Page 1

Arendals Tidende Uke 20 2014 - Onsdag 14. mai - torsdag 15. mai - Nr. 35 - 9. årgang

Løssalg kr 20,-

Roligheden FAU:

Vil ha privat finansiert Tromøyhall

Side 6-7

Klar med nytt VI INVITERER TIL 17. MAI–FEIRING! kjøpesenterpol

Frokostbuffet kl. 08.00 - 09.00 Voksne kr 199,- / barn 3-12 år kr 99,- / barn under 3 år gratis

17. mai-buffet fra kl. 10.00 Se meny på www.arendalkulturhus.no Bordbestilling Telefon: 37 01 35 70 / 37 00 60 65 E-post: servering@arendalkulturhus.no

KLAR: Butikksjef for Vinmonopolet i Arendal Gunnar Inge Aaneland.

Etter en turbulent politisk debatt ble det i februar klart at Vinmonopolet fikk flytte til Arenasenteret.

– Nå er 23 000 flasker flyttet og vi er klare for å åpne ny butikk, sier butikk­ sjefen på byens polutsalg. Side 14-15

BILPAKKE

409,fra

FOR 1 PERSON MED BIL OG BASIC SETE

RASKEST TIL DANMARK I SOMMER - STARTER 15. MAI!

Med Fjord Line Express tar det kun 2 timer og 15 minutter mellom Kristiansand - Hirtshals. *Prisen gjelder overfart Kristiansand-Hirtshals per person inkludert basic sete og 1 personbil. Forbehold om trykkfeil.

KRISTIANSAND | HIRTSHALS


2

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

LEDER

PULSEN

Kronefokusets kostnader

Nå skal jeg først og fremst sitte i bystyret i ett og et halvt år til.

NRK kunngjorde denne uken en oversikt over norske sykehus’ kompetanse innen behandling av traumer, eller alvorlig skadde pasienter. Utenom de regionale traumesentre oppfyller få sykehus kravene. Den nye blå regjeringen jobber for en ny nasjonal sykehusplan, før det er det på tide å stoppe og tenke over hva slags sykehusstruktur vi ønsker oss. Det sies at traumeavdelingen og fødeavdelingen er selve hjertet av et lokalsykehus, og det skal ikke lange tankerekka til for å forstå at det stemmer. Mennesker som har vært involvert i ei bilulykke eller andre ulykker som gjør store skader på kroppen blir tatt imot på lokalsykehuset. Fødende kvinner får den hjelpen de trenger på fødeavdelingen. Det gir en trygghet for befolkningen rundt sykehuset å vite at vi har den kompetansen vi trenger i nærheten idet en av de mest alvorlige eller vakreste hendelsene i våre liv inntreffer. Svært mange av sykepleierne på akuttmottaket i Arendal har kurs i håndtering av traumer, og Arendals Tidende har gjennom reportasjer tidligere vist hvordan du blir tatt imot med varme og trygghet når du går eller blir trillet gjennom dobbeldørene inn til akutten. Når det spøker for denne trygge og varme atmosfæren skyldes ikke det de ansatte på sykehuset, men strukturen vi har på den norske spesialisthelsetjenesten.

Camilla Smith-Gahrsen Oppvekstkomiteen

Mens Maren Camilla Smith-Gahrsen plundrer på om hun skal stille til Einar gjenvalg ved neste valgpeHalvorsen riode, håper hun at komOrdfører munens 16- og 17-åringer skal kunne stemme på nettopp henne om hun gjør det.

Harald Danielsen Rådmann Irene Henriksen Aune Leder helse- og omsorgs­ komiteen

For tryggheten forsvinner, og vinninga går nærmest opp i spinninga, når vi ser at tjenestene vi har stadig nedprioriteres. Hos så godt som alle lokalsykehusene i Helse Sør-Øst mangler kirurgene i teamene som skal rykke ut når alvorlige ulykker skjer, den kompetansen de skal ha. Utenom sykehuset på Lillehammer er det kun det regionale traumeteamet på Ullevål universitetssykehus som har de nødvendige kursene. På toppen av det hele er det kun et par uker siden NRK Sørlandet kunne melde at traumeteamene på sykehusene i Arendal og Kristiansand har alvorlige mangler.

Robert Cornels Nordli Opposi­ sjonsleder

Dette skyldes ikke at de ansatte ikke ønsker å etterutdanne seg. Det skyldes heller ikke at avdelingslederne ikke ønsker å utdanne sitt personell. Statistikken fra statskanalen er et grelt eksempel på hvordan sykehusforetakene setter økonomi i fokus, fremfor best mulig behandling.

Rune Sævre Gruppeleder SV

Tormod Vågsnes Leder kommune­ plan­ utvalget

Anders Kylland Vara­ ordfører

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Lederen for komite for oppvekst skal torsdag lede diskusjonen om hvorvidt 16- og 17-åringer skal få lov til å stemme ved kommuneog fylkestingsvalg. Ordningen er tidligere testet ut i flere norske kommuner, blant annet vår nabo Grimstad.   – Om vi vedtar at ungdom fra 16 år skal få stemmerett blir mye av ansvaret for å sørge for at de tar gode og reflekterte valg liggende på oss politikere. Da blir det opp til oss å konkretisere hvordan politikk påvirker folks hverdagsliv. Når det er sagt synes jeg ungdom skal få lov til å prøve seg og stemme ved lokalvalget, de blir da nødt til å sette seg inn i hva de forskjellige partiene mener og det må vi stole på at de gjør.

Nei-brett

Bystyret i Arendal har vedtatt at de skal sjekke mulighetene for at barneskoleelever skal ha nettbrett i undervisningen, men Smith-Gahrsen håper svaret på det blir nei.   – Mine barn bruker vertfall ikke nettbrettet til å skrive på, men spilling lærer de tidlig

nok. Jeg stemte i mot det, for jeg mener det blir helt feil å bruke tid på nettbrett fremfor å skrive for hånd og å lese i bøker på barneskolen. Så tenker jeg også at Arendal kommune på ingen måte har råd til det nå, da må i så fall noen tilskudd komme inn i bildet. I samme sak tok også politikerne stilling til om det skulle bli vanskeligere for barn i den offentlige skolen å få fri fra undervisningen, blant annet for å dra på ferie. Reglene ble strammet inn, men ikke så mye at oppvekstkomiteens leder er misfornøyd med utfallet.   – Jeg hadde syntes det ble veldig rigid om ikke rektorer og lærere skulle kunne gi elevene litt fri fra undervisningen. Nå synes jeg vi har landet på en god løsning ved at det er mulig å få ti dager fri. Jeg hadde ikke syntes det var noe særlig om foreldre kun kunne ta elever med på ferie i skoleferiene, for da er det gjerne veldig dyrt å dra, det blir rett og slett feil om kun de med god økonomi skal ha råd til å reise.

– Tror det ikke før jeg ser det

I dagens utgave av Arendals Tidende kan du lese at private investorer ønsker å stå for byggingen av en ny idrettshall på Tromøy, sånn at lokaliseringen av en ny skole på Tromøy Vest ikke skal være betinget hallens beliggenhet.   – Hva tenker du om det?   – Det tror jeg jammen ikke før jeg får se det svart på hvitt! Det er kjempefint hvis vi får en ny Tromøyhall uten at kommunen må bekoste det, men jeg vil gjerne se de pengene med underskrift

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

3

Arendals Tidende

på Arendal

Hver uke tar vi pulsen på det politiske liv og hvordan hverdagen som politiker i Arendal ser ut. Denne uken: Maren Camilla Smith-Gahrsen

Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551 marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

UNG-reporter Elise de Ruiter

  – Hva mener du som leder i komité for oppvekst om proses-

Ny periode

Til tross for at høsten ikke engang er over oss, og at lokalvalg ikke avholdes før høsten 2015 er prosessene i gang i partiene.   – Har dere begynt å utarbeide nytt partiprogram for KrF lokalt?   – Ja, vi har begynt å tenke i de baner, men det er så løst enda at

det er ikke noe særlig å avsløre.   – Stiller du til gjenvalg selv da?   – Jeg tenker på det. Nå skal jeg jo først og fremst sitte i bystyret i ett og et halvt år til. Så tror jeg nok at jeg stiller på lista til partiet ved neste valg, men hvilken plass jeg blir stående på er jeg ikke så sikker på.

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101 tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

Annonsesalg Odd Vasbø Mob. 909 66 220

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

odd.vasbo@ arendalstidende.no

abonnement@ arendalstidende.no

sen som har vært rundt ny skole på Tromøy?   – Jeg er veldig glad for at det har vært så bred enighet blant politikerne. En ny sånn runde med diskusjoner som vi hadde rundt Nesheim, Løddesøl og Eydehavn i høst tror jeg ikke noen av oss var innstilt på.

morten.kraft@ arendalstidende.no

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22

på et sånn firmaark før jeg stoler på det. Foreløpig har vi i Kristelig Folkeparti stilt oss positive til at vi kan ha skolen i Færvik-området, og i utgangspunktet tror jeg det er en god beliggenhet.

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172 maria.asheim@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005 heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345 torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

NYHETER

AKSJON: Lokale Amnesty-medlemmer møtte tirsdag ettermiddag opp på Sam Eydes plass for å samle underskrifter mot at myndighetene bruker tortur som et virkemiddel.

Rekrutterte i regnet Til tross for pøsende regn samlet unge og voksne fra Arendal Amnesty seg på Sam Eydes plass tirsdag ettermiddag.

rettsorganisasjonen Amnesty startet tirsdag.

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Her kommer det blant annet fram at svært store deler av verdens befolkning er redde for å bli torturert hvis de blir tatt av politiet. Og at tortur og mishandling skjer i 140 av verdens land.

Anledningen var kampanjen «Stop torture» som menneske-

Ansvarlig for aksjonen i Arendal er Erika Dahri, som også er

leder av den nyoppstartede ungdomsgruppa for organisasjonen her lokalt.   – Vi har samlet inn over 100 underskrifter totalt allerede, forteller hun idet Arendals Tidende kommer bort for å se hvordan kampanjen blir mottatt. De lokale aksjonistene startet opp allerede ved 14-tiden tirsdag, og holdt på i to timer.

FAKTA OM AMNESTY INTERNATIONAL: Amnesty International ble stiftet i 1961 av den engelske advokaten Peter Benenson på bakgrunn av en artikkel han skrev i avisen The Observer om to portugisiske samvittighetsfanger. Artikkelen fikk stor oppmerksomhet og førte til en brevskrivningskampanje for løslatelse av samvittighetsfanger i mange land. Amnesty International er en verdensomspennende og medlemsstyrt organisasjon som jobber for at de grunnleggende menneskerettighetene skal være oppfylt for alle. Som følge av at de verken er politisk avhengige eller mottar noen form for statlig støtte står de fritt til å slå ned på menneskerettighetsbrudd uansett hvor de finner sted. Måten Amnesty jobber på er blant annet ved å aksjonere og få folk til å underskrive på appeller. Ved å få mennesker fra hele verden til å

sette søkelyset på overgrep som finner sted, håper Amnestys at man får stoppet overgrepene. I dag har organisasjonen rundt 3,2 millioner medlemmer, støttespillere og abonnenter i mer enn 150 land.[1] Ved Amnesty Internationals internasjonale sekretariat i London arbeider over 400 personer. I 1977 ble organisasjonen hedret med Nobels fredspris for arbeidet med å forsvare menneskerettigheter over hele verden.  I dag har Amnesty International i Norge ca. 30 ansatte med hovedkontor i Oslo og fem distriktskontorer. Amnesty har i dag over 55 000 medlemmer og 60 000 sms-aktivister i Norge. Wikipedia.


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

5

Tilbyr Flytta isbaren sommerskole Isbaren som de siste årene har gen fra år til år. I år står den på Aust-Agder fylkeskommune tilbyr sommerskole for for elever og lærlinger i fylket. Kursene er gratis og starter opp i august. Matematikk, naturfag, engelsk og forkurs til videregående står på timeplanen. Påmeldingsfrist er 20. juni.

stått på Tyholmen ble flytta tvers over Pollen i år. Den flyttbare isbaren står nå på Langbryggen.   – Isbaren har en avtale med kommunen om leie i sentrum i perioden 2015-2016, men kommunen bestemmer plasserin-

Langbryggen, blant annet fordi parkeringsplassene ikke lenger er i bruk, skriver Arendal kommune på sine nettsider. Isbaren har lov til å bli stående ut september.

– Jeg føler jeg gjorde noe riktig Haagen Poppe fortalte i helgen høyrepolitikere fra hele landet om sin egen mobbehistorie. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

«Haagen Poppe (18) blottstilte egen pubertets ensomhet og mobbing» skriver Aftenposten. «Som 12-åring ville han bare dø» skriver TV2. «Rørte høyretoppene med mobbetale» skriver NRK.

Ferdig

Haagen Poppe er avgangselev ved Arendal videregående, leder for Aust-Agder Høyre og har nå fått oppmerksomhet fra hele Norge etter at han, under Høyres landsmøte i helgen, sto fram med historien om hvordan han ble mobbet store deler av ungdomstiden.   – Cappelen Damm har kontaktet meg for å skrive bok, og det har også vært snakk om film, sier 18-åringen til Arendals Tidende etter det han beskriver som en helt utrolig surrealistisk helg.

  – Vil du skrive bok da?   – Nei, jeg tror nok ikke det. Dette er ikke noe jeg går og tenker på hele tiden, og jeg vil la det ligge nå. Det jeg ønsket med å fortelle historien var å sette fokus på åpenhet rundt psykisk helse hos unge, det har jeg klart. Under landsmøtet ble det også kunngjort at 400  000 kroner bevilges til nettopp det formålet, blant annet til skolepsykolog som Poppe selv mener er viktig.

Spontant

At Poppes første landsmøtetale

skulle handle om mobbing var langt fra planlagt.   – Planen var å snakke om bo­ plikt som er en hjertesak for meg. Da jeg kom hjem en sen kveld hvor jeg faktisk hadde drukket litt tenkte jeg at dette kunne være en fin tid å skrive en tale på, da fant jeg ut at tiden var inne for å snakke om noe litt viktigere, og talen ble faktisk stående sånn jeg skrev den den kvelden.

Påkjenning

I etterkant av talen fikk Poppe gode tilbakemeldinger både fra statsministeren, helseministeren og kunnskapsministeren. I tillegg forteller han at han har fått 5060 henvendelser fra folk som vil skryte eller dele sin egen historie.   – Da jeg skulle holde talen var jeg ikke særlig nervøs, den største påkjenningen for meg har kommet nå i ettertid. Jeg har fått så utrolig mange fine henvendelser og jeg klarer ikke å svare på alle,

Haagen Poppe. 

Arkivfoto.

for meg er det viktig å stenge dette litt av nå. Før den unge høyrepolitikeren gjør det skal han imidlertid tilbake til sin gamle Roligheden skole, for å snakke med lærere og ansatte der.   – Dette var jo ikke ment som noe oppgjør med dem og jeg vil ikke peke finger, men kanskje heller gi noen velmenende råd, avslutter han.


6

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Lærere får etterutdanning 78 prosent av søknadene fra lærere som ønsker videreutdanning i Aust-Agder er godkjent. Det gir fylket topplassering, skriver fylkesmannen i Aust-Agder på sine nettsider.

Det kom inn over 7000 søknader fra lærere som ønsker videreutdanning på landsbasis i år. I fjor var søkertallene i underkant av 4000. Skoleeiere har godkjent over 4000 søknader om vid-

ereutdanning innen fristen 15. april i år. Det er dobbelt så mange som i fjor. Over 3000 lærere får dermed plass på et videreutdanningstilbud neste skoleår. Noen må belage seg på å vente.

ENSTEMMIG: Med hele FAU på Roligheden i ryggen foreslår leder Elisabeth Nærestad en ny plassering for skolen som skal bygges på Tromøy vest.

Jobber for ny Tromøyhall og skolelokalisering Ved hjelp av sponsing og tippemidler håper FAU på Roligheden skole at en ny Tromøyhall kan finansieres privat. Nå foreslår de enstemmig en ny beliggenhet for den nye skolen på Tromøy vest.

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

– Vi vil ikke at en 33 år gammel idrettshall skal bestemme hvor en ny skole på Tromøy skal ligge, sier leder Elisabeth Nærestad til Arendals Tidende. Hun understreker at en helt ny 1-10-skole skal vare

i mange år, og mener en allerede slitt og gammel hall blir liten i den sammenhengen.   – Så nå spiller vi dette inn til politikerne, og håper med det på nytenkning rundt plasseringen, fortsetter hun.

Ved Fina’n

Lederen har hele foreldrearbeids-

utvalget på Roligheden i ryggen når hun foreslår å plassere skolen på motsatt side av veien fra Shell, mellom Færvikkrysset og innkjørselen til Tybakkilen.   – Vi mener på ingen måte at dette er den eneste mulige plasseringen, men vi ønsker å signalisere at det ikke er nødvendig å binde seg opp til området rundt hallen.

Her ligger en tomt på omkring tre kvadratkilometer uten store høydeforskjeller i terrenget.   – Vi vil både ha plass til en utvidet skole, lekeplasser, fotballbane og en ny idrettshall på denne tomta, men jeg må understreke at vi ikke har snakket med grunneiere eller undersøkt hva


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

Skaffet Hove grill på Facebook Bystyrepolitiker Kristoffer Lyngvi har sikret at lekeplassen på Hove får en grill fra Gilde. Gilde deler ut 30 spesiallagde griller i forbindelse med at kjøttprodusenten feire 50 år i år. Høyrepolitikeren foreslo å

plassere en av grillene på Hove fordi det er et av regionens mest besøkte turområder, grillen skal få påskriften «E e a å edå».   – Utrolig gøy at det ble et så stort engasjement for å vinne en Snøhetta grill til Lekeplassen på

Hove. For å vinne har jeg oppfordret mange til å stemme og brukt Facebook aktivt til å nå ut til folk. Det har vært mange som har jobbet aktivt for å få inn stemmer, så dette ble en lagseier, sier Lyngvi til Agderposten.

Våre tjenester • Revisjon • Rådgivning • Skatt, avgift og forretningsjus Strømsbuveien 61 | 4836 Arendal Tlf: 04063 | KPMG

Velkommen til Dyviga! NY SKOLE: Vis-à-vis bensinstasjonen på Tromøy ønsker Roligheden FAU å plassere en ny skole på Tromøy vest, i tillegg vil de ha en privat finansiert idrettshall.

som vil skje med husene som ligger der. Dette er bare et forslag.

Vil sponses

For å få politikerne og en kommune med en skakkjørt økonomi med på planene sine, satser FAU på sponsing og tippemidler for å finansiere hallen. Nærestad kan ennå ikke avsløre hvem som er villig til å sponse et sånt prosjekt, men er villig til å røpe at de har noe på gang.   – Vi jobber nå med å konkretisere hvordan en ny hall kan realiseres, og det er virkelig en sterk vilje for å få det til. Mer enn det kan jeg ikke si akkurat nå.

Trafikk

– De viktigste grunnene til at vi peker på dette området er kollektivtrafikk og trafikkbildet for øvrig. Veldig mange foreldre kjører barna sine til skolen, og mange som bor på Tromøy vest kjører forbi her når de skal til jobb. Med denne beliggenheten vil det være mulig å sette av barna ved den nye rundkjøringen inn til Marisberg. Og ved bensinstasjonen, forklarer hun. For foreldrearbeidsutvalget har det også vært viktig at gående og syklende kan

komme til skolen adskilt fra biltrafikken, at varer til skolen kan leveres adskilt fra der barna oppholder seg, at det kan være bussholdeplass langs hovedveien så busser slipper å snu nært skoleområdet og at det er plass til parkeringsplasser ved skolen.

Grendehus

– I dag har vi kun menighetshuset og Tromøyhallen som mulige samlingsplasser på Tromøy vest. Dagens Roligheden skole blir knapt brukt til noen kveldsaktiviteter, men det håper vi kan endre seg når vi får en ny skole. Vi vil ha mulighet for forestillinger, musikkøvelser, fritidsklubb og sosiale samlinger. Da er parkeringsplasser viktig, mener Nærestad. Grendehus-funksjonen er også en av årsakene til at hun og resten av FAU foreslår å legge skolen langs veien fra Tromøytunet til Færvikkrysset.   – Vi mener det er viktig at folk ikke må gå gjennom mørke skumle stier for å komme seg til skolen på kveldstid. Når skolen ligger opplyst like ved veien håper vi det kan bidra til at den blir et populært tilholdssted for alle.

VISNING TORSDAG 16-17 www.dyvigabrygge.no

Flere hus er nå påbegynt og noen ferdige. Fortsatt noen få tomter med mulighet for egen brygge! For mer info: Ring 911 05 022

Myreneveien 35 - 4847 Arendal www.konsmohus.no - arendal@konsmohus.no

7


8

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Kjørte ned trafikklys

En buss kjørte ned trafikklyset utenfor Arenasenteret fredag kveld. Politiet meldte om forholdet ved 19-tiden og skriver følgende på Twitter:   – Vi har stanset bussen og fått kontakt med sjåføren.

Hest på ­fortauet

Ved 20-tiden fredag kveld m ­ eldte politiet om en hest ved E18avkjørselen på Saltrød.   – Hesten brukte fortauet, ­konstaterer politiet på Twitter. De rykket ut for å se etter hesten i området, men fant ingen.

Hørte skudd

Natt til lørdag rykket politiet ut etter at en person meldte om å ha hørt lyder som kunne minne om skudd. Personen skal ha hørt 5-6 skudd, men politiet verken så eller hørte noe da de rykket ut til stedet.

Oppgitt over ny gra Voldgiftsretten ga Maren AS medhold på alle punkter. Nå inviterer Returkraft AS til informasjonsmøte for å bevise at de ikke har noe å skjule. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Det var Rune Sævre, SV, som på slutten av formannskapsmøtet sist torsdag la fram ønske om ny granskning av Returkraft AS. Det er bare to år siden selskapet sist ble gransket, den gang av Grimstad og Froland kommuner.   – Jeg synes det høres litt rart ut at vi igjen skal granskes. Det er bare to år siden sist, og da fant de ingenting. Det er også litt av bakgrunnen for at vi ønsker å holde et åpent informasjonsmøte, forklarer Tormod Vågsnes som er leder for KrF i Arendal kommune, og også styreleder i Returkraft. Sist selskapet ble gransket havnet prislappen for det på nærmere 600 000 kroner.

Svimlende prislapp

Returkraft AS er et energigjenvinningsanlegg på Langemyr nord for Kristiansand sentrum. Kristiansand og Arendal kommuner er indirekte eiere gjennom avfallsselskapene Agder Renovasjon og Avfall Sør. Selskapet tar for seg avfallshåndteringen i Kristiansandskommunene og kommunene i Aust Agder. Anlegget er fullfinansiert gjennom lånte penger, og prislappen på anlegget som har vært i drift siden 2010 havnet på svimlende 1,5 milliarder kroner. Av disse pengene har Arendal kommune garantert for nærmere en halv milliard kroner.

Fikk medhold

Søppelstriden som fikk sin dom avsagt i voldgiftsretten i begynnelsen av mai gikk mellom Maren AS som håndterer avfall i kommunene Mandal, Marnardal,

OPPGITT: Tormod Vågsnes syntes det er rart at Returkraft nok en gang skal granskes. 

Lindesnes og Audnedal på en side og Returkraft på den andre. Stridens kjerne var hvor mye det skal koste å kvitte seg med søppel. Etter lengre tids uenighet ble partene enige om å la voldgiftsretten ta seg av saken. I praksis

er en voldgiftssak som en vanlig rettssak. Forskjellen er at en voldgiftsdom ikke kan ankes. Maren AS fikk fullstendig medhold på alle punkter.   – Det er klart at det kommer til å bli krevende dersom vi ikke

får beholde rammebetingelsene som ble satt for oss i 2006 og 2007. Vi ble sterkt oppfordret til å bygge dette anlegget, og det vil bli vanskelig om betingelsene nå skal forandres helt, forteller Vågsnes videre.

Han forklarer også at dette er noe av grunnen til at Returkraft nå inviterer inn til åpent informasjonsmøte. Formannskapet i alle kommunene som har en tilknytning


Arendals Tidende

Stjal fra bil

Ved elleve-tiden lørdag formiddag ble det gjort innbrudd i, og stjålet fra, en bil på Høyåshei. Bakruta var knust og et musikkanlegg var stjålet. Forholdet er anmeldt.

Onsdag 14. mai 2014

Tatt for tull

En 68 år gammel mann ble tatt for ordensforstyrrelse i sentrum lørdag kveld. Han skal ha laget trøbbel på et hotell i sentrum, og da politiet kom til stedet satte han seg opp mot dem. Personen ble pågrepet og kjørt til arresten.

Tatt for tyveri

En person ble tatt for stjeling i Arendal mandag morgen. I løpet av natt til mandag var det innbrudd i flere boliger i Fjellveien på Myrene. Mannen som ble tatt for tyveriene var 49 år gammel og fra Arendal.

anskning Rune Sævre.

i fremtiden med tanke på dommen som akkurat har falt.   – Før rettsaken mot Maren tilsa all informasjon vi fikk fra Returkraft at Returkraft ville vinne denne saken. Maren hadde engasjert advokat Stordrange som ikke er kjent for å ta på seg saker han ikke tror han vinner, noe han også gjorde. Returkraft tapte på absolutt alle punkter, sier Sævre. Sævre ønsker nå en granskning for å finne ut av hva som skjer videre.   – Jeg vil gjerne vite hva oppfølgingen blir. Hvordan er forvaltningen videre nå? Hvem skal betale regningen? Den enkelte bruker? Hvordan har Returkraft tenkt å løse dette? Spør han. Foto: Arkivfoto.

til Returkraft er invitert.

gang, forklarer han.

  – Vi vil gi ut så mye info som overhodet mulig for å vise at vi ikke har noe å skjule. Hele styret kommer, og vi vil ta en full gjennom-

Forvaltning videre

Rune Sævre er leder i SV og stiller spørsmålstegn ved hva som har skjedd tidligere og hvordan dette vil bli

Informasjonsmøtet avholdes 20. mai klokken 18.00 i Arendal Rådhus.   – Returkraft har en god miljøprofil på anlegget. Nå må vi finne ut av hvordan forvaltningen er blitt på betaling og penger, avslutter Sævre.

9

Totalleverandør! Behov for ”kontorhjelp”? Alt til kontoret finner du hos PM PM Danielsen Danielsen Kontorutstyr Kontorutstyr

SØR SØR

Spørsmål eller behov for hjelp - ta kontakt. www.inventumsor.no • 37 07 60 00

Bekymret for selfies Over halvparten av de spurte i en undersøkelse Gjensidige har gjort på Facebook svarer at de har fått bilder fra venner som tar bilde av seg selv mens de kjører bil. – Når hendene, blikket og tankene er opptatt med andre ting enn å følge med på veien, kan det fort få fatale konsekvenser, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige. Han tror mange ikke tenker over hvor farlig en selfie under fart kan være.

Gjensidige har også fått en undersøkelse utført av Ipsos MMI. Den viser at 40 prosent av de som kjører bil i Aust-Agder har opplevd at bruk av mobiltelefon under kjøring har skapt farlige situasjoner som kunne fått alvorlige følger. Blant de mellom 25 og 39 år er det nærmere halvparten som har opplevd farlige situasjoner. Det skal svært lite uoppmerksomhet til før det kan gå galt. Et hundredels sekund uoppmerksomhet i en svingete tunnel uten midtdeler kan være nok til at bilen havner i motgående kjørefelt.

SELFIE: Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige tar en selfie bak kontorpulten.   – Ikke gjør det mens du kjører, advarer han.

  – Ta gjerne en selfie, men gjør det i ­trygge omgivelser, oppfordrer Voll.


10

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Et streiftog i ­Arendals 17. mai-historie 17. mai i Arendal har vært bannlyst, forbeholdt eliten, preget av ­fattigdom og nød og i senere år blitt feiret som en real folkefest. Vidar Aas er kulturkonsulent i Arendal kommune og tar deg med dette gjennom den mangslungne historien til 17. mai i byen vår. VIDAR AAS

post@arendalstidende.no

17. mai 1814 ble Grunnloven vedtatt i nasjonalforsamlingen på Eidsvoll. Selv om den hadde sine mangler og inneholdt en skamplett som jødeparagrafen, var den svært radikal i sin samtid. Den var første skritt på vei mot norsk selvstendighet og demokrati for alle, etter flere hundre år med kongelig enevelde og embetsmannsstyre under den danske tronen. I år, som vi feirer Grunnlovens 200-årsjubileum, er det interessant å se hvordan feiringen av 17. mai har utviklet seg i Arendal. En av hovedmennene bak de første 17. mai-feiringene her i byen var poeten Conrad Nicolai Schwach, som var sakfører i Arendal fra 1821 til 1830. På den tiden ble Schwach regnet som en av våre aller fremste diktere. Schwach er først og fremst kjent for «Flaggsang» eller «Mens Nordhavet bruser». Den ble lenge regnet som en uoffisiell nasjonalsang. Han skrev også en rekke andre, sett med moderne øyne noe svulstige, nasjonaldikt og leilighetsdikt. I sin tid i Arendal var Schwach en ivrig aktør i byens kultur- og sosietetsliv, en habil fiolinist og ivrig

skuespiller. Allerede året etter sin ankomst ble han «directeur» (styremedlem) i både det musikalske og det dramatiske selskab. Schwach er også kjent for sine svært åpenhjertige erindringer, som først ble utgitt over 130 år etter hans død. I erindringene, som neppe var ment for utgivelse, lar han alle hemninger fare og beskriver byens ledende menn og kvinner på godt og vondt i frodige ordelag. Der finner vi også omtale av de første 17. mai-feiringene i byen. Det hele begynte i 1824, da 17. mai første gang ble feiret i Christiania, som Oslo dengang het. Bakgrunnen var selvsagt at det da var ti år siden Grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll. Det var også et spark til unionskongen Karl Johan av Sverige og Norge. Han hadde gjentatte ganger foreslått å endre Grunnloven og utvide kongens fullmakter, men ble hver gang nedstemt av Stortinget.

17. mai 1825

Den første 17. mai-feiringen i Arendal fant sted på dr. Alexander Christian Møllers landsted på Havstad. Stedet var

neppe tilfeldig. Dr. Møller var nemlig også Arendals utsending til Eidsvoll i 1814 og var kjent for sitt frihetselskende og svært nasjonale sinnelag. Sammen med Morten Dedekam var Schwach ansvarlig for å arrangere borgerfesten, som den ble kalt: «Ved en Mængde Flag, Egeløv og Blomster fik vi en stor uindredet Sal omdannet til et smukt Festivitetslocale, og et Batterie med 10 Kanoner opført udenfor Huset.» En russisk fregatt hadde overvintret i Arendal denne vinteren og lå fremdeles i havn 17. mai. Fregattsjefen og de øverste offiserene hadde deltatt i byens selskapsliv og ble invitert til festen, sammen med byens «mandlige Indvaanere af de dannede Classer”». Kvinner, barn og vanlige folk hadde selvsagt ingenting på en slik tilstelning å gjøre. Det ble mange festtaler og skåler og stemningen var høy. Hver gang en skål var utbragt salutterte batteriet med ni skudd og fregatten svarte med like mange. Dagens siste skål ble saluttert med hele 27 skudd fra fregatten

og under denne kanonaden gikk den høystemte forsamlingen fra bordet.

17. mai 1826

Kong Karl Johan kunne styre sin begeistring for 17. mai-feiringene. Amtmann (fylkesmann) Frederik A. Schouboe sendte derfor et brev til byfogd Nicolai H. Jæger, med anmodning om at dagen ikke ble feiret i Arendal. Men Jæger tok ikke notis av brevet. 17. mai ble feiret på Slaabervig på Hisøy, like grundig som året før: «Festen blev feiret ligesom forrige Aar, de samme Sange eller andre og flere, som jeg havde forfattet, bleve sjungne; men Høitideligheden afholdtes paa Slaabærvig; og da Maaltidet nærmede sig sin Ende, hilsede jeg Stedet med en Impromptu. Til Amtmanden skrev jeg en Fabel. Den ble aldrig offentliggjort; men jeg sørgede for at Amtmanden fik læse den.»

17. mai 1827

Kongen likte fremdeles ikke 17. mai-feiringen, men hadde ikke sendt ut noe offisielt manifest, og dagen ble også dette året feiret i Slaabervig. Schwach var velsignet med frekkhetens nådegave og

skrev en sang i anledning dagen, hvor han også tok med en skål til kongen: «Jeg lod endog i offentlige Blade indrykke et Tillæg til Sangen ved Kongens Skaal, og antog deri som givet at Kongen ei havde noget imod Festen, og at Rygtet havde løiet.» Festen sluttet med for­dømmelse av motstanderne av 17. mai-feiringen: «Mange kastede derpaa ­deres Glas mod Væggen med det Ønske, at det de kunde knuse Festens Fiender ligesom de knusede Glasset.»

17. mai 1828

7. mai 1828 utstedet Karl Johan et manifest mot feiring av 17. mai. Det ble sendt med kurér i alle retninger og kom til Arendal 13. mai. Forberedelsene til feiringen var da i full gang, men det ble i all hast innkalt til et møte allerede samme kveld. De fleste mente at festen skulle avholdes, enten det behaget eller mishaget kongen. Men til slutt ble det vedtatt at man skulle sende et ilbud til Christiania, for å få rede på hvordan Stortinget stilte seg til kunngjøringen. Allerede samme kveld dro en ung mann avgårde, med ordre om å


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

11

Grunnlovsjubileet 1814 - 2014

FEIRING NÅ: Barnetog i Arendal 2008.

Arkivfoto: Marianne Litlekalsøy.

være tilbake innen kvelden 16. mai, «om han saa skulde kjøre en Hest ihjel paa hver Station.»

eller fikk ødelagt klærne sine i tumultene. En av dem som deltok i feiringen var dikteren Henrik Wergeland (1808-1845). Han sendte etterpå inn en klage på at studentertuniformen hans hadde blitt spjæret opp av en sabel. Han skrev også en farse om hendelsene, som kom ut august samme år. Dette gjorde ham til folkehelt.

For sikkerhets skyld fortsatte forberedelsene mens man ventet på at budet skulle komme tilbake. Etter 66 timers reise uten hvile kom budet tilbake litt over middag den 16. mai, med beskjed om at Stortinget ikke ville markere dagen. Igjen ble det innkalt til hastemøte. Noen syntes Stortingets beslutning var skammelig og ville likevel feire dagen. Schwach var egentlig blant dem, men inntektene som sakfører hadde begynt å avta og han hadde ikke lyst til å gjøre noe som kunne minske hans sjanser til å få andre offentlige stillinger. Det endte med at feiringen ble innstilt. Men for at «de indkjøbte Levnetsmidler ei skulde spildes» ble det i stedet avholdt en privat fest hos apoteker Tuxen. Der ble det drukket sterkt og talt mange harde ord om kongen. Etter festen gikk Schwach sammen med dr. Møller hjem til Møllers hus, hvor de knuste en gipsbyste av Karl Johan og kastet restene ut av vinduet. Allerede dagen før hadde Schwach tatt kongens portrett,

FEIRING DA: Det første offisielle barnetoget i Christiania i 1870. Illustrasjon i Norsk Folkeblad, som var Bjørnstjerne Bjørnsons blad.

som hang i glass og ramme på veggen hjemme hos ham, ut av rammen og klistret det opp på privetet, hvor han daglig «spyttede på det indtil det raadnede».

17. mai 1829

Torvslaget i Christiania 17. mai 1829. Conrad Nicolai Schwach flyttet fra Arendal høsten 1830, men skriver ingenting om 17. mai-feiring i Arendal i 1829 og 1830. Han oppholdt seg imidler-

tid i Christiania den siste uka i mai 1829 og omtaler det såkalte Torvslaget, som fant sted 17. mai det året. Det som skjedde var i grove trekk at en begeistret folkemengde hadde samlet seg i Bjørvika for å hilse dampbåten «Constitutionen», som blant annet kan bety «grunnloven». Deretter gikk de i et improvisert borgertog opp til Stortorvet, hvor feiringen fort-

satte. Myndighetene var redde for at det skulle bli tent en opprørsflamme i landet og politiet ba folk dra hjem. De fleste nektet. Stattholder Baltazar von Platen og festningskommandant Ferdinand Wedel-Jarlsberg satte da inn kavaleriet mot den fredelige folkemengden. Skudd ble ikke avfyrt, men soldatene slo med geværkolber og børsepiper. En del ble skadet

Innbyggerene i Christiania reagerte kraftig på Torvslaget og stattholderens brutale avgjørelse. Raseriet førte til debatter og avisinnlegg hele sommeren, og tilstanden var så spent at kongen måtte tillate feiring av nasjonaldagen. Det tok likevel fire år før den første offisielle talen i anledning dagen ble holdt, av nettopp Henrik Wergeland i 1833. I 1832 startet «Den vestlandske Tidende», som var byens l­ edende avis helt fram til andre verdenskrig, og enerådende helt til Agderposten kom i 1874. Avisa utkom som «­Den vestlandske Tidende» 1832-1895, som «Vestlandske Tidende» 1895-1966 og som «Sørlandske Tidende» 1966-1975. fortsetter


12

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Et streiftog i ­Arendals 17. mai-historie

OPPFORDRING: Sakte, men sikkert ble 17. mai barnas dag. I 1876 ble «smaagutter» i en annonse oppfordret til å gå i 17. mai-toget i Arendal.  Den vestlandske Tidende 15. mai 1876.

Tre sentrale menn bak den første 17. mai-feiringen i 1825. Fra venstre Conrad Nicolai Schwach (17931860), Morten Smith Dedekam (1793-1861) senere ordfører i Arendal, og dr Alexander Christian Møller (1760-1847).

ARBEIDSDAG: Annonse i Den vestlandske Tidende, med 17. mai-programmet for 1860. Det var vanlig at hovedferiringen startet kl 17.00 på den tiden. Helt fram til 1947 var nemlig 17. mai vanlig arbeidsdag, men butikkene stengte ofte litt tidligere enn normalt.

I CHRISTIANIA: Torvslaget i 1829 – kolorert pennetegning av Hans E. Reimers (fra Wikipedia).

I Den vestlandske Tidende kan vi lese at 17. mai-feiringene i Arendal utover 1830-tallet fortsatte på samme måte som Schwach beskriver, som mer eller mindre lukkede arrangementer for byens elite. Avisen skriver konsekvent ikke hvor feiringene fant sted, kun at det var på et landsted utenfor byen. Det er nærliggende å tro at det kan ha vært på Havstad eller Slaabervig, slik som på 1820-tallet.

Folkefest

I 1837 kan vi endelig spore første tegn på at 17. mai i Arendal er i ferd med å utvikle seg til den folkefesten vi kjenner i dag. Den vestlandske Tidende skriver fornøyd 19.mai 1837: «Gaarsdagen feiredes her ved et festligt Middagsselskab paa et

Landsted i Nærheden af Byen, hvor under Sang, Musik og Kanonade, Skaaler passende til Dagens Høitidelighed bleve udbragte.»

Uår og vanskelige tider

17. mai ble markert på tilsvarende måte utover i 1840-årene. Men i 1846 var det uår med dårlige korn- og potetavlinger. Det førte til at prisene steg. Avisa «Correspondenten» meldte 24. februar 1847 at kornprisene hadde doblet seg i løpet av det siste halvåret. Mange fikk det svært trangt, også i Arendals-distriktet. 17. mai-komiteen bestemte derfor at de innsamlede midlene til feiring av 17. mai 1847 i stedet skulle brukes til et godt middagsmåltid for «Trængende af Arbeidsklassen i

Byen og dens Omegn». 300 middagsporsjoner ble delt ut. De fleste forlystelser ble innstilt, kun et lite lager med fyrverkeri som hadde blitt liggende fra året før ble skutt opp. Den vestlandske Tidende støttet tiltaket helhjertet og oppfordret også byens brennevinshandlere, som det nok var en del av, til på denne dagen å innstille alt «Salg og Udskjænkning af denne fordærvelige Drik, hvis Production vistnok i høi Grad har bidraget til de høie Priser paa Korn og Poteter.»

Hurtigløbning

17. mai 1853 var det et noe spesielt innslag i feiringen. Da hadde nemlig Arendal besøk av «kunstberider» (akrobat) Gustav Robert Herlén, som dro på turné rundt i landet og viste sin løpekunster.

Han løp 32 ganger rundt Skytebanen, som dengang faktisk var skytebane og sikkert en del ­mindre enn i dag, «i den korte Tid af 20 Minutter». Vi har prøvd å finne ut mer om denne karen, men søk på Google gir ingen treff.

Søn», fikk en sværmer rett i ­ansiktet og ble trolig vansiret for livet. Flere andre fikk ødelagt klærne sine. En tjenestepike fikk blant annet ødelagt en ny kostbar kjole og et barn fikk brent hull i en kåpe.

En tragisk hendelse

Enda verre gikk det 17. mai 1857. Ved uforsiktig omgang med krutt tok det fyr i klærne til en ung gutt. En kamerat klarte å slukke ilden, men istedet tok det fyr i hans egne klær. Kruttet han h ­ adde i ­lomma eksploderte og han fikk store brannskader. I elendig forfatning ble han båret hjem i et laken, men han døde etter et par timer i fryktelige smerter.

Da artikkelforfatteren var gutt på 1970-tallet var det populært med kinaputter og kruttlappistoler på 17. mai. Gutter på ­1800-tallet var ikke særlig annerledes. I 1840-årene hadde de noe de kalte «sværmere», som ble skutt eller kastet ut. I et leserinnlegg i Den vestlandske Tidende 21. mai 1844 klager en innsender på bruken av disse: «En ung Dreng fra Landet, en Respectabel Gaardmandsenkes

Borgertoget kommer

Fra rundt 1850 begynte organisasjonssamfunnet å ta form for


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

13

Grunnlovsjubileet 1814-2014 alvor. Bildet var mangslungent og sammensatt: Stort alkoholforbruk i befolkningen og sosial nød skapte grunnlag for avholdsforeninger. En konservativ og rigid kirke ga grunnlag for folkelige religiøse strømninger og en flora av frimenigheter ble dannet. Industrisamfunnet vokste fram og de første arbeiderforeningene kom. Mer fritid i befolkningen og bedre kommunikasjoner ga grunnlag for de første idrettsforeningene, musikkorps osv. Også i Arendal dukket det opp mange nye foreninger fra midten av 1800-tallet og utover. Et eksempel på det er Arendals Turnforening, som ble stiftet 17. mai 1857, som den nest eldste i landet etter Christiania. Det ble viktig for foreningene å vise seg fram for omgivelsene og 17. mai var en naturlig arena, med faner og musikk og stor festivitas. Det første borgertoget i Arendal, eller «procession» som de kalte det, gikk etter alt å dømme av stabelen 17. mai 1860. De første borgertogene gikk fra rådhuset til Skytebanen, der festlighetene fortsatte. Men etter bybrannen i 1868 fylte man igjen det som kaltes Indre Poll og Torvet ble anlagt. Fra og med 1870 gikk borgertoget fra rådhuset til Torvet. Det var vanlig at hovedferiringen startet kl 17.00 på den tiden. Helt fram til 1947 var 17.mai vanlig arbeidsdag, men butikkene stengte ofte litt tidligere enn normalt.

Barnetoget

I 1869 fikk skolestyrer Peter Qvam (1822-1907) i Christiania ideen om et eget barnetog på 17. mai. Han organiserte et lite tog på sin egen skole; Qvams Skole. Qvam var en nær venn av Bjørnstjerne Bjørnson og han var som kjent ikke lett å stoppe når han hadde satt seg noe fore. Sammen agiterte de for barnetog i avisspalter og andre fora. 17. mai 1870 gikk det første offisielle barnetoget av stabelen i Christiania, med barn fra fem forskjellige skoler. Det var et rent guttetog som talte ca 1 200 barn. Det første offisielle barnetoget var i Christiania i 1870. I Arendal hadde man nok fått med seg hva som skjedde i Christiania, for en avdeling med smågutter fra turnforeningen fikk samme år gå i prosesjonen under egen fane 17. mai. Sakte, men sikkert ble 17. mai barnas dag. I 1876 ble «smaagutter» i en annonse oppfordret til å gå i 17. mai-toget i Arendal, i Den vestlandske Tidende 15. mai 1876. Men det gikk enda noen år før barna i Arendal fikk sitt eget

1932: Glade barn feirer 17. mai på Guldsmedengen på Hisøy ca 1932. 

tog. I 1881 ble det for første gang arrangert tog for «smaagutter». Den vestlandske Tidende skrev begeistret 19. mai 1881: «Kl. 9 udgik fra Turnhallen en Procession af Smaagutter fra Byens Skoler, der saagodtsom allesammen vare forsynede med Flag. Det var et vakkert Syn at se det lange bølgende Tog bevæge sig gjennem Gaderne under lystig Sang og muntre Hurraraab.» I 1887 – to år før «smaapigene» i hovedstaden – kom endelig ­jentene også med og det ble

et ­skikkelig barnetog for alle, ­omtrent som vi kjenner det i dag.

Varierende feiring

De første tiårene var omfanget av 17. mai-feiringene svært varierende. Noen år var det spesielt mye program, andre år var det ikke offentlig feiring i det hele tatt, av ulike grunner. Noen ganger var grunnen at 17. mai falt sammen med Bededag, som var fast helligdag fjerde fredag etter påske helt fram til 1915. På bededagen måtte man avholde seg fra arbeid,

reiser, lek, spill og verdslig forfengelighet. 17. mai-feiring var derfor helt utelukket. Bededag er forøvrig fortsatt en kirkelig høytidsdag, men er nå siste søndag i oktober, som er søndag før allehelgensdag. Et av årene 17. mai sammenfalt med Bededag var 1889. Da var det ingen feiring i Arendal, men i hovedstaden, som nå hadde skiftet navn til Kristiania, ble det gjennomført barnetog, etter stor diskusjon om det var søm-

Bildet er utlånt av Anita Pettersen.

melig å feire 17. mai på Bededag. Dette var første gang jentene fikk gå i barnetoget i Kristiania, to år etter Arendal. Etter den tid har den offisielle 17. mai-feiringen i Norge og Arendal ikke endret seg så veldig, men 17. mai ble ekstra viktig etter 2.verdenskrig, da landet hadde vært under ­okkupasjon i fem år. Det var nok grunnen til at 17.mai (og 1. mai), ble offisiell høytidsdag fra og med 1947.


14

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

Økonomi

Åpner nytt polpunkt i byen 17. mai-champagnen har fått eget svalrom og arendalsakevitten er på plass i hyllene. I dag åpner Vinmonopolet dørene til ny butikk i Amfi Arena. MORTEN KRAFT morten.kraft@arendalstidende.no

– Det er litt av en flyttesjau når 23 000 flasker skal transporteres til nye lokaler, sier butikksjef for Vinmonopolet i Arendal, Gunnar Inge Aaneland, til Arendals Tidende. Vi har fått lov til å komme innom dørene til den nye butikken, for en liten titt «sånn dagen før dagen». Og det er tydelig at her er alt i rute og det meste under kontroll, for å ønske nye og gamle kunder velkommen til en hyggelig handel på polet.   – I tillegg til å ivareta vår samfunnsrolle på en forsvarlig måte, er fornøyde kunder det vi har mest fokus på. Vinmonopolet skal være en hyggelig butikk å komme til, sier Aaneland.

Svalrom

To dager har han og staben brukt på å flytte fra de tidligere lokalene i Vestregate til Amfi Arena. Den nye butikken er på rundt 800 kvadratmeter, som er en liten økning fra tidligere. Det skal gi plass til både dagens 2500 produkter og forhåpentligvis flere etter hvert. Butikken i Amfi Arena ligger i 1. etasje, rett ved inngangen fra Vesterveien, og

fremstår som både lys og luftig. I tillegg til de ordinære varehyllene er det installert et eget svalrom der viner i den noe høyere prisklasse skal ha sin plass.   – Mange kunder ønsker seg litt mer kvalitet på vinen, som del av totalopplevelsen til et godt måltid. Da er det ekstra hyggelig at vi har muligheter til å oppbevare slike viner på en riktig og god måte, sier butikksjefen.

Kompetanse

Han forteller at kvalitet også er noe de vil skal kjennetegne de råd og den veiledning kundene får når de besøker butikken. Internt i Vinmonopolet legges det stor vekt på å gi de ansatte solid kompetanse og kunnskap om produktene som til enhver tid finnes i hyllene. Det er jo etter hvert blitt god kultur å sette sammen god mat og god vin. Mange har og med seg avisartikler om en helt spesiell vin de ønsker å kjøpe.   – Å velge riktig vin har mye med hva kunden liker av forskjellige smaker. En god hjelp for oss er derfor å spørre hvilken vin de kjøpte sist, avslører Aaneland.   – Så er det flott om kundene gir oss tilbakemelding på råd og veiledning de har fått i forbindelse med vinkjøp. Ekstra hyggelig er det hvis det var et godt valg, men vi tar med oss alle typer av innspill, understreker han. For det er vin det stort sett går i når kundene besøker polet. Salget av svakvin går stadig oppover, og står for godt over 80 prosent av polets omsetning på landsbasis.

NYTT: Butikksjef Gunnar Inge Aaneland kan ønske velkommen til nytt pol i Arendal.

Ved polet i Arendal var omsetningen i 2013 på 700 000 liter sterkholdige drikker.

Frolandspol

Det var på slutten av fjoråret toppsjefen for Vinmonopolet, Kai Henriksen, uttalte til Aftenposten at situasjonen var urovekkende, og at polets stilling var truet. For etter mange år med jevn salgsvekst har salget flatet ut i løpet de siste tre årene. I følge polsjefen er det to årsaker til dette, den sterkt økende grensehandelen og taxfreesalget. Nordmenn reiser som aldri før, og den innarbeidende vanen med å stikke innom

taxfree-butikken på vei hjem etter en utenlandsreise ser ut til å øke i samme takt som den voldsomme veksten i flytrafikken. For Avinor utgjør omsetningen av polvarer på flyplassene rundt 35 prosent av totalomsetningen.   – Vi ligger jo nær Kristiansand og merker godt at de som reiser med fly eller ferje til utlandet benytter seg av muligheten for å handle i taxfree, uttalte polsjefen i Arendal, Gunnar Inge Aaneland, som en kommentar til saken tidligere i år. Men han kunne likevel glede seg over at polet i Arendal selger litt mer for hvert år.

  – Det er jo hyggelig at det er en positiv utvikling i vår region, og at vi i september kan ønske velkommen til nytt «onsdag til lørdag» pol i Froland, forteller Aaneland. Han ønsker ikke å uttale seg noe om et eventuelt nytt pol på Saltrød, som for tiden befinner seg i de politiske sakspapirer. Men en ting kan han garantere, at 17.mai-«boblene» ligger klar for kundene i ny flott butikk fra i dag. Og som seg hør og bør en institusjon underlagt helsedepartementet; både med og uten alkohol.


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

Åpner Kystveien Fra og med torsdag vil Kystveien bak Eurekabyggene igjen åpnes for trafikk. Arbeidene med utomhusanleggene knyttet til Kunnskapshavna har pågått i tre sesonger. Oveland Utemiljø holder på med siste fase av arbeidene og hele

området fra Grandhjørnet til Barbu ved Havnegården ferdigstilles i år og strandpromenaden langs kaikanten inn mot Langbryggen er planlagt ferdig før sommeren.

Lokal totalleverandør av Tid for solskjerming

solskjerming -Gode vårpriser!!

Tlf. 90 73 22 68 / 377 10 688 www.markiseservice.no

FORLATT: Det gamle polet i Vestregate er historie. Butikken er flyttet til Amfi Arena.

15


16

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

Mening «Det er ikke ulovlig å tigge»

POLITIKK: Ordene over var omtrent den første kommentaren en be-kjent av meg ga uttrykk for, som respons til en kronikk jeg forfattet her forleden om blant annet migrasjon, overbefolkning og et EU i trøbbel. Hun hadde forstått poenget: Vi er allerede for mange, styresmakter har dårlig kontroll og den regionale og globale beredskap og samordning strekker ikke til. Eller som en skribent i hovedstadspressen formulerte det om et beslektet emne, «nå er Oslo full». Befolkningspress, sviktende integrering og skjevfordeling av samfunnsgodene reflekteres daglig i nyhetsbildet. Ytringene veksler

mellom individuell moraliserende forargelse og meldinger om mer eller mindre organisert politisk og religiøst fundert ekstremisme. Gjerne i kombinasjon, for det er jo det som skjer, sammenstøt og strid i alle sine fasetter og drivkreftene virker sammen og interaktivt i forsterkende retning. Bakteppet er at klima og menneske er tett forbundet og ideologiene med dem. Særlig dette siste skulle i større grad også være fremme i vår søken etter almen politisk deltakelse og i de interne partidebatter. For avstanden i virkelighetsoppfatning er stor og økende og en koselig Arendalsuke vil neppe gjøre noe til eller fra om vi ikke erkjenner kraften i tidens politiske understrømmer. Våre felles utfordringer påkaller en

revitalisering av det politiske håndverk – sammen og på tvers av skillelinjer. Vi er alle stort sett i samme båt og byråkratene kan ikke gjøre jobben for oss. Vil vi lage ris til egen bak i denne sammenheng er det bare å hengi seg til snusfornuft, humanisme uten motforestillinger og enøyet idealisme. Gjerne kombinert med evnen til å se en annen vei når tema som bærekraft i relasjon til jordens befolkningsutvikling er på dagsorden. Lite har mer provoserende effekt enn nettopp dette. Litt sånn som når byråkrater og politisk elite tåkelegger ubehageligheter bak dannet tale og varm luft eller ennå verre, når de prøver å holde sannheten skjult for almenheten og tyr til virkelighetsfornekting

mens selv et barn kan se at keiseren ikke har klær på. Media elsker naturligvis den slags, men vi skal noe mer enn bare å sysselsette journalister. La det være sagt med én gang. Vi begrenses bare av det som befinner seg inne i hodet på oss. Det er også der våre muligheter er forankret. I alle fall enn så lenge. Da er det et kriterium for overlevelse at vi har mental beredskap til å møte en økning i folketallet som gjør at vi her i Nord-Europa, ikke minst i Skandinavia, står beredt til å hanskes med en eventuell dobling av folketallet allerede i løpet av noen tiår fram i tid. Og det vil ikke stoppe der, bare akselerere. Ikke fordi vi vil det, det bare utvikler seg sånn. Da blir et politisk suksesskriterium hva som i dag er folkelig forankret. Og det igjen stiller krav til for-

midlingsevne, utenom de statlige og kommersielle kanaler. I dette perspektivet må vi gjerne fortsette å gjøre alt på en gang: Dyrke nasjonale symboler, flikke på Grunnloven, lovprise sjølråderetten og fremme norske verdier og inkludering i alle sine fasetter. Men, det skal ikke rare fantasien til for å forstå at dersom noe av den slags konvensjoner står i veien for å fatte den globale endringstakten og å ta konsekvensen av i dette i praktisk politikk og alliansebygging, så vil vi om kort tid ikke lengre sitte i førersetet. I verste fall vil det ikke en gang kunne kalles styrt avvikling. Jeg synes altså ikke at norsk og europeisk evne til krisehåndtering lover spesielt godt for fremtiden, fordi jeg ser samfunnets evne til


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

17

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22

å nyttiggjøre seg de mange arbeidsvillige hender som et sentralt kriterium for legitimitet og styrke. Ja, for selve hensikten med det å tilhøre og la seg innordne i et samfunn. Det ser ikke ut til at alle økonomer deler det synet, og de er ikke de eneste. Når de offentlige budsjetter salderes med tap av arbeidsplasser må det røde lyset på. I forlengelsen av dette siterer jeg derfor fra utenrikspolitisk forsker og kommentator, Asle Toje sin bok Rødt, hvitt og blått – om demokratiet i Europa, kapittelet Tilbake til forstaden, Paris: Kriminell arkitektur og avsnittet om Rasistisk atmosfære: «De sosiale problemene vokser når et rigid arbeidsmarked skaper en klasse av mennesker som er arbeidsledige, og med utsikt til å forbli det. Den bitterhet som skapes av vissheten om å være en økonomisk byrde kommer i tillegg til den bitterhet som følger av å leve fysisk adskilt fra resten av Frankrike. Blandingen av mindreverdighetskomplekser på den ene siden og på den andre følelsen av å ha fått mindre enn hva man rettmessig har krav på, er brennbar: Fra statsvitenskapen vet vi at en tallrik minoritet som er etnisk, kulturell, religiøst og sosioøkonomisk ulik flertallsbefolkningen, er en oppskrift på sosial uro. Det finnes en lang rekke øvrige eksempler. Sorte har følt det i USA, koreanere i Japan, tyrkere i Tyskland, listen er endeløs. De fleste land i Vest-Europa har likevel de siste tiårene ført en innvandrings- og integreringspolitikk som skaper slike minoriteter». Så langt Asle Toje. Jeg nevnte over at humanisme uten motforestillinger og enøyet idealisme i bærekrafts- og migrasjonssammenheng også kan ha en provoserende effekt. Avslutningsvis skal jeg gjengi et referat og en omtale av et foredrag som er å lese i avslutningskapittelet i den siste boka til professor emeritus i sosiologi Sigurd Skirbekk, Motforestillinger, økologi – familie – menneskerettigheter, Femti påstander møter motargumenter, Påstand 10, Humanismen er vårt vern mot barbariet: «I april 2006 kunne vi i News Weekly lese et referat, skrevet av John Ballantyne, fra det niende møte i vitenskap-

sakademiet i Texas som ble arrangert 3. mars ved Beaumontuniversitetet. Her gikk det fram at en hovedtaler på møtet hadde vært den prisbelønte zoologiprofessoren Eric R. Pianca, tidligere kjent fra fjernsynsopptredener og for sin bok Evolutionary Ecology, som var kommet ut i flere opplag. Professor Pianca hadde da, ifølge referatet, hevdet at hvis vi ikke snart la om livsstilen radikalt, burde ni tiendeler av verdens befolkning avlives, en andel som senere ble depresisert til «noe mellom 85 og 95 prosent». Han omtalte et bestemt virus som egnet for en slik politikk. Skirbekk bemerker videre at «Det er mulig å lese referatet av Piancas innlegg som en form for galgenhumor for å gi uttrykk for noe som noen kunne komme til å mene hvis vi ikke kommer dem i forkjøpet». Innlegget ble imidlertid møtt med stående applaus, ifølge referatet. Forfatteren legger også til at det kan virke uvirkelig å lese om en akademisk amerikansk jøde som legger ut om utryddelsen av, ikke seks millioner av en bestemt rase, men seks milliarder av alle raser. Og bemerker Skirbekk videre, istedenfor bare å tenke i positive vendinger kan det være grunn til å tenke igjennom de verste scenarioene for å forhindre en utvikling av tilstander der enkelte vil kunne oppfatte desperate handlinger som det minste onde. Joda. Det er saktens dags for motforestillinger. Akkurat den ovennevnte passasjen påkaller i minnet en liten strofe fra Otto Nilsens vise for noen år tilbake om levedyktigheten til autoritært tankegods: He is dead, but he won`t lie down. Desperasjon og menneskeforakt har virket sammen før. Det kan virke banalt, men tidligere statsminister Bondevik har sine ord i behold. «Norge er et land i verden.» Vi kan starte med å delta i den europeiske debatt. Vi er ikke så forskjellige.

Randolph Chr. Endresen Færvik

Byplan 2013 BYUTVIKLING: Det er med forbauselse jeg leser artikkelen om byplan 2013 i Agderposten. Byplanleggeren prater om folkehelsen og aktivitet. Selv sitter han på en elsykkel. Det fremmer vel ikke helsen så mye. Han skylder på alle bakkene i byen. Jeg trodde at det å gå i bakker var bra for folkehelsen. Innbyggerne i Arendal har bestandig gått i bakker, både oppover og nedover. Kanskje var folkehelsen bedre før? Alt må i dag tilrettelegges. Skal ikke den enkelte ta noe initiativ selv? Kommunen går også inn for å fortette bysentrum med 2000 nye boliger. Nei, spre heller utbyggingen rundt om i kommunen, og la folk få frie rom og luft mellom husene. Legg husene i nærheten av naturen så folk kan ta seg en tur uten å bruke bil eller elsykkel. Ikke lag så mange grusa turveier. Folk trenger å komme ut på naturlige stier. Bygging av store blokkenheter fremmer ensom-

heten. Jeg tror at folk som bor i eneboliger og har hage er mindre ensomme. Byplanleggeren trekker også fram den «nye» folkehelse-byløypa. Tenk, den finnes allerede. Det er ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt. Arendal Turmarsjforening har i mange år hatt en byvandring, som ikke er så forskjellig fra den nye til Fasting. Byvandringen starter på Tyholmen og følger bryggekanten ut til Grandhjørnet, videre opp til Batteriet, følger så Kastell- og Hylleveien, tar trappene opp til Sjømannskolen og opp til masta. Derfra går den videre over Blødekjærheia og Håveheia. Midt på Håveheia tar den til høyre og ned gjennom Museumskauen. Langs museet og ned til lyskrysset. Der kan man ta to alternative veier. Enten over Moltemyr, eller en går langs Langsævannet til Bomuldsfabriken, og videre til byen over Høyveien. Masse kultur og historie hele veien. Beskrivelse av turen kan fås på Thon Hotell, Tyholmen. Det beste av alt er at denne løypa

ikke har kostet noen ting. Den ligger der. Når det gjelder tilbud om å komme seg ut i skog og mark er det masser av tilbud. Les Agderposten om torsdagen. Kan nevne noen tilbud. Hisøy og Tromøy frivilligsentraler arrangerer turer hver uke. Arendal Turmarsjforening og Tromøy Vandreklubb er også leverandører av turer, så tilbudet er godt. (Har sikkert glemt noen. Beklager.) Når det gjelder levekårsundersøkelsen, så har jeg ikke så mye tro på den. Jeg syntes vi har det bra her i byen, og jeg tror mange er enig. Men gjentar man en elendighetsbeskrivelse ofte nok, så blir det snart en sannhet. Arbeidsplasser. Hvis det er nok med arbeidsplasser, så kommer også trivselen. Politikerne burde kanskje satse på et bredere spekter av arbeidsplasser. Alle kan ikke være ingeniører. Det må også skapes arbeidsplasser for de som ikke har topputdannelse. Vi er forskjellige. Jan Gundersen Nyli

Northug-saken SPORT: Saken vedrørende fyllekjøringen til Petter Northug ble kjent 4. mai, og mandag 5. mai sto Petter tilsynelatende fram på TV som en angrende synder. Om det var riktig av mediene å la ham forklare seg på TV dagen derpå er jeg usikker på. Kanskje han burde vært i skammekroken noen dager eller måneder. Torsdag 8. mai er Petter Northug tilbake i TV-ruta hos NRK, men da med et helt annet fokus enn fyllekjøring. Da skal seerne allerede få greie på at nå skal Petter satse på VM i Falun til neste år, og alle kluter skal settes inn på å nå dette målet. På toppen av det hele holdes promillen hemmelig så langt. Det at promillen holdes hemmelig kan ha tekniske for-

klaringer, men straks blodprøven er endelig analysert, så bør dette meddeles som en skrekk og advarsel til andre. Her er vi ved sakens kjerne. Petter Northug slipper ikke unna bot og fengselstraff, men det er tydelig at mediene ikke vil henge ham ut for hans tullete oppførsel. Det at promillen så langt er hemmelig kan virke formildende i saken. Hadde det for eksempel vært det vært en vanlig mann/kvinne fra Arendal som hadde rasert en rundkjøring og et autovern i en særdeles kostbar Audi, så hadde mediene sagt følgende: «Foretningstoppen fra Arendalsområdet med 2 i promille var millimeter fra å ta liv i en hasardiøs bilkjøring tidlig søndag morgen etter en fuktig kveld/ natt på byen». Vi husker alle det negative omdømmet enkelte fotballspillere fikk i mediene etter

at de tok en pils på byen under VM i fotball. I Northug-saken har mediene i alt for stor grad lagt lokk på alvoret. Det samme har sponsorene. De burde nok gi til kjenne i større grad at Northugsaken er svært alvorlig. Jeg tror neppe en arbeidsgiver hadde vært så sjenerøs om ikke saken dreide seg om en kjendis. NRKs nyhetsoppslag på kvelden 8. mai var gjort mot bedre viten, mener jeg, da hele saken snus på hodet. Petter Northug må ta sin straff som andre, og mediene bør ikke legge vekk de negative fokuser så fort. Denne saken viser at det er forskjell på «Far og katten».

Lars Vidar Moen Nedenes


18

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

VÅRE SEVERDIGHETER

Et hjem for rikfolket En gang i tiden sto det et staselig bygg i Friergangen rett bak der Statens hus ligger i dag. Eiendommen som gjerne omtales som Boes Hus, har gjennom årenes løp vært bebodd av noen av Arendals rikeste familier. En gang holdt huset på å brenne ned til grunnen, da en mann satte huset i brann, som hevn for å ha mistet arbeidet. IVAR EIDSAA post@arendalstidende.no

I følge Arendals Bys Historie som kom ut i 1893, startet bygge­ arbeidene på eiendommen i 1676. Tre år senere sto bygget ferdig. Det var Niels Christensen som bygde eiendommen. Hans datter, Margrethe Nielsdatter, ble i 1707 gift med Jon Larsen Dahl, som overtok huset etter svigerfarens død og festet tomten i 1709. Av festedokumentene fremkommer det at til huset hørte en flott hage. Denne lå på det som den gang ble kalt for Berget, og grenset til Christen Thommesen plass som på folkemunne ble omtalt som «Sølepytten». Stamfaren til arendalsslekten Dahl, var Lars Dahl, skipsfører og handelsmann, født i 1625 i Neskilen. Også hans sønn, Jon Larsen Dahl var en suksessrik forretningsmann, etter først å ha vært skipper i flere år, innen han slo seg godt opp som kjøpmann i byen. Han var en svært ansett mann, og var en av ni menn som i 1720 ble valgt til å administrere den gjelden som Arendal fikk da Arendal ble dømt til å betale en erstatning til Kristiansand for på en utilbørlig måte å ha forsøkt å etablere større næringsvirksom­ het i Kristiansand.

En formuende mann

Da Arendal i 1723 fikk sine priv­ ilegier av kongen som by, ble er­ statningen administrert på en god måte, og etter noen år ble visst gjelden helt nedbetalt. Jon Larsen Dahl satt i denne perioden også som medlem av lignings­ kommisjonen, og var ut fra det som står å lese i skattevesenets

TIDLIGERE TIDER: Den gamle presteboligen hvor senere Phønix Hotell ble bygget, ligger på dette bildet helt til høyre. Til venstre ligger det gamle apoteket, o i 1740, og der Anders Sørensen Dedekam bodde etter brannen på Friholmen i 1840. 

protokoller en svært formuende mann. Der andre står oppført med en formue på maks inntil ti riksdaler, så hadde han en for­ mue på 25 riksdaler. Til sammen­ ligning hadde en av datatidens rikeste menn i Arendal, Christen Thommesen, hele 90 riksdaler i formue.

Huset ble påtent

Ved auksjonen etter Jon Larsens enke, den 5. mars 1740, ble huset kjøpt av Hans Tysch Dedekam.

Omtrent en måneds tid etter at han hadde kjøpt huset, natt til 12. april 1740, ble uthuset som lå på den andre siden av huset, satt i brann. Også huset til naboen, Ole Abrahamsen, ble satt i brann. Morten S. Dedekam skriver i sine opptegnelser at «Da disse Huse haae i den tættest og bedst be­ byggede Deel af Byen, var det kuns at tilskrive det ualminde­ ligt stille Veir, at ikke hele Byen afbrændte. 3 pasløse Personer, Peder Rasmussen, Ole Albertsen,

Natmænd i Christiansand, og Ole Pedersen, deres Dreng, bleve anholdte som mistænke; først­ nævnte tilstod, at han havvde været Ophavsmand til Ilden, dertil foranlediget av Hævn, fordi han tidligere var bleven afsatt fra sin Bestilling som Skortseensfeier og afviist af Byen. Ole Albertsen havde ogsaa samme Nat forsøgt at antænde Ole Abrahamsens Hus, men fortrød det strax og Ole Pedersen slukke de antænd­ te Bræder under Huset. Peder

Rasmussen og Ole Albertsen blev dømt til at have forgjort deres Hals og brændes, hvorimod Ole Pedersen, som kuns 16 Aar gam­ mel og dreven til Deltagelse med Trudsler, blev dømt til Arbeide sin Livstid i nærmeste Fæstning». Festningen han ble satt til å ar­ beide i, var Christiansholms Festning i Kristiansand.

Vel ansett

Også Hans Tysch Dedekam ble meget vel ansett i Arendal, og han


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

19

Arendals Tidende tar for seg historien til tradisjonelle gamle bygninger i Arendal. Denne gangen: Boes Hus

ENDRINGER: I denne gaten, der Statens hus nå ligger, lå Boes Hus. 

og det hvite bygget i midten, var Boens Hus, som ble kjøpt av Hans Tysch Dedekam Foto: Aust-Agder Kulturhistoriske senter.

ble hedret med den største tillitsposten man kunne få på denne tiden, da han ble valgt til å være en av seks «elegerede Mænd» som det omtales om i gamle historie­skrifter. Selv om han var en svært aktiv forretningsmann, ser det ikke ut til at han utover på 1700-tallet kunne skilte at formuen vokste betydelig. Dedekam ble nærmere 84 før han døde, og han var helt fram til sin død i 1826 aktiv og åndsfrisk. Selv i en alder av 72 år var han

medlem av kommunestyrelsen, som kommunestyret den gangen ble omtalt som.

Etablerte skole i bygget

Sønnen hans, som fikk samme navn som faren, overtok så huset. Han var sentral da det ble etablert en Lancasterskole i byen. Den ble opprettet av Otto Lagoni, som fikk lov av Dedekam å etablere skolen i byggets 3. etasje. Byens rikeste familier sendte sine barn til denne skolen, hvor

de gikk fra de var seks til de var ni år gamle. Lancasterskolen var oppkalt etter Joseph Lancaster, kveker og skolemann i Londons fattigkvarter. Han brukte eldre elever til å undervise de yngre, fordi han ikke hadde råd til å lønne lærerne, derav navnet Bull-Lancaster-systemet. I 1840 ble huset kjøpt av Anders Sørensen Dedekam, sønnesønn av stamfaren. Etter ham ble huset kjøpt av Otto Vincent Lange, tollkasserer og senere statsråd. Det var statsråd Lange som i sin tid solgte eiendommen til Ole Boe, hvis slekt kan påvises tilbake til 1690, da Carsten Boe tjenestegjorde som løytnant under Carl den 12. Ole Boe drev med skipsbygging og senere reder. Hans sønn, Christen Boe videreførte forretningene på en god måte. Han var gift med Maren Ugland, datter av Peder Ugland. Han lot etter hvert Niels Tobias Lundegaard få drive et serveringssted i bygget. Christen Boes sønn Jacob eide så bygget, og da han gikk bort, valgte enken i 1889 å selge deler av tomten til Isaac Soelberg, som da drev hotell i bygget som lå vegg i vegg.

Foto: Ivar Eidsaa.

FØR: Boes Hus sett fra den andre siden. Bildet er tatt i 1947.  Foto: Aust-Agder Kulturhistoriske senter.


20

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

sport

Håper på flere potensielle livreddere

LIVREDDERE: Klubbvenninnene Kristine F. Knutsen og Caroline Boye håper enda flere vil prøve klubbens tilbud.

NYTT UTSTYR: Arendal Livredningsklubb fikk nylig på plass tre rescueboards. Her banksjef Oddny Jørgensen i Sparebanken Sør.

Arendal Livredningsklubb styrker opplæringen i egen klubb etter at medlemmene nylig fikk på plass tre nye rescue-boards. Nå håper klubben det nye utstyret vil inspirere til å utdanne flere livreddere i årene fremover.

Holdninger

TORE ABRAHAMSEN tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

– Disse skal vi få mye glede av fremover, stråler en fornøyd leder av den vitale livredningsklubben Steinar Knutsen. Ved siden av ham ligger tre splitter nye rescue-boards til ni tusen kroner stykket, godt sponset av Sparebanken Sør. Banksjef Odd-

ny Jørgensen sier søknaden om støtte til de nye brettene var en lett affære å behandle.   – Engasjerte ildsjeler som driver godt arbeid av samfunnsnyttig karakter er ikke vanskelig å være positive til, sier Jørgensen som hadde meg seg sjekken på 25 000 kroner for anledningen. De mest erfarne medlemmene skal nå læres opp til å bruke brettene for å forbedre treningen ytterligere. Livredningsklubbens yngste medlemmer må foreløpig vente før de kan teste seg på de nye brettene.   – Hos oss går medlemmene gjennom et treningsprogram. De minst erfarne – som oftest de yngste medlemmene, begynner på nivå 1. Der står svømmeferdigheter og førstehjelp på planen, mens på nivå 2 og 3 utvides tilbudet til også å omfatte livredning med disse brettene.

Men først må våre mest erfarne medlemmer læres opp i bruken av disse, forteller Knutsen.

Edelt metall

Klubben dokumenterte for halvannen uke siden solide ferdigheter under årets NM. En rekke medaljer ble hentet hjem fra mesterskapet i Kristiansand. En av de lovende livredderne som hentet hjem metall til hjembyen, var Kristine F. Knutsen. 13-åringen og klubbvenninnen Caroline Boye (12) håper å kunne ta de nye brettene i bruk om ikke lenge.   – Dette er faktisk en sport som du kan komme i god fysisk form av. Samtidig sørger sporten for at du er bedre forberedt om man kommer opp i en situasjon som krever livredning, sier Knutsen.   – Jeg håper ikke jeg får bruk for det jeg lærer, skyter Caroline Boye inn med en alvorlig undertone.

Statistikken viser at middelaldrende menn ligger øverst på den dystre drukningsstatistikken. Steinar Knutsen håper at arbeidet som gjøres blant barn og unge vil styrke både svømmeferdighetene og holdningene i den oppvoksende generasjon og deres foresatte. Knutsen legger ikke skjul på at han er lite begeistret over Facebook-farsotten «Hopp i havet» som raser over landet om dagen.   – Et av de første budene livreddere har er å starte med å gå ut i sjøen, ikke hoppe slik temperaturen er nå. Vi er ikke begeistret for det som skjer, og kan bare håpe at det ikke skjer ulykker. Gjør i alle fall ikke dette alene fra en brygge, råder han.

Drømmer

Båt- og den mer lystbetonte badesesongen nærmer seg også med

stormskritt. Knutsen håper at de største badestrendene i distriktet kan få permanente livreddere i fremtiden.   – Vi drømmer om en livreddertjeneste på for eksempel Hove og muligens Stølsviga. Utfordringen er å skaffe nok kroner til å lønne livreddere. I Oslo og Stavanger er det enkelte strender med operative livreddere. Kommunen og private må nok foreta et spleiselag om et slikt tilbud skal være realistisk å få til.   – Og fram til det skjer?   – Skulle vi gjerne ha hatt enda flere engasjerte voksne medlemmer i klubben. Distriktet trenger nok voksne med god kunnskap om livredning når ulykken først er ute, avslutter Knutsen. Livredningsklubben har treninger hver søndag ettermiddag i Stinta-bassenget.


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

Behov for kopimaskin? Alt til kontoret finner du hos

Fotball:

Arendal med nytt tap Arendal Fotball måtte lørdag etter­middag gå slukøret av banen nok engang denne sesongen. ­Torstein Olands menn har ambisjoner om å kjempe i toppen av avdelingen, men 3-1 tapet borte

mot Fløy gjør at laget nå får en vanskelig jobb fremover. Steven Cardoso tente et håp da han utlignet til 1-1 før pause. Like før hvilen tok Fløy ledelsen 2-1. Kvarteret før slutt punkterte

21

arendalitten Kai Risholt kampen med sin 3-1 scoring. Arendal ­Fotball kan reise kjerringa førstkommende når erkerival Jerv møter opp til 16. mai fest fredag kveld på Bjønnes.

PM Danielsen Kontorutstyr

SØR

Spørsmål eller behov for hjelp - ta kontakt. www.inventumsor.no • 37 07 60 00

Grasrotandelen:

Trauma håvet inn mest IF Trauma fikk inn mest penger fra Norsk Tippings Grasrotandel i Arendal. De ivrige tipperne på Tromøy hadde kun Otra IL på Evje foran seg i hele fylket blant mottakerne som driver med idrett. Topp 10 i Arendal: 1. Trauma – 89.987 kroner

2. Hisøy - 34.512 kroner 3. Grane Allianse – 34.140 kroner 4. ØIF Arendal Elite 33.074 kroner 5. Sørfjell – 29.999 kroner 6. Arendal Fotball – 27.093 kroner 7. Østre Tromøy – 18-149 8. Øyestad IF Allianse – 18.214 kroner 9. Arendal Wakeboardklubb – 16.144 kroner 10. Flosta IL – 12.756 kroner For klubber og lag i Aust-Agder ble totalsummen for 2013 rett i overkant av 2,4 millioner kroner. Totalt blir 117 millioner betalt ut til rikets ulike idretts- og kulturforeninger.

Fotball:

Rygene og Arendal 2 tapte Rygene og Arendal Fotball 2 tapte sine kamper i sist runde i 4. divisjon. Rygene ledet lenge 1-0 borte mot Våg etter en scoring av klubbveteran Bjørn Christensen. Halvtimen før slutt scoret vertene fra Vågsbygd to mål med tre minutters mellomrom. Dermed røk gultrøyene på sesongens fjerde tap for sesongen. Arendal 2 har ennå til gode å ta poeng i årets 4. divisjon. Ungguttene røk 6-2 borte mot Tveit. Hakeem Wilkinson scoret Arendals mål.

I 5. divisjon har Morten Knutsens Trauma fått fart på sakene etter en skuffende sesonginnledning. Lillesand FK ble (5-1) og Risør (6-1) har blitt nedsablet i de to siste serierundene. Svein Olaf Olsbu viste at målteften fortsatt er intakt med tre scoringer mot Lillesand FK. Han sto bak tre av Traumas mål. Øyestad ligger to poeng bak Trauma på tabelltoppen etter 4-3 hjemme mot Lillesand FK.

Kampanje

er klubbens yngste medlemmer på plass for å overvære overrekkelsen for gaven klubben fikk av

Chrono Classic XLS 241443 KAMPANJEPRIS

Chrono Classic 241494 KAMPANJEPRIS

Veil 6.790,-

Veil 4.990,-

4.990,-

VANN: Trygghet i vannet står sentral når de yngste i Arendal Livredningsklubb trener.

3.490,-

Havnegaten 1, ARENDAL Tlf. 37 02 11 14


22

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

kultur

Sommerens godbiter i Bakgården – Vi åpner sesongen med to stolte lokale 30-årsjubilanter, kunngjorde Bakgårdens Frank Kvarstein under presentasjonen av programmet denne uka. LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@ arendalstidende.no

Arendal Viseklubb og Lillegaard Tradband har holdt på i 30 år, og begge har valgt å markere dette på den intime scenen i Bakgården.   – Dette er den beste scenen for oss å opptre på, og så har de det beste publikummet. Vi gleder oss til å ta dem med på en reise gjennom våre 30 år, sa Ingvill Selde fra Viseklubben under lanseringen av sommerens program.

Ukjente farvann

Noe kjent, mye ukjent, en god dose folkemusikk og lokalt tilsnitt er hovedingrediensene på menyen til Bakgården. Selv om programmet inneholder flere ukjente navn er det et svært høyt musikalsk nivå, ifølge Kvarstein.   – Det er ikke sikkert at det blir stinn brakke på alle konsertene, som regel er det jo helst de store kjendisene eller de lokale som trekker mest folk. Men jeg håper at vi kan gi publikum noen gode musikalske overraskelser med det programmet vi har satt sammen. For meg er det ikke så viktig å få de største kjendisene, det er kvalitet som er viktigst, mener han.

SOMMERMENY: Leder for kommunens arrangementskontor, Frank Kvarstein, har vært ildsjelen bak konsertene i Bakgården gjennom en årrekke. Onsdag presenterte han sommerens program, og håper at publikum får mange gode musikalske overraskelser i løpet av sesongen.

Det blir musikk fra en rekke nasjonaliteter og vi får stifte musikalsk bekjentskap med både Elfenbenskysten, India, Marokko og Irland, i tillegg til både svenske og norske artister. Selv gleder Kvarstein seg mest til å oppleve «ComboNation» med den iranske artisten Javid Afsari Rad, som blant annet ble tildelt tittelen «Artist of the Year» i 2007.

Dansende rytmer, uvanlige skalaer og harmonier blir utforsket med persiske ornamenter og Sufi poesiens lovsanger.   – Dette bandet gleder jeg meg veldig til, og det blir garantert en fantastisk opplevelse, lover han.

Mye folkemusikk

Arrangøren mener at de går glipp av flere internasjonale stjerner på grunn av for lite midler til booking og drift, og at fordelingen fra Kulturrådet er under enhver kritikk.   – Uten penger er det mange artister jeg ikke kan få hit dessverre. Pengene fra Kulturrådet går i hovedsak til sentrale strøk, og vi får kun støtte fra fylkeskommunen. Også den er blitt mindre, påstår han. Likevel er han svært fornøyd med sommerens artister, der blant annet folkemusikk er sterkt representert.   – Jeg spør meg selv hva folkemusikken i Arendal hadde vært uten Bakgården? Denne sjangeren bør representeres, og Bakgården uten folkemusikk er umulig, sier han og smiler. Vi får blant annet møte Lajla Renate Buer Storlig på hardingfele og hun skal synge sammen med Kim Andre Rysstad. Artister som Steinar Ofsdal, Knut Reiersrud, Lisen Erwin og Marie Bergman er noen av artistene vi får oppleve denne sesongen.

Lokalt tilsnitt

Lokale artister er viktig for publikum, og det har arrangøren tatt hensyn til. En god blanding av nasjonalt, internasjonalt og lokalt trekker folk, og også i år blir det en god miks. Aller først ut er jubileumskonserten til Viseklubben i kveld, onsdag, som skal presentere litt gammelt og litt nytt, alene og sammen med gjesteartister. Fredag 30. mai blir det heftig New Orleans-jazz når Lillegaard


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

23

Virtuelt VM Arendal bibliotek og Agderposten har gått sammen om å lage sitt eget VM-turnering i fotballspill fra 23.-25. mai, på PlayStation, og målet er å kåre Aust-Agders VM-mester.   – Nå er vi skikkelig i gang og

har nærmere 90 påmeldte til kvalikweekend, men vi har plass til 128, forteller initiativtakerne til Arendals Tidende. Turneringen skal åpnes på storslagent vis i Arendal bibliotek

23. mai med trekking fra glassboller og egen FIFA-president. Etter kvalifisering står det 32 lag igjen og de som går videre blir manager og og spillende trener for et landslag, identisk med de lagene som deltar i VM i Brasil.

Den perfekte rammen til store og små begivenheter www.a-tech.no • Tlf. 480 23 000

Nytt format

Canal Street har presentert flere detaljer om årets utgave av Talentscenen «Understreet». OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

I år er det No9 kaffe- og platebar som er arena for scenen og arrangementet vil foregå torsdag, fredag og lørdag under årets festival. Arrangørene skriver i en pressemelding at de alltid har prioritert å ha fokus på unge talenter gjennom sin atten år lange historie. SESONGSTART: Flere lokale artister står på programmet til Bakgården. Arendal Viseklubb åpner sesongen i kveld med jubileumskonsert, og Lillegaard Tradband følger opp med nok en jubileumskonsert 30. mai. F.v. Ernst Olav Selde, Daniel Danielsen, Ingvill Selde, Frank Kvarstein, Brit Aa. Rannekleiv og Sven Lillegaard.

  – Vi gjør dette for å skape en mer intim ramme rundt både artister og publikum og vi lover også lyd av ypperste kvalitet, skriver festivaldirektør Mats Aronsen i en pressemelding.

Arendal Sessions

Arrangørene vil i år prioritere å involvere talentscenedeltakerne i utvalgte deler av «Arendal Sessions».   – Prosjektet er myntet på dem som ønsker litt ekstra. Vi stiller med workshops og master classes for spesielt interesserte ungdom og jam sessions er også aktuelt,

UNGE TALENTER: Bildet viser unge musikere i aksjon ved fjorårets utgave av Understreet. Foto: Marianne Ø. Litlekalsøy.

utdyper Mats i samme pressemelding.

Unge i fokus

I år rettes det et sterkere fokus på låtskriverkunsten og improvisasjon. Festivalen vil benytte seg av samarbeidspartnere fra Sørnorsk Jazzsenter, Kulturkort for ungdom, UIA og musikklinjene ved Vågsbygd, Dahlske og Skien videregående skoler. En fagjury vil bli oppnevnt fra disse som skal kåre en vinner.   – Band som «ASK» har tidligere utmerket seg på Talentscenen og vi oppfordrer ungdom mellom 13 - 25 fra Agder og Telemark til å melde seg på, skriver arrangørene på sin plakat.

Norges­historien på nett Torsdag kveld presenterer Universitetet i Oslo «Norgeshistorien på nett», en jubileumsgave, DANSENDE RYTMER: Det er duket for spennende harmonier og uvanlige skalaer når «ComboNations» inntar scenen i Bakgården.  Pressefoto. i anledning 200-årsjubileet, til hele det norske folk. Tradband feirer sine 30 år. vil nevne spesielt, og det er 2. juli: Knut Reiersrud solokonsert.   – Og så har vi jo han galne Knut Elvik, smiler han skøyeraktig, og fortsetter:   – Det blir en ny runde med Cornels Vreeswijk, men med en ny vri. Han har med seg Anne Bolette Stang Eng, og sammen skal de fremføre ukjente og kjente melodier sammen med noen ekstra krydderier og ingredienser. «Øyfolk» får også sin plass på scenen med sine presentasjoner av øyer som strekker seg fra Sandefjord til Stavanger, og om de ikke har skrevet om alle ennå, så er de godt på vei.   – Det er en ting som jeg

gårdskonserten. Hvert år arrangerer vi familiekonsert på gården til Sigurd Ledaal på Ottersland, og det er en utrolig flott opplevelse, påstår han, og legger til at han gjerne skulle arrangert lignende konserter på flere gårder i kommunen. Her er sommerens program: 14. mai: Arendal Viseklubb. 30. mai: Lillegaard Tradband. 4. juni: ComboNations. 11. juni: Lajla Renate Buer Storli m/band. 18. juni: Øyfolk. 27. juni: Aw – Ofsdal – Serebra.

9. juli: Lisen Elwin trio. 16. juli: Polkabjørn & Kleine Heine duo. 30. juli: Marie Bergman solo. 6. august: N. Kennedy & The Snowflake Trio. 13. august: Michael Wiehe. 14. august: Jan Egeland, innlegg. 15. august: Rondokvartetten. 22. august: Knut Elvik & Anne Bolette Stang Eng m/band. Synger Cornelis Vreeswijk. 29. august: Amatørene. Viser, country og allsang. 3. september: Amatørene avslutter Bakgårds-sesongen med viser, country og allsang.

OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Presentasjonen vil foregå i Festiviteten i Arendal gamle rådhus og møtet er åpent for alle. Bak arrangementet står, i tillegg til universitet, Aust-Agder Museums- og Arkivlag og Arendal Historielag. Arendal Borgerlige Militaire kommer også til å bidra. Prosjektet blir presentert av postdoktor Unn Pedersen fra arkeologiseksjonen ved UiO. Arbeidet med nettstedet startet opp i 2010/2011. Unn Pedersen er arkeolog og forsker på vikingtidens finsmed-

PRESENTERER PROSJEKTET: Arkeolog Unn Pedersen har arbeidet med «Norgeshistorien på nett» siden 2010.  Pressefoto.

er; håndverkere som framstilte smykker og andre pyntegjenstander. I tillegg til å sitte i redaksjonskomiteen arbeider hun for tiden både med funnene fra skipsgravene fra Gokstad og med materiale fra vikingbyen Ribe i Danmark.


24

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

Kåret til fjerde beste festival Hovefestivalen ble denne uka kåret til den fjerde beste festivalen i verden av magasinet «Hello!» som gis ut i over 100 land. Magasinet har satt opp en liste

over verdens beste ti festivaler, der Hove får mange lovord fra juryen. I vurderingen til «Hello!» kaller de Hovefestivalen «en ultimat

all-round festivalopplevelse, med natur, strender og idylliske omgivelser», og at de har en fantastisk line-up. På festivalens nettside skriver ar-

KANSKJE NORGES STØRSTE VETERANKORPS: 120 musikanter, veteraner innen korpsmusikk var samlet for å holde konsert på Kanalplassen lørdag formiddag.

Storslått korpstreff under sola Det var kanskje Norges største veterankorps som spilte sammen på Kanalplassen lørdag, da 120 lokale musikanter samlet seg for å holde konsert. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

Øystein Henriksen fikk ideen til å samle alle veterankorpsene til et storslått treff i Arendal. Han presenterte dette for Arendal Veterankorps som tente på forslaget og sendte ut invitasjon til de andre fire korpsene, Nidelv Janitsjar, Stokken Veterankorps, Tromøy Veterankorps og Flosta Janitsjar.   – Vi sitter inne hele vinteren, på hver vår tue, og øver trutt og jevnt. Nå var tiden inne til å spille for hverandre. Helt unikt at lille Arendal by kan skilte med et slikt korpsmiljø, fortalte Nina Tynes Heen, leder i Arendal Veterankorps.

Hoffleverandører

– Nå er klokkespillet fra Trefoldighetskirken ferdig så nå går vi over til «live music» sa Karl Johan Emanuelsen, konferansier, før han presenterte det første korpset.   – Tromøy Veterankorps ble startet som et jubileumskorps for Tromøys skolemusikkorps som fylte 50 år i 1986. De kan vel kalles hoffleverandører av musikk til Sørlandets båtmesse, sa han videre. Den aller første låten som ble levert var «Sail along silvery moon» av Billy Vaughn. En drøy time senere ble konserten avsluttet med Procum Harum låta «A Whiter Shade of Pale», spilt av alle korpsene sammen.

Ekte veteran

Arendal Veterankorps kan skilte med, det vi vel kan kalle en ekte veteran, Arnold Karlsen som har vært medlem i 70 år. Dette høstet han stor applaus for under lørdagens konsert. Også ordfører Einar Halvorsen var til stede og han sa han syntes det var en utrolig

KORPSREPRESENTANTENE: F.v. Jorge Dinis, Harald Strengenes, Randi Paulsen, Karl Alfredsen og Kari Engelsrud mottar blomster av ordfører Einar Halvorsen.

opplevelse å se alle veteranene samlet. Og som takk for alle de musikalske opplevelsene delte han ut blomster til dirigentene og til Karl Johan Emanuelsen fordi han alltid stiller opp.   – Vi setter stor pris på det dere gir oss, takk for opplevelsene, sa

ordføreren henvendt til musikantene.

og Harald Strengenes, Stokken Veterankorps.

Dirigentene var Kari Engelsrud, Flosta Janitsjar, Randi Paulsen, Nidelv Janitsjar, Jorge Dinis, Arendal Veterankorps, Karl Alfredsen, Tromøy Veterankorps

Litt negativt var det at både konferansier og ordfører sto med ryggen til publikum, men lyden bar og som Emanuelsen sa, det er et sabla godt vær…


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

25

rangøren at de er svært stolte av at et av verdens største magasiner kommer med slike godord. De oppfordrer videre alle til å putte en fjær i hatten for å være med å lage en festival i verdenstoppen.

Lun og sørlandsk Prøysen-kabaret PROGRAM CANAL STREET MUSIKK MENNESKER MAGI

23.-26. juli 2014

TIRSDAG 22. JULI 16.00

Store Torungen fyr OFFSTREET MAT & MUSIKK: Niko Valkeapää, Tom Rudi Torjussen, Per Willy Aaserud

ONSDAG 23. JULI 12.00 13.00 16.00 19.00 21.00 21.30 23.00

Torvet – Pollen STREET PARADE Poppes plass INDRE TORUNGEN BRASS Lille Torungen fyr THOMAS DYBDAHL Flademoen,Tromøy AMUND MAARUD BAND ”BlåPrøysen” (samarbeid med Prøysendagene) Kulturhuset ARENDAL SESSIONS: Arendal Big Band & Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Lars Danielsson, Marilyn Mazur, Eivind Aarseth Arendal Kirkegård ANNE GRETHE PREUS M/BAND Kulturhuset NIGHT SESSIONS: Dj / Elektronika jamsession Husbandet & Bugge + special guests

TORSDAG 24. JULI

13.00 13.00 18.00

Poppes plass No 9 Kulturhuset

19.00

Sam Eydes plass

23.30

Kulturhuset

FREDAG 25. JULI

BLOND, GLAD OG SELVOPPTATT: Nina Zachariassen i rollen som Helene Harefrøken. Glimt i øyet, trutmunn og knallrød leppestift, viktige detaljer i harefrøknas liv.

Gruppa «Kleinkunst» fargela en del av Prøysens kjente og mindre kjente tekster med arendalsdialekt, da de serverte det til en fullsatt Lille Torungen i helgen. Applausen uteble ikke. MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

og mobil. Med glimt i øyet og rød trutmunn ble det mange «selfier» mens hun sang. Det var også Nina som fremførte «Genservisa» og Peter Haltorp måtte finne seg i å få tredd genseren over hodet før han rakk å oppfatte noe. «Blåklokkevikua» ble til Blåklokkaviga, Mjøsa til Merdø.   – Og ingen kan synge ‘an som oss, sa Øygarden.

Favoritter

«Kleinkunst» består av Bjørg Øygarden, Nina Zachariassen og Peter Haltorp. I denne anledningen hadde de fått med seg Arendals-jenta Åse-Maria Bygland Larsen på cello. Sammen tok de publikum med seg gjennom 20 av Alf Prøysens tekster i kabareten «Innover der og bortover sånn».

Gruppa hadde egne Prøysen-favoritter som de fremførte. Peter, «Jørgen Hattemaker», Bjørg «Frøken Pollen» og Nina «Vise for gærne jinter». Før forestilingen sa Øygarden at de hadde, relativt sett, funnet noe helt nytt Prøysen-stoff. At Haltorp hadde satt melodi til tre av stykkene var det nemlig ingen som visste i følge gruppa.

Blondinen

Applausen uteble ikke

– Helene Harefrøken er nok ikke blitt så mye smartere gjennom årene, sa Bjørg før Nina entret scenen som Helene Harefrøken. Harefrøkna var utstyrt med speil, sminke

– Vi blir jo helt forvirra når dere klapper så mye, smilte Øygarden og satte i gang igjen med «Så seiler vi til Merdø». Og publikum klappet og klappet helt til alle var gått av scenen.

13.00 13.00 15.00 18.00

Poppes plass No 9 Lille Skottholmen Kulturhuset

19.00

Sam Eydes plass

23.30

Kulturhuset

LØRDAG 26. JULI

12.00 13.00 13.00 15.00 19.00 22.00

Torvet – Pollen Poppes plass No 9 Buøya, Eydehavn Poppes plass Kulturhuset

JAZZBRØNSJ: Haug / Nyborg / Torjussen Talentscenen Understreet ARENDAL SESSIONS: Eivind Aarseth Sonic Codex Orchestra The Real McKenzies (CAN) / Marilyn Mazur & friends / PATTI SMITH (US) NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest

JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet JAZZPICNIC: Magnolia jazzband ARENDAL SESSIONS: Cæcilie Norby & Lars Danielsson project m/ guest Bugge Synnøve Knutsvik / Bugge Wesseltoft & Nils Petter Molvær / Violet Road / LISSIE (US) NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest Street Parade

JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet Sjørøveren fra Merdø / ØYSTEIN SUNDE & MEGET I SLØYD Vinner Talentscenen / tba / TRANG FØDSEL Scheen Jazzorkester + jamsession

TILBUD FESTIVALPASS OG DAGSPASS

-15% rabatt

frem til 1. juni

Billettsalg på: www.billettservice.no, Narvesen og 7-Eleven

Se info på: www.canalstreet.no


Onsdag 14. mai 2014

26

Arendals Tidende

kulturkalender Onsdag 14. mai ved første hus på venstre hånd etter hovedporten.

Trim Månedens tur for Arendal i mai går langs de flotte «beinveiene» i Arendal sentrum, over Tyholmen, Batteriet, Nesheia og Fløyheia. Beinveiene på Tyholmen er merket med skilt med føtter, mens de andre er merket med røde og hvite bånd. Postkassen er plassert på Fløyheia. LHL Arendal og omegn inviterer til gåturer kl. 12.00 på Hove. Oppmøte

Sentrum for indre ro og vekst inviterer til teatersport- og improvisasjon hver onsdag kl. 19.00. Sted: SENTRUM for indre ro og vekst, Tollbodgt 3. Tromøy Frivilligsentral inviterer til gåturer med fremmøte på sentralen i Tromøytunet kl. 10.00 Deles i grupper etter tempo og måltid på sentralen etter turen.

Treff Eydehavn Kuben Frivilligsentral inviterer til formiddagstreff med hjemmelaget varm lunsj på Eydehavn kulturhus kl. 11.30-13.30. Eydehavn frivilligsentral holder åpent med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD. Hisøy frivilligsentral inviterer til lett bridge for alle på sentralen i Kirkeveien på His kl. 11.00-14.00.

Hudens ungdomskilde

Opplæring gies for nybegynnere. Quilten på Stoa inviterer til sy- og strikkekafé fra kl. 11.00-18.00. Brukerstyrt senter ønsker velkommen til kreativ skrivegruppe kl. 11.0015.00. Arendal bibliotek ønsker velkommen til kafé hver onsdag kl. 11.00-15. Meny: «Hjemmelaget» bakverk. Det inviteres til hyggetreff på Hisøy menighetshus kl. 11.00. Sverre Jølstad kåserer om «En sykehusprests hverdag». Sang ved Soleig, Gerd og Henry, samt bevertning.

Barn og unge

Avansert Hudpleie - Tørr og irritert hud - Acne og urenheter - Solskader

Rynkebehandling med Vistabell og Juvederm - Leppeforstørring - Oppstramming

Kosmetisk tatovering av bryn, øyne og lepper

Klar for våren? Vipper og bryn

250,20 %

Arendal bibliotek og Aust-Agder Røde Kors inviterer til leksehjelp på biblioteket hver onsdag kl. 15.30-17.00 frem til slutten av mai.

Dans Arendal Tangoklubb inviterer til practica i ballsalen på Munkehaugen Kultursenter hver onsdag kl. 19.30-22.00.

Religiøst Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30. Det inviteres til kvinnemøte på Strømsbu bedehus kl. 17.00.

Juvederm Ultra

tilbudet gjelder ut mai 2014

Vi er ikke størst, men vi er bedre... www.hudensungdomskilde.no/arendal

H u s k : Gavek ort hos oss gjø r noen veldig glad !

Langbryggen 11 – 4841 Arendal – Tlf. 46 88 88 76

Katolsk Forum i Arendal inviterer til møte på St. Franciskus skole kl. 19.00. Pater Arne Kirsebom kåserer over emnet «Inn i ekteskapet for å bli der», samtale og bevertning.

Konsert Arendal Viseklubb feirer sitt 30-årsjubileum og inviterer til jubileumskonsert i Bakgården på Fagforeningens Hus kl. 20.00. Det inviteres til konsert i Barbu kirke i Arendal kl. 19.30. Espen Sørensen

spiller musikk av Charles Mouton og Silvius Leopold Weiss på barokklutt.

Torsdag 15. mai

Treff

Uteliv Castelle inviterer til onsdagslive og musikkquiz fra kl. 22.00. Jan Ove Johansen spiller og synger på Madam Reiersen fra kl. 22.00. Pollen Bar inviterer til Quiz på lag 1-6 personer kl. 20.00.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Atelier Gjennomskjæringa på Stinta holder åpent kl. 12.00-18.00. Det hvite huset viser kunsthåndverk kl. 12.00-16.00. Staubø Kultursenter har åpent kl. 12.00-17.00 og byr på både utstillinger og «levende dansegulv», har servering og alle rettigheter. Åpent kl. 12.00-17.00. Det inviteres til salgsutstilling med malerier av Maya Lawson -Laane i Pakkhuset Galleri. Utstillingen er åpen kl. 12.00-16.00 frem til 18. mai. Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til utstillingen «Nasjonalmuseets Blindsone» i anledning 200-årsjubileet for grunnloven. I tillegg presenteres videokunst fra Finland ved kurator Hannaleena Heiska. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 25. mai. Det inviteres til åpning av utstilling med bilder av Yngve Hestmann i Cafe Lindvedske. Utstillingen er åpen i kafeens åpningstider daglig frem til 5. juni.

Det inviteres til småbarnstreff på Kafé Henris kl. 10.30. Eydehavn frivilligsentral holder åpent hus med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD. Brukerstyrt senter ønsker velkommen til malerkurs, også for nybegynnere kl. 14.00-18.00. Senter for eldre i Arendal inviterer til hyggelig samvær med servering av hjemmelaget suppe, smørbrød, kake og kaffe på senteret på Tyholmen kl. 11-00.14.00. Arendal Bibliotek inviterer til kafé hver torsdag kl. 11.00-15.00. En variert meny av europeiske og asiatiske retter. Angstringen inviterer nye deltakere til å være med i en selvhjelpsgruppe på Røde Kors hver torsdag kl. 18.00-20.00. Aust Agder Museums- og Arkivlag og Arendal Historielag inviterer til møte i Festiviteten i Arendal gamle rådhus kl. 19.00. Postdoktor Unn Pedersen vil presentere jubileumsgaven fra Universitetet i Oslo til det norske folk; Norgeshistorien på nett. Det inviteres til litterær salong med lyrikk og musikk på No9 Kaffe- og Platebar kl. 19.30. Brageprisvinner Ruth Lillegraven, Nils Christian Moe-Repstad og Ann Kavli leser dikt, Espen Larsen og Rasmus Solem spiller jazz.

Uteliv Jan Ove Johansen spiller og synger på Madam Reiersen fra kl. 22.00.


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal!

27

Åpner 30 min. før første forestilling

Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no

Info / billettsalg:

arendalkino.no NORGESPREMIERE

TRE VäNNER PRESENTERER

Utstilling

REIS SAMMEN OPPLEV MER

ISLAND

videokunst fra Finland ved kurator Hannaleena Heiska. Åpen kl. 12.00-16.00 frem til 25. mai. Det inviteres til utstilling med bilder av Yngve Hestmann i Cafe Lindvedske. Utstillingen er åpen i kafeens åpningstider daglig frem til 5. juni.

Avreise 2/10 (tors - søn) Pris kun kr. 6.990,- p.p. Tillegg enkeltrom kr. 600,-

Prisen inkluderer: fly t/r Kjevik - Reykjavik, hotell, 3 x frokost, busstransfer, sightseeing i Reykjavik, heldagstur til bl.a. Gulfoss, Geysir og Tingvellir samt reiseleder fra Peer Gynt Tours.

37 07 40 20 www.peergynt.com

REIS SAMMEN OPPLEV MER

OSLO weekend

Pris kun kr. 2.590,- p.p. Tillegg enkeltrom kr. 660,-

Prisen inkluderer: bussreise, sentrumshotell, guidet Oslo tur, omvisning på Slottet, retur med Color Line Strømstad -Sandefjord.

37 07 40 20 www.peergynt.com

Trim

Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00.

Hjertetrimmen i Arendal inviterer til trim med instruksjon av fysioterapeut i Hisøyhallen kl. 15.00-16.00.

Atelier Gjennomskjæringa på Stinta holder åpent kl. 12.00-18.00.

Hisøy frivillighetssentral inviterer til spasertur fra sentralen i Kirkeveien kl. 11.00-13.30 med lunsj på sentralen etterpå.

Det hvite huset på Tromøy viser kunsthåndverk kl. 12.00-17.00. Nedre Myra Gård på Myra inviterer til utstilling av bilder, glass og keramikk. Åpent torsdag kl. 12.0015.00. Det inviteres til salgsutstilling med malerier av Maya Lawson -Laane i Pakkhuset Galleri. Utstillingen er åpen kl. 12.00-16.00 frem til 18. mai. Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til utstillingen «Nasjonalmuseets Blindsone» i anledning 200-årsjubileet for grunnloven. I tillegg presenteres

Senter for eldre på Tyholmen inviterer alle på 60+ til elrobic-trim på Kilden kl. 10.30.

OG

TY VENES BY

Det inviteres til morgensang i Barbu kirke kl. 09.00. Bahá’ísamfunnet iviterer til meditasojn over verdens hellige skrifter og musikk i Det stille rom kl. 18.00.

Det inviteres til møte med tale av Steinar Nordlie og sang av Jomås-kvartetten på Strømsbu bedehus kl. 19.00.

ALLE SNAKKER NORSK

2D NORSK TALE: Fre/lør 17.00 søn 16.45 man/tirs/ons 18.00 (7) Animasjon/familiefilm (1t40m)

Fre 17.00 lør 16.30 søn 16.15 (7) Komedie (1t40m)

NORGESPREMIERE

GJENFORENINGEN En film av ANNA ODELL

Fre/lør 16.00 søn 18.30 man/tirs/ons 17.30 (11 år anb. u/v) Drama (1t40m)

NORGESPREMIERE FROM THE GUYS WHO BROUGHT YOU ‘THIS IS THE END’

SETH ROGEN

ZAC EFRON

ROSE BYRNE

THE

BATTLE FOR UNIVERSAL PICTURES PRESENTS A POINUNIT GREY/GOOD PRODUCTIA POION NA TNIGREY/GOOD CHOLASTHE STOLLERUNIVFIERSE LM SETH ROGEN EFRON STOLLER “BAD NEIDIRECTOR GFILHBOURS” ROSE BYRNE VERSAL PICUNITURESVERSEPRESENTS PRODUCTI ON AZACNICHOLAS M SETH ROGEN ZAC EFRON “BAD NEIDIRECTOR GHBOURS” ROSE BYRNE COSTUME PRODUCTION OF PRODUCTION STREET MUSIC COSTUME OF CHRISTOPHER MINEXECUTIVE TZ-PLASSE DAVE FRANCO HAELNTZ-PLASSE ANDREWSDAVE LEESA EVANS ZENEANDREWS BAKERPRODUCED JULIEVANS E BERGHOFF BRANDON BY MICMI DESIGNER DESIGNERLEESA CHRISMUSIC TOPHER FRANCO C HAEL ZENE BAKER JULI E BERGHOFF EDITOR PHOTOGRAPHY BY MIEDITOR DESIGNER DESIGNERTROST PHOTOGRAPHY BRANDON TROST BEGINS. EXECUTIVE PRODUCED PRODUCERS NATHAN KAHANE JOE DRAKE BRI EVAN GOLDBERG WEAVERROGEN EVAN GOLDBERG JAMES WEAVER AN BELLNATHAN ANDREWKAHANE JAY COHEN BRENDAN ROGEN BRENDAN PRODUCERS JOE DRAKE BRIANO’BBELLRIENANDREWBY SETH JAY COHEN O’BRIEN JAMES BY SETH WRITTEN DIRECTED WRITTEN DIRECTED N BYJAYNICCOHEN HOLAS &STOLLER A UNI V ERSAL RELEASE BY ANDREW JAY COHEN & BRENDAN O’BBYRIEANDREW BRENDAN O’BRIEN BY NICHOLAS STOLLER A UNIVERSAL RELEASE SOUNDTRACK ON ATLANTIC RECORDS

Museer Vitensenteret Sørlandet er åpent kl. 13.00-14.00, samt for grupper som bestiller plass kl. 09.30–13.00. Det gamle bymuseet, Kløckers Hus, er åpent kl. 10.00-15.00. AAKSs lesesal er åpen kl. 09.00-15.00.

Er du på Instagram? lasheim

Fre 17.00 lør 16.30 søn 16.15 man/tirs/ons 17.30 (Alle) Barnefilm (1t15m)

Venezia Filmfestival Kritikeruken

Arendals Tidendes Instagramkonkurranse

@camil

FOr første gang på kino

Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Kultur@arendalstidende.no

Avreise 27/6 (fredag - søndag)

Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 18.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere.

Religiøst

Tagg ditt bilde med #mittarendal for å bli med i konkurransen. Vinnere blir kåret fortløpende. En heldig vinner trykkes i avisen 30. mai.

SOUNDTRACK ON ATLANTIC RECORDS

<50=,9:(3:;<+06:

Fre/lør 19.30/21.45 søn 19.00/21.00 man/tirs/ons 20.15 (11 år anb. u/v) Komedie (1t45m)

NORGESPREMIERE

From the ashes a hero will rise

2D: Fre/lør 19.00 søn 18.30 man/ons 19.30 3D: Fre/lør 21.15 søn 20.45 tirs 19.30 (15 år anb. u/v) Action/drama/eventyr (1t55m)

2D: Fre 21.00 lør 20.45 søn 20.30 man/tirs/ons 19.30 (11 anb. u/v.) Action/eventyr/fantasy (2t30m)

PAUL W A DAVID B

LKER

ELLE AND

RZA

Cameron Diaz Leslie Mann Kate Upton

NO ME R NO ESC CY NO TIMAPE E

Fre/lør 21.00 søn 20.30 man/tirs/ons 19.45 (15 år anb. u/v) Action (1t40m)

Fre 18.45 lør 18.30 søn 18.15 man/tirs/ons 17.30 (7 år anb. u/v) Komedie (2t)

<50=,9:(3:;<+06:


28

Onsdag 14. mai 2014

PROGRAM for Arendal 17. mai 2014 Kl. 07.00

SALUTT FRA VAKTTÅRNHEIA

Kl. 07.00

HORNMUSIKK

Kl. 08.00

FLAGGHEISING I POLLEN

Kl. 08.15

BEKRANSNINGER

Kl. 10.00

BARNETOGET

Ved Arendal Borgerlige Militaire

Arendal Byorkester – Sørlandet Sykehus Arendal Guttemusikkorps – Myratunet bo- og omsorgssenter Stinta Skolemusikkorps – Plankemyra bo- og omsorgssenter Arendal Ungdomsmusikkorps – Margarete stiftelsen og Solhaug aldershjem Musikk ved Stinta Skolemusikkorps Bekransning av Møllers Bauta. Minneord ved komitéleder Maren C. Smith-Gahrsen. Musikk ved Stinta Skolemusikkorps. Deretter nedleggelse av kranser på Arendal kirkegård – i Minnelunden og ved de engelske krigsgraver. Æresvakt: NROF, avd. Nedenes Samling kl. 09.45. Togstart: Syrdalens hjørne Togrute: Nedre Tyholmsvei – Kirkegaten – P. Thomassons gate – Østregate – Hylleveien – Kastellveien – Nesbakken – Langbryggen – Havnegaten – Torvet NB! Barnehagene går kort rute – følger Torvgaten inn til Torvet Program Torvet: Musikk ved Arendal Byorkester Fedrelandssanger, Arendalssangen og grunnlovsjubileumssangen Kort appell til barna ved Magnus Harsvik Lund og Kristian Frøysnes Olsen, 7. klasse, Nedenes skole

Ca. kl. 11.30 FESTGUDSTJENESTE

Trefoldighetskirken Tale ved sogneprest Åsta Ledaal. Sang ved Arendal Handelsstands Sangforening. Etter gudstjenesten, bekransning av minnesmerket på Anton Houens plass ved Arendal Forsvarsforening. Sang ved Arendal Handelsstands Sangforening

Kl. 12.00

KORKONSERT

Nedenes Amt Mixtum Compositum – Kanalplassen Arendal Veterankorps og sangere fra Arendalskoret deltar på et par av sangene

Kl. 12.30

KONSERT

Kl. 13.00

RUSSETOGET

Arendal Veterankorps – Kanalplassen Togrute: Kirkebakken – Kirkegaten – Havnegaten – Torvet Program Torvet: Tale ved russepresidentene Anja Omdalsmoen og Sindre Knutsen

Kl. 16.00

DRILLOPPVISNING

Kl. 17.00

FOLKETOGET

Arendal Guttemusikkorps – Sam Eydes plass Samling kl. 16.45. Togstart: Poppes plass (Tyholmen) Togrute: Nedre Tyholmsvei – Kirkegaten – P. Thomassons gate – Malmbryggen – Vestregate – Nygaten – Østregate – Strandgaten – Torvet Program Torvet: Tale for dagen ved ordfører Einar Halvorsen Musikk ved Arendal Byorkester Fedrelandssanger Premieutdeling Salutt ved Arendal Borgerlige Militaire fra Vakttårnheia Etter arrangementet på Torvet, defilering forbi Minebøssen. Innsamlede midler går til Senter for eldre, Arendal

Kl. 21.30

FAKKELTOGET

Togstart: Frelsesarmeens lokaler, Vestregate 15 Togrute: Vestregate – Malmbryggen – P. Thomassons gate – Kirkegaten – Havnegaten – Torvet Program Torvet: Sang, musikk og vitnesbyrd Appell

Det foregår også lokale 17. mai-arrangementer. For nærmere kunngjøring av disse vises det til særannonse fra den enkelte arrangør. Se også egen annonse for nasjonalfester i byens menigheter. Det er satt ut benker til eldre og uføre langs deler av togrutene.

Arendals Tidende

TOGORDEN BARNETOGET KL. 10.00

1. Flaggborg 2. 17. mai-komiteen 3. Arendal Ungdomsmusikkorps 4. Nedenes skole 5. Birkenlund skole 6. Flosta skole 7. Stokken Skolemusikkorps 8. Stuenes skole 9. Eydehavn skole 10. Nesheim skole 11. Tromøy Skolemusikkorps 12. Roligheden skole 13. Sandnes skole 14. Steinerskolen i Arendal 15. Øyestad Skolemusikkorps 16. Asdal skole 17. Rykene oppvekstsenter 18. Løddesøl oppvekstsenter 19. Strømmen oppvekstsenter 20. Stinta Skolemusikkorps 21. Stinta Juniorkorps 22. Stinta skole 23. Arendal International School 24. Myra skole 25. Hisøy skole 26. St. Franciskus skole 27. Arendal Guttemusikkorps 28. Moltemyr skole 29. Videregående skoler 30. Arendal Drilltropp 31. Distriktsveteranene 32. Barnehager – Nedenes oppvekstområde 33. Barnehager – Birkenlund oppvekstområde 34. Barnehager – Moland oppvekstområde 35. Barnehager – Tromøy oppvekstområde 36. Barnehager – Øyestad oppvekstområde 37. Barnehager – Stinta oppvekstområde 38. Barnehager – Hisøy oppvekstområde 39. Barnehager – Moltemyr oppvekstområde

FOLKETOGET KL. 17.00

1. Flaggborg 2. 17. mai-komiteen 3. Arendal bystyre 4. Arendal Byorkester 5. Arendal Sjømandsforening 6. Arendal Borgerlige Militaire 7. Arendals nasjonale og internasjonale drakter 8. IK Grane Arendal Allianse 9. Den norske kirke 10. Bølgen Dansestudio 11. Amnestygruppene i Arendal 12. Flosta Trialklubb 13. Arendal Kajakklubb 14. Filipponor Klubb i Aust-Agder 15. Arendal Guttemusikkorps 16. Arendals Turnforening 17. Øyestad IF Allianse 18. Lionsklubbene i Arendal og omegn 19. Arendal Swingklubb 20. Røde Kors 21. Arendal Jiu-Jitsu Klubb 22. Aust-Agder Ungdomslag: Austegdelaget, Nidelv UL, Myra UL, Brekka UL, Rise og Løddesøl UL 23. Arendal Ungdomsmusikkorps 24. Iransk forening 25. Strømmen-Glimt IL 26. Miljøpartiet De Grønne Arendal 27. Arendal Drilltropp 28. Agder Vikinglag 29. Arendal Cykleclub 30. Ungdomskoret EKKO 31. Etteranmeldte lag og foreninger, samt andre deltakere


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

29


30

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

ANNONSE

...ses i byen!

ARENDAL BY

I siste ukes redaksjonelle artikkel ble det beklageligvis gitt en del feilaktig informasjon, og vinklingen på teksten var ikke i tråd med hva Norsk Flid Husfliden Arendal ønsker å identifisere seg med. La oss derfor oppklare dette, og med ny penn gi deg gode råd for din bunad.

Først og fremst er det ingen hemmeligheter hos oss. Vi er ikke hemmelighetens voktere, og vi deler gjerne vår kunnskap. Her finnes ikke noe bunadspoliti, bare masse positiv begeistring og kompetanse omkring bunad og vår bunadstradisjoner. Det som sto under denne overskriften får stå på journalistens regning. Skjorten: Om du velger bomull- eller linskjorte, så medfører det både vasking og stryking. Bomull er et godt alternativ til lin, da den er noe enklere å stryke, samt krøller ikke så mye. Et godt tips for at linskjorten holder seg fin utover dagen er å vaske og stryke den trefem dager før du skal bruke den. Dette fordi linfiber tørker svært langsomt, og dersom linskjorten ikke er helt tørr, vil den krølle mer. Som en tommelfingerregel bør skjorten strykes minimum tre

dager før bruk. Hos Norsk Flid Husfliden har vi såpespon som ikke er tilsatt kjemiske virkemidler, og dermed har en pleiende og impregnerende effekt på linen. Nyttig vasketips: Legg skjorten i kaldt vann, og la den gjerne ligge et døgn før du vasker den. Skjorten tåler opp til 60 grader, men det normale er å vaske den ved 40 grader finvask med lavest mulig sentrifugering. Som alt annet tøy skal skjorte og forkle vaskes etter bruk, slik at flekker ikke får satt seg, samt fjerne støv og smuss som automatisk setter seg i stoffet. Unngå bruk av skylle- og blekemidler. Dersom skjorten er ren, så dynk den, og legg den i en ren pose noen timer før du stryker den. Hosebånd og silketørkle: Er du i tvil om hvordan du knyter ditt hosebånd, så gjør som så mange andre av vår fornøyde kunder: kom inn til oss og vi viser deg hvordan du gjør det. Vi vil presisere at det ikke er båtmannsknop som brukes til

hosebånd. Båtmannsknop benyttes til silketørkle. Du kan gjerne vaske silketørkle, men vær da oppmerksom på at noe av glansen i silken vil forsvinne. Så til slutt: Er det sol, så bruker man solbriller. Er det kaldt eller regn, bes-

kytter man seg selv og bunaden. Bruk gjerne undertrøye, sjal, regncape etc. Bunaden din er et festplagg, noe du skal bruke og den fortjener å bli brukt. Den er så mye mer enn et antrekk. Bunaden er selve folkesjela vår, en drakt du bærer stolt ved de flotteste anledningene i livet.

Vi gleder oss over at du bruker din bunad. Den er sydd spesielt for deg, og skal vare i generasjoner. Den er en del av din historie, og en del av vår felles kulturarv. Berit Lindahl Daglig leder Norsk Flid Husfliden Arendal


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014 stilling

kunngjøringer

31

kunngjøringer

Dalenveien 347, 4849 Arendal Tlf: 37 05 88 00 kundesenter@agderrenovasjon.no www.agderrenovasjon.no

Nye søppelstativ? Kystverket Sørøst Havne- og farvannsavdelingen

Nautisk ingeniør/dekksoffiser Har du lyst til å arbeide med kyst, farleier og navigasjonsinnstallasjonar? Da er vi den rette etaten for deg!

Har du slitne søppelstativ med dører som slenger? Da er det kanskje på tide med nye. Dører som henger og slenger tiltrekker seg skadedyr. Det ser heller ikke bra ut for miljøet. Ta med deg stativ til Heftingsdalen/Østerhus og kjøp nye! NB: Stativ bør ikke stå for nær husvegg pga. brannfare.

Intakte dunker holder skadedyr unna! Best for miljøet. Best for deg!

• Kystverket Sørøst har mange spanande oppgåver innan blant anna arbeid med fyr og merker, farleier, isteneste, navigasjonsvarsling og maritim sakshandsaming. • I eit spanande tverrfagleg miljø treng vi ein nautisk ingeniør for snarleg tiltreding.

Kontaktpersonar:

Avdelingssjef Harald Andreassen, tlf. 900 77 605 Senioringeniør Steinar Hansen, tlf. 417 65 255

Søknadsfrist 30. mai 2014 Bli med på å utvikle Kystverket vidare! Sjå nettsidene for meir informasjon og elektronisk søknadsskjema.

www.kystverket.no/jobb

elektriker

DIN TOTALLEVERANDØR ALT INNEN EL. INSTALLASJONER TLF: 37 00 52 00 www.centrum-elektro.no

Lyst på og vann? Behov forkaffe ”kontorhjelp”? Alt til kontoret finner du hos

Åpningstider: 8-17, torsdag 8-18, lørdag 10-14

Spør oss, vi har løsninger på det meste! Du finner oss på: Myreneveien 26, 4847 ARENDAL

arbeid utføres PM PM Danielsen Danielsen Kontorutstyr Kontorutstyr

SØR SØR

Spørsmål eller behov for hjelp - ta kontakt. www.inventumsor.no • 37 07 60 00

arbeid utføres selges

Det er ikke for å mase... Det er BILØKONOMI i en god

RUSTBESKYTTELSE

Vår 30 ÅRS ERFARING gir kvalitet

STOA ANTIRUST Tlf: 37 02 35 56 • erik@stoa-antirust.no • www.stoa-antirust.no

Brønnboring vann og energi Utføres raskt og rimelig

wb-bronnboring.no w.bbroas@online.no 90168966

ALT INNEN RØRLEGGERTJENESTER TLF: 37 00 11 10 www.comfort.no

FEVIK 21, bra stand selges rimelig pga flytting. Diesel. Ekkolodd. Kjøkken, lugar, fiskeutstyr. Tlf. 370 96 859 Mob. 992 71 607 Mob. +34 468 11 784

STORT SALG pga flytting. Fra hus og garasje. Antikke møbler, bilder 46811784 - kun ons. og tors.

E-AVIS

til leie STOR LEILIGHET I SPANIA ca 80m2 Til leie i sesong, eller i lengre periode. Fullt komplekt. Nærme sjø. Ledig nå. +34 46811784

annonse? annonser@ arendalstidende.no

www.arendals-tidende.no


UKE: UKE: 50 50 489

7 1 5 3 2 6 4

1 7 4 9 3 2 8 5 6

2 5 8 1 6 4 7 3 9

3

4 3 9 2 1 8 5 6 7

3 9 6 5 8 7 1 4 2

2

1 9 3 7

5

1

6

OnsdagOn 11

DA

6 5

6 4 2 8 9 5 3 7 1

9 8 3 7 4 1 6 2 5

5

5 2 1 6 7 3 9 8 4

5

3 5 2 4 MandagMandag 9. 9desember 9. desember 2013 2013 7 7 4 DAGENS DAGENS 8 9 3 7 5

1 4 6 2 7 9 8 3 5

7

6 2

8 6 7 4 5 9 2 1 3

6 1 5 5 1 Tirsdag Tirsdag 10. desember 10. desember 2013 2013 5 9 3 DAGENS DAGENS 2 7 4

8

7

3 2 5 6 8 4 1 9 7

8

8

8 9 7 3 1 5 4 2 6

1 6 2 1

9

4 6 2 8 3 7 9 5 1

4

6

6 1 3 4

9 8 3 5 4 1 7 6 2

3

5 7 1 9 6 2 3 4 8

7 1

2 5 8 7 9 3 6 1 4

9

6 3 4 1 5 8 2 7 9

5

Arendals Tidende

7 1 9 4 2 6 5 8 3

Onsdag 14. mai 2014

32

K KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRY

1

21

17

15 1718

20

18 20

annrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: Pron. 1. Pron.2. Tarvelig 2. Tarvelig Vannplante 4. Vannplante 3. Farge 3. Farge Sendte7.brevet Sendte 4. brevet Kvinne 4. Kvinne Konjakk9. Konjakk5. Stat i USA 5. Stat i USA merke merke 6. Rytme6. Rytme 0. Zevs datter 10. Zevs8. datter Matrett 8. Matrett 1. Helgen11. Helgen 9. Intrige9. Intrige 2. Hustru12. Hustru 14. Strev 14. Strev 3. Rygg 13. Rygg17. Blad 17. Blad 5. Suger 15. næring Suger20. næring Det 20. Det 6. Sparetiltak 16. Sparetiltak 8. Evja 18. Evja

10

10

12

12

15

1516

17

17

18

18

21

21

8 9 7 3 1 5 4 2 6

3 1 2 4 52 4 6 6 2 8 7 4 9 1 8 9 3 7 5

35

46

57

14 16

19

13

20

7

11

11 13

6

14

19

2

13

8

8

9

9 10

10 12

12

15

15

17

17 20

21

Vannrett:Vannrett:Loddrett:Loddrett: 1. bilde Edelstener 1. Edelstener 1. Grafisk 1. bilde Grafisk 2. Hærsatte 2. Hærsatte 8. Begynne 8. Begynne 3. Oppretta 3. Oppretta 9. Utslettet 9. Utslettet 4. elv Tynn 4. Tynn 10. Nederl. 10.elvNederl. 5. Sandbanke 11. Trau 11. Trau 5. Sandbanke by Arab. by 12. Vedr. 12. Vedr.6. Arab. 6. 13. Flight 13. Flight7. Eldst i7.GTEldst i GT 14. Hvem 14. somHvem som 15. Grønnsaker 15. Grønnsaker helst helst 17. Kvinnenavn 17. Kvinnenavn 18. Art 18. Art 16. Verdi 16. Verdi gud Norrøn gud 19. To 19. To 20. Norrøn20. 21. Dødsmesse 21. Dødsmesse

1

20

Venstre

19

1415

9 4 8 6 3 13 2 5 8 4 3 8 1 7 7 9 6 95 2 1

Vannrett: 1. Diagram 8. Innlede 9. Avlivet 10. Maas 11. Nu 12. Ad 13. SK 15. Neper 17. Trine 18. Et 19. Tve 21. Rekviem Loddrett: 1. Diamanter 2. Invaderte 3. Anla 4. Glissen 5. Rev 6. Aden 7. Metusalem 14. Kreti 16. Pi 20. Ve

9

12

5 7 1 9 6 2 3 4 8

3

16

6

2 5 82 7 9 3 6 1 4

5

6

5

6 3 4 1 5 8 2 7 9

6

1314

46

7 1 19 4 2 8 6 5 98 3

1 6

3

12

2 3 5 9 8 5 6 1 5 6 8 8 4 7 7 1 3 4 9 2

6 9 1 3 4

11

1 7 4 9 3 2 8 5 6

4 6 2

1

7 1 354 3 2 6 4 9 8

9 7 1 4 8 2 8 1 3 5 2 4 9 8 7 7 7 7 5 8 9 7 5

10

6 4 2 8 9 5 3 7 1

3

0

4 9 3 8 92 3 2 7 1 4 78 8 1 5 6 6 2 7 5

3

Vannrett: 1. Diagram 8. Innlede 9. Avlivet 10. Maas 11. Nu 12. Ad 13. SK 15. Neper 17. Trine 18. Et 19. Tve 21. Rekviem Loddrett: 1. Diamanter 2. Invaderte 3. Anla 4. Glissen 5. Rev 6. Aden 7. Metusalem 14. Kreti 16. Pi 20. Ve

Høyre

7

5 2 1 6 7 3 9 8 4

6

2

8 6 173 4 5 9 2 91 3

21

Vannrett:Van 1. Hurtig1.(muH 8. Lyrikken 8. L 9. Oldtidsfolk 9. O 10. Erbium 10. E 11. Sjøvei11. S 12. Neodym 12. N 13. Rygglenet 13. R 15. Reduser 15. R 16. På norske 16. P 17. Frysevare 17. F 18. Blad 18. B 20. Gråte 20. G


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

ØYEBLIKK

33

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no

Ny i verden

Det skjedde på denne dag: Den 14. mai 2004 gifter kron­ prins Frederik av Danmark seg med Mary Donaldson.

5 år siden Arendal 8. mai 2014: Endelig kom gutten vår, Adrian! Vi er stolte foreldre. Lenge leve galskapen! Trine Torgersen Norseth og Kristoffer Grønvik.  Foto: Helene Skjeie Thorstensen.

Arendal 8. mai 2014: Hope Francesca er stolt storesøster til Thea Luise. Mylene og Benjamin.  Foto: Helene Skjeie Thorstensen.

Arendal 7. mai 2014: Endelig ble vi stolte foreldre til lille Vilde. Vi er utrolig stolte over jenta vår! Else Marie Omdal og Lars Einar S. Bertelsen.  Foto: Helene Skjeie Thorstensen.

Dødsfall Johan Arnt Hagane 22. juli 1921 – 6. mai 2014 Tvedestrand Tuppa (Ingeborg), Jarle, Liv, Gro, Eli, Ole Tom, Anna, Oddmund, Nils Vidar, Anne, Finn, Bjørn Einar, Matilde, Vemund, Torstein, Janet, Terje, Julie, Gunnar, Arnt, Elling, Olve, Nathalie, Johanna, Sverre, Eli, oldebarn, øvrig familie. Begraves fra Songe frikirke torsdag 15. mai kl. 12.00. Kjellfrid Austland 7. januar 1930 – 6. mai 2014 Frydenborgsenteret Thorleif, Børre, Bente, Brit, Bård Einar, Thor Arne, og Elisabeth, Anja og Roar, Cathrine og Kåre Egil, Kurt Einar, Nina Christine og Morten, oldebarn, øvrig ­familie.

Begraves fra Søndeled kirke fredag 16. mai kl. 11.00.

Begraves fra Austre Moland kirke onsdag 21. mai kl. 12.30.

Bisettes i Flosta kirke torsdag 15. mai kl. 12.30.

Bodil Olaug Sødal 12. november 1928 – 6. mai 2014 Arendal Arne, Ingrid, Grethe, Ole Johan, Line og Andreas, Torkil og Kristine, Maria, Asle, Tove, Torunn, Jacob, Henrik, øvrig familie. Bisettes i Arendal kapell torsdag 15. mai kl. 14.30.

Kjetil Riisland 20. oktober 1921 – 7. mai 2014 Åmli Kari Gerd, Petter, Harald, Olav, Tove, Karin, Signe, Anne, Gina, Kari, Kjetil, Eivind, Gunnar, Ingeborg, familien elles. Gravferd frå Åmli kyrkje fredag 16. mai kl. 12.00.

Einar Lønne 8. mai 2014 Lilly Agnes, Else Liv, Klara, Anne Lise, Nancy, Nils Arild, Leiv Egil, Terje, Ernst, Olav, Berit, barnebarn, oldebarn og øvrig familie. Begravelse fra Frøyland og Orstad kyrkje torsdag 15. mai kl. 13.00.

Randi Haugenes 9. juni 1923 – 9. mai 2014 Austre Moland Klara, Ingeborg, Torhild, Ellen, Kjell, Rolf, Susanne, Dagfinn, Hilde, Trygve, Torleif, Espen, Robin, Kristoffer, Eivind, Markus, Håkon, Anny, Astrid, Anna, Leona, August, Sara, øvrig familie.

Therese Theodore Nilsen Født Jelmert 11. juli 1919 – 7. mai 2014 Plankemyra bo- og omsorgssenter Sylvia, Jan, Jan Asbjørn, Sigrid, Erlend, Bård og Sol, Kristin og Hans Viggo, Edgar og Benedicte, Irene og Knut Håkon, Aurora, Alva, Eik, øvrig familie.

Gunvor Theresie Henningsen 15. oktober 1923 – 8. mai 2014 SSA / Fevik Berit, Arnhild, Bertrand, Geir, Torhild, Anette og Sigurd, Hege og Børge, Harald og Michelle, Erling, Elias, Isak, Tobias, svigerinner og svoger, øvrig familie. Begraves fra Fjære kirke torsdag 15. mai kl. 13.00.

Den store sykkeldagen

Tirsdag sto sykkelen i sentrum over hele Arendal. Statens vegvesen, Trygg Trafikk og AustAgder bedriftsidrettskrets hadde en markering, Nedenes skole hadde sin egen med ferdighetskjøring på sykkel. I Kuviga og ved Maxis ble det delt ut sykkelgadgets og servert sykkelfrokost bestående av frukt.

50 år siden Pollen skal utsmykkes

I formannskapets møte i går ble det vedtatt å samtykke i at Pollen utsmykkes med flaggstenger og blomsterurner fra Nesbakken og bort Kirkegaten i tiden medio mai – ultimo august – under forutsetning av politiets tillatelse.

100 år siden En sørgelig vandgang

En mann som i går satt og drakk med en del kamerater ute på skjærene ved Wilhelmstad slo seg aldeles rebell og ville drukne seg. De andre forsøkte å hindre ham, men forgjeves. Mannen hoppet udi vannet og forsvant, før hjelp kunne skaffes til veie.

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


34

Onsdag 14. mai 2014

Arendals Tidende

23.15 Brasil med Michael Palin 19.45 Riksforsamlinga 20.00 Pengene på bordet 21.30 CSI 22.30 Revenge Delstaten Minas Gerais er Brasils økonomiske mirakel. Norsk underholdningsserie Søskenparet Erling og Eirin har konkurrert seg En rockegroupie blir drept og en prostitu- Etterforskningen på Pascal fører Dit, og til Rio de Janeiro, der Olympiaden skal gå av imellom gjennom14. heleMAI livet. Nå ønsker de å slå ert forsvinner. CSI-teamet avdekker at til at Emily og Aiden avdekket ONSDAG stabelen i 2016, drar komikeren på sin lange reise flere gamle familiehemmeligheter seg sammen for å vinne to millioner kroner begge to er knyttet til et mystisk band 06.30 Mat med Niklas 07.00 De danske druer 07.30 Ny- 10.00 Oddasat - nyheter på samisk 06.00 Alarm 112 - Luftambulansen 06.00 Miss Advised 06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the heter 09.15 Jessica Fletcher 10.00 Muntlig spørretime 06.30 Nyhetene Brave and the Bold 06.45 Ullared 07.35 07.00 TV Shop 10.15 Distriktsnyheter 10.15 11.00 Nyheter 11.05 Med hjartet på rette staden 11.55 06.55 God morgen Norge 08.00 Alle elsker Raymond Happy Endings 08.00 Cougar Town Østlandssendingen 10.25 Østfold Øyeblikk fra Norge Rundt 12.00 Nyheter 12.15 Gintberg 10.40 Østnytt 10.55 Østafjells 11.05 10.00 God morgen Norge 08.30 Ekstrem oppussing USA 08.25 Den syvende himmel 09.15 The i utkanten 12.45 Glimt av Norge: De glemte gruvene 11.45 Skogeheim flytter inn 09.20 Revenge Real Housewives of Miami 10.05 MilSørlandet 11.20 Rogaland 11.35 på Gursli 13.00 Nyheter 13.05 Jessica Fletcher 13.50 lionær søker kjæreste 10.55 Millionær 12.35 Hus til salgs - oppussing 10.10 Hot Listings Miami Vestlandsrevyen 11.45 Møre og Filmavisen 1959 14.00 Nyheter 14.05 Hygge i Strömsö søker kjæreste 11.55 The Big Bang 13.30 Mitt drømmehjem 11.05 Luksusfellen Romsdal 12.00 Midtnytt 14.45 Motorsøstre 15.00 Nyheter 15.10 Folk: Svensken Theory 12.20 The Big Bang Theory 14.30 Hjem igjen 12.00 The Ellen DeGeneres 12.15 Nordland på Eidsvoll 15.50 Fysikk på roterommet 16.00 Nyheter 12.50 Mom 13.15 Melissa & Joey 13.45 15.30 Naboer Show 12.25 Nordnytt 16.10 Folkets røst 17.00 Nyheter 17.15 Ut i nærturen Den syvende himmel 14.45 Ullared 16.00 Home and Away 13.00 Ekstreme samlere 12.40 Adils hemmelige dansere 17.30 Oddasat - nyheter på samisk 17.45 Tegnspråknytt 13.40 Verdas språk 15.40 Cougar Town 16.10 Friends 16.30 Home and Away 14.00 MasterChef USA 17.50 Utrolige kaker 16.40 Friends 17.00 Deal or no deal 15.00 How I Met Your Mother 14.10 Aktuelt 18.15 17.10 Hvem Two and Half Men og Kjus? 18.00 15.30 How Met Yourbaker Mother 14.50 Urix 23.15 Riksforsamlinga Chicago Fire 19.00 Silkeveien på 30 dager 20.00 Oppgrader! Hvem bor her? 20.30 kanaslå Aamodt 20.30 HeleISverige 18.45 Distriktsnyheter 17.40 Two and a Half Men 18.30 Nyhetene 16.00 Kongen av Queens 15.10 Den vidunderlige kysten Casey prøver å overtyde alle og seg sjølv om at han er Finsk Kveldens hovedperson har hatt gleden Heidi LøkeTheory er nesten umuBakerne skalEllen bake en valgfri kake 19.00 Dagsrevyen 18.05 og TheFrank Big Bang 18.45 Været 16.30 The DeGeneres 16.10reiseserie Med hjartet på rette staden heilt etter hendinga som nesten tok livet hans av å møte flere av verdens superstjerner lige å stoppe håndballbanen. Er de som måShow bestå av minst to sorter fyll 19.45frisk Claridges åpner dørene 18.30 The Bigpå Bang Theory 18.50 Sportsnyhetene 17.00 Derrick gjennom sinCæsar karriere like vanskelige å få tak på i kveld? og væreNCIS minst ti centimeter lang 20.45 Vikinglotto 19.00 Mom 19.00 Hotel 17.30 18.00 Dagsnytt atten 20.55 Distriktsnyheter 19.30 4-stjerners middag 20.00 Pengene på bordet 18.30 Hot Listings Miami 19.00 Silkeveien på 30 dager 21.00 Dagsrevyen 21 20.30 Premiere: Morgan og Ola21.00 Nyhetene 19.30 Luksusfellen 19.45 Riksforsamlinga 21.40 Medisindamene Conny på opplevelsesreise 21.20 Været 20.30 Luksusfellen Sverige 20.15 Aktuelt 22.30 Veien til Brasil 21.30 CSI 21.25 Sportsnyhetene 21.30 Paradise Hotel 20.55 Eventyrlige hus 23.00 Kveldsnytt 22.30 Brille 22.30 Revenge 21.25 Oddasat - nyheter på samisk 21.40 De utvalgte 23.15 Brasil med Michael Palin 23.30 Castle 22.40 Elementary 23.30 Sex og singelliv 21.30 Klippekysten - Korsika 00.05 Luck 00.25 CSI: Miami 00.35 NYC 22 00.05 How I Met Your Mother 21.35 Smerte, gift og lindring 01.00 Frekke Olivia Lee 01.20 Special Victims Unit 01.25 Criminal Minds 00.35 How I Met Your Mother 22.30 Urix 01.20 Veien til Brasil 02.15 CSI: NY 02.10 Numbers 01.05 Paradise Hotel 22.50 Korrespondentane 01.45 Whitechapel 03.05 CSI 02.55 Detroit 1-8-7 02.00 NCIS 23.20 Gintberg på kanten 03.15 Boardwalk Empire 03.55 Boston Public 03.40 Ringer 02.55 Kongen av Queens 23.50 Gjengangerne 04.10 Norge på tvers med Maria 04.40 Rookie Blue 03.25 Bones 00.45 Oddasat - nyheter på samisk 04.20 Alarm 112 - På liv og død 20.05 Livets Adils hemmelige 19.00 Landeplage: Svake mennesker 21.40 Norske Talenter 23.00 The Graham Norton Show 21.30 Click 04.40 mange siderdansere 05.30 Lykkelig skilt 05.05 112 Politiet 04.55 MasterChef USA 01.00 Distriktsnyheter Adil reiser til Trondheim for å møte 4 damer som Norsk dokumentarserie Det er klart for den femte semifinalen, og Hugh Jackman, Michael Fassbender, Michael prøver iherdig å tilfredsstille jobber i en stor barnehage. Adil erfarer fort at jobben det blir avgjort hvem som får de to aller James McAvoy og Molly er gjester sjefen ved å prioritere jobben, men 06.00 Smallville 07.10med Hushaiene Vegas 07.55 Fraktekrigen 08.25 Solgt! 08.50 Frasier 09.20 Frasier 09.45 Søstre 07.00 Mitt hemmelige tenåringsliv Salong Makeover 09.45slengen deres krever mer enn å leke småbarn siste finaleplassene! 06.05 hos Graham Norton07.50 Hundehviskeren 08.50 glemmer familien i samme M*A*S*H 10.15 M*A*S*H 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død Fødeavdelingen 10.45 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 Bad Ink 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain USA 21.00 Fjorden Cowboys 21.30 Ødemarkens menn 22.25 Fjorden Cowboys 22.55 Fjorden Cowboys 23.25 Criminal Minds 00.20 Las Vegas Jailhouse 00.50 Vegas Strip 01.20 Alarm 112 - På liv og død 02.10 Sons of Anarchy 03.00 Las Vegas Jailhouse 03.30 Vegas Strip 03.55 The Beat 04.20 South Park

06.00 Pantelånerne i Beverly Hills 06.30 Det okända 07.25 Rules of engagement 07.55 Pizzagjengen 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.50 Pizzagjengen 11.20 Rules of engagement 11.50 How Do I Look? 12.45 Rachael Ray 13.40 Home and Away 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 18.30 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 The Voice US 20.55 Pantelånerne i Beverly Hills 21.25 Film: Sucker Punch 23.30 Hotel Cæsar 00.00 Det okända 00.55 Damages 01.50 Beverly Hills 90210 02.45 The Good Wife 03.40 The Secret Circle 04.30 How Do I Look? 05.15 The Talk

Girls 14.45 One Tree Hill 15.35 Det lille paret 16.10 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.10 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.15 Fødeavdelingen 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 The Face UK 21.30 The Vampire Diaries 22.30 The Originals 23.30 Salong Makeover 00.35 Den levende utstillingsdukken 01.40 Ghost Whisperer 02.40 The Closer 03.40 Cold Case 04.35 Pretty Little Liars 05.25 Chop Shop 06.20 Skattejegerne 07.15 Top Gear Australia 08.45 Top Gear 09.45 Grensevakten 10.15 Skattejegerne 11.10 Nattpatruljen 11.40 Fikserne 12.05 Verdens dummeste 12.55 Inntauerne på South Beach 13.25 Innkreverne i California 13.55 Top Gear 15.05 Mann mot mat 15.35 Pantelånerne i Chicago 16.05 Fikserne 16.35 Lagerkrigen 17.05 Pantelånerne i Las Vegas 17.35 Nattpatruljen 18.05 Verdens dummeste 19.00 Pantelånerne i Chicago 19.30 Lagerkrigen 20.00 Pantelånerne i Las Vegas 20.30 Nattpatruljen 21.00 Nattpatruljen 21.30 Ink Master 22.30 The Big Bang Theory 23.00 The Big Bang Theory 23.30 Two and a Half Men 00.00 Two and a Half Men 00.30 Rude Tube 01.05 Top 20 Countdown 02.05 Spesialstyrken 03.00 Dusørjegeren 03.25 Dusørjegeren 03.50 The Bridge 04.30 MAX Sport: Focused 05.00 Archer 05.25 Archer

10.00 Gratulerer med dagen! 21.10 Springsteen og jeg 08.10 God 17. mai Norge 21.30 Pirates of the Caribbean 08.10 McLeods døtre 09.00 Boston Public 09.50 Drømmen om landsbygda20.00 10.40 Johnny FantastiskEnglish design 11.35 12.25 Uptown Girls 14.05 True Heart 15.50 What The Moon Saw 17.30 Hard Promises 19.15 The Darjeeling Sporløst forsvunnetav 12.25On Mord og mysterier 14.15 Et nytt liv på landet 15.15 Undercover Australiaspion 16.15 Limited 21.00musikkLord Of War Von Bülow-mysteriet Blue Juicemusikkdokumentar 02.40 Paven må dø 04.20 San Sabai 17. mai-stemning HM Kongens Gardes og 23.15 signaltropp har opp- 01.05 Amerikansk Kom fra morgenen Stranger Tides Nå er det bareBoss én britisk Den hemmelige millionæren 17.15 Drømmen om landsbygda 18.20 Drømmedesign 19.25English, FantastiskStorbridesign visning ved Universitetet i Oslo. Reporter Olav Viksmo med «God morgen Norge»-gjengen og igjen: Johnny 20.30 Castle 21.30 The Following 22.30 Hannibal 23.30 Drømmedesign 00.35 Politiagentene 01.35 Mord og 06.00 Ax Men 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel Air 10.00 The Fresh Slettan følger hovedstadens TVand 2 Nyhetene tannias siste håp... mysterier 03.30 Big Love 04.30 Call Me Fitz 05.00 Call Me Fitz 05.30 Call Me Fitz Prince of Bel Air 10.30 barnetog Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two 23.15 Brasil med Palin 19.45 21.30 CSI 22.30 Revenge a Half MenMichael 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Riksforsamlinga Queens 17.30 How I Met Your Mother20.00 18.30 Pengene på bordet 19.30 Bondi Beach 19.55 Kremen av Top Gear 20.45 House 21.30 Dopeffekten 22.25 Magnus - en vårdag 22.45 Family Guy 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 21.00 Two and a Half Men 21.30 Get Smart 23.25 Delstaten Cops Minas Gerais er Management Brasils økonomiske mirakel. Norsk 01.25 underholdningsserie Søskenparet Erling og EirinTrue harBlood konkurrert rockegroupie drept og 00.55 en prostituEtterforskningen Pascal fører 23.35seg Kremen En av Top Gear 00.25blir Nurse Jackie House 01.35 Entourage 02.00på Entourage 02.30 23.55 Anger 00.25 Seinfeld 00.55 Seinfeld Bundy 01.55 American Dad 02.25 Most Utrolige kakerde 02.55 03.50 True Blood 04.40 Nurseat Jackie 05.10 Bondi Beach Dit, og til Rio de Janeiro, der Olympiaden skal Cops gå av04.45 Airwolf 05.30 American Dad imellom gjennom hele livet. Nå ønsker å slå Dopeffekten ert forsvinner. CSI-teamet avdekker til at Emily og Aiden avdekket Shocking 03.25 Caught on Camera 04.20 stabelen i 2016, drar komikeren på sin lange reise seg sammen for å vinne to millioner kroner begge to er knyttet til et mystisk band flere gamle familiehemmeligheter

21.35 Mr Selfridge Br. dramaserie. Mens mennene fra varehuset slåss i krigen, blir kvinnene satt til å gjøre jobbene deres. Og Harry selv lengter etter å bidra 23.15 Chicago Fire Casey prøver å overtyde alle og seg sjølv om at han er heilt frisk etter hendinga som nesten tok livet hans

20.05 Legendariske kvinner Britisk dokumentarserie

19.00 Susan Boyles verden 21.30 Neste sommer 22.00 Twister Susan Boyle har strevd med en livslang Per Ivar og Eva har tre dager alene på I USAs midtvest hender det rett kamp mot sceneskrekken, kombinert hytta før sommerferien er over som det er at det blåser litt kraftimed et ønske om å fremføre musikk gere enn vi er vant til her hjemme... 19.00 Silkeveien på 30 dager 20.00 Hvem bor her? 20.30 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 20.30 Hele Sverige baker Finsk reiseserie Kveldens hovedperson har hatt gleden Heidi og Frank Løke er nesten umuBakerne skal bake en valgfri kake av å møte flere 15. av verdens TORSDAG MAI superstjerner lige å stoppe på håndballbanen. Er de som må bestå av minst to sorter fyll gjennom sin karriere like vanskelige å få tak på i kveld? og være minst ti centimeter lang 06.30 Mat med Niklas 07.00 Landgang 07.30 Nyheter 06.00 Alarm 112 06.30 Nyhetene 06.55 06.00 Nanny 06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the 10.00 Oddasat - nyheter på samisk 09.15 Jessica Fletcher 10.00 Nyheter 10.10 Med hjartet God morgen Norge 10.00 God morgen Brave and the Bold 06.45 Ullared 07.35 07.00 TV Shop 10.15 Distriktsnyheter 10.15 på rette staden 11.00 Nyheter 11.05 Norge Rundt 11.30 Østlandssendingen 10.25 Østfold Norge 11.40 Globe Trekker - Premiere! 08.00 Alle elsker Raymond Happy Endings 08.00 Cougar Town Hissig som en veps 12.00 Stortingets jubileumsmøter 12.40 Hus til salgs - oppussing 13.30 Mitt 08.30 Ekstrem oppussing USA 08.25 Den syvende himmel 09.15 The 10.40 Østnytt 10.55 Østafjells fra Stortinget 13.00 Stortingets jubileumsmøter fra drømmehjem 14.30 De Utvalgte 09.20 Revenge Real Housewives of Miami 10.05 Mil11.05 Sørlandet 11.20 Rogaland Eidsvolds plass 15.00 Nyheter 15.10 Eidsvollsbygningen 11.35 Vestlandsrevyen 11.45 Møre lionær søker kjæreste 10.55 Millionær 15.30 Naboer 10.20 Hot Listings Miami tilbake til 1814 15.40 Naturopplevelser 16.00 Nyheter søker kjæreste 11.55 The Big Bang 16.00 Home and Away 11.10 Luksusfellen og Romsdal 12.00 Midtnytt 12.15 16.10 Vi knyttes sammen 17.00 Nyheter 17.15 Ut i Theory 12.20 The Big Bang Theory 12.00 The Ellen DeGeneres Nordland 12.25 Nordnytt 12.40 Den 16.30 Home and Away 21.31 Intet lys iOddasat tunnelen 20.15 Aktuelt 20.00 Deal Norges Grillmester 21.30 Brille13.15 Melissa & Joey 13.45 22.30 Show NCIS nærturen 17.30 - nyheter på samisk 12.50 Mom 17.00 or no deal vidunderlige kysten 13.40 Verdas 17.45 Den syvende 14.45 Ullared får 18.00 13.00 Ekstreme språk 14.10 Aktueltom politikk, En ungTegnspråknytt jente blir funnet voldtatt og drept. Etterforsker Direkte fra studio De syvOppgrader! gjenværende parene får en stor Harald Eia oghimmel Bård Tufte Johansen En tidligere NCIS samlere agent og nåvæ17.50 Utrolige kaker 15.40 Cougar Town 18.30 Nyhetene 14.00 medlem MasterChef USA 14.50 Urix Vera Gröhn og kollegaene hennes settes på saken kultur og samfunnsliv utfordring når tema er kaken «Devil’s besøk av landets ledende komikere rende av Kongressen blir 18.15 Riksforsamlinga 16.10 Friends 18.45 15.00 How Your Mother 15.10 Den vidunderlige kysten funnet dreptI Met i New Orleans Cake» Været og pizza på grillen 18.45 Distriktsnyheter 16.40 Friends 18.50 Sportsnyhetene 15.30 How I Met Your Mother 16.10 Med hjartet på rette staden 20.05 Adils hemmelige dansere 19.00 Landeplage: Svake mennesker 21.40 Norske Talenter 23.00 The Graham Norton Show 21.30 Click 19.00 Dagsrevyen 17.10 Two and a Half Men 19.00 Hotel Cæsar 16.00 Kongen av Queens 17.00 Derrick Adil reiser til Trondheim å møte Mars 4 damer som Norsk dokumentarserie Det erHotel klart for den femte semifinalen, og Hugh Jackman, Fassbender, Michael prøver iherdig å tilfredsstille 19.45 Schrödingers katt:for Oppdrag 17.40 Two and aMichael Half Men 19.30 Cæsar 16.30 The Ellen DeGeneres 18.00 Dagsnytt atten jobber i en stor barnehage. Adil erfarer fort at jobben det blirHvem avgjort James McAvoy og Molly er gjester sjefen ved å prioritere jobben, men 20.35 Tettere på: Monna Tandberg 18.05 The Big Bang Theory 20.00 borhvem her? som får de to aller Show 19.00 Silkeveien på 30 dager deres krever mer enn å leke med småbarn siste finaleplassene! hos Graham Norton glemmer familien i samme slengen 20.55 Distriktsnyheter 18.30 The Big Bang Theory 20.30 TV 2 hjelper deg 17.30 NCIS 19.45 Veien til Brasil 21.00 Dagsrevyen 21 19.00 Mom 21.00 Nyhetene 18.30 Hot Listings Miami 20.15 Suoknaborgan - sanger fra 21.30 Debatten 19.30 4-stjerners middag 21.20 Været 19.30 Luksusfellen urfolk 22.30 Veien til Brasil 20.30 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 20.30 Hele Sverige baker 21.25 Sportsnyhetene 20.45 Historien om et måltid 23.00 Kveldsnytt 22.00 Costa del Kongsvik 21.40 Criminal Minds 21.30 Paradise Hotel 20.55 Eventyrlige hus 23.15 Chicago Fire 22.30 The Big Bang Theory 22.30 Det du vil vite om sex 21.25 Oddasat - nyheter på samisk 22.35 Hawaii Five-0 23.55 Fatso 23.00 Person of Interest 23.30 Hawaii Five-O 23.30 Sex og singelliv 21.30 Et slag i ansiktet 01.25 Veien til Brasil 00.00 Castle 00.30 Badehotellet 00.05 How I Met Your Mother 22.20 Isdammen 01.55 Olivia Lee 00.55 CSI: Miami middag 01.30 00.35 How MetaYour 22.30 Urix 21.30 Frekke Whitechapel 17.00 Derrick 21.40 Californication Grey’s Anatomy 19.30 4-stjerners 22.30 Two Iand HalfMother Men 02.15 Schrödingers katt: Oppdrag Mars 01.50 Special Victims Unit 02.00 Criminal Minds 01.05 Paradise Hotel 22.50 Til Arktis med Bruce Parry Br. krimserie. Uhyggelige ting skjer i den gamle forstaTysk krimserie Meredith hjelper Cristina med talen Hovedretten er bacalao og desserten Walden reconnects with Kate 03.05 Folk: Svensken på Eidsvoll 02.45 CSI: NY 02.45 Numbers 02.05 NCIS 23.40 Smerte, gift og lindring den tilBoardwalk London. EnEmpire ung kvinne blir angrepet, men en hun skal holde1-8-7 om hun vinner Harper er iskrem and is Kongen sure she’s One” – 03.45 03.35 CSI med varme bær 03.30 Detroit 02.55 av“The Queens 00.35 Luck liten gammel dame trår til og redder henne Avery-prisen that until he meets Vivian 04.45 Det gode bondeliv 04.20 Boston Public Ringer 03.25is,Bones 01.30 Oddasat - nyheter på samisk 04.15 10.00 Debatten Gratulerer med dagen! 21.10 Springsteen og jeg 08.10 Alarm God 17. mai Norge 21.30 PiratesBlue of the Caribbean 20.00 Johnny English 05.15 05.10 Rookie 04.55 112 - På liv og død 04.55 MasterChef USA 01.45 Distriktsnyheter HM Kongens Gardes musikk- og signaltropp har opp- Amerikansk musikkdokumentar Kom i 17. mai-stemning fra morgenen av On Stranger Tides Nå er det bare én britisk spion visning ved Universitetet i Oslo. Reporter Olav Viksmo med «God morgen Norge»-gjengen og igjen: Johnny English, Storbri06.00hovedstadens Smallville 07.10barnetog Hushaiene Vegas 07.55 Fraktekrigen 08.25 Solgt! 08.50 Frasier 09.20 Frasier 09.45 06.05 Søstre 07.00 Mitt hemmelige tenåringsliv 07.50 Hundehviskeren 08.50 Salong Makeover Slettan følger TV 2 Nyhetene tannias siste håp... 09.45 M*A*S*H 10.15 M*A*S*H 10.45 Cash Cowboys 11.40 Broom 12.10 Besatt av bil 12.40 Alarm 112 - På liv og død 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 South Park 16.00 Fraktekrigen 16.30 Cash Cowboys 17.25 Alarm 112 - På liv og død 18.25 Bad Ink 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fra Nydalen 20.25 Little Britain USA 21.00 Fjorden Cowboys 21.30 Broom 22.00 Broom 22.30 Golden Goal 23.00 Bellator Spring Tournament 01.00 Las Vegas Jailhouse 01.30 Alarm 112 - På liv og død 02.20 Sons of Anarchy 03.10 Las Vegas Jailhouse 03.35 The Beat 04.00 South Park 04.25 South Park 04.50 South Park 05.15 Baller av stål

06.00 Pantelånerne i Beverly Hills 06.30 Det okända 07.25 Rules of engagement 07.55 Pizzagjengen 08.25 Suburgatory 08.55 Glee 09.50 Hart of Dixie 10.50 Pizzagjengen 11.20 Rules of engagement 11.50 How Do I Look? 12.45 Rachael Ray 13.40 Home and Away 14.40 Naboer 15.10 2 Broke Girls 15.40 New Girl 16.10 Grey’s Anatomy 17.05 Hart of Dixie 18.00 Tid for hjem 19.00 2 Broke Girls 19.30 New Girl 20.00 Model Killers 20.55 Pantelånerne i Beverly Hills 21.25 Redesign 22.25 Orphan Black 23.25 Orphan Black 00.20 Hotel Cæsar 00.50 Det okända 01.45 Damages 02.40 Beverly Hills 90210 03.35 The Good Wife 04.25 The Secret Circle 05.15 The Talk

Fødeavdelingen 10.45 Judge Judy 11.15 One Tree Hill 12.05 Switched at Birth 13.00 Gossip Girl 13.50 Gilmore Girls 14.45 One Tree Hill 15.35 Det lille paret 16.10 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 17.10 Unge mødre 17.45 Unge mødre 18.20 Fødeavdelingen: Tvillinger og trillinger 19.25 Friends 19.55 Friends 20.30 Familieliv 21.00 Familieliv 21.30 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 22.30 Mistresses 23.30 Salong Makeover 00.35 Mitt sexleketøy 01.40 Ghost Whisperer 02.40 The Closer 03.35 Cold Case 04.30 Pretty Little Liars 05.20 Chop Shop 06.20 Dusørjegeren 06.50 Skattejegerne 07.45 Top Gear Australia 08.45 Top Gear 09.45 Grensevakten 10.15 Skattejegerne 11.10 Nattpatruljen 11.40 Fikserne 12.05 Verdens dummeste 12.55 Inntauerne på South Beach 13.25 Innkreverne i California 13.55 Top Gear 15.05 Mann mot mat 15.35 Pantelånerne i Chicago 16.05 Fikserne 16.35 Lagerkrigen 17.05 Pantelånerne i Las Vegas 17.35 Nattpatruljen 18.05 Verdens dummeste 19.00 Pantelånerne i Chicago 19.30 Lagerkrigen 20.00 Pantelånerne i Las Vegas 20.30 Nattpatruljen 21.00 Nattpatruljen 21.30 Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life 23.55 The Big Bang Theory 00.25 The Big Bang Theory 00.55 Two and a Half Men 01.25 Two and a Half Men 01.55 Rude Tube 02.30 Top 20 Countdown 03.20 Spesialstyrken 04.00 Dusørjegeren 04.25 Dusørjegeren 04.50 Renegade

Vildanden 13.50 Little Miss Magic 15.30 Beyond the Prairie 17.15 Beyond the Prairie II 18.55 Crush - The 21.35 Mr 12.10 Selfridge 20.05 Legendariske kvinner 19.00 Susan Boyles verden 21.30 Neste sommer 22.00 Twister 08.10 McLeods døtre 09.00 Boston Public 09.50 Drømmen om landsbygda 10.40 Fantastisk design 11.35 SporSad Fuckers Club 21.00 Danielle Steel’s Vanessa 22.40 Danielle Steel’s Størst av alt er kjærligheten 00.10 Mary Br. dramaserie. Mens mennene slåss i 03.10 Britisk dokumentarserie Susan Boyle har strevdløst med en livslang Per og Eva harEttre dager I USAs midtvest hender det rettDen forsvunnet 12.25 Mord ogIvar mysterier 14.15 nytt liv på alene landet på 15.15 Undercover Boss Australia 16.15 Higgins Clark’s The Cradlefra Willvarehuset Fall 01.40 Xtra Credit 14 Hours hemmelige millionæren 17.15 om landsbygda 18.20 Drømmedesign 19.25 design 20.30 krigen, blir kvinnene satt til å gjøre jobbene deres. Og kamp mot sceneskrekken, kombinert hyttaDrømmen før sommerferien er over som det er atFantastisk det blåser litt kraftiCastle 21.30 Undercover Boss USA 22.30 Skattejegerne 23.30 Drømmedesign Mord Ax Men Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel Air 10.00 Themed Freshet ønske om å fremføre Harry selv06.00 lengter etter07.00 å bidra musikk gere00.30 enn viPolitiagentene er vant til her01.40 hjemme... Prince of Bel Air 10.30 Seinfeld 11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and a Half Men 14.30 Family Guy 15.30 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 How I Met Your Mother 18.30 Family Guy 19.00 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 21.00 Two and a Half Men 21.30 Tattoosalongen 22.30 Chicago PD 23.30 Cops 00.00 Anger Management 00.30 Seinfeld 01.00 Seinfeld 01.30 Bundy 02.00 American Dad 02.30 Most Shocking 03.25 Minerydderne i Afghanistan 04.10 Cops 04.35 Airwolf 05.20 American Dad

og mysterier 03.30 Boss 04.25 Call Me Fitz 04.55 Man Stroke Woman 05.25 Man Stroke Woman

19.30 Bondi Beach 19.55 Kremen av Top Gear 20.45 House 21.25 Rådet 21.55 Tenåring og jomfru 22.45 True Blood 23.40 Kremen av Top Gear 00.30 Nurse Jackie 01.00 House 01.40 Entourage 02.10 Entourage 02.35 Utrolige kaker 02.55 Dopeffekten 03.55 True Blood 04.50 Nurse Jackie 05.20 Bondi Beach


Arendals Tidende

Onsdag 14. mai 2014

35


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22 Seksti millioner kroner

Seksti millioner kroner gikk bort så altfor fort Han hadde dem i hånda si, men plutselig var det gjort Så sitter han tilbake da, der ensom og forlatt Seksti millioner kroner, de skulle han gjerne hatt

Denne fine tegningen har vi fått av Sunniva i Rykene barnehage.

Seksti millioner kroner, er mange penger det Nok til et liv i sus og dus, ja nok å rutte med Han hadde dem i hånda si, men plutselig var det gjort Seksti millioner kroner gikk bort så altfor fort

Har du en tegning du vil ha med i Arendals Tidende. Send den til: Arendals Tidende, Postboks 383, 4804 Arendal. Husk navn og alder på kunstneren!

Vi burde virkelig få trent nå.

Ja. Det burde vi.

...

...eller hva om vi bare tar litt mindre ost på pizzaen?

Super idé!

...

...

Trond Rudsli

Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen.

Onsdag

Torsdag

Norges eneste firma innen skadedyrkontroll sertifisert ihht. ISO-9001 for skadedyrkontroll/bekjempelse

12º • • • •

Hva kan vi hjelpe deg med? Sanering / forebyggende

• Husbukk • Biller Stokkmaur • Duer • Veps Maur • Fluer • Mus Borebiller • Sopp og råte • Rotter Kakerlakker Ellers alt innen skadedyrkontroll Ring: Tor Ole Dalen - 37 02 47 90 / 906 57 906 For gratis og uforpliktende befaring

3 m/s

opp

0 mm

opp

14º 2 m/s

opp

0 mm

opp

05:00

21:21

04:58

22:34

21:44

05:05

21:46

05:39

ned

ned

ned

ned

Arendalstidende 20140514 000 00 00  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you