Det hvite huset i Arendal viser kunsthåndverk kl. 12.00-16.00. Eydehavn Kuben Frivilligsentral i Arendal inviterer til Staubø Kultursenter i Arenformiddagstreff med hjemme- dal har åpent kl. 12.00-17.00. laget varm lunsj på Eydehavn Senteret byr også på «levenkulturhus kl. 11.30-13.30. de dansegulv», har servering og alle rettigheter. Åpent kl. Eydehavn frivilligsentral i 12.00-17.00. Arendal holder åpent med bibliotek, cafe og utlån av CD Øy Galleri & Design i Åmli og DVD. har utstilling og salg av Randi Øy’s egne strikkeklær. Åpent Hisøy frivilligsentral i Arendal etter avtale. inviterer til lett bridge for alle på sentralen i Kirkeveien på Snefrids Hus i Reddal i GrimHis kl. 11.00-14.00. Opplæring stad inviterer til utstilling der gies for nybegynnere. Trude M.B. Lilleng og Tone Kjønniksen stiller sine arbeiQuilten på Stoa, Arendal invi- der kl. 10.00-16.00 frem til 9. terer til sy- og strikkekafé fra mars. kl. 11.00-18.00.

Arendal bibliotek og frivillige Vitensenteret Sørlandet i leseombud inviterer til lese- Arendal er åpent kl. 09.30- Senioruniversitetet i Arendal gruppe for kl. 14.00-15.00. 14.30. inviterer til forelesning i Lille Torungen i Arendal kulturhus Onsdag 29. januar Tromøy frivilligsentral i Arenkl. 11.00-13.00 der forfatter dal inviterer til strikkekafé kl. Trim og journalist Peter Normann 11.00-14.00. LHL Arendal og omegn in- Waage foreleser om «Hva er viterer til gåturer kl. 12.00 på det med Russland?» Eydehavn frivilligsentral i Hove, Arendal. Oppmøte ved Arendal inviterer til line- første hus på venstre hånd et- Folkeakademiet og Arendal dans-trening for nybegynnere ter hovedporten. bibliotek inviterer til sangtime kl. 17.30. med live pianoakkompagneSentrum for indre ro og ment i auditoriet på biblioteket Hisøy frivilligsentral i Aren- vekst i Arendal inviterer til kl. 11.00-12.00. dal inviterer til seniordans kl. teatersport og improvisasjon 18.00. kl. 18.00. Dans Arendal Tangoklubb inviteEydehavn frivilligsentral i Tromøy Frivilligsentral i rer til practica i ballsalen på Arendal holder åpent hus med Arendal inviterer til gåturer Munkehaugen Kultursenter i bibliotek, cafe og utlån av CD på Tromøy med fremmøte Arendal hver onsdag kl 19.30og DVD. på sentralen i Trmøytunet kl 22.00. 10.00 Deles i grupper etter Frivilligsentralene i Arendal tempo og måltid på sentralen Barn og unge inviterer til inspirasjonskveld etter turen. Aust-Agder Røde Kors og i Arendal kulturhus kl. 18.00. Arendal bibliotek tilbyr lekInformasjon om nye prosjek- «Månedens tur», i Grimstad, sehjelp på biblioteket for elver ter og foredrag over temaet går til lysløypa på Fevik. Lys- fra 10. klasse til og med vide«Endelig mandag» ved Karin løypa er i underkant av 4 km regående skoler hver onsdag Fevaag Larsen. og går i flott skogsterreng. kl. 15.30-17.00 Barn og unge

Familie

Uteliv

Risør barnefilmklubb invite- Den lille dyrehage på Broke- Castelle i Arendal inviterer til rer til visning av filmen «De landsheia i Gjerstad holder onsdagslive og musikkquiz fra utrolige» på Risør barneskole åpent kl. 10.00-15.00. kl. 22.00. tirsdag 28. januar kl. 17.30. Konsert Pollen Bar i Arendal inviterer Kunstutstilling Harald Olsen inviterer til Pus- til Quiz på lag 1-6 personer Austlid Frilandsgartneri i terom i Trefoldighetskirkens kl 20.00. Arendal inviterer til lokal mat kirkekjeller i Arendal kl. 20.00. i gårdsbutikk. Husflid, trear- Dette er en kveld med tekster, Pianoentertainer Jan Vidar beid, keramikk, skinn og kaf- toner og bilde i en ramme av Nilsen underholder på Mafestue. Åpent kl. 12.00-18.00. stillhet og ettertanke. dam Reiersen på Tyholmen i Arendal kl. 22.00. Galleri Fløistad i Arendal invi- Treff terer til utstilling med arbeider Folkeakademiet og biblioteket Kunstutstilling av bildekunstnere, glasskunst- i Arendal inviterer til sangti- Galleri Fløistad i Arendal invinere og skulptører. Åpent kl. me på Arendal Bibliotek kl. terer til utstilling med arbeider 11.00-19.00. 11.00-12.00. av bildekunstnere, glasskunst-

Uteliv

Pia Zawa på Langbryggen i Arendal inviterer til musikkbingo hver torsdag kl. 21.00 ut året. Moringen Pub i Kolbjørnsvik, Arendal inviterer til «VikaQuiz» kl. 19.00. Pianoentertainer Jan Vidar Nilsen underholder på Madam Reiersen på Tyholmen i Arendal kl. 22.00. Konsert

Arendal Kulturhus ønsker velkommen til konsert med den norske blueslegenden Knut Reiersrud kl. 19.00. Dans

«Kom og dans» inviterer til dans på låven til Sol og Knut Suggelia i Tveideveien 3B på Museer Birkeland hver torsdag kl. Vitensenteret Sørlandet, Aren- 19.00-21.00 ut februar. dal er åpent kl. 13–14, samt for grupper som bestiller plass kl. Trim 09.30–13.00. Hjertetrimmen har trim i Hisøyhallen i Arendal kl. Det gamle bymuseet, Kløc- 15.00-16.00. kers Hus i Arendal, er åpent kl. 10.00-15.00. Hisøy frivillighetssentral i Arendal inviterer til spaserAAKSs lesesal i Arendal er tur fra sentralen i Kirkeveien åpen kl. 09.00-15.00. kl 11.00-13.30 med lunsj på sentralen etterpå. Torsdag 30. januar

Treff

Det inviteres til småbarnstreff på Kafé Henris i Arendal kl. 10.30.

Kunstutstilling

Galleri Fløistad i Arendal inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. Eydehavn frivilligsentral, 11.00-19.00. Arendal holder åpent hus med bibliotek, cafe og utlån av CD Det hvite huset på Tromøy, og DVD. Arendal viser kunsthåndverk kl. 12.00-17.00. Kvinneforum i Søndeled frikirke på Akland i Risør in- Nedre Myra Gård på Myra i viterer til allsangkveld med Arendal inviterer til utstilling ønskekonsert, kveldsmat og av bilder, glass og keramikk. utlodning i frikirken kl. 19.00. Åpent torsdag kl. 12.00-15.00. Staubø Kultursenter i Arendal Det inviteres til morgensang i inviterer til utstilling. Senteret Barbu kirke i Arendal kl. 09.00. byr også på «levende dansegulv», har servering og alle retDet inviteres til møte på tigheter. Åpent kl. 12.00-17.00. Strømsbu bedehus i Arendal torsdag 30. januar kl. 19.00. Snefrids Hus i Reddal i GrimTale av Torstein Gundersen stad inviterer til utstilling der og sang av Evangelieteamet. Trude M.B. Lilleng og Tone Kjønniksen stiller sine arFamilie beider kl. 10.00-18.00 og kl. Den lille dyrehage på Broke- 20.00-22.00 frem til 9. mars. landsheia i Gjerstad holder åpent onsdag–fredag kl. 10.00- Museer 15.00 og lørdag-søndag kl. 10– Vitensenteret Sørlandet i 16. Det er fôring for publikum Arendal er kl. 13.00-14.00, hver lørdag kl. 14.30. samt for grupper som bestiller plass kl. 09.30–13.00. Religiøst


17

TS avisen

Hva skjer? Vi skriver gjerne om store og små arrangementer i lokalmiljøet. Send ditt innspill på: tips@ts-avisen.no

28. januar - 3. februar Atelier Gjennomskjæringen på Det gamle bymuseet, Kløc- Stinta, Arendal kl. 12.00-18.00 kers Hus i Arendal, er åpent der åtte ulike kunstnere med kl. 10.00-15.00. ulike uttrykk og ulik bakgrunn har et arbeidsfellesskap. AAKSs lesesal i Arendal er åpen kl. 09.00-15.00. Museer Det gamle bymuseet, KløcFredag 31. januar kers Hus i Arendal, er åpent Treff kl. 10.00-15.00. Tromøy Frivilligsentral i Arendal inviterer til fredagskafé på AAKSs lesesal i Arendal er Tromøytunet kl. 11.00-13.00 åpen kl. 09.00-15.00.

Atelier Gjennomskjæringen på Stinta i Arendal kl. 12.00-18.00 der åtte ulike kunstnere med ulike uttrykk og ulik bakgrunn har et arbeidsfellesskap.

i gårdsbutikk. Husflid, trear- Arbeid) i Arendal inviterer til beid, keramikk, skinn og kaf- norsktreningscafé i Kirkekjelfestue. Åpent kl. 12.00-18.00. leren kl. 18.00-19.30.

Det inviteres til åpne dager på Atelier Gjennomskjæringen på Risør Kunspark holder åpent Stinta, Arendal kl. 12.00-18.00 kl. 12.00-16.00. der åtte ulike kunstnere med ulike uttrykk og ulik bakgrunn Snefrids Hus i Reddal i Grim- har et arbeidsfellesskap. stad inviterer til utstilling der Trude M.B. Lilleng og Tone Risør Kunspark holder åpent Kjønniksen stiller sine arbei- kl. 12.00-16.00 der kl. 11.00-15.00 frem til 9. Eydehavn frivilligsentral i Vitensenteret Sørlandet i mars. Museer Arendal holder åpent med Arendal er åpent kl. 09.30Vitensenteret Sørlandet i bibliotek, cafe og utlån av CD 14.00. Museer Arendal og VitenButikken er og DVD. Det gamle bymuseet, Kløc- åpen kl. 11.00-16.00. Lørdag 1. februar kers Hus i Arendal, er åpent Mandag 3. februar Trim Show kl. 10.00-14.00. Eydehavn Frivilligsentral i Arendal Kulturhus ønsker Trim Arendal inviterer til svømming velkommen til forestillingen Vitensenteret Sørlandet i Eydehavn Frivilligsentral i på Flosta skole kl. 11.00-12.30. «Fra Hillevåg til Hollywood» Arendal og VitenButikken er Arendal inviterer til el-robic med Kristian Valen kl. 19.00 åpent kl. 11.00-16.00. for damer i alle aldre kl. 10.30, Hjertetrim på Moltemyr skole og ekstraforestilling kl. 21.00. med kaffekos nede etterpå. Søndag 2. februar i Arendal hver fredag kl. 16.0017.00. Familie Treff Hjertetrim i Hisøyhallen, Den lille dyrehage på Broke- Bjørnebo Gård i Arendal er Arendal kl. 15.00-16.00. LHL Arendal og omegn invi- landsheia i Gjerstad holder åpen kl. 11.00-15.00. terer til hjertetrim kl. 17.30 på åpent kl. 10.00-16.00 med Hjertetrim på Moltemyr skole, Myra Grendehus fôring for publikum kl. 14.30. Myra U&IL inviterer til søn- Arendal kl. 18.30–19.30. dagsdansen på Myra grendeFamilie Uteliv hus i Arendal kl. 19.00-22.00. Eydehavn Frivilligsentral i Arendal inviterer til styrkeDen lille dyrehage på Broke- Pianoentertainer Jan Vidar landsheia i Gjerstad holder Nilsen underholder på Ma- Granestuas venner inviterer trening for alle over 18 år kl. åpent kl. 10.00-15.00. dam Reiersen på Tyholmen til Granestua som er åpen 19.00. i Arendal kl. 14.00-16.00 og hver søndag kl. 10.00-15.00 Show fra kl. 22.00. med vaffel- og kaffesalg. I LHL Arendal og omegn inviArendal Kulturhus ønsker hyttas nærområde er det mer- terer til lungetrim kl. 15.00 på velkommen til forestillingen Tor Gunnar Heldal synger og ket rundløyper i forskjellige Myratunet. «Fra Hillevåg til Hollywood» spiller på Fiskebryggen Pub og lengder. med Kristian Valen kl. 19.00 Vinstue på Tyholmen i ArenFriskluftssentralen inviterer til og ekstraforestilling kl. 21.00. dal kl. 22.00-02.00. Uteliv rusletur i Arendal sentrum kl. Det inviteres til livemusikk på 11.00-12.00 med avgang fra Uteliv Treff Pia Zawa i Arendal kl. 22.30. bibliotekets hovedinngang. Pianoentertainer Jan Vidar Senter for eldre på Tyholmen Nilsen underholder på Ma- i Arendal inviterer til hygge- Det inviteres til quiz på restau- Dans dam Reiersen på Tyholmen i lig samvær. Underholdning rant Symposium i Arendal kl. Arendal Swingklubb inviterer Arendal kl. 22.00. med Finn Bendixen og Dag 20.00. til ny runde med grunnkurs på Ellefsen, samt bevertning og Munkehaugen Kultursenter, Tor Gunnar Heldal synger og utlodning kl. 11.00-13.30. Konsert Arendal kl. 18.00-19.30. spiller på Fiskebryggen Pub og Arendal Frikirke ønsker velVinstue på Tyholmen i Aren- Kunstutstilling kommen til «Musikk til et- Religiøst dal kl. 22.00-02.00. Galleri Pigetorvet i Arendal tertanke» med Kim Werner Baha’isamfunnet inviterer til inviterer til salgsutstilling av Isaksen og Leif-Rino Muller «Det stille rom» med musikk Kunstutstilling bl.a. illustrasjoner, etisk han- kl. 19.30-21.30. og meditasjon over verdens Atelier S.G. på Hisøy, Aren- del, keramikk og redesign til hellige skrifter i Sentrum for dal er åpent hver fredag kl. hjem, barn og voksen hver Religiøst indre ro og vekst i Tollbodga12.00–16.30. lørdag fra kl. 10.00-15.00. Normisjon inviterer til «Søn- ten 3 i Arendal hver mandag dag1030», gudstjeneste i kl. 14.00-15.00. Galleri Fløistad i Arendal invi- Galleri Fløistad i Arendal invi- Nedenes bedehus kl. 10.30. terer til utstilling med arbeider terer til utstilling med arbeider Torstein Langerød deltar som Treff av bildekunstnere, glasskunst- av bildekunstnere, glasskunst- pianist og sanger og Inge Flaat Tromøy Frivilligsentral i Arennere og skulptører. Åpent kl. nere og skulptører. Åpent kl. taler. Det blir kaffe/saft etter dal inviterer til bridgespilling 11.00-19.00. 11.00-16.00. samlingen. på sentralen på Tromøytunet kl. 11.00-13.00. Man trenger Austlid Frilandsgartneri i Austlid Frilandsgartneri i Kunstutstilling ikke kunne spille fra før. Arendal inviterer til lokal mat Arendal inviterer til lokal mat Det hvite huset på Tromøy, i gårdsbutikk. Husflid, trear- i gårdsbutikk. Husflid, trear- Arendal viser kunsthåndverk Hisøy frivilligsentral i Arenbeid, keramikk, skinn og kaf- beid, keramikk, skinn og kaf- kl. 12.00-16.00. dal inviterer til seniorkafé kl. festue. Åpent kl. 12.00-18.00. festue. Åpent kl. 12.00-18.00. 10.30. Austlid Frilandsgartneri i Det inviteres til åpne dager på Det inviteres til åpne dager på Arendal inviterer til lokal mat KIA (Kristent Interkulturelt

Tromøy Frivilligsentral i Arendal inviterer til bridge kl. 11.00–13.00. Eydehavn frivilligsentral i Arendal holder åpent hus med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD. Eydehavn Kuben Frivilligsentral i Arendal inviterer til knivkveld på Eydehavn kulturhus kl. 18.30-20.30. Arendal Swingklubb inviterer til åpen dansekveld i Vestregate 21B i Arendal sentrum kl. 19.30-22.00. Leikgruppa i Brekka UL i Arendal inviterer til gammeldans på Heimtun i Brekka kl. 19.30. Herdis Dyvik inviterer til latteryoga på «Harmoni» i Arendal kl. 18.00-19.00. Kreftforeningen inviterer til formiddagskafé i kaféen på Arendal bibliotek kl. 12.0014.00. Kunstutstilling

Austlid Frilandsgartneri i Arendal inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00. Galleri Fløistad i Arendal inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Atelier S.G. i Arendal er åpent kl. 12.00–16.30. Snefrids Hus i Reddal i Grimstad inviterer til utstilling der Trude M.B. Lilleng og Tone Kjønniksen stiller sine arbeider kl. 10.00-16.00 frem til 9. mars. Museer

Det gamle bymuseet, Kløckers Hus i Arendal, er åpent kl. 10.00-15.00. AAKSs lesesal i Arendal er åpen kl. 09.00-15.00. Vitensenteret Sørlandet i Arendal er åpent kl. 09.3014.30.


18

TS avisen

VI BRYR OSS OM ARENDAL Arenda ls Tiden 2013

Sp or

Idretts ­ anlegg uten ressur ser

- Onsda

g 11. de

sembe

r - torsda

ku lt ur

te n

Uke 50

g 12. de

sembe

r - Nr.

93 - 8.

På scen en for aller første gang

Side 28-2

9

årgang

de

Løssal

g kr 20

,-

Bekym tryggh ret for pasie et og e gen ar nters beidsp Side 32

lass

ndals

de

Tiden

Are PRESSE bli ivar T: Enhetslede etatt og føle seg r Nina Smith og aku trygge. ttsy

g 18.

8

Onsda

13 ber 20

desem

Jul

kepleie Sykeple r Hanne Retterh med tru ierne på akutt olt de Presno sle mottake fortelle utgaven r om at deres t i Aren r om en situasjo av arb da n hvor neres me Arendals Tid eidsplass leg l har i ti år de pre levd sses mel ende for ges ned. lom stad livsvikti d arbeidet for – Det er ig m mindre å gi lok teller de hvord I denne g hjelp. ressurse albefolkn an met. Fle ofte slitsom r og pas ienter ingen ru det kombiit. re som må ikke i tak pasienter ko Jeg blir rett og ndt Ar endal mmer t me d inn, me slett sliten av jeg sku det. Vi n bema syste lle føl nningen teakuttsyk ønske ledelsen er oss urettfe øk rdi epleier Hanne. skjønte at E18 g behandlet, er og går to vei er, sier

ndal i Are

i jule

SIDE 6-9

er hun

flanker

t av,

fra ven

stre,

affe ore v

stemn

ing me

d nis

selue

og vafl

er. Her

Mortve

dt Knu

tsen,

Live

Vatnar

Lyshau

g,

n

ldage

Mali

Karina

e Arendals Tidend

ap og ste ns be er regnsk Verde Kjell før r hvem som » har Anny og rsikt ove ove «bølgensen var er, og har god r innom. første 62 elev I dag Lar er: me er på e inn ne gode håper 50. forholde Skøyt r at den rie Louise løpend fulgt kom– Rekorden llom 40–- Er igere er ette seg. Ma meg godt kom er me sierjeg denå tidl kunne komme , og det d roet elev som kka 13, tett dlige net Lun meter, som det vanvi 56 elever, ene me første kjøkke over klo e Tobias ned på 1.48 på 1500plassering i inne på å smøre vafl er høyt, døren litt hadde . eraten i 5a. en- god barn meg s ss til dom nivået vil gi ung ssekamar Evensen t, da får lærerinnen e vaf- knapt pla etøy. Lyd utter føle av kla førs na og a. barb-grupp ger vald og Osk tig å være rie Louise det sist e min og sylt deltar elig at g var vik Nilsen smør n hektisk unger bøl Ma tyd er sda seg Spieler av tor Simenskriver – Det i boka, sier t Det er vaffelog i noe en storm t. Forrige jul. har de siste ukene i verdenscupstevne hun rne får to til 20-åringen jeg stje tent mensdenne helga sier kker feldag førbetyr at alle ny Kvernvikd det somut av romme programpå ometen flo ening tar ag andpus elboka.i Berlin. Skøytek at han håper hatt grunntr – Det nst og inn og sier An gjengen me Han sier formen torsd nes skole i dag, nde ske inte er utrolig inn i vaff de met i hjembyen. Arendals Tidende i helgen. er gan det Hver fra Nede å få gra- platert i den jublenog saftdrikke g – Det rgi. Men e, sier Anny på videre fremgan r ene n for Kvern- mid elspisende eleve en del mt og givend alveie vaff til Op r av Anny n. morso barn. fle 30 ka tis va Kjell Jensse rmere bo i næ ne Stjer meste er det vik og DVIK På det S SAN

ttir kom ndardo n. Sæmu n Terjese Nott Elle AthenaRustad og LUE: te NIS SE hel Hol Lilly Mic

Den MARIU .sandvik@ o marius lstidende.n arenda

mer

stS P O R T 18

er

Fredag 6. desemb

Spieler Nilsen i Berlin

Trikserekord

oppholdet i har vært bra under Arendal. kroppen en – Jeg håper å tyne bærer av sted løpshelg til før det strening til Malaga for barmarkArendals til til uken, sier han . Tidende store mål denne Spieler Nilsens i februar. Sotsji i OL sesongen er

på 977

im PederJohannes Skoghe sted uten sen drar aldri noe seg. Flere å ha ball med går med timer hver dag ballen og til å trikse med Johannes 977. er en rekord el. er kun ni år gamm

Når akuttmottaket trues, når Nedenes skole drar på vaffel­ torsdag eller om unge Arendals­ ­­talent setter uformell rekord i triksing. Store eller små hendelser...

EYVIND ØYRAAS eyvind.oyraas@ o arendalstidende.n

med en fotÅ trikse 977 ganger prestasjon en stor ball er i seg selv klarer. Men når som de færreste ni-åring, er det det gjøres av en prestasjon, det ikke bare en stor n. er nesten en sensasjo

«Sinnsykt bra» r som fulgte var tjue persone

– Vi s satte sin permed da Johanne forteller pappa sonlige rekord, n til Arendals Trond Pederse Tidende. som bra når – Jeg vet det regnes år trikser mellom gutter på 14 - 15 glad da han jeg har ikke hørt ble han veldig 150 og 200, men i året. Derfor vært i nærheten ut mange slike om noen som har skopar. Han sliter Johannes. Jeg har fram et utslitt av resultatet til her viser han i fotballikke utslitt, men nytt par fotballsko. verdensmester med et par nye med et : Johannes blir snakket mange bal- sponset på Stoa, og det Solum, som UTSLITT av Skoringen på Stoa med – Jeg vet ikke hvor det er ikke sko av Skoringen triksing, Anders ble sponset godt med. men spille på Arenut, som «sinnsykt jeg slitt sikkert r skal har dette t Først han – betegne til ler og forteller komme bredder, med som klarte 100, skal jeg videre få, ler pappa Trond flere par seg ut på de skrå oppsetnin- dal Fotball, så bra». En ni-åring knikeren tippeligalag. vekkende godt, går med For den unge fotballtehan komhovedroller i både Plott og Les Start, eller et annet Manchester videre at det ville være oppsikts aktive poden. er å gi seg, t han som sensko i året til den Johannes og har ikke tenk gen av Putti Plutti skrevet om Men drømmen men 977 betegne både på ikke s. heller videre, visste – Se her, smiler mer til å trene Miserables, tidligereer det på fot- United, sier Johanne sasjonelt, og han . Og vi våger å utslitte sko. , på den alderen spill og triksing viser fram et par om noen andre det, forteller i Arendals Tidende gjøre det, og skal av Skoringen på Men det ryktes om triksekongens tippe at neste mål er 1000. ballbanen han som hadde klarte t Sponset Johanne sliter Johannes har s med trening folk og nylig ble nå gjør han seg bemerke blant Timesvi allerede Pedersen videre. og er både to fotball er hans utstyret: alltid ballen, for Selv om den blant gutter som drøm. eldre. fremtids år tre store også har begitt aktive ni-åringen

...Vi er til stede!

Klipp ut og send inn!

JA TAKK, jeg vil gjerne være med, og bestiller

3 mnd. for kun

kr 195,-

Fyll ut kupongen og slipp den i nærmeste postkasse, eller send e-post til: abonnement@arendalstidende.no Utgivelsesdager er onsdager og fredager. Prisen gjelder i hele Norge.

MÅ BESTILLES INNEN 15. FEBRUAR Vennligst bruk BLOKKBOKSTAVER

Nye Arendals Tidende

Navn: Adresse:

Svarsending 7092 0096 OSLO

Postnr./ -sted: Tlf.

E-post:


TS

Autofeel

Mila p책 0,09 liter Side 28-29


20

TS avisen

Autofeel

Pyntet til Ukens testbiler er ikke bare bygd for å ta seg fram, men like mye for å ta seg ut. Skar redaksjonen@ts-avisen.no TS Øyvind

PASSAT: Mange funksjoner styres fra rattet.

Dette er store, trygge, motorsterke og lastevillige langtursbiler. Opel Insignia Country Tourer, VW Passat Alltrack og Subaru Outback har alle firehjulsdrift, er betydelig påkostet sammenlignet med standardvariantene og befinner seg på øverste hylle i familie/firmabilklassen. I tillegg er de løftet noen få centimeter for å få bedre bakkeklaring, men i hovedsak gjelder det første og fremst å se barskere ut. Kun Subaru Outback har bakkeklaring nok av de tre til å kunne kalles hytteekspress. Uansett gleder

testbilene seg til vinter og snø. Opel Insignia Country Tourer Testens vinner fordi den er den mest moderne og best utstyrte, men likevel rimeligst. Den er på de fleste området flott, flørter med premium, har testens beste seter og testens beste instrumentgrafikk med mange valgmuligheter. På Insignia Country Tourer kan styre- og girkasserespons justeres. Men skal du ut i landskapet, slik navnet innbyr til, må du være ytterst forsiktig. Langt overheng foran og bare 17,3 cm bakkeklaring gjør slett ikke Opelen til noen terrengbil. Men Insignia er en fornøyelse å kjøre. Med varme i rattet og kjøling i setene – i tillegg til automatisk klimaanlegg – takler den sommer som vinter bedre enn de andre i testen. Insignia er også den eneste av de

tre testbilene med adaptiv konstantfartsholder, elektrisk åpning og lukking av bakluka, digert soltak som kan åpnes og 230 volt strømuttak i baksetet. Bilen stopper automatisk i byfart om en hindring dukker opp og du ikke er rask nok til å bremse, den leser viktige trafikkskilt og husker dem, den varsler om trafikk i speilenes blindsoner og den sørger for at du holder deg innenfor veioppmerkingen. Opels største minus er at merket knapt står på folks handleliste etter et tiår med importørsurr. Måtte det bare ikke ramme denne flotte bilen. Oppsummert: For dem som våger seg utenfor den oppkjørte landeveien. VW Passat Alltrack Opel Country Tourer er et resultat


21

TS avisen

Autofeel

God bakkeklaring og pålitelig mekanikk i kombinasjon med bra komfort gjør Subaru til hytteeiernes favorittbil.

l skogstur av VW Passat Alltrack, som igjen er et resultat av biler som Subaru Outback. Litt plaststaffasje, tre cm økt bakkeklaring til 16,5 cm og mer aluminium i interiøret gjør susen. Selv om Passat faktisk begynner å trekke på årene, oppleves den ikke umiddelbart som gammel. Bilen kjører forbasket bra, bedre enn de to andre på asfalt fordi den oppleves mer letthåndterlig. I tillegg til størst motor på 177 hk, som gjør bilen til den raskeste av de tre, har Passat bilindustriens beste direktesjaltede girkasse. Den er rask og nærmest uten rykking. Men navigasjonsskjermen er altfor liten, og til å være testens dyreste bil burde den hatt langt flere førerstøttesystemer for å gjøre kjøringen tryggest mulig.

Oppsummert: Det sosialt aksepterte alternativet. Subaru Outback Hytteeiernes favorittbil etter lillebror Forester. En ustoppelig bil, skriver Subaru i markedsføringen, og henviser til god bakkeklaring og lavt tyngdepunkt. Outback er mer påkostet enn Legacy, men dieselmotoren på 150 hk er i basis lik på alle Subarus modeller. Subaru har uten tvil den beste firehjulsdriften av de tre, og er bilen som gleder seg aller mest til vinteren. Prøv det på en avstengt skogsvei, og du forstår hva vi mener. Siden det oppleves som om Subaru bygger sine biler for evigheten, føles de konservative. Outback er klart den mest maskuline i testen, en bil bygd av og for menn. Kun 7,9 prosent av Legacy/Outback

solgt i år er registrert på kvinner, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Derfor ble det litt mye traktorfølelse for testlaget. Bilens kjøreegenskaper faller igjennom på dårlig asfalt, sitteputen på førersetet er i korteste laget, styringen ikke så presis som konkurrentene og bilen er så godt som blottet for førerstøttesystemer. Det siste er alvorligst og viktigste årsak til Outback kommer sist i testen. Oppsummert: Bil for spesielt interesserte som elsker sine Subaruer over alt på jord.

Alltrack er uten tvil den beste Passaten tatt norske kjøreforhold i betraktning.

Dette er Opelen for det urbane hyttefolket.


22

TS avisen


23

TS avisen

peugeot.no

GJØR GODE KJØP BESØK OSS I DAG! PÅ LEVERINGSKLARE BILER

Fra kr:

175.500,-

100.000 km

PEUGEOT 508 SW

PEUGEOT 4008

100.000 km

24t. veiassistanse 24 i i

24t. veiassistanse 24 i i

Fra kr:

329.900,-

Fra kr:

365.500,-

NYE PEUGEOT 2008 ER KLAR FOR PRØVEKJØRING

PEUGEOT 208 • 308 • 508 SW

Frolandsveien 14, 4847 Arendal Tlf. 37 00 51 20 • www.agderbil.no

Arendalsveien 74, 4878 Grimstad Tlf.: 37 25 61 75 • www.peugeotgrimstad.no


24

TS avisen

Autofeel

Alle foto: Presse

Kompakt crossover konsept Audi viser i disse dager disse motorene sender kreftene til kontakt med underlaget i enhver konseptbilen «allroad bilens forhjul og er koblet til en krevende situasjon. Firehjulsdrift 6-trinns S tronic automatgirkasse. med innslag av elektrisk motor beshooting brake».

TS redaksjonen@ts-avisen.no Konseptbilen «Audi allroad shooting brake» er på størrelse med en Audi A3. Den er 4,20 meter lang, 1,85 meter bred og 1,41 meter høy. Akselavstanden måler 2,51 meter. De kompakte målene ligger til grunne for en design med rene og sportslige linjer. Både allroad-konseptet og «shooting brake» formen på karosseriet er velkjente linjer fra Audi. I den nye konseptbilen smelter disse elementene for første gang sammen med formspråket til e-tron, Audi’s kommende ladbare elektriske biler. Bak konseptbilen skjuler det seg dermed både design og teknikk som vil finne veien Audi’s produksjonsmodeller i nær fremtid. Under panseret sitter en 2.0 TFSI bensinmotor på 292 hk med et dreiemoment på 380 Nm. Bensinmotoren er koblet sammen med en elektrisk motor på 40 kW med et dreiemoment på 270 Nm. Begge

Helt separat fra disse motorene sitter en egen elektrisk motor på bakakselen. Denne har en effekt på på 85 kW og et dreiemoment på 270 Nm. Ved ren elektrisk drift, er det den elektriske motoren på bakakselen som sørger for fremdriften. I hybrid-modus jobber bensinmotoren og de elektriske motorene sammen. I mange situasjoner vil den elektriske motoren foran fungere som en generator, driftet av bensinmotoren, som lader batteriet og dermed øke den effektive rekkevidden for elektrisk kjøring. Lithium-ion batteriet er plassert rett foran bakakselen og kan lagre energi som gir en elektrisk rekkevidde på 50 km. Denne konfigurasjonen med tre motorer åpner også for en ny løsning; e-tron quattro firehjulsdrift. Når hybrid-systemet registrerer at firehjulsdrift er beste løsning, kobles både bensinmotoren fremme og den elektriske motoren bak inn. Dermed sikres optimal

nyttes allerede i racingbilen Audi R18 e-tron quattro, der fordeles den elektriske kraften til forhjulene ved behov. Samlet effekt på hele motorkonfigurasjonen til konseptbilen er 408 hk og 650 Nm. Det gir «Audi allroad shooting brake» en akselerasjon fra 0-100 km/t på 4,6 sekunder og en toppfart på 250 km/t (elektronisk sperret). Basert på den relevante ECE-standarden har konseptbilen et gjennomsnittlig drivstofforbruk på 0,19 liter pr mil. Det tilsvarer en CO2-utstlipp på 45 g/km. Den totale rekkevidden, inkludert de 50 km på elektrisk drift, er 820 km. Plug-in hybriden har dermed ingen utfordringer knyttet til begrenset rekkevidde. Via bilens betjeningssystem kan man også styre bruken av batteriet, eksempelvis kan man spare opp strøm slik at man kun benytter ren elektrisk kraft på de siste kilometerne inn i byen. Interiøret i «Audi allroad shooting

brake» deler svært mye av designen til interiøret til neste generasjon Audi TT - hvor den 12,3 tommers store MMI-skjermen som er plassert godt synlig bak rattet er sentral. Med tredimensjonal grafikk og svært detaljerte effekter setter Audi nok en gang nye standarder for infotainment. Sjåføren kan bytte mellom to visningsmoduser: Den klassiske visningen med speedometer og turteller i forgrunnen,

eller infotainment-modus hvor de virtuelle instrumentene er mindre. Da kan en stor del av displayet benyttes til eksempelvis kartvisning og navigasjon, eller radio- og musikkinformasjon. Frem til 2020 vil Audi utvide porteføljen til 60 modeller. Første modell med tydelige aner til konseptbilen «Audi allroad shooting brake» vil lanseres allerede senere i år.


TS avisen

25


26

TS avisen


TS avisen

27


28

TS avisen

Autofeel

Kjører m Når VWs forsøksbil XL1 kjører 100 kilometer på under en liter diesel, beviser det at forbruket i vanlige bilmotorer fortsatt kan senkes betydelig. Skar redaksjonen@ts-avisen.no TS Øyvind

Å sette seg inn i VW XL1 er som å ta på seg et par altfor trange bukser. Du åler deg på plass og bøyer hodet for måkevingedøra som du er sikker på kommer til å treffe hodet med et dunk.

Å åpne dørene oppover gjør det i det minste lettere å komme inn i den pinetrange bilen.

Trangt Med mine 180 cm og litt lang overkropp går det akkurat. Så trangt er det at jeg innbiller meg at denne toseters eksperimentbilen ikke tilbyr mer plass enn astronautene hadde i månefartøyene mer enn 40 år tilbake i tid.   Jeg finner startknappen, trykker den inn – og ser bare noen lamper tenne samtidig som to små videokameraer aktiviserer hver sin skjerm. De erstatter speilene for

Arendal Kulturhus ARENDAL

MUSIKKTEATER

presenterer

3. april kl 19.30 4. april kl 19.30 5. april kl 19.30


29

TS avisen

Autofeel

mila på 0,09 liter diesel å få ned luftmotstanden. Ingen der, så jeg legger i vei – i elektrisk modus. Lett Den 795 kilo lette bilen har ekstra smale hjul for å rulle lett (115/80 R 15 foran og 145/55 R 16 bak), men er likevel forbausende tung å kjøre i parkeringsfart. Her har VW erstattet elektrisk servo med muskelservo – også det for å få ned forbruket. Den lille tassen viser seg å være rask. Overraskende rask. Her går det virkelig unna. Deilig ute på landeveien med så direkte styring. Og deilig med all oppmerksomheten, så jeg tar like godt ut på motorveien og cruiser av sted i 100 km/t. Å holde bilen flytende i den farten krever ikke mer enn 8,4 hk og forbruker nesten ikke energi. Rask Jeg skifter fil, drar opp til 130 km/t og legger deretter moms på farten. Den direktesjaltede girkassen (DSG) gjør jobben, og det hele tar bare noen få sekunder. Selv med

så lite som snaut 70 hk i samlet motoreffekt klarer XL1 oppunder 200 km/t, men er sperret på 160 km/t. Der omkring er den fjellstø. Hva er så hensikten med en slik bil? Naturligvis å demonstrere det søsterselskapet Audi så fint skryter av: at «forspranget ligger i teknikken». Krav fra EU EUs miljøkrav tvinger bilprodusentene til å bygge renere og mindre tørste biler. Å gjøre dem lettere senker også forbruket. Her veier ikke karosseriet, bygd i karbonforsterket plast, mer enn 230 kilo. Batteripakken sørger for 50 kilometer rekkevidde på strøm før den tosylindrede dieselmotoren med 0,8 liters motorvolum og 48 hk overtar. Egentlig er dette bare en dobbelt så stor dieselmotor ingeniørene har delt i to og optimalisert. Peker framover XL1 er så langt bygd i 50 testeksemplarer. Nå skal 200 nye bygges for salg. Billige blir de ikke, antydningsvis rundt 500.000 kroner

utenom avgifter – og det uten at VW tjener en krone på bilene. Her snakkes det kun om bil som samlerobjekt. XL1 viser retning mot framtiden. På novembermessen i Tokyo hadde Volkswagen puttet samme teknologi inn i småbilen Up. Forbruk: 0,11 liter/mil – hvilket beviser at helt vanlige biler kan gjøres langt mer drivstoffgjerrige bare produsentene presses nok. Og her snakker vi plutselig om en helt vanlig småbil til helt vanlig pris om den settes i masseproduksjon.

Over: Ved å montere det ene setet litt foran det andre spares plass. Under: Forskningsbilen XL1 har ikke akkurat familiebilens utseende.


30

TS avisen

Autofeel

50 år med Toyota i Norge I år kan Toyota se tilbake på 50 år i Norge, etter en forsiktig start i 1964. Skar redaksjonen@ts-avisen.no TS Øyvind

Toyotas norske historie oppsummeres nå gjennom en jubileumsbok ført i pennen av tidligere informasjonsdirektør Per Arne Skramstad. Det hele begynte med bilfirmaet F.E.Dahl& Co i Sandakerveien i Oslo som solgte Skoda. Men da bilsalget ble frigitt i 1960, lå det i kortene at selskapet måtte skaffe seg flere bein å stå på. På denne tiden kom et par dansker i kontakt med Toyota og fikk skipet over snaut 300 biler til Danmark i august 1963. En av dem, en stor og påkostet Crown, havnet hos Per E. Dahl sent på høsten samme året. Før året var omme, rullet fem Toyota Crown på norske veier.

Skeptikerne var mange til et bilmerke knapt noen hadde hørt om. Riktignok hadde Nissan solgt noen få Datsun-biler i Norge siden 1960, men japanske biler var knapt å se på veiene. Det første året solgte Toyota 156 biler. 24 år senere var Toyota det største bilmerket her i landet, og per i dag er det solgt rundt 654.000 Toyotaer i Norge. Og Toyota har i flere år vært verdens største bilprodusent. Jubileumsboken kan kjøpes hos Toyota-forhandlerne.

Over: Per Baumann gjorde Toyota til det største bilmerket i Norge. Her med en av de første Crown-modellene. Til venstre: Bileventyret – 50 år med Toyota i Norge.

Foto: Toyota


31

TS avisen

2014 RAV4 Tro mot originalen

I RAV4 vil du oppleve en elegant kombinasjon av SUV-ens kjøreegenskaper og stasjonsvognens plass. Med klasseledende baksete og bagasjeplass. RAV4 har, i tillegg til 2WD, Toyotas legendariske 4WD-system i oppgradert utgave, som gjør at manøvreringen også er ytterligere forbedret. På fjellet, på landet, på motorveien. I snø, regn, sol og slaps.

NYHET: RAV4 2.0 diesel 124 hk 4WD fra 343 400,-* RAV4 2.0 diesel 124 hk 2WD fra 307 600,-*

Inkl. frakt, lev- og reg.omk. Forbruk blandet kjøring/utslipp CO2/NOx: RAV4 VVT-i fra 0,72 l/mil, 166 g/km, 13 mg/km RAV4 D-4D fra 0,49 l/mil, 127 g/km, 143 mg/km. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Med forbehold om trykkfeil.

*

Toyota Arendal AS http://arendal.toyota.no

Skarpnesvn 3 4854 Nedenes Tlf 37 05 80 00

Åpningstider: Mandag - fredag 08.30 - 16.00 Tors. 08.30 - 19.00. Lør. 10.00-13.00


32

TS avisen

Håndverkertorget

Finn rett mann til jobben – bruk lokale fagfolk!

Nytt rom med fliser på fliser Er du lei av de gamle flisene på kjøkken eller bad? Da kan det være enklere å sette nye fliser utenpå de gamle istedenfor å fjerne dem. Tekst: Øistein Lie/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no

Å hugge ned gamle fliser er tungt, omfattende og støvete. Kanskje ødelegger du også den gamle fuktmembranen slik at du må legge ny. En rimelig og god løsning kan være å legge nye fliser utenpå de gamle, men sjekk at du har plass til det. Det er litt kjedelig å finne ut i etterkant at det ikke lenger er rom nok til badekaret som gikk fra vegg til vegg, eller at rørkoblinger blir sittende for langt inn i veggen. Men det siste kan en rørlegger hjelpe deg med. Fjern løse fliser Alle gamle fliser må sitte godt fast. Bank på flisene. Hule lyder er tegn på at de har sluppet festet. Løse fliser må enten festes med nytt lim eller tomrommet fylles med avrettingsmasse. Oppsmuldrede fuger må også fjernes. Vask godt med grovrent, kraftvask eller liknende for å fjerne fett og såperester. Etter opptørk (husk at fuger sjelden er vanntette!) påføres en smøremembran på gulvet og i dusjsoner, selv om du vet at det er membran under de gamle flisene. Da forhindres vannopptak i gamle fuger. Må flaten avrettes bruker du et sementbasert fleksibelt flislim som sparkles ut for å fylle gamle fuger og ujevnheter. Tidligst dagen etter monteres nye fliser med samme type flislim. Membranplater For å få et slett underlag på vegg kan et alternativ være å sette opp membranplater (for eksempel Litex - der tynneste plate er 13 mm). Dette er også en god løsning dersom du er usikker

på kvaliteten av underliggende membran. Skjøter forsegles med plateleverandørens gummierte skjøtebånd, og i rørgjennomganger limes mansjetter som overstrykes med smøremembran. På gulv med fall til sluk kan det oppstå noen problemer dersom du skifter fra mosaikkfliser til store fliser på 30x30 cm. Er fallet noe buet kan du få et spenn som gjør at nye, store fliser knekker. Sjekk dette og sparkle ut gulvet med flislim for å sikre et godt underlag for de nye flisene. I nyere bygg med fall til en slukrist langs veggen er sjelden dette noe problem. Pass på sluket Selve sluket blir også forhøyet når du legger fliser på fliser. Kanskje må du bruke en forhøyningsring mellom gammelt sluk og ny slukrist. Dette kan en rørlegger eller et VVS-utsalg hjelpe deg med. Kan du unngå å kappe flisene rundt slukristen er dette det beste. Fugene her blir veldig synlige og det er viktig at fliskantene er jevne og uten skarpe kuttkanter. Rundt sluket fuger du med sementbasert fugemasse. I tørre rom som kjøkken, stue og gang er det atskillig enklere å sette opp fliser. Her har du verken membran eller gulv med fall til sluk å forholde deg til. Kanskje heller ikke rørgjennomganger som kompliserer arbeidet.

Din annonse

her?

fra 500,-

Kontakt Rune for mer info tlf. 40 40 42 52 - mail: rune@ts-avisen.no

Profilering som synes!

Annonsebestilling: 40 40 42 52


33

TS avisen

AALBORG MED ITALIENSK MAD Priskode

HOTEL CHAGALL

L104c

Aalborg er en fantastisk by, med gode shopping muligheter. Her finner du den populære handlegaten, Jomfru Ane Gade, som er en liten sidegate. Jomfru Ane Gade - den er meget kjent i inn-og utland som Aalborgs gamle fornøyelsesgate. Det finnes masse av Cafeer og små hyggelige steder byr på deilige forfriskninger. Selv en erfaren shopper kan ikke unngå å legge merke til Jens Bang hus. Stor-kjøpmann Jens Bang bygde sin imponerende fem-etasjes “skyskraper” i 1624 helt ned til Østerå som bragte sine varer vannveien fra ˆorden og opp til huset. I dag er elven langt unna- men huset er fortsatt imponerende. Hotellet ligger sentralt og kort vei til det hele.

Ankomst alle dager i 2014

Vin og sjokolade på rommet ved ankomst 2 x overnattning i stort Business rom 2 x fantastisk frokostbuffet 2 x 3-retters menu på San Giovanni

Shopping i Aalborg

Pris i DKK pr. person i delt dobbeltrom

– Dejlig at være norsk i Danmark Booking via www.smalldanishhotels.dk/ AA eller til Tlf. 2198 4260. Oppgi priskode L104c og rabattkode 2385 ved telefonbestilling.

30% SPAR

950,-

Barn i ekstra oppredning: 125,Voksen i ekstra oppredning: 225,- Ekstra natt i dobbeltrom. inkl. frokost: 565,Teknisk arrangør:

Bestill nå på

2198 4260

Oppgi rabattkoden 2385 samt priskod e som du finner i annons en Åpent hverdager kl 8.30 – 16.00

Ingen ekspedisjonsgebyr eller avbestillingsgebyr. Forbehold om utsolgte datoer og trykkfeil. Begrenset antall rom til rådighet.

Nytt tøyvaskemiddel – levert rett hjem:

Mykt og rent tøy uten skyllemiddel • 94% lavere vekt • Superenkel i bruk • Alltid perfekt dosering • Aldri mer søl og rot • Spar miljøet for

PRØ V GR ATIS!

transport og avfall

• Spar tid og penger!

N YH ET

Dette er den nye måten å vaske tøy på! Anbefaler Dizolve til alle! Susanne, Oslo

Dizolve tøyvaskemiddel er superenkelt i bruk

1 Riv av en stripe Dizolve tøyvaskemiddel

2 Legg stripen i trommelen med tøyet

3 Start vaskemaskinen med ønsket program Du er ikke forpliktet til å kjøpe noe, men blir abonnent på Dizolve tøyvaskemiddel. Hvis du ikke vil fortsette å abonnere gir du oss beskjed innen 2 uker etter at du mottok din gratis prøvepakke. Porto og ekspedisjon kr 19,- tilkommer. Du kan når som helst endre eller stoppe ditt abonnement. Gratis porto ved nye leveranser av Dizolve tøyvaskemiddel. Som abonnent mottar du 96 Dizolve tøyvask hver 3. måned - fritt levert! Pris pr sending kun kr 298. Kontura AS Kundeservice: 2222 8000

Resultat: Mykt og rent tøy uten skyllemiddel


34

TS avisen


TS avisen

35


Ts avisen uke05 2014  

TS-Avisen uke 5 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you