Næring utg 1 2024

Page 1

Illustrasjon: Veidekke

Veidekke:

Et bygg som skiller seg ut i mengden

Side 22-26

Agderport:

Oppbemanner og vil ha flere som Victoria

Side 6

Berg-Hansen:

Mer enn bare billetter

Side 12-15

Per Hagen:

Norges beste BilXtraforhandler

Side 8-9

Kakeboxen:

Satser på “mafiakaker”

Side 16-17

Fjordsenteret:

Storslagen nyåpning

Side 28-33

NÆRING - Verdiskaping i sør Til daglig leder/personalansvarlig NÆRING utgave 1, 2024 | Til 9500 offentlige og private virksomheter i hele Agder

NÆRING

Verdiskaping i sør

Innhold

Dette kan du lese om i denne utgaven:

Aktuelt:

Agderport ønsker flere kvinnelige serviceteknikere s 4-5

Norsk Gjenvinning: Bærekraftig avfallshåndtering s 8-11

Berg Hansen: Mer enn bare billetter s 12-15

Kakeboxen: “Leave the gun, take the Cannoli” s 16-17

Sykkelguttane: Rentefri leasing, kostnadsfritt for bedriften s 18-19

Fleksihus: Grimstad-selskap kapret storkontrakt s 20-21

Per Hagen: Landets beste BilXtra-forhandler s 34-35

Tegneserie: Kontoret i Ændal s 43

Motor:

Vågsbygd Antirust: Høysesong for rustbeskyttelse s 36-37

Nytt konsept hos Kroken Caravan s 39

Ford transit Custom: Varebilklassiker i ny utgave s 40-41

Prosjekter:

Veidekke: Nytt praktbygg på Stoa s 22-23

Leverandørene: Vi takker for oppdraget! s 24-26

Storslagen åpning av nytt Fjordsenter s 28-29

Leverandørene: Vi takker for oppdraget! s 30-33

Din reportasje i neste Næring? Neste utgivelse kommer i mai. - En av våre konsulenter hjelper deg gjerne.

2
Layout/Grafisk utforming: Tommy Bjørn Jensen - Kontakt Teknologiveien 9, 4846 Arendal | Tlf 40 40 42 51
NÆRING er et næringslivsmagasin utgitt av Nye Arendals Tidende AS med fokus på bedrifter og næringsliv på Sørlandet og hele Agder. NÆRING distribueres av Posten til alle offentlige og private virksomheter i Agder, og står godt synlig på over 250 offentlige stativer og dagligvarer, helt gratis.
Tlf: 40 40 42 50
Daglig leder Odd Bjørn Jensen
37
Prosjektansvarlig
Wenche M. Eriksen Tlf: 41 02 07
tbj@sorlandsavisen.no Tlf: 40 40 42 51
Tlf: 92 04 73 45
Salgssjef Tommy Bjørn Jensen
Produksjonssjef Torbjørn Lillebø
Tlf: 48 12 12 65
Medierådgiver Anita Johnsen
StgMediepluss@gmail.com Tlf: 958 71 671
Medierådgiver
Stein Tore Gausdal
3 KAMPANJE PÅ ELEKTRISKE VAREBILER *Alle priser er ekskl. mva. Inkl. frakt- lev. og reg.omk. 10 800,-. Proace City Electric Kort Comfort 50 kWt: Startleie/ etabl.geb. 84 592,-. Md.pris: kr. 1 635,-. Leieperiode 3 år/ 45 000km. Totalpris kr. 143 452,- . Rekkevidde Proace City Electric 50 kWt inntil 274 km WLTP kombinert. Forbruk blandet kjøring, utslipp CO2 og NOx: 0 l/mil, 0 g/km, fra 0 mg/km. Ved Toyota Leasing Plus må en av følgende tilleggstjenester inkluderes: Serviceavtale, dekkhotell eller Toyota Forsikring. Kostnader ved tilleggstjenester er ikke beregnet i pris. Tilbudet gjelder kun ved leasing gjennom firma. Priser gjelder fra 15.02.2024 og gjelder kun lagerbiler registrert innen 30. juni 2024. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Vi tar forbehold om trykkfeil. PROACE ELECTRIC FRA
990,-/MD* MED TOYOTA LEASING PLUS Prisen inkluderer Nokian Tyres vinterhjul. PROACE CITY ELECTRIC FRA 1 635,-/MD* MED TOYOTA LEASING PLUS Prisen inkluderer Nokian Tyres vinterhjul.
2

Agderport:

Bemanner opp og ønsker flere kvinnelige teknikere

Victoria trives godt som eneste kvinnelige servicetekniker i en mannsdominert bransje. Nå har arbeidsgiveren Agderport behov for å bemanne opp og ønsker flere som henne.

Av: Ivar Eidsaa

Jeg stortrives her, sier Victoria Skaar Jørgensen som utdannet seg som billakkerer og fikk jobb hos National Oilwell som lakkerer av ulike offshoreinstallasjoner. Da National Oilwell sammen med mange andre bransjeaktører måtte redusere bemanningen i 2015, fikk hun jobb midlertidig hos Agderport. Der har hun vært siden.

- Jeg skulle bare være her en periode inntil jeg fant noe annet, sier Victoria Skaar Jørgensen, som den gangen startet på lageret.

Men solid fagkompetanse er aldri å forakte. Hun fikk stadig mer å gjøre, hvor hun fikk brukt det hun hadde tilegnet

seg av kompetanse. Hun fikk også mer å gjøre som servicetekniker og montør.

- Fordi oppdragsmengden økte, var det behov for oppbemanning. Jeg fikk fast jobb, og har vært her siden, ler hun.

Jobber på like fot

- Arbeidsoppgavene er varierte, og jeg lærer stadig noe nytt. Det er en veldig dynamisk bransje, sier hun.

Victoria forteller at det hender hun møter fordommer, men at det aldri har vært et tema for kollegene at hun er kvinne i en mannsdominert bransje.

- Mine mannlige kolleger og jeg selv jobber på like fot. Det viktigste er jo at en

gjør en god jobb og kan det man driver med, så kjønn er aldri noe tema, sier hun.

Kundene er også positive til at det er Victoria som møter dem, dog for noen, særlig av den eldre garde, er ikke vant med at det er en kvinne som utfører denne typen oppdrag.

- Noen vil gjerne hjelpe til, og mener det godt når de kommer med råd og innspill underveis. Men når de ser at jeg vet hva jeg driver med og jobbene blir gjort, er de godt fornøyde, smiler Victoria.

Arbeidsgiver Thor Lohne Jørgensen er svært positiv til jobben Victoria gjør, og forteller at de ønsker flere som henne.

4 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

- Det har vært en klar fordel å ha Victoria med på laget, og tilbakemeldingene vi får er at kundene setter pris på at vi har valgt å satse på kvinnene i bransjen, sier han.

Bredt produktspekter

Agderport leverer en rekke produkter innen områdesikring, blant annet automatiserte industriporter, hurtigporter, veibommer, og leverer til både offshore, industri, verksteder, varehandel og bilforhandlere. Mangeårig fokus på kvalitet, service og pålitelighet har medført at bedriften har vokst jevnt og trutt.

- Vi selger industriporter fra Lindab, et samarbeid vi er stolte over å ha. Vi har vært forhandler for Lindab siden 2003. Vi ser at dansk produksjon sikrer kort leveringstid og et lavt miljøavtrykk, og ikke minst solid kvalitet, sier Jørgensen.

Utstrakt samarbeid

Han sier videre Lindab leverer markedets mest miljøvennlige industriport, og gjør at Agderport kan levere løsninger med utvidet garanti, ved inngått serviceavtale. Agderport har levert Lindab-porter over

hele landet, hvor noen av kundene er landsdekkende.

- Vi har blant annet et utstrakt samarbeid med Rema 1000-kjeden, hvor vi har levert porter og utfører service og vedlikehold fra sør til nord i Norge, sier Lohne Jørgensen, og legger til at samarbeidet med Lindab og andre gode leverandører sikrer en stabilitet i produksjonen.

«Kort leveringstid, lavt miljøavtrykk, og ikke minst solid kvalitet.»

God gammeldags service

Tor Einar Røhmen og Thor Lohne Jørgensen startet Agderport i år 2000. De mente det var gode muligheter for en lokal portleverandør som kunne levere en høy servicegrad og kvalitet i alle ledd. Siden har omsetningen økt jevnt og trutt, og betyr at Agderport i dag kan levere automatiserte industriporter og løsninger

for offshore- og shipping industrien, så vel som industri og varehandel.

- Dette har gjort oss til en foretrukket leverandør i de fleste markedssegmenter, sier Lohne Jørgensen.

- Vi har helt fra starten av satset på god gammeldags service, vi har blant annet digitalisert hele bedriften for å yte en rask og ikke minst presis service. Alt vi gjør dokumenteres, både med tekst og bilder. Og når kunden har behov, må vi være på plass raskt, sier han.

Ønsker lærlinger

En god utvikling over tid har medført at oppdragene har økt. Agderport skal derfor styrke staben. I tillegg har bedriften jobbet med å bli en godkjent lærlingebedrift. I løpet av året vil godkjenningen være på plass, og fra høsten av vil de første lærlingene være på plass i bedriften.

- Stort sett alle medarbeiderne har vært med lenge. Ved å ta inn lærlinger vil vi både gi unge en anledning til å ha spennende og gode arbeidsoppgaver, samtidig som vi også sikrer en god rekruttering, avslutter Lohne Jørgensen.

5
FORNØYD: Daglig leder Thor Lohne Jørgensen er svært fornøyd med Victoria Skaar Jørgensen, og ønsker flere som henne. SETTER MENNENE PÅ PLASS: Victoria Skaar Jørgensen er fornøyd med å være en av ytterst få kvinnen i en mannsdominert bransje. Foto: Privat
6 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024
7

Norsk Gjenvinning:

Bærekraftig avfallshåndtering

Dette er selve grunnsteinen i jobben Norsk Gjenvinning gjør for bedrifter i hele landet. I Agder dekker de et område fra Flekkefjord i vest til Risør i øst.

Kravene fra EU om hvordan bedriften din skal håndtere avfallet sitt blir stadig strengere. Det er en jungel av lover og paragrafer der ute som kan virke uoverkommelig å komme seg gjennom. Ronny Ramsland fra Norsk Gjenvinning forsikrer om at både han selv og hans kollegaer står klare til å hjelpe nettopp din bedrift med alle spørsmål relatert til avfall som skulle måtte oppstå.

- Vi håndterer alle typer avfall på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Alt fra de små tingene du kaster i papirbøtta på kontoret, til farlig avfall under større produksjoner. Etter at avfallet er

hentet av oss og fraktet til en av våre gjenvinningsstasjoner, gjør vi vårt aller beste for å gjenvinne avfallet til nye, brukbare produkter som folk kan få glede av, forteller Ramsland.

Råd og veiledning

Der andre ser søppel ser Norsk Gjenvinning råstoff som både kan og skal brukes på nytt. Det er lønnsomt for bedriftene og sortere. Norsk Gjenvinning hjelper bedrifter med helt opptil hundre prosent sorteringsgrad –avhengig av bedriftens mål. Ramsland forteller at med de nye kravene fra kontinentet, så må bedriftene stadig ta større ansvar for avfallet sitt.

- Graden av avfall som skal sorteres øker og øker. Vår jobb er å veilede nettopp din bedrift i denne prosessen. Vi skal hjelpe til med å sørge for at bedriften beholder miljø sertifiseringer og kanskje til og med skaffer seg noen nye, forklarer han.

Norsk Gjenvinning kjører derfor ikke bare rundt og henter søppel – rådgivere tilbringer også mye tid ute hos bedriftene for å gi råd og veiledning.

- For hvert tonn med restavfall som blir kastet koster det bedriftene 485 kroner i co2 avgift til staten. Det aller meste kan sorteres og ved å gjøre

8 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

AVFALLSHÅNDTERING: Ronny Ramsland, Ramon Nunez Hidalgo og Tom Løchen jobber ut i fra anlegget på Mjåvann.

FORKLARER: Tom Løchen forklarer viktigheten av korrekt sortert avfall.

dette riktig kan man spare mye penger. Vår jobb er å veilede kundene slik at de får optimale forhold for nettopp sin bedrift – uansett om man har en liten butikk på hjørnet eller driver et stort kjøpesenter, slår han fast.

Grønn profil

I Agder har Norsk Gjenvinning anlegg for avfallshåndtering på Mjåvann og Stoa og sysselsetter rundt 50 ansatte.. I Holmestrand har Norsk Gjenvinning egen gipsfabrikk. Plast –skal sorteres på hele fire forskjellige måter og medisinsk plast samles inn og brukes i blant annet nye møbler.

-Det har skjedd veldig mye veldig fort de siste årene. Det er ikke lenge siden søppel bare ble gravd ned. I dag er det krav til entreprenørene om

de må opp mot hele 90 prosent sorteringsgrad på byggeplassene. Det vi gjenvinner skal også kunne brukes til å produsere nye ting, forteller han før han legger til.

«For oss er avfall råvarer og vi håndterer alle fraksjoner.»

- Kan man vise til en god miljøprofil, kan man også kvalifisere til grønne lån i bankene. Man har alt å tjene på å håndtere avfallet riktig – både for miljøet, men også økonomisk. Det er SAKEN FORTSETTER PÅ NESTE SIDE

AVFALL: Alt som kan gjenvinnes blir gjenvunnet på avfallsmottakene til Norsk Gjenvinning. Foto: Truls Kleiven

9

Fakta:

Norsk Gjenvinning håndterer alle typer avfall som:

• Farlig avfall

• Metaller

• Restavfall

• Smittefarlig avfall

• Plast

• Sikkerhetsmakulering

• Papir

Norsk Gjenvinning kan bidra med:

• Rapporteringssystem på kilo konkret på lokasjonen/anlegget som viser sorteringsgrad og co2 avtrykk.

• Rådgivning fysisk på stedet ved hjelp av aktive markedskonsulenter som hjelper din bedrift med å nå deres mål.

• Opplæring av ansatte.

• Befaringer i bedrift/på lokasjon.

• Fast kontaktperson

• Nettbutikk

• Startsekk – der det ikke er plass til container.

• Sikkerhetsmakulering av papir og hardisk/pc.

• Fast utsendelse av oppdatert informasjon, nyheter, råd og tips.

• Full sporbarhet på alt avfall, Norsk Gjenvinning bruker kun godkjente anlegg i Norge og verden.

LANDSDEKKENDE: Norsk Gjenvinning jobber landsdekkende med å hjelpe bedrifter med korrekt avfallshåndtering. Foto: Truls Kleiven

MÅL: Norsk Gjenvinning har en sorteringsgrad på opptil hundre prosent som mål. Foto: Norsk Gjenvinning

10 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024
11

Berg-Hansen:

Mer enn bare billetter

Etter en kraftig nedgang under pandemien opplever nå reiseselskapet Berg-Hansen en økende vekst.

– Stadig flere ser verdien i å ha et reiseselskap i ryggen dersom noe skulle oppstå på reisen, forteller Anne-Kristin Krzyzowski.

For alle reisende som har opplevd å stå på en flyplass og se ordene «innstilt» lyse mot seg, vet hvor frustrerende det kan være. Man taper både tid og penger på å skulle lete rundt i jungelen av lover og paragrafer etter en god løsning. Kjøper man derimot reisen gjennom et reiseselskap som Berg Hansen, så har man et stort team i ryggen som står klare til å hjelpe dersom det skulle bli nødvendig.

- Booker man billetten selv på nett er det ofte ingen å ringe. Da står man helt alene, ofte i et ukjent land uten noen å henvende seg til. Nå i 2024 er

det så mye som kan gå galt. Ikke bare med kansellerte flygninger, men også med tanke på uroen man ser i verden. Da kan det være godt å kunne ha noen å spørre dersom man skulle havne i en kjedelig situasjon. Våre kundeservicemedarbeidere står klare til å hjelpe døgnet rundt, forteller Krzyzowski.

Tenke nytt

Det er derimot ikke bare ved uforutsette hendelser det kan være praktisk med litt hjelp og støtte på veien. Berg Hansens avdeling for Meeting & Events opplever en sterk vekst i etterspørsel etter skreddersydde reiser for grupper på over ti personer. Krzyzowski

forteller at det etter pandemien har blitt et større fokus på bærekraft og at det er en økende trend at man syr sammen og kombinerer reiser, møter og events for større grupper.

- Å skulle sy sammen et opplegg for hele bedriften tar tid og krefter, da er det greit å overlate jobben til noen som kan legge hele kabalen for deg. Akkurat nå planlegger vi en konferanse for 500 personer. Vi tar oss av absolutt alt fra booking av fly og hotell til fakturering av deltakere kan bidra med alt de måtte trenge under gjennomføringen av arrangementet, sier hun.

12 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

VEKST:

Berg-Hansen arrangerer direkteflygninger til forskjellige destinasjoner. Her blir de siste detaljene før en tur til Sicilia kvalitetssikret før avgang for nesten 190 passasjerer.

På denne måten kan arrangøren konsentrere seg om det akkurat de kan best og overlate resten til BergHansen. Reisearrangøren forteller videre at når slike turer skal gjennomføres så velger ofte arrangøren det kjente, nære og trygge.

«Vi kan tilby det lille krydderet som setter prikken over i-en»

- Vi har derimot lokalkunnskap om en rekke destinasjoner i hele verden. Hadde det ikke vært gøyere for deltagerne å oppleve midtnattsolen i Tromsø

eller tilbringe helgen i Toscana enn på et konferansehotell på Gardermoen, spør hun.

Gode avtaler

Reisen blir tilpasset etter arrangørens behov og ønske, både når det gjelder innhold og overnatting.

- Vi kan tilby det lille krydderet som setter prikken over i-en. Kanskje har man en halv dag ledig mellom konferanse og middag som man ønsker å fylle med noe annet enn dødtid. Da kan vi skape en artig aktivitet eller opplevelse som bidrar til at helheten blir knallbra. Dette er uavhengig om det er en forening som skal ha årsmøtet sitt i Kristiansand eller bedriften som vil gjøre det lille ekstra for sine 50 ansatte på en sykkeltur i Champagne-distriktet, sier hun.

Som et av de største reisebyråene i Norge har Berg-Hansen et stort kontaktnettverk og avtaler rundt om i verden. Krzyzowski legger til at reisebyrået er en av de største kundene til flere hotellkjeder og dermed kan skaffe svært gode betingelser.

- Når man da legger til tidsbesparelsen og tryggheten vi tilbyr kunden er vi dermed ikke et så fordyrende mellomledd som man kanskje skulle tro. Vår høye kompetanse innen flybooking gjør at vi kan tilby de beste løsninger for å ankomme destinasjonen mest effektivt, sier hun.

13
KVALITET: Foto: Privat STERK Berg-Hansens avdeling for Meetings & Events i Kristiansand har merket en sterk vekst etter pandemien. F.v: Kristine Lokøy Esaiassen, Ellen Merete Ribe Nilsen, Jon Enger, Anne-Kristin Krzyzowski, Anne Catrine Vollen, Anne Helene Flatland. Foto: Privat
SAKEN FORTSETTER PÅ NESTE SIDE

Den gode opplevelsen

Skulle man derimot ikke bare være ute etter det gode liv på reise kan Krzyzowski fortelle at Berg-Hansen har inngått et samarbeid med selveste Jenny Jenssen kjent fra TVNorges 16 ukers helvete. Helsecamp-turene hennes med destinasjon Spania passer for alle, selv om man ikke er topptrent i utgangspunktet.

- Her er det et variert program som vi er veldig glade for å kunne tilby. Vi arrangerer også egne treningsturer som er spisset mot idrettslag, toppidrett eller den lokale sykkelklubben som ønsker en tur i nye omgivelser. Her er alt kvalitetssikret. Fra at maten på hotellet møter idrettsforbundets krav til at idrettshallenes utstyr er godt nok, forklarer hun.

I Agder har Berg-Hansen kontorer i Arendal, Kristiansand sentrum og på Sørlandssenteret. Her sitter det mennesker på jobb som kan hjelpe med både små og store spørsmål knyttet til nettopp din reise. Som et ekstra tilbud til lokale kunder har Berg-Hansen flere ganger i året egne

SAMARBEID: Foreningen for Kommunal Informasjonssikkerhet er en stor kunde hos Berg Hansen og Krzyzowski forteller om et tett samarbeid. Foto: Privat

charterturer med direktefly til spennende destinasjoner som Valencia og Sicilia. Man kan også få oppleve steder som Santorini og Napoli med Royal Caribbeans flaggskip Odyssey of the Seas med fly direkte fra Kjevik.

- Her hos Berg-Hansen tilbyr vi den personlige rådgivningen for å gi deg som bedrift, forening eller privatperson drømmereisen krydret med trygghet og det lille ekstra, avslutter hun.

14 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024
GLEDER SEG: F .v: Kristine Lokøy Esaiassen og Anne-Kristin Krzyzowski gleder seg til å hjelpe gamle og nye kunder med drømmeferien.

HVOR VIL DU REISE? VÅR REISEMENY 2024

Direktefly fra Kjevik:

Toscana langweekend 9. - 12. mai

Cruise Middelhavet med de greske øyer 4.-11. august

Sicilia langweekend 10. - 13. oktober

Valencia langweekend 17. - 20. oktober

BERG-HANSEN.NO

38 12 21 60

grupper.agder@berg-hansen.no

Rutefly:

Helsecamp med Jenny Jenssen i Albir, Spania

19. - 26. oktober (direkte)

Strasbourg med julemarked

29. november - 1. desember

15

Deals on Wheels:

Matvognen på torvet ble redningen for Magne, nå satser han stort på “Mafiakaker”.

Mange har nok hørt om cannoli-kaker gjennom mafiafilmer og serier, men få nordmenn vet hva det er og hvordan det smaker.

Det har Magne tenkt til å gjøre noe med.

Av: Tommy Bjørn Jensen

Magne Guldbrandsen og kona Olga driver matvognen Kakeboxen på torvet i Kristiansand. De er en liten familiebedrift som har drevet med streetfood de siste fem årene, der de lager hjemmelagde smultringer og crepes, og ekte italiensk is på sommeren. Da de tok turen til Amsterdam kom de over cannoli, som han raskt så potensialet i og bestemte seg for å ta med hjem til Sørlandet.

- Vi kom over cannoli i en vogn i Amsterdam og jeg synes det var rart vi ikke har sett de i Norge før, så jeg tok kontakt med de som laget dem nede på Sicilia, forteller han.

Sicilias mest populære Cannoli er en tradisjonell italiensk kake som har eksistert siden 800-tallet, og

beskrives som Sicilias mest populære kaker. De små, rørformede godbitene er laget av sprø, bakte deigskorper som omgir en kremaktig ricottafyll og toppes med spennende smaker fra vanilje og sjokolade, til cognac og baileys.

- I forhold til andre bakervarer har cannoli en naturlig lang holdbarhet, og er like gode, om ikke bedre i glutenfri variant, vi har hele ti glutenfrie varianter, og mange forskjellige smaker å kose seg med. Mottoet vårt er jo “Det æ lov å kose sæ!”. forteller Magne.

Han forteller at de I løpet av de første to ukene ble helt utsolgt og at han måtte bestille flere med en gang.

- Det er jo gøy å se at farger og smaker fanger oppmerksomheten og folk synes det er gøy å smake på noe nytt, sier han.

MAFIAKAKER: Cannoli er en tradisjonell italiensk småkake med masse spennende farger og smaker, kjent fra bla. Gudfaren-filmene.

Farger på torvet

Magne forteller at han har en drøm om at torvet skal bli som det var planlagt, med mange spennende matvogner, og farger og smaker fra hele verden.

- Det å stå her når det er grått og tomt i gatene er ikke noe særlig, og jeg tror alle hadde hatt godt av å få folk

16 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

ut i gatene og oppmerksomheten mot masse spennende farger og eksotiske smaker, og skapt litt liv her på torvet. Det tror jeg alle hadde tjent på og hatt glede av, forteller han.

Gir overskuddet til Ukraina I tillegg til matvognen på torvet driver familien også et rehabiliteringshjem for småbarnsmødre i Ukraina, og sender mye av overskuddet dit.

- Jeg er jo en gammel røver her i byen og vet litt om å slite selv. På et tidspunkt reiste jeg til Ukraina og giftet meg med Olga og fikk fire barn, og når vi hadde muligheten ønsket vi å hjelpe de som har det vanskelig der. Vi startet Bertine House og arbeidet kan du se på www. bertine-house.com. Matvognen på

torvet ble redningen og en god inntekt med lave kostnader, og når vi har over skudd sender vi det meste til å hjelpe der nede. Det hadde vi aldri klart uten vognen, og P@@l Lidi som har laget vognen og vi leier av, sier Magne.

Eneste forhandler i Norge Etter den gode starten har Magne fått eneretten til å distribuere cannoli gjennom Alessandro Cannoli Sicialiani Tradizionali i Norge. Nå håper han flere vil hive seg på og begynne å selge den populære småkaken.

- Har du også lyst til å selge cannoli, besøk cannoli.no og send oss gjerne en melding i dag, avslutter han.

Ring

Vi hjelper deg!

17
GUDFAREN: Magne Guldbrandsen satser stort på italiensk Cannoli, og har pyntet matvognen med referansen fra Gudfaren-filmen. HJEMMELAGET: Magne Guldbrandsen og kona Olga driver matvognen “Kakeboxen” der de selger hjemmelagde smultringer og crepes. FARGERIKT: Magne tror alle kan ha glede av litt farge og liv med flere matvogner på torvet.
Lav investering,
P@@l i dag på tlf: 90 60 20 71 eller mail: Paal@bizonwheels.no for en uforpliktende prat om ditt prosjekt.

Sykkelguttane:

Leasing av EL-sykler, treningsutstyr og friluftsliv, rentefritt for de ansatte, og kostnadsfritt for bedriften.

Tilbudet virker nesten for godt til å være sant. Børge Hoem fra Sykkelguttane beviser derimot at noen tilbud er akkurat så gode som reklamen forteller. Kanskje nesten enda bedre.

EL-sykkelen har tatt Sørlandet med storm og stadig flere har oppdaget denne måten å komme seg til og fra på. Det å gå til innkjøp av en EL-sykkel av god kvalitet kan derimot bety et solid innhogg i sparekontoen til mange familier. Børge Hoem og Sali Rama fra Sykkelguttane som holder til både i sentrum av Kristiansand og på Hånes senter ønsket derimot å gjøre EL-sykkelen tilgjengelig for enda flere.

- Vi tilbyr en svært gunstig avtale til alle ansatte i bedrifter vi inngår en avtale med om rentefri nedbetaling

over 48 måneder trukket direkte fra lønna, forteller Hoem.

Fast trekk

At det er mange fordeler ved å velge EL-sykkel som transportmiddel er det neppe noen stor tvil om. Børge forteller at bedrifter som har inngått avtalen har fått ned sykemeldingene sine, de ansatte slipper å stå i kø og det er en stor helsegevinst i å sykle i stede for å alltid velge bilen.

- Det er en stor miljøgevinst, det viser at bedriften er opptatt av bærekraft

og helsen til de ansatte. Alle vinner på dette, smiler han.

Han forklarer at det er en veldig liten jobb for bedriften og inngå en avtale om leasing av EL-sykler gjennom Sykkelguttane. Hoem forklarer at det eneste daglig leder trenger å tenke på er å få ut informasjon til de ansatte. Dersom noen ønsker å lease så sender bare de ansatte en mail til Sykkelguttane, derfra overtar Hoem og Rama.

- De ansatte må signere avtalen med Bank-Id og økonomiavdelingen

16 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

legger deretter et fast trekk i lønna, forklarer han.

Sportsbutikk

Hoem forteller videre at flere store bedrifter som Hennig Olsen og Kruse Smith har inngått avtalen og at tilbakemeldingene så langt er veldig gode. Blant annet er det den gode helseeffekten som blir dratt frem og flere vurderer å kaste seg i gang på runde både to og tre.

- Dette er enkelt for bedriften og en svært god løsning for de ansatte. Vi dekker service og alle kostnader to ganger i året de første fire årene. Deretter dekker vi service en gang i året ut sykkelens levetid. Det eneste som eventuelt må dekkes da er deler som må skiftes ut, sier han.

Det er derimot ikke bare EL-sykler som kan leases gjennom Sykkelguttane. Hoem forteller at sykkelbedriften har et sortiment på over 10.000 produkter innenfor hjemmetrening, friluft og bekledning.

-Vi kan skaffe alt en fullsortiments sportsbutikk kan skaffe til en svært god pris, forteller han.

- Om en EL-sykkel ikke er aktuelt

for noen ansatte, så kanskje en liten sparkesykkel til 200 kroner i måneden er det den personen er ute etter. Vi kan skaffe det aller meste, legger han til.

Hoppe i det

Hoem forteller at Sykkelguttane så langt er de eneste i landet som kan tilby en så prisgunstig avtale på så

mange forskjellige produkter.

- Ingen andre tilbyr en slik leasing rentefritt. Dette er en avtale som er veldig lett for en arbeidsgiver og gå i gang med og som krever veldig lite jobb i etterkant. Vi anbefaler alle bedrifter som ønsker en grønn profil og hoppe i det, avslutter han.

UTSTYR: Sykkelguttane har et stort utvalg av sykler, sport- og friluftsutstyr. LEASING: Sykkelguttane tilbyr en svært gunstig leasingavtale til bedrifter.
17
SYKKELGUTTANE: Børge Hoem og Sali Rama driver Sykkelguttane som har utsalg og verksted både i sentrum av Kristiansand og på Hånes Senter.

Fleksihus:

Grimstad-selskap kapret storkontrakt

Fair Deal gruppen og Fleksihus vinner stor kontrakt i Stavanger

Av: Redaksjonen

Modulhusselskapet Fleksihus AS fra Grimstad vinner sammen med Fair Deal gruppen en ny stor kontrakt. Denne gangen skal de levere 40 flyktningboliger med en kontraktsverdien på over 50 millioner til Stavanger kommune.

Kort byggetid

Leveransen skal skje i 2024 og gjennomføres i løpet av 2 byggefaser, om kommunen velger å benytte seg av opsjonen Fleksihus har gitt dem. Den første leilighetsblokka med 20 leiligheter vil kunne bygges i løpet av 3 mnd om kommunen godkjenner tiltaket.

Selskapet Fleksihus AS har på rekordtid blitt en nasjonal utfordrer og leverandør innen modulbaserte boliger. Denne gangen skal det leveres 80 moduler som skal bygges sammen til å bli 2 leilighetsbygg.

20 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

SMART: Grimstadselskapet Fleksihus er en del av Fair Deal-gruppen og tilbyr smarte løsninger for optimal plassutnyttelse, både for private og bedrifter.

- Vi er svært stolt av å vinne denne kontrakten i hard konkurranse med flere andre store nasjonale aktører, sier teknisk sjef og partner Ottmar Fotland fornøyd.

Stor kapasitet

- Vi har et svært solid system i ryggen og har jobbet hardt for å utvikle gode konsepter rundt boliger til kommuner, både unge, eldre, flyktninger, men også til hardbruksboliger som spesialtilpasses for brukere innen rus og psykiatrien, fortsetter han. Her er det viktig å utvikle gode løsninger for kommunen som eier, både med fokus på enkelt og rimelig vedlikehold, men også boliger hvor brukerne trives å bo i uten å føle at man blir stigmatisert. Det handler om å tilby best mulige løs-

ninger tilpasset kommunens budsjett og behov, fortsetter han.

- Vi har nå vunnet flere anbud til kommuner og ser virkelig at vi har truffet noe som passer kommunene både hva gjelder løsninger, byggetid og funksjon, men ikke minst på pris og valuta for pengene kommunene får.

Vi har siden oppstarten jobbet mye med å sikre at vi har stor kapasitet, slik at vi kan levere mange store prosjekter i året om ordrene skulle komme, avslutter han.

Fleksihus leverer alt fra små frittstående minihus, modulbaserte eneboliger opp til større leilighetsbygg, skoler, barnehager, sykehjem, forretningslokaler og kontorer basert på moduler.

21
FLEKSI: Fleksihus forhandler modulhus som enkelt kan tilpasses for små og store løsninger. DELIKAT: Løsningene er delikat innredet og tilpasses kunden. STOR KONTRAKT: Fleksihus vant nylig en storkontrakt der de skal levere 40 flyktningeboliger til Stavanger Kommune.

Veidekke:

Ville ha et praktbygg som skiller seg ut i mengden

På selveste skuddårsdagen åpnet dørene til nybygget på Stoa. Eiendomsgiganten Ole G. Ottersland forteller at han er strålende fornøyd med samarbeidet med Veidekke.

Det nye bygget rommer butikker som Meny med Post i butikk, Mestergrønn og Apotek1, og ligger på tomta som de siste årene har vært kjent for å huse både sirkus og tivoli. Byggherre Ole G. Ottersland forteller at målet var å bygge noe helt nytt – noe som ikke alle andre har. Valget falt på Veidekke som totalentreprenør og Ottersland forteller at han ikke angrer på det valget.

- Vi kjøpte denne tomta tilbake i 2015 og målet har alltid vært å bygge noe her. Ønsket har derimot vært et bygg som ikke bare er en blikkboks. Veien mot det ferdige resultatet har vært utfordrende, men Veidekke har vært utrolig flinke, sier han.

Bærekraft

Det var i mai i fjor at betongarbeidet startet og prosjektleder i Veidekke Halvor Gunsteinsen forteller at det deretter har gått slag i slag. Stålkonstruksjonen og taket var oppe før ferien, og ved utgangen av august hadde bygget som er på hele 2500 kvadratmeter tette vegger.

- Vi har så langt det lar seg gjøre brukt lokale leverandører og lokale håndverkere, forteller han.

Bestillingen var et bygg som skulle skille seg ut i mengden og prosjektlederen mener at dette har Veidekke definitivt fått til.

- Vi har reist bygget i bærekraftige materialer og det skiller seg ut fra vanlige næringsbygg ved at vi har brukt et tradisjonelt byggverk som er både miljøvennlig, bærekraftig og gjenbrukbart. Byggherren har vært opptatt av miljø og bærekraft hele veien og det er derfor også installert solcellepanel på taket, sier han.

Mye snø

Veggene på bygget er delvis dekket av Accoya kledning som er et bærekraftig trevirke som er fremstilt på en miljøvennlig måte. Kledningen kan vare i hele 50 år med minimalt vedlikehold. Langs bakken er det også en rekke blomsterbed med selvvanningssystem og målet

22 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

SKUDDÅR: Den nye Meny-butikken på Stoa i Arendal ligger på den gamle sirkustomta og åpnet på selveste skuddårsdagen.

Foto: Veidekke

FORNØYD: Halvor Gunsteinsen fra Veidekke er veldig fornøyd med hvordan byggeprosessen har gått. Her i det som i dag er ferskvareavdelingen.

er å dekke veggene med grønne planter etter hvert som de vokser til.

- Dette er virkelig et næringsbygg med særpreg og det har vært veldig moro å få være med å bygge dette. Det skiller seg helt klart ut blant de andre byggene i området, sier han.

Prosjektlederen forteller at byggeprosessen har gått etter planen og at samarbeidet mellom alle involverte parter har gått som planlagt. Snømengdene som kom dalende tidlig i januar ga ikke mer enn noen dagers forsinkelse.

- Det var helt ville mengder med snø her og vi brukte noen dager bare på å flytte på snøen. Jeg vil anslå at vi kanskje tapte en liten uke på dette, men dette er detaljer i det store bildet, legger han til.

Brød og sirkus

På det meste vil han anslå at rundt 50 mann var i sving samtidig på det som skal bli Stoas nye kronjuvel. Den nye Menybutikken vil bli på hele 1800 kvadratmeter og vil være en del av

Meny sitt nye konsept. Butikken vil ha fullt fokus på ferskvarer, brødvarer, bakst, frukt, grønt, fisk, kjøtt og alt annet man måtte ha behov for i en dagligvarebutikk.

- Her vil man få dekket alle funksjonene som en stor dagligvarebutikk skal ha. Butikken vil være betjent av fagfolk som kokk og butikkslaktere. I tillegg til at man finner post i butikk, blomster og apotek på samme plass. Alle de 25 ansatte som tidligere jobbet på Meny Stoa som lå en drøy kilometer unna ble med på flyttelasset, sier han.

Selveste byggherren Ole G. Ottersland som er daglig leder i byggeier O.G. Ottersland forteller at han er svært stolt av resultatet som nå står oppført på den gamle sirkustomta.

- Her har vi fått et miljøvennlig bygg som skiller seg ut blant de andre byggene våre her oppe. Nå blir det brød og sirkus til folket – handel er jo et slags sirkus det også, avslutter han.

PLANTER: Utvendig er bygget kledd med blant annet Accoya kledning og målet er å få planter til å etter hvert dekke veggene mellom kledningen.

23

Vi takker for oppdraget

24 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024
25
26 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024
27

Showroom:

Storslagen åpning av nytt Fjordsenter

Over 500 publikummere tok turen til nyåpningen av Fjordsenteret sitt nye bygg på A67 næringspark i Tvedestrand.

Salgssjef Inge Henriksen er godt fornøyd med oppmøtet på åpningsdagen og gleder seg til å ønske nye og gamle kunder velkommen i deres nye lokaler.

Lørdag 17.februar ble nok ett nytt næringsbygg på næringsområdet A67 i Tvedestrand åpnet, der Fjordsenteret AS kunne åpne sin nye butikk rett i innkjørselen fra E18 inn til Tvedestrand. Åpningen ble en stor suksess med over 500 besøkende denne lørdagen, der arrangøren hadde disket opp med både komiker, ordførerbesøk, og ikke minst trekning av flotte premier.

Synlig for alle

Willy Thorbjørnsen er deleier i bygget og daglig leder av Fjordsenteret.

- Vi er veldig fornøyd med hvordan lokalene fremstår og ikke minst med beliggenheten. Her kjører alle forbi om de skal til byen eller ut til all hyttene i

vårt område. Det som også er viktig er at alt vi før hadde i Sagesund er akkurat som før, og du får selvfølgelig alt det samme gamle, bare med en kraftig oppgradering av utstillingen. Her er verkstedet, opplaget, kiosken, marinaen og utstyrsbutikken. Denne nye utstillingshallen kommer i tillegg og gjør at vi kan vise våre båter, motorer og vannscootere innendørs i flotte omgivelser. Det blir spennende å se hva våren og sommeren bringer av vær og mennesker, sier Willy.

Flott åpning

Inge Henriksen er salgssjef på Fjordsenteret og forteller at åpningen trakk mange mennesker til utstillingshallen.

- Vi talte over 500 besøkende og

det var så fullt at en nesten ikke så båtene. Komiker Rune Andersen stod for underholdningen, i tillegg klippet han snoren sammen med ordfører Marianne Landaas og kommunedirektør Jon Magne Kåsa Stensrud på hver sin side.

Gavekort på 100.000 kroner!

Fjordsenteret kunne også friste med flotte premier, blant annet et gavekort som trekkes i juni på hele 100.000 kroner.

- Det gjorde nok at enda flere tok turen opp på åpningen. Vi leverte ut masse flotte premier og det ble en hyggelig dag for alle. Vi har også fått solgt en del etter åpningen faktisk. Folk som skal ha store båter er ofte

28 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

ute tidlig med sine kjøp, og med gode åpningstilbud fikk vi god respons fra flere interesserte. Når vi får skikkelig etablert oss etter noen uker her oppe er nok stemningen god, smiler Inge.

Lokale håndverkere

Aksjonærer i Grenstøl næringsbygg AS er Willy Thorbjørnsen, Aksel Tønnevold, Marius Johnsen, Per Eskeland, Jørgen Alfsen, Lars Tore Messel og Fedor Lunde. Sistnevnte har også vært prosjektleder for bygget.

-Vi er godt fornøyd med gjennomføringen av dette byggeprosjektet. Det var viktig for oss å bruke mest mulig lokale håndverkere og da er det flott at alt har gått på skinner uten store utfordringer. Vi klarte også å holde tidsplanen for ferdiggjøring, sier Fedor Lunde.

Mye spennende fremover

- I utstillingshallen finner vi mange flotte båter og produkter, blant annet Yamarin, Yamarin Cross, Grand rib, Pioneer, Yamaha vannscootere og utenbordsmotorer. Ønsker du en Mercury motor så har vi det i Sagesund.

«Alt er like bra som før, bare med flotte nye utstillingslokaler.»

Nå går det mot lysere tider og jeg oppfordrer folk til å delta på vår facebook konkurranse der en kan vinne gavekort på 100 000 som trekkes i juni. Frem mot skal vi ha månedlige arrangementer fremover. Så velkommen opp til oss på toppen av Tvedestrand, avslutter Inge.

SNORKLIPP: Komiker Rune Andersen, ordfører Marianne Landås og kommunedirektør Jon Magne Kåsa Stensrud stod for snorklipping på åpningsdagen.

29
SOM FØR: Inge Henriksen ser lyst på sesongen som kommer og minner om at opplag, verksted, kiosk, marina og utstyrsbutikk er som før i Sagesund. FULLT HUS: Det kokte i det nye lokalet til Fjordsenteret da over 500 hadde tatt turen på åpningsdagen. STORFORNØYD: Salgssjef Inge Henriksen er storfornøyd med åpningen av det nye bygget. Det er allerede kommet inn godt med salg som følger av nyåpningen. GODT SYNLIG: Det nye bygget til Fjordsenteret ligger godt synlig i A67 Næringspark på Grenstøl i Tvedestrand, med god sikt fra E18.

Vi gratulerer Grenstøl Næringsbygg og Fjordsenteret AS med nytt

Vi takker for oppdraget!

30
NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024 post @fagelektro.no

Næringsbygg AS nytt bygg

31
www.fbsnor.no
løsninger dekker dine behov
Vi har levert komplett bygg
Våre
Vi har levert systemvegger, himlinger og fullglassvegger
32 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024 Kragerø Naturstein a/s Steinbra!Tlf. 91 32 87 83 Følg oss – og få inspirasjon på k-lonne@online.no • www.krageronaturstein.no Vi tar på oss det meste av grunnarbeid og steinarbeid rundt huset eller hytta di! NÆRING - Verdiskaping i sør Har du et spennende prosjekt til neste Næringsmagasin? Tips oss gjerne! Kontakt en av våre konsulenter for en hyggelig prat: Medierådgiver Anita Johnsen Tlf: 48 12 12 65
Stein Tore Gausdal StgMediepluss@gmail.com
958 71 671
Wenche M. Eriksen
41 02 07 37
Tommy Bjørn Jensen tbj@sorlandsavisen.no Tlf: 40 40 42 51
Medierådgiver
Tlf:
Prosjektansvarlig
Tlf:
Salgssjef

15-16 MARS

ÅPNINGSFESTEN FORTSETTER

I NORGES FLOTTESTE BÅTBUTIKK!

Opplev vår komplette båtutstilling med ekstraordinære tilbud! Benytt deg av våre gunstige finansieringsrenter og drastisk reduserte priser på alle modeller. Besøk oss for en unik sjanse til å sikre drømmebåten din til en fantastisk pris. La sommerfølelsen blomstre – din neste eventyr venter!

Vår konkurranse fortsetter! Kom innom og delta! Fortsatt sjanser for å vinne 100.000 kroner og flere andre premier!

33
www.fjordsenteret.no
LES MER:

Per Hagen Bilrekvisita:

Kåret til årets beste BilXtraforhandler
Lønnsom, nytenkende og faglig kompetent er noen av kriteriene for å vinne den høythengende prisen som 75 BilXtra-forhandlere i landet kjemper om.

Dette er den gjeveste prisen vi kan vinne, jeg ble veldig overrasket da vi ble utropt som vinnere under en samling på Gardermoen 3. februar, medgir Alf Aabel, markedssjef hos Per Hagen Bilrekvisita som nå stolt kan vifte med en symbolsk sjekk pålydende 15 000 kroner.

75 forhandlere fra hele landet var samlet til forhandlermøte og festligheter, invitert av Sørensen & Balchen som står bak BilXtrakjeden med forretninger og verksteder godt spredt ut over landet.

-Det er virkelig blitt lagt merke til i sosiale medier og vi har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger. «Dere fortjente dette», og «Dere er skikkelig gode» er blant omkvedene, forteller Aabel.

Offensiv og fremoverlent

Så er da også Per Hagen blitt nærmest et begrep, som en ledende aktør etter mange år i bransjen som leverandør av alt til bilen, både til private og til næring, og da i særlig grad til regionens BilXtraverkstedene i regionen som har Per Hagen som fast leverandør.

-Vi tilstreber å være offensive og fremoverlente på flere felt. For eksempel ligger vi langt fremme med digitalisering. Et eksempel er digitale prisetiketter som kan endres med noen tastetrykk i stedet for å gjøre det manuelt i butikken. Eller måten verkstedene kan bestille deler online gjennom vårt datasystem. Bestillingen tikker inn på vår skriver i samme øyeblikk som det tastes inn på verkstedet, og våre fire budbiler sørger for å få varene ut flere ganger om dagen, forklarer Aabel.

BEVIS: Daglig leder Martin Hagen og markedsansvarlig Alf Aabel med plaketten som viser at de er kåret til årets BilXtraforhandler i 2023.

Slike effektive løsninger legges merke til hos Sørensen & Balchen:

-De er dyktige på å finne frem til gode løsninger på logistikk, de har korte beslutningsveier og ikke minst, de har fokus på å hjelpe kunden på

34 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

beste måte, skryter Hans Ole Høidal, salgsdirektør hos Sørensen og Balchen. Og legger til:

-Vi har som felles mål å stadig bli bedre!

Spydspiss og motivator

Samtidig fremheves at bedriften tar vare på sine ansatte, noe som i sin tur fører til både motivasjon, engasjement og lojalitet overfor arbeidsgiver. De er offensive og mulighetsorienterte, som har ført til sterk posisjon i markedet.

-Vi har hele veien tett dialog med Sørensen & Balchen, og vi får stadig positive tilbakemeldinger på måten

vi driver virksomheten. At vi brukes som eksempel overfor de andre forhandlerne i kjeden for å motivere og inspirere til nytenkning er noe vi virkelig setter pris på. Vi sees som en spydspiss i vår sammenheng, fremholder Alf Aabel.

BilXtrakjeden består både av forhandlere eid av Sørensen og Balchen, og av frittstående forhandlere. Per Hagen Bilrekvisita hører til sistnevnte kategori.

-Vi er eneste frittstående forhandler i Agder og leverer til verksteder fra Flekkefjord i vest, til Hovden i nord og til Risør i øst, opplyser Aabel.

Kriterier for å vinne Årets BilXtraforhandler:

- Lønnsom

- Positiv utvikling

- Lojal

- Bidragsyter

- Faglig styrke-kompetanse

- God ledelse

- Sterk eksponent for BilXtra

- Nytenkende

- Leve opp til BilXtra verdiene

35
VANT PRIS: Stor stemning da Per Hagen ble utropt som årets BilXtraforhandler 2023 på Gardermoen 3. februar. Prisen ble delt ut av administrerende direktør i Sørensen & Balchen konsernet, Morten Birkeland, her flankert av Alf Aabel (til venstre) og Per Steffen Hagen. De to er henholdsvis markedsansvarlig og driftsansvarlig i bedriften på Mjåvann. MER ENN TIL BILEN: Maling er også en del av sortimentet hos Per Hagen. Arvid Follerås kan vise frem et stort utvalg fasademaling. METERVIS MED OLJE: Arve Eikeland har et bredt utvalg oljeprodukter å tilby kundene. LAKK TIL MANGE FORMÅL: Aleksander Alvær har mange hyllemeter med lakk å tilby. FOR HANDYMENN: De som vil skru på bilen selv finner masse nyttig verktøy i hyllene. Joachim Hagen er klar til å veilede.

Vågsbygd Antirust:

Høysesong for rustbeskyttelse

Vinteren med høy luftfuktighet og utbredt salting av veiene i kan fort bli bilens verste fiende. Men botemidler finnes.

Vi har god kapasitet og kan behandle opp til fire biler per dag, opplyser daglig leder Svein Ekre ved Vågsbygd Bilverksted på Bråvannsløkka hvor Antirust Vågsbygd inngår som eget spesialverksted for rustforebygging. -Rustbeskyttelse er noe vi driver med hele året, men vi merker en økt pågang i vintersesongen, bekrefter Ekre.

Ullfett fra sau

Metoden som brukes hos Antirust Vågsbygd skiller seg fra andre mer tradisjonelle rustbeskyttelser ved at det brukes ullfett fra sau som har vist seg å være et effektivt middel i kampen mot rust.

Det er ingen ny oppfinnelse, det har vært brukt helt siden 40-tallet i bal-

lasttankene på skip som er eksponert for saltvann. Siden har offshore-industrien tatt metoden i bruk med stort hell.

-Jeg hadde forleden besøk av en kunde som jobber i Nordsjøen, han fikk en aha-opplevelse da jeg fortalte om bruken av ullfett:

-Å, det bruker vi i oljebransjen også! kunne han bekrefte.

36 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

FOREBYGGER RUST: Behandling med Fluid Film er en omfattende operasjon.

Prinsippet med ullfett er kort fortalt at ullfettet, eller Fluid Film som det heter, er flytende i forskjellig viskositet, alt etter hvor det skal anvendes. På biler brukes det både på understell og i hulrom. Fettet er penetrerende og det kan «krype» opp til 30 centimeter og trenger derfor inn i alle hulrom og falser hvor det ofte er mest utsatt for rustangrep. Oppstår det et sår i belegget vil det «lege» seg selv ved å krype sammen som ved et sår på huden.

Allianse med rusten

-Det hindrer videre rustdannelse ved at rusten som er der mettes med olje samtidig som fuktighet fortrenges, forklarer Svein Ekre.

-Vil det si at det ikke er behov for å fjerne rust som allerede er der?

-Det er riktig, sandblåsing er ikke påkrevet, det holder med å rengjøre og tørke med trykkluft før vi påfører Fluid Film. Det sparer tid slik at behandlingen kan gjøres mens kunden venter, og det blir også rimeligere enn andre typer behandlinger, påpeker Ekre.

-Så da er det håp for biler som er noen år gamle?

-Absolutt, det skal mye til før det er for sent å behandle bilen med Fluid Film. Men selvsagt er det smart å gjøre det når bilen er ny.

- Etter første behandling anbefaler vi en rebehandling etter tre år, legger han til.

Perfekt for elbiler

Elbiler er på vei til å overta nybilmarkedet og har mye elektronikk som er følsom for ytre påvirkninger. Det skaper utfordringer når en bil skal rustbeskyttes.

- Her har Fluid Film den fordelen at den ikke leder strøm, samtidig som den fortrenger fuktighet og hindrer korrosjon.

Elbilprodusentene stiller krav om at antirustmiddel ikke må dekke over fargen på de orange høyspentkablene.

- Fluid Film tilfredsstiller kravet ved at den er gjennomsiktig. Fluid Film er en miljøvennlig metode siden det ikke inneholder løsemidler, kun naturlige stoffer, sier Ekre.

Fakta:

- Tre elementer må til for å danne rust: Fuktighet, oksygen og jern.

- Fluid Film trenger gjennom rustporene, fortrenger fuktighet og hindrer tilgangen til oksygen.

- Har vært brukt globalt på skip siden 1943.

- Oljen er basert på lanolin fra ullfett hos sau og har unike og saltvannsbestandige egenskaper.

- Pris for behandling med Fluid Film starter på 5 400 kroner for en liten bil. Rebehandling koster fra 3 500 kroner.

37
DAGLIG LEDER: Svein Ekre hos Vågsbygd Antirust forteller om egenskapene til antirustbehandlingen Fluid Film.
38 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

Nytt konsept hos Kroken Caravan

Det er langt fra stillstand hos bobil-og campingvognforhandleren i Sørlandsparken selv om våren lar vente på seg. Muligheten for leasing av campingvogn og bobil kan være en del av forklaringen.

Dette er helt nytt i bransjen så langt jeg vet, forteller Halvor Barikmo, daglig leder for Kroken Kristiansand.

- Leasing åpner nye muligheter for både kundene og oss, forteller han entusiastisk og kommer med eksempel:

- I går kom et ektepar for å se på campingvogn som valgte en Bürstner til 300 000 kroner, en flott kjørevogn som passer fint for et par på ferie. I stedet for å ta opp lån valgte de leasing. De betaler 39 900 kroner i forskuddsleie og 1995 kroner i måneden i tre år. Månedsbeløpet er omtrent halvparten av hva de måtte betale om de skulle tatt opp lån for å finansiere vogna med dagens rentenivå, påpeker han.

Fleksibel ordning

Barikmo påpeker videre at ordningen er fleksibel i den forstand at man kan tre ut av avtalen etter minimum 12

måneder og levere vogna tilbake. Da er det rett nok færre måneder å fordele forskuddsleien på, men han mener likevel det er gunstig tatt i betraktning at både vogner og bobiler har verditap etter som tiden går.

Ny låneforskrift fra sentralbanken sier at man samlet kan låne maksimum fem ganger inntekten.

- For mange som sitter med lånefinansiert hus og kanskje lån til andre ting, kan det bli umulig å få ytterligere lån. Da kan leasing være en løsning, tenker han. Også med tanke på at man kan tre ut av avtalen etter ett år om det skulle begynne å butte økonomisk.

- Vi har godt med nye vogner på lager så det er mye å velge i og absolutt mulig å gjøre et godt kjøp eller leasingavtale nå tidlig i sesongen, minner han om. Bobiler fås fra rett under millionen hos

Kroken, og det vil bli mulighet for å lease også slike.

- Men det er nok først og fremst campingvogner som det vil være aktuelt å inngå leasingavtaler med, fremholder han.

I trygge hender

Når kunden kjøper eller leaser kjøretøy hos Kroken skal det være et trygt valg. Service og reparasjoner tas hånd om på eget verksted.

- Nytt i år er at vi er godkjent som 01-verksted av Statens Vegvesen. Det innebærer at vi fra 1. mars kan reparere alt på bobilen. Tidligere har vi kunnet reparere på bodelen, men nå er vi sertifisert til å arbeide på selve bilen i tillegg, noe vi inntil nå har måttet sette bort til eksternt verksted. Vi tror det vil gagne våre mange kunder, avslutter Halvor Barikmo som ser lyst på tiden fremover for bransjen.

39

Nye Ford Transit Custom:

Varebilklassiker i ny utgave

Varebilserien Transit til Ford er blant Europas mest solgte. Custom serien kan nå leveres med firehjulstrekk og en rekke ulike motorer og drivlinjer.

Vi har allerede solgt rundt 50 stk av nye Custom, og det viser seg at firehjulstrekk er i skuddet, 90 prosent av kundene går for det, forteller Terje Hansen, nyttekjøretøyansvarlig hos Kverneland Bil, tidligere Bay Auto, i Sørlandsparken.

Diesel er fremdeles det foretrukne alternativet for de fleste, og Custom kan leveres med 2.0 liters EcoBlue diesel motor med effektuttak fra 110 til 170 hestekrefter.

Vi fikk noen timer med 170-hestereren med 8-trinns automatkasse og firehjulstrekk i utstyrsgrad Limited, kort utgave. Med denne motoriseringen sammen med automatgir er det nok av krefter, og automatkassen skifter umerkelig. Sammen med velfungerende adaptiv cruise kontroll og filholder ble det en stressfri kjøreopplevelse både på motorveien og på mer rufsete småveier. Også gjennom trange gater i Lillesand gikk det lekende lett, omfattende veiarbeid med omkjøringer til tross.

Mange kjøreprogrammer

Firehjulstrekket fikk vi ikke satt ordentlig på prøve denne gangen, men det er neppe grunn til å tro at det vil skuffe. Det er såkalt intelligent system som kobler inn automatisk når føret tilsier trekk på alle fire hjul.

Seks kjøreprogrammer kan velges; «Normal», «Sport», «Eco», «Glatt», «Tauing» og «Ujevnt underlag». Det tyder jo på at bilen skal kunne takle det meste av utfordringer.

I førerkabinen sitter vi høyt med god oversikt fremover og til siden. Bakover begrenses selvsagt sikten av skilleveggen mot varerommet. Vindu i veggen hjelper noe. Viktigere er det med gode utvendige 2-delte speil hvor det nederste er av vidvinkeltypen. Sammen med velfungerende ryggekamera føles det trygt å rygge. Instrumenteringen er typisk Ford men det er færre knapper enn vi er vant med fra tidligere. Det betyr at skjermen i midten må brukes, til for eksempel ting som å velge kjøreprogram og til å stille inn klima anlegget. Det er imidlertid et intuitivt oppsett.

Møter (skille)veggen

Sittestillingen blir ofte litt kompromiss i varebiler med skillevegg siden det er begrenset plass i lengderetningen. Jeg, med mine 176 cm, fikk greit plass når jeg lot førersetet «møte veggen», men med begrenset mulighet for å lene seteryggen skrått bakover. Custom kan leveres med såkalt Comfortvegg hvor øverste del av skilleveggen skrår bakover mot varerommet og dermed gjør det mulig å få en gunstigere ryggvinkel. De to passasjesetene passer nok best for kortere turer for ikke altfor storvokste. Det blir litt «kirkebenk»-følelse med kort sittepute og rygg som står i skarp vinkel til sitteputen. Custom kan om ønskelig leveres med kun ett passasjersete som da vil by på mer komfort.

Lastekapasiteten på demobilen (kort utgave) er på 5, 8 kubikkmeter og innvendig lengde i varerommet på 260 cm pluss en gjennnomlastningsluke på passasjersiden som gir mulighet til å frakte gjenstander opp til 305 cm. Bredden mellom hjulbuene er på 139 cm, det skal være blant det beste i klassen. Store sky -

40 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

vedører på hver side og dobbelthengslet bakdør gir enkel tilgang til lasterommet som kan innredes etter behov.

Mye å velge i

Lang utgave av Custom rommer 6,8 kubikkmeter last og varerommet måler 300 cm i lengde. Custom kommer i utstyrsgradene Trend, Limited, Trail og Sport. De to siste skal være klar til sommeren. Foruten diesel-utgavene tilbys også en ladbar hybrid med 2,5 liters bensinmotor

og 233 hestekrefter (tilsvarende drivlinje som Ford Kuga) og oppgitt rekkevidde på strøm på over 50 kilometer. Lave utslipp gir gunstig reg. avgift. Den leveres med forhjulsdrift.

Til høsten kommer E-Transit Custom, en helelektrisk utgave med opptil 329 kilometer rekkevidde og med mulighet for trekk på alle fire. Det grønne skiftet er i gang hos Ford men diesel og bensin vil nok dominere på varebilfronten en god stund fremover.

Fakta:

Pris demobil: 709 500,- inkl mva.

Pris billigste: 573 500,- inkl mva

Pris er inkl service 3år/45.000km + årlig tilstandskontroll.

Motor: 2.0l EcoBlue Diesel, 170hk.

Drivlinje: 8-trinns automat

Firehjulsdrift.

Dimensjoner: l505/b215/h197cm

Varerom: 5,8 kubikk.

Bakkeklaring: 14 cm

Egenvekt: 2139 kilo

Nyttelast: 1327 kilo

Tilhengervekt: 2,5 tonn

PRAKTISK: Store skyvedører på begge sider gir enkel tilgang til lasterommet.

KJÆRKOMMENT: Terje Hansen kan nå tilby 4-hjulstrekk på Transit Custom varebil.
41
GAMMEL TRAVER I NY UTGAVE: Ford Transit Custom er her, nå med en rekke avanserte drivlinjer og motoralternativer.

Usikre tider?

- ta kontakt med oss i dag for bistand

Accountor Arendal Regnskap | Lønn | Bedriftsrådgivning

www.accountor.no

sorlandet@accountor.no

Strømbusletta 4 4847 Arendal

Tlf: 37 00 35 00

42 NÆRING - Verdiskaping i sør - 2024

Øivind Crompton jobber som grafiker i Nye Arendals Tidende, ved siden av en jobb som arbeidsveileder på et kontor i Arendal. Han er forfatter og illustratør av denne tegneserien.

- Kontoret i Ærndal startet som en liten humoristisk tegneserie som jeg lagde og sendte til de andre på kontoret via vår “messenger” gruppe i fjor høst. Siden da har det blitt flere hundre striper laget og publisert på Kontoret i Ærndals egen Facebook side.

Stripen er også blitt et fast innslag i Arendals Tidende.

Som jeg ofte sier på kontoret: -Dette er ikke satire men et referat fra kontormiljøet i Arendal.

Følg den på Facebook.

Søk opp: Kontoret i Ærndal

43

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.