Page 1

Arendals Tidende Sykkel­vei til Tvede­ strand

Nærings­ livet tjener godt

HOVE

Nyheter

Uke 27 2014 - Fredag 4. juli - tirsdag 8. juli - Nr. 50 - 9. årgang

Side 6

Løssalg kr 20,-

Mandag lanserer vi vår nettavis

Side 28-29

Les mer om nettsatsningen på side 10-11

Sånn jobber ­politiet på ­festival

POPULÆRE: Politiet behøver sjelden å ta på seg den strenge maska på festival, ungdommene digger å hilse på.

Seks dager på flatfylla kan være slitsomt for hvem som helst, politiet er bekymret for ungdom som drikker tett og lenge på Hovefestivalen.

Bli med Arendals Tidende idet vi ­følger politibetjentene Fredrik Wilhelm ­Schulze-Krogh og Renate Alstrup Furre en dag på jobb.

Side 23-27

-30%

55 90

pr. pk

HAMBURGER RÅ 85%

KLØVER Frys, 800 g, 69,88/kg, ord. pris 79,90/pk

-30%

48 90

10 00

pr. kg

SVIN FLINTSTEK

KLØVER Marinert, fersk, ord. pris 69,90/kg

pr. stk

ISBERGSALAT Pr. stk

30–50% PÅ OVER 100 SOMMERFAVORITTER – HELE SOMMEREN!

-45%

29 70

pr. pk

KRONE-IS 6 PK

DIPLOM-IS Sjokolade/Jordbær, 4,95/pr stk, ord. pris 54,00/pk

Gjelder t.o.m. 06.07 og kun private husholdninger. Forbehold om prisendringer, trykkfeil og utsolgte varer. For butikker og åpningstider se bunnpris.no


2

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

LEDER

ØNSKE

Vi gleder oss!

– Skriv om r Familien Berthelsens ønske er vår lov. Vi skal skrive om rullestolramper i byen. Mandag er den store dagen her – Arendals tidende blir endelig tilgjengelig på nett. Og med nettlanseringen kommer avisa i en helt ny pakke. Vi har de siste ukene jobbet på spreng for å gjøre lokalavisa til den avisa du trenger, og Arendal fortjener. I prosessen har det vært svært viktig for oss at nettavisen og e-avisen er enkel i bruk, slik at alle som ønsker det skal få tilgang til avisa vår. Det har vi klart å oppnå, og i dagens utgave kan du lese om hvordan du som abonnent enkelt kan registrere deg på nett. For våre abonnenter er det selvfølgelig helt gratis å få nettilgang. For ei avis som Arendals tidende er det viktig å ta vare på lokalmiljøet. Dette gjør vi blant annet ved hver uke å gi dere et lite glimt av vår kommunes stolte historie i spalten Historiske Arendal. Samtidig setter vi fokus på det som skjer her og nå. Det er viktig for oss å være til stede i lokalsamfunnet, og å involvere lokalsamfunnet i lokalavisa. Å ta det mangfoldige produktet Arendals Tidende i dag er inn på en nettside som både skal være pen og brukervennlig, har ikke bare vært lett. Til mandag vil du likevel kunne navigere deg rundt på ei nettside hvor du finner alt fra gammel og god lokalhistorie til siste nytt, alt i en lekker innpakning. I løpet av de neste månedene vil også vårt digitale avisarkiv være på plass, og vi gleder oss over å kunne tilby et arkiv over de siste åtte års lokale hendelser til våre lesere. Til tross for at vi i Arendals Tidende ser at flere og flere ønsker å lese vår avis, har publikum mange alternativ til å holde seg oppdatert på det som skjer i Arendal. Derfor velger vi nå å gi våre abonnenter noe ekstra. I samarbeid med næringslivet i kommunen lanserer vi fordelskortet ViSpanderer. Med ViSpanderer-kortet vil du som er abonnent kunne ta med deg en venn på middag uten å betale noe ekstra, få gratis bilvask og billigere klær, bare for å nevne noe. Vi i Arendals Tidende er stolte over den nye pakka vi nå kan levere Arendals tidende i, og vi håper du liker det like godt som oss.

AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Er det noe du brenner for som du syntes at blir skrevet for lite om i avisene? Er det noe du er nysgjerrig på, eller kanskje syntes er dumt, leit eller spennende? Hver uke vil vi gi våre lesere muligheten til å komme med en ønskesak, saken vil stå i avisen hver onsdag.

Torvet klokken tolv

Vi vil være tilstede på Torvet hver torsdag klokken tolv for å ta i mot nettopp ditt ønske. Ingen ønsker er for små, og ingen ønsker er for store. Kanskje du lurer på hvor byens beste is selges, eller kanskje du er nysgjerrig på noe helt annet?

Rullestolramper

Det første ønsket vi oppfyller kommer fra Gerd Lisbeth, Elise, Bjørn-Arild, Maria og Gunder Berthelsen som var tilstede på Torvet torsdag formiddag. Familien brukte litt tid på å tenke, men så falt den perfekte idèen ned i hodet på Gerd Lisbeth.   – Jeg har en bekjent som sitter i rullestol. Det er dessverre en god del butikker og cafèer i byen som ikke har rullestolrampe, og dermed er det mange plasser han ikke kommer seg inn, forklarer hun. Hun foteller videre at det alltid må planlegges nøye om de skal en plass sammen, noe som til tider kan by på utfordringer.   – Det er ganske kjedelig for ham å ikke få være med inn å bestemme selv hva han skal få å spise, eller ikke komme seg inn i

butikken fordi det bare er en bratt trapp opp, sukker hun.

hvordan det ligger an med rullestolramper i sentrum.

Kom DU også

Neste uke kan det være nettopp ditt ønske vi skriver om!

I vår onsdagsavis kan du lese om

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

HAR DU EN SAK VI BØR SKRIVE OM?

SAKEN

Hver uke får publikum diktere hva vi i ­Arendals tidende skal skrive om. ­Klokken 12.00 på torsdager setter vi oss ut på T­ orvet, kom og møt oss og fortell om nettopp det du vil lese om i Arendals Tidende!

3

Arendals Tidende Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

rullestolramper!

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551 marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

UNG-reporter Elise de Ruiter

morten.kraft@ arendalstidende.no

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

Annonsesalg Odd Vasbø Mob. 909 66 220

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

odd.vasbo@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22 abonnement@ arendalstidende.no

ØNSKET: Gerd Lisbeth, Elise, Bjørn-Arild, Maria og Gunder Berthelsen ønsker seg en sak om rullestolramper.

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172 maria.asheim@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005 heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345 torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

NYHETER

FORNØYD: Ordfører Einar Halvorsen er fornøyd med at resultatet på barometermålingen ble bedre enn i fjor.

Overrasket over barometer-resultat Mens noen av målingene på årets kommunebaro­ meter var som ordfører Einar Halvorsen, ventet, kom andre som en overraskelse. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Hvert år rangerer kommunal rapport Norges kommuner. Kvaliteten på barnehage, grunnskole, barnevern, pleie og omsorg og økonomi er med på å bestemme rangeringen. Arendals Tidene skrev på onsdag

at vår kommune lå på 277 plass på årets kommunebarometer. På hjemmesiden til Kommunalrapport blir det nå meldt at det er oppdaget en feil og tabellen er derfor oppdatert. Arendal Kommune ligger etter oppdateringen på 245 plass, noe som er bedre enn fjorårets resultat hvor kommunen ble rangert som nummer 262. Hammerfest rangerer fortsatt lavest, mens Høylandet beholder plassen øverst på skalaen.

Dårlige barnehager

Arendal kommune fikk 277 i nøkkeltall på barnehage noe

som overrasker ordfører Einar Halvorsen.   – Dette skjønner jeg ikke. Vi har god barnehagedekning i kommunen og barnehagene er av god kvalitet. Det er nok dette punktet som overrasker mest. Nå åpner vi også to nye barnehager på Engene og Hisøy og her vil det være plass til 80 barn i hver. Vi kom også dårlig ut på barnevern, noe som ikke overrasker meg på samme måte. Her har vi imidlertid gått inn og styrket i ettertid, så situasjonen en annen i dag, forklarer han.

God eldreomsorg

På eldreomsorg får derimot

kommunen 157 poeng noe ordføreren er fornøyd med.   – Det er gode tall. Vi ønsker så klart å ligge så høyt som mulig hele veien, og tallene som ikke er gode ønsker vi å forbedre, sier han videre.

Mellomstor kommune

Arendal kommune er rangert i gruppe 13 som er gruppen for mellomstore kommuner med mellom 20 000 og 50 000 innbyggere. På topp i Aust-Agder havnet Evje og Hornes på 98 plass med Tvedestrand som en god nummer to på plass 140.   – Vi vil ikke kunne konkurrere med de mindre kommunene.

De har ofte bedre økonomi og lavere utgifter enn kommunene i gruppe 13. Dette er på grunn av rammetilskudd fra staten og reelle utgifter. En bykommune har også ofte andre utfordringer enn en som er mindre, forklarer han. Halvorsen tror ikke resultatet av årets barometer vil ha noe å si for neste års kommunevalg.   – Innbyggerne går etter menneskene de tror vil kunne styre byen på en god måte. Det er neppe dette som blir valgbarometeret, smiler han.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

5

Konfliktrådet løser flere saker Rådet som tar seg av å løse kriminelle saker gjennom dialog blir flinkere og flinkere. Konfliktrådet i Agder har

behandlet like mange saker så langt i år som de gjorde i fjor, og mens de hadde 43 uløste saker i fjor er det bare 16 saker de ikke

har klart å løse så langt i år. Det er stadig flere unge under 25 år som kommer til megling, det forteller konfliktrådet i Agder nå.

Nytt politihus blir passivhus Mandag ble kontrakten undertegnet, og avdelingsleder Lars Reme i BRG Entreprenører er glade for å få bygge det nye politihuset i samarbeid med Statsbygg. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Det nye politihuset som vil ligge på Stoa vil bli bygget som et passivhus. Politiet vil få nye lokaler som er skreddersydd behovet. Bygget vil inneholde blant annet publikumsekspedisjon,

arrestavdeling, skytebane, treningsrom, møterom, garderober og kontorer. Det vil også bli god plass til parkering for både politiets tjenestebiler og for publikum.   – Dette er et stort prosjekt for oss, og vi gleder oss til å samarbeide med Statsbygg for første gang, forteller Reme.

Stolte

Kontrakten ble undertegnet av byggherredirektør i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg og avdelingsleder Reme  – Vi er stolte over å få bygge nok et politihus. Dette er et viktig bygg som vi er glade for å ha på

Ny: Slik vil den nye politistasjonen på Stoa se ut. STOLTE: Lars Reme i BRG Entreprenører og Syn Illustrasjon: Statsbygg. nøve Lyssand, byggherredirektør i Statsbygg er stolte over å ha dratt kontrakten i land.  Foto: Statsbygg.

referanselisten vår, forteller Arnold Pedersen som er prosjektleder for det nye politihuset.

Ingen fare

Ved det nye politihuset vil det bli lagt vekt på miljøet, og bygget vil derfor bli oppført som et passivhus.   – I tillegg til å reise et

miljøvennlig bygg, legger vi også opp til å redusere bilbruken mest mulig ved å etablere tilstrekkelig med sykkelparkering for de ansatte, forteller Pedersen videre. Flere har reagert på at politihuset flytter ut av sentrum. Jan Sverre Krogstad som er politisjef i Arendal mener at sikkerheten

ikke vil bli dårligere etter flyttingen.   – De aller fleste har mobiltelefoner, og det er veldig sjeldent at noen kommer hastende inn på stasjonen for å anmelde noe som har skjedd. Sikkerheten vil bli like god som før, forsikret han da han orientrte bystyret om situasjonen.

A-Klasse Teknikkpakke Nå kr

Urban Pluss pakke* Nå Besparelse kr 7.480,-

AMG Pluss pakke* Nå Besparelse kr 12.000,-

• Bi-Xenon lykter m/LED lys • Ryggekamera • Lys- og siktpakke • Forberedt for Becker navi

• Urban line • Bluetooth handsfree m/streaming • Skiluke/midtarmlene bak • 17” lettmetallfelger

• AMG sportspakke • Skiluke/midtarmlene bak • Senket komfortchassis • 18” lettmetallfelger

6.660,14.900,- Besparelse

14.900,-

24.900,-

A-Klasse fra kr 278.000,- inkl. lev. Les mer på kampanje.mercedes-benz.no *Pakkene kan ikke kombineres. 35% egenkapital ved lån. 10% engangs leie ved leasing. 1,99% nominell rente gjelder i 3 år. Etablering- og termingebyr tilkommer. Forutsetter finansiering gjennom Bertel O. Steen Finans AS. Gjelder til 20.08.2014. Alle priser er inkludert levering Oslo. Forbruk blandet kjøring: 0,38-0,71 l/mil. CO2-utslipp: 98-161 g/km. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Importør Bertel O. Steen AS.

1,99%

Rente

Sommerkampanje!


6

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Jørgensen-lærling ble årets beste Edvin von Schlanbusch som er lærling hos Baker Jørgensen i Arendal ble kåret til årets lærling av opplæringskontoret for Resepsjon og matfag i Agder. Premien var et diplom og en gavesjekk på kr. 5000. Angelica Jansen fra Kristiansand fikk også

pris for årets lærling. Utdelingen ble gitt på opplæringskontorets årlige sommeravslutning på seiler­ hytta i Arendal. Foto: Opplæringskontoret for Resepsjon-, Restaurant- og Matfag i Agder

KLARE: Representanter fra Statens Vegvesen, entreprenørfirmaet E. Gauslå & Sønner AS og ordfører i Arendal kommune Einar Halvorsen gjør seg klare for å åpne den nye gang- og sykkelveien.

Nå kan du sykle til Tvedestrand! Arendal og Tvedestrand slenger seg med på det nasjonale målet om å legge best mulig til rette for gående og syklister. Nå står med 3050 meter med helt ny gang- og sykkelsti klar. AINA LUDVIGSEN Aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

I strålende solskinn ble den nye gang- og sykkelveien mellom Arendal og Tvedestrand åpnet onsdag formiddag på Jordstadvann. Ordfører i Arendal kommune Einar Halvorsen fikk æren av å klippe snoren og erklærte med det gang- og sykkelveien offisielt for åpnet.   – Jeg vil gratulere alle som har vært med på å bygge denne veien med jobben de har gjort. Dette har blitt kjempebra, smiler han bredt mens han klipper snoren.

Nasjonalt mål

Den nye delen av gang- og

sykkelveien strekker seg fra Bjørkenes i Tvedestrand og til Lillevåje i Arendal, en strekning på hele 3050 meter. I forbindelse med dette ble også cirka 850 meter av E18 ved Jordstadvann flyttet på grunn av dårlige grunn­forhold. Deler av gang- og sykkelveien ligger på den gamle europaveien, mens resten av strekket er bygget med en avstand fra E18 på tre meter.   – Det er et nasjonalt mål at flere skal gå og bruke sykkel, og dermed må vi også tilrettelegge for at dette skal kunne fungere på en forsvarlig måte med tanke på sikkerhet. Dette har blitt en kjempefin veistrekning som går helt fra Arendal til Tvedestrand gjennom vakkert landskap, og vi håper at flest mulig vil ønske å bruke den, forklarer ordføreren.

Bompenger

Bak byggingen står entreprenørfirmaet E. Gauslå & Sønner AS og de kan melde at alt har gått etter planen. Det er lagt lukket drenering langs hele strekket, og langs den nye delen

av europaveien er det også av sikkerhetshensyn bygd mykt sideterreng. I tillegg er det satt opp belysning på innsiden av veien. Kostnadene på prosjektet endte på 62 millioner kroner hvor 40 millioner stammer fra AustAgderpakka som betyr at veien er delvis bompengefinansiert. De resterende 22 millionene er statlig tilskudd.   – Det er en del av den nasjonale avtalen at deler av bompengene skal gå til gang- og sykkelvei. Dette gjelder også bomstasjonene på Østerholdtheia og mellom Grimstad og Lillesand, sier nger Sigridnes som er kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen region sør, og fortsetter:   – Vi har fått noen spørsmål på hvorfor vi bygger denne veien når det kommer ny firefeltsvei om noen år. Den nye europaveien vil bli en høyhastighetsvei, og langs en slik vei vil det ikke bli gang og sykkelsti. Derfor ser vi absolutt behovet for denne sykkelveien!I

FLOTT: Den nye gang- og sykkelveien er drenert, har mykt sideterreng og god belysning.


Arendals Tidende

Tre båtbøter Politiet sjekka båtfolket i Arendal på onsdag, og gav bot til tre stykker. 21 båter ble sjekka totalt. To førere fikk bot for at de kjørte for fort, og en fikk bot for at det ikke var nok vester i båten.

Fredag 4. juli 2014

Sikra ikke lasten En fører er anmeldt etter å ha mistet planker av lasteplanet på en lastebil på onsdag. Plankene falt av planet ved 19-tiden på E18 ved Bjorbekk.

Mista lappen En person mistet lappen på Tromøy onsdag denne uken. Føreren ble stoppet på øya hvor Hovefestivalen nå arrangeres ved 13-tiden og personen er mistenkt for å ha kjørt med promille. Førerkortet er foreløpig beslaglagt.

7

Kitchen & Table Arendal Lunsj fra kl. 12 – Uteservering – Søndagsåpent www.kitchenandtable.no/arendal

Sommerstemning på boks

KJEMPEGØY!: Ungene koste seg veldig under «Share a Coke» og stilte seg ivrig i kø for å få sitt navn på colaboksen. Fra venstre: Kaisa Olivia Mortensen (9), Kathinka Mortensen (2) og Kasper Mortensen (7).  Foto: Aina Ludvigsen.

Coca Cola har valgt Arendal som eneste stoppested på Sørlandet når de nå legger ut på Norgesturné.

Sommersola steiker over Torvet og Coca Cola har rigga seg til midt i smørøyet. Bare minutter etter at standen åpna strømma folk på for å få sitt navn gratis på en colaboks.

OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

  – Vi syns dette var kjempegøy, gliste Kaisa Olivia Mortensen

(9), Kathinka Mortensen (2) og Kasper Mortensen (7). Foran den enorme riggen var det lagt ut rød løper hvor køen økte gradvis. Publikum skrev inn navnet sitt på et nettbrett og etter et halvt minutt kom boksen ferdig ut av automaten.   – Responsen er kjempebra og

vi er godt fornøyd. Folk strømmer på og vi har vært heldig med været, fortalte en av standens representanter til Arendals Tidende. Coca Cola reiser rundt på turné i fire byer i Sør-Norge. Etter Arendal, følger Stavanger, Bergen og Oslo. Arendals Tidende fikk

opplyst at Coca Cola valgte Arendal på grunn av at byen er vakker og fordi kommunen var meget positive og samarbeidsvillige under planleggingsprosessen. «Share a Coke» er et reklamestunt som ble til i fjor og går ut på at Coca Cola trykker diverse navn og ord på sine produkter.


8

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Med Ameri SYOUX: Høvdingen Big Cloud vokter over tipien sin.

I dag, på USAs nasjonaldag 4. juli, innvies Arendals første cowboylandsby. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Det hele begynte for snart ett år siden. Venninnegjengen på fire, bestående av Kari Borås, Marita Ramona Moljanen, Lisbeth Hausland og Linda Ruberg Larsen, tullet med at den gamle bua i hagen skulle vært en saloon. Og snart hadde de laget et lite fengsel ut av gamle materialer. I dag åpnes cowboybyen White Wood med kirke, egen butikk, bank, hotell, saloon, fengsel, gullgruve og spillbule. Og like rundt hjørnet lusker idianerhøvdingen Big Cloud.

Fra Sør-Dakota

– Ja, nå gleder vi oss skikkelig. Vi skal bare klippe gresset, så er vi klare for å feire den amerikanske nasjonaldagen, smiler Kari Borås idet Arendals Tidende besøker venninnene et par dager før den store åpningen. Det er i hagen utenfor Borås’ hus på Skredderplassen på Stoa cowboybyen har blitt bygget. Karis far var snekker, og jobben hans tok resten av familien med til den lille byen White Wood i Sør-Dakota, da hun var ei lita jente.   – Vi bodde der i fire år og jeg har alltid hatt lyst til å reise tilbake. Jeg har ikke kommet meg så langt, men nå har jeg mitt eget White Wood i hagen og det er minst like bra, smiler hun.

100 prosent resirkulert

De fire kvinnene går med vante skritt fra huset og nedover mot White Wood. Det første vi møter er kirka, som for øvrig er laget

av et gammelt drivhus. Kirka er utstyrt med både altervin, klokke og spir. Og selvfølgelig noen gamle bibler Kari har fått tak i på loppemarked.   – Da vi bygga kirka hadde vi sånn flaks, for det hang masse druer i taket, og da blir det god altervin, smiler Kari. Videre fra kirka går en liten sti nedover en bergknaus.   – Dette kaller vi stairway to heaven, pass så du ikke sklir! maner Lisbeth.

DILLIGENS: – Vi må jo ha en plass til de som blir henta, smiler Kari.

Damene har ikke kjøpt noe nytt når de har bygget White Wood, men de har fått masse hjelp av kjentfolk.   – Vi kjenner en som skulle tømme et uthus, der har vi blant annet funnet den gamle prærievogna vår. Også vet vi om en container med masse flotte saker i, smiler Kari lurt.   – Ja, tilhengeren min har virkelig fått kjørt seg, ler Lisbeth. Og planene har blitt til ettersom prosessen tok form.   – Hvis vi finner en kul spiker lager vi noe morsomt ut av den og vi har lært at alt kan brukes til noe, legger Linda til.

Spente

I dag ønsker damene venner og kjente velkommen til byen de selv har grunnlagt, og de vedgår alle sammen at de er spente på reaksjonene:   – Folk har nok ikke helt skjønt hva vi holder på med, men de fleste som allerede har fått en sniktitt får helt hakeslepp! Humrer Kari. Og lurer du på hvordan damene turte å ta fatt på et så stort prosjekt? Forklaringen er ifølge Marita veldig enkel:   – Vi har en filosofi, og den er som følger: «Mi hivå oss rundt!»

STOLTE: Endelig er byen deres klare for åpningsfest. F.v. Kari Borås, Lisnda Ruberg Larsen, Marita Mojlanen og Linda


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

9

ika i hagen FLAGG: USAs flagg vaier over White Wood.

KIRKE: White Woods kirke er laget av et gammelt drivhus. I taket henger druer til altervin.

KLESVASK: Underbuksene er hengt opp til tørk, like ved siden av spillbula.

GRUVER: Like ved eiendommen på Stoa ligger gamle gruver, men denne er ganske ny.

Hausland

UTSTYR: Alt fra Cowboystølver til ordentli hatt må være på plass


10

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

Kjære Arendalsborger! 7.juli åpner vi i Arendals Tidende nettavis på www.arendalstidende.no. Når vår kommunes eneste lokalavis nå blir tilgjengelig på alle skjermer, ønsker vi å ha deg med på laget .

Vi trenger deg som abonnent! Siden Arendals tidende for to år siden ble kjøpt opp av Tvende Media har vi i avisen brukt mye tid og krefter på å gjøre produktet bedre. Nytt innhold, nye mennesker og nye ideer har resultert i en avis med fokus på lokale interesser og kulturlivet. Vi er svært fornøyde med produktet vårt, og stolte av å kunne melde at vi nå også har kapasitet til å levere en brukervennlig og funksjonell nettavis med hyppige oppdateringer og godsaker som en komplett kulturkalender med oversikt over initiativene i kommunen.

for nå alle i distriktet til å støtte opp om vårt initiativ ved å abonnere på vår avis. Nettavisen og tilhørende e-avis vil være gratis for ALLE ut juli. Etter introduksjonsfesten i juli vil deler av nettinnholdet låses for de som ikke er abonnenter. Bli abonnent på papir og nett for kroner 99,- pr måned Bli digital abonnent med tilgang til nettavis og e-avis for 79,- pr måned

Med ditt abonnement får du også fordelskortet ViSpanderer. Fordelskortet har enkle og gøyale bruksmuligheter for alle innehavere, og Vi tror Arendals er tjent med å ha en avis som med ViSpanderer blir det litt billigere for deg å bryr seg om lokalmiljøet, og vi oppfordrer der- ta del i ditt lokalmiljø. Med sommerhilsener fra salgssjef Odd Bjørn Jensen og redaktør Grete A. Husebø


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende er endelig på nett, bli med oss du også! Slik registrerer du som ALLEREDE ER ABONNENT deg som bruker. Helt enkelt, og helt gratis: 1. Gå inn på www.arendalstidende.no 2. Klikk deg inn på kundesenter og abonnement, 3. Velg ny bruker og legg inn dine opplysninger, huk av for at du allerede abonner er på papirutgaven. 4. Du sendes nå tilbake til innloggingssiden og får et passord på SMS. Skriv inn ditt telefonnummer og ditt passord.

Vil du bli abonnent?

Vår nettavis er åpen for alle i hele fellesferien. Ønsker du å lese e-avisen må du registrere deg med navn og personopplysninger, det koster likevel inntil videre ingenting. Når vi lukker løsningen vil du bli spurt om du ønsker å abonnere på vår avis, ingen forpliktelser.

Arendals Tidende – Vi bryr oss om Arendal

11


12

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

Mening Et mangfoldig eierskap

STATLIG EIERSKAP: Havbruk er en av Norges viktigste næringer. Næringen preges av mange små og store bedrifter. Blant havbruksselskaper som Marine Harvest, Wilsgård Fiskeoppdrett og Firda Sjøfarmer finner vi også Cermaq. I motsetning til alle sine konkurrenter er Cermaq deleid av staten. Det kan være gode grunner for at staten er eier i enkeltselskaper, men jeg mener samtidig at privat eierskap er og bør være

bærebjelken i næringslivet. Vi har over en halv million virksomheter i Norge. En overveiende andel av disse er eid av private. Når privat eierskap er hovedregelen i næringslivet, så er statlig eierskap unntaket. Derfor skal statlig eierskap begrunnes særskilt – staten skal ikke eie bare for å eie. Det staten skal gjøre er å utforme politikk og lover, være myndighetsutøver og føre tilsyn. Det er dette som er statens viktigste oppgaver, også overfor næringslivet. Innenfor havbruk er statens myndighetsrolle viktig og fremtredende.

Havbruksnæringen er velfungerende fra et markedsperspektiv. Det er mange selskap med norsk eierskap, og spisskompetanse som er spredt rundt i mange selskaper. Det foreligger ingen markedsmessige hensyn som skulle tilsi at havbruksnæringen har behov for statlig eierskap. Dette er ett eksempel hvor det ikke foreligger særskilte grunner for statlig eierskap, og hvor andre eiere kan styrke og videreutvikle selskapet. På den annen side er det en rekke selskaper hvor det er naturlig eller viktig at staten eier. Det kan være fordi selskapet har en viktig rolle

i myndighetens politikk for et politikkområde, såkalt sektorpolitiske hensyn, eller for å bidra til at nøkkelkompetanse eller hovedkontorfunksjoner blir i Norge. Sistnevnte gjelder blant annet Telenor og Kongsberg Gruppen. I dag eier staten drøye 50 prosent i Telenor og Kongsberg Gruppen. For å oppnå statens formål med eierskapet er det imidlertid tilstrekkelig at staten eier mer enn én tredjedel av aksjene. Med negativt flertall kan staten fortsatt sikre at hovedkontoret blir i Norge. Dette er én av grunnene til at regjeringen ønsker å kunne

redusere statens eierandel i disse to selskapene. En eventuell fullmakt til å kunne redusere statens eierandel ned mot 34 prosent gir større muligheter for at selskapene kan gjennomføre strategiske transaksjoner, som investeringer, oppkjøp eller inngå allianser. Det åpner også opp for at staten kan selge seg ned. Hvis vi bestemmer oss for det, er det noe som vil skje gradvis og over tid. Målt i verdier er staten den største bedriftseieren i Norge. Mer enn én tredjedel av verdiene på Oslo Børs eies av staten. Det tilsvarer rundt 650 milliarder kroner.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

13

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde - Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22

Nå er hverdagen litt ­enklere for folk flest LOVENDRINGER: Frihet for enkeltmennesket er en grunnverdi i FrP. 1. juli er begynnelsen på regjeringens prosjekt for å gi mer valgfrihet til folk flest. Høyre-FrP-regjeringen skal oppheve forbud, og fjerne unødvendige byråkratiske vanskeligheter. 1. juli trådte 183 endringer i kraft for å gjøre hverdagen enklere for folk flest og FrPs velgere får valuta for sin stemme. FrP har grunnleggende tiltro til folk flests evne til å ta egne valg – det vil merkes tydelig etter 1. juli.

Endringene omfatter at du kan kjøpe 1,5 ekstra liter øl, vin eller ekstra tobakk på Tax-Free. Om du ikke røyker eller snuser kan tobakkskvoten omgjøres til alkohol. Den omdiskuterte Segwayen kommer, statens språk skal gjøres forståelig, maksprisene for bruk av mobiltelefon i EU skrus kraftig ned og snoking i skattelistene strammes inn. 1. juli blir det mye billigere å kjøpe seg ny motor til båten din. Det passer godt med at endringer i ferieloven gjør at du nå kan flytte på feriedager. Ferie som ikke er brukt opp i løpet av året blir overført til det påfølgende året. Noen av endringene som kommer nå er ikke regjeringens største satsninger, men det er små

ting som gir store muligheter. Det viktigste for FrP er selvfølgelige langt større satsninger. Satsninger innen eldreomsorg, helse og infrastruktur. Men at vi får fjernet noen dumme forbud og vanskeligheter på veien er utelukkende positivt. FrP har alltid jobbet for en enklere hverdag for folk flest. Nå blir det faktisk slik.

Ingebjørg Amanda Godskesen Stortingsrepresentant fra Aust-Agder Fremskrittspartiet

Blått arbeidsliv – IKKE for folk flest ARBEIDSLIV: Den blåblå regjeringa presenterte nylig sine forslag til endringer i arbeidsmiljøloven. Illustrasjon: Colorbox

Regjeringen ønsker å styrke det private eierskapet i Norge, en gradvis reduksjon av det direkte statlige eierskapet er en måte å bidra til dette på. Vi må samtidig gjøre det mer attraktivt å investere penger i norske bedrifter. Derfor fjernet regjeringen arveavgiften, og derfor har regjeringen startet nedtrapping av formuesskatten. Redusert formuesskatt er viktig at to hensyn: Det utjevner forskjellen mellom det å investere i bedrifter sammenlignet med andre formuesobjekter, og det bygger ned skatteulempen norske eiere har overfor utenlandske

eiere av norske bedrifter. Privat eierskap av norske bedrifter er viktig og det er bra for næringslivet. Vi vet at privat initiativ og investeringsvilje driver økonomien fremover. Derfor vil redusert statlig eierskap øke mangfoldet i næringslivet. Det er bra for selskapene, for staten og for norsk næringsliv.

Monica Mæland Næringsminister Høyre

Fagforbundet er overrasket over at den blåblå regjeringa påstår at de fremmer et trygt og familievennlig arbeidsliv, mens de i realiteten gjør det motsatte. Forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven betyr at det vil bli lettere for arbeidsgiver å pålegge mer overtid, søndagsarbeid og lengre vakter. I tillegg vil folk få mer usikre arbeidsforhold dersom det åpnes opp for flere midlertidige ansettelser. De aller fleste forstår at resultatet blir en brutalisering av arbeidslivet og at flere vil få en mer utrygg arbeidshverdag. Begrunnelsen om at lettere adgang til å ansette folk i midlertidige stillinger øker

ungdommers og andre utsatte gruppers deltakelse i arbeidslivet, er det vanskelig å finne belegg for. I høyrestyrte Sverige åpnet de for mer midlertidighet i 2006 og har nå en ungdomsledighet på rundt 25 prosent. Til sammenligning har vi i Norge en ungdomsledighet på rundt 9 prosent – som er alt for høyt. Målrettede tiltak i regi av partene i arbeidslivet kan bidra til lavere ledighet og at flere unge kommer seg inn i arbeidslivet.

Fagforbundet blir gjerne med på en diskusjon om hvordan det norske arbeidslivet kan organiseres bedre og hva som må til for at vi skal ha et mer inkluderende arbeidsliv. Vi kan derimot ikke godta endringer som kun tar hensyn til arbeidsgivers behov og ønsker. Det er ikke bare dagens arbeidsliv det handler om, men om den norske modellen og framtidas velferdsstat. Regjeringa burde vært ærlige

og si hvorfor de ønsker slike omfattende endringer i arbeidsmiljøloven. Det er arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Spekter og Virke som får sine ønsker oppfylt. Det er ikke et folkekrav om mer overtid, at vikarer skal tjene mindre enn fast ansatte og lengre prøvetid. Arbeidsminister Robert Eriksson burde lytte til de som vet hvor skoen trykker – folk flest. Det er tross alt menneskene i dette landet, og ikke oljen, som skaper verdier og bidrar til økt vekst. Dette er en ressurs den blåblå regjeringa ser ut til å ta for gitt, når de nå foreslår dårligere vilkår for folk flest.

Venke A. Nes Nestleder, Fagforbundet Aust-Agder


14

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

sport Fotballrunden: 4.divisjon:

Arendals­ rekruttene best i lokaloppgjør Arendal Fotball 2 trakk det lengste strået og vant 3-1 mot Rygene på bortebane mandag kveld. Tromøyguttene Andreas Gundersen, Tobias Skjævestad og Matias Folke Petterson scoret Arendals mål i oppgjøret. Rygene ligger tredje sist, mens Arendal ligger trygt plassert på midten av tabellen når sommerferien starter til helgen. Arendals kamp hjemme mot Torridal i går kveld var ikke ferdig da Arendals Tidende gikk i trykken.

4.divisjon:

Hisøy tok ferie etter tap Hisøys unggutter startet sesongen på imponerende vis, men har ikke klart å følge opp sesongstarten på forsommeren. Laget tapte sin siste kamp før ferien sist fredag hjemme mot topplaget Tveit. Kristiansanderne vant 2-0 på Hisøy. Hisøy ligger poenget foran Rygene i bunnstriden.

5.divisjon:

Trauma tar ­ferie på topp

Morten Knutsens rutinerte Trauma-gutter tar sommerferie på andreplass, ett poeng bak Tobienborg. Tromøygeitene har en kamp til gode på rivalene fra vest ettersom hjemmekampen mot Froland ble utsatt. Trauma vant for øvrig 3-1 borte mot Lillesand i sist serierunde.

– Vil spre sommerfe Fotballskolesjef Kåre Mortveit ønsker at den tradisjonsrike Idrettsleiren på Hove og Arendal Håndballcamp kan legges mer spredt neste år. Da kan flere barn få deltatt på flere idrettskoler, mener han. TORE ABRAHAMSEN tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Med Idrettsleiren på Hove, Granes fotballskole på Bjønnes og Arendal Håndballcamp, kunne barn og unge velge og vrake i tilbud første uken etter skoleslutt. Utfordringen var at tilbudene gikk på samme tid eller overlappet hverandre i forkant eller etterkant. Det ønsker Mortveit en endring på.   – Vi har i forkant og under vår fotballskole fått henvendelser fra foreldre som synes det er dumt at disse tilbudene kolliderer. Det er et syn vi i Grane deler og som vi håper kan la seg ordne når påmeldingen til neste års fotballskole, håndballcamp og idrettsleir åpner til våren. Vi må klare å spre disse arrangementene, synes Grane-leder Kåre Mortveit.

Vanskelig

Svein Lien, organisasjonssjef i Aust-Agder Idrettskrets som står bak Idrettsleiren på Hove, deler Mortveits syn. Han sier likevel at leiren vanskelig kan flyttes grunnet Hovefestivalens dominans på Hove. Idrettsleiren

ble arrangert i etterkant av Hovefestivalen for få år siden. Det ønsker ikke Lien å gjenta.   – Vi tør rett og slett ikke å flytte Idrettsleiren til verken etter Hovefestivalen eller til siste uka før skolestart i august, sier Lien og legger til at leirens målgruppe er jenter og gutter fra 11-17 år, Han trekker frem utfordringene med å skaffe nok instruktører i fellesfrien eller i uka før skolestart.   – Våre instruktører er mellom 18-30 år. Mange av disse har sommerjobb, og det er ikke enkelt å få instruktørene til å ta en uke fri fra sommerjobben for å stille opp på Hove, tror han.

Vil se

Tom Rune Gjetmundsen i Arendal Håndballcamp synes også at situasjonen ikke er ideell. Likevel trekker han frem at det er praktisk vanskelig å endre på datoene og tidspunktet for campen.   – Tanken om å endre på datoene er likevel så god at vi må diskutere dette mer, men jeg føler ikke vi konkurrerer med Idrettsleiren. Idrettsleiren henvender seg til en eldre målgruppe enn det vi gjør, sier han og forteller at håndballcampens deltakere er mellom 7 og 12 år. Som Arendals Tidende skrev onsdag storkoste 150 deltakere seg under Arendal Håndballcamp som startet forrige mandag og ble avsluttet torsdag. Fotballskolen på Bjønnes startet samme mandag, men ble avsluttet onsdag. Der var også 150 deltakere i aksjon,

men kun en jente. Idrettsleiren åpnet første dag i skoleferien og ble avsluttet tirsdag i forrige uke. Der var det i underkant av 500 deltakere, derav rundt 100 leirdeltagere med fotball som førstevalg og 50 med håndball som sin idrett.

Kun et tilbud

  – Selv om arrangementene kolliderer er det en del foreldre som tenker at det holder med et tilbud om sommeren i denne alderen. Vi har ikke et ønske om at arrangementene skal kollidere, men av og til klarer vi ikke å unngå dette, beklageliger Svein Lien. 11-12-årsgruppa med gutter på Granes fotballskole talte kun en håndfull ballsparkere. Mortveit trekker frem at det kun var en jente som deltok under Granes fotballskole.   – Det er et paradoks ettersom det aldri før har vært flere jenter som har spilt fotball i landet, sier Mortveit som presiserer at han ønsker både håndballcampen og idrettsleiren alt godt.   – Jeg håper at 2015-arrangementene får en bedre spredning på datoer. Det tror jeg vil glede mange idrettsglade barn, avslutter Mortveit. Det eneste som er sikkert er at det blir nye runder med fotball, håndball og idrettsleir neste sommer.

KOLLIDERER: Grane-leder Kåre Mortveit håp srike Idrettsleiren på Hove ikke kolliderer. Da

Flostaregatta for 66. gang Det mangler ikke på spennende aktiviteter på programmet når Flosta­ regattaen nå arrangeres for 66. gang. TORE ABRAHAMSEN tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

– Denne helgen er det mye som skjer i lille Kilsund, sier Torstein Skaali på vegne av styret i Flosta

Båtsport Klubb. Det blir gjensyn med offshoreklassene V-60, 3B, 3C og standard båtene. I tillegg kommer Thundercatklassen for å sette sitt preg på Maritim Grand Prix, skriver arrangørklubben Flosta Motor­ båtforening i en pressemelding. Publikum får også muligheten til å bli med i den såkalte 100-knops klubben sammen med Marit Strømøy, som til daglig kjører i rundbaneklassen, F1. Tradisjonelt

har det vært rundbane som skal til pers under Flostaregattaen. I år blir det annerledes. ­  – Siden vi skal arrangere høstrace for rundbaneklassene følte vi det var naturlig å invitere offshoreklassene og Thundercat til årets sommerregatta, særlig siden offshoreklassene har slitt med lav deltakelse de siste årene, forklarer Skaali. Sammen med Sondre Andvik tok Skaali nylig en sterk andreplass i den andre runden av

Norgescupen på Songevann. Nå blir det Matchrace og Longhaul på hjemmebane, to øvelser som ikke er veldig utbredt her til lands. I et matchrace kjører to team mot hverandre etter utslagsmetoden.   – Det er veldig jevnt i Thundercat-klassen og vi gleder oss til å kjøre på hjemmebane. Vi håper selvfølgelig på å prege løpet og kjempe om en god plassering, sier duoen fra Flosta og Grenland. Innimellom regatta-forberedelser jobber teamet med å teste båt,

propeller og utstyr for å være klare til å stråle på hjemmebane. Det ventes nærmere 25 båter til start under lørdagens Norgescuprunde. Totalt for hele helgen forventes det over 120 båter til start. Søndag er det tradisjonell regatta, ifølge pressemeldingen. FULL FART: I CR-18 sitter Vegard Nordahl Arnesen og Martin Huth. Bildet er tatt i fjor. Foto: Kristian Rønnning.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

15

Fra slappfisk til Maratonform Kenneth Helgesen er en nyinnflyttet a­ rendalitt, og østlendingen har knapt hørt om sørlendingsegenskaper som bedagelig, rolig, tilbakelent og ydmyk. I september skal han løpe Oslo Marathon på tre timer, og han har bare tre måneder på å komme seg i form.

erietilbudet

per neste års fotballskole i regi av Grane, Arendal Håndballcamp og den tradisjonvil flere barn og unge kunne få delta på flere arrangementer.

Ferie, Hove og syv kilometer Etter å ha mottatt det tydelige overinspirerte nyhetsbrevet til arrangøren bak Oslo Marathon får jeg beskjed om, intet mindre enn i subjektlinjen til mailen, at det nå kun er 80 dager igjen til jeg skal løpe 4,2 mil. Siden sist har jeg ikke gjort mye, for etter mitt første år i Arendal skulle jeg begi meg ut på en etterlengt ferieuke i sommer­ paradiset. En ferie du har spinket og spart til gjennom et langt år er tiden du skal skjenkes opp med nyvunnen energi, batteriene skal overstrømmes av solcelleboost og opplevelsene skal være rikholdige. Men, neida. Jeg startet ferien med første løpetur på to år, samtidig med viten om at det kun er tre måneder til mitt tapre forsøk på å løpe marathon på tre timer. Som mange har kjent på kroppen er første turen i slitne joggesko aldri den mest behagelige, men alt satt til side er det heller ikke den verste. Dagene etter derimot er et sant monster av en soningsstraff. Jeg var øm i legger, lår og generelt over hele kroppen. Ingenting er bedre enn velfortjent å tøye ut oppvarmet muskulatur etter en hard økt. Å sette seg ned, drikke vann, tøye insider og utsider og vite med en selv at «haha, jeg er ikke så verst faktisk». Men så kommer de fryktinngytende dagene etter.

Festivaloppladning

Hove er «gullegått», de har rader på rader med enkel mat, øl og den stemmningen av feriechill og sommer du ikke klarer å sette ord på med annet enn «festival­ sommer». Etter min første løpetur startet som sagt ferien, og ferien er brukt på å legge belegningsstein i oppkjørselen, noe jeg hardbarket mener er muskelbyggende. Etter å ha bært ti tonn med stein på plass og nærmere like mye

avretningsmasse på plass først, må vel det gi valuta til treningen?! Så, kom HOVE, alle festiva­ lers mor som vi som bosatt på Tromøya har gleden av om å oppleve enten vi vil eller ikke. Hjemme hos oss bestemte vi at det å høre på festivalen i hagen ikke ga samme effekt, så skikkelig festival ble det. Bra for feriestemningen og avkoblingsbehovet fra jobb, men rett og slett rævva for formen.

Hjem fra jobb

Det har forblitt med en simpel tur på syv kilometer denne uken. Enda er det en dag igjen på festival, en 4.juli fest og svigers årlige sommerfest som venter før denne ferieuken takker for seg. Målet blir derfor å komme seg ut på mint tre løpeturer, på 2,5 mil til sammen. Men det får bli etter helgen altså.


16

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

historiske Arendal Lady Elisabeth Flostas siste skute

ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen @arendalstidende.no

EN STASELIG SKUTE: Lady Elisabeth var ei bark av jern, bygd i 1879 og forlist i 1913. 

Lady Elisabeth ble bygget i Sunderland i 1879 for skipsreder John Wilson fra London. Det var bygget av jern, og var på 1208 brutto tonn. Skuta var 223 fot lang og 35 fot bred, og ble betegnet som en skjønnhet av ei skute. I 1906 ble skuta solgt til Tvedestrand, og fra 1907 til 1911 var det Lars Lydersen fra Sundet i Flosta som var skutas reder. Da Lars Lydersen døde i 1911, overtok Nils Andreas Lydersen som reder. I desember 1912 gikk skuta fra Vancouver i Canada, lastet med tømmer for Delagoa Bay. Dette var en fin tid på året å passere Kapp Horn på, men plutselig en dag falt barometeret, og i løpet av kort tid hadde det blåst kraftig opp. Sjøen var blitt så grov at den innimellom slo over skuta, og rundt klokken fire på natta tok en kraftig bølge med seg det korte akterdekket over øverste hele dekk. Det hadde stått to mann til rors, men selv om ratt, kompass og

Foto gjengitt med tillatelse fra Flosta Historielag.

skylight hadde gått i stykker, var ingen blant mannskapet gått med så langt. Mannskapet klarte å lage noen taljer slik at de kunne styre skuta, men de kraftige sjøene hadde tatt både langskipsbrua og tverrskipsbrua. Styrbordsdavitene var bøyd som korketrekkere, og begge livbåtene var borte. Skansekledningen hadde også fått hard medfart, og hele riggen hang og slang. Fire av mannskapet omkom under denne stormen. Tre uker senere kom skuta inn til Falklandsøyene. Der ble den kondemnert, og mannskapet mønstret av. Både skuta og lasten ble solgt til Falkland Island Compani, men har siden den gang blitt liggende ved Falklandsøyene. I dag ligger skuta i Whalebone Cove utenfor Stanley Harbour, og bringer frem minner om en svunnen tid.

DET SISTE HVILESTED: Den dag i dag ligger Lady Elisabeth i Whalebone Cove på Falklandsøyene.  Foto gjengitt med tillatelse fra Flosta Historielag.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

17


18

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

kultur

Arendal f

BILDER I SEIL: Karl Erik Harr er kjent for å male norsk kystkultur. Pressefoto.

Grandios sommerutstilling Galleri Grand åpner sommerutstillingen «Bilder i seil» med en av landets mest folkekjære kunstmalere Karl Erik Harr. OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Harr er kjent for å formidle kystkultur, særlig den Nordnorske, gjennom malerier, grafikk og dikt. Faktisk har utstillinga blitt oppkalt etter en av kunstnerens diktsamlinger. Kunstneren har gjennomført en rekke

separatutstillinger i prestisjetunge gallerier og museer både i inn- og utland og har levert betydelige utsmykninger til en rekke bygg, deriblant altertavler til kirker. Med lang fartstid på den norske kunstscenen har maleren opparbeidet seg et stort publikum. Separatutstillingen på Galleri Grand åpnes lørdag formiddag av gallerist Per Rune Hansebråten som tidligere har samarbeidet med maleren. Harr selv vil fremføre egne dikt akkompagnert av musikk av Espen Larsen på gitar, og Rasmus Solem på piano.

RETT SKAL VÆRE RETT: Peter Lukas står på Grandtaket og venter på perfekte lysforhold slik at skyggene på de gaml – Jeg er stort sett heldig men det hender jeg må tilbake å ta nye bilder, smiler han.

Gamle bilder fra arkivene i Aust-Agder kulturhistoriske senter har fått nytt liv gjennom bildeboka «Forandring», laget av Grimstadmannen Peter Lukas. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

FOKUS PÅ NORD-NORGE: Mange av motivene til Karl Erik Harr stammer fra Nordnorsk kystnatur. Foto: pressefoto.

Det hele startet med at Peter Lukas så en utstilling i Helsinki. Bilder fra tidlig 1900-tallet var brukt som mal og nye bilder var tatt på samme steder. Litt senere,

i et antikvariat i Litauen kom han over en italiensk bok som gjorde det samme. Dette fasinerte Lukas.

Hvorfor og hvordan

– Jeg var i Padova som barn, men har ellers ikke noe forhold til byen. likevel satt jeg ofte, gjerne med forstørrelsesglass, og så på fotografiene, om og om igjen. Det er noe magisk ved å ta et bilde på nytt, det skaper en forbindelse med fortiden, det skaper et bånd, forteller Lukas som har klatret på gjengrodde stier for å finne frem til glemte steder på byens topper. Lukas forteller om sine utfordringer som fotograf når han skal gjenskape gamle fotografier.

Bilder, perspektiver, innstillinger og tidspunkter må være på plass for å lage en bok som skal dokumentere utviklingen.   – I 2013 gjenskapte jeg gamle Grimstadbilder og merket fort at bildene engasjerte og berørte mennesker på en unik måte, derfor har jeg valgt å gjøre det samme i Arendal nå, forklarer han.

Medvind

For å lage denne boken har Lukas måtte låne balkonger og vinduer. Han har stampet gjennom hager, klatret opp på garasjetak og krøpet gjennom kratt i all slags vær og på forskjellige tidspunkt


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

19

Kick-off på sommerkonserter Staubø Kultursenter er i sommerstemning og til helga arrangeres den første av flere konsertweekender. Fredag kveld spiller Andrea Rice irske viser, lørdag kveld fremfører Arne Olav Hogeberg sørlandsviser og søndag kveld avsluttes det med panfløytisten Roar Engelberg.

Andrea Rice er fra Irland og allerede i ung alder vant hun flere sangkonkurranser over hele landet. Allerede som 15-åring deltok hun i «All Ireland in Limerick» foran 2000 i publikum, TV-kameraer og radio. Hun spiller både gitar og harpe og har turnert verden over som i Korea, Japan, Hong

Kong, Singapore, Australia, Canada, USA, Storbritannia og Norge. Arne Olav Hogeberg er gitarist, sanger og låtskriver og har til daglig base i Skien. Han spiller for det meste akustiske gitarer og lap-steel, men liker å utforske alt med

strenger og stemmeskruer. Han er utdanna litteraturviter fra Universitetet i Oslo og har samarbeidet med artister som Hans Inge Fagervik og Einar Helgaas.

før og nå MUSIKK: Organist Nina Irslinger gleder seg til å hylle amerikansk musikk på USA sin nasjonaldag 4. juli. Foto: arkivfoto. Arkivfoto.

Hyller amerikansk musikk Organist Nina Irslinger og sanger May Britt Hovdenak hyller den amerikanske nasjonaldagen i kirka. OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

le og nye bildene skal bli like. Så prøver han å finne nøyaktig posisjon før han knipser.

for å få riktig plassering og riktige lysforhold slik at bildene skulle bli mest mulig like de gamle. De gamle bildene er tatt lenge før fargefilmen også det har vært en utfordring for Lukas.   – Jeg har fått hjelp fra mange kanter og seilt i medvind hele veien. Uten den unike tilgangen på bildene fra AAKS hadde dette prosjektet vært umulig å gjennomføre. Og så må jeg takke alle de som har latt meg klatre og stampe rundt i hager og hus for å fotografere, smiler han.

Riktig tid og sted

Flere ganger har det vært vanskelig for Lukas å finne

nøyaktig riktig posisjon. Nye bygninger har kommet til slik at det blir umulig å sette opp stativet. Da har han brukt en gardintrapp som han alltid har med seg i bilen, men den har også blitt for kort.   – Jeg kan ikke sveve i luften, men jeg har kommet langt med trappa, smiler han. Vi fikk bli med Peter en dag han skulle opp på Grandtaket for å ta bilder mot Tyholmen. På forhånd hadde han sjekket værmeldingen og fått tillatelse til å gå opp på taket. Vi måtte klatre over et par murer og da kom gardintrappa til nytte. Peter vandrer rundt på taket med det gamle fotografiet i

handa, ser på skygger, lysforhold og vinkler. Han venter. Venter på at skyene skal forsvinne slik at det skal bli et perfekt bilde mest mulig likt det gamle.   – Jeg har ikke alltid klart å få 100 prosent presise bilder, men alle fotografiene som er med i boken er hvertfall 93 prosent korrekte. Jeg har hatt det utrolig gøy med å lage denne boken, og minst like gøy med å se på de ferdige bildene. Jeg håper å skape mye glede og at interessen for fortiden kan være et nyttig verktøy for de som bestemmer hvordan vårt land skal se ut i fremtiden, avslutter Peter Lukas.

Irslinger kommer opprinnelig fra USA, men har bodd i Norge i mange år og arbeider til vanlig som organist i Den Norske Kirke. - For å si det sånn så er det ikke mange amerikanske organister i Norge, sprudler den blide organisten på telefon til Arendals Tidende. Hun forteller at ideen om å hylle amerikansk kirkemusikk på USA sin nasjonaldag fredag 4. juli er noe hun har tenkt på en stund. - Jeg er nok kjent for å spille mye forskjellig og denne gangen hadde jeg lyst til å gå «all out» når jeg hyller nasjonaldagen til mitt hjemland, forteller hun.

Nasjonalsang i fokus

Den kreative organisten og hennes sangvenninne holder to

konserter på fredag og starter det hele med lunsjkonsert i Trefoldighetskirka. - For en tid tilbake kom jeg over et tretten minutter langt orgelverk der den amerikanske nasjonalsangen «The Star-Spangled Banner» spilles på ulike måter. Verket har store variasjoner og kler melodien i ulike klangfarger, forklarer Irslinger. Hennes makker May Britt Forsberg Hovdenak vil fremføre «The Lord’s Prayer» som i Norge har blitt gjort kjent av blant andre Torstein Sødal, før Irslinger vil avslutte med en toccata av John Weaver.

Lekent

På kvelden flytter duoen seg til Flostad kirke og her blir den musikalske tonen lettere og mer leken med fokus på amerikansk kirkemusikk, litt jazz, litt John Philip Sousa og litt nyere musikk - Nordmenn har god kjennskap til amerikansk popmusikk, men kirkemusikken er nok ikke fullt så kjent og det tenkte vi å gjøre noe med, ivrer organisten.


20

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

kulturkalender Fredag 4. juli

Treff Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00. Tromøy Frivilligsentral inviterer til fredagskafé på Tromøytunet kl. 11.00-13.00 Senter for eldre inviterer til hyggelig samvær med servering av risgrøt og karbonadesmørbrød, kaffe og kake hver fredag kl. 11.30-13.

Trim

Månedenes tur for juli og august går rundt Kilsund, Staubø og Bota på Tverrdalsøy øst i kommunen. Turstiene er merket, og man kan ellers følge kartet som fås kjøpt på en rekke steder i Kilsund. Postkassen er plassert på venteskuret på Bota brygge. Orienteringsgruppene i Grane, Hisøy og Øyestad inviterer til turorienteringsopplegget «Stifinner’n» i Arendals bymark. Årets terreng er Bjørnebo nordi Arendal og Moland, Messelvann i Froland og Bie-Sørsvann i Øyestad. 50 poster ligger ute i terrenget og kan besøkes når man måtte ønske innen 21. september. Eydehavn Frivilligsentral inviterer til svømming på Flosta skole kl. 11.00-12.30. Hjertetrim på Moltemyr skole hver fredag kl. 16.00-17.00.

Konsert Det inviteres til lunsj­ konsert med orgelmusikk av Nina Irslinger i Trefoldighetskirken kl. 12.00.

Eldrup Hansen inviterer til konsert med Andrea Rice som fremfører irske viser på Staubø Kultursenter kl. 19.30. Det inviteres til konsert i Flosta kirke kl. 20.00 med organist Nina Irslinger og sangsolist May Britt Forsberg Hovdenak.

Uteliv Tor Elgvin og Håkon Dikelitas spiller på Pia Zawa hver fredag fra kl. 22.30 frem til 11. juli. Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen kl. 22.00. Bjørn Harald Skard synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.00-02.00.

Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter på Flosta i perioden 3.-6. juli kl. 12.00-19.00. Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.0017.00 frem til 3. august. Galleri ARTendal inviterer til kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august.

Museer

Religiøst

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Atelier S.G. på Hisøy er åpent hver fredag kl. 12.00–16.30. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-16.00.

Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen kl. 22.00. Bjørn Harald Skard synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.00-02.00. Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30. «Torgeir and the Bongoman» spiller på Barrique fra kl. 22.00. Bryggedans på «Padda» fra kl. 20.00. Servering og slag av lapskaus/pølser. Aldersgrense 18 år.

Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

Lørdag 5. juli Treff Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere. Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00.

Konsert Eldrup Hansen inviterer til konsert med Arne Olav Hogeberg som fremfører sørlandske viser på Staubø Kultursenter kl. 19.30.

Utstilling

Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-15.00. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-16.00. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.00-18.00. Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter på Flosta i perioden 3.-6. juli kl. 12.00-19.00. Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.0017.00 frem til 3. august. Galleri ARTendal inviterer

kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august. Galleri Grand inviterer til åpning av utstillingen «Bilder i seil» med kunstneren Karl Erik Harr kl. 14.00. Deretter er utstillingen åpen frem til 17. august. Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til åpning av årets sommerutstilling «Syv år senere» med silketrykk, tusjlaveringer og skulpturer av Espen Dietrichson i Kunsthallen på kl. 13.00. Varer frem til 24. oktober.

Religiøst

Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00-16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere.

Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Uteliv

til

Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test r eaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

Festival Det inviteres til Flosta­ regattaen & Kilsunddagene kl. 11.00-19.30. Båtrace, bryggedans, den tradisjonelle regattaen, barne­­­tivoli og boder.

Revy og teater Kulturnettverket i Arendal inviterer til den kulturhistoriske vandeforestillingen «Byen vår» av og med skuespiller Knut O. Elvik hver lørdag i juli med start fra inngangen til kulturhuset kl. 13.00.

Søndag 6. juli

Treff Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere.

Austlid Frilandsgartneri på Furre på Løddesøl inviterer til salgsutstilling av husflid, trearbeid og lokal mat. Kafé. Åpent kl. 12.00-17.00.

Festival Det inviteres til Flostaregattaen & Kilsund­ dagene kl. 09.30-19.30. Båtrace, bryggedans, den tradisjonelle regattaen, barnetivoli og boder.

Utstilling Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til utstillingen «Den illustrerte mannen» av Raymond Mosken kl. 12-00-16.00. Eldrup Hansen inviterer til en spennende maritim kunstutstilling med malerier av Carl B. Hestman og en interaktiv sone «Et Levende Hav» på Staubø Kultursenter på Flosta i perioden 3.-6. juli kl. 12.00-19.00. Pakkhuset Galleri inviterer til sommerutstilling med malerier og trykk av Björg Thorhallsdottir. Utstillingen er åpen daglig kl. 11.0017.00 frem til 3. august. His Galleri inviterer til åpning av sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/ maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 13.00-16.00. Galleri ARTendal inviterer til kjeramikkutstilling av Helene Kortner, Marit Tingleff og Edith Lundebrekke. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 10. august.

Konsert Eldrup Hansen inviterer til konsert med panfløytisten Roar Engelberg på Staubø Kultursenter kl. 19.30.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

Åpner 30 min. før første forestilling

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal! Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no

Bomsholmen Fløtnings­ museum har åpent hver søndag til 17. august kl. 12.00-16.00. Vises med video og andre virkemidler. Kom gjerne i båt.

Trim Hove klatreapark på Tromøy i Arendal har åpnet sin 8. sesong og tilbyr mange spennende elementer i trærne i parken. Kom enkeltvis eller som venne- eller firmagrupper. Ta med grillmat. Åpent hver søndag kl. 11.00-16.00 frem til oktober.

Religiøst Den Katolske Kirke holder høymesse kl. 11.00 og messe på polsk kl. 15.00. Normisjon inviterer til kveldsstund med et andaktsord og fellesskap på Nedenes bedehus kl. 19.30. Ivar Vorhaug deltar.

Uteliv Det inviteres til quiz på restaurant Symposium kl. 20.00. Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen kl. 22.00. Bård Andreassen synger og spiller på Sisters kl. 18.00-24.00.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

Utstilling Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av blant annet redesign til barn, voksen og interiør, smykker, keramikk, illustrasjoner, foto med mer daglig i hele juli kl. 10.00-16.00. Atelier S.G. er åpent kl. 12.00–16.30. Atelier Gjennomskjæringa holder åpent kl. 12.00-18.00. His Galleri inviterer til sommerutstilling med Frank Brunner, grafikk/ maleri, Lars Elling, grafikk, Alf Christian Hvaring, grafikk og Elisabeth Werp, grafikk, kl. 09.00-16.00 fram til 9. august.

Treff

Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Mandag 7. juli

Trim Eydehavn Frivilligsentral inviterer til el-robic for damer i alle aldre kl. 10.30, med kaffekos nede etterpå. Hjertetrim i Hisøyhallen kl. 15.00-16.00.

Info / billettsalg:

arendalkino.no

Uteliv

Religiøst Baha’isamfunnet inviterer til «Det stille rom» med musikk og meditasjon over verdens hellige skrifter i Sentrum for indre ro og vekst i Tollbodgaten 3 hver mandag kl. 14.00-15.00.

Tirsdag 8. juli

Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30. Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen fra kl. 22.00.

AL SNAK LE NORSKER K

#DRAGETRENEREN2

2D NORSK TALE: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 man-ons 16.30 2D TEKSTET ORG: Man-ons 16.30 3D NORSK TALE: Fre 17.15 lør 17.00 søn 16.30 man-ons 17.00 (7) Animasjon/familiefilm (1t50m) N TAOR LE SK

utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

21

www.tordenogmagi.no

Trim

Religiøst

Eydehavn frivilligsentral inviterer til elrobic for menn i alle aldre kl. 10.30. Arendal og Omegn Helsesportslag inviterer til vedlikeholdstrening, svømming og boccia på Moltemyr skole kl. 18.00-20.00. Grane-orientering inviterer til klubbtrening for ALLE fra Birkenlund skole kl. 17.30.

Treff Arendal bibliotek og frivillige leseombud inviterer til lesegruppe for kl. 14.00-15.00.

2D: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t30m)

Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Museer Vitensenteret Sørlandet inviterer store og små til å oppleve såpebobleaktiviteter, bamsesykehus, 3D-reise ut i verdensrommet, dagens eksperiment, test reaksjonsevnen din og rebusløp i utstillingen hver eneste dag kl. 10.00-16.00 frem til 15. august.

en fantastisk animasjonsfilm for hele familien!

2D: Fre 16.45 lør 16.30 søn 16.00 man-ons 16.30 (Alle) Animasjon/familiefilm (1t40m)

FØRPREMIERE

THERE´S A BOY I KNOW... Fre/lør 19.00 søn 18.30 man-ons 18.45/21.00 (Alle anb. u/v) Musikal/romantikk (1t50m)

kultur@ arendalstidende.no

FØRPREMIERE

inviterer til åpningen av

sommerutstilling Søndag 6. juli kl. 13.00 - 16.00 Frank Brunner: Grafikk/maleri Lars Elling: Grafikk Alf Christian Hvaring: Grafikk Elisabeth Werp: Grafikk

Transformersfilmen.no

/Transformersmovie #Transformersnorge

3D: Fre/lør 21.45 søn 21.15 (11 anb. u.) Action / Eventyr / Sci-Fi (2t55m)

NORGESPREMIERE

Fre/lør 18.30/21.15 søn 18.15/20.45 man-ons 18.35/21.00 (15 frarådes u. 15) Action/grøsser (2t10m) D E H A R I K K E F O R A L LT I D - D E H A R B A R E H V E R A N D R E

Arendal Al-Anon, som er en selvhjelpsgruppe for dem som er berørt av en annens drikking, inviterer til møte i IOGT-huset hver mandag kl. 19.30-21.00.

Uteliv Elisabeth Werp “Firkløver under sommerfuglvinger“

Hjertetrim på Moltemyr skole kl. 18.30–19.30.

Stor stemning på Havnepuben hver dag under fotball-VM 13. juni til 13. juli kl. 18.00-23.30.

Mandag-Fredag 09.00-16.00 (Torsdag 18.00) Lørdag 10.00-13.00 (søndager etter 6. juli stengt)

Eydehavn Frivilligsentral inviterer til styrketrening for alle over 18 år kl. 19.00.

Pianoentertainer Easton Davies underholder på Madam Reiersen kl. 22.00.

Kirkeveien 182, 4817 His - Telefon 370 11 611 www.hisgalleri.no info@hisgalleri.no

PROPERTY OF FOX. PROMOTIONAL USE ONLY. SALE, DUPLICATION OR OTHER TRANSFER OF THIS MATERIAL IS STRICTLY PROHIBITED.

6. juli - 9. august 2014

His Galleri AS

Fre/lør 18.45/21.00 søn 20.45 man-ons 18.30/21.00 (7 anb. v/u) Drama (2t10m)

THESE UNDERCOVER COPS ARE GOING TO PARTY LIKE IT’S THEIR JOB

Fre/lør 19.25/21.15 søn 18.45/20.45 man-ons 19.10/21.30 (11 anb u/v) Action/komedie (2t)


Fredag 4. juli 2014

22

Arendals Tidende

Sommer Guide NY

L DA EN R IA

Langbryggen 5 Tlf 98 67 03 57 L LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL DA

AL ND RE A I AL NY ND RE IA NY

LL DADA ENEN AI RAR I ENNYNY

NY

R IA

NY

I

L DA EN AR

Bordbestilling: 37 00 14 14

blom@blomrestaurant.no - www.blomrestaurant.no

LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL LANGBRYGGEN LANGBRYGGEN 33 - - ARENDAL ARENDAL LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL

LANGBRYGGEN 3 - ARENDAL

TAPAS PÅ BRYGGEKANTEN Velkommen til Norges

best

bevarte jernverk

Nytt av året er Solberggruva. Jerngruva er åpen for daglige visninger fra 20. juni og ut juli måned. Gruva åpnes også etter avtale i hele barmarksperioden. Helga 4-6. juli: Smedtreff med familiesøndag 6. juli Søndag 13.juli: Barnas Jernverkssøndag. Søndag 20.juli: Gruvedag i Solberg Gruve.

Åpent alle dager fra 11.00

Langbryggen 5

Tlf 98 67 03 57

Museet er åpent hele sommeren fra 11-16.

www.jernverksmuseet.no Tlf: 37 16 05 00

STAUBØ KULTURSENTER - en annerledes kulturperle ved vannkanten

Utstillinger Konserter Sommerkafé Velkommen! Følg oss på: facebook.com/staubokultursenter.no

BJØRNDAHLS BOKMØLLE Stort utvalg i bøker, LP og DVD

Åpent mandag-fredag 11-17 Lørdag 11-15 Velkommen for en hyggelig handel!

Hovedgata 64, Tvedestrand - Tlf: 90115982


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

HOVEFESTIVALEN 2014

Bli med politiet pĂĽ Hovefestival

23


24

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

2014

JOBBER SAMMEN HELE UKA: Renate Alstrup Furre og Fredrik W. Schulze-Krogh har vært på jobb sammen hver dag under hele Hovefestivalen.

- Hovefestivalen er noe av det beste som har skjedd i Arendal på de siste 50 åra, mener politibetjent Fredrik Wilhelm Schulze-Krogh. Likevel reagerer politiet på lite kontroll av mindreårige på festivalen. LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@arendalstidende.no

SELFIES: Det er populært å ta selfies sammen med politiet, og Fredrik stiller villig

Vi har sett hvordan politiets forebyggende avdeling møter ungdom på festival. Fredrik Wilhelm SchulzeKrogh og Renate Alstrup Furre møter Arendals Tidende ved det provisoriske politihuset ved festivalcampen. Politi på festival forbindes kanskje med straff og strenge miner, men betjentene smiler, tuller og ler, og de er ikke skummelt i det hele tatt.

Flere mindreårige

Det er festivalens tredje dag, og de har alt rukket å bli godt kjent i området og med ungdommen. Med hovedfokus på mindreårige tenker de først og fremst på å skape en relasjon og bygge tillit, og siden festivalen i år har delt

campen i 18- og 16-års grense, har de naturlig nok hovedfokus på campen «Verdens Ende», som ligger helt nede ved strandområdet.   – Jeg vet ikke om det stemmer, men jeg har en følelse av at det i år er mange flere mindreårige enn det har vært tidligere, bemerker Fredrik i det vi starter turen gjennom festivalområdet.   – Eller kanskje det er fordi de i år er mer synlige på grunn av at de er skilt ut fra 18 års-campen, sier han videre.   – Tror dere at det er mindre drikking blant mindreårige i år når de har fått sin egen camp?   – Nei overhodet ikke. Vi ser dessverre veldig mange mindreårige som drikker. Det er bare

å gå seg en tur gjennom campområdet, så ser du jo hvor mange som har og ikke har skjenkebånd.   – Har de lov til å ha med seg alkohol inn på campen med 16 -årsgrense?   – Vi ser at de får med seg alkohol i innsjekken, og vi ser at de drikker foran vaktene. Noen av vaktene ber dem om å helle ut alkoholen, og noen gjør det ikke. Men det har lite for seg, for de åpner selvfølgelig bare en ny øl når de er ute av syne, og det er jo ikke alkoholforbud på campen selv om den har 16. års-grense, sier han.   – Er det problematisk?   – Nei egentlig ikke. Det er absolutt en forbedring fra

tidligere år, og det er stor voksentetthet på campområdet. Vaktene gjør en flott jobb, og vi har tett kontakt både med de frivillige og med sikkerhetsvaktene. En bitteliten del av campen har alkoholforbud, men der er det veldig god plass. I går var det kanskje tre telt der, sier han.

oppmerksomhet, og de blir fort omringet av folk som vil snakke, tulle eller ta bilde. Noe av det mest populære blant festivalfolka er tydeligvis å bli avbildet sammen med politiet, og hvis de i tillegg får prøve håndjerna er lykken fullkommen. Og ja, politiet er med på leken!

Rockestjerner

Fredrik tuller, bøller, tøyser og spøker, og hiver seg gjerne inn i diskusjoner om musikk, eller kaster seg med på fotballkamp mellom telta, og begge stiller seg villig opp for fotografering og «selfies».   – Vi bruker mye tid på å prate med ungdommen. Vi er ikke her for å plage noen, vi er her for å passe på at de har det bra. Det handler om forebygging, og om å

Vi spaserer rolig gjennom festvalcampen. Det er god stemning og høy partyfaktor i telta, og Fredrik og Renate stopper opp for å slå av en prat med ungdommen. Om du skulle tro at stemningen sank fordi politiet kom, må du tro om igjen. For her ønskes de hjertelig velkommen på alle vis. De blir nærmest tatt i mot som rockestjerner. Alle vi ha politiets


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

2014

25

g opp sammen med ungdommen.

skape tillit. Hvis de føler at de kan snakke og tulle med oss på dagtid, så er det lettere å ta kontakt med oss om kvelden. De kommer bort til oss fordi de kjenner oss igjen, og forteller om folk som er overstadig beruset, eller om mistanker om narkotikamisbruk, forteller Renate.

Blir tipset

– Er det mye narkotika på festivalen?   – Noe er det jo. Narkotikapolitiet går rundt med hunder, og det er oftest de som finner stoff. Jeg og en kollega tok likevel det største beslaget som noen gang er tatt på Hove i fjor. Vi gikk inn i et telt, og der lå det en hel bærepose med dop. Fem

gutter fra Kristiansand ble tatt, forteller Fredrik.   – Får dere mange tips?   – Ja, det er mange som sier i fra hvis de har mistanke om at noen har med seg stoff inn på området. Alle tips om illegale rusmidler blir sjekket sammen med narkotikaavsnittet og politihunder. Duoen har lang erfaring i hvilke tegn de skal se etter, og til tross for at det virker som de er på en helt vanlig søndagstur, er de til enhver tid 100 prosent oppmerksom på det som skjer i området.   – Selv om vi tilsynelatende er hyggelige, så har vi hele tiden øynene med oss. Vi ser langt fram, og legger merke til de forskjellige reaksjonene når vi

kommer, som hvis noen plutselig gjemmer seg, må inn i teltet, eller har en eller annen merkelig adferd, sier Renate.

Falsk trygghet

Mange og rare spørsmål dukker opp underveis; «Hvordan er det å være politi?», «kan jeg prøve håndjern?», «er det lov å flørte med politidama?», og «har dere gaffateip?» er bare noe av det de må svare på. Fredrik og Renate svarer blidt, og det er kun hvis noen prøver å tøffe seg eller blir ufine at de tar på seg den strenge maska.   – De aller fleste oppfører seg veldig bra, er hyggelige og imøtekommende. Det er kun noen få som syns at det er noe dritt når

vi kommer, men de er absolutt i fåtall, sier Fredrik. Vi har trasket rundt på festivalcampen i noen timer, og det er på tide å ta turen ned til «Verdens ende» for å sjekke forholdene bant de mindreårige camperne. For enkelhets skyld velger Fredrik og Renate å kjøre bilen ned siden campen ligger halvannen kilometer unna festivalområdet. Vi setter oss i bilen. Journalisten får plass i baksetet med fangesikring. På turen ned til campen, der det er 16. års-grense, forteller Fredrik at han syns det er litt dumt at den ligger så langt utenfor festivalområdet.   – Nå har vi fått en egen camp for de under 18, og det er bra,

men jeg mener at den burde lagt nærmere selve festivalområdet. Det kan være skummelt for ungdommer, og spesielt for jenter, å gå den lange veien på natta etter konsertene. Jeg tror også det hadde vært lettere å holde kontroll hvis den hadde ligget for eksempel på jordet ved akkrediteringen. Nå ser vi at det blir et fristed for mindreårige der de fritt kan drikke.   – Hva med foreldre til disse ungdommene?   – Etter min mening får festivalen foreldre til å føle en falsk trygghet. Ikke alle foreldre vet at det er lov til å drikke her, til tross for at det står tydelig på festivalens hjemmeside at det nytes alkohol og at det ikke utføres kontroll.


26

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

2014

GOD STEMNING: Stemningen var god på campen «Verdens ende».

POPULÆR: Fredrik og Renate får mye oppmerksomhet. – Noe av det viktigste vi gjør er å snakke med ungdommen, sier de.

FLØRTER: Mange ville flørte med Renate, men hun hadde klare grenser for hva som var lov.

BÅTFOLKET: Også båtfolket fikk besøk av de to trivelige politbetjentene.

TRILLEBÅR: Fredrik er behjelpelig med frakt av blide ungdom.

De tror at siden det er 16-årsgrense så er det trygt å sende ungen sin hit.   – Hvilke råd vil du gi til foreldre som sender ungene sine på campen?   – Ikke vær naiv! Bryter Fredrik ut, og fortsetter:

har 100 prosent tillitt. Jeg syns for eksempel det er ganske spenstig av foreldre som sender 16-åringen fra Bergen på seks dagers festival. De har ingen mulighet til å sjekke. Hadde det vært en eller to dager, ja, men her drikker de tett i seks dager, og det syns jeg er skummelt.

  – Ja, helt klart. I min jobb som forebyggende politi møter jeg ungdommer utover høsten og vinteren som sliter. Mange som har sklidd ut forteller at det begynte på Hovefestivalen, så det er ingen tvil om at festivalen har noen negative etterdønninger.

  – Selvfølgelig kan du sende ungen din på festival, hvis du

  – Opplever du at det blir ettervirkninger denne «festen»?

De yngste ungdommene på «Verdens ende» gir uttrykk for

Positiv festival

at de syns det er både trygt og hyggelig at politiet passer på. På vår runde i området ser vi ingen overstadige berusede personer, jobben består i hovedsak i å snakke med folk, gi noen gode råd, og nok en gang, posere foran kameraet.

tett, og har et godt overblikk over det som skjer.   – Det skal sies at jeg er utelukkende positiv til festivalen. Jeg mener det er noe av det beste som har skjedd i Arendal på de siste åra, på lik linje med Kulturhuset, sier Fredrik og fortsetter i samme åndedrett:

Fredrik og Renate smyger seg gjennom telta som ligger tett i

  – Festivalen består av to deler: musikkfestivalen og campen. I


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

2014

27

Bikkjene gjør jobben – Vi pågriper fire til fem personer hver dag for besittelse av ulovlige stoffer under festivalen. Narko-hundene står helt og holdent for funnene, forteller leder av narkotikaavsnittet ved Agder politidistrikt, Asbjørn Røed.

LIV PÅ CAMPEN: Politiet tok seg god tid og stoppet og snakket med camperne. Her er Fredrik sammen med en glad guttegjeng fra Telmarks-bataljonen.

POLITIHUND: Narkotika-hunden Gordon og matfar Vidar Arnesen er på jakt etter ulovlige stoffer.

GODT HUMØR: Det er mye godt humør, og alle vil snakke med politiet.

VARIERTE OPPGAVER: Her tar politibetjent Renate Alstrup Furre bilde av kollega Fredrik sammen med festivalungdommer.

campområdet er det jo ikke så mye kultur, men vi ser det i et forebyggende perspektiv. For mange er vi det første møtet med politiet, og da ønsker vi at det skal være et hyggelig møte, som ikke skremmer dem, påpeker han.

Pågripelse

Fredrik får en telefon, og han får et alvorlig uttrykk i ansiktet. Det viser seg at en ung gutt på 17 år

har blitt pågrepet for besittelse av narkotika.   – Vi må kjøre opp til politihuset i festivalområdet med en gang, sier han til kollega Renate. Der venter gutten sammen med narkotikapoliti og hund, og det viser seg at hunden «Gordon» fikk teften av cannabis da gutten skulle inn på festivalen. 17-åringen fikk ingen glede av Hovefesten i denne omgang.

I stedet ble foreldre tilkalt og forelegg skrevet.   – Han må nok dessverre reise hjem, men det er utelukkende hans egen feil, sier Fredrik uten særlig sympati.

Tilfreds

Dagen nærmer seg slutt, og etter seks timer sammen med politiet kan vi verken bekrefte eller avkrefte myter om «drita

ungdom». Fredrik klarer imidlertid å trekke noen linjer, etter det som for ham er en helt vanlig dag på jobb.   – Ja de drikker. Men det er faktisk bedre at de drikker et sted hvor det er voksne folk som passer på, men det betyr ikke at vi aksepterer det, sier Fredrik før han og Renate avslutter dagens runde med camp-folka.

Fire narko-hunder og opp til 14 politibetjenter har patruljert hver dag på Hove under årets festival. Da Arendals Tidende tok en prat med Røed, kunne han fortelle at beslagene er helt på det jevne.   – Det er hverken mer eller mindre enn i fjor. På festivalens tredje dag var vi oppe i 20 pågripelser, og det er helt på det jevne, forteller han   – Hva slags stoffer finner dere?   – Vi finner stort sett cannabis. Hovefestivalen er ikke stedet for sterkere stoffer, men det forekommer jo. Det er likevel sjeldent vi finner annet enn hasj eller marihuana.   – Hvordan går dere fram for å finne illegale stoffer?   – Det er helt og holden hundene som må ta den æren. De er utrolige flinke. Hvis noen for eksempel har hatt en hasjklump i lomma for en uke siden, lukter bikkjene det med en gang. De reagerer utrolig fort, og da er det enkelt for politibetjentene å jobbe videre med de personene det gjelder. Han forteller videre at det er viktig at politiet er synlige under festivalen.    – Vi har mange politipatruljer ute, både fra oss i narkotikaavsnittet, ordenspolitiet og forebyggende avdeling, og vi samarbeider selvfølgelig med hverandre.   – Er det mange mindreårige som blir tatt med narkotika?   – Hittil i år har vi kun hatt to pågripelser av mindreårige. I fjor var 12 av 50 under 18.   – Hva skjer med de som blir tatt?   – De blir anmeldt og får et forelegg, og vi praktiserer konsekvent å klippe festival-bånd. Hvis de er mindreårige ringer vi selvfølgelig foreldre eller barnevern. Vi sender ikke mindreårige bort uten å vite at de blir ivaretatt.   – Hvordan har utviklingen vært siden starten for åtte år siden?   – Vi er egentlig veldig fornøyd. Vi var redd for at det skulle bli et stort problem, men det har ikke blitt slik vi trodde fra starten, heldigvis.   – Hvilket råd vil du gi til foreldre til de under 18?   – Det er viktig å snakke med ungdommene på forhånd, og ha daglig kontakt mens de er her. Det er mange fristelser, men de fleste er fornuftige.   – Og til festivalungdommen?   – De må holde sammen, og ikke gå alene på natta.   – Hva syns du selv om festivalen?   – Jeg er veldig positiv, og syns den er flott. Jeg får ikke hørt på så mange konserter, men jeg opplever mye annet moro. Det er veldig gøy mens det står på, og deilig når det er over.


28

Fredag 4. juli 2014

2014

Arendals Tidende

Tjener fett på Hovefestivalen

EGEN HOVE-DISK: Christoffer Moland og Caroline Vatne ved Meny Krøgenes merker at Hovefestivalen arrangeres. Det er trøkk i butikken, og det går mest i varer som er enkle å ta med. Kald drikke, ferdigsmurt mat og oppkuttet frukt frister sultne og tørste festivaldeltakere.

MERKER DET GODT: Nina og Tommy ved Coop Extra på Tromøytunet merker at Hovesfestivalen går av stabelen. Det er mange unge mennesker innom butikken, og det er de enkle varene som selger best. Butikksjefen forteller om en høy omsetningsøkning og en særdeles god start på fellesferien.


Arendals Tidende

2014

Arendals Tidende har spurt det omliggende næringslivet om hva Hovefestivalen betyr for salget i begynnelsen av juli, og svaret et entydig positivt. Hovefestivalen representerer begynnelsen på fellesferien og gir næringslivet en «flying start» på de viktige sommerukene.

Fredag 4. juli 2014

G N I R NÆ HOVE T

RUND

TJENER FETT: F.v. Turid Høiland, Nina Christensen, Kristoffer Svarva og Sissel Svarva på Rema 1000 Krøgenes setter stor pris på Hovefestivalen. Kjøpmann Svarva regner med en omsetningsøkning på om lag en million kroner i løpet av festivalen. Drikkevarer, ferdigmat, rundstykker og snacks er de varene det selges mest av.

BLIDE PÅ BENSINSTASJON: May Liz og Birgitte ved Shell på Tromøya holder døgnåpent under hele festivalen. De merker en solid omsetningsøkning, og i løpet av noen sene nattetimer er det mange festivaldeltakere som kommer innom for en hamburger, pølser eller en ferdigsmurt baguett. Og skulle det skorte på munnhygienen etter en lang festivaldag, finnes det også tannkrem og tannbørster i hyllene.

EGET FESTIVALTILBUD: Ina-Yvonne Knudsen i ferskvaredisken hos Meny på Arenasenteret har laget et eget festivaltilbud. De selger store mengder ferdigsmurt mat, pizzabaguetter og andre ferdigretter fra ferskvarediskene. Butikksjefen kan fortelle om en fin omsetningsøkning, og spesielt mandagen, da de fleste ankom sentrum, var salget formidabelt.

29


30

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

2014

– Vil du være m å låne dusjen

E V HO NING STEM

Jentegjengen mener at dette er sjekketrikset som fungerer best på Hovefestivalen. Om trikset fungerer, vil de imidlertid ikke svare på. AINA LUDVIGSEN aina.ludvigsen@ arendalstidende.no

Rett etter du kommer inn på festivalområdet på Hove treffer du på et skilt med teksten «Hovefestivalen! Du kan ha et liv uten, men for et liv». I går var siste kvelden for denne gang, og vi har tatt pulsen på de siste dagene.

Skikkelig stemning

Hele uken har festivalområdet minnet mest om en maurtue. Mennesker i alle aldre vrimler, drikker, snakker sammen og koser seg. Noen av de yngste festivaldeltagerne mesker seg med brus og popcorn, mens de som har passert alderen for skjenkebånd gjerne har noe annet fylt i glasset. Stemningen er god, været er til tider flott og konsertene mange. Ole Lande jobber for Agder Security og har denne uken vært vakt inne på festivalområdet. Han kan fortelle at folk har oppført seg pent og at det har vært lite problemer i forhold til tidligere år. Spesielt de yngste har det vært lite problemer med.   – 16 åringene har i år hatt en egen camp, men om dette er grunnen tør jeg ikke svare på. Det har generelt gått veldig fint i år, smiler han. Inne på campen hersker det god stemning. Folk sitter plassert i grupper utenfor telt og på gresset. Noen synger, noen danser og noen prøver å få seg en etterlengtet blund. Sikkert lettere sagt en gjort når festen går for fult rett på andre siden av teltduken. Lene og Victoria fra Kristiansand og Ålesund forteller strålende

KOS: Henriette Nilsen, Isabel Lindvig, Rebecca Elise Dalen og Live Liltved storkoser seg på festival.

at Hovefestivalen høydepunkt.

er

årets

  – Vi er her for andre året, stemmer ikke det? Lene snur seg og kikker spørrende på venninnen som nikker bekreftende.   – Vi har vært her siden lørdag, og Ellie Goulding var høydepunktet, forklarer de entusiastisk.

Kan dra hjem

Jentegjengen fra Arendal kan fortelle at de andre festivaldeltagerne syntes jentene er heldige

som ikke har så lang vei hjem.   – Vi bor på campen, men det er skikkelig deilig å kunne dra hjem og dusje og få slappet litt skikkelig av. De andre festivaldeltagerne syntes vi er skikkelig heldige, stråler jentegjengen entusiastisk.   – Vil du være med meg hjem for å låne dusjen min, er det aller beste sjekketrikset på Hove, ler de. Om trikset fungerer, vil de imidlertid ikke svare på.   – Vi er på Hove hvert år, dette er årets beste fest og vi gleder oss i lang tid, forteller de.

Hove er en festival som passer både store og små, noe onsdagens konsert med Ellie Goulding er et bevis på. Aldersgruppen tilstede spente seg fra små barn med is i hånden til godt voksne mennesker som danset entusiastisk til den ene topphiten etter den andre.   – Dere er et fantastisk publikum, det er skikkelig gøy å spille for dere, strålte Goulding fornøyd fra scenen til jubel fra publikum. Årets Hovefestival er utvilsomt en publikumssuksess.

For alle: Både store og små koser seg på konsert.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

2014

31

med hjem n min? LIV: Det er mye liv på campen.

FAVORITT: Ellie Goulding var storfavoritten blant mange av festivaldeltagerne vi snakket med.

LIV: «Bring me the horizon» skapte liv og røre blant publikum.

SKILT: Dette skiltet treffer man på når man har gått inn på festivalområdet.

FORNØYD: Ole Lande fra Agder Security er fornøyd med årets festivaldeltagere.

HØYDEPUNKT: Lene og Victoria syntes Ellie Goulding var årets høydepunkt.


32

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

2014

Anmeldelse:

Soul skaper stemning Femte dagen på Hovefestivalen opptrådte en av vinnerne av Hoveslaget på Kasinoscenen. Låtskriver og artist Rebekka B. Mæland skriver sanger om kjærlighet og hennes kristne tro. ELISE DE RUITER post@arendalstidende.no

Rebekka B. Mæland åpnet konserten med et smil og viste stor entusiasme. Sangstemmen hennes er unik og lokket publikum ned til scenen, som etter hvert slo seg ned for å nyte musikken. Mæland holdt god kontakt med publikum, som ga mye respons tilbake. Publikum kunne de fleste tekstene og det var tydelig at publikum digget henne, souldronningen. I tillegg til å bruke stemmen, var det også mye bevegelse i den samkjørte gruppa. Med kule rytmer og fengende låter ble den gode stemninga vekket til live, og det er i slike øyeblikk jeg kjenner festivalfølelsen krible i kroppen. Souldronninga holdt en underholdende konsert som virkelig lagde «liv i leiren». I tillegg til livlig musikk hadde hun også med seg bakgrunnssangere og

HØY STEMNINGSFAKTOR: Rebekka B. Mæland slår seg løs på scenen.

to rappere som hun jammet med under konserten. Tittelen «Souldronning» passer glimrende til hennes sterke røst og stemningsfulle melodier, men

selv hevder hun at det er litt skremmende og kanskje litt flaut med en slik tittel. Hun avsluttet med sin nyeste låt «Should have been». Hun hadde

egentlig planlagt en aller siste sang å avslutte med, men den måtte droppes på grunn av for liten tid.   – Det var kjipt at vi ikke fikk

vist sangen frem til publikum, men jeg er uansett kjempefornøyd med konserten, sa hun til Arendals Tidende etter showet.

Søppel for penger Natur og Ungdom har ansvar for miljøbodene på Hovefestivalen. Magnus Nordbø jobber i en av dem, og han vil inspirere og motivere Hovedeltakere til å bli mer miljøvennlige. ELISE DE RUITER post@arendalstidende.no

Folka i bodene jobber åtte timer om dagen for å motivere leirdeltakerne til å holde forurensingen nede.

Kildesortering

  – Vår jobb er å skape motivasjon for å kildesortere. Det er finnerlønn til dem som leverer inn avfall. I år har det vært lite søppel og bra innsats i miljø­ bodene, forteller Nordbø. – Det er blitt innført en god del fordeler. Du blir belønnet for å plukke søppel og kildesortere det før du gir det til oss. Hvis du fyller et glass med snus og røyk så får du penger, og hvis du fyller hele sekker med plastikk får du snurre lykkehjulet og du kan vinne flotte premier i de forskjellige matbodene.

MILJØBOD: Magnus Nordbø jobber under Hovefestivalen og hjelper til med å kildesortere.

Hovedproblem

Siden plastflasker ble byttet ut med plastkopper, har Hove blitt et renere sted å være, men det er fortsatt mye søppel. Mange Hovedeltakere er for late til å plukke

opp etter seg, sier Nordbø.   – Plast, papirbiter, glass og ølbokser er det mye av her. Det er ikke lenger et problem med emballasje, men det er ikke

noen stor belønning for å plukke den type søppel. Derfor synes kanskje folk det er stressende å gå å plukke opp småting, som de ikke får like bra betalt for, som alt annet, sier han.


Arendals Tidende

2014

Fredag 4. juli 2014

33

Nicoline Petersen (23) og Maria Skarpaas Andersen (20) – Hvor er dere fra?   – Moss – Er dere her for å feste eller se på konserter   – En god blanding av begge deler. Vi er egentlig her for å besøke en venn, vi har planer om å overraske henne! – Hvilke band eller artister gleder dere, dere mest til å se?   – Clean Bandit, Ellie Goulding og Trentemøller. – Hva er det viktigste en må pakke med seg til hove?   – Nok skift, mat og våtservietter. – Hvordan vil du beskrive din festival-look?   – Litt mainstream og avslappet.

Tina Jensen (16) – Hvor er du fra?   – Jeg er fra Mysen i Østfold. – Er du her for å feste eller se på konserter   – Jeg er her for å se på konserter. – Hvilke band eller artister gleder du deg mest til å se?   – I går så jeg på Of Mice & Men og i dag

Daniel Andersen (20) blir det Bring Me The Horizon. – Hva er det viktigste en må pakke med seg til hove?   – Klær og toalettsaker. – Hvordan vil du beskrive din festival look?   – Behagelige klær.

Reza Afzali (20) – Hvor er du fra?   – Jeg er fra Arendal. – Er du her for å feste eller se på konserter   – Jeg er her sammen med Agder Parkour, som er en turnforening. Vi er her for å lære folk å trene mer og får dem til å bli med å bevege seg litt i stedet for å drikke hele dagen. – Hvilke band eller artister gleder du deg mest til å se?   – I går så holdt vi et show før The Offspring gikk på scenen, hvor vi lager en ring som vi

står i og danser. Jeg har også sett på Hold Fast, de var de kuleste. I dag gleder jeg og resten av folka på Agder Parkour til å se Bring Me The Horizon. – Hva er det viktigste en må pakke med seg til hove?   – Venner – Hvordan vil du beskrive din festival look?   – Vi er her å trener hver dag, så vi går egentlig bare i joggebukser og treningsklær.

– Hvor er du fra?   – Narvik. – Er du her for å feste eller se på konserter   – Begge deler. – Hvilke band eller artister gleder du deg mest til å se?   – Bring Me The Horizon!

– Hva er det viktigste en må pakke med seg til hove?   – Øl og Campingstol. – Hvordan vil du beskrive din festival look?   – Klær fulle av øl! Da jeg kom hit klarte jeg å søle øl i bagen min, så nå lukter alle klærne mine øl.


34

Fredag 4. juli 2014

Arendals Tidende

DEILIG HJEMMELAGET SØNDAGSMIDDAG I HERSKAPELIGE OMGIVELSER.

NÅ PÅ NETT!

2 retters søndagmiddag

• Spennende applikasjon for alle våre abonnenter • Hyppig oppdatert nettavis for alle lesere • Leservennlig og tilpasset e-avis

FRA KL 13-17 Pris voksen 189,- Barn under 12 år 99,-

BORDBESTILLING:

Barn u. 3 år: Gratis

37 06 08 30

LANSERES

7. juli

Annonse?

annonser@arendalstidende.no

Vi søker NYHETSJOURNALIST Arendals Tidende har en ledig stilling som lokal nyhetshund. Lokalavisa Arendals Tidende er inne i en spennende utviklingsperiode. Det siste året har vi satset nytt med ny redaktør, ny layout og ny stab. Vi har endret vårt redaksjonelle fokus, og satser nå på å være aller best på å dekke lokale saker grundig og inngående. Satsningen har virkelig lønnet seg, og nå har vi endelig mulighet til å ansette en ny journalist til å styrke vår nyhetsavdeling ytterligere. Vi søker deg som: • Har nyhetsteft og alltid er på jakt etter en god forsidesak. • Brenner for å skape god journalistikk og å jobbe frem egne nyhetssaker. • Har innblikk i det lokale politiske liv i Arendal eller erfaring med å dekke politiske prosesser. • Har fokus på hyppig publisering, særlig med tanke på nett som publiseringsplattform.

Søknadsfrist: 15.07.14

Arbeidsoppgaver: • Følge og dekke politiske møter og det som rører seg i Arendal. • Følge opp oppgaver som naturlig følger av arbeidet i en lokalavis.

Vi kan tilby: • Stillingsbrøk: 100 %. • Trivelige og flotte lokaler midt i Arendal sentrum. • Et hektisk, men trivelig arbeidsmiljø hvor det å fremme lokalsamfunnet Arendal står i fokus.

Tiltredelse: 1. september eller etter avtale

For mer informasjon om stillingen, kontakt: Ansvarlig redaktør Grete Husebø tlf. 466 97 805 eller mail grete.husebo@arendalstidende.no.


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

35

Dødsfall

kunngjøringer

Solveig Vike 6. september 1920 – 30. juni 2014 Færvik Harry, Svein, Erik, Gro, Grete, Katrin, Gry, Øivind, Geir, Marit, Steinar, Kirsten, ­ Sofie, Aslak, Synne, Vilde, Thea, Tobias, Sebastian, Markus, Ilma, Ailo, ­Oliver, øvrig familie. Bisettes i Arendal kapell tirsdag 8. juli kl. 12.30. Egil Nilsen 14. oktober 1933 – 29. juni 2014 Plankemyra Evy, Øivind, Nora Emilie, Amanda, Siri, øvrig familie. Begraves fra Hisøy kirke tirsdag 8. juli kl. 12.30.

Kai Strand 13. august 1966 – 27. juni 2014 Arnt Joakim, Kjell Even, Tanja, Sølvi, Silje-Marie, øvrig familie. Begraves fra Arendal ­kapell fredag 4. juli kl. 12.30. Tonje Stenersen 3. mai 1977 – 23. juni 2014 Else Marie, Jens, Preben, Birgit, Olav, tanter, onkler, fettere, kusiner, øvrig familie. Begraves fra Hisøy kirke fredag 4. juli kl. 13.00.

arbeid utføres

ønskes kjøpt Tipp-biler/HI-ACE/Dyna ønskes kjøpt. Annen lastebil/varebil kan være av interesse. Rask avgjørelse og kontant oppgjør. Erik Wasshaug tlf. 45 00 84 27/ 97 43 09 85

1342

liker oss allerede

gjør det du også TOSHIBA - NY TOPPMODELL 92 80 17 70 www.varmepumpe-agder.no

facebook.com


Arendals Tidende

6 9 2

3 5 4 1 9 7 6 2 8

1 7 9 8 2 6 3 5 4

9 1 2

6 8 5 1

14 12

13

6

8 10 11

14

15

15

16

16

17

19

19

20

21

21

18

17

18

Loddrett: Loddrett: Vannrett: Vannrett: 1. Inflasjon 1. Inflasjon 1. Vektlegges 1. Vektlegges 2. Elver 2. Elver 7. Følge 7. Følge 8. Am.kv.8.navn Am.kv. 3. Fisk navn 3. Fisk 9. Belegg9. Belegg 4. Sektmedlem 4. Sektmedlem 10. From 10. From 5. Mannsnavn 5. Mannsnavn 11. Stemme11. Stemme 6. Synkrone 6. Synkrone 12. Surhet 12. (to ord) Surhet 13. (to Skrek ord) 13. Skrek 15. Kroken15. Kroken 14. Steinhaug 14. Steinhaug 16. Gudinne 16. Gudinne 17. Team 17. Team 17. Retning17. Retning 18. Grønnsak 18. Grønnsak 19. Tradisjon 19. Tradisjon 20. Ilter 20. Ilter

7 6 4 3 8 9 2 1 5

5 8 3 9 831 7 6 2 2 5 7 1 4 4 3 79 6 9 1

10

10

12

12

13

20

3 9 7 2 6 21 5 7 9 4 2 5 1 8 4 3 8 6

14

13

18

18

20

20

1 5 2 9 3 6 7 8 4

6 4 43 2 8 1 7 9 5 2

14 15

53

16

4

65

6

8

8

11

11

15 17

16 19

17 19

Loddrett: Loddrett: Vannrett: Vannrett: 1. Fastslått1. Fastslått 1. Sende 1. Sende 2. Avstikker 2. Avstikker 7. Kåret 7. Kåret 9. Poststed9. Poststed 3. Dreierne 3. Dreierne 10. Livsenergi 10. Livsenergi 4. Ide 4. Ide 11. Sporte 11. Sporte 5. Dyr 5. Dyr 12. Positiv 12. Positiv 6. Haller 6. Haller 13. Engene13. Engene 8. Kvinnenavn 8. Kvinnenavn 18. Granske18. Granske 14. Beholder 14. Beholder 20. Stasjon20. Stasjon 15. Hevet 15. Hevet 16. Fuge 16. Fuge 17. Båt 17. Båt 19. Tallord19. Tallord Venstre

13

5

4 8 9 1 6 3 5 2 7

Vannrett : 1. Påpekes 7. Rei 8. Ava 9. Irr 10. Tam 11. Alt 12. Phverdi 15. Roa 16. Eir 17. Lei 19. Sed 20. Arg 21. Stengte Loddrett: 1. Prispress 2. Åer 3. Pir 4. Katar 5. Evald 6. Samtidige 13. Hoiet 14. Varde 17. Lag 18. Ert

11

64

2 1 1 5 4 7 7 8 6 9 3

4 2 6 9 3 9 6 4 7 5 8 2 4 3 1 6 4 1 3 2 9 8 3 5 3 1 8 7 4 3 7 4 2 3 3 1 7

1 3 7 5 9 54 8 1 2 9 6 7 3 6 5 2 4 8

1 9 3 5 3 2 2 6 2 7 5 3

12

9 8 4 2 41 3 6 7 3 3 5 8 2 4 5 9 8 10 1 6 7

6 5

8 2 6 3 5 4 9 1 7

9

6 3 7 4 8 5 2 9 1

2 8 5 6 1 9 4

9 4 1 7 3 2 5 8 6

7

4 2 1 8 22 5 9 6 7 1 3 9 8 4 6 7 5 3

6 3 7 4 8 5 2 9 1

2

5 6 8 2 4 1 7 3 9

773

1

7 9 313 5 6 7 8 1 4 9 2

4 1 2 9 7 3 8 6 5

KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD

5 6 8 2 4 1 7 3 9

6 4 3 8 1 7 9 5 2

1 5 2 9 3 6 7 8 4

6 9 2 9 1 23. Onsdag 2014 april 2014 6 Onsdag 5 2 april23. 6 8 5 DAGENS DAGENS 7 1

7 9 3 5 6 8 1 4 2

8 9 7 2 5 4 3 6 1

2 5 3

5 3 8 6 2 1 4 7 9

UKE: UKE: 17 17

2 3

7 6 4 3 8 9 2 1 5

4 7 3

9 2 1 7 4 5 8 3 6

1

3 7 6 5 9 2 1 4 8

3 1 8 7

4 8 9 1 6 3 5 2 7

4 2 6 9 3 9 6 4 7 5 8 2 4 3 1 6 4 1 3 2 9 8 3 5 3 Tirsdag 22. Tirsdag april22. 2014 april92014 4 3 DAGENS 7 5 2 DAGENS 2 3 1 6 7

2 1 5 4 7 8 6 9 3

Fredag 4. juli 2014

36

Vannrett: 1. Poste 7. Omvalgt 9. Evanger 10. Nerk 11. Ri 12. Givende 13. Ekrene 18. Ransake 20. Tretten Loddrett: 1. Poengtert 2. Omvei 3. Svarverne 4. Tanke 5. Elg 6. Atrier 8. Gerd 14. Kar 15. Est 16. Nat 17. Eke 19. En

Høyre


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

ØYEBLIKK

37

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no

Jubilant - Anna Gautestad

Det skjedde på denne dag: 4. juli 2004 vinner Hellas sensasjonelt fotball EM ved å slå Portugal 1-0 i finalen.

5 år siden Verdens vakreste festival De tre søstre(Mathilde Olsen 1911-2004, Frida 1913-2007 og Anna f. 1924) (t.v.). Anna og Olav i dag.

Anna ble født i Kalvøsund på Flosterøya den 2.07.1924. Hun ble yngste datter av Nina og Aton Nilsen i deres ungeflokk på 10, og måtte tidlig lære seg å hjelpe til i huset da 4 av hennes søsken var strekt funksjonshemmet. Etter Møglestu husmorskole ønsket hun å videreutdanne seg i barnepleie, men tidene var slik at det ble med hjelp og strøjobber i distriktet. Først som godt voksen dro hun ut i verden på egen hånd. Turen gikk til Oslo der hun fikk huspost og traff Olav Gautestad.

Jubilanter

Etter noen år i hovedstaden gikk turen til Evje og Anna ble gardskjerring, før de kom tilbake til Annas hjemsted. Olav ble ukependler for Høyer Ellevsen og Anna begynte som hjemmehjelp, hjalp sine foreldre og da hennes mor døde flyttet faren hjem til dem. Senere ble Anna ansatt som hjelpepleier på medisinsk avdeling på sykehuset. Denne tiden var givende, og glad syklet eller gikk hun mang en gang til Eydehavn for å ta bussen til arbeidet i byen.

Da pensjonisttiden kom ble det mer tid til hus, hjem og turer til Danmark med søsken og venner. I likhet med sine søstre passerer Anna 90 år med godt humør og interesse for folk og fe. På selve 90-årsdagen serverte Anna kake til dem som måtte komme innom sykehjemmet på Saltrød. Bursdagsfesten med hele slekta, blir på ­Narestø kretslokale den 7.juli - det har hennes to barn og mann sørget for. GRATULERE MED DAGEN!

Dagens tegning

Fredag 4. juli

50 år siden

80 år Walther Eilif Halstein Rørvik 70 år Sidsel Vaagland 60 år Wenche Jernquist 40 år Øystein Johnsen Ketil Rønningen Strøm-Larsen Vidar Tallaksen

Verste uvær i manns minne i indre A-Agder

Himmelen skyet til på lørdag ettermiddag. Stampet seg sammen til en blygrå graut og torden. Ikke noe vanlig uvær. Det resulterte i det verste uvær med ødeleggelser man ikke kan huske å ha opplevd maken til. Ikke minst telegraf- og kraftnettet fikk gjennomgå. Flere steder ble det ødelagt transformatorer som måtte skiftes ut, samt en masse høyspentsikringer.

Lørdag 5. juli 85 år Rolf Johan Skorstad 80 år Mildred Alfrida Gravdal 70 år Alf Lundstrøm Alfhild Synnøve Torsvik 60 år Lene Marie Hvideberg Trond Åsmund Strand 50 år Kirsten Furre Fatland 40 år Rolf-Arne Hamre Kevin Weiby Hansen

Søndag 6. juli

80 år Sylvia Larsen Oddbjørn Osmundsen Borghild Stene

NME, en av verdens mest renommerte musikkportaler skriver følgende om Hovefestivalen 2009: Hove er verdens vakreste festival.   – Jeg vil bare være her, skriver musikkjournalisten. Tromøy er en latterlig vakker øy, og det er ikke bare band og sprit her, men også grillet fisk, jordbær og krem. Festivalscenen er genialt plassert midt i skauen.

Denne fine tegningen har vi fått av Phillip Karlsen (4 1/2) i Fabakken barnehage. Har tegnet en vannsklie.

75 år Tore Boye Be Van Nguyen 70 år Gunnar Thorstensen 60 år Jan Egil Hopen 50 år Hilde Merete Hannevik 40 år Elin Os Aleksandras Volkov

Mandag 7. juli

Tirsdag 8. juli

85 år Randi Øyen 80 år Roald Salvesen 60 år Øyvind Torjussen 50 år Per Grimsgaard Trine Holm Svanhild Jensen Astrid Straand 40 år Lill Marita Josefsen

85 år Grethe Johanna Just 70 år Anne Kathrine Horgen Sven Erik Lindgren 60 år Arvid Gjømle 50 år Anne Berith Dahl Ingrid Eide Eivindsen Jan Hansen 40 år Rita Ingegerd Hjelkrem

100 år siden Veirmeldinger

Vestlandske Tidende vil fra og med i dag under byen og distriktet bringe det meteorologiske instituts veirvarsler for Arendals distrikt. Vort blad er den eneste avis paa Sørlandet som bringer disse veirmedlinger og vore læsere vil utvilsomt sætte pris paa at faa vite veiret for morgendagen. For landbrukets og fiskerinæringens mænd vil veirvarslene være av spesiell interesse.

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


19.30 I hodet på et dyr

Fredag 4. vet julide?2014 dyr tenke? Og hva Revolusjonerende 38Kan nyvinninger innen vitenskapelige metoder gjør at vi

19.30 Korrespondentane Svensk utanriksmagasin

forstår mer av dyrenes hjerner

22.15 Secrets and Lies Familiemannen Ben Gundelach blir mistenkt for drap, og starter sin egen etterforskning i den australske spenningsserien «Secrets and Lies»

21.30 Resurrection Livene til innbyggerne i en liten by i Missouri forandres for alltid når deres kjære plutselig begynner å vende hjem

20.30 Hele Sverige baker Tidende De femArendals gjenværende deltakerne får i oppdrag å lage en dessert med minst tre ulike komponenter

21.15 Øystein Sunde: Meget i sløyd 21.10 Dokusommer 19.30 Dyrepasserne 22.30 The Graham Norton Show 21.30 The A-Team Opplev Øystein Sunde live i studio 2. Med sitt virtuose Dagen Kennedy døde Det skjer noe merkelig inne hos bomull- Cheryl Cole, Don Johnson, John BisFilmen følger de spennende og vågitarspill og alltid morsomme og overraskende tekstopptamariene. hop og Brendan O’Carroll er gjester gale dådene til en fargerik gruppe FREDAG 4.Klarer JULIdyrepasserne å ster geleider han oss gjennom sin utrolige karriere finne ut av det? hos Graham Norton av tidligere spesialsoldater 07.30 Spanske fristelser 08.00 Dyreklinikken 08.30 06.00 TV 2 Junior 06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the 06.00 Dr. Phil 10.50 Historia om USAs naturSvenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det 09.00 Nyhetsmorgen perler Brave and the Bold 06.45 America’s 07.00 TV Shop gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 10.00 Bonanza 11.40 Verdas språk Funniest Home Vid. 07.05 Ullared 07.55 08.00 Alle elsker Raymond Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 11.00 #KulTour 12.10 Året var 1961 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.30 Hellstrøm inviterer: 12.00 Nyheter 12.00 Norges Grillmester 13.10 Andri reiser vestover 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Didrik Solli-Tangen 12.10 Bondi Beach 13.00 Lucky Dog 13.45 Ustoppelege Lance ArmHousewives of New York 10.20 Mil09.20 Dr. Phil 12.30 Soknepresten lionær søker kjæreste 11.15 Millionær strong 13.30 Luksushjem i Marbella 10.10 Junior Masterchef USA 13.00 Antikkduellen søker kjæreste 12.15 The Big Bang 15.15 Historia om USAs natur14.30 Allsang på grensen 11.05 Luksusfellen 13.30 Hjelp, vi flytter sammen! Theory 12.40 The Big Bang Theory perler 15.30 Naboer 12.00 The Ellen DeGeneres 14.30 På vei til Malung 13.05 Happy Endings 13.30 Melissa & 16.05 Med hjartet på rette staden 16.00 Home and Away Show 15.00 Nyheter Joey 13.55 Den syvende himmel 14.50 13.00 Ekstreme samlere 16.55 Derrick 16.25 Home and Away 15.10 Derrick Ullared 15.50 Cougar Town 16.20 17.55 Tegnspråknytt 16.55 En moderne familie 14.00 Top Model Australia 16.10 Rock Visittid FriendsGone 16.50In Friends 18.00 Dagsnytt 17.25 & Co to Sweden 15.00 How I MetHill Your Mother 19.40 30 Fleksnes: 21.10 Amadeusatten 21.45 Karl Welcome 21.30 60 Seconds 21.30 Notting 16.30 Tilbake til 70-tallet 17.15 Two and a Half Men 19.00 Antikkduellen 17.55 Karl & Co 15.30 How I Met Your Mother Å liggeNyheter på sykehus er sjelden noen fornøyelse. Amerikansk drama fra 1984 Bruce Nyhetene prøver å skaffe seg nye venner i Når detTwo gjelder er Ran- Samspillet mellom Julia Roberts 17.00 17.45 andå astjele Halfluksusbiler Men 19.30 Dr Ruth Westheimer 18.30 16.00 Kongen av Queens Fleksnes brukket benet, og han går fort trett av dall Raines en klasse seg. Han gjør Sverige, men det går ikke så bra for ham og Hugh Grant slår gnister i 17.10 Førhar kampen 18.15 The iBig Bang for Theory 20.20 Europa - en reise gjennom 18.45 Været 16.30 Bones omgivelsene det raskt, profesjonelt - og med stil storfilmen 17.30 Oddasat - nyheter på samisk 18.40 The Big Bang Theory det 20. århundret 18.50 Sportsnyhetene 17.30 NCISNotting Hill 21.30 Før Keiseren Reksten 21.00 Nyheter Kaos på kjøkkenet 21.45 Karl På hjul 21.30 Major Crimes 22.30 Kjærlighetsredet 17.35 kampen 19.05 Mom 21.00 19.00 III med Dag Otto 18.30 Ekstrem oppussing USA 18.00 19.30 Topsom 20 Funniest 19.30 Dyrepasserne 21.10 Dagen Kennedy døde 19.30 Luksusfellen I 1973 Kvartfinale var Hilmar Reksten verdens største skipsreder. Bak den idylliske fasaden til eit Dag Otto og Kristian er på hjul i japan En mann nettopp er sluppet ut Morgenstund har gull i munn, 20.00 Dagsrevyen 20.30 Brille 20.00 Sommertid 22.05 Grevinnen fra Hong Kong 20.30 Charterfeber tur-retur Hans skip seilte under norsk flagg selv om mange lite hotell finsti ansiktet det eit kjøkken der med toNyhetene norske skuespillere. Det blir et av fengsel blir funnet drept. Mannen og detGran er klart for en- ny dag i 20.30 Distriktsnyheter 21.30 Castle 21.00 23.50 Et slag Canaria andre redere for lengst hadde flagget ut stemninga er særs høg og kaotisk følesladet gjensyn for Dag Otto har hele tiden hevdet sin uskyld Kjærlighetsredet 20.45 20 spørsmål 22.30 The Graham Norton Show 21.20 Været 00.40 Riis forfra 21.30 The A-Team 21.15 Øystein Sunde: Meget i sløyd 23.30 Castle 21.25 FIFA FOTBALL-VM 2014: 01.40 Fuglekikarar 23.50 Hanna Kvartfinale 22.25 Lov og orden: London 00.25 CSI 01.50 Kjærlighetsredet 00.30 Eurojackpot 23.10 Kveldsnytt 01.20 Special Victims Unit 02.50 Kjærlighetsredet 00.45 Film: Rio Lobo 23.25 Ripper Street 02.15 CSI: Miami 03.50 Kjærlighetsredet 03.05 Film: Off the Black 00.25 The Rolling Stones i Hyde Park 2013 03.00 CSI: NY 05.00 Kjærlighetsredet 05.05 Rules of Engagement 02.25 Lulu og Leon 03.45 Boston Public 05.30 Rules of Engagement 03.10 Lov og orden: London 04.35 Seriemorderne 19.30 Dyreflørt 19.30 Dokusommer 11.30 Tour de France 20.30 Castle 21.00 24: Live Another Day 03.55 Tom Petty - Running Down A Dream 05.25 The War at Home Å velge sin partner handler i bunn og grunn om Kampen om tiden Direkte fra 2. etappe i Tour de France, Becketts hemmelige etterforskning Jack og President Heller går langt avkommets liv. Kan mor selv ta vare på ungene, velger York - Sheffield i England (201 km.) av drapet på moren går galt når en for å stoppe Margot Al-Harazi fra å 06.00 Smallville 07.10 hannen Hushaiene Vegas 07.55 Big Spender 08.25 Golden Goal 08.50 Frasier 09.20 Frasier 09.45 06.20 Søstre 07.15 Mitt hemmelige tenåringsliv 08.05 Hundehviskeren 09.00 Tabatha tar over 09.50 Fødeavdehun den største og sterkeste mannOne hun har blir drept endaGilmore et angrep M*A*S*H 10.15 M*A*S*H 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død lingen 10.45 Judge Judy 11.15 Tree Hillovervåket 12.15 Switched at Birth 13.05gjennomføre Gossip Girl 13.55 Girls 14.50 19.30 I hodet på et dyr 19.30 Korrespondentane 22.15 Secrets and Lies 21.30 Resurrection 20.30 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys One Tree Hill 15.40 Det lille paret 16.15 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.15Hele Unge Sverige mødre - littbaker eldre 17.45 17.25 Alarm 112 På liv og død 18.25 USAs styggeste tatoveringer 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Storbritannias verste samler får hjelp Kan dyr tenke? Og hva vet de? Revolusjonerende Svensk utanriksmagasin Familiemannen Ben Gundelach blir mistenkt for Livene til innbyggerne i en liten by i MisDe fem gjenværende deltakerne kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain 21.00 Film: Hidalgo 23.40 Criminal Minds 00.35 Californication 01.10 Blue 21.35 Sister Act 2 23.40 Tabatha tar over 00.45 Mistresses 01.35 Ghost Whisperer 02.35 The Closer 03.30 Cold nyvinninger innen vitenskapelige metoder gjør at vi drap, og starter sin egen etterforskning i den souri forandres for alltid når deres kjære får i oppdrag å lage en dessert med Mountain State 01.40 Blue Mountain State 02.10 Sons of Anarchy 03.20 Sarah Silverman 03.45 Sarah Silverman Case 04.20 Pretty Little Liars 05.15 The Only Way is Essex forstår mer04.10 av dyrenes hjerner04.35 Sarah Silverman 05.00 South Park 05.25 Baller av stål australske spenningsserien «Secrets and Lies» plutselig begynner å vende hjem minst tre ulike komponenter Sarah Silverman 06.00 Linni 06.30 Tid for hjem 07.25 Rules of Engagement 07.55 Raising Hope 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.45 Raising Hope 11.15 Rules of Engagement 11.45 Koneklubben 12.40 Rachael Ray 13.40 Home and Away 14.10 Home and Away 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 På flukt: Mitt liv i en sekt 21.00 Elskerinner fra helvete 21.55 Film: Talhotblond 23.25 Sommertid 00.20 Rules of Engagement 00.50 Alias 01.45 Beverly Hills 90210 02.40 The Good Wife 03.35 Koneklubben 04.25 Jersey Shore 05.10 Redesign Sherlock Holmes: The Scarlet Claw 13.30 Angel in Training 15.15 Not Quite An Angel 16.55 Tom Sawyer Mandag 12.05 Mandag Mandag 18.45 Der elven renner 21.00 A Dangerous Method 22.50 Bug 00.30 Traces Of Red 02.15 Canes 03.45 Peters venner Brødtekst Brødtekst Brødtekst 06.00 Ice Road Truckers 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ice Road Truckers 09.30 The Fresh Prince of Bel-Air 10.00 Anger Management 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 The Simpsons 13.00 Kongen av Queens

06.00 Dusørjegeren 06.30 MAX Sport: Focused 07.00 MAX Sport: Focused 07.35 Car Warriors 08.30 Top Gear 09.30 Bolighaiene 10.00 Barhjelpen 10.50 Verdens dummeste 11.40 Rude Tube 12.10 Pantelånerne i Detroit 12.35 Fikserne 13.05 Lagerkrigen 13.30 Pantelånerne i Las Vegas 14.00 Top Gear 15.05 Bolighaiene 15.35 Nattpatruljen 16.05 Nattpatruljen 16.35 Pantelånerne i Detroit 17.05 Fikserne 17.35 Verdens dummeste 18.30 Pantelånerne i Las Vegas 19.00 Lagerkrigen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Barhjelpen 21.30 The Big Bang Theory 22.00 The Big Bang Theory 22.30 Two and a Half Men 23.00 Two and a Half Men 23.30 Rude Tube 00.05 Wild Bill 02.00 Top 20 Countdown 03.00 Dusørjegeren 03.25 Dusørjegeren 03.50 Renegade 04.35 MAX Sport: Focused 05.05 MAX Sport: Focused

Mandag Mandag 08.10 Jamie på 15 minutter 08.40 Trollied 09.05 Boston Public 09.55 Drømmen om landsbygda 10.45 Drømmeprosjekter 11.40 Sporløst forsvunnet 12.25 Mord og mysterier 14.20 EtBrødtekst nytt liv på landet 15.15 Undercover Brødtekst Boss Canada 16.20 Den hemmelige millionæren UK 17.25 Drømmen om landsbygda 18.25 Drømmedesign 19.30 Drømmeprosjekter 20.30 Castle 21.30 CSI: NY 22.30 Mord og mysterier 00.40 Kalde spor 01.50 Kalde spor 02.55 Politiagentene 03.45 Boss 04.45 Call Me Fitz 05.15 Episodes

21.15 Øystein Sunde: i sløyd 21.1016.30 Dokusommer 19.30 22.30 The Graham Norton Show 21.30 The A-Team 14.00 Two and aMeget Half Men 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons Kongen av Queens 17.30 How I Met YourDyrepasserne 19.30 Thomas Skovs bilprogram 20.00 Top Gear 20.50 Underholdningsavdelingen 21.30 Jakta på rettferd 22.10 Mother 18.00 How I Met Your Mother 18.30 Family Guy 19.00 The Simpsons 19.30 The Simpsons 20.00 How I Opplev Øystein Sunde live i studio 2. Med sitt virtuose Dagen Kennedy døde Det skjer noe merkelig inne hos bomullCheryl Cole, Don Johnson, John BisFilmen de spennende Jakta på rettferd 22.50 Rådet 23.20 Sexministeriet 23.50 Pinlige sykdommer 00.35følger Top Gear 01.25 Arme og rid-våMet Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Cops Reloaded 21.30 Cops Reloaded 22.00 The Quick and gitarspill og og02.00 overraskende Klarerdere dyrepasserne å Jakta hop Brendan er gjester gale dådene til en fargerik gruppe 02.45 Enid 04.10 på og rettferd 04.50 O’Carroll Jakta på rettferd thealltid Dead morsomme 23.55 The Beach Chicago PDtek03.00 Tattoosalongen 04.00 Mannegruppa Ottar 05.00stopptamariene. Airwolf ster geleider han oss gjennom sin utrolige karriere finne ut av det? hos Graham Norton av tidligere spesialsoldater

Tirsdag Brødtekst

Tirsdag Brødtekst

Tirsdag Brødtekst

Tirsdag Brødtekst

Tirsdag Brødtekst

19.40 Fleksnes: Visittid Å ligge på sykehus er sjelden noen fornøyelse. Fleksnes har brukket benet, og han går fort trett av omgivelsene 07.25 Camilla Plum: Mat som holder 07.55 Dyreklinikken 08.25 Spis Vietnam 08.55 Pakket og klart 09.25 Rock til fjells 09.55 Grønn glede 10.25 Status Norge: Eldreboomen 10.55 Eg ser 11.25 Munter mat 11.55 Miss Marple: Sittaford-mysteriet 13.30 Hvem tror du at du er? 14.30 Hygge i hagen 15.00 single kvinner 19.30 Finale Dyreflørt 18.00 SAS - et skandinavisk eventyr Å velge sin partner handler i bunn og grunn om 19.00 Lørdagsrevyen avkommets liv. Kan mor selv ta vare på ungene, velger 19.30 Lotto-trekning hun den største og sterkeste hannen 19.40 Visittid 20.05 2012 Ouverturen - Ingrid Bjørnov 21.10 Før kampen 22.00 Kvartfinale 00.00 Kveldsnytt 00.15 Den du frykter 01.45 20 spørsmål 02.15 Dansefot jukeboks 04.45 Hvilket liv!

21.10 Amadeus Amerikansk drama fra 1984

21.45 Welcome to Sweden Bruce prøver å skaffe seg nye venner i Sverige, men det ikke så bra for ham LØRDAG 5.går JULI 06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom & Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i Pyjamas 07.00 Thomas Toget og vennene hans 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 11.30 Nyhetsmorgen Tour de France 10.00 Bonanza DirekteLucky fra 2.Dog etappe i Tour de France, 11.00 York - Tour Sheffield i England (201 km.) 11.30 de France: 1. etappe 17.50 FIFA FOTBALL-VM 2014: Kvartfinale 21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.30 Tour de France: I kveld 21.45 Welcome to Sweden 22.15 Film: Arthur 00.30 Film: An Officer and a Murderer 02.25 American Idol 03.15 American Idol 05.00 American Idol

21.30 Gone In 60 Seconds Når det gjelder å stjele luksusbiler er Randall Raines i en klasse for seg. Han gjør det raskt, profesjonelt 06.10 Tom og Jerry - og med stil

06.30 Batman the Brave and the Bold 06.55 America’s Funniest Home Vid. 07.15 America’s Funniest Home Vid. 07.40 Den store overraskelsen 08.25 Top 20 Funniest 09.15 No Ordinary Family 10.05 So You Think You Can Dance 11.55 America’s Funniest Home Vid. 12.25 Friends X5 14.45 Two and a Half Men 15.10 Two and a Half Men 15.40 Two and a Half Men 20.30 Castle 16.10 Two and a Half Men Becketts hemmelige 16.35 Two and a Halfetterforskning Men av drapet moren går galt når en 17.00 Villepå eventyr mann hun20 harFunniest overvåket blir drept 17.30 Top 18.30 Endelig ferie 19.30 Ullared 20.30 Morgan og Ola-Conny på opplevelsesreise 21.30 Gone In 60 Seconds 23.35 Special Victims Unit 00.25 Firewall 02.25 CSI: Miami 03.20 Boston Public 04.05 Seriemorderne 04.55 V

21.30 Notting Hill Samspillet mellom Julia Roberts og Hugh Grant slår gnister i storfilmen Notting Hill 06.00 Go On 06.30 Go On 07.00 TV Shop 08.00 Junior Masterchef Australia 08.55 Alle elsker Raymond 09.25 Alle elsker Raymond 09.50 Nashville 10.45 Nashville 11.40 Vanderpump Rules 12.35 Vanderpump Rules 13.35 Robinsonekspedisjonen 21.00 2013 24: Live Another Day 14.55 Eat, drink, love Jack ogThe President går langt 15.55 MindyHeller Project for å stoppe MargotProject Al-Harazi fra å 16.25 The Mindy gjennomføre enda Project et angrep 16.55 The Mindy 17.25 Growing Up Fisher 17.55 Growing Up Fisher 18.25 How I Met Your Mother 18.55 How I Met Your Mother 19.30 Honey 2 21.30 Notting Hill 23.40 Tilfeldighetenes spill 02.10 Until Death 03.55 Ekstreme samlere 04.55 Go On 05.25 Go On

Mandag Brødtekst

Mandag Brødtekst

Mandag Brødtekst

Mandag Brødtekst

Mandag Brødtekst

10.30 Hvem tror du at du er? 11.30 Historia om USAs naturperler 12.25 Grevinnen fra Hong Kong 14.10 Dr Ruth Westheimer 15.00 Harryhandel 15.30 Sprint 17.30 La Boheme fra Den Norske Opera & Ballett. 19.40 Med robåt over Tasmanhavet 20.25 Europa - en reise gjennom 20. århundret 19.30 det Dokusommer 21.00 Nyheter Kampen om tiden 21.10 Amadeus 00.05 Ustoppelege Lance Armstrong 01.35 Dagen Kennedy døde

06.00 Hushaiene Vegas 07.10 Hushaiene Vegas 08.00 Hushaiene Vegas 08.50 Hushaiene Vegas 09.40 Frasier 10.05 Frasier 10.30 Frasier 11.00 Frasier 11.30 Frasier 12.00 M*A*S*H 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 M*A*S*H 14.00 M*A*S*H 14.30 That ‘70s Show 15.00 That ‘70s Show 15.30 That ‘70s Show 16.00 That ‘70s Show 16.30 That ‘70s Show 17.00 World’s Scariest 18.00 Little Britain 18.35 Little Britain 19.10 Little Britain 19.45 Little Britain 20.20 Little Britain 21.00 Film: Welcome To Mooseport 23.10 Film: Dum og dummere 01.10 Criminal Minds 05.20 Baller av stål 06.00 Heavy 06.50 Søstrene Kardashian 07.40 Søstrene Kardashian 08.30 Khloe og Lamar 08.55 Khloe og Lamar 09.20 Beverly Hills 90210 13.30 Grey’s Anatomy 14.25 Grey’s Anatomy 15.20 Grey’s Anatomy 16.15 Grey’s Anatomy 17.10 Grey’s Anatomy 18.05 Glee 19.00 Mamma for første gang 20.00 American Idol 21.45 American Idol 22.15 The Voice US 23.10 The Voice US 00.05 Søstrene Kardashian 01.00 Søstrene Kardashian 01.55 Khloe og Lamar 02.25 Khloe og Lamar 02.55 Film: Taken From Me: The Tiffany Rubin Story 04.30 Jersey Shore 05.15 Jersey Shore 08.40 Sherlock Holmes: The Woman in Green 09.50 Vildanden 11.35 That Sinking Feeling 13.15 The Adventures

Tirsdag of Greyfriar’s Bobby 15.10 Main Street 16.55 Little Big League Tirsdag 19.05 Tre amigos 21.00 SvigermonsterTirsdag 22.50 Brødtekst Valkyrie 00.50 Dommen 02.55 Chato’s Land Brødtekst Brødtekst 06.00 Ripley’s Believe It or Not 07.00 Cheers 07.30 TV Shop 08.30 Ice Road Truckers 09.30 Drømmemaskiner 10.30 How I Rock It 11.00 How I Rock It 11.30 The Exes 12.00 The Fresh Prince of Bel-Air 12.30 Seinfeld 13.00 Seinfeld 13.30 The Office 15.00 Storage Hunters 16.30 Formel 1 kvalifisering 2014 Motorsport 17.30 How I Met Your Mother 18.00 How I Met Your Mother 18.30 The Simpsons 19.00 The Simpsons 19.30 The Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Grimm 22.00 Gangs of New York 00.55 The Matrix Revolutions 03.00 Cops Reloaded 04.00 Cops 04.30 Ink Master Sverige 05.30 Cheers

06.35 Dyreflyplassen 07.00 Dyreflyplassen 07.30 So You Think You Can Dance 09.05 Tori & Dean i Hollywood 10.00 Hundehviskeren 10.55 Hundehviskeren 11.55 Hundehviskeren 12.50 Unge mødre Danmark 13.45 Unge mødre Danmark 14.45 Unge mødre Danmark 15.40 Judge Judy 16.10 Judge Judy 16.40 Judge Judy 17.10 Judge Judy 17.40 Judge Judy 18.10 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 19.10 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 20.15 Confessions of a Teenage Drama Queen 22.00 And Then Came Love 00.00 Lindsay Lohan 01.00 Mitt nye liv 02.10 Devious Maids 03.05 Beverly Hills Nannies 03.55 Beverly Hills Nannies 04.50 The Only Way is Essex 06.45 Bolighaiene 07.15 Bolighaiene 07.45 Bolighaiene 08.10 Bolighaiene 08.40 Bolighaiene 09.10 Skattejegerne 10.00 Skattejegerne 10.55 Top Gear 11.55 Top Gear 13.00 Pantelånerne i Detroit 13.30 Pantelånerne i Detroit 14.00 Pantelånerne i Detroit 14.30 Pantelånerne i Detroit 15.00 Pantelånerne i Detroit 15.31 Lagerkrigen 16.00 Lagerkrigen 16.30 Lagerkrigen 17.00 Lagerkrigen 17.30 Lagerkrigen 18.30 Nattpatruljen 18.31 Nattpatruljen 19.00 Nattpatruljen 19.30 Nattpatruljen 20.00 Nattpatruljen 20.30 Politiet 21.30 Wyatt Earp 01.00 Jonah Hex 02.35 Tattoo Rescue 03.25 Dusørjegeren 03.50 Dusørjegeren 04.20 Renegade 05.05 MAX Sport: Focused

Tirsdag

Tirsdag

08.10 Undercover Boss USA 09.00 Undercover Boss Canada 09.50 Et nytt liv på landet 10.40 Et nytt liv på landet Brødtekst 11.35 Et nytt liv på landet Brødtekst 12.25 Et nytt liv på landet 13.15 Et nytt liv på landet 14.10 Drømmen om landsbygda 15.10 Drømmen om landsbygda 16.10 Drømmen om landsbygda 17.10 Drømmen om landsbygda 18.10 Drømmen om landsbygda 19.15 Inspektør Morse 21.30 Mord og mysterier 23.45 The Firm 02.55 Dalziel og Pascoe 03.50 Dalziel og Pascoe 04.40 Boss 19.30 Ikke gjør dette hjemme 20.00 Diamond League fra Paris 22.00 Jeg fatter ikke hvordan hun får det til 23.25 Sinna gutar 23.55 Girl next door 01.40 White Noise 03.15 Jeg fatter ikke hvordan hun får det til 04.40 Ripper Street


Arendals Tidende

Fredag 4. juli 2014

39

SØNDAG 6. JULI 07.20 Danmarks beste kaker 07.50 Gårdshuset på Strömsö 08.20 Det gode bondeliv 08.50 Gintberg på kanten 09.20 Norskekysten 10.00 Krøll på hjernen 10.30 Den store ølreisen 11.25 Price og Blomsterberg 11.55 Riksforsamlinga 12.25 Miss Marple: 4.50 fra Paddington 14.00 To grådige italienere 15.00 Finale single menn 18.00 På øy-eventyr med Anne og Anders 19.00 Søndagsrevyen 19.30 Dyreflørt 20.25 The Paradise 21.20 Kompani Orheim 23.00 Kveldsnytt 23.20 Familiemiddag 23.45 Den mistenkte 00.25 Monroe 01.15 I en bedre verden 03.10 Dyreflørt 04.00 The Paradise 04.55 På øy-eventyr med Anne og Anders

10.25 Andri reiser vestover 11.00 Fra Sverige til himmelen 11.30 Torskefusket 12.25 Med robåt over Tasmanhavet 13.10 Teri Meri Kahaani 15.00 Jorda til salgs 15.55 Forsker grand prix 2013 Bergen 17.55 Norge rundt og rundt 18.20 Dialektriket 19.00 Slik går no dagan 19.30 Kampen om tiden 20.25 Europa - en reise gjennom det 20. århundret 21.00 Nyheter 21.10 Andrea Bocelli - Kjærlighet i Portofino 22.45 Livet i oldtida 23.35 Hjernens labyrint 00.30 Med robåt over Tasmanhavet 01.15 Amadeus

06.00 TV 2 Junior 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Lucky Dog 11.30 Tour de France: 2. etappe 18.00 Tour de France: I dag 18.30 Nyhetene 18.50 Været 19.00 Rosenborg - Haugesund 1. omgang 19.50 Tippeligaen: I pausen 20.00 Rosenborg - Haugesund 2. omgang 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.50 Heksedoktorer verden rundt 22.50 Fotballkveld 23.50 Welcome to Sweden 00.20 Fiendens Fiende 01.30 Fiendens Fiende 02.35 Stephen King’s Golden Years Premiere! 03.40 Stephen King’s Golden Years 04.40 60 Minutes 05.30 Alarm 112

07.30 Spanske fristelser 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Soknepresten 13.00 Antikkduellen 13.30 Hjelp, vi flytter sammen! 14.30 På vei til Sel 15.00 Nyheter 15.10 Dyreflørt 16.00 Folk: Brylkrem og pin-up 16.30 Tilbake til 70-tallet 17.00 Nyheter 17.10 av Norge: Øyperla i Rogaland 21.30 Glimt Keiseren Reksten 17.25 Stafetter, sprint I 1973 Oddasat var Hilmar Rekstenpå verdens 18.00 - nyheter samiskstørste skipsreder. Hans skip seilte under 18.05 Stafetter, sprint norsk flagg selv om mange andre Romas redere for lengst hadde flagget ut 18.35 fontener 18.45 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 Herskapelig redningsaksjon 20.15 Munter mat 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Shetland 23.25 Kveldsnytt 23.40 Vera 01.10 Flyktningen 03.05 Familiemiddag 03.30 Munter mat 19.30 I hodet på ethemmelighet dyr 04.10 Merkevarens

10.55 Livet i oldtida 11.45 Fra Sverige til himmelen 12.15 Andrea Bocelli - Kjærlighet i Portofino 13.50 En luksuriøs togreise 14.20 Jorda til salgs 15.15 Historia om USAs naturperler 16.05 Med hjartet på rette staden 16.55 Derrick 17.55 Tegnspråknytt 18.00 Dagsnytt atten 19.00 21.00 Antikkduellen Kaos på kjøkkenet 19.30 Hvem tror du at du er? Bak den idylliske fasaden til eit 20.30 Status Norge: Eldreboomen lite hotell detdagan eit kjøkken der 21.00 Slikfinst går no stemninga er særs høg og kaotisk 21.30 Gaddafis hemmelige liv 22.55 Hunger 00.30 Hjernens labyrint

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom & Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i Pyjamas 07.00 Thomas Toget og vennene hans 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 Tour de France: 3. etappe 17.00 Tour de France: I dag 17.30 En moderne familie 18.00 Oppgrader! 18.30 Nyhetene 18.45 21.45 Været På hjul med Dag Otto 18.50 Sportsnyhetene Dag Otto og Kristian er på hjul i japan 19.00 Holms med toHos norske skuespillere. Det blir et 19.30 Martin følesladet gjensyn for Dag Otto 20.00 Sommertid 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Tour de France: I kveld 21.45 Johan Falk: Spillets regler 22.45 Johan Falk: Spillets regler 23.45 Maria Wern: Drømmer av snø 00.45 Hawaii Five-O 01.40 Criminal Minds 02.35 Numbers 03.30 Damages 04.35 Teen Wolf 22.15 Dallas Secrets and Lies 05.15

07.30 Spanske fristelser 08.00 Dyreklinikken 08.30 Svenske dialektmysterium 09.00 Kinas mat 09.30 Det gode bondeliv 10.00 Med hjartet på rette staden 10.45 Jessica Fletcher 11.30 Tilbake til 70-tallet 12.00 Nyheter 12.10 Bondi Beach 12.30 Miranda 13.00 Antikkduellen 13.30 Hjelp, vi flytter sammen! 14.30 På vei til Sel 15.00 Nyheter 15.10 Derrick 16.10 30 Rock 16.30 Tilbake til 70-tallet 17.00 Nyheter 17.10 Middelhavets hemmeligheter 21.15 Øystein Sunde: Meget i sløyd 17.55 Tegnspråknytt Opplev Øystein Sunde live studio 2. Med sitt virtuose 18.00 Oddasat - nyheter påi samisk gitarspill og alltid tek-bu 18.05 Tilbake der morsomme ingen skulleog truoverraskende at nokon kunne 18.45 Distriktsnyheter ster geleider han oss gjennom sin utrolige karriere 19.00 Dagsrevyen 19.30 Grønn glede 20.00 Det gode bondeliv 20.30 På jakt med Lotta og Leif 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Sommeråpent 22.15 Haga slott 23.15 Kveldsnytt 23.30 London - byen med bruene 00.30 Herskapelig redningsaksjon 19.40 Fleksnes:Abbey Visittid 01.15 Downton 02.50 Å liggeShetland på sykehus er sjelden noen fornøyelse. 04.45 Sommeråpent Fleksnes har brukket benet, og han går fort trett av

10.30 Historia om USAs naturperler 11.20 To på reise 11.50 Hvem tror du at du er? 12.50 Kappelin i Europa 13.50 Status Norge: Eldreboomen 14.20 Det kongelige slott 15.20 Historia om USAs naturperler 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 21.10 Dokusommer 18.00 Dagsnytt atten Dagen Kennedy døde 19.00 Antikkduellen 19.30 Alexander Kielland 20.00 Allsang på Skansen 21.00 The Newsroom 21.55 Tenåring og jomfru 22.45 Luck 23.50 Gaddafis hemmelige liv 01.15 Slik går no dagan

06.10 Tom og Jerry 06.30 Batman the Brave and the Bold 06.55 America’s Funniest Home Vid. 07.15 America’s Funniest Home Vid. 07.40 Den store overraskelsen 08.30 Top 20 Funniest 09.20 No Ordinary Family 10.05 So You Think You Can Dance 12.00 America’s Funniest Home Vid. 12.30 Friends X5 14.50 Two and a Half Men 15.15 Two and a Half Men 15.45 Two and a Half Men 16.10 Two and a Half Men 16.40 Two and a Half Men 17.05 Mom 17.30 En ny start 18.30 Turnuslegene 19.30 Endelig ferie 20.30 Castle 21.30 Åndenes makt 22.30 Rizzoli og Isles 23.25 The Walking Dead 00.20 The Village 02.20 CSI: Miami 03.10 Resurrection 04.00 Boston Public 04.45 Seriemorderne 05.35 The War at Home

06.00 Go On 06.30 Go On 07.00 TV Shop 08.00 Junior Masterchef Australia 09.05 Alle elsker Raymond 09.35 Alle elsker Raymond 10.05 Nashville 11.05 Nashville 12.00 Top Chef 13.00 Top Chef 14.00 Top Chef 15.00 Notting Hill 17.10 Masterchef Canada 18.05 Hele Sverige baker 19.05 Luksusfellen Sverige: Hvordan gikk det etterpå? 20.00 Hellstrøm rydder opp hjemme 21.00 24: Live Another Day 22.00 Tower Heist 23.55 The A-Team 02.10 Oppskriften på nettdating 03.10 Oppskriften på nettdating 04.15 Life

Familiemannen Ben Gundelach blir mistenkt for drap, og starter sin egen etterforskning i den australske spenningsserien «Secrets and Lies»

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Ullared 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 11.15 Millionær søker kjæreste 12.10 The Big Bang Theory 12.40 The Big Bang Theory 13.05 Happy Endings 13.30 Melissa & Joey 13.55 Den syvende himmel 14.50 Ullared 15.50 Cougar Town 16.20 FriendsMajor 16.45 Crimes Friends 17.15 Two and a 21.30 Half Men 17.40 Two and a Half Men En mann nettopp er sluppet ut 18.10 Thesom Big Bang Theory av fengsel blir Bang funnet drept. Mannen 18.35 The Big Theory har hele tiden hevdet sin uskyld 19.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 20.30 Ullared 21.30 Brille 22.30 Kongsvik videregående 23.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.30 Castle 00.25 CSI 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: Miami 03.05 CSI: NY 03.45 Boston Public 04.30 Seriemorderne 05.20 The War at Home 21.30 Resurrection 05.40 America’s Funniest Home Vid.

Livene til innbyggerne i en liten by i Missouri forandres for alltid når deres kjære plutselig begynner å vende hjem

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Guro Fostervold Tvedten 09.20 Dr. Phil 10.10 Ekstrem oppussing USA 11.05 Luksusfellen 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 Top Model Australia 15.00 How I Met Your Mother 22.30 Kjærlighetsredet 15.30 How I Met Your Mother Morgenstund gull i munn, 16.00 Kongen har av Queens og detBones er klart for en ny dag i 16.30 Kjærlighetsredet 17.30 NCIS 18.30 Junior Masterchef USA 19.30 Top Model USA 20.30 Mamma søker kjæreste 21.30 Trolljegerne 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.30 How I Met Your Mother 01.30 Kongen av Queens 02.00 NCIS 02.55 Bones 03.55 Redningskvinner 04.40 Ekstreme samlere 20.30 Hele Sverige baker 05.25 Better With You

06.00 TV 2 Junior 06.01 Tom & Jerry 06.24 Mona vampyr 06.48 Bananer i Pyjamas 07.00 Thomas Toget og vennene hans 07.11 Byggmester Bob 07.21 Arthur 07.46 Manon 07.53 Elias 08.03 LazyTown 08.29 Chima 08.52 Chaplin 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Sommertid 12.00 En bit av Norge 12.30 19.30 Naboer Dyrepasserne 13.00 Naboer Det skjer noe hos bomull13.30 Tour demerkelig France: 4.inne etappe stopptamariene. KlarerI dag dyrepasserne å 18.00 Tour de France: 18.30 Nyhetene finne ut av det? 18.45 Været 18.50 Sportsnyhetene 19.00 Holms 19.30 Hos Martin 20.00 Sommertid 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 FIFA FOTBALL-VM 2014: Semifinale 00.30 Hawaii Five-O 01.25 Criminal Minds 02.20 Numbers 21.45 Damages Welcome to Sweden 03.15 04.20 Wolf Bruce Teen prøver å skaffe seg nye venner i 05.15 Alarm På ikke liv og Sverige, men112 det -går sådød bra for ham

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 America’s Funniest Home Vid. 07.05 Ullared 07.55 Happy Endings 08.20 Cougar Town 08.45 Den syvende himmel 09.30 Real Housewives of New York 10.20 Millionær søker kjæreste 11.15 Millionær søker kjæreste 12.15 The Big Bang Theory 12.40 The Big Bang Theory 13.05 Happy Endings 13.30 Melissa & Joey 14.00 Den syvende himmel 14.55 22.30 The Graham Norton Show Ullared 15.50 Cougar Town 16.20 Cheryl Cole, Don Johnson, John Bis- a Friends 16.50 Friends 17.15 Two and hop og Brendan O’Carroll er gjester Half Men 17.45 Two and a Half Men 18.05 The BigNorton Bang Theory hos Graham 18.35 The Big Bang Theory 19.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 20.30 Premiere: På liv og død UK 21.40 Special Victims Unit 22.35 Kongsvik videregående 23.05 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.35 Castle 00.30 CSI 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: Miami 03.05 CSI: NY 03.45 Boston Public 21.30 Gone In 60 Seconds 04.30 Seriemorderne 05.15 Waråat Home Når detThe gjelder stjele luksusbiler er Ran05.40 America’s Funniest Vid. dall Raines i en klasse for seg.Home Han gjør

06.00 Dr. Phil 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Hellstrøm inviterer: Jan Åge Fjørtoft 09.20 Dr. Phil 10.10 Junior Masterchef USA 11.05 Top Model USA 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 21.30 The A-Team 14.00 Top Model Australia Filmen følger de spennende og vå15.00 How I Met Your Mother gale dådene en fargerik gruppe 15.30 How ItilMet Your Mother 16.00 Kongen av Queens av tidligere spesialsoldater 16.30 Bones 17.30 NCIS 18.30 Junior Masterchef USA 19.30 Top Model USA 20.30 Masterchef Canada 21.30 Black Box 22.30 Kjærlighetsredet 23.30 The Client List 00.25 How I Met Your Mother 01.25 Kongen av Queens 01.55 NCIS 02.50 Bones 21.30 Notting Hill 03.40 Redningskvinner 04.25 Ekstreme samlere Samspillet mellom Julia Roberts 05.10 Better With og Hugh Grant slårYou gnister i

MANDAG 7. JULI

Kan dyr tenke? Og hva vet de? Revolusjonerende nyvinninger innen vitenskapelige metoder gjør at vi forstår mer av dyrenes hjerner

19.30 Korrespondentane Svensk utanriksmagasin

TIRSDAG 8. JULI

21.10 Amadeus Amerikansk drama fra 1984

omgivelsene Søndag

19.30 Dyreflørt Å velge sin partner handler i bunn og grunn om avkommets liv. Kan mor selv ta vare på ungene, velger hun den største og sterkeste hannen Mandag

18.35 Billedbrev fra Europa: Romas fontener Bare de færreste kjenner den spennende historien bak Romas vakre fontener. Det er en fortelling som starter for mer enn 2000 år siden

Søndag

19.30 Dokusommer Kampen om tiden

Mandag

21.00 Slik går no dagan Britisk komiserie

Søndag

11.30 Tour de France Direkte fra 2. etappe i Tour de France, York - Sheffield i England (201 km.)

Mandag

21.45 Johan Falk: Spillets regler Johan Falk fortsetter å bekjempe organisert kriminalitet i Göteborg, og infiltratøren dras igjenn inn i storbyens underverden

det raskt, profesjonelt - og med stil Søndag

20.30 Castle Becketts hemmelige etterforskning av drapet på moren går galt når en mann hun har overvåket blir drept Mandag

20.30 Ullared Ola-Conny prøver briller og Morgan blir med som stilkonsulent. Boris avslører noen av sine salgstriks

De fem gjenværende deltakerne får i oppdrag å lage en dessert med minst tre ulike komponenter

storfilmen Notting Hill Søndag

21.00 24: Live Another Day Jack og President Heller går langt for å stoppe Margot Al-Harazi fra å gjennomføre enda et angrep Mandag

21.30 Trolljegerne Svensk serie fra 2014


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22

Arendals Tidende på Instagram

Fredag

16º 6 m/s 0,1 mm

Lørdag

16º sic

@rebekkamu

6 m/s 1,0 mm

Søndag

19º

Tagg ditt bilde med

#mittarendal VINN PREMIER!

6 m/s

d

uglan

eha athrin

ec @ann

0 mm

Mandag

18º 5 m/s

0 mm

Tirsdag

20º ug nnha

@loe

FRIDA 8 ÅR

boom boom boom

IQ-brems

i want you in my room

@frks

ylvia

let’s spend the night togehter from now until forever!

3

sin12

pp @sna

FRIDA 20 ÅR

boom boom boom i wanna double boom Den sangen... handler egentlig om sex...

let’s spend the night together together in my room!

Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen.

5 m/s

0 mm

Arendalstidende 20140704 000 00 00  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you