Page 1

Arendals Tidende magasin

HELG

Andreas (24) snudde livet opp ned og gikk ned 32 kilo:

Bekjempet ­depresjon med aktivitet Pris: 20 kr

Uke 41 2019 | Nr. 75 | 14. ĂĽrgang


2 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


3


Vi lager AT-Helg til deg: Redaksjonen | post@arendalstidende.no

Innhold

Nostalgi: Alle ­Arendals kinoer

Ansvarlig redaktør Grete Helgebø | Mob: 466 97 805 gah@arendalstidende.no

Kulturredaktør (Permisjon) Linda Dyrholm | Mob: 974 39 024 ldy@arendalstidende.no

16-21

Journalist Helene Walle | Mob: 916 06 201

Foto: Ukjent.

hwa@arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen | Mob: 975 72 101

Faste spalter

tab@arendalstidende.no

Frilansjournalister Journalist | Olav Svaland | post@arendalstidende.no

For et hunde­liv Heljeprat Side 6-7

Produksjon Grafisk designer / Layout Maria Åsheim | Mob: 920 69 172 maa@arendalstidende.no

Hav og skog i suppebolla Heljemat

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø | Mob: 920 47 345

Side 26-27

tli@arendalstidende.no

Annonser |

annonser@arendalstidende.no

Salgsleder Wenche Eriksen | Mob. 410 20 737 wme@tvende.no

Lokalt kryssord og kviss 

Side 28-29

Forsidefoto: Olav Svaland

Trykk: Synkron Media AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Org.nr: 898 426 432 Papirutgave: Tirsdag og fredag Nettside: www.arendalstidende.no

4 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

Abonnement:

40 69 22 22 | abonnement@arendalstidende.no


Leder

Fra arkivet Ti år siden

Dit hjelpa er Arendal er en nokså stor by, med forskjellige bydeler med næringsliv fullt av initiativ. I tillegg kommer et massivt tilbud av tjenester i regi eller støttet av det offentlige. Noen eksempler er kurset for kols-pasienter som Arendals Tidende skrev om denne uka, Kirkens bymisjons skattkammer hvor du kan få låne et lass av utstyr helt gratis, frivilligsentralene som låner gratis ut tilhengere med utstyr til å arrangere en gatefest eller en grillfest, biblioteket er ikke alene om å tilby gratis aktiviteter til barn som er hjemme i høstferie og vinterferie, alle barn kan nå dessuten få tusen kroner i støtte til å betale kontigenten på fritidsaktiviteter, mange er ikke klar over at dersom du står i en konflikt kan du få gratis meklingsmøter gjennom konfliktrådet og de som sliter med psykisk helse kan søke kommunen om støtte i form av et innsatsteam eller melde seg på en rekke forskjellige andre tilbud som tilbys. I tillegg kommer alle initiativene fra ikke subsidiert-privat næringsliv, som koster litt, men som kan være en stor hjelp for folk. I dagens magasin kan du lese om et eksempel på begge deler. En alvorlig overvektig og deprimert 24-åring meldte seg på prosjektet «Menn i helse» som skal hjelpe menn å komme seg ut i jobb, da han tok tak for å komme seg ut av den umulige og destruktive situasjonen han var i. Det er et gratis offentlig tilbud for å hjelpe menn å få seg jobb, og samtidig få flere menn inn i omsorgsyrker. Samtidig meldte han seg på livsstilsendringskurs på et treningssenter. Kombinasjonen av de to tilbudene ble redningen for Andreas. For andre kan en helt annen sammensetning av tilbud være en redningsbøye.

For ti år siden gikk inntektene fra TV-aksjonen til Care og deres arbeid med å etablere spare- og lånekasser til kvinner i fattige områder av verden for å gi dem økonomisk selvstendighet. I år er formålet igjen det samme, og TV-aksjonen går av stabelen 18. oktober.

Fem år siden

Vi i Arendals Tidende snakker ofte med mennesker som har det tøft, og som føler at de får for lite hjelp til å komme seg videre. En fellesnevner for mange av dem vi treffer er at de kunne nytt godt av å vite hvilke tilbud som finnes for nettopp dem. I jungelen av store og små flotte initiativ som er designet og satt ut i aksjon for å hjelpe enkeltmennesker kan det nemlig være vanskelig å finne frem, og en samordnet presentasjon av tilbudene det offentlige tilbyr i Arendal kunne vært et nyttig verktøy for å la hjelpetilbudene leve ut sitt fulle potensiale.

Grete A. Helgebø Ansvarlig redaktør

Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avis­omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no

For fem år siden ropte innsatte i Arendal fengsel et varsko om at det var for lite å gjøre og for få muligheter for utvikling. Fem år senere er det samme gamle fengselsbygget hvor driften er vanskelig fortsatt i gang, men et nytt fengsel i Froland er på trappene.

5


Illustrasjon: Yvonne Vignes

Heljeprat Faste ansatte og frilansere i ­Arendals ­Tidende gir deg noen tanker idet helga skyller innover arendalittene.

Denne ukas skribent: Aina Ludvigsen

Høstens hunde­­ norge stoppet opp Er hundene våre snart trygge nå? Som så mange andre med meg har jeg «familiemedlemmer» som er litt mer hårete enn de fleste andre. Eldstemann «Diva» har vært min bestevenn de siste ni årene og sjefen sjøl, «Herman» har akkurat rundet to år. Hundene mine er noe av det viktigste i livet mitt og jeg vet at jeg er langt fra alene om å ha det på den måten.

Kildekritikk

Dere som har hund slik som meg forstår garantert hva jeg mener når jeg skriver at dette har vært en stressende høst. Ifølge Mattilsynets sider onsdag 25. september har det vært hele 173 tilfeller på landsbasis med blodig diare og oppkast denne høsten. 43 av disse hundene har dessverre mistet livet.

6 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


At hundenorge raskt gikk i panikk er en mild underdrivelse. Ikke bare hundenorge, norske hunder ble også bannlyst på arrangementer i nabolandene våre. Hundeparker ble stengt og utstillinger, konkurranser og kurs ble avlyst. Jeg skal ikke si noe, jeg har vært fullstendig hysterisk selv. Jeg tror jeg brukte et par dager på å finkjemme nettet etter informasjon og jeg leste alt jeg kom over. Da mener jeg alt, kildekritikken står ikke nødvendigvis så sterk når redselen tar over.

Ikke rottegift

I begynnelsen var det kaos. Ingen ante hva som var årsaken bak dødsfallene, men teoriene var uendelige. Alt fra hundefôr til drikkevannet fikk skylden og det ble sterkt anbefalt og holde hundene vekk fra andre hunder. Jeg er så heldig at jeg har en stor hage hundene mine kunne leke i, men jeg traff daglig folk som nervøst luftet hundene sine på en kort tissetur i stramt bånd. Etterhvert som ukene har gått har Mattilsynet og Veterinærinstituttet heldigvis kunnet utelukke flere mulige årsaker som en hissig versjon av Parvovirus og rottegift for å nevne noe. De mener også at sykdommen mest sannsynlig ikke er veldig smittsom og legger til at det ikke er uvanlig at hunder hverken får oppkast eller diare. Hva som er årsaken til økningen i år og ikke minst alvorlighetsgraden er fremdeles usikkert.

Mosjon

Etter at det verste har lagt seg sitter jeg igjen med noen tanker. Sosiale medier kan være fint til mye, men i denne saken burde nok mange – meg selv inkludert, tenkt seg om to ganger før man tar alt man leser for god fisk. Det har blitt delt så utrolig mye feilinformasjon og teorier tatt ut av løse luften at det er til å bli svimmel av. Det er ikke rart folk har mistet hodet fullstendig når man i redselen for å miste pelsvennen sluker alt man kommer over. Hundenorge begynner sakte men sikkert å komme tilbake til virkeligheten og jeg ser at folk rundt meg begynner så smått å senke skuldrene. Det er nok veldig bra for hundene som en god periode ikke fikk hverken den mosjonen eller stimulien de så sårt har behov for. Jeg håper virkelig at Mattilsynet og Veterinærinstituttet snart kommer frem til en konklusjon og forklaring slik at vi kan slappe av helt.

Alvorlig

Dersom vi noensinne skulle oppleve noen lignende igjen (noe jeg virkelig håper at vi slipper) så håper jeg at vi alle kan la være å gå amok på internett. La oss forholde oss til de som faktisk sitter med infoen: Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Ikke la oss hause alt opp i kommentarfelt og ved å dele feilinformasjon fra andre «kilder». Da tror jeg at vi gjør oss selv og hundene våre en stor tjeneste. Ikke misforstå meg, slikt skal bli tatt alvorlig og forhåndsreglene Mattilsynet kom med var både gode og fornuftige og vi bør fortsette å følge dem frem til at vi sitter med en løsning eller forklaring. Men la oss følge de laget av fagfolk og ikke dem laget av «alle andre». Til slutt vil jeg sende min dypeste medfølelse til alle de som har mistet hundebestevennen sin. Vi er mange som tenker på dere.

7


SPRUDLER: Andreas Lauvland (24) kjempet bort 32 kilo fra kroppen og en mørk depresjon. Nü skinner han om kapp med sola. Foto: Olav Svaland

8 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


Gikk ned 32 kilo og fant lyset i tunnelen Andreas (24) var så overvektig og deprimert at han ikke klarte å finne et eneste lyspunkt i livet. Etter fire år i mørket så unggutten plutselig et lys i enden av tunnelen – og satte seg heftige mål. Få måneder senere er livet snudd opp ned – og nå sprudler han som et fyrverkeri! OLAV SVALAND post@arendalstidende.no

– Det var en skrekkelig vond og tung tid. Jeg låste meg inne på rommet og dyrket depresjonen. Jeg spilte dataspill hele tiden, både natt og dag – og det eneste jeg spiste var Grandiosa også drakk jeg mye cola. Mens jeg satt der tenkte på at jeg ikke ønsket å leve, forteller han åpenhjertig.

Tatt av depresjon

Vi møter han på Hove. På en stein ytterst i havgapet, med sola godt plassert bak ham, sitter han og skinner om kapp med den. Mørke og truende skyer kjemper om plassen på himmelen med sola denne dagen. Det var slik Andreas følte det da depresjonen tok over kontrollen i livet hans. Den positive og svært aktive hverdagen forsvant i skyggen av en depresjon. I sola forteller han lett om den mørke tiden – og om den tunge livssituasjonen, som han bestemt mener han satte seg selv i.   – Det var tragisk. Livet hadde ingen verdi og jeg hadde ingen livsgnist i det hele tatt. Heldigvis har jeg en solid familie som jeg er så glad i. Jeg orket ikke tanken på å utsette de for dette, så jeg holdt ut, sier han.   – Isoleringen på ungdomsrommet gjorde at han droppet all kontakt med kompisene, som hele livet hans hadde betydd så mye. Nå var det Andreas og datamaskinen mot resten av verden.

– Ville filleristet meg selv

24-åringen irriterer seg over at han kastet bort fire år av sitt unge liv.

9


TUNGT: Her er Andreas Lauvland på sitt tyngste. Hele 125 kilo å bære er ikke bare tungt fysisk. Det ga også en stor psykisk utfordring. Foto: Privat

Han forteller engasjert om de ensomme årene, om nedturene, isolasjonen og følelsene han hadde bak den låste døra.   – Hadde jeg sett det utenfra og fått tak i den gutten, slik jeg var, hadde jeg filleristet han og bedt han ta seg sammen. Det tror jeg faktisk hadde hjulpet meg, om noen hadde gjort det med meg, sier han. Likevel er han bevisst om hvorfor de lyse dagene ble beseiret av de mørke skyene.   – Jeg slet med en tung sorg og unnskyldte med hele tiden med det. Et brudd med en kjæreste jeg hadde var ekstremt tungt, og det var bare starten. Nesten samtidig som hun gjorde det slutt, døde min bestefar. Det var da det tippet helt over, forteller han.

Droppet ut av skolen

Sorgen ble uutholdelig og den da 19 år gamle gutten klarte ikke lenger å ta vare på seg selv. Fire måneder før han var ferdig med videregående skole, droppet han ut.   – Jeg så ingen vits i å holde på med skole. Jeg hadde en drøm om å bli psykolog og jeg innså at jeg ikke var i stand til å klare det. Karakterene ble elendige i noen av fagene jeg trengte for å bli det jeg ville. Derfor var det veldig logisk å gi opp, sier han. Vekta økte ekstremt raskt. På det meste veide han 125 kilo og kunne skilte med en BMI som viste et svært alvorlig fedmeproblem.   – Jeg merket at jeg la på meg og oppdaget stadig en ny valke mens jeg satt og spilte foran pc-en. Det var en vemmelig følelse, men jeg klarte ikke å ta tak i det selv. Jeg aksepterte at jeg forfalt og brydde meg ikke om noe som helst. Jeg var hundre prosent l­ ikegyldig, forteller han.

Mange smerter

Etterhvert fikk han vondt i mange deler i kroppen på grunn av overvekten. De verste smertene satt i ryggen. Økonomien var også elendig.   – Jeg levde på sosialhjelp fra NAV og gikk på anti­ depressiva, som ble skrevet ut av legen. Det var altfor enkelt å få de pillene, mener han.

10 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

SUNN MAT: Siri Gundersen har sammen med Andreas gått ned 15 kilo. Andreas har gått ned 32 kilo – og 

Pillene dempet de verste sorgene og depresjonen, men egentlig var det bare en utsettelse av følelsene.   – Jeg kunne aldri blitt frisk av disse tablettene. Det må mange andre brikker på plass før man får full effekt, mener han. Han var likevel glad for at han fikk tablettene, men synes det er viktig å understreke at man ikke bare kan bure seg inne og vente på å bli frisk av tablettbruk når man er psykisk syk.   – Det må jobbes med og prates om. Det finnes ingen enkel vei ut, forteller han.

Mer aktiv enn de fleste andre

Andreas var en særdeles aktiv gutt før depresjonen tok overhånd. Han var en habil ishockeyspiller på Sørfjell. I tillegg fylte han fritiden med fotball, frisbee­ golf og innebandy, som han drev på med samtidig. Alle dager var han aktiv – og aktivitetene opptok hele fritiden hans.   – Det var en selvfølge at jeg skulle være med på ting som var gøy. Det var jo der vennene mine også var og jeg trivdes med å være sosial. Jeg visste ikke om

annet og det var dette jeg ville aller mest. Et sosialt liv er det jeg har best av. Jeg tror det er slik for de aller fleste av oss, sier han. Andreas lengtet og lette etter den følelsen og gleden mens han satt alene på gutterommet og ødela for seg selv.

Vendepunktet

Vendepunktet kom da unggutten så et innlegg på Facebook, som var blitt postet av en som i ungdomsårene hadde vært en god treningskamerat og kompis av han.   – Han skrev at han endelig var ferdig på ­universitetet og at han skulle begynne å jobbe. Han var ferdig med en god utdannelse og var på vei inn i en fin jobb, forteller han. Det fikk den nå 24 år gamle arendalitten til å våkne. «Lyset i tunnelen» ble sterkere enn den noen gang hadde vært.   – Alt ble klinkende klart for meg. Jeg skulle ikke bli en naver, som var glad hver gang trygda kom. Jeg innså også at jeg aldri kom til å få meg en jobb eller en kjæreste. Jeg er så glad i familie og ønsker meg barn – og slik jeg


GLAD: Andreas var en populær gutt med høyt aktivitets­ nivå og godt humør da han var yngre. Foto: Privat

begge er lettere til sinns. Her serverer hun en kyllingsalat når sønnen kommer på besøk på Skare. Foto: Olav Svaland

VEKTØKNING: Andreas gikk ekstremt opp i vekt da depresjonen slo inn. Han gikk fra å være ekstremt aktiv til inaktiv på få dager.  Foto: Privat

hadde blitt, var det ingen som ville ha meg. Da måtte jeg ta tak i meg selv for å endre på dette, sier han.

En hjelpende hånd

Andreas rev seg løs fra rommet og oppsøkte familien. Han åpnet seg til dem og fortalte om sine ønsker. – Jeg begynte å gå turer med min tante, som har hund, tidlig om morgenen før hun reiste på jobb. Vi fikk snakket godt sammen også kom jeg meg opp om morgenen. Jeg oppdaget raskt at rutiner gjorde meg godt, forteller han. Andreas satte stor pris på engasjementet i familien og dro raskt nytte av alt de bidro med da han ba om hjelp. Andreas inviterer oss med hjem til morens og stefarens hjem, som han ennå er sterkt knyttet til, selv om han har flyttet hjemmefra.   – Du må snakke med mamma. Hun er en veldig viktig støttespiller for meg. Hun har faktisk blitt en medspiller også, sa han lurt.

Følte seg hjelpeløs RØRT: Andreas er like glad i familien sin, som de er i han. Derfor var det tungt da han ble tatt av depresjon og overvekt. Her trøster han mamma, Siri Gundersen og får henne til å le. Foto: Olav Svaland

Hjemme i familiens store hus på Skare, møter vi moren hans, Siri Gundersen med et stort smil om munnen.

11


MÅL: Andreas satte seg mange mål da han tok et oppgjør med depresjonen: Å ta sertifikatet, slutte å bite negler, å begynne på skole og få seg jobb. Alt dette klarte han med glans.  Foto: Olav Svaland

Hun er så glad for å møte oss og forteller gjerne om den store forvandlingen.   – Det har vært en forferdelig vond tid. De siste årene har vært som en berg-og dalbane. Jeg må innrømme at det har vært tunge, veldig tunge stunder, forteller hun. Det smittende smilet forsvinner raskt og frem kommer tårene. Andreas tar tak rundt moren og klemmer henne mot seg og trøster henne.   – Jeg har følt meg så hjelpeløs og det har vært forferdelig å se han være så deprimert og innesluttet, sier hun. Hun forteller at hun fortsatt bekymrer seg for at han skal få tilbakefall og isolere seg igjen, men frykten blir mindre og mindre for hver dag som går. På kjøkkenet har hun dekket pent på – og gjort klart til lunsj.   – Opplegget vårt tilsier at vi kan spise sunt og godt, så det blir en kyllingsalat, sier hun omsorgsfullt.

Satte ekstreme mål

Andreas forteller at moren har blitt med på et opplegg på Nr1 Fitness på Krøgenes. Der trener de sammen og motiverer hverandre.   – Jeg ringte til senteret da mamma sa at hun ville bli med. Det var trygt og godt, men samtidig en heftig barrière for meg å ringe dit – og ikke minst å ta steget ut av hula mi, forteller han. Andreas ba om en mannlig personlig trener. Det hadde de ikke. I stedet ble han møtt av Anne Christine Hansen. Andreas tar oss med til treningssenteret på Krøgenes der han er blitt fast inventar. Her møter vi Anne Christine, som kommer bort med åpne armer.   – Så godt å se deg, Andreas! Du ser veldig bra ut, som vanlig, sier hun og dulter borti han på en fleipete måte. Han smiler momentant – og gleden ved å se henne igjen er umulig å holde igjen.   – Det er hun som skal ha mest av æren for at jeg er kommet meg hit jeg er i dag, forteller han.

– Elsker deg og hater deg!

Første gangen de to møttes, var utenfor trenings­senteret.   – Husker du hva som skjedde, Andreas, spør hun.   – Jeg husker nok ikke alt. Jeg var så full av angst og panikk at jeg husker bare bruddstykker, sier han. Den personlige treneren hjelper han på vei.

12 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

  – Vi jobbet mentalt i cirka en time før du turte å gå inn. Du hadde fordommer om hvem som trente her. Du fryktet hva de sprekeste guttene ville tenke om deg, som var så dårlig trent og så tykk. Du ville ikke vise deg og aller helst trene helt alene, sier hun. Andreas husker det, da han blir minnet på det.   – Det var ufattelig vondt. Jeg hatet deg like mye for å “pushe” meg som jeg elsket at du gjorde det. Jeg er veldig glad for det i dag, sier han. De to startet opplegget på et enerom for å skape tillit og det ble en fantastisk match mellom de to.   – Selv har jeg har lenge slitt med angst og dårlig psykisk helse. Jeg holder foredrag om dette og er åpen om det. Å møte Andreas var på mange måter som å møte meg selv i mine verste øyeblikk. Vi skjønte hverandre på en måte som ikke er så enkel for mentalt friske mennesker å forstå, mener hun.

Klare mål

Det tok ikke lange tiden før de to hadde blitt kjent og Andreas stolte på Anne Christine.   – Kiloene raste av deg. Hjemme endret du og moren din kostholdet og startet prosjektet på en utmerket måte. Dere stod sammen og satte dere store mål, sier hun. Det tok ikke lang tid før Andreas fikk mer overskudd og satte fyr på livsgnisten.   – Jeg fortalte at jeg ønsket å sette meg mål for livet generelt – og Anne Christine lyttet, støttet og ga råd. Jeg skulle starte på en utdannelse og få meg jobb. I tillegg skulle jeg slutte å bite negler og ta sertifikatet. Sertifikat trenger man jo når man går på skole og skal ut i jobb, sier han.   – Det er sjeldent jeg ser noen gå så helhjertet inn i oppgavene som det Andreas gjør. Han er rett og slett en fantastisk gutt med et stort og åpent hjerte, sier Anne Christine.

Ble med i prosjekt og tok lappen

I dag er Andreas i gang med det moren mener han passer aller best til. Å jobbe med mennesker.   – Han har alltid vist en stor omsorg for alle ­menneskene rundt seg og en forståelse for det som må til for å få de til å føle seg vel og trives, sier moren. Han takket ja til å være med et prosjektet for å få flere menn inn i helseyrket. Prosjektet heter «Menn i helse».   – Det var utrolig fint at jeg fikk tilbudet om å være med. Jeg måtte egentlig være 25 år, men heldigvis finnes det unntak, sier han og smiler – før han videre forteller stolt:

  – Nå er jeg med på undervisning og jobber ved en institusjon i Åmli. Til og fra jobb kjører jeg bil. Jeg har klart å ta sertifikatet, forteller han med store, stolte og blanke øyne.

Gikk ned 32 kilo

Når Andreas kommer til trening, jogger han lett opp trappene til andre etasje og hilser på de ansatte og de han møter i gangen og inne på senteret.   – Andreas er blitt så trygg på seg selv og dyktig i det han driver på med. Vi sier gjerne at han er blitt senterets klovn – og da mener jeg på en positiv måte, altså, sier den personlige treneren. Nå er han 32 kilo lettere og målet er å gå ned enda litt til. - Jeg tror jeg har en trivselsvekt som er fem kilo lavere enn det jeg er i dag, sier Anderas. Han og Anne Christine er enige i at det skal de klare, sammen. Moren har også hatt gode resultater.   – Jeg har gått ned cirka 15 kilo. Det merkes at alt er lettere og vi har mer energi til alt. Vi har all grunn


GØNNER PÅ: Andreas trekker frem sin ­personlige trener, Anne Christine Hansen, som sin viktigste motivator og støttespiller. Hun har selv slitt med depresjon og angst og vet hva Andreas strevde med. Foto: Olav Svaland

Fakta «Menn i helse» • Menn i helse er et unikt prosjekt for menn mellom 25-55 år som mottar egnet ytelse fra NAV. • Deltakerne får tittelen helserekrutt og det tilbys et komprimert utdanningsløp frem til fagbrev som helsefagarbeider. • Menn i helse er et samarbeid mellom kommune, NAV, fylkeskommune, Fylkesmannen, KS og Helsedirektoratet.   – Menn i helse er som et kinderegg, forteller Hanne Mensner Lerstang som er nasjonal koordinator for prosjektet. Hun har virkelig sett verdien av prosjektet siden oppstarten i 2010.   – Vi opplever både rekruttering til helsesektoren, tilbakeføring til arbeidslivet og økt mangfold som gevinster. • Antall helserekrutter har vært stigende hvert år siden oppstarten. I løpet av høsten vil over 300 menn ha tatt fagbrev via Menn i helse. • Over halvparten oppnår aller beste karakter på fagprøven og 92 prosent av dem har en jobb å leve av, meldes det om på mennihelse.no

til å være stolte – og nå får vi bare fortsette å stå på og ta vare på det positive i endringene, sier hun.

– Stolt om jeg kan hjelpe andre

HARDT: Andreas var livredd for å komme inn på treningssenteret og møte de sterke guttene som trener der. Han fryktet hvordan de skulle vurdere ham. Anne Christine hjalp han ut av frykten – og nå er han blitt trygg.  Foto: Olav Svaland

Fra første gang avisa var i kontakt med Andreas, har han vært åpen og tydelig på at han ønsker å fortelle historien sin til våre lesere.   – Hvorfor det?   – Om min historie greier å få noen gjennom en depresjon eller bare vise noen at de ikke er alene, så er jeg stolt, sier han.

13


Teknologien er klar. Er du?

OPEL AMPERA-E • 100 % elektrisk • 423 km rekkevidde (WLTP) • Vi har nå biler for omgående levering

Topp modell, alle utstyrspakker er inkl. i prisen! Kr

369.900,-

Ampera-e er perfekt i hverdagen - med imponerende rekkevidde og fullspekket med utstyr. Prisen inkl. frakt og levering Arendal. For mer info se opel.no.

FREMTIDEN TILHØRER ALLE

Bryggeriveien 1, 4848 Arendal Tlf: 37 05 92 00

NYE MITSUBISHI OUTLANDER

NORGES MEST SOLGTE LADBARE HYBRID Meget velutstyrt Instyle+ med S-AWC 4WD

Fra kr

2.999

Pr. mnd*

Vinterhjul og metallic lakk inkludert Vi har biler klare for rask levering Leasingavtale 36 mnd/45.000 km. Startleie/etablering kr 81.613. Totalpris kr 189.577 (varierer med rentenivå). Forutsetter kontraktsinngåelse innen 31.10.2019

Familie-SUV perfekt for norske forhold - med 7 års garanti Mitsubishi Outlander PHEV har god plass til passasjerer og utstyr. Med det klasseledende firehjulsdriftsystemet S-AWC (Super All Wheel Control) er dere garantert fremkommelighet under alle forhold. Du kan gjøre dine daglige gjøremål på ren elektrisitet, samtidig slipper du rekkeviddeangst på langtur takket være bensinmotoren. Det er godt både for lommeboken og miljøet. Ikke rart den er kåret til Årets grønne SUV 2019 av anerkjente Green Car Journal. Pris fra kr

413.000

(utstyrsnivå Invite)

Pris er inkludert frakt og andre leveringsomkostninger. *Pris gjelder bil levert til forhandler i Arendal. Kostnad for frakt til lokal forhandler tilkommer. Tilbudet gjelder et begrenset antall biler. 7år/140.000 km unik Norgesgaranti. Gjelder kun for biler som kjøpes fra norsk autorisert Mitsubishi-forhandler. Forbruk: 2.0 L/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 46g/km. Forbruk vil være avhengig av temperatur, topografi, utkjørt lengde, kjørestil og bruk av varmeapparat/klimaanlegg. El. rekkevidde 45 km (WLTP). Utstyrsdetaljer kan avvike fra avbildet modell. Med forbehold om evt. trykkfeil.

14 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

AUTORISERT MERKEFORHANDLER – Vår kompetanse, din trygghet.


15


Verden som en gang var

BIOGRAFEN: Biografen sees her til venstre og var Arendals første rene kinobygning. Her fotografert engang i pü 30-40-tallet. Foto: Nasjonalbiblioteket.

16 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


«Levende bilder» i Arendal Vi har alle gått på kino og ervervet minner rundt våre første møter med figurer som Reodor Felgen, Darth Vader, John Wayne eller andre som dukket opp på lerretet for første gang i våre liv. Lukten av popcorn og godterier, samt disse pøblene på bakerste rad som kastet papir i bakhodet på dem foran, alt er del av de nostalgiske minner. GEIR ÅSEN | Historiker

17


Verden som en gang var

Kinoen var en gang den beste måten å oppleve film på, og i tiden før vi fikk et hav av TV kanaler og store skjermer var dette stedet man gikk for å se de nyeste filmene. Kinoen ble ikke bare en arena for under­holdning, men også til opplæring og politiske meninger. Hvordan begynte det hele i vår egen by, Arendal? La oss dra tilbake til starten for over 100 år siden og se på hvordan kinoen ble en del av tidens ulike bølger frem til vår egen tid.

Biografen – Byens første faste kinobygg

I dag er det ikke mange som vil nikke gjenkjennende til en plass i Arendal som het ”Bio”. Dette var byens første faste kinobygg som åpnet dørene i 1907 og hadde 90 intime sitteplasser i sitt lille lokale.1 Selv om dette var det første rene kinobygget, var det ikke første gangen arendalsfolk hadde fått oppleve levende bilder, for alt i 1896 hadde man forestillinger på torvet i det som ble kalt Arendal Kinomatograf. Begivenheten fant sted åtte måneder etter at den første kinoforestilling ble vist i Norge på Circus Variete` i Christiania. Torvet ble plassen man gikk på kino helt frem til disse nye konkurrentene kom på banen, og foruten Bio fikk man Søndenfjeldske Kinomatograf Co. Det å oppleve ”levende bilder”, hadde altså over ti år med ­forestillinger før det første rene kinobygg ble satt i drift. Bio var en forkortelse på folkemunn av Biografen, som var det egentlige navnet. Aksjekapitalen ble satt til 7500 kroner på generalforsamlingen i oktober, og samtlige var i eie av arendalsborgere, noe man var svært fornøyd med. Bygningen sto kaptein Carl Bugge Hanssen for, og alt i november gikk første forestilling der publikum kunne glede seg over Reisen gjennom Sætersdalen, kinodriften sto Olaf Marius Bye for. Forestillingen gikk for fulle hus, og Biografen fikk særs gode anmeldelser; ”Billederne er klare, rolige og meget vakre”.2

SENSUR: Tyske soldater på marsj gjennom Havnegaten. De tok ganske raskt

Arendals borgere kunne nå velge mellom tre kinoer, Biografen i Havnegaten, (altså den som ble kalt Bio), dernest den på torvet og til sist den som ble kalt Grand Kinomatograf som holdt hus der dagens Frimurerlosje finnes. En av de første spillefilmene man kunne oppleve, var Rajahens Juvelskrin. Dette var en «Enestaaende pragtfuldt koloreret Eventyrscenerie i 21 Afdelinger».3 Fremover ble tilbudet bedre, der den ene filmen avløste den andre. Sammen med mer dokumentarpregede filmer, ble det stadig mer underholdning i form av drama, komedier, thrillere og annet. Utover 20-tallet fikk man også forestillinger i Comediehuset, som lå på Tyholmen og tilhørte Arendal Dramatiske Selskab. Opprinnelig hadde bygningen vært en sjøbod og et gjestgiveri, men ble i 1811 ombygd til teater. I 1924 gjorde man avtale om at bygget også skulle ha kinoforestillinger og her fikk arendalsfolk oppleve sin første lydfilm, en teknologisk nyvinning i tiden. Det ble installert både maskinrom og lerret til å trekke ned. Bygget ble revet i 50-årene – til tross for store protester. Stedsnavnet Teaterplassen henger igjen fra tiden forestillingene i byen gikk her,

1

ARENDALS KINOMATOGRAF: Hjørnegården til venstre ved Bendixkleiv hadde faste forestillinger fra 1906 som Arendals Kinomatograf. Foto: Nasjonalbiblioteket

Sjeggstad 1968, 11 | 2 Agderposten 1907, 2 | 3 Agderposten 1907, 3 | 4 Grimstad Adressetidende 1938, 4

18 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


STOR BEGIVENHET: Ildfluen - Senorita fra 1937 var den første filmen som gikk på Saga kino, og folk sto i lange køer for å oppleve begivenheten. Foto: Filmposter 1937.

både i form av teater og film. Fra 1932 hadde Biografen gått inn i samarbeid med Arendal Dramatiske Selskab, og de endret navn til A/S Kinoteateret som ble drevet med stort hell.

Saga Kino og tysk okkupasjon

kontroll over kinoen og dikterte hva som kunne sendes, eller ikke. Foto: Ukjent.

Sommeren 1937 oppsto planene til det vi i dag forbinder kinoen med, nemlig Saga Kino. Det var pengesterke Oslofolk som fremmet forslaget for daværende leder av A/S Kinoteateret; Eivind Feragen. Kino var på fremmarsj som aldri før, og ønsket om å etablere en i privat eie kom på dagsorden. Fra ide til oppstart gikk det fort, og snart lå en aksjekapital på 11.500 kroner klar. Arkitekten Ketil Ugland ble engasjert til å tegne det nye bygget. Ideen gikk ikke upåaktet hen, og ettersom prosjektet skred fremover gikk det for å være et av tidens mest moderne og teknisk raffinerte anlegg, og selv i nabobyen Grimstad skrøt man i sin lokale avis: «Arendals nye kino som vil stå ferdig i slutten av måneden blir etter hvad anleggets tekniske konsulent, ingeniør Vaumun, Oslo, uttaler, Nord Europas mest hypermoderne kino. Alle tekniske finesser er utnyttet, og installering av førsteklasses maskiner begynner allerede. Kinoen vil komme på 320 000 kroner.»4 Datiden sum pålydende 320 000 kroner, ville i dagens penger tilsvart over 11 millioner kroner. Flottere kunne det altså ikke bli, og den 27. mars 1938 var det høytidelig åpning med filmen Ildfluen – Senorita, en musikkfilm med blant annet Jeanette Mc Donalds og Allan Jones. Senere samme kvelden gikk neste forestilling, og da ble det sagt at køen var nær 100 meter lang da alle ville oppleve dette nye tekniske vidunderet.

COMEDIEHUSET: Comediehuset fotografert i 1923, altså året før man fikk kinoforestillinger her. Kilde for foto: Sjeggstad Per, Kino i byen vår.

Kun et par år etter kinoen åpnet, ble landet invadert av den tyske okkupasjonsmakten, og i krigsårene ble kinoen ufrivillig en del av det tyske propaganda­ maskineriet. Filmavisen startet som en nyhetsbulletin som gikk i forkant av hver film fra året 1941, og under krigen ble det sterkt kontrollert av Nasjonal Samling og tysk sensur.

19


Verden som en gang var

REKLAME: Husmorfilmene som levde mellom 1953-1973 var gratis, men ble avbrutt av reklameinnslag. Screenshot fra Omo reklame fra 1960-tallet.

Her fremmet man ukentlig hvordan den nye ideologien skulle forme et nytt Europa, der okkupasjons­maktens krigsmaskineri rullet seierrikt frem på alle fronter. Med tiden ble stadig mer av løgnene i propagandaen avslørt, og man så ikke Filmavisen som en god kilde til riktig informasjon under krigsårene. Kinoen fikk derved også en annen rolle, nemlig som et møtested for skjulte samtaler og motstandsytringer mot okkupasjon. Den ble en slags demokratisk arena for meninger av ulik sort, fri for sensur. Tyskerne plantet ofte egne agenter i salen, men disse ble fort gjennomskuet av lokale som sørget for å bue når tysk propaganda rullet over skjermen. 5 I begynnelsen av krigsårene ble den gamle Biografen stengt, nærmere bestemt i 1941, og Comediehuset ble mer eller mindre rasert av tyskerne. Derved gikk forestillingene i den forholdsvis nye Saga Kino. Gestapo bestemte raskt at de skulle kjøre like mange tyske filmer som skandinaviske. De engelske og ­amerikanske var sterk sensur på, da tyskerne regnet det meste herfra som propaganda. Slik gikk krigsårene med mye tysk og skandinavisk film, eller eventuelt noe fra andre tyskokkuperte områder. Så kom omsider freden i mai 1945 og en kunne endelig vise både amerikanske og engelske filmer. De neste tiårene skulle bli glansdagene for film på kino.

Avgift på kinobilletten som ga nytt stadion

Saga kino skulle etter krigen bli gjenstand for oppmerksomhet forbundet med en annen sak som ikke hadde så mye å gjøre med kinofilmer. Kommunen hadde etter krigen slitt med å oppfylle sitt løfte om et idrettsstadion. Saken synes ikke å la seg løse, men sommeren 1947 kom journalisten Leif Gjertsen med et ganske vilt forslag. Han foreslo å hente inn 50 000 kroner hvert år til formålet, over en 5 års periode ved

5

å øke billettprisene på kinoen med 20 øre for voksne, og 10 øre for barn. Forslaget krevde en rekke runder i både bystyret, idrettsrådet, stortingsrepresentanter og mange flere. Høsten 1947 ble forslaget innvilget og ga nok penger til å finansiere Bjønnes Stadion. Derved var Saga Kino det egentlige opphavet til idrettsplassen.

Husmorfilmene vinner frem

Etter krigen kom tiårene som skulle bli kinoens glansdager, der toppen ble nådd i 1950-1960-årene da hver nordmann i snitt gikk på kino 10 ganger per år. Fra 60-tallet og fremover sank besøkstallene jevnlig ettersom folk fikk eget fjernsyn og underholdningen herfra økte. I år 2000 var snittet per nordmann på litt over 2,6 kinobesøk per år. 6 I 2017 var tallet nede i 2,2 besøk per nordmann og trenden er svakt synkende. 7 På 50 og 60-tallet kunne også husmødrene komme på gratis, timelange reklamefinansierte opplysningsfilmer som var direkte myntet på husmorens plikter og sysler i hverdagen. Trenden kom også til Sørlandet og en av de store filmene som gikk på rundgang, var Fritimen som hadde mer en 550 forestillinger i hele landet, direkte myntet på husmødrene. Merkelig nok ville ikke Saga Kino vise den, og Arendals husmødre måtte over til nabobyen Grimstad for å se den. På turnplanen er Arendal nevnt 10.11.1970 der de kunne se filmen mellom 11:30 – 1800 på kvelden i Grimstad. I alt ble det produsert 28 såkalte husmorfilmer innen den siste ble sendt i 1973. På det tidspunktet hadde besøkstallene sunket.

Vietnamkrig og arena for ytringer

I 1970 skulle Saga Kino igjen bli arena for tidens politiske bølger, men denne gangen blant de unge. Den mye omtalte filmen Green Berets skulle ha premiere her, og avisene hadde i forkant pekt på mulighetene for store demonstrasjoner mellom ytre høyre og venstre

Christansen 2018 | 6 Statistisk Sentralbyrå 2002 | 7 Mjaaland, Drabløs 2017

20 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

SKØYTELØP: Bjønnes Stadion var arena for m

fløy. Årsaken var at mange mente filmen glorifiserte krigføringen i Vietnam, og derved oppsto kraftige motsetninger på hver side. Kvelden filmen skulle ha premiere dukket det anslagsvis 2000 personer opp, der de fleste var skuelystne folk som ikke hadde noen standpunkt til filmen. Agderposten kunne melde at det hele hadde gått forholdsvis rolig for seg, der det var sympatisører av de som kalte seg Blå Front på den ene siden, og SUF`ere på den andre siden. Det skal ha smelt noen kinaputter, samt at flyge­blader ble revet ned og det ble slåsskamp rundt et flaggbanner av FNL, som til sist fikk stangen knekt i to. Etter premieren den 9. april ble det stille rundt filmen noen dager, men den 12. april skulle SUF`erne ta siste stikk. De ringte Agderposten og meldte at denne gangen skulle de få stanset filmen. Da forstillingen begynte gikk i alt 20 personer til aksjon, stormet scenen foran lerretet og viftet med bannere og ropte slagord. Politiet fikk denne gangen spesielt store problemer med en


mangt et skøyteløp som samlet folk. Mange har mulig glemt at avgift på billetten fra kino, gjorde dette mulig. Kilde for foto: Rudebilstasjonen i Arendal, Facebook.

demonstrant som sloss mot dem, men fikk til slutt tatt hånd om dem alle, og 28 personer fra venstre fløy ble arrestert, disse var i hovedsak fra Oslo og representerte SUF.

aviser. Når alt kom til alt, var det toppen 20 til 30 stykker som sto bak opptøyene, om man oppsummerte både de fra høyre og venstre fløy. Derved hadde nok mediene overdrevet tallet en god del.

Gruppene som fysisk skapte opptøyene bestod av få personer, sammenlignet med de som fulgte det hele av nysgjerrighet. Derved ble det lite av de spådde store tumultene flere av samtidens aviser hadde bebudet i dagene før SUF`erne kom i sine busser fra Oslo. Arendalittene møtte nok frem mer av nysgjerrighet, fremfor å skulle delta i demonstrasjon. I etterkant kunne man finne leserinnlegg om saken, der mange ergret seg over å ha blitt kalt demonstrant av samtidens

Kinoen som kulturell arv

Utover 70-tallet fikk stadig flere fargefjernsyn, og da man gikk over på 80-tallet ble antall fargefjernsyn flere enn sort-hvitt TV i Norge. Besøkstallene i kinoen sank, men til tider kom filmer som trakk fulle hus. Blant disse var klassikere Flåklypa Grand Prix, Star Wars, Tilbake til Fremtiden, Ghostbusters, Crocodile Dundee og mange flere. Slike filmer ga gode oppsving for kinoen, og gjør det den dag idag.

Film på lerret lever videre, og neste gang du tar en tur vet du litt mer om hvordan vår lokale kino gjennom mer enn 120 år har vært gjenstand for både politikk, krigshistorie, ideologisk fremvekst, ny teknologi, og ikke minst – en arena for våre første møter med filmstjernene. Vi har gått her alle sammen, helt fra besteforeldre og tippolderforeldre, til våre egne barn. Vi fortsetter å dele begivenhetene med en flaske brus, popkorn og et stort lerret fremfor oss sammen med venner og familie, ikke ulikt slik våre forgjengere gjorde i 1896 og kinoen er blitt en del av vår felles kulturarv, og enda den beste måten å oppleve levende bilder på.

Litteraturliste Agderposten 23.11.1907. Christiansen Atle.(4.10.2018) Kinosalen ble en arena for norsk motstand mot nazistene. Forskning.no. Grimstad Adressetidende 10.3.1938. Mjaaland Mari og Drabløs Øystein T. (27.12.2017) Millionnedgang i kinobesøket. Dagens Næringsliv. Hentet fra: https://www.dn.no/film/kino/annonsering/reklame/millionnedgang-i-kinobesoket/2-1-241200 Sjeggstad Per (1968) Kino i byen vår. Arendal: Bye-Snorre Grafiske AS. Statistisk Sentralbyå. (28.2.2002) Europeisk Kinorenessanse. Hentet fra https://www.ssb.no/ kultur-og-fritid/artikler-og-publikasjoner/europeisk-kinorenessanse--30949 Fotografier: Alle foto er gjengitt fra frigitte fotografier ved Nasjonalbiblioteket, eller ved åndsverkloven §43a, med vernetid av 50 år etter utløpet av det år da bildet ble laget.

21


22 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019


23


Veien til ­Europas ende

Slöinge, Sverige

Vetle Garcia de Presno fra Arendal la i begynnelsen av juni ut på sitt livs reise. Han skal gå fra Norge til Spania og fra Italia tilbake til Norge. Hele reisen regner han med vil ta over to år, og her kommer en oppsummering fra de første månedene hans på veien. Teksten og bildene under er hentet fra Vetles instagramprofil hvor han holder over 1500 følgere oppdatert på turens utvikling. GRETE HELGEBØ | gah@arendalstidende.no

Nøtterøy, Norge I dag endte dagen med middag hos disse fantastiske folkene. Pizza og øl slår aldri feil, hvertfall ikke i så godt selskap. Ellers i dag har jeg fått sortert og pakket ned alt utstyr til i morgen, men stort sett brukt dagen på å slappe av mest mulig. Nå skal jeg legge meg og nyte siste natt i en seng, før jeg ender opp i Oslo hos min bror om ca. 1 uke. God natt.

Cirkle K, Kode, Sverige

Slik føler jeg meg når en utrolig hyggelig Circle K ansatt overrasker meg med å tilby dusj på morgenkvisten. Etter det kunne jeg legge meg nydusjet inn i teltet, og kose meg meg med øl og nøtter til en god film. Utenom det har jeg bare ryddet og vandret litt rundt i nærområdet, og er veldig klar for å reise til Gøteborg i morgen.

Slöinge, Sverige

I dag har jeg møtt Lasse! Jeg hadde gått 3/4 av turen, og gikk innom en liten lokal thai-restaurant. Da jeg satt meg ned snudde en kraftig kar, med et like kraftig smil, og mange gode historier, seg rundt. Da vi hadde pratet litt ble jeg tilbudt overnatting og dusj. Jeg sa det var litt tidlig på ruten, så han tilbudte å komme og hente meg der jeg stoppet, og kjøre meg tilbake i morgen. Nå har jeg fått kaffe, dusj og teltplass, og gleder meg til en ny dag med denne originale gledessprederen i morgen.

Middelfart, Danmark

Sol, god tid, godt humør, og en etterlengtet venn. I dag har jeg stort sett gått rett frem hele dagen, men jeg har også stoppet etter hver time jeg har gått, og stoppet i rundt en time hver gang. I pausene har jeg spist god mat, sett på serier, drukket litt øl og MYE vann! Grunnen til at jeg har tatt meg så god tid, er fordi jeg skal møte @espen_linga i Middelfart, men han er her ikke før midnatt. Så nå som jeg er her, skal jeg sette meg på en bar, og vente tålmodig.

Padborg, Danmark

De gamle skoene hadde 0,5 millimeter med såle igjen og var fulle av hull. Allikevel var det tungt å kvitte seg med favoritt skoene. Nå skal det sies at det allerede merkes utrolig godt, på føttene og kroppen, at jeg endelig har TO par med fungerende sko. Denne gangen ble det Salomon, som foreløpig virker gode. I dag har jeg tilbragt 90% av tiden min i hengekøyen

24 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

jeg har fått låne. Utenom det har jeg blitt bandasjert (uten skade), vært på butikken, og fått i meg mye god mat. Så helt til siste dag har Danmark behandlet meg utrolig godt! Så får vi bare håpe Tyskland tar meg like godt imot i morgen.

Tysklandsgrensa

Guten tag Tyskland! Jeg har endelig kommet meg ut av Norden, og krysset min tredje grense, inn til Tyskland! Det har også vist seg at det er en del tyskere som ikke kan engelsk, så jeg har startet mitt eget lille landeveis språkkurs. Jeg skal holde dere oppdatert på hvordan det utvikler seg, men for øyeblikket skal jeg bare nyte min første natt i Tyskland.

mye jeg gleder meg til å tilbringe en helg med disse to!

Grandhan, Belgia

Så kaldt! Vått og kaldt er aldri en god kombinasjon. Nå har det seg sånn at jeg er en person som svetter mye, og i dag har det regnet, og blåst ganske kald vind, så da blir det litt vanskelig å unngå. Når jeg er så kald, så holder jeg et ganske høyt tempo, og før jeg visste ordet av det, hadde jeg nådd dagens mål.

Padborg, Danmark

Ovelgönne, Tyskland

Tilbake i skogen. Etter at jeg fikk kjempet meg ut av Hamburg, over hva som føltes som et uendelig antall broer, kom jeg meg til slutt tilbake på ruta. Neste storby er Bremen, for kursen er snudd fra sør mot vest. Det er fordi Nederland er det neste landet på lista.

Meppen, Tyskland

Å gå 30 kilometer med 30 kilo i 30 varmegrader er ikke bare lett. Selvom humøret fortsatt er på topp, merkes det at kroppen kjenner på utfordringene. I løpet av den første halvtimen i dag gikk jeg tom for vann, og det tok hele 3 timer før jeg fikk påfyll! Som en liten belønning ble jeg da også invitert inn på kaffe og lunsj av en super familie. Siden har jeg heldigvis hatt vann hele dagen! På tross av vær og vann, ble den siste halvtimen i dag også den fysisk verste så langt. Jeg skal ikke være for detaljert, men jeg kan si at jeg ble gående hjulbent grunnet mye varme, fuktighet, og friksjon.

Amsterdam, Nederland

Jeg har ankommet Amsterdam! Her skal jeg bruke litt over en uke på å endelig få ordnet opp i en haug med ting til turen, og ikke minst endelig få restituert kroppen helt! Jeg har slått leir og de neste 4 nettene skal tilbringes her. Kjøpte nye sko i dag, enda et utslitt par er kastet. Jeg har fortsatt en del problemer meg smerter i føttene. Så jeg må desverre ta en dag til på hotellrommet i morgen, og håpe på at det går over med litt hvile. Endelig er de kommet! Jeg har ventet hele uken på at @anethorbjornsen & @benediktesrensen skulle komme, og endelig er de her! Vi har anskaffet oss en Bobil for helgen, og jeg kan ikke beskrive hvor

Grandhan, Belgia


Cirkle K, Kode, Sverige

Nøtterøy, Norge

Middelfart, Danmark

Meppen, Tyskland

Amsterdam, Nederland

Ovelgönne, Tyskland

25


HeljeMat

Havet og skogen LUFTIG: Med stavmikser piskes suppa lett og luftig, før den helles over rensede blåskjell og kantarell. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpic

Luftig blåskjellsuppe med kantarell, fennikel og smak av tørr sherry Ingredienser (2 personer) 500 g blåskjell 1 dl tørr sherry 1 dl tørr hvitvin 2 dl fløte 2 sjalottløk 300 g kantareller 1 kvist estragon 1 fennikel 2 ss smør 1 sitron salt

Fremgangsmåte Skyll og rens blåskjellene. Fjern skjell som ikke vil lukke seg, og skjell som eventuelt er knust og som ikke lukter friskt av hav og sjø. Kutt av toppene og bunnen av fennikelen, og ta av det ytterste laget. Legg dette avskjæret til side og spar det til du skal lage suppa. Del så fennikelen i to, og høvle tynne flak av den med en mandolin – eller kutt så tynt du klarer med en skarp kniv. Legge fennikelflakene i en bolle med isvann i 1 time, så de krøller seg og blir sprø og delikate.

KANTARELL: Renses for jord og rusk fra skogen.  FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Rens kantarellene fri for barnåler og annet rusk. Fordel dem i to hauger og legg primært de litt slitne kantarellene i den ene haugen. De peneste kan spares til garnityr-sopp. Sett en stor, bred kjele på medium/høy varme og legg i grovhakket løk, estragon og fennikel-avskjæret. La det få svette litt før du legger i halvparten av de styggeste kantarellene som er kuttet i grove biter. Tilsett vin


Blåskjell og kantarell lever i hver sin verden, men møtes mer enn gjerne i suppeskålen. Even Ramsvik / NTB

Å lete etter skogens gull er ren meditasjon. Jeg tråkker rundt i høstskogen mens blikket søker etter de gule hattene som gjemmer seg så godt de kan. Soppjakten fyller nået, og det er ingen plass til hverdagsbekymringer. Omgivelsene gir en ro som jeg sjelden kjenner i byen. Og den aller beste soppen jeg kan ha med hjem igjen, er kantar­ ellen. Har man mye av en slik god råvare, er det deilig luksuriøst å spise mengder av den. Man kan riste en skive surdeigsbrød i panne med godt smør, og toppe den med et lass bløte kantareller. Eller koke opp fersk pasta og vende inn kantarellene, kanskje med det dryss gressløk eller parmesan, ellers trenger man ingenting. Men kantareller må ikke alltid skinne i hovedrollen, denne soppen jobber godt i team også. En god medspiller er blåskjell. Foreningen mellom skog og hav kan høres noe merkelig ut, men disse to kler hverandre usedvanlig godt. Om man i tillegg spisser smaksbildet med en klunk tørr sherry, blir lykken komplett. Blåskjell forbindes kanskje mest med sommeridyll, men da er skjellene strengt tatt ikke i sesong – fordi de gyter, noe som gjør dem magrere. På senhøsten og tidlig vinter, derimot, er de fyldig og fine. Varmebehandlingen av blåskjell er et tema jeg er en smule besatt av. Altfor mange gjør dette feil, dessverre. For det første kokes skjellene gjerne for lenge, for det andre – og dette er det største problemet – ligger halvparten av skjellene på toppen, uten kontakt med væske, når de åpner seg. Dermed blir de for tørre. Løsningen er å legge press på skjellene med et egnet hjelpemiddel. Da vil de ikke klarer å åpne seg, men dampes mens de er nesten helt lukket, samtidig som de holder seg saftige og gode. Med en gang du fjerner presset, åpner de seg pent og pyntelig – og de som ikke gjør det, får ikke bli med på festen.

Stjernekokken Even Ramsvik (34) vil gjøre det enkle perfekt – med en personlig vri. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix

BLÅSKJELL: Kokes opp under press fra en egnet gjenstand, slik at de åpner seg ordentlig først når presset fjernes.  FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

SERVERING: Suppa helles over sopp, blåskjell og sprø fennikel­flak idet den serveres.  FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

og fløte, og la det få koke i 10 minutter. Slipp så i blåskjellene, og legg på press og lokk. La skjellene koke i cirka 3 minutter. Sil så av suppa, og smak den til med salt og sitronsaft. Rens blåskjellene til garnityr. Varm opp en stekepanne, og legg kantarellene i tørr panne. La soppen slippe væsken sin før du tilsetter en spiseskje smør. Rør til soppen er varmebehandlet

og væsken og smøret har bundet seg sammen til en tykk smørsaus som henger fint på soppen. Slipp oppi blåskjellmusklene, som bare skal varme seg et øyeblikk sammen med soppen. Legg sopp og blåskjell i en dyp skål sammen med litt frisk og sprø fennikel. Varm opp suppa til rett under kokepunktet, og kjør suppa lett og luftig med stavmikser før du heller den opp i skålen.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten.  FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix

Ungarsk comeback Tokaji, kongenes søte favoritt, er blitt tørr og trendy. Knut-Espen Misje / NTB

For et par århundrer siden var Ungarn blant de vik­ tigste vinlandene i Europa. Edelsøt Tokaji og landets andre viner ble drukket av konger og aristokrater over hele kontinentet. Så var det stille lenge, selv om mange av landets små vinprodusenter har vist at de kan levere en utrolig FOTO: Produsenten god kvalitet. Før vi smaker på en av vinene – hvorfor forsvant egentlig ungarsk vin fra fiffens fester? Jo, etter at den beryktede vinlusen, Phylloxera Vastratix , hadde drept druestokkene på de fleste av landets vinmarker sånn omtrent i 1880, fulgte trøblete tider. Ungarn gjennomgikk to svært tøffe verdenskriger for så å bli en del av Sovjetunionen. I tiden fram til jernteppets fall i 1991 var det lite kvalitetsfokus å spore i landets falmede vinindustri. Heldigvis er det i dag et skikkelig comeback på gang. Landets historisk viktigste vinområde, Tokaji, er et av lokomotivene som drar lasset. I en tidsalder der sukker er ansett som farligere enn både heroin og automatvåpen, er det vel bare naturlig at produsentene her satser mer på tørre hvitviner enn de har gjort før. Sauska Tokaji Furmint 2017 (varenr. 11116101, kr 159,90, basisutvalg) er en av Vinmonopolets nyheter nå i september. Jeg er imponert over kvaliteten, spesielt med tanke på at prisen er såpass lav. Vinen har en ungdommelig og «kjølig» aromaprofil som passer retten godt. I munnen er den tørr, syrlig og frisk, med middels fylde – som er akkurat det som skal til for å samspille med de delikate smakene av blåskjell og sopp. Druen Furmint har visse smaksmessige likhets­ trekk med tørr sherry, noe som også bidrar til å gjøre kombinasjonen god. Vinen kan godt lagres fire til seks år uten problemer, men min anbe­ faling er definitivt å nyte den nå.

27


SPILL OG MORO KRYSSORD Kryssordforfatter Ragni Maria Hafsten e-post: ragni@skrivesmurfen.no Hjemmeside: www.skrivesmurfen.no HAR ES PEN KLØVFJELL GÅTT

KLISTER

MEGA FON

HELL

Walther Spro

BINDE ORD FOR TALTE PRO NOMEN KLIPPER

3,14 DRIKK

DEN FØRSTE

SLITER AREN DAL HAVN UT

GLO RETE SOLO

TENNER

SLYNG PLAN TENE

SUM

SKAKE

DREIE

POTE

INSTRU MENT

WATT SEKUND MALER

BRO DERE

TALL ORD PUSSET

ANNEN RANGS

UMAK KULER

GROV FIL

TE PIKE NAVN

LEGGES MUSIKK UT PÅ ØRE HØRING

ULV BESEIRE

I ORDEN FETT LEVER HAWK CHRIS TENSEN UT

NEER FRI STEDET

BEVE GER

UNDER VIS NINGS STED

RATT

HERJER

UT AV

DATA MASKIN MÅNE

SLETTE

PLAGG DEL

FOTTØY

SVEVE MÅL

VET KRIBLE

ELV

ADVERB DYR

FJELL REKKE KJERNEVED

STOR PANNE ARBEID MOTOR SYKKEL

TIL STREK KELIG

VISNE RÅTTEN

VELSTÅENDE

FARGE

OPP FØRER LEVERE

BIBEL DEL INNSJØ

TALL

MÅL

SJOKK STUM

ARTIK KEL

LÆRE REKKE

1500

KNADDE NEDBØR SEL SKAP ALV

HOL LAND

STJELE JUNIOR

UKJENT

KANTEN

MO DERNE

28 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

GJØRE OPP

TOPP

TALL

SPISTE STEMME

NAFTA

LØSE MIDDEL

MOSKUS

ENSOMT FOR BILDE

RIKTIG

STÅKE FOTDEL

BY

STRØM

HOVED STAD

EIME

PIKE NAVN

PAPE GØYE

KIKKE

YTRET RADI KAL

TILBAKEREISE RETNING

LUKE

GLIR

VINNER LÆRTE

BAK VERK FINNES

SYFILIS

SVIMMEL

PIKE NAVN GUD

KARAK TER

TONE MÅNED

NÅL

MÅLE INSTRU MENT

PRE STERE

BØLGEN

NEDBØR TINE

RØYS

PÅLE

VEKST

ESKER

LISTE MERK

TRYKK

KOS

TAUE

KAMINER

FOR FATTER MISTET INVI TERTE

TRÅKK

PRO NOMEN

KJEMPE

KRY


2 9 3 6

4 2

1

4 kryssord 5 LØSNING Dagens

5

LØSNING Dagens kryssord

Vannrett: 1. med Husholdningsgass Har du1. fulgt i avisa? Loddrett: Pro 2. Rettetast 7.1.Brukes Plantedel Hva heti veggefar den første8. kinoen i Arendal? 3. Ombud 4. Pols 5.påAsal 6. Nederlag 2. Hva het huset teaterplassen hvor 9. Tøfle 10. Håndverker 12. Forstår det startet opp filmvisninger 7. Tresvale 11. Melen 13. Halmi 1924? 13. Delstat i USA 17. Tydelig 3. Skrik Hvilket15. prosjekt hjalp til å få 14. Ymis 16. Beo over­vektige og deprimerte Andreas 18. Dimensjon9 3 6 7 4 5 2 8 1

9 3 5 1 4 2 8 6 7

VANSKELIG 6 3 4 7 8 2 5 8 1 4 1 7 9 6 2 8 6 2 5 9 9 1 5 3 7 3 4 7 8 6 7 2 1 4 5 5 9 3 2 1 4 8 6 9 3

6 6 8 2 2 9 5 3 9 8 7 4 1 1 3 7 4 5

1 4 7 7 9 8 3 9 6 5 4 1 5 6 8 2 2 3

NÅDELØS MIDDELS 9 7 2 4 3 3 8 4 5 5 1 6 4 8 6 1 9 3 5 5 1 7 2 1 3 8 4 9 5 1 1 5 4 2 2 7 7 9 3 8 6 3 2 6 8 9 2 3 6 7 7 4 9 3 8 6 4 2 5 7 6 6 5 8 1 9 9 1 2 4 7 8

4 2 9 7 6 5 1 3

2 1 8 9 3 7 5 4

5 2 4 6 3 1 8 9 7 1 7 8 3 6 5 9 4 2

8 9 6 7 4 5 2 1 3

3 1 7 2 8 9 6 4 5

2 9 3 4 8 1 6 7 5

5 6 4 7 2 9 3 8 1

5 2 2 8 4 5 6 6 3 1 1 3 8 7 9 4 7 9

8 7 9 1 6 4 7 8 4 2 5 9 2 5 1 3 3 6

3 9 1 3 7 6 2 7 8 4 9 5 6 2 4 8 5 1

Løsninger finner du på side 30-31

7 1 4 8 2 9 5 3 6

5 6 4 7 2 9 3 8 1

LØSNING

Bildet er tatt et sted i Arendal. Ser du hvor det er?

2 8 5 6 1 3 7 4 9

6 8 2 5 9 7 1 3 4

1 7 9 3 6 4 5 8 2

5

ut i jobb?

Loddrett: 1. For 2. Tangent 4. Vetle Garcia de Presno har startet på en 3. Klageinstans 4. Pardans Løvtre gåtur som skal ta to og et5.halvt år, hvor går ferden? 6. Tap 7. Spurvefugl 11. Kan potet være 5. Hvilken lokal idrettsarena ble ­ 13. Strå 14. Diverse 16. Burfugl på kino? finansiert med inngangspenger Kan du dette?

1. Hvor stor sum foreslår regjeringen at du LØSNING Dagens kryssord

kan handle klær tollfritt for i forslaget til

LØSNING

NÅDELØS 9 7 2 4 6 3 4 5 5 8 1 3 8 4 9 1 7 1 5 2 3 2 6 8 4 9 3 7 2 5 7 6 1 6 8 9

1

6 2 9 3 8 4 1 7 5

3 1 7 2 8 9 6 4 5

8 3 4

6

4 7 8 9 5 1 6 2 3

1 7

9

12. Forstår 6. Tap 13. Skrik 7. Spurvefugl 15. Delstat i USA 11. Kan potet være 17. Tydelig 13. Strå Vannrett: 1. Propan 7. Tremose 18. Dimensjon 14. Diverse 8. Rotblad 9. Tusle 10. Smed 12. Vet 16. Burfugl

Vannrett: 1. Propan 7. Tremose 8. Rotblad 9. Tusle 10. Smed 12. Vet 13. Hyl 15. Alabama 17. Leselig 18. Entoms Loddrett: 1. Pro 2. Rettetast 3. Ombud 4. Pols 5. Asal 6. Nederlag 7. Tresvale 11. Melen 13. Halm Kilde for foto: Sjeggstad Per, Kino i byen vår. 14. Ymis 16. Beo

8

3

4. potet Pardans 6. Tap9.7.Tøfle Spurvefugl 11. Kan være 10. Håndverker 5. Løvtre 13. Strå 14. Diverse 16. Burfugl

13. Hyl 15. Alabama 17. Leselig 8 3 1 Tidendes Arendals heljekviss 18. Entoms

MIDDELS 3 8 5 1 4 6 9 5 1 7 2 3 5 1 4 2 7 9 3 6 8 2 6 7 9 3 8 4 6 5 1 9 2 4 7 8

9

2 9 3 4 8 1 6 7 5

6

4 7

9. Tøfle 10. Håndverker 12. Forstår 13. Skrik 15. Delstat i USA 17. Tydelig 9 3 7 18. Dimensjon 1 5 1. For 2. Tangent 9 Loddrett: 3. Klageinstans 4. Pardans 5. Løvtre 6 6. Tap 7. Spurvefugl 11. Kan potet være 6 13. Strå 14. Diverse 16. Burfugl

1 7 8 3 6 5 9 4 2

8

9 3 5 1 4 2 8 6 7

8

VANSKELIG 6 3 4 7 8 2 5 8 1 4 1 7 9 6 2 8 6 2 5 9 9 1 5 3 7 3 4 7 8 6 7 2 1 4 5 5 9 3 2 1 4 8 6 9 3

1

8 9 6 7 4 5 2 1 3

6

5 2 4 6 3 1 8 9 7

2 7 1 8 1 5 4 8 4 1 2 6 9 5 9

6 8 2 5 9 7 1 3 4

4 2

6

1 7 9 3 6 4 5 8 2

9 1 5 6

1 2 9 5

NÅDELØS 9 7 2 4 6 3 4 5 5 8 1 3 8 4 9 1 7 1 5 2 3 2 6 8 4 9 3 7 2 5 7 6 1 6 8 9

7 9 3 5 8 7 1 4 9 3 1 2 7 SUDOKU 4 8 3 Middels MIDDELS VANSKELIG 3 8 5 1 4 6 9 6 5 2 2 8 1 4 3 1 7 8 9 1 6 5 1 2 3 5 5 7 9 3 9 1 7 1 4 8 4 8 6 9 3 2 5 8 1 2 7 3 1 4 8 3 8 6 9 7 VANSKELIG Nådløs NÅDELØS 6 9 9 2 8 1 4 3 3 5 7 1 6 5 9 3 9 1 9 1 5 4 8 6 6 2 5 8 4 3 1 2 8 3 8 6 9 7 4 NÅDELØS 9 Hvor er dette? 3 5 7

UKE 39 - 2019

7 9 3 5 1 2 8 7 1 4 9 Torsdag 26. september 9 3 5 1 2 7 8 DAGENS KRYSSORD 8 Loddrett Vannrett DAGENS KRYSSORD Sudoku - PrintGenerator 4 8 3 6 1. Husholdningsgass 1. For Vanskelig 7. Brukes i veggefar 2. Tangent VANSKELIG 8. Plantedel 3. Klageinstans 6 9 1 5 9. Tøfle 4. Pardans 5 10. Håndverker 5. Løvtre 3 2 Vannrett 8 1 4 3 Loddrett 12. Forstår 6. Tap 1.8For 1 1. Husholdningsgass 6 13. Skrik 7. Spurvefugl 7. Brukes i veggefar 2. Tangent 15. Delstat i USA 11. Kan potet være 5 4 8. Plantedel 3. Klageinstans 17. Tydelig 13. Strå 4.6Pardans 2 9 9.1 Tøfle 18. Dimensjon 14. Diverse 10. Håndverker 5. Løvtre 2 16. Burfugl 4 Forstår 8 6 9 12. 6. Tap 9 13. Skrik 2 5 8 7.9Spurvefugl 3 15. Delstat i USA 11. Kan potet være 3 Vannrett: 1. Husholdningsgass 8 3 1 17. Tydelig 13. Strå 7. Brukes i veggefar 8. Plantedel 18. Dimensjon 14. Diverse 8 6 9 7 16. Burfugl 9. Tøfle 10. Håndverker 12. Forstår NÅDELØS 13. Skrik 15. Delstat i USA 17. Tydelig Loddrett Vannrett 18. Dimensjon 5 9 8 1. Husholdningsgass 1. For Vannrett: 1. Husholdningsgass Loddrett: 1. For 2. Tangent2. Tangent 7. Brukes i veggefar 3 5 7 1 7. Brukes i veggefar 8. Plantedel 3. Klageinstans 5. Klageinstans Løvtre 8. Plantedel4. Pardans 3. 1

Foto: Colourbox

Vannrett: 1. Propan 7. Tremose statsbudsjett? 2. Hvilke fire sørger for at12. dette 8. Rotblad 9.partier Tusle 10. Smed Veter det første budsjettet som settes fram av 13. en Hylflertallsregjering 15. Alabama siden 17. Leselig Jens Stoltenberg var statsminister? 18. Entoms 3. Dramaserien «Exit» fra NRK har vakt stor Loddrett: 1. Pro 2. Rettetast oppsikt. Hvor stor andel av innholdet 3. Ombud 4.på Pols 5. Asal 6. Nederlag er basert sanne historier, ifølge serieskaperne? 7. Tresvale 11. Melen 13. Halm 4. Hvor mange fylker kommer det nye fylket 14. Ymis Agder 16. til åBeo grense til? 5. Hva heter den høyeste toppen i Arendal kommune? For de minste 1. Hvor mange bokstaver er det i alfabetet? 2. Hva er 10 x 0? 3. Hvilken kul fyr fra NRK super er for tiden å se i Skal vi danse på TV2? 4. Hvor mye vokser håret ditt i løpet av en måned? 5. Hvilket verktøy har samme navn som beinet til et gårdsdyr?

29

LØSNING

5 7 6 1 4 2 9 8

8 9 2 5 7 1 3 6

1 6 5 3 8 4 2 9

3 5 1 4 2 8 6 7

7 8 3 6 5 9 4 2

9 3 4 8 1 6 7 5

6 4 7 2 9 3 8 1

https://www.nyhetsgrafikk.no/demo/sudokuNew/client/sudoku-printer/ New/client/sudoku-printer/

1/6


15. Delstat i USA 17. Tydelig 18. Dimensjon

DENNE UKEN PÅ SØRLANDETS EGEN TV-KANAL: Vi sender 24 timer i døgnet!

Vår reporter Natalie tar oss med til Skandinavias største strandfest. Hvert år samles nesten 40 000 festglade mennesker på Bystranda midt i Kristiansand sentrum!

I 1994 fant en hytte-eier i Søgne en hodeskalle under brygga. Skallen hadde tilhørt en kvinne som døde for 8000 år siden!

Paul padler Oslofjorden - 6/13

Paul har padlet over hele verden og er kjent for sine friske og folkelige reportasjer. Denne gangen møter han en trubadur.

LØSNING Dagens kryssord Kort og godt (matprogram) - 1/12

Våre to trønderkokker legger ut på nye eventyr på jakt etter høstmat. Muggost spiller en viktig rolle i denne retten.

Sam på gården - 19

En serie om bonden og altmuligmannen fra Lindesnes som har en drøm om å være selvberget og selvhjulpen.

TV Agder distrubueres til 170 000 seere i Aust og Vest-Agder. Sendingen går i loop hver time, hele døgnet*. Nye programmer hver mandag. Tv Agder sees på disse kanalnumrene: Kabel/fiber: Canal Digital #125, Get #32, Altibox #33/52, Telenor #149, Antenne: RiksTV #52. Gikk du glipp av noe? Programmer legges også ut på tvagder.no. Produsent Media Service AS, Tlf: 370 18 000. *RiksTV 19:00-24:00 og 09:00 - 12:00 i helgen.

30 Arendals Tidende helgeutgave uke 41 2019

Vannrett: 1. Husholdningsgass 7. Brukes i veggefar 8. Plantedel 9. Tøfle 10. Håndverker 12. Forstår 13. Skrik 15. Delstat i USA 17. Tydelig 18. Dimensjon Loddrett: 1. For 2. Tangent 3. Klageinstans 4. Pardans 5. Løvtre 6. Tap 7. Spurvefugl 11. Kan potet være 13. Strå 14. Diverse 16. Burfugl

LØSNING DAGENS KRYSSORD

Palemsus, sommeren 2019

Soloppgang – de første menneskene på Agder

11. Kan potet være 13. Strå 14. Diverse 16. Burfugl

Vannrett: 1. Propan 7. Tremose 8. Rotblad 9. Tusle 10. Smed 12. Vet 13. Hyl 15. Alabama 17. Leselig 18. Entoms Loddrett: 1. Pro 2. Rettetast 3. Ombud 4. Pols 5. Asal 6. Nederlag 7. Tresvale 11. Melen 13. Halm 14. Ymis 16. Beo


LØSNING KRYSSORD Kryssordforfatter Ragni Maria Hafsten e-post: ragni@skrivesmurfen.no Hjemmeside: www.skrivesmurfen.no

N

M

FOR TALTE PRO NOMEN

FOR FATTER MISTET

D

MEGA FON

R

L

BINDE ORD

O G

S A I

P

3,14 DRIKK

I

TRYKK

A

PÅLE

DREIE

ULV BESEIRE

I

K

K L E M KOS

Å

S K O I

M C NÅL

MÅLE INSTRU MENT

ELV

TIL STREK KELIG

UNDER LEVER VIS HAWK CHRIS NINGS TENSEN UT STED

O STOR PANNE ARBEID

N O K

B

SYFILIS

KIKKE

B

I

MOSKUS

N

VISNE RÅTTEN

D Ø PAPE GØYE

FJELL REKKE KJERNEVED

A R A

BY

N

S A M

LØSE MIDDEL

T E R

LÆRE REKKE

MO DERNE

VANSKELIG 6 3 4 7 8 2 5 8 1 4 1 7 9 6 2 8 6 2 5 9 9 1 5 3 7 3 4 7 8 6 7 2 1 4 5 5 9 3 2 1 4 8 6 9 3

9 3 5 1 4 2 8 6 7

2 8 5 6 1 3 7 4 9 1 7 8 3 6 5 9 4 2

7 1 4 8 2 9 5 3 6

2 9 3 4 8 1 6 7 5

Y R

UMAK KULER

NEER FRI STEDET

E

PRE STERE

B R Y T

A R T E

TE PIKE NAVN

A V T A R

ADVERB DYR

A N

PIKE NAVN GUD

VELSTÅENDE

EIME

BØLGEN

P Å

GROV FIL

VINNER LÆRTE

ENSOMT FOR BILDE

RIKTIG

TALL

RATT

UT AV

O R

SLETTE

M O

SVIMMEL

Ø R

Bilredning Sør AS

V 6 2Y7 9 2 8S 1 A 3 GLIR

YTRET RADI KAL

37 03 39 00

9 5 4 6

R 3 6I 8 K 7 8 1D2 E 4 Ø

4 3 9 5

D E R 1 7 5 2 7 4N3 8

GJØRE OPP

TOPP

5 9 6 1 T R E T T E N B MÅL

VANSKELIG

SPISTE STEMME

SJOKK STUM

KNADDE NEDBØR

1 7 9 6 2 5 8 3 4 S2 3M 8 E9 5 4 6 A S T A 4 3 L6 8 1 7

2 9 3 6S 5 A8 7Ø 1 D4 4 6 1 9 2 7 8 3 5

1500

SEL SKAP ALV

HOL LAND

STJELE JUNIOR

8 6 2 5 9 1 6 8 7 M F U 9 N1 5N 3 S7 D 4 1 2 4 2 3D 9 E5 S 3 Ø4 7L 8 6 Y 7 2 1 4 5 8 7 5 2 5 9 3 2 1 6 4 3 8 4 8 6 9 3 7 9 6 1

9 3 6 7 4 5 2 8 1

VANSKELIG 6 3 4 7 8 2 5 8 1 4 1 7 9 6 2 8 6 2 5 9 9 1 5 3 7 3 4 7 8 6 7 2 1 4 5 5 9 3 2 1 4 8 6 9 3

9 3 5 1 4 2 8 6 7

1 7 8 3 6 5 9 4 2

2 9 3 4 8 1 6 7 5

5 6 4 7 2 9 3 8 1

5 6 4 7 2 9 3 8 1

NÅDELØS 9 7 2 4 6 3 4 5 5 8 1 3 8 4 9 1 7 1 5 2 3 2 6 8 4 9 3 7 2 5 7 6 1 6 8 9

6 8 2 5 9 7 1 3 4

5 2 4 6 3 1 8 9 7

8 9 6 7 4 5 2 1 3

3 1 7 2 8 9 6 4 5

LØSNING

6 2 9 3 8 4 1 7 5

NEDBØR TINE

T R E

KRY

3 4 6E 8 5R1 9 6 4 7 2 5

7 L2 E9 3 8 1

5 2 4 6 3 1 8 9 7

3 1 7 2 8 9 6 4 5

Årets TV-aksjon skal skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Sammen gir vi 400 000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. For å klare det, trenger vi din hjelp. Bli bøssebærer og gå årets viktigste søndagstur.

1 7 9 3 6 4 5 8 2

NÅDELØS 9 7 2 4 6 3 4 5 5 8 1 3 8 4 9 1 7 1 5 2 3 2 6 8 4 9 3 7 2 5 7 6 1 6 8 9

1 7 9 3 6 4 5 8 2

6 8 2 5 9 7 1 3 4

8 9 6 7 4 5 2 1 3

BLI BØSSEBÆRER FOR TV-AKSJONEN NRK 20. OKTOBER

BLIMED.NO / RING 02025

Vi bidrar til en verdig og fin begravelse

Løsning Hvor er dette? Boots Apotek i Friholmsgaten (Løveapoteket)

Tore Konnestad Begravelsesbyrå Tlf. 915 52 003

LØSNING ­ARENDALS ­TIDENDES HELJEKVISS Fra avisa: 1. Biografen, gjerne forkortet bio. 2. Comediehuset. 3. Menn i helse. 4. Fra Marisberg til Spania og fra Italia og tilbake. 5. Bjønnes stadion

SAMLEOBJEKTER SØKES !

NÅDELØS 9 7 2 4 1 6 5 8 3 6 3 4 5 7 8 2 9 1 5 8 1 3 9 2 4 6 7 8 4 9 1 3 5 6 7 2 7 1Vi5 tar 2 6i mot: 9 3 4 8 frimerker, mynter, sedler, smykker, gull og sølv, reklameskilt, 3 2 6 8 4 7 1 5 9 maritime objekter, kunst og malerier, gamle leker, landhandler-utstyr, 4 9 3 7 5 1 8 2 6 gjenstander, klokker, designmøbler m.m. 2 5antikviteter, 7 6 8 3 9 1 krigsrelaterte 4 1 6 8 9 2 4 7 3 5

8 3 4

5

Skanfil besøker Kristiansand 16. oktober 1

6

9 1 5 6

Kontakt oss på 52 70 39 40 / skanfil@skanfil.no for nærmere informasjon.

3

9

5 7 4 2 3

7 6

8 3 4 1

5 1 6

LØSNING

4 7 8 9 5 1 6 2 3

TALL

VEKST

MIDDELS L 3 G8 5 1 E4 E 4 N6 9E 5 R7 1 7 2 3 8 E T 5 U1 4R 2 9 7 9 3 R O6 5 8 2 6 7 1 F O 9 R3 8S 4 I 6 A S 6 E5 1 9 D2 2 4 7 8 3

STÅKE FOTDEL

ARTIK KEL

UKJENT

MIDDELS 3 8 5 1 4 6 9 5 1 7 2 3 5 1 4 2 7 9 3 6 8 2 6 7 9 3 8 4 6 5 1 9 2 4 7 8

O

E 3T8 E5 1R 4 6 2Å 7 T9 6 T3 4R 7 A8 U M E 9 1 2 5 3 7E 9 T6 9 5O 7 L2 8 1 E3 T 2 5 8E 1 L4 T L 4Y6 N

1 7 I 5 1 E G G E N N 7N9 I N P Å 8 2 9 3 6 5 LØSNING SUDOKU 2 4 KANTEN

N T

MIDDELS

NAFTA

E

N

BIBEL DEL INNSJØ

B E L Ø P

BRO DERE

KARAK TER

I

P A

L

SUM

F L Y

R

TENNER

O

S P R O

TILBAKEREISE RETNING

S

A N E N E

R A S E R

HERJER

TAUE

I

E T T E

G

L

W S L

R E

TONE MÅNED

GLO RETE SOLO

K A S S E R

U R A L

L E M BAK VERK FINNES

SVEVE MÅL

I

STRØM

WATT SEKUND MALER

N

E L

PIKE NAVN

M

HOVED STAD

OPP FØRER LEVERE

SLYNG PLAN TENE

M E D

K A N LUKE

K U L Ø R S E

O V N E R

PRO NOMEN

G E H Ø R

BEVE GER

E R M E

K A N Y L E

S O L U R FARGE

VET KRIBLE

TALL ORD PUSSET

LEGGES MUSIKK UT PÅ ØRE HØRING

O K

P PLAGG DEL

ESKER

S K O L E

W O K

O B

POTE

B

ANNEN RANGS

I ORDEN FETT

P C

I

FOTTØY

MOTOR SYKKEL

N

RØYS

S K R U B B

DATA MASKIN MÅNE

KAMINER

T A B E L

LISTE MERK

S T A U R

L

INVI TERTE

T U B A

INSTRU MENT

P R E S S

S T TRÅKK

T

SKAKE

K

K T E R

S T U S S E R DEN FØRSTE

Walther Spro

SLITER AREN DAL HAVN UT

KJEMPE

4 2

KLIPPER

F

LØSNING

I

HELL

https://www.nyhetsgrafikk.no/demo/sudokuNew/client/sudoku-printer/

S

KLISTER

https://www.nyhetsgrafikk.no/demo/sudokuNew/client/sudoku-printer/

L

https://www.nyhetsgrafikk.no/demo/sudokuNew/client/sudoku-printer/

HAR ES PEN KLØVFJELL GÅTT

Kan du dette? 1. 3000 kroner. 2. Høyre, Frem­ skritts­partiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. 3. 70 %. 4. Rogaland og Vestfold og Telemark. 5. Rindefjell på 254,8 meter For de minste: 1. 29. 2. 0. 3. Victor Sotberg 4. Omtrent en cm. 5.Kubein

31


Profile for Tvende Media AS

Arendals Tidende Magasin uke 41 - nr 75  

Arendals Tidende Magasin uke 41 - nr 75