Page 1

Sørlandsavisen

Kristiansand Uke 20 | 2018 | 16. mai | 2. Årgang | Gratisavis for Kristiansand

Det multikulturelle Kristiansand

Flott utstilling Side 20

17. mai program for Kristiansand Side 16

Ny musikk fra Kristiansand Side 22

Våren er her! Tid for tannsjekk? Nyetablert tannklinikk på Kjøita i nye lokaler med toppmoderne utstyr. Vi tilbyr undersøkelse, røntgen og enkel tannrens for kun 599,–. 15 % på all annen behandling (ekskl. tannteknikerutgift). Tilbudene gjelder ut mai. Velkommen til oss!

Tilbud!

Hvordan er det å bli en kristiansander? Vi har snakket med fem innvandrere som forteller om sin integrering i samfunnet.

Side 4-5

Tlf. 38 60 35 20 Kjøita 17, 4630 Kristiansand post@kjoitatannklinikk.no www.kjoitatannklinikk.no


2

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

Kvinner i Kristiansand for kvinner i Rajshahi Kvinner i Kristiansand gjør en kjempe jobb for å gi damer i vennskapsbyen Rajshahi i Bangladesh en ny start i livet. AV ARNT GEORG ARNTZEN

I begynnelsen av mai fikk Kridstiansand besøk av Sadikur Rahman som driver et privat senter kvinnene jevnlig overfører penger til, sammen med ­samboeren Lipi.   – Jeg takker for all støtten vi får fra kvinnene i Kristiansand. Takket være dem har vi hatt muligheten til å få øynene opp for mødre og vanskeligstilte i slummen. Takket være dem har vi hatt muligheten til å gi mødre og vanskelig stilte jenter i slummen en bedre hverdag. Det var takket være ideen til Bjørg Andresen og tre andre som hadde besøkt Rajshahi at frivillige givere støttet opp om dette prosjektet. De samlet inn penger til symaskiner og annet utstyr kvinnene kunne jobbe med. Vi begynte å sende oss 6000 kr i kvartalet, siden har dette beløpet økt til nærmere 8000 kr. Dette er private gaver, gaver fra lotterier og fra salg av juledekorasjoner, forteller Inger Berit Mjølund.

Startet i 2014

– Året var 2014. Vi var fem i reisefølget som dro ned i forbindelse med et prosjekt som Kristiansand Rotary Klubb var med på. Hovedhensikten for vårt besøk for fire år siden var å se til at blodbanken ved kreftsykehuset

Daglig leder

i Rashahi fungerte og at prosjektet var vellykket, sier Inger Berit Mjølund.   – De aller fleste skoler og barnehager i Kristiansand kommune er med på å samle inn penger til ulike prosjekter, fortsetter Inger Berit Mjølund som i begynnelsen av mai hospiterte Sadikur Rahman. Han dro rundt og holdt opptil åtte foredrag daglig for elever og studenter rundt omkring i kommunen. Han ville motivere elevene til ny Rajshahi-aksjon til høsten.

Selger videre

Sørlandsavisen Kristiansand møtte henne og Anne Britt Bulie i Kristiansand sist uke, da Sadikur fortsatt var i byen. Siden har han dratt tilbake til Rajshahi, men

Journalist

Odd Bjørn Jensen obj@sorlandsavisen.no

Økonomispalten

KVINNESENTERET: Inger Berit og Anne Britt fikk mye nyttig informasjon, da senterleder Sadikur Rahman - som driver kvinnesenteret, da han var på besøk i Kristiansand.

Arnt Georg Arntzen aga@sorlandsavisen.no

Morgan Omdal post@sorlandsavisen.no

Journalist

Birte Runde post@sorlandsavisen.no

innsamlingsiveren holdes i høyeste grad vedlike.   – Et par av oss er med i en gruppe som kalles Epsilon - en internasjonal organisasjon for kvinnelige pedagoger, og vi får god støtte til arbeidet vi driver fra denne organisasjonen. Inger Berit Mhølund var i november på besøk i Rajshahi, for å besøke kvinnene i slummen. Hun fikk også se og oppleve en del av kursvirksomheten på senteret.   – En del av tingene som kvinnene hadde laget tok jeg med hjem og selger videre her, deriblant flotte og fargerike handlenett. Hele inntekten går til prosjektet vårt, forteller Inger Berit Mjølund.

gjennom, siden det ble startet for 10 år siden for to barn. Nå hjelper senteret 250 barn med spesielle behov og 1500 kvinner.   – 1500 kvinner har nå fått en ny hverdag!

Fornøyd driver

Takket være innsatsen fra ­kristiansandskvinnene driver mange egne små forretninger.

40 år unge Sadikur gleder seg over utviklingen senteret hans har vært

Produksjonssjef

Torbjørn Lillebø tli@sorlandsavisen.no

Journalist

Tomas Fordelsen tof@sorlandsavisen.no

Mediegrafiker

Svein Knutsen skn@sorlandsavisen.no

Journalist

Ivar Eidsaa ioe@sorlandsavisen.no

  – Vi har mye slum. Barn og mødre må jobbe i den. Hver uke møter vi nye trengende. Flere har vært utsatt for seksuelle overgrep og vold, andre for psykisk undertrykkelse. Rett som det er må jeg ringe offentlige myndigheter og få dem til å stoppe familier som vil gifte bort sin 14-åring. Så unge ekteskapsinngåelser skjer for ofte, forteller Sadikur.

Egne forretninger

Mediegrafiker

Jan Erik Balle Alquist jeb@sorlandsavisen.no

Mediekonsulent

Tommy B. Jensen post@sorlandsavisen.no

Mediegrafiker

Rune Jobsen rfj@sorlandsavisen.no

Mediekonsulent

Anita Johnsen post@sorlandsavisen.no

Små bakerier, vareutsalg og små klesutsalg startes opp etter kurs.   – De som gir oss penger, får selvsagt rede på hva vi gjør med pengene og hva de brukes til. I en brosjyre Sørlandsavisen Kristiansand fikk med seg etter besøket hos henne, står det eksempler på kvinner de har hjulpet. Sharifa (24) er et eksempel: «Familien er svært fattig. Hadde ikke ris til tre måltider om dagen. Ble torturert av mannen sin. Etter kursene: Tjener 200 kr pr mnd ved å sy klær som selges i landsbyen».   – Det er flott å se at inntekter høyner anseelsen. Det at de får selvtillit og verdighet er gull verdt, konstaterer Anne Berit avslutningsvis.

Mediekonsulent

Svein Kristiansen skr@sorlandsavisen.no

Mediekonsulent

Wenche Eriksen post@sorlandsavisen.no

Sørlandsavisen arbeider etter reglene for god presseskikk som finnes nedfelt i Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten. Dersom man mener at disse reglene er brutt oppfordres man til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også anledning til å klage saker inn for Pressens Faglige Utvalg, Boks 456 Sentrum, 0101 Oslo, tlf. 22 40 50 40, faks 22 40 50 55 eller e-post: pfu@np-nr.no

Telefonnr. 37 06 39 00 - Tvende Media AS - Org.nr. 983 753 442 / post@­sorlandsavisen.no / annonser@sorlandsavisen.no / Trykk: Amedia

sorlandsavisen.no


SØRLANDSAVISEN

3


4

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

Det multikulturelle K

Hvordan er det å bli en kristiansander? Vi har snakket med fem innvandrere som forteller om sin integrering i samfunnet. AV BIRTE RUNDE

– Når du skjønner vitsen, da er du integrert!   – Og at å låne doen ikke betyr at de skal ta den med seg, men bruke den! Faten ler av sine egne misforståelser gjennom årene som ny nordmann, og de andre rundt bordet nikker ivrig bekreftende. Integrering tar tid. For å bli norsk, eller for Fatens del, å bli en ekte kristiansander, må det mer til enn å få på plass dialekten.

Eneste i landet

Gjengen fra Nomkus – Norges Mulitikulturelle Senter, møter meg for en kaffe og en prat om hvordan det egentlig går med integreringen i Kristiansand. Senteret som i mai har offisiell åpning i Kvinesdal, har også et lokalkontor i Kristiansand. Lederen, Melinda Kvinlaug, har drevet med integrering i mange år. Først som mottaksleder for innvandrere i Kvinesdal kommune, deretter startet hun Melinda Gateway, som nå har byttet navn til Nomkus, siden det er landets eneste senter i sitt slag. Nomkus er et multikulturelt team som tilbyr kurs, nettundervisning, seminarer, foredrag og

tolketjenester, med integrering som fagfelt. Teamet består av personer fra 39 land, 43 språk, alder 18-83 år, med et mangfold av fagkunnskap, trossyn og politisk tilhørighet.   – De som er med i Nomkus, har gått veien før. De er veldig representative, både med hensyn til språk, religion og kultur. Nomkus skal både være en møteplass og fungere som brobygger, sier Melinda. Derfor kan de ha brukbare «oppskrifter» for andre som har lignende bakgrunn.

Hardt arbeid

Men altså, for å bli en ekte ­kristiansander kreves det mer enn et norskkurs. Det vet disse fem alt om. Du kan få så mange gode tips som bare det, men jobber du ikke hardt selv, står du stille. Du blir ikke integrert. Du integrerer deg. Hoshiar Nakkestad driver sin egen virksomhet hvor han deler av sine erfaringer som innvandrer både på scenen og i bokform. I tillegg jobber han som samarbeidspartner for Nomkus. Her hjelper han andre med å passe inn i et nytt samfunn.   – Men selv om de følger

oppskriften, er det de selv som må gjøre jobben, poengterer Hoshiar. Han er kurder og kom til Norge som 11-åring. Det var ikke bare enkelt. Han vet alt om å skulle integrere seg i et nytt land, med foreldre som fortsatt holdt fast ved sine egne tradisjoner og autoritære oppdragelsesstil fra hjemlandet.

Må lære å være foreldre i Norge

  – Det var mye vold. Familien min er splittet i dag, sier Hoshiar, på kav kristiansandsdialekt. Han forteller om en annerledes verden hjemme og ute sammen med venner. Om splittelsen i hvem han følte han tilhørte. Og om å dekke over litt av sannheten når han hadde venner med hjem. Han ville ikke vise hvordan det virkelig var.   – Det tøffeste var å dekke over volden. Nå finnes det mye mer hjelp i Norge. Og det finnes tilgjengelig kunnskap for å lære både om økonomi og oppdragelse. Det finnes foreldrekurs. Det skulle jeg ønske hadde vært der da jeg kom hit, sier Hoshiar.

Jobben er veien inn

– Nomkus er veldig bra på den måten at når vi gir arbeidslivskurs slik at innvandrere lettere kommer ut i arbeid, de møter andre og lærer derfor også bedre å integrere seg. Uskrevne sosiale koder er viktige i jobbtreningen. Og jobb er veien til integrering, sier Melinda.

Det er de andre enige i. Det er i lunsjen praten om barneoppdragelse og utfordringer med tenåringer kommer frem. Her får innvandrerforeldre både nyansert sitt syn på oppdragelse av norsk ungdom, som mange på forhånd tror har frie tøyler, og de kan få gode innspill til hvordan det er å være ungdom i Kristiansand i dag.

Fra Kairo til Kvinesdal

– Jeg følte meg som en alien. Jeg likte ikke å bli sett på som annerledes, og følte at jeg var veldig gjenkjennelig på gata, sier Carol Mekhail fra Kairo. Det var ikke før hun var 16 år at hun lærte seg at det var ok å skille seg ut. Da hadde hun gått rundt i fem år i Kvinesdal og ønsket seg lik alle andre. I dag studerer hun juss ved Universitetet i Agder, og håper å få jobb innen forvaltning etter endt studier. At hun fortsatt ikke er så god til å orientere seg i skogen i Kvinesdal, skyldes ikke at hun er innvandrer. Det kommer av at hun er oppvokst i en storby. Hun kunne like gjerne vært fra Oslo.

Det beste fra to kulturer

Noen tror de må glemme sin gamle kultur for å bli integrert i en ny kultur. Det er gjengen i Nomkus uenig i.   – Vi må balansere identiteten vår mellom vår kultur og den nye. Vi kan velge det beste fra begge

kulturer, sier Faten.   – Ja, men det er samtidig viktig å bestemme seg for om du har tenkt å bli her eller ikke. Du må ha et mål, sier Hoshiar.   – Og så er det viktig å være aktiv i samfunnet. Det handler om kunnskap og forståelse, sier Sanjar Botoon fra Afghanistan, som bare har bodd to år i Norge etter at han forlot jobben i FN i hjemlandet. Nå er han fått godkjent sin statsviterutdannelse i Norge og jobber 100 prosent for Nomkus.

Skape møteplasser

– Vi trenger å øke kontakten mellom nordmenn og innvandrere. Vi må skape møteplasser, sier Osman Beg, som kom fra Afghanistan for to år siden, med kone og barn, og jobber nå for Nomkus. Han synes det er synd at media skaper et bilde av innvandrere som de «stakkars fattige folkene som rømmer fra krig». Det tror han skaper en stor avstand til nordmenn, og gjør integreringen vanskeligere. Selv kommer Osman fra et vanlig liv, er utdannet jurist, har jobbet i FN, men studerer nå juss om igjen ved UiA, siden utdannelsen hans ikke er godkjent her. Det er mange veier til integrering, men å komme inn i arbeidslivet er den viktigste.


SØRLANDSAVISEN

NYHETER

5

Kristiansand

– Jeg treffer så mange flotte folk, sier Astrid Bekkenes (nr.3 fra venstre) som er pensjonert lærer fra videregående skole og jobber nå i Nomkus, i tillegg til sitt eget firma AB-Training. Hun forteller innvandrere om hvordan Norge er bygget opp, om folkehelse, turtradisjoner, søppelsortering, miljø og natur og det globale ansvaret. F.v: Osman Beg, Sanjar Botoon, Astrid Bekkenes, Carol Mekhail, Faten Farhat, Melinda Kvinlaug og Hoshiar Nakkestad.

Hverdager: mandag-fredag kl. 07.30 - 16.00

Vi Reparerer alle Bilmerker

Alt Bils innen: Lak kade, og B kering •EU kontroll inntil 7500 kg. ilgla ss •Ring oss, Vi hjelper deg

Skibåsen 15 A-B, Tlf. 38 09 99 10

SØRLANDSPARKEN

Hovedleverandør:


6

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

BUBLER OVER:

Er overveldet over den gode responsen

Suksess for Blå Marked Det var rene 17. maistemning under markedsdagen til Blå Kors den 5. mai.

og musikkunderholdning. Det var også plenty med boder som solgte alt fra ferske kaker, vafler og sveler til rykende varme grillpølser og hamburgere denne lune vårdagen.

AV TOMAS FORDELSEN

Den mest populære aktiviteten, riktignok, latet til å være auksjonen hvor man kunne gjøre seg et kupp i form av et gavekort, møbler eller andre bruksgjenstander. Arrangementet tiltrakk seg mange skuelystne forbipasserende. Derfor var det en salig blanding av folk i arbeidstøy og finstasen å få øye på, inne på det uhøytidelige evenementet.

Hundrevis av små og store tok turen til Posebyen under Blå Marked, Blå Kors sin årlige markedsdag lørdag den 5. mai. Der var det aktiviteter både inne og ute i form av basar, fiskedam, ansiktsmaling, gjettekonkurranse, sykkel-taxi, lek

Populært med bondens marked OVERVELDET: André Hjort og resten av Bobleklubben er overveldet over den gode responsen.

Det som startet som en liten happening blant gode venner har utviklet seg til å bli en sprudlende fest med over 300 påmeldte. AV AINA LUDVIGSEN

Det er ikke første gangen Bobleklubben har tatt på seg arrangørhatten for forskjellige arrangementer i Kristiansand. Tidligere har vennegjengen som står bak det sprudlende navnet arrangert flere tradisjonelle pub til publøp for venner og kjente. 19. mai tenkte gjengen fra Lund at de ville lage en ny vri på det etterhvert så velkjente konseptet.   – Vi byttet ut de brune pubene med uteserveringen på forskjellige restauranter. Vi opprettet et arrangement på facebook og plutselig tok det fullstendig av, smiler André Hjort som er en av bakmennene bak Bobledagen.

Hyggelig dag

Dagen som Hjort og resten av Boblegjengen så for seg at skulle bli en stille og rolig dag blant venner hadde plutselig over 300 påmeldte. Gjengen kastet seg rundt, fikk trykket opp billetter og ordnet med gode priser på både mat og drikke på utvalgte restauranter.   – Vi ble tatt litt på senga kan du si. Veldig mange mennesker snakker om dette og sier at de aldri har opplevd noe tilsvarende i Kristiansand. Planen er å dele oss opp i grupper på rundt hundre personer som vil bli guidet rundt for å teste bobler til gode prise på de forskjellige restaurantene, smiler han. Bølgen & Moi og Sjøhuset er blant restaurantene som i løpet av dagen skal besøkes.

På kvelden er planen at alle deltagerne skal samles til etterfest på Barbarossa Club & Scene hvor det blant annet vil være livemusikk.   – Vi kunne sikkert gjort dette enda større, men på grunn av logistikken og kapasitet er vi nødt til å sette en grense et sted. Planen er at på sikt så skal alle vite hva Bobledagen er. Vi arrangerer dette på fritiden og betaler alt av egen lomme og målet er en hyggelig dag hvor folk kan kose seg, forklarer han.

Hele Sørlandet

Arrangementet har 18 års aldersgrense og billettene er gratis. Folk velger selv om de ønsker å kjøpe noe på de forskjellige restaurantene som er med. Vi har noen billetter igjen som går til førstemann som henter på La Famiglia.   – Vi i Bobleklubben planlegger også flere morsomme ting i løpet av året og håper at vi kan få dette til å bli en fast greie, sier han. Videre forteller Hjort at det ikke bare er lokale helter fra Kristiansand som har sikret seg en billett.   – Det kommer mennesker fra hele Sørlandet. En gjeng på ti personer fra Stavanger har booket seg inn på hotell og blir her hele helgen. Det må jeg innrømme at jeg syntes at er ganske kult. Nå krysser vi fingrene for fint vær og at dette vil bli vårens vakreste eventyr, avslutter han.

Det regelrett myldret av mennesker utenfor de ti bodene på Torvet under Bondens marked den 5. mai. AV TOMAS FORDELSEN

Været var intet mindre enn ideelt denne lørdagen for bøndene som stilte ut sine kjerneprodukter for spente kristiansandere som gjerne ville prøvesmake alt hva de hadde å by på av nisjevarer. Det var

tidvis kø ved de mest populære bodene, men det latet ikke til å sette noen demper på de skuelystne og småsultne menneskene denne solfylte vårdagen.

Her kunne man smake på og kjøpe både ost, honning, varme pølser, munkekaker, spekemat, syltetøy, urter, økologisk mat, lefser med karamellsmak, med mere. Raden av boder strakk seg langs hele nedre torv. Det virket som om folk var mer i stemning for å smake enn å kjøpe, men forbipasserende fikk i alle fall noe nytt å snakke om, og praten gikk villig vekk.


7

SØRLANDSAVISEN

Sylindervolum Effekt Anbefalt lengste sverdlengde Vekt (uten skjæreutstyr)

45.7 cm³ 2.1 kW 50 cm 5.1 kg

-10%

4990,-

3990,Husqvarna 545 Sylindervolum Effekt Anbefalt lengste sverdlengde Vekt (uten skjæreutstyr)

PÅ N EN KU ESS M

Husqvarna 445 e-series

på alle Honda produkter! 50.1 cm³ 2.5 kW 50 cm 4.9 kg

6199,-

4990,Trenger du nytt kjede på motorsaga? Vi skifter mens du venter!

Automower 420 Kapasitet arbeidsområde 2200 m²

Maksimal helling innenfor arbeidsområdet 24 °

Automower 430X Kapasitet arbeidsområde 3200 m² Maksimal helling innenfor arbeidsområdet 24 °

21999,-

Vi monterer riktig kjede på din sag!

100,Gjelder alle motorsager med 13” - 14” sverd som ikke er eldre enn 30 år

Sverd og kjedepakke

490,KUN PÅ MESSEN!

17900,-

24999,-

23999,-

Ariens APEX 52 Zero Turn

Honda

EU22i Inverteraggregat

62392,-

Max. effekt: 2200 Watt Kontinuerlig effekt: 1800W Vekt: 21 kg

59990,Ariens® introduserer APEX, en helt ny Zero Turn gressklipper med førsteklasses profesjonelle funksjoner bygget for store areal!

Aspen Miljøbensin

ECHO

ES255ES Løvblåser/- suger

Ta vare på utstyret!

2T:

3699,-

2990,-

Ved kjøp av 3 kanner!

Stiga Gressklipper Combi 53 SQ H med Honda motor

R NE FIN S PÅ DU OS

PÅ N EN KU ESS M

5990,-

3990,-

18990,-

14990,-

is!

198,-

BLÅ

pr

*135,4T: *180,RØD

149,-

3 i 1 maskin - blåser, suger og knuser! 552/830 m³/t, 67,5 m /sek, vekt: 5,7 kg


8

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

Det er deilig å være norsk i Danmark Du rekker mye på en dag i Danmark, spesielt når overfarten kun tar 3 timer og 15 minutter. Med tidlig avgang fra Kristiansand og kveldsbåten hjem fra Hirtshals får du rikelig med tid til severdigheter og opplevelser. AV PER KRISTIAN PEDERSEN

– Nordmenn er prisbevisste og det kan være mye penger å spare på en tur til Danmark, sier Markedssjef hos Color line, Nina Moland Andersen til Sørlandsavisen. Den første hyggelige overraskelsen nordmenn møter når de ruller ut fra båten er de lave danske diesel og bensinprisene. Det er også penger å spare ved å ta bilen på service i Danmark. Danskehandel er ikke bare kjøtt og drikkevarer. Mange sørlendinger benytter seg av muligheten til å handle populære danske designvarer og møbler.   – Danskene er gode på design og mange nordmenn henter inspirasjon fra Danmark, sier Moland Andersen. Mange oppdager at det går an å rekke mye på ni timer i Danmark. Selv om kronekursen ikke er gunstig for nordmenn nå, er det fremdeles mye som er billigere å kjøpe i Danmark. Dagens vekslingskurs er 1 danske kroner(DKK) = 1.29 norske kroner(NOK). På enkelte matvarer og tjenester kan man fort spare mellom 50 % til 70 %.

Det gode liv i Danmark

Der er kun ca. 40 minutter å kjøre fra Hirtshals til Skagen eller Aalborg. Til Hjørring tar det 15 minutter. Fra båten kjører du rett ut på gode danske motorveier. Til Aarhus, som er Danmarks nest største by med 340 000 innbyggere kan man nå på under to timer. Aarhus var i fjor Europas kulturhovedstad og har et rikt restauranttilbud for kulinariske

Norges eneste firma innen skadedyrkontroll sertifisert ihht. ISO-9001 for skadedyrkontroll/bekjempelse

• • • •

matorgier. Fire av byens restauranter har stjerner i Michelin guiden. Byen er absolutt verd et besøk. Idylliske Skagen, full av sjarm, sjel og skjønnhet fikk bystatus i 1413. Byen med sine 10 000 innbyggere er kompakt anlagt med gåavstand til alle severdigheter. De godt voksne stortrives i Skagen. Det gode liv handler blant annet om mat, shopping og kulturelle opplevelser. Rett nord for Skagen ligger Grenen, som er odden hvor Skagerak og Kattegat møtes. Et naturfenomen man bare kan oppleve noen få steder i verden. Kraften denne oseaniske kollisjonen produserer er så sterk at det faktisk er forbudt å bade ved Grenen. Det er allikevel tillatt å dyppe tærne i det grunne vannet, og stå med en fot i hvert hav. Aalborg er en herlig blanding av gågater, idylliske brosteinsgater, flotte butikker, og dansk og internasjonal mat. Aalborg er Danmarks fjerde største by og har 113 000 innbyggere. Her finner du en blanding av det meste. Små, rolige smug og store, pulserende gater.

Hos slakter Winther

Slakter Winther er en velkjent slakterbutikk for sørlendinger. Startet i 1934. På daværende tidspunkt var det 7 slakterforretninger i Hirtshals. I 1977 overtok sønnen Poul Winther og hustru Anita Winther virksomheten og fra 2002 har den vært drevet av Karl Christian Lunden.   – Vi har mange nordmenn som kunder her og årlig reiser det 2,4 millioner nordmenn til Danmark via Hirtshals, sier Karl Christian Lunden. 60 % av kundene hos Winther er norske og Lunden forteller at det blir solgt mye kylling, bacon, bankekjøtt, biffer og entrecoter.   – Nordmenn er lojale kunder

Carl Christian Lunden forteller at 60 % av kundene hos slakter Winther er norske.

og bevist på hva de vil ha, sier Lunden.

Mange reisende

På danskebåten SuperSpeed 1 er det mange reisende. Tar man båten kl 08.00 på morgenen kan man velge om en vil være en time i land i Hirtshals med ankomst til Kristiansand Kl 16.00, eller ta båten som går til Kristiansand kl 20.45 med ankomst Kl 24.00. Om bord finnes det et rikt utvalg av taxfree-varer, delikatesser, klær, accessoirer og gaveartikler. Man kan fort spare opptil 70 % i forhold til veiledende priser i Norge. Dersom du har vært ute av Norge i mer enn 24 timer er du velkommen til å ta med deg toll- og avgiftsfrie varer til en total sum av 6 000,-. Dette inkluderer alkoholog tobakkskvotene. Dersom du har vært ute av Norge i mindre enn 24 timer er du velkommen til å ta med deg toll- og avgiftsfrie varer til en total sum av 3 000,-. Dette inkluderer alkohol- og tobakkskvotene. Ønsker du deg rett og slett en pause fra hverdagen hvor alt du trenger å tenke på er å slappe av og nyte livet? Det er nettopp derfor det er så deilig å være norsk i Danmark.

Hva kan vi hjelpe deg med? Sanering / forebyggende

• Husbukk • Biller Stokkmaur • Duer • Veps Maur • Fluer • Mus Borebiller • Sopp og råte • Rotter Kakerlakker Ellers alt innen skadedyrkontroll Ring: Tor Ole Dalen - 37 02 47 90 / 906 57 906 For gratis og uforpliktende befaring

Hvor ofte reiser du til Danmark og hva handler du?

Torgeir Selås, Vegårshei

– Jeg pleier å handle leverpostei, salami, rugbrød og øl, sier Torgeir.   – Jeg reiser til Danmark 4-5 ganger i året.

Odd Helge Olsen, Kristiansand

– Jeg handler en del øl, mineralvann og kjøttvarer. Og besøker og handler på hagesentre i Danmark, sier Odd Helge.   – Jeg reiser til Danmark to ganger i året, en gang på våren og en gang på høsten.

Kenneth Bjørkhaug, Kristiansand

– Jeg handler røyk og en del kjøttvarer, og det går mest i kylling, sier Kenneth.   – Jeg reiser til Danmark 3-4 ganger i året.

Lars Arild Fjeldberg, Moss

– Jeg reiser ofte til Danmark og handler brus, røyk, mat og en del godteri til barnebarna, sier Lars Arild.   – Jeg reiser til Danmark 10-15 ganger i året.

SA

DIN ANNONSE HER? annonser@­ sorlandsavisen.no


9

SØRLANDSAVISEN

Flor og Fjære

Per Gynt spelet

Allsang på grensen Bocelli i Oslo

Tur til restene av Noas ark

8.-10.06. 3.490,Reise i behagelig turbuss Inngang og omvisning på Fossesholm Herregård. 1 natt på hotell Ambassadør med frokost og middag. Inngang Akershus festning. Egen smurt niste lunsj fra hotellets buffet. Billett til Spelet Per Gynt . 1 natt på Nordby hotell . Ferge Strømstad– Sandefjord

08.-09.08. Pris kr 2.390, - pr. person inkluderer:

- Ferge Strømstad - Sandefjord

5.-12. september 2018. Kr 17.590,Skipet har mål som oppgitt i Bibelens første Mosebok, og den ligger der Bibelen sier den skal ligge og hviler på en del av Ararat fjellene, 4000 m.o.h. og ca. 500 km fra nærmeste hav. Karbondateringer av treverket, bekrefter at alderen stemmer med ca. 4800 år siden storflommen. Den hadde opprinnelig 3 dekk, men to er kollapset. Den Tyrkiske regjering har erklært området som nasjonalpark. Parken ble offisielt åpnet med stor TV-dekning i den arabiske verden i 1987. Fjellet som skipet hviler på, har alltid blitt kalt dommedagsfjellet av de lokale. Nå kan du få se de arkeologiske restene av arken.

Musikaltur—Oslo

Mjøstur Hamar

Taube spelen

06.-07.10. 2.990,Reise i fin turbuss. 1 natt på Hotell Scandic Oslo City med frokost og middag. Billett til forestillingen. Hjemreise neste dag etter sen frokost. Vi blir kjent med den mystiske og ensomme operafantomet i Paris og med hans besettelse av ballett danserinnen Christine Daae. The Phantom of the Opera er en av verdens mest spilte musikaler.

6.-9.07 5.990,Påstigning fra Lyngdal og østover. Hadeland glassverk. 2 netter på hotell i Hamar med frokost og middag. Omvisning Domkirkeodden. Tur med Skibladner. Besøk på Maihaugen og OL museet. Omvisning på Eidsvoll. Norsk jernbanemuseeum. Tur med damplok. Shopping Nordby. Colorline fra Strømstad. Enkeltromstillegg

14.-16. juli 3.890,Reise i fin turbuss. Reiseleder Ferge Sandefjord– Strømstad t/r. 2 netter på Best Western Carlia hotell m. frokost og middag. Utflukt med buss til Smøgen. Lunsj på Slussens pensjonat. Taubespel i Buseviken med allsang av Taubeviser og mange flotte artister. Fin busstur langs Bohusläns vakre kyst. Shopping på Torps senteret før hjemreise Enkeltromstillegg 550,-

Dagsturer til Palmeøya 26.juni og 24.juli og 4.sept kr 1.850,- inkl: Buss Kristiansand—Stavanger t/r med påstigning underveis. Båt fra Stavanger til Palmeøya. Spennende omvisning i 60 mål blomsterpark. Lunsj buffet. 2 dagers : 9.-10.juli, 6.-7. aug. og 22.-23.08. Buss fra Arendal m. påstigning underveis. Byrkjedalstunet. 1 natt på Best western Victoria hotell med halvpensjon. Båttur til Palmeøya neste dag. Omvisning i parken og lunsjbuffet. kr 2.890,-

Ny frist: 29.05!!

Setertur Valdres

Vemork

11.-14.08. 5.190,Reise i turbuss m. reiseleder Guide Fossesholm museum . 2 netter på Klækken hotell 1 natt Gomobu fjellstue Besøk på Langstølen. Servering av stølskost. Dans og spel av bunadskledde ungdommer Mulighet til å kjøpe ost. Besøk på Valdresmusea, Heldal Stavkirke, Hadeland Glassverk. 1 lunsj, 3 frokost og 3 middag.

29.-31.08 4.690,Reise i behagelig turbuss 2 netter på Høyfjellshotell. 2 frokoster og 2 middager Lunsj på Sølvgården Besøk på Telemarkstunet inngang Vemork Guide på Vemork Gaustadbanen inne i fjellet like til Gaustadtoppen. Lunsj på Admini (direktør bolig Vemork) Besøk på Skimuseet . Lunsj på hjemvei

- Behagelig turbuss - Syngende reiseleder - Overnatting i dobbeltrom på Quality Sarpsborg - Middag og frokost på hotellet - Billett til Allsang på Grensen

14.-15. mars 2019 Pris kr 2.990,inkl Bussreise i helturist 1 natt på Quality hotell Expo med frokost og middag. Konsertbillett med gode plasser på gulv. Tillegg for enkeltrom. Bli med å opplev en uforglemmelig konsert med tenoren som har solgt over 80 millioner plater! Billettfrist : 1. august –18

Bergen –Flåm

Nidaros og Stiklestadspelet

22.-25.07. 6.990,Vi kjører til Geilo for middag og overnatting. Tar Bergensbanen til Myrdal. Flåmsbanen Myrdal– Flåm. Båttur til Gudvangen gjennom Nærøyfjorden. Thon hotell Rosenkrantz i Bergen for middag og overnatting. Edvard Grieg museum. Trollhaugen. Egen tid i Bergen. Hjemtur langs kysten via Stavanger. Enkeltromstillegg

Dato: 26.-31.07. 8.490,- Påstigning Lyngdal—Oslo. 5 hotellovernattinger. Frokoster, lunsjer og middager. Besøk på Oslo middelalderpark. Lunsj på Dale Gudbrandsgård der Hellig Olav slåss mot Gudbrand. Besøk på Jørund gård der filmen om Kristin Lavransdatter ble innspilt. Frivillig tidebønn på pilgrimsvis i Eystein kirka og besøk på villreinsenteret der vi spiser lunsj og gir mulighet til å kunne se moskus og villrein. De som vil, vandrer siste stykket på den gamle pilgrimsleden inn til Nidaros til omvisning der. Frivillig midnattsmesse i Nidarosdomen med fakkelborg, orgelbrus og gregoriansk musikk. Opplev spelet på Stiklestad. Omvisning Nidaros. Vi besøker domkirkeodden på Hamar. Enkeltromstillegg: 1550,-

Baroniet Rosendal Østerrike

15.-17.august 4.490, -Prisen inkl: Reise i fin turbuss 2 hotellnetter i Haugesund frokost, middag og lunsjer Omvisning Baroniet m. lunsj Guiding i Haugesund Besøk på Gartneri som i sin tid var Norges største på roser. Reiseleder Enkeltromstillegg: +760,-

BESTILL KATALOG tlf 38 26 88 06

18.-26. sept. Kr 14.490,pris inkluderer: Bussreise i fin turbuss Ferge Gøteborg– Kiel t/r Køy i innvendig dob.lugar 2 hotellnetter i Fulda 4 hotellnetter i Kitzbühel sentrum på flotte hotell Tiefenbrunner. 5 stjerner. 8 frokoster 8 middager. Utflukt til Ørneredet. Tiroler abend Utflukt til Gross glockner Reiseleder Enkeltromstillegg: 2.160,-

Påsketur til Oviedo

Dato: 14.-21.04. 2019

2019

Kr 15.900,-

Vi får ikke se linkledet i Torino før i 2035 da det blir utstilt kun hvert 25. år. Dette har et fotogratisk avtrykk etter at oppstandelseskraften satte merke på kledet da Jesus ble oppreist av grava. Men Sudariet i Oviedo lå også i Jesu grav og er mer enn et blodflekket klede. Grundige vitenskapelige analyser viser at dette er Jesu hodeklede, gjennomtrukket av hans helt unike blod. Det er derfor en sensasjon å få se dette hodekledet, Sudariet i Oviedo, som vises fram i katedralen her hver langfredag. Bli med oss til Spania for å feire kristen påske, at Jesus Kristus betalte med sitt eget blod for våres alles synder for å kjøpe oss fri fra Satans makt for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Med oss på turen: Jostein Andreassen, ekspert på begge kledene.

Flere turer kommer på : www.mollturbuss.no


10

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

På sjette året Creperiet til Anne Le Droguen (55) er på Torvet i Kristiansand på sjette året. AV ARNT GEORG ARNTZEN

18 år etter at hun selv flyttet til Norge, kjøpte hun en passende vogn - med stoler og bord hun kunne ha utenfor.

Fra Frankrike

– Jeg kommer fra Bretagne i vest-Frankrike, der pannekaker

er en spesialitet. Før jeg kom til Norge jobbet jeg i flere pannekakerestauranter kalt crêperie, med ansvaret for nettopp pannekaker. Så det føltes godt å begynne med det samme også i Norge, forteller Anne. Fra vogna si tilbyr hun to typer pannekaker. En kan enten velge crêpes, dessertpannekaker, eller galettes, middagspannekaker laget av bokhvete. Når folk kjøper sistnevnte pannekaker i denne vogna, fyller hun dem med ost, skinke eller salat. Dessertpannekakene fylles stort sett med syltetøy, sitronkrem, sjokolade og karamell som Anne

SMÅBARNSMOR: - Dette er første besøket for oss. Det var Jacob som absolutt ville ha pannekake. forteller Benedikte Solum som her venter på pannekaka sammen med barna Jonathan (7), Jacob (5) og Julian (10 mnd).

har laget en del av hjemme i Lillesand.

Gjenbesøkende

– Ved å kjøpe seg ei pannekake får folk en god, billig og rask lunsj, sier Anne som lager mye selv av det hun tilbyr til pannekakene. Noen typer syltetøy og saus er hjemmelaget. Da Anne forleden lørdag hadde vogna stående på Torvet første gang i år, fikk hun besøk av flere som syntes det var hyggelig å påny kunne gå til innkjøp hos henne.   – Dette er en av yndlingsplassene mine. Jeg må alltid innom her

CB ølets venner Det har gått 30 år siden CB ølet fikk sin egen venneforening. AV ARNT GEORG ARNTZEN

Først skal jubileet markeres med jubileumsfest på Telfords pub - den som ligger mellom Fønix og Caledonien, som er venneforeningens treffsted fremfor noen. Første lørdag i juni kommer de også til å sette igang med rusletur fra pub til pub. Seks puber er med. Turen starter på Lundskråga. De som melder seg på får pins, som kan festes på caps en kan kjøpe.

30 år siden

Det var Even Ruud som stiftet CB ølets venner. Han er også foreningens medlem nr 1. Siden har mer enn 11.000 betalt medlemskontingenten; 40 kr (pant for ei kasse og alle flaskene). På fjorårets årsmøte ble kontingenten satt til 50 kr for opprettelse av medlemskap, siden det ikke lenger fins kasser å pante. Foreningen ble stiftet som en venneforening, da bryggeriet var truet. Nå er driften til bryggeriet mer stabil, men flere ganger har bryggeriet stått i fare for nedleggelse - med både Tau og Ringnes som eiere. Første fredag i måneden arrangerer foreningen quis på Telfords. Et 60-talls medlemmer kommer.

Jubileumsfest

På jubileumsfesten 18. mai, kommer

selvsagt Even Ruud til å være til stede. Det var jo takket være ham at foreningen ble startet. Men han var bare leder i to år. Lengst lederperiode had Sylvi Langholm. Hun har vært leder i ni år.   – Grunnen til at foreningen ble startet var at verdens beste pils bare måtte ha en venneforening. Takket være vårt arbeid de første årene, klarte vi å forhindre at Ringnes kjøpte opp hele bryggerinæringen, forteller han til Sørlandsavisen. Og datoen 18. mai ble valgt i samråd med skuespilleren Ole Geir Feste.   – Vi måtte bare stifte foreningen 18. mai, nøyaktig kl 16. Nettopp denne datoen er en stor dag på Telfords pub!

CB-kjelleren

Fire ganger i året samles CB ølets venner i CB-kjelleren. Her har de i tillegg til øl fra ei kran på kundesida, også bespisning. De kan maks være 60 deltakere. Jubileet blir markert på Telfords pub. Her kommer St. Patricks - et band som spiller irsk musikk, med stifteren Even Ruud som en av de mest sentrale.

Stifter venneløp

Det nyeste nye i forbindelse med jubileet, er opprettelse av venneløp. Fra og med første lørdag i juni tilbys rusletur fra pub til pub i Sørlandets hovedstad. Rusleturen begynner på Lundskråga. Seks puber blir med. Alle må selvsagt selge CB-øl. Og premier skal trekkes blant de som fullfører.

når jeg er i Kristiansand. Nydelig middag, konstaterer Marie Ann Bahr Salvesen fra Farsund.

Småbarnsmat

Også småbarnsforeldre liker å bli servert pannekaker her.   – Dette er første besøket for oss.

Det var Jacob som absolutt ville ha pannekake, forteller Benedikte Solum som her venter på pannekaka sammen med barna Jonathan (7), Jacob (5) og Julian (10 mnd). Da pannekaka var ferdig så den ut til å «falle i god smak». Jakob hadde jordbærsultetøy i den.   – Pannekaker er livretten!


SØRLANDSAVISEN

11


12

SØRLANDSAVISEN

NYHETER

Mye skjer på Vest-Agder-museet For ett år siden avholdt Vest-Agdermuseet sammen med Vest-Agder fylkeskommune en arkitektkonkurranse for nytt kulturhistorisk bygg på Odderøya. AV ARNT GEORG ARNTZEN

Denne fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Det norske arkitektfirmaet Helen & Hard ble vinneren av konkurransen. Nå er prosjektet ferdig, og i disse dager sendes søknaden til kulturdepartementet. Søknaden til kulturdepartementet er tredelt. Den ene delen gjelder det nye formidlingsbygget i Nodeviga, den andre et nytt museumsmagasin og den tredje dreier seg om kommende utstillinger i formidlingsbygget.

Lite areale i dag

I dag har Vest-Agder-museet kun ca. 180 kvm utstillingsareal i Kristiansand. I tillegg er dette arealer som ikke tilfredsstiller krav til universell utforming for publikum eller klimatiske forhold for gjenstandene. Dette har gjort at utstillinger som museet har fått tilbud om, f.eks. «Den lengste reisen» (regjeringens gave til kongeparets 75-årsdager) eller «Makt og magi» - utstilling om Snorre og Ringenes herre - ikke har vært mulig å vise i Kristiansand – slik ønsker vi ikke å ha det.   – Vi har gjenstander fra århundrer tilbake og fram til i dag. Ting som forteller om oss – om handel og sjøfart, om kaperfart og krig, om fattig og rik, om hverdag og fest. Vi har Else Marie Jakobsens komplette atelier. Vi har plastbåter fra Sørlandet. Vi har spaden som kong Oscar II brukte da han tok det første spadestikket på traseen til Setesdalsbanen i 1891. Vi har gjenstander fra dalen og fra havets bunn. For hva var vel byen uten landet – og sjøen? Vi har også fotografier tatt bare 25 år etter at fotografiet ble oppfunnet. Og fremdeles dukker det opp nye ting, nye bilder – og nye historier. Vi har minst 275 000. Utstillingsarealene i formidlingsbygget kan grovt deles i tre. Sentralt i bygget ligger en høyreist båthall hvor regionens og byens maritime historie skal formidles. Her er plass til utstillinger, men også båter av ulik størrelse og alder. I andre etasje ligger et stort fleksibelt utstillingsareal. Her er det rom for både en fast utstilling om Kristiansands historie

og for skiftende utstillinger eller vandreutstillinger.   – Den byhistoriske utstillingen skal både fortelle om byens egen historie – men også om byens betydning for regionen og regionens betydning for byen. Av museets gjenstander er ca. 40 000 knyttet til museumsavdelingene i Kristiansand. Mange av disse har folk flest aldri sett – noe vi gjennom dette bygget vil få en mulighet til å gjøre noe med.

For hele Agder

Allerede i dag tilbyr museet hjelp til lokalmuseer spredd ut over hele Vest-Agder.   – Dette arbeidet ønsker vi å videreutvikle. I det nye bygget vil det bli bedre verkstedsforhold, hvor vi kan bistå alle avdelingene i Vest-Agder-museet og de lokale museene med utskrifter i storformat, bygge utstillingselementer eller lage tekniske løsninger. I konserveringsverkstedet vil vi kunne sikre og restaurere gjenstander som skal stilles ut, enten i museumsbygget eller andre steder i fylket. Bygget vil også fungere som et knutepunkt og en «turistinformasjon» hvor vi synliggjør og informerer om museer og kulturminner i hele Vest-Agder

vi valgt ut noen hus med en spennende historier. Her vil vi få frem historien til bygget i utstillingsvinduene/dørene til stedet. Lørdag 5. mai hadde vi en skuespiller i Markensgate som satt fokus på

museet og alle historiene vi har på lager. I tillegg til dette vil vi bli synlige på bybusser, Facebook og annonser i avis. Følgende bygg vil bli ­presentert i sentrum: McDonalds, Le Monde, Berge

Libris, Narvesen, Apoteket/ Sykkelgutta, Det hvide hus, Kremmerhuset, Nordbys, Camillo Bastrup og Slottet.

GRATIS INNGANG

Det nye kulturhistoriske museet på Odderøya skal være en ressurs for alle historieinteresserte i Vest-Agder og Kristiansand. I Kristiansand _kommunes Kulturstrategi for 2013-2023_ står det bl.a.: «Et moderne formidlingssenter må også være møteplass og servicetorg for det historieinteresserte publikumet, og fungere som arena for tettere samarbeid mellom profesjonelle fagmiljøer og frivillige organisasjoner.»   – I første etasje har bygget et fleksibelt areal som kan deles opp i mindre rom. Her er kafé, bibliotek og kombinert møte-, undervisnings-, og utstillingsrom. Her kan museet selv ta imot skoleklasser eller grupper til organiserte tilbud. Det kan arrangeres seminarer og konferanser – og ikke minst er dette arealer som vi håper historielag og andre historieinteresserte foreninger vil bruke til sine møter, arrangementer eller utstillinger. Enten sammen med museet, eller på egen kjøl.

KRISTIANSAND, ODDERØYA AMFI 17. mai fra kl. 11.00 18. mai fra kl. 14.00

19. mai fra kl. 12.00 20. mai fra kl. 13.00

Fokus på historiene

– Vi ønsker å sette ekstra fokus på arbeidet vårt i Vest-Agder-museet, og 2. - 5. mai kjørte vi en kampanje i Kristiansand. Vi ønsket å vise at vi har mye å fortelle. Vi har mange gjenstander og historier på lager –minst 275 000 som vil vise byen og regionens befolkning. I Kristiansand sentrum har

www.tivolipark.no


SØRLANDSAVISEN

w w w. s o r - t r e . n o BALKONGSKJERM Vindfix balkongskjerm benyttes for å skjerme mot vind, og kan også hindre inn-syn til din balkong, veranda eller terrasse. Utestedet ditt blir lunere, og sammen med redusert innsyn øker dette bruks-gleden, selv på trekkfulle dager. Profilene som benyttes som stolper, er av vedlikeholdsfri natureloksert aluminium. Disse vil ikke misfarges med tiden. Høyde 50, 70 og 80 cm. Glass leveres i flere størrelser, klart, sot eller frostet. Se www.sor-tre.no for mer pris og info

TERRASSEMARKISER

Passer alle typer hus. Leveres med hel-kassett og motor med fjernkontroll, eller halv-kassett uten motor. Hel-kassetten beskytter duken mot vær, vind og regn når den ikke er i bruk. Kraftig hvit aluminiumsramme med grå duk. Leveres med universalbrakett for montering i tak eller vegg. Syrefaste festeskruer medfølger. Farge Bredde Lengde Pris Grå/Hvit

3

2,5

Grå/Hvit

3,5

2,5

Grå/Hvit

4,8

2,5

1.890 2.290 3.390

HALVKASETT UTEN MOTOR Grå 3 2,5 2.690 Grå

3,5

2,5

Grå

4,8

2,5

3.190 4.490

HELKASS. MED MOTOR M/FJ.KONTR. Grå 3 2,5 7.490 Grå

3,5

2,5

Grå

4,8

2,5

8.290 9.990

ROBOTGRESSKLIPPER MI 422

Rask på små og middelstore flater. Robotgressklipperene i serie MI 4 er i sitt rette element på små og middelstore gressplener. MI 422 klipper flater opptil ca. 500 m² med et perfekt resultat og på kort tid. Monteringssett kjøpes som tilbehør, i forhold til plenens størrelse. VI HAR ROBOTKLIPPERE FOR INNTIL 4000 KVM PLEN KAN OGSÅ LEVERES MED APP.STYRING

FRA:

9.990

Med forbehold om trykkfeil. Enkelte varer kan bli utsolgt.

13


14

BARNAS SIDE

SØRLANDSAVISEN

BARNas side Vi har besøkt Søm barnehage. Ukens spørsmål: Hva drømmer du om? AV ARNE LUNDE

Alma S. Robstad 6 år At alt blir til sukkertøy! Jeg har mareritt også, om zombier og spøkelser. En gang hoppet jeg ut av senga og løp til pappa. Noen ganger drømmer jeg at jeg blir død og blir spist av en løve. Jeg blir senket ned til den som enn godbit.

Andrea B. Olsen 6 år Jeg drømmer om fine ting, at jeg leker med vennene mine i barnehagen, vi ronser i vannstrålen, da må vi ha på badedrakt. Jeg drømmer om skumle ting også, jeg husker ikke hva. Da stod jeg opp av senga og la meg på sofaen. Jeg var i Aquarama og så Aklalama, den dansa med musikk og vrikka på rompa.

Tore Abelsen 5 ½ år Jeg drømmer om ting som ikke er så morsomme, det er litt skummelt. Jeg husker ikke hva. Det er ikke så ofte jeg drømmer om hyggelige ting. Jeg gleder meg til å begynne på skolen og ha lekser. I Danmark går jeg på stranda og noen ganger kjøper jeg is.

Daniel M. Lomeland 5 ½ år Masse forskjellig. En gang så jeg en film og så drømte jeg om filmen, det er ganske lenge siden. Det var en gutt som ble en hai og en jente som het lava girl og som bodde i en vulkan. Faren forsvant på bunnen av havet. På slutten måtte de lete etter faren med en ubåt. Jeg har filmen på netflix. Hjemme har jeg kaniner og katter, og Klompen, det er en dverghamster.

Sigmund Olsen Heldal 5 ½ år Jeg drømte om å vinne et sykkelløp, det var 10 stykker som var med. Jeg hadde sykkel med seks gir. Jeg har en sånn i virkeligheten også. Jeg sykler uten støttehjul. Jeg drømte at jeg løp like fort som lynet, det er kjempefort. Da kom jeg til Amerika. Det var topp, og så var det interessant. Det var gauper og lemurer der. Jeg drømmer om å vinne en fotballkamp, og å vinne i karate. Jeg har sett det på Ipaden.

Samuel Gebriel Fiseha 5 år Om en dinosaur, en kjempestor en. Den hopper, og jeg må løpe. Jeg drømmer om at jeg ser i en fin bok med bilder, det er et eventyr, jeg husker ikke om hva. Jeg drømmer om Karius og Baktus også, de er små og de bor i tennene våre. De banker i tennene. Jeg drømte at jeg sitter i bilen med pappa, så kjørte vi i havet. En vi kom til land igjen. Jeg drømmer om blomster, lilla, rosa, hvite og gule.

Mathias Knausgård 5 år Om en kjempeedderkopp, den var større enn et hus og jeg ble kjemperedd. Jeg ropte på mamma. Jeg drømmer gøye drømmer også, men jeg husker ikke om hva det er. Vi kjører til Tyskland, der har jeg sett vindmøller på ekte. Vi har konkurranse om hvem som finner flest. Vi er på stranda der. Vannet kom til dit jeg stod, men så gikk det tilbake igjen.

Philip Weilong Hansen 5 år Gorilla, den skal fange meg i fengsel. Jeg gikk inn på mamma og pappa sitt rom. Jeg har sett gorilla i Dyreparken. Jeg drømte at et spøkelse tok meg. Vi har fisker hjemme, bare små, de er i et vannbur.


15

SØRLANDSAVISEN ANNONSØRINNHOLD

Etterlyste svar på søknad I lenger tid har Junes Thaimat etterlyst svar på søknad om å få dispensasjon til å ha matvogn stående i Sørlandsparken og i Vågsbygd. Nå var Dueanpen Sommerland lei av å vente. AV Aina Ludvigsen

Junes Thaimat AS har siden 2016 hatt en leieavtale med Plantasjen i Sørlandsparken. Etter å ha drevet noen år bestemte eier Dueanpen Sommerland seg for å utvide Thaimattilbudet og en ny og større matvogn ble kjøpt inn.   – Vi trodde at daværende servicebevilgning med Kristiansand kommune gjalt i hele kommunen og i god tro plasserte vi den gamle vognen i Lumberkrysset ved Coop Mega i Vågsbygd. Dette viste seg derimot å ikke stemme og vi leverte derfor inn en søknad om å få selge mat begge plasser. Vi forsto det som at dette var en rein formalitet og regnet derfor med å få svar relativt kjapt. Vi ble derfor overrasket over at vi fikk et nei fra kommunen med begrunnelse om at alle nye vogner måtte ha

godkjenning fra plan og bygningsetaten, forklarer hun.

Frustrert

Sommerland søkte derfor om midlertidig dispensasjon fra parkeringsbestemmelsene og forteller at hun fikk gjentatte lovnader om at saken skulle behandles.   – Jeg opplevde at saken drøyde og drøyde og ble etterhvert veldig fortvilet. Vi har fått høre at andre matvogner har fått gjennom sine søknader og vet at disse søkte etter oss. Vi har etterspurt svar mange ganger og begynte etterhvert å stille spørsmål om hvorfor ting tok så lang tid for oss, sier hun frustrert. Videre kan hun fortelle at hun har investert mye tid og penger i begge

FÅTT SVAR: Dueanpen Sommerland er storfornøyd med at svaret fra kommunen endelig er kommet.

vognene og at leieavtalene er på plass. Så lenge servicebevilgningen mangler på grunn av manglende godkjenning til å bruke parkeringsplassene vognene står på har ting vært usikkert.   – Vi har ikke forstått at vi har måttet søke såpass omfattende siden alt annet har vært på stell og dette tar vi så klart selvkritikk for. Vi burde absolutt ha undersøkt bedre før vi utvidet tilbudet. Nå er alt av søknader levert og vi ønsker en avklaring på hva vi har lov til og hva som skjer videre, fortsetter

kokken.

Storfornøyde

Sørlandsavisen tok kontakt med Kristiansand Kommune og fikk få timer senere en telefon fra Sommerland om at de nå hadde fått innvilget to års midlertidig tillatelse for videre drift. Dette bekrefter også kommunen ovenfor avisen.   – Det stemmer at saken har ligget her en stund. Vi har hatt en høy belastning med mye saker. Det har vært et spørsmål om tiltaket

faller innenfor rammene til å kunne behandles via et midlertidig tiltak. Nå har vi endelig fått landet det og Junes Thaimat har fått midlertidig tillatelse til å drive i to år til, sier Torleif Lindtveit som kunne gi Sommerland de gode nyhetene.   – Dette er vi virkelig storfornøyde med, stråler Sommerland på telefon.

ANNONSØRINNHOLD

SLIK FÅR DU FLOTTE BEN Er du en av dem som sliter med tykke blodårer som slynger seg oppover bena? Med ny behandling fjernes åreknuter raskt, enkelt og smertefritt. Dr. Pedro Sait kommer opprinnelig fra Chile, men har sin klinikk i Kristiansand, og behandler åreknuter på en effektiv og skånsom måte. Tekst: Hanne Neset

Åreknuter, eller varicer på fagspråket, er en utbredt sykdom som innebærer at venene i bena utvider seg og danner tykkere årer som slynger seg under huden og danner små felt som et nøste av blodårer. Mange mennesker plages av slike åreknuter og kan ha stort utbytte av behandling. Dr. Sait vurderer og behandler slike åreknuter ved hjelp av moderne og skånsomme metoder. Behandlingen han gir kalles NIV (Non-invasiv-variece) fordi den utføres uten bruk av kirurgi eller innleggelse.   – Behandlingen bygger på bruk av laser utenpå huden, og den er effektiv selv mot store åreknuter. NIV er et enklere, tryggere og mer effektivt alternativ til kirurgisk inngrep, sier Pedro Sait.

Åreknuter

Åreknuter (sprengte blodkar) er utvidede, slyngede blodårer (vener) like under huden, som er forårsaket av en klaffefeil i venesystemet. På fagspråket kalles

åreknuter for varicer. Åreknutene er minimum fire millimeter tykke og er ufarlige, men kan i mange tilfeller gi store kosmetiske og medisinke plager. Åreknuter kan oppstå i blodårer over hele kroppen, men de rammer som regel bena. Ca. 30 prosent over 30 år har åreknuter, og tilstanden er vanlig hos både kvinner og menn. Åreknuter på lår og legger lar seg enkelt behandle uten å etterlate arr. Moderne behandlingsmetoder gir et penere kosmetisk resultat. Mange voksne har problemer med åreknuter på både lår og legger, og kvinner opplever ofte å få åreknuter etter graviditet. Andre årsaker kan være genetisk, alder, overvekt og yrker hvor man står mye. Utvikling i behandling av åreknuter gjør det også enklere å behandle eldre pasienter. Med de nye metodene behøves ikke narkose, og det er nærmest ingen rekonvalesenstid. I tillegg er behandlingen langt mindre

ubehagelig for pasientene i dag enn tidligere.

Hvem kan få utført moderne operasjon?

– De fleste pasienter med åreknuter og sprengte blodkar kan behandles med et godt resultat. Det gjelder også pasienter som tidligere er operert en eller flere ganger. Nesten alle er fornøyd med det kosmetiske resultatet og oppnår dessuten symptomlindring ved eventuelle plager, sier Pedro Sait, og understreker at det sjelden fører komplikasjoner med disse inngrepene. Alle pasientene undersøkes med ultralyd før operasjonen for å finne hvilke årer som er defekte. Dette legger grunnlaget for en relevant behandling, og man oppnår det beste resultatet.   – Vi benytter oss av flere ulike teknikker for å oppnå et optimalt resultat. Vi bruker «Mini-invasive behandlingsmetoder» som ikke etterlater skjemmende arr, sier Pedro Sait. Spesialist i kar- og venekirurgi, Eirik Øvensen, utfører åreknutebehandlingen på Sait’s klinikken i Kristiansand. Den samme moderne behandlingen utføres på Sait’s klinikken i Drammen.

Verdt å vite:

Dr. Pedro Sait er almennlege, men driver sin egen klinikk, Sait’s medisinske, med vekt på muskel og skjelettsykdommer og laserklinikk innen hudlidelser. Klinikken tilbyr en helhetlig kosmetisk, medisinsk og kirurgisk laserbehandling i tillegg til andre helse- og hudpleiebehandlinger. Alt gjort med den nyeste teknologien som er tilgjengelig på markedet i dag. Laserstrålene brukes på utsiden av huden for å ødelegge blodkaret og karveggen, slik at alt vevet reabsorberes av kroppen.

Tomrommet erstattes av løst bindevev. Denne prosessen kan ta fra uker til måneder, og derfor skal det gå minst seks måneder før eventuell ny behandling. Sait’s Medisinske tilbyr for tiden GRATIS vurdering av laserbehandling for åreknuter, sprengte blodkar, hårfjerning, tattoofjerning, samt vurdering av føflekker, rynker, dobbelhake mm. Ta kontakt for en uforpliktende vurdering!


16

SØRLANDSAVISEN

17. mai i Kristiansand REVELJER FRA KL. 07.00: Grim skolemusikkorps: Kiosken Kolsbergveien – Fagerdalsveien–Grim Ynglingeforeningens musikkorps: Fra Enrum til Grimtunet Kristiansand skolemusikkorps: Fra Caledonien – Østre Strandgate – Markens gate – Kongens gate – Holbergs gate til Tordenskjolds gate skole Tveit union musikkorps: Tordenskjolds gate – Elvegata – Skippergata – Holbergs gate – Dronningens gate – Festningsgata – Kongens gate – Markens gate til Rådhusgata 07.30 Bekransninger på Kristiansand kirkegård. 07.30 Bekransning ved Kristiansand stadion. 08.15 Bekransning ved Oddernes kirke. 08.50 Torvet: skoletoget stiller opp. 09.00 17. mai-komiteens leder, Vidar Lynnæs, ønsker velkommen. Alle korpsene spiller, og vi synger ett vers av «Ja, vi elsker». Dagens tale ved elevrådsleder Josephine Strøm og nestleder Stine Furholt Endresen, Hellemyr skole. Rabakoret synger. Premieutdeling v/leder i oppvekststyret Mette F. Roth, for tegnekonkurransen blant skoleelevene. Vi avslutter med at alle synger ett vers av «Kongesangen»; felles nummer med koret og alle korpsene, før Kristiansand skolemusikkorps spiller til utmarsj. 10.30 Torvet: Konsert med Spillopus, Lady Klukk, Quantum Oellarus Op & Frem og Guttekoret Bondebrølet. 11.00 Domkirken: Festgudstjeneste v/domprost Freddy Berg. Domkoret deltar sammen med blåsegruppe fra KSO. 11.00 Tresse: Bekransning av Camilla Collett. 11.30 Torvet: Tale ved russepresident Amalie Qvam. 12.00 Salutt fra saluttbatteriet Odderøya, underlagt Agder og Rogaland HV distrikt 08. Saluttkommandør: Kaptein Ole Martin Steene. 12.15 Wergelandsparken: Bekransning Henrik Wergeland-statuen. 12.15 På trappen til Handelens hus: Konsert med Kristiansand Handelsstands Sangforening. Dirigent Håkon Rune Sødal. 12.20 Småbarntoget, for barn under skolepliktig alder sammen med voksne. Oppstilling Skippergata v/ Intersport. Marsjrute: Skippergata, Markens gate, Kongens gate, Festningsgata til Tresse. Grim skolemusikkorps og Kristiansand skolemusikkorps spiller. 12.30 Domkirken: Festkonsert med musikk av bl.a Edvard Grieg, ved domkantor Elsebeth Lütcherath. Gratis inngang. 12.30 Nodeviga: Bekransing ved Sjøfartsmonumentet. 12.45 Wergelandsparken: Bekransning av Jørgen Løvland. 13.00 Christiansholm festning: Allsang med Kristiansand Haandverker Sangforening. Dirigent Jan Helge Skaar. 13.00 Kransnedleggelser ved Arkivet. 13.00 Kransnedleggelse ved 22. juli monumentet. 13.15 Ravnedalen: Konsert ved Café Generalen. Kristiansand Janitsjar. Dirigent: Rune Hansen. 13.30 Wergelandsparken: Tale for Henrik Wergeland. 14.00 Torvet: Felleskristent sangmøte i regi av «Sammen for byen». Ansgar Gospel Choir deltar. Appell ved Karine Bragvin Skagestad. 14.00 Fiskebrygga: Minikonsert med «Blæsen». 14.00 Ravnedalen: Bekransning av General Oscar Wergelands statue.

14.00 Kilden: Festkonsert med Kristiansand Symfoniorkester. Dirigent og konferansier: Terje Boye Hansen. Solist: Eldbjørg Hemsing, fiolin. 14.30 Tresse: Tale og blomsternedleggelse ved Veteranmonumentet. 15.00 Torvet: Drilloppvisning ved Tveit Union Musikkorps. 15.45 Borgertoget stiller opp på Torvet. 16.00 17. mai-komiteens leder, Vidar Lynnæs, ønsker velkommen. Alle synger ett vers av «Ja, vi elsker». Varaordfører Tove Welle Haugland taler for dagen. Kristiansand Haandverker Sangforening deltar med sang. Alle avslutter med «Gud signe vårt dyre fedreland»(ett vers); Alle korps spiller. Ved avslutning fortsetter kjøretøy rett frem i Kongens gate!

18.00 Kristiansand Domkirke: Festkonsert. Joachim Carr på klaver og Diana Tischenko på fiolin. Program: sonater av Grieg og nasjonalromantisk musikk. Varighet: ca. en time. Inngang kr 200, studenter kr 100. Barn gratis. 21.30 Showoppmarsj med Tveit Union Musikkorps. Fra Tresse gås Kongensgate og Markensgate til Slottskvartalet. 22.30 Tapto. Fra øverst i Markens gate. Tveit Union Musikkorps. Fra Fylkeshuset i Tordenskjolds gate: Ynglingeforeningens Musikkorps. Fyrverkeri skytes opp når Tapto har ankommet Tresse, ca. kl. 22.50. 23.00 Tresse: Grunnlovsdagen avsluttes med glade jazztoner fremført av Rabbersvigen Jazzforsamling.


17

SØRLANDSAVISEN

Spennende og morsomme aktiviteter for hele familien!

Lørdag og søndag kl. 11.00 - 16.00 Les mer om vårt aktivitetsprogram på vitensor.no post@vitensor.no Tlf: 37 00 67 67 Markens gate 21A


18

SØRLANDSAVISEN


SØRLANDSAVISEN

19


20

SØRLANDSAVISEN

KULTUR

SA

KULTUR

Flott mai-utstilling i Rådhuskvartalet Kunstelevene ved Knuden Kristiansand ­kulturskole, har åpnet en variert og spennende utstilling i Rådhuskvartalet. AV ARNT GEORG ARNTZEN

Den årlige utstillingen har ikke et bestemt tema, men Knuden ønsker å vise bredden i hva elevene har jobbet med i løpet av skoleåret. Leire, billedkunst, animasjonsfilm, keramikk og smykkekunst er noe av det man får se på utstillingen, som har hele 350 arbeider stilt ut.

Spennende åpning

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe åpnet utstillingen.   – Det er mye flott å se her. Kulturskolens elever har tydeligvis hentet mye inspirasjon fra byens egne kunstnere, deriblant Lise Schønberg som tydeligvis har satt sine spor blant byens unge. Kunnskap og kontakt med historien er viktig for byens unge talenter, lød det fra kulturdirektøren som ser frem til å se verkene deres på nordisk kunstmuseum på Silokaia. Rudi Willem - fagansvarlig avdeling for visuell kunst på kulturskolen, forteller litt om bakgrunnen for utstillingen:   – På kunstavdelingen har vi ca 130 elever - og alle er representert med verker på utstillingen. Alle er mellom 8 og 18 år.

åpnet utstillingen. I bandet spiller: Vetle Reinertsen Tvedt (sang, gitar), Sondre Solheim (gitar), Erle Trydal (gitar), Adrian Kjelland (gitar), Isak Nilsen (bass) og Torbjørn Klæbo Ødegård (trommer). Bandet hadde ikke fått noe navn, og kalte seg derfor «Band with no name».   – Annenhver tirsdag øver vi på kulturskolen i Dronningensgate. Bandet er to-tre år nå. Vi spiller fordi det er gøy, fortalte de til Sørlandsavisen.

Mai-utstilling

Utstillingen står fram til og med den 30. mai.   – Skoleåret er snart slutt på kulturskolen, og det er søknadsfrist for å søke seg inn til neste skoleår nå 1. mai. Vi har fag innen kunst, musikk, teknologi og teater. Man søker via vår nettside som er: www. knuden.no, lyder oppfordringen fra Karoline Rise Nøstdal, markedsog kommunikasjonsansvarlig for Knuden - Kristiansand kulturskole.

De gledet seg over flotte kunstverk som er stilt ut på Rådhuset i Kristiansand - kulturskolens Rudi Willem, Britt Helland Hagen, Kelly Danielsen og Magnus Lunde.

Band opptrådte

Det var ikke bare mye flott kunst som ble presentert under åpningen. Et band fra kulturskolen opptrådte etter at kulturdirektøren hadde

Kulturdirektøren Stein Tore Sorthe kom og åpnet utstillingen i kommunens rommelige rådhus.

Mange flotte verk ble fotografert. Her blir Andreas Hübert Kaafjord fotografert av pappa Rolf Kaafjord.

DENNE UKEN PÅ SØRLANDETS EGEN TV-KANAL: Vi sender 24 timer i døgnet!

SA

Naturlos – Naturens dag på Bjørnebo 5/10 I samarbeid med Friluftsrådet Sør skal vi bli med på guidede turer på fjellet, i skogen og langs kysten. Nå skal vi på tur langs Tovdalselva.

Munch in 81 sec

Sørnorsk Filmsenter fyller 10 år i år. TV Agder vil derfor vise en rekke filmer som har fått støtte disse årene. Denne uken vises en kortfilm.

Saritas kjøkken – indisk matlaging 2/4 Sarita Sehjpal kjent fra TV og Mother India i Kristiansand lærer oss deilige indiske retter.

Fra damfrosk til slåttemark - sommerfugl 3/6 En serie om truede arter i nabolaget vårt. En liten sommerfugl kan velte et stort lass.

Glimt fra tamreindrifta i Bykleheiane Dette er en nesten glemt historie om reindrift i øvre del av Setesdal. Fra kulturminnedagene i Bykle.

TV Agder distrubueres til 170 000 seere i Aust og Vest-Agder. Sendingen går i loop hver time, hele døgnet*. Nye programmer hver mandag. Tv Agder sees på disse kanalnumrene: Kabel/fiber: Canal Digital #125, Get #32, Homebase #9, Altibox #33/52, Telenor #149, Antenne: RiksTV #52. Gikk du glipp av noe? Programmer legges også ut på tvagder.no. Produsent Media Service AS, Tlf: 370 18 000. *RiksTV 17:30-24:00 og 09:00 - 12:00 i helgen.

DIN ANNONSE HER? annonser@­ sorlandsavisen.no


SØRLANDSAVISEN

21


22

SØRLANDSAVISEN

KULTUR

Ny musikk fra Kristiansand Det er mye ny musikk som kommer ut av Kristiansand for tiden. Her får du en liten oversikt. AV TOMAS FORDELSEN

Rush of Melody av Daniel Olaisen

Sjanger: instrumental rock/metal Format: digital single Lansert: 27. april Etter 20 albumutgivelser med ulike band, gir metal-gitarist Daniel Olaisen (40) fra Nedre Slettheia ut solomateriale for første gang. Olaisen er en gitarist som medvirket i band som Zerozonic, Scariot, Cobolt 60, Big City og Trioxin. Han er fremdeles aktiv i enkelte av gruppene. I tillegg har han deltatt på en utgivelse med Satyricon. Han har holdt konserter over store deler av verden sammen med en rekke band. Mens Daniel Olaisen lever et stille og rolig familieliv her hjemme, lever han rockestjernelivet på turné, f.eks. i Storbritannia som han nylig besøkte med Blood Red Throne. Bandet feirer 20 års jubileum i år. Før han slipper slipper album og opptrer med Big City på Norway Rock Festival i Kvinesdal, har han altså valgt å gi ut single under eget navn. I utgangspunktet var en tidligere versjon av låten tiltenkt Big City.   – Det var endelig på tide å gjøre noe helt eget. Da jeg begynte å dvele ved solospilling ble det en kul instrumental. Jeg har alltid vært fan av Joe Satriani og annen

instrumental musikk, så det var vel bare et spørsmål om tid før dette kom til å skje, forteller gitaristen.

Smiler Tårer av Sara & Arash

Sjanger: moderne pop/rap Format: digital mixtape Lansert: 27. april Okei, så har Sara & Arash flyttet til Oslo hvor de fleste samarbeidspartnerne deres også holder til, men når duoen holder på dialekten etter nesten 2 år i hovedstaden, er det verd å nevne at de har gitt ut et mini-album med åtte låter, eller mixtape som det heter på hip hop-sjargongen. Smiler Tårer refererer til at det ligger både smil og tårer til grunn for skrive- og innspillingsprosessen bak musikken. Søskenparet har gitt ut fire singler tidligere, men dette er deres første langspiller.

Fallin´ av Wyvio / Dion Isaiah

Sjanger: elektronisk pop Format: digital single Lansert: 11. mai Amerikanskfødte Dion, nå bosatt i Vågsbygd, har gitt ut sin fjerde single og satser på å bygge karrieren sin i Norge. Alejandro Fuentes er en uttalt fan av Dions sound, og det

er kanskje ikke rart når man hører musikken. Wyvio er en musikkprodusent, eller kanskje mer presist; beat-maker, fra Libya. Wyvio og Dion ble kjent gjennom sosiale medier og låten ble til ved at Dion ble spurt om å legge vokal og skrive tekst til Wyvios musikk. Det var Fallin´som fungerte best etter Dions smak, hvilket ble til en kjærlighetssang. Artisten opptrer under Den Internasjonale Kulturfestivalen denne sommeren.

Perce Que Me Enamoré av Alejandro Fuentes Sjanger: EDM Format: digital single

Lansert: 6. april Alejandro Fuentes var kjapt ute med å slippe nok en spanskspråklig låt for å dra nytte av oppmerksomheten etter sin deltakelse i Melodi Grand Prix i mars. Dessverre overlevde ikke Alejandro første nasjonale runde av MGP, men vi kan trøste oss med den flotte musikkvideoen til singelen som ligger på Youtube.

Out of the Blue av Kira J

Sjanger: stadion-rock Format: digital single Lansert: 23. februar Kirsten Odderstøl Jåsund, opprinnelig fra Vennesla, opptrer under

artistnavnet Kira J. Normalt har hun et rockeband med seg, bestående av medlemmer fra forskjellige deler av Agder. Kira J debuterte på platemarkedet i fjor med singelen Sleepless, som førte til radiospilling i inn- og utland. Nå er hun aktuell med sin tredje single, som er noe snillere i uttrykket men som har den umiskjennelige 80-tallsklangen. Kira J opptrer med band under Eikerapen Rootsfestival til sommeren.

Verd å nevne

I tillegg er Ylva aktuell med singelen Be My Valentine, og Sordal med singelen Riding the Wind, begge utgitt tidlig februar.

Klubben for de over 40 I likhet med andre foreninger merker også Nordlysklubben frafall grunnet alder. Men optimismen hersker og planene er mange. AV ARNT GEORG ARNTZEN

– Alle som liker å danse er velkommen til våre samlinger! 50 betalte kontingenten i fjor. I år har antallet stoppet på 45. Tross nedgangen på 10 prosent er planene mange for ukene som kommer. 21. april hadde de besøk av CROSS COUNTRY

m/ Monica Næss Da kom det 93 besøkende i Vågsbygd Samfunnshus. Da håper styret på en ny flying start. Med profilering av «Vi over 40».

Endrer profilering

Fra å ha kalt seg Nordlysklubben håper de nå å slå tidligere rekorder i antallet som kommer. Til nå har 50-70 vært samlet på Arbeideren i Kristiansand eller Vågsbygd Samfunnshus. Etter at Arbeideren ble lagt ned som forsamlings­ lokale, har de valgt Samfunnshuset i Vågsbygd. På hver samling har de utlodning, med mange flotte gevinster. Mest populær er en pose fult av herlige matvarer.

Og etter samlingen med Cross Country, tar det ikke mange ukene før det er duket for neste samling. Lørdag 12. mai fikk de besøk av Torgny Monan m/ GOOD OLD DAYS BAND. Så starter de opp igjen 8. ­september. Da skal 50 års jubileum markeres og Torgny m/ GODB vil igjen står for musikken.

Resten av høsten:

- 6. okt. Ole Ingvalds 3. nov. Audun Njerve - 15. des. Julebord m/ Torgny Monan og GODB avslutter året 2018. - Års jubileet markeres.

De som har fylt 40 ønskes hjertelig velkommen til nye månedlige samlinger i Vågsbygd Samfunnshus. - Vi håper gjerne vi blir flere, sier styremedlem Aase M. Olsen, revisor Tore E. Olsen, styremedlem Nils Ingmann Lindevik, Leder/ Kasserer Odd Kvihaug og Ibgebjørg Byklum.


KULTUR

SØRLANDSAVISEN

15 års jubileum

23

En entusiastisk Frank Marvin Moe forteller at Cafe Generalen i år har 15 års jubileum, og at konsertprogrammet er tidenes beste.

17. mai er det 15 år siden Frank Marvin Moe startet opp restaurant og konsertvirksomhet i Cafe Generalen i idylliske Ravnedalen. Kjente artister kommer igjen år etter år for å opptre i det som av mange kalles for Norges vakreste konsertarena. AV TOMAS FORDELSEN

Daglig leder og eier av Cafe Generalen Frank Marvin Moe, gikk i mange år med en drøm i seg om å starte opp virksomhet i Ravinedalen.   – Tanken om å starte restaurant og konsertvirksomhet i Ravinedalen startet allerede i 1997, og i 2003 ble det en realitet, forteller Frank Marvin til Sørlandsavisen Kristiansand. Intimkonsertene på Generalen scene har 400 sitteplasser og flere av årets konserter er allerede utsolgt. I år er programmet bedre en noen gang og kjente artister som Unni Wilhelmsen, Claudia Scott, Henning Kvitnes, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, LISSIE, Kari Bremnes, Vamp, med flere opptrer i år på den lille intimscenen. Konsertsesongen starter 14. juni med Whitney Rose og avsluttes 24. august med Kari Bremnes. Mange av artistene kommer igjen år etter år og Ole Paus har beskrevet Ravnedalen som «Norges vakreste utescene».   – Vi har pusset opp restauranten, det er tidenes musikkprogram i år, masse utsolgte konserter, ny kjøkkensjef og nå venter vi bare på at Rododendronen skal blomstre og konsertsesongen komme i gang, forteller en entusiastisk, Frank Marvin. Sesongen åpnet 15. april og fra slutten av mai og ut august er det mulig å nyte et godt måltid og god stemning i den lille dalen mellom Kristiansands bymark Baneheia,

BUSS-FLY-CRUISE

og det stupbratte Ravnefjellet. Programmet veksler mellom hyggelige intimkonserter rett ved kafeen, og større publikumsarrangement som holdes på den store scenen lenger inne i dalen. Det er Jan Kenneth Transeth som er bookongsjef for intimkonsertene i Cafe Generalen og for konsertene med Ravnedalen Live på den store scenen innerst i parken. Det er god stemning under konsertene. Et godt voksent publikum koser seg i en unik intim setting, og det rykker i den gamle rocke foten til bestemor og bestefar. Ravnedalen er en kulturarena for de gode opplevelser. Restaurantdriften i Cafe Generalen er i år utvidet til også å gjelde høsten og vinteren. De kjente burgermenyene er blitt supplert med fiske og biffretter. Restauranten og kjøkkenet er pusset opp og har 30 sitteplasser. Islendingen Jon Thor Gunnarsson er ansatt som ny kjøkkensjef og Caroline Moe, som er datter av Frank Marvin, har ansvaret for kjøkkendriften og servitørene.   – Det er hektisk aktivitet og god stemning her i sommersesongen. Vi har 30 ansatte og det nye i år er at vi skal ha oppe høst og vinter. Det blir selskaper, eventer, popupkjøkken og julebord, forteller Caroline Moe. Andre arrangementer i Café Generalen er blant annet bingo og den populære Generalens Quiz. Ravnedalen naturpark er en virkelig perle. Vakre blomster, grønne plener, gamle trær, små vann, fontener og de spektakulære fjellveggene som omkranser det hele. Anlagt i 1875 av General Oscar Wergeland og hans soldater. Oppover Ravnefjellet er det over 200 trappetrinn som fører til en fin utsikt over innseilingen til byen. I 1991 ble parken kåret til Årets grønne park av bransjeorganisasjonen Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører.

SJARMERENDE

Nattopera i Verona

10.-13.SEPT. Kr. 4490,-

26.-30.AUGUST Kr. 6890,-

VILNIUS

Verona og vakre

CARMEN

Den Italieneske

Blomsterrivieraen GARDASJØEN 7.-11.OKTOBER Kr. 5990,RORBUFERIE i

Lofoten 4.-13.JULI Kr. 14590,-

Overnatting, transport, mat, reiseleder, opplevelser & nye reisevenner inkludert!

WWW.DAGAASBO.NO

37 15 70 31

23.-28.SEPTEMBER Kr. 7190,-

Finnmark rundt med Tromsø 10-17.JULI Kr. 13690,-

Bornholm 20.-24.JUNI Kr. 7590,- VINFESTIVAL

Rhindalen med

20.-24.AUGUST Kr. 7290,- 28.august-3.sept. Kr. 8490,-

Sør-England med

Knödelfest i St. Johan

Stonehenge TYROL 18.-26.SEPT. Kr. 10890,-

17.-21.september Kr.6790,-

cruise i middelhavet Skottland med

SICILIA MALTA

VAKRE

Military tattoo TOSCANA 12.-16.AUGUST Kr. 7995,-

16.-23.OKTOBER Kr. 7990,-

25.okt-2.nov. Kr. 9890,-

Cruise storslåtte

8.-12.AUGUST Kr. 7190,-

Den fantastiske

fly direkte fra Kjevik

Den evige stad

idylliske

st.23.-30.JUNI petersburg Gotland Kr. 8990,med middelalderfestival Sommer i

praha

13.-17.JULI Kr. 6590,-

Elvecruise langs

DONAU Budapest-Bratislava Melk-Wien

23.-29.AUGUST Kr. 13890,-

Warszawa Sommer i

9.-12.JULI Kr. 4995,-

SPENNENDE KRETA MØREKYSTEN 22.-28.JULI Kr. 8995,- 6.-13.OKTOBER Kr. 10995,-

ROMA

PROVENCE

9.-13.SEPTEMBER Kr. 7990,- 16.-21.september Kr. 7790,-

Venezia og vakre Portoroz

slovenias riviera Albir - Costa Blanca fly direkte fra Kjevik

2.-12.OKTOBER Kr. 12990,- 20.-27.OKTOBER Kr. 9195,-


SA

FASADE ELEGANT TERRASSEMARKISE

FOLK PÅ GATA

-30%

MULIGHET FOR STYRING MED APP!

GRATIS BEFARING

911 50 200

fasadeprodukter.no

TIL 19.05.

m/justerbar vinkel v/kveldsol SOLSKJERMING – GARASJEPORTER MARKISER – SCREENS – GARASJEPORTER - INTERIØRGARDINER

Hva ville du gjort om du vant 10 millioner? Olav Moen fra Mosby – Si det. Det er ikke godt å svare på. Reiser unner jeg meg jo allerede. Jeg hadde mye gitt til barn og barnebarn. Alle hadde fått.

Bjørn Christian Myhre fra Lillesand – Jeg hadde betalt ned gjeld og kjøpt ny bil, kanskje. Drømmebilen er en Jaguar. Det har jeg ønsket meg lenge.

Sigrid Svenning fra Søgne – Jeg hadde reist på ferie, gitt til veldedighet som hjelper dyr i nød, og hjulpet mine barn økonomisk.

Michelle Bjønnum fra Vennesla – Det er et veldig vanskelig spørsmål. Men det første jeg ville gjort, som jo er ganske fornuftig, er å betale ned gjeld. Jeg har mye privat gjeld. Jeg vet ikke hva jeg ville gjort med resten. Jeg ville reist mer og sikret meg selv og ungene. Jeg regner også med at jeg hadde gitt vekk en del.

Cecilie Egholm fra Grim – Jeg ville kjøpt et stort hus her hjemme og to fritidsboliger i utlandet. Jeg ville også startet ett eller flere firma. Man trenger ikke nødvendigvis mer enn 30.000kr til det. Jeg ville også gitt til veldedige organisasjoner.

Stina Grønlie fra Froland – Jeg ville reist til karibien. Det trenger ikke være noen luksusreise. Jeg ville også gjort uteområdet ved boligen min finere.

Willy Grindheim Olsen fra Arendal – Jeg ville satt de i banken til alt hadde roet seg og jeg fikk oversikt over situasjonen og behovene mine. Jeg er så gammel at jeg trenger ikke så mye.

Torbjørn Aagre fra Grim – For så mye kunne jeg betalt alle regningene mine. Etterpå ville jeg gitt bort penger til barn og barnebarn.

Marit Eide fra Posebyen – Jeg ville kanskje ha reist en tur og feriert i karibien. Resten ville jeg gitt til veldedighet, til andre som kanskje ikke har så mye. Jeg har akkurat kjøpt hus, men det er ganske lite.

Chau Charya fra Vennesla – Det er så mye en kunne gjort. Reist på jordomseiling, for eksempel, flere ganger på kryss og tvers. Jeg hadde kunne kjøpt meg et hus på en av stillehavsøyene. Et cruise hadde bare vært begynnelsen.

May-Britt Seland fra Voiebyen – Ti millioner? Da ville jeg blitt gjeldfri og kjøpt meg et hus ved sjøen hvor jeg kunne fått ro og fred. Jeg ville også gitt ungene penger.

Stig Henriksen fra sentrum - Jeg ville tatt meg en ferie og kjøpt meg et hus. Jeg har i grunnen ikke noe drømmedestinasjon, men jeg ville nok reist til Dubai og hoppet i fallskjerm.


Nr 4 • Mai 2018

R E + T P A D A B A D GRATIS

R E D L O H L E K K Y S V A P Ø J VED K *Gjelder ved kjøp av Velocompact

SPAR 3299,-

Veil.7798,-

4499,-

sykkelholder

VERDI 1299,-

GRATIS

VED KJØP AV VELOCOMPACT

DAB+ ADAPTER PURE HIGHWAY 200 • • • • • •

Engelsk kvalitetsprodukt Trafikkmeldingstjeneste (TA) Service Following (SF) Kabel for 12V uttak Meget enkel og brukervennlig Mulighet for lagring av 25 favoritter

ART.NR. CDC-HIGHWAY200

VELOCOMPACT SYKKELHOLDER

• For 3 sykler • Kan bygges om til 4 sykler med adapter • Maks 25kg pr. sykkel

Veil.49,-

10,-

ART. NR. THU-927

NORSK BILFLAGG

• Flagg som enkelt settes fast i bilruten • Mål: 30,5x20 cm ART. NR.CDC-319600

SPAR 1000,-

Veil.1999,-

999,BILPLEIEPRODUKTER I BAG

Bagen inneholder Super Resin Polish, Bumper Care, Vinyl & Rubber Care, Extra Gloss Protection, Bodywork Shampoo Conditioner, Perfect Poleringsklut, Interior Shampoo, Clean Wheels, Car Glass Polish, Intensive Tar Remover og Brun Vaskesvamp Bil/Båt.

-40%

PÅ BILPLEIE FRA

ART. NR. KRE-9408

Prisene gjelder 9.–31. mai 2018, eller så langt lageret rekker. Med forbehold om trykkfeil.

www.bilxtra.no


GRATIS VINDUSVASKER VED KJØP AV K5 HØYTRYKKSSPYLER GRATIS

TOPPMODELL! FÅ MED VINDUSVASKER

PROFF!

VED KJØP AV K5 HØYTRYKKSSPYLER

VINDUSVASKER

VERDI 699,-

Veil.5698,-

4599,-

WV 2 Premium er ekstremt tidsbesparende, og suger til seg vannet umiddelbart mens du vasker vinduene. Med Kärchers orginale vindusvaskere får du skinnende og stripefrie vinduer på kort tid.

SPAR 1000,Veil.6499,-

5499,-

ART. NR. KAR-16334300

BIGFOOT DUETTO DELUXE KIT

K5 PREMIUM FLEX FULL CONTROL HØYTRYKKSSPYLER Kraftig, 145 bar, høytrykksvasker med trykkindikator om vises på pistolens LED display. Leveres med VarioPower strålerør, Rotojet dyse og praktisk slangetrommel. • Kapasitet 40m2/time • Vannmengde: 400 l/time • 8 meter slange

Polering-kit som inneholder poleringsmaskin med revolusjonerende teknikk, ergonomisk design og 12 mm utkast. Inneholder: - Poleringsmaskin LHR 12E Duetto - 1 grov/blå polerinspute 130-150 mm - 250 ml Zephir/grovt poleringsmiddel - 1 fin/gul poleringspute 130-150 mm - 250 ml Keramik/fint poleringsmiddel - 1 soft interface, 4 microfiberkluter - 3 stk. X-Cut slipepapir P2000 - Rupes Bigfoot forkle ART.NR. RUP-40393 - 3 stk. X-Cut slipepapir P3000

2 STK

ART. NR. KAR-13246000

Fra

899,DUAL ACTION POLERMASKIN

ART. NR. CDC-611160 ART. NR. CDC-611170

8mm utkast 21mm utkast

899,1299,-

VI HAR BATTERIER FOR ALLE BEHOV

Kun

99,-

69,POLERINGSPUTER TIL POLERINGSMASKIN

ART. NR. CDC-61116010/11/12 125MM ART. NR. CDC-6111605/6/7 150MM

• Fjerner effektivt skånsomt salt, tjære og asfaltrester. • Best i test gjentatte ganger.

MAX POWER BILSHAMPO 3L

ART. NR. MAC-161243

ART. NR. TUR-219

SPAR 500,-

Fra

699,-

Veil.2499,-

MARINE-/FRITIDSBATTERIER

VERKTØYVOGN

ART. NR. BAT-SN600

ART. NR. CDC-900000

2

199,-

PRICKBORT 1L

Fra

• 12V - 60Ah 600MCA

Kun

Veil.170,-

1999,-

Solid og praktisk verktøyvogn med 7 romslige skuffer.

399,12 V KJØLEBOKS

Kjøler ned inntil -16°C under omgivelsestemperaturen. ART. NR. CDC-611476 ART. NR. CDC-611473 ART. NR. CDC-611475 ART. NR. CDC-611474

Vi er størst på deler av original kvalitet og har servicedeler til alle biler!

6 liter 24 liter 24 liter 12/230v 40 liter

Kr Kr Kr Kr

399,499,649,999,-


O 3L

R E L L E 4 P , K R N U D R E N SAV RADIO NORGE I BILEN? tra

VI HJELPER DEG service Å VELGE RIKTIG DAB+

DAB+ OG BLUETOOTH

NYHET!

Veil.2999,-

2499,-

SPAR 500,-

2-DIN SPILLER

• Spotify app Link • Smart tlf kan brukes som fjernkontroll • MOSFET forsterker 50W x 4

Vei.1499,-

BILSTEREO

• USB & AUX inngang i front • Kraftig MOSFET forsterker på 4x50W

ART.NR. KEN-DPX7100DAB

999,-

ART.NR. KEN-KMMDAB403

SPAR 2000,-

TRÅDLØS M/ BLUETOOTH OG HANDSFREE

Kun

Kun

DAB+ ADAPTER PURE HIGHWAY 400

• • • •

Service Following (SF) Trafikkmeldnigstjenste (TA) Bluetooth strømming Enkel installasjon og trafikksikker bruk • Trådløst betjeningspanel

Veil.6999,-

4999,-

1799,-

1499,• Trådløst adapter • Skjult montering • Kanalvalg vises på radioens display • Spotify kontroll

ART.NR. CDC-HIGHWAY400

DAB+ ADAPTER

• Markedets beste mottak • Trafikkmeldingstjeneste (TA) • Service Following (SF) • Meget enkel installasjon, med trådløst betjeningspanel • Meget enkel og trafikksikker i bruk

DAB+, BLUETOOTH OG CARPLAY

• Inntil 25 forvalg. • Tilfredsstiller HMS krav • Bluetooth strømming • Mikrofon medfølger • Handsfreefunksjon ART.NR. KEN-KTC500DAB

MULTIMEDIASPILLER

Med CarPlay og Android Auto, kan du speile innhold fra smart telefon, f.eks. navigasjon og Spotify, og betjene dette fra berørings skjermen på spilleren.

SPØR OSS OM MONTERING

ART.NR. KEN-DMX7017DABS

tra

SPAR 800,-

Veil.5799,-

4999,IZI KID X2 I-SIZE BILSTOL • Bakovervendt montering • Godkjent i henhold til UNr 129, i-Size og Plustesten • Monteres enkelt med ISOfix • Ekstra sidekollisjonsbeskyttelse med SIP + • Smart beltesystem med magnet • Fire ulike sitte- og hvileposisjoner • Ventilasjon i ryggen • Avtagbart og vaskbart trekk

ART. NR. HTS-573064 ART. NR. HTS-573001 ART. NR. HTS-573002 ART. NR. HTS-573003 ART. NR. HTS-573007

FRESH BLACK MIDNIGHT BLACK METALLIC MÉLANGE IVORY MÈLANGE SUNSET MÈLANGE

service VI FINNER BARNESTOLEN TIL DEG EN AV MAKEDETS SIKRESTE BILSTOLER

Kun

1799,SOLUTION M-FIX STARDUST BILSETE

GRUPPE:

0/1

0-18 KG

• Patentert hvilende nakkestøtte • Individuelt justerbare Lineære Side-kollisjons beskyttelse (LSP System Plus) • Optimalisert ventilasons system • 12 posisjons høydejusterbar nakkestøtte • ISOFIX Connect for mer stabilitet og sikkerhet

GRUPPE:

2/3

15-36 KG

ART. NR. CYB-517000206

www.bilxtra.no

3


SYKKEL VI MONTERER FOR DEG

599,-

tra service

Fra

XPRESS SYKKELSTATIV

• Kraftig sammenleggbar ”saksetype” • Montering på 50 mm tilhengerfestekule • For to sykler

5999,-

ART.NR. THU-970

Veil.1599,-

1499,-

SPESIELT EGNET TIL EL-SYKKEL

PRORIDE SYKKELSTATIV

Klassikeren er forbedret på alle punkter: • Større gripeflate med momentbegrenser • Perfekt for carbonrammer • Speilvendes på 20 sekunder uten verktøy • Nye pumpespenner • Passer også fatbike (adapter må kjøpes i tillegg) • Fås også i sort pulverlakkert utførelse (THU-598B)

VELOSPACE XT SYKKELHOLDER • • • • • • •

Høy bæreevene God plass i både bredde og lengde Tar dekk opp til 4,7” Enkel montering Kan tiltes med fotpedal Låsbart Baklys og skiltplate

ART.NR. THU-938 2 SYKLER ART.NR. THU-939 3 SYKLER

5999,6999,-

ART.NR. THU-598

Veil.7999,-

6999,-

Veil.2419,-

1999,HULL PORT PRO KAJAKKHOLDER

En enkel og smart kajakkholder. Den kan foldes sammen når den ikke er i bruk.

Veil.2499,-

EASYFOLD XT SYKKELHOLDER

SAMMENLEGGBAR

• • • • • •

Høy bæreevene Enkel montering Kan tiltes med fotpedal Baklys og skiltplate Kompatibel med dekk opp til 4,7” Ferdigmontert

ART.NR. THU-933100

Fra

189,-

UPRIDE SYKKELSTATIV

• Ingen kontakt med rammen • Kompatibel med sykler med hjulstørrelse mellom 20 - 29” • Passer sykler ued utradisjonelt rammedesign • Enkel montering • Låsbart ART.NR. THU-599

ART.NR. THU-837

VI HJELPER DEG

1999,-

Å VELGE RIKTIG OLJE

tra service

Veil.479,-

Veil.669,-

299,-

399,-

SPAR 180,-

SPAR 270,-

GTX ULTRACLEAN 10W-40/MAGNATEC 5W-40 MOTOROLJE 4 L

MOTOROLJE 4L

• Del- og helsyntetisk olje • For bensin og diesel

• Del- og helsyntetisk olje ART. NR. CAS-GTX1040UC4L

• For bensin og diesel

• Kun tilgjengelig i din lokale Bilxtra-butikk

ART. NR. BXT-250011

Tenk på miljøet. Vi tar imot kasserte el-varer i alle våre butikker.

www.bilxtra.no

Prisene gjelder 9.–31. mai 2018, eller så langt lageret rekker. Med forbehold om trykkfeil. Byrå: Gjerholm design.

SPESIELT EGNET TIL EL-SYKKEL

Veil.849,-


Sorlandsavisen uke 20 2018  
Sorlandsavisen uke 20 2018