Arendalstidende 20151113 000 00 00

Page 1

Arendals Tidende magasin

HELG Uke 46 - 2015 - Nr. 86 - 10. ĂĽrgang

Arendals Tidende ti ĂĽr:

Pris: 20 kr

Historien om 997 aviser


LEDER / INNHOLD

LEDER Visste du at Arendals Tidende er ti år i år?

Jens Rægevik har ordet:

Jøss å tia flyr…

Visste du at uten navnene Andreas, Nils og Ivar hadde neppe Arendals Tidende eksistert i dag? Prosjektet Arendals Tidende ble etablert i 2005 og siden den gang har redaktører, daglige ledere, journalister, selgere, grafikere, fotografer og bud vært med på både oppturer og nedturer. I dag hadde neppe Arendal hatt en lokalavis uten navnene Odd Bjørn, Grete, Linda, Jarle, Esben, Nina, Maria, Svein og Wenche.

SIDE 22

Visste du at Arendals Tidende er den eneste redaksjonelle konkurrenten Agderposten har hatt helt siden 1980-tallet da Arbeiderparti-avisen «Tiden» måtte gi opp? Visste du at akkurat den natta første utgave av Arendals Tidende ble sendt i trykken, ble også avisas salgsleder bestemor for andre gang? Du visste nok i det minste ikke at avisas salgsleder derfor er pinlig nøyaktig når det kommer til avisas historie, datoer og fakta. Visste du at omtrent 3600 unike Arendals Tidende-sider produseres i året? At over 90 forsider spikres på fortvilte deadliner? Og at over 6000 artikler har blitt publisert på arendalstidende.no de siste tolv månedene? Alt som nevnes over visste du neppe, men etter å ha bladd deg gjennom jubileumsmagasinet til Arendals Tidende kan du lære litt mer om lokalavisa for Arendal. Her kan du blant annet bli kjent med en av avisas grunnleggere. Du kan lese om de mange oppturene, og nedturene avisa har hatt, og du kan bli kjent med jenta som i likhet med Arendals Tidende feirer ti år 9. november. Om du vil kan du også gjerne bli med på feiringen av avisa. Sjekk konkurransen som presenteres i denne avisa, på arendals­tidende.no og Arendals Tidende på Facebook for mer informasjon om hvordan vi vil sette pris på våre ­abonnenter etter ti år med avisdrift.

Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

gah@arendalstidende.no

tab@arendalstidende.no

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

lch@arendalstidende.no

wme@arendalstidende.no

Journalist Esben Holm Eskelund Mob: 982 68 194

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172

ehe@arendalstidende.no

maa@arendalstidende.no

Fotograf Jarle Kavli Jørgensen Mob. 970 01 043

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345

jkj@arendalstidende.no

tli@arendalstidende.no

Abonnement: 40 69 22 22 abonnement@arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Lasertrykk Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Mandag og fredag Nettside: www.arendalstidende.no Forsidefoto: Jarle Kavli Jørgensen/­ fotomontasje Arendals Tidende

Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avis­ omtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no

2 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


En grunn­ legger forteller SIDE 6-11

Arendals Tidende gjennom ti ĂĽr SIDE 19-29

3


Arendals Tidende-barnet:

– Avisa burde skrive om hvordan man ­lager milkshake Siden Julie Askland er født på samme dag som Arendals Tidende så dagens lys er det vel bare rett og rimelig at hun får prøve seg i avisas redaktørstol. GRETE A. HUSEBØ gah@arendalstidende.no

Ti-åringen er ikledd klær fra filmen Frost fra topp til tå, og kommer rett fra skolen. I Arendals tidendes lokaler slenger hun bena på bordet og finner seg riktig godt til rette bak redaktørpulten. Dommen over lokaljournalistikken er klinkende klar når hun blir spurt om hva hun synes om avisa som er akkurat like gammel som henne selv. – Den er fin. – Pleier du å lese mye i Arendals Tidende?   – Nei, jeg leser ikke aviser. – Hvis du som har bursdag samtidig som avisa kunne bestemme. Hva burde vi skrevet om da?   – Dere burde skrive om hvordan man lager is. Nei! Forresten burde dere skrive om hvordan man lager milkshake for det er så enkelt.

AT-barnet?

Julie Askland fylte ti år 9. november.

Hun er født i 2005, samme dag som Arendals Tidende ble distribuert for aller første gang. Tilfeldighetene vil ha det til at hun også er barnebarnet til avisas salgsleder Wenche Eriksen, men hva farmor egentlig driver med på jobb har ikke tiåringen full oversikt over. Heldigvis synes besteforelderen å ha andre kvaliteter.   – Farmor pleier å kjøre meg på svømming på mandag, og jeg svømmer på tirsdag også. Jeg skal kanskje begynne på torsdagene også. – Hva er det som er så gøy med svømming da?   – Vi pleier å få frilek, også er det i Frolandia!

– Inviter hele Norge

Julie feirer sin tiårsdag hjemme, og temaet er disko. Frost og Frost-sengetøy

4 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

LIKE GAMLE: Julie Askland har bursdag samme dag

står på ønskelista. Men at filmen hvor handlingen er lagt til «Arendelle» har Arendal som utgangspunkt er hun ikke så sikker på. – Det er ingen som kan sprute is ut av fingrene, begrunner hun påstanden.


OPPSKRIFT PÅ MILKSHAKE ETTER BURSDAGSBARNETS ØNSKE: Ingredienser: ♥ 2 dl sjokoladeiskrem ♥ 2 dl melk ♥ 1-2 ss sjokoladepulver Fremgangsmåte: Ha iskrem, melk og sjokoladepulver i en blender og miks alt ­sammen til en luftig milkshake (ikke miks lenger enn nødvendig). Smak eventuelt til med ekstra Oboy. Hell sjokolademilkshaken i glass. Server straks! Hentet fra bloggen Det søte liv.

som Arendals Tidende, og begge feiret ti år 9. november.

Ved siden av henne står en bløtkake pyntet med «Arendals Tidende 10 år», men den blir ikke helt godkjent. Julie har andre planer for hvordan Arendals Tidende burde feire sitt jubileum.   – Dere burde invitere alle som bor i Norge.

– Oi, hvordan skal vi få plass til alle dem? – Dere kan være på Kilden, det er her i byen. Der har Laila feiret bursdag.

Ingen journalistspire

Til tross for at bestemor er ansatt i Arendals Tidende, er ikke det yrkesveien

Foto: Jarle Kavli Jørgensen.

barnebarn Julie har tenkt å ta. Selv ikke når undertegnede frister, fra bursdagsbarn til bursdagsbarn, med at hun kanskje kan få lov å styre hele avisa.   – Nei, jeg skal jobbe på Rema 1000, for der jobber Nina.

5


6 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


Den glemte grunnleggeren To herremenn møtes på gata i Arendal. En ønsker seg lokalavis, mens den andre ikke er så interessert. Med det er grunnlaget lagt. TEKST: GRETE A. HUSEBØ gah@arendalstidende.no FOTO: JARLE KAVLI JØRGENSEN jkj@arendalstidende.no

– Jeg maste på ham i et halvt år, så var han i fyr og flamme, sier Andreas Raaum. Sammen med nå avdøde shippingagent og lokalpartriot Nils H. Thommesen var han initiativtaker til oppstart av en lokal­avis i Arendal for ti år siden.

Utfordret monopolet

Forhistorien til lokalavisen ble lagt av disse to arendalsmennene, og den kan knyttes opp mot tiden da partipressen dominerte i Arendal. Fra 1832 til 1973 kom den konservative avisa Vestlandske Tidende ut i byen. I 1966 skiftet avisa navn til Sørlandske tidende. Konkurransen til den konservative avisa var venstreavisa Agderposten som kom ut for første gang i 1874 og avisa «Tiden». «Tiden» var en dagsavis som kom ut i Arendal fra 1906 til 1982, med opphold under krigen. Det er denne avisen utsagnet

«Tiden, den driden, det står ikkje noe i den» kommer fra. Som en agendasettende aktør havner både avisers virksomhet og det aviser skriver om på lesernes lepper. Thommesen og Raaum hadde hver sin grunn til å ønske en ny avis i Arendal i 2005, men de grunnet begge i virksomheten til avisa som siden 1982 hadde hatt monopol på redaksjonell virksomhet i Arendal.

Pressefrihet og historie

Den havstadfødte mannen har sterke røtter i Arendal. I mange år drev hans far butikk med gardiner og dameundertøy midt i Gågaten. Da Andreas ble gammel nok dro han til Oslo for å studere. Fortsetter

7


Siden har han undervist i historie på universitetet i Oslo i 30 år. Og det var nettopp den historiske interessen som ble hans motiv.   – Jeg tok initiativ til et folkemøte om Arendal bys 300-årsjubileum i 2002. Da var det mer enn tyve år til jubileet så det må vel være norgesrekord i tidlig planlegging. På et folkemøte ble det dannet en komite bestående av meg, Nils Thommesen og Øyvind Rosenvinge som skulle arbeide videre med saken. Helt fra starten var jeg klar over at her trengtes «pressehjelp» for å skape mer allmenn oppslutning om prosjektet. Jeg ville ha Agderposten engasjert i saken. Jeg fikk snart følelsen av at der var lite å hente. Så kom ideen om en «Arendals Tidende» fra min side tenkt som en ukeavis hvor jeg skulle ta meg av historisk stoff og skape entusiasme rundt bokprosjektet. Hvordan resten av avisen skulle fortone seg hadde jeg ikke så sterke meninger om, forteller Raaum. For kompanjong Thommesen handlet det etter sigende mer om å utfordre Agderpostens monopol i byen, ifølge Raaum ble lokalpatriotens nye mantra når det kom til avisen at pressefriheten skulle gjeninnføres i byen.

Skepsis

Til tross for at det var mye glede rundt den nye lokalavisen i Arendal, møtte etab­ leringen også motstand. Regionavisen Agderpostens arkiver viser at den nye lokalavisa blant annet måtte hanskes med en lokal satsning fra konkurrentens side. En uke før første utgave av Arendals Tidende ble distribuert, kom «Agderposten Arendal» som et vedlegg til hovedavisen. Utgaveleder for innstikksavisa var journalist Irene Hegge Guttormsen. «Hegge Guttormsen er i full gang med å lage det første nummeret. Hun ser på det som en takknemlig oppgave å lage det nære stoffet, reportasjer fra basarer, arrangementer og alt det andre folk i Arendal driver med. Utgivelsen onsdag kommer en uke før Arendals Tidende etter planen kommer med sitt første nummer. Nyhetsredaktør Christian Storjord avviser at avisen er et direkte resultat av at Agderposten får en ny konkurrent. Men han vedgår at tidspunktet er tilpasset den nye konkurransen.» Skrev avisa selv den gang.

EN AV TO: Nå avdøde Nils Thommesen ble etter seks måneders masing med på Andreas Raaums ambisjon om en lokalavis i Arendal, ifølge Raaum selv. Arkivfoto.

Jeg maste på ham i et halvt år, så var han i fyr og flamme «Agderposten Arendal» kom ut en gang i uka i et par år før det var slutt.

Pendlende arendalitt

Paradoksalt nok bodde ikke Raaum selv i Arendal mens han drev intens lobbyvirksomhet for å starte opp en lokalavis i byen.   – Jeg pendlet fra Egersund med buss. Så møtte jeg Thommesen på café og pratet litt, også tok jeg bussen tilbake, forteller han med et smil om munnen og legger til at reisekostnadene etter hvert ble ganske store. Ifølge Raaum var det imidlertid ikke busspenger som var grunnen til at han ganske tidlig trakk seg som styreleder i avisa, og samtidig trakk seg helt ut av virksomheten. Interne konflikter drev både ham og kulturredaktør Henning Høholt til å gi seg mens prosjektet var i startgropa. Etter at investorene var på plass og det ble klart at Arendals Tidende ville bli en realitet, ble Nils Petter Vigerstøl hentet inn til avisa.

8 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Fortsetter


GAMLE TRAKTER: I avisas tidlige år var lokalene i Thommesengården.

9


Jeg pendlet fra Egersund med buss. Så møtte jeg Thommesen på café og pratet litt, også tok jeg bussen ­tilbake

FORLØPER: En av forløperne til Arendals Tidende var «Den vestlandske tidende» her fra første årgang, 31.juli 1832. Foto: Wikipedia

Vigerstøl var på det tidspunktet på vei ut av en stilling som journalist og vaktsjef i Agderposten. Han var redaktør helt fra startfasen sammen med Ivar Thune som ble daglig leder. Raaum forteller at han etter hvert opplevde at de historiske artiklene han ønsket å skrive ble ned­prioritert og at ambisjonene han hadde for avisa ikke var i takt med det redaktøren ønsket. Han ønsket seg en ukeavis. At forholdet dem imellom ble konfliktfylt la han ikke skjul på da, og er heller ikke redd for å snakke om nå. «Jeg kunne ikke fortsette som styreformann med en redaktør som kaster inn håndkleet når som helst – på et helt usaklig grunnlag!» slo den frittalende mannen fast i Agderposten den gang.

Lobbyarbeid

Ti år etter at den første utgaven av

Arendals Tidende var ute i kommunens postkasser ser Raaum tilbake på tiden da han jobbet med å stable vilje til å starte en lokalavis på bena. Startskuddet ble et møte mellom ham og Thommesen på Arendals gater.   – Ideen trengte penger for å finansieres, det hadde ikke jeg. Hvordan få tak i dem? Løsningen ble Nils Thommesen. Han ble den som skaffet folk med tilstrekkelig lommebok og interesse for prosjektet, forteller 84-åringen som utvilsomt har en smak for avisstiftelse. I dag driver han flere egne nettsteder, blant annet siden han kaller «Antikjappkjapp» som en protest mot medienes ofte smale fremstilling av saker.

10 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

JUBILEUM: Andreas Raaum ser bakover i historien id


det Arendals Tidende feirer ti ĂĽr.

11


1

2

3

4

5

Ukespass til Canalstreet

Madison stol i blå fra Bohus

Hjemme­ konsert med Leif Rino Müller

10 kino­ billetter

Allværsjakke fra Corner

Abonnentene er en helt grunnleggende del av driften av Arendals Tidende. Når avisa feirer ti år skal de få som fortjent. Uten abonnentene kan ikke Arendals Tidende fortsette å drive lokalavis. Når avisa nå feirer sitt første jubileum er det stor grunn til feiring, og da fortjener abonnentene å bli gjort stas på. Både nye og gamle abonnenter er med i trekningen av flotte premier i forbindelse med jubileet.

12 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


Vinn festivalpass, hjemmekonsert og mye, mye mer 6

7

8

9

10

Bilvask og dekkskift hos RSA på Krøgenes

Middag for to hos Madam Reiersen

To billetter til Granerevyen 2016

To billetter til valgfri fore­ stilling på kulturhuset

Fotterapeut1 gir ut enten en fotbehandling til kroner 640 eller orginal Lvl vippeløft til en verdi av 790 kroner

Dersom du ikke allerede er abonnent er alt du trenger å gjøre for å bli med å sende en tekstmelding med:

«JA» til 40404250 1315


Ode til Arendals Tidende «Hallo, hei, god morgen Jarle, hei, Linda har du satt på kaffe til oss?» omtrent slik starter en redaktørs dag i Arendals Tidende. Etter at PC-en er logget på og mailen sjekket kommer gjerne en morgensliten politisk journalist inn på kontoret. Mens vi andre knapt har startet dagen har han kranglet med en femåring, levert i barnehagen, kjørt til skolen, sjekket politiloggen, oppdatert seg på sakene som skal opp til politisk behandling og fått ett tips av en bekjent. Esben er det vi andre kaller en skikkelig journalist. Han mumler noen ord om en sønn som skal på kulturskolen og et vedtak han synes må følges opp før han forsvinner ut av døra med PC-veska på skuldra. Det er sikkert bystyremøte eller noe sånt i dag. Etter at fotograf/abonnementshjelper/ magasinreporter/avisbud/altmuligmann Jarle har sukket tungt et par ganger om hvordan hans fem roller er litt vanskelige å kombinere og bedt pent om at noen kan hjelpe ham å gjøre et intervju til saken om barnevernsvakta synker han inn i mailens tunge verden. Han må visst oppdatere kulturkalenderen også. Imens Jarle sliter er redaktørmeggenes «sladretime» startet inne på Lindas kontor. Så snart stempelet på presskanna er presset ned starter praten. Denne timen er ment å være ren sladring, men når to damer i sin beste alder har jobb på hjernen blir det litt for ofte matnyttige forslag ut av «sladretimen». Abonnementskonkurranser, spalter og finurlige saker blir til i denne rolige morgenstunden. Anslagsvis 20 prosent av dem blir satt ut i livet.

TIDENDES HUSBAND: F.v. foran: Robin Johansson (Selger), Jan Erik Balle Alquist (Grafiker), Esb Rune Jobsen (Grafiker), Wenche Eriksen (Salgssjef), Nina Dorthea Terjesen (Journalist). F.v. bak: Odd Bjørn Jensen (Daglig leder).

«Sladretimen» blir som regel avbrutt av en av tre: Daglig leder/eier/salgssjef Odd Bjørn Jensen som har fått en ny kjempe­­ide, salgssjef Wenche som med en idrettsutøvers pågangsmot jobber med å hanke inn de siste annonsekronene og

16 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

samtidig synes at redaksjonen burde skrive litt mer om LO, eller grafiker Maria som har satt en magasinside og lurer på om den er absurd eller kul. Meggene svarer som regel kul og grafikerinnen blir glad.


ben Holm Eskelund (Journalist), Jon Håvard Jensen (Selger), Linda Christensen (Kultur-redaktør), Jarle Kavli Jørgensen (Journalist/fotograf), Maria Åsheim (Grafiker/layout) Grete A. Husebø (Redaktør), Torbjørn Lillebø (Grafiker), Even Beinset (Lærling salg), Svein Knutsen (Grafiker),

Så går dagens slag i slag frem mot deadline-tider. Intervjuavtaler kommer og går og et par tastaturer hamres i stykker i ren fortvilelse. Avisens sider kommer opp på veggen, og kryss, korreksjoner og nærmest gotiske tegn skibles ned på

sidene som en kjærlig hilsen til korrektur­ avdelingen. Etter at fem forsider er satt og fire er forkastet er det endelig kveld. Etter at avisas utsendte har dekket butikk­ åpningen, utstillingen og den lokale

kulturhusoppsetningen som skal inn i neste avis vel å merke. Det ble bra til slutt, denne gangen også.

17


18 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


Arendals Tidende gjennom ti år 2015 2014

2013

2005

2012

2011

2007

2006

2010

2009

2008

Ti år har gått siden den nye lokalavisa i Arendal ­distribuerte sin aller første prøveavis. Ti år med prøvelser, utfordringer og den evige jakten på flere abonnenter, og ikke minst ti år med gode saker fra lokalmiljøet. LINDA CHRISTENSEN lch@arendalstidende.no

Lykkeønskningene var mange da stifterne av Arendals Tidende, Anders Raaum og Nils Thommesen, kunngjorde at de ville utgi lokalavis. Skepsisen var også stor, og mange dømte den nye avisa nedenom og hjem. I dag, ti år senere, lever imidlertid avisa i beste velgående, til tross for én konkurs og en rekke omorganiseringer i bedriften. Vi har tatt et dypdykk i gamle arkiver, bladd i gamle saker og kost oss med både «Jens ­Rægevig» og Birger Bs kåserier «Arendal er ikke Arendal» blant så mye annet. Noen av disse minnene vil vi dele med dere trofaste lesere i denne artikkelen.

Fortsetter

19


Arendals Tidende gjennom ti år

JULEBORD

Bedrifter, venn

er, klubb - vi tilbyr løsni er og foreninger! ng for alle RING OSS DA VEL – BE OM TILB UD

Uke 45 200

5 - Onsdag

I dag:

2005

9. november

- PRØVEU

TGAVE

Bestill deres

FØRSTE PR

Raaum og Thommesen hentet inn Nils Petter Vigerstøl som avisas redaktør. På det tidspunktet var han på vei ut av sin stilling som vaktsjef i Agderposten, og «timingen» kunne ikke vært bedre.

Side 16-17

oss – TLF

370 19 000

Løssalg kr.

LS TIDEND

20,-

E

samt at vi jobbe r fremover med å få vår fungere optim nye organisasjo alt. n og tekniske Staben i Arend løsninger til als Tidende å ønsker deg beid. Vi er til velkommen for befolkninge som leser og n, organisasjo offentlige Arend inviterer til ns-, kultursamaral. og næringslive t og hele det

Stort sykehusløft

Støttes av Norsk Kult urrå Jazzsangerinn d. e Inger Marie Gun dersen får 30. 000 kron er i produksjonsstøtte til sin neste plateinnspill ing. Side 2

Arendalsmanne Olav Bergwitz n Tor har en spesiell jobb i Tromsø.

julebord hos

ØVEAVIS A V ARENDA

Vi presenterer med dette første utgir vi hver prøvenumm onsdag ytterl er av Arend als Tidende. igere ett numm Fra 2006 komm Fram til nyttår er før første er avisen ut ordinære avis både onsda Alle de åtte 4. januar. g og fredag prøveavisen . e trykkes i et til samtlige opplag på 20.00 husstander i Arendal komm 0 eksemplarer på Fevik.Hens som distrib une samt Blaks ikten med prøve ueres tadheia i Frola utgavene er nd og å få en god dialog med deg som leser,

Sørlandet syke hus Arenda l skal styrkes områder. De gode nyheten på flere tet til psykiat e er først og fremst knytrien, som får ledelsen bruk et vesentlig løft er ingens psykiat nær 150 millioner kron . Sykehuser av regjerri-satsing på i Arendal. tre utbyggin gsprosjekte r I tillegg går det mot en styr PCI-sentere t, det såkalte king og utbygging av hjertesenter - Senteret er et. blitt en suk sess i Arenda direktør Jan l, sier sykehus Rog De andre glad er Olsen til Arendals Tidende. -nyhetene fra lindrende avd Sørlandet Syk eling i Arenda ehus er at ridorpasient ene skal bort l skal styrkes, og at kor. Se side 4-5

Vi gratulere r Arendal med ny avi s!

ANNERLEDE S sykehus Aren SYKEHUSKØ: De gode dal nyhetene står 150 millioner HF. Blant annet bygg es det nye loka i kø for Sørlandet kroner, sier sykehusdirekt liteter for nærm ør Jan Roge ere r Olsen. FOTO: STE IN BAY STY RVOLD

Årets helsega

ve:

Alle er hje

rtelig velkom men til Årets

Julemesse! Filadelfia

Lørdag 12.

Sørlandets ledende leverand ør av

KONTORUTSalt TYR til nærin gs

- Arendal

novem

ber kl. 10.00 Salg av: Flot t håndarbeid Deilig nystekt og julegaver. brød fra hjemmebakte vedfyrt bakerovn kaker m.m. LOTTERI og TOMBOL A Gratis park ering (innkjøring ved IF-bygget

Arendals

Tidende -

offentlig liv og sektor Se våre nettsider: www .pmd.no E-mail:kon torutstyr@ pmd.no. Tlf. 370 07 60 00

på Harebakken

Lever du på en evig slankekur? Stiller du for store krav til deg selv?

La Bailine gi deg et realist humør og frisker mål for din skrevet av profese form. Programmen kroppsvekt, isk bedre e i Bailin sorene Chrisi Oslo Unive stian A. Drevo e bygger på en ny bok rsitet. n og Rune Blomh off ved Boken tar for seg de nyeste helse. Du for boken med forskningsresultater innen i kursprisen. slanking og Den første behandlinge n er gratis. Du tar ingen sjanser, det eneste du kan tape er vekt og centimeter.

Første prøveutgave 2005

) Vi gjør gode

Stor nok til

Gi deg se lv en sunn kroppsve kt i julegav e!

å være næ

arbeidspl

asser enda

bedre!

r deg!

Womens Figure Eva Katrine

www.at-av

Bai - Tlf. 37

Shop

02 03 00

is.no - pos

t@at-avis.n

o

driftige kokkelærlinger på Strømsbu videregående skole.

Med Vigerstøl på laget startet planlegg­ ingen, og ikke minst ansettelser av en helt ny avisstab. Ivar Thune tiltrådte stillingen som daglig leder og markedsansvarlig, Rita Tvede Bartolomei ble redaksjonssjef, Camilla Glad og Henning Høholt kom inn som journalister sammen med Stein Bay Styrvold som magasinredaktør. På salgsteamet bidro Monica Reffhaug og Øystein Just.

Avisen ga ut sju prøveutgaver i 2005 før abonnementsutgavene startet opp etter nyttår. I løpet av høsten begynte Wenche Eriksen som salgskonsulent og Thorbjørn Knudsen som typograf. Alle avdelingene var fylt opp, og fremtiden for avisa så lys ut.

Med denne gjengen så Arendals Tidende dagens lys 9. november 2005 med sin aller første prøveutgave. Forsidesaken handlet om sykehuset og direktør Jan Roger Olsen som skulle styrke PCI-senteret med 150 millioner kroner. Avisa var spekket av nyhetssaker, politikk og kultur der vi blant annet kunne lese om jazz-­sangeren Inger Marie Gundersen som fikk 30 000 kroner i støtte til plateinnspilling og

20 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Staben i 2005

Salgsteamet fordelte seg mellom Stoa og sentrum. Ifølge Wenche Eriksen holdt de seg unna Saltrød, fordi det var Odd Bjørn Jensen fra TS-avisa sitt område. I dag er TS-generalen imidlertid inne på eiersiden, og Arendals Tidenes selgere kan ferdes fritt, også på Saltrød.  - Jeg husker at jeg fikk utdelt en gammel telefonkatalog med beskjed om å ringe til alle bedrifter på de rosa sidene for å selge annonser. Etter hvert som jeg ringte rundt opplevde jeg at mange av telefonnumrene ikke var i bruk, og det var kanskje ikke så rart, for den telefon­ katalogen jeg hadde fått var over tre år gammel, forteller Wenche.


2006 Onsdag 4. januar kom den aller første abonnementsavisa ut til nærmere 1 000 abonnenter i Arendal. Avisa ble trykket på Tvedestrand boktrykkeri og ble d ­istribuert gjennom posten. Utfordringene ved å bruke boktrykkeriet var at de ikke kunne trykke hele avisa i farger, og halvparten av sidene var derfor i sort/hvitt. Forsiden på avis nr. 1 – 1. årgang kunne fortelle om en knallgod Granerevy, ros til helse-Arendal og om forskningssjefen fra Flødevigen som dro til Cambodia. I løpet av dette året jobbes det hardt for å få opp abonnementstallet. Målet var å komme over 2 000. For å få dette til setter redaksjonen i gang en større vervekampanje der hovedpremien er en sydentur for to personer til en verdi av 15 000 kroner. Lokalene på Myrene ble etterhvert for trange, og avisa flyttet ned til sentrum og inn i Thommesen-gården i gågata. Avisredaksjonen gjennomgikk i løpet av året noen omorganiseringer, og Petter Reffhaug tiltrådte som ny daglig leder. Rita Bartolomei avtrådte sin stilling som redaksjonssjef, mens den unge ­journalisten fra Valle, Bente Harstad, tiltrådte. Onsdag 5. juli markerte redaksjonen, salgsteam og styreleder avis nummer 50 og et halvt år i drift. Det var dette året hjertepasient og direktør ved Sevan Marine forærte hjerte­ avdelingen ved sykehuset i Arendal en gave på 7,5 millioner kroner. Avisa skrev

En del av staben med fast ansatte og sommervikarer som står bak lokalvisen for Arendal. Foran f.v. Petter Reffhaug og fungerende styreleder Nils H. Thommesen. Bak f.v. Lasse Lystvedt, Wenche Eriksen, Heidi Vigerstøl, Berit Dahl, Harald Hope, Bjarni Hauksson, Thorbjørn K. Knudsen, Kristin Styrvold, Roar Askland, Nils P. Vigerstøl, Stein Bay Styrvold og Finn Thorstensen.

også grundig om Kitron i medvind da de flyttet 600 ansatte fra Kilsund til Hisøy. Dette året kunne også jazz- og bluesfestivalen Canal Street skryte av ny publikumsrekord med rekordbesøk på blant annet Jamie Cullums konsert på hovedscenen der også Arendal Big Band bidro med stort sceneshow sammen med Heine Totland. ONSdag 2. auguSt 2006

og ikke-betalende gjester som sponsorer, pressefolk, musikere og frivillige hjelpere. Kaizers Orchestra i Heftingdalen trakk ca. 2.150, bestillingsverket i Pollen med Terje Rypdal og Paolo Vinaccia litt i underkant av 2 000, hovedkonsertene totalt ca. 6 000 - omtrent jevnt fordelt på Sondre Lerche, Angelique Kidjo og avslutningskonserten med Arendal Big Band og Jamie Cullum.

kultur 19

Slår alle tidligere rekorder

Mange milepæler er passert på årets Canal Street: 10.000 solgte billetter – mot den tidligere rekorden på ca. 8.500, og totalt publikumsbesøk på over 20.000! Da er 14 friarrangementer medregnet, og ikke-betalende gjester som sponsorer, pressefolk, musikere og frivillige hjelpere. Kaizers Orchestra i Heftingdalen trakk ca. 2.150, bestillingsverket i Pollen med Terje Rypdal og Paolo Vinaccia litt i underkant av 2.000,

”HJEM”: Carten Boe og Tor Anders Stadheim på henholdsvis gitar og tromme, resten av bandet med til Merdø søndag. Foto: Anne begge fra Arendal, hadde Cesilie Vigerstøl-Olsen

Bade-jazz på Merdø

Arendalsguttene Carten Boe og Tor Anders Stadheim, henholdsvis gitarist og trommis i Oslo String Swing Artilleri, hadde neppe noe i mot å ta med resten av bandet sitt til jazz-seanse på Merdø søndag ettermiddag.

Foruten de allerede nevnte Arendalgutter, hadde Axel Jean Viale på kompgitar og vokal og Egil Stemkens på kontrabass hadde tatt oppstilling i den eneste skyggen som var å oppdrive denne dagen. Felix Peikli supplerte gruppen på klarinett. Et behagelig henslengt publikum i minst mulig tøy STOKOSTE SEG: Publikum stokoste seg under fikk låter fra gruppas egen Canal Streets MerdøCD konsert søndag. ”Swing 05”, som fikk mange tidsspenn i jazzens historie. I gens 6-ere da den kom ut, og kjente regnvær hadde smellvarme sommervær og ukjente jazzlåter fra konsertarenaen var stedet et stort neppe slått perfekt. an, men i sønda-

hovedkonsertene totalt ca. 6.000 - omtrent jevnt fordelt på Sondre Lerche, Angelique Kidjo og avslutningsko nserten med Arendal Big Band og Jamie Cullum. Også nedriggingen av det veldige arrangementet har gått som smurt. Og hæren av frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps fikk velsignet lite å gjøre. Dugnadsgjengen og festivalkomiteen er berettiget stolte og glade etter suksessen.

Eksplosive Angelique Kidjo

Fra første sekund var det en står, som hun sa. Angelique nærmest magisk kontakt mel- Kidjo fra Benin er for tiden lom Angelique Kidjo og publikum på Sam Eydes plass kanskje den hotteste internalørdag kveld. Hun kommuni- sjonale artist fra Afrika. Hun serte intenst med småjentene slo igjennom for alvor i 1994 med låta ”Agolo”. Med i front, tok seg prateturer sitt ut i mengden og fikk 1800 publi- jazz-inspirerte, afrikanske pop-uttrykk sporer hun kummere til å synge med på musikalske tråder fra sine refrengene. Afrika Hun stortrivdes åpenbart via slavehandelen til Brasil og Karibien og tilbake. i den varme kveldssola, og Hun er ikke bare en eksatte pris på å komme til stremt tilstedeværen de artist en by ved sjøen. På de siste numrene, fikk hun voksne på scenen. Hun er også til stede med et politisk og barn opp på scenen til et sjement for en bedre engaforrykende improvisert dan- og benytter scenen verden uhemmet seopptrinn – et visuelt ut- til å appellere til internasjotrykk for hennes budskap om likhet og fellesskap uansett nalt medansvar. En konsert som blir ståalder, hudfarge og språk. For ende som en av de største musikk er et grenseoverskr i- opplevelsene fra årets dende språk som alle Canal for- Street.

Canal Street miljøsertifis etter Miljøfyrtårns krav ert

Torsdag sist uke ble Canal Street miljøsertifisert som første grønne arrangement på Sørlandet, og som den femte musikkfestivalen på landsbasis. Av denne type sertifisering var Øyafestivalen først ute i 2004. Canal Street feirer i år års jubileum, og har vokst 10 å bli Sørlandet største jazz- til og bluesfestival. Hvert år skaper Canal Street atskillige tonn søppel, noe festivalen ønsker å ha en aktiv miljøholdning til. Agder Renovasjon ble i den

forbindelse kontaktet, og ideen om miljøsertifisering ble født, som ledd i en helhetlig fokus på miljø ved alle deler av festivalens drift. Første mulighet å profilere miljøarbeidet til fant sted under Kaizers Orchestras konsert på søppelfyllinga i Arendal 19. juli. For å få sertifisering stilles det krav om en aktiv miljøpolicy. I praksis innebærer dette krav til og tiltak i forhold innkjøp, mat og servering, til avfall, transport, ytre miljø/ut-

slipp/støy, HMS, estetikk og energi. Arbeidet med miljøsertifisering for Canal Street startet høsten 2005 med utarbeiding av egen handlingsplan for miljøarbeidet. Grønn Hverdag bisto i prosessen frem mot sertifisering. Parallelt med dette har festivalledelsen arbeidet med kartlegging og kvalitetssikrinen g av organisasjonen, og har i den forbindelse opprettet egen leder innen IK-Miljø.

HVEM sa ”treige arendalitter”? Angelique Kidjo hadde ingen blemer med å få publikum protil danse på scenen. FOTO: JONAS RAVN ØHLCKERS

Avisa skriver: «Mange milepæler er passert på årets Canal Street: 10 000 solgte billetter – mot den idligere rekorden på ca. 8 500, og totalt publikumsbesøk på over 20 000! Da er 14 friarrangementer medregnet,

Også nedriggingen av det veldige arrangementet har gått som smurt. Og hæren av frivillige fra Røde Kors Hjelpekorps fikk velsignet lite å gjøre. Dugnadsgjengen og festivalkomiteen er berettiget stolte og glade etter suksessen.» Ved utkanten av året hadde Arendals Tidende gjort kunststykket å oppnå 2 067 abonnenter. Dette var bemanningen ved årsslutt: Administrasjon: Petter Reffhaug Ansvarlig redaktør: Nils Petter Vigerstøl Magasinredaktør: Stein Bay Styrvold Journalister: Camilla Glad Mitic, Bente Harstad, Finn Thorstensen (frilanser), Tore Abrahamsen (frilanser) Berit Dahl (frilanser) Salg: Wenche Eriksen og Harald Hope Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen og Roar Askland

21


Spalte­ figurer som ­aldri går i glemme­ boka

Arendals Tidende gjennom ti år

De faste spaltene «Arendal er ikke Arendal» skrevet av Egil Børre Johnsen, alias «Birger B.» og Jens Rægevig ført i penn av Finn Thorstensen var to populære innslag i avisa. Den lune figuren fra Rægevig har i forbindelse med jubileet til avisa sendt en hilsen til redaksjonen:

Jøss å tia flyr… Tenk du – nå e det allerede ti år sia den føsste avisa fra Ændals Tidene kåm ud. Det e ikkje te å fårrstå. Men dei hållå på – vær uge kommå lokalavisa vår ud te glede både fårr åss i Ændal å dei ront fårrbi. Møe hær vætt skreve i løbe a di herre ti åra – å stort sett bære possetiv vinkling a dei goe lokale sagene her i åmråde. Ein ting e å Otelie konne ønske åss i det fine magasine deres i heljene – mi savnå allså ei kryssor. Det va noe mi kosa åss me i heljene her ude i Rægevig! Grattulere me daen å di føsste ti åra - å mi gledå åss te fottsettelsen! Ef.Te.

Arendal er ikke Arendal FRedag 16. maRs 2007

Egil Børre Johnsen skrev under pseudo­ nymet «Birger B.» gjennom en årrekke fra avisa kom ut i 2006. Disse kåseriene ble så populære at det ble bestem å gi ut bok med alle kåseriene som var skrevet hittil. Journalist ­Camilla Glad Mitic sto for tegningene i boka og Arendals ­Tidende sto som utgiver.

ARENDAL ER IKKE ARENDAL (DEL LXII)

mening/debatt 13 Stoler ikke på selgerne

Forbrukerne i Austog VestAgder har liten tillit til selgernes kunnskaper om forbrukern rettigheter. Dette kommer es frem i en stor undersøkelse Opinion har gjort for Forbruker rådet. Samtidig overvurderer forbrukerne sine egne kunnskape grunnleggende forbrukerr r om egelverk.

Mens syv av ti forbrukere i Aust- og Vest-Agder mener de selv har god oversikt over rettighetene sine når de klager på en vare eller tjeneste, så er bare fire av ti forbrukere det tror at selgerne har god som oversikt over forbrukernes rettigheter . - Dette er bekymring sfulle tall. At tilliten til selgerne er så må bransjene ta på alvor. lav Det er viktig at forbrukerne kan på at selgerne kjenner stole de lover og regler som gjelder ved salg, sier rådgiver Reidunn Ravnevand Nilsen ved Forbruker rådet i Aust- og Vest-Agder. Forbrukerne mener at selgernes kunnskapsmangel går utover servicen de får i butikken. Faktisk svarer 42 prosent forbrukerne at de ikke av føler seg trygge på at selgere og butikker gir dem de rettigheten e de har krav på hvis de klager på en vare eller tjeneste. - I beste fall svarer forbrukern e dette fordi de ikke tror selgerne vet bedre. I verste fall mener brukerne at selgerne bevisst forIll.: camIlla glad mItIc´ dem. Uansett har bransjen lurer et troverdighetsproblem, sier vand Nilsen. I undersøke Ravnelsen som Opinion har gjort for ForbrukerI dag vil vi gjerne rådet har 500 forbrukere For det andre har italiensk og Vest-Agder svart på i Austinvitere leseren med spørsmål til bevart mye av latinens presi- bringer tanken til Barbu) skjedde knyttet til grunnleggende Tegn i tiden tyder på Monvalle, en landsby dette for første gang i 2005. forbrusjon. Hvis du kjøper en at noen Kom- i vår by for av disse munen ga alvor har begynt å kerrettigheter. Undersøkelsen er i Nord-Italia, men barna i femte klasse simultanbøkene med en del av en stor landsomfat romaner blokk og tende penn og ba dem inter- fatte dette. I dag kan vi tillate oss forbrukeru der original og oversettels dog større enn Barbu å tenke det har vært e føl- vjue sine besteforeld en kultur- responden ndersøkelse med 5000 re: hvordan – foreløpig. Før Barbu, ger hverandre side for side – for var det da de var barn? Resul- opplevelse å se den flommen av Undersøketer. eksempel på italiensk og engelsk tatene ble lsen viser også at dyptfølte og velformule takket være penger dels lest opp og dels rte tekster tiltroen forbrukern – da vil du se at sidene og med som e den gamle har til dramatiser og seg vandaler, risikerer å unge i den store selv er større enn den egentlige bli engelske teksten krever betydelig hetshus dent i et stappfullt menig- Barbu-familien har publisert mer plass enn de tilsvarend andre oktober. Manhattan. Manhat kunnskapen. i avisene. e på Presise, Dagen etter ble et halvt Dantes eller Pirandello tan passer i New York. hundre dede forstanden gjennomarbei- - Generelt sett viser undersøs s ord fra hjerte Det er rett på uten fikse språk. tekster limt sammen, hengt opp kelsen at det står rimelig Men ikke i Barbu, hvor ord. lever – menigmanns stemme og bra til mote- i kommune med kunnskapen hos ns utstillingsvindu norske knussel eller økonomis uten forbrukere de stormannsgale kan og senere tatt ke eller For det tredje . Dette er betrygnoe som Disse tekstenehøytidelig vare på. politikerstreberske baktanker. gende. Samtidig er det komme til å ta knekken står litt stille i Italiaer–det fikk vi tilgang til en viss mye stillere i arkivet deres den 22. desem- Kjære borgere av Barbu: Fortsett forvirring rundt helt sentrale enn i Norge. Det er familien. på noe av det siste som å skrive, og gjør det også forbrukerrettigheter. å si det med Beppe SevergninFor ber. Således leste vi for første i slike Det er Arendal har igjen av parløp hvor i: gang i vårt liv en prosa skrevet sitt beste ung og gammel gir blant annet mange som lar seg egen verdighet. i en og samme tekst! lure av garantibegrepet, av 80-åringer og 11-åringer Familien er fremdeles sier i fel- Om vi ikke få nøkke- lesskap. Ravnevand Nilsen. lov til å slå len til forståelsen av det moderne gene opp på det mektige bidra- I en tenkt situasjon Det var en ordfattig, men Italia. Familien hvor vaskekomEr det da intet middel me- munehuset i Arendal, som kan du blir gammel hjelper deg når getsigende litteratur kan det vel maskinen man har kjøpt for 4 med oldinger stagge de næringslivets og syk. Familien som år siden er gått i stykker, og kom- blir med kilde og unge som forløsere. finnes en annen plass? svarer munens pygméer som andre ord arbeidskon fire av ti forbrukere i ønsker å tor, bank Vest-Agder reise enda mer høybetong og forsikringsselskap, Det ble gripende fordi tekstene at de er enig når selgeren sitt personlige minnesme som tilfluktssted, sykehus og alders- levde intenst i spennet mellom at forbrukeren ikke har sier rke? før og nå; krav mellom hjem. på Slett ikke verst, når svinnet og tilJo, tenker vi optimistis reparasjon siden den det komsten, k. Vi kommer til toårige har da vel fremdeles stykket. (Opplev dersom som begge må iakttas garantien har gått ut. språket, Italia. Aschehou menneskeslekten ikke et godt språk som bærer, Dette er feil. Det riktige g, 2. utg. 1996 skal har vi s. 8.) er at du degradere til hulestadie ikke det? uansett garanti har 5 t. Vi års kom til å fatte det håp masjonsrett på en slik reklaI den forbindelse er det at ingen vare. Kanskje var det Severgnin av tidens trusler skal kunne måle - Det er et kjent fenomen dumt å dra til Italia. For ikke så i seg i styrke mot bolverkby det første som inspirerte Forbrukerrådet at mange for har språket der en klangrikdo president Berlusggerettighetene slutter når tror som i Norge best kan sammenligm coni til en god gjerning. I 2004 ren, som er familien – eller for å garantien går ut. Dette er slett nes med toneleiet i trøndsk. - trumfet han gjennom en lov der si det rett ut: Tradisjonen. ikke Satt vi såmenn ikke Og 2. oktober alltid tilfelle – snarere trønderne er som kjent der på tvert i fightere. Besteforel blir innstiftet som kommunehuset i Monvalle mot. Ofte har du langt Med smak. Ingen ville drenes dag. Samtlige og bedre gjort det kommune holdt forløperen for en reklamasjonsrettighet mot Trondhjems ansikt r er forpliktet til å ta kraftfull er som de sitt årlige og forynget storfamilie forbrukerkjøpsloven, etter siste par årene er blitt initiativ for å markere prosa i enn gjort mot dagen. hendene? du får gjennom garantien, hva Arendals. sier Ravnevand Kunne familien Nilsen. I lille Monvalle (som altså offentlig ordskifte bli en kraft i Mer info om kjøpevettr igjen? eglene: ”Birger B.” www.forbrukerportalen.no

Honnør til borgerne av

Barbu

22 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

26

NYHETER

TIRSdag 20. jaNuaR 2009

Storbyferie med tog Star Tour utvider sin satsing på togferier og lanserer storbyweekend med tog. Først ute er byene Berlin og Praha. Totalt har nå selskapet 13 nye togreiser i 2009 og til sammen 26 reiser til 10 land.

morgen ved seks-tiden i Berlin, og kan se storbyen våkne til liv. En helt annen opplevelse enn å fly, mener Petersson.

Barnefamiliene

Petersson utelukker ikke at det kan bli flere storbyer på Star Tour-kartet. – Går dette bra blir det flere europeiske storbyer, lover Petersson tog-entusiastene. Tilbakemeldingene fra kunder som har tøffet nedover i Europa er positive. I sommer var 15 prosent av alle kundene barn under 18 år. – Vi har hatt alle typer kunder med på togreisene våre, og det er tydelig at også barnefamiliene ønsker seg noe mer enn en ordinær pakketur. Derfor er Bamse og Blue Star i Umag (Kroatia) ett av neste års nyheter, sier hun.

Lokale skip gjennom tidene

ØKER: Togsatsing skjer i sam-

arbeid med NSB, og totalt øker feriearrangøren antall reiser med 20 prosent neste sommer.

Våkner i Berlin

– Jeg har ønsket meg weekendturer med tog helt siden vi lanserte våre togferier i 2007, sier en entusiastisk Lena Petersson i Star Tour som mener storbyene Berlin og Praha er ideelle for en langweekend med toget som transport. Drar du fra Oslo klokken ett med toget er du fremme neste

STORBY: Det er mange måter å reise på, man kan også tøffe seg frem, for å våkne opp i Berlin kanskje å ta en tur til Memorial Church.

M/T JOMAAS Da krigen var slutt i 1945, sto Mørlands Rederi igjen med ett skip, M/T Fjordaas. Selv om man under krigen mistet fem skip, dessverre med tap av flere menneskeliv, var rederiet økonomisk ganske bra stillet. Erstatninger Økonomien var bra, særlig på grunn av erstatningsutbetalingene etter alle forlisene gjennom krigsårene. Som jeg har nevnt i flere tidligere artikler, var det ikke lett å få tillatelse fra myndighetene til nykontrahering, men Mørland klarte å hale i land kontrakter for to tørrlastskip like etter krigen. Brukte tankere På tanksiden var det verre, så her måtte man ”ut på bruktmarkedet”. Det sirkulerte mange skip i markedet, men prisene var høye i motsetning til etter 1. verdenskrig. Da gikk skipene nærmest for ”en slikk og ingenting”. Det var jo også om å gjøre å komme fortest mulig i gang, mens fraktene ennå var bra. Mørland fikk tildelt et tysk skip i krigserstatning, men dette ble byttet i en kjøpstillatelse for et tankskip fra Sverige. Svartelistet skip Allerede våren 1945 ble tankskipet ”Sunnanbris” kjøpt, men på grunn av at skipet av ukjente årsaker var svartelistet av de allierte. Skipet ble ikke overtatt før denne svartelistingen opphørte, høsten 1946. Skipet, som var bygd i 1933, var på vel 13000 tdw og ble gitt navnet ”Jomaas”. ”Lokalradio” I september 1947 var Jomaas i hjembyen for reparasjoner, før det gikk til Gøteborg for dokking. Også

Lokale skip gjennom tidene Av Jan Tore Knudsen E-post: jt.knudsen@c2i.net – Tlf. 37 08 84 41

i april året etter var Jomaas hjemom for reparasjoner. Da skipet over trådløs radio meldte fra til rederikontoret at de hadde ankret opp i Tromøysund, slo meldingen inn på radioene hos store deler av Arendals befolkning, så mange fikk seg nok en liten overraskelse denne dagen. Mannskapsskifte Oppholdet i Arendal ble selvfølgelig også benyttet til å skifte mannskap. Jomaas seilte stort sett på kontrakter for Anglo Saxxon, hovedsakelig i amerikansk fart. Mørland videreførte politikken fra tidligere år på lengre tidscertepartier til oljeselskapene. Fem år Jomaas fikk fem år som arendalsskip, men alder og økte driftskostnader krevde sitt, og i 1951 ble hun solgt til Kristiansand og fikk navnet ”Benmore”. I 1956 ble hun solgt igjen, da til et London-selskap, registrert i Costa Rica, og fikk navnet ”Doris B”, og nå ble skipet bygd om til bulkcarrier på vel 12 000 tdw, en skjebne

hun delte med mange eldre tankskip på denne tiden. Engelskmennene døpte skipet om til ”Bahama Queen” i 1958, og solgte henne videre til Monrovia i 1960. Nå fikk hun navnet ”Yamanami”, og med dette navnet seilte hun til 8. april 1964, da hun ankom Kaoshiung på Taiwan for hogging. Detaljer: Levert fra Kockums M.V. i 1931 som Procyon med byggenummer 171 Omdøpt Sunnanbris i 1943, og formelt overtatt av Mørland i 1946 Brt: 8614 - net: 5051 - tdw: 13625 Lengde: 482’4, bredde: 61’9, dypg: 28’5 Hovedmaskin: 2 stk M A N 8 syl, til sammen 4400 bhk Speed ca 11 knop Kilder: ”Himmel og Hav” av Gustav Sætra, Skipet, Lloyds Register, Miramar Shipindex, egne notater Bilde: Ukjent fotograf via egen samling

Også serien «Lokale skip gjennom tidene» av Jan Tore ­Knudsen var populær, og mange ringte inn til redaksjonen for å få tilsendt bilder av båtene han skrev om.


2007 Året 2007 ble et minnerikt år for avisa. Både redaksjon og salgsteam m ­ arkerte seg sterkt i bybildet med jevnlige stands, der de delte ut avisa og solgte ­abonnement. Målet var stadig å øke. Det ­handlet om pressestøtte. Økonomien var ikke bra, men med mye jobb både fra ­administrasjon, redaksjon og salgsteam overlevde avisa med et nødskrik. Avisa byttet trykkeri fra Tvedestrand bok­ trykkeri til Edda trykk AS, og endelig kunne hele avisa utgis i farger. 14

FIKK 20.000: - Vi vet at elevene i forkant av dette har hatt personlige utgifter til arbeidet. De skal ikke gå i underskudd. Derfor har kommunen bestemt seg for å gi 20.000 kroner slik at ingen skal gå i underskudd, sa ordfører Torill Rolstad Larsen.

Dette året arrangerte også avisa sommer­ showet «Pearls of Arendal», iscenesatt og gjennomført av avisas journalist Camilla Glad Mitic der lokale talent ble satt i fokus. Ordfører og politikere var mannekenger av klær som var blitt designet og sydd av elever ved yrkes­ skolen. Pearls of Arendal var et samar­ beid mellom A ­ rendal kommune, UNEP/ GRID-Arendal og avisa, og som et resul­ tat av arrangementet ble det opprettet et bærekraftig utviklingsfond for unge. Gjesidigestiftelsen og Arendal Sparekasse ga til sammen 25 000 kroner som skulle deles i stipend til en person som ut­ merket seg innen kreativitet, nytekning og bærekraftig utvikling. Showet ble en stor suksess, og skapte stor blest. I juni dette året ble også undertegnede ansatt som en del av salgsteamet. Dette var bemanningen ved årsslutt: Administrasjon: Petter Reffhaug Ansvarlig redaktør: Nils Petter Vigerstøl Magasinredaktør: Stein Bay Styrvold

NYHETER

oNsdag 20. juNi 2007

På slutten av året hadde avisa oppnådd 2 136 abonnenter. NYHETER

oNsdag 20. juNi 2007

Funklende perler

Etter åtte måneder med intenst arbeid, var Arendals unge talenter klare til å vise byens innbyggere hva de hadde fått til på det glitrende sommershowet ”Pearls of Arendal”. Prosjektleder Camilla Glad Mitic´ ledet showet med sikker hånd. Ordfører Torill Rolstad Larsen, og resten av byens ledende politikere, deltok som mannekenger for anledningen.

OG STEIN BAY STYRVOLD

Til spesialkomponert miks fra Andreas Haldorsen, alias DJ Pistolpuma, var ordfører Torill Rolstad Larsen,Ap, den første av politikerne som entret catwalken, på flytebryggene i Pollen, iført brudekjole med slør. Etter henne fulgte de alle som perler på en snor, 37 bystyrerepresentanter, oppdresset i varierte kreasjoner. Til tross for lett regnvær var sentrum stappfullt av mennesker som hadde

funnet veien til et av Arendals største sommerarrangementer. - Dette var moro, utbrøt ordføreren som for anledningen var påsatt langt, lyst løshår under brudesløret.

Variert program Elevene fra Strømsbu videregående skole har i åtte måneder jobbet med å designe og lage kreasjoner, under navnet ”label Arendal”, som byens politikere denne helgen fikk æren av å gå med og de var fantastisk stylet av skolens kommende frisører og stylister.

- Jeg var veldig spent på forhånd, men følte det gikk veldig bra og vi er så stolte og fornøyde, sa en av perlene og designer, Pernille Caroline Moripen. I tillegg til mannekenger på catwalk, ga Pearls of Arendal publikum et variert program. Kunstelever, fra samme skole, stilte ut sine bilder gjennom en levende kunstutstilling fra flytescenen ved hjelp fra elever ved Arendal Ballett Center som gav imponerende danseoppvisninger, til tross for det våte og vanskelige underlaget. Arendal International School, Kulturskolen og Arendals Dramatiske Selskab satt fokus på krig og fattigdom, gjennom

Som et resultat av ”Pearls of Arendal”, er det opprettet et Bærekraftig Utviklingsfond for unge. Gjensidige og Arendal Sparekasse har i den anledning gitt henholdsvis 15.000 og 10.000 kroner hver. I juryen vil det sitte representanter fra Gjensidige, Sparekassen, Arendal Kommune, GRID og Arendals Tidende. Pengene vil bli delt ut i juni neste år, til en person som har utmerket seg hva

Samlende En av modellene, Ingrid D. Skårmo, FrP, synes det var spennende å delta under showet. - Dette er et viktig arrangement, som samler mennesker i Arendal. Jeg tror det betyr utrolig mye for elevene, som får vist frem hva de har skapt. I tillegg er det gøy for oss politikere å gjøre noe

kreativitet, nytenkning og bærekraftig utvikling angår. Det vil være mulig å søke på fondet fra oktober, og søkerkriteriene vil bli satt av GRID, - Vi må skape noe sammen som lokalsamfunn, for å vise ”perlene” som vokser frem at det er verdt å skape seg en arbeidsplass og profesjon på hjemmebane. Det er slik vi kan få Arendal til å hevde seg både nasjonalt og internasjonalt, sier Glad Mitic`.

FLAGGBÆRERE: Elever fra Arendal International School.

HARD METALL: Guttene i bandet Reign sørget for å gi publikum en litt annerledes opplevelse.

dramateater og vaiende FN-flagg, mens ulike artister ga publikum alt fra hard metall, med bandet Reign, fløyelsmyk sang ved Nora&band, het rap fra Intens og deilig pop fra Subito.

sammen, utenfor den politiske arena. Vi har trent mye, og hatt det mye moro. Og nettopp det å bringe mennesker og grupper sammen, som vanligvis ikke møtes, var noe av hovedpoenget bak prosjektet, forklarer Camilla Glad Mitic. - Meningen var å knytte sammen ulike aktører og skape dialog. Vi håper dette kan føre til økt kreativ vekst i Arendal. Gjennom samarbeidet får de unge vist frem hva de kan, og politikerne ser at det er verdt å satse på de unge, og deres kreativitet. En konsekvens av prosjektet tror og håper vi blir økt valgdeltagelse, sier Glad Mitic`.

IMPONERT OVER DE UNGES KREATIVITET: Jeg er meget fornøyd med kjolen som er skreddersydd til meg, sa Ingrid D. Skårmo, FrP.

Pearls of Arendal er et samarbeid mellom Arendal kommune, UNEP/ GRID-Arendal og lokalavisen Arendals Tidende.

DETALJERT: Elevene fra Strømsbuvegen vgs har i åtte måneder jobbet med sine kreasjoner. Her viser Maiken Messel frem detaljene.

FN-TEATER: Kulturskolen og Arendals Dramatiske Selskab satte fokus på krig og

15

Fakta:

Bærekraftig Utviklingsfond for unge

BARBEINT PÅ CATWALKEN: Line Langemyr, SV, var meget godt fornøyd med kjolen hun bar. Nils Løge , SV, lignet en av tre røverne i Kardemommeby, mens Nils J. Nilsen, Ap, var stilig antrukket. – Jeg synes det kler meg, sa Nilsen. Bare synd han hadde glemt å legge fra seg de hvite tennissokkene hjemme.

Journalister: Camilla Glad Mitic, Bente Harstad, Finn Thorstensen (frilanser), Tore ­Abrahamsen (frilanser) Berit Dahl (frilanser) Salg: Wenche Eriksen, Harald Hope og Linda Christensen Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen og Roar Askland

fattigdom, gjennom teater.

VAKKER DANS: Arendal Ballett Center fremførte vakker dans på flytebryggene i Pollen.

KOSTE SEG: Ingrid Parcdes Garcia (t.v.) synes det var litt for mye bråkete musikk, men dansen likte hun. Sammen med Mahasen Echkantena fulgte hun showet i Pollen.

23


Arendals Tidende gjennom ti år

2008 Dette året flyttet avisa til jernbane­ stasjonen, og overtok samtidig driften av billettsalget og arbeidsgiveransvaret for NSB-ansatt Helge Andreassen. Alle avisas ansatte bidro på dugnad med å pusse opp lokalene, og det ble snekret nye kontorbåser til alle ansatte. Avisa bidro til at venterommet ble betjent hele uka samt i helgene. Redaksjon og salgsteam ble opplært av NSB til å selge billetter, og alle gjorde sitt for å gjøre jernbane- og avis­ huset til et levende sted. Innflyttingen ble høytidelig markert med ordførerbesøk og mediedekning, både i avis og på TV. Din lokala vis

Uke 1 2008 - Lør. 5. januar - man. 7. januar.

Løssalg kr.

Nr. 1 - 3. årgang

De fryktet at Arendals Tidende skulle bli en ”kosehund”

LEDER SIDE 8

14,-

Slutt på bydrakamp

Usikker bryggerifremtid

SIDE 4

SIDE 23

Sykehusstyret i Sørlandets sykehus HF:

– Glemmer pasientene Politikervalgt representant i styret for Sørlandet sykehus HF, Ingrid D. Skårmo, Frp, har aldri sett maken til tallknusing som sykehusstyret nå bedriver. – Styret har rett og slett mistet fokus på pasienter og helse. Jeg føler at vi ikke har verken pasienter eller våre ansatte i fokus lenger, sier hun til avisen. Hun frykter omkamp mellom de gjenværende sykehusene i Agderfylkene. – Farsund er bygd ned, Mandal er besluttet nedlagt, det neste er sykehustilbudet ved Flekkefjord og jeg blir ikke overrasket over nye runder om fordeling mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal, sier hun. SIDE 10-11

FORKASTELIG: Ingrid D. Skårmo, Frp føler at sykehusstyret ikke har verken pasienter eller ansatte i fokus. Kun bedriftsøkonomiske hensyn er relevante, sier hun.

Billetter kjøper du på Arendal Kulturhus www.arendal.kulturhus.no eller tlf: 37 00 60 60

Nina Blomkvist Knut Frode Bryn

Bjørg Øygarden

Fredag 25. januar Lørdag 26. januar

Johnny Sannes Magne Knutsen

Merete Haslund Heidrun Sangvik

Fredag 11. januar Lørdag 12. januar

Per J. Jørgensen

Astri Edvardsen

Start det nye året med Granerevyen!

Arendals Tidende - Lokalavisen for Arendal

www.arendals-tidende.no

post@at-avis.no

I april mottok avisa Landslaget for lokal­ avisers idépris for sommershowet Pearls of Arendal, på landslagets møte var over 300 avisfolk fra hele landet var samlet. Juryens begrunnelse for prisen var at lokalavisa utmerket seg som nyskapende og kreativ. Marianne Litlekalsøy og Eyvind Øyrås kom med på laget som henholdsvis frilanser og fast journalist. Maria Åsheim begynte som grafisk designer og ble Thorbjørn Knudsens høyrehånd. Petter Reffhaug sluttet, og Vigerstøl tiltrådte

som daglig leder i tillegg til å inneha redaktørrollen. Dette var staben ved utgangen av 2008: Ansvarlig redaktør og daglig leder: ­­ Nils Petter Vigerstøl Redaksjonsleder: Camilla Glad Mitic Journalister: Bente Harstad, Eyvind Øyraas

24 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Frilansere: Finn Thorstensen, Tore Abrahamsen, Berit Dahl, Marianne Litlekalsøy, Heidi T. Vigerstøl Salg: Wenche Eriksen, Harald Hope og Linda Christensen Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen, Maria Åsheim og Roar Askland På slutten av året hadde avisa 2 377 abonnenter.


Ei hand - inn i døå holde i den NYHETER

2

Hender verdt mer enn millioner Vi haster gjennom livet, som en tyfon svømmer vi i tidskrise. Andre venter bare - på døden. Man kan ikke forestille seg hva det vil si å ikke få lov til å leve lengre. – Å ha mye ulevd liv er nok det verste, sier kreftsykepleier Kari Johannessen som til daglig jobber med de som skal forlate verden. Hun snakker om liv i de siste dagene. Og erkjenner at individuelle mennesker har ulike behov. Johannessen forteller om kvinnen som så sårt ønsket seg snøballkrig med barnebarna, noe hun fikk oppleve selv om det var snakk om å rulle hele sengen hennes ut i snøen. Damen døde dagen etterpå, men med ønsket oppfylt. Johannessen og hennes like gir mer enn varme hender, de gir liv i de siste dagene til de som skal forlate oss. Og viktigst av alt de evner å gi: Tid.

Da er en hånd verdt mer enn millioner. Et sted skal ikke penger måles ut fra praktisk utført arbeid! Den tid Johannessen og andre i sitt fag bruker på å sitte med sin hånd i andres. Stille, pratende, til stede for de som skal avslutte livet - har ingen prislapp, den er umålbar.

Den iherdige jobbingen for å holde på gamle, og skaffe nye abonnenter lønte seg, og Arendals

3

Leder / nyheter

tIrSdag 25. auguSt 2009

Når man har kort vei igjen, er sekundene dyrebare og som den livskraftige damen på 90 sa til oss: – At noen har mulighet til å snakke med meg, uten å stresse, at jeg ikke føler jeg er til bry, det betyr mer enn alt. Lindrende avdeling har tid, at sparekniven rammer denne type tilbud synes horribelt for de aller fleste av oss. Vi skal alle dø, det er en uomtvistelig sannhet, men å bli stilt ansikt til ansikt med sin egen dødelighet er vanskelig nok i seg selv, og ingen bør bli tvunget til å håndtere de enorme tankene, som kommer - alene.

Samtidig var det et tøft år for hele avisbransjen. Alle slet med å holde på abonnenter på papir. Nettet overtok mer og mer, og var starten på den utviklingen vi som har kommet for fullt i dag. Layouten ble stadig endret, og redaksjonen jobbet målrettet for å modernisere seg mot yngre lesere.

2009

L E D E R

2009

Før døde man ikke alene, sier 90-åringen som selv har våket for andre. Ingen, som ikke vil, bør gjøre det i dag heller. Familien er der for de fleste, men for de som ikke drar hjem, kan ikke pårørende være til stede 24 timer i døgnet. Man skal også huske på at det ikke er alle som har noen. Da blir den siste tiden mer enn ensom. Sannheten er at de aller fleste av oss kommer til å ønske oss en hånd som Johannessen sin å holde i når livet ebber ut. Og ingen bør frykte eller miste muligheten til å ha et valg til nærhet når livet forsvinner.

MELLOMMÅLTID: Ordfører Torill Rolstad Larsen mater sin partifelle Nils Johannes Nilsen med frukt, som seg hør og bør med fem om dagen i minnet! Selv spiser ordføreren kun en kjeks med magerost på og en kopp kaffe til frokost, mens Nilsen tar en sup tran og to gode skiver med honning på. Varaordfører Tormod Vågsnes, KrF, ja han sverger til sjokolade på morgenkvisten - da blir man pang i farta, ler han.

Sulter ikke på gamlehjem Det har versert rykter. At de eldre på institusjonene nær sagt har sulta i hjel, sa Torill Rolstad Larsen som la frem en skriftlig og svært så fyldig smørbrødliste for å legge rykteflommen død.

FROKOST: – Vi har fått klager og det har versert mye rykter. At de gamle ikke har hatt til smør på brødet engang. Ja, vi har nesten fått beskjed om at de sulter der oppe. Men når jeg så den smørbrødlista som de faktisk får, ja da må jeg si at så fin frokost, ja det har ikke jeg, sa ordføreren.

Men de får det onsdag og søndag. Så det ser jeg ikke på det som en katastrofe. De har en allsidig og fin frokost, sa Rolstad Larsen. Også rådmann Harald Danielsen, hadde etter politiske spørsmål, forhørt seg og fått tak i lista. – Jeg gleder meg til jeg skal inn på de stedene jeg, smilte Nils Johannes Nilsen, Ap, og hentet seg litt appelsinskive fra fruktfatet.

Gleder seg – Ja, okay. De får ikke egg hver dag.

Og her er den omtalte "smørbrødlista" (Gjelder frokost/kvelds på alle syke og gamlehjem i Arendal kommune)

SALATER: Italiensk salat, reker, egg og tunfisk.

Syltetøy, tyttebær ved behov, gul brun og nøkkel og smøreost. Hapå, Sunda, Banos (sistnevnte bestilles ved spesielle behov).

Majones, kaviar. Sylteagurk, rødbeter. Maten skal også helst pyntes med tomat, agurk, paprika, salatblad og persille. Egg får de også, hver onsdag og søndag. Smør (de tilbyr to slag).

Honning og prim. Sursild til hverdags, mens tomatsild og sennepsild brukes i høytiden. Skinke, salami, servelat, leverpostei, fleskepølse, og ved høytid blir det både lammerull og sylteflesk.

te, kaffefløte, sjokoladedrikke. Rett i koppen-suppe ved spesielle behov. Grovbrød, knekkebrød, loff ved spesielle behov, det gjelder også Corn Flakes. KOS: Så er det også lørdagskos der de eldre kan velge mellom karbonade, eggerøre med laks eller bacon. Lørdagsform, pølse og stappe eller reker. 3 dager i uka er det også tilbud om frukt og, skrives det: De som har dietter må få ønskene oppfylt.

DRIKKE: Helmelk, lettmelk, surmelk, Biola ved behov og ved spesielle behov: Yoghurt og rømme. Kaffe,

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs Personaliaredaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med oss.Tlf. 37 00 62 60 - post@at-avis.no Frilansere

Sentralbord: 37 00 62 60 ePost: post@at-avis.no

Arendals Tidende

Avisa var i god driv med en stabil bemanning. Økonomien var fortsatt en utfordring, men det stoppet ikke avisgjengen på Jernbanestasjonen. Journalistene jobbet hardt for å finne de gode sakene og satt titt og ofte dagsorden både politisk og på nyhetssiden. Samtidig som de jaktet på de gode nyhetene, var de små sakene fortsatt en stor prioritet. Hyggelige saker ute blant lokal­ befolkningen og heftige politiske debatter ble tilbudt leserne.

TIRSdag 25. auguST

Heidi T. Vigerstøl ePost: heidi@at-avis.no Morten A. Sørensen ePost: htv@at-avis.no

37 00 62 61

PAPiruTgAve TirSdAg og lørdAg dAglig oPPdATerT neTTAviS På:

www.arendalstidende.no

Produksjon

Marianne Litlekalsøy ePost: marianne@at-avis.no

Annonser: 37 00 62 70 ePost: annonser@at-avis.no Telefax:

daglig leder / Ansvarlig redaktør

redaksjonsleder

Camilla Glad Mitic` Nils P. Vigerstøl Mob: 45 29 67 60 Mob: 47 81 30 47 ePost: redaktor@at-avis.no ePost: camilla@at-avis.no

Journalist

Journalist

Bente Harstad Mob: 91 56 59 17 ePost: bente@at-avis.no

Eyvind Øyraas Mob: 47 05 92 59 Berit Dahl ePost: eyvind@at-avis.no ePost: post@at-avis.no

Thorbjørn K. Knudsen Tlf: 37 00 62 69 ePost: tkk@at-avis.no

Finn Thorstensen ePost: post@at-avis.no

VARME OG – tid, få væreTID: Kreftsykepleier der og ha Kari Johan en hand å nessen har holde i før møtet meden hånd å gi til den 90 år gaml døden. e kvinnen som ligger noen dage på lindrende r, men også avdeling. måned. opp til en Alt hun ønsk – Vi fikk fem er seg er Den 90 år – Jobben min noen å snakk kroner natta gamle dam timer er e med, nærh på lindren en Det vanskeligste ersvært givende. i hend) for å sitte der å holde (12 tenkt tanken et de de om at ene, dem noen eksempel 40-åringer yngre. For Det fante jeg satt pal. på Plankem avdeling bare satt en jeg ønsket at på som som s all maten, sprøyte i skal dø, har mye meg. og førsteforp også noe som het Men det blir likev kakene, sier ulevd liv Hun vet det, yra skal dø. ikke har ler. leining, da og som el så galt. våkner opp aksept for men Man godt Og, sier hun: Jeg hun kron fikk har er, sier hun. jeg 15 er til ro med seg møtet med døden. Følel ba om vær. jo glad i livet.en ny dag og jeg sene Jubilanten ønsker seg selv. Alt hun er også svært sterktil de pårørende KrF er oppt ble bønnhørt. e, og da må att av en verdi er ei han knall ta meg samm Med og partiets jeg å holde i, d g død, gen vær og god form førstekand jobben hjem en for ikke å ta med Jeg har , å få være bursd ble idat Kjell en hit og ai fylket, ønsket Ingolf på avdelingen Noen klam , sier Johannessen. noe aktiv livsh Ropstad, brenner for foreviger minnene bildene som . rer seg til n bare sat at jelp. håpe dødshjelp Mot aktiv tar farvel. rørt over dame Han er betydelig utover den gamles ligger spredt t en Noen har ro, t, andre sprøyt er kaffebord seng ikke akse n som sitter e i me selv om hun hun også, for ved pterer reali mens noen frem- barn en, hun smiler blant det blir like g. Men mennham, hun er mer enn tall. tetene. innrømbarneog familie mer å ha eske av Et vel så Spa tenkt tank – Jeg ønsk i solskinnet. galt. Ma ser, som skal kjøtt, blod og følel er meg ikke en. Som etrer på plasser - ler jo kansk n våkner forsvinne. mer, elledd – Jeg engst je – en tur er med ruta, kommunen av spareprosjektet til opp til en ny meg hurti men dag og men jeg er redd for ikke for å dø, jeg lever det er urealistisk gved lindrendeer nå to av plassene jeg er jo - og at å dra herfr Jeg har det så lenge glad i live jeg får stem har nå 6 plassavdeling stengt. De t.. å være tryggså godt her og ønskera. til stortingsvalget.atMen Å LEVE: t er, samm Kreftsyke enlignet først og hun til polit den siste tiden, sier fremst at jeg ikke Johannesse pleier Kari med tidligere 8. -90 år gam n blir kaste ikeren. herfra, sier mel dam lindrend de avdeling arbeider på lindren- Det engasjerer t ut hun. 90-åringe e avdeling e på og Ropstad komm n på sier det hand tett på døden. Hun rom 2C4 , Plan- Vil stemme er ut i gang ler om å leve. tar seg til – Jeg kan kemyra – Ønsker du pannen. Lukk en, han ikke ha det deg til det bedre er rom noe, jeg har her, døren stad? 2C4 og Liv til dag spør Ropsier hun med enn øyne. Hun – Dette setter sier: – Vi vil gi ene – Jeg har er vever, men klare Aktiv livet liv til dage rank, med livs stolt og sker. Nyli bedt Gud om to øn- henne vil jeg husk i perspektiv, igjen og vi ne – På syke hjelp g e lenge. strekker oss som er som beve myk hud og rynk hjem får var så dårli fylte jeg 90 år, jeg å tilfredstill er ger, langt for ger seg med e g og ba om men her får vi det vi trenJohannes smilet. – Alle må stand til å måtte ha, de behov pasientene sen ser å være vi mer enn vi jo dø, praktiske møte opp ikke det som dusj så ikke de i med varme øyne på politikerne det, sier Joha minst har vi tid til ler, men nå dør så sier hun og her og tannpuss, gjestene skulle får vi og kom mange alene nnessen som legger hun bli skuffet, 60 terer: Man har trillet , Jeg får tid, en hånd å hold tar ikke livet mentil. både tenk her pasie prate e i. inne. for gitt ned til vann nter i sengene sine 90-åringen var selv stresser - med noen som ikke ■ Ny et ”våkekon som var beteg plan fra KrF: det betyr siste ønsk eller innfridd eldre e”, mer sier nelse ■ KrFs s ble lønn e enn 90-å n la nylig ha snøballkrisom for eksempel et for våke for de som på Joha ringen som kikk alt, og smertelind frem sin plan for å er satsin ring i livets barnebarn g fra sykesenga med skulle forlate livet over de som varm nnessen som send bort dødshjelp siste fase. g på omsorg, beha a. t smil i retur i ”gamle er .I ger”. Parti ndlin Lindrend dadødshjelp stedet for å åpne til den gaml et – Hva mene e avdeling norsk lovveet ønsker livshjelp, g eller e. – Man døde r du om aktiv ikke tidsavdeli vil KrF lovfe såkalt assistert er rk for en hjelp? ikke ng der pasie en kor- tiden, rett til aktiv dødsbestår av ste pasientens rett selvmord i helsetjene sier 90-åringealene på den nter er følge – til stens Jeg en nde n. Hun var da 19 år. har tenkt at verdig omso regi, hovedtilta behandlin jeg skal være k: rg. Planen g glad om jeg plasser de i sykehusene (hosp Flere enheter for lindrende ice). neste har hatt det bare dør i kveld, jeg døende pasie fire årene. Fjern 600 nye komm så vondt unale ing av stykk nter. Oppr og jeg har behandlin ettelse prisfinansi sengeg og komp ering for etansehev av ambulante team ing av helse for personell. lindrende

Trykk: nr1 Trykk larvik AS utgiver: Arendals Tidende AS Post-/besøksadresse: Arendal Jernbanestasjon Møllebakken 15 4841 Arendal

Maria Åsheim organisasjonsnr.: ePost: maria@at-avis.no 988 847 755

Tidende endte opp som opplags­ vinner på Agder med 2  381 abonnenter. Staben i 2009: Ansvarlig redaktør og daglig leder: Nils Petter Vigerstøl Redaksjonsleder: Camilla Glad Mitic Journalister: Bente Harstad, Eyvind Øyraas Frilansere: Finn Thorstensen, Berit Dahl, Marianne Litlekalsøy, Heidi T. Vigerstøl Salg: Wenche Eriksen, Harald Hope og Linda Christensen Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen, Maria Åsheim

Dette har Arendals Tidende betydd for meg: Jeg har blitt forespurt om å sende noen ord til jubileet. Det jeg husker best var at ideene haglet, entusiasmen var stor, og engasjementet drivende. Prøveutgavene våre ble til på Myrene, vi tastet og tastet på bokstavene, vi banket på dørene og oppsøkte intervjuene. Arendals Tidende ble født i et ønske om å skape noe nytt, gjøre en forskjell. Etter hvert gjorde vi det: Satt vår signatur på Arendal. Redaktør og daglig leder Nils Petter Vigerstøl la inn

et betydelig livsverk for å få avisa leve­ dyktig. I staben, var den gode historien, gjeldende også da. Vi var idealister, som ville skape noe. Og vi jobbet ræva av oss. Avisen flyttet til sentrum, og senere til Jernbanestasjonen. I nesten 6 år hadde jeg mitt daglige virke i avisa, sammen med min kontorsamboer og bedre halvdel Bente J. Harstad, før jeg begynte i Novemberfilm og nå Åmliavisa. Årene i Arendals Tidende var en lærerik reise,

med ufattelig mange gode minner, ikke minst- artige pressehistorier best fortalt i godt lag. For vi rørte også opp sinnet og lagde furore av og til, avslørte og var på hugget, men skapte også nærhet i lokal­ samfunnet, og forhåpentligvis mye glede. Gratulerer med 10 års dagen Arendals Tidende. Og lykke til videre! Camilla Glad, redaktør i Åmliavisa.

25


2010

2011

Din lokalavis

Uke 7 2010 -Tirsdag 16.

feb - Fredag 19. feb - Nr.

Løssalg kr. 20,-

13 - 5. årgang

BINGOAUTOMATER:

SKIMARATON:

24 lokale barskinger til Homenkollen SIDE SISTE

ARENDAL KARATEKLUBB:

Sikter mot Spiller seg svart belte fra gård og SIDE 14 SIDE 6-7 grunn

17-årig Barbu kriger Haugen fra Aren17 år gamle Solveig Pihlfeldt titFacbook-gruppe med dal opprettet en egen og ikke blokker i Barbu” tel ”Vi som vil ha park hadde hun 1 671 for 14 dager siden. Søndag SIDE 2 medlemmer!

Opphørssalg Inntil 70% rabatt Mange nyheter ankommet 30% rabatt

www.arendalstidende.no Arendals Tidende - Lokalavisen

post@at-avis.no

for Arendal

17 år gamle Solveig Pihlfeldt Haugen sto sterkt i bresjen i Barbu-saken. I ­avisa kunne vi lese at hun hadde opprettet en Facebook-gruppe med t­ ittelen «Vi som vil ha park og ikke blokker i ­Barbu» som på et blunk fikk nærmere 2 000 ­medlemmer. Kampen var i gang mot oppkjøringen av kommunevalget året etter. Din lokala vis Vi tilbyr tjenester innen:

«Gjennom 14 år har jeg sett en av landets flotteste barneavdelinger bli bygd ned bit for bit» uttalte hun til avisa. 12. oktober 2010 gikk opp mot 15 000 arendal­itter i fakkeltog mot sykehus­ ledelsen mot raseringen av sentralsykehuset i Arendal i forbindelse med kutt og flytting av barneavdelingen til Kristiansand. På parolene kunne vi lese «Er Aust-Egdene mindre verdt enn Vest-Egdene!!!» Dette preget naturlig nok forsiden til lokalavisa som dagen etter hadde et stort oppslag om en av de største demonstrasjonene i Arendal. Dette året var også preget av hard kamp om annonsørene. Det var dårlige tider i markedet, og annonsesalget gikk ned både hos Arendals Tidende og på landsbasis.

Dårlig annonsesalg og nedgang i ­abonnenter førte til dramatiske kutt i redaksjonen. To av journalistene ­Camilla Glad Mitic og Bente Harstad, sluttet etter seks år som trofaste ildsjeler. Dette året begynte tidligere bankmann og konsernsjef for Sparebanken Sør, Morten Kraft, som frilansjournalist for avisa. Han fikk sitt eget kontor, og skrev hovedsakelig om næringslivet i kommunen. Nyheten om bankmannen som ble journalist i lokalavisa skapte overskrifter i lokalmedia, og han var et positivt tilslag til Arendals Tidende.

Undertegnede sluttet med salg, og overtok regnskapet i tillegg til å skrive om kultur­ livet i nærmiljøet.

Revisjon og rådgivning Uke 14 2010 - Lørdag 10. april - Tirsdag 13. april - Nr. 27 - 5. årgang

Løssalg kr. 20,-

SIDE 13-23

BIL- OG MCTEMA:

Harley & Hyundai

Stengt barneavdeling i sommer

Teknologiveien 1, 4846 Arendal • Tlf.: 37 19 67 00 Fax: 37 19 67 10 • e-post: post@teamrevisjon.no

BLOMSTERLYKKE:

Blå vår i Arendal

SIDE 28

Sykehusstyret har bestemt seg. Barneavdelingen i Arendal stenger i en hel måned til sommeren. Ledelsen viser til rekrutteringsproblemer, uten at man har kunngjort ledige stillinger. SIDE 4-5

BIT FOR BIT: Gjennom 14 år har pårørende og politiker Tove Skyttemyr sett en av landets flotteste barneavdelinger bli bygd ned bit for bit. Det er ikke rart at austegder mister tillit til sykehusledelsen og får mistanken om at det går mot full nedleggelse i Arendal, sier hun.

NY UTGIVELSESDAG Fra neste uke endrer vi utgivelsesdag fra tirsdag til onsdag. Arendals Tidende utkommer nå onsdag og lørdag Arendals Tidende - Lokalavisen for Arendal

www.arendalstidende.no post@at-avis.no

Tove Skyttemyr preget forsiden etter at sykehusstyret bestemte å stenge barne­ avdelingen i Arendal hele sommer­ perioden.

Dette året hadde avisa en nedgang på abonnenter, til 2 010 abonnenter ved årsskiftet. Dette var staben ved utgangen av 2010: Ansvarlig redaktør og daglig leder: Nils Petter Vigerstøl Redaksjonsleder: Camilla Glad Mitic Journalister: Bente Harstad, Eyvind Øyraas Frilansere: Finn Thorstensen, Berit Dahl, Marianne Litlekalsøy, Heidi T. Vigerstøl Salg: Wenche Eriksen, Harald Hope Administrasjon/kulturjournalist: Linda Christensen Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen, Maria Åsheim

26 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Året endte med en liten oppsving på abonnenter med 2 075 betalende abonnenter. Dette var staben ved utgangen av 2011: Ansvarlig redaktør og daglig leder: Nils Petter Vigerstøl Journalister: Eyvind Øyraas, Morten Kraft, Linda Christensen Frilansere: Finn Thorstensen, Berit Dahl, Marianne Litlekalsøy, Heidi T. Vigerstøl Salg: Wenche Eriksen, Harald Hope, Hilde Grunde Typografer/grafisk: Thorbjørn Knudsen, Maria Åsheim


en kraftig slankekur, og flere sto uten jobb etter konkurs og overtakelse. Nye Arendals Tidende ble etablert. Nils Petter Vigerstøl fortsatte som ansvarlig redaktør i en periode før Morten Kraft overtok redaktørrollen.

2012

4

2013

FREdag 4. mai 2012

Loppemarked på Saltrød Over flere måneder har Lions Club Moland samlet inn gjenstander for hver en smak som blir presentert ved et loppemarked. Lions Club er verdens største frivillige serviceorganisasjon, og midlene som samles inn går til humanitære, sosiale og kul-

turelle formål. Siden de startet i 1966 har klubben samlet inn to millioner kroner som er delt ut til formålene både internasjonalt, nasjonalt og lokalt. De jobber mot utfordringer som narkotika, og samarbeider med skoleverket for å spre informasjon og endre holdninger hos elever.

Det er ikke bare et loppemarket, helt på slutten har lokalklubben funnet gjenstander som har større verdi og som auksjoneres bort. Det blir servering av kaffe, nystekte vafler og de besøkende kan delta i et spennende lotteri. Lørdag braker det løs i Stueneshallen.

LIONS CLUB MOLAND: Loppemarked i Stueneshallen. Arkivfoto: Wenche Eriksen.

NYHETER

Arendals Tidende og Tvende Media:

Jubler over avissamarbeid

25. april 2012. Styret i Arendals Tidende begjærte seg konkurs. 2

Arendals Tidende er inne i sin sjuende årgang, og fortsetter som lokal abonnementsavis. Lesere jubler over fortsatt utgivelse. Det har også lykkes å beholde flesteparten av de ansatte i selskapet som viderefører Arendals Tidende.

FREdag 27. aPRIL 2012

L E D E R Avis som vil overleve Selskapet Arendals Tidende AS har begjært

oppbud. Det betyr ikke at avisen går inn, Arendal skal fortsatt ha sin egen lokalavis som bærer navnet Arendals Tidende.

F

ørste utgave av Arendals Tidende kom 9. november 2005. Fram til årsskiftet kom det en ukentlig prøveavis til alle husstandene i Arendal kommune. Siden 4. januar 2006 kom avisen ut som abonnementsavis to ganger i uken.

A

rendals Tidende er nå inne i sin sjuende årgang, og har befestet seg som lokalavis i distriktet. En stor oppmuntring var opplagsøkningen i 2011, der avisen ble den eneste i Aust-Agder som gikk fram, og blant de ti av lokalavisene i hele landet som økte mest. Det er vi stolte over, og takker alle våre abonnenter, lesere og andre gode støttespillere for.

L

ikevel har økonomien i selskapet vært dårlig helt fra etableringen av. Når vi har maktet driften så langt, er det fordi det lokale næringslivet har funnet Arendals Tidende som en god budbringer for sine tilbud, varer og tjenester overfor sine kunder. Nå merker vi, som andre aviser i landet, et mer forsiktig reklamemarked, mange virksomheter sliter. Ut fra oppakkumulert underskudd på 3,5 millioner kroner, mesteparten av beløpet skriver seg fra de første etableringsårene, er denne gjelden vanskelig å betjene ut fra dagens omsetning.

F

or å finne en løsning på fortsatt utgivelse av Arendals Tidende, har bedriften det siste året arbeidet med forskjellige alternative driftsformer. Det har ikke lykkes å hente inn tilstrekkelig kapital for å bli kvitt gjeld. Og uten egenkapital er det ikke riktig å fortsette dagens selskap. Av den grunn valgte bedriftens styre og ledelse onsdag å begjære oppbud.

Når avisen likevel kommer ut i dag, og tar sikte på også fremtidige utgivelser, er det fordi det arbeides intenst med finne nye utgivere, og det er interessenter i markedet. Vi er i god dialog med bobestyrer og avisens bankforbindelse for å finne gode og konstruktive løsninger.

D

Arendals Tidende

et er videre en målsetting at så mange som mulig av de ansatte beholder jobbene sine. For våre abonnenter og annonsører vil dette forhåpentligvis ikke få noen innvirkning på kundeforholdet til avisen Arendals Tidende.

NYHETER

Send oss tips: post@at-avis.no

Arendals Tidende fortsatt i postkassa Uke 16 2012

- Fredag

20. april -

tirsdag 24.

april - Nr.

31 - 7. årgang

AV NILS PETTER VIGERSTØL REDAKTØR

Løssalg kr.

«Kallemann en plateselskapet med å få Det nystartete lokale band kan hjelpe Records» karrieren. på vil kickstart Westergrenmed Leif Erik i samarbeid innehaver Selskapets band helt til topps følge lovende aktører. profesjonelle tilbyr

Siden stiftelsen av avisen i 2005, har utgiverselskapet hatt vanskeligheter med likviditeten. Særlig var de første to driftsårene vanskelige, og selskapet hadde nå en oppakkumulert gjeld på 3,5 millioner kroner.

Erik Westergren NT: Leif studio. band fra eget PLATEPRODUSE LOKAL til unge lovende «full pakke»

Klart for Uke 17

Opplagsøkning

2012 -

Onsdag

25. april

SIDE 16

Eureka 2

Din

av byggetrinn for andre påbegynt. er Grunnarbeidene Tollbodkaien at vi kan ferEureka på positivt – Det er sværtbygningen nå i forlen-i denne

byggearbeidene digstille - torsdag med de øvrige Tollbodkaien blir gelse26. april over slik at- ikke Nr. 32 området, - 7. som et anleggsområde årgang i Danielsen

lokala vis

Jakter på Ha aning-m alerie r

Den hyggelige siden er at Arendals Tidende i 2011 opplevde betydelig økt popularitet og var den eneste avisen i Aust-Agder som økte opplaget. Det er vi stolte over, i en tid da trenden er fallende opplag over hele landet for både lokalaviser, regionaviser og riksaviser. Samtidig gjennomførte selskapet viktige kostnadskutt i fjor, og dokumenterte at avis kan lages på en enklere og rimeligere måte. Derfor kom fjorårets resultat mot balanse, og så langt i år har driftsresultatet vært akseptabelt. Når avisen likevel valgte å gå til skifteretten og begjære selskapet konkurs, er det fordi inntjeningen er så svak at gjelden ikke kan betjenes.

liggende Harald tid, sier rådmann Arendal”. ”Pulsen på

Løssalg

SIDE 2

Kulturuka «Vi over dal kunstfiore 60» arrangerer Knud Haaning.ning utstilling i samarbeid av maleriene med Arentil bymaleren

Fylkes politik erne:

kr. 20,-

I den anledning er villig til å lånesøker arrangøren ut sine e etter Haaning-b privatpers ilder til oner utstillinge som n. SIDE 4

dende.no

post@at-avis.no

www.arendalsti

Arendals

Tidende

- Lokalavisen

Dagens og rundt hovedvein ett grenser kommunen i framtidig beog utvikling. vekst kespolitik Nå vil fylframtidenserne utrede transportsy tem i Arendal. over på Flere skalsbuss og sykkel.

for Arendal

Kystveien vil være attraktiv kollektiva en nytt transports kse i Den kan ystem. busstrafik bli forbehold t ken. dens transportsFramtimå sannsynlig ystem nansieres vis bompenge ved hjelp fiav r.

Vil ha syste nytt transpo m i Are ndal rt-

REDUSERT sentrum. REISETID:

Kystveien

kan bli

forbeholdt

bussen

i kommunens

framtidige

SIDE 2-3

transportsyste

m. Det

vil korte

ned på

reisetiden

til

FRAMTIDENS TRANSPORTSYSTEM: Aust-Agder keskommunefylArendal , vegvesenkommune og Statens har samarbeidet en forstudie om for framtidens veisystem i Arendal

Interessenter Arendals

Tidende

- Lokalavisen

for Arendal

www.arend

alstidende.

no post@at-av

være på plass om få dager. Konkursen av driftsselskapet vil dermed ikke få betydning for abonnentene på avisen, de som har betalt skal fortsatt få avisen fra nye utgivere. Neste avis blir for øvrig fredag 4. mai, etter som vi ikke har avis dagen etter 1. mai som følge av produksjonsvansker 1. mai og nødvendige tekniske omlegginger.

Eyvind Øyraas Journalist Dir.nr: 37 00 62 65 Mob: 47 05 92 59 ePost: eyvind@at-avis.no

Marianne Litlekalsøy Journalist Mob: 90 04 05 51 ePost: marianne@at-avis.no

Heidi T. Vigerstøl Journalist / produksjon Dir.nr. 37 00 62 74 Mob: 95 20 00 05 ePost: heidi@at-avis.no

Morten Kraft Journalist Dir.nr. 37 00 62 66 Mob: 90 03 80 52 ePost: morten.kraft@at-avis.no

Morten A. Sørensen Frilanser Mob: 93 88 59 64 ePost: morten@at-avis.no

Trykk: Nr1 Trykk Larvik AS Utgiver: Arendals Tidende AS

Wenche Eriksen Salg / markedsadministrasjon Dir.nr: 37 00 62 71 Mob: 410 20 737 ePost: wenche@at-avis.no

Harald Hope Salg Dir.nr: 37 00 62 72 Mob: 484 81 940 ePost: harald@at-avis.no

Hilde Grunde Abonnement /administrasjon Dir.nr: 37 00 62 72 Mob: 948 51 140 ePost: hilde@at-avis.no

Thorbjørn K. Knudsen Produksjon Dir.nr: 37 00 62 69 ePost: tkk@at-avis.no

Maria Åsheim Produksjon Dir.nr: 37 00 62 69 ePost: maria@at-avis.no

Post-/besøksadresse: Arendal Jernbanestasjon Møllebakken 15, 4841 Arendal Organisasjonsnr.: 988 847 755

Sentralbord: 37 00 62 60 epost: post@at-avis.no

Abonnentene – Leserne av Arendals Tidende vil kjenne lokalvisen sin igjen, vår hensikt er ikke å lage endringer i særlig grad, men tvert om å bygge videre på det gode grunnlaget som er lagt, sier daglig leder av Tvende Media, Einar Sjøvaag. Han understreker at alle som har betalt abonnement får avisen som bestilt hjem i postkassen. Den blir også å finne i løssalg som i dag. Også nettavisen til Arendals Ti-

dende skal opprettholdes og bidra til daglig og levende nyhetsformidling alle ukens sju dager. – Dette er viktig i en tid da elektronisk nyhetsformidling er i rivende utvikling. Vi vil også være med her, selv om vi ser på papirutgaven av Arendals Tidende som kjernevirksomheten i dag, sier Sjøvaag.

Redaktøren Sjøvaag sier videre at det var et mål å få med så mange som mulig av staben i Arendals Tidende for den videre drift. – Nils P. Vigerstøl fortsetter i stillingen som ansvarlig redaktør, det har vært viktig for oss, sier Sjøvaag, som blir daglig leder av det nye selskapet som har kjøpt utgiverrettighetene.

Stor kompetanse Tvende Media har lang erfaring i produksjon og utgivelse av

aviser. De utgir nå to utgaver av TS-Avisen, en utgave for hver av de to Agder-fylkene i ukentlige opplag på henholdsvis 25 000 og 40 000 eksemplarer. De driver også egen lokalavis i Telemark, ”Lokalavisen Grenland”, med ukentlig utgivelse, i tillegg har de også et utstrakt avissamarbeid over store deler av Norge. Det lages også en rekke aviser på oppdrag fra kunder, både Porsgrunn Porselænsfabrik og Dyreparken Kristiansand står på kundelisten til Tvende Media, som har sitt hovedkontor i Arendal. Arendals Tidende flytter sin virksomhet til Havnegaten. – Utgivelse av Arendals Tidende som abonnementsavis for et lokalmarked er et nytt og spennende steg i vår utvikling. En oppgave vi gleder oss til å ta fatt på, sier Einar Sjøvaag.

Morten Krafts rolle som redaktør i lokal­ avisa førte til at næringslivstoppen og bystyrepolitikeren måtte ta et års pause i bystyret. Redaktørstillingen lot seg ikke forene med bystyresalen.

is.no

Videre utgivelse Så lenge det gamle driftsselskapet disponeres av skifteretten som konkursbo, kan vi ikke fortelle hvem som ønsker å drive Arendals Tidende videre. Men bobestyrer, advokat Magne Olsen, har så realistiske forventninger til at det vil lykkes å videreføre avisen, at han har godkjent fortsatt drift etter at konkurs er åpnet. Han antar at avtaler om videre drift vil

Nils P. Vigerstøl Daglig leder / Ansvarlig redaktør Mob: 47 81 30 47 ePost: redaktor@at-avis.no

www.arendalstidende.no

Godt grunnlag De fleste medarbeiderne i Arendals Tidende blir med over i det nye selskapet, som er under stiftelse av Tvende Media AS. – På vegne av ansatte er jeg

svært glad for at det nye eierselskapet har funnet plass til flest mulig av den gamle staben. Dette er folk som har stått på i mange år for å gjøre avisen til det den er. Dette ser vi også på som en anerkjennelse fra Tvende Media for den jobben vi har gjort, sier tillitsmann Thorbjørn K. Knudsen. Han fortsetter med å si at staben nå gleder seg til å lage en fortsatt god lokalavis for Arendal.

20,-

Vil hjelpe d lokale ban m opp og fre

Linda Christensen Redaksjon kultur Dir.nr: 37 00 62 73 Mob: 974 39 024 ePost: linda@at-avis.no

PAPirUTGAVE ONSdAG OG FrEdAG dAGLiG OPPdATErT NETTAViS PÅ:

Nyheten om at Arendal beholder sin egen lokalavis er meget godt mottatt av leserne. – Det har haglet inn med sympatierklæringer, støtte og nye abonnenter etter at det ble kjent at avisen sto i fare for å gå inn, sier redaktør Nils P. Vigerstøl. Han forteller at flere har møtt fram i avisen og bestilt årsabonnement, og faktisk beklaget at de

ikke har bestilt avisen før. Men at de nå vil være med å sikre det lokale avismangfoldet. – Dette varmer, og på vegne av hele staben som har produsert Arendals Tidende, i alle avdelinger fra annonser til grafisk utforming og redaksjon, er dette en stor og viktig anerkjennelse som vi er glade og stolte over, sier Vigerstøl. Han viser også til at Arendals Tidende var den eneste av avisene i hele Aust-Agder som hadde vekst i opplaget i fjor. – Det viser at vi har fått det til, skapt en avis som folk setter pris på, både redaksjonelt sett og som annonseorgan i lokalmarkedet, sier han.

Din lokalavis

Styret og ledelse i selskapet Arendals Tidende AS fant det onsdag nødvendig å begjære oppbud. Dette betyr ikke at avisen går inn.

Styret og ledelsen har det siste året arbeidet med flere modeller for en videre utgivelse av Arendals Tidende. Vi mener å ha funnet en meget god løsning, både for utgivelse av avisen og for å bevare flest mulig av arbeidsplassene. Engasjerte personer ser de verdiene som er skapt og det arbeidet som er nedlagt i snart sju år med lokalavisen Arendals Tidende. Disse personene mener at avisen er et godt grunnlag å bygge videre på, og ønsker å drive både papiravisen og nettavisen etter samme lest som hittil og med så mange som mulig av den nåværende staben.

AVTALEN I HAVN: Avtalen om nytt utgiverselskap er i havn. I midten Einar Sjøvaag fra Tvende Media som blir daglig leder i det nye selskapet, og Nils P. Vigerstøl som fortsetter som ansvarlig redaktør. Helt til høye Odd Bjørn Jensen, styreformann i Tvende Media, nummer to fra høyre, tillitsmann i Arendals Tidende, Thorbjørn K. Knudsen sammen med de fleste av staben.

Abonnement: 37 00 62 60

epost: abonnement@at-avis.no

Annonser: 37 00 62 70

Telefax: 37 00 62 61

epost: annonser@at-avis.no

Avisa fortsatte sin vanlige drift med ­distribusjon to ganger i uka. På grunn av manglende ressurser ble nettavisen lagt død i en periode.

Det var en trist dag for redaktøren og staben hans. Etter år med intens jobbing og iherdig satsning fra hele staben, måtte avisa til slutt kaste inn håndkledet. De ansatte sto uten arbeidsgiver, men det hindret ikke redaksjonen i å gjøre jobben sin. De jobbet videre for å gi ut de neste utgavene i håp om at noen ville kjøpe opp avisa.

Som noen av de store sakene dette året avdekket blant annet redaktøren at råd­ mann Harald Danielsen planla Roma-tur for 50 toppledere i kommunen i en ­periode med dårlig kommuneøkonomi og drastiske kutt på flere plan.

Både Agderposten og Tvende Me­ dia meldte sin interesse for kjøp av konkursboet og Arendals Tidende. E ­ tter ­forhandlinger med bobestyrer ble det til slutt bestemt at Tvende Media skulle kjøpe boet og rettigheten til videre drift av lokalavisa, og allerede helt i starten av mai var overtakelsen et faktum og ­redaksjonen flyttet inn i Tvendes lokaler i Havnegaten.

Staben i Nye Arendals Tidende: Daglig leder: Einar Sjøvaag Redaktør: Morten Kraft Politisk redaktør: Nils Petter Vigerstøl Salg: Odd Vassbø Salg/redaksjon kultur: Linda Christensen Redaksjon: Eyvind Øyraas Frilanser: Marianne Litlekalsøy Frilanser sport: Tore Abrahamsen Redaksjon/produksjon: Heidi T. Vigerstøl Produksjon: Thorbjørn Knudsen

Redaksjon og salgsteam gikk gjennom

Ved årsskiftet hadde avisa 1  817 ­abonnenter.

Permisjonstiden til redaktør Morten Kraft nærmet seg en slutt, og han måtte ta en avgjørelse; ­redaktør eller bystyrepolitiker. Kraft valgte å avtre redaktørstillingen, og Grete Husebø tiltrådte som ny redaktør i august. I en alder av 22 år var hun da landets nest yngste redaktør. Grafisk designer Maria Åsheim var til­ bake etter et år med utdannelse. Med ny redaktør i sjefsstolen var tiden kommet for flere endringer i lokalavisa. Layout og ny logo ble lansert i løpet av høsten, og ny nettside var igjen på trappene. Undertegnede tiltrådte som kultur­ redaktør i desember. Staben ved årsskiftet: Daglig leder: Einar Sjøvaag Redaktør: Grete Husebø Kulturredaktør: Linda Christensen Journalist: Nils Petter Vigerstøl, Morten Kraft og Eyvind Øyraas Salg: Odd Vassbø Salg/redaksjon kultur: Linda Christensen Redaksjon: Eyvind Øyraas Frilanser: Marianne Litlekalsøy Frilanser sport: Tore Abrahamsen Redaksjon/produksjon: Heidi T. Vigerstøl Produksjon: Maria Åsheim

27


Arendals Tidende gjennom ti år Arendals Tidende

NYHETER

Onsdag 9. juli 2014

ØKONOMI

MENING

SPORT

5

KULTUR

2014 Nils Petter Vigerstøl valgte etter åtte år i avisa å trekke seg helt ut av driften ved årsskiftet og sa opp sin stilling ­tidlig i 2014. Avisa var inne i et år med store ­endringer og omorganiseringer i ­bedriften. Eyvind Øyraas og Morten Kraft sluttet, og Esben Holm Eskelund ble ansatt som ny journalist, med hoved­ fokus på politikk.

visa vår å åpen ublikum

For å få fart på annonsesalget ble Wenche Eriksen ansatt som salgsleder for pen for alle frem til 18. august, ­Arendals Tidende. Hun hadde vært med er på avisa vår etter det! helt fra starten, men var en av dem som ment 79,per måned ikke fikk jobb videre etter konkursen i nnement2012. 99,-Mandagsutgaven per månedble fulldistribuert bindingstid! til alle husstander i Arendal kommune hver uke, og magasinet Arendals Tidende HELG ble lansert på slutten av året.

ALS TIDENDE

ss om Arendal HELG HELG Julekampanje med mange gode tilbud på smarte garderobe- og innredningssystemer som kler hele huset!

RING OSS FOR AVTALE OM GRATIS HJEMMEBEFARING ALLEREDE I DAG!

Vi leverer og monterer ferdig løsning hjemme hos deg til fast avtalt pris.

Arendals Tidende helgeutgave uke 51 – 2014 - Nr. 98 - 9. årgang

Jul med ende.no for siste nytt framine, byen dine vår og våre Side 4-7

Med ønske om God Jul & Godt Nyttår!

Vinn premier i kryssord om Arendal Side 44-45

Portrett:

La deg inspirere på www.amigagarderoben.no

BUTIKK ARENDAL Industritoppen 4A Stoa, Arendal Tlf. 982 82 550 eller 370 15 600

BUTIKK SØRLANDSPARKEN Barstølveien 36, Kristiansand Tlf. 900 99 736 - Åpent i hele julen!

Pris: 10 kr

Kultur:

Arendal fotballs redningsmann?

Utvikler musikktalent i stua

Side 40-43

Side 18-19

7. juli lanserte Arendals tidende på ny nettavis. Avisa gav leserne mulighet til å holde seg oppdatert utenom ­avisas to ukentlige utgaver og ble godt ­mottatt. Lanseringen fikk blant annet opp­merksomhet av NRK Sørlandet i ­forbindelse med lanseringen. Med gode nyhetssaker på samfunn,

­ olitikk og kultur gjorde lokalavisa seg p mer bemerket enn noensinne, og frem­ tiden så lysere ut enn noen gang. Dette var staben i 2014: Daglig leder: Einar Sjøvaag Redaktør: Grete Husebø Kulturredaktør: Linda Christensen Journalist: Esben Holm Eskelund og Aina Ludvigsen Sportsjournalist: Tore Abrahamsen Fotograf: Jarle Kavli Jørgensen Salgsleder: Wenche Eriksen Grafisk designer: Maria Aasheim og Henning Jon Grini

28 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

2

Fredag 6. juni 2014

LEDER Arendals slott

Arendals Tidende

Arendals Tidende

Fredag 6. juni 2014

3

Arendals Tidende

Hver fredag tar Arendals Tidende en prat med en aktuell person. Har du en idé om noen vi bør snakke med? Tips oss på post@arendalstidende.no

UKENS NAVN

Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

I 199 år kunne Tornerose sovet søtt i det riksantikvaren betegner som arendalittenes slott, forrige uke ville hun imidlertid blitt vekket av bråket fra en høytrykksspyler og lukten av alkaliske midler som fjerner maling. Men er det prinsen som redder slottet? Eller er det den onde stemoren som ribber henne for alle de vakre kjolene hennes, nå som malingen fjernes fra fronten av det gamle rådhuset?

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024

I forrige utgave av Arendals Tidende kunne du lese hvordan Arendal Eiendom Kommunale foretak forklarte seg etter sterke reaksjoner på at de fjerner malingen fra fronten av bygget. Eiendomsforetaket mener det er plent nødvendig å fjerne malingen som på enkelte steder er så tykk som over seks millimeter, for at ikke vannansamlinger skal oppstå inni treverket og skape råte. I dag uttaler også eiendomsforetakets leder seg i avisa. Øystein Sangvik mener det utelukkende burde være positivt at eiendommen tas vare på. På den andre siden står fortidsminneforening som føler seg forulempet etter at de uten forvarsel ble vitne til en voldsom restaurasjon da de oppholdt seg inne på det gamle rådhuset.

NAVN: Inger Haugan Aasland Ukas navn holder i tøylene når sekstende og foreløpig siste utgave av Arendal korfestival arrangeres i helga. Inger Haugan Aasland er helt gal etter kor.

linda.christensen@ arendalstidende.no

marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Kommuneplanutvalgets behandling av Otterslands ønske om å rive huset på Jomfruholmen denne uken viser hvor viktig det er for oss arendalitter å ta vare på det sørlandske preget på byen vår. Det er viktig å beholde de tradisjonelle fargene på de små trehusene langs kysten og det er viktig å bevare vår stolthet, det gamle rådhuset. Noen mener også det er viktig å bevare Statens hus, som vitner om den sosialdemokratiske epoken etter krigen. Hvorvidt gatene våre skal være som historiske gater som reflekterer alle tider Arendal har gått gjennom, eller mer tilfeldig sammensatte gater med alt fra glasskupler til trehusbebyggelse, er en variert diskusjon for stor for rammene disse spaltene setter. Men en ting kan vi vel være enige om: Verken en gammel arvering eller en ny Ferrari lever opp til sitt fulle potensiale om vi ikke har råd til å bruke det!

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052 morten.kraft@ arendalstidende.no

Journalist Journalist Marianne Ole Gustav Litlekalsøy Johnsen Mob. 900 40 551 ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@arendalstidende.no UNG-reporter Elise de Ruiter

– Hvorfor arrangere Arendal korfestival? – I 1998 fikk både jeg og Ole Jørgen Etholm, som da var kultursjef i Froland kommune, en idé om å skape en festival for kor fra hele landet. På den tiden var det langt fra så mange festivaler i byen som nå. Vi ville lage en ramme av sommeraktiviteter med kormusikk og tenkte at det kunne være morsomt å prøve. Og det funka.

Initiativet til å ta vare på rådhuset er viktig og vi må ta de nødvendige stegene for å bevare landets høyeste trehus. Når diskusjonen rundt hvordan renovasjonen bør utføres raser er det mer betimelige spørsmålet: Hvem burde hatt denne diskusjonen? Burde fortidsminneforeningen fått bedre mulighet til å uttale seg om renovasjonen? Burde fylket blitt satt bedre inn i diskusjonen? Bør spørsmålet om hvordan det gamle rådhuset vedlikeholdes være et politisk anliggende?

– Hvordan er responsen på Korfestivalen? – Hver gang vi avholder festivalen er folk positive, særlig hvis vi er heldige og får godt vær pleier folk å sette stor pris på konsertene våre, som forresten er helt gratis.

Kanskje, men for hver instans som skal uttale seg forsvinner litt av verdien i et kommunalt foretaks handlekraft og effektivitet. Og hva har vi da igjen?

– Hva er framtidsplanene for festivalen? – Flere og flere kor velger heller å reise utenlands på festivaler enn i Norge. Populære reisemål er Frankrike, Tyskland, Polen og særlig de baltiske landene hvor kor står sterkt. Derfor har vi besluttet at årets festival blir den foreløpig siste. Kanskje vi kan arrangere igjen hvis etter-

spørselen blir stor nok, noe vi selvsagt håper på. – Hva skjer på en korfestival, utenom selve syngingen? – Festivalene våre har pleid å gå over en helg. Vanligvis er det slik at korene ankommer fredag ettermiddag til en «bli kjent kveld» og åpen scene. Her kan deltakerne komme med revyinnslag, sketsjer, solonumre, dans og hva ellers de måtte ønske av underholdning. Så har vi selvsagt litt allsang. I år skal alle korene også øve inn to fellesnummer som skal fremføres lørdag under Frihetskonserten. – Hva er Frihetskonserten? – Årets utgave faller sammen med grunnlovsjubileet og da var det naturlig for oss å markere det siden mange kor synger på 17. mai. Vi fant ut at vi ville lage en kirkekonsert hvor tema er frihet og knytte det opp mot jubileet. Derfor syntes vi det ble ekstra viktig med perspektiv på frihet, demokrati og likeverd. Korene vil fremføre alt fra verk som vi forbinder med nasjonale sanger, til afrikanske sanger og «negro spirituals», sanger som

ofte handler om slavers og ønske om frihet. Her er det rom for andre sjangre også, men alle numrene har en grunntone om likeverd og respekt for andre. For oss blir dette en hyllest til frihet og likeverd.

Denne konserten pleier å bli greit besøkt av turfolket som går forbi. – Kan du fortelle litt om de andre konsertene? – Vi starter lørdag formiddag med en mye mer uformell konsert på Kanalplassen. Her fremføres alt fra «rampete» drikkeviser, litt filmmusikk, folketoner, klassisk korsang og mye mer. Korene har ingen begrensning og det er fritt fram på repertoar. Noen av korene stiller også med egne solister. Søndag arrangerer

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

vi også friluftskonsert i Hoveleiren ved Flimra. Denne konserten pleier å bli greit besøkt av turfolket som går forbi og hører at her skjer det noe og også denne konserten er uformell og humørfylt.

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

– Hvor kommer korene fra? – For to år siden hadde vi et kor helt fra Vardø, men vi har også hatt besøk fra Danmark og Skottland. I år deltar kor fra åtte fylker og med folk fra hele Sør-Norge. Dessverre er det slik at i år har vi kun halvparten av antall påmeldte i forhold til det vi har hatt på det meste. Noen kor kommer annethvert år og har faktisk satt av festivalen vår på sine kalendere og det er jo svært hyggelig. Det er veldig moro når de kjente korene kommer tilbake, men det er også gøy med nye.

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005

Spaltist Øystein S. Antonsen Mob. 922 83 794

– Er du med i kor? – Helt siden jeg var ungjente har jeg vært med og drevet med korsang. Akkurat nå har jeg en pause, men jeg kan forsikre om at jeg er fullstendig hekta på kor! For tiden konsentrer jeg meg om spillinga i Arendal Bigband.

heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22

oystein.antonsen@ arendalstidende.no

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

abonnement@ arendalstidende.no

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345

maria.asheim@ arendalstidende.no

torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no

Annonseproduksjon: Torbjørn Lillebø Godkjent opplag 1 655 abonnenter.


2015 Kun

Arendals Tidende magasin

HELG

Arendal kulturog rådhus 10 år

I januar overtok Odd Bjørn Jensen som daglig leder av Arendals Tidende. Helge­ magasinet var etablert med fast utgivelse hver fredag. Dette året har imidlertid vært preget av store endringer for abonnentene. I ­stedet for å få helgemagasinet hjem i post­ kassa, fikk alle abonnentene tilsendt et fordelskort som de skulle vise fram for å hente magasinet på butikken i stedet. Denne endringen ble innført på tampen av 2014 for å forsvare avisas videre drift. Mange var skuffet over ordningen. Magasinet har fått mye positiv opp­ merksomhet og mange gode tilbake­ meldinger. I A4-format og på glanset papir fremstår det som tiltalende. Redaksjonen har fokusert på å jobbe fram gode magasinsaker med dybde og lokalt innhold. Dette er et produkt som har kommet for å bli.

10 kr

Magiske øyeblikk og politiske eventyr Side 26-31

Pris: 10 kr

Uke 10 - 2015 - Nr. 18 - 10. årgang

asin

de mag

HELG s Tiden

Arendal

I skrivende stund kan igjen avisa tilby alle abonnenter å få fredagsutgaven hjem i postkassa, noe som har ført til mange nye abonnenter. Vi i Arendals Tidende jobber til en hver tid for å lage gode lokale saker. Vi vil takke alle våre trofaste lesere, våre ­venner, våre tipsere og alle andre som har bidratt til at lokalavisa fortsatt lever for ti ­spennende og fantastiske år. Med 997 aviser tilbakelagt jobber vi fram mot ti nye år.

ALT R E E S O D NESTE Uke 37

Pris: 20

- 2015

- Nr. 68

- 10.

årgang

kr

29


30 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


31


KULTURKALENDER Faste helgeaktiviteter:

Hva skjer denne helga? Fredag 13. november Treff

Trim Månedens tur for oktober og november er i regi av Arendal kommune og går i terrenget ved Bomsholmen og Langevoll, Nedenes. «Øyestad 5 på topp» er et turopplegg i regi av Tjenna og Løbbåsens venner der man kan besøke de fem toppene; Løbbåsen, Faudåsen, Høyåsen, Valberget og Tjennaåsen. På hver topp henger det en postkasse med en bok for registrering. IK Grane Arendal Orientering ­inviterer til Grønne Turer 2015. 73 poststolper er plassert ut. I år er det poster på fem steder: Granestua, Hove, Myra, Ribbervann og Rånaskogen. Registrer klipp på poster og vinn premier frem til 1. november. Bjørnebo Gård med KFUK-KFUM er åpen hver søndag kl. 11.0015.00. Salg av vafler og kaffe.

Kreativ aktivitet Kuben viser utstillingene «Barndom», «Avtrykk», «Chronica», «Utgraving UnderVEIs» og «Åpent magasin». Utstillingene er åpne fredag kl. 09.00-15.00, lørdag – søndag kl. 12.00-16.00.

Uteliv Livemusikk og underholdning på Madam Reiersen kl. 22.00-02.00. Fredag og lørdag. Livemusikk på Fiske­ brygga Pub og Vinstue kl. 22.00-02.00. Fredag og lørdag. Livemusikk på Sisters på Tyholmen kl. 18.0024.00. Fredag og lørdag.

Religiøst Messe i Den Katolske Kirke kl. 18.30, fredag og lørdag.

Utstilling Bomuldsfabriken Kunst­hall inviterer til utstillingen «Watermarks» med Kari Dyrdal som viser store billedtepper kl. 12.00-16.00 frem til 13. desember. ARTendal inviterer til utstillingen «Det er ingen natt mer» med Ann Beate Tempelhaug som viser fritt formede keramiske fat kl. 12.00 - 16.00 frem til 13. desember. His Galleri viser separat­ utstilling med malerier av Yngvill Lassem fredag 09.00-16.00 og lørdag 13.00-16.00 frem til 14. november. Atelier S.G. på Hisøy er åpent hver fredag kl. 12.00–16.30.

32 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Trim

Morgenkafe på Eydehavn Kuben Frivilligsentral hver morgen mandag - fredag kl. 09.00-10.00 frem til 11. desember.

Hjertetrim med LHL Arendal og omegn hver fredag på Myra Grendehus kl. 17.00.

Fredagskafé på Tromøya Frivillig­sentral hver fredag kl. 11.00-13.00.

LHL Arendal og omegn inviterer til bassengtrim tilrettelagt for slagrammede på Bjorbekktunet hver fredag fra kl. 11.00-12.00.

Servering av risgrøt og hjemmelaget karbonadesmørbrød på Seniorsenteret Tyholmen 7 hver fredag fra kl. 11.30-13.00. Fredagskafé på Eydehavn Kuben Frivilligsentral hver fredag kl. 11.00-13.00.

Uteliv Joakim «Jokke» Stiansen spiller og synger live på Castelle hver fredag fra kl. 23.00.

Underholdning Rytmisk Fabrikk inviterer til finale i talentkonkurransen i Arendal Kulturhus kl. 20.00. November Festivalen inviterer til konserter med hvor arrangøren ønsker å skape et møte mellom artister og publikum i Stall Hove kl. 18.00 til 02.00.

Lørdag 14. november Treff KUBEN inviterer til «Arkivdagen 2015 – bevaring av digitale bilder» i museet kl. 12.00-15.30. Kunnskapstorget inviterer til foredrag om «Cosplay – Hvorfor kle seg ut som en tegneserie­ figur?» ved Hans Ivar Stordal på scenen i 2. etg. i Arendal bibliotek kl. 11.30.

Marked

Underholdning Eirik Dørsdal og FYM i regi av Arendal Jazzklubb inviterer til konsert på No9 kaffe og platebar kl. 14.00. November Festivalen inviterer til konserter med hvor arrangøren ønsker å skape et møte mellom artister og publikum i Stall Hove kl. 18.00 til 02.00. Hobby- og salgsmesse med kafè på Nersten bedehus på Rykene kl. 10.00 - 15.00.

Søndag 15. november Utstilling Eydehavn Museet viser en utstilling om skittentøyets kulturhistorie. Museet er åpent hver søndag kl. 15.00-17.00.

Religiøst Normisjon inviterer til søndagsskole for barn i Norkirken på Nedenes hver søndag kl.11.0012.00, uavhengig av om det er gudstjeneste.

Underholdning Elsa Lystad inviterer til humoraften med tema «Mitt liv som Elsa» med høydepunkter fra hennes lange liv i Arendal Kulturhus kl. 18.00.

Treff Det Hvite Hus på Tromøy inviterer til salgsutstilling av kunsthåndverk. Åpent søndag kl. 12.00-16.00.


En times tid med...

ELLEN HALVORSEN LERVOLD OG LEIF RINO MULLER

BARBU KIRKE

SØNDAG 15. NOVEMBER KL 19.30 INNGANG KR 100,-

Andreas Raaum Har to nettsteder (blogger)

www.raanett.no

og www.blomsterogtorner.blogg.no

Få magasinet og avisa hjem i postkassa Kun 600 kroner.

Send SMS «JA» til 40404250 www.arendalstidende.no

Annonse? annonser@ arendalstidende.no

Bilredning Sør AS 37 03 39 00 33


34 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


35


36 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


37


HISTORISKE ARENDAL

M/S Sea Trout

Sea Trout er faktisk det første rene supply­ fartøy registrert i Arendal. Hun ble levert fra Karmsund Maritime Service AS våren 2008. Skroget ble bygd i Russland, siden slept til Karmøy for ferdigstillelse. Skipet ble opprinnelig kontrahert av Simon Møkster i Stavanger, og skroget ankom Karmøy som Stril Mariner.

Populær skipsserie

Denne kontraheringen ble mer eller mindre gjort på spekulasjon, og hun ble sirkulert for salg ganske tidlig i prosessen. Deep Sea Supply kjøpte henne, og hun avgikk altså Karmøy som “Sea Trout”, riktignok registrert i Stavanger den første tiden, men hun fikk ganske snart Arendal påmalt akterut.

Foto: Derek Sands via Shipspotting.com

Sea Trout er en ren PSV, eller fritt oversatt Platform Supply Vesel, bygd etter Vik og Sandvik sin design VS 470 MK II. Dette er blitt en populær skipsserie og mange er blitt bygd etter at den første kom i 1999.

Plattformer

Sea Trout er ikke noe stort fartøy, men med vel 70 meters lengde og 16 meters bredde, er hun et effektivt lite fartøy. Hun har et dekksareal på 680 m2, hun er utstyrt med tanker for føring av både flytende og tørr last. Disse supplybåtene frakter ”ting og tang” ut til plattformene, det er jo forskjellig nødvendig utstyr, proviant og så videre, fraktet i containere på dekk; det er diesel, vann og andre flytende laster, og det er sement, blant annet, av tørrlaster. Skipet

38 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

har en lugarkapasitet for 23 mann, men går vanligvis med et mannskap på 12, kanskje 13 mann. Detaljer: Levert mai 2008 fra Karmsund Maritime Service A/S med byggenummer 32 Brt: 2589, net: 901, tdw: 3300 L: 73, 4, b: 16, 6, d: 6, 5 Hovedmaskin: 2 stk Caterpillar, totalt 5444 bhk, speed ca 15 knop Kilder: Illustrert norsk skipsliste, egne notater

Lokale skip gjennom tidene Av Jan Tore Knudsen


Fra arkivet Postkort Flyfoto fra Nedre Tyholmen Denne uken bringer vi et flyfoto fra Nedre Tyholmen og Pollen. I forgrunnen ser vi Teaterplassen med det gamle teateret. Man kan også se at kaifronten mot Pollen er betydelig endret i dag. Kortet er antagelig fra 1920tallet, og befinner seg i samlingen til Christian Jensen, Arendal-kortet er merket med ” flyvefoto Hellesen”.

Næringstomter i Tvedestrand

1.5

39


40 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


peugeot.no

ÅRETS FIRMABIL KÅRET AV DAGENS NÆRINGSLIV

AUTOMATPAKKE

KUN KR. 4.900,- *

6-trinns automatgir Metallic lakk Vinterhjul m/alufelg

Total verdi = 40.100,SPAR

= 35.200,-

PEUGEOT 308 SW

FRA KR.

Vi Menn Bil

Klikk.no

Aftenposten.no

BT.no

Uke 35/2015

20.01.2015

11.11.2014

05.02.2015

269.900,-

Pris er inkl. frakt og leveringsomkostninger levert Arendal. CO2 utslipp fra 85 g/km. Drivstofforbruk blandet kjøring fra 0,32 l/mil. Forbehold om trykkfeil. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike.

PEUGEOT 308 SW

41


SPILL OG MORO Quiz

Sudoku

Spørsmålene er hentet fra Quiz-showet til Pollen bar på Tyholmen som er hver onsdag kl. 20.00. Laget av Erlend Jesman Pedersen.

6

1. Sikkert ikke mange av dere som ­følger med på baseball, desto artigere å spørre om det. World Series, som er finalekampene i amerikansk baseball ble ferdigspilt forrige helg. Hvem vant? A) New York Mets B) New York Yankees C) Kansas City Royals D) Detroit Tigers

2 7

14. I 1954 ble verdens første atomdrevne ubåt sjøsatt. Hva het den? 15. Hvor gammel ble John Lennon? A) 36 år B) 38 år C) 40 år D) 42 år

5. Det danske språk kan være en utfordring for mange, jeg tenker spesielt på deres intrikate tellesystem. Hvor mye er fem og halv fems?

16. Hvilket år ble Eurovision Song ­Contest arrangert for første gang?

6. Hvem regisserte filmen ”Hud” fra 1986?

18. Hva heter den internasjonale luftfartsalliansen blant andre SAS og Lufthansa er en del av?

20. Hvilke fire land har landegrense til Pakistan

9 2

9

7 1 5 2 6 3 3 7 4 6 1 5 9 4 1 6 7

7 4 2 6 8 1 3

Løsning Sudoku 3 5 4 1 9 8 2 6 7 Nederst Øverst 7 6 5 4 1 3 2 9

1 8 4 3 7 9 5 6

5 3 1 8 9 2 4 7

1 6 9 4 3 7 2 5 8

3 9 7 2 8 4 6 1 5

2 1 6 3 9 5 8 7 4

8 4 5 1 7 6 3 2 9

Løsning Pollen Quiz

9 4 2 6 5 8 1 3

2

4 2 3 7 6 5 8 1

4 2 3 5 6 8 7 9 1

3 5 9 2 8 7 6 4

7 5 8 9 2 1 4 3 6

8 9 7 1 2 6 3 5

9 7 4 8 5 3 1 6 2

2 1 6 9 3 4 7 8

5 3 1 6 4 2 9 8 7

7 1 2 62 3 7 7 4 6 1 5 5 9 8 1 3 6

5 5 1 34 4 3 2 2 62 6 3 3 8 7 6 4 1 5 7 3 8 5

1. C) Kansas City Royals 2. Fotball 3. Will & Grace 4. 1843 – 1907 5. 95 6. Vibeke Løkkeberg 7. Kasino 8. Balearene 9. Justin Bieber 10. Oslo, København, Dubai 11. Trompet 12. Global Positioning System 13. Chewbacca 14. Nautilus 15. C) 40 år 16. 1956 (1953-1959) 17. London 18. Star Alliance 19. Moldau (Vltava) 20. India, Kina, Afghanistan, Iran BILDEQUIZ: 1. Jonathan Ross 2. Nadia Hasnaoui 3. Terminalen 4. The Rock

6 2 7 9 9 5 2 4 1 4 7 7 3 6

9 6 3 5

42 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

7 2 5 8

6 8 2 7 1 9 5 4 3

4. Hvilken film?

8 7 9 1

5 4 1 4 7 7 3 6 2

6 7 8 5 4 1 9 2

3. Hvilken film?

1 4 3 6

9

8 4 5 1 7 6 3 2 9

7 9 4 2 6 5 8 1 3

2. Hvem er dette?

3 1 6 2

2 1 6 3 9 5 8 7 4

6 5 3 1 8 9 2 4 7

1. Hvem er dette?

2 9 8 7

3 9 7 2 8 4 6 1 5

2 1 8 4 3 7 9 5 6

Bildequiz

35 957 441 631 74258 23 69 746 58 29 65934

6 8 2 7 1 9 5 4 3

5 8 5

8 7 6 5 4 1 3 2 9

9. Kveldens eneste anagram. Vært en del i media i det siste han her. JUNI RIBB SETE

19. Hva heter den store elven som ­renner gjennom Praha?

8

6

9 4 2 3 7 6 5 8 1

8. Til hvilken øygruppe tilhører Mallorca?

3

7

1 3 5 9 2 8 7 6 4

7. Hvor jobber en croupier?

17. I hvilken by herjet Jack the Ripper?

5

6 3

4 8 9 7 1 2 6 3 5

4. Nevn ett år Edvard Grieg levde?

13. Hvem er vanligvis styrmann på ”Millenium Falcon?

5

2

2 6 3

3

12. Hva står forkortelsen GPS for?

1

5 2 1 6 9 3 4 7 8

3. I hvilken komiserie spilte Eric McCormack og Debra Messing de to viktigste rollene?

11. Hvilket instrument spiller Nils Petter Molvær?

8

3 6 7 8 5 4 1 9 2

2. Vi holder oss til amerikansk idrett. Hvilken idrett driver laget Colorado Rapids på med?

10. På tide å fly igjen. Hvis man flyr fra OSL til CPH og videre til DXB, hvilke tre byer har man vært i da?

9 7 5 4 3


#mittarendal

@ camillasheim

@ ellena59

@ fruvarga

@ camillasheim

@ raudpoet

@ karine4

@ sri_wati_rg

@ annelangnes

@ elinmika

Tagg ditt bilde med

#mittarendal 43


44 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015


45


Severin er framleis einebuar på Røneset ved Stordfjorden, medan kjæresten Jelena stort sett bur i Ålesund

Dansk serie

Gunhild Dahlberg og Geir Schau møtes til duell på kjøkkenet. Blir det bare tull og moro med disse to?

Kamp 1 av unna å delt første gang

18.15 Eventyrlige hoteller 19.45 Der fartøy flyte kan 21.40 Farme Hotell-luksus handler i dag ikke lenger om gullkraner Norsk dokumentarserie Spenningen og silkelakener, menEkstremvær om unike opplevelser med me-19.30 Norske Talenter Storbonden 19.55 Beat for Beat 21.10 22.00 Brille ning og innhold avDenne deltakerne Seks tall skjuler seks ord fra en sang som kan være en Britisk dokumentar Etter kveldens semifinalerunde får to uken FREDAG 13. NOVEMBER FREDAG klassisk hit, evergreen, vise eller barnesang deltagere finaleplass. Hvem det er er det Kat. Hærlan 13. NOVEMBER opp til06.00 seerne å bestemme Niva 0 Antikkduellen 07.30 NRK 06.00 Solsidan 06.30 Nyhetene 06.55 God What’s New Scooby-Doo? 06.20 Mikkel 06.00 Dr 07.55 Historia om USAs natur-

06.30 Dyreklinikken 07.00 Antikkduellen 07.30 NRK 06.00 Solsidan 06.30 Nyhetene 06.55 God 06.00 What’ 07.55 Historia USAs arter 08.00 NRK nyheter 08.10 perler morgen Norge om 10.00 Godnaturmorgen Norge Dyreflyplassen 06.45 Dyrlegen på 07.00 TV nyheter 07.45 Politisk kvarter 08.00 NRK nyheter 08.10 perler morgen Norge 10.00 God morgen Norge Dyreflyplass P3morgen 09.10 Det gode 08.45 Derrick 12.00 Masterchef Sverige Bondi BeachSverige 07.35 Christine 08.00 08.00 Al Et land i brun saus 08.40 P3morgen 09.10 Det gode 08.45 Derrick 12.00 Masterchef Bondi Beach en: Hønsehaukbondeliv 10.05 Med 09.45 Oddasat - nyheter samisk 09.45 13.00 Oddasat Bolighjelpen - Vancouver Cougar Town 08.25 Mom 08.50 08.30 Th 09.40 Ut i naturen: Hønsehauk 10.05på Med - nyheter på samisk 13.00 Bolighjelpen - Vancouver Cougar Town 0.50 Sesongstart langrenn: 10 staden 10.00 Distriktsnyheter 14.00 Distriktsnyheter Matkontrollen Christine 09.15 Ullared 10.05 MillionærChristine 09 Sh hjartet på rette 10.50 Sesongstart langrenn: 10 10.00 14.00 Matkontrollen 5 NRK nyheter km 12.30 Sesong12.30 NRK Selskapet 14.30 Selskapet TV 2 hjelper deg søker kjæreste 11.55 The Big Bang 09.20 Dr klassisk, kvinner 12.15 nyheter 12.30 Sesong12.30 14.30 TV 2 hjelper deg søker kjæres ssisk, menn 15.00 nyheter15 km13.00 Urixmenn 15.00 NRK nyheter 15.00 Urix Modern Family Theory 12.20 The Big Bang Theory 10.15 Mi startNRK langrenn: klassisk, 13.00 15.00 Modern Family Theory 12.2 morgen 13.20 Debatten 15.30 Debatten Modern Family 12.50 America’s Ne 15.15 Top Gear 16.10 P3morgen 13.20 15.30 Modern Family Funniest Home Vid. 12.50 Ameri 16.00 Brennpunkt Home and Away 13.20 Sinnasnekker’n 14.20 Ullared: 13.20 11.10 To 16.40 Bondi Beach 14.20 Brennpunkt 14.20 16.00 Home and Away Sinna natur16.30 Historia Home and Den neste 15.20 CougarDen12.05 Th 17.00 NRK nyheter 15.20 Historia om USAs19.45 omAway USAs natur16.3021.25 Home andsalgssuksessen Away neste sa Severin15.20 hjernen Fingr perler 17.00 Solsidan Town Krøll 15.45på Mom 16.10 Friends 16.40 19.00 Sh 21.30ViCSI: 18.30 MasterChef Norge perler 17.15 skalCyber ha barn 17.00 Solsidan Town 15.45 16.15på Med hjartet på rette staden r på samisk 17.30 Oddasat - nyheter 17.30 Fingrene av fatet Friends 17.10 Two and a Half Men 13.00 Re Severin er framleis Stordfjorserieav fatet Gunhild Dah 16.15einebuar Med hjartet på retteved staden samisk 17.30Dansk Fingrene Friends 17.1 empevalget. En hacker tar kontroll over alt elektro- Norsk underholdningsserie frapå Røneset 17.00 Derrick 18.00 Derrick Kollektivet 17.40 Two and a Half Men den, medan kjæresten Jelena bak storteit sett bur i Ålesund til duellTwo påBe ka 17.00 17.45 Tegnspråknytt 18.00 17.40 En smak nord 20.40 Historia bilde 19.30Kollektivet Skal vi danse - Finale! 23.10 Jame med Høydepunkter flere 18.30 nisk utstyr på etav sykehus i Dallas atten 2015 18.00 Dagsnytt renn: fra 18.30 Nyhetene 18.05 The Big Bang Theory 14.00 18.00 Dagsnytt atten 17.50 Sesongstart langrenn: Høydepunkter fra 18.30 Nyhetene 18.05med TheGo Bd moro bli brutt 19.00 Gintberg i utkanten 18.45 Været 18.35 The Big Bang Theory op Hva finner vi i verdens største kjøleskap, Nord-AtlanSvensk serie Nå skal det endelig avgjøres: Hvem vinBlofeld forsø 19.00 Gintberg i utkanten Beitostølen 18.45 Været 18.35 The B 19.30 Verdas vegarmed 18.50Verdas Sportsnyhetene 19.00 America’s Funniest Home Vid. 19.00 Mi teren? Norge er som Edens hagefarlegaste sammenlignet ner Skal vi danse? ved15.00 å Amer kapre 19.30 farlegaste vegar 18.45 Distriktsnyheter 18.50 Sportsnyhetene 20.30 Herskapelig: Ringve 19.00 Nabolaget 19.30 America’s Funniest Home Vid. Ne de andre nordatlantiske landene kansk Amer romk 20.30 Herskapelig: Ringve 19.00 Dagsrevyen 19.00 Nabolaget 19.30 19.30 Nyheter Norske Talenter 20.00 Montebello camping 16.00 Ko 21.00 19.30 Norge Rundt21.00 Nyheter 19.30 Norske Talenter 20.00 Mont 21.00 Ekstremvær Nyhetene 21.00 Kjendiskveld med Magnus 16.30 Ho 21.10 19.55 Beat for Beat21.10 Ekstremvær 21.00 Nyhetene 21.00 Kjend 21.20V-cup Væretskøyter Devold 17.00 Ho 21.55 20.55 Nytt på nytt 21.55 V-cup skøyter 21.20 Været Devo 23.50 Walkabout 21.25Walkabout Sportsnyhetene 21.30 En helt vanlig dag 17.30 Lu 23.50 21.25 Skavlan 21.25 Sportsnyhetene 21.30 En he 00.30 Gjengangerne 21.40 Gjengangerne Norske Talenter - fortsetter 22.00 Brille 18.30 Ma 00.30 22.25 Norskov 21.40 Norske Talenter fortsetter 22.00 Brille 22.15 Selskapet Senkveld med Thomas og Harald 23.00 Themed Graham Norton Show 19.30 Ko 01.25 23.10 Kveldsnytt 01.25 Selskapet 22.15 Senkveld Thomas og Harald 23.00 The G ket 01.55 Verdas farlegaste vegar 23.20Verdas Senkveld spesial: vegar Justin Bieber23.20 Senkveld 00.00 CSI:spesial: Serieavslutning 21.00 Fo 01.55 farlegaste 23.25 Det siste kongeriket Justin Bieber 00.00 CSI: S Vu: Neil Young00.25 og krigen 02.55 Oddasat nyheter på samisk 23.50 Eurojackpot 00.55 Castle 22.40 Ba 02.55 Oddasat - nyheter på samisk 23.50 Eurojackpot Film: CSNY - Deja Vu: Neil Young og krigen 00.55 Castle me Dove 03.10 Distriktsnyheter 00.05 Det er lov å være blid med Else 01.50 Special Victims Unit 00.30 En 03.10 Distriktsnyheter 02.00 Tilbake til Lonesome Dove 00.05 Det er lov å være blid med Else 01.50 Speci 00.35 02.40Ekstremvær CSI: NY 02.25 19.55En Beat for BeatHæsjtægg 19.30 Norsk 03.20 00.3521.10 Hæsjtægg 02.40 CSI:Bla N 20.45Skavlan EM-kvalik: Norge - Ungarn 20.30 ekte mann 01.00 Kollektivet 03.30 CSI 03.50 04.20 Sofa 01.00 Kollektivet 03.30 CSIMo Seks tall skjuler01.25 seks ord fra en sang som kan være en Britisk dokumentar Etter05.15 kvelden au møtes Kamp 1 av 2. Landslaget er to kamper Amerikansk/britisk komedie/ Lawless 04.15 Party i Magaluf Ko 04.50 Top Gear 01.25 Lawless 04.15 Party klassisk hit, viseoneller fin 03.25 Lean mebarnesang 05.05 Hjemme hos Gordon Ramsay deltagere 05.35 Wi bare tull og 20.55 unna P3morgen åEit delta i et mesterskap for romantikk fraevergreen, 2008 enklare liv 17.05 Laserblikk på historien 18.00Lean Reisen hjem 20.45 EM-k 05.40 03.25 on me 05.05 Hjem

første gang på 16 år rundt til folk som har snudd Ben Fogle reiser jorda ryggen til den moderne sivilisasjonen og busatt seg der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Br. dokumentarserie

I kveldens utgave av Reisen hjem møter tv-pastor Egil Svartdahl, Hilde Skovdahl Jørstad, bedre kjent som Charter Hilde

opp til seern Det aller sis på veien m for fotballa

18.30Baby En smak av nord 20.40 Historia bak eit bilde 19.30 Skal v 22.00 Brille 22.40 Mama Hva finner romantisk vi i verdenskomedie største kjøleskap, Nord-AtlanSvensk serie Nå skal det e Denne ukens panel består av AnneAmerikansk FREDAG 13. NOVEMBER LØRDAG 14.med NOVEMBER teren? somEn Edens hage sammenlignet ner Skal71° vi dn Kat. Hærland, Elvestad og fra 2008Norge er 21.30 Broen Henrik 21.30 farlig idé 20.00 Jakten på kjærligheten 20.30 LØRDAG 14. deGod andre nordatlantiske landene Mikkel Niva 6.30 Dyreklinikken 07.00 06.00 Skavlan Solsidan 08.00 06.30 P3morgen Nyhetene 06.55 06.00 TV 2 Junior 06.00 What’s New Scooby-Doo? 06.20 06.00 Star Wars Rebels 07.55 Historia om USAs natur06.00 Dr. Phil m USAs natur-Jakten på morderen blir mer og mer intens, og Saga og Svensk dokumentar Bøndene har invitert med seg frierne Etappen 06.30 Dyreklinikken 07.00 Skavlan 08.00 P3morgen 06.00 TV 2er Ju 07.55 Historia om USAs natur06.55 God 06.00over What’s Scooby-Doo? 06.20 06.00 Dr. Phil 8.30 Kreft - keiseren alleNew sykdommer 09.25 Norge morgen Norge 10.00 God morgen Norge 06.01 Manon perler Dyreflyplassen 06.45 på 09.25 06.25 What’s New Scooby-D 07.00 Henrik er sikre på morderens identitet. Men de får seg sineTV påShop ferietur til utlandet. Vil kjærlighetorie hvor g 08.30 Kreft - keiseren over alle Dyrlegen sykdommer Norge perler 06.01 Manon en Norge Dyreflyplassen 06.45 Dyrlegen på 07.00 TV Shop undt 09.50 Vinterstudio 12.00 Masterchef Sverige 08.50 Derrick 06.09 Marvin Mus Bondi Beach 07.35 Christine 08.00 06.45 Dyreflyplassen 08.00 Alle elsker Raymond en ny overraskelse når de skal anholde den mistenkte ten blomstre? Rundt 09.50 Vinterstudio 08.50 Derrick 06.09 Marvin Bondi Beach 07.35 Christine 08.00 08.00 Alle elsker Raymond

e får to et er er det

9.55 V-cup 1. Bolighjelpen omgang, kvinner nyheter påalpint: samiskSlalåm 13.00 - Vancouver 09.50 Oddasat - nyheter på samisk 06.16 Horseland Cougar Town 08.25 08.50 07.10 Dyrlegen på Bondi B 08.30 The Ellen DeGeneres 09.55 V-cup alpint: Slalåm 1.Mom omgang, kvinner 09.50 Oddasat - nyheter på samisk 06.16 Horsel er Sesongstart Cougar Town 08.50 kvin08.30 The Ellen DeGeneres 0.40 langrenn: 10 kmMom fri teknikk, yheter 14.0008.25 Matkontrollen 06.40 Modern Family 10.05 Distriktsnyheter Christine 09.15 Ullared Millionær Show 10.40 Sesongstart langrenn: 1010.05 km fri teknikk, kvin10.05 Distriktsnyheter 08.00 Legally Blondes 06.40 Moder Christine 09.15 Ullared 10.05 Millionær Show ner 14.30 TV 2 hjelper deg 12.35 Hovedscenen: Barbara søker kjæreste 11.55HanThe Big 09.00 Bang Bonanza 09.35 The at Home 09.20 Dr. Phil Hovedscenen: Barbara ner 12.35 Han-War 09.00 Bonan søker kjæreste 11.55 The Big Bang 09.20 Dr. Phil 2.15 NM kombinert: 10 km langrenn nigan - «jeg12.20 er etThe kreativt 15.00 Modern Family 10.00 Bonanza Theory Biglangrenn Bang Theory The War 10.00 at Home 10.15 Million Dollar 12.15 NM kombinert: 10 km nigan -Listing «jeg er et10.00 kreativt Bonan Theory 12.20 The Big Bang Theory 10.15 Million Dollar Listing 2.55 V-cup alpint: Slalåm 2. Modern omgang,Family kvinner dyr» 15.30 11.00 Be the Boss 12.50 America’s Funniest Home Vid. 10.25 Damene først New York 12.55 V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner dyr» 11.00 Be the 12.50 America’s Home New York 3.45 langrenn: 15Funniest km and fri teknikk, menn 13.30 Hovedscenen: Tango Pasión kt Sesongstart 16.00 Home Away Vid. 12.00 Farmen 2015 13.20 Sinnasnekker’n 14.20 Ullared: 11.20 Top 20 Funniest 11.10 Top Model USA 13.45 Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn 13.30 Hovedscenen: Tango Pasión 12.00 Farme 14.20 Ullared: 11.10 Top Model USAsalgssuksessen 4.50 Vinterstudio 14.30 Selskapet m USAs natur-13.20 Sinnasnekker’n 16.30 Home and Away 13.00 Farmen12.05 2015The Den neste 15.20 Cougar 12.20 Friends 13.00 Farme Ellen DeGeneres 14.50 Vinterstudio 14.30 Selskapet neste salgssuksessen The Ellen DeGeneres 5.00 NorthugsDen triumf 15.00 Reinsdyr, gull og julenissen 17.00 Solsidan 15.20 Cougar 12.05 13.35 X Factor UK Show Town 15.45 Mom 16.10 Friends 16.40 12.50 Friends 13.35 X Facto 15.00 Northugs triumf 15.00 Reinsdyr, gull og julenissen Town Mom 16.10 av Friends Show et påIkke rettegjør staden 5.50 dette15.45 hjemme 15.30 Árdna: Samisk kulturma17.30 Fingrene fatet 16.40 spesial: Justin Bieber Friends 17.10 Two and a Half 15.00 Men Senkveld 13.20 Friends 15.00 Senkv 13.00 Real Housewives of kulturma15.50 Ikke gjør dette hjemme 15.30 Árdna: Samisk Friends 18.00 17.10 Two and a Half Men 13.00 Real Housewives ofa Half Men 15.30 Truls - Oppdrag gasin 6.20 Husdrømmer Kollektivet Norge Twoliv and 13.45 Friends 15.30 Beverly Hills gasin 16.20 Husdrømmer 20.55 Eit17.40 enklare 17.05 Laserblikk på historien 18.00Truls Reise23.10Two James Bond i Men Japan 21.30 Eat Pray Love 17.40 andNyhetene a -Half Beverly Hills atten Verdas farlegaste vegarTheory 7.20 Glimt av Norge: Haugnes bygda som forsvant 16.00 18.30 16.30 Norske Talenter 18.05 The Big Haugnes Bang 14.00 Gordon Ramsay rydder 14.15 16.00 Verdas farlegaste vegarFriends 16.30 17.20 Glimt av Norge: bygda som forsvant Norske 18.05 The Big Bang Theory 14.00 Gordon Ramsay rydder Ben Fogle reiser jorda rundt til folk som har snudd Br. dokumentarserie I kveldens utkanten Kunnskapskanalen 7.30 Beat Været 18.35 Bang Theory 18.30 Nyhetene opp 14.45 Two and18.30 a HalfNyhete Menut Hvem vin-for Beat Blofeld 18.45 forsøker å starte en verdenskrig 17.00 Amerikansk romantisk 17.00 Kunnskapskanalen 17.30 Beat for The BeatBigdrama 18.35 The BigSportsnyhetene Bang Theory opp egaste vegarav 18.00 Severin 8.30 En smak nord 18.50 18.50 Lørdagsmagasinet 19.00 America’s Funniest Home 15.10 Two and18.50 a22.30 HalfLørdag Men ryggen til den21.35 moderne sivilisasjonen ogVid. busatt seg 15.00 Million Dollar Listing tv-pastor Eg ved å kapre en russisk og en amerifra 2010 20.25 Munter mat Bør eg ete kjøtt? 20.00 Truls Oppdrag Norge Spec 18.00 Severin 18.30 En smak av nord 19.00 America’s Funniest Home Vid. 15.00 Million Dollar ig: Ringve 18.30 Naturfotografene 9.00 Lørdagsrevyen 19.00 Nabolaget 19.10 Sportsnyhetene 19.30 America’s Funniest Home 15.40 Two and19.10 a HalfSports Men New York der ingen skulle truListing at nokon kunne bu Vid. Jørstad, bed kansk romkapsel itradisjonsmat bane rundt jorden 18.30 Naturfotografene 19.00 Lørdagsrevyen 19.30 America’s Funniest Home Vid. New York I jakten på dansk får vi denne gang Britisk dokumentar Truls får prøve seg i formel 1-båt i SandeEn transseks 19.10 Gintberg utkanten camping 19.20 Været 16.00 Kongen 9.45 Lotto-trekning 19.30 Norske Talenter 20.00 iMontebello 16.05 Two and19.20 a HalfVæret Men av Queens 19.10 Gintberg i utkanten 19.45 Lotto-trekning 20.00 Montebello camping 16.00 Kongen avKjendiskveld Queens deNyhetene lokale rettene krøstekål, søsterkake og fjord sammen medMother verdensmester Marit skadet a ær 19.45 Laserblikk på historien med Magnus 9.55 Lenket presentert 21.00 19.30 Skal vi 16.30 danse 21.00 16.30 Two and19.30 aog Half Menvi How I Met Your 19.45 Laserblikk på historien 19.55 Lenket Skal 21.00 Kjendiskveld med Magnus 16.30 How I Met Your Mother en spesialitet fra Læsø kalt kroppinger 20.40 Strømøy yter Historia bak eit bilde 0.55 Tore på sporet 21.20 Været 21.00 Nyhetene Devold 17.00 Top 20 Funniest 17.00 How I Met Your Mother 20.40 Historia bak eit bilde 20.55 Tore på sporet 21.00 Nyhete Devold 17.00 How I Met Your Mother t 20.55 V-cup skøyter 1.35 Lindmo 21.25 Sportsnyhetene 21.30 En helt vanlig dag 21.15 Været 17.30 Luksusfellen kanVæret 20.55 V-cupSverige skøyter 18.00 Min mann 21.35 Lindmo 21.15 21.30 En helt Norske vanlig dag Luksusfellen Sverige erne Unge lovende 22.35 Fakta på lørdag: Mannen 2.35 21.40 Talenter - fortsetter17.30 21.20 Sportsnyhetene 22.00 Brille 19.00 71° nord 18.30 MasterChef Norge 22.35 Fakta på lørdag: Mannen 22.35 Unge lovende 21.20 Sports tter 22.00 Brille 18.30 MasterChef Norge som reddet verden 3.05 Kveldsnytt 22.15 Senkveld med Thomas og Harald 21.40 Skal vi 19.30 danseKongensom 23.00 The Graham Norton Show 20.30 Harry Potter Døds på haugen reddet verden 23.05 Kveldsnytt 21.40og Skal vi og Harald Graham Norton ShowJustin Bieber 19.30 Kongen påCSI: haugen nene 22.15 God kv egaste vegar 23.00 The 00.20 Skavlan 3.20 Sofa 23.20 Senkveld spesial: Norge 00.00 Serieavslutning 22.15 God kveld 21.00 For a Good Time, Call... 00.20 Skavlan 23.20 Sofa Bieber 00.00 CSI: Serieavslutning 21.00 For a Good Time, Call... 23.10 James Bond i Japan nyheter på samisk 23.50 Eurojackpot 01.20 Ekstremvær 3.50 Underholdningsmaskinen 22.50 Tusvik & Tønne talkshow 00.55 Castle 22.40 Baby Mama 01.20 Ekstremvær 23.50 Underholdningsmaskinen 22.50 Tusvik Castle 22.40 Baby Mama 01.25 Special Victims Unit yheter 0.20 Nattkino:00.55 Kongen av Bastøy 00.05 Det er lov å være blid med Else 01.50 Special Victims Unit 23.20 Red 2 00.30 En ekte mann 00.20 Kongen av Bastøy 23.20 Red 2 ed Else Victims Unit 00.30 EnNattkino: ekte mann 02.20 Special Victims Unit 2.10 Norskov 01.50 Special 00.35 Hæsjtægg 01.40 Senkveld med Thomas og Harald 02.40 CSI: NY 02.25 Black Forest 02.10 Norskov 01.40 Senkv 02.40 CSI: NY 02.25 Black Forest 03.15 Special Victims Unit 2.50 Tilbake til Lonesome 01.00Dove Kollektivet 02.40 Last Chance Harvey 03.30 CSI 03.50 Morlocks 02.50 Tilbake til Lonesome Dove 02.40 Last Ch 03.50 Morlocks 04.10 Premiere: Golden Bo 4.05 Lenket 03.30 CSI 01.25 Lawless 04.15 Hawaii05.15 Five-0Kongen av Queens 04.15 Party i Magaluf 04.05 Lenket 04.15 Hawai 04.15 Party 05.15 Kongen avHjemme Queens hos Gordon Ramsay 04.55 Hjemme hos Gordon 5.05 Beat for Beat 03.25i Magaluf Lean Ungarn on me - Norge 05.00 I Get That A Lot 05.05 05.35 Will & Grace 21.30 Broen 21.30 En farlig idé 20.00 Jakte 20.45 EM-kvalik: 21.00 The Change-Up 05.05 Beat for Beat 05.00 I Get T 05.05 Hjemme hos Gordon Ramsay 05.35 Will & Grace

em møter Skovdahl ter Hilde

Det aller siste hinderet skal forseres på veien mot det første mesterskapet for fotballandslaget siden EM i 2000

Jakten på morderen mer og mer intens, og Saga og Amerikansk komedie blir fra 2011 Henrik er sikre på morderens identitet. Men de får seg en ny overraskelse når de skal anholde den mistenkte

46 Arendals Tidende helgeutgave uke 46 2015

Svensk dokumentar

Bøndene ha sine på ferie ten blomstre


av deltakerne og en av dem vil bli brutt Etter kveldens semifinalerunde får to Denne ukens panel består av Annedeltagere finaleplass. Hvem det er er det Kat. Hærland, Henrik Elvestad og opp til seerne å bestemme Mikkel Niva

Hva finner viromantisk i verdens komedie største kjøleskap, Nord-AtlanAmerikansk teren? Norge er som Edens hage sammenlignet med fra 2008 de andre nordatlantiske landene

Svensk se

21.25 Krøll på hjernen 19.00 Fingrene av fatet 20.45 EM-kvalik: Norge - Ungarn 20.30 En ekte mann Dansk serie Gunhild Dahlberg og Geir Schau møtes Kamp 1 av 2. Landslaget er to kamper Amerikansk/britisk komedie til duell på kjøkkenet. Blir det bare tull og unna å delta iPray et mesterskap for romantikk fra 200817.05 La 20.55 Eit liv 19.30 Skal vi danse - Finale! 23.10 James Bond i Japan 21.30 Eatenklare Love moro med disse to? første gang på 16 år Ben Fogle reiser jorda rundt til folk som har snudd Br. dokum Nå skal det endelig avgjøres: Hvem vinBlofeld forsøker å starte en verdenskrig Amerikansk romantisk drama LØRDAG 14. NOVEMBER SØNDAG 15. NOVEMBER ryggen moderne sivilisasjonen og busatt seg ner Skal vi danse? ved å kapre en russisk og en amerifra 2010til den LØRDAG 14. NOVEMBER der ingen skulle06.00 tru atTV nokon kunne buTom kansk romkapsel i bane rundt jorden Dyreklinikken 06.00 TV 2 Junior 2 Junior 06.01 06.00 Dr. Phil og Jerry 08.10 Drømmen 06.00 om Starlandet Wars Rebels 06.05 07.55 Historia06.45 om USAs natur-

d Stordfjoriilde Ålesund

06.00 TV 2 Junior 06.45 Dr. Dyreklinikken 06.00 Phil 08.10 Drø Star Wars Rebels naturge perler Northugs triumf 06.01 Manon 06.00 the City 06.40 Modern Fa-09.10 07.00 TV Shop 09.10 Bilda06.25 som foranda vitskaWhat’s New Scooby-Doo? 06.55 06.01 07.15 Manon 07.15 Northugs triumfHeroes of 07.00 TV Shop 06.23 Bild 06.25 What’s New Scooby-Doo? 08.50 Derrick 08.05 Lindmo 06.09 Marvin Mus mily 07.05 Modern Family 07.35 Modern pen 08.00 Dr. Phil 06.45 Dyreflyplassen 07.20 06.09 Marvin Mus 08.05 Dr. Lindmo 08.00 Phil pe 06.45 Dyreflyplassen 09.50 Oddasat 09.05 nyheter Økolandsbyen på samisk 06.16 Horseland Family 08.00 Modern Family 08.30 Mo10.10 Eventyrlige hoteller 09.00 Alle elsker Raymond 07.10 Dyrlegen på Bondi Beach 08.10 på samisk 06.16 Horseland 09.05 Alle Økolandsbyen 09.00 elsker Raymond 10.10 Eve 07.10 Dyrlegen på 10.40 BondiSchrödingers Beach n09.45 Vinterstudio 06.40 Modern Family dern Family 09.00 Bonanza 10.00 Bonanza 10.05 Distriktsnyheter katt 09.30 Alle elsker Raymond 08.00 Legally Blondes 09.00 06.40 Modern Family 09.45 Vinterstudio 09.30 Alle elsker Raymond 10.40 Sch 08.00 Legally Blondes V-cup alpint: 09.00 1. omgang, Bonanza mennThe 11.00 Be the 12.35 Hovedscenen: Barbara Han-Slalåm 11.10 Kreft09.35 - keiseren overatalle 10.00 The Ellen DeGeneres11.10 The War Home 10.20 bara Han09.00 09.55 Bonanza 09.55 V-cup alpint: Slalåm 1. Boss omgang, menn 10.00 The Ellen DeGeneres Kre 09.35 War at Home nigan «jeg er et kreativt 11.00 Vinterstudio 10.00 Bonanza 12.00 Farmen 2015 sykdommer Show 10.00 The War at Home 10.45 kreativt 10.00 Bonanza 11.00 Vinterstudio Show syk 10.00 The War at Home dyr» 11.10 Sesongstart langrenn: 11.00 Klassisk Be the Boss sprint, finaler 13.00 Farmen 2015 12.05 En hyllest til Stevie Wonder 11.00 The Ellen DeGeneres 10.25 Damene først 11.15 11.00 Be the Boss 11.10 The Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, finaler 11.00 Ellen DeGeneres 12.05 En 10.25 Damene først nn 13.30 Hovedscenen: Tango Pasión 12.55 V-cup alpint: Slalåm 12.00 2. omgang, Farmen 2015 menn 14.00 Skal vi danse 13.35 Læringens idéhistorie Show 11.20 Top 20 Funniest 11.45 go Pasión 12.00 Farmen 2015 12.55 V-cup Show alpint: Slalåm 2. omgang, menn 13.35 Læ 20 Funniest 14.30 Selskapet Vinterstudio 13.00 Farmen11.20 2015 Top 16.00 Jakten på kjærligheten 14.05 I bryllaup Kakan 12.00 Vanderpump Rules 14.05 12.20med Friends 12.15 13.00 13.50 Farmen 2015 13.50 Vinterstudio 12.00 Vanderpump Rules I br 12.20 Friends 21.10 Ekstremvær 19.30 Norske Talenter 14.35 Reinsdyr, 22.00 Brille 22.40 BabyRules Mama 12.45 15.00 Reinsdyr, gull og julenissen 14.00 Lenket 13.35 X Factor UK 17.00 Best av de beste gull og julenissen 13.00 Vanderpump 12.50 Friends ulenissen 13.35 X Factor UK 14.00 Vanderpump Lenket 13.00 Rules 14.35 Rei 12.50 Friends 15.30 Samisk kulturma15.00 Smæsj 15.00 Senkveld spesial: Justin Bieber 18.00 Reisen hjem 15.05 Skavlan 14.00 Real Housewives of 13.20 Friends 13.10 nturmavære en Árdna: Britisk dokumentar Etter kveldens semifinalerunde får to Denne ukens panel består av AnneAmerikansk romantisk kom 15.00 Senkveld spesial: Justin Bieber 15.00 Real Smæsj 14.00 Housewives of 15.05 Ska 13.20 Friends gasin og svartbjørnane 15.30 Truls - Oppdrag Norge Hvem 18.30 Nyhetene 16.05 Beverly Hills 13.35 deltagere finaleplass. detLindmo er er13.45 det Friends Kat.21.30 Hærland, Elvestad og og Sporten fra 2008 15.30 15.40 Truls -Mannen Oppdrag Norge 15.40 Mannen og svartbjørnane Beverly Hills 16.05 Lin 13.45 Friends Broen 21.30 En torien 18.00 Reisen hjem 20.45 EM-kvalik: Ungarn - Norge 21.00 The Henrik Change-Up 16.00 Verdas farlegaste vegar nt 16.30 Severin 16.30 Norske Talenter 18.50 Været 17.05 Laserblikk på historien 15.00 Real Housewives of 14.15 Friends 14.05 opp til14.15 seerne å bestemme Mikkel Niva vegar 16.30 Norske Talenter 16.30 Severin 15.00 Real Housewives of 17.05 Las Friends 17.00 Kunnskapskanalen 17.00 Tore på sporet 18.30 Nyhetene 19.00 Truls Oppdrag Norge 18.00 Norge rundt og rundt Beverly Hills 14.45 Two and a Half Men 14.30 Jakten på morderen blir mer og mer intens, og Saga og Svensk d I kveldens utgave av Reisen hjem møter Det aller siste hinderet skal forseres Amerikansk komedie fra 2011 n 18.30 Nyhetene 17.00 Tore på sporet Beverly Hills 18.00 No 14.45 Two and a Half MenBrenner & bøkene 18.00 Severin med Michael PalinLørdagsmagasinet 20.00 Farmen 2015 Real 18.25 16.00 Housewives 15.10 Two and a Half Men 15.00 Henrik er sikre på morderens identitet. Men de får seg of 18.25 tv-pastor EgilBrasil Svartdahl, Hilde 18.50 Skovdahl på veien mot det første mesterskapet 18.50 17.40 Lørdagsmagasinet 17.40 Brasil med Michael 16.00 Real Housewives ofPalin Bre 15.10 Two and a Half Men 18.30 Naturfotografene Newton 19.10 Sportsnyhetene 21.00 19.10 Gintberg i utkanten Beverly Hills Two and MenHills 16.00 en nya Half overraskelse nårNyhetene de skal anholde den mistenkte Jørstad, bedre kjent som Charter Hilde for fotballandslaget siden EM 15.40 i 2000 19.10 18.30 Sportsnyhetene 18.30 Newton Beverly 19.10 Gin Two and a Half MenVitenskapens 19.10 Gintberg i utkanten Søndagsrevyen 19.20 Været 15.40 21.20 Været 17.00 Real Housewives of 19.45 19.45 I Men 16.05 Twoverden: and a Half 17.00 en 19.20 19.00 Været 19.00 Søndagsrevyen 17.00 Real Housewives of Vit 16.05 Two and a Half Men 19.45 Laserblikk på historien 19.45 Sportsrevyen 19.30 Skal vi danse 21.25 Sportsnyhetene Einsteins hode Beverly Hills 16.30 Two and a Half Men 18.00 orien 19.30 Skal vi danse Sportsrevyen Beverly Hills Ein 16.30 Two and a Half MenHistoria bak eit 19.45 bak eit bilde Smæsj 21.00 Nyhetene Farmen 18.05 2015 Boligjakten Danmark 20.45 bilde 17.00 Top 20 Funniest 19.00 lde 20.40 Historia 21.00 20.15 Nyhetene 20.15 Smæsj 21.45 18.05 Boligjakten Danmark 20.45 His 17.00 Top 20 Funniest 20.55 V-cup skøyter 20.55 Eit enklare liv 21.15 Været 22.15 Okkupert 21.00 Nyheter 19.05 Cristela 18.00 Min mann kan 20.45 21.15 Været 20.55 Cristela Eit enklare liv 19.05 21.00 Ny 18.00 Min mann kan 22.35 Fakta på21.40 lørdag: Mannen Downton Abbey 21.20 Sportsnyhetene 21.10 Hovedscenen: 19.00 71° Mesterklasse nord 23.00 Mannen 21.20 Sportsnyhetene 21.40 Groupies Downton 23.15 AbbeyDag 19.40 Forever - The 19.40 Groupies Forever - The 21.10 Ho 19.00 71° nord som reddet 22.50 Jan E. Hansens 21.40 Skal Roma vi danse 23.45 Farmen 2015 Banger Sisters fra Oscarshall 20.30 Harry22.50 Potter og Dødstalisma23.30 n 21.40 Skal verden viBilledbrev: danse Billedbrev: Jan E. Hansens Roma Banger Sisters fra 20.30 Harry Potter og Dødstalismanene 00.20 Skavlan Kveldsnytt 22.15 God kveld Norge 00.45 Farmen 21.30 2015 Eat Pray Love 21.45 Hovedscenen: Avo Pärt - Pray Love 00.25 nene 22.15 23.00 God kveld Norge 23.00 Kveldsnytt 21.30 Eat 21.45 Ho 23.10 James Bond i Japan 01.20 Ekstremvær 23.20 Mordene i Fjällbacka: 22.50 Strandrideren Tusvik & Tønne talkshow 01.15 God kveld Norge 00.10 Country Strong Adam’s Passion 01.25 23.10 James Bond i Japan 22.50 Tusvik & Tønne talkshow 23.20 Mordene i Fjällbacka: Strandrideren 00.10 Country Strong Ad Special Victims Unit 23.20 Red 2 01.25 Special Victims Under The Dome 02.20 It’s Kind of a Funny Story 23.20 V-cup01.25 skøyter 03.10 Unit 23.20 00.45 Red 2 Beat for Beat 00.45 Beat for Beat 02.20 It’s Kind of01.45 a Funny Story 23.20 V-c 02.20 Special Victims Unit 01.50 Tore på sporet 01.40 Senkveld med Thomas og Harald 02.30 X Factor UK 04.00 Vanderpump Rules 00.50 Korrespondentane 03.55 20.40 Historia bak eit bilde 19.30 Skal vi danse Finale! 23.10 James Bond i Japan 21.30 Eat Pray Love 02.20 Special Victims Unit 01.40 Senkveld med Thomas og Harald 01.50 Tore på sporetRules 04.00 Vanderpump 00.50 Ko 03.15 Special Victims Unit LindmoHarvey 02.40 Last Chance Harvey 03.40 Heksedoktorer verden rundt 04.50 Vanderpump Rules 01.20 01.20 Árdna: Samisk kulturma04.40 03.15 Special avgjøres: Victims Unit 02.40 02.30 Last Chance 02.30 Lindmo 04.50 Vanderpump Rules Árd ord-AtlanSvensk serie Nå skal det endelig Hvem vinBlofeld forsøker åBoy starte enHeksedoktorer verdenskrig verden Amerikansk romantisk05.25 dram 04.10 Premiere: Golden gasin 03.30 Broen 04.15 Hawaii Five-0 04.25 rundt 04.10 Premiere: Golden Boy ga 04.15 Hawaii Five-0 03.30 Broen gnet med nerThat Skal vi Lot danse? ved åjulenissen kapre en russisk og en amerifra 2010 04.55 Hjemme hos Gordon Ramsay 01.50 Reinsdyr, gull og 04.25 Smæsj 05.00 I Get A 05.15 60 Minutes 20.25 Munter mat 21.35 Bø 20.00 Jakten på kjærligheten 20.30 71° nord 20.30 Boligjakten Danmark 04.55 Hjemme hos Gordon Ramsay 01.50 Rei 05.00 I Get That A Lot 04.25 Smæsj

snudd usatt seg

Bøndene har invitert med seg frierne sine på ferietur til utlandet. Vil kjærligheten blomstre?

Etappen er den første i 71° nords historie hvor gruppa er innom tre land

kansk romkapsel i bane rundt jorden IDansk jaktenrealityserie på dansk tradisjonsmat får vi denne gang fra 2015 presentert de lokale rettene krøstekål, søsterkake og en spesialitet fra Læsø kalt kroppinger

Britisk do

17.05 Laserblikk på historien 18.00 Reisen hjem 20.45 EM-kvalik: Ungarn - Norge 21.00 The Change-Up Br. dokumentarserie I kveldens utgave av Reisen hjem møter Det aller siste hinderet skal forseres Amerikansk komedie fra 20 tv-pastor EgilSpecial Svartdahl, Hilde Skovdahl på 21.55 veien mot første mesterskapet SØNDAG 15. NOVEMBER 20.00 Truls - Oppdrag Norge SØNDAG 22.30 Victims Unit Life det in Pieces 15. NOVEMBER Jørstad, bedre kjent som Charter Hilde for fotballandslaget siden EM i 2000 06.00 06.01 TV 2 tenåring Junior 06.01 Tom og Jerry 08.10 Drømmen om landet 06.05 Top 20 Funniest 06.00 Dr. Phil Truls prøve seg i formel i Sandeblir mobbet Amerikansk komiserie fra 2015 06.00 En TV transseksuell 2 Junior Tom og Jerry 08.10får Drømmen om landet1-båt 06.05 Top 20 Funniest 06.00 Dr. Phil 06.23 of the City 06.40 Bilda som forandaMarit vitska06.55Funniest America’s Funniest Vid.TV Shop 07.00 TV Shop fjord med verdensmester skadet avHeroes en gjeng tenåringsgutter 06.23 og Heroes of the City 06.40 Modern Fa- Modern 09.10sammen Bilda09.10 som foranda vitska06.55FaAmerica’s Home Vid. Home 07.00 mily 07.05 Modern Family 07.35 Modern pen 07.20på Dyrlegen på Bondi Beach 08.00 Dr. Phil Strømøy pen mily 07.05 Modern Family 07.35 Modern 07.20 Dyrlegen Bondi Beach 08.00 Dr. Phil

Family 08.00 Modern Family Mo- Min mann 10.10 Eventyrlige 08.10kan Min mann kan 09.00 Raymond Alle elsker 10.10 Eventyrlige hoteller hoteller Family 08.00 Modern Family 08.30 Mo- 08.3008.10 09.00 Alle elsker Family 09.00 Bonanza 10.00 09.00 Bonanza 10.40 Schrödingers katt dern Familydern 09.00 The War at Home 09.30 Raymond Alle elsker 10.40 Schrödingers katt 09.00 Bonanza 10.00 Bonanza The War at Home 09.30 Alle elsker mgang, menn 11.10 Kreft11.10 11.00 Kreftover - keiseren alle Be the 10.20 Friends 10.00DeGeneres The Ellen D - keiseren alle over11.00 n BossBe the Boss 10.20 Friends 10.00 The Ellen 12.00 Farmen 2015 10.45 Friends Show sykdommersykdommer 12.00 Farmen 2015 10.45 Friends Show assisk sprint, finaler 13.00 Farmen 2015 12.05til EnStevie hyllest til Stevie Wonder 11.15 Friends 11.00DeGeneres The Ellen D 12.05 En hyllest Wonder t, finaler 13.00 Farmen 2015 11.15 Friends 11.00 The Ellen mgang, menn 13.35 Læringens 14.00 Skal vi danse 13.35 Læringens 11.45 Friends Show idéhistorie idéhistorie n 14.00 Skal vi danse 11.45 Friends Show 16.00 Jakten på kjærligheten 12.15 Friends 14.05med I bryllaup 12.15 Friends 12.00 Extreme G 14.05 I bryllaup Kakanmed Kakan 16.00 Jakten på kjærligheten 12.00 Extreme Guide to Parenting 17.00 Best av de beste 14.35gull Reinsdyr, gull og julenissen 12.45 TwoMen and a Half Men renting 14.35 Reinsdyr, og julenissen 17.00 Best av de beste 12.45 Two and a Half 13.00 Extreme G 18.00 Reisen hjem 15.05 Skavlan 13.10 TwoMen and a Half Men 13.00 Extreme Guide to Pa15.05 Skavlan 18.00 Reisen hjem 13.10 Two and a Half renting e 18.30 Nyhetene 16.05idé Lindmo 13.35 TwoMen and a Half Men 16.05 Lindmo 18.30 Sportenog Sporten 13.35 a Half 21.30 En farlig 20.00Nyhetene Jakten påog kjærligheten 20.30Two 71° and nord 20.30renting Boligjakten Danmar 14.00 HowMothe I Met 18.50 Været 17.05 på Laserblikk 14.05 TwoMen and a Half Men I Met Your 17.05 Laserblikk historienpå historien 18.50 Været 14.05 Twoerand Half og Saga og Svensk dokumentar Bøndene har invitert seg frierne Etappen denaaførste i 71°anords his- 14.00 DanskHow realityserie fra 2015 14.30 How I Met 19.00 Trulsmed - Oppdrag Norge 18.00 Norge rundt og rundt 14.30 TwoMen and Half Men 14.30 How I Met Your Mothe 18.00 Norge rundt og rundt 19.00 Truls - Oppdrag Norge 14.30 Two and Half de får seg sine på ferietur til utlandet. Vil kjærlighetorie hvor gruppa er innom tre land 15.00 MasterChe 20.00 Farmen 2015 18.25 Brenner & bøkene 20.00 Farmen 15.00 Sinnasnekker’n 15.00 MasterChef Norge 18.25 Brenner & bøkene 2015 15.00 Sinnasnekker’n mistenkte ten blomstre? 16.00 MasterChe 21.00 Nyhetene 19.10i utkanten Gintberg i utkanten 21.00 Nyhetene 16.00 Sinnasnekker’n 16.00 MasterChef Norge 19.10 Gintberg 16.00 Sinnasnekker’n 17.00 MasterChe 19.45 Vitenskapens I Været21.20 Været 17.00 Sinnasnekker’n 17.00 MasterChef Norge 19.45 Vitenskapens verden: I verden: 21.20 17.00 Sinnasnekker’n 18.00 MasterChe 21.25 Sportsnyhetene Einsteins hode 18.00 Montebello Norge Einsteins hode 21.25 Sportsnyhetene 18.00 Montebello camping camping 18.00 MasterChef 19.00 Luksusfelle 21.45 Farmen 2015 20.45 Historia bak eit bilde21.45 Farmen 19.00 Studio EM-kvalik: Studio 19.00 Luksusfellen 20.45 Historia bak eit bilde 2015 19.00 EM-kvalik: 20.00rydder Hellstrøm 22.15 Okkupert 21.00 Nyheter 20.45 Ungarn EM-kvalik: Ungarn - Norge 20.00 Hellstrøm opp 21.00 Nyheter 22.15 Okkupert 20.45 EM-kvalik: - Norge 21.00 The Chang 21.10 Hovedscenen: Mesterklasse 23.00 EM-kveld 21.00 The Change-Up 21.10 Hovedscenen: Mesterklasse 23.15 Dag 23.15 Dag 23.00 EM-kveld 23.10 The Blackli s Roma 23.45 Farmen 2015 fra Oscarshall 23.30 CSI: Cyber 23.10 The Blacklist fra Oscarshall 23.45 Farmen 2015 23.30 CSI: Cyber 00.10 Sex og sing 00.45 Farmen 2015 21.45 Hovedscenen: - Farmen 00.25 Revolution 00.10 Sex og singelliv 21.45 Hovedscenen: Avo Pärt - Avo Pärt 00.45 2015 00.25 Revolution 02.00 The Mindy andrideren 01.15 Norge God kveld Norge Adam’s Passion 01.25 Sorority Boys 02.00 The Mindy project Adam’s Passion 01.15 God kveld 01.25 Sorority Boys 02.50 The Chang 01.45 Under The Dome V-cup skøyter 03.10 Special Victims Unit 02.50 The Change-Up 23.20 V-cup23.20 skøyter 01.45 Under The Dome 03.10 Special Victims Unit 04.40 Extreme G 02.30 00.50 Korrespondentane 02.30 X Factor 03.55 Special Victims Unit 04.40 Extreme Guide to Pa00.50 Korrespondentane UKX Factor UK 03.55 Special Victims Unit renting 03.40 Heksedoktorer verden rundt 01.20 Árdna: Samisk kulturma04.40 Twisted renting 01.20 Árdna: Samisk kulturma03.40 Heksedoktorer verden rundt 04.40 Twisted 05.25 Cristela gasin 04.25 Heksedoktorer verden rundt 05.25 Hjemme Gordon Ramsay gasin 05.25 Cristela 04.25 Heksedoktorer verden rundt 05.25 Hjemme hos Gordonhos Ramsay 21.35 Bør eg ete kjøtt? 20.0060 Truls - Oppdrag Norge 22.30 Special Victims Unit 21.55 Life in Pieces 01.50 Reinsdyr, gull og julenissen 05.15 60 Minutes 01.50 Reinsdyr, gull og julenissen 05.15 Minutes

gang erkake og

Britisk dokumentar

Truls får prøve seg i formel 1-båt i Sandefjord sammen med verdensmester Marit Strømøy

En transseksuell tenåring blir mobbet og skadet av en gjeng tenåringsgutter

Amerikansk komiserie fra 20

47Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.