Page 1

Arendals Tidende Side 10-11

Motorgutta satser mot toppen Side 14-15

Solfylt 1. mai-fest

Side 4-5 PAROLER: «Nei til konkurranseutsetting av offentlige tjenester», «Fritt Palestina» og «Lovfestet rett til hel stilling» var blant parolene som preget 1.mai-tog i Arendal.

kultur

Bistand fra Birkenlund

Sporten

NYHETER

Uke 18 2014 - Fredag 2. mai - tirsdag 6. mai - Nr. 32 - 9. årgang

Løssalg kr 20,-

Bading, kunst og hylleblomster Side 18-19


2

Fredag 2. mai 2014

LEDER Ei diger kulturtue

Arendals Tidende

UKENS

I Arendal kan man gå fra å hilse på kjentfolk ute på Sam Eydes plass, til å bli sugd inn i internasjonale og nasjonale artisters musikkunivers i Store og Lille Torungen på Kulturhuset. Munkehaugen scene tilbyr musikkopplevelser innen alt fra hard rock til elektronika. Revyene, forestillingene og musikkteateret i byen fortjener all honnør. Og byens mange gallerier trekker fram lokale kunstnere, og de tilbyr kunstopplevelser i verdensklasse. Barn, unge, voksne og godt voksne kan nyte godt av festivaler som gjør Arendal om til en jazzhovedstad, et rockemekka, en mektig sjøfartsby, et virilt vintersted, en trekkspillfest og mye, mye annet. Inntil for to dager siden satt imidlertid kreftene som står for disse verdiene på hver sin tue. Onsdag ble det avholdt stiftelsesmøte for Arendal kulturforum, og den flotte kulturbyen Arendal har dermed fått et eget organ som skal sikre samarbeid mellom de som skaper så mye i byen vår. Målet med forumet er blant annet at kunst- og kulturlivet skal koordineres bedre. Det er ikke sjelden at to galleriåpninger overlapper hverandre, eller at to forestillinger mange gjerne skulle gått på vises samtidig. At to kulturinstitusjoner i Arendal konkurrerer om samme publikum er lite matnyttig. Å samordne informasjon om, og datoer for, disse arrangementene er derfor et kjempetiltak. «Sammen er vi sterke» er også en av tankene bak etableringen. Med en samlet stemme håper kultur-Arendal å bli bedre hørt blant byens politikere. Det er et smart trekk. Som et talerør for byens kultur blir denne organisasjonen naturlig å hente inn informasjon fra når politiske beslutninger som berører deres virksomhet skal treffes. Det samme gjelder for folk flest. Med byens nye kulturforum vil det forhåpentligvis bli enklere for små aktører å formidle informasjon om hva de driver med, til mannen og dama i Arendals gater. Kulturlivet i Arendal er mangfoldig og spennende, og det kan vi takke ildsjeler og frivillige sjeler for. Vi håper og tror dette er et skritt i retning av et enda mer florerende kulturliv i byen, og gratulerer det nyfødte forumet.

Tlf. 40 69 22 22 Trykk: Agderposten Trykk AS Utgiver: Nye Arendals Tidende AS Org.nr: 898 426 432 Postadresse: Postboks 383, 4804 Arendal Besøksadresse: Havnegaten 4b, Arendal Papirutgave: Onsdag og fredag Nettside: www.arendals-tidende.no


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

3

Arendals Tidende

Hver fredag tar Arendals Tidende en prat med en aktuell person. Har du en idé om noen vi bør snakke med? Tips oss på post@arendalstidende.no

NAVN

Daglig leder Einar Sjøvaag Mob. 959 70 099 einar.sjovaag@ arendalstidende.no

Ansvarlig redaktør Grete A. Husebø Mob: 46 69 78 05 grete.husebo@ arendalstidende.no

Kulturredaktør Linda Christensen Mob: 974 39 024 linda.christensen@ arendalstidende.no

NAVN: Agnes Norgaard Inntil hun så en bonde arbeide på 1. mai skjønte hun ikke forskjellen på 1. og 17. mai. Arbeiderdama og distriktssekretæren for LO i Aust-Agder er ukas navn i Arendals Tidende.

  – Hva betyr egentlig den dagen for deg nå?   – Jeg har reflektert litt over hva den dagen betyr nå i 2014 i forbindelse med innlegg jeg ­holdt, og jeg tror det er viktig at vi blir minnet på at de rettig­hetene og godene vi har faktisk ikke er en selvfølge. Det er viktig å være oppmerksom på historien vi har bak oss når vi skal stake ut politikken for fremtiden, og det er jo faktisk en grunn til at vi forhandler om lønn og rettigheter på nytt hvert eneste år. Også snakker vi jo mye om at Eydehavn er lille Youngstorget, og skal jeg være helt ærlig, så er det faktisk utrolig viktig for meg å komme ut dit på 1. mai.

  – Med at stiftelsen av Arbeiderpartiet skjedde i Arendal, og med den sterke arbeiderbevegelsen vi har hatt på Eydehavn, er det naturlig at en dag som 1. mai markeres kraftig i denne byen. Men merker dere som sitter og jobber med dagens tema hele året noe til at de rødgrønne ikke lenger har regjeringsmakt og at høyresiden har overtatt styringen i Arendal?   – Vi merker det ikke så mye direkte inn på arbeidet vårt, men vi merker det veldig på folk. Lokalt bemerket Høyre seg i den skoledebatten som har rast i Arendal den siste tiden, og på nasjonalt plan har jo reservasjonsretten mot abort fått utrolig mye oppmerksomhet. Å se hvor mange som engasjerer seg i disse sakene som berører dem synes jeg er utrolig flott, og vår oppgave blir så å være med, og å huke dem inn i fellesskapet.

  – Er det enkelt å få folk til å engasjere seg i dag?   – Nei det er ikke det, men jeg tror det er viktig å få med flere unge, kvinner og innvandrere i fellesskapet. For å få til det tror jeg både vi må tørre å slippe dem til, også må vi tilrettelegge for at særlig kvinner skal engasjere seg.   – Du er jo ei kvinne som har turt å stikke nesa fram. Handler det om å tilrettelegge, eller må også kvinner tørre litt?   – Det handler definitivt også om at kvinner må bli litt tøffere, og gutse, og tørre. Vi må være flinke til å backe hverandre opp, og vi må ta på oss litt mentorroller for folk som er nye og usikre.   – En ting er jo å trekke fram og backe ung arbeidskraft, men debatten om å få eldre arbeidskraft inn i arbeidslivet har også rast de siste månedene. Hvordan skal vi klare det?

marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

UNG-reporter Elise de Ruiter

GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@arendalstidende.no

– Hvordan markerte du 1. mai i år?   – I år var jeg faktisk v­ eldig heldig med opplegget for 1. mai, for toget i Risør startet ­såpass tidlig at jeg fikk med meg ­arrangement både på Eydehavn og i Arendal etter det.

Journalist Marianne Litlekalsøy Mob. 900 40 551

  – Det handler mye om å verdsette en bredde på arbeidsplassen. Og nettopp IA-avtalen som vi jobber mye med fokuserer på utfordringen med å få både unge, eldre og de med nedsatt funksjonevne i arbeid. Så må jeg også si at jeg faktisk stusser litt over at ikke eldre arbeidskraft er mer attraktivt. De er jo både stabile, effektive og drevne.   – Så kommer det uunngåelige 1.mai-spørsmålet: Unge Høyre proklamerte i Agderposten denne uken at de vil avskaffe 1. mai. Er det en god ide?   – Uff, jeg kjenner jeg blir ­irritert når jeg hører det. De røde dagene er kommet for å bli, og de går ikke ut på dato. Så tenker jeg også at det er et litt morsomt at arbeiderbevegelsen alltid har kjempet for fritid, og mange ser jo faktisk på 1. mai nettopp som en fridag.

Økonomijournalist Morten Kraft Mob: 900 38 052 morten.kraft@ arendalstidende.no

Journalist Ole Gustav Johnsen ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Sportjournalist Tore Abrahamsen Mob: 975 72 101

elise.de.ruiter@ arendalstidende.no

tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Salgsleder Wenche Eriksen Mob. 410 20 737

Annonsesalg Odd Vasbø Mob. 909 66 220

wenche.eriksen@ arendalstidende.no

odd.vasbo@ arendalstidende.no

Abonnement Rune Jobsen Tlf. 40 69 22 22 abonnement@ arendalstidende.no

Grafisk designer Maria Åsheim Mob: 920 69 172 maria.asheim@ arendalstidende.no

Journalist/ korrektur Heidi T. Vigerstøl Mob: 952 00 005 heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

Annonseproduksjon Torbjørn Lillebø Mob: 920 47 345 torbjorn.lillebo@ arendalstidende.no

Tlf. 40 69 22 22 PAPIRUTGAVE ONSDAG OG FREDAG

post@arendalstidende.no - abonnement@arendalstidende.no - annonser@arendalstidende.no Arendals Tidende arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund. Organet har medlemmer fra presseorganisasjon og allmennheten, og behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Rådhusgt. 17, Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo. Telefon: 22 40 50 40. Telefax: 22 40 50 55. E-post:pfu@presse.no


4

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

1. mai i Arendal

Fest for arbeidsfolk

FOR BARNA: Norsk folkehjelp sørget for at også de yngste kunne nye 1. mai på Eydehavn.

FRIHET: Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen kom til Eydehavn for anledningen, her går hun under frihetsfanen sammen med leder i Arendal Arbeiderparti Robert Cornels Nordli.

FLAGGBORG: Fremst i toget på Eydehavn gikk Flaggborgen, dernest kom faneborgen.

TAKT OG TONE: Stokken skolemusikkorps og Stokken veterankorps.

SKOLEN: I år som i fjor stilte mange opp for å gå bak «skolefanen».


Arendals Tidende

BAUTA: Marcus Sagmo er nestleder i Aust-Agder AUF, han sto for blomsternedlegging på arbeiderbautaen.

Fredag 2. mai 2014

MODELLER: Og disse guttene stilte mer enn gjerne opp da avisa knipset bilder

5

SANG: Arendals Handelsstands sangforening ønsket mai måned velkommen til Arendal i sang.

k, og MC-folk

I KIRKA: Mc-folk og motorsykler ble ønsket velkommen inn i Kirka av prest Åsta Ledaal. Her er Monica Foss på vei opp midtgangen.

FOLKEFEST: Flere hundre var møtt opp for toget på Eydehavn, både store og små deltok.

1. mai ble markert på Eydehavn og i Arendal sentrum torsdag. Samtidig inntok MC-folka Arendal, og to motorsykler kjørte inn i selve trefoldighetskirka. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@arendalstidende.no

UNGDOMSMUSIKKEN: Ungdomsmusikken spilte under 1.mai-toget i sentrum


6

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

Sykkel kjørte i bil

Flere fikk bostøtte

En sykkel kjørte i en bil i motgående retning ved Birkenlund tirsdag kveld. Syklisten skal ha kjørt i motgående retning ved Fluet. Syklisten ble tatt til legevakt og ble sjekket for personskader.

Flere personer fikk bostøtte av Husbanken i Arendal i mars i år, enn i samme måned i fjor. Det viser tall fra Husbankens statistikkbank. 1 321 personer i Arendal fikk støtte i mars,

mot 1 294 i samme måned i fjor. Det er personer i Norge med lav inntekt og egen bolig som kan søke om støtte, og det ble i gjennomsnitt gitt litt over 2 200 kroner til hver av dem i mars.

Lunderød sikret til friidretten Bystyret vil at Lunderød stadion skal være hovedanlegg for friidrett i kommunen. Samtidig gis det positive signaler til ny regional friidrettshall i Grimstad. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

– Vi er veldig fornøyd med bystyrets enstemmige vedtak om å beholde Lunderød som kommunalt idrettsanlegg og friidrettsarena, sier en organisasjonssjef i AustAgder Idrettskrets Svein Lien til Arendals Tidende. Det var i forbindelse med bystyrets behandling av årets budsjett at rådmannen fikk i oppdrag å se på muligheter og konsekvenser ved å omdanne Lunderød stadion til nytt boligområde. Samtidig var det ønskelig å avklare om friidrettsvirksomheten i kommunen kunne overføres til et fullverdig regionalt friidrettsanlegg, med utgangspunkt i Levermyr stadion i Grimstad. Tanken på å gjøre Lunderød om til boligfelt ble ikke godt mottatt av idretten, og i et åpent brev til politikere og kommuneadministrasjon skriver de at «Lunderød er det eneste fullverdige friidrettsanlegget i Arendal kommune og en by av Arendals størrelse skal absolutt ha et godt friidrettsanlegg.»   – Det oppleves som krevende å arbeide med slike prosesser som handler om mulig avvikling av anlegg. Vi ønsker jo først og fremst å jobbe sammen med klubbene til det beste for ­idretten, sier Lien.

Slitent anlegg

Lunderød stadion ble åpnet i 1988, som et kommunalt anlegg og er senere blitt driftet av kommunen. Anlegget er fullt ut et tradisjonelt friidrettsanlegg med

seks 400 meters rundbaner, åtte baner til 110 meter hekk og 100 meter, samt alle kasteøvelser. I tillegg har også baneanlegget vanngrav for 3000 meter hinder. Banen blir i dag brukt mye av friidretten i Grane, til friidrettsmerkeprøver og av Aust-Agder Bedriftsidrettskrets. Lunderød stadion er ett av få kommunale anlegg som fortsatt har naturgress, og var i sin tid hjemmearena til FK Arendal. I dag brukes gressbanen for det meste av unge og eldre fotballspillere i Øyestad IF. Selv om idrettshus med garderober, kiosk og møterom er i god stand vises det etter 25 års bruk at selve baneanlegget trenger en oppgradering. Et faktum anleggsutvalget til Norges Friidrettsforbund minnet om da de besøkte Lunderød i fjor sommer.   – I dag var det ingen grunn til å frata Lunderød sertifikatet. Så lenge det ikke er farlig å bruke anlegget beholder det sin status, men Lunderød fremstår som noe i retning av utslitt, konkluderte teknisk konsulent i friidrettsforbundet Ole Petter Sandvig under befaringen. Han benyttet også anledningen til å minne om situasjonen ti år tilbake da anleggsutvalget tok med seg sertifikatet til Levermyr i Grimstad etter befaring der.   – Nå fremstår Levermyr som den rake motsetningen til Lunderød, med et flott o­ ppdatert friidrettsanlegg, konkluderte Sandvig under Arendalsbesøket i juni i fjor.

Beholder Lunderød

Etter å ha gått noen runder med seg selv har kommunens administrasjon valgt å legge vekk planene for nytt boligfelt på Lunderød. Dette begrunnes delvis med at støyen fra dagens E18 og en ny firefelts vei vil være for sterk. I tillegg er eksisterende vei til Lunderød også skoleveien til Asdal skole. Skolen har rundt

GLAD: Organisasjonssjef Svein Lien i Aust- Agder Idrettskrets er glad for at bystyret velger å satse på Lunderød.

480 elever, noe som tilsier betydelig trafikk av biler og busser som bringer og henter elever. Dersom Lunderød skulle bli et boligområde vil det bety en betydelig trafikkøkning på det som i dag er skolevei. Rådmannen og hans stab har likevel en åpning for at området mellom Asdal skole og Lunderød på et senere tidspunkt kan legges ut til boligbygging. I tillegg er det avklart at Levermyr i Grimstad, som er hjemmearena for både Jerv og Amazon, ikke har tilstrekkelig kapasitet til å være et regionalt friidrettsanlegg. Derfor har både rådmannen og politikerne falt ned på at Lunderød skal øremerkes som det fremtidige friidrettsanlegget i kommunen. Noe som betyr at det må gjøres en oppgradering av anlegget på rundt 2,7 millioner kroner. Siden anlegget er over 20 år kan det åpne for bruk av offentlige «spillemidler» på inntil en tredjedel av beløpet. Det resterende vil rådmannen ha inn i de ordinære budsjettene. En mor-

som kuriositet i sakspapirene til bystyret er at administrasjonen vil se på mulighetene for å flytte tribuneanlegget på Lunderød til Bjønnes stadion. Begrunnelsen her er at Bjønnes i overskuelig fremtid vil være kommunens hovedanlegg for fotball og «når Arendal Fotball rykker opp i eliteserien står klubben og kommunen overfor nye utfordringer med hensyn til hovedbane».

Positive til friidrettshall

Kommunepolitikerne stiller seg også positive til tanken om en regional friidrettshall lokalisert til Campus området i Grimstad. Det er Sørild Friidrett som ønsker å ha med seg kommunene Grimstad, Arendal og Kristiansand på et spleiselag. En ny friidrettshall for Sørlandet er kostnadsberegnet til rundt 90 millioner kroner. Her ser Sørild for seg at Grimstad bidrar med 15 millioner kroner, mens Arendal

FOTBALL: Rådmannen vurderer å flytte tribunen på Lunderød til Bjønnes. Og kanskje bytte skiltet FK Arendal til Arendal Fotball?


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

Innvandrere i Arendal Nesten 5 500 innvandrere og norskfødte med innvandrerforel­ dre bor i Arendal nå. Ved årsskiftet utgjorde de 12,5 prosent av det totale folketallet. Det er en større andel enn landsgjennom­ snittet på 12 prosent. Ved forrige årsskifte var det litt over 633 000

innvandrere og 126 000 norsk­ fødte med innvandrerforeldre i Norge. Innvandrere fra Polen er den klart største innvandrergrup­ pen i landet. Den økte med 7 300 i fjor og utgjør nå nesten like mange personer som det er innbyggere i Kristiansand.

7

17 ledige jobber 17 ledige drosjeløyer er lyst ut i Aust-Agder nå. Søknadsfristen for jobbene er 26. mai. I Arendal er totalt seks jobber ledige. Fire maxitaxiløyver og to sentralløyver skal besettes.

– Halve regjeringen har takka ja En ivrig fylkesmann og leder av programkomiteen for Arendalsuka forteller at et bredt spekter av politikere og organisasjoner kommer til årets politiske uke i Arendal, til tross for at 2014 ikke er et valgår. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

– Ordføreren kommer til å åpne arrangementet med tårer i øynene mandag 11. august, og vi holder på til 16. august, sa fylkesmann og leder av program­ komiteen Øystein Djupedal da han forrige uke orienterte by­ styrepolitikerne om programmet for årets Arendalsuke.

For unge

og Kristiansand stiller opp med 4,6 millioner kroner hver. I tillegg må de samme kom­ munene også forplikte seg med årlige driftstilskudd. Grimstad kommunestyre har al­ lerede signalisert at de vil bidra med sin del, Men har lagt flere forutsetninger inn i beslutnin­ gen. Arendal bystyre stiller seg også positive i utgangspunktet til ny regional friidrettshall i Grimstad, men ønsker saken

behandlet til høsten der både kostnadskalkyler, finansiering­ smodell og andre relevante for­ hold er kvalitetssikret.   – Det er positivt at kom­ munene ser muligheter for å løse utbygging av større idrettsanlegg som interkommunale prosjekter. Nå håper vi at også Kristiansand kommer med i arbeidet med å realisere en felles friidrettshall i Grimstad, avslutter Svein Lien i Aust- Agder Idrettskrets.

Djupedal lover videre at uka ak­ kurat som før vil ha en ung profil og trekker fram ungdomspartilederdebatten som går man­ dag kveld.   – Jeg har selv bakgrunn som ungdomspolitiker og jeg må si at de unge i dag er flinkere enn jeg noen gang har vært. Den de­ batten er virkelig et høydepunkt. Lederen av programkomiteen trekker også fram en grunn­ lovsmarkering under åpningen av Arendalsuka som noe han gleder seg til.   – Under åpningen har vi et arrangement i samarbeid med Stortingets grunnlovssekretariat hvor hvert av ungdomspartiene forteller om en av paragrafene fra grunnloven og forteller hvorfor de mener den er viktig.

Arbeidsliv og kunnskap

VEDLIKEHOLD: Idrettshuset på Lunderød er i god stand, men ­friidrettsanlegget må påkostes rundt tre millioner kroner.

Tirsdagen står debatt om hvor­ vidt norsk arbeidsliv kan holde stand mot lønnsvilkår i resten av verden på timeplanen. Tidligere LO-leder Gerd Kristensen, for­ retningsmann og redaktør Trygve Hegnar, Arbeiderpartiets par­ tisekretær Raymond Johansen og arbeids- og inkluderingsmin­ ister Robert Eriksen er bekreftet til debatten. Også en debatt med den

ETTER SKJEMA: – Vi har aldri ligget så godt an med planleggingen som vi gjør i år, fortalte Djupedal under orienteringen om Arendalsuka i bystyret, torsdag.

foreløpige tittelen «Med kunnskap skal landet bygges» er planlagt. Her er kunnskaps­ minister Torbjørn Røe Isachsen bekreftet, i tillegg kommer Aps Trond Giske, Venstres Trine Skei Grande og Sosialistisk Venstrepartis Audun Lysbakken.

Mat, klima og vei

Debatten «Med mat skal landet bygges» står på agendaen ons­ dag. Hit er matmogul Ole Robert Reitan, Senterpartiets Marit Arnstad og landbruks- og mat­ minister Sylvi Listhaug bekreftet. Midt på dagen arrangeres et klimaarrangement med kli­ maløsninger i fokus, Zero og Framtiden i våre hender er blant organisasjonene som skal være bekreftet. Djupedal krysser fin­ grene for at også fredsprisvin­ neren Rajendra Pachauri som leder FNs klimapanel skal dukke opp.   – Jeg snakket med ham da jeg var på reise i India, og han sa Arendal var den vakreste byen i verden. Så vi kan håpe på at han kommer, og det vil virkelig gi internasjonal oppmerksomhet rundt Arendalsuka. Onsdagen rundes av med en de­ batt om vei. Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen har allerede bekreftet at han kommer, han er i godt selskap av NHOs Kristin

Skogen Lund, Eilert Sundt og Høyres Petter Løvik som er leder av samferdselskomiteen.

– Kjør debatt!

Torsdagen er dagen for den store partilederdebatten i Kulturhuset. NRK vil sende debatten direk­ te som de også har gjort de foregående årene. Djupedal trekker imidlertid også fram et arrangement torsdag morgen som viktig.   – Da møtes utenriksminister Børge Brende, og tidligere uten­ riksminister Jonas Gahr Støre til debatten «Med diplomati skal landet bygges», forteller han. I tillegg sitter NRKs avtroppende korrespondent i Russland HansWilhelm Steinfeld, tidligere statsminister Kåre Willoch og en representant fra Røde Kors i et ekspertpanel som skal bidra i debatten. Fredagen vil innebære en mark­ ering av innovasjon Norges 10-årsjubileum og en debatt om kommunestruktur i regi av KS. På kvelden er det minglefest på Gjestehavna.   – Nesten alle titlene på ar­ rangementene våre heter noe med landsbygging, men det er ikke sikkert det fortsetter å være sånn, det er bare arbeidstitler, nesten unnskylder Djupedal seg til slutt.


8

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

5938 til UiA

Tatt i Høvåg

6000 personer hadde Universitetet i Agder som førstevalg på sine søknader om studieplass. Det viser tallene fra Samordna opptak nå etter at fristen for å søke har gått ut. Antallet planlagte studieplasser er 2677, og vesentlig lavere enn det antallet som har søkt om plass på et av de 88 studiene på Universitetet i Agder.

En 21 år gammel mann fra Arendal ble pågrepet for kjøring uten førerkort onsdag. Mannen var kommet til Høvåg før han ble tatt. Det var utrykningspolitiet som pågrep mannen.

Aust-Agders beste helsef

STOLT KOMITÉ: Arrangørkomiteen var meget fornøyd med årets utøvere. Fra venstre foran: Kjell Tønnessen, Torill Paulsen som «Olga», Øivind Holanger som «Johan», Hanne Mensner Lerstan Steen, Grete Askildt. Venstre bakfra: Cathrine Berge, Liv Haldis Kile, Victor Modahl, Leif Jonassen, Anne-Birthe Bachmann Holm.

Onsdag ble det avholdt fylkesmesterskap i helsearbeiderfag på Sam Eyde videregående skole og det var et fullsatt auditorium av ivrige tilhørere som ventet spent på hvilke lag som ville vinne. OLE GUSTAV JOHNSEN ole.gustav.johnsen@ arendalstidende.no

Auditoriet på skolen var stappfullt og konferansier Kjell Tønnessen åpnet med en uhøytidelig sang om det å være helsefagarbeider før ordet ble overlatt til leder av AustAgderfylkes utdannings- og helsekomité Tone Helene Straat.   – Denne dagen har jeg gledet meg veldig til og for meg er det en stor, stor ære og en oppriktig glede å ønske dere alle velkommen, sa Straat.

Hyllet helsefag

Arrangørene bak mesterskapet var KS, Delta fagforbundet, opplæringskontoret og helsefagskolene i Tvedestrand, Åmli, Setesdal, Grimstad og Arendal.

Straat var svært begeistret for den brede støtten arrangementet har mottatt.   – Jeg tenker at det er i helsevesenet som ellers i samfunnet vårt. Vi ser ikke alltid verken betydningen eller verdien av den jobben som utføres. Når alt går bra tenker vi «ja, det er jo en selvfølge for det er jo slik det er», men det er ikke alltid helt slik. Derfor er det flott at vi kan hylle slikt fagarbeid på denne måten, poengterte Straat.

Helsefagskonkurranse

I år stilte to lag til fylkesfinale, henholdsvis fra Arendal og Setesdal og en entusiastisk prosjektmedarbeider fra KS Hanne Mensner Lerstang var over seg av begeistring for et fullsatt auditorium.   – Går det virkelig an å konkurrere i omsorg? Ja, det gjør det, slo Larstang fast. Arendalslaget var først ute i ilden og fikk ti minutter på seg til å diskutere oppgaven de fikk tildelt før en tjue minutter lang praktisk prøve stod for tur. Alt foregikk under åpen mikrofon og to skuespillere tok på seg rollen som pleietrengende ektepar. Etterpå

VERDIGE VINNERE: Ingvild Olsen og Gundbjørg S. Lislevand Bø fra Setestal slo arendalslaget på målstreken.

gjennomgikk laget fra Setesdal nøyaktig samme oppgave.

Kunnskapsrikt publikum

Men publikum fikk også brynt seg for Lerstang hadde tatt med seg en helsefagsquiz. Måten quizen ble gjennomført på var at man skulle stå oppreist for det

ene svaralternativet eller bli sittende for det andre. Kunnskapen i salen var stor og det ble umulig å utrope en enkelt vinner, noe Lerstang var svært fornøyd med.

og denne gang var det setestølringene som trakk det lengste strået, men juryen var krystallklare på at begge lag gjorde en glimrende innsats.

Seier til Setesdal

Vinnerne deltar på NM i helsefagarbeid i Trondheim til høsten.

Til slutt, etter mye diskusjon blant dommerne, ble vinnerlaget kåret


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

1519 elever kan klage til fylkesmannen Over 1500 elever går ut av 10. klasse på grunnskolen i vår. Før de slutter på skolen får de fastsatt karakterene sine på «Vitnemål for grunnskolen». Fylkesmannen er klageinstans dersom

elevene ønsker å klage på standpunktkarakterene. For å veilede de som vil klage har fylkesmannen nå laga en guide som skal gi foreldre og elever den informasjonen de trenger til det.

fagarbeidere

ng, Ellen Varberg, Kirsten Bondevik, Wenche

DEILIG HJEMMELAGET SØNDAGSMIDDAG I HERSKAPELIGE OMGIVELSER. MORGENSTELL: Her demonstreres morgenstell av pleietrengende pasient.

PERSONLIG PLEIE: Ingen av de vordende helsefagarbeiderne var redd for ­utfordrende oppgaver.

STOR SKUESPILLER­ PRESTASJON: «Olga», spilt av Torill Paulsen og «Johan», spilt av Øivind Holanger leverte svært solide skuespillerprestasjoner.

2 retters søndagmiddag

FRA KL 13-17 Pris voksen 189,- Barn under 12 år 99,-

BORDBESTILLING: 37 06 08 30

Barn u. 3 år: Gratis

9


10

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

nyhe ter

1,2 millioner til aktivitetstiltak Friluftsrådene i Agder-fylkene har fått tildelt 1,2 millioner kroner. Målet med pengene er å stimulere til økt fysisk aktivitet i form av friluftsliv for barn og unge. Tilskuddet skal benyttes til ak-

tivitetstiltak for barn og unge på fritiden, enten alene eller sammen med familien. I tillegg prioriteres også tiltak rettet mot voksne som er lite aktive. Totalt har Friluftsrådenes Landsforbund for-

delt 4,6 millioner kroner til aktivitetstiltak i regi av medlemsfriluftsråd i hele landet. Midlene kommer fra Kulturdepartementets fordeling av spillemidler til friluftstiltak for barn og ungdom.

av Norge skal kunne besøke og arbeide på hjemmet, uten at det skal koste skjorta.   – Å se hvordan andre mennesker har det tror jeg kan være en viktig opplevelse for alle mennesker. Både å se hva de setter pris på og hva de sliter med, og det ønsker jeg at folk skal kunne oppleve uten at de må være millionærer.

området Yawkwei, ved å involvere lokalmiljøet på begge steder.

HJELP: Ragnhild Torstensen vil yte hjelp til barn i Ghana ved å etablere sitt eget barnehjem.

For et halvt år siden reise Ragnhild Torstensen til Ghana for å jobbe som frivillig. Nå satser hun alt hun har på å starte eget barnehjem i den lille byen Yawkwei. GRETE A. HUSEBØ grete.husebo@ arendalstidende.no

Barnehjemmet skal være i full gang allerede etter sommeren. 29-åringen fra Birkenlund har pene briller, ei flott skinnveske og

velstelte negler. Det må man ha når man jobber i parfymeriet på Color-Lines Taxfree-butikker. En sånn jobb fyller imidlertid bare halve livet. Det er skiftarbeid med to uker på og to uker av.   – Jeg elsker å omgi meg med Chanel og Dior og jeg stortrives i jobben min, men i fjor begynte jeg å kjenne at dette ikke gir meg noe på et medmenneskelig plan, forteller Ragnhild. Hun begynte å leke med tanken på å dra utenlands for å oppleve en annen kultur, og å hjelpe andre mennesker.

  – Jeg hadde lyst til å jobbe på et barnehjem, eller å hjelpe gatebarn. Da jeg begynte å undersøke reagerte jeg imidlertid på at det var utrolig dyrt å dra på bistandsreise.   – Firmaene som koordinerte turene skulle gjerne ha over 10 000 kroner bare for å organisere ting for deg, og fly­billetten måtte du betale utenom. Ragnhild endte med å dra på en av disse turene, men et av prinsippene bak hennes eget barnehjem er at folk fra Arendal og resten

Lokal drahjelp

I arbeidet med barnehjemmet som er blitt kalt Caring homes orphanage satser Ragnhild på å knytte bånd mellom Arendal og

Loddbøker med premier fra ­lokale aktører er et av tiltakene hun har satt i gang her hjemme.   – Jeg går selv inn med alt jeg har av midler, men det er ikke nok. Så for å samle inn penger har jeg begynt å selge lodd. Jeg startet med et lotteri som går fram til 15. mai. I juni skal jeg også ha en familiedag på Moltemyr skole hvor jeg håper på hjelp til å bake kaker, stå med tombola og alt mulig annet gøy. Alle pen-


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

11

Trua på NAV De ansatte på NAV i sentrum fikk en ubehagelig opplevelse på jobb denne uken. Ved 14-tiden mandag kom en utagerende mann inn på kontoret. 29-åringen var svært truende, og krevde å få utbetalt penger. Politiet pågrep mannen.

Fra Burberry til bistand

OPPLEVELSE: Bilder fra Ragnhilds opphold i Ghana.

gene vi får inn på dette går rett til barnehjemmet. På sikt ønsker hun også at både skoleelever og pensjonister skal kunne besøke en ny og spennende kultur, og øse av sine kunnskaper i trygge omgivelser.   – Jeg tenker både at norske barn kan bringe mye glede til ghanesiske barn, og at pensjonister med mye tid kan lære barna om alt fra strikking til spikking. Det er utrolig hvor mye man kan kommunisere uten språk, smiler hun.

Ansvar

For Ragnhild er det veldig viktig at hver eneste krone går direkte til barnehjemmet. Derfor har hun valgt å la være å samarbeide med kirkelige og statlige organer i Ghana. Bistand hvor i-landsaktører går inn med støtte i u-land uten å involvere og forsøke å bygge opp det lokale apparatet rundt får mye kritikk i bistandsdebatten, fordi de som får hjelp kan bli sittende uten støtte om bistandsaktørene velger å trekke seg ut. Birkenlund-dama har imidlertid ingen planer om det.

  – Jeg anser dette som et ansvar jeg påtar meg livet ut, og jeg håper selvfølgelig at noen kan drive det videre når jeg blir for gammel.

kelt fordi det forsvinner for mye penger i stat og kirke på grunn av korrupsjon.

Thorstensen understreker også at hun har gode grunner for å bygge opp apparatet rundt barnehjemmet på sin egen måte.   – Jeg ønsker ikke at det skal bli noen splitt mellom landsbyen og barnehjemmet, det skal ikke være noe luksustilstander der og jeg vil prøve å involvere folk i byen. Likevel vil jeg ha full kontroll på alt som skjer, ganske en-

I Ywakwei i Ghana er tomta til barnehjemmet allerede kjøpt inn, og byggingen av en midlertidig vei er ferdig. Det neste som står for tur nå er å få bygget en brønn før det første huset skal opp. Innen høsten er omme håper Ragnhild at en skikket familie allerede er flyttet inn i det første familie­huset. Det er nemlig gjennom foreldre med egne barn hun

Familiehus

håper å drive barnehjemmet. Hun kommer til å reise ned for å bistå med arbeidet tre uker i juni, og det blir et lengre opphold på ca sju uker i slutten av august.   – Da jeg jobbet frivillig så jeg både eksempler på hva jeg ønsker å gjøre, og hva jeg ikke ønsker å gjøre. Jeg mener det som vil gi barna en best mulig tilværelse er om de bor med en familie som selv har barn og kan ta seg av barn. På sikt ønsker jeg også å bygge skole på området, men foreløpig tar jeg ett steg av ­gangen, smiler hun.


12

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

Mening

Raet nasjonalpark – For mye natur POLITIKK: Mange takk for svaret fra Arendals ordfører i Arendals Tidende 23. april på en reportasje om mine innsigelser til den planlagte Raets Nasjonalpark på kysten av Grimstad, Arendal og Tvedestrand 9. april. Jeg ser også at Fylkesmannen ved rådgiver Aslak Gotehus følger opp på bred front med saksinformasjon i Agderposten 25. april. Det er meget bra og politisk sunt at saken blir løftet ut av korridorene, og blir fremmet i de lokale media for folk flest, slik at alle kan danne seg en selvstendig oppfatning av saken. De nedsatte arbeidsutvalgene (ca 70 personer fra privat og offentlig sektor) er sammensatt ut fra udokumenterte prosesser. Jeg skrev en fem siders innsigelse til Fylkesmannen like i etterkant av informasjonsmøtet på Tyholmen hotell, høsten 2013, og fikk til svar «takk» og at jeg vil få tilbakemelding i 2015. (etter at den planlagte NP eventuelt skal være politisk vedtatt) Det minner mer om det populære kinesiske eller russiske, enn det norske demokratiet kjære Fylkesmann, itj` sant ja! Først en merknad til ordførerens kommentar, er at undertegnede ikke har uttalt «man snart ikke får lov til å kjøre motorbåt her en gang», det var det en sambygding av meg, med initialer HA, som uttalte i samme reportasje 9. april, det er betryggende å se at det ikke kun er journalister som kan sitere feil. Jeg synes for øvrig at motorferdsel har lite å gjøre i en Nasjonalpark, slik Lov om forvaltning av naturens mangfold § 35.(nasjonalparker) nevner sitat «Ferdsel til fots i samsvar med friluftslovens regler er tillatt» som muligens kan omskrives til ro/padle/seilfarkoster i en marin NP. Det ville virkelig gitt nasjonal oppmerksomhet og gjenlyd rundt den forespeilte Raet marine NP, og muligens tiltrukket et visst antall mennesker (og avskrekket

Arkivfoto: Eyvind Øyraas

andre), men det ser ikke jeg som realistisk eller direkte ønskelig i skjærgården vår med lokal landbaserte småbåtindustri. Prosessen med forberedelsene til å vedta en NP er godt i gang, litt for godt synes jeg, relativt til utgitt informasjon om konsekvenser, og det ligger an til at avgjørelsen vil bli tatt før kommende kommunestyre- og fylkestingsvalg i 2015, jeg synes den demokratiske avgjørelsen bør ligge på vent til vel inne til 2016/17 eller senere, slik at saken kan diskuteres i åpne forum i valgkampen, selv om det var til lite nytte i Barbu, men vi kan gi det et nytt forsøk, vi velgere er slik innrettet at vi aksepterer mye. En utfordring er hermed gitt til vårt bystyre, kontroversi-

elle saker bør strekke seg over et styrevalg, med mindre det er liv om å gjøre. NP er kontroversiell. Veldig få er i mot å ta vare på den kystnære kulturen vår, med unntak av noen lokalpolitikere og byråkrater som gir etter for press om giga-utbygging i 100-meterssonen fra egenmektige utbyggere. Vi vanlige folk må innrette oss etter den uttalte og lovfestede politikken om det så gjelder restaurering av enkle brygger, private utfyllinger i sjø til 600kvm fritidsboliger og innebygging/sladding av verdifull kystkultur slik som eksempelvis i Barbu. Arendal er i ferd med å miste sin indre bymark ved E18 og gjennomføringsveier til planlagte E18, det er meget betenkelig og

burde avstedkomme en kommentar fra vår kjære ordfører som tenker på barn og barnebarns fiskemuligheter, fiske og turer i nær bymark er vel mer aktuell for de fleste enn det som krever båt til i ytre kystsone. Farene som truer den forespeilte NP langs Raet kommer neppe fra oss som bor her, men heller fra sjøsiden gjennom ulykker og følgende utslipp fra et større skipshavari. Tenk grisete olje/ kjemikalier inne i rullesteina, det er all grunn til å øke oljevernberedskapen, men lagrene er fortsatt tomme etter Full City havariet, standby-fartøyet er 3-4 timer gange unna i godvær, og det mangelfulle utstyret er lagret langt unna og sterkt underdimensjonert i forhold til forven-

tet bølgehøyde/vindbelastning, med unntak av «smeigedager». Er det ikke bedre å sette inn arbeidskapasiteten og midler der fremfor å kjempe for en øking av administrasjonskostnader og følgende ulemper med en eventuell NP, med lite praktisk nytte. Produksjon av oljevernutstyr kan gi lokale arbeidsplasser med utgangspunkt i lokal kunnskap fra småbåtproduksjon. Vi som bor ytterst ute mot Skagerak er en del av kystfolket som intuitivt fra barnsben av vet at miljøet ikke må skades eller forurenses for at etterkommerne våre skal beholde et rent matfat for fremtiden, det er ikke mindre enn livsviktig, både for oss selv og andre. Og mange av oss ønsker


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

13

Send inn ditt innlegg meninger@arendalstidende.no - Legg gjerne ved bilde - Papirutgave: Onsdag og fredag - Tlf. 40 69 22 22

rvern?

å øke mattilfanget i vår blå åker på en miljømessig riktig måte i vår produktive kystsone. Det som synes å bli anvendt nå, er en sjablong-politikk langs Skagerak/Ytre-Oslofjord-kysten, i Østfold har noe av Hvaler blit NP, (svensk NP rundt Koster), i Vestfold har Færder NP, og så i telemark skal Raet NP omfatte Jomfruland, og her i Aust Agder altså ytre kysten av Tvedestrand, Arendal og nordøst i Grimstad,Hvaløyene. Det er et budsjett på litt over 1 millioner kroner til dette arbeidet med Raet NP i Grimstad/ Tvedestrand/Arendal, de midler må jo være brukt opp for lengst?! Hardangervidda har visstnok en bemanning på 40 årsverk. I sjablong-politikk legger jeg at

det er utarbeidet en hurtigarbeidende metodikk som involverer høringsinstansene på en slik måte at de binder seg til resultatet i utgangspunktet, der normal demokratisk prosess blir forbigått av overivrige kongelig utnevnt Fylkesmann, vi synes også at Raet er flott og må vernes, og det blir vernet men ikke stelt pga feilslåtte regler som bør revideres. Dagens politikere og Fylkesmann er altså i ferd med å ta fra kommende generasjoners politikere, barn og barnebarn mfl, en del av det handlingsrommet som naturlig bør være i en kystkommune, ingen vet hva fremtiden bringer, men jeg mener at mulighetene bør holdes vid åpne og ikke undertrykkes av en overivrig Fylkesmann/ Fylkesmanns-administrasjon/ Miljøverndirektorat som ønsker å inndra store deler av våre kommune til en statlig forordning som vi ikke kjenner oss igjen i eller aner konsekvensen av. Det er ikke gitt at området blir bedre forvaltet under staten, det har i hvert fall ikke fremstått slik de seneste par tiårene. I Tvedestrand har enkelte stiftet bekjentskap med bøtenivået og maktbruken i statlig opprette vernesone, om de kaster ut pilken noen meter inn på feil side av grensen. Er det slik at Arendal kommune kan kreve inn eiendomskatt for det området som blir eventuelt underlagt en NP fra Fylkesmannen, eller de næringer som direkte blir å nyte fordel av at det, slik de kan med utsikt og andre ikke-materielle egenskaper fra private?! Sjøutsikten fra «tomten» til en NP bør i hvert fall være upåklagelig. I Østfold og Vestfold omfatter dagens NP store områder som allerede har vært underlagt statlige restriksjoner pga militære installasjoner, og i Telemark er det kun det lokale området rundt Jomfruland, tilsvarende vårt Merdø/Torungene område som er avsatt til NP, men tidelt tilsvarende beløp som Grimstad/ Arendal/Tvedestrand. Mens i Tvedestrand og Arendal legges NP som en bred stripe langs hele kysten fra fjæresteina våre og ut til ca 2-3 km fra fjæra. Raet NP i Gr/Ar/Tv blir mer omfattende enn noe annen marin NP i Skagerrak/Ytre Oslofjord. Det ville vært meget interessant om ordføreren vår kan bli noe mer

konkret på de økte muligheter han ser for seg med eventuell NP på plass, og stille garantier i alle år som følger. Det begynner jo å bli noen parker med målbare resultater/konsekvenser, kanskje vi bør spørre oss litt for i Østfold og Vestfold?! Hvorfor er ikke Risør med? Landområdet ligger der naturgitt og skjønne den dag i dag uten hjelp fra byråkrati eller politikere og oss andre, underlagt mange bestemmelser om bruk og skjøtsel, og i bruk av mange som har sin slektshistorie knyttet til dette området. Vi som bor langs kysten anser den produktive kystsonen og havet for å være forlengelsen av de små åkerlappene inne på land, havet har gitt mat til folk og fe, transport, sorger og gleder i generasjoner. Vi står med en lilletå på land og resten i sjøen, populært sagt. I Agderposten har Fylkesmannens rådgiver valgt et foto av en gammel gård som er bygd i harmoni med omgivelsene av tidligere innbyggere, og på det tidspunktet den var i bruk, gitt levevilkår for sine beboere og siden holdt i hevd som et vakkert innslag til glede for mange midt i den urørte naturen. Vi ønsker å beholde landet, sjøen og kystsonen vår «i aktiv tjeneste» for å kunne opprettholde identitet samt ny og gammel virksomhet som er i harmoni med omgivelsene våre og som gir nytte for andre, mer enn å være «museum-voktere/inventar» gjennom 12 måneder i året, der vi 1 måned i året nærmest blir ned«rent av biler og båter i vilt antall og fart. Vi ønsker å ha de samme muligheter som ellers i Norge, ytre kysten langs Arendal og Tvedestrand er fortsatt meget ren og produktiv. Jeg tenker spesielt på et kommende satsingsområde, dyrking av tare, makroalger, som kan bety mye både for oss lokalt og andre globalt. Dyrking av tare er et felt det skjer mye for tiden, og der vi har mulighetene for å øke vår matnyttige produksjon i kystsonen. Vi på kysten har et ansvar for å forvalte sjøområdene våre og vår kunnskap for matnyttig bruk på samme måte som matjord blir forvaltet på land. Det er overhodet ingen motsetning mellom seriøse fiskere og en havbruksnæring, snarere tvert om, fordi det er nettopp kystfiskerne som muligens

trenger nye næringene for å kunne drive hele året innen både fiske og havbruk langs kysten av Skagerak innenfor samvirker, og som har kunnskap om de lokale forholdene og håndverksdelen intakt. En dyrking av tare vil også kunne gi større lokal biomasse i sjøen som vil virke positivt på lokale fiskestammer og øke den fiskbare mengden på sikt, dersom det gjøres på en riktig og langsiktig måte, uten ønske om kortsiktig profitt. Vi høster som vi sår, og kystfiskerne våre har en følelse med det hver dag de er på sjøen og ser hva som blir halt opp. For ikke så mange år siden var det flere hundre sesongfiskere i Arendal og Tvedestrand, men i dag er det få som har sjøen og fiske som heltidsjobb i lokal sammenheng. Det kan vi endre på, og det vil gi behov for landbasert tilhørende virksomhet også innenfor raffinering frem til ferdige produkter. En dyrking må ikke gå utover eksisterende mangfold, men tilpasses slik at det kommer naturlige fiskebestander til nytte ved at de produktive områdene utvides og at det igjen gir både økt mat-tilfang og ly for fiskeyngel. Et par av våre lokale forskere knyttet til Flødevigen gir sin kontinuerlige «velsignelse» til stortare-høsting mellom Rogaland og Nordland, men tarehøsting av viltvoksende tare har mange diskutable aspekter som visstnok reduserer kystfisk-stammenes oppvekstvilkår, men her er det altså snakk om det motsatte, nemlig å forsøke å bedre oppvekstvilkårene. Tare, makroalger, har også en veldig rensende effekt på sjøen gjennom enormt opptak av frie næringsalter, og at de gir rom for meget nyttige påvekster, epifytter, dersom plantene blir gamle nok. Se bla www.algecenterdanmark.dk for mer informasjon. Dersom vi hadde kommet til Grimstad og bestemt eksempelvis at de grønnbrune åkrene og åkersystemene i Lia/Landvik/ Hesnes skulle legges inn i en NP, så ville de nok ha reagert kraftig tror jeg, Hva med vår «blåbrune åkre» langs kysten vår? Nærmest alle aksepterer et kulturlandskap og innser nytten av matnyttig produksjon. Et vern slik det legges opp til vil sette en stopper for oss på kysten i å gi oss inn på nye muligheter. Fylkesmannens miljøvernavdeling benytter skrekkeksemplene fra tidligere blåskjelldyrking, for-

latte havarerte og skjemmende anlegg for å argumentere mot alle typer dyrkingsanlegg på kysten av Aust Agder. En slik innstilling er til hinder for naturlig fornyelse og utvikling av lokale kystbaserte næringer basert på nytenking, der det for tiden legges ned mye innsats i blant andre Norge, Sverige og Danmark. Det vi har sett innen blåskjellnæringen må tas med når det gjelder erfaringsgrunnlag på en positiv måte. En «overadministrering» av et område gjennom NP midt i et levende lokalsamfunn vil frata oss kystfolk initiativ, evne til gjennomslag med vanlige tilgjengelige midler, samt aktiv kunnskap om matnyttig bruk av sjøen og kystsonen. I vår kommune har vi mye marin industrikompetanse på anlegg i sjø, som kan kombineres med lokal kompetanse blant fiskere til å skape nye arbeidsplasser med stor appell til mange unge som vil inn på arbeidsmarkedet, og vi bør ta høyde for at det skjer endringer i næringsveiene over tid og at vi må nytte lokal kompetanse og arbeidskraft til å fortsette å bygge samfunnet vårt og skape levelige kår for egne innbyggere som bor i området 12 måneder i året. Se Val videregående skole www. val.vgs.no i ytre Namdal, og hva som foregår på Hitra og Frøya i Sør-Trøndelag når det gjelder aktiv bruk av kystsonen. En NP vil medføre uoverstigelige byråkratiske hindringer og byrder for at vanlige folk skal kunne komme i gang med nye næringer selv om det ikke er til skade for miljøet. Lokal-befolkningen vil miste sin demokratisk baserte påvirkningskraft gjennom kommunestyrevalg, og alle avgjørelser vil bli tatt i byråkratiske/teknokratiske organisasjoner utenfor vårt hjemsted, sterkt i strid med uttalte demokratiske prinsipper, om at avgjørelser om fremtiden skal ligge så nærme de det gjelder som det er formålstjenelig. Ønsker vi utelukkende å ha et fjernt teknokrati som bestemmer hva vi kan foreta oss for å skape vår egen fremtid uten å sette lit til fremtidens politikere og velgere, er det mistillits-erklæring til kommende generasjoner!? Er det virkelig Høyres politikk herr ordfører og fylkesordfører? Jens Hoxmark Skare


14

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

sport Stuenesgarasjen:

– Ble hett

Sist helg debuterte fire gutter fra Stuenesgarasjen under bilcross-stevnet på Rugsland i Birkenes. Det ble en varm opplevelse for den motorinteresserte gjengen fra Saltrød-området. TORE ABRAHAMSEN tore.abrahamsen@ arendalstidende.no

Torgeir Bakken (16), Ståle Korsvik Skjulestad (16), Magnus Stiansen (15) og Aleksander Haslestad (15) tok i fjor lisens for bilcrosskjøring. Dermed er de kvalifisert til å bli med i juniorklassen dette året. Debuten på Rugslandsbanen ble bokstavelig talt en varm opplevelse. Én av klubbens to biler fikk kjørt seg kraftig, til gjengens store forlystelse og ergrelse på en gang.   – Litt kjipt, men litt moro au, sier Torgeir Bakken og ler samtidig som han ser bort på garasjekompis Magnus Stiansen som satt bak rattet da uhellet var ute.   – Han må tåle litt mobbing fra oss andre for den episoden der, sier de tre andre guttene.

Laber beholdning

Om ikke det var nok ble klubbens andre bil solgt til en av konkurrentene etter løpet.   – Mer eller mindre et tvangssalg, humrer primus motor Bjørn Gunnar Halvorsen.

HAVARI: Torgeir Bakken viser her motoren som brant under helgens runde i bilcross. Ståle Korsvik S ­ kjulestad, Magnus Stiansen, Kasper Stiansen og Aleksander Haslestad sitter på taket på klubbilen.

Reglene tilsier at utøvere og andre klubber kan legge inn en fast bestemt budsum på bilene som er med på de ulike rundene i bilcross. Dermed bytter biler støtt og stadig eiere, prisene holdes nede og inngangsbilletten på et akseptabelt nivå.   – Dette systemet kan virke rart, men det handler om at det ikke skal bli for dyrt å være med på dette med stadig dyrere biler og utstyr. Derfor går bilene på rundgang. Denne gangen hjalp det ikke at vi la inn bud på egen klubbil, forklarer han. Dermed var guttene igjen samlet

PÅ ETT BRETT: Foran står Daniel Svarstad og Kasper Stiansen, Daniel Jenssen, Egil Andre

i garasjen under Stueneshallen, hvor en klubbil uten motor var beholdningen etter årets første bilcrossrunde.   – Men det gjør ikke noe. Vi bruker kvelden til å sette inn en ny motor, slik at vi er klare til ny runde i juni, forteller Ståle Korsvik Skjulestad.   – Det blir noen timer med mekking her, men vi lærer mye og trives sammen, sier Aleksander Haslestad.

Hver tirsdag

Slik er det hver tirsdag for guttene og voksenkontaktene i Stuenesgarasjen. Lakkering, olje, plugger, filtre, motorer og en god dose gutte-og manneprat er oppskriften for en vellykket kveld. Tilbudet så dagens lys i 2008. Siden har blant annet Gjensidigestiftelsen vært rause


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

15

Fotball:

Ny seier i morgen? Arendal Fotball tar imot Vindbjart for andre gang på åtte dager når sesongens andre seriekamp går av stabelen i morgen. Vindbjart ble som kjent sendt hjem med tap 2-4 i cupens 1. runde fra Bjønnes forrige fredag. Odd 2 ble beseiret 3-1 på Bjønnes

mandag. Dermed spiller Arendal sin tredje kamp på rad på hjemmebane når Vindbjart gjester byen for revansje i morgen. Kampstart er klokken 16. Arendal møter for øvrig Egersund i Egersund i 2. runde i cupen neste onsdag.

Juniorfotball

t da motoren røk

Møter Strømsgodset i neste runde

SOLID: Midtstopper Mahan Ronaghi viste solide takter.  Foto: Karl Arvid Karlsson.

Granes 16 år gamle fremadstormende fotballgutter vant søndag 3-1 hjemme mot Skiold fra Drammen i mellomrunden i NM. Dermed venter G16-laget til Strømsgodset på hvittrøyene 11. mai. Ifølge Kjell-Magne Nesland i Grane åpnet laget kampen best og hadde et stort ballinnehav uten å skape de største sjansene mot et defensivt orientert Skiold-lag. Etter en drøy halvtime headet Jonas Bror Johnsen Grane i ledelsen.

g Edwin Smith Gahrsen. Bak Svarstad står Adrian E. Hansen og Aleksander Haslestad. Fra venstre står Endre Bergersen, Torgeir Bakken, Magnus Stiansen, Kaasa, Ståle Korsvik Skjulestad og John Inge Olsen.

med bidragene for å holde liv i tilbudet. Primært er garasjen åpen for gutter og jenter mellom 12-18 år. De første guttene som vokste opp i Stuenesgarasjen er nå ute. Mange av dem har nå egne garasjer hvor hobbyen vokser videre.   – Det er bedre at guttene er her hvor det er voksne til stede og hvor de kan lære mekking av hverandre og av oss voksne. Motivasjonen vår handler om at denne garasjen er et bedre tilbud enn å henge rundt i området og gjøre ugagn, sier ildsjelen som legger til at helgens overnattingstur til Birkenes var en drøm.   – Flott gjeng å ha med på tur, konkluderer Halvorsen og støttes av ungdomsklubbens økonomisjef Steinar Knudsen. En konkurransebil har en prislapp på rundt 10 000 kroner. I tillegg kommer reservedeler, sik-

kerhetskurs, lisenskurs, drivstoff, verktøy og alt som hører med.   – Det hadde vært veldig daut uten dette tilbudet. Vi har det veldig greit, mener Torgeir Bakken som må stole på at klubbilen gjør jobben.   – Se her, viser han.   – Dette er vår grønne stolthet, ler han og sikter til klubb-Volvoen som er jekket opp for kvelden.

Fotball:

Rygene spiller hjemme

– Over forventning

Bakken sier helgens løp gikk over all forventning. Den samme følelsen sitter Ståle, Aleksander og Magnus Stiansen med etter helgens debut. Tre av guttene har egen bil. Bjørn Gunnar Halvorsen hadde ikke sett for seg denne suksessen da tilbudet så dagens lys for seks år siden.   – Nei, men desto mer moro.

Etter hvilen åpnet Wilondja Mayembe gjestenes forsvar med en strøken pasning til Kamil Bielecki som sørget for 2-0. Gjestene reduserte til 2-1 halvveis i andreomgangen og skapte ny spenning. Bedre ble ikke nervene av at Bjørn Brørvik fikk rødt kort, men på tampen sørget Johan Brinch for nok en scoring og 3-1 seier. Dermed blir Strømsgodsets elitegutter vertskap for det talentfulle Grane-laget neste søndag. Om Grane kommer seg gjennom de fire kampene i mellomrunden, venter hovedrunden og selve sluttspillet i NM fra juni.

ENDELIG: Aleksander Haslestad fikk sin debut i bilcross i helgen.

Vi har gått fra å være et rent garasjetilbud med mekking til også gi unge utøvere mulighet til å konkurrere for KNA AustAgder i bilcross, smiler han.

Og smile er det ikke bare Bjørn som kan. Det gjør også alle guttene i Stuenesgarasjen hver tirsdag – selv med helgens motorhavari friskt i minne.

Rygenes 4. divisjonsherrer i fotball tar i morgen imot Torridal klokken 15. Rygene kommer til oppgjøret med tap 0-4 borte mot Søgne forrige helg. Rygene ligger midt på tabellen før helgens serierunde. Hisøy gjester for øvrig bunnlaget Farsund lørdag.


16

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

historiske Arendal

Kolbjørn – en ferje med sjel

Dette unike bildet fra 1949 er av Kolbjørn II, og kanskje det eneste fargebildet som finnes av ferjen fra dette tidsrommet. Alle som bor i Kolbjørnsvikområdet har alltid vært avhengig av båt for å komme til byen. I 1893 ble den første Colbjørn satt inn i fast rutetrafikk mellom Arendal og Kolbjørnsvik med et ekstra anløpssted, Norodden. Den første ferjen ble bygget ved A/S Arendals Mek. Verksted for 8 000 kr. Denne var i drift til Kolbjørn II ble bygget i 1915. Den første Colbjørn ble solgt til NSB, og ligger i dag nedsunket i Eidsfjord. Kolbjørn II trafikkerte byfjorden fra 1915 - 1979. I mai 1980 sto Kolbjørn III ferdig, og frakter hver dag passasjerer over byfjorden.

Tremastet fullrigger

Ærverdig og gammelt utstyr

«Arno» var en fullrigger av stål, bygget i Glasgow i 1893. N. A. Lydersen fra Sundet kjøpte skuta i 1910, og Oluf Lydersen var skipsfører på skuta fra det samme året til han reiste hjem på ferie oktober 1913. Christopher Nielsen fra Borås overtok da som fører. Skuta gikk fra Fredrikstad med trelast, papir og gatestein for Pernambuco. Skuta ble borte på denne turen, og forsvant med et mannskap på 23 mann, mange fra Flosta.

I Kolbjørnsvik brukte Christopher Hansteen Troughtons sekskant fra 1819 til å måle solhøyde og et av sine mangnetometre for å måle styrken på jordas magnetfelt.


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

17


18

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

kultur – Det er så lite som skal til Det handler om å bejuble det enkle livet, og det er så lite som skal til for å finne glede, mener kunstner Lars Øigård. Denne helgen stiller han ut badebilder på Galleri Grand, og inviterer samtidig til et forfriskende bad i havnebassenget på Langbryggen. LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@ arendalstidende.no

– Jeg elsker å bade, det gjør meg glad. Så i denne utstillingen blir det visning av mine badebilder, og selvfølgelig bading i sjøen. Siden det er meldt litt kaldt vær, så serverer vi varm hylleblomstsaft til alle som kommer i morgen, forteller badeentusiasten til Arendals Tidende i forkant av utstillingen.

Lidenskap

Øigård arbeider som fysioterapeut, men på fritiden har han en stor lidenskap til kunsten. Gallerist Per Rune Hansebråten beskriver ham som en søkende person som tar sitt maleri på alvor selv om han ikke har noen formell utdannelse som billedkunstner.   – Jeg har vist maleriene hans ved en tidligere anledning i Guldsmedengen galleri på Hisøy. Han har hatt en fin utvikling i arbeidene sine, og han oser av entusiasme for faget, forteller galleristen.   – Jeg elsker å bade, og det å kunne formidle gleden av å stå på et stupebrett, og bejuble livet gjennom kunsten er viktig for meg, sier han, og legger til at han bader hver uke hele året   – Min gode venn Mats ­Aronsen og jeg begynte med dette for fem år tilbake, og siden har vi holdt på. Nå håper jeg at flere vil bli med på et forfriskende bad i morgen, sier han og smiler.

LUFTIG SVEV: Her ser vi et av stupebildene i luftig svev.

En glad amatør

En mengde bilder, alle med relasjon til sjøen og bading, er møysommelig hengt opp på veggene i galleriet. Øigård har holdt flere mindre salgsutstillinger lokalt, men det er første gang han stiller i et profesjonelt galleri.   – Jeg må jo si at det er ekstra gøy å få lov til å stille bildene mine her hvor det vanligvis er de store kjente kunstnerne som får stille. Jeg er jo bare en glad amatør som liker å male, påpeker han. Han forteller videre at han er imponert over gallerist Hansebråten som tok utfordringen på strak arm.   – Vi var på samme konsert for et par uker side da jeg impulsivt spurte om han kunne tenke seg å stille lokalene til disposisjon til en utstilling. Han sa ja, og her er vi, smiler han.

Troverdig

Hansebråten mener at selv om

Øigård kaller seg amatør, er han likevel på høyde med mange anerkjente kunstnere.   – Bildene kan tolkes på flere måter. Det er både dybde, mye lek og glede i maleriene som lett fanger interessen til tilskueren. Han har klart å fange energien, og det ser vi spesielt i stupebildene som forteller om en retning av noe, sier han og og tar oss med bort til et av maleriene for å forklare nærmere.   – Her ser du hvordan han har fått med seg dybden i vannet, sier han, og legger til at fordi han er fysioterapeut, maler han i tillegg anatomiske riktige kropper som gir et troverdig inntrykk. Utstillingen blir kun hengende denne helgen, så de som ønsker å kapre seg et av maleriene til Øigård må benytte seg av sjansen.   – Husk badetøy, oppfordrer galleristen, selv om han selv ikke har tenkt å stupe ut i sjøen med det første.

BADEUTSTILLING: Lars Øigård stiller denne helgen ut sine badebilder på Galleri G


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

Bob Hoskins er død Den britiske skuespilleren Bob Hoskins er død, 71 år gammel.

Robert William «Bob» Hoskins døde fredfullt på sykehus av lungebetennelse natt til onsdag, opplyser hans familie i en presse­ melding.

Den karakteristiske og prisbelønte skuespilleren ­debuterte i 1969 og har en lang rekke filmer på sin merittliste. Gjennombruddet kom i 1978 i rollen som Arthur Parker i den kritikerroste TV-serien «Pennies from H ­ eaven». Mest kjent

Grand, og inviterer samtidig til et forfriskende bad fra bryggekanten.

19

er han k­ anskje for sine roller som ­gangster og i familiefilmer som «Hvem lurte Roger Rabbit?» Hoskins etterlater seg kona Linda og deres to barn. Hoskins ­hadde også to barn fra et tidligere ­ekteskap. (NTB)

Mening:

Filmen om Noah I flere dager har filmen «Noah» gått på Arendal kino. Det er ikke så ofte jeg registrerer filmer som kommer på kino med et så spennende bibelsk tema som Noah. Spørsmål som jeg fort stilte meg i forkant var om filmen viste den gamle bibelske beretningen om Noah og hans familie som overlevde en storslagen vannflommen i en ark som familien bygde ?

Dramatiske hendelser

Det er mye spennende stoff filmselskapene kan hente frem fra disse gamle dramatiske hendelsene i bibelen. Jeg tenkte, vil denne filmen fortelle historien om Noah slik den fremstår i skriften. I tilfelle, vil dette komme godt frem, eller vil det bli mer lagt vekt på imponerende spesialeffekter? Siden vi er kommet så langt med å skape realistiske scener med digitale effekter gikk min tanke selvfølgelig også hen på denne filmen om Noah om nettopp dette. Ville filmen bli slik som jeg mest håpet på, at teknikken skulle bli brukt til å få historien om Noah best mulig frem? Og da tenker jeg også i forhold til den storslagene vannflommen, og de forskjellige skapningene som skulle inn i arkene.

Begrenset kunnskap

Jeg måtte bare se den filmen, og sikret meg en god plass i salen, der jeg mente ga den beste opplevelsen. Det er ikke lurt å gå på kino med en kritisk innstilling, da får en ikke så mye igjen av filmen. Men når de skal fremstille kjente bibelske personer i et miljø der mange detaljer er nedtegnet i skriften, så kan en ikke være helt avslappet heller som om begivenheten med Noah skulle være helt ukjent for meg. Så var filmen sett, og hva kan jeg si om den? Det første som slo meg, var at filmen ikke forteller historien om Noah slik den bibelske beretningen sier. Og jeg tror ikke at filmprodusenten og ikke minst regissøren, kan hatt det som mål heller å gjengi historien slik den er nedtegnet i Bibelen. I tilfelle må de ha hatt svært begrenset kunnskap om temaet. Hvis filmen skulle gi en mest mulige sannferdig beretningen om Noah, så ville det ha vært

Copyright: United International Pictures.

så mye å sette fingeren på, at dette innlegget fra min side ville blitt altfor lang. Derfor så jeg i ettertid mer på hvilke elementer som kan forbindes med den bibelske Noah, og ikke hva som jeg opplevde som mangelfullt, eller var feil i filmen.

Skuespillerprestasjoner

Selv om mye av beretningen om Noah er en svært dramatisk hendelse, så var denne filmen også det jeg vil kalle dyster, ja litt for dyster vil jeg mene. Men når det er sagt, så var det fantastisk skuespillprestasjon av hovedrolleinnehaverne, og et dyktig filmhåndverk. Derfor tror jeg at den engasjere publikum følelsesmessig, noe jeg også merket meg da jeg satt der. Men også at den til dels kunne appellere rettferdighetsansen, slik også det fleste gode filmen egentlig gjør. Jeg ble i hvert fall revet med noe. Bortsett fra selve innholdet i filmen, så var det fint å se at Arken ble fremstilt mer slik Bibelen fremstille den, ja den var virkelig stor. Men så har en også regnet med at den bibelske Noah og hans familie bygde på denne arken i ca. 40 år. Så livet dreide seg i en periode sterkt rundt arken for dem. Derfor syns jeg at selve arken må få litt ekstra omtale også i dette innlegget.

Gigantisk

I filmen så vi enormt mange dyr og fugler, og mange krypdyr som kom i arken. I følge den bibelske arken var den en gigant av et farkost. Beretningen sier at Noah skulle lage arken 300 alen lang, 50 alen bred og 30 alen høy. Ifølge forsiktige beregninger fra skipsingeniører i vår tid, betyr dette at arken var omkring 134 meter lang, 22 meter bred og 13

meter høy. Den hadde dermed et bruttovolum på omkring 40 000 kubikkmeter, nesten like stort volum som luksusskipet Titanic i sin tid. Tidligere filmer har vist arken mye mindre en dette, da mer som en båt med en bau. Denne gang ser den mer ut som det den var, en stor firkantet lang kasse, som hensikten var, at den bare skulle flyte. Det samme hebraiske ordet for «ark» blir faktisk brukt for å beskrive den bekinnsmurte kurven som moren til Moses la ham i da han var spedbarn, for å holde ham flytende på Nilen, også en kjent beretning fra Bibelen, men det er en annen historie. Ellers er det mye mer en kunne si akkurat om dette merkverdige fartøyet.

Ny start

Et annet viktig moment var mot slutten av filmen, der denne Noah forsto, eller om han prøvde å forstå, at menneskeheten skulle få en ny start å leve videre som en del av skaperverket sammen med alle dyrene. I filmen var det seks levende sjeler som i begynnelsen av flommen var inne i arken, (da er ikke denne onde lederen som ikke hørte til familien til Noah medregnet i det tallet, for han var kommet med som blindpassasjer, men som etter en stund ble tatt av dage). Den bibelske beretningen sier at det var åtte personer med på den ferden fra starten av, men frem i mot slutten i denne filmen var det likevel åtte personer som kom ut igjen av arken av Noahs familie, (da med stort og smått), ja åtte personer slik skriften sier det. Men hvor ble regnbuen av tro, den så jeg ikke noe til? Alt i alt en fin filmopplevelse Gustav Koi Hobbyfilmskaper


20

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

K U LT U R

Filmen om Magne Havnaa Lørdag 3. mai vises filmen om bokseren fra Arendal, Magne Havnaa, på Arendal kino, for første, og siste gang. Her får vi blant annet se kamper som ­aldri før er vist, og historier som aldri før er fortalt, ifølge arrangementets facebookside.

Dokumentaren om bokseren som i en alder av 14 år bestemmer seg for å bli verdensmester i en av verdens tøffeste og største ­idretter beskrives som en gripende og ­inspirerende historie. I filmen beskrives de store oppturene, nedturene og

h­ vordan en idrettsmann med små ­ressurser og enorm vilje når sitt store mål. Filmen, som er laget av Tommas Hansvoll, blir kun vist på på kino denne dagen. Billetter fås kjøpt hos Arendal kino.

Nytt kulturforum:

– Sammen er vi sterke Onsdag ble Arendal o ­g Aust-Agder Arendal ­Kulturforum stiftet.   – Vi har en god vei å gå, men sammen står vi sterkere, konkluderte Kristine Norberg, som har deltatt i arbeidsgruppa for forumet. LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@ arendalstidende.no

Med mål om å styrke samarbeid, bli et felles talerør og sikre kulturlivets interesser inviterte initiativtakerne til åpent stiftelsesmøte på Pakkhuset Galleri der drøye 30 personer fra ulike kulturmiljøer møtte fram. Canals Streets Mats Aronsen ønsket velkommen før han gikk i gang med presentasjon og bakgrunn for forumet.

Fellesskap

Aronsen er en av initiativtakerne til forumet. Han var også i interimstyret som i tillegg har bestått av Jørn Størkson fra Sørnorsk Jazzsenter, Cato Litangen fra Mimeta senter for kulturutvikling, Kristine Norberg fra fylkeskommunen og Per Hansebråten fra Galleri Grand. Sammen har de de utarbeidet formålsparagrafene for ­foreningen, som ble presentert på møtet.

  – Vi ønsker å inkludere alle deler av kulturlivet, både profe­ sjonelle, amatører, selskaper, foreninger og privatpersoner, sa Aronsen, og fortsatte:   – Vi har et bra kulturliv i Arendal, men vi opplever at vi holder på med hvert vårt på hver vår tue, og det er dumt. Kanskje eksisterer det et felleskap som er større, som vi kan bli en del av, og derfor er vi her i dag. Han påpekte også at arbeidsgruppa har lagt stor vekt på at alle grupper skal representeres, og de ønsker at det kommende styret også skal jobbe med å inkludere ulike innvandrermiljøer i distriktet.

Store ambisjoner

Kulturforumets hovedformål er å arbeide for at kultursektoren er aktuell og relevant for regionens befolkning. Formålsparagrafen beskriver at foreningen skal igangsette og koordinere samarbeidsprosjekter som kan styrke medlemmenes kompetanse og kapasitet, løse aktuelle samfunnsoppdrag, markere kulturlivet, øke befolknings deltakelse i de ekspressive kulturformer, øke mulighetene for samfunnsdeltakelse og medborgerskap i regionen gjennom ytringskulturen generelt og særskilte kunstneriske prosjekter. Vedtektene sier også at forumet

STYRET: Disse ti skal skal jobbe for at kultur kommer høyere på den politiske dagsorden, og bli bedre rustet som part i forhold til offentlig plan og utviklingsarbeid. F.v. Kristine Norberg, Cato Litangen, Per Rune Hansebråten, Anders Skog, Yvonne Hiis, Signe Komogalla, Hilde Elise Bie. Foran: Bård Thorstensen og Mats Aronsen. Også Gunn Hilde Høyer ble valgt inn i styret, men hun var ikke tilstede under fotograferingen.

skal styrke samarbeidet innen kultursektoren og sektorens egen posisjon overfor myndigheter og befolkning. Ambisjonene er store, men det er en del av målsettingen i følge Aronsen.   – Vi vil gjøre noe som er litt større enn oss selv slik at om ti år, hvis det fortsatt lever, har vi noe å se tilbake på. Derfor må vi gjøre det ordentlig med formål og vedtekter. Etter at vi i kveld har stiftet Arendal Kulturforum registrerer vi oss i Brønnøysundregistrene og får organisasjonsnummer og kon-

tonummer, medelte han. - Vi har dessuten allerede noen penger på konto. Under prosessen dukket det opp en bankkonto fra et tidligere forum som eksisterte for mange år siden. Der står det faktisk 11 270 kroner, som tilfaller det nye kulturforumet.

Benkeforslag

Under gjennomgangen av vedtekter og formålsparagrafer var engasjementet stort blant de fremmøtte. Flere kom med innspill og diskusjonsnivået var til tider høyt, uten at det var de aller

største uenighetene. Vedtektene ble omsider godkjent, og Arendal Kulturforum offisielt stiftet og styret skulle velges.   – Alle i interimgruppa, bortsett fra Størkson, ønsker å bli med videre. I tillegg har vi forespurt flere kandidater fra ulike miljøer, kunngjorde Aronsen. Kandidatene fikk en kort presentasjon og møtet tok en pause for å diskutere og eventuelt stille med benkeforslag. Etter to innkomne benkeforslag ble styret valgt og endte til slutt opp med ti medlemmer.

Heroes & Zeros rocker Arendal I kveld er det duket for liv, røre og rock i beste stil når et av landets mest anerkjente indierock-band inntar scenen på Munkehaugen.

LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@ arendalstidende.no

Konserten er et samarbeid mellom Arendal Rockklubb og Munkebusiness.   – Heroes & Zeros så dagens lys i Lillesand i 2005 og har siden gitt ut

tre studioalbum, to liveut­givelser samt en håndfull singler og EP-er, skriver Nils Thomas Haugen fra rockklubben i en pressemelding. Bandet har delt scene med flere store internasjonale artister og spilt på de fleste store norske festivaler, deriblant Canal Street, Øya festivalen, Slottsfjellfestivalen og Norwegian Wood.   – De har i tillegg vært nominert til Spellemannsprisen tre ganger, sier Haugen. Musikken beskrives som ­melodisk

og energisk rock, men også ­atmosfærisk og eksperimentell. – Det har vært tilsynelatende stille rundt bandet de siste åra, men det er fordi de har fokusert på utlandet. De har gjennom et halvt dusin turneer spilt seg gjennom Europa og USA. Særlig Tyskland har lagt sin elske på bandet, der de har gjort flere opptredener blant annet på det tradisjonsrike konsertprogrammet Rockpalast, melder arrangørene. Deres fjerde plate er snart klar for utgivelse og de er nå i full gang

ANERKJENT: Lillesandsbandet Heroes & Zeros inntar Munkehaugen i kveld med smakebiter fra sitt aller nyeste album.  Pressefoto.

med en turné på Sørlandet der de presenterer smakebiter fra den kommende plata.   – Det å oppleve et band av dette

kaliberet på en så intim scene som Munkehaugen vil gjøre dette til en av årets konsertbegivenheter i Arendal, påstår Haugen.


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

21

Kaffe og trompet i skjønn forening Aust-Agder Kammerorkester inviterer til konsert i Lille Torungen i morgen, lørdag. Konserten, som de har kalt for «kaffe og trompet», presenterer Bachs Kaffekantate med sangsolistene Hanne Korsbrekke

Askeland, Jørgen Backer og Mads Wighus. I tillegg får vi høre Haydns trompetkonsert med Ola Balstad som solist. Balstad har utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og var ansatt i Forsvarets Musikkorps Sørlandet

og Kristiansand Symfoniorkester fra 1978. Han har nå trådt tilbake til de glade amatørers rekker og arbeider for tiden som web­ utvikler og programmer. Men han har fremdeles musikken som en viktig hobby, ifølge Aust-­ Agder Kammerorkesters nettside.

Bokanmeldelse

Sørlandsk Prøysen­-kabaret Alf Prøysen ville fylt 100 år i år og det feires over hele landet, også i Aren­ dal. Trioen «Kleinkunst» feirer jubileet ved å vise forestillingen «Innover der og bortover sånn». MARIANNE LITLEKALSØY marianne.litlekalsoy@ arendalstidende.no

– Vi tillater oss å kalle dette en sørlandsk kabaret. Vi har fått lov til å «sørlandske» det litt med ord som passer til dialekten her. Og så har Petter komponert noen sanger til Prøysens tekster. Prøysen har jo ikke bare skrevet viser så her blir det litt av hvert fra Prøysen.

Ambisjoner

Gruppa har ambisjoner om å vise fram kjente og ukjent viser av Prøysens og det blir også fremført en god del av hans prosa i forestillingen.   – Vi har relativt sett funnet noe nytt stoff og vi har fått til en god variasjon syns jeg. Også når det gjelder arenaer. Vi skal spille på Strand Hotel, i Kulturhuset og under Prøysen-dagene på Tromøy, smiler Bjørg Øygarden.

Forfatter Gaute Heivoll.  KLAR FOR Å GI PUBLIKUM LATTERKRAMPE: F.v. Nina Zachariassen, Bjørg Øygarden, Åse-Marie Bygland Larsen og Petter Haltorp øver som bare det og er helt klar for en liten lokal Prøysen-turné.

Hun forteller videre at det de skal vise er en voksenforestilling, men at det kommer til å være med barnesanger og dikt. Der i blant diktet om frøken Pollen som er Bjørgs favoritt.   – De har vi «voksna» litt så ja det er voksenstoff med masse spøk og alvor, sier hun.

Gardering

«Kleinkunst» består av Bjørg Øygarden, Nina Zachariassen og Petter Haltorp og de har for anledningen fått med seg ÅseMarie Bygland Larsen på cello. Det er Odd Grjotheim som står for regien. Navnet «Kleinkunst» er et ordspill på det tyske ordet som betyr småkunst og blir

forhåpentligvis ikke forvekslet med vår betydning av klein.   – Men så har vi gardert oss da, ler Øygarden. For Åse-Marie er det første gang hun er med på å spille denne type musikk og hun forteller at det er veldig morsomt å jobbe med så flinke folk.   – Hun tar alt på strak arm så dette blir bra, forteller Nina Zachariassen.   – Vet du forresten at Prøysen har skrevet 742 mininoveller? Vi skal presentere tre av dem så det kan bli mange kabareter fremover, avslutter Bjørg. Den første forestillingen går av stabelen i Lille Torungen 9. og 10. mai.

Årets unge samiske kunstner Bomuldsfabriken kunst­ hall presenterer den unge samiske kunstneren Sarakka Gaup i forestill­ ingen «Når snøen smelt­ er», søndag ettermiddag. LINDA CHRISTENSEN linda.christensen@ arendalstidende.no

Forestillingen tar for seg en vårdag i Kautokeino der samiske Karakka forteller historien om bestemorens tenår, om å være ung jente i reindrifta og minner fra livet sitt.   – Historiene har jeg flettet inn i mine opplevelser rundt det å være både samisk og norsk, med

min samiske identitet som en rød tråd, beskriver kunstneren i en pressemelding. Sarakka Gaup er fra Oslo og Kautokeino. 22-åringen jobber med fortellerkunst og har vært skuespiller på Beaivás, det samiske Nationalteatret. I følge en pressemelding fra Bomuldsfabriken ble hun kåret til årets unge samiske kunstner 2013/2014, en utnevnelse gitt fra urfolksfestivalen Riddu Riđđu.   – Forestillingen fremføres i forbindelse med utstillingen «I Nasjonalmuseets Blindsone». Den introduserer publikum til meningsfulle aksjoner og prosesser, og inviterer til refleksjon og handling om kunstnerens rolle

SAMISK IDENTITET: Sarakka Gaup forteller om opplevelsene rundt det å være både samisk og norsk. Pressefoto.

og kunstens funksjon i samfunnet, skriver Harald Solberg fra Bomuldsfabriken.

Pressefoto.

Over det kinesiske hav Gaute Heivoll fra Finsland utenfor Kristiansand, har skrevet romanen «Over det kinesiske hav», med base utenfor Mandal. HEIDI T. VIGERSTØL heidi.t.vigerstol@ arendalstidende.no

I et «galehus» med ideologiske foreldre følger vi familiens sønn på godt og vondt, fra voksent synspunkt og barnets betraktninger både med og uten holdepunkter.

Gjenkjennelse

Fra Oslo til Sørlandet, nåtid og fortid tas leseren med på store og små hverdagslige utfordringer og mellommenneskelige relasjoner. Romankarakterene er underholdende, sørgelige, humoristiske og i mange tilfeller satt på spissen uten at det blir stereotypisk og klisjeaktig. Historien gjenspeiler menneskers muligheter, og vanskeligheter, med å akseptere det som er annerledes. Og å være annerledes.

Tittel: Over det kinesiske hav Forfatter: Gaute Heivoll Forlag: Tiden Norsk Forlag Sjanger: Roman Antall sider: 248 ISBN: 978-82-10-05326-9

«Galehuset» til familien på fire fylles opp med en understimulert barneflokk, Christian Jensen, den religiøse grubleren, onkel Josef med sitt evinnelige grenseboerbevis på innerlommen og sangstemmen, og Matiassen, som sitter på krakken under treet på tunet. Drømmen til far, diakonen, og mor, den tidligere ullevålsøsteren, går i oppfyllelse.

Drama

Lykken kommer og går i huset ved Mandal. Ulykken likeså. Språket er enkelt og ­levende, beskrivende og ­presist. ­Gjentagelsene er passelige nok til å være den røde tråden, uten over­ drivelse, og bokas tittel ­kommer til sin rett i en fortelling i romanen.


22

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

kulturkalender Fredag 2. mai

Utstilling

Uteliv

Trim Månedens tur for Arendal i mai går langs de flotte «beinveiene» i Arendal sentrum, over Tyholmen, Batteriet, Nesheia og Fløyheia. Beinveiene på Tyholmen er merket med skilt med føtter, mens de andre er merket med røde og hvite bånd. Postkassen er plassert på Fløyheia. Eydehavn Frivilligsentral inviterer til svømming på Flosta skole kl. 11.00-12.30. Hjertetrim på Moltemyr skole hver fredag kl. 16.0017.00. LHL Arendal og omegn inviterer til hjertetrim kl. 17.30 på Myra Grendehus

Uteliv Tor Elgvin, Fredrik Røed og Haakon Dikilitas spiller og synger på Pia Zawa hver fredag fra kl. 22.30. Joar Balstad synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00. Tor Gunnar Heldal synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.0002.00. Havnepuben inviterer til «Music by request» kl. 12.00. Kundene bestemmer musikken som spilles. Ove Støylen synger og spiller på Sisters kl. 22.0002.00.

Treff

Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Atelier S.G. på Hisøy er åpent hver fredag kl. 12.00–16.30. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-19.00. Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.0018.00. Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til utstillingen «Nasjonalmuseets Blindsone» i anledning 200-årsjubileet for grunnloven. Utstillingen er åpen kl. 12.00-16.00 frem til 25. mai.

Utstilling Pakkhuset galleri har åpent kl. 11.00 – 16.00 med fast utstilling av avistegner Morten Mørland, grafikk og bøker av Bjørg Thorhallsdottir og flere andre kunstnere. Galleri Pigetorvet inviterer til salgsutstilling av bl.a. illustrasjoner, etisk handel, keramikk og redesign til hjem, barn og voksen hver lørdag fra kl. 10.00-15.00. Galleri Fløistad inviterer til utstilling med arbeider av bildekunstnere, glasskunstnere og skulptører. Åpent kl. 11.00-16.00.

Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til utstillingen «Nasjonalmuseets Blindsone» i anledning 200-årsjubileet for grunnloven. Utstillingen er åpen kl. 12.00-16.00 frem til 25. mai.

Det gamle bymuseet, Kløckers Hus, er åpent kl. 10.00-15.00. AAKSs lesesal er åpen kl. 09.00-15.00. Vitensenteret Sørlandet er åpent kl. 09.30-14.00.

4-seter og 6-seter

Ove Støylen synger og spiller på Sisters kl. 22.00-02.00.

Galleri ARTendal inviterer til åpning av utstillingen «Tidsbilder» kl. 18.00. Verk fra Dr. Reidar Wenneslands kunstsamling ved Universitetet i Agder.

Konsert

Kombibenker med og uten rygg

Tor Gunnar Heldal synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.0002.00.

Austlid Frilandsgartneri inviterer til lokal mat i gårdsbutikk. Husflid, trearbeid, keramikk, skinn og kaffestue. Åpent kl. 12.0018.00.

Museer

Eydehavn frivilligsentral holder åpent med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD.

Joar Balstad synger og spiller på Madam Reiersen kl. 14.00-16.00 og fra kl. 22.00.

Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til videokunst fra Finland ved kurator Hannaleena Heiska. Utstillingen er åpen kl. 12.0016.00 frem til 25. mai.

Arendal Rock klubb og Munkebusiness inviterer til konsert med Heroes and Zeroes på Munkehaugen scene kl. 21.00.

Tromøy Frivilligsentral inviterer til fredagskafé på Tromøytunet kl. 11.0013.00

Lørdag 3. mai

Bomuldsfabriken kunsthall inviterer til videokunst fra Finland ved kurator Hannaleena Heiska. Utstillingen er åpen kl. 12.0016.00 frem til 25. mai. Pakkhuset Galleri inviterer til utstillingen «Erindringer» der Anne Lene Baanrud som stiller ut fotografier og ny keramikk med «Sanselig tilstedeværelse, minner og transformasjon» som tema kl. 12.00-16.00 frem til 11. mai. Galleri ARTendal inviterer

Uten rygg

Fra 1390.-

Med rygg

Fra 1890.-

Lengde: 120 - 170 cm Kan også leveres som separate enheter i forskjellige størrelser

Gratis utlån av henger.

ARENDAL FENGSEL Man-fre 8-15 - Tlf. 37 07 67 43

til utstillingen «Tidsbilder» kl. 12.00-16.00. Verk fra Dr. Reidar Wenneslands kunstsamling ved Universitetet i Agder. Det inviteres til åpning av utstilling med bilder av Yngve Hestmann i Cafe Lindvedske. Utstillingen er åpen i kafeens åpningstider daglig frem til 5. juni. Galleri Grand inviterer til utstillingen «Badebilder» av Lars Øigård kl. 14.0016.00. Før åpningen av utstillingen på lørdag, fra kl. 13.30, er det mulig å få seg et forfriskende bad fra bryggekanten utenfor Galleri Grand.

Religiøst Den Katolske Kirke holder messe kl. 18.30.

Treff Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere. Arendal filmklubb inviterer til fremvisning av Fellinis film «Roma» på Arendal kino kl. 14.00.

Konsert Aust-Agder Kammerorkester inviterer til konserten «Kaffe og trompet» i Lille Torungen i Arendal kulturhus kl. 13.00. Under sin dirigent Hans van der Meijden skal de fremføre Bachs Kaffekantate med sangsolistene Hanne Korsbrekke Askeland, Jørgen Backer og Mads Wighus og Haydns trompetkonsert med Ola Balstad som solist.

Det inviteres til cafékonsert med Indre Torungen Brass Ensemble i Buen CaféBar kl. 14.00.

Museer Det gamle bymuseet, Kløckers Hus, er åpent kl. 10.00-14.00. Vitensenteret Sørlandet og VitenButikken er åpent kl. 11.00-16.00.

Søndag 4. mai

Treff Bjørnebo Gård er åpen kl. 11.00-15.00. Det inviteres til bruktmarked i Røde Kors Huset kl. 11.00-15.30. Mange forskjellige selgere.


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

23

Hold deg oppdatert på hva som skjer i Arendal! Har du et arrangement som du vil ha i Kulturkalenderen? Send mail til: kultur@arendalstidende.no

Dans Myra U&IL inviterer til søndagsdansen på Myra grendehus kl. 19.00-22.00. Musikk av Finn Bendixen og Dag Ellefsen, samt gode pauser til kaffe, kake og allsang.

Trim Hove klatreapark på Tromøy i Arendal har åpnet sin 8. sesong og tilbyr mange spennende elementer i trærne i parken. Kom enkeltvis eller som venne- eller firmagrupper. Ta med grillmat. Åpent hver søndag kl. 11.00-16.00 frem til oktober. Grane Orientering inviterer til «Finn Frem Dagen» på Granestua søndag 27. april kl. 11.00-14.00.

Religiøst Den Katolske kirke holder høymesse kl. 11.00 og messe på polsk kl. 15.00.

Uteliv Det inviteres til quiz på restaurant Symposium kl. 20.00.

Konsert Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til forestillngen «Når snøen smelter» en forestilling om identitet og kjærlighet til naturen – av og med Sarakka Gaup, årets unge samiske kunstner under urfolksfestivalen Riddu, i kunsthallen kl. 13.00.

Mandag 5. mai

Trim Eydehavn Frivilligsentral inviterer til el-robic for damer i alle aldre kl. 10.30, med kaffekos nede etterpå. Hjertetrim i Hisøyhallen kl. 15.00-16.00. Hjertetrim på Moltemyr skole kl. 18.30–19.30. Eydehavn Frivilligsentral inviterer til styrketrening for alle over 18 år kl. 19.00. LHL Arendal og omegn inviterer til lungetrim kl. 15.00 på Myratunet.

Friskluftssentralen inviterer til rusletur i sentrum kl. 11.00-12.00 med avgang fra bibliotekets hovedinngang. Arendal Turmarsjforening og Aust-Agder Turistforening inviterer til Sommerserie-vandring fra Hisøy skole kl. 18.00s. Vi går samlet en/to løyper på ca. 5 km hver,

Dans Arendal Swingklubb inviterer til åpen dansekveld i Vestregate 21B kl. 19.30-22.00.

Arendal Al-Anon, som er en selvhjelpsgruppe for dem som er berørt av en annens drikking, inviterer til møte i IOGT-huset hver mandag kl. 19.30-21.00.

Uteliv Tor Elgvin, Fredrik Røed og Haakon Dikilitas spiller og synger på Pia Zawa hver fredag fra kl. 22.30. Joar Balstad synger og spiller på Madam Reiersen kl. 22.00.

Leikgruppa i Brekka UL inviterer til gammeldans på Heimtun i Brekka kl. 19.30.

Tor Gunnar Heldal synger og spiller på Fiskebryggen Pub og Vinstue kl. 22.0002.00.

Eydehavn Kuben Frivilligsentral inviterer til linedans for nybegynnere kl. 17.30-19.30 frem til 16. juni.

Havnepuben inviterer til «Music by request» kl. 12.00. Kundene bestemmer musikken som spilles.

Treff Tromøy Frivilligsentral inviterer til bridgespilling på sentralen på Tromøytunet kl. 11.00-13.00. Man trenger ikke kunne spille fra før. Hisøy frivilligsentral inviterer til seniorkafé kl. 10.30. KIA (Kristent Interkulturelt Arbeid) inviterer til norsktreningscafé i Kirkekjelleren kl. 18.00-19.30. Tromøy Frivilligsentral inviterer til bridge kl. 11.00– 13.00. Eydehavn frivilligsentral holder åpent hus med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD. Eydehavn Kuben Frivilligsentral inviterer til kniv/ hobbyklubb hver mandag kl. 18.30 frem til 2. juni. Eydehavn Kuben Frivilligsentral inviterer til «skole» for barn og voksne som ønsker å lære polsk hver mandag kl. 17.00 frem til 23. juni. Kreftforeningen inviterer til formiddagskafé på Arendal bibliotek kl. 12.00-14.00. Aust-Agder parkinsonforening inviterer til bowling på Arendal bowling hver mandag kl. 12.00-13.30 ut mai.

MUSIKK MENNESKER MAGI

PROGRAM 23.-26. juli 2014 CANAL STREET

TIRSDAG 22. JULI 16.00

Store Torungen fyr OFFSTREET MAT & MUSIKK: Niko Valkeapää, Tom Rudi Torjussen, Per Willy Aaserud

ONSDAG 23. JULI 12.00 13.00 16.00 19.00 21.00 21.30 23.00

Torvet – Pollen STREET PARADE Poppes plass INDRE TORUNGEN BRASS Lille Torungen fyr THOMAS DYBDAHL Flademoen,Tromøy AMUND MAARUD BAND ”BlåPrøysen” (samarbeid med Prøysendagene) Kulturhuset ARENDAL SESSIONS: Arendal Big Band & Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Lars Danielsson, Marilyn Mazur, Eivind Aarseth Arendal Kirkegård ANNE GRETHE PREUS M/BAND Kulturhuset NIGHT SESSIONS: Dj / Elektronika jamsession Husbandet & Bugge + special guests

TORSDAG 24. JULI

Ove Støylen synger og spiller på Sisters kl. 22.00-02.00.

13.00 13.00 18.00

Poppes plass No 9 Kulturhuset

Tirsdag 6. mai

19.00

Sam Eydes plass

23.30

Kulturhuset

Treff Arendal bibliotek og frivillige leseombud inviterer til lesegruppe for kl. 14.0015.00. Tromøy frivilligsentral inviterer til strikkekafé kl. 11.00-14.00. Eydehavn frivilligsentral inviterer til linedans-trening for nybegynnere kl. 17.30. Hisøy frivilligsentral inviterer til seniordans kl. 18.00. Eydehavn frivilligsentral holder åpent hus med bibliotek, cafe og utlån av CD og DVD. Senter for eldre på Tyholmen inviterer til håndarbeidsgruppe for 60+ på senteret kl. 14.30-17.00. Ta med strikketøy/hekling/ brodering eller annet.

Museer

FREDAG 25. JULI

13.00 13.00 15.00 18.00

Poppes plass No 9 Lille Skottholmen Kulturhuset

19.00

Sam Eydes plass

23.30

Kulturhuset

LØRDAG 26. JULI

12.00 13.00 13.00 15.00 19.00 22.00

Torvet – Pollen Poppes plass No 9 Buøya, Eydehavn Poppes plass Kulturhuset

JAZZBRØNSJ: Haug / Nyborg / Torjussen Talentscenen Understreet ARENDAL SESSIONS: Eivind Aarseth Sonic Codex Orchestra The Real McKenzies (CAN) / Marilyn Mazur & friends / PATTI SMITH (US) NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest

JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet JAZZPICNIC: Magnolia jazzband ARENDAL SESSIONS: Cæcilie Norby & Lars Danielsson project m/ guest Bugge Synnøve Knutsvik / Bugge Wesseltoft & Nils Petter Molvær / Violet Road / LISSIE (US) NIGHT SESSIONS: Dj tba / Jamsession med Husbandet & Bugge + special guest Street Parade JAZZBRØNSJ: tba

Talentscenen Understreet Sjørøveren fra Merdø / ØYSTEIN SUNDE & MEGET I SLØYD Vinner Talentscenen / tba / TRANG FØDSEL Scheen Jazzorkester + jamsession

TILBUD FESTIVALPASS OG DAGSPASS

-15% rabatt

frem til 1. juni

Billettsalg på: www.billettservice.no, Narvesen og 7-Eleven

Det gamle bymuseet, Kløckers Hus, er åpent kl. 10.00-15.00. AAKSs lesesal er åpen kl. 09.00-15.00.

Se info på: www.canalstreet.no


24

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

KONFIRMANTER 2014

Engene kirke 4. mai 2014 Steinar Håland Aarlid Mathias Bjørnå Haakon Aleksander Dahl Magnus Lauvrak Espenes Jakob Kragset Jonas Kragset Fredrik Edvardsen ­Nordnes Jon Smeland Olsen Henrik Sandberg Adrian Jørgen Staahl Markus Svendsen Adrian Ludvik Øigjord

Helene Andersen Camilla Selander Aslaksen Ingfrid Jørgensen Brune Angelica Elshaug Mia Margrethe Evensen Kirstine Hiis Ane Kirstine Havstad Morkemo Henriette Ravn Mortensen Martine Morkemo Skarsfjord Emilie Alice Stokken Thea Kristine Terjesen Elisabeth Lunde Thuesen

Flosta kirke Hisøy kirke 3. mai 2014 Kristoffer Evensen Markus Lunøe Sander Lunøe Christoffer Tveit Pettersen Isabel Iren Fritzen Mia Elisabeth Haakstad

Stephanie Nordaune M Bon Frida Sivertsen Mageli Sanne Hjemgaard Nilsen Eva Johanne Rotevatn Johanne Ryssgård Amalie Vindholmen Tveit

4. mai 2014 Andreas Gledje Bekkvik Fredrik Brinch Frydenlund Oscar Andreas Haug Lasse Johansen Even Tellefsen

Amanda Elise Bøch Kristine Merete Gjertsen Marie Liene Guttormsen Natalie Norli Knudsen Kristin Bakkegaard Kvamme

Aker Stian Halvorsen Feltstykket Emma Tonette Olsen Guttormsen Jørgen Leander Haugen Julie Oland Heggedal Maren Høiland Vivi Seim Høiland Vebjørn Seim Højmark Ida Emilie Salvesen Haarberg Sandra Jensen Bendik Walle Karlsen Henne Karlsen Vilde Kjenndalen Knut Emil Tinghaug Knutsen Frida-Marielle Mosling Lindås Even Andre Lund Jøran Lund Markus Ødegård Mathiesen Oliver Andreas Møller-Holst Arild Fernandez Olafsen Sondre Jessen Olsen Ann Helen Solie Ommundsen Tonje Louise

4. mai 2014

Ruim Maren Louise Rønning Kristoffer Nilsen Skattum Hauk Steen Ivar

Vibran Liva Kornelie Volden Ludvig Volden Ane Ingeborg Aas Marie


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

MAGASIN

25

REISE Vakre Karibia 28-29

Spennende om skipsforlis

Side 26-27


26

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

MAGASIN: Spennende om skipsforlis

DYKKERTEAMET: Her er gjengen samlet på MS «Risøygutt» og gjør seg klar for dykking.

Skipsforlis utenfor kysten av Aust-Agder og Telemark – Fra Langesund til Ulvøy, er Erik Bakkevigs femte bok om skipsforlis på deler av norskekysten. Boka forteller historien til 254 forliste skuter. Det eldste er fra 1693 og det nyeste fra 1998. Totalt har forfatteren dekket over 1400 forlis i løpet av sine fem utgivelser ØYSTEIN S. ANTONSEN oystein.antonsen@arendalstidende.no

I denne boken er det med flere undervannsbilder fra spennende vrak enn tidligere. Bakkevig har drevet med dykking og vraklet­ ing siden 1971. Til denne bo­ ken har det gått med tre år med research, og mange tokt langs Sørlandskysten for å oppspore og dokumentere alle vrakene som omtales i boken.

Vrakregister

Erik Bakkevig er født i Haugesund. Han har alltid hatt sitt yrke innen skipsfart, senest som havneins­ pektør i Haugesund til han gikk av som pensjonist i 2007. Han

begynte med dykking på hobby­ basis så langt tilbake som i 1971. Det tok ikke lang tid før interessen for å lete etter sunkne skip oppsto, og sammen med en allerede ibo­ ende interesse for skip og maritim historie ble dette grunnlaget for å samle på forlishistorier. Gjennom årenes løp er det blitt mange slike historier, og i dag sitter Bakkevig med et vrakreg­ ister på over 3  000 forlis på norskekysten. Det er en impo­ nerende samling som er blitt til gjennom mange dykk og mye jobbing for å finne ulike kilder og informasjon om alle skipene

og forlisene. Dette har nå altså blitt til fem spennende og interessante bøker om en ikke så altfor fjern fortid, hvor havet var den store, grandiose næringsveien.

MS «Risøygutt»

Researcharbeidet til boken har foregått fra Haugesund, men siden det er et lite stykke vei til Sørlandet, har de årlige toktene med båten MS «Risøygutt» vært viktige. Siden 2009 har Bakkevigs gode venn og dykker­ partner Ragnvald Eeg vært tokt­ leder på turene. Han er bosatt på Flekkerøya, og sammen med flere

andre dykkere har han vært til stor hjelp under søk etter forskjellige vrak. For utrente øyne kan det være svært vanskelig å få øye på vrakrester, så det er en stor fordel å være mange dykkere. Batteridrevne undervanns­skutere har også vært viktige hjelpemidler under dykkene. På denne måten er det adskillelig lettere å komme seg fram og ikke sløse med oksygen.

Lokale forlis

Som tittelen forteller har Bakkevig i denne boken tatt for seg mange skipsforlis rett utenfor vår egen skjærgård. Boka er delt inn i kap­

itler hvor strekningen Homborøy – Ulvøy, Hisøy – Homborøy og strekningen Risør – Tromøy alle har fått tre utførende kapitler. Vi skal se litt nærmere på et par av de lokale forlisene. Det er både interessant og spennende lesning, ikke bare for folk med interesse for maritime historie og kystkul­ tur, men også for de som liker en god blanding av historie, fakta og spenning. Forarbeidet er grundig, og leseren får vite mye om de enkelte skip, sjømennene om bord, forliset og dramatikken etterpå.


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

27

«ELIDA»: I dag hviler det som er igjen av denne stolte skuta på havets bunn utenfor Flatskjær ved Borøy. MANGE FORLIS: Kartet viser forlis i vår egen skjærgård.

Alle veier du går, så har det vært folk før. Kommer du på et vrak, er du kanskje den første som ser det på 100 år. Det gir en ekstra dimensjon, og gjør det verdt bryet.

«Elida»

Skuta forliste 19. desember 1880 på Flatskjær utenfor Borøya. Elida var en bark på 91,5 fot, bygd i Arendal i 1847. Skuta var på vei fra Rigabukten til Dunkerque, lastet med 1750 linballer. Turen over Østersjøen og Kattegat hadde vært hard, med mye motvind og sykdom blant mannskapet. Kapteinen bestemte seg for å anløpe norsk havn for å skaffe avløsning til de syke og etterfylle ferskvann, men slik skulle det ikke gå. Ved midnatt økte vinden til stiv kuling. I tillegg hadde et tett snødrev satt inn, og kraftig strøm hadde ført skuta nærmere land enn antatt. For sent oppdaget de brenninger og i neste sekund seilte Elida inn i grunnbrottet. Treverket ble splintret, og en kort stund lå den knuste skuta med styrbord rekke i sjøen helt inn mot fjellet. Mens hun lå slik og kastet på seg, greide seks mann å hoppe inn på fjellet før skuta veltet utover og forsvant i dypet. Kapteinen, hans sønn på bare fire år og en lettmatros omkom. Sommeren 1967 fant dykkere rester av Elida. Et anker og

ankerspillet hviler på sjøbunnen utenfor Flatskjær ved Borøy.

«Dragen»

Skuta forliste 6. desember 1884 på Lille Torungen. Dragen var en bark på 110 fot, bygd i Arendal i 1871. Skuta var på vei fra Amsterdam til norsk havn, da de etter fire døgn i sjøen fikk landkjenning ved Homborsund og heiste losflagg. Da ingen los kom ut, besluttet kapteinen å seile østover og ta seg inn til hjembyen Arendal hvor han var godt kjent med innseilingen. Sjøen var tung, og mellom Lille Torungen og Merdø gjorde et kraftig vindkast slik at skuta mistet styringen. Tung sjø satte skuta ned på nordøstpynten av Lille Torungen, hvor hun ble liggende og hogge i grunnen. Det ble en dramatisk redningsaksjon. Forliset hadde blitt observert fra land, og det tok ikke lang tid før hjelpen var på vei. En kraftig trosse skulle holde skuta til fjellet, og deretter skulle en line brukes til å hale folk i land med. Av et mannskap på ti ble åtte reddet, mens to omkom, deriblant kapteinen som sistemann hadde glemt å

løsne linen om bord på skuta. Vraket ligger i dag på mellom 35 og 37 meters dyp. Stokkankere, ankerkjetting, ankerspill av tre, skipstømmer med kjølbolter og jernknær, diverse beslag og biter av kobberhuden kan observeres på havbunnen.

Ned i dypet

I januar i år sendte NRK et innslag om Erik Bakkevig i programmet Glimt av Norge. Her ble vi med dykkerteamet under et tokt med MS Risøygutt, og det levner liten tvil om en engasjert og spent forfatter på leting etter vrak i skjærgården. Etter å ha lest boken anbefaler vi den på det varmeste, og avslutter med forfatterens egen synsing over hans lidenskap overfor vrakleting. «Alle veier du går, så har det vært folk før. Kommer du på et vrak, er du kanskje den første som ser det på 100 år. Det gir en ekstra dimensjon, og gjør det verdt bryet.» Gjennom Bakkevigs bøker kan også leserne bli med ned i dypet og ta del i spenningen og de dramatiske hendelsene rundt de forskjellige skutenes forlis.

VRAKEKSPERT: Erik Bakkevig har skrevet fem bøker om skipforlis.

VRAKLETING: Undervannsskuter er et viktig hjelpemiddel under vrakletingen.


28

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

Reise

Dobbelt så gøy på todelt øy

PINEL: Badelivet er helt etter den paradisiske oppskriften på øya Pinel. En perfekt dagsutflukt fra St. Martin. 

En bitte liten karibisk øy byr på to nasjoner – og to helt ulike ferieopplevelser. Bli med til St. Martin, et av Karibias mest ­attraktive reisemål. JOHAN ÖBERG

post@arendalstidende.no

På St. Martin er det i første rekke de gylne sandstrendene, det turkise havet og de grønne palmene som trekker. Vi opplever denne versjonen av ferieparadiset en solfylt, stille

søndagsmorgen på Mullet beach, på sørsiden av øya. Turistene som skal fylle solstolene her, eller ta en badepause på katamaranturen sin, har knapt våknet ennå. Gårsdagens gode middag – og kanskje en romdrink for mye – får ta sky-

lden. Det blir lett vel mye av det gode når de fleste har valgt «all inclusive»-opphold.

120 nasjonaliteter

St. Martin er en tropisk øy som tross sin beskjedne størrelse

helt siden 1648 har vært delt i en fransk og en – nå stort sett selvstyrende – nederlandsk del. Øya er en av Karibias fremste turistmagneter, og den deilig tilbakelente livsstilen lokker mange til å slå seg ned for godt. I dag bor det over 120 nasjonaliteter her. To av innvandrerne er Kara og Dominique Lapierre fra henholdsvis Panama og Canada. De driver Zeebest Bakeshop nær flyplassen:   – En slitsom, men morsom jobb. Vi er blitt kjent for ostekaken vår og våre franske bakverk. Men å drive en business her er noe helt annet enn i hjemlandet mitt. Her må vi for eksempel lære nyansatte at de må ha sko på seg når de står i forretningen, sier

Kara, som har tatt med datteren Paula til stranden. Toåringen dupper fornøyd rundt i bølgene i baderingen sin.

Flydrønn

Den sørlige delen av øya har det nederlandske navnet Sint Maarten, men oppleves mer som en del av Florida. Amerikanske turister er i overveldende flertall. Knutepunktet er byen Philipsburg, der det iblant kan ligge åtte cruiseskip i bredden på kaia. Her finner vi alle de høye hotellbygningene, mesteparten av nattelivet og den internasjonale flyplassen. Selve flyplassen er et kapittel for seg selv. Når jumbojetene og alle de små regionalflyene skal


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

29

Denne uken: Karibien

INN FOR LANDING: De daglige Air France-flyene fra Paris drønner inn i lav høyde over stranden, som ligger rett ved Princess Juliana Airport. 

ROM: Karibias velkjente sprit er rom, og Guavaberry er St. Martins eget merke. Alkoholprisene er lave for eksempel koster en liter Absolut rundt 80 kroner. 

lande, braker de fram i utrolig lav høyde over stranden Maho Bay. Dette har faktisk bidratt til å gjøre stranden ekstra populær. Og på flyplassgjerdet fem meter fra stranden pleier klynger av overmodige guttunger å samle seg – for å teste hvem som klarer å holde seg fast når flymotorene drønner rett over dem.

Rolig i nord

Den nordlige delen av St. Mar­ tin er fransk, og her er livet fre­ deligere enn i sør. Hotellene er lave og smelter fint inn blant strandpalmer og blomstrende trær. Gastronomisk er det mer å hente her – framfor alt i den berømte restaurantgaten i byen Grand Case.

Utbyggingen reguleres med fast hånd i nord – i motsetning til i sør. På den franske siden domi­ nerer fortsatt tett, grønn jungel, det er mindre byliv og færre fe­ rieanlegg. Vi tar en utflukt opp i de grønne åsene utenfor byen Marigot:   – Velkommen til Loterie farm, et naturreservat som en gang i tiden var en sukkerplantasje, sier Pierre Lenoci, som tross sitt franskklingende navn er en inn­ vandret svenske.

Tretoppeventyr

Han byr på stedets spesialdrink, Ti punch, en alkoholstinn variant av caipirinha – laget på lime og lokal, brun rom. Heldigvis får vi

FRANSK: Fiskemarkedet i Marigot, hovedstaden på fransk side, er verdt et besøk. 

drinken først etter at vi har kjem­ pet oss gjennom Loterie Farms krevende tretoppeventyr med rutsjebaner og utfordrende pas­ sasjer høyt over bakken. Etter en time oppe i trekronene forstår vi hvorfor vi er blitt frarådet å teste den enda tøffere turen «Flyzone extreme». Da er paradisøya Pinel, nær byen Cul de Sac, en mer fredfylt op­ plevelse. Vi soler oss, beundrer levende kjempehummer som gjemmer seg under klippene langs øyas snorkelsti, og nyter øyas grillede skalldyr, tropiske drinker og iskalde Carib-øl med limebåt i flaskehalsen. Livet er så behagelig på Pinel at det bare er så vidt vi rekker siste båt tilbake.

NEDERLANDSK: På den nederlandske siden av øya, der alle høyhushotellene ligger, kan man også nyte herlige strender.


30

Fredag 2. mai 2014

Arendals Tidende

VI BRYR OSS om foreningslivet i ARENDAL

arbeid utføres

Brønnboring vann og energi Utføres raskt og rimelig. Supertilbud nå i februar.

Brønnboring vann og energi

wb-bronnboring.no w.bbroas@online.no 90168966

Utføres raskt og rimelig

wb-bronnboring.no w.bbroas@online.no 90168966

SPROSSERAMMER

som lages etter mål «skreddersydd» til ethvert vindu! Type A

Type B Type C Type D Type E

UFORBINDTLIG MÅLING OG PRISTILBUD

KÅRE JENSEN

Selger dere som forening helårsabonnement får dere 300,- av prisen på 990,- til egen foreningskasse. Selges et halvårsabonnement går 200,- av 590,til foreningen. Kanskje det blir korpstur til Kreta sommeren 2014? Ta kontakt for salgsmateriell: post@arendalstidende.no

ARENDALS TIDENDE ...Vi er til stede!

Løddesøl, 4821 Rykene - Tlf. 913 46 695 www.sprosseramme.no

Sprossene leveres med 2 strøk hvit maling

Vi tar også imot gamle sprosser til oppussing og maling

NODDELAND SPROSSESERVICE TELEFON: 41 26 40 73

STÅLBJELKER

Ring 37 03 20 30 / 97 03 20 30 Vi tar oss av metallavfallet

- Kamstål - Arm. nett - Vinkelstål - Rundstål - Netting - Jernbaneskinner - Ballastbly - Rør/rørdeler - Plannja Takplater

NYTT OG BRUKT STÅL Longum 4849 ARENDAL

www.longumstaal.no


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

kunngjøringer

31

Dødsfall Torbjørg Frøland 17. september 1927 – 27. april 2014 Tvedestrand Tone, Eli, Gjermund, Trond, Dagfinn, Magne, Ragnhild, Oline, Sigrunn, Audun, Torbjørn og Marthe, Morten, Kai, Maren, Alvhild, Benoni, Serena, Daniel, Makenna, Troy, Isaac, søster, øvrig familie, venner og naboer. Begraves fra Holt kirke onsdag 7. mai kl. 12.30.

Agder Renovasjon informerer: Agder Renovasjon informerer:

Knut Inghart Kvernvik 30. januar 1926 – 28. april 2014 Torunn, Kate, Reidun,

Dalenveien 347, 4849 Arendal

Agder Renovasjon informerer:

kunngjøring

Agder Renovasjon informerer:

Strandryddedag – felles dugnad for nærmiljøet! Lørdag 10. mai er den internasjonale Agder Renovasjon informerer: strandryddedagen. Ta med naboene, skoleklassen, velforeningen og rydd en strand.

Agder Renovasjon informerer:

Agder Renovasjon bidrar med sekker og henter avfallet gratis. Dere tar med hansker, rake, trillebår og godt humør. Eksempel på strender som kan ryddes: Buøya, Hove, Spornes, Stølsviga, EB-stranden, Strand Hotell, Grefstadvika, Storesand mm. Vi håper mange kan delta. Ved å rydde langs strendene bedres vilkårene for dyr og natur. Meld deg på via: www.holdnorgerent.no Ring oss slik av vi kan avtale henting av avfall. Tlf. 37 05 88 00.

Kittil-Arne, Arnfinn, Kai, Mona, Øystein, Kjersti, Knut Olaf, Tor Martin og Ellen, oldebarn, øvrig familie. Begraves fra Gjerstad kirke tirsdag 6. mai kl. 11.00. Solveig Vik Ljosland 17. april 1917 – 28. april 2014 Froland Hege Torhild, Harald, Turid, Elizabeth, Thomas Emil, Knut Martin, Dag Erik, Maria Linnea, Fillip Leander, øvrig familie. Begraves fra Froland kirke tirsdag 6. mai kl. 12.30.

arbeid utføres

Dalenveien 347, 4849 Arendal kundesenter@agderrenovasjon.no

Agder Renovasjon informerer:

Lørdagsåpent Åpent i Heftingsdalen og på Østerhus avfallsmottak følgende lørdager: 12. og 26. april, og 3. og 10. mai. Åpningstid lørdager: 9.00-14.00. Gjelder også Gjenbruksbutikken. Vi selger kompost blandet med sand til 130 kr pr kubikk, både i Heftingsdalen og på Østerhus. Husk langåpent til 19.00 hver mandag og torsdag, Gjenbruksbutikken har kun langåpent torsdager til 18.30.

selges

E-AVIS TOSHIBA - NY TOPPMODELL 92 80 17 70 www.varmepumpe-agder.no

elektriker

Kun digitalt abonnement: 600,- pr. år E-avis i tillegg til eksisterende abonnement kun kr. 100,- pr. år

www.arendalstidende.no

annonse? annonse@arendalstidende.no


9 3 8 4 7 6 5 2 1

OnsdagO

DA

5

3 9 2 7 6 4 1 5 8

5 1 4 2 3 8 6 9 7

7 8 6 1 5 9 2 3 4

8

3

8 7 5 6 9 3 4 1 2

2 5 4 7 42013 Tirsdag Tirsdag 12. nov.12. nov.8 2013 4 2 5 6 DAGENS DAGENS 2 5 9 6

2 6 1 9 8 5 7 4 3

UKE: UKE: 46 46

7

4 5 7 3 1 2 9 8 6

7 5 4 9 3 8 6 1 2

1 2 9 8 4 7 3 6 5

7

6 4 3 5 2 1 8 7 9

4 9

8

6 1

4 7 6 2 2

4 7 5 6 2 MandagMandag 2013 nov. 811. nov. 7 11. 2 2013 6 3DAGENS 4 1 DAGENS 9 8

1 8 9 6 5 2 3 7 4

9

2 6 3 4 7 1 9 5 8

9

5 9 7 1 4 6 2 8 3

7

1 7 2 9 2 8 5 5 9

6 1 8 3 2 7 5 4 9

6

6

3 4 2 5 8 9 7 6 1

2 2 5 6 8

4 2 9 6 7 8

9 2 5 8 6 4 1 3 7

3 1

6 1

4 7 6 2 1 3 8 9 5

9

Arendals Tidende

8 3 1 7 9 5 4 2 6

Fredag 2. mai 2014

32

K KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRYSSORD KRY 5 2 9 6 35 3 7 1 4 4 7 6 1 2 9 8 5 3 8

11

13

14

17 20

16 18 21

15

1 8 9 6 5 2 3 7 4

7 5 446 9 3 8 6 1 2

12

57

11

6

7

4 5 17 3 81 2 9 98 6

2 6 1 9 8 5 7 4 3

9 3 3 9 822 4 7 7 6 6 4 5 1 2 5 1 8

13

14 16 19

5 1 143 2 83 8 6 99 7

8 7 5 6 9 3 4 1 2

1 6 2 4 9243 8 5 4 2 7 1 3 8 6 7 5 9

11

11

12

7 8 6 1 5 9 2 3 4

12 14

19

22

21

annrett:Vannrett: Loddrett:Loddrett: Fabuløs 1. Fabuløs 1. Falleferdig 1. Falleferdig Sy 8. Sy 2. Tysk by 2. Tysk by Land 9. Land3. Stang 3. Stang 0. Angre10. Angre 4. Rett 4. Rett 3. Bråk (omv.) 13. Bråk5.(omv.) Humre5. Humre 4. Fisk 14. Fisk 6. Forstav. 6. Forstav. 7. Fulgt 7. Fulgt 5. Doven15. Doven 7. Målene 17. Målene 11. Maler 11. Maler 0. Strev 20. Strev12. Germanium 12. Germanium 1. Plukket 21.ullPlukket 16. ull Luft 16. Luft 2. Sport 22. Sport18. Kvinnenavn 18. Kvinnenavn 19. Ny øk.politikk 19. Ny øk.politikk

13

20

19

14

16

17

17

19

46

10

15

15

21

35

6 2 9 8 5

6 1 8 3 2 7 5 4 9

10

15 18

9 3 2 4 5 242 8 5 6 8 4 9 1 7 3 6 7 1

8 6 9 5 9 9

4 7 6 2 1 3 8 9 5

4 2 9 6 1 7 7 8 2 7 5 9 2 5 4 9 6 7 4 3 1 6 4 2 5 1 2 7 6 2 2 5 6 8

2

8 3 113 7 89 5 4 92 6

57

6

7

1

2

13

8

8

10

9

9

12

10

10

12

12

13

13

15

15

17

17

19

19

16

18

18

20

21

Vannrett:Vannrett:Loddrett:Loddrett: 1. Ga 1. Ga 1. Bommen 1. Bommen 2. Plante2. Plante 8. Benkene 8. Benkene 3. Spriten3. Spriten 9. Utbygg 9. Utbygg 4. Holland 4. Holland 10. Bakevjen 10. Bakevjen 11. Ny 11. Ny 5. Blomst5. Blomst 6. Topp 6. Topp 12. Rensemiddel 12. Rensemiddel 7. Klagesang 13. Eier 13. Eier 7. Klagesang 14. Sveitsisk 14. Sveitsisk 15. Embete 15. Embete kursted kursted 17. Fugl 17. Fugl 16. To 16. To 19. Gullbåndet 19. Gullbåndet 18. Retn. 18. Retn. 21. Poststed 21. Poststed 20. Sporte20. Sporte

Vannrett:Vann 1. Holdning 1. H 8. Lykkebring 8. L 9. Etater 9. E 10. Gudinne 10. G 11. Ledd 11. L 12. Murret12. M 13. Frosset13. F 14. Sjømann 14. S 15. Moralsk 15. M 17. Klagesang 17. K 19. Skihopper 19. S

Vannrett: 1. Stangen 8. Pallene 9. Ark 10. Ien 11. Neo 12. Tri 13. Har 15. Eforat 17. Lomvi 19. Tressen 21. Eina Loddrett: 1. Spanderte 2. Tare 3. Alkoholen 4. NL 5. Geitrams 6. Ener 7. Nenie 14. Arosa 16. Tve 18. Inn 20. Ri

Vannrett: 1. Utrolig 8. Brodere 9. Eire 10. Beklage 13. Oru 14. Sei 15. Lat 17. Literne 20. Id 21. Ruet 22. Galopp Loddrett: 1. Ubeboelig 2. Trier 3. Rorkult 4. Odel 5. Le 6. Ir 7. Geleidet 11. Astrup 12. Ge 16. Aero 18. Ida 19. NEP

Høyre

Venstre


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

ØYEBLIKK

33

Send inn din gratulasjon på post@arendalstidende.no

Bursdag

Det skjedde på denne dag: Den 2. mai 1956 blir jarlsbergosten introdusert.

5 år siden Gjerder måtte fikses

Vår snille, kjære, sporty lillebror Scott Teodor fyller 8 år 4. mai, på storebrors konfirmasjonsdag. Gratulerer så mye med dagen din. Håper vi får en koselig dag. Tenk du skal også være med i år på Skansen oppe på Blaker, du skal ha en av hovedrollene. Du har akkurat vært i avisa 2 ganger forrige uke. Mamma er kjempestolt av deg Scott Teodor. Masse kos og klemmer fra dine søsken Adel, Maya, S.Sabrina, mamma og pappa.

Jubilanter

Søndag 4. mai

Fredag 2. mai 70 år Leif Rickard Pettersson Mads Oddvar Werring Werner 60 år Ellen Marie Terjesen Spigseth

50 år Nina Buland Johansen

80 år Inga Kittelsen Oddmund Nordheim

40 år Odd Einar Andersen Solfrid Myklebust Kiustin Maura Perez

70 år Solveig Alice Lindstrøm Damgaard Inger Lise Tvedt Engesæth

Per Ivar Aasland

60 år Turid Andersen Steinar Ostermann

Lørdag 3. mai 80 år Bjørg Margrethe Ringvold Larsen 75 år Astrid Alice Homdal Signe Margrethe Mjølhus Berit Anna Somdalen Witzøe 70 år Ola Morken 60 år Anne-Kristin Howard

Hipp, hipp hurra for Mons Frederick Golding Sydnes som fylte 2 år 1. mai. Vi er kjempe glad i deg! Masse hilsener og klemmer mormor og grandpa på Tromøy, oldemor i England, farmor i Oslo, oldefar på Hisøy, farfar og Turid.

50 år Andrzej Baniak Soheila Hossainy Leif Magne Moland Bjørn Widar Saga Maribel Osiris Jaen Vindvik 40 år Karl Eyvind Lund Nina Monsen

50 år siden Sigmund Andreas Raniszewski Torstein Harley Reiersen Åshild Steine 50 år Kjetil Petersen Jikiun 40 år Nils Olaf Hurv Ronny Wiggo Wroldsen

Send inn din hilsen til post@arendalstidende.no eller stikk innom redaksjonen, Havnegaten 4b. Tlf. 40 69 22 22

Kommunikasjons­ problemer

Moland kommune er stor. Strøket rundt Eydehavn er trafikkmessig bra, bussforbindelsen er god, men det samme kan ikke sies om Strengereid – Vatnebu området. Dette strøket truer med å bli avfolket med hensyn til ungdommen som arbeider i Arendal. Første bil til Arendal herfra ankommer først kl. 09.30 og dette passer bare for pensjonister og likestillede.

Mandag 5. mai 70 år Anne Marit Svendsen

50 år Gunnar Hurv

60 år Jenny Birkedal Olsen

100 år siden Tirsdag 6. mai

Gi din kjære en ekstra oppmerksomhet...

Kommunen har vært flinke til å vedlikeholde anlegg den siste tiden, men her og der ligger fortsatt noen gamle synder som bør rettes, blant annet er det gamle nettinggjerdet fra Myrene og inn mot Biejordene forferdelig stygt.

80 år Torbjørg Gudrun Dobbe 70 år Johan Alfred Frigstad Svenn Ole Ingulstad 60 år Brit Imenes Andersen Bente Bruvik

Biografen Johan Mangor Knudsen Torgeir Ringvold Mangor Ivan Sauvik Lisbeth Trommestad 40 år Jan Arild Helle Hege Solli

I aften: Hendes høihed morer sig. Henny Porten spiller hovedrollen skjælmsk og morsomt. Det vakre og udtryksfulde ansigt, som vi saa mangen gang har maattet beundre for det tungsind, der kan strømme du av de talende øine, straaler nu imod os fra en skøierunge, som med sin freidige friskhed gang paa gang sætter publikums lattermuskler i bevegelse.

Arendals Tidende får jubilantinformasjon fra NTBs personalia­redaksjon. Hvis du ikke ønsker omtale her, vennligst ta kontakt med redaksjonen. Tlf. 40 69 22 22 - post@arendalstidende.no


19.30 Vårt daglige brød Små nærbutikker over2. hele landet strever økonomisk. Fredag mai 2014 I Holmsbu kjemper kjøpmann Erland Vibe for å holde stedets ene butikk åpen hele året

21.25 Gjengangerne Fransk dramaserie

20.05 Adils hemmelige dansere I kveldens episode møter Adil Khan en gjeng med gravferdskonsulenter fra Drammen

21.30 Rome Ameriksansk dramaserie

34

21.40 Samurai Sikkerhet Samurai Sikkerhet er i vinden om dagen grunnet vekterstreiken og oppdragene fortsetter å renne inn

20.30 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? Magnus Moan og Mikko Kokslien burde ha allsidigheten, utholdenheten og den mentale råskapen som skal til

21.30 Paradise Hotel En av jentene har stor Tidende makt på Arendals hotellet nå

19.00 Dyrepasserne 23.00 The Graham Norton Show 21.30 Die Hard 2 Den sibirske tigeren Boonya og hauken Ricky Gervais, Ronnie Corbett, Juliette Politimannen John McClane er Daniel skaper dramatikk Binoche og Imelda May er gjester hos igjen på feil plass til feil tid FREDAG 2. MAI i sesongens første episode av «Dyrepasserne» Graham Norton 06.30 Mat med Niklas 07.00 Danmarks flotteste hjem 06.00 Alarm 112 06.00 Pregnant in Heels 06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the 09.50 Kierkegaard 07.30 NRK nyheter 09.15 Jessica Fletcher 10.00 NRK 06.30 Nyhetene Brave and the Bold 06.45 Ullared 07.35 07.00 TV Shop 10.50 Musikk i luften nyheter 10.10 Med hjartet på rette staden 11.00 NRK 08.00 Ekstrem oppussing USA Happy Endings 08.00 Cougar Town 11.50 Freddie Mercury - Dronning 06.55 God morgen Norge nyheter 11.05 Norge Rundt 11.30 Prosjekt perfekt 10.00 God morgen Norge 09.20 Redningskvinner 08.25 Den syvende himmel 09.15 Real uten krone 12.00 NRK nyheter 12.15 Gintberg i utkanten 12.45 11.45 Skogheim flytter inn 10.10 Hell’s Kitchen USA Housewives of Orange County 10.05 13.15 Hukommelsens kraft Glimt av Norge: Komletorsdag 13.00 NRK nyheter 13.05 14.10 Adresse København 12.35 Hus til salgs - oppussing 11.05 Hotellinspektør Alex Millionær søker kjæreste 10.55 Millionær søker kjæreste 11.55 The Big Bang Jessica Fletcher 13.50 Filmavisen 1959 14.00 NRK nyhe- 15.20 Google - ein kunnskaps13.30 Mitt drømmehjem Polizzi ter 14.05 Hygge i Strömsö 14.45 Motorsøstre 15.00 NRK bank? Theory 12.20 The Big Bang Theory 14.30 Else 12.00 The Ellen DeGeneres nyheter 15.10 Prins Philips mor - et stormfullt liv 16.10 Med hjartet på rette staden 12.50 Happy Endings 13.15 Melissa & 15.30 Naboer Show 16.00 NRK nyheter 17.00 Derrick Joey 13.45 Den syvende himmel 14.45 13.00 Ekstreme samlere 16.00 Home and Away 16.10 Til arven skiller oss ad 18.00 Dagsnytt atten Ullared 15.40 Cougar Town 16.10 16.25 Home and Away 14.00 Hellstrøm rydder opp 17.00 NRK nyheter 19.00 Hestekrefter Friends 16.40 Friends 17.10 Two and a 16.55 Kollektivet hjemme 17.15 i nærturen 19.05 Peter i St. Petersburg Half Men 17.40of Two a Half Men 17.25 & Co 15.00 How I Met Your Mother 23.45 Ut Nattkino: Olme beist 19.35 Riksforsamlinga 19.30 Karl Solsidan 21.30 Pirates theand Caribbean 21.30 The Dilemma 17.30 Oddasat - nyheter på samisk 19.35 Antikkduellen 18.05 The Big Bang Theory 18.30 Nyhetene 16.00 Kongen av Queens Gjengen bak «A Fish Called Wanda» står for denne Norsk underholdningsserie Alex og Annas sønn skal døpes, og de At World’s End. Will Turner og ElizaRonnys verden på hodet 17.45 Tegnspråknytt 20.05 Tema - Europa mot 1814: 18.30 The Big Bang Theory 18.45 Været 16.30 The Ellensnus DeGeneres komedien som utspiller seg i dyreparken Marwood bestemmer seg for å gi ham navnet Love beth er på desperat jakt for å når han tilfeldigvis ser Geneva 17.50 Øyeblikk fra Norge Rundt Napoleon 19.00Swann America’s Funniest Home Vid. 18.50 Sportsnyhetene Show Zoo i London befri Sparrow og The Black Pearl sammen med en annen mann 17.55 Korallrevets eventyrlige verden 21.00 Nyheter 19.30Jack Costa del Kongsvik 19.00 Dyrepasserne 17.30 NCIS 19.45 Distriktsnyheter Claridges åpner dørene 19.00 Svenske Silkeveien på 30 dager 22.40 Norske På tur med Dag Otto 22.30 Brille sommer 22.30 Revenge 18.45 21.10 hemmeligheter 20.00 Neste 19.30 Talenter 18.30 Hele Norge baker 19.00 Dagsrevyen Oddasat - nyheter på samisk 21.00 20.30 Typisk Petter SchjerNyhetene 19.30 How I Met Your Mother Hva skjer bak kulissene i femstjernershotellet i hjertet av 21.25 Finsk reiseserie Gjensyn med Dag Otto og Kristian sine Harald Eia ogdeg Bårdmed Tufte Johansen får Premierekvelden på operahuven 19.40 Norge Rundter kjent for å ta imot de kongelige, de 21.30 Rome 21.20 Været 20.00 How ItilMet Your Mother London? Claridges villeste og morsomste påfunn fra serien besøk av landets ledende komikere set blir fort en kveld full av 21.30 Brille 20.05 Adils hemmelige dansere 22.30 ESC i Norge gjenom tre tiår 21.25 Sportsnyhetene 20.30 Charterfeber - tur-retur mest velstående gjestene og svært kjente personer «På turNorske med Dag Otto»- resultater grusomme 22.30 Thomas Giertsen: Helt perfekt 21.05 Nytt på nytt 01.00 Gintberg på kanten 21.40 Talenter Gran avsløringer Canaria 23.00 The Graham Norton Show 21.35 Tause vitner 01.30 Oddasat - nyheter på samisk 22.15 Senkveld med Thomas og Harald 21.30 Die Hard 2 00.00 Castle 23.15 Kveldsnytt 01.45 Distriktsnyheter 23.20 Golden Goal 23.45 Sex og singelliv 00.55 CSI: Miami 23.30 Ripper Street 23.50 Eurojackpot 00.20 Sex og singelliv 01.50 CSI: NY 00.25 Pop & rock-perler fra 70-tallet 00.05 Else 00.55 Sex og singelliv 02.45 CSI 01.00 Sønner av Norge - Teori og praksis 01.05 Samurai Sikkerhet 01.35 Sex og singelliv 02.25 Musketerene 02.05 Film: The Day the Earth Stood Still 03.35 Boston Public 02.15 EdTV 04.20 Rookie Blue 03.20 Tause vitner 03.55 Film: Huset ved vannet 04.15 Ekstreme samlere 18.30 Newton 20.05 Legendariske kvinne 21.45 Dokument 2: Søsken til evig tid 21.30 Neste sommer 21.00 The Blacklist 05.10 Marriage Ref 05.00 Tror du det du ser? 05.30 Alarm 113 05.10 Hell’s Kitchen USA Line leker pasient når sykehuset øver seg på å takle Wallis Simpson Magnar og Oddny er søsken og har levd hele Etter å ha funnet ut at kluten han Liz hjelper Tom med å forbealvorlige ulykker livet på familiegården Kleiva. Hardt arbeid har vasker seg med er svigermors «nede- rede seg før adopsjonen 06.00 Smallville 07.10 Hushaiene Vegas 07.55 Byttebaronene 08.25 Real Deal 08.50 Frasier 09.20 Frasier 09.45 06.30 Søstre 07.25 Mitt hemmelige tenåringsliv 08.20 Hundehviskeren 09.15 Tabatha tar over 10.10 Fødeavdeførtogtildød at de begge to har blitt krokrygget klut»One får Per nok Switched at Birth 13.20 Gossip Girl 14.10 Gilmore Girls 15.05 M*A*S*H 10.15 M*A*S*H 10.45 Byttebaronene 11.40 Drømmebil på tre dager 12.40 Alarm 112 - På liv lingen 11.10 Judge Judy 11.35 TreeIvar Hill 12.25 19.30 Vårt daglige brød 21.25 21.40 20.30 -Hvem kan slå Unge Aamodt og- Kjus? 21.30 Paradiseprinsesser Hotel 17.25 13.40 Smallville 14.35 Scrubs 15.00 That ‘70s Show 15.30 SouthGjengangerne Park 16.00 Byttebaronene 16.30 Cash Cow-Samurai Sikkerhet One Tree Hill 15.55 Unge mødre litt eldre 16.25 mødre litt eldre 16.55 Bortskjemte boys 17.25 Alarm 112landet - På liv strever og død 18.25 Bad Ink 18.55 En moderne familie 19.25 Torsdag kveld fraSamurai Nydalen Sikkerhet er i Fødeavdelingen 18.30 Unge mødreMoan - litt eldre 19.00 Unge mødre - litt eldre Friends 20.00 Friends 20.30 Små nærbutikker over hele økonomisk. Fransk dramaserie vinden om dagen Magnus og Mikko Kokslien burde En19.30 av jentene har stor makt på 20.25 Little Britain 21.00 Film: 16 Blocks 23.00 Det tredje øyet 00.00 Californication 00.35 Nådeløse innkrevere Ikke skyld på Facebook 21.40 Bodyguard 00.10 Tabatha tar over 01.10 Supernatural 02.10 The Vampire Diaries I Holmsbu01.05 kjemper kjøpmann Erland for02.25 å holde grunnet vekterstreiken03.05 og oppdragene allsidigheten, utholdenheten og den hotellet nå Nådeløse innkrevere 01.35Vibe Arrow Bellator Spring Tournament 04.10 Drømmebil på tre dager 05.00 The Originals 04.00ha Mistresses 04.50 Cold Case stedets ene butikk åpen hele året fortsetter å renne inn mentale råskapen som skal til South Park 05.25 Baller av stål 06.00 Pantelånerne i Beverly Hills 06.30 Det okända 07.25 Got to Dance 08.20 Pizzagjengen 08.50 Kjolen som sier ja 09.20 Happy Day 09.50 10.45 Rachael Ray 11.40 The Talk 12.25 Judging Amy 13.20 Home and Away 14.20 Naboer 14.50 2 Broke Girls 15.20 Grey’s Anatomy 16.10 Got to Dance 17.05 Mitt drømmehjem 18.00 Happy Day 18.30 Rachael Ray 19.30 Kjolen som sier ja 20.00 Film: Tango for tre 21.55 Film: Me and Orson Welles 00.10 Det sterkeste kjønn 01.05 Det okända 02.00 Tigerstaden 02.30 Damages 03.25 Privat praksis 04.20 Frustrerte fruer 05.05 How Do I Look?

06.20 Dusørjegeren 06.50 Top Gear Australia 07.45 Skattejegerne 08.40 Top Gear 09.40 Grensevakten 10.10 Skattejegerne 11.05 Nattpatruljen 11.35 Fikserne 12.00 Verdens dummeste 12.50 Inntauerne på South Beach 13.20 Innkreverne i California 13.50 Top Gear 15.00 Rude Tube 15.35 Pantelånerne i Detroit 16.05 Fikserne 16.35 Lagerkrigen 17.05 Pantelånerne i Las Vegas 17.35 Nattpatruljen 18.05 Verdens dummeste 19.00 Panser 20.00 Rude Tube 20.30 Rude Tube 21.05 Rude Tube 21.35 Rude Tube 22.10 Rude Tube 22.40 The Big Bang Theory 23.10 The Big Bang Theory 23.40 Two and a Half Men 00.10 Two and a Half Men 00.40 Rude Tube 01.10 Dreamcatcher 03.40 Top 20 Countdown 04.30 Dusørjegeren 04.55 Dusørjegeren 05.20 Saddle Ranch

10.40 Heidi 12.35 Little Miss Magic 14.10 Sandtrollet 15.50 Dr.Riksforsamlinga Quinn 17.30 Elevator Girl 19.10 Honeymoon i 20.30 Mesterkokken 19.45 Badehotellet 20.30 siste viking 08.15 McLeods døtre 09.05 BostonDen Public 09.55 Drømmen om landsbygda22.30 10.45 NCIS Drømmeprosjekter 11.40 Las Vegas 21.00Heston The Great Raid 23.20 Word Of Honor 00.50 Vince Vaughn’s Wild West Comedy Show21.40 02.30 Black Sporløst forsvunnet 12.25 Mord og mysterier 14.20 Et nytt liv på landet 15.15 Undercover Boss Australia 16.15 Friday 03.55vil Sammen er vihva kaos Den britiske kokken vise oss som fungerer Norsk underholdningsserie Suksesserien «Badehotellet» tar oss med Nå17.25 skal Drømmen vikingeneom kjempe på lik linje,Drømmedesign Teamet undersøker etDrømmemulig Gordon Ramsay: The F Word landsbygda 18.25 Australia 19.30 ved grytene. og hvorfor. Han forkaster noen av mors til sommerlige Skagenprosjekter i 1920-årene og det er utfordrende dager som mord på00.35 en rockestjerne 20.30 og Castle 21.30 CSI: NY 22.30 CSI: NY 23.30 Drømmedesign Australia Politiagentenefra 01.40 06.00 Ax Men 07.00 Bundy 07.30 TV Shop 08.30 Ax Men 09.30 The Fresh Prince of Bel Air 10.30 Seinfeld Mord og mysterier 03.40 Big Love 04.40 Call Me Fitz 05.10 Call Me Fitz sannheter11.30 Family Guy 12.00 Simpsons 13.00 Kongen av Queens 14.00 Two and a Half Men 14.30 Family de venter 80-tallet Guyansatte 16.00 og stamgjestene 20.05 Adils hemmelige dansere 21.30 Rome 19.00 Dyrepasserne 23.00 The Graham Norton Show 21.30 Die Hard 2 Simpsons 16.30 Kongen av Queens 17.30 How I Met your Mother 18.00 How I Met your Mother 18.30 Family 19.30 Bondi Beach 19.55 Musketerene 20.45 Chicago Fire 21.30 Gjengangerne 22.15 Alexandra Joner 22.45 19.00 møter Simpsons 19.30 Simpsons 20.00 How I Met your Mother 20.30 How I Met your Mother 21.00 Cops I kveldensGuy episode Adil Khan gjeng med Den05.10 sibirske tigeren Boonya og hauken Ronnie Juliette Politimannen John True McClane Homsestudier 23.15 RådetRicky 23.45Gervais, Fylla 00.15 PinligeCorbett, sykdommer 01.00 Mine store pupper 02.00 Blood er 21.30 Cops 22.00 Robin Hood en 00.30 Chicago PD 01.30Ameriksansk Aktionen 02.30dramaserie Fear 04.10 Mannegruppa Ottar gravferdskonsulenter fra Drammen Daniel skaper dramatikk i sesongens Binoche og Imelda May er gjester 02.55 True Blood 03.45 True Blood 04.45 Nurse Jackie 05.10 Nursehos Jackie igjen på feil plass til feil tid Airwolf første episode av «Dyrepasserne» Graham Norton

23.15 Fylla Populærvitenskapelig guide til alkohol. Festen er over, og nå kommer den mindre morsomme rusen: Bakfylla

22.50 Gintberg på kanten Dansk serie

21.40 Grey’s Anatomy Forbudt kjærlighet, sjalusi og et vanvittig karrierejag er noen av utfordringene for legene ved prestisjetunge Seattle Grace Hospital 19.30 Solsidan Alex og Annas sønn skal døpes, og de bestemmer seg3. forMAI å gi ham navnet Love LØRDAG 06.00 TV 2 Junior 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Bonanza 12.00 Gullkorn fra barnemunn 12.25 Gullkorn fra barnemunn 12.55 Film: Kalde føtter 14.30 Det sterkeste kjønn 15.30 Klippkompaniet 16.30 Norske Talenter 18.30 Nyhetene 18.50 Lørdagsmagasinet 19.10 21.45 Sportsnyhetene Dokument 2: Søsken til evig tid 19.20 Været MagnarSolsidan og Oddny-erSesongavslutning! søsken og har levd hele 19.30 livet påKlippkompaniet familiegården Kleiva. Hardt arbeid har 20.00 ført til at de begge to 21.00 Nyhetene har blitt krokrygget 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.40 God kveld Norge 22.15 Film: Änglagård - Alle gode ting er tre 00.30 Film: Watchmen 03.30 Senkveld med Thomas og Harald 04.30 American Idol

22.30 Special Victims Unit Rollins hjelper en venninne med å anmelde sin elsker for voldtekt

22.30 How I Met Your Mother Det er søndags morgen klokken 8. Barney er fullesyk og gjengen prøver å finne en kur 23.45 Nattkino: Olme beist 19.35 Riksforsamlinga 21.30 Pirates of the Caribbean 21.30 The Dilemma Gjengen bak «A Fish Called Wanda» står for denne Norsk underholdningsserie At World’s End. Will Turner og ElizaRonnys verden snus på hodet komedien som utspiller seg i dyreparken Marwood beth Swann er på desperat jakt for å når han tilfeldigvis ser Geneva Zoo i London befri Jack Sparrow og The Black Pearl sammen en annen mann 07.10 Folk: Espen og selungene 06.00 Tom og Jerry 06.00 Up med All Night 10.00 Oddasat - nyheter på samisk 07.40 Historiske hager 06.20 Batman the Brave and the Bold 07.00 TV Shop 10.15 Distriktsnyheter 10.15 Øst08.10 Gal etter antikke stoler landssendingen 10.25 Østfold 10.40 06.45 Wipeout UK 08.00 Homsepatruljen USA 08.40 Geniet Carl Fabergé Østnytt 10.55 Østafjells 07.50 Top 20 Funniest 09.00 Alle elsker Raymond 09.30 Krøll på hjernen 11.05 Sørlandet 08.40 America’s Funniest Home Vid. 09.30 Alle elsker Raymond 10.00 Norge Rundt 11.20 Rogaland 09.05 America’s Funniest Home Vid. 10.00 The Ellen DeGeneres 10.25 Adresse København 11.35 Vestlandsrevyen 09.30 So You Think You Can Dance Show 11.25 Adresse København 11.45 Møre og Romsdal 10.20 Melissa & Joey 11.00 The Ellen DeGeneres 12.35 Det gode bondeliv 12.00 Midtnytt 10.45 Melissa & Joey Show 13.05 Forelska i lærer’n 12.15 Nordland 11.15 Melissa & Joey 12.00 Hele Sverige baker 13.35 Miss Marple: Den sovende morderen 12.25 Nordnytt 11.40 Friends (X5) 13.00 Hele Sverige baker 15.10 Fader Brown 12.40 Riccardo Chailly - «Musikk 14.10 Two and a Half Men 14.00 Real Housewives of 16.00 Midt i naturen en reise for livet.» 14.35 Two and a Half Men Hills 18.30 Newton 20.05 Legendariske kvinne 21.30 Neste sommer 21.00 Beverly The Blacklist 17.00 Hvem tror du at du er? 13.40 Salt - en animert dansefilm 15.05 Two and a Half Men 15.00 Real Housewives of Line leker pasient når sykehuset øver seg på å takle Wallis Simpson Etter ha funnet ut atMen kluten han Liz hjelper TomHills med å forbe18.00 Hygge i hagen 14.15 Tema - Europa mot 1814: 15.30åTwo and a Half Beverly alvorlige ulykker vasker seg and medaer svigermors «nede- rede adopsjonen 18.30 Barnas restaurant Napoleon 16.00 Two Half Men 16.00seg Thefør Middle klut» får Per Ivar nok 19.00 Lørdagsrevyen 15.05 Naturen på vippepunktet 16.30 4-stjerners middag 16.30 The Middle 19.45 Lotto-trekning 16.00 Kunnskapskanalen 17.30 4-stjerners middag 17.00 The Middle 19.55 DDE 20 års jubileumskonsert 17.05 Farvel, kamerater 18.30 71° nord - Norges tøffeste 17.30 Mike & Molly 20.55 Adresse København 18.00 KORK - hele landets orkester kjendis 18.00 Mike & Molly 22.00 Lindmo 18.40 Eventyrlige hus 20.00 Hvem kan slå Aamodt og Kjus? 18.30 How I Met Your Mother 23.00 Kveldsnytt 19.10 Norge Rundt 21.30 Pirates of the Caribbean: At 19.00 How I Met Your Mother 23.15 Rådet 19.35 Riksforsamlinga World’s End 19.30 Must Love Dogs 23.45 Olme beist 20.05 Shakespeares univers 00.35 Special Victims Unit 21.30 The Dilemma 01.15 Dansefot jukeboks m/chat 21.00 Nyheter 01.30 CSI: NY 23.30 Hus, løgn og kjærlighet 03.45 Ripper Street 21.10 Sommerlunsj i Roma 02.20 CSI 01.20 Paradise Hotel 04.40 Pop & rock-perler fra 70-tallet 22.20 ESC i Norge gjenom tre tiår 03.15 Boston Public 02.20 Paradise Hotel 05.15 DDE 20 års jubileumskonsert 00.40 Google - ein kunnskaps04.05 Rookie Blue 03.20 Paradise Hotel bank? 04.50 V 04.15 Paradise Hotel 20.30 Mesterkokken Heston 19.45 Riksforsamlinga 21.40 Badehotellet 20.30 Den siste viking 22.30 NCIS 01.30 Hukommelsens kraft 05.35 Lykkelig skilt 05.15 The Middle Den britiske kokken vil vise oss hva som fungerer Norsk underholdningsserie Suksesserien «Badehotellet» tar oss med Nå skal vikingene kjempe på lik linje, Teamet undersøker et mulig ved grytene. og hvorfor. Han forkaster noen av mors til sommerlige Skagen i 1920-årene og og det er utfordrende dager som mord på en rockestjerne fra 06.30 Dyreflyplassen 07.00 Dyreflyplassen 07.30 Debbie Travis: Ekstrem renovering 10.30 sannheter06.00 Mudderfiske 07.10 Haijegerne 08.00 Haijegerne 08.50 Haijegerne 09.40 Frasier 10.05 Frasier de ansatte og stamgjestene venter 80-tallet08.25 Debbie Travis: EksFrasier 11.00 Frasier 11.30 Frasier 12.00 M*A*S*H 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 M*A*S*H 14.00 M*A*S*H 14.30 That ‘70s Show 15.00 That ‘70s Show 15.30 That ‘70s Show 16.00 That ‘70s Show 16.30 På hjul med Dag Otto 17.30 Senkveld med Thomas og Harald 18.35 En moderne familie 19.05 En moderne familie 19.50 Little Britain 20.25 Little Britain 21.00 Film: Wild Wild West 23.00 Film: Troja 02.05 Criminal Minds 02.55 Criminal Minds 03.45 Criminal Minds 04.30 112 - Politiet 05.20 Baller av stål

trem renovering 09.20 Undercover shopping 10.15 Hundehviskeren 11.15 Hundehviskeren 12.10 Hundehviskeren 13.10 Unge mødre Danmark 14.05 Unge mødre Danmark 15.00 Unge mødre Danmark 15.55 Judge Judy 16.25 Judge Judy 16.55 Judge Judy 17.25 Judge Judy 17.55 Judge Judy 18.25 Ungkaren 20.20 The Wedding Date 22.00 The Greatest 00.05 Trinny & Susannah - oppdrag Norge 01.05 Happy Hookers 02.05 Once Upon a Time 03.05 Cold Case 04.00 Cold Case 04.55 Cold Case

06.00 Motekrigen 06.55 Motekrigen 07.55 Motekrigen 08.55 Privat praksis 09.50 Privat praksis 10.45 Privat praksis 11.40 Privat praksis 12.35 Privat praksis 13.30 Grey’s Anatomy 14.25 Grey’s Anatomy 15.20 Grey’s Anatomy 16.15 Grey’s Anatomy 17.10 Grey’s Anatomy 18.05 Glee 19.00 Grey’s Anatomy 20.00 American Idol 21.45 Norske Talenter 23.45 Søstrene Kardashian 00.40 Motekrigen 01.35 Motekrigen 02.30 Motekrigen 03.25 Film: Salem Falls 05.00 Mine tvangstanker

06.30 Grensevakten 07.00 Grensevakten 07.30 Grensevakten 08.00 Grensevakten 08.30 Grensevakten 09.00 Skattejegerne 09.55 Skattejegerne 10.50 Top Gear 11.55 Top Gear 13.05 Pantelånerne i Detroit 13.35 Pantelånerne i Detroit 14.05 Pantelånerne i Detroit 14.35 Pantelånerne i Detroit 15.05 Pantelånerne i Detroit 15.35 Lagerkrigen 16.05 Lagerkrigen 16.35 Lagerkrigen 17.05 Lagerkrigen 17.35 Lagerkrigen 18.05 Verdens dummeste 18.55 Rude Tube 19.30 Den rosa panteren 21.55 MAX La Liga: Valladolid - Espanyol 00.00 Mad Max 02.00 Ink Master 02.55 Dusørjegeren 03.20 Dusørjegeren 03.45 The Bridge 04.30 The Bridge 05.15 Saddle Ranch

10.40 Not Quite An Angel 12.20 Kaos i eventyrland 14.00 Kaos i eventyrland 2 15.20 Full fart bakover 17.20

Nevøen 19.15 Løver for lam 21.00 Taken 22.45 Buried 00.15 Try 17 01.50 Beginners 03.30 When A Man Falls In 09.15 Et nytt liv på landet 22.30 10.05 EtSpecial nytt liv på landet 10.55 11.50 Et nytt liv på landet 12.40 23.15 Fylla 22.50 Gintberg på kanten 21.40 Grey’s Anatomy Victims Unit Et nytt liv på landet 22.30 How I Met Your Mother The Forest Et nytt liv på landet 13.30 Drømmen om landsbygda 14.25 Drømmen om landsbygda 15.25 Drømmen om Populærvitenskapelig guide til alkohol. Festen er over, Dansk serie Forbudt kjærlighet, sjalusi og et vanvittig Rollins hjelper en17.25 venninne med Det 18.25 er søndags morgen klokken landsbygda 16.25 karDrømmen om landsbygda Drømmen omå landsbygda Et nytt liv i Australia 19.30 06.00 den Ripley’s Believemorsomme It or Not! 06.30 Ripley’s Believe It or Not! 07.00 Cheers 07.30 TV Shop 08.30 Axrierejag Men er noen av utfordringene og nå kommer mindre rusen: Bakfylla for legene anmelde sin elsker for voldtekt 8. Barney er fullesyk og gjengen Skattejegerne 20.30 Historiske hjem 21.30 Inspektør Morse 23.40 Gretne, gamle gubber 01.35 Dalziel og 09.30 Defiance 10.25 Airwolf 11.25 The Exes 11.55 The Fresh Prince of Bel Air 12.30 Seinfeld 13.00 Seinfeld Pascoe 02.45 Dalziel og Pascoe 03.30 Hannibal 04.15 Politiagentene 05.05 Politiagentene vedStorprestisjetunge Seattle Grace Hospital prøver å finne en kur 13.30 The Office 14.00 The Office 14.30 The Office 15.00 Storage Hunters 15.30 Storage Hunters 16.00 age Hunters 16.30 Storage Hunters 17.00 Storage Hunters 17.30 How I Met your Mother 18.00 How I Met your Mother 18.30 Simpsons 19.00 Simpsons 19.30 Simpsons 20.00 How I Met Your Mother 20.30 How I Met Your Mother 21.00 Grimm 22.00 Pirates of The Caribbean: Dead Man’s Chest 00.40 The Imaginarium of Doctor Parnassus 02.45 Cops 03.15 Cops 03.45 Hot Set 04.50 Dexter

19.30 Nytt på nytt 20.00 Ein idiot på tur 20.45 Standup med John Oliver 21.25 Fatso 22.55 Gutter er gutter 23.20 Det perfekte sigøynarbryllaup 00.10 Musketerene 01.00 Sprit, sex og spionasje 02.00 Fatso 03.30 Ripper Street 04.25 Gutter er gutter 04.45 Rome


Arendals Tidende

Fredag 2. mai 2014

35

SØNDAG 4. MAI 06.30 Lindmo 07.30 Folk: Med øye for stil 08.00 Havørnas usynlige fiende 08.30 Jakten på det perfekte livet 09.00 Den vidunderlige kysten 10.00 Adresse København 11.10 Adresse København 12.15 Salt & Pepper 12.45 Kjærlighetens laboratorium 13.15 Vesterhavsøyene 13.55 Miss Marple: Døde spor 15.30 Alexandra Joner 16.00 Bjarne Brøndbo 16.30 Thomas Seltzer 17.00 Adils hemmelige dansere 18.00 Livsfarlege dyr 18.30 Newton 19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen 20.05 Pingvinanes hemmelege liv 20.55 Folk: En Eidsvollsreise 200 år etter 21.35 Mr Selfridge 22.25 Gutter er gutter 22.50 Rio - for fattig og rik 23.00 Kveldsnytt 23.20 Musketerene 00.10 Herskap og tjenere 01.00 Adils hemmelige dansere 02.00 Livsfarlege dyr 02.30 Lindmo 03.30 Folk: En Eidsvollsreise 200 år etter 04.10 Den vidunderlige kysten 05.10 Pingvinanes hemmelege liv

09.40 Farvel, kamerater 10.30 Naturen på vippepunktet 11.25 Hukommelsens kraft 12.20 Lindmo 13.20 Sommerlunsj i Roma 14.35 John Cage - reiser i lyd 15.35 Raya - Dronning uten rike 16.30 Mitt liv som Poirot 17.25 Vårt daglige brød 18.20 Norge rundt og rundt 18.45 Shakespeares univers 19.35 Riksforsamlinga 20.05 Wallis Simpson 21.00 Nyheter 21.10 Lang Lang, Simon Rattle og Berlin-filharmonikerne 22.40 Marnie 00.45 Rome

06.00 TV 2 Junior 09.00 Nyhetsmorgen 10.00 Bonanza 11.00 Bonanza 12.05 60 Minutes 13.00 Disaster Guy 14.00 Dyrepasserne 14.30 TV 2s Artistgalla 17.00 Klippkompaniet 18.00 Reisen hjem 18.30 Nyhetene 18.50 Været 19.00 Hovedkampen: Start - Brann 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.45 Dokument 2: Søsken til evig tid 22.45 Fotballkveld 23.45 Det tredje øyet 00.45 God kveld Norge 01.20 Senkveld med Thomas og Harald 02.25 The Killing 03.20 Vikings 04.10 Verdens sterkeste mann 2012 05.00 60 Minutes

06.30 Mat med Niklas 07.00 Danmarks flotteste hjem 07.30 NRK nyheter 09.15 Jessica Fletcher 10.00 NRK nyheter 10.10 Med hjartet på rette staden 11.00 NRK nyheter 11.05 Norge Rundt 11.30 Prosjekt perfekt 12.00 NRK nyheter 12.15 Gintberg i utkanten 12.45 Glimt av Norge: Nordsjøens livsnerve 13.00 NRK nyheter 13.05 Jessica Fletcher 13.50 Filmavisen 1959 14.00 NRK nyheter 14.05 Hygge i Strömsö 14.45 Motorsøstre 15.00 NRK nyheter 15.10 Sanger om Norge 15.50 Det søte liv 16.00 NRK nyheter 16.10 Nordmannen 17.00 NRK nyheter 17.15 Ut i nærturen 17.30 - nyheter på samisk 19.45 Oddasat Claridges åpner dørene 17.45 Tegnspråknytt Hva skjer bak kulissene i femstjernershotellet i hjertet av 17.50 Korallrevets eventyrlige verden London? Claridges er kjent for å ta imot de kongelige, de 18.45 Distriktsnyheter mest velstående gjestene og svært kjente personer 19.00 Dagsrevyen 19.45 Herskapelig redningsaksjon 20.30 Mesterkokken Heston 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Ingeborg Moræus Hanssen 22.00 Kronjuvelene 23.00 Kveldsnytt 23.15 Inspektør Lynley 00.45 Beleiringen 02.30 Musketerene 03.25 Herskap og tjenere 04.20 Mesterkokken Heston 19.30 Vårt daglige brød 04.45 Mr Selfridge

09.30 Dum og deilig 10.00 Adils hemmelige dansere 11.00 Raya - Dronning uten rike 11.55 John Cage - reiser i lyd 12.55 Sportsrevyen 13.15 Mitt liv som Poirot 14.10 Vårt daglige brød 15.05 Adresse København 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Silkeveien på 30 dager 19.45 19.00 Riksforsamlinga Silkeveien på 30 dager 20.15 Aktuelt Finsk reiseserie 20.55 Samiske musikkmøter 21.25 Oddasat - nyheter på samisk 21.30 Kjellaren i Pompeii 22.15 Handmade by 22.30 Urix 22.50 Oliver Stone: USAs skjulte historie 23.50 Ingeborg Moræus Hanssen 00.20 Pingvinanes hemmelege liv 01.15 Oddasat - nyheter på samisk 01.30 Distriktsnyheter

06.00 Alarm 112 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 11.45 Skogheim flytter inn 12.35 Hus til salgs - oppussing 13.30 Mitt drømmehjem 14.30 Tid for hjem 15.30 Naboer 16.00 Home and Away 16.30 Home and Away 17.00 Deal or no deal 18.00 Oppgrader! 18.30 Nyhetene 18.45 22.40 Været På tur med Dag Otto 18.50 Sportsnyhetene Gjensyn medCæsar Dag Otto og Kristian sine 19.00 Hotel villesteHotel og morsomste påfunn fra serien 19.30 Cæsar «På turNorges med Dag Otto» 20.00 Grillmester 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Badehotellet - Premiere! 22.45 Badehotellet 23.45 De utvalgte 00.45 Uskyldig dømt 01.45 Criminal Minds 02.35 Numbers 03.20 Chicagokoden 04.05 Damages 04.45 Alarm 112: Fjellets helter 21.40 Alarm Samurai 05.30 112Sikkerhet

06.30 Mat med Niklas 07.00 Danmarks flotteste hjem 07.30 NRK nyheter 09.15 Jessica Fletcher 10.00 NRK nyheter 10.10 Med hjartet på rette staden 11.00 NRK nyheter 11.05 Norge Rundt 11.30 Prosjekt perfekt 12.00 NRK nyheter 12.15 Gintberg i utkanten 12.45 Glimt av Norge: Øyperla i Rogaland 13.00 NRK nyheter 13.05 Jessica Fletcher 13.50 Filmavisen 1959 14.00 NRK nyheter 14.05 Hygge i Strömsö 14.45 Motorsøstre 15.00 NRK nyheter 15.10 Sanger om Norge 15.50 Det søte liv 16.00 NRK nyheter 16.10 Familien 20.05 Adils hemmelige dansere 17.00 NRK nyheter I17.15 kveldens episode møter Adil Khan en gjeng med Ut i nærturen gravferdskonsulenter fra på Drammen 17.30 Oddasat - nyheter samisk 17.45 Tegnspråknytt 17.50 Korallrevets eventyrlige verden 18.45 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.45 På tranedans 20.15 Det gode bondeliv 20.45 Extra-trekning 20.55 Distriktsnyheter 21.00 1.semifinale 23.00 Kveldsnytt 23.15 Fylla 23.45 Herskapelig redningsaksjon 00.30 Kronjuvelene 23.45 Nattkino: Olme beist 01.30 1.semifinale 03.30 Boardwalk Empire Gjengen bak «A Fish Called Wanda» står for denne 04.40 Oliver Stone: USAsseg skjulte historie Marwood komedien som utspiller i dyreparken

09.40 Oddasat - nyheter på samisk 09.55 Distriktsnyheter 09.55 Østlandssendingen 10.05 Østfold 10.20 Østnytt 10.35 Østafjells 10.45 Sørlandet 11.00 Rogaland 11.15 Vestlandsrevyen 11.25 Møre og Romsdal 11.40 Midtnytt 11.55 Nordland 12.05 Nordnytt 12.20 Lindmo 13.20 21.30 Adils Romehemmelige dansere 14.20 Aktuelt Ameriksansk 15.00 Urix dramaserie 15.20 Kjellaren i Pompeii 16.10 Med hjartet på rette staden 17.00 Derrick 18.00 Dagsnytt atten 19.00 Silkeveien på 30 dager 19.45 Riksforsamlinga 20.15 Aktuelt 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 Oddasat - nyheter på samisk 21.35 Lei en familie 22.30 Urix 22.50 Gintberg på kanten 23.20 Et støt i hjernen 00.20 Samiske musikkmøter 19.35 På Riksforsamlinga 00.50 tranedans 01.20 - nyheter på samisk Norsk Oddasat underholdningsserie 01.35 Distriktsnyheter

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 Wipeout UK 07.50 Top 20 Funniest 08.40 America’s Funniest Home Vid. 09.05 America’s Funniest Home Vid. 09.30 So You Think You Can Dance 11.10 Friends (X5) 13.40 Two and a Half Men 14.05 Two and a Half Men 14.30 Two and a Half Men 15.00 Two and a Half Men 15.30 Two and a Half Men 16.00 4-stjerners middag 17.00 4-stjerners middag 18.00 Den siste viking 19.00 Den siste viking 20.00 71° nord - Norges tøffeste kjendis 21.30 Neste sommer 22.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 22.30 CSI 23.30 The Greatest 01.20 Person of Interest 02.20 CSI: NY 03.10 CSI 03.55 Boston Public 04.45 Rookie Blue 05.30 Lykkelig skilt

06.00 Up All Night 06.30 Til Death 07.00 TV Shop 08.00 Homsepatruljen USA 09.00 Alle elsker Raymond 09.30 Alle elsker Raymond 10.00 The Ellen DeGeneres Show 11.00 The Ellen DeGeneres Show 12.00 Must Love Dogs 13.50 Brødbaking med Paul Hollywood 14.25 Brødbaking med Paul Hollywood 15.05 Gordon Ramsay rydder opp 19.00 Hellstrøm rydder opp hjemme 20.00 Hele Norge baker 21.00 The Blacklist 22.00 The Blacklist 23.00 Charterfeber - tur-retur Gran Canaria 00.00 Smash 01.00 Smash 01.55 Smash 02.55 Doom 04.40 Homsepatruljen USA 05.30 The Middle

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 Ullared 07.35 Happy Endings 08.00 Cougar Town 08.25 Den syvende himmel 09.15 Real Housewives of Orange County 10.05 Millionær søker kjæreste 10.55 Millionær søker kjæreste 11.55 The Big Bang Theory 12.20 The Big Bang Theory 12.50 Happy Endings 13.20 Melissa & Joey 13.45 Den syvende himmel 14.45 Ullared 15.40 Cougar Town 16.10 Friends 16.40 Friends 17.10 Two and a Half Men 22.30 Brille 17.40 Two and a Half Men Harald Eia og Johansen får 18.05 The BigBård BangTufte Theory besøk av landets ledende 18.30 The Big Bang Theorykomikere 19.00 America’s Funniest Home Vid. 19.30 4-stjerners middag 20.30 Den siste viking 21.30 Brille 22.30 Neste sommer 23.00 Thomas Giertsen: Helt perfekt 23.30 Castle 00.25 CSI: Miami 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: NY 03.05 CSI 03.50 Boston Public 04.40 Rookie Blue 20.30 kanskilt slå Aamodt og Kjus? 05.25 Hvem Lykkelig

06.00 Miss Advised 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Ekstrem oppussing USA 09.20 Redningskvinner 10.10 Hell’s Kitchen USA 11.05 Real Housewives of Beverly Hills 12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 MasterChef Norge 15.00 How I Met Your Mother 15.30 How I Met Your Mother 16.00 Kongen av Queens 16.30 Ellen DeGeneres 22.30 The Revenge Show Premierekvelden på operahu17.30 NCIS set blirTeenage fort til en kveld full av 18.30 Boss Sverige grusomme avsløringer 19.30 Gordon Ramsay rydder opp 20.30 Mamma søker kjæreste 21.30 Paradise Hotel 22.30 NCIS 23.30 Sex og singelliv 00.10 How I Met Your Mother 00.35 How I Met Your Mother 01.05 Paradise Hotel 02.05 NCIS 03.05 Kongen av Queens 03.25 Bones 04.15 Bones 21.30 Hell’s Paradise Hotel 05.00 Kitchen USA

06.00 Tom og Jerry 06.20 Batman the Brave and the Bold 06.45 Ullared 07.35 Happy Endings 08.00 Cougar Town 08.25 Den syvende himmel 09.15 Real Housewives of Orange County 10.05 Millionær søker kjæreste 10.55 Millionær søker kjæreste 11.55 The Big Bang Theory 12.20 The Big Bang Theory 12.50 Happy Endings 13.15 Melissa & Joey 13.45 Den syvende himmel 14.45 UllaredThe 15.40 CougarNorton Town 16.10 23.00 Graham Show Friends 16.40 Friends 17.10 Two and a Ricky Gervais, Corbett, Juliette Half Men 17.40Ronnie Two and a Half Men 18.05 The BangMay Theory Binoche ogBig Imelda er gjester hos 18.30 The Big Bang Theory Graham Norton 19.00 America’s Funniest Home Vid. 19.30 4-stjerners middag 20.30 The Big Bang Theory 21.00 Costa del Kongsvik 21.30 Typisk deg med Petter Schjerven 22.30 Special Victims Unit 23.30 Castle 00.25 CSI: Miami 01.20 Special Victims Unit 02.15 CSI: NY 03.05 CSI 21.30 PiratesPublic of the Caribbean 03.50 Boston 04.40 Rookie At World’s End.Blue Will Turner og Eliza05.25Swann Lykkelig skilt beth er på desperat jakt for å

06.00 Miss Advised 07.00 TV Shop 08.00 Alle elsker Raymond 08.30 Ekstrem oppussing USA 09.20 Redningskvinner 10.10 Hell’s Kitchen USA 11.05 Real Housewives of Beverly Hills12.00 The Ellen DeGeneres Show 13.00 Ekstreme samlere 14.00 MasterChef Norge 15.00 How I Met Your Mother 15.30 How I Met Your MotherDie 16.00 Kongen av Queens 21.30 Hard 2 16.30 The Ellen DeGeneres Politimannen Show John McClane er 17.30på NCIS igjen feil plass til feil tid 18.30 Teenage Boss Sverige 19.30 Gordon Ramsay rydder opp 20.30 Britt Eklands familie 21.30 Paradise Hotel 22.30 How I Met Your Mother 23.00 How I Met Your Mother 23.30 Sex og singelliv 00.10 How I Met Your Mother 00.35 How I Met Your Mother 01.05 Paradise Hotel 02.05 NCIS 03.00 Kongen av Queens 21.30 The Dilemma 03.30 Bones 04.20 Bones Ronnys verden snus på hodet 05.05 Hell’s Kitchenser USA når han tilfeldigvis Geneva

MANDAG 5. MAI

Små nærbutikker over hele landet strever økonomisk. I Holmsbu kjemper kjøpmann Erland Vibe for å holde stedets ene butikk åpen hele året

21.25 Gjengangerne Fransk dramaserie

TIRSDAG 6. MAI

Zoo i London Søndag

18.30 Newton Line leker pasient når sykehuset øver seg på å takle alvorlige ulykker

Mandag

20.30 Mesterkokken Heston Den britiske kokken vil vise oss hva som fungerer ved grytene. og hvorfor. Han forkaster noen av mors sannheter

Samurai Sikkerhet er i vinden om dagen grunnet vekterstreiken og oppdragene fortsetter å renne inn

Søndag

20.05 Legendariske kvinne Wallis Simpson

Mandag

19.45 Riksforsamlinga Norsk underholdningsserie

06.00 Alarm 112 06.30 Nyhetene 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge 11.45 Skogheim flytter inn 12.35 Hus til salgs - oppussing 13.30 Mitt drømmehjem 14.30 Norges Grillmester 15.30 Naboer 16.00 Home and Away 16.30 Home and Away 17.00 Deal or no deal 18.00 19.00 Oppgrader! Dyrepasserne 18.30 Nyhetene Den sibirske 18.45 Været tigeren Boonya og hauken DanielSportsnyhetene skaper dramatikk i sesongens 18.50 19.00 Cæsar første Hotel episode av «Dyrepasserne» 19.30 Hotel Cæsar 20.00 Hjem igjen 21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Grey’s Anatomy 22.40 Else 23.40 The Good Wife 00.40 Lærkevej 01.35 Criminal Minds 02.25 Numbers 03.10 Chicagokoden 19.30 Damages Solsidan 03.55 04.40 Alarm 112: Fjellets helter og de Alex og Annas sønn skal døpes, 05.30 Alarmseg 112for å gi ham navnet Love bestemmer

Søndag

21.45 Dokument 2: Søsken til evig tid Magnar og Oddny er søsken og har levd hele livet på familiegården Kleiva. Hardt arbeid har ført til at de begge to har blitt krokrygget Mandag

21.40 Badehotellet Suksesserien «Badehotellet» tar oss med til sommerlige Skagen i 1920-årene og de ansatte og stamgjestene

Magnus Moan og Mikko Kokslien burde ha allsidigheten, utholdenheten og den mentale råskapen som skal til

befri Jack Sparrow og The Black Pearl Søndag

21.30 Neste sommer Etter å ha funnet ut at kluten han vasker seg med er svigermors «nedeklut» får Per Ivar nok Mandag

20.30 Den siste viking Nå skal vikingene kjempe på lik linje, og det er utfordrende dager som venter

En av jentene har stor makt på hotellet nå

sammen med en annen mann Søndag

21.00 The Blacklist Liz hjelper Tom med å forberede seg før adopsjonen

Mandag

22.30 NCIS Teamet undersøker et mulig mord på en rockestjerne fra 80-tallet


Cornys hjørne TIPS OSS: 40 69 22 22 Fredag

11º 5 m/s

0 mm

Lørdag

12º 3 m/s

0 mm

Søndag

10º 4 m/s

Mandag

Denne tegningen har vi fått av Hedda på 6 år i Rykene barnehage.

Men jeg trodde jenter likte gitarister, jeg!

0 mm

10º

Jeg tror nok heller “gitaristen” skulle spille på noe med seks strenger i mahogni...

5 m/s

0 mm

YOU ROCK!

Tirsdag

11º ...enn i plast koblet til en spillkonsoll.

6 m/s Ida Myhren fra Arendal lager Arendals Tidendes tegneserier. Tegneserien IQ-brems handler om tenåringsjenta Frida og utfordringene hun møter på i hverdagen.

Arendals Tidendes Instagramkonkurranse

Er du på Instagram? lasheim @regan

@camil

srioxf

ord

Tagg ditt bilde med #mittarendal for å bli med i konkurransen. Vinnere blir kåret fortløpende. En heldig vinner trykkes i avisen 30. mai.

0 mm

Arendalstidende 20140502 000 00 00  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you